BETA

86 Written explanations of Sander LOONES

Import of cultural goods (A8-0308/2018 - Alessia Maria Mosca, Daniel Dalton) NL

De financiering van terrorisme door roof en verkoop van cultuurgoederen moet bestreden worden, dat is evident. Maar we moeten opletten dat de nieuwe EU-regelgeving haar doel niet voorbij schiet en door een wildgroei aan administratieve procedures de legale invoer van cultuurgoederen belemmert. We hebben duidelijke en efficiënte regels nodig die terreurfinanciering tegengaan maar legale transacties niet nodeloos bemoeilijken. Bij een administratieve rompslomp heeft niemand baat. Daarom stemt de N-VA-delegatie tegen dit verslag en hopen we op een bijsturing in de trialoog.
2016/11/22
General budget of the European Union for 2019 - all sections (A8-0313/2018 - Daniele Viotti, Paul Rübig) NL

In dit voorstel legt het Europees Parlement haar positie vast voor de begroting van 2019, zodat de finale onderhandelingen met de Raad kunnen beginnen.Met een totaal van meer dan 166 miljard euro kiest het Parlement opnieuw voor meer uitgaven. Uiteraard zitten in het pakket een reeks initiatieven die erg gepast zijn en tegemoetkomen aan reële noden op het terrein. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verhoging van de middelen voor Frontex, bijkomende budgettaire ruimte op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en de uitbreiding van Erasmus+.Maar als we geloofwaardig willen blijven, zou dat gecombineerd moeten worden met het schrappen van zaken die de EU vandaag niet goed doet, of zelfs beter niet meer zou doen, zodat we ons duidelijk kunnen richten op zaken waar Europa een specifieke toegevoegde waarde biedt. Zo is er bijvoorbeeld geen enkele meerwaarde aan het gratis uitdelen van Interrail-passen, een project dat handenvol geld kost en in 2019 verder zal worden uitgebreid. N-VA heeft dan ook tegen dit begrotingsvoorstel gestemd.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2018/002 PT/Norte – Centro – Lisboa wearing apparel (A8-0311/2018 - José Manuel Fernandes) NL

Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met jobcreatie die het jobverlies in minder competitieve sectoren overtreft. Er is bijgevolg vooral nood aan structurele hervormingen om te kunnen aansluiten bij duurzame economische groei. Dit vereist economisch maatwerk gecombineerd met een aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in lijn met de Verdragen, de lidstaten als eerste en meest gepaste overheid bevoegd zijn.De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen remedie kan zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen. De Europarlementsleden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
2019 budget - Trilogue mandate (A8-0247/2018 - Daniele Viotti) NL

Het mandaat voor de onderhandelingen met de Raad bevat een aantal standpunten die de N-VA moeilijk niet kan delen. Zo wordt het principe bevestigd dat nieuwe uitgaven nieuwe middelen vereisen, daar waar onze partij van in het begin heeft aangedrongen om alle programma’s te evalueren op hun deugdelijkheid op het vlak van Europese toegevoegde waarde en te schrappen wanneer uitgaven in Europees verband te weinig meerwaarde opleveren. Verder dringt de tekst aan op het verhogen van de financiering voor het Jeugdwerkgelegenheidsinitiatief. De N-VA benadrukt dat de oorzaken van de jeugdwerkloosheid erg kunnen uiteenlopen in de verschillende lidstaten, waardoor het niet gepast is om in één enkele Europese oplossing te voorzien. De structurele oplossing bestaat erin om maatwerk te bieden op regionaal en lidstatelijk niveau.Tenslotte betreurt de tekst dat de Commissie meer pre-toetredingssteun voorziet voor Turkije voor het doorvoeren van politieke hervormingen. Voor de N-VA-Europarlementsleden gaat dit niet ver genoeg. Er is geen enkele reden waarom er na de achteruitgang van de afgelopen jaren nog geld moet vrijgemaakt worden voor Turkije in het kader van een mogelijke toetreding. Voor de begroting zou het beter zijn als alle steun gewoon werd geschrapt.De N-VA-Europarlementsleden hebben dan ook tegen het mandaat gestemd.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/009 FR/Air France (A8-0210/2018 - Alain Lamassoure) NL

Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met jobcreatie, die het jobverlies in minder competitieve sectoren overtreft. Er is bijgevolg vooral nood aan structurele hervormingen om te kunnen aansluiten met duurzame economische groei. Dit vereist economisch maatwerk gecombineerd met een aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in lijn met de verdragen, de lidstaten als eerste en meest gepaste overheid bevoegd zijn. De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen remedie kan zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen. De Europarlementsleden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
Structural and financial barriers in the access to culture (A8-0169/2018 - Bogdan Andrzej Zdrojewski) NL

De N-VA-delegatie stemt tegen deze resolutie, omdat zij geen deugdelijke rechtsgrondslag heeft. Zij verwijst niet naar de betrokken artikels van de Verdragen die een Europese dimensie vereisen voor het EU-optreden inzake cultuur en de mogelijke activiteiten beperkend opsommen.De artikels van het Handvest van de grondrechten van de EU waarnaar wel verwezen wordt, vormen geen afdoende rechtsgrond, omdat de lidstaten voor de uitoefening van hun eigen bevoegdheden niet door dit handvest gebonden zijn. Aldus bieden deze artikels geen rechtsbasis voor de talrijke suggesties inzake de uitoefening van nationale bevoegdheden die dit verslag bevat.
2016/11/22
Objection to Commission delegated regulation amending delegated regulation (EU) 2017/118 establishing fisheries conservation measures for the protection of the marine environment in the North Sea (B8-0299/2018) NL

De N-VA-delegatie steunt het bezwaar tegen de gedelegeerde verordening. In 2017 hebben België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk bij de Commissie een gezamenlijke aanbeveling ingediend in het kader van de kaderrichtlijn mariene strategie. Deze bevat maatregelen voor visserijbeheer om de toestand van de zeebodem in de afgebakende zones te verbeteren door het gebruik van vistuig dat contact heeft met de zeebodem te verminderen.De gedelegeerde handeling staat toe dat testen met "alternatieve zeebodemverstorende vistechnieken mits speciale vergunning" worden toegelaten. De teksten sluiten echter juridisch onvoldoende uit dat de elektrische pulskor hier niet onder valt, ondanks de uitdrukkelijke toezegging van de bevoegde Belgische staatssecretaris. Bovendien wil de N-VA-delegatie ook haar bezorgdheid uitdrukken over de ecologische bezwaren in ruimere zin tegen de gedelegeerde handeling.
2016/11/22
State of play of recreational fisheries in the EU (A8-0191/2018 - Norica Nicolai) NL

De N-VA-delegatie steunt dit verslag. Meten is weten. Voor N-VA is het zonneklaar dat een gebrek aan duidelijke data een behoorlijke evaluatie van de impact van de recreatieve visserij in Europa onmogelijk maakt. Zonder deze informatie zullen de beheersplannen en regels niet evenredig en billijk zijn voor zowel de recreatieve als de commerciële visserij. Indien wij onze visbestanden op een adequate manier willen beheren, dan moeten alle vangsten en de visserijsterfte volledig in kaart worden gebracht. Daarom moeten ze ook opgenomen worden in de regionale beheersplannen met het oog op het vaststellen van die vangstmogelijkheden.Ook de recreatieve visserij heeft hier baat bij, want de veronderstelling leeft dat de recreatieve vissers meer zouden ophalen dan de schattingen die worden gemaakt. Recent onderzoek voor het Belgisch deel van de Noordzee leert echter dat slechts 1 % van de totale aanvoer op het conto van de recreatieve visser kan worden geschreven. Een goede inschatting van de realiteit, samen met een duidelijke definiëring en aflijning van de sector, moet zo de basis vormen voor regelgeving 'op maat'. Dan kan de recreatieve visser met een gerust hart zijn visje blijven ophalen en de beroepsvisser zijn boterham op een degelijke en eerlijke manier verdienen.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to Greece, Spain, France and Portugal (A8-0175/2018 - José Manuel Fernandes) NL

De Europarlementsleden van N-VA dragen solidariteit hoog in het vaandel. Daarom hebben ze voor de beschikbaarstelling van middelen uit het Solidariteitsfonds van de Europese Unie en ook voor de ermee verbonden wijziging van de begroting 1/2018 gestemd. Die voorstellen voorzien in geldelijke steun voor een aantal lidstaten als gevolg van de schade die ze geleden hebben bij verschillende natuurrampen. Het gaat hier over de gevolgen van de aardbeving in Lesbos (Griekenland), de orkanen Irma en Maria op Sint-Maarten en Guadeloupe (Frankrijk) en bosbranden in Portugal en Spanje.Het steunbedrag bedraagt in totaal meer dan 104 miljoen euro, waarvan het merendeel wordt uitgetrokken voor Frankrijk (bijna 49 miljoen euro) en Portugal (50,6 miljoen euro).
2016/11/22
Draft amending budget No 1/2018 accompanying the proposal to mobilise the EU Solidarity Fund to provide assistance to Greece, Spain, France and Portugal (C8-0181/2018) NL

De Europarlementsleden van N-VA dragen solidariteit hoog in het vaandel. Daarom hebben ze voor de beschikbaarstelling van middelen uit het Solidariteitsfonds van de Europese Unie en ook voor de ermee verbonden wijziging van de begroting 1/2018 gestemd. Die voorstellen voorzien in geldelijke steun voor een aantal lidstaten als gevolg van de schade die ze geleden hebben bij verschillende natuurrampen. Het gaat hier over de gevolgen van de aardbeving in Lesbos (Griekenland), de orkanen Irma en Maria op Sint-Maarten en Guadeloupe (Frankrijk) en bosbranden in Portugal en Spanje.Het steunbedrag bedraagt in totaal meer dan 104 miljoen euro, waarvan het merendeel wordt uitgetrokken voor Frankrijk (bijna 49 miljoen euro) en Portugal (50,6 miljoen euro).
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2018/000 TA 2018 - Technical assistance at the initiative of the Commission (A8-0172/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) NL

Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met banencreatie die het banenverlies in minder competitieve sectoren overtreft. Er is bijgevolg vooral behoefte aan structurele hervormingen om duurzame economische groei tot stand te kunnen brengen. Dit vereist economisch maatwerk, gecombineerd met een aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in lijn met de Verdragen, de lidstaten als eerste en meest gepaste overheid bevoegd zijn.De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen remedie kan zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen. De Europarlementsleden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
The future of food and farming (A8-0178/2018 - Herbert Dorfmann) NL

Dit verslag behandelt de vraag hoe het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) er moet uitzien na 2020. Het verslag schaart zich voorzichtig achter de principes van modernisering, subsidiariteit en nationale verantwoordelijkheid die ten grondslag liggen aan de voorgestelde hervorming van het GLB. De N-VA staat duidelijk achter deze principes. Zo zullen lidstaten en regio's meer vrijheid krijgen om een eigen en efficiënter landbouw- en vergroeningsbeleid te voeren, op regionale omstandigheden afgestemd.De N-VA kan zich evenwel niet scharen achter een niet-afname of zelfs toename van de middelen voor het GLB, noch achter een grotere convergentie van de rechtstreekse betalingen. België draagt immers tussen 2015 en 2020 jaarlijks al bijna 700 miljoen euro meer bij aan het GLB dan wat de Belgische boeren ervoor terugkrijgen. Bovendien heeft de Commissie in september 2017 berekend dat, in geval van 30 % cofinanciering van het GLB (rechtstreekse betalingen) voor de periode 2021-2027, België 1,849 miljard euro zou kunnen besparen, en dit zonder te raken aan het niveau van inkomenssteun voor onze eigen boeren. De optie van cofinanciering werd echter niet eens onderzocht in dit verslag. Om deze redenen heeft de N-VA zich onthouden met betrekking tot dit verslag.
2016/11/22
2021-2027 Multiannual Financial Framework and own resources (B8-0239/2018, B8-0240/2018, B8-0241/2018) NL

