BETA

81 Written explanations of Svetoslav Hristov MALINOV

Common provisions on the European Regional Development Fund, the European Social Fund Plus, the Cohesion Fund, and the European Maritime and Fisheries Fund and financial rules for those (A8-0043/2019 - Andrey Novakov, Constanze Krehl) BG

Това безспорно е добрата новина от Страсбург тази седмица, която обаче не е успех за България. Защо е този парадокс? Държавата ще получи над 1,5 милиарда евро повече от европейските фондове за сближаване и намаляване на неравенството и изостаналостта на своите региони. На фона на общото намаляване на средствата, ние получаваме сериозно увеличение. Това е категорично доказателство, че България не е скъсила дистанцията и продължава да изостава от повечето развити европейски държави.Опасявам се, че ще сме „абонирани“ за тези фондове и през следващите години. Истината е, че нямаме конкуренция в борбата за тези средства. Можем да убедим всекиго в това колко е нисък стандартът на живот в България и колко са ни необходими тези пари. Най-слабо развитите региони в ЕС са в Северозападна България. Допуснахме грешката нашата държава да се движи на различни скорости и без европейска помощ не можем да се справим сами. Надявам се в бъдеще тези средства да ни бъдат отказвани с аргумента, че вече нямаме нужда от тях, както нямат нужда и повечето държави членки.
2016/11/22
Insurance of motor vehicles (A8-0035/2019 - Dita Charanzová) BG

На 13 февруари в пленарна зала гласувахме измененията на европейските правила за застраховката „Гражданска отговорност“ на превозните средства. Тази застраховка е изключителна важна, както за притежателите на МПС, така и за всички останали, участващи в движението по пътищата, които биха могли да пострадат при произшествие.Последната актуализация на Директивата относно застраховката „Гражданска отговорност“ беше преди 10 години, така че определено има нужда от подобрения, за да се отрази днешната действителност. С тези поправки се цели да се защитят правата на пострадалите при пътно-транспортно произшествие, осуетяване на ползването на коли без застраховки, както и еднаквото отношение към притежателите на полици от различни държави – членки на ЕС.Шофирането без застраховка се превръща във все по-сериозен проблем, което води до повишаване на застрахователните премии както на неизрядните, така и на изрядните шофьори. Новото законодателство позволява на страните членки да осъществяват трансгранични проверки чрез технологии за разпознаване на регистрационния номер на автомобила, и при нужда, да налагат санкции. С новите правила ще се гарантира, че минималните застрахователни суми съответстват на променящата се икономическа действителност, както и че пострадалите в пътно произшествие ще получат реално обезщетението си за причинени телесни или имуществени вреди.
2016/11/22
Roma integration strategies (B8-0098/2019) BG

Гласуването на този текст в пленарна зала е поредното доказателство, че въпросът как успешно да приобщим ромите в нашето общество не е само български, а общоевропейски проблем. Със сигурност особен успех в България няма, а споровете се изострят периодично с наближаването на избори. Свидетели сме на политическо говорене, което не предлага решения, а цели да спечели влияние от създаването на напрежение и противопоставянето на една обществена група срещу друга. Повтаря се грозният сценарий пенсионери срещу хора с увреждания, само че сега е „българи срещу цигани“.Винаги съм твърдял, че образованието ще извади тези хора от мизерията и зависимостите, и продължавам да работя в тази насока. Ето защо подкрепям предложенията за ясни и обвързващи цели, срокове и показатели за мониторинг срещу преждевременното напускане на училище.
2016/11/22
Sustainable use of pesticides (A8-0045/2019 - Jytte Guteland) BG

Преди десет години в ЕС се прие Директивата относно устойчивата употреба на пестициди, която да снижи рисковете за човешкото здраве и последиците върху околната среда. Сега е повече от ясно, че ЕС трябва да действа бързо, за да гарантира реалното намаляване на зависимостта от пестициди.Ето защо на 12 февруари подкрепих, заедно с голямо мнозинство от колегите ми евродепутати, доклад за прилагането на въпросната Директива 2009/128/ЕО за постигане на устойчива употреба на пестициди. С това гласуване държавите – членки на ЕС са призовани да бъдат активни и отговорни в залагането на цели за краткосрочно и дългосрочно намаляване на селскостопанската употреба на пестициди. Всяка страна членка следва да съставя ясно определени годишни цели за намаляването им и да прилага естествени пестициди в случаите, когато това е възможно. Целта е през 2020 година употребата на продукти за защита на растенията да няма никакви вредни за човека и природата последствия.
2016/11/22
Establishing the InvestEU Programme (A8-0482/2018 - José Manuel Fernandes, Roberto Gualtieri) BG

Една от довършителните задачи на евродепутатите броени месеци преди европейските избори беше гласуването на InvestEU – новия инвестиционен инструмент на ЕС за периода 2021 – 2027 г. Разширявайки обхвата на „плана Юнкер“, под шапката на този инструмент се събират различни финансови програми, чиято цел е да се ускори заетостта чрез създаването на нови работни места, както и да бъдат увеличени инвестициите и иновациите в Европа. Пакетът „InvestEU“ поставя особен акцент на устойчивостта – 40% от мерките в него са обвързани с климатични цели по силата на Парижкото споразумение относно изменението на климата. С колегите гласувахме за увеличение (спрямо предложението на Комисията) на гаранцията на бюджета на ЕС и за мобилизиране на допълнителни инвестиции в ЕС. Четири са основните насоки на InvestEU: устойчива инфраструктура; изследвания, иновации и цифровизация; малки и средни предприятия; социални инвестиции и умения. Така Комисията и Парламентът положиха една добра основа за икономическото развитие в Съюза в краткосрочен и средносрочен план.
2016/11/22
EU Emergency Travel Document (A8-0433/2018 - Kinga Gál) BG

С огромно мнозинство в пленарна зала беше гласувано предложението за директива относно временния документ за пътуване на ЕС. Подкрепих това предложение, тъй като правото на равно третиране по отношение на консулска защита е едно от основните специфични права, които ЕС гарантира на своите граждани. Гражданите на ЕС имат право да потърсят помощ от консулството или посолството на всяка държава – членка на ЕС, когато са извън границите на Съюза и тяхната държава не е представена със съответните институции в конкретното място на пребиваване. Държавите членки са длъжни да оказват помощ на „непредставените“ граждани по същия начин и при същите условия, при които помагат и на собствените си граждани.Един от начините да се съдейства на тези граждани е издаването на временни документи за пътуване. Това са документи, които се издават на гражданите, чиито лични документи или паспорти са изгубени или откраднати. Те са им необходими, за да могат да се приберат у дома. За тази цел е необходимо да се актуализират правилата за издаване на временните документи, както и самият им формат. Разбира се, в новия формат ще да се вземат предвид всички възможни мерки за сигурност и защита срещу фалшификация.
2016/11/22
Autonomous driving in European transport (A8-0425/2018 - Wim van de Camp) BG

Замърсяването на въздуха, задръстеният трафик и високият брой жертви на пътя вече са ежедневие в големите градове. Ако преди време личният автомобил беше символ на свобода и автономност, сега той започва да се асоциира все повече със стрес и допълнителни грижи. Производителите много добре знаят това и техните отдели за изследвания и иновации отдавна работят върху решенията на тези проблеми. Едно от тях е пълната автоматизация в управлението на автомобила. Системите за помощ на водача, като системата за предупреждение при напускане на лентата и автоматичните аварийни спирачки, вече доказаха своята ефикасност. В някои градове са въведени свързани самоуправляващи се микробуси и влакове. Благодарение на новите технологии пълната автоматизация вече е възможна и въпросът е доколко и кога искаме да я въведем. Разбира се, че в момента инфраструктурата на градовете не е подготвена за това. Не е подготвена и правната ни уредба (кой ще поеме отговорността в случай на произшествие) за такава голяма промяна. Но също така е ясно, че САЩ, Япония, Корея и Китай няма да чакат Европа. Европейският автомобилен сектор няма право на грешки и затова дебатът по тези въпроси е повече от навременен. Ето защо подкрепям този доклад, както и това средствата за научни изследвания да бъдат увеличени.
2016/11/22
WTO: the way forward (A8-0379/2018 - Bernd Lange, Paul Rübig) BG

С огромно мнозинство (74%) в пленарна зала подкрепихме предложението за резолюция, разглеждащо бъдещата модернизация на Световната търговска организация (СТО). Смятам, че е необходимо да се погледне смело напред и да се намери начин за преодоляване на затрудненията, пред които днес е изправена СТО. Необходими са мерки, които да помогнат на системата да се справи с предизвикателствата на световната икономика. В този процес, вярвам, водещата роля следва да е на Европейския съюз, който винаги е отстоявал правилата на многостранната търговска система.Реформирането на СТО трябва да се фокусира върху няколко ключови области: законодателната рамка; електронната търговия; субсидиите и държавните предприятия. Прозрачността също е ключов фактор при осигуряването на сигурна търговска среда. За модернизирането на СТО е необходимо да се вземе предвид и фактът, че диференциацията между развитите и развиващите се страни не отразява икономическата реалност. Бързо развиващите се страни трябва да се нагърбят по-сериозно с техния дял отговорност.
2016/11/22
2018 Report on Serbia (A8-0331/2018 - David McAllister) BG

Днес приехме доклада за Сърбия в пленарна зала с 503 гласа „за“, срещу 85 гласа „против“ и 47 „въздържал се“. С моя глас подкрепих текста, който акцентира върху това, че Сърбия трябва да приведе външната си политика и политиката си за сигурност по отношение на Русия в съответствие с тази на Европейския съюз. Загриженост в Брюксел буди и фактът, че Сърбия поддържа военно сътрудничество със страни като Русия и Беларус. Докладът отбелязва бавен напредък по ключовите реформи в областите на съдебната система, публичната администрация, борбата с организираната престъпност и корупцията. Влошено е положението във връзка със свободата на изразяване и независимостта на медиите. Сърбия официално започна преговори за присъединяване към Европейския съюз през 2014 г. Страната е отворила 14 от общо 35 преговорни глави. Една от най-трудните несъмнено е посветена на нормализирането на отношенията с Косово.
2016/11/22
2018 Report on Kosovo (A8-0332/2018 - Igor Šoltes) BG

След едностранното обявяване на независимостта си през 2008 г. пред Косово се отвори ясна европейска перспектива. Напредъкът зависи обаче първо от нормализирането на отношенията със Сърбия и признаването на Косово от всички държави – членки на Европейския съюз. Припомням, че пет държави от ЕС не са признали независимостта на страната - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. Съюзът многократно е показвал готовността си да подпомогне икономическото и политическото развитие на Косово, но ако трябва да сме честни, на този етап нерешените проблеми са много сериозни: бавни темпове на изпълнение на основните реформи и процъфтяваща сива икономика. Косово е и единствената държава от Западните Балкани, чиито граждани се нуждаят от виза, за да пътуват в Шенгенското пространство. Гласувах „за“ този доклад, с който призоваваме Косово да положи още повече усилия. Текстът беше приет с 393 гласа в подкрепа, срещу 139 гласа „против“ и 71 „въздържал се“.
2016/11/22
2018 Report on the former Yugoslav Republic of Macedonia (A8-0341/2018 - Ivo Vajgl) BG

