BETA

37 Written explanations of Ilan DE BASSO

Cooperation on the fight against organised crime in the Western Balkans (A9-0298/2021 - Lukas Mandl)

. – Socialdemokraterna anser att vi har goda skäl att fördjupa samarbetet med våra grannländer i västra Balkan och stödjer fortsatt deras ambition om EU-integration. Vi vill emellertid understryka att viseringsfrihet för Kosovo stöds först då de formella kriterierna för viseringsfrihet är genomförda och när identifierade risker har omhändertagits på ett godtagbart sätt.
2021/12/15
Impact of national tax reforms on the EU economy (A9-0348/2021 - Markus Ferber)

Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkandet om effekterna av nationella skattereformer för EU:s ekonomi.Betänkandet uttalar sig om nationell skattepolitik i EU-medlemsstaterna med grund i artiklarna 110–113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), som medger harmonisering av lagstiftningen om omsättningsskatter, punktskatter och andra indirekta skatter eller avgifter i den mån det är nödvändigt för att säkerställa att den inre marknaden fungerar och för att undvika en snedvridning av konkurrensen.Betänkandet fokuserar särskilt på skattepolitikens särskilda effekt för små och medelstora företag, pågående eller planerat arbete vad gäller att harmonisera skatteregler på EU-nivå samt parlamentets rekommendationer för reformer.Vi delar betänkandets syn på att stora skillnader i skatteregler mellan medlemsländer försvårar för företag att handla mellan och verka i olika EU-länder, och att små och medelstora företag drabbas särskilt hårt vid regelkrångel. Det kan medföra negativa konsekvenser för arbetstillfällen i Sverige och resten av Europa.Vi ser även positivt på skrivningarna om OECD-överenskommelsen om en minsta gemensam bolagsskattesats och hur den kan bidra till att motverka skatteplanering och skatteundandragande. Något som på lång sikt är helt väsentligt för att säkra välfärdens finansiering.Texten innehöll även två mer problematiska skrivningar. Dels en skrivning som ”noterar begränsningarna” i den nuvarande beslutsprocessen i skattefrågor i EU, och dels en skrivning till stöd för ett brett tillämpningsområde för kommissionens kommande förslag om bolagsskatt, BEFIT (Business in Europe: Framework for Income Taxation).Vad gäller den första frågan motsätter vi oss alla initiativ att ändra regeln om enhällighetsbeslut i skattefrågor på EU-nivå. Den principen är helt central för att värna medlemsstaternas självbestämmande och skattesuveränitet. Den aktuella skrivningen rekommenderade inte på något sätt de fördragsändringar som krävs för att riva upp enhällighetsregeln, utan förhöll sig enbart till regelverket i gällande fördrag. I och med detta ansåg vi det vara godtagbart att tolerera skrivningen.I frågan om bolagsskatt stödjer vi OECD-överenskommelsen om fördelning av beskattningsrätt för att få bukt med skatteundandragande och skatteplanering. Vi är dock emot en bredare tillämpning än vad den balanserade överenskommelsen innebär. På det här området lyfter betänkandet aspekter som skulle vara att gå längre än vad OECD-överenskommelsen medger. Vi motsatte oss de skrivningarna, men gjorde bedömningen att de inte var problematiska nog att motivera ett nej i slutomröstningen. Inte minst då kommissionens förslag ej presenterats ännu.Vi kunde inte ta ställning till någon av dessa enskilda skrivningar, utan kunde enbart rösta om betänkandet i sin helhet.
2022/02/15
Gender mainstreaming in the European Parliament – annual report 2020 (A9-0021/2022 - Irène Tolleret, Gwendoline Delbos-Corfield)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om jämställdhetsintegrering i Europaparlamentet – årsrapport 2020. Vi anser att jämställdhetsintegrering är en effektiv strategi och måste vara en av de viktigaste prioriteringarna i jämställdhetspolitiken. För att Europaparlamentet fullt ut ska kunna implementera jämställdhetsintegrering i EU-politiken är det nödvändigt att strategin också efterlevs inom Europaparlamentet.Vi valde att avstå i separata omröstningar som rör könsfördelning i politiska partier och grupper samt förslaget om varvade listor i översynen av EU:s vallag. För oss svenska socialdemokrater är det en självklarhet att ha varvade listor för alla val. Socialdemokraternas införande av varvade listor var en av de största och viktigaste reformerna för att förändra representationen av män och kvinnor i det politiska landskapet i Sverige. Vi anser dock att partiernas självständighet är viktig och att EU inte bör reglera eller styra partiernas politiska beslut. Vidare avstod vi i omröstningen om ändringsförslaget som rör vem som väljs i händelse av lika röstetal. Vi anser att regeln bör ses över i sin helhet och inte byggas på ledamöternas åldrar.
2022/03/09
Implementation of citizenship education actions (A9-0060/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i voteringen om betänkandet om genomförande av insatser för medborgarutbildning. Betänkandet lyfter fram många bra saker som syftar till att stärka medborgarutbildningen inom EU, och vi välkomnar särskilt de skrivningar som betonar vikten av ett livslångt lärande. Samtidigt finns det flera mycket långtgående förslag i betänkandet som vi inte stöder. Det handlar bland annat om att Europaparlamentet anser att delade befogenheter på utbildningsområdet bör införas inom EU, och att Europaparlamentet vill inrätta en ny permanent struktur inom EU som ska ansvara för att skapa synergier på europeisk nivå inom medborgarutbildning och förvalta de EU-resurser som finns inom detta område. Ett annat oerhört märkligt förslag är uppmaningen till kommissionen att överväga möjligheten att stödja uppförandet av ett EU-monument i varje kommun i medlemsstaterna för att ge medborgarna en visuell symbol för den europeiska integrationen. Vi valde att aktivt rösta emot dessa förslag under voteringen, men då dessa saker kvarstår i betänkandet valde vi att avstå i slutvoteringen om betänkandet.
2022/04/06
Election of the Members of the European Parliament by direct universal suffrage (A9-0083/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta emot betänkandet om allmänna direkta val av ledamöter av Europaparlamentet. Betänkandet innehåller tyvärr många mycket långtgående förslag som vi inte stöder. Det handlar om förslaget om att införa en EU-omfattande valkrets, det vill säga transnationella listor, och att medborgarna ska ha rätt att rösta på en kommissionsordförande i ett system med toppkandidater via de gemensamma EU-listorna. Vi ifrågasätter starkt att införandet av en gemensam valkrets skulle vara rätt väg att gå för att öka den demokratiska legitimiteten i unionens beslutsprocess.Dessutom valde vi att avstå i voteringen om de förslag som rör obligatoriska varvade listor, alltså växelvis kvinnliga och manliga kandidater på listan, eller kvoter. För oss socialdemokrater är jämställdheten oerhört viktig och för oss är det självklart med varvade listor sedan mycket lång tid tillbaka men vi vänder oss emot att med lagstiftning reglera och påverka partiinterna processer och partiernas nomineringsordningar.Då dessa förslag, tillsammans med andra långtgående förslag som att inrätta en europeisk valmyndighet och att lagstiftningen fastställer att varje unionsmedborgare från 16 år ska ha rösträtt i val till Europaparlamentet, dock utan att det ska påverka befintliga konstitutionella ordningar, antogs av Europaparlamentet så valde vi att rösta emot betänkandet.
2022/05/03
The follow up of the Conference on the Future of Europe (B9-0228/2022, B9-0229/2022, B9-0235/2022)

