BETA

4 Written explanations of Davor Ivo STIER

EU/USA Agreement on launch of Galileo satellites from U.S. territory

Izvješće iznosi prijedlog za Odluku Vijeća kojom se odobrava sklapanje Sporazuma o sigurnosnim postupcima između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se omogućilo sigurno lansiranje Galileo satelita s teritorija SAD-a. Zbog otkazivanja dvaju lansiranja Soyuza i odgode programa Ariane-6, EU je hitno trebao alternativni pružatelj usluge lansiranja. Nakon procjene mogućnosti, SAD je prepoznat kao jedini dobavljač lansirnih vozila koja su kompatibilna s Galileo sustavom, dijelom Svemirskog programa Unije.Ključna komponenta sporazuma osigurava zaštitu povjerljivih podataka EU-a povezanih s Galileo satelitima, zahtijevajući sigurne postupke za lansiranje satelita s američkog tla. Ovaj sporazum usklađen je s postojećim sigurnosnim protokolima između EU-a i SAD-a u vezi s razmjenom povjerljivih podataka.Galileo sustav ima ključnu ulogu u potpori sektora poput telekomunikacija, energetike i prometa, također unapređujući prioritete EU-a kao što su Zeleni plan i Digitalno doba. Sporazum je nužan za dovršetak konstelacije Galileo satelita i održavanje sigurnih navigacijskih usluga za EU.U skladu s navedenim, podržavam ovo izvješće.
2024/09/19
Continued financial and military support to Ukraine by EU Member States

Prijedlog rezolucije Europskog parlamenta naglašava nastavak snažne financijske, vojne, gospodarske, političke i humanitarne potpore Ukrajini kako bi se omogućila obrana od ruske agresije. EU i NATO članice obvezale su se na pružanje dugoročne pomoći, uključujući novi financijski Instrument za Ukrajinu, u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Rezolucija osuđuje rusku agresiju, naglašava pravo Ukrajine na samoobranu prema članku 51. Povelje UN-a i poziva na hitnu isporuku oružja, s posebnim naglaskom na isporuku oružja i streljiva. Ističe potrebu za korištenjem zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine te poziva države članice da povećaju humanitarnu pomoć, posebno tijekom zime. Također se poziva na veću međunarodnu suradnju i mirno rješenje sukoba, koje mora uključivati odgovornost Rusije za ratne zločine i nadoknadu štete.U skladu s navedenim, podržavam ovo izvješće.
2024/09/19
Situation in Venezuela

28.srpnja 2024. u Venezueli održani su predsjednički izbori koji su predstavljali priliku za prelazak s korumpirane autokracije na ponovnu uspostavu demokracije. Režim Nicolása Madura kontinuirano uznemirava, progoni i cenzurira aktiviste, novinare i organizacije civilnog društva što je dovelo do iseljavanja više od 7,7 milijuna stanovnika. Režim kontinuirano krši uvjete iz Sporazuma iz Barbadosa, uz zabranu sudjelovanja na izborima pojedinim oporbenim političarima. Državno izborno povjerenstvo Venezuele pod utjecajem režima povuklo je poziv EU da promatra izbore i odbilo objaviti službene zapisnike, krivotvorilo rezultate izbora te lažno proglasilo Madura pobjednikom. Demokratska oporba dokazala je da je pobjednik izbora Edmundo González Urrutia, a u privremenom izvješću stručnog povjerenstva UN-a o izborima potvrđuje se vjerodostojnost dokumenata oporbe.Priznaje se Edmunda Gonzáleza Urrutiju kao legitimnog i demokratski izabranog predsjednika Venezuele. Poziva se EU i njegove članice da priznaju Edmunda Gonzáleza Urrutiju kao predsjednika. Oštro se osuđuje i u potpunosti odbacuje izborna prijevara koju je organiziralo Državno izborno povjerenstvo. Naglašava se poštovanje volje građana Venezuele na izborima kao jedini način uspostavljanja demokracije u zemlji. Poziva na okončanje obrasca sustavnog kršenja ljudskih prava. Poziva EU i njegove države članice da zatraže izdavanje međunarodnog uhidbenog naloga protiv Nicolása Madura.U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.
2024/09/19
Devastating floods in Central-Eastern Europe, loss of lives and EU preparedness to act on such disasters

Obilne kiše i snažni vjetrovi utjecali su na srednju i istočnu Europu, posebno Austriju, Češku, Njemačku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, što je dovelo do velikih poplava koje su prouzrokovale ljudske žrtve i štete velikih razmjera. Klimatska kriza dovodi do češćih i intenzivnijih ekstremnih vremenskih nepogoda. Europa je kontinent koji se najbrže zagrijava te se kao rezultat učinaka klimatskih promjena sve češće pojavljuju opasne vremenske pojave. Izražava se duboko suosjećanje i solidarnost sa žrtvama i njihovim obiteljima. Pohvaljuje se neumorne napore i predanost profesionalnih i volonterskih službi i građana. Naglašava se da su za postizanje cilja Pariškog sporazuma potrebni zajednički napori i daljnje djelovanje svih uključenih zemalja. Poziva se Komisiju i države članice da budu spremne poduprijeti svaku državu članicu koja zatraži hitnu pomoć. Poziva se na financijsku i tehničku pomoć EU-a pogođenim zemljama. Potvrđuje se da bi se buduća kohezijska politika EU-a trebala dodatno usredotočiti na prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena. Poziva se Komisiju da brzo predstavi europski plan prilagodbe klimatskim promjenama. Ističe se nekoliko primjera uspješnih mjera za sprečavanje i zaštitu od poplava .Traži se od Komisije da ocijeni provedbu postojećeg zakonodavstva o sprečavanju poplava u EU-u.U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.
2024/09/19