BETA

145 Written explanations of Johan VAN OVERTVELDT

Draft amending budget No 1/2019: surplus from 2018 (A9-0005/2019 - John Howarth)

Het ontwerp van gewijzigde begroting nr. 1/2019 voor het begrotingsjaar 2019 regelt de opname van het overschot van het begrotingsjaar 2018. Dit is een technische oefening waarbij het overschot ten gevolge van onderbestedingen en allerlei inkomsten de bni-bijdrage die de lidstaten betalen aan het EU-budget dienovereenkomstig verlaagt.N-VA heeft voor het verslag gestemd. Wel dient te worden opgemerkt dat N-VA kritisch staat ten aanzien van de stelling dat inkomsten uit boetes en sancties geen aanleiding zouden moeten geven tot een vermindering van de bni-bijdrage maar daarentegen moeten gebruikt worden voor het spijzen van een reservefonds.
2019/09/18
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund - EGF/2019/000 TA 2019 - Technical assistance at the initiative of the Commission (A9-0001/2019 - Bogdan Rzońca)

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) is opgericht om extra steun te geven aan werknemers die de gevolgen van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen ondervinden. Extra steun, die geenszins de nood kan wegnemen om structurele hervormingen door te voeren met het oog op duurzame economische groei. Een Europese transferunie kan geen remedie zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid vervangen. Globalisering is immers onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met het creëren van werkgelegenheid die het banenverlies in minder competitieve sectoren overtreft.N-VA heeft voor het vrijmaken van middelen voor technische bijstand van de Commissie gestemd. N-VA is ervan overtuigd dat de extra steun, wanneer die geleverd wordt, zo snel en efficiënt mogelijk beschikbaar gesteld kan worden. Bovendien kijkt N-VA ook uit naar het gebruik van het EGF voor de gevolgen van een no-dealbrexit, zoals aangekondigd door de Commissie in het kader van de maatregelen voor de brexitvoorbereidingen. Bij gebrek aan een specifiek Europees brexitnoodfonds kan het EGF hier de eerste noden lenigen.
2019/09/18
Objection pursuant to Rule 112: Assessment of the impact of plant protection products on honeybees (B9-0149/2019)

Cijfers over bijensterfte blijven verontrustend. De oorzaken zijn divers: afnemende biodiversiteit, te veel pesticidengebruik, de parasitaire varroamijt, enz. Het belang van bijen als bestuivers van gewassen is nochtans immens. Niet alleen voor het ecosysteem, maar ook voor onze economie.In 2013 bracht de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) het “Bee Guidance Document” uit. Dit bevat richtsnoeren ter beoordeling van de effecten van gewasbeschermingsmiddelen op bijen. Op basis hiervan vond bijvoorbeeld het verbod op neonicotinoïden ingang, dat de N-VA altijd voluit heeft gesteund.De wijziging van Verordening (EU) nr. 546/2011 die nu voorligt, is echter niet waterdicht. De ecotoxicologische effecten van bestrijdingsmiddelen uiten zich immers vooral op lange termijn (chronisch), via interactie met omgevingsfactoren, via de voedselketen en via interactie met andere chemische agentia. Door alleen te kijken naar acute toxiciteit worden al deze aspecten niet meegenomen. Bovendien treft deze problematiek niet alleen honingbijen, maar ook wilde bijen, hommels en andere (bloem)bestuivende insecten, maar deze worden eveneens buiten beschouwing gelaten.Ten tweede stellen wij ons vragen bij de timing van de Commissie. De EFSA werkt momenteel aan een herziening van de bijenrichtsnoeren uit 2013. Was het dan niet beter geweest deze herziening eerst af te wachten?Daarom stemde de N-VA vóór het bezwaar.
2019/10/23
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified cotton LLCotton25 (ACS-GHØØ1-3) (B9-0170/2019)

De N-VA delegatie steunt de bezwaren tegen de betrokken ggo's niet om volgende redenen. De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd en “evidencebased” beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoerende handeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s, geeft het bezwaar het signaal dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, wat volgens mij verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en —toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet kaderen in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding (“integrated pest management”) essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.
2019/11/14
2020 budgetary procedure: joint text (A9-0035/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Het akkoord dat werd bereikt door de twee armen van de begrotingsautoriteit, het Parlement en de Raad, bevat een veelbelovende omslag in de uitgaven. Er werden voor 850 miljoen EUR nieuwe vastleggingen gedaan boven op het voorstel van de Commissie, waarvan 505 miljoen EUR aan uitgaven die bijdragen aan de klimaatdoelstelling. Het merendeel van deze bijkomende uitgaven hebben een duidelijke Europese meerwaarde.Vooral de meeruitgaven voor het onderzoeksprogramma Horizon 2020 (+ 330 miljoen EUR), voor Erasmus+ (+ 50 miljoen EUR) en voor strategische infrastructuurinvesteringen via de CEF, de Connecting Europe Facility (+ 133 miljoen EUR), vallen op. Verder werden ook het LIFE-programma voor biodiversiteit (+ 10 miljoen EUR) en Europol (+ 13 miljoen EUR) voorzien van extra middelen. Allemaal uitgaven die N-VA uitdrukkelijk steunt.Voor N-VA is dit een sterke en verantwoorde begroting en moeten we voor de toekomst in dezelfde richting durven doorgaan.
2019/11/27
Climate and environmental emergency (RC-B9-0209/2019, B9-0209/2019, B9-0211/2019, B9-0212/2019, B9-0215/2019, B9-0216/2019, B9-0218/2019, B9-0220/2019)

De zorg voor het klimaat is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en kan tegelijkertijd een opportuniteit zijn voor innovatie en groei. De omslag naar een klimaatneutrale en duurzame samenleving kan alleen maar bereikt worden door wereldwijde actie.In Vlaanderen werken we volop aan onze eigen omslag, en dragen we bij aan de wereldwijde transitie. We werken ook aan een exportmodel zodat we met Vlaanderen niet alleen focussen op ons beperkte aandeel in de mondiale uitstoot, maar kunnen bijdragen aan een wereldwijde aanpak van de klimaatverandering. De EU is een globale voortrekker in de strijd tegen klimaatverandering en de nieuwe Europese Commissie von der Leyen schuift de zogeheten “Green Deal” als een belangrijke prioriteit naar voren.Toch zijn wij niet gewonnen voor het afkondigen van een noodsituatie, voornamelijk om volgende reden: het is een symbolische actie, die geen verandering brengt in de echte wereld, noch het draagvlak voor klimaatmaatregelen verhoogt. Wij erkennen evenwel de hoogdringendheid van de situatie. Wij steunen ook de oproep van de ECR om één enkele zetel te kiezen voor het Europees Parlement, aangezien de dubbele zetel een aanzienlijke milieu-impact heeft (jaarlijks tussen de 11 000 en 19 000 ton CO2).
2019/11/28
2019 UN Climate Change Conference (COP25) (B9-0174/2019)

De N-VA steunt het Klimaatakkoord van Parijs en werkt aan de omzetting ervan in de praktijk. De voorliggende resolutie bevat positieve elementen, zoals het inzetten op onderzoek en innovatie, de bijdrage van alle sectoren (luchtvaart, scheepvaart, landbouw), het belang van een toekomstgericht Europees budget, de erkenning van kernenergie in het bereiken van de klimaatdoelstellingen, etc.De resolutie bevat echter ook problematische delen. Zo steunen wij de oproep om bestaande handelsakkoorden te herzien en om van de EIB een klimaatbank te maken uitdrukkelijk niet. Inzake de verhoging van de 2030-doelen verwijzen wij naar het Vlaams regeerakkoord dat stelt dat Vlaanderen voluit gaat voor het effectief realiseren van de afgesproken doelstellingen en voor een versnelling van investeringen, innovatie en technologische vooruitgang.Vlaanderen kan op basis van een evaluatie van de bijkomende klimaatinspanningen van andere grote handelsblokken een haalbare, betaalbare en bottom-upverhoging van de Europese 2030-doelstelling ondersteunen die kostenefficiënt verdeeld is over de lidstaten en internationale flexibiliteit toelaat, en voor zover dit de energiefactuur voor burgers en ondernemingen niet verhoogt. De resolutie geeft deze garanties niet. Om deze redenen heeft de N-VA zich onthouden. Dit neemt niet weg dat wij ons werk voor een duurzame en koolstofarme samenleving met overtuiging, ambitie én realisme voortzetten.
2019/11/28
Objection pursuant to Rule 112: Active substances, including dimoxystrobin and mancozeb (B9-0230/2019)

De N-VA-delegatie heeft het voorliggende bezwaar niet gesteund om volgende redenen: wij zijn van oordeel dat het Commissievoorstel strookt met Verordening (EG) nr. 1107/2009 en dat de Commissie haar uitvoerende bevoegdheden niet overschrijdt. De voorgestelde verlenging van de geldigheidsduur van de actieve stoffen heeft een administratieve reden. Er is namelijk meer tijd nodig om bepaalde aspecten van de risicobeoordeling grondig uit te werken. De reden hiervoor ligt noch bij de aanvrager, noch bij de Commissie.Artikel 17 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 is heel duidelijk: “Wanneer om redenen buiten de wil van de aanvrager blijkt dat de goedkeuring waarschijnlijk zal vervallen alvorens over de verlenging een beslissing is genomen, wordt overeenkomstig de in artikel 79, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure een besluit vastgesteld waarbij het verstrijken van de termijn voor de goedkeuring lang genoeg wordt uitgesteld om de aanvraag te onderzoeken.”Bovendien geeft een recente uitspraak van de Europese Ombudsman in zaak 687/2018/TE aan dat de Commissie genoodzaakt is de geldigheidsduur te verlengen wanneer de fout voor de vertraging niet bij de aanvrager ligt. In het voorliggende geval zijn de bevoegde nationale autoriteiten er niet in geslaagd de beoordeling tijdig af te werken.
2019/12/18
EU Pollinators Initiative (B9-0233/2019)

Het EU-initiatief inzake bestuivers kwam er op vraag van de N-VA. Wij verwijzen daarvoor naar het strategisch initiatiefverslag “Tussentijdse evaluatie van de biodiversiteitsstrategie van de EU” van collega Demesmaeker.Bijen, en ook andere bestuivers, zijn geen bijzaak! Dat weten we bij de N-VA al lang. Het belang van bestuivers is immens, zowel voor het ecosysteem als voor onze economie.Wij steunen de voorliggende resolutie, waarin terecht wordt gepleit voor een betere aanpak van de oorzaken. Daarnaast moet de EU inzetten op minder pesticidengebruik, meer geld voor onderzoek en een betere controle. De N-VA blijft ook voluit achter een verbod op neonicotinoïden staan.Inzake duurzaam gebruik van pesticiden benadrukken wij dat onder andere de geïntegreerde plaagbestrijding (IPM) nog steeds onderbenut blijft. Alvorens bindende Europese reductiedoelstellingen voor te stellen, is volgens ons een betere uitvoering van de bestaande richtlijn in de lidstaten én uiteraard een strikte handhaving en monitoring aan de orde. Verder zijn wij ervan overtuigd dat ook nieuwe veredelingstechnieken een belangrijke rol spelen in de omschakeling naar een duurzamer voedselproductie met minder pesticidengebruik en zo een essentiële schakel zijn in de uitvoering van de Green Deal.
2019/12/18
The European Green Deal (RC-B9-0040/2020, B9-0040/2020, B9-0041/2020, B9-0042/2020, B9-0043/2020, B9-0044/2020, B9-0045/2020, B9-0046/2020)

Over de noodzaak van een duurzame transformatie en de grote urgentie van de klimaatuitdagingen is een brede consensus. De Green Deal bevat voor de N-VA heel wat positieve punten. Ik vermeld in het bijzonder het geïntegreerde plan van aanpak, de accenten op innovatie, kringloopeconomie, biodiversiteit, duurzame mobiliteit en landbouw. De N-VA plaatst echter ook vraagtekens bij de haalbaarheid en betaalbaarheid van de plannen. Wij passen voor financiële avonturen.Hetzelfde geldt voor de resolutie die het Parlement vandaag goedkeurde. De tekst bevat punten die wij voluit steunen zoals verdere inspanningen voor een circulaire economie, een duurzame landbouw en innovatie. Wij zijn ook tevreden dat het Parlement onze oproep voor één enkele zetel opnieuw steunt.Maar bepaalde passages zijn problematisch. Zo is het voor ons essentieel dat de Europese Investeringsbank haar triple A-status behoudt en geen loutere “Klimaatbank” wordt. We vinden het ook een gemiste kans dat het Parlement de rol van kernenergie in een koolstofarme economie niet erkent. Tenslotte vinden wij het standpunt van het Parlement om de 2030-doelstellingen voor CO2-reductie unilateraal te verhogen tot 55 % weinig realistisch en niet in lijn met de gemaakte afspraken in het Vlaamse regeerakkoord. Om al deze redenen heeft de N-VA zich onthouden bij de eindstemming.
2020/01/15
COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020) (B9-0035/2020)

Biodiversiteitsverlies vormt samen met klimaatverandering en grondstoffenschaarste een van de belangrijkste mondiale uitdagingen. De N-VA trekt op alle beleidsniveaus stevig aan de kar voor meer natuur en de bescherming van biodiversiteit. De N-VA is ook vragende partij voor een ambitieus post-2020 globaal kader. Dat is ook de hoofdvraag van deze resolutie. De tekst bevat nog andere positieve aspecten inzake kringloopeconomie, een meer duurzame landbouw, op de natuur gebaseerde oplossingen, innovatie etc. Wij zijn ook tevreden dat de meeste linkse aanvallen op biotechnologie werden weggestemd.Dit neemt niet weg dat wij bij bepaalde tekstonderdelen kanttekeningen plaatsen: wij steunen ambitieuze doelstellingen, maar deze moeten de densiteit van de lidstaten in acht nemen. Ingevolge het principe dat de vervuiler betaalt, kunnen we instemmen met een heroriëntering van het fiscaal beleid van de lidstaten in die richting, op voorwaarde dat dit budgetneutraal is en wordt gekoppeld aan een belastingverlaging, bij voorkeur op arbeid. Fiscaliteit blijft een bevoegdheid van de lidstaten en niet van de EU. Wij erkennen dat het gebruik van glyfosaat een negatieve impact heeft op biodiversiteit, maar vinden het weinig realistisch een globaal verbod te bepleiten in afwezigheid van een Europees verbod.
2020/01/16
Specific measures to mobilise investments in the health care systems of the Member States and in other sectors of their economies in response to the COVID-19 outbreak (Coronavirus Response Investment Initiative)

. – De N-VA onderschrijft de dringende noodzaak van maatregelen die de EU moet nemen om de COVID-19-crisissituatie aan te pakken. In dit voorstel worden de Europese structuur- en investeringsmiddelen opengesteld waarbij de niet-aangewende kasreserves uit de EU-cohesiefondsen door de lidstaten gebruikt mogen worden om de economische impact van COVID-19 op korte en lange termijn op te vangen. Voordeel is dat de lidstaten en regio’s onmiddellijk over het geld kunnen beschikken. De N-VA gaat akkoord met het aanwenden van deze fondsen om de crisis te bestrijden.De N-VA is het echter niet eens met de gebruikte methodologie en aangehouden verdeelsleutel. Het is op zich merkwaardig te noemen dat de beste leerlingen van de klas worden gestraft voor hun goede en voorbeeldige gedrag. Lidstaten en regio’s die veel uit deze fondsen ontvangen, worden zo bevoordeeld ten opzichte van diegene die hun middelen efficiënt inzetten.De verdeelsleutel voor de cohesiefondsen is niet dezelfde als voor de COVID-19-noden. Het coronavirus treft de meest dichtbevolkte, vaak goed presterende regio’s. Daar is de nood het hoogst en kunnen de financiële middelen het best ingezet worden om de economie er opnieuw snel bovenop te helpen. Daarom onthoudt de N-VA zich op de eindstemming over dit voorstel.
2020/03/26
Financial assistance to Member States and countries negotiating their accession to the Union that are seriously affected by a major public health emergency

. – De N-VA steunt het voorstel om het toepassingsgebied van het Europese Solidariteitsfonds van de EU uit te breiden en de Europese cofinanciering van het fonds te verhogen. Noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid worden nu toegevoegd aan de situaties die uitbetaling uit het ESF rechtvaardigen.De N-VA is ervan overtuigd dat deze maatregelen en middelen om onze economie vandaag te ondersteunen welkom zijn. Zo kunnen we financiële steun verlenen aan lidstaten die zwaar getroffen zijn door de COVID-19-crisissituatie en betuigen we onze solidariteit met kandidaat-lidstaten uit de Westelijke Balkan die momenteel onderhandelen over toetreding tot de EU.Voor Turkije is er echter geen enkel EU-toekomstperspectief. Het land is te ver afgegleden van de fundamentele rechten en vrijheden die de EU-lidstaten delen. Voor de N-VA is Turkije een strategische partner, maar geen kandidaat-lid van de EU. Daarom steunden we het amendement dat erop wijst dat Turkije niet in aanmerking komt voor steun uit het Solidariteitsfonds.
2020/03/26
Genetically modified soybean MON 87708 × MON 89788 × A5547-127 (B9-0121/2020)

De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen het betrokken ggo niet om volgende redenen.De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoeringshandeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van de EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s, geeft het bezwaar het signaal dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, wat volgens mij verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet passen in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.
2020/05/13
Discharge 2018: EU general budget - European Parliament (A9-0021/2020 - Maria Grapini)

De N-VA stemt niet in met de beslissing om kwijting te verlenen voor de uitvoering van de begroting van het Europees Parlement als onderdeel van de algemene begroting van de Europese Unie voor het begrotingsjaar 2018. Het voornaamste en principiële bezwaar voor deze weigering is het gevolg van het door de Rekenkamer geschatte foutenpercentage voor 2018. Dat bedraagt 2,6 % en is dus nog steeds hoger dan de materialiteitsdrempel van 2 %. Bovendien is het opnieuw meer dan voor begrotingsjaar 2017, toen het 2,4 % bedroeg. Concreet betekent dit dat er iets meer dan 4 miljard EUR aan Europese subsidies niet volgens de regels zou zijn besteed. Het belang van een correctie uitvoering van de begroting kan niet worden onderschat en is de hoeksteen voor het vertrouwen dat de burger stelt in de Unie.
2020/05/14
New MFF, own resources and Recovery plan

. – In deze resolutie breken verschillende fracties, waaronder de onze, een lans voor een kordaat optreden vanwege de EU om niet alleen de gezondheidscrisis te helpen opvangen, maar ook onze gemeenschappelijke toekomst veilig te stellen, onder meer met de oprichting van een fors herstelfonds.Voor de N-VA is de reactie van de EU op de pandemie te laat gekomen en was ze te weinig georganiseerd. Het is dus hoog tijd voor een Europees plan van aanpak. Dat hierbij het meerjarig financieel kader de voornaamste pijler is en dat het nieuwe herstelfonds op dit MFK afgestemd moet zijn, is evident. De omvang en de ernst van de crisis vereisen een substantiële inspanning, maar daarbij mag de aandacht niet verloren gaan voor zaken die niet direct geld kosten maar toch ook kunnen bijdragen aan het herstel, zoals de verdieping van de interne markt met een digitale, transport-, energie- en kapitaalmarktunie.De N-VA blijft op het standpunt dat er geen sprake kan zijn van de invoering van Europese belastingen. We wijzen elke nieuwe belasting om de Unie te financieren af. De huidige, op het bni gebaseerde bijdrage is de meest faire manier om de EU te ondersteunen. Bovendien is het fiscale beleid bij uitstek een exclusieve bevoegdheid die bij de lidstaten thuishoort. Ook is het voor de N-VA duidelijk dat het tijdelijke herstelfonds voor het overgrote deel moet bestaan uit leningen waar een terugbetalingsplan aan verbonden is. Voor de N-VA is de Unie gebaseerd op verantwoordelijkheid en solidariteit, en wel in die volgorde. Subsidies voor de meest getroffen regio’s en sectoren kunnen voor de N-VA maar in beperkte mate, en enkel onder strikte voorwaarden die rechtstreeks verband houden met de gezondheidscrisis.De N-VA blijft voorstander van een verdere “shift” in de uitgaven van het EU-beleid: de N-VA ijvert voor een strategische inzet op de uitdagingen van de toekomst en de sectoren die grote toegevoegde waarde creëren, zoals de verdieping van de interne markt, innovatie, O&O, migratiebeheer, veiligheid en defensie. De N-VA wil dat de begroting duidelijk uiting geeft aan die verschuiving naar een toekomstgericht beleid dat het concurrentievermogen en de veerkracht van de onderscheiden economieën ondersteunt.Uiteraard zijn financiële middelen noodzakelijk, maar het succes van ons Europees herstel zal toch voornamelijk afhangen van onze vastberadenheid. Een centralisatie van bevoegdheden is voor ons niet het antwoord dat de Unie nu nodig heeft. Om uit de crisis te geraken is daarentegen een ambitieus investeringsplan gebaseerd op verantwoordelijkheid en verstandige solidariteit essentieel.
2020/05/15
Port infrastructure charges