. – Vi svenska socialdemokrater står bakom det viktiga syftet med konferensen om Europas framtid – att stärka demokratin i Europa och öka medborgarnas möjlighet att diskutera EU-frågor kopplade till Europas framtid. Konferensen har givit medborgare runtom i unionen en möjlighet att delta i det demokratiska samtalet om EU:s framtid och gemensamma utmaningar. Vi värdesätter engagemanget och de idéer som diskuterats inom ramarna för konferensen. Vi välkomnar särskilt förslaget om att införa ett socialt protokoll till EU:s fördrag, i det fall fördragen revideras. Det kan också finnas anledning att se över kravet på enhällighet på vissa politikområden.Vi valde att rösta mot punkten om att begära att ett konvent sammankallas genom att aktivera förfarandet för revidering av fördragen som föreskrivs i artikel 48. Vi valde även att avstå i omröstningen om resolutionen i sin helhet. Att genomföra fördragsändringar är en lång, omfattande och potentiellt uppslitande process med mycket osäker utgång. Vi anser därför att de förslag och idéer som presenterats under konferensen istället bör analyseras vidare inom EU institutionerna. Vi hoppas att konferensen leder till fortsatt ökad delaktighet, kunskap och engagemang i EU-frågor. Med de samhällsutmaningar vi står inför är det av högsta vikt att vi uppmuntrar till fortsatt diskussion om Europas framtid.
2022/05/04
Preservation, analysis and storage at Eurojust of evidence relating to genocide, crimes against humanity, war crimes and related criminal offence (C9-0155/2022)