De resolutie die door een aantal fracties werd ingediend om het debat af te sluiten met tussenkomsten van zowel de Raad als de Commissie over het voorstel voor het komende meerjarig financieel kader (MFK) gaat dezelfde richting uit als in de eerder door hen gesteunde stellingnames die werden goedgekeurd in maart. De gevestigde partijen gaan namelijk uit van het behoud van het huidige uitgavenniveau en van de oude prioriteiten, ook na het verdwijnen van het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke nettobetaler, uit de EU. De tekst komt uiteindelijk uit op een stijging van het uitgavenvolume tot 1,3 % van het gezamenlijk bruto nationaal inkomen van de overblijvende 27 EU-lidstaten. Deze forse toename moet volgens hen bekostigd worden door een hervorming aan de inkomstenzijde van de EU-begroting met een invoering van nieuwe eigen middelen.Nergens bevat de tekst een voorstel om grondig te hervormen. De kool en de geit worden dus gespaard. Voor N-VA betekent meer investeren niet noodzakelijk een groter budget. Waar Europese samenwerking een meerwaarde biedt, moeten de lidstaten zich engageren. Maar in domeinen waar de EU overbodig blijkt en programma's achterhaald zijn, moet de geldkraan worden dichtgedraaid. De N-VA-Europarlementsleden hebben dan ook tegen deze resolutie gestemd.
2016/11/22
Implementation of CAP young farmers’ tools in the EU after the 2013 reform (A8-0157/2018 - Nicola Caputo) NL

De N-VA is bezorgd over de lage instroom van jonge landbouwers en de steeds hogere gemiddelde leeftijd van Europese landbouwers. Daarom schaart de N-VA zich achter het merendeel van de aanbevelingen van het Europees Parlement in dit verslag. Hierin wordt opgeroepen om jonge en nieuwe landbouwers meer te ondersteunen, onder meer door in te zetten op gepaste financiële steun, opleidingen, innovatie, duurzaamheid en het beperken van administratieve rompslomp.Anderzijds heeft de N-VA ook een aantal bemerkingen bij het verslag. Zo vindt de N-VA niet dat jonge landbouwers in de hele EU, ongeacht het project dat voorligt, aan dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde rente toegang tot leningen zouden moeten krijgen. Ook dient er volgens de N-VA over gewaakt te worden dat meer steun voor jonge boeren niet gepaard gaat met een verhoging van het hele budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), omdat België vandaag al jaarlijks honderden miljoenen méér bijdraagt dan onze boeren van Europa terugkrijgen en omdat deze transfer onhoudbaar en inefficiënt is.Met het oog op een efficiënter GLB is het essentieel om duidelijke prioriteiten, waaronder generatievernieuwing, te stellen. Gezien het belang van het bevorderen van generatievernieuwing in de landbouwsector heeft de N-VA ondanks deze bedenkingen voor dit verslag gestemd.
2016/11/22
Sustainable finance (A8-0164/2018 - Molly Scott Cato) NL

Dit verslag omvat de aanbevelingen van het Europees Parlement om tot een duurzame financiering van de economie te komen. De Commissie is evenwel reeds op 23 mei met haar voorstellen gekomen. Deze getuigen van heel wat meer realiteitszin en vormen een betere onderhandelingsbasis.De N-VA is van mening dat de financiële wereld mee in het bad moet worden getrokken om een duurzame economie te creëren. Daarom is de N-VA het ermee mee eens dat financiële spelers transparanter moeten zijn over hun investeringen. Positief is tevens de opname van duurzaamheidsfactoren in beleggingsadvies.De N-VA heeft echter verschillende bedenkingen bij dit verslag. Vooreerst mag de definitie van wat duurzaam is niet te breed zijn, want als beleggers voor duurzame projecten willen kiezen, dan moeten deze ook écht duurzaam zijn. Bovendien is de N-VA, gezien de negatieve effecten hiervan op financiële stabiliteit, geen voorstander van de aankoopprogramma's van de ECB, noch van het opnemen van duurzaamheidsdoelstellingen in deze programma's. Ten slotte is de N-VA geen voorstander van eurobonds, noch van een groene versie ervan. Wij scharen ons dan ook niet achter een Europese publieke uitgifte van zogenaamde groene obligaties door Europese instellingen. Om deze redenen onthoudt de N-VA zich in verband met dit verslag.
2016/11/22
Objection pursuant to Rule 106: genetically modified sugar beet H7-1 (B8-0220/2018) NL

De N-VA delegatie steunt het bezwaar tegen de betrokken ggo niet om volgende redenen. De goedkeuringsprocedure voor ggo’s is strikt. De EFSA-risicobeoordeling speelt hierin een cruciale rol. De N-VA gelooft sterk in wetenschappelijk onderbouwd en op wetenschappelijk bewijs gebaseerd beleid. Bovendien heeft de Commissie haar mandaat bij deze uitvoerende handeling niet overschreden: wanneer de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereiken, dan is de Europese Commissie gemachtigd ggo’s goed te keuren op basis van een positief advies van EFSA.Biotechnologie is een belangrijke sector voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Ook Vlaanderen, en in het bijzonder Gent, is toonaangevend in dergelijk onderzoek. Door te pleiten voor een moratorium op de goedkeuring van ggo’s wordt het signaal afgegeven dat Europa een rem wil zetten op dit onderzoek, hetgeen volgens mij verkeerd en nefast is.Het blijft belangrijk een onderscheid te maken tussen ggo-techniek en -toepassing. Het is ook duidelijk dat het (eventuele) gebruik van ggo’s altijd moet kaderen in een landbouwbeleid waarin de bescherming van volksgezondheid, milieu en biodiversiteit is geïntegreerd, waarbij geïntegreerde plaagbestrijding (integrated pest management ) essentieel is voor een duurzaam gebruik van pesticiden en niet-chemische alternatieven.
2016/11/22
A global ban on animal testing for cosmetics (B8-0217/2018) NL

De N-VA steunt de resolutie die pleit voor een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica. Dierproeven voor cosmetica zijn niet meer van deze tijd en vallen niet meer te rechtvaardigen. De EU speelt hierin een echte voortrekkersrol. De N-VA vindt het een uitstekende zaak dat dierproeven voor cosmetica in de EU verboden zijn én dat op dieren geteste cosmetica in de EU niet verkocht mogen worden. Ook in een aantal derde landen geldt een verbod op dierproeven voor cosmetica. Wereldwijd zijn dierproeven voor cosmetica echter wel nog in 80% van de landen toegelaten. Een inhaalbeweging is noodzakelijk én mogelijk. Een globale inspanning zou een enorme stap vooruit betekenen voor dierenwelzijn, industrie en consument.
2016/11/22
Estimates of revenue and expenditure for the financial year 2019 – Section I – European Parliament (A8-0146/2018 - Paul Rübig) NL

De N-VA stemt tegen de resolutie met de raming van de uitgaven en ontvangsten van het Europees Parlement voor 2019. Onder druk van een aantal leden van de Begrotingscommissie is het uiteindelijk begrote budget voor de uitgaven van het Europees Parlement met 1,999 miljard euro net onder de 2 miljard euro gedoken. In een verkiezingsjaar moet de kostprijs van het Europees Parlement immers op een koopje kunnen lijken. Hoewel een deel van de extra uitgaven onvermijdelijk is aangezien ze gekoppeld zijn aan een index worden er kansen gemist om te besparen en over te gaan op een transparantere werking.Zo wordt er naar aanleiding van de verkiezingen 17 miljoen euro extra uitgetrokken voor de uitgaven van de fracties terwijl die de afgelopen jaren reeds goed bedeeld werden en tezamen jaarlijks meer dan 30 miljoen euro ontvingen. Daarnaast zal de gedeeltelijke vervanging van de vertrekkende Britse parlementsleden door een verhoging van de vertegenwoordiging uit een aantal andere lidstaten voortaan jaarlijks 15 miljoen euro meer kosten dan had kunnen worden bespaard als de parlementsleden niet vervangen zouden worden. Uiteindelijk stijgt de begroting opnieuw, ook in 2019. Dit keer met 3,38 %.
2016/11/22
Vaccine hesitancy and drop in vaccination rates in Europe (B8-0188/2018, B8-0195/2018) NL

Vaccinaties redden levens en zijn een van de meest kosteneffectieve volksgezondheidsmaatregelen. Toch neemt het wantrouwen tegenover vaccinatie in sommige EU-lidstaten toe. Uit een recente enquête blijkt dat in Frankrijk 41 % van de ondervraagde burgers niet akkoord is met de stelling dat vaccins veilig zijn. Het gemiddelde in de EU ligt op 13 %!Dit is een bijzonder zorgwekkend verschijnsel dat aanleiding kan geven tot een daling van de vaccinatiegraad en dat blijft niet zonder gevolg. In het monitoringverslag van het ECDC van januari 2018 staat dat recente uitbraken van mazelen sinds begin 2016 tot 49 dodelijke slachtoffers hebben geleid in verschillende EU-lidstaten.De N-VA is daarom tevreden dat dit maatschappelijke probleem duidelijk op de politieke agenda wordt geplaatst en steunt de voorliggende resolutie. De N-VA benadrukt evenwel dat het in de eerste plaats de bevoegde overheden in de lidstaten zijn die verantwoordelijk zijn voor preventie.Vaccinaties vormen een essentieel onderdeel van een goed preventiebeleid. Vlaanderen scoort erg goed, maar we moeten waakzaam blijven. We moeten duidelijk maken dat het verwaarlozen van noodzakelijke vaccinaties een soort van luxeverzuim is. We moeten de problemen met terughoudendheid tegenover vaccinatie de kop indrukken en verspreiding van misleidende informatie tegengaan. Ook blijvende inzet op bewustwordingsacties is noodzakelijk.
2016/11/22
Waste (A8-0034/2017 - Simona Bonafè) NL

De omschakeling naar een kringloopeconomie levert voordelen op voor milieu, volksgezondheid en klimaat, maar is ook cruciaal voor onze economie. Gezien onze afhankelijkheid van derde landen voor de invoer van grondstoffen en de eindigheid van sommige van deze grondstoffen, moeten we er slim mee omspringen. Afval voorkomen, hergebruiken en recycleren is de boodschap. Zo zorgen we voor meer groei, meer banen en minder CO2-uitstoot.Beter en meer recycleren vormt daarbij een noodzakelijke eerste stap: de N-VA is tevreden dat het Parlement erin slaagde de nieuwe doelstellingen ambitieus te houden. Slim recycleren begint ook bij slim sorteren. Dankzij dit pakket zal Europa stilaan richting de succesvolle Vlaamse standaarden voor selectieve inzameling opschuiven. Ook de producenten moeten mee in bad!De omschakeling van een wegwerpmodel naar een kringloopeconomie vergt echter veel meer dan enkel beter recycleren. Europa moet ook prioritair inzetten op nieuwe bedrijfsmodellen en nieuwe vormen van productie en consumptie zodat we afval voorkomen en daadwerkelijk meer inzetten op hergebruik. Ook op dat vlak zet Vlaanderen de toon in Europa, bijvoorbeeld via onze succesvolle kringloopwinkels en projecten in de schoot van Vlaanderen Circulair.Het voorliggende akkoord effent mede het pad voor deze circulaire omschakeling en de N-VA steunt het volledig.
2016/11/22
Procedural rules in the field of environmental reporting (A8-0253/2017 - Francesc Gambús) NL

De N-VA steunt het bereikte akkoord inzake een verbetering van de regels voor milieurapportage. De sterke Europese milieuwetgeving staat of valt bij een goede uitvoering in de lidstaten. De rapportering door de lidstaten speelt hierbij een belangrijke rol! Via rapportering heeft de Europese Commissie een essentieel instrument in handen om op te volgen of en hoe de milieuwetgeving in de lidstaten wordt uitgevoerd.De regels inzake verslaglegging waren echter aan herziening toe. Nieuwe technologieën bieden ook nieuwe mogelijkheden om sneller en efficiënter te rapporteren. De nieuwe afspraken moeten leiden tot een vereenvoudiging, meer transparantie én een verlaging van de administratieve lasten (geschat op ongeveer 22 miljoen euro per jaar volgens cijfers van de Europese Commissie).Dit illustreert dat “betere regelgeving” geen hol begrip is, maar juist concrete en aantoonbare verbeteringen oplevert voor beleid en burger.
2016/11/22
Discharge 2016: EU general budget - Commission and executive agencies (A8-0137/2018 - Joachim Zeller) NL

De N-VA stemt niet in met de beslissing om kwijting te verlenen voor de uitvoering van de begroting van het Europees Parlement als onderdeel van de algemene begroting van de Europese Unie voor het begrotingsjaar 2016. Het voornaamste en principiële bezwaar voor deze weigering is het gevolg van het door de Rekenkamer geschatte foutenpercentage voor 2016. Dat bedraagt 3,1 % en is dus ruim hoger dan de materialiteitsdrempel van 2 %. Concreet betekent het dat 4,2 miljard euro aan Europese subsidies niet volgens de regels is besteed. Hoewel het foutenpercentage daalt, blijft het toch om grote bedragen gaan. Dit is moeilijk te begrijpen in tijden van besparingen waarin we zorgvuldig met elke euro moeten omspringen, zelfs al levert de Europese Rekenkamer nu voor het eerst geen afkeurend oordeel af over de betalingen in 2016.
2016/11/22
Discharge 2016: EU general budget - European Parliament (A8-0105/2018 - Derek Vaughan) NL

