BETA

105 Written explanations of Erik BERGKVIST

Situation in Venezuela (RC-B9-0006/2019, B9-0006/2019, B9-0007/2019, B9-0008/2019, B9-0009/2019, B9-0010/2019, B9-0011/2019)

. – Den humanitära, ekonomiska och politiska krisen i Venezuela måste omedelbart lösas. Vi socialdemokrater vill fortsatt se demokratiska, fria och rättvisa val i landet så snart som möjligt, och anser att det är den främsta uppgiften för interimspresidenten Juan Guaidó. Vi är mycket oroade över FN:s nya rapport som vittnar om användandet av utomrättsliga avrättningar, tortyr samt brist på mat, sjukvård och tillgång till elektricitet för stora delar av den venezolanska befolkningen. Det är viktigt att Europaparlamentet stöder Norges medlarinsatser samt de medlarinsatser som sker med hjälp av den internationella kontaktgruppen ICG där Sverige är medlem.
2019/07/18
Employment and social policies of the euro area (A9-0016/2019 - Yana Toom)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om sysselsättnings- och socialpolitiken i euroområdet. Betänkandet lyfter fram många bra saker som exempelvis vikten av att främja en god arbetsmiljö på jobbet.Däremot valde vi att avstå i de omröstningar som handlar om att inrätta ett europeiskt system för återförsäkring av arbetslöshetsförmåner och ett nytt finansiellt instrument för att bekämpa långvarig arbetslöshet. Ett fungerande eurosamarbete är viktigt och förslaget om en återförsäkring av arbetslöshetsförmåner är tänkt som en stabiliserande mekanism inom eurozonen. Exakt hur denna typ av system utformas är primärt en fråga för eurozonen. Det är dock viktigt att poängtera att det inte får handla om att EU ska ha en gemensam arbetslöshetsförsäkring eller att systemet ska träffa länder utanför valutasamarbetet.Kampen för full sysselsättning är en prioriterad fråga för oss socialdemokrater. Ett nytt finansiellt instrument för att bekämpa långvarig arbetslöshet skulle kunna vara positivt, men ramen för EU-budgeten måste i så fall begränsas. Vad gäller uppmaningen att presentera ett rättsligt instrument om minimilöner vill vi påminna om att löner och lönebildning är en nationell kompetens och ska hanteras enligt nationell praxis samt att nationella system för relationerna på arbetsmarknaden ska respekteras fullt ut.
2019/10/10
Climate and environmental emergency (RC-B9-0209/2019, B9-0209/2019, B9-0211/2019, B9-0212/2019, B9-0215/2019, B9-0216/2019, B9-0218/2019, B9-0220/2019)

. – Vi socialdemokrater har varit drivande i Europaparlamentets process att utlysa ett nödläge för klimatet och miljön. Europa måste omedelbart öka sina åtaganden för att minska klimatutsläppen mer och snabbare än i dagsläget. Vi välkomnar därför att kammaren antagit denna resolution. För att inte äventyra resolutionen i sin helhet röstade den socialdemokratiska gruppen emot samtliga ändringsförslag från den konservativa partigruppen, inklusive ett ändringsförslag om att Europaparlamentet ska ha ett enda säte. Vi stöder självklart detta krav i sak, men röstade emot sagda ändringsförslag för att inte äventyra resolutionen.
2019/11/28
2019 UN Climate Change Conference (COP25) (B9-0174/2019)

. – Vi socialdemokrater välkomnar att Europaparlamentet antagit en progressiv resolution, som kommer att ge parlamentets delegation till COP25 ett starkt mandat att verka utifrån. Vi stöder att kärnkraften fasas ut och ersätts med el från förnybara källor samt ökad energieffektivisering. Sverige och Europa har goda förutsättningar och måste framöver satsa mer på miljö- och klimatvänlig energi från bland annat vind, vatten och skog. Vi stödjer Sveriges mål om 100 procent förnybar energiproduktion men konstaterar att kärnkraften i dag utgör en betydande del av elproduktionen och att utfasningen måste beakta sysselsättning, elpriser och elsystemets konkurrenskraft.
2019/11/28
Gender pay gap (B9-0069/2020, B9-0073/2020, B9-0083/2020, B9-0084/2020)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för resolutionen om lönegapet mellan kvinnor och män. Resolutionen innehåller många bra skrivningar, och vi välkomnar särskilt uppmaningen till kommissionen att presentera en ny och ambitiös jämställdhetsstrategi för EU, inklusive konkreta åtgärder för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män.Kvinnor tjänar i genomsnitt 16 % mindre än män, trots att de har högre utbildning. Det är oerhört viktigt att bekämpa lönegapet. Därför kan vi också se fördelarna med EU-reglering om lönetransparensåtgärder. I det avseendet är det emellertid viktigt att påminna om att detta inte får inkräkta på partsautonomin på arbetsmarknaden. Flera av de ändringsförslag som handlade om bindande åtgärder för insyn i lönesättningen samt om arbetsvärdering var mycket detaljerade och långtgående och därför valde vi att avstå i omröstningen om dessa ändringsförslag.
2020/01/30
Automated data exchange with regard to dactyloscopic data in the United Kingdom (A9-0100/2020 - Juan Fernando López Aguilar)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta med den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet och uppmana rådet att i dagsläget inte ingå ett nytt samarbete gällande fingeravtrycksuppgifter inom ramen för Prümbeslutet. Vi ser mycket positivt på fördjupat samarbete kring brottsbekämpning med Storbritannien, vilket inkluderar informationsutbyte i förebyggande syfte och utredning av brott. Det är viktigt att Storbritannien och EU tillsammans adresserar regionala och globala utmaningar. Avtal kräver ömsesidighet och respekt för de gemensamma reglerna och Storbritannien ingår sedan 2019 i Prümbeslutet rörande DNA. I nuläget ser vi dock med oro på att Storbritannien ännu inte uppfyller kraven om fullständig ömsesidighet och att man inte heller förklarat sig villig att uppfylla denna del av Prümbeslutet för det existerande samarbetet kring DNA. Skulle Storbritannien fram till den översyn som ska ske den 15 juni 2020 ha ändrat inställning är förutsättningarna för ett samarbete även kring fingeravtrycksuppgifter andra och avtal rörande fingeravtrycksuppgifter bör då ingås. Vi ser därutöver positivt på att frågor om brottsbekämpning och straffrättsligt samarbete hanteras inom ramen för det nya partnerskapsavtal (brexit) med Storbritannien som just nu förhandlas för att få ett så heltäckande avtal som möjligt.
2020/05/13
Amendment of the EU-Morocco Euro-Mediterranean Aviation Agreement (accession of Bulgaria and Romania) (A9-0005/2020 - Sven Schulze)

. – Vi svenska socialdemokrater anser att luftfartsavtal är viktiga för EU:s samarbete med tredje länder och är till fördel för både unionen och tredje länder. Vi anser också att alla EU:s medlemsländer ska behandlas lika och ingå i de avtal som union ingår, även de medlemsländer som anslutit sig till unionen efter att avtalen undertecknats. Dock accepterar vi inte länders olagliga ockupation av territorier. Därför har de svenska socialdemokraterna vid tidigare omröstningar under föregående mandatperiod valt att inte rösta för luftfartsavtalet med Marocko med anledning av ockupationen av Västsahara.
2020/06/17
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

. – Vi svenska socialdemokrater anser att fonden för en rättvis omställning är ett viktigt steg i rätt riktning för främjandet av en social, ekologisk och ekonomisk hållbar omställning i EU. Detta för att nå unionens långsiktiga klimatstrategi och klimatneutralitet senast år 2050. Därför stöder vi Europaparlamentets betänkande om fonden för en rättvis omställning.Vi motsätter oss dock inkludering av naturgas i förslaget. För oss är det självklart att EU måste främja en energipolitik som är både hållbar för miljön och klimatet och samtidigt består av förnybara energikällor. Vi valde därför att rösta nej till att inkludera fossila bränslen.
2020/09/16
Situation in Russia, the poisoning of Alexei Navalny

. – Vi röstade för den gemensamma resolutionen om situationen i Ryssland, särskilt gällande förgiftningen av oppositionspolitikern, bloggaren och juristen Aleksej Navalnyj. Det är viktigt att EU starkt och gemensamt markerar mot att politiska mord och förgiftningar används som instrument av den ryska regimen för att tysta oppositionella.Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet fördömer mordförsöket på Navalnyj. Vi vill se ett omedelbart stopp på trakasserier, förföljelser och våld mot den politiska oppositionen, meningsmotståndare och civilsamhället i landet. Eftersom vi vill se en positiv utveckling i landet är vi skeptiska till den gemensamma resolutionens skrivning om att helt isolera Ryssland i internationella forum. Total isolering skulle omöjliggöra påverkan för förändring. Vi ser mervärdet av dialog också med länder vars statsskick och/eller värderingar vi inte delar.
2020/09/17
Covid-19: EU coordination of health assessments and risk classification and the consequences on Schengen and the single market (RC-B9-0257/2020)

. – För oss socialdemokrater är det en självklarhet att alla medborgare i Europa ska ha tillgång till jämlik och ekonomiskt överkomlig hälso- och sjukvård av hög kvalitet. Hälso- och sjukvårdspolitiken är politiken är nationellt ansvar, men den pågående covid-19-krisen har tydliggjort behovet av bättre samordning och starkare samarbete mellan EU-länderna på hälsoområdet. Vi ser att det idag finns ett behov att stärka hälso- och sjukvården i flera EU-länder. Därför har vi valt att ställa oss bakom Europaparlamentets uppmaning till kommissionen att lägga fram ett förslag till direktiv om miniminormer för högkvalitativ hälso- och sjukvård.I enlighet med Europaparlamentets resolution om EU:s folkhälsostrategi från 8 juli 2020 är det för oss fundamentalt att EU:s medlemsstater behåller behörigheten i fråga om förvaltningen, organisationen och finansieringen av sina hälso- och sjukvårdssystem, samtidigt som patientsäkerhet, anständiga normer för arbete och anställning för vårdpersonal samt europeisk motståndskraft mot pandemier och andra folkhälsokriser garanteras.
2020/09/17
Framework of ethical aspects of artificial intelligence, robotics and related technologies (A9-0186/2020 - Ibán García Del Blanco)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om en ram för etiska aspekter av artificiell intelligens, robotteknik och tillhörande teknik. Betänkandet är omfattande och lyfter på ett bra sätt fram möjligheterna som artificiell intelligens, robotteknik och tillhörande teknik medför men belyser också utmaningarna. EU behöver på ett övergripande plan stärka sin kapacitet för användning av artificiell intelligens, robotteknik och tillhörande teknik och vi är positiva till att just etiska riktlinjer lyfts fram i diskussionen.En viktig del av betänkandet handlar om integritet och biometrisk igenkänning. Betänkandet betonar de möjligheter som teknikens utveckling medför också inom detta område men understryker samtidigt vikten av att grundläggande principer såsom dataskydd, integritetsskydd och att strikt ändamålsbaserad begränsning måste respekteras. Vi valde dock att rösta emot ett ändringsförslag som bland annat yrkar på att kommissionen i sitt kommande lagstiftningsförslag ska föreslå ett förbud mot spridning och användning av teknik för ansiktsigenkänning på offentlig plats, så länge som riskerna med tekniken inte åtgärdats. Även om ändringsförslaget lyfter fram många viktiga aspekter som vi delar, såsom brister och farhågor med tekniken för ansiktsigenkänning, är ändringsförslaget långtgående och dessa saker behandlas också på ett bra sätt på andra ställen i betänkandet.
2020/10/20
Employment and social policies of the euro area 2020 (A9-0183/2020 - Klára Dobrev)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om sysselsättning och socialpolitik i euroområdet 2020. Vi instämmer i oron att Covid-19 krisen sannolikt kommer att öka de nuvarande ojämlikheterna.Vi reserverar oss dock för vissa delar i betänkandet och avstod i omröstningar som handlar om att undersöka eller införa instrument på EU-nivå för exempelvis arbetslöshetsåterförsäkring. Vi välkomnar kommissionens fokus att stärka barns förutsättningar genom EU:s barngaranti men vi ställer oss kritiska till att införa gratis barnomsorg. För oss socialdemokrater är det viktigt att barnomsorgen är tillgänglig och har ett överkomligt pris, samtidigt anser vi att fokus i första hand bör vara att bygga ut barnomsorgen i Europa. På samma sätt ställer vi oss också frågande till utarbetandet av en EU-ram för omsorgstjänster. För oss är det viktigt att varje medlemsland kan tillhandahålla omsorgstjänster av hög kvalité som kommer många till del. Vi vill påminna om att dessa frågor i huvudsak är nationell kompetens. Vad gäller uppmaningen om att presentera en europeisk ram om minimilöner vill vi påminna om att löner och lönebildning är en nationell kompetens och ska hanteras enligt nationell praxis och att nationella system för relationerna på arbetsmarknaden ska respekteras fullt ut.
2020/10/21
Sustainable Europe Investment Plan - How to finance the Green Deal (A9-0198/2020 -Siegfried Mureşan, Paul Tang)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkadet om investeringsplanen för ett hållbart Europa – finansiering av den gröna given. Betänkandets innehåll rymmer konkreta förslag om hur den gröna given kan finansieras med både offentliga och privata medel, samt säkerställer att EU inte ska finansiera aktiviteter som vållar skada för människor eller klimatet. Att säkra en realistisk och konkret finansiering är avgörande för att lyckas med den gröna omställningen, varför vi i valde att ställa oss bakom betänkandet. Av detta skäl valde vi också att avstå i omröstningarna på några punkter, som om de antagits hade äventyrat betänkandet som helhet.Betänkandet innehåller emellertid skrivningar om introducerandet av nya egna medel som vi anser är problematiska och vänder oss emot. Som huvudregel anser vi att nya prioriteringar i huvudsak ska finansieras genom omprioriteringar inom befintlig budgetram och att närhetsprincipen ska tillämpas på budgetområdet. Mot den bakgrunden avböjer vi betänkandets samlade förslag av skatter på unionsnivå som föreslås gå in som egna medel i EU:s budget.Vi svenska socialdemokrater kommer fortsättningsvis vara pådrivande för klimatomställningen på unionsnivå. Därtill måste även medlemsstaterna ta ett betydande ansvar för att ställa om i hållbar riktning, exempelvis genom införandet av en ambitiös och effektiv beskattning av koldioxid.
2020/11/13
Tackling homelessness rates in the European Union (B9-0363/2020)

. – Vi socialdemokrater stödjer den resolution om hemlöshet som Europaparlamentet antagit 23 november 2020. Vi oroas över situationen för de över 4 miljoner människor som är hemlösa i EU och uppgifterna om att antalet hemlösa i EU ökat kraftigt under de senaste tio åren. Rätten till bostad är stadgad i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Vi vänder oss mycket starkt emot att det idag finns länder i Europa som, likt Ungern, kriminaliserat hemlöshet. EU har ett ansvar att stå upp för och försvara de mänskliga rättigheterna. Det är grundläggande för att få ingå i Europeiska unionen och ska vara en förutsättning för att ta del av gemensamma EU-medel. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att EU inte har någon beslutsfattande kompetens gällande EU-ländernas bostadspolitik, utan detta är nationell kompetens.
2020/11/23
Stocktaking of European elections (A9-0211/2020 - Pascal Durand)

