BETA

194 Written explanations of Tamás DEUTSCH

Draft amending budget No 4/2019: reduction of commitment and payment appropriations in line with updated needs of expenditure and update of revenue (own resources) (A9-0012/2019 - John Howarth)

. – A Tanács elfogadta az Európai Bizottság tervezetét az Európai Unió 2019. évi pénzügyi évre vonatkozó, 4/2019. számú költségvetés-módosításáról. A Tanács álláspontja szerint a kötelezettségvállalási és kifizetési előirányzatok csökkentése a kiadásokra vonatkozó aktualizált előrejelzéseknek és a bevételek aktualizálásának megfelelően elfogadható.Az Európai Parlament jelentése módosította az Európai Bizottság tervezetét, megemelné többek között a migrációs kereteket is. Az Európai Parlament módosítása egyben azt is jelenti, hogy hosszú egyeztetések kezdődnek a Tanáccsal egy közös álláspont kialakítására.Tekintettel arra, hogy a magyar néppárti delegáció a magyar kormány álláspontjának megfelelően egyetért az Európai Bizottság eredeti tervezetével és nem támogatta annak megváltoztatását, szavazatommal elutasítottam az Európai Parlament jelentését.
2019/10/10
Adjustments to the amounts mobilised from the Flexibility Instrument for 2019 to be used for migration, refugee inflows and security threats (A9-0013/2019 - John Howarth)

. – A Tanács elfogadta az Európai Bizottság tervezetét az Európai Unió 2019. évi pénzügyi évre vonatkozó, 4/2019. számú költségvetés-módosításáról. A Tanács álláspontja szerint a kötelezettségvállalási és kifizetési előirányzatok csökkentése a kiadásokra vonatkozó aktualizált előrejelzéseknek és a bevételek aktualizálásának megfelelően elfogadható.Az Európai Parlament jelentése módosította az Európai Bizottság tervezetét, megemelné többek között a migrációs kereteket is. Az Európai Parlament módosítása egyben azt is jelenti, hogy hosszú egyeztetések kezdődnek a Tanáccsal egy közös álláspont kialakítására.A 4/2019. számú költségvetés-módosítás megváltoztatásával az Európai Parlament jelentése módosítja a Rugalmassági Eszközből a migráció, a menekültek beáramlása és a biztonsági fenyegetések céljára 2019-ben felhasználandó összegeket is.Tekintettel arra, hogy a magyar néppárti delegáció nem támogatja a migrációs keretek növelését, szavazatommal nem támogattam az Európai Parlament jelentésének elfogadását.
2019/10/10
Foreign electoral interference and disinformation in national and European democratic processes (B9-0108/2019, B9-0111/2019)

. – A világszinten egyre erősödő hibrid fenyegetések komoly biztonsági veszélyt jelentenek az EU valamennyi tagállamában, valamint az EU-s csatlakozásra készülő nyugat-balkáni államokban is. A mai napon napirendre tűzött, ebben a témában jegyzett EP-határozat azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió hatékony és részletes stratégiát dolgozzon ki a dezinformációval szembeni gyors és erőteljes fellépés érdekében. Magyarország fontosnak tekinti a hibrid fenyegetések elleni fellépést, valamint támogatja az EU-s szintű koordinációt. Tekintettel arra, hogy indokolt a koordinált fellépés a külföldi beavatkozási kísérletekkel szemben, igennel szavaztam a határozatra.Mindazonáltal, sajnálattal állapítom meg, hogy a szöveg hivatkozásaiban és hangsúlyaiban több helyen nem kiegyensúlyozott és egyoldalú, és csak bizonyos geopolitikai összefüggéseket említ. A határozat nem említi például azt a tényt, hogy bizonyos nemkormányzati szervezetek (NGO-k) a dezinformációban és az álhírek terjesztésében is szerepet vállalnak. Aggasztó, hogy a határozat csupán az nemkormányzati szervezetekkel való együttműködést szorgalmazza, figyelmen kívül hagyva ezen szervezeteknek az álhírek terjesztésében való felelősségét.
2019/10/10
Multiannual Financial Framework 2021-2027 and own resources: time to meet citizens' expectations (B9-0110/2019, B9-0112/2019, B9-0113/2019)

. – A 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv (MFF) javaslata jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené. Az EU költségvetéséhez kapcsolódó kondicionalitások tekintetében nem fogadhatjuk el semmilyen új elem bevezetését; sem az úgynevezett jogállamisággal, sem a migrációval, sem a szociális pillérrel kapcsolatban. A Bizottság által bevezetni kívánt új jogállamisági mechanizmus megkerüli a Szerződéses rendelkezéseket és duplikációt hoz létre a már meglévő eszközökkel. Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható ún. jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését.Sajnos az EU finn soros elnökségének előterjesztése sem tartalmaz elfogadható javulást ezeken a területeken Magyarország számára, sőt a költségvetés főösszegét tekintve még kevésbé ambiciózus, mint az Európai Bizottság. Az pedig kifejezetten felháborító, hogy a jelentősen visszavágott regionális és agrárforrásokokat még tovább csökkentené.Az Európai Parlament állásfoglalása jelentősen emelné a migrációra szánt forrásokat, valamint támogatja a jogállamiság és az uniós költségvetés kérdésének összekapcsolását.A fentiek miatt szavazatommal nem támogattam az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadását.
2019/10/10
Employment and social policies of the euro area (A9-0016/2019 - Yana Toom)

. – A jelentés az euróövezet foglalkoztatási és szociális politikájáról szól, mégis sürgeti egyes rendelkezések euróövezeten kívüli tagokra történő esetleges kiterjesztését is. Ezzel euróövezeten kívüli tagország képviselőjeként nem tudok egyetérteni.A jelentés szorgalmazza egy európai munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszer felállítását és a tartós munkanélküliség kezelésére szolgáló új pénzügyi eszközt kíván bevezetni az euróövezeti országokban. Ezek a rendelkezések idő előttiek (az EU több éves költségvetése jelenleg tárgyalás alatt van), nincsenek összhangban a biztosjelöltek által a meghallgatások során tett kijelentésekkel és félő, hogy kényszerpályára állítják az új Európai Bizottságot.Európai Parlamenti képviselőként felelősen kell dolgoznunk, ezt a jelentést azonban a fentiek miatt felelős képviselő nem támogathatta szavazatával. Így a végszavazáskor tartózkodtam.
2019/10/10
Implementation and financing of the EU general budget in 2020 in relation to the UK's withdrawal from the EU (A9-0018/2019 - Johan Van Overtveldt)

Míg általános az egyetértés abban, hogy az ügy legjobb kimenetele az Egyesült Királyságnak az Unióból való rendezett, a kilépési megállapodáson alapuló kilépése lenne, az Unió továbbra is felkészül minden lehetséges kimenetelre, többek között a megállapodás nélküli kilépésre is. Megállapodás nélküli kilépés esetén az Unió és az Egyesült Királyság közötti költségvetési kapcsolatokat a továbbiakban nem szabályoznák jogi rendelkezések. Ez jelentős bizonytalanságot és nehézségeket teremtene a 2019. és 2020. évi uniós költségvetések végrehajtása tekintetében, valamennyi egyesült királyságbeli kedvezményezett és egyes esetekben a többi tagállam kedvezményezettjei számára is.E javaslat arra irányul, hogy 2020-ig kiterjessze az Európai Parlament által 2019. április 17-én jóváhagyott (EU, Euratom) 2019/1197 rendelet szerinti, rendkívüli helyzetre szóló keretet. Ennek célja, hogy minimalizálja az uniós kiadási programok és egyéb intézkedések kedvezményezettjeit érintő legjelentősebb zavarokat a kilépés idején és 2020 végéig.Az Európai Parlament ajánlása egyetért a tanácsi rendelet tervezetével.A fentiek miatt szavazatommal támogattam az ajánlás elfogadását.
2019/10/22
General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

. – Óriási áttörés, hogy a néppárti frakció, majd a Költségvetési Bizottság után, most az EP plenáris ülése is elfogadta: több pénzre van szükség a regionális fejlesztési programok megvalósítására 2020-ban. Ez azért fontos, mert el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keret végén előállt „likviditási hiány” problémáját, és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére.A 2020-as év a jelenlegi többéves pénzügyi keret utolsó éve. Ezért is kell, hogy beszéljünk arról, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keretre irányuló javaslat. Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul jelentősen csökkentené a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is. Sajnos a finn elnökség előterjesztése sem tartalmaz elfogadható javulást ezeken a területeken Magyarország számára.Tekintettel arra, hogy az Európai Parlament plenáris ülése jelentős mértékben, 3 milliárd euróval emelné a kohéziós forrásokat 2020-ban, szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2019/10/23
Discharge 2017: European Asylum Support Office (EASO) (A9-0011/2019 - Petri Sarvamaa)

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága az Európai Számvevőszék éves jelentései alapján készíti el az egyes uniós intézmények zárszámadási jelentéseit. A mentesítési eljárás során a szakbizottság azt vizsgálja, hogy az egyes intézmények a lezárt pénzügyi évben szabályosan és hatékonyan működtek-e, volt-e bármilyen szabálytalanság a gazdálkodásukat, irányításukat érintően.Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2017-es működése kapcsán az Európai Számvevőszék több hiányosságot is feltárt, illetve az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálatot folytat. Az ügynökség a szakbizottsági meghallgatások során nem tudta megfelelően alátámasztani azt, hogy a problémákat megfelelően orvosolták volna.Ennek következtében a szakbizottság és az Európai Parlament plénuma is úgy döntött, hogy zárszámadás megadását az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal vonatkozásában elutasítja.
2019/10/23
Discharge 2017: EU general budget - European Council and Council (A9-0010/2019 - Isabel García Muñoz)

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága az Európai Számvevőszék éves jelentései alapján készíti el az egyes uniós intézmények zárszámadási jelentéseit. A mentesítési eljárás során a szakbizottság azt vizsgálja, hogy az egyes intézmények a lezárt pénzügyi évben szabályosan és hatékonyan működtek-e, volt-e bármilyen szabálytalanság a gazdálkodásukat, irányításukat érintően.Az Európai Tanács évek óta megtagadja az együttműködést az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságával, így a testület nem tudja lefolytatni a mentesítési eljárást, valamint nem tud bizonyosságot szerezni arról, hogy a Tanács gazdálkodása a 2017-es pénzügyi évre vonatkozóan rendben volt-e. Az Európai Tanács véleménye szerint az EP szakbizottságának nincs hatásköre az ellenőrzést lefolytatni.Ennek következtében a szakbizottság és az Európai Parlament plénuma is úgy döntött, hogy zárszámadás megadását az Európai Tanács vonatkozásában elutasítja.
2019/10/23
Objection pursuant to Rule 112: Assessment of the impact of plant protection products on honeybees (B9-0149/2019)

