BETA

73 Written explanations of Karin KARLSBRO

Multiannual Financial Framework 2021-2027 and own resources: time to meet citizens' expectations (B9-0110/2019, B9-0112/2019, B9-0113/2019)

Europa står inför många riktigt stora utmaningar. Medborgarna har goda skäl att ha höga förväntningar på vad EU levererar och hur gemensamma resurser används.EU-samarbetet behöver fördjupas på en rad områden, vilket kräver stora omprioriteringar inom dagens budgetramar. EU:s budget bör fokusera helt på områden med tydligt europeiskt mervärde, t.ex. forskning, infrastruktur, migration, brottsbekämpning, utrikespolitik och bistånd, i första hand genom kraftiga omprioriteringar från jordbruksstöd och regionalpolitik, men budgeten kan också behöva öka. Detta var Liberalerna uppriktiga med i valrörelsen.I dag tog Europaparlamentet ställning till en resolution om långtidsbudgeten. I resolutionen återspeglas inte alls den omprioritering och det minskade jordbruks- och regionalstöd som Liberalerna vill se. Tvärtom föreslås att de ligger kvar på samma nivåer som hittills. I resolutionen som förhandlats fram av de fyra största partigrupperna (EPP, S&D, Renew och De Gröna) slås det också fast en budget på 1,3 procent av medlemsländernas BNI. Detta ska jämföras med kommissionens förslag om 1,1 procent av medlemsländernas BNI.Liberalerna vill satsa på viktiga områden inom EU, men samtidigt kräver vi en budget som gör kraftiga omprioriteringar där varje skattekrona ger mervärde till medborgarna. Det uppnås inte genom resolutionens förslag, och därför röstade jag emot resolutionen.
2019/10/10
Employment and social policies of the euro area (A9-0016/2019 - Yana Toom)

Liberalerna vill se ett Europa som håller ihop socialt och där ekonomisk tillväxt kombineras med sociala reformer för att bidra till att höja den ekonomiska standarden särskilt i de länder som i dag är ekonomiskt skörast. Alla EU-medborgare måste kunna ha rätt till ett fullgott socialt skyddsnät i sina respektive hemländer. Ansvaret för detta vilar på de enskilda medlemsländerna, men EU-nivån kan också på olika sätt bidra till en sådan utveckling.Liberalerna står naturligtvis bakom den svenska modellen och särskilt principen om kollektivavtal som förhandlas mellan parterna på arbetsmarknaden. Vi noterar att även om detta betänkande talar om minimilöner så refereras till respekten för nationella lösningar med kollektivavtal.Detta betänkande inkluderar både aspekter som vi stöder och aspekter som vi motsätter oss, men i slutändan anser vi att de positiva aspekterna överväger, varför jag valt att rösta för betänkandet.
2019/10/10
General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Det är hög tid att vi i Europa ställer om vår ekonomi. Den europeiska energimixen måste bestå av fossilfria alternativ, såsom vind-, vatten- och kärnkraft. I ett sådant läge är det inte rimligt att det runt om i Europa förekommer stora subventioner till fossila bränslen. Vi vill på sikt se ett stopp för alla former av subventioner till fossila bränslen, på alla politiska nivåer inom EU. Men ändringsförslaget tar inte sikte på en sådan avtrappning som vi vill se. Jordbruksstödets andel av EU:s budget måste minska; liberalerna vill att hälften av dagens jordbruksstöd ska omfördelas till satsningar på forskning och utveckling. Alla direktstöd och marknadsstörande regler ska fasas ut så snart som möjligt. Ett effektivt och modernt jordbruk bidrar aktivt till att nå klimatmålen och garanterar hållbar livsmedelsproduktion. Ändringsförslag 37 tar sikte på något annat.
2019/10/23
Objection pursuant to Rule 112: partially granting an authorisation for a use of chromium trioxide (Cromomed S.A. and others) (B9-0151/2019)

Lagar och regler finns till av en anledning, så även när det gäller begränsningar av bruket av cancerogena ämnen. Dessa begränsningar finns till för att skydda medborgare oavsett om de är konsumenter eller arbetstagare. Liberalerna anser att kommissionen bör göra om denna prövning och göra en mycket mer träffsäker bedömning. Endast i de specifika fall då det inte finns något motsvarande material skall undantag ges.
2019/10/24
Effects of the bankruptcy of Thomas Cook Group (RC-B9-0118/2019, B9-0118/2019, B9-0119/2019, B9-0120/2019, B9-0121/2019, B9-0122/2019, B9-0124/2019)

Ett gott skydd för europeiska konsumenter, tydliga regler för Europas företag och goda förutsättningar för europeisk turistnäring är viktigt. Dessa kan, och bör, självklart revideras och justeras då brister uppdagas men det är inte något som kan göra retroaktivt. De regler som gällde för exempelvis flygpassagerares rättigheter eller för bolagskonkurser när resebolaget Thomas Cook Group begärde konkurs är de regler som bör gälla när nu konkursen är ett faktum. Det är inte heller i en resolution om situationen kring ett visst bolag som krav på nya åtgärder från kommissionen bör lyftas. Detta bör, när det är befogat, göras genom ett noga utrett eget förslag från Europaparlamentet.
2019/10/24
2019 UN Climate Change Conference (COP25) (B9-0174/2019)

Läget för klimatet är akut. Det är ingen åsikt. Det är fakta. Europaparlamentet har satt ner foten och uppmanar EU att ta täten i det globala arbetet för att rädda klimatet med höga mål. Men det handlar inte bara om att sätta upp tuffa mål, man måste också fatta modiga beslut. Utsläppen måste bort.Liberalerna vill helst se en gemensam koldioxidskatt på EU-nivå. Vi vill också, precis som en majoritet i parlamentet, att kärnkraft ska kunna vara en del av lösningen på klimatutmaningen.
2019/11/28
Fair taxation in a digitalised and globalised economy - BEPS 2.0 (B9-0238/2019)

Liberalerna är för kvalificerad majoritet i parlamentet i skattefrågor vad gäller just skatter rörande klimat, exempelvis en skatt på koldioxid.Men huruvida kvalificerad majoritet ska räcka för skattefrågor på fler politikområden, till exempel i den fråga om digital skatt som behandlas i dag, har Liberalerna ännu inte tagit ställning till. Oavsett vilket, så vill vi ta ett helhetsgrepp på frågan om beskattningsrätt på EU-nivå. Vi vill inte att en så komplex fråga ska beslutas genom att vi slentrianmässigt röstar för beskattningsrätt i resolutioner som primärt handlar om något annat.Därför har jag idag i resolutionen ”Rättvis beskattning i en digitaliserad och globaliserad ekonomi ” avstått från att rösta i punkt 23, 36, 39, 41, och 42 och avstått från att rösta för resolutionen som helhet då den berör frågor om digital skatt och beskattning i EU generellt, frågor som Liberalerna och jag anser kräver mer analys innan EU börjar fatta beslut och ta ställning om dem. Det ska tilläggas att resolutionen inte är ett lagförslag utan enbart ett ställningstagande från parlamentet.Liberalerna är fortfarande principiellt öppna för beskattning på vissa områden på EU-nivå, men det finns många infallsvinklar att ta hänsyn till och det är aldrig bra att fatta beslut innan man gjort en grundlig analys, vilket EU ännu inte gjort i detta fall.
2019/12/18
Gender pay gap (B9-0069/2020, B9-0073/2020, B9-0083/2020, B9-0084/2020)

Jag är liberal feminist och kommer aldrig att acceptera att kvinnor och män får olika lön för lika arbete. Löneskillnader märks hela livet: det kan handla om att kvinnor får en lägre ingångslön för det första jobbet, har svårare att göra karriär eller får lägre pension. Det genomsnittliga könsrelaterade lönegapet är hela 16 % i EU – ett EU som bygger på värden som icke-diskriminering och jämställdhet mellan män och kvinnor. Mer transparens och bättre kartläggning möjliggör ett snabbare och mer framgångsrikt arbete för att stänga lönegapet.Liberalerna vill se skarpare åtgärder för mer jämställdhet i hela EU men värnar samtidigt om den svenska modellen. De åtgärder som efterfrågas får inte inskränka den svenska partsmodellen. Det är viktigt att krossa fler glastak inom arbetslivet. Vi delar problembeskrivningen i punkt 13 i resolutionen, men vi ställer oss inte bakom förslag om kvotering till bolagsstyrelser. Det är även avgörande för Liberalerna att riktlinjer tas fram i samarbete med arbetsmarknadens parter och att de inte skapar orimligt stor administration för företag när de ska efterlevas. Som det sägs i resolutionen är det också viktigt att kraven på små och medelstora företag anpassas efter företagens förutsättningar.
2020/01/30
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