. – Vi socialdemokrater röstade för betänkandet om utvärdering av valet till Europaparlamentet 25 november 2020. Det är ett ambitiöst betänkande som dels analyserar det senaste valet, dels innehåller ett antal förslag om åtgärder för att öka intresset för parlamentsvalet och nya diskussioner inför framtiden. I fråga om transnationella listor anser vi dock att det inte skulle vara en framgångsrik metod för att öka intresset eller det demokratiska inflytandet för medborgarna.
2020/11/25
A strong social Europe for Just Transitions (A9-0233/2020 - Dennis Radtke, Agnes Jongerius)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om ett starkt socialt Europa för rättvisa omställningar. Vi vill se ett EU som verkar för att öka den sociala rättvisan i hela Europa.För oss är det viktigt att arbetstagares ställning i Europa stärks samtidigt som ansvarsfördelningen mellan EU och medlemsstaterna respekteras. Initiativ på EU-nivå får inte på något sätt äventyra den svenska partsmodellen. Därför röstade vi emot delar i betänkandet som handlar om att införa obligatoriska målsättningar inom socialpolitiken. Vi kan inte heller stödja det föreslagna direktivet om europeiska minimilöner. Vi vill påminna om att löner och lönebildning är en nationell kompetens och ska hanteras enligt nationell praxis och att nationella system för relationerna på arbetsmarknaden ska respekteras fullt ut. Vi reserverar oss också mot andra delar i betänkandet och avstod från att rösta på avvägda ställen för förslag om ny EU-lagstiftning på arbetsmarknadsområdet då kraven ibland berör sådant som medlemsstaterna bör lagstifta om själva. Samtidigt välkomnar vi exempelvis de progressiva arbetsmiljömässiga krav som betänkandet innehåller, erkännandet av partsmodellen och vikten av att stärka parterna på arbetsmarknaden, öka andelen arbetsmiljöinspektörer och vikten av att förbättra anställningstryggheten.
2020/12/17
Sustainable corporate governance (A9-0240/2020 - Pascal Durand)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om betänkandet som behandlar hållbar bolagsstyrning. I likhet med betänkandet välkomnar vi den kommande översynen av direktivet om icke-finansiell rapportering och vi stödjer att omfånget av rapporteringskraven utökas till att omfatta alla stora företag och koncerner i enlighet med redovisningsdirektivet.Betänkandet lyfter också på ett bra sätt fram vikten av mångfald och delaktighet i företagen, vilket leder till bättre affärsbeslut, samt vikten av arbetstagarinflytande i företagens beslutsprocesser för att bättre integrera företagens långsiktiga mål och inverkan.Däremot kan vi inte ställa oss bakom de mycket långtgående skrivningarna i betänkandet som behandlar lagförslag om hållbar bolagsstyrning. Utan tvekan har också företagen ett ansvar att aktivt bidra till ökad hållbarhet och därmed bidra till att vi uppfyller våra hållbarhetsåtaganden. Men att lagstifta om att ändra aktiebolagens syfte från att som nu generera vinst till aktieägarna till att dessutom främja hållbarhet är att gå för långt, och det riskerar också att slå helt fel. Därför valde vi också att avstå i omröstningen om betänkandet.
2020/12/17
Implementation of the EU water legislation (B9-0401/2020)

. – Vi stöder den resolution som Europaparlamentet antagit om genomförandet av EU:s vattenlagstiftning. Sunda och välmående vattenresurser är grundläggande såväl för människors hälsa och samhället som för miljön och klimatet. Det är därför oroande att hälften av EU:s vattenförekomster fortfarande inte uppvisar god status. Kommissionens genomförda Fitness Check visar också att det finns avsevärda brister i hur EU-länderna genomfört EU:s vattenlagstiftning.På ett par punkter tycker vi dock att resolutionen går bortom regelverkets omfattning. Ett sådant exempel är de specifika skrivningarna med detaljerade krav i koppling till taxonomin och att energi- och transportrelaterade projekt ska anses vara hållbara endast när de omfattar naturliknande fisktrappor. Vi håller med om att fisktrappor är mycket viktiga för den biologiska mångfalden, men vi vill vara öppna för andra relevanta tekniska lösningar där det finns sådana lösningar som håller samma kvalitet för fiskbeståndet.Vi oroas av dagens omfattande utsläpp av mikroplast i miljön från fyllnadsmaterial på konstgräsplaner, som är mycket problematisk ur miljösynpunkt. Då Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) kommitté för samhällsekonomisk analys ännu inte har tagit ställning till frågan eller möjliga ersättningsalternativ, tycker vi emellertid att det är förhastat av Europaparlamentet att i dagsläget uppmana kommissionen att snabbt föreslå ett förbud mot denna användning.
2020/12/17
European Arrest Warrant and surrender procedures between Member States (A9-0248/2020 - Javier Zarzalejos)

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för betänkandet om implementeringen av den europeiska arresteringsordern då vi ser den som en viktig del av det rättsliga och polisiära samarbetet inom EU, vilket är ett samarbete som vi ser mycket positivt på. Den europeiska arresteringsordern bygger på principen om ömsesidigt erkännande. Därtill är respekten för de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer en förutsättning för samarbetet. Den europeiska arresteringsordern är särskilt viktig för bekämpandet av organiserad och allvarlig brottslighet. Frihetsberövanden ska tillgripas i de fall där andra åtgärder inte kan anses vara tillräckliga och brotten är allvarliga. Vi är positiva till åtgärder som syftar till att förbättra samarbetet och öka förtroendet mellan medlemsstaterna utan att rambeslutet öppnas upp för förhandling. Åtgärderna bör istället inriktas på korrekt implementering. Vi anser därutöver att harmonisering av vissa processrättsliga regler, så som fri bevisprövning eller häktning, inte ligger i linje med principen om subsidiaritet.
2021/01/20
Artificial intelligence: questions of interpretation and application of international law (A9-0001/2021 - Gilles Lebreton)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta emot betänkandet om artificiell intelligens: frågor om tolkning och tillämpning av internationell rätt. Utan tvekan har vi en snabb teknikutveckling vad gäller artificiell intelligens (AI) inom området för civil och militär användning, men tyvärr är betänkandet inte tillräckligt progressivt vad avser användningen av AI och respekten för grundläggande rättigheter. Det innehåller delvis motstridiga uppgifter rörande ett eventuellt förbud för dödliga autonoma vapensystem, och det går delvis emot en tidigare antagen resolution från Europaparlamentet inom detta område.I voteringen valde vi också att rösta emot ett förslag om en uppmaning till EU-kommissionen om att överväga att införa ett moratorium för offentliga myndigheters användning av system för ansiktsigenkänning. Även om betänkandet på ett bra sätt lyfter fram brister och farhågor med tekniken för ansiktsigenkänning och vikten av att respektera grundläggande rättigheter, vilket vi givetvis håller med om, anser vi inte att ett moratorium för offentliga myndigheters användning av system för ansiktsigenkänning är rätt väg att gå för att komma till rätta med de problem som finns.
2021/01/20
The latest developments in the National Assembly of Venezuela (RC-B9-0056/2021, B9-0056/2021, B9-0060/2021, B9-0062/2021, B9-0064/2021, B9-0065/2021)

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för den resolution som behandlar valet i Venezuela i december 2020. Det står klart att valet inte reflekterar folkets vilja och att oppositionen tystas och förföljs. Oppositionen måste tillåtas verka fritt och alla politiska fångar släppas. Det utgående parlamentet och dess ledare utgör tillsammans med andra delar av oppositionen och civilsamhället nyckelaktörer för att nå en fredlig och demokratisk framtid i Venezuela. Vi tror att nyckeln till framgång är att arbeta brett och inkluderande. Vi är fortsatt oroade över den humanitära, politiska och ekonomiska krisen i Venezuela. Denna är orsakad av regimens misskötsel och hårda förtryck mot sin egen befolkning. Detta är oacceptabelt och det är prioriterat att detta får ett slut. Vi står därför bakom EU:s sanktioner som införts mot individer kopplade till kränkningar och övergrepp av mänskliga rättigheter samt underminering av demokrati och rättsstatens principer i Venezuela.EU och dess medlemsstater måste agera både för att få ett slut på den akuta humanitära krisen och för en långsiktig och fredlig lösning på den ohållbara situationen i landet.
2021/01/21
Decent and affordable housing for all (A9-0247/2020 - Kim Van Sparrentak)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om anständigt och rimligt prissatta bostäder för alla. Vår utgångspunkt är klar och tydlig: bostadspolitiken är i grunden medlemsstaternas behörighet och ska så förbli. Därför valde vi exempelvis att avstå i voteringen om att Europaparlamentet uppmanar EU-kommissionen att säkerställa att elleverantörer antar skyddssystem för att garantera energiförsörjning i hemmet. Vi valde också att rösta emot ett ändringsförslag som mycket detaljerat stakar ut att EU-kommissionen och medlemsstaterna ska säkerställa att det finns tillräckligt många lämpliga och rimligt prissatta subventionerade bostäder i EU, så kallad social housing , även om syftet på många sätt är lovvärt.Men samtidigt kan vi inte bortse från att det finns en rad utmaningar med den rådande bostadssituationen i Europa, vilket också tydligt framkommer i betänkandet. Självklart är det så att där EU kan agera för att åstadkomma positiva förändringar välkomnar vi det, men det måste ske med respekt för varje lands bostadssystem och traditioner.
2021/01/21
The right to disconnect (A9-0246/2020 - Alex Agius Saliba)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att lägga ner våra röster i omröstningen om det lagstiftande initiativbetänkandet ”rätten att koppla ifrån”. Vi instämmer i oron om att allt fler arbetstagare i Europa inte har möjlighet att ”koppla ner”. Det är ett reellt problem som måste hanteras. För oss socialdemokrater råder det ingen tvekan om att alla arbetstagare ska ha rätt att koppla ifrån och inte ständigt behöva vara tillgängliga. Det är avgörande för en god arbetsmiljö att säkerställa balansen mellan arbetsliv och fritid och tillförsäkra att arbetstagare får vila samt tid till återhämtning. Det är möjligt att EU:s arbetstidsregler kan behöva en översyn för att ta höjd för detta. Men förslaget som parlamentet röstade om var alltför detaljerat och respekterade inte den ordning vi har i Sverige då arbetsmarknadens parter kan reglera frågan i kollektivavtal. Vi tror att det är fel väg att från EU sätta enhetliga detaljerade regler kring hur rätten att koppla ifrån ska regleras på respektive arbetsplats i Europa. Vi vill påminna om att initiativ på EU-nivå inte på något sätt får äventyra den svenska partsmodellen utan nationella system för relationer på arbetsmarknaden ska respekteras fullt ut.
2021/01/21
The EU Strategy for Gender Equality (A9-0234/2020 - Maria Noichl)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om EU:s strategi för jämställdhet. Vi vill se ett jämställt EU och välkomnar de progressiva förslag som betänkandet innehåller, däribland åtgärder för att bekämpa det könsrelaterade våldet, initiativ som stärker sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt åtgärder som ökar kvinnors delaktighet på arbetsmarknaden. Vi välkomnar förslaget om att medlemsstaterna ska vidta åtgärder mot fattigdom i kombination med menstruation men anser att medlemsstaterna bör besluta om metod. Vi betonar att intimhygienprodukter ska vara giftfria då de används regelbundet av en stor del av befolkningen. Vi reserverar oss mot uppmaningen till medlemsstaterna att införa bindande kvoter i sina valsystem. För oss socialdemokrater är det en självklarhet att ha varvade listor och att kvinnor och män ska ha rättvis representation. Dock anser vi att alla partier går till val baserat på det egna partiets grundsyn och värderingar och att det därmed är upp till de enskilda partierna att ta sitt ansvar.Vi stödjer uppmaningen om att stärka kopplingen mellan jämställdhet och klimatomställningen samt förslag om att stänga klyftan mellan könen i den digitala ekonomin. Vidare välkomnar vi uppmaningen till kommissionen och medlemsstaterna om att vidta jämställdhetsmedvetna åtgärder som svar på covid-19-krisen.
2021/01/21
New Circular Economy Action Plan: see Minutes (A9-0008/2021 - Jan Huitema)

. – Vi socialdemokrater stödjer att EU vidareutvecklar arbetet med den cirkulära ekonomin, som spelar en viktig roll i samhällets och ekonomins omställning till ökad hållbarhet. Därför ställer vi oss positiva till kommissionens handlingsplan för cirkulär ekonomi och stödjer parlamentets initiativbetänkande om densamma. Vi delar ambitionen att främja en utveckling där den ekonomiska tillväxten frikopplas från dagens intensiva resursanvändning. Europa måste öka hållbarheten i materialanvändningen, produktionen och konsumtionen för att nå målsättningarna under den gröna given och målet att bli klimatneutralt till senast år 2050. Grön offentlig upphandling och skatteincitament är viktiga styrmedel för att nå dessa målsättningar. För oss är det viktigt att denna typ av styrmedel utformas på ett vis som ger medlemsländerna fullgod flexibilitet i genomförandet och utan att öka den administrativa bördan.
2021/02/09
Implementation of the Anti-Trafficking Directive (A9-0011/2021 - Juan Fernando López Aguilar, María Soraya Rodríguez Ramos)

. – Vi svenska socialdemokrater röstade för betänkandet om genomförandet av direktiv 2011/36/EU om förebyggande och bekämpande av människohandel och om skydd av dess offer. Vi anser att både EU och dess medlemsstater måste göra ytterligare kraftansträngningar för att till fullo implementera direktivet. Ett effektivt rättsligt samarbete och effektiva verktyg är avgörande i kampen mot människohandel. Arbetet måste koncentreras till förebyggande arbete och att hämma efterfrågan, exempelvis genom att agera mot nyttjandet av tjänster som utförs av personer som utsätts för människohandel. Därtill är bland annat kampen mot fattigdom, för ökad jämlikhet och jämställdhet och för lagliga vägar till EU viktiga i det förebyggande arbetet mot människohandel. Vi ser mycket positivt på att betänkandet har ett genusperspektiv då över nittio procent av offren för människohandel för sexuellt utnyttjande är kvinnor och flickor. För att bekämpa efterfrågan uppmanar vi alla EU:s medlemsstater att införa den svenska sexköpslagen. För oss är det prioriterat att människohandlare åtalas och döms. Därtill måste offren för människohandel vara fredade från repressalier och få stöd. Detta måste åstadkommas samtidigt som rätten till en opartisk domstol, rättvis rättegång och rätten till försvar garanteras.
2021/02/09
Reducing inequalities with a special focus on in-work poverty (A9-0006/2021 - Özlem Demirel)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om minskad ojämlikhet med särskilt fokus på fattigdom bland förvärvsarbetande. Betänkandet belyser på ett bra sätt orsakerna och konsekvenserna av växande ojämlikhet och fattigdom och inkluderar många bra och konkreta förslag för att motverka den rådande situationen.En viktig del av betänkandet behandlar minimilöner och kommissionens förslag till direktiv om tillräckliga minimilöner. Även om vi välkomnar att betänkandet tydligt lyfter fram och betonar att direktivet bör innehålla tydliga skyddsåtgärder i de medlemsstater där lönerna i regel följer de kollektivavtal som förhandlats fram av arbetsmarknadens parter, kunde vi inte rösta för flera separata skrivningar som berör kommissionens förslag. Vi stödjer inte det föreslagna direktivet om minimilöner. Löner och lönebildning är en nationell kompetens och ska hanteras enligt nationell praxis, och nationella system för relationerna på arbetsmarknaden ska respekteras fullt ut.En annan viktig del berör minimiinkomst. Ett effektivt lägsta inkomstskydd i hela unionen kan bidra till att minska sociala ojämlikheter och skillnader inom och mellan medlemsstaterna. Sedan tidigare har EU antagit rådsrekommendationer inom detta område, och i linje med nyligen antagna rådsslutsatser om minimiinkomster (oktober 2020) valde vi att rösta för uppmaningen till kommissionen om att lägga fram en EU-ram om minimiinkomst.
2021/02/09
A WTO-compatible EU carbon border adjustment mechanism (A9-0019/2021 - Yannick Jadot)

