BETA

10 Written explanations of László TRÓCSÁNYI

Protection of workers from asbestos (A9-0160/2023 - Véronique Trillet-Lenoir)

Támogatom az irányelv módosítását, mert az azbeszt rendkívül veszélyes rákkeltő anyag, amely még mindig különféle gazdasági ágazatokat érint, így például az épületfelújítást, a bányászatot és kőfejtést, a hulladékgazdálkodást és a tűzoltást, amely ágazatokban a munkavállalók nagy mértékben ki vannak téve az expozíció kockázatának.A tagállamokban a foglalkozási eredetű rákos megbetegedések mintegy 78%-át az azbesztexpozícióval kapcsolatosnak ismerik el. A levegőben lévő azbesztrostok belélegezve súlyos betegségekhez, így például tüdőrákhoz vezethetnek, és a betegség első jelei az expozíció pillanatától számítva átlagosan 30 év elteltével mutatkozhatnak meg, végső soron munkával összefüggő halálesetekhez vezetve.Bár az azbesztet minden formájában betiltották az Unióban, a tilalom előtt épült épületekben továbbra is jelen van, ami - ha az épületben található azbeszttartalmú anyagokat megbontják - megbetegedéshez vezethet. Ezért az épületkorszerűsítési programok keretében alapvető fontosságú, hogy az azbeszttartalmú anyagok biztonságos eltávolítása és ártalmatlanítása elsőbbséget élvezzen.Ki kell hangsúlyozni, hogy mivel Ukrajna 2017-ig nem tiltotta be az azbeszt használatát, az ország közelgő újjáépítése jelentős kockázatot jelent a munkavállalók, különösen a törmelékeket kezelők számára. Fontos tehát, hogy az uniós munkáltatók a harmadik országokban végzett újjáépítési tevékenységek során megfelelő módon figyelembe vegyék a munkavállalókat érintő azbesztexpozíciós kockázatokat.
2023/10/03
Segregation and discrimination of Roma children in education (B9-0394/2023)

Sajnálatos, hogy ilyen ígéretes témában ilyen hiányos állásfoglalás került elfogadásra az EP részéről. Komplex téma, mely komplex megoldásokat igényel, ugyanis az oktatási szegregáció alapjaiban véve összefügg a földrajzi és területi szegregációval, ez az állásfoglalás azonban külön kezeli a kérdést, így nem tud megfelelő megoldásokat kínálni.Elfogadhatatlan, hogy az állásfoglalás kettős mérce alapján bizonyos tagállamokat elítél, míg másokat, ahol szintén aggasztó a helyzet meg sem említ. Olyan tagállamok, mint Magyarország a Bizottság által is elismert kiemelkedő eredményeket értek el az elmúlt 10 évben. Olyan intézkedésekkel segíti a felzárkóztatást és a szegénységből való kilépést, mint a 3 éves kortól való óvodai kötelezettség, felzárkóztató- és ösztöndíj-programok, roma szakkollégiumok és szakmai továbbképző programok bevezetése, amelyek hozzájárulnak a szegregált osztályok számának csökkentéséhez.Aggasztó, hogy az EP baloldali többsége és az EPP látszólag nem tartja fontosnak a pénzügyi átláthatóságot. Hiszen a rendelkezés, mely felhívná a Bizottságot arra, hogy megvizsgálja az elmúlt 10 évben elköltött oktatási források hogyan hasznosultak, mely tagállamokban nem is hívtak le forrásokat a roma integrációra, illetve mely tagállamokban éltek ezzel vissza, nem került bele az állásfoglalásba.Az EP állásfoglalása egyértelmű visszalépést jelent az uniós roma oktatáspolitikában a 2011-ben a soros magyar elnökség alatt elfogadott uniós roma stratégia kezdeményezéseihez képest. Ezért a szavazás során tartózkodtam.
2023/10/04
Harmonising the rights of autistic persons (B9-0390/2023)

