BETA

43 Written explanations of István UJHELYI

EU-Ukraine Agreement amending the trade preferences for poultry meat and poultry meat preparations provided for by the EU-Ukraine Association Agreement (A9-0024/2019 - Enikő Győri)

Az előadó támogatja az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban foglalt, a baromfihúsra és baromfihús-készítményekre meghatározott kereskedelmi kedvezmények módosításáról szóló, levélváltás formájában létrejött, Ukrajnával kötendő megállapodás hatálybalépését. Erre annak a lehetőségnek a korlátozása érdekében van szükség, hogy a vámmentességet élvező csirkedarabok Ukrajnából történő behozatala tovább növekedjen. Az S&D frakció álláspontjával egyetértve, támogattam.
2019/11/26
Amending VAT and excise duty rules as regards defence effort within the Union framework (A9-0034/2019 - Paul Tang)

A héa irányelv nem ír elő általános mentességet a biztonsági és védelmi célú termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás tekintetében. Az irányelv azonban mentességet biztosít az Észak-atlanti Szerződésben részes államok azon fegyveres erői részére teljesített termékértékesítések, illetve szolgáltatásnyújtások tekintetében, amelyek saját államukon kívül vesznek részt közös védelmi feladat ellátásában. Az S&D frakció álláspontjával egyetértve, támogattam.
2019/11/26
Children rights in occasion of the 30th anniversary of the Convention of the Rights of the Child (B9-0178/2019, B9-0179/2019, B9-0180/2019)

A gyermek jogainak az uniós politikák központjában kellene állniuk. Az ENSZ gyermekjogi egyezményének 30. évfordulója alkalmat kínál a gyermekjogok teljes körű végrehajtásának biztosítására minden szakpolitika terén és a gyakorlatban, valamint további intézkedések megtételére annak érdekében, hogy mindenütt minden gyermek – és különösen a legkiszolgáltatottabbak – jogait tiszteletben tartsák. A módosításokat követően a végső dokumentumra az S&D-frakció álláspontjával megegyezően, igent nyomtam.
2019/11/26
Macro-financial assistance to Jordan (A9-0045/2019 - Luisa Regimenti)

Az elmúlt években Jordániát jelentős mértékben érintették a régióban – mindenekelőtt a szomszédos Irakban és Szíriában – tapasztalható zavargások. E regionális nyugtalanság komolyan megingatta az ország belső egyensúlyát. Jordánia különösen törekszik eleget tenni az EU–Jordánia megállapodás keretében vállalt azon kötelezettségének, hogy gondoskodjék a szíriai menekültek számára a megfizethető közegészségügyi ellátáshoz és munkaerőpiachoz való hozzáférésről, e menekültek méltóságos létkörülményeinek – a még megoldásra váró kihívások ellenére történő – biztosításáért. Jordánia stabilitása ezért elengedhetetlen a drámai menekültválsághoz kapcsolódó közel-keleti helyzet súlyosbodásának megelőzéséhez. Az S&D frakció álláspontját követve támogattam.
2019/12/17
EU-Switzerland Agreement on the stepping up of cross-border cooperation, particularly in combating terrorism and cross-border crime (A9-0043/2019 - Roberta Metsola)

Az Európai Unió, valamint a Svájci Államszövetség között létrejött, a különösen a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről szóló 2008/615/IB tanácsi határozat, a különösen a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről szóló 2008/615/IB határozat végrehajtásáról szóló 2008/616/IB tanácsi határozat és melléklete, valamint a laboratóriumi tevékenységet végző igazságügyi szakértők akkreditálásáról szóló 2009/905/IB tanácsi kerethatározat egyes rendelkezéseinek alkalmazásáról szóló megállapodás megkötéséről szóló tanácsi határozat tervezetéről szóló szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/17
EU-Liechtenstein Agreement on the stepping up of cross-border cooperation, particularly in combating terrorism and cross-border crime (A9-0044/2019 - Roberta Metsola)

