BETA

235 Written explanations of Neoklis SYLIKIOTIS

Governance of the Energy Union (A8-0402/2017 - Michèle Rivasi, Jakop Dalunde) EL

Οι στόχοι που τίθενται στην έκθεση και οι προτάσεις που προωθούνται δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη που υπάρχει για δραστικά μέτρα ώστε να προστατευτεί πραγματικά το περιβάλλον και να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι κλιματικές αλλαγές.Παρόλο που το τελικό κείμενο είναι ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν, στα κύρια θέματα που τίθενται υπάρχει, ωστόσο, σημαντική υποχώρηση από το φιλόδοξο κείμενο που είχε αρχικά υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο. Για παράδειγμα, τίθεται στόχος για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32% μέχρι το 2030, ενώ η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ζητούσε 35%. Επίσης, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να στηριχτούν έμπρακτα οι ευάλωτες ομάδες.Ο πλανήτης μας, μέσω των ακραίων καιρικών φαινομένων, μας στέλνει σήμα κινδύνου και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, θέτοντας τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τα συμφέροντα των πολυεθνικών που καταχρώνται καθημερινά τους φυσικούς πόρους καταστρέφοντας το περιβάλλον. Δεν αρκεί να θέτουμε δεσμευτικούς στόχους εάν δεν τεθούν και φιλόδοξοι εθνικοί δεσμευτικοί στόχοι, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους, ώστε να στηρίξουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
The situation in Hungary (A8-0250/2018 - Judith Sargentini) EL

Η κυβέρνηση Όρμπαν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποτελεί τρανή απόδειξη για το τι σημαίνει στην πράξη νεοφιλελευθερισμός, αντεργατική πολιτική και κοινωνική αναλγησία απέναντι στους ευάλωτους, ακόμα και στους αστέγους. Η οικονομική της πολιτική εξυπηρετεί πλήρως την ελίτ και στρέφεται εις βάρος του ουγγρικού λαού. Απαγόρευση των απεργιών· διαφθορά· αυταρχισμός και υπερσυγκέντρωση εξουσιών· ρατσισμός και ξενοφοβία· όλα αυτά, μαζί με τον αντικομμουνισμό της ουγγρικής Κυβέρνησης, συνθέτουν την πραγματικότητα που εξοντώνει τον ουγγρικό λαό. Η πολιτική Όρμπαν όχι μόνο δεν συνιστά «αντισυστημική εναλλακτική» στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η κυρίαρχη πολιτική στην ΕΕ, αλλά αποτελεί μια από τις πιο αντιλαϊκές, αντιδραστικές και οπισθοδρομικές εκδοχές αυτού του συστήματος και αυτών των πολιτικών. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε την πρόταση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7, στέλνοντας σαφές και ηχηρό μήνυμα στην ουγγρική κυβέρνηση αλλά και στους υπόλοιπους ακροδεξιούς ομοϊδεάτες της σε όλη την Ευρώπη πως οι πολιτικές τους δεν θα γίνουν ανεχτές. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το γεγονός πως οι ευαισθησίες της ΕΕ σε τέτοια θέματα είναι επιλεκτικές. Ωστόσο η Αριστερά, μακριά από λογικές δύο μέτρων και δύο σταθμών, θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην ιδεολογία, τα συμφέροντα και τις πολιτικές που πρεσβεύει ο «κάθε Όρμπαν» στην Ευρώπη, με όποιο περιτύλιγμα κι αν αυτές προωθούνται.
2016/11/22
Progress on UN Global compacts for safe, orderly and regular migration and on refugees (B8-0184/2018) EL

Υπερψήφισα, όχι επειδή το ψήφισμα είναι ολοκληρωμένο αλλά επειδή πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα ενάντια στις φωνές της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, προεξάρχοντος του Προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος απέσυρε τη χώρα του από τις διαπραγματεύσεις για τα Σύμφωνα για τη Μετανάστευση αλλά και των ομοϊδεατών του σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο ρατσισμός δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Η απάντηση είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει αυτό το ψήφισμα για την ανάγκη μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να έχει στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, για να μπορεί η ΕΕ να συμβάλει σε μια πραγματικά ανθρωποκεντρική παγκόσμια πολιτική μετανάστευσης, θα πρέπει πρώτα η ίδια να εγκαταλείψει την σημερινή αντιμεταναστευτική πολιτική της, τη στρατηγική της «Ευρώπης-Φρούριο», την καταστολή των προσφυγικών ροών με στρατιωτικές επιχειρήσεις και θαλάσσιες περιπολίες, τις συμφωνίες με αυταρχικά γειτονικά κράτη για να καθίστανται οι συνοριοφύλακες της Ευρώπης κέρβεροι. Δυστυχώς αυτά δεν αναφέρονται στο ψήφισμα. Τασσόμαστε ενάντια στους πολέμους, τις επεμβάσεις και τις νεοαποικιοκρατικές οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που δυστυχώς στηρίζει η ΕΕ. Είναι αυτές οι πολιτικές που δημιουργούν τους πρόσφυγες και εξαθλιωμένους φτωχούς που αναγκάζονται να ξεριζωθούν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.
2016/11/22
Enhancing developing countries' debt sustainability (A8-0129/2018 - Charles Goerens) EL

Η έκθεση προτείνει μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες τυγχάνουν διαχείρισης με μεγαλύτερη διαφάνεια και εξυπηρετούν την κοινωνική και οικονομική πρόοδο και αυτό είναι κάτι που στηρίζουμε. Διατηρούμε επιφυλάξεις όμως ως προς τις κοινές βάσεις για το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Foreign and Security Policy (A8-0350/2017 - David McAllister) EL

Η έκθεση βασίζεται στην πολιτική της αύξησης και ανάπτυξης του στρατιωτικού μέρους της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και υπογραμμίζει την ανάγκη για 2% ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, όπως εξάλλου είναι και η θέση του ΝΑΤΟ. Η θέση μας ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη. Για αυτό το λόγο καταψηφίσαμε και την έκθεση.
2016/11/22
Extension of the duration of the European Fund for Strategic Investments (A8-0198/2017 - Udo Bullmann, José Manuel Fernandes) EL

Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως με το πακέτο Γιούνκερ οι επενδύσεις που επιδιώκονται εξαρτώνται κυρίως από τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία προφανώς ενδιαφέρονται μόνο για την δική τους κερδοφορία. Αυτός είναι και ο λόγος που επενδύουν κυρίως στα κράτη μέλη με δυνατές οικονομίες, και όχι σε εκείνα που χρειάζονται στήριξη για επανεκκίνηση της οικονομίας τους. Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) διευρύνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και εδραιώνει τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων. Δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των λαών της ΕΕ, οι οποίοι φτωχοποιούνται μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το γεγονός ότι στην έκθεση αναγράφεται πως «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ταμείου δεν μπορούν να αξιολογηθούν επαρκώς», δικαιώνει τη διακηρυγμένη κριτική της Ομάδας της GUE/NGL προς το πακέτο Γιούνκερ. Επαναλαμβάνουμε πως για να υπάρξει κοινωνική ανάπτυξη, το επενδυτικό πακέτο πρέπει να στηριχτεί σε δημόσιες μακροχρόνιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη δημιουργία μόνιμων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για τους πιο πάνω λόγους καταψηφίσαμε την επέκτασή του.
2016/11/22
Towards a digital trade strategy (A8-0384/2017 - Marietje Schaake) EL

Στόχος της έκθεσης είναι να αρθούν τα κανονιστικά εμπόδια και οι φραγμοί που υπάρχουν στη δράση των πολυεθνικών στο ηλεκτρονικό εμπόριο με σκοπό να επενδύουν και να δρουν με μεγαλύτερο κέρδος εντός αλλά και εκτός της ΕΕ. Η ψηφιακή ατζέντα δε, η οποία σύμφωνα με την έκθεση πρέπει να προωθηθεί στις πολιτικές της ΕΕ, αποτελεί απάντηση στους στόχους των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και μονοπωλίων για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, για μαζικές εξοικονομήσεις στην κλίμακα της παραγωγής, και εν τέλει για αύξηση των επιχειρηματικών τους κερδών. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω της ψηφιακής ενιαίας αγοράς με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την άρση των κρατικών ρυθμίσεων. Ιδιαίτερα αρνητική όμως είναι και η πρόταση της έκθεσης να επαναρχίσουν επειγόντως οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TiSA, που αποτελεί μορφή προστατευτισμού και στήριξης των συμφερόντων των πολυεθνικών.Υποστηρίζουμε την τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες. Πρωταρχικός στόχος της ψηφιακής αγοράς και του ψηφιακού εμπορίου θα έπρεπε να ήταν η χρήση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών αλλά και των εργαζομένων. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Establishing the criteria and mechanisms for determining the Member State responsible for examining an application for international protection lodged in one of the Member States by a third-country national or a stateless person (recast) (A8-0345/2017 - Cecilia Wikström) EL

Για να σταματήσει το έγκλημα εις βάρος των προσφύγων πρέπει να αντιταχθούμε στον απάνθρωπο χαρακτήρα της Ευρώπης-φρουρίου. Να καταργηθεί το «Δουβλίνο II», να δημιουργηθεί ένα κοινό, δίκαιο σύστημα ασύλου στηριγμένο στην έμπρακτη αλληλεγγύη και να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί, καθώς και ένα μόνιμο, δεσμευτικό και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Η πρόταση του Κοινοβουλίου εμπεριέχει αρκετά από αυτά που πρέπει να γίνουν και σίγουρα είναι κατά πολύ καλύτερη και ισοζυγισμένη από την πρόταση της Επιτροπής. Γι’ αυτό και υπερψηφίσαμε το κείμενο που ζητά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των κριτηρίων για την παροχή διεθνούς προστασίας.
2016/11/22
EU-New Zealand Partnership Agreement on Relations and Cooperation (Consent) (A8-0327/2017 - Charles Tannock) EL

Οι δύο εκθέσεις αφορούν τη συμφωνία εταιρικής σχέσης για τις σχέσεις και τη συνεργασία ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας. Η πρώτη αφορά την έγκριση εκ μέρους του Κοινοβουλίου της σύναψης αυτής της συμφωνίας και η δεύτερη είναι ψήφισμα σχετικά με αυτό. Η διαχρονική μας στάση είναι ότι τέτοιες συμφωνίες οδηγούν σε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών, όπως καταγράφεται ως στόχος και στο ψήφισμα, με όσα αρνητικά αυτές επιφέρουν στους λαούς. Ωστόσο, η στάση μας ανέκαθεν ήταν ότι δεν εναντιωνόμαστε σε τέτοιες συμφωνίες εφόσον αυτές αποτελούν την επιθυμία των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων των χωρών, σεβόμενοι την κυριαρχία τους και το δικαίωμά τους να συνάπτουν συμφωνίες τις οποίες θεωρούν προς όφελός τους.
2016/11/22
EU-New Zealand Partnership Agreement on Relations and Cooperation (Resolution) (A8-0333/2017 - Charles Tannock) EL

Οι δύο εκθέσεις αφορούν τη συμφωνία εταιρικής σχέσης για τις σχέσεις και τη συνεργασία ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας. Η πρώτη αφορά την έγκριση, εκ μέρους του Κοινοβουλίου, της σύναψης αυτής της συμφωνίας και η δεύτερη είναι ψήφισμα σχετικά με αυτό. Η διαχρονική μας στάση είναι ότι τέτοιες συμφωνίες οδηγούν σε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών, όπως καταγράφεται ως στόχος και στο ψήφισμα, με όσα αρνητικά αυτές επιφέρουν στους λαούς. Ωστόσο, η στάση μας ανέκαθεν ήταν ότι δεν εναντιωνόμαστε σε τέτοιες συμφωνίες εφόσον αυτές αποτελούν την επιθυμία των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων των χωρών, σεβόμενοι την κυριαρχία τους και το δικαίωμά τους να συνάπτουν συμφωνίες τις οποίες θεωρούν προς όφελός τους.
2016/11/22
The EU-Africa Strategy: a boost for development (A8-0334/2017 - Maurice Ponga) EL

Η έκθεση προωθεί τις ισχύουσες συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ-Αφρικής, τις πολιτικές μετανάστευσης, τις εταιρικές σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ στην Αφρική, με τις οποίες διαχρονικά διαφωνούμε. Ως εκ τούτου, καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Activities of the European Ombudsman in 2016 (A8-0328/2017 - Marlene Mizzi) EL

Πρόκειται περί μιας προοδευτικής έκθεσης, αφού αναγνωρίζει τις τρέχουσες και πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως η ανεργία, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η μεταναστευτική κρίση και το Brexit, ενώ τονίζει παράλληλα την ανάγκη βελτίωσης του κοινωνικού διαλόγου. Σημειώνει τις διαπιστώσεις του Διαμεσολαβητή για περιπτώσεις κακοδιοίκησης όσον αφορά τον κώδικα συμπεριφοράς των Επιτρόπων. Τονίζει τη σημασία των υψηλών ηθικών και ηθικών προτύπων στο εσωτερικό της διοίκησης της ΕΕ και υποστηρίζει τις συστάσεις του Διαμεσολαβητή για περαιτέρω αναθεώρηση του κώδικα. Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη παρακολούθησης της εφαρμογής των συστάσεων του Διαμεσολαβητή για τη διαφάνεια των τριμερών διαλόγων. Καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να δημοσιεύσουν σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους τριμερείς διαλόγους. Ως εκ τούτου, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Environmental Implementation Review (EIR) (B8-0590/2017) EL

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνοχή με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και να λειτουργήσει ως μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για τους αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων και, σε τελική ανάλυση, να βελτιώσει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε διάφορα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν ώστε η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και σε προτάσεις για να βελτιωθεί η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε το ψήφισμα.
2016/11/22
Combating inequalities as a lever to boost job creation and growth (A8-0340/2017 - Javi López) EL

Στα θετικά της έκθεσης εντάσσονται οι υποενότητές της που αφορούν τη «βελτίωση των εργασιακών και κοινωνικών συνθηκών», την «ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και την κοινωνική προστασία», την «καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και την «ισότητα των φύλων». Επίσης, πολύ θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι προτάσεις για καθολική πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και τις κοινωνικές παροχές στη βάση των προτάσεων της ILO, οι προτάσεις για διαχείριση της φοροαποφυγής κάτω από τον ΟΗΕ, και η ανάγκη επενδύσεων σε κοινωνικούς τομείς. Τα αρνητικά της έκθεσης μπορούν να κωδικοποιηθούν στη σταθερή υποστήριξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως επίσης και στη στήριξη της κοινής νομισματικής πολιτικής. Υπερψηφίσαμε την έκθεση διότι περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
2016/11/22
Protection against dumped and subsidised imports from countries not members of the EU (A8-0236/2017 - Salvatore Cicu) EL

Η αύξηση δασμών σε προϊόντα από τρίτες χώρες είναι ένα μέτρο που, προσωρινά, μπορεί εν μέρει να προστατεύσει τις βιομηχανίες της ΕΕ και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι το βασικό πρόβλημα που οδηγεί στο κλείσιμο των βιομηχανιών και στην ανεργία των εργαζομένων. Με την επιβολή αυστηρότερων δασμών στα προϊόντα τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες που, όπως αναφέρεται, δεν στηρίζονται στους «κανόνες της αγοράς» αλλά προωθούν τις κρατικές επιδοτήσεις και τη συμμετοχή του κράτους στις επιχειρήσεις, αυτοί που επωφελούνται είναι οι μεγάλες πολυεθνικές και το κεφάλαιο (εντός και εκτός ΕΕ), που στηρίζεται πλήρως στους κανόνες αγοράς του καπιταλιστικού συστήματος.Ωστόσο, το κείμενο περιλαμβάνει επίσης πολύ σημαντικές αναφορές, όπως είναι η ανάγκη οι χώρες εξαγωγής των προϊόντων να τηρούν τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Για τους λόγους αυτούς τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Rule of law in Malta (B8-0596/2017, B8-0597/2017) EL

Η δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, στις 16 Οκτωβρίου, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το τραύμα στο κράτος δικαίου της Μάλτας, το οποίο είναι διαχρονικό και έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου οι κατηγορίες και οι αποκαλύψεις των εγγράφων του Παναμά για τον ρόλο της χώρας στο κύκλωμα της παγκόσμιας φοροδιαφυγής εντείνονται.Ένα σημαντικό πρόβλημα που υπογραμμίζεται στο ψήφισμα είναι το βεβαρημένο ιστορικό της Μάλτας όσον αφορά την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών καταγγελιών για διαφθορά και παραβίαση των υποχρεώσεων σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εποπτείας των τραπεζών, καθώς η αστυνομία δεν διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες και η Financial Intelligence Analysis Unit (FIAU) βρίσκεται υπό πολιτική πίεση. Ως εκ τούτου, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Multilateral negotiations in view of the 11th WTO Ministerial Conference (B8-0593/2017) EL

Η εν λόγω έκθεση προωθεί διάφορες προτάσεις νεοφιλελεύθερων πολιτικών που πλήττουν τα συμφέροντα των λαών και εξυπηρετούν αποκλειστικά τις κυρίαρχες δυνάμεις της αγοράς. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Eastern Partnership: November 2017 Summit (A8-0308/2017 - Laima Liucija Andrikienė, Knut Fleckenstein) EL

Η έκθεση αφορά την ανατολική γειτονία της ΕΕ. Αφορά μια περιοχή που, δυστυχώς, λόγω των ανταγωνισμών έχει υποφέρει, και μαζί της υποφέρουν οι λαοί που κατοικούν εκεί. Η έκθεση δυστυχώς ενισχύει αυτές τις αντιπαραθέσεις, επιμένει στην περαιτέρω αντιπαράθεση με τη Ρωσία και προτείνονται πολιτικές στρατιωτικοποίησης της περιοχής και μακροικονομικής συνδρομής στις χώρες της περιοχής, με στόχο να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Αυτές οι πολιτικές είναι, δυστυχώς, επικίνδυνες και, σε τελική ανάλυση, οι μόνοι που δεν ωφελούνται είναι οι λαοί της ανατολικής γειτονίας. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Action Plan for nature, people and the economy (B8-0589/2017) EL

Το εκτενές σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην ταχεία βελτίωση της πρακτικής εφαρμογής των οδηγιών για τη φύση και στην επιτάχυνση της προόδου για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το 2020, δηλαδή την ανάσχεση και την αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας και υπηρεσιών οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στην αλλαγή του κλίματος και του μετριασμού της. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε το ψήφισμα.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/004 IT/Almaviva (A8-0346/2017 - Daniele Viotti) EL

Όπως και στις πλείστες των περιπτώσεων ψηφοφοριών για το ταμείο προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, υπερψηφίσαμε την έκθεση. Η θέση μας όμως παραμένει σταθερή: ότι το ταμείο δεν απαντά στο πρόβλημα της μαζικής απόλυσης εργαζομένων και της ανεργίας. Γι’ αυτά η απάντηση βρίσκεται σε ολοκληρωμένες κρατικές πολιτικές με δημόσιες επενδύσεις για επαναβιομηχανοποίηση, ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας.
2016/11/22
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) EL

Η έκθεση ζητά υποχρεωτική χρήση συστημάτων υποστήριξης των οδηγών σε όλα τα καινούργια οχήματα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίζονται. Πολλά από αυτά τα ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη χρήση συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Στο κείμενο ζητείται η χρήση των προηγμένων συστημάτων σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να γίνει προσιτή η χρήση των συστημάτων σε όλους τους τύπους οχημάτων, προτείνεται η υποχρεωτική ενσωμάτωση αυτόματης υποβοήθησης πέδησης έκτακτης ανάγκης με ανίχνευση πεζών, ποδηλατών, μηχανοκίνητων δίκυκλων και μοτοσικλετιστών σε αυτοκίνητα. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Recognition of professional qualifications in inland navigation (A8-0338/2016 - Gesine Meissner) EL

Όλα τα κράτη μέλη που διαθέτουν εσωτερική ναυσιπλοΐα θα πρέπει να αναγνωρίσουν το πιστοποιητικό της ΕΕ για τα επαγγελματικά προσόντα στην επικράτειά τους. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε το κείμενο που περιέχει πολλές θετικές προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
2016/11/22
Cooperation between national authorities responsible for the enforcement of consumer protection laws (A8-0077/2017 - Olga Sehnalová) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση διότι ο υφιστάμενος μηχανισμός για την προστασία των καταναλωτών ενισχύεται περαιτέρω, βελτιώνοντας έτσι την προστασία των καταναλωτών και τηρώντας παράλληλα την αρχή της επικουρικότητας.
2016/11/22
Action plan on retail financial services (A8-0326/2017 - Olle Ludvigsson) EL