. – In het licht van de COVID-19-crisis stelt de Europese Commissie voor om de havendienstenverordening (Verordening (EU) 2017/352) tijdelijk aan te passen. De Commissie wil hiermee flexibiliteit bieden door toe te laten de infrastructuurheffing (die gebruikers van de haven betalen voor havendiensten) kwijt te schelden, te schorsen of te verminderen of een uitstel van betaling te verlenen, voor de periode van 1 maart 2020 tot 31 december 2020.Zowel in de Raad als in het Europees Parlement werden kritische vragen gesteld over de meerwaarde van het voorstel ten opzichte van de bestaande wetgeving. De Raad amendeerde het commissievoorstel, maar deze wijzigingen konden sommige lidstaten, waaronder België, niet overtuigen.Hoewel de N-VA-delegatie enkele amendementen heeft gesteund die het Commissievoorstel verbeteren, blijft ons principiële verzet tegen het voorstel overeind om volgende redenen. Ten eerste biedt de bestaande verordening voldoende flexibiliteit en is een aanpassing dus volstrekt onnodig. Ten tweede heeft het voorstel belangrijke financiële gevolgen voor de havenautoriteiten aangezien zij de maatregel financieel moeten dragen. Het spreekt voor zich dat o.a. het kwijtschelden van heffingen de inkomsten van de havens ontregelt. Die inkomsten zijn echter nodig om investeringen te doen in de infrastructuur, te meer omdat de EU erop toekijkt dat er geen staatssteun wordt gegeven aan havens. Bovendien is een algemene kwijtschelding in Vlaanderen niet aan de orde omdat niet alle gebruikers op dezelfde manier door de negatieve impact van COVID-19 worden getroffen. Sommig handelsverkeer ondervond geen negatieve gevolgen. Daarom pleit Vlaanderen voor een ad-hocbenadering waarin geval per geval wordt bekeken, en het beschouwt een veralgemeende uitbreiding tot alle gebruikers als contraproductief. Verder dreigt een verstoring van het gelijk speelveld en een “race to the bottom” indien deze wijziging wordt gebruikt om verdere kortingen af te dwingen. Ten slotte dreigt men hiermee het delicate evenwicht tussen de Europese zeehavens dat vervat zit in de bestaande wetgeving, waarover zeer lang werd onderhandeld, op de helling te zetten.
2020/05/15
Tourism and transport in 2020 and beyond (RC-B9-0166/2020, B9-0166/2020, B9-0175/2020, B9-0177/2020, B9-0178/2020, B9-0180/2020, B9-0182/2020, B9-0184/2020)

Transport en toerisme zijn uiterst belangrijke economische sectoren. Zo is de toerismesector alleen al goed voor ruim 22 miljoen banen in de EU (11,2 %) en bijna 10 % van het Europese bbp.De COVID-19-crisis treft de toerismesector ongemeen hard, ook in Vlaanderen.De Europese Commissie lanceerde op 13 mei een heel pakket met richtsnoeren en aanbevelingen. Commissaris Breton beklemtoonde meermaals dat hij voor de nodige middelen ijvert, maar tot vandaag blijft er over de precieze steun voor de toerismesector onduidelijkheid.Het is dan ook een terechte vraag om de nodige aandacht te geven aan deze sectoren, ook in het Europees beleid.Daarom steunt de N-VA de voorliggende resolutie. Wij plaatsen evenwel volgende kanttekeningen bij de tekst: ten eerste ligt het zwaartepunt voor het voeren van een toerismebeleid voor ons duidelijk bij de bevoegde overheden in de lidstaten, in ons geval Vlaanderen, en dat willen we zo houden. Net als de Europese Commissie zijn wij geen voorstander van een aparte begrotingslijn voor toerisme in de EU-begroting: de verschillende bestaande programma’s bieden voldoende mogelijkheden om middelen richting de toerismesector te laten vloeien. Tenslotte maken wij ook een voorbehoud aangaande de eenzijdige verwachtingen in de tekst ten aanzien van het door de Europese Commissie voorgestelde herstelplan.
2020/06/19
Adapting to development in the road transport sector (A9-0116/2020 - Ismail Ertug)

Sociale dumping in de transportsector is een oud zeer waar ook de Vlaamse transportsector ernstig onder gebukt gaat. Oost-Europese chauffeurs overspoelen onze transportmarkt en concurreren onze Vlaamse chauffeurs uit de markt. De sector competitief houden onder sociaal rechtvaardige omstandigheden is cruciaal. Daarom geeft de N-VA volle steun aan de nieuwe Europese afspraken over detachering van chauffeurs, slimme tachografen en rij- en rusttijden die deze sociale dumping moeten aanpakken.De N-VA verzet zich wel tegen de zogeheten afkoelingsperiode van vier dagen inzake cabotage. Deze beperking ondermijnt het businessmodel van vele Vlaamse vervoerders. Zij voeren cabotage voornamelijk uit om een lege terugrit naar huis te vermijden. Elke vorm van wachttijd heeft drastische gevolgen voor de rendabiliteit. Daarbij dreigen vooral de bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen zwaar getroffen te worden (in het bijzonder kleine bedrijven of eenmanszaken). Deze provincies huisvesten meer dan de helft van de Vlaamse transportondernemingen met Frankrijk als belangrijkste handelspartner.De vooruitzichten voor de sector zijn al niet bijzonder rooskleurig met een nakende brexit en de sociaal-economische impact van COVID-19. De nieuwe beperkingen inzake cabotage vormen een bijkomende hindernis, die onze bedrijven kunnen missen als kiespijn. De kwestie krijgt mogelijk ook nog een juridisch staartje voor het Europees Hof van Justitie.
2020/07/08
Chemicals strategy for sustainability (B9-0222/2020)

De Commissie stelt dit najaar een duurzaamheidsstrategie voor chemische stoffen voor. Met deze resolutie geeft het Parlement al een schot voor de boeg.De tekst bevat veel positieve elementen. Zo wordt de essentiële rol van de chemiesector bij het vinden van innovatieve, koolstofarme oplossingen in functie van een duurzame transitie benadrukt. Ook een versnelde overgang naar gewasbeschermingsmiddelen met een laag risico, een optimaal gebruik van geïntegreerde plaagbestrijding en circulariteit steunen wij voluit. De resolutie vraagt terecht meer coherentie in het bestaande wettelijke kader en benadrukt het belang van de controle van import en handhaving in het kader van een gelijk speelveld.Om deze redenen steunt de N-VA de tekst. Dit neemt niet weg dat we kanttekeningen plaatsen bij bepaalde aspecten. Zo steunen wij de ambitie van de Commissie om gewasbeschermingsmiddelen met een hoog risico tegen 2030 te halveren, maar lijkt een uitfasering tegen 2030 weinig realistisch. De vraag naar een nieuwe testregeling dreigt ons terug te brengen naar de regeling vóór Reach, die niet efficiënt was. Wij steunen geen blanco verbod op de recyclage van materiaalstromen die bepaalde chemische stoffen bevatten, indien recyclage op een veilige manier kan. Ten slotte houden wij vast aan evidencebased beleid en de praktijk van maximumresidugehalten (MRL’s).
2020/07/10
The EU’s public health strategy post-COVID-19 (RC-B9-0216/2020)

De resolutie bevat een reeks goede aanbevelingen. Zo wordt terecht het belang benadrukt van onderzoek en innovatie, de noodzaak van een strategische reserve van geneesmiddelen en medisch materiaal en van de gezamenlijke Europese aanbesteding voor de aankoop van coronavaccins. De N-VA riep eerder al op tot het verankeren van essentiële productie in de EU, onder andere van grondstoffen voor geneesmiddelen. Wij onderschrijven ook de vraag naar een versterkt mandaat voor het ECDC en het EMA, verdere inspanningen tegen antimicrobiële resistentie en de uitbreiding van Europese Referentienetwerken. Verder delen wij uitdrukkelijk de bezorgdheid over de opmars van de zogeheten antivaccinatiebeweging. Maatregelen die deze tendens kunnen counteren, zoals een Europese vaccinatiekaart, steunen wij.Meer en betere coördinatie door de Commissie is nodig en ook mogelijk volgens het Verdrag. Subsidiariteit en het respecteren van de bestaande bevoegdheidsverdeling tussen de EU en de lidstaten, blijven voor de N-VA evenwel essentieel. Bepaalde voorstellen zitten wat dit betreft minstens in een grijze zone. In het algemeen wijzen de oproep tot een gezondheidsunie en de link met de toekomstconferentie in de richting van meer Europese centralisatie. Concreet gaat de vraag om een richtlijn over minimumnormen voor kwaliteitszorg volgens ons te ver. Daarom heeft de N-VA zich bij de eindstemming onthouden.
2020/07/10
The EU’s role in protecting and restoring the world’s forests (A9-0143/2020 - Stanislav Polčák)

Het belang van bossen kan nauwelijks worden overschat. Bossen zijn goed voor 42 % van de Europese landoppervlakte en vervullen verschillende rollen: ze zijn een bron van rust en recreatie en een habitat voor fauna en flora, ze leveren cruciale ecosysteemdiensten en een enorme bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering als tweede grootste koolstofopslagplaats. Duurzaam bosbeheer heeft bovendien een economische dimensie.De resolutie bevat veel positieve elementen om de bescherming en het herstel van bossen te bevorderen. Wij steunen ook de vraag naar bindende doelstellingen ter zake. De N-VA-delegatie plaatst evenwel de volgende kanttekeningen bij de tekst: wij delen de bezorgdheid over de duurzaamheid van biomassa op basis van hout. De N-VA heeft tijdens het herzieningsproces van de richtlijn hernieuwbare energie ook geijverd voor een betere afstemming tussen het energie- en materiaalbeleid. Vlaanderen heeft al strikte normen ter zake. Indien de keuze wordt gemaakt om de richtlijn die pas eind 2018 werd herzien, opnieuw te wijzigen, moet de impact op het behalen van de doelstellingen wel duidelijk worden geanalyseerd. Inzake de zorgvuldigheidseisen voor financiële instellingen vinden wij het geen taak van banken om ontbossing in kaart te brengen. Ten slotte vragen wij een sterke handhaving van het duurzaamheidsluik in handelsakkoorden, maar geen herziening van bestaande handelsakkoorden.
2020/09/15
Amending Decision No 1313/2013/EU on a Union Civil Protection Mechanism (A9-0148/2020 - Nikos Androulakis)

Begin 2019 werd het mechanisme voor civiele bescherming grondig herzien en werd een nieuw instrument, rescEU, in het leven geroepen. De N-VA steunde het bereikte akkoord voluit. Deze wet bepaalt onder meer dat de verantwoordelijkheid voor civiele bescherming in eerste instantie bij de lidstaten blijft. Volgens het Verdrag kan het Europese niveau wel een ondersteunende rol spelen. De nieuwe rescEU kan als laatste redmiddel worden ingezet, wanneer de capaciteit bij de lidstaten zelf en de capaciteit in de bestaande Europese pool, ontoereikend zijn.Naar aanleiding van de COVID-19-crisis stelt de Europese Commissie voor om het mechanisme verder te versterken en meer financiële middelen te voorzien teneinde beter het hoofd te kunnen bieden aan een crisis zoals de huidige pandemie.De N-VA steunt deze opzet en toont zich welwillend zodat de EU beter gewapend is om collectief op te treden in tijden van crisis. Daarom steunen we ook het voorliggende verslag. Evenwel uiten wij de bezorgdheid dat de voorgestelde uitgebreide wervingscapaciteit voor de Commissie effectief meerwaarde moet opleveren en moet leiden tot een snellere en effectievere actie. Wij hopen dat dit verder wordt geanalyseerd en uitgeklaard tijdens de onderhandelingen met de Raad.
2020/09/16
Global data collection system for ship fuel oil consumption data (A9-0144/2020 - Jutta Paulus)

De uitstoot van de internationale scheepvaart bedraagt 2 à 3 % van de globale emissies en laat een stijgende lijn zien. De N-VA benadrukt dat alle sectoren moeten bijdragen aan een duurzame transitie en steunt de consensus dat ook de scheepvaart bijkomende inspanningen moet leveren.In functie van een doeltreffend systeem is de verzameling van gegevens belangrijk. Daartoe werd in 2015 een verordening opgesteld over de monitoring, rapportering en verificatie van gegevens. Wat nu voorlag in de plenaire is een technische herziening om deze bestaande verordening af te stemmen op het globale systeem van gegevensverzameling van de Internationale Maritieme Organisatie en zo administratieve lasten te vermijden. De Raad nam al in oktober 2019 een gemeenschappelijk standpunt in.Het Europees Parlement heeft deze technische herziening echter aangegrepen om een voorschot te nemen op de opname van de internationale scheepvaart in het emissiehandelssysteem. De Commissie werkt momenteel aan een impactbeoordeling en komt normaal volgend jaar met een afzonderlijk wetgevingsvoorstel hierover. Dat lijkt ons ook de juiste manier van handelen. Men kan een dergelijke ingrijpende wijziging niet regelen in de marge van een technische herziening van de MRV-verordening die hiervoor niet de juiste basis vormt. Om deze reden heeft de N-VA zich onthouden bij eindstemming.
2020/09/16
Type approval of motor vehicles (Real Driving Emissions) (A9-0139/2020 - Esther de Lange)

In 2015 legde het dieselgateschandaal een serieuze bom onder de Europese milieuwetgeving. Door frauduleuze praktijken stootten wagens in werkelijkheid vele keren meer uit dan de norm toeliet, met een negatieve impact op de volksgezondheid en het vertrouwen in de interne markt. In 2016 stelde de Europese Commissie via een uitvoeringshandeling voor om de invoering van praktijktesten te koppelen aan een versoepeling van de NOx-uitstootnorm, via een zogeheten “conformiteitsfactor”. De N-VA steunde deze versoepeling niet. Verschillende experten gaven aan dat de technologie bestaat om de bestaande norm (vastgelegd in wetgeving uit 2007) ook te behalen in reële rijomstandigheden.In 2018 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de versoepeling van de norm via een conformiteitsfactor een essentiële wijziging aan de wetgeving betrof en dat de gevolgde procedure juridisch niet sluitend was. Dat brengt ons bij het nieuwe voorstel van de Europese Commissie dat vandaag voorlag in de plenaire. De Milieucommissie vraagt dat de conformiteitsfactor gradueel wordt verlaagd op basis van beoordelingen door het Gemeenschappelijke Centrum voor Onderzoek (JRC) en ophoudt te bestaan tegen september 2022. Gezien de geschiedenis van dit dossier en ons principieel verzet tegen de versoepeling van de NOx-norm in 2016, heeft de N-VA-delegatie het standpunt van de Milieucommissie gesteund.
2020/09/16
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Een duurzame transformatie houdt bijzondere uitdagingen in. Dit geldt zowel voor lidstaten die sterk afhankelijk zijn van grondstoffen als steenkool maar ook voor state-of-the-art industriële centra die in grote mate bijdragen aan de welvaart in de EU, zoals Vlaanderen. Ook deze lidstaten of deelstaten moeten voldoende ruimte krijgen om zich verder innovatief te ontwikkelen. Het Fonds voor een rechtvaardige transitie dient daarom mogelijkheden te bieden voor ondersteuning van verdere technologische innovaties in functie van een duurzame transitie in energie-intensieve regio’s. Met respect voor het subsidiariteitsprincipe en de mogelijkheid om eigen regio’s aan te duiden die in aanmerking komen voor financiering door het Fonds.Onze delegatie erkent dat aardgas een belangrijke technologie is voor de vervanging van steenkool en aardolie én in het licht van klimaatneutraliteit op EU-niveau. Voor dit specifieke fonds steunen wij echter het Commissievoorstel alsook het standpunt van de Raad om deze middelen niet aan te wenden voor investeringen in fossiele brandstoffen. Wij zijn ervan overtuigd dat er voldoende mogelijkheden zijn voor investeringen in innovatieve technologieën die fossielvrij zijn.N-VA verwierp bovendien het amendement dat klimaatneutraliteit tegen 2050 als nationale doelstelling stelt om toegang te krijgen tot het Fonds. De N-VA-delegatie onthoudt zich om deze redenen op de eindstemming.
2020/09/16
European Climate Law (A9-0162/2020 - Jytte Guteland)

De N-VA steunt het doel van klimaatneutraliteit op EU-niveau tegen 2050. Een duidelijke doelstelling creëert ook meer zekerheid voor investeringen.De Vlaamse klimaatstrategie 2050 en een reeks recente realisaties maken onze inzet voor een ambitieus, haalbaar en betaalbaar klimaatbeleid concreet. Ik verwijs naar de langetermijnrenovatiestrategie (de op één na beste van Europa), inspanningen voor meer bos en natuur, de lancering van de Blue Deal tegen droogte, onze pioniersrol inzake kringloopeconomie, …Het Parlement verliest zich echter in een opbod door te eisen dat ook élke lidstaat tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Vlaanderen is een kleine en dichtbevolkte deelstaat, met belangrijke energie-intensieve industriële clusters. De EU moet rekening houden met deze verscheidenheid.Verder is er de 2030-uitstootverminderingsdoelstelling. De Commissie stelt minstens 55 % voor. Het Parlement eist 60 %. Wij kunnen geen van beide steunen. De effectbeoordeling op lid- of deelstaatniveau ontbreekt. Wij engageren ons daarom niet voor een belofte waarvan we de impact op Vlaanderen niet kennen. Het Parlement pleit ook voor een energiesysteem gebaseerd op hernieuwbare energie. Klimaatneutraliteit bereiken zonder kernenergie is een illusie.Daarom heeft de N-VA zich onthouden bij de eindstemming. Wij werken met volgehouden overtuiging verder aan een realistisch klimaatbeleid dat welvaart en competitiviteit centraal stelt.
2020/10/07
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2020/001 ES/Galicia shipbuilding ancillary sectors (A9-0192/2020 - Valerie Hayer)

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) is opgericht om extra steun te geven aan werknemers die de gevolgen van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen ondervinden. Extra steun, die geenszins de nood kan wegnemen om structurele hervormingen door te voeren met het oog op duurzame economische groei. Een Europese transferunie kan geen remedie zijn om de werkloosheid aan te pakken, en kan geen broodnodig structureel hervormingsbeleid vervangen. Globalisering is immers onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met jobcreatie die het jobverlies in minder competitieve sectoren overtreft. N-VA verwelkomt daarentegen wel de recente uitbreiding van het toepassingsgebied voor de gevolgen van de brexit, die het economische weefsel – in het bijzonder voor onze exportgerichte kmo’s – op een plotse en directe manier kan aantasten. Daarom zal N-VA zich onthouden bij deze stemming over deze aanvraag voor Europese middelen.
2020/10/19
Deforestation (A9-0179/2020 - Delara Burkhardt)

Bossen zijn een bron van rust en recreatie en een habitat voor fauna en flora, ze leveren cruciale ecosysteemdiensten en een enorme bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering als tweede grootste koolstofopslagplaats, na oceanen. De N-VA-delegatie geeft haar volle steun aan meer bos en natuur, aan een betere bescherming van bossen én aan de strijd tegen ontbossing, in de EU maar ook wereldwijd. Wij onderschrijven ook de oproep tot een wettelijk EU-kader met een verplicht systeem van zorgvuldigheidseisen. Het standpunt van het Europees Parlement vinden wij echter op bepaalde punten te prescriptief. Daarom hebben wij ons onthouden bij de eindstemming. Wij willen voldoende ruimte laten aan de Europese Commissie om op basis van een effectbeoordeling een haalbaar en werkbaar voorstel uit te werken, dat ook rekening houdt met de specificiteit van kmo’s en de competitiviteit van de Europese industrie. ICT en artificiële intelligentie kunnen daarbij zeker instrumenten aanreiken om transparantie doorheen de keten te garanderen. Ook certificeringsregelingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Wij vragen verder een sterke handhaving van het duurzaamheidsluik in handelsakkoorden, maar geen herziening van bestaande handelsakkoorden. Wij kijken nu uit naar het voorstel van de Europese Commissie dat wij met een open blik zullen beoordelen.
2020/10/22
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Het nieuwe landbouwbeleid moet een instrument zijn om te zorgen voor een toekomstgerichte landbouw met een rendabel bedrijfsmodel, waarbij landbouw een natuurlijke partner is in de strijd tegen de klimaatverandering. Wij ijveren voor een beleid dat Vlaams maatwerk mogelijk maakt én coherent is met natuur-, biodiversiteits- en klimaatbeleid. De stemming in het Europees Parlement staat daar echter haaks op. Hetzelfde Parlement stemde recent nochtans in met zéér ambitieuze klimaatdoelstellingen en maakte zich sterk dat alle sectoren hieraan zouden moeten bijdragen. Wanneer het over landbouwbeleid gaat, lijken de doelstellingen van biodiversiteit en vergroening echter ineens niet meer zo belangrijk. Deze inconsistentie zal niet zonder prijs en gevolgen blijven. Wanneer een derde van het Europees budget als het ware wordt vrijgesteld om substantieel bij te dragen aan een duurzame transformatie, dan verschuift de druk niet alleen volledig naar andere sectoren: het zet het hele verhaal op losse schroeven. Ook de Vlaamse landbouwer wint hier niet. Tot nu toe heeft het Europees landbouwbeleid voornamelijk geleid tot massale schaalvergroting, met nefaste gevolgen voor kleine Vlaamse landbouwbedrijven. Kleine, familiale ondernemingen die meerwaarde bieden, worden niet gestimuleerd en de plannen hypothekeren een landbouw op maat van het Vlaamse landschap. Daarom stemde de N-VA tegen dit voorstel.
2020/10/23
Common agricultural policy: financing, management and monitoring (A8-0199/2019 - Ulrike Müller)

N-VA steunt het nieuwe uitvoeringsmodel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zoals voorgesteld door de Commissie, met meer vrijheid voor de lidstaten bij de uitvoering van het beleid. Dat moet ervoor zorgen dat het landbouwbeleid beter kan worden afgestemd op regionale behoeften, met minder rompslomp voor de begunstigden en met een verschuiving naar een prestatiegericht beleid. Daarbij moet het ook mogelijk zijn om beter controle te houden op de toepassing van de nu vereenvoudigde regels. N-VA is ook voorstander van de overgang naar een meer resultaatgestuurd beleidsmechanisme en betreurt de afzwakking ervan in het standpunt van het Parlement over het voorstel van de Commissie. Daarom hebben de N-VA-Europarlementsleden zich onthouden over het verslag.
2020/10/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

De N-VA onthoudt zich voor het dossier m.b.t. de gemeenschappelijke marktordening voor landbouwproducten. Wij zijn voorstander van een regelluwe gemeenschappelijke Europese marktorganisatie, maar pleiten voor maximale vrijheid voor de lid- en deelstaten bij de uitvoering van het beleid, minder administratieve lasten voor de mensen op het terrein en een vereenvoudigde regelgeving. We willen evolueren naar een nieuw landbouwmodel dat meer inzet op innovatieve landbouw.Voor het dossier van de plantaardige vleesvervangers kiest de N-VA voor pragmatisch realisme en duidelijkheid voor de consument. De benaming van plantaardige vleesvervangers moet vormelijke namen kunnen toelaten gezien deze vandaag goed ingeburgerd zijn bij de Vlaamse bevolking. We zijn wel tegen het gebruik van dierlijke benamingen voor deze plantaardige varianten, ook al verwijst dit naar de smaak van het product. Dit om consumentenmisleiding te vermijden.
2020/10/23
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize MON 87427 × MON 89034 × MIR162 × NK603 and genetically modified maize combining two or three of the single events MON 87427, MON 89034, MIR162 and NK603 (B9-0346/2020)