Az Európai Unió, valamint a Liechtensteini Hercegség között létrejött, a különösen a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről szóló 2008/615/IB tanácsi határozat, a különösen a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányuló, határokon átnyúló együttműködés megerősítéséről szóló 2008/615/IB határozat végrehajtásáról szóló 2008/616/IB tanácsi határozat és melléklete, valamint a laboratóriumi tevékenységet végző igazságügyi szakértők akkreditálásáról szóló 2009/905/IB tanácsi kerethatározat egyes rendelkezéseinek alkalmazásáról szóló megállapodás megkötéséről szóló tanácsi határozat tervezetéről szóló szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/17
Protocol to EU-Switzerland Agreement concerning the criteria and mechanisms for establishing the State responsible for examining a request for asylum lodged in a Member State or in Switzerland regarding the access to Eurodac for law enforcement purposes (A9-0025/2019 - Jadwiga Wiśniewska)

Az „átdolgozott” Eurodac-rendelet (a 603/2013/EU rendelet) lehetővé tette az Eurodacba történő betekintést a bűnüldöző hatóságok számára a terrorcselekmények vagy egyéb súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése és kivizsgálása céljából. Ennek célja, hogy a bűnüldöző hatóságok kérhessék ujjlenyomatadatoknak az Eurodac központi adatbázisában tárolt ujjlenyomatadatokkal való összehasonlítását, hogy megállapítsák terrorista cselekményekkel vagy más súlyos bűncselekményekkel gyanúsított személyek pontos személyazonosságát, illetve hogy ilyen cselekmények és bűncselekmények megelőzése, feltárása vagy kinyomozása érdekében további információkat szerezzenek. Követtem az S&D álláspontját.
2019/12/17
Accession of Solomon Islands to the EU-Pacific States Interim Partnership Agreement (A9-0050/2019 - Bernd Lange)

A Salamon-szigeteknek az egyrészről az Európai Közösség, másrészről a csendes-óceáni államok közötti átmeneti partnerségi megállapodáshoz való csatlakozásáról szóló tanácsi határozat tervezetéről szóló szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/17
Requirements for payment service providers (A9-0048/2019 - Lídia Pereira)

Az e-kereskedelem az elmúlt években gyorsan nőtt, megkönnyítve az online történő áru- és szolgáltatásvásárlást a fogyasztók számára. A fogyasztók különböző szállítók, termékek és márkák között válogathatnak. Fizetni is tudnak online, megbízható környezetben, anélkül, hogy a számítógép vagy az okostelefon mellől fel kellene állniuk. Az e-kereskedelem előnyeit szem előtt tartva az értékesítők új üzleti modellre váltottak, és termékeiket világszerte értékesítik a fogyasztók részére anélkül, hogy fizikailag kiskereskedelmi jelenlétet kellene fenntartaniuk. Ezt a lehetőséget ugyanakkor csalárd vállalkozások is kihasználják, amelyek héakötelezettségeik elmulasztásával tisztességtelen piaci előnyhöz akarnak jutni. Az S&D frakció álláspontját követve támogattam az állásfoglalást.
2019/12/17
Measures to strengthen administrative cooperation in order to combat VAT fraud (A9-0047/2019 - Lídia Pereira)

Ez a javaslat a héavonatkozású fizetési információk adóhatóságok közötti kötelező továbbításához és cseréjéhez kapcsolódik. A javaslat együtt jár a pénzforgalmi szolgáltatók számára egyes kötelezettségek bevezetéséről szóló javaslattal (COM(2018)0812). A javaslat szabályokat fogalmaz meg a tagállamok számára a pénzforgalmi szolgáltatók által elektronikus úton rendelkezésre bocsátott nyilvántartási adatok harmonizált gyűjtésére vonatkozóan. Ezenkívül a javaslat alapján új központi elektronikus rendszer jönne létre a fizetési információk tárolása céljából, amely lehetővé teszi a tagállamok csalás elleni tisztségviselői számára ezen információk további kezelését az Eurofisc keretein belül. Az S&D frakció álláspontját követve támogattam az állásfoglalást.
2019/12/17
Association of the overseas countries and territories with the European Union ('Overseas Association Decision') (A9-0033/2019 - Tomas Tobé)