Παρόλο που η μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια των πολιτών όσον αφορά χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι θεμιτή, εντούτοις, με τον τρόπο που γίνεται στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής ένωσης, προωθείται όλο και περισσότερο η συσσώρευση κεφαλαίου και δύναμης στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Στόχος της Επιτροπής δεν είναι άλλος από τη στήριξη αυτών των ομίλων για την περαιτέρω ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, απέναντι σε αμερικανικούς, κινεζικούς, ρωσικούς και άλλους ομίλους/τράπεζες. Λόγω της διαφωνίας μας με την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής πολιτικής της ΕΕ σε ενωσιακό επίπεδο, καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Framework for simple, transparent and standardised securitisation (A8-0387/2016 - Paul Tang) EL

Η έκθεση αφορά την τιτλοποίηση μετοχών και τη συμμετοχή στο χρηματιστήριο. Το ενιαίο πλαίσιο που προτείνεται εντάσσεται στην κοινή τραπεζική και δημοσιονομική ένωση με την οποία διαφωνούμε κάθετα. Θεωρούμε πως προωθεί την διασφάλιση των κερδών του τραπεζικού και του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων. Καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Prudential requirements for credit institutions and investment firms (A8-0388/2016 - Othmar Karas) EL

Η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια της κοινής τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης με την οποία διαφωνούμε κάθετα. Θεωρούμε πως προωθεί τη διασφάλιση των κερδών του τραπεζικού και του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων. Καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Combating sexual harassment and abuse in the EU (RC-B8-0576/2017, B8-0576/2017, B8-0577/2017, B8-0578/2017, B8-0579/2017, B8-0580/2017, B8-0581/2017, B8-0582/2017) EL

Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας, αποδοκιμάζει την ευκολία με την οποία γίνονται ανεκτές οι πράξεις αυτές και ζητά τη δίωξη των δραστών. Επίσης, επαναλαμβάνει την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει μια συνολική στρατηγική της ΕΕ και να υποβάλει πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις βασικές δράσεις για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση των θεμάτων της ανεπαρκούς καταγγελίας και του κοινωνικού στιγματισμού και η καθιέρωση διαδικασιών λογοδοσίας στον χώρο εργασίας. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Negotiating mandate for trade negotiations with Australia (A8-0311/2017 - Daniel Caspary) EL

Καταψηφίσαμε την έκθεση για τη συμφωνία με την Αυστραλία αφού θεωρούμε ότι, όπως και οι συμφωνίες CETA, TTIP, JEFTA και TiSA, θα δώσει προτεραιότητα στα εταιρικά συμφέροντα έναντι των συμφερόντων των λαών. Αν και η προστασία των επενδύσεων (ICS) θα έχει διαφορετική συμφωνία, οι εμπορικές συμφωνίες εξακολουθούν να περιλαμβάνουν κανονιστική συνεργασία και μηχανισμό που υπονομεύει τη δημοκρατία, καθώς θεσμοποιεί την εταιρική εξουσία σε σχέση με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία. Επιπρόσθετα, τα πρότυπα για τα περιβαλλοντικά θέματα, την ασφάλεια των τροφίμων, τα εργασιακά δικαιώματα και ούτω καθεξής θα βρεθούν υπό πίεση.
2016/11/22
Negotiating mandate for trade negotiations with New Zealand (A8-0312/2017 - Daniel Caspary) EL

Καταψηφίσαμε την έκθεση για τη συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία αφού θεωρούμε ότι, όπως και οι συμφωνίες CETA, TTIP, JEFTA και TiSA, θα δώσει προτεραιότητα στα εταιρικά συμφέροντα έναντι των συμφερόντων των λαών. Αν και η προστασία των επενδύσεων (ICS) θα έχει διαφορετική συμφωνία, οι εμπορικές συμφωνίες εξακολουθούν να περιλαμβάνουν κανονιστική συνεργασία και μηχανισμό που υπονομεύει τη δημοκρατία, καθώς θεσμοποιεί την εταιρική εξουσία σε σχέση με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία. Επιπρόσθετα, τα πρότυπα για τα περιβαλλοντικά θέματα, την ασφάλεια των τροφίμων, τα εργασιακά δικαιώματα και ούτω καθεξής θα βρεθούν υπό πίεση.
2016/11/22
Draft general budget of the European Union for 2018 - all sections EL

Ως ΕΕΑ/ΒΠΑ καταψηφίζουμε τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης αφού αποτελεί τρόπο επιβολής της λιτότητας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.
2016/11/22
General budget of the European Union for 2018 - all sections (A8-0299/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) EL

Στη συγκεκριμένη έκθεση ψηφίστηκε ο έλεγχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών αναφορικά με έργα και δαπάνες διοικητικού περιεχομένου. Στηρίζοντας διαφανείς διαδικασίες ελέγχου των δαπανών, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Council and Council (A8-0291/2017 - Bart Staes) EL

Στη συγκεκριμένη έκθεση ψηφίστηκε ο έλεγχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών αναφορικά με έργα και δαπάνες διοικητικού περιεχομένου. Στηρίζοντας διαφανείς διαδικασίες ελέγχου των δαπανών, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Protection of workers from the risks related to exposure to carcinogens or mutagens (A8-0064/2017 - Marita Ulvskog) EL

Παρόλο που η έκθεση δεν μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους με το αρκετά χαμηλό επίπεδο καρκινογενών και μεταλλαξιογόνων ουσιών που προτείνεται, εντούτοις θεωρούμε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ συντεχνιών και Επιτροπής (που επικύρωσε και το Κοινοβούλιο) είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Fundamental rights aspects in Roma integration in the EU: fighting anti-Gypsyism (A8-0294/2017 - Soraya Post) EL

Στην έκθεση προωθούνται διάφορα μέτρα ώστε να σταματήσει η πατερναλιστική αντιμετώπιση των Ρομά, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πράξεων. Επί της ουσίας τονίζεται πως πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση και η άσκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και να σταματήσει η κάθε είδους διάκριση. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
EU-Morocco Euro-Mediterranean Aviation Agreement (A8-0303/2017 - Dominique Riquet) EL

Στόχος της συμφωνίας είναι να προχωρήσει προς την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και στις δύο πλευρές, ιδίως όσον αφορά βασικές πτυχές των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, την οικονομική ρύθμιση, και ιδίως τον ανταγωνισμό, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και την προστασία των καταναλωτών. Το Μαρόκο θεωρεί το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας ως αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής του επικράτειας, και το εδαφικό πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας των αεροπορικών μεταφορών ΕΕ-Μαρόκου περιλαμβάνει τη Δυτική Σαχάρα. Καταψηφίσαμε λοιπόν την έκθεση καθώς, όσον αφορά την Δυτική Σαχάρα, πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για κατεχόμενα εδάφη και για τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σαχαράουι.
2016/11/22
Bio-based Industries Joint Undertaking: financial contributions (A8-0293/2017 - Miroslav Poche) EL

Ο προϋπολογισμός της κοινής επιχείρησης βιομηχανιών βιοπροϊόντων κανονικά θα έπρεπε να μοιράζεται μεταξύ της ΕΕ και της κοινοπραξίας βιομηχανιών βιοπροϊόντων. Ωστόσο, οι ιδιώτες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και παρατηρείται χαμηλή ιδιωτική χρηματοδοτική συμμετοχή. Γι’ αυτό η Κομισιόν προτείνει να αλλάξει ο κανονισμός και να επιτρέπεται στα μέλη της κοινοπραξίας βιομηχανιών βιοπροϊόντων να συνεισφέρουν άμεσα σε μεμονωμένα έργα στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος της ΚΕ BBI έτσι ώστε να στηρίζουν μονάχα τα έργα από τα οποία θεωρούν πως θα έχουν άμεσο όφελος. Ο εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης που προτείνεται από την Κομισιόν, υποστηρίζεται από την εν λόγω. Καταψηφίσαμε την έκθεση επειδή καμία άλλη αλλαγή δεν επιτράπηκε δε να γίνει στον κανονισμό και ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει η δυνατότητα για πραγματική βελτίωση όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας στήριξης, το πεδίο εφαρμογής και τον προσανατολισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες και τα συμφέροντα της κοινωνίας. Το νέο σύστημα που προτείνεται για την ιδιωτική χρηματοδότηση στην κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων καταστρατηγεί τον αρχικό στόχο που τέθηκε για χρηματοδότησης της έρευνας με πιθανά οφέλη για την κοινωνία, δεδομένου ότι παρέχει κίνητρα για την καταβολή συνεισφορών μόνο στα έργα τα οποία θα αποφέρουν άμεσα όφελος στις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε.
2016/11/22
CE marked fertilising products (A8-0270/2017 - Mihai Ţurcanu) EL

Τηρήσαμε αποχή στην έκθεση αφού περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία που είναι ασυμβίβαστα με τον γενικό στόχο αύξησης της χρήσης ανακυκλωμένων θρεπτικών ουσιών. Έχει ως αποτέλεσμα από τη μία πλευρά τον αποκλεισμό των βιολογικών αποβλήτων για τα προϊόντα λιπασματοποίησης με σήμανση CE και από την άλλη θα τοποθετούσε έτσι το Κοινοβούλιο ενάντια στους συνολικούς στόχους της κυκλικής οικονομίας.
2016/11/22
Renewing the approval of the active substance glyphosate (Objection pursuant to Rule 106) (B8-0567/2017) EL

Το ψήφισμα εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανανέωση της αμφιλεγόμενης άδειας κυκλοφορίας των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη για δέκα χρόνια. Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης πως πρέπει να υπάρξει πλήρης απαγόρευση της χρήσης της γλυφοσάτης σε οικιακά προϊόντα και απαγόρευσή της στον γεωργικό τομέα έως το 2022, εφαρμογή άμεσων περιορισμών στη χρήση της εν λόγω δραστικής ουσίας και δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων που εκπονούνται αναφορικά με τους σχετικούς κινδύνους. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
Draft amending budget No 5/2017: financing for the European Fund for Sustainable Development and increasing the Emergency Aid Reserve (A8-0301/2017 - Jens Geier) EL

Καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση για τον λόγο ότι στο όνομα της αναπτυξιακής βοήθειας, χρηματοδοτούνται αγορές πολεμικού εξοπλισμού και δημιουργούνται οργανισμοί αποσταθεροποίησης των αναπτυσσόμενων περιοχών.
2016/11/22
Mobilisation of the Flexibility Instrument to provide the financing for the European Fund for Sustainable Development (A8-0298/2017 - Jens Geier) EL

Καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση για τον λόγο ότι στο όνομα της αναπτυξιακής βοήθειας, χρηματοδοτούνται αγορές πολεμικού εξοπλισμού και δημιουργούνται οργανισμοί αποσταθεροποίησης των αναπτυσσόμενων περιοχών.
2016/11/22
Reflection paper on the future of EU finances (B8-0565/2017) EL

Η έκθεση δεν μπορούσε να μας βρει σύμφωνους, αφού χαιρέτιζε τις σημερινές οικονομικές πολιτικές της ένωσης και ζητούσε τη συνέχιση, αν όχι την εμβάθυνση τους. Το μέλλον των οικονομικών πολιτικών της ΕΕ δεν μπορεί να είναι άλλο από τις δημόσιες επενδύσεις και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Μια απλή αύξηση του προϋπολογισμού με βάση τις σημερινές πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, απλά θα συνεχίσει τον φαύλο κύκλο λιτότητας και απορρύθμισης. Καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Legitimate measures to protect whistle-blowers acting in the public interest (A8-0295/2017 - Virginie Rozière) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αφού πρόκειται για μια προοδευτική έκθεση η οποία καλύπτει τις ανησυχίες της ομάδας μας όσον αφορά την προστασία των καταγγελτών που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον. Η υπό αναφορά έκθεση κάνει ρητές αναφορές σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συνεπούς και αξιόπιστου συστήματος που να επιτρέπει την παράδοση των αναφορών εντός του οργανισμού, στις αρμόδιες αρχές και εκτός του οργανισμού. Τα κανάλια αναφοράς πρέπει να διασφαλίζουν την ανωνυμία του καταγγέλλοντα και την απαραίτητη εμπιστευτικότητα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της καταγγελίας. Το πλαίσιο θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει την προστασία από ενδεχόμενες άμεσες ή έμμεσες πιέσεις ή και αντίποινα από τον εργοδότη, καθώς και ψυχολογική και οικονομική στήριξη, εφόσον ζητηθεί. Γίνεται επίσης αναφορά στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οντότητας/μηχανισμού που θα διευκολύνει την καταγγελία πρακτικών που θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, ιδίως σε διασυνοριακές περιπτώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αρμόδιων οργάνων των κρατών μελών. Προτείνεται να ανατεθεί στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή αυτό το καθήκον. Τέλος, υπάρχει επίσης σαφής αναφορά ότι η προστασία των πηγών για τον δημοσιογράφο είναι μια βασική αρχή που πρέπει να προστατευθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου.
2016/11/22
Minimum income policies as a tool for fighting poverty (A8-0292/2017 - Laura Agea) EL

Παρόλη τη συνέχεια της συζήτησης που πρέπει να γίνει αναφορικά με τα ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα, θεωρούμε πως η έκθεση άγγιξε τον κύριο προβληματισμό μας που είναι η καταπολέμηση της φτώχιας. Υποστηρίζει την πρωτοβουλία των κρατών μελών, αντί γενικά μονολιθικές πολιτικές της Ένωσης, και υπογραμμίζει την ανάγκη δημόσιων κοινωνικών επενδύσεων ενάντια στη λιτότητα. Υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Enhanced cooperation: European Public Prosecutor's Office (A8-0290/2017 - Barbara Matera) EL

Καταψηφίσαμε την έκθεση, αφού αρκετές ανησυχίες μας που αφορούσαν την ανάγκη δημιουργίας του υπό αναφορά οργανισμού δεν ικανοποιήθηκαν/τεκμηριώθηκαν από την Επιτροπή/Εισηγήτρια. Όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός ότι η αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτού του νέου υπερεθνικού φορέα ήταν αποτέλεσμα της ελλιπούς συνεργασίας της OLAF με τα κράτη μέλη. Επιπρόσθετα και πέραν από ζητήματα επικουρικότητας υπήρχε και η διαφωνία σειράς κρατών-μελών (9 τον αριθμό) για την αναγκαιότητα του θεσμού. Τέλος η έκθεση δεν παρουσίασε με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο θα σχετίζεται ο φορέας με την Eurojust και τα εθνικά δικαστήρια των κρατών μελών που δεν αποτελούν μέρος της EPPO (ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι θα προκαλέσει μεγάλη παρέμβαση στα εθνικά δικαστήρια).
2016/11/22
Agreement establishing the EU-LAC International Foundation (A8-0279/2017 - Javier Couso Permuy) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση για τη σύσταση Διεθνούς Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Το Ίδρυμα υπάρχει από το 2011, ωστόσο μέσω αυτής της απόφασης, η οποία είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε η Επιτροπή, το Ίδρυμα γίνεται διεθνής οργανισμός με μέλη την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
2016/11/22
Schengen acquis provisions relating to the Visa Information System in Bulgaria and Romania (A8-0286/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) EL

Δεν είμαστε ενάντια στον χώρο Σένγκεν (ελεύθερη διακίνηση), αλλά είμαστε ενάντια στον τρόπο συλλογής των στοιχείων, στη δημιουργία και τη χρήση των βάσεων δεδομένων (ευρωφακέλωμα). Γι’ αυτό και διαφωνούμε με την επέκταση του χώρου Σένγκεν αλλά επίσης σεβόμαστε και το αίτημα μιας χώρας να ενταχθεί σε αυτό. Γι’ αυτό και τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to vehicle registration data in the Czech Republic (A8-0288/2017 - Maria Grapini) EL

Οι αυτοματοποιημένες ανταλλαγές προσωπικών δεδομένων άρχισαν από τη λεγόμενη απόφαση Prüm (απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου 2008) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Γεννήθηκε προφανώς από την πολιτική μεγαλύτερης συλλογής και ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων στα πλαίσια του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία». Ως Ομάδα της Αριστεράς ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητούμε εδώ και χρόνια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη μια ανάλυση και μια αξιολόγηση αντικτύπου των αποτελεσμάτων των αντιτρομοκρατικών νόμων που θεσπίστηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, και είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι νόμοι αυτοί πολλές φορές καταπατούν τον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (και της ΕΕ), ενώ τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα. Για αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Portugal (A8-0289/2017 - Jaromír Štětina) EL

Οι αυτοματοποιημένες ανταλλαγές προσωπικών δεδομένων άρχισαν από τη λεγόμενη απόφαση Prüm (απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου 2008) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Γεννήθηκε προφανώς από την πολιτική μεγαλύτερης συλλογής και ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων στα πλαίσια του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία». Ως Ομάδα της Αριστεράς ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητούμε εδώ και χρόνια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη μια ανάλυση και μια αξιολόγηση αντικτύπου των αποτελεσμάτων των αντιτρομοκρατικών νόμων που θεσπίστηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, και είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι νόμοι αυτοί πολλές φορές καταπατούν τον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (και της ΕΕ), ενώ τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα. Για αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Greece (A8-0287/2017 - Claude Moraes) EL

Οι αυτοματοποιημένες ανταλλαγές προσωπικών δεδομένων άρχισαν από τη λεγόμενη απόφαση Prüm (απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου 2008) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Γεννήθηκε προφανώς από την πολιτική μεγαλύτερης συλλογής και ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων στα πλαίσια του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία». Ως Ομάδα της Αριστεράς ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητούμε εδώ και χρόνια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη μια ανάλυση και μια αξιολόγηση αντικτύπου των αποτελεσμάτων των αντιτρομοκρατικών νόμων που θεσπίστηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, και είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι νόμοι αυτοί πολλές φορές καταπατούν τον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (και της ΕΕ), ενώ τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα. Για αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Safety rules and standards for passenger ships (A8-0167/2017 - Daniela Aiuto) EL

. – Η εν λόγω οδηγία 2009/45/ΕΚ θεσπίζει κανόνες και πρότυπα ασφαλείας για τα νέα και τα υπάρχοντα επιβατηγά πλοία που είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και ισοδύναμα υλικά, καθώς και για τα ταχύπλοα σκάφη που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων έρχεται μετά από έναν έλεγχο που διενεργήθηκε σχετικά με την καταλληλότητα της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτός ο έλεγχος κατέδειξε ότι ορισμένες αμφισημίες στις νομικές διατάξεις έχουν οδηγήσει σε διαφορετικές ερμηνείες από τις εθνικές αρχές. Η πρόταση που κατατίθεται τώρα αποσκοπεί στην απλούστευση και την αποσαφήνιση των αντίστοιχων απαιτήσεων. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Registration of persons sailing on board passenger ships operating to or from ports of the Member States (A8-0168/2017 - Izaskun Bilbao Barandica) EL

Η έκθεση προωθεί διάφορους κανόνες που απλοποιούν τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τους επιβάτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο κύριος στόχος της συμφωνίας σχετικά με τους κανόνες καταχώρισης των επιβατών είναι να επωφεληθούν από την ψηφιοποίηση για να βελτιωθεί η ασφάλεια των επιβατών στη θάλασσα και η επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. Λόγω των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν με την καταχώριση τόσων προσωπικών δεδομένων τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Ending child marriage (B8-0535/2017) EL

Το ψήφισμα τονίζει πως οι γάμοι παιδιών αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Καλεί λοιπόν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να εργαστούν από κοινού με τη Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, την UNFPA και άλλους εταίρους, για να επισύρουν την προσοχή στο θέμα των γάμων παιδιών, των πρόωρων γάμων και των καταναγκαστικών γάμων, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των γυναικών, μεταξύ άλλων, μέσω της εκπαίδευσης, της οικονομικής ενδυνάμωσης και της ενίσχυσης της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, καθώς και στην προστασία και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε το ψήφισμα.
2016/11/22
2017 UN Climate Change Conference in Bonn, Germany (COP23) (B8-0534/2017) EL

Η αδράνεια που επιδείχθηκε μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τους καταστροφικούς τυφώνες, την όξυνση της ενεργειακής φτώχειας, την περαιτέρω αποψίλωση των δασών, την ανεπανόρθωτη μόλυνση των θαλασσών, τη συνέχιση της καταστροφής του πλανήτη μας. Επίσης, επειδή δεν βάλαμε φραγμό στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών, οδηγηθήκαμε μεταξύ άλλων και στο μεγάλο σκάνδαλο με τους ρύπους στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το ψήφισμα πολύ ορθά τονίζει πως δεν γίνεται να παραμείνουμε και άλλο στις εξαγγελίες, αλλά πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις για ουσιαστική δράση. Στην έκθεση επισημαίνεται πως στο Παρίσι επιτεύχθηκε ένα σημαντικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ωστόσο στην 23η Διάσκεψη στη Βόννη πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για δράση. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε το ψήφισμα.
2016/11/22
Restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment (A8-0205/2017 - Adina-Ioana Vălean) EL

Η ισχύουσα οδηγία 2011/65/ΕΕ σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ή RoHS 2) τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2011. Στην έκθεση προωθούνται διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων πεδίου εφαρμογής της RoHS 2, που θα προκύψουν μετά την 22α Ιουλίου 2019, οπότε προβλέπεται η λήξη της μεταβατικής περιόδου οκτώ ετών που εισήγαγε η οδηγία RoHS 2. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Management, conservation and control measures applicable in the ICCAT Convention area (A8-0173/2017 - Gabriel Mato) EL

