BETA

53 Written explanations of Sofia SAKORAFA

Common provisions on the European Regional Development Fund, the European Social Fund Plus, the Cohesion Fund, and the European Maritime and Fisheries Fund and financial rules for those (A8-0043/2019 - Andrey Novakov, Constanze Krehl) EL

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκε και καταψήφισε για πολλοστή φορά τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με την οικονομική διακυβέρνηση μέσω της εφαρμογής της μακροοικονομικής αιρεσιμότητας.Καταψήφισα τις σχετικές με αυτή διατάξεις, γιατί πιστεύω ότι πρόκειται για νεοφιλελεύθερο επινόημα που πλήττει τον πυρήνα της Πολιτικής Συνοχής. Η επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας ή της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν πρέπει να προηγείται της ανάπτυξης και της ομαλής υλοποίησης των επενδύσεων. Παράλληλα, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ένα ακόμη εργαλείο τιμωρίας και κυρώσεων, στο πλαίσιο μιας μη τεκμηριωμένης σχέσης με τα εκάστοτε, ξένα προς την πολιτική της συνοχής, δημοσιονομικά προβλήματα. Αποτελεί διπλή και επαχθή κύρωση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επιβολή ποινών δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική και κοστίζει σε όρους οικονομικής ανάπτυξης. Η δε αξιολόγηση της εφαρμογής της είναι κατά βάση υποκειμενική διαδικασία, με αποτέλεσμα να αποκτά πολιτική χροιά η χρήση της και να συνδέεται με εξελίξεις που ξεπερνούν τα κριτήρια που θέτει.Περαιτέρω, η μακροοικονομική αιρεσιμότητα θέτει σε κίνδυνο την ίση μεταχείριση των κρατών, δημιουργεί έλλειψη πόρων που ενδέχεται να επιδεινώσει ένα υπάρχον δημοσιονομικό πρόβλημα, υπονομεύει την ισότιμη εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής, τιμωρεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές που δεν φέρουν την κύρια ευθύνη για τις δημοσιονομικές αποφάσεις και, τελικά, θέτει σε αμφισβήτηση τη συνολική αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της Πολιτικής Συνοχής.
2016/11/22
Use of cannabis for medicinal purposes (B8-0071/2019) EL

Πολυάριθμες μελέτες επισημαίνουν ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη και ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από πολλές ασθένειες (HIV/AIDS, ψυχικά νοσήματα, επιληψία, Αλτσχάιμερ, καρκίνο, κ.λπ.). Έχει διαπιστωθεί ότι πλέον πολλοί ασθενείς προσφεύγουν στη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους, αναγκασμένοι να ακολουθούν παράνομες διαδικασίες. Με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019, το ΕΚ κάλεσε την Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς από τις υπόλοιπες χρήσεις. Παράλληλα, ζήτησε την απλούστευση των διαδικασιών και την επαρκή χρηματοδότηση για την επιστημονική έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.Υποστήριξα το ψήφισμα γιατί πιστεύω ότι η νομοθετική ρύθμιση για τα φάρμακα με βάση την κάνναβη είναι επωφελής για την κοινωνία. Θα οδηγήσει σε περιορισμό της μαύρης αγοράς, στη διασφάλιση της ποιότητας, στον περιορισμό της πρόσβασης των ανηλίκων στη συγκεκριμένη ουσία και σε πρόσθετα έσοδα για τις δημόσιες αρχές. Εφόσον θα έχουμε ένα ξεκάθαρο και ασφαλές νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει να αφήσουμε στην επαγγελματική κρίση των γιατρών τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την κάνναβη. Από τη στιγμή που είναι αποτελεσματικά, αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να καλύπτονται από τα συστήματα ασφάλειας υγείας με τον ίδιο τρόπο που καλύπτονται και τα υπόλοιπα φάρμακα.
2016/11/22
Union Civil Protection Mechanism (A8-0180/2018 - Elisabetta Gardini) EL

Μέχρι σήμερα, η συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στηριζόταν στην εθελοντική συμμετοχή των κρατών μελών. Πολυάριθμες φυσικές καταστροφές πλήττουν όλες τις περιοχές της ΕΕ, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα και ζημιές δισεκατομμυρίων σε υποδομές. Με νωπή την τραγωδία στο Μάτι, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (rescEU). Αντιλαμβανόμενη την καίρια σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της κοινής πρόκλησης, υπερψήφισα σε δύο διαδοχικές νομοθετικές φάσεις (Μάιος 2018 και Φεβρουάριος 2019) τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.Στο ίδιο πλαίσιο, στο κοινό ψήφισμα για τις πυρκαγιές στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, και στην αντίδραση της ΕΕ που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία μου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 με ευρεία πλειοψηφία, υπογραμμίστηκε η άμεση ανάγκη επιτάχυνσης της υιοθέτησης του rescEU. Με το rescEU θα δημιουργηθεί μία νέα ευρωπαϊκή εφεδρεία μέσων και θα ενισχυθούν οι κοινές ικανότητες επιχειρησιακής αντίδρασης. Απτή απόδειξη ότι όταν υπάρχει κοινή βούληση, η αλληλεγγύη γίνεται πράξη.Η θετική αυτή εξέλιξη δεν αναιρεί το γεγονός ότι την κύρια ευθύνη για την πολιτική προστασία φέρει το κάθε κράτος μέλος. Ως εκ τούτου, υπενθυμίζω ότι η αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του ελληνικού συστήματος πολιτικής προστασίας είναι μία ακόμη ολέθρια επίπτωση των επικίνδυνων μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα.
2016/11/22
Structural Reform Support Programme: financial envelope and general objective (A8-0227/2018 - Ruža Tomašić) EL

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ και η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν μοιράζονται και δεν εξυπηρετούν τους ίδιους στόχους. Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι «η σύνδεση της πολιτικής συνοχής με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει την επίτευξη των στόχων της όπως ορίζονται στις Συνθήκες».Το Πρόγραμμα Στήριξης των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων συνδέεται στενά και συμβάλει καθοριστικά στη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Η χρηματοδότησή του στηρίχθηκε εξ’ αρχής σε πόρους που αφαιρέθηκαν από την πολιτική συνοχής, ενώ με την παρούσα έκθεση επιχειρείται εκ νέου νέα σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.Παρότι ως πολίτης και ως πολιτικός είμαι υπέρμαχος των σοβαρών μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών, καταψήφισα την παρούσα έκθεση. Θέλω με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μου, αφενός στην χρήση των πόρων της συνοχής για αλλότριους σκοπούς και αφετέρου σε όσες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά νεοφιλελεύθερες πολιτικές μνημονιακής λιτότητας, εργασιακής απορρύθμισης και εν τέλει κοινωνικής εξαθλίωσης.
2016/11/22
European Defence Industrial Development Programme (A8-0037/2018 - Françoise Grossetête) EL

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Προβλέπει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινή έρευνα και ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών. Παράλληλα θεσπίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, με στόχο να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες ολόκληρου του κύκλου δράσεων, από την έρευνα έως τη διάθεση προϊόντων στην αγορά.Η παρούσα έκθεση αφορά στη χρηματοδότηση του εν λόγω Προγράμματος με 500 εκ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020, δίνοντας σάρκα και οστά στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Η επιδότηση της στρατιωτικής και στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης και με σαφή αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, είναι αντίθετη με το άρθρο 41 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, με την οποία απαγορεύονται οι δαπάνες από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό προς όφελος επιχειρήσεων που προβαίνουν σε δράσεις που έχουν στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στον τομέα της άμυνας.Το Πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητα ως πρόσχημα για την ανάπτυξη περαιτέρω αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, υποστηρίζει τη συνεργασία πολιτικού και στρατιωτικού τομέα και τελικά οδηγεί σε στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας.Καταψήφισα την έκθεση, δηλώνοντας την απόλυτη αντίθεσή μου με τη διαμόρφωση της ΕΕ σε μια αμυντική ένωση και σε έναν παγκόσμιο στρατιωτικό παράγοντα.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to Greece, Spain, France and Portugal (A8-0175/2018 - José Manuel Fernandes) EL

Οι φυσικές καταστροφές κατά τη διάρκεια του 2017 προκάλεσαν την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές σε περιοχές της Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.Η συνολική ενίσχυση ύψους 104,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά την αποκατάσταση των ζημιών και περιλαμβάνει:• 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επισκευή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών μετά τον σεισμό που έπληξε το νησί της Λέσβου τον Ιούνιο του 2017,• 50,6 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας Centro στην Πορτογαλία μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017,• 3,2 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την αποκατάσταση ζημιών στην περιοχή της Γαλικίας και• 49 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και κοινότητες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης τον Σεπτέμβριο του 2017.Υπερψήφισα την έκθεση προκειμένου να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για τη διάθεση των κονδυλίων στις πληγείσες περιοχές.
2016/11/22
Draft amending budget No 1/2018 accompanying the proposal to mobilise the EU Solidarity Fund to provide assistance to Greece, Spain, France and Portugal (C8-0181/2018) EL

