BETA

36 Written explanations of Andrey NOVAKOV

European Globalisation Adjustment Fund (2014-2020) (A9-0015/2019 - Vilija Blinkevičiūtė)

Резолюцията е относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) № 1309/2013 относно Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ) (2014 – 2020 г.). Настоящото предложение е част от плана на Съюза за готовност и извънредни действия, целящ смекчаване на най-значителните сътресения, причинени от оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза без споразумение. В предложените промени се посочва, че съкращенията в резултат на оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза без споразумение попадат в обхвата на ЕФПГ. Предложението на Комисията има за цел да даде политически сигнал, че ЕФПГ би могъл да отговори ефективно, като предложи помощ на съкратените работници в области, отрасли, територии или пазари на труда, засегнати от сериозни икономически сътресения поради оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза без споразумение. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2019/10/22
General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

В този доклад Европейският парламент излага становището си относно позицията на Съвета относно проекта на общ бюджет на Европейския съюз за финансовата 2020 година. Парламентът изтъква, че бюджетът за 2020 г. следва да проправи пътя за многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021 – 2027 г. и да предостави солидна отправна точка за започване на изпълнението на новото поколение програми на Съюза. Той припомня, че 2020 г. е последната година от действащата МФР и последната възможност за Съюза да се доближи до изпълнението на политическите ангажименти за този период. Европейският парламент определя общото равнище на бюджетните кредити за поети задължения в бюджета за 2020 г. (всички раздели) на 170 971 519 973 EUR, което представлява увеличение с 2 699 813 994 EUR спрямо проектобюджета. Освен това, той също значително увеличава разпределените за „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“ бюджетни кредити. Допълнително предлага и необходими увеличения по финансирането на мерки за справяне с последиците от африканската чума по свинете в няколко държави членки. Предложено е и увеличение на бюджетните кредити за плащания за европейските структурни и инвестиционни фондове с общо 3 милиарда евро въз основа на очакването, че държавите членки ще продължат да ускоряват изпълнението на своите оперативни програми. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2019/10/23
Financial assistance to Member States to cover serious financial burden inflicted on them following a UK's withdrawal from the EU without an agreement (A9-0020/2019 - Younous Omarjee)

Докладът е относно предложението за регламент на Европейския парламент и Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 2012/2002 на Съвета (относно фонд „Солидарност“) с оглед на предоставяне на финансово подпомагане на държавите членки за компенсиране на сериозното финансово бреме вследствие на оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза без споразумение. В случай на липса на споразумение Обединеното кралство ще престане да бъде част от единния пазар и от митническия съюз. Брексит ще доведе до значителни икономически затруднения не само в Обединеното кралство, но и в онези части от другите държави членки, които разчитат до голяма степен на икономическите връзки с Обединеното кралство. Затова, на първо място съгласно предложението на Комисията, излизането на Обединеното кралство от ЕС ще стане едно от обстоятелствата, които могат да служат за основание за отпускането на средства от Фонда (понастоящем Фондът обхваща само природни бедствия). На второ място, предложението има за цел да увеличи авансовите плащания от Фонда от 10 на 25%. Мнозинството от членовете на комисията по регионално развитие са съгласни, че следва да се предприемат мерки, за да може да се предостави финансова помощ на засегнатите държави членки. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2019/10/24
2020 budgetary procedure: joint text (A9-0035/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

В този доклад Европейският парламент излага становището си относно общия проект на общ бюджет на Европейския съюз за финансовата 2020 година, одобрен от Помирителния комитет в рамките на бюджетната процедура. Бюджетът за 2020 г. следва да проправи пътя за многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021 – 2027 г. и да предостави солидна отправна точка за започване на изпълнението на новите програми на Съюза. Общото равнище на бюджетните кредити за поети задължения в бюджета за 2020 г. се определя на 168 688,1 милиона евро, което оставя марж под таваните на МФР за 2020 г. в размер на 1 492,3 милиона евро. Това съответства на общо увеличение с 400,0 милиона евро в сравнение с проектобюджета. Бюджетните приоритети се фокусират върху опазването на климата; подкрепа за младите хора – засилване на „Еразъм“ и борба с младежката безработица и инвестиции в инфраструктурата. Това е последният бюджет на настоящата финансова рамка 2014-2020г. Гласувам в подкрепа.
2019/11/27
Measures to strengthen administrative cooperation in order to combat VAT fraud (A9-0047/2019 - Lídia Pereira)

Докладът е относно предложението за регламент на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) № 904/2010 по отношение на мерки за засилване на административното сътрудничество с цел борба с измамите с ДДС. Според Комисията неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС (разликата между потенциалните и реално събраните приходи от ДДС) в ЕС възлиза на 137 милиарда евро, което представлява 267 евро загуба на приходи на човек в ЕС. В различните държави членки неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС варира от 0,7% от общите очаквани приходи в някои държави членки до 35,5% в други. Това доказва необходимостта от повече транснационално сътрудничество за по-ефективна борба с измамите с ДДС при електронната търговия, но и с измамите с ДДС като цяло.Настоящото предложение се отнася до задължителното предаване и обмен на информация за плащания, която е от значение за ДДС, между отговорните за ДДС органи. То определя правила за хармонизирано събиране от държавите членки на информацията от регистрите, до които доставчиците на платежни услуги дават достъп по електронен път. Стратегията за борба с измамите с ДДС трябва да се развива успоредно с нарастващата модернизация на икономиката, като същевременно системата на ДДС се опростява възможно най-много за предприятията и гражданите. Гласувам в подкрепа.
2019/12/17
Allocation of slots at Community airports: common rules

