BETA

233 Written explanations of Cindy FRANSSEN

European Globalisation Adjustment Fund (2014-2020) (A9-0015/2019 - Vilija Blinkevičiūtė)

Nu een brexitakkoord op 31 oktober opnieuw onzeker lijkt, is het cruciaal dat het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) klaarstaat met belangrijke en broodnodige steun voor Belgische werknemers in geval van een harde brexit. Vlaanderen is samen met Ierland en Nederland een van de regio’s die het hardst getroffen zullen worden door een mogelijke harde brexit. Maar liefst 28 000 banen staan onder druk, onder meer in de havens, de textiel- en de voedingssector, maar ook in heel wat kmo’s. Ook die kmo’s moeten aanspraak kunnen maken op Europese steun. Zeker voor de Vlaamse economie is dat van belang: kmo’s vormen de ruggengraat van onze economie. Volgens ruwe schattingen dreigt minstens 70 % van het Vlaamse banenverlies te liggen bij kmo’s in de textiel-, de visserij- en de agro-voedingssector. Om de werknemers van die bedrijven en sectoren te kunnen helpen, moeten we snel kunnen reageren, eigenlijk al vanaf de dag dat de brexit daadwerkelijk plaatsvindt. Dit is een cruciaal dossier: er komt meer dan 170 miljoen euro vrij vanaf 1 november tot eind 2020 voor werknemers die getroffen worden door een harde brexit.
2019/10/22
Objection pursuant to Rule 112: partially granting an authorisation for a use of chromium trioxide (Cromomed S.A. and others) (B9-0151/2019)

Wanneer we inzetten op het coördineren en verbeteren van de strijd tegen kanker op Europees niveau, moeten we ook inzetten op preventie en het beschermen van werknemers in onze bedrijven. Wanneer er specifieke toepassingen van een gevaarlijke stof zijn waarvoor er geen alternatief beschikbaar is, kan overwogen worden een autorisatie te geven. In dergelijke gevallen dienen alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht genomen te worden om het risico tot een absoluut minimum te beperken. Maar in dit geval is uit de analyse van het Europees Agentschap voor chemische stoffen duidelijk dat niet alle mogelijke alternatieven werden onderzocht. Er zijn wel degelijk innovatieve bedrijven die alternatieven gebruiken voor deze stof. We moeten ondernemingen alle kansen geven, maar ook de bescherming van de werknemers waarborgen en een gelijk speelveld garanderen voor die bedrijven die wél innovatieve alternatieven inzetten.
2019/10/24
Children rights in occasion of the 30th anniversary of the Convention of the Rights of the Child (B9-0178/2019, B9-0179/2019, B9-0180/2019)

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag hebben we vandaag opnieuw ons engagement uitgedrukt om de rechten van elk kind verder te versterken en te garanderen. We hebben grote ambities inzake bescherming en participatie van, en voorzieningen voor kinderen, en dat is ook nodig!Vandaag zijn kinderen bijna een kwart van de in de EU geregistreerde slachtoffers van mensenhandel. Eén op vijf kinderen is nog steeds het slachtoffer van een of andere vorm van seksueel geweld. Bijna 25 miljoen kinderen in de EU lopen het risico op armoede of sociale uitsluiting. Ruim een kwart van de sterfgevallen onder kinderen jonger dan 5 jaar wereldwijd houdt verband met milieurisico’s. Dat zijn onaanvaardbare cijfers. Wie niet inzet op jonge kinderen, dreigt een hele generatie te verliezen.De rechten van kinderen moeten we volledig uitwerken in het EU-beleid. Naar analogie met de Vlaamse kinderrechtencommissaris hebben we een EU-vertegenwoordiger nodig voor kinderrechten. Die coördineert een omvattend beleid dat kinderen kind laat zijn, met de volgende actiepunten: kinderarmoede halveren tegen 2030, aandacht voor mentale gezondheid, een Europese kindergarantie, zodat elk kind toegang heeft tot gezondheidszorg, onderwijs, voeding, opvang en degelijke huisvesting, kinderen beschermen tegen schadelijke stoffen, klimaatopwarming en hormoonverstorende stoffen, en de participatie van kinderen verhogen.
2019/11/26
EU accession to the Istanbul Convention and other measures to combat gender-based violence (B9-0224/2019, B9-0225/2019, B9-0226/2019)

De strijd tegen geweld tegen vrouwen moet een topprioriteit zijn voor de nieuwe Commissie von der Leyen. Alle lidstaten, ook de EU, moeten een duidelijk signaal geven en zonder verder uitstel het Verdrag van Istanbul, dat tot doel heeft geweld tegen vrouwen te bestrijden en te voorkomen, omzetten in hun wetgeving. De focus ligt daarbij op betere preventiemaatregelen, slachtofferbescherming en het effectief berechten van daders.Zeven lidstaten én de Unie hebben dit internationaal akkoord nog steeds niet geratificeerd. Daar moet nu eindelijk werk van gemaakt worden. Daarnaast wil het Parlement inzetten op de empowerment van vrouwen en betere gegevensverzameling als cruciale maatregelen om geweld tegen vrouwen effectiever aan te pakken. Ook in de volgende Europese strategie voor gendergelijkheid moet een samenleving zonder gendergerelateerd geweld centraal staan.
2019/11/28
Objection pursuant to Rule 112: Active substances, including dimoxystrobin and mancozeb (B9-0230/2019)

Dimoxystrobin staat sinds 2015 op de lijst van stoffen die in aanmerking komen voor vervanging vanwege hun kankerverwekkende, reproductietoxische en hormoonverstorende eigenschappen. Mancozeb staat vandaag al gecatalogiseerd als reproductietoxisch en zorgt voor een sterk verhoogd risico op parkinson. Het gaat in beide gevallen om stoffen die verwerkt worden in gewasbeschermingsmiddelen.Voor beide stoffen loopt nog een extra wetenschappelijke beoordeling. Die meest recente wetenschappelijke resultaten zijn dus niet mee in rekening genomen in het voorstel van de Commissie om de markttoelating te verlengen. Desondanks verlengt de Europese Commissie al enkele jaren herhaaldelijk de markttoelating van beide stoffen. Maar waar er duidelijke indicaties zijn dat het om zo’n schadelijke stoffen gaat, moet de volksgezondheid voor mij primeren. Dat spoort ook met de ambitie van de nieuwe Europese Commissie om het gebruik van schadelijke chemicaliën en pesticiden af te bouwen, en het gebruik van niet-schadelijke alternatieven te stimuleren.
2019/12/18
Public discrimination and hate speech against LGBTI people, including LGBTI free zones (B9-0234/2019)

LGBTI-rechten zijn integraal verbonden met de fundamentele vrijheden waarop de Europese Unie gestoeld is. Het is dan ook een schande voor Europa dat bepaalde lidstaten ‘LGBTI-vrije zones’ in het leven roepen. Dergelijke ‘vrije zones’ zijn een regelrechte aanval op de kernwaarden van de Europese Unie. De EU dient elke vorm van discriminatie te bestrijden, ook die tegen mensen met een andere geaardheid. Met deze resolutie sturen we een sterk signaal richting die lidstaten én roepen we de Commissie op tot actie. Zo moet er nu snel werk gemaakt worden van de aangekondigde permanente monitoring van de rechtsstaat en de grondrechten in de EU-lidstaten, inclusief de LGBTI-rechten. Het is bovendien cruciaal dat er eindelijk een omvattende Europese LGBTI-strategie komt die een concreet beleid voor de komende jaren uittekent.Ik sta volledig achter deze resolutie, waarin openbare discriminatie, haatzaaiende uitlatingen en LGBTI-vrije zones sterk worden veroordeeld.
2019/12/18
EU Pollinators Initiative (B9-0233/2019)

De aanwezigheid van bestuivers zoals bijen, maar ook motten en kevers, is niet alleen een cruciale graadmeter voor de gezondheid van ons milieu en de biodiversiteit, maar is ook essentieel voor de landbouw. Statistieken tonen echter aan dat de bestuivers het erg moeilijk hebben in de EU, en jaar na jaar achteruitboeren. Snelle actie is daarom broodnodig. Europa moet daarom volop inzetten op het terugdringen van schadelijke pesticiden. Vaste en bindende doelstellingen voor alle lidstaten en betere gegevens zijn daarbij cruciaal. Dat wordt ook een van de speerpunten van de pas aangekondigde Europese Green Deal van de nieuwe Europese Commissie. Tegen 2021 moet de Commissie met een duidelijk, bindend plan voor minder pesticiden komen, in het belang van de volksgezondheid en de landbouw.
2019/12/18
Enabling the digital transformation of health and care (B9-0239/2019)

De digitale transformatie is zich volop aan het voltrekken in de gezondheidszorg. Dit zal bijdragen aan meer patiëntgerichte en gepersonaliseerde zorg, waarbij preventie en efficiëntie centraal staan. De digitalisering moet resulteren in kwaliteitsvolle zorgverlening, die zowel toegankelijk als betaalbaar is. Daarbij is het van groot belang dat we de digitale kloof wegwerken, door mensen kansen te geven om zich vertrouwd te maken met de nieuwe digitale technologieën. Eén van de grote uitdagingen daarbij is het zorgvuldig verwerken van gegevens. Voor de digitalisering is er behoefte aan kwalitatieve gegevens, waar we uiterst zorgzaam mee omspringen. Ik sta dan ook achter deze resolutie waarin wordt opgeroepen tot voldoende gegevensbescherming, betere gegevens omtrent gezondheid én doeltreffende digitale instrumenten.
2019/12/18
The European Green Deal (RC-B9-0040/2020, B9-0040/2020, B9-0041/2020, B9-0042/2020, B9-0043/2020, B9-0044/2020, B9-0045/2020, B9-0046/2020)

Om het vertrouwen van de burger te winnen, zal de Green Deal over meer moeten gaan dan enkel het klimaat. Het gaat in de eerste plaats om de mens. Daarom moeten we naast ambitieuze emissiereducties tegelijk ook inzetten op andere bezorgdheden van de burgers, zoals de volksgezondheid en de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. We moeten jobs creëren en iedereen meenemen in de transitie. Het klimaatbeleid moet ook een sociaal beleid zijn. Dit kan echter alleen wanneer er extra middelen worden vrijgemaakt in de volgende Europese meerjarenbegroting. Europa moet ook werken aan een Zero Pollution strategie. We verwachten binnen zes maanden een bindende wetgeving om de aanwezigheid van hormoonverstoorders aan te pakken in consumptieproducten, als opstap naar een breder plan om schadelijke chemische stoffen uit de leefomgeving te bannen. Het is immers onaanvaardbaar dat we van 70 000 chemische stoffen nog niet weten of en hoe schadelijk ze zijn. Een actieplan binnen de Green Deal is dan ook essentieel.
2020/01/15
Implementing and monitoring the provisions on citizens’ rights in the Withdrawal Agreement (B9-0031/2020)

Het Europees Parlement maakt zich zorgen over de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. In het brexitakkoord zijn duidelijke afspraken gemaakt dat de 3,5 miljoen Europese burgers in het VK en de circa 1 miljoen Britten op het vasteland daar ook na de brexit kunnen blijven wonen, werken of studeren met behoud van bestaande rechten op het vlak van gezondheidszorg, pensioenen, ... Die burgers hebben zich in een andere lidstaat gevestigd in de veronderstelling dat zij deze rechten gedurende hun hele leven zouden blijven houden in de EU.Het registratiesysteem dat door de Britse regering is uitgewerkt om dit uit te rollen, laat veel burgers in de kou staan. Zo’n 2,5 miljoen Europeanen hebben intussen een verblijfsaanvraag ingediend, maar velen krijgen voorlopig slechts een tijdelijke, minder zekere status. We blijven daarom aandringen op een automatische erkenning van die burgers. Die problemen moeten aangepakt worden, voordat het Europees Parlement op 29 januari 2020 het licht op groen moet zetten voor het brexitakkoord. Twee dagen later vertrekken de Britten uit de Europese instellingen.
2020/01/15
European Parliament's position on the Conference on the Future of Europe (B9-0036/2020, B9-0037/2020, B9-0038/2020)

De Conferentie over de toekomst van Europa, die op 9 mei 2020 van start gaat, moet in de eerste plaats over de bezorgdheden en betrokkenheid van de burger gaan, niet louter over experts of posten.Er moet een uitgebreide luisterfase komen, waarbij burgers online, via rondetafeldiscussies en in thematische werkgroepen voorstellen kunnen lanceren over Europese thema’s zoals klimaatbeleid, armoedebestrijding of de Europese verkiezingen, net als specifieke fora voor jongeren. Het is belangrijk dat de stem van de burger telt, en dat we de populisten van repliek dienen door een conferentie van onderuit op te starten.
2020/01/15
Agreement on the withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union and the European Atomic Energy Community (A9-0004/2020 - Guy Verhofstadt)

Na het Britse Lagerhuis heeft nu ook het Europees Parlement het brexitakkoord met het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd. Drie jaar na datum is het vertrek van het VK uit de Europese Unie daarmee een feit. Dat is geen reden tot opluchting of euforie, want een harde brexit is nog steeds niet afgewend. Beide kanten van het kanaal hebben nu elf maanden de tijd - tot eind 2020 - om een goed akkoord te bereiken over de toekomstige banden. Zowel voor het dagelijks leven van 3,2 miljoen Europeanen in het VK als voor 32 miljard EUR aan Belgische export, goed voor een tiende van het jaarlijkse totaal, wordt dat akkoord cruciaal. De beslissing om uit de Europese Unie te stappen moeten we respecteren, maar de Europese Raad en de 27 EU-lidstaten moeten nu aan één zeel trekken om tot het best mogelijke akkoord voor onze burgers en ondernemingen te komen.
2020/01/29
Gender pay gap (B9-0069/2020, B9-0073/2020, B9-0083/2020, B9-0084/2020)

Europese vrouwen verdienen per uur gemiddeld 16% minder dan mannen, wat oploopt tot 37% bij hun pensioen. Het grootste deel daarvan kan niet verklaard worden door de verschillende posities van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt, wat wijst op discriminatie.Doordat vrouwen op die manier afhankelijk worden van anderen, zijn ze beperkt in hun keuzes. Dit maakt hen kwetsbaar voor geweld en zorgt voor een groter risico om in armoede terecht te komen. Omdat de pensioenkloof nog groter is, neemt de ongelijkheid toe met de levensjaren. De overgrote meerderheid van de 75-plussers die rond de armoedegrens leven, bestaat uit vrouwen.Daarom is het belangrijk dat er een Europese richtlijn komt die loondiscriminatie ten opzichte van vrouwen kan blootleggen, zodat we concrete maatregelen kunnen nemen om de loonkloof te dichten. Ik steun dus de komst van bindende loontransparantiemaatregelen die in nauw overleg met de sociale partners tot stand zullen worden gebracht.
2020/01/30
Conclusion of the EU-Viet Nam Free Trade Agreement (A9-0003/2020 - Geert Bourgeois)

Het handelsakkoord met Vietnam geeft Europa de mogelijkheid om de handel die er vandaag al is ook aan duidelijke afspraken te koppelen, op het vlak van arbeidsnormen, maar bijvoorbeeld ook wat namaakproducten betreft.In het kader van het akkoord heeft Vietnam al het belangrijke IAO-verdrag over de vrijheid van vereniging aangenomen, de nationale arbeidswetgeving hervormd en het recht op collectieve onderhandeling en vrijheid van vereniging ingevoerd. Met de vrijheid van vereniging kan eindelijk een onafhankelijk middenveld ontstaan. Het gaat telkens om stappen die volgens de Internationale Arbeidsorganisatie ondenkbaar waren zonder het handelsakkoord.Er kunnen en moeten op vlak van arbeidsnormen en mensenrechten nog veel stappen gezet worden, maar zonder akkoord hebben we helemaal niets in de hand en zijn we beperkt tot niet-bindende resoluties. Dit handelsakkoord is een concreet instrument om afspraken te maken, op te volgen, en zaken in de goede richting te sturen.
2020/02/12
Objection pursuant to Rule 111: Union list of projects of common interest (B9-0091/2020)

Verschillende projecten op de “vierde lijst van projecten van gemeenschappelijk belang” spelen een cruciale rol in de energietransitie in Vlaanderen in de richting van hernieuwbare energie, zoals de Nautilus-link die kabels tussen het Verenigd Koninkrijk en Antwerpen legt voor de invoer van hernieuwbare energie van windmolens op zee. Bijna 70 % van de projecten op de lijst die in aanmerking komen voor Europese steun, zorgen voor betaalbare en duurzame elektriciteitsverbindingen tussen de EU-lidstaten. Het aantal gasprojecten dat in aanmerking komt voor Europese steun is daarmee fors gedaald in vergelijking met de derde projectlijst. De Europese Commissie moet de richtlijn eind 2020 bovendien volledig herzien, om ze volledig in lijn te brengen met de energie- en klimaatdoelstellingen van de Green Deal.
2020/02/12
Objection pursuant to Rule 112: Lead and its compounds (B9-0089/2020)

Lood is bijzonder schadelijk voor de gezondheid en is kankerverwekkend. Daarom wordt het sinds 2015 niet meer verwerkt in nieuwe pvc-materialen in de EU. We kunnen niet met twee maten en gewichten wegen: het Parlement verzet zich daarom tegen de toelating voor oud lood in gerecycleerde pvc-materialen én de import van loodhoudende pvc-materialen van buiten de EU. Dat betekent in beide gevallen de achterdeur opnieuw openzetten, terwijl loodhoudende materialen zo snel mogelijk uit circulatie genomen moeten worden. Dat kan, bijvoorbeeld via chemische recyclage of veilige stockage. We vragen daarom dat de Commissie met een nieuw, beter voorstel komt voor de volksgezondheid en de concurrentiepositie van de Europese bedrijven.
2020/02/12
An EU strategy to put an end to female genital mutilation around the world (B9-0090/2020, B9-0092/2020)

Genitale verminking van vrouwen en meisjes is niet enkel een globaal probleem, maar ook een Europees. Volgens de meest recente cijfers zijn maar liefst 600 000 vrouwen in Europa genitaal verminkt en lopen nog eens minstens 180 000 meisjes een hoog risico. Dit werd al internationaal beschouwd als een ernstige en systematische schending van de mensenrechten. Ik diende dan ook deze resolutie mee in, die de Commissie vraagt om met concrete maatregelen te komen om vrouwelijke genitale verminking streng aan te pakken. In combinatie met de duurzameontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties moet de Europese Unie genitale verminking volledig uitbannen tegen 2030.
2020/02/12
The EU priorities for the 64th session of the UN Commission on the Status of Women (B9-0093/2020, B9-0095/2020)

Gendergelijkheid stopt niet bij de grenzen van de Europese Unie. Vijfentwintig jaar na de Verklaring van Peking naar aanleiding van de Vierde Wereldvrouwenconferentie krijgen vrouwen en meisjes wereldwijd nog steeds niet de kansen die ze verdienen. De CSW64 dwingt ons tot bijzondere aandacht voor vrouwen in kwetsbare posities: vrouwen in armoede, vrouwen met een beperking, vrouwen als slachtoffers van oorlogsgeweld, uitbuiting van huishoudelijk personeel.Ik steun dan ook deze resolutie, die de EU oproept om het voortouw te nemen op het vlak van gendergelijkheid wereldwijd. We moeten met een krachtige en eenduidige stem spreken over thema’s als gendergerelateerd geweld, vrouwelijk ondernemerschap, internationaal huishoudelijk personeel en vrouwen in armoede. Werk aan de winkel!
2020/02/13
Specific measures to mobilise investments in the health care systems of the Member States and in other sectors of their economies in response to the COVID-19 outbreak (Coronavirus Response Investment Initiative)

De Europese Unie moet alle zeilen bijzetten om de Europese lidstaten bij te staan in het antwoord op de coronacrisis. Onze gezondheidszorgsystemen staan onder ongekende druk en werknemers worden hard getroffen door de noodzakelijke maatregelen. Het Investeringsinitiatief voor de Coronavirusrespons, dat 37 miljard euro aan Europese fondsen vrijmaakt, is een eerste belangrijke stap in deze richting. De lidstaten moeten dit geld nu zo snel mogelijk inzetten daar waar de nood het hoogst is: in de gezondheidszorgsystemen en op de arbeidsmarkt. Door onder meer de aankoop van medische apparatuur, beschermend materiaal en testkits te faciliteren, zorgen we er niet alleen voor dat we de druk op onze gezondheidszorg aankunnen, maar beschermen we ook onze gezondheidswerkers. De fondsen moeten prioritair gaan naar maatregelen voor de bescherming en ondersteuning van de zwaarst getroffen werknemers en sectoren.
2020/03/26
Financial assistance to Member States and countries negotiating their accession to the Union that are seriously affected by a major public health emergency

Een virus stopt niet aan de grenzen. Het coronavirus heeft ons meer dan ooit doen beseffen dat de Unie een project is van solidariteit en dat we elkaar in noodsituaties moeten bijstaan. In die gedachte is het logisch om het EU-Solidariteitsfonds, dat oorspronkelijk bedoeld was voor natuurrampen, ook bij grote volksgezondheidcrises toepasbaar te maken. Bovendien worden de drempels om beroep te doen op het fonds verlaagd. Daarnaast zorgt het verhogen van de voorschotten ervoor dat de centen sneller ter plaatse geraken en dus sneller ingezet kunnen worden. Ik stem dan ook voor deze wijzigingen in het Solidariteitsfonds dat lidstaten in nood gemakkelijker en sneller moet ondersteunen. Solidariteit is nog steeds dé fundamentele (christendemocratische) waarde waarop de hele Europese Unie gestoeld is.
2020/03/26
Specific measures to provide exceptional flexibility for the use of the European Structural and Investments Funds in response to the COVID-19 outbreak

Net zoals het eerste pakket CRII van de Commissie, met tal van maatregelen om deze coronacrisis in solidariteit en verenigd aan te pakken, kan ook dit tweede pakket CRII+ op mijn steun rekenen. Dit voorstel volgt op het eerste pakket, dat de niet-gebruikte prefinanciering uit de cohesiefondsen herschikte. Naast een medefinancieringsgraad van 100 % kan er onder meer flexibel geschoven worden tussen de fondsen onderling. De verdeelsleutel wordt hierdoor niet gewijzigd. Wel maakt de Commissie de lidstaten verantwoordelijk om op een even solidaire en verenigde manier flexibel met de hun toegewezen middelen om te gaan.
2020/04/17
Introduction of specific measures for addressing the COVID-19 crisis

De huidige coronacrisis treft in het bijzonder de meest behoeftigen. De wijzigingen in de richtlijnen voor het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) moeten ertoe leiden dat het FEAD-fonds op een heel snelle, veilige en efficiënte manier kan werken en kan voorzien in voedsel- en materiële hulp. Door een tijdelijke versoepeling van de voorwaarden wordt het administratief proces tot een minimum beperkt, zonder afbreuk te doen aan de regelgeving die in normale omstandigheden geldt.Naast een snellere werkwijze in crisistijd, wordt ook tijdelijk de medefinancieringsgraad opgetrokken van 85 % naar 100 %, en kan het fonds tijdelijk gebruikt worden voor de aankoop van beschermingsmateriaal dat dringend nodig is voor de bescherming van de vrijwilligers bij de verdeling van voedsel- en materiële hulp.Ik stem dan ook voor deze wijzigingen in de richtlijnen van het FEAD-fonds, opdat de voedsel- en materiële hulp sneller terecht zou kunnen komen bij diegenen die deze hulp het meest nodig hebben.
2020/04/17
Medical devices (C9-0098/2020)

Ook met betrekking tot het uitstel van de nieuwe regels voor medische hulpmiddelen heb ik voor gestemd.In 2017 werd de verordening betreffende medische hulpmiddelen herzien. Deze moest volledig geïmplementeerd zijn op 26 mei 2020. Daarom heeft de Commissie voorgesteld om de nieuwe regels tijdelijk uit te stellen, zodat de medische industrie al haar energie kan steken in het vervaardigen van de vereiste producten. Vertragingen in de toevoer van medische hulpmiddelen kunnen we in deze tijden missen.
2020/04/17
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

De resolutie die we vandaag goedkeuren, toont dat het Europees Parlement een geharmoniseerd antwoord wil op de coronacrisis. In dit antwoord is het belangrijk dat de EU met één stem optreedt en zich daadkrachtig toont. De juiste accenten worden gelegd, zowel in de noodmaatregelen die we moeten nemen als in de plannen die we maken voor de sociaal-economische heropbouw. Denk bijvoorbeeld aan fiscale solidariteit, extra steun aan de gezondheidszorg, de gezondheidswerkers en andere essentiële sectoren en getroffen werknemers.De oprichting van een nieuw coronavirus-solidariteitsfonds zou hier een goed voorbeeld van zijn. Zowel in de crisismaatregelen als in de heropbouw moeten we rekening houden met de meest kwetsbaren in de maatschappij. In de economische heropleving zal de Green Deal centraal moeten staan. Op deze manier zorgen we voor een duurzame, weerbare, autonome en solidaire economie en Europese Unie in het algemeen. Daarnaast blijven we ook het belang van sociaal overleg benadrukken wanneer er nieuwe maatregelen worden genomen. Ons antwoord op deze crisis zal groen en sociaal moeten zijn.
2020/04/17
Discharge 2018: EU general budget - European Parliament (A9-0021/2020 - Maria Grapini)

Elk jaar moet het Europees Parlement ook kwijting verlenen voor zijn eigen uitgaven van twee jaar voordien. Ik steunde deze kwijting voor de uitgaven van 2018 en de bijbehorende resolutie, waarin een aantal bijkomende transparantiemaatregelen worden gevraagd. Zo stemde ik voor de vraag om zowel onze stemhoudingen als alle afspraken met belangengroepen optimaal bij te houden en makkelijk publiek toegankelijk te maken op de website. Ook de maatregelen om de ecologische voetafdruk van het Parlement te verminderen, zoals het vergoeden van de CO2-compensatie door het Parlement en het afschaffen van de verplaatsingen naar Straatsburg, keurde ik goed. Verder kon ook de volledige transparantie van de uitgaven van de algemene kostenvergoeding op mijn steun rekenen, net zoals een sterkere controle daarop.
2020/05/14
Discharge 2018: European Centre for the Development of Vocational Training (A9-0040/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

Elk jaar moet het Europees Parlement kwijting verlenen voor de begroting van het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop). Ik heb voor de kwijting voor de begroting van 2018 gestemd en ook een resolutie met aanbevelingen kon op mijn steun rekenen.In deze resolutie worden de werkzaamheden van Cedefop opgesomd. Het Centrum heeft de voorbije jaren sterk ingezet op de digitalisering van zijn activiteiten (met online-instrumenten op zijn website om zijn bereik nog te kunnen vergroten naar een breder publiek) en op de verdere ontwikkeling van zijn “European Skills Index”.Ik heb voor een amendement gestemd om een haalbaarheidsstudie voor een eventuele fusie tussen Cedefop en Eurofound (Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden), zoals beschreven in paragraaf 8 van de resolutie, te verwijderen uit de resolutie. Ik ben ervan overtuigd dat Cedefop zijn specifieke rol als kenniscentrum inzake de ontwikkeling van levenslang leren en het beleid inzake beroepsonderwijs en -opleiding en kwalificaties en vaardigheden die zijn afgestemd op de behoeften van de arbeidsmarkt, goed heeft ingevuld.Cedefop heeft nu reeds goed lopende samenwerkingen met andere EU-agentschappen zoals Eurofound en ETF. Een zelfstandig agentschap voor beroepsopleiding en levenslang leren is noodzakelijk.
2020/05/14
Discharge 2018: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (A9-0051/2020 - Joachim Stanisław Brudziński)

Elk jaar moet het Europees Parlement kwijting verlenen voor de begroting van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) van twee jaar ervoor. Ik heb voor de kwijting voor de begroting van 2018 gestemd en ook een resolutie met aanbevelingen kon op mijn steun rekenen.In deze resolutie worden de werkzaamheden van Eurofound opgesomd: Eurofound monitorde onder meer de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten, het evenwicht tussen werk en privéleven, de kwaliteit van leven en de toekomst van werk, productie, digitalisering en platformwerk.Ik heb voor een amendement gestemd om een haalbaarheidsstudie voor een eventuele fusie tussen Eurofound en Cedefop (Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding), zoals beschreven in paragraaf 7 van de resolutie, te verwijderen uit de resolutie. Ik ben ervan overtuigd dat Eurofound haar specifieke rol als kenniscentrum ten behoeve van de ontwikkeling van een beter sociaal, arbeidsgerelateerd en werkgelegenheidsbeleid goed heeft ingevuld. Eurofound heeft nu reeds goede samenwerkingen met andere EU-agentschappen zoals Cedefop en ETF. Een zelfstandig agentschap voor een sociaal, arbeidsgerelateerd en werkgelegenheidsbeleid is noodzakelijk.
2020/05/14
Discharge 2018: European Institute for Gender Equality (A9-0058/2020 - Ryszard Czarnecki)

Elk jaar moet het Europees Parlement kwijting verlenen voor de begroting van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) van twee jaar ervoor. Ik heb voor de kwijting voor de begroting van 2018 gestemd en ook een resolutie met aanbevelingen kon op mijn steun rekenen.In deze resolutie worden de goede werkzaamheden van het EIGE opgesomd: onder andere de herbevestiging van het EIGE om het Verdrag van Istanbul te monitoren voor de EU en de uitwisseling van data en onderzoek met de FEMM-commissie van het Europees Parlement. We juichen ook toe dat het EIGE vanaf 2020 jaarlijks een nieuwe gendergelijkheidsindex zal publiceren. Maar anderzijds hebben we ook onze bezorgdheden geuit over een lopende rechtszaak van tijdelijke werknemers tegen het EIGE.Ik heb voor een amendement gestemd om een haalbaarheidsstudie voor een eventuele fusie tussen het EIGE en het FRA, zoals beschreven in paragraaf 4 van de resolutie, te verwijderen uit de resolutie. Ik ben ervan overtuigd dat het EIGE zijn eigen opdrachten en zijn rol als kenniscentrum van gendergelijkheid in de EU op een goede manier blijft invullen. Daarenboven is er een absolute noodzaak om een apart agentschap te hebben voor gendergelijkheid, zodat gelijke rechten tussen vrouwen en mannen hoog op de politieke agenda blijven.
2020/05/14
Discharge 2018: EU general budget – Commission and executive agencies (A9-0069/2020 - Monika Hohlmeier)

Elk jaar moet het Europees Parlement kwijting verlenen voor de uitgaven van de Europese Commissie van twee jaar voordien. Ik steunde deze kwijting voor de uitgaven van 2018 en de bijbehorende resolutie, waarin een aantal bijkomende transparantiemaatregelen worden gevraagd. In de resolutie wijst het Parlement op een aantal kwesties die aangepakt moeten worden, zoals het misbruik met betrekking tot EU-fondsen. Meer transparantie en een betere opvolging van het gebruik van de EU-fondsen zijn dan ook noodzakelijk. In de resolutie wijst het Parlement ook op het gebrek aan bijdragen uit Horizon 2020 dat ingezet wordt voor klimaat- en duurzaamheidsuitgaven en het vraagt daarvoor een extra inspanning in het kader van de Europese Green Deal. Ook de adviezen van de commissies FEMM, EMPL en ENVI konden eerder al op mijn steun rekenen.
2020/05/14
Request for funding for biomedical research on Myalgic Encephalomyelitis (B9-0186/2020)

Vandaag vragen we meer financiële steun uit de Europese fondsen voor biomedisch onderzoek naar het chronischevermoeidheidssyndroom. In de EU lijden er naar schatting meer dan twee miljoen mensen aan deze ziekte met verregaande sociale, menselijke en economische gevolgen. Er is nog steeds te weinig geweten over de oorzaken en mogelijke behandelingen van CVS, waardoor deze patiënten extra hard getroffen worden. Meer wetenschappelijk onderzoek, met steun uit het nieuwe Europees onderzoeksprogramma Horizon Europa, moet helpen de ziekte beter in kaart te brengen. Daarnaast moeten we ook inzetten op het vergroten van het bewustzijn rond de ziekte, zowel bij het grote publiek als bij zorgverstrekkers. Publieke informatiecampagnes en specifieke aandacht tijdens de opleiding zijn een eerste stap in de goede richting. We mogen onze inspanningen echter niet stoppen bij CVS, maar moeten de toegevoegde waarde van de Europese samenwerking ook ten volle inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar de meer dan 7 000 zeldzame ziektes die er bestaan. Met bijkomende financiering en schaalvergroting kunnen we een eerste stap zetten in het versnellen van diagnoses en het verbeteren van behandelingen. Elke patiënt heeft hier baat bij.
2020/06/17
Recommendations on the negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (A9-0117/2020 - Kati Piri, Christophe Hansen)

Tot op heden brachten de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk weinig zoden aan de dijk. De vooruitgang na vier onderhandelingsronden is onvoldoende en op bepaalde aspecten zijn de standpunten tussen het VK en de EU zeer uiteenlopend. Vooral het gelijk speelveld en de visserij zijn punten die nog op tafel liggen. Deze resolutie steunt de aanpak van de Commissie om een alomvattend akkoord te sluiten met het VK, in plaats van afzonderlijke overeenkomsten zoals het VK wil. Zowel voor de burgers van de Unie als voor de inwoners van het VK moeten we koste wat kost een harde brexit zonder akkoord vermijden. Ook het vrijwaren van de rechten van EU-burgers die in het VK wonen is belangrijk, net zoals de toekomstige samenwerking rond Erasmus-uitwisselingsprojecten voor studenten. Op 15 juni hebben het VK en de EU een gezamenlijke verklaring uitgebracht die een nieuw momentum moet bieden en het onderhandelingstempo moet opdrijven. Dit geeft hoop. Deze resolutie kon op mijn steun rekenen.
2020/06/18
Conference on the Future of Europe (B9-0170/2020, B9-0179/2020)

Tien jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon en zeventig jaar na de Schumanverklaring is het tijd om stil te staan bij de werking van de huidige Europese Unie. De COVID-19-pandemie heeft bepaalde pijnpunten in de huidige Unie blootgelegd en de nood aan de conferentie over de toekomst van Europa alleen maar groter gemaakt. Ik stemde voor deze resolutie die vraagt dat de Raad snel een standpunt inneemt en die ervoor ijvert dat de conferentie zo spoedig mogelijk in het najaar van 2020 van start kan gaan. De resolutie benadrukt ook dat er rekening moet worden gehouden met de reeds bestaande herstelinstrumenten en solidariteitsmechanismen van de EU, en dat ecologische duurzaamheid, economische ontwikkeling, sociale vooruitgang, veiligheid en democratie moeten worden gewaarborgd. Daar kan ik alleen maar mee instemmen. Ten slotte benadruk ik ook het belang van een grondig debat over de rol van de Europese Unie bij grensoverschrijdende gezondheidscrises, zodat we in de toekomst beter voorbereid zijn op dergelijke virussen en de EU daadkrachtiger kan optreden als dat wenselijk is.
2020/06/18
EU disability strategy post 2020 (B9-0123/2020)

