BETA

97 Written explanations of Jaromír ŠTĚTINA

European Border and Coast Guard (A8-0076/2019 - Roberta Metsola) CS

Agentura Frontex byla zřízena v roce 2005. Po roce 2015 v souvislosti s migrační krizí bylo nařízení novelizováno například v říjnu 2016. U tohoto předpisu jsem byl za výbor pro zahraniční věci stínovým zpravodajem frakce PPE. Agentura byla přejmenována na Evropskou pohraniční a pobřežní stráž a získala více kompetencí, aby byla schopna účinněji pomáhat členským státům s ochranou vnější schengenské hranice. Odpovědnost za správu hranic nadále zůstává v kompetenci národních států. Název však poněkud zavádějícím způsobem evokoval samostatně existující masu evropských nadnárodních pohraničníků. O zatím poslední a velice důležité novelizaci jsme hlasovali na dubnové plenární schůzi EP. Společně s velkou většinou kolegů jsem svým hlasem potvrdil dohodu s Radou v prvním čtení. Touto novelizací agentura více dostojí svému názvu, neboť umožní mít k dispozici na ochranu vnějších hranic v roce 2021 pětitisícový stálý sbor. V roce 2027 by měl počet dosáhnout požadovaných 10 000. Úkoly agentury definuje článek 10, důležitou pomocí členským státům bude mimo jiné technická a operativní podpora při navracení osob, které se na území EU nacházejí neoprávněně.
2016/11/22
Establishing Horizon Europe – laying down its rules for participation and dissemination (A8-0401/2018 - Dan Nica) CS

Podpořil jsem zavedení programu Horizont Evropa, který naváže na svého předchůdce a bude pokračovat v podpoře výzkumu a inovací integrovaným způsobem. Cílem nového programu je zejména posílení vědecké a technologické základny Evropské unie, a to s konkrétním záměrem pomoci zvládnout hlavní celosvětové výzvy naší doby a přispět k dosažení cílů udržitelného rozvoje. Program zároveň pomůže Unii zvýšit její konkurenceschopnost, podpořit její rozvoj a plnit strategické priority. V oblastech, jako je zdravotnictví, digitální technologie, průmyslová transformace, demokratické společnosti podporující začlenění, přírodní zdroje, energetika, životní prostředí, nízkouhlíková ekonomika, vesmír a bezpečnost, jsou výzkum a inovace zásadní pro úspěšné plnění priorit Unie. Současně však bude zachován soubor pravidel programu pro účast a šíření výsledků, přičemž by tento návrh měl přinést zlepšení těchto pravidel. V rychle se měnícím světě závisí úspěch Evropy stále více na její schopnosti přeměnit vynikající vědecké výsledky na inovace, které mají skutečný pozitivní dopad na ekonomiku a kvalitu života.
2016/11/22
Space programme of the Union and the European Union Agency for the Space Programme (A8-0405/2018 - Massimiliano Salini) CS

Již od 90. let minulého století investuje Evropská unie stále více do kosmického odvětví a dnes díky tomu funguje už několik úspěšných programů globálního rozměru týkajících se oblasti vesmíru. V roce 2016 představila Komise novou kosmickou strategii pro Evropu zaměřenou na čtyři strategické cíle: na maximalizaci přínosů vesmíru pro společnost a hospodářství EU, podporu konkurenceschopného a inovativního evropského kosmického odvětví, posílení strategické autonomie Evropy v přístupu do vesmíru a jeho využívání ve stabilním a bezpečném prostředí a na posílení úlohy Evropy jako globálního aktéra a podporu mezinárodní spolupráce. Důvodem přijetí nové strategie je důležitý význam kosmického odvětví pro Unii a potřeba přizpůsobit evropské kosmické odvětví rychle se měnícímu globálnímu prostředí. Plně integrovaný kosmický program tak bude sdružovat veškerou činnost Unie v této velmi strategické oblasti, čímž se zajistí soudržný rámec pro budoucí investice a dosáhne se lepšího zviditelnění a flexibility. Proto jsem novou strategii podpořil svým hlasem v dubnu na plenárním zasedání EP. Vesmír může hrát v budoucnu velmi klíčovou úlohu při efektivním řešení nových výzev, jako jsou změna klimatu, udržitelný rozvoj, ochrana hranic, námořní dohled a především bezpečnost občanů Unie.
2016/11/22
Emergency situation in Venezuela (RC-B8-0225/2019, B8-0225/2019, B8-0226/2019, B8-0227/2019, B8-0228/2019, B8-0229/2019) CS

Svým hlasem jsem se opět připojil k podpoře a uznání Juana Guaidóa jakožto legitimního prezidenta Bolívavorské republiky Venezuela, který hodlá ukončit Madurovu uzurpaci moci, sestavit národní prozatímní vládu a uspořádat předčasné prezidentské volby. Vyjadřuji také plnou podporu Národnímu shromáždění jako jedinému zákonnému orgánu Venezuely. Je důležité, aby novou reprezentaci uznaly i zbývající členské státy EU, které zatím svou podporu nevyjádřily.V rezoluci důrazně odsuzujeme kruté represe a násilí Madurova režimu vůči vlastním lidem. Počet obětí a zraněných narůstá. Rezoluce důrazně odsuzuje režim zneužívající bezpečnostních služeb k zastrašování a pronásledování vedoucích politických činitelů, novinářů a opozice. Ostře odsuzujeme účelovou blokaci dodávek humanitární pomoci, důsledkem čehož je vyostřená migrační krize v zemi. Vyzýváme k ukončení veškerého násilí a k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech osob, které byly zadrženy na základě toho, že jsou rodinnými příslušníky prozatímního prezidenta Juana Guaidóa či členy jeho týmu. Situaci je třeba urychleně řešit uspořádáním svobodných, spravedlivých a transparentních prezidentských voleb. Vedle Madurovy pokračující krutovlády je velmi znepokojující i bratrské pomoc Moskvy. Koncem března bylo do země dopraveno 35 tun materiálu a stovky vojáků v rámci technické a vojenské spolupráce. Caracaské konzultace náčelníka pozemních sil Tonkuškurova nevěstí nic dobrého.
2016/11/22
Situation of rule of law and fight against corruption in the EU, specifically in Malta and Slovakia (B8-0230/2019) CS

Svým hlasem vyjadřuji své znepokojení ohledně narůstající tendence v členských státech o narušení právního státu, dělby moci a nezávislosti soudnictví. Jendou z klíčových hodnot EU je dodržování a ochrana právního státu, a proto se připojuji k výzvě, aby všechny příslušné subjekty na úrovni EU a členských států, včetně vlád, parlamentů a justice, více usilovaly o jeho dodržování a posilování.S hlubokou obavou konstatuji, že čím dál častěji dochází k nárůstu výhrůžek, jejichž cílem jsou novináři a svoboda sdělovacích prostředků, že dochází k nárůstu veřejného znevažování a všeobecného oslabování této důležité profese pro demokratickou společnost, zvyšuje se hospodářská koncentrace tohoto odvětví a posilují dezinformační tlaky. Odstrašujícím a šokujícím jsou pak případy dvou vražd novinářů v minulém roce – Jána Kuciaka na Slovensku a Daphne Caruanové Galiziové na Maltě. Důrazně tyto činy odsuzuji a žádám oba tyto členské státy, aby zajistily, aby donucovací orgány urychleně a úplně vyšetřily veškeré náznaky trestných činů, a to i v případech, kdy tyto náznaky odhalují oznamovatelé a novináři, zejména v údajných případech souvisejících například s korupcí, finanční trestnou činností, praním peněz, podvody a daňovými úniky, o nichž oba novináři informovali. A vyzývám maltskou vládu, aby veřejně a jednoznačně odsoudila jakékoli projevy nenávisti vůči zesnulé Daphne Caruanové Galiziové.
2016/11/22
Decision establishing a European Peace Facility (A8-0157/2019 - Hilde Vautmans) CS

Plénum Evropského parlamentu odsouhlasilo doporučení EP směřované vysoké představitelce Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku týkající se návrhu na zřízení evropského mírového nástroje. Jedná se o mimorozpočtový fond s prostředky ve výši 10,5 miliard EUR na období sedmi let (2021–2027). Federica Mogheriniová jej představila v červnu 2018 a nyní k návrhu přijal stanovisko i Evropský parlament. Tento nástroj by měl financovat veškerou vnější činnost v rámci zahraniční a bezpečnostní politiky, která souvisí s vojenstvím nebo obranou. Konkrétně by měl fond financovat společné náklady vojenských misí a operací SBOP, které jsou v současné době financovány prostřednictvím mechanismu Athena. Tento mechanismus je dlouhodobě kritizován pro malou flexibilitu. Dle Smlouvy o EU z rozpočtu Unie nelze financovat výdaje související s vojenstvím a obranou. Proto bude fond financován z příspěvků členských států EU vypočtených na základě distribučního klíče podle hrubého národního důchodu. Kromě společných nákladů misí společné bezpečnostní a obranné politiky umožní fond nadále financovat mírové operace vedené africkými zeměmi, například mise Africké unie v Somálsku (AMISOM) nebo společné síly skupiny G5 Sahel.
2016/11/22
Reduction of the impact of certain plastic products on the environment (A8-0317/2018 - Frédérique Ries) CS

Svým hlasem jsem 27. 3. podpořil návrh směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí. Schválil jsem tak zákaz některých jednorázových plastů, které jsou vyjmenovány v příloze návrhu. Na seznam se dostaly jednorázové plasty, u nichž existuje dostupná alternativa z jiných materiálů. Od roku 2021 tak nebude možné prodávat tyto plasty na jedno použití: plastové příbory, plastové talíře, plastová brčka, plastové vatové tyčinky, plastové tyčky k balónkům. Plasty přinesly rozvoj v mnoha oblastech, jsou však zároveň velkou zátěží pro životní prostředí a hledání dostupných alternativ by mělo být naší prioritou. Zákaz bude aplikován i na oxo-rozložitelné plasty. Ty definuje čl. 3 odst. 3 jako plastové materiály, které obsahují přísady, jež prostřednictvím oxidace způsobují rozpad plastového materiálu na mikročástice nebo chemický rozklad. Omezení platí i pro polystyrenové krabice na jídlo v rychlých občerstveních či nádoby na potraviny a nápoje vyrobené z expandovaného polystyrenu. Změnit se má i nakládání s plastovými nápojovými lahvemi. Do roku 2029 by mělo být recyklovatelných 90 procent z nich. Do roku 2025 by pak nové plastové lahve měly být alespoň ze čtvrtiny vyrobené z recyklovaných plastů, do roku 2030 by se měl podíl recyklovaného materiálu v lahvích zvýšit na 30 procent. Členské státy si samy mohou vybrat, jakou cestu zvolí k omezení plastového odpadu.
2016/11/22
Post-Arab Spring: way forward for the Middle East and North Africa (MENA) region (A8-0077/2019 - Brando Benifei) CS

Svým hlasováním vyjadřuji velké znepokojení ohledně situace po takzvaném arabském jaru. Od protestů uběhlo už osm let a většina legitimních očekávání demonstrujících, kteří volali po důstojnosti, lidských právech a politických reformách, stále nebyla naplněna. Naopak jsou v řadě zemí Blízkého východu a severní Afriky absolutně nedodržovány. Prostor pro demokracii a místní organizace občanské společnosti je uzavírán, zpomaluje se pokrok v oblasti svobody projevu, dochází k potlačení úlohy sdělovacích prostředků a probíhají represe vůči obráncům lidských práv. Odsuzuji proto toto neustálé porušování lidských práv, právního státu, základních hodnot a rozsáhlou diskriminaci menšin vedoucí k socioekonomické nestabilitě a následné nelegální migraci, jejímž důsledkem je silný negativní dopad na bezpečnostní situaci v těchto zemích. Současně vyjadřuji také znepokojení ohledně zvláštní odpovědnosti vojenských a bezpečnostních služeb za narušování politického vývoje některých zemí a jejich soustavnou a panovačnou snahu kontrolovat stát a jeho hospodářské zdroje. Připojuji se proto k výzvě, aby si EU a členské státy stanovily jako prioritu podporu parlamentních snah a snah občanské společnosti o zajištění větší odpovědnosti a transparentnosti bezpečnostních a vojenských služeb a spolupracovaly s vládami třetích zemí s cílem ukončit tyto praktiky a zrušit represivní právní předpisy.
2016/11/22
Copyright in the Digital Single Market (A8-0245/2018 - Axel Voss) CS

Dnes jsme hlasovali o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o autorském právu na jednotném digitálním trhu. V souladu s tím, jak jsem o návrhu hlasoval v minulosti, jsem byl proti jeho přijetí. Nesouhlasím se současným zněním zejména článku 13 (v textu nyní článku 17), ale i článku 11 (článku 15). I když se v textu dnes přijatého návrhu slovo filtr nevyskytuje, je podle mého názoru reálné předpokládat, že pro aplikaci článku 13 budou v praxi používány. Aby se předcházelo sporům o autorská práva, může docházet k nepřiměřenému omezování zveřejňování obsahu a případně i chybnému smazání naprosto legálního obsahu. Nelze stoprocentně technicky vyřešit, aby k této chybě nedošlo. Obávám se toho, že ve svém důsledku to povede i k omezování tvorby a kreativního obsahu na internetu. Právní nejistotu a možnost roztříštěného výkladu vyvolávají i některé formulace obou článků. Ty mohou být ve členských státech vykládány rozdílně a fragmentovat digitální vnitřní trh. Článek 11 se týká ochrany tiskových publikací v souvislosti s užitím online. Podle mého názoru dostatečně nezohledňuje digitální model konzumace zpráv na internetu. Svoboda internetu je pro mne zásadní hodnota. Internet je prostor svobody a s jeho necitlivým omezováním, byť s dobrým úmyslem, se nemohu ztotožnit.
2016/11/22
Draft Agreement on Cooperation between Eurojust and Georgia (A8-0065/2019 - Sylvia-Yvone Kaufmann) CS

Dohoda o spolupráci mezi Eurojustem a Gruzií, u které jsem byl stínovým zpravodajem za politickou frakci PPE, získala na plenárním zasedání podporu 555 kolegů. Eurojust je zkratka pro Evropskou jednotku pro soudní spolupráci, která sídlí v Haagu. Protože organizovaná trestná činnost i akty terorismu mají často přeshraniční charakter, má Eurojust za úkol překonávat překážky soudní spolupráce v trestních věcech v závažných případech a stavět jejich pachatele před soud. Eurojust ročně vyřídí téměř 2 000 případů. Dohoda s Gruzií povede k daleko větší výměně informací s gruzínskými orgány činnými v trestním řízení a napomůže k odhalování gruzínských organizovaných zločineckých skupin (zejména organizovaných vloupání a krádeží). Gruzie zůstává i tranzitní zemí pro různé nelegální komodity pašované do EU, zejména drogy. I zde dohoda usnadní spolupráci. Eurojust uzavřel v poslední době podobné dohody i s Albánií či Bývalou jugoslávskou republikou Makedonií.
2016/11/22
EU-Singapore Free Trade Agreement (resolution) (A8-0048/2019 - David Martin) CS

Hlasoval jsem pro schválení nové Dohody o volném trhu mezi Evropskou unií a Singapurem. Tato dohoda nám otevře nový trh, který má velký potenciál růstu. Obchod mezi Evropskou unií a Singapurem dnes činí ročně přes 50 miliard EUR a tato dohoda částku dále navýší. Dohoda je však významná i z hlediska predikce, že až 90 procent celosvětového hospodářského růstu bude tvořeno mimo Evropu, a přesune se zejména do oblasti Asie. Kromě ekonomického přínosu je také velmi podstatné, že Evropská unie spolu se Singapurem sdílí důležité hodnoty i podporu otevřeného obchodu. Vzhledem k tomu, že tato dohoda je vůbec první mezi EU a členským státem sdružení ASEAN, může být do budoucna i dobrým vzorem pro další podobné dohody. Uzavřením dohody se také odstranila znevýhodnění, které jsme měli oproti významným ekonomikám, jako je Japonsko, Čína či USA. Tyto země se Singapurem uzavřely dohody o volném obchodu již v minulosti.
2016/11/22
EU-Singapore Partnership and Cooperation Agreement (resolution) (A8-0023/2019 - Antonio López-Istúriz White) CS