Това предложение е във връзка с изменението на Регламент (ЕИО) № 95/93 относно общите правила за разпределение на слотовете на летищата в ЕС, което има за цел да измени временно правилата като необходима мярка, отговаряща на разрастващата се пандемия от COVID-19 и нейното влияние върху въздушния транспорт. Вследствие на разпространението на COVID-19, превозвачите бяха принудени да откажат или модифицират своите полети, за да се ограничат така наречените призрачни полети, които натоварват финансово икономиката и замърсяват излишно околната среда. В условията на развитие на сегашната пандемия и мерките взети срещу нея, неизползването на вече разпределените слотове за въздушните превозвачи не трябва автоматично да води до тяхната загуба. Измененията на Регламента ще намалят неблагоприятните ефекти, които COVID-19 ще нанесе върху авиационния сектор. Гласувам в подкрепа.
2020/03/26
Specific measures to mobilise investments in the health care systems of the Member States and in other sectors of their economies in response to the COVID-19 outbreak (Coronavirus Response Investment Initiative)

Предложението е относно Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса COVID-19. COVID-19 засегна държавите членки внезапно и ще има огромно въздействие върху тяхната икономика. Инициативата изменя регламенти (ЕС) № 1301/2013, (ЕС) № 1303/2013 и (ЕС) № 508/2014 във връзка със специални мерки за мобилизиране на инвестиции в системите на здравеопазване на държавите членки и в други сектори на техните икономики в отговор на избухването на вируса. Създалата се извънредна ситуация изисква допълнителни публични ресурси, за да се подпомогнат здравните системи, както и останалите дейности, възпрепятствани от епидемията. Тези проблеми изискват цялостното мобилизиране на наличните ресурси в ЕС и на държавите членки. Комисията предлага да се насърчат инвестициите, като се мобилизират наличните резерви от парични средства в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове, за да се пребори кризата незабавно. Инвестициите ще достигнат над 37 милиарда евро. За осъществяване на това предложение и бързо насочване на инвестициите, Комисията предлага да не изисква възстановяване на неизразходеното предварително финансиране за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ), Кохезионния фонд и Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) до приключването на програмите. Гласувам в подкрепа.
2020/03/26
Financial assistance to Member States and countries negotiating their accession to the Union that are seriously affected by a major public health emergency

Това предложение засяга изменение на фонда „Солидарност“ на ЕС (ФСЕС), което ще разшири полето за действие на Фонда, обхващайки възникването на тежки извънредни ситуации в областта на общественото здраве, каквато е предизвикана от избухването на коронавируса COVID-19. Целта на изменението е да се дефинират по-добре специфични операции, които ще отговарят на изискванията за отпускане на финансова помощ. Фонд „Солидарност“ предоставя подкрепа на държавите членки и на тези, присъединяващи се към ЕС, в случай на големи бедствия, причинени от природни явления като земетресения, бури и пр. Фондът е символ на европейската сплотеност. Изменението ще разшири тематичния обхват на Регламент (ЕО) № 2012/2002, създаващ ФСЕС, за да включва тежки кризисни ситуации, които поставят под риск общественото здраве на европейските граждани. Комисията предлага увеличаване на авансовите плащания за отделните бедствия от всички категории до 25% от приноса на Фонда при максимален размер 100 милиона евро. Допълнително е предложено в годишния бюджет да се измени и общият размер на бюджетните кредити за авансови плащания за фонда от 50 милиона евро на 100 милиона евро. Подкрепям предложението.
2020/03/26
Regulation amending the Multiannual financial framework 2014-2020

Пандемията от COVID-19 е най-тежката здравна криза до този момент, която създаде тежки условия за голяма икономическа и финансова депресия. За да се осигури реакция, пропорционална на мащаба на пандемията, и за да се финансират мерките, предприети за справяне с кризата, Комисията предложи изменение на Регламента за определянето на Многогодишната финансова рамка за годините 2014–2020 – Регламент (ЕС, Евратом) № 1311/2013 на Съвета. Изменението премахва ограничения в обхвата на общия марж за поети задължения, който в момента засяга само цели на политиката, свързани с растежа и заетостта, и по-специално младежката заетост, както и миграцията и сигурността. Така се осигурява финансирането на 3 милиарда евро за предприетите мерки в отговор на пандемията, предложени в проекта на коригиращ бюджет № 2/2020 (ПКБ № 2/2020). Гласувам в подкрепа на предложението.
2020/04/16
Draft amending budget No 1/2020: Assistance to Greece in response to increased migration pressure - Immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak - Support to post-earthquake reconstruction in Albania - Other adjustments

Проектът на коригиращ бюджет № 1/2020 (ПКБ № 1/2020) цели да бъдат предоставени допълнителни средства в отговор на новата мигрантска вълна на границите на Гърция, средства за овладяване на кризата в контекста на пандемията от COVID-19 и допълнителна подкрепа за възстановителните процеси след земетресението в Албания. Бюджетните кредити на разположение до момента са недостатъчни за справяне с последствията на тези непредвидени обстоятелства, затова Комисията предлага допълнителни 350 милиона евро бюджетни кредити и 20 милиона евро бюджетни кредити за плащане за Гърция, над 110 милиона евро бюджетни кредити за навременно справяне с пандемията от COVID-19 и 100 милиона бюджетни кредити за Албания. Увеличението на бюджетните кредити за поети задължения е с 423,3 милиона евро за функция 3 (Сигурност и гражданство). Настоящото предложение е придружено от изменение на Решение (ЕС) 2020/265 по отношение на корекциите на сумите, мобилизирани от Инструмента за гъвкавост за 2020г. Гласувам в подкрепа на предложението.
2020/04/17
Draft amending budget No 2/2020: Providing emergency support to Member States and further reinforcement of the Union Civil Protection Mechanism/rescEU to respond to the COVID-19 outbreak