Въпреки че референдумът от 30 септември не достигна нужната избирателна активност, той показа, че има обществена подкрепа за промяна на името на страната на Република Северна Македония. С колегите в Европейския парламент приветстваме решението на парламента в Скопие, което отваря вратата за преговори за присъединяване на страната към НАТО и Европейския съюз. Ето защо гласувах в подкрепа на представения доклад за страната. Текстът бе приет с 470 гласа „за“, срещу 116 гласа „против“ и 46 „въздържал се“. Искам да обърна внимание и на призива на Европейския парламент към унгарските власти да екстрадират бившия македонски премиер Никола Груевски, който е осъден за злоупотреба с власт и му е наложена присъда от две години лишаване от свобода.
2016/11/22
2018 Report on Albania (A8-0334/2018 - Knut Fleckenstein) BG

Политиката за разширяване се разглежда в Брюксел като стратегическа инвестиция в мира, демокрацията, благоденствието, сигурността и стабилността на Европейския съюз. Днес приехме доклада за европейската интеграция на Албания с 459 гласа „за“, срещу 112 гласа „против“ и 62 „въздържал се“. Моят глас бе в подкрепа на текста. Албания подаде официално кандидатурата си за членство през 2009 г. и има статут на страна кандидатка с решение на Европейския съвет от юни 2014 г. Европейската комисия определи пет ключови области, които се нуждаят от реформи преди всяка следваща стъпка към интеграция. Това са съдебната система, публичната администрация, борбата с корупцията и организираната престъпност и защитата на правата на човека. Преговорите за присъединяване все още не са започнали, като Съветът обмисля да ги отвори през юни 2019 г. в зависимост от състоянието на процеса на реформи. Днешният доклад отбеляза, че е постигнат напредък, но и не забрави да подчертае бавното и неефикасно правосъдие, недостатъците в прилагането на принципите на правовата държава, както и тромавите регулаторни процедури, които действат възпиращо по отношение на инвестициите в страната.
2016/11/22
2018 Report on Montenegro (A8-0339/2018 - Charles Tannock) BG

Гласувах „за“ позицията на Европейския парламент по тазгодишния доклад на Европейската комисия за Черна гора. Текстът бе приет с 484 гласа в подкрепа, срещу 80 гласа „против“ и 63 „въздържал се“. Преговорите със страната започнаха през юни 2012 г. Черна гора е най-напредналият кандидат по пътя на присъединяването към Европейския съюз, като 31 глави са отворени от общо 35. Запазва се и вероятността страната да успее да изпълни целта за присъединяване през 2025 г., както е предложено в стратегията на Европейската комисията. Присъединявам се към призивите до политическото ръководство на Черна гора да се съсредоточи върху оставащите реформи, за да реши трайно проблемите с правовата държава, свободата на медиите, корупцията, прането на пари и организираната престъпност. Напредък на Черна гора в тези области ще означава гарантиране на стабилността, мира и просперитета в Западните Балкани и целия регион.
2016/11/22
EU development assistance in the field of education (A8-0327/2018 - Vincent Peillon) BG

Незаконодателната резолюция, приета днес с голямо мнозинство, настоява за допълнителен финансов ангажимент за помощта за развитие, предоставяна от ЕС в областта на образованието.Основните акценти са върху преструктурирането и осъвременяването на образователните системи, както и подобряването на тяхната синхронизация. Предложени са мерки за справяне с някои актуални проблеми: намаляване на грамотността на учениците; явлението „изтичане на мозъци“; липсата на необходимата училищна инфраструктура и др.Присъединявам се към призивите за партньорство, защото „образованието не може да чака“.
2016/11/22
Digitalisation for development: reducing poverty through technology (A8-0338/2018 - Bogdan Brunon Wenta) BG

В края на 2017 г. Съветът на ЕС прие заключенията си за цифровизацията и намаляването на бедността чрез технологиите. Докладът, разработен от колегата Богдан Вента, е изцяло в унисон с тези заключения, поради което го подкрепих. Гласуването мина с мнозинство от над 75 % в подкрепа на предложението.Когато говорим за цифровизация, трябва да имаме предвид, че при нея има изключително много възможности за устойчиво развитие, за растеж, за предоставяне на нови услуги, а оттук – и за осигуряване на нови работни места. Тя би могла да допринесе за напредък в някои области като управление, образование, здравеопазване, върховенство на закона, селско стопанство и равенство на половете. Цифровизацията е глобална и засяга всички сфери на нашия живот. Свидетели сме как интернет ни помага да упражняваме все по-ефективно нашите права.Все още по света има хора, които нямат никакъв достъп до интернет. Тази липса е сериозна пречка пред развитието на цели общества. Преодоляването на цифровото разделение трябва да играе централна роля във всички политики за развитие. Постигането на целите за устойчиво развитие изисква усилия и действия на всички държави (развитите и развиващите се).
2016/11/22
Promotion of clean and energy-efficient road transport vehicles (A8-0321/2018 - Andrzej Grzyb) BG

В пленарна зала подкрепих предложението на Европейската комисия за насърчаване на чисти пътни превозни средства, воден от разбирането, че поетите ангажименти от страна на ЕС на конференцията за климата в Париж от 2015 г. трябва да се изпълняват. Вредните за здравето и околната среда емисии на замърсителите на въздуха от транспорта трябва възможно най-скоро да бъдат съществено намалени. Това може да се постигне с мерки, които подкрепят преминаването към други видове обществен транспорт и чрез обществени поръчки за екологично чисти превозни средства.Предложената директива за насърчаване на чисти превозни средства е една от шестте инициативи от пакета „Чиста мобилност“, представен от Европейската комисия през ноември миналата година. С настоящите изменения се определят общи стандарти за обществените поръчки, с цел да се подпомогне мобилност с ниски емисии. Приложното поле на директивата се разширява, за да включи наемането, отдаването под наем, покупката на изплащане и преоборудването на превозни средства за обществения пътен транспорт.С моя вот подкрепих новите мерки за по-нататъшно развитие на обществения транспорт като един от най-бързите и икономически ефективни начини за ограничаване на броя на превозните средства по пътищата и подобряване на качеството на въздуха.
2016/11/22
Use of the Schengen Information System for the return of illegally staying third-country nationals (A8-0348/2017 - Jeroen Lenaers) BG

На последната пленарна сесия в Страсбург подкрепих предложението да се използва информационната система на Шенген за екстрадирането на нелегално пребиваващи граждани на трети държави. Употребата на тази информационна система ще наложи безпрецедентна и прецизна комуникационна мрежа между държавите членки, която ще синхронизира техните решения по екстрадиране на граждани на трети държави. От огромна важност е да се увеличи процентът на успешно завърнали се в държавите си емигранти, защото в момента тази политика на Съюза не е ефективна. По данни за 2015 г., от над 530 000 незаконно пребиваващи емигранти, едва 42% са напуснали територията на Съюза.За мен е ключово да бъде постигнато споразумение по въпроса за нелегалното пребиваване и екстрадиране на емигранти, които не са граждани на ЕС. Трябва да бъде гарантирана по-голяма ефективност при употребата на новата информационна система, за да се запази публичното доверие в разрешаването на тези актуални проблеми.
2016/11/22
Harmonisation of the structures of excise duties on alcohol and alcoholic beverages (A8-0307/2018 - Miguel Viegas) BG

Миналата седмица, заедно с колегите от ЕНП, успешно подкрепихме предложената Директива за хармонизиране на акциза върху алкохола и алкохолните напитки. През последните години остарялата законодателна рамка не може да поддържа темпото на предизвикателствата и възможностите, предлагани от новите технологии и постижения в алкохолната индустрия.Съществуващите проблеми биват неефективно третирани и пораждат редица затруднения, най-вече пред средните и малките предприятия. Твърде голям процент са вече и опитите за укриване на данъци и други видове измами. Наясно съм, че целите, които си поставяме, не могат да бъдат напълно изпълнени от всички държави членки. Затова смятам, че хармонизирането на ниво ЕС е правилната посока на действие. Разбира се, това ще бъде възможно само при спазване на принципите на субсидиарност и пропорционалност.
2016/11/22
The role of employee financial participation in creating jobs and reactivating the unemployed (A8-0293/2018 - Renate Weber) BG

Искам да обърна внимание на успешно гласувания в Страсбург доклад за стимулиране на финансовото участие на служителите в Европа. Статистиката, с която разполагаме в Европейския парламент, показва недвусмислено, че фирмите, които предоставят на служителите си дял от капитала, са и тези, които създават повече работни места, чиито служители-акционери получават по-добро заплащане и натрупват повече пенсионни активи.За съжаление техният дял в Европа е все още относително малък - 32% от дружествата в ЕС осигуряват схеми за финансово участие на служителите си. Причините за ниския процент са липсата на подходяща нормативна рамка в много от държавите членки и недостатъчната осведоменост на работници и работодатели за ползите, що се отнася до икономически растеж и социална защита.Дяловото участие на служителите в собствеността има срит потенциал за европейската икономика, който може да се развие.
2016/11/22
Public procurement strategy package (A8-0229/2018 - Carlos Coelho) BG

На изминалата пленарна сесия в Страсбург бе обсъден доклад относно стратегията за обществените поръчки, впоследствие приет без особени различия между политическите групи в Европейския парламент. Основен момент бе призивът на Парламента към държавите членки да ускорят иначе бавните стъпки по транспонирането на директивите от 2014 г. в областта на обществените поръчки. Европейската комисия също бе призована да зададе насоки за улесняване на страните в този процес.Все по-очевидна става нуждата обществените поръчки да бъдат способ за постигане на устойчив, зелен и приобщаващ растеж, като при това водещ критерий в процедурите да не бъде най-ниската предложена цена в ущърб на качеството. С цел приобщаване трябва да се следи прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания и да бъде приет Европейски етичен кодекс за обществените поръчки.Друг важен елемент от доклада е стимулирането на участие от страна на малките и средни предприятия – ключова стъпка, нужна за една по-конкурентна среда. Не на последно място, Европейският парламент твърдо застава зад позицията си за дигитализиране на целия процес на обществените поръчки – от първата до последната стъпка.
2016/11/22
Mutual recognition of freezing and confiscation orders (A8-0001/2018 - Nathalie Griesbeck) BG

Тази седмица в Страсбург успешно подкрепихме предложението за регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация.Предложението е част от общия план за действие срещу финансирането на организираната престъпност и тероризма, представен от Европейската комисия. Според статистическите данни 98,9% от оценените печалби от престъпна дейност не се конфискуват и остават на разположение на престъпниците.Взаимното признаване на актове за обезпечаване и конфискация на финансови средства от една държава членка в друга е все още твърде тромав процес, което позволява на престъпниците да укриват и прехвърлят своите активи. След трагедиите, причинени от терористични атаки през последните няколко години, е очевидно, че трябва да има по-добро съдебно сътрудничество на територията на целия Съюз.Като инструмент за справяне с проблема Европейската комисия предлага нови регулации, които ще доведат до по-бързото засичане на криминални активи при трансгранични операции и до по-бързото конфискуване и замразяване на финансови средства с незаконен произход. Задържаните средства ще бъдат използвани в подкрепа на мерки за предотвратяване на престъпни дейности и за компенсиране на жертвите от такива престъпления.
2016/11/22
Harmonising and simplifying certain rules in the VAT system (A8-0280/2018 - Jeppe Kofod) BG

