BETA

16 Written explanations of Agnes JONGERIUS

EU-Viet Nam Investment Protection Agreement (Resolution) (A9-0014/2020 - Geert Bourgeois)

Vandaag stemde ik tegen het handels- en investeringsverdrag met Vietnam omwille van een aantal redenen. Zo maak ik me ernstig zorgen over de positie van vakbonden, milieuorganisaties en mensenrechtenactivisten in Vietnam.Nu we in Europa een klimaatnoodsituatie hebben uitgeroepen, moeten we milieurechten echt op gelijke voet zetten met economische belangen. De verdragen met Vietnam bevatten echter geen bindende hoofdstukken als het gaat om duurzame ontwikkeling. Daarnaast ratificeerde Vietnam slechts één van de IAO-verdragen en liet ze niet alle politieke gevangenen vrij. Dat is simpelweg niet voldoende.Verder moet er een openbare multilaterale geschillenbeslechting komen wanneer het aankomt op investeringsbescherming die gelijke toegang en bescherming biedt voor maatschappelijke belangen. Ik blijf me daarom uitspreken tegen privésystemen als ICS die in dit verdrag nog steeds geduld worden.Ik kan omwille van al deze redenen niet instemmen met een verdrag dat winstbejag en multinationals boven mens en milieu stelt.
2020/02/12
Allocation of slots at Community airports: common rules

Europese luchthavens voorspellen een verlies van 67 miljoen passagiers in het eerste kwartaal van 2020 door de coronacrisis. En toch moeten zogenaamde “spookvluchten” zonder passagiers vliegen vanwege de toewijzing van slots op luchthavens (jaarlijks) en de daarbij behorende verplichting dat er voor 80 % gevlogen moet worden op deze route. Deze verplichting heeft ten tijde van de coronacrisis catastrofale gevolgen voor het milieu en voor de luchtvaartmaatschappijen. Dit moeten wij in Europa voorkomen! Er moet dus een tijdelijke uitzondering mogelijk gemaakt worden zodat luchtvaartmaatschappijen geen lege vluchten meer hoeven te laten vliegen. De crisis zal nog minstens tot het einde van het zomerseizoen voelbaar zijn voor luchtvaartmaatschappijen. Daarom steunt de PvdA het voorstel voor een tijdelijke uitzondering van de slotsregeling tot en met 24 oktober 2020
2020/03/26
Specific measures to mobilise investments in the health care systems of the Member States and in other sectors of their economies in response to the COVID-19 outbreak (Coronavirus Response Investment Initiative)

De coronacrisis vraagt om aangepaste regelgeving, snelheid in besluitvorming en financiële ruimte. Het is daarom goed dat de openstaande structuurfondsen à 37 miljard euro zo snel mogelijk beschikbaar worden gesteld voor de regio’s en sectoren die het hardst getroffen worden door het virus; de gezondheidszorg, het mkb en de arbeidsmarkt. Ziekenhuizen hebben te kampen met ernstige tekorten aan medische producten zoals mondkapjes, ondernemers kunnen hun personeel niet meer doorbetalen en zelfstandigen zitten zonder opdrachten thuis. We merken allemaal de directe gevolgen van corona in onze omgeving. Deze 37 miljard zal de coronacrisis niet oplossen, maar is alvast een eerste stap in de goede richting. Daarom heeft de PvdA voor het Commissievoorstel over het Investeringsinitiatief Coronavirusrespons gestemd.
2020/03/26
Financial assistance to Member States and countries negotiating their accession to the Union that are seriously affected by a major public health emergency

De uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot een uitzonderlijke noodsituatie op het Europese continent. Solidariteit met de lidstaten en toekomstige lidstaten die het zwaarst getroffen worden, is nu heel belangrijk. Het is dan ook goed dat we het Europees Solidariteitsfonds dat bestaat voor financiële hulp bij natuurrampen nu verbreden en het geld ook beschikbaar stellen voor lidstaten die zijn getroffen door rampen op het gebied van de volksgezondheid. 800 miljoen is hiermee beschikbaar. Daarom heeft de PvdA voor dit voorstel gestemd.
2020/03/26
Specific measures to provide exceptional flexibility for the use of the European Structural and Investments Funds in response to the COVID-19 outbreak