Az Európai Bizottság javaslattervezete egy hosszú egyeztetés után létrejött kompromisszum eredménye, amelynek az volt a célja, hogy uniós jogszabályokba foglalja az EFSA méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról szóló útmutatóját. Az útmutató tartalmazza, hogyan kellene bevizsgálni a növényvédő szereket ahhoz, hogy az alkalmazott növényvédő szerek ne veszélyeztessék a méheket. A növényvédő szerek csak abban az esetben maradhatnának a piacon, ha a vizsgálatokon megfelelnek.Az EFSA méhes útmutatója nem került elfogadásra a tagállamok által, mivel annak egyes pontjai kivitelezhetetlen követelményeket támasztanak, de az útmutató ezzel kapcsolatos revíziója már elkezdődött és reményeink szerint egy élhetőbb, gyakorlatiasabb és mindenki által elfogadhatóbb megoldást fog eredményezni. E felülvizsgálatba a tervek szerint a méhészek is bevonásra kerülnek. Addig pedig az Európai Bizottság javaslata szerint a méhes útmutató már alkalmazható pontjai kötelezően kerülnének alkalmazásra a növényvédőszer gyártók és a tagállami hatóságok által.Az Európai Parlament szakbizottsági állásfoglalása nem engedi tovább az Európai Bizottság javaslatát, így az állásfoglalás alapján az 5-6 évvel korábbi, idejétmúlt szempontok szerint történik majd az értékelés és a továbbiakban is fennmarad az eddigi bizonytalan helyzet. Erre tekintettel, szavazatommal nem tudtam támogatni a szakbizottsági állásfoglalást.
2019/10/23
Election of the Commission

. – A leköszönő Juncker-bizottság számos területen gyenge teljesítményt nyújtott, nem tudta megfékezni az illegális bevándorlást, miközben hagyta az Egyesült Királyságot elindulni az Európai Unióból való távozás felé. Ideje lezárni az elmúlt ötéves időszakot és egy új összetételű Európai Bizottsággal újrakezdeni a munkát. Az új Bizottsággal szembeni legfontosabb elvárásaim: állítsa meg a bevándorlást, a nemzetek Európáját támogassa, az uniós intézmények pedig ne a tagállamokkal szemben politizáljanak, továbbá védje meg a keresztény kultúrát. A fenti feltételek teljesülésének reményében megelőlegezett bizalommal támogattam szavazatommal az új, von der Leyen-féle Európai Bizottságot.
2019/11/27
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Greece (A9-0040/2019 - Eva Kaili)

. – A Bizottság javasolja az Európai Unió Szolidaritási Alapjának igénybevételét a 2019-ben Görögországban bekövetkezett súlyos időjárási jelenségekkel kapcsolatos pénzügyi támogatás nyújtása céljából. 2019 februárjában Kréta nyugati részét súlyosan sújtotta egy ciklon, amelyet rendkívül heves esőzések kísértek. Az ebből következő áradások és földcsuszamlások tragikus módon emberéleteket követeltek, falvakat zártak el a külvilágtól Réthimno és Chania térségében, továbbá jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában, különösen az úthálózatban, és tönkretették a mezőgazdasági termelést.Jelentős károk érték a töltéseket, a vízelvezető rendszereket, a villamosenergia-hálózatot és a magáningatlanokat is, amelyek főként pénzügyileg hátrányos helyzetű háztartások tulajdonában vannak. Az Európai Parlament emlékeztet arra, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapjának célja, hogy a szolidaritás kifejezéseként gyorsan és hatékonyan reagáljon a vészhelyzetekre; e tekintetben hangsúlyozza, hogy az alapon keresztül nyújtott pénzügyi támogatás végső felszabadításához kapcsolódó belső eljárások nem okozhatnak semmilyen késedelmet, mivel a természeti katasztrófák általában olyan jelentős károkat okoznak, amelyek súlyosan megzavarják az emberek mindennapi életét és a helyi gazdaságokat.Az EP hangsúlyozza, hogy sürgősen szükség van az Európai Unió Szolidaritási Alapján keresztüli pénzügyi támogatás elérhetővé tételére a 2019-ben természeti katasztrófa által sújtott valamennyi régió számára. A fentiek miatt szavazatommal támogattam az EP jelentés elfogadását.
2019/11/27
Mobilisation of the Flexibility Instrument to finance immediate budgetary measures to address the on-going challenges of migration, refugee inflows and security threats (A9-0039/2019 - Monika Hohlmeier)

. – A jelentés része annak a kompromisszumos csomagnak, amelynek köszönhetően a mai napon az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unió 2020-as, a jelenlegi többéves pénzügyi keretterv utolsó éves költségvetését. A Tanács és az Európai Parlament megállapodása értelmében 2020-ban a kötelezettségvállalási főösszeg 168,7 milliárd euró lesz, mely 1,5%-os növekedésnek felel meg 2019-hez képest, a kifizetési főösszeg pedig 153,6 milliárd euró lesz, amely 3,4%-os emelést jelent az idei évhez képest. A kohéziós politikára 2020-ban 58,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 50 milliárd euró kifizetést szán az EP és a Tanács.A Közös Agrárpolitikára és a Vidékfejlesztési Politikára 2020-ban 60 milliárd euró kötelezettségvállalás és 58 milliárd euró kifizetés áll majd rendelkezésre. Az EP és a Tanács egy közös nyilatkozatban elkötelezte magát, amennyiben szükséges, egy pótköltségvetés gyorsított eljárásban való elfogadásával mozgósítani fogják a többletforrásokat a regionális fejlesztési támogatásoknál, így a jövőre benyújtott tagállami számlák kifizetésére biztosan elegendő forrás áll majd rendelkezésre a költségvetésben. A fentiek miatt szavazatommal támogattam az EP jelentés elfogadását.
2019/11/27
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide for the payment of advances in the general budget of the Union for 2020 (A9-0036/2019 - Monika Hohlmeier)

. – A jelentés része annak a kompromisszumos csomagnak, amelynek köszönhetően a mai napon az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unió 2020-as, a jelenlegi többéves pénzügyi keretterv utolsó éves költségvetését. A Tanács és az Európai Parlament megállapodása értelmében 2020-ban a kötelezettségvállalási főösszeg 168,7 milliárd euró lesz, mely 1,5%-os növekedésnek felel meg 2019-hez képest, a kifizetési főösszeg pedig 153,6 milliárd euró lesz, amely 3,4%-os emelést jelent az idei évhez képest. A kohéziós politikára 2020-ban 58,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 50 milliárd euró kifizetést szán az EP és a Tanács.A Közös Agrárpolitikára és a Vidékfejlesztési Politikára 2020-ban 60 milliárd euró kötelezettségvállalás és 58 milliárd euró kifizetés áll majd rendelkezésre. Az EP és a Tanács egy közös nyilatkozatban elkötelezte magát, amennyiben szükséges, egy pótköltségvetés gyorsított eljárásban való elfogadásával mozgósítani fogják a többletforrásokat a regionális fejlesztési támogatásoknál, így a jövőre benyújtott tagállami számlák kifizetésére biztosan elegendő forrás áll majd rendelkezésre a költségvetésben. A fentiek miatt szavazatommal támogattam az EP jelentés elfogadását.
2019/11/27
2020 budgetary procedure: joint text (A9-0035/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

. – A jelentés része annak a kompromisszumos csomagnak, amelynek köszönhetően a mai napon az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unió 2020-as, a jelenlegi többéves pénzügyi keretterv utolsó éves költségvetését. A Tanács és az Európai Parlament megállapodása értelmében 2020-ban a kötelezettségvállalási főösszeg 168,7 milliárd euró lesz, mely 1,5%-os növekedésnek felel meg 2019-hez képest, a kifizetési főösszeg pedig 153,6 milliárd euró lesz, amely 3,4%-os emelést jelent az idei évhez képest. A kohéziós politikára 2020-ban 58,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 50 milliárd euró kifizetést szán az EP és a Tanács.A Közös Agrárpolitikára és a Vidékfejlesztési Politikára 2020-ban 60 milliárd euró kötelezettségvállalás és 58 milliárd euró kifizetés áll majd rendelkezésre. Az EP és a Tanács egy közös nyilatkozatban elkötelezte magát, amennyiben szükséges, egy pótköltségvetés gyorsított eljárásban való elfogadásával mozgósítani fogják a többletforrásokat a regionális fejlesztési támogatásoknál, így a jövőre benyújtott tagállami számlák kifizetésére biztosan elegendő forrás áll majd rendelkezésre a költségvetésben. A fentiek miatt szavazatommal támogattam az EP jelentés elfogadását.
2019/11/27
Climate and environmental emergency (RC-B9-0209/2019, B9-0209/2019, B9-0211/2019, B9-0212/2019, B9-0215/2019, B9-0216/2019, B9-0218/2019, B9-0220/2019)

. – A klímaváltozás valós folyamat, valós veszély. Ezért csupán fölösleges szójáték, hogy vészhelyzetről, vagy sürgősségről beszélünk, a lényeg a cselekvés. Szavak után tettekre van szükség a klímavédelemért. Az EP mai döntései a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően megteremtették az alapot és az Európai Unió kötelezettségét arra, hogy Brüsszel konkrét klímavédelmi intézkedésekre végre megfelelő uniós pénzügyi forrásokat biztosítson a tagállamoknak a kitűzött klímacélok eléréséhez, ezért szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/28
2019 UN Climate Change Conference (COP25) (B9-0174/2019)

