BETA

10 Written explanations of Bert-Jan RUISSEN

Russian aggression against Ukraine (B9-0123/2022)

De flagrante schending van de zelfbeschikking en veiligheid van Oekraïne door Rusland is onacceptabel. De Russische invasie verdient een ongemeen krachtige reactie van de internationale gemeenschap, enerzijds om Rusland in het algemeen, en president Poetin in het bijzonder, te sanctioneren en te isoleren, en anderzijds om de moedige Oekraïense regering en bevolking onvoorwaardelijk actief te ondersteunen, zowel op militair als humanitair vlak. Daarom stem ik in met de resolutie over de Russische agressie jegens Oekraïne.Wel plaats ik een kanttekening bij de uitgesproken wens dat Oekraïne spoedig tot kandidaat-lidstaat van de EU wordt benoemd. Ik pleit voor nauwe samenwerking en verdere tenuitvoerlegging van het bestaande associatieakkoord, maar de discussie over EU-lidmaatschap acht ik momenteel niet opportuun. Het toetredingsproces is een zorgvuldige procedure met strikte criteria waar we niet zomaar overheen kunnen stappen. Dit zou bovendien niet eerlijk zijn ten aanzien van andere staten die al langer in de wachtrij staan. Een discussie over EU-lidmaatschap zou op dit moment enkel leiden tot verdere escalatie. Het is de vraag of dit Oekraïne daadwerkelijk helpt. Er zijn andere manieren waarop we de Oekraïense bevolking kunnen steunen.De EU en de lidstaten moeten daarnaast steun verlenen aan de lidstaten die aan Oekraïne grenzen om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Er zijn naar verluidt mensensmokkelaars actief, hetgeen betekent dat vrouwen en kinderen grote risico’s lopen. Het is onze verantwoordelijkheid om de reeds zwaar getroffen Oekraïense vrouwen en kinderen een veilig thuis te bieden terwijl hun mannen en vaders strijden voor hun vaderland.
2022/03/01
Setting up a special committee on COVID-19 pandemic: lessons learned and recommendations for the future (B9-0139/2022)

Het voorstel van het Europees Parlement om een Bijzondere Commissie over de COVID-19-crisis in te stellen is op zich een goed voorstel. Toch heb ik tegen dit voorstel gestemd tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. Het is zeker goed dat er lessen getrokken worden uit de COVID-19-crisis. Ook wil de Bijzondere Commissie aanbevelingen doen voor de toekomst, waar ik niet tegen ben. Echter, het mandaat dat deze commissie krijgt is veel te ruim.De commissie moet zich volgens dit mandaat gaan buigen over tal van onderwerpen waar Europa niet over hoort te gaan. Zo wordt er opgeroepen om door middel van de geleerde lessen te komen tot toekomstige maatregelen die o.a. een “Europese gezondheidsunie” mogelijk moeten maken. Gezondheidsbeleid is primair een bevoegdheid van de lidstaten zelf en dat moet zo blijven. Samenwerking op gezondheidsgebied kan op sommige punten meerwaarde hebben, maar de richting naar een Europese gezondheidsunie gaat de SGP te ver.Ten tweede wil het Parlement de gezondheidseffecten onderzoeken, waaronder ook seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zoals abortus. Dit onderwerp hoort niet thuis binnen het mandaat van deze Bijzondere Commissie en überhaupt van de Europese Unie.Ten derde moeten volgens de resolutie de effecten en gevolgen van de COVID-19-crisis op het maatschappelijke en economische leven in de lidstaten onderzocht worden. Ook op deze onderwerpen als werkgelegenheid, onderwijs en de ontwikkeling van kinderen wil men met aanbevelingen komen. Dit gaat veel te ver en haalt het goede initiatief om de COVID-19-crisis gedegen te evalueren en er lering uit te trekken voor de toekomst onderuit!
2022/03/09
Election of the Members of the European Parliament by direct universal suffrage (A9-0083/2022 - Domènec Ruiz Devesa)

Ik heb tegen het verslag met ontwerpwetgevingsresolutie van rapporteur Ruiz Devesa gestemd, omdat ik met niets uit het verslag kon instemmen.De instelling van een EU-breed kiesdistrict voor 28 transnationale leden van het Europees Parlement (bovenop de huidige 705 leden) is in strijd met onze visie van de EU als samenwerking van nationale staten. De komst van deze leden zou een nieuwe stap vormen richting een federale Europese staat, hetgeen de kloof tussen Brussel en de burger nog verder zou vergroten.De vaststelling van 9 mei als vaste datum voor de verkiezingen voor het Europees Parlement vormt een inbreuk op de nationale bevoegdheden, gevoeligheden en tradities. De SGP verzet zich tegen stemmen op zon- en christelijke feestdagen. De verkiezingen van 2024 zouden bijvoorbeeld op Hemelvaartsdag vallen. Het is ondemocratisch en onwenselijk om mensen uit te sluiten die vanwege hun geloof niet op deze dagen willen stemmen.Verplichte gendergelijkheid voor alle kandidatenlijsten komt neer op ongewenste inmenging in de bevoegdheden van de partijen. De partijen moeten de beste personen kunnen kandideren, zonder daarbij te discrimineren op grond van geslacht.Het voorstel is kortweg een ongewenste stap richting een federale superstaat.
2022/05/03
Persecution of minorities on the grounds of belief or religion (A9-0071/2022 - Karol Karski)

