BETA

10 Written explanations of Miriam LEXMANN

Common rules promoting the repair of goods (A9-0316/2023 - René Repasi)

Návrh smernice Európskeho parlamentu a Rady o spoločných pravidlách na podporu opravy tovaru som podporila. Pre spotrebiteľov budú vďaka nej opravy jednoduchšie, dostupnejšie, ale aj lacnejšie. Predĺži sa záručná lehota na niektoré typy tovarov a náhradné diely budú musieť byť k dispozícii aspoň počas stanovenej doby. Zároveň bude zakázané inštalovať akékoľvek hardvérové súčiastky alebo softvér, ktorý znemožní alebo sťaží opravu mimo autorizovaných servisov. Za prijatie takejto úpravy, ktorá je ekonomickejšia pre spotrebiteľa, ale aj lepšia z ekologického hľadiska, sa sama dlhodobo zasadzujem a som presvedčená, že nové pravidlá budú výraznou pomocou pri znižovaní množstva zbytočného odpadu z elektroniky.
2023/11/21
Reducing inequalities and promoting social inclusion in times of crisis for children and their families (A9-0360/2023 - Sandra Pereira)

Správa o znižovaní nerovností a podpore sociálneho začlenenia detí a ich rodín v čase krízy nadväzuje na prijatie Európskej záruky pre deti a na záväzok zabezpečiť, že každé dieťa, ktoré sa ocitne v ohrození chudobou a sociálnym vylúčením, bude mať prístup k základným službám, ako je vzdelávanie či zdravotná starostlivosť. Oceňujem, že správa obsahovala pasáže o duševnom zdraví mladých ľudí, ako aj o potrebe odstraňovania bariér pre osoby so zdravotným postihnutím. Analyzovala tiež základné príčiny chudoby detí a domácností. Na druhej strane však správa obsahovala množstvo výziev smerujúcich do oblastí, ktoré patria do výlučnej kompetencie členských štátov, a ku ktorým patrili najmä výzvy na predloženie legislatívy o minimálnom príjme alebo zásahy do oblasti vzdelávania či zdravotníctva.
2023/11/21
Children first - strengthening the Child guarantee, two years on from its adoption (B9-0462/2023)

Návrh uznesenia Deti na prvom mieste – posilnenie záruky pre deti dva roky po jej prijatí som podporila. Toto uznesenie bolo prijaté v nadväznosti na dvojročné obdobie existencie Európskej záruky pre deti, ktorej cieľom je pomôcť všetkým deťom, ktoré sa nachádzajú v riziku chudoby a sociálneho vylúčenia. Správa preto vyzývala zvyšné členské štáty, ktoré ešte nepredložili národný akčný plán implementácie Záruky, aby tak urobili čím skôr. Zároveň prinášala odporúčania na to, aby bolo využívanie záruky čo najefektívnejšie. Z môjho pohľadu boli v správe problematické výzvy na navýšenie rozpočtu Záruky. Dlhodobo zastávam názor, že na to, aby sme prijímali navýšenia rozpočtu konkrétnych programov, musíme najskôr zistiť, či sa nám darí dostatočne efektívne využívať pôvodný rozpočet. Čo sme v tomto prípade ešte nemali možnosť posúdiť. V závere som sa však text ako celok vzhľadom na význam Záruky rozhodla podporiť.
2023/11/21
Implementation of the European Solidarity Corps programme 2021-2027 (A9-0308/2023 - Michaela Šojdrová)

Správu o vykonávaní programu Európsky zbor solidarity na roky 2021 – 2027 som podporila. Táto hodnotiaca správa prináša komplexný pohľad na pôsobenie programu a jeho výhody, ale aj slabé stránky. Program za svoje pôsobenie priniesol mnohým mladým ľuďom jedinečnú príležitosť zažiť dobrovoľnícku činnosť v zahraničí. Na druhej strane však nie je dostatočne viditeľný, čo by sa malo zlepšiť. Správa tiež prináša ďalšie podnety na posilnenie programu, ako je napríklad zníženie administratívnej záťaže pre záujemcov, zníženie vekovej hranice pre účasť na programe či väčšiu podporu účastníkov zo znevýhodneného prostredia. Správu považujem za veľmi dobre vyváženú a v záverečnom hlasovaní som preto za ňu zahlasovala.
2023/11/21
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2023/002 BE/Makro - Belgium (A9-0351/2023 - Petri Sarvamaa)

Správu o návrhu rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o mobilizácii Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii som podporila. V tomto prípade podalo žiadosť o mobilizáciu fondu Belgicko, a to v súvislosti s prepustením takmer 1 500 pracovníkov v maloobchode. Väčšina týchto pracovníkov je tiež starších ako 50 rokov, čo štatisticky znižuje možnosť opätovného zamestnania pre týchto bývalých zamestnancov. Keďže Belgicko už medzičasom začalo s poskytovaním personalizovaných služieb zamestnanosti a podalo riadnu žiadosť, mobilizáciu fondu na prispôsobenie sa globalizácií som podporila.
2023/11/22
VAT: rules for the digital age (A9-0327/2023 - Olivier Chastel)

