BETA

303 Written explanations of Malin BJÖRK

Draft amending budget No 2/2019: reinforcement of key programmes for EU competitiveness: Horizon 2020 and Erasmus+ (A9-0004/2019 - John Howarth)

Jag röstade emot denna budget. Titeln får oss att tro att det hela bara handlade om att skjuta till medel för arbetet mot klimatförändringar inom ramen för Horisont 2020 och mer pengar till Erasmus+. Men så är inte fallet. Det handlade också om att ändra ration så att EU bidrar med ytterligare en miljard euro till flyktinguppgörelsen mellan EU och Turkiet. Jag kan aldrig ställa mig bakom att EU betalar den auktoritäre Erdoğan för att stoppa flyktingar och agera gränsvakt. Det undergräver mänskliga rättigheter på de grymmaste sätt och gör att EU satt sig i knät på en regim som dessutom förföljer oppositionella och kurder. Jag tänker inte rösta för 1 miljard mer euro till Erdoğan för att stoppa flyktingar. Visst är det bra med 80 miljoner mer till klimatet, men det är tyvärr peanuts och det borde varit 1 miljard + 80 miljoner!
2019/09/18
Importance of European remembrance for the future of Europe (RC-B9-0097/2019, B9-0097/2019, B9-0098/2019, B9-0099/2019, B9-0100/2019)

Jag fördömer självklart nazism och totalitär kommunism. Men jag kan inte ställa mig bakom en resolution som skriver om historien och inte tydligt klargör att det var Hitlers Nazityskland som inledde andra världskriget. Det är nödvändigt att lyfta fram den totalitära Sovjetkommunismen och dess fruktansvärda brott, men att likställa all kommunism med nazism blir märkligt.Kommunistiska partier och rörelser i Västeuropa var motståndare till fascism och nazism. Många skickades till Nazitysklands koncentrationsläger. Efter andra världskriget, medan den fruktansvärda, totalitära Sovjetkommunismen bredde ut sig över Öst- och Centraleuropa, bekämpade andra kommunister i Spanien, Grekland och Portugal de antidemokratiska och fascistiska krafterna. Det är också problematiskt att resolutionen vill förbjuda kommunistiska symboler, statyer och organisationer.Resolutionen likställer också Öst- och Centraleuropas demokratisträvan med deras medlemskap i EU och Nato.Jag anser också att resolutionen missar mycket grundläggande fakta som måste lyftas fram i europeisk hågkomst, för att ge oss verktyg för att forma en demokratisk framtid. Då tänker jag främst på europeisk kolonialism och slavhandel. Utan att uppmärksamma detta, och de ideologier som låg bakom, kommer vi inte kunna bygga en framtid med respekt för mänskliga rättigheter och demokrati. Om detta finns absolut inget sagt i resolution. Det är en politisk skandal.
2019/09/19
Draft amending budget No 1/2020: Assistance to Greece in response to increased migration pressure - Immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak - Support to post-earthquake reconstruction in Albania - Other adjustments

. – Jag röstade nej till detta budgetändringsförslag eftersom lejonparten av det (220 miljoner euro) går till att bygga fem nya permanenta flyktingläger på de grekiska öarna. Beslutet innebär att ett system som är raka motsatsen till en hållbar, humanitär lösning på flyktingfrågan cementeras. Vänsterpartiet anser att stödet till Grekland ska gå till humanitära åtgärder och för att skapa ett system för fördelning av asylsökanden till olika medlemsländer – inte till att inrätta nya stängda öläger och ytterligare institutionalisering av en misslyckad och rättsvidrig modell.Tyvärr klumpades stödet till Grekland ihop med ett stöd på 100 miljoner euro till Albanien efter jordbävningskatastrofen. Det finner jag naturligtvis mycket olyckligt, för att inte säga fult. Stödet till Albanien hade jag annars röstat för.
2020/04/17
Specific measures to mitigate the impact of the COVID-19 outbreak in the fishery and aquaculture sector

. – Jag röstade nej till att bevilja medel ur Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) eftersom fonden är till för att stödja ett hållbart fiske och ett sunt vattenbruk, i syfte att uppnå en långsiktig ekologisk hållbarhet. Detta förslag innebär att fonden kan användas i mycket bredare syften, och utan garantier för att finansieringen används för ett hållbart fiske, det finns inte heller garantier för att det inte ska påverka den framtida fiskerifonden. Detta är något som varken vi i vänstern eller miljöorganisationerna stödjer.
2020/04/17
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

. – Jag röstade nej till resolutionen eftersom dess huvuddrag är djupt problematiska. Den uttrycker en önskan om mer makt till EU:s institutioner, vilket vore en felaktig politik. Mest anmärkningsvärt är att parlamentet i sin resolution inte ställer sig bakom Parisavtalet, och negligerar väsentliga miljö- och klimataspekter i bekämpningen av coronaviruset. Detta ter sig inte minst allvarligt om man betänker att spridningsrisken för pandemier som covid-19 ökat väsentligt på grund av förstörelse av ekosystem, förlust av biodiversitet, ökad handel med vilda djur och högintensiv animalieproduktion – alltsammans sådant som bör motverkas av en progressiv miljöpolitik. Covid-19 påminner oss om att miljö- och klimatpolitiken måste flytta fram sina positioner – inte stå tillbaka ännu mer.
2020/04/17
Eastern Partnership in the run-up to the June 2020 Summit (A9-0112/2020 - Petras Auštrevičius)

Jag avstod i slutomröstningen eftersom rekommendationen innehåller delar som Vänsterpartiet inte kan ställa sig bakom. Det gäller framför allt skrivningarna om anpassning till EU:s marknadsregler (privatiseringar och avregleringar) samt skrivningarna om militärt samarbete. I övrigt innehåller betänkandet många bra delar, särskilt vad gäller utvecklingen av rättsstatlighet, demokratisering, skydd av mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter, oberoende åklagare och domare, fria domstolar och institutioner, ett starkt civilt samhälle och oberoende medier.
2020/06/19
Western Balkans, following the 2020 summit (A9-0091/2020 - Tonino Picula)

Jag avstod i slutomröstningen eftersom det innehåller delar som Vänsterpartiet inte kan ställa sig bakom. Det gäller framför allt att man berömmer länderna på västra Balkan för deras hantering av ”migrations- och flyktingflöden” och samarbetet med Frontex. Verkligheten är en annan, med brutalt våld och illegala push-backs vid gränserna.När det gäller en utvidgning av EU anser Vänsterpartiet att det är upp till varje land att fatta beslut om de vill eller inte gå med i unionen. Det vill säga, varje land måste själv bestämma om de vill bli kandidatland för EU-medlemskap. Beslut om att ansluta landet till EU bör absolut föregås av en folkomröstning. Vänsterpartiet anser att det är avgörande att länderna är demokratiska och fullt ut respekterar de mänskliga rättigheterna. Självklart måste också kraven på en fungerande rättsstat vara helt uppfyllda.
2020/06/19
EU-African security cooperation in the Sahel region, West Africa and the Horn of Africa (A9-0129/2020 - Javier Nart)

Jag röstade för avslag till detta betänkande, främst eftersom det genomsyras av antagandet att det behövs en starkare militär närvaro från EU:s sida för att bekämpa terrorism och få till stånd utveckling i området. Vänsterpartiet tror inte ett ögonblick att terrorism kan bekämpas med mer militär EU-närvaro. Vi vet från regionens historia att varje uppvisning av militär styrka från länder i norr har lett till ökad destabilisering, om inte omedelbart så några år senare, och att den förda säkerhetspolitiken är ett misslyckande. Vi förespråkar istället skuldavskrivning, gynnsamma handelsavtal och stöd till demokratiutveckling som första steg för att åstadkomma fred och utveckling i området.
2020/09/15
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Jag röstade nej till den här utformningen av fonden för en rättvis omställning, eftersom fossilgasprojekt olyckligtvis kom med som möjliga investeringsobjekt i Europaparlamentets slutversion. En fond för rättvis omställning som regioner som annars skulle drabbas negativt ekonomiskt av den nödvändiga klimatomställningen är något som Vänsterpartiet är en stark förkämpe för, men för att en sådan ska vara värd namnet krävs att det är just klimatvänliga projekt som ingår, och att fonden inte blir ett redskap för greenwashing av ohållbara energislag som fossilgas.
2020/09/16
Maximising the energy efficiency potential of the EU building stock

Jag avstod i omröstningen om det slutgiltiga förslaget eftersom det, vid sidan av de positiva initiativen till ökad energieffektivitet i fastighetsbestånden runtom i EU-området, misslyckades med att understryka att de enskilda hyresgästerna inte ska behöva bära de ekonomiska kostnaderna för den förbättrade energieffektiviteten samt för att det uppmanar kommissionen att utöka användningen av privat-offentlig samverkan (PPP) – något som vi i Sverige sett förskräckande kostnadsdrivande resultat av, bland annat när det gäller byggprojektet Nya Karolinska.
2020/09/17
Implementation of the common commercial policy – annual report 2018 (A9-0160/2020 - Jörgen Warborn)

Jag röstade nej till betänkandet. Det representerar en fortsättning av EU:s nuvarande handelspolitik, vilken saknar tillräcklig koppling till klimat- och miljöhänsyn, mänskliga rättigheter och demokrati. Vänsterpartiet vill se en internationell handelspolitik och avtal, internationella handelsavtal, men vi tar avstånd från alla former av specialdomstolar som ger storföretagen rätt att stämma stater (inte tvärtom!) för utebliven vinst. Dessa domstolar är ett hot mot demokratin och undergräver det regleringsutrymme som lagstiftare måste ha för att kunna stå upp för miljö, klimat, arbetstagares rättigheter och mänskliga rättigheter. Vänsterpartiet kräver också att klimat- och miljökapitel ska vara bindande i EU:s handelsavtal.
2020/10/07
European Climate Law (A9-0162/2020 - Jytte Guteland)

Jag röstade ja till Europaparlamentets förhandlingsposition om EU:s klimatlag. Vänsterpartiet hade lagt förslag på ett högre mål för utsläppsminskningar till 2030 (70 %) eftersom vi ser att det är detta som krävs om vi ska skynda på klimatomställningen i EU som helhet. Vi är därför besvikna att parlamentet landade på endast 60 %. Dock är detta utsläppsmål utan kolsänkor vilket är positivt, och målen i klimatlagen föreslås bli bindande också för varje medlemsland och inte bara på EU-nivå. Vi välkomnar också bra skrivningar om en klimatexpertpanel samt krav på en växhusgasbudget (koldioxidbudget). Slutligen är det av oerhörd betydelse att EU nu får en ny klimatlag som kan styra andra delar av politiken så att vi lever upp till Parisavtalet. Vänsterpartiet kommer i förhandlingarna fortsätta arbeta för att den ska bli så kraftfull som möjligt.
2020/10/07
Equivalence of field inspections carried out on cereal seed-producing crops and equivalence of cereal seed produced in Ukraine (A9-0164/2020 - Veronika Vrecionová)

Jag röstade emot betänkandet och därmed emot att lägga till Ukraina till listan över icke-EU-länder med EU-motsvarande standard för produktion av fröer, mestadels cerealier. Grunden för detta är inte att jag anser att Ukraina är ett extra problematiskt land i det här hänseendet – jag skulle sannolikt ha röstat nej om det varit ett land som USA som vi i Europaparlamentet haft att ta ställning till också.Fakta är däremot detta: Det är de stora industriella koncernerna som drivit på för att få tillgång till EU-marknaderna. Men kommissionen har inte genomfört någon aktuell konsekvensanalys. Det är tydligt att renhets- och andra produktionsstandarder är lägre i Ukraina än i EU-länderna, och arbetsförhållandena inte sällan sämre. Fröerna kan framställas till en lägre kostnad, och därmed ha en osund konkurrensfördel, till priset av sämre villkor. Därför röstade jag nej.
2020/10/07
The European Forest Strategy - The Way Forward (A9-0154/2020 - Petri Sarvamaa)

Jag röstade nej till betänkandet i slutomröstningen eftersom det då stod klart att parlamentsmajoriteten valt att inte rösta ja till de ändringsförslag baserade på miljöutskottets ställningstagande till betänkandet som lagts i plenum. Därmed föll alltför mycket av de gröna perspektiven och betoningen på vikten av ett miljö- och klimatmässigt hållbart skogsbruk bort för att jag skulle kunna ställa mig bakom slutresultatet. Vi i Vänsterpartiet betraktar heller inte skogshanteringen i sin helhet som en kompetens för EU, utan som något som måste vara upp till Sverige och de andra medlemsländerna att besluta om. Renodlad EU-lagstiftning på området är vi därför emot, även om strategier för miljö- och klimatmässig hållbarhet är något vi i vissa fall kan välkomna.
2020/10/07
InvestEU Programme (A9-203/2020 - José Manuel Fernandes, Irene Tinagli)

Jag röstade nej till det slutgiltiga förslaget till InvestEU-garantifond i slutomröstningen. Vi har en negativ inställning till själva garantifonden som sådan, men hyste hopp om att starka miljö- och klimatskrivningar skulle göra EU-parlamentets betänkande till något väsentligt bättre än EU-kommissionens ursprungsförslag.Ambitionsnivån vad gäller miljö- och klimatinvesteringar i slutversionen visade sig dock bli alldeles för låg för att förslaget skulle vara möjligt att acceptera.
2020/11/13
The Schengen system and measures taken during the COVID-19 crisis (B9-0362/2020)

Jag röstade emot detta betänkande, eftersom Vänsterpartiet generellt är kritiska mot Schengen. Vi är givetvis för fri rörlighet, men Schengen-systemet används framförallt för att stänga EU:s yttre gränser och bygga fästning Europa. Vi är också djupt kritiska till att detta betänkande efterlyser EU-verktyg och spårningsappar för att spåra Covid-smittade. Ett sånt EU-överstatligt spårnings- och övervakningssystem vill vi inte se.
2020/11/23
Addressing product safety in the single market (A9-0207/2020 - Marion Walsmann)

Jag röstade för betänkandet om produktsäkerhet på den inre marknaden eftersom det kräver ökad produktsäkerhet och utökat ansvar för internetbaserade försäljningsställen, vilket jag tycker är viktigt. Jag ser det dock som en allvarlig brist att de ändringsförslag som tryckte på att försiktighetsprincipen måste vara en av hörnstenarna i EU:s bestämmelser röstades ned i plenum, som ett led i försöken från högern inom Europaparlamentet att urvattna konsumentskyddet.
2020/11/25
Foreign policy consequences of the COVID-19 outbreak (A9-0204/2020 - Hilde Vautmans)

Jag röstade emot betänkandet, eftersom det förordar en mer federalistisk utrikespolitik, med stark militär uppbackning. Vänsterpartiet vill inte se en EU-gemensam utrikes- och försvarspolitik utan värnar den militära alliansfriheten. Vi motsätter oss därför alla samarbeten som inskränker denna. I en tid som präglas av osäkerhet och militär upprustning ska Sverige vara en röst som står upp för stabilitet och avspänning.
2020/11/25
Improving development effectiveness and efficiency of aid (A9-0212/2020 - Tomas Tobé)

Jag röstade emot betänkadnet i slutomröstningen på grund av de två ändringsförslag som lades av Tomas Tobé själv m.fl., och som röstades igenom av parlamentet. Dessa två ändringsförslag tog bort kritiken mot att villkora bistånd i förhållande till mottagarlandets hantering av migrationsflöden och gränskontroller. Jag och många med mig är djupt oroade över att EU och medlemsstaterna för närvarande inför villkor för biståndet om att utvecklingsländerna samarbetar i migrations- och gränskontrollinsatser, något som tydligt är en fråga för givarna, inte mottagarna, och bryter mot viktiga internationellt avtalade principer om utvecklingsbistånd. Biståndets syfte ska vara att utrota fattigdom, minska ojämlikhet, respektera och stödja mänskliga rättigheter samt tillgodose humanitära behov, och får aldrig villkoras mot migrationskontroll.
2020/11/25
Stocktaking of European elections (A9-0211/2020 - Pascal Durand)

Resolutionen innehöll visserligen några positiva punkter såsom en ökning av ungas deltagande i valet samt att könsfördelningen i parlamentet bör förbättrats. Jag röstade dock emot resolutionen som helhet och det med anledning av att jag anser att det inte ska tvingas fram bildande av europeiska partier och transnationella listor till nästkommande val. Vänsterpartiet är inte heller för att systemet med toppkandidater (Spitzenkandidaten) institutionaliseras.
2020/11/25
Situation of Fundamental Rights in the European Union - Annual Report for the years 2018-2019 (A9-0226/2020 - Clare Daly)

EPP-gruppen lyckades under plenarsessionen ändra detta betänkande genom flera ändringsförslag där deras syn på radikalisering, migrations- och gränskontroller gick igenom. EPP-gruppen vill konstant utpeka migranter som säkerhetshot, och deras politik leder till att migranters grundläggande rättigheter kränks snarare är skyddas. Det motsätter jag mig. Däremot finns det mycket bra i betänkandet, inte minst om kvinnors rättigheter och romer. Slutsatsen blev att jag avstod i slutomröstningen om detta betänkande.
2020/11/26
Technical Support Instrument (A9-0173/2020 - Alexandra Geese, Othmar Karas, Dragoș Pîslaru)

Jag röstade nej. Vänsterpartiet är kritiska till den makt som centraliserats hos kommissionen i samband med det gigantiska återhämtningspaketet. Det är inte heller rimligt att anta ett medföljande instrument med ett värde på 865 miljoner euro. Det som kallas ”teknisk expertis” är i själva verket mycket politiskt och ett verktyg för en viss finansiell och ekonomisk politik för EU:s medlemsstater. Detta kommer de facto handla om att genomföra liberal åtstramningspolitik och strukturreformer. Förslaget till teknisk expertis/stöd i detta avtal liknar alltför mycket det som hände under den senaste finanskrisen.
2021/01/19
European Arrest Warrant and surrender procedures between Member States (A9-0248/2020 - Javier Zarzalejos)

Jag röstade emot detta betänkande, först och främst därför att jag är emot förslagen om att utöka listan över brott som inte omfattas av dubbel straffbarhet. Jag håller heller inte med om att ömsesidigt erkännande av brott bör ske automatiskt.
2021/01/20
Artificial intelligence: questions of interpretation and application of international law (A9-0001/2021 - Gilles Lebreton)

Jag röstade emot detta betänkande, då jag inte delar föredragandens positiva inställning till användandet av artificiell intelligens i militära sammanhang. Jag anser till exempel att man i betänkandet borde ha gått mycket längre vad gäller att fördöma användandet av dödliga autonoma vapensystem.
2021/01/20
Implementation of the Common Foreign and Security Policy - annual report 2020 (A9-0266/2020 -David McAllister)

Jag röstade emot detta betänkande. Det uttrycker en strävan efter en alltmer federal utveckling, med gemensamma och kraftigt ökade militära resurser och en gemensam säkerhetspolitik. Detta är inte en utveckling som främjar stabilitet och fredlig konflikthantering. Vänsterpartiet anser också att detta undergräver Sveriges alliansfrihet och vill istället se ett ökat engagemang under FN:s ledning, samt att Sverige agerar självständigt för fred och nedrustning.
2021/01/20
Human Rights and Democracy in the World and the EU policy on the matter - annual report 2019 (A9-0259/2020 - Isabel Santos)

Jag röstade för den här rapporten. Den innehåller många viktiga skrivningar som innebär en förstärkning av respekten för mänskliga rättigheter. Däremot ställer jag mig inte bakom skrivningarna om att EU ska fatta beslut med kvalificerad majoritet i utrikespolitiska frågor. Vänsterpartiet anser att vi i den svenska utrikespolitiken ska stå självständigare i förhållande till EU än vad vi gör idag, snarare än att ytterligare inordna oss i ett system där de stora EU-makterna sätter dagordningen.
2021/01/20
The latest developments in the National Assembly of Venezuela (RC-B9-0056/2021, B9-0056/2021, B9-0060/2021, B9-0062/2021, B9-0064/2021, B9-0065/2021)

Jag röstade nej till denna resolution på grund av den ohållbara diplomatiska hållning till krisen i Venezuela som den ställer sig bakom. Det är riktigt att kritisera Maduros regim, och lyfta fram hur demokratin undergrävts i det nuvarande styret i Venezuela, samt de oegentligheter runt nationalförsamlingsvalet som var ett av skälen till att så stora delar av oppositionen bojkottade det.Men den diplomatiska linje som resolutionen håller fast vid – att fortsätta betrakta den nationalförsamling som valdes i december 2015 som den enda legitima även framgent, samt dess talman Juan Guaidó som Venezuelas legitime interimspresident – är både orimlig och politiskt oansvarig, och utgör inte ett led i en lösning på krisen. Därför röstade jag nej.
2021/01/21
Reforming the EU list of tax havens (B9-0052/2021)

Jag röstade för betänkandet. Betänkandet uttrycker tydligt att både EU och medlemsländerna måste göra mer för att bekämpa skatteflykten. Inte minst understryker betänkandet att EU måste se över sin svarta lista över skatteparadis och också inkludera EU-länder. Sveriges regering bör ta till sig av kritiken och ställa sig bakom ökade åtgärder på EU-nivå för att sätta stopp för skatteflykten. Det handlar inte om att ge EU beslutsrätt i skattefrågor, utan om att kräva redovisning och transparens från storföretagen.
2021/01/21
Establishing the Recovery and Resilience Facility (A9-0214/2020 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru)

Jag röstade nej till förslaget. Vänsterpartiet tycker det är bra att en ökad del ska gå till klimatrelaterat arbete, men vi hade velat se ännu mer långtgående mål samt mer till biologisk mångfald. Dessutom är vi kritiska till hela återhämtningsmekanismen, med gemensam upplåning, mer centraliserad makt till kommissionen samt påtvingade strukturreformer som en del av ländernas utarbetande och genomförande av planer för återhämtning och resiliens.
2021/02/09
Reducing inequalities with a special focus on in-work poverty (A9-0006/2021 - Özlem Demirel)

Jag avstod i omröstningen även om vissa delar i förslaget är bra, detta då Vänsterpartiet är emot minimilön. Förslaget innehöll en alltför stark betoning av minimilön som en lösning för att komma tillrätta med minskad ojämlikhet och fattigdom bland förvärvsarbetande.
2021/02/09
EU Association Agreement with Ukraine (A9-0219/2020 - Michael Gahler)

Jag står bakom lejonparten av detta betänkande, som bland annat fördömer Rysslands olagliga annektering av Krim och angrepp och ockupation av landområden i östra Ukraina, och välkomnar de framsteg som gjorts i Ukraina gällande decentralisering och offentlig förvaltning. Ändå avstod jag att rösta för betänkandet, eftersom det är för ökad militarisering, Nato, och dessutom skönmålar de ekonomiska strukturreformer och tvångsavregleringar som genom associeringsavtalet åläggs Ukraina, och som Vänsterpartiet är emot.
2021/02/10
InvestEU Programme (A9-0203/2020 - José Manuel Fernandes, Irene Tinagli)

Jag röstade nej till det slutgiltiga förslaget till InvestEU-garantifond i slutomröstningen. Vi har en negativ inställning till själva garantifonden som sådan, men hyste hopp om att starka miljö- och klimatskrivningar skulle göra Europaparlamentets betänkande till något väsentligt bättre än kommissionens ursprungsförslag. Ambitionsnivån vad gäller miljö- och klimatinvesteringar i slutversionen visade sig dock, återigen, bli alldeles för låg för att förslaget skulle vara möjligt att acceptera.
2021/03/09
A WTO-compatible EU carbon border adjustment mechanism (A9-0019/2021 - Yannick Jadot)

Jag lade ned min röst i omröstningen om EU-parlamentets slutförslag om klimattullar. En mekanism av det slaget kan spela en viktig roll när det gäller produkter som importeras från länder utanför EU, men tyvärr gick några ändringsförslag till texten igenom som omöjliggjorde en ja-röst från min sida i slutomröstningen. Hänvisningen till 1,5-gradersmålet i Parisavtalet togs bort, och den textpassage som krävde ett stopp för den fria tilldelningen av utsläppsrätter inom utsläppshandelssystemet ETS röstades också ned, liksom en passage om utfasningen av fossila bränslen. Därmed blev det omöjligt för mig att rösta ja till det liggande förslaget.
2021/03/10
Fisheries control (A9-0016/2021 - Clara Aguilera)

Jag röstade nej till den slutgiltiga förslaget i slutomröstningen om EU:s fiskerikontroll eftersom det var undermåligt på ett antal punkter. En del av fiskefartygen kommer med förslaget att förses med övervakningsutrustning, men denna ska enligt detta förslag bara övervaka om fångster kastas överbord på ett illegalt sätt, men inte övervaka sidofångster av känsliga arter som delfiner. Därtill antogs, som en del av slutförslaget, ohållbara felmarginaler som innebär en risk att i praktiken legalisera underrapportering av fångsstorlekar.
2021/03/10
Children's Rights (B9-0164/2021)

Vänsterpartiet är emot surrogatmoderskap. Däremot röstar vi inte för ändringsförslag lagda av det ultrakonservativa kvinnoförtryckande PiS, regeringspartiet från Polen. Därför lade jag ner min röst/avstod i omröstningen om de PiS-ändringsförslag som gällde surrogatmoderskap i detta betänkande. Jag vill dock tydliggöra att Vänsterpartiets ståndpunkt mot surrogatmoderskap fortsätter att vara glasklar. Anledningen till att jag trots detta avstod är att förslagsförfattarna har en diametralt annan agenda än Vänsterpartiet, då den inte handlar om kvinnors rättigheter utan om fosters rättigheter.
2021/03/11
Cohesion Policy and regional environment strategies in the fight against climate change (A9-0034/2021 - Tonino Picula)

Jag avstod i denna omröstning. Det är viktigt att intensifiera miljö- och klimatarbetet, men jag är djupt kritisk till EU:s sammanhållningspolitik, både vad gäller inriktning och korruptionen, och det faktum att pengarna fortfarande inte villkoras utifrån respekt för demokrati och rättsstat. Det liggande förslaget innehöll dessutom hyllningar till den fleråriga budgetramen och trepartsöverenskommelsen om Fonden för en rättvis omställning som jag inte kan ställa mig bakom.
2021/03/25
Own resource based on non-recycled plastic packaging waste and certain aspects of the GNI-based own resource (A9-0048/2021 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

Jag röstade ja till förslaget om en plastavgift. Principen att ha en dylik avgift är viktig eftersom vi måste öka återvinningen och minska förekomsten av plast i natur och hav. Vänsterpartiet har däremot stridit för att intäkterna för en sådan avgift ska tillkomma medlemsländerna, och inte gå direkt till EU-budgeten. Nu blev det tyvärr inte så, men nyttan av att pressa medlemsländerna att återvinna mer plast (ju mer plast ett land återvinner, desto lägre blir plastavgiften för landet) är så pass viktig att jag ändå valde att rösta för detta instrument.
2021/03/25
New EU-Africa Strategy (A9-0017/2021 - Chrysoula Zacharopoulou)

Jag avstod från att rösta för detta betänkande, även om det innehåller väldigt många viktiga ståndpunkter, framför allt gällande respekten för mänskliga rättigheter, folkrätten och principen om non-refoulement, kvinnors och flickor rättigheter, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, hållbar utveckling, inkl. hållbart jordbruk och demokratiutveckling.Det som är problematiskt med betänkandet är framför allt delarna om militärt samarbete och EU:s militära inblandning i Afrika. Betänkandet välkomnar den europeiska fredsfaciliteten (EPF) och den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken, som Vänsterpartiet är emot.Vidare är det en besvikelse för oss att betänkandet inte fördömer kommissionens nuvarande inriktning i migrationspolitiken, som innebär att samarbetet och biståndet till afrikanska länder alltmer villkoras med migrationskontroll, helt i strid med internationella principer för bistånd.
2021/03/25
EU Strategy for Sustainable Tourism (A9-0033/2021 - Cláudia Monteiro de Aguiar)

