BETA

156 Written explanations of József NAGY

Odometer manipulation in motor vehicles: revision of the EU legal framework (A8-0155/2018 - Ismail Ertug) HU

Megszavaztuk, hogy az egész EU-ban számítson bűncselekménynek a kilométeróra hamisítása. Hosszútávon a legjobb megoldás persze a megelőzés, amit egy nyilvános, központi, uniós adatbázis tenne lehetővé, összekötve az EU összes STK nyilvántartását a bejegyzett kilométeróra állásokat tartalmazva. Az EU-ban az eladások 10-15 százalékánál fordul elő ilyen csalás, de a tagországok közötti használtautókereskedésben akár az 50 százalékot is eléri. A jelentést támogattam, hiszen az első sorban nekünk, kelet-európai vásárlónak jelent majd biztonságot, többnyire ugyanis mi állunk a becsapott oldalon.
2016/11/22
Implementation of the EU Youth Strategy (A8-0162/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) HU

Támogattam a jelentést, hiszen az egy hosszútávú, jól koordinált uniós ifjúsági stratégiát biztosít. Az eddigi sikeres EU programok, mint az Erasmus+ már bizonyították, hogy érdemes a fiatalokba invesztálni. Ezeket tovább kell erősítenünk és támogatnunk, valamint egy ambiciózus költségvetéssel társítanunk. Külön szeretném kiemelni az ún. „ifjúsági garanciát”, ami gondoskodik arról, hogy minden 25 éven aluli fiatal színvonalas állásajánlatot kapjon, további oktatásban vehessen részt vagy gyakorlati képzésben részesüljön a tanulmányai befejezését vagy munkahelyének elveszítését követő négy hónapon belül.
2016/11/22
Implementation of the Ecodesign Directive (A8-0165/2018 - Frédérique Ries) HU

Az Európai Unió vezető szerepet vállalt az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodásban és mintegy 220 millió eurót ruházott be különböző projektekbe, melyek célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a fogyasztók megfelelő tájékoztatása. A jelentést egyértelműen megszavaztam, hiszen fontosnak tartom az EU különböző környezetvédelmi politikáinak támogatását.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to Greece, Spain, France and Portugal (A8-0175/2018 - José Manuel Fernandes) HU

Javasoljuk az Európai Unió Szolidaritási Alapjának igénybevételét pénzügyi támogatás nyújtására a tüzekkel sújtott Portugália és Spanyolország, a hurrikánokkal sújtott Franciaország és a földrengés sújtotta Görögország számára. A természeti katasztrófák halálos áldozatokkal és nagy pusztítással jártak az érintett régiókban. Az alap mozgósítása az EU szolidaritásának jelképe, amit én is egyértelműen támogatok.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2018/000 TA 2018 - Technical assistance at the initiative of the Commission (A8-0172/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) HU

Támogattam a jelentést, hiszen az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap elsődleges célja, hogy kiegészítő támogatást nyújtson azoknak a munkavállalóknak, akiket negatívan érintettek a világkereskedelemben bekövetkezett strukturális változások. A globalizációs alapot leggyakrabban azokban az esetekben használjuk ki, amikor nagyobb cégek bezárás vagy leépítés miatt kénytelenek elbocsátani munkásaikat.
2016/11/22
Interpretation and implementation of the Interinstitutional Agreement on Better Law-Making (A8-0170/2018 - Pavel Svoboda, Richard Corbett) HU

Támogattam a jelentést, melynek célja az uniós jogszabályok és szakpolitikák javítása és egyszerűsítése annak érdekében, hogy a polgárok és a vállalkozások a jövőben minimális adminisztratív teherrel nézzenek szembe.
2016/11/22
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A8-0160/2018 - Carlos Coelho) HU

Elfogadtam a jelentést, és ezalkalommal is hangsúlyoztam, hogy véget kell vetni a már zaklatásig fajuló, hosszadalmas ellenőrzéseket a határokon és a reptereken az unión belül. A schengeni szabályok reformjáért felelős európai néppárti árnyékjelentéstevőként a szabad mozgás különös jelentőséggel bír számomra. A hosszadalmas ellenőrzés többek között a határokon átnyúló kereskedelem és a munkaerő szabad áramlásának összeomlásához vezethet, ahogy azt Svédország és Dánia között láthattuk.
2016/11/22
EU-Switzerland Agreement on the cumulation of origin between the EU, Switzerland, Norway and Turkey in the framework of the Generalised System of Preferences (A8-0151/2018 - Tiziana Beghin) HU

Támogattam a jelentést, ami lehetővé teszi, hogy az Európai Unióból, Norvégiából, Svájcból és Törökországból származó anyagokat a GPS rendszer kedvezményezettjei felhasználják termelési folyamataik során, majd a végtermékeket visszaszállítsák az említett országokba. Természetesen erre szigorú szabályok vonatkoznak és biztosítják, hogy a végtermékeket kielégítően megmunkálták.
2016/11/22
EU-Norway Agreement on the cumulation of origin between the EU, Switzerland, Norway and Turkey in the framework of the Generalised System of Preferences (A8-0152/2018 - Tiziana Beghin) HU

Támogattam a jelentést, ami lehetővé teszi, hogy az Európai Unióból, Norvégiából, Svájcból és Törökországból származó anyagokat a GPS rendszer kedvezményezettjei felhasználják termelési folyamataik során, majd a végtermékeket visszaszállítsák az említett országokba. Természetesen erre szigorú szabályok vonatkoznak és biztosítják, hogy a végtermékeket kielégítően megmunkálták.
2016/11/22
EU-Norway Agreement on administrative cooperation, combating fraud and recovery of claims in the field of Value Added Tax (A8-0147/2018 - Miguel Viegas) HU

Norvégia az Európai Unió nagyon fontos partnere. Támogattam a jelentést, ami végre szilárd jogi keretet teremt a megbízható együttműködéshez. Célja a határokon átnyúló adócsalások elleni küzdelem megerősítése, hogy azt a tagállamok könnyebben azonosíthassák és visszaszoríthassák. A jelentés továbbá gátat szab a héacsalások miatt keletkező pénzügyi veszteségeknek.
2016/11/22
The 2017 EU Justice Scoreboard (A8-0161/2018 - Jytte Guteland) HU

Szavazatommal támogattam a jelentést, hiszen az EU-ban a bíróságok előtti jogérvényesítésre továbbra is a tagállami eljárási szabályok és gyakorlatok vonatkoznak. Nagyon fontosnak tartom a tisztességes, igazságos és hatékony eljárást a bíróságok előtt, ennek pedig alapfeltétele a bírói függetlenség.
2016/11/22
Establishing the criteria and mechanisms for determining the Member State responsible for examining an application for international protection lodged in one of the Member States by a third-country national or a stateless person (recast) (A8-0345/2017 - Cecilia Wikström) HU

Számos okom volt arra, hogy mínusszal szavazzak. Először is a javaslat nem tartalmazza az EU-ba éves szinten maximálisan befogadható személyek számát és az annak meghatározására szolgáló mechanizmust. Hiányzik továbbá a megbízható gyakorlat a menekült-státuszra való jogosultság elbírálására és nincs végrehajtható visszatérítési-kitelepítési mechanizmusunk a kiutasítottakkal szemben. Ellenzem több, a menekültügyi eljárás felgyorsítására tett naivan jóhiszemű javaslat elfogadását, amelyek nem számolnak a visszaélésekkel, sőt motiválják a csalókat, embercsempészeket és az okirat-hamisítókat.Nem beszélve az állandó újraelosztási kvótarendszerről, ami túllépi az EU hatáskörét. Egyáltalán nem helyes az olyan büntetések kilátásba helyezése, mint a hivatalnoki döntésen alapuló uniós támogatások önkényes megvonása. Ez teljesen igazságtalan lenne, hiszen a felzárkóztatási és strukturális alapok elosztása nem arányos a tagállamok közt, így a leállításuk egyes országokat súlyosan, másokat viszont kevésbé vagy egyáltalán nem érintene. Ennek ellenére nem bánom, hogy végül átment a javaslat és remélem, hogy a háromoldalú egyeztetés eredményeként egy számunkra is elfogadható dokumentumot kapunk majd.
2016/11/22
EU-New Zealand Partnership Agreement on Relations and Cooperation (Consent) (A8-0327/2017 - Charles Tannock) HU

Az Európai Unió szövetségeseiként tekintünk Új-Zélandra. Ahogy októberben támogattam a kereskedelmi tárgyalásokra irányuló meghatalmazásról szóló állásfoglalást, úgy most is a partnerségi megállapodás megkötése mellett szavaztam. Olyan partnerekkel kell szorosabban együttműködnünk, akikkel az alapvető értékeink, mint a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok és szabadságok is megegyeznek.
2016/11/22
EU-New Zealand Partnership Agreement on Relations and Cooperation (Resolution) (A8-0333/2017 - Charles Tannock) HU

Igennel szavaztam. Az Európai Unió már most is szoros történelmi partnerségben áll Új-Zélanddal. Ugyanez elmondható a gazdasági együttműködésről is, hiszen az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partneréről beszélünk. Hozzánk hasonlóan Új-Zéland is prioritásként kezeli a környezetvédelmet és nem csak a COP21 Párizsi Megállapodás végrehajtását sürgeti, de az élelmiszer-termelés területén is a környezetbarát megoldások védelmezője.Ezt az is bizonyítja, hogy az ország energiafelhasználásának több mint 80 %-a megújuló energiaforrásból származik. Különösen fontos lesz a szoros együttműködés a terrorizmus elleni küzdelemben, itt első sorban az információcserére helyeződik hangsúly, de a propaganda, a radikalizálódás és a kiberbűnözés felszámolása sem maradhatnak figyelmen kívül.
2016/11/22
The EU-Africa Strategy: a boost for development (A8-0334/2017 - Maurice Ponga) HU

Megszavaztam az EU-Afrika stratégiáról szóló jelentést, hiszen olyan fontos témák kötnek bennünket össze, mint a migráció és a mobilitás. A jelentés felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés előmozdítására, valamint a demokrácia, a jogállamiság, a jó kormányzás és az emberi jogok előmozdítására az afrikai partnerországokban.Külön foglalkozik az emberek faji, etnikai hovatartozása, vallása és nemi identitása ellen irányuló erőszakkal, hiszen ezek a tömeges vándorlás kiváltó okai. Már évek óta hangsúlyozom, hogy Európa befogadóképessége véges és otthon kell segíteni a rászorulóknak, még mielőtt útra kelnének. Pozitívumnak tartom, hogy ezt a jelentés is felismeri, és ennek fényében állítja fel prioritásait.
2016/11/22
Activities of the European Ombudsman in 2016 (A8-0328/2017 - Marlene Mizzi) HU

Mivel a független intézmény fenntartása az Európai Unió költségvetéséből van finanszírozva, így az éves jelentés formájában számol el munkájáról. A jelentést olvasva elmondhatom, hogy az európai ombudsman a tavalyi évben sem szűkölködött munkában. Az is kiderül, hogy 2016-ban 15 797 polgárnak nyújtott segítséget. Pozitívumként szeretném kiemelni, hogy majdnem ugyanennyien kaptak tanácsot az ombudsman honlapján található interaktív útmutatónak köszönhetően.A mai világban az emberek először az interneten próbálnak információt keresni, segítséget kérni. Éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetni az átláthatóságra és az érthetőségre, amikor a különböző európai intézmények weboldalairól van szó. A jelentést arról megbizonyosodva szavaztam meg, hogy az európai ombudsman jól végezte munkáját.
2016/11/22
Combating inequalities as a lever to boost job creation and growth (A8-0340/2017 - Javi López) HU

A jelentés az emberek közti egyenlőtlenségeket kívánja csökkenteni. Én is megszavaztam a javaslatot, hiszen a nagymértékű egyenlőtlenségek az idegengyűlölet és a radikalizálódás melegágyai. Az egyenlőtlenségek nem csak egyes országokon belül, de a különböző országok között is érezhetők.Erre részben megoldást jelenthet az európai kohéziós és beruházási politikák megfelelő végrehajtása, különös figyelmet fektetve a szegénység és a társadalmi kirekesztődés leküzdésére. Legalább ennyire fontos azonban a jól működő adórendszerek kialakítása is. Ami pedig a nemek közti különbségeket illeti, a munkaerőpiachoz való hozzáférés biztosításával pozitív eredményeket érhetünk el.
2016/11/22
Rule of law in Malta (B8-0596/2017, B8-0597/2017) HU