Второто предложение на коригиращ бюджет № 2/2020 (ПКБ № 2/2020) цели да бъдат осигурени 3 000,0 милиона евро в бюджетни кредити и 1 530,0 милиона евро в бюджетни кредити за плащане по функция 3 (Сигурност и гражданство), за да се финансира осигуряването на спешна помощ чрез Инструмента за осигуряване на спешна помощ на ЕС. Това предложение на Комисията е част от втория пакет с мерки за потушаване на COVID-19, който повторно активира Инструмента за осигуряване на спешна помощ на ЕС за период от две години и засилва действието на Механизма за гражданска защита/rescEU в отговор на разпространението на коронавируса. Гласувам в подкрепа.
2020/04/17
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020: migration, refugee inflows and security threats; immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak; reinforcement of the European Public Prosecutor's Office (C9-0092/2020)

Инструментът за гъвкавост осигурява финансирането на ясно определени разходи, които не е възможно да бъдат финансирани в рамките на наличните тавани за една или повече функции на общия бюджет на Съвета. Това предложение изменя сумите, мобилизирани от Инструмента за гъвкавост на ЕС за 2020 г., които да бъдат използвани за целите на миграцията, притоците от бежанци и заплахите за сигурността, за незабавни мерки в контекста на епидемичния взрив от COVID-19 и за укрепване на Европейската прокуратура, изменяйки Решение (ЕС) 2020/265 и следвайки увеличението на тези суми. Предложението следва проекта на коригиращ бюджет № 1/2020 (ПКБ № 1/2020), който увеличава бюджетните кредити за поети задължения за функция 3(Сигурност и гражданство) с 423,3 милиона евро. Мобилизирането на средства по линия на Инструмента за гъвкавост следва да бъде прието едновременно с проекта за изменение на бюджета за 2020 г., тъй като мобилизирането на Инструмента за гъвкавост позволява финансирането на някои действия над тавана, посочен в Многогодишната финансова рамка (МФР). За да се осигури съгласуваност с това изменение на бюджета за 2020 година, настоящото решение съответно влиза в сила в деня на публикуването му. Гласувам в подкрепа на предложението.
2020/04/17
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020: migration, refugee inflows and security threats; immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak; reinforcement of the European Public Prosecutor's Office (C9-0096/2020)

Това предложение допълнително мобилизира средства по линия на Инструмента за гъвкавост, като изменя сумите в Решението за Инструмента за гъвкавост за 2020 г., следвайки промените в проекта на коригиращ бюджет № 2/2020 (ПКБ № 2/2020). Второто изменение на бюджета допълнително увеличава бюджетните кредити, за да се финансира осигуряването на спешна помощ чрез Инструмента за осигуряване на спешна помощ и да се засили действието на Механизма за гражданска подкрепа/rescEU в отговор на коронавируса. Следователно размерът на бюджетните кредити за поети задължения за функция 3 (Сигурност и гражданство) възлиза на 3 000, 0 милиона евро. Това предложение изменя Решение (ЕС) 2020/265 от 27 ноември и заменя първото предложение за мобилизиране на средства по линия на Инструмента за гъвкавост за 2020 г. заедно с проекта на коригиращ бюджет № 1/2020 (ПКБ № 1/2020) от 27 март. Новото предложение обхваща общото увеличение на бюджетните кредити за поети задължения за функция 3, включени както в ПКБ № 1/2020, така и в ПКБ № 2/2020, увеличава общата сума, която трябва да бъде мобилизирана, до 1 094,4 милиона евро и изчерпва наличната сума по този инструмент за 2020 г. Гласувам в подкрепа.
2020/04/17
Mobilisation of the Contingency Margin in 2020: providing emergency assistance to Member States and further reinforcing the Union Civil Protection Mechanism/rescEU in response to the COVID-19 outbreak

Заедно с проекта на коригиращ бюджет № 2/2020 (ПКБ № 2/2020), Комисията предлага допълнително мобилизиране на средства от маржа за непредвидени обстоятелства за 2020 г. в размер на 714,6 милиона евро. Това предложение цели да се осигури спешна помощ на държавите членки, пълно финансиране на бюджетните кредити под функция 3 (Сигурност и гражданство) и допълнително укрепване на действието на Механизма за гражданска защита/rescEU в отговор на разпространението на COVID-19. Съгласно Регламент (ЕС, Евратом) № 1311/2013 на Съвета от 2 декември 2013 г. за определяне на многогодишната финансова рамка за годините 2014 ‒ 2020 („Регламентът за МФР“) като крайно средство за реагиране в непредвидени обстоятелства се допуска мобилизирането на средства от маржа за непредвидени обстоятелства в размер до 0,03% от брутния национален доход на ЕС-28. Предвид липсата на възможности за преразпределение в рамките на функция 3 и в съответствие с предложението за изменение на Регламента за МФР, като се премахнат ограниченията в обхвата на посочения инструмент, в ПКБ № 2/2020 Комисията предлага да се използва общият марж за поетите задължения за цялата налична сума по този специален инструмент в размер на 2 042, 4 милиона евро. Гласувам в подкрепа.
2020/04/17
Specific measures to provide exceptional flexibility for the use of the European Structural and Investments Funds in response to the COVID-19 outbreak

