BETA

10 Written explanations of Predrag Fred MATIĆ

Taking stock of Moldova's path to the EU (B9-0407/2023, RC-B9-0408/2023, B9-0408/2023, B9-0410/2023, B9-0411/2023, B9-0417/2023, B9-0420/2023)

. – Zastupnik Matić podržava sve napore koje Moldova ulaže kako bi ostvarila svoj europski put.Reforme i vladavina prava temelj su napretka na putu prema članstvu u EU-u nakon objavljivanja paketa o proširenju. Važno je da, prije svega, Komisija pozitivno ocijeni sve napore Moldove po tom pitanju.Zastupnik Matić pozdravlja odluku da se u prosincu donese odluka o proširenju.
2023/10/05
The new European strategy for a better internet for kids (BIK+) (B9-0386/2023)

. – Zastupnik Matić čvrsto drži do stava da djeca u EU-u imaju prava, uključujući i online , i ta se prava moraju u potpunosti primjenjivati.Strategija BIK-a pokrenuta 2012. godine bila je velik korak naprijed za zaštitu i osnaživanje djece u vezi s njihovim aktivnostima na internetu. Nova strategija predstavljena u svibnju 2022. donosi pravovremena ažuriranja koja trebaju uzeti u obzir nove navike i trendove i pobrinuti se da djeca mogu iskoristiti izvrsne obrazovne, društvene i kreativne potencijale interneta te naučiti kako sigurno upravljati svojim aktivnostima na društvenim mrežama, kako razotkriti lažne vijesti i oduprijeti se agresiji ili drugim vrstama lošeg ponašanja na internetu.Zastupnik Matić poziva na veća ulaganja u obrazovanje. Svrha je da medijska pismenost postane obvezna vještina za sve i da nastavno i obrazovno osoblje ima koristi od odgovarajuće obuke i cjeloživotnog učenja u tom području.
2023/10/05
European single access point (ESAP): access to information in relation to financial services, capital markets and sustainability (A9-0026/2023 - Pedro Silva Pereira)

. – Smatram da ESAP predstavlja kamen temeljac europskog tržišta kapitala koji će biti ključan u podržavanju općih ciljeva unutar Europskog zelenog plana, Digitalne strategije EU-a i Strategije digitalnog financiranja. ESAPIt će pružiti one-stop-shop za javne financijske informacije i informacije o održivosti o tvrtkama i ulaganjima u EU-u te o proizvodima relevantnima za uniju tržišta kapitala.
2023/11/09
Amending certain Directives as regards the establishment and functioning of the European single access point (ESAP) (A9-0023/2023 - Pedro Silva Pereira)

. – Smatram da ESAP predstavlja kamen temeljac europskog tržišta kapitala koji će biti ključan u podržavanju općih ciljeva unutar Europskog zelenog plana, Digitalne strategije EU-a i Strategije digitalnog financiranja. ESAPIt će pružiti one-stop-shop za javne financijske informacije i informacije o održivosti o tvrtkama i ulaganjima u EU-u te o proizvodima relevantnima za uniju tržišta kapitala.
2023/11/09
European environmental economic accounts: new modules (A9-0296/2023 - Pascal Canfin)

. – Smatram važnim osiguravanje ažurnosti podataka o okolišu u skladu s Green Deal -om i paketom Fit for 55 . S novim elementom na nadzornoj ploči zaštite okoliša trebalo bi osigurati potpunu transparentnost prema javnosti te da ista bude dobro informirana o klimatskim putovima, bioraznolikosti, onečišćenju, šumama i drugim ekološkim problemima.
2023/11/09
Conservation and enforcement measures applicable in the Regulatory Area of the Northwest Atlantic Fisheries Organisation (NAFO) (A9-0279/2023 - Grace O'Sullivan)

. – Smatram ključnim osigurati usklađenost s najboljim mjerama očuvanja za ribolov u NAFO vodama, s obzirom na posebnu osjetljivost određenih ciljnih vrsta, posebice onih s dugim životnim ciklusom.Potrebno je uspostaviti međunarodna dogovorena pravila i regionalne organizacije za upravljanje ribarstvom (RFMO) te, što je brže moguće, doći do pravnog okvira EU-a. Stoga je potrebno zajamčiti provedbu zajedničke ribarstvene politike u cijelosti - od svih ribarskih flota Unije, bez obzira na njihovo zemljopisno operativno područje i, iznad svega, minimizirati utjecaj iskorištavanja resursa na staništa, druge resurse i druge vrste. Ribolovne aktivnosti u području Konvencije uključuju korištenje koćarskog alata koji može oštetiti morsko dno, a time i staništa.Zbog toga pozivam Komisiju da se čuje njezin glas na sastancima NAFO-a i da posebno osigura očuvanje i mjere upravljanja koje je usvojio NAFO u skladu s ambicioznim ciljevima ZRP-a.
2023/11/09
Waste electrical and electronic equipment (WEEE) (A9-0311/2023 - Anna Zalewska)

. – Smatram da potrošači imaju pravo osigurati recikliranje i oporabu električnog i elektroničkog otpada, zbog čega podržavam izglasavanje ove točke dnevnog reda te pozdravljam činjenicu da ovo izvješće osigurava usklađenost s presudom Europskog suda.
2023/11/09
EU/Madagascar Sustainable Fisheries Partnership Agreement and Implementing Protocol (2023-2027) (A9-0299/2023 - Clara Aguilera)

. – Uzimajući kao primjer činjenicu da je moguće iskorištavati ribolovne resurse na temelju najboljih znanstvenih spoznaja i održivosti i temeljeno na transparentnim odnosima s trećim zemljama, pozdravljam potpisivanje ovog Sporazuma koji unutar sektora može doprinijeti razvoju lokalnih zajednica u trećim zemljama, a gdje EU može dati svoje primjere dobre prakse.
2023/11/09
System of own resources of the European Union (A9-0295/2023 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

. – Ovaj paket ne bi trebao biti zamišljen kao kraj dugoročne globalne reforme vlastitih resursa sustava koji bi Uniji trebao pružiti daljnja sredstva za postizanje njezinih ambicioznih politika i više financijske autonomije. Zbog toga podržavam izglasavanje ove točke dnevnog reda i napominjem da su potrebni veći napori da se promijeni način razmišljanja i potakne ozbiljno razmatranje najudaljenijih područja koja se temelje na oporezivanju (osobito onih koji se tiču osobnog bogatstva). Pozivam Komisiju da predloži nova vlastita sredstva u vezi s jedinstvenim tržištem, kao što je digitalna pristojba, ili sličnu mjeru, kako bi ostvarili prihode do 2026.
2023/11/09
Strengthening the right to participate: legitimacy and resilience of electoral processes in illiberal political systems and authoritarian regimes (A9-0323/2023 - Nacho Sánchez Amor)

. – Pozdravljam napore uložene u promicanje stajališta Europskog parlamenta o pravu na sudjelovanje u demokratskim izborima. Ova preporuka bavi se izazovima koje postavljaju autokratski režimi i mogućim mehanizmima za jačanje sustava promatranja izbora, borbom protiv dezinformacija i jačanjem globalne suradnje za demokratske vrijednosti.Važno je istaknuti prava građana na sudjelovanje u javnim poslovima, promičući jednakost i osnaživanje, posebno za marginalizirane skupine i žene. Stojim čvrsto protiv autoritarnih režima, zalažući se za dostupnost obrazovanja, integritet medija i pravo na informaciju kao ključne elemente koji omogućuju pravo na sudjelovanje.
2023/11/09