Správu o návrhu smernice Rady, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o pravidlá DPH pre digitálny vek som podporila. Nové pravidlá budú viesť k modernizácií systému DPH, jeho digitalizácií a to najmä za účelom zmiernenia rozdielov vo výbere DPH medzi členskými štátmi. Zároveň nové pravidlá povedú aj k efektívnejšiemu boju proti podvodom na DPH a k posilneniu fungovania jednotného trhu. Oceňujem, že návrhy zmien rešpektujú princíp proporcionality a zachovávajú rovnováhu medzi pravidlami potrebnými na predchádzanie podvodom na DPH a tým, aby podnikateľské prostredie nebolo vystavované zbytočnej administratívnej záťaži. Uvítala som tiež, že návrh priniesol záruky ochrany súkromia a osobných údajov, ktoré sú pri digitalizácií kľúčové. Obe správy som preto v hlasovaní podporila.
2023/11/22
Proposals of the European Parliament for the amendment of the Treaties (A9-0337/2023 - Guy Verhofstadt, Sven Simon, Gabriele Bischoff, Daniel Freund, Helmut Scholz)

Správu o návrhoch Európskeho parlamentu na zmenu zmlúv som nepodporila. Odmietam opakované pokusy tlačiť na zmenu zmlúv tzv. salámovou metódou a zdôrazňujem neprijateľnosť porušovania princípu subsidiarity, ako aj dôsledkov takýchto krokov. Dlhodobo poukazujem na to, že Európska únia musí efektívnejšie využívať svoje existujúce kompetencie a nie plytvať časom a energiou na zasahovanie do oblastí mimo jej právomocí. O to viac v čase závažných geopolitických výziev, považujem diskusie o otváraní zmlúv namiesto ich riadneho dodržiavania za absurdné. V záverečnom hlasovaní som preto hlasovala proti správe ako celku.
2023/11/22
Digitalisation of cross-border judicial cooperation (amendment of certain directives and framework decisions) (A9-0063/2023 - Emil Radev, Marina Kaljurand)

Nariadenie o digitalizácii justičnej spolupráce a prístupu k spravodlivosti v cezhraničných občianskych, obchodných a trestných veciach a o zmene niektorých aktov v oblasti justičnej spolupráce som podporila. Toto nariadenie prinášalo sériu zmien v prospech modernizácie a zefektívnenia justičnej spolupráce. Zmeny sa týkali najmä oblasti digitalizácie, možnosti zasielania dokumentov v elektronickej forme, ako aj celkovo elektronickej komunikácie medzi príslušnými orgánmi členských štátov. Verím, že nariadenie pomôže zmierniť rozdiely medzi členskými štátmi čo sa týka úrovne digitalizácie systémov v rámci justície a zefektívni tak ich cezhraničnú spoluprácu.
2023/11/23
Job creation – the just transition and impact investments (A9-0342/2023 - Sara Matthieu)

Správa o tvorbe pracovných miest: spravodlivá transformácia a spoločensky prospešné investovanie sa zaoberala príležitosťami, ako aj výzvami, ktoré pre pracovný trh prináša zelená transformácia. Oceňujem, že správa riešila aj otázky preškoľovania či zvyšovania kvalifikácie pracovníkov tak, aby boli pripravený na zmeny pracovného trhu. Taktiež je dôležité, aby táto príležitosť vzdelávania bola dostupná pre všetkých so špeciálnym dôrazom na zraniteľných pracovníkov. Na druhej strane som však nesúhlasila s niektorými výzvami, ktoré správa obsahovala, a ktoré zasahovali do právomocí členských štátov. Taktiež som nesúhlasila s navrhovanými zmenami verejného obstarávania a zahrnutím sociálnych ukazovateľov medzi kritériá, ani s vytvorením permanentného nástroja SURE, ktorý bol zamýšľaný iba ako dočasná pomoc počas pandémie Covid-19. V neposlednom rade nesúhlasím ani s rozširovaním medzinárodne uznávaného konceptu ľudských práv, čo správa na niekoľkých miestach navrhovala.
2023/11/23
Harnessing talent in Europe’s regions (A9-0325/2023 - Cristina Maestre Martín De Almagro)

Správu o využití talentov v regiónoch Európy som podporila. Mnohé regióny čím ďalej, tým viac zápasia s únikom mozgov. Novú perspektívu priniesla pandémia Covid-19, ktorá ukázala potenciál práce na diaľku, ale aj problémy, s ktorými sa pracovníci v týchto regiónoch potýkali. Práve preto správa analyzuje situáciu a navrhuje možné riešenia. Jedno z kľúčových je vytvorenie kvalitnej a dostupnej infraštruktúry v regiónoch, a to najmä čo sa týka vzdelávania, zdravotnej starostlivosti či starostlivosti o deti. Nemenej dôležité je legislatívne umožnenie práce na diaľku z iného členského štátu ako je štát zamestnávateľa. momentálne nastavenie daňových pravidiel a pravidiel sociálneho zabezpečenia totiž takúto možnosť nedáva a aj pandémia ukázala, aké zložité je pracovať pre zamestnávateľa z iného členského štátu. Správa taktiež vyzvala na stanovenie jasných kritérií definovania regiónov ohrozených únikom mozgov a na vytvorenie osobitného fondu na riešenie tejto problematiky. Som presvedčená, že pri riadnej implementácií týchto pravidiel by sa situácia v mnohých regiónoch zlepšila.
2023/11/23