. – Vi socialdemokrater stödjer en EU-mekanism för koldioxidjustering vid gränserna som ett möjligt verktyg för att främja att likvärdiga klimatkrav införs på importerade varor som de som ställs på varor tillverkade i unionen.Vi noterar att EU är världens största importör av koldioxid, och att dessa importer är cirka tre gånger större än de utsläpp som exporteras från EU till omvärlden. Det är visserligen ett kvitto på att unionen ligger i framkant i arbetet med att minska de egna klimatutsläppen, men tydliggör samtidigt också vikten att förmå vår omvärld att skärpa sina klimatkrav.En mekanism för koldioxidjustering vid EU:s gränser kan fungera som ett incitament för att göra de produkter som säljs på EU:s marknad klimatsmartare, och skapa mer jämlik konkurrens mellan tillverkare i och utanför unionen. För att en sådan mekanism ska vara aktuell, måste den vara fullt förenlig med WTO:s regelverk.Vi beklagar att parlamentets kammare tagit ställning för att koldioxidmekanismen inte ska räkna bioenergi som klimatneutralt, samt att mekanismens införande ej längre villkoras med en gradvis utfasning av dagens kostnadsfria allokering av utsläppsrätter till industrin under EU:s utsläppshandel. Vi reserverar oss för utfallet i parlamentets kammare på dessa punkter men stödjer parlamentets betänkande i dess helhet.
2021/03/10
European Semester: employment and social aspects in the Annual Sustainable Growth Strategy 2021 (A9-0026/2021 - Lina Gálvez Muñoz)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken: sysselsättning och sociala aspekter i den årliga strategin för hållbar tillväxt 2021. Betänkandet betonar på ett bra sätt vikten av att tydligare lyfta fram sociala aspekter inom planeringsterminen samt att reformer och investeringar i medlemsstaterna bör vägledas av den sociala pelaren och hållbarhetsmålen.Vi välkomnar också skrivningarna om att stärka barns förutsättningar och behov genom EU:s kommande barngaranti, men vi ställer oss kritiska till att införa gratis barnomsorg. Det är medlemsstaterna som beslutar om detta och för oss socialdemokrater är det viktigt att barnomsorgen är tillgänglig och har en rimlig avgift, samtidigt anser vi att fokus i första hand bör vara på att bygga ut barnomsorgen i Europa.Avslutningsvis beklagar vi att det antagna betänkandet välkomnar kommissionens förslag till direktiv om tillräckliga minimilöner i EU. Vi stödjer inte det föreslagna direktivet om minimilöner. Löner och lönebildning är en nationell kompetens och ska hanteras enligt nationell praxis, och de nationella systemen för relationerna på arbetsmarknaden ska respekteras fullt ut. Därför röstade vi också emot skrivningen som välkomnar kommissionens förslag.
2021/03/11
Children's Rights (B9-0164/2021)

. – Vi socialdemokrater ser fram emot kommissionens kommande tioårsstrategi för att stärka arbetet med barns rättigheter inom EU. Rättighetsarbete bör ha en intersektionell utgångspunkt och adressera olika typer av utmaningar och diskriminering i ett samlat grepp. Vi anser att planen måste fokusera på de frågor som berör barn mest utifrån ett långsiktigt perspektiv. Vi välkomnar därför förslagen som berör social och ekonomisk utsatthet då barnfattigdom ger långvariga negativa följdverkningar. Alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt, både online och offline. Ytterligare kraftansträngningar måste dessutom göras för att garantera att barn inte utsätts för övergrepp. Vidare har Socialdemokraterna tagit ställning mot surrogatmödraskap. Vi anser inte att det är för barnets bästa eller att det går i linje med en feministisk politik. De förslag som lagts i denna fråga kommer dock från företrädare för ett parti vars värderingar vi inte delar och vars intentioner i detta fall går stick i stäv med våra. Detta är ett parti som aktivt motarbetar kvinnors rättigheter och som inte för en politik med barnets bästa i fokus. Vi valde därför att inte stödja dessa förslag eftersom vi inte delar intentionen bakom dem.
2021/03/11
European strategy for data (A9-0027/2021 - Miapetra Kumpula-Natri)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkandet om upprättandet av en EU-strategi för hållbar turism. Detta eftersom betänkandet innehåller angelägna åtgärder för att stödja turismsektorn under pandemin, liksom i dess återhämtning. I betänkandet redogörs det även för viktiga moderniseringsinsatser syftande till att skapa en mer hållbar turismsektor.Vi ställer oss dock kritiska till att betänkandet förespråkar att en europeisk byrå för turism ska inrättas. Betänkandet föreslår även ett införande av en EU-märkning för hygiencertifiering och fastställande av hälsostandarder inom EU. Vi vill poängtera att hälsofrågor är en nationell kompetens. Förslagen får därför inte leda till en onödig detaljreglering på EU-nivå.Betänkandet förespråkar också en specifik budgetpost för turism i den kommande fleråriga budgetramen. I sammanhanget vill vi understryka att detta i stället måste ske genom en omfördelning av medel inom nuvarande budgetramar.
2021/03/25
Guidelines for the 2022 Budget - Section III (A9-0046/2021 - Karlo Ressler)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om de allmänna riktlinjerna för utarbetandet av budgeten för 2022, avsnitt III – kommissionen.Betänkandet fastställer Europaparlamentets prioriteringar inför budgetprocessen för unionens budget 2022, och innehåller angelägna överväganden i det fortsatta arbetet. Budgeten bör fortsatt bidra till återhämtningen i ekonomin men samtidigt främja en hållbar omställning och en inkluderande och mer jämställd union. Vidare efterfrågas ett snabbt antagande av EU:s jämställdhetsstrategi, inklusive en jämställdhetsintegrerad EU-budget. I betänkandet betonas särskilt behovet av stöd till små- och medelstora företag, utbildning, kultur- och ungdomssatsningar, inklusive den kreativa sektorn, klimat och biologisk mångfald samt satsningar inom unionens utvecklingssamarbete.Pandemin har utsatt medlemsstaternas hälso- och sjukvårdssystem för stora påfrestningar och samtidigt blottlagt en otillräcklig produktionskapacitet för vaccinationer. Samtidigt motsätter vi oss fler EU-befogenheter på hälsoområdet, vilket är medlemsstaternas kompetensområde.Vidare röstade vi emot ett ändringsförslag inom ramen för EU:s klimatlag som förordade en minskning av växthusgasutsläpp med minst 60 procent jämfört med 1990 års nivå senast 2030. Vi stöder till fullo ambitiösa utsläppsminskningar till 2030. Dock vill vi inte i detta betänkande föregripa de pågående förhandlingarna om EU:s klimatlag.
2021/03/25
Strengthening the international role of the euro (A9-0043/2021 - Danuta Maria Hübner)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om att stärka eurons internationella roll. Betänkandet berör bland annat den Europeiska centralbankens penningpolitik, eurosamarbetets utformning och funktion, konkurrensfrågor och handel.I syfte att stärka eurons internationella roll förordar betänkandet en fördjupning av det monetära samarbetet, inklusive ett färdigställande av bankunionen och kapitalmarknadsunionen. Europaparlamentet betonar att en starkare internationell roll för euron kommer att skapa djupare, mer likvida och integrerade europeiska finansmarknader och göra dem mindre sårbara för växelkurschocker samt ge företag och medlemsstater mer tillförlitlig tillgång till finansiering.Vidare betonar betänkandet behovet av en trovärdig finanspolitisk ram som främjar långsiktig tillväxt och säkerställer stabilitet och hållbarhet i de offentliga finanserna. Vi anser således att en översyn av stabilitets- och tillväxtpaktens regelverk krävs i syfte att värna hållbara statsskuldsnivåer i medlemsstaterna, samtidigt som åtstramande åtgärder bör undvikas i direkta krissituationer.Vi vill understryka att fördjupningen av valutasamarbetet i första hand är en angelägenhet för euroländerna, men att ett välfungerande eurosamarbete även ligger i icke-euroländers intresse. Den fördjupade integrationen får dock inte leda till att den inre marknaden skadas eller till att icke-euroländernas ställning försvagas. Den svenska folkomröstningen om euron måste respekteras, och en svensk anslutning till valutasamarbetet är därför inte aktuell.
2021/03/25
European Child Guarantee (B9-0220/2021)

. – För oss svenska socialdemokrater var det självklart att rösta för resolutionen om den europeiska barngarantin. Miljontals barn inom EU lever idag i en situation där de riskerar att drabbas av fattigdom eller social utestängning. Det är helt oacceptabelt och djupt oroväckande. En europeisk barngaranti kommer inte att lösa dessa problem, men den ger oss ytterligare ett verktyg att lyfta barns rättigheter och bekämpa växande ojämlikheter.I de enskilda voteringarna valde vi att rösta för en textparagraf som bland annat uppmanar till en översyn av Barcelonamålen och som lyfter fram vikten av att överbrygga den digitala klyftan i våra samhällen. I samma punkt beklagar vi dock att Europaparlamentet uppmanar till EU-initiativ för att stödja online- och distansundervisning i skolan. Varje land ansvarar för sitt eget utbildningssystem och vi stödjer inte ett sådant EU-initiativ.En annan viktig del av resolutionen behandlar utveckling av ny teknik för att upptäcka och avlägsna material som innehåller barnpornografi och sexuella övergrepp mot barn. Vi stöder självklart uppmaningen till ett nära samarbete med aktörer i den privata sektorn för att utveckla sådan teknik, men vi tycker att privata plattformar borde kunna finansiera sig på egen hand.
2021/04/29
2019 Discharge: EU general budget - European Parliament (A9-0044/2021 - Petri Sarvamaa)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om ansvarsfrihet för genomförandet av Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2019, avsnitt I – Europaparlamentet.Betänkandet noterar att Europeiska revisionsrättens samlade revisionsbevis visar att utgifterna för administration inte innehåller väsentliga fel. Däremot noterar betänkandet med oro att revisionsrätten fann fel i en betalning till ett av de europeiska politiska partierna. Vi beklagar att parlamentet även i årsrapporterna för 2014, 2015 och 2016 rapporterat om liknande brister i transaktioner som rör politiska grupper och ett europeiskt parti. Parlamentet bör därför kontinuerligt förbättra sina utgiftsrelaterade kontrollmekanismer.Vidare beklagar betänkandet att det inte finns något system för ledamöter som tillfälligt är frånvarande, såsom möjlighet till föräldraledighet eller sjukskrivning. Därefter följer en ytterst problematisk formulering om att dessa brister rimmar illa med unionens grundläggande värden ”eftersom det signalerar att en röst på en kvinnlig kandidat kan innebära tillfällig icke-representation i Europaparlamentet”.Vi vill därför tydligt klargöra att formuleringarna i det angivna stycket representerar en förlegad syn på kön, som förutsätter att enbart kvinnor är föräldralediga. I syfte att möjliggöra ett jämställt deltagande på arbetsmarknaden bör systemen för föräldraledighet, både i Europaparlamentet och i en vidare mening, utformas lika, oavsett kön.
2021/04/29
2019 Discharge: European Border and Coast Guard Agency (A9-0081/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för att inte bevilja ansvarsfrihet om genomförandet av budgeten för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) för budgetåret 2019.Frontex är EU:s största myndighet och fyller en viktig och helt nödvändig funktion. Utan fungerande yttre gränser kan vi inte heller upprätthålla den fria inre rörligheten på ett säkert sätt.Vi är oroande av de missförhållanden inom myndigheten som rapporterats, trakasserier av alla slag är helt oacceptabla. Vi är också djupt oroade av uppgifterna om att Frontex personal vid flera tillfällen medverkat vid myndighetsutövning som inte levt upp till de mänskliga rättigheterna. De yttre gränserna ska upprätthållas samtidigt som rätten att söka asyl respekteras. Därtill är vi oroade över den senfärdighet som uppvisats i att adressera dessa återkommande och allvarliga problem. Vi har mot denna bakgrund inte heller förtroende för den verkställande direktören och anser att han borde avgå omedelbart.Vi välkomnar inrättandet av parlamentets övervakningsgrupp och vill utöver denna se att oberoende utredningar genomförs, att de organisatoriska krav som ställts på myndigheten uppfylls samt att myndigheten hädanefter upprätthåller de grundläggande rättigheterna, både internt och i sin myndighetsutövning.
2021/04/29
Challenges of sports events organisers in the digital environment (A9-0139/2021 - Angel Dzhambazki)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om utmaningar för organisatörer av idrottsevenemang i den digitala miljön. Piratkopiering av sportsändningar online är ett ökande problem som tyvärr orsakar svårigheter och kostnader för europeisk idrottsrörelse. Därför välkomnar vi åtgärder som bidrar till att komma tillrätta med dessa problem.Däremot har vi invändningar mot flera av de föreslagna åtgärderna i betänkandet. Därför valde vi också att rösta för flera av de lagda ändringsförslagen. Istället för en sektorspecifik lagstiftning inom detta område anser vi att det vore bättre om den kommande lagstiftningen om digitala tjänster också tog upp de problem som finns inom denna sektor. Vi ifrågasätter också rimligheten i att intrångsgörande direktsändningar av idrottsevenemang ska avlägsnas eller göras oåtkomliga inom högst 30 minuter. Nya regler för att avlägsna eller blockera terrorisminnehåll online stipulerar exempelvis att detta ska ske inom en timme.Avslutningsvis anser vi också att de föreslagna reglerna rörande användandet av certifierade betrodda anmälare i syfte att ta bort eller avlägsna innehåll online är mycket långtgående. Därför valde vi att avstå vid flera omröstningar som behandlade just certifierade betrodda anmälare.
2021/05/18
Accelerating progress and tackling inequalities towards ending AIDS as a public health threat by 2030 (B9-0263/2021)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för Europaparlamentets resolution om att påskynda framstegen och åtgärda ojämlikheterna för att utrota aids som ett folkhälsohot senast 2030. Kampen mot aids behöver prioriteras och vi välkomnar därför att FN anordnar ett toppmöte om hiv/aids den 8–10 juli 2021.Covid-19-pandemin innebär ytterligare utmaningar för arbetet med att bekämpa aids, vilket äventyrar målet om att senast 2030 utrota aids som ett folkhälsohot. Vi socialdemokrater har under hela pandemin arbetat hårt för att säkerställa en rättvis och global tillgång till vaccin, både genom att häva exportförbud och inte minst genom Sveriges och EU:s bidrag till det internationella vaccinsamarbetet Covax.Inom WTO förs det just nu diskussioner om att slopa vaccinpatent för vaccin mot covid-19. Länder som USA har välkomnat detta och kommissionen är beredd att vara en del av diskussionen. Vi socialdemokrater stöder WTO:s generaldirektörs ansträngningar för att hitta en pragmatisk lösning i frågan, samtidigt som vi värnar om immaterialrätten.Den globala produktionskapaciteten behöver öka. Om patenträtten är ett hinder för ökad produktion behöver vi säkerställa att de undantag som finns i patenträtten också fungerar. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta vara en solidarisk och konstruktiv kraft för att hela världen ska vaccineras. Ingen är säker förrän alla är säkra.
2021/05/19
New Avenues for Legal Labour Migration (A9-0143/2021 - Sylvie Guillaume)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om betänkandet om nya vägar för laglig arbetskraftsmigration. Arbetskraftsmigration i sig är något helt normalt. Vidare kan arbetskraftsmigration i vissa fall vara ett alternativ till att söka sig till Europa irreguljärt. Vi håller med om att möjligheter till arbetskraftsmigration är viktigt för Europas och Sveriges ekonomiska utveckling. Vi håller också med om att det utnyttjande av lågkvalificerad arbetskraft som försiggår i alla medlemsstater är ett allvarligt problem som drabbar redan utsatta och fattiga personer. Det finns också poänger i att existerande EU-lagstiftning på området blir mer sammanhängande.Vi håller däremot inte med om behovet av harmonisering på EU-nivå av reglerna på detta område. Arbetskraftsmigration bör fokuseras på yrken där det råder stor brist på arbetskraft och där rätt kvalifikationer inte går att hitta på den svenska eller europeiska arbetsmarknaden. EU och Sverige måste vara attraktiva för dessa arbetssökande och revideringen av blåkortsdirektivet har därför varit välkommet. Jobb som kräver kort eller ingen utbildning ska i första hand tillsättas med arbetslösa personer som redan bor i Sverige. Dessa frågor hanteras bäst av medlemsstaterna, särskilt då det råder stora olikheter i hur arbetsmarknaden fungerar i medlemsländerna.
2021/05/20
The adequate protection of personal data by the United Kingdom (B9-0272/2021)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om resolutionen om tillräckligt skydd av personuppgifter i Förenade kungariket. Vi håller med om huvudbudskapet i resolutionen som innebär en kritik mot att Storbritannien under sin tid som medlem i EU och därefter inte i alla lägen levt upp till och respekterat skyddet av personuppgifter. Vi anser att det krävs förbättringar i implementeringen av existerande regelverk och i vissa delar även justeringar av samma regelverk för att Storbritannien fullt ut ska uppnå en tillräcklig skyddsnivå i enlighet med EU:s standarder.Däremot håller vi inte med om vissa av skrivningarna i resolutionen, särskilt den som uppmanar nationella myndigheter att ignorera kommissionens kommande adekvansbeslut. Vi anser att det är en alltför långtgående åtgärd utan stöd i lag.
2021/05/21
ETIAS consequential amendments: police and judicial cooperation (A9-0254/2020 - Jeroen Lenaers)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningarna gällande ändringar i förordningen om EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) eftersom vi anser att vissa grundläggande principer för lagstiftning har frångåtts i ärendena. Uppdraget från parlamentet var begränsat till att föreslå konsekvensförändringar, vilket innebar nödvändiga tillägg och ändringar för inrättande av interoperabilitet och för att möjliggöra jämförelser mellan berörda EU-informationssystem. Förslagen innehöll däremot substantiella förändringar vilka inte hade stöd i förhandlingsmandatet från parlamentet. Med detta sagt så stöder vi Etias fullt ut och anser att det är viktigt att skapa ett gemensamt system för förhandskontroll och inresetillstånd för tredjelandsmedborgare i EU och Schengen. Förhandskontrollerna avgör huruvida resenärers vistelse innebär en säkerhetsrisk, en risk för irreguljär invandring eller en hög epidemirisk. Etias bidrar därför till att den yttre säkerheten fungerar på ett tillfredställande sätt, vilket är en förutsättning för den fria rörligheten inom EU och Schengen.
2021/06/07
ETIAS consequential amendments: borders and visa (A9-0255/2020 - Jeroen Lenaers)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningarna gällande ändringar i förordningen om EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) eftersom vi anser att vissa grundläggande principer för lagstiftning har frångåtts i ärendena. Uppdraget från parlamentet var begränsat till att föreslå konsekvensförändringar, vilket innebar nödvändiga tillägg och ändringar för inrättande av interoperabilitet och för att möjliggöra jämförelser mellan berörda EU-informationssystem. Förslagen innehöll däremot substantiella förändringar vilka inte hade stöd i förhandlingsmandatet från parlamentet. Med detta sagt så stöder vi Etias fullt ut och anser att det är viktigt att skapa ett gemensamt system för förhandskontroll och inresetillstånd för tredjelandsmedborgare i EU och Schengen. Förhandskontrollerna avgör huruvida resenärers vistelse innebär en säkerhetsrisk, en risk för irreguljär invandring eller en hög epidemirisk. Etias bidrar därför till att den yttre säkerheten fungerar på ett tillfredställande sätt, vilket är en förutsättning för den fria rörligheten inom EU och Schengen.
2021/06/07
ETIAS consequential amendments: ECRIS-TCN (A9-0083/2021 - Jeroen Lenaers)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningarna gällande ändringar i förordningen om EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) eftersom vi anser att vissa grundläggande principer för lagstiftning har frångåtts i ärendena. Uppdraget från parlamentet var begränsat till att föreslå konsekvensförändringar, vilket innebar nödvändiga tillägg och ändringar för inrättande av interoperabilitet och för att möjliggöra jämförelser mellan berörda EU-informationssystem. Förslagen innehöll däremot substantiella förändringar vilka inte hade stöd i förhandlingsmandatet från parlamentet. Med detta sagt så stöder vi Etias fullt ut och anser att det är viktigt att skapa ett gemensamt system för förhandskontroll och inresetillstånd för tredjelandsmedborgare i EU och Schengen. Förhandskontrollerna avgör huruvida resenärers vistelse innebär en säkerhetsrisk, en risk för irreguljär invandring eller en hög epidemirisk. Etias bidrar därför till att den yttre säkerheten fungerar på ett tillfredställande sätt, vilket är en förutsättning för den fria rörligheten inom EU och Schengen.
2021/06/08
Competition policy – annual report 2020 (A9-0168/2021 - Johan Van Overtveldt)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om konkurrenspolitiken – årsrapport 2020. Bland annat understryker betänkandet att EU:s konkurrenspolitik syftar till att säkerställa lika spelregler inom samtliga sektorer, driva på innovation och ge konsumenterna fler och bättre valmöjligheter på den inre marknaden.För oss socialdemokrater är det självklart att EU och det internationella samfundet måste göra mer för att få ut vaccin i hela världen. Med återkommande rapportering om nya varianter och mutationer är det uppenbart att ingen är säker förrän alla är säkra.Vi är också övertygade om att patenträtten är och har varit central för att snabbt få fram tillförlitliga och effektiva vaccin. Det är en princip vi vill värna och som kommer att bli viktig när vi hanterar både denna och kommande pandemier. Vi avstod därför i voteringen om ändringsförslaget om ett tillfälligt undantag i patenträtten.Den slutliga resolutionen uppmanar till att eliminera handelshinder, att öka donationerna av vaccin och underlätta överföring av teknik och kunskap för vaccinproduktion i hela världen; åtgärder som tillsammans kan göra skillnad för människor här och nu.Vi hoppas kunna fortsätta spela en konstruktiv roll i att hitta en tredje väg för en väsentligt högre global vaccinproduktion, utan att äventyra immaterialrätten.
2021/06/08
EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (A9-0179/2021 - César Luena)

