BETA

53 Written explanations of Costas MAVRIDES

Eurojust and Serbia Cooperation Agreement (A9-0009/2019 - Juan Fernando López Aguilar)

Τάσσομαι υπέρ του συγκεκριμένου ψηφίσματος. Σκοπός των συμφωνιών αυτών είναι η προώθηση της συνεργασίας όσον αφορά την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αξιωματικούς-συνδέσμους, σημεία επαφής και ανταλλαγή πληροφοριών. Συνεπώς, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και είναι προς το συμφέρον της Σερβίας και των κρατών μελών της ΕΕ, δεδομένου ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί διεθνικό πρόβλημα. Μια τέτοια συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη και στο πεδίο της δικαστικής συνεργασίας, δεδομένης της ήδη υφιστάμενης συμφωνίας Europol-Σερβίας και της συμφωνίας συνεργασίας CEPOL-Σερβίας σχετικά με την αστυνομική συνεργασία.
2019/10/10
Employment and social policies of the euro area (A9-0016/2019 - Yana Toom)

Τάσσομαι υπέρ του ψηφίσματος που αφορά την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ποιοτική απασχόληση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ότι υπάρχει ανάγκη να προσεγγιστούν όλα τα μέλη της κοινωνίας που είναι περισσότερο απομακρυσμένα από την αγορά εργασίας και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και, επίσης, ότι απαιτούνται αποτελεσματικές πολιτικές που να καλύπτουν τις διάφορες μορφές απασχόλησης και να προστατεύουν επαρκώς τους εργαζομένους από τις καταχρήσεις, τις διακρίσεις και τη φτώχεια, τονίζω τη σημασία της στενής παρακολούθησης και, εν ανάγκη, της επανεξέτασης των κονδυλίων της Ένωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρηματοδότηση σύμφωνα με τους ενωσιακούς στόχους.
2019/10/10
Fishing authorisations for Union fishing vessels in United Kingdom waters and fishing operations of United Kingdom fishing vessels in Union waters (A9-0014/2019 - Chris Davies)

Τάσσομαι υπέρ του συγκεκριμένου ψηφίσματος για τις άδειες αλιείας για τα σκάφη της Ένωσης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και, αντιστοίχως, για τις αλιευτικές δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενωσιακά ύδατα στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης των εξωτερικών αλιευτικών στόλων. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη σε χωρικά ύδατα και, ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/498 για την τροποποίηση του κανονισμού για τη βιώσιμη διαχείριση των εκτός ΕΕ στόλων, ο οποίος στοχεύει κυρίως στη θέσπιση απλουστευμένων διαδικασιών και στην ταχύτερη διαχείριση των εν λόγω αδειών προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.
2019/10/22
General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Τάσσομαι υπέρ του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2020. Ο προϋπολογισμός της Ένωσης θα συμβάλλει περισσότερο σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» παρέχει πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας και καινοτομίας φιλικής προς το κλίμα και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ΜΜΕ, με έμφαση στην ανάπτυξη και την προώθηση τεχνολογιών, όπως είναι οι μηχανές αναζήτησης, οι υπηρεσίες μετάφρασης και παρόμοιες πρωτοποριακές τεχνολογίες. Ο προϋπολογισμός θα συμβάλει επίσης στο τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, αυξάνοντας τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων κατά 267,3 εκατομμύρια EUR. Πρέπει εξάλλου να τονιστεί πως δεν θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές στον γεωργικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι ο γεωργικός τομέας πλήττεται συχνά. Η «Ευρώπη στον κόσμο» αναφέρεται στην αλτρουιστική δράση της Ένωσης και, μεταξύ άλλων, ζητεί να αυξηθεί η χρηματοδότηση για έργα που εστιάζουν στην υποστήριξη των προσφύγων από τη Βενεζουέλα, στη χρηματοδότηση μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην αύξηση της συνεισφοράς της Ένωσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στην δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ισχυρή παρουσία έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
2019/10/23
Discharge 2017: European Asylum Support Office (EASO) (A9-0011/2019 - Petri Sarvamaa)

Τάσσομαι υπέρ της απαλλαγής όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για το οικονομικό έτος 2017. Έχοντας υπόψη την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι ουσιώδεις και συστηματικές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των πληρωμών με τον δημοσιονομικό κανονισμό της EASO και τους άλλους ισχύοντες κανόνες και τις διατάξεις αφορούν κυρίως πληρωμές για δημόσιες συμβάσεις και διαδικασίες πρόσληψης. Το γεγονός ότι ο συστηματικός χαρακτήρας της μη συμμόρφωσης καταδεικνύει ανεπάρκεια του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, αποδοκιμάζει έντονα το συνδυασμένο σφάλμα από μη συμμορφούμενες πληρωμές ανέρχεται τουλάχιστον σε 7,7 εκατομμύρια ευρώ ή στο 10,3 % των συνολικών πληρωμών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο που πραγματοποιήθηκαν το 2017.
2019/10/23
Discharge 2017: EU general budget - European Council and Council (A9-0010/2019 - Isabel García Muñoz)

Τάσσομαι υπέρ του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2017. Το Κοινοβούλιο επιμένει ότι για την άσκηση αποτελεσματικού δημοσιονομικού ελέγχου απαιτείται συνεργασία μεταξύ Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Θέλω δε να τονίσω ότι το Κοινοβούλιο ως θεσμικό όργανο του πολίτη, υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας σχετικά με τις συστάσεις και τις εισηγήσεις της προς το Συμβούλιο, προκειμένου να μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να παρακολουθούν ευκολότερα τη νομοθετική διαδικασία της Ένωσης. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για κάθε προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της δημοσιονομικής διαχείρισης και επίδοσης και φρονώ ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και να λογοδοτεί πλήρως στους πολίτες της Ένωσης όσον αφορά τα κονδύλια που του διατίθενται στο πλαίσιο του ρόλου του ως θεσμικού οργάνου της Ένωσης.
2019/10/23
Objection pursuant to Rule 112: Assessment of the impact of plant protection products on honeybees (B9-0149/2019)

