BETA

2 Written explanations of Pirkko RUOHONEN-LERNER

Quality traineeships in the EU (A9-0186/2023 - Monica Semedo)

Mietinnön tavoitteena on tarkistaa harjoittelun laatupuitteita koskevaa neuvoston suositusta vuodelta 2014. Sen tavoitteet ovat helposti allekirjoitettavissa, sillä harjoittelun pitäisi olla arvokas oppimiskokemus harjoittelijoille ja laadukkaiden harjoittelupaikkojen tulisi olla osallistavia ja kaikkien saatavilla. Palkkauksen lisäksi harjoittelun arvon määrittäviä tekijöitä ovat muun muassa harjoittelun kesto, ohjaajan mukanaolo, selkeästi määritellyt oppimistavoitteet ja tehtävät harjoittelijalle sekä mahdollisuudet hankkia uusia taitoja.En kannata palkattomia harjoitteluja ja tällä tavalla tapahtuvaa harjoittelijoiden työpanoksen hyväksikäyttöä. Mielestäni mahdollisiin epäkohtiin olisi kuitenkin syytä puuttua kansallisesti eikä ryhtyä EU:n tasolla oikeudellisesti sitovien välineiden kautta harmonisoimaan harjoittelu- ja palkkakäytäntöjä. Nähdäkseni tekstissä puututtiin liiallisesti kansalliseen päätösvaltaan, minkä johdosta en voinut tukea sitä loppuäänestyksessä.
2023/06/14
Protection of journalists around the world and the European Union’s policy on the matter (A9-0206/2023 - Isabel Wiseler-Lima)

Euroopan parlamentin mietinnössä toimittajien suojelusta todetaan lehdistönvapauden heikentyneen viime vuosina. Toimittajiin kohdistuu yhä useammin fyysisiä hyökkäyksiä, häirintää ja pelottelua heidän hiljentämisekseen. Mietinnössä katsotaan tilanteen edellyttävän kiireellisiä toimia riippumattomien tiedostusvälineiden keskeisen roolin säilyttämiseksi, jotta voidaan varmistaa avoimuus ja vastuuvelvollisuus.Toimittajiin kohdistuviin liikkumisrajoituksiin, pidätyksiin, väkivaltaan, perusteettomiin oikeudenkäynteihin ja rangaistuksiin on puututtava. Syylliset tulee asettaa vastuuseen suorittamalla riippumattomia ja tehokkaita toimenpiteitä kansainvälisten velvoitteiden ja oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi sekä tuomitsemalla jyrkästi kaikki toimittajien mielivaltaiset pidätykset.Algoritmien polarisoidessa keskusteluja faktojen tarkistus on tärkeä journalistinen tehtävä. Virheellinen tieto aikaansaa skeptisen ilmapiirin, kylvää epäluottamusta toimittajia kohtaan, uhkaa tiedonvälityksen vapautta, demokraattista keskustelua ja tiedotusvälineiden riippumattomuutta. Tarve laadukkaille medialähteille lisääntyy, eivätkä nykytoimet ole riittäviä toimittajien ja kansalaisten suojelemiseksi propagandalta ja valeuutisilta verkossa ja sen ulkopuolella.On huolestuttavaa, että poliittiset ja rahoitusalan toimijat käyttävät monissa maissa strategisia häirintätarkoituksessa nostettuja kanteita tarkoituksena vaientaa kriittiset mielipiteet tai pelotella toimittajia lopettamaan tutkinta ja että EU:n ulkopuoliset maat osallistuvat kanteisiin eurooppalaisia toimittajia vastaan.On selvää, että demokratia ei voi toimia ilman verkossa ja muualla käytettävissä olevaa luotettavaa tietoa. Toimittajien riippumattomuutta tulee suojella ja turvata kansalaisten tiedonsaannin perusoikeus. Lisäksi tiedotusvälineiden omistussuhteiden ja rahoituksen avoimuus on olennainen tekijä luottamuksen edistämiseksi kansalaisten keskuudessa.
2023/07/11