. – Az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok az Európai Unió legfontosabb értékei. A tagállamok feladata pedig ezek elősegítése, védelme és tiszteletben tartása, ezért a javaslat mellett szavaztam. Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő felrobbantásával Máltán az EU alapértékei is sérültek. Az Európa Unió a sajtószabadság mintaképének tartja magát, amire az újságírók megfélemlítése óriási fenyegetést jelent. Máltának az elkövetők nyomára bukkanásával és felelősségre vonásával kell erre a szörnyű tettre válaszolnia, hogy visszaszerezze az újságírók és az emberek bizalmát. Mert hogyan akarhatjuk mi Putyintól vagy Erdogantól, hogy ne üldözze a médiát, ha eltűrjük, hogy az EU-ban megölhetnek egy újságírót, mert túl közel került a kormány korrupciós ügyeihez?
2016/11/22
The situation of the rule of law and democracy in Poland (B8-0594/2017, B8-0595/2017) SK

Rád by som bol zahlasoval za jasnú rezolúciu o Poľsku, lebo politické smerovanie, ktoré tam vidíme, unáša Poľsko mimo Úniu, čo by som nechcel dopriať Poliakom. Zdržal som sa však preto, lebo táto rezolúcia je politicky chybná, na rozdiel od Maltského, táto ešte viac martirizuje, posilňuje poľskú vládu a zvyšuje nacionalizmus. Podľa mňa s takýmito zle sformulovanými rezolúciami kontraproduktívne robíme z poľskej vládnej strany vlastencov a de facto betónujeme do pozícií, a potom si môžu dovoliť ešte viac uzurpovať moc.
2016/11/22
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) HU

Üdvözlöm a jelentést, hiszen én is tudatosítom, hogy nagyon magas a halálos kimenetelű balesetek száma. A jelentés rámutat az innováció szerepére, kiemeli az infrastruktúra karbantartását és folyamatos modernizálását. Támogatom a biztonsági rendszerek járművekbe történő beszerelését is, szeretném azonban hozzátenni, hogy olyan megoldásra kell törekedni a jogalkotás során, ami nem a végső felhasználó, tehát az autóvásárló zsebéből kerül majd finanszírozásra.
2016/11/22
Cooperation between national authorities responsible for the enforcement of consumer protection laws (A8-0077/2017 - Olga Sehnalová) HU

Teljes mértékben támogatom a fogyasztóvédelmi jogszabályok modernizálását, mert nagyon fontosnak tartom, hogy képesek legyünk reagálni a digitális egységes piaccal kapcsolatos kihívásokra. Annak ellenére, hogy Európában a legszigorúbb a fogyasztóvédelmi szabályzat, a tagállamok többsége nincs felkészülve a digitális világban egyre növekedő illegális és tisztességtelen gyakorlatokra. A jelentés segíteni kívánja a határokon átnyúló jogsértések hatékonyabb felügyeletét, kivizsgálását és szankcionálását. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha biztosítjuk a végrehajtásért felelős hatóságok számára a szükséges jogköröket.
2016/11/22
Combating sexual harassment and abuse in the EU (RC-B8-0576/2017, B8-0576/2017, B8-0577/2017, B8-0578/2017, B8-0579/2017, B8-0580/2017, B8-0581/2017, B8-0582/2017) HU

. – Mindannyian tanúi lehettünk az elmúlt hetekben kibontakozó #meetoo (magyarul „én is”) kampánynak és az ahhoz csatlakozók egyre inkább növekedő számának. Az Európai Parlament agendájára is felkerült a szexuális zaklatás és bántalmazás elleni küzdelem megerősítésének témája, melynek eredményeként egy közös állásfoglalásra irányuló indítvány is készült. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint minden harmadik nő szembesül szexuális zaklatással, amit mi, férfiak is mélyen elítélünk!Az állásfoglalási indítványozást jómagam is támogattam.Egy dologra viszont oda kell figyelni: nem engedhetjük meg, hogy szexuális zaklatás hamis vádjával visszaélések történhessenek. Ez különösen érzékeny, ha a vádakat megindokolhatatlanul hosszú idő eltelte után, objektívnak bemutatott bizonyítekhiány ellenére hoznak napvilágra vagy másféle, gazdasági vagy politkai érdek húzódhat meg mögötte. Ezért bíztatom és bátorítom az összes zaklatott nőt és férfit, hogy tegyen panaszt mielőbb, hiszen ezzel növelhető nem csak a büntetés, de az általánosan elvárt megelőzés hatékonysága is.
2016/11/22
Negotiating mandate for trade negotiations with Australia (A8-0311/2017 - Daniel Caspary) HU

. – Az Európai Unió szövetségeseiként tekintünk Új-Zélandra és Ausztrália, és én támogattam a kereskedelmi tárgyalásokra irányuló meghatalmazásról szóló állásfoglalást. A kereskedelem az embereket szolgálja és a szabadkereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően új piac nyílik meg az európai vállalkozók előtt.
2016/11/22
Negotiating mandate for trade negotiations with New Zealand (A8-0312/2017 - Daniel Caspary) HU

. – Az Európai Unió szövetségeseiként tekintünk Új-Zélandra és Ausztrália, és én támogattam a kereskedelmi tárgyalásokra irányuló meghatalmazásról szóló állásfoglalást. A kereskedelem az embereket szolgálja és a szabadkereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően új piac nyílik meg az európai vállalkozók előtt.
2016/11/22
General budget of the European Union for 2018 - all sections (A8-0299/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) HU

. – Fontosnak tartom, hogy az Európai Unió költségvetése évről évre tükrözze az európai polgárok, városok és tagállamok szükségleteit és úgy gondolom, hogy ezt sikerült elérnünk a 2018-as évre vonatkozóan. Az állásfoglalás nem feledkezik meg a terrorizmus, a határokon átnyúló szervezett bűnözés és a radikalizálódás jelentette fenyegetések ellen küzdő ügynökségek megerősítéséről. Ilyenek például a már létező és működő Europol, Eurojust, EASO és CEPOL, de ebből a költségvetésből tudjuk majd finanszírozni az újonnan felállított ügynökségeket is. A 2018-as évre szóló költségvetés az aktuális kihívásokra reagál, ezért én is az elfogadása mellett szavaztam.
2016/11/22
Establishing an Entry/Exit System (EES) to register entry and exit data of third country nationals crossing the EU external borders (A8-0057/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) HU

. – Jelentős előrelépést tesz az általam is támogatott jelentés az egységes és hatékonyabb határvédelem felé. Az összekapcsolt biztonsági adatbázisok létrehozása az EU válasza a terrorizmus, a migráció és a megnövekedett utasforgalom biztonsági kockázataira. Az uniós állampolgároknak nem jelent majd plusz terhet, viszont alaposan megnehezíti az illegális bevándorlók és az embercsempészek dolgát, hiszen leleplezi a hamis útleveleket és vízumokat is. Az adatbázishoz online hozzáférése lesz minden tagállam hatóságának bűnügyi személyazonosítás és hírszerzés céljából, így akár egy közúti ellenőrzés során is kiszúrhatja a rendőrség a jogtalanul itt tartózkodókat.
2016/11/22
Amendment of the Schengen Borders Code as regards the use of the Entry/Exit System (A8-0059/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) HU

. – Új intelligens regisztrációs rendszer fogja rögzíteni az Unióba érkezők nevét, ujjlenyomatát és arcképét, valamint a határátlépés helyét és idejét. A belépés elindítja az egyes tagállamok által kiadott vízumok érvényességének visszaszámlálását, és ha valaki bárhol az Unión belül túllépi a megengedett tartózkodási időt, az adat bekerül a Schengeni Információs Rendszerbe, amihez minden tagállamnak hozzáférése van. Ahhoz, hogy ezt gyakorlatban is érvényesíteni tudjuk, a mai napon megszavaztuk a Schengeni határellenőrzési kódex módosítását, amit én is támogattam.
2016/11/22
Enhanced cooperation: European Public Prosecutor's Office (A8-0290/2017 - Barbara Matera) HU

Az Európai Ügyészség felállítása mellett szavaztam, hiszen ez az Unió válasza a több száz milliárd eurós áfa, vám és európai alapokkal való csalásokra. Az új ügynökség lehetővé teszi majd az ügyek független, nemzetközi kivizsgálását és büntetését. Míg a csalásokkal szemben jelenleg csak a nemzeti hatóságok indíthatnak eljárást, hatáskörük pedig véget ér a nemzeti határoknál, az újonnan felállított Európai Ügynökség szinte az egész EU területén képes lesz s pénzügyi csalásokat függetlenül kivizsgálni és büntető eljárást indítani.A megerősített együttműködéshez 20 tagállam csatlakozott, ami óriási lépésnek számít az EU integrációban és akár ez euró bevezetéséhez is hasonlítható az integráció göröngyös útján. Nagyon örülhetünk, hogy Szlovákia Csehországgal együtt a csatlakozó államok sorát erősíti, míg nehezen elfogadható okok miatt Magyarország és Lengyelország a kezdeményezést sajnos nem támogatták. Töréspontnak látom ezt a V4-es országok közeledésében az Európai Unió magja felé.
2016/11/22
State of play of negotiations with the United Kingdom (B8-0538/2017, B8-0539/2017) HU

Az általam is elfogadott állásfoglalási indítványból többek között az is kiderül, hogy addig nem léphetünk a tárgyalások következő szintjére, amíg három alapvető kérdésről nem sikerül megegyeznünk: az állampolgárok jogai, az írországi/észak-írországi helyzet és természetesen a pénzügyek. Európai parlamenti képviselőként különösen fontosnak tartom, hogy olyan egyesség szülessen, amivel az Egyesült Királyságban élő, dolgozó és tanulmányaikat végző uniós polgárok is elégedettek lehetnek.Nagyon érzékeny téma az EU-ban maradó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határ sorsa, hiszen az a sziget egyesítését célzó történelmi konfliktusokat élesztheti újra. Ami pedig az anyagiakat illeti, jó irányba haladnunk - végre az angol miniszterelnök asszony is elismerte, hogy az Egyesült Királyság nem bújhat ki teljesen a pénzügyi kötelezettségei alól.
2016/11/22
The fight against cybercrime (A8-0272/2017 - Elissavet Vozemberg-Vrionidi) HU

Napjaink digitális világában egyre gyakrabban szembesülünk komolynál komolyabb kibertámadásokkal. Az is nyilvánvalóvá válik, hogy a kiberbűnözés nem ismer földrajzi határokat és csak közös erővel van esélyünk fellépni ellene. Megszavaztam a jelentést, hogy olyan eszközöket tudjunk ügynökségeink kezébe adni, melyek segítségével az Európai Unió nehezebben támadhatóvá válik és gyorsabban reagál a leselkedő kiberfenyegetésekre. Fontos továbbá, hogy időben felismerjük ezeket a veszélyeket, az elkövetők nyomára bukkanjunk és kellően megbüntessük őket.
2016/11/22
Binding annual greenhouse gas emission reductions to meet commitments under the Paris Agreement (A8-0208/2017 - Gerben-Jan Gerbrandy) HU

Az Európai Parlament nagy egyetértésben beszélt a mai vitán Európa fontos szerepéről a párizsi egyezménnyel kapcsolatban. Mindössze néhány órával később pedig egy ambiciózus, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló jelentést fogadtunk el, amiben egyértelműen jelezzük elkötelezettségünket a Bizottság felé. Örömmel szavaztam a jelentés elfogadása mellett, hiszen komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, de nem feledkezik meg a versenyképes ipar elengedhetetlen szerepéről sem. Ezt olyan eszközökkel kívánja elérni, mint az új, környezetbarát technológiákat bevezető gyárak megjutalmazása. Meggyőződésem, hogy bár magasra tettük a lécet, képesek leszünk a terveket megvalósítani és egy lépéssel közelebb kerülni a párizsi egyezményben kitűzött célok teljesítéséhez is!
2016/11/22
2016 Report on Serbia (A8-0063/2017 - David McAllister) HU

A Szerbiáról szóló 2016. évi jelentésnek igencsak fontos szerepe van, hiszen egy EU-hoz csatlakozni vágyó országról beszélünk. A jelentés számos pozitív fejlődést említ, első sorban az ország gazdaságát előremozdító sikeres tevékenységekről beszél. Az EU különös hangsúlyt fektet a kis- és középvállalkozások támogatására és Szerbiát is erre ösztönzi olyan területeken, mint az IT vagy a digitális piac. Jelentős előrelépésnek tekinti továbbá a Szerbia és Koszovó közötti békés kapcsolatok kialakításáért tett erőfeszítéseket. Természetesen vannak olyan területek is, ahol további kemény munkára lesz szükség ahhoz, hogy sikerüljön az EU által felállított szintet elérni, melyek közül legproblémásabbak a korrupció és a médiaszabadság. Bízom benne, hogy Szerbia úgy tekint majd az Európai Parlament által elfogadott jelentésre, amit én is megszavaztam, mint egy jó tanácsok gyűjteményére, ami az elkezdett munka hatékony folytatására ösztönöz.
2016/11/22
Increasing engagement of partners and visibility in the performance of European Structural and Investment Funds (A8-0201/2017 - Daniel Buda) HU