Liberalerna vill se rejäla åtgärder för att rädda EU:s ekonomi efter coronakrisen, då alla påverkas mycket negativt av ekonomisk kris och hög arbetslöshet i EU. Medlemsländer drabbas olika hårt, men har alla mycket att vinna på att samarbeta så att hela EU får en snabb återhämtning.Liberalerna ställer sig negativa till den del av paragraf 17 som föreslår ett nytt finansiellt instrument, “recovery bonds”. Det är rimligt att EU lånar ut pengar till medlemsländer, men inte att EU går in som garant för nya statslån i medlemsländerna. Vi hade velat kunna rösta emot just den delen, men då det inte var möjligt röstade jag för hela punkten då andemeningen trots allt ligger i linje med det Liberalerna vill se. Då omröstningen inte gäller något skarpt förslag bedömer jag att det viktigaste är att parlamentet skickar en tydlig signal om behovet av stora ekonomiska insatser för att möta krisen.EU behöver en ambitiös budget under kommande år, och Liberalerna är beredda att se att den öka efter brexit och coronakrisen, men endast om budgeten prioriteras om från ineffektiva stöd till sådant som genererar mervärde för medborgarna, som satsningar på forskning, klimat och konkurrenskraft.
2020/04/17
Discharge 2018: EU general budget – Commission and executive agencies (A9-0069/2020 - Monika Hohlmeier)

För oss liberaler är det en självklarhet att alla EU:s, och medlemsstaternas, myndigheter agerar på ett sätt som säkerställer mänskliga rättigheter och att detta kontinuerligt ska utvärderas. Detta står inte i motsättning till behovet av en gemensam yttre gräns som fungerar så att vi också kan upprätthålla en inre marknad där människor, varor, tjänster och kapital kan röra sig fritt i EU. Därför röstar jag för att behålla texten i punkt 346, strecksats 2.
2020/05/14
New MFF, own resources and Recovery plan

. – Covid-19 har slagit hårt mot EU. För Liberalerna är det självklart att vi behöver mer samarbete inom EU för att resa oss ur denna kris. Men det förslag på långtidsbudget och återstartsfond som denna omröstning syftar till är tyvärr inte rätt väg att gå för EU. EU behöver en ambitiös budget och ordentliga ekonomiska muskler för att möta den kris vi nu står inför. Självklart måste medlemsländerna ställa upp för varandra i dessa tuffa tider men det bör ske genom lån som betalas tillbaka – inte genom bidrag eller gemensamma obligationer. Alla länder måste känna att de bär det största och långsiktiga ansvaret för sin egen ekonomiska återhämtning och utveckling, det är långt ifrån tydligt nog i denna resolution.Dessutom är vi kritiska mot att ge EU-beskattningsrätt på så många områden. Vi anser att EU:s beskattningsrätt ska vara tydligt avgränsad till sådant som ger mervärde och som bidrar till att uppnå andra politiska mål, såsom klimatmål genom en EU-gemensam koldioxidskatt.Resolutionen genomsyras också av ett osunt misstänkliggörande av EU-kommissionen. Kommissionen står inte fri från kritik, men att förutsätta illvilja av en annan EU-institution på detta sätt, i en tid där det är så viktigt att agera enat, är mycket olämpligt.
2020/05/15
Guidelines for the 2021 Budget - Section III (A9-0110/2020 - Pierre Larrouturou)

. – EU behöver en ambitiös budget under kommande år. Liberalerna är beredda att se att den efter brexit och coronakrisen ökar, givet att budgeten omprioriteras från ineffektiva stöd till sådant som genererar mervärde för medborgarna, som satsningar på forskning, klimat och konkurrenskraft. Liberalerna vill därtill se ett ambitiöst återhämtningspaket och är för viss beskattningsrätt på EU-nivå, t.ex. genom koldioxidskatt. Dock vill vi se att alla länder måste känna att de själva bär det största och långsiktiga ansvaret för sin egen ekonomiska återhämtning. I punkt 7 är detta långt ifrån tydligt nog, vilket är beklagligt, men punkten är generellt viktig och därför röstade jag ja till helheten.Jag röstade också ja till punkt 26, men jag vill understryka att jag hade velat rösta nej till följande del av punkten: ”underlines [...] Creative Europe programme”. Kultur och turism bör vara nationell kompetens och även om dessa sektorer är hårt drabbade så ska det inte vara EU:s uppdrag att driva akuta åtgärder. Men jag tyckte att det var viktigare att rösta ja till punktens övriga innehåll, som bland annat rörde rättsstatens principer och mäns våld mot kvinnor, än att rösta nej till ovanstående del av punkten.
2020/06/19
Tourism and transport in 2020 and beyond (RC-B9-0166/2020, B9-0166/2020, B9-0175/2020, B9-0177/2020, B9-0178/2020, B9-0180/2020, B9-0182/2020, B9-0184/2020)

. – Jag valde att i resolutionen ”Tourism and transport in 2020 and beyond” rösta nej till punkt 15, andra delen, om ett ”European Travel Guarantee Scheme” samt till punkt 26, andra delen, om ett ”European framework for workers of the tourism industry”. Rese-och turistsektorn har drabbats hårt av covid-19 och behöver förstås få stöttning för att ta sig igenom krisen. Liberalerna anser att dock att turism generellt bör vara nationell kompetens, och denna typ av åtgärder ska därför inte utgå från EU-nivå. Sedan är det generellt problematiskt att på denna nivå särlagstifta för en viss yrkeskår över andra genom att skapa specifik lagstiftning för en specifik sektor.
2020/06/19
Conclusions of the extraordinary European Council meeting of 17-21 July 2020 (B9-0229/2020)

. – Vi välkomnar medlemsländernas gemensamma ansträngning att komma överens om långtidsbudgeten och återstartsfonden. Det gynnar Sverige. Det är viktigt för EU:s ekonomi att parlamentet och rådet snabbt når en kompromiss för att få paketet på plats. Ett paket som både visar på solidaritet och på behovet av att reformera haltande ekonomier och utgår från alla länders ansvar i detta. Liberalerna hade dock sett en tydlig omprioritering från jordbruksstöd till förmån för bland annat forskning.För Liberalerna är det viktigt att egna medel inte utesluts som finansiering av återstartsfonden, samtidigt som det inte kan anses vara den enda möjliga finansieringen. Varje förslag på en ny intäktskälla till EU:s budget måste bedömas, utvärderas och granskas fristående. Liberalerna ser exempelvis att ett gemensamt pris på koldioxid skulle vara både en viktig åtgärd för att nå klimatmålen och en möjlig inkomstkälla för EU. Enbart om en ny inkomstkälla både gynnar EU:s politiska mål och på ett effektivt sätt ökar intäkterna till EU:s budget ska de övervägas.
2020/07/23
Trade related aspects and implications of COVID-19 (A9-0190/2021 - Kathleen Van Brempt)

För Liberalerna är en öppen, fri och regelbaserad handel avgörande för ett ökat välstånd och bättre levnadsvillkor på jorden. Ökad handel gynnar alla parter. Under pandemin har vi tyvärr tvingats se hur illa det kan gå när handelskedjor störs och avbryts. Det har inneburit att livsviktiga mediciner inte kunnat tillverkas, att vaccin inte producerats så snabbt som de hade kunnat göras, att sjukvårdsmaterial inte kunnat levereras och att ekonomier stagnerat.Slutenhet, nationalism och protektionism har testats under pandemin och visade sig, som väntat, vara förödande. Efter pandemin måste vi därför satsa på att återuppbygga det multilaterala handelssystemet för att se till att detta inte upprepas vid nästa kris. Vi måste ta lärdomar av det som inte fungerade under denna kris för att världen ska stå bättre rustad under nästa.Parlamentets resolution om handelsrelaterade aspekter av covid-19-pandemin lyfter detta och sätter press på kommissionen, rådet och våra handelspartner att agera. Dessa delar var övervägande och därför stöttade jag resolutionen. Dock finns delar i resolutionen som Liberalerna vänder sig mot.Skrivningarna som antyder att nuvarande regelverk för immaterialrätt leder till problem för global produktion av vaccin är sådana. Liberalerna är övertygade om att ett starkt skydd för immaterialrätt är garanten för snabb utveckling av medicin och vaccin. Det måste vara möjligt för företag som tar stora risker och lägger oerhörda resurser på forskning att återfå dessa investeringar i de fall forskningen levererar goda resultat. Därför kan inte vaccin och medicin generellt ses som allmännytta. Det är genom starka regler för immaterialrätt, goda internationella samarbeten för kapacitetsökning och kunskapsöverföring och genom privata och offentliga investeringar som vi globalt får fram vaccin och medicin så snabbt som möjligt.Ökad handel är ett verktyg för att skapa välstånd och stärka mänskliga rättigheter och demokrati i utvecklingsländer. Därför måste vi också vara försiktiga med att bara ingå avtal med länder som är på liknande utvecklingsnivå som EU. Vi ska ställa krav på våra partner, och vi ska se till att våra handelsavtal leder till en positiv utveckling för medborgarna i våra partnerländer, men vi måste också utgå från verkligheten. Tillgång till de globala handelskedjorna får aldrig bli ett privilegium bara för företag och medborgare i rika delar av världen.
2021/07/06
The impact on the fishing sector of offshore windfarms and other renewable energy systems (A9-0184/2021 - Peter van Dalen)

