BETA

3 Written explanations of Tom BERENDSEN

Conclusions of the extraordinary European Council meeting of 17-21 July 2020 (B9-0229/2020)

. – De huidige coronacrisis vraagt om een kordate aanpak – zeker op Europees niveau – en het is positief dat de regeringsleiders een akkoord hebben bereikt over het herstelplan en de langetermijnbegroting van de EU. De CDA-delegatie in het Europees Parlement steunt de hoofdboodschap van het akkoord. Niettemin is de CDA-delegatie van mening dat het akkoord op enige punten – waaronder de bescherming van de rechtsstaat, maar ook op de terreinen van onderzoek & innovatie, migratie en duurzaamheid – verbeterd kan worden. Ook een gedegen plan voor spoedige terugbetaling van de leningen, besteding aan de daadwerkelijke versterking van de economie in de lidstaten en het uitvoeren van benodigde hervormingen zijn voor de CDA-delegatie van belang.De EP-resolutie erkent ook dat er nog verbeterpunten in het akkoord zijn en daarom zal de CDA-delegatie deze resolutie steunen. Met deze resolutie kan het EP aan tafel met de Raad om te onderhandelen over verbeteringen. Wel heeft de CDA-delegatie in een aantal hoofdelijke stemmingen duidelijk aangegeven dat het de kritiek van het Parlement richting de Raad niet op alle punten steunt. Dit geldt in het bijzonder voor de kritiek op de in het akkoord vastgelegde kortingen en een betere balans tussen leningen en subsidies in het herstelpakket.
2020/07/23
Sexual and reproductive health and rights in the EU, in the frame of women’s health (A9-0169/2021 - Predrag Fred Matić)

De CDA-delegatie hecht grote waarde aan het beschermen en verder versterken van vrouwenrechten. De CDA-delegatie is dan ook voorstander van de bescherming van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen, waarbij altijd een zorgvuldige afweging moet worden gemaakt tussen de belangen en de rechten van de vrouw en die van het ongeboren kind.De CDA-delegatie heeft bij de stemming over het verslag-Matic over de situatie op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in de EU waar mogelijk aangegeven dat zij seksuele en reproductieve rechten steunt en er ook naar streeft om dit te blijven doen – zeker nu deze rechten in bepaalde EU-lidstaten steeds verder onder druk komen te staan.Elders in datzelfde verslag wordt echter de indruk gewekt dat er afstand wordt genomen van de ook in ons land geldende gewetensvrijheid met betrekking tot dit onderwerp. Het CDA is van mening dat er ruimte moet zijn – en blijven – voor individuele zorgmedewerkers om niet mee te werken aan een abortus, indien dit bij hen op gewetensbezwaren stuit. Dit is de reden waarom de CDA-delegatie heeft besloten om dit verslag niet te ondersteunen en zich bij de eindstemming van stemming te onthouden.
2021/06/24
2019-2020 Reports on Bosnia and Herzegovina (A9-0185/2021 - Paulo Rangel)

We zien op dit moment in een aantal lidstaten een structurele ondermijning van Europese waarden op het vlak van de rechtsstaat, de democratie en de persvrijheid. Daarnaast leggen een aantal regeringen de afspraken rond gezonde overheidsfinanciën structureel naast zich neer en verdwijnen Europese subsidies in sommige lidstaten in verkeerde zakken.Zolang we als Unie niet in staat zijn om regeringen te bewegen de Europese waarden en afspraken na te leven – de kern van onze samenwerking – is het de vraag of de Unie klaar is voor verdere uitbreiding. Laten we eerst de werking van de Unie in de huidige vorm verbeteren, alvorens actief in te zetten op verdere uitbreiding.De ligging van Bosnië en Herzegovina maakt dat de Europese Unie nu en in de toekomst een verantwoordelijkheid heeft voor goede onderlinge relaties. Ook is het van strategisch belang om een Europees alternatief te bieden voor eventuele ongewenste invloeden van buitenlandse mogendheden in de regio. Het EU-lidmaatschap is echter niet het enige instrument om nauwere en duurzame samenwerking aan te gaan. De onderhandelingen en procedures rond het kandidaat-lidmaatschap dienen dan ook grondig en kritisch te worden doorlopen en het lidmaatschap is niet het enige mogelijke resultaat van het proces.
2021/06/24