BETA

277 Written explanations of Tomáš ZDECHOVSKÝ

Eurojust and Serbia Cooperation Agreement (A9-0009/2019 - Juan Fernando López Aguilar)

Podporuji návrh dohody, která navrhuje spolupráci mezi Eurojustem a Srbskem. Myslím si, že je na místě, aby se Eurojust podílel v této zemi na vyšetřování vážných zločinů, jako je organizovaný zločin a terorismus. Tyto zločiny škodí nejen Srbsku, ale ve svém důsledku i celé Evropě. Proto velmi vítám rozhodnutí, že Srbsko vyšle do Eurojustu styčného prokurátora, čímž se podle mého názoru výrazně zlepší vzájemná komunikace a spolupráce při řešení těchto zločinů.
2019/10/10
Foreign electoral interference and disinformation in national and European democratic processes (B9-0108/2019, B9-0111/2019)

Zahraniční volební zásahy a dezinformace, jež ovlivňují národní a evropské volby, osobně vnímám jako zásadní problém a velkou hrozbu. Z tohoto důvodu jsem názoru, že bylo vhodné, aby byl v Evropském parlamentu zřízen zvláštní výbor pro otázku vnějšího ovlivňování voleb a dezinformací, jehož součástí by měli být experti na tuto problematiku ze všech členských států. Dále podporuji návrh, aby se Komise více zabývala otázkou financování evropských politických stran a nadací ze zahraničních zdrojů. Jde mi zejména o to, aby Komise začala s členskými státy jednat o řešení těchto otázek v souvislosti s jejich domácími politickými stranami a nadacemi. Boj s dezinformací je podle mého názoru jedna z největších výzev moderní demokracie, proto chci, aby došlo k transformaci pracovní skupiny EU East StratCom ve stálou strukturu Evropské služby pro vnější činnost a ke značnému posílení rozpočtu a personálu této skupiny. Sociální sítě jsou ideálním nástrojem k šíření dezinformací, proto trvám na tom, aby Facebook zavedl různá opatření, které by zabránila využívání této sociální platformy k ovlivňování voleb a voličů.
2019/10/10
Employment and social policies of the euro area (A9-0016/2019 - Yana Toom)

Z mého pohledu je zpráva o zaměstnanosti a sociální politice velmi dobrá. Rád bych však zmínil jednu důležitou věc – nemyslím si, že je smysluplné, aby byl představen nový finanční nástroj pro řešení dlouhodobé nezaměstnanosti. Existuje revidovaný Evropský sociální fond, který dobře funguje, a vedle něj také Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci, jež rovněž funguje. Na další finanční fond bude třeba nalézt další peníze, které poté mohou chybět jinde. Zvláště když stávající finanční nástroje velmi dobře fungují. Měli bychom dělat Evropu jednodušší, než abychom vytvářeli něco, co si bude vzájemně konkurovat.
2019/10/10
Distance sales of goods and certain domestic supplies of goods (A9-0019/2019 - Ondřej Kovařík)

Neváhal jsem podpořit návrh prodeje zboží na dálku a určitá domácí dodání zboží. Návrh je součástí legislativního balíčku pro elektronický obchod s DPH. Součástí širší agendy EU je boj proti podvodům s DPH a zlepšení balíčku elektronického obchodování s DPH. Elektronický obchodní portál pro DPH zavedený tímto návrhem mimo jiné umožní společnostem, které prodávají zboží online, vypořádat se se svými povinnostmi v oblasti DPH v EU prostřednictvím jediného snadno použitelného online portálu ve svém vlastním jazyce. Jsem přesvědčen, že nová pravidla zajistí, že za zboží prodávané ze skladovacích zařízení v EU bude účtováno správné množství DPH, a to i tehdy, když je zboží technicky prodáváno spotřebitelům ze zemí mimo EU.
2019/11/14
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund - EGF/2019/001 BE/Carrefour - Belgium (A9-0021/2019 - José Manuel Fernandes)

V Evropském parlamentu předsedám skupině poslanců rozhodující o návrzích na mobilizaci unijních peněz pro hromadně propouštěné zaměstnance v odvětvích zasažených krizí. Snažím se hlavně celý proces přidělení pomoci urychlit. Vyplacení pomoci na opětovné začlenění pracovníků někdy i po roce a půl od podání žádosti odrazuje od využívání tohoto fondu. V případě propouštění v belgickém Carrefouru to však vypadá, že se díky bezprecedentnímu odmítnutí mobilizace fondu Radou členských států kratšího termínu dosáhnout nepodaří, i přesto, že v Evropském parlamentu existuje na uvolnění prostředků EGF jednoznačná shoda.
2019/11/14
Criminalisation of sexual education in Poland (B9-0166/2019, B9-0167/2019, B9-0168/2019)

Rozhodl jsem se podpořit návrh usnesení o kriminalizaci sexuální výchovy v Polsku, protože Evropský parlament odsuzuje posun směrem k dezinformacím mladých lidí, stigmatizaci a zákazu sexuální výchovy. Usnesení vybízí všechny země EU, aby ve školách poskytovaly komplexní, věkově přiměřenou sexuální výchovu. Jako poslanci zdůrazňujeme, že nedostatek informací a vzdělání o sexualitě ohrožuje bezpečnost mladých lidí a zvyšuje jejich zranitelnost vůči sexuálnímu zneužívání, šikaně a násilí, včetně online obtěžování.
2019/11/14
EU-Ukraine Agreement amending the trade preferences for poultry meat and poultry meat preparations provided for by the EU-Ukraine Association Agreement (A9-0024/2019 - Enikő Győri)

Podporuji uzavření dohody ve formě výměny dopisů mezi Evropskou unií a Ukrajinou, kterou se mění obchodní preference pro drůbeží maso a přípravky z drůbežího masa. Věřím, že uzavřením této dohody, kterou se zvýší celní kvóta na kuřecí prsa o 50 000 tun, se uzavře mezera v obchodní dohodě mezi EU a Ukrajinou a ujasní se tím vzájemné obchodní vztahy mezi těmito důležitými obchodními partnery.
2019/11/26
Children rights in occasion of the 30th anniversary of the Convention of the Rights of the Child (B9-0178/2019, B9-0179/2019, B9-0180/2019)

Bez váhání jsem podpořil toto usnesení, protože práva dětí jsou jádrem politik EU a 30. výročí Úmluvy OSN o právech dítěte poskytuje jedinečnou příležitost k zajištění jejich plného uplatňování v praxi a k přijetí dalších opatření k zajištění dodržování práv všech dětí všude, zejména těch nejzranitelnějších. Přijetí usnesení, jehož cílem je lepší ochrana dětí a zajištění toho, aby ve všech právních předpisech a rozhodnutích byla vždy plně dodržována zásada nejlepšího zájmu dítěte, je příležitostí pro Evropský parlament, aby hovořil jednohlasně ve věci ochrany práv dětí. Závazek nadcházející Evropské komise představit novou komplexní strategii v oblasti práv dětí s nadšením vítám.
2019/11/26
Election of the Commission

Osobně jsem zpočátku nebyl velkým příznivcem nové předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové, měl jsem několik výhrad k procesu ustavení předsedkyně a také jsem kritizoval řadu kandidátů hned po slyšeních, protože jsem se domníval, že nejsou pro výkon této funkce dostatečně zapálení a nemají schopnosti vést jim svěřená generální ředitelství. V konečném složení jsem však Komisi svým hlasem podpořil. Osobně jsem velice zvědavý, jak si nová Komise povede. Bude to v mnohém nové a jedinečné. Historicky první žena v čele, zcela odlišné priority zelené EU, nová portfolia. Nová předsedkyně Komise začala svůj projev citováním Václava Havla a vzpomínkou na sametovou revoluci. Uznávám, že u mě na poslední chvíli získala bonusové body. Oceňuji také, že je Komise ochotná mluvit o reformě EU, protože to je pro mě klíčové téma. Přeji Komisi, aby měla v nadcházejících pěti letech dostatek odvahy prosadit se.
2019/11/27
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Greece (A9-0040/2019 - Eva Kaili)

Rozhodl jsem se podpořit a vítám přijetí tohoto usnesení jakožto projevu solidarity Evropské unie vůči občanům a regionům členských států zasažených přírodními katastrofami. Cílem Fondu solidarity Evropské unie je umožnit rychle, účinně a pružně reagovat na nouzové situace a projevit solidaritu s obyvatelstvem oblastí postižených přírodními katastrofami. Pomoc Řecku a rychlé vyplacení příspěvku je mimořádně důležité pro občany země a místní orgány a pro důvěru v solidaritu Evropské unie a já věřím, že budou finanční příspěvky z fondu využity transparentním způsobem a bude zaručeno jejich spravedlivé rozdělení.
2019/11/27
2020 budgetary procedure: joint text (A9-0035/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Návrh rozpočtu na rok 2020 se snaží o to, aby byly peníze vynaloženy tam, kde jsou evropské priority a kde je jich opravdu třeba. Rozpočet navýší financování ekologických technologií, inovací a programů, které posilují boj členských států Evropské unie v boji proti změně klimatu. Navýšení o 8,8 % pro výzkumný program Horizont 2020 ukazuje náš závazek urychlit investice, jejichž cílem je, aby se Evropa stala lídrem v poskytování řešení v oblasti klimatu. Návrh rozpočtu nezapomíná ani na mladé lidi a jejich budoucnost. 2,9 miliardy EUR bude poskytnuto na úspěšný vzdělávací výměnný program Erasmus+ a na další financování úspěšné iniciativy DiscoverEU – poskytnutí bezplatných jízdenek po Evropě pro osoby ve věku 18 let. Rozpočet EU na rok 2020 tvoří celkem 168,7 miliard EUR v závazcích. To je nárůst o 1,5 % ve srovnání s rozpočtem na rok 2019. Zasazuji se o to, aby se klima, digitalizace, výzkum, konkurenceschopnost a tvorba nových pracovních míst spojily ve prospěch všech občanů EU, a proto jsem rozpočet na rok 2020 podpořil.
2019/11/27
EU/USA Agreement on the allocation of a share in the tariff rate quota for imports of high-quality beef (recommendation) (A9-0038/2019 - Bernd Lange)

V souvislosti se zákazem dovozu hormonálně ošetřeného masa do EU docházelo v minulost k eskalacím v obchodních vztazích mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Rozhodl jsem se podpořit tuto úpravu vzájemné dohody, protože celkový objem dovozu hovězího masa do EU se jejím schválením nezvýší, zvýší se pouze podíl USA na existující roční celní kvótě, což znamená, že tento krok nepřinese změny v celkových objemech, kvalitě, ani bezpečnosti hovězího masa dováženého do EU. Dohoda s USA tak bude chránit zájmy zúčastněných stran EU před hrozbou zvýšení cel na některé výrobky Evropské unie. Jedná se o vzájemně prospěšné řešení a já věřím, že dohoda přispěje ke zklidnění obchodních vztahů s USA a bude současně přínosem pro evropské dovozce a spotřebitele.
2019/11/28
EU/USA Agreement on the allocation of a share in the tariff rate quota for imports of high-quality beef (resolution) (A9-0037/2019 - Bernd Lange)

V souvislosti se zákazem dovozu hormonálně ošetřeného masa do EU docházelo v minulost k eskalacím v obchodních vztazích mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Rozhodl jsem se podpořit tuto úpravu vzájemné dohody, protože celkový objem dovozu hovězího masa do EU se jejím schválením nezvýší, zvýší se pouze podíl USA na existující roční celní kvótě, což znamená, že tento krok nepřinese změny v celkových objemech, kvalitě, ani bezpečnosti hovězího masa dováženého do EU. Dohoda s USA tak bude chránit zájmy zúčastněných stran EU před hrozbou zvýšení cel na některé výrobky Evropské unie. Jedná se o vzájemně prospěšné řešení a já věřím, že dohoda přispěje ke zklidnění obchodních vztahů s USA a bude současně přínosem pro evropské dovozce a spotřebitele.
2019/11/28
Situation in Bolivia (RC-B9-0187/2019, B9-0187/2019, B9-0188/2019, B9-0189/2019, B9-0190/2019, B9-0191/2019, B9-0192/2019)

Hlasoval jsem pro usnesení shrnující závěry plenární rozpravy konané dne 13. listopadu o situaci v Bolívii poté, co prezident Evo Morales rezignoval pod tlakem povolebních protestů. Odsuzuji pokusy bolivijských orgánů páchat volební podvody, násilí, ničení a vyjadřuji soustrast všem rodinným příslušníkům obětí. Je potřeba rychle svolat nové prezidentské volby, které jsou jedinou cestou ze současné krize v Bolívii. Respektování nezávislosti soudnictví, politického pluralismu a svobody projevu všech Bolivijců považuji za základní práva a základní pilíře demokracie a právního státu. Doufám, že prozatímní orgány podniknou nezbytné kroky ke změně této situace.
2019/11/28
Recent actions by the Russian Federation against Lithuanian judges, prosecutors and investigators involved in investigating the tragic events on 13 January 1991 in Vilnius (RC-B9-0182/2019, B9-0182/2019, B9-0183/2019, B9-0184/2019, B9-0185/2019, B9-0186/2019)

Jednoznačně jsem podpořil tuto rezoluci, abych tak vyjádřil solidaritu při ochraně litevských soudců a státních zástupců, kteří vyšetřovali masakr, ke kterému došlo v lednu 1991, kdy po vyhlášení nezávislosti Litvy došlo k pokusu Sovětského svazu o odstranění litevské vlády a použití vojenské síly. Celkem bylo zabito 14 civilistů a stovky dalších byly zraněny. V březnu roku 2018 krajský soud ve Vilniusu odsoudil bývalého sovětského ministra obrany Dmitrije Jazova a více než 60 dalších bývalých sovětských úředníků a vojenských důstojníků z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, což vyprovokovalo Rusko. Moskva v reakci na jejich odsouzení obvinila litevské soudce a státní zástupce z nezákonného stíhání ruských občanů. Zastávám názor, že se jedná nejen o soudce a státní zástupce Litvy, ale především o soudce a státní zástupce Evropské unie a že při plnění svých ústavních povinností musí být chráněni před nezákonnými vlivy z vnější.
2019/11/28
Measures to address the impact on European agriculture of the WTO ruling on the Airbus dispute (RC-B9-0197/2019, B9-0197/2019, B9-0198/2019, B9-0201/2019, B9-0203/2019, B9-0204/2019, B9-0206/2019, B9-0208/2019)

Rozhodl jsem se vyslovit souhlas s touto rezolucí. Jsem zastánce volného obchodu a podporuji Evropskou komisi v jednání se Spojenými státy s cílem vyhnout se novým obchodním bariérám. Vzájemné uvalování dodatečných obchodních cel by pouze omezilo vzájemný obchod a narušilo obchodní vztahy, přičemž zemědělský sektor by rozhodně neměl být postižen spory v jiných sektorech ekonomiky. Cla by měla dopad na konkurenceschopnost evropského zboží na americkém trhu a tím by mohlo dojít k jeho nahrazení zbožím z třetích zemí a ztrátě trhu. To by samozřejmě mělo negativní dopad na zaměstnanost a ekonomický růst v rámci států EU. Zároveň bych si přál, aby Komise zajistila odstranění obchodních překážek na dalších trzích.
2019/11/28
Macro-financial assistance to Jordan (A9-0045/2019 - Luisa Regimenti)

Kvůli konfliktu v Sýrii se Jordánsko potýká s velkým nárůstem uprchlíků, což znamená značnou jednak finanční, ale i infrastrukturní zátěž pro tuto zemi. Asistence Evropské unie má přispět ke zlepšení této situace a implementaci nutných změn. Makroekonomickou pomoc formou půjček jordánské vládě považuji za správnou, a proto jsem tuto zprávu podpořil svým hlasem.
2019/12/17
EU-Switzerland Agreement on the stepping up of cross-border cooperation, particularly in combating terrorism and cross-border crime (A9-0043/2019 - Roberta Metsola)

Vítám uzavření této technické dohody mezi Evropskou unií a Švýcarskem o vzájemném přístup do databáze DNA, daktyloskopických stop a dat o registraci automobilů. Je v zájmu všech, aby výměna dat probíhala co nejvíce rychle a efektivně, a to za účelem lepší policejní spolupráce, jak při potírání přeshraničního zločinu, tak prevenci proti terorismu.
2019/12/17
EU-Liechtenstein Agreement on the stepping up of cross-border cooperation, particularly in combating terrorism and cross-border crime (A9-0044/2019 - Roberta Metsola)

Vítám uzavření této technické dohody mezi Evropskou unií a Lichtenštejnskem o vzájemném přístup do databáze DNA, daktyloskopických stop a dat o registraci automobilů. Je v zájmu všech, aby výměna dat probíhala co nejvíce rychle a efektivně, a to za účelem lepší policejní spolupráce jak při potírání přeshraničního zločinu, tak prevenci proti terorismu.
2019/12/17
Protocol to EU-Switzerland Agreement concerning the criteria and mechanisms for establishing the State responsible for examining a request for asylum lodged in a Member State or in Switzerland regarding the access to Eurodac for law enforcement purposes (A9-0025/2019 - Jadwiga Wiśniewska)

Již od založení databáze EURODAC v roce 2003 se ukázalo, že tento nástroj je velice důležitý prvek v evropské azylové proceduře. Vítám proto přistoupení Švýcarska k tomuto protokolu, jelikož to umožní lepší porovnávání otisků prstů u osob, u kterých není známá identita nebo je na ně podezření ze spáchání teroristického či jiného závažného trestného činu.
2019/12/17
Requirements for payment service providers (A9-0048/2019 - Lídia Pereira)

Přes 90 % online plateb v Evropské unii je v současné době prováděno kreditními a debetními kartami skrze poskytovatele platebních služeb. Tento předložený návrh zavazuje členské státy, aby zajistily, že poskytovatelé platebních služeb budou sbírat a uchovávat dostatečné informace o provedených transakcích za účelem boje proti podvodům v DPH. V minulých letech jsme totiž opakovaně byli svědky toho, že členské státy neměly dostatek informací o platbách online a přicházely tak řádově až o desetinu celkového příjmu z DPH. Jednoznačně proto tuto zprávu podporuji, jelikož si myslím, že vhodně doplní další legislativní zprávy, které vznikly za účelem lepší a efektivnější kontroly DPH.
2019/12/17
Measures to strengthen administrative cooperation in order to combat VAT fraud (A9-0047/2019 - Lídia Pereira)

Tato zpráva je další z několika zpráv, které vznikly za účelem lepší a efektivnější kontroly DPH. V minulých letech jsme totiž opakovaně byli svědky toho, že členské státy neměly dostatek informací o platbách online a přicházely tak řádově až o desetinu celkového příjmu z DPH. Konkrétně tato zpráva vytváří podmínky pro členské státy za účelem harmonizace pravidel o sbírání dat o platbách provedených elektronicky. Komise je zde také zavázána vytvořit nový centrální systém pro uchování a další zpracování informací (CESOP) ze strany národních úřadů v rámci systému Eurofisc.
2019/12/17
CAP: Financial discipline as from financial year 2021 and flexibility between pillars in respect of calendar year 2020 (A9-0042/2019 - Norbert Lins)

Hlasuji pro tuto zprávu, která je jedním ze dvou návrhů Komise týkajících se tranzice SZP. Návrh modifikuje dvě stávající regulace – jednak ohledně horizontální regulace a jednak také ohledně regulace přímých plateb. Tyto změny jsou žádoucí především proto, aby členské státy měly určitou flexibilitu mezi jednotlivými pilíři SZP.
2019/12/18
EU-Gambia Sustainable Fisheries Partnership Agreement and the Implementation Protocol thereto (A9-0026/2019 - Carmen Avram)

Podporuji tento protokol mezi EU a Gambií, protože podle mě umožní oběma aktérům spolupracovat v oblasti udržitelného rybolovu a umožní prosazovat zodpovědný přístup k využívání přírodních zdrojů. Dohoda také zahrnuje spolupráci v boji proti pytlákům a nelegálnímu rybaření. Prostředky, které Gambie od EU obdrží, budou použity k rozvoji rybářského průmyslu v zemi.
2019/12/18
EU Pollinators Initiative (B9-0233/2019)

Jednoznačně vítám tuto iniciativu, protože opylovači jsou bez diskuze nezbytným faktorem v udržitelném zemědělství. Věřím, že v budoucí podobě SZP bude role opylovačů brána jako důležitá, a naopak bude vidět snaha potlačit využívání pesticidů.
2019/12/18
Allocation of slots at Community airports: common rules

Jednoznačně toto rozhodnutí podporuji. Je více než logické, že při současné situaci je naprosto zbytečné, aby nad Evropou létala prázdná nebo minimálně obsazená letadla jen díky tomu, aby aerolinky nepřišly o letištní sloty. Vliv koronaviru na letectví stejně jako na téměř veškeré další oblasti je zdrcující. Věřím, že rychlá úprava těchto předpisů je jen prvním z mnoha kroků, které představí Komise na zmírnění dopadů současné pandemie.
2020/03/26
Specific measures to mobilise investments in the health care systems of the Member States and in other sectors of their economies in response to the COVID-19 outbreak (Coronavirus Response Investment Initiative)

Rozhodnutí rozšířit Fond solidarity nad rámec podpory zemí, které zasáhla přírodní katastrofa, jednoznačně podporuji. V současné situaci je to jeden z nejefektivnější a nejrychlejší kroků, jaké můžeme udělat. Díky tomuto rozhodnutí bude možné v roce 2020 rozdělit mezi členské státy podporu ve výši až 800 milionů EUR. Zároveň však dodávám, že to je pouze jedno z mnoha urgentních opatření a v dlouhodobějším horizontu se budeme muset zabývat i dalšími opatřeními, která pomohou snížit následky pandemie a jejího vlivu na ekonomiku.
2020/03/26
Financial assistance to Member States and countries negotiating their accession to the Union that are seriously affected by a major public health emergency

Uvolnění prostředků určených na čerpání evropských dotací považují za velmi dobré, rychlé a efektivní opatření, které může znatelně pomoci členským státům především během první vlny pandemie koronaviru. Věřím, že nevyčerpané prostředky z roku 2019 (cca 8 miliard EUR) a z roku 2020 (29 miliard EUR) pomohou především přímé podpoře malých a středních podniků, hospodářské stabilizaci států a také v sektoru zdravotnictví. Stejně jako u schválení rozšíření působnosti Fondu solidarity však podotýkám, že jde o dočasné opatření, které má sloužit na zmírnění prvotních dopadů pandemie, a proto budeme v budoucnu muset přijít i s dalšími, dlouhodobějšími opatřeními a nástroji k řešení podobných situací.
2020/03/26
Draft amending budget No 1/2020: Assistance to Greece in response to increased migration pressure - Immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak - Support to post-earthquake reconstruction in Albania - Other adjustments

Kromě navýšení rozpočtu EU pro rok 2020 v důsledku současné koronavirové krize je potřeba nezapomenout i na ostatní problémy, které je potřeba bezprostředně řešit – 350 milionů EUR na potřeby vyplývající ze zvýšeného migračního tlaku v Řecku, které budou poskytnuty prostřednictvím Azylového, migračního a integračního fondu (AMIF), Fondu pro vnitřní bezpečnost (ISF), Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) a Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO). 100 milionů EUR na odstranění následků zemětřesení v Albánii (vyčíslená škoda na hmotném majetku dosahuje 844 milionů EUR a celková výše potřeb pro účely obnovy pak 1 076 milionů EUR). Jasně tento návrh podporuji.
2020/04/17
Mobilisation of the Contingency Margin in 2020: providing emergency assistance to Member States and further reinforcing the Union Civil Protection Mechanism/rescEU in response to the COVID-19 outbreak

Hlasování o těchto rozpočtových zprávách pomůže zajistit nové prostředky rozpočtu EU na boj s dopady koronavirové krize. V tomto případě se jedná především 300 milionu EUR na další posílení mechanismu civilní ochrany na pomoc členským státům při nákupu potřebných zdravotnických prostředků (včetně terapeutik, zdravotnického vybavení, osobních ochranných prostředků, laboratorního vybavení). Jednoznačně toto rozhodnutí o uvolnění prostředků schvaluji.
2020/04/17
Introduction of specific measures for addressing the COVID-19 crisis

Souhlasím s tímto návrhem Komise, který navrhuje specifická opatření týkající se FEAD. Jsem přesvědčen, že to umožní členským státům rychleji reagovat na současnou krizovou situaci. Zároveň doufám, že navržená opatřené pomohou snížit administrativní náročnost, ať už při distribuci materiální pomoci, ale i finanční pomoci těm nejvíce postiženým.
2020/04/17
Specific measures to mitigate the impact of the COVID-19 outbreak in the fishery and aquaculture sector

Stejně jako mnoho dalších sektorů je i tento sektor jedním z mnoha postižených, a to především v oblastech, kde je rybolov hlavním zdrojem obživy. Návrh obsahuje opatření zaměřená na podporu rybářům pro dočasné zastavení rybolovných činností, producentům akvakultury pro dočasné pozastavení nebo snížení produkce, organizacím producentů a sdružením organizací producentů pro skladování produktů rybolovu a akvakultury. Opatření mají být zpětně způsobilá od 1. února 2020 a je umožněno je využít do 31. prosince 2020. Návrh nařízení rovněž obsahuje možnost finanční flexibility a zavádí zjednodušený postup pro změnu operačních programů. Myslím si, ze finální revidovaný návrh textu je dobře zpracovaný a obsahuje všechny hlavní body, a proto ho podpořím svým hlasem.
2020/04/17
Medical devices (C9-0098/2020)