De N-VA stemt niet in met de beslissing om kwijting te verlenen voor de uitvoering van de begroting van het Europees Parlement als onderdeel van de algemene begroting van de Europese Unie voor het begrotingsjaar 2016. Het voornaamste en principiële bezwaar voor deze weigering is het gevolg van het door de Rekenkamer geschatte foutenpercentage voor 2016. Dat bedraagt 3,1 % en is dus ruim hoger dan de materialiteitsdrempel van 2 %. Concreet betekent het dat 4,2 miljard euro aan Europese subsidies niet volgens de regels is besteed. Hoewel het foutenpercentage daalt, blijft het toch om grote bedragen gaan. Dit is moeilijk te begrijpen in tijden van besparingen waarin we zorgvuldig met elke euro moeten omspringen, zelfs al levert de Europese Rekenkamer nu voor het eerst geen afkeurend oordeel af over de betalingen in 2016.Daarnaast hebben de parlementsleden van de N-VA ook opmerkingen over het verslag bij het voorstel voor het verlenen van kwijting. Deze tekst is immers voor verbetering vatbaar en gaat op een aantal vlakken lang niet ver genoeg. Zo is er meer transparantie nodig bij de besteding van de vergoeding van algemene uitgaven die ieder parlementslid ontvangt en moet er dringend ingegrepen worden bij het beheer van het vrijwillige aanvullende pensioenfonds.
2016/11/22
Inclusion of greenhouse gas emissions and removals from land use, land use change and forestry into the 2030 climate and energy framework (A8-0262/2017 - Norbert Lins) NL

De N-VA steunt het Akkoord van Parijs en zet voluit mee in op de overgang naar een koolstofarme samenleving. Om de 2030-doelstelling van een emissiereductie van 40 % te behalen ten opzichte van 1990 zijn inspanningen van alle sectoren nodig. Het klimaatverhaal is echter ook een zaak van kansen. Kansen voor het milieu en voor onze gezondheid. Voor onze economie, onze portemonnee en voor onze welvaart.Het voorliggende dossier inzake “landgebruik, veranderingen in landgebruik en bosbouw” is daar een sprekend voorbeeld van. Het gebruik van bodem, bossen, hout, enz. zorgt zowel voor de opname van CO2 uit de lucht als voor de uitstoot van CO2. Hoewel bossen ongeveer 10 % van de totale uitstoot aan broeikasgasemissies in de EU absorberen, blijft het nettoresultaat momenteel negatief. De CO2-uitstoot is groter dan de CO2-absorptie. Dat moet anders. De N-VA steunt de ambitie om de opname en uitstoot van CO2 uiterlijk in 2030 in evenwicht te brengen.Op die manier kunnen bossen hun waardevolle rol ten volle spelen: ze vormen een bron van rust en recreatie, zijn de habitat voor fauna en flora, hun duurzaam beheer heeft een economische dimensie en ze dragen bij tot een beter klimaat en een betere luchtkwaliteit. Daarom steunt de N-VA het bereikte akkoord.
2016/11/22
Binding annual greenhouse gas emission reductions to meet commitments under the Paris Agreement (A8-0208/2017 - Gerben-Jan Gerbrandy) NL

De EU zegde toe om uiterlijk in 2030 de CO2-uitstoot met minstens 40 % te verminderen ten opzichte van 1990. Het bereiken van deze doelstelling vergt inspanningen op verschillende gebieden. Het voorliggende verslag betreft de non-ETS-sectoren (transport, gebouwen, afval, landbouw). Deze zijn goed voor 55 % van de EU-uitstoot en moeten in hun geheel tot 2030 30 % minder CO2-uitstoot opleveren ten opzichte van 2005. Het verslag bevat de verdeling van de inspanningen tussen de lidstaten om dit gezamenlijke doel te bereiken. België moet uiterlijk in 2030 een reductie van 35 % ten opzichte van 2005 realiseren.De N-VA steunt het bereikte akkoord en benadrukt dat de strijd tegen klimaatverandering een zaak van inspanningen is, maar ook van kansen. Daarbij moet iedereen zijn steentje bijdragen. Klimaat is immers geen verantwoordelijkheid van de overheid alleen. Vlaanderen zit op het goede spoor: de 2020-doelstelling van 15,7 % CO2-reductie ligt binnen handbereik. Het bereiken van de 2030-doelen zal heel wat bijkomende inspanningen vragen, maar Vlaanderen zet alles op alles om ook hierin te slagen. Het delicate evenwicht tussen ambitie en haalbaarheid blijft voor de N-VA essentieel. Daarom ging onze voorkeur inzake de startdatum uit naar het voorstel van de Europese Commissie.
2016/11/22
Implementation of the 7th Environment Action Programme (A8-0059/2018 - Daciana Octavia Sârbu) NL

De EU werkt al decennia met milieuactieprogramma’s die de prioriteiten voor het milieubeleid voor de EU en de lidstaten over verschillende jaren heen scherpstellen. Het Zevende Milieuactieprogramma werd aangenomen in 2013 en bevat een aantal prioritaire doelstellingen richting 2020. Het voorliggende verslag bekijkt hoe ver we vandaag staan bij de uitvoering.Hoewel op een aantal domeinen zeker vooruitgang wordt geboekt, is het duidelijk dat de uitvoering van het Milieuactieprogramma meer inspanningen vergt. De N-VA benadrukte al eerder dat de EU wel sterke milieuwetgeving heeft, maar dat de schoen vaak wringt bij de uitvoering. De biodiversiteitsstrategie en de afvalwetgeving bewijzen dat, om slechts twee voorbeelden te noemen. Zonder een goede uitvoering zijn onze sterke milieuregels slechts papieren tijgers.Daarnaast beklemtoont de resolutie het belang van wetenschap, onderzoek en innovatie, wordt er bijzonder uitgekeken naar de resultaten van het nieuwe instrument voor de evaluatie van de uitvoering van het milieubeleid (“Environmental Implementation Review”, EIR) én wordt de vraag gesteld over een nieuw Milieuactieprogramma voor de periode na 2020.De N-VA steunt de resolutie, al had het evenwicht tussen ambitie en haalbaarheid op een aantal punten beter gekund (o.a. inzake klimaat, mainstreaming van milieubeleid in de begroting en bepalingen inzake geluidshinder).
2016/11/22
Implementation of the Development Cooperation Instrument, the Humanitarian Aid Instrument and the European Development Fund (A8-0118/2018 - Enrique Guerrero Salom) NL

Voorliggend verslag betreft de evaluatie van de verschillende financieringsinstrumenten voor de Europese ontwikkelingshulp door het Europees Parlement. Onze partij blijft zich solidair tonen met regio’s die het moeilijk hebben en gelooft dat een sterk Europees ontwikkelingsbeleid ook de lidstaten en de EU in haar geheel ten goede kan komen. Toch onthield N-VA zich van stemming over dit verslag. Voor onze partij kan ontwikkelingshulp niet volledig losgekoppeld worden van andere samenwerkingsverbanden inzake migratie, veiligheid en buitenlandsbeleid. Ontwikkelingssamenwerking betreft een partnerschap waarbij er ruimte moet zijn voor samenwerking. Tot slot roept het verslag ook zonder meer op tot een verhoging van de financiering van de verschillende ontwikkelingsinstrumenten. N-VA meent dat er echter eerst behoefte is aan een degelijke evaluatie en monitoring van de huidige hulpstromen.
2016/11/22
Enhancing developing countries' debt sustainability (A8-0129/2018 - Charles Goerens) NL

Voorliggend verslag betreft de onhoudbare schuld van een aantal ontwikkelingslanden. Onze delegatie is zich bewust van deze problematiek en de nefaste gevolgen die dit heeft voor de bevolking. N-VA pleit dan ook voor het nastreven van de 0,7 %-norm, het aanpakken van aasgierfondsen en het maken van internationale afspraken. Toch stemt onze delegatie tegen de voorliggende resolutie omdat de voorgestelde oplossingen niet realistisch en in bepaalde gevallen zelfs schadelijk zijn. Het oprichten van nieuwe instellingen, het blind annuleren van openstaande schulden en het heffen van belastingen op financiële transacties zullen geen soelaas bieden. Integendeel, ze zullen op de lange termijn de problemen enkel vergroten.
2016/11/22
Guidelines for the 2019 budget - Section III (A8-0062/2018 - Daniele Viotti) NL

Deze richtsnoeren verwoorden de positie van het Europees Parlement voorafgaand aan het begrotingsvoorstel voor 2019 van de Commissie. Daarin zitten een aantal uitstekende voorstellen, onder meer op het vlak van Erasmus+, de rol van kmo’s en maatregelen voor de verbetering van de interne veiligheid.Minder duidelijk is waarom de tekst aandringt op de verdere uitbouw van het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief. Dat programma heeft haar deugdelijkheid nog steeds niet bewezen. Verder is het onbegrijpelijk dat het nog steeds mogelijk wordt geacht om toetredingssteun te verstrekken aan Turkije. Keer op keer zeggen de EP-leden dat ze de toetredingssteun aan Turkije zullen schrappen, maar ook nu weigert het Parlement hierover een duidelijk standpunt in te nemen wanneer erover moet worden gestemd. In tien jaar tijd heeft Turkije met al het ontvangen geld uitsluitend stappen achteruit gezet. Het land glijdt stilaan af naar een autocratie. Dat lezen we ook in verschillende verslagen van het Europees Parlement. Het is niet te begrijpen dat het er dan nog steeds niet de nodige conclusies aan koppelt.De N-VA heeft dan ook tegen deze richtsnoeren voor de begroting 2019 gestemd.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/008 DE/Goodyear (A8-0061/2018 - Ingeborg Gräßle) NL

Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, internationale concurrentie, economische groei en het scheppen van banen waardoor het banenverlies in minder concurrerende sectoren wordt overtroffen. Er is daarom vooral behoefte aan structurele hervormingen om te kunnen aansluiten met duurzame economische groei.Dit vereist economisch maatwerk in combinatie met aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in overeenstemming met de Verdragen, de lidstaten als eerste en meest gepaste overheid bevoegd zijn. De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen oplossing kan zijn voor de aanpak van de werkloosheid, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen.De EP-leden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
The next MFF: Preparing the Parliament’s position on the MFF post-2020 (A8-0048/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) NL

Het MFK legt jaarlijkse uitgavenplafonds vast en doet dat voor verschillende domeinen. Het volgende MFK heeft twee grote uitdagingen, namelijk de gevolgen van brexit en het antwoord van de EU op de nieuwe uitdagingen op het vlak van banen, migratie en veiligheid.Het verslag van Olbrycht en Thomas maakt evenwel onvoldoende duidelijk waar het met de EU naartoe moet. De tekst vermijdt budgettaire keuzes en somt de uiteenlopende wensen op. Uiteraard zitten daar goede maatregelen tussen, zoals de verhoging van de begroting voor Erasmus+ en van de voorzieningen voor onderzoek en ontwikkeling. Maar verder is het onbegrijpelijk dat in de huidige omstandigheden nog steeds wordt gepleit voor een volledig behoud van oude uitgavenprogramma’s, zoals het landbouwbeleid en de structuurfondsen.N-VA pleit voor een verschuiving van de uitgaven naar een beleid dat wél tegemoetkomt aan de eisen van de Europese burgers. De EU zal bepaalde uitgaven moeten stoppen om andere te kunnen doen. Daarnaast is een uitgebouwd programma voor een gratis Interrail-pas voor alle achttienjarigen waar dit verslag voor pleit al zeker geen stap in de goede richting.N-VA heeft dus met veel overtuiging tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
Reform of the European Union’s system of own resources (A8-0041/2018 - Gérard Deprez, Janusz Lewandowski) NL