На последното пленарно заседание в Страсбург с моите колеги подкрепихме Директивата за хармонизирането и опростяването на някои правила от системата на данъка върху добавената стойност и въвеждането на окончателната система за данъчно облагане на търговията между държавите членки.Предложението, представено от Комисията още през месец октомври 2017 г., въвежда няколко основни нови принципа в ДДС системата, които целят да направят структурата ѝ по-стабилна и да намалят трансграничните измами.Основно понятие, въведено с предложението, е така нареченото сертифицирано данъчно задължено лице. Един бизнес може да кандидатства за такъв статус, ако докаже, че изпълнява критериите на националния данъчен орган, като редовно плащане на данъци, вътрешен контрол и платежоспособност. С новата директива всички сертифицирани данъчно задължени лица ще бъдат разпознаваеми като надеждни данъкоплатци от всички държави членки. Системата ще бъде подсигурена и с механизъм за разрешаване на спорове във връзка с ДДС.
2016/11/22
Emission performance standards for new passenger cars and for new light commercial vehicles (A8-0287/2018 - Miriam Dalli) BG

На пленарно заседание през месец октомври приехме предложението за намаляване на позволените емисии на въглероден диоксид от колите. Подкрепих това предложение и гласувах против официалната позиция на моята политическа група (ЕНП), защото вярвам, че пътническите автомобили и леките товарни автомобили са едни от основните замърсители на въздуха и вредят както на околната среда, така и на нашето здраве.Транспортът е единственият сектор, който и днес продължава да увеличава вредните си емисии. Длъжни сме да въведем ограничения, за да бъдат те драстично намалени. Електрическите автомобили са екологично чиста алтернатива, но за съжаление към момента техният брой е твърде малък. Трябва да се разработи и въведе специален механизъм, за да се осъществи плавен, но в същото време бърз преход към мобилност без компромиси с нашето здраве. Важно е на пазара да навлязат достъпни превозни средства с нулеви или ниски емисии до 2030 г.Още преди три години на проведената в Париж конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Европейският съюз се ангажира в близките години да ограничи емисиите на въглероден диоксид, които допринасят за изменението на климата. Стандартите за емисиите, които гласувахме, са само част от тези стъпки, които ще продължат и в бъдеще.
2016/11/22
EU-Morocco Agreement for scientific and technological cooperation: terms and conditions for the participation of Morocco in the Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA) (A8-0281/2018 - Aldo Patriciello) BG

С радост мога да кажа, че на последната пленарна сесия в Страсбург мина успешно гласуването за споразумение между ЕС и Мароко за сътрудничество в сферите на науката и технологиите. С това споразумение се установяват правилата и условията за участие на страната в Партньорството за научни изследвания и иновации в Средиземноморския регион - PRIMA.PRIMA е първото публично партньорство съгласно член 185 от Договора за функционирането на ЕС, което обхваща конкретна географска област (Средиземноморската) и включва активното участие на държавите – съседки на Съюза. Основна цел на PRIMA е да се разработват иновативни решения за устойчиво и отговорно управление на водите и на производството на храни в Средиземноморския район. Това ще се случи чрез координиране на националните програми в тези сфери, подпомогнато от Съюза.Твърдо подкрепям това споразумение, което е ясен пример за научна дипломация от страна на Съюза. PRIMA адресира някои от основните причини за миграцията в района и се опитва да създаде един по-стабилен и устойчив Средиземноморски район. Това демонстрира проактивен подход на ЕС към разрешаването на проблема, а не само краткотрайното потискане на последиците.
2016/11/22
Inclusion of the Italian municipality of Campione d’Italia and the Italian waters of Lake Lugano in the customs territory of the Union (A8-0284/2018 - Roberto Gualtieri) BG

С огромно мнозинство във вторник Европейският парламент подкрепи включването на община Кампионе д’Италия и италианските води на езерото Лугано в митническата територия на Европейския съюз.Поради географското си разположение ексклавите (територии на дадена държава, нямащи обща граница с нея и заобиколени напълно от чужда територия) на Кампионе д’Италия и езерото Лугано са изолирани от Италия, което поражда редица затруднения на тяхна територия. Досега Съюзът е проявявал разбиране за тяхното отсъствие от своята митническа зона, но тъй като Швейцария иска да добави двата ексклава към своята митническа територия, то сега Италия смята, че те трябва да бъдат включени в митническата територия на ЕС.Моето мнение е, че трябва да се вземат спешни мерки, за да не останат тези територии завинаги извън територията на Съюза. Подкрепям гражданите на Италия, които вярват, че това е по-добрият вариант за тяхното финансово и социално развитие. Процедурата изисква и формална промяна в Директивата за ДДС, което ще се случи възможно най-скоро.
2016/11/22
Eurojust and Albania Cooperation Agreement (A8-0275/2018 - Laura Ferrara) BG

По време на последната пленарна сесия в Страсбург гласувахме предложението на Съвета за споразумение за съдебно сътрудничество между Евроюст и Албания. От 2014 г. страната е кандидат-членка за влизане в Съюза и според Комисията, показва добър напредък в най-проблемната област – борбата с организираната престъпност. Основополагаща стъпка в тази посока беше подписаното през 2013 г. подобно споразумение с Европол за операционно и стратегическо сътрудничество.Създаването на съдебно сътрудничество между Албания и Евроюст ще помогне в борбата с организираната престъпност и е в интерес не само на страната кандидат-членка, но и на държавите – членки на Съюза, защото всеки вид организирана престъпност е и транснационален проблем. При одобрение на споразумението, разгледано по време на последната пленарна сесия, ще бъде извършена важна крачка по отношение на засилването на превантивните мерки срещу организираната престъпност в Албания, която ще приближи страната до влизането ѝ в ЕС.
2016/11/22
A European One Health Action Plan against Antimicrobial Resistance (A8-0257/2018 - Karin Kadenbach) BG

Резолюцията в подкрепа на борбата срещу антимикробната резистентност (АМР) беше гласувана успешно с 92% подкрепа. АМР е проблем, който се превръща в заплаха за здравето и живота на европейските граждани и затова смятам, че е от огромно значение да бъдат предприети скоростни действия срещу него.АМР представлява резистентност на многобройни видове бактерии и вируси срещу лекарства, в частност антибиотици. Въпреки че АМР е феномен, който системно се появява в човешката история, в последните години неговото развитие се ускорява от фактори като некомпетентното използване на антибиотици, пренасянето на резистентни бактерии от животински в човешки организъм, неадекватното проучване на нови антибиотици и други. Превантивните мерки в резолюцията следват модела на инициативата „One Health“ и включват предложения за въвеждане на по-детайлни медицински тестове (rapid tests), за използването на ваксини, които не позволяват на болния индивид да продължава да е носител на вируса, и за прекратяване на некомпетентното използване на антибиотици чрез по-активни инициативи за образование и информираност на гражданите на територията на ЕС.Твърдо гласувам „за“, защото смятам, че здравето на всеки човек е на първо място. Това е казус от огромна важност за ЕС, който вече е инвестирал над 1 млрд. евро в борбата срещу АМР.
2016/11/22
Copyright in the Digital Single Market (A8-0245/2018 - Axel Voss) BG

Първоначалните текстове на докладчика Аксел Фос по доклада за предложението на Комисията за директива относно авторското право бяха притеснителни, защото криеха много рискове и неясноти. Това беше причината да отхвърля текста на първо четене.Усилената работа през лятото доведе до добър резултат – бяха създадени по-балансирани предложения за някои от спорните членове и компромисите се оказаха достатъчно убедителни за едно прилично мнозинство. Основен акцент за доклада остават пропуските в закона, свързани с предизвикателствата на цифровия единен пазар. Премахването на пропастта между печалбата на големите онлайн платформи и възнаграждението, което получават творците, е една от основните точки. Бях изправен пред избора да подкрепя текст, който донякъде одобрявам, но в който виждам рискове, или да гласувам срещу промяната в тази безнадеждно остаряла сфера.В крайна сметка с мнозинството в Eвропарламента подкрепихме целия доклад и така дадохме шанс законодателният процес да продължи. Предстои рисковете да бъдат доизяснени и премахнати по време на тристранните преговори със Съвета и Комисията. Призовавам всички заинтересовани страни да продължат да информират институциите в България за позицията си относно предложенията в сферата, за да бъде взета предвид по време на триалога. Вярвам, че в крайна сметка ще постигнем един добър резултат в полза едновременно на артистите, потребителите и бизнеса.
2016/11/22
The situation in Hungary (A8-0250/2018 - Judith Sargentini) BG

Днес Европейският парламент гласува резолюция относно положението в Унгария, с която Съветът се призовава да констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Съюзът.Над 2/3 гласуваха „за“ началото на тази процедура. Важен е и фактът, че мнозинството от групата на Европейската народна партия (ЕНП), партийната фамилия на Орбан, гласува срещу него.Това беше едно дълбоко принципно гласуване и всички бяха вперили очи в ЕНП, защото партията има този маниер на прекалена толерантност, даже на всеядност, към политически лидери на високи позиции. Орбан се опита да внуши, че гласуването е либерален заговор срещу самата държава и срещу политиката против квотите за имигранти. Мнозинството в Парламента показа, че да спечелиш изборите в своята страна не ти дава право да погазваш демократичните принципи на ЕС. Членството в ЕС е доброволно и то налага тежки ограничения срещу най-отвратителните и отблъскващи практики на премиери като Орбан, който не е единствен от тази категория в Европа. Радвам се, че ЕНП започва да възстановява образа си не само на най-голямата, но и на най-принципна партия. ЕНП гледа в бъдещето и смело мога да кажа, че само така ще спечели следващите европейски избори.
2016/11/22
Pathways for the reintegration of workers recovering from injury and illness into quality employment (A8-0208/2018 - Jana Žitňanská) BG

Дългото отсъствие от работа поради заболяване е проблем, който присъства във всички държави – членки на ЕС, включително и България. Хората, на които им се е наложило да отсъстват дългосрочно поради заболяване или нараняване, имат нужда от помощ, за да останат или дори да се върнат на пазара на труда.С доклада, който приехме в пленарна зала на 11 септември, призоваваме страните членки за мерки за справяне с този проблем с цел облекчаване на завръщането на служителя на работното му място. Част от тези мерки могат да бъдат осигуряване на по-гъвкави условия на работа, като намалено работно време, работа от дома, курсове за преквалификация или индивидуални консултации със специалисти, психотерапевти и социални работници.С този доклад разгледахме и възможността хора, навършили пенсионна възраст, да останат на пазара на труда. Имайки предвид, че населението на ЕС застарява, този дял на работещите ще става все по-голям, поради което трябва да му се отдели нужното внимание.Смятам, че ползите от реинтеграцията на тези работници и служители ще бъдат големи, както за конкретния човек, така и за икономиката и обществото ни като цяло.
2016/11/22
Boosting growth and cohesion in EU border regions (A8-0266/2018 - Krzysztof Hetman) BG

Днес с 594 гласа „за“ подкрепихме обща визия за постигане на приемственост и развитие в граничните райони на ЕС. С тази резолюция на Парламента отбелязваме конкретните пропуски в политиките, довели до икономически застой: ограничен достъп до обществени услуги, правната несигурност за трансграничните работници и екологичните предизвикателства. Към настоящия момент районите не използват ефективно своя потенциал за развитие. Лисва и доверие между местните структури.Докладът набляга върху създаването на нови работни места и предоставянето на допълнителна финансова подкрепа чрез дългосрочни програми и проекти, като се набляга особено много на контрола върху средствата. Проектите по линия на INTERREG са успешен пример за това как разработването на нови идеи и обмяната на опит могат да допринесат за справяне с предизвикателствата.
2016/11/22
European Solidarity Corps (A8-0060/2018 - Helga Trüpel) BG