Podporuji tento návrh Komise, který posune platnost nového regulatorního rámce týkajícího se zdravotních prostředků a který měl původně vstoupit v platnost 26. května 2020. Nový rámec je sice vytvořen s cílem zajistit hladké fungování vnitřního trhu EU a zajištění vysoké ochrany zdraví jak pacientů, tak uživatelů zdravotních pomůcek, ale v současné situaci je více než logické tento rámec pozdržet. Současná situace totiž neumožňuje pokračovat v nutných přípravách implementace nařízení, která je spojena se zátěží pro vnitrostátní orgány, zdravotnické instituce, ale i samotné občany.
2020/04/17
Renewal of the EU-India Agreement for scientific and technological cooperation (A9-0096/2020 - Cristian-Silviu Buşoi)

Podporuji obnovení Dohody o vědeckotechnické spolupráci mezi EU a Indií, která umožňuje vzájemnou spolupráci, společné projekty výzkumů, výměnu výzkumných pracovníků a další formy sdílení vědeckých poznatků mezi oběma stranami. Z mého pohledu je důležité, aby ve vědě docházelo k pravidelným výměnám výsledků výzkumů a poznatků mezi státy, protože tato výměna informací může přispět k zásadním posunům ve vědeckém výzkumu.
2020/05/13
Renewal of the EU-Ukraine Agreement on cooperation in science and technology (A9-0095/2020 - Cristian-Silviu Buşoi)

Souhlasím s obnovením Dohody o vědeckotechnické spolupráci mezi EU a Ukrajinou, na základě které je možné uskutečňovat společné výzkumné projekty, výměnu vědeckých pracovníků a další podoby sdílení vědeckých poznatků mezi zapojenými stranami. Věda a technika mají význam pro hospodářský a společenský rozvoj jednotlivých států a podle mého názoru je spolupráce ve vědeckém výzkumu klíčová pro nové objevy a inovace ve vědě i technice.
2020/05/13
EC-Mauritania Fisheries Partnership Agreement: fishing opportunities and financial contribution. Extension of the Protocol (A9-0088/2020 - Clara Aguilera)

Dohoda v oblasti rybolovu s Mauritánií je nejdůležitější z podobných dohod, které má EU v současné době se třetími zeměmi. Z tohoto důvodu podporuji uzavření Dohody ve formě výměny dopisů mezi Evropskou unií a Mauritánií o prodloužení platnosti protokolu, kterým se stanoví rybolovná práva a finanční příspěvek podle Dohody mezi Evropským společenstvím a Mauritánskou islámskou republikou o partnerství v odvětví rybolovu, jehož platnost skončila dne 15. listopadu 2019.
2020/05/13
A safety net to protect the beneficiaries of EU programmes: setting up an MFF contingency plan (A9-0099/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Podpořil jsem tuto zprávu, která má zajistit, aby na případné pozdní přijetí příštího víceletého finančního rámce nedoplatili příjemci programů Evropské unie. Evropská komise musí vytvořit pro tento případ jasný pohotovostní plán VFR, který zajistí záchrannou síť na ochranu příjemců podpory z programů EU. Pohotovostní plán by měl, kromě jiného, přezkoumat pravidla a cíle příslušných výdajových programů tak, aby bylo v rámci těchto programů možné dočasně přijmout opatření na řešení a zmírnění přímých hospodářských a sociálních důsledků pandemie COVID-19 a na podporu oživení hospodářství. Plán by měl také umožnit za tímto účelem cílená navýšení prostředků vycházející z pozitivních opatření, která byla přijata již v rámci rozpočtu na rok 2020, a zavedení nejnaléhavějších nových nástrojů a iniciativ v rámci balíčku opatření na obnovu a rekonstrukci po ukončení pandemie COVID-19.
2020/05/13
Labelling of tyres: fuel efficiency and other essential parameters (A9-0094/2020 - Henna Virkkunen)

Podporuji nové jednotné značení pneumatik jak v kamenných prodejnách, tak na e-shopech. Z mého pohledu štítky mohou spotřebitelům usnadnit výběr bezpečnějších a tišších pneumatik s nižší spotřebou paliv, protože z nového značení bude na první pohled patrné, jak je daná pneumatika úsporná, jak je hlučná a jaká je její přilnavost na mokrém povrchu (na stupnici od A do G tak, jak jsme zvyklí ze štítků u spotřebičů). Nové štítky mají být na všech pneumatikách v prodejnách i v e-shopech od 1. května 2021.
2020/05/13
Minimum requirements for water reuse (A9-0098/2020 - Simona Bonafè)

Voda je omezený zdroj a již v současné době se řada členských států potýká s nedostatkem vody na svém území. Změna klimatu a rostoucí potřeby obyvatelstva zapříčiní, že dostupnost vody v dostačujícím množství a kvalitě bude do budoucna v Evropě stále větším problémem. Podle mého názoru je nejvyšší čas konat, a proto jsem podpořil návrh nařízení o minimálních požadavcích pro opětovné používání vody v zemědělství, jehož snahou je sjednotit pravidla pro opětovné využívání odpadní vody pro zemědělské závlahy, a tím přispět k řešení problémů nedostatku vodních zdrojů i adaptace na změnu klimatu. Stanovení minimálních požadavků má zaručit, že voda recyklovaná v souladu s novými pravidly bude bezpečná k zavlažování jak z hlediska ochrany složek životního prostředí, tak z hlediska lidského zdraví. Zemědělská produkce se pohybuje volně v rámci evropského vnitřního trhu, ovšem vyčištěná odpadní voda, jež je k zavlažování plodin používána, v sobě nese možná rizika, proto je nezbytné stanovit společná unijní pravidla.
2020/05/13
Discharge 2018: EU general budget - European Parliament (A9-0021/2020 - Maria Grapini)

Hlasoval jsem pro udělení rozpočtového absolutoria Evropského parlamentu za rok 2018. Již tradičně jsem podpořil také pozměňovací návrhy podporující, aby bylo ustanoveno pouze jedno sídlo Evropského parlamentu, protože jsem dlouhodobým zastáncem této iniciativy. Věřím, že současná pandemie paradoxně může pomoci do budoucna tento nápad prosadit, protože vyčíslení úspor může sloužit jako silný argument proti zastáncům každoměsíčního přesouvání mezi Bruselem a Štrasburkem.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - Court of Justice of the European Union (A9-0027/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj udělení absolutoria Evropskému soudnímu dvoru jsem neshledal žádné zásadní chyby v hospodaření za rok 2018, a proto jsem doporučil absolutorium udělit. Evropský soudní dvůr je velice důležitá instituce, která zajišťuje, aby právo EU bylo vykládáno a uplatňováno stejným způsobem ve všech zemí EU, a která urovnává spory mezi jednotlivými státy a orgány EU. Obecně vítáme celkově obezřetné a řádné finanční řízení Soudního dvora v roce 2018 s menšími výhradami v některých kapitolách rozpočtu. Za problematickou považuji problematiku kontrolního systému pro používání služebních vozidel, kdy zdůrazňuji, že řidiči by měli odvážet členy do jejich domovských zemí pouze ve výjimečných a odůvodněných případech. Doufám, že Soudní dvůr vyslyší náš požadavek na přijetí opatření pro předcházení těchto situací, protože to podle mě může poškodit pověst Soudního dvora.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European Ombudsman (A9-0028/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj udělení absolutoria pro úřad evropského ombudsmana jsem neshledal žádné zásadní chyby v hospodaření za rok 2018, a proto jsem doporučil absolutorium udělit. Institut veřejného ochránce práv jako nestranného orgánu je důležitým nástrojem pro případy nevhodného administrativního postupu či při stížnostech na administrativní pochybení institucí a dalších subjektů EU. Stejně jako v případě dalších institucí vyzýváme k prozkoumání možnosti lepší spolupráce s ostatními institucemi za účelem omezení výdajů. Ve zprávě mimo jiné také vyzýváme úřad k větší digitalizace a zaměření se i nadále na rozvíjení dlouhodobého rámce politiky v oblasti lidských zdrojů.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A9-0029/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj udělení absolutoria evropskému inspektorovi pro ochranu údajů jsem neshledal žádné zásadní chyby v hospodaření za rok 2018, a proto jsem doporučil absolutorium udělit. Role této instituce je dle mého názoru důležitá a tato důležitost bude do budoucna stále stoupat. Zpracování i uchování dat, ať už v jakékoliv podobě, musí podléhat přísným pravidlům ochrany soukromí. Ve zprávě obecně vítáme celkové obezřetné a řádné finanční řízení inspektora ochrany údajů a připomínáme, že do budoucna je nutné sestavovat takové rozpočtové odhady, které zajistí efektivní plnění rozpočtu i v nadcházejících letech. Doporučujeme mimo jiné větší spolupráci s vnitrostátními orgány pro ochranu údajů v členských státech a podporujeme zavedení elektronického předávání dokumentů v rámci modernizace zadávání veřejných zakázek s cílem nahradit tištěné dokumenty elektronickými.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - Court of Auditors (A9-0031/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj udělení absolutoria Evropskému účetnímu dvoru jsem neshledal žádné zásadní chyby v hospodaření za rok 2018, a proto jsem doporučil absolutorium udělit. Právě díky nezávislému externímu auditu můžeme efektivně provádět naši práci v kontrolním výboru Evropského parlamentu a kontrolovat využívání finančních prostředků EU. Ve zprávě řešíme například to, jaké nedostatky se objevily ve výstupech Evropského účetního dvora, dále přijetí nového souboru klíčových ukazatelů nebo také systém vnitřní kontroly dat. Pozitivně hodnotíme zlepšenou viditelnost ECA ve sdělovacích prostředních, ale i na sociálních sítích. Vítáme také zveřejnění etických pokynů Účetního dvora, spolupráci s OLAF při ochraně finančních zájmů Unie nebo snahu ECA o zlepšení ochrany údajů a kybernetické bezpečnosti přijetím nového akčního plánu.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European Council and Council (A9-0038/2020 - Tomáš Zdechovský)

Již desátý rok v řadě jsme kvůli některým nedostatkům tradičně odložili udělení absolutoria za rok 2018 pro Radu. K tématu se vrátíme znovu na podzim, kdy bychom měli dostat dodatečné informace, které jsme si vyžádali.
2020/05/14
Discharge 2018: European Centre for the Development of Vocational Training (A9-0040/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

Stejně jako u ostatních agentur hlasuji i v případě agentury CEDEFOP pro udělení rozpočtového absolutoria. Zároveň však dodávám, že považuji za důležité požádat Evropskou komisi, aby provedla studie proveditelnosti, a to především u agentur s podobným zaměřením, která se bude zabývat hledáním oblastí a činností, ve kterých agentury mohou spolupracovat – na základě těchto studií můžeme posoudit lépe situaci s jejich financováním, využíváním lidských zdrojů a efektivitou využívání evropských prostředků. Do budoucna by podle mého názoru měly agentury více spolupracovat, využívat některé sdílené služby (jako například právní službu, HR, IT) nebo v případech, kdy to bude vyhodnoceno jako efektivní, být sloučeny dohromady.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget - European External Action Service (A9-0043/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj udělení absolutoria Evropské službě pro vnější činnost jsem neshledal žádné zásadní chyby v hospodaření za rok 2018, a proto jsem doporučil absolutorium udělit. EEAS pomáhá zvyšovat vliv Evropy na mezinárodní scéně a je důležitou součástí institucí EU. Ve zprávě doporučujeme například navrhnout jednodušší a přehlednější rozpočtovou nomenklaturu a zlepšit politiku správy budov. Ve zprávě také zdůrazňujeme stále opakující se chybovost a chybějící podklady při předkládání finančních operací k ověřování ex ante, dále připomínáme nákladovou efektivitu ve všech oblastech činnosti nebo upozorňujeme na nedostatky při některých uskutečněných misích.
2020/05/14
Discharge 2018: European Training Foundation (A9-0047/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

Stejně jako u ostatních agentur hlasuji i v případě agentury ETF pro udělení rozpočtového absolutoria. Zároveň však dodávám, že považuji za důležité požádat Evropskou komisi, aby provedla studie proveditelnosti, a to především u agentur s podobným zaměřením, která se bude zabývat hledáním oblastí a činností, ve kterých agentury mohou spolupracovat – na základě těchto studií můžeme posoudit lépe situaci s jejich financováním, využíváním lidských zdrojů a efektivitou využívání evropských prostředků. Do budoucna by podle mého názoru měly agentury více spolupracovat, využívat některé sdílené služby (jako například právní službu, HR, IT) nebo v případech, kdy to bude vyhodnoceno jako efektivní, být sloučeny dohromady.
2020/05/14
Discharge 2018: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (A9-0051/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

Stejně jako u ostatních agentur hlasuji i v případě agentury EUROFOUND pro udělení rozpočtového absolutoria. Zároveň však dodávám, že považuji za důležité požádat Evropskou komisi, aby provedla studie proveditelnosti, a to především u agentur s podobným zaměřením, která se bude zabývat hledáním oblastí a činností, ve kterých agentury mohou spolupracovat – na základě těchto studií můžeme posoudit lépe situaci s jejich financováním, využíváním lidských zdrojů a efektivitou využívání evropských prostředků. Do budoucna by podle mého názoru měly agentury více spolupracovat, využívat některé sdílené služby (jako například právní službu, HR, IT) nebo v případech, kdy to bude vyhodnoceno jako efektivní, být sloučeny dohromady.
2020/05/14
Discharge 2018: eighth, ninth, tenth and eleventh European Development Funds (A9-0057/2020 - Michèle Rivasi)

Hlasoval jsem pro udělení rozpočtového absolutoria Evropskému rozvojovému fondu. I přes snahy zpravodajky o odložení udělení absolutoria jsem neviděl důvod toto rozhodnutí odkládat. Jednoznačně souhlasím s tím, že do budoucna je potřeba stále pracovat na efektivitě monitorování, prezentaci a viditelnosti podpory a akcí Evropské unie při prosazování a dodržování lidských práv, demokracie a právního státu. Potřeba je také udržovat kvalitní a efektivní spolupráci s mezinárodními organizacemi.
2020/05/14
Discharge 2018: European Institute for Gender Equality (A9-0058/2020 - Ryszard Czarnecki)

Stejně jako u ostatních agentur hlasuji i v případě agentury EIGE pro udělení rozpočtového absolutoria. Zároveň však dodávám, že považuji za důležité požádat Evropskou komisi, aby provedla studie proveditelnosti, a to především u agentur s podobným zaměřením, která se bude zabývat hledáním oblastí a činností, ve kterých agentury mohou spolupracovat – na základě těchto studií můžeme posoudit lépe situaci s jejich financováním, využíváním lidských zdrojů a efektivitou využívání evropských prostředků. Do budoucna by podle mého názoru měly agentury více spolupracovat, využívat některé sdílené služby (jako například právní službu, HR, IT) nebo v případech, kdy to bude vyhodnoceno jako efektivní, být sloučeny dohromady.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget – Commission and executive agencies (A9-0069/2020 - Monika Hohlmeier)

I v případě Komise hlasuji pro udělení absolutoria. Zpráva Moniky Holhmeierové byla podle mě velice pečlivě připravena. Zabývá se podrobně problematikou konfliktu zájmů, transparentností plateb a také opatřeními pro prevenci zneužívání evropských dotací. Ve zprávě jsme mimo jiné vyzvali Evropskou komisi, aby předložila návrh na stanovení maximální částky přímých plateb pro jednu fyzickou osobu při rozdělování dotací EU. To by mělo zabránit jednotlivcům získat dotace ve výši stovek milionů korun během jednoho rozpočtového období. Dále jsme také požádali Komisi, aby věnovala zvláštní pozornost vyplácení prostředků EU společnostem, které přímo nebo nepřímo vlastní předseda české vlády. Zpráva v neposlední řadě vyzývá Komisi, aby obezřetně dohlížela na proces opětovného získání zneužitých finančních prostředků s cílem zajistit, že Česká republika podnikne proti těm, kdo jsou za zneužití prostředků Evropské unie zodpovědní, právní kroky k zajištění nápravy.
2020/05/14
Discharge 2018: European Union Agency for Fundamental Rights (A9-0070/2020 - Ryszard Czarnecki)

Stejně jako u ostatních agentur hlasuji i v případě agentury FRA pro udělení rozpočtového absolutoria. Zároveň však dodávám, že považuji za důležité požádat Evropskou komisi, aby provedla studie proveditelnosti, a to především u agentur s podobným zaměřením, která se bude zabývat hledáním oblastí a činností, ve kterých agentury mohou spolupracovat – na základě těchto studií můžeme posoudit lépe situaci s jejich financováním, využíváním lidských zdrojů a efektivitou využívání evropských prostředků. Do budoucna by podle mého názoru měly agentury více spolupracovat, využívat některé sdílené služby (jako například právní službu, HR, IT) nebo v případech, kdy to bude vyhodnoceno jako efektivní, být sloučeny dohromady.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget – Committee of the Regions (A9-0071/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj udělení absolutoria Výboru regionů jsem neshledal žádné zásadní chyby v hospodaření za rok 2018, a proto jsem doporučil absolutorium udělit. Výbor regionů umožňuje menším regionálním a místním samosprávným celkům se vyjadřovat k právním předpisům EU, které mají přímý dopad na dané regiony a města. Ve zprávě je řešena problematika správy budov, jejich stavu a budoucího využití. Mimo jiné ve zprávě poukazujeme také na význam interinstitucionální spolupráce. Pozitivně hodnotím také zlepšenou viditelnost na sociálních sítích a nárůst počtu publikovaných studií.
2020/05/14
Discharge 2018: General budget of the EU – European Economic and Social Committee (A9-0078/2020 - Tomáš Zdechovský)

V případě Evropského hospodářského a sociálního výboru jsme byli nuceni přistoupit k odložení udělení absolutoria za rok 2018, a to především kvůli vyšetřování OLAF ohledně případu obtěžování ze strany vyššího pracovníka. Případem se znovu budeme zabývat v září, kdy bychom měli mít více informací o vyšetřování OLAF a měli bychom mít k dispozici také doporučení na zlepšení kodexu chování EEAS.
2020/05/14
Temporary measures concerning the general meetings of European companies (SE) and of European Cooperative Societies (SCE)

Vzhledem k současné pandemické krizi COVID-19, kdy státy zavedly mnohá omezení v pohybu osob, souhlasím s navrženými dočasnými opatřeními, která umožní pozdější konání valných hromad evropských společností a evropských družstevních společností.
2020/05/14
Macro-financial assistance to enlargement and neighbourhood partners in the context of the Covid-19 pandemic crisis

Koronavirová krize samozřejmě dopadá nejen na členské státy EU, ale také na partnerské země zapojené do evropské politiky sousedství a rozšíření. Vzhledem k nastavení hospodářství některých těchto zemí mohou být ekonomické dopady pandemie mnohem silnější než v členských státech Unie. Podle mého názoru může pomoc Evropské unie formou střednědobých úvěrů zmírnit dopady krize v partnerských zemích procesu rozšíření a evropského politiky sousedství, a proto tento návrh podporuji.
2020/05/15
Temporary measures concerning the operation of air services

Současná koronavirová krize má dalekosáhlý dopad na odvětví letectví, které má pro Evropskou unii strategický význam a významně přispívá k hospodářství a zaměstnanosti v Unii. Krize v tomto odvětví způsobená COVID-19 může mít mnohem hlubší důsledky nejen pro hospodářství EU, ale také obchod, celkovou propojenost států a finanční dosažitelnost. Na základě uvedených důvodů jasně podporuji návrh nařízení, které dočasně upravuje řadu ustanovení stávajících právních předpisů týkajících se letectví, aby Komise a vnitrostátní úřady mohly snadněji řešit řadu negativních důsledků pandemie COVID-19 a zmírňovat její dopady na odvětví letectví po dobu trvání krize.
2020/05/15
Temporary measures concerning the validity of certificates and licences (omnibus)

V reakci na mimořádné okolnosti v důsledku pandemie COVID-19 schvaluji návrh na dočasná opatření použitelná na obnovení a prodloužení platnosti některých osvědčení, licencí, povolení a na odklad některých pravidelných kontrol a školení v oblasti silniční, železniční a vnitrozemské vodní dopravy a námořní bezpečnosti. Dopravci a přepravní společnosti utrpěly výrazné ztráty způsobené krizí a tato opatření umožňují alespoň částečně zmírnit jejich už tak složitou situaci.
2020/05/15
Port infrastructure charges

Podporuji tento návrh, na základě kterého je možné pozastavení nebo odložení úhrady poplatků za přístavní infrastrukturu za současných výjimečných okolností. Krize COVID-19 má závažný dopad i na námořní dopravu a na finanční udržitelnost provozovatelů. Opatření v návrhu mohou provozovatelům pomoci zmírnit dopady současné krize.
2020/05/15
4th railway package: extension of the transposition periods

S ohledem na rozšíření nemoci COVID-19 požádala většina zbývajících členských států, které ještě neimplementovaly nezbytné právní předpisy, o prodloužení lhůty pro provedení ve vnitrostátním právu. Souhlasím s tím, že je nezbytné zabezpečit právní srozumitelnost a jistotu, především pro železniční průmysl a podniky, které jsou hlavními příjemci čtvrtého železničního balíčku. Proto schvaluji návrh na prodloužení lhůty pro provedení ve vnitrostátním právu o dodatečné tři měsíce.
2020/05/15
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Portugal, Spain, Italy and Austria (A9-0105/2020 - José Manuel Fernandes)

Extrémní povětrnostní jevy, jako hurikán či extrémní dešťové srážky následované sesuvy půdy, způsobily v roce 2018 a 2019 ve výše zmíněných zemích skutečně značné škody, a proto jsem se rozhodl podpořit tuto zprávu.
2020/06/17
Conclusion of the EU-Jordan Euro-Mediterranean Aviation agreement (A9-0086/2020 - Andris Ameriks)

Podpořil jsem tuto dohodu, protože již v rámci jejího administrativního uplatňování bylo patrné, že významným způsobem přispívá k provádění ambiciózní vnější politiky Evropské unie. Oběma stranám přinesla výhody a podstatným způsobem zvýšila propojení mezi EU a Jordánskem.
2020/06/17
Conclusion of the EU-China Civil Aviation Safety Agreement (A9-0087/2020 - Tomasz Piotr Poręba)

Rozhodl jsem se podpořit uzavření této dohody, která usnadní obchod s letadly a souvisejícími výrobky, a to díky kratším a jednodušším procedurám schvalování výrobků a jednoduššímu přijímání výsledků certifikace. Tyto kroky umožní celkovou podporu odvětví letectví v Evropské unii. Kromě toho dohoda poskytne rámec pro spolupráci v oblasti bezpečnosti letectví s Čínou, posílí bezpečnost civilního letectví a také dodržování environmentálních norem.
2020/06/17
Conclusion of the EU-Israel Euro-Mediterranean Aviation Agreement (A9-0085/2020 - Andor Deli)

Podpořil jsem tuto dohodu, protože již v rámci jejího administrativního uplatňování bylo patrné, že významným způsobem přispívá k provádění ambiciózní vnější politiky Evropské unie. Oběma stranám přinesla výhody a podstatným způsobem zvýšila propojení mezi EU a Izraelem.
2020/06/17
The reopening of the investigation against the Prime Minister of the Czech Republic on the misuse of EU funds and potential conflicts of interest (B9-0192/2020)

Zcela jednoznačně jsem podpořil tuto rezoluci, kterou spolu se mnou podpořila valná většina poslanců, což zcela jasně ukazuje, že střet zájmů předsedy vlády České republiky je skutečně vnímán jako obrovský problém. Evropský parlament tímto zcela jasně vyjádřil to, že obecně střet zájmů evropských politiků nenechá bez povšimnutí a že i v budoucnu bude vyvíjet silný tlak na to, aby k podobným případům střetu zájmů vůbec nedocházelo. Český premiér měl dostatek času na to, aby celou situaci vyřešil a měl by si přestat brát Českou republiku jako rukojmí a definitivně by měl své problémy vyřešit.
2020/06/19
The PRC national security law for Hong Kong and the need for the EU to defend Hong Kong's high degree of autonomy (RC-B9-0169/2020, B9-0169/2020, B9-0171/2020, B9-0173/2020, B9-0174/2020, B9-0176/2020, B9-0181/2020, B9-0193/2020)

Podpořil jsem tuto rezoluci, která jednoznačně odsuzuje zavedení kontroverzních právních předpisů v oblasti národní bezpečnosti ze strany Číny v Hongkongu, které jsou útokem na jeho autonomii. Plně souhlasím s tím, že Čína svým jednání porušuje čínsko-britské společné prohlášení, ve kterém se zavázala dodržovat zásadu „jedna země, dva systémy“. Neustálé a rostoucí zasahování Číny do vnitřních záležitostí Hongkongu nemůže EU nechat bez povšimnutí a ostrého odsouzení tohoto čínského přístupu.
2020/06/19
Amending Regulation (EU) 2017/2454 as regards the dates of application due to the outbreak of the COVID-19 crisis (A9-0123/2020 - Luděk Niedermayer)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která umožní odklad změn daní z elektronického obchodu. S příchodem pandemie COVID-19 se ukázalo, že některé členské státy nebudou schopny k dohodnutému datu systém implementovat, a proto je danou zprávou EP navržen odklad o 3 měsíce. I přes pandemii, která mohla implementaci zpomalit, je nutné, aby státy co nejrychleji implementovaly nová pravidla. Ta totiž pomůžou podnikům k úsporám nákladů a zároveň umožní zvýšení daňových příjmů pro členské státy EU.
2020/07/08
International and domestic parental abduction of EU children in Japan (B9-0205/2020)

Rozhodl jsem se podpořit toto usnesení, protože je nutné, aby Japonsko dodržovalo mezinárodní smlouvy, ke kterým přistoupilo. Na základě těchto smluv musí Japonsko dbát především na zájmy dítěte a také na dodržování jeho práv, jako je například právo udržovat pravidelné osobní vztahy a přímý styk s oběma rodiči.
2020/07/08
The rights of persons with intellectual disabilities in the COVID-19 crisis (B9-0204/2020)