. – För oss svenska socialdemokrater är det viktigt att aggressionsbrott bekämpas på alla nivåer och med full kraft. Vi valde dock att rösta emot ändringsförslaget att inkludera det i förslaget till ändring i Eurojustförordningen av i huvudsak följande skäl:Rysslands invasion av Ukraina har enligt kommissionen gjort det extremt brådskande att genomföra ändringarna i Eurojustförordningen. För att kunna bistå i arbetet med att utkräva ansvar, bl.a. för de brott som begås i Ukraina, är det därför viktigt att Eurojust så snart som möjligt kan påbörja arbetet med att hantera bevisning enligt förslaget. Förslaget från rådet innehöll inte den formuleringen eftersom en inkludering av aggressionsbrottet i förslaget hade riskerat att försena hela förslaget, bl.a. eftersom flera av medlemsländerna idag inte har aggressionsbrottet i sina brottskataloger. Vidare har ICC, som förslaget syftar att stödja, inte behörighet att utöva jurisdiktion över detta brott eftersom medlemsstaterna inte kunnat enas om någon definition av aggressionsbrottet. Därutöver var målet med förslaget främst att bidra i hanteringen av bevisning genom skapandet av en bevisbank, och när det gäller just aggressionsbrottet så är det inte avsaknad av bevisning utan snarare jurisdiktion och gällande immunitetsregler som utgör de huvudsakliga utmaningarna. Aggressionsbrottet bör därför hanteras på andra sätt inom EU.
2022/05/19
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

. – Klimatomställningen måste påskyndas, men då måste vi också beakta rättvise- och solidaritetsaspekter. Därför valde vi svenska socialdemokrater att rösta för den sociala klimatfonden som syftar till att hjälpa dem som är mest drabbade av energi- och mobilitetsfattigdom i Europa. En viktig utgångspunkt för oss socialdemokrater är att fonden motverkar negativa sociala effekter av det nya utsläppshandelssystemet för vägtransporter och byggnader.Det nya utsläppshandelssystemet som antogs var således en förutsättning för oss för att kunna stödja slutvoteringen av den sociala klimatfonden. Vi är fortsatt emot det direkta inkomststödet och anser därför att det är viktigt att inkomststödet är temporärt och begränsas med tydliga tak. Vi vill framförallt att fonden används för att snabba på omställningen genom klimatinvesteringar inom dessa sektorer. Stödberättigade åtgärder och investeringar bör endast användas för att tillhandahålla kortfristigt överbryggande stöd fram till dess att mer hållbara och långvariga strukturella investeringar kan användas fullt ut.
2022/06/22
Common European action on care (A9-0189/2022 - Milan Brglez, Sirpa Pietikäinen)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkandet om kommissionens kommande omsorgsstrategi. Vi bör främja nationsöverskridande samarbeten inom välfärden genom att underlätta dataöverföring, informationsutbyte och samverkan. Däremot röstade vi emot ändringsförslag som handlar om europeiska lagstiftningsåtgärder på vård- och omsorgsområdet. Vård och omsorg är och ska förbli en nationell befogenhet.En välfungerande välfärd i medlemsländerna är av största vikt, inte minst efter pandemins negativa effekter på jämlikheten och jämställdheten. Den stora majoriteten av omsorgsgivare och vårdgivare i Europa är kvinnor som antingen arbetar oavlönat eller är underbetalda. Alla människor ska ha rätt till en god hälsa och vård på lika villkor men genomförandet är medlemsstaternas ansvar.
2022/07/05
Mental health in the digital world of work (A9-0184/2022 - Maria Walsh)

. – Den psykiska ohälsan i Europa är ett arbetsmiljöproblem som har förvärrats i och med covid-19-pandemin och den digitala omställningen. Hälso- och sjukvården har varit under kraftig belastning under de senaste åren. Allt fler arbetstagare jobbar också hemifrån. En europeisk strategi för psykisk hälsa behövs för att förbättra arbetsmiljön för Europas arbetstagare.Vad gäller förslagen om nya bindande initiativ, såsom distansarbete och rätten att koppla ifrån, påminner vi om att detta är fel väg att gå. EU ska inte sätta enhetliga detaljerade regler kring hur detta ska regleras på respektive arbetsplats i Europa. Detta är för arbetsmarknadens parter att bestämma över. Vi valde därför att rösta för betänkandet men avstod i ändringsförslag som uppmanar till ny EU-lagstiftning kopplad till distansarbete och rätten att koppla ifrån.
2022/07/05
2021 Report on Kosovo (A9-0179/2022 - Viola von Cramon-Taubadel)