. – Den biologiska mångfalden är satt under stort hot från mänsklig påverkan. Våra ekosystem måste vara i balans för att förse oss med mat, rent vatten, virke, fånga upp koldioxid, skydda oss mot översvämningar och ge turism och återhämtning.Samtidigt överlappar vissa åtgärder för biologisk mångfald med skogspolitiken, som är nationell kompetens. Flera av EU-kommissionens målsättningar för strikt skydd av exempelvis ur- och naturskogar är dessutom omöjliga att på ett välgrundat sätt ta ställning till då det saknas tydliga definitioner av vilken skog som skulle omfattas.Vi har därför konsekvent markerat genom att rösta emot eller avstå i omröstningarna om ändringsförslag som rör bindande krav på skydd och strikt skydd av våra skogar.Det är viktigt att betona den mångfacetterade roll som skogen har i klimatomställningen och undvika lagstiftning som inte gör klimatnytta men strider mot nationella kompetenser.Dettaa initiativbetänkande är inte bindande och har ett brett omfång även kring områden som inte berör skogen. Om bindande åtgärder senare presenteras kommer vi socialdemokrater att fortsätta att försvara Sveriges hållbara skogsbruk.
2021/06/08
Meeting the Global Covid-19 challenge: effects of waiver of the WTO TRIPS agreement on Covid-19 vaccines, treatment, equipment and increasing production and manufacturing capacity in developing countries (RC-B9-0306/2021, B9-0306/2021, B9-0307/2021, B9-0308/2021, B9-0309/2021, B9-0310/2021, B9-0311/2021)

. – För oss socialdemokrater är det självklart att EU och det internationella samfundet måste göra mer för att få ut vaccin i hela världen. Med återkommande rapportering om nya varianter och mutationer är det uppenbart att ingen är säker förrän alla är säkra.Vi är också övertygade om att patenträtten är och har varit central för att snabbt få fram tillförlitliga och effektiva vaccin. Det är en princip vi vill värna och som kommer att bli viktig när vi hanterar både denna och kommande pandemier. Vi avstod därför i omröstningen om ändringsförslaget om ett tillfälligt undantag för patenträtten inom ramen för diskussionen om Trips.Istället har vi drivit på för att bredda resolutionen med ett flertal åtgärder som kommer att göra större skillnad även på kort sikt. Den slutliga resolutionen uppmanade till att eliminera handelshinder, öka stödet till Covax, underlätta överföring av teknik och kunskap för vaccinproduktion och stöd till infrastruktur för distribution av vaccin ut i hela världen.Detta paket av åtgärder kan göra skillnad för människor här och nu. Vi hoppas nu kunna fortsätta spela en konstruktiv roll i att hitta en tredje väg som får upp vaccinproduktionen utan att hota immaterialrätten.
2021/06/09
Challenges and opportunities for the fishing sector in the Black Sea (A9-0170/2021 - Ivo Hristov)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om utmaningar och möjligheter för fiskerisektorn i Svarta havet.Betänkandet innehåller många viktiga punkter om behovet av ökat samarbete kring Svarta havet för att säkerställa hållbara fiskbestånd, minskade föroreningar och hållbar utveckling av kustsamhällen. Betänkandet innehåller även viktiga punkter kring behovet av forskning, insamling av statistik och insatser för att minska det olagliga fisket i Svarta havet.Vi vill däremot betona att vi ej står bakom betänkandets skrivningar om att fiske- och vattenbrukssektorn inte skulle bidra till klimatförändringarna. Även om klimatförändringarnas konsekvenser drabbar kustsamhällen och fiskesektorn hårt, går det ej att förneka att sektorn också har ett jobb att göra med att minska sina utsläpp. Vi ställer oss också kritiska till betänkandets skrivningar om att uppmana medlemsstaterna att anslå medel till särskilda kampanjer för att öka fiskkonsumtionen och utveckla särskilda bidrag för att öka storleken på nuvarande fiskeflotta, inte minst givet de problem som råder med överfiskning.
2021/06/23
Sexual and reproductive health and rights in the EU, in the frame of women’s health (A9-0169/2021 - Predrag Fred Matić)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om situationen för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i EU, inom ramen för kvinnors hälsa. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är ett fundament för att kvinnor ska kunna åtnjuta sina grundläggande mänskliga rättigheter. Betänkandet innehåller viktiga delar om garanterad tillgång till SRHR i EU utan diskriminering, däribland tillgång till sex- och samlevnadsundervisning, moderna preventivmedel samt säker och laglig abort.Vi valde att rösta minus i två enskilda voteringar som rör den så kallade samvetsklausulen. Vi anser att en samvetsklausul, som innebär rätt för vårdpersonal att vägra medverka i vissa typer av vård med hänvisning till sin samvetsfrihet, inte ska kunna åberopas. Vi tycker att en samvetsklausul är oförenlig med att värna den fria aborten och sexuella och reproduktiva rättigheter och att hänvisningen till en sådan klausul kan få allvarliga konsekvenser för kvinnors hälsa. Vi betonar att full tillgång till laglig och säker abort krävs för kvinnors rätt till sin egen kropp och makt över sina egna liv.
2021/06/24
Regulatory fitness, subsidiarity and proportionality - report on Better Law Making 2017, 2018 and 2019 (A9-0191/2021 - Mislav Kolakušić)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om bättre lagstiftning avseende åren 2017, 2018 och 2019 samt unionsrättens ändamålsenlighet, subsidiaritet och proportionalitet. Det är oerhört viktigt att värna både subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen inom EU-samarbetet och betänkandet lyfter på ett bra sätt vikten av att exempelvis stärka samarbetet med de nationella parlamenten inom EU.Däremot valde vi att avstå i en enskild votering om att Europaparlamentet efterlyser en översyn av EUF-fördraget och införandet av en direkt initiativrätt på lagstiftningsområdet för Europaparlamentet, som ju direkt företräder EU-medborgarna. Vi påminner om att Europaparlamentet redan idag har initiativrätt och även om denna rätt skulle kunna stärkas valde vi att inte rösta för skrivningen då det inte specificeras närmare hur och på vilket sätt detta ska genomföras samt eftersom det också skulle krävas en grundlig diskussion och utredning innan man gör en sådan ändring.
2021/06/24
European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund (A9-0222/2021 - Gabriel Mato)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om den interinstitutionella överenskommelsen om förordningen om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Överenskommelsen skulle innebära en ökning av andelen av fondens budget som kan nyttjas för kapacitetshöjande åtgärder, inte minst förvärv av större fiskefartyg. Trots införda begränsningsregler kvarstår våra farhågor kring fondens effekt på överkapacitet och således överfiske. Den skulle då gå emot målen om hållbart fiske inom den gemensamma fiskeripolitiken och åtaganden inom Agenda 2030. Vi noterar också att flera civilsamhällesorganisationer aktiva på havs- och miljöområdet i linje med detta varnat för effekterna av flera av de subventioner av fiskesektorn som fonden skulle möjliggöra.
2021/07/06
Common system of value added tax: conferral of implementing powers to the Commission to determine the meaning of the terms used in certain provisions (A9-0201/2021 - Irene Tinagli)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i voteringen om betänkandet rörande mervärdesskattedirektivet och förslaget om att tilldela kommissionen genomförandebefogenheter för att fastställa innebörden av termer som används i vissa bestämmelser. Vårt beslut handlar i grund och botten om principiella ställningstaganden. Självklart är det viktigt att EU-kommissionen har de befogenheter som krävs för att säkerställa en enhetlig tillämpning av mervärdesskattedirektivet inom EU. Men vi kan inte stödja förslaget som inskränker medlemsstaternas befogenheter på skatteområdet eller innebär en övergång till ett beslutsförfarande med kvalificerad majoritet på skatteområdet.
2021/07/06
Amendments to Parliament's Rules of Procedure (A9-0214/2021 - Gabriele Bischoff)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet rörande ändringar i arbetsordningen som utskottet för konstitutionella frågor föreslagit. De föreslagna ändringarna kommer generellt att innebära en förbättring av den interna arbetsordningen inom Europaparlamentet. Dessutom kommer de nya reglerna att innebära en bättre könsbalans i utskotten och i delegationerna, då det bland annat ställs krav på att ordförande och första vice ordförande i ett utskott inte får vara av samma kön samt att det införs ett krav på att könsbalans också ska gälla för presidiets övriga medlemmar. Med utgångspunkt ifrån hur processen ser ut idag ställer vi oss dock frågande till hur dessa bestämmelser ska genomföras i praktiken. Utan efterföljande krav på exempelvis en gemensam valberedning, eller en process där partigrupperna nominerar både en kvinna och en man till posterna, är vår uppfattning att det kommer att bli svårt att i praktiken genomföra dessa nya bestämmelser.
2021/07/06
The impact on the fishing sector of offshore windfarms and other renewable energy systems (A9-0184/2021 - Peter van Dalen)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om inverkan på fiskerisektorn av havsbaserade vindkraftsparker och andra system för förnybar energi.Betänkandet innehåller viktiga skrivningar gällande behovet av samarbete och dialog med fiskare och fiskesamhällen vid etablering av havsbaserad vindkraft samt behovet av forskning om livscykeln för vindkraftverk, inte minst med fokus på återvinning och nedmontering av avvecklade vindkraftsparker och möjligheten att etablera vindkraftsparker även på djupare vatten.Vi delar däremot inte betänkandets skrivningar om att vindkraftsparker endast kan byggas om man kan garantera att de inte får några negativa miljömässiga, ekologiska, ekonomiska, socioekonomiska eller sociokulturella konsekvenser för fiskare eller vattenbrukare. Byggnation av vindkraft, liksom annan elproduktion och infrastruktur, innebär en nödvändig avvägning mellan olika legitima intressen, inklusive allmänintresset, och det är omöjligt att ge absoluta garantier att en förändring inte får negativa effekter för någon part, även om det övergripande målet att minimera dylika konsekvenser såklart är styrande. Vi ställer oss även kritiska till skrivningarna om att EU-lagstiftning kan komma att krävas för att garantera fiskares inkludering i fysisk planering av bl.a. vindkraft i kust- och havsområden då vi bedömer att detta i dagsläget bäst hanteras på nationell, regional och kommunal nivå.
2021/07/06
Citizens’ dialogues and citizens’ participation in EU decision-making (A9-0213/2021 - Helmut Scholz)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om att stärka medborgardialogerna och medborgarnas deltagande i EU:s beslutsfattande. Betänkandet reflekterar på ett bra sätt kring hur vi kan förbättra EU:s kapacitet att engagera medborgarna, framförallt ungdomar, för att utveckla den Europeiska offentliga sfären och stärka EU:s demokratiska legitimitet.Däremot valde vi att avstå vid flera tillfällen i de enskilda voteringarna. Bland annat om en skrivning som uppmuntrar till att inrätta ett oberoende forum för det civila samhället, akademiska partner och arbetsmarknadens parter. Vi stödjer givetvis generellt att det civila samhället, akademiska partner och arbetsmarknadens parter involveras i arbetet med att diskutera och stärka medborgardialogerna och medborgarnas deltagande i EU:s beslutsfattande, men tyvärr är skrivningen i texten högst oklar och det framkommer heller inte vad syftet egentligen ska vara med detta forum.Vi kunde heller inte stödja yrkandet om att inrätta en permanent mekanism för medborgarnas deltagande med en formellt bindande uppföljningsprocess. Det är ett mycket långtgående förslag och redan idag finns det forum och processer som normalt redan ska fånga upp detta.
2021/07/07
Old continent growing older - possibilities and challenges related to ageing policy post 2020 (A9-0194/2021 - Beata Szydło)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för icke-lagstiftningsbetänkandet ”om den gamla kontinentens åldrande”. Detta för att resolut markera mot den oroande utvecklingen i flera medlemsländer där demografiska utmaningar används som svepskäl för åtgärder som syftar till att begränsa sexuella och reproduktiva rättigheter, inte minst kvinnors grundläggande fri- och rättigheter, samt underminera kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Dessa markeringar lyftes in i betänkandet tack vare vår grupp. Vår röst för detta icke-lagstiftningsbetänkande ska endast tolkas utifrån vikten av att markera i dessa grundläggande frågor och inte som stöd till övriga skrivningar i betänkandet kring bl.a. könsdifferentierad pensionsålder, utvecklandet av nya system för att hantera lantarbetares arbetslöshet eller krav på en vårdgiv för Europa. Vi vill särskilt understryka att vård- och omsorgsfrågor är och bör förbli en nationell kompetens.I omröstningen valde vi även att stödja kravet på ett rättsligt europeiskt ramverk för distansarbete. Distansarbete är ett viktigt verktyg för att hantera demografiska utmaningar på mindre orter och i glesbygd. Vi anser att EU bör garantera skäliga miniminivåer kring arbetsmiljöaspekterna av distansarbete samt utforska ett förtydligande av bestämmelserna vid gränsöverskridande distansarbete. Det bör rimligtvis kräva förändringar också i lagstiftning, inte minst en översyn av existerande direktiv om arbetsplatser och skärmarbete.
2021/07/07
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A9-0183/2021 - Tanja Fajon)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om årsrapporten om Schengenområdets funktionssätt. Vi delar den oro som betänkandet uttrycker över de ihållande och allvarliga rapporterna om våld och handgripliga avvisningar vid de yttre gränserna. Vi välkomnar betänkandets uppmaningar till kommissionen och medlemsstaterna om att främja och genomföra effektiva, oberoende och snabba utredningar av beskyllningar om handgripliga avvisningar och misshandel vid gränserna och att säkerställa att brister omedelbart åtgärdas. Det är för oss självklart att Schengenregelverket måste genomföras i överensstämmelse med stadgan om de grundläggande rättigheterna.Beträffande kontroller vid de inre gränserna anser vi, mot bakgrund av att det är varje medlemsstats ansvar att upprätthålla lag och ordning och skydda den nationella säkerheten, att berörd medlemsstat ska ha inflytande i förfarandet. Det är endast den enskilda medlemsstaten som har den fullständiga, operativa, bilden när det gäller hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet.
2021/07/07
Direction of EU-Russia political relations (A9-0259/2021 - Andrius Kubilius)