A tengerentúli társulási határozat meghatározza a tengerentúli országok és területek (TOT-ok), a velük kapcsolatban álló tagállamok és az Európai Unió közötti kapcsolatok jogi keretét. A javaslat célja a tengerentúli társulási határozat VI. mellékletének módosítása. Az említett melléklet meghatározza a „származó termékek” fogalmát, valamint az EU és a TOT-ok közötti igazgatási együttműködés módszereit. Rendelkezéseket tartalmaz annak érdekében, hogy 2017. január 1-jétől megvalósítsa a származás igazolására szolgáló rendszert, a regisztrált exportőrök rendszerét (REX-rendszer), amely alól azonban a TOT-ok 2019. december 31-ig mentességet élveznek. Az S&D frakció álláspontját követve támogattam az állásfoglalást.
2019/12/17
CAP: Financial discipline as from financial year 2021 and flexibility between pillars in respect of calendar year 2020 (A9-0042/2019 - Norbert Lins)

Az Európai Parlament 2019. október 10-én „A 2021–2027 közötti többéves pénzügyi keret és a saját források: ideje megfelelni a polgárok elvárásainak” címmel állásfoglalást fogadott el, amely biztonsági hálót szorgalmaz az uniós programok kedvezményezettjeinek védelmére. Az ezzel összefüggésben most tárgyalt dokumentum kapcsán az S&D álláspontját képviselve igennel szavaztam.
2019/12/18
EU-Gambia Sustainable Fisheries Partnership Agreement and the Implementation Protocol thereto (A9-0026/2019 - Carmen Avram)

A Gambiai Köztársaság az egyik legkisebb afrikai ország, halászati potenciálja azonban meglehetősen nagy. A mintegy 4 000 km² területű kontinentális talapzatának és a mintegy 10 500 km²-nyi kizárólagos gazdasági övezetének köszönhetően az ország halfajokban gazdag, illetve sokféle halfaj megtalálható, és nemzetközileg méltán híres arról, hogy a világ egyik leggazdagabb halászati övezete, ahol a szakértők elmondása szerint több mint 500 tengeri halfajt vettek nyilvántartásba. Ezért sürgősen szükség van az Európai Unió és a Gambiai Köztársaság közötti fenntartható halászati partnerségi megállapodásra annak elősegítése érdekében, hogy az ország lépésről lépésre megszerezze a saját halászati erőforrásai feletti ellenőrzést, valamint hogy a jövőben a fenntarthatóság útjára léphessen. A szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/18
Objection pursuant to Rule 112: Active substances, including dimoxystrobin and mancozeb (B9-0230/2019)

A Bizottságnak és a tagállamoknak lehetőségük van arra, illetve felelősségük is, hogy az elővigyázatosság elve alapján fellépjenek, amennyiben az egészségkárosító hatások lehetősége megállapítást nyert, de a tudományos bizonytalanság továbbra is fennáll, mégpedig olyan átmeneti kockázatkezelési intézkedések elfogadása révén, amelyek szükségesek az emberi egészség magas szintű védelmének biztosításához. A szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/18
Closure of the accounts for the European Asylum Support Office (EASO) for the financial year 2017 (B9-0235/2019)

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2017. évi pénzügyi évre szóló végleges éves beszámolójáról szólt a parlamenti eljárás. A szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/18
Public discrimination and hate speech against LGBTI people, including LGBTI free zones (B9-0234/2019)

Az LMBTI-közösség biztonsága és Európa teljes lakosságának biztonsága egymástól nem független, és e biztonság eróziója valamennyi alapvető jog eróziójáról tanúskodik. A szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/18
Fair taxation in a digitalised and globalised economy - BEPS 2.0 (B9-0238/2019)

2018-ban a nemzetközi megállapodásra irányuló, folyamatban lévő tárgyalások során a Bizottság két javaslatot terjesztett elő a digitális gazdaság adóztatásával kapcsolatban. Az Európai Parlament támogatta ezeket a javaslatokat, de azokat a Tanács nem fogadta el néhány tagállam ellenállása miatt, ami megakadályozta, hogy egyhangú megállapodás szülessen. A mostani dokumentum kapcsán a szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/18
The Rule of Law in Malta, after the recent revelations around the murder of Daphne Caruana Galizia (B9-0240/2019)