Az autista emberek jogainak harmonizációjával foglalkozó állásfoglalási indítvány számos fontos és helytálló gondolatot fogalmaz meg. Például hangsúlyozza, hogy évekbe telhet az autizmus diagnosztizálása, ami a kezelés késlekedését vonja maga után, és ez akár a betegek élettartamának csökkenését is eredményezheti.A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az autistáknak sokszor nincs fogyatékossági igazolványuk, és ha van is, a nemzeti igazolványokat nem mindig ismerik el uniós szinten. Az előterjesztés ezért hasznosnak tartaná egy Európai Fogyatékossági Kártya létrehozását olyan személyek számára is, akik nem látható fogyatékossággal (például autizmussal) küzdenek. Az állásfoglalási indítvány felhív az autista személyek körében tapasztalható magas munkanélküliség elleni küzdelemre, a társadalmi tudatosság növelésére.Az említett rendkívül fontos gondolatok fényében különösen sajnálatos, hogy még ebben az előterjesztésben is sikerült megjelentetni olyan nem ideillő ideológiai kérdéseket (LGBTIQ+ jogok, interszekcionalizums, isztambuli egyeztmény), melyek megosztóak, és elterelik a figyelmet az alapkérdésről - az autista személyek jogainak védelméről és kiteljesítéséről.Ezért az állásfoglalási indítvány plenáris szavazásán tartózkodó álláspontot voltam kénytelen képviselni.
2023/10/04
Standardised dimensions for carry-on luggage (B9-0391/2023)

Az Európai Parlament állásfoglalási indítványa a kézipoggyászok szabványosított méreteiről.Köztudott, hogy a légitársaságok eltérő szabályokat és korlátozásokat alkalmaznak a fedélzeti poggyászok méretét és súlyát illetően, ami gyakran vezet zavarokhoz, kényelmetlenségekhez, esetenként vitákhoz az utasok és a légitársaságok személyzete között.A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a poggyászhoz kapcsolódó rejtett és többletköltségek nehezítik a különböző légitársaságok ajánlatai összehasonlításának lehetőségét.Ezért erősítené az átláthatóságot és a fogyasztóvédelmet, ha a kézipoggyász méretét, súlyát és típusát uniós szinten harmonizálnák az Unióban működő valamennyi légitársaságra alkalmazva.Fontosnak tartom a fogyasztók, jelen esetben a légiutasok, hatékony védelmét, ezért az állásfoglalási indítványt támogattam az októberi strasbourgi plenáris szavazáson.
2023/10/04
System of own resources of the European Union (A9-0295/2023 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja a tagállami hatáskörbe tartozó saját forrás határozat EP jelentés által javasolt módosítását. Az uniós költségvetési bevételeket meghatározó saját források bevezetéséről, az ezeket szabályozó saját forrás határozatról kizárólag a Tanács dönthet, amely döntést egyhangúsággal kell meghoznia és a nemzeti parlamenteknek is meg kell erősítenie. Az Európai Parlamentnek a konzultáción kívül semmilyen jogköre nincs ebben az eljárásban. Ehhez képest az EP jelentés javaslatai túlterjeszkedőek, sértik a tagállamok szuverenitását. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért elutasította az EP jelentését.
2023/11/09
Effectiveness of the EU sanctions on Russia (RC-B9-0453/2023, B9-0453/2023, B9-0454/2023, B9-0455/2023, B9-0456/2023, B9-0457/2023)

Ahogyan azt a határozat szövege is megállapítja, a szankciós politika nincsen hatással az orosz politika irányára és tartalmára, s többet árthat az Európai Uniónak és tagállamainak, mint a szankciók alá vont Oroszország gazdaságának. Ezért a szankciókat nem tartjuk a háborús konfliktusra adott hatékony válaszlépésnek. Elfogadhatatlanok a javaslatként megfogalmazott újabb energiaszankciók, így az orosz kőolaj és földgáz teljes embargója, ahogyan elfogadhatatlan az orosz energiacégekkel és a Roszatommal való együttműködés teljeskörű felszámolása, valamint az orosz nukleáris fűtőanyagok és technológia behozatalának tilalma is. Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőiként az állásfoglalási indítványt nem támogattuk.
2023/11/09
EU framework for the social and professional situation of artists and workers in the cultural and creative sectors (A9-0304/2023 - Antonius Manders, Domènec Ruiz Devesa)