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet valde att avstå i omröstningen om betänkandet för de politiska förbindelserna mellan EU och Ryssland.Vi anser att det är viktigt att ta tydlig ställning mot Rysslands alltmer aggressiva inrikes- och utrikespolitik och vill se en positiv och demokratisk utveckling i landet. Vi har i en tidigare resolution bland annat fördömt mordförsöket på Aleksej Navalnyj, och vi vill se ett omedelbart stopp på trakasserier, förföljelser och våld mot den politiska oppositionen, meningsmotståndare och civilsamhället i landet. Däremot är vi skeptiska till flertalet skrivningar i betänkandet. Total isolering av Ryssland skulle omöjliggöra påverkan för förändring. Vi ser mervärdet av dialog och samarbeten också med länder vars statsskick och/eller värderingar vi inte delar för att påverka i rätt riktning. Mot bakgrund av detta valde vi att avstå i omröstningen.
2021/09/15
Fair working conditions, rights and social protection for platform workers - New forms of employment linked to digital development (A9-0257/2021 - Sylvie Brunet)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om rättvisa arbetsvillkor, rättigheter och socialt skydd för plattformsarbetare i samband med nya anställningsformer kopplade till den digitala utvecklingen.I takt med den ökande digitaliseringen har plattformsekonomin växt och blivit en allt viktigare del av den europeiska ekonomin. Tyvärr sammanfaller utvecklingen med en viktig debatt om arbetsvillkoren inom sektorn. För även om plattformsekonomin öppnar upp nya möjligheter, finns det tyvärr otaliga exempel på missbruk, osäkra förhållanden och kringgående av gällande regler och standarder på arbetsmarknaden. Detta är fullständigt oacceptabelt.Betänkandet lyfter på ett bra sätt fram de utmaningar som finns i plattformsekonomin. Självklart behövs också åtgärder på EU-nivå för att hantera gränsöverskridande problem. Däremot ställer vi oss tveksamma till om bindande EU-lagstiftning på området är rätt väg att gå. Skulle det trots allt bli aktuellt med bindande regler, vill vi lyfta fram vikten av att dessa regler respekterar de nationella arbetsmarknadsmodellerna och parternas autonomi samt att arbetstagarbegreppet fortsättningsvis regleras på nationell nivå.
2021/09/15
Fishers for the future (A9-0230/2021 - Manuel Pizarro)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om fiskare för framtiden: locka en ny generation arbetskraft till fiskerinäringen och skapa sysselsättning i kustsamhällen. Detta då betänkandet tar upp viktiga utmaningar och lösningar för att locka yngre till fiskenäringen. Inte minst betonar det hur arbetsmiljön på fiskefartyg behöver förbättras och hållbarhetsarbetet fortsätta för att säkra stabila fångster över tid.Vi ställer oss dock kritiska till de förslag i betänkandet som går emot målen om hållbart fiske inom den gemensamma fiskeripolitiken och åtaganden inom Agenda 2030. Detta inte minst givet de problem som råder med överfiskning. Där ingår förslagen att kraftigt öka anslagen till fiskeripolitiken, att anslå medel till särskilda kampanjer för att öka exporten av europeisk fisk och fiskprodukter samt att införa särskilda inköpsbidrag som skulle öka storleken på nuvarande fiskeflotta.
2021/09/15
Plans and actions to accelerate a transition to innovation without the use of animals in research, regulatory testing and education (RC-B9-0425/2021, B9-0425/2021, B9-0426/2021, B9-0427/2021, B9-0428/2021, B9-0429/2021, B9-0432/2021)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för Europaparlamentets resolution om planer och åtgärder för att påskynda övergången till innovation utan djurförsök inom forskning, lagstadgad testning och utbildning. Vi ser i dag en positiv utveckling där djurförsök ersätts med andra metoder, något vi vill påskynda och uppmuntra. Vi stöder resolutionens uppmaning till kommissionen om att utarbeta en EU-omfattande handlingsplan i syfte att driva på en avveckling av förfaranden för levande djur för vetenskapliga ändamål.Verktygslådan med testmodeller utan djurförsök utvecklas kontinuerligt och innehåller teknik för organ-på-chip, sofistikerade datorsimuleringar, 3D-kulturer av mänskliga celler för läkemedelstestning och annan modern teknik. Vi röstade för begäran om att handlingsplanen ska innehålla tydliga minskningsmål och riktade medel för att säkerställa tillgången till metoder utan djurförsök inom alla forskningsområden i syfte att avveckla alla djurförsök senast 2030. Det är emellertid helt avgörande att en utfasning av djurförsök inte på något vis äventyrar människors hälsa och miljön. Därför är slutdatumet 2030 avhängigt av att alternativa metoder understöds och fortsätter att utvecklas. En fullständig avveckling 2030 kräver dock fullgoda alternativ till djurförsök. Djurförsök som likväl utförs på grund av brist på alternativa metoder måste genomföras under optimala förhållanden som minimerar smärta, ångest och lidande och skyddar de berörda djurens välbefinnande.
2021/09/15
Implementation of EU requirements for exchange of tax information (A9-0193/2021 - Sven Giegold)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om EU:s krav på utbyte av skatteinformation. Betänkandet reflekterar på ett bra sätt hur vi kan förbättra transparensen mellan medlemsländernas skattemyndigheter och på så vis bekämpa skattebedrägeri, skatteundandragande och skatteflykt. Däremot kan vi inte stödja förslag som tar bort förtydligande om medlemsstaternas befogenheter på skatteområdet eller innebär en övergång till ett beslutsförfarande med kvalificerad majoritet på skatteområdet.
2021/09/16
The role of development policy in the response to biodiversity loss in developing countries, in the context of the achievement of the 2030 Agenda (A9-0258/2021 - Michèle Rivasi)

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet valde att rösta för betänkandet om utvecklingspolitikens roll som svar på förlusten av biologisk mångfald i utvecklingsländerna, inom ramen för genomförandet av Agenda 2030.Vi anser att betänkandet innehåller viktiga skrivningar, vi delar den stora oron för förlusten av biologisk mångfald i utvecklingsländerna och vill se ambitiösare svar inom ramen för genomförandet av Agenda 2030.Vi menar dock att användandet av genetiskt modifierade gendrivande organismer ska vara möjligt, men det bör endast ske vid beaktande av försiktighetsprincipen, omfattande etiska bedömningar och konsekvensanalyser.
2021/10/05
Artificial intelligence in criminal law and its use by the police and judicial authorities in criminal matters (A9-0232/2021 - Petar Vitanov)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om artificiell intelligens inom straffrätten och polisens och rättsväsendets användning av artificiell intelligens i brottsärenden.Vi välkomnar särskilt att betänkandet tar avstamp i de mänskliga rättigheterna, rättssäkerhet och förhindrande av diskriminering. Det är nödvändigt för att skydda människors integritet och att bygga den tillit som behövs hos allmänheten för användning av AI på detta område. Potentialen för AI inom rättsskipningen är samtidigt betydande, särskilt inom ekonomisk brottslighet som annars kan vara både svårupptäckt och svårutredd. I vissa avseenden anser vi däremot att betänkandet är för kritiskt. Vi anser att utgångspunkten måste vara fri forskning. Reglering av AI ska inte inverka negativt på att använda liknande tekniker på andra områden. Vidare måste regleringarna vara proportionerliga i förhållande till syftena och får inte hindra brottsbekämpningen och rättskipningens behov. Medlemsstaterna ska också fortsatt kunna vidta nödvändiga åtgärder för sin nationella säkerhet.
2021/10/05
The Arctic: opportunities, concerns and security challenges (A9-0239/2021 - Anna Fotyga)

. – Under de senaste decennierna har Arktis varit en region med fred, avspänning och konstruktivt internationellt samarbete mellan de åtta arktiska staterna. De arktiska staterna och det internationella samfundet bör fortsatt arbeta för att lösa tvistefrågor i enlighet med folkrätten i syfte att Arktis ska förbli en fredlig region.I betänkandet uppmanas återstående medlemsstater att utan dröjsmål ratificera ILO:s konvention nr 169 om ursprungsfolk och stamfolk samt att genomföra artikel 19 i FN:s förklaring om urbefolkningars rättigheter. Vi vill dock reservera oss mot ett erkännande av kollektiva rättigheter – som inte ingår i folkrätten – och som inte står över enskilda mänskliga rättigheter. Vi anser vidare att erkännandet av denna konvention är en nationell angelägenhet.De tre grundpelarna för EU:s integrerade Arktispolitik, det vill säga att reagera på klimatförändringar och skydda den arktiska miljön, främja hållbar utveckling och stärka internationellt samarbete, bör införlivas i EU:s reviderade Arktisstrategi. EU bör ta en ledande roll i arbetet för att skapa en ambitiös plan för klimatåtgärder i Arktis, som tar itu med minskningen av de globala utsläppen av växthusgaser.
2021/10/06
The protection of persons with disabilities through petitions: lessons learnt (A9-0261/2021 - Alex Agius Saliba)

. – Än idag återstår ett omfattande arbete för att säkerställa lika rättigheter för personer med funktionsvariationer inom EU. Framkomlighet, fri rörlighet inom EU och tillgång till nödvändiga hjälpmedel som teckenspråk är alla exempel på områden där detta viktiga arbete återstår. Vi stödjer därför fullt ut det betänkande som nu antagits i EU-parlamentet.Däremot fanns i texten en problematisk formulering om särskilda undantag från medborgarskapsprov för personer med funktionsvariationer. Det är viktigt att säkerställa likabehandling, och därför hade det varit önskvärt med en mer specifik skrivning om vilken typ av funktionsvariation man åsyftar. Det finns stor variation på funktionsvariationer och långt ifrån alla skulle kunna medföra nackdelar vid ett medborgarskapsprov. Därutöver ifrågasätter vi även användandet av medborgarskapsprov på principiell basis.Det är välkommet att EU-parlamentet nu tar tydlig ställning för att snabba på arbetet med inkludering av personer med funktionsvariationer.
2021/10/06
Reforming the EU policy on harmful tax practices (including the reform of the Code of Conduct Group) (A9-0245/2021 - Aurore Lalucq)

. – Vi svenska socialdemokrater stödjer EU:s arbete för att förhindra skatteflykt, skatteundandragande och skadlig skattekonkurrens. Uppförandekoden och dess högnivågrupp är viktiga instrument i arbetet mot skadlig skattekonkurrens.Däremot anser vi att utgångspunkten för uppförandekodgruppens mandat även fortsättningsvis bör omfatta frågor som rör företagsbeskattning. Ytterligare åtgärder mot skatteundandragande är en angelägenhet för respektive medlemsland och inte en fråga för uppförandekodgruppen.
2021/10/07
Farm to Fork Strategy (A9-0271/2021 - Anja Hazekamp, Herbert Dorfmann)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för jord-till-bord-strategin, som sätter ut riktningen mot en mer hållbar livsmedelssektor. Det är viktigt både för miljö och hälsa med ambitiösa målsättningar för minskad användning av exempelvis bekämpningsmedel och antibiotika.Vi valde att avstå i den del som handlade om avtalet mellan EU och Mercosur. Det är viktigt att EU driver på för fler frihandelsavtal och att de blir ekologiskt och socialt hållbara. Att ta ställning redan nu till ett avtal som sannolikt kommer att omförhandlas hade inte varit konstruktivt. I stället ser vi fram emot att behandla det slutliga avtalet när det väl kommer till EU-parlamentet för godkännande.Det fanns också en skrivning i kompromissen som vi inte röstade om separat, om en studie kopplad till nya genomiska tekniker, däribland gensaxen CRISPR/Cas9, som vi också ser positiva möjligheter med.
2021/10/19
Employment and social policies of the euro area 2021 (A9-0274/2021 - Lina Gálvez Muñoz)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om sysselsättning och socialpolitik i euroområdet 2021. Vi valde dock att i omröstningen markera mot ett flertal skrivningar i betänkandet. Vi anser inte att avvecklingen av den generella undantagsklausulen i stabilitets- och tillväxtpakten ska kopplas till den pågående processen att omförhandla pakten. Det är viktigt att EU:s medlemsstater återgår till en sund finanspolitik som säkerställer hållbara offentliga finanser på medellång sikt så fort omständigheterna medger. Vi delar kommissionens bedömning att en återgång till 2019 års BNP-nivå är ett rimligt huvudkriterium för en avaktivering av klausulen.
2021/10/19
The situation of artists and the cultural recovery in the EU (A9-0283/2021 - Monica Semedo)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om situationen för kulturarbetare och den kulturella återhämtningen i EU. Betänkandet lyfter på ett bra sätt fram de utmaningar och problem som finns inom den kulturella och kreativa sektorn, vilket också förvärrats dramatiskt under den pågående covid-19-pandemin. Det handlar bland annat om osäkra arbetsvillkor inom sektorn och det faktum att många kulturarbetare stått utan regelbunden inkomst under den pågående pandemin. Vi välkomnar också att betänkandet på ett tydligt sätt lyfter fram och betonar jämställdhetsaspekter i den kulturella och kreativa sektorn.Vad gäller de olika konkreta åtgärder som presenteras i betänkandet beklagar vi uppmaningen till kommissionen om att lägga fram förslag om en europeisk yrkesstatus för konstnärer, med en gemensam ram för arbetsvillkor och miniminormer för alla EU-länder. Trots att det tydligt framkommer i texten att detta ska ske samtidigt som man fullt ut respekterar medlemsstaternas och EU:s respektive ansvarsområden när det gäller arbetsmarknad och kulturpolitik är detta ett mycket långtgående förslag som vi inte stöder.
2021/10/19
General budget of the European Union for the financial year 2022 - all sections (A9-0281/2021 - Karlo Ressler, Damian Boeselager)

