BETA

5 Written explanations of Konstantinos ARVANITIS

The right to disconnect (A9-0246/2020 - Alex Agius Saliba)

Η υπερψήφιση της τροπολογίας 2 με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) αφήνει, για τουλάχιστον τρία χρόνια, τους εργαζομένους απροστάτευτους απέναντι σε μια επιβαλλόμενη νοοτροπία διαρκούς σύνδεσης και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τηλεργασία στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, στις δίκαιες συνθήκες εργασίας, στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, στη σωματική και την ψυχική υγεία, και στην ασφάλεια κατά την εργασία. Τα εμπόδια που θα έχουν διαμορφωθεί στην εργασία από την εργοδοσία μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των τριών ετών θα έχουν καταστεί απροσπέλαστα σε βαθμό τέτοιο που οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν μείνει απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, χωρίς το περιθώριο ανατροπής μιας πλέον παγιωμένης κατάστασης. Πρόκειται για μεθόδευση των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων που προσβάλλει τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία στην καρδιά των θεσμών εκπροσώπησης των Ευρωπαίων πολιτών και που πιθανότατα προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο τα επόμενα χρόνια. Με γνώμονα την απαράδεκτη αυτή πρακτική, καταψήφισα, τόσο την επίμαχη τροπολογία υποταγής στα εργοδοτικά συμφέροντα, όσο και το αλλοιωμένο τελικό κείμενο της έκθεσης, στάση που ευθυγραμμίζεται με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
2021/01/21
Protection of workers from the risks relating to exposure to carcinogens, mutagens and reprotoxins at work (A9-0114/2021 - Stefania Zambelli)

Καθώς θέτω πάντα ως ύψιστη προτεραιότητα της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων της ΕΕ, υποστηρίζω την αναθεώρηση της Οδηγίας 2004/37/EΚ σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία.Για τον λόγο αυτό, υπερψήφισα την πρόταση οδηγίας, αν και εισηγήτρια της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η κ. ZAMBELLI από το ID Group. Η υποστήριξή μου στην οδηγία, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση στήριξη των ακραίων δεξιών πολιτικών θέσεων της εισηγήτριας, με τις οποίες διαφωνώ ριζικά, ούτε βεβαίως συμπόρευση με την πολιτική της ομάδα.Υποστηρίζω μια οδηγία προς το συμφέρον των εργαζομένων και των πολιτών της ΕΕ. Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να αποδοθεί στην κ. Zambelli κατ’ όνομα και μόνο, καθώς οι διαπραγματεύσεις επί της οδηγίας και οι προτάσεις του Κοινοβουλίου διαμορφώθηκαν αποκλειστικά από τις δημοκρατικές δυνάμεις με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωομάδας της Αριστεράς και χωρίς τη συμμετοχή της εισηγήτριας, οι προτάσεις της οποίας απορρίφθηκαν ως μη αποδεκτές. Επομένως, η ευρωβουλευτής του ID στην πραγματικότητα δεν ενήργησε ως εισηγήτρια· αντιθέτως, τόσο η ίδια όσο και οι απόψεις της παρακάμφθηκαν πλήρως.
2022/02/17
EU/North Macedonia Agreement: operational activities carried out by the European Border and Coast Guard Agency in the Republic of North Macedonia (A9-0027/2023 - Lena Düpont)

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσαμε αποχή στην πρόταση για την έγκριση σύναψης συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με επιχειρησιακές δραστηριότητες που θα διεξάγονται από τη FRONTEX στη χώρα αυτή. Η στάση της αποχής εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχόμενης ενίσχυσης όλων των πτυχών συνεργασίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην προτεραιότητα που δίνουμε σε κάθε τέτοια προσπάθεια που επιχειρεί η γειτονική μας χώρα. Επειδή όμως διατηρούμε την άποψη ότι η FRONTEX δεν πρέπει να επιχειρεί ειδικά εκτός ΕΕ και κυρίως στον βαθμό που δεν έχει προβεί στις απαραίτητες αλλαγές που επιβάλλονται σε συνέχεια των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της εντολής της γενικότερα, θεωρούμε ότι η στάση της αποχής εκφράζει με τον πιο σωστό τρόπο την δυσαρέσκειά μας για τα πεπραγμένα του συγκεκριμένου οργανισμού.
2023/02/15
Guidelines for the employment policies of the Member States (A9-0241/2023 - Dragoş Pîslaru)

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταψήφισαν το σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των Κρατών Μελών.Η πρόταση αναφέρεται σε πολλά επίμαχα ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, η εξάλειψη της φτώχειας και των διακρίσεων, όμως, στην παράγραφο για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αναφέρεται πως αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να στηρίζονται σε μέτρα παράτασης του επαγγελματικού βίου και αύξησης της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης.Η βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εξασφαλίζεται πρωτίστως από την πάταξη της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, από πολιτικές προώθησης ικανοποιητικά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την πραγματική αντιμετώπιση της ανεργίας και όχι με περαιτέρω αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης.
2023/09/13
30 years of Copenhagen criteria - giving further impetus to EU enlargement policy (RC-B9-0500/2023, B9-0500/2023, B9-0501/2023, B9-0502/2023, B9-0504/2023, B9-0505/2023, B9-0506/2023)

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστηρίξει σταθερά μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης, πιστεύοντας ότι η ένταξη των υποψήφιων και των δυνάμει υποψήφιων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ενισχύσει την ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή καθώς και τα ελληνικά συμφέροντα. Ασφαλώς, η ένταξη στην ΕΕ πρέπει να βασίζεται σε μια αξιοκρατική διαδικασία όπου η κάθε υποψήφια χώρα αξιολογείται με βάση τις επιδόσεις της όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και, ειδικότερα, των κριτηρίων που αφορούν την εξασφάλιση του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξαν την αποχή κατά την ψηφοφορία του ψηφίσματος για τα «30 χρόνια από τη θέσπιση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης – περαιτέρω ώθηση στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ». Παρά τις θετικές αναφορές του ψηφίσματος για περισσότερη φιλοδοξία στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την διαφωνία τους και καταψήφισαν όλες τις τροπολογίες που έκαναν αναφορά στην κατάργηση της ομοφωνίας κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, καθώς και το άνοιγμα και το κλείσιμο επιμέρους διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Υποστηρίζουν την ομοφωνία σε όλα τα στάδια της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς έτσι προστατεύονται τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών, και ειδικότερα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2023/12/13