Vandaag heb ik vóór het investeringsinitiatief coronavirusrespons plus gestemd.Europa heeft te maken met een gezondheidscrisis van ongekende omvang. Het is nog lastig in te schatten hoe lang deze crisis gaat duren en hoe het virus zich verder verspreidt. We leven allemaal in tijden van grote onzekerheid. De gevolgen zullen in ieder geval desastreus zijn, zowel voor de volksgezondheid als voor de economie. Lidstaten hebben daarom op korte termijn behoefte aan liquide middelen, om medische producten, krediet voor het midden- en kleinbedrijf en maatregelen op de arbeidsmarkt te kunnen financieren.Door CRII+ kunnen lidstaten hun cohesiefondsen voor deze doeleinden inzetten. Hiervoor is een hoge mate van flexibiliteit in de bestedingsvoorwaarden nodig. Lidstaten mogen (tijdelijk in verband met de coronacrisis) volledige medefinanciering aanvragen en schuiven met geld tussen de verschillende fondsen en regio’s. Hierdoor kunnen lidstaten het geld op korte termijn gericht inzetten in de gebieden die het hardst zijn getroffen door het virus.
2020/04/17
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

Mensen moeten centraal staan in de strijd tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan. Dat vindt de PvdA terug in deze resolutie. Mede daarom stemmen wij voor.Maar er is meer. Het Parlement heeft vastgelegd dat het geld dat vrijkomt ten goede moet komen aan diverse sectoren, bevolkingsgroepen en regio’s, inclusief de overzeese Koninkrijksdelen. De lijn van de PvdA dat steunmaatregelen niet mogen worden gebruikt voor bonussen of betaling van dividend aan aandeelhouders is overgenomen. Daarentegen komt er juist financiële steun voor werknemers die gedeeltelijk werkloos raken en blijft de Green Deal prioriteit. Ook staan wij samen sterker bij het produceren en verspreiden van medische apparatuur, vaccins en medicijnen.Het is essentieel dat landen erkennen dat zij in deze crisis afhankelijk zijn van elkaar: daarom ondersteunen wij voorstellen, zoals de herstelobligaties. Ook hebben wij gezien dat lidstaten zoals Hongarije deze crisis aanwenden om de democratie uit te hollen. Voor ons is dat volstrekt onacceptabel. Wij zijn verheugd dat schuldenverlichting voor ontwikkelingslanden onderdeel is van deze resolutie.Tot slot is er nadrukkelijk aandacht voor de meest kwetsbaren, zoals vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld. Zij verdienen altijd onze steun, crisis of niet.
2020/04/17
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Deze week stemde het Europees Parlement over het Just Transition Fund, het fonds voor een rechtvaardige energietransitie. Dit Fonds voor een rechtvaardige transitie is onderdeel van de Europese Green Deal en is bedoeld voor regio’s die sociaaleconomisch het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een koolstofarme economie. De energietransitie moet niet alleen eerlijk, maar vooral ook sociaal gebeuren. Het geld uit het JTF moet volgens de PvdA-Eurodelegatie worden ingezet voor het om- en bijscholen van werknemers zodat ze gemakkelijker aan de slag kunnen in nieuwe duurzame sectoren. De PvdA-Eurodelegatie is over het algemeen tevreden met dit verslag. Het draagt bij aan een eerlijke en sociale transitie in de hele EU. Maar er is één knelpunt, namelijk aardgas. Fossiele brandstoffen zoals aardgas horen niet in het JTF thuis omdat het niet duurzaam, noch kostenefficiënt is. Bovendien is het budget van het Fonds voor een rechtvaardige transitie zodanig beperkt dat wij van mening zijn dat het geld alleen naar echt duurzame alternatieven mag gaan. Om die reden hebben wij ons als delegatie onthouden tijdens de stemming over het Fonds voor een rechtvaardige transitie.
2020/09/16
Implementation of the common commercial policy – annual report 2018 (A9-0160/2020 - Jörgen Warborn)

Deze week stemde het Europees Parlement over de evaluatie van het Europees handelsbeleid van 2018. In dit verslag worden verschillende componenten van het Europees handelsbeleid besproken: van de evaluatie van huidige handelsverdragen tot het bespreken van nieuwe handelsverdragen.De PvdA blijft zich sterk uitspreken voor eerlijke handel die bijdraagt aan het tegengaan van wereldwijde ongelijkheid, met respect voor milieu en arbeidsrechten, waarbij handelsverdragen een prominent hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling omvatten dat afdwingbaar is, met sancties als laatste optie. Handelsverdragen met openbare multilaterale geschillenbeslechting wanneer het aankomt op investeringsbescherming, die gelijke toegang en bescherming biedt voor maatschappelijke belangen. Daarom blijft de PvdA zich uitspreken tegen privésystemen als ICS. Om die reden waren we dan ook kritisch over de tekst van het verslag.Dit veranderde toen een amendement over het toekomstige verdrag van de EU met Mercosur dat zich uitspreekt tegen de huidige tekst van het verdrag werd aangenomen. Over het EU-Mercosur-verdrag wordt al sinds 1999 onderhandeld, kortom een verdrag van de vorige eeuw. Het dateert van voor de klimaatcrisis, voor het akkoord van Parijs, voor de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Dit politieke signaal om tegen het EU-Mercosur-verdrag te stemmen was voor de PvdA de reden om voor het verslag te stemmen.
2020/10/07
The right to disconnect (A9-0246/2020 - Alex Agius Saliba)