För att rädda planeten måste vi ställa om från fossil till fossilfri energi, och vi måste göra det snabbt. Detta kommer innebära stora satsningar på bland annat havsbaserad vindkraft. Det är helt nödvändigt och vi måste samarbeta inom EU för att göra detta så effektivt som möjligt. Men vi måste samtidigt se till att vi inte undviker en katastrof genom att skapa en annan. Den biologiska mångfalden i de hav som blir plats för denna vindkraft måste garanteras. Utbyggnaden av vindkraften måste ske på ett sådant sätt att miljön värnas.Samtidigt måste vi vara medvetna om att våra hav idag också är en stor arbetsplats. De många fiskare som förser oss med fisk att äta fiskar idag i de hav som imorgon måste omvandlas till vindkraftsparker, och de behöver stöd att ställa om, antingen genom att kunna fiska i andra delar av havet eller att omskolas till andra yrken.Klimatomställningen kommer bara kunna genomföras om alla delar av samhället inkluderas.
2021/07/06
Old continent growing older - possibilities and challenges related to ageing policy post 2020 (A9-0194/2021 - Beata Szydło)

Liberalerna ser varje individ som en unik människa hela livet, från vaggan till det sista andetaget. Att situationen för de årsrika i Europa lyfts upp på agendan är välkommet och efterlängtat. Det är viktigt att vi ser våra årsrika som den tillgång för samhället som de är, oavsett om de fortfarande deltar på arbetsmarknaden eller inte. De erfarenheter årsrika i unionen besitter måste värnas.Tyvärr är situationen för årsrika väldigt utsatt i många delar av unionen och vi behöver en rejäl översyn från kommissionen över just situationen för årsrika. Det innefattar allt från ålderism på arbetsmarknaden till tillgängligheten och kvaliteten på boenden och omsorg för årsrika.Det är med denna bakgrund som jag röstade för Europaparlamentets resolution om den gamla kontinentens åldrande. Det finns dock delar av resolutionen som jag inte stödjer och som jag hade velat se formulerade annorlunda.Medlemsstaternas kompetens på arbetsmarknads- och socialpolitikens område hade behövt lyftas tydligare. Även om det är nyttigt att samla och dela erfarenheter mellan medlemsstaterna och välkommet att kommissionen gör översyner och ger rekommendationer till nödvändiga reformer är saker som pensions- och lönesättningssystem alltid medlemsstaternas ansvar. Liberalerna kommer alltid att värna den svenska modellen och subsidiaritetsprincipen.
2021/07/07
Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the adopted legal changes in the Hungarian Parliament (B9-0412/2021, B9-0413/2021)

. – On 15 June 2021, the Hungarian Parliament voted in favour of amendments proposed by Fidesz MPs that severely restrict freedom of speech and children’s rights. The Law prohibits the ‘portrayal and promotion of gender identity different from sex assigned at birth, the change of sex and homosexuality’ in schools, in television programmes and in publicly available advertisements on any platforms for persons aged under 18, even for educational purposes; the Law disqualifies such content from being considered as a public service announcement or social responsibility advertisement even if intended for adults; the Law introduces amendments to the Child Protection Act, the Family Protection Act, the Act on Business Advertising Activity, the Media Act and the Public Education Act.I consider this Law to be in breach of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary, in particular the freedom to provide services and freedom of movement of goods as set out in the Treaty on the Functioning of the European Union, the Audiovisual Media Services Directive and E-commerce Directive in conjunction with the Charter of Fundamental Rights. Therefore I voted in favour of the resolution ‘Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the legal changes adopted in the Hungarian Parliament’.
2021/07/08
Draft amending budget 4/2021: Update of revenue, revised forecast of own resources and other revenue (A9-0268/2021 - Pierre Larrouturou)

Vi behöver ett starkare Europasamarbete för att möta de utmaningar vi står inför. Därför behöver EU-samarbetet fördjupas på en rad områden. EU bör fokusera på områden med ett tydligt europeiskt mervärde: forskning, infrastruktur, migration, brottsbekämpning, utrikespolitik och bistånd. Liberalerna skulle ha velat se större omprioriteringar för 2022 års budget, i första hand genom att budget från jordbruksstöd och regionalpolitik läggs på det som skapar tillväxt, konkurrenskraft, välstånd och grön omställning. Men givet att nästa års budget ändå ser ökade satsningar på dessa områden röstar Liberalerna för budgeten.
2021/10/19
Europe’s Media in the Digital Decade (A9-0278/2021 - Dace Melbārde)

Det är av yttersta vikt att EU:s mediepolitik är framåtsyftande och att vi fortsätter att främja ett fritt medielandskap i Europa. Detta ska både medlemsstater och EU gemensamt arbeta för att garantera. Men detta kan inte göras genom ökad politisk styrning av medier och bör heller inte byggas på statsstöd. Ett exempel på sådan styrning är att man i betänkandet ser det som en framkomlig väg att försöka skapa incitament för styrning av streamingtjänsters algoritmer. Därför röstar Liberalerna emot detta initiativbetänkande från parlamentet.
2021/10/19
The situation of artists and the cultural recovery in the EU (A9-0283/2021 - Monica Semedo)

Ett levande kulturliv har alltid varit, och kommer alltid vara, en del av Europas grundfundament och det är något som medlemsstaterna inom EU behöver arbeta för att värna. Men däremot behöver vi vara extremt försiktiga med att försöka styra kulturen i någon specifikt riktning, även om det är grundat på goda intentioner. Kulturen behöver vara fri från politiska pekpinnar, oavsett om de kommer från medlemsstaterna eller EU. Mot bakgrund av detta röstar Liberalerna emot detta initiativbetänkande från Europaparlamentet, som tyvärr går för långt när det kommer till styrning och statlig finansiering av kulturen i Europa.
2021/10/19
The European Education Area: a shared holistic approach (A9-0291/2021 - Michaela Šojdrová)

Liberalerna ser positivt på att EU fortsätter att främja ett utökat samarbete kring forskning och standard på utbildningar inom EEA. Liberalerna är övertygade om att mer samarbete kring forskning och utbildning mellan medlemsländer är nödvändigt för den fria rörligheten och den fortsatta konkurrenskraften för unionen. Däremot anser vi inte att EU har kompetens att besluta om detaljerade frågor kring medlemsländernas budget och satsningar inom utbildningssektorn. Men mot bakgrund av att dessa skrivningar ej är bindande ansåg vi det möjligt att ändå rösta för betänkandet.
2021/11/11
An intellectual property action plan to support the EU’s recovery and resilience (A9-0284/2021 - Marion Walsmann)

Liberalerna är måna om att värna immaterialrätten och ser det som en förutsättning för att säkerställa de europeiska ländernas fortsatta konkurrenskraft. Betänkandet nämner dock det betänkande om ökad global vaccinproduktion som Europaparlamentet antog tidigare i år och som Liberalerna motsatte sig. Dock är detta en relativt liten del av betänkandet som helhet, och det får ingen direkt påverkan på EU:s arbete inom WTO kring TRIPS-avtalet, och Liberalerna stöder därför betänkandet som helhet.
2021/11/11
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Liberalerna vill på lång sikt att jordbrukets andel av EU:s budget ska minska rejält. Vi vill se att hälften av det nuvarande jordbruksstödet omfördelas till satsningar på forskning och utveckling och att alla direktstöd och marknadsstörande regler fasas ut. Jordbruket bör bidra aktivt till att nå klimatmålen, samtidigt som jordbruksproduktionen effektiviseras för att kunna försörja en kraftigt växande befolkning globalt. Liberalerna vill främja tillväxt och landsbygdsutveckling samt trygg livsmedelsförsörjning, men CAP har inte varit effektivt i att bidra till detta. EU:s insatser måste alltid vara effektiva för det syfte pengarna spenderas.Det förslag som nu ligger på bordet har förhandlats under flera år och även om vi hade velat se en än grönare och mer marknadsinriktad reformering av CAP valde vi att rösta för paketet, då förslaget i den utsträckning som varit politiskt möjligt rört sig i den riktning vi vill se.
2021/11/23
Common agricultural policy: financing, management and monitoring (A8-0199/2019 - Ulrike Müller)

Liberalerna vill på lång sikt att jordbrukets andel av EU:s budget ska minska rejält. Vi vill se att hälften av det nuvarande jordbruksstödet omfördelas till satsningar på forskning och utveckling och att alla direktstöd och marknadsstörande regler fasas ut. Jordbruket bör bidra aktivt till att nå klimatmålen, samtidigt som jordbruksproduktionen effektiviseras för att kunna försörja en kraftigt växande befolkning globalt. Liberalerna vill främja tillväxt och landsbygdsutveckling samt trygg livsmedelsförsörjning, men CAP har inte varit effektivt i att bidra till detta. EU:s insatser måste alltid vara effektiva för det syfte pengarna spenderas.Det förslag som nu ligger på bordet har förhandlats under flera år och även om vi hade velat se en än grönare och mer marknadsinriktad reformering av CAP valde vi att rösta för paketet, då förslaget i den utsträckning som varit politiskt möjligt rört sig i den riktning vi vill se.
2021/11/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