Jag röstade nej till detta betänkande eftersom det förordar mer EU kompetens och makt på det turistpolitiska området, vilket jag inte står bakom. Dessutom framhåller betänkandet krav på EU-vaccinationskort och vidhängande personkontroll som en väg framåt när det gäller covid-19-krisen – en modell som jag inte kan stödja, och där inga analyser gjorts vad gäller vare sig frågorna om hur det kommer påverka folkhälsan, rätten till personlig integritet eller principen om icke-diskriminering. Samtidigt är de förslag som betänkandet presenterar på hållbarhetsområdet svaga och otydliga.
2021/03/25
2019-2020 Reports on Albania (A9-0041/2021 - Isabel Santos)

Jag avstod i den här omröstningen. Visserligen innehåller betänkandet många bra delar, till exempel gällande demokratiutveckling, bekämpning av korruption, hbtqi-personers och kvinnors rättigheter m.m., men vi kan inte acceptera att EU:s utvidgningsprocesser används för att pressa kandidatländerna att ansluta sig till Nato, och att EU-anslutning de facto villkoras med Nato-medlemskap. Vänsterpartiet vill se fler länder i Europa som står fria från militärallianser och kan agera för nedrustning, fred och säkerhet i Europa och världen.
2021/03/25
2019-2020 Reports on Kosovo (A9-0031/2021 - Viola Von Cramon-Taubadel)

Jag avstod i den här omröstningen. Visserligen innehåller betänkandet många bra delar, till exempel gällande demokratiutveckling, bekämpning av korruption, hbtqi-personers och kvinnors rättigheter m.m., men vi kan inte acceptera att EU:s utvidgningsprocesser används för att pressa kandidatländerna att ansluta sig till Nato, och att EU-anslutning de facto villkoras med Nato-medlemskap. Vänsterpartiet vill se fler länder i Europa som står fria från militärallianser och kan agera för nedrustning, fred och säkerhet i Europa och världen.
2021/03/25
2019-2020 Reports on North Macedonia (A9-0040/2021 - Ilhan Kyuchyuk)

Jag avstod i den här omröstningen. Visserligen innehåller betänkandet många bra delar, till exempel gällande demokratiutveckling, bekämpning av korruption, hbtqi-personers och kvinnors rättigheter m.m., men vi kan inte acceptera att EU:s utvidgningsprocesser används för att pressa kandidatländerna att ansluta sig till Nato, och att EU-anslutning de facto villkoras med Nato-medlemskap. Vänsterpartiet vill se fler länder i Europa som står fria från militärallianser och kan agera för nedrustning, fred och säkerhet i Europa och världen.
2021/03/25
2019-2020 Reports on Serbia (A9-0032/2021 - Vladimír Bilčík)

Jag avstod i den här omröstningen. Visserligen innehåller betänkandet många bra delar, till exempel gällande demokratiutveckling, bekämpning av korruption, hbtqi-personers och kvinnors rättigheter m.m., men vi kan inte acceptera att EU:s utvidgningsprocesser används för att pressa kandidatländerna att ansluta sig till Nato, och att EU-anslutning de facto villkoras med Nato-medlemskap. Vänsterpartiet vill se fler länder i Europa som står fria från militärallianser och kan agera för nedrustning, fred och säkerhet i Europa och världen.
2021/03/25
Chemical residues in the Baltic Sea based on petitions 1328/2019 and 0406/2020 under Rule 227(2) (B9-0224/2021)

Jag röstade ja till resolutionen om kemiska rester i Östersjön eftersom jag anser att det är viktigt att vi griper oss an denna problematik. Jag är emellertid kritisk till de positiva skrivningarna om partnerskapet med försvarsalliansen Nato i resolutionen – det är inte i mer av denna typ av militarism som lösningarna ligger, eller som kommer vara verksamma för att klara miljöutmaningarna i Östersjön.
2021/04/26
More efficient and cleaner maritime transport (A9-0029/2021 - Karima Delli)

Jag röstade nej till betänkandet om tekniska och operativa åtgärder för effektivare och renare sjötransporter eftersom de slutgiltiga skrivningarna olyckligtvis godtar flytande naturgas som övergångsbränsle. Detta är på intet sätt miljö- och klimatmässigt försvarbart.
2021/04/27
Multiannual management plan for bluefin tuna in the eastern Atlantic and the Mediterranean (A9-0149/2020 - Giuseppe Ferrandino)

Jag lade ned min röst i omröstningen om den fleråriga förvaltningsplanen för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet. Å ena sidan är det ett framsteg att den internationella konventionen för bevarandet av tonfisk i Atlanten implementeras i EU-lagstiftningen och att skrivningarna gällande fångstregistrering skärps – å andra sidan är det ett bakslag i förhandlingarna mellan EU:s institutioner att man strukit möjligheten till ytterligare skyddsåtgärder när gränsen för maximal hållbar avkastning nåtts.
2021/04/28
Digital Green Certificate - Union citizens (C9-0104/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Jag avstod i slutomröstningen. Parlamentets ställningstagande förbättrar avsevärt kommissionens ursprungsförslag på flera punkter, bland annat genom en sunset-klausul. Däremot kvarstår problemen med diskriminering och att alla inte kommer ha tillgång till fri rörlighet, antingen för att alla inte erbjudits vaccin eller för att PCR-tester inte är gratis i alla länder. Vänsterpartiet anser vidare att förordningen bör stänga möjligheterna till nationella, utökade användningsområden (dvs. utöver resande inom EU). Jag hade också velat se att nyttan och säkerheten ur folkhälsosynpunkt varit säkerställd innan certifikatet tas i bruk, men det ändringsförslaget röstades tyvärr ner.
2021/04/28
Digital Green Certificate - third country nationals (C9-0100/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Jag avstod i slutomröstningen. Parlamentets ställningstagande förbättrar avsevärt kommissionens ursprungsförslag på flera punkter, bland annat genom en sunset-klausul. Däremot kvarstår problemen med diskriminering och att alla inte kommer ha tillgång till fri rörlighet, antingen för att alla inte erbjudits vaccin eller för att PCR-tester inte är gratis i alla länder. Vänsterpartiet anser vidare att förordningen bör stänga möjligheterna till nationella, utökade användningsområden (dvs utöver resande inom EU). Jag hade också velat se att nyttan och säkerheten ur folkhälsosynpunkt varit säkerställd innan certifikatet tas i bruk, men det ändringsförslaget röstades tyvärr ner.
2021/04/28
Digital taxation: OECD negotiations, tax residency of digital companies and a possible European Digital Tax (A9-0103/2021 - Andreas Schwab, Martin Hlaváček)

Betänkandet understryker behovet och vikten av att motverka skatteflykt, skattebedrägeri och aggressiv planering. Därför röstade jag för i slutomröstningen. För närvarande registrerar många multinationella e-företag stora vinster men betalar inte den skatt de borde betala. Däremot står jag inte bakom skrivningarna om att en digital skatt ska användas som en egen resurs. Vänsterpartiet är inte för att ge skatterätten till EU, skatter ska vara en nationell kompetens. Intäkter ska tillkomma medlemsländerna, och inte gå direkt till EU budgeten.
2021/04/28
EU-India relations (A9-0124/2021 - Alviina Alametsä)

Betänkandet innehåller många bra och viktiga skrivningar gällande mänskliga rättigheter och kring det civila samhället: däribland feministiska, hbtqi, fackföreningar och miljöorganisationer. Avsnittet gällande klimat hade dock behövt vara tydligare; Vänsterpartiet känner en oro över det som skrivs om tillvägagångssätt för handelspolitiken, utan tillräckliga garantier för klimat och miljö. Betänkandet främjar dessutom ytterligare samarbete inom försvarsområdet, dvs. att stärka de militära förbindelserna. EU bör inte bidra till ökad militarisering i området. Med anledning av ovan beskrivet avstod jag i slutomröstningen.
2021/04/29
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Jag röstade för den slutliga uppgörelsen om JTF, men Vänsterpartiets ståndpunkt är att detta instrument är alldeles otillräckligt och att mycket mer hade behövts. På sätt och vis ”bidde” det bara en tumme.
2021/05/18
Securing the objectives of the landing obligation under Article 15 of the Common Fisheries Policy (A9-0147/2021 - Søren Gade)

. ‒ The landing obligation, or discard-ban, has been introduced between 2015 and 2019. Still fish is being discarded on a huge scale. The majority of discarded fish does not survive. This report calls for better implementation of the landing obligation, but at the same time contains a call to change the landing obligation rules over time. Changing these rules could potentially lead to weaker ambitions regarding environmental protection and I cannot support this. When the landing obligation was introduced, Total Allowable Catches were increased, in order to compensate fishers for caught fish with less commercial value, that now should now be landed. These increased quota, together with the illegal continuation of discarding, have led to overfishing. This report rightly expresses concerns over this, but at the same time calls for continued allocation of estimated discard shares of quotas, that are leading to overfishing. However, as the report also acknowledges the importance of better implementation of the landing obligation, I have abstained on the final vote.
2021/05/18
Draft amending budget No 2/2021: financing the COVID-19 response and including refinements and updates related to the final adoption of the Multiannual Financial Framework (A9-0160/2021 - Pierre Larrouturou)

Jag röstade avslag med anledning av att förslaget innehöll skrivningar om att öka budgeten ytterligare samt att ändringsbudgeten baseras på de politiska överenskommelserna inom ramen för den fleråriga budgetramen i december 2020, vilken Vänsterpartiet är kritisk mot och inte ställer sig bakom.
2021/05/18
Challenges of sports events organisers in the digital environment (A9-0139/2021 - Angel Dzhambazki)

Jag röstade nej till detta betänkande då förslaget fokuserade alltför mycket på att försvara nuvarande system med auktioner och stora rättighetsinnehavare med ett extremt begränsat perspektiv på sportens sociala dimension och väldigt lite hänsyn till fans och konsumenter. Vänsterpartiet motsätter sig heller inte så kallad geo-blocking per definition.
2021/05/18
A European Strategy for Energy System Integration (A9-0062/2021 - Christophe Grudler)

Jag röstade NEJ till detta betänkande. Betänkandet innehåller positiva skrivningar om både fossilgas och kärnkraft, förordar CO2-lagring och motsätter sig kravet på att vätgas ska produceras från förnybara energikällor. Snarare än att vara en vägkarta för ett framtida energisystem som fokuserar på den nödvändiga klimatomställningen, är detta betänkande som en dinosaurie.
2021/05/19
A European Strategy for Hydrogen (A9-0116/2021 - Jens Geier)

Jag avstod i omröstningen om detta betänkande eftersom det inte utesluter vare sig fossilgas eller kärnkraft inom ramen för en ”hållbar” framställning av vätgas. Betänkandet saknar också do no harm- principen, och framhåller s.k. low-carbon hydrogen på medellång sikt. Vänsterpartiet anser att det krävs tydliga linjer för att se till att vätgas framställs från förnybara källor, inte fossilt och kärnkraft bakvägen.
2021/05/19
2019-2020 Reports on Turkey (A9-0153/2021 - Nacho Sánchez Amor)

Jag röstade NEJ till detta betänkande. Det innehåller många bra skrivningar och kritik vad gäller den antidemokratiska utvecklingen i Erdoğans Turkiet, inklusive förtrycket av den kurdiska demokratirörelsen och det pro-kurdiska vänsterpartiet HDP. Däremot saknar betänkandet ett skarpt krav om att pausa medlemskapsförhandlingarna, eller krav på att använda handelsrelationerna med EU för att sätta press på Erdoğans regim. Betänkandet stöder också Natosamarbetet. Sist men inte minst stödjer betänkandet avtalet mellan EU och Turkiet som innebär de facto pushbacks av flyktingar från Grekland till Turkiet. Det kan Vänsterpartiet inte ställa sig bakom.
2021/05/19
Reversing demographic trends in EU regions using cohesion policy instruments (A9-0061/2021 - Daniel Buda)

Jag avstod i omröstningen om detta betänkande om den demografiska utvecklingen som är skrivet av en högerkonservativ, trots vissa bra skrivningar om behovet att investera i hela samhället, också bortom storstäderna, och prioritera en levande landsbygd samt satsa på utflyttar regioner i Europa. Betänkandet saknar dock helt ett strukturellt feministiskt perspektiv, och innehåller till och med urvattnade skrivningar om SRHR, där ”rättigheter” har tagits bort, helt i enlighet med de högerkonservativas agenda.
2021/05/19
Chinese countersanctions on EU entities and MEPs and MPs (RC-B9-0269/2021, B9-0269/2021, B9-0270/2021, B9-0271/2021, B9-0273/2021, B9-0274/2021, B9-0275/2021)

Jag röstade ja till denna resolution. Kina är en auktoritär, statskapitalistisk enpartistat som systematiskt kränker sina medborgares rättigheter. Denna resolution synliggör och kritiserar den kinesiska regimens attack på mänskliga rättigheter, i synnerhet förtrycket av uigurer. Resolutionen innehåller också viktig kritik av inskränkningarna av demokratiska fri- och rättigheter i Hongkong. Däremot ställer jag mig inte bakom skrivningarna om EU:s gemensamma försvars- och säkerhetssamarbete, eller att EU skulle eftersträva en gemensam politik med USA. Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara en självständig och stark röst för demokrati, fred och nedrustning i Europa och i världen.
2021/05/20
New Avenues for Legal Labour Migration (A9-0143/2021 - Sylvie Guillaume)

Jag avstod i slutomröstningen om denna resolution, eftersom den uppmanar till mer harmonisering och mer gemensam lagstiftning på invandringsområdet. Vänsterpartiet anser att immigration är ett område som medlemsstaterna själva bör lagstifta om. Förutom denna springande punkt anser vi att resolutionen innehåller väldigt många bra skrivningar om vikten av att utöka de lagliga vägarna för invandring, ha gemensamma standarder för utbildningsbevis och andra yrkeskvalifikationer samt att stärka arbetsrättigheter och respekten för grundläggande rättigheter för inflyttare från tredjeländer, som måste åtnjuta jämlikhet och samma rättigheter som medborgarna i det EU-land som de har kommit till.
2021/05/20
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2020/004 NL/KLM - Netherlands (A9-0187/2021 - Monika Vana)

Nederländerna har lämnat in en ansökan om ekonomiskt stöd från Europeiska fonden efter uppsägningar av 1 851 arbetstagare vid företaget KLM Royal Dutch Airlines, och KLM-koncernen har även ansökt om ytterligare bidrag i Nederländerna för individanpassade tjänster som kommer att utarbetas i samråd med arbetsmarknadens parter. Trots att KLM:s intäkter minskade under 2020 så redovisade flygbolaget en stor vinst 2019 och vi menar på att de borde ha lagt undan resurser för framtida behov. Vänsterpartiet är egentligen emot att ytterligare bevilja bidrag, men då det i denna ansökan handlar om så många anställda och om att ställa om bort från (klimatskadligt) flyg till andra branscher så röstade jag för förslaget.
2021/06/07
EU Digital COVID Certificate - Union citizens (C9-0104/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Jag avstod i slutomröstningen. Vänsterpartiet motsätter sig att vaccinpass används i olika nationella miljöer för att sortera människor vid till exempel sportevenemang, kulturevenemang eller vid offentliga samlingar.Tyvärr öppnar det europeiska passet för den möjligheten, och därför kan jag inte ställa mig bakom det. Det saknas också tillräckliga garantier för icke-diskriminering, även om förbättringar gjordes under förhandlingarna.
2021/06/08
EU Digital COVID Certificate - third-country nationals (C9-0100/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Jag avstod i slutomröstningen. Vänsterpartiet motsätter sig att vaccinpass används i olika nationella miljöer för att sortera människor vid till exempel sportevenemang, kulturevenemang eller vid offentliga samlingar.Tyvärr öppnar det europeiska passet för den möjligheten, och därför kan jag inte ställa mig bakom det. Det saknas också tillräckliga garantier för icke-diskriminering, även om förbättringar gjordes under förhandlingarna.
2021/06/08
75th and the 76th sessions of the United Nations General Assembly (A9-0173/2021 - María Soraya Rodríguez Ramos)

Jag avstod i slutomröstningen om denna resolution, trots att den innehåller mycket bra. Detta på grund av resolutionens skrivningar om att EU:s medlemsstater bör sträva mot att i utrikespolitiken endast tala med en röst i FN, bland annat genom att utöka användandet av kvalificerad majoritet vid omröstningar i rådet och genom att EU får en ständig plats i FN:s säkerhetsråd. Vänsterpartiet anser att utformandet av medlemsländernas utrikespolitik ska ligga på nationell nivå och att Sverige snarare ska sträva efter att vara en tydligare självständig röst för fred och nedrustning i världen.
2021/06/09
European Parliament’s Scrutiny on the ongoing assessment by the Commission and the Council of the national recovery and resilience plans (RC-B9-0331/2021, B9-0331/2021, B9-0333/2021, B9-0334/2021, B9-0335/2021, B9-0337/2021, B9-0338/2021)

Jag avstod i slutomröstningen då Vänsterpartiet är emot återhämtningsfonden då denna ökar EU:s makt över medlemsländernas ekonomiska politik och för att den inte innehåller tillräckliga garantier och satsningar för klimatomställning. I resolutionen fanns en del bra, och viktiga, skrivningar, bl.a. gällande grön omställning och biologisk mångfald (men regelverket för återhämtningsfonden är inte tillräckligt starkt för att säkerställa detta). Texten innehåller bra skrivningar gällande sociala rättigheter; jämställdhet och lika möjligheter, bekämpa fattigdom, utbildning och stödja barn och ungdomar samt att säkerställa att åtgärder för barn och ungdomar ägnas tillräcklig. Sammantaget valde jag därför att avstå.
2021/06/10
Human rights and political situation in Cuba (B9-0341/2021, B9-0342/2021, B9-0343/2021, B9-0345/2021, B9-0346/2021)

Jag röstade emot denna resolution, eftersom den inte fördömer USA:s blockad mot Kuba.Vänsterpartiet ser på utvecklingen i Kuba som långt ifrån entydig, stora sociala framsteg har uppnåtts samtidigt som brotten mot de medborgerliga rättigheterna är omfattande. Att Kuba har gjort sociala framsteg ursäktar inte på något sätt bristerna i medborgerliga och demokratiska rättigheter. Men den ekonomiska blockad som har hållits vid liv av USA i decennier kan inte ursäktas med hänvisning till brott mot mänskliga rättigheter i Kuba. Blockaden är, bland mycket annat, en starkt hämmande faktor för en utveckling mot demokrati, och omvärlden behöver därför agera för att den hävs. Den påverkar miljoner kubaners möjlighet att få tillgång till mediciner och medicinsk teknik och är därmed avgörande för deras hälsa. Till detta kan fogas att olika FN-program vid åtskilliga tillfällen har drabbats av indragna leveranser av vacciner, sprutor och annan medicinsk utrustning. Vänsterpartiet delar FN:s generalförsamlings kritik mot USA:s blockad mot Kuba. Det är oacceptabelt att en regering beslutar om sanktioner som så uppenbart drabbar en hel befolkning. V anser därför att USA:s ekonomiska blockad mot Kuba tydligt bör fördömas och att USA omgående bör upphäva densamma.
2021/06/10
The situation in Afghanistan (B9-0321/2021, B9-0324/2021, B9-0325/2021, B9-0326/2021, B9-0327/2021, B9-0329/2021)

Jag röstade emot denna resolution, trots att den innehåller många bra och viktiga skrivningar, av främst två skäl: För det första måste europeiska deportationer av flyktingar till Afghanistan stoppas och fördömas. Afghanistan är allt annat än ett tryggt land att skicka tillbaka flyktingar till, vilket ju också framgår av den oro för säkerhetsläget i Afghanistan som resolutionen andas. För det andra tycker jag mig inte kunna rösta för en resolution om Afghanistan 20 år efter att USA:s krig ”Operation Enduring Freedom” inleddes, om den inte nämner det uppenbara faktum att dessa 20 år av krig och utländsk inblandning över huvud taget inte har lett landet närmare fred, trots de över etthundratusen afghaner som måst sätta livet till i striderna.
2021/06/10
Challenges and opportunities for the fishing sector in the Black Sea (A9-0170/2021 - Ivo Hristov)

Jag avstod i slutomröstningen. Det finns mycket bra i betänkandet, men tyvärr innehåller det också skrivningar om att subventionera nya båtar och investeringar i fiskeflottan. Mot bakgrund av den allvarliga situation med överfiske som redan finns tycker Vänsterpartiet inte att EU ska subventionera nya fiskeflottor och fiskeredskap.
2021/06/23
The role of the EU's development cooperation and humanitarian assistance in addressing the consequences of the COVID-19 pandemic (A9-0151/2021 - Hildegard Bentele, Norbert Neuser)

Jag avstod i slutomröstningen då Vänsterpartiet är emot återhämtningsfonden som ett ekonomiskt instrument eftersom den centraliserar ekonomisk makt till kommissionen och innebär mer EU-överstatlighet. I betänkandet fanns dock bra och viktiga skrivningar om att det humanitära biståndet som helhet är kraftigt underfinansierat, liksom att covid-19 pandemin på ett oproportionerligt sätt har drabbat utsatta och missgynnade låginkomsthushåll, migranter, arbetstagare i den informella sektorn och ofta kvinnor, har inneburit ökat könsrelaterat våld och fler barnäktenskap samt inte på något sätt får användas som en ursäkt för att försena arbetet med att ta itu med klimat- och miljönödläget. Sammantaget avstod jag därför.
2021/06/23
European Climate Law (Jytte Guteland - A9-0162/2020)

Jag röstade nej till denna urvattnade uppgörelse mellan rådet och de stora grupperna i EU-parlamentet. Vi har ett klimatnödläge och att då anta en klimatlag som inte lever upp till Parisavtalet är inte acceptabelt för Vänsterpartiet. Vi ville se målsättningar i linje med vad vetenskapen säger krävs, dvs. 70 % utsläppsminskningar till 2030, inte som det blev nu, endast 55 %. Vidare blev inte målsättningarna bindande för varje medlemsland, vilket Europaparlamentet hade krävt, utan bara för EU som helhet. Detta kommer göra det ännu svårare att ta de stora liv i omställningen som nu krävs. Även om Vänsterpartiet varit pådrivande för en skarp klimatlag på EU-nivå, kunde jag mot bakgrund av ovan sammantaget inte ställa mig bakom den här uppgörelsen.
2021/06/24
2019-2020 Reports on Bosnia and Herzegovina (A9-0185/2021 - Paulo Rangel)

Jag avstod i slutomröstningen, trots att den innehåller många bra skrivningar, på grund av att betänkandet välkomnar Bosnien och Hercegovinas bidrag till EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitiska insatser (GSFP), landets deltagande i Natos handlingsplan för medlemskap och dess bidrag till det Natoledda uppdraget Resolute Support i Afghanistan. Vänsterpartiet motsätter sig EU:s ständiga påtryckningar mot kandidatländer om att närma sig Nato och ingå militära samarbeten med EU.
2021/06/24
Use of technologies for the processing of data for the purpose of combating online child sexual abuse (temporary derogation from Directive 2002/58/EC) (A9-0258/2020 - Birgit Sippel)

Jag röstade, tillsammans med EU-parlamentets vänstergrupp och den gröna gruppen, nej till detta förslag eftersom det innebär att företag som Facebook, WhatsApp eller Skype kan scanna av ALLT innehåll som skickas i deras kanaler. Det skulle vara som att ge Postnord rätt att öppna all post. En sådan urskillningslös massövervakning vill vi i Vänsterpartiet inte stödja. Det finns bättre sätt att bekämpa utnyttjande av barn. För självklart ska samhället bekämpa och förhindra sexuellt utnyttjande av barn. Och snart kommer t.ex. EU-kommissionen med ett nytt lagförslag som förhoppningsvis tar ett bättre helhetsgrepp för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn, både on- och offline. Kring det förslaget kommer jag arbeta.
2021/07/06
Draft amending budget No 3/2021: surplus of the financial year 2020 (A9-0218/2021 - Pierre Larrouturou)

I huvudsak är Vänsterpartiet kritiska till den fleråriga budgetramen, men denna gång röstade jag för detta förslag till ändringsbudget då den till största delen var ett tekniskt ärende, men också för att förslaget löd att alla tillgängliga medel och oanvända pengar i unionsbudgeten, inklusive överskottet, bör användas för att snabbt använda ekonomiskt stöd till dem som drabbas mest av covid-19-pandemin.
2021/07/06
Internal Security Fund (A9-0221/2021 - Monika Hohlmeier)

Jag röstade emot. Vänsterpartiet ser ingen anledning att utöka fondens storlek med mer än det dubbla. Det säkerhetsbegrepp som priviligieras i fonden är dessutom alltför endimensionellt, med fokus på kontroll och övervakning och inte tillräckligt på förebyggande arbete såsom jämlikhet och dialog. Vi motsätter oss särskilt de enorma persondataregister som denna fond är tänkt att finansiera, där utvecklingen går mot ett skrämmande sammanflätat system av kommunicerande register över tredjelandsmedborgare, register som sannolikt kommer att öppnas upp för allt större användande av medlemsstaters polismyndigheter, gränspolismyndigheten Frontex, och till och med kan komma att öppnas upp för tillgång från tredjeländer.
2021/07/06
European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund (A9-0222/2021 - Gabriel Mato)

Jag röstade för avslagsyrkandet gällande detta ärende. Överenskommelsen som träffats med rådet innebär att europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden nu ger subventioner för ersättning av fartyg eller fartygsmotorer, vilket bidrar till att upprätthålla överkapaciteten i fiskeflottan. Ett ytterligare problem är att rådet lyckades säkra subventioner för storskaliga fiskefartyg, större än 12 meter och upp till 24 meter. Allt detta pekar åt helt fel håll när det gäller den ohållbara fiskesektorn.
2021/07/06
Financial activities of the European Investment Bank - annual report 2020 (A9-0200/2021 - Pedro Silva Pereira)

Jag röstade för detta betänkande då det innehöll mycket bra och viktiga skrivningar, samt i rätt riktning så att Europeiska investeringsbanken utvecklas till att bli Europas klimatbank. Oro för intressekonflikter och brist på öppenhet/transparens lyftes, och jag välkomnar EIB:s interna granskning och översyn av sin bedrägeribekämpning. Samt att EIB inte bör finansiera projekt som är relaterade till skatteparadis. Stora framsteg har gjorts med genomförandet av EIB:s strategi för jämställdhet och könshandlingsplan men jag beklagar dock att kvinnor fortfarande inte är tillräckligt representerade i ledande befattningar.
2021/07/06
The impact on the fishing sector of offshore windfarms and other renewable energy systems (A9-0184/2021 - Peter van Dalen)

Jag röstade nej till betänkandet eftersom dess lägesbeskrivningar och krav är skeva i förhållande till de verkliga hoten mot miljön och den biologiska mångfalden. Sammanhanget för handen är att det konventionella fisket, som det ser ut i dag, i sig självt är en betydande källa till såväl förstörelse av biologisk mångfald som växthusgasutsläpp, medan vindkraftverk har en positiv nettoeffekt på klimatet och utgör ett mycket mindre hot mot den biologiska mångfalden. Att, som detta betänkande gör, sätta fiskerinäringens intressen framför vindkraftssektorns blir i det sammanhanget helt fel prioritering. Därför röstade jag nej.
2021/07/06
Connecting Europe Facility (A9-0219/2021 - Henna Virkkunen, Marian-Jean Marinescu, Dominique Riquet)

Syftet med dessa två tekniska betänkanden är att ändra beslut om fleråriga finansiella riktlinjer för förvaltningen av EKSG:s tillgångar samt tillgångarna från Forskningsfonden för kol och stål. Det andra betänkandet föreslår ett beslut om att tillåta användning av fondens tillgångar där det är nödvändigt samt att ge en årlig tilldelning på 40 miljoner euro per år som kommer att finansiera samarbetsforskning inom kolsektorn och stålsektorn. Eftersom Vänsterpartiet är emot forskning om fossila energier röstade jag nej i slutomröstningen.
2021/07/06
Measures necessary for the implementation of the Protocol on the financial consequences of the expiry of the ECSC Treaty and on the Research Fund for Coal and Steel (A9-0229/2021 - Johan Van Overtveldt)