A szavazáson az S&D álláspontját követtem.
2019/12/18
Conclusion of the EU-Viet Nam Free Trade Agreement (A9-0003/2020 - Geert Bourgeois)

Az EU jelenleg Kína után Vietnam legnagyobb kereskedelmi partnere, az USA után pedig a második legnagyobb exportpiaca. Az országba irányuló uniós kivitel az elmúlt tíz évben évente átlagosan 5–7%-kal bővült. Ugyanakkor az Unió kereskedelmi hiánya Vietnammal szemben viszonylag magas, 2018-ban elérte a 27 milliárd EUR-t. Számos felmerülő érv miatt tartózkodtam a szavazásnál.
2020/02/12
Conclusion of the EU-Viet Nam Free Trade Agreement (Resolution) (A9-0017/2020 - Geert Bourgeois)

Az EU érdeke az, hogy továbbra is vezető szerepet játsszon a 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend – mint az EU átfogó prioritása – koherens, teljes körű és hatékony végrehajtásában, ami polgárainak javát szolgálja és egyben segít megőrizni hitelességét Európában és világszerte is. Tartózkodtam a szavazásnál.
2020/02/12
EU-Viet Nam Investment Protection Agreement (A9-0002/2020 - Geert Bourgeois)

Az EU és Vietnám közötti beruházásvédelmi megállapodás a javaslat szerint elő fogja segíteni a Vietnám és az EU közötti magas színvonalú beruházások előmozdítását. A beruházásvédelemre vonatkozó aktualizált uniós megközelítés az előterjesztő szerint jobb egyensúlyt teremt a munkahelyteremtő beruházások fellendítése és védelme, valamint a kormány azon jogának védelme között, hogy a közérdeket szolgáló politikát folytasson. Számos érv miatt azonban tartózkodtam.
2020/02/12
EU-Viet Nam Investment Protection Agreement (Resolution) (A9-0014/2020 - Geert Bourgeois)

Ez a megállapodás az uniós tagállamok és Vietnám között már megkötött 21 kétoldalú beruházási szerződések helyébe lép. Számos érv miatt tartózkodtam a szavazásnál.
2020/02/12
Objection pursuant to Rule 111: Union list of projects of common interest (B9-0091/2020)

. – Igennel voksoltam.
2020/02/12
Objection pursuant to Rule 112: Lead and its compounds (B9-0089/2020)

Az ólom olyan mérgező vegyi anyag, amely még kis mennyiségben is súlyos egészségkárosodást, többek között visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodást okozhat, ezért az ólom esetében nem lehet „biztonságos szintről” beszélni. Az S&D álláspontját követtem.
2020/02/12
An EU strategy to put an end to female genital mutilation around the world (B9-0090/2020, B9-0092/2020)

Ha a népesség alakulása továbbra is a jelenlegi irányba halad, akkor – az UNFPA 2018. évi adatai szerint – 2030-ra világszerte 68 millió lányt fenyeget majd a női nemi szervek megcsonkításának veszélye, és az éves növekedés a 2019-es mintegy 4,1 millióról 2030-ra várhatóan évente 4,6 millióra fog emelkedni. Az S&D álláspontját követtem.
2020/02/12
Automated decision-making processes: Ensuring consumer protection, and free movement of goods and services (B9-0094/2020)

A mesterséges intelligencia és az automatizált döntéshozatali folyamatok használata és fejlesztése a fogyasztói bizalom és jólét szempontjából is kihívást jelent, különösen mert a fogyasztókat nehéz felkészíteni az ilyen folyamatok azonosítására, működésének megértésére, a használatukkal kapcsolatos tájékozott döntések meghozatalára és alternatív megoldások választására. Az S&D álláspontját követtem.
2020/02/12
Proposed mandate for negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (B9-0098/2020)

Az Egyesült Királysággal mint harmadik országgal kötött bármely jövőbeli EU–Egyesült Királyság megállapodásnak magában kell foglalnia egy koherens és szilárd irányítási rendszer létrehozását. Az S&D álláspontját követtem.
2020/02/12
European Central Bank - annual report 2018 (A9-0016/2020 - Costas Mavrides)

