BETA

12 Written explanations of Alin MITUȚA

Establishing the Recovery and Resilience Facility (A9-0214/2020 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru)

Mecanismul de redresare și reziliență, cel mai mare instrument financiar al Uniunii Europene din istorie, are un buget de 672,5 miliarde de euro, pentru a sprijini reformele și investițiile întreprinse de statele membre în contextul impactului economic și social al pandemiei. Mecanismul poate fi folosit, de asemenea, pentru a ajuta economiile și societățile europene să fie mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor ecologice și digitale, iar aici este cheia: nu vrem doar să reparăm efectele pandemiei, ci vrem să facem un salt calitativ în ceea ce privește întregul nostru model economic.Aportul statelor membre este important, deoarece vor avea sarcina de a stabili agendele naționale în materie de investiții, reforme, tranziție ecologică și digitală, precum și pentru tratarea problemelor specifice fiecărui stat membru, care sunt stabilite inclusiv prin semestrul european. De aceea, e nevoie ca statele membre să se asigure că vor valorifica la maximum potențialul acestui mecanism.Vreau să-i felicit pe raportori pentru munca depusă. Am votat în favoarea acestui raport.
2021/02/09
Reducing inequalities with a special focus on in-work poverty (A9-0006/2021 - Özlem Demirel)

. ‒ In-work poverty is a reality in the European Union, especially in Eastern Europe. Among the most affected are the Romanian workers, who share the highest risk of being in poverty while working, almost double the risk of the average European. It is our duty to reduce poverty across the Union and endeavour to give people the dignity of making a decent living out of their work. That is why this report was going in the right direction, in addressing this issue.However, some paragraphs of the report go against this desire to reduce in-work poverty for all Europeans. An example is the one concerning the mobility package, a set of rules which I believe makes it harder for transport workers from Eastern Europe to make a decent living and support their families. The support for this package is incompatible with my views and therefore I have chosen to abstain.
2021/02/09
Activities of the European Ombudsman - annual report 2019 (A9-0013/2021 - Sylvie Guillaume)

. – Am votat în favoarea acestui raport, însă am votat împotriva unei părți a paragrafului 17 care făcea o mențiune doar la cazul sponsorizărilor primite de președinția Consiliului asigurată de România în 2019. În realitate, ambele președinții ale Consiliului din anul 2019, cât și multe alte președinții precedente au beneficiat de sponsorizări din partea unor companii private, aceasta fiind mai degrabă o practică curentă. De aceea, chiar dacă susțin pe deplin faptul că președințiile Consiliului nu ar trebui să mai primească sponsorizări care ar afecta credibilitatea Consiliului și a Uniunii, consider că menționarea unică a cazului președinției române nu este potrivită întrucât creează imaginea unui caz singular când, în realitate, această practică era una generalizată.
2021/03/10
Commission evaluation report on the implementation of the General Data Protection Regulation two years after its application (B9-0211/2021)

Adoptarea RGPD a adus transformări majore în ce privește protecția datelor cu caracter personal în Uniunea Europeană și a stabilit un cadru de referință la nivel internațional. Operatorii de date beneficiază de un singur set de norme și aceasta ar trebui să ducă la crearea unui mediu previzibil, cel puțin în teorie. În practică încă există un anumit nivel de fragmentare, deși armonizarea între statele membre este în creștere.În ciuda normelor armonizate, punerea în aplicare a RGPD a prezentat numeroase provocări, în special pentru IMM-uri. Trebuie să găsim soluții pentru a reduce sarcina administrativă în special pentru micii operatori, afectați de costurile suplimentare de conformitate. Fie că vorbim de digitalizare, consiliere, campanii de informare sau acoperirea costurilor de conformitate, micii operatori au nevoie de soluții care să faciliteze punerea în aplicare a RGPD.Am votat pentru această rezoluție.
2021/03/25
European Child Guarantee (B9-0220/2021)

În multe zone rurale din statele membre, inclusiv din România, mulți copii se confruntă cu dificultăți majore în accesarea serviciilor de bază. Este vorba, în special, de copiii din familii cu venituri reduse sau ai căror părinți locuiesc sau lucrează în străinătate, aceștia fiind adesea în grija unui membru al familiei.Propunerea Comisiei privind instituirea unei Garanții pentru copii, al cărei obiectiv este acela de a preveni și de a combate sărăcia și excluziunea socială, este binevenită. Trebuie să ne asigurăm că oriunde în Uniunea Europeană, copii nu se vor mai confrunta cu lipsa unor servicii publice și sociale esențiale, cum ar fi îngrijirea timpurie, educația și asistența medicală.Una din cele mai importante propuneri ale acestei rezoluții este crearea unei Autorități europene pentru copii, incluziune și inovare socială. Această autoritate ar coordona aplicarea normelor UE, ar trebui să facă recomandări privind situația socială a copiilor și să poată asigura schimbul de bune practici și de soluții inovatoare în statele membre. Este un organism de care este nevoie la nivel european.Pentru toate aceste motive, am votat în favoarea acestei rezoluții.
2021/04/29
Reversing demographic trends in EU regions using cohesion policy instruments (A9-0061/2021 - Daniel Buda)