Het is belangrijk dat er in het Europees Parlement aandacht is voor de vrijheid van godsdienst als grondrecht en universeel mensenrecht. Ik waardeer het verslag van de heer Karski, waarin de wereldwijd toenemende vervolging van mensen op grond van godsdienst of levensovertuiging wordt veroordeeld en aanbevelingen worden gedaan om deze kwestie beter op de kaart te zetten en meer actie te ondernemen, dan ook zeer. Desalniettemin heb ik een aantal punten van kritiek op het aangenomen verslag.Ten eerste is het verslag gedurende het parlementaire proces sterk afgezwakt. Een verslag over de vrijheid van godsdienst zou op feiten gebaseerd en concreet moeten zijn en zou religieuze minderheden bij naam moeten noemen. Dit is echter niet het geval: de specifieke situatie van bijvoorbeeld christenen wordt in het verslag niet langer concreet genoemd.Voorts betreur ik ten zeerste dat bepaalde fracties passages aan het verslag hebben toegevoegd waarin religieuze groepen bekritiseerd worden vanwege hun standpunt ten opzichte van ethische kwesties zoals abortus en reproductieve gezondheid. Deze uitspraken perken mijns inziens niet alleen de vrijheid van geloof, maar ook de vrijheid van meningsuiting in, ook binnen de EU.Om bovenstaande redenen heb ik niet voor het verslag kunnen stemmen en heb ik me van stemming onthouden.
2022/05/03
The call for a Convention for the revision of the Treaties (B9-0305/2022, B9-0307/2022)

Ik heb tegen deze resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen tot een conventie voor een herziening van de EU-Verdragen met als doel de totstandbrenging van een federaal Europa. De EU heeft in de afgelopen tien jaar veel crises ondergaan en moet, volgens de federalisten, haar Verdragen wijzigen om toekomstige crises doeltreffender aan te kunnen pakken. Daarbij wordt graag gewezen op de uitkomst van de Conferentie over de toekomst van Europa. De wijzigingsvoorstellen die in deze resolutie zijn opgenomen vormen de zoveelste poging om van de EU een superstaat te maken. Daar ben ik mordicus op tegen.Voorts is de afschaffing van het vetorecht van de Raad een slecht plan en mogen de bevoegdheden van de EU op gebieden als gezondheid en sociaal beleid niet worden uitgebreid.Deze resolutie gaat in wezen over de manier waarop de macht moet worden verdeeld. Voorstanders van een superstaat willen zo veel mogelijk macht centraliseren op EU-niveau. Voorstanders van een Europa van samenwerkende lidstaten investeren daarentegen liever in democratische sturing via de Raad en de nationale parlementen. De SGP kiest met overtuiging voor het laatste, aangezien zij de centralisering van de macht niet in het belang van de burger acht.
2022/06/09
Energy efficiency (recast) (A9-0221/2022 - Niels Fuglsang)

Vandaag heb ik tegen de herziening van de energie-efficiëntierichtlijn gestemd. Europese bindende doelstellingen hebben we niet nodig om ons energieverbruik te verminderen. En zeker geen bindende doelstellingen op lidstaatniveau.Ieder weldenkend mens die tegenwoordig naar zijn energierekening kijkt, snapt namelijk de noodzaak van onder andere woningisolatie en zal daar ook naar handelen. Ik had daarom graag gezien dat er in dit verslag meer nadruk werd gelegd op soberheid. Want met onze westerse levensstijl zijn we enorme energieslurpers geworden. Onze manier van leven moet veranderen! Niet alleen om energie te besparen, maar ook omdat we zorgvuldig om moeten gaan met de schepping.We moeten dus breder kijken. De voorschriften over het verduurzamen van overheidsgebouwen houden te weinig rekening met het feit dat deze in diverse landen, zoals Nederland, al verregaand verduurzaamd zijn. Een “one size fits all”-benadering helpt niet energie-efficiëntie te bevorderen bij burgers en bedrijven in ons land.Actie is vereist, maar wel op het niveau van de lidstaten. Veel huishoudens en mkb-bedrijven hebben het heel zwaar vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Voor hen is financiële hulp op nationaal niveau snel nodig en zeer gewenst! Wachten op een dictaat uit “Brussel” is niet wenselijk.
2022/09/14
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