Az EKB által bevezetett nyíltpiaci műveletek és nemkonvencionális monetáris politikai intézkedések hozzájárultak a gazdasági fellendüléshez, számos transzmissziós csatornán keresztül a finanszírozási feltételek javulásához. Az S&D álláspontjával megegyezően szavaztam.
2020/02/12
The illegal trade in companion animals in the EU (B9-0088/2020)

A jelentés felszólítja a Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy ágazatokon átívelő uniós cselekvési tervet a kedvtelésből tartott állatok jogellenes kereskedelmének EU-ban történő visszaszorítása érdekében. Az S&D frakció álláspontját követtem a kérdésben.
2020/02/12
Allocation of slots at Community airports: common rules

Jelenleg olyan előírás volt érvényben, amelynek köszönhetően a repülőtársaságok elveszíthették az idősávjaikat, ha azokat nem használják ki megfelelően. A koronavírus okozta pánik, illetve az utazás-visszamondások miatt így nem egy esetben üresen közlekednek bizonyos repülőjáratok, égetik a kerozint és szennyezik a környezetet csak azért, hogy a repülési idősáv ne maradjon kihasználatlanul. Az érintett cégek a napokban közös levélben kérték a szabályozás mielőbbi módosítását az európai döntéshozóktól.Az Európai Green Deal program keretében elfogadhatatlan és rendkívül kártékony, hogy üres járatok használják az európai égboltot, nem beszélve arról, hogy ez a szabályozás ellehetetleníti és csődközeli helyzetbe hozhatja az érintett cégeket is. Az európai repülőterek előrejelzéseik szerint 2020 első negyedévében 67 millió utast veszítenek. Ez a jelenség súlyosan érinti a légi forgalmat az egész Unióban. Ez a szabály enyhítené a jelenlegi válság hatásait, és jogbiztonságot teremtene a légi fuvarozók számára a menetrendi időszakok érintett részeire vonatkozóan.Az ily módon a légi fuvarozók által felszabadított résidőket a koordinátorok az igények alapján újra kioszthatják. Ez az újrakiosztás kizárólag ad hoc jellegű lenne, és nem érintené azon fuvarozók helyzetét, amelyek a javasolt szabály értelmében továbbra is a szóban forgó résidőket használó fuvarozóknak minősülnek. Szavazatommal támogattam a módosítást a turisztikai szektor szereplőinek és utasaiknak az érdekében.
2020/03/26
Specific measures to mobilise investments in the health care systems of the Member States and in other sectors of their economies in response to the COVID-19 outbreak (Coronavirus Response Investment Initiative)

A koronavírus, azaz a COVID-19 járvány okozta válság váratlanul és drámai módon érte a tagállamokat, és jelentős hatást gyakorol a társadalmaikra és gazdaságaikra és visszaveti a tagállamok növekedését. Ezt a helyzetet likviditási problémák is súlyosbíthatják, mivel a vállalkozások nehezen tudják kifizetni beszállítóikat és alkalmazottaikat. További állami forrásokra van szükség az egészségügyi rendszerek és a betegség kitöréséhez közvetlenül kapcsolódó egyéb tevékenységek támogatásához.Jelentős és gyors beavatkozásra van szükség egyrészt az egészségügyi rendszerek esetében annak érdekében, hogy a jelenlegi súlyos stresszhelyzetben fenntartható legyen azok működése, másrészt pedig a gyakran alacsonyabb árréssel rendelkező kkv-k tekintetében, a tagállamok munkaerőpiacaira és gazdaságaik más sérülékeny részeire gyakorolt negatív következmények enyhítése céljából. Ez az egész Uniót érintő ügy, ami szükségessé teszi, hogy uniós és tagállami szinten minden rendelkezésre álló erőforrást mozgósítsunk a COVID-19 járványhoz kapcsolódó kihívások leküzdése érdekében.A Bizottság ezért „koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezésre” tett javaslatot, amelynek célja a beruházások előmozdítása az európai strukturális és beruházási alapokban rendelkezésre álló készpénztartalékok mozgósítása révén a válság elleni azonnali küzdelem érdekében. A beruházás jelentős mértékű lesz, és meghaladja majd a 37 milliárd EUR-t. Ennek elérése érdekében a Bizottság mintegy 8 milliárd EUR összegű beruházási likviditás felszabadítását javasolta az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. Szavazatommal támogattam a koronavírus elleni lépések megtételét.
2020/03/26
Financial assistance to Member States and countries negotiating their accession to the Union that are seriously affected by a major public health emergency