. ‒ De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen het betreffend ggo niet om onderstaande redenen.De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt; de EFSA-risicobeoordeling speelt daarin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk en empirisch onderbouwd beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoeringshandeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van de EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, speelt bij dergelijk onderzoek een toonaangevende rol. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s geeft het betreffende bezwaar het signaal af dat Europa dit onderzoek wil afremmen, wat naar mijn mening verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk om onderscheid te maken tussen ggo-techniek en -toepassing. Voorts is het duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet overeenkomen met een landbouwbeleid waarin de bescherming van de volksgezondheid, het milieu en de biodiversiteit een belangrijke plaats inneemt en waarbij geïntegreerde plaagbestrijding van essentieel belang is voor het duurzame gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.
2020/11/11
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified soybean SYHT0H2 (SYN-ØØØH2-5) (B9-0349/2020)

. ‒ De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen het betreffend ggo niet om onderstaande redenen.De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt; de EFSA-risicobeoordeling speelt daarin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk en empirisch onderbouwd beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoeringshandeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van de EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, speelt bij dergelijk onderzoek een toonaangevende rol. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s geeft het betreffende bezwaar het signaal af dat Europa dit onderzoek wil afremmen, wat naar mijn mening verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk om onderscheid te maken tussen ggo-techniek en -toepassing. Voorts is het duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet overeenkomen met een landbouwbeleid waarin de bescherming van de volksgezondheid, het milieu en de biodiversiteit een belangrijke plaats inneemt en waarbij geïntegreerde plaagbestrijding van essentieel belang is voor het duurzame gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.Ten slotte staat de N-VA ook achter de bevordering van de teelt van eiwithoudende gewassen in de EU, zodat de Europese afhankelijkheid van ingevoerde gewassen kan worden verminderd.
2020/11/11
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize MON 87427 × MON 87460 × MON 89034 × MIR162 × NK603 and genetically modified maize combining two, three or four of the single events MON 87427, MON 87460, MON 89034, MIR162 and NK603 (B9-0347/2020)

. ‒ De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen het betreffend ggo niet om onderstaande redenen.De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt; de EFSA-risicobeoordeling speelt daarin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk en empirisch onderbouwd beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoeringshandeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van de EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, speelt bij dergelijk onderzoek een toonaangevende rol. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s geeft het betreffende bezwaar het signaal af dat Europa dit onderzoek wil afremmen, wat naar mijn mening verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk om onderscheid te maken tussen ggo-techniek en -toepassing. Voorts is het duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet overeenkomen met een landbouwbeleid waarin de bescherming van de volksgezondheid, het milieu en de biodiversiteit een belangrijke plaats inneemt en waarbij geïntegreerde plaagbestrijding van essentieel belang is voor het duurzame gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.
2020/11/11
Programme for the Union's action in the field of health for the period 2021-2027 (“EU4Health Programme”) (A9-0196/2020 - Cristian-Silviu Buşoi)

. ‒ De N-VA steunt het aanvullende optreden van de Unie op het gebied van volksgezondheid en dringt in dit verband aan op betere samenwerking en coördinatie over de grenzen heen, met respect voor de bevoegdheid van de lid- en deelstaten. De huidige COVID-19-pandemie laat zien dat betere coördinatie tussen de lidstaten niet alleen nodig is, maar ook mogelijk krachtens het bestaande Verdrag.Het nieuwe gezondheidsprogramma van de EU voor de periode 2021-2027 stelt de volgende doelstellingen voorop: bescherming tegen grensoverschrijdende bedreigingen, beschikbaarheid van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en producten, stimulering van innovatie en versterking van gezondheidssystemen, waarbij onder meer bijzondere aandacht wordt besteed aan preventie. In het zojuist bereikte begrotingsakkoord wordt voor dit EU4Health-programma 5,1 miljard euro voorzien.De N-VA is bovendien voorstander van een versterkt mandaat voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Daarnaast zijn ook de verdere bestrijding van kanker, meer inspanningen tegen antimicrobiële resistentie, betere gegevensverzameling, de bevordering van de vaccinatiegraad en de uitbreiding van Europese referentienetwerken domeinen waar de EU toegevoegde waarde kan leveren.Om al deze redenen staat de N-VA achter het standpunt van het Europees Parlement en het starten van onderhandelingen met de Raad over een akkoord.
2020/11/13
Objection pursuant to Rule 112: Lead in gunshot in or around wetlands (B9-0365/2020)

In september bereikten de lidstaten een akkoord over het beperken van loodschot in waterrijke gebieden. In het Europees parlement werden hiertegen bezwaren ingediend, maar deze vonden geen meerderheid.De N-VA-delegatie steunt het door de lidstaten bereikte akkoord en stemde tegen de bezwaren. In de Unie sterven jaarlijks naar schatting één miljoen watervogels ten gevolge van loodvergiftiging. Het gebruik van lood in hagel vormt ook een risico voor soorten die zich voeden met vogels die besmet zijn met loodhagel.Vlaanderen heeft al sinds 2008 een verbod op loodschot. Dit is bovendien een totaalverbod en dus niet beperkt tot waterrijke gebieden. Loodvrije alternatieven zijn beschikbaar. Bovendien heeft het merendeel van de EU-lidstaten al bepalingen in de nationale wetgeving in verschillende vormen. Europese actie is dus legitiem. Deze is ook in lijn met aangegane verplichtingen in het kader van de Overeenkomst inzake de bescherming van Afrikaans-Euraziatische trekkende watervogels (AEWA).Daarom is de N-VA tevreden dat het akkoord van de lidstaten overeind blijft. Want enkel het Vlaamse verbod kan niet voorkomen dat vogels sterven ten gevolge van loodschot op hun trekroute naar het zuiden. Daarvoor is gezamenlijke Europese actie nodig, in het bijzonder in waterrijke gebieden, waar het risico op vergiftiging reëel is.
2020/11/25
European Year of Rail (2021) (A9-0191/2020 - Anna Deparnay-Grunenberg)

Sinds 1983 kiest de EU jaarlijks een thema om onder de aandacht te brengen. 2021 wordt uitgeroepen tot het “Europees Jaar van het spoor”. Gedurende het hele jaar worden evenementen, campagnes en initiatieven georganiseerd om het spoor als duurzame, veilige en innovatieve transportmodus te promoten. De N-VA erkent dat multimodaal vervoer een essentiële schakel is bij de verduurzaming van de transportsector. Spoorvervoer, zowel voor vracht als passagiers, speelt hierin een belangrijke rol. Dat wordt ook erkend in de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit die de Europese Commissie recent voorstelde. Om deze reden kunnen wij de beslissing steunen, evenwel met volgende belangrijke kanttekeningen: wil het spoorvervoer een echt alternatief zijn voor burgers, dan is een kwalitatieve en betrouwbare dienstverlening waarbij de reiziger centraal staat dé sleutel tot oplossingen, eerder dan promotiecampagnes. In eigen land is hier nog veel werk voor de boeg en worden noodzakelijke structurele hervormingen (zoals de voorbereiding van de verplichte invoer van concurrentie) door de paars-groene regering op de lange baan geschoven. Vervolgens houdt de N-VA vast aan haar eerder ingenomen standpunt over het ter beschikking stellen van Interrail-passen en blijven wij gekant tegen dergelijke “gratispolitiek”. Gratis bestaat immers niet en populariteit kan je niet afkopen.
2020/12/15
Council regulation laying down the multiannual financial framework for the years 2021 to 2027 (A9-0260/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

. – Als voorzitter van de Begrotingscommissie en delegatieleider van het onderhandelingsteam van het Europees Parlement ben ik tevreden met het akkoord dat werd bereikt over de meerjarenbegroting 2021-2027. Vanuit dat mandaat heb ik, samen met de collega’s uit het onderhandelingsteam, actief de consensus van de meerderheid in het Parlement vertolkt en verdedigd. Het Parlement is erin geslaagd om eigen accenten te leggen en de middelen voor toekomstgerichte programma’s in functie van scholing, onderzoek, innovatie en ontwikkeling – die tijdens de onderhandelingen onder druk kwamen te staan – te vrijwaren en te versterken. Dit zijn de programma’s waarin de Europese Unie echte meerwaarde kan creëren en het verschil kan maken. Via doorgedreven toekomstgerichte beleidskeuzes en -programma’s kan zij zich onderscheiden op mondiaal vlak, kan zij haar concurrentiekracht versterken en groei en jobcreatie ontwikkelen.Om deze doelstelling te bereiken, moet er een verdere shift gemaakt worden binnen het budget. Een shift die qua omvang en strategie voldoende uitgesproken en ambitieus dient te zijn. Ik stel echter, samen met mijn collega’s van de N-VA-delegatie, vast dat – hoewel er intenties aanwezig zijn – die shift onvoldoende groot is om het gewenste effect te kunnen bereiken. Binnen de meerjarenbegroting zijn er – nog steeds – een aantal vastgeroeste beleidskeuzes aanwezig die de aandacht en de middelen opeisen. Het valt te betreuren dat keuzes uit het verleden vaak worden aangezien voor ‘verworven rechten’. De Europese Unie moet zichzelf continu in vraag durven te stellen en de efficiëntie van beleidsopties meten, objectief beoordelen en bijsturen waar nodig. Wij hopen dat de Europese beleidsactoren – inclusief de lidstaten – de volgende jaren meer moed aan de dag zullen leggen om de echte troefkaarten uit te spelen, en fors te investeren in onderzoek, technologie, ontwikkeling en infrastructuur. Als de Europese Unie dat niet doet, dan zal het de facto altijd achter de feiten aanlopen.
2020/12/16
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Genetically modified soybean MON 87751 × MON 87701 × MON 87708 × MON 89788 (B9-0411/2020)

De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen de betrokken ggo niet om volgende redenen. De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd en “evidence-based” beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoerende handeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van EFSA. Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s, geeft het bezwaar het signaal dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, wat volgens mij verkeerd en nefast is. Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet kaderen in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding (“integrated pest management”) essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven. Tenslotte steunt de N-VA ook het stimuleren van EU-teelt van eiwitrijke gewassen om zo onze importafhankelijkheid te verminderen.
2020/12/17
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Genetically modified maize MON 87427 × MON 89034 × MIR162 × MON 87411 and genetically modified maize combining two or three of the single events MON 87427, MON 89034, MIR162 and MON 87411 (B9-0413/2020)

De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen de betrokken ggo’s niet om volgende redenen. De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd en “evidence-based” beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoerende handeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van EFSA. Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s, geeft het bezwaar het signaal dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, wat volgens mij verkeerd en nefast is. Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet kaderen in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding (“integrated pest management”) essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven
2020/12/17
Revision of the Trans-European Transport Network (TEN-T) guidelines (A9-0251/2020 - Jens Gieseke)

De Commissie werkt aan een herziening van de richtsnoeren inzake het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T). Met de voorliggende resolutie maakt het Europees Parlement zijn aandachtspunten duidelijk. De toegevoegde waarde van de gemeenschappelijke vervoersruimte kan nauwelijks worden overschat. De COVID-19-pandemie bevestigt de rol en het belang van grensoverschrijdende vervoersverbindingen als echte levensaders voor de Europese economie. Een efficiënt en toekomstgericht TEN-T is cruciaal voor de interne markt en het concurrentievermogen. In de Commissie vervoer en toerisme had ik zelf een flink aantal amendementen ingediend, waarvan de meeste ook zijn opgenomen in de finale tekst.Ten eerste is het essentieel dat het TEN-T niet enkel focust op nieuwe infrastructuur, maar ook op modernisering en opwaardering van bestaande delen van het netwerk zodat het toekomstbestendig is. Adequate financiering is cruciaal. Verder is het heel belangrijk dat scheepvaartverbindingen in het verslag op gelijke voet worden geplaatst met verbindingen over land en dat de belangrijke rol van havens als strategische knooppunten, clusters van vervoerwijzen en hubs voor energie, industrie en blauwe economie wordt erkend. In het verslag wordt terecht ook de geopolitieke noodzaak belicht om strategische infrastructuur te beschermen. Ten slotte is ook mijn oproep voor voldoende veilige en beveiligde parkeerterreinen voor vrachtwagens opgenomen. Om deze redenen steunen wij het verslag.
2021/01/20
Establishing the Recovery and Resilience Facility (A9-0214/2020 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru)

De faciliteit voor herstel en veerkracht bestaat uit grootschalige financiële steun voor zowel overheidsinvesteringen als hervormingen, in het bijzonder op het gebied van een groene en digitale transitie.N-VA is steeds voorstander geweest van de oprichting van een fors Europees herstelfonds. Voor N-VA is het van belang dat de middelen een echte relance ondersteunen en dus structureel van aard zijn. De investeringsuitgaven mogen in ieder geval niet gebruikt worden om de gewoonlijke overheidsuitgaven te financieren en mogen geen aanleiding geven tot transferten die geen enkele wissel op de toekomst inhouden. Een goede handhaving van de voorwaarden staat dus voor N-VA voorop.Verder is het onbegrijpelijk dat de toewijzing van de middelen voor het grootste deel gebeurt op basis van historische macro-economische gegevens van de lidstaten. De gevolgen van de coronapandemie zijn groot voor alle regio’s in de Unie. De middelen van het herstelfonds dienen gebaseerd te worden op reële noden als gevolg van de impact van de crisis, niet op historische tekorten. De Unie is gebouwd op verantwoordelijkheid en solidariteit, en wel in die volgorde. De N-VA-Europarlementsleden hebben zich dan ook onthouden van stemming bij de goedkeuring van het akkoord over het herstelfonds.
2021/02/09
European Central Bank – annual report 2020 (A9-0002/2021 - Sven Simon)

Wij onthouden ons van stemming met betrekking tot het verslag over het jaarverslag van de ECB van de heer Simon, niettegenstaande de vele voor ons belangrijke punten die in de tekst werden opgenomen. Ik denk bijvoorbeeld aan de aandacht voor de negatieve gevolgen van het lage rentebeleid van de afgelopen jaren, de focus op de onafhankelijkheid van de ECB en de eis dat een mogelijke lancering van een digitale euro het recht op privacy van de burger moet respecteren en dat dit geen afbreuk mag doen aan cash als betaalmiddel. Ook verwelkomen we de oproep aan de ECB om in dialoog te treden met de nationale parlementen.Echter, dit betekent niet dat we met alles akkoord gaan. Zo zijn we het er weliswaar mee eens dat er meer vrouwen aan de top van de ECB zouden mogen werken, maar we hoeden ons voor positieve discriminatie. De job moet simpelweg naar de beste kandidaat gaan.Tot slot steunen we de vraag naar een Europees depositogarantiesysteem en Europese veilige activa niet. We hebben geen solidarisering van schuld op Europees niveau nodig wanneer ieder land zijn eigen schulden op orde heeft. Anders gezegd: wanneer iedereen voor eigen deur veegt, is de hele straat netjes. Dat principe werd overigens ook bij verdrag vastgelegd.
2021/02/09
A WTO-compatible EU carbon border adjustment mechanism (A9-0019/2021 - Yannick Jadot)

De N-VA steunt een ambitieus en realistisch klimaatbeleid dat concurrentievermogen en welvaart centraal stelt. Wij willen constructief meedenken over een EU-mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens om zo te vermijden dat CO2-intensieve producten vanuit derde landen Europa binnenkomen zonder dat zij aan soortgelijke klimaatregels moeten voldoen. Compatibiliteit met de regels van de Wereldhandelsorganisatie is daarbij wel een conditio sine qua non.Het is voor de N-VA essentieel dat een eventueel voorstel voor een dergelijk EU-mechanisme onderbouwd is met een grondige effectbeoordeling zoals het effect op de diverse lidstaten en sectoren, op de prijzen voor consumenten en op bestaande handelsakkoorden. Deze beoordeling is momenteel nog niet beschikbaar. De N-VA vindt het problematisch dat het voorliggende initiatiefverslag op een aantal punten vergaande veronderstellingen omvat, zonder het effect ervan te kennen, zoals het ruime toepassingsgebied. Verder gaat de N-VA er niet mee akkoord dat de opbrengsten eigen inkomsten van de EU zouden worden. Om deze redenen heeft de N-VA zich bij de eindstemming onthouden van stemming.Dat een meerderheid niet instemde met de stelling dat de invoering van een koolstofcorrectie aan de grens een alternatief is voor de bestaande maatregelen die sectoren beschermen tegen koolstoflekkage, is positief. Dit zou immers potentieel het gelijke speelveld voor Europese bedrijven ondermijnen.
2021/03/10
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Genetically modified cotton GHB614 × T304-40 × GHB119 (B9-0160/2021)

De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen de betrokken genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) niet om volgende redenen. De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd en “evidence-based” beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoerende handeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van het EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s, geeft het bezwaar het signaal dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, wat volgens mij verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en -toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd ingekaderd moet zijn in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding (“integrated pest management”) essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.
2021/03/10
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Genetically modified maize MZIR098 (SYN-ØØØ98-3) (B9-0161/2021)

De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen de betrokken genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) niet om volgende redenen. De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd en “evidence-based” beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoerende handeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van het EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s, geeft het bezwaar het signaal dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, wat volgens mij verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en -toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd ingekaderd moet zijn in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding (“integrated pest management”) essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven..
2021/03/10
European Semester: Annual Sustainable Growth Strategy 2021 (A9-0036/2021 - Markus Ferber)

We onderschrijven de aandacht voor kleine en middelgrote ondernemingen in dit verslag en de vraag om toekomstgerichte hervormingen en investeringen, alsook dat het verslag erop wijst dat schulden nefast zijn en dat in goede tijden begrotingsbuffers aangelegd moeten worden.Twijfels hebben we dan weer over het feit dat de algemene ontsnappingsclausule pas in 2023 gedeactiveerd zou worden. Het lijkt ons beter dat dit continu gemonitord wordt.Daarnaast is het onze overtuiging dat het sociaal semester niet overladen mag worden met doelstellingen, omdat dit de efficiëntie van het instrument wegneemt. Het pleidooi voor een klimaatindicator delen we in die zin bijvoorbeeld niet.Om die reden onthouden we ons van stemming bij de stemming over dit verslag.
2021/03/11
Implementation of the Ambient Air Quality Directives (A9-0037/2021 - Javi López)

Luchtvervuiling blijft een gigantisch probleem, dat een grensoverschrijdende aanpak met inspanningen van alle sectoren behoeft.Het voorliggende uitvoeringsverslag biedt een grondige analyse van de stand van zaken en bevat heel wat goede elementen. Zo besteedt het terecht veel aandacht aan het belang een goed monitoringnetwerk. Meten is weten en vormt de basis voor verdere actie. Vergelijkbare gegevens zijn daarbij essentieel.De realiteit is dat bijna alle lidstaten kampen met enorme uitdagingen om de bestaande Europese normen te halen, laat staan de richtsnoeren van de Wereldgezondheidsorganisatie. De uitvoering en handhaving van de bestaande regels is daarom de eerste stap. De N-VA staat open voor een evolutie in de richting van meer ambitieuze normen, net als de Raad in zijn conclusies van maart 2020. Het parlement kiest echter voor de vlucht vooruit en wijst zelfs amendementen af die vragen om ook naar de praktische uitvoerbaarheid te kijken.Verkeer is een belangrijke bron van luchtvervuiling. Wij vinden het dan ook opmerkelijk dat een meerderheid van het parlement zich kant tegen alternatieven, uiteenlopend van elektrificatie en lng tot waterstof.Om deze redenen heeft de N-VA zich van stemming onthouden bij de eindstemming. Dit doet geen afbreuk aan onze blijvende inspanning om in praktijk verder te werken aan een betere luchtkwaliteit.
2021/03/25
EU Strategy for Sustainable Tourism (A9-0033/2021 - Cláudia Monteiro de Aguiar)

De coronapandemie houdt de wereld nu al een jaar in haar greep. De crisis treft de hele samenleving en economie, ook het toerisme. De toerismesector is goed voor ruim 11 procent van de totale werkgelegenheid en 10 procent van het bruto binnenlands product van de EU en is daarom een erg belangrijke economische speler. Steun- en herstelmaatregelen zijn dus ook voor deze sector essentieel, en wel op verschillende niveaus.Het voorliggende verslag bevat goede voorstellen voor een duurzame toekomst van de toerismesector. Met andere voorstellen is de N-VA het echter absoluut oneens. Zo pleit het Europees Parlement ervoor om van toerisme een gedeelde bevoegdheid te maken, een allesomvattend Europees toerismebeleid te ontwikkelen met een eigen begrotingslijn en als kers op de taart, een Europees agentschap voor toerisme. Toerisme en de promotie van de eigen regio of lidstaat is toch bij uitstek een taak die toebehoort aan de lidstaten. Volgens het Europees verdrag is toerisme een aanvullende bevoegdheid. De N-VA is allesbehalve vragende partij om dit te wijzigen. Verder heeft de EU geen nood aan een Europees toerismeagentschap. Wel aan reisagentschappen die weer op volle toeren kunnen draaien. Een turbo op de vaccinaties om deze pandemie zo snel mogelijk te overwinnen is vandaag de beste stimuleringsmaatregel voor de toerismesector.
2021/03/25
Environment: The Aarhus Regulation (A9-0152/2021 - Christian Doleschal)

Toegang tot de rechter is een essentieel beginsel in de democratische rechtsstaat. In de Aarhus-verordening worden de bepalingen van het Verdrag van Aarhus inzake toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter wat betreft milieuaangelegenheden omgezet.De Commissie heeft ter waarborging van een beter openbaar toezicht een aantal wijzigingen voorgesteld om de toegang tot administratieve en rechterlijke toetsing op EU-niveau te verbeteren. Zo wordt de werkingssfeer van het mechanisme voor interne herziening ten aanzien van administratieve handelingen verruimd van individuele naar algemene strekking.Het standpunt van de Raad blijft zeer dicht bij het voorstel van de Commissie. Het Europees Parlement gaat op een aantal punten echter veel verder.Het rechtsspraaksysteem van de EU heeft een gedecentraliseerd karakter: nationale rechters zijn ook Europese rechters. De N-VA wil net als de Commissie en de Raad dat de grondbeginselen van de rechtsorde van de EU en haar systeem van rechterlijke toetsing worden geëerbiedigd. Wij zijn geen voorstander van de wijziging van het verdrag.Voorts dragen bepaalde toevoegingen van het Parlement, waaronder het “aantonen van voldoende belang”, niet bij tot meer juridische duidelijkheid.Daarom hebben wij ons bij de eindstemming van stemming onthouden. Wij hopen dat de trialoogonderhandelingen tot een evenwichtig resultaat zullen leiden, zodat de naleving van het Verdrag van Aarhus kan worden verzekerd.
2021/05/20
EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (A9-0179/2021 - César Luena)

Biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en grondstoffenschaarste zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en werken op elkaar in. De N-VA plaatst biodiversiteit en natuur al geruime tijd hoog op de agenda. Samen met Vlaams Minister Demir, verwelkomt de N-VA de biodiversiteitsstrategie van de Commissie richting 2030. Wij steunen de bindende doelstellingen voor bescherming en herstel. Ook het Europese governancekader dat het Parlement voorstelt, krijgt onze steun. Wij benadrukken hierbij evenwel dat de noodzakelijke financiering moet volgen, in het bijzonder voor lid- en deelstaten als Vlaanderen waar de afstand tot het bereiken van doelen nog groot is. Wij steunen ook de ambitie om het pesticidengebruik te halveren. Vandaag is het pesticidengebruik per hectare op jaarbasis in Vlaanderen zes keer hoger dan in de rest van de EU. Het verslag vestigt ook terecht aandacht op het belang van innovatie, natuuroplossingen en het noodzakelijke partnerschap tussen natuur en landbouw. Om al deze redenen steunen wij het verslag. Dat neemt niet weg dat wij ook kanttekeningen plaatsen bij bepaalde tekstdelen, zoals bij de oproep om ecocide bij het Internationaal Strafhof te erkennen, de volledige harmonisering van milieuaansprakelijkheid, de sancties voor duurzaamheidshoofdstukken in handelsverdragen en het gebrek aan een genuanceerde visie op de boomkor.
2021/06/08
European Parliament’s Scrutiny on the ongoing assessment by the Commission and the Council of the national recovery and resilience plans (RC-B9-0331/2021, B9-0331/2021, B9-0333/2021, B9-0334/2021, B9-0335/2021, B9-0337/2021, B9-0338/2021)

N-VA heeft het principe van een Europees herstelfonds altijd gesteund. De faciliteit voor herstel en veerkracht zoals die uiteindelijk vorm kreeg en werd goedgekeurd in februari, bestaat evenwel voor een te groot deel uit giften met alle risico’s van dien inzake verantwoordelijk gedrag. Verder is het ook uitkijken naar de handhaving van de voorwaarden geformuleerd in de verordening. De kwaliteit van de maatregelen van het herstelplan moet centraal staan. En er moeten waarborgen zijn op het vlak van controle gezien de enorme risico’s op oneigenlijk gebruik en fraude.De gezamenlijke resolutie die voorligt komt wat dat betreft te vroeg. Hoewel het merendeel van de lidstaten hun plannen hebben ingediend, heeft de Commissie nog geen enkel plan kunnen beoordelen, terwijl de periode waarbinnen de criteria worden geëvalueerd nog loopt.Het is ook ongepast dat de resolutie op verschillende vlakken bijkomende beleidsvereisten oplegt, terwijl er nog maar net werd afgesproken hoe dit herstelplan er uit moet zien. Mocht men deze aanwijzingen van het Parlement volgen, dan zou het ganse proces onbeheersbaar worden. Daarom keuren de N-VA parlementsleden deze gezamenlijke resolutie af.
2021/06/10
European Citizens' Initiative "End the cage age" (B9-0296/2021, B9-0302/2021)

Deze resolutie is een reactie op een Europees burgerinitiatief. De N-VA steunt de oproep aan de Commissie om de wetgeving te herzien richting een uitfasering voor kooisystemen voor landbouwdieren tegen 2027.Vlaanderen plaatst dierenwelzijn hoog op de agenda en trekt ook op Europees niveau de kar. Ook inzake de uitfasering van kooisystemen, neemt Vlaanderen het voortouw. Het Vlaams regeerakkoord voorziet al een uitfasering van kooisystemen voor het houden van pluimvee, na overleg met de landbouwsector en een economische impactmeting, met flankerende maatregelen en overgangstermijnen. Sinds 2016 is het verplicht vleeskonijnen in verrijkte parken te huisvesten, vanaf 2025 geldt dit ook voor kweekkonijnen.Het uitfaseren van kooisystemen is een stap vooruit maar voor een verhoogd dierenwelzijn blijft de intensiteit van het aantal dieren op een bepaalde oppervlakte een aandachtspunt. Wij hebben ook nog een aantal plenaire amendementen gesteund om ons standpunt verder vorm te geven, inclusief het verbod op dwangvoeding voor het produceren van foie gras. Een aantal amendementen kunnen we dan weer uitdrukkelijk niet steunen, zoals de oproep voor bijkomende regelgeving inzake verplichte oorsprongsetikettering, voorstellen voor verminderde consumptie van dierlijke producten, de automatische link tussen de uitfasering van kooisystemen en biologische landbouw en de inroeping van artikel XX van de GATT.
2021/06/10
European Climate Law (Jytte Guteland - A9-0162/2020)

De N-VA steunt het doel van klimaatneutraliteit op Europees niveau tegen 2050. Europa mag en kan een voortrekkersrol spelen richting een duurzame, innovatieve transitie. Op die manier weten investeerders ook waar ze aan toe zijn.De klimaatwet bevat echter ook de formele verbintenis om uiterlijk in 2030 de CO2-uitstoot met minstens 55% te verminderen, in plaats van de eerder afgesproken doelstelling van minstens 40%. Men gaat deze verplichting aan zónder de impact van dit nieuwe doel op lidstaatniveau te kennen. Voor ons moeten bij het klimaatbeleid welvaart en concurrentievermogen centraal staan. Daarvoor moeten we de sociaal-economische effecten kennen.Zelfs de eigen onderzoeksdienst van het Europees parlement (EPRS) wees in een kritische analyse op tekortkomingen in de onderbouwing van de nieuwe doelstelling voor 2030. Ook de EPRS duidde op het feit dat de sociaal-economische effecten geaggregeerd worden op het niveau van de EU-27, maar niet worden uitgesplitst per lidstaat.Het probleem van de ontbrekende impactbeoordeling op lidstaatniveau begint nu eindelijk ook de Europese leiders te dagen, zo blijkt uit de discussie tijdens de Europese top in mei. Op de tast en met een gammel kompas aan deze tocht beginnen is geen blijk van goed bestuur. Daarom steunen wij de voorliggende klimaatwet niet.
2021/06/24
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Genetically modified maize 1507 × MIR162 × MON810 × NK603 and genetically modified maize combining two or three of the single events 1507, MIR162, MON810 and NK603 (B9-0374/2021)

De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen de betrokken ggo niet om volgende redenen. De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd en “evidence-based” beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoerende handeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s, geeft het bezwaar het signaal dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, wat volgens mij verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet kaderen in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding (“integrated pest management”) essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.
2021/07/06
European Medicines Agency (A9-0216/2021 - Nicolás González Casares)

Inzake volksgezondheid steunt de N-VA het aanvullende optreden van de Unie en dringt ze aan op een betere samenwerking en coördinatie over de grenzen heen, met respect voor de bevoegdheid van de lid- en deelstaten. Wij zijn geen vragende partij voor een gezondheidsunie en al zeker niet voor een verdragswijziging terzake. De huidige COVID-19-pandemie toont evenwel aan dat een betere coördinatie tussen de lidstaten nodig is én ook mogelijk volgens het bestaande Verdrag.In die context steunen wij de versterking van bestaande structuren zoals het EMA (Europees geneesmiddelenagentschap) en het ECDC (Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding). Dit valt absoluut te verkiezen boven de creatie van nieuwe instellingen.Het voorstel verbreedt de actieradius van het EMA van geneesmiddelen naar medische hulpmiddelen. Het beoogt ook de samenwerking met het ECDC te verbeteren en heeft terecht aandacht voor het belang van cybersecurity.Om al deze redenen steunt de N-VA het standpunt van het Parlement. Dat neemt niet weg dat bepaalden elementen (o.a. de databank) verder moeten worden uitgeklaard tijdens de onderhandelingen met de Raad in functie van werkbaarheid, uitvoerbaarheid en ook samenhang met de farmaceutische strategie.
2021/07/08
General Union Environment Action Programme to 2030 (A9-0203/2021 - Grace O'Sullivan)

De tekst van het Europees Parlement bevat goede aanvullingen op het commissievoorstel, zeker inzake de strijd tegen biodiversiteitsverlies en de overgang naar een circulaire economie.De tekst bevat echter ook problematische passages voor de N-VA. Ten eerste de verwijzing naar de verhoogde emissiereductiedoelstelling van minstens 55% tegen 2030. Bij de stemming over de klimaatwet hebben wij ons standpunt terzake duidelijk gemaakt en het belang van een impactanalyse op lidstaatniveau beklemtoond. Verder beoogt het Parlement een transitie naar een economie gebaseerd op hernieuwbare energie. Studies van zowel de Commissie, het IPCC en het IEA zien echter allemaal een rol voor o.a. kernenergie bij het bereiken van klimaatneutraliteit. Ten derde zet het rapport zwaar in op systemische veranderingen. Op zich onderschrijven wij dit, maar steeds binnen het paradigma van de markteconomie. Voor ons moet het klimaatbeleid welvaart en concurrentiekracht centraal stellen. Grote transities hebben enkel kans op slagen binnen een groeimodel. Wij passen resoluut voor scenario’s van opoffering of “degrowth”. Ten vierde bevat het verslag veel verwijzingen naar de taxonomiewetgeving waarvan cruciale onderdelen nog moeten worden beslist. Tenslotte steunen wij de uitfasering van schadelijke subsidies maar lijken de vooropgestelde data weinig realistisch. Om deze redenen hebben wij ons onthouden bij de eindstemming.
2021/07/08
European Centre for Disease Prevention and Control (A9-0253/2021 - Joanna Kopcińska)

Inzake volksgezondheid steunt de N-VA het aanvullende optreden van de Unie. Wij dringen aan op een betere samenwerking en coördinatie over de grenzen heen, waar dit meerwaarde biedt voor de gezondheid van de burgers en waardoor de impact op het vrije verkeer wordt beperkt. Vanzelfsprekend met respect voor de bevoegdheid van de lid- en deelstaten.Wij zijn geen vragende partij voor een gezondheidsunie en al zeker niet voor een verdragswijziging ter zake. De huidige COVID-19-pandemie toont evenwel aan dat een betere coördinatie tussen de lidstaten nodig is en volgens het bestaande Verdrag ook mogelijk is.In die context steunen wij de versterking van bestaande structuren zoals het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dit valt absoluut te verkiezen boven de creatie van nieuwe instellingen.Het voorliggende standpunt van het Parlement moet er mee voor zorgen dat de expertise van het ECDC beter wordt benut en dat het centrum veerkrachtiger en toekomstbestendig wordt. Wij menen dat het standpunt van het Europees Parlement een verdedigbare basis vormt voor het opstarten van de onderhandelingen met de Raad, en zijn ervan overtuigd dat deze onderhandelingen tot een evenwichtig resultaat zullen leiden.
2021/09/15
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

Inzake volksgezondheid steunt de N-VA het aanvullende optreden van de Unie. Wij dringen aan op een betere samenwerking en coördinatie over de grenzen heen, waar dit meerwaarde biedt voor de gezondheid van de burgers en waardoor de impact op het vrije verkeer wordt beperkt. Vanzelfsprekend met respect voor de bevoegdheid van de lid- en deelstaten.Wij zijn geen vragende partij voor een gezondheidsunie en al zeker niet voor een verdragswijziging ter zake. De huidige COVID-19-pandemie toont evenwel aan dat een betere coördinatie tussen de lidstaten nodig is en volgens het bestaande Verdrag ook mogelijk is.In die context steunen wij de versterking van bestaande structuren zoals het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en ook de update van de bestaande wetgeving inzake grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid. Dit valt absoluut te verkiezen boven de creatie van nieuwe instellingen.Het voorliggende standpunt van het Parlement moet er mee voor zorgen dat de EU en de lidstaten beter voorbereid zijn op een crisis. Wij menen dat het standpunt van het Europees Parlement een verdedigbare basis vormt voor het opstarten van de onderhandelingen met de Raad, en zijn ervan overtuigd dat deze onderhandelingen tot een evenwichtig resultaat zullen leiden.
2021/09/15
Objection pursuant to Rule 111(3): Criteria for the designation of antimicrobials to be reserved for the treatment of certain infections in humans (B9-0424/2021)

Overmatig gebruik van antibiotica leidt tot resistente bacteriën die zowel dier als mens treffen. De N-VA onderschrijft de bezorgdheid over antimicrobiële resistentie (AMR). Wereldwijde actie om AMR te bestrijden is noodzakelijk voor de gezondheid van mens én dier. De gedelegeerde handeling van de Europese Commissie heeft precies dit doel voor ogen.Het Commissievoorstel is empirisch onderbouwd en kan bogen op stevige wetenschappelijke adviezen van verschillende Europese agentschappen. Wij steunen het voorliggende bezwaar tegen het voorstel dan ook niet. Dit bezwaar pleit ervoor bepaalde antibiotica strikt voor te behouden voor gebruik bij mensen. Het spreekt voor zich dat preventie, beste praktijken en het rationeel gebruik van antibiotica prioriteit moeten krijgen. In de voorbije tien jaar is het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde overigens al fors gereduceerd met 40 procent. We willen dit nog verder terugschroeven, maar zonder elk antibioticagebruik helemaal te verbieden. Het moet mogelijk blijven om zieke dieren te behandelen met antibiotica wanneer dat de enige manier is om hen te helpen. Het verbod op het gebruik van bepaalde antibiotica bij dieren zou concreet betekenen dat een aantal bacteriële aandoeningen bij dieren niet langer kunnen worden behandeld, met veel dierenleed tot gevolg.Daarom stemt de N-VA tegen het bezwaar.
2021/09/15
Environment: The Aarhus Regulation (A9-0152/2021 - Christian Doleschal)

Toegang tot de rechter is een essentieel beginsel in de democratische rechtsstaat. In de Aarhus-verordening worden de bepalingen van het Verdrag van Aarhus inzake toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter wat betreft milieuaangelegenheden omgezet.De Commissie heeft ter waarborging van een beter openbaar toezicht een aantal wijzigingen voorgesteld om de toegang tot administratieve en rechterlijke toetsing op EU-niveau te verbeteren. Zo wordt de werkingssfeer van het mechanisme voor interne herziening ten aanzien van administratieve handelingen verruimd van individuele naar algemene strekking.Het rechtsspraaksysteem van de EU heeft een gedecentraliseerd karakter: nationale rechters zijn ook Europese rechters. De N-VA wil net als de Commissie en de Raad dat de grondbeginselen van de rechtsorde van de EU en haar systeem van rechterlijke toetsing worden geëerbiedigd. Wij zijn geen voorstander van wijziging van het verdrag.Het initiële standpunt van het Parlement vonden wij te ambitieus. Het resultaat van de onderhandelingen met de Raad achten wij aanvaardbaar teneinde de naleving van het Verdrag van Aarhus te verzekeren.
2021/10/05
Banking Union - annual report 2020 (A9-0256/2021 - Danuta Maria Hübner)

De verdere uitbouw van de bankenunie is voor N-VA van groot belang. We verwelkomen dan ook dit verslag.Niettemin hebben we ook enkele bezorgdheden. Zo is er geen aandacht voor het effect van het lage rentebeleid op de bankensector, zijn we bezorgd over het gevaar van zogenaamde “green asset bubbels”, en steunen we het pleidooi om een Europees depositogarantiesysteem in te voeren zonder voorafgaande risicoreductie niet. Wil de EU geloofwaardig blijven en toekomstige crisissen zo veel mogelijk voorkomen, dan moet de juiste volgorde in het uitbouwen van die bankenunie gevolgd worden.
2021/10/07
Reforming the EU policy on harmful tax practices (including the reform of the Code of Conduct Group) (A9-0245/2021 - Aurore Lalucq)

N-VA steunt de intenties van het verslag. Zoals de recente actualiteit eens te meer heeft aangetoond, is het een privilege van enkele gefortuneerden om hun vermogen en/of identiteit af te schermen van onze fiscale overheden. Dat verhoogt logischerwijs de belastingdruk voor het allergrootste deel van de belastingbetalers en ondergraaft het vertrouwen in ons systeem. We moeten dan ook resoluut inzetten op het vergroten van de transparantie, bijvoorbeeld van de criteria die de code of conduct group gebruikt en verder hameren op een betere informatie-uitwisseling tussen landen.Echter, als beleidsmakers moeten we er ons voor hoeden om de incentive om gebruik te maken van offshore constructies niet net vergroten in de drang om het fenomeen terug te dringen. Zo zou de invoering van gekwalificeerde meerderheid in fiscale zaken op Europees niveau ook de gezonde belastingconcurrentie en een efficiënte organisatie van een belastingadministratie in het gedrang kunnen brengen. Een minimumtarief in de vennootschapsbelasting kan ons inziens dan weer enkel soelaas bieden, wanneer een oplossing op OESO-niveau wordt gevonden.
2021/10/07
Farm to Fork Strategy (A9-0271/2021 - Anja Hazekamp, Herbert Dorfmann)

De duurzame transitie richting klimaatneutraliteit op EU-niveau tegen 2050 kan enkel slagen wanneer alle sectoren inspanningen leveren. Een toekomstgerichte landbouw met een rendabel bedrijfsmodel is essentieel. Landbouw moet een natuurlijke partner zijn in de strijd tegen de klimaatverandering én samenhang met natuur- en biodiversiteitsbeleid is noodzakelijk.De “van boer tot bord”-strategie van de Commissie bevat bijzonder waardevolle elementen om deze duurzame omwenteling te realiseren. Daarom stemmen wij voor de voorliggende tekst. Zo steunen wij de vraag naar bindende reductiedoelstellingen voor onder andere het gebruik van pesticiden. Zonder dit bindende karakter dreigt de strategie immers een lege doos te worden. We willen ook resoluut inzetten op het schoner maken van de reguliere landbouw in combinatie met biologische landbouw in specifieke gebieden.Dit neemt evenwel niet weg dat wij bepaalde onderdelen van de EP-resolutie nadrukkelijk niet steunen. Zo pleiten wij voor een ratificatie van de Mercosur-handelsovereenkomst mét een bijkomende onderhandelde verklaring inzake ontbossing. We zijn geen voorstander van de opname van landbouwregio’s in het mechanisme voor een rechtvaardige overgang, we blijven gekant tegen een verdere uitbreiding van de oorsprongsetikettering en vinden dat bepaalde onderdelen van het verslag neigen naar te veel centralisatie en betutteling.
2021/10/19
An EU strategy to reduce methane emissions (A9-0277/2021 - Maria Spyraki)

Methaan is na CO2 het meest krachtige broeikasgas. De recente belofte van de EU en de VS om uiterlijk in 2030 de methaanuitstoot wereldwijd met 30 % te verminderen, krijgt steeds meer steun. De Europese Commissie stelde ook een nieuwe strategie voor die gericht is op de drie sectoren die verantwoordelijk zijn voor nagenoeg alle methaanuitstoot, namelijk landbouw, energie en afval via stortplaatsen. Met onze steun aan de resolutie willen wij het politieke signaal geven dat inzake methaan inderdaad bijkomende acties nodig zijn, Europees en wereldwijd.Dit neemt niet weg dat wij een voorbehoud maken bij bepaalde voorstellen van het Parlement. Zo ontbreekt het vooral in enkele passages over het energiebeleid aan de nodige realiteitszin. Ter vervanging van het enorm vervuilende steenkool zullen we in de EU nog enige tijd gas nodig hebben. We zijn hiervoor afhankelijk van derde landen en de vraag vandaag is vooral of er überhaupt voldoende energie richting Europa komt.Een structurele oplossing vereist dat we minder importafhankelijk worden. Dit kan uiteraard door investeringen in hernieuwbare energie, maar de combinatie met kernenergie is daarbij cruciaal! Verder pleiten wij bij de doelstellingen voor 2030 voor een evenwichtiger en kostenefficiëntere verdeling van de inspanningen en steunen wij het gebruik van lng in de scheepvaart als vervanging van zware stookolie.
2021/10/21
UN Climate Change Conference in Glasgow, the UK (COP26) (B9-0521/2021)

De resolutie in aanloop naar de VN-klimaattop in Glasgow bevat een reeks positieve elementen. Zo wordt het belang van wereldwijde inspanningen om de doelen van het Verdrag van Parijs te bereiken terecht beklemtoond. Ook de aandacht voor adaptatie, natuurgebaseerde oplossingen en innovatie vinden wij belangrijk.De tekst bevat echter ook een aantal problematische passages. Wij steunen het doel van klimaatneutraliteit op Europees niveau tegen 2050, maar hebben vragen bij de weg hiernaartoe. Zo pleiten wij in het bijzonder voor een evenwichtiger en kostenefficiëntere verdeling van de inspanningen tussen lidstaten en sectoren wat betreft de 2030-doelen én voor internationale flexibiliteit. Verder onderschrijven wij de oproep van nu al minstens tien lidstaten om kernenergie aan te merken als een duurzame investering. In eigen land valt het vervangen van deze koolstofarme technologie door fossiele gascentrales niet te begrijpen. Verder blijven wij ervan overtuigd dat de EIB niet louter kan vervellen tot klimaatbank en dat de opbrengsten van eventuele koolstofgrenscorrecties naar de lidstaten moeten gaan. Om al deze redenen hebben wij ons van stemming onthouden bij de eindstemming. Dit doet niets af aan onze niet-aflatende inspanningen voor een realistisch klimaatbeleid dat welvaart en competitiviteit centraal stelt.
2021/10/21
Pandora Papers: implications on the efforts to combat money laundering, tax evasion and avoidance (B9-0527/2021, RC B9-0530/2021, B9-0530/2021, B9-0531/202)