Οι φυσικές καταστροφές κατά τη διάρκεια του 2017 προκάλεσαν την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές σε περιοχές της Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.Η συνολική ενίσχυση ύψους 104,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά την αποκατάσταση των ζημιών και περιλαμβάνει:• 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επισκευή κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών μετά τον σεισμό που έπληξε το νησί της Λέσβου τον Ιούνιο του 2017,• 50,6 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας Centro στην Πορτογαλία μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017,• 3,2 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την αποκατάσταση ζημιών στην περιοχή της Γαλικίας και• 49 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και κοινότητες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης τον Σεπτέμβριο του 2017.Υπερψήφισα την έκθεση για τον διορθωτικό προϋπολογισμό προκειμένου να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για τη διάθεση των κονδυλίων στις πληγείσες περιοχές.
2016/11/22
Protection of children in migration (B8-0218/2018) EL

Σήμερα υπάρχουν περίπου 5,4 εκατομμύρια παιδιά-μετανάστες που ζουν στην Ευρώπη και σχεδόν τα μισά από αυτά είναι ασυνόδευτα ή αποχωρισμένα από την οικογένειά τους. Το εν λόγω ψήφισμα αναγνωρίζει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τίθενται υπό κράτηση και καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών για περιπτώσεις παρατεταμένης και συστηματικής κράτησης τους∙ καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες διορισμού επιτρόπου για τα ασυνόδευτα παιδιά αμέσως μετά την άφιξή τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα ασυνόδευτα παιδιά θα πρέπει να φιλοξενούνται σε χωριστές εγκαταστάσεις από των ενηλίκων, ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος βίας και σεξουαλικής κακοποίησης∙ υπογραμμίζει ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και διορισμού επιτρόπου και ο φόβος της κράτησης, της επιστροφής ή της μεταφοράς έχουν ως αποτέλεσμα τη φυγή παιδιών, πράγμα που τα αφήνει έκθετα στην εμπορία ανθρώπων, τη βία και την εκμετάλλευση. Ζητεί να δοθεί προτεραιότητα στη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία των υπόλοιπων επιλέξιμων ασυνόδευτων παιδιών και καλεί τα κράτη μέλη να διεκπεραιώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση όλες τις εκκρεμείς διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης. Καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής συνεργασίας, προκειμένου να εντοπίζουν παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων, κακοποίησης και κάθε μορφής εκμετάλλευσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους το υπερψήφισα.
2016/11/22
Organic production and labelling of organic products (A8-0311/2015 - Martin Häusling) EL

H έκθεση αφορά στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα βιολογικά τρόφιμα. Στόχος του νέου κανονισμού είναι η διασφάλιση της διάθεσης στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο υψηλής ποιότητας βιολογικών τροφίμων, καθώς και η προώθηση της βιολογικής παραγωγής. Συγκεκριμένα σε σχέση με την εξασφάλιση βιολογικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, ο νέος κανονισμός προβλέπει την πραγματοποίηση αυστηρών ελέγχων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης. Παράλληλα όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ βάσει παρόμοιων κανόνων. Για την ενίσχυση της παραγωγής βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ προβλέπεται η αύξηση της προσφοράς βιολογικών σπόρων και ζώων, ο σαφής και αποτελεσματικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων των μικτών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η απλοποίηση της πιστοποίησης των μικροκαλλιεργητών. Τέλος, για την αποφυγή της μόλυνσης των βιολογικών προϊόντων με μη εγκεκριμένα χημικά φυτοφάρμακα ή συνθετικά λιπάσματα και την αποτροπή της σήμανσης ως βιολογικών, προϊόντων που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες, ο νέος κανονισμός προβλέπει την εφαρμογή σειράς νέων μέτρων. H έκθεση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, για αυτό και την υπερψήφισα.
2016/11/22
The violation of human rights and the rule of law in the case of two Greek soldiers arrested and detained in Turkey (B8-0194/2018, B8-0196/2018) EL

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς να έχει αρθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τους λόγους της σύλληψης τους και χωρίς να υπάρχει το παραμικρό σημάδι για το πότε θα προσαχθούν σε δίκη. Το ψήφισμα σημειώνει ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών. Δυστυχώς η Τουρκία εσκεμμένα επέλεξε να μετατρέψει ένα γεγονός, στα σύνορα της ΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί σε λίγα λεπτά, σε μείζον πολίτικό και νομικό ζήτημα. Ως εκ τούτου, το ψήφισμα καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα». Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης». Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την ΕΥΕΔ και τα Κ-Μ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους το υπερψήφισα.
2016/11/22
Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism (A8-0131/2018 - Helga Stevens) EL

Στις 22 Οκτωβρίου 2015, η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας και το πρόσθετο Πρωτόκολλό της. Ο κύριος σκοπός της σύμβασης είναι να ενισχύσει τη συνεργασία με άλλα συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας σύμβασης και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δημόσια προτροπή για διάπραξη τρομοκρατικών εγκλημάτων, της και κατάρτισης για τρομοκρατία. Έχω υποστηρίξει αρκετές φορές ότι η εμμονική θέση στο πρόταγμα της ασφάλειας και ειδικά όταν αυτή δε συνοδεύεται από μια συγκροτημένη, ευρεία πολιτική που να στοχεύει στη ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης, στη καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων, στην αύξηση των επενδύσεων κ.α., σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελέσει επαρκή πολιτική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το πρόσθετο πρωτόκολλο συμπληρώνει τη Σύμβαση με μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στην εφαρμογή των ποινικών πτυχών του ψηφίσματος 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. σχετικά με τις απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας που προκαλούνται από τρομοκρατικές πράξεις. Ωστόσο, οι νέες ποινές τις οποίες εισάγει για τα ταξίδια στο εξωτερικό ή τις λεγόμενες διευκολύνσεις των ταξιδιών στο εξωτερικό για σκοπούς τρομοκρατίας και κατάρτισης για τρομοκρατικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προβληματικές λόγω της αρκετά ασθενούς αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της υποτιθέμενης πρόθεσης και της πραγματικής συμπεριφοράς. Με βάση τα παραπάνω. απείχα από την ψηφοφορία.
2016/11/22
Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism (Additional Protocol) (A8-0132/2018 - Helga Stevens) EL

Στις 22 Οκτωβρίου 2015, η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας και το πρόσθετο Πρωτόκολλό της. Ο κύριος σκοπός της σύμβασης είναι να ενισχύσει τη συνεργασία με άλλα συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας σύμβασης και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δημόσια προτροπή για διάπραξη τρομοκρατικών εγκλημάτων και την κατάρτιση για τρομοκρατία. Έχω υποστηρίξει αρκετές φορές ότι η εμμονική θέση στο πρόταγμα της ασφάλειας και ειδικά όταν αυτή δε συνοδεύεται από μια συγκροτημένη, ευρεία πολιτική που να στοχεύει στη ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης, στη καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων, στην αύξηση των επενδύσεων κ.α., σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελέσει επαρκή πολιτική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το πρόσθετο πρωτόκολλο συμπληρώνει τη Σύμβαση με μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στην εφαρμογή των ποινικών πτυχών του ψηφίσματος 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. σχετικά με τις απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας που προκαλούνται από τρομοκρατικές πράξεις. Ωστόσο, οι νέες ποινές τις οποίες εισάγει για τα ταξίδια στο εξωτερικό ή τις λεγόμενες διευκολύνσεις των ταξιδιών στο εξωτερικό για σκοπούς τρομοκρατίας και κατάρτισης για τρομοκρατικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προβληματικές λόγω της αρκετά ασθενούς αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της υποτιθέμενης πρόθεσης και της πραγματικής συμπεριφοράς. Με βάση τα παραπάνω απείχα από την ψηφοφορία.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) EL

Πρόκειται για τέσσερεις νέες νομοθετικές προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων με πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αποτελούν το πρώτο βήμα προς μια κυκλική οικονομία, όπου τα περισσότερα, εάν όχι όλα τα προϊόντα και υλικά ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.Τα κείμενα των τεσσάρων οδηγιών που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν:• σαφέστερους ορισμούς των βασικών εννοιών που σχετίζονται με τα απόβλητα,• νέους δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των αποβλήτων μέχρι το 2025, το 2030, και το 2035.• ακριβέστερες μεθόδους και κανόνες για τον υπολογισμό της επίτευξης των στόχων,• ακριβέστερες απαιτήσεις για τη διαχωρισμένη συλλογή των αποβλήτων και συστηματική εφαρμογή της ιεραρχίας αποβλήτων ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή αποβλήτων και• ελάχιστες προδιαγραφές για τα σχέδια διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών, βάσει των οποίων οι παραγωγοί θα είναι αρμόδιοι για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων αγαθών, την ταξινόμηση και την επεξεργασία για την ανακύκλωσή τους.Με βάση τα παραπάνω υπερψήφισα και τις τέσσερεις εκθέσεις. Θεωρώ ότι διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία που θα μειώσει την άσκηση πιέσεων στο περιβάλλον, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με πρώτες ύλες, θα προάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
2016/11/22
End-of-life vehicles, waste batteries and accumulators and waste electrical and electronic equipment (A8-0013/2017 - Simona Bonafè) EL