Syftet med dessa två tekniska betänkanden är att ändra beslut om fleråriga finansiella riktlinjer för förvaltningen av EKSG:s tillgångar samt tillgångarna från Forskningsfonden för kol och stål. Det andra betänkandet föreslår ett beslut om att tillåta användning av fondens tillgångar där det är nödvändigt samt att ge en årlig tilldelning på 40 miljoner euro per år som kommer att finansiera samarbetsforskning inom kolsektorn och stålsektorn. Eftersom Vänsterpartiet är emot forskning om fossila energier röstade jag nej i slutomröstningen.
2021/07/07
Visa Information System (VIS): visa processing (A9-0207/2021 - Paulo Rangel)

Jag röstade för Vänstergruppens avslagsyrkande. VIS (Visa Information System) är ett storskaligt IT-system som redan används för att underlätta EU:s gemensamma viseringspolitik. Med det här beslutet uppgraderas VIS och utvidgas till att omfatta uppgifter om alla tredjelandsmedborgare (TCN) som har visum för längre vistelse eller uppehållstillstånd i EU. Det blir vad man skulle kunna kalla ett ”centralt utlänningsregister”. Beslutet möjliggör också användning av systemet för brottsbekämpande ändamål och driftskompatibilitet med alla stora databaser som rör gränshantering och inrikes frågor. Dessutom planeras förbättrad tillgång för Frontex till systemet. Den så kallade uppgraderingen är också tänkt att effektivisera återvändandeförfaranden. Vi ser med stor oro på hur beslutet hotar tredjelandsmedborgares grundläggande rättigheter och integritetsskydd.
2021/07/07
Visa Information System (VIS): conditions for accessing other EU information systems for VIS (A9-0208/2021 - Paulo Rangel)

Jag röstade för Vänstergruppens avslagsyrkande. VIS (Visa Information System) är ett storskaligt IT-system som redan används för att underlätta EU:s gemensamma viseringspolitik. Med det här beslutet uppgraderas VIS och utvidgas till att omfatta uppgifter om alla tredjelandsmedborgare (TCN) som har visum för längre vistelse eller uppehållstillstånd i EU. Det blir vad man skulle kunna kalla ett ”centralt utlänningsregister”. Beslutet möjliggör också användning av systemet för brottsbekämpande ändamål och driftskompatibilitet med alla stora databaser som rör gränshantering och inrikes frågor. Dessutom planeras förbättrad tillgång för Frontex till systemet. Den så kallade uppgraderingen är också tänkt att effektivisera återvändandeförfaranden. Vi ser med stor oro på hur beslutet hotar tredjelandsmedborgares grundläggande rättigheter och integritetsskydd.
2021/07/07
EU global human rights sanctions regime (EU Magnitsky Act) (B9-0371/2021)

Jag avstod på detta betänkande. Vänsterpartiet ställer sig bakom EU:s mekanism för sanktioner vid människorättsbrott, och jag har tidigare röstat i enlighet med det. Men betänkandet innehåller också krav på ökad EU-harmonisering och överstatlighet vad gäller utrikespolitiken. Vänsterpartiet värnar Sveriges oberoende röst för fred och nedrustning. Detta är särskilt viktigt nu när EU tar steg mot en alltmer militariserad union.
2021/07/07
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A9-0183/2021 - Tanja Fajon)

Jag avstod på detta betänkande. Betänkandet innehåller flera bra skrivningar om att Schengensamarbetet måste vara bättre vad gäller att upprätthålla grundläggande rättigheter. Däremot röstade högern in text som antyder att den övervakningsmekanism som Kroatien och kommissionen arbetar med är tillräcklig. Så är inte fallet, och de fruktansvärda människorättsbrotten fortsätter vid gränsen mellan Kroatien och Bosnien och Hercegovina.
2021/07/07
A new ERA for Research and Innovation (B9-0370/2021)

Jag avstod på det här betänkandet. Det finns många bra skrivningar, men Vänsterns ändringsförslag om behovet att se över regler och forskningspolitiken, så att alltmer av resultaten också kan tillfalla allmänheten, är en livsviktig fråga som borde varit med.
2021/07/08
Community plant variety rights: extension of the term for certain varieties (A9-0171/2021 - Bert-Jan Ruissen)

Jag avstod i omröstningen om den föreslagna förlängningen av rättighetsskyddet när det gäller dessa CPVR-växter. Förlängningen är meningsfull på teknisk nivå: det skulle behövas lägre tid för att odla dessa arter. Problemet är dock inte förlängningen i sig, utan frånvaron av undantag för bönderna när det gäller dessa arter. CPVR-växter i allmänhet betraktas redan av många jordbrukare som ett hinder för lokal anpassning av utsäde genom nysådd och urval lokalt. Dessutom är CPVR-systemet i allmänhet redan mycket problematiskt, eftersom det till viss del minskar tillgången till diversifierade livsmedelsalternativ, eftersom CPVR-systemet gynnar standardiserade sorter för industriell jordbruksproduktion framför traditionella sorter, samt minskar miljöfördelarna, eftersom de sorter som är bäst anpassade till ekologiskt eller lågt jordbruk ofta inte överensstämmer med CPVR-kriterierna. Dessutom riskeras den biologiska mångfalden, eftersom CPVR-kriterierna är ett hinder för odling och kommersialisering av traditionella växtsorter. Därför valde jag att avstå i denna omröstning.
2021/09/13
European Centre for Disease Prevention and Control (A9-0253/2021 - Joanna Kopcińska)

Jag röstade för detta ärende, eftersom jag ser positivt på det vetenskapliga samarbetet och den ökade medicinska samordningen. Jag och Vänsterpartiet är emellertid emot en generell förflyttning av ytterligare makt till Bryssel över medlemsländernas hälsopolitik, så därför röstade jag i omröstningen om ändringsförslagen emot de delar som syftade till att göra undersökande landsbesök och tillåta utfärdandet av gemensamma rekommendationer. Jag hoppas att de delarna av förslaget plockas bort i den nu följande förhandlingen mellan rådet och Europaparlamentet.
2021/09/15
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

Jag avstod i denna omröstning. Trots att förslaget innehåller vissa bra delar har det en övergripande inriktning mot att utgöra en grundsten för byggandet av en gemensam EU-hälsounion, och jag och Vänsterpartiet är emot en generell förflyttning av ytterligare makt till Bryssel över medlemsländernas hälsopolitik.
2021/09/15
Visa Facilitation Agreement between the EU and Cabo Verde (A9-0264/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Jag röstade emot detta avtal, som är ett av flera bilaterala avtal om att underlätta utfärdandet av visum för kortare vistelser som kommer som en konsekvens av de uppdaterade bestämmelserna i viseringskodexen. Vi röstade emot den nya viseringskodexen 2019, särskilt på grund av dess artikel 25a, som villkorar visumavtal med tredjeländer utifrån hur tredjelandet ”presterar” vad gäller återtagande (dvs. tvångsavvisningar), demokrati och mänskliga rättigheter.Vänsterpartiet är för att sänka visumavgifterna och förenkla förfarandena, eftersom vi starkt uppmuntrar EU att göra visumansökningar så tillgängliga som möjligt, och också i ökad utsträckning slopa EU-krav på visumtvång överhuvudtaget. Men för oss strider det mot en transparent och icke- diskriminerande visumpolitik att koppla ihop visumavtal med återtagandesamarbete. Vad gäller kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller demokratin menar vi att EU inte bör skapa ytterligare hinder för människor som kan behöva komma till EU för att deras makthavare missköter sig. Om EU ska sanktionera länder för sådana kränkningar så bör det inte vara genom att straffa offren dubbelt.
2021/09/15
A new EU-China strategy (A9-0252/2021 - Hilde Vautmans)

Jag avstod i slutomröstningen om denna resolution. Det fanns många bra skrivningar om mänskliga rättigheter och demokratiutveckling. Att Gui Minhais fall nämns särskilt är viktigt. Tyvärr genomsyras resolutionen också av krav på ökad gemensam utrikes- och säkerhetspolitik för EU, och på att EU och USA ska samordna sin utrikespolitik. Detta kan jag inte ställa mig bakom. Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara en självständig röst för fred, säkerhet och utveckling globalt.
2021/09/15
Direction of EU-Russia political relations (A9-0259/2021 - Andrius Kubilius)

Jag avstod i omröstningen om denna resolution, eftersom den uppmanar till starkare försvarssamarbete i EU, mer upprustning och tätare samarbete med Nato. Vänsterpartiet vill inte se ett ökat militärt EU-samarbete, och accepterar inte att bakvägen närma sig Nato på detta sätt. Vidare ser vi inte upprustning som vägen till fred med Ryssland. I övrigt står vi bakom många av resolutionens bra och angelägna skrivningar om vikten av samarbete med det ryska civilsamhället, stöd till demokratiutveckling, och vikten av att stödja och stärka arbetet för kvinnors och hbtqi-personers rättigheter, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Sammanlagt valde jag därför att avstå.
2021/09/15
Fishers for the future (A9-0230/2021 - Manuel Pizarro)

Jag avstod i omröstningen om detta betänkande. Det innehöll positiva aspekter som rörde arbetsvillkor och arbetssäkerhet för fiskare, och tryckte också bland annat på vikten av jämställdhet inom fiskerisektorn. Emellertid innehöll betänkandet också pläderingar för fortsatta subventioner till fiskeriindustrin – något som går dåligt ihop med rådande överkapacitet och med miljö- och biodiversitetssträvandena, vilket gjorde att jag i slutändan inte kunde rösta för betänkandet.
2021/09/15
Situation in Afghanistan (RC-B9-0455/2021, B9-0433/2021, B9-0453/2021, B9-0455/2021, B9-0458/2021, B9-0459/2021, B9-0460/2021, B9-0462/2021)

Jag avstod i omröstningen om resolutionen om Afghanistan. Utvecklingen i landet nu, med talibanernas maktövertagande efter USA:s och Natos militära tillbakadragande, är ytterst oroväckande, och det är av största vikt att EU-länderna och övriga västländer nu tar sitt ansvar för den nya flyktingkris som torde stå för dörren till följd av talibanernas makttillträde. Tyvärr undvek parlamentets gemensamma resolution att tillräckligt sätta fokus på USA:s och västmakternas oansvariga och destruktiva militära insats i Afghanistan, som pågått under många år och ytterligare försvårat för en demokratisk utveckling av landet. Därför kunde jag inte rösta för resolutionen.
2021/09/16
Sustainable Fisheries Partnership Agreement EU/Greenland and Denmark (A9-0233/2021 - Pierre Karleskind)

. – Jag röstade emot denna överenskommelse eftersom Grönland bedriver ohållbar och oförsvarlig valjakt inom ramen för sitt fiske. Dessutom har det i Grönlands vatten fram till nu bedrivits ett fiske som för en rad arter överskrider de enligt vetenskapen godtagbara nivåerna – en problematik som den nya överenskommelsen inte innehåller tillräckliga ansatser att möta.
2021/10/05
Sustainable Fisheries Partnership Agreement EU/Greenland and Denmark (resolution) (A9-0235/2021 - Pierre Karleskind)

. – Resolutionen innehåller formuleringar som välkomnar fiskeriöverenskommelsen mellan EU och Grönland på ett sätt som jag finner problematiskt. Emellertid uttrycker den också rättmätig oro över att fiskekvoterna för en rad arter satts över de enligt vetenskapen godtagbara nivåerna och innehåller på många punkter välavvägda och rimliga formuleringar, så i dess helhet valde jag ändå att rösta för den.
2021/10/05
Rebuilding fish stocks in the Mediterranean (A9-0225/2021 - Raffaele Stancanelli)

. – Jag avstod i slutomröstningen om detta betänkande. Det finns positiva aspekter i betänkandets slutversion, såsom kraven på att 30 procent av EU:s havsområde ska skyddas, inklusive områden där fiskbestånden kan återhämta sig. Men i övrigt är texten alldeles för svag vad beträffar det akuta behovet av att skydda Medelhavets vatten och fiskbestånd – maxkvoter för fisket kan med nuvarande skrivningar inte förväntas före 2024. En annan problematisk aspekt för mig är att det urskillningslöst talas om behovet av att EU-kommissionen ska bruka sina olika myndigheter för att övervaka EU:s territorialvatten – något som kan inbegripa gränsmyndigheten Frontex djupt problematiska verksamhet.
2021/10/05
The Arctic: opportunities, concerns and security challenges (A9-0239/2021 - Anna Fotyga)

Jag avstod i slutomröstningen. Betänkandet berör många viktiga punkter: Ett internationellt samarbete som grund för en fortsatt säker och stabil geopolitisk utveckling och ett fredligt Arktis, vikten av en hållbar utveckling och utvinning av strategiska resurser och bevarandet av ursprungsbefolkningarnas rättigheter. Vänsterpartiet delar betänkandets innehåll om att vi måste bekämpa klimatförändringarna genom att hålla oss till målen i Parisavtalet. Men betänkandet innehåller också säkerhets- och försvarspolitiska ställningstaganden, inklusive utökat samarbete med Nato, som Vänsterpartiet inte kan stödja.
2021/10/06
The situation in Belarus after one year of protests and their violent repression (RC-B9-0482/2021, B9-0482/2021, B9-0483/2021, B9-0485/2021, B9-0488/2021, B9-0494/2021, B9-0496/2021)

Jag avstod i slutomröstningen om denna resolution, eftersom den inte fördömer de brott mot folkrätten som just nu begås vid den belarusiska gränsen i tillräckligt hårda ordalag. Att polska myndigheter låter oskyldiga barn och vuxna svälta och frysa ihjäl i sitt land därför att de är migranter är en ny milstolpe i den kapplöpning mot botten som är dagens europeiska asyl- och migrationspolitik. Det får inte accepteras genom en EU-retorik som fokuserar på att ”skydda” gränserna istället för att skydda folk i nöd.I övrigt stödjer Vänsterpartiet självfallet alla viktiga skrivningar om det belarusiska folkets rätt till demokrati och grundläggande rättigheter och det stöd som EU bör tillhandahålla för att stötta en demokratisk utveckling i Belarus. Däremot motsätter vi oss Europaparlamentets krav på en genuin europeisk försvarsunion som en del av ett förstärkt Nato.
2021/10/07
EU-Taiwan political relations and cooperation (A9-0265/2021 - Charlie Weimers)

Vänsterpartiet delar kritiken som anförs i resolutionen mot Kinas aggressiva och alltmer militaristiska agerande gentemot Taiwan. Likaså är vår kritik mot Kina vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter glasklar. Det har vi uttryckt många gånger i resolutionsomröstningar. Men i likhet med vad svenska utrikesministern Ann Linde uttryckt så anser vi inte att uppgraderandet av EU:s kontor i Taiwan är rätt väg att gå för att försöka påverka Kinas politik i rätt riktning. Vi motsätter oss också de investeringsavtal som resolutionen ställer sig bakom. Ytterligare en reservation gäller det säkerhetspolitiska EU-samarbetet som det hänvisas till. Det är vi i Vänstern mycket kritiska till. Sammanlagt avstod jag därför i slutomröstningen.
2021/10/20
General budget of the European Union for the financial year 2022 - all sections (A9-0281/2021 - Karlo Ressler, Damian Boeselager)

Jag röstade avslag i slutomröstningen med anledning av att resolutionen kräver en allt större EU-budget, trots att vi vet att det finns omfattande korruption och att den allra största budgetposten, EU:s jordbruksstöd, går till ett ohållbart jordbruk som gynnar de stora markägarna samtidigt som det är ohållbart ur både miljö- och klimatperspektiv. Vidare är klimatsatsningarna otillräckliga och skrivningarna inte tillräckligt skarpa. Vänsterpartiet är också motståndare av de ökade utgifterna kring EU:s militarisering och fästning Europa-politiken.
2021/10/20
Joint Undertakings under Horizon Europe (A9-0246/2021 - Maria da Graça Carvalho)

Jag valde att rösta emot detta betänkande. ”Joint undertakings” riktar sig till ett samarbete mellan EU och industrier och innefattar en kanalisering av skattepengar till privata företag. Detta ställer sig Vänsterpartiet kritisk till. Även om ärendet har vissa positiva inslag som bland annat ökad transparens och att ta klimatperspektivet i beaktning, så finns det alltför många oegentligheter kring företagens inflytande i kommissionen och att böter och återtaganden går tillbaka till företagen i stället för till Horisont Europa-budgeten.
2021/10/21
Climate, Energy and Environmental State aid guidelines (CEEAG) (B9-0534/2021, RC-B9-0535/2021, B9-0535/2021, B9-0536/2021, B9-0537/2021, B9-0538/2021)

Jag valde att rösta emot denna resolution i dess slutgiltiga tappning. Vänsterpartiet vill göra om EU:s statsstödsregler i grunden och möjliggöra mer självbestämmande där miljö, klimat, och sociala hänsyn måste kunna sättas i första rummet. Slutförslaget innehöll också alltför tillåtande skrivningar när det gällde stöd till projekt som inte är klimatvänliga. Det utesluter därtill inte stöd till nya kärnkraftsprojekt, och öppnade dessutom för fortsatt stöd till vissa former av fossilgas. Inget av våra ändringsförslag, som bland annat syftade till att skärpa skrivningarna om klimatskadliga former av vätgas och betona det orimliga i att inte ange en tidsplan för stöd till stängningen av kolkraftverk, röstades heller igenom. Därför blev det en nejröst från min sida till denna resolution, samtidigt som jag står bakom de mer progressiva skrivningarna i vänstergruppens egen alternativa resolution.
2021/10/21
European Union Agency for Asylum (A8-0392/2016 - Elena Yoncheva)

Jag avstod i slutomröstningen kring Europeiska unionens asylbyrå (EUAA). Visserligen innehåller förordningen vissa förbättringar jämfört med den tidigare förordningen om det Europeiska stödkontoret för asylfrågor, EASO. Men samtidigt har vi sett att EASO har varit dokumenterat delaktiga i kränkningar av de grundläggande rättigheterna, samt att EASO har kopierat avslagsbeslut rakt av utan individuella granskningar av ärenden. Dessutom kommer EUAA att vara en del i EU:s framtida migrationspolitiska arkitektur och bli satta att vara en del i dess implementering. Vänsterpartiet är motståndare till den inriktning som EU:s asyl- och migrationspolitik har tagit, med alltmer stängda gränser och rättsosäkra processer. Vi kan därför inte fullt ut ställa oss bakom EUAA-förordningen.
2021/11/11
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

Jag avstod från att rösta i denna omröstning i ärendet "Allvarliga internationella hälsohot – skärpta och mer omfattande regler". Jämfört med det ärende som lades fram i samma ämne vid Europarlamentets septembersession i år, och där jag också avstod i omröstningen, har aspekter som rör Europeiska myndigheten för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera) nu tillkommit. Huvudskälet för att jag inte kan ställa mig bakom de här förslagen är i grunden att jag inte kan stödja en utveckling mot en hälsounion, där EU utvidgar sin makt inom hälso- och sjukvårdsområdet på bekostnad av medlemsstaternas suveränitet inom området. Det är till exempel inte godtagbart för mig att EU-kommissionen ska kunna rekommendera medlemsstaterna hur de ska agera på det hälso- och sjukvårdspolitiska området. Vad gäller de nya passagerna om HERA innehåller de dessutom för mig politiskt oacceptabla skrivningar om offentlig-privat samverkan inom hälsoriskområdet. Samtidigt är jag naturligtvis inte heller principiellt emot ökat internationellt samarbete och EU-samarbete inom hälsoriskfältet, och när det gäller HERA-tilläggen är jag för de aspekter som siktar in sig på regelbunden granskning av den nya myndighetens arbete, vilket sammantaget gör att jag inte röstat nej utan avstått i omröstningen.
2021/11/11
An intellectual property action plan to support the EU’s recovery and resilience (A9-0284/2021 - Marion Walsmann)

Det finns mycket som är viktigt i resolutionen kring skydd av upphovsrätten och patent. Däremot vägrade föredraganden att inkludera kraven på att häva patenten på covid-vaccin inom ramen för WTO. Vänsterpartiet är också kritiskt till "The Unified Patent Package and Standard Essential Patents". Sammantaget valde jag därför att avstå.
2021/11/11
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Jag röstade nej i detta ärende, liksom i de två andra ärenden som direkt rörde EU:s gemensamma jordbrukspolitik, och som kan ses som delar av en sammantagen helhet. Huvudskälet är att denna strategiska plan tyvärr inte alls tar chansen att ställa om jordbrukspolitiken i miljö-, natur- och klimatmässigt hållbar riktning, utan tvärtom håller fast vid huvuddragen från tidigare politik på området: destruktivt arealbaserat stöd till storjordbruk, stöd till industriell stordrift och industriell djurhållning som är destruktiv ur såväl klimat- som miljöperspektiv samt oförmåga att ställa erforderliga krav på biologisk mångfald på de stödmottagande gårdarna. Det här är helt enkelt en politik i helt fel riktning.
2021/11/23
Common agricultural policy: financing, management and monitoring (A8-0199/2019 - Ulrike Müller)

Jag röstade nej i detta ärende, liksom i de två andra ärenden som direkt rörde EU:s gemensamma jordbrukspolitik, och som kan ses som delar av en sammantagen helhet. Huvudskälet är att man här tyvärr inte alls tar chansen att ställa om jordbrukspolitiken i miljö-, natur- och klimatmässigt hållbar riktning, utan tvärtom håller fast vid huvuddragen från tidigare politik på området: destruktivt arealbaserat stöd till storjordbruk, stöd till industriell stordrift och industriell djurhållning som är destruktiv ur såväl klimat- som miljöperspektiv samt oförmåga att ställa erforderliga krav på biologisk mångfald på de stödmottagande gårdarna. Detta delärende handlade bland annat om finansieringen av den destruktiva politiken, och jag var därför tvungen att rösta nej till det.
2021/11/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

Jag röstade nej i detta ärende, liksom i de två andra ärenden som direkt rörde EU:s gemensamma jordbrukspolitik, och som kan ses som delar av en sammantagen helhet. Huvudskälet är att man här tyvärr inte alls tar chansen att ställa om jordbrukspolitiken i miljö-, natur- och klimatmässigt hållbar riktning, utan tvärtom håller fast vid huvuddragen från tidigare politik på området: destruktivt arealbaserat stöd till storjordbruk, stöd till industriell stordrift och industriell djurhållning som är destruktiv ur såväl klimat- som miljöperspektiv samt oförmåga att ställa erforderliga krav på biologisk mångfald på de stödmottagande gårdarna. Detta delärende, CMO-delen av paketet, misslyckades med att lägga grunden till en struktur som kunde erbjuda lantbrukare den ekonomiska stabilitet och de materiella förutsättningar som hade behövts för nödvändig omställning i miljö- och klimatvänlig riktning.
2021/11/23
Packaged retail and insurance-based investment products (PRIIPs): key information documents. Extension of the transitional arrangement (A9-0297/2021 - Jonás Fernández)

I voted against these files because the ongoing delays in implementing and diluting important financial regulations is a trend that needs to be reversed. Industry had plenty of time to prepare for these changes. These changes would increase transparency for investors and consumers and should be implemented without delay.
2021/11/23
Undertakings for collective investment in transferable securities (UCITS): the use of key information documents (A9-0301/2021 - Jonás Fernández)

I voted against these files because the ongoing delays in implementing and diluting important financial regulations is a trend that needs to be reversed. Industry had plenty of time to prepare for these changes. These changes would increase transparency for investors and consumers and should be implemented without delay.
2021/11/23
A Pharmaceutical Strategy for Europe (A9-0317/2021 - Dolors Montserrat)

Jag röstade nej till detta ärende huvudsakligen av dessa skäl: Den föreslagna strategin lägger i flera avseenden tyngdpunkten på olika former av offentlig-privat samverkan, vilket är en finansierings- och driftsform som vi i själva verket hittills har mycket negativa erfarenheter av, inte minst i Sverige. Strategin saknar också tillfredsställande skrivningar i frågor som rör transparens, och griper sig inte heller an det destruktiva system för immateriell äganderätt som gjort att vi inte kan ta oss an medicinska utmaningar på ett sätt som är effektivt ut folkhälsosynpunkt eller ur ett rättviseperspektiv.
2021/11/24
Legal migration policy and law (A9-0314/2021 - Abir Al-Sahlani)

Jag avstod i omröstningen om detta betänkande. Det finns bra skrivningar om att skärpa skyddet för arbetstagare och uppmaningar som handlar om att motverka den exploatering som vi ser i många sektorer idag. Men vi i Vänsterpartiet vill inte se någon EU-reglering eller harmonisering av arbetskraftsinvandringen, utan anser att detta ska vara en fråga för medlemsstaterna. Vidare ställer vi oss tveksamma till att inkludera så kallade entreprenörer och egenföretagare i förslaget till reglering, eftersom det riskerar att öppna för exploatering och kringgående av arbetsrätten.
2021/11/25
EU-US air transport agreement (A9-0335/2021 - Maria Grapini)

Jag avstod i denna omröstning. Resolutionstexten innehåller det positiva inslaget att den, vilket inte alls varit en självklarhet i sådana här sammanhang, har formuleringar som rör miljö och klimat. Men den övergripande inriktningen på det grundläggande avtalet ändras inte av de försiktiga miljö- och klimatskrivningarna. Avtalet syftar till att öka flygtransporterna mellan EU och USA, vilket inte är del av en hållbar utveckling, och det baseras på principer om marknadsliberalisering gällande ägande och drift som Vänsterpartiet inte står bakom.
2021/12/14
Digital Markets Act (A9-0332/2021 - Andreas Schwab)

Jag avstod i slutomröstningen. Visserligen är detta förslag ett välkommet försök att begränsa Big Techs makt och monopol på den digitala marknaden, och Europaparlamentets betänkande innebär många förbättringar jämfört med kommissionens förslag, framför allt gällande interoperabilitet och beteendestyrd annonsering riktad mot minderåriga. Vi tycker dock att rättsakten om digitala marknader inte är det långsiktiga och kraftfulla instrument för att säkra konkurrensen på den digitala marknaden som det borde vara. Vi hade velat se mer långtgående förbud mot riktad/beteendestyrd annonsering, och det oroar oss särskilt att rättsakten bygger på artikel 114 i EUF-fördraget, vilket kan förhindra medlemsstater att införa ytterligare bestämmelser för att säkra konkurrensen och förhindra maktkoncentrationer som är ofördelaktiga för konsumenterna och också farliga för det demokratiska samtalet.
2021/12/15
Implementation of the Energy Performance of Buildings Directive (A9-0321/2021 - Seán Kelly)

Jag avstod i omröstningen om detta ärende. Betänkandet syftar till att gripa sig an oerhört viktiga frågor kopplade till energiförsörjningen i fastigheter, men dess slutformuleringar var alldeles för magra för att jag skulle kunna rösta för dem. Texten misslyckas med att gripa sig an de grundläggande frågorna om social rättvisa och tilltagande energifattigdom på ett kraftfullt sätt, och dess skrivningar om renoveringar inte heller någon vägledning om hur sådana ska genomföras så att de får ett optimalt utfall ur såväl miljö- och klimatsynpunkt som i socialt rättvisehänseende.
2021/12/15
Challenges and prospects for multilateral weapons of mass destruction arms control and disarmament regimes (A9-0324/2021 - Sven Mikser)

Jag röstade nej till detta betänkande, eftersom det fördömer innehav och utveckling av kärnvapen i alldeles för milda ordalag. Vänsterpartiet anser att alla stater borde skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Detta betänkande uppmanar inte ens till att EU:s medlemsstater ska göra det, utan framhäver icke-spridningsfördragets roll på bekostnad av fördraget om förbud mot kärnvapen, vilket vi anser vara onödigt och olyckligt. Dessutom finns oacceptabla skrivningar om att Frankrikes kärnvapenarsenal verkar avskräckande, vilket är närmast att tolka som ett stöd för deras förnyade kärnvapensatsningar.
2021/12/15
Situation at the Ukrainian border and in Russian-occupied territories of Ukraine (B9-0593/2021, B9-0594/2021, B9-0595/2021, B9-0596/2021, B9-0597/2021, B9-0598/2021)