. – Az EP döntései a magyar polgárok, különösen a jövő nemzedékek érdekeinek megfelelően megteremtik az alapot és az Európai Unió kötelezettségét arra, hogy Brüsszel konkrét klímavédelmi intézkedésekre végre megfelelő uniós pénzügyi forrásokat biztosítson a tagállamoknak a 2050-es klímacélok eléréséhez, ezért szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/28
2018 discharge: Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (A9-0030/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
2018 discharge: Clean Sky 2 Joint Undertaking (A9-0032/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Tiszta Égbolt közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy az ellenőrzések során bizonyosságot szerzett a 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapította, hogy a pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
2018 discharge: Bio-based Industries Joint Undertaking (A9-0034/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bioalapú Iparágak közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Insurance and Occupational Pensions Authority (A9-0042/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy a hatóság 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: ECSEL Joint Undertaking (A9-0045/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az ECSEL közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking (A9-0046/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezést megvalósító közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az intézet éves beszámolója megbízható. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: Shift2Rail Joint Undertaking (A9-0055/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Shift2Rail közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a közös vállalkozás éves beszámolója megbízható. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Environment Agency (A9-0064/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Környezetvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Agency for Railways (A9-0061/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vasúti Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Számvevőszék megállapította, hogy vizsgálatai során elegendő bizonyosságot szerzett arról, hogy a 2018-as pénzügyi évre vonatkozó, az ügynökség által benyújtott éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapját jelentő ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Maritime Safety Agency (A9-0066/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European GNSS Agency (A9-0067/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai GNSS Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy az ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (A9-0073/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Aviation Safety Agency (A9-0074/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Asylum Support Office (A9-0077/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2018-as pénzügyi évére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a Hivatal 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European Parliament (A9-0021/2020 - Maria Grapini)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Parlamentre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az ellenőrzés során a Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések 2018-ra vonatkozóan lényegében hibamentesek voltak. A 2018-as évre vonatkozó éves jelentésében a Számvevőszék nem emelt kifogást a Parlament 2018-as gazdálkodásával kapcsolatban. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - Court of Justice of the European Union (A9-0027/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bíróságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Kiemeli, hogy egyetlen hiányosságot sem azonosítottak a vizsgálat során. Az ellenőrzés keretében a Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések 2018-ra vonatkozóan lényegében hibamentesek voltak. A 2018-as évre vonatkozó éves jelentésében a Számvevőszék kifogást sem emelt a Bíróság 2018-as gazdálkodásával kapcsolatban. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European Ombudsman (A9-0028/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Ombudsmanra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája megállapította, hogy a kifizetések a 2018-as évre vonatkozóan lényeges hibáktól mentesek. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A9-0029/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Adatvédelmi Biztosra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - Court of Auditors (A9-0031/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Számvevőszékre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Megjegyzi a jelentés, hogy a Számvevőszék éves beszámolóját egy független könyvvizsgáló ellenőrzi, hogy ugyanazt az átláthatóságot és elszámoltathatóságot tudja alkalmazni, mint az ellenőrzött szervezetek esetében. A pénzügyi kimutatás valós képet mutat a Számvevőszék pénzügyi helyzetéről. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Agency for Safety and Health at Work (A9-0033/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolóját a Számvevőszék jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: Translation Centre for the Bodies of the European Union (A9-0035/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontja a 2018-as pénzügyi évre megbízható éves beszámolót nyújtott be és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem állapítottak meg. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European Council and Council (A9-0038/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Tanácsra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. 2018. évi éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája alapján megállapította, hogy a 2018-as pénzügyi évet illetően az intézmények és szervek igazgatási és egyéb kiadásokkal kapcsolatos kifizetései összességükben lényegi hibától mentesek voltak. A Tanács és a Parlament közötti együttműködés Tanács részéről történő elutasítása következtében a szakbizottság nem tudta lefolytatni a mentesítési eljárást. Így a szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásának elhalasztásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadásának elhalasztását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Agency for Network and Information Security (ENISA) (A9-0039/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék az általa lefolytatott vizsgálatok alapján kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Centre for the Development of Vocational Training (A9-0040/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Szakképzésfejlesztési Központra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Fisheries Control Agency (A9-0041/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Halászati Ellenőrző Hivatalra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European External Action Service (A9-0043/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Külügyi Szolgálatra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék kijelenti, hogy bizonyosságot szerzett a 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: SESAR Joint Undertaking (A9-0044/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a SESAR közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék a SESAR közös vállalkozás 2018-as pénzügyi évre vonatkozó beszámolóját megbízhatónak találta és az annak alapjául szolgáló pénzügyi műveleteket minden lényegi szempontból jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Training Foundation (A9-0047/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Képzési Alapítványra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: Eurojust (A9-0048/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy (A9-0049/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Fúziósenergia-fejlesztési és ITER Európai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson is a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: Agency for Support for BEREC (BEREC Office) (A9-0050/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék az általa lefolytatott vizsgálatok alapján kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (A9-0051/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért elnevezésű szervezetre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: Agency for the Cooperation of Energy Regulators (A9-0052/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Agency for the Operational Management of Large-Scale IT Systems in the Area of Freedom, Security and Justice (eu-LISA) (A9-0053/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Nagyméretű IT-rendszerek operatív irányítását végző Európai Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Institute of Innovation and Technology (A9-0054/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az intézet éves beszámolója megbízható, valamint elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot talált az ügyletek jogszerűségére és szabályszerűségére vonatkozóan. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: Euratom Supply Agency (A9-0056/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Euratom Ellátási Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: eighth, ninth, tenth and eleventh European Development Funds (A9-0057/2020 - Michèle Rivasi)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alapra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta a nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alap 2018-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. Bár a Számvevőszék a Fejlesztési Alap éves beszámolójának alapjául szolgáló műveleteket jogszerűnek és szabályosnak ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Institute for Gender Equality (A9-0058/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Intézet által a 2018-as pénzügyi évre benyújtott éves beszámoló megbízható és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Securities and Markets Authority (A9-0059/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Értékpapírpiaci Hatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Értékpapírpiaci Hatóság 2018-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Banking Authority (A9-0060/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bankhatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Bankhatóság 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek volta. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Agency for Law Enforcement Training (CEPOL) (A9-0062/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bűnüldözési Képzési Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a Bűnüldözési Képzési Ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Chemicals Agency (A9-0063/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vegyianyag Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Centre for Disease Prevention and Control (A9-0065/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2018-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A Számvevőszék megállapította, hogy az általa lefolytatott pénzügyi vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályosak voltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Food Safety Authority (A9-0068/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget – Commission and executive agencies (A9-0069/2020 - Monika Hohlmeier)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bizottság és végrehajtó ügynökségeire vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy a Bizottság és végrehajtó ügynökségeinek 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolói megbízhatóak, és az azok alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Agency for Fundamental Rights (A9-0070/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Alapjogi Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget – Committee of the Regions (A9-0071/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Régiók Bizottságára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy a Régiók Bizottságának 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Border and Coast Guard Agency (A9-0072/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Agency for Law Enforcement Cooperation (Europol) (A9-0075/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Europolra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta a Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége 2018-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: European Medicines Agency (A9-0076/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Gyógyszerügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Discharge 2018: General budget of the EU – European Economic and Social Committee (A9-0078/2020 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Gazdasági és Szociális Bizottságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája megállapította, hogy a kifizetések a 2018-as évre vonatkozóan lényeges hibáktól mentesek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal kapcsolatban azonban OLAF, illetve belga hatósági vizsgálatok vannak folyamatban, a szakbizottság továbbá nem szerzett bizonyosságot arról, hogy a már meglévő ajánlásokat az intézmény végrehajtotta-e, ezért a szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásának elhalasztásáról, a 2018-as számlák lezárásának egy későbbi időpontban történő lehetséges megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadásának elhalasztását támogattam.
2020/05/14
2018 discharge: Performance, financial management and control of EU agencies (A9-0079/2020 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2018-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2018. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az uniós ügynökségekre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését, melynek során azok teljesítményét, gazdálkodását és ellenőrzési rendszereit külön vizsgálták. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések 2018-ra vonatkozóan lényegében hibamentesek voltak. A 2018-as évre vonatkozó éves jelentésében a Számvevőszék nem emelt kifogást sem. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2018-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2020/05/14
Conference on the Future of Europe (B9-0170/2020, B9-0179/2020)

. – Az Európa Jövőjéről szóló Konferencia megindítása a jelenlegi járványhelyzet, valamint az utóbbi évtized krízisei miatt időszerűvé vált. Egyetértek azzal , hogy megoldást kell nyújtani az Európa előtt álló kihívásokra, valamint a Konferenciának nyílt fórumot kell biztosítania a különböző résztvevők közötti vita számára anélkül, hogy azt bárki kisajátítaná.Az Európai Unió megreformálására azért van szükség, hogy olyan problémák orvoslására fordíthassa erejét, amellyel az európai népek és nemzetek javát szolgálja. Európa államainak ellenállóbbá válniuk. Az állásfoglalás azonban hangsúlyozza kellően, hogy a tagállamok a szerződések urai. A nemzeti parlamentek részvétele nélkül nem remélhető sikeres Konferencia. A nemzeti parlamentek ugyanis a népszuverenitás hordozói, a Konferencia során pedig elengedhetetlen az európai népek véleményének megjelenítése.A bevezető rendelkezések B. pontjában szereplő, az „az alapvető jogok és a jogállamiság ellen jelenleg intézett támadások jobb kezelési módot igényelnek a Konferencia részéről” résszel nem értettem egyet. Ez az általános jellegű megfogalmazás olyan alaptalan és ideológiai tartalmú politikai támadások előtt nyithat teret, amelyek csökkentik az európai integrációba vetett bizalmat. A jogállamiság elvének megvalósulása nem lehet politikai és ideológiai viták tárgya. Az erre a részre vonatkozó részenkénti szavazatommal az idézett mondatrészt törölni javasoltam a szövegből.Mindazonáltal a reformfolyamat jelentőségére és időzítésére tekintettel szavazatommal támogattam az állásfoglalás elfogadását.
2020/06/18
EU disability strategy post 2020 (B9-0123/2020)

. – Szavazatommal támogattam az állásfoglalást.100 millió fogyatékossággal élő személy van az Európai Unióban, azonban még mindig vannak olyan jogszabályok, amelyek egyáltalán nem hivatkoznak a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményre és az akadálymentességre, pedig utóbbi az önálló életvitel és részvétel egyik előfeltétele.Az EU a CRPD részes feleként köteles biztosítani a fogyatékossággal élő személyeknek és képviseleti szervezeteiknek a jogszabályok és politikák kialakításába és végrehajtásába való szoros bevonását és aktív részvételét, tiszteletben tartva a fogyatékosság különféle koncepcióit.Az Európai Parlament elismeri a CRPD végrehajtása terén a 2010–2020 közötti európai fogyatékosságügyi stratégia révén elért előrehaladást és felkéri az Európai Bizottságot, hogy az elért eredményekre építve fokozza a fogyatékossággal élő személyek jogai iránti elkötelezettségét egy 2020 utáni ambiciózus európai fogyatékosságügyi stratégiával.Egyetértek azzal, hogy nagyon fontos az akadálymentesség holisztikus fogalommeghatározása és alkalmazása. Az uniós alapoknak a befogadó, akadálymentes környezet, szolgáltatások, gyakorlatok és eszközök előmozdítására kell irányulniuk, a mindenki számára történő tervezés elvét követve.A tervezet L pontjának szóhasználata sajnos nem egyezett meg az ENSZ CRPD Egyezmény szóhasználatával: a "fogyatékos" szót kívánta használni, amely nem az emberre, hanem a többséghez képest eltérésére, fogyatékosságára utal. Nekünk a személyre kell koncentrálnunk, az emberre és nem a fogyatékosságára, ezért a „fogyatékossággal élő személy” kifejezést támogatom.
2020/06/18
Eastern Partnership in the run-up to the June 2020 Summit (A9-0112/2020 - Petras Auštrevičius)

. – A keleti partnerség kiemelten fontos az Európai Uniónak. Ezért érdemi lépéseket kell tennie az EU-nak, hogy fenntartsa a keleti partnerségben érintett hat ország európai integrációs reformok iránti elkötelezettségét, ambiciózus ütemét, ösztönözze a demokrácia erősítését, a jogállamiság, az alapvető emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását, a nemzetközi normákkal és joganyaggal összhangban.A jelentés szövegébe a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó javaslatainkat is befogadták, amelyek arra szólítják fel a keleti partnerországokat, hogy a választási jogszabályaik módosítása során teremtsenek egyenlő lehetőségeket valamennyi etnikai és nemzeti kisebbség képviseletére, továbbá biztosítsák az anyanyelven való tájékoztatáshoz és véleménynyilvánításhoz való jogokat, lépjenek fel az etnikai és nyelvi alapú gyűlöletbeszéd és megkülönböztetés minden formája ellen, és az etnikai és nemzeti kisebbségeket célzó álhírek és félretájékoztatás ellen. Ez kiemelten fontos a kárpátaljai magyarok szempontjából, hogy Ukrajna a reformfolyamatok végrehajtása során ne szűkítse a nemzeti kisebbségek, így a magyar közösség megszerzett jogait, egyenlő lehetőségeket biztosítson számukra a nyelvhasználat, érdekképviselet terén. Bár a jelentés bizonyos részeivel nem értek egyet, a fent nevezett okok miatt szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2020/06/19
Western Balkans, following the 2020 summit (A9-0091/2020 - Tonino Picula)