Koronavirová krize dopadla určitým způsobem na každého z nás. Ještě větší vliv ale měla na osoby s mentálním postižením a jejich rodiny, a to v důsledku omezení pohybu osob, nemožnosti fungování některých sociálních služeb a dalších zaváděných opatření. Domnívám se, že je nutné, abychom se z této krize poučili a aby do budoucna členské státy připravily plán, jak i v krizové době udržet podpůrné sociální služby pro osoby s mentálním postižením, zajistit jejich informovanost a celkově jejich běžný životní standard. Právě z těchto důvodů jsem se rozhodl podpořit toto usnesení.
2020/07/08
Daily and weekly driving times, minimum breaks and rest periods and positioning by means of tachographs (A9-0115/2020 - Henna Virkkunen)

Podpořil jsem tento návrh, protože si práce řidičů kamionů obrovsky vážím. Odvětví silniční dopravy se v průběhu času mění, a proto je potřeba těmto změnám přizpůsobit některá pravidla a rozšířit prosazování sociálních předpisů v silniční dopravě. Změny obsažené v tomto návrhu zlepší pracovní podmínky řidičů a umožní jim tak mimo jiné i trávit více času s rodinou a blízkými. Kromě toho si návrh klade za cíl zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž mezi podnikateli v silniční dopravě a zlepšit bezpečnost provozu na evropských silnicích.
2020/07/08
European citizens’ initiative: temporary measures concerning the time limits for the collection, verification and examination stages in view of the COVID-19 outbreak (C9-0142/2020 - Loránt Vincze)

V reakci na pandemii zavedly členské státy opatření ke zpomalení nebo zastavení šíření COVID-19, včetně těch, která omezovala volný pohyb osob, což mělo dopad i na evropskou občanskou iniciativu. Vnitrostátní opatření vedoucí k omezení volného pohybu osob a obecně všudypřítomnost pandemie mají za následek to, že je pro organizátory EOI takřka nemožné úspěšně pokračovat v místních kampaních a sběru prohlášení v listinné podobě, který by jim umožnil nashromáždit požadovaná prohlášení ve stanovené lhůtě dvanácti měsíců. Členské státy a evropské orgány mají rovněž určité povinnosti, pokud jde o ověřování (včetně potvrzování) platnosti shromážděných prohlášení o podpoře a o přezkum úspěšné iniciativy. Tyto povinnosti jsou také časově vymezeny. Na základě těchto důvodů jsem se rozhodl podpořit tento návrh obsahující dočasná opatření, která umožní prodloužit období sběru u těchto iniciativ a který také poskytne členským státům možnost požádat Evropskou komisi o prodloužení lhůty pro ověření v případě, že jejich příslušné orgány vzhledem k opatřením přijatým za účelem boje proti pandemii nemohou ověření dokončit včas.
2020/07/09
Financial activities of the European Investment Bank - annual report 2019 (A9-0081/2020 - David Cormand)

Podpořil jsem tuto zprávu o finanční činnosti Evropské investiční banky. Zpráva zdůrazňuje význam činností EIB jako banky Unie, pokud jde o zvyšování současné úrovně investic v EU. Ty jsou pod historickými průměry a nedostatečné pro splnění cílů EU v oblasti udržitelnosti, a to jak hospodářské, tak sociální a vytváření pracovních míst nebo dosažení inovací a konkurenceschopnosti v oblasti regionální soudržnosti na úrovni EU i na místní úrovni. Souhlasím s tím, že aby byla Evropa i nadále konkurenceschopná, musí urychlit zavádění digitálních technologií a investice do digitální infrastruktury a dovedností. K tomuto může přispět i EIB, pokud se bude ještě více zabývat problematikou technické transformace a zajistí větší podporu digitalizace.
2020/07/09
Control of the financial activities of the European Investment Bank - annual report 2018 (A9-0118/2020 - Bas Eickhout)

Rozhodl jsem se podpořit tuto zprávu o kontrole finanční činnosti Evropské investiční banky. Souhlasím s tím, že EIB musí vypracovat plán obsahující konkrétní, měřitelné, dosažitelné, realistické a časově vymezené cíle, pokud jde o provádění Pařížské dohody. Tyto cíle musí zároveň zohlednit potenciální riziko prohloubení rozdílů mezi regiony a členskými státy EU. Vyhotovení tohoto plánu EIB je nezbytné, pokud má EIB naplnit svou ambici stát se klíčovým finančním pilířem Zelené dohody pro Evropu.
2020/07/09
Protection of the European Union's financial interests - combating fraud - annual report 2018 (A9-0103/2020 - Joachim Kuhs)

Jednoznačně jsem podpořil tuto zprávu, protože musíme bojovat proti finančním podvodům v Evropské unii. Metody a nástroje podvodů se neustále vyvíjejí a objevují se nové vzorce podvodů, které mají výrazný nadnárodní rozměr a využívají mechanismů přeshraničních podvodů. Z tohoto důvodu je nutné, aby členské státy navázaly užší spolupráci v souvislosti s výměnou informací, a zlepšily tak sběr údajů, zvýšily účinnost kontrol a zaručily práva a svobody občanů. Zároveň by Komise měla pomoct při koordinaci zavádění jednotného systému pro shromažďování údajů o nesrovnalostech a případech podvodů od členských států. Je zcela nepřípustné, aby byly evropské strukturální a investiční fondy rozsáhle zneužívány ze strany vysoce postavených vládních úředníků a dalších veřejných činitelů v členských státech. Všechny tyto podvody jsou na úkor malých rodinných podniků, které dotace potřebují nejvíce. Je nutné, aby v rámci SZP a politiky soudržnosti byla skutečně transparentnost. Požadavky na transparentnost ukládají odpovědným orgánům členských států povinnost vést veřejně přístupný seznam konečných příjemců. Je nezbytné, aby tyto údaje členské státy zveřejňovaly v jednotném strojově čitelném formátu a aby zajistily interoperabilitu informací.
2020/07/09
A comprehensive European approach to energy storage (A9-0130/2020 - Claudia Gamon)

Rozhodl jsem se podpořit tento návrh, protože pokud jsme si předsevzali, že máme do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality, je potřeba zvýšit skladovací kapacitu, a tím tak zabezpečit dodávky energie ve všech státech Evropské unie. Záruka dostupnosti elektrické energie musí být naší prioritou. V této oblasti Evropská unie musí postupovat komplexně a systematicky, aby byl naplno využit skladovací potenciál Unie. Souhlasím s tím, že se Evropa musí stát lídrem v odvětví zeleného vodíku, který má obrovský potenciál. Zelený vodík umožňuje velkou geografickou flexibilitu a zároveň může být použit k různým účelům, například k dekarbonizaci průmyslových postupů v energeticky náročných odvětvích nebo jako palivo pro auta.
2020/07/10
The EU’s role in protecting and restoring the world’s forests (A9-0143/2020 - Stanislav Polčák)

Podpořil jsem toto usnesení, protože navýšení investic do řešení vycházejících z přírody je jedním z nákladově nejefektivnějších opatření, které umožňuje řešení emisí, ochranu životně důležitých ekosystémů a v neposlední řadě také zlepšení zdrojů živobytí, odolnost a zabezpečení potravin. K ochraně a obnově světových lesů je potřeba přijmout koordinovaná opatření, která ale budou založená jak na politické, tak na společenské vůli.
2020/09/15
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Předsevzali jseme si, že máme do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality, ale na cestě k dosažení tohoto cíle se vyskytují značné obtíže. V Evropské unii je například velký počet regionů, které jsou doposud závislé na fosilním palivu nebo průmyslových procesech s vysokými emisemi skleníkových plynů. Transformace těchto regionů na klimaticky neutrální hospodářství je proto obrovskou výzvou. Rozhodl jsem se podpořit tento návrh, protože Fond pro spravedlivou transformaci si klade za cíl zmírnit a kompenzovat nepříznivé účinky klimatické transformace tím, že podpoří nejvíce postižené území a pracovníky. Opatření podporovaná z FST by měla přímo přispět ke zmírnění dopadu transformace, a to financováním diverzifikace a modernizace hospodářství a zmírněním negativních dopadů na zaměstnanost a životní úroveň.
2020/09/16
Maximising the energy efficiency potential of the EU building stock

Rozhodl jsem se podpořit toto usnesení, protože pokud jsme si předsevzali, že máme do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality, je potřeba se zaměřit i na maximalizaci potenciálu energetické účinnosti budov, které jsou v EU odpovědné za značné množství spotřeby energií i produkci emisí CO2. Souhlasím s tím, že udržitelné stavební materiály, jako je dřevo, mají zásadní význam pro dosažení nízkouhlíkového a trvanlivého fondu budov a že výstavba otevírá příležitost ukládat uhlík do biologických stavebních výrobků v rámci jejich udržitelné dostupnosti. Zcela určitě souhlasím i s případnou podporou programů výzkumu a vývoje v oblasti účinných stavebních materiálů.
2020/09/17
Shortage of medicines - how to address an emerging problem

Korononavirová krize odhalila mnohé problémy, mimo jiné i závislost Evropské unie na třetích zemích ve výrobním řetězci při výrobě léků a výrobě či zajištění zdravotnického materiálu. Podpořil jsem tuto zprávu, protože považuji za nutné, aby EU znovu nalezla svou nezávislost v oblasti zabezpečení dodávky cenově dostupných léčivých přípravků, zdravotnického materiálu, zdravotnických prostředků, aktivních látek, diagnostických nástrojů a očkovacích látek, a tím tak zabránila jejich nedostatku. Je potřeba, aby Evropská komise a členské státy učinily rychlé a potřebné kroky k zajištění zabezpečení dodávek zdravotnických výrobků, snížení závislosti EU na třetích zemích a podpoře místní výroby farmaceutických přípravků, pokud jde o tzv. léčiva vysokého léčebného významu, s upřednostněním léčiv strategického významu pro zdravotnictví a v úzké spolupráci s členskými státy. V návaznosti na to je žádoucí, aby EK a státy EU s pomocí příslušných zúčastněných stran vypracovaly mapu výrobních míst EU ve třetích zemích a vývojové zmapování současných a potenciálních výrobních míst v EU, které bude sloužit jako odkaz, s cílem zajistit jejich udržitelnost a modernizaci a posílit jejich kapacity. Považuji za důležité i to, aby farmaceutický průmysl byl schopen pružně reagovat v případně zvýšené poptávky v důsledku kritických situací.
2020/09/17
Situation in Belarus

Podpořil jsem tuto rezoluci, jelikož na základě mnoha důkazů prezidentské volby v Bělorusku neproběhly regulérním způsobem, a proto zcela souhlasím s tím, že Evropský parlament neuznal výsledek těchto voleb. Je nepřípustné, aby pokojné demonstrace běloruských občanů byly tvrdě a násilně potlačeny včetně použití slzného plynu a vodních děl, stejně tak jako je nepřípustné zastrašování a pronásledování účastníků stávek, které se rozšířily v průmyslových závodech, ale například i na univerzitách. Jednoznačně souhlasím i s uvalením sankcí ze strany Evropská unie, které jsou zaměřené proti osobám zodpovědným za falšování volebních výsledků a za represi v Bělorusku. Tímto dokumentem jsme vyslali jasný vzkaz demokratickým silám v Bělorusku, že mají naši plnou podporu.
2020/09/17
Situation in Russia, the poisoning of Alexei Navalny

Podpořil jsem tuto rezoluci, protože odsuzuji pokus o vraždu Alexeje Navalného. Podle Úmluvy o chemických zbraních se otrava jednotlivce použitím nervově paralytické látky považuje za použití chemické zbraně, což představuje závažné porušení mezinárodního práva. Evropský parlament oficiálně dospěl k závěru, že Rusko již nemůže být považováno za „strategického partnera“, a to i s ohledem na jeho antagonistickou zahraniční politiku, včetně vojenských zásahů a nezákonné okupace ve třetích zemích. Jednoznačně souhlasím, že je nutné, aby Evropská unie přezkoumala svou politiku vůči Rusku a vytvořila novou strategii ve vzájemných vztazích.
2020/09/17
Sustainable rail market in view of COVID-19 outbreak

Koronavirová krize ovlivnila i železniční trh a způsobila výrazné snížení poptávky po službách železniční dopravy, což mělo značný dopad na železniční podniky. Tento dopad se začal projevovat již od 1. března 2020 a pravděpodobně potrvá přinejmenším do 31. prosince 2020. Okolnosti spojené s rozšířením onemocnění COVID-19 se vymykají kontrole železničních podniků, které se potýkají se značnými problémy s likviditou a velkými ztrátami. V některých případech dokonce čelí i riziku úpadku. Na základě těchto důvodů jsem podpořil tento dokument, který stanoví dočasná pravidla pro vybírání poplatků za užívání železniční infrastruktury, kdy členské státy mohou povolit provozovatelům infrastruktury snížení, zproštění nebo odložení platby těchto poplatků na omezenou dobu, se zpětnou platností od začátku března do konce roku 2020, s možností prodloužení prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci.
2020/09/17
Cultural recovery of Europe

Koronavirová krize tvrdě zasáhla všechny oblasti kultury. Hlasoval jsem pro tuto zprávu, protože považuji za nutné věnovat kulturním a tvůrčím odvětvím a průmyslu významnou část opatření na podporu hospodářského oživení plánovaných evropskými orgány a institucemi a spojit je s rozsáhlými a rychlými opatřeními ve prospěch kulturních a tvůrčích sil Evropy. Kultura posiluje sociální kapitál společností, napomáhá demokratickému občanství, podporuje kreativitu, ale také představuje nemalé množství pracovních míst napříč státy Evropské unie. Jednoznačně souhlasím s výzvou o nezbytné zdvojnásobení rozpočtu přiděleného na program Kreativní Evropa pro příští VFR. Je důležité, aby byly tyto programy co nejdříve dokončeny, schváleny a byl tak zajištěn hladký přechod od předchozích programů.
2020/09/17
Covid-19: EU coordination of health assessments and risk classification and the consequences on Schengen and the single market (RC-B9-0257/2020)

I přesto, že v intenzitě šíření viru jsou mezi členskými státy i mezi regiony jednoho státu velké rozdíly, pandemie COVID-19 stále pokračuje a ovlivňuje fungování států Evropské unie. Rozhodl jsem se hlasovat pro toto usnesení, protože souhlasím s tím, že by státy Unie měly zavést společnou metodiku pro počítání úmrtí a podávání zpráv o těchto počtech a také by měly přijmout stejnou definici pozitivního případu onemocnění COVID-19 a úmrtí v důsledku onemocnění COVID-19. Tato opatření jako společná definice, zdravotní kritéria a metody umožní členským státům a Komisi provádět společnou analýzu epidemiologického rizika na úrovni EU. Stejně tak by se mělo přistoupit k přijetí a provádění společné strategie testování ve všech členských státech, zejména v přeshraničních regionech.
2020/09/17
The importance of urban and green infrastructure - European Year of Greener Cities 2022 (B9-0243/2020)

Většina obyvatel Evropské unie žije ve městech a podíl městské populace nadále roste. Spolu s tímto trendem roste i význam zelených měst, a proto jsem se rozhodl podpořit toto usnesení. Dobré územní plánování měst je základem jak pro pohodlný a zdravější život občanů, tak také pro podporu životního prostředí. Například osázená půda a propustné chodníky mnohem lépe než asfalt či beton zadržují vodu, řídí její prosakování, brání erozi půdy a bojují proti odtoku dešťové vody. Domnívám se, že je potřeba se skutečně systematicky začít zabývat plánováním a revitalizací měst tak, abychom zmírnili změny klimatu a umožnili lidem ve městech větší kontakt s přírodou.
2020/09/17
Amending Regulation (EU) No 514/2014 of the European Parliament and the Council, as regards the decommitment procedure

Členské státy byly nebývalým způsobem zasaženy důsledky pandemie COVID-19, která ovlivnila migraci, bezpečnost a správu hranic v členských státech, což dále prohloubilo vážný nedostatek likvidity, kterému členské státy čelí kvůli náhlému a významnému nárůstu veřejných investic potřebných v mnoha odvětvích. Došlo tak k výjimečné situaci, která by se měla řešit prostřednictvím zvláštních opatření. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl podpořit tuto zprávu, která si klade za cíl umožnit maximální využití finančních prostředků z Azylového, migračního a integračního fondu a Fondu pro vnitřní bezpečnost k řešení dopadů bezprecedentní krize v oblasti veřejného zdraví způsobené vypuknutím COVID-19.
2020/10/05
AIEM tax in the Canary Islands

Rozhodl jsem se podpořit tuto zprávu, která stanoví odchylky od pravidel Evropské unie v oblasti daní v nejvzdálenějších regionech, mezi které se řadí právě i Kanárské ostrovy. Umožňuje úplné nebo částečné výjimky pro místně vyráběné zboží z „Arbitrio sobre las Importaciones y Entregas de Mercancías en las Islas Canarias (AIEM)“, což je daň na zboží na Kanárských ostrovech. Tato odchylka existuje od roku 2002 a slouží k částečné kompenzaci místního průmyslu za zvýšené výrobní náklady spojené s izolací Kanárských ostrovů.
2020/10/05
Docks dues extension in the French outermost regions

Podpořil jsem tuto zprávu, která v oblasti daní v nejvzdálenějších regionech stanoví odchylky od pravidel Evropské unie. V tomto konkrétním případě rozhodnutí nepokrývá celou dobu trvání dalšího víceletého finančního rámce, ale prodlužuje stávající specifická opatření týkající se přístavních poplatků o šest měsíců. Vzhledem k vyšším výrobním nákladům spojeným s místní výrobou v těchto regionech stanoví rozhodnutí Rady snížené sazby poplatků za dokovací stanice pro určité místně vyráběné zboží v nejvzdálenějších regionech, aby se vyrovnalo konkurenční znevýhodnění a zachovala místní výroba.
2020/10/05
Draft amending budget No 7/2020: Update of revenue (own resources)

Podpořil jsem tuto zprávu, protože se jedná o technický dokument, který aktualizuje příjmovou stránku rozpočtu Evropské unie na rok 2020 s ohledem na nejnovější vývoj a předpovědi.
2020/10/05
The Establishment of an EU Mechanism on Democracy, the Rule of Law and Fundamental Rights (A9-0170/2020 - Michal Šimečka)

Rozhodl jsem se podpořit tuto zprávu. Dokument navrhuje, aby došlo k uzavření interinstitucionální dohody mezi Evropským parlamentem, Radou a Evropskou komisí, která se skládá z ročního monitorovacího cyklu hodnot Unie, zahrnující všechny aspekty článku 2 SEU (sledování demokracie atd.) a uplatňující se stejně, objektivně a spravedlivě ke všem členským státům. Monitorovací zpráva vydaná na základě tohoto mechanismu by obsahovala i doporučení pro jednotlivé země, což považuji za velmi důležité.
2020/10/07
Implementation of the common commercial policy – annual report 2018 (A9-0160/2020 - Jörgen Warborn)

Podpořil jsem tuto zprávu o provádění společné obchodní politiky. Zpráva zdůrazňuje, že obchodní strategie Evropské unie musí při řešení nových výzev po celém světě i nadále prosazovat zájmy a hodnoty EU, aby se zachovala a zvýšila konkurenceschopnost jejího průmyslu a podnítil hospodářský růst. Souhlasím s tím, že nejlepším způsobem, jak zvýšit konkurenceschopnost EU v globalizovaném světě, je vytvoření ambiciózního programu pro mnohostranné a vícestranné dohody. Uzavírané dohody by měly být pro obě strany spravedlivé a zajišťovat přísnou reciprocitu při dodržování přísných evropských norem a standardů v citlivých odvětvích, lidských práv a při zajištění jejich účinné ochrany. Zároveň by dohody měly odstraňovat neopodstatněné obchodní překážky a měly by umožňovat v případě potřeby používání nástrojů na ochranu obchodu. Domnívám se, že společná obchodní politika složená z obchodních dohod a legislativních opatření by měla sloužit cíli vytvoření stabilního, předvídatelného a spravedlivého obchodního prostředí, ve kterém mohou podniky EU na celém světě prosperovat v zájmu občanů EU.
2020/10/07
Equivalence of field inspections carried out on cereal seed-producing crops and equivalence of cereal seed produced in Ukraine (A9-0164/2020 - Veronika Vrecionová)

Komise provedla přezkum platných právních předpisů Ukrajiny a audit systému inspekcí v terénu a certifikace osiva pro osivo obilovin zavedeného na Ukrajině a došla k závěru, že stávající systém a jeho požadavky jsou rovnocenné se systémem a požadavky Unie a poskytují stejnou záruku jako systém Evropské unie. Z tohoto důvodu jsem podpořil toto rozhodnutí.
2020/10/07
Amending Regulation (EU) No 168/2013 as regards specific measures on L-category end-of-series vehicles in response to the COVID-19 pandemic (A9-0190/2020 - Maria Grapini)

Rozhodl jsem se podpořit tento návrh, který nabízí podporu motocyklovému průmyslu v boji proti dopadům vypuknutí COVID-19. Krize spojená s onemocněním COVID-19 způsobila narušení dodavatelského řetězce součástí a dílů pro vozidla kategorie L. Zároveň došlo ke značnému poklesu poptávky po těchto vozidlech, protože prodej motocyklů je vysoce sezónní, přičemž většina prodeje je soustředěna na jarní a letní měsíce. To vedlo u výrobců k výraznému zpoždění s vyprázdněním zásob vozidel normy Euro 4, která musí být podle přílohy IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 168/2013 zaregistrována předtím, než se 1. ledna 2021 začne používat environmentální norma Euro 5. Tento návrh vytváří další ustanovení o ukončení série a umožňuje všem neprodaným jednotkám, které výrobci vyrobili do 15. března 2020, těžit ze stavu konce série, a tedy tyto motocykly mohou být uvedeny na trh.
2020/10/19
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2020/001 ES/Galicia shipbuilding ancillary sectors (A9-0192/2020 - Valerie Hayer)

Hlasoval jsem pro tento návrh, který umožní uvolnit finanční pomoc ve prospěch Španělska na podporu propuštěných pracovníků v malých a středních společnostech v pomocných odvětvích stavby lodí v Galicii, aby se mohli opětovně začlenit na trh práce.
2020/10/19
Discharge 2018: General budget of the EU - European Economic and Social Committee (A9-0188/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj zprávy pro udělení absolutoria Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru jsem shledal několik zásadních pochybení v jeho činnosti. Ze strany EHSV nedošlo k dostatečné nápravě vytýkaných nedostatků. Ať už se to týká reformy kodexu chování členů EHSV, která je stále pouze ve fázi příprav a neprojevila se tudíž reálnými kroky ve fungování této instituce, což považuji za nepřijatelné. Dostatečná nebyla ani pomoc obětem obtěžování. Proto jsem nedoporučil absolutorium udělit. Tímto rozhodnutím chceme poukázat na to, že nemůžeme udělit absolutorium, pokud v praxi nevidíme žádné nebo jen minimální zlepšení.
2020/10/20
Discharge 2018: General budget of the EU - European Council and Council (A9-0189/2020 - Tomáš Zdechovský)

Jako zpravodaj zprávy pro udělení absolutoria Evropské radě a Radě jsem nedoporučil absolutorium udělit. Je mi velmi líto, že i přes značné úsilí a naši ochotu hovořit s Radou a snahu konečně vyřešit dlouhodobou otázku udělení absolutoria se nám nepodařilo dosáhnout dohody. Jsem však i nadále připraven jednat s Radou, protože patová situace ohledně udělení absolutoria Radě, kdy EP od roku 2011 každý rok zamítl jeho udělení, musí být, dle mého názoru, jednou provždy vyřešena.
2020/10/20
Digital Services Act: Improving the functioning of the Single Market (A9-0181/2020 - Alex Agius Saliba)

Podpořil jsem tento návrh, který předpokládá revizi směrnice o elektronickém obchodu a nástroj ex ante o systémových operátorech s rolí strážce v podobě nařízení. Dokumenty by měly obsahovat např. následující prvky: řešení nezákonného obsahu a zavedení harmonizovaného mechanismu oznámení a akcí pro řešení nezákonného obsahu či zvážení hybridního systému dohledu založeného na koordinaci EU ve spolupráci se sítí vnitrostátních orgánů, jejichž pravomoci by zahrnovaly vymáhání regulačních pokut.
2020/10/20
Digital Services Act: adapting commercial and civil law rules for commercial entities operating online (A9-0177/2020 - Tiemo Wölken)

Stávající právní rámec pro digitální služby na vnitřním trhu byl stanoven v roce 2000. Od té doby se obchodní modely, technologie a sociální realita značně vyvinuly a je potřeba komplexní aktualizace pravidel a zákonů upravujících poskytování digitálních služeb v Evropské unii. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl podpořit tento dokument.
2020/10/20
Digital Services Act and fundamental rights issues posed (A9-0172/2020 - Kris Peeters)

Rozhodl jsem se podpořit i tuto zprávu, která poskytuje podklady pro návrh Komise týkající se zákona o digitálních službách (DSA). Poskytovatelé online služeb by měli mít povinnost uplatňovat účinné, soudržné, transparentní a spravedlivé postupy a procesní záruky při řešení nezákonného obsahu v souladu s vnitrostátními a evropskými právními předpisy. Souhlasím i s tím, že by se měla zlepšit spolupráce mezi poskytovateli služeb a příslušnými vnitrostátními orgány, aby se zlepšilo stíhání trestných činů.
2020/10/20
Framework of ethical aspects of artificial intelligence, robotics and related technologies (A9-0186/2020 - Ibán García Del Blanco)

Umělá inteligence se postupně stává strategickou technologií, která přináší obrovské potenciální výhody, ale zároveň s sebou nese i řadu potenciálních rizik a nastoluje právní a etické otázky, které je potřeba důkladně řešit, aby se zabránilo možným negativním a nezamýšleným důsledkům. Proto jsem hlasoval pro tuto zprávu z vlastní iniciativy zaměřující se na klíčové etické otázky, které může zavedení technologií umělé inteligence vyvolat, a která vyzývá Komisi, aby předložila návrh nařízení odrážející etické zásady, které je třeba dodržovat od okamžiku vývoje a nasazení těchto technologií k jejich použití.
2020/10/20
Civil liability regime for artificial intelligence (A9-0178/2020 - Axel Voss)

