BETA

4 Written explanations of Kathleen VAN BREMPT

Objection pursuant to Rule 112: Lead and its compounds (B9-0089/2020)

Ik heb vandaag tegen het voorstel van de Europese Commissie omtrent de recyclage van met lood vervuild pvc gestemd. Een bijzonder vervuilende en toxische stof als lood, die zowel schadelijk is voor mens als milieu, hoort niet langer gebruikt te worden als stabilisator van pvc. Maar liefst 90 % van de looduitstoot in Europa is het gevolg van vervuild pvc en amper 10 % van het huidige pvc-afval wordt gerecycleerd. Door de recyclage van met lood vervuild pvc toe te staan, zal er echter ook in de komende decennia lood aanwezig blijven in de productiecyclus van pvc.We staan voor een fundamentele keuze. Wat voor een circulaire economie willen we als Unie in de komende jaren vormgeven? Voor mij is het duidelijk dat dat er een moet worden die gebaseerd is op het gebruik van schone en duurzame materialen. Daar horen vervuilende zware metalen, waaronder lood in dit geval, niet bij.
2020/02/12
Declaration of the EU as an LGBTIQ Freedom Zone (B9-0166/2021, B9-0167/2021)

Ik veroordeel elke vorm van homohaat en discriminatie, intimidatie en geweld tegen leden van de LGBTIQ-gemeenschap en ben diep geschokt over de gruwelijke gebeurtenissen die vorige week het leven hebben gekost aan een Belgisch lid van die gemeenschap. Jezelf kunnen zijn is een vrijheid en een recht dat we in de hele Europese Unie moeten garanderen. En ik ondersteun elk initiatief dat bijdraagt aan gelijke rechten en het welzijn van LGBTIQ-personen.Daarom heb ik ook tegen amendement 5 en de overige amendementen van de ID-fractie gestemd. Een fractie en een partij die in haar alternatieve motie en de amendementen die ze op dit verslag heeft ingediend systematisch de rechten en de bescherming van leden van de LGBTIQ-gemeenschap aanvalt en wilt beknotten, krijgt van mij geen steun voor een amendement waarmee ze politiek voordeel tracht te trekken uit het tragische overlijden van een onschuldig lid van de LGBTIQ-gemeenschap.
2021/03/11
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

The climate crisis is urgent and demands us to act. Healthy forests are key to adapt to and mitigate the effects of climate change, but at the same time scientific research concludes that the state of our European forests is deteriorating and pressures from heat and fires are increasing.Primary woody biomass keeps our forests from drying up and provides a crucial habitat for flora and fauna (biodiversity). In addition, questions arise if primary woody mass is actually sustainable, as regrowth cannot follow the demand volumes.I do not support the inclusion of primary woody biomass to count for the renewable energy targets and voted in favour of amendments that delete primary woody biomass. To prevent an even worse political outcome, however, I supported the political compromise that is put forward together by the different political groups (including sustainability criteria & cascade methodology).
2022/09/14
Framework of measures for strengthening Europe’s net-zero technology products manufacturing ecosystem (Net Zero Industry Act) (A9-0343/2023 - Christian Ehler)

Een duurzame, competitieve industrie op Europese bodem is cruciaal voor het halen van onze energie- en klimaatdoelstellingen, kwalitatieve jobs en een florerende economie.Zonder eigen industrie vervullen we geen belangrijke rol in de globale duurzame transitie, zijn we een speelbal van derde landen en is onze welvaart afhankelijk van geopolitieke spanningen.Daarom juich ik het GDIP en de NZIA toe. Echter, snellere vergunningen, stimulerende voorwaarden en Europese en nationale fondsen moeten gericht zijn op de juiste technologieën. Deze fundamentele keuzes moeten door het beleid worden uitgezet.Het Commissievoorstel was een goede startbasis, met ruimte voor verbetering. Helaas werd deze verbetering in het Parlement niet bereikt. Integendeel.De lijst van technologieën, componenten en producten die de stempel “strategisch” en “net zero” kunnen krijgen, werd zodanig uitgebreid dat nu eigenlijk alles en tegelijk niets prioriteit krijgt.Bovendien ontbreken belangrijke randvoorwaarden. In het geval van CCS zijn die nochtans cruciaal, zodat CCS enkel ingezet wordt in sectoren waar uitstoot niet op andere manieren weggewerkt kan worden.Ook versterkingen van sociale en arbeidsvoorwaarden vonden geen steun. De bescherming van waardevol natuurgebied werd weggeveegd.Het ondersteunen en verder uitbouwen van ons industrieel landschap is prioritair. Maar dit moeten wel toekomstgerichte en duurzame technologieën zijn. Die balans was vandaag zoek.Daarom onthoud ik me op de eindstemming.
2023/11/21