Στηρίξαμε την έκθεση, αφού, από τη μια, περιέχει σημαντικά στοιχεία που αφορούν τη βελτίωση της προστασίας των πιο ευπαθών ειδών, που συχνά καταλήγουν ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα και των οποίων η θνησιμότητα συνδέεται ιδιαίτερα με κάποιες μεθόδους αλιείας, ενώ, από την άλλη, λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη την παραδοσιακή και μικρής κλίμακας αλιεία, καθώς και την παροχή κινήτρων σε ενωσιακά αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούν επιλεκτικά αλιευτικά εργαλεία ή αλιευτικές τεχνικές με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
2016/11/22
Women’s economic empowerment in the private and public sectors in the EU (A8-0271/2017 - Anna Hedh) EL

Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές θετικές αναφορές. Συγκεκριμένα τονίζει ότι για να ενισχυθούν τα δικαιώματα και η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών απαιτείται να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων, που δημιουργούν διακρίσεις και βία κατά των γυναικών, καταδικάζει τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την οδηγία 2010/41/ΕΕ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και υπογραμμίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, η καθολική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτές. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Addressing shrinking civil society space in developing countries (A8-0283/2017 - Teresa Jiménez-Becerril Barrio) EL

Οι περιορισμοί στην κοινωνία των πολιτών έχουν καταστεί πιο κατασταλτικοί την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως με όλο και περισσότερους ακτιβιστές να διώκονται ή να παρενοχλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τηρήσαμε στάση αποχής επειδή στην έκθεση οι αναφορές για την εταιρική ευθύνη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρενοχλήσεις κατά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα βήμα πίσω σε σχέση με προηγούμενες εκθέσεις. Επίσης στην έκθεση δίνεται υπέρμετρη σημασία και σύνδεση αναφορικά με συνέργειες της ΕΕ με θρησκευτικούς φορείς στις αναπτυσσόμενες χώρες.
2016/11/22
The fight against cybercrime (A8-0272/2017 - Elissavet Vozemberg-Vrionidi) EL

H έκθεση εμπεριέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων. Τηρήσαμε αποχή στην έκθεση γιατί αναφέρεται στην σημαντικότητα του Κέντρου αντιμετώπισης κυβερνοσυμβάντων του ΝΑΤΟ, ζητεί την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση μηχανισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων με κοινές πολιτικές και διαδικασίες μέσω μηχανισμών, όπως η Europol, Eurojust κ.λπ. Επιπρόσθετα, οι αναφορές για νόμιμες υποκλοπές είναι προβληματική.
2016/11/22
EU political relations with ASEAN (A8-0243/2017 - Reinhard Bütikofer) EL

Η έκθεση προωθεί την περαιτέρω οικονομική συνεργασία μέσω της σύναψης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου συνολικά με ολόκληρη την περιοχή με πολύ δυσμενείς όρους για τον λαό. Επίσης στην έκθεση προτείνεται συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, πρόταση ιδιαίτερα προβληματική, εάν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στην Νότια Κινεζική Θάλασσα μεταξύ μιας σειράς χωρών του ASEAN και της Κίνας. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Accessibility requirements for products and services (A8-0188/2017 - Morten Løkkegaard) EL

Η έκθεση επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες των πλέον ευάλωτων πολιτών ενισχύοντας την προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και όλα τα άτομα με οργανική βλάβη σε συγκεκριμένο κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ ως μέρος της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (ΣΗΕΔΑΑ). Εντούτοις δεν προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΗΕΔΑΑ από τα κράτη μέλη και, επομένως, το συνολικό πρόβλημα της άρσης των εμποδίων για τα άτομα με αναπηρία δεν έχει διευθετηθεί. Επιπρόσθετα το πεδίο εφαρμογής της πρότασης περιορίζεται σε συγκεκριμένες πτυχές των υπηρεσιών/προϊόντων, καλύπτοντας συνεπώς εν μέρει μόνο τις ορθές απαιτήσεις προσβασιμότητας. Τέλος δεν λαμβάνει υπόψη η επιβάρυνση των ατόμων με οργανική βλάβη (τα οποία ως επί το πλείστο αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, δεν έχουν πρόσβαση στην απασχόληση και συχνά ζουν κοντά ή ακριβώς στο όριο της φτώχειας) του κόστους προσαρμογής των προϊόντων και των υπηρεσιών. Για τους λόγους αυτούς ψηφίσαμε αποχή.
2016/11/22
EU-Chile Agreement on trade in organic products (A8-0257/2017 - Inmaculada Rodríguez-Piñero Fernández) EL

Η έκθεση αυτή δεν έδινε το δικαίωμα στο Κοινοβούλιο να συναποφασίσει, αφού επέτρεπε μόνο την υπερψήφιση ή την καταψήφιση της πρότασης της Κομισιον. Ως Αριστερά καταψηφίσαμε την έκθεση, αφενός γιατί αποτελεί μέρος ενός είδους συμφωνίας νέου τύπου (όπως η ΤΤΙΡ) και αφετέρου γιατί περιέχει παραπλανητικές πρόνοιες. Για παράδειγμα η επιγραφή βιολογικού προϊόντος θα δίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια της χώρας παραγωγής. Αυτά τα κριτήρια όμως δεν είναι εναρμονισμένα μεταξύ Χιλής-ΕΕ, οδηγώντας σε παραπλάνηση του καταναλωτή.
2016/11/22
Extension of the European statistical programme to 2020 (A8-0158/2017 - Roberto Gualtieri) EL

Παρόλο που είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της συλλογής στατιστικών στοιχείων, θεωρούμε πως είναι λάθος να επικεντρώνονται αυτές οι στατιστικές σε πολιτικές που ήδη φτωχοποιούν τον πληθυσμό. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι άλλες από τις πολιτικές του ευρωπαϊκού εξαμήνου, της δήθεν καλύτερης απόδοσης της νομοθεσίας (Better regulation) και της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Κατά συνέπεια τηρήσαμε στάση αποχής στην έκθεση του Κοινοβουλίου.
2016/11/22
European venture capital funds and European social entrepreneurship funds (A8-0120/2017 - Sirpa Pietikäinen) EL

Τα επενδυτικά ταμεία επενδύουν σε επιχειρήσεις μόνο για το δικό τους κέρδος. Καταψηφίσαμε την έκθεση αυτή γιατί δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια διαδικασία η οποία αφήνει τις εταιρίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας (π.χ συνεταιρισμούς) στο έλεος επενδυτικών ταμείων, όσο και αν αυτά θα έχουν την εποπτεία των αρχών της ΕΕ ή μια πανευρωπαϊκή άδεια.
2016/11/22
A new skills agenda for Europe (A8-0276/2017 - Martina Dlabajová, Momchil Nekov) EL

Ως Αριστερά δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη του (ψηφιακού) αλφαβητισμού, των νέων τεχνικών δεξιοτήτων και της ανάγκης τεχνικής ή άλλης εκπαίδευσης των νέων ή των μακροχρόνια ανέργων. Όμως απορρίπτουμε την προσέγγιση των υπόλοιπων ομάδων που λέει πως η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με βάση των αναγκών της αγοράς και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, με μια ολιστική πολιτική από το κράτος με κρατικά κονδύλια και μακροχρόνιες επενδύσεις για επαναβιομηχανοποίηση και εργοδότηση σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
EU political relations with India (A8-0242/2017 - Cristian Dan Preda) EL

Δυστυχώς οι πολιτικές που προωθούνται στην έκθεση δεν θα λειτουργήσουν προς όφελος των λαών. Αντιθέτως αυτό που επιχειρείται είναι να προωθηθούν συγκεκριμένα αλλότρια συμφέροντα με διάφορα ανταλλάγματα. Για τους λόγους αυτούς καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to Italy (A8-0280/2017 - Giovanni La Via) EL

Πρόκειται για κινητοποίηση περίπου 1δις για βοήθεια των πληγέντων και των περιοχών του Abruzzo, Lazio, Mache και Umbria της Ιταλίας, οι οποίες πλήγηκαν από τους σεισμούς μεταξύ Αυγούστου 2016 και Γενάρη 2017.Υπερψηφίσαμε την έκθεση και τον προϋπολογισμό της προφανώς λόγω του ανθρωπιστικού θέματος.
2016/11/22
Draft amending budget No 4/2017 accompanying the proposal to mobilise the EU Solidarity Fund to provide assistance to Italy (A8-0281/2017 - Jens Geier) EL

Πρόκειται για κινητοποίηση περίπου 1δις για βοήθεια των πληγέντων και των περιοχών του Abruzzo, Lazio, Mache και Umbria της Ιταλίας, οι οποίες πλήγηκαν από τους σεισμούς μεταξύ Αυγούστου 2016 και Γενάρη 2017.Υπερψηφίσαμε την έκθεση και τον προϋπολογισμό της προφανώς λόγω του ανθρωπιστικού θέματος.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/002 FI Microsoft 2 (A8-0278/2017 - Petri Sarvamaa) EL

Συνειδητά ψηφίζουμε υπέρ του ΕΤΠ πάντοτε τονίζοντας πως για την Αριστερά χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση αναφορικά με τη μετακίνηση ή το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, η οποία να διασφαλίζει πρώτα από όλα την διασφάλιση των εργαζομένων.
2016/11/22
EU Emissions Trading System (EU ETS): continuing current limitations of scope for aviation activities and preparing to implement a global market-based measure from 2021 (A8-0258/2017 - Julie Girling) EL

Διαφωνούμε με το σύστημα εμπορίας ρύπων που προτείνεται, κυρίως όσον αφορά στη φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, καθώς θεωρούμε πως δεν απαντά στο στόχο για προστασία του περιβάλλοντος αλλά εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. Η συγκεκριμένη οδηγία, δεν επιτυγχάνει παρά μόνο ελάχιστη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και αποτελεί ένα μέτρο που ευνοεί τις αναπτυγμένες χώρες, εις βάρος των λιγότερο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή σε αναφορά της για τη μέχρι τώρα λειτουργία του μέτρου αυτού παραδέχεται πως δεν υπήρχε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτό το απέδωσε στην υπερβάλλουσα κατανομή δικαιωμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη και σε ορισμένους τομείς όπως την εξάρτηση από προβλέψεις και την έλλειψη εξακριβωμένων δεδομένων εκπομπών. Αυτό θέτει εύλογα το ερώτημα κατά πόσο αυτά τα προβλήματα είναι εφικτό να επιλυθούν έτσι ώστε ο στόχος που τίθεται για μείωση των εκπομπών μέχρι το 2020 κατά 20% δεν αποτελεί παρά μόνο ένα ανέφικτο στόχο. Για τους λόγους αυτούς δεν υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Draft amending budget No 3/2017: budgetary resources of the Youth Employment Initiative; establishment plans of ACER and SESAR2 (A8-0282/2017 - Jens Geier) EL

Υπερψηφίσαμε τη συγκεκριμένη αύξηση του προϋπολογισμού για την πρωτοβουλία απασχόλησης των νέων για το 2017. Παρόλο που ως Αριστερά αντιλαμβανόμαστε την πρωτοβουλία απασχόλησης των νέων ως μόνο ένα ημίμετρο, εντούτοις είναι σημαντικό, έστω και αυτές οι πρωτοβουλίες να χρηματοδοτούνται κατάλληλα.
2016/11/22
Corruption and human rights in third countries (A8-0246/2017 - Petras Auštrevičius) EL

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στα θέματα διαφθοράς στις τρίτες χώρες. Ωστόσο οι σοβαρότερες περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετίζονται με τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων για να έχουν μια ποιοτική ζωή και αυτά δεν αναφέρονται. Επίσης είναι υποκριτικό να γίνονται υποδείξεις στις τρίτες χώρες όταν εντός της ίδιας της ΕΕ υπάρχει καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και αρκετά ζητήματα διαφθοράς. Για τους λόγους αυτούς δεν υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Implementation of the Mediation Directive (A8-0238/2017 - Kostas Chrysogonos) EL

Το άρθρο 5 παράγραφος 2 της οδηγίας για τη διαμεσολάβηση επιτρέπει στα κράτη μέλη να καταστήσουν τη διαμεσολάβηση υποχρεωτική ή να τη συνδέσουν με κίνητρα ή κυρώσεις, ανεξάρτητα αν γίνεται πριν από ή μετά την έναρξη της δίκης. Στην έκθεση προτείνεται να θεσπιστούν κατάλληλες διασφαλίσεις στις διαδικασίες διαμεσολάβησης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τα πιο αδύναμα μέρη, όπως καταναλωτές και μη εκπροσωπούμενοι διάδικοι, να στερηθούν το δικαίωμά τους σε ανεξάρτητη δικαστική απόφαση ή να θεωρήσουν ότι το στερούνται. Για τον σκοπό αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό εκείνοι που συνιστούν, απαιτούν ή διενεργούν διαδικασίες διαμεσολάβησης να διασφαλίζουν ότι τα αδύναμα μέρη δεν επιλύουν μια διαφορά χωρίς να έχουν κατανοήσει τα πλήρη νομικά τους δικαιώματα και ότι τα ισχυρότερα μέρη δεν χρησιμοποιούν ταχείες διαδικασίες επίλυσης διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, ως μέσο για να αποφύγουν νομικές υποχρεώσεις ή για να βελτιώσουν με αθέμιτο τρόπο τη νομική θέση τους έναντι άλλων μερών. Η έκθεση προωθεί τα σημαντικά αυτά θέματα γι’ αυτό και την υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
A Space Strategy for Europe (A8-0250/2017 - Constanze Krehl) EL

Διαφωνούμε με την στρατηγική που προτείνεται για το διάστημα και δη με την χρήση Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης καθώς εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τα συστήματα αυτά δεν περιορίζονται απλά και μόνο στη συλλογή δεδομένων αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς. Γι’ αυτό δεν υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Academic further and distance education as part of the European lifelong learning strategy (A8-0252/2017 - Milan Zver) EL

Η έκθεση εστιάζει στις διαδικτυακές πλατφόρμες εκπαίδευσης, τις οποίες και ως αριστερά καταλαβαίνουμε ως μέσο διάδοσης της γνώσης σε όλους. Μέσα από τροπολογίες που προωθήσαμε στο κείμενο, θέλαμε να τονίσουμε δύο πυλώνες. Αφενός πως η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους (άρα χρειάζεται να προωθηθεί και ο τεχνολογικός αλφαβητισμός) και αφετέρου να μεταφερθεί το κέντρο βάρους της από τις ανάγκες των επιχειρήσεων στις ανάγκες της κοινωνίας.Υπερψηφίσαμε την έκθεση, παρόλο που βλέπαμε περιθώρια βελτίωσης.
2016/11/22
Repeal of obsolete regulations with regard to inland waterway and road haulage sectors (A8-0228/2017 - Karima Delli) EL

Η έκθεση αφορούσε μόνο την κατάργηση τριών κανονισμών: του 1101/89 αναφορικά με τα δίκτυα εσωτερικής ναυσιπλοΐας μεταξύ Βελγίου, Γερμανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και Αυστρίας, του 2888/2000 για τα βαρέα οχήματα από την Ελβετία, και του 685/2001 αναφορικά με συμφωνίες τις ΕΟΚ με την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Επειδή οι χώρες αυτές είναι πλέον μέλη της ΕΕ, δεν χρειάζονται οι συμφωνίες, όπως επίσης επικαιροποιήθηκαν οι άλλοι δύο κανονισμοί.Υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Promotion of internet connectivity in local communities (A8-0181/2017 - Carlos Zorrinho) EL

Η έκθεση βελτιώνει κατά πολύ την πρόταση της Επιτροπής. Ως ομάδα θέσαμε ως προτεραιότητα πως πρέπει να επωφεληθούν από την ασύρματη συνδεσιμότητα ιδιαίτερα τα κράτη και οι περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες, τα νησιά και οι ορεινές, παραμεθόριες, απομακρυσμένες, και δυσπρόσιτες περιοχές. Στόχος μας ήταν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών, να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό δημόσιο όφελος και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της δωρεάν συνδεσιμότητας. Πολλές από αυτές τις αναφορές έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο καθώς στηρίχτηκαν και από τον εισηγητή της έκθεσης. Τέλος, ζητήσαμε και πετύχαμε να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο. Η προσθήκη αυτή εξισορροπεί κάπως την προβληματική πρόνοια που ενσωμάτωσε η Επιτροπή στο κείμενο πως ο προϋπολογισμός θα κατατίθεται στα κράτη μέλη κατά κανόνα με βάση τη ‘σειρά παραλαβής των προτάσεων’ (first come -first serve). Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Measures to safeguard the security of gas supply (A8-0310/2016 - Jerzy Buzek) EL

Επί της ουσίας δεν προτείνεται κανένα μέτρο το οποίο θα μπορέσει πραγματικά να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ξεπεράσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον ενεργειακό εφοδιασμό φυσικού αερίου. Επίσης, κανένα μέτρο δεν προτείνεται για τα κράτη που είναι απομονωμένα από τα ενεργειακά δίκτυα και έχουν σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις. Ως απάντηση σε όλα τα προβλήματα παρουσιάζεται η παραχώρηση μεγαλύτερης εξουσίας στην Επιτροπή (περισσότερη πληροφόρηση, έλεγχος και παρέμβαση στα εσωτερικά των κρατών αναφορικά με τις συμβάσεις που κάνουν για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου). Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
EU accession to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (A8-0266/2017 - Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, Anna Maria Corazza Bildt) EL

Η έκθεση καταδικάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, τονίζει την ανάγκη να εκπονηθεί μια ολιστική στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και υπογραμμίζει πως η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα εξασφαλίσει ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της βίας λόγω φύλου. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο, διεθνές, δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού. Καλύπτει τους τομείς της πρόληψης, της προστασίας των θυμάτων και της δίωξης των δραστών, για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της σωματικής, της ψυχολογικής, της σεξουαλικής και της οικονομικής βίας. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Permitted uses of certain works and other protected subject-matter for the benefit of persons who are blind, visually impaired or otherwise print disabled (A8-0097/2017 - Max Andersson) EL

Η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις διεθνείς δεσμεύσεις της βάσει της Συνθήκης του Μαρακές για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημοσιευμένα έργα για άτομα που είναι τυφλά ή έχουν προβλήματα όρασης. Συγκεκριμένα, θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητα έργων και άλλων προστατευόμενων αντικειμένων, π.χ. βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, περιοδικών και άλλων γραπτών, παρτιτούρων και άλλου έντυπου υλικού, συμπεριλαμβανομένης της ακουστικής μορφής, σε μορφές που είναι προσιτές στους δικαιούχους.Αυτό θα επιτευχθεί εξασφαλίζοντας ότι όλα τα δικαιούχα άτομα και οι οργανισμοί που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους σε μη κερδοσκοπική βάση μπορούν να βασίζονται σε μια υποχρεωτική και εναρμονισμένη εξαίρεση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα εντός της Ένωσης. Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία αντιγράφων προσβάσιμου μορφότυπου μη προσπελάσιμων έργων και άλλων αντικειμένων που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή διατεθεί. Η προτεινόμενη οδηγία θα εξασφαλίσει ότι τα αντίγραφα που είναι προσβάσιμα σε μορφότυπο και εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος μπορούν να διαδοθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά σε ολόκληρη την Ένωση.Για τους πιο πάνω λόγους, ως ΑΚΕΛ υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Cross-border exchange of accessible format copies of certain works and other protected subject-matter for the benefit of persons who are blind, visually impaired or otherwise print disabled (A8-0102/2017 - Max Andersson) EL

Σκοπός του προτεινόμενου κανονισμού είναι η τήρηση των υποχρεώσεων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης για ανταλλαγή αντιγράφων σε προσβάσιμο μορφότυπο ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλου προστατευόμενου υλικού δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων ή ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων, μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης του Μαρακές, προς όφελος των δικαιούχων.Η Συνθήκη του Μαρακές απαιτεί από τα συμβαλλόμενα μέρη να προβλέπουν εξαιρέσεις ή περιορισμούς όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων και προβλέπει τη διασυνοριακή ανταλλαγή αντιγράφων βιβλίων σε ειδικό μορφότυπο.Δυστυχώς, η πρόσβαση σε βιβλία και άλλου είδους υλικό για τα άτομα αυτά είναι αρκετά περιορισμένη. Μόνον το 7-20% των έργων αυτών είναι προσβάσιμα στα άτομα με προβλήματα ανάγνωσης.Για τους πιο πάνω λόγους, ως ΑΚΕΛ υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Cuba Political Dialogue and Cooperation Agreement (Consent) (A8-0232/2017 - Elena Valenciano) EL