Vandaag is er gestemd over de herziening van de richtlijn hernieuwbare energie. De doelstelling om meer hernieuwbare energie te gebruiken, onderschrijf ik. De manier waarop hiervoor wordt gepleit in deze herziening niet. Zo moet het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen in de EU in 2030 minstens 45 % bedragen. Als rentmeester van de schepping hebben wij de plicht om onze energievoorziening te verduurzamen. De praktijk is echter weerbarstig en complex. Keer op keer trekken netbeheerders aan de bel. De reden? Hernieuwbare energie uit zon en wind zorgt voor piekbelasting en het netwerk kan dat niet aan. De energietransitie heeft pas een kans van slagen als de infrastructuur daar ook klaar voor is. Het opschroeven van de ambities in Brussel moet daarom wel gebeuren zonder de realiteit uit het oog te verliezen. De beoogde doelstellingen zijn te ambitieus. Daarom heb ik tegen dit verslag gestemd.Wel ben ik het eens met de definitie die in de richtlijn wordt gegeven van biomassa. De SGP is ook tegen grootschalige invoer van bruikbaar hout om dat in eigen land te verbranden. Dat is geen duurzame oplossing vanwege de boskap die daarmee gepaard gaat. Wel zie ik ruimte voor biomassa afkomstig van reststromen uit de eigen regio.
2022/09/14
The EU’s response to the increase in energy prices in Europe (RC-B9-0416/2022, B9-0416/2022, B9-0417/2022, B9-0418/2022, B9-0419/2022, B9-0420/2022, B9-0421/2022, B9-0422/2022)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over een resolutie over de aanpak van hoge energieprijzen. De extreem hoge energieprijzen raken alle burgers en bedrijven. Daarom is het goed dat het Europees Parlement zich hier ook over buigt.Ik heb mij echter onthouden van stemming omdat de aanbevolen maatregelen te weinig gericht en daarmee te duur zijn, zoals het tijdelijk afschaffen van btw op bijvoorbeeld levensmiddelen gedurende de crisis. Deze algemene hulpmaatregelen kosten de staat ontzettend veel geld en helpen maar gedeeltelijk bij het aanpakken van de problemen. De SGP-delegatie in het Europees Parlement is juist voor gerichte steun aan mensen en bedrijven die dat het hardst nodig hebben. Zeker als hiermee verdere financiële schade aan huishoudens en industrie voorkomen kan worden.Ingediende amendementen die rekening houden met de diversiteit van de nationale omstandigheden heb ik gesteund. Flexibiliteit bij de uitvoering van Europese plannen is essentieel. De lidstaten zijn en blijven de belangrijkste actoren bij het identificeren en oplossen van de grote problemen waarmee hun economieën en burgers te maken hebben. Zeker Nederland doet op dit moment al veel voor haar burgers en bedrijven.
2022/10/05
'Macro-Financial Assistance+' instrument for providing support to Ukraine for 2023 (C9-0373/2022)

Oekraïne is in oorlog en verdient onze steun. Het land ligt in puin en de huidige situatie vereist veel financiële middelen. Daar is geen discussie over mogelijk. Ik heb dan ook vóór het voorstel gestemd om Oekraïne te steunen met 18 miljard euro. Met de wijze waarop de Commissie deze steun wil financieren, ben ik het echter niet eens. De Commissie stelt namelijk voor om de middelen voor de steun zelfstandig te lenen op de kapitaalmarkt. Dit is een onorthodoxe maatregel die hiermee, en ook met het herstelfonds, wordt genormaliseerd. In plaats van de macht om zelfstandig leningen aan te gaan naar zich toe te trekken, had de Commissie gebruik moeten maken van ruimte in de bestaande EU-begroting. Ik zie daar zelf voldoende mogelijkheden toe. Ik heb de voorstellen tot wijziging van het Financieel Reglement en het meerjarig financieel kader die deze leningen technisch mogelijk maken, dan ook niet gesteund.
2022/11/24
30th Anniversary of the Single Market (B9-0004/2023)

Vandaag is er gestemd over een resolutie over het dertigjarig bestaan van de eengemaakte markt. Daarin worden verworvenheden van de interne markt genoemd en vooruitgekeken naar toekomstige ontwikkelingen. Bij deze stemming heb ik mij onthouden. De tekst gaat terecht in op de voordelen van de Europese interne markt. De eengemaakte markt is de ruggengraat van de economie van de EU. Het heeft een sterke toegevoegde waarde voor bedrijven en consumenten, omdat het heeft gezorgd voor meer concurrentievermogen en economische groei. In de resolutie wordt echter ook gepleit voor toekomstige beleidsmaatregelen, waar ik mij niet in kan vinden. Om die reden heb ik mij onthouden van stemming. Zo wordt de Commissie opgeroepen om een nieuw EU-agentschap op te richten. Daarnaast wordt er gepleit voor een actualisatie van het huidige meerjarig financieel kader. Dit om nieuwe beleidsmaatregelen te kunnen financieren. Deze voorstellen gaan mij te ver en maken dat de tekst uit balans is.
2023/01/18