Jag röstade för detta betänkande för att med all tydlighet markera var Vänsterpartiet står vad gäller fördömandet av Rysslands olagliga ockupation av Krim. Däremot motsätter jag mig starkt den inriktning på militär upprustning som betänkandet ger uttryck för, och att en militär upprustning är lösningen på konflikten. Resolutionen har för övrigt ingen som helst strategi vad gäller förhandlingar och fredlig konfliktlösning. Den uppmanar också till att västländer ska bidra med vapen till Ukraina. Dessa delar vänder jag mig emot.
2021/12/16
Digital Services Act (A9-0356/2021 - Christel Schaldemose)

Jag röstade nej till betänkandet. Parlamentets betänkande innebär avsevärda förbättringar jämfört med kommissionens förslag, särskilt vad gäller transparens i fråga om hur företags algoritmer fungerar, konsumentskydd, och förbud mot reklam som är riktad till barn. DSA innehåller också viktiga framsteg vad gäller hantering av illegala varor. Men det slutliga betänkandet är ändå långt ifrån tillräckligt för att skapa ett internet som inte fullständigt domineras och dikteras av de stora techjättarna. Inte heller får upphovsrättsinnehavarna genom denna DSA möjlighet till ökad ersättning. Istället för att lappa och plåstra som kommissionen och parlamentet nu gör, tycker vi att marknaden och tjänsterna på internet måste styras upp genom interoperabilitet, ännu större transparens, förbud mot onödig och ofrivillig insamling av data, samt förbud mot riktad reklam. Genom att tvinga techjättarna till interoperabilitet och transparens, och genom att förbjuda dem att ta våra personliga data i pant för sina tjänster, skulle man kunna styra upp internet på riktigt. DSA missar denna gyllene chans. Vi ställer oss inte heller bakom systemet där så kallade digitala samordnare (trusted flaggers) i medlemsländerna får en övervakande roll för att kontrollera hur plattformarna agerar.
2022/01/20
Protection of animals during transport (Recommendation) (B9-0057/2022)

Jag avstod i omröstningen om rekommendationerna från undersökningskommittén för frågor om skyddet av djur under transport. Undersökningskommitténs betänkande om missförhållanden under transporterna av boskapsdjur var en mycket gedigen text, men tyvärr blev inte den slutversion av rekommendationerna som röstades igenom i Europaparlamentet lika bra. Parlamentets majoritet ställde sig inte bakom en villkorslös begränsning av vägtransporterna till åtta timmar, ändringsförslag som vattnade ur skrivningarna om transport av dikalvar och dräktiga djur gick tyvärr igenom, och samtliga ändringsförslag som jag varit med och lagt fram om att skärpa djurskyddsskrivningarna, bland annat att stoppa djurtransporter till länder utanför EU-området, föll. Därför kunde jag inte rösta ja till slutresultatet.
2022/01/20
European Central Bank – annual report 2021 (A9-0351/2021 - Dimitrios Papadimoulis)

Europeiska vänsterns föredragande i Europaparlamentet har i förhandlingar lyckats med att lägga fram det mest progressiva ECB-betänkandet under de senaste tio åren. Betänkandet lyfter många viktiga delar, såsom att ECB åtar sig att bidra till målen i Parisavtalet, uppmanar ECB att utöka sin interna kapacitet när det gäller riskbedömningar med avseende på klimat och biologisk mångfald samt att öka andelen gröna obligationer i syfte att minska koldioxidintensiteten. Att förbättra ECB:s system för ansvarsskyldighet och transparens gentemot parlamentet och det civila samhället, garantera ett effektivt skydd för visselblåsare, karantänstid för avgående ledamöter. Vänsterpartiet är dock motståndare till euron. Valutaunionen har skapat och fördjupat ekonomiska problem i många euroländer eftersom EMU påtvingar länderna en ekonomisk politik, ränta och växelkurs som inte passar dem. Jag valde sammantaget att avstå i slutomröstningen.
2022/02/15
Implementation report on on-farm animal welfare (A9-0296/2021 - Jérémy Decerle)

Detta betänkande var tänkt att ta sig an frågor som rör tillämpningen av EU-lagstiftningen på djurskyddsområdet när det gäller lantbrukets djur. Men trots de föresatserna präglas det slutgiltiga förslaget snarare av ett oproportionerligt stort fokus på lantbrukssektorns ekonomiska intressen och desto mindre på djurens situation. Betänkandets ambitioner på djurskyddsområdet är alldeles för låga. Tyvärr föll också försöket att ersätta detta betänkande med EU-parlamentets miljöutskotts yttrande. Därmed fanns inget annat alternativ för mig än att rösta nej till detta betänkande i slutomröstningen.
2022/02/15
A European strategy for offshore renewable energy (A9-0339/2021 - Morten Petersen)

Jag tycker att en offensiv utbyggnad av vindkraften till havs är en trängande fråga, både sett till miljö- och klimatsituationen och med tanke på energimarknadens och energiprisernas utveckling. Detta betänkande lägger dock på ett oproportionerligt sätt tyngdpunkten på de privata marknadskrafternas roll i denna utbyggnad, och detta i ett läge där vi kanske mer än någonsin förr sett vilka destruktiva effekter en frimarknadsdoktrin kan ha på energiområdet. Därtill är formuleringarna om skyddet av känsliga havsområden bristfälliga. Därför avstod jag i slutomröstningen.
2022/02/15
Assessment of the implementation of Article 50 TEU (A9-0357/2021 - Danuta Maria Hübner)

Jag avstod i omröstningen. Betänkandet innehåller viktiga och rimliga slutsatser om artikel 50 och hur ett land, trots uppenbara svårigheter på vägen, kan garanteras den demokratiska rätten att lämna EU. Däremot innehåller betänkandet också förminskande och fördummande anslag kring britternas agerande. Det tycker jag inte hör hemma i ett betänkande som ska utvärdera hur fördraget och institutionerna har fungerat i samband med brexit.
2022/02/15
Implementation of the Sixth VAT Directive (A9-0355/2021 - Olivier Chastel)

Jag röstade emot förslaget i slutomröstningen. Syftet med betänkandet är att ge Europaparlamentets ståndpunkt kring reformen av mervärdesskatten i EU. Betänkandet innehåller vissa positiva inslag, men Vänsterpartiet anser att riktlinjer och direktiv gällande mervärdeskatt ska hanteras i varje enskilt medlemsland. Vi kan inte ställa oss bakom skrivningarna om att alla länder ska ha samma sats (15 %) inom alla områden.Betänkandet är också alltför företagsorienterat och hävdar att reducerade skattesatser är det centrala problemet som måste åtgärdas. Problemet är snarare mervärdesskattesystemets komplexitet över gränserna än att länder använder sig av reducerad moms i vissa lägen.
2022/02/15
Macro-financial assistance to Ukraine(C9-0028/2022)

Jag röstade för nya stödpengar till Ukraina. Vänsterpartiet är generellt kritiska till EU:s partnerskap och frihandelsöverenskommelser, men situationen i Ukraina med ett alltmer aggressivt Ryssland som ockuperat Krim, innebär att vi ser annorlunda på just detta samarbete. Mot denna bakgrund ställde vi oss bakom Associeringsavtalet mellan EU och Ukraina när det röstades om redan 2014. Det upptrappade hotet från Ryssland och den militära upptrappningen gör att ekonomin i Ukraina nu ytterligare kraftigt försvagats och det finns akuta behov. I det läget är det motiverat att utöka det makrofinansiella stödet till Ukraina. Detta stöd innehåller dock inte några insatser eller stöd till militära insatser, vilket är viktigt att betona från Vänsterpartiets sida. Åtgärder för att bekämpa korruption är också en viktig komponent som måste förstärkas ytterligare.
2022/02/16
Human rights and democracy in the world – annual report 2021 (A9-0353/2021 - María Soraya Rodríguez Ramos)

Detta betänkande innehåller några delar som jag inte håller med om, såsom yrkanden på att EU ska tala med en röst i internationella sammanhang. Vänsterpartiet vill inte se mer majoritetsomröstning i rådet och färre krav på enhällighet när det gäller EU:s utrikespolitik. Vi ser det som grundläggande att Sverige behåller sin självständighet och alliansfrihet när det gäller utrikespolitiken och den oberoende kampen för de universella mänskliga rättigheterna.Vi ställer oss heller inte bakom de positiva skrivningarna om EU:s särskilda sändebud för främjande av religions- och trosfrihet utanför EU. Vi anser att den tjänsten bör avvecklas.Bortsett från dessa delar anser jag att betänkandet är mycket bra. Det har viktiga skrivningar om kvinnors, urfolks, hbtqi-personers och migranters rättigheter. Det efterlyser mer transparens kring EU:s samarbetsavtal med tredje länder. Det fördömer surrogatmoderskap och understryker vikten av sexuella och reproduktiva rättigheter. Det trycker på vikten av företags tillbörliga aktsamhet och ansvarsskyldighet samt har bra skrivningar gällande miljö- och klimatpolitiken. Sammantaget ställer jag mig därför bakom betänkandet.
2022/02/16
Corruption and human rights (A9-0012/2022 - Katalin Cseh)

Jag avstod att rösta på detta betänknade, eftersom det yrkar på att tillämpningsområdet för EU:s globala system för människorättsliga sanktioner bör utvidgas till att omfatta korruption. Det kan Vänsterpartiet inte ställa sig bakom. Korruption kan visserligen leda till brott mot de mänskliga rättigheterna, men det är inte per definition ett människorättsbrott i sig. Vi är måna om att hålla EU:s sanktionssystem inom en tydlig ram och på en nivå som gör att det inte kan misstolkas eller missbrukas. Betänknadet innehåller dock många bra och viktiga skrivningar om hur viktigt det är att bekämpa korruption, vilka förödande konsekvenser korruptionen har för människors liv och rättigheter, hur EU bör bekämpa korruption och stärka skyddet för visselblåsare, med mera. Sammantaget valde jag därför att avstå i omröstningen.
2022/02/16
Russian aggression against Ukraine (B9-0123/2022)

Vänsterpartiets och mitt fördömande av Rysslands aggressionskrig är fullständigt, vår solidaritet med ett självständigt Ukraina är otvivelaktig. Det har jag visat i omröstning efter omröstning i Europaparlamentet. Den här EP-resolutionen innehåller viktiga skrivningar om att vi måste skärpa sanktionerna mot Ryssland, att medlemsländer ska visa solidaritet med Ukraina, att vi ska göra oss oberoende av rysk gas och olja, och att vi på olika sätt ska isolera Putin. Allt detta står Vänsterpartiet bakom, och det har vi konsekvent visat i omröstningar både i Europaparlamentet och i Sveriges riksdag.Däremot kan jag inte ställa mig bakom skrivningarna om att hela Europas säkerhetsordning ska byggas kring NATO, och att EU och NATO i stort sett sammanflyter till en enhet. Resolutionen uppmanar till och med Sverige och Finland att gå med i NATO. Detta motsätter sig Vänsterpartiet å det starkaste. Vänsterpartiet anser att internationell säkerhet och relationer ska bygga på ett försvar av folkrätten, inte på militäralliansstrukturer. Mot denna bakgrund avstod jag i slutomröstningen. All solidaritet med det ukrainska folket.
2022/03/01
Rates of value added tax (A9-0036/2022 - Marek Belka)

Jag röstade för detta betänkande. Innehåll och omröstning gällande detta betänkande avser ett godkännande av rådets överenskommelse, ståndpunkt om översynen av mervärdesskattedirektivet. Vänsterpartiet hade önskat att överenskommelsen hade varit mycket mer ambitiös när det gäller att återlämna mervärdesskattepolitiken och ge ännu mer flexibilitet till medlemsstaterna. Men överenskommelsen går ändå i rätt riktning, eftersom den går åt rätt håll och ger en viss ökad flexibilitet när det exempelvis gäller att använda mervärdesskattesatserna som ett verktyg för socialpolitiska områden, såsom att minska ojämlikheten men även att förbättra klimatpolitiken.
2022/03/09
Setting up a special committee on foreign interference in all democratic processes in the European Union, including disinformation (B9-0140/2022)

Jag röstade för detta betänkande. Det innehåller vissa delar som vi i Vänsterpartiet inte står för, som bland annat att Europaparlamentet efterlyser ett utökat samarbete med Nato. Vi befinner oss i dag emellertid i en mycket svår tid där Putin och hans aggressiva samt auktoritära regim invaderar Ukraina. Därför behöver vi ta hänsyn till de delar i betänkandet som efterlyser sanktioner mot Ryssland, också för att bromsa rysk spridning av desinformation.
2022/03/09
European Withholding Tax framework (A9-0011/2022 - Pedro Marques)

Jag avstod i slutomröstningen. Jag ställer mig bakom målsättningen med betänkandet, dvs. att bekämpa skattefiffel och skatteflykt genom att ta ut källskatt där företag verkar och vinster görs. Men detta betänkande rör medlemsstaternas rätt att fastställa sin egen skattepolitik och sina egna skattesatser. Vänsterpartiet motsätter sig att man avlägsnar sig från enhällighet i skattefrågor. Betänkandet innehåller också en överdrivet positiv syn på överenskommelsen i G20/OECD:s inkluderande ramverk om en reform med två pelare. Vänsterpartiet kommer att granska och ta ställning till varje formellt förslag från kommissionen om källskatt, om och när det läggs fram, för att avgöra om det effektivt kan bidra till att bekämpa skatteflykten.
2022/03/10
European Semester for economic policy coordination: employment and social aspects in the annual sustainable growth strategy survey 2022 (A9-0040/2022 - Helmut Geuking)

Vänsterpartiet välkomnar de önskemål som framförts i betänkandet om bättre skydd för arbetare och initiativ om bl.a. arbetsmiljö. Helt centrala ändringsförslag som gäller behovet av en total reform av den europeiska planeringsterminen gick emellertid inte igenom. Därför kunde vi inte rösta för betänkandet i sin helhet. Betänkandet motsäger sig självt på flera områden och är ett steg bakåt i sin kritik av den nyliberala politik som kommer till uttryck under planeringsterminen. Detta betänkande missar också att ta med punkter som vi anser vara essentiella såsom att minska inkomstklyftor och motverka den växande ekonomiska ojämlikheten.
2022/03/10
Status Agreement between the EU and Moldova on Frontex operational activities (C9-0120/2022)

Jag avstod i omröstningen. Det här avtalet mellan Frontex och Moldavien har förhandlats fram på rekordtid efter Moldaviens begäran om 60 Frontex-tjänstemän med befogenheter att utföra gränskontroller. Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att Moldavien får stöd att registrera och ta emot ukrainska flyktingar vid gränsen. Avtalet är dock inte inriktat på denna specifika begäran, utan möjliggör all aktivitet inom Frontex mandat, inklusive t.ex. bekämpning av smugglingsnätverk (i ett sammanhang där ukrainska män i åldern 18–60 inte har haft något annat val än att använda smugglingsnätverk för att fly Ukraina). Vänsterpartiet har konsekvent röstat emot Frontex-avtal med tredjeländer, pga. bristen på statlig och demokratisk kontroll och pga. de människorättsbrott som Frontex gjort sig skyldigt till. I det här fallet är vi mycket kritiska till att kommissionen valt att ingå ett fullfjädrat brett avtal istället för ett tidsbegränsat avtal om hjälp till registrering och mottagning av flyktingar vid den ukrainska gränsen. Men eftersom Moldavien naturligtvis behöver akut hjälp med flyktingmottagandet så valde jag att avstå, inte att rösta emot. Självklart ska EU hjälpa med personal så mycket vi kan i detta akuta skede av humanitär katastrof.
2022/03/24
Need for an urgent EU action plan to ensure food security inside and outside the EU in light of the Russian invasion of Ukraine (RC-B9-0160/2022, B9-0160/2022, B9-0162/2022, B9-0163/2022, B9-0164/2022, B9-0165/2022, B9-0166/2022, B9-0167/2022)

Jag röstade nej i slutomröstningen om Europaparlamentets resolution om behovet av en brådskande EU-handlingsplan för att trygga livsmedelsförsörjningen inom och utanför EU efter Rysslands invasion av Ukraina (2022/2593(RSP)). Ämnet, matförsörjningen i ljuset av den ryska regimens invasion, är i grunden mycket viktigt – men istället för att ta tillfället i akt att fatta beslut som både gynnar en ökad självförsörjningsgrad, miljön, och klimatet – så valde en högermajoritet att trycka in förslag som undergräver den långsiktiga hållbarheten i vår livsmedelsproduktion och som i vissa delar går stick i stäv med den Farm to Fork-strategi som lagts fram. Resolutionen i dess slututformning betonar i alldeles för hög grad rollen för det befintliga storindustriella och miljö- och klimatmässigt ohållbara jordbruket i EU-området, och föreslår till och med miljömässiga försvagningar, och bortser också fullständigt från värdet att ställa om till mer växtbaserade proteiner. Detta är inte ett seriöst svar på den uppkomna krisen.
2022/03/24
Trans-European energy infrastructure (A9-0269/2021 - Zdzisław Krasnodębski)

Jag röstade nej till den preliminära politiska överenskommelsen om en översyn av förordningen om transeuropeiska energinät. Trots att de här nya skrivningarna syftar till att säkerställa att de energiprojekt som finns på listan över projekt av gemensamt intresse (PCI) är i linje med den gröna energiomställningen har man ändå landat i en överenskommelse där fossilgas i praktiken inte utesluts. Därför röstade jag nej.
2022/04/05
Guidelines for the 2023 budget – Section III (A9-0062/2022 - Nicolae Ştefănuță)

Jag avstod i slutomröstningen om detta betänkande.Vänsterpartiet avvisar starkt förslaget om en ökning av budgetanslagen för en militarisering av EU och ett växande Frontex vid EU:s gränser. Vidare står vi inte bakom parlamentets krav på att EU ska ha ökade egna medel. Däremot innehöll betänkandet flertalet viktiga texter kring en rättvis omställning och klimatneutralitetsmålet senast 2050. Även viktiga skrivningar om främjandet av rättsstatsprincipen, demokratin och de grundläggande rättigheterna fanns med. Sammantaget avstod jag.
2022/04/05
Data Governance Act (A9-0248/2021 - Angelika Niebler)

Jag avstod i omröstningen om detta ärende. Vi ser negativt på att privata företag kommer att ingå i den Europeiska datainnovationsstyrelsen som ger rekommendationer till lagförslag, och på att den processen inte kommer att ha tillräckligt med insyn och transparens. Vänsterns förslag om att anställdas personuppgifter ska skyddas antogs inte, och vi delar EDRi:s farhågor om att utnyttjande av europeiska data av företag i tredjeländer kan komma att komplicera respekten för europeisk dataskyddslagstiftning.
2022/04/06
Implementation of citizenship education actions (A9-0060/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

Jag avstod i omröstningen om detta betänkande. Det innehåller bra inslag såsom Erasmusprogrammet för studenter, utbildningsinitiativ som bidrar till större förståelse för utsatta minoritetsgrupper i Europa samt rekommendationer om att läroplaner ska förespråka bland annat anti-rasism och hbtqi-personers rättigheter. Men Vänsterpartiet anser att utbildningspolitiken ska beslutas på nationell nivå, och vi vill inte se EU-krav eller lagstiftning som ska bestämma hur vi utformar våra läroplaner. Sammantaget valde jag därför att avstå i slutomröstningen.
2022/04/06
The Schengen evaluation mechanism (A9-0054/2022 - Sara Skyttedal)

Jag avstod i slutomröstningen om detta ärende. Resolutionen innebär visserligen en förbättring jämfört med dagsläget och en förbättring av kommissionens förslag. Men vi i Vänstern beklagar att våra förslag om att undanhålla medel i fall av allvarliga MR-kränkningar, och om att hänsyn ska tas till bevis och rapporter från oberoende experter, journalister och medier, inte antogs. Utan dessa viktiga komponenter kan vi inte godkänna den nya utvärderings- och övervakningsmekanismen för Schengen. Kroatien och Grekland är skrämmande exempel på vad som händer med flyktingar när man inte har en kontrollmekanism som innebär sanktioner vid överträdelser i form av indragna medel. Vi ser också hur civilsamhället i dessa länder gör ett ovärderligt arbete med att dokumentera push-backs och övergrepp. Att inte ta i betraktande deras oberoende expertis är inte värdigt ett demokratiskt system.
2022/04/07
Election of the Members of the European Parliament by direct universal suffrage (A9-0083/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

Jag röstade emot detta betänkande. Vänsterpartiet stöder inte kraven på att introducera listor som täcker hela EU som valkrets (så kallade EU-listor). Dessa kommer att minska det demokratiska inflytandet och ta processen ännu längre bort från medborgarna. Det riskerar också att missgynna mindre länder. Vänsterpartiet vill inte heller ge mer makt till de europeiska partierna. Dessa grupperingar är mycket långt från medborgarna och det skulle undergräva den demokratiska insynen och möjligheterna till ansvarsutkrävande i EU-systemet.
2022/05/03
Amending Annexes IV and V to Regulation (EU) 2019/1021 on persistent organic pollutants (A9-0092/2022 - Martin Hojsík)

Jag röstade ja till detta betänkande, eftersom det syftar till att stärka gränsvärdena när det gäller flera giftiga ämnen i avfall och få bort dem ur kretsloppet.
2022/05/03
A sustainable blue economy in the EU: the role of fisheries and aquaculture (A9-0089/2022 - Isabel Carvalhais)

Jag avstod i slutomröstningen om detta betänkande. Trots att betänkandet från början haft viktiga ambitioner angående skyddet av havsmiljöerna är dess slutskrivningar, till exempel när det gäller bottentrålning i skyddade områden, inte tillräckligt skarpa. Därför avstod jag.
2022/05/03
Persecution of minorities on the grounds of belief or religion (A9-0071/2022 - Karol Karski)

Jag avstod i omröstningen om denna resolution. Den innehåller väldigt många bra och viktiga skrivningar om vikten av religionsfrihet, men den välkomnar också tjänsten ”EU:s särskilda sändebud för främjande av religions- och trosfrihet”, vilket jag inte står bakom. Naturligtvis ska religionsfrihet försvaras både inom och utanför EU. Men den här posten har tyvärr använts för att undergräva kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Religionsfrihet ska istället bättre försvaras inom ramen för det grundläggande arbetet med mänskliga rättigheter.
2022/05/03
Artificial intelligence in a digital age (A9-0088/2022 - Axel Voss)

Jag röstade mot detta betänkande, som vi menar inte innehåller tillräckligt med försiktighetsåtgärder vad gäller artificiell intelligens. Vänstern hade lagt ändringsförslag om förbud mot integritetskränkande användning av ansiktsigenkänning och annan biometrisk igenkänning, som tyvärr inte antogs. Utöver detta menar vi att framtidens reglering av AI kräver stora försiktighetsåtgärder vad gäller personvärn och grundläggande rättigheter. Detta betänkande går i fel riktning, där konkurrens och militär kapplöpning får överskugga skyddet av de mänskliga rättigheterna. Till exempel efterlyser betänkandet ett närmare samarbete med Nato.
2022/05/03
Impact of Russian illegal war of aggression against Ukraine on the EU transport and tourism sectors (B9-0223/2022)

Jag avstod i slutomröstningen om denna resolution. Dess skrivningar om Rysslands illegala anfallskrig är i huvudsak bra, men eftersom fokus ligger på turism- och transportsektorerna innehåller texten också åtskilligt, framförallt klimatmässigt ohållbart, som jag inte kan ställa mig bakom: krav på ekonomiskt stöd till flygsektorn och formuleringar om flytande fossilgas, LNG, som ett av de alternativa övergångsbränslena till rysk bränsleimport. Utöver detta också skrivningar om EU-gemensamma militärinvesteringar samt krav på inrättandet av en turismmyndighet inom EU. Därför kunde jag inte rösta för betänkandet.
2022/05/05
EU Association Agreement with the Republic of Moldova (A9-0143/2022 - Dragoş Tudorache)

Jag avstod i slutomröstningen på detta betänkande. Överlag är det ett bra betänkande, och det är mycket viktigt att Moldavien får allt vårt stöd i det stora flyktingmottagandet som landet nu står inför som en följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det jag dock inte kan ställa mig bakom är uppmaningarna att Moldavien ska underordna sig EU:s krav på privatiseringar och avregleringar. Vänsterpartiet är emot EU:s krav på att Moldaviens inhemska handelslagstiftning måste ändras för att anpassas till de frihandelsregler som dikterats genom DCFTA och WTO. Vi anser att det bästa för Moldaviens ekonomi är att ha friheten att skydda sina egna inhemska marknader i sin egen takt, dvs till dess att Moldavien själv bestämmer att de är starka nog att konkurrera med EU:s. Inte heller anser jag att Moldavien ska uppmanas att inordna sig i EU:s militära strukturer.
2022/05/19
Minimum level of taxation for multinational groups (A9-0140/2022 - Aurore Lalucq)

Vänsterpartiet är i grunden för denna reglering vars syfte är att motverka skatteflykt och skatteundandragande. Vi menar att fördelarna med gemensamma regler på EU-nivå överväger den eventuella nackdelen av en inskränkning av den nationella befogenheten. Dock anser jag att parlamentets position skulle gått längre i enlighet med de ändringsförslag som The Left lade. Att medlemsstaterna bör uppmuntras att använda också andra verktyg som kan hjälpa dem att bekämpa skatteflykt samt att införa en minimiskattesats om tjugofem procent (25 %). Därav att jag avstod i slutomröstningen.
2022/05/19
Establishing the European Education Area by 2025 – micro credentials, individual learning accounts and learning for a sustainable environment (B9-0266/2022)

Jag röstade för detta betänkande eftersom jag tycker att det är viktigt att uppvärdera fortbildning och att hitta sätt att på ett rättvisande och statsöverskridande sätt värdera även den typen av inhämtade kunskaper och utbildning. Jag vill dock vidga perspektivet till att gälla mer än "Europas globala konkurrenskraft", som inte fångar att det centrala i utbildning och fortbildning också är mänsklig och social utveckling, samt att andra meriter än sådana som enkelt går att förteckna, även framgent kommer att vara viktiga på arbetsmarknaden.
2022/05/19
2021 Report on Turkey (A9-0149/2022 - Nacho Sánchez Amor)

. – Jag röstade emot detta betänkande, eftersom det inte fördömer Turkiets brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna i tillräckligt starka ordalag. Betänkandet uppmanar till samarbete med Turkiet och hyllar dessutom EU:s migrationssamarbetsavtal med Turkiet från 2016, vilket vi motsätter oss å det starkaste.
2022/06/07
Strengthening Europol’s mandate: entry of alerts in SIS (A9-0287/2021 - Javier Zarzalejos)

. – Jag röstade nej till utvidgningen av Europols övervakningsbefogenheter och att Europol ska kunna lägga in hemliga varningar om tredjelandsmedborgare i SIS—systemet. Varningar i SIS—systemet har visat sig vara nästan omöjliga att häva och har drabbat folk godtyckligt redan som det är idag. Vidare kommer besluten att göra det lättare för Europol att bearbeta och analysera så kallade stora datamängder (large data sets ). Dessutom får Europol bredare kompetens att ta emot data från privata aktörer och tredjeländer, en ny kompetens för att utveckla AI-verktyg samt en utökad roll i att samordna EU:s forsknings- och innovationsverksamhet, inklusive en roll som bidragsgivare.Med tanke på att några EU-medlemsländer – och många tredjeländer – som ska tillhandahålla informationen inte kan betraktas som fullvärdiga och demokratiska rättsstater, kan jag inte ställa mig bakom denna maktkoncentration. Det finns också risker vad gäller den personliga integriteten med detta beslut och det insamlande av stora datamängder som det innebär.
2022/06/08
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

. – Efter omröstningen om ändringsförslagen, där högern tillsammans med extremhögern och liberalerna lyckats förstöra miljöutskottets förslag, valde jag att rösta nej till helheten. Högerns klimatfientliga förslag om att sänka ambitionsnivåerna och att ytterligare förlänga systemet med fria tilldelningar var avgörande.
2022/06/08
Binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States (Effort Sharing Regulation) (A9-0163/2022 - Jessica Polfjärd)