. – Vi socialdemokrater välkomnar Europaparlamentets betänkande om livsmedelstrygghet i utvecklingsländer och ambition att EU ska ta en mer aktiv roll i att bekämpa global hunger. Vi beklagar all överdriven finansiell spekulation i jordbruks- och livsmedelsvaror men vill framhålla de effektiva regelverk som redan existerar för hur spekulationer bör regleras för att undvika mycket volatilitet med derivat. Därmed instämmer vi inte i betänkandets skrivning om att all spekulation bör stoppas.
2022/07/06
Addressing food security in developing countries (A9-0195/2022 - Beata Kempa)

. – Socialdemokraterna anser att vi har goda skäl att fördjupa samarbetet med Kosovo och stöder fortsatt ambitionen om EU-integration. Vi vill emellertid understryka att viseringsfrihet för Kosovo stöds först då de formella kriterierna för viseringsfrihet är genomförda och när identifierade risker har omhändertagits på ett godtagbart sätt.
2022/07/06
National vetoes to undermine the global tax deal (RC-B9-0339/2022, B9-0339/2022, B9-0340/2022, B9-0341/2022, B9-0342/2022, B9-0343/2022, B9-0344/2022)

. – Enhällighetsregeln för beslut i skattefrågor är central för att vi ska kunna säkerställa att EU:s skatteregler är proportionella och inte undergräver svensk ekonomi. I detta betänkande lade parlamentet fram långtgående förslag om att riva upp vetorätten eller att på olika sätt kringgå densamma. Det går emot vår uppfattning och riskerar att splittra den inre marknaden. Därför kunde vi inte stödja betänkandet.Socialdemokraterna stöder den globala överenskommelsen om en miniminivå för bolagsskatt för stora multinationella företag. Vi vill att lagen kommer på plats så snart som möjligt, och längre fram vill vi gärna se mer ambitiösa regler. Överenskommelsen försvårar skatteflykt och skatteundandragande, vilket kommer att gynna svensk ekonomi och välfärd. När Europaparlamentet tog ställning till det lagförslaget den 19 maj 2022 röstade vi för.
2022/07/06
Statute and funding of European political parties and European political foundations (A9-0223/2022 - Rainer Wieland, Charles Goerens)

. – Vi socialdemokrater stödjer kommissionens arbete för att underlätta för europeiska politiska partier och stiftelser att nå ut till medborgarna i EU:s medlemsstater och arbetet för ökad transparens.För oss svenska socialdemokrater är det en självklarhet att prioritera jämställdhet såväl inom vårt parti som i all vår politik. Socialdemokraternas införande av varvade listor var en av de största och viktigaste reformerna för att förändra representationen av män och kvinnor i det politiska landskapet i Sverige. Vi anser dock att partiernas självständighet är viktig och att EU inte bör reglera eller styra partiernas politiska beslut. Av detta skäl valde vi att avstå i särskilda omröstningar som rör krav om att europeiska politiska partier bland annat ska inkludera regler om jämställdhet i sin interna styrning.Vidare innehåller förslaget möjligheter för europeiska partier att finansiera nationella folkomröstningskampanjer, vilket i praktiken skulle kunna ske utan inblandning av nationella partier. Detta tror vi riskerar att försvaga de nationella partierna och tycker därför inte att europeiska politiska partier ska vara inblandade på nationell nivå på det sättet.
2022/09/15
Key objectives for the CITES CoP19 meeting in Panama (B9-0414/2022)

