BETA

7 Written explanations of Eero HEINÄLUOMA

The need for the EU's continuous support for Ukraine (B10-0007/2024)

Euroopan parlamentin täysistunto hyväksyi vaalikauden ensimmäisessä täysistunnossaan päätöslauselman tarpeesta jatkaa EU:n tukea Ukrainalle. Sinetöimme näin ensimmäistä kertaa uutena parlamenttina ja täysistunnon suurella enemmistöllä – äänin 495 puolesta, 137 vastaan ja 47 tyhjää – tukemme Ukrainan itsemääräämisoikeudelle ja kansalliselle olemassaololle. Laajan pro-Ukraina-koalition tuella parlamentin tuki säilyy vahvana ja johdonmukaisena sisältäen keskeisiä kirjauksia Ukrainan tukemiseksi. Kehotamme hyväksytyssä päätöslauselmassa EU:ta ja sen jäsenvaltioita lisäämään sotilaallista tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen ja missä tahansa muodossa. Vahvistimme myös jo viime kaudella hyväksytyn kannan, jonka mukaan kaikkien jäsenvaltioiden ja Naton liittolaisten olisi sitouduttava tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti vähintään 0,25 prosentilla niiden BKT:stä vuosittain. On ensiarvoisen tärkeää, että Euroopan parlamentin sitoumus Ukrainan tukemiseen ja Venäjän hyökkäyssodan pysäyttämiseen säilyy alkavallakin parlamenttikaudella vahvana.
2024/07/17
Continued financial and military support to Ukraine by EU Member States

Euroopan parlamentti ilmaisi syyskuun täysistunnossa jälleen tukensa EU:n jäsenvaltioiden Ukrainalle antaman taloudellisen ja sotilaallisen tuen jatkamiselle. Venäjän aloitettua täysimittainen hyökkäyssotansa helmikuussa 2022 on parlamentti liki jokaisessa täysistunnossa ilmaissut tukensa Ukrainalle ja tämänkertainenkin päätöslauselma hyväksyttiin suurella enemmistöllä äänin 425 puolesta ja 131 vastaan. Painotamme päätöslauselmassa Ukrainan oikeutta kaikin keinoin puolustaa itseään ja peräänkuulutamme jäsenmailta ryhtiliikettä aseavun lujittamiseksi. Tärkeää olisi esimerkiksi parlamentin jo aiemman vaatimuksen mukaan, että kaikki jäsenmaat sitoutuisivat tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti vähintään 0,25 prosentilla bruttokansantuotteestaan vuosittain. Lisäksi vaadimme muun muassa kovempia pakotteita Venäjää vastaan sekä sotarikoksiin syyllistyneiden saattamista vastuuseen.
2024/09/19
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund: assistance to Italy, Slovenia, Austria, Greece and France further to natural disasters occurred in 2023

Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuun täysistunnossa reilun miljardin euron tuen myöntämisen EU:n solidaarisuusrahastosta Italialle, Slovenialle, Ranskalle, Itävallalle ja Kreikalle vuoden 2023 tulvien ja muiden luonnonkatastrofien johdosta. Unioni voi solidaarisuusrahaston avulla auttaa jäsenmaita tai jäsenyydestä neuvottelevia maita vastaamaan luonnonkatastrofeihin ja kansanterveysuhkiin, ja on hyvä esimerkki siitä, kuinka EU on hädän tullessa valmis auttamaan. Vaikkei rahastosta myönnettävät summat olekaan järisyttäviä, on se osoitus unionin jäsenmaiden välisestä solidaarisuudesta.Äänestin siksi myös itse tuen myöntämisen puolesta. Tuki hyväksyttiin äänin 632 puolesta, 7 vastaan ja 3 tyhjää.
2024/10/08
Draft general budget of the European Union for the financial year 2025 – all sections

