BETA

48 Written explanations of Ildikó GÁLL-PELCZ

Negotiations with the United Kingdom following its notification that it intends to withdraw from the European Union (RC-B8-0237/2017, B8-0237/2017, B8-0241/2017, B8-0242/2017, B8-0243/2017) HU

A határozat világosan kijelöli az EU számára a vörös vonalakat az Egyesült Királysággal való tárgyalások során. Jóllehet, az EP nem szereplője a tárgyalásoknak, azonban az EUSZ 50. cikkelye alapján a kilépési tárgyalások lezáráshoz egyetértése szükséges. Fontos momentum, hogy még a Tanács tárgyalási útmutatója előtt az EP elfogadta határozatát, hangsúlyozva, hogy a 2019-es EP választások előtt a kilépési tárgyalásokat le kell zárni.A tárgyalások általános elvei a következők: átláthatóság, jogi, pénzügyi és költségvetési kötelezettségek és kötelezettségvállalások teljesítése, az EU 27-ek állampolgárainak érdekeinek képviselete, jogalanyok jogbiztonsága. Továbbá kilépés előtt az Egyesült Királyság nem kezdhet harmadik országokkal kereskedelmi tárgyalásokat. Megerősíti, hogy a belső piaci és a vámunióbeli tagság magában foglalja a négy szabadság, az Európai Unió Bírósága joghatósága, az általános költségvetési hozzájárulások és az Európai Unió közös kereskedelempolitikájához való csatlakozás elfogadását.A tárgyalások ütemezését három fázisban jelöli meg a határozat: kilépési szerződés, átmeneti megállapodások, valamint az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló szerződés, melyek során az EP mindvégig fenntartja jogát, hogy kinyilvánítsa álláspontját a tárgyalásokról, és további állásfoglalásokat fogadjon el.Az Egyesült Királysággal továbbra is jó kapcsolatokat szeretnénk fenntartani, de a tárgyalások során saját EU-s és nemzeti érdekeinek szeretnénk érvényesíteni, szavazatommal ezért is támogattam a határozatot.
2016/11/22
Ratification and accession to the 2010 Protocol to the Hazardous and Noxious Substances Convention with the exception of aspects related to judicial cooperation in civil matters (A8-0076/2017 - Pavel Svoboda) HU

A veszélyes és ártalmas anyagok tengeri szállításával kapcsolatos felelősségről és kártérítésről szóló, 1996. évi nemzetközi egyezmény a veszélyes és ártalmas anyagok tengeri szállításából eredő felelősség és kártérítés kérdésével foglalkozik (HNS -egyezmény). A HNS-egyezményhez csatolt 2010. évi jegyzőkönyv módosításokat tartalmazott az 1996. évi HNS egyezményben azonosított problémák kezelése céljából. Sem az 1996. évi HNS-egyezmény, sem pedig a HNS-egyezményhez csatolt 2010. évi jegyzőkönyv nem lépett hatályba.Ehhez a Parlament egyetértésére volt szükség. Tekintettel a tanácsi határozattervezet és a Bizottság eredeti javaslata közti lényeges eltérésekre, a Parlament Jogi Szolgálatával való konzultációt követően a Jogi Bizottság úgy határozott, hogy az eljárási szabályzat 99. cikkének (5) bekezdését alkalmazva időközi jelentést készít, melyben ajánlásokat fogalmaz meg a szóban forgó tanácsi határozattervezet módosítására.A Jogi Bizottság saját kezdeményezésére megfontolta e határozat jogalapjának módosítását, és arra a következtetésre jutott, hogy a legcélszerűbb megoldás a hármas jogalap volna. Tekintettel arra, hogy regionális megoldások helyett egy nemzetközi rendszer előmozdítására van szükség a kártérítés e formájával kapcsolatban, a Parlament egyetértését adta a nemzetközi egyezményhez csatolt 2010. évi jegyzőkönyvnek – a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos szempontok kivételével – a tagállamok által az Európai Unió érdekében történő megerősítéséhez és az ahhoz való csatlakozáshoz. A fentiekre tekintettel szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Ratification and accession to the 2010 Protocol to the Hazardous and Noxious Substances Convention with regard to aspects related to judicial cooperation in civil matters (A8-0078/2017 - Pavel Svoboda) HU

Jogi Bizottság A veszélyes és ártalmas anyagok tengeri szállításával kapcsolatos felelősségről és kártérítésről szóló, 1996. évi nemzetközi egyezmény a veszélyes és ártalmas anyagok tengeri szállításából eredő felelősség és kártérítés kérdésével foglalkozik (HNS -egyezmény). A HNS-egyezményhez csatolt 2010. évi jegyzőkönyv módosításokat tartalmazott az 1996. évi HNS egyezményben azonosított problémák kezelése céljából. Sem az 1996. évi HNS-egyezmény, sem pedig a HNS-egyezményhez csatolt 2010. évi jegyzőkönyv nem lépett hatályba.A 2010. évi HNS-egyezmény megállapítja a veszélyes és ártalmas anyagokat szállító hajó tulajdonosának objektív felelősségét a kérdéses hajó fedélzetén szállított veszélyes és ártalmas anyagokkal összefüggő balesetből eredő bármilyen kárért.Az előadó megítélése szerint a HNS egyezmény joghatósági rendszerének rendkívül specifikus jellege – pl “forum shopping” gyakorlatának megakadályozása, a felperesek egyenlő bánásmódban való részesítése –, valamint az Unión belül és a HNS-egyezmény más részes feleire eltérő joghatósági rendszer alkalmazásából fakadó jogi és gyakorlati nehézségek kivételt tesznek indokolttá az átdolgozott Brüsszel I. rendelet általános alkalmazása alól.Ezért szükséges, hogy a Parlament adja egyetértését az egyezményhez csatolt 2010. évi jegyzőkönyvnek – a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos szempontok tekintetében – a tagállamok által az Európai Unió érdekében történő megerősítéséhez és az ahhoz való csatlakozáshoz. A fentiekre tekintettel szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Medical devices (A8-0068/2017 - Glenis Willmott) HU

Az orvostechnikai eszközök európai szabályozási rendszerét az eszközökkel kapcsolatos számos botrány rázta meg, jól példázva a meglévő hiányosságokat és rámutatva arra, hogy sürgősen véglegesíteni kell a keretet. A bizottsági javaslat és az azt követően elfogadott, valamennyi meglévő irányelv helyébe lépő új rendelet szövegének célja, hogy hatékonyan orvosolja ezeket a hiányosságokat, ugyanakkor fenntartva és megerősítve a jelenlegi jóváhagyási rendszert is.Az orvostechnikai eszközökről és az in vitro diagnosztikai eszközökről szóló rendelettervezetek 2012 óta tartó tárgyalása során hazánk számára mindvégig kiemelt cél volt, hogy a szabályozásnak erősítenie kell a betegbiztonságot, ugyanakkor nem teheti indokolatlanul drágává az egészségügyi ellátórendszer fenntartását és nem háríthat a területen tevékenykedő kis- és középvállalkozásokra indokolatlan adminisztratív és pénzügyi terheket.Mivel az elfogadott tervezetek a lehetséges mértékig tükrözik a fenti célkitűzést, szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
In vitro diagnostic medical devices (A8-0069/2017 - Peter Liese) HU

Az orvostechnikai eszközök területén három hatályban lévő irányelv határozza meg az Európai Gazdasági Térség szabályozását: az aktív beültethető orvostechnikai eszközökről szóló 90/385/EGK tanácsi irányelv, az orvostechnikai eszközökről szóló 93/42/EGK tanácsi irányelv és az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló 98/79/EK irányelv.Az in vitro diagnosztikai eszközökről szóló javaslat egyike azon két jogszabály-tervezetnek, amelyek ezen irányelveket váltják fel és közvetlenül hatályos, rendeleti formában biztosítják az egységes szabályozást az orvostechnikai eszközök területén. Az új rendeletek az orvostechnikai eszközök széles körét lefedik a ragtapasztól a csípőprotéziseken át a pacemakerekig és laboratóriumi tesztekig, mely eszközöket a felgyorsult technológiai és tudományos fejlődéssel lépést tartva szabályozzák. A rendelettervezetek az orvostechnikai eszközök tanúsítására, forgalomba hozatalára, piacfelügyeletére vonatkozó szabályokat tartalmazzák.Az orvostechnikai eszközökről és az in vitro diagnosztikai eszközökről szóló rendelettervezetek 2012 óta tartó tárgyalása során hazánk számára mindvégig kiemelt cél volt, hogy a szabályozásnak erősítenie kell a betegbiztonságot, ugyanakkor nem teheti indokolatlanul drágává az egészségügyi ellátórendszer fenntartását és nem háríthat a területen tevékenykedő kis- és középvállalkozásokra indokolatlan adminisztratív és pénzügyi terheket. Mivel az elfogadott tervezetek a lehetséges mértékig tükrözik a fenti célkitűzést, szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Multiannual financial framework for 2014-2020 (A8-0110/2017 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) HU

