BETA

73 Written explanations of Arba KOKALARI

General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Moderaterna välkomnar parlamentets satsningar inom forskning samt gemensamma åtgärder för migration inom ramen för årsbudgeten för 2020. Däremot måste sådana satsningar åtföljas av neddragningar inom andra områden som jordbrukspolitik och regionstöd. Vi kan inte ställa oss bakom parlamentets totala höjningar i budgeten om 2,7 miljarder euro och röstade därför emot resolutionen i sin helhet.
2019/10/23
State of play of the disclosure of income tax information by certain undertakings and branches - public country-by-country reporting (B9-0117/2019)

Vi har i dag valt att rösta för resolutionen om offentlig land-för-land-rapportering, eftersom det enbart handlar om att befästa en redan antagen ståndpunkt från 2017. Det är avgörande att skatteflykt bekämpas så effektivt som möjligt, samtidigt måste den rättsliga grunden för förslaget nu reds ut. För oss är det också viktigt att rådet och Europaparlamentet i en eventuell överenskommelse inte skadar europeisk konkurrenskraft.
2019/10/24
Search and rescue in the Mediterranean (B9-0130/2019, B9-0131/2019, B9-0132/2019, B9-0154/2019)

Moderaterna står bakom den nystart inom migrationspolitiken som den tillträdande kommissionsordföranden har aviserat. Den framtida migrationspolitiken måste vara ordnad, rättvis och förutsägbar. I detta ingår att medlemsstaterna och EU:s myndigheter, exempelvis Frontex, har ansvar för gränskontroller och sök- och räddningsinsatser. Därför ställer vi oss inte bakom förslag som inte värnar dessa myndigheters integritet och exklusiva rätt till sina egna underrättelseuppgifter. Vi vill dessutom att förslaget om en tvingande omfördelning inom EU dras tillbaka och ersätts med ett förslag som bygger på nya former av solidaritet. För att komma framåt i förhandlingarna om EU:s framtida migrationspolitik måste alla parter vara beredda till kompromisser. Detta gäller såväl rådet som parlamentet.
2019/10/24
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund - EGF/2019/001 BE/Carrefour - Belgium (A9-0021/2019 - José Manuel Fernandes)

Globalisering och frihandel är något som ska bejakas eftersom det skapar nya, bättre, mer specialiserade och mer välbetalda arbetstillfällen. Däremot finns det ett syfte med att ge omställningsstöd för arbetstagare som förlorar sina jobb, men sådana insatser görs bäst på medlemsstatsnivå och därför är vi kritiska till globaliseringsfonden, även om vi vanligtvis inte tar strid mot enskilda utbetalningar. I detta fall är det inte tydligt om uppsägningarna faktiskt kan härledas till globaliseringseffekter och därmed uppfyller kriterierna för mobilisering av fonden. I nuläget förefaller anledningen vara digitalisering och automatisering som ger förändrade konsumtionsmönster såsom e-handel. För att en utbetalning ska godkännas behöver kommissionen ytterligare tydliggöra huruvida Belgien är stödberättigat i fallet Carrefour. Därför röstade vi emot denna utbetalning.
2019/11/14
Fair taxation in a digitalised and globalised economy - BEPS 2.0 (B9-0238/2019)

Moderaterna ser positivt på arbetet inom OECD för att förhindra att bolagsskattebaser försvinner. Däremot kan vi inte ställa oss bakom att EU ensidigt går vidare med egna regler eller sätter en lägsta skattesats. Beslut om skattefrågor på EU-nivå ska även i fortsättningen fattas med enhällighet i ministerrådet. Därför kunde vi inte rösta för resolutionen.
2019/12/18
Annual report on the implementation of the common security and defence policy (A9-0052/2019 - Arnaud Danjean)

I en försämrad säkerhetsmiljö bygger vi i Sverige bäst vår säkerhet tillsammans med andra. EU bör ta ett större ansvar och vi bör fördjupa det europeiska säkerhets- och försvarssamarbetet med ett strategiskt oberoende som tar hänsyn till Natos grundläggande roll i det kollektiva försvaret. Moderaterna anser att resolutionen innehåller bra förslag, exempelvis om militär rörlighet, försvarsindustriellt samarbete, kapacitet, insatser och hybridkrigföring, men vi motsätter oss långtgående förslag, såsom införandet av ett gemensamt försvar. Det är också viktigt för svensk försvarsindustri att försvarsmarknaderna är öppna för ägande från tredje länder.
2020/01/15
Activities of the European Ombudsman in 2018 (A9-0032/2019 - Peter Jahr)

Vi värnar en aktiv roll för Europeiska ombudsmannen för att granska myndighetsutövning på europeisk nivå och tillse att medborgares rättigheter inte kommer i kläm. Vi tycker också att EU-förvaltningen kan bli mer transparent genom en utökad offentlighetsprincip på europeisk nivå. Därför röstade vi för årsbetänkandet om ombudsmannen. Däremot motsätter vi oss ett obligatoriskt öppenhetsregister eftersom det skulle innebära en omotiverad inskränkning av mötes- och yttrandefriheten.
2020/01/16
Common charger for mobile radio equipment (RC-B9-0070/2020, B9-0070/2020, B9-0072/2020, B9-0074/2020, B9-0075/2020, B9-0076/2020, B9-0085/2020)

Vi ser positivt på intentionen att minska onödigt elektroniskt avfall och förenkla för konsumenterna. Tvingande standardiseringslagstiftning i detta fall riskerar emellertid att få en hämmande effekt på innovation och teknikutveckling, vilket i slutändan får negativa konsekvenser för både konsumenterna och den gröna omställningen. Därför valde vi att rösta emot resolutionen.
2020/01/30
Gender pay gap (B9-0069/2020, B9-0073/2020, B9-0083/2020, B9-0084/2020)