A COVID-19-fertőzés első esetei óta az EU fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a tagállamokat és polgáraikat a válság kezelésében. Aktiválták a Bizottság ARGUS válságkoordinációs mechanizmusát, és a válságkoordinációs bizottság rendszeresen ülésezik, hogy összehangolja a Bizottság és az uniós ügynökségek valamennyi érintett szervezeti egységének és szolgálatának tevékenységét. A Bizottság politikai szintű válságreagálási koordinációs csoportot is felállított, melynek tagjai a leginkább érintett szakpolitikákért felelős európai biztosok. Ezen rendeletnek az a célja, hogy az EUSZA hatályát kiterjessze a jelentős közegészségügyi szükséghelyzetekre, és meghatározza a finanszírozásra jogosult konkrét műveleteket. Természetesen szavazatommal támogattam.
2020/03/26
Regulation amending the Multiannual financial framework 2014-2020

A koronavírus-járványra adott legújabb uniós válaszlépésekről szavazott a Parlament az április 16-17-i plenáris ülésen. Ezek közé tartozik egy három milliárd eurós támogatás a tagállamok egészségügyi rendszereinek, amelynek köszönhetően könnyebb lesz beszerezni a szükséges orvosi eszközöket, illetve ezek mozgathatók is a tagállamok között, azokba az országokba, amelyekben a legnagyobb szükség van rájuk. Mivel fontos, hogy egységesen és hatékonyan lépjünk fel a védekezés érdekében, az S&D álláspontját követve támogattam a szükséges döntéseket.
2020/04/16
Draft amending budget No 1/2020: Assistance to Greece in response to increased migration pressure - Immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak - Support to post-earthquake reconstruction in Albania - Other adjustments

A javaslat további forrásokat tesz elérhetővé az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára és a megnövekedett migrációs nyomásnak kitett Görögországnak. Az S&D álláspontját követtem.
2020/04/17
Draft amending budget No 2/2020: Providing emergency support to Member States and further reinforcement of the Union Civil Protection Mechanism/rescEU to respond to the COVID-19 outbreak

A Bizottság közvetlen támogatást kíván nyújtani az uniós tagállamok egészségügyi rendszereinek a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben olyan intézkedések révén, amelyeket a legcélszerűbb uniós szinten meghozni. E célból, és a szolidaritás elve alapján a Bizottság gyors, rugalmas és közvetlen módon fogja kiegészíteni a folyamatban lévő nemzeti szintű erőfeszítéseket. Az S&D álláspontját követtem a kérdésben.
2020/04/17
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020: migration, refugee inflows and security threats; immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak; reinforcement of the European Public Prosecutor's Office (C9-0092/2020)

Ez a költségvetés-módosítási tervezet azt javasolja, hogy a 2018-ból fennmaradó, kötelezettségvállalásokra vonatkozó összesített tartalékot használják fel a migrációhoz kapcsolódó emelésre (350 millió EUR). Az emelés fennmaradó, a kötelezettségvállalásokra vonatkozó összesített tartalék hatálya alá nem tartozó részéhez (73,3 millió EUR) igénybe kell venni a Rugalmassági Eszközt. A képviselőcsoport álláspontjával értettem egyet.
2020/04/17
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020: migration, refugee inflows and security threats; immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak; reinforcement of the European Public Prosecutor's Office (C9-0096/2020)

A Bizottság benyújtotta azt költségvetés-módosítási tervezetet, amely a büdzsé további, 3 000,0 millió EUR összegű emelését tartalmazza, hogy fedezze az Unión belüli szükséghelyzeti támogatásnyújtás eszköze annak érdekében történő újbóli működésbe léptetését, hogy segítse a tagállamokat a Covid19-járvány következményeinek kezelésében, valamint tovább erősítse az uniós polgári védelmi mechanizmust/rescEU-t az alapvető erőforrások Európa-szerte történő szélesebb körű felhalmozásának és elosztásuk összehangolásának megkönnyítése céljából. A S&D-vel szavaztam.
2020/04/17
Mobilisation of the Contingency Margin in 2020: providing emergency assistance to Member States and further reinforcing the Union Civil Protection Mechanism/rescEU in response to the COVID-19 outbreak