In 2010 is de eerste EU-strategie voor personen met een handicap aangenomen voor de periode 2010-2020. Eind dit jaar moet de Europese Commissie een nieuwe EU-strategie voorstellen voor personen met een handicap voor de periode na 2020. Ik heb voor een resolutie gestemd om de Europese Commissie sterk aan te moedigen om met een nog ambitieuzere en omvangrijkere strategie te komen voor de toekomst. De Europese Unie moet toonaangevend zijn in het versterken van de rechten van personen met een handicap. Zij dient zich hierbij te baseren op de verdere implementatie van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en op het principe van een inclusieve maatschappij waar personen met een handicap integraal deel van uitmaken. Ik roep de Europese Commissie dan ook op om bij het opmaken van de nieuwe strategie in te zetten op maximale betrokkenheid van de middenveldorganisaties, en in het bijzonder de verenigingen die de rechten van personen met een handicap behartigen. Andere belangrijke punten uit de resolutie die ik onderschrijf zijn: gelijke toegang voor personen met een handicap tot gezondheidszorg, werkgelegenheid, openbaar vervoer en huisvesting en het opnemen van rechten van personen met een handicap in alle beleidsdomeinen.
2020/06/18
Setting up a special committee on beating cancer, its responsibilities, numerical strength and term of office (B9-0188/2020)

. – Ik heb vandaag met veel enthousiasme mijn ja-stem gegeven voor de oprichting en het mandaat van de Bijzondere Commissie kankerbestrijding. Het Parlement zet hiermee een belangrijke stap. Jaarlijks worden in de EU 3,5 miljoen kankerdiagnoses gesteld en sterven 1,3 miljoen Europeanen aan deze verschrikkelijke ziekte. Met de Bijzondere Commissie willen we in het komende jaar onderzoeken welke maatregelen noodzakelijk zijn om deze vreselijke ziekte, die rechtstreeks of onrechtstreeks ieder van ons treft, aan te pakken en het toekomstige EU-beleid te versterken. We moeten daarbij volop inzetten op preventie, screening, onderzoek, innovatie, toegankelijke en betaalbare medicijnen, e-gezondheid en samenwerking tussen de lidstaten. We moeten ook speciale aandacht hebben voor adolescenten en jongvolwassenen zodat zij de juiste, gespecialiseerde en leeftijdsspecifieke behandeling kunnen krijgen. Bij onze initiatieven moet steeds de patiënt centraal staan.
2020/06/18
Tourism and transport in 2020 and beyond (RC-B9-0166/2020, B9-0166/2020, B9-0175/2020, B9-0177/2020, B9-0178/2020, B9-0180/2020, B9-0182/2020, B9-0184/2020)

De toeristische sector werd hard getroffen door de coronacrisis. Niet alleen werden allerlei bedrijven zoals reisorganisatoren geconfronteerd met de gevolgen, maar ook kregen consumenten te maken met onzekerheid over geannuleerde reizen en de terugbetaling van hun tickets. Daarom zetten we met de EU zowel de consument als het behouden van jobs centraal in het herstelplan voor de sector. Het is belangrijk dat we de maatregelen op een gecoördineerde en stapsgewijze manier loslaten, zodat ook de meest getroffen landen zo snel mogelijk weer toeristen kunnen ontvangen. De rechten en bescherming van de consument moeten steeds centraal staan. Dit moeten we verzekeren met maatregelen zoals eenvormige en vrijwillige tegoedbonnen en een verplichte terugbetaling. Daarnaast willen we de sector en de duizenden jobs beschermen door onmiddellijke financiële steun, maar ook door een herstelplan op de langere termijn. Deze aanpak biedt ons ook de kans om nog meer in te zetten op duurzaam toerisme binnen de EU, in sterke dialoog met de sociale partners. Zo zorgen we voor een duurzame, toekomstgerichte, sociale en veerkrachtige toeristische sector.
2020/06/19
European protection of cross-border and seasonal workers in the context of the COVID-19 crisis (B9-0172/2020)

Om een gelijke behandeling en bescherming tegen het COVID-19-virus te verzekeren heb ik voor een resolutie gestemd die tot betere werk- en leefomstandigheden moet leiden voor grens- en seizoenarbeiders. De voorbije maanden hebben grens- en seizoenarbeiders in de Europese Unie in vaak moeilijke omstandigheden moeten werken tijdens de COVID-19-pandemie. De Europese Commissie heeft daarom op 2 april richtlijnen opgesteld met betrekking tot de EU-wetgeving die verschillende aspecten van mobiliteit regelt, waaronder vrij verkeer, detachering van werknemers en coördinatie van de sociale zekerheid, om ervoor te zorgen dat grens- en seizoenarbeiders hun werkplek kunnen bereiken. Ondanks reeds bestaande EU-regelgeving inzake het recht op gelijk loon voor gelijk werk en coördinatie van de socialezekerheidsregels tussen de lidstaten is gebleken dat de uitvoering door de lidstaten niet altijd correct is verlopen. Daarom onderschrijf ik een resolutie die de Europese Commissie oproept om de bestaande Europese wetgeving af te dwingen bij de lidstaten en om in het kader van de COVID-19-crisis extra richtlijnen op te stellen voor grenswerkers en seizoenarbeiders met betrekking tot vrij verkeer, gedegen huisvesting, normale arbeids- en werkomstandigheden en duidelijke voorschriften om de sociale bescherming, gezondheid en veiligheid van de betrokken werknemers te verzekeren.
2020/06/19
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Certain uses of chromium trioxide (B9-0202/2020)

De Europese wetgeving die bepaalt of een chemische stof op de markt mag gebracht worden, is er voor een reden. De bescherming van de volksgezondheid en het milieu staan hier steeds voorop, en daardoor worden er terecht ook strenge eisen gesteld. Het is dan wel belangrijk dat deze wetgeving ook gevolgd wordt in aanvragen om een bepaalde stof toe te laten. Enkel zo kan de Europese Commissie een correcte en gefundeerde keuze maken over de toelating van een bepaalde stof.In het geval van dit dossier voor chroomtrioxide is dit niet het geval. We vragen dan ook dat het dossier vervolledigd wordt, zodat de Commissie met een nieuw voorstel voor autorisatie kan komen. De gevolgen van de vertraging die dit met zich zou meebrengen zijn miniem: economisch gezien kan de industrie de stof blijven gebruiken, en sinds januari 2020 is de bescherming van de werknemer tegen de schadelijke gevolgen van de stof al gevoelig aangescherpt.Vanwege de onduidelijkheid over de eventuele beschikbaarheid van alternatieven is een onthouding meer gepast dan een tegenstem. We vragen dat de aanvrager hierover zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft en een volledig dossier indient, zodat de Commissie met een nieuw voorstel kan komen.
2020/07/10
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Active substances, including flumioxazine (B9-0203/2020)

De Europese procedure om een werkzame stof goed te keuren, stelt terecht belangrijke eisen over de veiligheid van de stof. Dit om zowel de volksgezondheid als het milieu zo veel mogelijk te beschermen. Voor elke stof moet de laatste stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek meegenomen worden. In het geval van flumioxazine is dit niet het geval. De laatste vermoedens over de hormoonverstorende eigenschappen zijn niet mee in rekening genomen.Door telkens jaar na jaar een procedurele en automatische verlenging toe te staan, omzeilt de Commissie de Europese wetgeving. Voor deze stof is dit niet de eerste keer, maar is dit al sinds 2015 het geval. Op deze manier kan de verlenging tot in de eeuwigheid verlengd worden, zonder enige vorm van controle. Wanneer stoffen schadelijke eigenschappen hebben, kan het niet dat de wetgeving buitenspel gezet wordt en dat de laatste stand van het wetenschappelijk onderzoek niet in aanmerking genomen wordt. Daarom vragen we de Commissie de beslissing om de toelating van flumioxazine met één jaar te verlengen in te trekken.
2020/07/10
Chemicals strategy for sustainability (B9-0222/2020)

Met deze resolutie doet het Parlement een ambitieus voorstel voor de toekomstige chemische strategie die de Europese Commissie na de zomer zal presenteren.Kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen horen niet thuis in onze producten, voeding of leefomgeving in het algemeen. Het is hoog tijd dat we hormoonverstoorders eindelijk als dusdanig in de Europese wetgeving erkennen, zodat we de aanwezigheid ervan drastisch kunnen terugdringen. Door de wetenschappelijke analyse over een andere boeg te gooien, kunnen we hele families van chemische stoffen tegelijk beoordelen en indien nodig verbieden. Schandalen zoals met PFAS-stoffen, waarbij de ene schadelijke variant de andere vervangt, tonen aan dat dit broodnodig is.Ook in de evolutie naar een circulaire economie moeten we erover waken dat schadelijke stoffen geen tweede leven krijgen in gerecycleerde producten. Voor mij moet de circulaire economie een niet-toxische circulaire economie zijn, in het belang van de gezondheid van de werknemers en consumenten. Nu moeten we er ook voor zorgen dat deze eisen worden omgezet in concrete wetgevingsvoorstellen.
2020/07/10
Conduct of clinical trials with and supply of medicinal products for human use containing or consisting of genetically modified organisms intended to treat or prevent coronavirus disease (C9-0185/2020)

De sociale, maatschappelijke, menselijke en economische impact van de COVID-19-crisis is ongezien. Na maanden van strenge maatregelen evolueren we stilaan terug naar een normale gang van zaken. Meteen werd echter ook duidelijk dat enkel een vaccin een oplossing zal bieden op lange termijn. Daarom moeten we nu alle zeilen bijzetten in de zoektocht naar dit vaccin en al het mogelijke doen om het onderzoek te ondersteunen en te versnellen.Sommige veelbelovende vaccins maken gebruik van een techniek die onder de Europese ggo-wetgeving valt. Omdat er grote nationale verschillen zijn bij de implementatie van de wetgeving kan het onderzoek gevoelig vertraagd worden. Daarnaast is het niet mogelijk de nodige flexibiliteit toe te passen om een snelle opstart van klinische proeven mogelijk te maken. Daarom passen we deze wetgeving nu aan, specifiek en uitzonderlijk voor onderzoek naar een behandeling of vaccin tegen COVID-19 én voor een beperkte tijd. Zo kunnen klinische proeven zo snel mogelijk opgestart worden. Het is wel belangrijk dat er op geen enkele manier ingeboet wordt op de veiligheid voor mens en milieu.In crisistijden moeten we daadkrachtig optreden, en daarvoor is op dit ogenblik meer harmonisering en flexibiliteit nodig. Uitzonderlijke omstandigheden vereisen uitzonderlijke maatregelen.
2020/07/10
The EU’s public health strategy post-COVID-19 (RC-B9-0216/2020)

De coronapandemie moet een gamechanger zijn voor onze visie op gezondheidszorg in de Europese Unie. Het is duidelijk dat we lessen moeten trekken uit de voorbije periode. Niet alleen voor een volgende crisis, maar ook structureel. Dit momentum moeten we aangrijpen om voor echte verandering te zorgen.Ik steunde deze resolutie volmondig, waarin wordt voorgesteld om een Europese gezondheidsunie te vormen. “Gezondheid op alle beleidsgebieden” moet daarbij het uitgangspunt vormen. Een van de concrete voorstellen in de resolutie is Europese wetgeving met minimumnormen voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Deze wetgeving moet de veiligheid van de patiënt en degelijke arbeidsomstandigheden voor zorgkundigen centraal zetten. We vragen de Commissie ook om welzijnsindicatoren en -streefcijfers, en voldoende financiering van de zorgstelsels door de lidstaten, op te nemen in de landspecifieke aanbevelingen in het kader van het Europees Semester.Een welzijnsgerichte economie zet de mens centraal en gezondheid op alle beleidsgebieden veronderstelt volksgezondheid als maatstaf in alle beleidsbeslissingen. Daar moeten we naartoe evolueren. Samenwerking moet het uitgangspunt zijn. Het wordt tijd om het Europese schaalvoordeel uit te spelen door deskundigheid en middelen te poolen, en de Unie in de cockpit te plaatsen bij een volgende volksgezondheidscrisis.
2020/07/10
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

De klimaatdoelstellingen die voor ons liggen zijn duidelijk. In 2050 moeten we in een klimaatneutraal Europa leven. Deze klimaatomslag kan echter alleen maar succesvol zijn als we er ook een sociale omslag van maken. Daarom vragen we vandaag een veel ruimer budget van het Fonds voor een rechtvaardige transitie. De maatregelen die we zullen nemen zijn broodnodig en ambitieus, ze verdienen dan ook een even ambitieus budget. Dit fonds moet extra steun verlenen aan de meest kwetsbare burgers die het hardst getroffen zullen worden door de noodzakelijke maatregelen. Het is belangrijk dat we iedereen meenemen in onze plannen, daarom moet sociale cohesie voor mij steeds centraal staan. We mogen de sociale kloof niet vergroten. Integendeel. We moeten onder meer inzetten op stadsvernieuwing, de bestrijding van energiearmoede en opleidingen voor duurzame tewerkstelling. Zo bouwen we een draagvlak op voor de klimaatmaatregelen. En nog belangrijker: zo zorgen we ervoor dat elke Europeaan meekan op de weg naar een klimaatneutrale en sociaal rechtvaardige samenleving.
2020/09/16
Strategic approach to pharmaceuticals in the environment

De laatste maanden hebben ons nog maar eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk geneesmiddelen zijn voor de volksgezondheid. Terwijl we werken aan een nieuwe farmaceutische strategie over de productie en aanvoer van medicijnen, moeten we ook nadenken over hoe we op een duurzame manier kunnen omgaan met deze geneesmiddelen. Het grootschalige gebruik ervan bij mens en dier heeft immers voor verhoogde residuwaarden van actieve stoffen in ons leefmilieu gezorgd. Dit heeft een onmiskenbaar negatief effect op het milieu en op onze gezondheid, bijvoorbeeld door een toename in antimicrobiële resistentie. De gevaren hiervan zijn bekend. Daarom pleiten we vandaag voor een strategische en duurzame aanpak om deze negatieve gevolgen terug te dringen. Minder verspilling, betere opleidingen, duidelijke etikettering en EU-brede bewustwordingscampagnes zijn hierin essentieel. Tegelijk pleit ik ervoor het probleem aan de bron aan te pakken: in de nieuwe farmaceutische strategie moeten we werken aan geneesmiddelen die intrinsiek minder schadelijk zijn voor het milieu door nog meer in te zetten op innovatie. We hebben groenere geneesmiddelen nodig, die niet toxisch zijn voor het milieu, betaalbaar en beschikbaar blijven en het welzijn van de patiënt verzekeren. Dit is hoognodig, voor de gezondheid van onze planeet en alle burgers.
2020/09/17
Shortage of medicines - how to address an emerging problem

De afgelopen jaren is het aantal tekorten van medicijnen exponentieel toegenomen, met aanzienlijke risico’s voor de gezondheid en de zorg van de patiënten tot gevolg. Veertig procent van de afgewerkte geneesmiddelen die in de Europese Unie in de handel worden gebracht, zijn afkomstig uit derde landen. Nochtans hebben we in Europa een sterke productiecapaciteit, maar de toeleveringsketen is te afhankelijk van grondstoffen van buiten de Unie. Als dan een wereldwijde crisis zoals corona deze landen teistert, dan leidt dit tot immense tekorten, wat een gevaar voor de volksgezondheid betekent.Daarom is het belangrijk dat we de productie van medicijnen deels terug naar Europa halen. De Commissie moet maatregelen nemen die nodig zijn om de continuïteit in de voorziening van medische producten te waarborgen. De lokale farmaceutische productie moet ondersteund worden, zodat onze afhankelijkheid van deze derde landen vermindert. De industrie moet samen met de stakeholders over een gediversifieerde bevoorradingsketen beschikken en een plan uitwerken dat het risico’s op tekorten beperkt. Verder zijn er strategische reserves aan medicijnen nodig, zoals een Europese noodapotheek, waarop we in uitzonderlijke tijden een beroep kunnen doen. De belangen en de veiligheid van patiënten moeten wel steeds voorop staan in dit gezondheidsbeleid.
2020/09/17
Covid-19: EU coordination of health assessments and risk classification and the consequences on Schengen and the single market (RC-B9-0257/2020)

COVID-19 blijft onze lidstaten teisteren en de maatregelen tussen de lidstaten onderling zijn nog steeds erg verschillend. Ik steun dan ook deze resolutie die oproept om de maatregelen onderling consistent te maken, zodat de burgers ze beter begrijpen en zo ook eerder geneigd zullen zijn om ze te volgen. Controles aan de binnengrenzen blijven een laatste redmiddel en alle genomen maatregelen moeten noodzakelijk, gecoördineerd en evenredig zijn.Ook de rol van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is ontzettend belangrijk. De manier van gegevensverzameling en -rapportage tussen de lidstaten moet meer geharmoniseerd worden, zodat we een duidelijk en volledig beeld krijgen van de verspreiding van het virus in Europa. De vraag voor een sterkere rol voor het ECDC, met meer middelen en meer personeel, kan dan ook op mijn steun rekenen. De gemeenschappelijke kleurencode door het ECDC is een belangrijke vooruitgang.Meer harmonisatie en meer Europese samenwerking en coördinatie is cruciaal in deze crisistijden.
2020/09/17
The importance of urban and green infrastructure - European Year of Greener Cities 2022 (B9-0243/2020)

Tegen 2050 moeten we van Europa een klimaatneutraal continent maken. Om aandacht te vestigen op het belang van het vergroenen van onze steden in deze ambitie, roepen we op om 2022 het Europees Jaar van groenere streden te maken. Om onze uitstoot van broeikasgassen te verlagen, moet de energie-efficiënte de hoogte in. Een groene renovatiegolf is hierbij een belangrijke eerste stap. De meest kwetsbare bevolkingsgroepen verdienen extra steun. Groenere steden zijn echter niet enkel essentieel in de strijd tegen de klimaatopwarming, maar ook in ons streven naar een gezonde leefomgeving. Ieder jaar sterven er in de EU 430 000 mensen vroegtijdig als gevolg van het inademen van vervuilde lucht. We moeten dringend verder werk maken van de chemische vervuiling van onze leefomgeving. Daarom ondersteun ik vandaag dan ook de oproep om het gebruik van pesticiden in de omgeving van woongebieden af te bouwen en te stoppen. Gezonde lucht en voldoende natuur in de steden bevorderen zowel de mentale als de fysieke gezondheid van de burgers. De uitdagingen zijn groot, maar laten we nu starten met de omslag. Een omslag waarin we iedereen meenemen.
2020/09/17
Implementation of the common commercial policy – annual report 2018 (A9-0160/2020 - Jörgen Warborn)

Het Europees Parlement maakt jaarlijks een verslag over het gemeenschappelijk handelsbeleid van de Europese Unie. Voor mij is het belangrijk om sterke handelsakkoorden te hebben met robuuste bepalingen rond duurzaamheid, mensenrechten en arbeidsnormen. Daarbij laat ik me leiden door het kader van de Europese Green Deal, mensenrechtenverdragen en de conventies van de IAO.Dit jaarverslag over het handelsbeleid 2018 kan op mijn steun rekenen, omdat de voornoemde voorwaarden sterk aan bod komen (zie bijvoorbeeld §49). Ook bepaalde amendementen, zoals AM35 over bindende en afdwingbare bepalingen rond handel en duurzame ontwikkeling met doeltreffende beslechtingsmechanismen, steun ik volmondig.Ik doe echter niet mee aan een opbod van stoer taalgebruik. Integendeel, voortbouwend op deze sterke passages rond duurzaamheid en normen op vlak van arbeidsvoorwaarden, ben ik ervan overtuigd dat een handelsakkoord het partnerland van binnenuit, stap per stap, richting onze Europese normen brengt. Denk bijvoorbeeld aan Vietnam, dat ondertussen in juni 2020 IAO-Verdrag nr. 105 geratificeerd heeft. Dit is een kleine stap voorwaarts, die er dankzij het handelsakkoord gekomen is. Als we alle handelsakkoorden opschorten, springen andere werelddelen in dat gat, die overeenkomsten zullen sluiten zonder enige vorm van bescherming of normen. Dat moeten we te allen tijde vermijden.
2020/10/07
European Climate Law (A9-0162/2020 - Jytte Guteland)

De klimaatwet waarover we stemden is een reuzestap in onze strijd tegen de klimaatverandering. Voor het eerst is de ambitie voor een klimaatneutraal Europa tegen 2050 in wetgeving verankerd. Hiermee toont het Parlement zich zeer ambitieus. Indien we deze doelstelling willen halen, moet ook het tussentijdse doel voor het reduceren van emissies in 2030 naar omhoog. Wanneer we onhaalbare doelstellingen stellen en geen rekening houden met de sociale en economische gevolgen, zullen we er echter niet geraken. Daarom pleit ik ook voor een ambitieus realisme: ten minste 55% broeikasgasemissiereductie tegen 2030. Dit cijfer is gesteund door een brede wetenschappelijke en maatschappelijke studie van de Commissie.Wij gaan niet mee in het opbod van percentages door andere politieke fracties. We moeten immers steeds oog hebben voor de sociale impact van de nieuwe maatregelen. Enkel zo worden de meest kwetsbaren niet opnieuw de dupe van de noodzakelijke maatregelen. Zo gaan we samen op een sociaal rechtvaardige manier naar een gezond en klimaatneutraal continent in 2050. Ik reken nu op de lidstaten om een zo ambitieus mogelijk, maar realistisch doel te stellen.
2020/10/07
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3) and (4)(c): Specifications for titanium dioxide (E 171) (B9-0308/2020)

Titaniumdioxide wordt als voedingssupplement E171 aan allerlei voedingsmiddelen toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan kauwgom, snoep, chocolade, ijs, suiker, ... Dit zijn allemaal producten die zeer populair zijn bij kinderen. De enige reden om de stof te gebruiken als voedingssupplement is het langer behouden van de witte kleur van producten.Titaniumdioxide is mogelijk een kankerverwekkende stof wanneer je deze inademt. Volgens de Commissie is het gebruik ervan in voeding dus veilig, want voeding adem je niet in. Hier ga ik niet mee akkoord. Denk bijvoorbeeld aan poedersuiker op een donut, waar iedereen zich al wel eens in verslikt heeft. Daarbij heeft E171 geen enkele bijkomende nutritionele waarde en hebben verschillende grote bedrijven het gebruik ervan al uitgefaseerd. Er zijn dus alternatieven beschikbaar.Een niet-essentiële stof die mogelijk kankerverwekkend is, hoort niet thuis in onze voeding. Zeker niet wanneer het gaat om snoepgoed dat vaak door kinderen geconsumeerd wordt. Daarom stem ik ook tegen de verdere toelating van E171 als voedingssupplement.
2020/10/07
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3) and (4)(c) : Maximum levels of acrylamide in certain foodstuffs for infants and young children (B9-0311/2020)

Acrylamide is een kankerverwekkende stof die ontstaat bij allerlei verhittingsprocessen. Europese burgers komen er dus dagelijks mee in aanraking en de schadelijkheid ervan staat als een paal boven water. Het is dus niet meer dan logisch dat we hier beschermende maatregelen moeten nemen. Daarom is het goed dat er reeds referentiewaarden voor de aanwezigheid van acrylamide in verschillende soorten voeding bestaan.We weten echter dat de risico’s bij baby’s en kleine kinderen veel groter zijn dan bij volwassenen bijvoorbeeld. Zij verdienen dus extra bescherming. De Commissie zit hier op dezelfde lijn en stelt voor om voor bepaalde voedingsmiddelen die specifiek bedoeld zijn voor baby’s en jonge kinderen nieuwe maximumwaarden in te voeren. Dit streven kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Het is dan wel belangrijk dat deze maximumwaarden lager liggen dan de huidige referentiewaarden en rekening houden met de huidige productieprocessen. Dit is in dit voorstel niet het geval. Daarom gaan we niet akkoord met het huidige voorstel en vragen we de Commissie om lagere limietwaarden voor acrylamide voor te stellen.
2020/10/07
Reinforcing the Youth Guarantee (B9-0310/2020)

Als schaduwrapporteur namens de PPE-Fractie steun ik de resolutie over een versterkte jongerengarantie. Deze jongerengarantie werd in 2013 in het leven geroepen als antwoord op de hoge jeugdwerkloosheid in Europa na de economische crisis van 2008. In juni 2020 presenteerde de Commissie een nieuw voorstel om deze aan te passen, waarover het Parlement nu ook haar standpunt heeft ingenomen.Deze versterkte jongerengarantie is van cruciaal belang om de jeugdwerkloosheid aan te pakken in de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De jongerengarantie is een politiek engagement waarbij de lidstaten zich ertoe verbinden om jongeren van 15 tot 24 jaar een job, een nieuwe opleiding of een stage aan te bieden, binnen de vier maanden nadat zij werkloos worden of met school stoppen.Het Parlement heeft in deze resolutie enkele verbeterpunten opgenomen. Zo wordt onder andere de leeftijdsgrens opgetrokken naar 29 jaar, zijn er hogere kwaliteitscriteria voor het aanbod in lijn met de Europese pijler van sociale rechten, de Green Deal en de digitale transformatie, voorzien we in een betere monitoring van de jongeren, meer aanbod voor kansengroepen en een versterking van de samenwerking tussen de aanbieders van de jongerengarantie en de sociale partners.
2020/10/08
Recommendation to the VPC/HR and to the Council in preparation of the 10th Non-Proliferation of Nuclear Weapons Treaty (NPT) review process, nuclear arms control and nuclear disarmament options (A9-0020/2020 - Sven Mikser)

Het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV) is de afgelopen 50 jaar het belangrijkste internationale instrument geweest voor het reguleren van het nucleair stelsel. Ik steun deze tekst volmondig, waarin wordt herhaald dat dit NPV de hoeksteen vormt van de regeling voor nucleaire non-proliferatie en ontwapening. Het NPV is gebaseerd op drie elkaar wederzijds versterkende pijlers, zijnde non-proliferatie, ontwapening en het gebruik van kernenergie voor vreedzame doeleinden. Verder steunde ik een aantal amendementen, zoals amendement 31 dat erop gericht is op te roepen om no-first-use-doctrines te gaan hanteren en de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) ook aan te moedigen om deze aanpak expliciet te bevorderen.
2020/10/21
Gender Equality in EU’s foreign and security policy (A9-0145/2020 - Ernest Urtasun)

Het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie en haar lidstaten kan nog verbeterd worden op vlak van de rechten voor vrouwen en meisjes. Deze tekst pleit voor een geïntegreerde gendervisie en voortdurende gendermainstreaming in het buitenlands beleid om deze rechten te vrijwaren. Ik steun deze tekst volmondig die er bij de Commissie, de hoge vertegenwoordiger en de lidstaten op aandringt om gendergelijkheid en de volledige uitoefening van de mensenrechten door vrouwen te ondersteunen.
2020/10/23
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

In 2050 moet Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn. Om deze doelstelling te bereiken zal elke sector zijn steentje moeten bijdragen, ook de landbouwsector. Enerzijds zal de uitstoot van de sector lager moeten, anderzijds moeten we ook het potentieel voor de opslag van broeikasgassen omarmen. We evolueren meer en meer naar lokaal geteelde producten en moeten de voedselzekerheid garanderen. Hierbij verdienen onze boeren steun voor een degelijke levensstandaard. Deze herziening van het Europees landbouwbeleid is essentieel om al deze ambities te combineren. Daarom bepalen we dat een minimumaandeel van het bedrag naar klimaatgerelateerde maatregelen moet gaan, en introduceren we een groene conditionaliteit voor het hele budget. Aan de hand van ecoregelingen zorgen we voor een positieve aanmoediging voor landbouwers om extra klimaatvriendelijke maatregelen te nemen. Voor mij dient dit nog uitgebreid te worden met sociale conditionaliteit. Wie Europees geld krijgt, moet zich ook aan sociale en arbeidswetgeving houden. De financiële steun moet naar actieve boeren gaan en kleine landbouwers verdienen extra steun. Door de nodige flexibiliteit in te bouwen, kunnen nationale of regionale overheden op maat gemaakte plannen opstellen. Het bereikte akkoord is niet perfect, maar plaveit de weg richting een groenere en sociaal rechtvaardige landbouw.
2020/10/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

In de Europese Unie produceren we heel wat hoogwaardige producten, die omwille van hun herkomst of productiewijze beschermde benamingen of speciale bepalingen verdienen. Het is belangrijk om deze producten te onderscheiden van andere, gelijkaardige voedingsmiddelen. Wetgeving om bepaalde producten te identificeren en geografische benamingen vast te leggen is in bepaalde gevallen dus zeker nodig. Maar het is ook belangrijk dat we niet aan overregulering doen. Onnodige regels zorgen niet voor meer duidelijkheid voor de consument, integendeel. Het is helemaal niet nodig om te verbieden dat termen die traditioneel gebruikt worden voor vleesbenamingen ook gebruikt mogen worden voor de benaming van vegetarische alternatieven. Zowel vlees als vegetarische producten hebben hun plaats in een gezond voedingspatroon. Voor consumenten is het daarom belangrijk dat zij een duidelijke keuze kunnen maken tussen beide alternatieven. De huidige situatie, waar termen als “worst”, “burger” of “steak” voorafgegaan worden door de verduidelijking dat het om een vegetarische variant gaat, is voldoende duidelijk om een geïnformeerde keuze mogelijk te maken. Daarom is het niet nodig bepaalde termen te beschermen of om extra etiketteringsvereisten op te leggen.
2020/10/23
Programme for the Union's action in the field of health for the period 2021-2027 (“EU4Health Programme”) (A9-0196/2020 - Cristian-Silviu Buşoi)

. – In de nasleep van de eerste golf van de coronacrisis lanceerde de Europese Commissie een speciaal begrotingsprogramma voor de gezondheidszorg. Voor het eerst in de geschiedenis wil Europa zo hard inzetten op gezondheidszorg. We moeten dit moment dus aangrijpen en de juiste nadruk leggen om de verschillende gezondheidssystemen van de lidstaten weerbaar en toekomstgericht te maken. Ik sta dan ook achter deze tekst die naar mijn mening de juiste prioriteiten naar voren schuift: meer aandacht voor preventie, bevordering van een gezonde levensstijl en terugdringing van sociale ongelijkheden.Verder sta ik achter de vraag om extra investeringen, gezondheid op alle beleidsgebieden en een versterkte rol voor het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Daarnaast moet in de gezondheidszorg worden ingezet op innovatie, digitalisering en digitale geletterdheid.Als PPE-coördinator van de Bijzondere Commissie kankerbestrijding ben ik bovendien uitermate tevreden dat er uitdrukkelijk wordt ingezet op de bestrijding van kanker en de afstemming op Europe’s Beating Cancer Plan. Ten slotte wordt ook een sterke nadruk gelegd op het wegwerken van geneesmiddelentekorten, wat in de komende jaren een belangrijke uitdaging zal vormen.
2020/11/13
Tackling homelessness rates in the European Union (B9-0363/2020)

Elke nacht bevinden zich 700 000 mensen in de Europese Unie zonder dak boven hun hoofd. Ze slapen op straat, bij kennissen, in gekraakte panden… Daklozen hebben niet alleen minder toegang tot basisvoorzieningen zoals voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, werk en sociale bescherming, maar worden ook geconfronteerd met geweld en discriminatie, des te meer tijdens de huidige COVID-19-pandemie en de lockdownmaatregelen in verschillende lidstaten. Dakloosheid kan en mag geen vanzelfsprekendheid zijn in de Europese Unie. Enkel door samenwerking tussen de Europese instellingen, de lidstaten, nationale, regionale en lokale overheden en het maatschappelijk middenveld, kunnen we dakloosheid aanpakken. Ik steun dan ook ten volle deze resolutie, waarin dakloosheid vanuit verschillende hoeken belicht wordt, waarin gewezen wordt op een correct gebruik van de verschillende Europese fondsen en vooral waarin samenwerking centraal staat. Zodat elke Europeaan een leven in waardigheid kan leiden.
2020/11/23
Towards a more sustainable single market for business and consumers (A9-0209/2020 - David Cormand)

De omslag naar een circulaire economie staat centraal in ons streven naar een duurzamere samenleving en de Europese klimaatplannen. Zowel het efficiënter omgaan met onze grondstoffen als de afvalberg verkleinen zijn hierbij essentieel. Daarom moeten producten langer meegaan, dat staat als een paal boven water. Praktijken die ervoor zorgen dat producten op een gepland ogenblik stuk gaan, moeten we meteen verbieden en de reparatiegraad moet gevoelig omhoog. Op basis van een gemeenschappelijke methode moeten we beter schatten hoe lang een product in bepaalde omstandigheden meegaat. Samen met een indicatie over de reparatiemogelijkheden en de beschikbaarheid van reserveonderdelen moet deze informatie overgebracht worden aan de consument. Een verplicht label is echter nog niet aan de orde. Er zijn nog te veel verschillende labels op de markt en we hebben nog geen gezamenlijke methode om de verwachte levensduur van een product te berekenen. Daarom zetten we in een eerste fase in op verdere harmonisering, om in een tweede fase eventueel te evolueren naar een verplicht duurzaamheids- of reparatielabel. Met dit rapport zetten we een eerste stap naar een duurzaam productbeleid. We verwachten nu ambitieuze voorstellen van de Commissie in deze richting.
2020/11/25
Addressing product safety in the single market (A9-0207/2020 - Marion Walsmann)

In onze Europese interne markt is het uiterst belangrijk dat we kunnen vertrouwen op de veiligheid van de producten die we kunnen kopen. Daarvoor zijn duidelijke, strenge en eenvormige veiligheidsvoorschriften nodig. Voor een heel aantal productcategorieën bestaan deze op dit ogenblik nog niet. Dit gebrek aan harmonisering is nefast voor de veiligheid van de producten die vrij binnen de interne markt circuleren. Met dit rapport roepen we op om hier een einde aan te maken. Europeanen hebben recht op veilige producten, dat principe staat voor mij altijd voorop. Maar dan moeten we dit veiligheidsbeginsel ook wel doortrekken naar de toekomst. Nieuwe technologieën en producten overspoelen onze markt nu reeds in sneltempo. Daarom is het essentieel dat we het voorzorgsbeginsel, dat we ook bij traditionele producten centraal stellen, in acht nemen bij het opstellen van de regels voor nieuwe technologieën en producten. Hierbij moet de bewijslast voor het aantonen van de veiligheid naar mijn mening bij de producenten zelf liggen. Op deze manier zorgen we zowel nu als in de toekomst voor veilige producten gedurende de hele levenscyclus. Deze tekst legt de juiste accenten en het belang van het voorzorgsbeginsel is duidelijk. Daarom kan dit rapport in haar huidige vorm op mijn volledige steun rekenen.
2020/11/25
A New Industrial Strategy for Europe (A9-0197/2020 - Carlo Calenda)

Europa heeft een sterk industrieel verleden. Midden in de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is dit rapport voor “een nieuwe industriële strategie” dan ook tweeledig van aard. Zo focust het rapport in een eerste fase op het herstel op korte- en middellange termijn, maar legt het ook de nadruk op het industriebeleid van de toekomst. Het moet de leidraad worden voor toekomstige beslissingen voor onze industrie en tevens inspelen op de versnelling van twee ingrijpende transities: de digitale- en milieutransitie.Ik heb voor het rapport gestemd omdat er een evenwicht wordt gevonden tussen enerzijds de uitdagingen van deze tijd, anderzijds flankerende maatregelen om geen al te bruuske overgang te forceren in deze crisistijd. Het is daarom belangrijk dat het toekomstig industriebeleid van de EU een sterke sociale en milieudimensie omvat en in overeenstemming is met de Europese pijler van sociale rechten en de doelstellingen van de Green Deal en de Overeenkomst van Parijs.
2020/11/25
Objection pursuant to Rule 112: Lead in gunshot in or around wetlands (B9-0365/2020)

