BETA

112 Written explanations of Demetris PAPADAKIS

Draft amending budget No 1/2019: surplus from 2018 (A9-0005/2019 - John Howarth)

Στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 1 αποτελεί μια τυποποιημένη διαδικασία που προβλέπει τη μεταφορά του πλεονάσματος του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Από νομική άποψη, μια τέτοια μεταβίβαση συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση των συνεισφορών του ΑΕΕ στον τρέχοντα προϋπολογισμό και συνεπώς δεν συνεπάγεται αύξηση του προϋπολογισμού.Το πλεόνασμα του 2018, που μεταφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2019, ανέρχεται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αποτέλεσμα –μεγαλύτερο από το αναμενόμενο– εξοφλήσεως των τόκων και των προστίμων, υστέρησης στην εκτέλεση πληρωμών από την Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα καθώς και μεταφορών πιστώσεων από το 2017.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/09/18
Draft amending budget No 2/2019: reinforcement of key programmes for EU competitiveness: Horizon 2020 and Erasmus+ (A9-0004/2019 - John Howarth)

Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 2/2019 αποσκοπεί στην παροχή συμπληρωματικών πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» και «Erasmus+», όπως αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στη συμφωνία τους για τον προϋπολογισμό του 2019. Υπερψήφισα την έκθεση καθώς οι νέοι και η έρευνα αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες του ΕΚ. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο για τη συμβολή του στον στόχο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το κλίμα. Μολονότι στις δαπάνες για την κλιματική αλλαγή παρατηρείται σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας για την περίοδο 2007-2013 (ΠΠ7), θα πρέπει να ενισχυθούν ειδικά μέτρα για την προσέγγιση του στόχου του 35 % του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος «Ορίζων 2020» για ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με το κλίμα. Ως εκ τούτου, προτείνεται να διατεθούν 80 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε δραστηριότητες και έργα στον τομέα αυτό. Για το Erasmus+ προτείνεται η διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Τα κονδύλι αυτό θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στις βασικές δραστηριότητες κινητικότητας του προγράμματος, ιδίως στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και για τα κέντρα επαγγελματικής αριστείας.
2019/09/18
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Romania, Italy and Austria (A9-0002/2019 - Siegfried Mureşan)

Υπερψήφισα την έκθεση σχετικά με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) για ποσό ύψους 293 551 794 EUR με σκοπό την παροχή βοήθειας προς τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Αυστρία μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε αυτές τις χώρες κατά τη διάρκεια του 2018. Συγκεκριμένα, η βορειοανατολική περιφέρεια της Ρουμανίας επλήγη από επανειλημμένες σφοδρές βροχοπτώσεις και εκτεταμένες πλημμύρες, που προκάλεσαν σημαντικές ζημίες σε υποδομές και νοικοκυριά και απώλειες στη γεωργία. Η πλειονότητα των ιταλικών περιφερειών υπέφεραν από σφοδρές επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, με επακόλουθες πλημμύρες και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων και εκτεταμένες φυσικές ζημιές. Αλλά και ορισμένες αλπικές περιφέρειες της Αυστρίας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα το φθινόπωρο του 2018. Επομένως, οι καταστροφές που αναφέρονται στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Αυστρία πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον κανονισμό για την κινητοποίηση του ΤΑΕΕ. Εξάλλου, η αλληλεγγύη αποτελεί τον κύριο λόγο ίδρυσης του ΤΑΕΕ.
2019/09/18
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund - EGF/2019/000 TA 2019 - Technical assistance at the initiative of the Commission (A9-0001/2019 - Bogdan Rzońca)

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για την παροχή πρόσθετης στήριξης σε εργαζόμενους που υφίστανται τις συνέπειες μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου. Η πρόταση αφορά την κινητοποίηση ποσού 610 000 EUR από το Ταμείο, το οποίο καλύπτει την τεχνική βοήθεια για την Επιτροπή. Στόχος της τεχνικής βοήθειας είναι να χρηματοδοτηθούν η παρακολούθηση και η συλλογή στοιχείων, η παροχή πληροφοριών, η δημιουργία μιας διασύνδεσης βάσης γνώσεων και η παροχή συμβουλών στα κράτη μέλη σχετικά με τη χρησιμοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του ΕΤΠ. Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 του κανονισμού για το ΕΤΠ, το 0,5 % κατ’ ανώτατο όριο του ετήσιου μέγιστου ποσού του ΕΤΠ (δηλ. 175 748 000 EUR σε τιμές του 2019) μπορεί να διατίθεται κάθε χρόνο για τεχνική βοήθεια με πρωτοβουλία της Επιτροπής.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/09/18
Eurojust and Serbia Cooperation Agreement (A9-0009/2019 - Juan Fernando López Aguilar)

Σκοπός της εν λόγω συμφωνίας είναι η προώθηση της συνεργασίας όσον αφορά την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. H συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, αξιωματικούς-συνδέσμους, σημεία επαφής και ανταλλαγή πληροφοριών. H εν λόγω συμφωνία συνεργασίας βασίζεται στο άρθρο 26α παράγραφος 2 της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με τη σύσταση της Eurojust προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση των σοβαρών μορφών εγκλήματος.Η υπό εξέταση συμφωνία συνάδει με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2018 για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη καταπολέμησης του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας και δήλωσε ότι «το οργανωμένο έγκλημα παραμένει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Τουρκία».Συνεπώς, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και είναι προς το συμφέρον της Σερβίας και των κρατών μελών της ΕΕ, δεδομένου ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί διεθνικό πρόβλημα. Μια τέτοια συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη και στο πεδίο της δικαστικής συνεργασίας, δεδομένης της ήδη υφιστάμενης συμφωνίας Europol-Σερβίας και της συμφωνίας συνεργασίας CEPOL-Σερβίας σχετικά με την αστυνομική συνεργασία.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/10
Draft amending budget No 4/2019: reduction of commitment and payment appropriations in line with updated needs of expenditure and update of revenue (own resources) (A9-0012/2019 - John Howarth)

Το εν λόγω σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 4 για το έτος 2019 σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες της ΕΕ σε ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ για φερόμενους τεχνικούς λόγους που συνδέονται με την εφαρμογή των προγραμμάτων σε ευρύ φάσμα γραμμών του προϋπολογισμού και να αυξηθεί κατά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αντιμετωπίσουν την παράταση του προγράμματος Brexit (οι βρετανοί ευρωβουλευτές παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αναμενόμενα σχετικά έξοδα).Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/10
Objection pursuant to Rule 112: Active substances, including flumioxazine (B9-0103/2019)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, έχει γίνει εναρμονισμένη ταξινόμηση της ουσίας flumioxazine ως τοξικής για την αναπαραγωγή κατηγορίας 1Β, πολύ τοξικής για την υδρόβια ζωή και πολύ τοξικής για την υδρόβια ζωή με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατέληξε ήδη το 2014 —και στη συνέχεια το 2017 και το 2018— στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν κρίσιμοι τομείς ανησυχίας, καθώς η flumioxazine ταξινομείται στην κατηγορία 1Β για την αναπαραγωγή, και επίσης ότι η πιθανή ενδοκρινική διαταραχή που προκαλεί η flumioxazine ήταν ένα ζήτημα που δεν μπορούσε να οριστικοποιηθεί. Το 2015 η ουσία flumioxazine καταχωρήθηκε στον κατάλογο υποψηφίων για υποκατάσταση με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/408 της Επιτροπής, επειδή είναι ή πρόκειται να ταξινομηθεί ως τοξική για την αναπαραγωγή κατηγορίας 1Α ή 1Β σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008. Η flumioxazine ενέχει υψηλό κίνδυνο βιοσυγκέντρωσης, είναι ιδιαίτερα τοξική για τα φύκη και τα υδρόβια φυτά και είναι σχετικά τοξική για τους γαιοσκώληκες, τις μέλισσες, τα ψάρια και τα ασπόνδυλα υδρόβια.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/10
Objection pursuant to Rule 112: Active substances, including chlorotoluron (B9-0104/2019)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, έχει γίνει εναρμονισμένη ταξινόμηση της χλωροτολουρόνης ως πολύ τοξικής για την υδρόβια ζωή και πολύ τοξικής για την υδρόβια ζωή με μακροχρόνιες επιπτώσεις, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι καρκινογόνος και ότι προκαλεί βλάβη στα αγέννητα παιδιά. Το 2015 η χλωροτολουρόνη καταχωρήθηκε στον κατάλογο υποψηφίων για υποκατάσταση με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/408 της Επιτροπής, επειδή θεωρείται ότι έχει ιδιότητες ενδοκρινικής διατάραξης, που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιδράσεις στον άνθρωπο, και θεωρείται επίσης επίμονη και τοξική ουσία. Στα 13 χρόνια από την έγκρισή της ως δραστικής ουσίας, η χλωροτολουρόνη έχει αναγνωριστεί ως πιθανός ενδοκρινικός διαταράκτης και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι συνθήκες για την έγκρισή της δεν έχουν αναθεωρηθεί.Επίσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 ορίζει ότι στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνονται μόνον οι ουσίες για τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν σαφή οφέλη για τη φυτική παραγωγή και ότι δεν αναμένεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων ή οποιεσδήποτε απαράδεκτες επιπτώσεις στο περιβάλλον.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/10
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize MZHG0JG (SYN-ØØØJG-2) (B9-0107/2019)

Ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος MZHG0JG έχει γίνει ανθεκτικός στα ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate, καθώς και στα ζιζανιοκτόνα με βάση το glufosinate, και μια ανεξάρτητη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση κινδύνου από την EFSA δεν είναι αποδεκτή στην παρούσα μορφή της. Περαιτέρω, τονίζεται ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες με ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα οδηγούν σε μεγαλύτερη χρήση αυτών των ζιζανιοκτόνων και ότι αναμένεται πως οι καλλιέργειες αραβοσίτου MZHG0JG θα εκτίθενται σε υψηλότερες και επαναλαμβανόμενες δόσεις glyphosate και glufosinate, οι οποίες —ενδεχομένως— θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ποσότητα υπολειμμάτων στη συγκομιδή.Καλείται η Επιτροπή να αποσύρει τα σχέδια εκτελεστικών αποφάσεών της και να αναστείλει κάθε απόφαση εφαρμογής σχετικά με τις αιτήσεις έγκρισης ΓΤΟ, έως ότου η διαδικασία έγκρισης αναθεωρηθεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες της τρέχουσας διαδικασίας και να μην επιτρέπονται γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα χωρίς πλήρη αξιολόγηση των καταλοίπων από ψεκασμό με συμπληρωματικά ζιζανιοκτόνα, τους μεταβολίτες τους και εμπορικές συνθέσεις που εφαρμόζονται στις χώρες καλλιέργειας.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/10
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified soybean A2704-12 (ACS-GMØØ5-3) (B9-0105/2019)

H σόγια Α2704-12 αναπτύχθηκε για να προσδώσει ανοχή στα ζιζανιοκτόνα με βάση το γλυφοσινικό αμμώνιο. Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να μετρούν τα υπολείμματα γλυφοσινικού άλατος στις εισαγωγές σπόρων σόγιας και ότι το glufosinate χαρακτηρίζεται ως τοξικό για την αναπαραγωγή 1B και, ως εκ τούτου, πληροί τα «κριτήρια αποκοπής» του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η σόγια A2704-12 ή τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν για τρόφιμα και ζωοτροφές θα υπερβούν τα ανώτατα όρια καταλοίπων της Ένωσης (ΑΟΚ), που έχουν θεσπιστεί για να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.Καλείται η Επιτροπή να αποσύρει τα σχέδια εκτελεστικών αποφάσεών της και να αναστείλει κάθε απόφαση εφαρμογής σχετικά με τις αιτήσεις έγκρισης ΓΤΟ, έως ότου η διαδικασία έγκρισης αναθεωρηθεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες της τρέχουσας διαδικασίας και να μην επιτρέπονται γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα χωρίς πλήρη εκτίμηση των υπολειμμάτων από ψεκασμό με συμπληρωματικά ζιζανιοκτόνα, τους μεταβολίτες τους και εμπορικές συνθέσεις που εφαρμόζονται στις χώρες καλλιέργειας.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/10
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize MON 89034 × 1507 × MON 88017 × 59122 × DAS-40278-9 and genetically modified maize combining two, three or four of the single events MON 89034, 1507, MON 88017, 59122 and DAS-40278-9 (B9-0106/2019)

Αντιτίθεμαι στο σχέδιο μέτρων, διότι αυτά υπερβαίνουν τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που προβλέπονται στη βασική πράξη και η έγκρισή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαράδεκτους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία.Οι αντικειμενικοί στόχοι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος συσσωρευμένων συμβάντων προέρχεται από τη διασταύρωση πέντε συμβάντων γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου και προσδίδει αντοχή στα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν γλυφοσινικό αμμώνιο, γλυφοσάτη και 2,4-D, ενώ παράγει επίσης έξι εντομοκτόνες πρωτεΐνες.Καλείται η Επιτροπή να αποσύρει τα σχέδια εκτελεστικών αποφάσεών της και να αναστείλει κάθε απόφαση εφαρμογής σχετικά με τις αιτήσεις έγκρισης ΓΤΟ, έως ότου η διαδικασία έγκρισης αναθεωρηθεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες της τρέχουσας διαδικασίας και να μην επιτρέπονται γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα χωρίς πλήρη εκτίμηση των υπολειμμάτων από ψεκασμό με συμπληρωματικά ζιζανιοκτόνα, τους μεταβολίτες τους και εμπορικές συνθέσεις που εφαρμόζονται στις χώρες καλλιέργειας.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/10
General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Στο ψήφισμα αυτό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις υπόλοιπες προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, πέραν των παραδοσιακών προτεραιοτήτων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως η πρωτοβουλία για τη Νεολαία (πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων) ή η μετανάστευση και ανάπτυξη μεταξύ άλλων.Το S&D εξασφάλισε την υψηλότερη θέση του ΕΚ σε ετήσιο προϋπολογισμό, με επιπρόσθετα 3 δισεκατομμύρια EUR για τη Νεολαία και το Κλίμα, προκειμένου να καταστήσει σαφές στα κράτη μέλη την ευθύνη τους για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/23
Discharge 2017: European Asylum Support Office (EASO) (A9-0011/2019 - Petri Sarvamaa)

Τον Μάρτιο του 2019, το Κοινοβούλιο ανέβαλε τη χορήγηση απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).Η έρευνα της OLAF στην EASO και οι έλεγχοι του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκάλυψαν για το 2017 σοβαρές παρατυπίες που συνίστανται σε διοικητικό παράπτωμα, παρενόχληση, ευνοιοκρατία, παρατυπίες στις διαδικασίες πρόσληψης, παραβιάσεις κανόνων σύναψης συμβάσεων και δημοσιονομικού κανονισμού και παραβιάσεις στους κανόνες προστασίας δεδομένων.Αυτές οι σοβαρές ατασθαλίες από τη διοίκηση του EASO και τα ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για σημαντικές βελτιώσεις από την EASO το 2018 ήταν ο λόγος για τον οποίο το S&D υποστήριξε την αναβολή της χορήγησης απαλλαγής στην EASO τον Μάρτιο του 2019.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/23
Discharge 2017: EU general budget - European Council and Council (A9-0010/2019 - Isabel García Muñoz)

Από το 2009, το Κοινοβούλιο δεν χορηγεί απαλλαγή στο Συμβούλιο. Αυτό το έτος, για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο δεν παρείχε στο Κοινοβούλιο τις απαιτούμενες πληροφορίες για να θεωρηθεί ότι πρέπει να του χορηγηθεί απαλλαγή και δεν έκρινε αναγκαίο να απαντήσει ευνοϊκά στην πρόσκληση της Επιτροπής CONT για την ετήσια ακρόαση απαλλαγής για τα "άλλα όργανα".Τον Μάρτιο του 2019, το Κοινοβούλιο καταψήφισε τη χορήγηση απαλλαγής στο Συμβούλιο, το οποίο αναβάλλει αυτόματα την απόφαση χορήγησης απαλλαγής. Υπό το φως της μη σημαντικής βελτίωσης από τον Μάρτιο, το Κοινοβούλιο θα διατηρήσει τη θέση του για να ψηφίσει κατά της απαλλαγής.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/23
Financial assistance to Member States to cover serious financial burden inflicted on them following a UK's withdrawal from the EU without an agreement (A9-0020/2019 - Younous Omarjee)

Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου 2019, μολονότι οι ακριβείς όροι της εν λόγω απόσυρσης δεν είναι ακόμη σαφείς.Ελλείψει συμφωνίας αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον ή δεν συνδέεται με την ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση. Συνεπώς, το Brexit θα οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στα τμήματα των υπολοίπων κρατών μελών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.Ως εκ τούτου, η Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Πρώτον, η πρόταση θα προσθέσει το Brexit στις περιστάσεις που δικαιολογούν την εκταμίευση από το Ταμείο (το Ταμείο καλύπτει επί του παρόντος μόνο τις φυσικές καταστροφές).Δεύτερον, η πρόταση αποσκοπεί στην αύξηση των προκαταβολών από το Ταμείο από 10% σε 25%. Η αλλαγή αυτή είναι ανεξάρτητη από το Brexit και η Επιτροπή την προτείνει, δεδομένου ότι θεωρεί ότι οι τρέχουσες προκαταβολές είναι πολύ χαμηλές, καθυστερώντας τις επιτόπιες προσπάθειες μετά από φυσικές καταστροφές.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/24
Effects of the bankruptcy of Thomas Cook Group (RC-B9-0118/2019, B9-0118/2019, B9-0119/2019, B9-0120/2019, B9-0121/2019, B9-0122/2019, B9-0124/2019)

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, ο όμιλος Thomas Cook κήρυξε αφερεγγυότητα. Δεδομένου ότι η εταιρεία Thomas Cook ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, η αφερεγγυότητά της έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, στην απασχόληση και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.Όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει μόνο ένα καθεστώς προστασίας για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με ταξίδια με πακέτο. Αυτό είναι προβληματικό, δεδομένου ότι οι καταναλωτές αγοράζουν ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες, όπως μια μονή πτήση, και η διάκριση μεταξύ των δύο τύπων ταξιδιών δεν φαίνεται να δικαιολογείται. Συνεπώς, η ήδη υφιστάμενη υποχρεωτική εγγύηση σε περίπτωση αφερεγγυότητας μιας αεροπορικής εταιρείας θα πρέπει να επεκταθεί στους ταξιδιώτες που είναι μόνο «με μονή πτήση», έτσι ώστε όλοι οι καταναλωτές να προστατεύονται εξίσου. Αυτό περιλαμβάνει την επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί και την κάλυψη των δαπανών επαναπατρισμού.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/24
State of play of the disclosure of income tax information by certain undertakings and branches - public country-by-country reporting (B9-0117/2019)

Τα τελευταία χρόνια, η πρόκληση που δημιουργείται από την αποφυγή του φόρου εισοδήματος των εταιρειών έχει ενταθεί σημαντικά και έχει καταστεί κεντρικό θέμα ανησυχίας εντός της Ένωσης και παγκοσμίως.Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος του φόρου εισοδήματος των εταιρειών και να ενισχυθεί η εταιρική ευθύνη με την επιβολή απαιτήσεων γνωστοποίησης σε ορισμένες εταιρείες. Οι πολίτες, η κοινωνία των πολιτών και όλοι οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν οι πολυεθνικές καταβάλλουν ίσο μερίδιο φόρου και πού μεταφέρουν τα κέρδη που πραγματοποιούν στην ενιαία μας αγορά. Αυτό πρέπει να συμβαίνει είτε είναι εγκατεστημένες εντός της ΕΕ είτε όχι. Η διαφάνεια είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι θέμα δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων εταιρειών και ΜΜΕ και ζήτημα δικαιοσύνης για όλους τους φορολογούμενους.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/10/24
Distance sales of goods and certain domestic supplies of goods (A9-0019/2019 - Ondřej Kovařík)

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018, η Επιτροπή ενέκρινε αυτήν την πρόταση, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της σχετικά με ένα σχέδιο δράσης για έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ στην ΕΕ.Στόχος της πρότασης, η οποία αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για τον ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι η θέσπιση λεπτομερών κανόνων απαραίτητων για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των νέων κανόνων σχετικά με τον ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο μετά τις τροποποιήσεις που εισήγαγε η οδηγία 2017/2455 («η οδηγία ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο»), η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιανουαρίου 2021.Η πρόταση αποσαφηνίζει τις περιστάσεις όπου ηλεκτρονικές διεπαφές, όπως είναι ένας χώρος αγορών, μια πλατφόρμα ή μία πύλη, εκτιμάται ότι διευκολύνουν τις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ χρηστών και προσδιορίζει το είδος των πληροφοριών που πρέπει να διατηρούνται όσον αφορά τις πωλήσεις που γίνονται μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής. Διευκρινίζει επίσης υπό ποίους όρους οι χώροι αγορών δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ για παραδόσεις αγαθών που υπερβαίνουν τον ΦΠΑ που δηλώνεται και καταβάλλεται για τις παραδόσεις αυτές. Το Συμβούλιο ECOFIN κατέληξε σε γενική προσέγγιση επί της πρότασης στις 12 Μαρτίου 2019.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/14
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund - EGF/2019/001 BE/Carrefour - Belgium (A9-0021/2019 - José Manuel Fernandes)

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για την παροχή πρόσθετης στήριξης στους εργαζομένους που υφίστανται τις συνέπειες των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου.Στις 4 Οκτωβρίου 2019, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση απόφασης σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΤΠ υπέρ του Βελγίου, για να στηριχθεί η επανένταξη στην αγορά εργασίας των εργαζομένων που απολύθηκαν από επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείτο στον οικονομικό τομέα που ταξινομείται. Αφορά 1 019 εργαζομένους που απολύθηκαν και αναφέρεται στην κινητοποίηση συνολικού ποσού ύψους 1 632 028 EUR από το ΕΤΠ υπέρ του Βελγίου.Το Βέλγιο υποστηρίζει ότι οι απολύσεις συνδέονται με τις μεγάλες αλλαγές στη μορφή του λιανικού εμπορίου λόγω της παγκοσμιοποίησης και ιδίως την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων, οι οποίες οδηγούν σε απολύσεις. Οι μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών και η ψηφιοποίηση έχουν επίσης αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο.Οι πέντε τύποι δράσεων που πρόκειται να αναληφθούν για τους εργαζομένους που απολύθηκαν και τους ΕΕΑΚ για τις οποίες ζητείται συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ συνίστανται σε:α. Υποστήριξη/καθοδήγηση/ένταξη·β. Κατάρτιση, επανακατάρτιση και επαγγελματική κατάρτιση·γ. Στήριξη για τη σύσταση επιχείρησης·δ. Συνεισφορά για τη σύσταση επιχείρησης·ε. Επιδόματα.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/14
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified cotton LLCotton25 (ACS-GHØØ1-3) (B9-0170/2019)

Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι το LLCotton25 έχει γίνει ανεκτικό σε ζιζανιοκτόνα με βάση το γλυφοσινικό οξύ, και αυτό παρόλο που η ανθρώπινη κατανάλωση βαμβακοσπορέλαιου μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένη στην Ευρώπη, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σαλτσών, μαγιονέζα, είδη αρτοποιίας, επάλειψη σοκολάτας και πατατάκια. Το βαμβάκι τροφοδοτείται επίσης και στα ζώα, κυρίως με τη μορφή κέικ / γεύματος βαμβακόσπορου ή ως βαμβακέλλων πλήρους λίπους.Επίσης, αναφέρεται ότι ενώ το LLCotton25 εγκρίθηκε αρχικά για εισαγωγή το 2008, η έγκριση του glufosinate για χρήση στην Ένωση έληξε στις 31 Ιουλίου 2018 και ότι το glufosinate έχει ταξινομηθεί ως τοξικό για την αναπαραγωγή 1B και, συνεπώς, ανταποκρίνεται ‘στα περιορίσιμα κριτήρια’ που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009.Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί την Επιτροπή να αποσύρει το σχέδιο εκτελεστικών αποφάσεων για να μην επιτρέψει την εισαγωγή οιασδήποτε γενετικώς τροποποιημένης μονάδας για χρήση σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, η οποία έχει γίνει ανεκτική σε μια δραστική ουσία ζιζανιοκτόνου η οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στην Ένωση, και να μην εγκρίνουν οποιαδήποτε υποσύνολα στοιβαγμένων γεγονότων, εκτός εάν έχουν αξιολογηθεί διεξοδικά από την ΕΑΑΤ με βάση τα πλήρη στοιχεία που υπέβαλε ο αιτών.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/14
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified soybean MON 89788 (MON-89788-1) (B9-0169/2019)

Το σχέδιο ψηφίσματος υπενθυμίζει ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες με αντοχή στα ζιζανιοκτόνα οδηγούν σε μεγαλύτερη χρήση αυτών των ζιζανιοκτόνων, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της εμφάνισης ζιζανίων ανθεκτικών σε ζιζανιοκτόνα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένεται ότι οι καλλιέργειες της σόγιας MON 89788 θα εκτεθεί τόσο σε υψηλότερες όσο και σε επαναλαμβανόμενες δόσεις γλυφοσάτης, οι οποίες πιθανώς θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ποσότητα υπολειμμάτων στη συγκομιδή.Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί την Επιτροπή να αποσύρει το σχέδιο εκτελεστικών αποφάσεων για να μην επιτρέψει την εισαγωγή οιασδήποτε γενετικώς τροποποιημένης μονάδας για χρήση σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, η οποία έχει γίνει ανεκτική σε μια δραστική ουσία ζιζανιοκτόνου η οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στην Ένωση, και να μην εγκρίνουν οποιαδήποτε υποσύνολα στοιβαγμένων γεγονότων, εκτός εάν έχουν αξιολογηθεί διεξοδικά από την ΕΑΑΤ με βάση τα πλήρη στοιχεία που υπέβαλε ο αιτών.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/14
EU-Ukraine Agreement amending the trade preferences for poultry meat and poultry meat preparations provided for by the EU-Ukraine Association Agreement (A9-0024/2019 - Enikő Győri)

Στο πλαίσιο μιας εκτενούς και ολοκληρωμένης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA), η οποία αποτελεί μέρος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, που υπογράφηκε το 2014, οι περισσότερες δασμολογικές κλάσεις απελευθερώνονται ή υπόκεινται σε ειδικές δασμολογικές ποσοστώσεις. Το κρέας πουλερικών και τα προϊόντα με βάση το κρέας πουλερικών θεωρούνται ευαίσθητα στοιχεία. Ως εκ τούτου, υπόκεινται σε δασμολογική ποσόστωση (TRQ) μηδενικού δασμού στο πλαίσιο της DCFTA.Η παρούσα τροποποιημένη συμφωνία αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των παραγωγών της ΕΕ και θα αποτελεί προστασία από τυχόν απεριόριστη εισαγωγή του κρέατος πουλερικών. Όλα τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα διατροφής πρέπει να συμμορφώνονται με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των τροφίμων. Τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία ισχύουν για όλα τα προϊόντα που πωλούνται και καταναλώνονται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν παράγονται εγχωρίως ή εισάγονταιΓια όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/26
Amending VAT and excise duty rules as regards defence effort within the Union framework (A9-0034/2019 - Paul Tang)

Η οδηγία ΦΠΑ δεν προβλέπει καμία γενική απαλλαγή όσον αφορά την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών για σκοπούς ασφάλειας και άμυνας. Η οδηγία προβλέπει, ωστόσο, απαλλαγή για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους που συμμετέχει στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού, οι οποίες υπηρετούν έναν κοινό αμυντικό σκοπό εκτός του κράτους τους.Η οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προβλέπει παρόμοια απαλλαγή από ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τη διακίνηση των υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις κάθε μέλους του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO).Στόχος της εν λόγω πρότασης είναι να εναρμονίσει τη μεταχείριση από πλευράς ΦΠΑ των αμυντικών προσπαθειών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO στον βαθμό που είναι εφικτό. Ομοίως, τα καθεστώτα απαλλαγών από ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως προβλέπεται στην οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τον ίδιο τρόπο.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/26
Children rights in occasion of the 30th anniversary of the Convention of the Rights of the Child (B9-0178/2019, B9-0179/2019, B9-0180/2019)

Θεωρώ ότι τα δικαιώματα του παιδιού θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ και ότι η 30ή επέτειος της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της σε επίπεδο χάραξης πολιτικής και πράξης, καθώς και για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, ιδίως δε των πιο ευάλωτων παιδιών, χωρίς εξαιρέσεις.Επίσης, κάθε μορφή βίας κατά παιδιών πρέπει να καταδικάζεται, να υπάρχει επένδυση σε δημόσιες υπηρεσίες για τα παιδιά, καθώς επίσης πρέπει κάθε παιδί να έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση.Τέλος, τα κράτη μέλη πρέπει να υλοποιήσουν πλήρως τη δέσμη του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες μέσα στην ΕΕ για όλα τα παιδιά-μετανάστες, και ειδικότερα για τα ασυνόδευτα παιδιά, και να προστατευτούν τα ευάλωτα παιδιά.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/26
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Greece (A9-0040/2019 - Eva Kaili)

Η Επιτροπή προτείνει την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής σχετικά με δυσμενή καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το 2019 στην Ελλάδα.Τον Φεβρουάριο του 2019 η δυτική Κρήτη επλήγη σοβαρά από κυκλώνα και ισχυρότατες βροχοπτώσεις. Οι παρεπόμενες πλημμύρες και κατολισθήσεις οδήγησαν στον τραγικό θάνατο ανθρώπων, τον αποκλεισμό χωριών στις περιοχές Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς και στην πρόκληση σημαντικών ζημιών στις υποδομές, ιδίως στο οδικό δίκτυο, και στην καταστροφή οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως στη γεωργική παραγωγή. Υπήρξαν επίσης σημαντικές ζημίες σε αναχώματα, συστήματα αποστράγγισης, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και σε ιδιωτικές κατοικίες, που ανήκουν κυρίως σε οικονομικώς μειονεκτούντα νοικοκυριά.Η πληγείσα περιφέρεια εντάσσεται στην κατηγορία των «περιφερειών μετάβασης» στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020. Οι συνολικές δαπάνες των επιλέξιμων ουσιωδών ενεργειών έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού, εκτιμήθηκαν από την Ελλάδα σε 173,9 εκατομμύρια EUR, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τις δαπάνες αποκατάστασης των μεταφορικών υποδομών και τις επιχειρήσεις καθαρισμού. Με βάση το ποσοστό του 2,5% επί του συνόλου άμεσων ζημιών για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην «περιφερειακή καταστροφή», η Επιτροπή υπολόγισε επομένως τη συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο σε 4 552 517 EUR.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/27
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide for the payment of advances in the general budget of the Union for 2020 (A9-0036/2019 - Monika Hohlmeier)

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) συστάθηκε με σκοπό να επιτρέπει στην Ένωση να αντιδρά σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης που προκαλούνται από μείζονες φυσικές καταστροφές και να εκφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές στην Ευρώπη. Το Ταμείο μπορεί να παρέχει χρηματοδοτική ενίσχυση στα κράτη μέλη και σε χώρες που συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις προσχώρησης, σε περίπτωση «μείζονος φυσικής καταστροφής», δηλαδή εάν η συνολική άμεση ζημία που προκλήθηκε από την καταστροφή υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια EUR σε τιμές 2011 ή το 0,6 % του ΑΕΕ της χώρας, ανάλογα με το ποιο ποσό από τα δύο είναι χαμηλότερο. Μπορεί επίσης να κινητοποιείται στην περίπτωση περιφερειακής καταστροφής.Ο κανονισμός για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 (άρθρο 10) επιτρέπει την κινητοποίηση του Ταμείου έως το μέγιστο ετήσιο ποσό των 500 εκατομμυρίων EUR. Η παρούσα πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου δεν συνδέεται με συγκεκριμένη καταστροφή. Αντιθέτως, αποσκοπεί στο να εγγραφεί στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2020 το ποσό των 50 εκατομμυρίων EUR, σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών, για την πληρωμή προκαταβολών κατά τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό σε περίπτωση καταστροφής το προσεχές έτος.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/11/27
EU/USA Agreement on the allocation of a share in the tariff rate quota for imports of high-quality beef (recommendation) (A9-0038/2019 - Bernd Lange)

Από το 1989, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια εμπορική διαφορά σχετικά με την απόφαση της Ένωσης να απαγορεύσει το κρέας με ορμόνες. Τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ αφορούσαν την επιβολή ανταποδοτικών δασμών ύψους 100% κατ’ αξίαν σε επιλεγμένα τρόφιμα. Μέχρι σήμερα, η Ένωση συνεχίζει να απαγορεύει τις εισαγωγές κρέατος με ορμόνες και περιορίζει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών κρέατος στην Ένωση σε συγκεκριμένες εισαγωγές βοείου κρέατος που έχει πιστοποιηθεί ως παραγόμενο χωρίς τη χρήση ορμονών.Τον Μάιο του 2009, μετά από σειρά διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ και η Ένωση υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ), το οποίο σταδιακά επέφερε ορισμένες αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο του εν λόγω MΣ, η Ένωση χορήγησε νέα πρόσβαση στην αγορά για τις εξαγωγές βοείου κρέατος των ΗΠΑ χωρίς τη χρήση αυξητικών παραγόντων και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τους ανταποδοτικούς δασμούς για ορισμένα προϊόντα της Ένωσης.Δεν θα υπάρξει αύξηση του συνολικού όγκου του βοείου κρέατος που εισέρχεται στην Ένωση. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα προστατεύει τα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων μερών της Ένωσης από την απειλή αύξησης των δασμών σε ορισμένα προϊόντα της Ένωσης.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω σύσταση.
2019/11/28
Macro-financial assistance to Jordan (A9-0045/2019 - Luisa Regimenti)