Τάσσομαι υπέρ του ψηφίσματος του ΕΚ σχετικά με το σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 546/2011 όσον αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις μελιφόρους μέλισσες. Οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων λόγω τοξικότητας των φυτοφαρμάκων κατέδειξε ότι η μακροχρόνια τοξικότητα μπορεί να υπερβαίνει τις όποιες προβλέψεις βάσει βραχυπρόθεσμων δοκιμών. Στόχος η επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος. Πολλά είδη μελισσών έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.
2019/10/23
Financial assistance to Member States to cover serious financial burden inflicted on them following a UK's withdrawal from the EU without an agreement (A9-0020/2019 - Younous Omarjee)

Τάσσομαι υπέρ της χρηματοδοτικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη για την κάλυψη της σοβαρής δημοσιονομικής επιβάρυνσης εν συνεχεία μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς συμφωνία. Κύριοι εμπορικοί εταίροι της Βρετανίας, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία, αναπόφευκτα θα επηρεαστούν άμεσα σε περίπτωση «άτακτης εξόδου». Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον και δεν θα συνδέεται με την ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση. Συνεπώς, το Brexit θα οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες στην ίδια την χώρα (Η.Β.) και θα γίνει αιτία για να παρουσιαστούν ζητήματα κι εμπόδια και σε άλλα κράτη μέλη που διατηρούν σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος.
2019/10/24
Objection pursuant to Rule 112: partially granting an authorisation for a use of chromium trioxide (Cromomed S.A. and others) (B9-0151/2019)

Τάσσομαι υπέρ του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής για τη χορήγηση μερικής άδειας για μια χρήση του τριοξειδίου του χρωμίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τριοξείδιο του χρωμίου προστέθηκε στον κατάλογο των υποψήφιων ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο του κανονισμού. Ταξινομημένο ως καρκινογόνο (κατηγορία 1Α) και μεταλλαξιογόνο (κατηγορία 1Β), το τριοξείδιο του χρωμίου συμπεριλήφθηκε στο παράρτημα XIV του κανονισμού REACH, εξαιτίας αυτής της ταξινόμησης, εξαιτίας του μεγάλου όγκου που βρισκόταν σε χρήση, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τοποθεσιών στις οποίες χρησιμοποιείται στην Ένωση, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για τους εργαζόμενους λόγω της σημαντικής έκθεσής τους σε αυτό.
2019/10/24
Effects of the bankruptcy of Thomas Cook Group (RC-B9-0118/2019, B9-0118/2019, B9-0119/2019, B9-0120/2019, B9-0121/2019, B9-0122/2019, B9-0124/2019)

Τάσσομαι υπέρ του ψηφίσματος του ΕΚ σχετικά με τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας του βρετανικού ομίλου Thomas Cook, ούτως ώστε οι αρμόδιες αρχές των θιγόμενων κρατών μελών να προβούν σε διεξοδική ανάλυση των λόγων της πτώχευσης της εταιρείας, προκειμένου να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις και να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες πολιτικές που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών. Πολύ ουσιαστικός σκοπός είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού, όπως και η θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας, όσον αφορά τον επαναπατρισμό τους.
2019/10/24
Search and rescue in the Mediterranean (B9-0130/2019, B9-0131/2019, B9-0132/2019, B9-0154/2019)

Τάσσομαι υπέρ της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο με ορθολογικές και εφικτές πολιτικές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μόνο οι μετανάστες που πραγματικά χρειάζονται διεθνή προστασία θα έρχονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα το πράττουν μέσω ασφαλών οδών. Όλα τα πλοία που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο έχουν την υποχρέωση να τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και τα εθνικά δίκαια. Επιπρόσθετα, μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση στην αφρικανική ανάπτυξη, η οποία θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της παράνομης μετανάστευσης, θα μείωνε τις αναχωρήσεις των οικονομικών και κλιματικών μεταναστών. Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι θάνατοι στη Μεσόγειο θάλασσα είναι να τερματιστούν οι επικίνδυνες αναχωρήσεις που θέτουν τόσες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
2019/10/24
EU-Ukraine Agreement amending the trade preferences for poultry meat and poultry meat preparations provided for by the EU-Ukraine Association Agreement (A9-0024/2019 - Enikő Győri)

Τάσσομαι υπέρ του σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ένωσης, της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας για την τροποποίηση των εμπορικών προτιμήσεων για το κρέας πουλερικών και τα παρασκευάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου. Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το αναγνωρίζει η ΕΕ αδιάκοπα σε διάφορα πλαίσια, μεταξύ άλλων με την παροχή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής για να βοηθήσει την Ουκρανία στην πορεία της προς την πολιτική και οικονομική μετάβαση, πράγμα που αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, δηλαδή την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
2019/11/26
Children rights in occasion of the 30th anniversary of the Convention of the Rights of the Child (B9-0178/2019, B9-0179/2019, B9-0180/2019)

Τάσσομαι υπέρ του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών επ’ ευκαιρία της 30ής επετείου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα δικαιώματα του παιδιού θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ και η 30ή επέτειος της ΣΔΠ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της σε επίπεδο χάραξης πολιτικής και στην πράξη, καθώς και για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, ιδίως δε των πιο ευάλωτων παιδιών. Το σχέδιο ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές με σκοπό τη βελτίωση της ορθής εφαρμογής της αρχής του υπέρτατου συμφέροντος του παιδιού σε ολόκληρη την ΕΕ.
2019/11/26
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Greece (A9-0040/2019 - Eva Kaili)