Szavazatommal támogatom ezt a jelentést. Az Európai Unió strukturális és beruházási alapokon keresztül tud közvetlenül hozzájárulni az állampolgárok életminőségének folyamatos javulásához. Ott van például az Európai Regionális Alap, aminek köszönhetően a régiók modern infrastruktúrákat alakíthatnak ki nagyrészt uniós pénzekből. Ez számos területre érvényes, például a közlekedés, energiatakarékosság, turizmus vagy a környezetvédelem. A modernizáció pedig nem csak a mindennapi kényelmünkhöz, de a gazdasági fejlődéshez és új munkahelyek teremtéséhez is hozzájárul. Az Európai Unió elengedhetetlen szerepe az ilyen sikerekben azonban nem mindig jut el az emberekhez, amire a ma elfogadott jelentés keresi a megoldást. Láthatóvá kell tenni ezeket a tevékenységeket, hogy az európaiak felismerjék mindazt, amit az EU értük tesz!
2016/11/22
Specific measures to provide additional assistance to Member States affected by natural disasters (A8-0070/2017 - Iskra Mihaylova) HU

A természeti katasztrófákat szinte lehetetlen előre megjósolni. Váratlanul csapnak le és komoly károkat hagynak maguk után. Tisztán emlékszem az olasz kollégák arcára, amikor a közelmúltbeli földrengések súlyos következményeiről hallottak. Az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve a szolidaritás. Ezért is nagyon fontos, hogy az Európai Unió szolidaritási Alapja és az Európai Regionális Fejlesztési Alap felhasználásakor egyszerű, hatékony és hatásos szabályok szerint járjunk el, hogy akkor kapjanak a katasztrófa sújtotta régiók segítséget, amikor arra a legnagyobb szükségük van. Szavazatommal pedig ezt én is támogattam.
2016/11/22
European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033 (A8-0061/2017 - Santiago Fisas Ayxelà) HU

Immár 32 éve, hogy először elindult az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés. Az „Európa kulturális fővárosa” címet évente két város kapja meg. A sikeres program fő célja Európa kulturális sokszínűségének hangsúlyozása, és így a kisebb európai városoknak is lehetőségük van bekerülni a köztudatba és fellendíteni a látogatottságukat. Ebben az évben a cím büszke viselői a dániai Aarhus és a ciprusi Pafos. A kezdeményezésből Szlovákia sem maradt ki, hiszen 2013-ban Kassa volt Európa egyik kulturális fővárosa. A címre az egyes városok pályázatokkal jelentkezhetnek, melyekben különböző kulturális programokat és célokat tűznek ki. Ezeket aztán első sorban uniós pénzekből fedezik, nemzeti és regionális forrásokkal kiegészítve. Kassának például sikerült költségei 59%-át EU-s alapokból finanszírozni. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a megvalósítandó kulturális projektek emberi erőforrást is igényelnek, így számos új munkahelyet tud a város lakosainak felkínálni. A jelentéssel együtt azt is támogatom, hogy az „Európa kulturális fővárosa” címért az EFTA, valamint az EEA országok is pályázhassanak.
2016/11/22
Rates of value added tax applied to books, newspapers and periodicals (A8-0189/2017 - Tom Vandenkendelaere) HU

A jelentés a nyomtatott és elektronikus könyvek, újságok valamint folyóiratok hozzáadottérték-adója közötti különbséget kívánja megszüntetni, amivel én is egyetértek. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis míg a nyomtatott könyvek, újságok és folyóiratok esetében a tagállamok kedvezményes, 5%-os adókulcsot vagy akár 5% alatti, rendkívül kedvezményes adókulcsot állapíthatnak meg, az elektronos verzióra 15%-os hozzáadottérték-adó vonatkozik. A mai digitális világban, ahol a hírszerzés fő formáját a mobiltelefonok és tabletek jelentik, az adókulcs egységesítése jelentősen növeli majd a kulturális tartalmakhoz való hozzáférést.
2016/11/22
Internet connectivity for growth, competitiveness and cohesion: European gigabit society and 5G (A8-0184/2017 - Michał Boni) HU

Elfogadtam a jelentést. Az 5G infrastruktúra nem csak a digitális világban nyit új fejezetet, de izgalmas kihívást jelent Európa számára is. Bevezetése lehetővé tenné mindazt, amit eddig csak elképzeltünk – az autonóm autók elterjedését, az e-egészségügy beindulását, új tanulási és tanítási lehetőségek felfedezését és az intelligens városok megvalósítását. Így képesek leszünk felhasználóbarát, a lakosság igényeihez szabott termékeket és szolgáltatásokat nyújtani. Első lépés egy ambiciózus 5G cselekvési terv kidolgozása, ennek azonban nagyon fontos feltétele a tagállamok bekapcsolódása és elkötelezettsége.
2016/11/22
The new European Consensus on Development - our world, our dignity, our future (B8-0387/2017, B8-0390/2017) HU

Üdvözlöm az Európai Tanács, az EU Tanács, a Bizottság és az Európai Parlament „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című együttes nyilatkozatát, amelyben az EU intézmények meghatározzák a közös elképzeléseket, értékeket és elveket az elkövetkező évekre. A konszenzus egyhangúan állapítja meg, hogy az EU fejlesztési politikájának elsődleges célkitűzése a szegénység csökkentése, hosszú távon pedig annak felszámolása. A jelenést ezért megszavaztam.
2016/11/22
Resilience as a strategic priority of the EU external action (B8-0381/2017) HU

Üdvözlöm a reziliencia előmozdítására irányuló állásfoglalási indítványozást, amire az Európai Unió külső fellépéseinek egyik stratégiai prioritásaként tekintünk. A kezdeményezés több területet is érint, mint például a humanitárius segítségnyújtás, a biztonságpolitika vagy az éghajlatváltozás. A reziliencia kialakításának érdekében fontos a 2013 és 2020 között érvényben levő cselekvési terv előzetes kiértékelése, és az eddig sikeres intézkedések további alkalmazása, valamint új lépések bevezetése. Egy remekül elkészített jelentésről szavaztunk, amit én örömmel fogadtam el.
2016/11/22
Combating anti-semitism (B8-0383/2017, B8-0388/2017)

I strongly condemn any kind of violence based on racism and xenophobia and I am convinced that the Member States have to fight together against anti-Semitism. There should be no denial about the rising tendency of anti-Semitism. In the past few years, terrorist attacks in Toulouse, Brussels, Paris and Copenhagen were carried out against Jewish institutions with the intension of hurting citizens belonging to this community.It is clear that we need to act in order to make sure that all minorities, including Jews, feel safe in Europe. It is impossible to effectively combat anti-Semitism without having a definition of it. Therefore, I call for the adoption of the definition used by the International Holocaust Remembrance Alliance. This will help to strengthen the judicial and law enforcement units in prosecuting anti-Semitic attacks carried out both online and offline.
2016/11/22
High-level UN Conference to support the implementation of Sustainable Development Goal 14 (UN Ocean Conference) (B8-0382/2017) HU

Támogatom az állásfoglalási indítványt, ahogy a magas szintű ENSZ-konferencia összehívására irányuló kezdeményezést is, hiszen tisztában vagyok az emberi tevékenységek óceánokra gyakorolt negatív hatásaival. Ezt kizárólag globális fellépéssel tudjuk csökkenteni, amit októberben a Máltán megrendezésre kerülő „Mi óceánunk” konferencia is hangsúlyozni fog majd. Az állásfoglalásra irányuló indítvány külön foglalkozik a fenntartható halászattal, valamint az egyes államok szerepével az óceánok védelme érdekében.
2016/11/22
EU trade mark (A8-0054/2017 - Tadeusz Zwiefka) HU

Az európai uniós védjegyről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatot megszavaztam, hiszen egy olyan kodifikációról van szó, ami a már meglévő szövegek érdemi módosítás nélküli egyszerű egységes szerkezetbe foglalását tartalmazza. Az ilyen javaslatok hozzájárulnak az Európai Unió jogrendszerének érthetőségéhez és átláthatóságához, ezért határozottan támogatom őket.
2016/11/22
Minamata Convention on Mercury (A8-0067/2017 - Stefan Eck) HU

A Minamata egyezmény aláírására 2013-ban, Japánban került sor. Célja a higany által kiváltott káros hatások csökkentése, melyek egyaránt jelentenek veszélyt az emberi egészségre és a környezetre. A higany számos használati tárgyban van jelen, így nagyon egyszerűen jut a légkörbe, a talajba és a vízbe. Az egyezmény éppen ezért célozza meg annak teljes életciklusát, a bányászásától kezdve egészen a hulladékként történő feldolgozásáig, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy a higany nem megsemmisíthető. Egészsége mindenkinek csak egy van, amit nem éri meg kockára tenni. Támogatom ezért az olyan megoldásokat, melyek hozzájárulnak a saját és Földünk biztonságának megóvásához is!
2016/11/22
Hybrid mismatches with third countries (A8-0134/2017 - Olle Ludvigsson) HU

Az Európai Unió tagállamain belül érvényben lévő adózási rendszerek közötti eltérést számos vállalkozás próbálja meg saját előnyére fordítani, és az adózást így elkerülni. Szeretném hangsúlyozni, hogy a nyereségnek ott kell megadózva lennie, ahol az azt előteremtő tevékenységekre kerül sor, és a hibrid struktúrákat alkalmazó adókikerülési módszerek illegálisak és szigorúan büntetendőek. A jelentés olyan javaslatokkal áll elő, amelyek a harmadik országokat érintő trükköket is megcélozzák.
2016/11/22
Agreement on Operational and Strategic Cooperation between Denmark and Europol (A8-0164/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) HU

Februárban megszavaztuk, hogy Dánia azon országok közé tartozhasson, melyek különleges megállapodást tartanak fent az Európai Rendőrségi Hivatallal. Akkor is elmondtam, hogy Dánia már 44 éve az EU tagállama, ami minden okot megad a kölcsönös bizalomra és meggyőződésem, hogy szükségünk van egymásra az olyan kihívások leküzdése érdekében, mint a terrorizmus vagy a szervezett bűnözés. Természetesen Dánia nem fog teljes tagságot élvezni és a megállapodás feltétele lesz az ország tagságának fenntartása az EU-ban és a schengeni egyezményben. Ennek a stratégiai megállapodásnak köszönhetően képesek leszünk továbbra is szoros együttműködést fenntartani.
2016/11/22
Annual report on the control of the financial activities of the European Investment Bank for 2015 (A8-0161/2017 - Nedzhmi Ali) HU

Támogatom a jelentést, ami teljes képet nyújt az Európai Beruházási Bank 2015-ös pénzügyi tevékenységéről. A jelentés első sorban a beruházási programban kitűzött politikai célok teljesítését vizsgálja, ilyen például a gazdasági fellendülés felgyorsítása, a fiatal munkanélküliek foglalkoztatása vagy a kis- és középvállalkozások támogatása. Felhívja a figyelmet az EBB működésével kapcsolatban felmerülő célkitűzésekre is, mint az eredmények folyamatos nyomon követése, valamint a beruházások átláthatósága és elszámoltathatósága.
2016/11/22
Structural Reform Support Programme for 2017-2020 (A8-0374/2016 - Lambert van Nistelrooij, Constanze Krehl) HU

A gazdasági válság következtében az Európai Unió kidolgozta új, Európa 2020 néven ismert stratégiáját, amit minden tagállam elfogadott. Ennek már hat éve és bár sokat haladtunk előre, még mindig messze vagyunk a kitűzött célok teljesítésétől. Különösen örülök ezért a Bizottság azon kezdeményezésének, ami szerint egy strukturálisreform-támogató programot kellene létrehozni, melynek feladata az egyes tagállamoknak való segítségnyújtás lenne. Ez olyan reformok megvalósítását tenné lehetővé, melyek közvetlenül javítják a polgárok életszínvonalát és hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, valamint a munkanélküliség csökkenéséhez. Fontosnak tartom, hogy ne csak pénzügyi, de szakmai és technikai tanácsadás is elérhető legyen az érintett tagállamok számára.
2016/11/22
European Year of Cultural Heritage (A8-0340/2016 - Mircea Diaconu) HU