Az Európai Parlament jelentése részét képezi a 2014-2020-as időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatának. Az EP állásfoglalása szerint a jelenlegi hét éves pénzügyi keretterv félidős felülvizsgálatát mielőbb le kell zárni, azaz a tagállamok képviselői alkotta Tanács által előterjesztett kompromisszumhoz az Európai Parlamentnek a legrövidebb időn belül hozzá kell járulnia. Magyarország számára ez két okból is kulcsfontosságú: a Tanács megerősítette, hogy a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során.Ezzel sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai. A többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálata ugyanakkor segíthet abban is, hogy elkerüljük a korábbi hétéves keretterv alatt kialakult likviditási válságot, amikor a Bizottság nem tudta kifizetni a tagállamoknak a megvalósított projektek után benyújtott számlákat. A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet: a már futó felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben. A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Multiannual financial framework for 2014-2020 (Resolution) (A8-0117/2017 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) HU

Az Európai Parlament jelentése részét képezi a 2014-2020-as időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatának. Az EP állásfoglalása szerint a jelenlegi hét éves pénzügyi keretterv félidős felülvizsgálatát mielőbb le kell zárni, azaz a tagállamok képviselői alkotta Tanács által előterjesztett kompromisszumhoz az Európai Parlamentnek a legrövidebb időn belül hozzá kell járulnia. Magyarország számára ez két okból is kulcsfontosságú: a Tanács megerősítette, hogy a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során.Ezzel sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai. A többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálata ugyanakkor segíthet abban is, hogy elkerüljük a korábbi hétéves keretterv alatt kialakult likviditási válságot, amikor a Bizottság nem tudta kifizetni a tagállamoknak a megvalósított projektek után benyújtott számlákat. A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet: a már futó felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben. A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Mobilisation of the Contingency Margin (A8-0104/2017 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) HU

Az Európai Parlament jelentése részét képezi a 2014-2020-as időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatának. Az EP állásfoglalása szerint a jelenlegi hét éves pénzügyi keretterv félidős felülvizsgálatát mielőbb le kell zárni, azaz a tagállamok képviselői alkotta Tanács által előterjesztett kompromisszumhoz az Európai Parlamentnek a legrövidebb időn belül hozzá kell járulnia. Magyarország számára ez két okból is kulcsfontosságú: a Tanács megerősítette, hogy a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során.Ezzel sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai. A többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálata ugyanakkor segíthet abban is, hogy elkerüljük a korábbi hétéves keretterv alatt kialakult likviditási válságot, amikor a Bizottság nem tudta kifizetni a tagállamoknak a megvalósított projektek után benyújtott számlákat. A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet: a már futó felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben. A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Estimates of revenue and expenditure for the financial year 2018 – Section I – European Parliament (A8-0156/2017 - Richard Ashworth) HU

Az Európai Parlament hét kiemelt célkitűzést javasol a saját, 2018. évi költségvetésére vonatkozóan: a 2019-es választásokat előkészítő kommunikációs kampány elindítása, a meghozott biztonsági intézkedések megerősítése, a többéves ingatlanprojektek folytatása, befektetés a digitalizálásba és az eljárások számítógépesítésébe, az ír nyelv teljes jogú hivatalos nyelvként való bevezetéséhez szükséges intézkedések végrehajtásának folytatása, a Brexit lehetséges hatásainak elemzése és a közlekedés zöld megközelítésének ösztönzése.A jelentés kiemeli, hogy a Parlament költségvetésének túlnyomó részét jogszabályi vagy szerződéses kötelezettségek írják elő, és éves indexálás alá esik. A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Draft Amending Budget No 1/2017 accompanying the proposal to mobilise the EU Solidarity Fund to provide assistance to the United Kingdom, Cyprus and Portugal (A8-0155/2017 - Jens Geier) HU

Az Egyesült Királyság a 2015 decemberétől 2016 januárjáig tartó időszak során 11 régiót érintő árvizek miatt 2016. február 26-án kérelmet nyújtott be az Európai Unió Szolidaritási Alapjának igénybevételére. Kérelmükben az Egyesült Királyság hatóságai kiemelték, hogy a kárfelmérés még nem zárult le, és a vonatkozó számadatok csak ideiglenesek. A kérelmet 2016. szeptember 22-én véglegesítették.Ciprus a 2015 októbere óta tartó súlyos aszály, valamint a 2016. június 18-i és 19-i kontrollálatlan vegetációtüzek következményei miatt 2016. szeptember 5-én kérelmet nyújtott be a Szolidaritási Alap igénybevételére. Portugália a 2016. augusztus 8. és 13. között Madeira szigetén pusztító vegetációtüzek miatt 2016. szeptember 21-én kérelmet nyújtott be a Szolidaritási Alap igénybevételére. Az Egyesült Királyság, Ciprus és Portugália kérelme eleget tesz a Szolidaritási Alapból származó pénzügyi hozzájárulás meghatározására vonatkozóan megállapított követelményeknek.Az Európai Unió 2017-es pénzügyi évre vonatkozó általános költségvetésének keretein belül az Európai Unió Szolidaritási Alapjából az alábbiak szerinti összegek igénybevételére kerül sor kötelezettségvállalási és kifizetési előirányzatok formájában:a) 60 301 050 EUR nyújtandó az Egyesült Királyság részére;b) 7 298 760 EUR nyújtandó Ciprus részére;c) 3 925 000 EUR nyújtandó Portugália részére.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/000 TA 2017 - Technical assistance at the initiative of the Commission (A8-0157/2017 - Victor Negrescu) HU

Az Unió jogalkotási és költségvetési eszközöket hozott létre annak érdekében, hogy további támogatást nyújtson a világkereskedelem fő strukturális változásainak következményei által sújtott, vagy a globális pénzügyi és gazdasági válság következtében elbocsátott munkavállalóknak, és támogassa újbóli munkaerőpiaci beilleszkedésüket.Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap rendelet elfogadása tükrözi a Parlament és a Tanács között elért megállapodást, amely szerint újra bevezetik a válsághoz kapcsolódó igénybevétel kritériumát, 60%-ra növelik a javasolt intézkedések becsült összköltségéhez nyújtott uniós pénzügyi hozzájárulást, az értékelésre és a jóváhagyásra rendelkezésre álló idő lerövidítése révén növelik a kérelmek feldolgozásának hatékonyságát a Bizottságban, a Parlamentben és a Tanácsban, az önálló vállalkozók és a fiatalok bevonásával szélesítik a támogatásra jogosult intézkedések és kedvezményezettek körét, valamint támogatják a saját vállalkozások létrehozását elősegítő kezdeményezéseket.Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap keretében rendelkezésre álló maximális éves költségvetés 0,5%-a bocsátható rendelkezésre technikai segítségnyújtás céljából a rendelet végrehajtásához szükséges előkészületek, nyomon követés, adatgyűjtés és tudásalap létrehozása, az igazgatási és technikai támogatás, valamint tájékoztatási és kommunikációs tevékenységek, továbbá az audit-, az ellenőrzési és az értékelési tevékenységek finanszírozására. A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to the United Kingdom, Cyprus and Portugal (A8-0154/2017 - José Manuel Fernandes) HU

Az 1/2017. számú költségvetés-módosítási tervezet az Európai Unió Szolidaritási Alapja igénybevételére vonatkozik 71 524 810 EUR értékben az Egyesült Királyságban 2015 decemberétől 2016 januárjáig bekövetkezett áradásokkal, a Cipruson 2015 októbere és 2016 júniusa között bekövetkezett aszállyal és tüzekkel, illetve Portugália Madeira-szigetén 2016 augusztusában bekövetkezett tüzekkel kapcsolatban.Az Európai Parlament jelentése jóváhagyja az 1/2017. számú költségvetés-módosítási tervezetről szóló tanácsi álláspontot, amely támogatja az 1/2017. számú költségvetés-módosítási tervezet elfogadását. A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Genetically modified maize Bt11 × 59122 × MIR604 × 1507 × GA21 (B8-0236/2017) HU