Vi värnar om att EU tar en aktiv roll i jämställdhetsarbetet, och Moderaterna driver på för att öka jämställdheten i Europa. Moderaterna anser att resolutionen innehåller bra förslag som uppmanar medlemsstaterna att avskaffa diskriminering på grund av kön i sammanhang som har med lika lön för likvärdigt arbete att göra, och att öka sina ansträngningar för att få bort lönegapet mellan kvinnor och män. Därför röstade vi för resolutionen.Däremot motsätter vi oss förslag om lagstiftning som går in i den svenska arbetsmarknadspolitiken, som införandet av bindande och lagstiftande åtgärder för lönetransparens. Vi motsätter oss även kvotering i bolagsstyrelser.
2020/01/30
Objection pursuant to Rule 111: Union list of projects of common interest (B9-0091/2020)

Vi röstade nej till invändningen mot kommissionens delegerade akt om unionens förteckning över projekt av gemensamt intresse, som fastslår 151 energiprojekt berättigade till EU-finansiering (varav 68 % el, 21 % gas, 11 % övriga). Projekten är av gemensamt intresse givet att de bidrar till färdigställandet av energiunionen, exempelvis genom ökad sammanlänkning, ökat oberoende gentemot tredje land samt effektivare resursutnyttjande. Moderaterna ser positivt på att antalet gasprojekt har minskat betydligt jämfört med föregående förteckning men understryker samtidigt att riktlinjerna för hur förteckningen fastställs snarast bör uppdateras i linje med EU:s klimat- och miljöpolitiska ramverk.
2020/02/12
An EU strategy to put an end to female genital mutilation around the world (B9-0090/2020, B9-0092/2020)

Vi stödde denna resolution som sätter riktlinjer för en europeisk strategi för att avskaffa all kvinnlig könsstympning. I ett ändringsförslag röstade vi för att de som gjort sig skyldiga till kvinnlig könsstympning ska utvisas. Vi står bakom detta under förutsättning att det inte rör medborgare i den egna staten och att utvisningen sker som följd av lagakraftvunnen dom om det grova brott som kvinnlig könsstympning utgör.
2020/02/12
Proposed mandate for negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (B9-0098/2020)

När Storbritannien nu har lämnat Europeiska unionen vill vi se en så nära framtida relation som möjligt. Storbritannien har varit en viktig bundsförvant i EU-samarbetet, är Sveriges sjunde största exportpartner och 100 000 svenskar bor i landet.I förhandlingarna om de framtida handelsrelationerna vill vi att kommissionen utgår från prioriteringar som bygger på nyligen slutna, ambitiösa frihandelsavtal och inkluderar regler om tjänster och dataflöden, så att svenska företag fortsatt kan exportera till Storbritannien. Krav på en jämn spelplan ska vara proportionerliga mot djupet i de ekonomiska delarna av avtalet och inte mer långtgående än de är för andra handelspartners. Givet våra gemensamma säkerhetsutmaningar anser vi det viktigt att värna ett utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete med Storbritannien och samrådsmekanismer inom exempelvis sanktionspolitiken. Av liknande skäl bör vi sträva efter samarbetsarrangemang inom brottsbekämpning och informationsutbyte.
2020/02/12
Recommendations on the negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (A9-0117/2020 - Kati Piri, Christophe Hansen)

Moderaterna vill se ett omfattande avtal mellan EU och Storbritannien, baserat på konstruktivitet och flexibilitet från båda parter. Vi vill undvika att ett avtal inte ingåtts vid övergångsperiodens slut, då Storbritannien är en viktig partner för både Sverige och EU gällande handel och säkerhet. Vi vill därför att EU i detta läge undviker att sätta upp nya röda linjer eller icke konstruktiva villkor utan vilka EU inte vill gå med på ett avtal. Vi stöttar inte heller nyttjandet av handelssanktioner för bestämmelser om hållbar utveckling. Handelsavtalet bör bygga på tidigare, ambitiösa frihandelsavtal, och bestämmelser om konkurrens på lika villkor bör vara proportionerliga mot den ekonomiska integration som avtalet skapar. Vi uppmanar parterna att förhandla även om samarbete inom utrikesfrågor, säkerhet och försvar.
2020/06/18
Competition policy - annual report 2019 (A9-0022/2020 - Stéphanie Yon-Courtin)

Moderaterna har röstat för initiativbetänkandet om årsrapporten om EU:s konkurrenspolitik. Vi stöder en konkurrenspolitik som är välbalanserad och rättvis och som inte missgynnar vissa medlemsländer. För oss är det emellertid viktigt att nya EU-skatter inte införs, som förslag om bolagsskattebaser. Enhälligheten i rådet vad gäller skattefrågor måste därför värnas. Vi är också emot överimplementering av redan antagen lagstiftning.
2020/06/18
Guidelines for the 2021 Budget - Section III (A9-0110/2020 - Pierre Larrouturou)

Moderaterna valde att rösta mot betänkandet i sin helhet, då riktlinjerna angav att flerårsbudgeten för 2021 ska innebära en höjning av nuvarande utgifter om 30 procent och finansieras av flera nya egna medel. Däremot välkomnar vi flera av prioriteringarna i betänkandet för årsbudgeten för 2021, såsom vikten av forskning för att stärka konkurrenskraften och att EU:s budget ska bidra till våra gemensamma miljömål.
2020/06/19
Tourism and transport in 2020 and beyond (RC-B9-0166/2020, B9-0166/2020, B9-0175/2020, B9-0177/2020, B9-0178/2020, B9-0180/2020, B9-0182/2020, B9-0184/2020)