Πρόκειται για τέσσερεις νέες νομοθετικές προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων με πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αποτελούν το πρώτο βήμα προς μια κυκλική οικονομία, όπου τα περισσότερα, εάν όχι όλα τα προϊόντα και υλικά ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.Τα κείμενα των τεσσάρων οδηγιών που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν:• σαφέστερους ορισμούς των βασικών εννοιών που σχετίζονται με τα απόβλητα,• νέους δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των αποβλήτων μέχρι το 2025, το 2030, και το 2035.• ακριβέστερες μεθόδους και κανόνες για τον υπολογισμό της επίτευξης των στόχων,• ακριβέστερες απαιτήσεις για τη διαχωρισμένη συλλογή των αποβλήτων και συστηματική εφαρμογή της ιεραρχίας αποβλήτων ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή αποβλήτων και• ελάχιστες προδιαγραφές για τα σχέδια διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών, βάσει των οποίων οι παραγωγοί θα είναι αρμόδιοι για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων αγαθών, την ταξινόμηση και την επεξεργασία για την ανακύκλωσή τους.Με βάση τα παραπάνω υπερψήφισα και τις τέσσερεις εκθέσεις. Θεωρώ ότι διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία που θα μειώσει την άσκηση πιέσεων στο περιβάλλον, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με πρώτες ύλες, θα προάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
2016/11/22
Waste (A8-0034/2017 - Simona Bonafè) EL

Πρόκειται για τέσσερεις νέες νομοθετικές προτάσεις που αφορούν μια διαχείριση των αποβλήτων με πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αποτελούν το πρώτο βήμα προς μια κυκλική οικονομία, όπου τα περισσότερα, εάν όχι όλα τα προϊόντα και υλικά, ανακυκλώνονται ή χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.Τα κείμενα των τεσσάρων οδηγιών που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν:• σαφέστερους ορισμούς των βασικών εννοιών που σχετίζονται με τα απόβλητα,• νέους δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των αποβλήτων μέχρι το 2025, το 2030, και το 2035.• ακριβέστερες μεθόδους και κανόνες για τον υπολογισμό της επίτευξης των στόχων,• ακριβέστερες απαιτήσεις για τη διαχωρισμένη συλλογή των αποβλήτων και συστηματική εφαρμογή της ιεραρχίας αποβλήτων ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή αποβλήτων, και• ελάχιστες προδιαγραφές για τα σχέδια διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών, βάσει των οποίων οι παραγωγοί θα είναι αρμόδιοι για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων αγαθών, την ταξινόμηση και την επεξεργασία για την ανακύκλωσή τους.Με βάση τα παραπάνω, υπερψήφισα και τις τέσσερεις εκθέσεις. Θεωρώ ότι διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία που θα μειώσει την άσκηση πιέσεων στο περιβάλλον, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με πρώτες ύλες, θα προαγάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
2016/11/22
Landfill of waste (A8-0031/2017 - Simona Bonafè) EL

Πρόκειται για τέσσερεις νέες νομοθετικές προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων με πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αποτελούν το πρώτο βήμα προς μια κυκλική οικονομία, όπου τα περισσότερα, εάν όχι όλα τα προϊόντα και υλικά ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.Τα κείμενα των τεσσάρων οδηγιών που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν:• σαφέστερους ορισμούς των βασικών εννοιών που σχετίζονται με τα απόβλητα,• νέους δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των αποβλήτων μέχρι το 2025, το 2030, και το 2035.• ακριβέστερες μεθόδους και κανόνες για τον υπολογισμό της επίτευξης των στόχων,• ακριβέστερες απαιτήσεις για τη διαχωρισμένη συλλογή των αποβλήτων και συστηματική εφαρμογή της ιεραρχίας αποβλήτων ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή αποβλήτων και• ελάχιστες προδιαγραφές για τα σχέδια διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών, βάσει των οποίων οι παραγωγοί θα είναι αρμόδιοι για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων αγαθών, την ταξινόμηση και την επεξεργασία για την ανακύκλωσή τους.Με βάση τα παραπάνω υπερψήφισα και τις τέσσερεις εκθέσεις. Θεωρώ ότι διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία που θα μειώσει την άσκηση πιέσεων στο περιβάλλον, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με πρώτες ύλες, θα προάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
2016/11/22
Progress on UN Global compacts for safe, orderly and regular migration and on refugees (B8-0184/2018) EL

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ της 16-10-2016, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης», βάσει της οποίας δρομολογήθηκαν δύο χωριστές, διακριτές και ανεξάρτητες, αλλά κατ’ουσίαν αλληλένδετες διαδικασίες με στόχο να εγκριθεί ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους πρόσφυγες και ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για την ασφαλή, εύτακτη και νόμιμη μετανάστευση. Το ψήφισμα στηρίζει την προσπάθεια αυτή και καλεί για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε μακροπρόθεσμα, βιώσιμα και ολοκληρωμένα μέτρα προς όφελος των προσφύγων-μεταναστών. Ζητεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και έχουν ανάγκη ειδική ιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη, ζητεί ένα δικαιότερο επιμερισμό των ευθυνών υποδοχής και στήριξης των προσφύγων σε παγκόσμιο επίπεδο και καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν και να τηρήσουν το μερίδιο ευθύνης τους. Ζητεί επίσης να εγκριθεί μηχανισμός παγκόσμιου επιμερισμού ευθυνών, ο οποίος θα στηρίζει μια προσέγγιση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του προτεινόμενου Συμφώνου. Ζητεί να γίνεται πλήρως σεβαστό το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση και εμμένει στην ανάπτυξη ασφαλών και νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες, πέραν της επανεγκατάστασης, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανθρωπιστικών διεθνών θεωρήσεων, περιφερειακών προγραμμάτων επανεγκατάστασης, και άλλων συμπληρωματικών νομικών οδών, ούτως ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να μεταβούν σε προορισμούς με κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής. Για τους παραπάνω λόγους υπερψήφισα την έκθεση.
2016/11/22
Implementation of the Development Cooperation Instrument, the Humanitarian Aid Instrument and the European Development Fund (A8-0118/2018 - Enrique Guerrero Salom) EL

Από τη στιγμή της θέσπισης των μέσων εξωτερικής χρηματοδότησης, το διεθνές πλαίσιο και το πλαίσιο πολιτικής της Ε.Ε. άλλαξαν σημαντικά με την υιοθέτηση σημαντικών εργαλείων, όπως είναι η Ατζέντα για τη Αειφόρο Ανάπτυξη 2030, η συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, το Πρόγραμμα Δράσης της Addis Ababa, η Ατζέντα για την Ανθρωπότητα κα. Ως εκ τούτου, η εν λόγω έκθεση στοχεύει στην επικαιροποίηση των μέσων εξωτερικής χρηματοδότησης που αφορούν στην αναπτυξιακή συνεργασία. Συγκεκριμένα, συμβάλει στην αναθεώρηση του Μηχανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας, του Μέσου του Ανθρωπιστικής Βοήθειας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι στόχοι των πολιτικών της ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι η αναπτυξιακή βοήθεια θα χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις αρχές της αποτελεσματικότητας της βοήθειας και της ανάπτυξης. Τονίζει επίσης, ότι τα βραχυπρόθεσμα εγχώρια συμφέροντα της ΕΕ (ασφάλεια ή μετανάστευση) δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να (καθ)οδηγήσουν το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προϋποθέσεων για την αποτελεσματική χρήση της δημοσιονομικής στήριξης και συστηματικότερη παρακολούθηση του συγκεκριμένου τρόπου ενίσχυσης στις χώρες εταίρους, με σκοπό να βελτιωθεί η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα της βοήθειας και η ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής στήριξης με τους στόχους της. Για όλους τους παραπάνω λόγους υπερψήφισα την έκθεση.
2016/11/22
Enhancing developing countries' debt sustainability (A8-0129/2018 - Charles Goerens) EL