Ieder jaar belandt er tot wel 30 000 ton lood in ons milieu, afkomstig van verschillende bronnen. 85% hiervan is afkomstig van het gebruik van lood in munitie. Wat betreft de vervuiling van watergebieden zou het gaan om ongeveer 4000 ton per jaar. Lood heeft extreem schadelijke eigenschappen, zowel voor de volksgezondheid als voor het milieu en voor de biodiversiteit. Sinds 1999 is internationaal afgesproken om het gebruik van loodhoudende munitie boven watergebieden af te schaffen. In navolging van deze internationale afspraak hebben verschillende Europese lidstaten het gebruik van loodhoudende munitie in de jacht al deels of volledig aan banden gelegd. Wanneer we naar België kijken bijvoorbeeld, is in Vlaanderen elk gebruik van loodhoudende hagel op het hele grondgebied reeds verboden. In Wallonië geldt hetzelfde verbod boven watergebieden. De Europese Commissie stelt nu voor dit beginsel in de hele EU toe te passen. Voor mij is het voorstel duidelijk, proportioneel en hoogstnodig. Daarom steun ik het verzet ertegen ook niet. Schadelijke stoffen zoals lood horen simpelweg niet thuis in ons milieu. We moeten er dan ook alles aan doen om dit te voorkomen.
2020/11/25
A strong social Europe for Just Transitions (A9-0233/2020 - Dennis Radtke, Agnes Jongerius)

Het Europees Parlement heeft deze week het verslag over een sterk sociaal Europa voor rechtvaardige transities goedgekeurd. Dit verslag bevat richtlijnen voor een actieplan voor de implementatie van de Europese pijler van sociale rechten. De Europese Commissie zal dit actieplan in het voorjaar van 2021 presenteren. De sociale pijler is een initiatief uit 2018 van toenmalige commissaris Marianne Thyssen en is een soort van sociaal kompas voor Europa. Ik heb voor dit verslag gestemd omdat we behoefte hebben aan een sterk sociaal Europa om uit de huidige coronacrisis te geraken en om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. Het verslag voorziet in heel wat sociale initiatieven zoals een adequaat EU-minimumloon, betere bescherming inzake de gezondheid en veiligheid op de werkvloer, een sterkere rol voor de sociale partners, terugdringen van ongelijkheid met speciale aandacht voor armoede onder werkenden, een Europees systeem voor de herverzekering van werkloosheidsuitkeringen en een Europees sociaal zekerheidsnummer.
2020/12/17
The need for a dedicated Council configuration on gender equality (B9-0402/2020, B9-0404/2020)

Momenteel wordt er nog onvoldoende aandacht besteed aan het thema gendergelijkheid in de huidige Raadsconfiguraties. In principe zou dit in elke Raadsconfiguratie moeten gestroomlijnd worden, maar dit is niet altijd het geval. Ministers bevoegd voor gendergelijkheid komen niet vaak samen en het contact met de commissaris voor gelijkheid Helena Dali is tot een minimum beperkt. Ik steun dan ook dit verzoek vanuit het Europees Parlement om een afzonderlijke Raadsconfiguratie gendergelijkheid. Ook de amendementen die het toepassingsgebied van de nieuwe configuratie willen uitbreiden naar andere vormen van discriminatie en gelijkheid konden op mijn steun rekenen.
2020/12/17
Agreement for co-operation in dealing with pollution of the North Sea by oil and other harmful substances (Bonn Agreement): extension of its material and geographical scope of application (A9-0268/2020 - Pascal Canfin)

De Noordzee is een van de drukst bevaren gebieden en grenst bovendien aan verschillende Europese lidstaten. Daarom is het essentieel dat we zo veel mogelijk samenwerken bij de controle en de bescherming van het gebied om zo vervuiling van de zee en kustgebieden door olie en andere schadelijke stoffen tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan chronische verontreiniging door schepen of offshore-installaties. Evengoed kan het gaan om het monitoren van de gevolgen van maritieme rampen.Deze samenwerking is al vastgelegd in de Overeenkomst van Bonn, maar wordt nu versterkt. Dat is een goede zaak. Vanaf nu zal ook Spanje betrokken worden, waardoor er een groter zeegebied beschermd kan worden. Daarnaast is het een juiste beslissing om meer in te zetten op het aanpakken van de illegale luchtverontreiniging door schepen. Vaak stoten zij nog te grote hoeveelheden zwavel of stikstof uit, met grote negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. Dat kan niet langer. Meer internationale samenwerking zal ons helpen om hier paal en perk aan te stellen.
2021/01/19
Revision of the Trans-European Transport Network (TEN-T) guidelines (A9-0251/2020 - Jens Gieseke)

Een goed ontsloten transportnetwerk is essentieel in een eengemaakte markt als de onze. Dat belangrijke transportassen hier een grote rol in spelen, zagen we de laatste maanden nog maar eens. Zelfs wanneer grenzen gesloten werden, konden deze assen aangeduid worden als ‘green lanes’ en zo open blijven voor essentieel vervoer. Daarom moeten we blijven inzetten op het verder uitbouwen van een robuust grensoverschrijdend kernnetwerk, via de weg, het water en het spoor. Essentiële goederen moeten te allen tijde tussen de lidstaten vervoerd kunnen worden.Een goed transportnetwerk speelt ook een belangrijke rol in de duurzame omslag die we in de Europese Unie moeten maken. Meer multimodaal goederentransport over water en spoor zal helpen de uitstoot van broeikasgassen te doen dalen. Daarvoor zijn er wel vlotte grensoverschrijdende verbindingen nodig. Daarnaast is het goed dat we in deze herziening ook de focus verschuiven naar alternatieve brandstoffen. Ook dit zal een steentje bijdragen aan de klimaatinspanningen. Daarom steun ik deze herziening ook volledig.
2021/01/20
Decent and affordable housing for all (A9-0247/2020 - Kim Van Sparrentak)

Huisvesting biedt niet alleen een sleutel voor een leven in waardigheid, maar opent ook de deur naar heel wat andere diensten en voorzieningen. Inzetten op toegang tot betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor iedereen is een belangrijke stap in de implementatie van de Europese pijler van sociale rechten, en meer specifiek punt 19 “Toegang tot huisvesting”, maar ook in de realisatie van een sociaal Europa, waarin armoedebestrijding centraal staat. Elke nacht slapen meer dan 700 000 mensen in de Europese Unie buiten. Dit cijfer steeg in het afgelopen decennium met meer dan 70 %. We moeten niet alleen inzetten op het aanpakken van dakloosheid, zoals in dit verslag gedaan wordt met een hernieuwde oproep voor een Europees samenwerkingsplatform rond dakloosheid, maar ook zorgen dat mensen niet in dakloosheid terechtkomen door in te zetten op betaalbare en degelijke huisvesting. Ben ik het eens met elke paragraaf? Neen, maar dit verslag kan wel op mijn volle steun rekenen. Degelijke huisvesting is namelijk een van de belangrijkste hefbomen in de strijd tegen armoede. En bovendien: dakloosheid hoort niet thuis in een welvarend Europa, het hoort thuis in musea.
2021/01/21
The right to disconnect (A9-0246/2020 - Alex Agius Saliba)

Op woensdag 20 januari werd het recht om offline te zijn goedgekeurd in het Europees Parlement. Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie wordt er bijna 30 % meer thuisgewerkt. Onderzoek van Eurofound heeft aangetoond dat mensen die regelmatig thuiswerken ruim twee keer zo vaak geneigd zijn langer dan het maximum van 48 uur per week te werken. De lange werkuren leiden echter tot meer angststoornissen, depressies, burn-out en andere gezondheidsproblemen. Ik heb voor dit verslag gestemd omdat ik voorstander ben van een Europees kader dat werknemers in staat stelt om buiten de werkuren offline te zijn. Het verslag bevat ook minimumeisen voor telewerk en vraagt duidelijkheid over werk- en rusttijden van werknemers. Dit recht is ook van toepassing op vakanties en andere soorten verlof. Ik roep de Europese Commissie dan ook op om spoedig met een initiatief te komen om dit recht om offline te zijn in de praktijk te brengen.
2021/01/21
Reforming the EU list of tax havens (B9-0052/2021)

We zitten midden in een pandemie die uitmondt in een zware economische crisis. In tijden als deze, wanneer zovelen het water aan de lippen staat, moeten we de strijd voor rechtvaardige fiscaliteit nog hoger op de agenda plaatsen. Door het bestaan van belastingparadijzen lopen overheden in de hele Unie gigantische bedragen mis, die we niet kunnen gebruiken voor de ondersteuning van wie het nodig heeft. Bedrijven die geen belasting betalen, daar betaalt de hele samenleving een prijs voor. We moeten daarom de vele achterpoortjes durven sluiten en de EU-lijst van belastingparadijzen speelt daarin een belangrijke rol. In de resolutie wordt opgeroepen tot strengere en objectieve criteria om de lijst samen te stellen en uit te breiden, alsook tot meer transparantie en democratische controle erover. Ik steun dit volmondig.
2021/01/21
The EU Strategy for Gender Equality (A9-0234/2020 - Maria Noichl)

Afgelopen donderdag 21 januari heeft het Europees Parlement de EU-strategie inzake gendergelijkheid goedgekeurd. Als schaduwrapporteur namens de Europese Volkspartij heb ik mee de kar getrokken voor een strategie die ambitieus, inclusief en sociaal is. Zeker in tijden van corona, waarin vrouwen onevenredig hard worden getroffen, moeten we alle vrouwen aan boord houden, inclusief vrouwen in de meest kwetsbare posities, zoals alleenstaande moeders in armoede of vrouwen met chronische aandoeningen. Ik heb voor dit verslag gestemd omdat de aangenomen genderstrategie voorziet in maatregelen voor de bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld, gelijke participatie en gelijke kansen op de arbeidsmarkt, met inbegrip van gelijke beloning via loontransparantie, het bestrijden van genderstereotypes en het tot stand brengen van een genderevenwicht in de besluitvorming.
2021/01/21
New Circular Economy Action Plan: see Minutes (A9-0008/2021 - Jan Huitema)

De omslag naar een circulaire economie speelt een cruciale rol in onze strijd tegen de klimaatverandering. Willen we onze uitstoot beperken, dan moeten we efficiënter omgaan met onze grondstoffen, meer gaan recycleren en de afvalberg drastisch verkleinen. Dit verslag en de bijhorende strategie van de Europese Commissie komt dan ook geen moment te vroeg.De afvalberg verkleinen, betekent de reparatiegraad verhogen. Het kan niet dat producten na bepaalde periodes kapotgaan. Daarom steun ik de oproep om hier een einde aan te maken. Niet enkel via labels maar ook via juridische bepalingen. Zo kunnen consumenten duidelijke keuzes maken en zijn er meer mogelijkheden om te recycleren.Een circulaire economie moet echter ook een veilige economie zijn, zeker wat betreft de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Die horen niet thuis in onze producten, of ze nu nieuw geproduceerd of gerecycleerd zijn. Schadelijke stoffen die nu reeds circuleren, mogen geen tweede leven krijgen in gerecycleerde producten. Secundaire grondstoffen moeten even veilig zijn als primaire grondstoffen. Tegelijk mogen we niet langer toelaten dat bijkomende schadelijke stoffen in onze interne markt terechtkomen, ook niet via handel uit derde landen.Dit verslag geeft de juiste speerpunten aan en daarom steun ik het ook ten volle.
2021/02/09
Reducing inequalities with a special focus on in-work poverty (A9-0006/2021 - Özlem Demirel)

Het Europees Parlement heeft op dinsdag 9 februari een verslag goedgekeurd over het verminderen van ongelijkheden met een focus op inkomensongelijkheid.Een job zou de beste garantie moeten zijn om uit de armoede te blijven. De meest recente cijfers van Eurostat stellen echter dat meer dan 20 miljoen Europese werkenden, inclusief 230 000 Belgen, in 2018 een armoederisico liep. Dit aantal zal de komende jaren door de gevolgen van de coronacrisis en door de toename van nieuwe onbeschermde precaire jobs, zoals bij platformwerknemers, jammer genoeg alleen maar stijgen.Daarom steun ik het verslag, dat oproept tot maatregelen zoals een fatsoenlijk minimumloon, een actieplan voor de implementatie van de Europese Pijler van sociale rechten, waarbij beginsel 6 voorziet in een aanpak van armoede onder werkenden, en een betere sociale bescherming voor platformwerknemers.
2021/02/09
Challenges ahead for women’s rights: more than 25 years after the Beijing Declaration and Platform for Action (B9-0114/2021)

Afgelopen donderdag 11 februari heeft het Parlement een resolutie aangenomen over de toestand van de vrouwenrechten in Europa. De balans is, 26 jaar na de vierde vrouwenconferentie in Peking, voorzichtig positief. Maar uit onderzoek van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) blijkt dat de vooruitgang onaanvaardbaar traag verloopt. Aan het huidige tempo zou het maar liefst 60 jaar duren alvorens we complete gendergelijkheid kunnen bereiken in de Europese Unie.Ik steun daarom de resolutie, omdat ze de Europese Commissie en de lidstaten oproept om dringend enkele tanden bij te steken om eindelijk werk te maken van het bestrijden van gendergerelateerd geweld, met onder meer de ratificatie van het Verdrag van Istanbul, het dichten van de genderloonkloof via loontransparantie, het bestrijden van genderstereotypen, het tot stand brengen van genderevenwicht in de besluitvorming en de snelle omzetting van de richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven.
2021/02/11
Programme for the Union's action in the field of health for the period 2021-2027 (“EU4Health Programme”) (A9-0196/2020 - Cristian-Silviu Buşoi)

De laatste maanden toonden aan dat er meer Europese samenwerking op het vlak van gezondheidszorg nodig is. Er is dringend nood aan een Europese gezondheidsunie. De goedkeuring van dit EU4Health-programma is een volgende belangrijke stap in deze richting. We moeten er ten eerste voor zorgen dat we beter voorbereid zijn op de uitdagingen bij toekomstige gezondheidscrisissen. Tegelijk gaat een gezondheidsunie ook verder dan enkel crisissituaties. We moeten bestaande gezondheidsongelijkheden tussen de verschillende lidstaten wegwerken, verder inzetten op digitalisering van de sector en de Europese autonomie in de productie van geneesmiddelen en medisch materiaal opvoeren. Verder zal het nieuwe programma een belangrijke rol spelen in de financiering van het Europees kankerbestrijdingsplan. Elke Europeaan heeft recht op een zo goed mogelijke gezondheidszorg. De COVID-19 crisis heeft nogmaals bewezen dat we gezondheid op de eerste plaats moeten zetten. En hogere ambities, daar hoort ook een hoger budget bij. Daarom keur ik dit akkoord volmondig goed. Sterkere samenwerking en een betere gezondheidszorg, dat komt alle Europeanen ten goede.
2021/03/09
A WTO-compatible EU carbon border adjustment mechanism (A9-0019/2021 - Yannick Jadot)

Een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens zal een essentieel onderdeel zijn voor de verwezenlijking van de nieuwe klimaatdoelstellingen van de Europese Unie en de Green Deal. We moeten ervoor zorgen dat er geen koolstof weglekt doordat bedrijven de productie verplaatsen naar derde landen omdat daar minder strenge regels gelden.Tegelijk moeten we onze Europese bedrijven en jobs beschermen. Een koolstofheffing aan de grens zal hier zeker bij helpen. We staan volledig achter dit principe. Het is echter belangrijk dat het nieuwe systeem verenigbaar is met de bestaande regels van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Ook dit systeem willen we in de toekomst herzien en de afbouw van de huidige gratis uitstootrechten maakt hier zeker deel van uit.Het is op dit moment echter nog te vroeg om al aan te geven welke specifieke modaliteiten van het ETS-systeem vervangen zullen worden. We kunnen nog niet vooruitlopen op aanpassingen van het huidige systeem, wanneer we niet weten wat het nieuwe systeem zal inhouden. Daarom moet de Commissie zo snel mogelijk met een voorstel komen. De wereldwijde emissies moeten dalen en een koolstofcorrectie zal hier een belangrijke rol in spelen, zoveel is duidelijk. Daarom steun ik dit verslag volledig.
2021/03/10
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Active substances, including dimoxystrobin (B9-0162/2021)

Dimoxystrobine is een stof die gebruikt wordt als actief bestandsdeel in bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. Sinds 2015 staat dimoxystrobine juist omwille van haar schadelijke eigenschappen op de kandidaatlijst van stoffen waarvan het gebruik uitgefaseerd dient te worden. Bij het beoordelen van de toelating van chemische stoffen op de Europese markt is het essentieel dat we de laatste stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek meenemen. Dit geldt altijd, maar zeker bij dergelijke gevaarlijke stoffen. Dat de toelating voor dimoxystrobine al sinds 2016 automatisch verlengd wordt omdat de wetenschappelijke analyse ontbreekt, is simpelweg onaanvaardbaar. De oorzaak van deze vertraging doet er dan eigenlijk zelfs niet toe. Een dergelijke stof hoort niet thuis in ons milieu. Laat staan dat de toelating al vijf jaar automatisch verlengd wordt. De Commissie moet deze beslissing terugdraaien, de volksgezondheid vooropstellen en de weg naar een niet-toxisch milieu verder inslaan. Dit is een integraal onderdeel van het nieuwe Europees kankerbestrijdingsplan. Daarom steun ik dit bezwaar.
2021/03/10
Declaration of the EU as an LGBTIQ Freedom Zone (B9-0166/2021, B9-0167/2021)

Elke mens telt en elke mens moet zichzelf kunnen zijn. We moeten daarom strijden voor het recht om in vrijheid te leven en om je genderidentiteit en seksuele voorkeur te kunnen uiten zonder vervolging of discriminatie.Het is triest dat een tekst als deze überhaupt noodzakelijk is, maar we stellen vast dat er in verschillende Europese landen een strijd aan de gang is tegen de LGBTIQ-gemeenschap. Die gaat zelfs zo ver dat sommige landen “homovrije” zones uitroepen. Dat soort intolerantie kan ik niet verzoenen met de Europese waarde van inclusie. Daarom steun ik met overtuiging deze resolutie. Het is een krachtig signaal dat we iedereen verwelkomen, in alle verscheidenheid.
2021/03/11
Children's Rights (B9-0164/2021)

Met de nieuwe EU-strategie voor de rechten van het kind, die de Europese Commissie heeft aangekondigd, kunnen en moeten we in de komende jaren volop blijven inzetten op de 3 P’s: protection (bescherming tegen alle vormen van geweld), participation en provision (recht op onderwijs, gezondheidszorg, ontspanning enz.).De Europese kindergarantie zal hierbij van groot belang zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit instrument ervoor kan zorgen dat we kinderen uit armoede of sociale uitsluiting kunnen halen, door het recht op onderwijs, opvang, huisvesting, gezonde voeding en gezondheidszorg voor elk kind te garanderen. Ook een betere bescherming online moet een prioriteit zijn.De huidige coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van kinderen nog duidelijker gemaakt. Als we niet dringend actie ondernemen dreigen nog meer kinderen in armoede terecht te komen. Dit mogen we absoluut niet laten gebeuren. We moeten investeren in onze kinderen en hun families en hun de nodige steun geven, zodat ze alle kansen krijgen in het leven.
2021/03/11
Implementation of the Ambient Air Quality Directives (A9-0037/2021 - Javi López)

Luchtverontreiniging is een belangrijke doodsoorzaak en draagt bij tot 400 000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar. Zo bestaat er bijvoorbeeld een zeer sterk verband met longkanker, hartziekten en beroertes. Uit een studie van het Europees Geneesmiddelenagentschap uit 2019 blijkt dat een op de acht sterfgevallen in Europa verband houdt met slechte luchtkwaliteit. Daarom hebben we nood aan een alomvattende benadering. Een grondige herziening van deze twee richtlijnen is dan ook essentieel. Goede bescherming van de volksgezondheid gaat gepaard met duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde limietwaarden voor de schadelijkste stoffen. Daarom moeten we de richtsnoeren van de Wereldgezondheidsorganisatie overnemen. Gezondheid moet op de eerste plaats komen, en duidelijke drempelwaarden zijn hierin een eerste stap. Dat stellen we voorop. Tegelijk moeten we ook kijken naar de nodige randvoorwaarden bij het nemen van maatregelen die dienen om de strengere normen te halen.
2021/03/25
2019-2020 Reports on Kosovo (A9-0031/2021 - Viola Von Cramon-Taubadel)

We stemden in met dit verslag omdat het in overeenstemming is met het geostrategische en geconditioneerde uitbreidingsbeleid van de EU. De EU moet Kosovo, samen met de andere landen van de Westelijke Balkan, op het spoor van de Europese integratie houden door grondige hervormingen af te dwingen. Er is nog veel werk te verrichten maar de bereidheid en inzet zijn aan beide kanten aanwezig. Essentieel is alvast dat de Kosovaarse autoriteiten daadwerkelijk de door de EU gekoesterde waarden delen, zoals democratie en rechtsstatelijkheid en eerbiediging van fundamentele vrijheden en mensenrechtenWe stemden tegen de terechtwijzing dat de opening van een Kosovaarse ambassade in Jeruzalem ingaat tegen het standpunt van de EU over de tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina, niet omdat wij dit Europese standpunt in twijfel trekken – integendeel –, maar omdat deze terechtwijzing hier niet aan de orde is: de locatie van ambassades is een louter nationale bevoegdheid en de verplaatsing van ambassades in Israël heeft nooit echt ter discussie gestaan onder de lidstaten.
2021/03/25
2019-2020 Reports on Serbia (A9-0032/2021 - Vladimír Bilčík)

We stemden in met dit verslag omdat het in overeenstemming is met het geostrategische en geconditioneerde uitbreidingsbeleid van de EU. De EU moet Servië, samen met de andere landen van de Westelijke Balkan, op het spoor van de Europese integratie houden door grondige hervormingen af te dwingen. Er is nog veel werk te verrichten maar de bereidheid en inzet zijn aan beide kanten aanwezig. Essentieel is alvast dat de Servische autoriteiten daadwerkelijk de door de EU gekoesterde waarden delen, zoals democratie en rechtsstatelijkheid en eerbiediging van fundamentele vrijheden en mensenrechten.Twee preciseringen:• We stemden tegen de terechtwijzing dat de verplaatsing van de Servische ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem ingaat tegen het standpunt van de EU over de tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina, niet omdat wij dit Europese standpunt in twijfel trekken – integendeel –, maar omdat deze terechtwijzing hier niet aan de orde is: de locatie van ambassades is een louter nationale bevoegdheid en de verplaatsing van ambassades in Israël heeft nooit echt ter discussie gestaan onder de lidstaten.• We stemden overeenkomstig onze overtuiging tegen een amendement waarmee de oproep aan de Servische regering zou worden afgezwakt om partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht en naams- en genderwijzigingen voor transgenders bij wet te regelen.
2021/03/25
Establishing Horizon Europe – laying down its rules for participation and dissemination (A9-0122/2021 - Dan Nica)

Het onderzoeks- en innovatieprogramma 2021-2027 bedraagt 95,5 miljard euro en wil onze industrie vernieuwen, digitaliseren en vooral vergroenen. Met korte- en langetermijnfinanciering voor onderzoek en innovatie inzake wereldwijde uitdagingen, zoals de strijd tegen klimaatverandering, digitalisering en de COVID-19-pandemie, is Horizon Europa één van de kernprogramma's van de Europese Unie. Door de krachten te bundelen in onderzoek en innovatie staan we stukken sterker om de vermelde uitdagingen het hoofd te bieden. We hebben als Parlement dan ook terecht geijverd voor meer geld voor onderzoek tijdens de onderhandelingen met de Raad en dat is grotendeels gelukt. Gezien de tijdsdruk was Horizon Europa al voorlopig van toepassing sinds januari, maar hebben we dat nu formeel goedgekeurd en dat heeft mijn volle steun.
2021/04/27
Specific Programme implementing Horizon Europe – the Framework Programme for Research and Innovation (A9-0118/2021 - Christian Ehle)

Het onderzoeks- en innovatieprogramma 2021-2027 bedraagt 95,5 miljard euro en wil onze industrie vernieuwen, digitaliseren en vooral vergroenen. Met korte- en langetermijnfinanciering voor onderzoek en innovatie inzake wereldwijde uitdagingen, zoals de strijd tegen klimaatverandering, digitalisering en de COVID-19-pandemie, is Horizon Europa een van de kernprogramma's van de Europese Unie. Door de krachten te bundelen in onderzoek en innovatie staan we stukken sterker om de vermelde uitdagingen het hoofd te bieden. We hebben als Parlement dan ook terecht geijverd voor meer geld voor onderzoek tijdens de onderhandelingen met de Raad en dat is grotendeels gelukt. Gezien de tijdsdruk was Horizon Europa al voorlopig van toepassing sinds januari, maar nu hebben we dat formeel goedgekeurd en dat heeft mijn volle steun.
2021/04/27
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3), and (4)(c): Maximum residue levels for certain substances, including lufenuron (B9-0223/2021)

Lufenuron is een pesticide en fungicide dat bijzonder schadelijk is voor het waterleven. Omdat de stof amper afgebroken wordt, blijft ze ook voor extreem lange periodes aanwezig. Tegelijk veroorzaakt ze allergische reacties bij aanraking met de huid en zijn er vermoedens dat ze schadelijk is voor de voortplanting. De markttoelating van de stof in de Europese Unie is in 2019 verlopen. Het gebruik ervan is nog toegelaten tot 30 juni 2021 om de bestaande voorraden op te gebruiken. Daarna mag de stof niet meer gebruikt worden in de Unie. De Commissie wil nu de toegelaten residuniveaus voor import van suikerriet en grapefruits uit Brazilië verhogen. Verhogingen van toegelaten residuwaarden louter omwille van handelsbelangen, dat willen we niet. Zeker niet wanneer het gaat om een stof die niet meer toegelaten is in de Unie zelf. Daarom steun ik dit bezwaar.
2021/04/27
The EU-UK Trade and Cooperation Agreement (A9-0128/2021 - Andreas Schieder, Christophe Hansen)

Het politieke brexitakkoord dateert al van 24 december 2020 en wordt voorlopig toegepast sinds 1 januari 2021. Deze voorlopige overgangsperiode liep af op 30 april 2021. Daarom heeft het Parlement de vastgelegde voorwaarden goedgekeurd voor de toekomstige samenwerking tussen het VK en de EU. Ook ik stemde voor, zij het met enige tegenzin. Het akkoord is heel wat beter dan een harde brexit, maar ook dit akkoord zal voor meer administratie zorgen en bijgevolg banen kosten. Brexit blijft dus een historische vergissing. Het is bovendien spijtig dat het onderhandelde akkoord geen sterkere garanties biedt voor sociale rechten: we moeten absoluut vermijden dat er tussen het VK en de EU een concurrentiestrijd ontstaat op sociale verworvenheden. Deze stemming is dus geen eindpunt. We moeten dit nauw blijven opvolgen.
2021/04/27
The outcome of EU-UK negotiations (B9-0225/2021)

Het politieke brexitakkoord dateert al van 24 december 2020 en wordt voorlopig toegepast sinds 1 januari 2021. Deze voorlopige overgangsperiode liep af op 30 april 2021. Daarom heeft het Parlement de vastgelegde voorwaarden goedgekeurd voor de toekomstige samenwerking tussen het VK en de EU. Ook ik stemde voor, zij het met enige tegenzin. Het akkoord is heel wat beter dan een harde brexit, maar ook dit akkoord zal voor meer administratie zorgen en bijgevolg banen kosten. Brexit blijft dus een historische vergissing. Het is bovendien spijtig dat het onderhandelde akkoord geen sterkere garanties biedt voor sociale rechten: we moeten absoluut vermijden dat er tussen het VK en de EU een concurrentiestrijd ontstaat op sociale verworvenheden. Deze stemming is dus geen eindpunt. We moeten dit nauw blijven opvolgen.
2021/04/27
Soil protection (B9-0221/2021)

Op dit ogenblik bestaat er nog geen specifieke overkoepelende Europese wetgeving voor de bescherming van de bodem. Dit terwijl er wel dergelijke regels bestaan voor bijvoorbeeld lucht, water en natuurgebieden. De negatieve gevolgen op de bodem zijn er echter wel: vervuiling, erosie, verlies van vruchtbaarheid en biodiversiteit, woestijnvorming... Verschillende lidstaten hebben goede wetgeving en strikte normen, maar andere niet. Daarom is er een bindend juridisch raamwerk voor de hele Unie nodig, met respect voor de subsidiariteit. We moeten de bodem beschermen, de bestaande natuur behouden en een duurzaam beheer in de hand werken. Tegelijk moeten we ook buiten onze eigen grenzen kijken. Bodembescherming moet in de toekomst deel uitmaken van overeenkomsten die we sluiten met onze internationale handelspartners. Import van producten die gepaard gaan met bodemaantasting en ontbossing in andere landen, dat kan niet langer. We verwachten nu ambitieuze wetgevende voorstellen van de Europese Commissie. Daarom steun ik deze resolutie voluit.
2021/04/28
Digital Green Certificate - Union citizens (C9-0104/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Het voorstel van de Commissie voor een “digitaal groen certificaat” moet dienen om het Europese recht op vrij verkeer tijdens de pandemie opnieuw te waarborgen. Zonder overleg de grenzen sluiten is enkel negatief voor Europese burgers.Ik steun daarom het voorstel, met dien verstande dat het ook een papieren certificaat kan zijn en dat het in geen geval mag leiden tot discriminatie. We herdopen het voorstel daarom tot “Europees Covid-19-certificaat”, maken het tijdelijk (twaalf maanden) en verzekeren dat niet enkel vaccinatie maar ook een recent negatief testresultaat of een recent herstel van een infectie met het virus op het certificaat kan komen. We benadrukken de privacybescherming: er mogen geen persoonlijke gegevens van het certificaat opgeslagen worden en er komt geen Europese centrale databank. Tot slot mag dit certificaat niet afleiden van de belangrijkste opdracht: vaccins, vaccins, vaccins. We moeten vooral inzetten op een grootschalige productie én verdeling van vaccins. In die context drukte ik ook mijn steun uit voor het amendement dat oproept tot een opheffing van de Trips-Overeenkomst, zodat de kennis over de coronavaccins vrijgesteld wordt zolang de pandemie door ons leven raast.
2021/04/28
Digital Green Certificate - third country nationals (C9-0100/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Het voorstel van de Commissie voor een “digitaal groen certificaat” moet dienen om het Europese recht op vrij verkeer tijdens de pandemie opnieuw te waarborgen. Zonder overleg de grenzen sluiten is enkel negatief voor Europese burgers.Ik steun daarom het voorstel, met dien verstande dat het ook een papieren certificaat kan zijn en dat het in geen geval mag leiden tot discriminatie. We herdopen het voorstel daarom naar “Europees Covid-19-certificaat”, maken het tijdelijk (twaalf maanden) en verzekeren dat niet enkel vaccinatie maar ook een recent negatief testresultaat of een recent herstel van een infectie met het virus op het certificaat kan komen. We benadrukken de privacybescherming: er mogen geen persoonlijke gegevens van het certificaat opgeslagen worden en er komt geen Europese centrale databank. Tot slot mag dit certificaat niet afleiden van de belangrijkste opdracht: vaccins, vaccins, vaccins. We moeten vooral inzetten op een grootschalige productie én verdeling van vaccins.
2021/04/28
Rail passengers' rights and obligations (A9-0045/2021 - Bogusław Liberadzki)

De nieuwe regels rond rechten van treinreizigers zijn een verbetering omdat mensen nu langs een andere route kunnen reizen en hulp kunnen ontvangen bij vertragingen en annuleringen. Concreet gesteld kunnen reizigers bij vertragingen van meer dan zestig minuten ervoor kiezen hun ticket volledig terugbetaald te krijgen of hun reis voort te zetten of om te boeken onder vergelijkbare voorwaarden en zonder bijkomende kosten. Ook voor personen met beperkte mobiliteit verbetert de toegang en komt er een sterker recht op hulp. Daarnaast moeten treinen meer ruimte beschikbaar hebben voor fietsen. We moeten reizen met de trein aantrekkelijker maken, willen we onze klimaatdoelstellingen halen. Mede daarom steun ik de nieuwe regels volmondig.
2021/04/29
European Child Guarantee (B9-0220/2021)

Meer dan 1 op 5 kinderen in de EU leeft in armoede of met het risico op sociale uitsluiting. Dat is, anno 2021, totaal onaanvaardbaar. Met het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten willen we tegen 2030 5 miljoen kinderen uit de armoede halen. Dit is zeker een eerste stap, maar de ambitie moet nog groter zijn. Met de realisatie van de kindergarantie zetten we een belangrijke stap vooruit in de ruimere strategie voor de rechten van het kind. Die kinderrechtenstrategie moet gebaseerd zijn op de drie grote pijlers van het VN-Kinderrechtenverdrag:1. Participation: het betrekken van kinderen bij beslissingen die hen aangaan, hetgeen ook structureel verankerd moet worden.2. Protection: het beschermen van kinderen tegen allerhande vormen van misbruik en geweld.3. Provision: het garanderen van de toegang voor kinderen tot onderwijs, opvang, gezondheidszorg, gezonde voeding, huisvesting.Met de Europese kindergarantie willen we deze sociale grondrechten garanderen. We moeten volop inzetten op jonge, kwetsbare kinderen, anders dreigen we een hele generatie te verliezen.
2021/04/29
The impacts of climate change on vulnerable populations in developing countries (A9-0115/2021 - Mónica Silvana González)

Kwetsbare personen worden veel zwaarder getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering, hetgeen meer armoede en ongelijkheid tot gevolg heeft. De klimaatverandering vormt een bedreiging voor het recht op leven, water, sanitaire voorzieningen, voedsel, gezondheid en huisvesting, verveelvoudigt het risico op conflicten en belemmert de ontwikkeling.De oplossing ligt niet in een afzonderlijk juridisch statuut voor klimaatvluchtelingen, maar in een grondige aanpak van de onderliggende oorzaken van migratie. We moeten volop inzetten op de bestrijding van de klimaatverandering en moeten ook andere landen daarbij ondersteunen. Ik heb daarom met overtuiging voor het verslag gestemd.
2021/05/18
Human rights protection and the EU external migration policy (A9-0060/2021 - Tineke Strik)

In het verslag wordt opgeroepen tot eerbiediging van de mensenrechten, ook bij de buitenlandse betrekkingen van de EU op het vlak van migratie. Achteruitgang en schendingen op dit gebied kunnen we niet goedpraten.Lidstaten die door hun geografische ligging met een grotere migratiedruk te maken krijgen, dragen nu een onevenredig groot deel van de verantwoordelijkheid. Daarom moeten alle lidstaten zich in het migratiebeleid solidair tonen. Naast die solidariteit is behoefte aan transparanter toezicht om de eerbiediging van de mensenrechten te waarborgen. Ik sta volledig achter deze verscherpte transparantie.
2021/05/19
2019-2020 Reports on Turkey (A9-0153/2021 - Nacho Sánchez Amor)

Het Turkije van president Erdogan verwijdert zich steeds verder van de fundamentele waarden van Europa. Het gaat de verkeerde kant op. Zo heeft Turkije zich onlangs teruggetrokken uit het Verdrag van Istanbul, het eerste bindende internationale verdrag ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. Het is onaanvaardbaar dat Turkije de strijd tegen dit geweld niet serieus neemt.Voorts is sprake van een aanhoudend gebrek aan respect, wat onlangs wederom is gebleken uit het “sofagate”-schandaal, evenals veelvuldige schendingen van democratische rechten.De boodschap is duidelijk: dit land hoort niet thuis in de Europese Unie. De toetredingsonderhandelingen moeten worden stopgezet.
2021/05/19
The effects of climate change on human rights and the role of environmental defenders on this matter (A9-0039/2021 - María Soraya Rodríguez Ramos)