Moderaterna stödde resolutionen om återstart av transport- och turismnäringarna efter coronakrisen, eftersom den på ett bra sätt beskrev hur EU-koordinering behöver ske för att man snabbt och tryggt ska kunna öppna inre gränser och återuppta gränsöverskridande transporter och resor. Resolutionen innehöll efter Moderaternas påtryckningar tydliga krav om att framtida åtgärder ska fokusera på småföretagens villkor, minska regelbördan och stärka konkurrenskraften. Åtgärder av det slaget skulle inverka mycket positivt på företag inom transport- och turismnäringarna. Vi stöder däremot inte uppmaningarna att anslå mer omfattande budgetmedel på EU-nivå för att stötta sektorn, utan menar att dess långsiktiga utveckling måste bygga på genuint konkurrenskraftsbyggande åtgärder. Som helhet övervägde de positiva delarna i resolutionen avsevärt de negativa, vilket föranledde vårt stöd.
2020/06/19
The Anti-racism protests following the death of George Floyd (B9-0194/2020, B9-0195/2020, B9-0196/2020, B9-0197/2020)

Vi röstade för den gemensamma resolutionen för att markera mot och ta avstånd från främlingsfientlighet och rasism. Black Lives Matter-demonstrationerna har på kort tid blivit en global rörelse för att manifestera alla människors lika värde, och kritiken mot polisvåldet i USA är berättigad. Att George Floyds död väcker avsky är självklart. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Sverige inte har samma historia av rasism inom rättsväsendet som USA har. Det är också viktigt att tydligt ta avstånd från problem och våld som är kopplat till den senaste tidens demonstrationer. Därför röstade Moderaterna ja till ett antal ändringsförslag som syftade till att lyfta fram även dessa perspektiv i resolutionen.
2020/06/19
Amending Regulation (EU) No 1303/2013 as regards the resources for the specific allocation for the Youth Employment Initiative (A9-0111/2020 - Younous Omarjee)

Moderaterna är emot ungdomsgarantin och sysselsättningsinitiativet för unga som helhet, bland annat eftersom resultaten vad gäller att bekämpa ungdomsarbetslöshet varit mycket begränsade. Moderaterna valde dock att lägga ned sina röster i den här omröstningen då den gällde en förordningsändring till följd av ett redan fattat budgetbeslut.
2020/07/08
Guidelines for the employment policies of the Member States (A9-0124/2020 -José Gusmão)

Moderaterna anser att kommissionens förslag till riktlinjer för arbetsmarknadspolitiken i grunden är bra. Därför röstade vi mot de ändringar som Europaparlamentet föreslog, som skulle urholka det nationella självbestämmandet, innebära mer statliga interventioner på arbetsmarknaden och påverka ersättningsnivåerna i socialförsäkringssystemen.
2020/07/10
The EU’s public health strategy post-COVID-19 (RC-B9-0216/2020)

Spridningen av det nya coronaviruset och covid-19 har visat på behovet av ett starkare och mer effektivt europeiskt samarbete när det gäller gränsöverskridande hot mot folkhälsan. Därför röstade Moderaterna för resolutionen, som lyfte behovet av ett sådant samarbete och även framhäver en rad områden där vi behöver göra mer inom EU, såsom insatser mot antibiotikaresistens och bristen på läkemedel. Samtidigt vill vi vara tydliga med att sjukvård först och främst ska förbli en nationell behörighet. Därför bör gemensamt agerande på europeisk nivå främst handla om att stärka samordningen inom EU och komplettera medlemsländernas eget agerande där detta är nödvändigt och har ett mervärde. Vi välkomnar därför resolutionens övergripande ambition, men har bland annat valt att rösta emot uppmaningar till lagstiftning om gemensamma standarder för sjukvård inom EU samt ett förslag om en separat fond för att stärka medlemsländers sjukvård, då detta är något som bör göras på nationell nivå.
2020/07/10
Effective measures to “green” Erasmus+, Creative Europe and the European Solidarity Corps (A9-0141/2020 - Laurence Farreng)

Moderaterna stöder en översyn av EU:s program för att minska miljö- och klimatpåverkan i linje med EU:s åtaganden i den gröna given, och vi vill särskilt betona rörlighetens och skaparfrihetens centrala betydelse för dessa program. Vi vänder oss däremot emot den kritiska hållning mot flyg som transportmedel som framförs och anser att den administrativa bördan måste vara proportionerlig sett till dess nytta.
2020/09/14
Global data collection system for ship fuel oil consumption data (A9-0144/2020 - Jutta Paulus)

Vi välkomnar ökade klimatambitioner på EU-nivå och stöder förslaget om att inkludera sjöfarten i systemet för handel med utsläppsrätter. Dock anser vi att ett sådant förslag bör presenteras av kommissionen efter en grundlig konsekvensanalys, varför vi röstade för ändringsförlag som stöder den linjen.
2020/09/16
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

Moderaterna stöder en fond för en rättvis omställning som ska möjliggöra att alla medlemsstater når koldioxidneutralitet senast 2050. Däremot motsätter vi oss den stora budgetökning som föreslås i betänkandet, att naturgas föreslås få användas som omställningsenergikälla, och beklagar att investeringar i kärnkraft uttryckligen förbjuds som användningsområde för fonden.
2020/09/16
Shortage of medicines - how to address an emerging problem

Bristen på läkemedel är ett växande problem som under de senaste åren blivit allt tydligare i Sverige och resten av EU. Vi välkomnar därför ett ökat fokus på frågan och har därför röstat för ett betänkande som lyfter fram de viktigaste aspekterna av problemet och som inkluderar flera av Moderaternas prioriteringar. Däremot är Moderaterna skeptiska till idén om att lösningen till problemet är att minska importer från tredje länder och flytta produktion till inom EU. Vi välkomnar särskilt de delar som fastslår vikten av effektivare europeisk samordning, en stärkt inre marknad, och en innovativ industri.
2020/09/17
Cultural recovery of Europe

Moderaterna vill se åtgärder för Europas ekonomiska återhämtning efter covid-19 och ser att den kulturella och kreativa sektorn har drabbats av krisen. Vi vänder oss däremot emot den budgetexpansiva linje som framförs i resolutionen och skrivningar om europeiska digitala plattformar. Därför röstade vi emot resolutionen.
2020/09/17
Covid-19: EU coordination of health assessments and risk classification and the consequences on Schengen and the single market (RC-B9-0257/2020)