Megszavaztuk, hogy 2018 legyen a kulturális örökség európai éve. Szeretnénk az európai év keretében a kulturális sokszínűséget népszerűsíteni és az európai identitástudatot erősíteni. Nekünk, nemzeti kisebbségek tagjainak nem kell a kultúra és identitás különösen fontos szerepét bemutatni, hiszen jól ismerjük azt. Néhány napon belül megnyílik az Európai Történelem Háza is, ami kiállításain keresztül visszarepíti a látogatókat a múltba, majd arra motiválja őket, hogy Európa jövőjéről elmélkedjenek. Európa történelmi múltja szoros kapcsolatban áll kulturális örökségével és értékeivel, ezért örülök neki, hogy sikerült ezt a projektet is megvalósítani.
2016/11/22
Union programme to support specific activities in the field of financial reporting and auditing (A8-0291/2016 - Theodor Dumitru Stolojan) HU

Ebben a jelentésben három Európai Unió által támogatott ügynökség működésével kapcsolatban felállított elvárásainkat foglalta össze a jelentéstevő. Az érintett ügynökségek a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok alapítványa (IFRS Alapítvány), az Európai Pénzügyi Beszámolási Tanácsadó Csoport (EFRAG) és a Közérdekű Felügyeleti Tanács (PIOB). Első sorban az éves jelentéstevési kötelezettségre hívjuk fel a figyelmet, amiben az adott intézményeknek külön ki kell térniük az Európai Parlament és Tanács által állított prioritások teljesítésének kiértékelésére. Elengedhetetlen továbbá az intézmények átláthatósága és elszámoltathatása, hiszen EU pénzekről beszélünk.
2016/11/22
Union programme to enhance the involvement of consumers in financial services policy making (A8-0008/2017 - Philippe Lamberts) HU

Támogatom a javaslatot, hiszen a fogyasztóvédelem azok közé a területek közé tartozik, ahol az Európai Unió nagyszerűen tudja kiegészíteni a tagállami szakpolitikákat, így biztosítva a fogyasztók erős védelmét. A javaslat két sikeres kísérleti projekttel foglalkozik, amelyek csak az EU támogatásával tarthatóak fenn. A program célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztók és végfelhasználók érdekeinek képviseléséhez és tájékoztatásához. Hangsúlyozza, hogy a problémák felismerésének alulról felfelé kell történnie.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - 8th, 9th, 10th and 11th EDFs (A8-0125/2017 - Younous Omarjee) HU

A nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alap 2015. évi mentesítését megszavaztam. Igaz, hogy olyan eszközökről beszélünk, melyek eredményeit nem könnyű mérni, az ellenőrző bizottság pénzügyi elszámolásaikat rendben találta. A jelentés számos javaslatot is tartalmaz annak érdekében, hogy ezt a költségvetést a jövőben még hatékonyabban lehessen majd kihasználni.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Parliament (A8-0153/2017 - Dennis de Jong) HU

Saját munkahelyünk, az Európai Parlament mentesítéséről is ma döntöttünk, és pont olyan kritikus szemmel vizsgáltuk meg ezt a költségvetést, mint az összes többi intézményét. Sokat beszélünk arról, hogy az Európai Parlament közpénzekből tartja fent magát, de mennyibe is kerül ez egy uniós állampolgárnak? A 2015-ös elszámolás alapján egy polgárnak egy évben 3,60 eurójába kerül az Európai Parlament működtetése. Ennek egy harmadát olyan költségekre fordítjuk, mint a többnyelvűség vagy a munkahelyek száma. Ebben a jelentésben is kérjük az átláthatóságot biztosító szigorú szabályok betartatásának ellenőrzését, valamint felhívjuk a figyelmet az Európai Parlament kommunikációs stratégiájának javítására. Ezt szerintem a helyi szintű tevékenységekkel lehet elérni, amelyekre mindig örömmel fogadom a meghívást és rendszeresen részt is veszek.
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Council and Council (A8-0131/2017 - Bart Staes) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Court of Justice (A8-0136/2017 - Benedek Jávor) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Court of Auditors (A8-0151/2017 - Benedek Jávor) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Economic and Social Committee (A8-0144/2017 - Bart Staes) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - Committee of the Regions (A8-0141/2017 - Bart Staes) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European External Action Service (A8-0122/2017 - Benedek Jávor) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Ombudsman (A8-0142/2017 - Benedek Jávor) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A8-0140/2017 - Bart Staes) HU

Ebben az évben sor került a Tanácson kívül az összes többi intézmény, tehát a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai ombudsman és az Európai adatvédelmi biztos mentesítésére. Ennek nagyon örülök, hiszen a mentesítés előtt fény derül arra, hogy az adott intézmények megfelelően gazdálkodtak-e az Európai Uniós pénzekkel. A Tanács mentesítésének újbóli elhalasztásával kapcsolatban csak annyit szeretnék elmondani, hogy nem elfogadható, hogy a többszöri felszólítás ellenére sem kaptuk meg a vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokat. Nagyon fontos az Európai Unió átláthatósága és elszámoltathatósága, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó, és ez alól a Tanács sem lehet kivétel!
2016/11/22
Discharge 2015: Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) (A8-0147/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését, köztük az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségét is. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: Office of the Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) (A8-0143/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését, köztük az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testületének Hivataláét is. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: Translation Centre for the Bodies of the European Union (CdT) (A8-0075/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését, köztük az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontjáét is. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) (A8-0145/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Police College (CEPOL) (A8-0081/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését, köztük az Európai Rendőrakadémiáét is. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Aviation Safety Agency (EASA) (A8-0087/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Asylum Support Office (EASO) (A8-0093/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Banking Authority (EBA) (A8-0079/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését, köztük az Európai Bankhatóságét is. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) (C8-0293/2016) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Chemicals Agency (ECHA) (A8-0086/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Environment Agency (EEA) (A8-0085/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Fisheries Control Agency (EFCA) (A8-0100/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Food Safety Authority (EFSA) (A8-0098/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Institute for Gender Equality (EIGE) (A8-0106/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) (A8-0101/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Institute of Innovation and Technology (EIT) (A8-0127/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Medicines Agency (EMA) (A8-0084/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) (A8-0099/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Maritime Safety Agency (EMSA) (A8-0130/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Network and Information Security Agency (ENISA) (A8-0115/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Railway Agency (ERA) (A8-0128/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Securities and Markets Authority (ESMA) (A8-0124/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Training Foundation (ETF) (A8-0118/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice (eu-LISA) (A8-0105/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) (A8-0116/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: Euratom Supply Agency (ESA) (A8-0126/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound) (A8-0111/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Union's Judicial Cooperation Unit (Eurojust) (A8-0129/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Police Office (Europol) (A8-0107/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését, köztük az Európai Rendőrségi Hivatalét is. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) (A8-0146/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Union (Frontex) (A8-0137/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: European GNSS Agency (GSA) (A8-0148/2017 - Inés Ayala Sender) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Discharge 2015: Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI) (A8-0103/2017 - Miroslav Poche) HU

Egyenként szavaztuk meg további 32 decentralizált ügynökség mentesítését. Az ellenőrző bizottság pénzügyeiket rendben találta, néhány esetben azonban felhívta a figyelmet egyes tevékenységek javítására. Bízom benne, hogy ezeken a területeken pozitív változásokat tapasztalunk majd a következő ellenőrzéseknél. A legfontosabb feltételek, az elszámoltathatóság és átláthatóság teljesítve voltak, ezért minden esetben a mentesítés mellett szavaztam.
2016/11/22
Management of fishing fleets in the outermost regions (A8-0138/2017 - Ulrike Rodust) HU

Támogatom a legkülső régiók halászati ágazatával kapcsolatos jelentést, ami kilenc EU-s régiót érint, melyek Franciaországhoz, Spanyolországhoz és Portugáliához tartoznak. Egyetértek ugyanis azzal, hogy a közös halászati politika nem feledkezhet meg a belső és külső régiók között fennálló óriási különbségekről. A külső régiókból egyértelműen az az üzenet érkezik, hogy szükség van a halászflották modernizálására. Ez első sorban a halászok biztonsága miatt fontos, de jelentős hatással bír a környezetvédelemre, valamint a gazdaságra is. Mondanom sem kell, hogy nagyon gyakran munkanélküliség uralkodik ezekben a régiókban, ami a halászati ágazat vonzóbbá tételével részben orvosolható lenne. A jelentés számos eszközt javasol az optimális helyzet eléréséhez, első sorban azonban a fenntartható halászatot és az egészséges halállományokat kell szem előtt tartanunk.
2016/11/22
EU flagship initiative on the garment sector (A8-0080/2017 - Lola Sánchez Caldentey) HU

Amikor ruhákat vásárolunk, nem tudhatjuk, hogy milyen körülmények között gyártották azokat. A ruhaipar több mint 75 millió embert foglalkoztat, és egyre többet hallunk az emberi jogokkal való visszaélésről ebben az ágazatban. A jelentés ezért felhívja a Bizottságot egy jogalkotási javaslat elkészítésére, amelyben különös figyelmet kapnak az emberi jogok, a környezetvédelmi minimumstandardok, de nem maradhatnak ki a szociális normák sem, mint a munkabiztonság, a munkaidő vagy a bérezés. Véget kell vetni az emberi jogokkal való visszaélésnek a ruházati ágazatban és mindent meg kell tenni azért, hogy megakadályozzuk az olyan tragikus események bekövetkezését, mint a bangladesi ruhagyárakkal teli épület összeomlása, ahol négy évvel ezelőtt több mint 1100 ember vesztette életét.
2016/11/22
State of play of farmland concentration in the EU: how to facilitate the access to land for farmers (A8-0119/2017 - Maria Noichl) HU

Üdvözlöm a jelentést. A mezőgazdasági földterület nem hagyományos árucikk, ezért időnként szükség van az aktuális helyzet felmérésére és kiértékelésére. Ha a létező föld nagy része néhány ember tulajdonában összpontosul, az komoly veszélyt jelenthet a társadalom számára, hiszen a föld olyan árucikk, amiből annyi van, amennyi, nem pótolható vagy növelhető a mennyisége. A jelentés rámutat az uniós adatok hiányára ezen a területen, amit bizony orvosolni kell. Olyan egységes információkra van szükség, mint a földpiaci árak és bérleti díjak a tagállamokban. A jelentés kiemeli azokat az országokat, amelyeknek különös figyelmet kellene szentelniük a földkoncentráció problémájára. Ide tartozik többek között Magyarország és Bulgária, de a Németországban vagy Olaszországban fennálló helyzet is aggodalomra ad okot.
2016/11/22
Annual report on the financial activities of the European Investment Bank (A8-0121/2017 - Georgios Kyrtsos) HU

Pozitívan fogadom az éves jelentést, ahogy az Európai Beruházási Bank munkáját is. A legfrissebb értékelés szerint az EBB több területen is jelentős sikereket ért el 2015-ben. Ilyen például a beruházási szakadékok áthidalása vagy az EBB által támogatott innovatív projektek számának növekedése. Mint minden alkalommal, a jelentésbe most is kerültek olyan javaslatok, amelyek segítségével az EBB még hatékonyabban dolgozhat majd. Csak hogy egyet említsek, ilyen a fiatalok munkanélküliségének kezelése, amit különböző programokba való beruházással lehet elérni. Ezek a programok ugyanis nagyban hozzájárulnak oktatásukhoz és készségeik fejlesztéséhez, ami közvetlen hatással van a munkapiacon való elhelyezkedésekhez.
2016/11/22
Implementation of the Mining Waste Directive (A8-0071/2017 - György Hölvényi) HU

Üdvözlöm a jelentést, hiszen az Európai Unió feladata nem ér véget a jogalkotásnál. A bányászati hulladékról szóló irányelv fontos célokat szolgál, méghozzá az emberek egészségének és biztonságának megóvását és a környezetvédelmet. A terv szerint az érintett irányelvet 2008-ig kellett a tagállamoknak átültetniük, de ennek során többen is akadályokba ütköztek. A jelentés pedig erre keresi a magyarázatot és megállapítja, hogy az irányelv gyakorlati végrehajtása sajnos nem minden esetben hozza meg az irányelvben kitűzött eredményeket. Az első lépés, a probléma felismerése már megtörtént, ezzel a jelentéssel pedig felhívjuk a figyelmet annak orvosolására.
2016/11/22
Situation in Venezuela (RC-B8-0270/2017, B8-0270/2017, B8-0271/2017, B8-0272/2017, B8-0274/2017, B8-0275/2017, B8-0276/2017, B8-0277/2017) HU