. – Vänstern hade velat se ett betydligt mer ambitiöst regelverk med tanke på ESR:s betydelse för att få bukt de utsläpp som inte omfattas av ETS. Föredraganden valde tyvärr redan under utskottsbehandlingen att inte ta ombord de flesta av vare sig vänsterns eller de grönas krav, och inte heller så i plenum. Förslaget är ändå en ljum förbättring av kommissionens förslag, och därför röstade jag ja i slutomröstningen. I förhandlingarna med rådet kommer vi att fortsätta att driva på för en höjd ambitionsnivå och för minskade flexibiliteter.
2022/06/08
Land use, land use change and forestry (LULUCF) (A9-0161/2022 - Ville Niinistö)

. – Vänsterpartiet hade velat se ett mer ambitiöst regelverk i flera delar. Parlamentets förslag är dock en klar förbättring i jämförelse med det förslag som kommissionen lagt fram, inte minst vad gäller biologisk mångfald. Därför valde jag att rösta ja i slutomröstningen.
2022/06/08
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

Jag avstod i slutomröstningen om utsläppshandelssystemet gällande växthusgaser. Givet att Europeiska unionen valt att använda sig av just utsläppshandel som ett av sina grundläggande styrmedel för att få ned de klimatskadliga koldioxidutsläppen känns det viktigt att det system vi har är skarpt och effektivt. Tyvärr är det slutgiltiga utsläppshandelsförslaget som det röstades om i Europaparlamentet inte i linje med Parisavtalets målsättningar och vad som enligt de vetenskapliga bedömningarna krävs för att på ett avgörande sätt få ned växthusgasutsläppen – det har alldeles för låga målsättningar och tillämpar i en oacceptabel grad fri tilldelning av utsläppsrätter under en följd av år framför oss. Förslaget innehåller vissa förbättringar, men det är i form av myrsteg. Därför avstod jag i slutomröstningen.
2022/06/22
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

Jag röstade ja till förslaget till förordning om att inrätta den sociala klimatfonden, eftersom det behövs ekonomiska insatser för att den nödvändiga klimatomställningen inte ska resultera i att de som har de sämsta ekonomiska förutsättningarna ska få bära det tyngsta lasset. Emellertid är vissa aspekter av fondens föreslagna utformning djupt problematiska, framför allt formuleringarna om direktstöd till behövande hushåll. Vänsterpartiet understryker att det är strukturella investeringar för rättvisa som behövs. Därför är det bra att parlamentet successivt vill fasa ut direktstöden.
2022/06/22
Carbon border adjustment mechanism (A9-0160/2022 - Mohammed Chahim)

Jag röstade ja till förslaget till förordning om en gränsjusteringsmekanism för koldioxid, trots att förslaget i dess slutgiltiga form innehöll brister. Jag hade önskat en modell där fler sektorer omfattades av gränsjusteringsmekanismen, där utfasningen av den fria tilldelningen av utsläppsrätter skedde i en mycket snabbare takt och där intäkterna på ett tydligt sätt öronmärktes för klimatsatsningar i behövande länder i stället för att mer odefinierat gå in i EU:s budget. Men eftersom detta är ett helt nytt instrument, som jag bedömer behöver komma på plats för att försöka stoppa koldioxidläckage, röstade jag i slutändan, trots mina invändningar ovan, för förslaget.
2022/06/22
Exceptional temporary support under EAFRD in response to the impact of Russia’s invasion of Ukraine (C9-0185/2022)

Jag röstade emot förslaget om temporärt stöd till jordbrukssektorn ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Rysslands invasion av Ukraina har utsatt många lantbrukare för hårda och oförutsedda ekonomiska prövningar, men stödet borde helt enkelt inte utformas på detta sätt. De temporära bidragsutbetalningarna från EU på det här området borde ha täckts av direktstödsdelen av den gemensamma jordbrukspolitiken snarare än att tas från landsbygdsutvecklingsfonden, som bland annat syftar till att medfinansiera en hållbar utveckling när det gäller biologisk mångfald på landsbygden. Dessutom finns det med den valda utformningen av det temporära stödet inget som förhindrar att pengarna hamnar hos storskaliga industriella jordbruksanläggningar som inte är de mest behövande och som inte bedriver jordbruk utifrån hållbara principer.
2022/06/23
EU Digital COVID Certificate - Union citizens (A9-0138/2022 - Juan Fernando López Aguilar)

Jag avstod i omröstningen om att förlänga covid-certifikaten i denna utformning till slutet av 2023. Det är positivt att skrivningarna om dataskydd stärkts, men frågan om proportionalitet och nödvändighet hade behövt vara tydligare. Certifikaten bör kunna användas av medlemsländerna för att bekämpa covid, inte minst vad gäller regler kring internationella resor eller vid större evenemang om det av smittskyddsskäl anses motiverat. Men många av EU:s medlemsländer använde covid-passen inte bara på ett oproportionerligt, utan också diskriminerande, sätt. Klargöranden kring detta hade behövts innan en förlängning klubbas.
2022/06/23
EU Digital COVID Certificate - third-country nationals (A9-0137/2022 - Juan Fernando López Aguilar)

Jag avstod i omröstningen om att förlänga covid-certifikaten i denna utformning till slutet av 2023. Det är positivt att skrivningarna om dataskydd stärkts, men frågan om proportionalitet och nödvändighet hade behövt vara tydligare. Certifikaten bör kunna användas av medlemsländerna för att bekämpa covid, inte minst vad gäller regler kring internationella resor eller vid större evenemang om det av smittskyddsskäl anses motiverat. Men många av EU:s medlemsländer använde covid-passen inte bara på ett oproportionerligt, utan också diskriminerande, sätt. Klargöranden kring detta hade behövts innan en förlängning klubbas.
2022/06/23
Implementation of the Recovery and Resilience Facility (A9-0171/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

Jag avstod i slutomröstningen. Europaparlamentets rekommendationer inför kommissionens översyn av faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF) är inte tillräckligt starka vad gäller kraven på respekt för rättsstat och demokrati i Polen. Vänsterpartiet har också en grundläggande kritik mot RRF eftersom den innebär ökad ekonomisk centralstyrning från kommissionen gentemot alla medlemsländer, något vi motsätter oss. Det fanns dock bra skrivningar om miljö och klimat, stöd till flyktingar från Ukraina och behovet av sociala insatser. Sammantaget valde jag därför att avstå.
2022/06/23
Digital Services Act (A9-0356/2021 - Christel Schaldemose)

Jag röstade för denna trepartsuppgörelse trots att den i Vänsterpartiets mening inte reglerar de stora techbolagen tillräckligt hårt. Vi hade velat se ett annat regelverk för bland annat trusted flaggers , förbud mot targeted advertising , krav på tillgänglighet och ytterligare skydd för användare. Detta är dock en början, och att de stora techbolagen får fortsätta verka utan dessa regler är inte längre hållbart.
2022/07/05
Digital Markets Act (A9-0332/2021 - Andreas Schwab)

Jag röstade för denna trepartsuppgörelse. Vänsterpartiet hade gärna sett ännu bättre resultat vad gäller interoperabilitetskrav, förbud mot reklam till minderåringar och ett regelverk som ännu tydligare riktar in sig på de stora aktörerna. Men det nya regelverket innehåller flera viktiga delar, inte minst skydd för visselblåsare och skydd för konsumenter.
2022/07/05
Women’s poverty in Europe (A9-0194/2022 - Lina Gálvez Muñoz)

Jag röstade för detta betänkande, eftersom det lyfter den strukturella karaktären av kvinnors fattigdom, som bygger på diskriminering och en ojämlikhet mellan kvinnor och män på i stort sett alla områden. Resolutionen innehåller många bra och viktiga rekommendationer. Däremot betonar Vänsterpartiet att mycket av det som måste göras ska bestämmas av, och ske i, medlemsländerna – och vi står inte bakom resolutionens stöd till EU-lagstiftning om minimilöner, men detta behandlas i separat lagstiftning.
2022/07/05
Common European action on care (A9-0189/2022 - Milan Brglez, Sirpa Pietikäinen)

Jag röstade för detta betänkande som innehåller viktiga skrivningar om jämställdhet och omsorgsarbete. Det är ett betänkande som lyfter fram behovet av gemensam välfärd och att vi har ett gemensamt ansvar för att organisera omsorg i våra samhällen. Vänsterpartiet anser däremot att de allra flesta åtgärder på det här området ska hanteras av medlemsländerna, vilket också är fastslaget i fördraget.
2022/07/05
Mental health in the digital world of work (A9-0184/2022 - Maria Walsh)

Jag röstade för detta betänkande, eftersom det innehåller många bra och viktiga rekommendationer och lyfter fram aspekter av distansarbete som inte tidigare uppmärksammats överhuvudtaget, särskilt inte på EU-nivå. Flera delar har att göra med skydd av arbetstagare, ett område där EU redan har viss kompetens. Däremot ställer jag mig inte bakom den punkt som innehåller en uppmaning som kräver ett lagförslag som ska reglera alla aspekter av distansarbete. Inte heller kan jag helt ställa mig bakom andra punkter som hänvisar till kommande lagstiftning, även om dessa skrivningar var något bättre eftersom de är tydliga i att kommissionens eventuella förslag måste bygga på rekommendationer från arbetsmarknadens parter.
2022/07/05
Russia's invasion of Ukraine: Crisis measures in the fisheries and aquaculture sectors (A9-0182/2022 - Nuno Melo)

Jag röstade emot detta förslag om extra stöd till fiskerisektorn. Den ryska invasionen av Ukraina har fått många vedervärdiga följder, också ekonomiska sådana. Men det finns inte tillräckliga skäl att bland alla som drabbats av ökade ekonomiska risker till följd av invasionen ge fiskerisektorn en särställning när det gäller stödåtgärder från EU. Det föreslagna stödet bidrar även till att hålla en miljö- och artskyddsmässigt ohållbar industri under armarna.
2022/07/06
The EU and the defence of multilateralism (A9-0172/2022 - Javi López)

Jag avstod i omröstningen om detta ärende. Betänkandet innehåller många bra delar som bland annat rör de mänskliga rättigheternas och klimatarbetets roll för EU på den internationella arenan. Samtidigt innehåller betänkandet skrivningar som talar hyllande om EU-initiativ för utvidgade gemensamma militära insatser och om att EU ska aspirera på en egen permanent plats i FN:s säkerhetsråd – roller som jag inte kan ställa mig bakom att EU ska ha. Därför avstod jag i omröstningen.
2022/07/06
National vetoes to undermine the global tax deal (RC-B9-0339/2022, B9-0339/2022, B9-0340/2022, B9-0341/2022, B9-0342/2022, B9-0343/2022, B9-0344/2022)

Jag avstod i slutomröstningen. Vänsterpartiet anser att EU bör och kan anta vissa regleringar för att bekämpa skatteflykt och se till att multinationella företag inte smiter undan. Det är sorgligt att länder som Ungern och Polen motarbetar detta i rådet. Däremot går denna resolution för långt i att kräva ökad EU-kompetens på skatteområdet överlag och vill införa kvalificerade majoritetsbeslut på detta område. Det stöder Vänsterpartiet inte.
2022/07/06
New EU Forest Strategy for 2030 – Sustainable Forest Management in Europe (A9-0225/2022 - Ulrike Müller)

Jag röstade nej i slutomröstningen om skogsstrategin för 2030. Betänkandet tillskriver biomassa en nyckelroll i EU-ländernas energiförsörjningsomställning och benämner till och med denna som klimatneutral. Även om restprodukter från skogen som sista anhalt kan ha en roll i energiförsörjningen är detta ett skevt perspektiv som inte tar tillräcklig hänsyn till skogens centrala roll som kolsänka, och som blundar för det faktum att avverkning av skog även på medellång sikt innebär ökade nettoutsläpp av koldioxid.
2022/09/13
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

Jag avstod i slutomröstningen om direktiv för förnybar energi.Det var positivt att skrivningar gick igenom som innebär att ytterligare produkter från skogsavverkning ska räknas som primär biomassa, vilket innebär att de huvudsakligen ska användas till mer långlivade ändamål än att gå direkt in i energiproduktion. Samtidigt innebär de vinnande skrivningarna också en försvagning av vissa väsentliga hållbarhetsområden. Vänstergruppens ändringsförslag med en ännu mer progressiv definition av primär biomassa röstades dessutom ned. Jag och Vänsterpartiet vill se skarpare regler och hoppas nu på förhandlingarna mellan rådet och parlamentet.
2022/09/14
Renewed partnership with the Southern Neighbourhood – a new agenda for the Mediterranean (A9-0220/2022 - Antonio López-Istúriz White)

Europaparlamentets rekommendationer innehåller bra delar bland annat gällande kvinnors rättigheter och klimatet. Däremot kan jag inte ställa mig bakom förslag som uppmuntrar en förstärkning av EU:s yttre gränser eftersom det återkommande förekommer allvarliga människorättskränkningar vid gränserna i Medelhavsområdet. Uppdelningen som görs mellan flyktingar och ekonomiska migranter är också problematisk, då den förbiser de komplexa orsakerna till att människor flyr. Därför avstod jag i omröstningen.
2022/09/14
Economic, social and territorial cohesion in the EU: the 8th Cohesion Report (A9-0210/2022 - Constanze Krehl)

Betänkandet innehåller viktiga skrivningar såsom exempelvis beskrivningen av hur fattigdomen i EU ser ut, målet om ett koldioxidneutralt Europa och att alla EU:s regioner måste inta en viktig roll när det gäller klimatförändringarna. Det har varit bra att sammanhållningspolitiken (de ekonomiska resurserna) har fungerat som ett krisinstrument i hjälpen med sviterna efter covid-19-krisen för de mest behövande och nu flyktingkrisen i Ukraina. Dock innehåller betänkandet skrivningar om betydande ökning av EU:s budget och uppmärksammar inte i tillräckligt hög grad problemen med korruption och ineffektivitet i hanteringen av dessa fonder. Vänsterpartiet är inte heller positivt till faciliteten för återhämtning och resiliens, då denna ökar EU:s centralmakt över medlemsländernas politik. Sammantaget valde jag därför att avstå i omröstningen.
2022/09/15
Impact of new technologies on taxation: crypto and blockchain (A9-0204/2022 - Lídia Pereira)

. – Beskattning av kryptotillgångar ser jag som något positivt, men eftersom betänkandet bland annat inte beaktar de negativa konsekvenser som den typen av spekulationer har på klimatet valde jag att avstå i slutomröstningen.
2022/10/04
The EU’s strategic relationship and partnership with the Horn of Africa (A9-0207/2022 - Fabio Massimo Castaldo)

. – Rekommendationerna innehåller flera viktiga skrivningar om skuldavskrivningar för de minst utvecklade länderna på Afrikas horn och behovet av insatser för att förhindra kränkningar av de mänskliga rättigheterna och miljöbrott som begås av EU-baserade företag som är verksamma i regionen. Däremot ställer jag mig mycket kritisk till EU:s militära stöd i regionen och de processer som syftar till att förstärka och förskjuta EU:s yttre gränser på bekostad av människors liv och rätten att söka asyl. Av den anledningen röstade jag emot i slutomröstningen.
2022/10/05
Russia’s escalation of its war of aggression against Ukraine (RC-B9-0430/2022/REV, B9-0430/2022, B9-0432/2022, B9-0433/2022, B9-0438/2022, B9-0446/2022) (vote)

. – Jag röstade för denna resolution. Jag lade först ner min röst om ett stycke där det krävs att alla EU-länder ska skicka vapen till Ukraina. Vilken sorts militärt stöd som EU-länderna ska bidra med är en fråga som Vänsterpartiet (och alla svenska partier) anser ska avgöras på nationell nivå, inte på EU-nivå. Därför avstod jag initialt i omröstningen om den punkten. Men eftersom just denna delade omröstning använts för att avsiktligt skapa missförstånd om mig och Vänsterpartiet, har jag valt att justera min röst i omröstningen om detta stycke, från att avstå till bifall. Det ska inte råda några tvivel om att jag och Vänsterpartiet är för vapenstöd till Ukraina.
2022/10/06
General budget of the European Union for the financial year 2023 - all sections (A9-0241/2022 - Nicolae Ştefănuță, Niclas Herbst)

Jag avstod i slutomröstningen om denna resolution. Resolutionen kräver en större EU-budget, vilket Vänsterpartiet är emot. Däremot finns det värdefulla inslag i budgeten, bland annat ett ökat stöd till Ukraina och satsningar på miljön. Det hade dock behövts mycket mer omfattande satsningar på miljön för en framgångsrik klimatomställning men tilläggsförslagen om detta röstades inte igenom. Vänsterpartiet är skarpt kritiska till finansieringen av EU:s gränsbevakning och av det militära samarbetet.
2022/10/19
Sustainable maritime fuels (FuelEU Maritime Initiative) (A9-0233/2022 - Jörgen Warborn)

Jag röstade nej i slutomröstningen om detta betänkande eftersom ambitionsnivån för förnybara och koldioxidsnåla bränslen för sjötransporter i slutförslaget hamnade alldeles för lågt jämfört med bland annat Europaparlamentets miljöutskotts förslag rörande betänkandet. Det hade behövts strängare mål för växthusgasutsläpp, ett borttagande av undantaget för sjöfartsföretag med tre eller färre fartyg, mål för energieffektivitet och strängare skrivningar gällande obligatorisk användning av förnybara bränslen av icke-organiskt ursprung för att jag skulle ha röstat ja.
2022/10/19
Deployment of alternative fuels infrastructure (A9-0234/2022 - Ismail Ertug)

Jag avstod i slutomröstningen om betänkandet om förslaget till förordning om utbyggnad av infrastruktur för alternativa bränslen. Det är mycket viktigt att satsningarna på förnybara bränslen intensifieras, och i detta ingår också investeringar i infrastruktur för bränslena. Men i det här betänkandet ingick skrivningar som jag inte finner rimliga om obligatorisk infrastruktur för vätgas som bränsle, detta utan krav på att det ska vara grön vätgas. Vätgas som en del av transportinfrastrukturen kan vara intressant för tåg och eventuellt tunga transporter. Men återigen det måste det då röra sig om grön vätgas.Inom sektorer där vätgas har förutsättningar att spela en större roll än inom transportsektorn – till exempel som ersättning för fossil energi inom industrin – är det naturligtvis viktigt att göra riktade satsningar på grön vätgasframställning. Det är vidare tydligt av den hittillsvarande utvecklingen av alternativa bränslen att elektriska drivmedel kommit att få en mycket mer framskjuten roll än vätgas, vilket gör att offentliga satsningar på just denna vätgasinfrastruktur riskerar att innebära de offentliga investeringarna riktas bort från områden där de skulle göra större klimatmässig nytta.
2022/10/19
A high common level of cybersecurity across the Union (A9-0313/2021 - Bart Groothuis)

Jag avstod i denna omröstning, som handlar om att uppdatera direktivet (EU) 2016/1148 om åtgärder för en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverks- och informationssystem i hela unionen. Betänkandet innehåller flera bra skrivningar men prioriterar företagens ”berättigade intresse” på bekostnad av den personliga integriteten. Vi hade också velat se bättre skrivningar för att skydda mot social och politisk övervakning.
2022/11/10
REPowerEU chapters in recovery and resilience plans (A9-0260/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

REPowerEU är kommissionens plan för att stoppa beroendet av rysk import av fossila bränslen – en plan för att spara energi, producera ren energi och diversifiera vår energiförsörjning. Betänkandet innehåller flera positiva skrivningar och mål, inte minst att ta itu med energifattigdomen, särskilt genom åtgärder som gynnar utsatta låginkomsthushåll. Olja har strukits från tillämpningsområdet och hänvisningarna till förnybar energi har utökats och uppgraderats.Men texten är inte tillräckligt stark vad gäller att göra oss oberoende av fossilgasen, utan möjliggör delvis även fortsatta investeringar via RRF i gasinfrastruktur. Sammantaget valde jag därför att avstå i omröstningen.
2022/11/10
Full application of the provisions of the Schengen acquis in Croatia (A9-0264/2022 - Paulo Rangel)

Jag röstade nej till Kroatiens medlemskap i Schengen. Detta på grund av de tusentals väldokumenterade pushbacks och den kroatiska gränspolisens brutalitet. De bryter alltså konsekvent mot både EU och internationell rätt. Att Kroatien trots detta välkomnas i Schengen är att belöna landets systematiskt olagliga agerande.
2022/11/10
A long-term vision for the EU's rural areas (A9-0269/2022 - Isabel Carvalhais)

Jag röstade för betänkandet om en långsiktig vision för EU:s landsbygdsområden. Betänkandet har starka skrivningar om vikten av jämställdhet och förbättrade arbetsvillkor på landsbygden. Det betonas även att landsbygden har en central roll i kampen mot klimatförändringarna och att den gröna omställningen kan möjliggöra nya arbetstillfällen på landsbygden. Jag ställer mig inte bakom lättnaderna i skyddet för stora rovdjur som finns med i texten men jag röstade ändå för i slutomröstningen eftersom betänkandet är ett viktigt steg för att stärka EU:s landsbygdsområden.
2022/12/13
Action plan to boost long-distance and cross-border passenger rail (A9-0242/2022 - Annalisa Tardino)

Jag röstade för detta betänkande för att det innehåller viktiga ansatser mot fler, snabbare, bättre, smidigare, mer effektiva och mer användarvänliga järnvägsförbindelser i Europa. Däremot håller jag inte med om lovordandet av det fjärde järnvägspaketet. Vänsterpartiet anser att den av EU påtvingade privatiseringen av persontrafiken har varit förödande för järnvägstrafiken, både vad gäller arbetsvillkoren för de anställda och kvaliteten på tjänsterna. Jag motsätter mig också betoningen i betänkandet av att lokförare måste lära sig engelska. Information till passagerare bör finnas på engelska, men det bör inte vara lokförarna som ska behöva se till att engelsk information om biljettköp, biljettpriser och tågförbindelser når passagerarna.
2022/12/13
Renewable Energy, Energy Performance of Buildings and Energy Efficiency Directives: amendments (REPowerEU) (A9-0283/2022 - Markus Pieper)

Jag avstod i slutomröstningen om detta direktivförslag. Det är nödvändigt att i den rådande energisituationen snabbsatsa på gröna alternativ till den nu strypta ryska fossilbränsletillförseln, exempelvis olika solenergiinstallationer och värmeanläggningar. På de punkterna är detta ett förslag som på många sätt går i rätt riktning. Samtidigt ter det sig inte rimligt att i energiomläggningsarbetet i namn av överordnat allmänintresse riskera att ödelägga olika typer av befintligt miljöskydd och sätta naturskyddsbestämmelser ur spel. Därför avstod jag i slutomröstningen.
2022/12/14
Upscaling the 2021-2027 Multiannual Financial Framework (A9-0281/2022 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Jag röstade nej. Den fleråriga budgetramen (MFF) är redan alldeles för omfångsrik med den ineffektiva, extremt kostsamma och klimatskadliga jordbrukspolitiken i centrum. Nu vill Europaparlamentet ytterligare utöka den. Dessutom röstades alla ändringsförslag för att skärpa klimatsatsningarna och åtagandena/satsningarna på biologisk mångfald ned. Detta kan jag därmed inte ställa mig bakom.
2022/12/15
30th Anniversary of the Single Market (B9-0004/2023)

Jag röstade nej till resolutionen om den inre marknadens 30-årsjubileum, eftersom denna resolution innebär en alltför okritisk hyllning av den inre marknadens hittillsvarande funktionssätt. Den inre marknaden har bidragit till lönedumpning, Lavaldomar och till att miljöhänsyn åsidosatts. Medlemsländer har dömts i domstol när de försökt hävda folkhälsa och miljöhänsyn. Och elpriskrisen i dag är till stor del ett resultat av havererad reglering på EU:s inre marknad. För att den inre marknaden ska kunna utvecklas, i samklang med de förväntningar vi alla bör ha på en både socialt och ekologiskt hållbar framtid, måste vi våga se och rätta till de problem som finns – om detta finner jag inget i resolutionen.
2023/01/18
Implementation of the common foreign and security policy - annual report 2022 (A9-0292/2022 - David McAllister)

Rapporten innehåller bra skrivningar som fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina och behovet av att öka stödet till Ukraina. Rapporten innehåller också bra skrivningar om demonstrationerna i Iran och frihetskampen, samt viktig kritik mot Turkiet. Detta ställer jag mig bakom och har röstat för i de olika delomröstningarna. Däremot kan jag inte ställa mig bakom skrivningarna om att alla EU länder ska inordna sig i EU:s utrikespolitiska- och säkerhetspolitiska fålla och att beslut ska fattas med kvalificerad majoritet. Vänsterpartiet ställer sig inte heller bakom kraven på en kraftigt ökad militarisering av EU Sammantaget valde jag därför att avstå i slutomröstningen.
2023/01/18
Implementation of the common security and defence policy - annual report 2022 (A9-0296/2022 - Tom Vandenkendelaere)

Rapporten innehåller bra och viktiga skrivningar om vikten av att stödja Ukraina militärt. Dessa delar röstade jag för och står bakom. Däremot röstade jag nej i slutomröstningen om denna rapport, eftersom den förordar ett kraftigt intensifierat militärt EU-samarbete, samarbete med Nato samt införandet av kvalificerad majoritet i rådet när det gäller försvarsfrågor. Den välkomnar en militärunion och vill att EU:s budget ska användas i betydande utsträckning till militära ändamål, vilket Vänsterpartiet inte ställer sig bakom. Vänsterpartiet anser att Sverige självständigt ska bestämma över sin försvars- och säkerhetspolitik och vilka länder och samarbeten vi vill ingå i, baserat på våra nationella säkerhetspolitiska bedömningar.
2023/01/18
Small-scale fisheries situation in the EU and future perspectives (A9-0291/2022 - João Pimenta Lopes)

Jag röstade nej i slutomröstningen om detta betänkande. I betänkandet ställs krav på ett fortsatt beskattningsundantag för fossila bränslen inom fiskeriindustrin, vilket strider mot klimatmålen och klimatåtagandena. I betänkandet förordas också att definitionen av småskaligt fiske ska utvidgas så att även fartyg med en längd över 12 meter ska omfattas. Detta skulle öppna för att mer av det redan ofta ohållbara fisket skulle komma i åtnjutande av stödåtgärder, vilket skulle ha en negativ påverkan på miljön.
2023/01/19
Binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States (Effort Sharing Regulation) (A9-0163/2022 - Jessica Polfjärd)

Denna förordning sätter mål och generella regler för EU:s medlemsstater när det gäller att reducera växthusgasutsläppen inom främst jordbruks- och transportsektorerna, något som är väsentligt för att få ned de sammanlagda utsläppen. Trots att de skrivningar vi röstade om här har svagare målsättningar än vad Vänsterpartiet anser skulle ha varit rimligt är förslaget mer progressivt än kommissionens ursprungsförslag. Därför röstade jag ja.
2023/03/14
Land use, land use change and forestry (LULUCF) (A9-0161/2022 - Ville Niinistö)

Inom LULUCF-förordningen sätts viktiga mål för koldioxidsänkor, system som absorberar mer koldioxid än det släpper ut, inom skogsbruk och markanvändning. Det liggande förslaget har inte alls så ambitiösa mål för sänkorna som det borde ha haft, men det innehåller åtminstone viktiga skrivningar om rättvis omställning och biologisk mångfald, och det innebär ett markant steg framåt jämfört med kommissionens ursprungsförslag. Därför röstade jag ja.
2023/03/14
Revision of the Market Stability Reserve for the EU Emissions Trading System (A9-0045/2022 - Cyrus Engerer)

Jag röstade för detta betänkande eftersom en bibehållen marknadsstabilitetsreserv (MSR) säkerställer stabiliseringen av antalet tilldelningar inom utsläppshandelssystemet (ETS) som är i omlopp på marknaden. Eftersom utsläppshandelsmodellen ETS är det instrument som EU har valt för att få ner koldioxidutsläppen, genom att göra det kostsamt att ge upphov till utsläpp, är det viktigt att ha det tekniska systemet MSR på en rimlig nivå så att ETS fungerar. Själva det politiska innehållet i utsläppsrättssystemet fastställs inte inom MSR. Därför röstade jag för detta betänkande.
2023/03/14
Energy performance of buildings (recast) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