Spridningen av det nya coronaviruset och covid-19 har visat på behovet av ett starkare och mer effektivt europeiskt samarbete när det gäller gränsöverskridande hot mot folkhälsan. Därför röstade Moderaterna för en resolution som lyfter fram behovet av ett sådant samarbete och mer samordning mellan medlemsländerna när det gäller åtgärder kopplade till covid-19. Samtidigt vill vi vara tydliga med att sjukvård först och främst är en nationell kompetens. Därför bör gemensamt agerande på europeisk nivå främst handla om att stärka samordningen inom EU och komplettera medlemsländernas eget agerande där detta är nödvändigt, inte om att på något sätt ersätta detta.Resolutionen innehåller även en skrivning om att inre gränskontroller ska upphävas så fort som möjligt. Moderaterna ser positivt på att ta bort de hinder för rörlighet som har uppstått inom Schengen till följd av covid-19 så fort det är möjligt ur ett smittskyddsperspektiv. Däremot anser vi att varje medlemsland ska ha rätt att införa tillfälliga inre gränskontroller vid behov, så som Sverige har gjort, i praktiken för att hantera migrationen.
2020/09/17
Digital Services Act: Improving the functioning of the Single Market (A9-0181/2020 - Alex Agius Saliba)

Moderaterna välkomnar EU-kommissionens intention att presentera ny lagstiftning för digitala tjänster. Detta behövs för att stoppa den ökade fragmentiseringen av den digitala inre marknaden, skapa förutsättningar för mer effektivt borttagande av olagligt innehåll på internetplattformar och säkerställa att vi har en fri och rättvis konkurrens. Det är viktigt att den nya lagstiftningen bevarar nuvarande regler om begränsat ansvar för plattformar som passivt förmedlar innehåll, förbud mot generell övervakningsplikt samt ursprungslandsprincipen för att skydda yttrandefriheten på internet samtidigt som man stärker innovation och handel över landsgränser. Därför röstade Moderaterna för betänkandet om rättsakten för digitala tjänster.Vi välkomnar att kommissionen utvärderar behovet av ex-antelagstiftning för vissa internetplattformar för att komma åt vissa typer av specifika konkurrenshämmande beteenden. Men det är mycket viktigt att sådan lagstiftning är begränsad i sin omfattning, proportionerlig och tydligt utformad för att inte hämma innovation eller slå mot mindre företag.
2020/10/20
Framework of ethical aspects of artificial intelligence, robotics and related technologies (A9-0186/2020 - Ibán García Del Blanco)

Moderaterna ser positivt på utvecklingen av ny teknik såsom artificiell intelligens och robotteknik. För att kunna tillvarata den nya teknikens fulla potential och för att främja en fortsatt utveckling ser vi ett behov av ett gemensamt och enhetligt regelverk inom EU, vilket skulle möjliggöra en välfungerande digital inre marknad. Vi ser även att ett gemensamt regelverk är nödvändigt för att kunna skydda medborgarna från teknikens eventuella risker och vi valde därför att rösta för betänkandet. Vi stöder däremot inte uppmaningar att utreda och införa arbetstidsförkortning i medlemsländerna, men anser att betänkandets positiva delar som helhet övervägde de negativa.
2020/10/20
Gender Equality in EU’s foreign and security policy (A9-0145/2020 - Ernest Urtasun)

Moderaterna välkomnar arbetet för jämställdhet i den europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken, i synnerhet i frågor som rör tillgång till sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (SRHR), bekämpandet av sexuellt våld, människohandel och könsstympning samt främjande av kvinnors och flickors deltagande i konfliktförebyggande åtgärder, fredsförhandlingar och inom utrikestjänsten. Vi motsätter oss förslag som kvotering baserat på kön, etniska mångfaldsmål inom institutioner, intersektionella perspektiv och uppmaningar till att bedriva ”feministisk utrikespolitik”. Med anledning av att dessa skrivningar gick igenom valde vi att avstå i slutvoteringen.
2020/10/23
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Moderaterna röstade för ett förslag om att reformera EU:s gemensamma jordbrukspolitik, ett förslag som i slutändan kom att präglas av ett antal kompromisser mellan de stora politiska grupperna, däribland Moderaternas grupp EPP. Den europeiska jordbrukspolitiken blir nu mer modern och framför allt mer inriktad på att värna klimatet, vilket är bra. Samtidigt är det breda kompromisser som vi behövde ta ställning till och där vi inte håller med om alla delar. Exempelvis tycker vi att detta område ska utgöra en mindre andel av EU:s budget än i dag, varför vi har röstat emot den budget som föreslogs. Det är dock viktigt att notera att detta förslag innebär att arbetet mot en modern och klimatambitiös jordbrukspolitik kan fortskrida. Det behövs för att ge trygghet för både lantbrukare och konsumenter. Framåt måste vi fortsätta se till att vi får ett såväl hållbart som konkurrenskraftigt jordbruk.
2020/10/23
Achieving an effective policy legacy for the European Year of Cultural Heritage (A9-0210/2020 - Dace Melbārde)

Moderaterna välkomnar initiativet om bevarande av Europas kulturarv samt uppmaningen att uppnå långvariga politiska effekter för Europaåret för kulturarv. Vi motsätter oss krav om en fördubbling av budgeten till Kreativa Europa och har tidigare röstat emot detta, men då budgetkravet refererar till den redan antagna långtidsbudgeten och således inte påverkar budgeten har Moderaterna röstat för betänkandet i slutvoteringen.
2021/01/20
Measures to promote the recovery of fish stock above MSY (A9-0264/2020 - Caroline Roose)