Η παρούσα έκθεση αποβλέπει στη δημιουργία βασικών ευρωπαϊκών κανόνων που να επιλύουν το πρόβλημα του υπερβολικού χρέους και να αποτρέψουν περαιτέρω παρεκτροπές. Τονίζει τη συνυπευθυνότητα οφειλετών και δανειστών στην πρόληψη και διευθέτηση της κρίσης χρέους μέσω μιας περισσότερο υπεύθυνης δανειοδοσίας και δανειοληψίας· ζητεί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, της φοροαποφυγής και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών· ζητεί τη θέσπιση νομοθεσίας για την αποτροπή της χορήγησης δανείων σε διεφθαρμένες κυβερνήσεις και την επιβολή κυρώσεων σε πιστωτές που εν γνώσει τους παρέχουν παρόμοια δάνεια· υποστηρίζει τις "κατευθυντήριες αρχές για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα" του OHCHR, που προβλέπουν ότι το δικαίωμα επίτευξης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης πρέπει να υπερισχύει του καθήκοντος αποπληρωμής χρέους· τονίζει την ανάγκη να συμφωνηθούν διεθνείς δεσμευτικοί κανόνες για τα απεχθή και παράνομα χρέη· θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους οφείλει να υποστηρίζεται από ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο του χρέους ώστε να γίνεται διάκριση των παράνομων και απεχθών δανείων από άλλα δάνεια· τονίζει ότι τα παράνομα και απεχθή δάνεια θα πρέπει να ακυρωθούν· ζητεί τη θέσπιση ρύθμισης που θα εφαρμόζεται σε περίπτωση επαπειλούμενης πτώχευσης, όπου τα δικαστήρια θα μπορούν να στερούν από τον πιστωτή το δικαίωμα απαίτησης του χρέους εάν συνήφθη από το κράτος κατά παράβαση νόμου που θέσπισε το εθνικό του κοινοβούλιο. Γι’ αυτούς τους λόγους υπερψήφισα την έκθεση!
2016/11/22
Situation in Syria (RC-B8-0139/2018, B8-0139/2018, B8-0141/2018, B8-0142/2018, B8-0143/2018, B8-0144/2018, B8-0146/2018, B8-0150/2018) EL

Στις 24 Φεβρουαρίου 2018 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητεί από όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη να διακόψουν αμέσως τις εχθροπραξίες για 30 τουλάχιστον συνεχείς ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής, ανεμπόδιστη και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση των βαρέως ασθενών και των τραυματιών.Ωστόσο, μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να θρηνούμε εκατόμβες αμάχων.Δυστυχώς, παρά τα αρκετά θετικά στοιχεία, η εξόφθαλμη πρόθεση της έκθεσης να επιρρίψει μονομερώς στο καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του στη Συρία ευθύνες για την κατάσταση και τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί, τη στιγμή που σκοπίμως αποκρύπτει τις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και των στρατηγικών της συμμάχων, στην τροφοδότηση της τρομοκρατίας, με δυτικής κατασκευής ευρωπαϊκά ή αμερικανικά όπλα τα οποία χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία που εξόφθαλμα παραβιάζουν το εν λόγω ψήφισμα του ΣΑΗΕ με την επέμβαση στο Αφρίν, αλλά και η αδυναμία της έκθεσης να κατονομάσει τα αραβικά κράτη του Κόλπου που έμμεσα ή άμεσα υποστήριξαν και ανέχτηκαν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, με οδήγησαν στο να καταψηφίσω το ψήφισμα, καθώς θεωρώ ότι είναι οξύμωρο η ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στη Συρία και απ’ τους μεγαλύτερους πωλητές των όπλων που δημιουργούν αυτή την τραγωδία.
2016/11/22
European Semester for economic policy coordination: Annual Growth Survey 2018 (A8-0047/2018 - Hugues Bayet) EL

H συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αν εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές που τη δημιούργησαν.Τα μέτρα λιτότητας υιοθετούνται και εφαρμόζονται με κατάφωρα αντιδημοκρατικό τρόπο και λειτουργούν προς όφελος των πλούσιων και δυνατών, μέσω της διατήρησης ενός οικονομικού συστήματος που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών αγορών και όχι στις κοινωνικές ανάγκες.Αν και ευαγγελίζονται τη σωτηρία των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, στην πραγματικότητα αντανακλούν την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ΕΕ. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να αντιστραφεί αυτή η πολιτική και να προταχθεί η αλληλεγγύη, η ανάπτυξη μέσω δημόσιων επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Ευρωζώνη και η νέα Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, γνωστή και ως «συνθήκη λιτότητας», δεν είναι λύση. Μόνο ριζικά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στις αγορές, με συγκεκριμένους ελέγχους και μηχανισμούς, θα μπορούσαν να είναι μία απάντηση στην κρίση.Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθώ να καταδικάζω σθεναρά και να καταψηφίζω κάθε έκθεση που υιοθετεί ή τροποποιεί το σύνολο ή επί μέρους στοιχεία της τρέχουσας νεοφιλελεύθερης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
2016/11/22
European Semester for economic policy coordination: employment and social aspects in the Annual Growth Survey 2018 (A8-0052/2018 - Krzysztof Hetman) EL

H συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αν εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές που τη δημιούργησαν.Τα μέτρα λιτότητας υιοθετούνται και εφαρμόζονται με κατάφωρα αντιδημοκρατικό τρόπο και λειτουργούν προς όφελος των πλούσιων και δυνατών, μέσω της διατήρησης ενός οικονομικού συστήματος που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών αγορών και όχι στις κοινωνικές ανάγκες.Αν και ευαγγελίζονται την σωτηρία των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, στην πραγματικότητα αντανακλούν την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ΕΕ. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να αντιστραφεί αυτή η πολιτική και να προταχθεί η αλληλεγγύη, η ανάπτυξη μέσω δημόσιων επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Ευρωζώνη και η νέα Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, γνωστή και ως «συνθήκη λιτότητας», δεν είναι λύση. Μόνο ριζικά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στις αγορές, με συγκεκριμένους ελέγχους και μηχανισμούς, θα μπορούσαν να είναι μία απάντηση στην κρίση.Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθώ να καταδικάζω σθεναρά και να καταψηφίζω κάθε έκθεση που υιοθετεί ή τροποποιεί το σύνολο ή επί μέρους στοιχεία της τρέχουσας νεοφιλελεύθερης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
2016/11/22
Establishing the European Defence Industrial Development Programme aiming at supporting the competitiveness and innovative capacity of the EU defence industry (A8-0037/2018 - Françoise Grossetête) EL

Η θέσπιση ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας προωθεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, παραβιάζοντας εμμέσως το άρθρο 41 παράγραφος 2 της Συνθήκης της ΕΕ, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πως «οι δαπάνες που προκύπτουν από επιχειρήσεις που έχουν στρατιωτικές ή αμυντικές συνέπειες δεν πρέπει να χρεώνονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης».Επιπρόσθετα, η εν λόγω έκθεση θέτει το πλαίσιο για να επενδυθούν δημόσια κονδύλια στις βιομηχανίες όπλων, αντί να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της επαναβιομηχανοποίησης, για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης, για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και για την ενίσχυση της έρευνας που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.Σε μια περίοδο που οι χώρες του νότου υποφέρουν από τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, που οι δείκτες της ακραίας φτώχειας σημειώνουν νέα αρνητικά ρεκόρ και που η ανεργία ξεπερνά σε ορισμένα κράτη μέλη το 25% μού είναι ηθικά αδύνατο να υποστηρίξω την έκθεση. Την καταψήφισα τόσο λόγω της νομικής της βάσης, όσο και για λόγους ουσίας που αφορούν στο περιεχόμενο και τους σκοπούς της.
2016/11/22
Cutting the sources of income for Jihadists - targeting the financing of terrorism (A8-0035/2018 - Javier Nart) EL

Ο κ. Nart, κατόρθωσε στην έκθεση αυτή να συγκεράσει διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τρόπο εποικοδομητικό παρουσιάζοντας ένα συμπεριληπτικό και ισορροπημένο κείμενο. Θεωρώ ότι η έκθεση περιέχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία ως προς τον τρόπο και τα μέσα που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη για την καταπολέμηση των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Παράλληλα όμως, η ΕΕ οφείλει, αν θέλει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, να βοηθήσει τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις παράνομες οικονομικές δομές που τις τροφοδοτούν, να προωθήσει την ανάπτυξη τους, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δυστυχώς, παρά τα αρκετά θετικά στοιχεία, η αδυναμία της έκθεσης να καταδείξει τις ευρωπαϊκές ευθύνες στην τροφοδότηση της τρομοκρατίας, είτε αυτές αφορούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές, είτε τα ίδια τα δυτικής κατασκευής όπλα που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές (που πολλάκις προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη) και τα οποία κατέληγαν εκεί μετά από πώληση τους λχ. στη Σαουδική Αραβία ή στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, η αδυναμία της έκθεσης να κατονομάσει τα αραβικά κράτη του Κόλπου που έμμεσα ή άμεσα υποστήριξαν και ανέχτηκαν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, με οδήγησαν να επιλέξω την αποχή στην τελική μου ψήφο, καθώς θεωρώ ότι οι ευθύνες αυτές θα πρέπει με ειλικρίνεια να αναδειχθούν για να μην επαναληφθούν.
2016/11/22
Zero tolerance for female genital mutilation (B8-0068/2018) EL