Η «συμφωνία πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Κούβας» καταργεί την προηγούμενη «Κοινή Θέση για την Κούβα» του 1996, που καθόριζε την πολιτική της ΕΕ έναντι της Αβάνας και η οποία ουσιαστικά απαιτούσε ως προϋπόθεση την ανατροπή της Επανάστασης στην Κούβα προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές σχέσεις. Η συμφωνία που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία είχε συνομολογηθεί με την κουβανική κυβέρνηση από το 2016 και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων και τη συνέχιση του διαλόγου. Γι’ αυτό κι εμείς υπερψηφίσαμε τη συμφωνία.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Cuba Political Dialogue and Cooperation Agreement (Resolution) (A8-0233/2017 - Elena Valenciano) EL

Το ψήφισμα που συνόδευσε τη σύναψη της συμφωνίας εντάσσεται δυστυχώς στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των στόχων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Σε αυτό εντάχθηκαν αναφορές, όπως να «στηριχθεί η οικονομική και πολιτική μετάβαση στην Κούβα», που προφανώς παραπέμπουν στην ανατροπή της Επανάστασης και στην εγκαθίδρυση ενός καπιταλιστικού και συνεργάσιμου με τη Δύση καθεστώτος, σαν να είναι δικαίωμα της ΕΕ –και όχι του ίδιου του κουβανικού λαού– να καθορίσει ποιο θα είναι το κοινωνικοοικονομικό σύστημα της χώρας. Επίσης, καταψηφίστηκαν δύο τροπολογίες της πολιτικής μας ομάδας, που ζητούσαν την επιστροφή στην Κούβα του εδάφους του Γκουαντάναμο (εκεί όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτική βάση, καθώς και τη διαβόητη φυλακή βασανιστηρίων) και αναγνώριση του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το πολιτικό και οικονομικό του σύστημα χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Η δεύτερη τροπολογία καταδίκαζε την εξαγγελθείσα πολιτική Τραμπ σε βάρος της Κούβας και την υπαναχώρηση των ΗΠΑ από την προηγούμενη συμφωνία με την Αβάνα. Επιπρόσθετα, εγκρίθηκαν τροπολογίες του ΕΛΚ προκειμένου να μην είναι έντονες οι αναφορές στην ανάγκη να τερματιστεί ο οικονομικός, χρηματοπιστωτικός και εμπορικός αποκλεισμός των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, ο οποίος διαρκεί εδώ και μισό αιώνα με ανυπολόγιστες ζημιές για την κουβανική οικονομία. Γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε το ψήφισμα.
2016/11/22
Memorandum of Understanding between the European Agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice and Eurojust (A8-0215/2017 - Claude Moraes) EL

Η παρούσα έκθεση εγκρίνει το σχέδιο εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την έγκριση της σύναψης από τη Eurojust του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της eu-LISA και της Eurojust.Ο σκοπός του μνημονίου είναι η θέσπιση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μερών, προσδιορίζοντας τους τομείς συνεργασίας που βασίζονται στο κοινό συμφέρον. Τα μέρη θα συνεργάζονται και θα ανταλλάσσουν εμπειρογνωμοσύνη και βέλτιστες πρακτικές σε διάφορους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών. Το μνημόνιο καθορίζει το περιεχόμενο (μη εξαντλητικό) των πληροφοριών που μπορούν να ανταλλάσσονται.Παρόλο που διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που παρέχονται ή ανταλλάσσονται προστατεύονται σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες και αρχές ασφαλείας που αναφέρονται στις αντίστοιχες πράξεις θέσπισης, το περιεχόμενο των πληροφοριών που μπορούν να ανταλλάσσονται δεν είναι εξαντλητικό. Επομένως, δεν υπάρχει κάποια δικλίδα ασφαλείας ή περιορισμός στον τομέα αυτόν.Ως ΑΚΕΛ, τηρήσαμε αποχή για τον πιο πάνω λόγο.
2016/11/22
Recommendation to the Council on the 72nd session of the UN General Assembly (A8-0216/2017 - Andrey Kovatchev) EL

Υποστηρίζουμε ένθερμα πως η διεθνής συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εξωτερικής πολιτικής. Εντούτοις, η εν λόγω έκθεση αναπτύσσει μια προβληματική προσέγγιση του θέματος, προτείνοντας αλλαγή της πολιτικής δομής και δράσης του ΟΗΕ προς εξυπηρέτηση των πολιτικών συμφερόντων της Ένωσης και δη του απώτερου της στόχου να καταστεί ισχυρός παίχτης με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Οι θέσεις για ενιαία θέση της ΕΕ στα πλαίσια του ΟΗΕ, για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την πολιτική αλλά και στρατιωτική συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας αποτελούν αρνητικά σημεία της έκθεσης. Στον αντίποδα, θετικά στοιχεία της έκθεσης είναι η προώθηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, η υπογράμμιση της ανάγκης για καταπολέμηση της πείνας, καθώς και της διεθνούς συνεργασίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών, όπως επίσης και της προώθησης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτούς τους λόγους τηρήσαμε στάση αποχής.
2016/11/22
EU-Kosovo Framework Agreement on the general principles for the participation of Kosovo in Union programmes (A8-0207/2017 - Ulrike Lunacek) EL

Η διαχρονική μας θέση και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους. Υποστηρίζουμε τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης στο ζήτημα. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη έκθεση.
2016/11/22
Limitation periods for traffic accidents (A8-0206/2017 - Pavel Svoboda) EL

Η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος παραγραφής σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων σε διασυνοριακές υποθέσεις, το οποίο θα διασφαλίζει την ουσιαστική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.Θεωρούμε απαραίτητη τη θέσπιση ελάχιστων κοινών κανόνων για προθεσμίες παραγραφής, οι οποίες θα εφαρμόζονται σε διασυνοριακές διαφορές που αφορούν σωματική βλάβη και υλικές ζημίες συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων, ώστε να μειωθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι προσφεύγοντες κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους σε κράτη μέλη εκτός του δικού τους.Θεωρούμε ότι τα προτεινόμενα ελάχιστα πρότυπα σχετικά με τη συνολική προθεσμία υποβολής μιας αξίωσης, την έναρξη και την αναστολή της προθεσμίας, καθώς και τις υποχρεώσεις ενημέρωσης, θα συμβάλουν στην επίλυση αρκετών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τα θύματα που κατοικούν σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο συνέβη το ατύχημα, και θα μπορούσαν να επιφέρουν μείωση των νομικών εξόδων και των καθυστερήσεων.Για τους πιο πάνω λόγους, υπερψηφίσαμε την προτεινόμενη οδηγία.
2016/11/22
Common minimum standards of civil procedure (A8-0210/2017 - Emil Radev) EL

Η παρούσα οδηγία αποσκοπεί στη θέσπιση κοινών ελάχιστων προτύπων πολιτικής δικονομίας. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στη θέσπιση κανόνων σχετικά με την αποδοτική και αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την καλύτερη λειτουργία και διεξαγωγή αστικών διαδικασιών και την αποτελεσματικότερη προστασία του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.Οι στόχοι αυτοί ως τέτοιοι, αποτελούν το Α και το Ω στην ομαλή λειτουργία ενός Κράτους Δικαίου και του δικαστικού συστήματος. Δεν αντιτασσόμαστε στις αρχές αυτές βεβαίως. Αντιθέτως, τις υποστηρίζουμε και παλεύουμε γι’ αυτές, αφού αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.Εντούτοις, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η έκθεση λέει ξεκάθαρα ότι «αποσκοπεί επίσης στην παροχή ερείσματος για μια σταδιακά βαθύτερη εναρμόνιση των συστημάτων πολιτικής δικονομίας των κρατών μελών». Επιπλέον, η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρούμε ότι παρόλο που υπογραμμίζεται στην έκθεση το γεγονός ότι η οδηγία δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση των εθνικών συστημάτων πολιτικής δικονομίας, εντούτοις αποτελεί το πρώτο βήμα προς την πλήρη εναρμόνιση των συστημάτων αυτών, μη σεβόμενη τις εθνικές ιδιαιτερότητές τους.Παρόλο που ο στόχος της οδηγίας περιορίζεται στη θέσπιση θετικών κοινών ελάχιστων προτύπων, ο μακροπρόθεσμος στόχος της δεν μας βρίσκει σύμφωνους.Γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ τήρησε στάση αποχής.
2016/11/22
Macro-financial assistance to Moldova (A8-0185/2017 - Sorin Moisă) EL

Πρόκειται περί έκθεσης για μακροοικονομική βοήθεια στη Μολδαβία με επιβολή μνημονίου. Από τη στιγμή που διαφωνούμε με αυτές τις πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων στις ίδιες μας τις χώρες δεν μπορούμε παρά να διαφωνούμε και στην επιβολή αυτών σε χώρες εκτός της ΕΕ. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Introduction of temporary autonomous trade measures for Ukraine (A8-0193/2017 - Jarosław Wałęsa) EL

Η πρόταση κανονισμού αφορά την εφαρμογή επιπλέον προσωρινών εμπορικών μέτρων στην Ουκρανία, τα οποία αποτελούν επέκταση της συμφωνίας DCFTA που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.Εξ αρχής δεν συμφωνήσαμε με τη συμφωνία αυτή, γι’ αυτό και ως ΑΚΕΛ καταψηφίσαμε την εφαρμογή επιπλέον μέτρων.
2016/11/22
Addressing human rights violations in the context of war crimes, and crimes against humanity, including genocide (A8-0222/2017 - Cristian Dan Preda) EL

Τηρήσαμε στάση αποχής στο συγκεκριμένο θέμα διότι, ενώ καταγράφονται θετικά στοιχεία στην έκθεση, είναι υποκριτική η στάση της ΕΕ στο θέμα, στο οποίο χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμμένει στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, του οποίου όλη η λειτουργία είναι κατά την άποψη μας προβληματική, όπως επίσης και στην πολιτική της επιβολής κυρώσεων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν στρέφονται κατά των πραγματικών ενόχων αλλά κατά των λαών.
2016/11/22
Private security companies (A8-0191/2017 - Hilde Vautmans) EL

Στην έκθεση προωθούνται τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας κυρίαρχων κρατών. Για εμάς η άμυνα και ασφάλεια κάθε κράτους είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν πρέπει να παραχωρείται σε ιδιώτες. Επίσης, διαφωνούμε με τη χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων για τη χρηματοδότηση αυτών των εταιριών.Οι ιδιωτικές αυτές εταιρίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο και τη δικαιοδοσία που θα έπρεπε να έχουν τα κράτη και οι λαοί, όπως επίσης και σε επίπεδο ΕΕ, όταν γίνεται ανάθεση τέτοιων συμβολαίων σε ιδιωτικές εταιρίες για αποστολές και αντιπροσωπείες της ΕΕ.Η πολιτική μας ομάδα καταψήφισε την έκθεση και κατέθεσε άποψη μειοψηφίας.
2016/11/22
Request for the waiver of the immunity of Marine Le Pen EL

Η παρούσα έκθεση προτείνει την άρση ασυλίας της Marine Le Pen, η οποία κατηγορείται για δυσφήμιση εκλεγμένου αξιωματούχου, αδίκημα που διώκεται σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο. Γι’ αυτό, υπερψήφισα την έκθεση.
2016/11/22
European agenda for the collaborative economy (A8-0195/2017 - Nicola Danti) EL

Η Ομάδα μας κατέθεσε συγκεκριμένες τροπολογίες που αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας και των γκρίζων περιοχών, δίνοντας προτεραιότητα σε υψηλά πρότυπα προστασίας των καταναλωτών, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και προωθώντας τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την υποστήριξη κωδίκων δεοντολογίας για την προστασία της εργασίας της συνεργατικής οικονομίας (ειδικότερα όσον αφορά ζητήματα που συνδέονται με την αυτοαπασχόληση και την ασφάλεια της απασχόλησης, καθώς και τα δικαιώματα απασχόλησης και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην έχουν πραγματική νομική προστασία).Επιπρόσθετα, θέση της Ομάδας μας ήταν ότι οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται όταν τα κέρδη παράγονται σύμφωνα με τους εθνικούς και τοπικούς φορολογικούς νόμους (αν και οι τοπικές ιδιαιτερότητες ενδέχεται να απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων της συνεργατικής οικονομίας).Αν και κάποιες τροπολογίες αποδυναμώθηκαν (ειδικότερα αυτές που αφορούν την φορολογική διαφάνεια) εντούτοις υπάρχουν και άλλοι τομείς, όπως ο τουρισμός και τα ταξίδια, που μπορούν να επωφεληθούν από την ψηφιοποίηση ανοίγοντας ορισμένες ευκαιρίες για τις ΜΜΕ και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.Για αυτούς τους λόγους ψηφίσαμε αποχή.
2016/11/22
Online platforms and the Digital Single Market (A8-0204/2017 - Henna Virkkunen, Philippe Juvin) EL

Οι επιγραμματικές πλατφόρμες αφορούν την λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, την οποία ως GUE/NGL έχουμε καταψηφίσει καθώς εξυπηρετεί πλήρως τους στόχους των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και μονοπωλίων για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και των κερδών τους. Πρόκειται για ένα εργαλείο που στηρίζεται στην ανάγκες της αγοράς και στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την ανάπτυξη μιας πλήρους ανταγωνιστικής οικονομίας, προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά.Ωστόσο στο κείμενο υπάρχουν επιμέρους θετικές αναφορές όπως είναι η προώθηση μέτρων για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Για τους λόγους αυτούς, τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Binding annual greenhouse gas emission reductions to meet commitments under the Paris Agreement (A8-0208/2017 - Gerben-Jan Gerbrandy) EL

Παρόλο που διαφωνούμε και έχουμε έντονους προβληματισμούς για το κατά πόσο θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος το ΣΕΔΕ (σύστημα εμπορίας ρύπων), εν τούτοις η εν λόγω έκθεση και η πρόταση της Κομισιόν στην οποία αναφέρεται, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα για μείωση των εκπομπών της τάξης του 30% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Για αυτό, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Request for the waiver of the immunity of Rolandas Paksas (Rule 150) EL

Η παρούσα έκθεση συνιστά την άρση ασυλίας του Rolandas Paksas. Υπάρχουν υπόνοιες εναντίον του βουλευτή, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει να δωροδοκηθεί στις 31 Αυγούστου 2015 με ποσό ύψους 15.000 EUR, υποσχόμενος να εκμεταλλευτεί την θέση του, τις διασυνδέσεις του και την επιρροή του σε δημόσιες αρχές για να ασκήσει επιρροή σε δημόσιους υπαλλήλους. Προκειμένου να καταστεί δυνατό για τις λιθουανικές δικαστικές αρχές να κινήσουν ποινική διαδικασία, απαιτείται η άρση της ασυλίας του κ. Paksas. Ο κ. Rolandas Paksas κατά την διάρκεια της ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή δεν έδωσε κανένα πειστικό επιχείρημα ενάντια στην άρση της ασυλίας του. Για τους λόγους αυτούς, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Request for the waiver of the immunity of Mylène Troszczynski (Rule 150) EL

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, αναρτήθηκε στον λογαριασμό Τwitter της κ. Troszczynski φωτογραφία που πρόσβαλλε ομάδα γυναικών. Η κ. Troszczynski, κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή, δεν έδωσε κανένα πειστικό επιχείρημα ενάντια στην άρση της ασυλίας της. Για αυτό και το ΑΚΕΛ υπερψήφισε την έκθεση υποστηρίζοντας την άρση της ασυλίας της.
2016/11/22
Request for the waiver of the immunity of Jean-Marie Le Pen (Rule 150) EL

Στις 20 Αυγούστου 2009, ο Jean-Marie Le Pen προέβη σε μια δήλωση που προωθούσε τη μισαλλοδοξία και τη φυλετική βία. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «το 90% των περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και αναφέρονται στα ΜΜΕ, προκαλούνται είτε από μετανάστες».Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν και δεν τιμούν τις πανανθρώπινες αξίες ούτε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.Για τους λόγους αυτούς, το ΑΚΕΛ υπερψήφισε την έκθεση υποστηρίζοντας την άρση της ασυλίας του, καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας.
2016/11/22
The need for an EU strategy to end and prevent the gender pension gap (A8-0197/2017 - Constance Le Grip) EL

Η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές, θετικές αναφορές. Συγκεκριμένα καταδικάζει τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και τον «ανεξήγητο» παράγοντα των διαφορών αυτών που απορρέουν από τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την αναθεώρηση της οδηγίας 2006/54/ΕΚ, η οποία έχει μεταφερθεί επαρκώς μόνο σε δύο κράτη μέλη, ώστε να διασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και αμοιβής, κατ’ εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επίσης ζητά κατάλληλη αξιολόγηση, και παρακολούθηση του αντικτύπου στα δύο φύλα, των συστάσεων ή μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, στην έκθεση υπάρχουν και πολλά προβληματικά σημεία. Καλούνται τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν επειγόντως τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές συνήθως προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση και τη μεταφορά του κόστους των συντάξεων και της εργασιακής ασφάλισης στους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να μελετήσουν διεξοδικότερα τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στο συνταξιοδοτικό χάσμα ο προσανατολισμός των δημόσιων συντάξεων προς περισσότερο «ευέλικτους μηχανισμούς» καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών σε επαγγελματικά και ιδιωτικά συστήματα. Γι’ αυτό, τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
2016 Report on Serbia (A8-0063/2017 - David McAllister) EL

Σεβόμαστε την επιθυμία της κυβέρνησης και του λαού της Σερβίας για στενότερη σχέση με την ΕΕ, ωστόσο, διαφωνούμε με τη στάση της Ένωσης που εκφράζεται μέσα στην έκθεση και παρεμβαίνει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας. Επίσης, διαφωνούμε και με την προσπάθεια για επιβολή οικονομικών μοντέλων που αποδεδειγμένα έχουν επηρεάσει σε τόσο αρνητικό βαθμό τους λαούς της Ευρώπης. Για αυτούς τους λόγους, τηρήσαμε στάση αποχής στην έκθεση.
2016/11/22
2016 Report on Kosovo (A8-0062/2017 - Ulrike Lunacek) EL

Στην έκθεση το Κοσσυφοπέδιο παρουσιάζεται ως ανεξάρτητο κράτος και διατυπώνονται εκκλήσεις προς τα πέντε κράτη μέλη που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία να το πράξουν άμεσα. Αυτό, κατά την άποψη μας, αποτελεί παρέμβαση στην συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα. Εμείς στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία και θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται έξωθεν παρεμβάσεις που να επηρεάζουν το όλο κλίμα, αλλά καθαρά υποστήριξη στην ίδια την διαδικασία. Υποστηρίζουμε μια λύση βασισμένη στο ψήφισμα 1244/99 του ΟΗΕ και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για αυτό, καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
2016 Report on the former Yugoslav Republic of Macedonia (A8-0055/2017 - Ivo Vajgl) EL

Η έκθεση για την πΓΔΜ αποτυγχάνει να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση για τη χώρα. Δεν αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τα οποία δεν της επιτρέπουν να ικανοποιεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τα οποία είναι το βασικό εργαλείο για κάθε κράτος υπό ένταξη. Επιπρόσθετα, το θέμα των σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ ούτε είναι ένα διμερές ζήτημα ούτε περιορίζεται στην ονοματολογία. Αποτελεί ένα άλυτο διεθνές και περιφερειακό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η επίλυσή του αποτελεί προϋπόθεση για τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο στη διαδικασία διεύρυνσης. Για αυτούς τους λόγους, καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Situation in the Democratic Republic of Congo (RC-B8-0397/2017, B8-0397/2017, B8-0398/2017, B8-0399/2017, B8-0400/2017, B8-0401/2017, B8-0402/2017) EL

Το ψήφισμα αναφέρεται σε χώρα στην οποία από το 1996 έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανεβάζουν αυτό τον αριθμό μέχρι και στα 6 εκατομμύρια. Αυτό έγκειται και στην αδυναμία της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ να προσφέρει πραγματικές λύσεις. Δυστυχώς, ο λαός του Κονγκό θυσιάζεται για τα οικονομικά συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων. Πρέπει, επιτέλους, να αφεθεί να ορίσει ο ίδιος τις τύχες του και να μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας προς όφελος του και όχι για τα ξένα συμφέροντα. Σε αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι. Πρέπει να υιοθετηθούν κριτήρια και προδιαγραφές για τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και ειδικά για τις ευρωπαϊκές ώστε τα ίδια πρότυπα που ισχύουν στην ΕΕ να ισχύουν και για τις δραστηριότητες τους εκεί.
2016/11/22
Increasing engagement of partners and visibility in the performance of European Structural and Investment Funds (A8-0201/2017 - Daniel Buda) EL