Liberalerna vill på lång sikt att jordbrukets andel av EU:s budget ska minska rejält. Vi vill se att hälften av det nuvarande jordbruksstödet omfördelas till satsningar på forskning och utveckling och att alla direktstöd och marknadsstörande regler fasas ut. Jordbruket bör bidra aktivt till att nå klimatmålen, samtidigt som jordbruksproduktionen effektiviseras för att kunna försörja en kraftigt växande befolkning globalt. Liberalerna vill främja tillväxt och landsbygdsutveckling samt trygg livsmedelsförsörjning, men CAP har inte varit effektivt i att bidra till detta. EU:s insatser måste alltid vara effektiva för det syfte pengarna spenderas.Det förslag som nu ligger på bordet har förhandlats under flera år och även om vi hade velat se en än grönare och mer marknadsinriktad reformering av CAP valde vi att rösta för paketet, då förslaget i den utsträckning som varit politiskt möjligt rört sig i den riktning vi vill se.
2021/11/23
Introduction of a European Social Security pass for improving the digital enforcement of social security rights and fair mobility (B9-0551/2021)

Möjligheten för europeiska medborgare att fritt röra sig och arbeta runt om i unionen är en viktig del i Liberalernas Europatanke. Vi ser positivt på ett system för att tydliggöra var en individ är försäkrad och betalar skatt som förenklar för både arbetstagare och arbetsgivare. Dock anser Liberalerna det inte ligger inom unionens kompetenser att besluta om det som rör utformningen av medlemsstaternas socialförsäkringssystem. Det ansvaret måste vila på medlemsstaterna själva.
2021/11/25
Multilateral negotiations in view of the 12th WTO Ministerial Conference in Geneva, 30 November to 3 December 2021 (B9-0550/2021)

Att stärka det multilaterala samarbetet för handel är av yttersta vikt för EU och för Sverige. Vi behöver arbeta hårt för att se till att WTO återigen blir en fungerande organisation som främjar fri, rättvis och hållbar frihandel. Detta betänkande är ett viktigt inspel i den debatten. Betänkandet nämner dock parlamentets position i relation till TRIPS, en position som Liberalerna aktivt motsätter oss. Dock är detta en relativt liten del av betänkandet som helhet och Liberalerna stöder betänkandet som helhet.
2021/11/25
International procurement instrument (A9-0337/2021 - Daniel Caspary)

EU har till uppgift att möjliggöra fri handel mellan både medlemsländer och länder utanför unionen. Genom handeln ökar välståndet både i och utanför EU. Genom gemensamma krav för unionens länder förenklas handeln och möjliggör för investeringar. Det är viktigt att EU har verktyg som möjliggör att agera när länder utnyttjar den öppna marknaden och agerar aggressivt. Dessa åtgärder får dock aldrig leda till protektionism som hindrar det viktiga utbytet med omvärlden.
2021/12/14
The situation in Nicaragua (RC-B9-0581/2021, B9-0581/2021, B9-0582/2021, B9-0583/2021, B9-0584/2021, B9-0585/2021, B9-0586/2021)

Denna röstförklaring avser ändringsförslag 2. Taiwans säkerhet och autonomi från Kinas totalitära regim är en mycket angelägen fråga för Liberalerna. Det faktum att Nicaragua har brutit sina diplomatiska förbindelser med Taiwan till förmån för Kina är högst beklagligt. Trots att vi i sak delar den ståndpunkt som framförs i ändringsförslag 2 röstade vi emot att inkludera den i resolutionen då den inte avser frågan som resolutionen ämnar att behandla.
2021/12/16
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

Den mest effektiva åtgärden för att minska EU:s klimatutsläpp vore att införa en europeisk koldioxidskatt. Att skärpa reglerna för handel med utsläppsrätter är ett viktigt steg i den riktningen. ETS som ankare i hela Fit for 55 -paketet är både i sig självt och tillsammans med andra åtgärder som CBAM en förutsättning för att vi ska ha möjlighet att nå EU:s klimatmål.Även om Liberalerna drivit på för ett mer ambitiöst förslag och en snabbare tidsplan, både än vad som lades fram i plenum från början och särskilt jämfört med de ändringsförslag som röstades igenom av parlamentet, så ser vi vikten av att inte stoppa EU-arbetet. Vi beklagar att EPP lämnade kompromissen och röstade med extremhögern för betydligt lägre klimatambitioner – lägre tempo och mer subventioner i form av exportrabatter, i strid mot WTO:s regler. Att sedan vänstersidan och de gröna tillsammans med extrema vänstern och extrema högern fällde hela förslaget är mycket olyckligt.
2022/06/08
Land use, land use change and forestry (LULUCF) (A9-0161/2022 - Ville Niinistö)

Skog och mark spelar en viktig roll i naturlig infångning av koldioxid i atmosfären. Europas länder gör tillsammans betydande skillnad när alla är med och bidrar i klimatomställningen. Sverige som skogsnation spelar en viktig roll i detta arbete och tar redan idag ett stort ansvar i Europas bindning av koldioxid. EU har en potential att öka mängden CO2-bindning i skogen och Liberalerna är därför positiva till ambitionsnivån i förslaget till reviderad LULUCF men är mycket skeptiska till fördelningsnyckeln mellan länder i förslaget. Oförändrad innebär den ett oproportionerligt stort åtagande för Sverige, som redan tar stort ansvar. Fördelningsnyckeln gick inte att ändra genom denna omröstning, och därför valde Liberalerna att avstå. Sverige har mindre outnyttjad potential än andra länder, och förslaget till fördelning leder därför inte till största möjliga klimatnytta.
2022/06/08
Women’s poverty in Europe (A9-0194/2022 - Lina Gálvez Muñoz)

Kvinnors ekonomiska situation är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna. Att förebygga och motverka kvinnors fattigdom är viktigt.Liberalerna delar betänkandets mål men inte alla förslag för att uppnå dem. Föräldraledighet för både kvinnor och män, en utbyggd barn- och äldreomsorg, möjlighet till heltidsarbete och att säkra sina inkomster och framtida pension är avgörande för kvinnors ställning på arbetsmarknaden, såväl i Sverige som i resten av EU.Kvinnors möjlighet att delta fullt ut på hela arbetsmarknaden, att äga och driva företag är nyckelfaktorer för jämställdhet. Det måste löna sig för kvinnor att arbeta, och individuell beskattning är avgörande för kvinnors inkomstutveckling. Löner sätts bäst genom kollektivavtal och skatt beslutas av medlemsländerna. Skattenivån på exempelvis mensskydd är inte något som ska beslutas på EU-nivå.EU ska inte bidra till att medlemsländerna subventionerar hemmafruar utan måste ställa krav på reformer för kvinnors arbete och möjlighet att försörja sig och därmed stärka sin position på arbetsmarknaden för att inte fastna i ekonomiskt utanförskap.
2022/07/05
Mental health in the digital world of work (A9-0184/2022 - Maria Walsh)

Covid-19 har inte bara fått stora effekter på medlemsstaternas ekonomi utan också fått stora konsekvenser för europeiska medborgares psykiska välbefinnande. Att den psykiska ohälsan ökat kraftigt är en av pandemins kännbara konsekvenser. Liberalerna ser positivt på att vi tar itu med detta gemensamt. Vi ser ett behov av att EU tar ansvar för medborgare även inom ramen för sociala frågor. Lagstiftning på europeisk nivå ska dock användas med stor aktsamhet och enbart då det konstaterats att det är på den nivån som största möjliga funktion uppnås. Istället ska EU på dessa områden användas för att dela erfarenheter och kunskaper för att medlemsstaterna ska kunna fatta så bra beslut som möjligt.
2022/07/05
Addressing food security in developing countries (A9-0195/2022 - Beata Kempa)

Matsäkerhet är en avgörande fråga, och inte minst akut för utvecklingsländer och platser där förändringar i klimatet redan nu påverkar förutsättningarna för matproduktion. Utöver detta har Rysslands invasion av Ukraina strypt en stor del av världshandeln med vissa jordbruksvaror. Liberalerna tycker att matsäkerhet behöver vara en faktor som vägs in när vi talar om jordbruk – avseende såväl produktion som hur slutprodukten används. I ett sammanhang där matproduktion vägs mot framtagande av biobränslen är Liberalernas ställning att tillgången till mat alltid måste få högsta prioritet.
2022/07/06
EU action plan for the social economy (A9-0192/2022 - Jordi Cañas)

Liberalerna ser mycket positivt på företagens roll i att förbättra utsatta människors livsvillkor. När företag också tar ett socialt ansvar kan innovation och utveckling nå även den sociala ekonomin. Dock menar vi att förslagen i betänkandet många gånger är alltför långtgående både i fråga om kompetensområden för europeisk respektive nationell nivå och i fråga om tilldelning av medel. Vi värnar den svenska modellen där kollektivavtal sluts mellan arbetsmarknadens parter, inte genom lagstiftning. Vi anser inte heller att det ligger inom unionens kompetenser att besluta om utformningen av medlemsstaternas socialförsäkringssystem. Det ansvaret måste vila på medlemsstaterna själva.
2022/07/06
The EU’s response to the increase in energy prices in Europe (RC-B9-0416/2022, B9-0416/2022, B9-0417/2022, B9-0418/2022, B9-0419/2022, B9-0420/2022, B9-0421/2022, B9-0422/2022)