Τάσσομαι υπέρ της κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής στα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το 2019 στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2019, η δυτική Κρήτη επλήγη σοβαρά από κυκλώνα και ισχυρότατες βροχοπτώσεις. Οι παρεπόμενες πλημμύρες και κατολισθήσεις οδήγησαν στον τραγικό θάνατο ανθρώπων, τον αποκλεισμό χωριών στις περιοχές Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς και στην πρόκληση σημαντικών ζημιών στις υποδομές, ιδίως στο οδικό δίκτυο, και στην καταστροφή οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως στη γεωργική παραγωγή. Υπήρξαν επίσης σημαντικές ζημίες σε αναχώματα, συστήματα αποστράγγισης, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και σε ιδιωτικές κατοικίες, που ανήκουν κυρίως σε οικονομικώς μειονεκτούντα νοικοκυριά.
2019/11/27
Mobilisation of the Flexibility Instrument to finance immediate budgetary measures to address the on-going challenges of migration, refugee inflows and security threats (A9-0039/2019 - Monika Hohlmeier)

Τάσσομαι υπέρ της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την κινητοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας για τη χρηματοδότηση άμεσων δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων στον τομέα της μετανάστευσης, των εισροών προσφύγων και των απειλών κατά της ασφάλειας, ζητήματα που αφορούν άμεσα στο παρόν στάδιο την Ένωση και τα μέλη της.
2019/11/27
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide for the payment of advances in the general budget of the Union for 2020 (A9-0036/2019 - Monika Hohlmeier)

Τάσσομαι υπέρ της κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την πληρωμή προκαταβολών στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2020. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) συστάθηκε με σκοπό να επιτρέπει στην Ένωση να αντιδρά σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης που προκαλούνται από μείζονες φυσικές καταστροφές και να εκφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές στην Ευρώπη.
2019/11/27
2020 budgetary procedure: joint text (A9-0035/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Τάσσομαι υπέρ του προϋπολογισμού για το έτος 2020. Σχετικά με τις δαπάνες για το κλίμα: 504,8 εκατομμύρια ευρώ και 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τον Οργανισμό Περιβάλλοντος . Όσον αφορά την προτεραιότητα για τη νεολαία: επιπρόσθετα 50 εκατομμύρια ευρώ για το Erasmus και 28,3 εκατομμύρια ευρώ για το ΥΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν επιπλέον μέσω ενός σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού με βάση το ποσοστό απορρόφησης του προγράμματος. Περαιτέρω ενίσχυση υπέρ των ΜΜΕ, με 77 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τα προγράμματα πολιτισμού και ιθαγένειας, το ποσό των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ. Για εξωτερική δράση, 20 εκατομμύρια ευρώ για το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας για τις χώρες της Μεσογείου, και συν 20 εκατομμύρια ευρώ για το Μέσο Αναπτυξιακής Συνεργασίας.
2019/11/27
EU/USA Agreement on the allocation of a share in the tariff rate quota for imports of high-quality beef (recommendation) (A9-0038/2019 - Bernd Lange)

Τάσσομαι υπέρ της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με την κατανομή μεριδίου της δασμολογικής ποσόστωσης για τις εισαγωγές βόειου κρέατος υψηλής ποιότητας. Αφορά την εισαγωγή βόειου κρέατος από ζώα στα οποία δεν έχουν χορηγηθεί ορισμένες αυξητικές ορμόνες με τους αυξημένους δασμούς που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία δεν επηρεάζει τα τρέχοντα επίπεδα πρόσβασης βόειου κρέατος στην αγορά της ΕΕ. Αναγνωρίζεται ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να επηρεάσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ποσόστωσης, συμπεριλαμβανομένων της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές στην ΕΕ. Διαπιστώνεται ότι η συμφωνία δεν επηρεάζει την ενωσιακή απαγόρευση εισαγωγών βόειου κρέατος.
2019/11/28
Situation in Bolivia (RC-B9-0187/2019, B9-0187/2019, B9-0188/2019, B9-0189/2019, B9-0190/2019, B9-0191/2019, B9-0192/2019)

Χαιρετίζω τον διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΕ συμβάλλοντας έτσι σε συμφωνία μεταξύ των μερών για τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών χωρίς αποκλεισμούς εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου και σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βολιβίας. Η διαφάνεια στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αποτελεί αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας και απαιτείται να εφαρμόζεται από κράτη δικαίου, στα οποία ο νόμος και το σύνταγμα της χώρας κυριαρχούν, και καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
2019/11/28
Climate and environmental emergency (RC-B9-0209/2019, B9-0209/2019, B9-0211/2019, B9-0212/2019, B9-0215/2019, B9-0216/2019, B9-0218/2019, B9-0220/2019)

Τάσσομαι υπέρ της κήρυξης έκτακτης ανάγκης της κλιματικής και περιβαλλοντικής κατάστασης. Όλα τα κράτη μέλη και όλοι οι παγκόσμιοι παράγοντες οφείλουν να λάβουν επειγόντως τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της απειλής αυτής, προτού να είναι πολύ αργά. Τα πλέον πρόσφατα και ολοκληρωμένα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν τις επιζήμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. H τεράστια απειλή της απώλειας βιοποικιλότητας περιγράφεται στην προοριζόμενη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής περίληψη. Είναι ζωτικής σημασίας να αναληφθεί άμεση και φιλόδοξη δράση, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5°C.
2019/11/28
2019 UN Climate Change Conference (COP25) (B9-0174/2019)

Τα κράτη μέλη πρέπει να προαγάγουν αυστηρούς και ισχυρούς διεθνείς κανόνες αναφορικά με το άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των κρατών μελών της, πρέπει να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους. Αναγνωρίζω ότι, επί του παρόντος, το 37 % του προϋπολογισμού της ΕΕ χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), η οποία θα μπορούσε να κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους για την παροχή κινήτρων και την επιβράβευση γεωργικών πρακτικών φιλικών προς το κλίμα και το περιβάλλον. Επίσης ο εκδημοκρατισμός του ενεργειακού συστήματος έχει ζωτική σημασία για την επιτυχία της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης. Ζητείται, ως εκ τούτου, να βελτιωθούν τα δικαιώματα και οι δεξιότητες των πολιτών, προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετέχουν στην παραγωγή ασφαλούς και καθαρής ενέργειας.
2019/11/28
EU-Switzerland Agreement on the stepping up of cross-border cooperation, particularly in combating terrorism and cross-border crime (A9-0043/2019 - Roberta Metsola)