Jag röstade ja till detta förslag till nytt direktiv, trots att förslaget innehåller brister. Det borde vara upp till medlemsländerna att bestämma mer i detalj hur de ska gå tillväga för att uppnå de nödvändiga målen för energiprestanda – förutsättningarna i de nordiska länderna ser ganska annorlunda ut jämfört med i de sydeuropeiska. Det hade också behövt slås fast tydligare att energieffektiviseringarna i slutändan inte får drabba hyresgäster negativt i form av ökade kostnader. Energieffektiviseringsmålen är överlag likväl nödvändiga för att öka takten på klimatomställningen, vilket låg till grund för min ja-röst. Det åligger nu Sverige att se till att direktivet implementeras (när det väl slutförhandlats) på ett sätt som tar hänsyn till de svenska förutsättningarna i allmänhet och rättviseaspekterna i synnerhet.
2023/03/14
Adequate minimum income ensuring active inclusion (B9-0099/2023, B9-0116/2023)

Jag röstade nej i slutomröstningen om denna resolution. Det är väldigt viktigt att ta strid mot de ökande klyftorna och den ökande fattigdomen i länderna i EU-området, och att vidta politiska åtgärder i utjämnande riktning, men det bör inte ske i form av initiativ till mer EU-övergripande lagstiftning som inkräktar på ländernas egna modeller. I Sveriges fall handlar det om att värna såväl den svenska partsstyrda arbetsmarknadsmodellen som våra socialförsäkrings- och trygghetssystem som dessa är tänkta att fungera. När det gäller de ekonomiska stödsystemen bör de dessutom utformas på ett sätt som inte innebär att företagen gynnas ekonomiskt genom att kunna fortsätta sin lönepress nedåt och förlita sig på minimiinkomstersättning. Även på denna punkt innehåller denna resolution oroande skrivningar. Därför röstade jag nej.
2023/03/15
The functioning of the EEAS and a stronger EU in the world (A9-0045/2023 - Urmas Paet)

Genom detta betänkande vill parlamentet utöka EU:s makt i utrikespolitiska frågor. I betänkandet uppmanar parlamentet rådet att införa omröstning med kvalificerad majoritet inom vissa utrikespolitiska områden, inrätta ett permanent säte för EU i FN:s säkerhetsråd och omvandla EU:s delegationer runtom i världen till EU-ambassader. Målet med de förändringarna är att göra EU till en stormakt i världen. Vänsterpartiet motsätter sig den här utvecklingen. Vi vill gärna se ett samarbete på EU-nivå, även inom utrikespolitiken, men inte den form av överstatlighet som en majoritet i Europaparlamentet vill se. Sverige ska även framgent kunna vara en självständig röst i utrikes- och säkerhetsfrågor. Därför röstade jag nej i slutomröstningen.
2023/03/15
Monitoring, reporting and verification of greenhouse gas emissions from maritime transport (A9-0134/2023 - Peter Liese)

Jag röstade ja i slutomröstningen i detta lagstiftningsärende efter de interinstitutionella förhandlingarna eftersom det är viktigt att få till stånd reella skärpningar när det gäller minskningarna av utsläppen av växthusgaser inom EU-området, och givet att utsläppshandelssystemet är det system som valts för detta. Vi kan helt enkelt inte vänta längre. Inte desto mindre har detta ETS-förslag allvarliga brister. De generella ambitionerna borde ha varit ännu högre, och samtidigt borde exempelvis privatbostäder helt ha lämnats utanför utsläppshandeln med energi. Även om det för svenska förhållanden inte får så potentiellt dramatiska effekter som på andra ställen inom EU (eftersom fastigheter i Sverige ofta har fjärrvärme och därmed inte får några förändrade villkor i den del som rör uppvärmning av byggnader och som benämns ”ETS 2”) innebär detta en stor risk för att de med sämst ekonomiska förutsättningar får dra ett obefogat stort lass vid klimatomställningen. Detta måste medlemsländerna justera i implementeringen på nationell nivå.
2023/04/18
Carbon border adjustment mechanism (A9-0160/2022 - Mohammed Chahim)

Jag röstade ja i slutomröstningen i detta lagstiftningsärende efter de interinstitutionella förhandlingarna eftersom det är viktigt att ett instrument som tar in de utsläpp som orsakas av produktion utanför EU kommer på plats inom ramen för utsläppsminskningarna. Om inte skulle mer utsläppsintensiv produktion riskera att förläggas till länder utanför unionen och sedan exportera till EU-området, vilket skulle innebära att EU:s utsläppsminskningsambitioner till stor del skulle riskera att gå om intet. Detta är det första instrumentet i världen och förhoppningen är också att det kan vidgas och spridas till fler regioner. Inte desto mindre är det framförhandlade förslaget för gränsjusteringsmekanism/”klimattullar” i CBAM otillfredsställande på några punkter. Det fasas in för långsamt, det har lägre ambitioner och omfattar färre sektorer än det hade kunnat göra, och intäkterna från instrumentet investeras inte i klimatarbete i utvecklingsländer, vilket hade varit en mycket rimligare, rättvisare och mer klimathänsynstagande ordning.
2023/04/18
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

Jag röstade ja i slutomröstningen om den sociala klimatfonden efter de interinstitutionella förhandlingarna, även om Vänsterpartiet inte anser att omfördelning av det här slaget bäst hanteras på EU-nivå. Detta är dock det enda initiativet i klimatpaketet som syftar till att klimatomställningen i så liten mån som möjligt slår negativt mot ekonomiskt utsatta hushåll. Problematiska delar, såsom det föreslagna direktstödet till utsatta hushåll, har också tonats ned här. Det är viktigt att detta inte blir ett välgörenhetsinstrument, utan ett instrument för ökad strukturell rättvisa i hur kostnaderna för omställningen bärs.
2023/04/18
Revision of the EU Emissions Trading System for aviation (A9-0155/2022 - Sunčana Glavak)

Jag röstade ja i slutomröstningen i detta lagstiftningsärende efter de interinstitutionella förhandlingarna. Slutresultatet är tyvärr inte så ambitiöst som det borde ha varit, men det utgör inte desto mindre en klar förbättring jämfört med kommissionens ursprungliga förslag gällande utsläppshandeln för flygtrafiken.
2023/04/18
eGovernment accelerating digital public services that support the functioning of the single market (A9-0065/2023 - Tomislav Sokol)

Denna resolution om e-förvaltning innehåller många bra skrivningar om vikten av att tillhandahålla offentlig service och förvaltning digitalt för medborgarna. Självklart ställer jag mig bakom att medlemsstaterna ska modernisera och effektivisera sin förvaltning för medborgarnas bästa. Däremot anser inte Vänsterpartiet att EU ska bestämma över hur medlemsländerna väljer att organisera sin förvaltning. Resolutionen andas en övertro på digitaliseringens fördelar och resonerar inte tillräckligt kring vilka risker det innebär att våra data digitaliseras, såsom dataintrång, hackade system eller brott i elförsörjningen. Som resolutionen också nämner, står en mycket stor andel av EU:s medborgare fortfarande utanför den digitala världen. Det är grundläggande att medborgare måste kunna få service även om de inte har tillgång till Internet. Därför avstod jag i slutomröstningen.
2023/04/18
The implementation of civilian CSDP and other EU civilian security assistance (A9-0091/2023 - Alviina Alametsä)

Den civila delen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik kan fylla en viktig funktion i att stärka mänskliga rättigheter och demokrati i världen. Däremot har det vid flertalet tillfällen riktats kritik mot att mänskliga rättigheter åsidosätts i anslutning till vissa av EU:s civila uppdrag. Utan krav på att en ordentlig utredning av de misstänkta människorättskränkningarna görs kan jag inte ge dem mitt stöd. Sammantaget avstod jag därför i slutomröstningen.
2023/04/18
Methods and procedure for making available own resources based on the Emissions Trading System, the Carbon Border Adjustment Mechanism and reallocated profits and on the measures to meet cash requirements (A9-0046/2023 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

Inkomsterna från EU:s utsläppshandelsystem och klimattullarna bör finansiera den gröna omställningen i medlemsstaterna istället för att gå direkt in i EU:s budget, men på grund av vikten av att dessa klimatinstrument skyndsamt kommer på plats valde jag att rösta för detta betänkande.
2023/04/19
EU Rapid Deployment Capacity, EU Battlegroups and Article 44 TEU: the way forward (A9-0077/2023 - Javi López)

Genom detta betänkande vill Europaparlamentet inrätta en militär insatsstyrka. Vänsterpartiet stödjer att medlemsstaternas försvarsmakter på nationell nivå beslutar att göra gemensamma försvarssatsningar, övningar och insatser för att bygga upp ett mer effektivt försvar, men beslut om detta bör fattas på nationell nivå och inte av EU. Därför röstade jag emot detta betänkande.
2023/04/19
EU/Brazil Agreement: modification of concessions on all the tariff rate quotas included in the EU Schedule CLXXV as a consequence of the United Kingdom`s withdrawal from the European Union (A9-0171/2023 - Jordi Cañas)

Det här ärendet har sitt ursprung i att EU ansett sig behöva justera sina tullkvoter i handeln med Brasilien på grund av de ändrade volymerna efter att Storbritannien lämnat EU. Det handlar i hög grad om handel med animalieprodukter (nötkött och kyckling). Jag röstade nej eftersom jag anser att denna handel med Brasilien i grunden är ohållbar, såväl ur ett miljö- och klimat- som ur ett globalt rättviseperspektiv. Vänsterpartiet står upp för en socialt och ekologiskt hållbar frihandel. Det faktum att ärendet vi röstade om rör en teknisk justering får inte skymma denna grundläggande problematik. Därför röstade jag nej.
2023/05/09
Critical technologies for security and defence (A9-0120/2023 - Riho Terras)

Jag röstade emot detta betänkande, eftersom det förordar ett intensifierat militärt EU-samarbete och ytterligare sammanvävning med Nato. Vänsterpartiet anser att Sverige ska vara alliansfritt och att vi själva ska bestämma över vår säkerhet och vårt försvar. Vi anser inte heller att EU-samarbetet bör bygga på ökad militär kapacitet. Detta bör medlemsländerna besluta om och ingå i egna samarbeten. Vänsterpartiet anser att internationell säkerhet ska vila på folkrätten, samarbete och ett starkt globalt regelverk under FN:s ledning.
2023/05/09
Schools scheme for fruit, vegetables, milk and dairy products (A9-0096/2023 - Carmen Avram)

Jag röstade emot denna resolution. Det är viktigt att alla barn har tillgång till en näringsrik kost i skolan, men skolmat bör inte vara en fråga som det beslutas om på EU-nivå. Det finns ett stort behov av att ställa om till en mer hållbar matproduktion i EU, men ambitionsnivån i resolutionen är för låg för att den ska bidra till den nödvändiga omställningen. Det borde ställas högre krav på att de mejeriprodukter som främjas genom skolprogrammet är ekologiska, och alternativ till mjölk bör inkluderas. Därför röstade jag nej i slutomröstningen.
2023/05/09
Own resources: a new start for EU finances, a new start for Europe (A9-0155/2023 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

Jag röstade emot denna resolution. Vänsterpartiet står bakom skatter som riktar sig mot de stora förmögenheterna och de stora företagens övervinster (”windfall profits”). Men detta betänkande vill att inkomsterna från sådana skatter ska gå direkt till EU:s budget. Det stöder inte vi i Vänsterpartiet. Vi är för egna resurser i de undantagsfall där de gynnar miljön och klimatet, såsom i fallet med CBAM, men vi vill inte se fler former av egna resurser till EU. Vänsterpartiet vill inte öka EU:s budget, utan istället omfördela de befintliga resurserna på ett sätt som gynnar miljön och medborgarna bättre.
2023/05/10
Roadmap on a Social Europe: two years after Porto (B9-0235/2023, B9-0236/2023)

Jag röstade ja till detta förslag till resolution eftersom den sociala dimensionen och rättviseaspekterna, inklusive vikten av fattigdomsbekämpning, alltför länge har hamnat i bakvattnet inom EU – något denna resolution på flera punkter markerar inte kan fortgå. Resolutionen är ett tydligt ställningstagande för mer jämlika samhällen och för att rikedomar måste fördelas mer rättvist. Resolutionen innehåller delar som Vänsterpartiet inte ställer sig bakom, såsom stöd till direktivet om minimilöner och att förespråka en förlängning av det överstatliga instrumentet för tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation (Sure). Men de positiva aspekterna övervägde. Därför röstade jag ja.
2023/05/11
EU/Mauritius Fisheries Partnership Agreement: implementing the Agreement (2022-2026). Protocol (A9-0196/2023 - François-Xavier Bellamy)

Det finns grundläggande problem med hur dagens fiskeriavtal mellan EU och länder i Syd är utformade: de innebär att fiskevatten öppnas för europeiska fartyg med ökat tryck på de ofta redan hårt ansatta fiskbestånden som följd, vilket också innebär att den långsiktiga försörjningen för den lokala fiskerinäringen hotas. I utbyte betalar EU pengar till det berörda landet.I Mauritius fall skulle avtalet innebära en viss kompensation även för lokala fiskare. Detta uppvägs dock inte av den långsiktiga skada som riskerar att uppstå till följd av avtalet – exempelvis fisket av den gulfenade tonfisken, som omfattas av avtalet, beräknas i Indiska oceanen redan överskrida hållbarhetsmålet med 32 procent.Därför röstade jag nej till detta avtal.
2023/06/14
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)

Jag röstade för rättsakten om artificiell intelligens därför att den innebär en högst nödvändig reglering av användningen av AI inom EU. AI har många positiva sidor och erbjuder omfattande möjligheter till utveckling och effektivisering. Vänsterpartiet vill reglera AI så att vi kan använda tekniken tillsammans för att möta alla utmaningar framöver. Frågor om makt och ägarskap är viktiga i sammanhanget, samt att utvecklingen av AI respekterar grundläggande rättigheter. Det är i detta sammanhang positivt att EU-parlamentet i vårt ställningstagande inte tillåter biometrisk identifikation i realtid på offentliga platser, så kallad predictive policing , känsloigenkänning, och andra metoder för att massövervaka och kontrollera befolkningen.
2023/06/14
Ensuring food security and the long-term resilience of EU agriculture (A9-0185/2023 - Marlene Mortler)

Jag röstade nej till denna INI-rapport från AGRI-utskottet eftersom den på flera punkter försöker försvaga de framsteg som trots allt gjorts gällande hållbar livsmedelsframställning, inte minst inom ramen för EU:s Från jord till bord-strategi. Här förordas försvagade bestämmelser om bekämpningsmedel, avreglering av användningen av genmodifierade grödor (vilket i sig kan bidra till ännu mer utökad bekämpningsmedelsanvändning), en ohållbar användning av biobränslen och fortsatt intensiv djurhållning – allt sådant som pekar i rakt motsatt riktning mot långsiktig hållbarhet. Därför röstade jag nej.
2023/06/14
Quality traineeships in the EU (A9-0186/2023 - Monica Semedo)

Vänsterpartiet anser att reglerandet av praktikplatser är en nationell angelägenhet och bör bestämmas av arbetsmarknadens parter och regleras i kollektivavtal. Samtidigt innehåller detta betänkande en rad viktiga skrivningar för att förbättra och trygga situationen för praktikanter på den europeiska arbetsmarknaden – skrivningar som i allra högsta grad behövs i en rad EU-länder. Sammantaget avstod jag därför i denna omröstning.
2023/06/14
Implementation of ‘passerelle’ clauses in the EU Treaties (A9-0208/2023 - Giuliano Pisapia)

Jag röstade emot detta betänkande eftersom det syftar till att överföra mer makt till EU på fler områden och eftersom det syftar till att frångå krav på enhällighet. Vänsterpartiet är generellt emot att mer makt flyttas till EU och att EU blir en federalstat. Även om det finns situationer där länder utnyttjat sin vetorätt för att motverka progressiva förslag så är det viktigt att samarbete alltid utgår från folkviljan.
2023/07/11
State of the EU-Cuba PDCA in the light of the recent visit of the High Representative to the island (RC-B9-0311/2023, B9-0311/2023, B9-0313/2023, B9-0320/2023, B9-0321/2023, B9-0322/2023)

Jag valde att lägga ner min röst i slutomröstningen om resolutionen om Kuba. Resolutionen lyfter flera viktiga frågor som jag röstade för, bland annat det nödvändiga i att släppa alla politiska fångar, rätten till rättvisa rättegångar, krav på den kubanska staten att säkerställa föreningsfrihet och åsiktsfrihet och kritik mot allvarliga inskränkningar i pressfriheten. Brott mot mänskliga rättigheter måste alltid kritiseras, oavsett var de sker. Europaparlamentet valde dock att inte också kritisera USA:s blockad av Kuba, trots att blockaden gång på gång fördömts av FN och påverkar det kubanska folket mycket negativt. Detta vägrar högern nämna i denna, sin, resolution. Sammantaget avstod jag därmed i slutomröstningen.
2023/07/12
COVID-19 pandemic: lessons learned and recommendations for the future (A9-0217/2023 - Dolors Montserrat)

Jag röstade emot detta betänkande. Det är viktigt att dra lärdomar från pandemin. Till exempel är det bra att betänkandet lyfter behovet av att satsa mer på vården, behovet av en politik som har en jämlikhetsaspekt, då pandemin drabbade arbetarklassen och kvinnor hårdast. Betänkandet är dock eurocentriskt, och innehåller ingen kritik mot hur pandemin och vaccintillgången hanterades globalt. Europaparlamentet krävde Trips waiver men kommissionen vägrade lyssna. EU borde förespråka ett undantag från WTO:s Trips-avtal om patent och garantera att även de fattigaste ländernas befolkning kan få tillgång till vaccin.
2023/07/12
Financial activities of the European Investment Bank – annual report 2022 (A9-0210/2023 - Stefan Berger)

Jag röstade för detta betänkande. Det innehåller många bra och viktiga skrivningar, särskilt om stöd till Ukraina och Ukrainas återuppbyggnad, klimatomställning, rättsstatlighet och jämställdhet. Jag står dock inte bakom betänkandets skrivningar om att utvidga det strategiska europeiska säkerhetsprogrammet (SESI) och ytterligare öka EIB:s investeringar i europeisk säkerhet och försvar.
2023/07/12
Act in Support of Ammunition Production (C9-0161/2023)

Jag röstade för denna akt. Vänsterpartiet är för att stärka allt stöd till Ukraina, även militärt. Vi tycker det är bra att akten är tidsbegränsad till 30 juni 2025. Däremot ställer jag mig mycket frågande till att akten inte strikt begränsas till Efta-ländernas territorier, utan talar om ”associated countries”, vilket lätt ger intrycket av att akten i mångt och mycket syftar till att stärka Natos militära kapacitet, snarare än Ukrainas, vad gäller ammunition och missiler. Vänsterpartiet ser med stor oro på den militära kapprustning och kärnvapenallians som Sverige numera är en del av.
2023/07/13
European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Act (EDIRPA) (A9-0161/2023 - Michael Gahler, Zdzisław Krasnodębski)

Jag röstade för förslaget om förstärkning av den europeiska försvarsindustrin genom gemensam upphandling.Förslaget syftar till att vara en tillfällig lösning på ett behov som uppstått med anledning av Rysslands folkrättsvidriga angreppskrig på Ukraina. Det är viktigt att EU:s medlemsländer fortsatt kan bistå Ukrainas folk i deras rätt att försvara sig. Detta gemensamma upphandlingssystem får dock inte bli ett permanent instrument för ökad militarisering av EU.
2023/09/12
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

Jag röstade för detta ärende som det förelades oss i parlamentet efter trilogförhandlingarna. Det finns tyvärr fortfarande olösta frågor, bland annat när det gäller skoglig biomassa, och texten är inte tillräckligt ambitiös när det gäller elektrifieringstakten i vissa delar. Det är dock mycket välkommet att Natura 2000-områden här har uteslutits från att kunna vara accelerationszoner för förnybar energiproduktion, och framför allt är det väldigt viktigt att nya direktivbestämmelser kommer på plats, givet den klimatkris vi har. Därför röstade jag för.
2023/09/12
Single market emergency instrument (A9-0246/2023 - Andreas Schwab)

Jag röstade nej till detta betänkande. Det är angeläget med samordning i kristider, men förslaget i dess nuvarande form innebär att EU-kommissionen får otillbörligt stor makt att ingripa i EU-medlemsstaternas suveräna beslutsrätt. Dessutom är inte alla åtgärder som föreslås direkt krisrelaterade, och krisdefinitionen är sådan att åtgärderna kan komma att gälla under lång, ospecificerad tid. Därför röstade jag nej.
2023/09/13
Amendments to Parliament’s Rules of Procedure with a view to strengthening integrity, independence and accountability (A9-0262/2023 - Gabriele Bischoff)

Jag röstade för detta betänkande. Dock hade Vänstern gärna sett ett mer långtgående förslag. Vi beklagar att de andra grupperna inte ställde sig bakom våra krav på att förbjuda bjudresor, och våra förslag för att sätta stopp för betalda sidouppdrag för EU-parlamentariker. EU-parlamentariker ska inte sitta och ta ut arvoden i bolagsstyrelser samtidigt som de utövar sitt mandat. EU-parlamentariker ska företräda sina väljare.
2023/09/13
2022 Report on Türkiye (A9-0247/2023 - Nacho Sánchez Amor)

Situationen för kurder och andra minoriteter i Turkiet är försämrad. Det är bra att betänkandet genomgående belyser den negativa politiska utvecklingen i Turkiet och de förföljelser och trakasserier som pågår. Jag valde dock att avstå i slutomröstningen, på grund av att betänkandet vill inrätta en särskild process för samarbetet med Turkiet. Det är en ologisk slutsats att EU, trots de kränkningar som betänkandet beskriver, på detta sätt ska hitta andra sätt att sluta avtal med Turkiet genom ett ”närmare, mer dynamiskt och strategiskt partnerskap”. Det är en uppenbar risk att ett sådant partnerskap skulle innebära ökade möjligheter för Erdoğan och hans auktoritära regim att förtrycka befolkningen. EU borde istället använda sig av Turkiets pågående process om anslutning till EU för att trycka på för ökad demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter i Turkiet.
2023/09/13
Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials (A9-0260/2023 - Nicola Beer)

Kritiska råvaror är en viktig del av den gröna omställningen, men det är just därför vi måste se till att regelverket blir gediget, så att utvinningen sker med hänsyn till miljön och att vi stärker den demokratiska processen och förankringen, särskilt i de lokala samhällen som berörs. Betänkandet förstärktes betydligt genom att ändringsförslaget om att samers rättigheter måste respekteras röstades igenom. Däremot kommer de tvingande, förkortade tillståndsförfarandena kraftigt att försämra möjligheterna att ta hänsyn till miljön. Detta kommer ha allvarliga konsekvenser eftersom en stor del av de planerade projekten är i områden med särskilt skyddsvärd natur. Sammantaget avstod jag därför i slutomröstningen.
2023/09/14
Economic coercion by third countries (A9-0246/2022 - Bernd Lange)

Det nya handelsinstrumentet ger EU möjlighet att bekämpa ekonomiskt tvång med egna motåtgärder. Det kan vara värdefullt att ha ett koordinerat och effektivt svar från medlemsstaterna när handel används som ett vapen antingen mot EU eller mot en av medlemsstaterna. I betänkandet kvarstår dock flera osäkerhetsmoment. Det är exempelvis inte tydligt vad som egentligen menas med ekonomiskt tvång, utan det kommer bli kommissionen och rådet som kommer få avgöra det. Den osäkerheten i detta betänkande som introducerar långtgående motåtgärder på EU-nivå och där alldeles för stor makt ges till den icke folkvalda kommissionen var anledningen till att jag avstod i slutomröstningen.
2023/10/03
Interim report on the proposal for a mid-term revision of the Multiannual Financial Framework 2021-2027 (A9-0273/2023 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Jag avstod i omröstningen om EU-parlamentets förslag till halvtidsöversyn av den fleråriga budgetramen 2021–2027. Det finns bra skrivningar om stödet till Ukraina som är viktiga. Däremot är det många delar av EU:s budget som vi motsätter oss – inte minst den dyra, ineffektiva och orättvisa jordbrukspolitiken. Vi motsätter oss också utökningen av budgeten för att "skydda" EU:s gränser, med EU-sanktionerat våld och pushbacks . Vänsterpartiet står inte heller bakom en ökning av EU budgeten.
2023/10/03
European Media Freedom Act (A9-0264/2023 - Sabine Verheyen)

Vänsterpartiet står bakom Europaparlamentets antagna förslag till europeisk mediefrihetsakt i de allra flesta delar. Visserligen tycker vi att akten trampar in på områden som vi i Vänsterpartiet tycker bör ligga i medlemsstaternas makt och inte på EU-nivå. Men eftersom mediefriheten hotas i flera EU-länder vill vi inte rösta emot förslaget i Europaparlamentet, utan markera att EU-parlamentets förslag är bra, särskilt för länder som t.ex. Ungern och Polen. Däremot innehöll förslaget oroande skrivningar som tillåter användandet av spionprogram mot journalister i vissa fall. Dessa röstades inte bort trots Vänstergruppens yrkanden. Att det antagna förslaget därmed introducerar möjligheter att använda spionprogram mot journalister är ganska häpnadsväckande, då detta inte sanktionerats i några av EU:s tidigare lagtexter. Vi hoppas att detta kommer att uppmärksammas och att vi får bort möjligheten att använda spyware mot journalister i trepartsförhandlingarna. Mot bakgrund av ovanstående avstod jag i slutomröstningen.
2023/10/03
EU-Switzerland relations (A9-0248/2023 - Lukas Mandl)

Jag valde att avstå i slutomröstningen. Betänkandet om Schweiz innehåller många bra saker, som till exempel behovet av samarbete för att uppnå klimatmålen, vikten av goda arbetsvillkor och facklig trygghet, och behovet av att bekämpa skatteflykt och penningtvätt. Tyvärr innehåller det också uppmaningar till Schweiz att fördjupa sitt samarbete med EU inom säkerhetspolitiken och kräver ett närmare samarbete med Nato. Jag anser att det måste vara det schweiziska folket som avgör vilken utrikes- och säkerhetspolitik de vill bedriva och vilka eventuella militärallianser som de vill tillhöra. Sammantaget avstod jag därför.
2023/10/04
Uzbekistan (A9-0227/2023 - Ilhan Kyuchyuk)

Jag röstade för betänkandet om Uzbekistan. Detta trots att det innehåller vissa problematiska skrivningar, i synnerhet kring handelspolitik. Det är viktigt att sätta tryck på Uzbekistan vad gäller demokratiska framsteg, rättsstatsprincip och anti-korruption. Det är bra att EU pressar Uzbekistan att utreda påståenden om tortyr och andra brott mot mänskliga rättigheter och lyfter fram behovet av fri media, jämställdhet och rätten att organisera sig i fackföreningar.
2023/10/04
European green bonds (A9-0156/2022 - Paul Tang)

Betänkandet om förordningen om europeiska gröna obligationer ska främja gröna obligationer genom att fastställa gemensamma standarder och regler och på sätt göra det enklare att identifiera miljövänliga och hållbara investeringar. Det finns flera problem med förordningen, bland annat bygger den på frivillighet, vilket öppnar upp för greenwashing . Dessutom är det enligt förordningen tillåtet att investera 15 procent i sektorer som ännu inte omfattas av EU:s taxonomi och/eller där det ännu inte utvecklats bedömningsgrunder. Trots att det finns flera problematiska sidor av förslaget är det något som kan främja klimatinvesteringar och därmed valde jag att avstå i slutomröstningen.
2023/10/05
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

Kommissionens text var tydlig med att läkemedels- och kosmetikaindustrin, som står för 92% av mikroföroreningarna, bör betala sin del för reningen av avloppsvatten, men när den texten ändrades och producenternas nödvändiga ansvar försvagades, valde jag att avstå.
2023/10/05
Establishing the Strategic Technologies for Europe Platform (‘STEP’) (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler)

