27 Written explanations of Carina OHLSSON
Key objectives for the CITES CoP19 meeting in Panama (B9-0414/2022)
. – Inom ramen för resolutionen inför konferensen om handel med utrotningshotade arter röstade vi Socialdemokrater emot ett förbud av all import av jakttroféer från Cites-listade arter. Cites listar arter som är utrotningshotade eller riskerar att bli utrotningshotade och arter som liknar andra arter som är utrotningshotade i syfte att gemensamt reglera handeln med produkter från dessa arter.I dag finns ett EU-regelverk för handel med jakttroféer som är bredare än Cites-listade arter där en vetenskaplig kommitté kan införa riktade restriktioner. Vi anser att det inte bör vara tillåtet med handel med jakttroféer i de fall det bidrar till att ytterligare öka risken för artens utrotning. Däremot finns flera exempel, som bland annat Internationella naturvårdsunionen (IUCN) lyfter fram, där handel med jakttroféer tvärtom bidrar till ett ökat bevarande.Cites-listan har inte utformats utifrån idén om totalt förbud med jakttroféer, och vi bedömer att ett sådant generellt förbud riskerar att bli kontraproduktivt i arbetet mot artutrotningen.
The EU’s response to the increase in energy prices in Europe (RC-B9-0416/2022, B9-0416/2022, B9-0417/2022, B9-0418/2022, B9-0419/2022, B9-0420/2022, B9-0421/2022, B9-0422/2022)
. – Vi socialdemokrater valde att rösta för en resolution om EU:s svar på ökningen av energipriserna i Europa. Vi bör främja nationsöverskridande samarbeten för att bekämpa energipriserna. Vi står fast i att en svår energikris inte är något som en enskild grupp ska betala för. Därför hade vi gärna sett en möjlighet att återinvestera mer av övervinsterna från grön energi till ytterligare investeringar i förnybara energislag till förmån för att öka omställningen.Vi tycker att det är bra att utveckla samarbeten med våra grannländer för att säkra en energitillgång även i framtiden. Däremot tror vi att dessa exceptionella åtgärder som medlemsstaterna har beslutat om bör fortsätta vara tillfälliga. Alla människor ska ha rätt till energi, men genomförandet är medlemsstaternas ansvar.
System of own resources of the European Union (A9-0266/2022 - Valérie Hayer, José Manuel Fernandes)
. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om nya egna medel. EU måste ha tillräckliga medel för att finansiera viktiga initiativ, men vi måste slå vakt om orimliga ökningar på inbetalningarna till EU. Det gäller också förslag om nya inkomstkällor för EU, även om dessa inte direkt påverkar nivån på vår EU-avgift, som i detta fall.
Protection of livestock farming and large carnivores in Europe (RC-B9-0503/2022, B9-0503/2022, B9-0504/2022, B9-0509/2022, B9-0514/2022, B9-0518/2022, B9-0519/2022, B9-0520/2022)
. – Vargbeståndet ser väldigt olika ut i Europa och därför är det viktigt att frågan behandlas på lokal och regional nivå. Vi socialdemokrater värnar biologisk mångfald. Det är viktigt att främja samexistens mellan rovdjur och människor, men det får inte ske på bekostnad av en levande landsbygd och människors – och djurs – trygghet. Därför röstade vi socialdemokrater för att vargen fortsättningsvis ska skyddas i art- och habitatdirektivet, men gå från att vara strikt skyddad till förvaltningsbar, förutsatt att gynnsam bevarandestatus upprätthålls.
Discharge 2021: EU general budget - European Parliament (A9-0086/2023 - Isabel García Muñoz)
. – Vi socialdemokrater valde att rösta för betänkandet om ansvarsfrihet för Europaparlamentets budget 2021. Vi stöder de åtgärder som syftar till att bekämpa korruption samt öka transparens och insyn i parlamentets verksamhet. Vissa delar av betänkandet stöder vi dock inte. För oss är det en självklarhet att parlamentet har en skyldighet att respektera den geografiska balansen bland personalen i EU-institutionerna, inte minst för ett land som Sverige som redan är underrepresenterat inom institutionerna. Vidare är flexibilitet i parlamentets verksamhet viktigt för att öka representationen i parlamentet, men balansen mellan jobb och privatliv måste fortsättningsvis också respekteras. Därför valde vi att rösta emot skrivningar som uppmanar till att ledamöter som exempelvis är lediga eller långtidssjuka bör kunna votera på distans. Slutligen valde vi att avstå i omröstningar om den frivilliga pensionsfonden, eftersom det just nu pågår en utredning i parlamentet angående ärendet.