Moderaterna välkomnar ett långsiktigt arbete med den gemensamma fiskeripolitiken. Våra hav med deras fiskbestånd är viktiga att skydda och bevara. Det behövs åtgärder för att uppnå hållbarhet för bestånden. Dock anser vi inte att detta uppnås bäst genom de åtgärder som föreslås i betänkandet. Bland annat vänder vi oss mot att utse marina skyddsområden inom ramen för fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet samt ramdirektivet för en marin strategi. Med anledning av detta valde vi att avstå i slutvoteringen.
2021/01/21
The EU Strategy for Gender Equality (A9-0234/2020 - Maria Noichl)

Moderaterna välkomnar arbetet med EU:s jämställdhetsstrategi och arbetar för en jämställdhetspolitik som ska ge lika förutsättningar oavsett kön. Jämställdheten mellan kvinnor och män har inte kommit tillräckligt långt i Europa. Vi stödjer särskilt arbetet med att bekämpa våld mot kvinnor, diskriminering, tvångsäktenskap, könsstympning och hedersvåld. Vi vill att fler kvinnor deltar på arbetsmarknaden och att kvinnors rättigheter i EU och i världen stärks. Vi motsätter oss däremot kvotering i bolagsstyrelser och valsystem, förslag om bindande lönetransparens, långtgående förslag som rör arbetsmarknadspolitik och socialpolitik, samt att anta en vårdgiv för Europa. Med anledning av detta valde vi att avstå i slutvoteringen.
2021/01/21
Cohesion Policy and regional environment strategies in the fight against climate change (A9-0034/2021 - Tonino Picula)

Om EU ska kunna nå netto-noll-utsläpp till 2050 är det viktigt att regionpolitiken bidrar i miljö- och klimatarbetet då alla delar av EU måste göra sitt. Därför valde också Moderaterna att rösta för initiativbetänkandet, men vi understryker att över tid måste regionstödens andel av budgeten minska.
2021/03/25
Guidelines for the 2022 Budget - Section III (A9-0046/2021 - Karlo Ressler)

EU behöver satsa på gemensamma utmaningar, såsom säkerhet, konkurrenskraft och klimat. Därför välkomnar också Moderaterna parlamentets satsningar inom ramen för budgetriktlinjerna 2022 på forskning och innovation, digitalisering, hälsa, fokus på att reducera den administrativa bördan och migration. Däremot måste sådana satsningar också åtföljas av omprioriteringar i budgeten. Vi vänder oss också mot de föreslagna nya skatterna. Därför valde Moderaterna att avstå i omröstningen.
2021/03/25
New EU-Africa Strategy (A9-0017/2021 - Chrysoula Zacharopoulou)

Moderaterna välkomnar framtagandet av ett nytt partnerskap med de afrikanska länderna. Relationerna mellan EU och Afrika är av stor betydelse, och ett fördjupat samarbete inom en rad områden som berörs av betänkandet är bra och viktigt. Det gäller inte minst att etablera en hållbar och inkluderande tillväxtmodell som förbättrar företags- och investeringsklimatet i Afrika. Moderaterna vill vara tydliga med att vi motsätter oss nya egna medel för EU och inrättandet av en finansiell transaktionsskatt. Vi anser inte heller att idén om en universell inkomst är lösningen på Afrikas fattigdomsproblem. Moderaterna menar vidare att det är viktigare att säkra livsmedelsförsörjning genom livsmedelssäkerhet snarare än genom livsmedelssjälvständighet.
2021/03/25
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

Moderaterna välkomnar samarbete inom EU vad gäller gränsöverskridande hälsoutmaningar, för att bättre kunna samverka under exempelvis pandemier. Därför röstade vi för betänkandet. Förslaget innehöll dock en så kallad exportkontrollmekanism, som kommissionen vid exceptionella hälsorelaterade situationer har möjlighet att aktivera. Moderaterna motsätter sig exportrestriktioners funktion och ifrågasätter mervärdet under hälsokriser.
2021/09/15
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

För Moderaterna är det viktigt att svenska och europeiska lantbrukare kan arbeta under stabila och långsiktiga förhållanden. Därför röstade vi för att överenskommelsen nu ska träda i kraft, efter mycket utdragna förhandlingar. Genom den nya jordbrukspolitiken tas också steg mot ett större miljö- och klimatfokus, som kommer bidra till en hållbar omställning av lantbrukssektorn. Vi vidhåller samtidigt vår uppfattning att den gemensamma jordbruksbudgeten bör minska och hade velat se större tonvikt på forskning, innovation och stärkt konkurrenskraft.
2021/11/23
EU sports policy: assessment and possible ways forward (A9-0318/2021 - Tomasz Frankowski)

Moderaterna ser positivt på att stärka sport och idrott. Vi vill stärka antikorruptionsarbetet, öka inkluderingen och främja utbyte i Europa. Däremot vänder vi oss emot att EU-kommissionen ska fokusera mer på en europeisk idrottspolitik, fler EU-standarder och integrering av sport i annan EU-politik. Vi vidhåller budgetrestriktivitet samt anser att det är upp till varje land att besluta om sina klubbars finansiering och ägande. Då flera av dessa frågor inte hör hemma på EU-nivå röstade vi emot resolutionen.
2021/11/23
A Pharmaceutical Strategy for Europe (A9-0317/2021 - Dolors Montserrat)

Europaparlamentets inspel till EU:s läkemedelsstrategi är viktig för att ta ett helhetsgrepp om läkemedelsindustrin för att stärka EU:s konkurrenskraft, investera i forskning och innovation, högkvalitativ sjukvård och hög patientsäkerhet. Konkreta åtgärder för hållbarare och restriktivare användning av antibiotika och forskning på nya antibiotikaprodukter är viktigt för folkhälsan. De läkemedel som säljs på den europeiska marknaden ska vara av hög och hållbar kvalitet. Det är också viktigt att vi arbetar för regelförenklingar för våra läkemedelsföretag och uppmuntrar till nyetablering. Däremot är det viktigt att patenträttigheter försvaras, och vi hade velat se ett ännu större fokus på att patenträttigheter ska vara en sak för läkemedelsföretagen så att de är villiga att investera och ta risker i framtagande av nya läkemedel och medicinisk teknik. Men att rösta ner hela överenskommelsen hade varit ett steg tillbaka i detta viktiga arbete, utan istället kommer vi i det fortsatta arbetet att se till att patenträttigheter är en fråga för läkemedelsföretagen.
2021/11/24
Legal migration policy and law (A9-0314/2021 - Abir Al-Sahlani)