A Covid19-válság idején a kulturális és kreatív szektor sokat szenvedett, a művészek többsége váltani kényszerült és más munkát keresett. A jelentés célja, hogy uniós keretet hozzon létre a művészek és más szakemberek számára a kulturális és kreatív szektorban, annak érdekében, hogy tisztességes munkakörülményeket biztosítson a művészek és más kulturális és kreatív szakemberek számára, továbbá megkönnyítse a művészi kompetenciák, kreatív készségek és képesítések automatikus kölcsönös elismerését, amelynek jelenlegi hiánya akadályozza ezen szakemberek határokon átnyúló mobilitását. Ezek a célok támogatásra méltók.Azonban az Unió által finanszírozott programok és projektek szociális feltételrendszerének bevezetése a erősen gátolhatja a Kreatív Európa programban való részvételt. Továbbá az irányelv megalkotása iránti kérelem (a jelentéstervezetben javasolt határozat helyett) túlzó, mert alacsonyabb szinten is elegendő szabályozni. A fentiek miatt tartózkodtam a szavazáskor.
2023/11/21
Reducing inequalities and promoting social inclusion in times of crisis for children and their families (A9-0360/2023 - Sandra Pereira)

A jelentés célként tűzi ki azt, ami Magyarországon már hosszú évek óta valóság: ingyenes és 3 éves kortól kötelező az óvoda, ingyenes az általános iskola, ideértve minden tankönyvet is! A rászoruló gyermekek számára ingyenes vagy kedvezményes az óvodai és iskolai étkezés. Továbbá Magyarországon minden gyermek számára ingyenes az egészségügyi ellátás.Ugyanakkor a gyermekeket nem lehet elszigetelten szemlélni: családban élnek, ezért a teljes családot támogatjuk: gyermektámogatási és családpolitikánk széles körű támogatásokkal (az adókedvezményektől a vissza nem térítendő támogatásokig) segíti az otthonteremtést, támogatja az éppen házasságot kötő, vagy babát váró fiatalokat éppúgy, mint a nagycsaládosokat.Mivel pedig a gyermekszegénység összefügg a szülők helyzetével, az a legfontosabb, hogy a szülők munkához jussanak: ha munka van, minden van. Magyarországon a foglalkoztatási ráta csaknem 75%-os, míg a munkanélküliség mindössze 3,9%. A 4,75 millió foglalkoztatott közül csupán 250 ezer ember kap minimálbért, amelynek összege idén 15%-kal emelkedik meg. A szakképzettek minimálbérét az ún. garantált bérminimumot 700 ezer ember kapja, ennek összege is 10%-kal lett magasabb idén.Sajnos azonban néhány, a témához nem illő baloldali ideológiai elemet is a jelentésbe erőltettek, ami miatt tartózkodni kényszerültem a szavazáskor.
2023/11/21
Children first - strengthening the Child guarantee, two years on from its adoption (B9-0462/2023)

A gyermekszegénység növekedése az EU egyes tagállamaiban, a háborús infláció miatt komoly probléma, amely ellen tenni kell, ennek jó eszköze az Európai Gyermekgarancia. Az étkezéshez, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés minden gyermek számára alapvető.Magyarországon ingyenes az óvoda, ingyenes az iskola, ideértve minden tankönyvet is! A rászoruló gyermekek számára ingyenes vagy kedvezményes az óvodai és iskolai étkezés. Továbbá Magyarországon minden gyermek számára ingyenes az egészségügyi ellátás.Ugyanakkor az Európai Gyermekgarancia finanszírozására kért többlet költségvetés egyes tagállamokra túlzott terhet róhat, amikor az embereket EU-szerte elsősorban a megélhetési költségek aggasztják. A fentiek miatt tartózkodtam az indítványról történő szavazáskor.
2023/11/21
Implementation of the European Solidarity Corps programme 2021-2027 (A9-0308/2023 - Michaela Šojdrová)

A jelentés az Európai Szolidaritási Testület program végrehajtását vizsgálja a jelenlegi, 2021–2027-es többéves pénzügyi keretben, és a 2021–2023-as éveket öleli fel. A jelenlegi önálló program az EU kiemelt önkéntességi programja. Üdvözlendő, hogy a program célja az, hogy új lehetőségeket nyisson meg a fiatalok előtt a szolidaritással kapcsolatos területeken végzett önkéntes tevékenységekre, valamint szolidaritási projektek kidolgozására és fejlesztésére. A jelentésben szereplő speciális vízum létrehozására irányuló felhívás viszont aggályos, ezért a Fidesz EP delegációja tartózkodott a jelentés ilyen formájú elfogadása helyett.
2023/11/21