Ryssland använder sin energi för att utpressa och splittra Europa. Energikrisen slår skoningslöst mot hushåll och företag, och inför den kommande vintern våndas miljoner européer inför nästa elräkning. För Liberalerna är det självklart att Europas länder måste hålla ihop och lösa energikrisen tillsammans.Vi ser därför positivt på det stora paket av åtgärder som kommissionen och medlemsstaterna enats om för att möta den akuta krisen och lindra effekten av de skyhöga priserna och säkra själva energiförsörjningen för att hindra att människor måste frysa i vinter. Samtidigt måste vi samarbeta för att så snabbt som möjligt ställa om till ett stabilt och fossilfritt energisystem i EU. Det kommer att kosta att göra oss kvitt beroendet av rysk olja och gas. Men priset för att inte göra det är ofantligt mycket större. För att det ska kunna göras utan att det innebär fattigdom och utsatthet, behöver vi samarbeta i EU.Läckorna i Nordstream-ledningarna förvärrar situationen ytterligare och måste ses som en gemensam europeisk angelägenhet, både säkerhetspolitiskt och klimatmässigt. Att räkna in utsläppen från läckorna i Sveriges eller Danmarks klimatutsläpp är inte rimligt. Den som saboterat ledningarna måste bära ansvaret också för utsläppen.
2022/10/05
General budget of the European Union for the financial year 2023 - all sections (A9-0241/2022 - Nicolae Ştefănuță, Niclas Herbst)

EU-samarbetet behöver fördjupas på en rad områden, vilket har krävt stora omprioriteringar inom EU:s budget. Dagens oroliga ekonomiska läge, med hög inflation, skenande energipriser och Rysslands krig mot Ukraina, skapar en situation där ett fungerande EU-samarbete är viktigare på länge. För att samarbetet ska fungera smidigt i denna kris måste budgeten för 2023 snabbt komma på plats. Liberalerna anser att trots att parlamentets position inte hade så pass stort fokus på omstrukturering och effektivisering som vi hade velat se, är det viktigt att positionen antogs så att trilogförhandlingar kan inledas. I Europaparlamentets budgetposition för det kommande året finns både flera bra saker och flera dåliga saker. Men vi behöver vara flexibla och ödmjuka inför det europeiska samarbetet, och då behöver vi se den stora bilden.
2022/10/19
REPowerEU chapters in recovery and resilience plans (A9-0260/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

Gasen är ett av Putins värsta vapen. EU måste sluta köpa rysk gas. Vi går nu mot vinter och EU måste hålla ihop. Att låta den ryska gasen åter flöda till EU skulle vara som att kissa på sig – först varmt, och sen kallt.Läget är akut. Bristen på energi, med skyhöga priser tär på hushåll och företag. Kriget, men också kärnkraftsnedläggningar och klimatförändringar (torka) på samma gång har lett till brist. Eftersom energimarknaden är europeisk behövs europeiska lösningar. Det är glädjande att olja uteslöts från förslaget, men att bryta beroendet av gas som energikälla, oavsett härkomst, är fortsatt avgörande för att vi ska ha möjlighet att nå klimatmålen, och där behövs satsning på kärnkraften/något om en ergimix eller liknande.Liberalerna ser behovet av de akuta åtgärderna och är måna om att få finansieringen av dessa på plats. Även om vi helst hade sett att kärnkraft inkluderats i förslaget så är behovet av enighet stort i det svåra läge vi befinner oss. Vi valde därför att stödja den kompromiss som nåtts och rösta i enlighet med förslaget från vår partigrupp.
2022/11/10
Esports and video games (A9-0244/2022 - Laurence Farreng)

Liberalernas utgångspunkt och fasta övertygelse är att kulturen ska vara fri från pekpinnar. Kulturen är inte politikens verktyg. Det är inte upp till EU hur medlemsstater bedriver utbildning eller att finansiera särskilda branscher. EU behöver inte heller någon myndighet för e-sport och datorspel. Oavsett vilka goda intentioner som finns bakom förslaget så går det här för långt och resulterar i politisk klåfingrighet. Detta förslag ligger långt utanför EUs kärnuppgifter och vi valde därför att rösta nej till betänkandet.
2022/11/10
Racial justice, non-discrimination and anti-racism in the EU (A9-0254/2022 - Evin Incir)

Att inte bli diskriminerad eller utsatt för hat eller hot på grund av sin bakgrund är en rättighet för varje europeisk medborgare. Liberalerna anser att EU måste arbeta aktivt tillsammans med medlemsländerna för att förebygga och bekämpa rasism, främlingsfientlighet, religiös intolerans och våldsbejakande extremism. Att EU:s antidiskrimineringsdirektiv blockerats år efter år är oacceptabelt. Trots att Liberalerna inte till alla delar instämmer med föredragandens syn på vilka åtgärder som bör användas i arbetet, exempelvis i fråga om insamling av data om medborgares etniska bakgrund, så delar vi betänkandets övergripande syfte och huvudsakliga innehåll och valde därför att ställa oss bakom helheten.
2022/11/10
System of own resources of the European Union (A9-0266/2022 - Valérie Hayer, José Manuel Fernandes)

Liberalerna har inget principiellt motstånd mot att EU tar in egna medel. Att intäkter läggs på europeisk nivå bör dock endast ske i syfte att finansiera direkta åtgärder som bäst utförs på EU-nivå, exempelvis klimatsatsningar. Det ska ge skattebetalarna ett mervärde när intäkter tas in på EU-nivå. Vi vill snarare se ett konkret förslag på vilken intäkt som ska tas in, hur detta ska ske och för att täcka vilken utgift för att göra en korrekt bedömning av förslaget, istället för att som i detta fall prata om intäkterna som behövs i första steget. Därför avstod vi i omröstningen.
2022/11/23
Prevention, management and better care of diabetes in the EU on the occasion of World Diabetes Day (B9-0492/2022)

Liberalerna ställer sig bakom betänkandet om en europeisk gemensam strategi för den stora folksjukdomen diabetes. Vi ser att det finns en mening både att samordna förebyggande strategier och standarder för uppföljning, utvärdering och tillräcklig vård. Vi vänder oss dock starkt emot det som föreslås i betänkandet, nämligen att EU ska göra reklam för särskilda jordbruksprodukter eller ha åsikter om vad som serveras i skolmatsalen, vilket vi också röstade emot. Bortsett från dessa skrivelser så gör vi den samlade bedömningen att ställa oss bakom betänkandet.
2022/11/23
Outcome of the modernisation of the Energy Charter Treaty (RC-B9-0498/2022, B9-0498/2022, B9-0502/2022, B9-0510/2022, B9-0513/2022, B9-0536/2022)

Liberalerna ser behovet av omfattande investeringar i Europas energiinfrastruktur, och där fyller investeringsskyddsavtal en viktig roll för att tillgängliggöra det kapital från privat sektor som behövs. Vi hade därför önskat att utkomsten av moderniseringsarbetet för ECT landat i en klimatmässigt försvarbar revidering, men dessvärre kan vi konstatera att detta riskerar att inte bli fallet. När inte heller det reviderade förslaget som läckt är förenligt med möjligheten att nå Parisavtalets klimatmål, och flertalet europeiska medlemsstater har valt att avisera sitt utträde ur avtalet, drar vi slutsatsen att det inte går att kvarstå i avtalet. Europa kan inte hålla utdaterad fossil industri om ryggen på medborgarnas bekostnad.Det minst dåliga alternativet är för EU att gemensamt lämna avtalet på ett organiserat sätt för att göra övergången så bra som möjligt för klimatet och investeringar. Samtidigt anser Liberalerna att kommissionen bör ta initiativ för att få på plats ett internationellt avtal för skydd av fossilfri energiinfrastruktur.
2022/11/24
Protection of livestock farming and large carnivores in Europe (RC-B9-0503/2022, B9-0503/2022, B9-0504/2022, B9-0509/2022, B9-0514/2022, B9-0518/2022, B9-0519/2022, B9-0520/2022)

Avvägningen mellan olika arters intressen i ekosystemet är komplex. Balansgången mellan hänsyn till säkerhet och människors livsmiljöer, samtidigt som vi bevarar den biologiska mångfalden enligt art- och habitatdirektivet, behöver hanteras varsamt. Rovdjur förhåller sig inte till landsgränser, och att samordna gränsöverskridande insatser för artskydd, faktainsamling och strategier på europeisk nivå är viktigt. Vår bedömning är att förslaget i sin helhet var balanserat i dessa avseenden, men vi röstade emot en särskilt problematisk punkt (punkt 6 i B9-0503/2022) som riskerar att hota den svenska licensjakten.Liberalerna röstade för det ändringsförslag (ändringsförslag 18) som förespråkar ökad flexibilitet för jakt i de fall då önskad skyddsstatus för arten är uppnådd. Antalet vargar ska inte avgöras genom politiska beslut, utan bygga på vetenskaplig bedömning.
2022/11/24
Towards equal rights for persons with disabilities (A9-0284/2022 - Anne-Sophie Pelletier)

Rättigheter för personer med funktionsnedsättning är ett allmänintresse som berör oss alla och en fråga om mänskliga rättigheter. Betänkandet lyfter flera viktiga aspekter av en både mångfacetterad och angelägen fråga. Liberalerna stödjer betänkandet men valde att rösta nej till förslaget om att uppmana kommissionen att upprätta och marknadsföra en lagstiftning på europeisk nivå om heltidsarbete i detta sammanhang. Rätten och möjligheten till arbete, utbildning och försörjning handlar om alla människors möjlighet att leva sitt liv fullt ut. Men ansvaret ligger på medlemsstaterna och nationell nivå i första hand.
2022/12/13
A long-term vision for the EU's rural areas (A9-0269/2022 - Isabel Carvalhais)