. – Inom ramen för resolutionen inför konferensen om handel med utrotningshotade arter röstade vi Socialdemokrater emot ett förbud av all import av jakttroféer från Cites-listade arter. Cites listar arter som är utrotningshotade eller riskerar att bli utrotningshotade och arter som liknar andra arter som är utrotningshotade i syfte att gemensamt reglera handeln med produkter från dessa arter.I dag finns ett EU-regelverk för handel med jakttroféer som är bredare än Cites-listade arter där en vetenskaplig kommitté kan införa riktade restriktioner. Vi anser att det inte bör vara tillåtet med handel med jakttroféer i de fall det bidrar till att ytterligare öka risken för artens utrotning. Däremot finns flera exempel, som bland annat Internationella naturvårdsunionen (IUCN) lyfter fram, där handel med jakttroféer tvärtom bidrar till ett ökat bevarande.Cites-listan har inte utformats utifrån idén om totalt förbud med jakttroféer, och vi bedömer att ett sådant generellt förbud riskerar att bli kontraproduktivt i arbetet mot artutrotningen.
2022/10/05
The EU’s response to the increase in energy prices in Europe (RC-B9-0416/2022, B9-0416/2022, B9-0417/2022, B9-0418/2022, B9-0419/2022, B9-0420/2022, B9-0421/2022, B9-0422/2022)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för en resolution om EU:s svar på ökningen av energipriserna i Europa. Vi bör främja nationsöverskridande samarbeten för att bekämpa energipriserna. Vi står fast i att en svår energikris inte är något som en enskild grupp ska betala för. Därför hade vi gärna sett en möjlighet att återinvestera mer av övervinsterna från grön energi till ytterligare investeringar i förnybara energislag till förmån för att öka omställningen.Vi tycker att det är bra att utveckla samarbeten med våra grannländer för att säkra en energitillgång även i framtiden. Däremot tror vi att dessa exceptionella åtgärder som medlemsstaterna har beslutat om bör fortsätta vara tillfälliga. Alla människor ska ha rätt till energi, men genomförandet är medlemsstaternas ansvar.
2022/10/05
UN Climate Change Conference 2022 in Sharm-el-Sheikh, Egypt (COP27) (B9-0461/2022)

. – Inför COP27 antog Europaparlamentet en resolution om prioriteringar för att snabba på klimatomställningen.
2022/10/20
System of own resources of the European Union (A9-0266/2022 - Valérie Hayer, José Manuel Fernandes)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om nya egna medel. EU måste ha tillräckliga medel för att finansiera viktiga initiativ, men vi måste slå vakt om orimliga ökningar på inbetalningarna till EU. Det gäller också förslag om nya inkomstkällor för EU, även om dessa inte direkt påverkar nivån på vår EU-avgift, som i detta fall.
2022/11/23
Protection of livestock farming and large carnivores in Europe (RC-B9-0503/2022, B9-0503/2022, B9-0504/2022, B9-0509/2022, B9-0514/2022, B9-0518/2022, B9-0519/2022, B9-0520/2022)

. – Vargbeståndet ser väldigt olika ut i Europa och därför är det viktigt att frågan behandlas på lokal och regional nivå. Vi socialdemokrater värnar biologisk mångfald. Det är viktigt att främja samexistens mellan rovdjur och människor, men det får inte ske på bekostnad av en levande landsbygd och människors – och djurs – trygghet. Därför röstade vi socialdemokrater för att vargen fortsättningsvis ska skyddas i art- och habitatdirektivet, men gå från att vara strikt skyddad till förvaltningsbar, förutsatt att gynnsam bevarandestatus upprätthålls.
2022/11/24
Discharge 2021: EU general budget - European Parliament (A9-0086/2023 - Isabel García Muñoz)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om ansvarsfrihet för Europaparlamentets budget 2021. Vi stöder de åtgärder som syftar till att bekämpa korruption samt öka transparens och insyn i parlamentets verksamhet. Vissa delar av betänkandet stöder vi dock inte. För oss är det en självklarhet att parlamentet har en skyldighet att respektera den geografiska balansen bland personalen i EU-institutionerna, inte minst för ett land som Sverige som redan är underrepresenterat inom institutionerna. Vidare är flexibilitet i parlamentets verksamhet viktigt för att öka representationen i parlamentet, men balansen mellan jobb och privatliv måste fortsättningsvis också respekteras. Därför valde vi att rösta emot skrivningar som uppmanar till att ledamöter som exempelvis är lediga eller långtidssjuka bör kunna votera på distans. Slutligen valde vi att avstå i omröstningar om den frivilliga pensionsfonden, eftersom det just nu pågår en utredning i parlamentet angående ärendet.
2023/05/10
Impact on the 2024 EU budget of increasing European Union Recovery Instrument borrowing costs (A9-0163/2023 - Johan Van Overtveldt)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om konsekvenserna för EU:s budget av de ökade lånekostnaderna för Europeiska unionens återhämtningsfond. Vi anser att EU måste fullgöra sin rättsliga skyldighet att återbetala lånekostnaderna i samband med återhämtningsinstrumentet på ett effektivt sätt, men orimliga ökningar av EU:s budget måste undvikas.
2023/05/10
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)