Κατά τα τελευταία έτη, η Ιορδανία έχει πληγεί σημαντικά από την περιφερειακή αναταραχή, κυρίως στις γειτονικές χώρες Ιράκ και Συρία. Η εν λόγω περιφερειακή αναταραχή είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εσωτερική σταθερότητα της χώρας.Η συριακή σύγκρουση επηρεάζει την Ιορδανία όχι μόνο διότι έχει διαταράξει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Συρία και διαμέσου αυτής, αλλά και διότι προκάλεσε την εισροή περίπου 1,3 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, η δε Ιορδανία έχει δεχθεί περισσότερους από κάθε άλλη αραβική χώρα. Η μεγάλη αυτή εισροή Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία έχει εντείνει την πίεση που ασκείται στα δημόσια οικονομικά, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις υποδομές της χώρας, ενώ επιδρά στη διατήρηση ιδιαίτερα υψηλής δημογραφικής αύξησης.Ειδικότερα, η Ιορδανία τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του συμφώνου ΕΕ-Ιορδανίας σχετικά με την πρόσβαση των Σύρων προσφύγων σε οικονομικά προσιτή δημόσια υγειονομική περίθαλψη και στην αγορά εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, παρά τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.H Ιορδανία έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα που αξίζει να συνεχίσει να δέχεται χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ και έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων EUR από την ΕΕ.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/12/17
Protocol to EU-Switzerland Agreement concerning the criteria and mechanisms for establishing the State responsible for examining a request for asylum lodged in a Member State or in Switzerland regarding the access to Eurodac for law enforcement purposes (A9-0025/2019 - Jadwiga Wiśniewska)

Ο «αναδιατυπωμένος» κανονισμός Eurodac (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 603/2013) επέτρεψε τη χορήγηση πρόσβασης στο Eurodac σε αρχές επιβολής του νόμου με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων και άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων. Σκοπός είναι να επιτρέπεται στις αρχές επιβολής του νόμου να ζητούν την αντιπαραβολή δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων με δεδομένα που φυλάσσονται στην κεντρική βάση δεδομένων Eurodac προκειμένου να εξακριβώσουν την ακριβή ταυτότητα ή να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση ή διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων.Από την άλλη πλευρά, η επέκταση θα επιτρέψει στις αρχές επιβολής του νόμου όλων των άλλων συμμετεχόντων κρατών, είτε άλλων κρατών μελών της ΕΕ είτε συνδεδεμένων χωρών, να ζητούν αντιπαραβολή δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων με τα δεδομένα που καταγράφονται από την Ελβετία και καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων Eurodac, για τους ίδιους σκοπούς.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/12/17
Requirements for payment service providers (A9-0048/2019 - Lídia Pereira)

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και βοηθά τους καταναλωτές να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες από το διαδίκτυο. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών, προϊόντων και εμπορικών επωνυμιών. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να πληρώνουν για τις αγορές τους μέσω του διαδικτύου με ασφάλεια. Οι προμηθευτές έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα προκειμένου να επωφεληθούν από το ηλεκτρονικό εμπόριο και να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές όλου του κόσμου χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική τους παρουσία στη λιανική αγορά. Ωστόσο, την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύονται και ανέντιμες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να αποκομίσουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της αθέτησης των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον ΦΠΑ.Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Τα τελευταία χρόνια, πάνω από το 90% των διαδικτυακών αγορών των Ευρωπαίων πελατών διεκπεραιώνεται με μεταφορές πιστώσεων, άμεσες χρεώσεις και πληρωμές με κάρτα, δηλαδή μέσω ενός μεσάζοντα που συμμετέχει στη συναλλαγή (ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών), και η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/12/17
Measures to strengthen administrative cooperation in order to combat VAT fraud (A9-0047/2019 - Lídia Pereira)

Η παρούσα πρόταση αφορά την υποχρεωτική διαβίβαση και ανταλλαγή πληροφοριών για πληρωμές σχετικές με τον ΦΠΑ μεταξύ των αρμόδιων για τον ΦΠΑ αρχών. Η πρόταση συνοδεύεται από την πρόταση θέσπισης ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (COM 2018/812). Με την πρόταση καθορίζονται κανόνες ώστε τα κράτη μέλη να συλλέγουν κατά τρόπο εναρμονισμένο τα αρχεία που διατίθενται ηλεκτρονικά από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Επιπλέον, δημιουργείται ένα νέο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα αποθήκευσης των πληροφοριών για τις πληρωμές και περαιτέρω επεξεργασίας των εν λόγω πληροφοριών από αρμόδιους για την καταπολέμηση της απάτης υπαλλήλους των κρατών μελών στο πλαίσιο του Eurofisc.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/12/17
Association of the overseas countries and territories with the European Union ('Overseas Association Decision') (A9-0033/2019 - Tomas Tobé)

Η απόφαση για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ των υπερπόντιων χωρών και εδαφών (ΥΧΕ), των κρατών μελών με τα οποία είναι συνδεδεμένα, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στόχος της πρότασης είναι η τροποποίηση του παραρτήματος VI της απόφασης για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ. Το παράρτημα αυτό ορίζει την έννοια των «καταγόμενων προϊόντων» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΥΧΕ. Περιλαμβάνει διατάξεις για την εφαρμογή συστήματος πιστοποίησης καταγωγής από 1ης Ιανουαρίου 2017, το σύστημα καταχωρισμένων εξαγωγέων (ΣΕΕ), από το οποίο όμως οι ΥΧΕ τυγχάνουν απαλλαγής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.Κατά συνέπεια, οι διατάξεις του παραρτήματος VI της απόφασης για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ σχετικά με τις «διαδικασίες για το σύστημα των εγγεγραμμένων εξαγωγέων» διαφέρουν από εκείνες των κανόνων καταγωγής του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93.Ως εκ τούτου, το παράρτημα VI της απόφασης για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να εξασφαλίζεται η συμβατότητα με τις διατάξεις για το σύστημα REX που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2447, καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή του από τις ΥΧΕ από 1ης Ιανουαρίου 2020.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/12/17
EU-Gambia Sustainable Fisheries Partnership Agreement and the Implementation Protocol thereto (A9-0026/2019 - Carmen Avram)

H Δημοκρατία της Γκάμπιας είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Αφρικής, η δυτική πλευρά της οποίας βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ωστόσο, το αλιευτικό δυναμικό της είναι αρκετά μεγάλο. Η υφαλοκρηπίδα της και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της εξασφαλίζουν αφθονία και ποικιλία ειδών ιχθύων στη χώρα. Παρόλο που ο πόρος αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Γκάμπιας, ο αλιευτικός της τομέας συμβάλλει ελάχιστα στην οικονομία. Αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στα αίτια αυτού του παράδοξου για να διαπιστωθεί ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαρθρωτικής στήριξης, την έλλειψη επικαιροποιημένης επιστημονικής έρευνας και την παράνομη, λαθραία, και άναρχη αλιεία. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων δεν συνάδει με τις αρχές της αναθεωρημένης κοινής αλιευτικής πολιτικής, και συμβάλλει στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων του αλιευτικού τομέα της Γκάμπιας. Επομένως, είναι επείγουσα η ανάγκη να συναφθεί η συμφωνία σύμπραξης βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Γκάμπιας, η οποία θα συμβάλει στο να αποκτήσει η χώρα, σταδιακά, τον έλεγχο των αλιευτικών της πόρων και να εισέλθει σε βιώσιμη πορεία στο μέλλον.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2019/12/18
Protocol to the Agreement between the EU, Iceland and Norway concerning the criteria and mechanisms for establishing the State responsible for examining a request for asylum lodged in a Member State or in Iceland or Norway regarding the access to Eurodac for law enforcement purposes (A9-0053/2019 - Jadwiga Wiśniewska)

Ο «αναδιατυπωμένος» κανονισμός Eurodac επέτρεψε τη χορήγηση πρόσβασης στο Eurodac σε αρχές επιβολής του νόμου με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων και άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων. Σκοπός είναι να επιτρέπεται στις αρχές επιβολής του νόμου να ζητούν την αντιπαραβολή δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων με δεδομένα που φυλάσσονται στην κεντρική βάση δεδομένων Eurodac προκειμένου να εξακριβώσουν την ακριβή ταυτότητα ή να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση ή διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων.Από την άλλη πλευρά, η επέκταση θα επιτρέψει στις αρχές επιβολής του νόμου όλων των άλλων συμμετεχόντων κρατών, είτε άλλων κρατών μελών της ΕΕ είτε συνδεδεμένων χωρών, να ζητούν αντιπαραβολή δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων με τα δεδομένα που καταγράφονται από την Ισλανδία και τη Νορβηγία και καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων Eurodac, για τους ίδιους σκοπούς.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/01/15
EU-China Agreement on certain aspects of air services (A9-0041/2019 - Tomasz Piotr Poręba)

Στις 5 Ιουνίου 2003, μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποθέσεις που είναι γνωστές με την ονομασία «Ανοικτοί ουρανοί», το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες με σκοπό την αντικατάσταση ορισμένων διατάξεων σε υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών από μια συμφωνία σε επίπεδο Ένωσης.Στόχος των εν λόγω συμφωνιών είναι να παρασχεθεί σε όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ ισότιμη πρόσβαση στα δρομολόγια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, και έτσι να εναρμονιστούν με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών.Η συμφωνία θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει διατάξεις των διμερών συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών μόνο στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της εναρμόνισης με το ενωσιακό δίκαιο. Οι διατάξεις της αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν τις υφιστάμενες διατάξεις 27 διμερών συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών μεταξύ κρατών μελών και της Κίνας.Η συμφωνία θα εξυπηρετεί έναν θεμελιώδη στόχο της εξωτερικής πολιτικής αερομεταφορών της Ένωσης, καθώς εναρμονίζει υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με το δίκαιο της Ένωσης.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/01/15
Common system of value added tax as regards the special scheme for small enterprises (A9-0055/2019 - Inese Vaidere)

Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία επί γενικής προσέγγισης κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN στις 8 Νοεμβρίου 2019 για την περαιτέρω απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ που ισχύουν για τις μικρές επιχειρήσεις (ΜΜΕ).Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει εκ νέου τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη γενική του προσέγγιση, δεδομένου ότι το κείμενο πράγματι διαφέρει ουσιωδώς από την αρχική πρόταση της Επιτροπής της 18ης Ιανουαρίου 2018.Τόσο η αρχική πρόταση της Επιτροπής όσο και η γενική προσέγγιση του Συμβουλίου αποσκοπούν στη θέσπιση νέων κανόνων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ, και για τη δημιουργία ενός φορολογικού περιβάλλοντος που θα βοηθά τις ΜΜΕ να αναπτυχθούν και να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές με αποδοτικότερο τρόπο.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/01/15
The European Green Deal (RC-B9-0040/2020, B9-0040/2020, B9-0041/2020, B9-0042/2020, B9-0043/2020, B9-0044/2020, B9-0045/2020, B9-0046/2020)

H πρόταση ψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποσκοπεί στην αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα για το 2030 και το 2050, με την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050 και την αύξηση του στόχου της ΕΕ για μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 σε 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.Επίσης, επισημαίνει τον κεντρικό ρόλο παροχής καθαρής, οικονομικά προσιτής και ασφαλούς ενέργειας, καθώς και την κινητοποίηση της βιομηχανίας για πιο καθαρή και κυκλική οικονομία.Επιπρόσθετα, προβλέπεται σχεδιασμός για την παραγωγή μιας πιο βιώσιμης πολιτικής στον τομέα των τροφίμων με τον σχεδιασμό ενός δίκαιου, υγιεινού και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος τροφίμων, καθώς προσδοκεί σε μηδενική ρύπανση, για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες.Tέλος, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την πολιτική προβολή της ως παγκόσμιος ηγετικός παράγων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την κινητοποίηση της έρευνας και την προώθηση της καινοτομίας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω πρόταση ψηφίσματος.
2020/01/15
Annual report 2018 on the human rights and democracy in the world and the European Union's policy on the matter (A9-0051/2019 - Isabel Wiseler-Lima)

H ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου παγκοσμίως το 2018, οι οποίες αντανακλούν την άνοδο του αυταρχισμού ως πολιτικού σχεδίου, που περιλαμβάνει περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή εις βάρος των αντιφρονούντων, πολιτικοποιημένη δικαιοσύνη και προκαθορισμένα εκλογικά αποτελέσματα, συρρίκνωση χώρου για την κοινωνία των πολιτών, και περιορισμούς στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και στην ελευθερία της έκφρασης.H ετήσια έκθεση υπενθυμίζει επίσης τη δέσμευση της ΕΕ ότι θα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο επίκεντρο των σχέσεών της με τις τρίτες χώρες· τονίζει, ως εκ τούτου, ότι ο στόχος της προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ανά τον κόσμο πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ που έχουν εξωτερική διάσταση· καλεί την ΕΕ να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις και να μεριμνήσει ώστε οι ενέργειές της να μην ενισχύουν ακούσια τα αυταρχικά καθεστώτα. Tέλος, καλούνται η ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λύσεις για την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/01/15
European Parliament's position on the Conference on the Future of Europe (B9-0036/2020, B9-0037/2020, B9-0038/2020)

Στόχος και αντικείμενο της Διάσκεψης είναι να δοθεί στους πολίτες της ΕΕ μια νέα ευκαιρία για τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, με σκοπό να παρασχεθούν στους Ευρωπαίους και στις Ευρωπαίες περισσότερες δυνατότητες να επηρεάζουν τη δράση της Ένωσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί γι’ αυτούς.Η διάσκεψη θα δώσει τη δυνατότητα να διεξαχθεί μια ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανής και δομημένη συζήτηση με πολίτες από διαφορετικά περιβάλλοντα και από όλα τα κοινωνικά στρώματα.Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται τη διάσκεψη ως φόρουμ στο οποίο εφαρμόζεται προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή, όπου έχουν πρόσβαση πολίτες πέρα από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, από κάθε γωνιά της Ένωσης. Καλούνται να συμμετάσχουν και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα εθνικά κοινοβούλια, οι κοινωνικοί εταίροι, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές και η κοινωνία των πολιτών.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω πρόταση ψηφίσματος.
2020/01/15
Ongoing hearings under article 7(1) of the TEU regarding Poland and Hungary (B9-0032/2020)

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, το Συμβούλιο μπορεί να απευθύνει συστάσεις στα εν λόγω κράτη μέλη. Είναι στην αρμοδιότητά του να συστήσει στην Ουγγαρία και την Πολωνία να αναλάβουν νομοθετικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία· να θέσουν σε εφαρμογή νέες μεταρρυθμίσεις έως ότου αξιολογηθούν δεόντως, τόσο μέσω ευρείας δημόσιας διαβούλευσης όσο μέσω διαλόγου εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς· να σταματήσουν την παρενόχληση δικαστών, δημοσιογράφων και καθηγητών.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω πρόταση ψηφίσματος.
2020/01/16
COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020) (B9-0035/2020)

Η Σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα είναι μια πολυμερής συνθήκη που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου 1993. Η Σύμβαση έχει τρεις κύριους στόχους:- τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλομορφίας (ή της βιοποικιλότητας)- τη βιώσιμη χρήση των συστατικών- και τη δίκαιη κατανομή των οφελών που προκύπτουν από τους γενετικούς πόρους.Στόχος της COP15 θα είναι η ανασκόπηση της επίτευξης και της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου για τη βιοποικιλότητα 2011-2020 της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα. Επιπλέον, η COP15 αναμένεται να επικαιροποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της Σύμβασης και να υιοθετήσει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020.Στην πρόταση ψηφίσματος τονίζεται η σημασία της προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, και καλούνται η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να δεσμευθούν για άμεσες, ουσιαστικές και συμπληρωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω πρόταση ψηφίσματος.
2020/01/16
Activities of the European Ombudsman in 2018 (A9-0032/2019 - Peter Jahr)

Σύμφωνα με το άρθρο 228 της ΣΛΕΕ, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο οποίος εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι αρμόδιος να δέχεται τις καταγγελίες όλων των πολιτών της Ένωσης ή των φυσικών ή νομικών προσώπων που κατοικούν ή έχουν την καταστατική τους έδρα σε κράτος μέλος, σχετικά με περιπτώσεις κακοδιοίκησης στο πλαίσιο της δράσης των θεσμικών ή λοιπών οργάνων ή οργανισμών της Ένωσης, με εξαίρεση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων.Ως κακοδιοίκηση νοείται η ανεπάρκεια ή η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης. Τούτο συμβαίνει όταν ένα θεσμικό όργανο δεν ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο, δεν τηρεί τις αρχές της χρηστής διοίκησης ή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.Το 2018, 17.996 πολίτες προσέφυγαν στις υπηρεσίες του Διαμεσολαβητή, εξ αυτών δε 14.596 έλαβαν συμβουλές μέσω του διαδραστικού οδηγού που περιέχεται στον ιστότοπο της Διαμεσολαβήτριας, από τα υπόλοιπα αιτήματα οι υπηρεσίες του Διαμεσολαβητή έδωσαν απάντηση σε 1.220, ενώ 2180 εξετάστηκαν από τη Διαμεσολαβήτρια ως καταγγελίες.Τα τρία βασικά θέματα προβληματισμού της Διαμεσολαβήτριας στις έρευνες που περατώθηκαν το 2018 αφορούσαν: τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες και έγγραφα.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/01/16
Allocation of slots at Community airports: common rules