Η έκθεση εντοπίζει ότι τα αποτελέσματα των πολιτικών χρηματοδότησης της ΕΕ δεν κοινοποιούνται πάντα σωστά και προτείνει νέους τρόπους προβολής των αποτελεσμάτων των επενδύσεων της πολιτικής συνοχής.Ενώ η έκθεση αναγνωρίζει πως η κύρια προτεραιότητα της πολιτικής συνοχής παραμένει η παροχή υποστήριξης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, εντούτοις εστιάζει στην αύξηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.Ιδιαίτερα προβληματική είναι η αναφορά στον ευρωσκεπτικισμό και την αντιευρωπαϊκή, λαϊκίστικη προπαγάνδα που, όπως υποστηρίζει το κείμενο, διαστρεβλώνει τις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές της Ένωσης, γι’ αυτό και καλεί την Κομισιόν και το Συμβούλιο να αναλύσουν και να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτιά τους. Παραβλέπονται δε εντελώς οι ευθύνες της ίδιας της ΕΕ για τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που προωθεί και επιβάλλει.Επίσης, καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναλύσουν τον αντίκτυπο στις αντιλήψεις για τις πολιτικές της ΕΕ όσον αφορά στα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δεσμού με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα ΕΔΕΤ.Γι’ αυτό, τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Statelessness in South and South East Asia (A8-0182/2017 - Amjad Bashir) EL

Η έκθεση αφορά το δικαίωμα στην ιθαγένεια που κατοχυρώθηκε στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πριν από περίπου εβδομήντα έτη. Η έκθεση εκφράζει την ανησυχία του Κοινοβουλίου για τα εκατομμύρια των περιπτώσεων ανιθαγένειας σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Νότια και στη Νοτιοανατολική Ασία, και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους ανιθαγενείς. Εστιάζεται βασικά στις περιπτώσεις των Rohingya στη Μιανμάρ και των Μπιχάρι στο Μπανγκλαντές αφού αποτελούν τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά ομάδες ανιθιγενών. Παρά το γεγονός ότι απουσιάζει ο ρόλος που έπαιξαν οι δυτικές δυνάμεις στην περιοχή, ο οποίος οδήγησε στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Cross-border mergers and divisions (A8-0190/2017 - Enrico Gasbarra) EL

Η παρούσα έκθεση εκφράζει την ανάγκη τροποποίησης και βελτίωσης των κανόνων για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, αλλά και την επέκταση της νέας πρότασης στις διασυνοριακές διασπάσεις, ζήτημα για το οποίο η ΕΕ δεν έχει έως σήμερα νομοθετήσει.Υπάρχουν μερικά θετικά σημεία στην έκθεση όσον αφορά την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων με τα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.Εντούτοις, η έκθεση προωθεί την απλούστευση διαδικασιών γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους αφού το μόνο που προσπαθεί να επιτύχει είναι η διευκόλυνση της κινητικότητας των εταιρειών χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος. Δυστυχώς, με τις προτάσεις που προωθούνται πλέον οι εθνικές νομοθεσίες επί του θέματος δεν θα γίνονται σεβαστές. Επίσης υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στις προτάσεις σχετικά με τον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων. Δυστυχώς οι πλείστες των εισηγήσεων μας αναφορικά με την ανάγκη να συμμετέχουν καλύτερα οι οργανώσεις των εργαζομένων στη συνολική διαδικασία και να αναφερθεί ρητά η αρχή ότι η μελλοντική νομοθεσία για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και διασπάσεις θα επιτρέψει τη διεξαγωγή συζητήσεων για την αποφυγή νομικών υποχρεώσεων βάσει του εθνικού δικαίου και το κοινωνικό ντάμπινγκ απορρίφθηκαν.Γι’ αυτό τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Participation of the Union in the Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA) (A8-0112/2017 - Sofia Sakorafa) EL

Το PRIMA είναι μια πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση που μπορεί να στηρίξει τους λαούς και να συμβάλει συνεισφέροντας στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της βιωσιμότητας των γεωργοδιατροφικών συστημάτων και της διαχείρισης του δημόσιου αγαθού του νερού στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Specific measures to provide additional assistance to Member States affected by natural disasters (A8-0070/2017 - Iskra Mihaylova) EL

Η έκθεση αναφέρεται στην πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση του άρθρου 120 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ)(1), εισάγοντας χωριστό άξονα προτεραιοτήτων για έργα ανοικοδόμησης που υποστηρίζονται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού προγράμματος. Η πρόταση έγινε με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία και τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχαν στις περιοχές που επλήγησαν.Η πολιτική συνοχής πρέπει να προσαρμόζεται σε νέες προκλήσεις και να παρέχει άμεση βοήθεια σε όλα τα κράτη μέλη των οποίων περιοχές έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Ως εκ τούτου υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Energy efficiency labelling (A8-0213/2016 - Dario Tamburrano) EL

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς υποστήριξε εξαρχής πως πρέπει να διασφαλίσουμε ένα σύστημα ενεργειακής επισήμανσης ευνόητο στους καταναλωτές, το οποίο όμως να περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Χαιρετίζουμε λοιπόν τις προτάσεις που έχουν περιληφθεί στην τελική συμφωνία για διαγραφή των παραπλανητικών συμβόλων και μετάβαση σε ένα απλούστερο ενιαίο σύστημα επισήμανσης από «A έως G».Εξίσου σημαντική θεωρούμε την απόφαση για δημιουργία της νέας ψηφιακής βάσης δεδομένων για τα προϊόντα, στην οποία οι καταναλωτές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση.Η βάση αυτή πρέπει να δίνει όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα αλλά και για τα δικαιώματα των καταναλωτών, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να τεθεί φραγμός στην αισχροκέρδεια και στην παραπλάνηση των καταναλωτών από τις μεγάλες επιχειρήσεις.Δυστυχώς με τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται οι θετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία δεν θα προωθηθούν στο άμεσο μέλλον αλλά μετά από 8 με 10 χρόνια. Το γεγονός αυτό είναι πολύ απογοητευτικό και αποτελεί σημαντικό λόγο για επανεξέταση της συμφωνίας.
2016/11/22
European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033 (A8-0061/2017 - Santiago Fisas Ayxelà) EL

Η δράση «πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης» διέπεται από την απόφαση αριθ. 445/2014/ΕΕ. Στο παράρτημα της εν λόγω απόφασης περιλαμβάνεται χρονολογικός κατάλογος των κρατών μελών που έχουν δικαίωμα να φιλοξενήσουν τη δράση (δύο κράτη μέλη ανά έτος). Σε σύγκριση με την προηγούμενη απόφαση αριθ. 1622/2006/ΕΚ, η απόφαση 445/2014/ΕΕ επεκτείνει τη δράση σε υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» ή στα επόμενα προγράμματα της Ένωσης για τη στήριξη του πολιτισμού. Ωστόσο, η απόφαση αριθ. 445/2014/ΕΕ δεν περιλαμβάνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν). Ως εκ τούτου, αυτές οι χώρες δεν μπορούν να ανακηρυχθούν ΠΠΕ κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2033.Με σκοπό την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προτείνεται να τροποποιηθεί η απόφαση 445/2014/ΕΕ ώστε οι πόλεις των χωρών αυτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» ή στα επόμενα προγράμματα της Ένωσης για τη στήριξη του πολιτισμού να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον τίτλο της ΠΠΕ. Ως εκ τούτου υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Assessment of Horizon 2020 implementation (A8-0209/2017 - Soledad Cabezón Ruiz) EL

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία και να δώσει ώθηση στην οικονομία, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την κοινωνική ανάπτυξη. Eν τούτοις, έως τώρα έχει αποδειχτεί πως η πρόσβαση στην χρηματοδότηση, ιδιαίτερα για τις ΜΜΕ, είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι συνέργειες δε μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα που ευνοούνται από το πρόγραμμα μετατρέπουν τις πλείστες φορές την έρευνα σε εργαλείο των μεγάλων πολυεθνικών, το οποίο αναπτύσσεται βάσει των δικών τους συμφερόντων αντί των αναγκών της κοινωνίας.Παρά τις μεμονωμένες θετικές αναφορές που υπάρχουν στην έκθεση, αναπτύσσονται και προβληματικές προτάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επικίνδυνη πρόταση να κατατεθεί σχέδιο χρηματοδότησης της έρευνας στον στρατιωτικό τομέα, με ειδικό προϋπολογισμό με νέους πόρους και ειδικούς κανόνες.Εξίσου σοβαρό είναι το ότι δεν γίνεται καμία κριτική στο γεγονός ότι σήμερα, μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», χρηματοδοτούνται ισραηλινοί φορείς, των οποίων η έδρα βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, και συντονίζουν τις εθνικές αστυνομικές και σωφρονιστικές υπηρεσίες, οι οποίες ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τους λόγους αυτούς, τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Building blocks for a post-2020 EU cohesion policy (A8-0202/2017 - Kerstin Westphal) EL

Η έκθεση αναφέρεται στα δομικά στοιχεία για την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020. Υποστηρίζει ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει να μειώνει τις ανισότητες και να είναι ευέλικτη ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες καταστάσεις. Επίσης, γίνονται σημαντικές αναφορές στον αγώνα κατά της ανεργίας, κατά της κλιματικής και της δημογραφικής αλλαγής, όπως και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ένταξη των μεταναστών, και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας που επιβαρύνει περιφέρειες. Σημαντική είναι επίσης η στήριξη της έκθεσης στη χρηματοδότηση μέσα από τις επιχορηγήσεις για να διατηρηθούν ως το κεντρικό εργαλείο της πολιτικής της συνοχής, ειδικά για τους μικρότερους δικαιούχους. Γι’ αυτό, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Status of fish stocks and socio-economic situation of the fishing sector in the Mediterranean (A8-0179/2017 - Marco Affronte) EL

Η Μεσόγειος Θάλασσα, με τα 17.000 θαλάσσια είδη της, είναι μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο των υπεραλιευόμενων αλιευτικών πόρων είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από το επίπεδο της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης. Η Μεσόγειος κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο.Εκτός από την υπεραλίευση, η Μεσόγειος αντιμετωπίζει και άλλες σημαντικές απειλές, όπως η παρουσία υπερβολικών ποσοτήτων θρεπτικών στοιχείων ή λιπασμάτων, η ρύπανση και η αλλοίωση των ακτών και των οικοτόπων. Επιπλέον, η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, χρειάζεται προστασία. Θεωρούμε ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει την γεωλογική, κοινωνική, οικονομική και οικολογική πολυπλοκότητα του τομέα της αλιείας στην Μεσόγειο. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις της έκθεσης είναι σημαντικές για την ευημερία των ψαράδων, τις παράκτιες κοινότητες και τη βιωσιμότητα. Το τελικό κείμενο εκφράζει τις ανησυχίες μας στους τομείς αυτούς. Για τους παραπάνω λόγους, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Request for the waiver of the immunity of Béla Kovács (A8-0203/2017 - Heidi Hautala) EL

Ψηφίσαμε υπέρ του αιτήματος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Béla Kovács έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εξέτασης των κατηγοριών εναντίον του για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων που χορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εσκεμμένη περιφρόνηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις υποτροφίες που χορηγούνται στους ασκούμενους.
2016/11/22
Rates of value added tax applied to books, newspapers and periodicals (A8-0189/2017 - Tom Vandenkendelaere) EL

Πρόκειται για τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/EΚ, η οποία αφορά τον ΦΠΑ στα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει την εξαίρεση των ηλεκτρονικών μορφών βιβλίων, εφημερίδων κλπ από το 15% ΦΠΑ που έχουν οι έντυπες μορφές τους. Τα κράτη μέλη μπορούν να αιτηθούν για μείωση του ΦΠΑ των ηλεκτρονικών μορφών σε 5% ΦΠΑ. Η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές μορφές στο 15% όπως ισχύει και στις έντυπες μορφές. Η έκθεση αναφέρει επίσης ξεκάθαρα πως η αύξηση στον ΦΠΑ δεν πρέπει να μεταφερθεί στους καταναλωτές. Η έκθεση ήταν ισορροπημένη και την υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
Internet connectivity for growth, competitiveness and cohesion: European gigabit society and 5G (A8-0184/2017 - Michał Boni) EL

Βασικός στόχος της έκθεσης παραμένει η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και η ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς για να καταστεί η ΕΕ κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια αγορά. Παρά τις μεμονωμένες θετικές αναφορά όσον αφορά την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, η πρόταση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στηρίζεται κυρίως στις ανάγκες της αγοράς και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. Γι’ αυτό τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Protection of vulnerable adults (A8-0152/2017 - Joëlle Bergeron) EL

Η παρούσα έκθεση αφορά την προστασία των ευάλωτων ανηλίκων οι οποίοι βρίσκονται προσωρινά ή οριστικά σε κατάσταση ανικανότητας να διαχειριστούν το άτομό τους ή την περιουσία τους.Σήμερα δεν υφίσταται κανένα ενιαίο νομικό πλαίσιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο να επιτρέπει την κατάλληλη προστασία των ευάλωτων ενηλίκων σε καταστάσεις διασυνοριακής μετακίνησης. Η κάλυψη του νομικού κενού θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ενηλίκων. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας και θεωρούμε πως η έκθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων τους. Για τους λόγους αυτούς, υπερψήφισα την έκθεση.
2016/11/22
Introduction of temporary autonomous trade measures for Ukraine (A8-0193/2017 - Jarosław Wałęsa) EL

Η έκθεση αφορά τις εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία, και συγκεκριμένα την αύξηση των προϊόντων τα οποία θα έχουν μηδενική φορολογία. Αυτά είναι μεταξύ άλλων το καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι και η βρώμη. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή εισηγείται την συμπερίληψη προϊόντων όπως παπούτσια, προϊόντα αλουμινίου και άλλων στη λίστα μηδενικής φορολόγησης. Καταψηφίσαμε την έκθεση. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της επιρροής της ΕΕ στην Ουκρανία και περαιτέρω ανάμιξης στα εσωτερικά της. Ως Αριστερά γνωρίζουμε πως αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για δημιουργία έντασης και ανταγωνισμού με την Ρωσία, θυματοποιώντας στο τέλος τον ίδιο τον ουκρανικό λαό.
2016/11/22
Uniform format for visas (A8-0028/2016 - Sylvia-Yvonne Kaufmann) EL

Η παρούσα έκθεση είναι τεχνικού περιεχομένου σχετικά με την καθιέρωση θεώρησης ενιαίου τύπου. Η πρόταση της Επιτροπής αναφέρεται στην εισαγωγή νέων αυτοκόλλητων ετικετών θεώρησης που δεν επιδέχονται παραποίηση και που θα πληρούν εξαιρετικά ψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλα τα κράτη μέλη και θα περιλαμβάνουν κοινώς αναγνωρίσιμα στοιχεία ασφαλείας ορατά. Το κόστος των νέων ετικετών δεν θα υπερβαίνει αυτό των παλαιών. Η έκθεση αυτή είναι καθαρά τεχνικού περιεχόμενου και γενικά η Επιτροπή δεν προτείνει ουσιαστικές αλλαγές στο διατακτικό του σχετικού κανονισμού. Γι’ αυτό και υπερψήφισα την έκθεση.
2016/11/22
Multiannual Framework for the EU Agency for Fundamental Rights for 2018-2022 (A8-0177/2017 - Angelika Mlinar) EL

Η παρούσα σύσταση του Κοινοβουλίου εγκρίνει την πρόταση του Συμβουλίου σχετικά με την θέσπιση του πενταετούς πλαισίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (2018-2022). Οι προτεινόμενοι θεματικοί άξονες εμπερικλείουν σε γενικές γραμμές τις σημαντικές ενότητες στις οποίες τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Εντούτοις, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Οργανισμός δεν ασχολείται με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα όπως τα εργασιακά τα οποία είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Σε αυτό τον τομέα, εκφράζουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες και ενδοιασμούς. Παρόλο που διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις, υπερψηφίσαμε την σύσταση αφού, ελλείψει νέου πλαισίου ως τις αρχές του 2018, ο Οργανισμός δεν θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση με δική του πρωτοβουλία.
2016/11/22
Multiannual Framework for the EU Agency for Fundamental Rights for 2018-2022 (B8-0384/2017) EL

Η εν λόγω πρόταση ψηφίσματος ζητά τη συμπερίληψη της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις στο νέο πολυετές πλαίσιο κάτι που είναι θετικό. Σίγουρα οι προτεινόμενοι θεματικοί άξονες ασχολούνται με σημαντικές πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς ωστόσο να απαιτείται η εναρμόνιση των τομέων που αναφέρονται σε ενωσιακό επίπεδο. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Digitising European industry (A8-0183/2017 - Reinhard Bütikofer) EL

Στο κείμενο περιλαμβάνονται ορισμένες θετικές αναφορές σχετικά με τους εργαζόμενους και την ανάγκη διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο οι επιμέρους αυτοί στόχοι αναιρούνται από άλλους στόχους που τίθενται όπως η ανάγκη προώθησης των ευέλικτων μορφών εργασίας. Έπειτα ο βασικός σκοπός της στρατηγικής για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας δεν είναι οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν στη βιομηχανία για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας αλλά να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς. Όπως αναφέρεται, θα αυξηθεί με τον τρόπο αυτό η ανταγωνιστικότητα της Ένωσης και έτσι θα μπορέσει να καταστεί η Ένωση κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια αγορά. Στην πραγματικότητα, η στρατηγική για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας της Ένωσης, έτσι όπως προτείνεται, όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν (αποβιομηχανοποίηση, κλείσιμο των μικρών βιομηχανιών λόγων των μέτρων λιτότητας, καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων κτλ), αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Γι’ αυτό τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
The new European Consensus on Development - our world, our dignity, our future (B8-0387/2017, B8-0390/2017) EL

Η ομάδα μας είχε καταθέσει δικό της ψήφισμα μαζί με άλλες πολιτικές ομάδες το οποίο δυστυχώς δεν εγκρίθηκε. Σε αυτό τονίζαμε ότι η κοινή δήλωση του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών συνερχομένων στα πλαίσια του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής για τη νέα ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη – ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας, αποκλίνει από τη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με αυτά τα βασικά στοιχεία και επιπρόσθετα αποτελεί πισωγύρισμα σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη που συμφωνήθηκε το 2005. Επιπρόσθετα καταθέσαμε τροπολογίες αναφορικά με την ανισότητα, την μετανάστευση και την αναπτυξιακή βοήθεια που και πάλι δυστυχώς δεν εγκρίθηκαν για να ενσωματωθούν στην πρόταση ψηφίσματος της Επιτροπής Ανάπτυξης.
2016/11/22
Resilience as a strategic priority of the EU external action (B8-0381/2017) EL

Το ψήφισμα κινείται στο πλαίσιο και στη λογική της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUGS), η οποία χαρακτηρίζει την «κρατική και κοινωνική ανθεκτικότητα στην Ανατολή και Νότια της Ένωσης» ως μια από τις πέντε προτεραιότητες της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και ζητεί μια αυξημένη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με την ανθεκτικότητα. Καταψηφίσαμε την έκθεση καθώς διαφωνούμε με τις βασικές αρχές και τους στόχους που θέτει η Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΣΕΕ).
2016/11/22
High-level UN Conference to support the implementation of Sustainable Development Goal 14 (UN Ocean Conference) (B8-0382/2017) EL

Κρατήσαμε αποχή σχετικά με τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την υποστήριξη της υλοποίησης του ΣΒA 14 (Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους ωκεανούς) καθώς από το ψήφισμα απουσιάζουν σημαντικές αναφορές σχετικά με την εξόρυξη του βυθού (seabed mining), την αναζήτηση πετρελαίου, καθώς και για την προστασία της παραδοσιακής αλιείας και των παράκτιων κοινοτήτων.
2016/11/22
Agreement between the EU, Iceland, Liechtenstein and Norway on an EEA Financial Mechanism 2014-2021 (A8-0072/2017 - David Borrelli) EL

Η έκθεση αφορά μια ανανεωμένη συμφωνία για την συμμετοχή της Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν στην ενιαία αγορά. Με βάση την θέση μας για τη ενιαία αγορά και λαμβανομένου υπόψη της διαχρονικής μας στάσης για σεβασμό στις επιθυμίες κυρίαρχων κρατών και των λαών τους, τηρήσαμε αποχή στην έκθεση.
2016/11/22
The right funding mix for Europe’s regions: balancing financial instruments and grants in EU cohesion policy (A8-0139/2017 - Andrey Novakov) EL

Η έκθεση τονίζει πόσο σημαντικά είναι τα Χρηματοπιστωτικά Μέσα, έναντι των διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, καθώς προωθούν την ανάπτυξη ιδιωτικών και τραπεζικών κεφαλαίων. Ωστόσο δεν ασπαζόμαστε αυτή τη θέση καθώς στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι να τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι συνοχής της κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης. Γι' αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση
2016/11/22
Future perspectives for technical assistance in cohesion policy (A8-0180/2017 - Ruža Tomašić) EL

Η έκθεση έχει να κάνει με τη παροχή τεχνικής βοήθειας σε κράτη μέλη με σκοπό να παρέχει στήριξη για τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας κυρίως των τοπικών αρχών. Η τεχνική βοήθεια συνδέεται µε τη διαχείριση του Ταμείου, µε μελέτες, µε πιλοτικά σχέδια και ανταλλαγές εμπειριών µε στόχο, ιδιαίτερα, την ενθάρρυνση καινοτόμων προσεγγίσεων και πρακτικών. Γι΄ αυτό υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
Implementation of the EU-Korea Free Trade Agreement (A8-0123/2017 - Adam Szejnfeld) EL