. – Vi svenska socialdemokrater välkomnar det nödvändiga förslaget om att reglera AI. Vi anser dock att vi inte får försumma AI:s potential när det gäller inre säkerhet, grov brottslighet och terroristbekämpning. Vi ska ha regler som beaktar fördelarna med AI, men också dess nackdelar. Detta är nödvändigt för att Sverige och Europa ska kunna konkurrera på den internationella arenan. För att se till att AI inte används på ett orättvist diskriminerande och integritetskränkande sätt anser vi dessutom att högriskanvändning måste förhandsgodkännas av en rättslig myndighet, särskilt när det gäller biometriska identifieringssystem.
2023/06/14
Ensuring food security and the long-term resilience of EU agriculture (A9-0185/2023 - Marlene Mortler)

. – Matsäkerhet är en avgörande framtidsfråga. Pandemin och kriget i Ukraina har satt ljuset på sårbarheter i livsmedelskedjan och klimatförändringarna har stor påverkan på jordbruket. Det är vår skyldighet att säkra en hållbar och motståndskraftig jordbrukssektor som kan möta dessa utmaningar. Vi socialdemokrater röstade för resolutionen i sin helhet då den lyfter fram flera viktiga aspekter, men vi vill betona att det finns brister i betänkandet relaterat till hållbarhet. Bland annat måste vikten av en hållbar användning av bekämpningsmedel erkännas. Vid omröstningen om skrivelserna som rör biobränslen valde delegationen att avstå eftersom skrivningarna målar upp obefogade motsättningar. Vår ståndpunkt är tydlig: biobränslen är oerhört viktiga i klimatomställningen och utfasningen av fossila bränslen behöver ske så snabbt som möjligt.
2023/06/14
Quality traineeships in the EU (A9-0186/2023 - Monica Semedo)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i voteringen om betänkandet om praktikplatser av hög kvalitet i EU. Praktik kan vara ett sätt att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden och vi stöder generellt att praktikplatser ska vara av hög kvalitet vad gäller exempelvis lärande, innehåll och arbetsuppgifter. Vi beklagar också att det tyvärr förekommer arbetsplatser där praktikanter blir utnyttjade som gratis arbetskraft. Detta är oacceptabelt. Men samtidigt är frågan om praktik komplicerad då den berör olika delar av arbetsmarknaden liksom att det ser olika ut inom olika sektorer och branscher. Dessutom ser regelverket kring praktik olika ut i olika medlemsstater. Då de båda förslagen till lagstiftande rättsakter i betänkandet är oerhört detaljerade och innehåller känsliga skrivningar rörande ersättning till praktikanter valde vi alltså att avstå i voteringen om betänkandet, trots att det underliggande syftet med betänkandet är bra och lovvärt.
2023/06/14
Draft amending budget No 2/2023: Entering the surplus of the financial year 2022 (A9-0225/2023 - Fabienne Keller)

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet stöder ändringsbudget nr 2/2023. Vi stöder dock inte uppmaningen att avskaffa rabatter eller att använda böter och avgifter som ytterligare intäkter för unionens budget istället för till en minskning av BNI-baserade avgifter.
2023/07/11
Establishing the Strategic Technologies for Europe Platform (‘STEP’) (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler)

Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet stöttar inte parlamentets betänkande om förslaget om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP). Det råder ingen tvekan om att EU:s konkurrenskraft är oerhört viktig. Däremot finns det flera mycket problematiska delar i såväl kommissionens som parlamentets förslag som riskerar att snedvrida konkurrensen i EU, vilket vi inte kan ställa oss bakom.
2023/10/17
Generational renewal in the EU farms of the future (A9-0283/2023 - Isabel Carvalhais)

Ägarskiften i lantbruket är avgörande för att säkra vår försörjningsförmåga. Unga lantbrukare måste ges bättre förutsättningar att etablera sig i branschen. Socialdemokraterna i Europaparlamentet anser att fler insatser behövs för att bemöta de olika hinder som står i vägen för nästa generation livsmedelsproducenter. Vi valde dock att avstå i omröstningen för betänkandet eftersom det listar flera långtgående förslag på områden som är nationell kompetens för medlemsländerna.
2023/10/19
Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials (A9-0260/2023 - Nicola Beer)