H πανδημία του ιού COVID-19 επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στους αερομεταφορείς, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εναέριας κυκλοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκοί αερολιμένες προβλέπουν απώλεια 67 εκατομμυρίων επιβατών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το φαινόμενο αυτό θίγει σημαντικά τις αερομεταφορές σε ολόκληρη την Ένωση. Υπό αυτές τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες, ψηφίσαμε υπέρ της προσωρινής αναστολής της εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρίες να χρησιμοποιούν τις περισσότερες «χρονοθυρίδες» (slots) απογείωσης και προσγείωσης για να μην τις χάσουν την επόμενη χρονιά, καθώς και την πρόταση να σταματήσουν οι «πτήσεις φαντάσματα» που παρατηρούνται λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Η εν λόγω πρόταση θα μετριάσει τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης και θα παράσχει ασφάλεια δικαίου στους αερομεταφορείς για τα σχετικά τμήματα των περιόδων προγραμματισμού δρομολογίων. Επομένως, οι συντονιστές θα μπορούν να ανακατανέμουν τυχόν διαθέσιμους χρόνους χρήσης που ελευθερώνονται, ανάλογα με τις ανάγκες. Συμφωνήθηκε επίσης να γίνεται συνεχώς ανάλυση των επιπτώσεων του ιού στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και η Ένωση να είναι σε θέση να παρατείνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την περίοδο εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να επικρατούν οι αντίξοες συνθήκες.
2020/03/26
Specific measures to mobilise investments in the health care systems of the Member States and in other sectors of their economies in response to the COVID-19 outbreak (Coronavirus Response Investment Initiative)

Η έξαρση της νόσου COVID-19 προκάλεσε μια έκτακτη κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας, που πλήττει τους πολίτες, τις κοινωνίες και τις οικονομίες των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου, με στόχο μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απόκριση. Ως εκ τούτου, υπερψήφισα την πρόταση για μια «Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κοροναϊού» με στόχο την προώθηση των επενδύσεων μέσω της κινητοποίησης των διαθέσιμων ταμειακών αποθεμάτων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, ύψους 37 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα επιβεβλημένο μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας. Η πανδημία εμποδίζει την ανάπτυξη στα κράτη μέλη προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις ρευστότητας εξαιτίας της αιφνίδιας και σημαντικής αύξησης των δημόσιων επενδύσεων που απαιτούνται στα συστήματα υγείας και σε άλλους τομείς των οικονομιών τους. Πολύ σημαντική είναι και η διάθεση 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη περίπου 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ή τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα.
2020/03/26
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020: migration, refugee inflows and security threats; immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak; reinforcement of the European Public Prosecutor's Office (C9-0096/2020)

Υπερψήφισα την πρόταση στο πλαίσιο του σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη χρηματοδότηση μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων της μετανάστευσης, των προσφυγικών εισροών και των απειλών κατά της ασφάλειας, καθώς και της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλεται στην έξαρση της νόσου COVID-19, και των αυξημένων αναγκών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ειδικά για την Ελλάδα, που αντιμετώπισε πρόσφατα μια μεγάλη ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, τα κονδύλια αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υποδοχής, την ενίσχυση των συστημάτων και διαδικασιών ασύλου και τη βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19, καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που στην πλειοψηφία τους ζουν σε υπερπληθείς δομές ή κέντρα κράτησης, αποτελούν εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα.
2020/04/17
Mobilisation of the Contingency Margin in 2020: providing emergency assistance to Member States and further reinforcing the Union Civil Protection Mechanism/rescEU in response to the COVID-19 outbreak

Το rescEU αποτελεί τμήμα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο οποίος ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές. Υπερψήφισα την πρόταση, η οποία αναβαθμίζει το αποθεματικό πόρων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ/rescEU, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της έξαρσης της νόσου COVID-19 και να ενισχυθεί περαιτέρω ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης/rescEU. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθούν η ευρύτερη δημιουργία αποθεμάτων και ο συντονισμός της διανομής βασικών πόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δημιουργία των πρώτων κοινών αποθεμάτων επείγοντος ιατρικού εξοπλισμού, όπως εξοπλισμός εντατικής θεραπείας, επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, εμβόλια και προμήθειες εργαστηρίων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescue), αποτελεί μια έκφραση αλληλεγγύης προς όφελος όλων των κρατών μελών και των πολιτών της ΕΕ.
2020/04/17
Specific measures to provide exceptional flexibility for the use of the European Structural and Investments Funds in response to the COVID-19 outbreak

Υπερψήφισα την πρόταση που έχει ως στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής ευελιξίας για την κινητοποίηση υφιστάμενων επενδυτικών πόρων για την αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19, που έχει προκαλέσει πρωτόγνωρη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να μεταφέρουν κονδύλια μεταξύ των τριών κύριων ταμείων συνοχής (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής) μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών περιφερειών, αλλά και μεταξύ των προτεραιοτήτων του κάθε ταμείου. Θα μπορούν, επίσης, να χρηματοδοτηθούν πολιτικές συνοχής εξ ολοκλήρου από πόρους της ΕΕ για το λογιστικό έτος 2020-2021. Τα μέτρα απλοποιούν ακόμη τη διαδικασία ένταξης προγραμμάτων για να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους, να γίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία απλούστερα στη χρήση τους και να διευκολυνθεί ο λογιστικός έλεγχος. Όλα τα παραπάνω θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στις αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
2020/04/17
Introduction of specific measures for addressing the COVID-19 crisis

Η έξαρση της νόσου COVID-19 έχει προκαλέσει τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες και μεγάλη κρίση στον τομέα της υγείας. Ιδιαίτερους κινδύνους λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι άποροι. Υπερψήφισα την έκθεση για θέσπιση ειδικών μέτρων προκειμένου να προστατευθούν τα άτομα αυτά από τυχόν μόλυνσή τους από τον ιό και για να εξασφαλιστεί ότι θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τη βοήθεια του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Λόγω των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων και η κοινωνική αποστασιοποίηση, έχουν καταστεί δυσχερέστερες η διανομή τροφίμων και η παροχή βασικής υλικής συνδρομής, καθώς και η στήριξη με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ατόμων. Επομένως, για να συνεχιστεί η αρωγή του ΤΕΒΑ εντός ενός ασφαλούς περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ειδικών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης της προμήθειας προστατευτικού εξοπλισμού, την παροχή επισιτιστικής βοήθειας και βασικών αγαθών μέσω δελτίων, την προσωρινή χρηματοδότηση του ταμείου σε ποσοστό 100% από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και την ελάφρυνση των υποχρεώσεων αποστολής εκθέσεων και λογιστικού ελέγχου για όσο διαρκεί η πανδημία.
2020/04/17
Specific measures to mitigate the impact of the COVID-19 outbreak in the fishery and aquaculture sector

Ο τομέας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας επλήγη ιδιαίτερα από την έξαρση της νόσου COVID-19, καθώς υπήρξε σημαντική πτώση της ζήτησης. Οι αλιείς έχουν παραπονεθεί ότι οι καλοί μήνες ψαρέματος, δηλαδή ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, χάθηκαν, και σε συνδυασμό με το κλείσιμο των χώρων πώλησης, των αγορών και των διαύλων διάθεσης έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στους λιμένες. Οι δε παραγωγοί προϊόντων υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει είτε να απορρίψουν ή να καταστρέψουν προϊόντα εντός των επόμενων εβδομάδων, είτε να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα διαχείρισης αποθεμάτων. Η κρίση αυτή μπορεί να έχει δραματικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε κοινότητες, στις οποίες η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια διαδραματίζουν καίριο ρόλο. Επομένως, η θέσπιση ειδικών μέτρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για τον μετριασμό των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας είναι απαραίτητη. Υπερψήφισα τα ειδικά μέτρα που περιλαμβάνουν ενίσχυση για τους αλιείς που έχουν υποχρεωθεί να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, τους υδατοκαλλιεργητές που έχουν αναστείλει ή μειώσει την παραγωγή τους και τους κατασκευαστές εξοπλισμού για την πρόσκαιρη αποθήκευση εξοπλισμού και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Τα ειδικά μέτρα προβλέπουν, επίσης, μερική άρση των περιορισμών για την αλλαγή χρήσης εθνικών επιχειρησιακών κονδυλίων.
2020/04/17
Medical devices (C9-0098/2020)

Υπερψήφισα την πρόταση για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/745, που έχει ως στόχο να θεσπιστεί ένα ισχυρό, διαφανές, προβλέψιμο και βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, το οποίο θα εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών και ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα αυτού του είδους, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας COVID-19. Η έξαρση της νόσου COVID-19 και η επακόλουθη κρίση δημόσιας υγείας δημιούργησαν έκτακτες συνθήκες, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τα κράτη μέλη, τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, τους πολίτες της ΕΕ και τους οικονομικούς φορείς. Επομένως, υπήρξε ανάγκη για σημαντικούς πρόσθετους πόρους, καθώς και για αυξημένη διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας, όπως γάντια, μάσκες και εξοπλισμός εντατικής θεραπείας. Η τροποποίηση του κανονισμού ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, η ασφάλεια δικαίου και η αποφυγή τυχόν διαταραχών της αγοράς.
2020/04/17
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

Υπερψήφισα την πρόταση ψηφίσματος, το οποίο προτείνει ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ για όσο διαρκεί η οικονομική διαταραχή που έχει προκληθεί από την παρούσα κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του ψηφίσματος είναι η αναφορά, σύμφωνα με την οποία οι αναγκαίες επενδύσεις θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ένα ενισχυμένο ΠΔΠ, από τα υφιστάμενα ταμεία και χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ και από ομόλογα ανάκαμψης με την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Πολύ σημαντική είναι επίσης η θέσπιση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης ανεργίας όπως και η σύσταση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την COVID-19, το οποίο θα στηρίξει τις οικονομικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι τομείς υγειονομικής περίθαλψης όλων των κρατών μελών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, καθώς και τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας μετά την κρίση, προκειμένου να καταστούν τα συστήματα πιο ανθεκτικά και εστιασμένα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
2020/04/17
EU-Montenegro status agreement on actions carried out by the European Border and Coast Guard Agency in Montenegro (A9-0018/2020 - Bettina Vollath)

Η προτεινόμενη απόφαση του Συμβουλίου αποβλέπει στην έγκριση της συμφωνίας περί καθεστώτος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαυροβουνίου με αντικείμενο δράσεις που εκτελούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής («ο Οργανισμός») στο Μαυροβούνιο, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1624 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1624 προβλέπει διάφορες δυνατότητες συνεργασίας του Οργανισμού με τρίτες χώρες. Η έννοια της συμφωνίας περί καθεστώτος είναι η παροχή ενός νομικά δεσμευτικού πλαισίου για τις δραστηριότητες του Οργανισμού, βάσει του οποίου τα μέλη της ομάδας με εκτελεστικές αρμοδιότητες θα αναπτύσσονται στο έδαφος της τρίτης χώρας.Ο σκοπός της συμφωνίας περί καθεστώτος είναι η παροχή νομικά δεσμευτικού πλαισίου στο οποίο θα πρέπει να καθορίζονται το εύρος της επιχείρησης, οι κανόνες περί αστικής και ποινικής ευθύνης και τα καθήκοντα και οι εξουσίες των μελών των ομάδων που αναπτύσσονται. Οι συμφωνίες περί καθεστώτος θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και θα πρέπει να θεσπίζουν ειδικούς μηχανισμούς καταγγελιών που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/05/13
EU-Serbia status agreement on actions carried out by the European Border and Coast Guard Agency in Serbia (A9-0019/2020 - Bettina Vollath)

Ως σκιώδης εισηγητής για την έκθεση προόδου της Σερβίας, εκ μέρους της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, θεωρώ ότι η σύναψη επίσημων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οργανισμού με τρίτες χώρες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαφάνειας, του δημόσιου ελέγχου και της δημοκρατικής εποπτείας της εν λόγω συνεργασίας.Ως εκ τούτου, η σύναψη συμφωνιών περί καθεστώτος είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της επιχειρησιακής συνεργασίας του Οργανισμού με τρίτες χώρες, αλλά και για την εξασφάλιση σαφούς πλαισίου συνεργασίας με τρίτες χώρες, σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αυτή η συμφωνία θα καταστήσει δυνατή τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων, ταχειών επεμβάσεων στα σύνορα και/ή επιχειρήσεων επιστροφής στο έδαφος της Σερβίας με τη συμμετοχή του Οργανισμού.
2020/05/13
Amending the International Convention for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) - Protocol (A9-0089/2020 - Rosanna Conte)

Μετά από σχεδόν επτά έτη διαπραγματεύσεων, εκσυγχρονίζεται το κείμενο της σύμβασης ICCAT. Οι τροποποιήσεις αυτές ευθυγραμμίζουν τη σύμβαση με άλλων περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας, ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, θα βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητα της ICCAT να διαχειρίζεται τη στοχευμένη αλιεία καρχαρία και θα εκσυγχρονιστούν οι μέθοδοι εργασίας και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων της επιτροπής ICCAT, προκειμένου να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί ο οργανισμός και να καταστεί πιο αποτελεσματικός και έτοιμος να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.Οι εγκεκριμένες, πλέον, τροποποιήσεις συμμορφώνονται πλήρως με την εντολή που έδωσε το Συμβούλιο και συνάδουν με την κοινή αλιευτική πολιτική, και ιδίως την εξωτερική της διάσταση.Η σημαντικότερη αλλαγή στη διαχείριση των αποθεμάτων είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης, όσον αφορά τη διατήρηση και τη διαχείριση των καρχαριών.Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων μελών της επιτροπής. Έτσι, θα ενισχυθεί η ευελιξία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και θα αποφεύγεται η παρεμπόδιση της έκδοσης συστάσεων σχετικά με σημαντικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των πόρων και οι δραστηριότητες ελέγχου, παρακολούθησης και επιτήρησης.
2020/05/13
EC-Mauritania Fisheries Partnership Agreement: fishing opportunities and financial contribution. Extension of the Protocol (A9-0088/2020 - Clara Aguilera)

Η αλιευτική συμφωνία με τη Μαυριτανία είναι η σημαντικότερη από τις αλιευτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Επιδοκιμάζεται η πρόοδος που σημειώθηκε, με την εισαγωγή ρήτρας διαφάνειας στο παρόν πρωτόκολλο, η οποία υποχρεώνει τη Μαυριτανία να γνωστοποιεί τυχόν συμφωνία που επιτρέπει σε αλλοδαπά σκάφη να έχουν πρόσβαση στα χωρικά της ύδατα. Επίσης, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η Μαυριτανία για να βελτιώσει τις μεταφορές, καθιερώνοντας εναλλακτική διαδικασία εκφόρτωσης, σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παρακωλύσεων στις οδικές μεταφορές. Τέλος, το ισχύον πρωτόκολλο περιέχει βελτιώσεις για τον στόλο που στοχεύει τα άκρως μεταναστευτικά είδη, ορίζοντας προϋποθέσεις παρόμοιες με όσες εφαρμόζουν άλλες τρίτες χώρες, καθώς οι ρυθμίσεις επιτήρησης και πρόσβασης έχουν εναρμονιστεί με αυτές που προβλέπονται στις εναπομένουσες συμφωνίες για τον τόνο.
2020/05/13
A safety net to protect the beneficiaries of EU programmes: setting up an MFF contingency plan (A9-0099/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Υπερψήφισα το ψήφισμα με το οποίο καλείται η Επιτροπή να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εγγυάται τη συνέχιση της χρηματοδότησης μετά την COVID-19. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΠΔΠ θα πρέπει να επιτρέπει στοχευμένες ενισχύσεις των σχετικών προγραμμάτων δαπανών στον προϋπολογισμό του 2021 και τη θέσπιση των πλέον επειγόντων νέων νομοθετικών μέσων, μέτρων και προγραμμάτων, στο πλαίσιο της δέσμης για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση που απαιτείται μετά την επιδημική έξαρση τηςα Covid-19.Καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής των πληρωμών ελλείψει έγκαιρης συμφωνίας για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μετά το 2020 λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες, τα πανεπιστήμια ή τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος διακοπής ή άτακτης επέκτασης του τρέχοντος ΠΔΠ και προγραμμάτων.
2020/05/13
International road passenger transport services by coach and bus in the border regions: cabotage operations between Germany and Switzerland (A9-0006/2020 - Markus Ferber)