Podpořil jsem Dohodu o partnerství a spolupráci Evropské unie spolu se Singapurem, jelikož tím EU posílí a utuží přátelské vztahy, které se Singapurem navázala již před několika desetiletími. Tento vztah byl vždy založen nejen na historických, ale i na politických a ekonomických vazbách. Singapur je angažovanou zemí na svém kontinentě a snaží se jít příkladem. Je jedním se zakládajících členů Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), v rámci kterého se aktivně podílí na podpoře jednotnosti a bezpečnosti členských zemí tohoto sdružení. Kromě toho se Singapur za poslední roky umisťuje stále na vyšších příčkách, ať už jde o index lidského rozvoje OSN, nebo indexu vnímaní korupce dle organizace Transparency International, ve kterém za rok 2017 obsadil 6. místo, což z něj činí jednu z nejméně zkorumpovaných zemí světa. Česká republika se v roce 2017 umístila ve stejném indexu na 42. místě. Máme tedy v tomto směru co dohánět.
2016/11/22
Union Civil Protection Mechanism (A8-0180/2018 - Elisabetta Gardini) CS

Při hlasování jsem podpořil navrhovanou změnu dosavadního fungování civilní ochrany EU, včetně vytvoření tzv. rezervy RescEU. V současnosti existuje systémem, jehož prostřednictvím Unie koordinuje dobrovolné příspěvky států na pomoc zemi, která žádá o asistenci. Jedná se zejména o případy rozsáhlých přírodních katastrof, například požáry či povodně. Pokud stát nedisponuje dostatečnými kapacitami pro zvládnutí živelné katastrofy, může v rámci mechanismu civilní ochrany EU požádat o pomoc. I z první poskytnuté pomoci Člověka v tísni Arménii po katastrofálním zemětřesení vím, že urychlená a dobře koordinovaná pomoc může zachránit mnoho životů i majetku. Parlament se velkou většinou shodl na tom, že současný mechanismus dosáhl v letech 2017 a 2018 při lesních požárech, bouřích a povodních svých limitů. Nově bude vytvořena rezerva zdrojů RescEU, jejíž součástí budou například letadla na hašení lesních požárů, vysokokapacitní čerpadla, polní nemocnice a pohotovostní lékařské týmy využitelné v případě krizové situace. RescEU by měla být aktivována Evropskou komisí v případě, pokud postižený členský stát nebude disponovat dostatkem svých zdrojů ke zvládnutí následků katastrofy.
2016/11/22
Situation in Venezuela (B8-0082/2019, B8-0083/2019, B8-0084/2019, B8-0085/2019, B8-0086/2019, B8-0087/2019) CS

S radostí jsem podpořil usnesení, ve kterém se Evropský parlament postavil na stranu demokraticky zvoleného předsedy Národního shromáždění. Juan Guaidó se složením přísahy 23. ledna 2019 ujal funkce prozatímního prezidenta Venezuely. Evropský parlament v souladu s článkem 233 venezuelské ústavy uznal prostřednictvím svého usnesení pana Guaidóa legitimním prozatímním prezidentem a vyjádřil mu plnou podporu. Jsem rád, že se Česká republika zachovala stejně. Madurův socialismus přinesl lidem jen bídu, utrpení a úpadek demokracie. Inflace překročila 1 650 000 % a hospodářská krize se prohlubuje. Nyní je třeba dosáhnout dohody o vyhlášení svobodných, transparentních a důvěryhodných prezidentských voleb. Ty musí proběhnout na základě stejných podmínek pro všechny zúčastněné a za účasti mezinárodních pozorovatelů. Mnoho Madurových odpůrců je ve vězení, více než 3 miliony Venezuelanů zemi opustili. Snad bude moci Venezuela brzo svobodně dýchat.
2016/11/22
Establishing the Rights and Values programme (A8-0468/2018 - Bodil Valero) CS

Podpořil jsem parlamentní pozici k programu Práva a hodnoty, se kterou je EP připraven vyjednávat v trialogu s Radou. Jde o program, který má za cíl posílit a chránit demokracii, právní stát a základní evropské hodnoty skrze podporu občanské společnosti. Parlament do své pozice prosadil zrychlenou proceduru pro případ závažného a překotného zhoršení situace v oblasti zmíněných hodnot. V takovém případě by byla Komise schopna velmi rychle reagovat a vypsat finanční výzvy na podporu organizací občanské společnosti a podpořit tak demokratickou výměnu názorů v dané zemi. Parlament také velmi usiloval o navýšení prostředků oproti původnímu návrhu Komise, výsledkem je až trojnásobná částka, konkrétně 1 834 miliardy EUR. Program je obecně zaměřen na prosazování a podporu práv a hodnot vymezených v článku 2 Smlouvy o EU skrze organizace občanské společnosti na lokální, regionální, ale i na národní a mezistátní úrovni. Usiluje tak o dlouhodobé prosazování rovnosti, zákazu diskriminace a podporu angažovanosti a účasti občanské společnosti na demokracii a boji proti násilí. Konkrétně Parlament například navrhuje podpořit osvětové kampaně zahrnující základní hodnoty EU, práva a povinnosti plynoucí z evropského občanství. Jsem rád, že EP neopomněl do své pozice prosadit připomínání událostí a faktorů vedoucích ke změně demokracie v totalitu.
2016/11/22
EU Emergency Travel Document (A8-0433/2018 - Kinga Gál) CS

Téměř sedm milionů občanů EU cestuje nebo žije v místech mimo EU, kde jejich vlastní země nemá velvyslanectví nebo konzulát. Počet takových občanů do roku 2020 pravděpodobně ještě stoupne, a to minimálně na 10 milionů. Všichni tito občané mají právo na diplomatickou ochranu ze strany kterékoli členské země EU, která v dané zemi působí, stejně tak jako její státní příslušníci. Podpořil jsem proto návrh na přijetí bezpečnějšího náhradního dokladu EU, který je určen právě takovým občanům EU, jejichž cestovní doklad byl odcizen, ztracen či je jinak nedostupný. Takový doklad občanům Evropské unie v kritické situaci zabezpečí hladký návrat domů. Původní formát dokladu je již dvacet starý, bylo proto dle mého názoru nutné jej aktualizovat. Náhradní cestovní doklad EU tak nyní bude vyhovovat světovým bezpečnostním standardům a bude tak chráněn před podvody a paděláním. Bohužel právě podvody s doklady jsou častým jevem, který napomáhá páchání terorismu a organizované trestné činnosti, včetně obchodování s lidmi či nelegálního převaděčství migrantů. Právě padělání evropských cestovních dokladů musíme co nejefektivněji zamezit a zvýšit tak bezpečnost na území EU.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Albania status agreement on actions carried out by the European Border and Coast Guard Agency in Albania (A8-0463/2018 - Bodil Valero) CS

Podpořil jsem uzavření dohody mezi EU a Albánií o postavení jednotek při činnostech prováděných Evropskou agenturou pro pohraniční a pobřežní stráž v Albánii. Jde o první finálně uzavřenou dohodu svého druhu. Řešit má primárně problematiku nelegální migrace, náhlých změn migračních toků a přeshraniční kriminalitu. Díky právě schválené dohodě bude moct Evropská pohraniční a pobřežní stráž vysílat své příslušníky na albánské území, tedy na území sousední nečlenské země EU. Evropská unie má v současnosti rozjednány dohody o postavení jednotek také se Srbskem, Bývalou jugoslávskou republikou Makedonií, Černou Horou či s Bosnou a Hercegovinou. Ty však nebyly prozatím formálně potvrzeny. Považuji toto společné úsilí EU a Albánie za nesmírně důležité. Výzvy v oblasti migrace a bezpečnosti přesahují hranice EU. Tato spolupráce umožní oběma partnerům společně předcházet migračním a bezpečnostním hrozbám. Pro unijní i albánskou správu hranic se jedná o historický moment. Sjednaná a nyní i formálně potvrzená dohoda umožní Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž koordinovat operativní spolupráci mezi členskými státy EU a Albánií, pokud jde o správu vnějších hranic EU. Pevně věřím, že již brzy budou formálně stvrzeny i další dojednané dohody o vzájemné spolupráci EU a třetích zemí.
2016/11/22
Conflict of interest and the protection of the EU budget in the Czech Republic (RC-B8-0582/2018, B8-0582/2018, B8-0583/2018, B8-0584/2018, B8-0585/2018) CS

Prosincové plénum EP nadpoloviční většinou hlasů přijalo usnesení o střetech zájmů a ochraně rozpočtu EU v České republice. Osobně jsem usnesení podpořil. Přijatý text totiž jasně vyzývá Evropskou komisi k prošetření odhalených skutečností kolem koncernu Agrofert. Žádá pozastavení plateb společnostem, které jsou napojeny na premiéra, a požaduje, aby Komise získala zpět všechny neoprávněně vyplacené prostředky. Usnesení rekapituluje zisky koncernu Agrofert z evropských strukturálních a investičních fondů, které v období 2013–2020 činily ročně i 82 milionů EUR. Upozorňuje také na vnitrostátní prohlášení o příjmech, podle kterého premiér jen za první pololetí roku 2018 z koncernu Agrofert prostřednictvím svých svěřenských fondů získal příjem ve výši 3,5 milionů EUR. Parlament připomíná, že již v minulosti na možný střet zájmů Babiše nejdříve jako ministra financí, později jako předsedy vlády upozorňoval. Jsem rád, že se mi do textu podařilo prosadit ustanovení poukazující na premiérovo vlastnictví významných českých médií. Právě mediální pokrytí dělá v ČR panu premiérovi velkou službu v zakrývání pravé podstaty jeho aktivit. Usnesení sice řeší konkrétní případ koncernu Agrofert, souhlasím však také s výzvou k vytvoření zcela univerzálního kontrolního mechanismu, který by v kterémkoli členském státě umožnil v případě nečinnosti vnitrostátních orgánů důrazný zásah a zamezil by tak přetrvávajícímu střetu zájmů.
2016/11/22
New general budget of the European Union for the financial year 2019 (A8-0454/2018 - Daniele Viotti, Paul Rübig) CS

Podpořil jsem konečnou dohodu Rady a Evropského parlamentu o souhrnném rozpočtu EU na rok 2019. Jedná se o vůbec poslední schvalovaný rozpočet za současného rozložení politických sil v Evropě. Z hlediska Parlamentu jde o velký úspěch. Parlamentu se podařilo prosadit většinu jeho ambiciózních plánů. Jsem velmi rád, že je rozpočet kromě svých stálých priorit, jakými jsou růst, inovace či konkurenceschopnost, nastaven ambiciózně i v oblasti bezpečnosti a migrace. Tato dvě témata jsou dle průzkumů pro evropské občany velmi důležitá. Pokud tyto oblasti mají být efektivně spravovány, musí pro ně být nastaven i adekvátní finanční rámec. Nárůst prostředků na migraci, nezaměstnanost, vědu a boj s klimatickými změnami, ale také již tradičně navýšení financí pro významný program Erasmus+, tak by se daly shrnout hlavní body nového rozpočtu pro příští rok. Věřím, že i nový Evropský parlament bude k sestavování evropského rozpočtu přistupovat odpovědně a ambiciózně jako tomu bylo zvykem v posledních letech. Pro Evropskou unii je to jeden ze základních stavebních prvků stability.
2016/11/22
EU-Japan Economic Partnership Agreement (A8-0366/2018 - Pedro Silva Pereira) CS

Hlasoval jsem pro schválení nové obchodní dohody s Japonskem. Myslím, že uzavření této dohody je výborným příkladem toho, jak síla společenství, Evropské unie, otevírá dveře našim firmám za podmínek, které by Česká republika s partnerem, jako je Japonsko, nikdy nebyla schopna samostatně dojednat.Na základě této dohody dojede k odstranění 90 % cel na více než 90 % zboží vyváženého evropskými státy do Japonska. Evropští vývozci by měli ušetřit zhruba miliardu eur ročně. Sníží se rovněž některé necelní bariéry, které komplikovaly život i českým vývozcům. Nově se při vzájemném obchodu budou dodržovat mezinárodní standardy namísto specifických japonských podmínek. Japonsko také přizná zvláštní ochrannou známku více než 200 regionálním zemědělským výrobkům z EU. Studie dopadů, kterou zpracovala Technická univerzita v Liberci, vyčíslila roční přínosy z odstranění netarifních překážek na cca 1,4 mld. korun. Největší přínos by měli zaznamenat čeští vývozci v textilním, sklářském a chemickém průmyslu, ale i vývozci tradičních zemědělských produktů. Dohodu ještě musí přijmout Rada, což se očekává koncem prosince.
2016/11/22
Findings and recommendations of the Special Committee on Terrorism (A8-0374/2018 - Monika Hohlmeier, Helga Stevens) CS

V návaznosti na teroristické útoky v Paříži, Bruselu a dalších evropských městech v uplynulých letech vznikl na půdě Evropského parlamentu zvláštní výbor pro terorismus (TERR). Výsledná doporučení plynoucí z jeho činnosti byla na prosincovém plénu přijata Evropským parlamentem. Pro zprávu výboru TERR se vyjádřila velká většina pléna. Já osobně jsem zprávu také plně podpořil. Jedním z významných bodů zprávy je výzva k posílení evropských bezpečnostních agentur, konkrétně Europolu, ale také eu-LISA, evropské agentury zajišťující správu evropských informačních systémů jako například SIS, VIS, Entry/Exit a dalších. Výbor pro terorismus považuje za naprosto nezbytné zlepšit a obecně standardizovat výměnu informací mezi členskými státy i jednotlivými agenturami. Bohužel výměna informací přes všechny tragédie, kterým jsme společně jako Evropa čelili, stále není stoprocentní. Dalšími významnými body, kterými se zpráva zabývá, je problematika radikalizace online i offline, definice oběti terorismu či vznik Evropského koordinačního centra. Zpráva je z mého pohledu velmi kvalitní, rozhodně proto podporuji zřízení výboru TERR s novým mandátem tak, aby mohl pokračovat ve své významné a přínosné práci. Věřím, že schválená doporučení budou ze strany Komise vzata v potaz a projeví se v potřebných legislativních návrzích.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Security and Defence Policy (A8-0375/2018 - Ioan Mircea Paşcu) CS

Podvýbor pro obranu a bezpečnost, jehož jsem místopředsedou, každoročně projednává a schvaluje výroční zprávu o provádění společné bezpečnostní a obranné politiky. EU v roce 2012 obdržela Nobelovu cenu míru za skutečnost, že za posledních šest desetiletí přispěla k pokroku v oblasti míru, usmíření, demokracie a lidských práv. EU je v tomto ohledu nenahraditelná. V posledním období se potýkáme s trvalým zhoršováním mezinárodního prostředí, které čelí mezistátním a vnitrostátním sporům, terorismu, kybernetickým i hybridním útokům na základní pilíře našich společností. Ve zprávě logicky konstatujeme, že tyto problémy jsou příliš komplexní na to, aby je mohla úspěšně vyřešit jediná země. Ale nejenom to, nastal čas, aby se evropská obrana více emancipovala. Nikoli jako náhrada za NATO. Jako jeho doplněk. Soft power Unie už na stále více nepřátelské a komplikované mezinárodní prostředí nemůže účinně reagovat, zejména ne v porovnání s geopolitickými hrami Ruska a Číny. Jednotky NATO nemohou být v řadě situací nasazeny, EU by měla být schopna alternovat tam, kde NATO strategicky zasahovat nemůže. Zpráva poskytuje řadu námětů do budoucna a tuto emancipaci podporuje, proto jsem také hlasoval pro její schválení. V neposlední řadě také konstatuje, že nedávné aktivity a politiky Ruska snížily stabilitu a změnily bezpečnostní prostředí. Musíme být připraveni.
2016/11/22
EU-Ukraine Association Agreement (A8-0369/2018 - Michael Gahler) CS