Καταψηφίσαμε την έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας λόγω της έκρυθμης κοινωνικής κατάστασης στην χώρα και της απουσίας υποστήριξης των διατάξεων για τα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Επιπρόσθετα, στην έκθεση απουσιάζει συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αξιολόγηση της εμπορικής/οικονομικής συμφωνίας από την ΕΕ.
2016/11/22
Achieving the two-state solution in the Middle East (RC-B8-0345/2017, B8-0345/2017, B8-0346/2017, B8-0347/2017, B8-0348/2017, B8-0352/2017, B8-0354/2017) EL

Τηρήσαμε αποχή γιατί το ψήφισμα δεν καταδικάζει τις ένοπλες πράξεις βίας που διαπράττουν οι έποικοι εις βάρος των Παλαιστινίων, ούτε περιλαμβάνει προτάσεις για άσκηση πιέσεων από την ΕΕ στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επίσης δεν γίνεται καμία κριτική προς την ΕΕ για την αποτυχία της να πιέσει το Ισραήλ ώστε να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινιών και να πάψει τα παραβιάζει το άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης που έχει με την ΕΕ. Το ψήφισμα δεν αναφέρεται καθόλου στην κατοχή και δεν αποδίδει ευθύνες στο Ισραήλ για τις καθημερινές πράξεις βίας εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ούτε για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει θέτοντας σε κίνδυνο την λύση δύο κρατών. Εξίσου προβληματικό είναι το ότι το ψήφισμα τηρεί στάση ίσων αποστάσεων καλώντας και τις δύο πλευρές να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν την επίτευξη λύσης, εξισώνοντας έτσι τον καταπιεσμένο Παλαιστινιακό λαό με την κατοχική δύναμη του Ισραήλ.
2016/11/22
EU Strategy on Syria (RC-B8-0331/2017, B8-0331/2017, B8-0333/2017, B8-0335/2017, B8-0337/2017, B8-0338/2017, B8-0341/2017, B8-0342/2017) EL

Σχετικά με ψήφισμά για την στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία ως Ομάδα καταθέσαμε το δικό μας ψήφισμα στο οποίο τονίζουμε ότι μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή σύγκρουση δεν μπορεί να υπάρξει μέσω στρατιωτικών δράσεων. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και το δικαίωμα του συριακού λαού να καθορίζει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και καλούμε να τερματιστεί κάθε παράνομη εξωτερική παρέμβαση στη Συρία που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας. Τέλος στο ψήφισμα μας καλούμε την ΕΕ να ξεκινήσει διάλογο με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση, εξαιρουμένων μόνον των τρομοκρατικών ομάδων και τονίζεται ότι για τον τερματισμό του πολέμου και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση απαιτείται διάλογος με όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.
2016/11/22
Road transport in the European Union (B8-0290/2017) EL

Η έκθεση πετυχαίνει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό να συνδυάσει την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πτυχή του οδικού τομέα. Ο τομέας αυτός παραμένει εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία της ΕΕ αφού δημιουργεί θέσεις εργασίες και παράγει οικονομική ανάπτυξη προωθώντας την ανταγωνιστικότητα. Βέβαια, όσο σημαντική και να είναι η οικονομική πτυχή, η εισηγήτρια την αντιπαραθέτει με την ανάγκη προστασίας και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ποιότητα της εργασίας στον τομέα αυτόν, στην εξασφάλιση σωστής ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των οδηγών και υπογραμμίζει το υφιστάμενο πρόβλημα των κακών συνθηκών εργασίας για τους οδηγούς. Εν τέλει, είναι ζωτικής σημασίας η εξεύρεση και χρήση εναλλακτικών καυσίμων ούτως ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 (COP21). Προτείνει συγκεκριμένα την μετάβαση σε βιώσιμα ηλεκτροκίνητα οχήματα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η πλειοψηφία των τροπολογιών με στόχο την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων των οδικών μεταφορών απορρίφθηκαν και ως εκ τούτου υπερψηφίσαμε το ψήφισμα.
2016/11/22
Dadaab refugee camp (RC-B8-0300/2017, B8-0300/2017, B8-0332/2017, B8-0334/2017, B8-0336/2017, B8-0339/2017) EL

Υπερψηφίσαμε το ψήφισμα καθώς επαινεί την Κένυα και την τοπική περιοχή του Dadaab για τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην υποδοχή πρωτοφανούς αριθμού προσφύγων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα· Επισημαίνει, ωστόσο, το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση στην περιοχή δεν είναι βιώσιμη και απαιτεί μια αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο ζήτημα των σομαλών προσφύγων, παράλληλα με τις προσπάθειες για μακροπρόθεσμη κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Επίσης το ψήφισμα εκφράζει λύπη του για τον πολύ μικρής έντασής ρόλο που διαδραματίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης των προσφύγων του Dadaab και καλεί την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για την εξασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών.
2016/11/22
Implementation of the Council's LGBTI Guidelines, particularly in relation to the persecution of (perceived) homosexual men in Chechnya, Russia (B8-0349/2017, B8-0349/2017, B8-0350/2017, B8-0351/2017, B8-0353/2017, B8-0355/2017, B8-0356/2017) EL

Ψηφίζουμε υπέρ ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΔΜ και την δράση κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.Ωστόσο εκφράζουμε επιφύλαξη για τις αναφορές που περιλαμβάνονται όσον αφορά την απαίτηση εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών της ΕΕ για το ζήτημα αυτό σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Κάτι τέτοιο σημαίνει παρέμβαση σε τρίτη χώρα. Άλλο είναι η συζήτηση του θέματος και άλλο η απαίτηση εφαρμογής.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2016/008 FI/Nokia Network Systems (A8-0196/2017 - Petri Sarvamaa) EL

Παρόλο που γνωρίζουμε πως οι πόροι του ταμείου, αλλά και ο τρόπος που διατίθενται δεν βοηθά μακροχρόνια και εποικοδομητικά τους απολυόμενους, εντούτοις ψηφίζουμε υπέρ του. Ο λόγος είναι πως τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται και για μετεκπαίδευση των απολυόμενων εργαζομένων. Φυσικά για να αντιμετωπιστεί η ανεργία πρέπει να γίνουν δημόσιες και μακροχρόνιες επενδύσεις και να ενδυναμωθεί το κοινωνικό κράτος. Την ίδια ώρα πρέπει η ΕΕ να αλλάξει πλεύση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και μνημονίων.
2016/11/22
Annual report 2014 on subsidiarity and proportionality (A8-0114/2017 - Sajjad Karim) EL

Η παρούσα έκθεση αναλύει την ετήσια έκθεση της Επιτροπής του 2014 για την επικουρικότητα και την αναλογικότητα. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναλύσει πώς αυτές οι αρχές έχουν εφαρμοστεί από την Επιτροπή.Οι αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες αρχές της ΕΕ όταν επιλέγει να αναλάβει δράση και θεωρούνται αναπόσπαστα μέρη της διαδικασίας χάραξης πολιτικής. Παρόλο που αυτό διατυπώνεται στην έκθεση, είναι έκδηλα φανερό πώς οι αρχές αυτές δεν τυγχάνουν πάντα σεβασμό από την Επιτροπή αφού - όπως αναφέρεται και στην έκθεση στο 32% των περιστάσεων, η ανάλυση της Επιτροπής σχετικά με της δύο αυτές αρχές είναι ανεπαρκής.Παρόλο που θεωρητικά η έκθεση αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν κατά το στάδιο εφαρμογής των αρχών αυτών από την Επιτροπή, εν τούτοις δεν εισηγείται καμία ουσιαστική λύση για την λύση του προβλήματος. Η εισαγωγή της πράσινης κάρτας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αφού η διακριτική εξουσία της Επιτροπής διασφαλίζεται πλήρως. Επίσης, σημειώνεται ότι η έκθεση απλά εξαντλείται σε τυπικότητες σχετικές με τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απλώς «αναφέρει» τα προβλήματα που υπάρχουν τα οποία παραμένουν άλυτα από το 2010.Για τους πιο πάνω λόγους τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
FinTech: the influence of technology on the future of the financial sector (A8-0176/2017 - Cora van Nieuwenhuizen) EL

Η έκθεση βασίζεται στην υπόθεση πως η τεχνολογία θα βοηθήσει την περεταίρω ενίσχυση και ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σίγουρα θα βοηθήσει την επέκταση των δυνατοτήτων των χρηματηστηρίων και του καπιταλισμού-καζίνο. Καμία προσπάθεια δεν έγινε ούτως ώστε η οποιαδήποτε νέα τεχνολογία στον τομέα να προωθήσει προστασία των κρατών ή των επιχειρήσεων από κερδοσκοπικές πρακτικές στα χρηματιστήρια. Αντίθετα η έκθεση ζητά την μείωση των ελάχιστων προτύπων ρύθμισης των χρηματιστηρίων. Για αυτό την καταψηφίσαμε.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to vehicle registration data in Croatia (A8-0171/2017 - Claude Moraes) EL

Καταψηφίσαμε την έκθεση καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
2016/11/22
Objection to a delegated act: Identifying high-risk third countries with strategic deficiencies (B8-0294/2017) EL

Το ψηφίσματος απορρίπτει τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό της Επιτροπής για διαγραφή της Γουιάνας από τον πίνακα στο σημείο I του παραρτήματος και την προσθήκη της Αιθιοπίας στον εν λόγω πίνακα.Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός έχει ως στόχο να προσδιορίσει τις τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου με στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται και πάλι αποκλειστικά σε έναν κατάλογο που καταρτίστηκε από την FATF και έχει πολλές ελλείψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι η πρόταση δεν ασχολείται καθόλου με φορολογικά αδικήματα. Για αυτό υπερψηφίσαμε την πρόταση ψηφίσματος που απορρίπτει τον κανονισμό της Επιτροπής.
2016/11/22
Objection pursuant to Rule 106: GMO cotton GHB119 (B8-0293/2017) EL

Το ψήφισμα ζητεί από την Επιτροπή να αποσύρει το σχέδιο εκτελεστικής απόφασης της για την έγκριση διάθεσης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικώς τροποποιημένο βαμβάκι.Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
Genetically modified maize DAS-40278-9 (B8-0292/2017) EL

Το ψήφισμα ζητά από την Επιτροπή να αποσύρει το σχέδιο της εκτελεστικής της απόφασης για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο.Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
Situation in Hungary (B8-0295/2017, B8-0296/2017) EL

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αντιδραστική πολιτική, τον αυταρχισμό, το ρατσισμό και τη συντήρηση που προωθείται από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε παρεμβατικές ενέργειες της ΕΕ και συγκεκριμένα στην έκκληση για εγκαθίδρυση μηχανισμού της ΕΕ για παρακολούθηση της δημοκρατίας στα κράτη-μέλη και προπαντός στην έκκληση για ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ΣυνθΕΕ που προνοεί μέχρι και κυρώσεις στα κράτη-μέλη. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για κάθε είδους παρεμβάσεις στα εσωτερικά των κρατών-μελών. Υπερψηφίζουμε το ψήφισμα με επιφύλαξη επί της συγκεκριμένης πρόνοιας.
2016/11/22
Protocol to the EU-Mongolia Framework Agreement on Partnership and Cooperation (accession of Croatia) (A8-0074/2017 - Helmut Scholz) EL

Τηρήσαμε αποχή στην συγκεκριμένη έκθεση. Παρά τον τεχνικό χαρακτήρα της έκθεσης για συμπεριληφθεί η Κροατία στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία τηρήσαμε την ίδια στάση που είχαμε και συνολικά για την ίδια την συμφωνία.
2016/11/22
EU-Bosnia and Herzegovina Stabilisation and Association Agreement (accession of Croatia) (A8-0169/2017 - Cristian Dan Preda) EL

Παρά τον τεχνικό χαρακτήρα της έκθεσης για συμπεριληφθεί η Κροατία στην ήδη υπάρχουσα Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τηρήσαμε την ίδια στάση που είχαμε αρχικά και για την ίδια την συμφωνία σταθεροποίησης δηλαδή αποχή .
2016/11/22
EU-Norway Agreement on supplementary rules in relation to the instrument for financial support for external borders and visa (A8-0174/2017 - Tomáš Zdechovský) EL

Η πρόταση δίνει στη Νορβηγία το δικαίωμα πρόσβασης στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και ταυτόχρονα καθορίζει την οικονομική της συνδρομή στο Ταμείο ως «συνδεμένη χώρα». Το ΤΕΑ (αποτελούμενο από το τμήμα για τα σύνορα και θεωρήσεις και το τμήμα για την αστυνομική συνεργασία και τη διαχείριση των κρίσεων) συμβάλλει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και πρόληψης της εγκληματικότητας στην Ένωση, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τα νόμιμα ταξίδια και εξασφαλίζει αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Για τη νέα περίοδο του δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020), το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας διαθέτει 2764 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων που συνδέονται με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, και ενδεχομένως του κόστους λειτουργίας συστημάτων και εξοπλισμού που έχουν ήδη αποκτηθεί. Διατίθεται επίσης χρηματοδότηση για την αγορά εξοπλισμού από κράτη μέλη της ΕΕ για κοινές δράσεις Frontex, και «Έξυπνα Σύνορα».Καταψηφίσαμε την έκθεση λόγω της κριτικής μας θέση ενάντια στο Σύστημα Σένγκεν, στην πολιτική στρατιωτικοποίησης και διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων (πχ «Έξυπνα Σύνορα») καθώς και των πολιτικών που εντείνουν το φακέλωμα πολιτών και επισκεπτών της ΕΕ.
2016/11/22
EU accession to the International Cotton Advisory Committee (ICAC) (A8-0187/2017 - Fernando Ruas) EL

Το παρόν κείμενο εγκρίνει τη σύναψη της συμφωνίας για προσχώρηση της ΕΕ στη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Η προσχώρησης της ΕΕ στην ICAC είναι ένα βήμα για την μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας της κλωστοϋφαντουργίας. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
EU eGovernment action plan 2016-2020 (A8-0178/2017 - Sabine Verheyen) EL

Καταψηφίσαμε το Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2016-2020 αφού αν και περιέχει πολλές καινοτόμες ιδέες για απλοποίηση των δημόσιων διοικητικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες καθιστώντας τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες διοικήσεις ταχύτερες και αποτελεσματικές, περισσότερο εύκολες και διαφανείς και λιγότερο δαπανηρές εντούτοις δεν λαμβάνει υπόψη τις αρμοδιότητες των κρατών μελών στην υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.
2016/11/22
Annual report 2015 on the protection of EU's financial interests - Fight against fraud (A8-0159/2017 - Julia Pitera) EL

Η έκθεση προτείνει τη βελτίωση στην ανταλλαγή πληροφοριών ενάντια στην απάτη είτε αυτή είναι στον ΦΠΑ, είτε αφορά τη διαφθορά, είτε αφορά προβληματικές πρακτικές. Είναι διακηρυγμένη η θέση μας ενάντια στην απάτη και υπέρ της διαφάνειας. Υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Resource efficiency: reducing food waste, improving food safety (A8-0175/2017 - Biljana Borzan) EL

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, το οποίο περιέχει ένα τμήμα σχετικά με τις προγραμματισμένες δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Συμβαδίζει με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και προσθέτει ορισμένα νέα στοιχεία σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων. Η ομάδα της Ευρωπαικής Ενωτικής Αριστεράς κατέθεσε διάφορες τροπολογίες για την ανάγκη της βιώσιμης χρήσης των πόρων και της μείωσης της σπατάλης των τροφίμων, οι οποίες υιοθετήθηκαν. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Evaluation of external aspects of customs performance and management as a tool to facilitate trade and fight illicit trade (A8-0162/2017 - Tiziana Beghin) EL

Αναμφίβολα είμαστε υπέρ της συνεργασίας για καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και των τελωνειακών ελέγχων. Ωστόσο η έκθεση εμπεριέχει στοιχεία με τα οποία διαφωνούμε, όπως η πλήρης εναρμόνιση στον ΦΠΑ. Θεωρούμε ότι η έκθεση θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμβάλει σε κάποιο βαθμό μέσα από τις προτάσεις της στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου εφόσον περιορίζεται σε μέτρα συνεργασίας. Ορισμένα όμως εναρμονιστικά μέτρα που προωθούνται μας προβληματίζουν και γι’ αυτό τηρήσαμε ΑΠΟΧΗ.
2016/11/22
Request for waiver of the immunity of António Marinho e Pinto (A8-0163/2017 - Gilles Lebreton) EL

Υπερψηφίσαμε το αίτημα άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή António Marinho e Pinto, αφού ήταν και δικό του αίτημα, έτσι ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια σειρά κατηγοριών που του έχει προσάψει μια μη κυβερνητική οργάνωση στην Πορτογαλία.
2016/11/22
EU trade mark (A8-0054/2017 - Tadeusz Zwiefka) EL

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι τεχνικής φύσεως αποσκοπώντας στην κωδικοποίηση των υφιστάμενων κειμένων. Δεν επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στο περιεχόμενο των κειμένων, γι’ αυτό και προτείνεται υπερψήφιση της πρότασης.
2016/11/22
Minamata Convention on Mercury (A8-0067/2017 - Stefan Eck) EL

Η σύμβαση της Μιναμάτα για τον υδράργυρο έχει συναφθεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Αποτελεί το βασικό διεθνές νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία και τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο και τον περιορισμό της χρήσης και των ανθρωπογενών εκπομπών υδραργύρου και ενώσεων υδραργύρου στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Σκοπός της είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές συνέπειες του υδραργύρου. Σύμφωνα με το άρθρο της 30, η Σύμβαση της Μιναμάτα υπόκειται σε επικύρωση, αποδοχή ή έγκριση από τα κράτη και από τους οργανισμούς περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης. Προκειμένου να θεσπιστούν τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα που περιγράφονται παραπάνω, η ΕΕ θα πρέπει να επικυρώσει τη Σύμβαση της Μιναμάτα το συντομότερο δυνατόν. Υπό το φως των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και της έκδοσης του κανονισμού για τον υδράργυρο, είναι πλέον ώρα να ολοκληρωθεί η επικύρωση της Σύμβασης της Μιναμάτα, καθώς αποτελεί ζήτημα ασφάλειας της δημόσιας υγείας. Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε την επικύρωση.
2016/11/22
Hybrid mismatches with third countries (A8-0134/2017 - Olle Ludvigsson) EL

Η έκθεση αφορούσε την ενδυνάμωση της οδηγίας για την φοροαποφυγή μέσω χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην φοροαποφυγή. Στα πλαίσια αυτά υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Annual report on the control of the financial activities of the European Investment Bank for 2015 (A8-0161/2017 - Nedzhmi Ali) EL

Τα προβλήματα αδιαφάνειας που υπάρχουν στην Τράπεζα δεν μας επέτρεψαν να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της έκθεσης, καθώς και το γεγονός ότι, παρόλο που η τράπεζα υποτίθεται πως ελέγχεται και από το Κοινοβούλιο, καμία παραίνεση από αυτό δεν έχει ληφθεί υπόψη τα τελευταία χρόνια. Ψηφίσαμε κατά της έκθεσης.
2016/11/22
Structural Reform Support Programme for 2017-2020 (A8-0374/2016 - Lambert van Nistelrooij, Constanze Krehl) EL

Η έκθεση ουσιαστικά αφορά σε ένα νέο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθείται στα μέλη κράτη. Σκοπό έχει τη χρηματοδότηση ειδικών ή εργαστηρίων τα οποία θα αποστέλλονται από την ΕΕ και θα συμβουλεύουν τα κράτη μέλη για τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούν αναγκαίες.Τα λεφτά που θα χρησιμοποιηθούν για το εν λόγω πρόγραμμα - 142 800 000 ΕΥΡΩ - θα αντληθούν από τα ταμεία κοινωνικής συνοχής, γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους.Μεταξύ άλλων οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν θα αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, δημόσια οικονομική και δημοσιονομική μεταχείριση, διαδικασία προϋπολογισμού και χρέος. Επίσης, θα είναι δυνατές οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση ενός κράτους μέλους.Αν και αναφέρεται μέσα στην έκθεση η καταπολέμηση της φτώχειας και η προστασία του περιβάλλοντος, εντούτοις οι αναφορές που γίνονται στις εργασιακές πολιτικές και οι συνέπειες που θα έχουν στους λαούς της ΕΕ δεν μας επιτρέπουν να στηρίξουμε μια τέτοια έκθεση.Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση
2016/11/22
European Year of Cultural Heritage (A8-0340/2016 - Mircea Diaconu) EL

Υπερψηφίσαμε την Έκθεση για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφού σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται σημαντικές αναφορές που προτάθηκαν από την Ομάδα της Αριστερά. Συγκεκριμένα η Έκθεση περιλαμβάνει πρόνοιες για υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές μέσω της οικονομικής υποστήριξης/οργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων, γεγονός που θα συνεισφέρει στην επανόρθωση των πολιτιστικών ζημιών που έχουν υποστεί. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί και η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου σε αυτή την προσπάθεια, και δη στον συντονισμό και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
2016/11/22
Union programme to support specific activities in the field of financial reporting and auditing (A8-0291/2016 - Theodor Dumitru Stolojan) EL