Макар пленарната сесия в Страсбург да беше почти изцяло съсредоточена върху ситуацията в Унгария, протекоха и други важни гласувания, сред които това за Европейския корпус за солидарност. Корпусът бе обявен за един от законодателните приоритети на Съюза през изминалите месеци. Целта му е до 2020 година да мобилизира 100 хиляди европейци на възраст между 18 и 30 години, които да се включат в хуманитарни, социални, екологични и други доброволчески инициативи с европейско измерение. Младежи от всички страни членки ще могат да приложат на практика идеята за солидарност и като европейски граждани да допринесат както за местната общност, така и за своето личностно и професионално развитие.Малка част от бюджета на програмата - 10% - ще се фокусира и върху възможности за стаж и работни позиции за младите европейци. През 2018 г. Европейският парламент гласува 20% свежи пари за програмата, като бюджетът й няма да причини орязване на финансирането, предвидено за Еразъм+. След гласуването този септември предстои текстът да бъде формално приет и от Съвета.
2016/11/22
Measures to prevent and combat mobbing and sexual harassment at the workplace, in public spaces, and in political life in the EU (A8-0265/2018 - Pina Picierno) BG

С мнозинство от 76% от гласовете в пленарна зала приехме резолюцията за превантивни мерки срещу борбата със сексуалния тормоз и груповия психически тормоз (мобинг) на работните и публичните места, както и в политическия живот в Съюза. Гласувах в подкрепа на това решение, защото смятам, че като форми на полова дискриминация, те са в дълбоко противоречие с основните ценности на ЕС и обезсмислят законодателните постижения на европейските институции, постигнати през последните години.Резолюцията изтъква, че всяка държава – членка на ЕС има различаващи се една от друга законодателни процедури срещу сексуалния тормоз и мобинга. Основният проблем е, че всяка страна има различна дефиниция за сексуален тормоз и в повечето случаи правителствата не го определят като приоритетна тема. Често жертвите (почти изцяло жени) не предприемат правни действия, защото не осъзнават, че са били жертви на такъв тип дискриминация (поради неинформираност) или от страх, че ще станат обект на отмъщение. Това е инструмент, използван за обезсърчаване на жените, които се стремят към професионална реализация в политиката, и затова съм убеден, че е крайно време да се вземат мерки в тази посока.
2016/11/22
Structural and financial barriers in the access to culture (A8-0169/2018 - Bogdan Andrzej Zdrojewski) BG

Като евродепутат винаги съм работил за акцентирането върху образованието и културата и насърчаването им чрез общи действия на европейско ниво.Тази резолюция има за цел да постави „неудобните“ въпроси за ограничения достъп до културни мероприятия на много европейски граждани, недостатъчното финансиране, затрудненията за хората с увреждания. В тази връзка ключовата европейска програма „Творческа Европа“ прави много, но с днешното гласуване призоваваме държавите членки и Европейската комисия да разработят и приложат мерки, които да отговорят на конкретните предизвикателства и пропуски, посочени в текста.Европейският парламент предлага липсата на финансиране за културните индустрии да бъде намалена чрез данъчни стимули за частното спонсорство; да се стимулират инвестициите в микропредприятията с цел да се насърчат децентрализирани културни дейности; да се насърчат новаторските подходи за ангажиране на публиката.
2016/11/22
Cohesion policy and the circular economy (A8-0184/2018 - Davor Škrlec) BG

Преходът към кръгова икономика е силна индикация за модернизиран и устойчив модел за икономическо развитие в рамките на ЕС. Това постижение не би било възможно без политиката на сближаване и инструментите, които тя предлага в тази насока.От друга страна, кръговата икономика, базирайки се на принципите на субсидиарност и пропорционалност, е необходимият двигател за успешното развитие на кохезионната политика чрез създаване на необходимите условия за повече работни места в зелената икономика, разширяване на употребата на възобновяеми енергийни източници, ресурсна ефективност и редица други позитивни промени в областта на регионалното развитие.За да бъде улеснен този процес, Европейският парламент предлага: по-голяма прозрачност и улеснен достъп до финансиране; повече образователни програми; засилен обмен на експертни знания на регионално ниво. Този икономически модел доказано ще донесе безспорни ползи, както за околната среда, така и за по-добрата икономическа, социална и териториална кохезия в рамките на ЕС.Важно за успеха е широкото публично-частно партньорство. Не подценявам и необходимостта от качествена оценка на изпълнението на поетите ангажименти на национално ниво и в тази връзка подкрепям мониторинга на кръговата икономика от страна на Европейската комисия. Ето защо, подкрепих с моя положителен вот промените, разгледани в доклада по време на пленарното заседание в Страсбург.
2016/11/22
Further macro-financial assistance to Ukraine (A8-0183/2018 - Jarosław Wałęsa) BG

По време на тази пленарна сесия в Страсбург гласувахме предложението на Комисията за допълнителна макрофинансова помощ за Украйна. Страната е приоритет за ЕС в рамките на Източното партньорство. Помощта ще зависи от напредъка на страната по редица предварителни условия включително борбата срещу корупцията. Целта е да се ускорят реформите в страната и да се подкрепи ангажираността ѝ към общите ценности на Съюза, както и принципите за отворената, основана на правила и справедлива търговия. Макрофинансовата помощ се управлява от Комисията, при ясни правила за намаляване или спиране.
2016/11/22
Modernisation of education in the EU (A8-0173/2018 - Krystyna Łybacka) BG

С мнозинство от почти 80% от гласовете, Европейският парламент прие резолюция за модернизирането на образованието в ЕС. Гласувах „за“, понеже отдавна призовавам за модернизиране на образователните системи в Европейския съюз и в частност България. Качественото образование е съществен елемент за личното развитие на младите хора. Днес повече от всякога то трябва да им даде инструментите да бъдат активни европейски граждани с критично и независимо мислене.Резолюцията акцентира върху иновационни методи на учене, преподаване и оценяване чрез използването на дигитални технологии, както и върху привличането на мотивирани преподаватели. Не са забравени и преждевременно напусналите образователната система, както и нискоквалифицираните и трайно безработните лица, за които са създадени специални мерки за учене през целия живот.
2016/11/22
Implementation of the Ecodesign Directive (A8-0165/2018 - Frédérique Ries) BG

Директивата за екодизайн безспорно обогатява законодателството на ЕС в областта на енергийната ефективност и е доказано успешен инструмент в борбата с намаляване на емисиите на парникови газове.Именно поради това подкрепих на 31 май с моя положителен вот позицията на Европейския парламент по отношение на прилагането на директивата за екодизайна. Трябва да се подчертае, че тази директива доведе до значителни ползи за потребителите и в тази връзка вярвам, че бъдещето разширяване на нейното поле за действие ще разгърне пълния ѝ потенциал.От 10% до 25% са продуктите на пазара, които не отговарят на изискванията на директивите за екодизайна и за енергийното етикетиране. Това води до загуби от близо 10% от очакваните икономии на енергия. Приетият текст насърчава разработването на т.нар. „системен подход“ на екодизайна, който взема предвид не само самия продукт, но и цялата система, необходима за неговото функциониране.Приветствам желанието да се ангажира по-активно широката общественост, като се предостави ясна информация за ползите от мерките във връзка с екодизайна за защита на околната среда и енергийната ефективност.
2016/11/22
Protection against dumped and subsidised imports from countries not members of the EU (A8-0182/2018 - Christofer Fjellner) BG

Европейският съюз актуализира в момента законодателството си за търговска защита. На пленарната сесия в края на месец май 2018 г. подкрепих новите и по-стриктни правила срещу дъмпинговия и субсидиран внос на стоки с произход извън Европейския съюз. Целта на новото законодателство е да се защитят работните места в държавите членки от вноса на стоки с изключително ниски цени от трети страни.След измененията Европейският съюз ще може да налага по-високи мита на дъмпингов и субсидиран внос. Влиза в сила и т.нар. „правило за по-ниско мито“, съгласно което властите ще имат право да налагат и по-ниско мито, ако то ще е достатъчно, за да се отстрани вредата от нелоялния внос. Новите правила ще са в подкрепа на малките и средни предприятия, а разследванията за дъмпинг и спазването на международните социални и екологични стандарти ще са по-кратки и прозрачни.Подкрепям отворената търговска система, но естествено при условие, че партньорите играят по правилата. Ето защо, от жизненоважно значение за Европейския съюз е да има ефективен търговски инструмент за защита срещу дъмпинга.
2016/11/22
Minimum standards on the rights, support and protection of victims of crime (A8-0168/2018 - Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Angelika Mlinar) BG

Данните на Евростат от последните години показват, че милиони са гражданите на Европейския съюз, станали жертви на насилие, било то домашно, по малцинствен признак, в собствената им страна или в друга държава членка. Увеличават се случаите на насилие над жени, пострадали деца, както и трафик на хора.През 2012 година се прие Директивата за правата на жертвите и оттогава Европейският съюз следи отблизо как държавите членки се справят с насилието и доколко предоставят информация, подкрепа и закрила на жертвите. За съжаление, България попада сред негативната статистика. Така например у нас някои права на жертвите на насилие са посочени в нормативни актове, но не са предоставени процедурни подробности.България също така е сред седемте страни в ЕС, в които преследването и тормозът не се вземат предвид като специфично престъпление. През април тази година Европейският парламент гласува резолюция относно изпълнението на европейската заповед за защита и заедно с настоящия доклад, гласуван в пленарна зала на 30 май 2018 г., повтаря препоръките си към държавите членки за ратифициране на Истанбулската конвенция и за криминализиране на преследването, като същевременно указва нови начини за по-ефективна защита на жертвите на насилие.
2016/11/22
EU-Norway Agreement on administrative cooperation, combating fraud and recovery of claims in the field of Value Added Tax (A8-0147/2018 - Miguel Viegas) BG

На днешното пленарно заседание с мнозинство от 585 гласа одобрихме сключването на Споразумението между ЕС и Норвегия за административно сътрудничество, борба с измамите и събиране на вземания в областта на ДДС. Целта му е чрез взаимни действия и обмяна на опит да се преустановят престъпленията, свързани с трансгранични ДДС измами.Норвегия членува в Европейското икономическо пространство и има подобна на европейската система за ДДС. Само между 2009 – 2012 г. данъчните органи на Кралство Норвегия предадоха на колегите си от държавите членки сведения за измамни сделки на обща стойност 2,703 млн. евро. Най-рискови се очертават секторите на телекомуникациите и електронните услуги. Ето защо подкрепих Споразумението, което е пример за израждане на доверие в институциите и насърчаване на международното сътрудничество.
2016/11/22
Implementation of the Bologna Process – state of play and follow-up (B8-0190/2018) BG

Днес Европейският парламент прие резолюция във връзка с прилагането на процеса от Болоня, с която призовава участващите държави в Европейското пространство за висше образование да засилят сътрудничеството помежду си и да не изостават в изпълнението на договорените цели.Подчертана бе и необходимостта ЕС и държавите членки да увеличат своите бюджети за образование, както и да гарантират прозрачност, достъпност и справедливост при разпределянето на средствата. Чрез тази резолюция Европейският парламент отново потвърди своя фундаментален ангажимент да улесни признаването на дипломи и квалификации, да гарантира мобилността и да увеличи възможностите за учене през целия живот.Категорично подкрепям разработването на общи системи за осигуряване на качество на образованието и взаимното му признаването в рамките на ЕС. Обръщам внимание на големите различия в европейските образователни системи по отношение на преподаването, оценяването и признаването на езиковите познания по т. нар. „малки“ езици, сред които попада и българският. Все повече семейства се възползват от правото си на свободно движение и се установяват за период от време в друга държава. Огромен стимул за нашите деца ще е възможността за оценяване на знанията им по родния език в чужбина и признаването на тази оценка или сертификат при кандидатстване във висше учебно заведение.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) BG