Η έκδοση της απόφασης προτείνεται κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας να εξουσιοδοτηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, να τροποποιήσει τη διμερή συμφωνία οδικών μεταφορών με την Ελβετία του 1953 για τις οδικές μεταφορές, με σκοπό να επιτραπούν οι ενδομεταφορές κατά την εκτέλεση επιβατικών μεταφορών με πούλμαν και λεωφορεία στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ των δύο χωρών. Τον Ιούνιο του 2018, στη συνεδρίαση της επιτροπής χερσαίων μεταφορών ΕΕ-Ελβετίας, η Ελβετία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ενδιαφερόταν επίσης να συνάψει μια τέτοια συμφωνία.Υποστηρίζω αυτή την πρόταση, καθώς αναμένεται να βελτιώσει τις διασυνοριακές δημόσιες μεταφορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να καταστήσει τις μετακινήσεις με λεωφορεία και πούλμαν πιο προσβάσιμες και ελκυστικές, και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκατέρωθεν των συνόρων.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/05/13
International road passenger transport services by coach and bus in the border regions: cabotage operations between Italy and Switzerland (A9-0007/2020 - Markus Ferber)

Η έκδοση της απόφασης προτείνεται κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας να εξουσιοδοτηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 ΣΛΕΕ, να διαπραγματευθεί και να συνάψει διμερή συμφωνία οδικών μεταφορών με την Ελβετία, με σκοπό να επιτρέπονται οι ενδομεταφορές κατά την εκτέλεση επιβατικών μεταφορών με πούλμαν και λεωφορεία στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ των δύο χωρών. Τον Ιούνιο του 2018, στη συνεδρίαση της επιτροπής χερσαίων μεταφορών ΕΕ-Ελβετίας, η Ελβετία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ενδιαφέρεται και αυτή να συνάψει μια τέτοια συμφωνία.Υποστηρίζω αυτή την πρόταση, καθώς αναμένεται να βελτιώσει τις διασυνοριακές δημόσιες μεταφορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να καταστήσει τις μετακινήσεις με λεωφορεία και πούλμαν πιο προσβάσιμες και ελκυστικές, και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκατέρωθεν των συνόρων.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/05/13
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in the United Kingdom (A9-0100/2020 - Juan Fernando López Aguilar)

Σκοπός του παρόντος σχεδίου εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου, που βασίζεται στο άρθρο 33 της απόφασης 2008/615/JHA του Συμβουλίου (εφεξής απόφαση Prüm), είναι να επιτραπεί η ανταλλαγή δακτυλοσκοπικών δεδομένων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών που δεσμεύονται από την απόφαση Prüm.Η απόφαση Prüm προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών των κρατών μελών που είναι αρμόδιες για την πρόληψη και τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων. Για τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ανταλλάσσουν δακτυλοσκοπικά δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα εθνικά τους συστήματα αυτοματοποιημένης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, το οποίο έχει δημιουργηθεί για την πρόληψη και τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων.Το άρθρο 9 της απόφασης Prüm προβλέπει τη διεξαγωγή αυτοματοποιημένης αναζήτησης δακτυλοσκοπικών δεδομένων από την αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους στο εθνικό σύστημα άλλου κράτους μέλους.Με αυτό το σχέδιο εκτελεστικής απόφασης, το Συμβούλιο επιδιώκει να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στην αυτοματοποιημένη αναζήτηση δακτυλοσκοπικών δεδομένων και να προχωρήσει στην παροχή και λήψη δακτυλοσκοπικών δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης Prüm.Ωστόσο, όπως δηλώνει το Συμβούλιο στο σχέδιο εκτελεστικής απόφασής του, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προτίθεται να διαθέσει δακτυλοσκοπικά δεδομένα υπόπτων. Αυτό αντιβαίνει επίσης στην αρχή της αμοιβαιότητας στην οποία βασίζεται το σύστημα Prüm.Για όλους αυτούς τους λόγους καταψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/05/13
Minimum requirements for water reuse (A9-0098/2020 - Simona Bonafè)

Οι αυξανόμενες ανάγκες των πληθυσμών και η κλιματική αλλαγή έχουν μετατρέψει τη διαθεσιμότητα του νερού σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα στην Ευρώπη σε μεγάλη πρόκληση. Η υπερβολική υδροληψία, ιδίως για γεωργική άρδευση , αλλά και για βιομηχανική χρήση και αστική ανάπτυξη αποτελεί μια από τις βασικές απειλές για το υδάτινο περιβάλλον της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η λειψυδρία αποτελεί πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης με σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Για να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση που έχει στόχο να συμβάλει στην άμβλυνση της λειψυδρίας σε ολόκληρη την ΕΕ, στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ιδίως μέσω της αύξησης της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων, κυρίως στον τομέα της γεωργικής άρδευσης όπου είναι σκόπιμο και οικονομικά αποδοτικό, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση υψηλού επιπέδου στους τομείς της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
2020/05/13
2018 discharge: Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (A9-0030/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

Υπερψήφισα την πρόταση να χορηγηθεί απαλλαγή στον εκτελεστικό διευθυντή της κοινής επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο 2» όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2018. Η κοινή επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» έχει ως σκοπό να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών και συνεπώς να διευκολύνει τις περαιτέρω προσπάθειες της βιομηχανίας για ταχεία διάδοση των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου.
2020/05/14
2018 discharge: Clean Sky 2 Joint Undertaking (A9-0032/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

Υπερψήφισα την πρόταση να χορηγηθεί απαλλαγή στον εκτελεστικό διευθυντή της κοινής επιχείρησης Clean Sky 2 όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2018. Οι κύριοι στόχοι της κοινής επιχείρησης Clean Sky 2 είναι να υπάρξει σημαντική βελτίωση ως προς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αεροναυπηγικών τεχνολογιών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αεροπορίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι στόχοι της κοινής επιχείρησης θα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για την προοδευτική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
2020/05/14
2018 discharge: Bio-based Industries Joint Undertaking (A9-0034/2020 - Ryszard Antoni Legutko)

Υπερψήφισα την πρόταση να χορηγηθεί απαλλαγή στον εκτελεστικό διευθυντή της κοινής επιχείρησης βιομηχανιών βιοπροϊόντων όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2018. Στόχος της κοινής επιχείρησης είναι να φέρει σε επαφή όλους τους σχετικούς ενδιαφερομένους και να συμβάλει στην καθιέρωση της Ένωσης ως βασικού παράγοντα στην έρευνα, την παρουσίαση και την εκκίνηση εφαρμογής προηγμένων βιοπροϊόντων και βιοκαυσίμων. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κοινή επιχείρηση λειτούργησε αποτελεσματικά και ότι οι μέσες επιδόσεις της σε σχέση με τους τρεις κύριους δείκτες επιδόσεων του προγράμματος «Ορίζων 2020» υπερβαίνουν τους καθορισμένους στόχους το 2018.
2020/05/14
Discharge 2018: European Environment Agency (A9-0064/2020 - Ryszard Czarnecki)

Υπερψήφισα την πρόταση να χορηγηθεί απαλλαγή στον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το οικονομικό έτος 2018. Ο Οργανισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την παροχή ποιοτικών δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντός μας ο οποίος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία δεδομένης της τεράστιας πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ένωση όσον αφορά τόσο την αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχονται το κλίμα και η βιοποικιλότητα όσο και την εξεύρεση λύσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο Οργανισμός πέτυχε τους στόχους του για το 2018, όπως αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Οργανισμού, και παρείχε στους ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων και στους Ευρωπαίους πολίτες πρόσβαση σε επίκαιρες και συναφείς πληροφορίες.
2020/05/14
Temporary measures concerning the operation of air services

Η πανδημία COVID-19 είχε σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ. Ειδικότερα, ο τομέας των αερομεταφορών δέχτηκε σοβαρό πλήγμα. Δεδομένης της σημαντικής συμβολής του τομέα των αερομεταφορών στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στον εν λόγω τομέα μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες για την οικονομία της ΕΕ, καθώς και για τη συνδεσιμότητα, το εμπόριο, την οικονομική προσιτότητα και την επιλογή μετακινήσεων, οι οποίες θα γίνουν αισθητές για παρατεταμένη περίοδο. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπερψήφισα την έκθεση που προτείνει την προσωρινή τροποποίηση μιας σειράς διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας που σχετίζεται με τις αερομεταφορές, ώστε να μπορέσουν η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ευκολότερα ορισμένες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και να μετριάσουν τις επιπτώσεις στον τομέα των αερομεταφορών για τη διάρκεια της κρίσης.
2020/05/15
Request for funding for biomedical research on Myalgic Encephalomyelitis (B9-0186/2020)

Υπερψήφισα την έκθεση καθώς εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά την έλλειψη θεραπευτικών αγωγών και την τρέχουσα υποχρηματοδότηση της βιοϊατρικής έρευνας για τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΜΕ/ΣΧΚ) στην ΕΕ. Η κοινότητα των ασθενών αισθάνεται ότι είναι αποκομμένη και ότι δεν εισακούονται οι επιθυμίες τους από τις δημόσιες αρχές και από το σύνολο της κοινωνίας, και εύλογα ζητεί να ληφθούν μέτρα για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης ώστε να υποστηριχθεί η πρόοδος στον τομέα της έρευνας. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς καταγγέλλουν τον στιγματισμό τους εξαιτίας της άγνοιας γύρω από τη νόσο αυτή. Είναι λοιπόν απαραίτητο να παράσχει η Επιτροπή πρόσθετη χρηματοδότηση και να δώσει προτεραιότητα σε έργα που εστιάζουν ειδικότερα στη βιοϊατρική έρευνα για τη ΜΕ/ΣΧΚ, με γνώμονα την ανάπτυξη και την επικύρωση μιας βιοϊατρικής διαγνωστικής δοκιμής και αποτελεσματικών βιοϊατρικών θεραπευτικών αγωγών με δυνατότητα ίασης της νόσου ή μετριασμού των επιπτώσεών της.
2020/06/17
Draft amending budget No 4/2020: proposal to mobilise the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Portugal, Spain, Italy and Austria (A9-0106/2020 - Monika Hohlmeier)

Υπερψήφισα την έκθεση για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ποσό ύψους 278 993 814 EUR με σκοπό την παροχή βοήθειας στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν στα εν λόγω κράτη μέλη κατά τη διάρκεια του 2019. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Ένωση να αντιδρά με ταχύ, αποτελεσματικό και ευέλικτο τρόπο σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης, ώστε να εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον πληθυσμό των περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
2020/06/17
EU disability strategy post 2020 (B9-0123/2020)

Υπερψήφισα την πρόταση για μια ολοκληρωμένη, φιλόδοξη και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία για την περίοδο μετά το 2020, η οποία θα αντικατοπτρίζει την πολυμορφία των ατόμων με αναπηρία και τις ανάγκες τους, θα περιλαμβάνει φιλόδοξους και σαφείς στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού ορισμού σε επίπεδο ΕΕ για την «αναπηρία» σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, θα ενσωματώνει σε όλες τις πολιτικές και όλους τους τομείς τα δικαιώματα όλων των ατόμων με αναπηρία, θα αντιμετωπίζει τις πολλαπλές και διατομεακές μορφές διακρίσεων που τα άτομα με αναπηρία μπορεί να βιώνουν και θα περιλαμβάνει μια ευαίσθητη προσέγγιση όσον αφορά τα παιδιά. Η έκθεση τονίζει τη σημασία να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και βοήθειας για τα άτομα με αναπηρία και είναι, ως εκ τούτου, αναγκαίο να καθοριστούν ελάχιστα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη όλων των αναγκών των ατόμων με αναπηρία.
2020/06/18
Proposal for a Council decision authorising Portugal to apply a reduced rate of excise duty on certain alcoholic products produced in the autonomous regions of Madeira and the Azores (A9-0140/2020 - Younous Omarjee)

Το άρθρο 349 επιτρέπει παρεκκλίσεις από τους κανόνες της ΕΕ στις εξόχως απόκεντρες περιοχές, προκειμένου να αντισταθμίζονται εν μέρει οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω περιοχές εξαιτίας της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης τους. Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος μιας σειράς προτάσεων που θα εφαρμόσουν τέτοιες παρεκκλίσεις στον τομέα της φορολογίας κατά τη διάρκεια του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, δηλαδή την περίοδο 2021-2027.Σύμφωνα με το άρθρο 2 της προτεινόμενης απόφασης, το πορτογαλικό κράτος θα μπορεί να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το ρούμι, τα λικέρ και τα αποστάγματα που παράγονται στη Μαδέρα και στις Αζόρες, αλλά πωλούνται στην ηπειρωτική Πορτογαλία, έως και κατά 50 % σε σύγκριση με τον κανονικό συντελεστή. Πρόκειται για μια νέα διάταξη που έχει στόχο να ενισχύσει τις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, τα οποία είναι δύσκολο να παραχθούν και να πωληθούν υπό τους όρους της αγοράς.Ο ορισμός των προϊόντων που καλύπτονται από τις παρεκκλίσεις περιέχεται στο άρθρο 3 και βασίζεται στην προστατευόμενη ονομασία προέλευσής τους (όσον αφορά το ρούμι της Μαδέρας) ή στην τοπική προέλευση των πρωταρχικών συστατικών.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/09/14
Effective measures to “green” Erasmus+, Creative Europe and the European Solidarity Corps (A9-0141/2020 - Laurence Farreng)

Η επείγουσα κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση είναι ενώπιόν μας και η ευρωπαϊκή απάντηση μέσω της φιλόδοξης δέσμης μέτρων για την Πράσινη Συμφωνία που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 πρέπει να ληφθεί υπόψη σε όλες τις δημόσιες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Νοέμβριο του 2019.Στην παρούσα έκθεση, προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τριών εμβληματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης (Erasmus+), πολιτισμού (Δημιουργική Ευρώπη) και εθελοντισμού (Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης), και για την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην Πράσινη Συμφωνία, με την ενθάρρυνση του ανεκτίμητου δυναμικού τους. Οι λύσεις αυτές πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2021.Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» χρηματοδοτεί έργα που τα θα δει ένα ευρύ κοινό, σε έναν τομέα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους. Τα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι εμπειρίες που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων και του περίγυρού τους. Τα δύο αυτά προγράμματα επικεντρώνονται κυρίως στους νέους, οι οποίοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.Ως εκ τούτου, τα τρία αυτά προγράμματα είναι πράγματι φορείς ορθών πρακτικών και έχουν παιδαγωγικό ρόλο· ωστόσο, η λειτουργία τους πρέπει να εξελιχθεί υπό το φως της Πράσινης Συμφωνίας.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/09/14
The EU’s role in protecting and restoring the world’s forests (A9-0143/2020 - Stanislav Polčák)

Τα δάση καλύπτουν περίπου το 30% του εδάφους και το 80% της βιοποικιλότητας. Αυτή και μόνο η διαπίστωση θα ήταν επαρκής αιτία για την ανάγκη προστασίας τους. Ωστόσο, ο κατάλογος των αιτιών απέχει πολύ από το να είναι πλήρης. Τα δάση έχουν σημαντική κοινωνική, πολιτισμική και πνευματική αξία, ενώ ταυτόχρονα επιτελούν ευρύ φάσμα λειτουργιών, τόσο παραγωγικών όσο και εξωπαραγωγικών, δηλαδή περιβαλλοντικών και κοινωνικών. Τα δάση, μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν τον κύκλο του νερού, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Φιλοξενούν επίσης διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, και είναι ο τόπος διαβίωσης πολλών τοπικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτοχθόνων πληθυσμών. Ωστόσο, η πίεση για την επιτέλεση των εξωπαραγωγικών λειτουργιών των δασών αυξάνεται σταθερά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ παράλληλα αυξάνεται παγκοσμίως η ζήτηση για γνήσια άγρια πανίδα και χλωρίδα. Όλα αυτά οδήγησαν στο να γίνει η αυστηρή προστασία των δασών μία από τις προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Πρέπει να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών, καθώς επίσης και να διαχειριστούμε την παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με τη φύση, όχι εναντίον της.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/09/15
EU-African security cooperation in the Sahel region, West Africa and the Horn of Africa (A9-0129/2020 - Javier Nart)

Έχω υπερψηφίσει τη σχετική έκθεση, βάσει της οποίας οικοδομείται μια σταθερή και προσοδοφόρα αμοιβαία σχέση, μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, σε σχέση με τον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ, στη Δυτική Αφρική και στο Κέρας της Αφρικής. Η ομαλότητα στη μεταξύ τους σχέση κρίνεται ως ζωτικής σημασίας, καθότι ενδείκνυται για τη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την επίτευξη των αμοιβαίων στόχων, όπως είναι η διασφάλιση διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Για την υλοποίηση των κοινών στόχων αυτής της βαρυσήμαντης συνεργασίας πρέπει να τεθούν σαφείς προϋποθέσεις και διασφαλίσεις για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού σε Αφρικανούς εταίρους, ιδίως μέσω του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Ειρηνευτικού Μέσου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ενίσχυση της σχέσης ασφάλειας-ανάπτυξης-ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στη σύλληψη, εφαρμογή, παρακολούθηση και ανάλυση των δράσεων. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στις ενέργειες διαμεσολάβησης, ενοποίησης της ειρήνης, διαλόγου και επίλυσης συγκρούσεων. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, είναι η προώθηση της ατζέντας για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως επίσης και της νεολαίας.
2020/09/15
Type approval of motor vehicles (Real Driving Emissions) (A9-0139/2020 - Esther de Lange)

Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε εν μέρει τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/646 της Επιτροπής. Η απόφαση αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε την εξουσία να θεσπίσει συντελεστές συμμόρφωσης που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του οχήματος με τα όρια εκπομπών κατά την εκτέλεση δοκιμής εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης (RDE), χρησιμοποιώντας απλώς τις εκτελεστικές εξουσίες της για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 σχετικά με την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6). Δεδομένου ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι οι συντελεστές συμμόρφωσης θα πρέπει να εγκριθούν μέσω της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 14 Ιουνίου 2019 νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007, με την οποία επαναφέρονται οι συντελεστές συμμόρφωσης που είχαν εγκριθεί προηγουμένως στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/646 της Επιτροπής.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/09/16
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δέσμευση της ΕΕ για ένα πιο πράσινο μέλλον, χαράσσοντας μια νέα αναπτυξιακή πολιτική για την Ευρώπη, η οποία βασίζεται στον φιλόδοξο στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.Ωστόσο, η πορεία προς μια πράσινη οικονομία και κλιματική ουδετερότητα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλος αριθμός περιφερειών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από βιομηχανικές διεργασίες έντασης ορυκτών καυσίμων ή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μετάβαση των περιφερειών αυτών σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία συνιστά, συνεπώς, τεράστια πρόκληση. Άλλοι τομείς με υψηλά επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις διεργασίες υψηλής έντασης άνθρακα. Επιπλέον, ορισμένες θέσεις εργασίας, που εξαρτώνται έμμεσα από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, θα πρέπει τώρα επίσης να μετασχηματιστούν ή να πάψουν να υφίστανται. Όλες αυτές οι αλλαγές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, είναι δε αναπόφευκτη η δημιουργία ενός ευρέος φάσματος κοινωνικών προκλήσεων.Για τους λόγους αυτούς, εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι, υποβάλλοντας χωριστό νέο σχέδιο κανονισμού για τη θέσπιση ενός ΤΔΜ στην περίοδο χρηματοδότησης μετά το 2020, η Επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και επεσήμανε τη σπουδαιότητα της κοινής απόκρισης της ΕΕ στην ανάγκη για δίκαιη μετάβαση.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/09/16
Shortage of medicines - how to address an emerging problem

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων εντός της ΕΕ είναι μακροχρόνιο και έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς και η πανδημία COVID-19, ενέτειναν περαιτέρω τις ελλείψεις φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι υπηρεσίες υγείας στα κράτη μέλη και να αναδύονται σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία και την περίθαλψη των ασθενών όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την εξέλιξη των νόσων και την επιδείνωση των συμπτωμάτων, την αυξημένη καθυστέρηση ή τη διακοπή της περίθαλψης ή της θεραπευτικής αγωγής, τη μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, την αυξημένη έκθεση σε πλαστά φάρμακα, σφάλματα κατά τη χορήγηση φαρμάκων ή ανεπιθύμητα συμβάντα όταν το ελλείπον φάρμακο υποκαθίσταται από άλλο, τη μετάδοση λοιμωδών νόσων που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, σημαντικές ψυχολογικές πιέσεις, και αυξημένες δαπάνες για το σύστημα υγείας.Υπερψήφισα την έκθεση, η οποία τονίζει την ανάγκη να ανακτήσει η Ένωση την ανεξαρτησία της όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, να εξασφαλίσει με ταχύ και αποδοτικό τρόπο την προμήθεια οικονομικώς προσιτών φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δραστικών ουσιών, διαγνωστικών εργαλείων και εμβολίων, και να αποτρέψει ελλείψεις, δίνοντας προτεραιότητα στο συμφέρον και την ασφάλεια των ασθενών. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν ισότιμη πρόσβαση στην αλυσίδα εφοδιασμού.
2020/09/17
Implementation of National Roma Integration Strategies: combating negative attitudes towards people with Romani background in Europe

Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα της Ευρώπης, ωστόσο εκτιμάται ότι το 80% εξ αυτών στα εννέα κράτη μέλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ρομά ζει κάτω από συνθήκες φτώχειας. Παρά τη συνεχή κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ και παρά τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ένταξης των Ρομανί τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, η συνολική κατάσταση των Ρομανί στην ΕΕ δεν βελτιώθηκε. Υπερψήφισα την έκθεση για την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για την ένταξη των Ρομά με στόχο την ενίσχυση της ισότητας και της κοινωνικής ένταξης μέσω της πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη στέγαση. Επιπλέον, οι στρατηγικές ένταξης πρέπει να συγκροτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με ακόμη ισχυρότερη έμφαση στην πάταξη της αθιγγανοφοβίας.
2020/09/17
Sustainable rail market in view of COVID-19 outbreak

Η πανδημία COVID-19 επέφερε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις στις μεταφορές γενικότερα και στον σιδηροδρομικό τομέα ειδικότερα. Ο σιδηροδρομικός τομέας συμβάλλει σημαντικά στο σύνολο της οικονομίας και στην απασχόληση στην ΕΕ, δεδομένου ότι σε αυτόν απασχολούνται άμεσα πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι μεταφέρουν περίπου 1,6 δισ. τόνους εμπορευμάτων και 9 δισ. επιβάτες ετησίως. Με την έξαρση της πανδημίας, οι σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων μειώθηκαν σημαντικά λόγω των περιορισμών και της χαμηλότερης ζήτησης. Αν δεν αντιμετωπιστεί η πανδημία, οι επιπτώσεις της στη διεθνή κυκλοφορία, στον όγκο των εμπορευματικών μεταφορών και στον αριθμό των επιβατών, στο άνοιγμα και στις δομές των αγορών θα είναι σοβαρές, τα δε αποτελέσματα των επιπτώσεων αυτών θα γίνουν αισθητά για παρατεταμένη περίοδο.Υπερψήφισα την έκθεση, η οποία προτείνει μια σειρά μέτρων ώστε να μπορέσουν οι εθνικές αρχές και οι ενδιαφερόμενοι φορείς του σιδηροδρομικού τομέα να αντιμετωπίσουν ευκολότερα ορισμένες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως την απαλλαγή από τα τέλη τροχαίας πρόσβασης για τη χρήση σιδηροδρομικής υποδομής, τη μείωση ή την αναβολή των τελών αυτών, καθώς και την απαλλαγή από τα τέλη κράτησης.
2020/09/17
Draft amending budget no 8: Increase of payment appropriations for the Emergency Support Instrument to finance the COVID-19 vaccines strategy and for the impact of the Corona Response Investment Initiative Plus (C9-0290/2020 - Monika Hohlmeier)

Υπερψήφισα το ψήφισμα, σχετικά με το οποίο καλείται η Επιτροπή να ενισχύσει περαιτέρω την αύξηση των πιστώσεων πληρωμών για το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, ούτως ώστε να δύναται να χρηματοδοτηθεί η στρατηγική για τα εμβόλια της COVID-19, όπως επίσης και ο αντίκτυπος της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται να αποκτήσει ταχύ χαρακτήρα, ούτως ώστε να καλυφθούν εγκαίρως οι ανάγκες οι οποίες προκύπτουν για την αποτελεσματική και συγχρόνως γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της COVID-19. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να ανακτηθεί οποιοδήποτε χαμένο κόστος επήλθε λόγω της πανδημίας. Τα ποσά του σχεδίου διορθωτικών προϋπολογισμών που εγκρίθηκαν πρόσφατα μέσω της ταχείας διαδικασίας πρέπει να παραμείνουν εξαιρετικά μεγάλα, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε εξαιρετικές περιστάσεις.
2020/09/17
Cultural recovery of Europe

Ο τομέας του πολιτισμού έχει στρατηγική σημασία για την ΕΕ. Αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πολυμορφία, τις αξίες, την ιστορία, τις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας. Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκοί τομείς και κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας —οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος— δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι τομείς και οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας είναι πιθανό να έχουν χάσει το 80% του κύκλου εργασιών τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ως αποτέλεσμα της κρίσης της COVID-19 και των μέτρων περιορισμού. Κατά γενική ομολογία, η πανδημία αποτέλεσε ευκαιρία για να επανεξεταστεί το μέλλον του πολιτισμού, καθώς και η δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού πολιτιστικού οικοσυστήματος. Υπερψήφισα την έκθεση, η οποία υπογραμμίζει ότι σημαντικό τμήμα των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με σκοπό την οικονομική ανάκαμψη πρέπει να δεσμευθεί για τους τομείς και τους κλάδους του πολιτισμού και αυτό να συνδυαστεί με ευρείες και ταχείες δράσεις προς όφελος των πολιτιστικών και δημιουργικών δυνάμεων της Ευρώπης, ώστε να τους παράσχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους κατά τους επερχόμενους μήνες και να επιβιώσουν σε αυτήν τη συγκυρία κρίσης και να δημιουργηθεί ανθεκτικότητα στον τομέα.
2020/09/17
The importance of urban and green infrastructure - European Year of Greener Cities 2022 (B9-0243/2020)

Υπερψήφισα την έκθεση, η οποία τονίζει την ανάγκη για μια νέα ενωσιακή στρατηγική για πιο πράσινες πόλεις και πράσινη υποδομή, προκειμένου να βοηθηθούν οι πόλεις να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, καθώς και στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 72 % των ανθρώπων στην ΕΕ ζει σε πόλεις, κωμοπόλεις και προάστια, ότι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν οι πράσινες πόλεις είναι πιο σημαντικός από ποτέ για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και ότι έχουν δυναμικό ανάπτυξης ως βασικοί κόμβοι τόσο για την υλοποίηση των διεθνών θεματολογίων όσο και για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής. Προτείνουμε, λοιπόν, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία της πράσινης υποδομής στην επικείμενη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, καθώς και να οριστεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος για πιο Πράσινες Πόλεις.
2020/09/17
Amending Regulation (EU) No 514/2014 of the European Parliament and the Council, as regards the decommitment procedure

Αυτός ο προτεινόμενος τροποποιητικός κανονισμός θα ευθυγραμμίσει την προθεσμία για την αποδέσμευση των κεφαλαίων (τα κεφάλαια της ΕΕ θα επιστραφούν στακράτη μέλη) με μια πρόσθετη προθεσμία προς τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να υποβάλουν αιτήσεις για πληρωμές σε σχέση με το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το τρέχον Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Ουσιαστικά, η αποδέσμευση των εν λόγω κεφαλαίων από τα κράτη μέλη προς την ΕΕ θα παραταθεί μέσω μιας προθεσμίας περίπου 6 εβδομάδων. Αυτό θα δώσει στα κράτη μέλη λίγο περισσότερο χρόνο για να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που δίδονται από την ΕΕ, κάτι το οποίο κρίνεται ως θετικό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι στην υπάρχουσα χρονική περίοδο είναι αναγκαία η επιβράδυνση σε σχέση με την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ, ιδιαίτερα λόγω και της χρονικής διάρκειας κατά την οποία επιβλήθηκε lockdown μετά το ξέσπασμα του Covid-19.Εν κατακλείδι, λόγω των όσων ανέφερα πιο πάνω υπερψήφισα την συγκεκριμένη τροποποίηση του κανονισμού αριθ. 514/2014.
2020/10/05
Guadeloupe, French Guiana, Martinique and Réunion: indirect taxes on 'traditional' rum

Το παραδοσιακό ρούμι, το οποίο παράγεται από τις απόκεντρες περιοχές της Γαλλίας, υπόκειται σε καθεστώς ειδικών φόρων κατανάλωσης στη γαλλική ηπειρωτική αγορά από το 1923. Μέσω της δημιουργίας εσωτερικής αγοράς και την εναρμόνιση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ευρώπη, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις σχετικά με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης έχουν επεκταθεί με την έγκριση της ΕΕ. Η εν λόγω πρόταση αφορά απόφαση του Συμβουλίου για την αντικατάσταση της τρέχουσας απόφασης του Συμβουλίου 189/2014/ΕΕ, της 20ής Φεβρουαρίου 2014, που εκδόθηκε βάσει του άρθρου 349 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Αυτό το άρθρο επιτρέπει την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τις απόκεντρες περιοχές. Η τρέχουσα απόφαση επιτρέπει στη Γαλλία να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή έμμεσων φόρων σε σχέση με το παραδοσιακό ρούμι. Η Επιτροπή προτείνει την ανανέωση του ισχύοντος καθεστώτος έως το 2027 με αυξημένη ετήσια ποσόστωση. Ο κύριος στόχος είναι η υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις εξόχως απόκεντρες περιοχές, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την τοπική τους παραγωγή. Η προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης σε περιοχές που έχουν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για το υψηλό κόστος παραγωγής τοπικών προϊόντων χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας.Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω θεωρώ ωφέλιμο όπως υπερψηφίσω την έκθεση.
2020/10/05
AIEM tax in the Canary Islands

Το AIEM είναι ένας έμμεσος κρατικός φόρος που επιβάλλεται σε ένα μόνο στάδιο για τις παραδόσεις αγαθών στις Καναρίους Νήσους. Τα ειδικά μέτρα που καλύπτονται από την απόφαση αριθ. 377/2014/ΕΕ καθορίζουν μια μορφή διαφοροποιημένης φορολογίας, η οποία ωφελεί την τοπική παραγωγή ορισμένων προϊόντων. Η πρόταση συνεπάγεται την επέκταση αυτού του καθεστώτος από το 2020 έως το 2027, με αναθεωρήσεις των τρεχουσών ρυθμίσεων με στόχο να καταστεί το καθεστώς πιο ευέλικτο και διαφανές. Οι αναθεωρήσεις είναι βαρυσήμαντο κριτήριο για τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προϊόντων, μηχανισμών όπως επίσης και για τη δημιουργία μέγιστων επιτρεπόμενων ρυθμίσεων διαφορικού και παρακολούθησης. Κύριος στόχος είναι η υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές, ώστε να δύναται όπως διατηρήσουν την τοπική τους παραγωγή. Η προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης σε περιοχές που έχουν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για το υψηλό κόστος παραγωγής τοπικών προϊόντων χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας.Λαμβανομένων υπόψιν των πιο πάνω θεωρώ ωφέλιμο όπως υπερψηφίσω την σχετική έκθεση.
2020/10/05
Docks dues extension in the French outermost regions

Το dock dues είναι ένας φόρος που επιβάλλεται στις εισαγωγές και τις πωλήσεις στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Γαλλίας. Δεδομένου του υψηλού κόστους παραγωγής, αυτή η απόφαση του Συμβουλίου αποσκοπεί στην αντιστάθμιση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής.Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να επεκτείνουν την απαλλαγή των φόρων για ολόκληρη την περίοδο ΠΔΠ 2021-2027, κάτι που για να πραγματοποιηθεί/συμβεί απαιτούνται ειδικές εκτιμήσεις στα προϊόντα, προκειμένου να συμμορφώνονται με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Η πρόταση πρόκειται να επεκταθεί από τον Δεκέμβριο (όταν και λήγει), έως τον Ιούλιο, δίνοντας αρκετό χρόνο στην Επιτροπή να αξιολογήσει και να προτείνει μια νέα πρόταση για ολόκληρη την περίοδο.Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες εκθέσεις που άπτονται του ίδιου ζητήματος, κύριος στόχος είναι η υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές, ώστε να δύναται όπως διατηρήσουν την τοπική τους παραγωγή. Η προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης σε περιοχές που έχουν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για το υψηλό κόστος παραγωγής τοπικών προϊόντων χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας.Λαμβανομένων υπόψιν των πιο πάνω θεωρώ ωφέλιμο όπως υπερψηφίσω την σχετική έκθεση.
2020/10/05
Draft amending budget No 7/2020: Update of revenue (own resources)

Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 7 αντιπροσωπεύει μια τεχνική προσαρμογή της πλευράς εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ, λαμβανομένου υπόψη ότι οι συνεισφορές από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα πρέπει να αντισταθμίσουν το κενό που παρατηρείται στους παραδοσιακούς εθνικούς πόρους, όπως οι τελωνιακοί δασμοί, οι οποίοι δημιουργούνται από την κρίση που γέννησε η πανδημία του Covid-19, όπως επίσης και άλλους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες των κρατών μελών.Με κύριο γνώμονα την ευημερία της οικονομίας των κρατών μελών και με βάση τα πιο πάνω λεχθέντα υπερψηφίζω το συγκεκριμένο σχέδιο.
2020/10/05
The Establishment of an EU Mechanism on Democracy, the Rule of Law and Fundamental Rights (A9-0170/2020 - Michal Šimečka)

