BETA

10 Written explanations of Gheorghe-Vlad NISTOR

European Semester: employment and social aspects in the Annual Sustainable Growth Strategy 2021 (A9-0026/2021 - Lina Gálvez Muñoz)

Pandemia de COVID-19 a inversat tendința pozitivă a ratei de ocupare a forței de muncă din ultimii șase ani din UE, ceea ce a dus la o reducere a numărului persoanelor încadrate în muncă de aproximativ 6,1 milioane în al doilea trimestru al anului 2020. Mai mult, rata șomajului în rândul tinerilor a crescut, ajungând la 17,1 % în septembrie 2020, și se preconizează că va crește în continuare, deoarece 11,6 % dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu sunt încadrați profesional.Anterior pandemiei, deși existau diferențe între statele membre, tendințele economice erau descrise ca fiind pozitive în evaluările anuale din cadrul semestrului european.În continuare, există inegalități persistente între persoane, între state și regiuni, precum și în interiorul acestora. Sistemele de protecție socială diferă de la un stat la altul și sunt supuse unor presiuni semnificative pentru a atenua impactul social al crizei și pentru a asigura condiții de viață decente pentru toți cetățenii, precum și accesul la servicii esențiale precum sănătatea, educația și locuințele.Am votat în favoarea acestui raport, deoarece joacă un rol esențial în coordonarea politicilor economice, bugetare și de ocupare a forței de muncă în UE în contextul actual.
2021/03/11
EU Digital COVID Certificate - Union citizens (C9-0104/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

Certificatul digital al UE privind COVID va facilita revenirea circulației libere pentru redresarea economică, în special pentru sectorul turistic.Prețurile excesive ale testelor din Europa reprezintă o barieră semnificativă în calea circulației libere pentru mulți oameni. Nu se poate ca testele să fie mai scumpe decât biletele de călătorie, astfel că UE va pune la dispoziție fonduri pentru a sprijini accesibilitatea testării în toată Europa.Trebuie să protejăm cetățenii europeni și piața internă față de testele naționale arbitrare sau a restricțiilor de carantină atunci când este vorba despre trecerea frontierelor din Uniunea Europeană, mai ales în timpul sezonului estival.Vor fi trei tipuri de certificate: de vaccinare, de recuperare sau dovada testului negativ, prevenind astfel discriminarea, deoarece vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorie.Am votat în favoarea certificatului digital european pentru redobândirea încrederii în libera circulație în rândul cetățenilor și al statelor membre.
2021/06/08
Promoting gender equality in science, technology, engineering and mathematics (STEM) education and careers (A9-0163/2021 - Susana Solís Pérez)

Raportul subliniază importanța încurajării femeilor și fetelor să urmeze educația și carierele STIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) prin eliminarea barierelor, combaterea stereotipurilor de gen și îmbunătățirea accesului la educație și formare.Accesul la finanțare și investiții pentru antreprenoare este evidențiat ca o barieră problematică în calea dezvoltării în continuare în aceste domenii. Trebuie încurajată participarea femeilor la locuri de muncă tehnice prin depășirea barierelor educaționale și profesionale, precum și garantarea învățării digitale pe tot parcursul vieții. Parlamentul European ia în considerare noi politici și inițiative pentru a elimina decalajul de gen, pentru a asigura justiția socială prin egalitatea sporită între femei și bărbați.Consider că este necesară o abordare pe mai multe niveluri pentru a aborda decalajul de gen în toate nivelurile de educație și ocuparea forței de muncă în sectorul digital. De asemenea, este importantă sensibilizarea cu privire la oportunitățile digitale și a schemelor de mentorat cu modele feminine pentru fete și femei. Antreprenoriatul feminin trebuie promovat ca sursă neexploatată de creștere economică, inovare și crearea de locuri de muncă prin acces la finanțare, sensibilizare și campanii de informare, subliniind acțiuni specifice pentru patroane și întreprinzătoare de afaceri.
2021/06/10
The future of EU-US relations (A9-0250/2021 - Tonino Picula)

Relația transatlantică a fost, este, și va rămâne principalul parteneriat al Uniunii Europene, pe numeroase paliere fundamentale ale intereselor noastre globale; acesta este o realitate ce nu poate fi chestionată.Într-adevăr, în ultimii ani, a fost supusă unor presiuni pe care le cunoaștem prea bine. Realitățile scenei internaționale ne-au arătat însă că, indiferent de interesele de conjunctură, principalele provocări ne mențin în aceeași echipă, iar această situație nu se va modifica nici pe viitor.Din aceste cauze, trebuie să păstrăm o linie rațională și coerentă, care să ia în considerare atât interesele noastre, cât și pe cele mai largi, globale, ale partenerilor noștri de la Washington. Pozițiile comune în relație cu multilateralismul, cu susținerea unor agende pozitive pe comerțul internațional și drepturile omului, printre altele, sunt direcții absolut necesare în situația complexă a lumii de azi.Abordările diferite nu înseamnă neapărat competiție sau absența unui parteneriat între egali, ci din contră, dovada că suntem complementari. Disensiunile, chiar dacă minore, pot fi rezolvate prin stabilirea unui mecanism coerent și constant de dialog și cooperare, permanentizat în structuri bilaterale la nivel înalt. Salut raportul ce îl vom discuta astăzi și sunt încrezător în soliditatea și absoluta necesitate a parteneriatului UE-SUA.
2021/10/06
The situation in Belarus after one year of protests and their violent repression (RC-B9-0482/2021, B9-0482/2021, B9-0483/2021, B9-0485/2021, B9-0488/2021, B9-0494/2021, B9-0496/2021)