140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο βιώνουν αυτή τη στιγμή τις απάνθρωπες συνέπειες του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενώ θύματα καταγράφονται σε τουλάχιστον 13 χώρες της ΕΕ.Οι φορείς που εργάζονται για την εξάλειψη της πρακτικής αυτής υποστηρίζουν ότι η διατομεακή συνεργασία πρέπει να εντατικοποιηθεί και το ζήτημα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων πρέπει να ενσωματωθεί στη χάραξη και άσκηση πολιτικής σε όλους τους τομείς: υγεία, κοινωνική εργασία, άσυλο, εκπαίδευση, επιβολή του νόμου, δικαιοσύνη, προστασία των παιδιών, μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνία. Είναι γεγονός ότι είτε η ίδια η πράξη του ακρωτηριασμού είτε η διαβίωση υπό τη διαρκή απειλή αυτού επηρεάζει δυσμενώς και ποικιλοτρόπως τη ζωή των κοριτσιών και των γυναικών.Τον Φεβρουάριο του 2015, η Επιτροπή ενημέρωσε το Κοινοβούλιο σχετικά με τη δράση της για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, στο πλαίσιο της ομώνυμης στρατηγικής της. Η επιτροπή FEMM, με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, ζήτησε από την Επιτροπή να προβεί σε μια επισκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί, των μέτρων που έχουν ληφθεί έκτοτε, καθώς και στην αποσαφήνιση συγκεκριμένων ερωτημάτων.Υπερψήφισα την προφορική ερώτηση και το ψήφισμα, αλλά υπογραμμίζω την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
2016/11/22
Setting up a special committee on the Union’s authorisation procedure for pesticides, its responsibilities, numerical strength and term of office (B8-0077/2018) EL

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανανέωσαν τον περασμένο Νοέμβριο την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρη απαγόρευση της ουσίας μέχρι το 2022 και την άμεση εφαρμογή περιορισμών στη χρήση της και τις διαμαρτυρίες εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ως απάντηση στην προκλητική αυτή απόφαση, το ΕΚ ενέκρινε τη σύσταση και τη σύνθεση ειδικής επιτροπής για την εξέταση της ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης των φυτοφαρμάκων.Η επιτροπή του ΕΚ θα αξιολογήσει τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, τις πιθανές αποτυχίες του συστήματος επιστημονικής αξιολόγησης και έγκρισης των ουσιών, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης, τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων, τον ρόλο των οργανισμών της ΕΕ, τη στελέχωσή τους και το κατά πόσο λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα και τις συστάσεις που θα δημοσιεύσει η επιτροπή στο τέλος της 9μηνης θητείας της και παραμένω σε εγρήγορση για την ανάληψη κάθε δράσης ή πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των συμπολιτών μου.
2016/11/22
Marrakesh Treaty: facilitating the access to published works for persons who are blind, visually impaired, or otherwise print disabled (A8-0400/2017 - Max Andersson) EL

Η Συνθήκη του Μαρακές, που υιοθετήθηκε το 2013, αποτελεί μέρος των διεθνών συνθηκών περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τις οποίες διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Έχει σαφή ανθρωπιστική και κοινωνική διάσταση και κύριος στόχος της είναι να δημιουργηθεί ένα σύνολο υποχρεωτικών εξαιρέσεων και περιορισμών υπέρ των τυφλών, των ατόμων με μειωμένη όραση και όσων αντιμετωπίζουν κάθε άλλο πρόβλημα ανάγνωσης εντύπων.Η Συνθήκη αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των εν λόγω ατόμων στα πνευματικά έργα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τους κατόχους δικαιωμάτων. Προς τον σκοπό αυτό, η Συνθήκη εναρμονίζει τις εξαιρέσεις από το διεθνές σύστημα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και προβλέπει τη διασυνοριακή ανταλλαγή αντιγράφων σε προσβάσιμο μορφότυπο.Υπερψήφισα τη σύσταση συναινώντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης από το Συμβούλιο, καθότι θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ακόμη καθοριστικής σημασίας βήμα προς την πλήρη εφαρμογή αυτών των σημαντικών διατάξεων του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας.
2016/11/22
Jurisdiction, recognition and enforcement of decisions in matrimonial matters and matters of parental responsibility, and international child abduction (A8-0388/2017 - Tadeusz Zwiefka) EL

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των διεθνών διαζυγίων στην ΕΕ αυξάνεται και ανέρχεται σε περίπου 140.000 ετησίως, ενώ αντιστοίχως σημειώνονται περίπου 1.800 περιπτώσεις απαγωγών παιδιών από τους γονείς τους στην ΕΕ κάθε χρόνο, είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης διαφορών μεταξύ του διαζευγμένου ζευγαριού.Υπερψήφισα την παρούσα έκθεση καθότι ορθώς απαιτεί να έχει το παιδί το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του, μέσω μίας σαφούς διαδικασίας ακρόασης, η οποία θα διενεργείται από δικαστή ή ειδικά εκπαιδευμένο εμπειρογνώμονα, χωρίς την άσκηση πίεσης προς αυτό. Περαιτέρω και σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί έχει απαχθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ από έναν από τους γονείς του, η έκθεση υπογραμμίζει ως αναγκαία την αντιμετώπιση του θέματος από εξειδικευμένους και έμπειρους οικογενειακούς δικαστές, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων του παιδιού.Τέλος, θετική είναι η παραίνεση της έκθεσης για τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών μελών.
2016/11/22
Governance of the Energy Union (A8-0402/2017 - Michèle Rivasi, Claude Turmes) EL

Ως «Ενεργειακή Ένωση» νοείται η μεγάλη απελευθερωμένη ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας, ανεξάρτητα από το πόσο πράσινη μπορεί να είναι.Αν και είναι εμφανής η διασύνδεση της παρούσας έκθεσης με την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα, κύριος στόχος της παραμένει η θέσπιση του συστήματος διακυβέρνησης της «Ενεργειακής Ένωσης».Οι συνέπειες της απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες που αφορούν στην απελευθέρωση άλλων τομέων: μονοπωλιακή συγκέντρωση του τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ολιγοπώλια της ενέργειας (ορυκτά ή και ανανεώσιμες πηγές) εις βάρος των καταναλωτών και δη των πλέον ευάλωτων εξ αυτών.Κατά την άποψή μου η ενέργεια, ανεξάρτητα από την πηγή ή τη μορφή της, θα πρέπει να θεωρείται δημόσιο αγαθό. Ως εκ τούτου, είναι θεμελιώδης ο δημόσιος και δημοκρατικός έλεγχος όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα και συνιστά αναγκαία συνθήκη προκειμένου να εξασφαλισθεί μια περισσότερο βιώσιμη, οικολογική, κοινωνική και δίκαιη πολιτική στον ενεργειακό τομέα.Η παρούσα έκθεση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την προσέγγιση και δεν θα μπορούσα παρά να την καταψηφίσω.
2016/11/22
Women, gender equality and climate justice (A8-0403/2017 - Linnéa Engström) EL

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, δεδομένου ότι αποτελούν την πλειονότητα των φτωχών παγκοσμίως και εξαρτώνται περισσότερο από τους φυσικούς πόρους που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή για την επιβίωσή τους.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών το 70 % των 1,3 δισεκατομμυρίων ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι γυναίκες και συχνότερα παγκοσμίως ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και πλήττονται από φυσικές καταστροφές.Ταυτόχρονα, οι γυναίκες ως ομάδα, συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά εμπόδια που περιορίζουν τις προσαρμοστικές τους ικανότητες. Η εν λόγω παραδοχή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία υιοθέτησης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Το βασικό μήνυμα της παρούσας έκθεσης, την οποία και υπερψήφισα, είναι ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην πολιτική για το κλίμα αποτελεί αποτελεσματική χάραξη πολιτικής και απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της κλιματικής δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
2016/11/22
Objection to an implementing act: use of phosphoric acid – phosphates – di – tri – and polyphosphates (E 338-452) in frozen vertical meat spits (B8-0666/2017) EL

Η απόφαση της Επιτροπής για την επέκταση της χρήσης φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (πρόβειου, αρνίσιου, μοσχαρίσιου, βόειου κρέατος ή κρέατος πουλερικών), αποτελεί μια άστοχη και επικίνδυνη επιλογή.Δεν προκύπτει ως τεχνολογική αναγκαιότητα, ενώ οι επιδιωκόμενοι στόχοι μπορούσαν να επιτευχθούν με άλλους τρόπους. Οι βασικότεροι ωστόσο λόγοι της αντίρρησής μου προέρχονται από το γεγονός ότι υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την επίδραση στην υγεία των καταναλωτών από την αυξημένη πρόσληψη φωσφορικών ως προσθέτων σε διάφορα τρόφιμα, ανησυχίες που εκφράστηκαν και από την ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα στα τρόφιμα, η οποία πρόσφατα συμφώνησε στον περιορισμό της χρήσης φωσφορικών στα τρόφιμα γενικά, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει νεότερη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.Τέλος, να σημειώσω ότι η μη επέκταση της χρήσης φωσφορικών, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της αντίρρησης της αρμόδιας Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν σχετίζεται, όπως λανθασμένα προβλήθηκε από διάφορα δημοσιογραφικά μέσα, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας του γύρου και άρα ο γύρος δεν κινδύνεψε ποτέ! Αντιθέτως, η μη επέκταση της χρήσης φωσφορικών θα διασφάλιζε την προστασία των προϊόντων από τη χρήση επικίνδυνων πρόσθετων και είναι προς όφελος των καταναλωτών.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/003 GR/Attica retail (A8-0367/2017 - Marie-Pierre Vieu) EL