N-VA steunt resoluut de strijd tegen belastingontduiking. Niet alleen voerden we in 2015 op Belgisch niveau al de kaaimantaks in, we steunen ook verdere initiatieven op Europees en internationaal niveau. Zonder transparantie en internationale samenwerking kunnen we die strijd tegen belastingontduiking immers niet doelgericht en efficiënt voeren. Zo verwelkomen we in het bijzonder de voorstellen van de Europese Commissie inzake de witwasbestrijding en kijken we uit naar de behandeling daarvan in het Europees Parlement.Daarnaast ondersteunen we het verzoek van het Parlement aan de Raad om transparanter te zijn over de criteria die deze gebruikt om te bepalen welke jurisdicties op de zogenaamde “grijze” en “zwarte” lijst van belastingparadijzen worden gezet. Ook mogen meer consequenties verbonden worden aan die lijsten. Dit moet de druk op niet-coöperatieve jurisdicties vergroten, om zo tot daadwerkelijke samenwerking en informatie-uitwisseling met onze belastingdiensten te komen.Het is deze achilleshiel die in eerste instantie weggewerkt moet worden. De VS kunnen hierbij, zoals het recente OESO-akkoord inzake vennootschapsbelasting heeft aangetoond, een natuurlijke partner zijn. Hierop moet onze focus liggen, eerder dan op het afstappen van unanimiteit in fiscale zaken, het veroordelen van bondgenoten of het afzwakken van fundamentele rechten, zoals het recht op verdediging of het vermoeden van onschuld. Om deze laatste reden kunnen we niet voor dit voorstel stemmen.
2021/10/21
Disclosure of income tax information by certain undertakings and branches (A9-0305/2021 - Evelyn Regner, Ibán García Del Blanco)

‒ De N-VA is voorstander van internationale samenwerking op fiscaal gebied en dus ook van dit akkoord. Wij plaatsen niettemin graag nog enkele kanttekeningen die verdere opvolging verdienen.Er heeft lang onduidelijkheid geheerst over de wettelijke basis van deze wetgeving. Als gevolg van deze rechtsonzekerheid is tijd verloren gegaan die aan een inhoudelijker bespreking gewijd had kunnen worden.Wat de inhoud van het akkoord betreft, willen wij erop wijzen dat niet alle gepubliceerde informatie steeds eenduidig geïnterpreteerd zal kunnen worden. Zo bestaan er tussen de lidstaten verschillen in belastingdruk op de vaste inrichtingen en wordt de belasting in de ene lidstaat bepaald op grond van de boekhoudkundige winst terwijl in de andere een autonome belastinggrondslag wordt bepaald die losstaat van de boekhoudkundige winst.Voorts willen we erop wijzen dat de informatie grotendeels reeds in de jaarrekeningen of jaarverslagen van de geviseerde ondernemingen is terug te vinden. Deze documenten zijn in België, in tegenstelling tot veel andere lidstaten, gratis beschikbaar.Ten slotte plaatsen we graag ook nog een geopolitieke kanttekening: (niet-Europese) concurrenten kunnen dankzij de gedetailleerde openbaarmaking van de omzet, winst en belastingen per land of rechtsgebied commerciële informatie bemachtigen, waardoor de concurrentiepositie van Europese ondernemingen wordt verzwakt.
2021/11/11
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

‒ De N-VA pleit voor betere grensoverschrijdende samenwerking en coördinatie op het gebied van volksgezondheid waar dit meerwaarde biedt voor de burgers en waarbij de gevolgen voor het vrije verkeer worden beperkt. Hierbij moeten de bevoegdheden van de lid- en deelstaten en de in het bestaande Verdrag verankerde bevoegdheden uiteraard worden geëerbiedigd. Wij zijn dan ook voorstander van de versterking van bestaande structuren zoals het EMA en het ECDC en de herziening van de wetgeving inzake grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.Het Parlement voegt vandaag aan het verslag over grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid echter de oprichting van HERA toe. Hoewel wij de frustraties van het Parlement over de top-downbenadering van de Commissie met betrekking tot HERA begrijpen, maken wij hierbij evenwel een voorbehoud. De cruciale vraag of we überhaupt een nieuwe instelling nodig hebben, blijft voor ons namelijk onbeantwoord. Is het niet beter om het takenpakket van het EMA en het ECDC verder uit te breiden? Hoe zullen de bestaande agentschappen met HERA samenwerken? Kan de overvloedige deskundigheid van de lid- en deelstaten niet efficiënter worden benut?Bovendien maken wij ons zorgen om de implicaties van HERA voor de begroting, aangezien een aanzienlijk deel van haar middelen uit Horizon Europa, EU4Health en rescEU richting HERA vloeien.Dit alles zal niet zonder gevolgen blijven. De N-VA heeft zich daarom van stemming onthouden.
2021/11/11
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Het nieuwe landbouwbeleid moest een instrument zijn voor een toekomstgerichte landbouw met een rendabel bedrijfsmodel, waarbij landbouw een natuurlijke partner is in de strijd tegen de klimaatverandering. Wij ijveren voor een beleid dat Vlaams maatwerk mogelijk maakt én coherent is met natuur-, biodiversiteits- en klimaatbeleid. Het voorliggende akkoord is eerder een bestendiging van het status quo. Daarom stemt de N-VA tegen.Nog steeds een derde van de EU-begroting gaat naar het landbouwbeleid. Wij bepleiten een verdere budgettaire verschuiving richting innovatieve en toekomstgerichte programma’s. Ook landbouwmiddelen zelf moeten doelgerichter worden ingezet. De Europese Rekenkamer besloot onlangs dat het GLB, ondanks de miljarden klimaatsteun, voornamelijk maatregelen financiert die een beperkt potentieel hebben om de klimaatverandering te matigen. Hoewel er in het akkoord enkele stappen in de goede richting zijn (zoals de ecoregelingen en meer beslissingsruimte voor de lid- en deelstaten), blijft het geheel ruimschoots onvoldoende met te weinig meetbare doelstellingen en te veel achterpoortjes.Ook de Vlaamse landbouwer wint hier niet bij. Tot nu toe heeft het Europees landbouwbeleid voornamelijk geleid tot massale schaalvergroting, met nefaste gevolgen voor kleine Vlaamse landbouwbedrijven. Kleine, familiale ondernemingen die meerwaarde bieden worden niet gestimuleerd en de plannen brengen een landbouw op maat van het Vlaamse landschap in gevaar.
2021/11/23
Common agricultural policy: financing, management and monitoring (A8-0199/2019 - Ulrike Müller)

De N-VA blijft voorstander van een complete omwenteling richting een resultaatgericht beleid. De nadruk moet liggen op meetbare prestaties, een administratieve vereenvoudiging voor de begunstigden en een doorgedreven controle op de toepassing van de regels. De N-VA blijft pleiten voor een landbouwmodel met meer vrijheid voor de lidstaten bij hun beleidsuitvoering. Een beleid op maat, maximaal afgestemd op de regionale behoeften. Hoewel er in het akkoord enkele stappen in de goede richting zijn, blijft het geheel ruimschoots onvoldoende. Om die reden hebben de N-VA-Europarlementsleden zich onthouden.
2021/11/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

De N-VA onthoudt zich op het dossier van de gemeenschappelijke marktordening.Als voorstander van een regelluwe gemeenschappelijke Europese marktorganisatie voor landbouwproducten blijven wij pleiten voor een vermindering van de administratieve lasten op het terrein en voor een vereenvoudigde regelgeving. De lid- en deelstaten hebben maximale vrijheid nodig voor de uitvoering van hun beleid.Het voorliggende akkoord bevat stappen in de goede richting, maar is ruimschoots onvoldoende voor de N-VA. Wij blijven voorstander van een complete omwenteling richting een nieuw landbouwmodel dat inzet op innovatieve landbouw.
2021/11/23
2022 budgetary procedure: joint text (A9-0326/2021 - Karlo Ressler, Damian Boeselager)

Het akkoord dat met de Raad werd bereikt over de begroting voor 2022 bevat een aantal goede antwoorden op de uitdagingen voor het komende jaar. Zo is er een versterking van een aantal programma’s op gezondheidsvlak, waaronder het onderzoeksprogramma Horizon om ook op Europees vlak de strijd met de COVID-pandemie verder te voeren. De middelen voor onderzoek en ontwikkeling werden ook elders verhoogd, onder meer om kmo’s beter te kunnen ondersteunen. Deze uitgaven zijn de sleutel voor de modernisering van onze economieën en hebben ook op Europees vlak toegevoegde waarde.Daarnaast bevat het akkoord een extra 25 miljoen euro voor het instrument voor grensbeheer en visa en voor de bestrijding van de migratiecrisis aan de grenzen met Belarus, een dictatoriaal regime dat die migratiecrisis op schandelijke wijze misbruikt. Wat de N-VA betreft, is dit slechts een begin en moet er meer werk van gemaakt worden om EU-middelen aan te wenden voor de opbouw en het onderhoud van een barrière aan onze buitengrenzen.De N-VA heeft voor het akkoord gestemd. De N-VA is ook opgetogen dat de versterkingen voor de programma’s die uiteindelijk in aanmerking zijn genomen, gebaseerd zijn op de behoeften op het terrein en zijn toegekend aan programma’s die deze bijkomende middelen efficiënt kunnen absorberen.
2021/11/24
A Pharmaceutical Strategy for Europe (A9-0317/2021 - Dolors Montserrat)

In november vorig jaar stelde de Europese Commissie een farmaceutische strategie voor. De voorliggende parlementaire resolutie vormt daar een reactie op. De tekst bevat zeker positieve elementen, zoals de nadruk op onderzoek en innovatie, strategische autonomie, de strijd tegen antimicrobiële resistentie, het belang van kmo’s en het belang van deze sector voor de Europese economie.Toch bevat de tekst voor de N-VA een aantal zorgwekkende punten. Ten eerste inzake subsidiariteit: zo behoort de prijszetting en terugbetaling van geneesmiddelen tot de bevoegdheid van de lidstaten. De tekst is minstens inconsistent op dit punt. Bepaalde paragrafen (bv. §70) erkennen de bevoegdheid van de lidstaten, terwijl andere (bv. §21) oproepen tot een Europees kader ter zake. Verder strookt het standpunt van het Europees Parlement inzake de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten soms niet met het N-VA-standpunt. Ook bij de verwelkoming van HERA en de vraag naar een Europese pendant van de Amerikaanse Barda maken wij voorbehoud.In het algemeen vinden wij dat de tekst te staatsgericht is, te weinig rekening houdt met de door de lidstaten bepaalde gezondheidsdoelstellingen en de middelen niet op de meest efficiënte manier inzet. Om al deze redenen heeft de N-VA zich onthouden bij de eindstemming.
2021/11/24
Impact of national tax reforms on the EU economy (A9-0348/2021 - Markus Ferber)

N-VA erkent dat een bepaalde mate van harmonisatie en coördinatie inzake fiscale zaken economisch voordelig kan zijn, bv. door afspraken te maken om zo dubbele belasting te vermijden of door een verhoogde vorm van samenwerking tussen nationale autoriteiten te faciliteren teneinde fiscale fraude doelgericht aan te pakken. Het aanmoedigen van digitalisering en het uitwisselen van “best practices” tussen lidstaten ondersteunen wij evenzeer.Wij passen evenwel voor voorstellen die de belastingsoevereiniteit van de lidstaten op de helling zetten. Die soevereiniteit zorgt ervoor dat iedere lidstaat naar eigen inzichten economisch beleid kan voeren. Voor kleinere lidstaten is dat zo mogelijk nog belangrijker dan voor grote lidstaten. De economisch zinvolle belastingsconcurrentie die zo ontstaat, mag volgens ons niet uitgehold worden. Pleidooien voor de invoering van een Europese gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting of afstappen van de unanimiteitsregel in fiscale zaken doen dat net wel. Om die reden steunen we dit verslag niet.
2022/02/15
European Central Bank – annual report 2021 (A9-0351/2021 - Dimitrios Papadimoulis)

N-VA erkent dat er een aantal goede zaken in het verslag staan, zoals de aandacht voor inflatie, de nood aan hervormingen in de eurozone teneinde onze competitiviteit in de toekomst te vrijwaren, alsook de aandacht die gevestigd wordt op het gevaar van het lage-interestenbeleid voor zombiebedrijven.Niettemin stemmen wij tegen dit verslag. Een aantal zaken gaan voor ons in de verkeerde richting. Zo zien wij geen heil in een “centrale begrotingscapaciteit”. Het komt ieder land toe zijn verantwoordelijkheid te nemen en zijn begroting op orde te houden. Verder ondersteunen wij het pleidooi niet dat de ECB de klimaattransitie moet ondersteunen en faciliteren. Een onafhankelijke centrale bank moet zich niet inlaten met beleidskeuzes. Dat komt de wetgevende macht toe. De centrale bank moet zich focussen op prijsstabiliteit en het aanpakken van de historisch hoge inflatie. Het huidige monetaire beleid is daar geen weerspiegeling van.
2022/02/15
Implementation of the Sixth VAT Directive (A9-0355/2021 - Olivier Chastel)

N-VA heeft zich onthouden bij deze resolutie en wel om de volgende redenen. Wij erkennen dat een grote mate van harmonisatie van de btw-regels, zoals in het verslag naar voor wordt geschoven, de voorspelbaarheid en rechtszekerheid in het handelsverkeer en de werking van de interne markt ten goede zou komen. Vooral kmo’s zouden hier wel bij varen.Niettemin moeten we ook erkennen dat fiscaliteit nog steeds een bevoegdheid van de lidstaten is. Onder meer via de belasting op de toegevoegde waarde zijn zij in staat om zelf beleidskeuzes te maken. Bovendien vergroten nieuwe technologieën de mogelijkheid voor bv. kmo’s om a priori de btw-tarieven in andere lidstaten te raadplegen.
2022/02/15
Strengthening Europe in the fight against cancer (A9-0001/2022 - Véronique Trillet-Lenoir)

Jaarlijks krijgen in de EU ongeveer 2,7 miljoen burgers de diagnose van kanker en is de ziekte fataal voor 1,3 miljoen burgers. Het is dus evident dat we waar mogelijk de krachten bundelen in de strijd tegen kanker. Het voorliggende verslag bevat zeker goede aanbevelingen en daarom steunt de N-VA het finaal.Evenwel stippen we volgende nuanceringen aan. Inzake volksgezondheid vraagt de N-VA een betere grensoverschrijdende samenwerking en coördinatie, met respect voor de bevoegdheid van de lid- en deelstaten én binnen het bestaande Verdrag. Wij zijn daarom geen vragende partij voor een “gezondheidsunie”, noch voor de oprichting van HERA. Beslissingen over terugbetaling blijven een lidstaatbevoegdheid en inzake de erkenning van beroepskwalificaties van zorgverleners blijft taalkennis essentieel.Het verslag besteedt terecht veel aandacht aan preventie, heel wat kankers kunnen immers worden voorkomen. Preventie is bij ons een bevoegdheid van de deelstaten. De N-VA wil alcoholconsumptie met mate niet diaboliseren. Inzake rookpreventie kunnen e-sigaretten een rol spelen om rokers te helpen stoppen, maar moeten we voorkomen dat e-sigaretten niet-rokers aanzetten tot roken. Niet roken is uiteraard steeds het beste. Daarom steunen wij een verbod op smaken in deze e-sigaretten. Een uitbreiding van het rookverbod naar buitenruimtes lijkt ons niet aan de orde.
2022/02/16
General Union Environment Action Programme to 2030 (A9-0203/2021 - Grace O'Sullivan)

Eind 2021 bereikten het Europees Parlement en de Raad een akkoord over het achtste milieuactieprogramma. Milieuactieprogramma’s vormen een nuttig instrument voor het toewerken naar milieudoelen en ook voor de monitoring van de voortgang. Het programma bevat ook tal van positieve accenten, zoals de aandacht voor de omschakeling naar een kringloopeconomie en het tegengaan van biodiversiteitsverlies. Om deze redenen steunt de N-VA het bereikte akkoord.Evenwel plaatsen wij nog steeds uitdrukkelijk enkele kanttekeningen bij de finale tekst, in het bijzonder inzake volgende punten: de tekst focust te exclusief op hernieuwbare energie. Studies van zowel de Commissie als het IPCC en het IEA zien echter allemaal een rol voor o.a. kernenergie bij het bereiken van klimaatneutraliteit. Dit is a fortiori het geval gezien de recente geopolitieke en militaire ontwikkelingen. Ten tweede pleit de tekst voor systemische veranderingen. Op zich onderschrijven wij dit, maar steeds binnen het paradigma van de markteconomie. Voor ons moet het klimaatbeleid welvaart en concurrentiekracht centraal stellen. Grote transities hebben enkel kans op slagen binnen een groeimodel.
2022/03/09
European Withholding Tax framework (A9-0011/2022 - Pedro Marques)

De N-VA is resoluut voor een doelgerichte bestrijding van belastingfraude, zoals deze die aan het licht kwam in het CumEx-schandaal. In die zin zijn wij voor een verdere samenwerking tussen de verschillende inspectiediensten, zoals in het verslag wordt voorgesteld.Bepaalde in het verslag voorgestelde oplossingen gaan volgens ons echter onnodig te ver. Een harmonisering van de tarieven op dividenden, royalty’s enzovoort lijkt ons disproportioneel ten aanzien van het probleem dat het wil oplossen. Ook de afschaffing van de unanimiteitsregel in fiscale zaken kan onze steun niet wegdragen.Om die reden onthouden wij ons op het verslag.
2022/03/10
Batteries and waste batteries (A9-0031/2022 - Simona Bonafè)

Batterijen spelen een cruciale rol in de duurzame en digitale transitie, in het bijzonder op het vlak van mobiliteit en energie. Verder bevatten batterijen ook tal van kostbare grondstoffen die efficiënt moeten worden beheerd, ook in het licht van open strategische autonomie en concurrentievermogen. Met de alliantie voor batterijen wil de EU alvast de innovatie in de hele waardeketen mee ondersteunen. Maar ook de betrokken wetgeving moet worden aangepast, aangezien de bestaande batterijrichtlijn geen toereikend antwoord kan bieden op de nieuwe uitdagingen.Het nieuwe voorstel voor een verordening beoogt de interne markt te versterken, de omschakeling naar een kringloopeconomie aan te moedigen en de ecologische en sociale impact in de hele waardeketen te beperken. Om deze doelen te bereiken bevat het voorstel onder andere strikte eisen inzake duurzaamheid, circulair ontwerp, inzameling, recyclage en hergebruik van gerecycleerde grondstoffen.Vlaanderen is Europees koploper en voortrekker inzake de omschakeling naar een kringloopeconomie. Vlaams onderzoek inzake batterijtechnologie is ook toonaangevend. In deze context steunt de N-VA het voorliggende voorstel. Evenwel plaatsen wij de kanttekening dat bij de onderhandelingen met de Raad ambitie beter moet worden verzoend met realiteitszin. Het Parlement vraagt bijvoorbeeld erg ambitieuze inzamelingsdoelstellingen, die misschien zelfs voor de Europese koplopers als Vlaanderen te hoog gegrepen zijn.
2022/03/10
Fair and simple taxation supporting the recovery strategy (A9-0024/2022 - Luděk Niedermayer)

Een aantal zaken uit het verslag kunnen we zeker steunen, zoals bijvoorbeeld de voorstellen om rompslomp voor met name kmo’s terug te dringen, geschillen rond dubbele belastingen te verminderen en efficiëntiewinsten te boeken door inspectiediensten beter te laten samenwerken.Een geharmoniseerde belastingvoet in de vennootschapsbelasting holt volgens ons het zinvolle concurrentievermogen uit. Ook het pleidooi om in fiscale zaken af te stappen van de unanimiteitsregel kan onze steun niet wegdragen.Om die reden onthouden wij ons op dit verslag.
2022/03/10
Competition policy – annual report 2021 (A9-0064/2022 - Andreas Schwab)

Een goed werkend mededingingsbeleid is volgens ons essentieel om een goede marktwerking te garanderen. Meer mededinging op de markt zorgt voor een groter productaanbod, zet de winstmarges en prijzen onder druk en draagt aldus bij tot een matiging van de inflatie, hetgeen in deze tijden van cruciaal belang is. Wij steunen in die zin de oproep aan de Commissie om onder meer het gedrag van supermarktketens te onderzoeken en op te treden tegen marktverstorend gedrag, ongeacht waar dit zich voordoet.Wij menen dan ook dat het mededingingsrecht doelgericht en doeltreffend moet worden ingezet en niet tot perverse effecten mag leiden. Om deze reden zijn wij er niet van overtuigd dat het mededingingsrecht ook de Europese klimaatwet moet dienen en vrezen wij dat de nieuwe richtsnoeren inzake staatssteun op het gebied van klimaat, energie en milieu (CEEAG) juist tot marktverstoringen kunnen leiden. Daarom hebben wij ons voor dit verslag van stemming onthouden.
2022/05/05
Social and economic consequences for the EU of the Russian war in Ukraine – reinforcing the EU’s capacity to act (RC-B9-0267/2022, B9-0267/2022, B9-0271/2022, B9-0273/2022, B9-0278/2022, B9-0279/2022, B9-0280/2022)

De N-VA veroordeelt sterk de ongerechtvaardigde en illegale oorlog die Rusland voert in Oekraïne sinds 24 februari 2022. We erkennen dan ook de zeer ernstige humanitaire crisis in Oekraïne en de zware economische schok die dit met zich meebrengt voor de EU. We staan dus uiteraard ook volledig achter het opvangen van Oekraïense vluchtelingen en zijn het ermee eens hun steun te bieden op alle vlakken.Het is van groot belang dat we een sterke Europese respons hebben op de oorlog en daarom steunen we de oproep voor een snelle inwerkingtreding van het zesde sanctiepakket. De sociaal-economische gevolgen van de oorlog en deze sancties voor de EU moeten we daarom minimaliseren door middel van het optimaal gebruiken van de huidige Europese middelen, zoals nog niet aangegane leningen onder de herstel- en veerkrachtfaciliteit. Het creëren van nieuwe EU-fondsen leidt volgens ons tot onnodige administratieve kosten en het niet efficiënt inzetten van EU-middelen om deze crisis te bestrijden.Hiernaast is een volledige energie-onafhankelijkheid van Rusland een prioriteit en kunnen we de tekst volgen omtrent meer investeringen in EU-energie-infrastructuur, maar kunnen dit niet volledig steunen wegens het ontbreken van kernenergie in dit voorstel.
2022/05/19
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