Οι λόγοι για τους οποίους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση:• Η δημιουργία ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη• Ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών• Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής εκτείνεται στα θεμελιώδη δικαιώματα (όχι μόνο το κράτος δικαίου)• Η γενική αρχή της χρηματοοικονομικής προϋποθέσεων των πόρων της ΕΕ• Ένας άμεσος συνδετικός κρίκος του άρθρου 7 με τις αξίες της ΕΕ, όπως η ισότητα και ο πλουραλισμός.
2020/10/07
Implementation of the common commercial policy – annual report 2018 (A9-0160/2020 - Jörgen Warborn)

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση εφαρμογής της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής, του CCP. Υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε την κατάσταση του κεντρικού αντισυμβαλλομένου το 2018, αλλά οι ομάδες αποφάσισαν να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής, ώστε να συμπεριλάβουν ορισμένες παραγράφους που σχετίζονται με τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου και των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.Η έκθεση παρέχει μια ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή 35 σημαντικών εμπορικών συμφωνιών με 62 εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ετήσιας έκθεσης για τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA και εργασίες που έχουν αναληφθεί πριν από την έναρξη ισχύος της οικονομικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας).Η S&D υποστηρίζει την έκθεση όπως εγκρίθηκε στην επιτροπή, καθώς καταφέραμε να συμπεριλάβουμε τα ακόλουθα βασικά σημεία για την Ομάδα μας: 1) προσθήκη μιας διάστασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εμπορική στρατηγική της ΕΕ 2) απλοποίηση της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας 3) η συμφωνία του Παρισιού ως ουσιαστική ρήτρα στις ΣΕΣ, ζητώντας την υποχρεωτική (και όχι εθελοντική όπως ήθελε το ΕPP) δέουσα επιμέλεια σε εταιρείες και αλυσίδες αξίας και προσθέτοντας ένα σημείο στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Για όλους αυτούς τους λόγους θεώρησα λογικό όπως υπερψηφίσω την έκθεση.
2020/10/07
The future of European education in the context of Covid-19 (B9-0338/2020)

Το ψήφισμα υπογραμμίζει τη σημασία της μάθησης στην τάξη και του ζωτικού ρόλου των εκπαιδευτικών. Επίσης, αναγνωρίζει την αυξανόμενη τάση της εξ αποστάσεως μάθησης, ωστόσο επιμένει ότι η απομακρυσμένη μάθηση πρέπει να παραμείνει συμπληρωματικό μέσο. Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η ψηφιακή εκπαίδευση επιδεινώνει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και, ως εκ τούτου, θεωρεί ότι το βασικό μάθημα που πρέπει να αντληθεί από την κρίση είναι η ενίσχυση της ένταξης και των ίσων ευκαιριών, όσον αφορά τόσο την πρόσβαση όσο και την ποιότητα.Το κείμενο υπογραμμίζει τη σημασία της διδασκαλίας βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω μιας πραγματικής προσέγγισης διά βίου μάθησης και της παροχής επαρκών πόρων στην εκπαιδευτική κοινότητα για την επίτευξή της. Το διδακτικό προσωπικό πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τις κατάλληλες συσκευές, δεξιότητες και ικανότητες για να μάθει τη διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα από μειονεκτούσες ομάδες δεν μπορούν να μείνουν πίσω.Ως εκ τούτου, και έχοντας υπόψιν τα όσα ανέφερα πιο πάνω, υπερψήφισα το σχετικό ψήφισμα.
2020/10/21
Obligations of the Commission in the field of visa reciprocity in accordance with Article 7 of Regulation (EU) 2018/1806 (B9-0339/2020)

Υπερψήφισα το ψήφισμα ώστε να διασφαλιστεί πλήρης αμοιβαιότητα θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολίτες της ΕΕ, και συγκεκριμένα οι πολίτες της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, που εξακολουθούν να υποχρεούνται να διαθέτουν βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες της ΕΕ έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή για βραχεία διαμονή, όπως και οι υπήκοοι των ΗΠΑ όταν επισκέπτονται την ΕΕ. Τέτοιου είδους διακρίσεις είναι απαράδεκτες και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να προτείνει την αναστολή του καθεστώτος ελεύθερης εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες της ΕΕ, όπως ορίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
2020/10/21
Employment and social policies of the euro area 2020 (A9-0183/2020 - Klára Dobrev)

Η έκθεση καλύπτει όλα τα κύρια θέματα στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής και παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση των ζητημάτων που πρέπει να καλύπτονται και τα οποία επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. Υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία μιας νέας κοινωνικής ατζέντας που θα αντικαθιστά τη στρατηγική της ΕΕ για το 2020 και θα προσθέτει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μια βιώσιμη οικονομία ευημερίας για το περιβάλλον και τα κοινωνικά μοντέλα, σύμφωνα πάντα με τους ΣΒΑ του ΟΗΕ. Η χρήση αυτής της δημοσιονομικής ευελιξίας από τα κράτη μέλη συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη και τον μετριασμό των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, στην ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, τη χρηματοδότηση ποιοτικών θέσεων εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες, την καταπολέμηση της φτώχειας και την πράσινη μετάβαση.Υπερψηφίζοντας την εν λόγω έκθεση ενισχύονται τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και επενδύοντας σε σταθερά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως π.χ. υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, στέγαση, απασχόληση, πολιτισμό, δικαιοσύνη και επαρκείς και προσβάσιμες δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, μέσω αυτού μαχόμαστε κατά των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης και υπέρ της εξάλειψης της φτώχειας.Εν κατακλείδι, και με βάση όσα έχω προαναφέρει, θεώρησα ορθό να υπερψηφίσω τη σχετική έκθεση.
2020/10/21
Deforestation (A9-0179/2020 - Delara Burkhardt)

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση υπερψήφισης αυτής της έκθεσης πηγάζει από το αδιάκοπο ποσοστό αποψίλωσης των δασών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: από το 1990 έχουν χαθεί 1,3 εκατομμύρια τ. χλμ. δασών —μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νότια Αφρική. Η αναστροφή της αποψίλωσης των δασών είναι το κλειδί για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη δημιουργία δεξαμενών άνθρακα και τη βιωσιμότητα που υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες. Το επίκεντρο του νομοθετικού INI είναι η αντιμετώπιση της αποψίλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω κανονιστικών μέτρων. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση στην ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας αποψίλωσης, με φοινικέλαιο, κρέας, σόγια, κακάο, ευκάλυπτο, αραβόσιτο, ξυλεία, δέρμα και καουτσούκ μεταξύ των κυριότερων παραγόντων αποψίλωσης. Η έκθεση καλεί συνεπώς την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση αξιολόγησης επιπτώσεων για ένα νομικό πλαίσιο της ΕΕ που να βασίζεται στην υποχρεωτική δέουσα επιμέλεια, την υποβολή εκθέσεων, την αποκάλυψη και τις απαιτήσεις συμμετοχής τρίτων, καθώς και ευθύνη και κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης υποχρεώσεων για όλες τις εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με εμπορεύματα τα οποία προέρχονται από προϊόντα που σχετίζονται με το δάσος.Κατανοώντας την μεγίστη ανάγκη προς διαφύλαξη του καθαρού αέρα, όπως επίσης και τη βαρύνουσας σημασίας σημαντικότητα που έχει το δάσος σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, θεωρώ ορθό να υπερψηφίσω τη συγκεκριμένη έκθεση.
2020/10/22
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund: assistance to Croatia and Poland in relation to a natural disaster and advances to Croatia, Germany, Greece,Hungary, Ireland, Portugal and Spain in relation to a public health emergency (A9-0221/2020 - Olivier Chastel)

Η Επιτροπή προτείνει την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας συνολικού ποσού ύψους 823 548 633 EUR σχετικά με φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν στην Κροατία και την Πολωνία κατά τη διάρκεια του 2020, καθώς και για την πληρωμή προκαταβολών σε επτά κράτη μέλη (Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) ως απάντηση στη σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 στις αρχές του 2020.Για τους ανωτέρω λόγους, οι καταστροφές που αναφέρονται στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την Κροατία και την Πολωνία, καθώς και οι επτά αιτήσεις σχετικά με την πανδημία COVID-19, πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον κανονισμό.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/23
Towards a more sustainable single market for business and consumers (A9-0209/2020 - David Cormand)

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η Ευρώπη ζει πολύ πέρα από τα όρια του πλανήτη, και ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από πόρους που εξορύσσονται και υφίστανται επεξεργασία εκτός Ευρώπης. Το 7ο πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για το περιβάλλον θέτει έτσι ως στόχο για το 2050 την «ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας». Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον εν λόγω τομέα και η οποία αποτελεί παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η ευρωπαϊκή ημέρα κρίσιμης εξάντλησης των πόρων, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία το οικολογικό αποτύπωμα της ευρωπαϊκής ηπείρου θα ξεπεράσει την ικανότητα των οικοσυστημάτων του πλανήτη, ήταν η 10η Μαΐου 2019, και ότι θα χρειάζονταν 2,8 πλανήτες Γη για την κάλυψη των αναγκών μας, εάν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη κατανάλωναν όπως οι Ευρωπαίοι.Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξουν ριζικά οι τρόποι με τους οποίους παράγουμε και καταναλώνουμε στην Ευρώπη.Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε την ενιαία αγορά μας και με τον οποίο διασφαλίζουμε την προστασία των καταναλωτών αποτελεί μείζον διακύβευμα για την επίτευξη αυτής της αλλαγής νοοτροπίας.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/25
Addressing product safety in the single market (A9-0207/2020 - Marion Walsmann)

Η ενιαία αγορά αποτελεί προϋπόθεση για το εμπόριο εκατομμυρίων προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή και ότι, κατά συνέπεια, προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών. Χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να ενισχυθεί η ασφάλεια των προϊόντων και να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών. Η υφιστάμενη νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων πρέπει να αξιολογηθεί και να προσαρμοστεί, ώστε να ληφθεί υπόψη ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η απαίτηση αυτή αφορά τόσο την ειδική για τον τομέα νομοθεσία, όπως για παράδειγμα η οδηγία για τα μηχανήματα, η οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό, η οδηγία για τη χαμηλή τάση και η οδηγία για τα παιχνίδια, όσο και την οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Με την εν λόγω αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να επωφελούνται από υψηλό επίπεδο ασφάλειας αναφορικά με όλα τα προϊόντα και ότι η ασφάλεια αυτή παρακολουθείται αποτελεσματικά.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/25
Strengthening media freedom: the protection of journalists in Europe, hate speech, disinformation and the role of platforms (A9-0205/2020 - Magdalena Adamowicz)

Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης επιδεινώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε ορισμένες από τις πιο ισχυρές δημοκρατίες. Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν, ωστόσο, πυλώνες της σύγχρονης δημοκρατίας και αποτελούν βασικά στοιχεία του ανοικτού και ελεύθερου δημοκρατικού διαλόγου. Από κοινού με την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ένα περιβάλλον χωρίς ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση, έχουν, ως εκ τούτου, ουσιαστική σημασία για την ορθή δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ και των κρατών μελών της. Τονίζεται ότι η άσκηση επιρροής στα μέσα ενημέρωσης, η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εργαλεία για την αύξηση της κοινωνικής πόλωσης, η οποία με τη σειρά της αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς. Ο απώτερος στόχος είναι να υποκινήσουν το μίσος κάθε ομάδας, ιδέας ή θεσμού, έτσι ώστε να αποτελέσει τόσο ευαίσθητο ζήτημα για την κοινωνία, που οι συναισθηματικές αποκρίσεις να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε δέσμευσης στους κανόνες ενός δημοκρατικού κράτους που διέπεται από το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η άσκηση επιρροής στα μέσα ενημέρωσης, η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση αποτελούν πλέον τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αυταρχικοποίησης.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/25
A New Industrial Strategy for Europe (A9-0197/2020 - Carlo Calenda)

Η παρούσα έκθεση σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ έρχεται σε μια δραματική στιγμή για τις οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού οδήγησαν σε έναν συμμετρικό κλονισμό της ζήτησης και της προσφοράς χωρίς προηγούμενο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών εταιρειών έχει επιδεινωθεί δραματικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητά τους να επενδύουν.Βρεθήκαμε αντιμέτωποι στην πρώτη πανδημία της σύγχρονης εποχής, τη στιγμή που η Ένωση ετοιμαζόταν να επιταχύνει δύο μείζονες μεταβάσεις που απαιτούν σημαντικότατες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις: την ψηφιακή και την περιβαλλοντική μετάβαση. Για τον λόγο αυτό, η έκθεση προτείνει δύο σαφώς διακριτές φάσεις της βιομηχανικής πολιτικής: η πρώτη είναι η βιομηχανική ανάκαμψη και η δεύτερη η ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός. Ο προσδιορισμός των παραγωγικών οικοσυστημάτων από την Επιτροπή θα πρέπει να είναι η βασική κατευθυντήρια γραμμή για κάθε μελλοντική πρωτοβουλία στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής, επιτρέποντας να επιλέγονται παρεμβάσεις και προτεραιότητες και συντονίζοντας τις πρωτοβουλίες στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και των επενδύσεων.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/25
Improving development effectiveness and efficiency of aid (A9-0212/2020 - Tomas Tobé)

Όπως συμφωνήθηκε στην ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να στηρίζει την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις χώρες εταίρους στον τομέα της ανάπτυξης έως το 2030. Με την παρούσα έκθεση, τονίζεται ότι επείγει όλοι οι αναπτυξιακοί παράγοντες της ΕΕ να χρησιμοποιούν με στρατηγικό τρόπο τα υφιστάμενα εργαλεία για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της βοήθειας.Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην πεπατημένη. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο περίπλοκος. Η γεωπολιτική αντιπαλότητα για την επιρροή και τους πόρους κλιμακώνεται, το ίδιο και οι εσωτερικές συγκρούσεις. Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος επηρεάζουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται ταχύτερα από το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, κάτι που αυξάνει τον αριθμό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας. Από το 2030, 30 εκατομμύρια νέοι Αφρικανοί αναμένεται να εισέρχονται κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας. Οι προκλήσεις αυτές καταδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή συνεργασία πρέπει να έχει πραγματικό αντίκτυπο και να συμβάλλει στην ειρηνική αειφόρο ανάπτυξη, με ασφάλεια των μέσων διαβίωσης και ευκαιρίες.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/25
The application of Union tariff rate quotas and other import quotas (A9-0216/2020 - Christophe Hansen)

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (στο εξής: ΗB) αποχώρησε από την EE την 1η Φεβρουαρίου 2020. Το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία που προσαρτάται στη συμφωνία αποχώρησης (στο εξής: πρωτόκολλο) θα εφαρμοστεί από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021.Στο πρωτόκολλο δηλώνεται ότι η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί τμήμα του τελωνειακού εδάφους του ΗB και ότι το ΗB μπορεί να συμπεριλάβει τη Βόρεια Ιρλανδία στο εδαφικό πεδίο εφαρμογής των πινάκων παραχωρήσεών του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο κάθε αναφορά στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ, καθώς και στις διατάξεις του δικαίου της ΕΕ που καθίστανται εφαρμοστέες δυνάμει του πρωτοκόλλου στο ΗΒ και εντός αυτού σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία, πρέπει να θεωρείται ότι περιλαμβάνει το χερσαίο έδαφος της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται επισήμως στο τελωνειακό έδαφος του ΗΒ, το ΗΒ, όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, υποχρεούται να εφαρμόζει την τελωνειακή νομοθεσία της Ένωσης, ως εάν η Βόρεια Ιρλανδία να εξακολουθούσε να βρίσκεται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/25
Elimination of customs duties on certain products (A9-0217/2020 - Bernd Lange)

Με τον κανονισμό αυτό, η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση μιας σειράς τελωνειακών δασμών που επιβάλλονται στον αστακό. Η κατάργηση των δασμών αυτών υπόκειται σε δύο προϋποθέσεις: α) ότι οι ΗΠΑ όντως θα μειώσουν τις δασμολογικές κλάσεις για έναν επιλεγμένο αριθμό προϊόντων (έτοιμα γεύματα, ορισμένα είδη από κρύσταλλο, παρασκευάσματα επιφανειών, προωθητικές σκόνες, αναπτήρες τσιγάρων και εξαρτήματα αναπτήρων) και β) ότι οι ΗΠΑ θα απόσχουν από τη θέσπιση νέων μέτρων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστρατεύονται τους στόχους της κοινής δήλωσης.Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τις πρώτες, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, μειώσεις δασμών εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι αυτή η «μίνι συμφωνία», παρά το πολύ περιορισμένο εύρος της, θα μπορούσε να συμβάλει και στην επίλυση των εκκρεμουσών διαφορών.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2020/11/26
Agreement for co-operation in dealing with pollution of the North Sea by oil and other harmful substances (Bonn Agreement): extension of its material and geographical scope of application (A9-0268/2020 - Pascal Canfin)