Υποστηρίζω την απόφαση του Συμβουλίου για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας που αφορά την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων σχετικά με την αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας των δυο πλευρών, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, ζητήματα που απασχολούν άμεσα την Ένωση και την Ελβετία. Η Ελβετία θεωρείται από τους σημαντικότερους εταίρους της Ένωσης - και αντιστρόφως η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελβετική συνομοσπονδία - αφού γεωγραφικά «περικυκλώνεται» από κράτη μέλη της Ένωσης. Η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μόνο καλύτερα αποτελέσματα θα φέρει και για τις δυο πλευρές.
2019/12/17
EU-Liechtenstein Agreement on the stepping up of cross-border cooperation, particularly in combating terrorism and cross-border crime (A9-0044/2019 - Roberta Metsola)

Τάσσομαι υπέρ της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας. Επιπρόσθετα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος αποτελούν μείζονα ζητήματα κι για τις δυο πλευρές. Οι ήδη υπάρχουσες κι εξαίρετες σχέσεις και επαφές σε πολλά επίπεδα έφεραν θετικά αποτελέσματα. Το Λιχτενστάιν «αποτελεί» κομμάτι της Ένωσης, κατά συνέπεια η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.
2019/12/17
Protocol to EU-Switzerland Agreement concerning the criteria and mechanisms for establishing the State responsible for examining a request for asylum lodged in a Member State or in Switzerland regarding the access to Eurodac for law enforcement purposes (A9-0025/2019 - Jadwiga Wiśniewska)

Στηρίζω την απόφαση του Συμβουλίου για τη σύναψη πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν. Το Eurodac (European Dactyloscopy) επιτρέπει την πρόσβαση στις αρχές επιβολής του νόμου με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων και άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων. Στόχος είναι να επιτρέπεται στις αρχές επιβολής του νόμου να ζητούν τον έλεγχο δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων, με δεδομένα που φυλάσσονται στην κεντρική βάση δεδομένων του Eurodac, προκειμένου να επαληθευτεί η ακριβής ταυτότητα ή να λάβουν επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες.
2019/12/17
Accession of Solomon Islands to the EU-Pacific States Interim Partnership Agreement (A9-0050/2019 - Bernd Lange)

Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανάπτυξης και την σύσταση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, στηρίζω το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προσχώρηση των Νήσων Σολομώντος στην ενδιάμεση συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και των κρατών του Ειρηνικού αφετέρου. Η Ευρωπαϊκή ένωση διευρύνει διαρκώς εταιρικές συμφωνίες προς όλες τις κατευθύνσεις και ηπείρους, παραμένοντας έτσι στην πρώτη θέση σε σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτα κράτη.
2019/12/17
Measures to strengthen administrative cooperation in order to combat VAT fraud (A9-0047/2019 - Lídia Pereira)

Η Επιτροπή είχε δεσμευτεί να επικεντρωθεί στις διοικητικές ικανότητες των φορολογικών αρχών ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της βελτίωσης της συνεργασίας με τρίτα μέρη. Το Συμβούλιο επισήμανε την ανάγκη να αναβαθμιστούν τα μέσα καταπολέμησης της απάτης. Η τρέχουσα πρωτοβουλία λειτουργεί ολοκληρωτικά και στοχεύει στην ομαλή εφαρμογή των νέων μέτρων, τα οποία θεσπίστηκαν με την οδηγία για τον ΦΠΑ στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου στο πλαίσιο της στρατηγικής της Επιτροπής για την ψηφιακή ενιαία αγορά.
2019/12/17
Association of the overseas countries and territories with the European Union ('Overseas Association Decision') (A9-0033/2019 - Tomas Tobé)

Στηρίζω την απόφαση για τη σύνδεση ΥΧΕ (υπερπόντιων χωρών και εδαφών) με την ΕΕ. Η τροποποίηση είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του συστήματος των εγγεγραμμένων εξαγωγών (REX) για την πιστοποίηση της καταγωγής. Οι ΥΧΕ είναι συνδεδεμένες σε μεγάλο βαθμό με την Ένωση από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Ρώμης (1957). Τα 25 νησιά που βρίσκονται στον Ατλαντικό, στην Ανταρκτική, στην Αρκτική, στην Καραϊβική, στον Ινδικό και στον Ειρηνικό ωκεανό, μολονότι διαθέτουν ευρεία αυτονομία σε κάποιους τομείς όπως είναι οι οικονομικές υποθέσεις, η αγορά εργασίας, η δημόσια υγεία, οι εσωτερικές υποθέσεις, δεν είναι εντούτοις κυρίαρχα κράτη αλλά εξαρτώνται από τέσσερα κράτη μέλη της Ένωσης, τη Δανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες.
2019/12/17
CAP: Financial discipline as from financial year 2021 and flexibility between pillars in respect of calendar year 2020 (A9-0042/2019 - Norbert Lins)

Είμαι υπέρ της πρότασης που έχει ως απώτερο σκοπό την παροχή ασφάλειας και συνέχειας στη χορήγηση βοήθειας στους γεωργούς της ΕΕ το έτος 2020 και στη διασφάλιση της τήρησης των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων, με την προσαρμογή δύο νομοθετικών πράξεων της ΚΓΠ (κοινής γεωργικής πολιτικής). Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ, απαιτούνται μερικές τροποποιήσεις, που αφορά τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της. Έτσι εξασφαλίζεται ο μηχανισμός δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτρέπει την διατήρηση του μέγιστου ανώτατου ορίου που ορίζει ο κανονισμός.
2019/12/18
EU-Gambia Sustainable Fisheries Partnership Agreement and the Implementation Protocol thereto (A9-0026/2019 - Carmen Avram)