A közös állásfoglalási indítvány, amit én is támogattam, a Venezuelában kialakult helyzetet tárgyalja. Az Európai Parlament nem hagyhatja szó nélkül az alapvető emberi jogok megsértését. Elítéljük ezért a békés tüntetéseken alkalmazott brutális erőszakot, amely során 20-an életüket vesztették és nagyon sokan megsérültek. Elutasítjuk a Venezuelai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenes határozatait, hiszen az nem történhet meg, hogy a demokratikusan választott képviselőknek csak úgy felfüggesszék a hatáskörét. Felszólítjuk a venezuelai kormányt, hogy engedjék szabadon a több száz ok nélkül letartóztatott politikai foglyot, és engedjék meg a humanitárius segítséget nyújtó nemzetközi szervezeteknek az országba való bejutást. Bízom benne, hogy hamarosan javul majd a Venezuelában fennálló borzasztó helyzet!
2016/11/22
Wholesale roaming markets (A8-0372/2016 - Miapetra Kumpula-Natri) HU

Végre minden részről sikerült elfogadtatni a kedvezményes roaming feltételeket, aminek köszönhetően 2017. június 15.-től külföldön is otthoni árakon használjuk majd telefonjainkat! Mára nagyon egyszerűvé vált az utazás, az Európai Unióban nincsenek határok, útlevél és vízum nélkül utazhatunk a többi tagállamba kirándulni, de akár dolgozni is. A digitális világ rohamos fejlődésének következtében pedig a telefonjaink szinte nélkülözhetetlenné váltak. Éppen ezért volt szükséges a külföldön való telefonhasználatot is egyszerűvé és megfizethetővé tenni.Én elégedett vagyok az eredménnyel és nagyon örülök annak, hogy ennek hatását az európaiak közvetlenül érzékelik majd. Az érdekesség kedvéért tekintsünk vissza 10 évet a roaming árakra: 2007-ben 1 perc külföldi hívásért az eredeti árhoz +0,49 eurót, az SMS eredeti ára mellé +0,28 eurót, az akkor még amúgy is drága adatforgalomhoz pedig megabájtonként +6 eurót számolt fel a szolgáltató. Ami pedig az adatforgalmat illeti, a szolgáltató és a felhasználó védelmét is garantáló megoldást sikerült találunk, aminek köszönhetően már most is jó árakon internetezünk, de 2020-ig további folyamatos csökkenésre számíthatunk.
2016/11/22
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Ukraine (A8-0274/2016 - Mariya Gabriel) HU

Ukrajna az Európai Unió fontos partnere és én is amellett szavaztam, hogy az ország vízummentességet kapjon. Az Európai Unió komoly feltételek alapján dönti el, hogy egy bizonyos ország megfelel-e a vízummentességi partnerségre, amiket Ukrajna sikeresen teljesített. Meggyőződésem, hogy ez a megállapodás pozitívumot jelent mindkét fél számára és még jobban erősíti majd az európai értékeket.
2016/11/22
Adequacy of the protection afforded by the EU-US privacy Shield (B8-0235/2017, B8-0244/2017) HU

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok nagyon sok és különböző területen dolgoznak együtt, aminek elengedhetetlen része az adatcsere. Fontos, hogy az adatcsere előre megszabott és jól átgondolt szabályokat követve történjen, különösen akkor, amikor harmadik országok bevonásáról van szó. Sok munkába telik egy jól működő eszközt találni és sajnos az ún. biztonságos kikötők kudarcot vallottak. Új megoldást kerestünk és így alakult ki az ún. adatvédelmi pajzs, amit jómagam is támogatok.Az adatvédelmi pajzs fékek és ellensúlyok bevezetésével biztosít bennünket arról, hogy nem kerül sor a személyes adatok védelmének megsértésére. Várom a Bizottság éves kiértékelését, ami reális eredményeket mutat majd meg, addig viszont nem támogatom azokat az állásfoglalási indítványokat, melyek alátámasztható érvek nélkül kritizálják ezt az ígéretes rendszert.
2016/11/22
Negotiations with the United Kingdom following its notification that it intends to withdraw from the European Union (RC-B8-0237/2017, B8-0237/2017, B8-0241/2017, B8-0242/2017, B8-0243/2017) HU

Március 29-én került Donald Tusk kezébe az Egyesült Királyságtól érkezett értesítő levél, amiben hivatalosan bejelentik, hogy ki kívánnak lépni az Európai Unióból. Az Európai Parlament alaposan végiggondolt prioritások szerint készítette el azt az állásfoglalási indítványt, amelyről ma szavaztunk. Hosszú tárgyalások sorának nézünk elébe, amit minél hamarabb el kell kezdenünk. Biztosítani szeretnénk az Egyesült Királyságban élő és dolgozó európai uniós állampolgárokat, illetve EU-ban élő egyesült királyságbeli állampolgárokat arról, hogy mindent megteszünk majd jogaik teljes védelme érdekében.Különös hangsúlyt fektetünk majd az Európai Unió külső határaival kapcsolatban felmerülő kérdésekre, valamint Skócia és Észak-Írország helyzetére is. A tárgyalások jelentős részét fogják továbbá képezni a pénzügyi és a piaccal kapcsolatos döntések. Közben pedig folyamatosan dolgozunk majd azon, hogy az Egyesült Királyság kilépése után az EU és 27 tagállama erősebb és demokratikusabb legyen, mint valaha!
2016/11/22
Application of the provisions of the Schengen acquis relating to the Schengen Information System in Croatia (A8-0073/2017 - Nuno Melo) HU

Horvátország az Európai Unió tagja, így elvárható részvétele az uniós vívmányokban is. A Schengeni Információs Rendszerben való teljes tagsághoz azonban a tagállamoknak teljesíteniük kell bizonyos feltételeket, legfőképp az adatvédelem szempontjából. Horvátország ezeknek az előírásoknak megfelel, ami számunkra is nagyon jó hír, hiszen minél több tagállam része a Schengeni Információs Rendszernek, annál több információ áll rendelkezésünkre.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Latvia (A8-0089/2017 - Claude Moraes) HU

A DNS-adatok után a daktiloszkópiai adatok automatikus cseréjéről is szavaztunk, amiben hamarosan szintén több tagállam vehet majd részt, köztük Lettország is.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to DNA data in Slovakia, Portugal, Latvia, Lithuania, Czech Republic, Estonia, Hungary, Cyprus, Poland, Sweden, Malta and Belgium (A8-0091/2017 - Judith Sargentini) HU

Sokszor és számos területen hangsúlyoztam már az adatcsere elengedhetetlen szerepét, hiszen csak közösen tudunk fellépni az olyan globális fenyegetések ellen, mint a terrorizmus. Az adatcsere az egyik leghatékonyabb módja a potenciális támadások megakadályozásának, a terrorista hálózatok leleplezésének és a radikalizálódás megfékezésének. Sajnálatos módon nem minden tagállam a DNS-adatokra vonatkozó automatizált adatcsere részese. Jó hír, hogy a legfrissebb kiértékelés alapján további tizenkét tagállam teljesítette az alapfeltételeket ahhoz, hogy a rendszerhez csatlakozhasson, köztük Szlovákia is.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in Slovakia, Bulgaria, France, Czech Republic, Lithuania, the Netherlands, Hungary, Cyprus, Estonia, Malta, Romania and Finland (A8-0092/2017 - Tomáš Zdechovský) HU

A DNS-adatok után a daktiloszkópiai adatok automatikus cseréjéről is szavaztunk, amiben hamarosan szintén tizenkettővel több tagállam vehet majd részt. A csatlakozáshoz való feltételeket Szlovákia itt is teljesítette, így mi is hozzájárulhatunk majd a biztonság megteremtéséhez Európában.
2016/11/22
Automatic exchange of data concerning vehicles registered in Finland, Slovenia, Romania, Poland, Sweden, Lithuania, Bulgaria, Slovakia and Hungary (A8-0095/2017 - Filiz Hyusmenova) HU

Az adatcsere jelentősen megnövekedik majd a gépjármű-nyilvántartással kapcsolatban is, hiszen további tagállamok érték el az ehhez megszabott követelményeket. Garantálnunk kell, hogy az érintett országok egyszerűen jussanak hozzá a partnereiktől érkező információhoz, és a felelős hatóságok képesek legyenek hatékonyan felhasználni őket a biztonság megteremtésében.
2016/11/22
Automated data exchange with regard to vehicle registration data in Malta, Cyprus and Estonia (A8-0090/2017 - Maria Grapini) HU

Az adatcsere jelentősen megnövekedik majd a gépjármű-nyilvántartással kapcsolatban is, hiszen további tagállamok érték el az ehhez megszabott követelményeket, köztük Málta és Ciprus is. Garantálnunk kell, hogy az érintett országok egyszerűen jussanak hozzá a partnereiktől érkező információhoz, és a felelős hatóságok képesek legyenek hatékonyan felhasználni őket a biztonság megteremtésében.
2016/11/22
Palm oil and deforestation of rainforests (A8-0066/2017 - Kateřina Konečná) HU

A környezetvédelmi bizottság, aminek póttagja vagyok, márciusban érdekes meghallgatást tartott azzal a céllal, hogy megválaszolja a pálmaolajjal kapcsolatban felmerülő kérdéseket. A meghallgatás eredményeként pedig megszületett a jelentés, amit ma elfogadtunk. A jelentés hangsúlyozza a pálmaolaj előállításának igen csak káros hatását a környezetre. Megtudjuk belőle, hogy a pálmaolaj ipar mennyi esőerdő kiirtását eredményezi, a közeli területeken lakók kénytelen elhagyni a környéket, és akkor persze ott van még az óriási légszennyezés is. A jelentés azt kéri, hogy gondolkozzunk el olyan módszereken, melyek segítségével fenntartható pálmaolaj előállítást érhetünk el. Annak lehetőségét is megemlíti, hogy a pálmaolaj a jövőben biodízelként is használható lehetne, amivel érdemes elkezdenünk foglalkozni.
2016/11/22
Draft recommendation following the inquiry into emission measurements in the automotive sector (B8-0177/2017) HU

A tavalyi Volkswagen botrány csak megerősítette, hogy mit sem érnek a szigorú környezetvédelmi szabályok, ha nem tudjuk őket betartatni. Éppen ezért ma az ellenőrzések szigorításáról szavaztunk. Az ajánlástervezet olyan javaslatokkal áll elő, melyek segítségével az uniós intézmények és a tagállamok képesek lehetnek megakadályozni a teszt eredmények manipulálását és azokkal való csalást. Természetesen nem feledkeztünk meg a fogyasztók védelméről sem, hiszen a felelősség első sorban a gyártóké.Javasoltuk ezért a fogyasztóknak járó pénzbeli kártérítés biztosítását az autógyárak részéről, valamint a csaláson kapott gyártókra kirótt magas büntetések bevezetését is, ami remélhetőleg eltántorítja majd őket a különféle törvénytelen praktikák alkalmazásától. Az Európai Parlament továbbra is támogatja az innovációt és felismeri az autógyárak fontos szerepét a gazdaságban, de elengedhetetlennek tartja a környezetvédelmi szabályok tiszteletben tartását, hiszen Föld csak egy van!
2016/11/22
EU priorities for the UN Human Rights Council sessions in 2017 (RC-B8-0183/2017, B8-0183/2017, B8-0184/2017, B8-0185/2017, B8-0186/2017, B8-0187/2017, B8-0188/2017, B8-0189/2017) HU

Szavazatommal támogattam az állásfoglalásra irányuló javaslatot, mert nagyon fontosnak tartom, hogy az uniós prioritások kellőképpen hangsúlyozva legyenek az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 2017. évi ülésein. A javaslat nem csak tematikus prioritásokat tartalmaz, de részletes képet kínál az egyes országokban történő emberi jogok megsértéséről is. Nem feledkezik meg például a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban uralkodó helyzetről, amire az erős nemzetközi nyomás és szankciók lenne a helyes válasz, ezt azonban Kína és Oroszország nélkül nem könnyű megvalósítani. Semmi jóra nem számíthatunk, ha a helyzet így folytatódik tovább. Észak-Korea egyre gyakrabban teszteli nukleáris fegyvereit, míg az ott élő emberek éheznek a szegénységben. A humanitárius segítség sem igazán oda jut, ahova azt szánjuk, hanem inkább a határt védő katonák élelmezését oldják meg belőle. Nem ismeretlen fogalom számukra a modern rabszolgaság, az Oroszországba vagy Katarba kényszerült munkások szörnyű körülmények között ingyen dolgoznak, vagyis hát nem ingyen, mert fizetésük egyenesen az észak-koreai államkasszában végzi. És hogy még véletlenül se játszanak a megszökés gondolatával az így dolgoztatott észak-koreaiak, mindeközben otthon maradt családjukat fogva tartják és kínzással fenyegetik. És ez csak egy példa a sok ország közül, melyek folyamatosan megsértik az emberi jogokat.
2016/11/22
Supply chain due diligence by importers of minerals and metals originating in conflict-affected and high-risk areas (A8-0141/2015 - Iuliu Winkler) HU