De strijd tegen de klimaatverandering staat al jaren hoog op de politieke agenda, maar er moet meer actie worden ondernomen.Klimaatactivisten spelen daarbij zowel in de EU als daarbuiten een belangrijke rol. Het is van groot belang dat hun rechten worden gewaarborgd en dat zij, indien nodig, op voldoende bescherming kunnen rekenen. Dit is helaas nog niet overal het geval. De EU moet op dit gebied haar internationale rol oppakken.Daarnaast moet het recht op een gezonde leefomgeving sterker worden benadrukt, bijvoorbeeld door middel van de opname ervan in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Door ecocide te erkennen als internationale misdaad voor het Internationaal Strafhof, kan de doelbewuste vernietiging van ecosystemen ook op internationaal niveau strenger en efficiënter worden bestraft.We moeten blijven werken aan een wereld waarin iedereen in een gezonde omgeving kan leven en oud kan worden. Daarom krijgt deze resolutie mijn volledige steun.
2021/05/19
Accelerating progress and tackling inequalities towards ending AIDS as a public health threat by 2030 (B9-0263/2021)

We hebben in de wereldwijde strijd tegen aids enorme vooruitgang kunnen boeken dankzij innovaties en internationale samenwerking. Helaas heerst er nog altijd grote ongelijkheid met betrekking tot de toegang tot voorlichting, preventie en behandeling.Een soortgelijke ongelijkheid op gezondheidsgebied zien we ook terug in de huidige vaccinatiecampagne tegen het COVID-19-virus. Deze draait in welvarende landen inmiddels op volle toeren, terwijl in arme landen nog nauwelijks prikken zijn gezet. We moeten sneller vaccineren en hebben daarvoor meer vaccins nodig. Daartoe moeten de octrooirechten voor deze vaccins tijdelijk worden opgeheven.We hebben in het kader van deze tekst over een gematigd amendement gestemd dat dit beoogt door middel van de opheffing van de zogenaamde Trips-Overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie. Daarnaast worden farmaceutische bedrijven in het amendement verzocht hun kennis te delen via de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP), een bestaand internationaal platform dat helaas nauwelijks wordt gebruikt. Het delen van kennis is een goede zaak.De laatste maanden is echter overduidelijk gebleken dat hier niet aan wordt gedaan. Daarom is het tijd voor een duw in de rug in de vorm van een tijdelijke opheffing van octrooirechten. In overeenstemming met het standpunt van mijn partij heb ik dit amendement dan ook volmondig gesteund. Het is hoog tijd om moedige beslissingen te nemen en afgeklopte standpunten te verdedigen.
2021/05/19
The right of information of the Parliament regarding the ongoing assessment of the national recovery and resilience plans (B9-0276/2021)

De Europese faciliteit voor herstel en veerkracht biedt een begroting van 672,5 miljard euro voor leningen en subsidies ter ondersteuning van de hervormingen en investeringen van de lidstaten. De faciliteit vormt daarmee de kern van ons Europees herstelbeleid en moet de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie opvangen.De lidstaten krijgen op basis van hun plannen voor herstel en veerkracht toegang tot de financiële middelen. Aangezien het echter over aanzienlijk grote bedragen gaat, moet strikt democratisch toezicht worden gewaarborgd om misbruik te vermijden.Daarom dringen wij bij de Commissie aan op meer transparantie en democratische verantwoordingsplicht. De Commissie moet het Parlement regelmatig, vaker en uitgebreider dan tot nu toe is gebeurd, mondeling en schriftelijk op de hoogte stellen van de stand van zaken met betrekking tot de beoordeling van de nationale plannen voor herstel en veerkracht.
2021/05/20
Liability of companies for environmental damage (A9-0112/2021 - Antonius Manders)

Milieudelicten vormen wereldwijd naar schatting de op vier na grootste categorie van criminele activiteiten, maar worden zelden onderzocht en dus ook zelden veroordeeld.Autoriteiten, waaronder openbare aanklagers en rechters, moeten op dit gebied beter worden opgeleid en de Europese regelgeving moet worden verscherpt zodat milieuschade op doeltreffendere wijze kan worden voorkomen en hersteld.Daarom steun ik met overtuiging de oproep tot herziening van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn in een volledig geharmoniseerde verordening die van toepassing is op alle bedrijven die in de EU actief zijn. Daarnaast moet ook de richtlijn milieucriminaliteit worden herzien en moet het mandaat van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) worden uitgebreid tot milieudelicten.
2021/05/20
EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (A9-0179/2021 - César Luena)

We hebben in de Europese Unie dringend nood aan een ambitieuze biodiversiteitsstrategie. Daarom steunde ik deze resolutie volmondig. Om tot een echte, resultaatgerichte strategie te komen moeten de ambities die we stellen ook bindend en afdwingbaar zijn. We hebben al genoeg niet bindende aanbevelingen. Binnen deze afspraken moet er, net als bij de regels rond emissiereductie, wel ruimte zijn voor flexibiliteit die rekening houdt met de situatie in de verschillende lidstaten. In deze biodiversiteitsstrategie hebben ook bossen een essentiële rol te vervullen. Aan de hand van duurzaam bosbeheer kunnen we de biodiversiteit beschermen, maar tegelijk ook voorzien in de nodige bouwmaterialen die essentieel zijn in het kader van de renovatiegolf en de Green Deal. Wat betreft chemische stoffen en het gebruik van schadelijke pesticiden is het tevens hoog tijd om doelen te stellen, èn waar te maken. De toelating van glyfosaat kan niet na 2022 verlengd worden. Indien EFSA beslist dat er voor bepaalde stoffen te grote risico’s zijn voor het milieu, kan de stof niet worden toegevoegd. Met duidelijke en ambitieuze reductiedoelen voor het gebruik van pesticiden, samen met een toolbox om landbouwers te helpen in de transitie, zullen we zorgen voor een gezonder leefmilieu voor mens en dier.
2021/06/08
Meeting the Global Covid-19 challenge: effects of waiver of the WTO TRIPS agreement on Covid-19 vaccines, treatment, equipment and increasing production and manufacturing capacity in developing countries (RC-B9-0306/2021, B9-0306/2021, B9-0307/2021, B9-0308/2021, B9-0309/2021, B9-0310/2021, B9-0311/2021)

Ik steun in deze belangrijke resolutie een oproep voor de TRIPS waiver. Voor mij blijven patenten altijd de hoeksteen van innovatie en toekomstig onderzoek, maar in deze uitzonderlijke tijden moeten we durven kijken naar uitzonderlijke maatregelen. De laatste maanden bleek overduidelijk dat vrijwillige samenwerking tussen bedrijven onvoldoende is om te voldoen aan de vraag naar vaccins. De vaccinproductie kan de wereldwijde covidbesmettingen simpelweg niet volgen. We moeten niet alleen alle mogelijke bestaande productiecapaciteit gebruiken, tegelijk moeten we investeren in bijkomende productielijnen. Maar capaciteit alleen, dat levert geen vaccins op. We moeten ook kennis delen. En dit gebeurt nu niet. Fabrieken die aanbieden om op korte termijn te helpen met productie, kunnen dit niet omdat de kennis niet gedeeld wordt. Net daarom hebben we nood aan een tijdelijke opheffing van de patenten, voor een beperkte periode, voor zeer specifieke producten en afgesproken binnen de Wereldhandelsorganisatie. Dit is geen wonderoplossing maar wel een eerste essentiële stap om de productie te versnellen.
2021/06/09
Sexual and reproductive health and rights in the EU, in the frame of women’s health (A9-0169/2021 - Predrag Fred Matić)

Seksuele en reproductieve rechten staan zwaar onder druk. Tegen deze achtergrond werd het verslag-Matic opgesteld, dat terecht aandacht vraagt voor vruchtbaarheidsbehandelingen, betere kraamzorg, veilige menstruatieproducten, goede seksuele voorlichting en de strijd tegen gendergerelateerd geweld, waaronder genitale verminking.Het niet-bindende verslag bevat ook verwijzingen naar legale en veilige toegang tot abortus. De framing hieromtrent door zowel de rapporteur zelf als door andere pressiegroepen is grotendeels onterecht, bijvoorbeeld dat het verslag de gewetensclausule miskent, dat er Europese verplichtingen rond abortus zullen komen en dat er een beroepsverbod zal komen voor zorgverleners die de gewetensclausule inroepen. Desondanks zijn de passages over de gewetensclausule voor ons te negatief geformuleerd en te zeer gericht op restrictieve situaties in bepaalde lidstaten. Die passages steunen wij NIET.Voor CD&V is de lijn duidelijk: abortus is geen mensenrecht en er moet een goed evenwicht zijn tussen de beschermwaardigheid van het ongeboren leven en het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. De gewetensclausule moet blijven bestaan voor individuen en instellingen en niemand mag verplicht worden tegen zijn wil aan abortus mee te werken. Dit is de lijn die we blijven aanhouden. Daarom stemmen we VOOR de resolutie van de EVP-Fractie en onthouden we ons van stemming over het verslag-Matic.
2021/06/24
25th anniversary of the International Conference on Population and Development (ICPD25) (Nairobi Summit) (B9-0365/2021, B9-0366/2021)

Iedereen moet overal ter wereld toegang hebben tot de nodige gezondheidszorg en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Dat staat als een paal boven water, maar helaas is dit vandaag de dag nog niet het geval, met duidelijke gevolgen voor de gendergelijkheid. Hierbij gaat het om aan de leeftijd aangepaste seksuele voorlichting, toegang tot anticonceptie, pre- en postnatale zorg, gezinsplanning en indien nodig ook veilige en legale abortus. In dit alles zijn er op veel plekken in de wereld nog grote stappen te zetten, zeker in ontwikkelingslanden en bij de armere bevolking. Ook in conflictsituaties moet er steeds toegang zijn tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Wanneer het gaat om abortus is voor de CD&V de lijn echter duidelijk: er moet steeds een evenwicht zijn tussen de beschermwaardigheid van het ongeboren leven en het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Ook de gewetensclausule moet te allen tijde blijven bestaan; niemand mag verplicht worden tegen zijn of haar wil mee te werken aan abortus. In deze resolutie stemde ik volledig volgens deze lijn. Omwille van het belang van de eerbiediging van deze gewetenclausule heb ik me bij de eindstemming onthouden van stemming.
2021/06/24
Brexit Adjustment Reserve (A9-0178/2021 - Pascal Arimont)

De “reserve voor aanpassing aan de brexit” moet ondersteuning bieden voor werknemers en bedrijven die getroffen worden door de negatieve gevolgen van de brexit. Het fonds is goed voor 5,5 miljard euro, waarvan België met een totaalbedrag van 386 miljoen euro een van de grootste bijdragen zal ontvangen. Ik steun het akkoord volledig, in de hoop dat het geld nu zo snel mogelijk geraakt bij al die mensen die het nodig hebben.
2021/09/15
European Centre for Disease Prevention and Control (A9-0253/2021 - Joanna Kopcińska)

We hebben een sterker Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding nodig, zoveel is na de coronacrisis wel duidelijk. Daarvoor heeft het Centrum een uitgebreid mandaat nodig, zodat het de epidemiologische situatie beter kan monitoren, de voorbereidingsplannen van de lidstaten kan beoordelen en tijdens crisissen een ‘EU health taskforce’ naar lidstaten in een noodsituatie kan sturen. Dit alles moet ons in de toekomst in staat stellen sneller te reageren bij een gezondheidscrisis.Belangrijk is ook dat we aandacht hebben voor niet-overdraagbare ziektes. Een pandemie of soortgelijke crisis heeft een enorme impact op de behandeling van deze ziektes. Daarom moet het Centrum voor mij ook de invloed van ziektes zoals COVID-19 op niet-overdraagbare ziektes zoals kanker identificeren en monitoren. Zo kunnen we preventief optreden, goede plannen maken en meer samenwerken zodat essentiële zorg niet meer uitgesteld dient te worden.
2021/09/15
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

Het laatste jaar heeft overduidelijk aangetoond dat we in ons antwoord op grensoverschrijdende gezondheidscrisissen niets hebben aan een lappendeken van maatregelen. Meer Europese coördinatie is nodig. Daarom is het ook goed dat we deze week over nieuwe wetgeving stemmen, net met dit als doel. We moeten beter voorbereid zijn, sneller kunnen samenwerken en de Unie meer bevoegdheden geven wanneer we te maken krijgen met een volgende pandemie of andere gezondheidscrisis. Dit verslag bevat de juiste bijkomende krachtlijnen: informatie delen over zowel Europese als nationale reservevoorraden van medisch materiaal, de mogelijkheid om gezamenlijk te onderhandelen over de aankoop van materiaal of geneesmiddelen, enz. Belangrijk is ook dat de continuïteit van reguliere zorg behouden moet blijven. Denk bijvoorbeeld aan de uitgestelde kankerzorg en -screening. Het is essentieel dat hieromtrent duidelijke plannen en afspraken op nationaal en Europees niveau worden gemaakt voor de toekomst. Dit zal levens redden. Daarom steun ik deze volgende stap naar de Europese gezondheidsunie dan ook volledig.
2021/09/15
Objection pursuant to Rule 111(3): Criteria for the designation of antimicrobials to be reserved for the treatment of certain infections in humans (B9-0424/2021)

Jaarlijks sterven er als direct gevolg van de toenemende antimicrobiële resistentie 33 000 mensen in de EU. Wanneer we geen actie ondernemen, lopen deze cijfers tegen 2050 internationaal op tot 10 miljoen. Grootschalig antibioticagebruik bij dieren heeft bijgedragen aan de toename van antimicrobiële resistentie en kan dus niet langer door de beugel. Antibiotica die kritiek zijn voor menselijk gebruik kunnen we niet langer zomaar aan dieren geven. Het voorstel van de Commissie voor de criteria die nodig zijn om een lijst van die antibiotica op te stellen, riep echter veel vragen op. Menselijke gezondheid moet altijd vooropstaan, maar dit was niet duidelijk in het voorstel. Dankzij de nodige verduidelijking van de Commissie kon ik voorlopig toch akkoord gaan met haar voorstel. Er komt een duidelijke ambitie van 50 % minder antibioticagebruik bij dieren tegen 2030, indien nodig komen er extra stappen en de huidige criteria zullen spoedig worden geëvalueerd. De actie die we nu nemen, is een eerste stap in de goede richting, die veel te lang op zich heeft laten wachten. Er moet nu verandering komen. Daarom ga ik op dit ogenblik niet akkoord met het bezwaar. Nu is het wel zaak om het vervolg verder kritisch op te volgen.
2021/09/15
Fair working conditions, rights and social protection for platform workers - New forms of employment linked to digital development (A9-0257/2021 - Sylvie Brunet)

In de EU werken 24 miljoen werknemers voor onlineplatformen zoals Uber, Deliveroo of Bolt. Het gebruik van onlinedeelplatformen is sinds de pandemie enorm gestegen. We hebben niets tegen nieuwe technologieën, op voorwaarde dat hun medewerkers dezelfde sociale rechten genieten als traditionele werknemers. Vaak werken ze immers als schijnzelfstandigen, waardoor ze minder sociale rechten opbouwen, hun verloning beduidend lager ligt en het sociaal overleg wordt ondermijnd. Dit ambitieuze verslag pleit er onder meer voor dat platformbedrijven zelf bewijzen dat hun medewerkers daadwerkelijk zelfstandig zijn, en ijvert voor een sterk sociaal overleg. Ik heb voor dit verslag gestemd omdat deze omgekeerde bewijslast een doorbraak is in de strijd tegen sociale dumping door de platformbedrijven.
2021/09/15
Identifying gender-based violence as a new area of crime listed in Article 83(1) TFEU (A9-0249/2021 - Malin Björk, Diana Riba i Giner)

Een op drie vrouwen in de EU krijgt te maken met een of andere vorm van geweld. De jaarlijkse kosten van gendergerelateerd geweld worden geschat op 290 miljard euro. Achter al die andere cijfers schuilen steeds verhalen, gebroken levens, ontnomen levens van vrouwen, moeders, dochters en vriendinnen.Gendergerelateerd geweld moet daarom dringend toegevoegd worden aan de lijst van criminele feiten in artikel 83 VWEU zodat de Europese Commissie een wet voor de strijd tegen gendergerelateerd geweld kan voorstellen. Ik steun dan ook volmondig het hoofddoel van dit verslag en beschouw de strijd tegen gendergerelateerd geweld als één van mijn topprioriteiten. De aangekondigde wet moet zeker de internationale normen van het Verdrag van Istanbul omzetten.Dit parlementair verslag overschrijdt echter nationale bevoegdheden en ondermijnt zo ons gezamenlijk doel. Voor de toevoeging van gendergerelateerd geweld aan artikel 83 hebben we unanimiteit in de Raad nodig. Dat gaat niet gebeuren als we tegelijk eisen dat het weigeren van abortus bestempeld wordt als gendergerelateerd geweld. Ondanks mijn grote steun voor de politieke doelstelling, heb ik me daarom onthouden bij de stemming over het verslag.
2021/09/16
The role of development policy in the response to biodiversity loss in developing countries, in the context of the achievement of the 2030 Agenda (A9-0258/2021 - Michèle Rivasi)

Dat we vanuit de Europese Unie invloed hebben op biodiversiteitsverlies in andere werelddelen, kunnen we niet ontkennen. Zowel onze handelsverdragen als de ontwikkelingssamenwerking spelen hier een rol in. Daarom moeten we het in de toekomst beter doen. Naar mijn mening moet iedereen het recht hebben op een veilig, proper, gezond en duurzaam leefmilieu. Dit moeten we dan ook universeel erkennen. Tegelijk is er behoefte aan betere afspraken in onze handelsverdragen. Door hier duidelijke, ambitieuze en afdwingbare duurzaamheidsafspraken te maken, hebben we een stevige stok achter de deur om de situatie in derde landen te helpen verbeteren. Om uitwassen tegen te gaan en ook effectief strafbaar te maken, moeten de EU en de lidstaten er ook op aandringen ecocide te erkennen als misdaad onder het Internationaal Strafhof. Deze tekst roept op tot duidelijke actie, daarom steun ik ze dan ook volmondig.
2021/10/05
Artificial intelligence in criminal law and its use by the police and judicial authorities in criminal matters (A9-0232/2021 - Petar Vitanov)

Artificiële intelligentie biedt in alle sectoren kansen, ook op het gebied van rechtshandhaving. De realiteit is dat steeds meer criminelen hun werkterrein digitaal verleggen om misdaden te plegen. Het is dan ook zinloos om in het huidige digitale tijdperk politiediensten te verbieden om deze misdaden sneller, efficiënter en meer gericht te bestrijden met behulp van AI. We dienen inderdaad te kijken naar alle mogelijke negatieve effecten, maar moeten de opportuniteiten durven benutten en voldoende vrijheid geven aan de verdere ontwikkeling. Ja, ook gezichtsherkenning. Dit is absoluut geen carte blanche die toelaat om AI in het wilde weg te gebruiken om mensen te controleren en te onderdrukken en om situaties zoals in China te laten ontstaan. Juist daarom trachtte ik aan de hand van amendementen verder te gaan dan het louter pleiten voor een verbod of moratorium op gezichtsherkenning, maar binnen een sterk kader van garanties elk gebruik in die specifieke context te toetsen aan een aantal beginselen en principes zoals proportionaliteit, noodzakelijkheid, beperkt in tijd en ruimte, een sterk democratisch toezicht en waar nodig voorafgaande rechterlijke toestemming. Enkel zo vinden we een juiste balans tussen het gebruik van nieuwe technologieën en de bescherming van onze grondrechten. AI ten dienste van de mens.
2021/10/05
The impact of intimate partner violence and custody rights on women and children (A9-0254/2021 - Elena Kountoura, Luisa Regimenti)

De bestrijding van geweld tegen vrouwen en kinderen in al zijn vormen is voor mij een absolute prioriteit. Het is alarmerend dat een derde van de vrouwen in de EU vanaf de leeftijd van 15 jaar te maken heeft gehad met een of andere vorm van fysiek en/of seksueel geweld. De COVID-19-pandemie heeft bovendien geleid tot een betreurenswaardige stijging van huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen is een misdaad die je niet kan goedpraten en ik pleit er dan ook sterk voor dat alle lidstaten het Verdrag van Istanbul ratificeren. Dat eerste juridisch bindende internationale instrument ter voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen, gaat de situatie voor velen verbeteren. Daarnaast steun ik volop de aangekondigde wet tegen gendergerelateerd geweld.
2021/10/05
EU Road Safety Policy Framework 2021-2030 – Recommendations on next steps towards "Vision Zero" (A9-0211/2021 - Elena Kountoura)

Elk jaar gebeuren er bijna 1 miljoen ongevallen in de EU. Alleen al in 2019 vielen er 23 000 doden en 12 0000 zwaargewonden. Met dit verslag over verkeersveiligheid stellen we daarom ‘Vision Zero’ voorop. Dat is de doelstelling die ik volmondig steun om tegen 2050 te streven naar nul verkeersdoden in de Europese Unie. Daarvoor moet ons wagenpark veiliger, onze infrastructuur beter, onze regels voor weggebruik voorzichtiger en onze zorg na ongevallen sneller.
2021/10/05
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Active substances, including chlorotoluron and difenoconazole (B9-0481/2021)

Chlorotoluron is gecatalogiseerd als vermoedelijk kankerverwekkend. Daarnaast is de stof ook schadelijk voor de voortplanting, zijn er sterke vermoedens voor hormoonverstorende eigenschappen en is chlorotoluron zeer schadelijk voor het waterleven. Kortom, een stof die we niet in onze leefomgeving of op ons voedsel willen aantreffen. Desondanks is de toelating voor deze stof ondertussen al sinds 2017 automatisch verlengd, zonder dat de laatste stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek in aanmerking is genomen. Dit kan simpelweg niet. Een procedurele verlenging van een dergelijke gevaarlijke stof is onverdedigbaar. Het wordt hoog tijd dat we de volksgezondheid op de eerst plaats zetten. En dat wil zeggen dat we deze gevaarlijke stoffen niet langer toelaten. Reeds viermaal uitte het Europees Parlement hier kritiek op, het is hoog tijd dat de Commissie hier rekening mee houdt.
2021/10/05
Objection pursuant to Rule 111(3): Technical screening criteria for determining the conditions under which an economic activity qualifies as contributing substantially to climate change mitigation or climate change adaptation and for determining whether that economic activity causes no significant harm to any of the other environmental objectives (B9-0476/2021, B9-0477/2021)

De gedelegeerde handeling die de Commissie voorstelt over de bepaling van duurzame investeringen is een duidelijke stap in de goede richting. Deze eerste lijst van activiteiten zal een duidelijke leidraad vormen voor investeerders om te bepalen waarin zij investeren. Nog niet alle sectoren zijn gedekt, dat klopt. Voor de gassector, de sector van de kernenergie en voor de landbouw moet de beslissing nog vallen. We blijven het belang hiervan dan ook benadrukken in de toekomst en we zullen nieuwe voorstellen ook kritisch bekijken. Het voorstel waarover we vandaag stemmen maakt echter deel uit van een zeer complex compromis dat bereikt werd na lange onderhandelingen. De financiële markten hebben behoefte aan zekerheid en duidelijkheid. Hoe sneller we meer kunnen inzetten op duurzame investeringen, hoe beter voor het klimaat. Daarom steun ik dit bezwaar op dit moment dan ook niet.
2021/10/05
The future of EU-US relations (A9-0250/2021 - Tonino Picula)

Ik ben verbolgen over wat er gebeurt in Texas. De Texas Abortion Act gaat op een veel te restrictieve manier om met abortus (bijvoorbeeld door een verbod op abortus bij incest of verkrachting) en zet burgers tegen elkaar op met een mensonterend verkliksysteem. Daarom steunde ik ook de veroordeling van de Texas Abortion Act in het verslag over de relaties met de VS (Picula, AM3) bij een eerdere stemming op deze plenaire vergadering. Spijtig genoeg bevat deze resolutie over de Texas Abortion Act passages die voor ons als christendemocraten niet door de beugel kunnen. De resolutie roept op om abortus te schrappen uit het strafrecht en beschouwt het weigeren van abortuszorg als een vorm van gendergerelateerd geweld. Voor CD&V is de lijn duidelijk: abortus is geen mensenrecht en er moet een goed evenwicht zijn tussen de beschermwaardigheid van het ongeboren leven en het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. De gewetensclausule moet voor ons blijven bestaan en niemand mag verplicht worden tegen zijn wil aan abortus mee te werken.
2021/10/06
The protection of persons with disabilities through petitions: lessons learnt (A9-0261/2021 - Alex Agius Saliba)

Ik heb voor de resolutie "Bescherming van personen met een handicap via verzoekschriften: geleerde lessen" gestemd. Deze resolutie pleit voor een betere ondersteuning van personen met een handicap op het vlak van mobiliteit, onderwijs en huisvesting. Specifiek gaat de resolutie dieper in op onder andere een flexibelere begeleiding van treinreizigers met een handicap, een uitbreiding van de EU-gehandicaptenkaart en de EU-parkeerkaart opdat personen met een handicap zich zonder obstakels kunnen verplaatsen. De resolutie haalt ook de hoge werkloosheid aan van personen met een handicap en verzoekt de lidstaten om hun beleid aan te passen om de deelname van personen met een handicap te bevorderen.Op het vlak van onderwijs geeft de resolutie concrete aanbevelingen voor een inclusief onderwijs en inclusieve beroepsopleidingsprogramma’s. Dit zijn twee cruciale voorwaarden richting een meer inclusieve arbeidsmarkt. Ten slotte pleit de resolutie voor de integratie van de intersectie van gender en handicap in de Europese strategie inzake handicap 2021-2030.
2021/10/06
Reforming the EU policy on harmful tax practices (including the reform of the Code of Conduct Group) (A9-0245/2021 - Aurore Lalucq)

De onthullingen van de Pandora-Papers zijn de nieuwste in een lange reeks van onderzoekerswerk dat belastingontwijking en -ontduiking blootlegt. Belastingontduiking zorgt ervoor dat wie wel eerlijk bijdraagt, gestraft wordt. Het is dan ook niet goed te praten dat een doeltreffend beleidsantwoord op Europees niveau al tien jaar lang uitblijft. De mazen van het belastingnet moeten dringend dicht. De huidige niet-bindende Code of Conduct volstaat niet en moeten we dringend omvormen tot een bindend mechanisme om de belastingparadijzen te sluiten. Om te vermijden dat de persoonlijke belangenconflicten van enkelingen de hele Europese Unie weerhouden van een eerlijkere fiscaliteit, wil CD&V dan ook afstappen van het vetorecht op fiscale dossiers.
2021/10/07
Farm to Fork Strategy (A9-0271/2021 - Anja Hazekamp, Herbert Dorfmann)

De nieuwe “van boer tot bord”-strategie zet de lijnen uit voor de noodzakelijke hervorming van ons landbouw- en voedingssysteem. In de strijd tegen klimaatverandering moet iedereen en elke sector dringend actie ondernemen. Dit geldt niet alleen voor de landbouwsector zelf, maar evengoed voor de consument.De strategie moet zowel voor gezondere en klimaatvriendelijkere voeding als voor een eerlijk inkomen voor de landbouwers zorgen. Om echt voor verandering te zorgen, zijn wel bindende doelstellingen nodig, zeker wat betreft het verminderen van het gebruik van schadelijke pesticiden.De uitdagingen voor de sector zijn echter enorm, dat weten we. Daarom hebben we ook behoefte aan voldoende flankerende maatregelen om de landbouwers te ondersteunen in deze transitie. Tegelijk vragen we ook om bijkomende impactbeoordelingen bij nieuwe wetgevende voorstellen. Zo gaan we voor een gezond, klimaatvriendelijk, maar ook sociaal landbouwmodel. Voor mij legde deze tekst de juiste accenten, daarom steunde ik die volmondig.
2021/10/19
Protecting workers from asbestos (A9-0275/2021 - Nikolaj Villumsen)

Op woensdag 20 oktober werd het verslag “De bescherming van werknemers tegen asbest” met een grote meerderheid goedgekeurd. Jaarlijks sterven 88.000 Europeanen aan de gevolgen van asbest. Als medeonderhandelaar van dit verslag heb ik de kar helpen trekken voor een verslag dat verdergaat dan de bescherming van werknemers. We moeten het momentum van de Green Deal met de bijhorende renovatiegolf aangrijpen.Ongeveer 35% van de gebouwen in de EU is meer dan 50 jaar oud. Om de klimaatdoelstellingen te halen, willen we tegen 2030 35 miljoen gebouwen renoveren. Bij deze renovaties zullen grote hoeveelheden asbest vrijkomen. Dit verslag roept op tot een Europese gecoördineerde aanpak inzake asbestverwijdering, omdat er momenteel veel te grote verschillen zijn in de verschillende lidstaten.Naast Europese normen voor asbestverwijdering of afvalbeheer, vragen we in het rapport ook extra middelen voor asbestverwijdering, om huiseigenaren te compenseren, en extra inspecties en opleiding om de nieuwe regelgeving te kunnen afdwingen. Enkel via een gecoördineerde Europese aanpak inzake asbestverwijdering kunnen we een einde maken aan de duistere erfenis van asbest.
2021/10/19
General budget of the European Union for the financial year 2022 - all sections (A9-0281/2021 - Karlo Ressler, Damian Boeselager)

Met de stemming over de Europese begroting voor 2022, die een bedrag van 171,8 miljard EUR omvat, geven we als Parlement het duidelijke signaal dat er voldoende budget moet gaan naar die sectoren die essentieel zijn voor het herstel na de coronapandemie, zoals het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon Europe, de Connecting Europe Facility (voor investeringen in vervoerinfrastructuur) en het milieu- en klimaatactieprogramma LIFE. Ook steun aan jongeren, door middel van Erasmus+, de Europese kindergarantie, waarmee we voor elk kind dat in armoede leeft toegang tot onderwijs, opvang, huisvesting en gezondheidszorg willen garanderen, en het EU4Health-programma, waarmee een sterke gezondheidsunie kan worden uitgebouwd, zijn voor ons prioritair. Om deze doelstellingen te bereiken vragen we als Parlement om de door de Raad voorgestelde besparingen terug te draaien. Bij hoge ambities hoort immers ook een performante begroting.
2021/10/20
EU transparency in the development, purchase and distribution of COVID-19 vaccines (B9-0519/2021, B9-0520/2021)

Inmiddels is de vaccinatiecampagne in de Europese Unie over het algemeen een succes. We hadden snel werkbare vaccins, ze werden eerlijk verdeeld tussen de lidstaten en ook snel toegediend. Nu het zwaartepunt van de campagne achter ons ligt, is het tijd om de goede zaken mee te nemen. Maar tegelijk moeten we leren van onze fouten. Deze fouten waren er wel degelijk. Het hele proces, van onderzoek tot aankoop en verdeling moet nog transparanter zijn om ware controle mogelijk te maken. Dit geldt ook voor de Commissie, maar vooral voor de farmaceutische bedrijven. Zij weigerden halsstarrig informatie te delen.Afsluitend moeten de EU en de bedrijven meer doen om internationaal meer te vaccineren. De vaccinongelijkheid blijft enorm groot en dit kan niet. De COVID-19 vaccins moeten daarom dringend gezien worden als een gemeenschappelijk goed dat beschikbaar is voor iedereen, overal ter wereld. Enkel zo zullen we echt uit deze crisis geraken.
2021/10/21
An EU strategy to reduce methane emissions (A9-0277/2021 - Maria Spyraki)

Wanneer we het hebben over de klimaatverandering richten we ons vaak op de CO2-uitstoot. Maar tegelijk hebben we ook een langetermijnstrategie nodig om de uitstoot van andere broeikasgassen te reduceren. Methaan is hier één van. Een groot deel van de methaanuitstoot is afkomstig uit menselijke activiteiten zoals de landbouwsector, de afvalsector en de energiesector. Deze uitstoot reduceren is een van de efficiëntste maatregelen die we kunnen nemen om het klimaat en onze volksgezondheid te beschermen. Daarom heeft elke sector specifieke en bindende doelstellingen nodig, evenals een verplicht registratie- en monitoringsysteem.In de landbouwsector moeten we gebruikmaken van innovatieve oplossingen zoals de productie en het gebruik van biogas om te voorzien in hernieuwbare energie. Om voor een gelijk speelveld te zorgen en tegelijkertijd internationale actie te bevorderen, vragen we dat de COP26 overeenstemming bereikt over de reductiedoelstellingen en dat ingevoerde producten aan dezelfde eisen voldoen als producten die we zelf produceren.
2021/10/21
UN Climate Change Conference in Glasgow, the UK (COP26) (B9-0521/2021)

De strijd tegen klimaatverandering blijft bovenaan de politieke agenda staan. Het is goed dat de Europese Unie met de Green Deal en het “Fit for 55”-pakket de internationale handschoen heeft opgenomen en een voortrekkersrol speelt. Steeds meer internationale partners gaan mee in dit verhaal, maar we moeten de druk op de ketel houden en hoger blijven mikken.Juist daarom zijn de VN-klimaatconferenties zo belangrijk. Zeker de grote industrielanden moeten uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarvoor zijn nieuwe, ambitieuze en internationale afspraken nodig. Ontwikkelde landen moeten internationaal ook een ondersteunende rol spelen, bijvoorbeeld door meer financiële klimaatsteun te geven aan ontwikkelingslanden. Naast die internationale rol kijken we ook naar onszelf. Om de vinger aan de pols te houden en de vooruitgang echt goed te beoordelen vragen we om de omvorming van een tienjarenplan naar een vijfjarenplan voor alle lidstaten.Met deze tekst trekt het Europees parlement met een duidelijk en ambitieus mandaat naar de COP26. Dit is nodig, want de strijd tegen de klimaatverandering kan enkel gewonnen worden wanneer iedereen, elk land en elke sector, zijn bijdrage levert.
2021/10/21
Pandora Papers: implications on the efforts to combat money laundering, tax evasion and avoidance (B9-0527/2021, RC B9-0530/2021, B9-0530/2021, B9-0531/202)

De recente onthullingen in de Pandora Papers tonen aan dat de internationale strijd tegen belastingontduiking nog steeds tekortschiet. We lopen jaarlijks enorme sommen aan belastingen mis. We moeten het hier met het oog op een rechtvaardig belastingsysteem echt beter doen. Liefst internationaal, maar de Europese Unie moet hier een voortrekkersrol in spelen.Verschillende maatregelen kunnen we intern al nemen. Om hervormingen vlotter te laten verlopen, moeten we korte metten maken met de unanimiteit in de Raad. De zwarte lijst van belastingparadijzen moet worden uitgebreid met meer derde landen en meer praktijken. Strenge regels betekenen overigens niets zonder goede handhaving. Lidstaten moeten hier meer op inzetten.Ten slotte vragen we de Commissie ook om te onderzoeken of bijkomende regelgeving nodig is, en of er juridische stappen genomen moeten worden. Elke steen moet dringend omgedraaid worden in dit onderzoek. Daarom stemde ik voor deze tekst.
2021/10/21
Disclosure of income tax information by certain undertakings and branches (A9-0305/2021 - Evelyn Regner, Ibán García Del Blanco)

Na vijf jaar van blokkering door bepaalde regeringen hebben we eindelijk de regels voor winstrapportage en transparantie van bedrijven kunnen verscherpen.Grote bedrijven in de EU met een jaarlijks inkomen van meer dan 750 miljoen euro moeten voortaan dankzij deze richtlijn openbaar maken hoeveel belasting zij in elke lidstaat betalen. Die informatie moet ook op het internet kunnen worden geraadpleegd. Deze extra informatie over de winsten en verliezen van bedrijven voor aftrekking van de winstbelasting moet het makkelijker maken om misbruik en belastingontduiking op te sporen. Ook derde landen die op de grijze en zwarte lijsten staan van landen die geen belastinggegevens uitwisselen, moeten transparantieverslagen opmaken.Het is hoog tijd dat we ons belastingstelsel eerlijker maken en belastingontduiking aanpakken. De herziene richtlijn krijgt daarom mijn volledige steun.
2021/11/11
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