Systémy umělé inteligence představují nové právní výzvy pro náš stávající režim odpovědnosti. Podpořil jsem tento návrh, protože představuje vyvážený rámec, který odstraňuje právní mezery, pokud jde o odpovědnost provozovatelů systémů umělé inteligence, a nastoluje rovnováhu mezi účinnou ochranou potenciálních obětí škod a současně poskytuje dostatek prostoru pro vývoj nových technologií, produktů nebo služeb.
2020/10/20
Intellectual property rights for the development of artificial intelligence technologies (A9-0176/2020 - Stéphane Séjourné)

Otázky týkající se práv duševního vlastnictví se stanou ústředním bodem diskuse o vývoji technologií umělé inteligence v Evropě. Podpořil jsem tuto zprávu z vlastní iniciativy, která se zaměřuje na souhru mezi právy duševního vlastnictví a vývojem technologií umělé inteligence. Konkrétně se zabývá řešením otázek ohledně využívání údajů jako vstupů pro technologie umělé inteligence, uplatňování stávajících právních nástrojů, jako je jako patent, obchodní tajemství a autorská práva, k ochraně technologií umělé inteligence a jejich tvorby a používání technologií umělé inteligence jako nástroje pro správu práv duševního vlastnictví a vymáhání práv duševního vlastnictví.
2020/10/20
Recommendation to the Council and the VPC/HR concerning the Implementation and governance of Permanent Structured Cooperation (PESCO) (A9-0165/2020 - Radosław Sikorski)

Podpořil jsem toto doporučení, které hodnotí první tři roky stálé a strukturované spolupráce (PESCO). Analýza odhalila oblasti, na kterých je nutné zapracovat a provést změny v jejich nastavení či fungování. PESCO by měl být účinně využíván jako nástroj k udržitelné a účinné obranné spolupráci Evropské unie, zlepšování obranných schopností a interoperability, flexibility a rozmístitelnosti sil v souladu s ambicí větší strategické autonomie EU. Veškeré úsilí v rámci PESCO by mělo doplňovat ambice v oblasti schopností NATO v souladu se zásadou „jednoho souboru sil“.
2020/10/20
Report on the implementation of the EU Association Agreement with the Republic of Moldova (A9-0166/2020 - Dragoş Tudorache)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která je každoročním hodnocením pokroku nebo nedostatečného provádění dohody o přidružení mezi Evropskou unií a Moldavskou republikou. Stejně jako v předchozích letech zpráva znovu zdůrazňuje potřebu skutečných reforem v zemi, zejména v oblasti boje proti korupci, nezávislosti soudnictví a právního státu. Taktéž zdůrazňuje potřebu posílit demokratické mechanismy. Pluralita médií a transparentnost vlastnictví mediálních aktiv je další důležitou otázkou vznesenou ve zprávě. Představitelé Moldavské republiky sice provedli reformy v určitých oblastech, ale stále je mnoho sfér, kde je nutné provedení faktických a reálných změn ve fungování státní správy.
2020/10/20
Recommendation to the Council, the Commission and the VPC/HR on relations with Belarus (A9-0167/2020 - Petras Auštrevičius)

Jednoznačně jsem podpořil tuto zprávu, která je ovlivněna zfalšovanými prezidentskými volbami v Bělorusku, které se konaly 9. srpna, následnými protesty a politickými důsledky, které následují z hlediska mezinárodního postavení Běloruska i vztahů s Evropskou unií. Zpráva poskytuje silnou podporu rozhodnutí neuznat výsledek voleb ze strany Evropské unie a potřebě zavést osobní sankce proti jednotlivcům, kteří se podíleli na padělání a páchání násilí proti pokojným demonstracím, včetně Alexandra Lukašenka. Jednoznačně souhlasím s uvalením sankcí ze strany Evropské unie, které jsou zaměřené proti osobám zodpovědným za falšování volebních výsledků a za represi v Bělorusku. Tato zpráva je dalším z řady vzkazů demokratickým silám v Bělorusku, že mají naši plnou podporu.
2020/10/21
The future of European education in the context of Covid-19 (B9-0338/2020)

Omezení způsobená pandemií COVID-19 vážně zasáhla vzdělávání a odbornou přípravu v Evropské unii. Náhlý přechod k hromadnému online a distančnímu vzdělávání odhalil obrovské rozdíly v politice digitálního vzdělávání ve všech členských státech, a to například v přístupu k digitální infrastruktuře a zařízením anebo v kvalitě online výuky. Souhlasím s tím, že přímá interakce mezi učiteli a studenty je skutečně důležitá a online výukou ne úplně nahraditelná, ale v současné chvíli je potřeba v oblasti vzdělávání za současné specifické situace spolupracovat, vyměňovat si zkušenosti a osvědčené postupy na evropské úrovni, aby výuka žáků a studentů probíhala co nejkvalitněji. Proto jsem se rozhodl podpořit toto usnesení.
2020/10/21
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Podpořil jsem tuto pozici Evropského parlamentu k novým pravidlům rozdělování zemědělských dotací v Evropské unii. Tento dokument je dobrou zprávou pro skutečně aktivní zemědělce, malé a střední podnikatele, ke kterým by měly směřovat dotace z Evropské unie. Naopak je velmi špatnou zprávou pro všechny oligarchy, kteří z peněz fondů EU podporují jen své bohatství bez ohledu na krajinu a šetrné zemědělství, protože Evropská unie nebude žádné podniky tohoto druhu skrze unijní fondy podporovat.
2020/10/23
Introducing exceptional trade measures for countries and territories participating in or linked to the European Union's Stabilisation and Association process (A9-0175/2020 - Emmanuel Maurel)

Podpořil jsem tuto zprávu, na základě které dojde k prodloužení výjimečné obchodní výhody poskytované západnímu Balkánu o dalších 5 let. Obchod mezi Evropskou unií a zeměmi západního Balkánu vzrostl téměř o 130 % za posledních 10 let. Na základě tohoto dokumentu bude moct i v dalších letech růst obchod mezi EU a zeměmi západního Balkánu, který přispívá k zajištění udržitelného hospodářského rozvoje partnerů západního Balkánu.
2020/11/11
EU/Seychelles Sustainable Fisheries Partnership Agreement and Implementation. Protocol (2020-2026) (A9-0185/2020 - Caroline Roose)

Hlasoval jsem pro tento dokument o udržitelném rybolovu. Dohoda i nadále umožňuje rybářským plavidlům EU lovit ryby v seychelské rybolovné oblasti a je součástí dohod o rybolovu tuňáků v Indickém oceánu. Tato nová dohoda posílí spolupráci a konzultace mezi stranami v rámci Komise pro tuňáky Indického oceánu (IOTC), jejíž jsou obě strany členy.
2020/11/11
EU/China Agreement: cooperation on and protection of geographical indications (A9-0199/2020 - Iuliu Winkler)

Podpořil jsem tento dokument o ochraně zeměpisných označení pro vína, lihoviny a zemědělské produkty, který obsahuje seznam známých zeměpisných označení EU a známých čínských zeměpisných označení. Považuji za důležité, aby byla evropská zeměpisná označení chráněna před napodobováním a neoprávněným užíváním v Číně, a stejně tak, aby byla chráněna čínská zeměpisná označení v Evropě.
2020/11/11
Common system of value added tax: identification of taxable persons in Northern Ireland (A9-0200/2020 - Irene Tinagli)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu. Od 1. ledna 2021 se právní předpisy EU v oblasti DPH již nebudou vztahovat na Spojené království. Na základě Protokolu o Irsku/Severním Irsku, který je součástí dohody o vystoupení, se však na Severní Irsko budou i nadále vztahovat právní předpisy EU v oblasti DPH, pokud jde o zboží, aby se zabránilo vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Pokud jde o služby, považuje se nicméně Severní Irsko spolu se zbytkem Spojeného království za zemi mimo EU. Považuji za důležité, aby podniky zapojené do obchodu se zbožím do a ze Severního Irska snadno pochopily, která pravidla platí, což by měla tato směrnice zajistit.
2020/11/11
Introduction of capacity limits for Eastern Baltic cod, data collection and control measures in the Baltic Sea and permanent cessation for fleets fishing for Eastern Baltic cod (A9-0093/2020 - Niclas Herbst)

Populace tresky ve východním Baltu v posledních letech významně klesají, zejména v důsledku environmentálních a antropogenních faktorů. Vzhledem k tomu, že dotčené subjekty v odvětví rybolovu se nebudou schopny s negativními dopady vypořádat vlastními silami, je na místě, aby EU přijala náležitá opatření, a proto jsem se rozhodl podpořit tuto zprávu. Jedním z opatření má být například finanční pomoc při rušení kapacity daného loďstva (trvalé ukončení činností) vyplácená bez zbytečné byrokracie.
2020/11/11
Enhanced cooperation between Public Employment Services (PES) (A9-0128/2020 - Manuel Pizarro)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která prodlouží fungování sítě veřejných služeb zaměstnanosti nejméně do roku 2027, protože hraje důležitou roli při integraci uchazečů o zaměstnání na trhu práce v Evropské unii.
2020/11/11
Programme for the Union's action in the field of health for the period 2021-2027 (“EU4Health Programme”) (A9-0196/2020 - Cristian-Silviu Buşoi)

Podpořil jsem tento návrh, který staví na poznatcích získaných během krize COVID-19 při prosazování tří hlavních priorit: posilování zdravotnických systémů, zpřístupnění a dostupnost léků a řešení přeshraničních zdravotních hrozeb. Kromě jiného návrh zahrnuje jako jeden z cílů i boj proti rakovině s důrazem na dětskou rakovinu, a to podporou plánu EU na boj proti rakovině. I přesto, že hlavní odpovědnost v oblasti zdraví nesou členské státy, je z mého pohledu důležité, aby se EU v boji proti rakovině výrazně angažovala, a to například financováním výzkumu rakoviny.
2020/11/13
Sustainable Europe Investment Plan - How to finance the Green Deal (A9-0198/2020 -Siegfried Mureşan, Paul Tang)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která pojednává o tom, jak financovat European Green Deal , a staví investiční plán udržitelné Evropy (SEIP) do středu ekologické transformace a zdůrazňuje význam přiměřeného veřejného a soukromého financování pro zajištění jeho úspěchu. Zpráva zpochybňuje, zda SEIP skutečně umožní do roku 2030 mobilizaci 1 miliardy EUR, a to vzhledem k nepříznivému ekonomickému výhledu po pandemii COVID-19, ale také ke snížení úrovně příštího VFR, jak bylo dohodnuto Evropskou radou. Souhlasím s tím, že je nutné požadovat revidovanou architekturu SEIP, která by odrážela skutečné investiční potřeby Evropské unie.
2020/11/13
InvestEU Programme (A9-203/2020 - José Manuel Fernandes, Irene Tinagli)

Podpořil jsem tuto zprávu. Fond InvestEU bude poskytovat záruky EU na podporu finančních a investičních operací realizovaných prováděcími partnery, které přispívají k cílům interních politik EU. Fond InvestEU by měl přispívat ke zlepšování konkurenceschopnosti a k sociálně-ekonomické konvergenci a soudržnosti Unie, mimo jiné v oblasti inovací a digitalizace, k účinnému využívání zdrojů v souladu se zásadami oběhového hospodářství, k udržitelnosti a inkluzivnosti hospodářského růstu Unie a k sociální odolnosti a integraci kapitálových trhů Unie, mimo jiné prostřednictvím řešení, která odstraňují roztříštěnost kapitálových trhů Unie a která zvyšují různorodost zdrojů financování podniků v Unii.
2020/11/13
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund: assistance to Croatia and Poland in relation to a natural disaster and advances to Croatia, Germany, Greece,Hungary, Ireland, Portugal and Spain in relation to a public health emergency (A9-0221/2020 - Olivier Chastel)

Podpořil jsem tuto zprávu na poskytnutí finanční pomoci v souvislosti s přírodními katastrofami, ke kterým došlo v Chorvatsku a Polsku v průběhu roku 2020, jakož i na vyplacení záloh sedmi členským státům (Chorvatsku, Německu, Řecku, Maďarsku, Irsku, Portugalsku a Španělsku) v reakci na závažné ohrožení veřejného zdraví v důsledku pandemie COVID-19 na začátku roku 2020. V Chorvatsku se jednalo o nejsilnější zemětřesení, které zasáhlo Záhřeb od roku 1880 a způsobilo významné strukturální škody odhadem na 26 000 veřejných i soukromých budovách.
2020/11/23
Tackling homelessness rates in the European Union (B9-0363/2020)

Hospodářský pokles způsobený pandemií COVID-19 může zvýšit už tak nemalý počet lidí bez domova v Evropské unii, a proto jsem se rozhodl podpořit toto usnesení. Souhlasím s tím, že by členské státy v této problematice měly více spolupracovat a inspirovat se navzájem ve funkčních řešeních tohoto problému a také, aby k řešení využívaly všechny stávající nástroje, jakož i nástroje v rámci víceletého finančního rámce na období 2021–2027.
2020/11/23
The Schengen system and measures taken during the COVID-19 crisis (B9-0362/2020)

Hlasoval jsem pro toto usnesení, protože náhlé uzavírání hranic či zavádění kontrol na hranicích zkomplikovalo život velkému množství občanů Evropské unie. Daná opatření ještě výraznějším způsobem dopadla na obyvatele příhraničních regionů, kteří každodenně překračují hranice například kvůli cestám do zaměstnání nebo i návštěvám rodinných příslušníků. Situace způsobená pandemií COVID-19 byla pro nás všechny nová, ale souhlasím s tím, že by se představitelé jednotlivých států měli snažit o co největší koordinaci kroků a zaváděných opatření v této oblasti.
2020/11/23
Addressing product safety in the single market (A9-0207/2020 - Marion Walsmann)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, protože považuji transparentnost a důsledné prosazování pravidel Evropské unie o bezpečnosti výrobků jako zásadní pro ochranu spotřebitelů a spravedlivou hospodářskou soutěž mezi podniky. Dokument se zaměřuje zejména na potřebu řešit nové problémy vznikající s novými technologiemi, jako je umělá inteligence, robotika, 3D tisk a další.
2020/11/25
Strengthening media freedom: the protection of journalists in Europe, hate speech, disinformation and the role of platforms (A9-0205/2020 - Magdalena Adamowicz)

Svoboda médií a pluralita jsou pilíři moderní demokracie a představují klíčové prvky otevřené a svobodné demokratické debaty, a proto jsem podpořil tuto zprávu. Považuji za zásadní, aby členské státy bojovaly proti dezinformacím, přičemž je nezbytné, aby se postupovalo společně, tedy aby fungovala spolupráce mezi institucemi státu, soukromým sektorem, občanskou společností i on-line platformami. Stejně důležité je i zajištění bezpečnosti novinářů, kdy zjištění uvedená ve výroční zprávě platformy Rady Evropy pro ochranu žurnalistiky a bezpečnost novinářů v roce 2020 zdůraznila pokračující a alarmující tendence k násilí a zastrašování novinářů v posledních letech.
2020/11/25
Foreign policy consequences of the COVID-19 outbreak (A9-0204/2020 - Hilde Vautmans)

Podpořil jsem tuto zprávu, která si klade za cíl analyzovat vliv pandemie COVID-19 na mezinárodní vztahy a roli Evropské unie ve světě. Globální rozšíření pandemie COVID-19 zásadně mění mezinárodní prostředí, násobí riziko a urychluje změny celosvětového pořádku. Souhlasím s tím, že je potřeba přezkum globální strategie z roku 2016 tak, aby odrážela geopolitické posuny, zajistila strategičtější opatření EU a aby se EU podílela na obraně, podpoře a rozvoji mnohostranného světového řádu.
2020/11/25
Objection pursuant to Rule 112: Lead in gunshot in or around wetlands (B9-0365/2020)

Jednoznačně jsem podpořil tuto námitku vůči aktu Evropské komise. Zákaz držení olova i 100 metrů od jakékoliv kaluže je naprostý nesmysl, který ani přírodě nepomůže. Evropská komise by dle mého názoru měla rozhodně daný návrh přepracovat.
2020/11/25
Union General Export Authorisation for the export of certain dual-use items from the Union to the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (C9-0345/2020 - Bernd Lange)

Vystoupení Spojeného království z Evropské unie se dotýká obchodu se zbožím dvojího užití mezi EU a Spojeným královstvím: od 1. ledna 2021 bude podle nařízení Rady (ES) č. 428/2009 vývoz zboží dvojího užití z EU do Spojeného království podmíněn vývozním povolením vydaným příslušným vnitrostátním orgánem členského státu, v němž je vývozce usazen. Podpořil jsem tento návrh, jehož cílem je přidat Spojené království na seznam zemí v rámci všeobecného vývozního povolení Unie EU001, což usnadňuje vývoz zboží s nízkým rizikem do omezeného počtu třetích zemí a kterým se zabrání administrativní zátěži pro společnosti a licenční orgány.
2020/11/26
Temporary measures in relation to value added tax for COVID-19 vaccines and in vitro diagnostic medical devices in response to the COVID-19 pandemic (C9-0352/2020)

Současná legislativa o DPH umožňuje pouze zmírnění nákladů na očkování a testování COVID-19. Navrhovaná úprava by umožnila nulovou sazbu DPH na očkování, dodávky vakcín, testovací soupravy a úzce propojené lékařské služby, a proto jsem tento návrh podpořil.
2020/11/26
Abortion rights in Poland (B9-0373/2020)

Hlasoval jsem proti tomuto usnesení, protože dle mého názoru problematika přerušení těhotenství spadá do pravomoci členských států.
2020/11/26
Management, conservation and control measures applicable in the Inter-American Tropical Tuna Convention area (A9-0231/2020 - João Ferreira)

Hlasoval jsem pro tento návrh, jehož cílem je provést opatření pro kontrolu, zachování a řízení zdrojů přijatá Meziamerickou komisí pro tropické tuňáky (IATTC) do práva EU. Tento návrh stanoví opatření pro řízení, zachování a kontrolu zdrojů týkající se rybolovu v oblasti působnosti IATTC a vztahující se k populaci tuňáků a příbuzných druhů ryb, jiných druhů ryb ulovených plavidly, která loví tuňáka a příbuzné druhy ryb, a druhů, které patří do stejného ekosystému. Toto nařízení se vztahuje na plavidla EU, která loví v oblasti působnosti úmluvy IATTC.
2020/12/14
Conclusion of the EU-Japan Civil Aviation Safety Agreement (A9-0239/2020 - Cláudia Monteiro de Aguiar)

Dohoda mezi Evropskou unií a Japonskem je součástí strategie Komise pro evropské letectví, která si klade za cíl podporovat evropské podniky a zajistit lepší podmínky pro cestující. Proto jsem podpořil tento návrh. Na základě této dohody dojde mezi EU a Japonskem ke vzájemnému uznání nálezů o shodě a osvědčení vydaných podle určených postupů příslušných úřadů druhé strany. Tímto vzájemným uznáváním se předejde zdvojování již provedených posouzení, což ušetří čas i náklady a současně zajistí srovnatelnou míru shody.
2020/12/14
EC/Mauritania Fisheries Partnership Agreement: extension of the Protocol (A9-0244/2020 - Annie Schreijer-Pierik)

Podpořil jsem tuto dohodu, která je nejdůležitější současnou dohodou Evropské unie o smíšeném rybolovu se třetími zeměmi. Jednoleté prodloužení stávajícího protokolu ponechává rybolovná práva EU beze změny.
2020/12/14
European Year of Rail (2021) (A9-0191/2020 - Anna Deparnay-Grunenberg)

Podpořil jsem tento návrh. Rok železnice bude formou různých akcí a projektů podporovat železnice jako udržitelný, inovativní a bezpečný způsob dopravy, který je schopen zaručit základní služby i během neočekávaných krizí. V rámci této inciativy by se mělo zvýšit povědomí o přeshraniční evropské dimenzi železniční dopravy, čímž se zvýší její přínos pro hospodářství, průmysl a společnost v EU. Souhlasím s tím, že by prostředky z Fondu obnovy měly být cíleně využívány na větší investice do TEN-T a na zvýšení účinnosti koridorů železniční nákladní dopravy. Já sám se angažuji v obnovení železničního přeshraničního spojení, a to např. v obnově tzv. Moldavské dráhy, která historicky spojovala Mostecko a Teplicko s významným saským městem Freiberg.
2020/12/15
Additional resources in the context of the COVID-19 pandemic: REACT-EU (A9-0150/2020 - Andrey Novakov, Constanze Krehl)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která se zaměřuje na hospodářský dopad pandemie COVID-19 prostřednictvím změny stávajícího nařízení o společných ustanoveních. Zpráva stanovuje dodatečný rozpočet s možností, že zdroje budou k dispozici pro rozpočtové závazky do konce roku 2023. Dokument také zvyšuje flexibilitu v rámci výdajů na soudržnost a zavádí zpětnou způsobilost od 1. února 2020.
2020/12/15
A new strategy for European SMEs (A9-0237/2020 - Paolo Borchia)

Kvůli pandemii COVID-19 čelí malé a střední podniky ještě více výzvám. Jsou nejvíce zasaženy a mají menší odolnost než větší společnosti. Proto jsem hlasoval pro tento dokument. Zpráva o iniciativě reaguje na strategii Evropské komise a zabývá se dalšími výzvami vyvolanými pandemií. Dokument se soustřeďuje na potřebu vytvořit podnikatelské prostředí příznivé pro malé a střední podniky. Bezodkladná opatření jsou potřebná zejména k podstatnému snížení regulační zátěže či k překlenutí digitální propasti, která stále odděluje znepokojivé procento evropských mikropodniků a malých a středních podniků.
2020/12/16
Council Recommendation on vocational education and training (VET) for sustainable competitiveness, social fairness and resilience (B9-0400/2020)

Podpořil jsem toto usnesení. V oblasti vzdělávání má EU pouze podpůrnou pravomoc, ale může pomoct například tím, že Evropská komise rozšíří užitečné programy mobility pro učně. Stáže a odborná příprava u zahraničních zaměstnavatelů v rámci programu Erasmus+ mají významný dopad na podporu studentů a absolventů odborných a technických škol při hledání zaměstnání a rozvoj schopností požadovaných na trhu práce, včetně jazykových, odborných jazykových a sociálních dovedností. Dále souhlasím i s tím, že by programy odborného vzdělávání a přípravy měly řešit potřeby trhů práce a přizpůsobovat se měnícímu se pracovnímu a finančnímu prostředí.
2020/12/17
Union action for the European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033 (A9-0201/2020 - Željana Zovko)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která umožňuje organizátorům Evropských hlavních měst kultury vyrovnat se s důsledky pandemie COVID-19. Nyní bude možné prodloužit funkční období dvou měst, kterým byl v současné době udělen titul – Rijeka (Chorvatsko) a Galway (Irsko) –, a provádět jejich programy pod názvem EHMK do 30. dubna 2021, aniž by došlo ke změně roku označení.
2020/12/17
Amendments to the Rules of Procedure in order to ensure the functioning of Parliament in extraordinary circumstances (A9-0194/2020 - Gabriele Bischoff)

Podpořil jsem tento dokument, jehož pozměňovací návrhy přidávají do jednacího řádu EP nová pravidla, která upřesňují rozhodovací postup pro přijímání mimořádných opatření k zajištění fungování za mimořádných okolností a zavádějí specifikace pro dálkovou účast poslanců EP a postup hlasování na dálku.
2020/12/17
Control of the acquisition and possession of weapons (codification) (A9-0010/2021 - Magdalena Adamowicz)

Podpořil jsem tento návrh, u kterého se jedná o kodifikaci daného dokumentu, tedy o technickou úpravu beze změn a úprav obsahu legislativy samotné.
2021/02/08
Establishing the Recovery and Resilience Facility (A9-0214/2020 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru)

Hlasoval jsem pro tento návrh o zřízení Nástroje pro oživení a odolnost, jehož cílem je podpora reforem a investic členských států s cílem zmírnit hospodářské a sociální důsledky pandemie koronaviru a zajistit udržitelnější hospodářství Evropské unie. Nástroj umožní poskytnout půjčky a granty ve výši 672,5 miliardy EUR na podporu reforem a investic prováděných členskými státy. Nástroj bude mít podle dohody šest okruhů: ekologická transformace, digitální transformace, inteligentní, udržitelný a inkluzivní růst a vytváření pracovních míst, sociální a územní soudržnost, zdraví a odolnost a politiky pro příští generaci, děti a mladé lidi, včetně vzdělávání a dovedností. Členské státy předloží své národní plány obsahující koherentní plán reforem a veřejných investičních projektů, u kterých mimo jiné budou muset zavést přísná opatření na ochranu finančních zájmů Unie, zejména aby nedocházelo k podvodům, korupci a střetu zájmů, což rozhodně podporuji. Považuji za nepřípustné, aby byly tyto finanční prostředky jakkoliv zneužity a použity k jiným účelům, než ke kterým jsou určeny.
2021/02/09
Public access to documents for the years 2016-2018 (A9-0004/2021 - Ioan-Rareş Bogdan)

Právo na přístup k dokumentům je základním právem chráněným Listinou základních práv a prováděným nařízením č. 1049/2001 s cílem zajistit, aby toto právo bylo možné vykonávat snadno a demokraticky. Toto právo je v zásadě spojeno s demokratickou povahou institucí, které při svých činnostech a svých politikách musí zajistit úplné dodržování zásady transparentnosti. Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která tentokrát zahrnuje období let 2016 až 2018.
2021/02/09
The impact of Covid-19 on youth and on sport (B9-0115/2021)