725 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στην Ελλάδα από εννέα εταιρίες θα λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 2.949.150 ευρώ. Η οικονομική αυτή ενίσχυση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και θα χρηματοδοτήσει μέτρα για την επαγγελματική καθοδήγηση και κατάρτιση των απολυμένων, καθώς και μέτρα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι οι απολυμένοι απασχολούνταν σε σούπερ-μάρκετ ή καταστήματα λιανικής πώλησης οικιακών συσκευών ή τροφίμων και το 85,2% από αυτούς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση μιας νέας θέσης εργασίας. Συμφωνώ με την άποψη ότι η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αδυναμία παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει το σύνολο των οικονομικών κλάδων στην Ελλάδα.Ωστόσο η γενεσιουργός αιτία της κατάρρευσης του οικονομικού και κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα είναι οι ισοπεδωτικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως εφαρμόζονται μέσω των διαδοχικών Μνημονίων. Για τον λόγο αυτόν, ενώ αποδέχομαι ως ελάχιστες προϋποθέσεις τις δράσεις του Ταμείου, θεωρώ ότι δεν μπορούν να δώσουν τη λύση για την έξοδο από την κρίση. Μόνο μια αλλαγή πλεύσης προς μια αναπτυξιακή πολιτική που θα στηρίζεται σε γενναίες δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο είναι ικανή να ανατρέψει την ύφεση και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
2016/11/22
Situation in Yemen (RC-B8-0649/2017, B8-0649/2017, B8-0650/2017, B8-0651/2017, B8-0652/2017, B8-0653/2017, B8-0654/2017, B8-0655/2017, B8-0656/2017) EL

Τη στιγμή που σε πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται να σημειώνεται πρόοδος για πολιτική λύση, η κατάσταση στην Υεμένη παραμένει δραματική. Σύμφωνα με τον FAO, η χώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, ως προς την επισιτιστική ασφάλεια: 2,2 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό, ενώ ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από αίτια που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί· η χώρα μετρά ήδη 2,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους· 8.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 60% άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 50.000 έχουν τραυματιστεί· καθημερινά πεθαίνουν 130 παιδιά· η καταστροφή των υποδομών και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών έχουν πυροδοτήσει επιδημία χολέρας.Το ψήφισμα του ΕΚ καταδικάζει τα κράτη μέλη που συνεχίζουν να πουλάνε όπλα στη Σαουδική Αραβία και καλεί την ΑΠ/ΥΕ να φροντίσει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη βία και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επιτρέψουν την άμεση και πλήρη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εξασφαλίσουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Για όλους τους παραπάνω λόγους υπερψήφισα το ψήφισμα.
2016/11/22
Environmental Implementation Review (EIR) (B8-0590/2017) EL

Η ελλιπής εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Προκαλεί περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος, δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού και επιφέρει απώλεια της αξιοπιστίας των εθνικών αρχών και της ΕΕ.Το ψήφισμα καταδεικνύει σοβαρά κενά στην εν λόγω εφαρμογή. Ως αιτίες προσδιορίζονται ο μη αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών, η έλλειψη διοικητικής ικανότητας, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η έλλειψη γνώσεων και δεδομένων, οι ανεπαρκείς μηχανισμοί διασφάλισης της συμμόρφωσης και η έλλειψη ενσωμάτωσης και συνοχής των πολιτικών.Η επισκόπηση της περιβαλλοντικής εφαρμογής της ΕΕ είναι ένα εργαλείο που επιχειρεί να βελτιώσει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας και, συνακόλουθα, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Στόχος της είναι να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των κενών στην εφαρμογή των κανόνων και η εξεύρεση λύσεων προτού τα προβλήματα οδηγήσουν σε παραβάσεις.Υπερψήφισα το ψήφισμα διότι ζητά, μεταξύ άλλων, να τεθεί το ζήτημα της εφαρμογής ψηλά στην πολιτική ατζέντα, να αυξηθεί η συνοχή της δράσης της ΕΕ, να εξασφαλιστεί η διασύνδεση της επισκόπησης με το 7ο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Δράσης και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και να συμπεριληφθούν σημαντικοί τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή, τα χημικά προϊόντα και οι βιομηχανικές εκπομπές σε μελλοντικές εκδόσεις της.
2016/11/22
Action Plan for nature, people and the economy (B8-0589/2017) EL

Υποστήριξα το ψήφισμα γιατί περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της εφαρμογής των οδηγιών που αφορούν στην προστασία της φύσης και την ενίσχυση της συμβολής τους στην επίτευξη των στόχων βιοποικιλότητας της ΕΕ για το 2020.Ειδικότερα, και με δεδομένο ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, το ψήφισμα απευθύνει έκκληση για τη συμμετοχή όλων των φορέων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής των οδηγιών για την προστασία της φύσης και επίκεντρο τις περιοχές Natura 2000.Παράλληλα, ζητεί καλύτερη συνοχή μεταξύ των άλλων τομέων πολιτικής, ιδίως της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, απευθύνει έκκληση για την αναβάθμιση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις περιοχές Natura 2000 και ζητεί τη μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων, συμπεριλαμβανομένου του LIFE, της ΚΓΠ και των διαρθρωτικών ταμείων. Τέλος, επαναλαμβάνει το αίτημα για την ανάπτυξη ενός διευρωπαϊκού δικτύου πράσινων υποδομών.
2016/11/22
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) EL

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίζονται, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι το 90% των ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη χρήση συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.Σήμερα, τα προηγμένα συστήματα χρησιμοποιούνται μόνο σε ορισμένα μοντέλα οχημάτων ανώτερης κατηγορίας. Συμφωνώ απόλυτα με την κύρια απαίτηση της έκθεσης που ζητά την υποχρεωτική χρήση συστημάτων υποστήριξης των οδηγών σε όλα τα καινούργια οχήματα. Ως οδηγός και ως πεζός κατανοώ ότι όλοι κάνουμε λάθη. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα συστήματα αυτόματης βοήθειας είναι σαν σιωπηλοί συνοδηγοί που μας βοηθούν να αποφύγουμε τα ατυχήματα. Αναμφισβήτητα, ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι προσιτό σε όλους. Η εκτεταμένη εφαρμογή αυτών των συστημάτων έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση του κόστους. Επομένως, οι τιμές των αυτοκινήτων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτοξευτούν, καθιστώντας την προστασία της ζωής προνόμιο των λίγων.
2016/11/22
Cooperation between national authorities responsible for the enforcement of consumer protection laws (A8-0077/2017 - Olga Sehnalová) EL

Με δεδομένο ότι, το 2014, το 37% των ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου και κρατήσεων για ταξίδια, ψυχαγωγία, είδη ένδυσης, ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες καταναλωτικής πίστης παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους καταναλωτές, τάσσομαι υπέρ του νέου κανονισμού που αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από τις απάτες και στην ταχύτερη ανίχνευση των εμπόρων που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές.Οι νέοι κανόνες επιχειρούν να καλύψουν τα νομικά κενά που οφείλονται στις μεγάλες διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών, να ενισχύσουν τα δικαιώματα των πολιτών, να ενδυναμώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και να διευρύνουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ όλων των φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των οργανώσεων και ενώσεων των καταναλωτών, οι οποίες θα έχουν δυνατότητα να εκδίδουν προειδοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές των σχετικών κρατών μελών και την Επιτροπή για τις εικαζόμενες παραβάσεις.
2016/11/22
Economic policies of the euro area (A8-0310/2017 - Gunnar Hökmark) EL

Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και η Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για να επιβληθεί μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απώλειας των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, και περικοπών στα εισοδήματα των πολιτών και στο κοινωνικό κράτος. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών και σε μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες, πλήττοντας τον στόχο της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.Ψήφισα κατά της έκθεσης γιατί θεωρώ απαραίτητη μία διαφορετική δέσμη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ του λαού και των εργαζομένων. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και οι μνημονιακές εφευρέσεις, δεν είναι η απάντηση στην κρίση. Είναι αυτά ακριβώς που δημιουργούν και βαθαίνουν την κρίση.Υπάρχει εναλλακτική πολιτική που μπορεί να ελαφρύνει τους πολίτες από τα βάρη που άδικα επωμίζονται. Η προοδευτική ανάπτυξη μπορεί να γίνει πραγματικότητα με σημαντικές και στοχοθετημένες άμεσες δημόσιες επενδύσεις από τον κοινοτικό και τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην πραγματική οικονομία για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, με την υιοθέτηση ενεργητικών πολιτικών κατά της οικονομικής ανισότητας και της φτώχειας και με τη δραστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
2016/11/22
Monitoring the application of EU law 2015 (A8-0265/2017 - Kostas Chrysogonos) EL