Hoewel het Europees Parlement nauwelijks enige bevoegdheid heeft over de inkomstenzijde van de EU-begroting, heeft het zich in het verleden herhaaldelijk uitgesproken over de noodzaak van een hervorming van het huidige stelsel van eigen middelen.Daarbij was het steeds de bedoeling om de EU-begroting minder afhankelijk te maken van de uit de lidstaten afkomstige bijdragen, die voornamelijk bestaan uit de bijdrage op basis van het bruto nationaal inkomen. De nieuwe kandidaat-eigen middelen werden daarbij gezocht in tal van domeinen.Deprez en Lewandowski stellen in hun verslag voor om gradueel een korf aan nieuwe eigen middelen in te voeren. Daarbij denken ze onder andere aan een belasting op basis van CCCTB, een vorm van BFT, een heffing op de digitale economie en een hele reeks aan groene belastingen.N-VA is tegen de invoering van nieuwe eigen middelen, aangezien verwacht kan worden dat de totale belastingdruk voor de Europese burger daardoor zal toenemen. Bni-bijdragen vormen de meest eenvoudige, transparante en eerlijke financiering, waarbij iedere lidstaat bijdraagt naargelang zijn economische capaciteit.De N-VA-leden hebben dan ook tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
European Semester for economic policy coordination: Annual Growth Survey 2018 (A8-0047/2018 - Hugues Bayet) NL

In het kader van het Europees Semester komt de Europese Commissie met een jaarlijkse groeianalyse. Hierin zet de Commissie de algemene economische prioriteiten voor de EU uiteen. In dit verslag reageert het Europees Parlement op de economische aspecten van de aanbevelingen van de Commissie.De N-VA steunt dit verslag met verwijzingen naar de noodzaak van structurele hervormingen en het belang van een begroting op orde.Daarnaast willen we ons distantiëren van de bijgevoegde adviezen, in het bijzonder het advies van de Begrotingscommissie, waarin een groot aantal voorstellen staat waar we ons absoluut niet in kunnen vinden. Het secretariaat van de Commissie economische en monetaire zaken heeft ons echter expliciet bevestigd dat deze plenaire stemming uitsluitend het deel van de Commissie economische en monetaire zaken betreft.
2016/11/22
Implementation of the Protocol on the financial consequences of the expiry of the ECSC Treaty and on the Research Fund for Coal and Steel (A8-0034/2018 - Jean Arthuis) NL

De N-VA-leden hebben ingestemd met deze aanbeveling over de financiële gevolgen van de beëindiging van het EGKS-Verdrag en het Fonds voor onderzoek inzake kolen en staal (FOKS) waardoor de innovatie en het concurrentievermogen van de sector moet worden ondersteund. Een doorlopende financiering van het Fonds is van belang om de werking ervan te kunnen garanderen. De N-VA-leden benadrukken dat het cruciaal is dat de toekenning van onderzoeksgeld volgens duidelijke excellentiecriteria plaatsvindt.
2016/11/22
Gender equality in EU trade agreements (A8-0023/2018 - Eleonora Forenza, Malin Björk) NL

De N-VA stelt de gelijkheid van man en vrouw als een fundamenteel principe voorop. Handelsovereenkomsten dienen niet enkel als een motor voor economische groei, maar kunnen ook een instrument zijn om Europese waarden – waaronder gendergelijkheid – te verspreiden en te bevorderen. Hierdoor kunnen leefsituaties voor vrouwen merkbaar worden verbeterd en nieuwe kansen worden gecreëerd.Het verslag erkent deze doelstelling, maar houdt in haar aanbevelingen onvoldoende rekening met de grenzen van het handelsbeleid om het vraagstuk van gendergelijkheid op te lossen. Wij zijn er niet van overtuigd dat de gewaarborgde integratie in handelsovereenkomsten van IAO-verdragen, het CEDAW of bindende en afdwingbare bepalingen rond gendergelijkheid op structurele wijze zal bijdragen tot het dichten van de genderkloof of zelfs een beter handelsbeleid. Ook de oproep om aan de hand van genderspecifieke gegevens maatregelen te formuleren die mannen en vrouwen moeten toestaan in gelijke mate handelsvoordelen te halen, zijn voor ons een rem op een vlot handelsverkeer.Daarom onthoudt de N-VA-delegatie in het Europees Parlement zich bij de stemming over dit verslag.
2016/11/22
Mandatory automatic exchange of information in the field of taxation (A8-0016/2018 - Emmanuel Maurel) NL

N-VA steunt de doelstellingen van het voorstel voor een richtlijn DAC6 met betrekking tot de verplichte en automatische uitwisseling van gegevens over grensoverschrijdende fiscale constructies. Op die manier krijgen fiscale diensten snel toegang tot potentieel schadelijke constructies, om uit te maken waar de controlemiddelen het meest efficiënt kunnen worden ingezet. We gaan niet akkoord met een aantal van de aanpassingen die het Parlement voorstelt, zoals het idee om de Commissie toegang te geven tot bepaalde gevoelige informatie in het centraal gegevensbestand betreffende administratieve samenwerking op belastinggebied. Daarom kozen we voor een onthouding.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/006 ES/Galicia apparel (A8-0033/2018 - Esteban González Pons) NL

Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met banencreatie die het banenverlies in minder competitieve sectoren overtreft. Er is bijgevolg vooral behoefte aan structurele hervormingen om te kunnen aansluiten met duurzame economische groei. Dit vereist economisch maatwerk in combinatie met een aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in lijn met de Verdragen, de lidstaten als eerste en meest passende overheid bevoegd zijn.De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen remedie kan zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen. De Europarlementsleden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/007 SE/Ericsson (A8-0032/2018 - Urmas Paet) NL

Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met banencreatie die het banenverlies in minder competitieve sectoren overtreft. Er is bijgevolg vooral behoefte aan structurele hervormingen om te kunnen aansluiten met duurzame economische groei. Dit vereist economisch maatwerk in combinatie met een aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in lijn met de Verdragen, de lidstaten als eerste en meest passende overheid bevoegd zijn.De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen remedie kan zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen. De Europarlementsleden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
EU guarantee to the European Investment Bank against losses under financing operations supporting investment projects outside the Union (A8-0135/2017 - Eider Gardiazabal Rubial) NL

Als antwoord op de migratiecrisis heeft de Commissie een aantal initiatieven genomen om de grondoorzaken van irreguliere migratie aan te pakken. Ze zet daarbij in op een fundamentele herziening van traditionele ontwikkelingssamenwerking. Een belangrijk onderdeel hiervan is het zogenaamde externe investeringsplan. Dit voorstel breidt de begrotingsgarantie aan de EIB uit, ter dekking van de landenrisico's en politieke risico's die verbonden zijn aan de financieringsverrichtingen die de EIB daarvoor buiten de Unie ontplooit.De N-VA steunt de rol die de EIB op deze manier kan spelen om de klemtoon van het externe beleid van de Unie te leggen op de oorzaken van de migratie naar Europa. Het is goed dat de EU met meer realisme kijkt naar de gebieden aan onze buitengrenzen. Op dat vlak staan ons de komende jaren en decennia immers nog heel wat uitdagingen te wachten.De N-VA-Europarlementsleden steunen dit voorstel dus en kijken uit naar de evaluatie van het externe investeringsplan.
2016/11/22
European Central Bank Annual Report for 2016 (A8-0383/2017 - Jonás Fernández) NL

Dit jaarlijks verslag over het monetair beleid van de ECB bevat enkele bijzonder pertinente paragrafen met betrekking tot de negatieve gevolgen en de (omgekeerde) herverdelingseffecten van dat monetaire beleid. Niettemin staan er ook een aantal problematische paragrafen in het verslag, bijvoorbeeld over 'Europese veilige activa' of over het idee om ECB-winst als nieuw eigen middel te gebruiken. Daarom koos de N-VA voor een onthouding.
2016/11/22
Control of exports, transfer, brokering, technical assistance and transit of dual-use items (A8-0390/2017 - Klaus Buchner) NL

De N-VA steunt het verslag dat de doeltreffendheid van de uitvoercontroles op producten voor tweeërlei gebruik in de Europese Unie moet vergroten. Het formuleert een aantal noodzakelijke vernieuwingen die nieuwe bedreigingen aanpakken en gaat aan de slag met snelle wetenschappelijke en technologische veranderingen. Het voorstel moet bovendien helpen de lasten voor EU-exporteurs te verminderen bij het uitvoeren van controles en leiden tot meer duidelijkheid bij de interpretatie en toepassing van controles tussen lidstaten.Wij blijven echter terughoudend over de extraterritoriale werking van het voorstel. Wij betwijfelen of de lidstaten de verordening daadwerkelijk kunnen toepassen op entiteiten die buiten de EU gevestigd zijn. Er is nog te veel speelruimte voor het omzeilen van de regels en daarom pleiten wij ervoor om de huidige werkingssfeer te behouden.Wij zijn ook geen voorstander van de nieuwe ontwijkingsclausule waarin de verordening voorziet. Deze is overbodig, omdat er geen sancties aan worden gekoppeld in geval van een overtreding. Sancties voor schendingen van exportcontroleregels worden immers op het niveau van de lidstaten voorzien.
2016/11/22
Draft recommendation following the inquiry on money laundering, tax avoidance and tax evasion (B8-0660/2017) NL

In dit verslag met aanbevelingen naar aanleiding van de Panama Papers, benadrukt het Europees parlement terecht dat er op bepaalde vlakken meer samenwerking tussen EU-landen nodig is inzake belastingen, bijvoorbeeld om niet-Europese landen te kunnen dwingen tot meer transparantie en uitwisseling van gegevens. Ook de oproep voor gemeenschappelijke internationale definities zijn nuttig. Door dezelfde taal te spreken kunnen we klaarheid scheppen.Tegelijk weigert de N-VA mee te huilen met de wolven in het belastingbos. Het Europees parlement lijkt een geheime agenda te dienen. Met grote woorden over het aanpakken van fraude, wil men een Europese belastingpolitiek invoeren. N-VA is tegen de gevraagde introductie van een CCCTB - een gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting - en tegen het afschaffen van unanimiteit in de Raad als het gaat over belastingen. Fiscaliteit moet een exclusieve competentie van de lidstaten blijven, zodat we jobs kunnen blijven creëren, ook bij ons en in andere kleinere lidstaten. Een doorgedreven Europese harmonisatie speelt namelijk enkel in de kaart van de grote lidstaten. Gezonde fiscale concurrentie, ook tussen Europese lidstaten, houdt ons scherp en zorgt voor extra competitiviteit en jobs.Dit alles verklaart een onthouding.
2016/11/22
Amendments to various Regulations in the field of agriculture and rural development (A8-0380/2017 - Albert Deß) NL

Deze verordening vereenvoudigt en verbetert het gemeenschappelijk landbouwbeleid en is daarom welkom. Ze erkent ook het belang van een grotere rol van de lidstaten bij de uitvoering van het beleid zodat maatwerk kan worden afgeleverd in het belang van de landbouwers, in het bijzonder voor de jonge boeren die de toekomst van de landbouwsector vormen. Ook wordt het gemakkelijker voor landbouwers om zich te beschermen tegen onverwachte veranderingen op de markt en tegen risico’s die verband houden met de weersomstandigheden en ziekten bij dieren of planten. N-VA is er een groot voorstander van om landbouwers veerkrachtiger te maken en te ondersteunen waar het kan zonder de procedures te overladen met papierwerk. Het spreekt voor zich dat er evenwel blijvend moet worden op toegekeken dat de Europese uitgaven voldoende toegevoegde waarde creëren en geen aanleiding geven tot misbruiken.Vlaanderen moet zijn landbouwbeleid vooral zélf kunnen bepalen. Dat is ook nodig, zodat onze landbouwers eerlijk hun brood kunnen verdienen. Zij hebben recht op een beleid dat aansluit op hun behoeften en dat de broodnodige innovatie en vergroening efficiënt aanpakt. Deze verordening is een eerste stap in de goede richting. De N-VA-europarlementsleden hebben dan ook voor dit voorstel gestemd.
2016/11/22
Extension of the duration of the European Fund for Strategic Investments (A8-0198/2017 - Udo Bullmann, José Manuel Fernandes) NL