Hlasoval jsem pro zprávu kolegy z PPE Michaela Gahlera o stavu implementace smlouvy o přidružení EU-Ukrajina. Ukrajina se transformuje, zavádí reformy, často obtížné a nepopulární, a musí v tomto úsilí vytrvat. Ukrajina od podepsání dohody o přidružení v roce 2014 provedla více proevropských reforem než za celé předchozí období ukrajinské nezávislosti. Je zároveň ve válce. Jak pozorujeme nejenom na Azovském moři, Ruská federace tuto válku neutlumuje, nýbrž eskaluje. Zpráva říká, že je žádoucí, aby se EU při řešení konfliktu více angažovala, například jmenováním zvláštního vyslance EU pro konflikt na východě Ukrajiny a na Krymu. Považuji za stěžejní, že deklarujeme, že sankce proti Rusku, zejména opatření proti jednotlivcům a podnikům těžícím z protiprávního stavu, je třeba prodlužovat a rozšiřovat, dokud Ruská federace neumožní Ukrajině plně obnovit svou svrchovanost a územní celistvost. Zpráva označuje Nord Stream2 jako politický projekt, který představuje hrozbu pro evropskou bezpečnost. Rád bych zopakoval své přesvědčení, že v oblasti Azovského moře je třeba zahájit mezinárodní námořní operaci pod vedením Spojených národů či EU, je třeba také zavést sankce na ruské přístavy v Azovském moři, ale také sankcionovat ruské lodě v evropských přístavech. Ukrajina vede důležitý boj na několika frontách a nemůže zůstat bez naší pomoci.
2016/11/22
Full application of the provisions of the Schengen acquis in Bulgaria and Romania (A8-0365/2018 - Sergei Stanishev) CS

Podpořil jsem nelegislativní usnesení Evropského parlamentu vyzývající Radu, aby rozhodla o plném uplatnění ustanovení schengenského acquis v Bulharsku a Rumunsku. Parlament opakovaně upozorňuje, že oba členské státy již v roce 2011 splnily veškeré dané podmínky pro úplné členství v Schengenu. Zcela se ztotožňuji s textem usnesení v bodě, ve kterém je schengenský prostor vymezen jako jedinečné opatření a jeden z největších úspěchů Evropské unie. Usnesení také zcela správně upozorňuje na to, že zachovávání kontrol na vnitřních hranicích má závažné dopady na životy evropských občanů a dalších osob využívajících právo volného pohybu. Kontroly na hranicích pak způsobují obecně zvýšené náklady, což má za následek špatné fungování vnitřního trhu a postihuje celkovou ekonomiku členských států. Neméně zásadní jsou mezery v oblasti výměny informací, tzn. výpadky v oblasti spravedlnosti, vnitřních věcí a tak celoevropské bezpečnosti. Pevně věřím, že Rada v co nejbližší době navrhne již plné přijetí obou států do Schengenu.
2016/11/22
Interim report on the Multiannual Financial Framework 2021-2027 – Parliament's position with a view to an agreement (A8-0358/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas, Janusz Lewandowski, Gérard Deprez) CS

Hlasoval jsem pro schválení předběžné pozice Evropského parlamentu, která vymezuje dlouhodobé rozpočtové priority EU po roce 2020, v rámci tzv. víceletého finančního rámce (VFR). Jelikož Parlament uděluje s konečnou dohodou o VFR svůj souhlas, dal směrem k budoucím jednáním členským státům (Radě) ve svém usnesení najevo svá očekávání a priority. Evropský parlament dal Radě jasně najevo, že očekává dosažení dohody ještě před volbami do EP v roce 2019. EP pak pro stanovení svých priorit vycházel z návrhu Evropské komise. Komisí navrhovaná výše prostředků se Parlamentu zdá nedostatečná jednak pro plnění unijních politických závazků, ale i pro financování stávajících a možných budoucích výzev. Jsem rád, že Parlament oproti komisnímu návrhu prosazuje mnohem více peněz na výzkumný program Horizon Europe, zdvojnásobení prostředků na boj proti nezaměstnanosti mladých lidí či zvýšení prostředků na boj s klimatickými změnami. Samozřejmostí je dle mého názoru zajištění dostatečného financování v oblastech migrace, obrany a bezpečnosti, to Parlament činí. Trojnásobné navýšení Parlament žádá také pro program Erasmus+. Správné nastavení dlouhodobého evropského financování je základním předpokladem pro správné fungování a prosperitu EU. Zhruba 94 % prostředků z rozpočtu EU se totiž vrací zpět k občanům, městům či regionům a je tedy třeba je správně a užitečně nasměrovat.
2016/11/22
Need for a comprehensive Democracy, Rule of Law and Fundamental Rights mechanism (B8-0523/2018, B8-0524/2018) CS

Podpořil jsem nelegislativní usnesení Evropského parlamentu o potřebě komplexního mechanismu EU na ochranu demokracie, právního státu a základních práv. V tomto usnesení EP připomíná svůj dlouhodobý požadavek na vytvoření komplexního, trvalého a objektivního nástroje na ochranu demokracie, právního státu a základních práv. Takový nástroj by měl podle EP spočívat v preventivním, každoročním a faktickém hodnocení všech členských států.Mechanismus by preventivně a trvale posuzoval dodržování hodnot zakotvených v článku 2 Smlouvy o EU. Následně by v případě potřeby představil i jednotlivá doporučení členským státům. Všechny státy by byly hodnoceny apoliticky, naprosto stejnou měrou. Plénum prostřednictvím přijatého textu záporně ohodnotilo dosavadní nedostatečnou aktivitu Komise, pokud jde o představení tohoto Parlamentem již dlouho požadovaného nástroje. Parlament dále připomněl, že Komise v roce 2014 přišla s tzv. postupem pro posílení právního státu, použila ho však jen jednou vůči Polsku. Tento nástroj se tak jeví v dnešní situaci, kdy se v EU objevují stále nové snahy o oslabení fungování právního státu, jako nástroj zcela nedostatečný. Jsem přesvědčen, že je v této oblasti nutné dělat více, proto zcela podporuji postoj Evropského parlamentu, a to i s ohledem na možný stav věcí v ČR.
2016/11/22
Implementation of the EU-Georgia Association Agreement (A8-0320/2018 - Andrejs Mamikins) CS

Tuto zprávu jsem jako stínový zpravodaj naší politické frakce aktivně spoluvytvářel. Protože se mi podařilo prosadit pro mne důležité změny textu, hlasoval jsem pro její schválení. Je nesporné, že Gruzie, země, kterou dobře znám, má velký potenciál, lidský, kulturní i ekonomický. Zpráva poukazuje na řadu úspěchů dosažených při implementaci asociační dohody. Je však třeba poukazovat i na problémy, které směřování této země komplikují. Pro mne bylo mimo jiné zásadní poukázat na nutnost pokroku v reformě soudnictví, protože případy selektivní justice v Gruzii stále existují. Do zprávy jsem také doplnil „znepokojení nad vyšetřováním únosu ázerbajdžánského novináře Afgana Muchtarlího z Tbilisi“, který odhalil mnoho nedostatků v oblasti fungování bezpečnostních služeb, včetně vměšování politických stran. Text žádá gruzínskou vládu, aby „zajistila rychlé a důvěryhodné uzavření vyšetřování“. Důležité pro mne také bylo, aby zpráva důsledné používala pojmy okupovaná území Abcházie a regionu Tsinvali a odmítla používat eufemizmy. Před pár týdny jsem se zúčastnil pozorovatelské mise prvního kole prezidentských voleb v Gruzii. Druhé kolo proběhne již příští týden. Vyzvali jsme orgány a politické strany, aby před druhým kolem voleb vyřešily problematické otázky, zejména zneužívání státních zdrojů, přehnaně vysoké stropy na financování volebních kampaní a intenzivní verbální útoky vysoce postavených úředníků proti organizacím občanské společnosti.
2016/11/22
Launch of automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Ireland (A8-0344/2018 - Branislav Škripek) CS

Podpořil jsem přijetí prováděcího rozhodnutí Rady EU o automatické výměně daktyloskopických údajů v Irsku. Jedná se o rozhodnutí, které příslušným orgánům členských států pomůže účinněji bojovat proti přeshraniční trestné činnosti, včetně terorismu. Irsko se splněním všech nutných požadavků zařadilo mezi další evropské státy, které společně sdílejí databázi otisků prstů. Z pozice stínového zpravodaje jsem velmi rád, že jsem mohl přispět k co nejrychlejšímu přijetí tohoto důležitého rozhodnutí.
2016/11/22
Launch of automated data exchange with regard to DNA data in Ireland (A8-0343/2018 - Branislav Škripek) CS

Stejně tak, jako jsem podpořil rozšíření sdílené databáze daktyloskopických údajů o Irsko, podpořil jsem i zařazení Irska na seznam zemí sdílející údaje DNA. Irsko tak nyní po splnění všech nutných podmínek bude moci z databáze čerpat, ale také do ní přispívat svými údaji. S přijetím kvalitní a účinné legislativy, která pomáhá zvýšit bezpečnost evropských občanů, bychom neměli otálet. Jsem rád, že se celou věc podařilo schválit již tak brzy po projednání ve výboru, kde jsem byl v roli stínového zpravodaje.
2016/11/22
Launch of automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Croatia (A8-0345/2018 - Branislav Škripek) CS

Hlasoval jsem pro přijetí legislativy, která nově zahrnuje Chorvatsko do seznamu zemí sdílejících databázi otisků prstů. Chorvatsko tak bude dalším z členských států, který splnil všechny dané podmínky a nově bude moci svými zkušenostmi a informacemi přispět k evropské bezpečnosti v boji proti přeshraniční trestné činnosti.
2016/11/22
EU Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust) (A8-0320/2017 - Axel Voss) CS

Podpořil jsem přijetí novely nařízení o Eurojustu. Evropská agentura Eurojust je dlouhodobým a spolehlivým partnerem členských států na poli soudní spolupráce a koordinace orgánů členských států v boji proti terorismu a závažné přeshraniční trestné činnosti. Parlamentem přijatá reforma má za cíl agenturu obecně zefektivnit a posílit některé její pravomoci. V neposlední řadě také zcela jasně vymezit postavení Eurojustu vůči nově vzniklému Úřadu evropského veřejného žalobce. Vedle těchto hlavních úkolů bude agentura také funkčně reformována, co do její struktury. Novelizován bude i rámec agentury v oblasti ochrany dat a zvýší se i celková transparentnost a demokratický dohled nad agenturou.
2016/11/22
Mutual recognition of freezing and confiscation orders (A8-0001/2018 - Nathalie Griesbeck) CS

Hlasoval jsem pro přijetí nařízení o vzájemném uznávání příkazů k zajištění a konfiskaci. Nové nařízení umožní mnohem efektivnější zajišťování a zabavování majetku teroristů a jiných zločinců než doposud. Příjmy z trestné činnosti jsou každoročně odhadovány až na 110 miliard EUR. A až 98,8 % z těchto příjmů dnes zůstává v rukou pachatelů. Neúspěšnost zajištění či zabavení majetku zločinců je tak přímo alarmující. V období let 2010–2014 se podařilo zajistit pouze 2,2 %, zabaveno pak bylo jen 1,1 % z nich. Dosavadní legislativní úprava v podobě směrnice a rozhodnutí je příliš roztříštěná a členské státy ji k tomu nedostatečně provádí do svých právních řádů. Nová přímo použitelná norma umožňuje vzájemné uznání příkazů k zajištění či konfiskaci majetku napříč členskými státy. Nařízení navíc nově zavádí standardizované formuláře a také stanoví maximální 30denní lhůtu pro výkon příkazu z jiné země. Přijatý text také vhodně řeší odškodnění obětí trestné činnosti a to přímo ze zabaveného majetku.
2016/11/22
Provision of audiovisual media services (A8-0192/2017 - Sabine Verheyen, Petra Kammerevert) CS

Podpořil jsem přijetí revidované směrnice o poskytování audiovizuálních mediálních služeb. Již dlouho potřebná novela směrnice se bude vztahovat na televizní vysílání, platformy pro sdílení videí, ale i na platformy nabízející videa na vyžádání, jakými jsou Netflix, Facebook či YouTube. Nová úprava má jako jeden z hlavních cílů zajistit zvýšení bezpečnosti při sledování audiovizuálního obsahu, a to především u dětí a mladistvých. Ti přirozeně patří k nejzranitelnějším skupinám. Poskytovatelé mediálních služeb budou zodpovědní za kontrolu obsahu, který by mohl vést k podněcování nenávisti, násilí, či terorismu. Platformy poskytující sdílená videa budou muset včas reagovat na obsah, který bude uživateli označen za škodlivý. Jsem rád, že úprava neobsahuje automatické filtrování obsahu, ale zavazuje platformy k tomu, aby vytvořily transparentní a účinný mechanismus pro nahlášení škodlivého obsahu. Součástí přijaté normy jsou i přísnější pravidla na poli reklamy. Ta bude nově omezena maximálně na 20 % vysílacího času. Větší podporu získají evropští autoři, jejichž díla by měla získat na video platformách větší prostor. Velmi důležité je z mého pohledu zajištění zákazu zpracování získaných údajů za účelem profilování a cílené reklamy. Za významný pak považuji přínos direktivy pro zachování svobody médií, skrze posílení nezávislosti regulačních orgánů na vládě a dalších subjektech.
2016/11/22
Draft Amending Budget No 5/2018: cancellation of the reserve related to the support to Turkey from the Instrument for Pre-Accession and reinforcement of the European Neighbourhood Instrument and of the Humanitarian Aid for orther urgent actions (A8-0292/2018 - Siegfried Mureşan) CS

Hlasoval jsem pro zrušení rezervy související s podporou pro Turecko z předvstupní pomoci a její přesunutí na jiné účely. Evropská unie v listopadu roku 2017 rozhodla o zmražení části financí, které měly být součástí nástroje předvstupní pomoci Turecku. Konkrétně se jedná o 70 milionů EUR v prostředcích na závazky a 25 milionů EUR v prostředcích na platby. Uvolnění těchto prostředků bylo podmíněno znatelným zlepšením situace v Turecku v oblasti právního státu, demokracie, lidských práv a svobody tisku. K pokroku v těchto oblastech však v Turecku nedošlo, naopak především v oblasti právního státu a svobody tisku došlo k výraznému zhoršení. To potvrdila i výroční zpráva Komise o Turecku z dubna 2018. Zmražená částka bude proto rozdělena mezi další důležité položky rozpočtu, zejména ty související s řešením migrace. Největší část financí bude přesunuta do evropského nástroje sousedství, ze kterého jsou financovány akce spojené s migrační trasou přes centrální Středomoří. Další část financí bude vynaložena na zvýšení humanitární pomoci a rozšíření personálu v rámci inciativy WiFi4EU. Jsem přesvědčen, že uplatňování striktní kondicionality je správné. Tímto krokem dá Evropská unie Turecku najevo důležitost dodržování evropských hodnot, jako jsou demokracie a lidská práva.
2016/11/22
The situation in Hungary (A8-0250/2018 - Judith Sargentini) CS