Υπερψήφισα την έκθεση διότι, πέραν της τυπικής παράθεσης πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, ασκεί κριτική στη στάση των οργάνων της ΕΕ απέναντι στη σύναψη και εφαρμογή των μνημονιακών συμφωνιών και των μέτρων που αυτά περιέχουν, αλλά και στην εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας.Βασική καινοτομία της έκθεσης είναι η τεκμηριωμένη αποδυνάμωση της θέσης της ΕΕ ότι τα Μνημόνια δεν υπάγονται στο ενωσιακό δίκαιο και ως εκ τούτου τα όργανα της ΕΕ δεν φέρουν καμία ευθύνη για την εφαρμογή τους και τα δυσμενή αποτελέσματα αυτών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι σε μεγάλο βαθμό συντάκτες και επόπτες τους, ενώ αποτελούν και συμβαλλόμενα μέρη.Επιπλέον, η έκθεση ασκεί κριτική στα κράτη μέλη που παραβλέπουν τις υποχρεώσεις τους στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, οφείλουν να ελαφρύνουν τα βάρη που επωμίζονται δυσανάλογα, κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία.Τέλος, σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνει η έκθεση προς κάθε ενδιαφερόμενο. Αν η Ευρώπη θέλει να πείσει ότι τελικά σέβεται τους πολίτες της, θα πρέπει η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου να είναι συνολική και όχι επιλεκτική. Και ο νοών νοείτο.
2016/11/22
Legitimate measures to protect whistle-blowers acting in the public interest (A8-0295/2017 - Virginie Rozière) EL

Οι αποκαλύψεις του Edward Snowden, οι διαρροές επιχειρηματικών και φορολογικών μυστικών στο Λουξεμβούργο (Lux Leaks), των εγγράφων του Παναμά και των εγγράφων της Monsanto έχουν αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι καταγγέλλοντες στην αποκάλυψη σοβαρών παραβιάσεων του δημόσιου συμφέροντος, σε ποικίλους τομείς όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, το περιβάλλον και η φοροαποφυγή.Σήμερα, η προστασία των καταγγελτών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και της υπεύθυνης και ηθικής συμπεριφοράς σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ωστόσο, η προσφερόμενη προστασία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής και υπερβολικά κατακερματισμένη ώστε να προσφέρει ένα συνεκτικό πλαίσιο στην ΕΕ.Θεωρώ απαραίτητη την υιοθέτηση μιας οριζόντιας νομοθετικής πρότασης για τη θέσπιση ενός κοινού κανονιστικού πλαισίου, όπως αυτό περιγράφεται στην έκθεση, το οποίο θα εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για όσους καταγγέλλουν στην ΕΕ.Τονίζω ωστόσο ότι αυτό το κοινό πλαίσιο θα πρέπει να θεσπιστεί σε στενή συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να εξασφαλίζει την ανωνυμία και να αποτρέπει κάθε περίπτωση άμεσων ή έμμεσων αντιποίνων σε βάρος όσων καταγγέλλουν.
2016/11/22
Minimum income policies as a tool for fighting poverty (A8-0292/2017 - Laura Agea) EL

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν προγράμματα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, περισσότερο ή λιγότερο πολύπλοκα, παρέχοντας περισσότερη ή λιγότερη κοινωνική και οικονομική στήριξη σε όσους πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας - γενικά, σε ανθρώπους και οικογένειες που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.Δεν αποτελεί έκπληξη ότι, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ, οι κοινωνικοί δείκτες καταδεικνύουν τη μαζική φτωχοποίηση (περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τη φτώχεια), τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών.Υπερψήφισα την έκθεση γιατί πιστεύω ότι η ενίσχυση των συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος, με επαρκείς δημοσιονομικούς, ανθρώπινους και υλικούς πόρους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, αποτελεί αναγκαίο μέτρο.Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ολιστική προσέγγιση, εστιάζοντας τόσο στο άτομο, όσο και το οικογενειακό και κοινωνικό του πλαίσιο, συνδυάζοντας μέτρα για την ενίσχυση των ικανοτήτων του, με μέτρα ενεργητικής ένταξής του στην αγορά εργασίας.Τέλος, συμμερίζομαι την άποψη ότι ο ορισμός του ελάχιστου εισοδήματος πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους και τα νοικοκυριά να ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας. Για τον λόγο αυτό, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να προσαρμόζει την αξία του σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές και ανάγκες.
2016/11/22
Prison systems and conditions (A8-0251/2017 - Joëlle Bergeron) EL

Το 2014, στις φυλακές της ΕΕ κρατούνταν περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα. Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων, η κατάσταση στις φυλακές και οι αναξιοπρεπείς και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης σε ορισμένα κράτη μέλη είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές που συνιστά χρόνιο πρόβλημα στην Ένωση, παραβιάζει σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να βελτιώσουν τις συνθήκες στις φυλακές, προκειμένου να προστατευτούν η υγεία και η καλή διαβίωση των κρατουμένων και του προσωπικού των φυλακών, να ενισχύσουν την κοινωνική τους επανένταξη και να μειώσουν τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης. Παροτρύνει τα κράτη μέλη να διαθέσουν επαρκείς πόρους για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των φυλακών, να διαφοροποιήσουν τα καθεστώτα κράτησης ανάλογα με τους κρατούμενους και την επικινδυνότητά τους, να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές ποινών αντί της φυλάκισης και να παράσχουν στους κρατούμενους ένα ισορροπημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Προτείνει την εκπαίδευση του προσωπικού, την υποστήριξη του διαθρησκευτικού διαλόγου και τη βελτίωση της καθοδήγησης και της ψυχιατρικής περίθαλψης κ.ά. Για όλα τα παραπάνω, εκτιμώ ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά θετική πολιτική πρόταση και γι’ αυτό την υπερψήφισα.
2016/11/22
2017 UN Climate Change Conference in Bonn, Germany (COP23) (B8-0534/2017) EL

Η κλιματική́ αλλαγή́ αποτελεί́ μια παγκόσμια περιβαλλοντική́ και αναπτυξιακή́ πρόκληση, οι επιδράσεις της οποίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους, στην ενέργεια, στην παραγωγή τροφίμων, στην ερημοποίηση του εδάφους, στην υγεία καθώς και στην ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της δικής της κλιματικής πολιτικής, καθώς και στην προώθηση της διάστασης της κλιματικής ασφάλειας. Με το ψήφισμα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατυπώνει τις προτάσεις του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη ενόψει της 23ης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή́ που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη, από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει, έως την COP 24 (2018), μια ευρωπαϊκή στρατηγική μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα, παρέχοντας μια οικονομικά αποδοτική πορεία για την επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών που εγκρίθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού, με στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 °C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες περιορισμού της στον 1,5 °C. Κατακρίνει την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού κ.α. Με βάση τα παραπάνω υπερψήφισα την έκθεση.
2016/11/22
Women’s economic empowerment in the private and public sectors in the EU (A8-0271/2017 - Anna Hedh) EL

Το κύριο μήνυμα της έκθεσης είναι ότι η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών έχει ουσιαστική σημασία για την ισότητα των φύλων και, ως εκ τούτου, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Υπογραμμίζει ότι η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών και η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας θα ενισχύσει την ευημερία για την κοινωνία στο σύνολό της. Καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να θεσπίσουν, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, συγκεκριμένες πολιτικές και νομικό πλαίσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η ίση συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στη λήψη των οικονομικών αποφάσεων και να διασφαλιστεί η ίση αμοιβή για ίση εργασία και για εργασία ίσης αξίας.Η έκθεση διατυπώνει σημαντικές συστάσεις για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και του καταμερισμού της μη αμειβόμενης εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, για την υιοθέτηση δεσμευτικών μέτρων σχετικά με τη μισθολογική διαφάνεια στις ιδιωτικές εταιρείες, για τις διαπραγματεύσεις επί των προγραμμάτων για την ισότητα των φύλων μεταξύ των επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων και για την αύξηση των μισθών σε τομείς όπου οι γυναίκες πλειοψηφούν.Υπερψήφισα την έκθεση θεωρώντας τις συστάσεις της απαραίτητες πολιτικές προτεραιότητες σε κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο.
2016/11/22
The fight against cybercrime (A8-0272/2017 - Elissavet Vozemberg-Vrionidi) EL