. – A FIDESZ népparti delegáció tagjaként szavazatommal támogattam a Nyugat-Balkán térségével foglalkozó parlamenti állásfoglalás elfogadását, hiszen az világosan kiáll a Nyugat-Balkán térsége mellett, megerősítve az uniós perspektívát számukra, méltatja Várhelyi Olivér bővítési biztos kitartó munkájának hozzáadott értékét, valamint értékeli a nyugat-balkáni országok lényeges, pozitív hozzájárulását az Európai Unió külső határainak védelméhez.
2020/06/19
Tourism and transport in 2020 and beyond (RC-B9-0166/2020, B9-0166/2020, B9-0175/2020, B9-0177/2020, B9-0178/2020, B9-0180/2020, B9-0182/2020, B9-0184/2020)

. – Az idegenenforgalmi és vendéglátóiipari szektor az egyik legsúlyosabban sújtott gazdasági ágazat a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság miatt, aminek következtében több millió munkahely került veszélybe Európa szerte. Az Európai Parlament határozatot fogadott el a turizmus és az utazás jövőjével kapcsolatban. A határozat tartalmazott olyan elemeket, amelyekkel nem tudtam egyetérteni, ezért azok ellen szavaztam. Ilyenek az Uniós szintű mechanizmus a határzár be-, és kivezetésére, mivel e kérdésben a döntés minden esetben tagállami hatáskör kell, hogy maradjon. Továbbá az uniós szintű keret a munkavállalókat illetően, illetve uniós szintű turisztikai jótállási alap, mivel e kérdések uniós szintű szabályozására az alapító szerződések nem látnak elő jogalapot.Viszont, mivel a turizmus újraindítása Magyarország számára elsőbbséget élvező kérdés és a határozat tartalmazott számos pozitív elemet is, a végszavazásnál támogattam a határozat elfogadását.
2020/06/19
The Anti-racism protests following the death of George Floyd (B9-0194/2020, B9-0195/2020, B9-0196/2020, B9-0197/2020)

. – Sajnálatos módon, a határozat a téves baloldali-liberális narratívára és az események hibás értelmezésére épül. Kiindulópontja, hogy rasszistának és elnyomónak bélyegezi a teljes fehér társadalmat, és ezt a téves alapvetést ürügyként használja ahhoz, hogy erőszakos, és közös múltunkat meghazudtoló cselekményeket legitimáljon.Meggyőződésem, hogy a rasszizmus minden formája ellen fel kell lépni, amit oktatással, kultúrával, a múlt közös feldolgozásával lehet elérni. Ugyanakkor elítélem azt az erőszakos és szélsőséges baloldali mozgalmat és világnézetet, amely a sajnálatos amerikai esetet ürügyként használva próbálja legitimálni a vandalizmust, boltok kifosztását szobrok ledöntését és a biztonságunkról gondoskodó rendfenntartó erők megtámadását.Az amerikai és egyes európai városokban zajló erőszakos események veszélyt jelentenek a demokratikus rendszereinkre, és további társadalmi feszültségeket szítanak. A történelem leegyszerűsítésére és a közös múlt átírására tett kísérlet, amelyet szobordöntések és rongálások révén kívánnak elérni a szélsőséges baloldali mozgalmak, a kommunista időket idézi. E cselekmények legitimálása és egy téves narratívával való alátámasztása súlyos felelőtlenség.A határozatot a fentiek miatt szavazatommal nem tudtam támogatni.
2020/06/19
European protection of cross-border and seasonal workers in the context of the COVID-19 crisis (B9-0172/2020)

. – A határt átlépő munkavállaló és idénymunkás nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban és a vírus terjedésének megfékezésére és megelőzésére irányuló tagállami intézkedések – különösen a határlezárások, az ideiglenes korlátozások és a belső határellenőrzések – egyaránt súlyosan érintették őket. Fontos olyan intézkedéseket hozni, amelyek egészségük és biztonságuk védelmét szolgálják utazásuk során. Küzdeni kell az idénymunkásokról és a határt átlépő munkavállalókról alkotott negatív kép ellen is. Másrészt a munkáltatóknak is szükségük van egyértelmű szabályokra, a tagállamoknak pedig fel kell készülniük a Covid19 esetleges jövőbeli hullámaira. Ehhez szükség van arra is, hogy az Európai Bizottság iránymutatásokkal és megbízható adatokkal segítse a tagállamokat. Az erre irányuló javaslatokat messzemenően támogatjuk.Ugyanakkor az állásfoglalás sajnálatos módon a határt átlépő és idénymunkások közé belekeverte a fogalmilag ide nem illő migráns munkavállalókat. A lehető leghatározottabban elutasítom, hogy a biztonságos, rendezett és szabályos migrációra vonatkozó 2018. évi globális megállapodásra legyen bármilyen hivatkozás, különösen annak 5. és 22. célkitűzésére. Mivel az álláfoglalás célcsoportjának helyzetének javítása a fontos, ezért tartózkodtam a végszavazás során.
2020/06/19
Draft Council decision on the system of own resources of the European Union (A9-0146/2020 - José Manuel Fernandes, Valerie Hayer)

. – A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja már a júliusi EP állásfoglalást követően jelezte: az európai polgárok százmillióinak érdekeivel ellentétes, ezért elfogadhatatlan az EP többségének álláspontja, amely élesen támadja, elutasítja az Európai Tanácsban született történelmi költségvetési megállapodást. Valamennyi európai országot elérte a járvány második hulláma, így még fontosabb a hét éves keretköltségvetés és a helyreállítási alap lehető leggyorsabb elfogadása. Az EP többsége a közös európai érdekekkel ellentétesen nem támogatja a tanácsi megállapodást, sőt, felelőtlen módon megtámadta azt. Ez a támadás az új koronavírus-járvány okozta szociális és gazdasági válság közös uniós kezelésében eredményez helyrehozhatatlan késedelmet.Ennek a súlyosan felelőtlen parlamenti eljárásnak újabb állomása: az EP többsége olyan uniós bevételek bevezetését támasztotta feltételül, amelyek a tagállamok döntő többségének álláspontjával élesen szembemenve felváltanák a jelenlegi, nagyobb részt a tagállamok gazdasági fejlettségétől függő befizetéseken alapuló rendszert. A legtöbb ilyen új, ún. saját forrás javaslat a szegényebb tagállamoktól vonna el több forrást a gazdagok javára. Az EP többsége megint az öncélú politikai nyomásgyakorlás eszközéhez nyúl, egy olyan, mindenki számára kötelező menetrendet szeretne az új bevételek bevezetésére, amely nélkül nem fogadja el az állam- és kormányfők történelmi döntését.A fentiek miatt szavazatommal csak a Tanács álláspontjának elfogadását támogattam!
2020/09/16
Draft amending budget no 8: Increase of payment appropriations for the Emergency Support Instrument to finance the COVID-19 vaccines strategy and for the impact of the Corona Response Investment Initiative Plus (C9-0290/2020 - Monika Hohlmeier)

. – A 2020-as költségvetési év 8. számú pótköltségvetésének célja, hogy 6,2 milliárd euró kifizetést mozgósítson a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében Covid19 vakcina gyártásra (1,1 milliárd euró), illetve a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés (Corona Response Investment Initiative Plus, CRII+) keretében módosított kohéziós programok végrehajtásának többletforrás-igényére (5,1 milliárd euró). Májusban döntött az Európai Parlament és a Tanács, hogy a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés keretében a kohéziós programoknál a még le nem kötött kötelezettségvállalások előrehozhatók, illetve átcsoportosíthatók. A 8. számú pótköltségvetés most ehhez biztosít forrást, azaz a tagállamok előrehozott/átcsoportosított kötelezettségvállalásainak szintén előrehozott kifizetését jelenti.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a 8. számú pótköltségvetés elfogadását.
2020/09/17
Council regulation laying down the multiannual financial framework for the years 2021 to 2027 (A9-0260/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar együttműködés, és győzelmet aratott egész Európa. Az Európai Tanács múlt heti csúcsértekezletén született megállapodás, és a keretköltségvetést megerősítő európai parlamenti döntésnek köszönhetően Magyarország megvédte a magyaroknak járó európai uniós pénzügyi forrásokat. A megállapodás emellett megerősítette azt is, hogy semmilyen politikai feltételt nem lehet fűzni a magyaroknak uniós szerződések alapján járó finanszírozás kiosztásához és felhasználásához.A megállapodással megvédtük Magyarország szuverenitását. Jogát arra, hogy minden olyan kérdésben, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, saját maga dönthessen. Nem lehet egyetlen egy olyan ideológiai, vagy politikai kérdés sem, amiben bárki ránk erőltetheti az akaratát. Saját sorsunkról magunk dönthetünk. A bevándorlás kérdésében, hogy kikkel akarunk együtt élni, vagy akár a családügyre vonatkozó jogi szabályozást illetően.A megállapodással Magyarország megvédte a magyarok becsületét is, ugyanis nem lehet semmilyen új jogi norma alapján vádaskodni minden alap nélkül. Nem lehet, hogy a baloldal által megfogalmazott politikai vádaskodás visszaköszönjön az uniós intézményekben. A magyarországi baloldal a költségvetési tárgyalások folyamán minden energiáját mozgósítva azon dolgozott, miként tud ártani Magyarországnak. Azon dolgozott, hogy elvegye, csökkentse a támogatásokat, hogy Magyarország kárán önmaga számára politikai előnyt szerezzen a 2022-es magyar parlamenti választásokat megelőzően. A magyarországi baloldal próbálkozása sikertelen volt.A fentiek alapján támogattam a többéves pénzügyi keretterv elfogadását.
2020/12/16
Interinstitutional Agreement on budgetary discipline, on cooperation in budgetary matters and on sound financial management, as well as on new own resources, including a roadmap towards the introduction of new own resources (A9-0261/2020 - Esteban González Pons)

Győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar együttműködés, és győzelmet aratott egész Európa. Az Európai Tanács múlt heti csúcsértekezletén született megállapodás, és a keretköltségvetést megerősítő európai parlamenti döntésnek köszönhetően Magyarország megvédte a magyaroknak járó európai uniós pénzügyi forrásokat. A megállapodás emellett megerősítette azt is, hogy semmilyen politikai feltételt nem lehet fűzni a magyaroknak uniós szerződések alapján járó finanszírozás kiosztásához és felhasználásához.A megállapodással megvédtük Magyarország szuverenitását. Jogát arra, hogy minden olyan kérdésben, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, saját maga dönthessen. Nem lehet egyetlen egy olyan ideológiai, vagy politikai kérdés sem, amiben bárki ránk erőltetheti az akaratát. Saját sorsunkról magunk dönthetünk. A bevándorlás kérdésében, hogy kikkel akarunk együtt élni, vagy akár a családügyre vonatkozó jogi szabályozást illetően.A megállapodással Magyarország megvédte a magyarok becsületét is, ugyanis nem lehet semmilyen új jogi norma alapján vádaskodni minden alap nélkül. Nem lehet, hogy a baloldal által megfogalmazott politikai vádaskodás visszaköszönjön az uniós intézményekben. A magyarországi baloldal a költségvetési tárgyalások folyamán minden energiáját mozgósítva azon dolgozott, miként tud ártani Magyarországnak. Azon dolgozott, hogy elvegye, csökkentse a támogatásokat, hogy Magyarország kárán önmaga számára politikai előnyt szerezzen a 2022-es magyar parlamenti választásokat megelőzően. A magyarországi baloldal próbálkozása sikertelen volt.A fentiek alapján támogattam a többéves költségvetéshez kapcsolódó Intézményközi Megállapodás elfogadását.
2020/12/16
Rules and general principles concerning mechanisms for control by Member States of the Commission’s exercise of implementing powers (A9-0187/2020 - József Szájer)