Avvägningen mellan olika arters intressen i ekosystemet är komplex. Balansgången mellan hänsyn till säkerhet och människors livsmiljöer samtidigt som vi bevarar den biologiska mångfalden enligt art- och habitatdirektivet behöver hanteras varsamt. Rovdjur förhåller sig inte till landsgränser, och att samordna gränsöverskridande insatser för artskydd, faktainsamling och strategier på europeisk nivå är viktigt. Liberalerna ställde sig, likt vid föregående sessions behandling av vargfrågan, bakom skrivningar som förespråkar ökad flexibilitet för jakt i de fall då önskad skyddsstatus för arten är uppnådd. Antalet vargar ska inte avgöras genom politiska beslut utan bygga på vetenskaplig bedömning.
2022/12/13
Implementation of the New European Agenda for Culture and the EU Strategy for International Cultural Relations (A9-0279/2022 - Salima Yenbou)

Ett levande kulturliv har alltid varit, och kommer att vara, en del av Europas grundfundament och det är något som medlemsstaterna inom EU behöver arbeta för att värna. Att skyddandet av kulturarv i krigsområden lyfts i utrikespolitiken är viktigt, inte minst mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina.Men däremot behöver vi vara extremt försiktiga med att försöka styra kulturen genom politiska beslut, även om det är grundat på goda intentioner. Liberalernas utgångspunkt och fasta övertygelse är att kulturen ska vara fri från pekpinnar. Kulturen är inte politikens verktyg. Det är inte heller upp till EU hur medlemsstater bedriver utbildning eller att finansiera särskilda branscher. Mot bakgrund av detta kan Liberalerna inte ställa sig bakom betänkandet då det tyvärr går för långt när det kommer till styrning och statlig finansiering av kulturen i Europa och vi valde därför att avstå i voteringen om betänkandet i helhet.
2022/12/14
Upscaling the 2021-2027 Multiannual Financial Framework (A9-0281/2022 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Europas stöd till Ukraina måste fortsätta med oförminskad styrka och mer. Liberalerna stödjer alla förslag om att ge militärt, humanitärt och ekonomiskt stöd till Ukraina. Att tillgängliggöra medel för detta är av högsta prioritet. Men att öppna upp långtidsbudgetens ramverk för omförhandling är inte ett effektivt sätt att göra det på. Ukraina behöver vårt stöd nu och för att snabbt kunna tillgängliggöra resurser bör i stället omprioriteringar ske inom rådande budget eller genom upprättandet av program utanför budgeten.
2022/12/15
Convention on Cybercrime on enhanced co-operation and disclosure of electronic evidence: Second Additional Protocol (A9-0002/2023 - Juan Fernando López Aguilar)

Ytterligare verktyg för digital bevisföring stärker möjligheterna att komma åt brottsligheten, men kan samtidigt påverka respekten för den mycket viktiga personliga integriteten. Eftersom parlamentet enbart hade möjlighet att säga ja eller nej till förslaget i sin helhet valde Liberalerna att stödja förslaget. När dessa regler träder i kraft är det angeläget att de tillämpas på ett rättssäkert sätt och enligt de europeiska dataskyddsreglerna.
2023/01/17
Consumer protection in online video games: a European Single Market approach (A9-0300/2022 - Adriana Maldonado López)

Liberalernas utgångspunkt och fasta övertygelse är att kulturen ska vara fri från pekpinnar. Kulturen är inte politikens verktyg. Liberalerna ser gärna gemensamma regelverk för den inre marknadens funktion och vidhåller att det som är olagligt i verkligheten också måste vara det online. Men dessvärre sträcker sig det här förslaget alltför långt utanför sitt tänkta syfte och landar i politisk klåfingrighet.Att detaljreglera, bevilja subventioner eller premiera spelbranschen med årliga prisutdelningar är inte uppgifter som EU bör ta på sig. Därför röstade vi nej till förslaget som helhet.
2023/01/18
Implementation of the common foreign and security policy - annual report 2022 (A9-0292/2022 - David McAllister)

Årets rapport om unionens utrikes- och säkerhetspolitik skrivs i ett helt nytt läge. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förändrat förutsättningarna på ett existentiellt plan för hela världen. Ett starkt demokratiskt EU som håller ihop och har förmåga att tillsammans med andra länder ge Ukraina stöd, både nu och i framtiden, och att stoppa Rysslands aggression, är avgörande för Europas fred.Det finns bara en väg till fred, och det är att hela Ukraina förblir ukrainskt och att Ryssland lämnar varje del av landet.Så länge Ryssland attackerar, hotar och uttalar ambitioner om att kontrollera andra länder och regioner måste EU agera konsekvent och beslutsamt för att minska Rysslands möjligheter att realisera sina hot.
2023/01/18
An EU strategy to boost industrial competitiveness, trade and quality jobs (B9-0085/2023, B9-0086/2023, B9-0087/2023, B9-0088/2023, B9-0089/2023, B9-0090/2023, B9-0091/2023, B9-0104/2023, B9-0105/2023, RC-B9-0107/2023, B9-0107/2023, B9-0108/2023, B9-0110/2023, B9-0111/2023, B9-0115/2023)

EU:s konkurrenskraft är avgörande för vårt välstånd och vår välfärd. För att garantera den är det mycket viktigt med en öppen marknad där människor kan handla och röra sig fritt över gränser och att vi handlar med länder utanför EU. En välfungerande marknad tillsammans med god kompetensförsörjning och forskning är basen i vår näringspolitik. Men vi behöver också en europeisk strategi för att möta omvärldssituationen, bland annat med kraftiga subventioner från USA. Liberalerna är kritiska till förslaget om att finansiera en sådan strategi med medel utöver satta budgetramar vilket vi också röstade emot. Vi vänder oss emot protektionistiska lösningar då det i längden är skadligt för både vår konkurrenskraft och vårt välstånd. Behovet av ett samlat svar från EU är stort. Resolutionen innehåller flera viktiga delar som ett tydligt fokus på klimat och satsningar i försvarsindustrin och i slutomröstningen valde vi därför trots invändningar mot delar av förslaget att rösta ja till helheten.
2023/02/16
Developing an EU cycling strategy (B9-0102/2023)

Cykeln är ett klimatsmart transportmedel med en viktig funktion särskilt i Europas många tätbefolkade samhällen och städer. Liberalerna ser mycket positivt på att fler väljer cykel istället för bil vilket möjliggörs när trafiklösningar i större utsträckning anpassas med exempelvis särskilda cykelvägar. Liberalerna ser däremot inget egenvärde i att cyklar tillverkas i Europa vilket nämns i rapporten eller behovet av ett särskilt cykelår. Att möjliggöra för fler att cykla är främst en fråga om samhällsplanering vilket också är rapportens huvudsakliga fokus och vi valde därför att rösta för förslaget.
2023/02/16
Availability of fertilisers in the EU (B9-0101/2023)

Liberalerna vill på lång sikt att jordbrukets andel av EU:s budget ska minska rejält. Vi vill se att hälften av det nuvarande jordbruksstödet omfördelas till satsningar på forskning och utveckling och att alla direktstöd och marknadsstörande regler fasas ut. Jordbruket bör bidra aktivt till att nå klimatmålen, samtidigt som jordbruksproduktionen effektiviseras för att kunna försörja en kraftigt växande befolkning globalt. Liberalerna vill främja tillväxt och landsbygdsutveckling samt trygg livsmedelsförsörjning. EU:s insatser måste alltid vara effektiva för det syfte pengarna spenderas. Trots att rapporten innehåller delar som är problematiska för Liberalerna valde vi ändå att rösta ja till helheten då Europas livsmedelsförsörjning, framförallt i skuggan av Rysslands krig i Ukraina, är en akut fråga.
2023/02/16
Corporate Sustainability Due Diligence (A9-0184/2023 - Lara Wolters)

Målet med due diligence-lagstiftning på EU-nivå är att se till att företag som verkar på EU:s inre marknad inte genom leden i sin verksamhet bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter eller allvarligt förstör miljön. Detta innebär att företagen anses ha ett ansvar för sina produktionskedjor. Helt enkelt att det inte längre kommer att gå att hänvisa till att man inte visste om vad som skedde hos ens underleverantörer. Företagen ska redovisa att de gjort sitt bästa för att veta vad deras produktion leder till i relation till miljöförstöring och mänskliga rättigheter globalt.Det är viktigt att lagstiftningen utformats så att alla stora företag verksamma på EU:s inre marknad måste följa denna lagstiftning, oavsett var deras huvudkontor ligger. För Liberalerna är det viktigt att lagstiftningen riktar in sig på stora företag med långa och komplexa försörjningskedjor, utan att lägga en alltför tung börda på främst våra små och medelstora företag. Liberalerna bedömde att förslaget som kom från parlamentets utskott för rättsliga frågor var balanserat och avvägt och valde därför att ställa sig bakom helheten.
2023/06/01
Strengthening social dialogue (B9-0259/2023)