Äänestin lokakuun toisessa täysistunnossa unionin vuoden 2025 budjettia koskevan parlamentin kannan hyväksymisen puolesta. Parlamentti esittää ensi vuodelle liki 201 miljardin euron suuruista budjettia, joka neuvoston kantaan verrattuna pitää sisällään korotuksia muun muassa TKI-toimintaan, Erasmus-ohjelmaan, turvallisuuteen ja humanitaariseen apuun. Erityisen myönteisenä pidän parlamentin esittämiä lisäyksiä Horisontti-ohjelmaan, jolla tuetaan tutkimusta ja innovointia Euroopassa. Rahoittamalla hankkeita esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan ja digitalisaation alalla ohjelma on osoittanut tuottavansa aitoa eurooppalaista lisäarvoa ja ohjelma on tärkeä unionin kilpailukykyä tukeva väline.Samalla unionin varojen toimeenpanoa ja valvontaa on syytä kehittää, kuten Euroopan tilintarkastustuomioistuimen viime varainhoitovuotta koskeva vuosikertomus osoittaa. Eurooppalaiset varat on käytettävä vastuullisesti ja niin vielä istuvan kuin tulevankin komission on tehtävä unionin rahankäyttöön vaadittavat muutokset.
2024/10/23
Deforestation Regulation: provisions relating to the date of application

Äänestin metsäkatoesityksen voimaantulon lykkäämiseen puolesta parlamentin nopeutetussa menettelyssä. En kuitenkaan hyväksy EPP:n esityksiä heikentää metsäkatoesityksen sisältöä.Metsien biodiversiteetti ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaativat toimia. Myös elinkeinoelämän ja maatalouden kannalta on merkitystä, että uusia investointipäätöksiä voidaan tehdä ennakoivalla tavalla. Toivonkin, ettei tulevissa trilogeissa vaaranneta itse metsäkatoasetuksen vuoden lykkäystä, joka on tarpeellinen.
2024/11/14
2025 budgetary procedure: Joint text

Hyväksyimme marraskuussa parlamentin ja neuvoston saavuttaman neuvottelusovun unionin vuoden 2025 budjetista. EU saa näin ensi vuodelle liki 200 miljardin euron suuruisen budjetin, jolla vastata yhteisiin haasteisiimme aina ilmastonmuutoksen torjunnasta eurooppalaisen kilpailukyvyn ja turvallisuuden vahvistamiseen. Erityisen myönteisenä pidän vahvaa panosta TKI-toiminnan tukemiseen. Esimerkiksi Horisontti-ohjelmaan, jonka avulla tuetaan eurooppalaista tutkimusta ja innovointia, osoitettiin parlamentin työn tuloksena tärkeitä lisämäärärahoja ensi vuodelle.Vähemmän kannatettavana taas pidän järjestelyä elpymisvälineen rahoituskustannusten ylitysten kattamiseksi. Suomen ja muiden ns. nuukien jäsenmaiden ajama linja kohonneiden korkokulujen kattamiseksi ensisijaisesti uudelleenpriorisoimalla budjetin sisäisiä menoja oli mielestäni perusteltu. Vaikkei enemmistö neuvotteluissa asettunutkaan tämän ratkaisun taakse, pidän kokonaisuutta isossa kuvassa kohtuullisena. Äänestin siksi budjetin hyväksymisen puolesta yhdessä 417 muun kollegan kanssa.
2024/11/27
Amendment of Annex VI – Powers and responsibilities of the standing committees

Hyväksyimme joulukuun täysistunnossa parlamentin puolustusvaliokunnan korottamisen ulkoasianvaliokunnan alaisuudesta omaksi, pysyväksi valiokunnaksi. Turvallisuus ja puolustus tulevat jatkossakin ottamaan entistä merkittävämpää roolia eurooppalaisessa yhteistyössä, erityisesti Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan ja sen myötä muuttuneen turvallisuusympäristön valossa. EU:n tulee tarjota kansalaisilleen turvaa ja tämän on näyttävä myös unionin päätöksentekorakenteissa. On tärkeää, että alkaneella lainsäädäntökaudella perustettu uusi puolustuskomissaarin tehtävä saa rinnalleen parlamentissa oman valiokunnan, joka voi varmistaa, että komissaarilla on tiedossaan myös parlamentin näkemykset. Siksi äänestin myös itse valiokuntauudistuksen puolesta.
2024/12/18