Vi socialdemokrater röstade ja till ramen för säkerställande av trygg och hållbar försörjning av kritiska råvaror. Det är viktigt att vi får ett regelverk på plats för att skapa så hållbara utvinningsprocesser som möjligt. Vi står upp för att samrådsprocesser ska ske demokratiskt och i enlighet med den internationella folk- och urfolksrätten. Vi hade gärna sett att förslaget varit ännu tydligare på den punkten eftersom den internationella folkrätten fortsatt gäller i EU:s medlemsländer såväl som i tredje land.
2023/12/12
Small modular reactors (A9-0408/2023 - Franc Bogovič)

Vi socialdemokrater valde i dag att avstå i omröstningen om initiativbetänkandet om små modulära reaktorer. Vi socialdemokrater är ett teknikoptimistiskt parti. Sverige behöver mer av all fossilfri energiproduktion. Däremot är vi försiktiga med skattebetalarnas pengar och måna om att varje medlemsstat får möjlighet att välja sin egen energimix.
2023/12/12
Transparency and accountability of non-governmental organisations funded from the EU budget (A9-0446/2023 - Markus Pieper)

Icke-statliga organisationer (NGOs) har en viktig roll i att företräda civilsamhället och främja våra gemensamma rättigheter och värderingar. Vi svenska socialdemokrater värnar civilsamhällets självständighet och särart. Krav på transparens och ansvarsskyldighet ska gälla alla mottagare av EU-finansiering. Däremot står vi inte bakom antaganden eller åsikter som syftar till att misstänkliggöra icke-statliga organisationer.
2024/01/17
Gender aspects of the rising cost of living and the impact of the energy crisis (A9-0430/2023 - Alice Kuhnke)

Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet röstade för betänkandet om jämställdhetsaspekter i samband med de ökande levnadskostnaderna och effekterna av energikrisen. Det är ett viktigt betänkande som belyser att kvinnor drabbas oproportionerligt hårt av dessa kriser. Dock finns det delar av betänkandet som vi inte står bakom, bland annat ett omfattande socialbidrag och bostadspolitiska förslag som tillhör och ska fortsätta att tillhöra nationell behörighet. Vi avstod i omröstningen gällande att kommissionen ska utse en jämställdhets- och klimatsamordnare för EU med tillräcklig personal och finansiering. Jämställdhet och klimat är högt prioriterade frågor för Socialdemokraterna, men vi ser i nuläget inte hur denna åtgärd skulle uppnå önskade resultat.
2024/01/18
Revision of the European Labour Authority mandate (B9-0059/2024)

Europeiska arbetsmyndigheten (ELA) har en viktig funktion i att förena medlemsländernas kamp mot den gränsöverskridande arbetslivskriminaliteten. Mer behöver göras för att få ordning och reda på våra arbetsplatser. ELA måste ges förutsättningar till att fullgöra sina uppgifter och skapa bättre samordning och stärka regelefterlevnaden i hela Europa. Däremot är vi svenska socialdemokrater kritiska till att ELA ska kunna initiera och genomföra inspektioner på egen hand, eller väcka talan inför en domstol i den berörda medlemsstaten vid allvarliga överträdelser. Parlamentets ståndpunkt inkluderar därför viktiga formuleringar om skillnader i medlemsländernas nationella system, där vissa medlemsländer har yrkesinspektioner som utförs av arbetsmarknadens parter, och vikten av att respektera arbetsmarknadsparternas autonomi, rättigheter och befogenheter.
2024/01/18
Driving licences (A9-0445/2023 - Karima Delli)

Vi socialdemokrater röstade för att ta körkortsdirektivet vidare till förhandling med Europeiska unionens råd. Parlamentets förhandlingsmandat innehåller flera socialdemokratiska framgångar, däribland höjda körvikter för husbilar samt bättre möjligheter att rekrytera busschaufförer till linjetrafik på svensk landsbygd. Det uppdaterade direktivet skulle dessutom möjliggöra införandet av digitala körkort (som komplement till det fysiska) med erkännande i hela EU. Samtidigt är inte förhandlingsmandatet perfekt. Vi socialdemokrater tog i omröstningen bland annat strid för att förhindra att åldersgränsen för de svenska A-traktorerna höjs från 15 till 16 år. Vi lade själva ett förslag som innebar bibehållen åldersgräns vid 15 år i kombination med de högre kraven på teori- och körprov för ökad säkerhet samt högre tillåten maxhastighet, upp till 45 km/tim. Det förslaget föll i delomröstningen. Att direktivet nu går vidare till förhandling ger oss möjlighet att lyfta frågan om åldersgränsen för A-traktorer igen utan att äventyra andra framgångar. Mot bakgrund av kommissionens uppfattning om att det svenska systemet för A-traktorer inte är i överensstämmelse med det nuvarande körkortsdirektivet är det särskilt viktigt att fortsätta arbeta för permanenta lösningar. Alternativet till fortsatt förhandling är att den svenska A-traktorn riskerar att förbjudas helt och hållet.
2024/02/28
Minimum requirements on minimum breaks and daily and weekly rest periods in the occasional passenger transport sector (A9-0370/2023 - Henna Virkkunen)