Το κείμενο του Κοινοβουλίου βελτίωσε στο ελάχιστο την πρόταση της επιτροπής αναφορικά με την ελεγκτική υπηρεσία η οποία υποστηρίζει την Επιτροπή στον λογιστικό έλεγχο. Κυρίως οι βελτιώσεις σημειώνουν στην έκθεση πως το δημόσιο συμφέρον υπο-εκπροσωπείται στην υπηρεσία αυτή σε αντίθεση με διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα. Επίσης, οι υπηρεσία αυτή πρέπει να ελέγχεται και από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αφού η ΕΕ είναι και ο κύριος χρηματοδότης της. Άποψη της ομάδας είναι πως οι εταιρίες/υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζουν την ελεγκτική δουλειά της Επιτροπής πρέπει να μετατραπούν σε δημόσιο σώμα. Τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Union programme to enhance the involvement of consumers in financial services policy making (A8-0008/2017 - Philippe Lamberts) EL

Η έκθεση αφορούσε τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης συγκεκριμένων ΜΚΟ οι οποίες ιδρύθηκαν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό τον έλεγχο του τραπεζικού λόμπυ και των τραπεζικών υπηρεσιών στην ΕΕ (Finance Watch και Better Finance). Σε γενικές γραμμές έκαναν αρκετά καλή δουλειά. Ψηφίσαμε υπέρ για συνέχιση της χρηματοδότησής τους από την ΕΕ.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - 8th, 9th, 10th and 11th EDFs (A8-0125/2017 - Younous Omarjee) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Council and Council (A8-0131/2017 - Bart Staes) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Court of Justice (A8-0136/2017 - Benedek Jávor) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Court of Auditors (A8-0151/2017 - Benedek Jávor) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Economic and Social Committee (A8-0144/2017 - Bart Staes) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - Committee of the Regions (A8-0141/2017 - Bart Staes) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European External Action Service (A8-0122/2017 - Benedek Jávor) EL

Η αιτιολόγηση ότι οι εκθέσεις δημοσιονομικής απαλλαγής απλά είναι δήλωση ότι ο προϋπολογισμός χρησιμοποιήθηκε όπως καθορίστηκε δεν ισχύει για μας σε αυτή την περίπτωση διότι διαφωνούμε κάθετα ακριβώς με τους όρους εντολής αλλά και με την δράση της ΕΥΕΔ. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Ombudsman (A8-0142/2017 - Benedek Jávor) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A8-0140/2017 - Bart Staes) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) (A8-0147/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Διαφωνούμε με τον όρο εντολής του ACER και δη με την υλοποίηση της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια, καθώς στόχο έχει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς, κάτι που συμβάλλει στην προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων και πολυεθνικών και λειτουργεί εις βάρος των λαών. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι πως ο στόχος για περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών σε κεντρικό κοινοτικό επίπεδο, δηλαδή η μεταφορά εξουσιών από τις εθνικές ή ανεξάρτητες αρχές στην δικαιοδοσία του ACER, καταστρατηγεί τα δικαιώματα των κρατών μελών και λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών. Δυστυχώς παραγνωρίζεται ο ρόλος των κρατών και δη η σημαντικότητα του κρατικού ελέγχου στη ρύθμιση της ενεργειακής αγοράς.Εν τούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκθεση αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν ώστε να πληρωθούν μισθοί υφιστάμενων υπαλλήλων του ACER καθώς και να εργοδοτηθούν νέα άτομα, προκειμένου να αποφορτιστεί το υφιστάμενο προσωπικό. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
Discharge 2015: Office of the Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) (A8-0143/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού αφού αξιολογήσαμε θετικά την δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: Translation Centre for the Bodies of the European Union (CdT) (A8-0075/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού αφού αξιολογήσαμε θετικά την δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) (A8-0145/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Aviation Safety Agency (EASA) (A8-0087/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Asylum Support Office (EASO) (A8-0093/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) (C8-0293/2016) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Chemicals Agency (ECHA) (A8-0086/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Fisheries Control Agency (EFCA) (A8-0100/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Food Safety Authority (EFSA) (A8-0098/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Maritime Safety Agency (EMSA) (A8-0130/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Network and Information Security Agency (ENISA) (A8-0115/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Railway Agency (ERA) (A8-0128/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice (eu-LISA) (A8-0105/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) (A8-0116/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Union's Judicial Cooperation Unit (Eurojust) (A8-0129/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Η αιτιολόγηση ότι οι εκθέσεις δημοσιονομικής απαλλαγής απλά είναι δήλωση ότι ο προϋπολογισμός χρησιμοποιήθηκε όπως καθορίστηκε δεν ισχύει για μας σε αυτή την περίπτωση, διότι διαφωνούμε κάθετα ακριβώς με τους όρους εντολής αλλά και με την δράση της Eurojust. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Discharge 2015: European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) (A8-0146/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού, αφού αξιολογήσαμε θετικά τη δράση του για το οικονομικό έτος 2015. Ειδικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του μέσω της ενίσχυσης των συνεργιών και των κοινών υπηρεσιών του με άλλους οργανισμούς, τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας, της δημοσιότητας και της διαφάνειας της δράσης τους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistle-blowers).
2016/11/22
Discharge 2015: European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Union (Frontex) (A8-0137/2017 - Inés Ayala Sender) EL

Η αιτιολόγηση ότι οι εκθέσεις δημοσιονομικής απαλλαγής απλά είναι δήλωση ότι ο προϋπολογισμός χρησιμοποιήθηκε όπως καθορίστηκε δεν ισχύει για μας σε αυτή την περίπτωση, διότι διαφωνούμε κάθετα ακριβώς με τους όρους εντολής της FRONTEX αλλά και με τη δράση της. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Discharge 2015: Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI) (A8-0103/2017 - Miroslav Poche) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την απαλλαγή της κοινής επιχείρησης βιομηχανιών βιοπροϊόντων όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2015 και για το κλείσιμο των λογαριασμών της.
2016/11/22
Discharge 2015: Clean Sky 2 Joint Undertaking (A8-0094/2017 - Miroslav Poche) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την απαλλαγή της κοινής επιχείρησης Clean Sky 2 όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2015 και για το κλείσιμο των λογαριασμών της.
2016/11/22
Discharge 2015: ECSEL Joint Undertaking (A8-0113/2017 - Miroslav Poche) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την απαλλαγή της κοινής επιχείρησης ECSEL όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2015 και για το κλείσιμο των λογαριασμών της.
2016/11/22
Discharge 2015: Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH) (A8-0109/2017 - Miroslav Poche) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την απαλλαγή της κοινής επιχείρησης ‘Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου 2΄ όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2015 και για το κλείσιμο των λογαριασμών της.
2016/11/22
Discharge 2015: Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking (IMI) (A8-0083/2017 - Miroslav Poche) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Discharge 2015: ITER Joint Undertaking (A8-0108/2017 - Miroslav Poche) EL

Καταψηφίσαμε την έκθεση αναφορικά με την απαλλαγή της ευρωπαϊκής κοινής επιχείρησης για τον ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας από τη σύντηξη και για το κλείσιμο των λογαριασμών της γιατί έχουμε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με παρατυπίες, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει λόγω της πολυπλοκότητας των εργασιών του ITER, όπως επίσης γιατί δεν συμφωνούμε με την έρευνα για την πυρηνική σύντηξη.
2016/11/22
Discharge 2015: SESAR Joint Undertaking (A8-0096/2017 - Miroslav Poche) EL

Οι απαλλαγές αφορούν την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία των διάφορων υπηρεσιών της ΕΕ οι οποίες αφορούσαν το 2015 και τα τρέχοντα έξοδα των υπηρεσιών αυτών. Ψηφίσαμε υπέρ της απαλλαγής. Εντούτοις συνεχίζει η πάγιά μας διαφωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες προάγονται από τον γενικό της προϋπολογισμό.
2016/11/22
Management of fishing fleets in the outermost regions (A8-0138/2017 - Ulrike Rodust) EL

Η έκθεση αφορά εννέα απομακρυσμένες περιοχές της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν τμήμα της Γαλλίας (Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Ρεϊνιόν, Μαρτινίκα, Μαγιότ και Άγιος Μαρτίνος), της Πορτογαλίας (Μαδέρα και Αζόρες) και της Ισπανίας (Κανάριες Νήσοι) για τις οποίες γίνεται έκκληση για να τους δοθεί η δυνατότητα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των στόλων τους. Οι εν λόγω περιοχές ισχυρίζονται ότι οι ιδιαιτερότητές τους δικαιολογούν την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των στόλων τους. Για αυτούς τους λόγους υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
EU flagship initiative on the garment sector (A8-0080/2017 - Lola Sánchez Caldentey) EL

Υπερψηφίσαμε την έκθεση σχετικά με την εμβληματική πρωτοβουλία της ΕΕ στον τομέα της ένδυσης γιατί εισάγει σημαντικά στοιχεία και ο συγκεκριμένος τομέας συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τον υψηλότερο κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν ενεργά και αποτελεσματικά ούτως ώστε να δοθεί τέλος στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Τέλος χαιρετίζει και θεωρεί αναγκαία τις προετοιμασία που γίνονται για μια δεσμευτική συνθήκη του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
2016/11/22
State of play of farmland concentration in the EU: how to facilitate the access to land for farmers (A8-0119/2017 - Maria Noichl) EL

Η πρόσβαση σε γεωργική γη είναι ουσιώδους σημασίας. Η συγκέντρωση γεωργικής γης στην ΕΕ έχει πολυπληθείς επιπτώσεις στην κοινωνία και στους ενεργούς γεωργούς. Το μέλλον του γεωργικού τομέα εξαρτάται ιδιαίτερα από την πρόσβαση των νέων σε γεωργική γη. Η προθυμία τους για καινοτομία και επενδύσεις είναι ουσιαστική για το μέλλον των αγροτικών περιοχών. Μόνο τότε θα μπορέσει να σταματήσει η γήρανση του πληθυσμού που ασχολείται με τη γεωργία, να εξασφαλιστεί η διαδοχή στις εκμεταλλεύσεις, και να επιτευχθεί ο στόχος μιας πολυλειτουργικής γεωργίας με οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε.
2016/11/22
Annual report on the financial activities of the European Investment Bank (A8-0121/2017 - Georgios Kyrtsos) EL

Η έκθεση αυτή ήταν εν πολλοίς απολογητής όλων των επενδύσεων της ΕΤΕ, κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Αρκετά έργα τα οποία χρηματοδοτεί η τράπεζα δεν ακολουθούν περιβαλλοντικά πρότυπα και για άλλα υπάρχουν υπόνοιες κακοδιαχείρισης.Ψηφίσαμε κατά της έκθεσης.
2016/11/22
Implementation of the Mining Waste Directive (A8-0071/2017 - György Hölvényi) EL

Η οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας θεσπίστηκε στον απόηχο δύο σοβαρών ατυχημάτων με διαρροή επικίνδυνων εξορυκτικών αποβλήτων το 1998 και το 2000. Προβλέπει μέτρα, διαδικασίες και κατευθύνσεις για την κατά το δυνατόν πρόληψη και μείωση παντός είδους δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, κατά τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων. Η οδηγία καθιερώνει αυστηρότερες απαιτήσεις για τις λεγόμενες εγκαταστάσεις της «κατηγορίας Α», των οποίων η ανεπαρκής διαχείριση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, δηλαδή ατυχήματα που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Situation in Venezuela (RC-B8-0270/2017, B8-0270/2017, B8-0271/2017, B8-0272/2017, B8-0274/2017, B8-0275/2017, B8-0276/2017, B8-0277/2017) EL

Καταψηφίσαμε το κείμενο επειδή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αποσιωπούνται εντελώς οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Για παράδειγμα, δεν γίνεται καμία αναφορά στις συνεχείς εξωτερικές παρεμβάσεις που πλήττουν τη χώρα ούτε στο οικονομικό εμπάργκο που εφαρμόζει η Αμερική με ολέθριες συνέπειες για τον λαό. Επίσης αποσιωπάται εντελώς πως οι διαδηλωτές εφαρμόζουν βία, ενώ δεν δέχονται να υπάρξει ειρηνικός διάλογος με τον Μαδούρο ώστε να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα. Οι επιθέσεις των διαδηλωτών αποτελούν συνέχεια της διαχρονικής προσπάθειας του ακροδεξιού κατεστημένου της χώρας και των ξένων δυνάμεων να ανατρέψουν με κάθε μέσο την κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο. Οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης έγιναν αρκετές φορές η αφορμή για το ξέσπασμα ακραίων επιθέσεων που οδηγούσαν στον τραυματισμό και στον θάνατο πολιτών, σε ζημιές σε δημόσια κτήρια και υπηρεσίες, και σε γενικότερη παράλυση της χώρας και σε συνθήκες πολιτικής κρίσης. Υπό αυτά τα δεδομένα, κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις της αντιπολίτευσης. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της εκλελεγμένης κυβέρνησης Μαδούρο, τις οποίες στηρίζει και η Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής UNASUR, για διάλογο και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δύσκολο αγώνα που συνεχίζει να δίνει ο λαός της Βενεζουέλας.
2016/11/22
Combating terrorism (A8-0228/2016 - Monika Hohlmeier) EL

Ενώ η πρόθεση της οδηγίας –για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας– είναι σαφώς σημαντική, το ίδιο το κείμενο είναι αρκετά ασαφές και δεν φαίνεται να περιέχει μέτρα άλλα από αυτά που ήδη καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Κατά κύριο λόγο, η έκθεση στην ολότητα της επιδιώκει την συσσώρευση των εξουσιών στην ΕΕ υπό το πρόσχημα της απειλής της τρομοκρατίας που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη, εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών. Άλλο αρνητικό στοιχείο είναι η συνεχής αναφορά στην αναγκαιότητα της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών. Tα μέτρα που προτείνονται εν γένει θέτουν σε κίνδυνο βασικές ελευθερίες και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Πρόσθετα, η οδηγία έχει επίσης τη δυνατότητα να κάνει τις προθέσεις να τιμωρούνται ως εγκλήματα, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματικό έγκλημα, δηλαδή τείνει να θεσπίζει τις προθέσεις ως εγκλήματα με βάση υποψίες και θεωρητικές παραδοχές, γεγονός το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τα αναγνωρισμένα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης. Για τους πιο πάνω λόγους καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Reinforcement of checks against relevant databases at external borders (A8-0218/2016 - Monica Macovei) EL

Η παρούσα έκθεση αφορά την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν και τη θέσπιση υποχρεωτικών συστηματικών ελέγχων κατά βάσεις δεδομένων για όλους τους τύπους διέλευσης των εξωτερικών συνόρων (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια σύνορα) για όλους όσους εισέρχονται ή εξέρχονται, εννοώντας τους υπηκόους τρίτων χωρών, τους πολίτες της ΕΕ και τους ανθρώπους που επωφελούνται από το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός Σένγκεν. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει πραγματική αιτιολόγηση και απόδειξη της αναγκαιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αναλογικότητας των διατάξεων που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό. Αντιθέτως, η παρούσα πράξη εύκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια μαζικά επεμβατική πράξη που θα αντιμετωπίζει όλους τους ταξιδιώτες ως ύποπτους και εν δυνάμει εγκληματίες, μια πολίτική προς επίτευξη του στόχου για δημιουργία μιας Ευρώπης Φρούριο. Για αυτό και καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Possible evolutions of and adjustments to the current institutional set-up of the European Union (A8-0390/2016 - Guy Verhofstadt) EL

Η έκθεση έχει στόχο της την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με μέτρα εκτός των συνθηκών λειτουργίας. Με όραμα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ο εισηγητής ζητά τη μετατροπή της Επιτροπής σε κυβέρνηση της ΕΕ, αποδυνάμωση του ρόλου του Συμβουλίου, αποκλεισμό των βουλευτών από χώρες εκτός ευρωζώνης από αποφάσεις για την ευρωζώνη, και αλλαγή των Συνθηκών. Η κυβέρνηση της ΕΕ θα αποφασίζει τότε τόσο για την οικονομική πολιτική όσο και για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο πως η ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ μόνο το μεγάλο Κεφάλαιο και τους θιασώτες του θα εξυπηρετήσει. Οι λαοί της ΕΕ θα χάσουν όποια κυριαρχικά δικαιώματα είχαν και η έλλειψη δημοκρατικής λογοδοσίας θα διογκωθεί. Καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Improving the functioning of the European Union building on the potential of the Lisbon Treaty (A8-0386/2016 - Mercedes Bresso, Elmar Brok) EL

Στο ίδιο μήκος κύματος με την έκθεση Verhofstadt είναι και η παρούσα έκθεση. Αυτή τη φορά προωθεί την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών. Προτείνει υπερυπουργό οικονομικών, αλλαγές στο ρόλο του Συμβουλίου, και κοινή γραμμή στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές εκθέσεις αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όπως και σε σχέση με την έκθεση Verhofstadt, ψηφίσαμε εναντίον.
2016/11/22
Budgetary capacity for the Eurozone (A8-0038/2017 - Reimer Böge, Pervenche Berès) EL

Οι συνεισηγητές της συγκεκριμένης έκθεσης δημιούργησαν ένα συνονθύλευμα των θέσεων του ΕΛΚ, των Σ&Δ και των Φιλελευθέρων σε θέματα της ευρωζώνης ούτως ώστε να δώσουν πολιτική υποστήριξη στην Επιτροπή Juncker για την παροχή δημοσιονομικής ικανότητας στην ευρωζώνη. Έτσι, αντί να γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, η έκθεση προτείνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ. Όμως ούτε και οι μεγάλες ομάδες κατάφεραν να συμφωνήσουν τις προτεραιότητες του ταμείου αυτού, αφήνοντας την πρωτοβουλία στην Επιτροπή. Οι λαοί γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις και τις πρακτικές του ΔΝΤ όταν αυτό πρόκειται να επιβάλει διαρθρωτικές αλλαγές σε μια χώρα. Το ξέρουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην ΕΕ τα τελευταία 8 χρόνια. Η θεσμοθέτηση της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων ενάντια στους εργαζόμενους δεν θα μας βρει ποτέ σύμφωνους. Καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
European Cloud Initiative (A8-0006/2017 - Jerzy Buzek) EL

Η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζεται σε σχέδιο της Επιτροπής για υπηρεσίες βασιζόμενες στο υπολογιστικό νέφος και για υποδομή δεδομένων παγκόσμιας εμβέλειας με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η επιστήμη, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες επωφελούνται από την επανάσταση των μαζικών δεδομένων. Θα διευκολύνει τα άτομα που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία στην πρόσβαση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων και θα περιορίσει το κόστος της αποθήκευσης και της προηγμένης ανάλυσης των δεδομένων. Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση αναφέρει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και της ανάγκης να κατασκευασθεί ιδιωτικός τομέας για τη δημιουργία ευρωπαϊκών υποδομών δεδομένων. Για αυτούς τους λόγους τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (A8-0009/2017 - Artis Pabriks) EL

Το ΑΚΕΛ αλλά και όλα τα κόμματα της Αριστεράς σε Ευρώπη και Καναδά καταδίκασαν τη CETA ήδη από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία μόνο στόχο έχει την μεγιστοποίηση του κέρδους των πολυεθνικών επιχειρήσεων εις βάρος των υγειονομικών προτύπων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας. Αρθρογράφησα πολλάκις ενάντια στη συμφωνία αυτή και παραμένω σταθερά ενάντια στην CETA. Καταψήφισα την έκθεση.
2016/11/22
EU-Mongolia Framework Agreement on Partnership and Cooperation (A8-0382/2016 - Helmut Scholz) EL

Η παρούσα σύσταση αφορά σε συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Μογγολίας. Πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μέσω τέτοιων συμφωνιών προωθούνται νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των απλών ανθρώπων. Για αυτό και τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
EU-Mongolia Framework Agreement on Partnership and Cooperation (Resolution) (A8-0383/2016 - Helmut Scholz) EL

Η παρούσα έκθεση αφορά σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Μογγολίας. Πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μέσω τέτοιων συμφωνιών προωθούνται νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν είναι προς όφελος των απλών ανθρώπων. Για αυτό και τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017) EL

Δυστυχώς το σύστημα εμπορίας εκπομπών, το οποίο προτείνεται, αντί να έχει πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, στην πραγματικότητα επιδιώκει την παροχή δωρεάν δικαιωμάτων στις μεγάλες βιομηχανίες ως κίνητρο για να παραμείνουν στην ΕΕ. Γι’ αυτό τον λόγο καταψηφίσαμε την πρόταση για ένα σύστημα το οποίο θα ευνοεί τις μεγάλες πολυεθνικές, που είναι οι κύριοι υπαίτιοι των κλιματικών αλλαγών, να αυξάνουν την κέρδη τους. Καταψηφίσαμε το εν λόγω σύστημα εμπορίας εκπομπών, καθώς, όπως έχει αποδειχτεί, δεν μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών.
2016/11/22
2016 Report on Albania (A8-0023/2017 - Knut Fleckenstein) EL