Impact on the 2024 EU budget of increasing European Union Recovery Instrument borrowing costs (A9-0163/2023 - Johan Van Overtveldt)
. – Vi socialdemokrater valde att avstå i omröstningen om konsekvenserna för EU:s budget av de ökade lånekostnaderna för Europeiska unionens återhämtningsfond. Vi anser att EU måste fullgöra sin rättsliga skyldighet att återbetala lånekostnaderna i samband med återhämtningsinstrumentet på ett effektivt sätt, men orimliga ökningar av EU:s budget måste undvikas.
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)
. – Vi svenska socialdemokrater välkomnar det nödvändiga förslaget om att reglera AI. Vi anser dock att vi inte får försumma AI:s potential när det gäller inre säkerhet, grov brottslighet och terroristbekämpning. Vi ska ha regler som beaktar fördelarna med AI, men också dess nackdelar. Detta är nödvändigt för att Sverige och Europa ska kunna konkurrera på den internationella arenan. För att se till att AI inte används på ett orättvist diskriminerande och integritetskränkande sätt anser vi dessutom att högriskanvändning måste förhandsgodkännas av en rättslig myndighet, särskilt när det gäller biometriska identifieringssystem.
Ensuring food security and the long-term resilience of EU agriculture (A9-0185/2023 - Marlene Mortler)
. – Matsäkerhet är en avgörande framtidsfråga. Pandemin och kriget i Ukraina har satt ljuset på sårbarheter i livsmedelskedjan och klimatförändringarna har stor påverkan på jordbruket. Det är vår skyldighet att säkra en hållbar och motståndskraftig jordbrukssektor som kan möta dessa utmaningar. Vi socialdemokrater röstade för resolutionen i sin helhet då den lyfter fram flera viktiga aspekter, men vi vill betona att det finns brister i betänkandet relaterat till hållbarhet. Bland annat måste vikten av en hållbar användning av bekämpningsmedel erkännas. Vid omröstningen om skrivelserna som rör biobränslen valde delegationen att avstå eftersom skrivningarna målar upp obefogade motsättningar. Vår ståndpunkt är tydlig: biobränslen är oerhört viktiga i klimatomställningen och utfasningen av fossila bränslen behöver ske så snabbt som möjligt.
Quality traineeships in the EU (A9-0186/2023 - Monica Semedo)
. – Vi socialdemokrater valde att avstå i voteringen om betänkandet om praktikplatser av hög kvalitet i EU. Praktik kan vara ett sätt att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden och vi stöder generellt att praktikplatser ska vara av hög kvalitet vad gäller exempelvis lärande, innehåll och arbetsuppgifter. Vi beklagar också att det tyvärr förekommer arbetsplatser där praktikanter blir utnyttjade som gratis arbetskraft. Detta är oacceptabelt. Men samtidigt är frågan om praktik komplicerad då den berör olika delar av arbetsmarknaden liksom att det ser olika ut inom olika sektorer och branscher. Dessutom ser regelverket kring praktik olika ut i olika medlemsstater. Då de båda förslagen till lagstiftande rättsakter i betänkandet är oerhört detaljerade och innehåller känsliga skrivningar rörande ersättning till praktikanter valde vi alltså att avstå i voteringen om betänkandet, trots att det underliggande syftet med betänkandet är bra och lovvärt.
Draft amending budget No 2/2023: Entering the surplus of the financial year 2022 (A9-0225/2023 - Fabienne Keller)
Establishing the Strategic Technologies for Europe Platform (‘STEP’) (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler)
Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet stöttar inte parlamentets betänkande om förslaget om inrättande av den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP). Det råder ingen tvekan om att EU:s konkurrenskraft är oerhört viktig. Däremot finns det flera mycket problematiska delar i såväl kommissionens som parlamentets förslag som riskerar att snedvrida konkurrensen i EU, vilket vi inte kan ställa oss bakom.