Това предложение е с цел изменяне на Регламент (ЕС) № 1303/2013 и Регламент (ЕС) № 1301/2013 по отношение на специфичните мерки за предоставяне на изключителна гъвкавост за използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в отговор на разпространението на COVID-19. Предложението е съгласувано с общата правна уредба на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИ фондове). За да се гарантира, че цялото подпомагане от фондовете може да бъде мобилизирано за преодоляване на въздействието на разпространението на COVID-19 върху икономиката и обществото, без да се засягат обичайно приложимите правила, като извънредна мярка е необходимо да се предвиди временна възможност за 100% съфинансиране от бюджета на ЕС на изпълнението на програмите по политиката на сближаване, както и допълнителни възможности за прехвърляне между Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Кохезионния фонд, както и между категориите региони. Предлага се също държавите членки да бъдат освободени от задължението да отговарят на изискванията за тематична концентрация, за да могат да се пренасочват ресурси към най-засегнатите от кризата области. Допълнително предложението премахва излишна административна тежест за националните и европейските публични администрации, опростявайки някои процедурни изисквания. Тези мерки допълват предложените на 13 март 2020 г. законодателни промени. Гласувам в подкрепа на предложението.
2020/04/17
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

Тази резолюция е относно координирани действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и последиците от нея. Парламентът апелира за единна и решителна реакция спрямо общата криза в качеството си на съзаконодател, съвместен бюджетен орган и единствената институция, пряко избирана чрез всеобщи избори. Комисията и държавите членки трябва да си сътрудничат и да гарантират, че ЕС ще излезе по-силен от кризата. Резолюцията засяга нуждата от европейска солидарност и координирани действия в сектора на здравеопазването, приветства предприетите досега действия на Съюза по отношение на преодоляване на икономическите и социалните последици от пандемията и апелира за по-силен съюз след кризата, който да осигури пълна подкрепа за своите граждани. Парламентът приветства фискалните мерки на ЕС и подкрепата за ликвидността за справяне с пандемията от COVID-19. Допълнително, държавите членки се нуждаят от мащабен пакет за възстановяване и реконструкция, финансиран от увеличение на дългогодишния бюджет – МФР. Резолюцията призовава за създаването на постоянна Европейска презастрахователна схема и създаването на фонд на ЕС за солидарност в размер на поне 50 милиарда евро. ЕС трябва да има повече правомощия за действие в случай на трансгранични заплахи за здравето и границите трябва да останат отворени за стоки от първа необходимост. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2020/04/17
A safety net to protect the beneficiaries of EU programmes: setting up an MFF contingency plan (A9-0099/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Планът за действие в извънредни ситуации, отнасящ се до многогодишната финансова рамка (МФР), има за цел да осигури защитна мрежа на бенефициерите по програмите на ЕС, в случай че МФР за периода 2021—2027 г. не бъде договорена навреме. Той следва да гарантира задоволителна степен на предвидимост и непрекъснатост на изпълнението на бюджета на ЕС. Освен това планът следва да даде възможност на Съюза да реагира на непосредствените социални и икономически последици от избухването на COVID-19 и да работи върху своето възстановяване.Планът за действия в извънредни ситуации следва да включи необходимите законодателни предложения за отмяна или удължаване на сроковете, определени в основните актове на всички съответни програми за разходи и за актуализиране на съответните финансови суми въз основа на техническо удължаване на равнищата от 2020г. Планувано е той да бъде внесен до 15 юни 2020 г., освен ако преговорите по МФР между Парламента и Съвета не доведат до подходящо политическо споразумение преди това. Мерките, предложени от плана за действие в извънредни ситуации, ще бъдат финансирани от годишния бюджет в рамките на таваните за МФР за 2020г., на разпоредбите за гъвкавост на МФР за периода 2014-2020г. и допълнителните суми, необходими за пакета за реконструкция и възстановяване след COVID-19. Гласувам в подкрепа.
2020/05/13
2018 discharge: Performance, financial management and control of EU agencies (A9-0079/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Тази резолюция е относно освобождаването от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета на децентрализираните агенции на Съюза за финансовата 2018 година – резултатите от тяхната дейност, финансовото им управление и контрол. В нея се дискутира дейността на агенциите и тяхното влияние върху политиките на Съюза и вземането на решения, както и върху изпълнението на програмите в някои области от важно значение за европейските гражданите – например сигурност, здравеопазване, безопасност, икономически въпроси, свобода и правосъдие и научни изследвания. Агенциите изпълняват задачи от основно значение за ЕС и неговите граждани и пряко въздействат върху живота и ежедневието на гражданите. Те са създадени, с цел да се осигури добро функциониране на системите на ЕС и да се улесни прилагането на единен европейски пазар и извършването на независими технически оценки.Затова тяхното функциониране трябва да е ефективно и това е подчертано в тази резолюция. Обръща се внимание на бюджетното и финансово управление на агенциите и значението на многогодишната финансова рамка (МФР) за изготвянето на техните бюджети. Допълнително, Парламентът насърчава агенциите да продължат да проучват нови източници на финансиране в допълнение към съществуващите вноски от бюджета на ЕС. Обсъждат се основните рискове при дейността на агенциите и препоръките на Сметната палата в нейния годишен доклад по темата. Разисква се политиката относно персонала на агенциите, обществените поръчки и предотвратяването на конфликт на интереси, както и правилата за прозрачност и вътрешен контрол.Подчертава се също, че при извършването на своите дейности агенциите трябва да гарантират съвместимост с правото на Съюза, принципа на пропорционалност и спазването на принципите на вътрешния пазар. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2020/05/14
Parliament's estimates of revenue and expenditure for the financial year 2021 (A9-0102/2020 - Olivier Chastel)