Pandemie koronaviru ovlivňuje všechny oblasti našich životů. Velmi zásadní dopad má také na mladé lidi a sport. Usnesení mimo jiné zdůrazňuje význam vzdělávání a odborné přípravy pro mládež a nutnost udržovat vysokou úroveň vzdělávání prostřednictvím investic do digitální infrastruktury. V oblasti sportu pak dokument připomíná, že sport a tělesné cvičení jsou za okolností způsobených pandemií obzvláště důležité, protože posilují fyzickou a duševní odolnost. Na základě tohoto jsem podpořil dané usnesení.
2021/02/09
Slot utilisation rules at Union airports: temporary relief (C9-0420/2020)

Koronavirová pandemie výrazným způsobem ovlivnila leteckou dopravu. Vzhledem ke stále přetrvávající situaci daný dokument navazuje na již dříve schválený text v této oblasti. Dohodnuté znění stanoví přiměřenou rovnováhu mezi ochranou historických sérií letištních časů a postupným návratem do normální situace, přičemž zabrání společnostem, aby byly nuceny létat prázdnými letadly, a proto jsem tento dokument podpořil.
2021/02/10
Temporary measures concerning the validity of certificates and licences (Omnibus II) (C9-0004/2021)

Hlasoval jsem pro tento návrh, jehož cílem je stanovit další zvláštní a dočasná opatření použitelná na obnovení a prodloužení doby platnosti určitých osvědčení, licencí a povolení a na odložení určitých pravidelných kontrol a školení v reakci na mimořádné okolnosti způsobené probíhající pandemií COVID-19 v oblasti silniční, železniční a vnitrozemské vodní dopravy a námořní bezpečnosti.
2021/02/10
Shaping digital education policy (A9-0042/2021 - Victor Negrescu)

Podpořil jsem tuto zprávu, která poskytuje odpověď Parlamentu na aktualizovaný akční plán digitálního vzdělávání (2021–2017) se specifickými cíli zaměřenými zejména na přetrvávající mezery v digitálních dovednostech, podporu kvalitního počítačového a IT vzdělávání a lepší propojení ve školách. Souhlasím s výzvou obsaženou ve zprávě, která vybízí členské státy, aby školám poskytovaly nejen technickou podporu, ale také spolehlivý software. Vzdělávání, odborná příprava a celoživotní učení jsou považovány za klíč při spravedlivém přechodu k digitální ekonomice. V tomto ohledu zpráva vyzývá členské státy, aby věnovaly alespoň 10 % finančních prostředků RFF na vzdělávání.
2021/03/25
Impact on fisheries of marine litter (A9-0030/2021 - Catherine Chabaud)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, protože odpad v moři je čím dál tím větším problémem. Konkrétně tato zpráva se zaměřuje na dopad odpadu v moři na rybolov a identifikuje pět hlavních oblastí intervence k překonání tohoto problému s cílem omezit mořský odpad během rybolovných činností. Např. zlepšení legislativního rámce a správy v oblasti mořského odpadu či urychlení rozvoje oběhového hospodářství v odvětví rybolovu a akvakultury. Souhlasím s tím, že v tomto akčním plánu je klíčová angažovanost rybářů.
2021/03/25
European strategy for data (A9-0027/2021 - Miapetra Kumpula-Natri)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která vítá evropskou strategii pro data, která byla předložena v únoru 2020, a jejímž cílem je vytvoření jednotného trhu s údaji, který zajistí globální konkurenceschopnost a suverenitu údajů v Evropě. Zároveň zcela souhlasím s tím, že je nutné klást důraz na kybernetickou bezpečnost s ohledem na stále rostoucí útoky a jejich zvyšující se sofistikovanost.
2021/03/25
Application of Regulation (EC) 2020/2092, the Rule of Law conditionality mechanism (B9-0206/2021, B9-0207/2021, B9-0208/2021)

Podpořil jsem toto usnesení, protože schválení nových pravidel k čerpání dotací je nevyhnutelnou podmínkou pro podporu dlouhodobého rozpočtu Evropské unie v období 2021 až 2027. Taková právní úprava reflektuje i požadavky evropských občanů, kdy podle výzkumů 77 % obyvatel Evropské unie je přesvědčeno o tom, že dodržování demokratických hodnot by mělo být podmínkou pro získání evropských dotací. Šlo o dlouhodobý proces a výsledek je to, že se podařilo najít kompromis. Proto i přes neshody s některými členskými státy se mechanismus nezměnil a Parlament zajistil, že Komise implementaci mechanismu vyžaduje od 1. ledna. Tímto dodržujeme naše sliby a chráníme práva občanů Evropské unie.
2021/03/25
Guidelines for the 2022 Budget - Section III (A9-0046/2021 - Karlo Ressler)

Podpořil jsem tuto zprávu, která zdůrazňuje, že prioritou nadměrného rozpočtu Unie na rok 2022 je zotavení z krize COVID-19. Mezi klíčová témata tohoto dokumentu patří mimo jiné podpora investic a řešení nezaměstnanosti, kdy by zvláštní pozornost měla být věnována přiměřenému financování programu jednotného trhu na podporu podnikání, zlepšení přístupu na trhy, účinné podpory malých a středních společností a usnadnění vytváření nových start-upů. Zmíněna je i naléhavá potřeba posílit odvětví cestovního ruchu, které během krize prošlo obzvláště silným poklesem. Dalším klíčovým tématem je i zaměření na silnou Evropskou unii v oblasti zdraví. Jednoznačně souhlasím s tím, že je důležité zajistit dostatečné finanční prostředky, které pomohou zvýšit výrobní kapacity vakcín a jiných základních léků v členských státech, protože pandemie COVID-19, jednoznačně ukázala, že je toto klíčové a důležité i do budoucna.
2021/03/25
Specific Programme implementing Horizon Europe – the Framework Programme for Research and Innovation (A9-0118/2021 - Christian Ehle)

Podpořil jsem tento dokument. Horizont Evropa je rámcový program pro výzkum na období 2021–2027, který navazuje na předchozí program Horizont 2020. S ohledem na schválený rozpočet se jedná o dosud největší rámcový program pro výzkum. Díky posílení klastru v oblasti zdraví, digitální energie a klimatu je zajištěno, že se výzkum zaměří na nejnaléhavější oblasti.
2021/04/27
Union Civil Protection Mechanism (A9-0148/2020 - Nikos Androulakis)

Hlasoval jsem pro tuto dohodu, jejímž cílem je posílit mechanismus civilní ochrany Evropské unie, včetně prvku rescEU, aby EU získala aktivnější úlohu při podpoře členských států během mimořádných událostí. Dohoda vytváří základ pro koordinovanější a pružnější reakci EU na přírodní a člověkem způsobené katastrofy v Evropě i mimo ni v případě mimořádných událostí velkého rozsahu, které mají účinky přesahující hranice. Opatření na úrovni EU doplňující vnitrostátní opatření týkající se prevence rizik, připravenosti na katastrofy a reakce na ně zajistí lepší kolektivní a naléhavou reakci. Vítám posílení tohoto mechanismu, který byl využit například i v rámci boje s pandemií COVID-19, kdy systém rescEU umožnil vytvořit sklad pro zdravotnické vybavení, které mohly využít členské státy, jimž vybavení potřebné pro boj s koronavirem akutně chybělo.
2021/04/27
2019 Discharge: EU general budget - Commission and executive agencies (A9-0117/2021 - Joachim Kuhs)

. – Hlasoval jsem pro udělení rozpočtového absolutoria Evropské komisi. Ve zprávě ale po Komisi důrazně požadujeme větší spravedlnost a transparentnost při rozdělování fondů Evropské unie. Finanční prostředky musí být vyplaceny rychle, ale musí být dobře kontrolovány. EU potřebuje digitální interoperabilní databázi konečných příjemců a omezení toho, kolik může fyzická osoba získat v rámci zemědělských dotací, protože 58 % přímých plateb v zemědělství jde na 15 % všech příjemců. Proto chceme omezit, kolik může vlastník velkého konglomerátu obdržet z přímých plateb dceřiným společnostem.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Parliament (A9-0044/2021 - Petri Sarvamaa)

. – Hlasoval jsem pro udělení rozpočtového absolutoria Evropskému parlamentu za rok 2019. Jsem dlouhodobým zastáncem iniciativy podporující ustavení pouze jednoho sídla Evropského parlamentu, a proto jsem stejně jako v minulých letech podpořil pozměňovací návrhy týkající se této iniciativy. Doufám, že do budoucna se podaří tato iniciativa uskutečnit, a to i s ohledem na argument vyčíslení úspor, které nám umožnila stále probíhající koronavirová pandemie.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - Council and European Council (A9-0056/2021 - Pascal Durand)

. – V případě Rady a Evropské Rady jsem hlasoval pro odložení udělení absolutoria. Bohužel i při letošním postupu udělování absolutoria přetrvávala situace z minulých let, kdy nebyly ze strany Rady dodány adekvátní informace, což znemožňuje Parlamentu přijímat informovaná rozhodnutí o udělování absolutoria. I přesto nadále věřím, že je v této věci dohoda možná, a pevně doufám, že Rada jednání znovu zahájí s cílem nalézt řešení, které respektuje právo občanů na odpovědnost orgánů.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget – Court of Justice of the European Union (A9-0064/2021 - Ramona Strugariu)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria Soudnímu dvoru Evropské unie. Jedná se o velmi důležitou instituci, která zajišťuje, aby právo Evropské unie bylo vykládáno a uplatňováno stejným způsobem ve všech zemí EU, a která urovnává spory mezi jednotlivými státy a orgány EU. Mimo jiné ve zprávě vítáme změny interního právního rámce týkajícího se cest členů, zejména pokud jde o využívání služebních vozidel a řidičů. Využití řidiče je nyní možné jen ve dvou konkrétních případech: předem schválené služební cesty vykonávané členy pro účely vnějších činností a cesty, kterou si vynutí zvláštní okolnosti.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - Court of Auditors (A9-0059/2021 - Martina Dlabajová)

. – Hlasoval jsem pro udělení absolutoria Účetnímu dvoru. Právě práce Účetního dvora je stěžejní proto, abychom díky nezávislému externímu auditu mohli efektivně provádět naši práci v kontrolním výboru Evropského parlamentu a kontrolovat využívání finančních prostředků Evropské unie. Pozitivně hodnotíme odhodlání Účetního dvora vypracovat na žádost Parlamentu první zprávu o výkonnosti v rámci rozpočtu Unie, jejímž cílem je posoudit výsledky dosažené na základě výdajů z rozpočtu Unie, a zejména poskytnout posouzení výkonnosti každé politiky Unie. Domníváme se, že audit výkonnosti je zásadní pro zhodnocení skutečného dopadu investic Unie. Vítáme i správní ujednání podepsané v roce 2019 mezi Účetním dvorem a úřadem OLAF zajišťující strukturovaný rámec pro spolupráci a usnadňující včasnou výměnu informací mezi těmito subjekty a rozhodnutí vydaná Účetním dvorem v souvislosti s interními šetřeními. Vítáme skutečnost, že toto ujednání již vyústilo v účinnější spolupráci mezi Účetním dvorem a úřadem OLAF.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Economic and Social Committee (A9-0057/2021 - Olivier Chastel)

. – Hlasoval jsem pro udělení absolutoria Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru. Vzhledem k přijetí nového kodexu chování jsme v letošním roce mohli výboru absolutorium udělit. Zároveň jsme ale výbor ve zprávě vyzvali, aby zrušil rozhodnutí umožňující proplácení výdajů za účast na dálku v případech, kdy členům bylo zabráněno cestovat do Bruselu v důsledku problémů souvisejících s krizí COVID-19. Považuji za zcela nepřijatelné, aby byly členům výboru, kteří pracují z domova, vypláceny nějaké náhrady.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - Committee of the Regions (A9-0055/2021 - Alin Mituța)

. – I v případě Výboru regionů jsem hlasoval pro udělení absolutoria. Mimo jiné ve zprávě řešíme i politiku v oblasti etiky a bezúhonnosti, kde jsem skutečně velmi rád za dosažený pokrok v případu pana McCoye v reakci na absolutorium z roku 2018, u kterého jsem byl zpravodajem. Pevně věřím, že i na základě přijetí veškerých nezbytných opatření ve vnitřní správě ze strany výboru již nikdy podobná situace nenastane. Jako velmi důležitou vnímám i interinstitucionální spolupráci, na kterou ve zprávě také poukazujeme.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Ombudsman (A9-0065/2021 - Olivier Chastel)

. – Hlasoval jsem pro udělení absolutoria úřadu evropského ombudsmana. Nicméně ale ve zprávě připomínáme, že veřejná ochránkyně práv musí vykonávat své povinnosti v souladu se Smlouvami a nepřekračovat meze svého mandátu. Dále také opakujeme výzvu, aby veřejná ochránkyně práv úžeji spolupracovala s parlamentním Výborem pro rozpočtovou kontrolu a informovala tento výbor o relevantních nedostatcích v podobě nesprávného úředního postupu nebo negativních reakcí orgánů na doporučení veřejné ochránkyně práv, a to v přehledném a časově relevantním formátu.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A9-0067/2021 - Alin Mituța)

. – Podpořil jsme udělení absolutoria evropskému inspektorovi ochrany údajů. Zpracování i uchování dat, ať už v jakékoliv podobě, musí podléhat přísným pravidlům ochrany soukromí, a proto je dle mého názoru role této instituce důležitá. Ve zprávě vítáme posílenou spolupráci mezi EIOÚ a vnitrostátními orgány pro ochranu údajů, zastřešovanou Evropským sborem pro ochranu osobních údajů, jak se stanoví v nařízení GDPR ve vztahu ke společné inspekční činnosti. Oceňujeme i to, že EIOÚ v uplynulých pěti letech dál spolupracoval se svými regionálními a mezinárodními partnery na začleňování otázky ochrany údajů do mezinárodních dohod a na tom, aby byla zajištěna celosvětová jednotná ochrana osobních údajů.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European External Action Service (A9-0063/2021 - Alin Mituța)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro Evropskou službu pro vnější činnost, která hraje klíčovou úlohu při zajišťování soudržnosti zahraniční politiky Unie. Ve zprávě například vybízíme, aby pokračovala jednání s Komisí o zjednodušení rozpočtové nomenklatury a položek, pokud je to možné, čímž by se usnadnila celková správa rozpočtu ESVČ, a také aby ESVČ pokračovala ve sdružování prostředků v oblasti správy budov s členskými státy a aby dále rozvíjela místní spolupráci.
2021/04/29
2019 Discharge: European Centre for the Development of Vocational Training (A9-0069/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro agenturu CEDEFOP. Stejně jako u ostatních agentur připomínám, aby agentura pravidelně hodnotila a aktualizovala svůj systém měření výkonu a vlivu na realizaci politik a aby výsledky využívala ke zlepšení svojí strategie a plánování aktivit. Důležité u agentur spadajících pod ředitelství Komise EMPL je zajistit jejich provázanost a vzájemné doplňování. Komise by také měla pravidelně provádět hodnocení činnosti těchto EMPL agentur a zajistit, aby jejich činnost byla efektivní. Oceňuji komunikační kampaně agentury a jejich zvýšenou přítomnost na sociálních sítích s cílem představit svoji práci, výzkum a aktivity širší veřejnosti a zvýšit tak povědomí o svojí existenci.
2021/04/29
2019 Discharge: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (A9-0094/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro agenturu EUROFOUND. Stejně jako u ostatních agentur připomínám, aby agentura pravidelně hodnotila a aktualizovala svůj systém měření výkonu a vlivu na realizaci politik a aby výsledky využívala ke zlepšení svojí strategie a plánování aktivit. Důležité u agentur spadajících pod ředitelství Komise EMPL je zajistit jejich provázanost a vzájemné doplňování. Komise by také měla pravidelně provádět hodnocení činnosti těchto EMPL agentur a zajistit, aby jejich činnost byla efektivní. Oceňuji komunikační kampaně agentury a jejich zvýšenou přítomnost na sociálních sítích s cílem představit svoji práci, výzkum a aktivity širší veřejnosti a zvýšit tak povědomí o svojí existenci.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Fundamental Rights (A9-0086/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro agenturu FRA. Stejně jako u ostatních agentur připomínám, aby agentura pravidelně hodnotila a aktualizovala svůj systém měření výkonu a vlivu na realizaci politik a aby výsledky využívala ke zlepšení svojí strategie a plánování aktivit. Oceňuji komunikační kampaně agentury a jejich zvýšenou přítomnost na sociálních sítích s cílem představit svoji práci, výzkum a aktivity širší veřejnosti a zvýšit tak povědomí o svojí existenci.
2021/04/29
2019 Discharge: European Agency for Safety and Health at Work (A9-0090/2021 - Joachim Stanisław Brudziński)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro agenturu EU-OSHA. Stejně jako u ostatních agentur připomínám, aby agentura pravidelně hodnotila a aktualizovala svůj systém měření výkonu a vlivu na realizaci politik a aby výsledky využívala ke zlepšení svojí strategie a plánování aktivit. Důležité u agentur spadajících pod ředitelství Komise EMPL je zajistit jejich provázanost a vzájemné doplňování. Komise by také měla pravidelně provádět hodnocení činnosti těchto EMPL agentur a zajistit, aby jejich činnost byla efektivní. Oceňuji komunikační kampaně agentury a jejich zvýšenou přítomnost na sociálních sítích s cílem představit svoji práci, výzkum a aktivity širší veřejnosti a zvýšit tak povědomí o svojí existenci.
2021/04/29
2019 Discharge: European Training Foundation (A9-0089/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro agenturu ETF. Stejně jako u ostatních agentur připomínám, aby agentura pravidelně hodnotila a aktualizovala svůj systém měření výkonu a vlivu na realizaci politik a aby výsledky využívala ke zlepšení svojí strategie a plánování aktivit. Důležité u agentur spadajících pod ředitelství Komise EMPL je zajistit jejich provázanost a vzájemné doplňování. Komise by také měla pravidelně provádět hodnocení činnosti těchto EMPL agentur a zajistit, aby jejich činnost byla efektivní. Oceňuji komunikační kampaně agentury a jejich zvýšenou přítomnost na sociálních sítích s cílem představit svoji práci, výzkum a aktivity širší veřejnosti a zvýšit tak povědomí o svojí existenci.
2021/04/29
2019 Discharge: European Border and Coast Guard Agency (A9-0081/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – V případě Frontexu jsme se rozhodli odložit udělení absolutoria a počkat na vyjádření scrutiny group , která byla zřízena v rámci výboru LIBE za účelem toho, aby objasnila obvinění týkající se špatného interního řízení v rámci agentury a týkající se porušování lidských práv při operacích Frontexu. Chci zdůraznit, že udělení absolutoria by nemělo být zneužíváno pro politické útoky a mělo by se zabývat primárně rozpočtovou kontrolou za daný rok. I přesto, že výdaje Frontexu za rok 2019 jsou v pořádku, tak jsme v této zprávě mohli vidět poměrně velký politický tlak na to, aby do ní byly zahrnuty informace, které nemají jasný základ. Jsem proto rád, že se nám výslednou zprávu podařilo udržet vyváženou a založenou na relevantních informacích. Frontex se díky novým pravomocím musí vypořádat s novou rolí a úlohou Evropského parlamentu, ale především Evropské komise je mu pomoci tento nový mandát naplnit.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for Law Enforcement Cooperation (Europol) (A9-0096/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro agenturu EUROPOL. Stejně jako u ostatních agentur připomínám, aby agentura pravidelně hodnotila a aktualizovala svůj systém měření výkonu a vlivu na realizaci politik a aby výsledky využívala ke zlepšení svojí strategie a plánování aktivit. Europol z mého pohledu dlouhodobě odvádí dobrou práci a jsem rád, že se podařilo stabilizovat personální situaci v agentuře, jelikož je důležité, aby zaměstnávala špičkové specialisty, kteří budou bojovat proti organizovanému zločinu.
2021/04/29
2019 Discharge: European Union Agency for the Operational Management of Large-Scale IT Systems in the Area of Freedom, Security and Justice (eu-LISA) (A9-0098/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria pro agenturu EU-LISA. Stejně jako u ostatních agentur připomínám, aby agentura pravidelně hodnotila a aktualizovala svůj systém měření výkonu a vlivu na realizaci politik a aby výsledky využívala ke zlepšení svojí strategie a plánování aktivit. Zároveň považuji za důležité, aby agentura spolupracovala s ostatními agenturami, především s těmi spadajícími do oblasti justice a spravedlnosti. Oceňuji zvýšenou přítomnost agentury na sociálních sítích s cílem představit svoje aktivity širší veřejnosti a zvýšit tak povědomí o svojí existenci.
2021/04/29
2019 Discharge: European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy (A9-0110/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému evropskému podniku pro ITER a rozvoj energie z jaderné syntézy. Ve zprávě upozorňujeme, že společný podnik provedl nápravná opatření k posílení finančního a kontrolního systému s cílem zlepšit transparentnost, a také konstatujeme, že správní rada společného podniku přijala v roce 2019 aktualizaci strategie vnitřní kontroly.
2021/04/29
2019 Discharge: SESAR Joint Undertaking (A9-0106/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému podniku SESAR. Bereme na vědomí rostoucí význam činnosti společného podniku s ohledem na vznikající technologie, které jsou zapotřebí pro autonomní a bezpilotní letadla, a vyzýváme k vytvoření komplexního programu, jehož součástí by byly všechny kroky nutné k dokončení fáze vývoje příští generace systému uspořádání leteckého provozu. Mimo jiné ve zprávě vítáme zvláštní zprávu Účetního dvora o činnosti společného podniku SESAR a vyzýváme k tomu, aby zvláštní zprávy byly předkládány pravidelně. Také vyzýváme Komisi a Účetní dvůr, aby vypracovaly důkladnou metodu sledování výkonosti s cílem hodnotit přidanou hodnotu společného podniku a zahrnující dopad na sociální oblast, zaměstnanost i trh. Výsledky tohoto hodnocení by měly být použity při budoucím rozdělování finančních prostředků EU.
2021/04/29
2019 Discharge: Clean Sky 2 Joint Undertaking (A9-0109/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému podniku Clean Sky 2. Ve zprávě připomínáme zásadní úlohu, kterou společný podnik hraje, pokud jde o zajištění čistého zrychlení v ekologických technologiích zaměřených na snížení emisí CO2 a hladiny hluku produkovaného letadly, a jsme přesvědčeni o tom, že jeho nástupce, Clean Aviation, bude hrát důležitou roli při zajišťování příspěvku odvětví letectví k Zelené dohodě pro Evropu. Kromě jiného ve zprávě například konstatujeme, že podle zprávy Účetního dvora zavedl společný podnik spolehlivé kontrolní postupy ex ante založené na přezkumu finanční a operační dokumentace a že je povinen zavést nový rámec Komise pro vnitřní kontrolu.
2021/04/29
2019 Discharge: Bio-Based Industries Joint Undertaking (A9-0105/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému podniku pro průmysl založený na biotechnologiích, u kterého jsme ale s velkým znepokojením vzali na vědomí výskyt problémů se správou a transparentností společného podniku. Doufám, že v budoucnu dojde k nápravě těchto problémů. Dále ve zprávě například vítáme výroční zprávu o činnosti společných podniků, která zahrnuje socioekonomický a environmentální dopad projektů BBI, a vyzýváme společný podnik, aby poskytl více údajů o výsledcích očekávaného dopadu těchto projektů na životní prostředí, včetně posouzení životního cyklu.
2021/04/29
2019 Discharge: Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking (A9-0113/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému podniku iniciativy pro inovativní léčiva 2. Jsme ale znepokojeni skutečností, že průběžné hodnocení společného podniku IIL 2 provedené Komisí v roce 2017 dospělo k závěru, že k danému dni „nelze říci, že by IIL přinášel pacientům nové, bezpečnější a účinnější terapie nebo přípravky“ a že v tomto ohledu „lze jen těžko prokázat přidanou hodnotu IIL pro pacienty a pro společnost obecně.“ Ve zprávě uvádíme, že společný podnik IIL 2 by se měl důrazně zaměřit na oblasti, ve kterých existují významné potřeby z hlediska veřejného zdraví, a na priority obsažené v jeho strategickém plánu výzkumu. Dále také vyzýváme Komisi, aby zajistila, že budoucí program činnosti společného podniku IIL 2 bude respektovat rovněž program EU4Health stanovený v nařízení (EU) 2021/522 a všechny ostatní strategie Unie v této oblasti.
2021/04/29
2019 Discharge: Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (A9-0107/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému podniku pro palivové články a vodík 2. Ve zprávě například konstatujeme, že v roce 2019 dokončil společný podnik FCH2 projekt CertifHy 2, který slouží jako katalyzátor provádění celounijního systému GO pro zelený a nízkouhlíkový vodík a je milníkem na cestě k případnému mechanismu certifikace vodíku v kontextu směrnice (EU) 2018/2001.
2021/04/29
2019 Discharge: Shift2Rail Joint Undertaking (A9-0111/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému podniku Shift2Rail. Ve zprávě poukazujeme na příspěvek společného podniku k plnění cílů Zelené dohody pro Evropu a vítáme v tomto ohledu výzkumné a inovační úsilí podniku Shift2Rail o to, aby byl železniční systém v Evropě udržitelnější, více digitální, konkurenceschopnější, spolehlivější a atraktivnější. Podporujeme návrh na vytvoření evropského partnerství pro výzkum a inovace v oblasti železniční dopravy, které by mělo navázat na úspěšnou činnost společného podniku, zároveň ale zdůrazňujeme, že je třeba prozkoumat možnosti financování programů a projektů v rámci unijních programů, jako je Nástroj pro propojení Evropy, plán Digitální Evropa, Evropský fond pro regionální rozvoj a Fond soudržnosti, a rozvíjet součinnost mezi novým partnerstvím a stávajícími mechanismy financování.
2021/04/29
2019 Discharge: ECSEL Joint Undertaking (A9-0108/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria společnému podniku ECSEL. Ve zprávě například bereme na vědomí nezávislou studii o dopadu nazvanou „Studie o dopadu opatření financovaných podnikem ECSEL“ zveřejněnou v červenci 2020, jejíž autoři dospěli k závěru, že společný podnik již vedl k významným úspěchům na hospodářské i společenské úrovni tím, že poskytl pozitivní rámec pro budování důvěry a podstupování rizik a jasně přispěl k vytvoření správných podmínek nebo vhodného prostředí pro inovace na úrovni projektů i programů. Studie dospěla k závěru, že společný podnik je schopen podporovat výzkum a vývoj řešení, z nichž budou mít přímý prospěch občané Unie a která se zabývají společenskými výzvami.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - 8th, 9th, 10th and 11th EDFs (A9-0095/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Podpořil jsem udělení absolutoria Evropskému rozvojovému fondu. Bohužel ale vyjadřujeme znepokojení nad záporným výrokem Účetního dvora o legalitě a správnosti výdajů v důsledku skutečnosti, že výdaje schválené v účetní závěrce za rozpočtový rok, který skončil dne 31. prosince 2019, jsou ve významném rozsahu zatíženy chybami. Také vyjadřujeme hluboké politování nad tím, že nejsou přijímána další opatření ke zvýšení kontrol ex ante. Zároveň ale vítáme skutečnost, že evropské rozvojové fondy (ERF), nástroj pro rozvojovou spolupráci (DCI) a další nástroje byly nahrazeny Nástrojem pro sousedství a rozvojovou a mezinárodní spolupráci (NDICI), protože tento nový finanční nástroj umožňuje rozpočtovou kontrolu ze strany Evropského parlamentu a podporuje širší úsilí o společnou tvorbu politik vůči třetím zemím. Zdůrazňujeme, že důležitým cílem společného přístupu musí být mnohem účinnější soudržnost politik ve prospěch rozvoje.
2021/04/29
Report on discharge in respect of the implementation of the budget of the European Union agencies for the financial year 2019: performance, financial management and control (A9-0100/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Ačkoliv oceňuji práci agentur EU, je důležité si uvědomit, že ve zřizování a fungování agentur neexistuje dostatečná flexibilita a že potenciál agentur z hlediska spolupráce na společných cílech politik v zájmu občanů by šlo využít lépe. Po zahájení činnosti agentur není během jejich fungování dostatečně posuzován jejich vztah k dalším agenturám a ředitelstvím EK. Jsem přesvědčen, že by mělo být prováděno častější hodnocení činnosti agentur a výsledky využít k zajištění synergií a možných změn, včetně sloučení agentur. Důležité je také prokazovat a prezentovat provázanost výkonnosti agentur s jejich příspěvkem k realizaci politik EU. Dlouhodobě také opakuji, že agentury by se měly zaměřit na zvýšení povědomí běžných občanů o jejich existenci a přidané hodnotě, kterou přinášejí.
2021/04/29
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Na cestě k zelené ekonomice a klimatické neutralitě se vyskytují obtíže, které je třeba naléhavě řešit. Například existuje velký počet regionů, které jsou doposud závislé na uhlí a souvisejících průmyslových odvětvích. Transformace těchto regionů na klimaticky neutrální hospodářství je proto obrovskou výzvou. Ekonomické činnosti, které jsou spojeny s vysokou mírou emisí skleníkových plynů nebo jsou založeny na výrobě a použití fosilních paliv, jako je černé a hnědé uhlí, se budou muset nevyhnutelně omezit jak z hlediska hospodářské výkonnosti, tak úrovně zaměstnanosti. Fond pro spravedlivou transformaci by měl poskytnout finanční pomoc pro transformaci právě těchto regionů, a proto jsem tento návrh podpořil.
2021/05/18
Review of the European Union Solidarity Fund (A9-0052/2021 - Younous Omarjee)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, jejímž cílem je posoudit fungování Fondu solidarity EU, zejména v návaznosti na různé úpravy, které byly provedeny (reforma z roku 2014 a změna z roku 2020 v kontextu krize COVID-19). Dokument rovněž předkládá několik návrhů, které je třeba zohlednit v souvislosti s možnou budoucí reformou, jako je větší flexibilita v různých fázích mobilizace fondu, možnost rozpočtových úprav na základě komplexních hodnocení atp.
2021/05/18
Exchange, assistance and training programme for the protection of the euro against counterfeiting for the period 2021-2027 (Pericles IV programme): extension to the non-participating Member States (A9-0165/2021 - Clare Daly)