EU behöver kunna konkurrera om kvalificerad arbetskraft, för att säkra kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Regelverken är dåligt harmoniserade i dag, vilket hämmar detta för EU som helhet. Vi stöder därför förslagen om att skapa mer enhetlighet, minskad administrativ börda och åtgärder mot fusk. Det viktigaste har varit att varje medlemsstat själv får avgöra storleken på arbetskraftsinvandringen samt att arbetsmarknadernas behov är utgångspunkten. Vi menar att för Sveriges del är det därför främst aktuellt med högkvalificerad arbetskraft.
2021/11/25
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2021/003 IT/Porto Canale - Italy (A9-0345/2021 - Janusz Lewandowski)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge som fonden existerar.
2021/12/14
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2021/002 IT/Air Italy - Italy (A9-0346/2021 - Janusz Lewandowski)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge som fonden existerar.
2021/12/14
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2021/004 ES/Aragón automotive - Spain (A9-0344/2021- Esteban González Pons)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge som fonden existerar.
2021/12/14
International procurement instrument (A9-0337/2021 - Daniel Caspary)

Moderaterna röstade för att inleda trepartsförhandlingar om det internationella upphandlingsinstrument som syftar till ytterligare öppnande av marknaderna för offentlig upphandling. Sedan instrumentet först introducerades 2012 har det geopolitiska läget förändrats, och EU:s öppna marknad utmanas alltmer av ekonomiska aktörer från tredje land som tillämpar diskriminerande åtgärder mot företag, varor eller tjänster från EU. Målet med instrumentet ska vara att uppnå ömsesidighet genom att få marknader i tredjeländer att öppnas och att förbättra möjligheterna till marknadstillträde för EU:s ekonomiska aktörer. Därför röstade Moderaterna för att inleda trepartsförhandlingar i syfte att uppdatera vår handelsverktygslåda efter dagens utmaningar och uppnå en jämnare spelplan på världshandeln, utan att det leder till mer byråkrati eller protektionism.
2021/12/14
Digital Markets Act (A9-0332/2021 - Andreas Schwab)

Moderaterna välkomnar lagen om digitala marknader som ett viktigt steg för att undvika fragmentisering av den digitala inre marknaden och ta upp problem som befintlig konkurrenslagstiftning inte kan hantera på ett effektivt sätt. Därför röstade Moderaterna för lagstiftningen.Moderaterna vill dock understryka vikten av regler som är teknikneutrala och tydligt avgränsade till de mest relevanta aktörerna och beteendena för att inte hämma innovation eller teknikutveckling. Moderaterna ställer sig kritiska till att företag med grindvaktsstatus ska följa andra regler än övriga företag när det gäller interoperabilitet eller användning av persondata för riktad annonsering.
2021/12/15
Equality between women and men in the European Union in 2018-2020 (A9-0315/2021 - Sandra Pereira)

Moderaterna välkomnar det viktiga arbetet för ett mer jämställt Europa, och vi stöder särskilt arbetet med att bekämpa våld mot kvinnor och vikten av tillgång till sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (SRHR). Vi motsätter oss däremot att EU ska ta fram arbetsmarknadspolitiska förslag som bindande åtgärder för lönetransparens och föräldraledighet, en EU-politik för omsorgsekonomi och långtgående jämställdhetsbudgetering i alla EU:s budgetprocesser. Med anledning av detta valde vi att avstå i slutomröstningen.
2021/12/15
Fundamental rights and Rule of Law in Slovenia, in particular the delayed nomination of EPPO prosecutors (B9-0588/2021)

Mellan debatten i november och resolutionens antagande i december har den slovenska regeringen vidtagit en rad åtgärder för att stärka rättsstatens principer, bland annat nominerat åklagare till Eppo. Mot denna bakgrund anser Moderaterna inte att det finns anledning för en resolution och röstade därför emot resolutionen.
2021/12/16
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2021/005 FR/AIRBUS – France (A9-0013/2022 - Valérie Hayer)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge som fonden existerar.
2022/02/15
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2021/007 FR/Selecta - FranceFrance (A9-0048/2022 - Eider Gardiazabal Rubial)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge som fonden existerar.
2022/03/24
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2022/001 FR/Air France - France (A9-0183/2022 - Fabienne Keller)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge som fonden existerar.
2022/06/23
Implementation of the Recovery and Resilience Facility (A9-0171/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

Europaparlamentets initiativbetänkande om genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens syftar till att ge sitt inspel till kommissionens genomföranderapport om faciliteten utifrån fem utvärderade områden. Moderaterna är fortsatt kritiska till återbetalningsplanen och den höga andel bidrag som faciliteten består av, men valde i slutändan att rösta för betänkandet då det är utvärderande och inte lagstiftande.
2022/06/23
Future of EU international investment policy (A9-0166/2022 - Anna Cavazzini)

Investeringsskyddsavtal är en viktig komponent i Sveriges och EU:s utrikes- och handelspolitik. Elbristen i kombination med ett ökat elbehov till följd av elektrifieringen och klimatomställningen kräver ökade investeringar i både elnät och elproduktion. Energistadgefördraget (ECT) är ett kombinerat handels- och investeringsskyddsavtal för energisektorn. Fördraget speglar den fria marknadens betydelse och den vikt som måste läggas vid såväl inhemska som utländska företags vilja till investeringar. Förhandlingar pågår för att modernisera ECT till dagens klimatmål och förenlighet med Parisavtalet. Det är ännu för tidigt att spekulera i hur det slutliga förhandlingsresultatet kan se ut. Det är därför inte motiverat att kräva ett utträde ifall förhandlingarna skulle misslyckas. Det måste finnas ett alternativ till fördraget på plats innan man eventuellt kan ställa krav på ett utträde. Detta var det tyngst vägande skälet till att Moderaterna valde att avstå i voteringen.
2022/06/23
Common European action on care (A9-0189/2022 - Milan Brglez, Sirpa Pietikäinen)