В този доклад ЕП разисква бюджетната прогноза за своите приходи и разходи за финансовата 2021 година. Тази процедура се очертава първата бюджетна процедура, провеждана в рамките на новия парламентарен мандат и се отнася до първата година от Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 – 2027 г. Най-голямата част от бюджета на ЕП бива определена от договорни или законови задължения и подлежи на годишна индексация.В доклада е подчертано, че основните функции на Парламента са да приема законодателство заедно със Съвета, да решава относно бюджета на ЕС, да представлява гражданите и да упражнява контрол върху работата на останалите институции в ЕС. Затова е подчертана и изключително важната роля на Парламента за изграждането на европейско политическо съзнание и за утвърждаването на ценностите на ЕС, тъй като ЕП е единствената директно избирана институция на Съюза.Парламентът одобри споразумението постигнато между Бюрото и комисията по бюджети с цел определяне на увеличението на бюджета спрямо този за 2019 г. на 2,54%, съответстващо на общото равнище на бюджетната прогноза за 2021 г. в размер на 2 090 467 628 EUR, намаляване на равнището на разходите в предварителния проект на бюджета с 20 милиона евро и съответно намаляване на бюджетните кредити по някои бюджетни редове. Подкрепям предложението.
2020/05/14
New MFF, own resources and Recovery plan

. – В тази резолюция Парламентът излага своята позиция въз основа на очакваното предложение на Комисията за дългосрочния бюджет на ЕС – Многогодишната финансова рамка (МФР), собствените ресурси и плана за възстановяване от пандемията на COVID-19. ЕП подчерта, че е важно европейските граждани да са в центъра на стратегията за възстановяване от пандемията, защото техните интереси са представлявани от Парламента.С тази цел ЕП предупреди Комисията, че не трябва да се разработва стратегия за възстановяване, която се базира на междуправителствени средства и е извън общностния метод. Стратегията за възстановяване трябва да се основава върху МФР и нейните програми, защото МФР е двигателят за осъществяването на амбициите на Съюза.Следователно, Парламентът трябва да участва в подготовката, приемането и изпълнението на фонда за възстановяване и да е в центъра на процеса на вземане на решения. В противен случай ЕП е готов да отхвърли всички предложения на Комисията, които не съответстват на вече определените стандарти, като в това е включено и постигането на споразумение относно реформата на системата за собствените ресурси на Съюза.Новата МФР трябва да е амбициозна и да отговаря на очакванията на европейските граждани и на политическите ангажименти на ЕС с необходимите финансови средства. Затова предложението трябва да включва бюджета за новия фонд за възстановяване и трансформация. Допълнително ЕП призовава Комисията и лидерите от ЕС да вземат смели решения относно реформата на системата за собствените ресурси на Съюза, като включат и въвеждането на набор от нови собствени ресурси. Ако държавите членки откажат да приемат създаването на нови собствени ресурси, за да е жизнеспособна новата МФР, ще последва допълнителното увеличение на преките им вноски на база БНД.Относно плана за възстановяване, в съответствие с резолюцията си от 17 април 2020 г., Парламентът призовава фондът да бъде финансиран чрез емитиране на дългосрочни облигации за възстановяване, които са гарантирани от бюджета на Съюза, с максимални тавани и с план за погасяване. ЕП подчертава обаче, че фондът не трябва да създава допълнителна тежест за националните бюджети. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2020/05/15
Temporary measures concerning the validity of certificates and licences (omnibus)

Това предложение за Регламент на ЕС е относно определяне на специфични и временни мерки с оглед на пандемията от COVID-19, валидността на някои удостоверения, свидетелства и разрешителни и отлагането на някои периодични проверки и обучения в определени области на транспортното законодателство, автомобилния, железопътния, вътрешния воден транспорт и морската сигурност.Поради предприетите публични мерки необходими с оглед на пандемията, транспортните оператори и другите засегнати лица в много случаи не са в състояние да изпълняват необходимите формалности и процедури, свързани с подновяването, удължаването или продължаването на валидността на удостоверенията, свидетелствата или разрешителните, които ползват. Компетентните органи на държавите членки по същите причини в много случаи не са в състояние да спазват задълженията си в рамките на правото на ЕС и да разглеждат заявленията от транспортните оператори преди изтичането на техните срокове.За да се гарантира безпроблемното функциониране на вътрешния пазар, степента на безопасност на транспорта и да се осигури правна сигурност, е необходимо временното приемане на разпоредби за удължаване на валидността на тези удостоверения, свидетелства или разрешителни. Целта е да се гарантира тяхната валидност в рамките на разумен срок по време и след пандемията от COVID-19. Гласувам в подкрепа.
2020/05/15
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: technical assistance at the initiative of the Commission (A9-0109/2020 - Victor Negrescu)

Тази резолюция се отнася за предложението за решение на Европейския парламент и на Съвета за мобилизиране на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ). Европейският фонд за приспособяване към глобализацията е създаден с цел да предоставя допълнителна подкрепа на работници, засегнати от последиците от големи структурни промени в моделите на световната търговия.Съгласно европейските разпоредби фондът не може да надхвърля максимален годишен размер от 150 милиона евро като съответните суми се вписват в общия бюджет на ЕС. Предложението на Комисията касае мобилизирането на 345 000 EUR от Фонда с цел обезпечаване на техническа помощ за Комисията. Помощта ще финансира дейности като мониторинг и събиране на данни, информация, създаване на интерфейс за база от знания и консултиране на държавите членки относно използването, проследяването и оценяването на ЕФПГ. За да се мобилизират средства от Фонда, Комисията представи на бюджетния орган искане на трансфер на обща сума от 345 000 EUR от резерва за ЕФПГ (04 04 01 (БКП) и 40 02 43 (БКПЗ)) към бюджетния ред за ЕФПГ (04 01 04 04 (едногодишни бюджетни кредити)). Това е първото предложение за трансфер за мобилизирането на средства от Фонда, представено на бюджетния орган през 2020 г. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2020/06/17
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Portugal, Spain, Italy and Austria (A9-0105/2020 - José Manuel Fernandes)

