BETA

2 Written explanations of Niyazi KIZILYÜREK

Objection pursuant to Rule 111(3): Union list of projects of common interest for the trans-European energy infrastructure (B9-0137/2022)

Στηρίζω κάθε προσπάθεια για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος, Με τα σημερινά δεδομένα, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των λαών, στηριζόμενοι 100% στις ΑΠΕ. Γι’ αυτό δεχόμαστε το φυσικό αέριο προσωρινά ως μεταβατικό καύσιμο στην προσπάθεια να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές.Η λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει το σημαντικό για την Κύπρο έργο του EuroAsia Interconnector το οποίο θα υποβοηθήσει την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.
2022/03/09
2022 Report on Türkiye (A9-0247/2023 - Nacho Sánchez Amor)

Τήρησα αποχή στην ψηφοφορία όσον αφορά την έκθεση για την Τουρκία γιατί η πρόταση για αντικατάσταση της ενταξιακής διαδικασίας με μια άλλη ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας πρώτον θέτει το κυπριακό σε επικίνδυνους ατραπούς και δεύτερον δεν λειτουργεί προς όφελος των Τούρκων και Κούρδων πολιτών που επιδιώκουν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.Η πρόταση αυτή που εμπεριέχεται στην έκθεση μαζί με την προτροπή για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας δίνει άλλοθι στην Τουρκία. Της αφαιρεί τις όποιες υποχρεώσεις έχει και προωθεί αποκλειστικά οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα. Είμαι ενάντια σε κάθε σκέψη τερματισμού της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε της Κύπρου ούτε και των προοδευτικών Τούρκων πολιτών.Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση εμπεριέχει και αρκετά θετικά στοιχεία. Ανάμεσα σε άλλα είναι η ξεκάθαρη αναφορά στη βάση για λύση του κυπριακού και την στήριξη στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα, η καταδίκη του ανοίγματος της Αμμοχώστου και η καταδίκη των επεισοδίων στην Πύλα.Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά για την ανάγκη στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
2023/09/13