Преразглеждането на директивата за опаковките и отпадъците от опаковки е част от законодателен пакет, който поставя на преден план конкретни действия и методи за намаляване на негативните последици върху околната среда. Приетите текстове са крачка напред в политиката на ЕС за преминаване към кръгова икономика и насърчаване на рециклирането.Мерките включват рециклиране на минимум 65% от теглото на всички отпадъци от опаковки в държавите членки не по-късно от 31 декември 2025 г. За сравнение, на този етап статистиката посочва, че България рециклира 32% от отпадъците. Вярвам, че отговорното приемане на подобен тип проблем е от съществена важност за неговото решаване. Надявам се, че определеният времеви диапазон за изпълнение ще е достатъчен за изготвянето на общи механизми за финансиране и изграждането на инсталации и съоръжения за управление на отпадъците.
2016/11/22
Binding annual greenhouse gas emission reductions to meet commitments under the Paris Agreement (A8-0208/2017 - Gerben-Jan Gerbrandy) BG

През 2016 г. Комисията излезе с пакет от мерки, целящи ускореното преминаване на Европа към нисковъглеродна икономика. В него беше включено и предложението за регламент относно задължителните годишни намаления на емисиите на парникови газове за държавите членки от 2021 до 2030 г. В съответствие с международните си задължения по Парижкото споразумение, Съюзът цели до 2030 г. парниковите газове да бъдат намалени с 40% спрямо нивата от 1990 г. и с 30% спрямо 2005 г.Тази седмица в Страсбург подкрепих предложените законодателни инициативи в следните сектори: сгради, управление на отпадъците и транспорт, които съставляват почти 60% от всички емисии на ЕС за 2014 г. Наред с наскоро преразгледаната директива на ЕС за търговията с емисии, новият регламент за задължителни годишни намаления на емисиите на парникови газове допълва законодателната рамка в областта на климата след 2020 г.Подкрепям тези предложение, защото заедно със спазването на ангажимента на Съюза за намаляване на емисиите във всички икономически отрасли, беше осигурена и дългосрочната предсказуемост на държавите членки по отношение на тези политики.
2016/11/22
Energy performance of buildings (A8-0314/2017 - Bendt Bendtsen) BG

На пленарната сесия днес гласувах против отхвърлянето на предложението на Комисията и подкрепих въвеждането на нови правила, които ще направят сградите по-умни и по-енергийно ефективни. В това отношение напълно споделям казаното от заместник-председателя на Комисията и комисар по Енергийния съюз г-н Марош Шефчович, а именно, че постигаме няколко цели едновременно: по-ниски сметки за електроенергия, опазване на околната среда, намаляване на вредните емисии и по-добро здраве.Имайки предвид, че сградите консумират най-много енергия в Европа, държавите членки следва да изготвят дългосрочни стратегии за ремонт и поддръжка на жилищни и обществени сгради, така че емисиите в ЕС да намалеят с до 80% спрямо нивата от 1990 г. Тези национални стратегии ще трябва да представят визията за декарбонизирани сгради до 2050 г., с междинни цели за 2030 г. и 2040 г. Промените насърчават и използването на т.нар. „умни технологии“ за намаляване на енергийното потребление и въвеждането на места за зареждането на електроавтомобилите в паркингите на новите сгради. За да се следи изпълнението на стратегиите, трябва да се установят определени индикатори за напредък.Така обновената директива е едва първото от общо осем законодателни предложения, част от Пакета за чиста енергия за всички европейци, обявен от Комисията през 2016 г.
2016/11/22
Implementation of the 7th Environment Action Programme (A8-0059/2018 - Daciana Octavia Sârbu) BG

Европейският съюз има утвърдила се традиция във формулирането на своите дългосрочни политически цели в областите, засягащи опазването на околната среда. На провелото се пленарно заседание на 17 април с 583 гласа „за“ Европейският парламент прие резолюция, с която даде своите препоръки и текуща оценка за прилагането на Седмата програма за действие за околната среда.Програмата, озаглавена „Да живеем добре в пределите на нашата планета“, определя правно обвързващи цели в областта на околната среда и изменението на климата, които трябва да бъдат постигнати от ЕС и държавите членки до 2020 г. Докато се отчита напредък по някои от заложените цели, като постигането на икономика с ниски въглеродни емисии и ефективно използване на ресурсите, то по други се отчита изоставане – опазването на природния капитал и намаляването на рисковете за човешкото здраве.Акцент в приетия от Парламента текст се поставя и върху продължаващото неуспешно прилагане на европейското законодателство за качеството на въздуха. Ето защо гласувах да се увеличат и координират усилията за прилагането на Седмата програма за действие за околната среда.
2016/11/22
Creative Europe Programme (2014 to 2020) (A8-0369/2017 - Silvia Costa) BG

Предложението за изменение на Регламента за творческа Европа, което приехме с 541 гласа, има за цел да издигне статута на Младежкия оркестър на Европейския съюз. Младежкият оркестър се състои от музиканти от всички държави членки на Съюза, които са подбрани по строги критерии. Той обединява над 3000 талантливи младежи в един оркестър на световно равнище, който надхвърля националните граници.Финансирането, което традиционно идва от съществуващия пакет на програмата „Творческа Европа“, е от основно значение за оцеляването на Младежкия оркестър като средство за популяризиране на европейските ценности, многообразието и младите таланти на Европа. Без тази подкрепа впечатляващите музиканти биха били лишени от възможността да се изявяват по света, да градят кариера и да развиват своя талант под ръководството на реномирани диригенти, солисти, преподаватели и инструменталисти.С цел да се осигури развитието на Младежкия оркестър, Комисията предлага неговият статут на бъде издигнат. Вярвам, че е важно, в бъдеще Младежкият оркестър да гарантира постепенната си независимост от финансирането на ЕС.
2016/11/22
Cross-border parcel delivery services (A8-0315/2017 - Lucy Anderson) BG

На пленарното заседание на 13 март заедно с колегите ми одобрихме регламент, който ще направи пазара на международните доставки на колети по-прозрачен. Много често разходите за доставка се променят или са неясно калкулирани. Липсата на прозрачност може да се окаже сериозна пречка пред дребния бизнес.С новите правила потребителите ще знаят точно за какво плащат. Куриерските фирми ще предоставят пълна информация за цените и условията за доставка на колети. Клиентите пък ще могат да сравняват и да търсят най-добрите оферти на специално разработен уебсайт. По този начин електронната търговия ще стане по-прозрачна за всички, а единният пазар ще е по-ефективен. Проучване на Европейския парламент показва, че реално функциониращият дигитален единен пазар може да влее над 400 милиарда евро в БВП на ЕС.Този регламент, съвместно с наскоро приетото законодателство за прекратяване на геоблокирането, ще сложи край на високите разходи за доставка на стоки от една държава в друга, което от своя страна ще гарантира правата на онлайн потребителите.
2016/11/22
Gender equality in EU trade agreements (A8-0023/2018 - Eleonora Forenza, Malin Björk) BG

Докладът относно равенството между половете в търговските споразумения на ЕС идва в момент, в който на европейски и национален дневен ред е друг важен документ относно правата на жените. Това е конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. За учудване на европейските медии и правозащитници, българската държава не успя да проведе структуриран публичен дебат относно Конвенцията и със спокойствие и политическа воля да застане зад редицата доводи и ползи от ратифицирането ѝ.В този смисъл приветствам одобрения доклад на комисията по международна търговия и комисията по правата на жените и равенството между половете. Той насърчава обучения и кампании за правата на жените, дългосрочното включване на жените в търговските политики, а също и включването на темата за равенството на половете в оценките на въздействие на Комисията и в средносрочния преглед на Търговската стратегия на ЕС. Това е поредна стъпка в посока на изграждане на една устойчива правна рамка за равенството между половете в ЕС.
2016/11/22
Lagging regions in the EU (A8-0046/2018 - Michela Giuffrida) BG

С 488 гласа „за“ в Европейския парламент приехме резолюция относно най-бедните региони в държавите членки. Едно от основните предизвикателства, които винаги ще стоят пред Европейския съюз, е свързано с политиката на сближаване и борбата с икономическото изоставане в определени региони. Тази политика е необходимост на целия Съюз и трябва да остане негов приоритет, въпреки очаквания натиск върху бюджета в контекста на Брекзит.По-лесен достъп до кредити за местния бизнес, по-добра свързаност, ефективно използване на съществуващите ресурси, подпомагане на младите в тези региони – това са част от мерките, които намериха място в приетия текст. Ръководещ е стремежът да се възлагат постижими цели. С покупателна способност под 50% от средната стойност за ЕС се нареждат слабо развити региони в България, Унгария, Полша и Румъния.Действително е много трудно да се постигне така желаното бързо „наваксване“ на тези региони. Ето защо, гласувах за траен и категоричен ангажимент в изпълнението на основните мерки за растеж, заетост и намаляване на различията между регионите на ЕС.
2016/11/22
Mandatory automatic exchange of information in the field of taxation (A8-0016/2018 - Emmanuel Maurel) BG

Справедливото данъчно облагане беше акцент в работата на Парламента на тази мини парламентарна сесия. Гласувах в подкрепа на предложената позиция на Парламента по изменението на директивата на Съвета по отношение на задължителния автоматичен обмен на информация, свързана с подлежащите на оповестяване трансгранични договорености, в областта на данъчното облагане. Основната цел на това законодателство е да се даде адекватен отговор на агресивното данъчно планиране чрез затягане на мерките над онези данъчни експерти, които насърчават данъчните измами и в миналото оставаха с минимален или дори без никакъв контрол. В тази връзка е необходимо въвеждането на общ пакет от норми, вместо уреждането на въпроса на национално равнище, с оглед функционирането на вътрешния пазар. Този набор от общи задължителни изисквания следва да се ограничи само до трансгранични ситуации. Ако някоя държава членка приложи допълнителни мерки за отчитане, събраната информация трябва да се споделя с другите държави членки, в случай че е целесъобразно. Обменът на информация между данъчните органи ще се осъществява автоматично през определен интервал от време, както по отношение на наложените санкции, така и в случаите, когато държавата членка се е въздържала от санкции.
2016/11/22
Prospects and challenges for the EU apiculture sector (A8-0014/2018 - Norbert Erdős) BG

Пчеларският сектор допринася за поддържането на екологичното равновесие и е важна част от селското стопанство в ЕС – 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели, а приносът на пчеларството в икономиката е оценен на 14,2 млрд. евро годишно. Най-голямата пречка пред него е разпространението на фалшив мед на вътрешния пазар, довело до спад в покупната му цена. В тази връзка основна точка в доклада на колегата Норберт Ердьош е борбата с фалшифицирането на пчелния мед. Сред ключовите предизвикателства за сектора се нареждат още: разпространението на болести, инвазивните видове и вредните химикали. Именно в тях се корени причината за фалита на много производители на мед през последните години. Докато броят на пчелните семейства в ЕС се увеличи с 47% след 2004 г. в резултат на присъединяването на нови държави членки, бюджетът на ЕС за пчеларство нарасна само с 12% (36 милиона евро за 2016 г.). Ето защо подкрепям исканията за преразглеждане на подкрепата на ЕС за пчеларите, насърчаването на употребата на пчелни продукти и финансирането на повече изследвания и обучения в сектора.
2016/11/22
Cutting the sources of income for Jihadists - targeting the financing of terrorism (A8-0035/2018 - Javier Nart) BG