Тази резолюция засяга мобилизирането на средствата от фонд „Солидарност“ на ЕС за предоставяне на финансова помощ във връзка с екстремните метеорологични събития засегнали Португалия, Испания, Италия и Австрия през есента на 2019 г. Общият размер на сумата, предложена за мобилизиране е 278 993 814 EUR. Следователно това налага също и изменение на бюджета посредством проект на коригиращ бюджет (ПКБ № 4/2020). ПКБ № 4/2020 има за цел увеличаване на финансовите средства по бюджетен ред 13 06 01 „Подпомагане на държавите членки в случай на мащабно природно бедствие със сериозно отражение върху условията на живот, околната среда или икономиката“ с 272 498 208 EUR под формата на бюджетни кредити за поети задължения и бюджетни кредити за плащания. Това е първото решение за мобилизиране на средства от Фонда за 2020 г. Гласувам в подкрепа на резолюцията.
2020/06/17
Draft amending budget No 3/2020: Entering the surplus of the financial year 2019 (A9-0104/2020 - Monika Hohlmeier)

Тази резолюция на Европейския парламент се отнася до позицията на Съвета относно проект на коригиращ бюджет № 3/2020 на Европейския съюз за финансовата 2020 година - вписване на излишъка от финансовата 2019 година, възлизащ на 3 218, 4 милиона евро. В нея Парламентът призовава отново всички налични средства и неизползвани суми в бюджета на ЕС (включително и излишъкът) да се използват за бързо изпращане на финансова помощ на регионите и предприятията, засегнати най-много от пандемията от COVID-19. Допълнително Парламентът напомня, че е редно да съществува възможност бюджетът на ЕС да използва отново и приходите от глоби, и тези от просрочени плащания, без съответно намаление на вноските на база БНД. Парламентът подкрепя също и увеличаването на предложения резерв на ЕС (общия марж на поетите задължения) в следващата многогодишна финансова рамка (МФР) със сума, равна на приходите от глоби и имуществени санкции. Гласувам в подкрепа на това предложение.
2020/06/17
Draft amending budget No 4/2020: proposal to mobilise the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Portugal, Spain, Italy and Austria (A9-0106/2020 - Monika Hohlmeier)

Тази резолюция на Европейския парламент се отнася до позицията на Съвета относно проект на коригиращ бюджет № 4/2020 на Европейския съюз за финансовата 2020 година, който придружава предложението за мобилизиране на средства от фонд „Солидарност“ на ЕС за предоставяне на средства за Португалия, Испания, Италия и Австрия. Фонд „Солидарност“ на ЕС е специален инструмент съгласно определението в Регламента за многогодишна финансова рамка (МФР), предоставящ подкрепа на държавите членки и на тези, присъединяващи се към ЕС, в случай на големи бедствия причинени от природни явления. Комисията предлага да се измени бюджетът за 2020г. и да се увеличат финансовите средства по бюджетен ред 13 06 01 „Подпомагане на държавите членки в случай на мащабно природно бедствие със сериозно отражение върху условията на живот, околната среда или икономиката“ с 272 498 208 EUR под формата на бюджетни кредити за поети задължения и бюджетни кредити за плащания. Гласувам в подкрепа.
2020/06/17
Guidelines for the 2021 Budget - Section III (A9-0110/2020 - Pierre Larrouturou)

Тази резолюция засяга общите насоки на Европейския парламент за изготвянето на бюджета за 2021 година, раздел III - Комисия. В насоките си, Парламентът обръща внимание на усилията, които трябва да бъдат положени за справяне с кризата, породена от COVID-19, тъй като бюджетът за защита и иновации е ключов за излизане от нея. Нито една държава членка не трябва да бъде изоставена в тези времена, затова в насоките се обръща внимание на солидарността в Съюза по време на обострени социални, екологични, икономически и финансови предизвикателства. В резолюцията се подчертава също, че бюджетът за 2021 г. следва да бъде първият от една амбициозна и актуализирана Многогодишна финансова рамка (МФР). Допълнително е обърнато специално внимание на транспорта и туризма, като се уточнява, че инвестициите в транспортна инфраструктура могат да подпомогнат икономиката и да подкрепят усилията за борба с изменението на климата. Туризмът като един от най-засегнатите сектори се нуждае от цялостна стратегия, подкрепена от специалното разпределение на средства чрез отделна програма на ЕС. Осигуряването на достатъчно средства за вътрешната и външната сигурност на ЕС също е подчертано в текста. Гласувам в подкрепа.
2020/06/19
Tourism and transport in 2020 and beyond (RC-B9-0166/2020, B9-0166/2020, B9-0175/2020, B9-0177/2020, B9-0178/2020, B9-0180/2020, B9-0182/2020, B9-0184/2020)