Τάσσομαι υπέρ της σύναψης συμφωνίας σύμπραξης βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Γκάμπιας. Η συμφωνία θα συμβάλει στο να αποκτήσει η χώρα, σταδιακά, τον έλεγχο των αλιευτικών της πόρων και να μπει σε βιώσιμη πορεία στο μέλλον. Δεύτερον, η Γκάμπια έχει δεσμευτεί να γίνει μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT). Πρέπει να υπάρχει στενή επιστημονική συνεργασία για υπεύθυνη αλιεία μεταξύ των δυο πλευρών, με έμφαση στην εξερευνητική αλιεία, τις νέες αλιευτικές δυνατότητες, την καλή συνεργασία μεταξύ των οικονομικών φορέων εκμετάλλευσης, και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές ανταλλαγές δεδομένων. Η χώρα δεν διαθέτει επαρκείς οικονομικούς, ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους για να διεξάγει επιστημονικές έρευνες και στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη συνδρομή διεθνών φορέων και οργανισμών.
2019/12/18
Objection pursuant to Rule 112: Active substances, including dimoxystrobin and mancozeb (B9-0230/2019)

Υποστηρίζω την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού που αφορά την παράταση των περιόδων έγκρισης των δραστικών ουσιών benfluralin βενφλουραλίνη, dimoxystrobin, fluazinam, flutolanil, mancozeb, mecoprop-P, mepiquat, metiram, oxamyl και pyraclostrobin, ουσιών που διαθέτουν χαρακτηριστικά ενδοκρινικής διαταραχής και είναι τοξικές. Δεν είναι επιτρεπτό να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η υγεία του περιβάλλοντος από την χρήση ουσιών που είναι μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες και/ή επιζήμιες για την αναπαραγωγή. Απειλούν την προστασία της υγείας του ανθρώπου και θεωρούνται βλαβερές για το περιβάλλοντος. Έχουν ήδη ληφθεί σοβαρά υπόψη τα επιστημονικά στοιχεία που αφορούν τις επιβλαβείς ιδιότητες όλων των σχετικών ουσιών.
2019/12/18
Closure of the accounts for the European Asylum Support Office (EASO) for the financial year 2017 (B9-0235/2019)

Τάσσομαι υπέρ της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το κλείσιμο των λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για το οικονομικό έτος 2017 αφού έλαβα υπόψη την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης αλλά και τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.
2019/12/18
Public discrimination and hate speech against LGBTI people, including LGBTI free zones (B9-0234/2019)

Τάσσομαι κατά των δημόσιων διακρίσεων και της ρητορικής μίσους προς τα ΛΟΑΔΜ άτομα, έχοντας υπόψη την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Καταδικάζω οποιαδήποτε διάκριση και οποιαδήποτε μορφή βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Ένα σύγχρονο κράτος δικαίου προασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα που περιλαμβάνουν την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΔΜ κοινότητας. Η φοβία έναντι των ατόμων ΛΟΑΔΜ εξακολουθεί να είναι σύνηθες φαινόμενο και δεν λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμησή της. Καλούνται τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η ομοφοβία επηρεάζει την κοινωνία, ούτως ώστε να βελτιωθεί η ένταξη, η ευαισθητοποίηση και η πλήρης αποδοχή.
2019/12/18
EU Pollinators Initiative (B9-0233/2019)

Στηρίζω την επιστημονική πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές που εστιάζει στην καταγραφή και παρακολούθηση των επικονιαστών ως σημαντικό κομμάτι της βιοποικιλότητας της ΕΕ. Στους επικονιαστές συμπεριλαμβάνονται διάφορα έντομα, όπως οι μέλισσες, οι συρφίδες, οι πεταλούδες, οι σκώροι, τα σκαθάρια, οι σφήκες και οι θρίπες, καθώς και θηλαστικά, όπως οι νυχτερίδες και τα πτηνά. Η υγεία των επικονιαστών είναι ουσιώδης για τη γεωργική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων εξαρτώνται από την επικονίαση που πραγματοποιούν τα παραπάνω είδη. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ποσό ύψους 15 δισεκατομμύριων EUR της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδεται και οφείλεται άμεσα στους επικονιαστές.
2019/12/18
Enabling the digital transformation of health and care (B9-0239/2019)

Στηρίζω τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της υγείας και της περίθαλψης στην ψηφιακή ενιαία αγορά, την ισχυροποίηση των πολιτών και την ανάπτυξη μιας υγιέστερης κοινωνίας. Η διασφάλιση ενός κατάλληλου ρυθμιστικού περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στοιχείο για την προστασία της δημόσιας υγείας και την παροχή πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας φάρμακα. Επίσης, η ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για την εναρμόνιση της συλλογής, αποθήκευσης και χρήσης των δεδομένων υγείας στην ΕΕ θα βελτιώσει την ποιότητα της έρευνας και των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ευρωπαίους πολίτες.
2019/12/18
Commemoration of the 30th anniversary of the Romanian revolution of December 1989 (B9-0241/2019)

Με αφορμή τον εορτασμό της 30ής επετείου της ρουμανικής επανάστασης του Δεκεμβρίου 1989, στηρίζω κάθε δυνατή προσπάθεια που καταβάλει η Ρουμανία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων ποτέ ξανά. Οι διαδηλώσεις του 1989 ήταν η αφορμή που άνοιξε τον δρόμο για τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη δημιουργία μιας οικονομίας της αγοράς, καθώς και για τη μετέπειτα ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ρουμανική επανάσταση ήταν η πιο βίαιη από όλες τις εξεγέρσεις που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνισμού στα κράτη που βρίσκονταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα και είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια 1 142 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 3 138, καθώς και την παράνομη κράτηση και τον βασανισμό περισσότερων από 760 ανθρώπων. Η σκληρή αυτή επανάσταση σηματοδότησε τη μετάβαση του ρουμανικού λαού προς την ελευθερία και το σύγχρονο κράτος δικαίου.
2019/12/19
Situation in Venezuela after the illegal election of the new National Assembly Presidency and Bureau (parliamentary coup) (B9-0051/2020, B9-0052/2020, B9-0053/2020, RC-B9-0048/2020, B9-0048/2020, B9-0049/2020, B9-0050/2020)