Moderaterna välkomnar ett större utbyte av kunskaper och erfarenheter på EU-nivå vad gäller vård och omsorg, men anser samtidigt att lagstiftning på området ska vara medlemsstaternas kompetens. Genom att betänkandet efterfrågar både nya EU-direktiv om bland annat långtidsvård och ny EU-lagstiftning om närståendevård kunde Moderaterna inte stödja betänkandet.
2022/07/05
Mental health in the digital world of work (A9-0184/2022 - Maria Walsh)

Moderaterna välkomnar betänkandets fokus på åtgärder för en bättre psykisk hälsa och arbetar målmedvetet för att mota psykisk ohälsa, både i och utanför arbetslivet. Däremot anser Moderaterna att till exempel distansarbete och rätten att vara nedkopplad inte är frågor som EU bör hantera. Vi valde därför att avstå i slutomröstningen.
2022/07/05
EU action plan for the social economy (A9-0192/2022 - Jordi Cañas)

Moderaterna välkomnar den sociala dimensionen bland EU:s medlemsstaters ekonomier och exempelvis den funktion som sociala företag kan fylla på medlemsländernas arbetsmarknader. Området bör däremot i första hand vara en fråga för medlemsländerna. Betänkandet innehåller även problematiska delar där en social taxonomi såväl som sociala krav inom offentliga upphandlingar efterfrågas. Vi valde därför att avstå i slutomröstningen.
2022/07/06
Intersectional discrimination in the EU: socio-economic situation of women of African, Middle-Eastern, Latin-American and Asian descent (A9-0190/2022 - Alice Kuhnke)

Moderaterna arbetar emot all form av rasism och diskriminering. Ingen människa ska behandlas annorlunda på grund av sin etnicitet eller hudfärg. Detta betänkande innehåller dock förslag som går emot principen om likabehandling, som att föra rasstatistik, att rättssystemet ska ta hänsyn till etnicitet i sitt utövande och att offentliga institutioner ska kvotera utifrån etnicitet. Med anledning av detta röstade Moderaterna emot betänkandet.
2022/07/06
The impact of COVID-19 closures of educational, cultural, youth and sports activities on children and young people in the EU (A9-0216/2022 - Hannes Heide)

Moderaterna delar oron över negativa konsekvenser som uppstått för barn och unga till följd av nedstängningarna av skolor och kulturinstitutioner under covid-19 pandemin, i synnerhet vad gäller den psykiska ohälsan, och anser att medlemsstaterna bör ta frågan på allvar. Därför röstade Moderaterna för betänkandet. Vi står däremot inte bakom delar av betänkandet som rör EU:s kulturpolitik och anser att läroplaner i skolan fortsatt ska vara nationell kompetens.
2022/09/13
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

Moderaterna välkomnar en uppdatering av direktivet för förnybar energi som syftar till att öka andelen förnybar energi i unionen och därmed sänka unionens samlade utsläpp och beroende av rysk energi. Viktigt för Moderaterna är att värna det svenska skogsbruket och att främja användningen av bioenergi. I texten görs tydliga förbättringar så att den primära träbiomassan till viss del kan räknas till det övergripande förnybartmålet. Moderaterna valde därför att stödja dessa ändringsförslag. Trots det är vi inte nöjda med slutresultatet och vänder oss särskilt mot den kvot som sätts och begränsningarna för vilka delar av trädet som får användas. Moderaterna valde därför att avstå i slutomröstningen.
2022/09/14
EU border regions: living labs of European integration (A9-0222/2022 - Younous Omarjee)

Moderaterna anser att budgeten för sammanhållningspolitiken är alldeles för stor och att dessa medel på sikt behöver minska. Initiativbetänkandet fokuserar dock på gränsöverskridande samarbeten bland EU:s gränsregioner för att minska administrativa bördor och flaskhalsar, och öka den fria rörligheten och underlätta för till exempel arbetspendling. Därför valde vi att rösta för.
2022/09/15
General budget of the European Union for the financial year 2023 - all sections (A9-0241/2022 - Nicolae Ştefănuță, Niclas Herbst)

Det säkerhetspolitiska läget är ytterst allvarligt till följd av Rysslands krig mot Ukraina, som har enorma konsekvenser. EU ska klara att stötta Ukraina samtidigt som EU:s budget ska användas för att lösa gränsöverskridande samhällsproblem som klimatförändringarna, organiserad brottslighet och att EU halkar efter i konkurrenskraft. Moderaterna välkomnar Europaparlamentets satsningar inom forskning och innovation, digitalisering, försvar och säkerhet samt gemensamma åtgärder för migration inom ramen för årsbudgeten 2023. Däremot måste sådana satsningar också åtföljas av neddragningar inom t.ex. regional- och jordbruksstöden. Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar för en effektiv budget med kloka prioriteringar i en orolig omvärld; därför valde vi att avstå i omröstningen.
2022/10/19
Esports and video games (A9-0244/2022 - Laurence Farreng)

Moderaterna delar initiativbetänkandets syn på den digitala sektorns betydelse och vikten av att främja rättvisa och konkurrenskraftiga regler för e-sport och videospel. Det är en snabbt växande och viktig sektor för Sverige och Europa. Vi anser däremot att flera förslag i betänkandet går emot syftet att stärka branschen i sin efterfrågan om mer europeisk reglering och ett europeiskt organ. Vi vänder oss också emot mer EU-lagstiftning på arbetsmarknadsområdet. Därför röstade Moderaterna emot betänkandet.
2022/11/10
Consumer protection in online video games: a European Single Market approach (A9-0300/2022 - Adriana Maldonado López)