Het afgelopen jaar heeft overduidelijk aangetoond dat we bij grensoverschrijdende gezondheidscrises niets hebben aan een lappendeken van maatregelen en juist meer Europese coördinatie nodig hebben. Daarom hebben we eerder al gestemd over nieuwe wetgeving die ons in staat moet stellen beter op crises als deze voorbereid te zijn en sneller te kunnen samenwerken. Bovendien zal de EU bij een volgende pandemie of andere gezondheidscrisis meer bevoegdheden krijgen.De nieuwe Autoriteit voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA) zal hierbij een cruciale rol spelen, bijvoorbeeld door de ontwikkeling, productie en verspreiding van geneesmiddelen en vaccins te coördineren. HERA zal er, nog voordat crises zich voordoen, mede voor zorgen dat de nationale zorgstelsels paraat staan en zal tevens dreigingsanalysen uitvoeren en de industriële capaciteit in de EU helpen verhogen.Met het oog op de samenhang met het reeds goedgekeurde beleid waren nog enkele aanpassingen nodig. We moeten nu vooruit om de Europese gezondheidsunie verder op te bouwen. Daarbij moeten we de optie openhouden om van HERA in de toekomst een afzonderlijk Europees agentschap te maken. Deze tekst krijgt daarom mijn volmondige steun.
2021/11/11
Strengthening democracy, media freedom and pluralism in the EU (A9-0292/2021 - Tiemo Wölken, Roberta Metsola)

‒ In Europa wordt te vaak getracht journalisten en activisten met rechtszaken te intimideren. Deze zogenaamde SLAPP-rechtszaken (strategische rechtszaken ter ontmoediging van publieksparticipatie) berusten vaak op overdreven en onterechte aanklachten en zijn niet bedoeld om te winnen, maar louter om journalisten en activisten de mond te snoeren. Bijzonder zorgwekkend zijn door overheden gefinancierde SLAPP-rechtszaken die tot doel hebben onafhankelijke media te ondermijnen.We moeten hieraan een einde maken om ons rechtsstelsel en onze democratie te beschermen. Ik onderschrijf daarom volledig de oproep tot vaststelling van Europese wetgeving inzake SLAPP-rechtszaken die voorziet in bescherming voor slachtoffers en sancties voor het lichtzinnig aanspannen van dergelijke rechtszaken.
2021/11/11
The first anniversary of the de facto abortion ban in Poland (B9-0543/2021, B9-0544/2021)

De seksuele en reproductieve rechten staan zwaar onder druk en nergens in Europa wordt dit zo hard gevoeld als in Polen, waar onlangs nog een dertigjarige zwangere vrouw tragisch overleed omdat de artsen wachtten op het overlijden van de foetus.Voor CD&V is de lijn duidelijk: er moet een goed evenwicht bestaan tussen de beschermwaardigheid van het ongeboren leven en het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Wij zijn daarom voorstander van legale toegang tot abortus en zien de situatie in Polen op dit vlak graag verbeteren. Wij beschouwen abortus echter niet als mensenrecht en willen geen Europese regels zoals verplichte gratis toegang tot abortus. Daarnaast zijn wij van mening dat de gewetensclausule moet blijven bestaan, omdat niemand mag worden verplicht om tegen zijn wil aan abortus mee te werken. Wij onthouden ons daarom van stemming over deze resolutie over het de facto abortusverbod in Polen.
2021/11/11
Strengthening Europe in the fight against cancer (A9-0001/2022 - Véronique Trillet-Lenoir)

De Europese Unie kan en moet meer doen in de strijd tegen kanker. Na anderhalf jaar luisteren naar wetenschappers, zorgverleners, patiënten en hun families stemmen we vandaag over hoe dit juist kan gebeuren. Het kan niet dat overlevingskansen afhangen van het land waar je woont of van je socio-economische status. Om deze gezondheidskloven te verkleinen hebben we nood aan een alomvattende aanpak die alle stadia van de ziekte behelst: van preventie en screening over snelle diagnose, toegang tot de best mogelijke behandeling en helemaal tot nazorg. We vragen een beter en op wetenschap gebaseerd preventiebeleid waarin zowel een gezonde leefomgeving als een gezonde levensstijl centraal staan. Via gerichte samenaankoop van kankergeneesmiddelen kunnen we de beschikbaarheid verhogen en de prijs laten dalen. Een Europees “recht om te worden vergeten” zal een verschil betekenen voor talloze jonge patiënten. Onderzoek naar innovatieve behandelingen zal de komende jaren opgedreven worden, zeker wat betreft kinderkankers. Europa moet in de cockpit zitten van wetenschappelijke vernieuwing. Dit verslag bevat enorm veel aanbevelingen die echt een verschil kunnen maken voor patiënten uit alle lidstaten. Daarom steun ik dit dan ook volledig.
2022/02/16
Empowering European youth: post-pandemic employment and social recovery (B9-0091/2022)

Het Europees Parlement heeft op woensdag 16 februari een resolutie over de empowerment van Europese jongeren: werkgelegenheid en sociaal herstel na de pandemie goedgekeurd.De COVID-19-pandemie houdt onze maatschappij nu al bijna twee jaar in haar greep. De gevolgen voor onze jongeren zijn gigantisch. Er is eerst en vooral de sluiting van onderwijsinstellingen met grote gevolgen inzake leerachterstand, maar ook de sluiting van sectoren waar veel jongeren werken. Zo steeg de jongerenwerkloosheid van 11,9 % in 2019 tot 13,3 % in 2020. Beperkingen van sociale activiteiten hebben gevolgen voor het mentaal welzijn van onze jongeren. Een op de drie gaf aan het moeilijk te hebben met de COVID-19-maatregelen. Ik ben dan ook heel tevreden dat 2022 werd omgedoopt tot het Europees Jaar van de jeugd. Europa maakt van de jongeren een absolute prioriteit en investeert meer dan ooit in de toekomst van ons continent. De resolutie focust, via het nieuwe ALMA-initiatief, ook op kansarme jongeren. Ten slotte heb ik voor een amendement gestemd dat een einde maakt aan onbetaalde stages buiten het kader van een opleiding. Het is ontoelaatbaar dat jonge mensen als onbetaalde arbeidskrachten worden uitgebuit door middel van onbetaalde stages die geen onderdeel uitmaken van een opleiding.
2022/02/16
Protection of workers from the risks relating to exposure to carcinogens, mutagens and reprotoxins at work (A9-0114/2021 - Stefania Zambelli)

. – Op donderdag 17 februari werd de vierde herziening goedgekeurd van de richtlijn ter beperking van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek. Elk jaar sterven 80 000 werknemers in de EU aan beroepskankers. In 2022 zou niemand nog mogen sterven als gevolg van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkvloer. Als medeonderhandelaar ben ik enorm trots op deze herziening, die een mijlpaal is in de strijd tegen beroepskankers. Naast de blootstellingsgrenzen voor 28 kankerverwekkende chemische stoffen, wordt de richtlijn uitgebreid met stoffen die schadelijk zijn voor de voortplanting en met gevaarlijke medische producten. Deze producten worden vaak gebruikt bij de behandeling van kanker. Sommige kankermedicatie vormt paradoxaal genoeg een gevaar voor het gezondheidspersoneel bij de toediening ervan. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen of miskramen. Die noodzakelijke kankerbehandelingen moeten uiteraard beschikbaar zijn. Ons gezondheidspersoneel verdient de best mogelijke bescherming tegen eventuele negatieve effecten ervan. Door de blootstelling verder te beperken en nog meer in te zetten op opleiding, zullen naar schatting 14 miljoen gezondheidsmedewerkers, waarvan 7 miljoen verpleegkundigen, beter beschermd worden tegen kanker op de werkvloer.
2022/02/17
The EU priorities for the 66th session of the UN Commission on the Status of Women (B9-0099/2022)

Op donderdag 17 februari heeft het Europees Parlement in een ambitieuze resolutie zijn prioriteiten voor de jaarlijkse zitting van de VN-Commissie voor de positie van de vrouw goedgekeurd. Het thema van de zitting van dit jaar is: “Gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes in de context van beleid en programma’s inzake klimaatverandering, milieu en risicobeperking bij rampen”. Volgens cijfers van de VN zijn sinds 2010 jaarlijks gemiddeld 21,5 miljoen mensen ontheemd geraakt als gevolg van natuurrampen die voortkomen uit de klimaatverandering. Maar liefst 80 % van de ontheemden zijn vrouwen en meisjes. In de resolutie roept het Parlement op om onmiddellijk actie te ondernemen tegen de klimaatverandering met concrete maatregelen tegen ontheemding, armoede, mensenhandel, gendergerelateerd geweld en voedselonzekerheid.Aangezien de klimaatverandering vrouwen in verhouding harder treft en vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de nationale besluitvormingsorganen inzake klimaatverandering en zij wereldwijd slechts 32 % van de beroepsbevolking voor hernieuwbare energie vertegenwoordigen, dienen vrouwen ook een prominentere rol te spelen bij het debat over en de aanpak van klimaatverandering.
2022/02/17
A new EU strategic framework on health and safety at work post 2020 (A9-0023/2022 - Marianne Vind)

Op woensdag 9 maart heeft het Europees Parlement een verslag over een nieuw strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk goedgekeurd. Het verslag bundelt de belangrijkste uitdagingen inzake gezondheid en veiligheid op het werk voor meer dan 170 miljoen werknemers in Europa. De covid-pandemie heeft nogmaals gewezen op het belang van een goede bescherming voor onze werknemers. Hoofdprioriteit blijft de aanpak van beroepsziektes en arbeidsongevallen. Jaarlijks sterven immers 200 000 Europeanen aan beroepsziektes, waarvan de helft aan beroepskankers. We pleiten daarom voor een snelle uitbreiding van de richtlijn kankerverwekkende stoffen met de 25 meest gevaarlijke substanties.Het verslag zet ook in op nieuwe trends op de arbeidsmarkt, zoals het mentale welzijn, telewerk of platformwerk. Ik ben, als schaduwrapporteur voor dit verslag, dan ook tevreden dat het Parlement extra aandacht vraagt voor mentale gezondheid op het werk.Ten slotte voorziet het verslag in hogere risicopreventie, ambitieuzere veiligheidsstandaarden, Europese coördinatie van veiligheidsregels en extra arbeidsinspecties om de doelstellingen ook effectief waar te maken.
2022/03/09
Need for an urgent EU action plan to ensure food security inside and outside the EU in light of the Russian invasion of Ukraine (RC-B9-0160/2022, B9-0160/2022, B9-0162/2022, B9-0163/2022, B9-0164/2022, B9-0165/2022, B9-0166/2022, B9-0167/2022)

De oorlog in Oekraïne vormt een nieuwe uitdaging voor de mondiale positie van de Europese unie en de strategische onafhankelijkheid, ook op vlak van voedselzekerheid. Voedingstekorten kunnen potentieel niet alleen tot grote problemen binnen de Unie leiden. Ook in andere regio’s waar de voedselzekerheid nu reeds onder druk staat, zijn de gevolgen mogelijk dramatisch.Om dit te voorkomen moeten we inderdaad actie ondernemen. Onze landbouwers verdienen hierbij alle mogelijke steun. We moeten tegelijk onze eigen voedingssector versterken en de aanvoerketens van derde landen diversifiëren. Deze situatie mag echter niet worden gebruikt om de klok terug te draaien en nieuwe, noodzakelijke voorstellen om de landbouw te verduurzamen, tegen te houden. Een duurzaam, robuust en onafhankelijk landbouwsysteem is immers ook een klimaatvriendelijk systeem.Dit is niet het moment om de doelstellingen van de Green Deal uit te stellen of terug te draaien, zeker niet wanneer het gaat om onze volksgezondheid en de blootstelling aan schadelijke chemische stoffen. Enkel wanneer er een echt tekort aan voeding ontstaat, wanneer er hongersnood uitbreekt of wanneer het geopolitieke evenwicht verstoord dreigt te geraken, mogen we nieuwe wetgevende initiatieven tijdelijk uitstellen, totdat de voedselzekerheid weer gewaarborgd is.
2022/03/24
Strengthening the application of the principle of equal pay for equal work or work of equal value between men and women (A9-0056/2022 - Samira Rafaela, Kira Marie Peter-Hansen)

Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid het in maart tussen de commissies FEMM en EMPL bereikte akkoord goedgekeurd.De gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt in de EU 16 %. België doet het relatief beter, maar ook in ons land bedraagt volgens het EIGE de gemiddelde loonkloof 9,6 %. Het grootste deel daarvan kan niet worden verklaard door de verschillende posities van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt, wat duidelijk wijst op discriminatie. Ik stemde daarom voor deze richtlijn, die onder andere voorziet in een informatieplicht over gemiddelde uurlonen, ook met genderverschil, en een omgekeerde bewijslast waarbij bedrijven een loonkloof van meer dan 2,5 % moeten kunnen rechtvaardigen. Zij voorziet ook in een sterke rol voor de sociale partners en ondersteunende maatregelen voor bedrijven, zoals een gratis onlinetool voor bedrijven om hun loontransparantieverplichtingen na te komen.Voor de werknemers uit 17 lidstaten zonder wet op de loonkloof zal deze richtlijn een kwantumsprong betekenen. Voor België, dat al sinds 2012 de loonkloofwet heeft, betekent de richtlijn een mooie versnelling. Er zijn grote sectorale verschillen, maar aan het huidige tempo duurt het gemiddeld nog 84 jaar voordat alle vrouwen voor hetzelfde werk een gelijke beloning krijgen.
2022/04/05
Amending Annexes IV and V to Regulation (EU) 2019/1021 on persistent organic pollutants (A9-0092/2022 - Martin Hojsík)

Persistente organische verontreinigende stoffen zijn zeer schadelijke stoffen die niet vergaan, nauwelijks afgebroken worden en zich zeer gemakkelijk verplaatsen, zoals het bekende pfos. We moeten daarom uiterst voorzichtig met deze stoffen omgaan, ook wanneer ze in oude producten zitten. Ze mogen namelijk niet weer in de afvalstromen of in gerecycleerde producten terechtkomen, zodat we burgers en werknemers er niet tweemaal aan blootstellen.Nu we steeds meer inzetten op recyclage moet ook de circulaire economie gifvrij zijn. Hiertoe moeten duidelijke en strenge grenswaarden worden vastgesteld voor de aanwezigheid van persistente organische verontreinigende stoffen. Ik steun deze herziening dan ook volmondig, aangezien zij een eerste stap in de juiste richting vormt.Er ligt niettemin nog veel werk op de plank. Om een gezonde leefomgeving tot stand te brengen, moeten we niet-essentiële toepassingen van schadelijke stoffen zo spoedig mogelijk verbieden en schadelijke stoffen niet langer per stof maar per groep reguleren.De volksgezondheid moet altijd vooropstaan.
2022/05/03
The follow up of the Conference on the Future of Europe (B9-0228/2022, B9-0229/2022, B9-0235/2022)

Het Europees Parlement heeft een follow-upresolutie goedgekeurd over het eindverslag van de Conferentie over de toekomst van Europa.Deze Conferentie is vorig jaar gestart met burgerpanels van 800 Europeanen uit 27 lidstaten en heeft vorige week 49 voorstellen aangenomen voor de verbetering van de werking van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft deze aanbevelingen ondersteund met een resolutie waarin het onder meer pleit voor een verdragswijziging om de uitkomst van de Conferentie te eerbiedigen.Verder voorziet de resolutie in meer Europese samenwerking op het gebied van migratie, gezondheidszorg, veiligheid, fiscaal beleid, defensie, klimaatverandering en milieu, buitenlands beleid, de aanpak van ongelijkheden en sociaal beleid. In de resolutie wordt eveneens gepleit voor de afschaffing van de unanimiteitsregel bij sommige beslissingen in de Europese Raad. Zo zouden belangrijke Europese dossiers niet langer geblokkeerd kunnen worden, ten bate van het welzijn van 450 miljoen Europeanen.Ik heb voor deze resolutie gestemd omdat de uitkomst van deze vorm van burgerparticipatie moet worden geëerbiedigd. Enkel door de bezorgdheden van Europeanen mee te nemen in de werking van de Europese Unie, kunnen we streven naar een veilig, sociaal en welvarend Europa waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten.
2022/05/04
The impact of the war against Ukraine on women (B9-0219/2022)

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over de gevolgen van de agressie van Rusland voor vrouwen in Oekraïne.Er wordt steeds vaker bericht dat vrouwen in Oekraïne het slachtoffer worden van verkrachting. In totaal zijn meer dan vijf miljoen vluchtelingen uit Oekraïne naar de EU gekomen, van wie negentig procent vrouwen en kinderen. In de resolutie pleiten we daarom voor concrete maatregelen om het risico op mensenhandel en seksuele uitbuiting te beperken, alsmede het gevaar dat vrouwen lopen om het slachtoffer te worden van verkrachting als oorlogswapen. Ik steun de resolutie, omdat hierin wordt gepleit voor meer gespecialiseerde gezondheids- en traumazorg, die nodig is voor vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn geworden van geweld en seksueel misbruik.Voorts is een gecoördineerdere aanpak nodig voor de opsporing en hereniging van niet-begeleide minderjarigen.Ten slotte moeten we alles in het werk stellen om de waardigheid en de veiligheid van Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te beschermen.
2022/05/05
Impact of Russian illegal war of aggression against Ukraine on the EU transport and tourism sectors (B9-0223/2022)

De oorlog in Oekraïne heeft voor veel sectoren verstrekkende gevolgen, met name in Oekraïne en in de omliggende landen. Het Oekraïense vervoersnetwerk wordt continu gebombardeerd, er worden tonnen aan hulpgoederen en humanitair materieel naar Oekraïne vervoerd en miljoenen vluchtelingen verlaten het land op zoek naar veiligere oorden. Europese vervoersmaatschappijen hebben reeds een belangrijke rol gespeeld bij het vervoer van deze vluchtelingen. Het is een goede zaak dat de vluchtelingen nog altijd toegang hebben tot gratis vervoer. De vervoerssector verdient hiervoor dan ook alle nodige steun.Voorts moeten we ervoor waken dat de rechten van werknemers worden uitgehold, zowel op de korte als op de lange termijn.Ten slotte heeft de oorlog een grote impact op de vervoersprijzen. Op dit vlak doen we op dit moment nog altijd te weinig. Het is zowel aan de lidstaten als aan de Unie om de prijzen met aanvullende maatregelen te drukken. In dit kader zijn meer coördinatie en samenwerking nodig met het oog op gerichte maatregelen. We moeten inzetten op nieuwe vormen van mobiliteit: gediversifieerde energiebronnen en meer duurzame energie zullen daadwerkelijk een verschil maken voor de betaalbaarheid van het vervoer voor onze burgers.
2022/05/05
Minimum level of taxation for multinational groups (A9-0140/2022 - Aurore Lalucq)

Het internationale OESO-akkoord om een minimumbelasting van 15 % voor multinationals in het leven te roepen, is een enorm belangrijke stap richting meer rechtvaardige fiscaliteit. Het kan niet dat bedrijven die de grootste winsten maken geen of nauwelijks belastingen betalen. Het is essentieel dit akkoord zo snel en ambitieus mogelijk om te zetten in Europese wetgeving, en daarom steun ik deze tekst dan ook volledig.We moeten wel blijven benadrukken dat deze 15 % voor ons slechts een startpunt is. Op dit moment bleek dit het hoogst haalbare, maar wat ons betreft mag de ambitie binnen het internationale kader in de toekomst nog hoger liggen. Daarnaast zou het ook mogelijk moeten zijn voor lidstaten om verder te gaan wanneer zij dit willen, al dan niet in samenwerking met verschillende landen. Dergelijke belasting gebeurt natuurlijk het best op internationaal of Europees niveau. Maar wanneer hier in de toekomst de nodige ambitie ontbreekt, mag een veto van enkelen de ambitie van anderen niet tegenhouden.
2022/05/19
Social and economic consequences for the EU of the Russian war in Ukraine – reinforcing the EU’s capacity to act (RC-B9-0267/2022, B9-0267/2022, B9-0271/2022, B9-0273/2022, B9-0278/2022, B9-0279/2022, B9-0280/2022)

Op 19 mei heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd over de sociale en economische gevolgen voor de EU van de Russische oorlog in Oekraïne. De invasie van Rusland in Oekraïne en de gerechtvaardigde westerse sancties tegen Rusland hebben een negatief effect op de Europese economie. De toenemende inflatie en vooral de snelle stijging van de voedsel- en energieprijzen in de gehele EU treffen vooral de kwetsbaarste bevolkingsgroepen. De sociale ongelijkheid en energiearmoede nemen toe en de koopkracht van werknemers daalt. Dit zal een groot effect hebben op het sociaal beleid in de verschillende lidstaten.In de resolutie roepen we de Europese Commissie en de lidstaten dan ook op om met maatregelen te komen om de economische en sociale gevolgen van de sancties te verzachten, in te zetten op de verlichting van de hoge energieprijzen en de koopkracht te vrijwaren. We hebben daarom dringend nood aan een follow-up van de sociale top van Porto en een actualisering van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten om ervoor te zorgen dat de gestelde doelen worden gehaald door waar nodig aanvullende voorstellen en/of financiële middelen goed te keuren.
2022/05/19
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

De herziening en uitbreiding van het Europees emissiehandelssysteem zijn van essentieel belang en vormen de hoeksteen van het Europees klimaatbeleid, dat ons verder op weg zal helpen onze klimaatdoelstellingen te halen: een 55 % lagere uitstoot in 2030 en een klimaatneutraal continent in 2050. We moeten er niettemin voor zorgen dat we daarbij met iedereen rekening houden, ook met onze burgers en bedrijven.Ik heb gestemd voor een geleidelijke verlaging van het aantal emissierechten op de markt, omdat het in één keer uit de markt halen van een groot aantal rechten een te grote schok zou vormen voor onze bedrijven, die reeds onder druk staan.Voorts pleit ik voor de geleidelijke afbouw van de bescherming tegen oneerlijke buitenlandse mededinging. Het volstaat niet dat de nieuwe koolstofcorrectie aan de grens verenigbaar is met de regels voor internationale handel. We moeten er zeker van zijn dat de correctie daadwerkelijk werkt voordat we de oude bescherming in de vorm van gratis uitstootrechten afschaffen. Het nieuwe emissiehandelssysteem stelt ons bovendien in staat de uitstoot ook meer te verlagen voor gebouwen en vervoer.Om deze redenen heb ik het eindresultaat gesteund, dat helaas geen meerderheid heeft gevonden.
2022/06/08
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

Het Europees klimaatbeleid mag geen nieuwe kloof slaan tussen bemiddelden en onbemiddelden. Het moet er voor iedereen zijn; ook voor mensen die niet de financiële ruimte hebben om in een elektrische auto of een dure woningrenovatie te investeren. Daarom sta ik achter de oprichting van een sociaal klimaatfonds.De middelen uit het klimaatfonds moeten op basis van per lidstaat opgestelde sociale klimaatplannen gaan naar mensen die ze daadwerkelijk nodig hebben. Huishoudens met een laag en gemiddeld inkomen lopen het grootste risico op energie- en vervoersarmoede. Deze huishoudens moeten een duwtje in de rug krijgen om de nodige investeringen te kunnen doen. Zo zorgen we niet alleen voor een sociaal klimaatbeleid, maar versnellen we ook de noodzakelijke verlaging van de uitstoot.Ook micro-ondernemingen die niet de nodige slagkracht hebben, moeten een beroep kunnen doen op het fonds. Kmo’s vallen daar naar mijn mening niet onder; daarvoor zijn andere steunpotjes beschikbaar. De middelen uit het klimaatfonds moeten efficiënt worden ingezet voor de mensen die ze daadwerkelijk nodig hebben. Ons klimaatbeleid moet sociaal zijn.Dit belangrijke fonds zal bij de eindstemming mijn volle steun krijgen.
2022/06/08
CO2 emission standards for cars and vans (A9-0150/2022 - Jan Huitema)

Iedereen is het erover eens dat de CO2-uitstoot van de Europese vervoerssector dringend omlaag moet. De uitstoot van bestelwagens en -busjes in deze sector is zeer hoog. Er moeten voor deze specifieke voertuigen daarom ambitieuze doelstellingen worden vastgesteld om de uitstoot te verlagen. Daarom sta ik achter het idee dat alle nieuwe auto’s en bestelwagens die vanaf 2035 in de Europese Unie worden verkocht, klimaatneutraal moeten zijn.In bepaalde lidstaten en regio’s worden al eerder maatregelen genomen. Om er echter voor te zorgen dat deze maatregelen daadwerkelijk efficiënt zijn, moeten afspraken worden gemaakt op Europees niveau. Daarbij moet ten volle worden ingezet op elektrische voertuigen. Alternatieve vervoermiddelen die op biobrandstoffen lopen stoten niet alleen meer uit, maar zijn bovendien duurder. Hoe meer elektrische voertuigen er op de markt zijn, hoe goedkoper ze voor de consument worden. Ook daarom moet er een einde worden gemaakt aan de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor.Ambitieuze, afdwingbare doelstellingen zorgen voor een lagere uitstoot, een snellere technologische omslag en betaalbaardere elektrische voertuigen. Daarom heb ik voor dit verslag gestemd.
2022/06/08
A new trade instrument to ban products made by forced labour (B9-0291/2022)

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over een nieuw handelsinstrument om producten die met behulp van dwangarbeid zijn vervaardigd te verbieden. De resolutie stoelt op de elf indicatoren van de IAO voor dwangarbeid.Er zijn wereldwijd 25 miljoen mensen, van wie 61 % vrouwen en meisjes, in dwangarbeid verzeild geraakt. De COVID-19-pandemie heeft deze situatie nog eens verergerd. Ik heb voor deze resolutie gestemd, omdat wij niet mogen aanvaarden dat producten voor Europese bedrijven met behulp van dwangarbeid worden vervaardigd.In de resolutie wordt ervoor gepleit bovengenoemde producten door middel van een invoer- en uitvoerverbod uit de eengemaakte markt te weren. Daartoe wordt een nieuw handelsinstrument ingevoerd om producten te blokkeren op basis van zaken als productielocatie, importeur, bedrijf, vervoerder of, in het geval van door de staat gesponsorde dwangarbeid, specifieke regio.Deze resolutie vormt een aanvulling op de eerder voorgestelde ontwerprichtlijn inzake passende zorgvuldigheid, in het kader waarvan de waardeketen van bedrijven wordt gescreend om uitbuiting van mens en milieu tegen te gaan. Het is duidelijk dat wij als Europese Unie onze waarden moeten uitdragen en het juiste voorbeeld moeten geven.
2022/06/09
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

De herziening van het Europees emissiehandelssysteem vormt de hoeksteen van ons klimaatbeleid. Deze nieuwe regels zetten ons op weg om onze klimaatdoelen te halen: 55% minder uitstoot in 2030 en een klimaatneutraal continent in 2050. We moeten er wel voor zorgen dat iedereen mee is in dit verhaal, de mensen en onze bedrijven. Daarom stemde ik voor een gefaseerde reductie van het aantal emissierechten dat op de markt is. In één keer enorm veel rechten uit de markt halen, zou een te grote schok betekenen voor onze bedrijven terwijl ze al onder druk staan.Daarnaast pleit ik ook voor een graduele afbouw van de bescherming tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie. De nieuwe koolstofheffing aan de grens moet niet alleen compatibel zijn met de internationale handelsregels, ze moet ook werken alvorens de oude bescherming in de vorm van gratis uitstootrechten wordt afgeschaft.Via het nieuwe emissiehandelssysteem voor gebouwen en transport reduceren we ook hier meer uitstoot. Het is goed dat er deze week een akkoord bereikt werd dat in deze lijn ligt. Daarom steunde ik het volledig.
2022/06/22
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

Ons Europees klimaatbeleid mag geen nieuwe kloof tussen bemiddeld en onbemiddeld veroorzaken. Het moet er juist voor iedereen zijn, ook voor hen die geen financiële ruimte hebben om te investeren in een elektrische auto of een dure renovatie van hun woning. Daarom steun ik de oprichting van een sociaal klimaatfonds.Het geld uit dit fonds moet op basis van sociale klimaatplannen per lidstaat gaan naar hen die het echt nodig hebben. De lage- en lagermiddeninkomens lopen het grootste risico op energie- en vervoersarmoede. Zij zijn het die een duwtje in de rug moeten krijgen om de nodige investeringen te doen. Zo zorgen we niet alleen voor een sociaal klimaatbeleid, maar versnellen we ook de noodzakelijke emissiereductie. Wanneer micro-ondernemingen niet de nodige slagkracht hebben, kunnen ook zij een beroep doen op hulp uit het fonds. Voor mij is dit niet het geval voor kmo’s. Dit geld moet efficiënt worden ingezet voor hen die het echt nodig hebben. Voor de nodige steun aan kmo’s zijn er andere potjes beschikbaar. Ons klimaatbeleid zal sociaal zijn, of het zal niet zijn. Juist daarom kreeg dit belangrijke fonds mijn volle steun toen we er deze week eindelijk over stemden.
2022/06/22
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3): Antimicrobials or groups of antimicrobials reserved for treatment of certain infections in humans (B9-0327/2022)

Jaarlijks sterven er in de Europese Unie naar schatting 33 000 mensen als gevolg van antimicrobiële resistentie. Dit zijn sterfgevallen die te voorkomen waren indien de antibiotica die we voorhanden hebben nog zouden werken. Het gaat vaak om kankerpatiënten met een lagere weerstand of om mucoviscidose-patiënten. Om dit tegen te gaan moet het antibioticagebruik bij mensen zeker omlaag. Maar een lager gebruik is vooral nodig in de dierengeneeskunde.Antibiotica die cruciaal zijn voor menselijk gebruik – dat wil zeggen dat er geen ander alternatief beschikbaar is – moeten voorbehouden worden voor menselijk gebruik. Deze antibiotica zou je enkel mogen gebruiken bij dieren op individuele basis en in uitzonderlijke situaties. De lijst die de Commissie hier nu heeft voorgesteld, schiet duidelijk tekort. Slechts een van de vijf antibiotica die de WHO beschouwt als cruciaal voor menselijk gebruik staat op de lijst. Bij een vorig bezwaar genoot de Commissie nog het voordeel van de twijfel. Nu niet meer. Deze lijst moet ambitieuzer en moet de menselijke gezondheid echt centraal stellen. Dat is nu niet het geval en daarom heb ik het bezwaar gesteund.
2022/06/23
Implementation and delivery of the Sustainable Development Goals (A9-0174/2022 - Barry Andrews, Petros Kokkalis)

Het Europees Parlement heeft op donderdag 23 juni een verslag goedgekeurd over “de tenuitvoerlegging en verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)”. Het is een belangrijk signaal vanuit het Parlement dat de EU opnieuw haar engagement bevestigt om de SDG’s uiterlijk in 2030 te behalen. Uit analyses is immers gebleken dat de langetermijnplanning voor de verwezenlijking van de SDG’s niet langer realistisch is. Er moet dringend een tandje worden bijgezet. Met nog minder dan acht jaar om de doelstellingen van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling te halen, is het van belang dat de EU onmiddellijk haar mondiale inspanningen opvoert. De grootste uitdagingen van onze tijd – klimaatverandering, pandemieën, conflicten, massale ontheemding, extreme armoede – zijn allemaal zeer complex en vereisen wereldwijde antwoorden.Ik heb voor dit verslag gestemd omdat de Agenda 2030 het enige kader is dat een dergelijke respons mogelijk maakt. Het verslag roept op tot een coherentere financiering. Het vraagt ook om één enkele strategie op het hoogste niveau aan te nemen en om de follow-up van de SDG’s te herzien door kwesties als leiderschap, streefdoelen, monitoring en financiering aan te pakken.
2022/06/23
Women’s poverty in Europe (A9-0194/2022 - Lina Gálvez Muñoz)

Het is schrijnend dat nog steeds zoveel vrouwen in Europa een armoederisico lopen. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat het armoederisico voor vrouwen in de EU significant hoger is: 51,4 miljoen vrouwen lopen een armoederisico, tegenover 45 miljoen mannen. Dit aandeel zal de komende jaren nog stijgen door de nasleep van de coronapandemie en de toenemende energiearmoede door de oorlog in Oekraïne. Om de doelstellingen inzake armoedebestrijding van het actieplan van de sociale pijler te halen, zullen we een tandje moeten bijsteken, samen met de lidstaten en de sociale partners.Met dit verslag, dat ik ten volle ondersteun, dringt het Parlement aan op extra maatregelen om de meest kwetsbaren te beschermen, o.a. door de strijd tegen onzekere contracten en tegen intimidatie op de werkvloer, een betere combinatie van werk en gezin, de aanpak van energie-armoede, de aanpak van dakloosheid bij vrouwen, het integreren van de genderdimensie in alle initiatieven over dakloosheid en de uitrol van “Housing First”-projecten in alle lidstaten. Verder wordt in het verslag ook het belang van gendermainstreaming bij toekomstig beleid benadrukt. Ik sta hier 100 % achter. Enkel met de integratie van een gendersperspectief in onze beleidsbeslissingen, kunnen we evolueren naar een gendergelijk beleid dat niemand aan zijn lot overlaat.
2022/07/05
Common European action on care (A9-0189/2022 - Milan Brglez, Sirpa Pietikäinen)

De voorbije twee jaar stonden onze zorgverleners met veel engagement, professionalisme en volharding paraat om iedereen de best mogelijke zorg aan te bieden. Het is duidelijk dat kwaliteitsvolle zorg, zowel voor de zorgverleners als voor de zorgbehoevenden, een absolute prioriteit moet zijn. De sector verdient meer dan alleen maar applaus.Het aantal personen in de EU dat langdurige zorg nodig heeft, zal naar verwachting stijgen van 30,8 miljoen in 2019 tot 38,1 miljoen in 2050. Het Europees Parlement keurde daarom dit ambitieuze verslag goed dat ijvert voor een langetermijnstrategie voor onze zorgsector.Ik steun dit verslag volledig, met bijzondere aandacht voor het aantrekkelijker maken van de jobs in de zorgsector: meer Europese steun voor infrastructuur, betere arbeidsomstandigheden en een betere bescherming tegen schadelijke stoffen op de werkvloer. Dit verslag is ook baanbrekend omdat het mantelzorg erkent. 80 % van alle langdurige zorg in Europa wordt verleend door onbetaalde mantelzorgers. Dit zijn 40 tot 50 miljoen Europeanen die zorgen voor familie of vrienden. Ze doen dit vaak zonder officieel statuut, zonder een vast aantal verlofdagen, een zorgpremie of duidelijke pensioenregels. Ik ben dan ook heel tevreden dat dit verslag voorziet in een statuut op basis van ambitieuze Europese normen.
2022/07/05
Mental health in the digital world of work (A9-0184/2022 - Maria Walsh)