De N-VA staat achter een duurzame transitie. Deze transitie moet echter niet alleen duurzaam zijn, maar moet ook de nodige zekerheid bieden, betaalbaar zijn en werkgelegenheid scheppen.Het emissiehandelssyteem (ETS) vormt al jaren de hoeksteen van het Europees klimaatbeleid en heeft reeds goede resultaten opgeleverd wat betreft de verlaging van de uitstoot. De EU heeft haar reductiedoelstelling voor 2030 echter fors aangescherpt van ten minste 40 % naar ten minste 55 %, waardoor ook het ETS moet worden hervormd.Het akkoord van de commissie ENVI was voor de N-VA met name vanwege de volgende punten problematisch: een onrealistisch ambitieniveau (verhoogd van 61 % naar 67 %), de gevolgen van de stijgende koolstofprijs voor de elektriciteitsprijs en de uiteindelijke prijs voor burgers en bedrijven, de uitbreiding van de emissiehandel naar gebouwen en vervoer, en een onrealistisch snelle afbouw van vrije rechten voor de zogeheten CBAM-sectoren, zonder oplossing voor hun uitvoer.Het verslag is na de stemming verbeterd, maar het verhoogde ambitieniveau (63 %) en de uitbreiding naar gebouwen en vervoer zijn voor de N-VA nog altijd onaanvaardbaar. Daarom stemden wij finaal tegen. Het feit dat het verslag geen meerderheid vond, toont aan dat de EU wil vooroplopen op klimaatgebied, maar zichzelf hopeloos voorbijsnelt.
2022/06/08
Revision of the EU Emissions Trading System for aviation (A9-0155/2022 - Sunčana Glavak)

De N-VA onderschrijft de noodzaak van een duurzame transitie, waaraan alle sectoren een bijdrage moeten leveren. De uitstoot van de luchtvaartsector maakt sinds 2012 deel uit van het EU-emissiehandelssysteem. Vanwege internationale druk, bleef echter een uitzondering overeind voor internationale vluchten. De N-VA was altijd een koele minnaar van deze uitzondering, aangezien ze nadelig is voor het klimaat en bovendien het gelijke speelveld ondermijnt.Het Europees Parlement besloot alle vluchten die vanuit de EU vertrekken, in het EU-emissiehandelssysteem op te nemen. Dit is een goede zaak. Wij vinden evenwel dat het toepassingsgebied enkel betrekking zou mogen hebben op vluchten die vertrekken vanuit de EU en niet vanuit de ruimere Europese Economische Ruimte. Dit kan namelijk tot koolstoflekkage leiden en kan mogelijk het gelijke internationale speelveld ondermijnen. Een goede integratie met de internationale tegenhanger van het EU-emissiehandelssysteem, Corsia, kan dit helpen vermijden.De luchtvaartsector ontving tot op heden veel vrije emissierechten. Daarin komt nu verandering. De N-VA steunt de vroegere uitfasering van deze vrije rechten vanaf 2025. We benadrukken in dit verband dat de extra opbrengsten van de geveilde rechten, naar de lidstaten moeten terugvloeien.
2022/06/08
Binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States (Effort Sharing Regulation) (A9-0163/2022 - Jessica Polfjärd)

De N-VA onderschrijft de noodzaak van een duurzame transitie. Deze transitie moet echter meer zijn dan enkel duurzaam; ze moet ook de nodige zekerheid bieden, werkgelegenheid scheppen en betaalbaar zijn. Aangezien de EU haar doelstelling voor 2030 fors heeft aangescherpt van ten minste 40 % naar ten minste 55 % minder emissies, moeten ook de lidstaten zich sterker inspannen om de emissies van onder meer gebouwen, vervoer, landbouw en afvalverwerking te verminderen.België moet tegen 2030 in plaats van 35 % maar liefst 47 % minder uitstoten. Dit is naar onze mening niet haalbaar. De N-VA pleit voor een kostenefficiëntere vaststelling van de doelstellingen per lidstaat, een betere spreiding tussen de lidstaten en meer mogelijkheden met betrekking tot flexibiliteit.Ook hier trekt het Europees Parlement echter de kaart van een blinde verhoging van de ambities. Het Parlement houdt zich bovendien niet aan zijn eigen wetgeving. Het pleit opnieuw voor klimaatneutraliteit op lidstaatniveau, terwijl de in de klimaatwet opgenomen doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 het duidelijk over EU-niveau heeft. Hiermee wordt de geloofwaardigheid van het Parlement als medewetgever ondergraven.Om bovenstaande redenen stemde de N-VA tegen.
2022/06/08
Land use, land use change and forestry (LULUCF) (A9-0161/2022 - Ville Niinistö)

Bossen, graslanden en veengebieden zijn bijzonder waardevol. Ze vormen een bron van rust en recreatie en een habitat voor flora en fauna. Het duurzaam beheer ervan heeft bovendien een economische dimensie. Deze gebieden hebben de capaciteit om koolstof op te slaan en zo bij te dragen tot een beter klimaat en een betere luchtkwaliteit. De manier waarop deze grond wordt beheerd en gebruikt, kan leiden tot een verhoging of juist een verlaging van de uitstoot, dankzij de opslag van CO2. Hier komt de zogeheten LULUCF-wetgeving inzake landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw in beeld.De N-VA staat achter het voorstel van de Commissie, maar vreest dat nog altijd niet in voldoende flexibiliteitsmechanismen wordt voorzien. In het standpunt van het Parlement wordt de flexibiliteit nog eens ingeperkt ten opzichte van het voorstel van de Commissie. Dit kan het aantal beschikbare emissierechten onder druk zetten, omdat sommige lidstaten rechten zullen moeten inzetten om aan hun doelstelling in het kader van de LULUCF-wetgeving te kunnen voldoen. Om deze reden heeft de N-VA zich bij de eindstemming van stemming onthouden. Wij zijn ervan overtuigd dat er een evenwichtig akkoord met de Raad kan worden bereikt.
2022/06/08
CO2 emission standards for cars and vans (A9-0150/2022 - Jan Huitema)

De N-VA steunt de doelstelling van de Commissie om tegen 2035 in de EU enkel nog emissievrije nieuwe personenauto’s op de markt te brengen. De Vlaamse regering is nog ambitieuzer en pleit zelfs voor 2030. Veel autoproducenten hebben zelf het initiatief genomen om alleen nieuwe elektrische personenauto’s te produceren. Zo heeft de Volvo-groep aangegeven tegen 2035 alleen nog volledig emissievrije voertuigen te zullen produceren en streeft Audi er zelfs naar dit voor 2033 te doen.Wij zijn evenwel gekant tegen emissiehandel voor gebouwen en vervoer (het zogenaamde EU-ETS 2), omdat emissiehandel ons voor de vergroening van personenauto’s niet het meest geschikte instrument lijkt. De CO2-uitstoot van personenauto’s en bestelwagens bedraagt momenteel ongeveer 15 % van de totale CO2-uitstoot in Europa, met een gelijkaardig percentage in Vlaanderen. Dit percentage moet naar beneden, hetgeen dankzij de verlaging van de NOx-uitstoot bovendien zal leiden tot een betere luchtkwaliteit. Een brongerichte aanpak is daarbij cruciaal.Op een aantal punten had het voorstel naar onze mening ambitieuzer mogen zijn, waaronder met een tussentijdse doelstelling voor 2027 en aangescherpte doelstellingen voor 2030. Wij zijn niettemin tevreden dat het voorstel van de Commissie in de plenaire stemming overeind is gebleven. Daarom heeft de N-VA voor gestemd.
2022/06/08
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

De N-VA onderschrijft de noodzaak van een duurzame transitie. Maar die transitie moet meer zijn dan enkel duurzaam, ze moet ook de nodige zekerheid bieden, jobs vrijwaren en betaalbaar zijn. Het emissiehandelssyteem (ETS) is al jaren dé hoeksteen van het Europese klimaatbeleid en leverde al stevige resultaten op inzake uitstootvermindering. Aangezien de EU haar doelstelling voor 2030 fors heeft aangescherpt van minstens 40 % naar minstens 55% minder emissies, moet ook het ETS worden hervormd.Bij de stemming op 8 juni stemde de N-VA tegen. Voornamelijk vanwege het verhoogde ambitieniveau (63%) en, daaraan gekoppeld, de impact van de stijgende koolstofprijs op de elektriciteitsprijs en de factuur voor de burgers en bedrijven. Ook de uitbreiding van het emissiehandelssysteem naar gebouwen en transport is voor de N-VA onaanvaardbaar. Deze twee probleempunten blijven ook vandaag onveranderd in de tekst. Inzake de uitfasering van de vrije rechten voor het koolstofmechanisme aan de grens, houdt de N-VA vast aan 2034, zoals ook aangenomen in de plenaire stemming op 8 juni, en niet 2032. Om deze redenen stemt de N-VA ook vandaag definitief tegen het verslag.
2022/06/22
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

De N-VA onderschrijft de noodzaak van een duurzame transitie. Die transitie moet echter meer zijn dan enkel duurzaam en ook de nodige zekerheid bieden, jobs vrijwaren en betaalbaar zijn. We bevinden ons in een situatie van oorlog en geopolitieke onrust, met een energiecrisis en een zorgwekkend hoge inflatie. Tegen die bijzonder instabiele achtergrond wil de Commissie grote ambities realiseren. Om de impact van deze plannen op de portemonnee van de burgers enigszins te lenigen, wil de Commissie een nieuw fonds oprichten voor sociale compensaties.De N-VA deelt de bezorgdheid over de sociale impact van het klimaatbeleid absoluut. Wij menen echter dat de oprichting van een Europees fonds hiervoor een fundamenteel foute keuze is, voornamelijk om drie redenen: sociaal beleid voeren is een taak van de lidstaten. Wij pleiten hier voor een decentrale, gerichte aanpak. Verder is de financiering van dit fonds gebouwd op drijfzand, aangezien het rekent op de opbrengsten van de emissiehandel voor gebouwen en vervoer, waarvan de oprichting nog lang niet is beslecht en de N-VA geen voorstander is. Ten slotte komt dit fonds boven op bestaande herverdelingsmechanismen en dreigt het vooral een grabbelton te worden waarvan Vlaanderen een nettobetaler wordt. Om al deze redenen stemt de N-VA definitief tegen.
2022/06/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2022/001 FR/Air France - France (A9-0183/2022 - Fabienne Keller)

N-VA heeft voor dit verslag gestemd omdat zij van mening is dat deze extra steun uit de EU-begroting in dit bijzondere geval goed besteed is. Meer algemeen wil de N-VA wel benadrukken dat deze extra steun geenszins de noodzaak kan wegnemen om structurele hervormingen door te voeren met het oog op duurzame economische groei. Een Europese transferunie kan geen remedie zijn om de werkloosheid aan te pakken, en kan geen broodnodig structureel hervormingsbeleid vervangen. Sommige passages in de tekst van het verslag lijken ertoe op te roepen om de EU structureler te betrekken bij deze uitdagingen, die zich op het niveau van de lidstaten voordoen en bovendien onder de bevoegdheid van de lidstaten vallen. Daar is de N-VA het niet mee eens.
2022/06/23
Implementation of the Recovery and Resilience Facility (A9-0171/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

De N-VA is altijd voorstander geweest van de oprichting van een fors Europees herstelfonds. Voor de N-VA is het daarbij van belang dat de middelen een echt herstel ondersteunen en dus structureel van aard zijn. De uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) is nu volop aan de gang en het Parlement levert met dit verslag alvast haar evaluatie af over de uitvoering van het RRF in afwachting van de evaluatie door de Commissie.Naast op een opsomming van de feiten bevat de tekst een aantal meer politieke punten. De N-VA steunt uitdrukkelijk de punten die betrekking hebben op de in de tekst vermelde transparantie-, meet- en controlemechanismen. Een ordentelijke en correcte uitvoering van de uitgaven is een absolute basis voor het behalen van de meerwaarde die de maatregelen moeten opleveren.In de tekst staan echter ook een aantal standpunten waar de N-VA niet mee akkoord kan gaan, bijvoorbeeld wanneer het gaat over de invoering van nieuwe eigen middelen voor de Unie.
2022/06/23
Banking Union – annual report 2021 (A9-0186/2022 - Bogdan Rzońca)

N-VA is voorstander van een verdere versterking van de bankenunie. We geloven dat dit de financiële stabiliteit binnen de EU kan versterken. Dat moet evenwel op de juiste manier aangepakt worden: eerst moet werk gemaakt worden van een verdere risicoreductie, dan pas kan er sprake zijn van verdere integratie.Het verslag legt in die zin de juiste accenten. In het bijzonder onderschrijven we de aandacht over het aantal niet-renderende leningen, dat in bepaalde lidstaten hoog blijft.Het pleidooi voor de creatie van veilige EU-activa en een EU-breed depositogarantiesysteem steunen we evenwel niet. Dit holt immers de eigen verantwoordelijkheid tot risicoreductie uit.
2022/07/05
National vetoes to undermine the global tax deal (RC-B9-0339/2022, B9-0339/2022, B9-0340/2022, B9-0341/2022, B9-0342/2022, B9-0343/2022, B9-0344/2022)

N-VA is voorstander van de wereldwijde belastingovereenkomst van de OESO. We steunen de snelle invoering hiervan in alle 137 landen die het akkoord ondertekend hebben. Dit moet tot een wereldwijd gelijk speelveld leiden, alsook tot een billijkere taxatie van àlle ondernemingen.We betreuren dan ook dat er op dit moment nog geen unanimiteit tussen alle EU-lidstaten gevonden werd om dit akkoord te implementeren. Unanimiteit inzake fiscaliteit in de EU is een belangrijk Verdragsrechtelijk principe. Het garandeert dat iedere lidstaat, ongeacht de grootte, gelijkwaardig behandeld wordt. Hier kan voor N-VA niet aan getornd worden.Wel erkennen we dat dat vetorecht ook een bijzondere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het moet steeds proportioneel en doelmatig aangewend worden. Lidstaten mogen de legitimiteit van die regel niet ondergraven.Deze resolutie roept evenwel herhaaldelijk op om af te stappen van die unanimiteitsregel en om het OESO-akkoord desnoods via een bijzondere procedure, alsook unilateraal in te voeren. Een dergelijke handelswijze zou evenwel onze belastingsoevereiniteit en onze Europese competitiviteit schaden, in het bijzonder die van de kleine, open economieën. Om die reden steunen we de resolutie niet.
2022/07/06
Sustainable aviation fuels (ReFuelEU Aviation Initiative) (A9-0199/2022 - Søren Gade)

De duurzame transitie is een noodzaak en daar staan we vanuit de N-VA volledig achter. In het kader van het “Fit for 55”-pakket moeten alle sectoren hieraan bijdragen, en dus ook de luchtvaartsector.Wij steunen het voorstel dat de Commissie heeft voorgedragen en zien dit als een ambitieuze en realistische aanpak om het gebruik van duurzamere brandstoffen te stimuleren in de luchtvaartsector. We kunnen ons echter niet vinden in een uitbreiding van de definitie van deze sustainable aviation fuels (SAF’s). Zo zijn we tegen het gebruik van biobrandstoffen afkomstig van voedsel-en voedergewassen. Wel kunnen we een verdere aanscherping van deze definitie steunen, die onder andere biobrandstoffen uit dierlijke vetten of bijproducten van palmolie niet meeneemt in de minimumdrempel voor SAF’s. We pleiten voor een technologieneutrale opname van SAF’s om zo op de meest kostenefficiënte manier de uitstoot van de luchtvaartsector te reduceren en een gelijk speelveld te behouden.Gezien de precaire toestand van de Europese luchtvaartsector vinden we niet dat SAF’s nog sneller moeten worden opgenomen dan volgens het Commissievoorstel. We zijn voorzichtig ambitieus en willen nogmaals benadrukken dat hoewel dit oorspronkelijke voorstel onze voorkeur wegdraagt, we deze verordening kunnen steunen.
2022/07/07
Deforestation Regulation (A9-0219/2022 - Christophe Hansen)

Bossen zijn van onmiskenbaar belang in onze samenleving. Ze hebben de capaciteit om koolstof op te slaan, dragen bij aan een beter klimaat en betere luchtkwaliteit, en zorgen voor biodiversiteit. Ook hebben bossen een economische dimensie. Zo zorgen ze voor onder andere houtproductie, papier en recreatie.De N-VA is een sterke voorstander van een duurzame aanpak die ontbossing en verlies van biodiversiteit vermijdt. De consumptie van producten die rechtstreeks bijdragen aan deze ontbossing, soms met een schending van mensenrechten tot gevolg, moeten we vermijden.De N-VA staat achter het voorstel van de Commissie, dat volgens ons ambitieus en realistisch is. Een uitbreiding van dit voorstel naar financiële markten is voor ons jammer genoeg een brug te ver. Het verband tussen malafide praktijken en financiële producten is in de praktijk zeer moeilijk te leggen. Een rechtstreekse inmenging in de financiële markten heeft negatieve gevolgen voor de consument en oefent zeer veel druk uit op een sector die in de huidige omstandigheden al onder grote druk staat.Om die reden heeft de N-VA zich onthouden van stemming bij dit dossier.
2022/09/13
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

De N-VA onderschrijft de noodzaak van een duurzame transitie. Naar aanleiding van de huidige energiecrisis en geopolitieke onrust is het terugschroeven van onze energieconsumptie en het efficiënter omgaan met energie nog belangrijker geworden. Het halen van deze doelstellingen moeten volgens ons echter gaan om meer dan alleen maar een duurzame transitie. De Europese Commissie kwam met een ambitieus voorstel dat in het kader van ons doel van energie-onafhankelijkheid van Rusland en het bijhorende REPowerEU-plan enkel ambitieuzer is geworden. Zo zijn indicatieve richtlijnen veranderd in bindende nationale doelstellingen en is de vermindering van het energieverbruik van 9 % naar 14,5 % gegaan.Momenteel is het voor ons prioritair om op een kostenefficiënte manier onze energieconsumptie te kunnen reduceren. Volgens ons dwingen deze bindende nationale doelstellingen tot het nemen van niet-kostenefficiënte energie-efficiëntiemaatregelen. Ook zijn we van mening dat deze bindende maatregelen de verschillen in de nationale energiemarkten onvoldoende weerspiegelen.Het is essentieel dat het klimaatbeleid niet leidt tot een verhoogde energierekening voor gezinnen en bedrijven. Om bovenstaande redenen heeft de N-VA tegen dit dossier gestemd.
2022/09/14
Statistics on agricultural input and output (A9-0285/2021 - Petros Kokkalis)

Meten is weten, en daarom kan de N-VA dit voorstel steunen. Voor ons zijn kwalitatieve, geharmoniseerde en vergelijkbare statistische data essentieel om het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid vorm te geven, uit te voeren, te monitoren en te evalueren. Toch mogen we de administratieve lasten voor de Vlaamse boeren niet uit het oog verliezen. We roepen de Commissie dan ook op om het aantal variabelen te beperken en om maximaal in te zetten op administratieve vereenvoudiging.
2022/10/04
The EU’s response to the increase in energy prices in Europe (RC-B9-0416/2022, B9-0416/2022, B9-0417/2022, B9-0418/2022, B9-0419/2022, B9-0420/2022, B9-0421/2022, B9-0422/2022)

N-VA onthoudt zich van stemming over deze tekst.We erkennen de goede zaken in de tekst, zoals de oproep om verder in te zetten op energie-efficiëntie, de erkenning dat de levensduur van de bestaande kerncentrales moet worden verlengd, de vraag om de opbrengst van overwinsten aan te wenden voor compenserende maatregelen en het verzoek om werk te maken van een betere interconnectie van het energienetwerk in de EU.We zijn echter geen voorstander van een prijsplafond. Het bedreigt immers onze bevoorradingszekerheid en verzwaart onze overheidsschuld. Verder focust de tekst enkel op investeringen in hernieuwbare energie en wordt er niet gesproken over energiediversificatie of investeringen in nucleaire energie. Tot slot is er nauwelijks aandacht voor investeringszekerheid, bijvoorbeeld op het vlak van gasbevoorrading. Op die manier dreigen we de crisis op te lossen door de fouten uit het verleden te herhalen, terwijl het net die fouten zijn die ons in deze situatie hebben gebracht.
2022/10/05
Sustainable maritime fuels (FuelEU Maritime Initiative) (A9-0233/2022 - Jörgen Warborn)

De Europarlementsleden van de N-VA hebben het standpunt van het Parlement op dit onderdeel van het “Fit for 55”-pakket gesteund. De verordening is een nieuw instrument om de vraag naar hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen in de zeevaart te stimuleren. Het voorstel maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen gericht op verduurzaming van de maritieme sector en bevat ook een verplichting voor aangemeerde schepen om walstroom te gebruiken in bepaalde gevallen en op die manier de luchtvervuiling in kustgebieden en havens te verminderen.De N-VA steunt het overgrote deel van de aanpassingen aan de Commissietekst die het Parlement voorstelt in deze tekst en is erg tevreden over de aanpak van de rapporteur. De N-VA verwerpt evenwel de in de tekst aangescherpte doelstellingen voor de reductie van broeikasgasemissies. Deze verhoogde ambitie is onhaalbaar zoals ook bevestigd is door de diensten van de Commissie. De N-VA kijkt uit naar de onderhandelingen met de Raad en naar een gezamenlijk akkoord dat een ambitieus maar realistisch kader biedt voor alle belanghebbenden.
2022/10/19
Corporate Sustainability Reporting Directive (A9-0059/2022 - Pascal Durand)

De N-VA beaamt dat wetgeving inzake duurzaamheidsrapportage het best op Europees niveau kan worden aangenomen en dat standaardisering van de te rapporteren informatie zinvol is.We passen evenwel voor ondoordachte wetgeving. Het personele en materiële toepassingsgebied van de bestaande richtlijn met betrekking tot de bekendmaking van niet-financiële informatie wordt aanzienlijk uitgebreid. Dit zal voor bedrijven, en met name voor kmo’s, in tijden van reeds sterk oplopende kosten aanzienlijke bijkomende kosten betekenen. Deze richtlijn kan bovendien niet los worden gezien van de nog komende richtlijn inzake passende zorgvuldigheid voor ondernemingen op het gebied van duurzaamheid. Voorts is voor geen van beide voorstellen een alomvattende effectbeoordeling gedaan.Ten slotte vrezen wij dat deze wetgeving door middel van het aansprakelijkheidsrecht kan leiden tot schadeclaims en zelfs chantage van Europese bedrijven.
2022/11/10
Protection of livestock farming and large carnivores in Europe (RC-B9-0503/2022, B9-0503/2022, B9-0504/2022, B9-0509/2022, B9-0514/2022, B9-0518/2022, B9-0519/2022, B9-0520/2022)