A Bt11 kukorica Cry1Ab toxint termel, amely a MON 810 toxinjához hasonlóan Bt-fehérje. Ezáltal különböző Lepidoptera fajok ellen képes védekezni. Emellett PAT fehérjét is expresszál, amely glüfozinát-ammónium herbicid ellen nyújt toleranciát. A 59122 kukorica Cry34Ab1 és Cry35Ab1 toxint termel, ezáltal különböző Lepidoptera fajok ellen képes védekezni. Emellett PAT fehérjét is expresszál, amely glüfozinát-ammónium herbicid ellen nyújt toleranciát. A MIR604 kukorica Cry3A toxint termel, ezáltal különböző Coleoptera fajok ellen képes védekezni. Emellett PMI fehérjét is expresszál, amely szelekciós marker. A 1507 kukorica Cry1F toxint termel, ezáltal különböző Lepidoptera fajok ellen képes védekezni. Emellett PAT fehérjét is expresszál, amely glüfozinát-ammónium herbicid ellen nyújt toleranciát.A GA21 kukorica mEPSPS fehérjét expresszál, amely glüfozát herbicid ellen nyújt toleranciát. Magyarország a három hónapos tagállami konzultációs időszakban számos írásbeli kritikát fogalmazott meg a kérelemre vonatkozóan. Elleneztük mind az öt esetben az egyes genetikai események és kombinációik forgalomba hozatalának engedélyezését is tudományos indokokra hivatkozva. A magyar szakértők véleménye szerint számos kapcsolt esemény hatásait nem vizsgálták ki kellő alapossággal. Álláspontunk szerint a Cry1Ab, Cry1F, Cry34Ab1, Cry35Ab1 és mCry3A proteinek együttes toxikus, allergén hatását sem vizsgálták kellőképpen.Mindezek alapján, hazánk Alaptörvényével és GMO-mentes stratégiájával valamint az elővigyázatosság elvével összhangban nem támogatom a Bt11 × 59122 × MIR604 × 1507 × GA21 kukoricafajta élelmiszer és takarmány célú engedélyezését.
2016/11/22
Addressing refugee and migrant movements: the role of EU External Action (A8-0045/2017 - Elena Valenciano, Agustín Díaz de Mera García Consuegra) HU

A menekült- és migránsáramlatok kezeléséről szóló jelentést nem szavaztam, mert meglátásom szerint ezzel az Európai Unió nem nyújt hathatós segítséget az otthonokat elhagyni kényszerülőknek. A közel-keleti régió, vallási és politikai vezetői minden nyilvános fórumon hangsúlyozzák, hogy Európa az elvándorlás megakadályozása érdekében elsősorban helyben segítsen az emberhez méltó életfeltételek megteremtésében. Egy spanyol szocialista képviselő által előterjesztett jelentést ugyanakkor egyértelmű meghívásként értelmezhetik az említett térség nehéz helyzetben lévő lakói.A jelentés hibái miatt sokan a jobb élet hamis illúzióinak reményében kelhetnek útra. Szembe kell nézni azonban a valósággal: senki nem tud jobb életlehetőségeket, szervezett oktatást és munkahelyet garantálni azoknak az embereknek, akik erre a rendkívül veszélyes útra vállalkoznak, s közben legtöbbször családjuktól is elszakadnak. Az elmúlt évek tragikus eseményei után az Európai Uniónak alapvetően változtatnia kell eddigi politikáján. Ahelyett, hogy a menekülteket akár közvetve is Európába csalogatná, a helyben segítés hosszú távra is megoldást jelentő stratégiáját kell kidolgoznia. A menekültek nem lehetnek az európai önzés áldozatai, akiket másodrangú állampolgárként az európai munkaerőhiány pótlására kívánnak felhasználni.
2016/11/22
Palm oil and deforestation of rainforests (A8-0066/2017 - Kateřina Konečná) HU

Szavazatommal a pálmaolajról és erdőirtásról szóló jelentést.Ugyanakkor fontosnak tartom elmondani, hogy a pálmaolaj-kitermelés hátterében olyan nagyvállalati érdekek húzódnak meg, amelyek gyakran nem veszik figyelembe a pálmaültetvények közelében élő helyi lakosok szempontjait.A pálmaolaj előállítása egyfajta munkát ad ugyan a helyieknek, ugyanakkor végtelenül kiszolgáltatottá teszi őket. Arról nem is beszélve, hogy az itt élő kistermelőknek esélyük sincs versenybe szállni a nemzetközi vállalatóriásokkal.Emellett a pálmaültetvények fokozatos térnyerése számos környezeti következménnyel jár, melyek legnagyobb vesztesei szintén az őslakosok.Az európai döntéshozóknak kellő súllyal és figyelemmel kell kísérniük a pálmaolaj-termelő vidékeken élők érdekeit. Az európai fejlesztési politika kialakítása során együtt kell képviselni a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat, és meg kell tenni mindent a pálmaültetvényeken dolgozó emberek megélhetésének és jobb munkafeltételeinek biztosításáért.Európa a pálmaolaj előállításának jelenlegi rendjében nem lehet az erdőirtások és az embertelen kizsákmányolás haszonélvezője.
2016/11/22
Women and their roles in rural areas (A8-0058/2017 - Marijana Petir, Maria Lidia Senra Rodríguez) HU

Marijana Petir képviselő asszony jelentését a nők vidéki gazdasághoz való hozzájárulása köré építi, és az előttük álló kihívásokat vizsgálja a vidéki térségekben, egy olyan európai kontextusban, ahol a tagállamokon belüli vidéki térségek kiemelt gazdasági és élelmiszerbiztonsági szerepet játszanak modern társadalmunkban. Így rendkívüli fontossággal bír e közösségek élénkségének megtartása a nők és a családok maradásra ösztönzése révén, valamint egy olyan erős és megfelelően finanszírozott közös agrárpolitika által, amely az európai gazdálkodókat és fogyasztókat szolgálja, előmozdítja a vidékfejlesztést, enyhíti az éghajlatváltozás hatásait, emellett megvédi és erősíti a természeti környezetet, minőségi és biztonságos élelmiszer-ellátás biztosítva, és még több munkahelyet létrehozva. A digitális fejlődés szempontjából létfontosságúnak bizonyul a szélessávú internet kiépítése vidéki térségekben is, a strukturális alapok és a kohéziós alap felhasználásával.A jelentést a zárószavazás során támogattam.
2016/11/22
Supply chain due diligence by importers of minerals and metals originating in conflict-affected and high-risk areas (A8-0141/2015 - Iuliu Winkler) HU

Mivel az EU az ón, tantál, volfrám és arany egyik fő importőre, a világ kereskedelmének kb. 35%-át teszi ki, ezért különösen nagy feleőséggel rendelekzik a tekintetben, hogy a konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekben megnehezítse, hogy a fegyveres csoportok ásványbányászat és -kereskedelem révén finanszírozzák tevékenységeiket. A javaslat célja, hogy a vállalkozások könnyebben szerezzenek be felelősségteljesen ónt, tantált, volfrámot és aranyat, és hogy támogassa a jogszerű kereskedelmi csatornákat.Ezzel a javaslattal az Unió hozzájárul azon nemzetközi erőfeszítésekhez, amelyek az erőforrásokban gazdag, de fegyveres konfliktusoknak kitett országok – például a Nagy-tavak régió – problémáinak megoldására irányulnak.A riport támogatja az Európai Bizottság általános megközelítését a kohók és finomítók önkéntes eredetmegjelölésére (‘European certification of responsibility’) vontkozóan a gyártási folyamat ún “down streaming” részében, melyet a tagállamokban létrehozandó ún. “megfelelőség-értékelő testületek” felügyelnek majd. A megállapodás létrehoz továbbá egy ún. “felelősségteljes európai importőr” megjelölést , melyet azok az importőrök használhatnak, akik eljárásuk során eleget tesznek az ehhez szükséges feltételeknek, így növelve a bizalmat e négy fém kereskedelmét illetően.Mivel a javaslat az EU-import legalább 95%-át lefedi, és így jelentős mértékben biztosítja az OECD ajánlásoknak való megfeleltetést, szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Constitutional, legal and institutional implications of a Common Security and Defence Policy: possibilities offered by the Lisbon Treaty (A8-0042/2017 - Esteban González Pons, Michael Gahler) HU

Az új geopolitikai és geostratégiai körülmények és újfajta veszélyek azt mutatják, hogy az államok nem tudnak egyedül szembeszállni a kockázatokkal, és közös válaszra van szükség. Az Európai Unió elkötelezett egy közös védelmet eredményező közös védelempolitika kialakítása iránt, amely megerősíti egységét, stratégiai autonómiáját és integrációját a béke és a biztonság Európa szomszédságában és világszerte történő elősegítése érdekében. A jelentés kimondja, hogy a KBVP az Európai Unióról szóló szerződésben (EUSZ) foglaltak alapján magában foglalja a közös uniós védelmi politika fokozatos kialakítását. Ennek alapján az Európai Védelmi Ügynökséget (EDA) és a védelem területén működő állandó strukturált együttműködést (PESCO) önálló intézményekként kellene kezelni.A jelentés kimondja, hogy a KBVP Szerződéseknek megfelelő megerősítése nem lesz hatással a nemzeti szuverenitásra, mivel ezt a politikát a tagállamok határozzák meg. Továbbá a jelentés arra is kitér, hogy a KBVP-missziók az EUSZ 44. cikke alapján történő indítása hosszabb távon hozzájárul egy európai védelmi unió megteremtéséhez, felhívja tehát az EU-t, hogy használja ki e cikk által kínált lehetőségeket az ilyen missziók folytatása és megerősítése érdekében a biztonság és védelem területére vonatkozó műveleti politika kialakítása céljából. A fenti célokkal egyetértve, szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
e-Democracy in the EU: potential and challenges (A8-0041/2017 - Ramón Jáuregui Atondo) HU