Καταδικάζω απερίφραστα την απόπειρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, καθώς επίσης και την παράνομη εκλογή νέου προέδρου και νέου προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα. Η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η Εθνοσυνέλευση είναι το μόνο νόμιμο και δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στη χώρα. Μετά τις εκλογές του 2013, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα έχουν επιδεινωθεί και οξυνθεί σημαντικά. Αυτή η πρωτοφανή οικονομική, θεσμική, κοινωνική και πολυδιάστατη ανθρωπιστική κρίση μαστίζει μέχρι και σήμερα τη χώρα, και οδήγησε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην εξαθλίωση και τη μετανάστευση.
2020/01/16
Ongoing hearings under article 7(1) of the TEU regarding Poland and Hungary (B9-0032/2020)

Η Ένωση στηρίζει τις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και βασίζεται σε αυτές, ενώ λειτουργεί ως ασπίδα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Τάσσομαι κατά της ρητορικής μίσους εις βάρος των ατόμων ΛΟΑΔΜ, και ταυτόχρονα εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός ότι οι ακροάσεις δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε σημαντική πρόοδο από τα δύο εν λόγω κράτη μέλη όσον αφορά την αντιμετώπιση των σαφών κινδύνων σοβαρής παραβίασης των αξιών. Τα κράτη μέλη οφείλουν και είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν τις αξίες της ΕΕ, αποτελώντας πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.
2020/01/16
COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020) (B9-0035/2020)

Στηρίζω το στρατηγικό σχέδιο για τη βιοποικιλότητα, με σκοπό την ανάσχεση της απώλειάς της και τη διασφάλισή της. Τα οικοσυστήματα πρέπει να παραμείνουν ανθεκτικά και να συνεχίσουν να παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας και διατηρώντας έτσι την ποικιλομορφία ζωής στον πλανήτη και συμβάλλοντας στην ανθρώπινη ευημερία και την εξάλειψη της φτώχειας. Τα δάση είναι απαραίτητα για την παγκόσμια διαβίωση· παρόλο που καλύπτουν μόλις το 30% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη, φιλοξενούν το 80% της βιοποικιλότητας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτεί τη λήψη σημαντικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ και παγκοσμίως.
2020/01/16
Conclusion of the EU-Viet Nam Free Trade Agreement (Resolution) (A9-0017/2020 - Geert Bourgeois)

Τάσσομαι υπέρ της σύναψης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ. Αντιπροσωπεύει ένα φιλόδοξο μοντέλο ανάπτυξης για την εμπορική πολιτική της ΕΕ έναντι των αναδυόμενων οικονομιών στη Νοτιοδυτική Ασία. Πρόκειται για ένα υπόδειγμα σύμφωνα με το οποίο διαπραγματευόμαστε ως εταίροι, επί ίσοις όροις, με κοινή ατζέντα και κοινές αξίες. Στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην εδραίωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία αποσκοπεί στην επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς εταιρικής σχέσης.
2020/02/12
EU-Viet Nam Investment Protection Agreement (Resolution) (A9-0014/2020 - Geert Bourgeois)

Στηρίζω τη συμφωνία προστασίας των επενδύσεων ΕΕ-Βιετνάμ, που θα συμβάλει στην προώθηση επενδύσεων υψηλής ποιότητας και των δυο πλευρών. Η επικαιροποιημένη προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των επενδύσεων επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία μεταξύ της τόνωσης και της προστασίας των επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, προστατεύει το δικαίωμα των κυβερνήσεων να εφαρμόζουν πολιτικές με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
2020/02/12
Objection pursuant to Rule 111: Union list of projects of common interest (B9-0091/2020)

Τάσσομαι υπέρ του ενωσιακού καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη το ψήφισμα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ζητείται η αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές τεχνολογίες πριν από την έγκριση του επόμενου καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο με την προτεραιότητα της ανάπτυξης ευφυών δικτύων και να αποτραπεί ο εγκλωβισμός σε επενδύσεις υψηλής έντασης άνθρακα. Στην εν λόγω αξιολόγηση, η Επιτροπή εξετάζει —μεταξύ άλλων— τους στόχους της Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕΕ για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την αρχή της προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση.
2020/02/12
Objection pursuant to Rule 112: Lead and its compounds (B9-0089/2020)

Έχοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2020 («Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας») και τα σχετικά θέματα διεπαφής μεταξύ της νομοθεσίας για τα χημικά, τα προϊόντα και τα απόβλητα, στηρίζω την προσπάθεια να τηρηθούν οι προθεσμίες που καθορίζονται στον κανονισμό REACH.
2020/02/12
An EU strategy to put an end to female genital mutilation around the world (B9-0090/2020, B9-0092/2020)

Στηρίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με μια στρατηγική της ΕΕ για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε όλο τον κόσμο. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σοβαρή μορφή ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας και συμπεριλαμβάνεται στους λόγους που πρέπει να συνεκτιμώνται για την παροχή διεθνούς προστασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 38 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να ποινικοποιήσουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, καθώς και την υποκίνηση, τον εξαναγκασμό ή την εξώθηση ενός κοριτσιού να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό. Η Σύμβαση προστατεύει τα ανήλικα κορίτσια και τις γυναίκες που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων και μετέπειτα υποφέρουν εφ’ όρου ζωής από τις συνέπειες αυτής της σκληρής πρακτικής.
2020/02/12
Automated decision-making processes: Ensuring consumer protection, and free movement of goods and services (B9-0094/2020)