Παρόλο που διαφωνούμε τόσο με την οικονομική πολιτική της Ένωσης, όσο και με την εξωτερική της πολιτική, δεν αμφισβητούμε τη θέληση κυβερνήσεων και του λαού χωρών που θέλουν να ενταχτούν σε αυτή. Πάγια μας θέση ως ΑΚΕΛ είναι πως ο κάθε λαός είναι και πρέπει να είναι κυρίαρχος στη χώρα του και οι αποφάσεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές. Για τους πιο πάνω λόγους, τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
European Semester for Economic Policy Coordination: Annual Growth Survey 2017 (A8-0039/2017 - Gunnar Hökmark) EL

Καταψηφίσαμε την έκθεση. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει την Ένωση Κεφαλαίων και την τραπεζική ένωση στην ΕΕ, υποστηρίζει τη σύζευξη του μισθού με την παραγωγικότητα, την τυφλή υπακοή στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αντ’ αυτού, η ομάδα της Αριστεράς κατάθεσε άποψη μειοψηφίας, η οποία απαιτεί την άμεση ακύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
2016/11/22
European Semester for Economic Policy Coordination: employment and social aspects in the Annual Growth Survey 2017 (A8-0037/2017 - Yana Toom) EL

Η συγκεκριμένη έκθεση καταπιάνεται ιδιαίτερα με την αύξηση της φτώχειας (τόσο στην εργασία όσο και στην ανεργία) και ιδιαίτερα με την παιδική φτώχεια. Επίσης (προς μεγάλη μας έκπληξη), καταδικάζει την επισφάλεια στην εργασία και τα συμβόλαια μηδενικών ωρών μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα όμως, στηρίζει ξεκάθαρα ένα μηχανισμό μόνιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, κάτι που εξάλλου είχε προταθεί και στην έκθεση των πέντε προέδρων με τα λεγόμενα «μόνιμα συμβούλια ανταγωνιστικότητας» σε κάθε κράτος μέλος. Την ίδια ώρα, θεραπεία διά πάσαν νόσον που έχει να κάνει με την ανεργία και τη φτώχεια στην εργασία αποτελεί φυσικά η κινητικότητα των εργαζομένων και η αναπροσαρμογή της σύνταξης προς τα πάνω. Γι’ αυτό τον λόγο γίνεται εκτεταμένη αναφορά το ERASMUS +, αλλά και η ανάγκη για προσαρμογή «της αγοράς εργασίας» στις «ανάγκες των ηλικιωμένων εργαζομένων». Γι’ αυτό τον λόγο καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Single Market Governance within the European Semester 2017 (A8-0016/2017 - Antonio López-Istúriz White) EL

Σε αυτή την έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά σε μηχανισμούς μόνιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, κάτι που θα επιτρέπει στην Επιτροπή να διεξάγει σύμφωνα με την έκθεση «ελέγχους στην νομοθεσία των κρατών μελών για νόμους που δεν ευθυγραμμίζονται» με την ενιαία αγορά. Αυτοί οι έλεγχοι θα διεξάγονται και μέσα από τις ανά χώρα συστάσεις που γίνονται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Επίσης, η έκθεση ζητά ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα, κάτι που σημαίνει περισσότερες διευκολύνσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις και μεγαλύτερη πίεση ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους, για δήθεν περισσότερη ανταγωνιστικότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση κατακρίνει κάθε είδους «προστατευτισμό» εντός της εσωτερικής αγοράς και καλωσορίζει τις προσπάθειες που γίνονται για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα που έμειναν στην ΕΕ. Τέλος, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του REFIT (του προγράμματος «εκμοντερνισμού» των νομοθεσιών της Ένωσης, το οποίο οι προοδευτικές δυνάμεις μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο καταδικάζουν ανεπιφύλακτα, αφού στην πραγματικότητα κοστολογεί όλες τις πολιτικές των κρατών με βάση το κέρδος και τη δήθεν ανταγωνιστικότητα).Όπως και σε όλο το πακέτο για την εσωτερική διακυβέρνηση, καταψηφίσαμε.
2016/11/22
Banking Union - Annual Report 2016 (A8-0019/2017 - Danuta Maria Hübner) EL

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση ζητά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της ενοποίησης των δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών της Ένωσης. Η γραμμή για υπερυπουργό οικονομικών και για ένταξη της ΕΚΤ στα πλαίσια μιας νέας δομής κράτους στις Βρυξέλλες είναι πλέον η επίσημη από την Επιτροπή και τις τρείς μεγάλες ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο και μας βρίσκει αντίθετους. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και μεγάλες παραχωρήσεις στο τραπεζιτικό κεφάλαιο και οι κανόνες που θέτουν οι ίδιοι οι εποπτικοί μηχανισμοί γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν. Τέλος η έκθεση προτείνει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μεταξύ άλλων προφανώς σε επενδυτικά ταμεία) και απαιτεί περισσότερη «ευελιξία» για τους τραπεζιτικούς ομίλους στο υπάρχον πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών. Προφανώς σε καμία περίπτωση η έκθεση δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου από τις τράπεζες (αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν too-big-to-fail) και δεν προτείνει πραγματικά τίποτα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες. Όπως και σε όλα τα θέματα τραπεζικής ένωσης και ευρωπαϊκού εξαμήνου, καταψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Biological low risk pesticides (B8-0140/2017) EL

Η Ομάδα μας ήταν πάντα πολύ επικριτική για την εντατική χρήση των φυτοφαρμάκων, τα περισσότερα από τα οποία είναι χημικά, κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και τοξικά, και για αυτό και η προώθηση των βιολογικών φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου μας βρίσκει σύμφωνους. Γενικά, το ψήφισμα είναι ισορροπημένο και εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους ζητήθηκε. Για τον λόγο αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
EU-Cook Islands sustainable fisheries partnership agreement (A8-0010/2017 - João Ferreira) EL

Η σύναψη συμφωνίας σύμπραξης βιώσιμης αλιείας εμπλέκει στρατηγικά την ΕΕ και τις Νήσους Κουκ, παρέχοντας αλιευτικές δυνατότητες σε σκάφη που φέρουν σημαίες των κρατών μελών της ΕΕ, θεωρητικά με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και σε πλαίσιο σεβασμού των μέτρων διατήρησης και διαχείρισης της Επιτροπής Αλιείας Δυτικού και Κεντρικού Ειρηνικού (WCPFC) και εντός των ορίων του διαθέσιμου πλεονάσματος. Θετικό στοιχείο της έκθεσης είναι το ότι προτείνεται υποβολή ετήσιας έκθεσης στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα του πολυετούς τομεακού προγράμματος. Για αυτό και υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Control of the Register and composition of the Commission's expert groups (A8-0002/2017 - Dennis de Jong) EL

Οι συστάσεις που περιέχονται στην παρούσα έκθεση αντικατοπτρίζουν πλήρως τις θέσεις της ομάδας μας, σχετικά με την ενίσχυση της δημοσιότητας, της διαφάνειας, της δημοκρατικής λογοδοσίας και την καταπολέμηση της σύγκρουσης συμφερόντων. Για αυτό και υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
The role of whistleblowers in the protection of EU´s financial interests (A8-0004/2017 - Dennis de Jong) EL

Μέσα από την παρούσα έκθεση προωθείται η υποβολή από την Επιτροπή μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αντικατοπτρίζει πλήρως τις θέσεις που εκφράζονται από την ομάδας GUE/NGL σχετικά με την προστασία των πληροφοριοδοτών, και συνοψίζονται στο γεγονός ότι απαιτείται νομοθετική δράση στον συγκεκριμένο τομέα. Για αυτό και υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
List of third States and organisations with which Europol shall conclude agreements (A8-0035/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) EL

Η παρούσα έκθεση αφορά την πρώτη διαβούλευση, και συγκεκριμένα αυτήν για την τροποποίηση της απόφασης 2009/935/ΔΕΥ με σκοπό τη συμπερίληψη της Δανίας στον κατάλογο τρίτων κρατών με τους οποίους η Europol συνάπτει συμφωνίες διεθνούς συνεργασίας. Αυτό είναι αναγκαίο, καθότι με τον νέο κανονισμό της Europol η Δανία αποκλείεται από την εφαρμογή του. Επ’ αυτού, τον Δεκέμβριο του 2015, η Δανία πραγματοποίησε δημοψήφισμα για τη μετατροπή της ισχύουσας μη ευέλικτης ρήτρας σχετικά με την εξαίρεση σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων στο πρωτόκολλο αριθ. 22 σε μια πιο ευέλικτη επιλεκτική συμμετοχή. Ωστόσο, η βούληση της πλειοψηφίας του λαού ήταν σαφής: να αποχωρήσουν από τη Europol, με την αιτιολογία ότι αυτό είναι ένα υπερεθνικό όργανο, το οποίο αφαιρεί την εθνική κυριαρχία στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας, και τόνισαν την ανάγκη η κυβέρνηση της Δανίας να επιστρέψει σε ένα διακυβερνητικό καθεστώς στο οποίο η Δανία ναι μεν εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Europol, αλλά με τη δική της λογοδοσία και την κυριαρχία της, γεγονός που καθιστά δυνατό τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που στέλνει στη Europol και κατ’ επέκταση διατηρεί τις δικές της πολιτικές επιβολής του νόμου. Για αυτούς τους λόγους, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Subjecting the new psychoactive substance methyl 2-[[1-(cyclohexylmethyl)-1H-indole-3-carbonyl]amino]-3,3-dimethylbutanoate (MDMB-CHMICA) to control measures (A8-0024/2017 - Lorenzo Fontana) EL

Ο στόχος της παρούσας πρότασης είναι να καλέσει τα κράτη μέλη να υποβάλουν τη νέα ψυχοτρόπο ουσία MDMB-CHMICA σε μέτρα ελέγχου και να επιβάλουν ποινικές κυρώσεις. Παρόλο που η έκθεση έχει θετικά στοιχεία, τηρήσαμε αποχή καθώς ο εισηγητής είναι μέλος της ομάδας ENF.
2016/11/22
Annual report on EU competition policy (A8-0001/2017 - Tibor Szanyi) EL

Η ανταγωνιστικότητα χρησιμοποιείται από την Επιτροπή και τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού ως μηχανισμός διάλυσης των εργασιακών θέσμιων, ως πίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω, και ως μέσο διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Εντούτοις, η έκθεση του Κοινοβουλίου περιείχε θετικά στοιχεία. Τέτοια ήταν κριτική στο κοινωνικό ντάμπιγκ, η κριτική στην ΤΤΙΡ και η συμπερίληψη τομέων όπου χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική ευαισθησία (π.χ. γεωργία, υγεία). Τηρήσαμε στάση αποχής, διότι, παρ’ όλα τα θετικά στοιχεία της, η έκθεση έχει θέμα τον ανταγωνισμό και την προώθηση του, κάτι που οι μεγάλες δυνάμεις του Κοινοβουλίου αντιλαμβάνονται με τον τρόπο που αναλύθηκε πιο πάνω.
2016/11/22
Promoting gender equality in mental health and clinical research (A8-0380/2016 - Beatriz Becerra Basterrechea) EL

Η παρούσα έκθεση επισημαίνει πως η έρευνα και η πρακτική εξακολουθεί να μη λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τομέα της υγείας, της ασθένειας και της θεραπείας. Το κύριο μήνυμα της έκθεσης είναι ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη βελτίωση της πρόσβασης τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στον τομέα της υγείας. Στην έκθεση προστέθηκαν και διάφορες τροπολογίες της ομάδας μας οι οποίες αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα, τα δικαιώματα των LGBTI, τα δικαιώματα των μεταναστών και τις κοινωνικο-οικονομικές πτυχές της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη εν γένει καθώς και τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας ειδικότερα. Η έκθεση αναπτύσσει επίσης τη θέση πως πρέπει να κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Για αυτούς τους λόγους, υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Priorities for the 61th session of the UN Commission on the Status of Women (A8-0018/2017 - Constance Le Grip, Maria Arena) EL

Η έκθεση περιλαμβάνει εισηγήσεις αναφορικά με την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, την ενίσχυση της οικονομικής τους χειραφέτησης και την εξάλειψη των εμποδίων στην αγορά εργασίας, την διασφάλιση ίσου μεριδίου σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών των πιο περιθωριοποιημένων γυναικών. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
An integrated approach to Sport Policy: good governance, accessibility and integrity (A8-0381/2016 - Hannu Takkula) EL

Η έκθεση προτείνει κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις τις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Επιτροπή κατά την αξιολόγηση της πολιτικής για τον αθλητισμό. Γενικά, η έκθεση υπερασπίζεται την ιδέα ότι ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στην ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προσβασιμότητα για όλους στον αθλητισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα για όλους συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, μετανάστες, άτομα με αναπηρίες). Πρόσθετα, η έκθεση επικρίνει τις καταχρήσεις και τις απαράδεκτες αθέμιτες πρακτικές. Για αυτούς τους λόγους υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Cross-border aspects of adoptions (A8-0370/2016 - Tadeusz Zwiefka) EL

Κύριος σκοπός αυτού του ψηφίσματος είναι η αντιμετώπιση του θέματος της διασυνοριακής αναγνώρισης εγχώριων αποφάσεων υιοθεσίας. Γενικότερα, ο προτεινόμενος κανονισμός δεν επιδιώκει να τροποποιήσει το οικογενειακό δίκαιο που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος αλλά να ενισχύσει την ασφάλεια του δικαίου για τους πολίτες που μετακινούνται από ένα κράτος μέλος σε άλλος καθώς και να συμπληρώσει τα υπάρχοντα νομικά κενά. Για αυτούς τους λόγους υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Bilateral safeguard clause and stabilisation mechanism for bananas of the EU-Colombia and Peru Trade Agreement (A8-0277/2016 - Marielle de Sarnez) EL

Αν και αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα αναφορικά με τις κοινωνικές ή/και περιβαλλοντικές συνθήκες για την παραγωγή των μπανανών, ωστόσο ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία η εμπορική συμφωνία (ΕΕ- Περού και Κολομβίας) έχει επανειλημμένα οδηγήσει το Περού να υπερβεί τα όρια εξαγωγής μπανανών. Ο εν λόγω κανονισμός που αναφέρεται στην έκθεση σκοπό έχει να ξεπεράσει αυτά τα ζητήματα και να προστατεύσει τους ευρωπαίους παραγωγούς μπανάνας. Για αυτούς τους λόγους υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Sustainable management of external fishing fleets (A8-0377/2016 - Linnéa Engström) EL

Η παρούσα έκθεση αφορά στην αναθεώρηση του κανονισμού 1006/2008 σχετικά με τις αλιευτικές άδειες για τα σκάφη που δραστηριοποιούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Ένωσης. Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να προωθήσει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά της πρότυπα στο διεθνές πλαίσιο. Υπερψηφίσαμε την έκθεση γιατί είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του συστήματος αδειοδότησης να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τις πρακτικές που δεν ελέγχονται πλήρως.
2016/11/22
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Georgia (A8-0260/2016 - Mariya Gabriel) EL

Η παρούσα έκθεση αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του Κανονισμού 539/2001 και μεταφορά της Γεωργίας στο Παράρτημα ΙΙ, το οποίο περιλαμβάνει τον κατάλογο των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων ήταν αίτημα του λαού της Γεωργίας εδώ και καιρό. Για αυτό υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Implementation of Erasmus + (A8-0389/2016 - Milan Zver) EL

Χωρίς αμφιβολία το Πρόγραμμα Erasmus+ έχει επιδείξει καλό έργο (τόσο ποσοτικά όσον αφορά την προσβασιμότητα των φοιτητών, όσο και ποιοτικά). Εντούτοις η διασύνδεση του με τον μηχανισμό εγγύησης σπουδαστικών δανείων δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η μέχρι στιγμής εμπειρία έχει δείξει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρεις δάνειο μέσω αυτού του μηχανισμού. Τη ίδια στιγμή ο τομέας των φοιτητικών δανείων έχει μετατραπεί σε φούσκα και αναμένεται να έχει χειρότερες παρενέργειες από την προηγούμενη των στεγαστικών. Για τους λόγους αυτούς τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
EU-Kosovo Stabilisation and Association Agreement: procedures for its application (A8-0361/2016 - Adam Szejnfeld) EL

Η έκθεση είναι τεχνικού χαρακτήρα θέλοντας να θεσπίσει κάποιους κανόνες στην εφαρμογή της συμφωνίας που ήδη υπάρχει. Η συμφωνία σταθεροποίησης είχε ψηφιστεί στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο του 2016 και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο. Ως ΑΚΕΛ είχαμε τότε τοποθετηθεί κατά και διατηρήσαμε την ίδια στάση καταψηφίζοντας την έκθεση.
2016/11/22
Imports of textile products from certain third countries not covered by specific Union import rules (A8-0311/2016 - Hannu Takkula) EL

Η εν λόγω έκθεση αφορά τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/936 ο οποίος καθορίζει τους κοινούς κανόνες για την εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τρίτες χώρες τα οποία δεν καλύπτονται από διμερείς συμφωνίες, πρωτόκολλα ή άλλους διακανονισμούς ή άλλους κανόνες εισαγωγής της Ένωσης. Επί του παρόντος, καλύπτει τη Λευκορωσία και τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας. Συγκεκριμένα, η τροποποίηση του κανονισμού αφορά στην άρση των ποσοστώσεων που επιβάλλονται στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Λευκορωσία. Για αυτούς τους λόγους υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Conclusion of the Agreement continuing the International Science and Technology Center (A8-0363/2016 - Elmar Brok) EL

Πρόκειται για ένα τεχνικό φάκελο που αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας που υπάρχει στην Ουκρανία. Το Κέντρο εξελίχθηκε σε ένα πεδίο συνεργασίας μεταξύ των χωρών με σκοπό την προώθηση της βελτίωσης των διεθνών μηχανισμών για την πρόληψη της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και την ανάπτυξη τέτοιων καινοτόμων συστημάτων που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη για ολόκληρη την ήπειρο. Με δεδομένο ότι το Κέντρο έχει ως κύριο στόχο την πρόληψη της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και την προώθηση μιας κουλτούρας ασφάλειας, υπερψηφίσαμε τη σχετική σύσταση.
2016/11/22
Objection to a delegated act: Identifying high-risk third countries with strategic deficiencies (B8-0001/2017) EL

Το ψήφισμα σχετίζεται με τις προσπάθειες της ΕΕ για καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Αφορά ουσιαστικά την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού ο οποίος υιοθετήθηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβρη. Ο κανονισμός αυτός ονοματίζει τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου με στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίσαμε την έκθεση.
2016/11/22
Logistics in the EU and multimodal transport in the new TEN-T corridors (A8-0384/2016 - Inés Ayala Sender) EL

Η έκθεση υποστηρίζει και προωθεί την απελευθέρωση του εμπορίου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την άρση όλων των εμποδίων για ενίσχυση της δράσης και των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών.Στην έκθεση αντικατοπτρίζονται όλες οι πολιτικές μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες έχουμε καταθέσει τις διαφωνίες μας τα προηγούμενα χρόνια.Επιπρόσθετα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν, τα κράτη µέλη ήταν οι κυρίως αρμόδιες οντότητες για την κατασκευή και τη συντήρηση υποδομών μεταφοράς. Ωστόσο, άρχισαν να εμπλέκονται και άλλες οντότητες, και δη ιδιωτικές, στην υλοποίηση του πολυτροπικού διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, μεταξύ των οποίων οι διαχειριστές υποδομών, οι ανάδοχοι ή οι λιμενικές και οι αερολιμενικές αρχές, κάτι που η έκθεση αναγνωρίζει ως θετικό.Για αυτούς τους λόγους τηρήσαμε αποχή.
2016/11/22
A European Pillar of Social Rights (A8-0391/2016 - Maria João Rodrigues) EL

Ο πολυδιαφημιζόμενος πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι στην πραγματικότητα ένα πυροτέχνημα της Επιτροπής Γιούνκερ χωρίς πραγματικές προτεραιότητες και σχεδιασμό. Η έκθεση του Κοινοβουλίου είχε όμως αρκετά θετικά στοιχεία, όπως την απαίτηση για προς τα πάνω βελτιωμένη κοινωνική ασφάλιση, την ασφάλεια των εργαζομένων και την απόρριψη των επισφαλών συμβολαίων εργασίας όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών κ.α. Εντούτοις οι αναφορές για ευασφάλεια και η άρνηση των φιλελευθέρων και συντηρητικών να αυξήσουν τα κονδύλια για δημιουργία νέων ασφαλών θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα της ΕΕ δεν μας επέτρεψαν να υπερψηφίσουμε. Αντ’ αυτού κρατήσαμε στάση αποχής.
2016/11/22