. – Jag, ledamot Bergkvist, valde att rösta för parlamentets budgetresolution för 2022. Jag anser att förslaget speglar en socialdemokratisk budget som inkluderar viktiga satsningar inom bland annat forskning, humanitärt stöd och infrastruktur. Dessa satsningar är avgörande för att sammanlänka EU:s regioner och främja en hållbar utveckling.
2021/10/20
The European Education Area: a shared holistic approach (A9-0291/2021 - Michaela Šojdrová)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om det europeiska området för utbildning: ett gemensamt helhetsgrepp. Vi välkomnar särskilt att betänkandet på ett bra sätt lyfter fram behovet av att säkerställa utbildning av hög kvalitet för alla, liksom främjandet av det livslånga lärandet. Det är också positivt att texten understryker vikten av förbättrade arbetsvillkor för personal inom utbildningsområdet samt uppmanar till att främja jämställdhet och motverka diskriminering inom utbildning.Vi beklagar dock flera av förslagen som finns omnämnda under kapitlet om en starkare europeisk dimension i utbildningen. Vår utgångspunkt är klar: beslut om finansiering och politik inom utbildning är nationella beslut, och några av förslagen, som exempelvis att utveckla en övergripande europeisk strategi och en gemensam ram för medborgarutbildning med en europeisk dimension, är i detta avseende långtgående.
2021/11/11
Statute and funding of European political parties and foundations (A9-0294/2021 - Charles Goerens, Rainer Wieland)

. – Vi socialdemokrater röstade för betänkandet om utvärdering av stadgarna för finansiering av europeiska politiska partier och stiftelser. Vi ser gärna anpassade administrativa förfaranden som möjliggör för partierna och stiftelserna att på ett bättre sätt nå ut till medborgarna i EU:s medlemsstater. Dessa regler ska också bidra till ökad transparens. Vi tycker att det är viktigt att partierna och stiftelserna bidrar till att medborgarna kan informera sig och engagera sig i politiken inom EU. Det är viktigt att de partier och stiftelser som mottar EU-medel respekterar EU:s grundläggande värden och är demokratiska. Däremot tror vi inte att ökad harmonisering i fråga om till exempel valregler skulle bidra till det demokratiska inflytandet för medborgarna. Därför bör valregler även i fortsättningen vara nationella.
2021/11/11
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

. – Inom ramen för EU:s jordbrukspolitik 2023–2027 valde vi svenska socialdemokrater att avstå i voteringen om de strategiska planerna, vi röstade för den horisontella lagstiftningen, och vi röstade emot den samlade marknadsordningen.Vi välkomnar att överenskommelsen innebär en ökad miljö- och klimatambition jämfört med den innevarande perioden. Det är positivt att en större andel av medlen öronmärks för miljö- och klimatåtgärder samt djurvälfärd. Den sociala konditionaliteten, som innebär att jordbrukare och andra stödmottagare ska kunna åläggas ett ”administrativt vite” om de bryter mot EU-rättsliga bestämmelser kopplat till arbetsrätt och arbetsmiljö, förbättrar jordbrukspolitikens sociala dimension. Inriktningen mot en mer marknadsorienterad jordbrukspolitik är ett steg i rätt riktning.Samtidigt lever inte jordbrukspolitiken upp till ett antal grundprinciper som bör vägleda varje framtida reform. Utgifterna behöver minskas väsentligt och samtidigt effektiviseras. Det frikopplade stödet riskerar att leda till höjda markpriser och markarrenden, vilket i förlängningen inte är ett stöd för jordbrukarnas inkomster. Snarare riskerar det att hämma strukturutveckling och möjligheten för nya lantbrukare att komma in i sektorn. Klimat- och miljöutgifterna måste ge en väsentligt större klimat- och miljönytta jämfört med det föregående decenniet och verkligen bidra till att få ned koldioxidutsläppen i jordbruket. Ett tak bör införas för utbetalningar till de största jordbruken, samtidigt som en större omfördelning görs till de mindre jordbruken – med särskilt fokus på ett jämställt företagande. En större andel av utgifterna bör öronmärkas till åtgärder för djurväldfärd.När det gäller den horisontella lagstiftningen ser vi positivt på införandet av effektiva kontrollsystem mot intressekonflikter, oegentligheter och olaglig användning av EU-medel. De strategiska planerna ger en ökad flexibilitet för medlemsstaterna att anpassa jordbrukspolitiken till lokala förhållanden. Vidare innebär det resultatbaserade ramverket att årliga resultat- och utvärderingsrapporter kan bidra till att uppnå målen i de strategiska planerna.Den samlade marknadsordningen lever fortsatt inte upp till principerna om frihandel, ett marknadsorienterat jordbruk och konkurrens på lika villkor, särskilt i förhållande till tredjeländer. Verktyg för reglering av livsmedelsproduktion kan leda till prisdumpningar och att jordbrukare i utvecklingsländer drabbas extra hårt. Vi är kritiska mot det faktum att vinproducenterna även fortsättningsvis är undantagna från kravet på en innehållsförteckning på etiketten eller förpackningen. Bestämmelsen motverkar att konsumenterna gör informerade val, vilket i förlängningen kan drabba folkhälsan.Nästa reform av EU:s jordbrukspolitik måste på allvar uppfylla medborgarnas förväntningar om ett grönt, modernt och djurvänligt europeiskt jordbruk. Bara så kan jordbruket ställa om och leva upp till Parisavtalet, den gröna given samt unionens mål om koldioxidneutralitet senast 2050.
2021/11/23
Common agricultural policy: financing, management and monitoring (A8-0199/2019 - Ulrike Müller)

. – Inom ramen för EU:s jordbrukspolitik 2023-2027 valde vi svenska socialdemokrater att avstå i voteringen om de strategiska planerna, vi röstade för den horisontella lagstiftningen, och vi röstade emot den samlade marknadsordningen.Vi välkomnar att överenskommelsen innebär en ökad miljö- och klimatambition jämfört med den innevarande perioden. Det är positivt att en större andel av medlen öronmärks för miljö- och klimatåtgärder samt djurvälfärd. Den sociala konditionaliteten som innebär att jordbrukare och andra stödmottagare ska kunna åläggas ett ”administrativt vite” om de bryter mot EU-rättsliga bestämmelser kopplat till arbetsrätt och arbetsmiljö förbättrar jordbrukspolitikens sociala dimension. Inriktningen mot en mer marknadsorienterad jordbrukspolitik är ett steg i rätt riktning.Samtidigt lever inte jordbrukspolitiken upp till ett antal grundprinciper som bör vägleda varje framtida reform. Utgifterna behöver minskas väsentligt och samtidigt effektiviseras. Det frikopplade stödet riskerar att leda till höjda markpriser och markarrenden vilket i förlängningen inte är ett stöd för jordbrukarnas inkomster. Snarare riskerar det att hämma strukturutveckling och möjligheten för nya lantbrukare att komma in i sektorn. Klimat- och miljöutgifterna måste ge en väsentligt större klimat- och miljönytta jämfört med det föregående decenniet, och verkligen bidra till att få ned koldioxidutsläppen i jordbruket. Ett tak bör införas för utbetalningar till de största jordbruken, samtidigt som en större omfördelning görs till de mindre jordbruken – med särskilt fokus på ett jämställt företagande. En större andel av utgifterna bör öronmärkas till åtgärder för djurväldfärd.När det gäller den horisontella lagstiftningen ser vi positivt på införandet av effektiva kontrollsystem mot intressekonflikter, oegentligheter, och olaglig användning av EU-medel. De strategiska planerna ger en ökad flexibilitet för medlemsstaterna att anpassa jordbrukspolitiken till lokala förhållanden. Vidare innebär det resultatbaserade ramverket att årliga resultat- och utvärderingsrapporter kan bidra till att uppnå målen i de strategiska planerna.Den samlade marknadsordningen lever fortsatt inte upp till principerna om frihandel, ett marknadsorienterat jordbruk och konkurrens på lika villkor, särskilt i förhållande till tredjeländer. Verktyg för reglering av livsmedelsproduktion kan leda till prisdumpningar och att jordbrukare i utvecklingsländer drabbas extra hårt. Vi är kritiska mot det faktum att vinproducenterna även fortsättningsvis är undantagna från kravet på en innehållsförteckning på etiketten eller förpackningen. Bestämmelsen motverkar att konsumenterna gör informerade val, vilket i förlängningen kan drabba folkhälsan.Nästa reform av EU:s jordbrukspolitik måste på allvar uppfylla medborgarnas förväntningar om ett grönt, modernt och djurvänligt europeiskt jordbruk. Bara så kan jordbruket ställa om och leva upp till Parisavtalet, den gröna given, samt unionens mål om koldioxidneutralitet senast 2050.
2021/11/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

. – Inom ramen för EU:s jordbrukspolitik 2023-2027 valde vi svenska socialdemokrater att avstå i voteringen om de strategiska planerna, vi röstade för den horisontella lagstiftningen, och vi röstade emot den samlade marknadsordningen.Vi välkomnar att överenskommelsen innebär en ökad miljö- och klimatambition jämfört med den innevarande perioden. Det är positivt att en större andel av medlen öronmärks för miljö- och klimatåtgärder samt djurvälfärd. Den sociala konditionaliteten som innebär att jordbrukare och andra stödmottagare ska kunna åläggas ett ”administrativt vite” om de bryter mot EU-rättsliga bestämmelser kopplat till arbetsrätt och arbetsmiljö förbättrar jordbrukspolitikens sociala dimension. Inriktningen mot en mer marknadsorienterad jordbrukspolitik är ett steg i rätt riktning.Samtidigt lever inte jordbrukspolitiken upp till ett antal grundprinciper som bör vägleda varje framtida reform. Utgifterna behöver minskas väsentligt och samtidigt effektiviseras. Det frikopplade stödet riskerar att leda till höjda markpriser och markarrenden vilket i förlängningen inte är ett stöd för jordbrukarnas inkomster. Snarare riskerar det att hämma strukturutveckling och möjligheten för nya lantbrukare att komma in i sektorn. Klimat- och miljöutgifterna måste ge en väsentligt större klimat- och miljönytta jämfört med det föregående decenniet, och verkligen bidra till att få ned koldioxidutsläppen i jordbruket. Ett tak bör införas för utbetalningar till de största jordbruken, samtidigt som en större omfördelning görs till de mindre jordbruken – med särskilt fokus på ett jämställt företagande. En större andel av utgifterna bör öronmärkas till åtgärder för djurväldfärd.När det gäller den horisontella lagstiftningen ser vi positivt på införandet av effektiva kontrollsystem mot intressekonflikter, oegentligheter, och olaglig användning av EU-medel. De strategiska planerna ger en ökad flexibilitet för medlemsstaterna att anpassa jordbrukspolitiken till lokala förhållanden. Vidare innebär det resultatbaserade ramverket att årliga resultat- och utvärderingsrapporter kan bidra till att uppnå målen i de strategiska planerna.Den samlade marknadsordningen lever fortsatt inte upp till principerna om frihandel, ett marknadsorienterat jordbruk och konkurrens på lika villkor, särskilt i förhållande till tredjeländer. Verktyg för reglering av livsmedelsproduktion kan leda till prisdumpningar och att jordbrukare i utvecklingsländer drabbas extra hårt. Vi är kritiska mot det faktum att vinproducenterna även fortsättningsvis är undantagna från kravet på en innehållsförteckning på etiketten eller förpackningen. Bestämmelsen motverkar att konsumenterna gör informerade val, vilket i förlängningen kan drabba folkhälsan.Nästa reform av EU:s jordbrukspolitik måste på allvar uppfylla medborgarnas förväntningar om ett grönt, modernt och djurvänligt europeiskt jordbruk. Bara så kan jordbruket ställa om och leva upp till Parisavtalet, den gröna given, samt unionens mål om koldioxidneutralitet senast 2050.
2021/11/23
Legal migration policy and law (A9-0314/2021 - Abir Al-Sahlani)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om betänkandet med rekommendationer till kommissionen om politik och lagstiftning för laglig migration. Vi delar helhjärtat bedömningen att det behövs bättre politik för säkra och lagliga vägar in i Europa. Därför beklagar vi också betänkandets ensidiga fokus på arbetskraftsinvandring. Arbetskraftsinvandring stärker ekonomi och välfärd när den sker till bristyrken och till kollektivavtalsenliga löner och villkor. Arbetskraftsinvandring från länder utanför EU till yrken där det inte råder någon brist på arbetskraft riskerar däremot att öka klyftorna och har i Sverige lett till omfattande fusk och exploatering. Det minskar dessutom möjligheterna för arbetslösa, inte minst nyanlända, i Sverige att komma in på arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandring kan i vissa fall vara ett alternativ för de som söker sig till Europa irreguljärt. Men syftet med arbetskraftsinvandring bör inte vara att erbjuda en alternativ migrationsrutt för de med asyl- och skyddsbehov.Betänkandet innehåller en del vällovliga förslag för att stärka matchning och validering samt minska missbruket av EU:s arbetskraftsinvandringsregler. Däremot innehåller betänkandet också förslag om att flytta makten över arbetskraftsinvandring från nationell nivå till EU-nivå, inklusive för låglöneyrken. Det är något vi svenska socialdemokrater inte kan ställa oss bakom. I liknande anda föreslås att EU ska ta fram ett nytt program för arbetskraftsinvandring riktat till entreprenörer och egenföretagare. Utöver att vi motsätter oss kompetensförflyttningen som detta innebär så ser vi också särskilda problem med fusk och missbruk kopplat till dessa förslag. Sådana potentiella sidoeffekter berörs mycket otillräckligt i betänkandet och det viktiga löntagarperspektivet saknas. Det saknas också en motivering till, eller förklaring av, mervärdet av att EU ska bestämma regler och villkor kopplat till arbetskraftsinvandring för 27 medlemsstater med stora skillnader i förutsättningar, behov och arbetsmarknadsmodeller.
2021/11/25
Multilateral negotiations in view of the 12th WTO Ministerial Conference in Geneva, 30 November to 3 December 2021 (B9-0550/2021)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om behovet av ett temporärt TRIPS-undantag men röstade för resolutionen i sin helhet. Gemensamma, hållbara och globala lösningar på handelsområdet bör ligga till grund för den kommande ekonomiska återhämtningen för att säkra konkurrenskraft och välstånd, och således stöder vi reformeringen av WTO. För oss är det en självklarhet att EU och det internationella samfundet måste göra mer för att fler människor i världen ska få tillgång till vaccin.Patenträtten är och har varit central för att snabbt få fram tillförlitliga och effektiva vaccin och vi behöver värna om den principen när vi hanterar denna och kommande pandemier. Vi bör använda existerande flexibilitet i det nuvarande ramverket och därför valde vi att avstå i omröstningen om ett TRIPS-undantag.
2021/11/25
International procurement instrument (A9-0337/2021 - Daniel Caspary)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om det internationella upphandlingsinstrumentet. Förslaget är bättre än tidigare och omfattar bland annat ett förenklat förfarande, en prisjusteringsmekanism samt en integrering av miljökrav och sociala och arbetsrättsliga krav i förfarandena för offentlig upphandling. Vi är däremot skeptiska till ett internationellt upphandlingsinstrument i sin helhet och särskilt förslagen om lägre tröskelvärden och kravet på ett godkännande från kommissionen för undantag från IPI-instrumentet.
2021/12/14
Cooperation on the fight against organised crime in the Western Balkans (A9-0298/2021 - Lukas Mandl)