Även om det inte är unionens huvudsakliga uppgift har EU ett ansvar att också hantera sociala frågor. Dock menar vi att förslagen i betänkandet många gånger är alltför långtgående både i fråga om kompetensområden för europeisk respektive nationell nivå och i fråga om tilldelning av medel. Vi värnar den svenska modellen där kollektivavtal sluts mellan arbetsmarknadens parter, inte genom lagstiftning. Vi anser inte heller att det ligger inom unionens kompetenser att besluta om utformningen av medlemsstaternas socialförsäkringssystem. Det ansvaret måste vila på medlemsstaterna själva. Frågor som berör bolagsstyrning, arvoden och huruvida strategier för hållbarhetskriterierna ska inkorporeras eller ej i företagens dagliga arbete ska inte beslutas av EU, och Liberalerna röstade därför emot dessa delar i resolutionen, men valde att stödja betänkandet i sin helhet då vi är positiva till betänkandets syfte om att främja partsmodellen i fler länder i Europa.
2023/06/01
System of European Schools – state of play, challenges and perspectives (A9-0205/2023 - Ilana Cicurel)

Möjligheten att studera i ett annat medlemsland är ett konkret exempel på hur den fria rörligheten berikar livet för tusentals européer. Utbildningssystemen bör skötas av medlemsländerna, men ytterligare verktyg behövs för att förenkla möjligheten att röra sig mellan dem. Liberalerna vill exempelvis se tydliga system för att jämföra gymnasiebetyg mellan medlemsländerna, vilket skulle underlätta för den som söker en högskoleutbildning i ett annat land.I detta specifika betänkande anser dock Liberalerna att författarna går allt för långt in i detaljer kring specifika skolor och ärenden som ska vara upp till den enskilda skolledaren att besluta om, inte Europaparlamentets ledamöter. Vi valde därför att avstå i omröstningen om betänkandet som helhet.
2023/09/12
Single market emergency instrument (A9-0246/2023 - Andreas Schwab)

Liberalerna röstade för krisinstrumentet för den inre marknaden i Europaparlamentet eftersom förslaget syftar till att förutse, förbereda och svara på effekterna av plötsliga kriser. Krisinstrumentet för den inre marknaden tar fasta på erfarenheterna från covid-19-pandemin och Rysslands krig mot Ukraina som blottlade tydliga brister på den inre marknaden.Med krisinstrumentet för den inre marknaden blir EU bättre rustat för potentiella framtida kriser och aktiverar beredskaps- eller nödlägen när ett hot uppstår. Som alltid när det gäller beredskap måste nytta ställas mot höga kostnader, men de senaste årens kriser visar på att både EU och Sverige behöver bättre beredskap.Inom ramen för krisinstrumentet för den inre marknaden införs även en styrningsstruktur som möjliggör samordnat beslutsfattande mellan medlemsländerna. Syftet är att skapa en flexibel och transparent mekanism för att snabbt svara på nödsituationer som hotar den inre marknadens funktion, samtidigt som man säkerställer samordning, solidaritet och samstämdhet i EU:s krishantering.Utskottets justeringar av kommissionens förslag har bidragit till att ge en bättre balans jämfört med det ursprungliga kommissionsförslaget vilket gör att Liberalerna kan ställa sig bakom helheten och stödja förslaget.
2023/09/13
Parliamentarism, European citizenship and democracy (A9-0249/2023 - Alin Mituța, Niklas Nienass)

I detta initiativbetänkande tog Europaparlamentet upp förslag rörande parlamentarism, europeiskt medborgarskap och deltagandedemokrati och föreslog förstärkningar med utgångspunkt i lärdomarna från konferensen om Europas framtid.Liberalerna ställer sig positiva till att en översyn görs av EU:s fördrag, framför allt i en kontext där unionen de kommande åren ska utvidgas. I initiativbetänkandet finns det dock förslag som vi inte kan se stärker parlamentarismen inom Europaparlamentet, bland annat de förslag som rör införandet av en ny permanent mekanism för medborgardeltagande.Vi delar föredragandens syn på att det finns ett starkt behov att stärka demokratin och parlamentarismen, och Liberalerna har flera egna förslag på det området. Dock återspeglas de inte i betänkandet, vilket är anledningen till att Liberalerna lade ner sina röster i slutomröstningen.
2023/09/14
Interim report on the proposal for a mid-term revision of the Multiannual Financial Framework 2021-2027 (A9-0273/2023 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Inget är i dag viktigare för EU och freden i Europa än att EU fortsätter sitt ekonomiska och militära stöd till Ukraina. För det krävs att långtidsbudgeten revideras. Samtidigt är det viktigt att skattemedel används effektivt och att lån som EU gemensamt tagit finansieras genom effektiviseringar och omprioriteringar inom den befintliga budgeten. EU:s budget ska fokusera helt på områden med tydligt europeiskt mervärde, såsom forskning, klimat och miljö, infrastruktur, migration, brottsbekämpning, utrikespolitik och bistånd. Förslaget från parlamentet är inte tillräckligt fokuserat på omprioriteringar och effektiviseringar för att Liberalerna ska kunna stödja det till fullo.För Liberalerna är det självklart att mottagande av medel från EU:s budget villkoras av respekt för unionens grundläggande principer. De utbetalningar som kunnat frysas för Ungern tack vare införandet av villkorlighetsmekanismen i budgeten ska hållas låsta tills dess att nödvändiga reformer genomförts. Att rättsstatens principer upprätthålls i EU är också essentiellt för de länder som nu står och knackar på dörren för att bli medlemmar i en union av och för demokratier.Att revideringen av budgeten och det viktiga stödet till Ukraina hålls gisslan av krafter som vill försvaga vår demokrati är ovärdigt. EU får aldrig låta sig utpressas att tumma på dessa grundläggande värden.
2023/10/03
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

Det tidigare avloppsdirektivet är utdaterat och har varit i stort behov av att uppdateras för att passa dagens miljö, industri och ekonomi. Vi behöver se till att våra avlopp på ett effektivt sätt skyddar både miljön och människors hälsa, samtidigt som vi ger våra medborgare tillgång till rent vatten till ett rimligt pris. Mikroavfall är speciellt viktiga att ta i beaktning då forskning visat hur farliga dessa är för både naturen och oss människor. Som alltid förespråkar Liberalerna en teknikneutral syn på fossilfri energi, och även om vi delar bilden av hur viktigt det är att våra vattenreningsverk inte bidrar till klimatförändringarna är det olyckligt att förslaget talar om att energin som används ska vara förnybar och inte fossilfri. Den förnybara energin är avgörande för att ställa om EU:s energiproduktion, men det är inte upp till staten att besluta vilken energi som ska användas i vilken typ av verksamhet.
2023/10/05
Mental health (A9-0367/2023 - Sara Cerdas)

Psykisk ohälsa är ett av de största hälsohoten i Europa och ökar lavinartat, framförallt hos unga. Det ska vara lätt att få hjälp med sin psykiska hälsa, oavsett var i unionen man befinner sig. Det mänskliga lidandet är stort för de som lever med psykisk ohälsa och det är avgörande för hela EU att vi stoppar utvecklingen kring psykisk ohälsa. Både för att minska det mänskliga lidandet och för att minska de stora kostnader den psykiska ohälsan har för samhället.Liberalerna har länge drivit frågan om patienters rätt att söka vård i andra EU-länder, något som idag ofta är svårt och komplicerat. Detta betänkande lyfter vikten av att göra det möjligt att söka vård för psykisk ohälsa över gränserna i EU, vilket skulle öka tillgången till bra vård i en situation där kötiderna till psykiatri och psykologer är långa. Digitala vårdbesök kan fungera vid psykisk ohälsa och därför är möjligheten till vård över gränserna extra viktig just i denna vårdkedja.För hbtq-personer med psykisk ohälsa är det av särskild vikt att det finns möjlighet till vård i andra EU-länder i en tid då inte alla medlemsstater vill eller kan erbjuda högkvalitativ vård för denna grupp.
2023/12/12
Addictive design of online services and consumer protection in the EU single market (A9-0340/2023 - Kim Van Sparrentak)

Europas unga använder idag internet och sociala medier i allt större utsträckning. Samtidigt ser vi hur den psykiska ohälsan ökar hos denna grupp. Liberalerna har länge förespråkat att skärmtiden för unga bör minskas då den kan ha negativa effekter för inlärning, koncentration och psykisk hälsa.Det finns även ett utbrett problem med att sociala medier-appar programmeras för att maximera användandet av dem, speciellt bland unga. Därför är det välkommet att föredraganden föreslår att kommissionen bör undersöka hur EU kan stödja minskad användning av sociala medier.Betänkandet berör vidare hur företag och appar kan regleras på EU-nivå. Om det skulle finnas skäl för att reglera detta på EU-nivå måste det stå i proportion till nyttan, och detaljreglering måste undvikas för att inte hämma teknikutvecklingen.
2023/12/12
Further reform of corporate taxation rules (A9-0359/2023 - Isabel Benjumea Benjumea)