Dit voorstel voor de verlenging van het EFSI-project is een gevolg van de grote vraag naar tussenkomsten van de Europese Investeringsbank (EIB) en breidt het initiatief uit tot 31 december 2020, het einde van de huidige planningsperiode. De verwachting is dat er in totaal 500 miljard EUR aan investeringen kunnen worden gemobiliseerd. In september 2017 stond de teller voor België op 1,2 miljard EUR aan financiering voor een totaal van 5,6 miljard EUR aan investeringen.N-VA steunt het EFSI-project en de verlenging, maar plaatst er enkele kanttekeningen bij. Zo heeft de Europese Rekenkamer zich reeds bijzonder kritisch uitgelaten over de beweringen van de Europese Commissie over het vermeende succes van het EFSI. Bovendien vindt de verlenging van de looptijd plaats zonder degelijke evaluatie. De N-VA kijkt dan ook met belangstelling uit naar het rapport van de Europese Rekenkamer dat de resultaten evalueert van het eerste deel van het EFSI-project en in mei 2018 wordt verwacht.Verder is het voor N-VA belangrijk dat EFSI in de eerste plaats een marktinstrument blijft waarbij de EIB steun enkel verleent aan de beste projecten. Voor andere projecten die politieke beleidsdoeleinden hebben moet een beroep worden gedaan op de andere fondsen.
2016/11/22
EU Citizenship Report 2017: Strengthening Citizens' Rights in a Union of Democratic Change (A8-0385/2017 - Beatriz Becerra Basterrechea) NL

De rechten van EU burgers moeten natuurlijk gerespecteerd worden. Dit verslag zou net daarop moeten focussen, maar dat blijkt niet steeds het geval. Op verschillende punten heeft het verslag eerder als doel het image van de EU op te poetsen, waardoor de rechten van de EU-burgers niet de focus krijgen die ze terecht verdienen. N-VA is niet akkoord met het pleidooi voor transnationale kieslijsten bijvoorbeeld, en een nieuw programma "Ontdek Europa" als aanvulling op "Europa van de burger", een Europese televisiezender, de noodzaak van verdere bewustmaking van Europese journalisten, de invoering van een Europese feestdag op 9 mei, enzovoort. N-VA stemde, onder andere daarom, tegen.
2016/11/22
2018 budgetary procedure (A8-0359/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) NL

In de vroege ochtend van zaterdag 18 november bereikten de Raad en het Europees Parlement een akkoord over de begroting voor 2018, dat het totaal aan vastleggingskredieten vastlegde op 160,114 miljard euro en de betalingen op 144,681 miljard euro.Hoewel er goede elementen in het akkoord voor de begroting van 2018 zitten, zoals de verhoging van de middelen op domeinen waar ze hun nut reeds hebben bewezen, waaronder Horizon 2020, Erasmus+ en COSME, geeft deze begroting onvoldoende blijk van de verstandige besteding van het geld van de Europese burgers. Te veel centen worden nog steeds voorzien voor uitgaven waarvan de Europese toegevoegde waarde niet bewezen is.Daarenboven is het onbegrijpelijk dat er voor 2018, zelfs na de inperking, nog steeds een dikke 534 miljoen euro in de autocratische vergeetput van Erdogan zal verdwijnen in het kader van de (pre)toetredingssteun aan Turkije. Verder is er de invoering van een proefproject omtrent de invoering van de Interrail-pas voor achttienjarigen, goed voor 12 miljoen euro: een absurd plan zonder duidelijke meerwaarde, pure geldverspilling. De N-VA-leden hebben dan ook tegen de begroting 2018 gestemd.
2016/11/22
Transitional arrangements for mitigating the impact of the introduction of IFRS 9 (A8-0255/2017 - Peter Simon) NL

Dit verslag, dat gesteund wordt door de Europese N-VA-delegatie, behelst zowel de overgangsregeling voor de invoering van IFRS 9 als de behandeling van grote risicoblootstellingen aan bepaalde overheidsinstanties. Daarbij is vooral de invoering vanaf 1 januari 2018 van de boekhoudstandaard IFRS 9, die betrekking heeft op financiële instrumenten, van belang voor banken en de financiële stabiliteit in de Europese Unie.Vandaag worden kredietverliezen pas in de boeken van een onderneming opgenomen wanneer zich een bepaalde triggergebeurtenis voordoet, bijvoorbeeld een wanbetaling. Dit leidde in het verleden, en dan vooral tijdens de financiële crisis, echter tot te lage of te laat geboekte voorzieningen. Daarom voorziet IFRS 9 dat ondernemingen steeds onmiddellijk een deel van de verwachte kredietverliezen moeten opnemen en in elke periode hun verwachtingen omtrent toekomstige verliezen moeten herbekijken.Dit moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat het ontstaan van nieuwe rommelkredieten, die vandaag in bepaalde nationale bankensystemen voor heel wat problemen zorgen, tijdig opgespoord en aangepakt kan worden. Omdat de verschuiving van opgelopen naar verwachte verliezen voor sommige ondernemingen, waaronder banken, evenwel een forse impact kan hebben op hun kapitaalratio’s, wordt hen de mogelijkheid gegeven de maatregel in te voeren met inachtneming van een overgangsperiode van vijf jaar.
2016/11/22
Ranking of unsecured debt instruments in insolvency hierarchy (A8-0302/2017 - Gunnar Hökmark) NL

Dit verslag, dat gesteund wordt door de Europese N-VA-delegatie, vormt een klein maar belangrijk onderdeel van het grotere pakket aan risicobeperkende maatregelen dat in november 2016 werd voorgesteld door de Europese Commissie. Deze maatregel vormt tevens een deel van de omzetting op Europees niveau van de lijst van de voorwaarden voor totaal verliesabsorberend vermogen (‘TLAC-norm’), opgesteld door de Raad voor financiële stabiliteit (FSB) en bekrachtigd door de G20 in november 2015.Dit verslag verplicht lidstaten ertoe een nieuwe activacategorie "niet-preferente" schuld van hogere rangorde te creëren, die bij een bail-in alleen in aanmerking mag worden genomen na andere kapitaalinstrumenten, maar voor andere passiva van hogere rang. Deze nieuwe categorie moet met andere woorden de afwikkelbaarheid van banken bevorderen.Aan de andere kant wordt het voor investeerders die in dit instrument investeren duidelijk dat zij overal in Europa mee in het bad kunnen worden getrokken als een bank kopje onder gaat, wat ervoor moet zorgen dat zij de risico’s van het investeren in een bank op meer correcte wijze gaan prijzen, zonder daarbij op een (in het verleden bij grote banken vaak voorkomende) impliciete overheidsgarantie te rekenen. Deze maatregel dient dus tevens het einde van het ‘too big to fail’-probleem kracht bij zetten.
2016/11/22
Value added tax obligations for supplies of services and distance sales of goods (A8-0307/2017 - Cătălin Sorin Ivan) NL

De N-VA steunt dit voorstel om de btw-wetgeving voor grensoverschrijdende e-handel tussen ondernemingen en consumenten (B2C) te moderniseren en het gebruik van het mini-éénloketsysteem uit te breiden.
2016/11/22
Administrative cooperation and combating fraud in the field of value added tax (A8-0306/2017 - Luděk Niedermayer) NL

De N-VA steunt dit voorstel om te voorzien in de onderliggende IT-infrastructuur en de nodige samenwerking tussen de lidstaten om het mini-éénloketsysteem uit te breiden.
2016/11/22
Activities of the European Ombudsman in 2016 (A8-0328/2017 - Marlene Mizzi) NL

N-VA stemde voor dit verslag waarin de werkzaamheden van de Europese Ombudsman worden geprezen. De N-VA is zich immers bewust van het grote belang van het werk dat de EU-Ombudsman levert. Goed bestuur, transparantie en institutionele checks and balances zijn essentieel in het werk van de Europese instellingen.
2016/11/22
Action plan on retail financial services (A8-0326/2017 - Olle Ludvigsson) NL

Dit niet-wetgevingsverslag analyseert en bekritiseert het actieplan van de Europese Commissie voor financiële diensten voor consumenten en stelt aanbevelingen voor. De Europese markt en de nationale markten in onder meer pensioenen en verzekerings- en beleggingsproducten worden nog te vaak gekenmerkt door fragmentatie en gebrekkige concurrentie. Hierdoor betalen consumenten soms een te hoge prijs voor hun producten of kunnen ze niet ten volle profiteren van aanbiedingen in het buitenland.Aan de andere kant stoten ook bedrijven op heel wat hindernissen wanneer zij de weg naar de buitenlandse klant trachten te vinden. Dit verslag roept de Commissie dan ook op om werk te maken van mogelijkheden om grensoverschrijdende vraag en aanbod van financiële diensten voor consumenten aan te moedigen, onder meer door het inzetten op innovatieve financiële dienstverlening. De N-VA staat er wel op dat de Commissie de sociale en fiscale bevoegdheden van de lidstaten respecteert, iets waar het verslag meer aandacht aan had kunnen besteden. Desalniettemin heeft de Europese N-VA-delegatie voor dit verslag gestemd.
2016/11/22
Economic policies of the euro area (A8-0310/2017 - Gunnar Hökmark) NL

Dit verslag kadert in het Europees semester, een jaarlijkse beleidscyclus waarbinnen de EU-landen hun economisch beleid coördineren. Dit jaarverslag is de reactie van het Europees Parlement op de landenspecifieke aanbevelingen van de Commissie.Het verslag van de heer Hökmark benadrukt terecht het belang van structurele hervormingen om de productiviteit te verhogen. Met betrekking tot het begrotingsbeleid onderstreept het verslag dat een naleving van de begrotingsregels cruciaal is voor de goede werking van de Economische en Monetaire Unie (EMU).Als gevolg van een interne parlementaire procedure werden echter een groot aantal problematische paragrafen uit het advies van de Commissie werkgelegenheid in het verslag opgenomen. Daarmee verliest het Europees Semester zijn focus en komt het Parlement op het terrein van de lidstaten, met concrete aanbevelingen over sociaal beleid en zelfs onderwijs. Het Europees Semester moet focussen op een kleiner aantal prioritaire aanbevelingen om het concurrentievermogen van de Europese economieën op te krikken. De lidstaten moeten zelf kunnen kiezen welk economisch beleid ze voeren binnen de afgesproken regels in het kader van de monetaire unie. Dit verklaart onze tegenstem.
2016/11/22
Draft general budget of the European Union for 2018 - all sections NL

Het voorstel dat voorligt wil 1,9 miljard euro meer uitgeven dan hetgeen aanvankelijk door de Commissie werd ingediend. Het totaal van de vastleggingskredieten zou dan op 162,5 miljard euro komen voor 2018. Daarbij komt nog het voorstel om opnieuw toetredingssteun te voorzien voor Turkije, ditmaal 589,9 miljoen euro, waarvan 167 miljoen euro om "politieke hervormingen" te ondersteunen.De N-VA is een voorstander van meer oprechtheid in de relatie tussen de Europese Unie en Turkije. Het spreekt voor zich dat Turkije een belangrijke geopolitieke rol heeft, maar het is ondertussen wel zeer duidelijk geworden dat Turkije in geen geval lid zal worden van de EU. Tussen 2007 en april 2018 kreeg Turkije in totaal al zowat 1 miljard euro van Europa "om de rechtsstaat, het maatschappelijk middenveld, fundamentele rechten en democratie te ondersteunen", terwijl het land stilaan afglijdt naar een autocratie wat ook te lezen is in verschillende verslagen van het Europees Parlement. Voor de N-VA is het dan ook onbegrijpelijk dat er nog steeds toetredingssteun aan Erdoğan wordt verstrekt. De N-VA roept alle collega’s op om tegen dit voorstel te stemmen. Het Parlement mag niet blijven steken in stoere verklaringen, maar moet duidelijk maken dat hiermee een rode lijn overschreden wordt.
2016/11/22
General budget of the European Union for 2018 - all sections (A8-0299/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) NL

Het voorstel dat voorligt wil 1,9 miljard euro meer uitgeven dan hetgeen aanvankelijk door de Commissie werd ingediend. Het totaal van de vastleggingskredieten zou dan op 162,5 miljard euro komen voor 2018. Daarbij komt nog het voorstel om opnieuw toetredingssteun te voorzien voor Turkije, ditmaal 589,9 miljoen euro, waarvan 167 miljoen euro om "politieke hervormingen" te ondersteunen.De N-VA is een voorstander van meer oprechtheid in de relatie tussen de Europese Unie en Turkije. Het spreekt voor zich dat Turkije een belangrijke geopolitieke rol heeft, maar het is ondertussen wel zeer duidelijk geworden dat Turkije in geen geval lid zal worden van de EU. Tussen 2007 en april 2018 kreeg Turkije in totaal al zowat 1 miljard euro van Europa "om de rechtsstaat, het maatschappelijk middenveld, fundamentele rechten en democratie te ondersteunen", terwijl het land stilaan afglijdt naar een autocratie wat ook te lezen is in verschillende verslagen van het Europees Parlement. Voor de N-VA is het dan ook onbegrijpelijk dat er nog steeds toetredingssteun aan Erdoğan wordt verstrekt. De N-VA roept alle collega’s op om tegen dit voorstel te stemmen. Het Parlement mag niet blijven steken in stoere verklaringen, maar moet duidelijk maken dat hiermee een rode lijn overschreden wordt.
2016/11/22
Control of spending and monitoring of EU Youth Guarantee schemes cost-effectiveness (A8-0296/2017 - Derek Vaughan) NL