Az Európai Bizottság 2017. február 14-én javaslatot nyújtott be az EU komitológiai rendszerének reformjáról, melynek célja, hogy egyes erősen vitatott szakpolitikai területeken fokozza az uniós jog végrehajtásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A cél a tanácsi „tartózkodás” és azon helyzetek számának csökkentése, amikor a Tanács nem tud állást foglalni, és a Bizottság a tagállamoktól kapott egyértelmű felhatalmazás nélkül köteles eljárni. Ennek elérését a jelentéstevő elsősorban a fokozott átláthatóság és elszámoltathatóság proaktív megvalósítása által kívánta megvalósítani, egyúttal célként kitűzve az európai polgárok uniós intézmények folyamataiba és különösen a komitológiai eljárásba vetett bizalmának növelését.A környezetvédelem, valamint más alapvető kérdések – például az egészségügy és az élelmiszer-biztonság – olyan kulcsfontosságú területek, ahol a tagállamoknak politikailag elszámoltathatónak kell lenniük, és átlátható módon kell fellépniük annak érdekében, hogy a polgárok ne csak döntéseikről értesüljenek, hanem azok mögöttes okairól is, e cél tehát mindenképpen támogatandó. A jelentés szakbizottsági eljárása során azonban olyan intézkedések is a javaslat részévé váltak, amelyek aránytalanok és az intézményközi eljárások gördülékeny lefolytatását veszélyeztetik. Figyelemmel arra, hogy az uniós intézmények célja többek között az Unió politikái és intézkedései egységességének, eredményességének és folyamatosságának a biztosítása, a fenti, a jelentéstevő által sem támogatott javaslatokra tekintettel a tartózkodás mellett döntöttem a szavazás során.
2020/12/17
European Citizens' Initiative - Minority Safepack (B9-0403/2020, B9-0405/2020)

Állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) támogatásáról biztosítja a „Minority SafePack (MSP) – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” európai polgári kezdeményezést. Az EP szerint az Uniónak ösztönöznie kell a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét biztosító tagállami intézkedéseket; felszólítja a Bizottságot, hogy dolgozza ki a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére vonatkozó uniós szabályok közös keretét; felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, tartsák tiszteletben a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, és biztosítsák e jogok teljes körű érvényesítését. Az állásfoglalás elismeri, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme a tagállami hatóságok elsődleges felelőssége, de rámutat, az Unióra jelentős feladat hárul, hogy támogassa a tagállamokat ennek a felelősségnek a gyakorlásában. Az indítvány leszögezi: minden egyes európai uniós polgárnak lehetősége kell legyen arra, hogy saját nyelvén élvezhesse a kultúrát. Továbbá hangsúlyozza, hogy az oktatás a kisebbségi nyelvek újjáélesztésének és megőrzésének fő eszköze.Magyarország 2004-es csatlakozása óta az őshonos kisebbségek védelme nem valósult meg uniós szinten, ezért az MSP ügye kiemelten fontos magyar ügy. A több mint 1,2 millió állampolgár által aláírt kezdeményezést komolyan kell vennie végre az Európai Bizottságnak, ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának tagjaként szavazatommal támogattam az állásfoglalás elfogadását.
2020/12/17
A strong social Europe for Just Transitions (A9-0233/2020 - Dennis Radtke, Agnes Jongerius)

A jelentés eredeti célja az lett volna, hogy a következő évtizedre nézve hangsúlyozza az európai munkaerőpiac, a régiók, ágazatok és munkavállalók előtt álló kihívásokat és ismertesse a legfontosabb kezdeményezéseket. Ehhez képest egy alapvető szociális menetrend elfogadását szorgalmazza a jövő évi portói szociális csúcstalálkozón, megelőlegezve annak tartalmát.A jelentés szövege a néppárti irányvonallal nagyon erősen szembemegy (számos új jogszabály megalkotását követeli vagy a meglévők felülvizsgálatát [uniós versenyjog, közbeszerzés, egészségvédelmi és biztonsági keretirányelv stb.], nagyon erős felhívást tartalmaz a kollektív tárgyalások megerősítésére, felhív arra, hogy az EU-ban minden személyt minimáljövedelemben kell részesíteni), ami súlyosan veszélyezteti a néppárt kereszténydemokrata gyökereken álló, az igazságos és szociális Európáért kiálló szakpolitikáját. Ez az erőteljes balra sodródás, a szubszidiaritás elvét és az európai gazdaság gerincét adó kkv-szektor érdekeit figyelmen kívül hagyó szakpolitika nem elfogadható számomra.Nehezményezem, hogy az INI jelentés fontossága ellenére túlságosan kevés egyeztetési lehetőség volt a szöveg megfogalmazása közben. A jelentés nemcsak szociális- és foglalkoztatáspolitikát érint, ezért más szakterületeken dolgozó képviselőket is be kellett volna vonni a végső álláspont kialakításáért. Nehezményezem, hogy nem voltak kulcsszavazások, mert ezek nélkül a néppárt nem tud megfelelően fellépni a saját irányvonala megtartása érdekében.
2020/12/17
Sustainable corporate governance (A9-0240/2020 - Pascal Durand)

A jelentés célja a fenntarthatósági megközelítés érvényre juttatása, amely azt jelenti, hogy a vállalatok kellően figyelembe veszik az általános társadalmi és környezetvédelmi szempontokat és kezelik a tevékenységeikből eredő legsürgetőbb kockázatokat.Míg e cél, továbbá a pénzügyi és gazdasági tevékenységek átláthatóságának és hosszú távú szemléletének előmozdítása kifejezetten támogatandó, szem előtt kell tartani az európai vállalatok versenyképességének fenntartására és növelésére irányuló törekvéseinket, az új intézkedéseket e prioritásokkal összhangban kell megalkotni. A jelentés az arányos intézkedések körén túlterjedve olyan javaslatokat tartalmaz, melyek súlyosan sértik a gazdasági társaságok működésére vonatkozó uniós elveket, a kis- és középvállalatokra nézve különösen nagy terhet jelentő előírásokat kíván bevezetni a vállalati döntéshozatali folyamatra nézve és egyéb, az eredeti célon túlmutató módon kívánja kiterjeszteni a vezető tisztségviselők felelősségét.A fentiekre tekintettel szavazatommal nem támogattam a jelentés elfogadását.
2020/12/17
Council Recommendation on vocational education and training (VET) for sustainable competitiveness, social fairness and resilience (B9-0400/2020)

Az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalása a fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és rezilienciát célzó szakképzésről rendkívül ambiciózus. Az állásfoglalás olyan célokat, feladatokat fogalmaz meg uniós és tagállami szinten, ami alapvetően összeegyeztethető a 2019. márciusban a magyar Kormány által elfogadott, a szakképzés és felnőttképzés középtávú szakmapolitikai fejlesztési irányait kijelölő Szakképzés 4.0 Stratégiában foglaltakkal. Így például a digitalizáció elősegítése, az infrastruktúrafejlesztés, az egész életen át tartó tanulási megközelítés, a pedagógusok kiemelt támogatása, vagy a vállalati szféra és a szakképző intézmények közötti kapcsolat erősítésének előtérbe helyezése is prioritásként szerepel a dokumentumban.A szakképzés elősegítheti a diákok és a munkavállalók szakmai fejlődését, a vállalati teljesítményt, a versenyképességet, a kutatást és az innovációt, és az a sikeres foglalkoztatási és szociálpolitika központi eleme.Az állásfoglalás mindazonáltal túlmutat a szakképzésen, a megfogalmazott célok, feladatok tekintetében foglalkoztatáspolitikai, ifjúságpolitikai és felsőoktatási relevanciával is bír. Hosszabb távon a tervezetben foglaltak megvalósítása uniós és nemzeti szinten is csak az érintett szakterületekkel közösen képzelhető el. Egyedüli problémás pont az az új „EU Gender Stratégiára” vonatkozó hivatkozás (43. bekezdés), amely nem elfogadható számomra, mivel annak „gender” definíciója az Isztambuli Egyezményen alapszik, amelyet Magyarország nem támogatott.A fentiekkel összhangban a végszavazásnál tartózkodtam az állásfoglalás elfogadásakor.
2020/12/17
Union action for the European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033 (A9-0201/2020 - Željana Zovko)

Az „Európa kulturális fővárosai” (EKF) fellépésre a 2020-2033 között odaítélt címek tekintetében a 445/2014/EU határozat az irányadó. Üdvözlöm a Bizottság javaslatát az EKF határozat módosítására vonatkozóan. Az előterjesztett módosítások szükségesek és alkalmasak a járványhelyzet következtében a 2020-as, 2021-es EKF-ek esetében felmerült különleges helyzet kezelésére. A határozatmódosítás szerint a 2020. évi EKF rendezvényeket jövő év április 30-ig meg lehet tartani (Rijeka és Galway), valamint a jövő évi rendezvényeket a 2022-es évre halasztották. Abban az évben Litvánia, Luxemburg és egy tagjelölt ország kap lehetőséget a cím viselésére. 2023-ban pedig Magyarország mellett (Veszprém-Balaton), Románia és Görögország kulturális fővárosai szervezhetik meg rendezvényeiket az „Európa kulturális fővárosai” keretében.
2020/12/17
The need for a dedicated Council configuration on gender equality (B9-0402/2020, B9-0404/2020)

As the EU, we will only exploit our full potential if we can ensure that both women and men are fully integrated in all spheres of our society and that they can contribute with all of their talent and diversity. Innovation and progress happens when women and men are able to cease all the opportunities they are offered without having to choose between professional life and personal life, without the fear of discrimination or violence, without being afraid of being paid less. We cannot afford to leave 50% of Europe’s potential behind. The European Council, the European Commission and the European Parliament authorities and administrations decide on the best way to work – whether it is through gender equality focal points, formal or informal gatherings of Ministers or equality taskforces of Commissioners. Further, it is for Member States to elaborate and implement the measures they see fit in order to improve their citizens’ well—being and quality of life. We must keep to Europe the fields where it has the most added value and to Member States all their historic competences, which will ensure and preserve the citizens’ best interests.
2020/12/17
Amendments to the Rules of Procedure in order to ensure the functioning of Parliament in extraordinary circumstances (A9-0194/2020 - Gabriele Bischoff)