Jako stínový zpravodaj jsem hlasoval pro tento návrh. Cílem programu je chránit euro proti padělání prostřednictvím podpory preventivních opatření, asistence členským státům a zajištění výměny zkušeností mezi členskými státy a Evropskou komisí. Rozpočet na období 2021 až 20217 činí 6,2 milionu EUR a program bude implementován Komisí ve spolupráci se členskými státy, přičemž se počítá i se spoluprací Evropské centrální banky a Europolu.
2021/05/18
Challenges of sports events organisers in the digital environment (A9-0139/2021 - Angel Dzhambazki)

Podpořil jsem tento dokument. Sportovní událost jako taková není způsobilá k ochraně autorských práv, protože se nejedná o „dílo“ kvalifikované pro ochranu podle autorského zákona, a proto současný právní rámec dostatečně neumožňuje účinnou ochranu „živých“ sportovních akcí. Tato zpráva proto dává doporučení Komisi týkající se výzev organizátorů sportovních akcí v digitálním prostředí a navazuje na směrnici o autorských právech.
2021/05/18
Artificial intelligence in education, culture and the audiovisual sector (A9-0127/2021 - Sabine Verheyen)

Podpořil jsem tuto zprávu. V současné době je umělá inteligence používána stále častěji a ve více odvětvích, čímž se výrazně mění způsob naší práce. Umělá inteligence je zdrojem příležitostí i výzev. Ve zprávě zdůrazňujeme důležitost vývoje kvalitních a inkluzivních datových systémů pro použití v hlubokém učení a potřebu řešit etické a právní problémy vyvolané používáním umělé inteligence, jako je transparentnost a odpovědnost algoritmů a vlastnictví, shromažďování, používání a šíření údajů. V oblasti vzdělávání ve zprávě připomínáme význam posílení digitálních dovedností na úrovni Unie jako předpokladu pro používání umělé inteligence ve vzdělávání a také potřebu školit učitele, aby se dokázali přizpůsobit realitě vzdělávání založeného na umělé inteligenci.
2021/05/19
A European Strategy for Energy System Integration (A9-0062/2021 - Christophe Grudler)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu, která je součástí procesu promýšlení energetické transformace Evropské unie, který je základním kamenem unijní politiky snižování dopadů jejích politik na životní prostředí. Integrací odvětví se v této zprávě myslí propojení různých nosičů energie – elektřiny, tepla, chladu, plynu, pevných a kapalných paliv – navzájem i se sektory konečného použití, jako jsou budovy, doprava nebo průmysl. Transformace je nyní chápána jako rozvoj systému umožňujícího dekarbonizaci všech evropských hospodářských odvětví díky součinnosti mezi nimi i mezi jednotlivými členskými státy.
2021/05/19
A European Strategy for Hydrogen (A9-0116/2021 - Jens Geier)

Podpořil jsem tuto zprávu, protože vodík vyrobený elektrolýzou za použití elektřiny z obnovitelných zdrojů představuje čistou alternativu k fosilním palivům a lze jej využít k různým účelům, například jako surovinu pro průmyslové procesy, v palivových článcích a ke skladování energie. Může napomoci při dekarbonizaci odvětví, v nichž je dekarbonizace obtížná a v nichž přímá elektrifikace není zatím možná nebo nákladově efektivní.
2021/05/19
Reversing demographic trends in EU regions using cohesion policy instruments (A9-0061/2021 - Daniel Buda)

Společnost Evropské unie výrazně poznamenávají trendy přesunu obyvatelstva z venkovských oblastí do měst, z méně rozvinutých regionů členských států do regionů rozvinutějších, z východu na západ a z jižní Evropy na sever. Podpořil jsem tuto zprávu, která je rozdělena do tří hlavních kapitol, které popisují současné výzvy na místní, regionální a unijní úrovni, představují praktická řešení, která využívají veřejné orgány a jiné subjekty v daných místech, a nakonec obsahují politická doporučení vycházející z těchto skutečností. Zpráva nabízí různá řešení, jako je například zvyšování atraktivity investic do těchto regionů cestou rozvoje infrastruktury a spolupráce veřejných a soukromých subjektů, díky níž by bylo možné v řídce osídlených oblastech a v oblastech s velmi nízkou hustotou obyvatelstva efektivněji poskytovat kvalitní služby.
2021/05/19
Impacts of EU rules on the free movements of workers and services: intra-EU labour mobility as a tool to match labour market needs and skills (A9-0066/2021 - Radan Kanev)

Práce na této zprávě z vlastního podnětu byla zahájena ještě předtím, než v Evropě vypukla pandemie COVID-19. Zpráva se proto zabývala především přetrvávajícími dlouhodobými problémy spojenými s trhem práce v EU. Zejména pracovními podmínkami mobilních pracovníků, jakož i stávajícími byrokratickými a právními překážkami pro poskytovatele služeb, osoby samostatně výdělečně činné a malé a střední podniky, jež působí ve více než jednom členském státě. Po vypuknutí pandemie se obsah zprávy značně rozšířil a obsáhl řadu otázek, na které upozornily odborové svazy, organizace zaměstnavatelů a profesní organizace a které byly systematizovány ve sděleních Komise a v usneseních Parlamentu. Pandemie COVID-19 například upozornila na náročné pracovní podmínky stovek tisíc přeshraničních, příhraničních, vyslaných a sezónních pracovníků v EU. Ukázalo se, že tyto obzvláště zranitelné skupiny pracovníků jsou zásadně důležité pro přežití systémů zdravotní péče, potravinových řetězců, dopravy a hospodářství Unie. Z těchto důvodů jsem podpořil tuto zprávu, protože považuji za důležité, aby v rámci služeb a v případě mobilních pracovníků fungoval v rámci EU skutečně volný pohyb a trh.
2021/05/19
Digital future of Europe: digital single market and use of AI for European consumers (A9-0149/2021 - Deirdre Clune)

Podpořil jsem tuto zprávu, která se zaměřuje na výzvy před dokončením jednotného digitálního trhu a na úlohu, kterou může Evropská unie hrát jako tvůrce standardů při vytváření vnitřního trhu bez problémů a budoucnosti pro další vývoj vysoce kvalitních produktů a služeb založených na umělé inteligenci. Zpráva rovněž poskytuje vodítko pro společná pravidla EU týkající se přístupné, inkluzivní, na člověka zaměřené a důvěryhodné technologie umělé inteligence. Dokument zdůrazňuje, že právní předpisy EU by měly být přiměřené a založené na riziku.
2021/05/20
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2020/003 DE/GMH Guss - Germany (A9-0189/2021 - Jens Geier)

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci (EGF) byl vytvořen za účelem poskytování další pomoci pracovníkům, kteří trpí důsledky velkých strukturálních změn v celosvětovém obchodu. Podpořil jsem tuto zprávu, která umožní mobilizaci finančních prostředků z EGF pro podporu Německa, které čelí propouštění v odvětví výroby základních kovů.
2021/06/07
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2020/005 BE/Swissport – Belgium (A9-0188/2021 - Olivier Chastel)

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci (EGF) byl vytvořen za účelem poskytování další pomoci pracovníkům, kteří trpí důsledky velkých strukturálních změn v celosvětovém obchodu. Podpořil jsem tuto zprávu, která umožní mobilizaci finančních prostředků z EGF pro podporu Belgie, která čelí propouštění v odvětví osobní letecké dopravy.
2021/06/07
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2020/004 NL/KLM - Netherlands (A9-0187/2021 - Monika Vana)

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci (EGF) byl vytvořen za účelem poskytování další pomoci pracovníkům, kteří trpí důsledky velkých strukturálních změn v celosvětovém obchodu. Podpořil jsem tuto zprávu, která umožní mobilizaci finančních prostředků z EGF pro podporu Nizozemska, které čelí propouštění v odvětví letecké dopravy.
2021/06/07
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2020/007 FI/Finnair - Finland (A9-0186/2021 - Eero Heinäluoma)

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci (EGF) byl vytvořen za účelem poskytování další pomoci pracovníkům, kteří trpí důsledky velkých strukturálních změn v celosvětovém obchodu. Podpořil jsem tuto zprávu, která umožní mobilizaci finančních prostředků z EGF pro podporu Finska, které čelí propouštění v odvětví letecké dopravy.
2021/06/07
The conflict of interest of the Prime Minister of the Czech Republic (B9-0303/2021)

Jednoznačně jsem podpořil usnesení o střetu zájmů premiéra České republiky. Je absolutně nepřijatelné, aby Andrej Babiš jako politik ovládal přerozdělování dotací a zároveň byl vlastníkem holdingu Agrofert, který dotace přijímá. Pan premiér by měl buďto skončit ve vysoké politice nebo se vzdát Agrofertu. V rezoluci jsme mimo jiné vyzvali české úřady, aby ochránily peníze českých daňových poplatníků a přiměly Agrofert, aby vrátil neoprávněně vyplacené dotace. Také jsme vyzvali Komisi, aby neváhala se zastavením dotací v případě porušování principů právního státu.
2021/06/09
The EU's Cybersecurity Strategy for the Digital Decade (B9-0305/2021)

Podpořil jsem toto usnesení, které zdůrazňuje rostoucí množství škodlivých kybernetických útoků na zdravotnictví a další citlivé soukromé a veřejné instituce. V dokumentu vyzýváme k nové strategii kybernetické bezpečnosti, která by posílila odolnost a technologickou suverenitu. Mimo jiné je také nutné, aby v rámci této nové strategie došlo k budování operační kapacity pro prevenci, odrazování a reakci na kybernetické útoky.
2021/06/10
Rule of Law situation in the European Union and the application of the conditionality regulation 2020/2092 (B9-0317/2021, B9-0319/2021, B9-0320/2021)

Podpořil jsem toto usnesení. Členské státy musí respektovat principy právního státu. Zavázaly se k tomu při vstupu do Evropské unie, ale některé na své sliby očividně zapomněly. O křehký demokratický systém se musíme starat. Je potřeba, aby státy měly správně nastavený systém soudnictví, protikorupční systém, nezávislou policii. Důležité je i to, aby ve státě byla svoboda projevu či svobodné volby. Toto všechno jsou věci, za které musíme neustále bojovat. Z mého pohledu je důležité, abychom se snažili demokratický systém oprostit od vlivu určitých lidí a aby fungovaly nezávislé instituce, které jsou schopné skutečně vyšetřit některé kauzy.
2021/06/10
Regulations and general conditions governing the performance of the Ombudsman’s duties (A9-0174/2021 - Paulo Rangel)

Podpořil jsem tento návrh, který modernizuje pravidla a pravomoci veřejného ochránce práv. Podle nových pravidel například bude moct ombudsman provádět šetření z vlastního podnětu kdykoli k tomu shledá důvody, zejména v případě opakovaných, systémových nebo zvláště závažných případů nesprávného úředního postupu.
2021/06/23
Challenges and opportunities for the fishing sector in the Black Sea (A9-0170/2021 - Ivo Hristov)

Zpráva zdůrazňuje hlavní výzvy a příležitosti, které je nutné u rybolovu v Černém moři zvážit. Například socio-ekonomickou situaci rybářů, zejména těch drobných, kteří mají nižší příjem ve srovnání s jinými oblastmi. Rybolov v této oblasti hraje klíčovou roli na regionální a místní úrovni. Kromě pracovních míst v tomto odvětví se vytvářejí nepřímá pracovní místa také v jiných odvětvích, jako je místní cestovní ruch a doprava. Z těchto důvodů jsem zprávu podpořil.
2021/06/23
European High Performance Computing Joint Undertaking (A9-0177/2021 - Maria da Graça Carvalho)

Evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku je partnerství veřejného a soukromého sektoru založené podle článku 187 nařízení o programu Horizont Evropa. Podpořil jsem tuto zprávu, která se zaměřila například na rozvoj evropské infrastruktury pro vysoce výkonnou výpočetní techniku světové úrovně založené na zjednodušení, otevřenosti a transparentnosti nebo na zlepšení účasti malých, středních a začínajících podniků.
2021/06/24
Public sector loan facility under the Just Transition Mechanism (A9-0195/2020 - Johan Van Overtveldt, Henrike Hahn)

Hlasoval jsem pro tuto zprávu. Úvěrový nástroj pro veřejný sektor představuje třetí pilíř mechanismu pro spravedlivou transformaci. Nástroj bude podporovat veřejné investice prostřednictvím zvýhodněných úvěrových podmínek pro projekty, které nevytvářejí dostatečné příjmy, aby byly finančně životaschopné. Skládá se z kombinace grantů z rozpočtu EU a půjček poskytnutých Evropskou investiční bankou.
2021/06/24
Commission’s 2020 Rule of law report (A9-0199/2021 - Domènec Ruiz Devesa)

Zpráva z vlastní iniciativy reaguje na první výroční zprávu Komise o stavu právního státu z roku 2020, která pokrývá vývoj ve všech členských státech EU ve čtyřech oblastech, a to soudnictví, svoboda médií, protikorupční rámec a obecně systém brzd a protivah. Tato zpráva zkoumá horizontálně vývoj ve všech členských státech v těchto oblastech, požaduje podrobnější analýzu, připomíná potřebu celoevropského mechanismu právního státu, který by zahrnoval všechny hodnoty v článku 2 SEU a dochází k závěru, že Komise by měla zahrnovat doporučení členským státům a případně je sladit s použitelnými nástroji k nápravě zjištěných nedostatků. Z mého pohledu musíme jako demokratičtí politici bránit lidská práva, nezávislou justici a média a také svobodu slova, protože pokud takto neučiníme, dostaneme se ve státech EU k diktatuře. Proto jsem jednoznačně podpořil tuto zprávu.
2021/06/24
Sexual and reproductive health and rights in the EU, in the frame of women’s health (A9-0169/2021 - Predrag Fred Matić)

Hlasoval jsem jednoznačně proti této zprávě, protože z mého pohledu návrhy uvedené v dané zprávě zasahují do kompetencí členských států, a porušují tak pravidlo subsidiarity.
2021/06/24
Use of technologies for the processing of data for the purpose of combating online child sexual abuse (temporary derogation from Directive 2002/58/EC) (A9-0258/2020 - Birgit Sippel)

Jednoznačně jsem podpořil tuto výjimku na ochranu soukromí v rámci elektronické komunikace. Ta umožní i nadále využívat speciální filtry k zachycení dětské pornografie na internetu. Šíření dětské pornografie je naprosto nepřípustné a musíme dělat všechno pro to, abychom děti chránili. Po přijetí plánované právní úpravy pak budou poskytovatelé online služeb muset dětskou pornografii odhalovat a nahlašovat přímo policii.
2021/07/06
Recognition of third countries certificates in inland navigation (A9-0210/2021 - Andris Ameriks)

Podpořil jsem tento návrh, který mění přechodná ustanovení směrnice (EU) 2017/2397 o uznávání odborných kvalifikací pro vnitrozemskou plavbu, aby zahrnovala osvědčení o kvalifikaci, servisní deníky a lodní deníky vydané třetími zeměmi. Cílem je stanovit přiměřené období, během něhož může členský stát nadále uznávat dokumenty třetích zemí na základě jeho vlastních požadavků stanovených před 16. lednem 2018.
2021/07/06
Interbus agreement: Protocol on international regular and special regular carriage of passengers by coach and bus (A9-0176/2021 - Maria Grapini)

Hlasoval jsem pro tento dokument. Protokol se vztahuje pouze na ustanovení, která byla nezbytná k rozšíření dohody Interbus na mezinárodní pravidelnou a zvláštní pravidelnou přepravu cestujících autokary a autobusy, aniž by byla měněna nebo opakována společná pravidla hlavní dohody.
2021/07/06
Railway safety and signalling: Assessing the state of play of the ERTMS deployment (A9-0181/2021 - Izaskun Bilbao Barandica)

Evropský systém řízení železničního provozu (ERTMS) je jednotný evropský systém signalizace a řízení rychlosti, který byl spuštěn na počátku 90. let s cílem zajistit interoperabilitu vnitrostátních železničních systémů, snížit náklady na nákup a údržbu zabezpečovacích systémů a také zvýšit rychlost vlaků, kapacitu infrastruktury a úroveň bezpečnosti v železniční dopravě. Na základě posouzení je mimo jiné potřeba dále harmonizovat provozní požadavky k překonání bariéry, kterou představují stávající národní technická pravidla pro interoperabilitu, a také zefektivnit autorizační postupy, zejména opětovné autorizace, aby se zabránilo zpožděním a vysokým nákladům. Proto jsem podpořil tento návrh.
2021/07/06
Financial activities of the European Investment Bank - annual report 2020 (A9-0200/2021 - Pedro Silva Pereira)

Podpořil jsem tuto zprávu, ve které mimo jiné uznáváme cenný přínos Evropské investiční banky (EIB) k poskytování dlouhodobých financí a odborných znalostí pro projekty a k využití dalších investic k dosažení cílů EU a silného důrazu na podporu malých a středních podniků, a také oceňujeme příspěvek EIB k reakci na COVID-19, zejména ve zdravotnictví, s důrazem na investice bank do COVAXu při vývoji vakcíny proti COVID-19.
2021/07/06
EU-NATO cooperation in the context of transatlantic relations (A9-0192/2021 - Antonio López-Istúriz White)

Hlasoval jsem pro tento dokument, který analyzuje současný stav vztahů mezi EU a NATO. Mimo jiné ve zprávě zdůrazňujeme klíčový význam přítomnosti USA v Evropě pro evropskou bezpečnost a silné partnerství mezi EU a USA, které je klíčovým prvkem úspěšné spolupráce mezi EU a NATO.
2021/07/07
Old continent growing older - possibilities and challenges related to ageing policy post 2020 (A9-0194/2021 - Beata Szydło)

Jednoznačně jsem podpořil tuto zprávu z vlastní iniciativy, která se zabývá problematikou stárnutí obyvatel. Dokument se zabývá několika hlavními oblastmi, jako je řešení demografických výzev, právo na důstojné a aktivní stárnutí či problematika diskriminace seniorů. Jednou z největších výzev rozhodně zůstává zdravotní a dlouhodobá péče o seniory. Proto jsem velmi rád, že ve zprávě byly reflektovány mé pozměňovací návrhy týkající se neformálních pečovatelů, jejichž role je ve společnosti nezastupitelná. Velká část seniorů je závislá právě na pomoci neformálních pečovatelů a svých nejbližších. Vyzvali jsme Evropskou komisi a členské státy, aby vypracovaly a přijaly jednotnou definici závislosti na pomoci jiných osob rovněž s přihlédnutím k potřebám neformálních pečovatelů.
2021/07/07
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A9-0183/2021 - Tanja Fajon)

Podpořil jsem tuto zprávu, která se zabývá fungováním schengenského prostoru a zdůrazňuje přetrvávající zbývající výzvy a nedostatky, které se vyskytly při provádění schengenského acquis . Jen plně fungující schengenský systém může zajistit volný pohyb zboží i osob a zároveň ochranu vnějších hranic.
2021/07/07
Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the adopted legal changes in the Hungarian Parliament (B9-0412/2021, B9-0413/2021)

Hlasoval jsem proti tomuto usnesení, protože z mého pohledu se jedná o paskvil, který svým obsahem zasahuje do pravomocí státu, a tím porušuje pravidlo subsidiarity.
2021/07/08
European Year of Youth 2022 (A9-0322/2021 - Sabine Verheyen)

Podpořil jsem tuto zprávu, jež si dává za cíl posílení postavení mladých lidí a zajištění, aby právě oni mohli společně tvořit budoucnost Unie. Zpráva zdůrazňuje potřebu zelené a digitální transformace a snaží se zapojit také lidi s omezenými příležitostmi (ze znevýhodněného prostředí nebo patřících ke zranitelným skupinám), aby se aktivně zapojovali do dění v rámci EU. Věřím totiž, že by každý měl mít stejné příležitosti věnovat se tomu, v co opravdu věří.
2021/12/14
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Croatia (A9-0343/2021 - Karlo Ressler)

Podpořil jsem zprávu o návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o uvolnění prostředků z Fondu solidarity Evropské unie za účelem poskytnutí pomoci Chorvatsku v souvislosti se sérií zemětřesení počínaje dnem 28. prosince 2020. Odhaduje se, že zemětřesení postihlo 1,55 milionu lidí, což je více než třetina chorvatských obyvatel. Zemětřesení způsobilo značné škody ve zdravotnických, vzdělávacích, kulturních a zemědělských zařízeních.
2021/12/14
Predictability for Member States and procedures for dispute resolution when making available the traditional, VAT and GNI based own resources (A9-0347/2021 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

Svým hlasem jsem podpořil zprávu o návrhu nařízení Rady, kterým se mění nařízení (EU, Euratom) č. 609/2014 s cílem zvýšit předvídatelnost pro členské státy a vyjasnit postupy pro řešení sporů při poskytování tradičních vlastních zdrojů a vlastních zdrojů z DPH a HND. Tato zpráva zajistí koordinovaný přístup snazší vyjednávání v těchto věcech.
2021/12/14
EU-US air transport agreement (A9-0335/2021 - Maria Grapini)

Hlasoval jsem pro schválení tohoto doporučení Rady o uzavření protokolu, kterým se mění Dohoda mezi Spojenými státy americkými a Evropským společenstvím a jeho členskými státy o letecké dopravě, jménem Evropské unie. Protokol rozšiřuje oblast působnosti a hloubku ustanovení ATA o přidání s cílem vytvořit komplexní partnerství v oblasti letectví s výhodami pro spotřebitele, letecké společnosti a pracovníky. Toto vnímám jako důležitý bod, jež do budoucna usnadní komunikaci a zároveň částečně posílí pozici Evropské unie v oblasti letecké obrany.
2021/12/14
The impact of organised crime on own resources of the EU and on the misuse of EU funds (A9-0330/2021 - Tomáš Zdechovský)