The right to disconnect grants workers not only balance between work and private life, in a time when digital devices blur this boundary, but also fair working conditions and mental and physical health.This report stresses the importance of taking action on the right to disconnect, in particular in recital H and paragraphs 7-12 and 26. We call on the Commission to act immediately and put forward a legislative proposal on the right to disconnect. All workers deserve rights in the digital world too.The report and amendment 2 have no legislative power or competences to interpret, change or disregard the Treaties. Neither can limit the Commission’s legislative initiative to propose legislation. We urge the Commission to present a legislative proposal on the right to disconnect quickly and start consultation with social partners based on Article 154 TFEU.Amendment 2 should not be interpreted as making any legislative proposal on the right to disconnect contingent on the European Social Partners Framework Agreement on Digitalisation, which addresses only the arrangements for connecting and disconnecting and no other aspects of the right to disconnect. Social partners in Europe are fully autonomous in what they negotiate and the European Parliament cannot interfere in this process.
2021/01/21
Application of Regulation (EC) 2020/2092, the Rule of Law conditionality mechanism (B9-0206/2021, B9-0207/2021, B9-0208/2021)

De PvdA in het Europees Parlement steunt de resolutie over de toepassing van de verordening over het conditionaliteitsmechanisme voor de rechtsstaat. De resolutie stelt duidelijk dat de toepassing van de verordening niet afhankelijk kan worden gemaakt van niet-bindende documenten en richtlijnen. De PvdA in het Europees Parlement is bezorgd om de tijd die nu al is verloren, en had daarom het liefst gezien dat een beroep wegens nalaten (op grond van artikel 265 van het Verdrag) reeds via deze resolutie in gang werd gezet. De termijn van 1 juni die nu in de resolutie staat, zien we daarom als een harde deadline, wat concreet betekent dat als de Commissie op die dag de verplichtingen in de verordening niet is nagekomen, onmiddellijk een beroep wegens nalaten dient te worden ingesteld.
2021/03/25
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Dit GLB is een kleine stap in de goede richting omdat de “van-boer-tot-bord”-strategie en de biodiversiteitsstrategie worden geïntegreerd in de beoordeling van de strategische GLB-plannen van de lidstaten. Elk nationaal plan wordt getoetst op coherentie met de doelstellingen van deze strategieën en met de komende “Fit for 55”-wetgeving. Dit is in het belang van iedereen, ook van de Europese boeren. Want zij staan nu al aan de frontlinie van de klimaat- en biodiversiteitscrises. De landbouwsector zal nog meer moeten bijdragen aan het klimaat.Het akkoord bevat een aantal zeer belangrijke bepalingen over sociale conditionaliteit. Landbouwers moeten aan specifieke gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden voldoen en de algemene arbeidsomstandigheden verbeteren om voor steun in aanmerking te komen. Deze laatste ontwikkeling steunen we van harte.In beginsel staat dit compromis het behalen van de Green Deal-doelstellingen niet in de weg en kan de toekomstige “Fit for 55”-wetgeving de landbouwsector verder verduurzamen, maar het is nu niet genoeg. We hadden graag verdergaande verduurzamingsmaatregelen gezien en een eerlijkere verdeling van de lusten en lasten.We moeten nu naar de toekomst kijken. Elke sector zal moeten bijdragen aan het behalen van onze gezamenlijke klimaatdoelstellingen, ook de landbouwsector.
2021/11/23
Common agricultural policy: financing, management and monitoring (A8-0199/2019 - Ulrike Müller)

Dit GLB is een kleine stap in de goede richting omdat de “van-boer-tot-bord”-strategie en de biodiversiteitsstrategie worden geïntegreerd in de beoordeling van de strategische GLB-plannen van de lidstaten. Elk nationaal plan wordt getoetst op coherentie met de doelstellingen van deze strategieën en met de komende “Fit for 55”-wetgeving. Dit is in het belang van iedereen, ook van de Europese boeren. Want zij staan nu al aan de frontlinie van de klimaat- en biodiversiteitscrises. De landbouwsector zal nog meer moeten bijdragen aan het klimaat.Het akkoord bevat een aantal zeer belangrijke bepalingen over sociale conditionaliteit. Landbouwers moeten aan specifieke gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden voldoen en de algemene arbeidsomstandigheden verbeteren om voor steun in aanmerking te komen. Deze laatste ontwikkeling steunen we van harte.In beginsel staat dit compromis het behalen van de Green Deal-doelstellingen niet in de weg en kan de toekomstige “Fit for 55”-wetgeving de landbouwsector verder verduurzamen, maar het is nu niet genoeg. We hadden graag verdergaande verduurzamingsmaatregelen gezien en een eerlijkere verdeling van de lusten en lasten.We moeten nu naar de toekomst kijken. Elke sector zal moeten bijdragen aan het behalen van onze gezamenlijke klimaatdoelstellingen, ook de landbouwsector.
2021/11/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