Jag röstade nej till betänkandet om inrättandet av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP). Plattformen föreslås finansieras med nya betalningsåtaganden för medlemsstaterna om 13 miljarder euro, i stället för omprioritering inom befintliga budgetramar. Dessutom finns det ytterligare problem med betänkandet: grön teknologi definieras inte närmare, vilket kan innebära att miljö- och klimatmässigt ohållbara verksamheter klassas som gröna, och det ges inga garantier om att verksamheter som får stöd ska respektera principen om att inte orsaka betydande skada (do no harm-principen). Det tas inte hänsyn till behovet av en rättvis fördelning mellan medlemsstater, och medel som ursprungligen avsatts för offentliga ändamål omdisponeras till den privata sektorn. Därför röstade jag nej.
2023/10/17
General budget of the European Union for the financial year 2024 - all sections (A9-0288/2023 - Siegfried Mureşan, Nils Ušakovs)

Jag röstade emot detta betänkande, då Vänsterpartiet är emot att öka EU-budgeten och eftersom det är många delar av EU:s budget som vi motsätter oss, inte minst den dyra, ineffektiva och orättvisa jordbrukspolitiken och de stora satsningarna på Fästning Europa-politik. Vi vill se en mindre EU-budget med en helt annorlunda fördelning av resurser, med primärt fokus på miljö och klimat.
2023/10/18
The despicable terrorist attacks by Hamas against Israel, Israel’s right to defend itself in line with humanitarian and international law and the humanitarian situation in Gaza (RC-B9-0436/2023, B9-0436/2023, B9-0438/2023, B9-0442/2023, B9-0444/2023, B9-0445/2023, B9-0447/2023, B9-0448/2023)

Det våld som drabbar civila i Israel och Palestina är avskyvärt.Jag röstade ja till resolutionen för att den innehåller ett tydligt fördömande av Hamas, krav på att de som begår terrorbrott eller bryter mot internationell rätt ska ställas inför rätta, skrivningar om vikten av att göra skillnad mellan det palestinska folket och deras legitima strävanden å ena sidan, och terroristorganisationen Hamas å andra sidan, krav på ökat humanitärt bistånd, krav på en humanitär paus, fortsatt stöd för en tvåstatslösning grundad på gränserna från 1967, krav på att återuppta fredsprocessen och tydliga fördömanden av antisemitism.Jag beklagar att parlamentets majoritet inte stödde skarpare skrivningar om omedelbart eldupphör, om Israels mångåriga ockupation av Palestina och om att blockaden av Gaza och att Israels attacker mot civila utgör krigsbrott och brott mot internationell rätt. Samlat gjorde jag ändå bedömningen att det är av stor vikt av att EU kräver ett omedelbart stopp för bombandet av civila och att den humanitära hjälpen utökas.
2023/10/19
European protein strategy (A9-0281/2023 - Emma Wiesner)

Betänkandet om den europeiska proteinstrategin innehåller vissa progressiva avsnitt, men de stora svagheterna i det gör att jag röstade nej till det i slutomröstningen. Betänkandet fokuserar i första hand på konkurrenskraft, snarare än hållbarhet. Betänkandet saknar nödvändig kritik av hur gödningsmedel överanvänds i dagens konventionella jordbruk, med näringsläckage och andra allvarliga miljöeffekter som följd. Det saknar kritiska perspektiv på genmodifiering och innehåller inga progressiva skrivningar om djurskydd. Därför röstade jag nej.
2023/10/19
System of own resources of the European Union (A9-0295/2023 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

Jag röstade nej till detta betänkande. Vänsterpartiet är principiellt emot att skapa fler källor till nya egna medel i EU. I de fall där ett instrument av rimliga skäl måste inrättas på EU-nivå (såsom ETS och CBAM) bör ändå intäkterna som regel sedan slussas vidare till medlemsländerna, om dessa inte öronmärkts till mycket specifika externa ändamål. Ett exempel är CBAM, där jag i förhandlingarna verkade för att intäkterna skulle gå till klimatsatsningar i det globala Syd. När så nu tyvärr inte blev fallet borde pengarna gå till medlemsländerna i stället för att ospecificerat tillfalla EU:s budget.
2023/11/09
EU/New Zealand Free Trade Agreement (A9-0305/2023 - Daniel Caspary)

Jag valde att avstå i slutomröstningen om handelsavtalet med Nya Zealand. Det är verkligen välkommet att detta handelsavtal sätter en ny och mer progressiv standard för EU:s kommande handelsavtal. Det är t.ex. positivt att klimatmålen och arbetsrättsliga åtaganden för första gången så tydligt inkluderas i ett handelsavtal och att avtalet inte innehåller någon skadlig ISDS-klausul. Jag beklagar dock att avtalet öppnar upp för fler långväga och klimatskadliga transporter, riskerar att bidra till ökad köttkonsumtion, inte tillräckligt skyddar de småskaliga jordbruken och minskar det demokratiska inflytandet över frågor som offentlig upphandling och intellektuell äganderätt. Vid en sammantagen bedömning valde jag därför att avstå i slutomröstningen.
2023/11/22
EU/New Zealand Free Trade Agreement (Resolution) (A9-0314/2023 - Daniel Caspary)

Jag valde att avstå i slutomröstningen om handelsavtalet med Nya Zealand. Det är verkligen välkommet att detta handelsavtal sätter en ny och mer progressiv standard för EU:s kommande handelsavtal. Det är t.ex. positivt att klimatmålen och arbetsrättsliga åtaganden för första gången så tydligt inkluderas i ett handelsavtal och att avtalet inte innehåller någon skadlig ISDS-klausul. Jag beklagar dock att avtalet öppnar upp för fler långväga och klimatskadliga transporter, riskerar att bidra till ökad köttkonsumtion, inte tillräckligt skyddar de småskaliga jordbruken och minskar det demokratiska inflytandet över frågor som offentlig upphandling och intellektuell äganderätt. Vid en sammantagen bedömning valde jag därför att avstå i slutomröstningen.
2023/11/22
Proposals of the European Parliament for the amendment of the Treaties (A9-0337/2023 - Guy Verhofstadt, Sven Simon, Gabriele Bischoff, Daniel Freund, Helmut Scholz)

Jag röstade nej till detta EP-förslag om fördragsändringar, eftersom de enligt Vänsterpartiets åsikt drar EU i en alltför federalistisk riktning på flera områden och också rent institutionellt, med mycket makt till EU-parlamentet. Vi vill inte se mer överstatlighet i frågor som rör utrikespolitik, säkerhet och försvar. Här ska vi samarbeta, men ha kvar vår nationella självbestämmanderätt. Jag konstaterar också att stödet för förslaget var ganska svagt i slutomröstningen.
2023/11/22
Minimum requirements on minimum breaks and daily and weekly rest periods in the occasional passenger transport sector (A9-0370/2023 - Henna Virkkunen)

Jag röstade nej till detta förslag till förordningsändring. Förslaget innebär att förare inom den tillfälliga turism- och beställningstrafiken riskerar att få sämre arbetsvillkor och att trafiksäkerheten äventyras som resultat. Bland annat likställs villkoren för långväga persontransporter inom ett land med internationella resor. Även dygns- och veckovilan uppluckras. Dessa försämringar av villkoren riskerar att leda till ännu större förarbrist i en sektor som redan har svårt att attrahera personal.
2023/12/12
Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials (A9-0260/2023 - Nicola Beer)

Den gröna omställningen kommer att kräva mer av kritiska råvaror, och det är viktigt att detta regleras internationellt. En stor del av utvinningen av kritiska råvaror sker i särskilt skyddsvärd natur och på mark som tillhör ursprungsbefolkningar, både inom och utanför EU. Det är därför centralt att lagstiftning angående detta respekterar såväl miljön som demokratiska processer. Det har skett betydliga förbättringar av texten under trilogförhandlingarna men möjligheten att göra undantag för flera viktiga miljölagstiftningar när det finns övervägande allmänintresse kvarstår, vilket kan ha allvarliga konsekvenser för miljön. Det är positivt att texten innefattar ett visst skydd för ursprungsbefolkningars rättigheter men de skrivningarna borde varit tydligare för att verkligen garantera rätten till fritt och informerat förhandssamtycke. Sammantaget valde jag att avstå i slutomröstningen.
2023/12/12
Implementation of the Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument – Global Europe (A9-0374/2023 - Tomas Tobé, Pedro Marques, Charles Goerens, Michael Gahler)

Jag valde att avstå i slutomröstningen. Vänsterpartiet är emot att sammanblanda utvecklings-, bistånds- och migrationspolitik med EU:s geopolitiska ambitioner. Betänkandet är inte tillräckligt kritiskt i förhållande till de negativa konsekvenser som sammanblandningen innebär för människor på flykt och människor i behov av bistånd. Dock ställer jag mig bakom de skrivningar som finns i betänkandet och som rör Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig mot Ukraina. Vid en sammantagen bedömning valde jag därför att avstå i slutomröstningen.
2023/12/12
European Health Data Space (A9-0395/2023 - Tomislav Sokol, Annalisa Tardino)

Förslaget om ett europeiskt hälsodataregister är en del av kommissionens datastrategi. Tanken är att göra personlig hälsodata tillgänglig för ett gott syfte. Men hälsodata är otroligt integritetskänsligt och kräver ett starkare skydd än GDPR; dessutom är det flera medlemsländer som inte har ett centraliserat hälsodataregister på nationell nivå. Dessutom öppnas det upp för delning med tredje part. Både medlemsländerna och enskilda måste därför kunna välja att inte dela med sig av sin hälsodata i ett europeiskt hälsoregister. Tyvärr finns inte den möjligheten med i det slutgiltiga förslaget. Därför valde jag att avstå.
2023/12/13
EU-Japan relations (A9-0373/2023 - Reinhard Bütikofer)

Jag valde att avstå i slutomröstningen om förbindelserna mellan EU och Japan. Det är bra att arbete för bland annat fred, miljö, demokrati och mänskliga rättigheter lyfts fram i betänkandet. Tyvärr är det alldeles för stort fokus på ökat militärt samarbete mellan EU-Japan och NATO för att jag ska kunna stödja det helt. Sammantaget avstod jag därför.
2023/12/13
EU-US relations (A9-0372/2023 - Tonino Picula)

Detta är ett militaristiskt och på många sätt skenheligt betänkande. Trots att EU:s samarbete med USA består av flera politiska områden väljer betänkandet att nästan uteslutande fokusera på samarbetet kring säkerhet och försvarspolitik inom NATO. Vilka våra ”gemensamma värderingar och intressen” är definieras inte. Betänkandet förespråkar nedrustningspolitik via FN men samtidigt upprustningspolitik för EU:s medlemsländer. Betänkandet fördömer, med rätta, Hamas terrorattack men fördömer inte de övergrepp som Israel just nu begår i Gaza och på Västbanken. Jag är dock helt enig i skrivningarna om Rysslands angreppskrig mot Ukraina och vikten av att bistå Ukraina och det ukrainska folket, sanktionerna mot Ryssland och behovet av att ställa ryska företrädare inför rätta för brott mot folkrätten. Vid en sammantagen bedömning valde jag därför att avstå i slutomröstningen.
2023/12/13
EU-China relations (A9-0375/2023 - Hilde Vautmans)

Jag röstade för betänkandet. Jag delar inte betänkandets marknadsdogmatiska fokus men jag anser att betänkandet lyfter viktig kritik mot Kina när det kommer till mänskliga rättigheter. Det är bra att EU är tydligt med att inte kunna acceptera t.ex. trakasserier av minoriteter, usla arbetsvillkor, dödsstraff, tvångsarbete eller politiska fångar. Det är viktigt och bra att det oacceptabla fängslandet av Gui Minhai lyfts. Jag valde därför att rösta för betänkandet i slutomröstningen.
2023/12/13
Implementation of the Treaty provisions on special legislative procedures (A9-0384/2023 - Victor Negrescu)

Jag röstade nej till detta initiativbetänkande om det särskilda lagstiftningsförfarandet. Att förstärka parlamentets roll och införa det ordinarie lagstiftningsförfarandet i förhandlingar om EU:s långtidsbudget (MFF) skulle stärka federalismen i EU. Det ger också mer makt till EU-parlamentet, som i många länder röstas fram med oroväckande lågt valdeltagande. Dessutom ställer sig betänkandet positivt till förslaget om en reform av EU-parlamentets vallag, som förespråkar en EU-gemensam valkrets med spetskandidater. Dessa federalistiska inslag gör att jag inte kan stödja detta betänkande.
2023/12/13
30 years of Copenhagen criteria - giving further impetus to EU enlargement policy (RC-B9-0500/2023, B9-0500/2023, B9-0501/2023, B9-0502/2023, B9-0504/2023, B9-0505/2023, B9-0506/2023)

Jag röstade ja till detta betänkande. Det lyfter på ett bra sätt fram vad som är viktigt med Köpenhamnskriterierna, särskilt när det gäller demokrati, rättsstatlighet och grundläggande fri- och rättigheter. Vänsterpartiets syn på EU-utvidgning är att det är upp till medborgarna i ett land att bestämma huruvida de vill bli medlemmar i EU eller inte, genom folkomröstning. Däremot vill vi inte att kandidatländerna ska påtvingas nyliberala avregleringar av sina marknader. Men detta betänkande har inget av den nyliberala anda som vi är vana att se i utvidgningssammanhang. Vi ställer oss inte bakom de delar som handlar om mer överstatlighet. Men på det stora hela är detta ett bra betänkande som vi i de flesta delar ställer oss bakom.
2023/12/13
European Hydrogen Bank (A9-0379/2023 - Robert Hajšel)

Jag röstade emot detta betänkande, eftersom viktiga ändringsförslag om att ta bort referenser till lågkolhaltig vätgas röstades ner. Jag tycker att EU:s vätgasbank är en bra idé, så länge det handlar om att främja grön vätgas. Men så kallad lågkolhaltig vätgas är väte som framställts med kärnkraft eller fossil energi. Att öronmärka 3 miljarder euro för att i mångt och mycket subsidiera kärnkraft och fossil energi kan jag inte ställa mig bakom. Jag beklagar att Europaparlamentet inte beslutade om skarpare skrivningar i en mycket grönare riktning för detta betänkande, då produktionen av grön vätgas verkligen behöver stimuleras för att skynda på klimatomställningen.
2023/12/14
Amendments to the Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) (A9-0039/2023 - Danuta Maria Hübner)

Jag röstade ja till detta ärende, eftersom det innebär en bättre reglering av finansmarknaden jämfört med nuvarande direktiv, bland annat genom att ge medlemsstaterna möjlighet att tillfälligt stoppa eller begränsa handel i nödsituationer.
2024/01/16
Electric aviation – a solution for short- and mid-range flights (A9-0438/2023 - Erik Bergkvist)

Jag röstade emot betänkandet eftersom jag motsätter mig ytterligare stöd till flygindustrin och utbyggnad av regionala flygplatser. Vänsterpartiet är för att flyget elektrifieras men vill i första hand se en utbyggnad av infrastruktur på räls. Det är inte realistiskt att tro att elflyg på korta till medellånga sträckor kommer att vara ett tillgängligt alternativ för alla. Betänkandets ensidiga fokus på flygande, dess tilltro till marknadsmekanismer och dess avsaknad av klass- och tillgänglighetsperspektiv överväger. Därför röstade jag emot betänkandet.
2024/01/16
Implementation of the Treaty provisions on national parliaments (A9-0429/2023 - Paulo Rangel)

Detta betänkande innehåller många bra formuleringar om vikten av att förbättra samarbetet mellan EU-institutionerna och de nationella parlamenten, och framför allt om vikten av att öka transparensen i EU-institutionernas arbete så att det blir tydligare för de nationella parlamenten och medborgarna vilka processer som försiggår och hur man kan påverka dem. Men betänkandet förordar också att ge mer makt åt de europeiska politiska partierna, samt att tvångsharmonisera de nationella parlamentens EU-arbete på ett sätt som vi inte står bakom. Därför avstod jag i slutomröstningen.
2024/01/17
Implementation of the Treaty provisions on EU citizenship (A9-0436/2023 - Maite Pagazaurtundúa)

Jag avstod i slutomröstningen på detta betänkande, eftersom Vänsterpartiet inte ställer sig bakom att EU-medborgarskap ska existera som en särskild status utöver den status som medborgarskap i ett EU-land innebär. Samtidigt innehåller betänkandet flera bra formuleringar som jag stöder, framför allt när det gäller fri rörlighet inom unionen, inklusive att ta bort administrativa och juridiska hinder för till exempel samkönade föräldrar eller andra som vill leva och rösta i ett EU-land där de inte är medborgare.
2024/01/17
Security and defence implications of China's influence on critical infrastructure in the European Union (A9-0401/2023 - Klemen Grošelj)

Trots att betänkandet innehåller flera delar som jag är kritisk emot, röstade jag för betänkandet. Jag anser att det är viktigt att kritisk infrastruktur inte ägs av kinesiska företag och därmed indirekt av den kinesiska staten. Kritisk infrastruktur borde ägas av medlemsländernas stater, och i förlängningen medborgarna, inte av privata företag och ännu mindre av andra stater som är diktaturer. Jag röstade för betänkandet men beklagar att det saknar ett resonemang om hur EU:s tilltro till marknadsmekanismer med fokus på lägsta pris, även när det kommer till kritisk infrastruktur, är ett grundläggande problem och i sig utgör en säkerhetsrisk.
2024/01/17
Transparency and accountability of non-governmental organisations funded from the EU budget (A9-0446/2023 - Markus Pieper)

Jag röstade emot detta betänkande. Det är lågkvalitativt och speglar inte alls den centrala roll som civilsamhället spelar i Europas demokratier. Tvärtom väljer föredraganden att misstänkliggöra civilsamhällesorganisationer på ett oroväckande sätt, vilket vi i dag ser allt fler ur extremhögern och högerpolitiker ägna sig åt. Detta ställer jag mig inte bakom.
2024/01/17
Implementation of the Common Fisheries Policy and future perspectives (A9-0357/2023 - Gabriel Mato)

Jag röstade nej till detta betänkande eftersom det på flera punkter förespråkar att försvaga existerande fiskerestriktioner. I betänkandet förespråkas att vissa befintliga åtgärder för att skydda haven ska lyftas bort, och även att kvotreglerna för vissa fiskarter ska tas bort så att dessa inte längre skyddas mot utfiskning.
2024/01/18
EU Action Plan: protecting and restoring marine ecosystems for sustainable and resilient fisheries (A9-0437/2023 - Niclas Herbst)

Jag röstade nej till detta betänkande eftersom dess huvudlinje är att försvaga det skydd av den marina havsmiljön som kommissionen föreslagit. Framför allt måste den destruktiva bottentrålningen fasas ut som fiskemetod, och linjen i detta betänkande är att försvåra den utfasningen.
2024/01/18
Implementation of the Common Market Organisation (CMO) Regulation in fisheries and aquaculture - Regulation (EU) 1379/2013 (A9-0406/2023 - Izaskun Bilbao Barandica)

Jag röstade nej till detta betänkande eftersom det har en klar slagsida mot att bara vilja stärka fiskeindustrins kortsiktiga intressen. Det förespråkar på ett oansvarigt sätt utökat finansiellt stöd för producentorganisationer inom fiskesektorn, och talar dessutom i negativa ordalag om olika växtbaserade alternativ till fiskbaserade livsmedel som om dessa skulle vara skadliga och utgöra ett hot mot industrin. Därför röstade jag nej.
2024/01/18
Conclusion of the Sustainable Investment Facilitation Agreement between the European Union and the Republic of Angola (A9-0005/2024 - Joachim Schuster)

Jag röstade emot detta avtal. Avtalet innebär bättre transparens och förutsägbarhet för europeiska investerare, vilket absolut är bra, både för investerarna och säkerligen också för Angola. Däremot innehåller det inga bindande åtaganden som syftar till att främja hållbara investeringar, ingen definition av hållbara investeringar och inga föreskrifter om att arbets- eller miljömyndigheter ska delta i styrningen. Avtalet föreskriver att Angola ska informera utländska investerare om förslag till kommande lagar och regler på alla nivåer i landet, vilket öppnar upp för utländsk lobbyism på ett sätt som är skadligt för Angolas demokrati. Denna typ av ’regelsamverkan’ är vi många som förkastat också i andra internationella handelsavtal eftersom den minskar och hotar demokratin. Eftersom avtalet om underlättande av hållbara investeringar ska vara en plan för framtida liknande avtal bör det förbättras.
2024/02/07
Amendments to the Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) and to the Directive relating to undertakings for collective investment in transferable securities (UCITSD) (A9-0020/2023 - Isabel Benjumea Benjumea)

Jag röstade emot detta förslag, eftersom det inte innebär en så stark reglering av finansmarknaden som vi behöver för att undvika finanskriser i framtiden. Detta var vår chans att bättre reglera de ökända hedgefonderna till exempel, vilket nu inte kommer ske. Vänsterpartiet vill se mer transparens, förutsägbarhet och stabilitet på finansmarknaden. Denna lagstiftningsresolution lever inte upp till det målet.
2024/02/07
Plants obtained by certain new genomic techniques and their food and feed (A9-0014/2024 - Jessica Polfjärd)

Jag röstade emot detta förslag. Kommissionens förslag var inte så bra och parlamentets förslag drev avregleringen av NGT1-grödorna ännu längre samt ändrade på redan fastställda kriterier, vilket gjorde förslaget ännu sämre. Jag anser det oerhört viktigt att vi tillämpar försiktighetsprincipen och att konsumenterna har rätt till information och därför behövs den spårbarhet som nu tagit bort.Medlemsländerna måste också ha rätt att bestämma själva om de vill använda sig av dessa grödor och tekniker. Inte heller detta ingår nu. Dessutom är patenteringen ett hot mot de mindre odlarna och gynnar endast de multinationella företagen.
2024/02/07
Automated data exchange for police cooperation (“Prüm II”) (A9-0200/2023 - Paulo Rangel)

Betänkandet om automatiskt utbyte av uppgifter för polissamarbete utvidgar den befintliga förordningen och fler kategorier av data läggs till, bl.a. ansiktsbilder och polisregister. Det kommer att vara möjligt att lagra och söka på polisregister och ansiktsbilder i systemet, inte bara för utreda utan även förebygga brott. Förordningen behandlar otroligt känslig information men SAKNAR tillräckligt skydd för den personliga integriteten och skyddet. Därför röstade jag emot betänkandet.
2024/02/08
Russiagate: allegations of Russian interference in the democratic processes of the European Union (RC-B9-0124/2024)

Jag röstade för resolutionen om Russiagate. Jag ser mycket allvarligt på påståendena om att regimen i Ryssland samarbetar med en ledamot i EU-parlamentet. Det är viktigt att EU-parlamentet undersöker påståendena och vidtar åtgärder för att upprätthålla demokrati, transparens och motverka korruption och påverkansförsök från andra stater. The Left-gruppen har återkommande krävt reformer för att EU-parlamentarikerna ska vara mer transparenta med sina kontakter, för att förbjuda betalda sidouppdrag, och för att brott mot regelverket ska innebära kraftfulla sanktioner. Jag är glad över att EU-parlamentet i dag biföll en del av våra förslag i syfte att förhindra utländska påverkansoperationer.
2024/02/08
Establishing the Ukraine Facility (A9-0286/2023 - Michael Gahler, Eider Gardiazabal Rubial)

Jag röstade för betänkandet. Det är nödvändigt och viktigt att EU stöttar Ukraina med 50 miljarder euro och på alla vis bistår Ukraina i arbetet mot den ryska fullskaliga invasionen och att detta stöd också kopplas till vissa miljökrav, krav på jämställdhet och rättsstatsprincipen. Det är dock ett stort problem att en stor del av stödet är i form av lån med höga räntor. Vänsterpartiet vill att Ukrainas utlandsskulder ska avskrivas så att landet får bättre möjligheter till återuppbyggnad. De pågående privatiseringarna i Ukraina och försämringarna av arbetsrätten är oroväckande och jag beklagar att betänkandet saknade dessa aspekter. Behovet av ekonomiskt stöd är dock akut, varför jag valde att rösta för betänkandet.
2024/02/27
Establishing the Strategic Technologies for Europe Platform (‘STEP’) (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler)

Jag röstade nej till överenskommelsen om inrättandet av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP). Jag röstade tidigare nej till parlamentets ståndpunkt i plenum, som innebar nya betalningsåtaganden för medlemsstaterna om 13 miljarder euro. Detta har nu förhandlats ner avsevärt, till 1,5 miljarder euro, vilket naturligtvis är ett steg i rätt riktning. Men det framförhandlade förslaget är ändå djupt problematiskt. Kärnkraft kan nu räknas in som mottagare av ”gröna” medel. Det tas dessutom inte hänsyn till behovet av en rättvis fördelning mellan medlemsstater, och offentliga medel omdisponeras till den privata sektorn. Därför röstade jag nej till överenskommelsen.
2024/02/27
Driving licences (A9-0445/2023 - Karima Delli)

Jag avstod i slutomröstningen om uppdateringen av EU:s körkortsregler. Det är angeläget att få säkrare vägar för alla, men tyvärr har det framröstade förslaget omfattande brister. Texten innebär att Sveriges rätt att bestämma över körkortsreglerna för ungdomar när det gäller så kallade A-traktorer (”EPA-traktorer”) inskränks, med föreslagen höjd åldersgräns som följd. När det gäller frågan om införandet av eventuella hälsokontroller innebär det framröstade förslaget att förare själva ska få bedöma sin egen körduglighet i samband med att ett körkort utfärdas eller förnyas, vilket är att ta för lätt på hälso- och lämplighetsfrågan. Förslaget skulle också göra det möjligt för 18-åringar att få ett lastbilskörkort eller busskörkort och kunna transportera upp till 16 passagerare, förutsatt att de kan uppvisa bevis på yrkesmässig utbildning, och dessutom skulle 17-åringar vara berättigade att köra bilar eller lastbilar om de åtföljs av en erfaren förare. Det är inte att sätta trafiksäkerheten i första rummet.
2024/02/28
Implementation of the common foreign and security policy – annual report 2023 (A9-0389/2023 - David McAllister)

Jag valde att avstå i slutomröstningen. Betänkandet innehåller bra skrivningar som fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina samt om behovet av att öka stödet till Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Det är också bra att betänkandet kritiserar Turkiet. Detta ställer jag mig bakom och har röstat för i de olika delomröstningarna. Däremot kan jag inte ställa mig bakom skrivningarna om att EU ländernas utrikes- och säkerhetspolitik ska anpassas till Nato och att beslut på dessa områden ska fattas med kvalificerad majoritet. Att parlamentet, under ett pågående troligt folkmord i Gaza, inte antog några skrivningar som tydligt fördömer Israels agerande är också beklagligt. Sammantaget valde jag därför att avstå i slutomröstningen.
2024/02/28
Implementation of the common security and defence policy – annual report 2023 (A9-0403/2023 - Sven Mikser)

Jag röstade emot betänkandet. Betänkandet innehåller bra och viktiga skrivningar om vikten av att stödja Ukraina militärt, något som jag stödjer, i det här betänkandet och i alla andra beslut som gäller stöd till Ukraina. Däremot vänder jag mig mot skrivningar om samarbete med Nato och införandet av kvalificerad majoritet i rådet i försvarsfrågor. Vänsterpartiet anser att Sverige självständigt ska bestämma över sin försvars- och säkerhetspolitik och vilka länder och samarbeten vi vill ingå i, baserat på våra nationella säkerhetspolitiska bedömningar. Jag beklagar dessutom att parlamentet röstade emot mina ändringsförslag om omedelbar vapenvila i Gaza och fördömande av Israels agerande. Vid en sammantagen bedömning valde jag därför att rösta nej till betänkandet.
2024/02/28
Report on the Commission’s 2023 Rule of Law report (A9-0025/2024 - Sophia in 't Veld)