Den inre marknaden är EU:s vassaste verktyg på den globala spelplanen. De hinder som kvarstår för att säkra fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer på marknaden måste rivas. Varken företag eller arbetstagare ska behöva brottas med 27 olika regelverk och därför behövs fler harmoniserade regler, inte minst för Europas små- och medelstora företag.Syftet med harmonisering av regler är att göra det enklare för företag, särskilt små och medelstora, att verka sömlöst mellan länder på den europeiska marknaden. Enhetliga och EU-gemensamma beskattningsregler kan fylla en viktig funktion och är en möjlighet som bör användas i större utsträckning än det gör idag. Gemensamma system är bra om det gör marknaden mer effektiv, som i fråga om enhetlighet i bolagsbeskattning. Varje förslag behöver väga nytta mot risken för skada, ett exempel på en sådan är beskattning av finansiella transaktioner.
2023/12/12
Role of EU development policy in transforming the extractive industries for sustainable development in developing countries (A9-0322/2023 - Barry Andrews)

Liberalerna tycker att stöd till utbildning är bland det viktigaste EU kan och ska bidra med i stödet till utvecklingsländer. En bra framtid börjar i skolan, och vi är nöjda att parlamentet befäster sin ståndpunkt för detta.Att utbildning i utvecklingsländer bedrivs och har bedrivits av trosbaserade organisationer (faith-based organizations ) är ett faktum, och många av dessa har gjort stora folkbildande insatser. Liberalerna är däremot skeptiska till att se ut trosbaserade organisationer som särskilt intressanta mottagare av EU-stöd. För insatser från EU måste vi ha mycket höga krav på mottagarna, och givet en avsaknad i betänkandet om vilka krav som behöver ställas på religiösa organisationer valde vi att avstå i slutvoteringen.
2023/12/13
EU-China relations (A9-0375/2023 - Hilde Vautmans)

Vi i Europa behöver vara tydliga i vår relation till Kina och tala med en gemensam röst. Ingen enskild förändring skulle betyda lika mycket för friheten i världen som om Kina skulle utvecklas i demokratisk riktning. EU kommer att ha förbindelser, både politiska och ekonomiska, med Kina under överskådlig framtid. Men vi kan inte vara naiva och vi måste alltid vara tydliga i frågor om mänskliga rättigheter, demokrati och Hongkongs och Taiwans rätt till självbestämmande.EU måste stärka lagstiftningen mot och granskningen av investeringar från antidemokratiska länder som Kina. Vi behöver också diversifiera våra handelsrelationer så att vi inte fastnar i ett ensidigt beroende för olika råvaror och produkter.Det är viktigt att EU upprätthåller en diplomatisk relation med Kina och att vi samarbetar där vi har möjlighet, för att visa att en annan väg är möjlig för Kina och för att öka ett handelsutbyte med Kina som sker på en rättvis spelplan. Detta innebär att acceptera ett-Kina-politiken. Men vi får inte sätta ekonomiska intressen före möjligheten att rikta kritik och sanktioner mot Kina där de kränker mänskliga rättigheter eller reglerna för det multilaterala systemet.
2023/12/13
Russiagate: allegations of Russian interference in the democratic processes of the European Union (RC-B9-0124/2024)

Efter att det avslöjats att Europaparlamentariker Tatjana Ždanoka under lång tid varit agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB blev det tydligt att den Gröna partigruppen förhållit sig passiv trots tydliga varningssignaler kring ledamoten. Tatjana Ždanoka agerade redan 2014 som “valobservatör” i den illegala ”folkomröstningen” i samband med Rysslands annektering av Krim. Det måste anses som mycket naivt och ansvarslöst. Liberalerna röstade därför nej till en föreslagen skrivning som spelade ned den Gröna gruppens ansvar i hanteringen av Tatjana Ždanoka.I resolutionen understryks vikten av att förhindra och bekämpa alla försök att påverka beslutsfattandet från främmande makt. I voteringen ställde sig därför Liberalerna bakom flera ändringsförslag från olika partigrupper som stärkte texten i motionen. Ett ändringsförslag från vänstergruppen argumenterade för en nolltolerans mot korruption, en ståndpunkt som Liberalerna ställer sig helhjärtat bakom i sak. Men då budskapet redan framgick av den föreslagna texten bidrog ändringsförslaget i fråga inte till ytterligare substans.Så länge Ryssland attackerar, hotar och uttalar ambitioner om att kontrollera andra länder och regioner måste EU agera konsekvent och beslutsamt för att minska Rysslands möjligheter att realisera sina hot.I slutvoteringen ställde sig Liberalerna självklart bakom resolutionen i sin helhet.
2024/02/08
Multiannual financial framework for the years 2021 to 2027 (Resolution) (A9-0053/2024 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

I Europaparlamentets resolution om flerårsbudgeten gjordes en rad ställningstaganden om parlamentets syn på EU:s flerårsbudget. Liberalerna ställde sig bakom resolutionen och vill också understryka vikten av att transparensen kring budgetarbetet behöver bli bättre i framtiden. Det är också viktigt att EU tar ytterligare steg för att ännu bättre effektivisera administrationen och få bort onödiga utgifter i EU-budgeten för att säkerställa att skattemedel används på bästa sätt. Det gäller generellt, men ett tydligt exempel är att Europaparlamentet ska sammanträda på ett ställe, istället för två.
2024/02/27
Driving licences (A9-0445/2023 - Karima Delli)

I kommissionens förslag till nytt direktiv föreslås det att A-traktorer ska hamna i en ny körkortskategori, B1. Det innebär att maxhastigheten höjs till 45 km/h, att kraven på att ta körkort skärps och att åldersgränsen höjs till 16 år från 15 år. När Europaparlamentet tog ställning till förslaget röstade Liberalerna, till skillnad från den svenska regeringens ståndpunkt, för flera förslag som innebar att åldersgränsen för A-traktorer som idag är 15 år skulle kunna bibehållas, den linjen fick inte stöd i parlamentet.EU:s körkortsdirektiv har sedan det första direktivet trädde i kraft 1980 varit en stor framgång för att reglerna kring körkort i Europa ska bli mer harmoniserade. Med gemensamma regler har den fria rörligheten och trafiksäkerheten förbättrats markant under åren.Det nuvarande direktivet har under en lång tid varit i behov av översyn och genom omarbetningen kommer EU nu få gemensamma regler för medföljande förare, prövotid och digitala körkort, och utbyte av körkort från tredje land med motsvarande trafiksäkerhetsnivå kommer att förenklas.I slutomröstningen valde Liberalerna att rösta för Europaparlamentets ståndpunkt. Det nya direktivet är en viktig pusselbit för att förbättra trafiksäkerheten och den fria rörligheten i Europa.
2024/02/28
Deepening EU integration in view of future enlargement (A9-0015/2024 - Petras Auštrevičius, Pedro Silva Pereira)

I omröstningen om fördjupat europeiskt samarbete mot bakgrund av en framtida utvidgning tog Europaparlamentet ställning till en rad förslag som rörde hur EU institutionellt behöver reformeras – en viktig fråga för Liberalerna. Kraven för att bli medlem i EU ska vara höga, men det ställer också krav på oss att forma ett Europasamarbete som fungerar för fler. En fråga rörde synen på egna medel där Liberalerna inte har något principiellt motstånd mot att EU tar in egna medel. Att intäkter läggs på europeisk nivå bör dock endast ske i syfte att finansiera direkta åtgärder som bäst utförs på EU-nivå, exempelvis klimatsatsningar. Det ska ge skattebetalarna ett mervärde när intäkter tas in på EU-nivå. Vi valde därför att ställa oss bakom förslaget om egna medel i omröstningen, och betänkandet i sin helhet.
2024/02/29
European Semester for economic policy coordination: employment and social priorities for 2024 (A9-0050/2024 - Dragoş Pîslaru)

Liberalerna ställer sig bakom en social pelare i EU-samarbetet som innebär minimistandarder för sociala rättigheter i alla EU-länder. Gemensamma lägstanivåer av det sociala skyddet skulle stärka det sociala skyddsnät i de länder där det idag är som svagast. För att Europa ska kunna vässa sin konkurrenskraft och klara av en snabb ökning av välfärdskostnader behövs samhällen som håller ihop, där fler arbetar och bidrar till välfärden. EU:s sociala pelare slår fast ett antal minimirättigheter kring utbildning, jämställdhet, a-kassa, sjukförsäkring, barnomsorg, omställning och vård, för alla medborgare. Pelaren ska fungera som påtryckningsmekanism som får medlemsländerna att genomföra nödvändiga reformer. Kommissionen ska årligen utvärdera reformbehovet i varje medlemsland, följa upp och ge tydliga rekommendationer. Hur dessa bäst genomförs bör vara upp till varje medlemsstat att ta ställning till eftersom olika länder har olika förutsättningar och mötas av olika typer av problem.
2024/03/13
Discharge 2022: EU general budget - European Parliament (A9-0067/2024 - Andrey Novakov)

Liberalerna vill se en reformering av kontorsbidragen som utgår från offentlighetsprincipen. Detta har vi förespråkat under hela mandatperioden. I voteringen om Europaparlamentets ansvarsfrihet röstade parlamentet bland annat om synen på hur parlamentarikernas kontorsbidrag ska redovisas. Liberalerna ställer sig bakom ändringsförslag 59 som vill se en reformering av redovisning av kontorsbidraget så att det blir helt transparent, vilket ligger i linje hur Liberalerna röstat om frågan i tidigare voteringar under mandatperioden. Liberalernas röst skulle därför varit ett plus, vilket korrigerats i efterhand i protokollet.
2024/04/11