Dit GLB is een kleine stap in de goede richting omdat de “van-boer-tot-bord”-strategie en de biodiversiteitsstrategie worden geïntegreerd in de beoordeling van de strategische GLB-plannen van de lidstaten. Elk nationaal plan wordt getoetst op coherentie met de doelstellingen van deze strategieën en met de komende “Fit for 55”-wetgeving. Dit is in het belang van iedereen, ook van de Europese boeren. Want zij staan nu al aan de frontlinie van de klimaat- en biodiversiteitscrises. De landbouwsector zal nog meer moeten bijdragen aan het klimaat.Het akkoord bevat een aantal zeer belangrijke bepalingen over sociale conditionaliteit. Landbouwers moeten aan specifieke gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden voldoen en de algemene arbeidsomstandigheden verbeteren om voor steun in aanmerking te komen. Deze laatste ontwikkeling steunen we van harte.In beginsel staat dit compromis het behalen van de Green Deal-doelstellingen niet in de weg en kan de toekomstige “Fit for 55”-wetgeving de landbouwsector verder verduurzamen, maar het is nu niet genoeg. We hadden graag verdergaande verduurzamingsmaatregelen gezien en een eerlijkere verdeling van de lusten en lasten.We moeten nu naar de toekomst kijken. Elke sector zal moeten bijdragen aan het behalen van onze gezamenlijke klimaatdoelstellingen, ook de landbouwsector.
2021/11/23
Discharge 2020: EU general budget - Commission and executive agencies (A9-0127/2022 - Olivier Chastel)

De Europese delegaties van de PvdA en GroenLinks hebben gestemd voor uitstel van de verlening van kwijting, omdat de Europese Commissie onvoldoende actie onderneemt om de rechtsstaat en Europese middelen in Hongarije en Polen te beschermen.De Commissie heeft, anderhalf jaar na de inwerkingtreding van het conditionaliteitsmechanisme voor de rechtsstaat en na grote druk van het Parlement, onder meer via een beroep wegens nalaten (artikel 265 VWEU), een kennisgeving gestuurd met behulp van het mechanisme. Haar opvatting is echter te nauw, waardoor de doeltreffendheid van het mechanisme als instrument evenals zijn doel worden ondergraven.Ook tegen Polen heeft de Commissie nog altijd niet opgetreden, ondanks de aanhoudende aanvallen van de Poolse regering op de onafhankelijkheid van de rechtspraak, die herhaaldelijk zijn vastgesteld via de procedure van artikel 7 VEU, alsook in resoluties van het Europees Parlement en in de verslagen over de rechtsstaat.Bovendien zijn er misstanden geconstateerd met betrekking tot de controlemechanismen van de Hongaarse autoriteiten voor fondsen onder gedeeld beheer. Desalniettemin keert de Commissie nog altijd middelen uit deze fondsen aan Hongarije uit, ondanks het feit dat zij de uitkering van middelen krachtens Verordening (EU) 2021/1060 moet stopzetten.Op grond van deze bezwaren achten wij uitstel van de verlening van kwijting noodzakelijk.
2022/05/04
Parliament's estimates of revenue and expenditure for the financial year 2024 (A9-0153/2023 - Nils Ušakovs)

De PvdA is voorstander van een afkoelperiode voor oud-Europarlementsleden. De S&D-Fractie stelt een periode van twee jaar voor. De afkoelperiode moet helpen het risico op belangenverstrengeling te verkleinen. Dit amendement roept op tot het koppelen van de afkoelperiode aan de tijd dat een oud-lid wachtgeld ontvangt. Die periode kan verschillen, en ook van erg korte duur zijn als een lid maar kort in het Europees Parlement zit. Omdat we het wel eens zijn met de strekking van het amendement, maar een langere afkoelperiode steunen voor alle oud-Europarlementariërs, onthouden wij ons van stemming.
2023/04/20
Foreign interference in all democratic processes in the European Union, including disinformation (A9-0187/2023 - Sandra Kalniete)

With the European elections of 2024 approaching and attempts of third countries such as China and Russia to interfere with the EU’s democratic processes intensifying, this report comes at a very timely moment. By adding two recitals on instrumentalisation, the EPP Group attempts to jeopardise the Parliament’s negotiations on the Schengen Borders Code – a completely different legislative file. It is disappointing that MEPs are misusing this important text for this unrelated purpose. I voted in favour of the report because of its significance and relevance at this moment, but want to stress that I am strongly against adding provisions on the instrumentalisation of migrants in the Schengen Borders Code.
2023/06/01