Η συμφωνία για τη συνεργασία για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες (συμφωνία της Βόννης) αποτελεί περιφερειακή συμφωνία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των συμφερόντων των παράκτιων κρατών που συνιστούν συμβαλλόμενα μέρη. Επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ρύπανσης στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στην προστασία των παράκτιων περιοχών από τις θαλάσσιες καταστροφές και τη μακροπρόθεσμη μόλυνση που προκαλείται από τα πλοία και τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις. Μέσω της ενεργούς συνεργασίας και της παροχής αμοιβαίας συνδρομής, τα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία χρησιμοποιούν την επιτήρηση ως βοηθητικό μέσο για την ανίχνευση και την καταπολέμηση της ρύπανσης και προκειμένου να προληφθούν οι παραβάσεις των ρυθμίσεων που έχουν ως αντικείμενο την πρόληψη της ρύπανσης.Για όλους αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/01/19
Exercise of the Union's rights for the application and enforcement of international trade rules (A9-0133/2020 - Marie-Pierre Vedrenne)

Ο κανονισμός αριθ. 654/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου εφοδίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με ένα οριζόντιο νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τη συμφωνία για τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και από άλλες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο στο οποίο αυξανόταν ο αριθμός των αντίμετρων, ήταν σημαντικό να ενισχυθεί η επιβολή των εμπορικών δικαιωμάτων της ΕΕ, να παγιωθεί η αξιοπιστία της και, σε τελική ανάλυση, να πεισθούν οι εμπορικοί μας εταίροι να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού που ορίζονται στις εμπορικές συμφωνίες.Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΠΟΕ και η αναστολή λειτουργίας του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του μηχανισμού του επίλυσης διαφορών υποχρεώνουν την ΕΕ να τροποποιήσει τον κανονισμό αριθ. 654/2014. Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, σε περιπτώσεις όπου τρίτες χώρες θεσπίζουν παράνομα μέτρα και ταυτόχρονα μπλοκάρουν τη διαδικασία επίλυσης διαφορών. Ο αρχικός κανονισμός δεν περιείχε διατάξεις για την αντιμετώπιση των εν λόγω περιπτώσεων αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις, δηλαδή η αναστολή λειτουργίας του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, επιβάλλουν την ανάληψη δράσης από την Ένωση το ταχύτερο δυνατόν για την προστασία των συμφερόντων της.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/01/19
Strengthening the single market: the future of free movement of services (A9-0250/2020 - Morten Løkkegaard)

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού έχουν καταστήσει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του τομέα των υπηρεσιών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Κατά συνέπεια, η ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Σκοπός του παρόντος ψηφίσματος είναι να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές και να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς, καθώς και να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με το γράμμα και το πνεύμα της οδηγίας για τις υπηρεσίες.Στη συνάρτηση αυτή, το ψήφισμα συνιστά να αντιμετωπιστούν αμέσως οι εθνικοί φραγμοί στην ενιαία αγορά, να διασφαλιστεί η επαρκής επιβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας, να προωθηθεί η κανονιστική σαφήνεια με τη δημιουργία εθνικών πυλών πληροφόρησης και να παρασχεθούν πρόσθετα εργαλεία αξιολόγησης μέσω του πίνακα αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς και των δεικτών έντασης των ρυθμίσεων.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/01/20
Achieving an effective policy legacy for the European Year of Cultural Heritage (A9-0210/2020 - Dace Melbārde)

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κοινή πηγή πλούτου που προέρχεται από το παρελθόν, είναι πολύτιμη, τη χρησιμοποιούμε σήμερα και πρόκειται να τη μεταβιβάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Η πολιτιστική κληρονομιά μας βοηθά να καθορίσουμε ποιοι είμαστε και από πού έχουμε προέλθει. Παράλληλα με την επισήμανση των διαφορών στις παραδόσεις, τις γλώσσες και τους τρόπους ζωής μας, η πολιτιστική κληρονομιά μας βοηθά να εντοπίσουμε ένα κοινό νήμα που μας ενώνει όλους μαζί. Ο ρόλος της για την προαγωγή και την προώθηση της πολυμορφίας, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης είναι ανεκτίμητος.Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αυτοδύναμη αξία και αυτή είναι μία από τις θεματικές τις οποίες η παρούσα έκθεση προσπάθησε να υπογραμμίσει. Επομένως, οι συζητήσεις σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να επικεντρώνονται στο τι μπορούμε να κάνουμε, ως κοινωνίες και η ΕΕ ως σύνολο, για την προώθηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προφανής απάντηση είναι η αύξηση της χρηματοδότησης. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι λαμβάνει την απαραίτητη αναγνώριση, η οποία υστερεί μέχρι σήμερα.Μια αποτελεσματική πολιτική παρακαταθήκη θα ήταν ο στενότερος συντονισμός των δραστηριοτήτων και η δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών, πολιτικών, έργων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/01/20
Revision of the Trans-European Transport Network (TEN-T) guidelines (A9-0251/2020 - Jens Gieseke)

Κύριος στόχος της κοινής πολιτικής μεταφορών της ΕΕ είναι η δημιουργία ενός κοινού χώρου μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το κύριο μέσο πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η πολιτική του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Αφορά την υλοποίηση και την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου σιδηροδρομικών γραμμών, οδών, εσωτερικών πλωτών οδών, θαλάσσιων πλωτών οδών, λιμένων, αερολιμένων και σιδηροδρομικών τερματικών σταθμών. Επιδιώκει να εντοπίσει και να καλύψει κενά, να εξαλείψει σημεία συμφόρησης και τεχνικούς φραγμούς, προκειμένου να ενισχυθεί η συνολική κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή στην ΕΕ.Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικαιροποιηθεί και να αποκτήσει μελλοντοστραφή χαρακτήρα η ευρωπαϊκή υποδομή πολυτροπικών μεταφορών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να υποστηριχθεί η μετάβαση προς μια έξυπνη, βιώσιμη, αποτελεσματική και ασφαλή κινητικότητα.Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των δικτύων ΔΕΔ-Μ, είναι σημαντικό τα συστήματα κινητικότητας για τις μεταφορές επιβατών και την εμπορευματική εφοδιαστική να μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια, προστασία, αποτελεσματικότητα και χωρίς προσκόμματα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προωθηθούν πολυτροπικές συνδέσεις μεταφορών σε αστικούς κόμβους, λιμένες, αερολιμένες και πλατφόρμες. Μια βασική αλλαγή στο νέο ΔΕΔ-Μ πρέπει να είναι η ενσωμάτωση των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/01/20
Chemical residues in the Baltic Sea based on petitions 1328/2019 and 0406/2020 under Rule 227(2) (B9-0224/2021)

Υπερψήφισα την πρόταση ψηφίσματος, διότι οι περιβαλλοντικοί και υγειονομικοί κίνδυνοι λόγω των πυρομαχικών που απορρίφθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν συνιστούν απλώς ένα τοπικό, ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα με απρόβλεπτες διασυνοριακές επιπτώσεις. Οι 50.000 τόνοι χημικών κατάλοιπων στη Βαλτική Θάλασσα —λόγω των τοξικών ουσιών που περιέχουν— θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, βλάπτουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, καθώς επίσης θέτουν σε κίνδυνο οικονομικές δραστηριότητες όπως η αλιεία, η εξαγωγή των φυσικών πόρων και η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Όπως τονίζεται στην πρόταση ψηφίσματος, η διεθνής κοινότητα, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, πρέπει να εντείνει την παρακολούθηση των πυρομαχικών που απορρίπτονται, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για το θαλάσσιο περιβάλλον και τις δραστηριότητες.
2021/04/26
Establishing Horizon Europe – laying down its rules for participation and dissemination (A9-0122/2021 - Dan Nica)

Υπερψήφισα την έκθεση με την οποία εγκρίναμε το πρόγραμμα για την έρευνα και καινοτομία «Ορίζων Ευρώπη», με συνολικό προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ, 5,4 εκ των οποίων από το σχέδιο ανάκαμψης Next Generation EU.Το «Ορίζων Ευρώπη» εξασφαλίζει άμεση και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για δράσεις έρευνας και καινοτομίας που στόχο έχουν την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πανδημία COVID-19. Το πρόγραμμα είναι πλέον πλήρως ευθυγραμμισμένο με τη διάρκεια του προϋπολογισμού της ΕΕ (ΠΔΠ) 2021-2027 και περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενσωμάτωση και δίκαιες αμοιβές για τους επιστήμονες. Περιλαμβάνει επίσης οριζόντιες διατάξεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, το κράτος δικαίου και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα υψηλότερα κονδύλια που έχει διαθέσει ποτέ η ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την έρευνα στον ψηφιακό τομέα. Στήριξη θα δοθεί επίσης σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών στην Ευρώπη. Επίσης, εξασφαλίσαμε ότι, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την επιστημονική έρευνα.
2021/04/27
Rail passengers' rights and obligations (A9-0045/2021 - Bogusław Liberadzki)

Υπερψήφισα την έκθεση που αφορά τον νέο κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών των σιδηροδρόμων. Η χορήγηση των ίδιων δικαιωμάτων στους επιβάτες διεθνών και εσωτερικών σιδηροδρομικών μεταφορών επιδιώκει να βελτιώσει το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών στην Ένωση, να εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και να διασφαλίσει ενιαίο επίπεδο δικαιωμάτων των επιβατών. Οι κανόνες θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα των επιβατών να αλλάζουν δρομολόγιο και ότι θα δικαιούνται βοήθεια όταν υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις. Ακόμη, τα τρένα θα διαθέτουν περισσότερο χώρο για ποδήλατα.Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε τους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα. Τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα έχουν τα ίδια δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας και ίσης μεταχείρισης με όλους τους άλλους πολίτες. Στον κανονισμό επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δίνεται ειδική προσοχή στην παροχή πληροφοριών σε άτομα με αναπηρία και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα σχετικά με την προσβασιμότητα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, τις συνθήκες πρόσβασης στο τροχαίο υλικό και τις διευκολύνσεις επί της αμαξοστοιχίας. Για την καλύτερη ενημέρωση των επιβατών με αισθητηριακές ανεπάρκειες σχετικά με καθυστερήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οπτικοακουστικά συστήματα, κατά περίπτωση.
2021/04/29
EU/Thailand Agreement: modification of concessions on all the tariff-rate quotas included in the EU Schedule CLXXV as a consequence of the United Kingdom's withdrawal from the European Union (A9-0180/2021 - Heidi Hautala)

Τον Οκτώβριο του 2018, η ΕΕ ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με ορισμένα μέλη του ΠΟΕ στη Γενεύη. Η βασική αρχή των διαπραγματεύσεων είναι μια «κοινή προσέγγιση» που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017 σχετικά με τον τρόπο «κατανομής» των ποσοτικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για την ΕΕ των 28 του ΠΟΕ για τις 143 δασμολογικές ποσοστώσεις (ΔΠ) της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ για τη γεωργία, τα ψάρια και τη βιομηχανία. Η βάση αυτής της προσέγγισης είναι ότι ο υφιστάμενος όγκος κάθε δασμολογικής ποσόστωσης θα διατηρηθεί πλήρως στο μέλλον, αλλά θα κατανεμηθεί σε δύο χωριστά τελωνειακά εδάφη: την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο.Η αρχή της εφαρμοζόμενης μεθοδολογίας βασίζεται στις εμπορικές ροές προς την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αντιπροσωπευτικής περιόδου αναφοράς για όλες τις δασμολογικές ποσοστώσεις του ΠΟΕ.Οι διαπραγματεύσεις με το Βασίλειο της Ταϊλάνδης κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία μονογραφήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2021 στη Γενεύη.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/06/23
EU/Indonesia Agreement: modification of concessions on all the tariff-rate quotas included in the EU Schedule CLXXV as a consequence of the United Kingdom's withdrawal from the European Union (A9-0182/2021 - Heidi Hautala)

Τον Οκτώβριο του 2018, η ΕΕ ξεκίνησε επίσημα στη Γενεύη τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με ορισμένα μέλη του ΠΟΕ. Η βασική αρχή των διαπραγματεύσεων είναι μια «κοινή προσέγγιση» που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017 σχετικά με τον τρόπο «κατανομής» των ποσοτικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για την ΕΕ των 28 του ΠΟΕ για τις 143 δασμολογικές ποσοστώσεις (ΔΠ) της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ για τη γεωργία, τα ψάρια και τη βιομηχανία. Η βάση αυτής της προσέγγισης είναι ότι ο υφιστάμενος όγκος κάθε δασμολογικής ποσόστωσης θα διατηρηθεί πλήρως στο μέλλον, αλλά θα κατανεμηθεί σε δύο χωριστά τελωνειακά εδάφη: την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο.Η αρχή της εφαρμοζόμενης μεθοδολογίας βασίζεται στις εμπορικές ροές προς την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αντιπροσωπευτικής περιόδου αναφοράς για όλες τις δασμολογικές ποσοστώσεις του ΠΟΕ.Οι διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατίας της Ινδονησίας κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία μονογραφήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2021 στη Γενεύη.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/06/23
EU/Argentina Agreement: modification of concessions on all the tariff-rate quotas included in the EU Schedule CLXXV as a consequence of the United Kingdom's withdrawal from the European Union (A9-0175/2021 - Jordi Cañas)

Λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οκτώβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ξεκίνησε επίσημα διαπραγματεύσεις, δυνάμει του άρθρου XXVIII της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (ΓΣΔΕ) του 1994, με ορισμένα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Αργεντινής. Βασική αρχή των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια «κοινή προσέγγιση» που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017 σχετικά με τον τρόπο «κατανομής» των ποσοτικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στον πίνακα για την ΕΕ των 28 του ΠΟΕ όσον αφορά τις 143 δασμολογικές ποσοστώσεις (ΔΠ) της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ για γεωργικά, αλιευτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Η βάση αυτής της προσέγγισης συνίσταται στο να διατηρηθεί μεν πλήρως, στο μέλλον, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο υφιστάμενος όγκος κάθε δασμολογικής ποσόστωσης, αλλά να κατανεμηθεί σε δύο χωριστά τελωνειακά εδάφη: την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο.Οι διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Αργεντινής κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία μονογραφήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 στη Γενεύη.Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την εν λόγω έκθεση.
2021/06/23
Role of cohesion policy in addressing multidimensional environmental challenges in the Mediterranean Basin (A9-0094/2023 - François Alfonsi)

H επικράτεια της ΕΕ καλύπτει το ήμισυ της λεκάνης της Μεσογείου και η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει παθητική απέναντι στις πολλαπλές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η λεκάνη της Μεσογείου. Πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη λεκάνη της Μεσογείου, την απώλεια βιοποικιλότητας και την αυξανόμενη ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση. Είναι καιρός να προωθηθεί μια φιλόδοξη μακροπεριφερειακή στρατηγική στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών εκπροσώπων, ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε καλύτερα την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια η λεκάνη της Μεσογείου πλήττεται από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.Υπερψήφισα την έκθεση η οποία καλεί την Επιτροπή να μελετήσει τη δυνατότητα καλύτερης προσαρμογής του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ στη λεκάνη της Μεσογείου και να υποβάλει πρόταση για ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων που έχουν οι καύσωνες και η ξηρασία στις παράκτιες περιοχές, φαινόμενα που αναμένεται να σημειώνονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής και τα οποία απειλούν την ανθρώπινη ζωή και τη βιοποικιλότητα, και να αφιερώσουν κονδύλια συνοχής στην αποκατάσταση έπειτα από οικολογικές καταστροφές που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο.
2023/05/09
Schools scheme for fruit, vegetables, milk and dairy products (A9-0096/2023 - Carmen Avram)

Το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό καθώς στοχεύει στη σύνδεση των παιδιών με τη γεωργία και στο να διδαχθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το πρόγραμμα προσφέρει μια αξιοσημείωτη ευκαιρία ευθυγράμμισης με τους φιλόδοξους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, της εγγύησης της ΕΕ για τα παιδιά και του σχεδίου δράσης για τη βιολογική παραγωγή. Ωστόσο, οι δυνατότητες του προγράμματος υπονομεύονται από τον προϋπολογισμό, την κάλυψη, τον ορισμό των επιλέξιμων προϊόντων και τις μεθόδους διανομής και εφαρμογής που προβλέπονται. Πράγματι, κατά το σχολικό έτος 2019/2020, μόνο 19,1 εκατομμύρια μαθητές από τους 76,2 εκατομμύρια μαθητές της ΕΕ συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το πρόβλημα αυτό συνδέεται άμεσα με τον περιορισμένο προϋπολογισμό που διατίθεται στα σχολεία.Υπερψήφισα την έκθεση καθώς ζητεί τη σταδιακή αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος. Επίσης, ζητείται από τα κράτη μέλη να αφιερώσουν ένα ελάχιστο μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ στην εφαρμογή εκπαιδευτικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει επίσης να είναι συχνότερα και ευρύτερα. Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τη δυνατότητα συνεργειών μεταξύ του προγράμματος για τα σχολεία και των υφιστάμενων πρωτοβουλιών για υγιεινό πρόγευμα και προγραμμάτων για τη διανομή τακτικών σχολικών γευμάτων, καθώς και άλλων πηγών χρηματοδότησης, προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού παιδιών.
2023/05/09