De N-VA-fractie heeft tegen de wolvenresolutie gestemd. In Vlaanderen wordt er maximaal ingezet op een goede ondersteuning van de veehouders met o.a. wolfwerende omheiningen. Deze aanpak maakt het mogelijk om samen te leven met de wolf zonder al te grote conflicten. De N-VA is vóór het behoud van de huidige beschermende status van de wolf en kan niet meegaan in een afzwakking van de wolvenstatus.
2022/11/24
Application of Articles 93, 107 and 108 of the TFEU to certain categories of State aid in the rail, inland waterway and multimodal transport sector (A9-0285/2022 - Eva Maria Poptcheva)

We steunen dit voorstel tot aanpassing van de mededingingsregels. Vlaanderen zet nu reeds in op een versterking van de binnenvaart en op de uitrol van een multimodaal vervoersmodel. De hier voorgestelde aanpassing moet dit beleid verder ondersteunen. Ook meer goederenvervoer via het spoor past in dit model.Evenwel is het van belang dat de hier gefaciliteerde staatssteun werkelijke meerwaarde creëert, dat een gelijk speelveld met andere vervoersmodi gewaarborgd blijft en dat de overheid dit ook effectief afdwingt.
2022/12/13
REPowerEU chapters in recovery and resilience plans (A9-0260/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

Het akkoord over REpowerEU is bedoeld om de EU op korte termijn af te helpen van haar energieafhankelijkheid van Russische olie en gas. Het doel is om op het vlak van energievoorziening minder afhankelijk te worden en zelf te voorzien in duurzame alternatieven en in de uitbouw van solide interne netwerken. Maar tegelijkertijd wordt het hoog tijd voor een strategische toekomstvisie die ook op lange termijn standhoudt. Een duurzame transitie zonder prominente rol voor kernenergie is gedoemd om te mislukken. Onze afhankelijkheid van goedkope energie uit Rusland is daarmee een dure geopolitieke les geworden. De verdeling van de middelen is net als bij de herstel- en veerkrachtfaciliteit onvoldoende gebaseerd op reële behoeften. De financiering en de geboden flexibiliteit leiden bovendien tot een verdere versplintering van beleid en middelen. Daarom hebben de N-VA-Europarlementsleden zich bij de eindstemming onthouden.
2023/02/14
Availability of fertilisers in the EU (B9-0101/2023)

De N-VA-delegatie steunt deze resolutie, maar met de nodige omzichtigheid en zonder pleidooi voor extra landbouwmiddelen. Zo kan de toepassing van RENURE-producten enkel onder strikte voorwaarden en in lijn met de nitraatrichtlijn. Bijkomend moet erop worden toegezien dat dit niet leidt tot een grotere veestapel en meer mestverwerking. Er moet maximaal ingezet worden op meer technologische ontwikkeling en innovatie zodat we de omslag kunnen maken naar een duurzaam en modern landbouwmodel.
2023/02/16
Binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States (Effort Sharing Regulation) (A9-0163/2022 - Jessica Polfjärd)

Als N-VA hebben we tegen de verordening inzake de verdeling van de inspanningen (ESR) gestemd omdat we van mening zijn dat een toename van het ambitieniveau voor België van 35 % naar 47 % niet proportioneel is en een onevenredige last legt op onze economie en burgers. Bovendien zijn we gekant tegen de zogenaamde “dubbele dekking”, waarbij de sectoren gebouwen en transport onder het toepassingsgebied van zowel ETS als ESR vallen. We zijn dan ook overtuigd van het feit dat emissiehandel niet de geschikte manier is om binnen deze sectoren de noodzakelijke emissiereducties te verwezenlijken.We zijn ons bewust van de urgentie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar we geloven dat dit op een verantwoorde en evenwichtige manier moet gebeuren, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke uitdagingen en beperkingen van elke sector.
2023/03/14
Land use, land use change and forestry (LULUCF) (A9-0161/2022 - Ville Niinistö)

Vanuit de N-VA steunen we het bereikte akkoord rond LULUCF. We zijn blij dat dit dossier aandacht schenkt aan de rol van landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Het is een stap in de goede richting om onze koolstofuitstoot te verminderen en onze ecosystemen te beschermen voor toekomstige generaties.Wel hebben we ons onthouden bij de stemming over de herziening van de marktstabiliteitsreserve, omdat we ons in de eerste plaats zorgen maken over de vernietiging van bestaande emissierechten in plaats van deze te gebruiken ter ondersteuning van sectoren die onder het CBAM of de ESR vallen. We erkennen dat er een balans moet worden gevonden tussen het behoud van de integriteit van het emissiehandelssysteem en het stimuleren van emissiereducties in verschillende sectoren. We zijn van mening dat het vernietigen van emissierechten niet de meest effectieve manier is om dit doel te bereiken en dat er betere opties moeten worden overwogen.
2023/03/14
European Semester for economic policy coordination 2023 (A9-0044/2023 - Irene Tinagli)

De N-VA steunt dit verslag over het Europees Semester. Het legt immers de juiste klemtonen: schuldreductie en groeigerichte hervormingen zijn absoluut nodig. We onderschrijven daarenboven volledig de boodschap dat de eventueel herziene begrotingsregels voldoende voorspelbaar moeten zijn en dat de effectiviteit zal afhangen van hun afdwingbaarheid en de mate waarin de Commissie ze ook daadwerkelijk afdwingt bij miskenning ervan.We steunen de verwijzing naar het standpunt van het Parlement van 16 februari 2023 met betrekking tot het voorgestelde Soevereiniteitsfonds evenwel niet. De EU heeft immers geen behoefte aan nieuw geld, maar wel aan betere, minder stringente regelgeving.
2023/03/15
Markets in Crypto-assets (MiCa) (A9-0052/2022 - Stefan Berger)

N-VA onthoudt zich op deze stemming. We verwelkomen deze wetgeving als een eerste stap in de regulering van cryptomunten. Het wetgevend kader had voor ons evenwel strenger gemogen, met idealiter een verbod op deze instrumenten.
2023/04/20
Impact on the 2024 EU budget of increasing European Union Recovery Instrument borrowing costs (A9-0163/2023 - Johan Van Overtveldt)

De EU heeft als antwoord op de COVID-19-pandemie en de sociaal-economische gevolgen ervan in 2020 een herstelplan gelanceerd. Om dit herstelplan te financieren hebben de lidstaten de Commissie toegelaten een eenmalige leningsoperatie te lanceren. Dit verslag betreft de begroting van die interestlasten in de huidige periode en voor de begroting van 2024 in het bijzonder. Bij aanvang van de leningsoperatie kenden we een bijzonder gunstige situatie op het vlak van rentelasten en liquiditeit. Dat heeft enerzijds gezorgd voor de vlotte opstart van de hele operatie en anderzijds voor een erg gunstige kostprijs. Ik heb destijds bij herhaling de Commissie aangespoord om, als goede huisvader, de timing van de uitgiftes van de leningen aan te passen aan het verwachte renteverloop en gewaarschuwd voor de uitdagingen die de stijgende rentevoeten met zich meebrengen.Dit verslag dringt bij de Commissie aan op tijdige en gedetailleerde informatie over de berekeningen die ten grondslag liggen aan de prognoses voor de financieringskosten, en sluit zich daarmee aan bij gelijkaardige verzoeken van de Raad.Omdat het verslag evenwel ook vasthoudt aan het bindende karakter van de kalender voor de invoering van nieuwe eigen middelen, hebben de N-VA-Europarlementsleden zich onthouden op de eindstemming.
2023/05/10
Own resources: a new start for EU finances, a new start for Europe (A9-0155/2023 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

Dit verslag heeft de bedoeling om te anticiperen op de verwachte tweede korf van mogelijke nieuwe eigen middelen die de Commissie later dit jaar zal voorstellen. Het verslag bevat een hele lijst van suggesties om het EU-budget te spijzen in de toekomst. De N-VA-Europarlementsleden zijn erg gekant tegen de invoering van nieuwe Europese belastingen. De bevoegdheid is er niet en er is geen draagvlak bij de burgers. Bovendien is de belastingdruk in de EU al veel te hoog. Die belastingen ondermijnen het groeipotentieel en finaal vernietigen ze jobs.Veel zinvoller is het om naar de uitgavenzijde te kijken. Het EU-budget is beperkt, dus moeten we het inzetten daar waar het een verschil maakt. Het is contraproductief om het EU-niveau voor te stellen als een bestuurslaag die zowat alle facetten van het overheidsoptreden zou kunnen vervullen. De verwachtingen ten aanzien van de EU zijn vaak misplaatst en zeker niet in overeenstemming met haar budgettaire slagkracht. De EU moet focussen op haar toegevoegde waarde.Daarom hebben de N-VA-Europarlementsleden tegen dit verslag gestemd.
2023/05/10
Competition policy - annual report 2022 (A9-0183/2023 - René Repasi)

N-VA is voorstander van een sterke mededingingsautoriteit die waakt over de vrije concurrentie binnen de EU. Zo ontstaat innovatie, groei en betaalbare goederen en diensten. Dit verslag bepleit het omgekeerde en laat de rem op overheidsuitgaven los, wat vooral grote lidstaten ten goede komt. Bovendien wordt de doelstelling van het mededingingsbeleid verwaterd. Dat moet niet zozeer de vrije concurrentie bewaken, maar wel de uitvoering van de Green Deal. Dit kan voor ons niet.
2023/06/13
Lessons learnt from the Pandora Papers and other revelations (A9-0095/2023 - Niels Fuglsang)

De N-VA steunt de strijd tegen belastingontwijking en fraude. We geloven dat internationale samenwerking hier ook onontbeerlijk is. We passen evenwel voor een verslag dat die strijd aangrijpt om te pleiten voor de uitholling van de belastingsoevereiniteit van de lidstaten en meer belastingen op Europees niveau wil. Om die reden onthoudt de N-VA zich van stemming over dit verslag.
2023/06/15
Industrial Emissions Directive (A9-0216/2023 - Radan Kanev)

De groene transitie is een noodzakelijke transitie en hiervoor moeten regelgeving en industrie hand in hand gaan. Vanuit N-VA steunen wij daarom de herziening van de richtlijn industriële emissies (IED). De IED heeft als doel industriële emissies te beperken en te reguleren om de impact op het milieu te verminderen, door middel van het vaststellen van emissienormen en het bevorderen van het gebruik van de beste beschikbare technieken.Deze herziening behoudt het cruciale concept van technologieneutraliteit, wat niet alleen innovatie, maar ook de efficiëntie in het behalen van onze milieudoelstellingen bevordert. Daarnaast zijn we tevreden met de opneming van veehouderijen en runderen in de IED, aangezien deze in Vlaanderen reeds aan striktere regelgeving voldoen. Dit draagt bij aan een gelijk speelveld voor onze boeren en voorkomt oneerlijke concurrentie. Ook het Europees innovatiecentrum Incite krijgt de verplichting opgelegd om onderzoek te doen naar minder giftige stoffen. Dit toont onze vastberadenheid om de industriële emissies terug te dringen en de milieueffecten ervan te verminderen.Als N-VA zijn we ervan overtuigd dat deze herziening van de IED de weg effent voor duurzaamheid, eerlijke concurrentie en technologische vooruitgang. Daarom steunen kunnen we deze herziening steunen.
2023/07/11
Nature restoration (A9-0220/2023 - César Luena)

Biodiversiteit staat al lang als een van de prioriteiten op de agenda van N-VA. Daarom willen we ook dat deze prioriteit op Europees niveau een ambitieus maar haalbaar kader krijgt. Met deze natuurherstelwet wil de Europese Commissie de biodiversiteit, die te lang verwaarloosd is geweest, herstellen en beschermen naar de toekomst toe.Het voorstel dat van de Commissie kwam, was te dirigistisch, bevatte te veel onduidelijkheden en hield geen rekening met de eigenheden van de lidstaten en regio’s, waardoor dit voor dichtbevolkte gebieden zoals Vlaanderen andere activiteiten onmogelijk dreigde te maken. Daarnaast was het voorgestelde verslechteringsverbod te rigide. Om deze redenen konden we dit initiële Commissievoorstel niet steunen en pleiten we voor een natuurherstelwet die op maat is van Vlaanderen.Tijdens de verdere stemming in het Europees Parlement werden diverse amendementen goedgekeurd, die een omzetting waren van het compromis dat bereikt werd tussen alle lidstaten in de Raad van de EU en voor ons de grootste angels uit het Commissievoorstel haalden. De huidige tekst, die rekening houdt met de sociaaleconomische eigenschappen van lidstaten, zoals de bevolkingsdichtheid, biedt voor N-VA nog steeds een kader dat ambitieus genoeg is om de vlucht vooruit te nemen wat betreft natuurherstel. Daarom steunde N-VA de uiteindelijke tekst wel.
2023/07/12
Taxation: administrative cooperation (A9-0236/2023 - Rasmus Andresen)

N-VA is voorstander van een duidelijke regulering van crypto-instrumenten. De door de Commissie voorgestelde informatie-uitwisseling in belastingzaken kunnen we dan ook steunen.Dit rapport gaat evenwel onnodig verder dan het Commissievoorstel en dit zowel met betrekking tot de uit te wisselen informatie, de gebrekkige waarborgen ter bescherming van de privacy van de belastingplichtige, alsook wat de oproep betreft om de invoering van een Europees fiscaal identificatienummer te onderzoeken. Om die reden onthouden ons van de stemming.
2023/09/13
Ambient air quality and cleaner air for Europe (A9-0233/2023 - Javi López)

De N-VA hecht groot belang aan een gezonde luchtkwaliteit en waardeert de ambitie van het Commissievoorstel om de normen aan te scherpen. De toevoeging van vervuilende stoffen als kwik en ammoniak is een logische stap in de juiste richting. Echter, de door het Europees Parlement voorgestelde deadlines zijn onrealistisch vroeg en zouden onvermijdelijk leiden tot talrijke inbreukprocedures tegen lidstaten.Het is cruciaal een realistisch en haalbaar tijdsbestek te hanteren om de gestelde doelen te bereiken zonder onnodige druk op de lidstaten uit te oefenen. Regelmatige herziening van de luchtkwaliteitsnormen op basis van de nieuwste wetenschappelijke kennis, zoals voorgesteld, zorgt voor een dynamisch wetgevingskader. De N-VA ondersteunt ook betere publieke informatie over luchtkwaliteit, wat essentieel is om de gezondheid van onze burgers te beschermen.Hoewel de N-VA streeft naar een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit, kunnen wij het huidige voorstel in deze vorm niet steunen vanwege de onrealistische deadlines die tot onnodige juridische procedures zouden kunnen leiden. We kijken uit naar de interinstitutionele onderhandelingen en hopen een compromis te kunnen steunen dat zowel ambitieus als haalbaar is om een gezonde luchtkwaliteit te waarborgen en daarmee de gezondheid van onze burgers te beschermen.
2023/09/13
European green bonds (A9-0156/2022 - Paul Tang)

De N-VA steunt de uitkomst van de trialoogonderhandelingen over de Europese norm voor groene obligaties. We steunen in het bijzonder een EU-wijde norm die voldoende flexibel is en die, door afstemming op de taxonomieverordening, ook investeringen in nucleaire energie kan aantrekken.We stellen ons evenwel nog de vraag hoe deze norm zich zal verhouden tot andere normen inzake groene obligaties en of het een voldoende soepel en breed inzetbaar instrument zal zijn, gelet op de aanzienlijke compliancekosten die aan de Europese norm voor groene obligaties verbonden zijn.
2023/10/05
Generational renewal in the EU farms of the future (A9-0283/2023 - Isabel Carvalhais)

De N-VA steunt dit verslag dat de lidstaten en de Commissie oproept om generatievernieuwing in landbouwbedrijven te ondersteunen. De economische positie van onze huidige en toekomstige boeren moet versterkt worden. Voor de N-VA is het blijven inzetten van directe inkomenssteun geen duurzame oplossing voor de toekomst. Een derde van de totale Europese begroting gaat naar de landbouw. Toch zien we dat men er niet in slaagt om toekomstige landbouwers van een redelijke levensstandaard te verzekeren. De Vlaamse boer verdient een rechtvaardige prijs voor zijn hoogstaande kwalitatieve producten. De N-VA pleit ervoor om de marktwaarde van de Vlaamse boeren te vergroten door het Europese mededingingsbeleid krachtiger toe te passen zodat boeren hun krachten kunnen bundelen en dus sterker staan tijdens prijsonderhandelingen. Enkel zo kunnen we een duurzame, eerlijke en financieel gezonde landbouw garanderen voor toekomstige generaties boeren.
2023/10/19
European single access point (ESAP): access to information in relation to financial services, capital markets and sustainability (A9-0026/2023 - Pedro Silva Pereira)

N-VA is voorstander van de verdere uitbouw van een Europese kapitaalmarktenunie. Het ESAP vormt als “go to”-portaal voor publicatie van rapporteringsverplichtingen een volgende stap hierin. Wij steunen dit. Evenwel moeten we erover waken dat het toepassingsgebied van het ESAP, alsook de hoeveelheid rapportageverplichtingen an sich, werkbaar blijven en daadwerkelijk voor toegevoegde waarde zorgen.
2023/11/09
Type-approval of motor vehicles and engines with respect to their emissions and battery durability (Euro 7) (A9-0298/2023 - Alexandr Vondra)

De N-VA stemde voor het bereikte compromis over de Euro 7-norm. Deze norm is een belangrijke stap richting schonere en gezondere lucht. De tekst die vandaag is goedgekeurd, is een evenwichtig akkoord dat ambitieus is op vlak van emissienormen voor fijnstof en partikels afkomstig van remmen en banden. Tegelijk biedt dit de nodige ademruimte aan de auto-industrie om de overgang naar schonere wagens op een betaalbare manier mogelijk te maken.De tekst houdt vast aan de vooropgestelde emissiegrenswaarden van de Europese Commissie, maar stelt deze uit tot 2030 voor personenwagens, wat de overgangsperiode aanzienlijk verlengt. Desondanks betreurt de N-VA het feit dat het compromis waarover is gestemd geen rekening houdt met koolstofneutrale brandstoffen. We pleiten sterk voor het principe van technologieneutraliteit, en daarom vinden we dat er ook voor alternatieve brandstoffen, die hetzelfde potentieel hebben voor decarbonisatie van vervoer, plaats moet zijn in deze wetgeving. Ten slotte verwelkomen we het begin van de interinstitutionele onderhandelingen.
2023/11/09
Strengthening the CO2 emission performance targets for new heavy-duty vehicles (A9-0313/2023 - Bas Eickhout)

‒ De N-VA erkent het cruciale belang van het terugdringen van onze CO2-emissies en het verbeteren van onze luchtkwaliteit, vooral in stedelijke gebieden. De huidige toestand vereist dan ook dringende actie, en wij steunen de voorgestelde CO2-emissienormen voor zware voertuigen door de Europese Commissie. Naast het reduceren van CO2-uitstoot is de reductie van andere schadelijke stoffen zoals stikstof en fijnstof ook van groot belang. Omdat deze problematiek zeer merkbaar is in stedelijke gebieden, kunnen we de ambitie voor emissievrije stadsbussen ook steunen.Technologieën zoals elektrificatie en waterstofmotoren spelen al een vitale rol in het streven naar een schonere transportsector, maar we moeten alle bestaande technologieën met de potentie tot de decarbonisatie van transport de kans geven om bij te dragen, waaronder ook koolstofneutrale brandstoffen. De N-VA betreurt het feit dat het in stemming gebrachte compromis hier geen rekening mee houdt, aangezien dit niet vasthoudt aan het principe van technologieneutraliteit. Om die reden hebben we ons onthouden bij de eindstemming. We kijken uit naar de interinstitutionele onderhandelingen in de hoop het akkoord alsnog te kunnen steunen. Dit besluit doet geen afbreuk aan onze voortdurende inspanning om in de praktijk verder te werken aan betere luchtkwaliteit.
2023/11/21
Sustainable use of plant protection products (A9-0339/2023 - Sarah Wiener)

Biodiversiteit en pesticidengebruik zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben ook een effect op klimaatverandering. Daarom staan biodiversiteit en natuur al jaren hoog op de agenda van de N-VA. Om op een efficiënte manier de vermindering van pesticiden te verwezenlijken en het gelijke speelveld te kunnen waarborgen, zijn er gelijke doelstellingen nodig tussen lidstaten. Daarom steunen wij de Europese doelstelling van een halvering van het chemische pesticidengebruik tegen 2030 en een vermindering van 65 % voor pesticiden met een hoger risico. Dit ligt in lijn met de Europese “Farm to Fork”- en biodiversiteitsstrategieën.Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom steunen we ook de verplichting tot geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Door het gebruik van natuurlijke methodes, met chemische pesticiden als laatste redmiddel, kunnen we het gebruik van pesticiden verminderen en het risico voor gezondheid en milieu verminderen. Ook zijn we van mening dat dit niet tot extra administratieve kosten en lasten voor professionele gebruikers mag leiden, om zo een accumulatie van verplichtingen te vermijden.Verder zijn we ervan overtuigd dat innovatieve oplossingen zoals biologische alternatieven voor chemische pesticiden een oplossing kunnen bieden voor deze problematiek, en verwelkomen we de verdere ontwikkeling van deze middelen.
2023/11/22
Packaging and packaging waste (A9-0319/2023 - Frédérique Ries)