Az Európai Parlament járványhelyzeti működése jogszerűségi és jogállamisági aggályokat vet fel. A Ház tagjai, képviselőtársaim számos alkalommal rámutattak arra, hogy az Eljárási Szabályzat nem teszi lehetővé azt a távszavazási módot, amelyet az Európai Parlament az utóbbi tíz hónapban alkalmazott, ezek valójában megfelelő jogalap nélkül kerültek lebonyolításra.Ez az eljárásmód nincs összhangban a jogállamiság elvével. Az Alkotmányügyi Bizottságban delegációm módosító javaslatot tett arra, hogy az Eljárási Szabályzat módosítási javaslatait utaljuk az Európai Bíróság elé normakontrollra, ezzel megbizonyosodva a házszabálymódosítás jogszerűségéről. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szuverenitás hordozói a tagállamok, ők fogadták el a Szerződéseket, így az Európai Parlamentnek nem kellene olyan döntést hozni, amely a tagállamok szerződéskötéskori feltehető akaratával ellentétes.Ennek ellenére a Bischoff-jelentést pontosan ugyanazzal az eljárással fogadta el az Európai Parlament, mint amelynek jogszerűségi hibáit a jelentés ki akarja küszöbölni. Ez az eljárás komoly érvényességi problémákat vet fel, valamint tartalmi fenntartásokra is ad okot, hiszen a jelentésben az Európai Parlament elnöke széleskörű jogosítványokat kap rendkívüli körülmények között.Ahogyan a római jogi jogelv is helyesen megállapította: Iniuria non excusat iniuriam. Jogszerűtlenség nem tehető jóvá újabb jogszerűtlenséggel.
2020/12/17
Deliberations of the Committee on Petitions 2019 (A9-0230/2020 - Kosma Złotowski)

A jelentés a Petíciós Bizottság (PETI) 2019-es tevékenységeit foglalja össze és részletezi. A PETI 2019-ben több mint 1350 állampolgári petíciót kapott, ami 12%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A petíciók benyújtói a környezetvédelmi kérdéseket, az alapvető jogokat, a közlekedést, az egészségügyet és a belső piaccal kapcsolatos ügyeket tartották a legaggályosabbnak 2019-ben. Az alkotmányos ügyek szintén hangsúlyos szerepet kaptak, elsősorban az európai választások és az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt.A jelentés szövege felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény keretében a Petíciós Bizottság EU-n belüli sajátos szerepére, a petíciók Európai Bizottság általi gyors kezelésének fontosságára, és hangsúlyozza a megerősített együttműködés szükségességét a Parlament más bizottságaival. A jelentésben a képviselők egy olyan mechanizmus kidolgozását kérik, amely lehetővé teszi a Petíciós Bizottság közvetlen bevonását a jogalkotási folyamatba, és felkérik a Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogalkotási javaslatot az Európai Parlament által támogatott minden sikeres Európai Polgári Kezdeményezés (ECI) alapján. Tekintettel a jelentés pozitív, a magyar emberek érdekeit tükröző és támogató aspektusaira, szavazatommal támogattam a jelentést.
2020/12/17
2019 Discharge: EU general budget - Commission and executive agencies (A9-0117/2021 - Joachim Kuhs)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési El-lenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bizottságra és a végrehajtó ügynökségekre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság legfontosabb feladata az uniós költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni, biztosítani. Az Európai Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy a Bizottság és végrehajtó ügynökségek 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolói megbízhatóak, és az azok alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és szabálytalanságokat, nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak a számvevőszéki és a szakbizottsági ellenőrzés során sem. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es európai bizottsági és végrehajtó ügynökségi számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Parliament (A9-0044/2021 - Petri Sarvamaa)

. – Az Európai Számvevőszék a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési El-lenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Parlamentre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az ellenőrzés során a Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések a 2019-es évre vonatkozóan lényegesen hibamentesek voltak. A Számvevőszék nem emelt kifogást a Parlament 2019-es gazdálkodásával kapcsolatban. A zár-számadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - Council and European Council (A9-0056/2021 - Pascal Durand)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Tanácsra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A 2019. évi éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája alapján megállapította, hogy a 2019. pénzügyi évet illetően az intézmények és szervek igazgatási és egyéb kiadásokkal kapcsolatos kifizetései összességükben lényegi hibától mentesek voltak. A Tanács és a Parlament közötti zárszámadási együttműködés Tanács részéről történő elutasítása miatt a szakbizottság nem tudta lefolytatni a mentesítési eljárást. Így a szakbizottság a mentesítés megadásának elhalasztásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadásának elhalasztását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget – Court of Justice of the European Union (A9-0064/2021 - Ramona Strugariu)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bíróságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A jelentés kiemeli, hogy egyetlen hiányosságot sem azonosítottak a vizsgálat során. Az ellenőrzés keretében a Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések 2019-re vonatkozóan lényegében hibától mentesek voltak. A 2019-es évre vonatkozó éves jelentésében a Számvevőszék semmilyen kifogást nem emelt a Bíróság 2019-es gazdálkodásával kapcsolatban. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - Court of Auditors (A9-0059/2021 - Martina Dlabajová)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Számvevőszékre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Megjegyzi a jelentés, hogy a Számvevőszék éves beszámolóját egy független könyvvizsgáló ellenőrzi, hogy ugyanazt az átláthatóságot és elszámoltathatóságot tudja alkalmazni, mint az ellenőrzött szervezetek esetében. A pénzügyi kimutatás valós képet mutat a Számvevőszék pénzügyi helyzetéről. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Economic and Social Committee (A9-0057/2021 - Olivier Chastel)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Gazdasági és Szociális Bizottságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája megállapította, hogy a kifizetések a 2019-es évre vonatkozóan lényeges hibáktól mentesek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadását, a 2019-es számlák lezárását támogatta. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - Committee of the Regions (A9-0055/2021 - Alin Mituța)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Régiók Bizottságára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy Régiók Bizottságának 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Ombudsman (A9-0065/2021 - Olivier Chastel)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Ombudsmanra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája során megállapította, hogy a kifizetések a 2019-es évre vonatkozóan lényeges hibáktól mentesek. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A9-0067/2021 - Alin Mituța)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Adatvédelmi Biztosra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European External Action Service (A9-0063/2021 - Alin Mituța)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Külügyi Szolgálatra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kijelenti, hogy bizonyosságot szerzett a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Centre for the Development of Vocational Training (A9-0069/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Képzési Alapítványra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Fundamental Rights (A9-0086/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Alapjogi Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (A9-0087/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Environment Agency (A9-0080/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Környezetvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Agency for Safety and Health at Work (A9-0090/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolóját a Számvevőszék jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: Translation Centre for the Bodies of the European Union (A9-0084/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontja a 2019-es pénzügyi évre megbízható éves beszámolót nyújtott be és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem állapítottak meg. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Medicines Agency (A9-0073/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Gyógyszerügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust) (A9-0101/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Training Foundation (A9-0089/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Képzési Alapítványra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Maritime Safety Agency (A9-0099/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Aviation Safety Agency (A9-0070/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Uniós általános költségvetésének az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Food Safety Authority (A9-0097/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Centre for Disease Prevention and Control (A9-0104/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2019-es pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A Számvevőszék megállapította, hogy az általa lefolytatott pénzügyi vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályosak voltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) (A9-0085/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék az általa lefolytatott vizsgálatok alapján kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Railways (A9-0077/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vasúti Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az Európai Számvevőszék megállapította, hogy vizsgálatai során elegendő bizonyosságot szerzett arról, hogy a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó, az ügynökség által benyújtott éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapját jelentő ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Law Enforcement Training (CEPOL) (A9-0071/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bűnüldözési Képzési Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben bizonyosságot szerzett arról, hogy a Bűnüldözési Képzési Ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Border and Coast Guard Agency (A9-0081/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European GNSS Agency (A9-0074/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai GNSS Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy az ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Fisheries Control Agency (A9-0092/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Halászati Ellenőrző Hivatalra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Chemicals Agency (A9-0075/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vegyianyag-ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: Euratom Supply Agency (A9-0088/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Euratom Ellátási Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az ügynökség 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Law Enforcement Cooperation (Europol) (A9-0096/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Europolra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége 2019-es pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Institute for Gender Equality (A9-0072/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Intézet által a 2019-es pénzügyi évre benyújtott éves beszámolója megbízható és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Banking Authority (A9-0091/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bankhatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Bankhatóság 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek volta. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Insurance and Occupational Pensions Authority (A9-0079/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy a hatóság 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators (A9-0078/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Institute of Innovation and Technology (A9-0076/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az intézet éves beszámolója megbízható, valamint elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot talált az ügyletek jogszerűségére és szabályszerűségére vonatkozóan. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Asylum Support Office (A9-0068/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2019. évi pénzügyi évre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a Hivatal 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for the Operational Management of Large-Scale IT Systems in the Area of Freedom, Security and Justice (eu-LISA) (A9-0098/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a nagyméretű informatikai rendszerekkel foglalkozó ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy (A9-0110/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Fúziósenergia-fejlesztési és ITER Európai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: Clean Sky 2 Joint Undertaking (A9-0109/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Tiszta Égbolt közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kije-lentette, hogy az ellenőrzések során bizonyosságot szerzett a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapította, hogy a pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött, a plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: Bio-Based Industries Joint Undertaking (A9-0105/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bioalapú Iparágak közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking (A9-0113/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezést megvalósító második közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát ellenőrizni és hatékonyságát erősíteni, biztosítani. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a közös vállalkozás éves beszámolója megbízható és gazdálkodása lényegi hibáktól mentes. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (A9-0107/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Második Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: Shift2Rail Joint Undertaking (A9-0111/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Shift2Rail közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kijelen-tette, hogy kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy a közös vállalkozás éves beszámolója meg-bízható volt. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött, a plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: ECSEL Joint Undertaking (A9-0108/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az ECSEL közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - 8th, 9th, 10th and 11th EDFs (A9-0095/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alapra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta a nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alap 2019-es pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2019-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2021/04/29
Report on discharge in respect of the implementation of the budget of the European Union agencies for the financial year 2019: performance, financial management and control (A9-0100/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2019-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2019. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az uniós ügynökségekre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését, melynek során azok teljesítményét, gazdálkodását és ellenőrzési rendszereit külön-külön vizsgálták. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések 2019-re vonatkozóan lényegében hibamentesek voltak. A 2019-es évre vonatkozó éves jelentésében a Számvevőszék nem emelt semmilyen kifogást. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A plenáris szavazáson a jelentés elfogadását támogattam.
2021/04/29
EU sports policy: assessment and possible ways forward (A9-0318/2021 - Tomasz Frankowski)