Het Europees Parlement heeft deze week een verslag goedgekeurd over mentale gezondheid in de digitale arbeidswereld. 41 % van de Belgen telewerkt sinds de pandemie in maart 2020 is losgebarsten. Dit is ruim 22 % telewerkers meer dan in 2019. Het telewerken heeft onmiskenbaar heel wat voordelen, zoals het uitsparen van de pendeltijd en een forse vermindering van de CO2-uitstoot. Toch zegt 59 % van de telewerkende Belgen dat ze moeilijkheden ondervinden bij een gezonde scheiding van werk en privéleven. Het constant verbonden zijn met het werk heeft bijgedragen tot een slechtere geestelijke gezondheid.Het verslag pleit daarom voor maatregelen zoals een richtlijn betreffende psychosociale risico’s en welzijn op het werk. Naast preventie van de risico’s op de werkplek is er ook behoefte aan sensibiliseringscampagnes voor mentale gezondheid op het werk. Ik steun de oproep om van 2023 het Europees jaar van geestelijke gezondheid te maken. Uit studies is gebleken dat sociaal overleg een positieve impact heeft op de gezondheid van werknemers. Daarom roepen we in dit verslag ook op om het sociaal overleg nog te versterken.Het is duidelijk dat we van mentale gezondheid een topprioriteit moeten maken door onze bestaande wetgeving aan te passen aan de nieuwe realiteit van de arbeidsmarkt.
2022/07/05
Objection pursuant to Rule 111(3): Amending the Taxonomy Climate Delegated Act and the Taxonomy Disclosures Delegated Act (B9-0338/2022)

In het kader van onze klimaatinspanningen hebben we heel duidelijke en ambitieuze emissiereductiedoelstellingen. In deze klimaatomslag zullen hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie een essentiële rol spelen, dat is zeker. Op dit moment zijn deze hernieuwbare energiebronnen echter nog niet in staat om volledig te voorzien in onze energiebehoeften. De energieonzekerheid wordt verder alleen nog maar vergroot door de internationale geopolitieke context.Daarom hebben we ook nog andere bronnen nodig. Gascentrales die werken op niet-Russisch gas kunnen gebruikt worden om meer vervuilende steenkoolcentrales te vervangen. Nucleaire energie maakt voor sommige landen een groot deel uit van hun energiemix en vertoont in een nieuwe generatie een groot potentieel om als afval- en emissiearme energiebron te fungeren.Daarom ga ik akkoord met de beslissing van de Commissie om een handboek voor investeringen in zowel gas als nucleaire energie vast te leggen. Dit moet van tijdelijke aard zijn en hierbij horen zeer duidelijke en strenge randvoorwaarden, zodat het geen vrijgeleide is voor het gebruik van gas. Deze taxonomie zorgt voor meer investeringszekerheid en transparantie, en kan dan ook op mijn steun rekenen.
2022/07/06
EU action plan for the social economy (A9-0192/2022 - Jordi Cañas)

Het Europees Parlement heeft afgelopen week een verslag over een actieplan voor de sociale economie goedgekeurd. Het Parlement bouwt daarmee voort op het actieplan dat de Europese Commissie lanceerde in december 2021.Het verslag voorziet in een duidelijke Europese definitie van sociale economie, bevordering van sociale clausules in openbare aanbestedingen, soepelere regels inzake staatssteun en een makkelijkere toegang tot Europese fondsen. Door de snelle groei van de sector en het toenemend belang van sociaal ondernemen in de samenleving was er behoefte aan een herziening van de bestaande Europese regelgeving. De huidige Europese regels zetten vaak een rem op de werking van sociale ondernemingen met (deels) gesubsidieerde tewerkstelling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die niet aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Het Parlement roept de Europese Commissie dan ook op om de beperkende uitzonderingsregels voor staatssteun, die in 2023 aflopen, te wijzigen.Ik steun dit verslag omdat mensen die vaak in de reguliere arbeidsmarkt niet aan bod komen via deze duurzame banen op een zinvolle en volwaardige manier kunnen participeren aan onze samenleving. Dit actieplan moet een boost geven aan de sector.
2022/07/06
National vetoes to undermine the global tax deal (RC-B9-0339/2022, B9-0339/2022, B9-0340/2022, B9-0341/2022, B9-0342/2022, B9-0343/2022, B9-0344/2022)

De internationale deal voor een minimumbelasting voor multinationals die binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling werd gesloten, is een belangrijke stap in de richting van een meer rechtvaardige fiscaliteit. Dit is een essentiële eerste stap.Voor ons dient de afgesproken 15 % echter een startpunt te zijn. Internationaal was dit op dit ogenblik het hoogst haalbare om zoveel mogelijk landen aan boord te krijgen. In de toekomst mag dit ons er niet van weerhouden een hogere belasting in te voeren. Liefst op internationaal niveau, indien dat niet lukt op Europees niveau.Om de deal geen dode letter te laten zijn en om de start ervan in 2023 te halen, is het essentieel dat we dit akkoord zo snel mogelijk kunnen omzetten in Europese wetgeving. Het is onaanvaardbaar dat één enkele lidstaat dit in de Raad blokkeert vanwege andere onenigheden. Zolang we beslissingen op het vlak van belastingbeleid blijven nemen bij unanimiteit, geeft dit individuele lidstaten de mogelijkheid om de hele Unie te gijzelen. Daarom moeten we hier een einde aan maken, en ik steun deze resolutie dan ook volledig.
2022/07/06
Deforestation Regulation (A9-0219/2022 - Christophe Hansen)

Tussen 1990 en 2020 ging er wereldwijd een gebied groter dan de oppervlakte van de EU verloren door ontbossing. Dat komt overeen met ongeveer 420 miljoen hectare bos. Via allerlei producten die we importeren en consumeren in de Europese Unie zijn we verantwoordelijk voor 10% hiervan. Dit kan niet langer. Het is hoog tijd dat de Unie de internationale handschoen opneemt en haar verantwoordelijkheid neemt.Burgers moeten er zeker van zijn dat de producten die zij kopen geen verband houden met ontbossing in andere landen elders in de wereld. Bedrijven moeten zich ervan vergewissen dat hun producten niet van recent ontbost gebied komen en geproduceerd zijn met eerbiediging van de mensenrechten en de inheemse bevolking.Naast gewone bedrijven is het voor mij ook belangrijk dat financiële instellingen onder deze wetgeving vallen. Zij moeten er zeker van zijn dat ze geen directe of indirecte investeringen doen die bijdragen tot ontbossing. Kortom, deze wet is een belangrijke stap in de goede richting. Het is nu aan de onderhandelaars om een even ambitieus akkoord te vinden.
2022/09/13
The impact of COVID-19 closures of educational, cultural, youth and sports activities on children and young people in the EU (A9-0216/2022 - Hannes Heide)

Op dinsdag 13 september heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de impact van de stopzetting wegens COVID-19 van onderwijs-, culturele, jeugd- en sportactiviteiten op kinderen en jongeren in de EU. De COVID-19-pandemie heeft onze maatschappij gedurende twee jaar stevig in haar greep gehouden. Door de sluiting van scholen en de kinderopvang en de stopzetting van vrijetijdsbestedingen werd kinderen en jongeren de kans ontnomen om deel te nemen aan activiteiten die essentieel zijn voor hun algemene ontwikkeling.Dit heeft onder andere geleid tot een verslechtering van de mentale gezondheid van onze jongeren en kinderen. In het voorjaar van 2021 liep 64 % van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar het risico op een depressie. Ik steun de resolutie, die oproept tot een EU-brede campagne om het bewustzijn over geestelijke gezondheid te vergroten en het bestaande taboe te bestrijden. De resolutie pleit ook voor extra ondersteuning van het onderwijs om de leerachterstand in te halen en voor een versterking van het jeugdwerk.
2022/09/13
Energy efficiency (recast) (A9-0221/2022 - Niels Fuglsang)

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. In tijden waarin de energieprijzen enorm hoog liggen en we de energierekening lager willen maken, is het verminderen van het energieverbruik belangrijker dan ooit. Energiezuinigere woningen zorgen voor een lagere rekening voor onze Europese burgers. Tegelijk helpt een grotere energie-efficiëntie ons ook verder op weg naar het halen van onze klimaatdoelstellingen door een daling van de uitstoot. Kortom, ambitieuzere doelstellingen zijn goed voor zowel onze planeet als onze portemonnee. Daarom steun ik ook de oproep om de doelstelling te verhogen naar 40 % minder energieverbruik in 2030 ten opzichte van 2007.Om dat doel te halen vragen we ook dat elk land op maat gemaakte, maar bindende doelstellingen vaststelt. Voor mij is het belangrijk dat elk beleidsniveau de handschoen opneemt, zowel Europees, nationaal, regionaal als lokaal. Het is belangrijk dat we iedereen meenemen in deze transitie, enkel zo zal ze sociaal rechtvaardig zijn. Een lager energieverbruik is goed voor de klimaatverandering, onze onafhankelijkheid van andere landen en zorgt ervoor dat mensen meer overhouden aan het einde van de maand. Daarom steun ik dit verslag volmondig.
2022/09/14
Adequate minimum wages in the European Union (A9-0325/2021 - Dennis Radtke, Agnes Jongerius)

Op woensdag 14 september heeft het Europees Parlement het uiteindelijke akkoord over toereikende Europese minimumlonen goedgekeurd. Ik ben, als onderhandelaar van het dossier namens de Commissie vrouwenrechten, heel tevreden over de goedgekeurde richtlijn.Uit de recentste cijfers van Eurostat blijkt dat meer dan 20 miljoen Europese werknemers in 2018 het risico op armoede liepen. Dit aantal zal de komende jaren door de gevolgen van de inflatie, de hoge energieprijzen en door de toename van nieuwe onbeschermde, precaire jobs, zoals jobs van platformwerkers, alleen maar toenemen. De richtlijn is een grote stap voorwaarts in de strijd tegen lage lonen en armoede onder werkenden in Europa.Uit onderzoek is gebleken dat landen met een sterke traditie inzake collectieve onderhandelingen hogere minimumlonen en minder loonongelijkheid hebben. De richtlijn wil dit proces verder uitbouwen via een versterking van de betrokkenheid van de sociale partners in alle lidstaten. Zoals de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in 2020 zei: “Deze richtlijn moet ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot een eerlijk minimumloon en dat werken loont.” Met volle overtuiging heb ik voor dit dossier gestemd.
2022/09/14
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

We moeten in de Europese Unie meer inzetten op hernieuwbare energie. Dat is een integraal onderdeel van de Green Deal en de weg naar een klimaatneutraal continent. Maar hernieuwbare energie is ook energie die we zelf produceren. Hoe meer we dat doen, hoe minder afhankelijk we worden van andere landen om onze energie in te voeren.Tegelijk is hernieuwbare energie ook goedkoper dan energie uit fossiele brandstoffen. Tegen 2030 moet 45 % van onze energie daarom uit hernieuwbare bronnen komen. Elke sector zal hiertoe moeten bijdragen en krijgt ook aparte, op maat gemaakte doelstellingen. Investeringen in hoogtechnologische oplossingen en een uitgebreid waterstofnetwerk zijn essentieel. Ook moeten we onze energienetwerken beter met elkaar verbinden, over de grenzen heen. Hoe meer hernieuwbare energie, hoe beter dit is voor het klimaat, hoe beter voor onze strategische onafhankelijkheid en hoe beter voor de portemonnee van de mensen. Dit verslag zet de juiste lijnen uit, nu is er behoefte aan een ambitieus akkoord met de lidstaten.
2022/09/14
Objection pursuant to Rule 112 (2) and (3): Active substances, including 8-hydroxyquinoline, chlorotoluron and difenoconazole (B9-0460/2022)

Chloortoluron is gecatalogiseerd als vermoedelijk kankerverwekkend. Daarnaast is de stof ook schadelijk voor de voortplanting, zijn er sterke vermoedens voor hormoonverstorende eigenschappen en is chloortoluron zeer schadelijk voor het waterleven. Kortom, een stof die we niet in onze leefomgeving of op ons voedsel willen aantreffen. Desondanks is de toelating voor deze stof ondertussen al sinds 2017 automatisch verlengd, zonder dat de laatste stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek in aanmerking is genomen. De nieuwe richtlijnen voor het beoordelen van de hormoonverstorende eigenschappen van een stof werden niet toegepast. Dit kan simpelweg niet. Een procedurele verlenging van een dergelijke gevaarlijke stof is onverdedigbaar. Het wordt hoog tijd dat we in het toelatingsbeleid de volksgezondheid op de eerste plaats zetten. Dat wil zeggen dat we het gebruik van deze gevaarlijke stoffen niet langer toelaten.
2022/10/18
Sustainable maritime fuels (FuelEU Maritime Initiative) (A9-0233/2022 - Jörgen Warborn)

Als we ons doel van een klimaatneutraal continent tegen 2050 willen halen, moet onze uitstoot drastisch naar beneden. Elke sector zal hieraan moeten bijdragen. De uitstoot van de maritieme sector steeg wereldwijd nog. Dat kan niet langer, daarom hebben we duidelijke en ambitieuze regels nodig. Een van de manieren om minder uit te stoten is het gebruiken van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen. In 2035 moet de uitstoot van schepen 20 % lager liggen. In 2050 willen we een vermindering van 80 %. Het is goed dat ook verkeer van en naar niet-EU-havens deels onder deze regels vallen. De Europese Unie neemt weer eens de internationale handschoen op. Dat containerschepen en passagiersschepen in grote havens ook aangesloten moeten zijn op walstroom is niet alleen goed voor het klimaat, maar zorgt ook voor gezondere lucht. Deze doelstellingen helpen ons verder op weg naar de uitvoering van de Green Deal. Ik steun ze dan ook volledig. Het is nu aan de onderhandelaars om zo snel mogelijk tot een even ambitieus akkoord te komen.
2022/10/19
Deployment of alternative fuels infrastructure (A9-0234/2022 - Ismail Ertug)

De transportsector is in de EU nog steeds verantwoordelijk voor een groot deel van onze broeikasgasuitstoot. Als we tegen 2030 55 % minder willen uitstoten en tegen 2050 klimaatneutraal willen zijn, moet ook deze sector een drastische verlaging doorvoeren. Daarom stemden we eerder al over de verplichting om na 2035 enkel nog elektrische wagens te verkopen. Natuurlijk moet de oplaadinfrastructuur dan ook volgen. Elektrisch rijden moet zo vlot mogelijk gebeuren, maar tegelijk mag het ook geen privilege van gegoede burgers zijn. Meer oplaadpunten zijn daarom essentieel. We verzoeken de lidstaten om tegen 2026 op de belangrijkste verkeersassen elke 60 kilometer minstens één elektrische oplaadpaal te voorzien. Daarnaast moeten we bijvoorbeeld ook meer investeren in waterstofopslag en de bijhorende oplaadpunten, net als in walstroom in de belangrijkste havens. Deze tekst legt de lat hoog, en dat is goed. Op dit moment zijn er 377 000 oplaadstations in de EU, wat maar de helft is van het eerder beoogde aantal. We moeten dus dringend een versnelling hoger schakelen.
2022/10/19
Towards equal rights for persons with disabilities (A9-0284/2022 - Anne-Sophie Pelletier)

Nog te vaak worden mensen met een handicap geconfronteerd met discriminatie, bijvoorbeeld bij de toegang tot de arbeidsmarkt, verzekeringen of het openbaar vervoer. Dat is uiteraard niet aanvaardbaar. Het Parlement roept er daarom, in het kader van de uitvoering van de EU-strategie inzake de rechten van personen met een handicap, toe op de sociale participatie te versterken. Een belangrijk onderdeel van deze strategie is de Europese gehandicaptenkaart. Momenteel is deze kaart in slechts acht EU-landen geldig maar dit moet worden uitgebreid tot alle lidstaten. De grensoverschrijdende erkenning van iemands handicap in de EU is een belangrijke mijlpaal voor personen die reizen of verhuizen naar het buitenland, en vormt tegelijk ook een administratieve vereenvoudiging. Daarnaast is een absolute prioriteit van de nieuwe strategie de toegang tot de arbeidsmarkt. Slechts 50 % van de mensen met een handicap heeft werk, maar dat cijfer kan hoger. Zo beschermen we hen ook tegen armoede of sociale uitsluiting. Het risicocijfer voor armoede is immers 11 % hoger dan bij personen zonder handicap. Om deze redenen steun ik dit verslag ten volle.
2022/12/13
Digital divide: the social differences created by digitalisation (B9-0550/2022)

Niet iedereen beschikt over dezelfde digitale vaardigheden. Nochtans gaat de digitale wereld er enorm snel op vooruit, en zorgde de COVID-19-pandemie voor een nog grotere versnelling. In de ijver om te digitaliseren, moet men voorkomen dat een aantal groepen afhaakt en afgezonderd geraakt. Veel dienstverleners stellen hun informatie vandaag alleen online ter beschikking en vaak via kanalen die uitsluitend toegankelijk zijn met smartphones. Daardoor worden ouderen, personen met een handicap, personen met een laag inkomen, niet digitaal geschoolde personen en personen met een beperkte internettoegang te vaak benadeeld. Ook worden mensen te vaak jobs ontzegd door hun gebrek aan digitale vaardigheden. Op die manier leidt de technologische discriminatie zelfs tot een vorm van armoede. Ten slotte speelt ook financiële uitsluiting een grote rol. Zonder mobiele telefoon is het tegenwoordig onmogelijk om elementaire bankdiensten te gebruiken. Daarnaast wordt het betalen met contant geld almaar meer uitgesloten. Deze resolutie benadrukt dat het regelgevend kader van de EU moet garanderen dat mensen nog steeds op de eerste plaats staan bij digitalisering. In de digitale economie moeten de grondrechten, in het bijzonder die van werknemers, volledig worden geëerbiedigd. Deze resolutie legt de juiste klemtonen, die ik volmondig onderschrijf.
2022/12/13
Renewable Energy, Energy Performance of Buildings and Energy Efficiency Directives: amendments (REPowerEU) (A9-0283/2022 - Markus Pieper)

Het REPowerEU-plan moet de Europese Unie helpen om sneller over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Dit zal ons op korte termijn minder afhankelijk maken van de invoer van fossiele brandstoffen vanuit Rusland en tegelijk significant bijdragen aan het halen van onze klimaatdoelstellingen. Hernieuwbare energieproductie op Europese bodem maakt ons dus onafhankelijker en groener. Om deze drastische opschaling te faciliteren, hebben we nood aan flexibelere regels. Wanneer lidstaten een bepaald gebied aanduiden om een project voor hernieuwbare energie te realiseren, moet dit project ook snel goedgekeurd geraken. Nu de nood zo hoog is, mogen er voor ons tegelijk ook geen energiebronnen worden uitgesloten. Het is aan de lidstaten om te bepalen welke vorm van energieopwekking het best op hun grondgebied past. Actie is nu nodig. Met dit akkoord wordt de nodige flexibiliteit geboden en de juiste prioriteit gelegd. Daarom steun ik deze herziening volmondig.
2022/12/14
Suspicions of corruption from Qatar and the broader need for transparency and accountability in the European institutions (B9-0580/2022, RC-B9-0581/2022, B9-0581/2022, B9-0582/2022, B9-0583/2022, B9-0584/2022, B9-0585/2022, B9-0587/2022)

Naar aanleiding van het corruptieschandaal rond Qatar, roept het Europees Parlement op tot een volledig intern onderzoek, samenwerking met de Belgische autoriteiten en aanvullende maatregelen om soortgelijke gevallen in de toekomst te voorkomen. Het betreft onder meer betere transparantieregels, de opname van derde landen in het lobbyregister van de EU, de strikte toepassing van de ethische regels en de oprichting van een onafhankelijk ethisch orgaan van de EU en een aparte onderzoekscommissie. Daarom steunde ik deze resolutie.
2022/12/15
Upscaling the 2021-2027 Multiannual Financial Framework (A9-0281/2022 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Sinds we twee jaar geleden het meerjarig financieel kader voor de periode 2021-2027 hebben goedgekeurd, is er heel wat gebeurd. Door een opeenvolging van crisissen en onverwachte gebeurtenissen is de ingebouwde budgettaire flexibiliteit zo goed als opgebruikt. Tegelijk staken nieuwe prioriteiten de kop op die niet in dit budget waren ingecalculeerd. Daarom dringt een grondige herziening van dit MFK zich op. Door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zullen we bijvoorbeeld meer moeten investeren in onze defensiecapaciteit. De energiecrisis toonde nogmaals het belang van ambitieuze sociale budgetten. Om kinderen in armoede of met armoederisico beter te beschermen, hebben we bijvoorbeeld nood aan een sterke kindergarantie met middelen uit het ESF+. Tegelijk mogen we zaken zoals de strijd tegen klimaatverandering, wetenschappelijk onderzoek en de verdere industriële evolutie niet vergeten. We hebben een Europees budget nodig zonder onnodige barrières, dat efficiënt ingezet kan worden op verschillende beleidsdomeinen. Eén ding is duidelijk: een veranderde realiteit vraagt een gewijzigd en performant budget. Daarom steun ik dit verslag.
2022/12/15
Shipments of waste (A9-0290/2022 - Pernille Weiss)

In 2020 werd er bijna 33 miljoen ton afval vanuit de Europese Unie naar derde landen geëxporteerd. Dit afval heeft niet alleen een grote milieu-impact door het vervoer en de verwerking ervan in niet-Europese landen, maar de aanwezigheid ervan zorgt tegelijk ook vaak voor schade aan de gezondheid in deze verwerkende landen. Zowel op het vlak van de impact op het milieu als voor de bescherming van de volksgezondheid gelden er in die verwerkende landen immers vaak veel minder strenge regels dan in de EU. Door afval zomaar uit te voeren, schuiven we de verantwoordelijkheid van ons weg. Hier moeten we een einde aan maken. Via deze herziening willen we dat bij afvalverwerking buiten de EU gelijkaardige regels gelden als binnen de EU, zowel op het vlak van milieubescherming als op het vlak van de bescherming van de volksgezondheid. Gevaarlijk afval en plastic mogen niet langer uitgevoerd worden naar niet-OESO-landen. Binnen vier jaar moet er dan een einde komen aan alle uitvoer van plastic afval. Tegelijk moeten we binnen de EU nog meer gaan inzetten op het recycleren van afvalstromen en de verdere uitbouw van een veilige, niet-toxische circulaire economie. Nu moeten de onderhandelaars tot een even ambitieus akkoord komen.
2023/01/17
30th Anniversary of the Single Market (B9-0004/2023)

Het Europees Parlement heeft afgelopen week over een resolutie gestemd naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van de Europese interne markt. De interne markt is een succesverhaal gebleken. In de voorbije drie decennia kende de marktintegratie een enorme boost en werden de economische mogelijkheden van Europa versterkt. Vrij verkeer van goederen, diensten, mensen en kapitaal deed landsgrenzen verdampen en maakte van de euro een bindmiddel. Een Duits onderzoeksbureau becijferde in 2019, na een groots opgezet onderzoek, dat dankzij de interne markt het inkomen van de Europese burger met gemiddeld 840 euro per jaar is gestegen. Voor lidstaten zoals België betekent dit zelfs dat we jaarlijks 1 600 euro meer verdienen dan wanneer we net in de interne markt zouden zitten. Maar de interne markt kent ook een keerzijde. Ondanks de enorme welvaarscreatie lopen 95 miljoen Europeanen – waarvan 18 miljoen kinderen – het risico op armoede en sociale uitsluiting. Daarom onderkent de resolutie ook dat we in de toekomst onze interne markt moeten verbeteren. We moeten meer inzetten op de sociale en duurzame component. Een koppeling van een sterk sociaal en duurzaam luik moet ertoe leiden dat de interne markt een inclusiever succesverhaal wordt.
2023/01/18
Revision of the European Works Councils Directive (A9-0295/2022 - Dennis Radtke)

Op 2 februari werd in de plenaire zitting van het Europees Parlement gestemd over een wetgevend initiatiefverslag over een herziening van een richtlijn over Europese ondernemingsraden. Die richtlijn verplicht de bedrijfsleiding om de Europese ondernemingsraad voorafgaand aan belangrijke beslissingen te informeren en te raadplegen. In tegenstelling tot de nationale wetgeving inzake ondernemingsraden, gaat het hier specifiek over multinationals met meer dan 1 000 werknemers die in minstens 2 Europese lidstaten actief zijn. Op dit moment zijn er 1 100 Europese ondernemingsraden in de EU.In een evaluatieverslag uit 2018 over de uitvoering van de richtlijn concludeerde de Europese Commissie dat de handhaving van de rechten van de Europese ondernemingsraden in veel lidstaten zwak is. Dit verslag vraagt daarom aan de Europese Commissie om met een herziening te komen van de huidige richtlijn. Er wordt gevraagd de afdwingbaarheid ervan te verhogen en aan te passen aan de huidige tijdsgeest. Dit kan onder andere via financiële sancties bij niet-naleving van de wetgeving, betere regels bij disputen of via de introductie van genderquota in Europese ondernemingsraden.
2023/02/02
REPowerEU chapters in recovery and resilience plans (A9-0260/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

Het REPowerEU-plan moet de Europese Unie helpen om sneller over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Dit zal ons op korte termijn minder afhankelijk maken van de invoer van fossiele brandstoffen vanuit Rusland en tegelijk significant bijdragen aan het halen van onze klimaatdoelstellingen. Hernieuwbare energieproductie op Europese bodem maakt ons dus tegelijk onafhankelijker en groener.Om deze drastische opschaling te faciliteren, hebben we flexibelere regels en voldoende financiering nodig. Daarom kunnen energiemaatregelen nu nog meer opgenomen worden in de nationale herstelplannen. Om fondsen efficiënt in te zetten en verder te bouwen aan een echte energie-unie, willen we dat landen Europees geld deels ook investeren in grensoverschrijdende projecten. De focus moet ook liggen op hernieuwbare energieproductie, waarbij elk land beslist welke energievorm het best op zijn grondgebied past. De EU maakt hiervoor 20 miljard euro aan fondsen vrij via het ETS-emissiehandelssysteem en het innovatiefonds. Dit akkoord zorg voor meer groene energie en een grotere strategische onafhankelijkheid. Ik steun het dan ook volmondig.
2023/02/14
CO2 emission standards for cars and vans (A9-0150/2022 - Jan Huitema)

In 2020 was ongeveer 15 % van de uitstoot in Europa afkomstig van het wegvervoer. Iedereen is het erover eens dat de CO2-uitstoot van de Europese vervoerssector dringend omlaag moet. Een eerste stap is om de uitstoot van wagens en bestelwagens drastisch te gaan reduceren. Daarom sta ik achter het idee dat alle nieuwe auto’s en bestelwagens die vanaf 2035 in de Europese Unie worden verkocht, klimaatneutraal moeten zijn. Bepaalde lidstaten en regio’s nemen al soortgelijke maatregelen en hanteren soms zelfs een snellere tijdlijn. Om er echter voor te zorgen dat deze maatregelen daadwerkelijk efficiënt zijn en de uitstotende wagens niet zomaar in een ander land verkocht worden, moeten afspraken worden gemaakt op Europees niveau. Daarbij moet ten volle worden ingezet op elektrische voertuigen. Hoe meer elektrische voertuigen er op de markt zijn, hoe goedkoper ze voor de consument worden. Nu moeten we ook zorgen voor voldoende laadinfrastructuur, een sterk elektriciteitsnet en een strategisch onafhankelijke productie. Ambitieuze en afdwingbare doelstellingen zorgen voor een lagere uitstoot, een snellere technologische omslag en betaalbaardere elektrische voertuigen. Daarom heb ik voor deze nieuwe wet gestemd.
2023/02/14
Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence: EU accession (A9-0021/2023 - Łukasz Kohut, Arba Kokalari)

Het Europees Parlement heeft woensdag gestemd over een voortgangsverslag over het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, ook wel bekend als het Verdrag van Istanbul. Dat trad in 2014 in werking. Intussen zijn we bijna tien jaar verder en moeten nog enkele lidstaten en de EU dit verdrag ratificeren.Ik ben zeer tevreden dat het Parlement oproept tot de ratificatie van het verdrag. Wie immers het verdrag bekrachtigt, verplicht zich ertoe om misdrijven tegen vrouwen ook strafbaar te maken. Dat is zeer belangrijk: gendergerelateerd geweld treft 1 op de 3 Europeanen. Met de COVID-pandemie is het fysiek, psychologisch en seksueel geweld in heel Europa nog toegenomen. Alle lidstaten behandelen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in hun wetgeving, maar de mate waarin ze dat doen, verschilt. Daardoor ontstaat voor slachtoffers van dergelijk geweld rechtsonzekerheid over welke hun rechten zijn in de EU. Ook bestaande EU-wetgevingsteksten dragen al bij aan deze doelstelling, maar deze zijn niet doeltreffend genoeg. Alleen een omvattend rechtsinstrument dat op alle onderdelen van het probleem is gericht, zal verandering teweegbrengen en daadwerkelijk bijdragen tot de uitbanning van geweld tegen vrouwen.
2023/02/15
The EU priorities for the 67th session of the UN Commission on the Status of Women (B9-0100/2023, B9-0103/2023)

In de plenaire vergadering heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de EU-prioriteiten voor de 67e zitting van de “VN-Commissie inzake de positie van de vrouw”. Het kernthema van de jaarlijkse VN-vrouwenconferentie, die in maart zal plaatsvinden, is “innovatie en technologische verandering, en onderwijs in het digitale tijdperk ter verwezenlijking van gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes”.Ik steun de resolutie omdat we als EU een sterke positie moeten innemen over het belang van gendergelijkheid in de digitale transitie. Positief is dat de digitale kloof tussen mannen en vrouwen weliswaar overal ter wereld kleiner wordt, maar jammer genoeg zien we dat vrouwen in veel van de armste landen en vooral in afgelegen en landelijke gebieden nog altijd digitaal gemarginaliseerd zijn. Zo hebben minstens 1,7 miljard vrouwen in het zuidelijk halfrond geen toegang tot het internet. Het dichten van de digitale genderkloof leidt niet alleen tot meer gendergelijkheid, het leidt ook tot economische groei. Volgens cijfers van de Internationale Telecommunicatie-unie zou het online brengen van 600 miljoen extra vrouwen en meisjes het wereldwijde bruto binnenlands product met maar liefst 18 miljard dollar kunnen doen stijgen.
2023/02/15
Transitional provisions for certain medical devices and in vitro diagnostic medical devices (C9-0003/2023)

Medisch materiaal is essentieel om de gezondheid van onze burgers te vrijwaren. Tegelijk moet dit materiaal ook veilig zijn wanneer het op de markt komt. Daarom bestaan er duidelijke en strenge regels, die recent nog aangescherpt werden, waaraan voldaan moet worden. Doordat ook materiaal dat reeds toegelaten is, een nieuwe analyse moet ondergaan, zorgt dit voor heel wat werk. Hierdoor lopen de instellingen die controles moeten uitvoeren, achterstand op, wat voor tekorten zorgt. Wanneer dokters de nodige ingrepen niet meer kunnen doen bij gebrek aan materiaal, moeten we actie ondernemen.Via deze versnelde wetgevende procedure zorgen we ervoor dat de tekorten op korte termijn niet groter worden en tegelijk snel verminderen. Voor die producten waar het schoentje knelt, zorgen we voor een langere transitieperiode. Dokters kunnen deze producten dan blijven gebruiken, zonder dat er een bijkomende controle gebeurd is. Het gaat hier om producten die reeds voldeden aan de oude regels en dus perfect veilig zijn. Zo lossen we het meest acute probleem op. Nu moeten we ook bekijken of er meer diepgaande hervormingen nodig zijn om de beschikbaarheid van medisch materiaal in de hele EU en voor alle burgers te garanderen.
2023/02/16
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2022/002 BE/TNT - Belgium (A9-0043/2023 - Olivier Chastel)

De plenaire zitting van het Europees Parlement heeft dinsdag de steunaanvraag van het logistieke bedrijf TNT Express bij het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering goedgekeurd. Het bedrijf diende een aanvraag in voor een steunpakket van 1,9 miljoen euro voor 559 ontslagen werknemers in hun zoektocht naar een nieuwe baan. De betrokken werknemers verloren hun baan nadat TNT Express had besloten om zijn activiteiten op de luchthaven van Luik te verhuizen naar de luchthaven van Parijs. Als onderhandelaar namens de Europese Volkspartij heb ik voor de steunaanvraag gestemd. Met het geld van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering kunnen de ontslagen werknemers van TNT Express individuele steun krijgen voor de zoektocht naar een nieuwe baan, zoals carrièreadvies, bijscholing, herscholing, coaching en ondernemerschap. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Europese solidariteit het verschil kan maken voor mensen in moeilijkheden.
2023/03/14
Binding annual greenhouse gas emission reductions by Member States (Effort Sharing Regulation) (A9-0163/2022 - Jessica Polfjärd)

Onze doelstellingen zijn duidelijk: tegen 2030 willen we 55 % minder uitstoten, om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Een groot deel van deze reductie wordt bereikt door een strenger emissiehandelssysteem. Maar ook voor sectoren die hier niet onder vallen, zoals vervoer, landbouw, gebouwen, afvalbeheer, kleine industriële installaties en verwarming, hebben we ambitieuzere doelstellingen nodig. Die keuren we vandaag goed. We verhogen de doelstelling voor de hele EU naar 40 % minder broeikasgasuitstoot tegen 2030. Om dit bredere doel te halen krijgt elke lidstaat een aparte doelstelling op maat, bepaald op basis van het bbp en de kosteneffectiviteit van maatregelen. Zo zorgen we voor haalbare doelstellingen voor alle landen. We vragen ook aan de lidstaten om een eerlijke en sociaal rechtvaardige omslag te garanderen. Dit is een goed akkoord dat een duidelijke en ambitieuze weg uitzet voor de komende jaren. Daarom steun ik het volmondig.
2023/03/14
Energy performance of buildings (recast) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

In Europa vertegenwoordigen alle gebouwen vandaag nog ongeveer 36 % van onze broeikasgasuitstoot. Als we onze klimaatdoelstellingen tegen 2030 en 2050 willen halen, zal de uitstoot ook in deze sector tegen 2050 naar nul moeten. Dit vergt heel wat inspanningen en duidelijke tussentijdse doelstellingen. We vragen daarom dat nieuwe gebouwen vanaf 2028 emissievrij zijn. Voor gebouwen die grondig gerenoveerd worden, stellen we een datum van 2032 in. Verwarming zal moeten gebeuren met klimaatvriendelijke alternatieven. We geven gebouwen ook een energieprestatieklasse, waarbij de slechtst presterende klasse gradueel moet verdwijnen. Zo moedigen we renovaties aan. Renovaties van privéwoningen kosten echter heel wat geld en het kan niet dat de lasten op de zwakste schouders terechtkomen. Daarom moeten lidstaten in hun nationale renovatieplannen extra steun voorzien door middel van gerichte toelagen en subsidies voor kwetsbare huishoudens. Tegelijk mogen landen uitzonderingen voorzien wanneer de doelstellingen economisch niet haalbaar blijken, de (huur)prijzen te hard zouden stijgen of sociale huisvesting disproportioneel getroffen zou worden.Het Parlement heeft na deze stemming een ambitieuze positie. Nu moet er zo snel mogelijk een akkoord komen met de Commissie en de lidstaten.
2023/03/14
Adequate minimum income ensuring active inclusion (B9-0099/2023, B9-0116/2023)