Kétségtelen, hogy az e-demokrácia jelen pillanatban is zajlik, és a következő időszakban még nagyobb jelentőségre tesz szert. A kormányzatiság különböző formái már jelenleg is elektronikusan strukturáltak, ezért a jelentés nem csak hogy időszerű, de fontos is.A jelentés hangsúlyozza az állampolgárok és a politikai intézmények közötti demokratikus kapcsolat fontosságát, amihez az e-demokrácia eszközei további lehetőséget biztosítanak. Talán még a klasszikus Agora futurisztikus változata is megvalósulhat az e-kormányzat, az e-részvétel és az e-szavazáson keresztül.Azonban a valóság az ideális állapottól eltér, ezért a jelentés helyesen hangsúlyozza a cyber-tér biztonsági kockázatait, a leszakadó térségek internet hozzáférés hiányát, valamint az informatikai tudások, képességek különbözőségét. Az EU-nak ezen kockázatok felszámolásában fontos szerepe van, ezért is támogattam szavazatommal a jelentést.
2016/11/22
Use of the 470-790 MHz frequency band in the Union (A8-0327/2016 - Patrizia Toia) HU

2016 decemberében az Európai Parlament és a Tanács megállapodásra jutott a 700 MHz-es frekvenciasáv felszabadításáról. A megállapodás szerint ez frekvenciát 2020-ig a szélessávú mobil internet számára kell felszabadítani, melyet a tagállamok akár 2022-ig késleltethetnek. Az EU rádiospektrum politikája segít kiteljesíteni az Európai Digitális Egységes Piaci stratégiát különös tekintettel a vezető infokommunikációs technológiákra.Ugyan a rádiófrekvencia-gazdálkodás túlnyomórészt nemzeti hatáskörbe tartozik, az EU digitális irányelve egyre fontosabb szerepet tölt be a koordinációs és harmonizációs folyamatokban. A bizottsági stratégia a 694-790 MHz-es sáv felhasználásnak újragondolását javasolja, hogy a mostani televíziós műsorszórás helyett inkább a vezeték nélküli szélessávú internetnek adjon helyet. A javaslat a vezeték nélküli internet minőségét és lefedettségét tekintve pozitív következményekkel járhat majd, ugyanakkor elképzelhetőek olyan költségek az új technológia miatt, melyet a szolgáltatókat és a fogyasztókat terhelhetik.A 700 MHz-es sáv alapvető fontosságú az ötödik generációs mobilhálózat (5G) széleskörű kiépítéséhez az Európai Unió területén. Kína, az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán már megtették a szükséges lépéseket a kereskedelmi 5G hálózat kiépítésére, melyet akár 2018 elejétől elérhetővé tesznek a fogyasztók számára, Európa tehát nem maradhat le a távközlési versenyben.
2016/11/22
Obstacles to EU citizens’ freedom to move and work in the Internal Market (B8-0179/2017) HU

A Petíciós Bizottság (PETI) 2016. október 11-én meghallgatást szervezett az uniós polgárok szabad mozgása és a belső piacon történő munkavállalása előtt álló akadályokról. A PETI a meghallgatást követően az Eljárási Szabályzat 216. cikke értelmében rövid állásfoglalási indítványt terjesztett a Parlament elé, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a szabad mozgás gyakorlásának nehézségeire, amelyekről petíciókon keresztül értesült.Az indítvány elképzelésével egyetértek, ugyanakkor annak néhány javaslatával nem tudok azonosulni. A dokumentum, címével ellentétben, egy szintre kívánja emelni az uniós és nem uniós polgárok jogait, ezen belül a nem uniós állampolgárságú családtagok tartózkodási jogát és szociális jogait. A tagállamoktól nem lehet elvárni, hogy a köztisztviselők az uniós polgárokéval azonos módon foglalkozzanak a nem uniós állampolgárságú polgárok szociális jogaival.Továbbá, a szociális jogok terén egy olyan összehangolt rendszer megvalósítása, amely az EU-ban mindenkinek összesített társadalombiztosítási járulékokat és juttatásokat biztosítana, elfogadhatatlan.A határozat pozitívuma, hogy nevesíti a szakmai képesítések Európán belüli elismertetésével kapcsolatos nehézségeket, amely problémára magyar petíciósok is felhívták a figyelmet. Emellett kéri a SOLVIT szolgálatnak egy segélyvonal létrehozásával történő megerősítését, és felszólítja a Bizottságot, hogy javítsa az unión belüli munkavállalási és tanulási lehetőségekről tájékoztató EURES és PLOTEUS eszközök hatékonyságát.A fentiek értelmében tartózkodtam a szavazáson.
2016/11/22
Guidelines for the 2018 budget - Section III (A8-0060/2017 - Siegfried Mureşan) HU

Az Európai Parlament költségvetési iránymutatásairól szóló jelentés a 2018-as költségvetésben képviselt parlamenti politikai prioritásokat tartalmazza.A jelentés szerint a 2018-as eljárás mottója: uniós költségvetés a fenntartható növekedés, a munkahelyteremtés és a biztonság érdekében. Magyarország évek óta élen jár a tartós gazdasági növekedésben, a foglalkoztatás növelésében, a munkanélküliség csökkentésében és polgárai biztonságának erősítésében, ezért számunkra ez fontos üzenet.A jelentés azt is leszögezi: a jelenlegi hét éves pénzügyi keretterv félidős felülvizsgálatát mielőbb le kell zárni, azaz a tagállamok képviselői alkotta Tanács által elfogadott kompromisszumhoz az Európai Parlamentnek a legrövidebb időn belül hozzá kell járulnia. Magyarország számára ez két okból is kulcsfontosságú: a Tanács megerősítette, hogy a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során. Ezzel sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai is. A többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálata segíthet abban is, hogy elkerüljük a korábbi hétéves keretterv alatt kialakult likviditási válságot, amikor a Bizottság nem tudta kifizetni a tagállamoknak a megvalósított projektek után benyújtott számlákat. A megállapodás megfelelő garanciát jelenthet: a már futó felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Long-term shareholder engagement and corporate governance statement (A8-0158/2015 - Sergio Gaetano Cofferati) HU

A részvényesi szerepvállalásról szóló bizottsági javaslatot 2014 áprilisában indították útnak. Célja a tőzsdén jegyzett társaságok hosszú távú működésének javítása.Jelenleg túl sok vállalat túl nagy hangsúlyt helyez arra, hogy megfeleljen a rövid távú nagy nyereségre és megtérülésre irányuló igényeknek. Ez a dinamika tervezési hiányosságot, alulfinanszírozottságot és hosszú távon az optimálistól elmaradó teljesítményt eredményez.A probléma legalább részleges megoldása érdekében a Bizottság átláthatóbb, könnyen kezelhető és jelentős szerepet kíván adni a kisebbségi részvényeseknek – különösen az intézményi befektetőknek – a vállalatirányításban.Az Európai Néppárt számára a szocialista jelentéstevő által előadott riport nem volt elfogadható, sem koncepciójában, sem konkrét javaslataiban. A rapportőr által hozzáadott fejezet az ún -„coutry-by-country reporting”-ról (CBCR) sem tartozott a jelentés keretei közé, illetve nem volt összeegyeztethető az OECD sztenderdje által meghatározott jelentési kötelezettséggel sem.Ennek értelmében a Néppárt a JURI bizottságban az eredeti jelentés ellen volt kénytelen szavazni. Tekintettel viszont arra, hogy a hosszadalmas trilógus során az EPP fő aggályait sikerült eloszlatni (pl. a CBCR kikerült a javaslat koncepciójából ) egy elfogadható szövegjavalat született például a díjzás, a részvényesek azonosítása, a költségátláthatóság terén is.A fentiekre tekintettel a FIDESZ-KNDP néppárti delegációja tagjaként szavazatommal támogattam a jelentést
2016/11/22
End-of-life vehicles, waste batteries and accumulators and waste electrical and electronic equipment (A8-0013/2017 - Simona Bonafè) HU

Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő 15 évben a világgazdaság nyersanyagigénye a mai szinthez képest 50 százalékkal növekedni fog. Ennek a fenntarthatatlan folyamatnak a megfékezése érdekében az Európai Bizottság 2015-ben bemutatta a körkörös gazdasági csomagját, amely a „kitermelés-felhasználás-fogyasztás-eldobás” lineáris modellje helyett a nyersanyagok állandó körforgására helyezi a hangsúlyt.Mivel az elektromos és elektronikus berendezések hulladéka, az elemek és az elhasználódott járművek iránt egyre nagyobb a kereslet, ami az elhasználódott berendezések változatos hulladékához vezet, és mivel ez a fajta hulladék értékes és ritka anyagokat tartalmaz, a három irányelvet átfogó felülvizsgálat alá kell vetni a közeljövőben a körforgásos gazdaság tükrében. Figyelembe kell venni a környezettudatos tervezést, a másodlagos nyersanyagok fokozott hasznosításának szükségességét, a technológiai fejlesztéseket, valamint az Unió körforgásos gazdaságának szakpolitikai célkitűzéseit és kezdeményezéseit.Fontos ugyanakkor, hogy a javaslat reális célkítűzést tartalmazzon, amely hosszú távon is képes eredményeket hozni.Mindezek alapján a végszavazásnál támogattam szavazatommal a jelentést.
2016/11/22
Waste (A8-0034/2017 - Simona Bonafè) HU

Az elkövetkezendő 15 évben a világgazdaság nyersanyagigénye – az előrejelzések szerint – a mai szinthez képest 50 százalékkal növekedni fog. Ennek a fenntarthatatlan folyamatnak a megfékezése érdekében az Európai Bizottság 2015-ben bemutatta a körkörös gazdasági csomagját, amely a „kitermelés-felhasználás-fogyasztás-eldobás” lineáris modellje helyett a nyersanyagok állandó körforgására helyezi a hangsúlyt.Az újrahasznosítás és újrafeldolgozás kulcsfogalmaira épülő rendszer célja, hogy a hulladékra a jövőben ne egyre súlyosabb problémaként, hanem nyersanyagforrásként tekintsünk. Ennek megfelelően az Európai Bizottság tervei szerint 2030-ra a kommunális hulladékok 65 százalékát kellene újrahasznosítani.Az Európai Bizottság által települési hulladék újrahasználatra való előkészítésére és újrafeldolgozására előirányzott célszám már számos tagállam számára alig vagy csak nagy nehézségek árán teljesíthető. A jelentéstevő által javasolt még ambiciózusabb, 2030-ra 70%-os arány kikötése azonban elfogadhatatlan: elrugaszkodott a realitásoktól és veszélyezteti a körkörös gazdasái célok elérését. Mindezekre tekintetel ezt az újrafeldolgozási célszámot nem támogattam a szavazás során.
2016/11/22
Landfill of waste (A8-0031/2017 - Simona Bonafè) HU

Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő 15 évben a világgazdaság nyersanyagigénye a mai szinthez képest 50 százalékkal növekedni fog. Ennek a fenntarthatatlan folyamatnak a megfékezése érdekében az Európai Bizottság 2015-ben bemutatta a körkörös gazdasági csomagját, amely a „kitermelés-felhasználás-fogyasztás-eldobás” lineáris modellje helyett a nyersanyagok állandó körforgására helyezi a hangsúlyt.A lerakókban elhelyezett hulladék mennyisége fontos mutatószám, és a lerakásra vonatkozó korlátozások ösztönzőként alkalmazhatók a körforgásos gazdaság előmozdítására. A hulladéklerakókról szóló irányelv és a hulladékról szóló keretirányelv között összefüggés áll fenn; a lerakókban elhelyezett hulladék mennyiségének csökkentése csak a hulladék gyűjtésére és újrafeldolgozására vonatkozó magasabb célszámok kijelölésével érhető el, és a két folyamatot együtt kell megvalósítani. A lerakókban történő elhelyezésre ezért csak a legutolsó lehetőségként kell tekinteni olyan hulladék esetében, amelynek keletkezése nem kerülhető el, újrafeldolgozásra vagy visszanyerésre alkalmatlan, továbbá se minimalizálása, se szennyezésmentesítése nem lehetséges.Az Európai Bizottság által előirányzott, maximum 10%-os lerakási arány már számos tagállam számára alig vagy csak nagy nehézségek árán teljesíthető. A jelentéstevő által javasolt 5%-os lerakási arány azonban elfogadhatatlan: elrugaszkodott a realitásoktól és veszélyezteti a körkörös gazdasái célok elérését. Mindezekre tekintetel ezt a lerakási célszámot nem támogattam a szavazás során.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) HU

Az Eurostat becslése szerint 2013-ban Európában több mint 79,368 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett, amely mintegy 500 000 tonnával több, mint 2012-ben. Az újrahasznosítási arány elérte a 65,3%-ot, amely enyhe növekedést jelent a 2012-es adatokhoz képest, és mindössze három tagállamban maradt 50% alatt. Várható, hogy az elkövetkező években a forgalomba hozott csomagolások mennyisége tovább fog nőni.Ennek a fenntarthatatlan folyamatnak a megfékezése érdekében az Európai Bizottság 2015-ben bemutatta a körkörös gazdasági csomagját, amely a „kitermelés-felhasználás-fogyasztás-eldobás” lineáris modellje helyett a nyersanyagok állandó körforgására helyezi a hangsúlyt.A körkörös gazdaság alapelveivel összhangban a mennyiségi megelőzés és a csomagolások minőségének javítása kell, hogy az irányelv felülvizsgálatának elsődleges célja legyen. Ezért vissza kell szorítani a fogyasztókra zúdított túlzott csomagolások használatát, miközben elő kell segíteni a könnyebben újrafeldolgozható és/vagy újrahasznosítható csomagolások tervezését. Emellett ösztönözni kell azokat az intézkedéseket, amelyek a megújuló erőforrásokra támaszkodó csomagolásokra irányuló kutatásokat, azok alkalmazását és forgalmazását támogatjákFontos ugyanakkor, hogy a javaslat reális célkítűzést tartalmazzon, amely hosszú távon is képes eredményeket hozni.Mindezek alapján a végszavazásnál támogattam szavazatommal a jelentést.
2016/11/22
Equality between women and men in the EU in 2014-2015 (A8-0046/2017 - Ernest Urtasun) HU

Ernest Urtasun képviselő úr jelentésében azt vizsgálja, hogyan érvényesült a nemek közötti egyenlőség az Európai Unióban a 2014-2015-ös időszakban.A nők és férfiak közötti egyenlőség az EU által elismert alapvető jog, az EU közös értéke, és a növekedésre, a foglalkoztatásra és a társadalmi kohézióra vonatkozó uniós célkitűzések megvalósításához szükséges feltétel.Rendkivül fontosnak tartom az egységes EU fellépést olyan kérdések esetében, amelyeket konszenzussal tudnak támogatni a tagállamok. Az egységes uniós fellépés indoka azonban nem írhatja felül a nemzeti érdekeket, illetve a tagállami hatáskört.Ezért, a jelentésben megjelenítésre került számos olyan követelés okán, amely túllépi a jelentés kompetenciáját és súlyosan sérti a tagállami hatásköröket, a zárószavazás során a jelentést támogatni nem tudtam.
2016/11/22
Equal treatment between men and women in the access to and supply of goods and services (A8-0043/2017 - Agnieszka Kozłowska-Rajewicz) HU

A 2004/113/EK irányelv elsődleges célja a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód elvének kiterjesztése a foglalkoztatás és a munkaerő piac területén túlmutatóan az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint azok értékesítése, illetve nyújtása területére a köz- és a magánszférában egyaránt, valamint a nemek közötti egyenlőség érvényesítésének elvének megerősítése ezeken a területeken.Bár az irányelv konkrét eszközöket határoz meg a nők és férfiak közötti egyenlőség elvének védelmére, az irányelv teljes potenciáljának megvalósítása a szolgáltatók és a felhasználók körében a figyelemfelkeltésen, valamint a nemek közötti szempontoknak a hatályán belül eső ágazatain belül történő következetes érvényesítésén múlik.Míg a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód tekintetében jelentős előrelépés történt az áruk és szolgáltatások területén, a gyakorlati alkalmazásban továbbra is meglévő hiányosságokat kezelni kell. Az előadó reméli, hogy a figyelemfelkeltés valamennyi érintett fél, többek között a szolgáltatók és a felhasználók körében, valamint a nemek közötti egyenlőség érvényesítésére vonatkozó ágazati ajánlások alapvető fontosságúak ahhoz, hogy a nők és férfiak egyenlő bánásmódja elvének gyakorlati alkalmazását az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint azok értékesítése, illetve nyújtása területén gyűjtött mindennapi tapasztalatokhoz alakítsák.A jelentést a zárószavazás során támogattam.
2016/11/22
EU funds for gender equality (A8-0033/2017 - Clare Moody) HU