De EU-garantieregeling voor jongeren werd in 2013 gelanceerd om de grote jeugdwerkloosheid in de EU tegen te gaan met behulp van twee initiatieven, de jongerengarantie en het jeugdwerkgelegenheidsinitiatief. De Europese Rekenkamer zette eerder al ernstige vraagtekens bij de efficiëntie van deze maatregelen. Zo werd vastgesteld dat een groot deel van deze middelen terechtkomen in programma’s die al eerder door de betrokken regio werden opgestart.Hoewel de globale cijfers voor jongerenwerkloosheid erg hoog zijn (18,8 % in 2016 en 17,2 % in 2017), zijn er grote verschillen tussen de regio’s in de EU. De N-VA benadrukt dat de oorzaken van de jeugdwerkloosheid erg kunnen uiteenlopen in de verschillende lidstaten, waardoor het niet gepast is om in één enkele Europese oplossing te voorzien.De structurele oplossing bestaat erin om maatwerk te bieden op regionaal en lidstatelijk niveau. Maar dit beleid realiseert net het tegenovergestelde: het neemt prikkels weg voor de betrokken regio’s om ernstig te hervormen. De grootschalige EU-financiering van deze maatregelen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan, verbergt dan ook de structurele problemen die er de oorzaak van zijn. Daarom hebben de parlementsleden van de NV-A tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
Reflection paper on the future of EU finances (B8-0565/2017) NL

De ontwerpresolutie leest als een verlanglijst. De tekst stelt onder meer dat enkel het door Juncker voorgesteld scenario om meer samen te doen (optie 5) als uitgangspunt kan dienen. Ook wordt er opgeroepen om de financiering op te trekken van nu ongeveer 1% tot minimaal 1,23% van het BNI. Verder mag het gebruik van het criterium van Europese toegevoegde waarde volgens de tekst niet leiden tot het in vraag stellen van het huidige beleid en programma’s. En tot slot, zijn er nog verwijzingen naar een begroting voor de eurozone.Volgens de N-VA zit er in de tekst een fundamentele tegenstelling: wat baat immers een allesomvattend onderzoek naar de uitgaven van de EU als er bij voorbaat besloten wordt dat hieraan geen enkel gevolg zal worden gegeven. Het afschermen van de bestaande programma’s tegen iedere kritiek is niet in het belang van de EU. Meer dan ooit is het cruciaal om hervormingen door te voeren om het vertrouwen van de burger terug te winnen. En dat zal niet gebeuren door hetzelfde beleid voort te zetten en extra geld te vragen. Daarom stemt de N-VA tegen deze ontwerpresolutie.
2016/11/22
European venture capital funds and European social entrepreneurship funds (A8-0120/2017 - Sirpa Pietikäinen) NL

. – De Europese N-VA-delegatie staat achter de herziening van de in 2013 aangenomen verordeningen betreffende Europese durfkapitaalfondsen en sociaalondernemerschapsfondsen, die hun doel niet bereikt hebben. Zowel het voorstel van de Commissie als het uiteindelijk compromis tussen de Raad en het Parlement schuiven als voornaamste antwoord daarop een verbreding van beide fondsen naar voren. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat durfkapitaalfondsen in de toekomst gemakkelijker heel wat grotere ondernemingen zullen kunnen financieren. De uitbreiding van het scala van ondernemingen waarin geïnvesteerd kan worden, mag voor de N-VA wel niet leiden tot een uitholling van beide labels, wat oneerlijk zou zijn ten aanzien van beleggers. De tekst voert tevens strikte afspraken in met betrekking tot kosten en vergoedingen die lidstaten aan beheerders van dit soort fondsen mogen aanrekenen. Omdat het vaak toch de belegger is die uiteindelijk opdraait voor deze kosten, en nationale toezichthouders soms hoge vergoedingen opleggen louter om de eigen markt af te schermen, steunt de N-VA de nieuwe regels. Tot slot zij herhaald dat de N-VA-delegatie zich met het oog op een vlottere en meer gediversifieerde financiering van onze kmo’s achter het idee van een sterke kapitaalmarktenunie schaart. De N-VA-parlementsleden hebben dan ook voor dit verslag gestemd.
2016/11/22
Multi-annual plan for demersal stocks in the North Sea and the fisheries exploiting those stocks (A8-0263/2017 - Ulrike Rodust) NL

Met het meerjarenplan wordt beoogd de in het Noordzeegebied cruciale aspecten van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) uit te voeren. Voor de N-VA-delegatie moet het Noordzeeplan als legitiem kader voor de uitwerking van het GVB een juiste balans vinden tussen de ecologische, economische en sociaal duurzame aspecten voor de Vlaamse visserij. Vissers en reders beseffen maar al te goed de noodzaak om mee te werken aan een transitie naar een duurzamere visserij om de toekomst van de sector leefbaar te houden. Wat ze echter bovenal willen, zijn praktische, werkbare en flexibele plannen. De N-VA toont zich bezorgd over de complexiteit en het gebrek aan flexibiliteit voor de gemengde visserij in de positie van het Europees parlement. Door de bandbreedte waarbinnen gevist kan worden, te verregaand in te perken worden onhaalbare eisen gesteld aan de gemengde visserij. Een flexibeler Noordzeeplan moet daarmee rekening houden. Zo niet bestaat de gegronde vrees dat de interesse om te investeren in de visserij verdwijnt en de vloot verder afkalft. De N-VA-delegatie heeft daarom tegen het verslag gestemd.
2016/11/22
Transparency, accountability and integrity in the EU institutions (A8-0133/2017 - Sven Giegold) NL

. – Dit verslag over transparantie, verantwoordelijkheid en integriteit in de EU-instellingen is uitstekend opgesteld en is een goede stap in de richting van een omvattend integriteitsbeleid, iets waar de N-VA reeds langer voor pleit. De voorstellen die in het verslag geformuleerd worden om de transparantie van de Europese instellingen op tal van gebieden te vergroten zijn broodnodig. Het aanpassen van een regel hier of daar onder druk van de publieke opinie brengt immers geen soelaas. Om het vertrouwen van de burger terug te winnen is er maar één weg: die van duidelijk omschreven vereisten en fikse consequenties binnen een omvattend integriteitskader. Dit verslag ijvert ook voor een betere bescherming van klokkenluiders, een belangrijk middel in de corruptiebestrijding. De N-VA-Europarlementsleden zijn grote voorstanders van deze voorstellen en stemmen dus voor het verslag.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/002 FI Microsoft 2 (A8-0278/2017 - Petri Sarvamaa) NL

. – Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met jobcreatie die het jobverlies in minder competitieve sectoren overtreft. Er is bijgevolg vooral nood aan structurele hervormingen om te kunnen aansluiten met duurzame economische groei. Dit vereist economisch maatwerk gecombineerd met een aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in lijn met de verdragen, de lidstaten als eerste en meest gepaste overheid bevoegd zijn. De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen remedie kan zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen. De Europarlementsleden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
Draft amending budget No 3/2017: budgetary resources of the Youth Employment Initiative; establishment plans of ACER and SESAR2 (A8-0282/2017 - Jens Geier) NL

. – De derde begrotingsaanpassing van het budget 2017 maakt 500 miljoen EUR vrij voor het jongeren-werkgelegenheidsinitiatief (YEI), door de Commissie in samenwerking met de lidstaten te besteden voor het einde van 2017. Deze 500 miljoen EUR komt bovenop de 3,2 miljard EUR kredieten die reeds in het huidige meerjarig financieel kader werden voorzien. De N-VA benadrukt dat de oorzaken van de jeugdwerkloosheid erg kunnen uiteenlopen in de verschillende lidstaten, waardoor het niet gepast is om in één enkele Europese oplossing te voorzien. De structurele oplossing bestaat erin om maatwerk te bieden op regionaal en lidstatelijk niveau. Maar dit beleid realiseert net het tegenovergestelde: het neemt prikkels weg voor de betrokken regio’s om ernstig te hervormen. De grootschalige EU-financiering van deze maatregelen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan verbergt dan ook de structurele problemen die er de oorzaak van zijn. Daarom hebben de N-VA-parlementsleden tegen deze begrotingsaanpassing gestemd.
2016/11/22
Impact of international trade and EU’s trade policies on global value chains (A8-0269/2017 - Maria Arena) NL

De N-VA-delegatie beaamt dat de internationale economie zich steeds meer ordent in mondiale waardeketens die meestal aangedreven worden door investeringsbeslissingen van multinationals. Producten worden vaak niet langer gemaakt in één land, maar gefragmenteerd geproduceerd in een regio of in de wereld. Deze grensoverschrijdende fragmentering biedt nieuwe vooruitzichten voor groei, ontwikkeling en banen. Het verslag duidt terecht op de complexiteit en onvoorspelbaarheid van deze mondiale waardeketens, de vraag om versterking van de huidige handelsbeschermingsinstrumenten ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken en effectieve maatregelen in de strijd tegen corruptie en belastingontduiking. De N-VA ondersteunt de initiatieven die vandaag al op multilateraal niveau (WHO) en op sectorniveau het bedrijfsleven responsabiliseren (gedragscodes, etikettering, zelfbeoordeling en sociale audits). Ze dringt erop aan dat de bestaande afspraken en reglementeringen inzake mondiale waardeketens op alle beleidsniveaus beter worden geïmplementeerd en uitgevoerd. We stellen ons vragen over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de oproep in het verslag aan de Commissie tot het ontwikkelen van meer verplichte en juridisch afdwingbare ‘due diligence’ net als van het verzoek tot het instellen van een verplicht traceringssysteem op sociale en milieunormen over de ganse toeleveringsketen. Daarom onthoudt de N-VA-delegatie zich bij de stemming over dit verslag.
2016/11/22
Double taxation dispute resolution mechanisms in the EU (A8-0225/2017 - Michael Theurer) NL

N-VA steunt de oprichting van dit mechanisme. Dit voorstel voor een richtlijn van de Raad wil een mechanisme opzetten voor het beslechten van geschillen tussen lidstaten over dubbele belasting. Double Taxation Dispute Resolution Mechanisms (DRM, mechanismen ter beslechting van geschillen over dubbele belasting) vormen actie 14 van de BEPS-normen van de OESO. Dubbele belasting is een belangrijk en schadelijk obstakel voor bedrijven dat onzekerheid, hoge administratieve en juridische kosten en cashflowproblemen creëert.
2016/11/22
2018 Budget - Mandate for the trilogue (A8-0249/2017 - Siegfried Mureşan) NL

Dit verslag over het mandaat erkent een aantal positieve aspecten in het begrotingsvoorstel voor 2018 van de Commissie. Zo is Erasmus+ is een ontegensprekelijk voorbeeld van een beleidsdomein waarin de EU meerwaarde biedt. Ook Horizon 2020 is een programma dat reeds heeft bewezen dat het veel meer oplevert dan wat de lidstaten apart zouden verwezenlijken.Daartegenover staat dat het begrotingsvoorstel en het verslag over het mandaat voor de onderhandelingen zowel de kool als de geit proberen te sparen. Wat Europa nodig heeft, is een omvattend onderzoek naar de prioriteiten van de EU, een Unie die echte keuzes durft te maken en bij voorkeur investeert in die zaken waar ze een grote toegevoegde waarde kan leveren. De N-VA-leden zijn tegen een retrobegroting.Het is onbegrijpelijk dat er voor 2018 640 miljoen euro wordt begroot voor toetredingssteun aan Turkije, waaronder een verhoging van de begroting voor steun aan politieke hervormingen tot 217 miljoen euro. Aan wie zal de EU dat geven? Dat verdwijnt toch gewoon in de Turkse autocratische vergeetput. Het zijn uitgaven die Europa veel beter kan gebruiken om zijn eigen grensbewaking te versterken. De N-VA stemt daarom tegen dit verslag.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2017/001 ES/Castilla y León mining (A8-0248/2017 - Monika Vana) NL