Dnes jsem hlasoval pro návrh Parlamentu vyzvat Radu k zahájení postupu podle čl. 7 odst. 1. Co to v praxi znamená? Umožnil jsem, aby Rada, tedy ministři ostatních 27 zemí, posoudili, zda v Maďarsku existuje zřejmé nebezpečí závažného porušení hodnot, na nichž je EU založena. Již delší dobu považuji politiku V4 za trojského koně Evropské unie. Triumvirát Orbán – Kaczynski – Babiš nebezpečně nabourává jednotu EU. Nabourává její schopnost nalézání kompromisu u složitých otázek. Místo argumentů přinášíme populistické výkřiky, místo společných hodnot nabízíme nezdravý nacionalismus. Sleduji Orbánovu domácí politiku, jeho zavádějící protiimigrační a antibruselské kampaně i nové legislativní návrhy jako zákon o cizích agentech. Nelze zavírat oči před legislativou, která je v rozporu s lidskými právy a jde proti zásadám, jako jsou právní stát či nezávislost soudnictví. Populismus Orbána otravuje celou atmosféru střední Evropy a má přímé následky i v Česku. Čl. 7 odst.1 je uplatňován jako preventivní opatření, Maďarsku se ani nepozastaví práva, ani nebude platit pokuty, dostane doporučení k nápravě. Jeho uplatnění vidím hlavně v symbolické rovině. K respektu k hodnotám (definovaným ve článku 2 SEU), které teď porušuje, se Maďarsko dobrovolně zavázalo. Suverenita s tím nemá co dělat.
2016/11/22
Launch of automated data exchange with regard to DNA data in Croatia (A8-0225/2018 - Jaromír Štětina) CS

Plénum velkou většinou podpořilo prováděcí rozhodnutí Rady EU, díky kterému se Chorvatsko nově připojí mezi členské státy sdílející databázi údajů DNA. Jedná se o další z mnoha kroků, které mají za cíl posílit bezpečnost občanů EU, zejména v oblasti předcházení a vyšetřování přeshraniční trestné činnosti, včetně terorismu. Chorvatsko splnilo veškerá kritéria v oblasti ochrany osobních údajů a bude tak nově přispívat svými údaji a zároveň využívat stávající databázi obsahující data sdílená členskými státy. Výměna informací mezi členskými státy je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro posílení evropské bezpečnosti. Jsem rád, že jsem mohl v roli zpravodaje přispět k odpovědnému a zároveň rychlému přijetí tohoto rozhodnutí.
2016/11/22
European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) (A8-0322/2017 - Kinga Gál) CS

Podpořil jsem přijetí evropské legislativy zavádějící nový systém kontroly cestujících bez vízové povinnosti ETIAS. Nově tak budou systematicky prověřováni cestující asi z 60 zemí, o kterých při jejich cestě do Evropy víme jen velmi málo informací. Cílem legislativy je předejít bezpečnostním, zdravotním rizikům či rizikům nelegální migrace. Cestující do schengenského prostoru před svou cestou vyplní jednoduchou online žádost dotazující se na jejich osobní údaje či na údaje o cestovním dokladu. Odpoví také na otázky týkající se jejich trestního rejstříku, vycestování do válečných zón či toho, zda byli v minulosti vyhoštěni. Na základě automatického vyhodnocení skrze evropské informační systémy pak bude konkrétnímu cestujícímu uděleno povolení ještě před samotnou cestou do daného státu EU. Cestujícím představujícím bezpečnostní či zdravotní riziko bude vstup dopředu odmítnut. ETIAS nebude představovat pro cestující zátěž, jedním z cílů návrhu bylo zabezpečit jeho uživatelskou nenáročnost. Vzhledem k vysokým odhadům počtů cestujících ze zemí bez vízové povinnosti – Komise odhaduje až 40 milionů v roce 2020 – považuji tento systém za velmi potřebný. Měli bychom být vůči cestujícím se zájmem o Evropu otevření, zároveň ale musíme do maximální míry zaručit bezpečnost občanů EU a cestujících uvnitř EU.
2016/11/22
Georgian occupied territories ten years after the Russian invasion (RC-B8-0275/2018, B8-0275/2018, B8-0276/2018, B8-0277/2018, B8-0278/2018, B8-0279/2018, B8-0285/2018) CS

Toto usnesení jsem za naši politickou frakci negocioval. Události, které v něm popisujeme, jsem sledoval z bezprostřední blízkosti. Byl jsem v době konfliktu v Gruzii a sled událostí si vybavuji velice dobře. Trval jsem proto na termínech, jako je okupace a invaze. Přijetím usnesení k výročí deseti let, od chvíle, kdy se tento akt agrese stal, Gruzii pětinu jejího území nenavrátíme. Přesto význam má. Při rekapitulaci událostí nazýváme věci pravými jmény. Díváme se na konflikt i v optice událostí, které následovaly po roce 2008, v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. V této souvislosti zdůrazňujeme, že „mezinárodní společenství musí zaujmout soudržný, koordinovaný, jednotný a pevný postoj proti ruské okupaci a politice anexe, neboť je to jediný prostředek, jak zajistit mírové řešení konfliktu v Gruzii a předcházet vzniku podobných konfliktů v sousedních zemích“. Evropský parlament také požaduje, aby Ruská federace zrušila své rozhodnutí o uznání takzvané nezávislosti gruzínských území Abcházie a regionu Jižní Osetie. Po Rusku výslovně požadujeme, aby ukončilo okupaci gruzínských území a plně respektovalo svrchovanost a územní celistvost Gruzie stejně jako neporušitelnost jejích mezinárodně uznaných hranic. Zdůrazňujeme, že se nejedná o zamrzlý konflikt a že RF musí zastavit faktické začleňování obou regionů do ruské státní správy.
2016/11/22
Composition of the European Parliament (A8-0207/2018 - Danuta Maria Hübner, Pedro Silva Pereira) CS

Podpořil jsem legislativní usnesení Evropského parlamentu, které vyjadřuje souhlas s návrhem rozhodnutí Evropské rady o budoucím složení EP. Toto rozhodnutí je třeba přijmout s ohledem na plánovaný odchod Velké Británie z Evropské unie. Parlament musí nutně reagovat na chystané změny. Pokud by k brexitu nedošlo, rozhodnutí se neuplatní, nicméně Parlament musí být včas připraven. Jsem rád, že se Parlamentu podařilo dospět k velmi spravedlivému a funkčnímu rozdělení britských křesel mezi doposud znevýhodněné členské státy, jako například Španělsko, Francie, Nizozemsko či Irsko. Celkově bude posíleno zastoupení celkem 14 členských států, konkrétně pak bude rozděleno 27 ze 73 britských křesel. Zbylých 46 pak bude připraveno pro nové členské země. Toto řešení se mi zdá rozumné. Česká republika bude mít s ohledem na zásadu poměrného sestupného zastoupení zakotveného v primárním právu EU i nadále svých 21 zástupců. Celkově Parlament zeštíhlí a bude mít oproti dnešním 751 poslanců pouze 705 křesel. Věřím, že Evropská rada toto řešení přijme za své.
2016/11/22
Further macro-financial assistance to Ukraine (A8-0183/2018 - Jarosław Wałęsa) CS

Podpořil jsem legislativní usnesení o poskytnutí makrofinanční pomoci Ukrajině v maximální výši 1 miliardy EUR. Tato pomoc má podpořit její hospodářskou stabilizaci a reformní program a přispěje také k pokrytí potřeb Ukrajiny v oblasti platební bilance zjištěných v programu MMF.Celá částka se Ukrajině poskytne ve formě úvěrů, které musí mít průměrnou dobu splatnosti nejvýše 15 let. Článek dva usnesení říká, že poskytnutí makrofinanční pomoci Unie je podmíněno tím, že Ukrajina bude respektovat účinné demokratické mechanismy, včetně parlamentního systému založeného na pluralitě politických stran, a zásadu právního státu a že zaručí dodržování lidských práv. K usnesení bylo připojeno i společné prohlášení, které kondicionalitu posiluje. V něm EP, Rada a Komise zdůrazňují, že poskytnutí další makrofinanční pomoci bude podmíněno dosažením pokroku v boji proti korupci na Ukrajině. Hospodářská politika a finanční podmínky chystaného memoranda o porozumění mezi Evropskou unií a Ukrajinou by proto měly zahrnovat mj. povinnost posílit řádnou správu věcí veřejných, správní kapacity a institucionální uspořádání pro boj proti korupci na Ukrajině. Posoudit by se měly také podmínky pro boj proti praní peněz a vyhýbání se daňovým povinnostem. Nejsou-li tyto podmínky splněny, Komise v souladu s čl. 4 odst. 4 vyplácení makrofinanční pomoci Unie pozastaví nebo zruší.
2016/11/22
EU-NATO relations (A8-0188/2018 - Ioan Mircea Paşcu) CS

V současnosti dochází k akumulaci krizí, které destabilizují evropské sousedství a vytváří jak vnitřní, tak vnější bezpečnostní hrozby. Zprávu jsem svým hlasem podpořil. Souhlasím především s východiskem, že účinná reakce na celé spektrum bezpečnostních výzev vyžaduje kromě strategické vize kombinaci tvrdých a měkkých nástrojů jak EU, tak NATO. Ani jedna z těchto organizací nemá k dispozici plnou škálu nástrojů, kterými by sama bojovala proti zvýšeným bezpečnostním výzvám. Každá z nich by se jim mohla lépe postavit, pokud budou více vzájemně spolupracovat. Také proto jsem přesvědčen o tom, že posílení partnerství s NATO a posílení evropských obranných struktur, tak jak je předjímá Lisabonská smlouva, se nevylučují a jsou přínosem pro obě organizace. NATO a EU v současnosti pojí několik desítek konkrétních opatření, ve kterých rozvíjí vzájemnou spolupráci. Spolupráci musíme zintenzivnit i s ohledem na fakt, že bezpečnostní hrozby jsou stále více hybridní a méně konvenční. Vítám otevření centra excelence pro boj s hybridními hrozbami v Helsinkách. Cenná byla loňská cvičení PACE17 a CMX17, při nichž personál EU a NATO testoval postupy komunikace a sdílení informací během fiktivní hybridní hrozby. Zpráva oceňuje i společný postup západních spojenců v reakci na chemický útok v UK, při kterém ČR jako spojence diskreditoval prezident Zeman.
2016/11/22
Cyber defence (A8-0189/2018 - Urmas Paet) CS

Hlasoval jsem jednoznačně pro přijetí zprávy o kybernetické obraně. Jako místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost se otázkou kybernetické obrany a obecně novými hybridními výzvami, kterými jsme konfrontováni, zabývám často. Tato zpráva by měla zvýšit povědomí o této oblasti. Hovoří o nutnosti budování kapacit k zajištění kybernetické obrany a odrazování, mluvíme o problému zabezpečení infrastruktury a sítí IT v rámci misí a operací společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Nezbytnou součástí naší strategie musí být i vzdělávání a odborná příprava v rámci kybernetické obrany. Mezi 11 státy unie již probíhá projekt „Cyber Ranges Federation“, který koordinuje Evropská obranná agentura. Pilířem kybernetické obrany by měla být také spolupráce EU a NATO. Varšavská deklarace ze summitu NATO v roce 2016 uznala kyberprostor jako operační okruh, ve kterém se musí NATO bránit tak účinně, jako se brání ve vzduchu, na zemi a na moři. Jak jsem již uvedl ve svém vystoupení na plénu, doba hybridních útoků mění zažitá schémata a my se musíme přizpůsobit. Evropská agentura pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) ve své zprávě z roku 2017 konstatuje, že existují důkazy o útocích na demokracii a o kybernetické válce (enisa.europa.eu/publications/enisa-threat-landscape-report-2017). Rychlost a odpovědnost, s jakou se připravíme, je kritická pro naši bezpečnost.
2016/11/22
Odometer manipulation in motor vehicles: revision of the EU legal framework (A8-0155/2018 - Ismail Ertug) CS

Podpořil jsem výzvu EP k legislativnímu zákazu manipulace s tachometry. Parlament ve svém legislativním usnesení velkou většinou svých členů vyzval Evropskou komisi, aby do 12 měsíců předložila legislativu obsahující opatření proti manipulaci s počitadly ujetých kilometrů. Důvěra spotřebitelů v trh s ojetými automobily v EU je velmi nízká. 5–12 % vozů prodaných v EU a 30–50 % přeshraničně prodaných automobilů mělo přetočené kilometry. Parlamentní usnesení navrhuje zřízení vnitrostátních registrů, ze kterých by zájemci o ojetý vůz měli možnost ověřit skutečný stav tachometru. Text zahrnuje také povinné a pravidelné zaznamenávání ujetých kilometrů při technické kontrole či jakékoli návštěvě servisu. Každý automobil by tak měl již od první registrace pravidelně aktualizovaný záznam o najetých km. V EU jsou v tomto ohledu průkopníky Belgie a Holandsko, jimž se za velmi krátkou dobu podařilo téměř úplně tyto podvodné praktiky vymýtit. Některé státy EU stáčení kilometrů klasifikují jako trestný čin. Vzhledem k negativním dopadům těchto praktik na bezpečnost na silnicích to považuji za správné.
2016/11/22
Recommendation to the Council, the Commission and the Vice-President of the Commission/High Representative on Libya (A8-0159/2018 - Pier Antonio Panzeri) CS

Jak jsem již uvedl ve svém vystoupení na plénu, Libye je výzvou, kterou musíme zvládnout. Je testem pro maximální koordinaci různých nástrojů evropské politiky. Ta zahrnuje rozvoj, bezpečnost, migrační politiku, humanitární pomoc či boj proti terorismu. Schválená zpráva, u které jsem byl stínovým zpravodajem naší politické frakce, doporučuje Komisi, Radě a ESVČ, jak postupovat při stabilizaci Libye.Situace v Libyi je nadále komplikovaná, jejím největším problémem jsou podle mého názoru různé ozbrojené „militias“, které těží z nepřehledné situace. V diplomatickém snažení musí EU nadále podporovat diplomatické úsilí Ghassana Salamého, zvláštního zástupce OSN pro Libyi. Proces národního usmíření musí ale více než doposud respektovat místní dynamiku.Jako stínový zpravodaj jsem prosazoval pokračování misí a operací společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU. Ty pomáhají v boji proti převaděčství, obchodování s lidmi či monitoringu zbrojního embarga OSN. Mise spolupracují s libyjskou stranou při vytváření komplexní strategii řízení hranic, těch mořských i jižních.EU je největším donátorem v oblasti. Finančně se například podílí na všech projektech, které UNHCR na území provádí. Reálný vliv i povědomí o našem úsilí tomu však neodpovídá. Podařilo se mi prosadit také výzvu ke znovuustavení delegace EU přímo v Tripolisu, ta by měla výrazně zlepšit komunikaci s libyjskou stranou.
2016/11/22
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A8-0160/2018 - Carlos Coelho) CS

Podpořil jsem zprávu Evropského parlamentu, která hodnotí současný stav schengenského prostoru. Zpráva zcela správně připomíná, že schengenský prostor je jedním z největších úspěchů Evropské unie. Je zásadní součástí projektu evropské integrace. Bohužel, jak jsem již řekl na plénu, schengenský prostor se v posledních letech ocitl pod tlakem a přestávají fungovat jeho základní pravidla a úmluvy. Mám na mysli zavádění opětovných kontrol na vnitřních hranicích Evropské unie či budování hraničních plotů uvnitř Evropské unie. Zanikne-li schengenský prostor, zmizí Evropská unie tak, jak ji známe dnes. Naprosto souhlasím s textem přijatého dokumentu, který hovoří o nutnosti vrátit se k normálnímu fungování schengenského prostoru tak, abychom mohli dále profitovat z klíčového nástroje pro fungování a rozvoj EU.
2016/11/22
Minimum standards on the rights, support and protection of victims of crime (A8-0168/2018 - Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Angelika Mlinar) CS

Podpořil jsem zprávu EP o provádění směrnice, kterou se zavádí minimální pravidla pro práva, podporu a ochranu obětí trestného činu. Tato směrnice byla přijata již před šesti lety. Dva roky poté, co uplynula implementační lhůta, však stále některé členské státy legislativu neprovedly do svých předpisů. Členské státy by měly ochraně obětí terorismu a dalších trestných činů věnovat mnohem větší pozornost. Lidé, kteří si prošli doslova peklem, musí mít v EU a jednotlivých členských státech oporu. Jednotlivcům musí být bezprostředně poté, co se stanou obětmi trestného činu, nabídnuta pomoc. Specificky pro potřeby obětí terorismu zpráva vybízí k zavedení webového portálu, pohotovostní telefonní linky a koordinačního centra, které by propojovalo podpůrné organizace a experty. Ti by prostřednictvím centra koordinovaně poskytovali obětem potřebnou pomoc, včetně informací o možnostech finanční kompenzace. Novinkou, kterou osobně podporuji, je návrh EP na vznik speciálního evropského fondu na podporu obětí teroristických činů.
2016/11/22
Protection of investigative journalists in Europe: the case of Slovak journalist Ján Kuciak and Martina Kušnírová (B8-0186/2018) CS