Η ραγδαία αύξηση των εγκλημάτων που διαπράττονται στον διαδικτυακό χώρο δημιουργεί την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή νομοθετική απάντηση που θα θωρακίζει τα δικαιώματα των πολιτών που εμπιστεύονται τις τεχνολογίες. Τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από τους μεμονωμένους χρήστες, τους δημόσιους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις παραμένουν εντελώς ανεπαρκή, κυρίως λόγω της έλλειψης γνώσεων και πόρων. Πρόσφατα περιστατικά κατέδειξαν με σαφήνεια τον εξαιρετικά υψηλό βαθμό τρωτότητας της ΕΕ σε τέτοιες επιθέσεις. Η ΕΕ οφείλει να πράξει περισσότερα προκειμένου να αποτρέψει τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και επιθέσεις που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση των κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται ενισχυμένη συνεργασία και περισσότεροι πόροι για την καταπολέμηση των διαδικτυακών ποινικών πράξεων. H έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναδεικνύει τις προκλήσεις, τα νομικά κενά και τις νέες απειλές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταθέτει προτάσεις για τον τρόπο πρόληψης, με συντονισμένη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών των κρατών μελών, αλλά και των κρατών μελών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες. Δίνεται έμφαση στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συλλογή και χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, πάντοτε με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Υπερψήφισα την έκθεση πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει ένα θετικό πρώτο βήμα στον διαρκή αγώνα κατά του κυβερνοεγκλήματος.
2016/11/22
Transparency, accountability and integrity in the EU institutions (A8-0133/2017 - Sven Giegold) EL

Υπερψήφισα την έκθεση γιατί πρόκειται μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.Κύριος στόχος της είναι ο περιορισμός της επιρροής των ισχυρών ομάδων συμφερόντων, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες τα διαδικαστικά κενά, έχουν αναπτύξει προνομιακή πρόσβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.Υποστηρίζω σθεναρά τις προσπάθειες για μια ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας και την υποχρέωση ενός ορατού «νομοθετικού αποτυπώματος», βάσει του οποίου, μεταξύ άλλων, οι εισηγητές και οι σκιώδεις εισηγητές οφείλουν να διατηρούν λεπτομερή στοιχεία των συναντήσεών τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις ομάδες πίεσης κατά τη διάρκεια μιας νομοθετικής διαδικασίας. Είμαι υπέρ της θεσμοθέτησης μιας τουλάχιστον 3ετούς περιόδου υποχρεωτικής αποχής από δράσεις σχετικές με τα καθήκοντα των πρώην βουλευτών του ΕΚ.Θεωρώ απαραίτητη την υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας για το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και οργανισμών.Παράλληλα υπερασπίζομαι την πλήρη πρόσβαση των πολιτών στις νομοθετικές διαδικασίες, τη διαφάνεια της εξωτερικής εκπροσώπησης, των διαπραγματεύσεων, των δημόσιων δαπανών και του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τέλος, καλώ για την αποτελεσματική προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στον αγώνα κατά της διαφθοράς.Πρέπει εδώ και τώρα να δώσουμε περισσότερες εξουσίες στους πολίτες. Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα για ένα κοινό όραμα προς όφελος των λαών.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to Italy (A8-0280/2017 - Giovanni La Via) EL

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, με φονικούς και ιδιαίτερα επιζήμιους σεισμούς να συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα. Οι πολίτες των χωρών του Νότου της ΕΕ, έχουν μάθει να ζουν με τον Εγκέλαδο, αλλά ταυτόχρονα έχουν ανάγκη από την χρηματοδοτική στήριξη του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να μπορούν να αποκαθιστούν τις υλικές ζημιές και να επαναφέρουν τη ζωή τους στην κανονικότητα.Για το λόγο αυτό υπερψήφισα την σχετική έκθεση και το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 4/2017 που συνοδεύει την πρόταση κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την παροχή βοήθειας προς την Ιταλία, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των περιοχών Abruzzo, Lazio, Marche and Umbria της Ιταλίας, που επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2016 και Ιανουαρίου 2017.
2016/11/22
Draft amending budget No 4/2017 accompanying the proposal to mobilise the EU Solidarity Fund to provide assistance to Italy (A8-0281/2017 - Jens Geier) EL

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, με φονικούς και ιδιαίτερα επιζήμιους σεισμούς να συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα. Οι πολίτες των χωρών του Νότου της ΕΕ, έχουν μάθει να ζουν με τον Εγκέλαδο, αλλά ταυτόχρονα έχουν ανάγκη από την χρηματοδοτική στήριξη του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να μπορούν να αποκαθιστούν τις υλικές ζημιές και να επαναφέρουν τη ζωή τους στην κανονικότητα.Για το λόγο αυτό υπερψήφισα την σχετική έκθεση και το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 4/2017 που συνοδεύει την πρόταση κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την παροχή βοήθειας προς την Ιταλία, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των περιοχών Abruzzo, Lazio, Marche and Umbria της Ιταλίας, που επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2016 και Ιανουαρίου 2017.
2016/11/22
Draft amending budget No 3/2017: budgetary resources of the Youth Employment Initiative; establishment plans of ACER and SESAR2 (A8-0282/2017 - Jens Geier) EL

Μία από τις πλέον επώδυνες επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι η κοινωνική μάστιγα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ . Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου σε πολλά κράτη μέλη, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των νέων στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία εξακολουθούν να στερούνται ευκαιρίες για εκπαίδευση ή κατάρτιση και δεν έχουν εργασία. Αυτά τα επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρακτικής άσκησης και περαιτέρω εκπαίδευσης για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Με την γνώση και την πεποίθηση ότι αυτά τα κονδύλια αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό, υπεψήφισα το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού. Ο αγώνας συνεχίζεται για να πειστεί το Συμβούλιο και η Επιτροπή ότι πρέπει επιτέλους να εγκριθούν πολλαπλάσιοι πόροι που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης.
2016/11/22
Arms export: implementation of Common Position 2008/944/CFSP (A8-0264/2017 - Bodil Valero) EL

Η κοινή θέση της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων είναι η μόνη νομικά δεσμευτική ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων. Ενώ όμως η κοινή θέση έχει αυξήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διαφάνεια στις εξαγωγές όπλων από τα κράτη μέλη, δεν κατάφερε στο πεδίο εφαρμογής της να ενισχύσει τη σύγκλιση των εθνικών πολιτικών των κρατών μελών, ούτε την αυστηρότερη εφαρμογή των 8 κριτηρίων που ορίζονται στο κείμενο της κοινής θέσης.Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει με το παρόν ψήφισμα τη σύσταση εποπτικού οργάνου για τον καλύτερο έλεγχο των εξοπλισμών και τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με την κοινή θέση. Ζητεί επίσης την επέκταση του καταλόγου των 8 κριτηρίων που έχουν τεθεί, ώστε να συμπεριληφθεί και ο κίνδυνος διαφθοράς. Καλεί για ενίσχυση της διαφάνειας των εκθέσεων για τις εξαγωγές όπλων και για αποτελεσματικούς ελέγχους μετά την αποστολή τους.Τέλος, επαναλαμβάνει την έκκλησή του για πραγματοποίηση εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζουν την κοινή θέση. Για όλα τα ανωτέρω, υπερψήφισα αυτό το ψήφισμα που αφορά τις εξαγωγές όπλων, γιατί υποστηρίζει την αυστηρότερη εφαρμογή, έστω και αυτών των ελάχιστων απαιτήσεων για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων.
2016/11/22
Implementation of the Mediation Directive (A8-0238/2017 - Kostas Chrysogonos) EL

Υπερψήφισα την έκθεση που αφορά στη διαμεσολάβηση. Πρόκειται για διαδικασία που έχει στόχο την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης και την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Ως εναλλακτική, προαιρετική και εμπιστευτική διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέσο για την ελάφρυνση των υπερφορτωμένων δικαστικών συστημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να επιλύουν τις διαφορές τους με ταχύτητα και χαμηλό κόστος. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του οικογενειακού δικαίου (κυρίως στις διαδικασίες που αφορούν στην επιμέλεια των τέκνων, τα δικαιώματα επικοινωνίας και στις περιπτώσεις απαγωγής παιδιού), όπου μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος κατά τις συζητήσεις, ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ των γονέων.
2016/11/22
Promotion of internet connectivity in local communities (A8-0181/2017 - Carlos Zorrinho) EL

Ψήφισα υπέρ της δημιουργίας σημείων παροχής δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους στην ΕΕ. Με τη χρηματοδότηση δημόσιων φορέων θα εξασφαλιστεί για τουλάχιστον τρία έτη δωρεάν, εύκολη πρόσβαση και ασφαλής σύνδεση για τους πολίτες σε υπαίθριους χώρους, βιβλιοθήκες, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κλπ. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν αποκλείονται οι εμπορικές διαφημίσεις και η χρήση προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ασύρματο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή από την οικονομική τους κατάσταση.
2016/11/22
EU accession to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (A8-0266/2017 - Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, Anna Maria Corazza Bildt) EL

Υπερφήψισα την έκθεση για την συμμετοχή της ΕΕ στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διεθνή συνθήκη, η οποία αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών με μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη, στην προστασία των θυμάτων και στη δίωξη των δραστών.Γνωρίζουμε όλες και όλοι ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί βάναυση μορφή διακρίσεων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στην κοινωνία σε κάθε χώρα της ΕΕ. Η υπερψήφιση της προσωρινής έκθεσης αποτελεί καθήκον όλων και καθενός Ευρωβουλευτή. Ενώνω τη φωνή μου με όλες τις πολιτικές ομάδες για την άμεση έκδοση οδηγίας για την εφαρμογή.
2016/11/22