В първия ден на месец март беше гласувана и приета препоръката на Парламента относно прекъсването на източниците на доходи за джихадистите, адресирана до Съвета, Комисията и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.За да бъдат спрени финансовите потоци към терористите, държавите членки трябва да намерят най-оптималния подход за проследяване на подозрителни транзакции и дарения и да обменят информация помежду си още по-активно и ефективно. Това може да стане чрез създаване на Европейска антитерористична платформа за финансово разузнаване, оглавявана от ЕВРОПОЛ, която да улеснява координацията между финансови институции, разузнавателни агенции и служби за сигурност. Нужен е и засилен мониторинг, както на съмнителни лица и организации, участващи в контрабанда, фалшифициране и измамни практики, така и на обекти за поклонение, образователни центрове и благотворителни организации под подозрение за връзки с терористични групи. А дали криптираните валути и блокчейн технологиите спомагат за финансирането на тероризма? Една по-задълбочена оценка би хвърлила светлина върху нуждата от по-нататъшни регулации от страна на ЕС в тази сфера.Всички тези действия заздравяват общоевропейските усилия в борбата с тероризма и за пореден път показват как европейските институции действат ефективно на наднационално ниво там, където държавите членки нямат достатъчно ресурси да се справят сами.
2016/11/22
Revision of the Framework Agreement on relations between the European Parliament and the European Commission (A8-0006/2018 - Esteban González Pons) BG

Искам да обърна внимание на това специфично гласуване по време на пленарната сесия в Страсбург, с което Европейският парламент заяви, че ще отхвърли всеки кандидат за председател на Европейската комисия, който не е официален водещ кандидат, обявен предварително на европейските изборите и издигнат от европейска политическа партия. Така на практика, макар и да не е закрепена в договорите, се утвърди процедурата с водещи кандидати, или т.нар. „Spitzenkandidaten”, за председател на Европейската комисия.Против нея обаче се обяви френският президент Макрон. От друга страна, пакетът от нови идеи, зад които той застана, и най-вече за избирането на определен брой евродепутати от паневропейски избирателни списъци, беше отхвърлен. Президентът Макрон показа, че се води от логиката и интересите на неговата нова партия във Франция и зае мястото си на френски политик, които иска да наложи своята специфична визия върху европейските избори. Това беше първото малко поражение за него. След това гласуване той вече е един малко повече френски и малко по-малко европейски политик.
2016/11/22
EU-Brazil Agreement for scientific and technological cooperation (A8-0004/2018 - Angelo Ciocca) BG

Споразумението за научно и технологично сътрудничество между ЕС и Бразилия подлежи на подновяване на всеки 5 години. На днешното пленарно заседание, с 504 гласа, Европейският парламент даде своето одобрение за следващия петгодишен период.Бразилия отбелязва значителен напредък в политиките си за научноизследователска и развойна дейност. Страната е сред световните лидерите по отношение на научните изследвания в редица области, които представляват интерес за ЕС, като: селско стопанство, инфекциозни болести, нанотехнологии, съвременни биогорива и др.Благодарение на споразумението от 2007 г. връзките между Бразилия и ЕС в областта на науката, технологиите и иновациите се задълбочиха и страната се разглежда вече като стратегически партньор в Латинска Америка.Спънки винаги може да съществуват, но те са преодолими с добра координация и изпълнение на поетите ангажиментите. Ето защо гласувах в подкрепа на одобрението за подновяване на споразумението.
2016/11/22
Geo-blocking and other forms of discrimination based on customers' nationality, place of residence or place of establishment (A8-0172/2017 - Róża Gräfin von Thun und Hohenstein) BG

На 6 февруари с колегите ми гласувахме Регламент за прекратяване на необоснованото блокиране на географски принцип (или т.нар. геоблокиране) и пренасочване на онлайн потребителите по държави. Гласувах „за“ този регламент, защото геоблокирането е вид дискриминация, налагана въз основа на националността, местоживеенето и дори моментното географско местоположение на потребителя.Когато един онлайн търговец предлага някаква стока или услуга, той ще е задължен да се отнася еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава – членка на ЕС, предоставяйки им достъп до същите цени, а не те да биват пренасочвани към друг сайт с евентуално различна цена за същата стока или услуга и допълнителни такси.Други бариери, пред които в момента се изправят онлайн клиентите, са невъзможността банковите им карти да бъдат приети от други държави. Търговците ще останат свободни да приемат всякакви средства на разплащане, но не могат да третират купувачите дискриминационно въз основа на националната им принадлежност или да изискват банковите им сметки да бъдат в определена държава членка. Единният европейски пазар изисква премахване на геоблокирането, защото те не могат да съществуват съвместно, дори и само като понятия.
2016/11/22
Accelerating clean energy innovation (A8-0005/2018 - Jerzy Buzek) BG

В края на 2016 г., заедно с Пакета за чиста енергия, Комисията публикува съобщението „Ускоряване на иновациите в областта на чистата енергия“. Документът представи цялостна стратегия на ЕС за повече частни инвестиции в иновации за чиста енергия, като предвижда създаване на благоприятна бизнес среда чрез предвидима и сигурна регулаторна рамка, общи стандарти и политически насоки.От ключово значение е вниманието да се насочи към силно зависимите от внос на енергия и в същото време по-слабо икономически развити региони в ЕС. Важно е и да се осигури по-добро финансиране за енергийните проекти в сферата на науката и технологиите. Докладът, подготвен от колегата Йежи Бузек, разглежда различните аспекти на прехода към чиста енергия, и по-специално съгласуваността на действията на европейско ниво, значението на дългосрочното финансиране, ролята на ЕС на международната сцена, както и значението на подхода „от долу нагоре“, в който самите граждани са двигатели на енергийната иновация. Подчертана е ролята на малките и средните предприятия, както и на стартиращите предприятия за стимулирането на иновациите. В пленарна зала докладът беше приет с огромно мнозинство от 559 гласа.Смятам, че ЕС трябва да има водеща роля на световната енергийна сцена, което може да се случи чрез всеобхватна стратегия за износ на устойчиви технологии за чиста енергия.
2016/11/22
Marrakesh Treaty: facilitating the access to published works for persons who are blind, visually impaired, or otherwise print disabled (A8-0400/2017 - Max Andersson) BG

Винаги съм настоявал за ратифицирането и изпълнението на Договора от Маракеш във възможно най-кратък срок. Радвам се, че въпреки забавянето и правните спорове, това вече е факт. С това гласуване още веднъж гарантирахме мястото на ЕС на лидер в световен мащаб, когато става дума за защитата на правата на човека.Близо 30 млн. са лицата в ЕС с нарушено зрение, което не им позволява четенето на печатни материали. Основната цел на Маракешкия договор е да улесни достъпа на тези хора до книги и други печатни произведения в подходящ за тях формат. Договорът e приет на 27 юни 2013 г., но заради правен спор ратификацията му от страна на Европейския съюз бе забавена. През септември 2017 г. бе приет и пакет от законодателни актове за прилагане на Маракешкия договор в правото на ЕС, като се хармонизират изключенията на авторското право и се създава възможност за международен обмен на копията в достъпен формат.
2016/11/22
Jurisdiction, recognition and enforcement of decisions in matrimonial matters and matters of parental responsibility, and international child abduction (A8-0388/2017 - Tadeusz Zwiefka) BG

На 18 януари гласувахме измененията в регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца.Още през април 2016 г. Европейският парламент обяви позицията си относно защитата на висшия интерес на детето. Промените бяха гласувани в светлината на схващането, че децата са винаги потърпевши в случай на раздяла или развод на родителите. В случаите, когато съпрузите са от различни страни, положението е дори още по-сложно, като има казуси с отвличане на дете в друга държава. Националните власти следва да си сътрудничат, когато има промяна в обичайното местопребиваване на детето.Друго съществено и много важно изменение е, че правилата следва да важат и за децата бежанци, както и за децата, които са международно разделени по социално-икономически причини, или поради евентуални безредици, настъпили в страните им. Необходимо е допълнително да се засили взаимното доверие в правосъдните системи на държавите членки с цел гладкото и правилно функциониране на едно европейско пространство на правосъдие при зачитане на различните правни системи.
2016/11/22
Implementation of the Youth Employment Initiative in the Member States (A8-0406/2017 - Romana Tomc) BG

Инициативата за младежка заетост е един от основните финансови инструменти на ЕС за подкрепа на младите хора от региони с безработица над 25%, които не учат и не работят. Инициативата е в сила от 2013 г. и винаги е била оценявана положително. С бюджет от 8,8 милиарда евро за периода 2014 – 2020 г. досега сме достигнали до повече от 1,4 милиона млади европейци.На днешното пленарно заседание приехме доклада за изпълнението на инициативата за младежка заетост в държавите членки с 512 гласа. Докладът посочва, че инструментът за финансиране е необходим, но все още притежава някои съществени недостатъци. От голямо значение е държавите членки успешно да идентифицират и да достигнат до младите, които не учат и не работят. Нужни са иновативни методи за създаване на работни места, насърчаване на дълготрайната заетост и цялостно подобряване на политиката спрямо младежите в ЕС, като се вземат ефективни и устойчиви в дългосрочен план мерки.Обръщам внимание и на това, че отчетите на държавите членки следва да се предоставят последователно и при пълна прозрачност. Ето защо, призовавам за продължаването и подобряването на инициативата през настоящата и следващата многогодишна финансова рамка.
2016/11/22
Energy efficiency (A8-0391/2017 - Miroslav Poche) BG

На пленарната сесия днес подкрепих предложението за изменение на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност. Досието е част от пакета за по-чисто и ефективно използване на енергията и изграждането на функциониращ и устойчив Енергиен съюз. Надявам се чрез този напредък да се активизира цялостно енергийната политика на Европейския съюз, като се гарантира равнопоставеността на държавите членки в изработването на дългосрочни стратегии и мобилизирането на финансиране. Подкрепям целта до 2030 година Европейският съюз да увеличи енергийната си ефективност до 35%, като се осигури достатъчна гъвкавост за държавите членки. В текста е отчетено и предизвикателството да се приобщят енергийно бедните и уязвими потребители. Нужна е амбициозна политика в енергийния сектор, за да постигнем целите си за независимост, ефективност и положително въздействие върху глобалното изменение на климата.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Foreign and Security Policy (A8-0350/2017 - David McAllister) BG

След дебат в пленарна зала с 408 гласа приехме резолюция по доклада относно изпълнението на общата външна политика и политика на сигурност на председателя на комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър. В документа се подчертава нуждата от съвместна оценка на сериозните предизвикателства и заплахи за ЕС, както и значението на стабилизирането на съседството, насърчаването на реформите, поддържането на международния ред и справянето с първопричините за въоръжените конфликти.Според доклада водеща роля за сигурността има укрепването и задълбочаването на европейския проект чрез увеличаване на способността на ЕС да се изправя срещу хибридни и киберзаплахи, като засилва усилията си в борбата с фалшивите новини и дезинформацията. Част от тази борба е отпускането на повече средства за StratCom Task Force - оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация и превръщането ѝ в пълноправно звено в рамките на Европейската служба за външна дейност.ЕС има интерес да запази и задълбочи трансатлантическите си взаимоотношения, но и същевременно да продължи да развива своята стратегическа автономност и да създава собствени инструменти за по-добро решаване на регионални и международни конфликти. Приветствам по-тясното сътрудничество между ЕС и НАТО в областта на сигурността.
2016/11/22
2018 budgetary procedure (A8-0359/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) BG