Ma megálljt parancsoltunk a véres ásványoknak, és ezzel egyetemben a háborúnak és az illegális bevándorlásnak is. Örömmel támogattam a jelentést, ami szigorúbb szabályok bevezetésével próbálná elérni, hogy az Európai Unióba érkező ásványok és fémek kizárólag megbízható forrásokból származzanak, megakadályozva ezzel, hogy a belőlük nyert bevétel fegyveres csoportok kezébe kerüljön. Ennek legegyszerűbb módja a beszállítók kötelező átvilágítása lenne, amit a megrendelő cégek hajtanának végre. A szabályozás nem vonatkozna a kisebb megrendelőkre, mint például a fogorvosok, akiknek ez különös adminisztrációs terhet jelentene. Napjainkban 27 fegyveres konfliktus folyik Afrikában, melyek valamilyen módon éppen az ásványi anyagokhoz és fémekhez kapcsolódnak. Azzal pedig, hogy nem ellenőrzött forrásból származó ásványokat vásárolunk, mi is hozzájárulunk a harcok folytatásához.
2016/11/22
An integrated EU policy for the Arctic (A8-0032/2017 - Urmas Paet, Sirpa Pietikäinen) HU

Az Északi-sarkvidékre vonatkozó jelentést elfogadtam. A környezeti változásoknak különleges szerepük van az Északi-sarkvidéken. Mint minding, most is közrejátszik a környezetszennyezés, ami nagyrészt az ázsiai, észak-amerikai és európai kibocsátóktól származik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió tagállamai határozottan kiálljanak a Párizsi Megállapodás mellett, és megtegyék a szükséges lépéseket a benne foglalt célkitűzések megvalósítása felé. Üdvözlöm továbbá az érdekeltek fórumának létrehozásának ötletét is, ahol az EU-nak lehetősége lenne képviselni prioritásait.
2016/11/22
2016 Report on Montenegro (A8-0050/2017 - Charles Tannock) HU

Mindig érdekesnek tartom az egyes országokról szóló éves jelentéseket, mert nagyszerű képet nyújtanak a demokratikus folyamatok kibontakozásáról. Montenegró esetében számos területen lehetünk figyelmesek fejlődésre, még mindig akadnak azonban komoly hiányosságok is. Ami az európai uniós integrációt illeti, különös figyelem irányul a jogállamiságra, igazságszolgáltatásra és a korrupció elleni harcra, valamint a szervezett bűnözésre. Mindenképpen pozitívnak tartom, hogy Montenegró NATO-hoz való csatlakozása egyre reálisabbá válik, hiszen már csak a ratifikálás van hátra. Ez a tagság ugyanis nagyon pozitív hatással lehet a nyugat-balkáni stabilitás és béke fenntartására.
2016/11/22
e-Democracy in the EU: potential and challenges (A8-0041/2017 - Ramón Jáuregui Atondo) HU

Támogattam az e-demokráciával foglalkozó jelentést. Mindig is fontosnak tartottam, hogy közelebb hozzuk Brüsszelt az európai állampolgárokhoz. Ezt első sorban a felesleges adminisztratív teherrel járó, valamint nem EU kompetenciába tartozó törvényjavaslatok elhárításával, másrészt az Európai Parlament évi legalább 100 emberrel való megismertetésével próbálom elérni. Nagyszerű megoldásnak találom továbbá az e-demokrácia által kínált eszközöket is, mint az internetes közigazgatás vagy az internetes szavazás, melyeknek köszönhetően sokkal több ember részvételét tehetjük majd lehetővé a döntéshozatalban. Ezek a rendszerek további lehetőségeket is kínálnak, ilyenek az e-parlament, e-kezdeményezések, e-petíciók és e-konzultációk. Úgy gondolom, hogy a feljebb említett eszközök akár az erős EU27 stratégia részét is képezhetik, ahol az állampolgárok közvetlen kapcsolatban lehetnek az uniós intézetekkel, megelőzve így egy következő Brexit lehetőségét.
2016/11/22
Launch of automated data exchange with regard to vehicle registration data in Denmark (A8-0051/2017 - Maria Grapini) HU

A tagállamok közötti szoros együttműködés az egyetlen módja a biztonság megteremtésének. Az Európai Unió és Dánia között már számos területen működik automatizált adatcsere. A gépjármű-nyilvántartási adatok egymással történő megosztásának köszönhetően pedig megerősítjük pozíciónkat a határon átnyúló bűnözés és a terrorizmus elleni harcban.
2016/11/22
Launch of automated data exchange with regard to DNA data in Greece (A8-0053/2017 - Claude Moraes) HU

Stratégiai döntéseket nem csak Dániával kapcsolatban hoztunk a héten. Elfogadtuk ugyanis az Európai Unió és Görögország közötti automatizált DNS-adatok cseréjét. A cél itt is egyezik: hatékonyan felvenni a harcot a terrorizmus és a határon átnyúló bűnözés ellen. A mai szavazásnak köszönhetően pedig egy új eszköz szolgál majd erre.
2016/11/22
Food and feed law, rules on animal health and welfare, plant health and plant protection products (A8-0022/2017 - Karin Kadenbach) HU

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szabályozásai a világon a legszigorúbbak közé tartoznak, ennek ellenére még mindig akadnak olyan területek, melyek tökéletesítésre szorulnak. Amikor egy ilyen jelentésről szavazunk, rendszerint eszünkbe jutnak konkrét esetek, mint például a 2013-ban Nagy-Britanniában kitört lóhús botrány, amikor több áruházláncban lóhúst találtak a marhahúskészítményekben. Annak érdekében, hogy az ilyen és hasonló helyzeteket elkerüljük, hatékonyabb és kevésbé bürokratikus ellenőrzési folyamatokra van szükségünk. Mert hiába a szigorú szabályok, ha a betartatásuk nem működik. A jelentés pedig pont ezért javasolja, hogy a mintegy 70 különböző törvény, ami az élelmiszerbiztonságot, valamint az állat- és növényjólétet szabályozza, kapjon egy közös keretet, rendszerezve mindezt. Külön örülök annak, hogy egy ún. „futureproof” vagy flexibilis keretrendszerről beszélünk, ami jövőbeli módosítását egyszerűvé teszi, így együtt haladhat majd a technológiai fejlődéssel.
2016/11/22
Use of the 470-790 MHz frequency band in the Union (A8-0327/2016 - Patrizia Toia) HU

A jelentés elfogadásával az Európai Unió megtette az első lépést az 5G kapcsolat felé, gondoskodva arról, hogy nem maradunk le Kínától, az Amerikai Egyesült Államoktól vagy Dél-Koreától. Szerintem izgalmas az 5G gondolata! Számos tanulmány készült arról, hogy milyen fejlődésekre számíthatunk majd ennek köszönhetően, melyek szerint a leginkább érintett területek az autóipar, egészségügy, szállítás és energiaszektor lesznek. Az 5G lehetővé teszi majd olyan innovatív szolgáltatások további fejlődését és fellendülését, mint az ún. távoli, akár mobiltelefonról elérhető egészségügy, intelligens városok vagy a csatlakoztatott járművek. Annyi ugyanis biztos, hogy ez a jövő vár ránk, a feladat pedig, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Éppen ezért vállaltam el az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex vélemény árnyékjelentéstevői szerepét, ami közvetlenül módosítja majd a frissítésre szoruló jogszabályt. Így többek között lehetőségem lesz gondoskodni arról, hogy az Európai Unió adatvédelmi szempontból is készen álljon az 5G érkezésére.
2016/11/22
End-of-life vehicles, waste batteries and accumulators and waste electrical and electronic equipment (A8-0013/2017 - Simona Bonafè) HU

2015-ben az Európai Bizottság elfogadta a körforgásos gazdaság csomagot, melynek része az a négy hulladékról szóló javaslat, amelyekről ma szavaztunk. A cselekvési terv legfőbb víziója a hulladék csökkentése 2030-ig. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező 13 évben, a szükséges intézkedések bevezetésének segítségével gyökeresen megváltozik majd a hulladék szerepe a társadalomban. Ezt a folyamatot csak megfelelő statisztikák birtokában tudjuk monitorozni. A javaslat éppen ezért kívánja leegyszerűsíteni a tagállamok jelentési kötelezettségét, hogy a benyújtott adatok egyrészt egyszerűen összehasonlíthatóak legyenek, másrészt pedig ne jelentsenek felesleges adminisztratív terhet a tagállamoknak. A javaslat továbbá kiemeli és megoldásokat keres az elektromos hulladékkal és másodlagos nyersanyagokkal kapcsolatban gyakran felmerülő problémákra, mint például harmadik országokba történő exportálásuk.
2016/11/22
Waste (A8-0034/2017 - Simona Bonafè) HU

2015-ben az Európai Bizottság elfogadta a körforgásos gazdaság csomagot, melynek része az a négy hulladékról szóló javaslat, amelyekről ma szavaztunk. A cselekvési terv legfőbb víziója a hulladék csökkentése 2030-ig, melynek egyik módja a hulladéklerakók minimalizálása. A hulladéklerakók használatát illetően nagyon jelentősek az egyes tagállamok közti különbségek. Míg bizonyos tagállamokban használatuk teljesen minimális, Hollandiában például mindössze 5%-os, Svédországban, Dániában és Belgiumban szintén 10% alatt mozog, más országokban eléri akár a 80%-ot. A javaslat éppen ezért arra motiválja a tagállamokat, hogy a lerakókban történő elhelyezésre csak végső megoldásként tekintsenek, és helyette olyan módszerekkel dolgozzanak, mint az újrahasznosítás és energia-visszanyeréses égetés.
2016/11/22
Landfill of waste (A8-0031/2017 - Simona Bonafè) HU

2015-ben az Európai Bizottság elfogadta a körforgásos gazdaság csomagot, melynek része az a négy hulladékról szóló javaslat, amelyekről ma szavaztunk. A cselekvési terv legfőbb víziója a hulladék csökkentése 2030-ig, melynek egyik módja a hulladéklerakók minimalizálása. A hulladéklerakók használatát illetően nagyon jelentősek az egyes tagállamok közti különbségek. Míg bizonyos tagállamokban használatuk teljesen minimális, Hollandiában például mindössze 5%-os, Svédországban, Dániában és Belgiumban szintén 10% alatt mozog, más országokban eléri akár a 80%-ot. A javaslat éppen ezért arra motiválja a tagállamokat, hogy a lerakókban történő elhelyezésre csak végső megoldásként tekintsenek, és helyette olyan módszerekkel dolgozzanak, mint az újrahasznosítás és energia-visszanyeréses égetés.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) HU

A körforgásos gazdasági csomag negyedik javaslata a csomagolási hulladékra összpontosít. A csomagolási hulladék csökkentését olyan eszközökkel szeretné elérni, mint például különböző gyártói felelősségi rendszerek bevezetése. Ennek köszönhetően a gyártókat olyan csomagolási technológiák használatára motiváljuk, melyek lehetővé teszik a csomagolás egyszerű újrahasznosítását. A javaslat ambiciózus célokat tűz ki a tagállamok elé, de ugyanakkor tudatosítja az elérésükhöz szükséges költségvetés megnövekedését is, amire az EU-nak megfelelő forrásokat kell kialakítania. Sikerült elkerülnünk olyan kötelező értékek bevezetését, melyek gondot okozhatnának azoknak a tagállamoknak, ahol első sorban a hulladékgazdasági infrastruktúra fejlesztésére van szükség, ezért a javaslatot nyugodt szívvel szavaztam meg.
2016/11/22
Equal treatment between men and women in the access to and supply of goods and services (A8-0043/2017 - Agnieszka Kozłowska-Rajewicz) HU

A nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésről szóló jelentés elsősorban a biztosítási ágazatokra helyezi a hangsúlyt. Ön igazságosnak tartaná azt, hogy egy ugyanolyan korú, egészséges nő és férfi különböző árat fizessen ugyanazért a szolgáltatásért? És azt tudta, hogy az Európai Unióban egészen 2012-ig bizony ez volt a valóság? Azóta sikerült a nemtől független biztosítási díjakat kötelezővé tenni, még mindig felmerülnek azonban hiányosságok ezen a téren, ami minden okot megad ennek a jelentésnek a támogatására.
2016/11/22
Fundamental rights implications of big data (A8-0044/2017 - Ana Gomes) HU