Multe sate, dar și zone urbane, se golesc tot mai mult. Mii de oameni pleacă din zone mai puțin înstărite în altele mai dezvoltate sau chiar în alte țări, pentru un venit mai bun. Diferența dintre regiunile mai dezvoltate și cele mai slab dezvoltate devine mai pronunțată.Am votat acest raport deoarece subliniază problemele cu care se confruntă locuitorii din aceste zone, dificultățile în accesarea serviciilor publice și a asistenței medicale. O situație aparte o au copiii rămași singuri sau în îngrijirea unor rude și care au nevoie de servicii de consiliere, acces la educație, la locuințe sau la asistență medicală.Autoritățile locale trebuie ajutate să ofere acces la educație, iar autoritățile naționale să promoveze învățământul profesional, pentru a ușura tranziția către un loc de muncă.Trebuie să vedem însă și partea bună a lucrurilor, căci migrația forței de muncă poate oferi oportunități de a acumula abilități și experiențe profesionale. De asemenea, raportul subliniază și rolul vital al lucrătorilor sezonieri în perioada pandemiei și cum aceștia au acoperit lipsurile în anumite sectoare economice.Comisia va trebui să ia în considerare toate aceste aspecte în strategia pentru viitorul zonelor rurale, care va fi publicată curând.
2021/05/19
Impacts of EU rules on the free movements of workers and services: intra-EU labour mobility as a tool to match labour market needs and skills (A9-0066/2021 - Radan Kanev)

Nu putem avea o piață unică funcțională fără asigurarea liberei circulații a lucrătorilor. Din nefericire însă există în continuare bariere în calea mobilității acestora.Lucrătorii detașați, migranții, sezonierii, inclusiv lucrătorii transfrontalieri generează beneficii sociale și economice pentru multe regiuni. De-a lungul pandemiei COVID-19 am remarcat cu toții importanța lucrătorilor sezonieri în anumite sectoare, în special în agricultură, asumându-și un risc considerabil pentru sănătatea lor.Am votat în favoarea acestui raport, deoarece subliniază majoritatea problemelor cu care se confruntă lucrătorii și sugerează Comisiei noi demersuri. Spre exemplu, îndeamnă Comisia și statele membre să recunoască lucrătorii mobili din lanțurile strategice ca fiind esențiali și să revizuiască cerințele aplicabile privind carantina.Raportul cere Comisiei să examineze lacunele în materie de protecție în vederea asigurării unor condiții de muncă și de viață decente pentru lucrătorii mobili și a prevenirii practicilor abuzive. Raportul mai cere Comisiei ca, împreună cu Autoritatea Europeană a Muncii, să investigheze numeroasele cazuri de refuz al accesului pe piața muncii, abuzurile și discriminarea legate de condițiile de muncă pe motiv de naționalitate.
2021/05/19
Systematic repression in Belarus and its consequences for European security following abductions from an EU civilian plane intercepted by Belarusian authorities (B9-0328/2021, B9-0330/2021, B9-0332/2021, B9-0339/2021, B9-0340/2021, B9-0344/2021)

The Lukashenko regime put in danger the passengers and crew of a flight that was travelling between two European capitals, in order to abduct Roman Protashevich and Sofia Sapega. This act of piracy and kidnapping is but the last vile action conducted by the authoritarian regime in Minsk, at first against its own citizens, and, since the 23rd of May, against European citizens as well. The actions ordered by Lukashenko not only violated international law, but put under question our commitment to the freedom of expression and our democratic values, and the willingness to defend them anywhere, in Europe and the world.This is unacceptable and the EU must act accordingly. The regime in Belarus must pay the price for such an act that puts into question the security of passengers that travel between Member States. The EU must be united and swift in its response. Moreover, this is another sign that crises at our common border cannot be ignored. They eventually spill over and put us all in danger, one way or another.For these reasons, I have decided to vote in favour of the resolution.
2021/06/10
Public sector loan facility under the Just Transition Mechanism (A9-0195/2020 - Johan Van Overtveldt, Henrike Hahn)