Afgelopen woensdag 15 maart hebben we over een resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen tot een Europees toereikend minimuminkomen. In 2021 liepen 95 miljoen Europeanen een armoederisico, waarvan 18 miljoen kinderen. De Europese Commissie heeft de ambitie om in samenwerking met de lidstaten tegen 2030 het aantal mensen in armoede met minstens 15 miljoen te verlagen. Daarvoor hebben we de voorbije jaren al heel wat initiatieven genomen, zoals de loontransparantie, de adequate minimumlonen, de kindergarantie, het sociaal klimaatfonds, het Europees Platform voor de bestrijding van dakloosheid en het lopende dossier voor een betere sociale bescherming van platformwerkers. Maar dat is onvoldoende, want door de energiecrisis en hoge inflatie rijzen de kosten voor levensonderhoud inzake energie, huisvesting, voeding... de pan uit. Mensen kunnen nauwelijks overleven. Steeds meer gezinnen geraken in moeilijkheden, ook gezinnen met lage inkomens en lage middeninkomens.Ik steun de resolutie, die, in lijn met de beginselen 12 en 13 van het Europees Sociaal Handvest en beginsel 14 van de Europese pijler van sociale rechten, voorziet in een minimuminkomen voor de meest kwetsbaren.
2023/03/15
Strengthening the application of the principle of equal pay for equal work or work of equal value between men and women (A9-0056/2022 - Kira Marie Peter-Hansen, Samira Rafaela)

Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid het bereikte akkoord voor bindende loontransparantieregels goedgekeurd. De gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt in de EU nog steeds 13 %. België doet het relatief beter, maar ook in ons land bedraagt de gemiddelde loonkloof volgens statistiekbureau Statbel ongeveer 5 %. Het grootste deel daarvan kan niet worden verklaard door de verschillende posities van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt, wat duidelijk wijst op discriminatie. Ik stemde daarom voor deze richtlijn, die onder andere voorziet in een informatieplicht over gemiddelde uurlonen, ook met genderverschil, en een omgekeerde bewijslast waarbij bedrijven een loonkloof van meer dan 5 % moeten kunnen rechtvaardigen. Wanneer dit niet kan, moeten ze actie ondernemen om die kloof te verkleinen. De richtlijn voorziet ook in een sterke rol voor de sociale partners en ondersteunende maatregelen voor bedrijven. Bedrijven vanaf 100 werknemers moeten verplicht rapporteren, kleinere mogen dit vrijwillig doen. Voor de werknemers uit 17 lidstaten zonder wet op de loonkloof zal deze richtlijn echt een kwantumsprong betekenen. Zonder loontransparantie verdwijnt de loonkloof nooit, daarom steunde ik dit akkoord ook volmondig.
2023/03/30
Fluorinated Gases Regulation (A9-0048/2023 - Bas Eickhout)

Gefluoreerde broeikasgassen, ook wel F-gassen genoemd, zijn door de mens gemaakte broeikasgassen die tot wel 25 000 keer schadelijker zijn voor het klimaat dan CO2. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in koelsystemen, airconditioning en warmtepompen. Omwille van hun schadelijke eigenschappen stemmen we vandaag over een voorstel dat de uitfasering ervan moet versnellen. Tegen 2050 willen we het gebruik van F-gassen stoppen. In deze transitie houden we wel rekening met de haalbaarheid en de beschikbaarheid van alternatieven. Waar er reeds andere opties op de markt zijn, vragen we een strakke deadline. Wanneer dit niet het geval is, stemde ik voor een flexibelere einddatum. Hetzelfde geldt voor medische toepassingen wanneer dit vanuit medisch oogpunt essentieel is. Voor mij is het ook belangrijk dat we tegelijk wel vervangstukken voor reparatie van bestaande systemen blijven produceren. Het kan niet dat mensen die net een investering in een nieuw systeem gedaan hebben dit binnen enkele jaren niet meer kunnen repareren. Dit is een ambitieus, haalbaar maar vooral broodnodig plan om onze klimaatdoelstellingen te halen. Daarom steunde ik het volmondig.
2023/03/30
Revision of the EU Emissions Trading System (A9-0162/2022 - Peter Liese)

Het herziene Europees emissiehandelssysteem dat we vandaag goedkeuren vormt de hoeksteen van ons klimaatbeleid. Dankzij de onderhandelde verscherping zal de uitstoot van de betrokken sectoren tegen 2030 verminderen met 62 %. Tegelijk zal het systeem nu ook van toepassing zijn op bijkomende sectoren, zoals de maritieme sector. Voor de verwarming van gebouwen en transport, twee sectoren waar de uitstoot nog steeg, wordt er een nieuw apart systeem opgericht. Dit alles zal bijdragen aan onze doelstelling om tegen 2030 in het totaal 55 % minder uit te stoten.Als we dit doel willen bereiken, moeten we er wel voor zorgen dat we iedereen meenemen in deze omslag. Zowel de burgers als onze bedrijven. Daarom is het goed dat we voldoende flankerende maatregelen, zoals het sociaal klimaatfonds, goedkeuren en de nodige veiligheid inbouwen. Het kan niet dat de nieuwe regels voor een onredelijke stijging van verwarmings- of transportkosten zorgen. Voor bedrijven bouwen we tegelijk de nodige ademruimte in, zonder te raken aan de finale ambitie. Dit akkoord zorgt voor een evenwicht tussen de noodzakelijke klimaatinspanningen, de bescherming van banen en de nodige steun voor wie die het meest nodig heeft. Daarom steun ik het dan ook volledig.
2023/04/18
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

Ons Europees klimaatbeleid mag geen nieuwe kloof tussen bemiddeld en onbemiddeld veroorzaken. De klimaat- en energietransitie moet er komen voor iedereen, niet alleen voor zij die het zich kunnen veroorloven. Dit sociaal klimaatfonds zal ons hierbij helpen. Het fonds moet dienen om burgers in alle lidstaten te steunen bij investeringen in klimaatvriendelijke maatregelen. De steun moet gaan naar de lage inkomens en lage middeninkomens, die het grootste risico lopen op energie- of transportarmoede. Op die manier financieren we noodzakelijke renovaties of bijvoorbeeld de omslag naar elektrisch rijden voor zij die dit normaal niet zomaar zouden kunnen betalen. Zij krijgen op die manier een duwtje in de rug en tegelijk versnellen we de noodzakelijke emissiereductie in de gebouwen- en transportsector. De bal ligt na deze goedkeuring in het kamp van de lidstaten, die ervoor moeten zorgen dat de steun snel terechtkomt bij wie die echt nodig heeft. Dit akkoord zet de juiste lijnen uit voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Daarom steun ik het volmondig.
2023/04/18
Deforestation Regulation (A9-0219/2022 - Christophe Hansen)

Tussen 1990 en 2020 ging er wereldwijd een gebied groter dan de oppervlakte van de EU verloren door ontbossing. Dat komt overeen met ongeveer 420 miljoen hectare bos. Via allerlei producten die we in de Europese Unie importeren en consumeren, zijn we verantwoordelijk voor 10 % hiervan.Het akkoord dat we vandaag finaal goedkeuren, zal helpen hier mee een einde aan te maken. Bedrijven zullen vanaf nu moeten verzekeren dat de producten die zij in de EU invoeren, niet bijgedragen hebben aan ontbossing na 31 december 2020. Daarnaast moeten ze ook nagaan of bij productie de mensenrechten gerespecteerd werden. De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op vee, cacao, koffie, palmolie, soja, hout, rubber, houtskool en papierproducten. Op termijn kan de Commissie onderzoeken of ook ander natuurgebied onder deze verordening moet vallen. Dit akkoord zet alvast een enorme stap in de goede richting in onze strijd tegen de wereldwijde ontbossing. Daarom steun ik het ook volledig.
2023/04/19
Combating discrimination in the EU - the long-awaited horizontal anti-discrimination directive (B9-0201/2023, B9-0202/2023)

Afgelopen woensdag heeft het Europees Parlement in de plenaire zitting de lidstaten opgeroepen om de onderhandelingen over de antidiscriminatierichtlijn te deblokkeren. Het Europees Parlement heeft zijn mandaat reeds in 2009 goedgekeurd, nadat de Europese Commissie een voorstel lanceerde in 2008. De onderhandelingen zijn geblokkeerd door de terughoudendheid van enkele lidstaten. Zij maken gebruik van hun vetorecht om het wetgevingsproces te blokkeren, aangezien unanimiteit is vereist in de Raad.Ik heb voor deze resolutie gestemd omdat de huidige Europese regels ter bestrijding van discriminatie te gefragmenteerd zijn. Momenteel geldt bescherming tegen bepaalde vormen van discriminatie alleen op de werkplek en de arbeidsmarkt. Er is een nieuwe geharmoniseerde richtlijn nodig die de wettelijke bescherming tegen discriminatie op EU-niveau over alle domeinen zou uitbreiden, ook op grond van geslacht, ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd en seksuele geaardheid.
2023/04/19
Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence – EU accession: institutions and public administration of the Union (A9-0169/2023 - Łukasz Kohut, Arba Kokalari)

Op woensdag 10 mei heeft het Europees Parlement gestemd voor de toetreding van de Europese Unie tot het Verdrag inzake de voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen, het zogenaamde Verdrag van Istanbul. Zes jaar nadat de EU het Verdrag van Istanbul – het eerste juridisch bindende internationale instrument ter voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen en meisjes – heeft ondertekend, is het nog steeds niet geratificeerd vanwege de weigering van enkele lidstaten, ondanks de vele oproepen van het Europees Parlement. Door een recent advies van het Europees Hof van Justitie kan de EU het verdrag toch ratificeren zonder instemming van alle lidstaten.Ik heb voor de ratificatie gestemd, omdat dit een enorme stap voorwaarts is in de strijd tegen geweld ten aanzien van vrouwen in Europa. België ratificeerde het verdrag reeds in 2016. Het is de eerste internationale tekst waarin geweld tegen vrouwen juridisch wordt gedefinieerd en een alomvattend kader van wettelijke en beleidsmaatregelen wordt vastgesteld om dergelijk geweld te voorkomen, slachtoffers te steunen en daders te bestraffen. Na het akkoord van het Europees Parlement moeten de lidstaten nog hun finale goedkeuring geven om het ratificatieproces af te ronden.
2023/05/10
Empowering consumers for the green transition (A9-0099/2023 - Biljana Borzan)

Vandaag stemde het Europees Parlement over nieuwe regels die de duurzaamheid van producten moeten verbeteren.Volgens de huidige regels kunnen bedrijven nu nog verwarrende milieu- of klimaatclaims aan hun producten verbinden. Dit is verwarrend voor de consument. Tegelijk zien we dat bedrijven hun producten na verloop van tijd met opzet laten verouderen, zodat consumenten sneller een nieuw product zouden kopen. Aan de hand van scherpere regels willen we deze geplande veroudering en gelijkaardige praktijken een halt toeroepen. Bedrijven zullen ook geen misleidende reclame meer kunnen maken of algemene en vage milieuclaims meer mogen gebruiken. Dat zal enkel nog kunnen wanneer bijvoorbeeld het hele product milieuvriendelijk is en dit gedetailleerd aangetoond kan worden. Aan de hand van duidelijke en op voorhand gecommuniceerde informatie zullen consumenten producten kunnen kiezen die makkelijk te repareren zijn. Dit verkleint onze afvalberg en is tegelijk goed voor het milieu, het klimaat en de portefeuille van de burgers.Met deze stemming bepaalt het Parlement een goede en ambitieuze onderhandelingspositie. Ik steun deze dan ook volledig. Het is nu aan de onderhandelaars om een even ambitieus akkoord te vinden.
2023/05/11
Roadmap on a Social Europe: two years after Porto (B9-0235/2023, B9-0236/2023)

Op donderdag 11 mei heeft de plenaire vergadering van het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd die pleit voor een ambitieuze sociale agenda. De resolutie maakt een eerste balans op twee jaar na de Porto-verklaring, die pleitte voor een sterker sociaal Europa.De resolutie erkent de vooruitgang die de voorbije jaren is geboekt met de loontransparantie, de richtlijn die eindelijk de loonkloof moet dichten, en de richtlijn adequate minimumlonen, die er moet voor zorgen dat werken loont en sociale dumping wordt aangepakt. Maar ook de betere bescherming tegen gevaarlijke stoffen op de werkvloer, de kindgarantie, het sociaal klimaatfonds, het Europees Platform voor de bestrijding van dakloosheid en nog lopende dossiers zoals een betere bescherming tegen blootstelling van werknemers aan asbest en lood en een beter statuut voor platformwerkers.Door de energiecrisis en hoge inflatie rijzen de kosten voor levensonderhoud inzake energie, huisvesting, voeding enz. echter de pan uit. Meer en meer gezinnen geraken in moeilijkheden, ook de gezinnen met een laag inkomen en een lager middeninkomen die normaal meer financiële ruimte hebben. Daarom roept de resolutie op om bijkomende maatregelen te nemen om de Porto-doelstelling te halen om tegen 2030 het aantal mensen in armoede met minstens 15 miljoen te verlagen, waarvan 5 miljoen kinderen.
2023/05/11
Corporate Sustainability Due Diligence (A9-0184/2023 - Lara Wolters)

Op donderdag stemden we over het onderhandelingsmandaat van het Europees Parlement inzake de invoering van een nieuwe zorgplicht voor bedrijven. Die nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat Europese bedrijven in de toekomst verplicht worden om arbeidsrechten, milieunormen en mensenrechten centraal te stellen tijdens hun internationale activiteiten. Ze zullen waar nodig mogelijke inbreuken moeten voorkomen of beperken.Het kan niet dat multinationals wegkomen met kinderarbeid, uitbuiting van werknemers of bijvoorbeeld ontbossing. Zowel de financiële sector als gewone bedrijven moeten onder deze nieuwe regels vallen. Om kleinere bedrijven de nodige tijd te geven zich aan te passen, pleiten we wel voor een trapsgewijze invoering.Met deze regels hebben we in de EU een stok achter de deur om misbruiken buiten de EU te voorkomen en mee te zorgen voor kwaliteitsvolle en duurzame jobs. Om de werking van de interne markt niet te verstoren, is het essentieel dat deze regels op een geharmoniseerde, Europese manier worden afgesproken. Dit standpunt is een goed vertrekpunt voor een ambitieus eindresultaat. Nu moeten de onderhandelaars samen met de lidstaten en de Commissie zo snel mogelijk een akkoord vinden.
2023/06/01
Strengthening social dialogue (B9-0259/2023)

De sociale dialoog vormt voor mij de hoeksteen van de sociale markteconomie in de Europese Unie. Tijdens veranderende werkomstandigheden door bijvoorbeeld de transitie naar een klimaatneutrale en digitale economie wordt het belang van de sociale dialoog alleen maar groter. Helaas zien we dat het aandeel werknemers dat onder een collectieve arbeidsovereenkomst valt in de EU zienderogen daalt. In 2000 was dit nog voor 66 % van de werknemers het geval, in 2018 nog maar 56 %. In België bedraagt dit cijfer meer dan 90 %.Met de resolutie waar we vandaag over stemmen, geeft het Europees Parlement een belangrijk signaal af om het belang van de sociale dialoog te benadrukken. We willen dat de lidstaten ervoor zorgen dat tegen 2030 80 % van de werknemers onder een collectieve arbeidsovereenkomst valt. Tegelijk moeten antivakbondpraktijken overal doorheen de EU dringend worden aangepakt. Gemeenschappen die een goed werkende sociale dialoog kennen, beschikken over meer competitieve en weerbare economieën met duurzamere en eerlijkere jobs. Hier moeten we naar streven, in alle lidstaten. Deze resolutie roept hier luid toe op. Daarom steun ik de tekst volledig.
2023/06/01
Coordinated action to address antimicrobial resistance (B9-0258/2023)

Antimicrobiële resistentie behoort tot de top drie van gezondheidsgevaren in de EU. Elk jaar sterven er naar schatting 35 000 Europeanen als gevolg van de toegenomen resistentie. Deze cijfers nemen alleen maar toe. Bijkomende actie dringt zich dus echt op.In de strijd tegen antimicrobiële resistentie is het essentieel dat we een alomvattende aanpak hanteren. Zo’n aanpak begint bij een verminderd gebruik bij zowel mensen als dieren. Tegelijk moeten we meer inzetten op wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe antibiotica. We vragen dat elke lidstaat een nationaal actieplan met maatregelen opmaakt en dit ook regelmatig vernieuwt.Belangrijk is dat het Parlement nu ook vraagt dat antibiotica die door de Wereldgezondheidsorganisatie als essentieel voor menselijk gebruik gezien worden, in de toekomst ook voorbehouden blijven voor mensen. Het kan niet de bedoeling zijn dat antibiotica die een laatste kans betekenen voor mensen, ook zomaar bij dieren gebruikt worden.Deze resolutie bevat een breed pakket aan maatregelen die we kunnen en dringend moeten nemen tegen de toenemende antimicrobiële resistentie. Daarom steun ik de tekst volmondig.
2023/06/01
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2023/001 BE/LNSA - Belgium (A9-0228/2023 - Eleni Stavrou)

Afgelopen dinsdag heeft de plenaire vergadering van het Europees Parlement de EGF-steunaanvraag van het logistieke bedrijf “Logistics Nivelles SA” uit Nijvel goedgekeurd. Het bedrijf diende een aanvraag in voor een steunpakket van 2,15 miljoen EUR voor 603 ontslagen werknemers in hun zoektocht naar een nieuwe baan. De betrokken werknemers verloren hun baan nadat “Logistics Nivelles SA” had besloten om zijn activiteiten op de locatie in Nijvel stop te zetten. Als onderhandelaar namens de Europese Volkspartij heb ik voor de steunaanvraag gestemd. Met het geld van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering kunnen de ontslagen werknemers van “Logistics Nivelles SA” individuele steun krijgen voor de zoektocht naar een nieuwe baan, zoals carrièreadvies, bijscholing, herscholing, coaching en ondernemerschap. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Europese solidariteit het verschil kan maken voor mensen in moeilijkheden.
2023/07/11
Objection pursuant to Rule 112 (4): The food additives nitrites (E 249-250) and nitrates (E 251-252) (B9-0307/2023)

Nitraten en nitrieten zijn stoffen die als additieven worden toegevoegd aan verschillende vormen van vlees of kaas. Ze zorgen er vooral voor dat de bacteriën die botelisme of salmonella veroorzaken, zich niet kunnen ontwikkelen in de verschillende producten. Daarnaast zorgen ze voor een langere bewaartijd of het behoud van kleur.Ze hebben echter ook een andere eigenschap: wanneer nitrieten binden met bepaalde eiwitten ontstaan kankerverwekkende nitrosamines. Naast kankerverwekkend zijn nitrosamines ook schadelijk voor het DNA. Kortom, stoffen die niet in onze voeding thuishoren. Zeker niet wanneer het gebruik ervan niet essentieel is. De Commissie heeft een voorstel ingediend om de toegestane hoeveelheid nitraten en nitrieten te verlagen. Dit voorstel ging echter niet ver genoeg.Er zijn reeds andere landen, zoals Denemarken, die strengere regels hebben. Verschillende producenten van vlees stopten ook al uit eigen beweging met het gebruik van nitrieten en nitraten. Allemaal redenen voor het Parlement om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van de Commissie. Het bezwaar vraagt om een nieuw voorstel dat het gebruik van nitrieten en nitraten uitfaseert. Een oproep die ik volledig ondersteun.
2023/07/11
Industrial Emissions Directive (A9-0216/2023 - Radan Kanev)

Dinsdag stemde het Europees Parlement over het onderhandelingsmandaat om de bestaande regels voor het beperken van de industriële uitstoot aan te scherpen. Fabrieken en andere industriële installaties stoten allerlei stoffen uit die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, het klimaat of ons milieu. Dat willen we dus zo veel mogelijk beperken. Dankzij de strengere regels worden bedrijven verplicht om de vervuiling van de lucht-, water- en bodemkwaliteit verder terug te dringen. Voor het Parlement moeten nu voor het eerst ook installaties zoals mijnen en grote batterijfabrieken onder de wetgeving vallen. Zowel werknemers als omwonenden moeten beschermd worden tegen de uitstoot van schadelijke stoffen.We verhogen de transparantie door het opzetten van een EU-portaal voor industriële emissies, waarop burgers toegang hebben tot alle gegevens over een vergunning en de vervuilende activiteiten van bedrijven. Ze hebben het recht om te weten welke stoffen een fabriek uitstoot.Ik stemde ook voor het beginsel van de omgekeerde bewijslast. Het zou aan de bedrijven moeten zijn om aan te tonen dat zij niet schuldig zijn met betrekking tot de gezondheidseffecten van hun emissies op omwonenden, niet omgekeerd. Helaas vond dit beginsel geen meerderheid. Desondanks is deze onderhandelingspositie een enorme stap in de goede richting.
2023/07/11
Fostering and adapting vocational training as a tool for employees' success and a building block for the EU economy in the new industry 4.0 (A9-0232/2023 - Anna Zalewska)

Op dinsdag heeft de plenaire vergadering over een verslag gestemd dat inzet op het aantrekkelijker maken van beroepsonderwijs en -opleiding. Meer dan drie van de vier bedrijven in de EU hebben momenteel moeite om het juist geschoolde personeel te vinden. Er is een groeiend tekort aan vakmensen, aangezien een loopbaan in die richting al jaren als tweede keuze wordt beschouwd.Het belang van levenslang leren is cruciaal om nieuwe vaardigheden te leren en zou moeten worden gestimuleerd bij iedereen, zonder enige vorm van leeftijdsdiscriminatie. In de nasleep van de pandemie kende de digitalisering een enorme groei. Het aantal banen in de digitale sector zal de komende jaren nog verder toenemen. Om hierop in te spelen is het belangrijk om nieuwe en digitale vaardigheden aan te vullen en verder te ontwikkelen.In het verslag wordt onder andere opgeroepen tot beroepsopleidingen tijdens de werkuren en een verbod op onbetaalde stages. Ik heb voor dit verslag gestemd omdat we ons als maatschappij moeten aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van de banen en de arbeidsomstandigheden.
2023/07/11
COVID-19 pandemic: lessons learned and recommendations for the future (A9-0217/2023 - Dolors Montserrat)

Met de stemming van deze resolutie komt er een einde aan de werkzaamheden van de COVI-commissie in het Europees Parlement. Terwijl we verder bouwen aan de Europese gezondheidsunie moeten we lessen trekken en kijken welke maatregelen werkten en welke niet. Meer samenwerking in de gezondheidszorg op Europees niveau redt levens. Niet alleen tijdens een pandemie, maar ook bij andere gezondheidsuitdagingen. We vragen dat de Unie in de toekomst de touwtjes strakker in handen krijgt om noodmaatregelen efficiënter te kunnen coördineren.Verder moeten we bouwen aan het succes van de gezamenlijke aankoop van vaccins door deze uit te breiden naar zeer dure geneesmiddelen of behandelingen van zeldzame ziektes. Uit de vele hoorzittingen bleek ook dat we nog meer moeten inzetten op onze strategische onafhankelijkheid in de productie van geneesmiddelen en medisch materiaal.We onderzochten daarnaast de impact van de pandemie op de arbeidsmarkt. Het Europese SURE-instrument bleek een succesvolle manier om lidstaten te ondersteunen bij het voorzien in een systeem van tijdelijke werkloosheid. Ik pleit ervoor om dit in de toekomst bij een volgende noodsituatie eveneens snel in te kunnen schakelen. Dit verslag bevat een schat aan goede aanbevelingen voor de toekomst. Daarom steunde ik het volmondig.
2023/07/12
Standards of quality and safety for substances of human origin intended for human application (A9-0250/2023 - Nathalie Colin-Oesterlé)

Jaarlijks vinden er in de Europese Unie 25 miljoen bloedtransfusies, 1 miljoen behandelingen in het kader van medisch begeleide voortplanting en 35 000 stamceltransplantaties plaats. Om de veiligheid voor zowel donors als patiënten te garanderen, zijn strenge kwaliteitsvereisten voor het gebruik van dergelijke stoffen van menselijke oorsprong nodig. Met deze stemming willen we de bestaande wetgeving actualiseren op basis van de laatste stand van zaken van wetenschap en techniek. Tegelijk moeten de nieuwe regels onze autonomie verhogen. Vandaag zijn we nog te afhankelijk van import uit derde landen waar andere regels gelden. Voor mij is het belangrijk dat zowel donors als patiënten beschermd worden en dat donatie vrijwillig blijft. Een compensatie voor bijvoorbeeld niet-gewerkte uren of verplaatsingskosten kan, maar financieel gewin mag nooit de basis zijn voor donors. Het is goed dat hiervoor overal in de EU dezelfde regels gelden. Deze wetgeving is een volgende bouwsteen voor het uitbouwen van de Europese gezondheidsunie. Nu is het aan de onderhandelaars om tot een goed akkoord te komen met de lidstaten.
2023/09/12
Surface water and groundwater pollutants (A9-0238/2023 - Milan Brglez)

We moeten ons grond- en oppervlaktewater beschermen tegen vervuiling met chemische stoffen. Deze doelstelling is een integraal deel van de Europese Green Deal en de doelstelling om tegen 2050 een niet-toxische omgeving te hebben. Met deze stemming geven we de bestaande wetgeving een ambitieuze update die hier mee voor moet zorgen. De lijst van stoffen die gemonitord en gecontroleerd moeten worden, breiden we gevoelig uit. We vragen nieuwe parameters voor de meest voorkomende vormen van PFAS. Daarnaast moet er ook een nieuwe parameter komen voor de aanwezigheid van de hele PFAS-familie. Samen met aangescherpte standaarden voor verschillende pesticiden, waaronder glyfosaat, residuen van farmaceutische stoffen en microplastics zal dit de kwaliteit van zowel ons oppervlakte- als ons grondwater ten goede komen. Dit verslag is een goed onderhandelingsmandaat waar de volksgezondheid in centraal staat. Ik steun het dan ook volmondig.
2023/09/12
Ambient air quality and cleaner air for Europe (A9-0233/2023 - Javi López)

Luchtvervuiling wordt vandaag nog steeds gelinkt aan 300 000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar in de Europese Unie. Hoewel de luchtkwaliteit in de EU er al fors op vooruit is gegaan, tonen de cijfers dus aan dat we het nog beter moeten doen. En daarvoor hebben we nieuwe en ambitieuzere Europese luchtkwaliteitsnormen nodig. Dit kan via een stappenplan met tussentijdse doelstellingen in 2030, zoals de Europese Commissie voorstelde. Daarna moeten we zo snel mogelijk de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie overnemen. Vandaag werd hiervoor het jaar 2035 als doelstelling genomen. Of dit haalbaar is, moet nog blijken; dit zal afhangen van beslissingen die we nemen op vlak van transport, industrie en verwarming. Ik ben ervan overtuigd dat ook na 2030 nog verdere inspanningen nodig zullen zijn. Daarom steun ik principieel dit 2035-streefdoel. Dit onderhandelingsmandaat van het Parlement omvat verder nog verschillende belangrijke elementen zoals een vijfjaarlijkse evaluatie van de wetenschappelijke data, de erkenning van een gezonde leefomgeving als mensenrecht, duidelijk gedefinieerde bepalingen voor meetpunten, een makkelijkere juridische toegang voor burgers in geval van inbreuken en een recht op compensatie. Iedereen heeft recht op gezonde lucht en bijkomende actie is nodig, daarom steun ik dit mandaat.
2023/09/13
Protection of workers from asbestos (A9-0160/2023 - Véronique Trillet-Lenoir)

Het Europees Parlement heeft op dinsdag 3 oktober het trialoogakkoord over de herziening van de asbestrichtlijn uit 2009 goedgekeurd. In het akkoord is bepaald dat uiterlijk binnen zes jaar in heel Europa de asbestblootstellingswaarde voor werknemers 50 keer lager moet liggen dan de huidige limiet. Het creëert ook extra beschermende maatregelen, zoals decontaminatieprocedures voor werknemers, om secundaire blootstelling aan asbest te voorkomen. Verder zet het akkoord in op extra opleiding en sensibilisering voor werknemers die werken in de asbestverwijdering. Er wordt ook Europees geld vrijgemaakt voor de lidstaten om een succesvolle transitie naar de lagere limietwaarde te verzekeren. Ten slotte zet de nieuwe richtlijn ook in op betere informatieverstrekking over de aanwezigheid van asbest in gebouwen voor brandweer en hulpdiensten.Ik heb als EVP-verantwoordelijke mee over dit dossier onderhandeld en steun het dan ook volledig. Dit akkoord is een grote stap voorwaarts om ons voor eens en altijd te ontdoen van de duistere erfenis van asbest, zeker nu de bouwsector voor een grote renovatiegolf staat.
2023/10/03
Classification, labelling and packaging of substances and mixtures (A9-0271/2023 - Maria Spyraki)

We werken stap per stap verder aan de herziening van de chemische wetgeving in de EU. Deze herziening van de regels rond indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen zal ervoor zorgen dat iedereen beter beschermd wordt tegen potentiële schadelijke eigenschappen. Chemische stoffen moeten zo snel mogelijk de juiste indeling krijgen op basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe indelingen voor hormoonverstorende stoffen moeten zo snel mogelijk gebruikt worden. Duidelijkere etiketten zullen consumenten beter waarschuwen en beschermen wanneer zij een gevaarlijk product in handen hebben.Het is wel belangrijk dat deze regels geen onbedoelde effecten hebben op stoffen die helemaal niet schadelijk zijn. Daarom voorzien we in een uitzondering voor etherische oliën met stoffen van plantaardige oorsprong. Dit mandaat is een goed uitgangspunt voor de komende onderhandelingen met de lidstaten. Ik steun het dan ook volledig.
2023/10/04
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

In onze strijd tegen watertekorten en de bescherming van de gezondheid van onze burgers hebben we schoon water nodig. Hoe meer water we hergebruiken, hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan industriële processen of koelsystemen. Tegelijk kan het niet dat burgers blootgesteld worden aan schadelijke stoffen via hergebruikt afvalwater. Daarom hebben we in de EU strenge regels, die we nu nog aanscherpen. We vragen om een betere monitoring van de aanwezige chemische stoffen, zoals PFAS, microplastics en verschillende virussen en bacteriën. Daarnaast introduceren we bijkomende vereisten voor het verwijderen van allerlei micropolluenten uit het afvalwater. De kosten die hiermee gepaard gaan, moeten grotendeels door de industrie zelf gedragen worden. Tegelijk dragen ook overheden een deel van deze lasten. Dit zal ervoor zorgen dat er nog meer naar een bronaanpak gekeken wordt, waarbij er steeds minder schadelijke stoffen in ons afvalwater zullen terechtkomen. Afsluitend zetten we in op nog betere waterinfrastructuur zodat iedereen toegang heeft tot schoon water. Hierbij moeten we expliciet aandacht hebben voor kwetsbare groepen. Dit is een goed en ambitieus verslag waarmee de onderhandelaars nu aan de slag kunnen.
2023/10/05
The new European strategy for a better internet for kids (BIK+) (B9-0386/2023)

Het Parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan de nieuwe strategie voor een beter internet voor kinderen. Het is een goede zaak dat kinderen steeds meer toegang hebben tot internet, maar we moeten hen wel beschermen en wapenen tegen schadelijke en illegale online-inhoud zoals cyberpesten en grooming. We vragen daarom dat dit mee zou worden opgenomen in lesprogramma’s op school, zodat kinderen van jongs af aan leren om te gaan met de gevaren van het internet en sociale media. Daarnaast zal er vanaf 2024 een Europese norm voor leeftijdsverificatie komen en zal een gedragscode worden opgesteld. Sociale mediaplatforms zullen bijkomende inspanningen moeten leveren wat de ouderlijke toestemming betreft. Ook het verlenen van steun aan slachtoffers en openbare anonieme meldpunten zijn uiteraard van groot belang in de strategie.
2023/10/05
Strengthening the CO2 emission performance targets for new heavy-duty vehicles (A9-0313/2023 - Bas Eickhout)

In ons streven naar klimaatneutraliteit moeten alle sectoren hun deel doen en hun emissies terugdringen. Dat geldt ook voor wegtransport. Nadat we eerder stemden over nieuwe regels over de uitstoot van personenvervoer, is het nu de beurt aan vrachtwagens, bussen en andere zware voertuigen. Die groep is vandaag immers nog verantwoordelijk voor een kwart van de broeikasgasemissies van wegtransport in de EU, of voor 6 % van de totale Europese broeikasgasemissies. Daarom vraagt het Europees Parlement een gradueel stijgende emissiereductie die tegen 2040 voor een vermindering met 90 % moet zorgen.Stadsbussen daarentegen moeten al in 2030 volledig emissievrij en dus elektrisch zijn. Dit is niet alleen goed voor onze strijd tegen de klimaatverandering, het zorgt tegelijk ook voor gezondere lucht in onze steden.Om die twee redenen moeten we bij zwaar wegvervoer vooral inzetten op elektrificatie. Waar dit niet kan, laten we ook nog andere voertuigen met lage emissies toe. Dit onderhandelingsmandaat zoekt het evenwicht tussen ambitie en haalbaarheid. Daarom steun ik het ook volmondig.
2023/11/21
EU framework for the social and professional situation of artists and workers in the cultural and creative sectors (A9-0304/2023 - Antonius Manders, Domènec Ruiz Devesa)

Het Europees Parlement heeft op dinsdag 21 november een wetgevend initiatiefverslag goedgekeurd om de levens- en arbeidsomstandigheden van de culturele en creatieve werknemers (CCS) in de EU te verbeteren. Het verslag wil de precaire arbeidsomstandigheden en de onzekere juridische status van kunstenaars en andere professionals in de culturele en creatieve sectoren aanpakken. Het verslag roept de Europese Commissie op om met een richtlijn te komen over fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor CCS-professionals.Verder pleit het verslag voor een Europees platform voor de uitwisseling van beste praktijken tussen de lidstaten om de arbeids- en socialezekerheidsomstandigheden te verbeteren, met de betrokkenheid van de sociale partners. Verder wil het sociale conditionaliteiten toevoegen aan EU-programma’s die kunstenaars financieren, zoals “Creative Europa”.Ik heb voor dit verslag gestemd omdat kunstenaars en professionals uit de creatieve sector in de EU een betere sociale bescherming verdienen.
2023/11/21
Reducing inequalities and promoting social inclusion in times of crisis for children and their families (A9-0360/2023 - Sandra Pereira)

Op dinsdag 21 november 2023 heeft het Europees Parlement een verslag goedgekeurd over “het verminderen van ongelijkheid en het bevorderen van sociale integratie in tijden van crisis voor kinderen en de gezinnen waarin zij leven”. Ik heb voor dit verslag gestemd, omdat een goede ontwikkeling van kinderen van essentieel belang is voor een eerlijkere, gelijkere en betere toekomst. De eerste levensjaren zijn beslissend voor de optimale ontwikkeling van kinderen, aangezien zij in de eerste jaren essentiële vaardigheden ontwikkelen.Het verslag roept de lidstaten op om de openbare socialezekerheidsstelsels te versterken, aangezien 25 % van de kinderen in de EU een armoederisico loopt. Het verslag zet verder ook in op de naleving van moederschaps- en vaderschapsrechten. Deze rechten moeten niet alleen worden gewaarborgd tijdens zwangerschap en de kraamperiode, maar ook bij borstvoeding, ziekte of in andere gerechtvaardigde situaties.
2023/11/21
Children first - strengthening the Child guarantee, two years on from its adoption (B9-0462/2023)