Ezen intézkedés finanszírozására a Bizottság 3 milliárd eurót mozgósít az uniós költségvetésből. Ebből az összegből 2,7 milliárd eurót a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében, 300 millió EUR-t pedig az orvostechnikai felszerelésekkel összefüggő rescEU-képességen keresztül bocsát rendelkezésre. Lehetőség lesz arra is, hogy a tagállamoktól, valamint magánszemélyektől és alapítványoktól, vagy akár közösségi finanszírozás keretében további hozzájárulások érkezzenek. A kérdésben a frakció álláspontot támogattam.
2020/04/17
Specific measures to provide exceptional flexibility for the use of the European Structural and Investments Funds in response to the COVID-19 outbreak

A javaslat fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen ez a rugalmasság sokkal nagyobb mozgásteret biztosít a tagállamoknak. Szavazatommal támogattam.
2020/04/17
Introduction of specific measures for addressing the COVID-19 crisis

A Covid19-járvány közvetlen és közvetett hatásai továbbra is egyre erősebben érezhetők valamennyi tagállamban. A jelenlegi helyzet példa nélküli, és a körülményekhez igazított rendkívüli intézkedéseket tesz szükségessé. A Bizottság által 2020. március 13-án javasolt első „koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés” (CRII) számos fontos változtatást vezetett be, amelyek a jelenlegi helyzetben hatékonyabb reagálást tesznek lehetővé. A S&D-val együtt szavaztam a kérdésben.
2020/04/17
Specific measures to mitigate the impact of the COVID-19 outbreak in the fishery and aquaculture sector

A gazdaság legtöbb egyéb ágazatától eltérően a halászat az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartozik, és azt uniós szinten, közös politikával szabályozzák, ami nagymértékben kizárja a nemzeti szabályozást, egyebek mellett a pénzügyi támogatások tekintetében is. A Bizottság ezért az 508/2014/EU rendelet (ETHA-rendelet) és az 1379/2013/EU rendelet (a közös piacszervezésről szóló rendelet) módosítására vonatkozó jogalkotási javaslatot fogad el annak érdekében, hogy az ETHA-n belül egyedi intézkedéseket lehessen bevezetni a Covid19-járvány halászati és akvakultúra-ágazatban okozott hatásainak enyhítésére. Támogattam.
2020/04/17
Medical devices (C9-0098/2020)

A halasztások azt hivatottak biztosítani, hogy az orvostechnikai eszközök szabályozási kerete 2020. május 26-tól működőképes maradjon. A javasolt módosítás biztosítani hivatott azt is, hogy a Bizottság a nemzeti eltérésekre válaszul kivételes esetekben a lehető leghamarabb uniós szintű eltéréseket fogadhasson el, hogy hatékonyabban lehessen kezelni Unió-szerte a létfontosságú orvostechnikai eszközök esetleges hiányát. Szavazatommal támogattam.
2020/04/17
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

Történelmi állásfoglalásról van szó, amely a rendkívüli koronavírus-járványra adja meg az európai közösség átfogó válaszait. Konkrét lépéseket javasoltunk az egészségügyi válságkezelés kapcsán, a védekezéshez szükséges eszközök hozzáférhetőségéről, az egészségügyi rendszerek megerősítéséről. Konkrét lépéseket javasoltunk a vírust követő gazdasági és szociális válság kezelésével kapcsolatban, az állásukat elvesztő emberek megsegítéséről, a kieső fizetések biztosításáról és a gazdaság újraindításáról. Konkrét lépéseket javasoltunk a jogállamiság kérdései kapcsán és az Európai Unió szükséges reformjáról, az együttműködések mélyítéséről és hatékonyabbá tételéről. Elvárható lett volna, hogy minden EP-képviselő támogassa az elfogadását a cél érdekében, szomorú, hogy a Fidesz politikusai tartózkodtak a voksolásnál.
2020/04/17