Hlasem jsem podpořil i svoji zprávu o dopadu organizované trestné činnosti na vlastní zdroje EU a o zneužívání finančních prostředků EU se zvláštním důrazem na sdílené řízení z hlediska auditu a kontroly. OLAF odhaduje ztrátu 40 až 60 miliard EUR na podvodech s daní z přidané hodnoty ročně. Zpráva vyzývá jak Komisi, tak členské státy k společnému postupu proti organizovanému zločinu a podvodům. Také vyzývá k digitalizaci a využívaní všech dostupných nástrojů k detekci a řešení podvodů, které mají význam pro zajištění účinné výměny informací, a tím předcházení podvodům poškozujícím rozpočet EU a jejich odhalování. Koordinovaný přístup na úrovni Evropské unie vnímám jako významný posun vpřed v boji proti organizovanému zločinu a podvodům.
2021/12/15
Avoiding corruption, irregular spending and misuse of EU and national funds in case of emergency funds and crisis related spending areas (A9-0320/2021 - Michèle Rivasi)

Podpořil jsem zprávu o zamezení korupci, neoprávněným výdajům a zneužívání finančních prostředků EU a členských států v případě fondů pro mimořádné události a ve výdajových oblastech týkajících se řešení krizí. Zpráva navrhuje konkrétní opatření týkající se návrhu, podpory a provádění lepších protikorupčních politik pro nouzové fondy a oblasti výdajů souvisejících s krizí.
2021/12/15
Challenges and prospects for multilateral weapons of mass destruction arms control and disarmament regimes (A9-0324/2021 - Sven Mikser)

Schvaluji tuto zprávu o výzvách a vyhlídkách mnohostranných režimů kontroly zbraní hromadného ničení a odzbrojení. V této zprávě je jasně zdůrazňován plný závazek k zachování účinné mezinárodní kontroly zbrojení, odzbrojení a nešíření zbraní jako základního kamene globální bezpečnosti. Zároveň zpráva vyzývá Írán, aby okamžitě ukončil své jaderné aktivity porušující JCPOA, a vyjadřuje znepokojení nad pokračujícími jadernými a balistickými aktivitami KLDR, které porušují četné rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Je důležité diskutovat a zvyšovat povědomí veřejnosti o těchto hrozbách, ale především jakožto Evropská unie zaujmout tvrdý postoj a jednoznačně odsoudit podobná jednání.
2021/12/15
New orientations for the EU’s humanitarian action (A9-0328/2021 - Norbert Neuser)

Hlasoval jsem pro schválení této zprávy, jež se věnuje novým směrům humanitární činnosti s cílem poskytnout přesná politická doporučení. Zpráva zároveň komplexně zkoumá stav věcí, význam příležitostí a možné nedostatky. Vnímám toto jako správný krok vpřed, který pomůže zajistit koordinovanější přístup celé Evropské unie v této oblasti. Stanovení jasných pravidel zaručí rychlejší pomoc postiženým oblastem.
2021/12/15
Convention on the Conservation and Management of High Seas Fisheries Resources in the North Pacific Ocean: accession of the European Union (A9-0008/2022 - Bert-Jan Ruissen)

Podporuji tuto úmluvu, jejímž cílem je zajistit dlouhodobé zachování a udržitelné využívání rybolovných zdrojů a zároveň chránit mořské ekosystémy. V únoru 2021 The North Pacific Fisheries Commission (NPFC) přijala žádost Unie o přistoupení k Úmluvě, ovšem proces byl dále odložen kvůli koronavirové pandemii. Obnovením procesu tak dojde k uspokojení zájmu členských států a dotčených plavidel Unie získat přístup k rybolovným zdrojům v oblasti působnosti úmluvy.
2022/02/14
Impact of national tax reforms on the EU economy (A9-0348/2021 - Markus Ferber)

Jednoznačně podporuji zprávu, jež vyzývá k lepší koordinaci vnitrostátních daňových reforem. Zpráva vyzývá Komisi, aby vypracovala více pokynů ohledně daňových pobídek pro výzkum a vývoj, zaujímá obecně pozitivní postoj k připravovanému návrhu Komise na téma „Podnikání v Evropě: rámec pro zdanění příjmů“ (BEFIT), ale především zdůrazňuje specifickou situaci malých a středních podniků, které trpí zejména špatnou koordinací vnitrostátních daňových opatření. Vítám tuto zprávu, jelikož má potenciál výrazně snížit byrokratickou zátěž pro malé a střední podniky a ušetřit mnoho energie a finančních prostředků.
2022/02/15
Implementation report on on-farm animal welfare (A9-0296/2021 - Jérémy Decerle)

Rozhodl jsem se podpořit zprávu zabývající se prováděním právních předpisů EU o dobrých životních podmínkách zvířat určených k produkci potravin. Zpráva se zaměřuje se na několik směrnic týkajících se ochrany zvířat chovaných pro hospodářské účely, ležících slepic, kuřat chovaných na maso, telat a prasat. Způsob, jakým jsou formulovány současné právní předpisy, znemožňuje řádnou analýzu jejich provádění, a je proto na místě aktualizace předpisů tak, aby byly účinnější, nikoli proto, aby pravidla zpřísňovala.
2022/02/15
A European strategy for offshore renewable energy (A9-0339/2021 - Morten Petersen)

Podporuji strategii Evropské komise o zvýšení investic do produkce energie z obnovitelných zdrojů. Vidím potenciál také v dalších způsobech produkce energie v rámci obnovitelných zdrojů. Těmi jsou kupříkladu přílivová elektrárna, energie mořských vln, plovoucí solární elektrárny, využití řas při výrobě biopaliv apod. Tuto strategii vnímám jako vhodný krok vpřed v rámci environmentální politiky Evropské unie.
2022/02/15
Strengthening Europe in the fight against cancer (A9-0001/2022 - Véronique Trillet-Lenoir)

Podpořil jsem tuto zprávu, která je důležitým výstupem speciálně založeného výboru pro boj proti rakovině a která má za cíl zintenzivnit boj proti rakovině a poskytnout také alternativní způsoby léčby této nemoci. Evropa tvoří přibližně 10 % světové populace, ale najdeme zde přibližně čtvrtinu všech světových případů rakoviny. Boj proti rakovině tak musí být jednou z hlavních priorit Evropské unie.
2022/02/16
Protection of workers from the risks relating to exposure to carcinogens, mutagens and reprotoxins at work (A9-0114/2021 - Stefania Zambelli)

Svým hlasem jsem podpořil změnu směrnice o karcinogenech a mutagenech (CMD), která stanovuje obecné požadavky na odstranění nebo snížení expozice zaměstnanců všem karcinogenům a mutagenům na pracovišti. Zpráva rozšiřuje seznam zdraví škodlivých látek na pracovištích nově o sloučeniny akrylonitrilu, niklu a benzenu. Právě těmto látkám je každoročně vystaveno nemalé množství pracovníků. Je důležité zajistit dodržování zdravotních a bezpečnostních standardů na pracovištích za účelem snížení počtů úrazů a nemocí.
2022/02/17
Regional economic accounts for agriculture (A9-0282/2021 - Petros Kokkalis)

Hlasoval jsem pro tento návrh legislativního usnesení Evropského parlamentu. Hlasování se týkalo prozatímní dohody dosažené po třístranném jednání. Regionální souhrnný zemědělský účet (dále též „RSZÚ“) představuje souhrnný zemědělský účet (SZÚ) přizpůsobený na regionální úrovni. Vysoce kvalitní statistické údaje na regionální úrovni jsou hlavním nástrojem provádění, sledování, hodnocení, přezkumu a posuzování hospodářského, environmentálního a sociálního dopadu politik souvisejících se zemědělstvím v Unii, zejména společné zemědělské politiky. Údaje, které jsou získávány z regionální úrovně, umožňují lepší porozumění rozmanitosti evropských regionů. Věřím, že je nezbytné začlenit RSZÚ do nařízení (ES) č. 138/2004 jak z hlediska vymezení metodiky, tak z hlediska lhůt pro předávání zemědělských účtů.
2022/03/08
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2021/006 ES/Cataluña Automotive – Spain (A9-0038/2022 - Monika Vana)

Podporuji schválení této zprávy požadující uvolnění finančních prostředků z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci, jež byl vytvořen s cílem poskytovat dodatečnou pomoc pracovníkům, kteří trpí důsledky velkých strukturálních změn ve struktuře světového obchodu. Automobilová společnost Nissan se na jaře roku 2020 v rámci svého strategického plánu rozhodla omezit svou přítomnost na evropském trhu. Toto rozhodnutí se dotklo několika dodavatelů, kteří tak museli buď úplně ukončit svou činnost, či výrazně snížit pracovní sílu. Obrat automobilového průmyslu v Katalánsku činí více než 10 % HDP regionu a rozhodnutí Nissanu vedlo k více než 2 500 přímým propuštěním a ztrátě 8 000 pracovních míst mezi dodavateli. Uvolnění finančních prostředků pro následnou restrukturalizaci vnímám v tomto případě jako naprosto opodstatněný krok, jež dokáže zmírnit finanční škody.
2022/03/08
Shrinking space for civil society in Europe (A9-0032/2022 - Anna Júlia Donáth)

Nevládní organizace čelí mnohým výzvám – nedostatek zdrojů financování, zatěžující administrativní postupy, negativní a stigmatizující rétorika, právní, soudní, administrativní překážky atd. Tyto problémy mohou vážně ohrozit jejich efektivitu a schopnost plnit svůj mandát. Zpráva vyzývá ke strategii občanské společnosti EU, která bude skutečně a jednoznačně uznávat závazek EU chránit, pěstovat a podporovat občanskou společnost. Měla by integrovat všechny stávající nástroje a doplnit je novými, aby se zaplnily stávající mezery v monitorování, prevenci, podpoře a ochraně. Zpráva také zdůrazňuje důležitý a pozitivní přínos mladých lidí v úsilí o vytvoření demokratických a mírových společností, a vyzývá proto členské státy, aby zvýšily investice do mladých lidí a mládežnických organizací. Z těchto důvodů jsem zprávu podpořil.
2022/03/08
Role of culture, education, media and sport in the fight against racism (A9-0027/2022 - Salima Yenbou)

O rasismu a diskriminaci na základě rasového a etnického původu se rozhodně musí v dnešní společnosti diskutovat. Zpráva obsahuje důležité body, jako například výzvu členským státu k zaručení práva na vzdělání každému dítěti, uplatňování nulové tolerance vůči nenávistným verbálním projevům, násilí, diskriminaci a rasistickému chování ve sportu. Věřím, že problémy s diskriminací se musí neodkladně řešit, a proto jsem tuto zprávu podpořil.
2022/03/08
Cohesion policy: reducing healthcare disparities and enhancing cross-border health cooperation (A9-0026/202 - Tomislav Sokol)

Politika soudržnosti je strategií, která přispívá k posilování hospodářské, sociální a územní soudržnosti Unie. Hodnoty, na kterých stojí Unie, musí být reflektovány také v evropských systémech zdravotní péče, zejména v přístupu ke zdravotní péči, spravedlnosti, kvality a výkonnosti a efektivity. V posledních letech zaznamenáváme nárůst duševních onemocnění a poruch. V tomto ohledu zpráva vyzývá Komisi, aby co nejdříve navrhla nový evropský akční plán pro duševní zdraví a zároveň, aby stávající koordinační orgány usnadnily přeshraniční léčbu založenou na léčivých přípravcích pro moderní terapii. Pacienti v celé EU musí mít také rovný přístup k inovativním léčebným postupům. Zdraví občanů Unie je naprostou prioritou, a proto jsem tuto zprávu podpořil svým hlasem.
2022/03/08
Cohesion policy: promoting innovative and smart transformation and regional ICT connectivity (A9-0010/2022 - Cristina Maestre Martín De Almagro)

Svým hlasem jsem podpořil zprávu o strategiích pro sladění evropského programu digitální transformace s regionální soudržností, sociálním začleněním a územním strukturováním. Zpráva přináší přidanou hodnotu v rozšiřování znalostí a dovedností v oblasti informačních a komunikačních technologií, a to zejména v prostředí malých a středních podniků. Přenos nejnovějších poznatků bude probíhat taktéž v zemědělském a hospodářském sektoru, což vnímám jako jeden z hlavních pilířů pro hospodářský rozvoj venkovských oblastí. Digitální transformace bezpochyby přináší obrovský potenciál, je ale důležité zajistit transparentnost a účelné využití veřejných peněz v průběhu celého investičního procesu.
2022/03/08
Tax-free shops situated in the French terminal of the Channel Tunnel (A9-0035/2022 - Irene Tinagli)

Hlasoval jsem pro schválení zprávy, která představuje především technickou změnu pravidel bezcelního obchodu v důsledku vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Konkrétně se jedná o podmořský železniční tunel pod Lamanšským průlivem z francouzského Calais do anglického Folkestone. Po vystoupení Spojeného království z Evropské unie se tunel de facto stal přeshraničním spojením mezi Unií a třetí zemí a platí zde rozdílná pravidla bezcelního obchodu. Cílem zprávy je tedy odstranit celní a administrativní překážky na obou stranách tunelu a zjednodušit tak celý přesun zásobování.
2022/03/09
Foreign interference in all democratic processes in the EU (A9-0022/2022 - Sandra Kalniete)

Zpráva zvláštního výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů, včetně dezinformací (INGE) je nepředstavitelně důležitá. Zahraniční vměšování, účelová manipulace s informacemi a dezinformace mají mnoho podob. Jsou sofistikované, systémové a jejich terčem jsou všechny oblasti demokratického fungování Evropské unie. Zpráva obsahuje mnoho politických doporučení v oblastech, kterými jsou například nutnost opatření k omezení šíření dezinformací, právní předpisy o zákazu skrytého financování politických stran, nadací, nevládních organizací ze třetích zemí, zvyšování mediální gramotnosti občanů EU nebo kolektivní protiopatření/sankce EU. Šíření dezinformací, především z Ruska a Číny, sleduje vždy stejné cíle – podkopání demokratických procesů v EU a získaní vlivu. Jsem rázně proti zahraničnímu vměšování do interních procesů EU, a proto tuto zprávu plně podporuji.
2022/03/09
Citizenship and residence by investment schemes (A9-0028/2022 - Sophia in 't Veld)

V posledních letech zaznamenáváme v EU rostoucí trend v systémech zlatých pasů a zlatých víz. Režimy občanství pro investory podkopávají podstatu občanství Unie. Jsou hrozbou nejen pro bezpečnost v Evropě, ale také pro naši demokracii. Zlaté pasy přispívají jak k narušení integrity Unie, tak k porušování základních hodnot, na kterých Unie stojí. Občanství Unie nesmí být považováno za zboží, které se dá koupit. Proto jsem jednoznačně podpořil tuto zprávu.
2022/03/09
A new EU strategic framework on health and safety at work post 2020 (A9-0023/2022 - Marianne Vind)

Hlasoval jsem pro schválení strategického rámce, který vyzývá k zavedení nových legislativních opatření za účelem zajištění větší bezpečnosti zaměstnanců na pracovištích. Zpráva mimo jiné vyzývá ke zlepšení prevence pracovních úrazů a nemocí z povolání, zvýšení připravenosti na jakékoli potenciální budoucí zdravotní krize a obecnému vypracování legislativy zajišťující větší bezpečnost na pracovištích.
2022/03/09
Batteries and waste batteries (A9-0031/2022 - Simona Bonafè)

Podporuji schválení tohoto nařízení, jež vnímám jako klíčový krok v oblasti cirkulární ekonomiky. Jsem přesvědčen, že je nutná mnohem vyšší míra sběru a recyklace baterií. Nařízení tak v této oblasti nabízí významný posun – vyzývá k navýšení recyklačních kapacit a nových zařízení a usiluje o dosažení konkrétních změn v oblasti udržitelnosti baterií. Jako přínosné vnímám také snížení uhlíkové stopy a obecně šetrnější přístup k životnímu prostředí. Evropa se musí dynamicky rozvíjet, a proto tohle nařízení, jež má výrazný přesah do elektromobility, energetiky a průmyslu, je tím správným krokem kupředu.
2022/03/10
Fair and simple taxation supporting the recovery strategy (A9-0024/2022 - Luděk Niedermayer)

Podpořil jsem zprávu, jež má za cíl snížit daňové překážky a přebytečnou administrativní zátěž pro podniky na jednotném trhu. Zjednodušení daňového systému zlepší podnikatelské prostředí, posílí konkurenceschopnost podniků a přispěje k celkovému hospodářskému růstu. Zpráva se nesoustředí pouze na podniky, ale taktéž na daňové instituce, kterým si klade za cíl pomoci efektivněji využívat stávající údaje jak v prosazování daňových pravidel, tak v boji proti daňovým podvodům. Dlouhodobě volám po zjednodušení daňového systému a větším prosazováním práv daňových poplatníků, tudíž tuhle zprávu jednoznačně podporuji.
2022/03/10
Refugees in Europe: CARE (C9-0057/2022)

Vojenská agrese Ruské federace vůči Ukrajině a probíhající ozbrojený konflikt zásadně změnily bezpečnostní situaci v Evropě. V důsledku této vojenské agrese čelí Unie, a zejména její východní regiony, značnému přílivu osob. Návrh stanovuje cílené změny celkového právního rámce pro rok 2014–2020 Evropských strukturálních a investičních fondů a Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) a také stanovuje výsledný dopad na Evropskou unii, a zejména na několik jejich východních regionů. Návrh se věnuje také rozšířeným dopadům pandemie COVID-19. Toto usnesení považuji za důležité, a proto jsem ho podpořil svým hlasem.
2022/03/24
More flexible use of funds under the AMIF Regulations in light of the war in Ukraine (C9-0056/2022)

Agrese Ruské federace vůči Ukrajině spustila bezprecedentní příliv vysídlených osob do mnohých členských států Unie. To vytváří tlak na finanční zdroje členských států nutné pro řešení naléhavých potřeb v oblasti migrace, správy hranic a bezpečnosti, které budou vzhledem k povaze a rozsahu této krize přetrvávat i po roce 2022. Nařízení odblokuje přístup k nevyužitým zdrojům a umožňuje dodatečné finanční příspěvky na řízení azylu a migrace ve formě vnějších účelově vázaných příjmů v rámci programového období 2021–2027. To umožní členským státům vyrovnat se s poskytováním řádného přijetí a péče o uprchlíky z Ukrajiny. Jelikož jsem toho názoru, že je potřebné finančně podpořit členské státy, které jsou zasaženy vlnou uprchlíků z Ukrajiny, tak podporuji toto usnesení.
2022/03/24
Roaming Regulation (recast) (A9-0286/2021 - Angelika Winzig)

Podpořil jsem zprávu, jež má za cíl prodloužit pravidla platná na trhu s roamingem v celé EU do 30. června 2032 a zároveň upravit maximální velkoobchodní ceny, aby byla zajištěna udržitelnost poskytování maloobchodních roamingových služeb. Zavedením nových opatření dojde ke zvýšení transparentnosti a zajištění skutečného roam like at home . Jedná-li se o kvalitu služeb a přístup k tísňovým službám při roamingu, cílem této zprávy je také výrazné snížení velkoobchodních stropů za účelem umožnění hospodářské soutěže, což neodkladně povede k příznivějším cenám pro spotřebitele a podniky.
2022/03/24
Automated data exchange with regard to DNA data in Italy (A9-0046/2022 - Juan Fernando López Aguilar)

Podporuji tuto zprávu, jež rozšiřuje možnosti spolupráce v boji proti terorismu a přeshraniční trestné činnosti. Shromažďování genetických informací při vyšetřování trestné činnosti je jedním z klíčových prvků pro dopadení zločinců. Automatizovaný systém sdílení těchto informací s ostatními členskými státy proto vnímám jako významný krok pro usnadnění komunikace mezi odpovědnými orgány, a především důležitý předpoklad pro úspěšné potírání trestné činnosti. Při zachování prvků ochrany osobních údajů ze strany italských úřadů tuto zprávu jednoznačně podporuji.
2022/03/24
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Italy (A9-0050/2022 - Juan Fernando López Aguilar)

Daktyloskopie, často označována jako královna policejních laboratoří, tvoří důležitý prvek při vyšetřování trestné činnosti a dopadení pachatelů. V rámci spolupráce v boji proti terorismu a přeshraniční trestné činnosti na území členských států Evropské unie jsem jednoznačně pro zavedení automatizované databáze. Při dodržení podmínek ochrany osobních údajů tento krok významně usnadní komunikaci mezi odpovědnými orgány a zkoordinuje tak celkový postup.
2022/03/24
Automated data exchange with regard to vehicle registration data in Italy (A9-0047/2022 - Juan Fernando López Aguilar)

Svým hlasem jsem podpořil tuto zprávu, která povoluje Itálii přijímat a poskytovat osobní údaje týkající se registrace vozidel. Tento krok významně usnadní přeshraniční spolupráci odpovědných orgánů v boji proti terorismu a jiné trestní činnosti. Je naprosto důležité v oblasti přeshraniční trestné činnosti sjednotit své kroky a usilovat o koordinovaný a konzistentní přístup. Výměna informací by se však měla odehrát pouze při dodržení ochrany osobních údajů, kdy jednotlivé kroky neodporují vnitrostátnímu právu členských států.
2022/03/24
Automated data exchange with regard to vehicle registration data in Greece (A9-0049/2022 - Juan Fernando López Aguilar)

Svým hlasem jsem podpořil tuto zprávu, která povoluje Řecku přijímat a poskytovat osobní údaje týkající se registrace vozidel. Tento krok významně usnadní přeshraniční spolupráci odpovědných orgánů v boji proti terorismu a jiné trestní činnosti. Je naprosto důležité v oblasti přeshraniční trestné činnosti sjednotit své kroky a usilovat o koordinovaný a konzistentní přístup. Výměna informací by se však měla odehrát pouze při dodržení ochrany osobních údajů, kdy jednotlivé kroky neodporují vnitrostátnímu právu členských států.
2022/03/24
Revision of the Market Stability Reserve for the EU Emissions Trading System (A9-0045/2022 - Cyrus Engerer)

Návrh na revizi rezervy stability trhu (MSR) pro systém EU pro obchodování s emisemi (ETS) spočívá v prodloužení jeho současných parametrů. Podle současných pravidel byly míra příjmu povolenek do MSR a minimální povolenky umístěné do rezervy do konce roku zdvojnásobeny 2023, aby bylo možné rychle odstranit přebytečné povolenky EU ETS. Zpráva zachovává současnou míru příjmu rezervy tržní stability na úrovni 24 % do roku 2030 v souladu s výsledky posouzení dopadů provedeného Komisí, aby byla zajištěna předvídatelnost trhu a environmentální integrita trhu EU-ETS v souladu s klimatickými cíli Unie. Proto zprávu jednoznačně podporuji.
2022/04/05
Future of fisheries in the Channel, North Sea, Irish Sea and Atlantic Ocean (A9-0042/2022 - Manuel Pizarro)

Zpráva o budoucnosti rybolovu v Lamanšském průlivu, Severním moři, Irském moři a Atlantském oceánu analyzuje dopady brexitu na odvětví rybolovu a konstatuje zásadní důsledky v celé oblasti severovýchodního Atlantského oceánu, jakož i na loďstvo Unie působící v jiných částech světa (Falklandské ostrovy, Grónsko a Svalbard). Stávající dohoda postupně snižuje podíl rybolovných práv evropského loďstva ve vodách Spojeného království během pěti a půl roku o 25 %. Toto ovlivní všechny segmenty loďstva EU, včetně maloobjemového rybářského loďstva. Vítám výzvu zprávy směrem ke Komisi, aby zajistila, že po 30. červnu 2026 bude stále zachován vzájemný přístup k vodám a rybolovným zdrojům a že po přechodném období nedojde k žádnému dalšímu snižování kvót pro rybáře EU. Za důležité vnímám také výzvu členským státům, aby použily finanční prostředky na rybolov vyčleněné v rámci rezervy na úpravu brexitu ke kompenzaci ztrát, které utrpělo toto odvětví a postižená pobřežní společenství. Pro výše zmíněné důvody zprávu plně podporuji.
2022/04/05
Protection of the rights of the child in civil, administrative and family law proceedings (A9-0033/2022 - Adrián Vázquez Lázara)

Zpráva se zaměřuje na ochranu práv dítěte v občanskoprávních, správních řízeních a řízeních ve věcech rodinně-právních a je rozdělena do 3 částí: justice vstřícná k dětem (návrhy na slyšení dětí; poskytování informací vstřícných k dětem o právech dítěte a řízení; školení pro soudce a právníky, využití programů EU); rámec EU pro ochranu práv dítěte v přeshraničních občanských sporech (mapování stávající legislativy, budoucí návrhy a rozsudky SDEU) a mediace v případech týkajících se dětí (popis nástroje a požadavek na nařízení o přeshraniční mediaci). Zpráva obsahuje výzvy Komisi a členským státům na řešení problémů týkajících se práv dětí v řízeních, a proto jsem zprávu podpořil svým hlasem.
2022/04/05
Trans-European energy infrastructure (A9-0269/2021 - Zdzisław Krasnodębski)

Podpořil jsem revidovaný návrh transevropské sítě pro regulaci energetiky (TEN-E), který si klade za cíl aktualizovat zákon z roku 2013 tak, aby byl v souladu s Evropskou zelenou dohodou – energetické cíle do roku 2030 a cíl klimatické neutrality do roku 2050. Stanoví pravidla EU pro přeshraniční energetickou infrastrukturu a postup pro výběr projektů společného zájmu EU (PCI).
2022/04/05
Equivalence of field inspections and of certain seed produced in Bolivia (A9-0053/2022 - Veronika Vrecionová)