Detta förslag syftar till att adressera EU:s brist på bussförare och göra yrket som bussförare mer attraktivt. Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet anser att avsikterna bakom detta förslag är goda, men att förslaget riskerar att motverka syftet. En viktig orsak till att rekryteringsbehovet inte möts handlar om arbetsmiljö och arbetstider. Att oproportionerligt öka arbetsgivarens möjligheter att dela upp och skjuta upp dagliga och veckovisa raster riskerar att förvärra den situationen. Det kan också få negativa effekter för både arbetstagares hälsa och för trafiksäkerheten. Därför valde vi svenska socialdemokrater att rösta emot förslaget.
2024/03/13
Establishing the Union Customs Code and the European Union Customs Authority, and repealing Regulation (EU) No 952/2013 (A9-0065/2024 - Deirdre Clune)

Vi socialdemokrater vill ha en stark och välfungerande tullunion, framför allt för att främja handel och bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Den svenska tullmyndigheten bedriver ett viktigt brottsbekämpande arbete och det är mycket viktigt att myndigheten även i fortsättningen ska kunna göra prioriteringar som är bäst för Sverige. Vi anser att förslaget i sin nuvarande utformning riskerar att försvaga den svenska tullens arbete och att medlemsstaterna är bäst lämpade att reglera icke-straffrättsliga sanktioner med hänsyn till nationella förutsättningar. Vi uppmanar Sveriges regering att ta hänsyn till detta i förhandlingarna i rådet.
2024/03/13
Amendments to Parliament’s Rules of Procedure implementing the parliamentary reform “Parliament 2024” (A9-0158/2024 - Salvatore De Meo)

Vi svenska socialdemokrater röstade för betänkandet om ändringar av parlamentets arbetsordning för genomförandet av parlamentsreformen ”Parlament 2024” och står bakom ambitionen att stärka hur parlamentet arbetar med jämställdhet i sin arbetsordning. Vi valde dock att rösta emot tre ändringsförslag som rör krav på specifik könsrepresentation i utskotten. Socialdemokraternas införande av varvade listor var en av de största och viktigaste reformerna för att förändra representationen av män och kvinnor i det politiska landskapet i Sverige. Vi anser dock att partiernas självständighet är viktig och att EU inte bör reglera eller styra partiinterna processer och nomineringsordningar. För att uppnå jämställdhetsmålen krävs således att partierna tar sitt ansvar.
2024/04/10
Improving working conditions in platform work (A9-0301/2022 - Elisabetta Gualmini)

Socialdemokraterna valde att avstå i omröstningen om överenskommelsen om plattformsdirektivet. Det digitala daglöneriet växer explosionsartat när vi går mot en arbetsmarknad där en tillsvidareanställning inte alltid utgör normen. Denna oroande utveckling medför stora konsekvenser för den svenska välfärdsmodellen och de trygghetssystem som Socialdemokraterna tillsammans med den fackliga rörelsen har byggt upp under årtionden. Gigekonomin måste regleras men inte genom ett EU-direktiv som riskerar att inskränka den svenska arbetsrätten och vår arbetsmarknadsmodell. Vi är framförallt kritiska till att direktivet kräver att varje medlemsland fastställer en rättslig presumtion (anställningsstatus) som utlöses när omständigheter tyder på kontroll och ledning. Vi har inte heller fått en tillräckligt stark garanti som värnar vår arbetsmarknadsmodell. Medlemsländerna har fått större utrymme att besluta om den rättsliga presumtionen i den slutliga texten, men det kvarstår många otydligheter som i slutändan kan komma att avgöras i EU-domstolen. Detta gör det oöverskådligt vilka konsekvenser som direktivet kan få för svensk arbetsmarknad. Vi är övertygade om att denna fråga löses bäst genom avtal mellan fack och arbetsgivare. För en fungerande arbetsmarknadsmodell som inkluderar gigarbetare krävs det dock att parterna kommer till förhandlingsbordet, något som varit svårt bland gigföretagen.
2024/04/24