Betänkandet handlar om rättsstatens tillstånd i EU: från övervåld mot demonstranter i Frankrike till övervakning av journalister i Grekland, korruption i Malta och domstolarnas brist på oberoende i Ungern. Det är bra att kommissionen i det här årets rapport vågar nämna fler länder än “the usual suspects” Polen och Ungern. När allt fler länder antar lagar som begränsar hbtqi-personers rättigheter är det också välkommet att föredraganden uppmanar till att inkludera sexualitet, könsidentitet och könsuttryck som diskrimineringsgrunder i EU:s ramverk för antidiskriminering. Ett betänkande löser inte de problem som kommissionen och föredraganden uppmärksammar, och måste backas av effektiva, konkreta åtgärder. Men betänkandet ger en heltäckande bild av rättsstatens tillstånd i unionen, och jag röstade därför ja.
2024/02/28
EU/Chile Advanced Framework Agreement (Resolution) (A9-0017/2024 - María Soraya Rodríguez Ramos, Samira Rafaela)

Idag har parlamentet röstat om interimsavtal om handel, avancerat ramavtal och en resolution, som tillsammans utgör en uppdaterad version av det gällande associeringsavtalet mellan EU och Chile. Vi är för bra handelsavtal men denna utvidgning av tidigare avtal med Chile kan i slutändan hota ansträngningarna för att bekämpa den globala uppvärmningen, undergräva Chiles planer för industriell utveckling och hota små och medelstora jordbrukare. Avtalen skyddar investeringar i fossila bränslen samt ger investerarna undantag från att följa regeringens klimatpolitik. Avtalen saknar effektiva verktyg för att ta itu med korruption, fattigdom och ojämlikhet, skydda arbetstagarnas rättigheter, skydda små och hållbara jordbruk, garantera ursprungsbefolkningarnas demokratiska rättigheter till sin mark och leverera klimaträttvisa. Därför röstade jag nej till interimsavtalet, det avancerade ramavtalet samt resolutionen.
2024/02/29
Deepening EU integration in view of future enlargement (A9-0015/2024 - Petras Auštrevičius, Pedro Silva Pereira)

Betänkandet handlar om de institutionella förändringar som EU skulle behöva göra i händelse av en utvidgning av unionen. Det är visserligen välkommet att föredraganden tydliggör att kandidatländer inte kan ta några genvägar eller göra undantag för unionens fundamentala värden, som respekt för mänskliga rättigheter och demokrati, liksom att alla kandidatländer måste acceptera sanktionerna mot Ryssland i linje med EU:s gemensamma utrikespolitik, vilket länder som Georgien och Serbien hittills har underlåtit att göra. Men betänkandet innehåller också problematiska aspekter som stärker de överstatliga dragen i EU, som kvalificerad majoritetsröstning, initiativrätt till parlamentet och en allt större långtidsbudget. Sammantaget innebär detta att jag inte kan ställa mig bakom betänkandet, och jag lade därför ner min röst.
2024/02/29
Critical situation in Cuba (RC-B9-0144/2024, B9-0144/2024, B9-0145/2024, B9-0148/2024, B9-0151/2024)

Jag valde att avstå i slutomröstningen i denna resolution om situationen på Kuba. Det är viktigt att fördöma de kränkningar av mänskliga rättigheter som pågår på Kuba, att bland annat kräva fria val och fri media och att politiska fångar släpps. Jag röstade för alla skrivningar om detta. Men resolutionen var skriven av endast högern och extremhögern i Europaparlamentet, vilket gjorde att viktiga krav saknades, inte minst saknades krav på att USA:s olagliga blockad ska hävas. Därför valde jag att avstå i slutomröstningen.
2024/02/29
Weights and dimensions of certain road vehicles (A9-0047/2024 - Isabel García Muñoz)

Jag röstade nej till lagförslaget om att tillåta än längre och tyngre lastbilar i EU, s.k. mega trucks . Existerande lagstiftning möjliggör redan för att specifika behov tillgodoses, t.ex. långa timmertransporter på lastbil. Vänsterpartiet välkomnar utvecklingen mot fler batteridrivna lastbilar men anser att det kan och bör ske utan detta nya lagförslag. Lagförslaget innebär inte bara ökade trafiksäkerhetsrisker, med fler mega trucks på de europeiska vägarna, det riskerar också att leda till fler längre och tyngre fossildrivna lastbilar. Framtiden ligger i att satsa mer på godstransport på räls, och ett lagförslag som leder till stora investeringar i att anpassa vägnätet efter tyngre fordon riskerar att leda till än mindre investeringar i järnväg, något som inverkar negativt på klimatet.
2024/03/12
Use of railway infrastructure capacity in the single European railway area, amending Directive 2012/34/EU and repealing Regulation (EU) No 913/2010 (A9-0069/2024 - Tilly Metz)

Detta direktiv vill förbättra samarbetet mellan nationella infrastrukturförvaltare och se till att ett system för hur man hanterar kapacitetstilldelning uppfylls. Fördelen här är att ett mer integrerat system skulle minska trängseln och att planerat underhåll schemaläggs på ett sätt som gör att rälsen inte täpps igen i onödan. De nationella infrastrukturförvaltarna och operatörerna är positiva eftersom dessa förändringar ses som ett sätt att göra järnvägstransporter mer konkurrenskraftiga i förhållande till gods- och passagerartransporter på väg. Jag tycker att det är positivt och röstade för, men jag hade önskat att krav på investeringar också hade tagits med.
2024/03/12
Energy performance of buildings (recast) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

Jag röstade för lagförslaget. Det är bra att energieffektivisera byggnader då byggnader står för hela 40% av energikonsumtionen i EU och klimatkrisen är akut. God boendestandard är positivt för de som bor i fastigheterna och energieffektivisering kommer dessutom att skapa många nya jobb. Lagförslaget ålägger inte enskilda fastighetsägare till bostäder något, utan det är medlemsstaterna som nu måste implementera detta på ett klokt sätt som inte drabbar de boende ekonomiskt, det är samhället som ska bära kostnaderna. Och det är möjligt att göra. Vänsterpartiet har tex. i riksdagen föreslagit ett investeringsprogram för den gröna omställningen på 700 miljarder kronor. Därför röstade jag för lagförslaget från kommissionen.
2024/03/12
Horizontal cybersecurity requirements for products with digital elements and amending Regulation (EU) 2019/1020 (A9-0253/2023 - Nicola Danti)

Cyberresiliensakten är den första EU-omfattande lagstiftningen av detta slag. Den inför vissa obligatoriska cybersäkerhetskrav för hård- och mjukvaruprodukter, under hela deras livscykel eller under en viss period. Huvudsyftet är att se till att digitala produkter, såsom trådlösa och trådbundna produkter och programvara, är säkrare att använda för konsumenter och företag i hela EU. Jag röstade för eftersom det är en mycket viktig lagstiftning, även om jag hade velat att den skulle vara ambitiösare med starkare konsumentskydd.
2024/03/12
European Maritime Safety Agency and repealing Regulation (EC) No 1406/2002 (A9-0423/2023 - Cláudia Monteiro de Aguiar)

Jag röstade för betänkandet om EMSA. Det är bra att stärka säkerheten till havs, samarbeta mot fartygsutsläpp och att underlätta för sjöfarten att fokusera på hållbarhet och digitalisering. Detta samarbete får dock inte utvidgas till sjöräddning, övervakning av flyktingar eller försvarsrelaterade frågor. Jag kommer att arbeta för att EMSA utvärderas om ett par år, men dagens ärende ger mig inte anledning att rösta emot rapporten, samarbete kring sjöfartssäkerhet är bra.
2024/03/12
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)

AI har en stor potential att förbättra och förenkla våra liv men samtidigt finns det risk för oönskade och oförutsedda konsekvenser och att tekniken missbrukas. Vänsterpartiet anser därför att det är viktigt att AI regleras för att tekniken inte ska användas på integritetskränkande eller repressivt sätt. Med anledning av de riskerna har vi drivit på för att lagstiftningen av AI ska styras av en försiktighetsprincip, men det fanns inte tillräckligt med stöd för det. Förordningen förbjuder inte heller AI-användande gentemot asylsökande och mot ansiktsigenkänning på distans vilket försvagar skyddet för människors rättigheter och integritet. Det beklagar vi. Vidare ska AI inte vara ett verktyg för att övervaka eller straffa arbetstagare och därför är det välkommet att medlemsländerna nu uppmanas att själva lagstifta om att begränsa AI-användandet i arbetslivet. Sammantaget valde jag att rösta för förordningen.
2024/03/13
European cross-border associations (A9-0062/2024 - Sergey Lagodinsky)

Det här är i grunden ett bra förslag som ökar möjligheterna för civilsamhällesorganisationer att samarbeta över gränserna i EU. Det gör det möjligt för organisationer som utsätts för påtryckningar i ett medlemsland att verka och söka stöd i ett annat medlemsland där förhållandena är mer gynnsamma. Men kommissionen gör också bedömningen att förslaget kommer att öka konkurrensutsättningen i sjukvården och öka antalet privata utförare. Detta innebär att jag inte kan ställa mig bakom förslaget, och jag avstod därför.
2024/03/13
European Semester for economic policy coordination: employment and social priorities for 2024 (A9-0050/2024 - Dragoş Pîslaru)

Betänkandet innehåller visserligen skrivelser som syftar till att stärka den sociala och ekologiska dimensionen i EU:s ekonomiska ramverk. Detta är mycket positivt, men samtidigt finns inga skrivningar som i grunden ändrar något i stabilitets- och tillväxtpakten. Sammantaget avstod jag i omröstningen.
2024/03/13
Guidelines for the 2025 Budget - Section III (A9-0068/2024 - Victor Negrescu)

Jag röstade emot EP:s allmänna riktlinjer för budgeten för 2025. Vänsterpartiet vill inte, som betänkandet förespråkar, öka EU:s budget, utan istället omfördela de befintliga resurserna på ett sätt om gynnar miljön och medborgare bättre. Riktlinjerna innehåller flera viktiga aspekter om att EU:s budget ska främja klimatet, jämställdhet och stöd till Ukraina. Däremot kan vi inte ställa oss bakom införandet av nya egna EU- inkomstkällor. Det är även beklagligt att skrivningarna om att suspendera EU:s associeringsavtal med Israel med anledning av Israels urskillningslösa och brutala attacker i Gaza, inte fick tillräckligt med stöd i parlamentet.
2024/03/13
Protocol amending the Agreement between the European Union and Japan for an Economic Partnership (A9-0081/2024 - Danilo Oscar Lancini)

Jag röstade nej till detta avtal om ett ekonomiskt partnerskap vad gäller det fria flödet eftersom det utökar rättigheterna för Big Tech och undergräver rätten att reglera dataskydd och artificiell intelligens i EU. Avtalet förbjuder alla begränsningar av det fria flödet av data eller information. Privata företag, särskilt Big Tech, kan enligt avtalet tillägna sig och kontrollera alla former av uppgifter, oavsett vem som producerat dem, vem som behandlat dem, i vilken stat de har sitt ursprung eller hur allmänheten kan dra nytta av dem, för rent privata intressen. Avtalet förbjuder dessutom länder att kräva förhandsgodkännande innan data överförs till tredje land. Detta förbud kan begränsa EU:s rätt att reglera den digitala ekonomin i framtiden. Som avtalet är formulerat finns det även en risk att det påverkar EU:s regler om skydd av personuppgifter enligt Europeiska datatillsynsmannen.
2024/03/14
Standards for the reception of applicants for international protection (recast) (A8-0186/2017 - Sophia in 't Veld)

Direktivet om normer för mottagande av personer i behov av internationellt skydd innehåller flera förbättringar jämfört med tidigare direktiv. Några exempel på förbättringar är en bredare definition av familjen, en utvidgad lista på sårbara grupper och en mer omfattande rätt till sjukvård. Direktivet innehåller dock flera försämringar jämfört med nuvarande regler. Dels kommer det att bli lättare att placera asylsökande i förvar. Detta tillsammans med en utökad kontroll och bevakning av asylsökande (vilket är en del av misstänkliggörande av personer som söker skydd från förföljelse), gjorde att jag avstod i omröstningen, trots att direktivet även innehåller vissa förbättrade villkor.
2024/04/10
Laying down additional procedural rules relating to the enforcement of Regulation (EU) 2016/679 (A9-0045/2024 - Sergey Lagodinsky)

Kommissionens ändringsförlag gällande förfarandet i gränsöverskridande ärenden enligt dataskyddsförordningen syftar till att effektivisera administrationen av GDPR. Det förslag som kommissionen lagt fram är dock alldeles för långtgående och detaljerat. Det finns därför anledning att ifrågasätta huruvida förslaget är proportionerligt och om det uppfyller subsidiaritetsprincipen. Dessutom är de detaljerade bestämmelserna om handlingsoffentlighet och partsinsyn svårförenliga med offentlighetsprincipen. Parlamentet har i detta förslag lyckats att göra omfattande förändringar för att motverka de brister som fanns i kommissionens förslag. Eftersom parlamentets betänkande är en väsentlig förbättring och de mest grundläggande problemen som fanns i kommissionens förslag är borttagna, valde jag att rösta för parlamentets betänkande.
2024/04/10
Temporary derogation: combating online child sexual abuse (A9-0021/2024 - Birgit Sippel)

Förordningen gör det möjligt för olika kommunikationsplattformar på internet att skanna/genomsöka all kommunikation i sina tjänster efter material i syfte att bekämpa sexuella övergrepp mot barn online. Förslaget inskränker grundläggande fri- och rättigheter som bland annat rätten till privatliv, rätten till konfidentiell korrespondens och yttrandefriheten. Samtidigt finns det väldigt få bevis för att den typen av åtgärder kommer kunna uppfylla syftet med lagstiftningen. Övergrepp mot barn ska alltid bekämpas, men för det krävs, enligt polisen själv, i stället och framför allt ökade polisiära resurser och utredare. Därför valde jag att rösta emot.
2024/04/10
Partnership Agreement between the European Union and the Members of the Organisation of African, Caribbean and Pacific States (A9-0147/2024 - Tomas Tobé)

Jag avstod i omröstningen om att godkänna Samoa-avtalet, som är den övergripande ramen för EU:s förbindelser med länderna i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet. Visserligen är det mycket bättre än föregångaren, Cotonou-avtalet, som slöts för två decennier sedan, men Vänsterpartiet skulle gärna vilja se en ännu bättre reglering av den internationella handeln som förbinder avtalsparterna att handla på ett hållbart sätt utifrån miljön, klimatet, och lokala samhällens sociala och ekonomiska tillväxt och utveckling. Vi menar att det krävs en världshandel som inte har frihandel som ett självändamål utan som en viktig byggsten i ett system där varje (lokal) marknad själv får makt över sin egen utveckling. När det gäller migration beklagar vi att språket nästan uteslutande speglar EU:s mandat, med fokus på att stoppa migranter.
2024/04/10
Partnership Agreement between the European Union and the Members of the Organisation of African, Caribbean and Pacific States (Resolution) (A9-0159/2024 - Tomas Tobé)

Jag avstod i omröstningen om att godkänna Samoa-avtalet, som är den övergripande ramen för EU:s förbindelser med länderna i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet. Visserligen är det mycket bättre än föregångaren, Cotonou-avtalet, som slöts för två decennier sedan, men Vänsterpartiet skulle gärna vilja se en ännu bättre reglering av den internationella handeln som förbinder avtalsparterna att handla på ett hållbart sätt utifrån miljön, klimatet, och lokala samhällens sociala och ekonomiska tillväxt och utveckling. Vi menar att det krävs en världshandel som inte har frihandel som ett självändamål utan som en viktig byggsten i ett system där varje (lokal) marknad själv får makt över sin egen utveckling. När det gäller migration beklagar vi att språket nästan uteslutande speglar EU:s mandat, med fokus på att stoppa migranter.
2024/04/10
Agreement in the form of an Exchange of Letters between the European Union and the Arab Republic of Egypt pursuant to Article XXVIII of the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) 1994 relating to the modification of concessions on all the tariff rate quotas included in the EU Schedule CLXXV as a consequence of the United Kingdom's withdrawal from the European Union (A9-0078/2024 - Marco Campomenosi)

Vi motsätter oss tekniska justeringar av handelsavtal efter Brexit som faktiskt inte är bara tekniska, men som tillåter förändringar i avtalen. De går emot behovet av att beakta våra handelsförbindelser i sin helhet, särskilt när det gäller jordbruksprodukter, deras lokala konsumtion och huruvida de odlas på ett hållbart sätt. Vi valde därför att avstå från omröstningen.
2024/04/10
Agreement in the form of an Exchange of Letters between the European Union and the Argentine Republic amending the Agreement of the European Union and the Argentine Republic pursuant to Article XXVIII of the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) 1994 relating to the modification of concessions on all the tariff-rate quotas included in the EU Schedule CLXXV as a consequence of the United Kingdom’s withdrawal from the European Union (A9-0083/2024 - Jordi Cañas)

Vi motsätter oss tekniska justeringar av handelsavtal efter Brexit som faktiskt inte är bara tekniska, men som tillåter förändringar i avtalen. De går emot behovet av att beakta våra handelsförbindelser i sin helhet, särskilt när det gäller jordbruksprodukter, deras lokala konsumtion och huruvida de odlas på ett hållbart sätt. Vi valde därför att avstå från omröstningen.
2024/04/10
Conclusion of an Agreement between the European Union, of the one part, and the Republic of Armenia, of the other part, on cooperation between the European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust) and the competent authorities for judicial cooperation in criminal matters of the Republic of Armenia (A9-0165/2024 - Thijs Reuten)

Genom denna överenskommelse att förstärka det juridiska samarbetet mellan Eurojust och myndigheterna i Armenien blir det tillåtet att överföra personlig data myndigheterna emellan i syfte att utreda alvarlig brottslighet. Vänsterpartiet anser att samarbete mellan EU och tredjeländer kan vara en viktig del i brottsbekämpningen, men med anledning av bristerna i armeniska rättsväsendets självständighet, valde jag att avstå i omröstningen.
2024/04/10
Discharge 2022: EU general budget - Commission (A9-0139/2024 - Isabel García Muñoz)

Det finns allvarlig kritik mot den uppskattade felnivån i EU:s budgetutgifter från 2022 som ligger över gränsvärdet för vad som är en rimlig felnivå. Europeiska revisionsrätten har kritiserat kommissionen för detta, men trots det har det inte åtgärdats och ökningen har fortsatt i flera år. Kommissionen borde även vidta fler åtgärder för att granska och motverka bedrägeri inom intuitionen med anledning av att extern granskning vittnar om mer omfattande bedrägeri med kommissionens medel än kommissionen själv rapporterat. Sammantaget valde jag att rösta emot att ge kommissionen ansvarsfrihet. Vänsterpartiet välkomnar den pågående utredningen av anklagelserna mot UNRWA:s personals inblandning i Hamas terrorattack. Däremot har EU granskat stödet till Palestina och utredningen visade att inga pengar gått till oavsiktliga syften. UNRWA ger ett oersättligt stöd till Palestinas civilbefolkning under pågående katastrof. Därför beklagar jag att rapporten misstänkliggör EU:s stöd till Palestina och UNRWA. Mot bakgrund av ovan valde jag att rösta emot rapporten.
2024/04/11
Discharge 2022: European Border and Coast Guard Agency (A9-0113/2024 - Petri Sarvamaa)

Civilsamhällesorganisationer och flyktingar har länge vittnat om Frontexs inblandning i olagliga avvisningar och systematiska kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter, något som nu även bekräftats av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf). Utöver allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter finns det även bevis för att Frontex har försökt mörklägga sin inblandning. Sedan Olafs utredning har flera förändringar gjorts inom myndigheten, men nödvändiga strukturella förändringar har uteblivit. Därför valde jag att rösta emot att ge myndigheten ansvarsfrihet för 2022.
2024/04/11
Discharge 2022: European Union Agency for Asylum (before 19 January 2022: European Asylum Support Office) (A9-0106/2024 - Petri Sarvamaa)

Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) har en pågående utredning av EUAA (tidigare EASO) om bristen på respekt för mänskliga rättigheter inom myndigheten. Dessutom utreds myndighetens styrnings- och personalpolicy och anklagelser om nepotism. Även Europeiska ombudsmannen har en pågående utredning om EUAA:s inblandning i påskyndade gränsförfarande. Därför röstade jag emot att ge myndigheten ansvarsfrihet.
2024/04/11
Internal markets for renewable gas, natural gas and hydrogen (recast) (A9-0032/2023 - Jerzy Buzek)

Jag röstade nej till det här slutförslaget, eftersom det presenterar en modell för övergången från fossilgas till mindre klimatpåverkande gaser som är skräddarsydd efter de nuvarande stora fossilgasproducenternas behov. Upplägget binder oss i praktiken vid fortsatt fossilgasanvändning för en lång tid framöver.
2024/04/11
Common rules for the internal markets for renewable gas, natural gas and hydrogen (recast) (A9-0035/2023 - Jens Geier)

Jag röstade nej till det här slutförslaget. Miljö- och klimatambitionerna bakom den planerade övergången från fossilgasberoende är riktiga, men tyvärr presenteras här ingen rimlig lösning: det föreslagna direktivet är på flera plan utformat efter de nuvarande stora gasoperatörernas marknadsbehov, som speglas i de föreslagna framtida modellerna för storskalig vätgasproduktion. Utgångspunkten är alltså inte vad som verkligen skulle krävas för att uppnå en hållbar energiförsörjningslösning. Dessutom saknas bindande datum för utfasningen av fossila bränslen. Därför röstade jag nej.
2024/04/11
Single Market Emergency Instrument (A9-0246/2023 - Andreas Schwab)

Det är viktigt att länder kan frångå de inre marknadsreglerna i krissituationer, men vi hade velat se att medlemsländerna själva får mer makt än vad detta instrument ger vad gäller att bestämma över hur och när de vill skydda sina marknader och sin befolkning från internationell handel, t.ex. när den har skadliga effekter på den inhemska produktionen, folkhälsan och miljön. Sammantaget valde jag att avstå i omröstningen.
2024/04/24
Schengen Borders Code (A9-0280/2023 - Sylvie Guillaume)

Vänsterpartiet vill värna den fria rörligheten i EU men med denna revidering av kodexen om Schengengränserna kommer rörelsefriheten att begränsas genom att det introduceras fler möjligheter för medlemsstaterna att stänga sina gränser. Regelverket innehåller inga säkerhetsgarantier som säkerställer att migranters rättigheter inte kränks. Det finns inte heller några undantag för minderåriga eller familjer. Mot bakgrund av ovan valde jag att rösta emot slutförslaget.
2024/04/24
Plants obtained by certain new genomic techniques and their food and feed (A9-0014/2024 - Jessica Polfjärd)

I februari röstade jag emot Europaparlamentets förslag, och nu röstade parlamentet om förslaget igen för att avsluta den första behandlingen innan EU-valet. Även nu röstade jag nej. Detta eftersom parlamentets förslag driver avregleringen av NGT 1-grödorna längre än kommissionens förslag som hade en starkare försiktighetsdimension. Vidare möjliggör förslaget inte för enskilda medlemsstater att begränsa eller riskpröva grödor framtagna med NGT-teknik. Vi hade också velat se kraftfullare formuleringar gällande patent.
2024/04/24
Early intervention measures, conditions for resolution and funding of resolution action (SRMR3) (A9-0155/2024 - Pedro Marques)

Jag röstade emot detta förslag i slutomröstningen. Syftet med revideringen av förordningen, att förebygga att allmänna medel ska gå förlorade när krisande banker räddas, är lovvärt – men tyvärr är förslaget utformat på ett sätt som inte gynnar den finansiella stabiliteten och som riskerar att öka marknadskoncentrationen. I stället för att möjliggöra för stora privata banker att svälja krisande konkurrerande banker borde förslaget ha möjliggjort för staten och det allmänna att ta över krisbanker, utan krav på att återprivatisera dem efteråt.
2024/04/24
Early intervention measures, conditions for resolution and financing of resolution action (BRRD3) (A9-0153/2024 - Luděk Niedermayer)

Jag röstade emot detta förslag i slutomröstningen. Syftet med revideringen av direktivet, att förebygga att allmänna medel ska gå förlorade när krisande banker räddas, är lovvärt – men tyvärr är förslaget utformat på ett sätt som inte gynnar den finansiella stabiliteten och som riskerar att öka marknadskoncentrationen. I stället för att möjliggöra för stora privata banker att svälja krisande konkurrerande banker borde förslaget ha möjliggjort för staten och det allmänna att ta över krisbanker, utan krav på att återprivatisera dem efteråt.
2024/04/24
European Health Data Space (A9-0395/2023 - Tomislav Sokol, Annalisa Tardino)

Förslaget om ett europeiskt hälsodataregister är en del av kommissionens datastrategi. Tanken är att göra personlig hälsodata tillgänglig för ett gott syfte. Men hälsodata är otroligt integritetskänsligt och kräver ett starkare skydd än GDPR; dessutom är det flera medlemsländer som inte har ett centraliserat hälsodataregister på nationell nivå. Det öppnas även upp för delning med tredje part. Både medlemsländerna och enskilda måste därför kunna välja att inte dela med sig av sin hälsodata i ett europeiskt hälsodataregister. Tyvärr finns inte den möjligheten med i det slutgiltiga förslaget. Därför valde jag att rösta emot det.
2024/04/24
Simplification of certain CAP rules (C9-0120/2024)

Jag röstade nej till förslaget om så kallad förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken. Detta förslag minskar inte bara den gemensamma jordbrukspolitikens miljöambitioner utan misslyckas också med uppgiften att gripa sig an de huvudsakliga problem som de enskilda jordbrukarna i EU-området står inför, nämligen att förbättra sin position i den ekonomiska försörjningskedjan. Förslaget är dessutom framtaget i yttersta hast, utan att ha hunnit föregås av en demokratisk debatt och utan en rimlig konsekvensanalys.
2024/04/24
Estimates of revenue and expenditure for the financial year 2025 – Section I – European Parliament (A9-0180/2024 - Anna-Michelle Asimakopoulou)

Jag röstade emot betänkandet om beräkning av Europaparlamentets inkomster och utgifter för budgetåret 2025. Visserligen innehåller betänkandet mycket som är bra när det gäller klimat- och miljöarbete och förbättrade arbetsvillkor för personalen, men jag motsätter mig den kraftiga budgetökningen, som överskrider indexuppräkningarna för löner och priser. Europaparlamentet bör enligt Vänsterpartiet sänka sina kostnader rejält, särskilt när det gäller ledamöternas arvoden, den svällande administrationen och upprättandet av Europa Experience-centrum i alla medlemsstater, vilket vi motsätter oss.
2024/04/25
Advance passenger information: enhancing and facilitating external border controls (A9-0409/2023 - Jan-Christoph Oetjen)

Förordningen gör det obligatoriskt för flygbolag att samla in avancerad passagerarinformation som sedan ska överlämnas till behörig myndighet. Det finns en risk att den data som samlas in inte enbart kommer att användas för att göra gränskontrollerna snabbare utan också för att hindra asylsökande från att komma till EU. De höga avgifterna för flygbolag som inte uppfyller kravet på insamling av data enligt förordningen riskerar att, likt transportöransvaret, ha en avskräckande effekt på flygbolagen och därigenom göra det ännu svårare för personer på flykt att ta sig till EU på ett säkert sätt. Därför valde jag att rösta emot.
2024/04/25
Advance passenger information: prevention, detection, investigation and prosecution of terrorist offences and serious crime (A9-0411/2023 - Assita Kanko)

Förordningen gör det obligatoriskt för flygbolag att samla in avancerad passagerarinformation som sedan ska överlämnas till behörig myndighet. Det nuvarande systemet som de nya reglerna kompletterar är ineffektivt. Det automatiska systemet som all data matas in i har inte med precision lyckats identifiera misstänkta personer. Eftersom det är algoritmerna i systemet som brister kommer det inte att kunna lösas med ökade krav på att mer personlig data samlas in. Obligatorisk och omfattande insamling av personliga data måste dessutom stå i proportion till lagstiftningens möjlighet att uppnå det tilltänkta syftet, vilket inte är fallet här. Därför valde jag att rösta emot.
2024/04/25