La mai mult de un an după alegerile frauduloase din Belarus și de la brutala înăbușire a protestelor opoziției de către regimul autoritar al lui Lukașenko, relațiile UE cu guvernul ilegitim de la Minsk se înrăutățesc de la lună la lună. Deși poate părea că sancțiunile administrate de Uniunea noastră nu produc rezultate, acestea trebuie continuate, extinse, înăsprite și îndreptate împotriva tuturor celor responsabili. Rezolvarea situației necesită răbdare și consecvență.Provocările lui Lukașenko la frontiera Uniunii, pe granițele Poloniei, Lituaniei și Letoniei, unde sute și mii de migranți se regăsesc în ingrata situație de pioni, reprezintă un joc deosebit de periculos pentru toate părțile implicate. În timp ce Minsk-ul nu acordă nicio importanță drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni, darămite celor ale migranților, Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere toate aceste lucruri esențiale.În același timp, integritatea frontierelor Uniunii și solidaritatea cu statele afectate direct de crizele generate de acest regim trebuie afirmate cu tărie, atât de către statele membre, cât și de instituțiile UE. Insist pe menținerea actualelor decizii și pe protejarea, prin toate metodele legale la îndemână, a valorilor Uniunii Europene. Din aceste motive, am acordat un vot pozitiv acestei rezoluții a Parlamentului European.
2021/10/07
Russian aggression against Ukraine (B9-0123/2022)

Distinși reprezentanți ai instituțiilor europene, dragi colegi, este aproape o săptămână de când Federația Rusă a demarat asaltul militar asupra Ucrainei. Agresiunea nejustificată a Kremlinului a dus la o izolare fără precedent a Rusiei de către comunitatea internațională. De asemenea, a avut ca efect o revitalizare a lumii libere și a valorilor acesteia, repunând pe eșichierul global viabilitatea și atractivitatea cooperării transatlantice și, mai important, a dovedit mapamondului întreg solidaritatea nu doar internă a Uniunii Europene, cât și cu statele vecine, prietene, ce aspiră la integrare în proiectul nostru comun, bazat pe valori umane și democratice, și pe viziunea unei lumi pașnice și prospere.Armata ucraineană își apără cu consecvență propriul teritoriu, în ciuda neajunsurilor materiale și a suferinței poporului, în fața unui agresor numeric superior. Această rezistență se produce și în numele valorilor occidentale, și pentru îndeplinirea aspirațiilor europene ale Ucrainei, deziderat reiterat de Kiev pe parcursul ultimilor trei decenii.Putin și acoliții săi ne împing într-o logică terifiantă a confruntării, demnă de cele mai negre momente ale Războiului Rece. Din nou, salut din suflet unitatea și hotărârea cu care statele europene și aliații noștri au răspuns agresiunii, ridicându-se astfel la nivelul provocării și al așteptărilor tuturor oamenilor liberi.
2022/03/01
Conclusions of the European Council meeting of 24-25 March 2022: including the latest developments of the war against Ukraine and the EU sanctions against Russia and their implementation (RC-B9-0197/2022, B9-0197/2022, B9-0200/2022, B9-0201/2022, B9-0203/2022, B9-0210/2022, B9-0211/2022)

Pe 7 aprilie am votat, la Strasbourg, în cadrul plenarei Parlamentului European, rezoluția referitoare la ultimele evoluții ale războiului din Ucraina și sancțiunile aplicate de UE împotriva Rusiei. Textul rezoluției este unul foarte dur, și pe bună dreptate este așa. Agresiunea complet ilegală și abuzurile de nedescris ale Federației Ruse în Ucraina nu pot rămâne fără un răspuns tranșant, pe măsura atrocităților comise. De prea multe ori în istorie acțiuni necesare au venit mult prea târziu, iar contemporanii ce au supraviețuit ororilor războaielor au regretat faptul că nu au acționat mai hotărât și mai consistent, când agresiunea se prezenta în faza incipientă.Textul adoptat este un rechizitoriu complet și onest al acțiunilor barbare comise de armata rusă în statul vecin. Rezoluția cere, printre altele, încetarea importurilor de combustibili fosili din Federația Rusă, cât mai rapid cu putință. Acest lucru va fi dureros pentru numeroase țări și va avea, cu siguranță, un impact negativ asupra economiilor multor state membre și a populațiilor acestora, pe termen scurt. Avem însă la dispoziție mecanisme și soluții europene ce pot înlocui această dependență bolnăvicioasă prin alternative sustenabile și prietenoase. Și nu avem nicio scuză în a continua alimentarea mașinăriei de război a lui Putin.
2022/04/07
2021 Report on Turkey (A9-0149/2022 - Nacho Sánchez Amor)