. – Socialdemokraterna anser att vi har goda skäl att fördjupa samarbetet med våra grannländer i västra Balkan och stödjer fortsatt deras ambition om EU-integration. Vi vill emellertid understryka att viseringsfrihet för Kosovo stöds först då de formella kriterierna för viseringsfrihet är genomförda och när identifierade risker har omhändertagits på ett godtagbart sätt.
2021/12/15
Impact of national tax reforms on the EU economy (A9-0348/2021 - Markus Ferber)

Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkandet om effekterna av nationella skattereformer för EU:s ekonomi.Betänkandet uttalar sig om nationell skattepolitik i EU-medlemsstaterna med grund i artiklarna 110–113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), som medger harmonisering av lagstiftningen om omsättningsskatter, punktskatter och andra indirekta skatter eller avgifter i den mån det är nödvändigt för att säkerställa att den inre marknaden fungerar och för att undvika en snedvridning av konkurrensen.Betänkandet fokuserar särskilt på skattepolitikens särskilda effekt för små och medelstora företag, pågående eller planerat arbete vad gäller att harmonisera skatteregler på EU-nivå samt parlamentets rekommendationer för reformer.Vi delar betänkandets syn på att stora skillnader i skatteregler mellan medlemsländer försvårar för företag att handla mellan och verka i olika EU-länder, och att små och medelstora företag drabbas särskilt hårt vid regelkrångel. Det kan medföra negativa konsekvenser för arbetstillfällen i Sverige och resten av Europa.Vi ser även positivt på skrivningarna om OECD-överenskommelsen om en minsta gemensam bolagsskattesats och hur den kan bidra till att motverka skatteplanering och skatteundandragande, något som på lång sikt är helt väsentligt för att säkra välfärdens finansiering.Texten innehöll även två mer problematiska skrivningar. Dels en skrivning som ”noterar begränsningarna” i den nuvarande beslutsprocessen i skattefrågor i EU, och dels en skrivning till stöd för ett brett tillämpningsområde för kommissionens kommande förslag om bolagsskatt, BEFIT (Business in Europe: Framework for Income Taxation).Vad gäller den första frågan motsätter vi oss alla initiativ att ändra regeln om enhällighetsbeslut i skattefrågor på EU-nivå. Den principen är helt central för att värna medlemsstaternas självbestämmande och skattesuveränitet. Den aktuella skrivningen rekommenderade inte på något sätt de fördragsändringar som krävs för att riva upp enhällighetsregeln, utan förhöll sig enbart till regelverket i gällande fördrag. I och med detta ansåg vi det vara godtagbart att tolerera skrivningen.I frågan om bolagsskatt stödjer vi OECD-överenskommelsen om fördelning av beskattningsrätt för att få bukt med skatteundandragande och skatteplanering. Vi är dock emot en bredare tillämpning än vad den balanserade överenskommelsen innebär. På det här området lyfter betänkandet aspekter som skulle vara att gå längre än vad OECD-överenskommelsen medger. Vi motsatte oss de skrivningarna, men gjorde bedömningen att de inte var problematiska nog att motivera ett nej i slutomröstningen. Inte minst då kommissionens förslag ej presenterats ännu.Vi kunde inte ta ställning till någon av dessa enskilda skrivningar, utan kunde enbart rösta om betänkandet i sin helhet.
2022/02/15
Implementation report on on-farm animal welfare (A9-0296/2021 - Jérémy Decerle)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i voteringen om jordbruksutskottets genomföranderapport om produktionsdjurens välbefinnande, samt att stödja den alternativa rapporten som tidigare antagits av utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.Det alternativa förslaget konstaterar brister i EU-direktiven om produktionsdjurens välbefinnande och bedömer att de är föråldrade, ofta otillräckliga och saknar artspecifikt skydd för vissa arter såsom mjölkkor, slaktkycklingar och avelshöns, kaniner, får och kalkoner. Rapporten uppmanar kommissionen att se över lagstiftningen om djurs välbefinnande och hälsa, samt säkerställa att kraven är tydliga, exakta och ändamålsenliga när det gäller att skydda produktionsdjur i samband med födseln, uppfödning, transport och slakt.Vidare betonar rapporten att det i direktivet om värphöns och direktivet om kalvar har funnits en kombination av undantag, vaga villkor och en avsaknad av särskilt skydd i EU-lagstiftningen parallellt med olika nationella regler, vilket har snedvridit konkurrensen på den inre marknaden. Rapporten framhåller att ohälsosam kost med för mycket salt, socker, fett och animaliskt protein utgör viktiga riskfaktorer för sjukdom och dödlighet i EU. En hållbar kost med mer växtbaserade livsmedel och med färre animaliska livsmedel kan bidra positivt till den globala hälsan, klimatet och miljön, och innebära att målen i den gröna given och Parisavtalet uppnås snabbare.Jordbruksutskottets rapport fastslår i sin tur att investeringar i bättre djurskydd leder till ökade produktionskostnader och en ökad arbetsbörda för uppfödarna, oavsett vilken sorts uppfödning det rör sig om, och ytterligare offentliga stöd från EU:s jordbrukspolitik för investeringar i djurskydd efterfrågas. Inkomststödet i pelare I för åren 2023–2027 kräver dock en öronmärkning på minst 25 procent för miljö, klimat och djurens välbefinnande. Dessutom öronmärks minst 35 procent i pelare I (landsbygdsfonden) gällande satsningar inom miljö, klimat, och djurens välbefinnande. Dessa stöd torde stimulera till ytterligare investeringar i bättre djurskydd 2023–2027, samtidigt som jordbrukarnas absorptionsförmåga för stöd till djurens välbefinnande bör säkerställas.Jordbruksutskottet anser att åtgärder för bättre djurens välbefinnande kan vara kontraproduktiva och undergräva hållbarhetsaspekter såsom hälsa och säkerhet, bekämpning av antimikrobiell resistens samt insatser för att minska växthusgasutsläppen. Vi delar inte utskottets bild om att det föreligger en målkonflikt mellan skärpta djurskyddsregler i EU och klimat och hälsa. Istället bör skärpningar av EU:s djurskyddslagstiftning kunna utformas på ett sådant sätt att produktionsdjurens välbefinnande säkerställs, samtidigt som miljö, klimat, och hälsa, samt jordbrukarnas konkurrenskraft beaktas och värnas.
2022/02/15
Implementation of the common security and defence policy – annual report 2021 (A9-0358/2021 - Nathalie Loiseau)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att avstå i voteringen om den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.Betänkandet understryker nya och framväxande hot som utgår från statliga och icke-statliga aktörer i en multipolär värld, såsom terrorism, den ökade förekomsten av auktoritära styren, hybridhot, såsom it-attacker, desinformation och utländsk inblandning. Betänkandet betonar en ökad militarisering i världen, med tilltagande global maktkonkurrens och geopolitiska spänningar, minskade nedrustningsinsatser och internationella vapenkontrollsystem, spridning av massförstörelsevapen, kärnvapen, och användning av kemiska vapen.Betänkandet noterar en situation av instabilitet och oförutsebarhet vid unionens gränser och i dess närmaste grannskap. Den ryska aggressionen mot Ukraina och Georgien utgör ett direkt och indirekt hot mot den europeiska säkerhetsordningen. Därför understryker betänkandet att ett aktivt engagemang i unionens grannskap ligger i EU:s intresse. Betänkandet noterar med oro den tilltagande militariseringen på Krimhalvön och Ryska federationens försök att destabilisera området kring Svarta havet. EU bör stå upp för folkrätten som det gemensamma regelsystem världens stater har kommit överens om, inklusive varje stats suveräna likställighet och territoriella integritet.I linje med betänkandet anser vi att EU:s röst i utrikes- och säkerhetspolitiken behöver stärkas. Unionen bör kunna agera när stater begår övergrepp mot sina egna befolkningar, eller hotar grannländer med vapen och ekonomiska påtryckningar. Genom att slopa kravet på enhällighet inom vissa områden av utrikespolitiken kan EU agera snabbare och tydligare. Vi behöver också stärka vår förmåga att klara vår egen säkerhet. Men säkerhet kan inte byggas ensidigt. Fördjupade relationer med andra, även utanför EU, är en förutsättning för att vi ska kunna skapa en säker värld och gemensam säkerhet.Vi vänder oss dock emot betänkandets skrivningar om genomförandet av ”ett gemensamt europeiskt försvar” samt en ”verklig europeisk försvarsunion”. Den svenska försvarspolitiska inriktningen innebär att vi bygger säkerhet tillsammans med andra. Vi förordar dock inte en militär utveckling inom EU som för tankarna till någon slags gemensam armé. Den snabbinsatsstyrka som förordas i betänkandet får anses duplicera EU:s existerande stridsgrupper.Vidare understryker betänkandet att behovet av att systematiskt ta hänsyn till den europeiska försvarstekniska och försvarsindustriella basens bidrag till EU:s strategiska autonomi. Försvarstekniska samarbeten och forskning bör fortsatt stödjas men det får inte ske på bekostnad av mindre medlemsstater, inklusive svensk försvarsindustri, som bidrar till att säkerställa Sveriges militära alliansfrihet. EU bör fortsatt värna unionens grundläggande principer som öppenhet, innovation och frihandel.
2022/02/16
Gender mainstreaming in the European Parliament – annual report 2020 (A9-0021/2022 - Irène Tolleret, Gwendoline Delbos-Corfield)

. – Vi svenska socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om jämställdhetsintegrering i Europaparlamentet – årsrapport 2020. Vi anser att jämställdhetsintegrering är en effektiv strategi och måste vara en av de viktigaste prioriteringarna i jämställdhetspolitiken. För att Europaparlamentet fullt ut ska kunna implementera jämställdhetsintegrering i EU-politiken är det nödvändigt att strategin också efterlevs inom Europaparlamentet.Vi valde att avstå i separata omröstningar som rör könsfördelning i politiska partier och grupper samt förslaget om varvade listor i översynen av EU:s vallag. För oss svenska socialdemokrater är det en självklarhet att ha varvade listor för alla val. Socialdemokraternas införande av varvade listor var en av de största och viktigaste reformerna för att förändra representationen av män och kvinnor i det politiska landskapet i Sverige. Vi anser dock att partiernas självständighet är viktig och att EU inte bör reglera eller styra partiernas politiska beslut. Vidare avstod vi i omröstningen om ändringsförslaget som rör vem som väljs i händelse av lika röstetal. Vi anser att regeln bör ses över i sin helhet och inte byggas på ledamöternas åldrar.
2022/03/09
Implementation of citizenship education actions (A9-0060/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i voteringen om betänkandet om genomförande av insatser för medborgarutbildning. Betänkandet lyfter fram många bra saker som syftar till att stärka medborgarutbildningen inom EU, och vi välkomnar särskilt de skrivningar som betonar vikten av ett livslångt lärande. Samtidigt finns det flera mycket långtgående förslag i betänkandet som vi inte stöder. Det handlar bland annat om att Europaparlamentet anser att delade befogenheter på utbildningsområdet bör införas inom EU, och att Europaparlamentet vill inrätta en ny permanent struktur inom EU som ska ansvara för att skapa synergier på europeisk nivå inom medborgarutbildning och förvalta de EU-resurser som finns inom detta område. Ett annat oerhört märkligt förslag är uppmaningen till kommissionen att överväga möjligheten att stödja uppförandet av ett EU-monument i varje kommun i medlemsstaterna för att ge medborgarna en visuell symbol för den europeiska integrationen. Vi valde att aktivt rösta emot dessa förslag under voteringen, men då dessa saker kvarstår i betänkandet valde vi att avstå i slutvoteringen om betänkandet.
2022/04/06
Election of the Members of the European Parliament by direct universal suffrage (A9-0083/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta emot betänkandet om allmänna direkta val av ledamöter av Europaparlamentet. Betänkandet innehåller tyvärr många mycket långtgående förslag som vi inte stöder. Det handlar om förslaget om att införa en EU-omfattande valkrets, det vill säga transnationella listor, och att medborgarna ska ha rätt att rösta på en kommissionsordförande i ett system med toppkandidater via de gemensamma EU-listorna. Vi ifrågasätter starkt att införandet av en gemensam valkrets skulle vara rätt väg att gå för att öka den demokratiska legitimiteten i unionens beslutsprocess.Dessutom valde vi att avstå i voteringen om de förslag som rör obligatoriska varvade listor, alltså växelvis kvinnliga och manliga kandidater på listan, eller kvoter. För oss socialdemokrater är jämställdheten oerhört viktig och för oss är det självklart med varvade listor sedan mycket lång tid tillbaka men vi vänder oss emot att med lagstiftning reglera och påverka partiinterna processer och partiernas nomineringsordningar.Då dessa förslag, tillsammans med andra långtgående förslag som att inrätta en europeisk valmyndighet och att lagstiftningen fastställer att varje unionsmedborgare från 16 år ska ha rösträtt i val till Europaparlamentet, dock utan att det ska påverka befintliga konstitutionella ordningar, antogs av Europaparlamentet så valde vi att rösta emot betänkandet.
2022/05/03
The follow up of the Conference on the Future of Europe (B9-0228/2022, B9-0229/2022, B9-0235/2022)

. – Vi svenska socialdemokrater står bakom det viktiga syftet med konferensen om Europas framtid – att stärka demokratin i Europa och öka medborgarnas möjlighet att diskutera EU-frågor kopplade till Europas framtid. Konferensen har givit medborgare runtom i unionen en möjlighet att delta i det demokratiska samtalet om EU:s framtid och gemensamma utmaningar. Vi värdesätter engagemanget och de idéer som diskuterats inom ramarna för konferensen. Vi välkomnar särskilt förslaget om att införa ett socialt protokoll till EU:s fördrag, i det fall fördragen revideras. Det kan också finnas anledning att se över kravet på enhällighet på vissa politikområden.Vi valde att rösta mot punkten om att begära att ett konvent sammankallas genom att aktivera förfarandet för revidering av fördragen som föreskrivs i artikel 48. Vi valde även att avstå i omröstningen om resolutionen i sin helhet. Att genomföra fördragsändringar är en lång, omfattande och potentiellt uppslitande process med mycket osäker utgång. Vi anser därför att de förslag och idéer som presenterats under konferensen istället bör analyseras vidare inom EU institutionerna. Vi hoppas att konferensen leder till fortsatt ökad delaktighet, kunskap och engagemang i EU-frågor. Med de samhällsutmaningar vi står inför är det av högsta vikt att vi uppmuntrar till fortsatt diskussion om Europas framtid.
2022/05/04
Preservation, analysis and storage at Eurojust of evidence relating to genocide, crimes against humanity, war crimes and related criminal offence (C9-0155/2022)

. – För oss svenska socialdemokrater är det viktigt att aggressionsbrott bekämpas på alla nivåer och med full kraft. Vi valde dock att rösta emot ändringsförslaget att inkludera det i förslaget till ändring i Eurojustförordningen av i huvudsak följande skäl:Rysslands invasion av Ukraina har enligt kommissionen gjort det extremt brådskande att genomföra ändringarna i Eurojustförordningen. För att kunna bistå i arbetet med att utkräva ansvar, bl.a. för de brott som begås i Ukraina, är det därför viktigt att Eurojust så snart som möjligt kan påbörja arbetet med att hantera bevisning enligt förslaget. Förslaget från rådet innehöll inte den formuleringen eftersom en inkludering av aggressionsbrottet i förslaget hade riskerat att försena hela förslaget, bl.a. eftersom flera av medlemsländerna idag inte har aggressionsbrottet i sina brottskataloger. Vidare har ICC, som förslaget syftar att stödja, inte behörighet att utöva jurisdiktion över detta brott eftersom medlemsstaterna inte kunnat enas om någon definition av aggressionsbrottet. Därutöver var målet med förslaget främst att bidra i hanteringen av bevisning genom skapandet av en bevisbank, och när det gäller just aggressionsbrottet så är det inte avsaknad av bevisning utan snarare jurisdiktion och gällande immunitetsregler som utgör de huvudsakliga utmaningarna. Aggressionsbrottet bör därför hanteras på andra sätt inom EU.
2022/05/19
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