Hlasoval jsem pro rezoluci Evropského parlamentu, která jednoznačně volá po spravedlnosti v případu dvojnásobné vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Parlament po událostech neprodleně vyslal na Slovensko speciální misi poslanců EP, jejíž závěry se odrazily v plénem odhlasovaném textu. Mezi hlavními závěry usnesení je výzva k řádnému vyšetření dvojnásobné vraždy ve spolupráci s Europolem a také žádost o vyšetření zneužívání fondů EU Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). Osobně považuji zastrašování, šikanu a vraždy novinářů kvůli jejich práci za absolutně to nejhorší, co může v demokratickém státě nastat. Bohužel nejde jen o Slovensko. Nedávná vražda novinářky na Maltě je nejenom lidskou tragédií, ale současně i tragickou výpovědí o stavu demokracie, právního státu a s tím související svobodou slova v EU. Slovenští občané vyšli do ulic demonstrovat proti moci zodpovědné za vraždu Jána Kuciaka, vyšli bojovat za svobodu slova, za těžce vydobytou demokracii. Občané v čele se svými zástupci nesmí tento boj vzdát.
2016/11/22
A European values instrument to support civil society organisations which promote democracy, rule of law and fundamental values within the European Union (B8-0189/2018) CS

Podpořil jsem nelegislativní usnesení EP vyzývající k vytvoření samostatného nástroje evropských hodnot podporujícího občanskou společnost v jejím boji za demokracii, právní stát a základní hodnoty EU. Evropa prošla těžkými zkouškami. Společným úsilím však nakonec Evropané vytvořili společenství, kde vládne mír a demokratické principy. Hodnoty, jako jsou demokracie, právní stát, svoboda slova a další, které mnozí ještě dnes považujeme za samozřejmé, je však nutné vytrvale bránit. Dennodenně jsou totiž podkopávány takové základy demokratického zřízení, jakými jsou dělba moci či nezávislé soudnictví. Občanská sdružení bojující za tyto hodnoty napříč EU velmi často trpí nedostatkem finančních prostředků na své aktivity. Mechanismus, který Parlament navrhuje vytvořit, by měl finančně podpořit občanskou společnost v boji za demokracii a naši svobodnou společnost. Jsem přesvědčen, že takový nástroj potřebujeme. Peníze vložené do tohoto nástroje budou jedny z nejlépe vynaložených peněz vůbec.
2016/11/22
Implementation of the European Protection Order Directive (A8-0065/2018 - Soraya Post, Teresa Jiménez-Becerril Barrio) CS

Podpořil jsem zprávu EP hodnotící implementaci směrnice o evropském ochranném příkazu. Tou byl zřízen evropský nástroj justiční spolupráce, který zajišťuje, že ochranné příkazy vydané ve prospěch obětí trestných činů v jednom členském státě musejí být uznány a uplatňovány v členském státu, do kterého se oběť přestěhuje nebo vycestuje. Bohužel tento velmi prospěšný právní nástroj je jen velmi málo využíván. Doposud bylo vydáno pouhých 7 evropských ochranných příkazů. O ochranu na národní úrovni přitom požádají tisíce obětí ročně, jak jsem již řekl na plénu. Hlavním důvodem je neschopnost členských států široce sdělit obětem možnost mezinárodní ochrany a trestuhodná neinformovanost o tomto nástroji. Zpráva, na jejíž přípravě jsem se jako stínový zpravodaj za frakci PPE podílel, proto apeluje na justiční orgány a profesionály bránící oběti, aby to změnili. Oběti násilí musejí být informovány o svých právech.
2016/11/22
Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism (Additional Protocol) (A8-0132/2018 - Helga Stevens) CS

Stejně jako s přijetím Úmluvy Rady Evropy o prevenci terorismu jsem vyjádřil souhlas s přijetím dodatkového protokolu k tomuto dokumentu. Jako stínový zpravodaj frakce PPE jsem jednoznačně přesvědčený, že přijetí tohoto dodatku je pro EU krokem správným směrem. Dodatkový protokol má za cíl doplnit ustanovení Úmluvy Rady Evropy o prevenci terorismu, pokud jde o hrozbu, kterou představují tzv. zahraniční bojovníci. Jde o osoby, které cestují do zahraničí za účelem spáchání teroristických trestných činů, přispění k jejich spáchání nebo za účelem účasti na teroristických trestných činech, jakož i za účelem poskytnutí či podstoupení výcviku k terorismu na území jiného státu. Evropský parlament v loňském roce již přijal významnou směrnici o boji proti terorismu, která kriminalizaci těchto činů zavádí. Přistoupení EU k úmluvě a protokolu Rady Evropy však znamená další rozměr významného evropského úsilí. Přistoupení ze strany EU je silným signálem potvrzujícím odhodlání čelit terorismu ve všech jeho podobách.
2016/11/22
Europass: framework for skills and qualifications (A8-0244/2017 - Thomas Mann, Svetoslav Hristov Malinov) CS

Podpořil jsem návrh rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady aktualizující nástroj Europass, který je online platformou usnadňující pracovní mobilitu v rámci EU. Konkrétně jde o standardizované profesní dokumenty, jako například životopis ve všech unijních jazycích. Nástroj Europass je od svého vzniku v roce 2005 hojně využíván, statistiky hovoří o více než 100 milionech osob. Některé jeho elementy je však třeba zjednodušit a zajistit jeho celkovou provázanost se současným digitálním prostředím a na něj úzce navázaným pracovním trhem. Nová podoba Europassu nabídne tzv. e-portfolio, které shromáždí na jednom místě všechny informace o konkrétní osobě. Další užitečnou novinkou pak bude možnost vyhledat si podle konkrétních kritérií vyhovujícího kandidáta na danou pozici.
2016/11/22
Guidelines for the 2019 budget - Section III (A8-0062/2018 - Daniele Viotti) CS

Podpořil jsem usnesení Evropského parlamentu obsahující obecné pokyny pro přípravu rozpočtu na rok 2019. Evropský parlament skrze své usnesení žádá ambiciózní návrh rozpočtu, který vedle priorit, jakými jsou růst, inovace či konkurenceschopnost, významně podpoří i problematiku bezpečnosti a migrace. To jsou témata, která evropské občany velmi trápí a ze strany EU očekávají jejich efektivní řešení. Parlament považuje vnitřní bezpečnost za jednu z hlavních priorit. Ve svém usnesení tak hovoří o nutnosti více investovat do ostrahy vnějších hranic a prohloubení spolupráce mezi policejními orgány a vnitrostátními orgány. Dále pak o nezbytnosti boje proti terorismu, radikalizaci a organizované trestné činnosti. V souvislosti s migrační a uprchlickou krizí upozorňuje na potřebu cíleného financování řešení jejich základních příčin. Text žádá realistické navýšení prostředků a dostatečné personální zajištění dotčených evropských agentur. V souvislosti se stabilitou samotné EU a jejího sousedství jsem velmi rád, že se do textu podařilo dostat i jasné odsouzení ruské zahraniční politiky jako jednoho z důvodů nestability ve Východním sousedství. Zcela se ztotožňuji s názorem, že ruská zahraniční politika není v souladu s mezinárodním právem a demokratickými a lidskoprávními standardy. Je velmi důležité nebát se věci pojmenovat jejich pravými jmény.
2016/11/22
Situation in Syria (RC-B8-0139/2018, B8-0139/2018, B8-0141/2018, B8-0142/2018, B8-0143/2018, B8-0144/2018, B8-0146/2018, B8-0150/2018) CS

Usnesení Evropského parlamentu o Sýrii jsem podpořil. Zmiňuje jak situaci ve východní Ghútě, tak situaci v Afrínu a Turecko. Odsuzuje zvěrstva, kterých se dopustily jednotky Assadova režimu s podporou jeho spojenců Ruska a Íránu a teroristické organizace uvedené na seznamu OSN. Peklo na zemi, ve kterém bylo zabito více než 400 tisíc lidí, pokračuje. EU je největším dárcem humanitární pomoci v Sýrii a významně podporuje sousední země, které uprchlíkům poskytují útočiště. EU podporuje diplomatické úsilí, ženevský proces. Skutečné páky k zastavení nelidského utrpení leží v rukou stran konfliktu a na globální úrovni v Radě bezpečnosti OSN. V orgánu, který by měl chránit civilisty a prosazovat mezinárodní humanitární právo. Tento orgán je však paralyzován aktivním hráčem konfliktu, Ruskou federací. Rusko v uplynulých letech vetovalo jedenáct rezolucí RB OSN a aktivně se snaží omezovat obsah rezolucí, od chemických zbraní po humanitární pomoc. Rezoluce jasně říká, že tento postoj zaujímaný stálým členem Rady bezpečnosti, který nese zvláštní odpovědnost za zachování mezinárodního míru a bezpečnosti, je ostudný. Usnesení požaduje, aby byly proti ruským a íránským představitelům v návaznosti na jejich cílené a úmyslné zásahy proti civilnímu obyvatelstvu zavedeny cílené sankce. Usnesení by mělo podle mého názoru více reflektovat barbarské počínání Turecka v Afrínu.
2016/11/22
Further macro-financial assistance to Georgia (A8-0028/2018 - Hannu Takkula) CS

Jako stínový zpravodaj EPP pro Gruzii jsem spoluvytvářel stanovisko Výboru pro zahraniční věci k návrhu rozhodnutí EP a Rady o poskytnutí makrofinanční pomoci Gruzii ve výši 45 milionů EUR. Mým cílem bylo především zdůraznit podmíněnost finanční pomoci v závislosti na dodržování demokratických mechanismů a zásad právního státu. Nad rámec původního textu článku dva, který obsahuje kondicionalitu, jsem požadoval explicitní odkaz na nezávislé soudnictví a pluralitu médií. Zejména tyto dvě oblasti jsou v dynamicky se rozvíjející Gruzii zatím nejvíce problematické a projevily se i v nedávném rozsudku ohledně bývalého prezidenta Saakašviliho. Bohužel ne všechny konkrétní návrhy se podařilo prosadit, nicméně k posílení prvku kondicionality v návrhu Komise došlo. Návrh rozhodnutí o poskytnutí této finanční pomoci jsem na plénu podpořil. Od vojenského konfliktu s Ruskem v srpnu 2008 využila Gruzie dvou operací makrofinanční pomoci, které Unie přislíbila na mezinárodní dárcovské konferenci v Bruselu v říjnu 2008. První z těchto operací ve výši 46 milionů EUR byla provedena výhradně ve formě grantů v letech 2009–2010. Druhá operace, opět ve výši 46 milionů EUR, byla provedena z poloviny ve formě grantů a z poloviny ve formě úvěrů v letech 2015–2017. Unie poskytla Gruzii rovněž 610–746 milionů EUR v rámci evropského nástroje sousedství.
2016/11/22
Cross-border parcel delivery services (A8-0315/2017 - Lucy Anderson) CS

Podpořil jsem přijetí nařízení, kterým se zavádí nová pravidla pro doručování balíků v rámci EU. Evropským spotřebitelům tato legislativa přinese lepší přehled o cenách a podmínkách doručení. Evropští občané volí internetový prodej stále častěji namísto klasických kamenných prodejen. Často jsou však při přeshraničním nákupu zboží negativně ovlivňováni příliš vysokými cenami a celkovou netransparentností podmínek doručování zboží. Mnohdy tak právě z těchto důvodů zamýšlený nákup vůbec neproběhne. Přeshraniční dodání zboží je dnes v EU třikrát až čtyřikrát vyšší než vnitrostátní zaslání. Tyto rozdíly nejsou nijak odůvodnitelné. Nový návrh nařízení by těmto propastným rozdílům měl zamezit a zjednodušit tak přeshraniční online obchodování, stejně tak jako přispět k odstranění jedné z překážek jednotného digitálního trhu.
2016/11/22
Establishing the European Defence Industrial Development Programme aiming at supporting the competitiveness and innovative capacity of the EU defence industry (A8-0037/2018 - Françoise Grossetête) CS

Jednoznačně jsem podpořil vznik Programu rozvoje evropského obranného průmyslu. Dlouhodobě totiž zastávám názor, že se musíme více angažovat v oblasti evropské obranné a bezpečnostní politiky. Musíme být více připraveni na výzvy, které nás obklopují, a to zahrnuje i posílení autonomie Evropské unie v otázkách obrany. Závislost na třetích zemích, ať už se jedná o výrobky, nebo technologie, poškozuje naši strategickou autonomii. Rozvoj průmyslové a technologické základny evropské obrany je klíčovým prvkem naší nezávislosti. Dalším důvodem mé podpory programu je fakt, že nedostatečná spolupráce na evropské úrovni způsobuje zdvojení zbraňových systémů a materiálu, a proto i neúčelné využívání rozpočtových prostředků.Na rozdíl od jiných světových hráčů, jako je Čína či Rusko, celkový rozpočet vyčleněný na obranu v členských státech klesá, rozpočet na obranu v Evropské unii činí polovinu rozpočtu na obranu USA. Program vzniká pro období 2019–2020 a výše částky na jeho provádění v tomto období je stanovena na 500 milionů EUR. Jak jsem již zmínil výše, program má za cíl především zvýšit konkurenceschopnost, efektivitu a inovační kapacitu obranného průmyslu. Má také podpořit a umocnit spolupráci mezi podniky (včetně MSP), tak aby nedocházelo ke zdvojování úsilí.
2016/11/22
Zero tolerance for female genital mutilation (B8-0068/2018) CS

Podpořil jsem parlamentní usnesení vyzývající k nulové toleranci vůči mrzačení ženských pohlavních orgánů. Na světě dnes žije asi 140 milionů žen, které byly této potupné a nebezpečné operaci podrobeny. Sám jsem před 15 lety jako filmař žijící v Keni natočil o ženské obřízce 90minutový dokument. Tento středověký ohavný zvyk nelze tolerovat za žádných okolností. Je třeba, aby ruku v ruce s prevencí příslušné orgány přísný zákaz ženské obřízky právně vynucovaly. V Evropě převládající pověra, že tento barbarský zvyk praktikují pouze muslimové, musí být vyvrácen. Není to pravda. Hrdinka mého filmu Josefína byla křesťanka. Ženská obřízka není konfesně podmíněna. Nemá s vírou nic společného. Je projevem primitivního zvykového práva.
2016/11/22
Marrakesh Treaty: facilitating the access to published works for persons who are blind, visually impaired, or otherwise print disabled (A8-0400/2017 - Max Andersson) CS

Hlasoval jsem pro legislativní usnesení Evropského parlamentu, kterým se schvaluje návrh o uzavření Marrákešské smlouvy o usnadnění přístupu k publikovaným dílům nevidomým, zrakově postiženým, ale i osobám s jinými poruchami čtení. Ratifikace této smlouvy, která se předpokládá v srpnu, umožní více než 285 milionům nevidomých a zrakově postižených osob přístup ke knihám, učebnicím a dalším tištěným dílům. Výrazně jim zlepší a zjednoduší život a umožní snadnější přístup ke vzdělání. Jen v Evropské unii mluvíme o více než 30 milionech Evropanů, kteří měli doposud pouze omezený či dokonce žádný přístup k těmto materiálům, a to z důvodů překážek jejich poskytování přes hranice v zájmu ochrany autorských práv. Ratifikace Marrákešské smlouvy tyto překážky odstraní.
2016/11/22
Jurisdiction, recognition and enforcement of decisions in matrimonial matters and matters of parental responsibility, and international child abduction (A8-0388/2017 - Tadeusz Zwiefka) CS