Тази резолюция се отнася за транспорта и туризма през 2020 година и след това. В нея Парламентът обръща внимание на плановете за възстановяване на европейския туризъм и транспорт след избухването на пандемията от COVID-19. Счита се, че както краткосрочното, така и дългосрочното подпомагане на тези сектори е много необходимо, за да се гарантира тяхното бъдеще и конкурентоспособност. Важно е мерките, които се прилагат в момента, да сведат до минимум допълнителните загуби и същевременно да успеят да възстановят доверието на туристите. Солидарността и добрата координация в сектора на туризма са ключови за оцеляването му, а възстановителният план на Комисията подчертава важността на инвестициите. Туристическият сектор е силно зависим от транспортния. Подобряването на достъпността, устойчивостта и свързаността на всички видове транспорт, като същевременно се поддържа тяхното високо ниво на безопасност, ще окаже значително влияние за укрепването на туристическия сектор в ЕС. Необходимо е насърчаване на устойчивите начини на пътуване, като например железопътния транспорт и развитието на нощните влакове. Изграждането на добра мрежа от модерна, безопасна и устойчива инфраструктура ще улесни пътуването в целия ЕС, като периферните държави членки ще бъдат по-достъпни за вътрешноевропейски и международен туризъм. Гласувам в подкрепа.
2020/06/19
Daily and weekly driving times, minimum breaks and rest periods and positioning by means of tachographs (A9-0115/2020 - Henna Virkkunen)

Това предложение за изменение на Регламентите (ЕО) № 561/2006 и (ЕС) № 165/2014 засяга времето за управление и почивките на водачите. Досието е част от т. нар. пакет Мобилност I, предложен от Европейската комисия през 2017 г. Първоначалната идея на предложените изменения от Комисията целеше да изясни и адаптира определени регламенти към променящите се нужди на сектора. Предложението обхваща редица социални аспекти с цел гарантирането на по-добри условия за почивка на водачите, както и повече възможности да прекарват време у дома.Три години по-късно и десетки гласувания в комисията по транспорт и в пленарната зала, предложените от Комисията идеи претърпяха чувствителни промени, а пакетът Мобилност раздели Европейския парламент на източни и западни държави. Смятам, че поставянето на условие къде водачът да прекарва почивката си на всеки 4 седмици нарушава изконно човешко право и основна европейска ценност, а именно правото на свободно движение и свободен избор. Поради тези причини, заедно с представителите на общо 9 държави внесохме съвместни изменения.
2020/07/08
Adapting to development in the road transport sector (A9-0116/2020 - Ismail Ertug)

Това предложение на Европейската комисия цели да измени Регламентите (EC) № 1071/2009, (EC) № 1072/2009 и (ЕС) № 1024/2012, засягайки правилата за каботаж и борбата с незаконните практики. Досието е част от т. нар. пакет Мобилност I, предложен от Европейската комисия през 2017 г. Първоначалната идея на предложените изменения от Комисията целеше да изясни и адаптира определени регламенти към променящите се нужди на сектора. Предложението обхваща редица аспекти, целящи по-стриктните правила за каботаж и нарушенията на конкуренцията в сектора.За съжаление в продължение на три години и след десетки гласувания това досие се превърна в повод за всеобщи спорове и разногласия в Европейския парламент, със скритите намерения за отслабване на иначе силно конкурентния транспортен сектор на Централна и Източна Европа. Уверен съм, че подобни правила (като задължението празни камиони да се връщат в държавата им по установяване на всеки осем седмици) са недопустими, а също така и дискриминационни за периферните държави членки. Периодичното движение на празни камиони на територията на Европа ще доведе до повишаване на нивото на вредните емисии, което ясно противоречи на екологичната политика на ЕС и т. нар. Зелен пакт. Поради тези причини, заедно с представителите на общо 9 държави внесохме съвместни изменения.
2020/07/08
Draft amending budget no 5 to the general budget 2020 Continuation of the support to refugees and host communities in response to the Syria crisis in Jordan, Lebanon and Turkey (A9-0127/2020 - Monika Hohlmeier)

Тази резолюция на Европейския парламент се отнася до позицията на Съвета относно проект на коригиращ бюджет № 5/2020 на Европейския съюз за финансовата 2020 г. – Запазване на подкрепата за бежанците и приемните общности в Йордания, Ливан и Турция в отговор на кризата в Сирия. Проектът на коригиращ бюджет е с цел предоставянето на 100 милиона евро под формата на бюджетни кредити за поети задължения и бюджетни кредити за плащания като подкрепа за устойчивост на бежанците и приемните общности в Йордания и Ливан, и на 485 милиона евро под формата на бюджетни кредити за поети задължения и 68 милиона евро под формата на бюджетни кредити за плащания, за да се гарантира продължаването на спешната хуманитарна помощ за бежанците в Турция. Това предложение ще допринесе за ефективното изпълнение на приоритетите на ЕС и неговите международни задължения. Допълнително, неговото приемане ще гарантира по-плавен преход от настоящата към следващата многогодишна финансова рамка (МФР). Гласувам в подкрепа на предложението.
2020/07/10
Mobilisation of the Contingency Margin in 2020: continuation of humanitarian support to refugees in Turkey (A9-0125/2020 - Monika Hohlmeier)

Тази резолюция на Европейския парламент е относно предложението за решение на Европейския парламент и на Съвета във връзка с мобилизирането на маржа за непредвидени обстоятелства през 2020 г. за продължаване на хуманитарната помощ за бежанците в Турция. Маржът за непредвидени обстоятелства в размер до 0,03% от брутния национален доход на Съюза е създаден с член 13 от Регламент (ЕС, Евратом) № 1311/2013 на Съвета. Във връзка с финансирането, включено в проект на коригиращ бюджет № 5 към бюджета на ЕС за 2020г., Комисията предложи да мобилизира маржа за непредвидени обстоятелства, за да бъде отговорено на спешната потребност от предоставяне на хуманитарна помощ за бежанците в Турция чрез увеличаване на бюджетните кредити за поети задължения в общия бюджет на Съюза за финансовата 2020 година над тавана по функция 4 (Глобална Европа) на многогодишната финансова рамка (МФР). Мобилизирането ще осигури сума в размер на 481 572 239 EUR под формата на бюджетни кредити за поети задължения над тавана за поетите задължения по функция 4 от МФР. Гласувам в негова подкрепа.
2020/07/10
Draft Council decision on the system of own resources of the European Union (A9-0146/2020 - José Manuel Fernandes, Valerie Hayer)