Az innováció és a digitális világ nagyban hozzájárulnak mindennapi kényelmünkhöz, a feldolgozott adatok mennyisége pedig egyre csak nő - az elmúlt évek 40%-os növekedési tendenciát mutatnak. Ez nem túl meglepő, hiszen különböző forrásokból származó óriási adatmennyiség kerül nap, mint nap automatikus feldolgozásra. Mire is lehet felhasználni az így felgyülemlett adathalmazokat? Ezek alapján készítenek például piaci előrejelzéseket vagy kutatásokat, melyek hozzájárulnak az innovációhoz és versenyképességhez. De ha néha elgondolkoznak azon, honnan is tudja a Facebook, hogy éppen milyen termékek iránt érdeklődik a kedves felhasználó, íme, most erre is megtaláltuk a választ: így készülnek bizony a személyre szabott reklámok is. A marketingen kívül persze számtalan további területen használják ki a nagy adathalmazokat igencsak hasznos célokra, ilyen például az egészségügy, transzport vagy akár a katasztrófa-elhárítás. A nagy adathalmazokban nagy lehetőség rejlik, ezért a jelentést elfogadtam és ismét hangsúlyoztam, hogy minden egyes személyes adatokat érintő tevékenységnek az alapjogok tiszteletben tartásával kell végbemennie.
2016/11/22
Minimum standards for the protection of farm rabbits (A8-0011/2017 - Stefan Eck) HU

A tenyésztett nyulak védelmére vonatkozó felesleges minimumkövetelményeket nem szavaztam meg, de tartalmával, mint állatbarát és gyerekkori kisállattenyésztő egyetértek, hiszen annak az éves szinten 340 millió tenyésznyúlnak is kijár, hogy legalább megfordulhassanak és kinyújthassák lábaikat az amúgy is rövid életük során. Ezt azonban nem minimumstandardokkal kellene korlátozni, hanem az állategészségügyi előírásokon belül lehetne a nagyüzemekre vonatkozóan szabályozni. És mint puska nélküli, de vadászvizsgával rendelkező természetszerető tudatom a vadászást gyakorló ismerőseimmel, hogy csak az automata és a több, mint 10 lövetű félautomata fegyverek korlátozásának gondolata merült fel, de egyelőre még ez a kérdés is teljesen nyitott.
2016/11/22
EU-Lebanon Euro-Mediterranean Agreement (accession of Croatia) (A8-0027/2017 - Ramona Nicole Mănescu) HU

Az évek során az Európai Unió számos harmadik országgal kötött különböző megállapodásokat, melyek az összes tagállamra érvényesek. Éppen ezért természetes, hogy amikor az EU új tagállamokkal bővül, azok is az ilyen egyezmények részeseivé vállnak. Minden okunk megvolt így arra, hogy elfogadjuk az EU-Libanon közötti euromediterrán megállapodás Horvátországgal való kibővítését.
2016/11/22
EU-Liechtenstein Agreement on supplementary rules in relation to the instrument for financial support for external borders and visa (A8-0025/2017 - Josef Weidenholzer) HU

Üdvözlöm Liechtenstein bekapcsolódását az EU külső határok és a vízumügy pénzügyi támogatására szolgáló eszköz működtetésébe. Liechtenstein a Schengeni térség tagjaként az EU-val azonos biztonsági kihívásokkal néz szembe. Többször is kihangsúlyoztam már, hogy erőnk az összefogásban rejlik. Liechtenstein hozzájárulásával egy lépéssel közelebb kerülünk a határok magas szintű és egységes ellenőrzéséhez, ami elengedhetetlen Európa biztonságának megőrzéséhez.
2016/11/22
Information exchange mechanism with regard to intergovernmental agreements and non-binding instruments in the field of energy (A8-0305/2016 - Zdzisław Krasnodębski) HU

Támogatom a kormányközi energiaügyi megállapodásokkal foglalkozó jelentést. Az elmúlt években az energiapolitika és energiaunió egyre vitatottabb témává váltak és ambiciózus célokat tűztek ki maguk elé. Legfontosabb közülük a mindenki számára elérhető biztonságos, fenntartható és versenyképes árú energia biztosítása, amire ez a jelentés egy alaposan kidolgozott stratégiát kínál.
2016/11/22
Combating terrorism (A8-0228/2016 - Monika Hohlmeier) HU

Biztonság nélkül nincs szabadság, és ezt felismeri a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jelentés is. Az Európai Néppárt tíz különösen fontos pontot állapított meg a terrorizmus elleni fellépéssel kapcsolatban, melyből hatot már sikeresen teljesítettünk. Egyik ilyen prioritásunk egy hatékony terror ellenes törvény elfogadása volt, ami nem csak elméletben működik, de gyakorlatban is konkrét eszközöket kínál az Európai Unió biztonságának megóvása érdekében. Az új törvény szerint például a terrortámadások tervezésére is bűncselekményként tekintünk majd. A múltban ugyanis többször előfordult, hogy a hatóságok kényeteknek voltak szabadlábra helyezni potenciális elkövetőket, hiszen a törvény nem tette lehetővé fogva tartásukat. Nem várhatunk eredményeket anélkül, hogy elérhetővé tennénk az illetékes hatóságok számara a szükséges eszközök használatát. A fennmaradó négy néppárti prioritás egyike a harmadik országokkal való együttműködés fellendítése, amit jómagam is évek óta hangsúlyozok.
2016/11/22
Reinforcement of checks against relevant databases at external borders (A8-0218/2016 - Monica Macovei) HU

A terror ellenes törvény után az EU külső határain történő ellenőrzésekkel foglalkozó jelentést is elfogadtuk, amely az Európa biztonságát megőrző csomag részét képezi. Fontos lépést tettünk meg ezzel, hiszen külső határaink védelme döntő szerepet játszik az Európai Unión belüli szabad mozgás fenntartásában. A jelentés olyan megoldásokat kínál, melyek következtében mindenki, aki az EU területére kíván belépni, gyors és hatékony ellenőrzésen esik majd át. Az adatbázisainknak köszönhetően így tudni fogjuk, ha országainkra veszélyt jelentő személy próbál külső határainkon átjutni.
2016/11/22
Possible evolutions of and adjustments to the current institutional set-up of the European Union (A8-0390/2016 - Guy Verhofstadt) HU

Az Európai Unió intézményi felépítése nagyon sokat változott az elmúlt évek során. Az Európai Parlament számos fontos hatáskörét köszönheti például a Lisszaboni Szerződésnek. Természetesnek tartom, hogy az új kihívások kezelésére új eszközökre van szükségük az egyes intézményeknek. Ezért is szavaztam a jelentés elfogadása mellett, ami nem csak a jelenleg fennálló helyzetet értékeli ki, de konkrét javaslatokkal is előáll annak javítására.
2016/11/22
EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (A8-0009/2017 - Artis Pabriks) HU

Kételyek nélkül fogadtam el az EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) megkötését. Meggyőződésem ugyanis, hogy az eddigi egyik legjobban előkészített kereskedelmi megállapodásról beszélünk, amin az Európai Unió és polgárai egyértelműen profitálni fognak. Néhányan biztosan emlékeznek még, hogy a CETA-ról először 2009-ben kezdtünk tárgyalni a prágai EU-Kanada-csúcstalálkozón. Most, 8 évvel később érkezett el az a pont, hogy mindkét fél elégedett az eredménnyel és a kereskedelmi egyezmény az Európai Parlament elé került. Kanada évek óta az EU fő kereskedelmi partnerei között helyezkedik el, továbbá a negyedik legnagyobb befektető az EU-ban. A kereskedelem az embereket szolgálja, a megállapodásnak köszönhetően pedig a kis- és középvállalkozók is könnyebben lépnek majd a piacra. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a kereskedelmi egyezmény a közös értékrendet és érdekeket követve erősíti meg kapcsolatunkat az egyik legfontosabb szövetségesünkkel.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Canada CETA (B8-0141/2017, B8-0142/2017, B8-0143/2017, B8-0144/2017, B8-0145/2017, B8-0146/2017) SK

. – Po tom, keď USA zvažujú celoplošné dovozné clá a zaradom si odrezávajú obchodné partnerstvá, je šancou pre EÚ, aby sme sa stali my lídrom svetového obchodu, globalizácie, ktoré aj tak nedokážeme zastaviť alebo ignorovať. Schválenie dohody CETA s Kanadou ukazuje silný signál líderstva a v porovnaní s Čínou či Japonskom má EÚ na to najlepšie predpoklady, vzťahy a inštitúcie, aby túto rolu prevzala. Nesmieme zaváhať a my, nové členské krajiny, by sme mali tvrdo stáť za takouto ambíciou, veď za socializmu sme zažili výsledok obchodnej a technologickej izolácie, čoho smutný výsledok cítime dodnes. Dohoda o slobodnejšom obchodovaní prináša lepší výber a nižšie ceny pre spotrebiteľov, bezbariérové obchodovanie otvorí nové trhy, čo vytvorí viac a lepšie platených pracovných miest.
2016/11/22
EU-Canada Strategic Partnership Agreement (A8-0028/2017 - Charles Tannock) HU

Nem csak a Kanadával megkötendő kereskedelmi és gazdasági megállapodásról szavaztunk a mai nap folyamán, de egy stratégiai partnerségi megállapodás előkészítését is jóváhagytuk. A megállapodás célja a Kanadával való együttműködés olyan fontos területeken, mint a biztonságpolitika, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, illetve a kutatás és a kultúra. Ennek fényében szeretném újra hangsúlyozni, hogy Kanadában egy olyan partnerre találtunk, akinek hozzánk hasonlóan elsődleges a demokrácia, az alapvető szabadságok és az emberi jogok védelme. Kanada már most is számos területen segíti munkánkat, hiszen részt vesz például az Europol egyes küldetéseiben. A stratégiai megállapodásnak köszönhetően együtt szállhatunk majd szembe a közös értékeinket fenyegető kihívásokkal.
2016/11/22
EU-Mongolia Framework Agreement on Partnership and Cooperation (A8-0382/2016 - Helmut Scholz) HU

Az Európai Unió számos partnerségi és együttműködési megállapodással rendelkezik, amelyek nagyban hozzájárulnak globális szerepének megerősítéséhez. Az együttműködési megállapodások megkötésekor természetesen elsődleges szempont, hogy a szövetséges ország betartsa az EU által elismert demokratikus értékeket. Támogattam az ajánlást, melyben az Európai Unió és Mongólia között fennálló baráti viszony magasabb szintre emeléséről beszélünk.
2016/11/22
EU-Mongolia Framework Agreement on Partnership and Cooperation (Resolution) (A8-0383/2016 - Helmut Scholz) HU

Mongólia komoly reformokon esett át az elmúlt évtizedek során, melyek lényeges részét képzik az ország demokratikus átalakulásának. Az utóbbi időben Mongólia különösen fontos lépéseket tett előre, üdvözölhetjük például az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új tagjai között, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsához csatlakozni vágyó országok sorában is. Mongólia erősödő szerepe a nemzetközi közösségben még inkább megerősíti azokat az érveket, melyek az EU-val való partnerségi együttműködés megkötése mellett szólnak. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a Mongólia földrajzi elhelyezkedésében rejlő lehetőségeket sem. Az állásfoglalást így jómagam is örömmel támogattam.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017) HU

Szavazatommal támogattam a költséghatékony kibocsátáscsökkentésű és alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházásokkal foglalkozó jelentést. Az Európai Unió a világ legszigorúbb környezetvédelmi standardjaival rendelkezik, amelyek fenntartásához a helyzet folyamatos monitorozására és friss célkitűzésekre van szükség. A jelentés kiértékeli a Biztosság éghajlat-politikai és energiaügyi csomagjából származó legújabb javaslatot, valamint konkrét ötletekkel járul hozzá annak hatékonyabbá tételéhez.
2016/11/22
2016 Report on Albania (A8-0023/2017 - Knut Fleckenstein) HU

Ahhoz, hogy bármilyen ország megkezdhesse az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokat, először bizonyítania kell, hogy minden területen teljesíti az EU által képviselt minimum standardokat és értékeket. Az Albániáról szóló éves jelentésből kiderül, hogy az ország fontos előrelépést tett az EU által kitűzött öt kulcsfontosságú prioritás teljesítéséhez vezető úton, több területen azonban még mindig nagyok a hiányosságok. A jelentés elfogadásával szeretném arra ösztönözni Albániát, hogy tegyen meg mindent elsősorban az országban uralkodó korrupció és a médiaszabadság korlátozottságának leküzdése érdekében, és haladjon tovább az EU-hoz vezető úton, amin már sikeresen elindult.
2016/11/22
2016 Report on Bosnia and Herzegovina (A8-0026/2017 - Cristian Dan Preda) HU