Na plénu Evropského parlamentu jsme projednali a schválili návrh nového znění legislativy, která řeší problematiku mezinárodních únosů dětí. Tuto novou úpravu jsem osobně podpořil. Ačkoliv nařízení upravující příslušnost, uznávání a výkon rozhodnutí ve věcech manželských a rodičovských už platí s výjimkou Dánska od roku 2005, praxe ukázala, že stávající legislativu lze značně vylepšit, a to i za dodržení principu subsidiarity. Toto nařízení bude v praxi znamenat méně těžkopádných postupů a více rychlejšího rozhodování soudců v přeshraničních případech, kdy každý z manželů má státní příslušnost jiného státu. Celková úprava má pak za cíl umožnit dětem dřívější návrat do stabilního rodinného prostředí, které pro děti chceme.
2016/11/22
Situation of the Rohingya people (RC-B8-0668/2017, B8-0668/2017, B8-0669/2017, B8-0670/2017, B8-0671/2017, B8-0672/2017, B8-0673/2017, B8-0674/2017) CS

Jednoznačně jsem podpořil usnesení Evropského parlamentu, které odsuzuje soustavné porušování lidských práv a represe vůči rohingské menšině v Myanmaru. Od srpna uprchlo do sousední Bangladéše již přes 646 000 Rohingyů a do konce roku to již bude přes milion. Parlament prostřednictvím rezoluce volá po neprodleném ukončení násilí, zabíjení a pronásledování Rohingyů, kterého se dopouští myanmarské bezpečnostní síly. Text jednoznačně vyzývá myanmarské orgány k odsouzení veškerého podněcování k rasové či náboženské nenávisti vůči rohingským lidem. Je zcela zásadní, aby tamější vláda zajistila neomezený a bezproblémový přístup humanitárním organizacím na své území, tak aby mohly poskytnout cílenou pomoc ohroženým skupinám obyvatel. Vítám příspěvek EU, který přislíbila na říjnové dárcovské konferenci v Ženevě, pomoc je však potřeba ještě mnohonásobně navýšit. Ukončení segregace populace Rohingyů musí být společným cílem mezinárodního společenství a EU by v tomto ohledu měla prostřednictvím své vysoké představitelky pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku na myanmarské orgány vyvinout výrazně vyšší tlak.
2016/11/22
Implementation of the directive on combating the sexual abuse and sexual exploitation of children and child pornography (A8-0368/2017 - Anna Maria Corazza Bildt) CS

Podpořil jsem text implementační zprávy ke směrnici o boji proti pohlavnímu zneužívání a pohlavnímu vykořisťování dětí a proti dětské pornografii. Jedná se o nelegislativní usnesení Parlamentu, schválený text ale obsahuje velmi důležitá a přínosná vodítka pro úspěšné provádění či případnou úpravu směrnice. Téma dětské pornografie, zejména v on-line prostředí, je bohužel velmi aktuální. Počty případů zneužití dětí na internetu neustále narůstají. Parlament v textu vyzývá členské státy, aby zajistily rychlejší odebírání nelegálního obsahu z internetu či takové stránky na svém území přímo blokovaly. Zpráva myslí i na nové formy trestné činnosti on-line, jako jsou pomsta zveřejněním citlivých materiálů či sexuální vydírání. Obecně souhlasím se zpravodajkou, že je vzhledem k přeshraniční povaze on-line prostředí třeba posílit i mezistátní spolupráci v boji proti dětské pornografii. Členské státy musí zlepšit výměnu informací tak, aby společně zamezily sexuálnímu zneužívání a vykořisťování dětí. Státy musí více spolupracovat s Europolem, IT průmyslem, ale i Interpolem a třetími zeměmi. Vítám návrh k vytvoření státy sdíleného seznamu webových stránek obsahujících dětskou pornografii. Tyto seznamy by byly kromě Interpolu předávány poskytovatelům internetu. Na ochranu dětí by mělo být ze strany EU všeobecně vynaloženo mnohem více lidských i finančních zdrojů.
2016/11/22
State of play of negotiations with the United Kingdom (B8-0676/2017, B8-0677/2017) CS

Přivítal jsem dosažení pokroku v jednáních mezi 27 státy EU a Spojeným královstvím v otázce dohody o brexitu. Podpořil jsem tak i parlamentní usnesení, které shrnuje dosaženou dohodu a doporučuje zahájení druhé fáze jednání. To znamená dojednání zbývajících otázek týkajících se vystoupení Spojeného království z Evropské unie, možných přechodných opatření a definování budoucích vzájemných vztahů. Usnesení jasně trvá na respektování závazků, které byly ze strany Spojeného království přijaty v rámci první fáze, ty vycházejí ze společné zprávy vyjednavačů. Tyto závazky musí být též jasnou součástí dohody o vystoupení. Plénum text usnesení přijalo velkou většinou, zároveň však Parlament nezapomněl jasně vymezit nutnost dořešení pěti stále otevřených otázek, jednou z nich je například zajištění plné vymahatelnosti britských závazků ve vztahu k Severnímu Irsku a Irské republice. Všechny nedořešené body se musí uzavřít ještě před hlasováním EP o dohodě o vystoupení. V otázce jejího přijetí má totiž Evropský parlament konečné slovo.
2016/11/22
Draft recommendation following the inquiry on money laundering, tax avoidance and tax evasion (B8-0660/2017) CS

Přestože se obsah návrhu doporučení v důsledku hlasování na výboru PANA posunul poměrně výrazně doleva, podařilo se jej díky sérií úspěšných hlasování na plénu narovnat do přijatelné podoby, a tak jsem jej při konečném hlasování mohl podpořit a tím dát v souladu s postojem své frakce najevo odhodlání bojovat s rozšířenými praktikami daňových úniků a obcházení daňové povinnosti. V této souvislosti jsem rád, že neprošlo volání levice po harmonizaci daňových sazeb, protože by to omezilo daňovou konkurenci mezi členskými státy, která může být impulsem pro ekonomickou aktivitu v členských státech s nižší úrovní ekonomické vyspělosti. Za nebezpečné jsem považoval rovněž levicí prosazovaný bod doporučení zacházející s evropskými občany a evropskými firmami jako s potenciálními zločinci, když po nich požadoval, aby dokázali, že platí daně. Presumpce viny do právního řádu nepatří, ani když se jedná o legislativu v oblasti daní. Namísto těchto výkřiků evropské levice bychom se měli v oblasti boje proti daňovým únikům zaměřit na posílení mezinárodní spolupráce a na povzbuzení nespolupracujících zemí ke změně jejich chování a jsem rád, že tento důraz se z doporučení nevytratil, ani nebyl přebit plamennými výzvami k tvrdým sankcím, které mohou znít líbivě, avšak mohly by se ukázat jako kontraproduktivní.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Security and Defence Policy (A8-0351/2017 - Michael Gahler) CS

Hlasoval jsem jednoznačně pro tuto zprávu, neboť se ztotožňuji s jejím obsahem. Odráží i dlouhodobý postoj mé frakce (PPE). Žádný členský stát není sám o sobě schopen řešit složité bezpečnostní problémy, před nimiž v současnosti stojíme. Politická vůle pro prosazování myšlenky budování vazeb mezi státy v oblasti obrany dlouho chyběla a teprve bezprecedentní množství konvenčních a hybridních výzev nás donutilo zamyslet se nad společným potenciálem. To je jeden z důvodů, proč vítám vytvoření stálé strukturované spolupráce (PESCO), která byla oficiálně posvěcena. Jsem rád, že se této spolupráce budeme účastnit. Stejně jako prezident Tusk si myslím, že silná evropská obrana NATO přirozeně posiluje. Proto je PESCO dobrou zprávou nejen pro nás, ale i pro naše spojence. A špatnou zprávou pro naše nepřátele. Důležitý je i fakt, že zpráva jasně deklaruje, že pokračuje válka Ruska proti Ukrajině a že pokračuje také nezákonná anexe a militarizace Krymu. Zpráva dále uvádí, cituji: „probíhá destabilizace zemí Východního partnerství a západního Balkánu v důsledku nepřiměřeně rozsáhlých manévrů a vojenských aktivit Ruska bez přítomnosti mezinárodních pozorovatelů a v důsledku hybridních taktik, k nimž paří kyberterorismus, falešné zprávy, dezinformační kampaně a hospodářské a energetické vydírání, a které jsou zaměřeny i proti západním demokraciím a zvyšují mezi nimi napětí“.
2016/11/22
Hong Kong, 20 years after handover (A8-0382/2017 - Alyn Smith) CS

Podpořil jsem usnesení Evropského parlamentu k 20. výročí předání Hongkongu pod čínskou správu. Někdejší britská kolonie stojí již dvě desetiletí na principu „jedna země, dva systémy“, který vychází z deklarace podepsané britskými a čínskými zástupci v roce 1984. Čína tehdy Hongkongu slíbila velkou mírou volnosti. Ve svém závazku však v poslední době značně polevila a zavedený princip přestává respektovat. Evropský parlament se situaci v Hongkongu trvale věnuje. Přijal několik usnesení, která se věnují situaci lidských práv v regionu, zejména pak situaci dotýkající se problematiky svobody slova, shromažďování či práva na vzdělání. Text usnesení k 20. výročí se zcela jasně vymezuje vůči porušování základních lidských práv ze strany Číny a odsuzuje neustálé zasahování Číny do vnitřních záležitostí Hongkongu, které může ohrozit dlouhodobou životaschopnost modelu „jedna země, dva systémy“. Evropský parlament v textu prostřednictvím řady doporučení Radě, Komisi a vysoké představitelce Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku sděluje svůj jasný postoj k otázce nerespektování dané zásady. Parlament požaduje dodržování lidských práv ze strany Číny. Jejich respektování má zásadní význam pro rozvoj a budoucí posilování a rozšiřování stávajících a budoucích vztahů Unie s Čínou.
2016/11/22
Accession of Chile, Iceland and Bahamas to the 1980 Hague Convention on the Civil Aspects of International Child Abduction (A8-0364/2017 - Angel Dzhambazki) CS

Hlasoval jsem pro všechny předložené návrhy rozhodnutí Rady, kterými se rozšiřuje působnost Haagské úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí z roku 1980 o nové země. Účelem úmluvy z roku 1980 je obnovit stávající stav formou bezodkladného návratu protiprávně přemístěných nebo zadržovaných dětí. Úmluva v této oblasti zakládá spolupráci mezi ústředními orgány signatářských států. Schválený návrh rozhodnutí tak v případech unesených dětí umožní spolupráci příslušných orgánů Chorvatska, Nizozemska, Portugalska a Rumunska s orgány San Marina a také zakládá spolupráci mezi orgány Chile, Islandu a Baham s Rumunskem. Další schválený návrh dá zelenou spolupráci Panamy, Uruguaye, Kolumbie a Salvadoru s Rakouskem a Rumunskem a také spolupráci mezi Gruzií a Jižní Afrikou a Lucemburskem a Rumunskem.
2016/11/22
Protection against dumped and subsidised imports from countries not members of the EU (A8-0236/2017 - Salvatore Cicu) CS

Podpořil jsem zprávu Evropského parlamentu, která mění nařízení EU o ochraně před dumpingovým dovozem a o ochraně před dovozem subvencovaných výrobků ze třetích zemí. Dumping je nekalá obchodní praktika spočívající v tom, že země či společnosti dodávají na jiné trhy výrobky za uměle snížené či dotované ceny, aby poškodily tamní podniky a ovládly místní trh či narušily jeho stabilitu. Jeden z největších problémů v této oblasti představuje komunistická Čína. Její výrobky často vznikají v továrnách, kde se nedodržují pravidla o bezpečnosti práce, dělníci pracují za nedostatečné mzdy a strana nastavuje cenovou hladinu. Proto není země považována za tržní ekonomiku. S novými pravidly však nebude záležet na typu ekonomiky. Od nynějška se při posuzování dumpingu budou hodnotit individuální situace konkrétního vývozce včetně toho, jak dodržuje sociální a ekologické standardy, či toho jakou roli při určování ceny jeho výrobků hrála státní pomoc. Evropská komise bude sledovat ekonomické podmínky v exportujících zemích a vydávat pravidelné zprávy. O ně se budou moci opřít evropské firmy při podávání stížností. Malým a středním podnikům bude poskytnuta pomoc v těchto procedurách a spolu s ostatními hráči budou mít vliv na rozhodování při přijímání opatření na ochranu obchodu.
2016/11/22
Rule of law in Malta (B8-0596/2017, B8-0597/2017) CS

Podpořil jsem usnesení EP o právním státě na Maltě, které velmi jasně odsuzuje brutální vraždu maltské investigativní novinářky a blogerky Daphne Caruanové Galiziové. Parlament vyzývá k neprodlenému vyšetření její smrti za pomoci mezinárodních orgánů, včetně Europolu a FBI. Usnesení obecně volá po nutnosti zajištění lepší ochrany novinářů napříč EU. Jako bývalý novinář považuji svobodu a bezpečí novinářů za jeden z nejzásadnějších prvků liberální demokracie. Násilná smrt mé blízké kolegyně, skvělé ruské novinářky Anny Politkovské mne navždy hluboce zasáhla. Galiziová spolupracovala na rozkrytí korupčních sítí a finančních machinací, do kterých je podle všeho zapletena současná socialistická vláda. Dosavadní informace vedou k napojení maltské výkonné moci na ázerbájdžánský režim. Především významné osobnosti Ázerbájdžánu jsou totiž klienty tamější banky Pilatus Bank, která měla jednat v rozporu s evropskými předpisy proti praní špinavých peněz a je tak jedním z hlavních aktérů celé korupční aféry a kauzy praní peněz. Parlament tak ve svém usnesení zcela správně požaduje, aby Komise ověřila, zda Malta dodržuje evropskou legislativu v této oblasti a po právu také vyjadřuje pochyby nad vývojem právního státu a stavu demokracie na Maltě. V tomto ohledu EP žádá Komisi jako strážkyni Smluv, aby v budoucnu monitorovala funkčnost právního státu na Maltě.
2016/11/22
Eastern Partnership: November 2017 Summit (A8-0308/2017 - Laima Liucija Andrikienė, Knut Fleckenstein) CS

Podpořil jsem doporučení, která předkládá Evropský parlament Radě, Komisi a ESVČ před summitem Východního partnerství. Summit proběhne 24. 11. v Bruselu. Text vyzývá k posílení podpory východním sousedům. Zejména vítám v něm obsažené návrhy, jako je vytvoření modelu Východního partnerství plus či svěřeneckého fondu. Východní partnerství plus otevírá možnost v budoucnu přistoupit k celní, energetické i digitální unii. Svěřenecký fond pro Ukrajinu, Gruzii a Moldávii by shromažďoval soukromé i veřejné peníze na investice do projektů, jejichž cílem je zlepšování socioekonomických podmínek. V textu také rezonuje fakt, že nezávislost a územní celistvost východních partnerů zůstávají ohroženy nevyřešenými konflikty. Zejména těmi, které zahájila a stále aktivně udržuje Ruská federace v rozporu se svým mezinárodním závazkem udržovat mezinárodní právní řád. Ruská agrese vůči Ukrajině pokračuje, anexe Krymu trvá a pokračuje i okupace dvou gruzínských regionů. Pro ukončení konfliktu na Ukrajině je nutné uzavřít ukrajinsko-ruskou hranici, kudy na Ukrajinu míří zbraně i vojáci. Přijatý text mluví o možnostech vyslání ozbrojené policejní mise OBSE i odhodlání zapojit mise společné bezpečnostní a obranné politiky k posílení bezpečnosti a stability na východě Ukrajiny. Věřím, že se alespoň nejdůležitější části EP doporučení přetaví do společné deklarace podepsané jak státy EU 28, tak našimi východními partnery.
2016/11/22
The situation of the rule of law and democracy in Poland (B8-0594/2017, B8-0595/2017) CS