Facilitatea de împrumut pentru sectorul public este al treilea pilon al Mecanismului pentru o tranziție justă, după Fondul pentru o tranziție justă și Schema pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU, care se va concentra pe atragerea investițiilor private pentru a sprijini obiectivele stabilite în Fondul pentru o tranziție justă.Cu ajutorul acestui instrument se vor mobiliza subvenții de la bugetul UE, precum și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru finanțarea proiectelor durabile ale autorităților locale, cum ar fi: rețelele centralizate de termoficare sustenabile din regiunile carbonifere aflate în tranziție, proiecte de mobilitate ecologică, investiții în cercetare, în activități de digitalizare etc. De asemenea, țări ca România vor putea beneficia de asistență tehnică din partea BEI și a Comisiei Europene pentru gestionarea proiectelor și a finanțării.1,5 miliarde vor fi alocați de la bugetul UE pentru șapte ani și 10 miliarde vor putea fi accesați din împrumuturi BEI, cu o serie de condiții: subvenția UE nu poate fi mai mare de 15% din împrumutul total acordat de BEI - și 25% în cele mai sărace zone ale UE. Comisia se așteaptă ca instrumentul să mobilizeze între 25 și 30 de miliarde în investiții publice în perioada 2021-2027.Pentru toate aceste motive, am votat în favoarea acestei rezoluții.
2021/06/24
EU global human rights sanctions regime (EU Magnitsky Act) (B9-0371/2021)

Uniunea Europeană nu este un mecanism de distribuire de fonduri, ci este un spațiu al valorilor. Este un spațiu în care drepturile omului sunt protejate, iar cei care le încalcă trebuie trași la răspundere fără echivoc. Această realitate trebuie să se reflecte și în politica externă a Uniunii. Cei care încalcă drepturile omului trebuie sancționați, indiferent de unde fac aceste fapte.Am susținut în campania pentru alegerile europene din 2019, o Lege Magnițki a UE, pe modelul legii promovate de SUA începând cu 2016, și mă bucur să o văd acum realitate la nivel european. Salut mai ales invitația transmisă de către Parlamentul European Comisiei Europene de a extinde regimul de sancțiuni și pentru actele de corupție. Este un pas necesar și important.Introducerea unui regim mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului, sau, mai pe scurt, Legea Magnițki a UE, este o victorie pentru apărătorii drepturilor omului din toată lumea. Este un triumf al unei Uniuni Europene așa cum ne-o dorim cu toții, o Uniune care își apără valorile în plan intern și extern.Pentru aceste motive, am votat în favoarea acestei rezoluții.
2021/07/07
The future of EU-US relations (A9-0250/2021 - Tonino Picula)

După victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale de peste ocean, s-a ivit ocazia unei relansări a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. Prin acest raport, Parlamentul European reconfirmă sprijinul său fără echivoc față de întărirea relațiilor dintre cei doi piloni ai lumii democratice. Există numeroase domenii în care Statele Unite și Uniunea Europeană pot coopera, iar raportul le abordează într-un mod comprehensiv.Parteneriatul transatlantic trebuie să se transforme și într-o strânsă cooperare în domeniul tehnologic. Democrația și valorile comune ar trebui să ghideze această cooperare și mă bucur că acest lucru este transmis foarte clar în acest raport. Și în era digitală, parteneriatul UE - SUA trebuie să aibă o influență semnificativă asupra sistemului internațional.Foarte important pentru români este și apelul făcut de Parlamentul European către Statele Unite de a accelera procesul de admitere a României, Bulgariei și Ciprului în Programul Visa Waiver. SUA și UE trebuie să găsească o soluție care să permită un regim fără vize pentru toate statele membre ale Uniunii.
2021/10/06
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

Am votat în favoarea acestui raport, care are în vedere măsuri extensive ce stabilesc acțiuni clare la nivel european asupra pregătirii, supravegherii, evaluării riscurilor, avertizării timpurii și răspunsului prompt în eventualitatea unei amenințări grave pentru sănătate.Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) este un instrument bine-venit în prevenirea, detectarea și răspunsul rapid la urgențele sanitare. HERA are rolul de a anticipa amenințări și potențiale crize sanitare, iar în situații de urgență va asigura dezvoltarea, producerea și distribuirea de medicamente, vaccinuri și alte contramăsuri medicale.De asemenea, acest raport stabilește o guvernanță incluzivă în ceea ce privește pregătirea și răspunsuri la potențiale crize sanitare viitoare, în care Parlamentul European are rolul de observator în Comitetul pentru securitate sanitară.Astfel, prin votarea acestui raport, Parlamentul European face un pas important spre adoptarea unui plan de acțiune rapidă în caz de urgențe sanitare în Uniunea Europeană.
2021/11/11