Moderaterna anser det viktigt att ge förutsättningar för spelindustrin att fortsätta att växa och utvecklas, utan nya byråkratiska krav. Det är också viktigt att konsumenterna får ett tydligt skydd i dataspelsmiljön, vilket främst bör uppnås genom att nuvarande regler bättre efterlevs. Då betänkandet inte fullt reflekterar detta valde Moderaterna att avstå i slutvoteringen.
2023/01/18
Transparency and targeting of political advertising (A9-0009/2023 - Sandro Gozi)

Moderaterna anser att det är viktigt att stävja desinformation och otillbörlig valpåverkan. Det är något som vi har drivit i flera lagstiftningar för att skydda integriteten av våra val och vår demokrati. Tyvärr medför det föreliggande förslaget om politisk reklam oönskade konsekvenser som bland annat riskerar att strida mot svensk grundlag. Förslaget gör det svårare för politiska partier att nå ut med sina budskap till väljare, försvårar möjligheten till politiska kampanjer och tar inte hänsyn till företags ekonomiska storlek gällande krav på redogörelser. Eftersom delar av förslaget snarare hämmar än stärker det demokratiska samtalet valde Moderaterna därför att avstå i slutomröstningen.
2023/02/02
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2022/002 BE/TNT - Belgium (A9-0043/2023 - Olivier Chastel)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge som fonden existerar.
2023/03/14
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2022/003 ES/Alu Ibérica - Spain (A9-0154/2023 - Eider Gardiazabal Rubial)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid för enskilda utbetalningar så länge fonden existerar.
2023/05/09
Implementation of the Audiovisual Media Services Directive (A9-0139/2023 - Petra Kammerevert)

Moderaterna anser att gällande lagstiftning ska implementeras korrekt, vilket är syftet med detta betänkande. Därför valde vi att rösta för betänkandet. Vi är däremot fortsatt kritiska till delar av direktivet, bland annat kravet på kvoter för europeisk produktion.
2023/05/09
Corporate Sustainability Due Diligence (A9-0184/2023 - Lara Wolters)

Tillbörlig aktsamhet vad gäller mänskliga rättigheter och miljö är viktigt, som ett verktyg för att säkerställa dugliga arbetsförhållanden och låg miljöpåverkan. I dag görs detta redan frivilligt av flera stora företag. Det är bra. I detta förslag ställs det dock mycket långtgående och krångliga rapporteringskrav på företag, och kravet om att dokumentera hela värdekedjan kommer att få konsekvenser även för mindre företag i Europa, som saknar förutsättningar att leva upp till denna typ av långtgående regelverk. Förslaget innehåller också skrivningar om företagsstyrning som vi inte ställer oss bakom. Moderaterna försökte därför förändra texten för att uppnå en bättre avvägning mellan ansvar och ansvarsbörda och för att värna europeisk konkurrenskraft; dessa antogs inte i delvoteringarna. I slutomröstningen valde vi därför att rösta nej till förslaget.
2023/06/01
Draft amending budget No 2/2023: Entering the surplus of the financial year 2022 (A9-0225/2023 - Fabienne Keller)

Moderaterna röstade för ändringsbudget 2 som avser en teknisk justering gällande överföring av överskottet för budgeten 2022 till 2023. Det innebär bland annat att den svenska EU-avgiften för 2023 sänks. Moderaterna välkomnar en reducerad EU-avgift och röstade för betänkandet i sin helhet. Vi vill med denna röstförklaring samtidigt markera emot skrivningar som anser att medlemsländernas rabatter och andra korrigeringsmekanismer bör avskaffas. Moderaterna menar att dessa är viktiga i syfte att hålla ner den svenska EU-avgiften och värna skattebetalarnas pengar.
2023/07/11
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2023/001 BE/LNSA - Belgium (A9-0228/2023 - Eleni Stavrou)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid mot enskilda utbetalningar så länge fonden existerar.
2023/07/11
Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials (A9-0260/2023 - Nicola Beer)

Moderaterna anser att akten om kritiska råvaror har möjlighet att förbättra den europeiska konkurrenskraften och tillgodose Europa med de kritiska råvaror som behövs för den gröna omställningen. Moderaterna ställer sig särskilt positiva till förslagets fokus på förenklade tillståndsförfaranden och minskat administrativt arbete för etablering av strategiska projekt i unionen. Lagstiftningen är viktig för Sverige, eftersom stora andelar av Europas fyndigheter finns i Sverige. Moderaterna anser att förslaget på bordet var balanserat eftersom behovet av kritiska råvaror vägdes mot både miljömässiga och sociala krav för etablering av strategiska projekt. Vi ser det som mycket problematiskt att ändringsförslag som uttrycker att principen om fritt och informerat förhandssamtycke, en form av veto, ska vara praxis vid bedömningen för erkännande av strategiska projekt. Samtidigt menar vi att denna lagstiftning är avgörande för EU:s samlade konkurrenskraft och valde därför att rösta för betänkandet.
2023/09/14
Implementation of the European Solidarity Corps programme 2021-2027 (A9-0308/2023 - Michaela Šojdrová)

Moderaterna anser att det är bra att EU möjliggör för fler unga att delta i voluntärarbete genom den Europeiska solidaritetskåren och stödjer flera av de åtgärder som föreslås i betänkandet. Dock kräver betänkandet en fördubblad budget av det aktuella programmet. Med anledning av detta valde Moderaterna att avstå i voteringen.
2023/11/21
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2023/002 BE/Makro - Belgium (A9-0351/2023 - Petri Sarvamaa)

Globaliseringsfonden finns till för att stödja arbetstagare som blivit arbetslösa. Moderaterna anser dock att den här typen av stödåtgärder borde skötas nationellt, och motsätter sig därför fonden som sådan. Däremot kommer vi inte att ta strid mot enskilda utbetalningar så länge fonden existerar.
2023/11/22