BETA

4 Written explanations of Thijs REUTEN

Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

Dit GLB is een kleine stap in de goede richting omdat de “van-boer-tot-bord”-strategie en de biodiversiteitsstrategie worden geïntegreerd in de beoordeling van de strategische GLB-plannen van de lidstaten. Elk nationaal plan wordt getoetst op coherentie met de doelstellingen van deze strategieën en met de komende “Fit for 55”-wetgeving. Dit is in het belang van iedereen, ook van de Europese boeren. Want zij staan nu al aan de frontlinie van de klimaat- en biodiversiteitscrises. De landbouwsector zal nog meer moeten bijdragen aan het klimaat.Het akkoord bevat een aantal zeer belangrijke bepalingen over sociale conditionaliteit. Landbouwers moeten aan specifieke gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden voldoen en de algemene arbeidsomstandigheden verbeteren om voor steun in aanmerking te komen. Deze laatste ontwikkeling steunen we van harte.In beginsel staat dit compromis het behalen van de Green Deal-doelstellingen niet in de weg en kan de toekomstige “Fit for 55”-wetgeving de landbouwsector verder verduurzamen, maar het is nu niet genoeg. We hadden graag verdergaande verduurzamingsmaatregelen gezien en een eerlijkere verdeling van de lusten en lasten.We moeten nu naar de toekomst kijken. Elke sector zal moeten bijdragen aan het behalen van onze gezamenlijke klimaatdoelstellingen, ook de landbouwsector.
2021/11/23
Discharge 2020: EU general budget - Commission and executive agencies (A9-0127/2022 - Olivier Chastel)

De Europese delegaties van de PvdA en GroenLinks hebben gestemd voor uitstel van de verlening van kwijting, omdat de Europese Commissie onvoldoende actie onderneemt om de rechtsstaat en Europese middelen in Hongarije en Polen te beschermen.De Commissie heeft, anderhalf jaar na de inwerkingtreding van het conditionaliteitsmechanisme voor de rechtsstaat en na grote druk van het Parlement, onder meer via een beroep wegens nalaten (artikel 265 VWEU), een kennisgeving gestuurd met behulp van het mechanisme. Haar opvatting is echter te nauw, waardoor de doeltreffendheid van het mechanisme als instrument evenals zijn doel worden ondergraven.Ook tegen Polen heeft de Commissie nog altijd niet opgetreden, ondanks de aanhoudende aanvallen van de Poolse regering op de onafhankelijkheid van de rechtspraak, die herhaaldelijk zijn vastgesteld via de procedure van artikel 7 VEU, alsook in resoluties van het Europees Parlement en in de verslagen over de rechtsstaat.Bovendien zijn er misstanden geconstateerd met betrekking tot de controlemechanismen van de Hongaarse autoriteiten voor fondsen onder gedeeld beheer. Desalniettemin keert de Commissie nog altijd middelen uit deze fondsen aan Hongarije uit, ondanks het feit dat zij de uitkering van middelen krachtens Verordening (EU) 2021/1060 moet stopzetten.Op grond van deze bezwaren achten wij uitstel van de verlening van kwijting noodzakelijk.
2022/05/04
Foreign interference in all democratic processes in the European Union, including disinformation (A9-0187/2023 - Sandra Kalniete)

With the European elections of 2024 approaching and attempts of third countries such as China and Russia to interfere with the EU’s democratic processes intensifying, this report comes at a very timely moment. By adding two recitals on instrumentalisation, the EPP Group attempts to jeopardise the Parliament’s negotiations on the Schengen Borders Code – a completely different legislative file. It is disappointing that MEPs are misusing this important text for this unrelated purpose. I voted in favour of the report because of its significance and relevance at this moment, but want to stress that I am strongly against adding provisions on the instrumentalisation of migrants in the Schengen Borders Code.
2023/06/01
EU/Chile Advanced Framework Agreement (A9-0010/2024 - María Soraya Rodríguez Ramos, Samira Rafaela)

Vandaag stemden we over de nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en Chili. Deze overeenkomst vervangt de bestaande, 20 jaar oude handelsovereenkomst. De overeenkomst bestaat uit twee onderdelen: de Interimovereenkomst met handelsbepalingen en de Geavanceerde Kaderovereenkomst die afspraken bevat over investeringsbescherming.Wat de Interimovereenkomst betreft vindt PvdA het van belang dat de EU sterke politieke samenwerkingsverbanden inclusief handelsrelaties ontwikkelt met andere democratieën zoals Chili. PvdA maakt zich hard voor eerlijke handel, en stelt sociale en groene voorwaarden aan handelsafspraken. In de Interimovereenkomst zijn belangrijke punten opgenomen over gendergelijkheid en duurzaamheid. Deze bepalingen worden met twaalf maanden verder aangescherpt. Dit is voor de PvdA een reden om in te stemmen met deze overeenkomst.Wat de investeringsbescherming in de Geavanceerde Kaderovereenkomst betreft is PvdA tegen de speciale behandeling van investeerders. De bepalingen in de Geavanceerde Kaderovereenkomst die investeerders beschermen buiten de nationale rechtspraak om, wijzen we af. Daarom stemmen we tegen de Geavanceerde Kaderovereenkomst.Voordat de Geavanceerde Kaderovereenkomst volledig in werking kan treden, moet deze eerst geratificeerd worden door alle nationale parlementen. Het is nu aan de nationale parlementen om zich over dit deel van de overeenkomst uit te spreken.
2024/02/29