. – Klimatomställningen måste påskyndas, men då måste vi också beakta rättvise- och solidaritetsaspekter. Därför valde vi svenska socialdemokrater att rösta för den sociala klimatfonden som syftar till att hjälpa dem som är mest drabbade av energi- och mobilitetsfattigdom i Europa. En viktig utgångspunkt för oss socialdemokrater är att fonden motverkar negativa sociala effekter av det nya utsläppshandelssystemet för vägtransporter och byggnader.Det nya utsläppshandelssystemet som antogs var således en förutsättning för oss för att kunna stödja slutvoteringen av den sociala klimatfonden. Vi är fortsatt emot det direkta inkomststödet och anser därför att det är viktigt att inkomststödet är temporärt och begränsas med tydliga tak. Vi vill framförallt att fonden används för att snabba på omställningen genom klimatinvesteringar inom dessa sektorer. Stödberättigade åtgärder och investeringar bör endast användas för att tillhandahålla kortfristigt överbryggande stöd fram till dess att mer hållbara och långvariga strukturella investeringar kan användas fullt ut.
2022/06/22
Common European action on care (A9-0189/2022 - Milan Brglez, Sirpa Pietikäinen)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för initiativbetänkandet om kommissionens kommande omsorgsstrategi. Vi bör främja nationsöverskridande samarbeten inom välfärden genom att underlätta dataöverföring, informationsutbyte och samverkan. Däremot röstade vi emot ändringsförslag som handlar om europeiska lagstiftningsåtgärder på vård- och omsorgsområdet. Vård och omsorg är och ska förbli en nationell befogenhet.En välfungerande välfärd i medlemsländerna är av största vikt, inte minst efter pandemins negativa effekter på jämlikheten och jämställdheten. Den stora majoriteten av omsorgsgivare och vårdgivare i Europa är kvinnor som antingen arbetar oavlönat eller är underbetalda. Alla människor ska ha rätt till en god hälsa och vård på lika villkor men genomförandet är medlemsstaternas ansvar.
2022/07/05
Mental health in the digital world of work (A9-0184/2022 - Maria Walsh)

. – Den psykiska ohälsan i Europa är ett arbetsmiljöproblem som har förvärrats i och med covid-19-pandemin och den digitala omställningen. Hälso- och sjukvården har varit under kraftig belastning under de senaste åren. Allt fler arbetstagare jobbar också hemifrån. En europeisk strategi för psykisk hälsa behövs för att förbättra arbetsmiljön för Europas arbetstagare.Vad gäller förslagen om nya bindande initiativ, såsom distansarbete och rätten att koppla ifrån, påminner vi om att detta är fel väg att gå. EU ska inte sätta enhetliga detaljerade regler kring hur detta ska regleras på respektive arbetsplats i Europa. Detta är för arbetsmarknadens parter att bestämma över. Vi valde därför att rösta för betänkandet men avstod i ändringsförslag som uppmanar till ny EU-lagstiftning kopplad till distansarbete och rätten att koppla ifrån.
2022/07/05
2021 Report on Kosovo (A9-0179/2022 - Viola von Cramon-Taubadel)

. – Vi socialdemokrater välkomnar Europaparlamentets betänkande om livsmedelstrygghet i utvecklingsländer och ambition att EU ska ta en mer aktiv roll i att bekämpa global hunger. Vi beklagar all överdriven finansiell spekulation i jordbruks- och livsmedelsvaror men vill framhålla de effektiva regelverk som redan existerar för hur spekulationer bör regleras för att undvika mycket volatilitet med derivat. Därmed instämmer vi inte i betänkandets skrivning om att all spekulation bör stoppas.
2022/07/06
Addressing food security in developing countries (A9-0195/2022 - Beata Kempa)

. – Socialdemokraterna anser att vi har goda skäl att fördjupa samarbetet med Kosovo och stöder fortsatt ambitionen om EU-integration. Vi vill emellertid understryka att viseringsfrihet för Kosovo stöds först då de formella kriterierna för viseringsfrihet är genomförda och när identifierade risker har omhändertagits på ett godtagbart sätt.
2022/07/06
National vetoes to undermine the global tax deal (RC-B9-0339/2022, B9-0339/2022, B9-0340/2022, B9-0341/2022, B9-0342/2022, B9-0343/2022, B9-0344/2022)

. – Enhällighetsregeln för beslut i skattefrågor är central för att vi ska kunna säkerställa att EU:s skatteregler är proportionella och inte undergräver svensk ekonomi. I detta betänkande lade parlamentet fram långtgående förslag om att riva upp vetorätten eller att på olika sätt kringgå densamma. Det går emot vår uppfattning och riskerar att splittra den inre marknaden. Därför kunde vi inte stödja betänkandet.Socialdemokraterna stöder den globala överenskommelsen om en miniminivå för bolagsskatt för stora multinationella företag. Vi vill att lagen kommer på plats så snart som möjligt, och längre fram vill vi gärna se mer ambitiösa regler. Överenskommelsen försvårar skatteflykt och skatteundandragande, vilket kommer att gynna svensk ekonomi och välfärd. När Europaparlamentet tog ställning till det lagförslaget den 19 maj 2022 röstade vi för.
2022/07/06
Statute and funding of European political parties and European political foundations (A9-0223/2022 - Rainer Wieland, Charles Goerens)

. – Vi socialdemokrater stödjer kommissionens arbete för att underlätta för europeiska politiska partier och stiftelser att nå ut till medborgarna i EU:s medlemsstater och arbetet för ökad transparens.För oss svenska socialdemokrater är det en självklarhet att prioritera jämställdhet såväl inom vårt parti som i all vår politik. Socialdemokraternas införande av varvade listor var en av de största och viktigaste reformerna för att förändra representationen av män och kvinnor i det politiska landskapet i Sverige. Vi anser dock att partiernas självständighet är viktig och att EU inte bör reglera eller styra partiernas politiska beslut. Av detta skäl valde vi att avstå i särskilda omröstningar som rör krav om att europeiska politiska partier bland annat ska inkludera regler om jämställdhet i sin interna styrning.Vidare innehåller förslaget möjligheter för europeiska partier att finansiera nationella folkomröstningskampanjer, vilket i praktiken skulle kunna ske utan inblandning av nationella partier. Detta tror vi riskerar att försvaga de nationella partierna och tycker därför inte att europeiska politiska partier ska vara inblandade på nationell nivå på det sättet.
2022/09/15
Key objectives for the CITES CoP19 meeting in Panama (B9-0414/2022)

. – Inom ramen för resolutionen inför konferensen om handel med utrotningshotade arter röstade vi Socialdemokrater emot ett förbud av all import av jakttroféer från Cites-listade arter. Cites listar arter som är utrotningshotade eller riskerar att bli utrotningshotade och arter som liknar andra arter som är utrotningshotade i syfte att gemensamt reglera handeln med produkter från dessa arter.I dag finns ett EU-regelverk för handel med jakttroféer som är bredare än Cites-listade arter där en vetenskaplig kommitté kan införa riktade restriktioner. Vi anser att det inte bör vara tillåtet med handel med jakttroféer i de fall det bidrar till att ytterligare öka risken för artens utrotning. Däremot finns flera exempel, som bland annat Internationella naturvårdsunionen (IUCN) lyfter fram, där handel med jakttroféer tvärtom bidrar till ett ökat bevarande.Cites-listan har inte utformats utifrån idén om totalt förbud med jakttroféer, och vi bedömer att ett sådant generellt förbud riskerar att bli kontraproduktivt i arbetet mot artutrotningen.
2022/10/05
The EU’s response to the increase in energy prices in Europe (RC-B9-0416/2022, B9-0416/2022, B9-0417/2022, B9-0418/2022, B9-0419/2022, B9-0420/2022, B9-0421/2022, B9-0422/2022)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för en resolution om EU:s svar på ökningen av energipriserna i Europa. Vi bör främja nationsöverskridande samarbeten för att bekämpa energipriserna. Vi står fast i att en svår energikris inte är något som en enskild grupp ska betala för. Därför hade vi gärna sett en möjlighet att återinvestera mer av övervinsterna från grön energi till ytterligare investeringar i förnybara energislag till förmån för att öka omställningen.Vi tycker att det är bra att utveckla samarbeten med våra grannländer för att säkra en energitillgång även i framtiden. Däremot tror vi att dessa exceptionella åtgärder som medlemsstaterna har beslutat om bör fortsätta vara tillfälliga. Alla människor ska ha rätt till energi, men genomförandet är medlemsstaternas ansvar.
2022/10/05
UN Climate Change Conference 2022 in Sharm-el-Sheikh, Egypt (COP27) (B9-0461/2022)

. – Inför COP27 antog Europaparlamentet en resolution om prioriteringar för att snabba på klimatomställningen.En fråga som lyftes var klimatflyktingars skyddsstatus – där valde vi att avstå. Redan idag har miljontals människor tvingats lämna sina hem till följd av klimatkrisen. Om inte omfattande ambitionshöjningar snabbt kommer på plats, bland annat under COP27, går vi mot en situation där hundratals miljoner människor kommer tvingas lämna sina hem.Idag finns ingen särskild skyddsgrund i EU för klimatflyktingar att begära asyl. För oss socialdemokrater är det viktigt att upprätthålla dagens system där det egna landet främst ska ansvara för omlokalisering av människor som tvingas lämna sina hem. I de fall detta inte är möjligt, mot bakgrund av vårt gemensamma delansvar till klimatkrisens konsekvenser, kommer EU på sikt behöva ompröva såväl flyktingbegrepp som framtida migrationspolitik.Vi röstade också för en skrivning om att vi känner oro över hur fossila investerare stämmer regeringar för att de driver en aktiv klimatpolitik. Det hindrar oss inte från att alltid stå fast vid grundprincipen om att de avtal som sluts ska hållas och kunna prövas juridiskt om de inte efterlevs.
2022/10/20
System of own resources of the European Union (A9-0266/2022 - Valérie Hayer, José Manuel Fernandes)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om nya egna medel. EU måste ha tillräckliga medel för att finansiera viktiga initiativ, men vi måste slå vakt om orimliga ökningar på inbetalningarna till EU. Det gäller också förslag om nya inkomstkällor för EU, även om dessa inte direkt påverkar nivån på vår EU-avgift, som i detta fall.Vi stödjer införandet av klimattullar och en utsläppshandel som leder till större och snabbare utsläppsminskningar. Vi har även tidigare röstat för principen om att en del av intäkterna från dessa båda instrument ska komma EU till del. Vi har också stöttat att införa en miniminivå på bolagsskatt för stora multinationella företag med syfte att förhindra skatteplanering, i enlighet med den globala överenskommelsen genom OECD. Det är centralt för att säkra välfärdens finansiering i framtiden.Parlamentets förslag till ändringar i dessa förslag är dock alltför långtgående och kan påverka den svenska statsbudgeten negativt. Dessutom är förhandlingarna om klimattullar och bolagsskatt inte klara. De lagarna borde antas först och de exakta föreskrifterna vara kända, innan vi tar beslut om att upprätta nya egna medel från de instrumenten.
2022/11/23
Protection of livestock farming and large carnivores in Europe (RC-B9-0503/2022, B9-0503/2022, B9-0504/2022, B9-0509/2022, B9-0514/2022, B9-0518/2022, B9-0519/2022, B9-0520/2022)

. – Vargbeståndet ser väldigt olika ut i Europa och därför är det viktigt att frågan behandlas på lokal och regional nivå. Vi socialdemokrater värnar biologisk mångfald. Det är viktigt att främja samexistens mellan rovdjur och människor, men det får inte ske på bekostnad av en levande landsbygd och människors – och djurs – trygghet. Därför röstade vi socialdemokrater för att vargen fortsättningsvis ska skyddas i art- och habitatdirektivet, men gå från att vara strikt skyddad till förvaltningsbar, förutsatt att gynnsam bevarandestatus upprätthålls.
2022/11/24
Discharge 2021: EU general budget - European Parliament (A9-0086/2023 - Isabel García Muñoz)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om ansvarsfrihet för Europaparlamentets budget 2021. Vi stöder de åtgärder som syftar till att bekämpa korruption samt öka transparens och insyn i parlamentets verksamhet. Vissa delar av betänkandet stöder vi dock inte. För oss är det en självklarhet att parlamentet har en skyldighet att respektera den geografiska balansen bland personalen i EU-institutionerna, inte minst för ett land som Sverige som redan är underrepresenterat inom institutionerna. Vidare är flexibilitet i parlamentets verksamhet viktigt för att öka representationen i parlamentet, men balansen mellan jobb och privatliv måste fortsättningsvis också respekteras. Därför valde vi att rösta emot skrivningar som uppmanar till att ledamöter som exempelvis är lediga eller långtidssjuka bör kunna votera på distans. Slutligen valde vi att avstå i omröstningar om den frivilliga pensionsfonden, eftersom det just nu pågår en utredning i parlamentet angående ärendet.
2023/05/10
Impact on the 2024 EU budget of increasing European Union Recovery Instrument borrowing costs (A9-0163/2023 - Johan Van Overtveldt)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om konsekvenserna för EU:s budget av de ökade lånekostnaderna för Europeiska unionens återhämtningsfond. Vi anser att EU måste fullgöra sin rättsliga skyldighet att återbetala lånekostnaderna i samband med återhämtningsinstrumentet på ett effektivt sätt, men orimliga ökningar av EU:s budget måste undvikas.
2023/05/10
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)

. – Vi svenska socialdemokrater välkomnar det nödvändiga förslaget om att reglera AI. Vi anser dock att vi inte får försumma AI:s potential när det gäller inre säkerhet, grov brottslighet och terroristbekämpning. Vi ska ha regler som beaktar fördelarna med AI, men också dess nackdelar. Detta är nödvändigt för att Sverige och Europa ska kunna konkurrera på den internationella arenan. För att se till att AI inte används på ett orättvist diskriminerande och integritetskränkande sätt anser vi dessutom att högriskanvändning måste förhandsgodkännas av en rättslig myndighet, särskilt när det gäller biometriska identifieringssystem.
2023/06/14
Ensuring food security and the long-term resilience of EU agriculture (A9-0185/2023 - Marlene Mortler)

. – Matsäkerhet är en avgörande framtidsfråga. Pandemin och kriget i Ukraina har satt ljuset på sårbarheter i livsmedelskedjan och klimatförändringarna har stor påverkan på jordbruket. Det är vår skyldighet att säkra en hållbar och motståndskraftig jordbrukssektor som kan möta dessa utmaningar. Vi socialdemokrater röstade för resolutionen i sin helhet då den lyfter fram flera viktiga aspekter, men vi vill betona att det finns brister i betänkandet relaterat till hållbarhet. Bland annat måste vikten av en hållbar användning av bekämpningsmedel erkännas. Vid omröstningen om skrivelserna som rör biobränslen valde delegationen att avstå eftersom skrivningarna målar upp obefogade motsättningar. Vår ståndpunkt är tydlig: biobränslen är oerhört viktiga i klimatomställningen och utfasningen av fossila bränslen behöver ske så snabbt som möjligt.
2023/06/14
Quality traineeships in the EU (A9-0186/2023 - Monica Semedo)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i voteringen om betänkandet om praktikplatser av hög kvalitet i EU. Praktik kan vara ett sätt att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden och vi stöder generellt att praktikplatser ska vara av hög kvalitet vad gäller exempelvis lärande, innehåll och arbetsuppgifter. Vi beklagar också att det tyvärr förekommer arbetsplatser där praktikanter blir utnyttjade som gratis arbetskraft. Detta är oacceptabelt. Men samtidigt är frågan om praktik komplicerad då den berör olika delar av arbetsmarknaden liksom att det ser olika ut inom olika sektorer och branscher. Dessutom ser regelverket kring praktik olika ut i olika medlemsstater. Då de båda förslagen till lagstiftande rättsakter i betänkandet är oerhört detaljerade och innehåller känsliga skrivningar rörande ersättning till praktikanter valde vi alltså att avstå i voteringen om betänkandet, trots att det underliggande syftet med betänkandet är bra och lovvärt.
2023/06/14
Draft amending budget No 2/2023: Entering the surplus of the financial year 2022 (A9-0225/2023 - Fabienne Keller)

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet stöder ändringsbudget nr 2/2023. Vi stöder dock inte uppmaningen att avskaffa rabatter eller att använda böter och avgifter som ytterligare intäkter för unionens budget istället för till en minskning av BNI-baserade avgifter.
2023/07/11