Този доклад е относно системата за собствени ресурси на ЕС. Докладът се фокусира изцяло върху нуждата от напредък в структурата на системата на приходите на ЕС. Аргументът за представяне на нови собствени ресурси включва няколко аспекта: генериране на нови източници на приходи за бюджета на ЕС за улеснение на финансирането на по-амбициозна многогодишна финансова рамка (МФР); извличане на съвместни ползи от политиките и европейска добавена стойност в редица области; намаляване на преобладаващия дял на собствените ресурси на база БНД, увеличавайки автономността на приходите в бюджета на Съюза. Допълнителна обосновка е изплащането в дългосрочен план на средствата, взети под формата на заем съгласно Решението за собствените ресурси, които ще бъдат разпределени като външни целеви приходи в рамките на Европейския инструмент за възстановяване. В първоначалния си вид докладът предвижда въвеждането на нови категории собствени ресурси, приходите от които ще покрият разходите за рефинансиране на лихвите и главницата по заетите средства. По този начин ще се избегне рязко увеличение на националните вноски или сериозно намаляване на обема на бюджетните разходи и инвестиционните инструменти по МФР. Икономическите последици от новите източници на приходи не следва да натоварват на гражданите на ЕС, а транснационалните замърсители или мултинационалните корпорации. Гласувам в подкрепа.
2020/09/16
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

В законодателните предложения, уреждащи използването на финансирането по линия на политиката на сближаване за периода 2021 – 2027 г., основна цел, водеща за инвестициите на ЕС, ще бъде „по-зелена, нисковъглеродна Европа чрез насърчаване на чист и справедлив енергиен преход“. Въпреки това съществуват трудности по пътя към екологична икономика и неутралност, на които следва да се обърне внимание. Има голям брой региони, които все още зависят от изкопаеми горива или промишлени процеси, които са свързани с отделяне на големи количества парникови газове. Преминаването на тези региони към неутрална по отношение на климата икономика е предизвикателство. С представянето на нов проект за регламент за създаването на Фонд за справедлив преход в периода на финансиране след 2020 г. Комисията обърна внимание на тези предизвикателства и посочи значението на общия отговор на ЕС на необходимостта от справедлив преход. С Фонда за справедлив преход ще се предоставя подкрепа на всички държави членки. Разпределението на неговите финансови средства ще отразява тяхната способност да финансират необходимите инвестиции за справяне с прехода към неутралност по отношение на климата. Фондът ще бъде ключов инструмент за подкрепа на териториите, които са най-силно засегнати от прехода към неутралност, и за избягване на увеличаването на регионалните различия. Гласувам в подкрепа.
2020/09/16
Sustainable rail market in view of COVID-19 outbreak

Както всички сектори на икономиката, железопътният пътнически и товарен транспорт претърпя значителни загуби вследствие на здравно-санитарната криза. Предложението за резолюция относно установяване на мерки за устойчив железопътен пазар с оглед пандемията от COVID-19 цели да подпомогне и подкрепи железопътните предприятия и заинтересованите страни, намалявайки негативните последствия върху сектора. Предвидени са препоръки относно намаляване, отлагане или отменяне на определени такси, както и регулиране правилата за резервации на релсови отсечки. Важно е да се гарантира стабилността на сектора и евентуалните щети да бъдат избегнати. Гласувах в подкрепа на регламента.
2020/09/17
Draft amending budget no 8: Increase of payment appropriations for the Emergency Support Instrument to finance the COVID-19 vaccines strategy and for the impact of the Corona Response Investment Initiative Plus (C9-0290/2020 - Monika Hohlmeier)

Тази резолюция на Европейския парламент е относно позицията на Съвета относно проект на коригиращ бюджет № 8/2020 на Европейския съюз за финансовата 2020 година: Увеличаване на бюджетните кредити за плащания за Инструмента за спешна подкрепа с цел финансиране на стратегията за ваксини срещу COVID-19 и за въздействието на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса – плюс. Целта на проект на коригиращ бюджет (ПКБ) № 8 за 2020 година е да се осигурят 6,2 милиарда евро бюджетни кредити за плащания, за да се посрещнат както допълнителните нужди от бюджетни кредити за плащания за Инструмента за спешна подкрепа (ИСП) с цел финансиране на стратегията за ваксини срещу COVID-19, така и допълнителните нужди от плащания за сближаването след приемането на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса – плюс (ИИОК+). Гласувам в подкрепа на предложението.
2020/09/17
Draft amending budget No 7/2020: Update of revenue (own resources)

Тази резолюция се отнася до позицията на Съвета относно проект на коригиращ бюджет № 7/2020 на Европейския съюз за финансовата 2020 година – Актуализация на приходите (собствени ресурси). Проектът на коригиращ бюджет е с цел да се актуализира приходната част на бюджета, за да се вземат предвид последните промени. Промените засягат преразглеждане на прогнозите за традиционните собствени ресурси (ТСР), т.е. мита, за базите за данъка върху добавената стойност (ДДС) и за брутния национален доход (БНД), за да се отразят по-актуални икономически прогнози. Те засягат и включването в бюджета на съответните корекции за Обединеното кралство и тяхното финансиране. От тези промени зависи разпределението на вноските собствени ресурси от държавите членки в бюджета на Съюза. Допълнително ще бъдат актуализирани и други приходи, за да се вземат предвид окончателно платените глоби и наказателните плащания до юни 2020 г., както и отрицателните разлики в обменния курс. Гласувам в подкрепа на предложението.
2020/10/05