A jelentés felszólítja az EU-t, hogy egy holisztikusabb megközelítést fogadjon el a sportpolitika tekintetében, és fokozza a sportpolitika más uniós szakpolitikákban való általános érvényesítésére irányuló erőfeszítéseket. Továbbá jóváhagyja a sportágak és országok megközelítéseinek sokféleségét, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az európai sport közös alapjait tovább kell erősíteni és védeni, különösen a szabadidősport és az élsport közti kapcsolatok terén.A jelentés kiemeli az intézményközi együttműködés és a sportban érdekelt felekkel folytatott együttműködés megerősítésének szükségességét, felhívja a Bizottságot, hogy rendszeres magas szintű strukturált együttműködést alakítson ki a sportszektor koordinálására, a sportért való felelősség legyen hozzáadva az illetékes európai biztos portfóliójához, és hozzanak létre egy uniós sportkoordinátori tisztséget az EB-n belül. Továbbá, hatáskörét messze túllépve, az Európai Parlament is fokozott beleszólást és új monitoringrendszert sürget a sportpolitika területén. Ezek a megállapítások újabb kompetenciaelvonási kísérletet jelentenek, így sértik a tagállami hatásköröket.A jelentés, bár tartalmaz jó javaslatokat a befogadás és a férfi-női esélyegyenlőségre vonatkozóan, mégis kiemeli az LMBTQ+ közösség tagjainak privilegizálásat a sport területén, a menekültekkel egyetemben, amit nem tudunk támogatni, hisz a sportnak mindenki számára egyformán befogadónak kell lennie, mindenfajta megkülönböztetés nélkül. A sportnak a sportról kell szólnia, és nem eszközként használni az élsportot, hogy népszerűsítsék az LMBTQ közösség elfogadottságát.Az Európai Sportmodell magyar szempontból is kiemelten fontos. A sport nagyszerű eszköz, amely összehozza az embereket nemzetközi, és regionális szinten, és fejleszti az emberek közötti kapcsolatokat. Mindezek fényében, a fenti érvekre tekintettel a végszavazás során tartózkodtam.
2021/11/23
Digitalisation of the European reporting, monitoring and audit (A9-0311/2021 - Maria Grapini)

Az európai parlamenti jelentés elfogadását támogattam a plenáris szavazáson, ugyanis az átláthatóság és az ellenőrzés hatékonyságának erősítéséért mindent meg kell tenni. Ezzel együtt az a véleményem, hogy a meglévő, működő helyett, vagy mellett új kontroll rendszerek kialakítása nem feltétlenül a legjobb megoldás. A Parlament politikai okokból kívánja az Európai Bizottságra erőltetni egy új ellenőrzési eljárás kialakítását, ahelyett, hogy sokkal költséghatékonyabb módon a meglévő eszközrendszer finomhangolására, jobbítására tenne javaslatot.Az újságírók és civil szervezetek hozzáférésének lehetővé tétele a különböző ellenőrzési rendszerekhez és adatbázisokhoz pedig nem több politikai szlogennél. Amennyiben a Parlament nem tarja megfelelőnek a hatóságok jogköreit és a rendelkezésükre álló eszköztárat, akkor ezek megerősítésére tehet javaslatot, „külső féltől” várni az esetleges visszaélések feltárását és a szabályok betartásának erősítését nem életszerű.
2021/11/23
A European strategy for critical raw materials (A9-0280/2021 - Hildegard Bentele)

A kritikus fontosságú nyersanyagok kiemelt szerepet fognak betölteni a digitálizációs és klímavédelmi célkitűzések teljesítése során. Az Európai Unió külső partnerektől való függése erős a kritikus fontosságú nyersanyagok terén. A helyzet megoldásához tényalapú, megfontolt és hatástanulmányokkal megfelelően alátámasztott stratégiára van szükség. Ez a jelentés fontos lépés lehet ebben a folyamatban.A jelentés szakpolitikai tartalmával, különösen; az ellátási láncok rövidítésének és a másodlagos piacok erősítésének, illetve a kkv-k támogatásának fontosságával egyet tudok érteni. Sajnálatos, hogy a jelentés a nemi dimenziókat is említi.A gender equality (nemi egyenlőség) alatt, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 8. cikkének megfelelően, a nők és férfiak egyenlőségét értem ebben a szövegkörnyezetben. Minden egyéb, a gender fogalmát közvetve és közvetlenül kiterjesztő értelmezést és megjelölést határozottan ellenzek.Szintén fontos szempont, hogy az Európai Unió jelenlegi környezetvédelmi jogszabályi kerete megfelelő. Egyelőre nincs szükség új javaslatokra, az Európai Bizottságnak inkább a meglévő rendelkezések implementációjában kell támogatást nyújtania a tagállamoknak. Azonban, mivel a dokumentum többi része megfelelően kidolgozott, támogattam a jelentés elfogadását.
2021/11/24
Introduction of a European Social Security pass for improving the digital enforcement of social security rights and fair mobility (B9-0551/2021)

Az Európai Parlament több alkalommal felszólította a Bizottságot, hogy vizsgálja meg az EUTAJ-ra vonatkozó jogalkotási javaslat bevezetésének előnyeit azért, hogy egy uniós szintű digitális eszköz jöjjön létre a szociális biztonság koordinálására és az utazó munkavállalók tisztességes munkavállalói mobilitásának biztosítására vonatkozóan.Az Európai Bizottság 2017-ben jelentette be az EUTAJ bevezetésének szándékát, de konkrét javaslatot nem terjesztett elő. Jelenleg sem világos, hogy hogyan kapcsolódna az EUTAJ más kezdeményezésekhez és digitalizációs folyamatokhoz: a kiküldött munkavállalókra vonatkozó előzetes értesítéshez, az e-azonosításhoz, az európai egészségbiztosítási kártyához, a szociális biztonságra vonatkozó információk elektronikus adatcseréjéhez (EESSI) és az egységes digitális kapuhoz.Az Európai Bizottság elismerte Magyarország kiemelkedő teljesítményét, amiért maradéktalanul kiépítette a határon átnyúló adatcsere feltételeit biztosító elektronikus rendszert. Azonban az EU 27 tagállama közül ez még csak hét országban valósult meg. Nem lehet közös EUTAJ, ha nincs közös informatikai rendszer.A nyugat-európai országok gyakran vádolják azzal a kelet-európai munkavállalókat, hogy elveszik a munkájukat és lenyomják a béreket. Az EUTAJ bevezetése világosan megmutatná, hogy a kelet-európaiak igenis tisztességesen vállalnak munkát más tagállamokban.Elengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság a keleti tagállamok körülményeit nehezítő helyzet kialakítása helyett a személyek szabad mozgásának védelmére összpontosítson, és alapos, tényeken alapuló hatásvizsgálatot készítsen. Szavazatommal támogattam, hogy a Bizottság tájékoztassa a Parlamentet az eredményekről.
2021/11/25
The safety of truck parking lots in the EU (B9-0552/2021)

Az állásfoglalási indítvány felhívja az Európai Bizottság és a tagállamok figyelmét arra, hogy a biztonságos és védett tehergépjármű-parkolók hiánya európai szinten megoldásra vár. A rossz pihenési körülmények, valamint a bűnbandák tevékenysége miatt megszaporodott bűncselekmények és támadások magas kockázata csökkentik a járművezetői szakma vonzerejét. Az indítvány kiemeli, hogy a sofőrök hiánya egyre nagyobb problémát jelent az egységes piac, a logisztika és az ellátási láncok, valamint más ágazatok, például a feldolgozóipar és a kiskereskedelem hatékony működésére nézve.Mindeztekért szükséges egy olyan harmonizált uniós szabvány alkalmazása, amely egyértelműen meghatározná a teherautó-parkolók kötelező biztonsági és kényelmi szintjét. Az olyan sajnálatos emberi tragédiák is elkerülhetővé válnának így, mint annak a román kamionsofőrnek a halála, aki idén májusban bűnbandák áldozata lett, miközben munkáját végezte Franciaországban. Mivel számos magyar járművezető munkája során hosszú időt tölt otthonától és családjától távol, fontosnak tartom, hogy számukra biztonságos, védett és jól felszerelt parkolási infrastruktúra álljon rendelkezésre szerte az EU-ban, ezért szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2021/11/25
Equality between women and men in the European Union in 2018-2020 (A9-0315/2021 - Sandra Pereira)

A Covid19-világjárvány rámutatott, hogy mennyire nem szabad elfeledkezni a nők és férfiak közötti egyenlőség kérdéséről. Sajnálattal tapasztalhattuk, hogy a nők és férfiak közötti különbségek, mint a bérszakadék, foglalkoztatás, valamint a nyugdíjszázalékok aránya tovább növekedhettek. Nem hunyhatunk szemet a nők semmifajta elnyomása előtt és tennünk kell a különbségek csökkentéséért és dolgoznunk kell a problémák megoldásán. A jelentés azonban ismételten ideológiai elemekkel átitatva próbál éket vágni a frakciók között egy közös ügy mentén. Ez megengedhetetlen és hatáskörén túlmutat.Emellett a jelentés több pontjában is inkoherens, nem tekinthető egységesnek és több - az ügy szempontjából releváns és fontos témát nem, vagy nem kielégítően érint. A roma nők és lányok helyzete is ilyen témának tekinthető. Fel kell ismernünk, hogy kitettségük jelentős és esélyeiket növelni kell. A jelentést így nem tudtam megszavazni, ideológiai alapjai okán.
2021/12/15
The impact of organised crime on own resources of the EU and on the misuse of EU funds (A9-0330/2021 - Tomáš Zdechovský)

A szervezett bűnözés elleni fellépés uniós és tagállami szinten is kiemelten fontos, a magyar kormány zéró toleranciát alkalmaz mindennemű csalással és visszaéléssel szemben, melyek az uniós forrásokat érintik. Hazánk az elmúlt években az ilyen tevékenységek ellen leghatékonyabban fellépő országok közé tartozik. A jelentés külön említi Magyarországot az Európai Főügyészség kapcsán, üdvözli hogy azon tagállamok közül akik nem vettek részt az Ügyészség létrehozásában, Magyarország elsőként már megállapodott az együttműködésről az új uniós intézménnyel.Hatékonyabb közös fellépésre van szükség, valamint meg kell erősítenünk a jelenlegi ellenőrzési rendszereket és a meglévő intézményeket, anélkül hogy párhuzamos új struktúrákat hozzunk létre. A jelentés elfogadását támogattam a plenáris szavazáson.
2021/12/15
Avoiding corruption, irregular spending and misuse of EU and national funds in case of emergency funds and crisis related spending areas (A9-0320/2021 - Michèle Rivasi)

A plenáris szavazáskor tartózkodtam, ugyanis a jelentés olyan kijelentéseket tartalmaz, melyeket annak ellenére sem tudtam támogatni, hogy a korrupcióval és az uniós forrásokkal való visszaélésekkel szembeni fellépés erősítését a legmesszemenőbbekig támogatom. Úgy vélem, hogy a jogállamisági feltételrendszerre való hivatkozás és a szankciók sürgetése a folyamatban lévő bírósági eljárás lezárultáig csak politikai eszköz az európai baloldal kezében.Illetve a véleményem az, hogy a korrupció, a szabálytalan kiadások, valamint az uniós és nemzeti forrásokkal való visszaélésekkel szembeni fellépés leghatékonyabb eszközei az uniós és a tagállami ellenőrzési rendszerek, a szabályok szigorú érvényesítése és a meglévő intézményrendszerre való még erősebb támaszkodás, ideértve az európai és a nemzeti számvevőszékeket, audithatóságokat, az OLAF-ot. Nem a civil társadalmi szervezetek és az oknyomozó újságírók fogják megvédeni a sürgősségi alapokat a visszaélésektől.
2021/12/15
Challenges and prospects for multilateral weapons of mass destruction arms control and disarmament regimes (A9-0324/2021 - Sven Mikser)