Τάσσομαι υπέρ του πλαισίου της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διασφαλίζουν ότι μόνο ασφαλή και συμμορφούμενα προϊόντα διατίθενται στην αγορά. Αναγνωρίζει, επίσης, ότι η εμφάνιση προϊόντων με ικανότητες αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων παρουσιάζει νέες προκλήσεις, δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να εξελιχθούν και να δράσουν με τρόπους που δεν είχαν προβλεφθεί όταν διατέθηκαν πρώτη φορά στην αγορά. Παροτρύνει την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την προσαρμογή των κανόνων ασφάλειας της ΕΕ που αφορούν προϊόντα που καλύπτονται από ειδική νομοθεσία της ΕΕ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι νέοι κανόνες είναι κατάλληλοι για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Οι χρήστες και οι καταναλωτές προστατεύονται από τις επιβλαβείς επιπτώσεις και οι κατασκευαστές έχουν σαφήνεια όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους και τον τρόπο χρήσης προϊόντων.
2020/02/12
Proposed mandate for negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (B9-0098/2020)

Στηρίζω τη διατήρηση της ακεραιότητας της τελωνειακής ένωσης, καθώς και των κανόνων και των διαδικασιών της, στον τομέα που θα πρέπει να καθιερωθεί εγκαίρως μια αποτελεσματική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία μεταξύ της δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας περιλαμβάνεται στο νομικό πλαίσιο που διατηρεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στο σύνολό της, καθώς και τα δικαιώματα του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας, και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και την οικονομία ολόκληρης της νήσου, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τη δημιουργία σκληρών συνόρων, με την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο για να εγγυάται τα συμφέροντα της ΕΕ και να διασφαλίζει ότι θα διατηρείται ανά πάσα στιγμή η επιρροή της και θα διαφυλάσσεται η ενότητα, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η ενότητα αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική εταιρική σχέση.
2020/02/12
The illegal trade in companion animals in the EU (B9-0088/2020)

Τάσσομαι υπέρ του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και των δικαιωμάτων των καταναλωτών από τις αρνητικές συνέπειες του παράνομου εμπορίου ζώων. Η παράνομη εκτροφή γατών και σκύλων συχνά γίνεται με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κόστος και λαμβάνει χώρα κάτω από φριχτές συνθήκες. Μετέπειτα, τα νεογέννητα ζώα που έχουν εκτραφεί παράνομα συχνά απομακρύνονται από τις μητέρες τους πάρα πολύ νωρίς, χωρίς να έχουν κοινωνικοποιηθεί, και είναι επιρρεπή σε ασθένειες, υποφέρουν από άγχος, υποσιτισμό, αφυδάτωση και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποθερμίας για όσο διάστημα υπόκεινται σε μακρά διασυνοριακά ταξίδια σε συνθήκες έλλειψης χώρου και κακής υγιεινής, χωρίς τροφή, νερό ή κλιματισμό και χωρίς διαλείμματα κατά τη διαδρομή. Τα κουτάβια και οι μικρές γάτες συνήθως φτάνουν στη χώρα προορισμού μη απογαλακτισμένα, ψυχολογικά κακοποιημένα και χωρίς να διαθέτουν βασικές δεξιότητες κοινωνικοποίησης.
2020/02/12
Trans-European energy infrastructure (A9-0269/2021 - Zdzisław Krasnodębski)

Η υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, αποτελεί θετική κατάληξη μιας έντονης και δύσκολης διαπραγμάτευσης με ειδικό ενδιαφέρον για την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, με την σημερινή υπερψήφιση του Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διατηρείται το καθεστώς Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος («Project of Common Interest/PCI») για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ως επιλέξιμου έργου για την Κύπρο με την στήριξη της ΕΕ. Φυσικά, η απόφαση για υλοποίηση του έργου παραμένει θέμα που θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές μελέτες βιωσιμότητάς του. Επισημαίνεται ότι στα κριτήρια για το έργο προστέθηκαν α) η παράμετρος ότι μετά τη λήξη χρήσης του αγωγού για φυσικό αέριο θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια δυνατότητας μεταφοράς υδρογόνου (πράσινης ενέργειας) και β) συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να συνάδει με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία στο 2050.Μετά και την σημερινή απόφαση της ΕΕ και την ανάλογη πολιτική στήριξη ιδιαίτερα των εμπλεκομένων κρατών, ο αγωγός θα κριθεί βάσει της βιωσιμότητάς του. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και προς τούτο, αναγκαία συνιστώσα στην ανάδειξή του ρόλου της Αν. Μεσογείου αποτελεί η έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης.
2022/04/05
Conclusions of the European Council meeting of 24-25 March 2022: including the latest developments of the war against Ukraine and the EU sanctions against Russia and their implementation (RC-B9-0197/2022, B9-0197/2022, B9-0200/2022, B9-0201/2022, B9-0203/2022, B9-0210/2022, B9-0211/2022)

H Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ετοίμασε 5ο πακέτο προτεινόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έχουμε, λοιπόν, το εξής παράδοξο: χώρες σε ενταξιακό καθεστώς, όπως η Τουρκία, όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις αλλά έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο των Ρώσων ολιγαρχών, για το οποίο επικρατεί σιωπή. Επιπλέον, η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, η οποία ελέγχεται από το Κρεμλίνο και κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, στο Akkuyu, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κύπρο, δεν περιλαμβάνεται στις κυρώσεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες, ιδιαίτερα στην Κύπρο, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο βάναυσο και καταπιεστικό είναι το καθεστώς Erdoğan. Οι μόνοι που συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν είναι οι αξιωματούχοι της ΕΕ, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν και να δρουν ανάλογα απέναντι σε ένα βάναυσο καθεστώς που συνεχίζει να λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε σχέση με την στρατηγική αυτονομία, η ομόφωνη θέση της ΕΕ για κοινή άμυνα και ασφάλεια και ενεργειακή αυτονομία μας θέτει ενώπιον των ευθυνών μας, αφού οι απειλές είναι υπαρκτές. Όμως, απαιτούνται κοινοί κανόνες στον πυρήνα των οποίων πρέπει να βρίσκεται ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο παραβιάζεται για 42 μέρες στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα και εδώ και 48 χρόνια στην Κύπρο, έδαφος της ΕΕ, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.
2022/04/07
Adequate minimum wages in the European Union (A9-0325/2021 - Dennis Radtke, Agnes Jongerius)

