BETA

10 Written explanations of Sara SKYTTEDAL

Implementation of the Regulations on the European citizens' initiative (A9-0182/2023 - Loránt Vincze)

I dag röstade Europaparlamentet om ett initiativbetänkande rörande förordningarna om det europeiska medborgarinitiativet. Kristdemokraterna är anhängare av representativ demokrati, men ser värdet i vissa instrument för medborgarinitiativ som ett komplement. Därför gav vi vårt stöd till detta betänkande. Vi vill dock göra en markering mot textens skrivelser om att EU bör subventionera organiseringen av olika medborgarinitiativ. Det är inte en uppfattning som Kristdemokraterna delar.
2023/06/13
Draft amending budget No 2/2023: Entering the surplus of the financial year 2022 (A9-0225/2023 - Fabienne Keller)

Kristdemokraterna röstade för ändringsbudget 2, som avser en teknisk justering gällande överföring av överskottet från 2022, vilken innebär att bland annat den svenska EU-avgiften för 2023 sänks. Kristdemokraterna stödjer detta, och röstade därför för. Vi vill dock med denna röstförklaring markera att vi inte stödjer parlamentets tillhörande skrivningar om att avskaffa budgetens korrigeringsmekanismer, såsom medlemsländernas rabatter. Kristdemokraterna menar att det finns ett behov av korrigeringsmekanismer, i syfte att hålla nere den svenska EU-avgiften och värna skattebetalarnas pengar.
2023/07/11
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2023/001 BE/LNSA - Belgium (A9-0228/2023 - Eleni Stavrou)

Idag röstade Europaparlamentet om en utbetalning från den så kallade Globaliseringsfonden. Fonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Vi kristdemokrater anser att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, inte via EU, och vill därför att fonden avvecklas. Så länge fonden existerar kommer vi dock ej ta strid mot enskilda utbetalningar.
2023/07/11
Fostering and adapting vocational training as a tool for employees' success and a building block for the EU economy in the new industry 4.0 (A9-0232/2023 - Anna Zalewska)

Idag har Europaparlamentet röstat om ett initiativbetänkande som föreslår en rad åtgärder för att främja yrkesutbildningen i EU. Kristdemokraterna välkomnar stärkt yrkesutbildning och betänkandets generella inriktning, däribland insikten att arbetsmarknadspolitiken bör förbli medlemsländernas kompetens. Eftersom den socialdemokratiska gruppens ändringsförslag, som kräver nya tvingande EU-regler om praktik- och lärlingstjänstgöring, röstades igenom lade vi dock ned våra röster i slutvoteringen.
2023/07/11
COVID-19 pandemic: lessons learned and recommendations for the future (A9-0217/2023 - Dolors Montserrat)

Idag röstade Europaparlamentet om ett initiativbetänkande som är tänkt att dra europapolitiska lärdomar av coronapandemin. Kristdemokraterna välkomnar särskilt slutsatserna om framgången rörande den EU-gemensamma upphandlingen av vaccin, samt behovet av att stärka relevanta EU-myndigheter på området. Tyvärr röstades också krav på urholkad patenträtt igenom, samt olika skrivningar om nya EU-kompetenser på sjukvårdsområdet. Kristdemokraterna valde vid en samlad bedömning att avstå i slutvoteringen.
2023/07/12
Ambient air quality and cleaner air for Europe (A9-0233/2023 - Javi López)

I dag röstade Europaparlamentet om sin förhandlingsposition rörande det reviderade direktivet om luftföroreningar. Kristdemokraterna stöder EU-kommissionens förslag och målet om att förenkla och konsolidera den befintliga lagstiftningen på området. I den ståndpunkt som parlamentet antog fastställdes tyvärr bindande krav om hur snabbt detta ska gå som varken är realistiska eller förenade med ordentliga konsekvensanalyser – vilket borde vara ett absolut grundkrav för all miljöpolitik. Utan detta riskeras tilltron till den gröna omställningen och det folkliga stödet för att överhuvudtaget minska skadliga utsläpp. Vi valde därför att tillsammans med vår partigrupp rösta nej vid slutomröstningen.
2023/09/13
The future of the European book sector (A9-0257/2023 - Tomasz Frankowski)

I dag röstade Europaparlamentet om ett initiativbetänkande som behandlar framtidens boksektor. Kristdemokraterna delar betänkandets ståndpunkter kring exempelvis vikten av att underlätta finansiering för förläggare samt vikten av att stärka översättares villkor. Vi gav därför vårt stöd till betänkandet. Vi vill dock med denna röstförklaring markera att vi inte delar betänkandets syn på Kreativa Europa. Kultursektorns finansiering bör inte ske på EU-nivå.
2023/09/14
Implementation of the European Solidarity Corps programme 2021-2027 (A9-0308/2023 - Michaela Šojdrová)

Idag röstade Europaparlamentet om ett initiativbetänkande rörande den Europeiska solidaritetskåren. Kristdemokraterna välkomnar frivilligarbete och ser det som betydelsefullt att EU är med och bidrar för att möjliggöra för fler unga att delta i civilsamhällesstärkande arbete. Det här betänkandet krävde dock en mycket omfattande budgetökning av det aktuella programmet, vilket Kristdemokraterna inte står bakom, och denna ökning är särskilt anmärkningsvärd givet rådande budgetläge. Vid en samlad bedömning valde Kristdemokraterna därför att avstå i voteringen.
2023/11/21
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2023/002 BE/Makro - Belgium (A9-0351/2023 - Petri Sarvamaa)

Idag röstade Europaparlamentet om en utbetalning från den så kallade Globaliseringsfonden. Fonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Vi kristdemokrater anser att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, inte via EU, och vill därför att fonden avvecklas. Så länge fonden existerar kommer vi dock ej ta strid mot enskilda utbetalningar.
2023/11/22
European Union regulatory fitness and subsidiarity and proportionality – report on Better Law Making covering 2020, 2021 and 2022 (A9-0310/2023 - Catharina Rinzema)

Idag har parlamentet röstat om ett initiativbetänkande som kommenterar hur lagstiftningsprocesserna angående subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna i EU:s lagstiftningsprocess. Betydelsefullt är den starka betoning betänkandet har av en bättre granskning av konkurenskraftsperspektiven. Kristdemokraterna gav därför sitt stöd till betänkandet. Vi vill genom denna röstförklaring dock markera att vi inte stödjer skrivningarna om att Europaparlamentet borde ges initiativrätt.
2023/11/23