BETA

10 Written explanations of Ilan DE BASSO

System of own resources of the European Union (A9-0266/2022 - Valérie Hayer, José Manuel Fernandes)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om nya egna medel. EU måste ha tillräckliga medel för att finansiera viktiga initiativ, men vi måste slå vakt om orimliga ökningar på inbetalningarna till EU. Det gäller också förslag om nya inkomstkällor för EU, även om dessa inte direkt påverkar nivån på vår EU-avgift, som i detta fall.
2022/11/23
Protection of livestock farming and large carnivores in Europe (RC-B9-0503/2022, B9-0503/2022, B9-0504/2022, B9-0509/2022, B9-0514/2022, B9-0518/2022, B9-0519/2022, B9-0520/2022)

. – Vargbeståndet ser väldigt olika ut i Europa och därför är det viktigt att frågan behandlas på lokal och regional nivå. Vi socialdemokrater värnar biologisk mångfald. Det är viktigt att främja samexistens mellan rovdjur och människor, men det får inte ske på bekostnad av en levande landsbygd och människors – och djurs – trygghet. Därför röstade vi socialdemokrater för att vargen fortsättningsvis ska skyddas i art- och habitatdirektivet, men gå från att vara strikt skyddad till förvaltningsbar, förutsatt att gynnsam bevarandestatus upprätthålls.
2022/11/24
Discharge 2021: EU general budget - European Parliament (A9-0086/2023 - Isabel García Muñoz)

. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om ansvarsfrihet för Europaparlamentets budget 2021. Vi stöder de åtgärder som syftar till att bekämpa korruption samt öka transparens och insyn i parlamentets verksamhet. Vissa delar av betänkandet stöder vi dock inte. För oss är det en självklarhet att parlamentet har en skyldighet att respektera den geografiska balansen bland personalen i EU-institutionerna, inte minst för ett land som Sverige som redan är underrepresenterat inom institutionerna. Vidare är flexibilitet i parlamentets verksamhet viktigt för att öka representationen i parlamentet, men balansen mellan jobb och privatliv måste fortsättningsvis också respekteras. Därför valde vi att rösta emot skrivningar som uppmanar till att ledamöter som exempelvis är lediga eller långtidssjuka bör kunna votera på distans. Slutligen valde vi att avstå i omröstningar om den frivilliga pensionsfonden, eftersom det just nu pågår en utredning i parlamentet angående ärendet.
2023/05/10
Impact on the 2024 EU budget of increasing European Union Recovery Instrument borrowing costs (A9-0163/2023 - Johan Van Overtveldt)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om konsekvenserna för EU:s budget av de ökade lånekostnaderna för Europeiska unionens återhämtningsfond. Vi anser att EU måste fullgöra sin rättsliga skyldighet att återbetala lånekostnaderna i samband med återhämtningsinstrumentet på ett effektivt sätt, men orimliga ökningar av EU:s budget måste undvikas.
2023/05/10
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)

. – Vi svenska socialdemokrater välkomnar det nödvändiga förslaget om att reglera AI. Vi anser dock att vi inte får försumma AI:s potential när det gäller inre säkerhet, grov brottslighet och terroristbekämpning. Vi ska ha regler som beaktar fördelarna med AI, men också dess nackdelar. Detta är nödvändigt för att Sverige och Europa ska kunna konkurrera på den internationella arenan. För att se till att AI inte används på ett orättvist diskriminerande och integritetskränkande sätt anser vi dessutom att högriskanvändning måste förhandsgodkännas av en rättslig myndighet, särskilt när det gäller biometriska identifieringssystem.
2023/06/14
Ensuring food security and the long-term resilience of EU agriculture (A9-0185/2023 - Marlene Mortler)

. – Matsäkerhet är en avgörande framtidsfråga. Pandemin och kriget i Ukraina har satt ljuset på sårbarheter i livsmedelskedjan och klimatförändringarna har stor påverkan på jordbruket. Det är vår skyldighet att säkra en hållbar och motståndskraftig jordbrukssektor som kan möta dessa utmaningar. Vi socialdemokrater röstade för resolutionen i sin helhet då den lyfter fram flera viktiga aspekter, men vi vill betona att det finns brister i betänkandet relaterat till hållbarhet. Bland annat måste vikten av en hållbar användning av bekämpningsmedel erkännas. Vid omröstningen om skrivelserna som rör biobränslen valde delegationen att avstå eftersom skrivningarna målar upp obefogade motsättningar. Vår ståndpunkt är tydlig: biobränslen är oerhört viktiga i klimatomställningen och utfasningen av fossila bränslen behöver ske så snabbt som möjligt.
2023/06/14
Quality traineeships in the EU (A9-0186/2023 - Monica Semedo)

. – Vi socialdemokrater valde att avstå i voteringen om betänkandet om praktikplatser av hög kvalitet i EU. Praktik kan vara ett sätt att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden och vi stöder generellt att praktikplatser ska vara av hög kvalitet vad gäller exempelvis lärande, innehåll och arbetsuppgifter. Vi beklagar också att det tyvärr förekommer arbetsplatser där praktikanter blir utnyttjade som gratis arbetskraft. Detta är oacceptabelt. Men samtidigt är frågan om praktik komplicerad då den berör olika delar av arbetsmarknaden liksom att det ser olika ut inom olika sektorer och branscher. Dessutom ser regelverket kring praktik olika ut i olika medlemsstater. Då de båda förslagen till lagstiftande rättsakter i betänkandet är oerhört detaljerade och innehåller känsliga skrivningar rörande ersättning till praktikanter valde vi alltså att avstå i voteringen om betänkandet, trots att det underliggande syftet med betänkandet är bra och lovvärt.
2023/06/14
Draft amending budget No 2/2023: Entering the surplus of the financial year 2022 (A9-0225/2023 - Fabienne Keller)

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet stöder ändringsbudget nr 2/2023. Vi stöder dock inte uppmaningen att avskaffa rabatter eller att använda böter och avgifter som ytterligare intäkter för unionens budget istället för till en minskning av BNI-baserade avgifter.
2023/07/11
Establishing the Strategic Technologies for Europe Platform (‘STEP’) (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler)

. – Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet stöttar inte parlamentets betänkande om förslaget om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP). Det råder ingen tvekan om att EU:s konkurrenskraft är oerhört viktig. Däremot finns det flera mycket problematiska delar i såväl kommissionens som parlamentets förslag som riskerar att snedvrida konkurrensen i EU, vilket vi inte kan ställa oss bakom.
2023/10/17
Generational renewal in the EU farms of the future (A9-0283/2023 - Isabel Carvalhais)

. – Ägarskiften i lantbruket är avgörande för att säkra vår försörjningsförmåga. Unga lantbrukare måste ges bättre förutsättningar att etablera sig i branschen. Socialdemokraterna i Europaparlamentet anser att fler insatser behövs för att bemöta de olika hinder som står i vägen för nästa generation livsmedelsproducenter. Vi valde dock att avstå i omröstningen för betänkandet eftersom det listar flera långtgående förslag på områden som är nationell kompetens för medlemsländerna.
2023/10/19