Η οδηγία για ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για γενικό κατώτατο μισθό είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό επίτευγμα για το οποίο η πολιτική μου ομάδα, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρωτοστάτησε για πολλά χρόνια μέχρι τέλους. Πλέον, κάθε κράτος οφείλει να διαμορφώσει τον δικό του κατώτατο μισθό με σκοπό να διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων. Ταυτοχρόνως, το ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να ωθήσει την ποιοτική εργασία, με αύξηση της παραγωγικότητας για τις επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις κρατών που το ποσοστό των εργαζομένων μέσω συλλογικών συμβάσεων είναι κάτω του 80%, το κράτος οφείλει να υποβάλει σχέδιο δράσης για να αυξηθεί το ποσοστό. Στην πράξη, κάθε εργαζόμενος θα καλύπτεται είτε μέσω συλλογικής σύμβασης εργασίας είτε —απουσία αυτής— μέσω νομοθετικής ρύθμισης.Η Κύπρος συγκαταλεγόταν για δεκαετίες στα ελάχιστα κράτη της ΕΕ χωρίς γενικό κατώτατο μισθό και, επιπλέον, το ποσοστό εργαζομένων με συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτω από το 30%, γι’ αυτό και η οδηγία αυτή αποτελεί σημαντικό πλαίσιο για τη βελτίωση της αγοράς της Κύπρου. Η οδηγία δεν ρυθμίζει τις ώρες πλήρους απασχόλησης, αλλά επαφίεται στα κράτη, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι αφορά τους πλέον αδύνατους στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στην πρόσφατη ρύθμιση γενικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο.
2022/09/14
Protection of workers from asbestos (A9-0160/2023 - Véronique Trillet-Lenoir)

Τάσσομαι υπέρ της συγκεκριμένης οδηγίας για τους παρακάτω λόγους:Ο επαγγελματικός καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ. Προκαλείται κυρίως από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, όπως ο αμίαντος. Υπολογίζεται ότι, επί του παρόντος, 4,1 έως 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθενται στον αμίαντο. Ο κίνδυνος της εν λόγω έκθεσης συνδέεται κυρίως με τον χειρισμό υλικών που περιέχουν αμίαντο και τη διασπορά ινών αμιάντου κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών, όπως κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης, συντήρησης και κατεδάφισης.Η μείωση της έκθεσης στον αμίαντο στον χώρο εργασίας με τη μείωση του ΟΕΕ (όριο επαγγελματικής έκθεσης) σε όλη την ΕΕ, συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των κρουσμάτων και των θανάτων από καρκίνο. Κατά συνέπεια, βελτιώνει την προστασία των εργαζομένων αυξάνοντας τη διάρκεια, την ποιότητα και την παραγωγικότητα της εργασιακής ζωής των εργαζομένων. Επίσης, η αναθεώρηση του ΟΕΕ στο πλαίσιο της οδηγίας για τον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εναρμόνιση των οριακών τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ.
2023/10/03
Ensuring European transportation works for women (A9-0239/2023 - Elżbieta Katarzyna Łukacijewska)

I stand in favour of Parliament’s resolution on ensuring European transportation works for women.It is incumbent for us to realize the difficult situation women oftentimes face in transportation. As users of collective transport, women are subject to the worrying phenomenon of sexual harassment and different kinds of assaults. It is extremely difficult for them to commute to and from work, carrying shopping bags, strollers and simultaneously taking care of their families.As a result, greater priority should be given to safety and security in the planning of public transport and urban mobility. This can be achieved through measures like ensuring sufficient and sustainable street lighting, as well as well-illuminated public transit stops.Furthermore, women transport workers at all levels can face barriers, such as gender bias and stereotyping, intersectional discrimination and improper work-life balance, which disproportionately affect women with responsibilities. The resolution also condemns the fact that women working in the transportation sector often receive lower pay than men for equal work, or work of equal value.
2023/10/03
Segregation and discrimination of Roma children in education (B9-0394/2023)

I stand in favour of the above motion, which aims to eradicate the huge discrimination and social isolation that Roma children face in education.More precisely, Roma pupils, forming part of the biggest EU ethnic minority, remain seriously discriminated and prejudiced against at all levels of education. This educational segregation takes different forms, including the attendance of disproportionate numbers of Roma children in special schools for children with mental disabilities, segregated classes or sections for Roma pupils within mixed mainstream schools.These, in combination with the lack of political will and the failure of several Member States like Hungary and Slovakia to address effectively and overcome inequalities and their root causes, make the situation even worse.We need to address the situation of Roma children in education in a comprehensive and effective manner, with appropriate short and long-term policies, supported by sufficient EU and national funding. Similarly, Member States should eradicate practices of continued segregation of Roma children, implement comprehensive desegregation strategies with clear targets, and promote the adoption of inclusive learning methods.
2023/10/04
Harmonising the rights of autistic persons (B9-0390/2023)

I stand in favour the above-mentioned resolution, which aims to reinforce the rights of autistic persons.Even though there are approximately 100 million people with disabilities in the EU – among whom 5 million are on the autism spectrum – there are currently no EU guidelines on evidence and rights-based intervention for autism. The situation is made worse as families across Europe are still targeted by offers of unproven and potentially harmful therapies and interventions, including clearly illegal procedures involving the serious physical abuse of children, such as bleach enemas.All persons with disabilities have equal rights on an equal basis with others in all fields of life, and are entitled to inalienable dignity, equal treatment, independent living and autonomy. Consequently, I stress the importance of allocating EU funds to policies tackling discrimination against people with autism, especially women and girls. Additionally, we should aim to engage in awareness-raising campaigns, in collaboration with autistic persons, to foster their full inclusion and participation in the society.
2023/10/04