Globalisering is onvermijdelijk en gaat hand in hand met de opening van nieuwe markten, met internationale concurrentie, met economische groei en met banencreatie die het banenverlies in minder competitieve sectoren overtreft. Er is bijgevolg vooral behoefte aan structurele hervormingen om te kunnen aansluiten met duurzame economische groei. Dit vereist economisch maatwerk in combinatie met een aangepast sociaal beleid waarvoor, eveneens in lijn met de Verdragen, de lidstaten als eerste en meest gepaste overheid bevoegd zijn. De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft begrip voor de doelstellingen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), maar is ervan overtuigd dat een Europese transferunie geen oplossing kan zijn om de werkloosheid aan te pakken, noch een broodnodig structureel hervormingsbeleid kan vervangen. De EP-leden van de N-VA hebben daarom tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
Towards a pan-European covered bonds framework (A8-0235/2017 - Bernd Lucke) NL

De N-VA-delegatie in het Europees Parlement heeft vóór dit verslag over covered bonds (gedekte obligaties) gestemd. Covered bonds zijn met onderpand gedekte obligaties. Voor investeerders heeft dit financieel instrument het voordeel dat zij niet alleen een claim hebben op het onderpand (zoals dat bij effectisering het geval is), maar ook op de uitgevende bank. Het merendeel van de EU-lidstaten, waaronder België, heeft de laatste jaren wetgeving inzake gedekte obligaties ontwikkeld. Dit verslag van het Parlement stelt dat het vastleggen op Europees niveau van principes inzake het toezicht op en vereiste eigenschappen van gedekte obligaties (onder meer met betrekking tot de keuze van onderpand) de werking van de interne markt ten goede zou komen. Het doet daarom een aantal aanbevelingen aan de Commissie, die begin volgend jaar met een voorstel inzake gedekte obligaties zou moeten komen. De EP-leden van de N-VA kijken uit naar dit voorstel en beamen dat bij het opstellen van deze principiële wetgeving waar nodig rekening dient te worden gehouden met specifieke nationale kenmerken.
2016/11/22
Disclosure of income tax information by certain undertakings and branches (A8-0227/2017 - Hugues Bayet, Evelyn Regner) NL

De EU is geen eiland in de wereld. Wij hebben, naast onze sterke kmo’s en eigen ondernemingen, ook behoefte aan internationale investeringen. Zeker als wij hier bij ons extra banen willen blijven creëren, moeten we oppassen niet nodeloos in onze eigen voet te schieten.Daarom hebben we in 2013 internationaal afgesproken dat multinationals aan de fiscus moeten doorgeven hoeveel belastingen zij per land betalen, hoeveel mensen er werken, en wat de omzet en de winst is. De EU wil buiten dit internationale kader gaan en nu direct overgaan naar publieke landenrapportage, terwijl de tenuitvoerlegging van deze eerste maatregel nog gaande is.Dat hiermee de belangen van onze ondernemingen niet nodeloos zouden worden geschaad, is onvoldoende aangetoond. N-VA onthield zich dan ook op dit dossier, omdat het evenwicht tussen enerzijds de eis tot meer transparantie en anderzijds de mogelijke negatieve impact op het Europese bedrijfsleven zoek is. Onder meer de beperkingen omtrent het gebruik van de vrijwaringsclausule en de opgelegde globale disaggregatie gaan voor ons te ver.
2016/11/22
Draft amending budget n° 2 to the General budget 2017 entering the surplus of the financial year 2016 (A8-0229/2017 - Jens Geier) NL

Normaal gezien is een dergelijk voorstel om de begroting te wijzigen een louter technische oefening waarbij het resultaat van het vorige jaar, 2016, met een overschot van 6,4 miljard euro, wordt toegevoegd aan de begroting van 2017. In de praktijk zullen dan de globale nationale bijdragen van de lidstaten voor 2017 met datzelfde bedrag worden verminderd.In dit geval echter zijn er een aantal paragrafen opgenomen die de hele oefening een erg politieke tint geven. De tekst bevat een oproep om, in plaats van het geld terug naar de lidstaten te laten vloeien, het overschot te hergebruiken binnen de EU-begroting. Voor de N-VA is het duidelijk dat er nieuwe prioriteiten zijn die meer uitgaven verdienen, bijvoorbeeld in het kader van het Europese migratie- en veiligheidsbeleid.De EP-leden van N-VA zijn evenwel ook de mening toegedaan dat er een onderzoek moet plaatsvinden naar de toegevoegde waarde van alle huidige programma’s die de Unie uitvoert en dat dus ook moet worden bekeken waar kan worden bespaard. Ze zijn het dus niet eens met het voorstel om het overschot van 2016 niet terug te storten aan de lidstaten.
2016/11/22
Implementation of the European Fund for Strategic Investments (A8-0200/2017 - José Manuel Fernandes, Udo Bullmann) NL

Het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), opgericht in de zomer van 2015, moet in een periode van drie jaar zorgen voor ruim 315 miljard euro aan extra investeringen in onderzoek en innovatie, infrastructuur en kmo’s.De in België goedgekeurde projecten vertegenwoordigden in mei 2017 een totaal financieringsvolume van bijna 1 miljard euro. Volgens de Commissie zal dit 4,8 miljard aan investeringen opleveren. De Vlaamse regering heeft de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV aangeduid om de investeringen in kmo’s te coördineren.Dit verslag evalueert de tenuitvoerlegging van het EFSI en geeft aanbevelingen voor verbeteringen. We zijn tevreden met het positieve effect dat het EFSI heeft op bijv. onze Vlaamse kmo’s en steunen deze resolutie, die vrij kritisch is over de werking van het EFSI. De algemene indruk is dat het EFSI vanuit een kwantitatief oogpunt de verwachte resultaten behaalt, maar dat er wel wat verbeteringen mogelijk zijn. In het bijzonder om de zogenaamde ‘additionaliteit’ te verhogen.N-VA heeft wel altijd gezegd dat het EFSI geen wondermiddel is. Alleen het verbeteren van het investeringsklimaat in Europa is een duurzame oplossing. Zonder een dergelijk beleid zullen de EFSI-investeringen een druppel op een gloeiende plaat blijken.
2016/11/22
Union programme to enhance the involvement of consumers in financial services policy making (A8-0008/2017 - Philippe Lamberts) NL

In het licht van een soms eenzijdige informatiestroom aangezwengeld door vertegenwoordigers van de financiële sector vormen Finance Watch en Better Finance een kritische stem in het debat rond Europese financiële regelgeving. Dit met het oog op financiële stabiliteit en ten behoeve van consumenten, spaarders, polishouders en kleine beleggers. Ondanks het nuttige werk dat beide organisaties leveren, blijkt dat zij er ondanks verwoede pogingen niet in geslaagd zijn om stabiele en significante financiering van andere donoren aan te trekken.De N-VA-delegatie is tegelijk van mening dat publieke middelen enkel onder duidelijke voorwaarden naar belangenorganisaties kunnen gaan. In dit opzicht is het positief dat beide organisaties op regelmatige basis aan monitoring door de Commissie onderworpen zullen worden, onder meer op basis van een jaarlijks activiteitenverslag. De Commissie zal tevens tegen midden 2019 bij het Europees Parlement en de Raad een evaluatieverslag moeten indienen waarin de noodzaak van de voortzetting van het programma na 2020 onderzocht zal worden. Omwille van het voldoen aan duidelijke voorwaarden van deze tijdelijke financiering en omwille van de toegevoegde waarde van de aanwezigheid van beide organisaties in het debat omtrent Europese financiële regelgeving heeft de N-VA-delegatie voor dit verslag gestemd.
2016/11/22
State of play of farmland concentration in the EU: how to facilitate the access to land for farmers (A8-0119/2017 - Maria Noichl) NL

De N-VA-delegatie in het Europees Parlement beaamt het belang van de vrijwaring en de verbetering van de toegang tot land voor lokale boeren. Positief is dan ook dat het verslag problemen identificeert die EU-lidstaten, vooral degene waar ruimtelijke ordening en het beheer van land minder ver ontwikkeld zijn, parten spelen, en maatregelen voorstelt die deze lidstaten kunnen nemen om aan de tekortkomingen een einde te maken.Het verslag lijkt echter ook de weg te willen vrijmaken voor een Europese aanpak van deze nationale bevoegdheden, waardoor het betere maatwerk ter discussie zou kunnen komen te staan. Dit is iets dat de N-VA niet kan steunen. Tot slot ijvert het verslag voor het creëren van talloze nieuwe administratieve lasten voor de lidstaten en de Commissie. De N-VA-delegatie kan zich niet scharen achter deze nieuwe lasten, noch achter de voorgestelde Europese aanpak en de nieuwe en ongetwijfeld dure instanties. Daarom onthoudt de N-VA-delegatie zich bij de stemming over dit verslag.
2016/11/22
Money market funds (A8-0041/2015 - Neena Gill) NL

Dit verslag betreft een akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over strengere regels voor geldmarktfondsen. Geldmarktfondsen zorgen voor zeer liquide financieringsmogelijkheden op korte termijn voor (institutionele) beleggers die willen diversifiëren, maar soms ook voor kmo’s en start-ups. In navolging van beslissingen die genomen zijn door de G20 besloot de Commissie in september 2013 een voorstel op tafel te leggen dat geldmarktfondsen beter bestand zou maken tegen plotse crises (zogenaamde ‘runs’).Met dit doel in het achterhoofd hamerde het Europees Parlement in de daaropvolgende onderhandelingen met de Raad op de introductie van een nieuw type geldmarktfonds als aanvulling op de reeds bestaande geldmarktfondsen met een ‘variabele intrinsieke waarde’ en deze met een ‘constante intrinsieke waarde’. Als tussencategorie werd uiteindelijk een akkoord gevonden over de invoering van geldmarktfondsen met een ‘intrinsieke waarde met lage volatiliteit’. Daarnaast bevat het verslag nieuwe regels omtrent onder meer de diversificatie van portefeuilles, hogere kwaliteit van activa en allerhande liquiditeits- en concentratievereisten. De N-VA-delegatie in het Europees Parlement schaart zich achter deze strengere regels en heeft daarom voor dit verslag gestemd.
2016/11/22
Prospectus to be published when securities are offered to the public or admitted to trading (A8-0238/2016 - Petr Ježek) NL

Deze nieuwe, vereenvoudigde regels omtrent het opstellen van prospectussen zullen ervoor zorgen dat investeerders meer relevante en nauwkeurigere informatie krijgen bij het maken van beleggingsbeslissingen. Voor kmo’s zal het dan weer gemakkelijker worden om geld op te halen voor innovatieve ideeën. Dit verslag voorziet voor deze ondernemingen immers in een lichtere prospectusregeling. Bovendien krijgt de Belgische wetgever de mogelijkheid om bedrijven die binnen België op één jaar tijd tussen 1 en 8 miljoen euro wensen op te halen vrij te stellen van de Europese prospectusplicht en om in een lichtere regeling te voorzien. Voor bedragen onder 1 miljoen euro zal er sowieso geen Europese prospectusplicht zijn, wat onder meer crowdfundingprojecten ten goede zal komen.Tot slot wordt een belangrijke misstap uit het originele Commissievoorstel rechtgezet. Daarin werd voorgesteld om de controle op reclameactiviteiten weg te nemen bij de nationale toezichthouder van de lidstaat waarin de reclame wordt gemaakt. Het Parlement en de Raad hebben echter ingezien dat het net deze toezichthouder is die het best in staat is om lokale reclameactiviteiten zoals advertenties te controleren en misleidende informatie op te sporen.De N-VA-delegatie in het Europees Parlement steunt deze nieuwe regels en heeft daarom beslist om voor dit verslag te stemmen.
2016/11/22
Multiannual financial framework for 2014-2020 (A8-0110/2017 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) NL

De N-VA is een voorstander van bijkomende flexibiliteit binnen het bestaande MFK om vrijgekomen ruimte maximaal te benutten voor investeringen in domeinen waar de burger dat van Europa verwacht. Dat een groot deel van de 6 miljard euro aan nieuwe middelen (3,9 miljard euro) aan veiligheid en migratie wordt besteed, is dus toe te juichen.Daarnaast is het voor de N-VA ook volkomen terecht dat de tussentijdse evaluatie bijzondere aandacht en financiële middelen geeft aan overbevraagde programma’s als Cosme, Horizon 2020, CEF en Erasmus+. Ook het EFSI 2.0 kan, als het zorgvuldig wordt uitgevoerd, een meerwaarde betekenen.Bij andere uitgaven stelt de N-VA zich vragen. De meerwaarde van het Europees jongerenwerkgelegenheidsinitiatief is nog onvoldoende bewezen en het programma om wifi toegankelijker te maken doorheen de Europese Unie illustreert de misplaatste gratispolitiek van een Europese elite die te weinig rekenschap aflegt aan de Europese belastingbetaler.De N-VA dringt erop aan dat alle programma’s onder de verschillende rubrieken getoetst worden op hun doeltreffendheid en doelmatigheid. De N-VA onthoudt zich bij de stemming over de voorstellen van de tussentijdse evaluatie van het Meerjarig Financieel Kader.
2016/11/22
Multiannual financial framework for 2014-2020 (Resolution) (A8-0117/2017 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) NL