De aanpak om de afvalberg te verkleinen, omvat twee cruciale aspecten: het voorkomen van toenemend afval en meer recyclen. Hoewel België uitblinkt als voortrekker in de Europese Unie, met een indrukwekkende 99 % ophaal- en 80 % recyclegraad, produceren we nog steeds veel afval. De N-VA erkent daarom de urgentie om onze afvalberg te verkleinen, waarmee we een schonere en klimaatvriendelijkere samenleving bevorderen.Dit moet op een economisch haalbare manier gebeuren, zonder onrealistische doelen voor verpakkingen die de consumentenprijzen opdrijven. We juichen de invoering van een verplicht statiegeldsysteem binnen de Unie toe; dit creëert een gelijk speelveld voor alle lidstaten. Bovendien pleiten we voor gelijke verplichtingen voor herbruikbare en hervulbare verpakkingen, met specifieke aandacht voor alcoholische dranken. Hoewel herbruikbare en hervulbare verpakkingen de afvalberg sterk kunnen helpen verminderen, zijn ze niet altijd de meest duurzame oplossing. We moeten immers kijken naar de volledige levenscyclus van verpakkingen. Wij zien dan ook een grote complementariteit tussen deze methoden en het ophalen en recyclen van afval.Met het bereikte akkoord zijn er enkele verbeteringen ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel en we kijken uit naar de institutionele onderhandelingen. Momenteel heeft de N-VA zich onthouden op deze stemming, maar ze hoopt het finale akkoord te kunnen steunen.
2023/11/22
Implementation report on Regulation (EC) No 1924/2006 on nutrition and health claims made on foods (A9-0416/2023 - Tilly Metz)

Een gezonde voeding is een integraal deel van een gezonde levensstijl. N-VA benadrukt daarom ook het belang van bewustwording rond voedingskeuzes. De partij erkent de waarde van het systeem van voedingsetiketten op de voorkant van verpakkingen en ondersteunt daarom de oproep tot een herziening van deze regels door de Commissie. Hierbij willen we wel benadrukken dat een dergelijke herziening onafhankelijk en wetenschappelijk robuust moet gebeuren. Voor N-VA is het vermijden van een voorkeursbehandeling voor producten uit specifieke landen, zoals het geval is bij de “Nutri-Score”, van groot belang. Door een Europees geharmoniseerde aanpak kunnen we het gebruik van dergelijke labels voor feitelijk protectionisme tegengaan en voorkomen we conflicterende beoordelingen van wat als gezond wordt beschouwd. Hoewel informatieve labels hun waarde hebben, blijft N-VA van mening dat opvoeding en onderwijs over gezonde voeding de sleutel vormen tot een weloverwogen dieet en een gezonde levensstijl. Deze oproep aan de Europese Commissie kunnen we steunen, en we hopen dat een Europese aanpak aan bovenstaande voorwaarden zal voldoen.
2024/01/18
Humanitarian situation in Gaza, the need to reach a ceasefire and the risks of regional escalation (RC-B9-0068/2024, B9-0068/2024, B9-0069/2024, B9-0071/2024, B9-0073/2024, B9-0075/2024, B9-0077/2024)

De N-VA-delegatie wil de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars, gevolgd door een onmiddellijk staakt-het-vuren en de volledige ontmanteling van het terroristische Hamas, beide onder internationale controle. N-VA veroordeelt ondubbelzinnig de brutale terroristische aanval van Hamas op Israëlische burgers op 7 oktober 2023, wat de aanleiding is van de huidige crisissituatie.N-VA roept op tot de organisatie van een internationale vredesconferentie met deelname van de Arabische staten, de VS en de EU om te komen tot een definitieve tweestatenoplossing met Jeruzalem als hoofdstad van beide staten, met respect voor de resoluties van de VN en erkenning van de staat Israël door de Arabische staten.Wij zijn voorstander van toegang van Gaza tot humanitaire hulp voor zover deze niet door Hamas wordt afgewend, van de handhaving van het internationaal en humanitair recht door beide partijen en van de beëindiging van het nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. Wij betreuren het dat in de resolutie geen melding wordt gemaakt van de noodzaak van volledige transparantie en fraudecontrole op EU-financiering voor de Palestijnse Autoriteit. Ook moeten de VN dringend een onpartijdige en objectieve bemiddelingsrol opnemen.Wij veroordelen de toename van antisemitisme en van steun voor het terrorisme van Hamas in Europa.
2024/01/18
Union-wide effect of certain driving disqualifications (A9-0410/2023 - Petar Vitanov)

De N-VA pleit voor een sterke verkeersveiligheid. Zware verkeersovertredingen zoals roekeloos rijgedrag, rijden onder invloed en grove snelheidsovertredingen mogen dan ook niet ongestraft blijven. De schorsing, beperking of intrekking van een rijbewijs in een EU-lidstaat moet dan ook kunnen worden toegepast in alle andere EU-landen, maar deze beslissing moet worden doorgegeven aan het EU-land dat het rijbewijs heeft afgegeven.Vanuit de N-VA zijn we voorstander van de spoedige verwezenlijking van het rijbewijs met punten in eigen land. Hiermee kunnen we recidivisten efficiënter aanpakken en zal het aantal verkeersslachtoffers snel dalen. Dit kan echter niet zomaar top-down vanuit Europa opgelegd worden. Het blijft wel aan de lidstaten zelf om dit te implementeren, rekening houdend met de eigenheid van de lidstaten en hun regelgeving.De oproep tot een Europees puntensysteem voor rijbewijzen druist in tegen het subsidiariteitsbeginsel en is een verregaande inmenging in het interne mobiliteitsbeleid van de lidstaten. Bovendien erkennen sommige lidstaten elkaars strafpuntensystemen, zodat het probleem bilateraal kan worden aangepakt. Om die reden hebben wij tegen dit voorstel gestemd.
2024/02/06
Plants obtained by certain new genomic techniques and their food and feed (A9-0014/2024 - Jessica Polfjärd)

N-VA staat voor een evenwichtige benadering van de toelating van nieuwe genetische technologieën (NGT’s). Daarom steunen we het voorgestelde kader van 2 categorieën NGT’s waarbij categorie 1 via een vereenvoudigde, wetenschappelijk onderbouwde procedure toegelaten kan worden.Tegelijkertijd vinden wij het essentieel dat landbouwers de vrijheid behouden om NGT-vrije productie en teelt te handhaven, ofwel vanuit persoonlijke voorkeur of vanwege het bestek van een opdracht.NGT’s kunnen een instrument zijn in de strijd tegen pesticidengebruik. Ze bieden de mogelijkheid om gewassen te kweken die van nature meer resistent zijn tegen plagen en insecten of bestendiger tegen droogte en kou. Dit draagt niet alleen bij aan het verminderen van het pesticidengebruik, maar bevordert ook een duurzamer en veerkrachtiger landbouwsysteem in het licht van klimaatverandering.Met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten en patenten op NGT’s zijn wij ons bewust van de noodzaak om investeringen te beschermen en innovatie te stimuleren. Echter, we moeten er tegelijkertijd voor zorgen dat deze rechten niet leiden tot monopolies of oneerlijke concurrentie, met name voor kleinere zaad- en kweekbedrijven. Daarom hebben wij ons onthouden van stemming op dit punt, in afwachting van verdere aanpassingen aan de intellectuele-eigendomsrechten om een evenwicht te kunnen waarborgen. Dit dossier in zijn geheel kunnen we wel steunen.
2024/02/07
Multiannual financial framework for the years 2021 to 2027 (A9-0051/2024 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Voor Oekraïne komt het steunpakket in deze aanpassing van het meerjarig financieel kader geen dag te vroeg, en meer middelen zullen nog nodig zijn om het land en onszelf te verdedigen. Deze herziening houdt evenwel ook een ernstige inkorting van de steun aan het succesvolle programma Horizon Europa in, terwijl er zonder twijfel ook andere uitgavencategorieën zijn binnen de EU waar besparingen meer aan de orde zouden moeten zijn. Het al dan niet doortastend investeren in de toekomst zal een bepalende factor zijn voor de Europese Unie. Het voortouw nemen inzake onderzoek, ontwikkeling en innovatie is de beste garantie voor groei en jobs naar de toekomst toe – bovendien ook de beste garantie voor een realistische duurzame transitie. En in tegenstelling tot andere uitgaven kan het Europese niveau hierin wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren.Deze herziening van het MFK bleek de hoogst haalbare oplossing, maar tegelijkertijd toch ook voor een stuk een gemiste kans. De omstandigheden vereisen een andere aanpak: structurele hervormingen in de begroting. Zolang we dat niet doen, zullen we ons voortslepen van de ene herziening naar de andere of naar een wildgroei in debudgetteringen. Daarom hebben de N-VA-Europarlementsleden zich van stemming onthouden.
2024/02/27
Nature restoration (A9-0220/2023 - César Luena)

Biodiversiteit staat al jaren als een van de prioriteiten op de agenda van N-VA. Met het initiële voorstel had de Europese Commissie het doel hier een ambitieus Europees kader voor op poten te zetten. Dit voorstel was echter te dirigistisch, onduidelijk en hield te weinig rekening met de eigenheden van dichtbevolkte gebieden zoals Vlaanderen.Met het oog op de trialoogonderhandelingen steunden we in juli 2023 de natuurherstelwet nadat deze grondig werd herzien en tegemoetkwam aan enkele van onze bezorgdheden, zoals een afzwakking van het verslechteringsverbod en meer ruimte voor de sociaal-economische eigenschappen van lidstaten.In het bereikte finale akkoord zitten goede elementen, zoals een focus op Natura 2000-gebieden tot en met 2030, en een bijsturing van het verslechteringsverbod. Er zijn echter nog steeds veel onduidelijkheden, zoals de inspanningsverbintenis van lidstaten alsook het feit dat Vlaanderen niet kan genieten van de uitzondering op het toepassingsgebied. Ook vrezen we dat de impact op landbouw en industrie na 2030 nog steeds zeer groot zal zijn.De sociaal-economische impact van deze natuurherstelwet is zeker verminderd ten opzichte van het Commissievoorstel, maar is voor ons nog steeds te groot om de natuurherstelwet te kunnen steunen. Daarom stemmen we tegen het finale akkoord rond de natuurherstelwet.
2024/02/27
Driving licences (A9-0445/2023 - Karima Delli)

Als N-VA staan we voor een Europa dat de vrijheid van personen en goederen bevordert, maar ook rekening houdt met het subsidiariteitsbeginsel en respect voor nationale bevoegdheden. Hoewel we erkennen dat een Europese normering voor types rijbewijzen voordelen kan bieden, zoals een bevordering van zowel mobiliteit binnen de Unie als het gelijke speelveld, vinden we dat de herziening van de richtlijn voor rijbewijzen enkele stappen te ver ging. Daarom stemden we tegen deze tekst.Het voorstel voor verplichte medische tests bij het behalen en vernieuwen van rijbewijzen veroorzaakte terecht bezorgdheid. Het zou onnodige bureaucratie veroorzaken en veel tijd en geld kosten. Gelukkig zijn deze punten grotendeels uit de tekst gehaald. Ook de verplichte medische tests voor 70-plussers, wat neerkomt op leeftijdsdiscriminatie, zijn uit de tekst verwijderd.Om ongevallen tegen te gaan kunnen medische tests een hulpmiddel zijn. Ze moeten echter gericht gebeuren waar ze nodig zijn. Hiervoor moeten lidstaten en regio’s zelf kunnen bepalen hoe ze dit aanpakken. Er is namelijk geen one-size-fits-all-oplossing. We hopen dat er nog verdere vooruitgang kan worden geboekt op deze punten, zodat we uiteindelijk een tekst kunnen steunen die zowel mobiliteit en veiligheid bevordert als de nationale bevoegdheden respecteert.
2024/02/28
Substantiation and communication of explicit environmental claims (Green Claims Directive) (A9-0056/2024 - Cyrus Engerer, Andrus Ansip)

N-VA is voorstander van gedegen consumentenwetgeving. Misleiding van de consument kan niet. Gelet op onze kleine, open markt wordt die wetgeving het beste op EU-niveau aangenomen.Inzake de beteugeling van onterechte groene claims zien we dat dit verslag onnodig centralistisch en bureaucratisch opgebouwd is en geen uitzondering maakt voor kmo’s. Ook zij kunnen in de toekomst met boetes geconfronteerd worden.Daarnaast worden onjuiste groene claims nu reeds door de economische inspectie aangepakt op basis van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken, die zeer recent nog werd aangescherpt. Deze richtlijn zou hier dus nog bovenop komen, indien zij na de trialoogonderhandelingen zou worden aangenomen.Om deze redenen onthoudt N-VA zich van stemming.
2024/03/12
European Semester for economic policy coordination 2024 (A9-0063/2024 - René Repasi)

N-VA erkent de goede elementen in het verslag, zoals de noodzaak tot hervormingen in de lidstaten teneinde ons concurrentievermogen te versterken.We steunen evenwel niet de impliciete suggestie om de RRF na 2026 te verlengen We betreuren het verder dat in de tekst geen melding wordt gemaakt van de noodzakelijke besparingen in de overheidsuitgaven en dat kernenergie niet genoemd wordt als energiebron die onze afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele energiebronnen moet terugdringen.
2024/03/13
Strengthening the CO2 emission performance targets for new heavy-duty vehicles (A9-0313/2023 - Bas Eickhout)

De N-VA onderschrijft het akkoord over de nieuwe CO2-emissienormen voor zware voertuigen. Deze normen dragen niet alleen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook aan een betere luchtkwaliteit. Hiernaast speelt Vlaanderen een voortrekkersrol in de elektrificatie van deze sector. Dit dossier zal dus ook bijdragen aan de creatie van meer banen.We blijven echter bezorgd over het gebrek aan technologieneutraliteit binnen deze tekst. Ook het gebruik van koolstofneutrale brandstoffen zal een belangrijke rol spelen in het vergroenen van de transportsector en het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien benadrukken we dat het belangrijk is om de volledige levenscyclus van voertuigen in overweging te nemen bij het berekenen van koolstofemissies. Dit omvat niet alleen de emissies tijdens het gebruik van het voertuig, maar ook die tijdens de productie en het recyclageproces.Ondanks deze bedenkingen steunt de N-VA de nieuwe CO2-emissienormen voor zware voertuigen. Zij bieden investeringszekerheid voor de sector en dragen bij aan een welvarend Vlaanderen.
2024/04/10
Trans-European transport network (A9-0147/2023 - Barbara Thaler, Dominique Riquet)

De N-VA steunt de herziening van het trans-Europees vervoersnetwerk. Dit netwerk speelt een essentiële rol in het versterken van grensoverschrijdende vervoersverbindingen. Zo versterken we onze mobiliteit en de eengemaakte markt. Binnen deze wetgeving komen zowel het moderniseren van bestaande verbindingen als de constructie van nieuwe infrastructuur in aanmerking voor verdere Europese financiering. Binnen het TEN-T wordt het onderscheid gemaakt tussen het kernnetwerk en het uitgebreide netwerk. In het kernnetwerk is onder andere het creëren van veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens een prioriteit. Dit verwelkomen we, ook omdat Vlaanderen hier een voortrekkersrol in speelt. Eveneens wordt de strategische waarde van havens als energiehubs bevestigt. Zo valt ook de haven van Oostende, die nu wordt erkend als energiehaven, binnen het TEN-T.Een belangrijk aspect van het TEN-T is de bevordering van duurzamer vervoer door de overgang naar efficiëntere vervoerswijzen zoals trein of schip te stimuleren, de zogenaamde “modal shift”. Dit is een grote stap vooruit wat betreft duurzame en efficiënte transportoplossingen.Vanuit Vlaanderen blijven we pleiten voor de voltooiing van de 3RX-verbinding, een onderdeel van het uitgebreide TEN-T-netwerk. Hoewel de verantwoordelijkheid hiervoor bij de betrokken regio’s ligt, pleit de N-VA voor een spoedige afronding van dit project.
2024/04/24
Packaging and packaging waste (A9-0319/2023 - Frédérique Ries)

De N-VA erkent de dringende noodzaak om de afvalberg te verkleinen voor een schonere en klimaatvriendelijkere samenleving. We benadrukken echter dat dit moet gebeuren op een economisch haalbare manier, zonder onrealistische doelstellingen die consumentenprijzen opdrijven.De afvalinzamelingsdoelen die in deze verordening worden opgelegd, zijn zeer ambitieus, en een statiegeldsysteem lijkt ons de enige manier om manier om deze doelen te halen. Ook de hergebruiksverplichtingen zijn zeer hoog. De aanzienlijke investeringen die nodig zijn om deze doelstellingen te bereiken, dreigen een disproportioneel zware last op onze Vlaamse kmo’s te leggen. Ook wijzen we op de discriminatie tussen alcoholhoudende dranken wat betreft deze hergebruiksverplichtingen. Wijn geniet een voorkeursbehandeling ten opzichte van bier, wat regio’s als Vlaanderen benadeelt.Hoewel herbruikbare verpakkingen kunnen bijdragen aan het verminderen van de afvalberg, zijn ze niet altijd de duurzaamste oplossing. Wij pleiten voor een overweging van de volledige levenscyclus van verpakkingen. Ook moet er ruimte blijven voor nieuwe en innovatieve materialen, zoals biologisch afbreekbare plastics, die een voordelig en gezond alternatief kunnen bieden voor huidige verpakkingsmaterialen.Hoewel het bereikte akkoord een grote vooruitgang is, bevat het voor ons nog te veel onduidelijkheden om het te kunnen steunen. Daarom hebben we ons bij deze stemming onthouden.
2024/04/24
Early intervention measures, conditions for resolution and funding of resolution action (SRMR3) (A9-0155/2024 - Pedro Marques)

N-VA ondersteunt de doelstelling van de Commissie om tot een sterkere bankenunie te komen. Indien dit op de juiste wijze uitgevoerd wordt ‒ a-priori-risicoreductie in de bankensector in de verschillende lidstaten is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde ‒ kunnen meer banken in afwikkeling gaan en moeten minder banken, indien nodig, met belastinggeld gestut worden. Bovendien is het beter om aan die wetgeving te werken nu er geen bankencrisis is.We ondersteunen in die zin de visie van de rapporteur om de afwikkeling van banken zoveel mogelijk via bank- of sectoreigen middelen te laten plaatsvinden, maar betreuren het evenwel dat er voor middelgrote banken enige flexibiliteit ten aanzien van het opbouwen van het hiertoe nodige kapitaal gelaten wordt. Dat laat de deur open voor een ongelijk Europees speelveld. Om die reden onthouden we ons bij deze stemming.
2024/04/24
Early intervention measures, conditions for resolution and financing of resolution action (BRRD3) (A9-0153/2024 - Luděk Niedermayer)

N-VA ondersteunt de doelstelling van de Commissie om tot een sterkere bankenunie te komen. Indien dit op de juiste wijze uitgevoerd wordt ‒ a-priori-risicoreductie in de bankensector in de verschillende lidstaten is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde ‒ kunnen meer banken in afwikkeling gaan en moeten minder banken, indien nodig, met belastinggeld gestut worden. Bovendien is het beter om aan die wetgeving te werken nu er geen bankencrisis is.We onderschrijven in die zin ten volle de visie van de rapporteur om de afwikkeling van banken zoveel mogelijk via bank- of sectoreigen middelen te laten plaatsvinden en te bevestigen dat, in geval van afwikkeling van een bank, de schuldeisende spaarders en kleine ondernemingen voorrang hebben op grote bedrijven en overheden.
2024/04/24
Scope of deposit protection, use of deposit guarantee schemes funds, cross-border cooperation, and transparency (DGSD2) (A9-0154/2024 - Kira Marie Peter-Hansen)

N-VA ondersteunt de doelstelling van de Commissie om tot een sterkere bankenunie te komen. Indien dit op de juiste wijze uitgevoerd wordt ‒ a-priori-risicoreductie in de bankensector in de verschillende lidstaten is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde ‒ kunnen meer banken in afwikkeling gaan en moeten minder banken, indien nodig, met belastinggeld gestut worden. Bovendien is het beter om aan die wetgeving te werken nu er geen bankencrisis is.We betreuren het in die zin dat de rapporteur inzet op een versoepeling van het gebruik van het depositogarantiestelsel, temeer daar bepaalde lidstaten in een minder ruime dekking van deposito’s voorzien, waardoor het risico groot wordt dat banken uit andere lidstaten aangesproken zullen worden om bij te dragen aan de redding van een buitenlandse bank. Zo wordt een bepaald “moreel risico” in stand gehouden, wat verdere stappen in de integratie van de bankenunie niet dichterbij brengt.
2024/04/24
Transparency and integrity of Environmental, Social and Governance (ESG) rating activities (A9-0417/2023 - Aurore Lalucq)

N-VA steunt dit voorstel niet. Het toepassingsgebied is te breed, de tekst te prescriptief en te verregaand. We willen verdere oplopende kosten voor onze ondernemingen vermijden.
2024/04/24
The sixth Anti-Money Laundering Directive (A9-0150/2023 - Luděk Niedermayer, Paul Tang)

N-VA is voorstander van een sterk toezicht en samenwerking in de strijd tegen witwaspraktijken. Gelet op de zware administratieve lasten die de bestaande wetgeving reeds inhoudt, zijn we tevreden te zien dat er geen nieuwe registers in het leven worden geroepen.We benadrukken evenwel dat de richtlijn geen aanleiding mag geven tot misbruik, bijvoorbeeld wat het vernieuwde toegangsrecht tot het UBO-register betreft, dat data voldoende beschermd moeten worden en dat mogelijke perverse effecten van de nieuwe regels gemonitord en, indien nodig, geremedieerd moeten worden.
2024/04/24
Anti-Money Laundering Regulation (A9-0151/2023 - Eero Heinäluoma, Damien Carême)

N-VA is voorstander van een sterk toezicht en samenwerking in de strijd tegen witwaspraktijken. We hopen dat de hier gecreëerde harmonisatie hiertoe kan bijdragen.We benadrukken evenwel dat mogelijke perverse effecten (bijvoorbeeld te strikte toepassing van cliëntenonderzoek) in het oog gehouden moeten worden, dat het regime werkbaar moet blijven (bijvoorbeeld wat het UBO-register betreft) en dat rapportage van verdachte activiteiten niet mag leiden tot misbruik.
2024/04/24
Establishing the Authority for Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism (A9-0128/2023 - Eva Maria Poptcheva, Emil Radev)

N-VA steunt de oprichting van de nieuwe AML-autoriteit, nu het duidelijk is dat deze nieuwe autoriteit voornamelijk een ondersteunende en coördinerende rol toebedeeld zal krijgen in de strijd tegen witwaspraktijken. Zo kan de nieuwe structuur ook waarde toevoegen aan het goede werk dat de FIE’s nu reeds doen.Er moet evenwel over gewaakt worden dat de oprichting van de nieuwe autoriteit niet leidt tot regelgevende overlap of tot een onduidelijke bestuursstructuur.
2024/04/24