Moody képviselő asszony jelentése a költségvetést sokkal proaktív és célzott felhasználására szólít fel a nemek közötti egyenlőség céljának megvalósítása érdekében, hiszen az uniós források jelentős mértékben és pozitívan járulnak hozzá a nemek közötti egyenlőség előmozdításához (ld. ESZA, REC, Horizont 2020).A néppárt által képviselt értékek vonalán rendkívül fontosnak tartom a férfiak és nők közötti egyenlőség melletti, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelem előmozdítását, s ezen oknál fogva támogatom a nemek közötti egyenlőtlenségek megelőzése vagy orvoslása érdekében javasolt reális intézkedéseket.Mindannyian érzékenyek vagyunk a a nemek közötti egyenlőség szempontját is érvényesítő költségvetés-tervezésre, s ennek megfelelő alkalmazása esetén keletkező pozitív hozzáadott értékre, viszont a jelentésbe olyan kérdések is kerültek be, melyeket támogatni nem tudok.Ezért, bár a jelentés eredeti tartalmában megfogalmazott javaslatok nagy részét támogattam, a jelentés zárszavazása során tartózkodnom kellett.
2016/11/22
Fundamental rights implications of big data (A8-0044/2017 - Ana Gomes) HU

A „Big Data” a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte, napi szinten előállított óriási adatmennyiségek számítógépes feldolgozását jelenti. A „Big Data” üzleti ágazat 40 százalékkal növekedik évente és az adathalmazok alkalmazása számos nagy lehetőséget kínál Európa polgárai számára.Az Európai Néppárt támogatja az Európai Unió és polgárai bekapcsolódását ezen nagy lehetőségeket rejtő globális piacba, de ugyanakkor fontosnak tartja aláhúzni, hogy mindez csakis az alapvető adatvédelmi szabályok tiszteletben tartásával valósulhat meg. A jelentésben foglaltak egybeesnek az Európai Néppárt álláspontjával, ezért a FIDESZ néppárti delegáció tagjaként szavazatommal támogattam annak elfogadását.
2016/11/22
Possible evolutions of and adjustments to the current institutional set-up of the European Union (A8-0390/2016 - Guy Verhofstadt) HU

Az EU jövőjéről, felépítéséről és működéséről szóló vitának széleskörűnek kell lennie, az EP jelentése ebben a tekintetben csak az egyik hozzávaló. A Verhofstadt jelentés is leszögezi, hogy az EU-nak változásra van szüksége ahhoz, hogy az állampolgárok elvárásainak megfelelően teljesíteni tudjon. És valóban, a diagnózis helyes. Azonban a jelentés a föderalista megközelítés mögé bújva olyan EU-s szintű centralizációt vizionál, amiből a szubszidiaritás, a tagállami szuverenitás védelme, a szélesebb EU-s állampolgári ellenőrzés lehetősége teljesen háttérbe szorul, vagy rosszabb esetben kimaradt.Az EU jövőbeli intézményi felépítéséről és elszámoltathatóságáról felelősségteljes és széleskörű vitát kell folytatni, olyat, ahol a kizárólagos centralizáció mellett más megoldások is teret kapnak. A jelentést egyoldalúsága miatt nem támogattam.
2016/11/22
Improving the functioning of the European Union building on the potential of the Lisbon Treaty (A8-0386/2016 - Mercedes Bresso, Elmar Brok) HU

A jelentés a Lisszaboni Szerződésben foglaltak alapján veszi górcső alá, hogy az EU milyen lehetőségeket kínál a szorosabb integrációra, működési feltételeinek átszabására, a hatalmi súlypontok és az elszámoltathatóság átalakítására. A jelentés érdeme, hogy nem kíván különbséget tenni az eurozóna és nem eurozóna tagállamai között, és új intézményeket sem kíván létrehozni, bár a Tanács működésének teljes átalakítása az EU-s szintű törvényhozás második kamarájaként, ezt alapvetően megkérdőjelezi. Ahogy az is, hogy a tagállamoktól érkező megoldási javaslatokat másodrendűnek nevezi a jelentés, a közösségi metódussal szemben.A közösségi metódus pedig a minősített többség használatával – az egyhangúság helyett – új intézményi minőséget kölcsönözne a Tanácsnak. A tagállamok közötti szorosabb együttműködés jobb kiaknázása a védelem-és biztonságpolitika területén előremutató és támogatható. Ezzel szemben több területen a jelentés nincs tekintettel a tagállami gazdasági fejlettségi szintek közötti különbségekre, és bármennyire is szép elvek vezetik az egységes EU-s standardok bevezetését – akár a minimálbér, akár a menekült kérdés tekintetében –, ezek a gyakorlatban több problémát okoznak, nem említve az esetleges döntések nem szándékolt következményeit. A jelentés pozitívumait és negatívumait értékelve, tartózkodtam a végszavazásnál.
2016/11/22
European Cloud Initiative (A8-0006/2017 - Jerzy Buzek) HU

Az Európai Unió jelenleg nem rendelkezik elegendő adatfelhő-kapacitással. A kutatás-fejlesztési ipar által előállított adatokat gyakran máshol dolgozzák fel, ezáltal arra késztetve az uniós kutatókat és fejlesztőket, hogy az EU-n kívüli területekre költözzenek, ahol a nagy adatfeldolgozási és számítási kapacitás közvetlenebbül elérhető. A HPC-rendszerek (high-performance computing) létrehozásának alulfinanszírozottsága miatt az EU hosszútávon le fog maradni a számítástechnikai fejlesztési versenyben, miközben más országok, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország komoly beruházásokat fektetnek ilyen rendszerekbe.Hasonlóan fontos a felhőalapú számítástechnika előnyeinek tudatosítása is, mivel a felhőalapú szolgáltatások iránti kereslet még mindig alacsony Európában, holott ez egy rendkívül költséghatékony megoldás, amely serkenti a gazdasági növekedését. A kis- és középvállalkozások Európa legfontosabb motorját jelentik a munkahelyteremtés és a növekedés szempontjából. A felhőalapú számítástechnika előnyei különösen a kkv-k számára lehetnek fontosak, mivel a kevés forrással rendelkező vállalkozások is komoly informatikai rendszerekbe lennének képesek beruházni. Amennyiben az EU a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává kíván válni, akkor rendkívül fontos a nemzetközi kutatók iránti nyitottság, és a nemzetközi beruházások Európába vonzása, melynek érdekében nagyobb kapacitásra és vonzóbb környezetre van szükség.
2016/11/22
EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (A8-0009/2017 - Artis Pabriks) HU

A FIDESZ-KDNP néppárti delegációja a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos tárgyalásokat végig figyelemmel kísérte, a magyar kormánnyal való folyamatos konzultáció mellett. A témában illetékes magyar külügyminiszter kérésére és javaslatára, miszerint a megállapodás lényegében megfelel az exportorientált magyar gazdaság és általában az ország érdekeinek, delegációnk az Európai Parlament és az Európai Néppárt többségével együtt támogatta a megállapodás megkötését. Magyar szempontból a két leglényegesebb szempont a vitarendezés és a GMO volt. Ezekben a kérdésekben a delegáció módosító indítványainak is köszönhetően jelentős, pozitív irányú elmozdulás történt a kezdeti javaslathoz képest; összességében egy elfogadható kompromisszumos megállapodás született, mely szintén azt mutatja, hogy a vita során felmerült hátrányokkal szemben a gazdasági előnyök túlsúlya várható.Magyarország külkereskedelmi helyzete és eredményei a magyar gazdaság szerves részét képzik, ezért nyitottnak kell lennünk új lehetőségek megvizsgálásában, az új munkahelyek teremtésében. Tekintettel arra, hogy a CETA egy ún. vegyes megállapodás, az Európai Parlament egyetértését és uniós szintű ratifikálását követően azt a tagállami parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk. Így a magyar Országgyűlésnek is módja lesz majd arra, hogy az átmenteni időszakban rendelkezésre álló tapasztalatok mérlegelésével hozza meg végső döntését, mely a CETA jövőbeli sorsára közvetlen hatással lehet.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Canada CETA (B8-0141/2017, B8-0142/2017, B8-0143/2017, B8-0144/2017, B8-0145/2017, B8-0146/2017) HU

A FIDESZ-KDNP néppárti delegációja a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos tárgyalásokat végig figyelemmel kísérte, a magyar kormánnyal való folyamatos konzultáció mellett. A témában illetékes magyar külügyminiszter kérésére és javaslatára, miszerint a megállapodás lényegében megfelel az exportorientált magyar gazdaság és általában az ország érdekeinek, delegációnk az Európai Parlament és az Európai Néppárt többségével együtt támogatta a megállapodás megkötését. Magyar szempontból a két leglényegesebb szempont a vitarendezés és a GMO volt. Ezekben a kérdésekben a delegáció módosító indítványainak is köszönhetően jelentős, pozitív irányú elmozdulás történt a kezdeti javaslathoz képest; összességében egy elfogadható kompromisszumos megállapodás született, mely szintén azt mutatja, hogy a vita során felmerült hátrányokkal szemben a gazdasági előnyök túlsúlya várható.Magyarország külkereskedelmi helyzete és eredményei a magyar gazdaság szerves részét képzik, ezért nyitottnak kell lennünk új lehetőségek megvizsgálásában, az új munkahelyek teremtésében. Tekintettel arra, hogy a CETA egy ún. vegyes megállapodás, az Európai Parlament egyetértését és uniós szintű ratifikálását követően azt a tagállami parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk. Így a magyar Országgyűlésnek is módja lesz majd arra, hogy az átmenteni időszakban rendelkezésre álló tapasztalatok mérlegelésével hozza meg végső döntését, mely a CETA jövőbeli sorsára közvetlen hatással lehet.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017) HU