Svým hlasem jsem podpořil zprávu, jež upravuje seznam zemí, na které se vztahuje polní kontrola produkce osiva určitých druhů. Udělení rovnocennosti EU s Bolívií přispěje k udržení nepřetržitých dodávek vysoce kvalitního osiva v EU a pro společnosti se sídlem v EU bude taktéž atraktivnější investovat do rozvoje zemědělství Bolívie vzhledem k tomu, že by se EU stala vývozním trhem.
2022/04/05
Data Governance Act (A9-0248/2021 - Angelika Niebler)

Podporuji Evropský zákon o správě dat, jež si klade za cíl vytvoření rámce pro větší podporu využívání a opětovného použití údajů posílením mechanismů sdílení údajů o důvěryhodnosti a vytvořením zprostředkovatelů údajů. Zákon bude hrát ústřední roli při umožňování a vedení vytváření společných, interoperabilních datových prostorů v celé EU ve strategických odvětvích, jako je energetika, mobilita a zdravotnictví. Tyto prvky interinstitucionálních jednání vnímám jednoznačně jako krok vpřed.
2022/04/06
Implementation of citizenship education actions (A9-0060/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

Z analýzy klíčových legislativních textů a příspěvků odborníků, zainteresovaných stran a studií vyplynula potřeba silnější výchovy k občanství pokrývající všechny politické úrovně – národní, evropskou i globální. Zpráva o provádění opatření v oblasti výchovy k občanství odkazuje na probíhající proces globalizace a evropské integrace, který vyžaduje, aby se nová generace Evropanů stále více politicky angažovala na různých úrovních, a také aby byla schopna žít, pracovat a integrovat rostoucí úroveň rozmanitosti do svého každodenního života. Je důležité zdůraznit, že zpráva vyzývá k lepší součinnosti mezi programy a fondy EU (Erasmus+, Kreativní Evropa, Horizont Evropa, Evropský sbor solidarity a program Občanství) s cílem přispět k rozvoji výchovy k občanství. Požaduje také, aby členské státy dobrovolně přijaly orientační osnovy základních a středních škol o EU a globálním občanském vzdělávání. Věřím, že evropský politický systém nemůže fungovat, pokud jej občané neznají a nerozumí mu. Proto jsem tuto zprávu podpořil.
2022/04/06
The Schengen evaluation mechanism (A9-0054/2022 - Sara Skyttedal)

Dobře fungující schengenský prostor závisí na správném a účinném provádění společných pravidel, tj. schengenského acquis , a obecněji na vzájemné důvěře mezi členskými státy. Reforma SEMM má čtyři cíle: zaprvé, zvýšit strategické zaměření mechanismu a zajistit přiměřenější a strategičtější využití různých hodnotících a monitorovacích nástrojů, zadruhé, zkrátit a zjednodušit postupy za účelem zefektivnění a zefektivnění procesu a zvýšení vzájemného tlaku zaměřením rozhodovacích pravomocí Rady na politicky relevantní případy a zvýšením její role při sledování a monitorování provádění doporučení, zatřetí, posílit hodnocení dodržování základních práv podle schengenského acquis a za čtvrté, optimalizovat účast odborníků z členských států a spolupráci s orgány, úřady a agenturami Unie a synergie s dalšími mechanismy hodnocení a monitorování pro cílenější, strategičtější a přizpůsobená hodnocení. Zpráva posiluje možnost neohlášených hodnocení a rovněž spolupráci mezi Komisí a dalšími agenturami Unie, zejména agenturou Frontex. Zvyšuje také úlohu Evropského parlamentu v tomto procesu tím, že dostává více informací a zapojuje zástupce Evropského parlamentu do případů opětovných misí. Věřím, že tento návrh je důležitý k rozvoji EU, a proto jsem ho plně podpořil.
2022/04/07
Adequate minimum wages in the European Union (A9-0325/2021 - Dennis Radtke, Agnes Jongerius)

Evropská unie by měla členské státy podporovat v tom, aby každému pracovníkovi zaručily přiměřenou minimální mzdu. Mělo by se jednat o individuální přístup, který by zohledňoval specifické podmínky jednotlivých zemí, protože univerzální přístup nebude fungovat. Minimální mzda je pouze jedním z prvků specifického souboru politik každé země, které mají zabránit chudobě. Není možné změnit jeden prvek, aniž by to mělo vliv na ostatní prvky. Státy budou posuzovat nejúčinnější přístup k zajištění důstojného života pracovníků s ohledem na své zvyklosti, tradice, rozpočtové možnosti a socioekonomickou realitu. Minimální mzdy by si měl každý členský stát přizpůsobit svým potřebám v pravidelných a úzkých konzultacích se sociálními partnery, neměly by být centrálně stanovené EU.
2022/09/14
Renewed partnership with the Southern Neighbourhood – a new agenda for the Mediterranean (A9-0220/2022 - Antonio López-Istúriz White)

. – V rámci spolupráce se zeměmi jižního sousedství EU je důležité podporovat provádění a ratifikaci mezinárodních smluv. Je rovněž podstatné, aby země jižního sousedství kladly důraz na třetí země v otázce zpětného přebírání migrantů bez práva zůstat v EU. Zemím jižního sousedství je nutno také pomoci, aby se vypořádaly jak s bezprostředními, tak i s dlouhodobými nepříznivými dopady změn klimatu. Podporuji také dále propojení EU se zeměmi jižního a východního Středomoří, které produkují zemní plyn a další druhy energie.
2022/09/14
Macro-financial assistance to Ukraine (C9-0303/2022)

Dne 7. září 2022 Evropská komise navrhla poskytnout Ukrajině dalších 5 miliard EUR v rámci půjček makrofinanční pomoci (MFA UA) jako druhou část mimořádného balíčku MFA ve výši až 9 miliard EUR. Podle předloženého návrhu budou prostředky makrofinanční pomoci poskytnuty Ukrajině ve formě dlouhodobých půjček za výhodných podmínek. Podporuji tuto finanční pomoc EU Ukrajině, která je nutná pro její obnovu. Ukrajina má ekonomiku ve válečném stavu s velkými výdaji způsobenými ruskou invazí. Poskytnutím 5 miliard EUR EU opět dokazuje svůj závazek podpořit Ukrajinu jako zemi, v níž se brání evropské hodnoty.
2022/09/15
The situation in the Strait of Taiwan (RC-B9-0389/2022, B9-0389/2022, B9-0392/2022, B9-0394/2022, B9-0396/2022, B9-0398/2022, B9-0400/2022)

Dlouhodobě napjatá atmosféra v Tchajwanském průlivu je jedním z hlavních geopolitických témat současnosti. Je nutné zajistit, aby v tomto regionu bylo dodržováno mezinárodní právo a zejména pak Úmluva OSN o mořském právu, zvláště její ustanovení týkající se povinnosti řešit spory mírovými prostředky a zachování svobody plavby a přeletu. Je rovněž nutné zdůrazňovat, že demokratický ostrov Tchaj-wan má právo na sebeurčení. Domnívám se, že EU by se měla pokusit hrát v regionu daleko větší roli, ať už jako ochránce mezinárodního práva, nebo také i jako spolehlivý partner svých spojenců. Podporuji prohlubování strategických vztahů s podobně smýšlejícími partnery v tomto regionu.
2022/09/15
Guidelines for the employment policies of the Member States (A9-0243/2022 - Alicia Homs Ginel)

Rada každý rok vydává svá doporučení členským státům v oblasti politiky zaměstnanosti. Evropský parlament má možnost přispět svým pohledem na věc a poskytnout Radě hlubší vhled do problematik, které například Výbor pro zaměstnanost a sociální věci řeší na denní bázi. Doporučení pro tento rok významným způsobem reflektovalo změny, které se za poslední rok udály. Trh práce tento rok poznamenala stále ještě trvající pandemie COVID-19, která má v řadě zemí stále zásadní vliv na pracovní podmínky zaměstnanců. Více než cokoliv se však na pracovním trhu podepsala ruská válka na Ukrajině, která vyhnala ze svých domovů stovky tisíc schopných lidí, kteří hledají útočiště v EU.Nejsem spokojený s rolí, jakou Parlament v této legislativě hraje. Stojím za posílením role nejdemokratičtějšího tělesa v EU, a tudíž jsem pro postavení Parlamentu naroveň Radě. Doporučení o zaměstnanosti navíc musí zůstat tím, čím je – tedy doporučením. Návrhy, které zcela jasně porušují princip subsidiarity, pilíř evropské integrace, musíme jasně odmítnout.
2022/10/18
Discharge 2020: European Border and Coast Guard Agency (A9-0235/2022 - Tomáš Zdechovský)

Agentura Frontex je naší největší – a jsem přesvědčen –, že v současnosti i naší nejdůležitější agenturou. Frontex monitoruje naše vnější hranice a zajišťuje naši bezpečnost. Je to Frontex, který stojí mezi námi a nezvladatelnou migrační vlnou, kterou si dobře pamatujeme z roku 2015. Frontex v poslední době prošel řadou změn a jeho nové vedení má mou absolutní důvěru. Velice mě zklamaly levicové strany, které se ze všech sil snaží házet Frotexu klacky pod nohy pod záštitou jejich ideologie.Rozpočtové absolutorium, neboli discharge , je nejsilnější nástroj, který Evropský parlament má. S pomocí discharge monitoruje Parlament finanční hospodaření jednotlivých agentur a institucí. Finanční hospodaření Frontexu bylo v roce 2020 v naprostém pořádku, a proto nevidím jediný důvod rozpočtové absolutorium neudělit. Budou-li ale liberálové a levice discharge zneužívat pro podobné politické cíle, ztratí svou hodnotu a Parlament přijde o svou největší páku. Je mi proto velice líto, že se levice rozhodla nevidět klíčovost agentury a nehlasovat pro můj návrh udělit Frontexu rozpočtové absolutorium, a vyjádřit tak agentuře důvěru celého Parlamentu.
2022/10/18
Closure of the accounts of the European Border and Coast Guard Agency for the financial year 2020 (B9-0488/2022)

Hlasování o účetní uzávěrce se může zdát jako jednoduchý administrativní krok, ale pro mě je mnohem více. Účetní uzávěrka je pro mě konec celého, téměř rok trvajícího cyklu rozpočtového absolutoria agentury Frontex, které bylo protkáno nesčetnými jednáními a politickými spory. V květnu letošního roku Parlament odložil udělení absolutoria, které mělo zhodnotit finanční hospodaření Frontexu. V říjnu pak bylo potvrzeno rozhodnutí absolutorium neudělit. Levicové strany odmítly pochopit, že rozpočtové absolutorium není prostor pro politické hry a že v současné bezprecedentní bezpečnostní krizi si EU nemůže dovolit sabotovat práci tak důležité instituce, jako je Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž. Sám jsem byl povolán hlídat zelenou hranici naší země, a proto vím, jak náročnou a důležitou práci Frontex odvádí. Zklamal mě přístup levice v Evropském parlamentu, která toto nevidí. Jsem přesvědčen, že příští kolo rozpočtového absolutoria proběhne hladce a že Parlament bude v podpoře Frontexu jednotný.
2022/11/22
Recognising the Russian Federation as a state sponsor of terrorism (RC-B9-0482/2022, B9-0482/2022, B9-0483/2022, B9-0485/2022, B9-0486/2022, B9-0487/2022)

Rusko je teroristický stát. Musíme věci nazývat pravými jmény. Denně se objevují nové výpovědi a mrazí z nich. Zlu se nesmí ustupovat. V rezoluci jsme odsoudili ohavnosti páchané Ruskou federací proti civilnímu obyvatelstvu Ukrajiny, ničení civilní infrastruktury a další porušování lidských a mezinárodních práv. Ruský stát jsme označili za sponzora terorismu a za stát páchající teroristické činy. Žádáme legální zakotvení pojmu státního sponzora terorismu do právního rámce EU. To by mělo znamenat, že ihned po označení státu za stát teroristický budou automaticky spouštěny sankční mechanismy. Žádáme také Komisi a členské státy, aby zahájily rozsáhlou inciativu, která uvrhne Rusko do mezinárodní izolace, včetně apelu na přehodnocení role Ruska v Radě bezpečnosti OSN. Žádáme také Radu, aby na list teroristických organizací, který v EU existuje, zařadila i Wagnerovce a 141. zvláštní motorizovaný regiment, tzv. Kadyrovce, vedle dalších Ruskem placených ozbrojených a polovojenských skupin působících na Ukrajině. Ruská útočná válka proti Ukrajině jen poukazuje, že zdánlivá nedotknutelnost Ruska za zločiny své, jako i za bývalé zločiny Sovětského svazu, nevyhnutelně vede k jejich opakování. To musí skončit. Hlasoval jsem pro označení Ruska za stát, který podporuje terorismus.
2022/11/23
'Macro-Financial Assistance+' instrument for providing support to Ukraine for 2023 (C9-0373/2022)

Po říjnovém jednání Rady navrhla Komise 9. listopadu bezprecedentní balík pomoci Ukrajině v objemu 18 miliard EUR na rok 2023. Pomoc se dostaví v podobě zvýhodněných půjček v průměrné měsíční hodnotě 1,5 miliardy EUR. Ukrajina tak bude schopna vyplácet mzdy nebo udržovat základní služby státu, jako jsou nemocnice, školy nebo ubytování pro osoby utíkající před frontou. Ukrajina ale zejména dokáže obnovit kritickou infrastrukturu zničenou ruskou agresí. Ukrajina naše půjčky splatí nejdéle v roce 2033. Ukrajinská ekonomika je ve válce a poskytnout jí finanční pomoc v boji proti ruskému agresorovi je naše povinnost. Evropa je zavázána hájit svobodu a demokracii a jasně se postavit proti útočníkovi, který chce naše hodnoty zadupat. Parlament, který pomoc schválil v téměř 90% většině (88,79 % pro), je díky ruské invazi jednotnější než kdy dříve. Hlasoval jsem jednoznačně pro.
2022/11/24
Non-recognition of Russian travel documents issued in occupied foreign regions (C9-0302/2022 - Juan Fernando López Aguilar)

Další skvělá ukázka jednotnosti Evropského parlamentu jasně se vymezit proti donebevolajícímu porušování mezinárodního práva. Je zcela jasné, že EU nesmí uznávat dokumenty vydané jako ruské na okupovaném území Ukrajiny. Cílem této legislativy je vyslat politický vzkaz směrem ke Kremlu, který bude čitelný i pro Putina. Porušování mezinárodního práva je nepřípustné. Schválení tohoto dokumentu je jen potvrzení celoevropského přístupu, který už je praktikován individuálně v každém členském státě, tedy že přijímání ruských pasů vydaných na okupovaném ukrajinském území je zcela v rozporu s mezinárodně-právními, ale i morálními konvencemi. Stejně jako 93 % mých kolegů napříč politickým spektrem jsem hlasoval pro.
2022/11/24
Assessment of Hungary's compliance with the rule of law conditions under the Conditionality Regulation and state of play of the Hungarian RRP (B9-0511/2022)

Evropská strana lidová se společně s dalšími parlamentními stranami rozhodla vyslat Budapešti zřetelný signál, že současná situace v Maďarsku není v souladu se zásadami právního státu. Text zdůrazňuje závazek Parlamentu striktně aplikovat pravidla mechanismu podmíněnosti v oblasti právního státu. Na základě tohoto mechanismu totiž stát, který zjevně a prokazatelně porušuje tato pravidla, nemůže neomezeně čerpat ze společného rozpočtu Evropské unie. V prostředí, které nerespektuje základní pravidla fungování členského státu EU, exponenciálně roste hrozba zpronevěry evropských peněz, čemuž jsem jakožto místopředseda Výboru pro rozpočtovou kontrolu rozhodnutý zabránit. Ve hře je otázka mnohamilionové finanční injekce, kterou má Komise vzpružit ekonomiky členských států. Pokud Orbán bude i nadále pokračovat v oklešťování občanských svobod, octnou se tyto peníze ve vážném nebezpečí a Maďarsko se i nadále bude potácet s obří mírou inflace a ekonomickou stagnací. Hlasoval jsem pro.
2022/11/24
A long-term vision for the EU's rural areas (A9-0269/2022 - Isabel Carvalhais)

Venkovské oblasti jsou podstatné pro zajištění produkce a bezpečnosti potravin v EU, ochranu přírodních zdrojů, krajiny a biologické rozmanitosti, jakož i kulturního dědictví. Z tohoto důvodu je důležité se zaměřit na tyto oblasti a bojovat proti zhoršujícímu se životnímu prostředí a podporovat udržitelnou produkci potravin. Tyto kroky podporuji. Domnívám se, že je klíčové zajistit dobré životní podmínky evropským občanům žijících na venkově.
2022/12/13
Annual implementing report on the EU association agreement with Georgia (A9-0274/2022 - Sven Mikser)

Gruzie je dlouholetý partner EU, je proto důležité s ní prohlubovat vzájemné vztahy. Gruzie se v minulosti dostala do konfliktu s Ruskem, a proto jsem velmi rád, že na základě této zkušenosti, gruzínská společnost silně podporuje Ukrajinu. Domnívám se, že je nutné, aby se gruzínské úřady připojily k sankcím EU proti Rusku a zajistily, aby mezinárodní sankce související s ruskou agresí nebyly obcházeny přes Gruzii.
2022/12/14
90 years after Holodomor: Recognising the mass killing through starvation as genocide (RC-B9-0559/2022, B9-0559/2022, B9-0560/2022, B9-0561/2022, B9-0564/2022, B9-0566/2022)

Evropský parlament v rezoluci uznává, že hladomor v letech 1932–1933 na Ukrajině způsobený záměrnou politikou sovětského režimu byl genocidou ukrajinského lidu. Domnívám se, že je důležité nezapomenout na oběti hladomoru a vyjádřit solidaritu s ukrajinským lidem, který při této tragédii trpěl. Odsuzuji tyto genocidní činy totalitního sovětského režimu. Vyzývám všechny země a mezinárodní organizace, které dosud neuznaly hladomor jako genocidu, aby tak učinily.
2022/12/15
Binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States (Effort Sharing Regulation) (A9-0163/2022 - Jessica Polfjärd)

Podpořil jsem nařízení o sdílení úsilí, které stanoví členským státům přísnější limity pro emise skleníkových plynů z dopravy, budov a zemědělství do roku 2030. Domnívám se, že nařízení nastavuje potřebnou rovnováhu. Zajišťuje členským státům nutnou flexibilitu a zároveň upravuje spravedlivou a sociálně vyváženou transformaci tak, aby byl splněn konečný cíl EU v oblasti snižování emisí.
2023/03/14
Energy performance of buildings (recast) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

Hlasoval jsem proti návrhu směrnice, která se týká snížení energetické náročnosti budov za účelem dosažení klimatické neutrality v roce 2050. Tato směrnice by znamenala, že od roku 2028 by měly mít všechny budovy nulové emise. Návrh přináší několik úskalí. Například termín 2028 je šibeniční, a to ve chvíli, kdy na trhu často chybí materiál i řemeslníci. Dalším důsledkem by bylo neúměrné zvýšení ceny staveb.
2023/03/14
Data Act (A9-0031/2023 - Pilar del Castillo Vera)

Podpořil jsem nařízení o spravedlivém přístupu a využití průmyslových dat. Nařízení má za cíl podpořit inovace odstraněním dosavadních překážek, které brání spotřebitelům a podnikům v přístupu k datům. Domnívám se, že je důležité, aby byl zajištěn přístup spotřebitelů, podniků a veřejných orgánů k datům, která vytvářejí. Nařízení by také mělo pomoci zvýšit vyjednávací sílu malých a středních podniků tím, že je při uzavíraní smlouvy o sdílení údajů ochrání před nespravedlivými smluvními podmínkami uloženými společnostmi, které mají výrazně silnější vyjednávací pozici.
2023/03/14
EU/Euratom/Ukraine Association Agreement: temporary trade liberalisation supplementing trade concessions applicable to Ukrainian products (A9-0165/2023 - Sandra Kalniete)

Podpořil jsem tuto dohodu, která dokázala najít řešení pro liberalizaci obchodu s Ukrajinou i po skončení platnosti současných nařízení. Návrh stanoví dočasné pozastavení všech zbývajících cel podle hlavy IV Dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou, kterou se vytváří prohloubená a komplexní zóna volného obchodu.
2023/05/09
Critical technologies for security and defence (A9-0120/2023 - Riho Terras)

Domnívám se, že tato zpráva je velmi důležitá pro zajištění bezpečnosti v EU, a proto jsem ji podpořil. Zpráva se zaměřuje na výzkumné a inovační kapacity evropského průmyslového obranného sektoru. Zdůrazňuje se v ní, že EU musí mnohem lépe využívat stávající rámec institucí a fondů, a hledat nové cesty a prostředky, abychom posílili naši bezpečnost. Jsem přesvědčen, že Evropa má potenciál držet krok se svými globálními konkurenty, a dokonce stát i v čele. Proto ale musíme koordinovat úsilí mezi různými aktéry, jako jsou akademická sféra, soukromý sektor a vlády.
2023/05/09
Discharge 2021: European Union Agency for Law Enforcement Cooperation (Europol) (A9-0138/2023 - Ramona Strugariu)

Jako stínový zpravodaj pro absolutorium agentur jsem nesmírně šťastný, že se nám podařilo najít shodu napříč politickým spektrem, zejména ve vztahu k Frontexu. Frontex je největší a nejdůležitější agenturou EU. Dobré fungování Frontexu znamená bezpečí našich občanů. Není čas ani prostor hrát s Frontexem nějaké ideologické hry. Nové vedení Frontexu odvádí perfektní práci a jsem jednoznačně přesvědčen, že velká většina problémů se dá přisoudit bývalému vedení. Frontex je dnes dobrou agenturou, která dělá dobrou práci. Nenechme ho na holičkách a podpořme ho. Ohledně ostatních agentur jsem rovněž velmi spokojen, neboť všechny odvádí skvělou práci a vedou dobrou rozpočtovou politiku. Ve spoustě agentur vidím ještě potenciál pro zlepšení nebo případné slučování, nicméně co se týká rozpočtové politiky, není zde žádný problém.
2023/05/10
Empowering consumers for the green transition (A9-0099/2023 - Biljana Borzan)

Podpořil jsem zprávu, která pomůže zabránit greenwashingu při marketingu nebo prodeji výrobků. Spotřebitelům to umožní větší přehled o tom, které výrobky jsou skutečně vyrobeny v souladu s udržitelným rozvojem. Na druhou stranu tato opatření nebudou představovat nadměrnou administrativní zátěž pro podniky.
2023/05/11
Protection of journalists around the world and the European Union’s policy on the matter (A9-0206/2023 - Isabel Wiseler-Lima)

Zpráva zdůrazňuje, že žurnalistika je klíčovou hodnotou demokracie. Rovněž připomíná, že novináři mohou hrát zásadní úlohu při prosazování a ochraně demokratických hodnot, lidských práv a základních svobod. Novináři mají rovněž nezastupitelnou roli při zajišťování nezbytné kontroly a vyváženosti úřadů při odhalování korupce a při podávání zpráv z oblastí konfliktů a následného porušování práv, k němuž dochází. Vzhledem k tomu, že s těmito tvrzeními souhlasím, zprávu jsem podpořil.
2023/07/11
Nature restoration (A9-0220/2023 - César Luena)

Návrh jsem nepodpořil, neboť se domnívám, že je v mnoha ohledech problematický a nepodařilo se nalézt rovnováhu mezi dopadem na změny klimatu a na obyvatele Evropské unie. Ochrana přírody je velmi důležitá pro naši budoucnost, nicméně musí brát v potaz ekonomické a sociální rozměry současné EU. To bohužel návrh nesplňoval. Z mého pohledu se návrh nepodařilo pozměňovacími návrhy dostatečně vyvážit, proto jsem hlasoval jako většina členů naší frakce.
2023/07/12
Act in Support of Ammunition Production (C9-0161/2023)

Návrh vzal v potaz několik důležitých bodů, které pomohou Ukrajině v jejím boji proti Rusku. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl ho podpořit. Jde například o stanovení rozpočtu tohoto nástroje na 500 milionů EUR. Navíc míra financování ze strany Unie bude až 35 % s možností dodatečného financování ve výši 10 %, například v případě, že příjemci jsou malé a střední podniky nebo podniky se střední kapitalizací. Rovněž vnímám velmi pozitivně tu část návrhu, v níž se zakotvuje, aby z tohoto nástroje neexistovaly žádné překážky pro poskytnutí finanční pomoci Ukrajině.
2023/07/13
Protection of workers from asbestos (A9-0160/2023 - Véronique Trillet-Lenoir)

Jakožto člen Výboru pro zaměstnanost a sociální věci jsem se rozhodl v rámci důležitosti dbání na zdraví zaměstnanců podpořit směrnici zabývající se problematikou ochrany zaměstnanců před azbestem při práci. Cílem návrhu je snížit limitní hodnotu expozice na pracovišti, která je povinná ve všech členských státech. Navzdory úplnému zákazu používání azbestu v EU zabíjí expozice tomuto karcinogennímu vláknu, které je stále přítomno v milionech budov, v Evropě více než 70 000 lidí ročně.
2023/10/03
European Media Freedom Act (A9-0264/2023 - Sabine Verheyen)

Vzhledem k rostoucí hrozbě pro svobodu novinářů a sdělovacích prostředků jsem se rozhodl podpořit tuto legislativu. Domnívám se, že je důležité pro správně fungující demokratickou společnost, aby se nezasahovalo do redakčních rozhodnutí vydavatelů médií, novináři by také neměli čelit nežádoucímu a neoprávněnému vnějšímu tlaku.
2023/10/03
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

Hlavním důvodem revize směrnice o čištění městských odpadních vod je řešení problému zbývajícího znečištění. Nicméně stávající směrnici můžeme považovat za letitou, ale i Evropská komise přiznala, že tam, kde by směrnice fungovat měla, tak funguje. Pokud by nově navrhovaná pravidla prošla a začala se následně uplatňovat, následkem by byl zásek do veřejných rozpočtů v řádech několika miliard eur a též zvýšení stočného v rámci desítek procent.
2023/10/05