Podpořil jsem usnesení EP o právním státu a demokracii v Polsku. Parlament silným většinovým hlasem zdůraznil, že je bezpodmínečně nutné zaručit dodržování společných evropských hodnot napříč EU, a to bez ohledu na členský stát. Evropská komise již druhým rokem usiluje s polskou vládou o dialog, který by vedl k zohlednění Komisí zaslaných doporučení. O dialog, který by reflektoval výhrady, které ze strany Komise dlouhodobě zaznívají. Časté spekulace o tom, že by se Komise cíleně chtěla vměšovat do polských záležitostí, považuji za liché. Evropská komise zdaleka není jedinou institucí, která považuje legislativní vývoj v Polsku za problematický. Za stav hrozící systematickým oslabením základních lidských práv, principu právního státu a demokracie jej považuje i Benátská komise, orgán Rady Evropy. Její stanovisko si Polsko v roce 2016 samo vyžádalo. Ani jeho závěry však polská vláda nerespektuje. Je zcela na místě, aby Evropská komise jako strážkyně Smluv chránila společné evropské hodnoty, které se samo Polsko vstupem do EU rozhodlo ctít. Podporuji proto také postoj EP, který navrhuje přikročit ke spuštění mechanismu podle čl. 7. odst. 1 Smlouvy o EU.
2016/11/22
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) CS

Hlasoval jsem pro usnesení EP, které se zabývá možnostmi zvýšení bezpečnosti vozidel v EU. Vzhledem k neúprosným statistikám o ztrátách na životech na evropských silnicích je toto téma velmi důležité. Ročně v EU při dopravních nehodách zahyne až 25 500 osob, 92 % všech nehod je přitom způsobeno lidským zaviněním, případně v kombinaci s vadou vozidla či infrastruktury. Parlament ve svém usnesení v reakci na tato vysoká čísla navrhuje do nových osobních lehkých, nákladních automobilů a autobusů povinně instalovat dnes již dostupné asistenční systémy. Například by se mohlo jednat o systém řízení přizpůsobení rychlosti vozidla, systém pro udržování automobilu v jízdním pruhu či automatické brzdné systémy reagující již dnes také na chodce, cyklisty či motorkáře. Všechny tyto systémy prokazatelně zvyšují bezpečnost. Jsem přesvědčen o tom, že jde ze strany Parlamentu o velmi dobrý podnět a věřím, že se jím Evropská komise bude již brzy detailněji zabývat.
2016/11/22
Cooperation between national authorities responsible for the enforcement of consumer protection laws (A8-0077/2017 - Olga Sehnalová) CS

Podpořil jsem svým hlasem novelizaci nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitelů. Revize, která zvýší ochranu spotřebitelů při nákupech online, je více než potřebná. Podle statistických údajů až 37 % online obchodů a rezervačních webů pro cestování, zábavu, oblečení, elektroniku a služby porušilo v roce 2014 legislativu EU. Nová podoba nařízení by měla rychleji odhalit nepoctivé prodejce. Vnitrostátním orgánům díky revizi budou rozšířeny pravomoci tak, aby mohly snadněji odhalit a zastavit porušování předpisů na ochranu spotřebitele na internetu. Posílena bude také koordinace mezi národními orgány napříč EU. Příkladem nových pravomocí kompetentních orgánů je tzv. fiktivní nakupování, tzn. možnost provádět zkušební nákupy zboží či služeb. V případě potřeby i pod krycí totožností. Díky revizi bude nově možné nařídit zřetelné zobrazení varování spotřebitelům. V nezbytných případech až zrušení digitálního obsahu. Nové znění nařízení obsahuje také možnost uložit za protiprávní jednání sankce včetně pokut. Obliba nákupů v prostředí internetu mezi občany EU stále vzrůstá, proto je nutné příslušnou legislativu stále posouvat kupředu a reagovat na nové výzvy.
2016/11/22
Combating sexual harassment and abuse in the EU (RC-B8-0576/2017, B8-0576/2017, B8-0577/2017, B8-0578/2017, B8-0579/2017, B8-0580/2017, B8-0581/2017, B8-0582/2017) CS

Podpořil jsem nelegislativní usnesení EP, které důrazně odsuzuje veškeré formy sexuálního násilí. Podle agentury EU pro lidská práva (FRA) zažila každá 3. dospělá žena v EU fyzické či sexuální násilí. Až 55 % žen v EU bylo sexuálně obtěžováno. Neméně závažným problémem je obtěžování žen v kybernetickém prostoru. S tímto se dle informací FRA setkalo až 20 % mladých žen v EU. Každá desátá žena byla pak prostřednictvím internetu sexuálně obtěžována či pronásledována. Tato čísla jsou více než alarmující. Naprosto se ztotožňuji s usnesením, které odsuzuje jak fyzické, tak psychické obtěžování. Pro oběti je třeba vytvořit prostředí, které jim poskytne dostatečné bezpečnostní záruky a odbornou psychologickou podporu. Naše společnost musí posílit preventivní opatření, která by na tuto problematiku upozornila a odradila by tak i potenciální pachatele.
2016/11/22
Establishing an Entry/Exit System (EES) to register entry and exit data of third country nationals crossing the EU external borders (A8-0057/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) CS

Velmi rád jsem podpořil vznik nového elektronického systému registrace cestujících na vnějších hranicích Schengenu. Tzv. systém vstupu a výstupu nahradí stávající razítkování pasů všech cestujících ze třetích zemí, kteří do Schengenu přicestovali na dobu maximálně 90 dní. Systém urychlí a zkvalitní kontroly na vnějších hranicích. Umožní příslušným orgánům mnohem lépe a rychleji než doposud prověřit, zda cestující nepředstavují bezpečnostní hrozbu. Do systému bude zaznamenáno datum, čas a místo vstupu a výstupu cestujících stejně tak jako jejich biometrická data (4 otisky prstů a snímek obličeje). Tato data budou uchovávána po dobu tří let, v případech absence dat o výstupu cestujícího až pět let. Systém také umožní automatické vypočtení a hlášení překročení autorizované délky pobytu v Schengenu, pomůže tak snadněji identifikovat nelegálně pobývající osoby a bojovat proti zneužívání dokladů a identit. Nový systém zabrání občanům ze třetích zemí, kterým byl vstup zamítnut, překročit hranici s jinými či padělanými doklady. Zavedení systému vstupu a výstupu bylo jednou z hlavních priorit frakce Evropské lidové strany (ELS), jejíž jsem členem. Jsem rád, že se tuto významnou legislativu podařilo v rámci EP schválit a ELS tak významně přispěla ke zvýšení bezpečnosti občanů EU.
2016/11/22
Fundamental rights aspects in Roma integration in the EU: fighting anti-Gypsyism (A8-0294/2017 - Soraya Post) CS

Hlasoval jsem pro zprávu EP vyzývající k boji proti nesnášenlivosti vůči Romům. Tzv. anticiganismus je bohužel ještě stále palčivým problémem v mnoha členských státech EU. Romská menšina je často terčem diskriminace, nerovného přístupu. Text usnesení žádá pro Romy stejné podmínky, jaké má většinová společnost. Podle evropského průzkumu žije až 80% Romů pod hranicí chudoby. Zhruba polovina dětí nechodí do školy. Usnesení poukazuje na stávající neutěšenou situaci Romů a vybízí k různým nápravným opatřením. O diskriminaci romské menšiny by měla být mnohem vyšší občanská povědomost. Romové by měli mít jako ostatní občané přístup k základním službám. Jejich správná integrace je výzvou, státy by však měly dát Romům šanci a nenapomáhat jejich stále větší stigmatizaci v celé EU.
2016/11/22
Enhanced cooperation: European Public Prosecutor's Office (A8-0290/2017 - Barbara Matera) CS

Podpořil jsem nařízení, které zřizuje Úřad evropského veřejného žalobce. Tento úřad má vyšetřovat a stíhat pachatele trestných činů namířených proti finančním zájmům Unie. Konkrétně se bude jednat o zneužití strukturálních fondů EU či přeshraniční podvody v oblasti DPH, které mohou v současnosti vyšetřovat a stíhat pouze vnitrostátní orgány. Jejich pravomoc však končí na hranicích státu a to je často překážkou dosažení kýžené efektivity. V čele úřadu bude stát evropský veřejný žalobce a každý účastnící se člen, tedy i Česká republika, bude zastoupen jedním žalobcem. Na úrovni členských států budou fungovat veřejní žalobci (nejméně jeden v daném státě). Budou součástí úřadu veřejného žalobce, ale zároveň budou také plnit funkci vnitrostátních žalobců. Při konání úkonů pro ÚEVŽ budou na vnitrostátních orgánech pověřených trestním stíháním naprosto nezávislí. Schválení nařízení o Úřadu evropského veřejného žalobce je pro mne velmi důležité, věřím sice pojistkám našeho soudnictví, ale když se podívám na naše sousedy v Polsku, vidím, jak rychle je možné léta budovanou dělbu moci a nezávislost soudnictví pošlapat. Polsko i Maďarsko se bohužel rozhodly této posílené spolupráce neúčastnit. Zvláště u Polska je to zarážející vzhledem k tomu, že je největším příjemcem dotací z evropských strukturálních fondů.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Portugal (A8-0289/2017 - Jaromír Štětina) CS

Jsem rád, že plénum velkou většinou schválilo zprávu o automatizované výměně otisků prstů v Portugalsku, ve které jsem působil v pozici parlamentního zpravodaje. Portugalsko se díky přijatému prováděcímu rozhodnutí Rady EU připojí do členskými státy sdílené databáze otisků prstů. Bude tak moci pro jasně vymezené účely využívat otisky v databázi již zavedené, ale zároveň do ní bude samo daktyloskopické údaje vkládat. Tento krok dále posílí spolupráci členských států v oblasti prevence a vyšetřování přeshraniční trestné činnosti, včetně terorismu, a zásadně tak přispěje k bezpečnosti celé EU.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Greece (A8-0287/2017 - Claude Moraes) CS

Plénum zcela jasně podpořilo také prováděcí rozhodnutí Rady EU o automatické výměně daktyloskopických údajů v Řecku. Stejně jako v případě Portugalska jde o rozšíření členských států sdílejících databázi otisků prstů. Řecko splnilo všechny dané podmínky, včetně dostatečných záruk pro nakládání s osobními údaji. Jde o velmi důležitý krok v navýšení efektivity přeshraniční spolupráce v oblasti předcházení a vyšetřování trestné činnosti. Výměna informací mezi členskými státy je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro posílení bezpečnosti občanů EU. Jsem rád, že jsem mohl v roli stínového zpravodaje přispět k odpovědnému a zároveň rychlému přijetí tohoto rozhodnutí.
2016/11/22
Ending child marriage (B8-0535/2017) CS

Podpořil jsem usnesení EP vybízející k ukončení dětských sňatků jak ve třetích státech, tak v EU. Jak jsem již uvedl na plénu ve Štrasburku, ve světě žije přes 700 milionů žen, které byly vdány v dětském věku. Každý rok je k sňatku přinuceno 15 milionů dívek před 18. rokem. 60 % dětských nevěst v rozvojových zemích je negramotných, protože jim je upíráno právo na vzdělání. Dětské sňatky jsou problém, který se vyskytuje napříč státy, kulturami i náboženstvími. Istanbulská úmluva, kterou se EU nedávno rozhodla podepsat, uznává nucené sňatky jako druh násilí páchaného na ženách a vyzývá k rozšíření i na chlapce a muže. Jsem rád, že tomuto důležitému a bohužel stále aktuálnímu problému Evropský parlament věnuje svou pozornost. Je však třeba vyvinout mnohem větší a systematické úsilí, které by napomohlo v boji proti tomuto fenoménu.
2016/11/22
The fight against cybercrime (A8-0272/2017 - Elissavet Vozemberg-Vrionidi) CS

Podpořil jsem usnesení EP týkající se boje proti kyberkriminalitě. Stále častěji jsme svědky zničujících útoků na naši kritickou infrastrukturu, např. nemocnice, státní úřady, ale i soukromé firmy a jednotlivce. Těmto zvýšeným snahám je nutné adekvátně přizpůsobit i financování boje proti kyberzločinu. Do rozvoje ochrany našeho kyberprostoru je třeba mnohem více a systematicky investovat. Nedílnou součástí tohoto boje je samozřejmě i vzdělávání, posílení přeshraniční spolupráce a výměny informací. Zpráva EP je velmi přínosnou a kvalitní zprávou, jedno v ní však postrádám, a to část, která by upozornila na nebezpečí způsobené ne zákeřnými počítačovými viry, ale lživými informacemi, dezinformacemi, které neútočí na náš kyberprostor, ale na nás samotné. Chtěl bych znovu poukázat na zásadní podfinancování a nedostatečné personální zajištění evropského boje s ruskou propagandou. Opravit počítač je oproti dlouhodobě manipulované lidské mysli snadné.
2016/11/22
Uniform format for residence permits for third country nationals (A8-0065/2017 - Jussi Halla-aho) CS

Podpořil jsem svým hlasem změnu nařízení, díky které dojde k zavedení nového společného vzoru povolení k pobytu pro příslušníky třetích zemí. Cílem této změny je zlepšit technické a bezpečnostní prvky dokladu tak, aby se zabránilo jeho padělání. Díky nové podobě nařízení bude doklad obsahovat ty nejmodernější bezpečnostní prvky a zároveň se sjednotí jeho podoba na území členských států Evropské unie. Stávající podoba se používá již od roku 1997, je tedy jednoznačné, že je třeba jej přizpůsobit tak, aby odolal současným bezpečnostním výzvám a zabránilo se tak podvodům a dalšímu zneužití.
2016/11/22
Nominal composition of the special committee on terrorism CS

Již během červencového zasedání pléna jsem podpořil vznik dočasného parlamentního výboru pro boj proti terorismu. Nyní jsem zcela jednoznačně vyjádřil souhlas se složením tohoto výboru. Jeho členy za Evropskou lidovou stranu byli schváleni kolegové, kteří se problematikou terorismu a s ním souvisejících témat zabývají dlouhodobě a kvalitně. Ve výboru budou zastoupeni poslanci, kteří se zabývají širokým spektrem témat s problematikou terorismu spojených, ať už se jedná o evropské informační systémy, jejich interoperabilitu, téma zahraničních bojovníků, radikalizaci či pomoc obětem terorismu. Cílem výboru je poukazovat na nedostatky v boji s terorismem jak v oblasti legislativy, tak co do praktických otázek. Výbor pro terorismus svá zjištění a doporučení pro účinnější boj s terorismem představí ve své závěrečné zprávě. Věřím, že tento kvalitně personálně obsazený výbor přispěje ke zvýšení účinnosti boje proti terorismu a tím i k vyšší bezpečnosti občanů EU.
2016/11/22
Promotion of internet connectivity in local communities (A8-0181/2017 - Carlos Zorrinho) CS

Podpořil jsem návrh nařízení předložený Evropskou komisí, který umožní, aby více evropských občanů mělo přístup k vysokorychlostnímu internetu. Ten budou moci využívat v centrech společenského dění, jako například v parcích, knihovnách, na nádražích, náměstích či ve veřejných budovách. O účast v programu Wifi4EU s celkovou dotací 120 milionů EUR se budou moci ucházet veřejné instituce, zejména obce s chybějícím nebo nedostatečným internetovým připojením. Podle odhadů Komise bude moci program využít až 6 000 obcí. Vítám, že jednou z podmínek pro získání grantu bude, aby připojení bylo bez komerčního využití osobních údajů a bez jakýchkoli reklam. Jde o velmi dobrý příklad toho, jak mohou být unijní fondy čerpány ku prospěchu všech občanů Evropské unie. Díky tomu, že se na plénu EP návrh podařilo schválit, se bude program moci rozjet již začátkem roku 2018.
2016/11/22
EU accession to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (A8-0266/2017 - Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, Anna Maria Corazza Bildt) CS