В четвъртък (30 ноември 2017 г.) Европейският парламент прие с 295 гласа „за“ един от най-важните си актове – бюджета за 2018 г. Гласувах в подкрепа на договорените със Съвета цифри за следващата година в размер на 160,1 млрд. евро за задължения и 144,7 млрд. евро за плащания. Политическите приоритети зад тези числа са подобряване на сигурността в Европа, повече подкрепа за безработните младежи и засилване на икономическия растеж чрез допълнителни средства за малките и средни предприятия.Един от резултатите на бежанската криза е укрепването на агенциите на ЕС, свързани със сигурността. Това укрепване намира и своето финансово изражение в новия бюджет: Европол получава допълнително 3,7 млн. евро и 10 нови щатни позиции; Евроюст получава още 1,8 млн. евро и 5 щатни позиции; Европейското бюро за подкрепа при търсене на убежище получава допълнителни 5 млн. евро. От друга страна, намаляване на средствата има по отношение на Турция, която категорично се отдалечи от перспектива си за членство в ЕС и затова логично с новия бюджет за 2018 г. се спират 105 млн. евро от предприсъединителните ѝ фондове.
2016/11/22
Implementation of the European Disability Strategy (A8-0339/2017 - Helga Stevens) BG

През месец февруари Европейската комисия публикува доклад за напредъка по прилагането на Европейската стратегия за хората с увреждания 2010 – 2020 г. Европейският парламент също подготви своята оценка и политически насоки на базата на този доклад, които бяха приети в пленарна зала в Брюксел на гласуването в четвъртък (30.10.2017 г.). Като докладчик в сянка на комисията по петиции участвах в изготвянето на текста.Всяка година комисията по петиции разглежда десетки случаи на дискриминация и трудности, с които се сблъскват хората с увреждания в своето ежедневие – недостъпна среда, безработица, проблеми с пенсиите за инвалидност и за съжаление още много други. Около 80 милиона са европейските граждани с увреждания и въпреки многобройните международни конвенции и стратегии, тези хора все още не участват пълноправно и пълноценно в обществото ни. В много случаи те са извън образователната система, пазара на труда и политическия живот.Ето защо с моите колеги настоятелно призоваваме Европейската комисия и държавите членки за допълнителни мерки и оптимално използване на наличните европейски средства за подобряване на положението на хората с увреждания.
2016/11/22
Activities of the European Ombudsman in 2016 (A8-0328/2017 - Marlene Mizzi) BG

Европейският омбудсман, г-жа Емили О’Райли, представи своя годишен отчет пред комисията по петиции на 30 май 2017 г. Комисията по петиции прие своята позиция по него с вот на 11 октомври 2017 г. Както тогава, така и днес в пленарна зала подкрепям този доклад и поздравявам г-жа Емили О’Райли за отличната ѝ работа и сътрудничество с комисията по петиции, на която аз съм член в Европейския парламент.Според последното проучване на Евробарометър девет от всеки десет граждани на ЕС знаят правото си да подават петиции до Европейския парламент и жалби до Европейската комисията и до Европейския омбудсман. Европейският омбудсман е натоварен с отговорността да разглежда жалбите относно случаи на лошо административно обслужване в институциите и органите на ЕС. През 2016 г. Европейският омбудсман е започнал 245 разследвания и повече от половината от тях са се отнасяли до Европейската комисия.Проблемите, с които най-често се сблъскват гражданите, са липсата на прозрачност и достъп до определени документи. Бих искал да обърна внимание и на нещо конкретно, за което лично съм сигнализирал до Европейската комисия, а именно искането на гражданите да се увеличи прозрачността по процедурата „EU Pilot“ във връзка с подадени жалби и петиции и последвалите разследвания за нарушения от държавите членки.
2016/11/22
Rule of law in Malta (B8-0596/2017, B8-0597/2017) BG

След дебат в пленарна зала за спазването на принципите на правовата държава в Малта с 466 гласа приехме резолюция като последица от бруталното убийство на Дафне Каруана Галиция и нарастващите опасения за ограничени свободи и зависимост на съдебната власт и полицията в страната. Този вот отдаде почит не само на смелостта на водещата разследваща блогърка, но и на всички нейни колеги, готови да задават „неудобни“ въпроси.Важен елемент от общата картина са и самите разследвания на Галиция, включително за „Досиетата от Панама“, които разкриват актуални проблеми за целия Европейски съюз и изискват общи усилия за преодоляването им. В тази връзка залата за пресконференции в Страсбург вече носи името на Дафне Каруана Галиция. Тази зала винаги ще напомня, че 500 милиона европейски граждани застават до малтийския народ в борбата му срещу несправедливостта. Европейският съюз е проявление на нашите ценности, на нашата идентичност и в центъра му стоят свободата и достойнството на индивида. Свободата на медиите е гарант за защитата на тези ценности.
2016/11/22
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) BG

Сигурността на пътя зависи от превозните средства, инфраструктурата и шофьорите. Ето защо се нуждаем от ефикасни мерки за безопасност на тези три нива. Сред най-честите жертви на ПТП са пешеходците и колоездачите. Именно за тях е необходимо държавите членки да осигурят по-добри условия на пътя.На пленарното заседание във вторник приехме с 593 гласа незаконодателна резолюция по собствена инициатива с препоръки за въвеждането на задължителни устройства в превозните средства, целящи повишена безопасност за всички участници в движението. Спомагателните системи за контрол на скоростта, оставане в границите на пътната лента и напомняне за поставяне на колан на задната седалка трябва да бъдат стандартно оборудване за всички нови превозни средства. Сред най-важните подобрения са и технологиите за подпомагане на шофьорите при избягването на сблъсъци с пешеходци, колоездачи и мотористи.За камионите се препоръчва задължително инсталиране на камери за предно, задно и странично виждане с насочващи системи, за да се намалят мъртвите точки. Следващата важна стъпка е Комисията да преразгледа и лимита за съдържание на алкохол в кръвта на шофьорите. Като български евродепутат трябва да отбележа, че целта за намаляване на жертвите на пътя в България далеч не е изпълнена. Безопасността на пътя не следва да зависи от финансовите възможности на участниците в движението.
2016/11/22
Deployment of cohesion policy instruments by regions to address demographic change (A8-0329/2017 - Iratxe García Pérez) BG

Спадът на раждаемостта и застаряването на населението, лошата инфраструктура и липсата на работни места, това са все еднакви и ясно видими проблеми на изоставащите региони в ЕС. Тези дисбаланси генерират бедност и раждат сериозни икономически, социални и фискални трудности пред местните и регионалните власти. Като български евродепутат бих искал да подчертая, че не може да има силна България без възродена Северозападна България.Нужна е радикална нова национална политика и европейска помощ за привличането на инвестиции в този регион. Ето защо подкрепям призива на Европейския парламент за по-добра координация на наличните инструменти на ЕС в областта на общата селскостопанска политика, структурните и инвестиционните фондове. Справянето с тези проблеми трябва да е местен, национален и европейски приоритет.
2016/11/22
Establishing an Entry/Exit System (EES) to register entry and exit data of third country nationals crossing the EU external borders (A8-0057/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) BG

На 25 ноември Европейският парламент одобри правилата и финансирането на новата система за влизане и излизане в Европейския съюз с цел регистриране на данните на граждани на трети държави, преминаващи външните граници. Системата ще бъде приложена в държавите от Шенген, както и в България и Румъния. Новата система ще важи за пътуващите с виза и за тези без виза, допуснати за кратък престой до 90 дни. Целта е да се улесни идентифицирането на тези, които са останали за по-дълъг период от разрешения, както и да се ускорят самите проверки по границите. Контролните пунктове ще имат достъп до информацията в новата система, с което много по-лесно ще се предотврати незаконното влизане на територията на Европейския съюз и ще се проследят лицата, просрочили разрешения им престой.Отдавна е ясно, че Европа трябва да укрепи външните си граници и в тази връзка да промени някои от правилата си. Новата система за влизане и излизане в Европейския съюз е част от един цялостен пакет по сигурността, който ще ни помогне за недопускането на терористи и криминално проявените лица, криещи се зад чужда самоличност.
2016/11/22
Enhanced cooperation: European Public Prosecutor's Office (A8-0290/2017 - Barbara Matera) BG

През 2015 г. европейските данъкоплатци загубиха 637,6 млн. евро в резултат на злоупотреби с европейски средства. Тези загуби намират и своето логично отражение в спада на доверие на европейските граждани в институциите. Така битката срещу корупцията и организираната престъпност се превръща в битка за бъдещето на Европейския съюз, която, както всички вече сме наясно, трябва да водим заедно. Двадесет страни членки, сред които и България, подкрепиха създаването на ефективна и независима Европейска прокуратура.Фокусът на нейната работа ще падне върху защитата на финансовите интереси на Съюза и разследването на злоупотреби с европейски средства, включително най-големите ДДС измами. Процедурата за засилено сътрудничество, по която ще стартира новата структура, предвижда всяка държава членка да назначи поне по един делегиран прокурор, базиран в съответната страна. Работата по делата на наднационално равнище ще бъде в тясно сътрудничество с националното разследване, така че ролята на местните институции остава ключова.Най-малко три години ще са необходими преди органът да започне работа. Подчертавам, че на преден план остава нуждата за осигуряване на достатъчен бюджет на Европейската прокуратура. Щастлив съм, че препоръките ни за създаването на общ европейски орган, чиито правомощия не са ограничени до територията на дадена държава, вече се реализират.
2016/11/22
Schengen acquis provisions relating to the Visa Information System in Bulgaria and Romania (A8-0286/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) BG

На 4 октомври 2017 г. с мнозинство от 610 гласа Европейският парламент одобри предложението за предоставяне на пасивен достъп на България и Румъния до Визовата информационна система на Шенген. Системата позволява обмен на информация относно шенгенските визи и проверка на лицата, които желаят да влязат на територията на държавите от Шенгенското пространство. Предоставеният пасивен достъп означава на практика, че националните власти не могат да издават шенгенски визи, нито да променят, допълват и изтриват данни в системата. Това е крачка напред за подобряване на охраната на външните граници на Европейския съюз, тъй като в системата се съдържат биометрични данни, които позволяват по-бързи, по-точни и по-сигурни проверки.Одобряването ни за един вид пълноправни охранители на Шенгенското пространство обаче не означава, че сме се доближили до момента на нашето присъединяване. Въпреки че отговаряме на техническите изисквания и въпреки дългогодишните призиви от страна на Европейския парламент и Европейската комисия, има и един друг елемент, който ни липсва, и той се нарича доверие. В правосъдната ни система не вярват нито европейските ни партньори, нито българските граждани. За да достигнем до присъединяването ни към Шенген, трябва отново да си върнем устрема за промяна и най-вече конкретни вътрешни действия.
2016/11/22
The future of the Erasmus+ programme (B8-0495/2017) BG