Üdvözlöm a jelentést, ahogy azt is, hogy a Tanács megvizsgálja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási kérelmét. A 2016. évi jelentésből egyértelműen kiderül, hogy nagyon hosszú út áll Bosznia-Hercegovina előtt ahhoz, hogy teljesítse az EU csatlakozási feltételeit. Mindenképpen pozitívumnak értékelhető azonban az, hogy kifejezték csatlakozási szándékukat, valamint hajlandóságukat megtenni az első lépéseket ebbe az irányba. Nagyban bizonyítaná kérelmük komolyságát, ha a reformokat az emberi jogok európai egyezményének tiszteletben tartásával kezdenék, és végrehajtanák az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítéleteket. Kisebbséget képviselő politikusként szükségesnek érzem kihangsúlyozni továbbá a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos stratégiák elfogadásának jelentőségét, és bevonásukat a politikai életbe illetve a médiába, amiből mostanáig teljesen kimaradtak. Izgatottan várom a következő évi jelentést és bízom benne, hogy nagy előrelépéseknek leszünk tanúi.
2016/11/22
List of third States and organisations with which Europol shall conclude agreements (A8-0035/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) HU

Az Európai Unió ereje az egységességben rejlik. Dánia már 44 éve az EU tagállama, ami minden okot megad a kölcsönös bizalomra. Teljes mértékben támogatom ezért, hogy Dánia operatív együttműködési megállapodás keretében kapcsolódjon az Europolhoz. Szükségünk van ugyanis egymásra az olyan kihívások leküzdése érdekében, mint a terrorizmus vagy a szervezett bűnözés. A megkötendő nemzetközi megállapodásnak köszönhetően képesek leszünk továbbra is szoros együttműködést fenntartani. A megállapodás olyan feltételeken alapszik, melyekkel az EU mindenképpen jól jár, például Dánia schengeni tagságának fenntartása. Bízom benne, hogy a hatékony együttműködés eredménye meggyőzi majd azokat az euroszkeptikus dánokat is, akik 2015-ben a rugalmatlan kívülmaradási záradék megőrzése mellett szavaztak.
2016/11/22
Subjecting the new psychoactive substance methyl 2-[[1-(cyclohexylmethyl)-1H-indole-3-carbonyl]amino]-3,3-dimethylbutanoate (MDMB-CHMICA) to control measures (A8-0024/2017 - Lorenzo Fontana) HU

A Tanács egy alaposan kidolgozott tervezetet nyújtott be egy új pszichoaktív anyag ellenőrzési intézkedéseinek részleteivel kapcsolatban, amit nyugodt szívvel támogattam.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2016/005 NL/Drenthe Overijssel Retail (A8-0036/2017 - Nedzhmi Ali) HU

Szívügyemnek tartom az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap igénybevételéről szóló döntéseket, hiszen nagyon fontos, hogy a támogatás jó kezekbe kerüljön és ténylegesen az Alap által kitűzött célok teljesítésére legyen felhasználva. Ez alkalommal a holland EGAA-ból érkezett kérvényt hagytuk jóvá, ami 800 elbocsátott munkavállaló megsegítésére irányult. Az Alapból származó támogatás lehetővé teszi majd az elbocsátott dolgozók újbóli elhelyezkedését, képzését vagy átképzését, ösztönzését saját vállalkozások indítására, illetve az ehhez szükséges segítség biztosítását.
2016/11/22
Promoting gender equality in mental health and clinical research (A8-0380/2016 - Beatriz Becerra Basterrechea) HU

Úgy döntöttem, hogy ennél a szavazásnál tartózkodni fogok. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az egészségügy tagállami hatáskörbe tartozik, amit ez a jelentés sajnos nem tart tiszteletben. A nemek közti egyenlőséget természetesen támogatom, ez alkalommal viszont a szubszidiaritás elve győzött.
2016/11/22
An integrated approach to Sport Policy: good governance, accessibility and integrity (A8-0381/2016 - Hannu Takkula) HU

A sport több szempontból is különösen fontos szerepet játszik a társadalomban. Közvetlen hatása az egészségre vitathatatlan, hiszen a testmozgás számtalan betegség megelőzésében vagy akár kezelésében lehet segítségünkre. Az egészség pedig mindennek az alapköve: az egészséges ember képes tanulni, dolgozni, családot alapítani, aktív időskort élni. Komoly társadalmi problémákat küzdhetünk le sporttal. A sport az összefogásra nevel, nem hagy lehetőséget bármi nemű megkülönböztetésre, szélsőségességre. Nevezhetnénk akár az integráció egyik sikeres eszközének is. Mivel a jelentés egy olyan egységes sportpolitika kialakulását tárgyalja, ami ezeken az elveken alapul, nyugodt szívvel tudtam az elfogadása mellett szavazni.
2016/11/22
Cross-border aspects of adoptions (A8-0370/2016 - Tadeusz Zwiefka) HU

Az Európai Unió egyik nagy előnye a határokon átnyúló rendszerekben rejlik, melyek közül számos már nagyon jól működik, például a közös transzplantációs várólista napi szinten teszi lehetővé életek megmentését. Az örökbefogadás határokon átnyúlóvá tételével kapcsolatban azonban még mindig számtalan kérdés merül fel, melyekre ez a jelentés próbál választ adni. Egyetértek a jelentéstevővel abban, hogy a megfelelő rendszer kialakításához először az örökbefogadásra vonatkozó minimumszabályok lefektetésére van szükség, aminek a legjobb módja a jól bevált gyakorlatok összegyűjtése, kiértékelése, testreszabása és végül felhasználása.
2016/11/22
Bilateral safeguard clause and stabilisation mechanism for bananas of the EU-Colombia and Peru Trade Agreement (A8-0277/2016 - Marielle de Sarnez) HU

Gondolná, hogy évente 5,8 millió banánt fogyasztunk el az Európai Unióban? Nem is csoda, hiszen egy finom, egészséges és tápláló gyümölcsről beszélünk. Szinte természetesnek vesszük, hogy bármikor könnyen jutunk banánhoz, nem kell messzire mennünk, mert még a legkisebb üzletekben is kapható. Mivel az európai termelés messze nem tesz eleget az óriási keresletnek, a banánok nagy részét az EU kénytelen importálni. Annak érdekében, hogy minőségi terméket vásárolhassunk, szükség van bizonyos szabályozásokra, melyeknek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy az Európába szállított áru teljesíti a szigorú uniós normákat.
2016/11/22
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Georgia (A8-0260/2016 - Mariya Gabriel) HU

Ma jóváhagytuk Grúzia vízummentességét. Az ország várakozásokon felül teljesítette az Európai Unió minden egyes feltételét, így végre csatlakozhatott az EU-val kölcsönösen vízummentességet élvező országok csoportjához. Örülök, hogy Grúzia egy lépéssel közelebb került hozzánk, hiszen egy modern gondolkozású emberek lakta, sajátunkhoz hasonló kultúrájú országról van szó.
2016/11/22
Implementation of Erasmus + (A8-0389/2016 - Milan Zver) HU

Éppen akkor került elénk ez a jelentés, amikor az Erasmus program a 30. születésnapját ünnepli. A program sok változáson ment keresztül és mára már Erasmus+ néven ismerjük. A bővítésnek köszönhetően több célcsoportot képes megszólítani, mint valaha. Az oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram az európai identitás felismerésének és formálásának egyik leghatékonyabb eszköze. A programban résztvevő fiatalok nem csak óriási szakmai fejlődésen mennek keresztül, de sokkal nyitottabbá válnak a világ felé, új kultúrákat, vallásokat és nyelveket ismernek meg. Így hozza egymáshoz közelebb az Erasmus+ az európaiakat. Azt meg persze már mondanom sem kell, hogy egy kis önállóságra való nevelés minden fiatalnak jól jön.
2016/11/22
EU-Kosovo Stabilisation and Association Agreement: procedures for its application (A8-0361/2016 - Adam Szejnfeld) HU

Az egyrészről az Európai Unió és az Európai Atomenergia-közösség, másrészről Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodás mindkét fél ratifikálását követően, 2016 áprilisában lépett érvénybe. Szükség van még az egyezmény végrehajtását érintő pontos szabályok lefektetésére, amire ez a jelentés kívánja felhívni a figyelmet. Elfogadását támogatom, és szeretném Koszovót azon nyugat-balkáni országok sorában üdvözölni, akik az EU-val való kapcsolatukat a stabilizációs és társulási megállapodással egy új szintre emelték.
2016/11/22
Imports of textile products from certain third countries not covered by specific Union import rules (A8-0311/2016 - Hannu Takkula) HU

Az Európai Unió komoly hangsúlyt fektet a textiltermékek harmadik országokból történő behozatalának szabályozására. Ez a jelentés azon országok eseteivel foglalkozik, melyek nem tartoznak a Kereskedelmi Világszervezethez, napjainkban ilyen Fehéroroszország, valamint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. A jelentés célja, hogy az érintett országokra vonatkozó szabályozás naprakész legyen, és azok aktuális helyzetére való tekintettel kerüljön sor frissítésére. Ez számos technikai változtatást von magával, mint például a már elavult részek teljes kitörlése vagy helyettesítése. A jelentést támogattam, mivel fontosnak tartom, hogy az EU-s szabályok mindenki számára átláthatóak és érthetőek legyenek.
2016/11/22
Conclusion of the Agreement continuing the International Science and Technology Center (A8-0363/2016 - Elmar Brok) HU

A Nemzetközi Tudományos és Technológiai Központ 1994-ben alakult, és alapgondolata a hidegháborús ellenségek közötti együttműködés elősegítése volt annak érdekében, hogy a katonai tudás és háborús eszközök rossz kezekbe ne kerüljenek. Az évek során a központ célkitűzései egyre ambiciózusabbak lettek, legfontosabb küldetésévé pedig a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása vált. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a megnövekedett nemzetközi feszültség Oroszország végleges kilépését eredményezte. A központ egy fontos tagját veszítette el, de ezt most arra kell használnunk, hogy még szorosabb együttműködést teremtsünk a megmaradt országok között, és ne hagyjuk, hogy a bizalmatlanság közénk álljon. Támogatom az ajánlást, ahogy azt is, hogy az Európai Unió továbbra is a Nemzetközi Tudományos és Technológia Központ tagja maradjon.
2016/11/22
Objection to a delegated act: Identifying high-risk third countries with strategic deficiencies (B8-0001/2017) HU

Támogattam az állásfoglalási indítványt arra kérve ezzel a Bizottságot, hogy egy új, átdolgozott felhatalmazáson alapuló rendeletet nyújtson be. Döntésemet a Bizottság hiányos kutatásával indokolnám. Nagyon fontosnak tartom, hogy amikor valamit elfogadunk, olyan háttéranyagokból induljunk ki, melyek megbízható, többször ellenőrzött forrásokból származnak. Úgy gondolom, hogy a Bizottságnak minden szükséges eszköze megvan ahhoz, hogy saját maga készítsen egy értékelést, ami alapján aztán jó döntést tudunk hozni. Ez különösen fontos szerepet játszik egy olyan témában, mint a mai, ahol a kiemelt kockázatot jelentő országokról beszélünk a terrorizmus finanszírozásával és egyéb komoly tevékenységekkel kapcsolatban.
2016/11/22
Logistics in the EU and multimodal transport in the new TEN-T corridors (A8-0384/2016 - Inés Ayala Sender) HU

A logisztika és árufuvarozás nagyon fontos ágazatoknak számítanak az Európai Unióban, hiszen nem csak a GDP-hez járulnak nagyban hozzá, de ugyanakkor több millió embernek biztosítanak munkát. Örömmel támogatom a jelentést, mert meggyőződésem, hogy az Európai Parlamentnek határozottan kell állást foglalnia ebben a témában is. Külön prioritás volt számomra, hogy a jelentés egy olyan stratégiát kínáljon, ami képes vonzóbbá tenni ezt az ágazatot a fiatalok számára, ezzel motiválva őket a logisztikai szakirány választására, ahol egyre nagyobb szükség van a képzett munkaerőre. Így hatékonyan csökkenthetjük a munkanélküli friss abszolvensek számát, miközben a képzett szakembereknek köszönhetően a logisztikai ágazat egyre minőségesebbé válhat.
2016/11/22
Tackling the challenges of the EU Customs Code (UCC) implementation (B8-0024/2017) HU

állásfoglalási indítvány elfogadása mellett szavaztam, hiszen ahhoz, hogy az új Uniós Vámkódex jól működhessen, további intézkedésekre van szükség. Egyetértek azzal, hogy az új rendszer bevezetése egyszerűen nem járhat az adminisztratív terhek megnövekedésével, ugyanakkor mégis képesnek kell lennie kiszűrni a visszaélés lehetőségét. Kíváncsian várom a Bizottság időközi értékelését, amiből majd kiderülnek az új rendszer hiányosságai, felmerülő problémái, elavult intézkedései vagy esetleges átfedései.
2016/11/22