Raportul anual pentru 2020-2021 referitor la stadiul relațiilor UE-Turcia, votat în sesiunea plenară pe 7 iunie 2022, la care am avut privilegiul de a fi raportorul celui mai mare grup politic din Parlamentul European – PPE, este un document deosebit de constructiv și de echilibrat. Textul raportului, negociat într-un spirit de deplină cooperare de către grupurile parlamentare, evidențiază, în detaliu, încălcările comise de către instituțiile de putere din Turcia împotriva drepturilor fundamentale ale omului, a statului de drept și a democrației liberale reprezentative. Rechizitoriul consistent ce menționează aceste derapaje deosebit de îngrijorătoare este însoțit și de o recunoaștere a gesturilor de deschidere către dialog ale guvernului de la Ankara care, în acest moment, reprezintă o țară și o națiune confruntate cu diverse probleme complicate, aflate încă în plin proces de negociere pentru aderarea la UE, chiar dacă acest proces este, de facto, suspendat din 2018. Turcia rămâne, de asemenea, un aliat important pentru multe state europene în cadrul NATO și, în aceste momente de mare tensiune, cauzate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, s-a poziționat de partea corectă a istoriei. Din toate aceste motive, votul meu pe acest raport a fost unul pozitiv.
2022/06/07
The death of Mahsa Amini and the repression of women's rights protesters in Iran (B9-0425/2022, RC-B9-0434/2022, B9-0434/2022, B9-0435/2022, B9-0436/2022, B9-0439/2022, B9-0442/2022, B9-0455/2022)

Recentele evoluții ale situației din Iran sunt atât îngrijorătoare, cât și îmbucurătoare. Suntem îngrijorați de abuzurile flagrante ale instituțiilor de stat iraniene, care au dus la agresiunea împotriva propriilor cetățeni la un nivel de neacceptat. Optimismul vine din faptul că aceste proteste legitime ale cetățenilor iranieni continuă și cresc, în ciuda represaliilor brutale ale regimului islamist de la Teheran. Soarta absolut tragică a tinerei Mahsa Amini și sfârșitul ei brutal și timpuriu, din motive complet absurde și în condiții inimaginabile, a catalizat o foarte mare parte a iranienilor și a născut proteste de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii ani.Drepturile femeilor, drepturile oamenilor în general, nu ar trebui să mai necesite, în secolul nostru, asemenea jertfe de vieți, mai ales în state cu o istorie atât de bogată și îndelungată precum cea a Iranului care, în antichitate, a oferit omenirii una dintre primele reglementări în materie de drepturi universale, înscrise pe Cilindrul lui Cirus cel Mare. Este dramatic să vedem așa o națiune în captivitate față de un regim vremelnic, zbătându-se să își asigure drepturile naturale.Din aceste motive am acordat, în plenul din Strasbourg, un vot pozitiv rezoluției Parlamentului European din data de 6 octombrie.
2022/10/06
Russia’s escalation of its war of aggression against Ukraine (RC-B9-0430/2022/REV, B9-0430/2022, B9-0432/2022, B9-0433/2022, B9-0438/2022, B9-0446/2022) (vote)

În data de 5 octombrie, în Parlamentul European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere cheie referitoare la continuarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Discuțiile s-au concentrat pe escaladarea atacurilor armatei ruse pe teritoriul vremelnic ocupat în Ucraina și pe abuzurile comise de combatanții ruși asupra civililor din zonele de ocupație.Mai mult, pericolul nuclear, prezent atât în relație cu declarațiile și amenințările extreme ale conducerii de la Kremlin, cât și pe teren, în jocul-cu-focul ce se desfășoară în jurul centralei atomoelectrice de la Zaporijia, este un factor omniprezent în abordarea Moscovei de semănare a spaimei și a panicii atunci când se știe sub amenințarea contraofensivei de succes a Kievului.Situația tragică a populației din zonele devastate de război și nevoia de sprijin în reconstrucția post-conflict a Ucrainei ocupă, de asemenea, un loc important în viziunea Uniunii Europene, pe lângă susținerea imediată și consistentă deja oferită luptei poporului ucrainean împotriva agresorului.Pe 6 octombrie, în cadrul sesiunii plenare, am susținut cu un vot pozitiv acest raport al Parlamentului European.
2022/10/06