Az európai ipari létesítmények kibocsátási jogosultságait szabályozó ETS irányelv másfél éve húzódó parlamenti tárgyalásait heves viták kísérték. Az európai emissziókereskedelmi rendszer reformjának egyik fontos eleme a Párizsi Klímamegállapodásból fakadó uniós kötelezettségek megosztásának szabályozása, az ambíciószint fokozása, ami tovább növelheti az alacsony kibocsátású technológiák elterjedését és a szénmentes gazdaságra való átállást Európában. A környezetvédelmi célok elérésének biztosítása mellett azonban figyelemmel kell lenni a termelői szektor jogos érdekeire is, hiszen az energiaintenzív ágazatok elüldözésével Európa versenyhátrányba kerülhet. Fontos azt is elkerülni, hogy az európai ipari szektor egyes szereplőit aránytalan terhekkel sújtsák, míg másokat jogosulatlan előnyökhöz juttassanak.Úgy gondolom, hogy a plenáris szavazással sikerült a fenti szempontokat megfelelően tükröző parlamenti mandátumot elfogadni a trialógusok megkezdéséhez. A jelentés Modernizációs Alappal kapcsolatos része azonban sajnálatos módon jelentősen korlátozza a kedvezményezett közép- és kelet-európai országok döntési szabadságát. A Modernizációs Alap irányítási struktúrája nem felel meg a 2014. októberi európai tanácsi következtetésekben elfogadott politikai megállapodásnak és nem tükrözi a kedvezményezett tagállamok, köztük Magyarország álláspontját. Mindezekre tekintettel a Fidesz-KDNP delegáció tagjaként tartózkodtam a végszavazásnál.
2016/11/22
2016 Report on Albania (A8-0023/2017 - Knut Fleckenstein) HU

A jelentés üdvözli, hogy az uniós csatlakozási folyamat tekintetében Albániában politikai konszenzus áll fenn, és az a lakosság széles körű támogatását élvezi. Az Unió megkövetelte reformok tekintetében a dokumentum külön kiemeli, hogy a nyugat-balkáni ország folyamatos előrelépést tett ezek végrehajtása terén, különös tekintettel az igazságszolgáltatásra és az Alkotmánybíróság működésére. Ezzel szemben viszont a korrupció számos területen továbbra is súlyos gondot okoz, aláásva az emberek állami intézményekbe vetett bizalmát. A jelentés arra is emlékeztet, hogy a legfontosabb prioritások között az emberi és a kisebbségi jogok védelmét kell megerősíteni, és felhívja Albániát, hogy a kisebbségek védelme érdekében fogadjon el kerettörvényt, valamint a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját is ratifikálja. Az elmondottak értelmében a jelentést szavazatommal támogattam.
2016/11/22
2016 Report on Bosnia and Herzegovina (A8-0026/2017 - Cristian Dan Preda) HU

A jelentés hangsúlyozza, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett a nyugat-balkáni ország uniós csatlakozása iránt, és üdvözli, hogy az integráció felé vezető úton sikerült némi előrelépést tenni. A dokumentum külön kiemeli, hogy a Tanács felkérte a Bizottságot, hogy készítse el véleményezését Bosznia-Hercegovina tagfelvételi kérelméről. Az egyébként csupán mérsékelt bizakodásra okot adó fejleményekkel szemben a mélyen gyökerező, az integráció ellen ható tendenciák, valamint az etnikai és politikai megosztottság továbbra is akadályozzák a reformra irányuló közös erőfeszítéseket. A korrupció elleni küzdelem sem járt kézzelfogható eredményekkel, a közigazgatás és a jogi rendszer széttöredezettsége pedig költségessé teszi a közszolgáltatásokat az állampolgárok számára.Mindazonáltal, mivel Magyarország egyik legfontosabb regionális biztonságpolitikai érdeke, hogy a szomszédságában béke, biztonság és stabilitás legyen, szavazatommal támogattam Bosznia-Hercegovina európai integrációjáról szóló jelentést. Bosznia-Hercegovina stabilitása nem csupán Magyarország, hanem az egész Nyugat-Balkán és Közép-Európa számára egyaránt fontos.
2016/11/22
European Semester for Economic Policy Coordination: employment and social aspects in the Annual Growth Survey 2017 (A8-0037/2017 - Yana Toom) HU

A Toom-féle nem jogalkotási jelentés a legsürgetőbb gazdasági és szociális kérdéseket kívánja megfogalmazni az EU egésze számára a következő hónapok tekintetében 2017 egészére vonatkozóan. Vannak ugyan pozitív fejlemények az EU-ban (pl. a munkanélküliség valamelyest enyhült és javult a gazdasági helyzet, valamint közel 8 millió munkahely jött létre 2013 óta), azonban a munkanélküliség még mindig aggasztóan magas (8,3%), míg hazánkban a harmadik legalacsonyabb (4,6%). A néppárti álláspont kiegyensúlyozott volt, a tagállami hatásköröket tisztelve és a felelős költségvetés megkövetelése kapcsán pedig következetes volt – ez utóbbiértMagyarország és a magyar polgárok sokat tettek önerejükből: mindenkinek addig érhet a takarója, ameddig nyújtózkodni tud. Annak ellenére, hogy a magyar néppárti delegáció végső döntése a jelentés megszavazása volt, továbbra sem értünk egyet azzal a kijelentéssel, hogy a menekültek és menedékkérők érdemben hozzá tudnak járulni a munkaerő-piac javulásához, illetve a szociálpolitika és a gyermekekbe történő befektetés kapcsán kitartunk amellett, hogy mindezek tagállami hatáskörök. Egyértelmű álláspontunk az is, hogy a gyermekszegénység elleni küzdelem és a korai fejlesztés, óvodai ellátás eszközrendszerét tagállami hatáskörben kívánjuk tartani (természetbeni juttatások (pl. ingyenes étkeztetés)) hangsúlyozásával.
2016/11/22
EU-Cook Islands sustainable fisheries partnership agreement (A8-0010/2017 - João Ferreira) HU

A Cook-szigetek egy 9 szigetből álló szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén. A szigetcsoport gazdasága sebezhető a külső sokkhatásokkal szemben és törékeny többek között a külső piacoktól való távolság, a csekély népesség, a korlátozott természeti erőforrások és a gyenge infrastruktúra miatt. A megtárgyalt és 2015. október 21-én parafált halászati megállapodás jelenti az első állomást a Cook-szigetek és az EU közötti kapcsolatok terén. A megállapodás a tengeri erőforrások felelős kiaknázásán alapuló, fenntartható halászati politikák előmozdítására irányul. A megállapodás 8 éves időtartamra, az ahhoz csatolt végrehajtási jegyzőkönyv pedig 4 éves, megújítható időtartamra szól. A jegyzőkönyv négy európai kerítőhálós tonhalhalászhajó számára biztosít hozzáférést. A nagy távolságra vándorló fajok tekintetében megállapított referenciamennyiség 7 ezer tonna/év.Az EU éves pénzügyi hozzájárulása a következőképpen alakul: 735 ezer euró az első két évre, és 700 ezer euró a következő két évre. Úgy látom, hogy a megállapodás és a hozzá csatolt jegyzőkönyv megfelel az új közös halászati politika által támasztott minden kritériumnak, nevezetesen az erőforrások megőrzése, a fenntartható és felelős halászat, a jogellenes, be nem jelentett és szabályozatlan halászat elleni küzdelem, az emberi jogok, a jogállamiság és a demokratikus elvek tiszteletben tartása, valamint az átláthatóság terén. Az említett okoknál fogva az Európai Néppárt irányvonalának megfelelően szavazatommal támogattam a megállapodás és jegyzőkönyvének jóváhagyását.
2016/11/22
EU-Cook Islands sustainable fisheries partnership agreement (Resolution) (A8-0015/2017 - João Ferreira) HU