De N-VA is een voorstander van bijkomende flexibiliteit binnen het bestaande MFK om vrijgekomen ruimte maximaal te benutten voor investeringen in domeinen waar de burger dat van Europa verwacht. Dat een groot deel van de 6 miljard euro aan nieuwe middelen (3,9 miljard euro) aan veiligheid en migratie wordt besteed, is dus toe te juichen.Daarnaast is het voor de N-VA ook volkomen terecht dat de tussentijdse evaluatie bijzondere aandacht en financiële middelen geeft aan overbevraagde programma’s als Cosme, Horizon 2020, CEF en Erasmus+. Ook het EFSI 2.0 kan, als het zorgvuldig wordt uitgevoerd, een meerwaarde betekenen.Bij andere uitgaven stelt de N-VA zich vragen. De meerwaarde van het Europees jongerenwerkgelegenheidsinitiatief is nog onvoldoende bewezen en het programma om wifi toegankelijker te maken doorheen de Europese Unie illustreert de misplaatste gratispolitiek van een Europese elite die te weinig rekenschap aflegt aan de Europese belastingbetaler.De N-VA dringt erop aan dat alle programma’s onder de verschillende rubrieken getoetst worden op hun doeltreffendheid en doelmatigheid. De N-VA onthoudt zich bij de stemming over de voorstellen van de tussentijdse evaluatie van het Meerjarig Financieel Kader.
2016/11/22
Mobilisation of the Contingency Margin (A8-0104/2017 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) NL

De N-VA is een voorstander van bijkomende flexibiliteit binnen het bestaande MFK om vrijgekomen ruimte maximaal te benutten voor investeringen in domeinen waar de burger dat van Europa verwacht. Dat een groot deel van de 6 miljard euro aan nieuwe middelen (3,9 miljard euro) aan veiligheid en migratie wordt besteed, is dus toe te juichen.Daarnaast is het voor de N-VA ook volkomen terecht dat de tussentijdse evaluatie bijzondere aandacht en financiële middelen geeft aan overbevraagde programma’s als Cosme, Horizon 2020, CEF en Erasmus+. Ook het EFSI 2.0 kan, als het zorgvuldig wordt uitgevoerd, een meerwaarde betekenen.Bij andere uitgaven stelt de N-VA zich vragen. De meerwaarde van het Europees jongerenwerkgelegenheidsinitiatief is nog onvoldoende bewezen en het programma om wifi toegankelijker te maken doorheen de Europese Unie illustreert de misplaatste gratispolitiek van een Europese elite die te weinig rekenschap aflegt aan de Europese belastingbetaler.De N-VA dringt erop aan dat alle programma’s onder de verschillende rubrieken getoetst worden op hun doeltreffendheid en doelmatigheid. De N-VA onthoudt zich bij de stemming over de voorstellen van de tussentijdse evaluatie van het Meerjarig Financieel Kader.
2016/11/22
Guidelines for the 2018 budget - Section III (A8-0060/2017 - Siegfried Mureşan) NL

Deze richtsnoeren verwoorden het standpunt van het Europees Parlement voorafgaand aan het begrotingsvoorstel voor 2018 dat de Commissie zal voorstellen. Hoewel de tekst enigszins ingaat op de nieuwe uitdagingen die ook 2018 zullen kenmerken, zowel intern als extern, blijft de stellingname voornamelijk ingegeven door de verdediging van de status quo. Het behoud van bestaande programma’s wordt bevestigd, terwijl nieuwe initiatieven zoals de “Interrailpas voor Europa op de achttiende verjaardag” het gebrek aan daadkracht op andere fronten moet camoufleren en de zieltjes van Europese jongeren moet proberen te winnen.De N-VA dringt aan op een omvattende evaluatie van de uitgaven volgens het Europese meerwaarde-criterium, zoals ook gevraagd door de Europese Rekenkamer. De Europese burger verwacht tussenkomsten van de Unie om het veiligheidsbeleid te versterken en het asielbeleid onder controle te brengen. In de begroting voor 2017 is nog geen 10 % van de totale middelen voorzien voor veiligheid en migratie. De brandhaarden aan onze Europese buitengrenzen die resulteren in vluchtelingenstromen naar West-Europa, maken evenwel duidelijk wat de nieuwe prioriteiten zouden moeten zijn: een streng, maar rechtvaardig migratiebeleid en een duidelijke omslag naar een echte veiligheidscultuur.De N-VA-leden in het Europees Parlement stemmen dus tegen deze algemene richtsnoeren voor de voorbereiding van de begroting 2018.
2016/11/22
Possible evolutions of and adjustments to the current institutional set-up of the European Union (A8-0390/2016 - Guy Verhofstadt) NL

De N-VA stemde tegen dit verslag omdat de EU nu zijn tijd niet mag verspillen met het bouwen van institutionele luchtkastelen. Veiligheid, de aanpak van migratie en het creëren van jobs: daarover moeten we het hebben. Al de rest is naast de kwestie. De grootste struikelblokken in dit verslag zijn een Europese regering, een begroting voor de Eurozone, een Europese vermogensbelasting en een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCCTB).
2016/11/22
Improving the functioning of the European Union building on the potential of the Lisbon Treaty (A8-0386/2016 - Mercedes Bresso, Elmar Brok) NL

De N-VA stemde tegen dit verslag omdat de EU nu zijn tijd niet mag verspillen met het bouwen van institutionele luchtkastelen. Veiligheid, de aanpak van migratie en het creëren van jobs, daarover moeten we het hebben. Al de rest is naast de kwestie. De grootste struikelblokken in dit verslag zijn een EU-minister van financiën, een begroting voor de Eurozone, een Europese vermogensbelasting en een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCCTB).
2016/11/22
Budgetary capacity for the Eurozone (A8-0038/2017 - Reimer Böge, Pervenche Berès) NL

N-VA stemde tegen dit verslag omdat de eurozone geen aparte begroting met de bijhorende transfers nodig heeft. Het beter laten functioneren van de arbeidsmarkt is een betere remedie tegen werkloosheid dan nieuwe transfers. Een eurozonebudget zou het ook moeilijker maken om de doelstellingen van het stabiliteits- en groeipact te bereiken.
2016/11/22
EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (A8-0009/2017 - Artis Pabriks) NL

De N-VA-delegatie stemde voor het handels-en investeringsakkoord met Canada. Wij geloven dat dit ambitieuze en uitgebreide akkoord kan zorgen voor een vlotter handelsverkeer tussen de Europese Unie en Canada en een blauwdruk vormt voor toekomstige handelsakkoorden. Handelsbelemmeringen en invoertarieven zullen grotendeels verdwijnen en de toegang tot elkaars markt wordt vrijgemaakt. Het akkoord maakt het ook makkelijker om te investeren en creëert een stabiele bedrijfsomgeving. Internationale handel is de motor van onze welvaart. En daarin past ook dit nieuwe akkoord met Canada, dat voordelen biedt voor onze consumenten én voor onze ondernemingen, groot én klein. We krijgen een ruimere keuze tussen meer, betere en goedkopere goederen en diensten door marktvergroting en gezonde concurrentie. Zo worden duurzame economische groei en jobs gecreëerd. Hiermee samengaand dient de EU ook de harde strijd op te drijven tegen elke vorm van dumping. N-VA wenst zich echter niet af te schermen van de wereld in een discours van protectionisme. Hierdoor worden enkel jobs vernietigd en daalt de koopkracht. Protectionisme verarmt enkel. Het CETA-akkoord bevat voor N-VA bovendien voldoende garanties die geen afbreuk doen aan de normen of nivellering naar beneden van onze standaarden inzake o.a. voeding, milieu, gezondheid, consumentenbescherming en arbeidsnormen.
2016/11/22
Objection pursuant to rule 105(3): Regulatory technical standards for the application of position limits to commodity derivatives (B8-0139/2017, B8-0147/2017, B8-0148/2017) NL

Volgens de auteurs van deze ontwerpresolutie zouden de technische standaarden houdende beperkingen op de handel in grondstofderivaten, voedselspeculatie onvoldoende beteugelen. Echter, bij de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad over de MiFID II-richtlijn, waarvan deze standaarden een aanhangsel zijn, wist het Europees Parlement als uitkomst te zorgen voor een regeling die een einde maakt aan excessieve speculatie met voedsel, maar die niet leidt tot het einde van de grondstoffenhandel in de EU. Wijzigingen aan de positielimieten zoals deze nu voorliggen, zouden de Europese markten voor landbouwproducten sterk verstoren en zouden grote delen van de grondstoffenhandel uit de EU kunnen drijven. Beide factoren zouden de reële economie een onevenredige klap bezorgen die de realisatie van de MiFID II-doelstellingen net zou dreigen te bemoeilijken. Financiële markten spelen immers een belangrijke rol in het beschermen tegen prijsbewegingen bij landbouwproducten. Het Europees Parlement heeft bovendien in december 2016 een verslag goedgekeurd waarin het lidstaten net aanmoedigt om in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid nieuwe technieken rond risicobeheer te stimuleren. De N-VA-delegatie in het Europees Parlement is dan ook van mening dat de technische standaarden van de Commissie een correcte aanvulling vormen op MiFID II en heeft daarom tegen deze resolutie gestemd.
2016/11/22
The role of whistleblowers in the protection of EU´s financial interests (A8-0004/2017 - Dennis de Jong) NL

Klokkenluiders kunnen van doorslaggevend belang zijn om wantoestanden die anders bedekt zouden blijven, onder de aandacht te brengen. Een goede bescherming van klokkenluiders tegen mogelijke represailles is dus cruciaal en dient aangemoedigd in de lidstaten die nog steeds geen specifieke regels hebben ingevoerd. Voor N-VA is een ethisch klimaat waarin klokkenluiders zonder gevaar voor afrekeningen wandaden kunnen onthullen en rapporteren een kwestie van essentiële democratische hygiëne. De resolutie over de rol van klokkenluiders bij de bescherming van de financiële belangen van de EU roept evenwel een aantal vragen op. Zo wordt er nadrukkelijk aangedrongen op een nieuw EU-orgaan met een goed uitgerust kantorennet om klokkenluiders in elke lidstaat te kunnen ondersteunen. Omdat de N-VA ernstige vragen heeft bij de meerwaarde van een dergelijke aanpak, hebben de N-VA-Europarlementsleden besloten zich te onthouden van de stemming over deze resolutie.
2016/11/22
Annual report on EU competition policy (A8-0001/2017 - Tibor Szanyi) NL

Dit jaarverslag zou over het Europese mededingingsbeleid moeten gaan. Het verslag vraagt echter ook de invoering van een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCTB), publieke landenrapportering en zelfs ‘convergentie met betrekking tot de overheidsfinanciën’. Dergelijke gedetailleerde standpunten over fiscaal beleid horen niet thuis in een verslag over mededinging. Daarom heeft de N-VA tegen dit verslag gestemd.
2016/11/22
Sustainable management of external fishing fleets (A8-0377/2016 - Linnéa Engström) NL

N-VA steunt het verslag dat de noodzakelijke voorwaarden oplijst voor vismachtigingen van de EU-vissersvloot in niet-EU wateren. Illegale visserij en overbevissing hebben vaak een negatieve impact op kustgemeenschappen buiten de EU. Wij vinden het daarom belangrijk dat de EU-vissersvloot uitdraagt dat hun visserij-activiteiten op een legale en duurzame manier gebeuren. De regels waarborgen bovendien een gelijk speelveld voor de Europese vissersvloot.Om het gelijk speelveld te bewaren erkennen wij dat het noodzakelijk is om de Europese Commissie een toezichthoudende rol toe te kennen. Het commissievoorstel zou het echter mogelijk maken dat de Europese Commissie de bevoegdheid naar zich toetrekt om rechtstreeks vismachtigingen in te trekken van vaartuigen die niet in overeenstemming zijn met de Europese regels. Iets wat ze op heden ook niet kan voor de interne Europese vloot. Omwille van het subsidiariteitsprincipe kan N-VA niet akkoord gaan met deze bepaling. De bevoegdheid van het uitreiken of intrekken van vismachtigingen moet bij de lidstaten blijven.
2016/11/22