Podpořil jsem průběžnou zprávu Evropského parlamentu, která vyzývá EU k co nejrychlejší ratifikaci Istanbulské úmluvy jakožto jediného mezinárodního právně závazného nástroje k prevenci a potírání násilí vůči ženám. Evropský parlament ve své zprávě opětovně odsuzuje všechny formy násilí na ženách. Jsem přesvědčen, že prevence násilí, ochrana obětí i stíhání pachatelů jsou oblastmi, ve kterých by členské státy mohly využít vzájemné spolupráce a společným úsilím tak bojovat proti alarmujícím statistikám násilí na ženách. Usnesení EP tak znovu vyzývá nejen EU, ale i jednotlivé členské státy, aby úmluvu co nejdříve ratifikovaly. Česká republika úmluvu podepsala v květnu 2016, věřím, že co nejdříve přistoupí k její ratifikaci.
2016/11/22
2016 Report on Turkey (A8-0234/2017 - Kati Piri) CS

Zprávu o Turecku považuji za vyváženou. Naprosto se ztotožňuji s velmi rozsáhlou kritikou prezidenta Erdogana. Opatření přijatá během výjimečného stavu měla dalekosáhlé, nepřiměřené a mnohdy fatální důsledky pro novináře, soudce, žalobce, ale i pro značnou část občanů. Nesmírně důležitá je také pozornost, kterou zpráva věnuje stále se zhoršující situaci na jihovýchodě Turecka. Zdejší situace si vyžádala kolem 2 000 lidských obětí, především lidí kurdské národnosti. V čem se se zpravodajkou Piri neshoduji, je výzva k okamžitému pozastavení přístupových jednání s Tureckem v případě, že bude balíček nedávno schválených ústavních změn uplatňován v nezměněné podobě. V tomto bodě zprávy jsem hlasoval proti tomuto postupu. I když je jasné, že přistoupení Turecka k EU není na pořadu dne, jednání o něm poskytují EU řadu „pák“, jak dění v této zemi ovlivňovat. Formální pozastavení může být řadou demokraticky smýšlejících Turků vnímáno jako krok Unie, který je nechává osamocené a napospas stále vyhrocenější politice hlavy státu. U zprávy jako celku jsem se proto při hlasování zdržel.
2016/11/22
Setting up a special committee on terrorism, its responsibilities, numerical strength and term of office (B8-0477/2017) CS

Podpořil jsem vznik dočasného parlamentního výboru pro terorismus, který by měl napomoci v boji proti terorismu. Cílem výboru bude poukazovat na nedostatky v boji s terorismem jak v oblasti legislativy, tak co do praktických otázek. Jeho náplní bude například analýza nedostatků při sdílení informací mezi členskými státy, oblast radikalizace a účinnost zavedených protiopatření, financování terorismu či postupy pro ochranu snadno zranitelných cílů a infrastruktury. Nově zřízený výbor bude svou práci současně zakládat na pravidelném dialogu s příslušnými evropskými agenturami, justičními i politickými orgány členských států a třetích zemí a dalšími relevantními hráči. Výbor pro terorismus svá zjištění a doporučení pro účinnější boj s terorismem představí ve své závěrečné zprávě. Jsem rád, že tuto iniciativu frakce PPE spolu s ALDE a ECR podpořila velká většina pléna EP. Věřím, že tento výbor přispěje k maximální účinnosti boje proti terorismu a tím i k co nejvyšší bezpečnosti občanů EU.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Cuba Political Dialogue and Cooperation Agreement (Consent) (A8-0232/2017 - Elena Valenciano) CS

Na pořadu jednání štrasburského zasedání byla Dohoda o politickém dialogu a spolupráci mezi EU a Kubou. Jedná se o první dvoustranou dohodu mezi EU a ostrovem, která má nahradit do současnosti aplikovanou ad hoc spolupráci. Deklarovaným cílem dohody má být upevnění a posílení vazeb mezi stranami v oblastech politického dialogu, spolupráce a obchodu. Dohoda by měla podpořit modernizaci kubánského hospodářství a společnosti s cílem posílit lidská práva a demokracii, bojovat proti diskriminaci a splnit cíle udržitelného rozvoje.Evropský parlament se na vyjednávání dohody nepodílí, má pouze právo vyslovit s ní souhlas či nesouhlas jako s celkem. Zároveň tento typ dohody musí formálně ratifikovat všechny členské státy, tedy i Česká republika.Jsem si vědom toho, že dohoda obsahuje standardní ustanovení o lidských právech, jejichž porušení může vést i k pozastavení provádění této dohody. Přesto jsem svým hlasem tuto dohodu nepodpořil. Reálná situace kubánských politických vězňů i opozice se nezlepšila. Kubánský režim je třeba více motivovat k viditelným krokům na cestě k demokracii, až poté je dle mého názoru možné takto významnou dohodu podepsat. Je sice pravda, že běžným Kubáncům může v rámci rozvojové pomoci přilepšit, není to však taktické. Společně se mnou nepodpořilo tuto dohodu dalších 65 poslanců EP.
2016/11/22
Memorandum of Understanding between the European Agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice and Eurojust (A8-0215/2017 - Claude Moraes) CS

Hlasoval jsem pro udělení souhlasu k uzavření Memoranda o porozumění mezi evropskými agenturami eu-LISA a Eurojust. Agentura eu-LISA je agenturou zodpovědnou za řízení rozsáhlých informačních systémů EU. Mezi tři hlavní patří informační systémy související s vízy, žádostmi o azyl a sdílením informací (VIS, SIS, Eurodac). Mimo správu stávajících systémů eu-LISA rovněž testuje a zavádí nové systémy, které EU přinesou modernější, efektivnější a bezpečnější systém správy hranic. Například tak bude spravovat nově vznikající systém vstupu a výstupu či chystaný evropský cestovní informační a autorizační systém ETIAS. Agentura Eurojust pomáhá členským státům bojovat se závažnou přeshraniční trestnou činností, a to včetně terorismu. Uzavření memoranda o spolupráci agenturám umožní nastavení pevného rámce pro vzájemnou strukturovanou spolupráci. Ta bude zahrnovat kromě výměny informací a expertízy také spolupráci na poli informačních technologií, přístup Eurojustu do databáze SIS a další strategické záležitosti. Intenzivní a správně nastavená spolupráce mezi těmito agenturami zcela jistě přinese přidanou hodnotu a napomůže vyšší bezpečnosti v EU.
2016/11/22
2018 Budget - Mandate for the trilogue (A8-0249/2017 - Siegfried Mureşan) CS

Souhlasil jsem s udělením mandátu pro interinstitucionální jednání o rozpočtu pro rok 2018. Podpořil jsem i usnesení EP, které toto hlasování doprovázelo. Jsem rád, že Parlament zcela jasně ve svém usnesení dává najevo nespokojenost se snížením prostředků v oblasti migrace a bezpečnosti. Migrační krize stále trvá a zároveň je nutné řešit nově vznikající potřeby. Považuji za nezbytné vyčlenit pro tuto oblast, která je jednou z unijních priorit, dostatečné zdroje. Podporuji také záměr Komise nadále silně podporovat země Východního partnerství, zejména země, které s EU podepsaly asociační dohodu. Stejně jako EP za samozřejmé považuji uvolnění finanční pomoci pouze v případě, že plní kritéria způsobilosti, zejména co se týká právního státu, lidských práv, boje proti korupci a posilování demokratických institucí. Za nedostatečné považuji usnesení v tom směru, že nijak nezohledňuje potřebu boje proti dezinformační kampani, zejména ze strany Ruské federace. Neustále upozorňuji na nutnost lepšího personálního i finančního zajištění komisního útvaru East StratCom Task Force, který bojuje s ruskou propagandou. Bohužel ani EP tuto hrozbu do svého usnesení nezačlenil. Věřím, že estonské předsednictví, které by si této hrozby mělo být vzhledem ke svým zkušenostem s Ruskem vědomé, během trialogu zajistí důstojné financování tohoto nezbytného útvaru.
2016/11/22
Online platforms and the Digital Single Market (A8-0204/2017 - Henna Virkkunen, Philippe Juvin) CS

Podpořil jsem nelegislativní usnesení Evropského parlamentu, které hodnotí současnou situaci v oblasti digitálního trhu a s ním související problematiku on-line platforem. Usnesení reaguje na současnou evropskou legislativu a další navržené iniciativy vedoucí k jedné z priorit Evropské komise, kterou je dosažení evropského jednotného digitálního trhu. Z pohledu člena Výboru pro zahraniční věci oceňuji především, že se usnesení také věnuje mimořádně důležité problematice šíření falešných zpráv, tzv. fake news . Evropský parlament zde opět, tentokrát skrze usnesení kolegů z výborů ITRE a IMCO, upozorňuje Evropskou komisi na nutnost problém šíření nepravdivých zpráv řešit. Text vyzývá Komisi k důkladné analýze současné situace a právního rámce falešných zpráv, s cílem ověřit možnost legislativního zásahu, který by vedl k omezení dalšího šíření fake news . Vítám též výzvu soukromému sektoru, tedy poskytovatelům samotných on-line platforem, aby skrze různá opatření směrem k uživatelům bojovali proti tomuto stále narůstajícímu nebezpečnému fenoménu. Dlouhodobě zastávám názor, že již existující útvar Evropské komise East StratCom Task Force, který má za cíl bojovat s ruskou dezinformační kampaní, by měl být jak finančně, tak personálně značně posílen.
2016/11/22
2016 Report on Serbia (A8-0063/2017 - David McAllister) CS

Podpořil jsem nelegislativní usnesení EP reagující na hodnotící zprávu Komise o Srbsku za rok 2016. Srbsko je kandidátskou zemí EU, jako našeho blízkého partnera je třeba Srbsko na jeho cestě ke členství v EU podporovat. Podpora však neznamená bezbřehou chválu, ať už se kandidátská země vydá jakýmkoli směrem. Nekritické uznávání jakéhokoli pokroku by neprospělo ani Srbsku, ani EU samotné. Jsem rád, že to zpravodaj a zároveň předseda Výboru pro zahraniční věci vnímá stejně. Zpráva na jedné straně uznává učiněné pokroky Srbska v mnoha oblastech, ať už se jedná o justiční reformy, kladně hodnocený průběh parlamentních voleb, přístup k migrační krizi či jeho zapojení do celé řady mezinárodních mírových operací EU v rámci SBOP. Na druhou stranu však text obsahuje přímou kritiku a výzvu Srbsku, aby v souladu s požadavky jeho statusu kandidátské země postupně uvedlo svoji zahraniční a bezpečnostní politiku do souladu s politikou EU. Konkrétně pak zpráva poukazuje na politiku Srbska ve vztahu k Rusku. Společná srbsko-ruská vojenská cvičení nejsou v souladu s unijní politikou, přítomnost ruských leteckých sil v Niši je pro EP znepokojující. EP tak Srbsku podává partnerskou ruku, zároveň však dává jasně najevo svůj postoj vůči tendencím země vydat se směrem na východ.
2016/11/22
European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033 (A8-0061/2017 - Santiago Fisas Ayxelà) CS

Podpořil jsem svým hlasem legislativní usnesení EP, které rozšiřuje spektrum zemí, které se uchází o titul Evropské město kultury. Od tohoto roku se do soutěže o titul budou nově moci zapojit i města ze zemí Evropského sdružení volného obchodu, jež jsou součástí Evropského hospodářského prostoru, kandidátské a potenciální kandidátské země EU. Unijní iniciativu v podobě Evropského města kultury oceňuji již dlouhodobě. Jde o skvělý projekt, který evropským občanům dává možnost posílit společné kulturní vazby a zároveň nechává vyniknout jedinečnosti každého z měst. Tato iniciativa je nejen velmi zajímavým společenským počinem, městům, které v soutěži uspějí, také zajišťuje dlouhodobý ekonomický, kulturní a sociální přínos. Rozšíření spektra účastnících se zemí je správným krokem vpřed k dalšímu upevnění vazeb s našimi evropskými sousedy. Význam této soutěže tak kromě jejího praktického přínosu spatřuji v její roli nástroje pro prohloubení partnerských vazeb se zeměmi, které EU vnímají jako opravdového partnera. Přál bych si, aby do budoucna tato iniciativa zahrnovala i další naše významné partnery, například země Východního partnerství mající s EU uzavřenou asociační dohodu.
2016/11/22
Introduction of temporary autonomous trade measures for Ukraine (A8-0193/2017 - Jarosław Wałęsa)

The aim of the Commission proposal submitted to Parliament and to the Council for approval is to increase the current trade flows between the EU and Ukraine. In 2014, Ukraine chose the path of self-determination. It was clear that it would be a politically and economically extremely difficult way, yet the Ukrainian people preferred freedom to the certainty of vassal times. Ukraine is paying a high price for its decision: the Russian Federation annexed Crimea and cruel fights are taking place in the East of Ukraine. Economically, its share of trade with Russia has fallen from 27% in 2013 to 16% in 2015.I gave my consent to the report submitted by Mr Wałęsa in order not to delay the approval of trade assistance to Ukraine. Nevertheless, as I said during the plenary session, the Parliament position narrows the original more favourable Commission proposal and I disagree with it. I very much hope that the rapporteur will show his willingness to establish a more positive compromise in trilogue with the Council and the Commission.
2016/11/22
Uniform format for visas (A8-0028/2016 - Sylvia-Yvonne Kaufmann)

I voted in favour of the legislative resolution on a uniform format for visas, which brings to the table a technical update of the visa sticker for Member States. This modern type of document was proposed in order to ensure that visas are more secure and prevented from misuse. New technical specifications aiming to prevent counterfeiting and falsification of the visa are present. New security features will help to avoid general abuse of the visa application process and so prevent and fight against irregular migration and crimes connected to all kinds of falsifications of these official travel documents.
2016/11/22
Combating anti-semitism (B8-0383/2017, B8-0388/2017)

I voted in favour of Parliament’s resolution on combating anti-Semitism. Unfortunately anti—Semitism is still alive across Europe. Member States must be aware of this and ensure that all Jewish citizens are secure and enjoying all their freedoms. I personally value the fact that the text calls for anti–Semitic statements to be opposed systematically and publicly. The appointment of national coordinators combating anti—Semitism could also bring the right focus on this issue in every single Member State. Anti-hate crime units in police forces in Member States and the call to adopt the International Holocaust Remembrance Alliance’s definition of anti-Semitism will enable it to be made clear what anti-Semitism constitutes and at the same time will help to efficiently and effectively enforce the prosecution of anti—Semitic hate crimes. Last but not least, although this resolution concerns anti—Semitism as such, I am convinced that Member States should fight against it bearing in mind that it is a more complex problem and that it is closely connected to a general attitude of hatred, xenophobia and racism.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to vehicle registration data in Croatia (A8-0171/2017 - Claude Moraes) CS

EP schválil prováděcí rozhodnutí Rady EU, díky kterému se Chorvatsko nově připojí mezi členské státy sdílející databázi údajů o registraci vozidel. Jedná se o další z mnoha kroků, které mají za cíl posílit bezpečnost občanů EU, zejména v oblasti předcházení a vyšetřování přeshraniční trestné činnosti, včetně terorismu. Chorvatsko splnilo veškerá kritéria v oblasti ochrany osobních údajů a bude tak nově přispívat svými údaji a zároveň využívat stávající databázi obsahující data sdílená členskými státy. Jsem rád, že jsem mohl být jako stínový zpravodaj takto potřebnému kroku nápomocen a zároveň ho svým hlasem podpořit.
2016/11/22
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Georgia (A8-0260/2016 - Mariya Gabriel)

I am very glad I could support the Commission proposal to grant visa free regime to the Georgian people. After long discussions throughout the European institutions we finally reached a very important agreement on this matter. I have met many Georgians, and especially young Georgians, and I am happy to observe their enthusiasm and dedication to the idea of bringing their country closer to the EU. They feel European roots as an essential part of their identity, and I believe that indeed the Georgian nation deserves to have European future, one day. We also need to be pragmatic, and look well at the reasons why we should support Georgia. One such reason is the increasingly tense security situation in the Black Sea region. Finally, however we also have to keep in mind Georgia’s weaknesses such as the lack of a consensual rather than confrontational political elite or cases of selective justice. But I hope that with European support, step by step, Georgia will learn democratic practices, and the young generation will play a big role in this process. That is why we need to open Europe to them.
2016/11/22