A Cook-szigetek egy 9 szigetből álló szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén. A szigetcsoport gazdasága sebezhető a külső sokkhatásokkal szemben és törékeny többek között a külső piacoktól való távolság, a csekély népesség, a korlátozott természeti erőforrások és a gyenge infrastruktúra miatt. A megtárgyalt és 2015. október 21-én parafált halászati megállapodás jelenti az első állomást a Cook-szigetek és az EU közötti kapcsolatok terén. A megállapodás a tengeri erőforrások felelős kiaknázásán alapuló, fenntartható halászati politikák előmozdítására irányul. A megállapodás 8 éves időtartamra, az ahhoz csatolt végrehajtási jegyzőkönyv pedig 4 éves, megújítható időtartamra szól. A jegyzőkönyv négy európai kerítőhálós tonhalhalászhajó számára biztosít hozzáférést. A nagy távolságra vándorló fajok tekintetében megállapított referenciamennyiség 7 ezer tonna/év.Az EU éves pénzügyi hozzájárulása a következőképpen alakul: 735 ezer euró az első két évre, és 700 ezer euró a következő két évre. Úgy látom, hogy a megállapodás és a hozzá csatolt jegyzőkönyv megfelel az új közös halászati politika által támasztott minden kritériumnak, nevezetesen az erőforrások megőrzése, a fenntartható és felelős halászat, a jogellenes, be nem jelentett és szabályozatlan halászat elleni küzdelem, az emberi jogok, a jogállamiság és a demokratikus elvek tiszteletben tartása, valamint az átláthatóság terén. Az említett okoknál fogva az Európai Néppárt irányvonalának megfelelően szavazatommal támogattam a megállapodás és jegyzőkönyvének jóváhagyását.
2016/11/22
Revision of the European Consensus on Development (A8-0020/2017 - Bogdan Brunon Wenta, Norbert Neuser) HU

Megszavaztam Neuser és Wenta képviselőtársaim kiváló jelentését, hiszen a fejlesztési együttműködés megkerülhetetlenül fontos szerepet játszik napjaink legégetőbb problémájának, a kényszermigrációnak a kezelésében. Egyetértek azzal, hogy olyan célzott fejlesztéspolitikára van szükség, amely a menekültek származási országának helyzetére és igényeire helyben nyújt megoldást. Az Európai Unió fejlesztési stratégiájában nagyobb szerepet kell kapniuk az erre irányuló programoknak; tekintve, hogy a demográfiai előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének fele afrikai születésű lesz.Nem szabad hamis illúziókat táplálnunk: a mostani helyzet nyilvánvalóan csak súlyosbodni fog. Ha nem segítünk a nélkülözés sújtotta országokon, még többen kényszerülnek majd elhagyni az otthonukat. Az Európai Unió tagállamainak tehát el kell köteleződniük a hatékony fejlesztési együttműködés mellett, hogy elejét vegyük egy újabb, még nagyobb migrációs hullámnak.
2016/11/22
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Georgia (A8-0260/2016 - Mariya Gabriel) HU

Szavazatommal azért támogattam Georgia vízummentességét, mivel sikeresen teljesítette a számára meghatározott feltételeket. Most az Unión a sor ígéreteinek betartására, ha a vízummentesség megadása tovább halogatódik, az a térség felé rossz geopolitikai üzenetet közvetítene.Magyarország számára a kezdetektől fogva prioritást élvez, hogy az Európai Unió Georgiát felvegye a vízummentes országok listájára. Személyes meggyőződésem is az, hogy a biometrikus útlevéllel rendelkező grúz állampolgárok már jó ideje vízummentesen kellene utazzanak, ugyanúgy, ahogy az ukrán állampolgárok is. Hiszen Ukrajna Georgiához hasonlóan kiérdemelte a vízummentességet. Minden uniós feltételt teljesített, a kettős mérce nem indokolt.
2016/11/22
EU-Kosovo Stabilisation and Association Agreement: procedures for its application (A8-0361/2016 - Adam Szejnfeld) HU

Az egyrészről az Európai Unió és az Európai Atomenergia-közösség, másrészről Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás alkalmazására vonatkozó egyes eljárásokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló tervezet (COM(2016)0460 – C8-0327/2016 – 2016/0218(COD))Az EU–Koszovó stabilizációs és társulási megállapodás 2016. április 1-én lépett hatályba, az Európai Parlament és a koszovói parlament általi ratifikálását követően.A Parlament egyetértési eljárásban fejezte ki támogatását a megállapodás megkötésével kapcsolatban, mely egy ún. Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottság felállítását is ösztönözte.A jelen eljárás tárgyát képező, az Európai Unió és az Európai Atomenergia-közösség, másrészről Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás alkalmazására vonatkozó egyes eljárásokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló tervezet fontos szabályokat tartalmaz a megállapodás egyes rendelkezéseinek végrehajtására, valamint a végrehajtás részletes szabályainak elfogadására vonatkozó eljárásokat.A fnetiekre tekintettel szavazatommal támogattam a jelentést, hogy Koszovó teljes mértékben részesülhessen a megállapodásból, szem előtt tartva, hogy a Parlament előjogait fenn kell tartani.
2016/11/22
Imports of textile products from certain third countries not covered by specific Union import rules (A8-0311/2016 - Hannu Takkula) HU

Az (EU) 2015/936 rendelet meghatározza az egyes harmadik országokból származó textiltermékek kétoldalú megállapodások, jegyzőkönyvek, egyéb megállapodások vagy egyéb különleges uniós importszabályozás hatálya alá nem tartozó behozatalának közös szabályait. Jelenleg két ország nem tartozik a hatálya alá, amely nem tagjai a Kereskedelmi Világszervezetnek sem: a Belarusz Köztársaság és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság.A Belarusz Köztársaság fontos lépést tett meg azzal, hogy 2015. augusztus 22-én politikai foglyokat bocsátott szabadon, ami – az elmúlt két évben tett számos pozitív kezdeményezésével együtt – hozzájárult az ország és az Európai Unió között fennálló kapcsolatok javulásához.A Bizottság elismerve az Európai Unió és a Belarusz Köztársaság közötti kapcsolatok terén tapasztalható pozitív politikai fejleményeket, valamint a kétoldalú kapcsolatok további előmozdítása érdekében javasolja a Belarusz Köztársaságból származó textil- és ruházati termékek behozatalára vonatkozó autonóm kontingensek megszüntetését, figyelemmel azok korlátozott felhasználására is. A megszüntetés célja, hogy elősegítse az Unió és Belarusz közötti kapcsolatok további javítását.Tekintettel arra, hogy az előadó által javasolt technikai módosításokon kívül a bizottsági javaslat időszerű és logikus következő lépése az EU és a Belarusz Köztársaság közötti kapcsolatok fejlődésének, szavatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Logistics in the EU and multimodal transport in the new TEN-T corridors (A8-0384/2016 - Inés Ayala Sender) HU

A modern és hatékony szállítás elengedhetetlen feltétele a belső piac hatékony működésének. A mai kihívások és egyre növekvő volumenű áruszállítás mellett elengedhetetlen, hogy a közúti szállítás mellett más szállítási módokat is ösztönözzünk, mint például a kötött pályás - vasúti - és a vízi közlekedést, hiszen ezek a közlekedési módok kevésbé zsúfoltak és csökkentik a környezetszennyezést. A közös belső piac ellenére azonban hatalmas különbségek tapasztalhatóak az egyes tagállamokban a fuvarozás eredményessége és hatékonysága szempontjából. Reményeink szerint ezek a különbségek a jövőben egyre csak csökkenni fognak, hiszen a fenntartható árufuvarozási logisztika kulcsfontosságú szereppel bír az európai gazdaság további fejlődése szempontjából. Ehhez kíván hozzájárulni ez a jelentés is, amelyet szavazatommal támogattam.
2016/11/22
A European Pillar of Social Rights (A8-0391/2016 - Maria João Rodrigues) HU

Az Európai Parlament előtt fekvő jelentést végül nem lehetett - teljes szívvel és egyértelműen - támogatni, mert a szociális jogok európai pilléréről szóló eredeti, európai bizottsági állásponttal szemben az EP többsége számos olyan elemet felvetett és támogatott, ami Magyarország szuverenitását és magát a szubszidiaritás elvét is veszélyeztetné. Ennek ellenére megnyugvással lehet tudomásul venni, hogy a jelentés számos olyan elemet tartalmaz ugyanakkor, amely Magyarországon már megvalósult, és amire büszkék lehetünk. A teljes felsorolás igénye nélkül, a legutóbbi időszak legfontosabb - és a jelentésben kiemelt helyen szereplő - eredmények közé tartozik, hogy a kisgyermekek 90 százaléka eszik ingyen naponta háromszor, a hátrányos helyzetű gyermekek pedig a tanítási szünetekben is ingyenesen jutnak ételhez. A minimálbér emelés területén is jelentős előrelépés történt az elmúlt 25 év távlatában is. Előrelépés az is, hogy a jelentésben megjelenő intézményi elhelyezés és tartós ápolás-gondozás tekintetében szintén élen jár Magyarország, ugyanis a közeljövőben megvalósul a nagy, vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékossággal élő emberek (3500-4000 fő) kisebb lakóegységekbe költöztetése is. Mivel Magyarország nyitott gazdaságának és versenyképességének felelős figyelembe vétele elengedhetetlen, a további stabil és kiszámítható fejlődés előfeltétele csakis a megfontolt, biztos haladás lehet a felelőtlen és irreális követelések helyett, ezért nem szabad beállni az ígérgetők sorába.
2016/11/22