Тази година се навършват 30 години от началото на една от най-успешните програми на ЕС – Еразъм +. Използваме този момент за обсъждане на идеи относно последващото ѝ развитие и още по-значителното ѝ влияние върху ежедневието на младите хора. В тази връзка на 14.09.2017 г. приехме резолюция относно бъдещето на програмата Еразъм +. Европейският парламент поставя акцент върху три основни положения: 1) увеличаване на бюджета след 2020г.; 2) стратегическо планиране и използване на социални и регионални фондове; 3) концентриране на вниманието върху ученето през целия живот, насърчаване на мобилността и неформалното образование.Целта на допълнителното финансиране на програмата е да доразвие нейния потенциал, да я направи още по-достъпна и да изглади съществуващите неравенства между и в самите държавите членки. На национално ниво следва да се положат усилия за по-лесното признаване на придобитите по време на мобилността кредити по Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (ЕСTS). Радвам се, че идеята за разширяване на програмата в посока на професионалното и дуално образование набира все по-голяма подкрепа. Еразъм + се наложи трайно като един от най-ярките символи на Европа за младите. Придобитият опит доказано помага при намирането на работа. Убеден съм, че сега е моментът за силна подкрепа за програмата и справянето с младежката безработица.
2016/11/22
A new skills agenda for Europe (A8-0276/2017 - Martina Dlabajová, Momchil Nekov) BG

Новата програма е пряко свързана с бъдещето на ЕС и предвижда редица действия, които да осигурят достъпа на европейските граждани до качествени обучения и подкрепа в личностното и професионалното им развитие. Целта е да оптимизираме наличните умения и да посочим нови, адаптирани към променящия се свят и търсенето на пазара на труда.Програмата акцентира върху предприемаческите умения, медийната грамотност и критичното мислене. На преден план остава нуждата от дигитални умения, които да бъдат използвани по иновативен и креативен начин, а за тази цел трябва да бъдат осигурени и квалифицирани преподаватели.Политиката за учене през целия живот, неформалното образование и обучение, доброволчеството и мерките за поощряване на съвместната работа на образователните институции и бизнеса са посочени като примери за стъпки в правилната посока. Не трябва да забравяме обаче, че европейските системи за професионално образование имат нужда от модернизиране и популяризиране на ученето чрез работа. Важно е да обърнем внимание и на групите в неравностойно положение на пазара на труда и да поощрим социалното включване и подобряването на възможностите им за реализация. Приветствам изброените в програмата мерки и очаквам успешната им реализация.
2016/11/22
Measures to safeguard the security of gas supply (A8-0310/2016 - Jerzy Buzek) BG

С мнозинство от 567 гласа на свое заседание във вторник Европейският парламент гласува нов регламент за сигурността на газовите доставки, който следва да замени сега действащия Регламент 994/2010. Новото законодателство е от изключително значение както за България, така и за ЕС като цяло. За пръв път се въвежда механизъм на солидарност, който предвижда държава членка, която изпитва криза със снабдяването на газ, да може да поиска трансгранична помощ от съседите си. Предвижда се изготвяне на кризисни планове на регионален принцип и редовна оценка на коридорите за снабдяване с газ при извънредни ситуации. Регламентът дефинира категорията защитени клиенти - консуматори и учреждения, които трябва да бъдат приоритетно захранвани в случай на прекъсване на газовите доставки. Нещо повече, засилва се ролята на Европейската комисия да извършва предварителна оценка на търговски договори за доставка на газ, когато те са от такова естество, че представляват риск за снабдяването в страната. Смятам, че чрез въведените изисквания за ревизиране и актуализиране на плановете за действие, но най-вече с въведения механизъм за регионална солидарност ще бъдем по-подготвени да противодействаме на кризи като тази от 2009 г., когато Русия прекъсна доставките на газ през Украйна към Европа. Тогава, за съжаление, страната ни беше една от най-тежко засегнатите.
2016/11/22
Towards an EU strategy for international cultural relations (A8-0220/2017 - Elmar Brok, Silvia Costa) BG

Политиката на ЕС в сектора на културата е силен инструмент, който подпомага връзките ни с трети държави като укрепва гражданското общество, разпространява общите ни ценностите и предотвратява радикализацията. На 5 юли Европейският парламент прие с мнозинство от 462 гласа своята позиция по стратегията на ЕС за международните културни отношения.Стратегията има за цел да засили културното сътрудничество между ЕС и неговите държави партньори, с което да насърчи диалога, взаимното разбирателство и свободата на словото. За постигането на тези цели стратегията предвижда създаването на отделен бюджет и ежегоден план за действие. В позицията на Парламента са залегнали идеите за включване на културните въпроси във всички съществуващи и бъдещи споразумения на ЕС с трети държави и стартиране на програма за международна мобилност и обмен на млади професионалисти.Надявам се в най-скоро време резултатите и позитивното влияние на стратегията на ЕС за международните културни отношения да бъдат видени налице.
2016/11/22
European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033 (A8-0061/2017 - Santiago Fisas Ayxelà) BG

„Европейска столица на културата“ е една от най-успешните инициативи в подкрепа на културния сектор на регионално ниво. Културните проекти и инвестициите, които званието носи, представляват шанс за развитие на местната икономика и туризъм.На 13 юни Европейският парламент одобри списъка на държавите, които ще бъдат домакини на инициативата за периода 2020 г. - 2033 г. Според правилата всяка година две страни определят по един техен град за носител на званието. През 2019 г. Пловдив ще бъде домакин, заедно с италианския град Матера. България отново ще има „Европейска столица на културата“ и през 2032 г., заедно с Дания.Промяната, която внесохме с това гласуване, е за разширяване на програмата както за страните кандидатки и потенциални кандидатки за членство в Европейския съюз, така и за държавите от Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Така на практика за „Европейска столица на културата“ ще могат да кандидатстват и градове от Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция, Босна и Херцеговина, Косово, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Радвам се, че нашите съседни страни ще могат да се включат в инициативата и се надявам това да бъде още един повод за засилване на културните връзки помежду ни.
2016/11/22
Rates of value added tax applied to books, newspapers and periodicals (A8-0189/2017 - Tom Vandenkendelaere) BG

Редица държави членки на Европейския съюз прилагат към момента намалени ставки на ДДС върху книги, вестници и периодични издания на физически носител. На 1-ви юни в Европейския парламент приехме с огромно мнозинство от 590 гласа промяна в европейското законодателството за ДДС, за да могат държавите членки да разполагат с възможността да прилагат по-ниски ставки и върху електронните им формати.Инициативата е част от по-широк „ДДС пакет“, предназначен да адаптира правилата към новите реалности на цифровата икономика. Промяната цели да се премахнат пречките пред разпространението на онлайн съдържание и да се помогне на авторите и издателствата да защитят своите права и да достигнат по-лесно до читателите.Надявам се много скоро държавите членки да се възползват от тези възможности за намаляване на ДДС, което несъмнено ще подпомогне развитието на културния сектор.
2016/11/22
European Year of Cultural Heritage (A8-0340/2016 - Mircea Diaconu) BG

С 554 гласа „за” одобрихме предложението за обявяване на 2018 г. за Европейска година на културното наследство. Инициативата има за цел да увеличи интереса и инвестициите в сектора. Оттук нататък предстои да се определят национални представители, които ще отговарят за координацията между държавите членки и Съюза за организирането на съвместни програми и инициативи. Европейският парламент ще има възможността да участва активно в качеството си на наблюдател в срещите на националните координатори през годината.Надявам се, че България ще се възползва от тази прекрасна възможност за развитие в областта на туризма и културното наследство, тъй като инициативата ще се състои по време на българското председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. Това е един добър повод за позитивно влияние и върху по-слабо развитите региони, които разполагат с природни и културни забележителности. Искрено вярвам, че насочването на вниманието към културното наследство ще допринесе за укрепването на общите ни ценности в този бурен за Европа период. Нещо повече, по този начин всички ние можем да преоткрием това, което ни прави европейци.
2016/11/22
Obligations in the field of visa reciprocity (B8-0173/2017) BG

Що се отнася до Европейския парламент, българският интерес е защитен по дългогодишния вече въпрос за отпадането на визите със САЩ. Днес с колегите ми гласувахме резолюция, с която припомняме принципите на визовата реципрочност, както и задълженията на Европейската комисия да предприеме необходимите мерки. Разбира се, че решението не се крие в правните процедури, а е въпрос на дипломация. Въпреки това, трябва да е ясно, че когато България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния настояват за безвизово пътуване пред новата администрация на САЩ, те говорят от името на целия Европейски съюз.По процедура, делегиран акт, приет от Комисията (т.е. въвеждането на визи за граждани на САЩ), влиза в сила само, ако не е гласувано последващо възражение от Европейския парламент или Съвета в срок от четири месеца. Или с други думи, решението в крайна сметка ще бъде взето от Европейския парламент и Съвета. Канада също изисква визи за българските граждани, но се ангажира, че тези изисквания ще бъдат отменени през декември 2017 г.
2016/11/22
Combating terrorism (A8-0228/2016 - Monika Hohlmeier) BG

С мнозинство от 498 гласа „за“ в пленарна зала одобрихме новата Директива за борба с тероризма. Тежката поредица от терористични нападения в Европа през последните две години разкри острата нужда от това, свободата на движение да бъде съчетана със задължително сътрудничество и обмен на информация между националните служби. В Европа няма граници, когато става дума за свободата на движение, но има силни национални граници, когато става дума за сигурност и обмен на информация между държавите по тези въпроси.Европейският съюз трябваше да намери изход, за да преодолее този оперативен парадокс. С тази директива отговаряме на всеобщото усещане, че държавите членки се нуждаят от мерки на европейско ниво, за да гарантират сигурността на своите граждани.Обновените правила са насочени срещу новите заплахи и т.нар. „чуждестранни бойци“ и „вълци единаци“. Криминализират се подготвителните действия, свързани с тероризъм, като например: пътуване в чужбина с цел присъединяване към терористична група; последващо връщане в ЕС с цел организирането на нападение; набиране и обучение на терористи; публично подбуждане към терористични актове и предоставяне на средства за тяхното осъществяване.Борбата срещу тероризма остава главно отговорност на държавите членки, но Европейският съюз е длъжен да издигне сътрудничеството между тях на по-добро ниво.
2016/11/22
EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (A8-0009/2017 - Artis Pabriks) BG

Приемането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада е огромен успех и изпраща силен сигнал, че Европейският съюз в крайна сметка е способен да подписва амбициозни споразумения като това. CETA е резултат на продължили години преговори и успява да намери такъв баланс, че на практика да няма слаби места и да не съдържа проблеми, за каквито традиционно съществуват опасения при подобни споразумения.Канада е стабилен партньор, от какъвто Европейският съюз се нуждае – това е страна, с която споделяме максимално близки стандарти и възгледи относно търговия, ценности и демокрация. Споразумението ще има безспорни ползи за европейските граждани и компании – почти пълното премахване на митата означава увеличаване на растежа, повече иновации, по-голям избор за потребителите – но също така ще предостави възможности за сътрудничество между Съюза и Канада в редица сфери и ще засили влиянието им в международен план.Вярвам, че CETA ще прокара пътя за други търговски споразумения и че избирайки да одобрим споразумението, избираме пътя на свободната търговия и икономическия растеж пред този на протекционизма и стагнацията. Това е много силно послание, че е настъпил часът на Европейския съюз на полето на международната търговия.
2016/11/22