A tömegpusztító fegyverek súlyos fenyegetést jelentenek biztonságunkra nézve. Ezért a fegyverzetellenőrzési, nonproliferációs és leszerelési struktúrák kulcsfontosságúak a béke, a biztonság, a kiszámíthatóság és a gazdasági és társadalmi fejlődés megteremtése és fenntartás érdekében. Az Európai Parlament jelentése elkötelezi magát a hatékony nemzetközi fegyverzetellenőrzési, leszerelési és nonproliferációs rendszerek fenntartása mellet, amely határozottan támogatandó célkitűzés.Annak ellenére, hogy a szöveg számos elfogult politikai kijelentést tartalmaz, a tömegpusztító fegyverek visszaszorítása és szigorú ellenőrzés alatt tartása mindannyiunk érdeke. Ezért a Fidesz európai parlamenti frakciójának tagjaként támogattam a jelentés elfogadását.
2021/12/15
Cooperation on the fight against organised crime in the Western Balkans (A9-0298/2021 - Lukas Mandl)

A jelentés a nyugat-balkáni szervezett bűnözés és korrupció elleni harccal foglalkozik. Bár tartalmaz számos olyan elfogult politikai megállapítást, amivel nem tudunk egyetérteni, de összességében a szöveg elkötelezett a nyugat-balkáni országok uniós integrációja mellett, amely egybeesik a magyar állásponttal. Az uniós perspektíva fenntartása kulcsfontosságú a régió számára, ezért a Fidesz európai parlamenti frakciójának tagjaként támogattam a jelentés elfogadását.
2021/12/15
Deliberations of the Committee on Petitions in 2020 (A9-0323/2021 - Gheorghe Falcă)

A PETI Bizottsághoz 2020-ban több mint 1573 petíció érkezett, ami 2019-hez képest 15,9%-os, 2018-hoz képest pedig 28,9%-os növekedést jelent. A petíciók benyújtóinak fő témája 2020-ban az alapvető jogok, az egészségügy, a környezetvédelem, az igazságszolgáltatás és az oktatás volt. Az egészséggel kapcsolatos petíciók megnövekedett száma annak tudható be, hogy számos állampolgár aggódott a COVID-19 járvány kitörése és terjedése által kiváltott közegészségügyi veszélyhelyzet miatt.A jelentés szövege felhívja a figyelmet a Petíciós Bizottság által az EU-n belül a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény keretében betöltött sajátos szerepre, valamint a petíciók Európai Bizottság általi gyors kezelésének fontosságára, és hangsúlyozza a Parlament más bizottságaival való fokozott együttműködés szükségességét is. A képviselők üdvözlik az adatvédelem és a biztonsági funkciók fejlesztését is, amelyek a petíciós webportált felhasználóbarátabbá és biztonságosabbá tették a polgárok számára.Az egészségügyi világválság ellenére és arra is reagálva, számos magyar szempontból fontos területen történt továbblépés a petíciós szakbizottság 2020-as munkájában, ezért a Fidesz delegáció tagjaként szavazatommal támogattam a jelentést.
2021/12/16
Protection of animals during transport (Recommendation) (B9-0057/2022)

Az Európai Parlament állatok szállítása közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottsága alapos munkával készített jelentésében olyan gyakorlatias ajánlásokat és javaslatokat fogalmaz meg, amelyekkel az állatok jólléte, védelme a szállításuk során is biztosítva lehet.Magyarország eddig is arra törekedett, hogy az állatok szállítás közbeni körülményei megfelelőek legyenek, így számos olyan ajánlást, javaslatot, amelyek megjelennek a vizsgálóbizottsági jelentésben is, Magyarországon már eddig is alkalmaztak a gyakorlatban.Azonban az állatok védelme érdekében tett magyar és uniós erőfeszítések nem elegendőek, ha importált termékek esetén nem várjuk el az uniós szabályozás betartását harmadik országokkal szemben - így biztosítva az egyenlő versenyfeltételeket az európai gazdák és szállítók számára is. Mindezek érdekében nélkülözhetetlen az állatok szállítási védelméhez szükséges technológiák további fejlesztése és terjesztése: mint például a szállítási útvonal rendszeres és alapos filmes, fényképes dokumentációja, amelyek többlet emberi erőforrás alkalmazása nélkül teszik lehetővé a magasszintű uniós standardok betartatását a szállítás egész időtartama alatt.Úgy gondolom, hogy nem a már létező az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó uniós szintű rendeletek szigorítására, hanem elsősorban a már meglévő szabályok hatékony betartatására és az implementációs ellentmondások tisztázására kell koncentrálnunk!
2022/01/20
Russian aggression against Ukraine (B9-0123/2022)

A Fidesz delegációjának tagjaként „Az Ukrajna elleni orosz agresszió” határozat szavazásánál elítéltük az orosz katonai agressziót, kiálltunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Ezért az egységes uniós fellépés jegyében a végszavazásnál támogattuk a határozatot. Ugyanakkor nem támogattuk a határozat szövegének azon részeit, amelyek veszélyt jelenthetnek a magyar ellátásbiztonságra.
2022/03/01
Discharge 2020: EU general budget - Court of Justice of the European Union (A9-0066/2022 - Isabel García Muñoz)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bíróságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A jelentés kiemeli, hogy egyetlen hiányosságot sem azonosítottak a vizsgálat során. Az ellenőrzés keretében a Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések 2020-ra vonatkozóan lényegében hibától mentesek voltak. A 2020-as évre vonatkozó éves jelentésében a Számvevőszék semmilyen kifogást nem emelt a Bíróság 2020-as gazdálkodásával kapcsolatban. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: EU general budget - Committee of the Regions (A9-0063/2022 - Isabel García Muñoz)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Régiók Bizottságára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy Régiók Bizottságának 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: EU general budget - European Ombudsman (A9-0068/2022 - Isabel García Muñoz)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Ombudsmanra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája során megállapította, hogy a kifizetések a 2020-as évre vonatkozóan lényeges hibáktól mentesek. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A9-0086/2022 - Isabel García Muñoz)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Adatvédelmi Biztosra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: EU general budget - European External Action Service (A9-0065/2022 - Isabel García Muñoz)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Külügyi Szolgálatra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kijelenti, hogy bizonyosságot szerzett a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) (A9-0125/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Képzési Alapítványra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound) (A9-0109/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért elnevezésű szervezetre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for Fundamental Rights (A9-0111/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Alapjogi Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (A9-0118/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Environment Agency (A9-0113/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Környezetvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) (A9-0106/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolóját a Számvevőszék jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Translation Centre for the Bodies of the European Union (A9-0095/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontja a 2020-as pénzügyi évre megbízható éves beszámolót nyújtott be és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem állapítottak meg. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Medicines Agency (A9-0103/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Gyógyszerügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust) (A9-0102/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Training Foundation (A9-0105/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Képzési Alapítványra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Maritime Safety Agency (A9-0100/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Aviation Safety Agency (A9-0122/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Food Safety Authority (A9-0115/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Centre for Disease Prevention and Control (A9-0099/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2020-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A Számvevőszék megállapította, hogy az általa lefolytatott pénzügyi vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályosak voltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) (A9-0119/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék az általa lefolytatott vizsgálatok alapján kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for Railways (A9-0120/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vasúti Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az Európai Számvevőszék megállapította, hogy vizsgálatai során elegendő bizonyosságot szerzett arról, hogy a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó, az ügynökség által benyújtott éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapját jelentő ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for Law Enforcement Training (CEPOL) (A9-0093/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bűnüldözési Képzési Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben bizonyosságot szerzett arról, hogy a Bűnüldözési Képzési Ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European GNSS Agency (From 1 January 2021, the European Union Agency for the Space Programme) (A9-0117/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai GNSS Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy az ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Fisheries Control Agency (A9-0114/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Halászati Ellenőrző Hivatalra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Chemicals Agency (A9-0112/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vegyianyag Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Euratom Supply Agency (A9-0121/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Euratom Ellátási Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az ügynökség 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for Law Enforcement Cooperation (Europol) (A9-0090/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Europolra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége 2020-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Banking Authority (A9-0098/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bankhatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Bankhatóság 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek volta. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Insurance and Occupational Pensions Authority (A9-0101/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy a hatóság 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Securities and Markets Authority (A9-0108/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Értékpapírpiaci Hatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Értékpapírpiaci Hatóság 2020-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators (A9-0097/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Agency for Support for BEREC (BEREC Office) (A9-0123/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályok Testületére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát ellenőrizni. A Számvevőszék az általa lefolytatott vizsgálatok alapján kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályok Testülete 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Institute of innovation and technology (A9-0094/2022 - Lefteris Christoforou)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az intézet éves beszámolója megbízható, valamint elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot talált az ügyletek jogszerűségére és szabályszerűségére vonatkozóan. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Union Agency for the Operational Management of Large-Scale IT Systems in the Area of Freedom, Security and Justice (eu-LISA) (A9-0116/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Nagyméretű IT-rendszerek operatív irányítását végző Európai Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy (A9-0076/2022 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Fúziósenergia-fejlesztési és ITER Európai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött, a plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: SESAR Joint Undertaking (A9-0073/2022 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az SESAR közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék a SESAR közös vállalkozás 2020-as pénzügyi évre vonatkozó beszámolóját megbízhatónak találta és az annak alapjául szolgáló pénzügyi műveleteket minden lényegi szempontból jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Clean Sky 2 Joint Undertaking (A9-0070/2022 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Tiszta Égbolt közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy az ellenőrzések során bizonyosságot szerzett a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapította, hogy a pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött, a plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Bio-based Industries Joint Undertaking (A9-0074/2022 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bioalapú Iparágak közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking (A9-0072/2022 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezést megvalósító közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát ellenőrizni és hatékonyságát erősíteni, biztosítani. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a közös vállalkozás éves beszámolója megbízható és gazdálkodása lényegi hibáktól mentes. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (A9-0075/2022 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Második Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Shift2Rail Joint Undertaking (A9-0069/2022 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Shift2Rail közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy a közös vállalkozás éves beszámolója megbízható volt. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött, a plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: ECSEL Joint Undertaking (A9-0077/2022 - Ryszard Czarnecki)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az ECSEL közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A szakbizottság a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: EU general budget - EDF (8th, 9th, 10th and 11th) (A9-0124/2022 - Younous Omarjee)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alapra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta a nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alap 2020-as pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság a mentesítés megadásáról, a 2020-as számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2022/05/04
Discharge 2020: Performance, financial management and control of EU agencies (A9-0104/2022 - Tomáš Zdechovský)

. – Az Európai Számvevőszék 2020-as pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2020. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az uniós ügynökségekre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését, melynek során azok teljesítményét, gazdálkodását és ellenőrzési rendszereit külön-külön vizsgálták. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy a kifizetések 2020-ra vonatkozóan lényegében hibamentesek voltak. A 2020-as évre vonatkozó éves jelentésében a Számvevőszék nem emelt semmilyen kifogást. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A plenáris szavazáson a jelentés elfogadását támogattam.
2022/05/04