Op 21 november, n.a.v. de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind (op 20 november), heeft het Parlement de resolutie over een versterkte Kindergarantie goedgekeurd. Met de Europese Kindergarantie, die twee jaar geleden werd opgericht, willen we garanderen dat elk kind dat in armoede leeft, toegang heeft tot opvang, onderwijs, gezondheidszorg, gezonde voeding en degelijke huisvesting. We rekenen daarbij op de lidstaten om hun nationale actieplannen uit te voeren, en zelfs de ambitie te verhogen.Het is onaanvaardbaar dat vandaag nog steeds een op de vier kinderen met armoede of met het risico op sociale uitsluiting wordt bedreigd. Een goede monitoring in de lidstaten, een EU-brede monitoring en een betere koppeling aan het sociaal scorebord zijn belangrijk om de ambities hoog te houden en de nationale plannen uit te voeren. Het Parlement roept ook op tot een alomvattende en geïntegreerde armoedebestrijdingsstrategie met een specifieke armoedereductiedoelstelling, ook voor kinderarmoede, en vraagt extra budget te voorzien om de ambities van de Europese Kindergarantie waar te maken. We mogen hier niet op toegeven. We moeten ervoor zorgen dat elk kind kan opgroeien in goede omstandigheden, met toegang tot essentiële diensten, en zo alle kansen krijgt in het leven.
2023/11/21
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2023/002 BE/Makro - Belgium (A9-0351/2023 - Petri Sarvamaa)

De plenaire zitting van het Europees Parlement heeft woensdag de steunaanvraag van de Makro Groep bij het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering goedgekeurd. Het bedrijf diende een aanvraag in voor een steunpakket van 2,8 miljoen EUR voor 421 ontslagen werknemers in hun zoektocht naar een nieuwe baan. De betrokken werknemers verloren hun baan nadat Makro het faillissement aanvroeg op 10 januari 2023.Als onderhandelaar namens de Europese Volkspartij heb ik voor de steunaanvraag gestemd. Met het geld van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering kunnen de ontslagen werknemers van Makro individuele steun krijgen voor de zoektocht naar een nieuwe baan, zoals carrièreadvies, bijscholing, herscholing, coaching en ondernemerschap. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Europese solidariteit het verschil kan maken voor mensen in moeilijkheden.
2023/11/22
Sustainable use of plant protection products (A9-0339/2023 - Sarah Wiener)

Voor mij is het duidelijk: wanneer we zowel de volksgezondheid als de biodiversiteit willen beschermen, moet ons pesticidengebruik drastisch naar beneden. Daarom is het ook goed dat de Commissie een voorstel lanceerde dat zowel voor het algemene gebruik van gewasbeschermingsmiddelen als voor het gebruik van de meest schadelijke stoffen een reductie van 50 % vroeg.Voor mij zijn dit ambitieuze maar haalbare doelstellingen, die we moeten koppelen aan een duidelijke definitie van wat een gevoelig gebied is en een beperking van de toegelaten stoffen in die gebieden. Dit zou een enorme stap vooruit zijn voor de bescherming van de gezondheid van landbouwers en omwonenden, zonder onze voedselproductie in gevaar te brengen.Hoewel de tekst voor mij uiteindelijk op sommige punten ambitieuzer mocht, steunde ik het eindresultaat toch. Beter een gematigde verhoging van de ambitie dan stilstand zonder nieuwe regels. Helaas werden er in dit dossier door verschillende fracties politieke spelletjes gespeeld. Het gevolg hiervan is dat de nieuwe regels geen meerderheid kregen, met de bescherming van de gezondheid van onze burgers als eerste slachtoffer. Dat is onaanvaardbaar.
2023/11/22
Mental health (A9-0367/2023 - Sara Cerdas)

In deze resolutie roept het Europees Parlement op tot een langetermijnstrategie voor geestelijke gezondheid in de hele Europese Unie. Naar schatting 150 miljoen Europeanen worstelen vandaag met hun geestelijke gezondheid. We zien dat deze cijfers jaar na jaar toenemen, zeker bij kwetsbare groepen zoals kinderen, jongeren, lhbtqia+-personen, mensen met een zeldzame ziekte, minderheden, ouderen of migranten. Eerst en vooral moeten we nog meer gaan inzetten op het destigmatiseren van geestelijke gezondheidsproblemen. Daarnaast moet de toegang tot de nodige zorg overal in de EU beter worden. Dat kan bijvoorbeeld door het uitwisselen van goede praktijken tussen lidstaten en door het optrekken van investeringen. Daarom vraagt het Parlement om binnen het programma Horizon Europa in een aparte missie voor geestelijke gezondheid te voorzien. Mentale problemen kunnen een veelvoud van oorzaken hebben. Net daarom moeten we geestelijke gezondheid in alle beleidsdomeinen centraal gaan plaatsen. Het is hoog tijd om prioriteiten te stellen. Daar wordt in deze tekst toe opgeroepen, die dan ook mijn volledige steun krijgt.
2023/12/12
European Health Data Space (A9-0395/2023 - Tomislav Sokol, Annalisa Tardino)

In ons streven naar de verdere uitbouw van een echte Europese gezondheidsunie is het essentieel dat we patiëntendata op een uniforme en digitale manier gaan bijhouden. Op die manier kunnen patiënten op een vlotte manier al hun data consulteren, ongeacht de lidstaat waarin ze zich bevinden.Tegelijkertijd zijn alle gegevens ook beschikbaar wanneer iemand over de grenzen heen moet voor het krijgen van een behandeling of wanneer iemand naar het ziekenhuis moet na aan ongeluk in het buitenland.Dankzij deze nieuwe Europese dataruimte voor gezondheidsgegevens zorgen we daarnaast ook voor een enorme databank voor zogenaamd secundair gebruik, zoals wetenschappelijk onderzoek.Belangrijk voor mij is wel dat patiënten te allen tijde eigenaar blijven van hun gegevens en dus kunnen aangeven wanneer zij niet willen dat hun data voor een bepaalde toepassing gebruikt worden. Voor de meest gevoelige data moeten patiënten ook hun expliciete toelating voor gebruik geven.Dit is een goed mandaat om de onderhandelingen te starten, waarin de rechten van de patiënt voldoende beschermd worden en tegelijkertijd de innovatie aangemoedigd wordt. Daarom steun ik het dan ook volmondig.
2023/12/13
Non-communicable diseases (A9-0366/2023 - Erik Poulsen)

Niet-overdraagbare aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, ademhalingsziektes, psychische stoornissen en kanker zijn vandaag verantwoordelijk voor niet minder dan 80% van de ziektelast in de EU. Dit komt neer op kosten van 115 miljard euro per jaar.Tegelijk zijn deze aandoeningen verantwoordelijk voor 90% van de sterfgevallen in de Unie. Deze cijfers blijven maar stijgen. Daarom is er dringend nood aan een Europese strategie tegen niet-overdraagbare aandoeningen.We hebben al een Europees plan tegen kanker, maar bijkomende samenwerking over de grenzen heen kan ook bij andere aandoeningen levens redden.We moeten in de eerste plaats blijven inzetten op preventie, zowel wanneer het gaat over levenskeuzes als bij het zorgen voor een gezonde leefomgeving. Het kan niet zo zijn dat schadelijke chemische stoffen of ongezonde lucht iemand ziek maken.Door ook meer in te zetten op Europese samenwerking bij het delen van expertise, opleiding van zorgvertrekkers en behandelingen zullen veel patiënten geholpen worden.Europa moet ook innovatie blijven ondersteunen zodat nieuwe behandelingen gevonden kunnen worden. Die moeten overlevingskansen verhogen en de levenskwaliteit van patiënten ten goede komen.Deze tekst legt de juiste klemtonen en krijgt dan ook mijn expliciete steun.
2023/12/13
Implementation of the 2018 Geo-blocking Regulation in the digital single market (A9-0335/2023 - Beata Mazurek)

Afgelopen woensdag heeft de plenaire zitting van het Europees Parlement een rapport goedgekeurd over EU-regels over geoblocking.Sinds enkele jaren zijn er uitzonderingen op die wetgeving, die consumenten in staat stellen om online te shoppen in een andere lidstaat. Toch zijn er nog steeds enkele belemmeringen die moeten worden weggenomen.Zo blijft grensoverschrijdende bezorging van goederen, die volgens de verordening niet verplicht is, een probleem voor consumenten. Het rapport pleit daarom voor een betere toegang van de consument tot grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten en een verlaging van de grensoverschrijdende verzendkosten.Ik heb voor amendementen gestemd die de audiovisuele sector en auteursrechtelijke beschermde werken beschermen. Een opheffing van de geoblocking in deze sector zou leiden tot een drastische vermindering van het kwalitatieve en onafhankelijke aanbod. Maar ook tot een vermindering van de vergoeding voor auteurs en kunstenaars.Geoblocking is essentieel voor het behoud van het lokale cultuuraanbod. Het is een instrument voor culturele diversiteit dat een gezond economisch weefsel voor de creatieve sector garandeert.
2023/12/13
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3), and (4)(c): Maximum residue levels for thiacloprid (B9-0057/2024)

Thiacloprid is een chemische stof en actief bestandsdeel in allerlei insecticiden die vooral bij het telen van katoen, fruit, groenten en aardappelen gebruikt worden. Sinds 2020 is het gebruik van de stof echter niet meer toegelaten in de Europese Unie. Ze zou immers te schadelijk zijn voor de volksgezondheid, met vooral negatieve effecten op de vruchtbaarheid en het ongeboren kind. Daarnaast heeft thiacloprid een zeer negatieve impact op de grondwaterkwaliteit en op bestuivers. Kortom, een stof die we hier terecht niet meer toelaten. De Europese Commissie stelde echter voor om thiacloprid wel nog toe te laten als residu in geïmporteerde producten. In landen buiten de EU wordt de stof immers wel nog gebruikt. Dit is niet alleen oneerlijke concurrentie voor onze landbouwers, het is ook een bedreiging voor onze volksgezondheid. Voor mij kunnen we stoffen die met recht en reden verboden zijn in de EU niet in onze producten toelaten, enkel en alleen omdat ze nog in het buitenland gebruikt worden. Daarom steunde ook ik dit bezwaar, waarmee het Europees Parlement de beslissing van de Commissie tegenhield.
2024/01/17
Empowering consumers for the green transition (A9-0099/2023 - Biljana Borzan)

Bij het uitrollen van een groene economie is het van groot belang dat consumenten op een goede, duidelijke en juiste manier geïnformeerd worden. Vandaag is dat nog te vaak niet het geval. Bedrijven proberen hun producten klimaatvriendelijker voor te doen dan ze werkelijk zijn, in de hoop op die manier meer te verkopen. Claims als “milieuvriendelijk”, “natuurlijk”, “biologisch afbreekbaar” of “klimaatneutraal” moeten gefundeerd worden. Zo kunnen consumenten de meest ecologische keuze maken wanneer zij producten aankopen. Het verslag dat we vandaag goedkeuren, zorgt hiervoor. Duurzaamheidskeurmerken worden geüniformeerd en moeten door de overheidsinstellingen ingesteld worden. Praktijken als greenwashing en opzettelijke vroegtijdige veroudering worden opgenomen in een Europese lijst met verboden handelspraktijken. Wanneer bedrijven zich toch nog schuldig maken aan deze verwarrende verkooptrucjes kunnen ze nu harder gestraft worden. Dankzij deze nieuwe regels komt duurzaamheid meer centraal te staan in zowel de productie als de verkoop van producten in de Europese Unie. Zo bouwen we verder aan een klimaatvriendelijkere maatschappij. Ik steun dit akkoord dan ook volmondig.
2024/01/17
Mercury: dental amalgam and other mercury-added products subject to manufacturing, import and export restrictions (A9-0002/2024 - Marlene Mortler)

Jarenlang werd tandheelkundig amalgaam gebruikt in vullingen. Amalgaam bestaat echter voor de helft uit kwik, een zeer schadelijke stof die negatieve effecten heeft op de voortplanting, schadelijk is bij het inademen en nefast is voor het milieu. Tandheelkundig amalgaam is op dit moment nog goed voor het grootste gebruik van kwik in de EU. Via deze vullingen komt kwik dus vrij in ons lichaam en in onze omgeving. Wegens de negatieve gezondheidseffecten is het gebruik ervan al verboden bij zwangere vrouwen en kinderen onder de twaalf jaar. Bij de bredere bevolking is dit nog niet het geval. Gelukkig zijn er de laatste jaren verschillende alternatieven voor vullingen ontwikkeld die deze schadelijke stof niet meer bevatten. Tegelijk zijn al veel landen begonnen met het uitfaseren van amalgaamgebruik bij vullingen. Daarom is het nu tijd om zo snel mogelijk een Europabreed verbod in te voeren. Dit verbod uitstellen zou een schande zijn voor onze volksgezondheid en ons milieu. Daarom steun ik ook de snelst mogelijke einddatum van 2025. We hebben kwik niet meer nodig in tandvullingen, er is dan ook geen reden om dit nog langer toe te laten.
2024/01/17
Gender aspects of the rising cost of living and the impact of the energy crisis (A9-0430/2023 - Alice Kuhnke)

Het Europees Parlement heeft op donderdag 18 januari een resolutie goedgekeurd die de genderaspecten van de energiearmoede en gestegen consumptiekosten onder de aandacht brengt. 20 miljoen meer vrouwen dan mannen in de EU leven onder de armoederisicogrens. Volgens de Europese Commissie kunnen tussen 50 en 125 miljoen mensen zich geen behoorlijk thermisch comfort binnenshuis veroorloven. In de resolutie worden de Commissie en de lidstaten opgeroepen dringend actie te ondernemen om armoede en toenemende ongelijkheid onder vrouwen aan te pakken. Verder wordt gepleit voor betaalbare nutsvoorzieningen voor huishoudens met een laag inkomen en voor een verbod op het afsluiten van de gas- en elektriciteitsaansluiting. Ook wordt in de resolutie opgeroepen tot de integratie van een genderperspectief in de klimaat-, energie- en milieu-initiatieven van de Europese Commissie. Ik heb voor deze resolutie gestemd omdat de aanpak van energiearmoede cruciaal is in de klimaattransitie. Toekomstgerichte investeringen in renovaties van huizen of duurzaam vervoer zijn noodzakelijk, maar mogen niet tot meer armoede leiden. Maatregelen zoals het Sociaal Klimaatfonds moeten daarom de lidstaten helpen om de mensen die nauwelijks of geen financiële draagkracht hebben mee te nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. De klimaattransitie zal sociaal zijn, of niet zijn.
2024/01/18
Revision of the European Labour Authority mandate (B9-0059/2024)

Op donderdag 18 januari heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd over de herziening van het mandaat van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Vandaag werken in onze interne markt 10 miljoen EU-burgers in een andere lidstaat. Daarnaast werken er ook nog eens 10 miljoen niet-EU-burgers op de Europese arbeidsmarkt. Arbeidsmobiliteit is aanwezig en zal de komende jaren enkel toenemen. Dit biedt kansen voor de werknemers en bedrijven. Maar het mag geen vrijgeleide zijn voor misbruik van sociale rechten en sociale dumping.De Europese Arbeidsautoriteit werd opgericht in 2019 en voorziet in het faciliteren van goed functionerende arbeidsmarkten, de ondersteuning van socialezekerheidsstelsels en het waarborgen van eerlijke concurrentie op de interne markt. Maar ELA kan haar potentieel nog niet volledig benutten. De activiteiten van ELA worden beperkt door het vrijwillige karakter van de samenwerking en deelname van de lidstaten.Ik heb voor de resolutie gestemd omdat erin wordt gepleit voor een grondige herziening en uitbreiding van het ELA-mandaat, zodat de Autoriteit zelf vermeende inbreuken kan onderzoeken en op eigen initiatief inspecties kan organiseren. Een sterke ELA, in nauwe samenwerking met de verschillende overheden en vakbonden, is nodig om sociale fraude, misbruik en dumping effectief aan te pakken.
2024/01/18
Union-wide effect of certain driving disqualifications (A9-0410/2023 - Petar Vitanov)

Wanneer iemand een zware verkeersovertreding begaat en hiervoor gestraft wordt in een Europese lidstaat, moet die straf ook van toepassing zijn in de rest van de Europese Unie. De logica zelve, maar dat is vandaag echter nog niet het geval. Een bestuurder die zijn rijbewijs verliest als gevolg van een verkeersovertreding in een ander EU-land dan het land dat zijn rijbewijs heeft afgegeven, kan in andere lidstaten gewoon blijven rondrijden. Hier moeten we paal en perk aan stellen door een verplichte informatieoverdracht tussen de landen op te leggen. Tegelijk breiden we de lijst van ernstige verkeersovertredingen uit met bijvoorbeeld rijden zonder geldig rijbewijs, meer dan 50 km/uur te snel rijden buiten de bebouwde kom of meer dan 30 km/uur te snel rijden binnen de bebouwde kom. Het Parlement wil dat de straf voor zo’n overtreding in de hele EU van toepassing wordt. Afsluitend steun ik ook de oproep aan de Commissie om de uitrol van een puntenrijbewijs in de hele Unie te onderzoeken. De onderhandelingen over dit dossier zullen helaas niet kunnen worden afgerond voor het einde van deze legislatuur. Maar deze stemming vormt niettemin een belangrijk signaal voor meer verkeersveiligheid en afdwingbare regels. Ik steun die dan ook volledig.
2024/02/06
Waste electrical and electronic equipment (WEEE) (A9-0311/2023 - Anna Zalewska)

De hoeveelheid elektronisch afval die we in de Europese Unie verzamelen, is gigantisch. Zeker door de toename van bijvoorbeeld het aantal computers of het opduiken van nieuwe vormen van elektronisch afval zoals zonnepanelen was een update van de wetgeving hierover nodig. Dit soort elektronisch afval bevat zeer vaak allerlei schadelijke stoffen, waardoor slecht afvalbeheer gepaard kan gaan met milieuvervuiling en negatieve effecten op de volksgezondheid. Door de aanwezigheid van die schadelijke stoffen is er ook een hoger kostenplaatje verbonden aan de verwerking van het afval. Zeker nu de eerste generatie zonnepanelen op de afvalberg aan het belanden is, hebben we dus behoefte aan duidelijke regels omtrent de kosten die gepaard gaan met de inzameling, verwerking en recyclage hiervan. Eerder oordeelde het Europees Hof van Justitie al dat deze kosten eigenlijk onder de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid vallen. Het akkoord waarover we vandaag stemmen, brengt de Europese regelgeving in lijn met die uitspraak en voorkomt dus dat de consumenten de kosten zouden dragen. Tegelijk voorziet het akkoord ook in gelijkaardige regels over ander, zogenaamd e-afval. Deze regels zorgen voor een duurzaam afvalbeheer, zowel voor mens als planeet. Daarom steun ik ze volledig.
2024/02/06
Limit values for lead and its inorganic compounds and diisocyanates (A9-0263/2023 - Nikolaj Villumsen)

De plenaire zitting van het Europees Parlement heeft op woensdag 7 februari het triloogakkoord van november 2023 goedgekeurd. Ik heb als schaduwrapporteur voor dit dossier voor het akkoord gestemd omdat het inzet op een veiligere werkomgeving voor 4,3 miljoen werknemers in de EU. Het akkoord voorziet, naast nieuwe grenswaardes voor lood en diisocyanaten, in verplichte medische opvolging voor werknemers en betere opleiding en sensibilisering van de gezondheidseffecten voor werknemers, in het bijzonder voor vrouwen. In het akkoord is ook een oplossing uitgewerkt voor werknemers die historisch hoge loodwaardes in hun bloed hebben. Zij zullen, via specifieke maatregelen als medische begeleiding en extra hygiënemaatregelen, worden begeleid naar nieuwe, veilige limieten. Zo dreigen ze niet langer slachtoffer te worden van de totaal gedateerde waardes uit het verleden. Naast de specifieke maatregelen voor lood en diisocyanaten wordt de richtlijn uitgebreid met onder meer hormoonverstorende stoffen. Daarnaast komen er initiatieven voor een betere bescherming van brandweerlieden tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Het akkoord zet ook in op extra maatregelen tegen het zogenaamde cocktaileffect. Dat ontstaat bij blootstelling aan verschillende kankerverwekkende substanties.
2024/02/07
The EU priorities for the 68th session of the UN Commission on the Status of Women (B9-0091/2024)

Op donderdag 8 februari werd een resolutie goedgekeurd naar aanleiding van de jaarlijkse VN-vrouwenconferentie, die van 11 tot 22 maart zal plaatsvinden in New York. Het thema van de conferentie is het versnellen van gendergelijkheid door gendergerelateerde armoede aan te pakken en het versterken van instellingen en financiering met een genderperspectief. De aangenomen resolutie geeft de prioriteiten aan van het Europees Parlement en moet als leidraad dienen voor de vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Raad, die deelnemen aan de conferentie. In de resolutie roept het Parlement op tot gelijke kansen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de politieke en economische besluitvorming. Verder wordt er in de resolutie toe opgeroepen om de oorzaken van armoede onder vrouwen wereldwijd aan te pakken, zoals de oververtegenwoordiging van vrouwen in laagbetaalde, onzekere en deeltijdbanen. Ook wordt de loon- en pensioenkloof tussen mannen en vrouwen aangekaart. Verder worden de lidstaten aangespoord om sterke socialezekerheidssystemen in te voeren, inclusief een minimuminkomen, om een sociaal vangnet te garanderen voor alle vrouwen. Ik heb voor de resolutie gestemd omdat, ondanks de gestage vooruitgang op het vlak van gendergelijkheid, het in het huidige tempo nog tot zeker 2043 duurt voor we volledige gelijkheid bereiken in Europa.
2024/02/08
Industrial Emissions Directive (A9-0216/2023 - Radan Kanev)

Een van de belangrijkste doelstellingen van de Europese Green Deal is zorgen voor een gezonde leefomgeving. De weg is nog lang, maar we streven ernaar de verontreiniging van bodem, water en lucht tot nul terug te dringen. Om die ultieme doelstelling te bereiken, moet de uitstoot van allerlei schadelijke stoffen dringend naar beneden. Dat is het doel van de aanscherping van deze richtlijn. Met het akkoord dat ik mee goedkeurde, worden bedrijven in de betrokken sectoren verplicht de strengst haalbare emissieniveaus te hanteren. Tegelijk geven we ook de nodige flexibiliteit aan bedrijven die een diepgaand vergroeningsproces doorvoeren. Zij kunnen hun aandacht en financiële uitgaven hierop focussen. Het akkoord regelt daarnaast ook de productie van afval, het grondstoffengebruik, de energie-efficiëntie, en lawaai- en ongevallenpreventie. Ten slotte verduidelijken we ook de regels rond inspraak van het brede publiek in vergunningverlening, onder meer via een Europees portaal voor industriële emissies. Hiermee hebben burgers vlottere toegang tot gegevens van bedrijven uit hun buurt. Van dit akkoord wordt iedereen beter, ik steun het dan ook volmondig.
2024/03/12
Energy performance of buildings (recast) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

Op dinsdag 12 maart keurde ik vol overtuiging het akkoord rond de energieprestatie van gebouwen goed. Op dit moment vertegenwoordigen gebouwen nog 36 % van de Europese broeikasgasuitstoot. Actie is dus broodnodig. Met nieuwe doelstellingen voor broeikasgasuitstoot en energieverbruik zorgen we voor energiezuinigere gebouwen in de Europese Unie, wat zowel goed is voor het klimaat als de portefeuille van onze burgers. Vanaf 2030 zullen alle nieuwe gebouwen emissievrij moeten zijn. Daarnaast vragen we de lidstaten te focussen op de renovatie van de minst energie-efficiënte gebouwen. Zo moet het gemiddelde primaire energieverbruik van woningen tegen 2030 met 16 % dalen. Geleidelijk aan moeten ook de verwarmingssystemen koolstofvrij worden. De deadline om verwarmingsketels op fossiele brandstoffen af te schaffen is 2040. Tegelijk faseren we subsidies voor vervuilende verwarmingssystemen af. Hierbij moeten we voor mij wel rekening houden met de sociale component. Gezinnen in financiële moeilijkheden moeten de nodige energiesteun blijven krijgen. Al de maatregelen in dit akkoord gaan de klimaatverandering tegen en verlagen tegelijk de energierekening. Een win-win, die op mijn steun kan rekenen.
2024/03/12
Council decision inviting Member States to ratify the Violence and Harassment Convention, 2019 (No. 190) of the International Labour Organization (A9-0040/2024 - Cindy Franssen, Kira Marie Peter-Hansen)

Afgelopen dinsdag 12 maart heeft de plenaire vergadering van het Europees Parlement het verslag waarover ik samen met mederapporteur Kira Marie Peter-Hansen heb onderhandeld, goedgekeurd. In dat verslag doen we vanuit het Parlement een aanbeveling voor de goedkeuring van het IAO-verdrag betreffende geweld en intimidatie op het werk. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de VN nam dit verdrag aan op 21 juni 2019. In het EP-verslag wordt de focus gelegd op de cruciale rol van de vakbonden in het preventie- en bewustmakingsbeleid, wordt gepleit voor een geïntegreerde aanpak om de onderliggende oorzaken, zoals de bestaande genderstereotypen in de maatschappij, bespreekbaar te maken en wordt extra ingezet op kwetsbare groepen, die meer kans hebben om slachtoffer te worden van geweld op het werk. Ik heb als corapporteur voor het verslag gestemd omdat er een hoge nood is aan een betere bescherming op de werkvloer. Een op twee vrouwen in de EU heeft minstens één keer, sinds de leeftijd van 15 jaar, een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt. In 32 % van de gevallen van seksuele intimidatie was de dader iemand uit de werkomgeving van de vrouw.
2024/03/12
Safety of toys and repealing Directive 2009/48/EC (A9-0044/2024 - Marion Walsmann)

In 2022 ging niet minder dan 23 % van de totale meldingen over gevaarlijke consumptiegoederen over speelgoed. Dat is onacceptabel. We moeten kunnen garanderen dat het speelgoed dat we aan onze kinderen geven, veilig is. Vandaag vinden we nog te veel schadelijke chemische stoffen terug in speelgoed. We pleiten nu voor een breed verbod op het gebruik van hormoonverstorende stoffen in speelgoed, iets wat ik al jarenlang vraag. Tegelijk verbieden we ook het gebruik van PFAS en bisfenolen. Gelukkig slaagde ik er samen met een meerderheid van Europarlementsleden in om pogingen om deze belangrijke passages te schrappen, tegen te houden. Omdat veel speelgoed buiten de EU geproduceerd wordt, introduceren we een digitaal productpaspoort. Hierdoor kunnen we de herkomst traceren en worden controles aan de buitengrenzen scherper en sneller doorgevoerd. Dit paspoort zal door iedereen geraadpleegd kunnen worden. Zo kunnen consumenten een geïnformeerde keuze maken. Afsluitend keken we ook naar nieuwe soorten speelgoed, waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie. Hier moeten we voor extra cyberveiligheid en gegevensbescherming zorgen. Dit is een goed onderhandelingsmandaat waarmee de kleinsten in onze samenleving worden beschermd. Ik roep de onderhandelaars dan ook op om hier na de verkiezingen zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.
2024/03/13
European Semester for economic policy coordination: employment and social priorities for 2024 (A9-0050/2024 - Dragoş Pîslaru)

Op woensdag 13 maart heeft het Europees Parlement gestemd over het verslag getiteld “Het Europees Semester voor coördinatie van het economisch beleid: werkgelegenheids- en sociale prioriteiten voor 2024”. In dit jaarverslag geeft het Europees Parlement advies aan de lidstaten voor het Europees Semester. Tijdens dit proces stemmen de lidstaten hun economisch en begrotingsbeleid af op de regels die op EU-niveau zijn overeengekomen. Als christendemocraat heb ik vol overtuiging voor dit verslag gestemd omdat erin wordt geijverd voor een sterke sociale dimensie in het begrotingsbeleid. Met de introductie van een kader voor sociale convergentie krijgen we in de toekomst voor het eerst een echt sociaal Europees Semester. In hun nationale begrotingsplannen zullen lidstaten verplicht worden om negatieve sociale gevolgen te identificeren en te vermijden. Er komt meer ruimte voor sociale investeringen om de Europese pijler van sociale rechten effectief te implementeren. Zo pleit het Parlement voor een mainstreaming van de pijler in de begroting en voor een sociale clausule bij openbare aanbestedingen. Het is duidelijk dat Europese middelen nog efficiënter moeten worden ingezet en moeten bijdragen aan een socialer Europa.
2024/03/13
Creation of a European initiative for an annual designation of European capitals for children (B9-0174/2024)

Het Parlement keurde vandaag een resolutie goed over de aanwijzing van Europese Kinderhoofdsteden, naar analogie met de Europese Jongerenhoofdstad. Met dit initiatief willen we kinderen uit de verschillende lidstaten samenbrengen en hen laten deelnemen aan debatten over bijvoorbeeld onderwijs, klimaat, gelijke kansen, democratie en geschiedenis, om op die manier de participatie van kinderen op lokaal, nationaal en EU-niveau te vergroten en hen meer te betrekken bij de besluitvorming op Europees niveau. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de strijd tegen kinderarmoede. Met de Europese kindergarantie willen we garanderen dat elk kind dat in armoede leeft, toegang heeft tot opvang, onderwijs, gezondheidszorg, degelijke huisvesting en gezonde voeding. Door de toegang tot deze essentiële diensten te verzekeren, kunnen we de intergenerationele armoedecyclus doorbreken en krijgen kinderen alle kansen in het leven.
2024/03/14
Mercury: dental amalgam and other mercury-added products subject to manufacturing, import and export restrictions (A9-0002/2024 - Marlene Mortler)

Jarenlang werd tandheelkundig amalgaam gebruikt in vullingen. Amalgaam bestaat echter voor de helft uit kwik, een zeer schadelijke stof die negatieve effecten heeft op de voortplanting, schadelijk is bij het inademen en nefast is voor het milieu. Tandheelkundig amalgaam is op dit moment nog goed voor het grootste gebruik van kwik in de EU, met een jaarlijks gebruik van 40 ton. Via deze vullingen komt kwik dus nog steeds vrij in ons lichaam en in onze omgeving. Wegens de negatieve gezondheidseffecten is het gebruik ervan al verboden bij zwangere vrouwen en kinderen onder de twaalf jaar. Het akkoord dat we vandaag goedkeuren zal dit verbod uitbreiden naar de brede bevolking in de hele EU. Behoudens enkele uitzonderingen voor landen die bijvoorbeeld nog geen terugbetalingssysteem voor andere vullingen hebben, moet het tegen 1 januari 2025 gedaan zijn met het gebruik van kwikhoudende vullingen. Dit is goed nieuws voor zowel de volksgezondheid als ons milieu. Ik steun het akkoord dan ook volmondig.
2024/04/10
Strengthening the CO2 emission performance targets for new heavy-duty vehicles (A9-0313/2023 - Bas Eickhout)

Vandaag zijn zware voertuigen verantwoordelijk voor meer dan 25% van de totale broeikasgasemissies van wegtransport, wat neerkomt op 6% van de totale Europese broeikasgasuitstoot. Wanneer we onze klimaatdoelstellingen willen halen, moeten deze cijfers naar beneden, vooral door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Het akkoord dat we vandaag goedkeuren, doet dit. Tegen 2040 moet de uitstoot van grote vrachtwagens met 90% dalen. Om die doelstelling te halen, voeren we ook tussentijdse doelstellingen in voor 2030 (45%) en 2035 (65%). Nieuwe stadsbussen moeten tegen 2035 volledig emissievrij zijn. Welke rol CO2-neutrale brandstoffen in zwaar wegvervoer kunnen spelen zal door de Europese Commissie onderzocht worden tegen 2027. Zo zullen beslissingen hierover in de toekomst gebaseerd zijn op robuuste wetenschappelijke cijfers. Naast de strijd tegen de klimaatverandering vormt het verminderen van uitstoot ook een belangrijke maatregel voor het beschermen van de volksgezondheid dankzij gezondere lucht. Het akkoord kon daarom dan ook op mijn volle steun rekenen.
2024/04/10
Union code relating to medicinal products for human use (A9-0140/2024 - Pernille Weiss)

De doelstelling van deze herziening van de farmaceutische regelgeving is om te zorgen voor werkbare, beschikbare en betaalbare geneesmiddelen, overal in de Europese Unie. Om die beschikbaarheid en betaalbaarheid te garanderen en tegelijk voldoende innovatie aan te moedigen binnen de Europese grenzen, hebben we een goed uitgebalanceerd akkoord nodig. De richtlijn die we vandaag stemmen vormt hier een eerste deel van. Een basisperiode van gegevensbescherming van 7,5 jaar ondersteunt innoverende bedrijven voldoende. Pas wanneer producenten van geneesmiddelen voldoen aan andere vereisten die positief zijn voor de patiënt en de beschikbaarheid garanderen, kunnen ze aanspraak maken op enkele jaren extra bescherming. Dit geeft overheden een stok achter de deur die ze tot hiertoe niet hadden. De nieuwe regels moeten het ook makkelijker maken voor generische geneesmiddelen op de markt te brengen, wat voor lagere prijzen zal zorgen. Dankzij een nieuwe milieurisicobeoordeling zullen geneesmiddelen milieuvriendelijker geproduceerd worden. De tekst die vandaag voorligt is een compromisakkoord tussen de verschillende politieke fracties. Ik geloof dat het een goede basis is om de onderhandelingen met de lidstaten na de verkiezingen aan te vatten. De tekst kan dan ook op mijn steun rekenen.
2024/04/10
Union procedures for the authorisation and supervision of medicinal products for human use and rules governing the European Medicines Agency (A9-0141/2024 - Tiemo Wölken)

Deze verordening vormt, naast de richtlijn, het tweede deel van de brede herziening van de Europese farmaceutische wetgeving. Die herziening is broodnodig om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van geneesmiddelen in de Europese Unie te garanderen. Het is daarbij essentieel om een evenwicht te bewaren tussen het steunen van onze eigen industrie om de strategische onafhankelijkheid niet in het gevaar te brengen enerzijds, en te zorgen voor een systeem dat lagere prijzen in de hand werkt anderzijds. De tekst die vandaag voorligt, doet dat. Bedrijven die een nieuw geneesmiddel op de markt brengen, hebben recht op een periode van 9 jaar marktexclusiviteit. Wanneer een geneesmiddel een zeer zeldzame ziekte behandelt, kan dit 11 jaar worden. Zo geven we bedrijven een duwtje in de rug om te investeren in echte innovatie. Dat doen we ook wanneer ze wetenschappelijk onderzoek doen naar het tegengaan van antimicrobiële resistentie. Afsluitend biedt deze nieuwe verordening ook bijkomende instrumenten voor overheden om geneesmiddelentekorten tegen te gaan. Dit politiek akkoord tussen de verschillende grote politieke families is een compromis dat de patiënt centraal stelt. Het is een goede basis voor verdere onderhandelingen met de lidstaten. Daarom steun ik het dan ook volledig.
2024/04/10
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

Op woensdag keurde het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid het interinstitutioneel akkoord omtrent nieuwe regels voor de behandeling en het hergebruik van stedelijk afvalwater goed. Die nieuwe regels zullen de waterkwaliteit verbeteren en beschermen op die manier zowel de volksgezondheid als het milieu. In de toekomst zal stedelijk afvalwater behandeld moeten worden met een zogenaamde quaternaire behandeling, specifiek om microverontreiniging met chemische stoffen tegen te gaan. Het is een goede zaak dat de meest vervuilende sectoren, vooral de farmaceutische en chemische sector, hiervoor financieel de zwaarste lasten zullen dragen. Het akkoord vraagt ook een stengere monitoring en controle van verschillende gezondheidsparameters, de aanwezigheid van microplastics of schadelijke chemische stoffen zoals PFAS en de impact van de waterkwaliteit op antimicrobiële resistentie. Tegelijk komen er bijkomende doelstellingen voor hergebruik van afvalwater die mee kunnen zorgen voor het tegengaan van waterschaarste in onze steden. Dit akkoord houdt rekening met de volksgezondheid en de gevolgen van de klimaatopwarming, het kan dan ook op mijn volle steun rekenen.
2024/04/10