Generational renewal in the EU farms of the future (A9-0283/2023 - Isabel Carvalhais)
Ägarskiften i lantbruket är avgörande för att säkra vår försörjningsförmåga. Unga lantbrukare måste ges bättre förutsättningar att etablera sig i branschen. Socialdemokraterna i Europaparlamentet anser att fler insatser behövs för att bemöta de olika hinder som står i vägen för nästa generation livsmedelsproducenter. Vi valde dock att avstå i omröstningen för betänkandet eftersom det listar flera långtgående förslag på områden som är nationell kompetens för medlemsländerna.
Framework of measures for strengthening Europe’s net-zero technology products manufacturing ecosystem (Net Zero Industry Act) (A9-0343/2023 - Christian Ehler)
Vi socialdemokrater i Europaparlamentet stöder ambitionen att stärka EU:s position inom strategiskt viktiga teknologier, ökad försörjningstrygghet och den gröna omställningen. Vi anser att det i grunden är positivt att stärka EU:s långsiktiga konkurrenskraft genom riktat stöd till kritiska tekniker och industrier. Vi anser dock inte att kärnkraften och dess status som en kritisk teknik är något som EU bör lagstifta om, och vi har därför röstat blankt i den delen av förslaget. Vi stöder inte heller inrättande av en suveränitetsfond eller åtgärder som riskerar att snedvrida konkurrensen i EU, såsom kommissionens förslag om att utöka långtidsbudgeten för en europeisk plattform för strategisk teknik.
Implementation of the European Solidarity Corps programme 2021-2027 (A9-0308/2023 - Michaela Šojdrová)
Vi svenska socialdemokrater stöder ambitionen att möjliggöra för ungdomar att delta i utbytes- och volontärprojekt för att tackla samhälleliga och humanitära utmaningar. Däremot gör resolutionens kraftiga tonvikt på att dubblera budgeten och införa en särskild visumkategori för deltagare i solidaritetskåren att delegationen avstår från att stödja betänkandet.
Proposals of the European Parliament for the amendment of the Treaties (A9-0337/2023 - Guy Verhofstadt, Sven Simon, Gabriele Bischoff, Daniel Freund, Helmut Scholz)
Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet valde att rösta nej till parlamentets betänkande om ändringar i fördragen. Europa befinner sig i ett oroligt omvärldsläge och EU har visat prov på flexibilitet och handlingskraft inom ramen för nuvarande fördrag. Vi anser inte att EU:s fördrag bör öppnas upp och förhandlas om i detta läge. Om EU:s grundfördrag skulle öppnas upp anser vi inte att det bör ske på det sätt som parlamentet föreslagit. Förslagen är alldeles för långtgående. Därför har vi markerat mot den absoluta majoriteten av förslagen även i enskilda omröstningar. Skulle en fördragsförändring hamna på bordet är vi socialdemokrater öppna för att stärka artikel 7-förfarandet om att värna rättsstatens principer, att övergå till majoritetsomröstning i vissa utrikesfrågor för att stärka EU:s röst i världen och att tillföra ett socialt protokoll till fördragen, så att sociala och fackliga rättigheter värnas. I övrigt tycker vi att det är viktigt att EU står upp för grundläggande rättigheter, inte minst rätten till fri och säker abort. Denna linje har vi gett uttryck för i enskilda omröstningar, men den ska inte tolkas som ett oreserverat stöd för de skrivningar som föreslagits av parlamentet.
Job creation – the just transition and impact investments (A9-0342/2023 - Sara Matthieu)
Vi socialdemokrater i Europaparlamentet stöder betänkandets övergripande inriktning. Klimatomställningen måste vara rättvis och dess ekonomiska konsekvenser kan inte ensidigt åligga unionens enskilda medborgare. Vi stödjer däremot inte de skrivningar som i för hög utsträckning inkräktar på medlemsländernas nationella kompetens inom viktiga områden, eller syftar till att utöka EU-budgeten med nya eller stärkta fonder. Därför valde vi att rösta emot skrivningar som bland annat handlar om ett direktiv om tillräcklig minimiinkomst, inrättandet av en europeisk suveränitetsfond, utvidgning av Fonden för en rättvis omställning, samt skrivningar om att stärka det europeiska instrumentet för tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation (SURE).
Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials (A9-0260/2023 - Nicola Beer)
Vi socialdemokrater röstade ja till ramen för säkerställande av trygg och hållbar försörjning av kritiska råvaror. Det är viktigt att vi får ett regelverk på plats för att skapa så hållbara utvinningsprocesser som möjligt. Vi står upp för att samrådsprocesser ska ske demokratiskt och i enlighet med den internationella folk- och urfolksrätten. Vi hade gärna sett att förslaget varit ännu tydligare på den punkten eftersom den internationella folkrätten fortsatt gäller i EU:s medlemsländer såväl som i tredje land.
Small modular reactors (A9-0408/2023 - Franc Bogovič)
Vi socialdemokrater valde i dag att avstå i omröstningen om initiativbetänkandet om små modulära reaktorer. Vi socialdemokrater är ett teknikoptimistiskt parti. Sverige behöver mer av all fossilfri energiproduktion. Däremot är vi försiktiga med skattebetalarnas pengar och måna om att varje medlemsstat får möjlighet att välja sin egen energimix.
Transparency and accountability of non-governmental organisations funded from the EU budget (A9-0446/2023 - Markus Pieper)
Icke-statliga organisationer (NGOs) har en viktig roll i att företräda civilsamhället och främja våra gemensamma rättigheter och värderingar. Vi svenska socialdemokrater värnar civilsamhällets självständighet och särart. Krav på transparens och ansvarsskyldighet ska gälla alla mottagare av EU-finansiering. Däremot står vi inte bakom antaganden eller åsikter som syftar till att misstänkliggöra icke-statliga organisationer.
Gender aspects of the rising cost of living and the impact of the energy crisis (A9-0430/2023 - Alice Kuhnke)
Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet röstade för betänkandet om jämställdhetsaspekter i samband med de ökande levnadskostnaderna och effekterna av energikrisen. Det är ett viktigt betänkande som belyser att kvinnor drabbas oproportionerligt hårt av dessa kriser. Dock finns det delar av betänkandet som vi inte står bakom, bland annat ett omfattande socialbidrag och bostadspolitiska förslag som tillhör och ska fortsätta att tillhöra nationell behörighet. Vi avstod i omröstningen gällande att kommissionen ska utse en jämställdhets- och klimatsamordnare för EU med tillräcklig personal och finansiering. Jämställdhet och klimat är högt prioriterade frågor för Socialdemokraterna, men vi ser i nuläget inte hur denna åtgärd skulle uppnå önskade resultat.
Revision of the European Labour Authority mandate (B9-0059/2024)
Europeiska arbetsmyndigheten (ELA) har en viktig funktion i att förena medlemsländernas kamp mot den gränsöverskridande arbetslivskriminaliteten. Mer behöver göras för att få ordning och reda på våra arbetsplatser. ELA måste ges förutsättningar till att fullgöra sina uppgifter och skapa bättre samordning och stärka regelefterlevnaden i hela Europa. Däremot är vi svenska socialdemokrater kritiska till att ELA ska kunna initiera och genomföra inspektioner på egen hand, eller väcka talan inför en domstol i den berörda medlemsstaten vid allvarliga överträdelser. Parlamentets ståndpunkt inkluderar därför viktiga formuleringar om skillnader i medlemsländernas nationella system, där vissa medlemsländer har yrkesinspektioner som utförs av arbetsmarknadens parter, och vikten av att respektera arbetsmarknadsparternas autonomi, rättigheter och befogenheter.
Driving licences (A9-0445/2023 - Karima Delli)
Vi socialdemokrater röstade för att ta körkortsdirektivet vidare till förhandling med Europeiska unionens råd. Parlamentets förhandlingsmandat innehåller flera socialdemokratiska framgångar, däribland höjda körvikter för husbilar samt bättre möjligheter att rekrytera busschaufförer till linjetrafik på svensk landsbygd. Det uppdaterade direktivet skulle dessutom möjliggöra införandet av digitala körkort (som komplement till det fysiska) med erkännande i hela EU. Samtidigt är inte förhandlingsmandatet perfekt. Vi socialdemokrater tog i omröstningen bland annat strid för att förhindra att åldersgränsen för de svenska A-traktorerna höjs från 15 till 16 år. Vi lade själva ett förslag som innebar bibehållen åldersgräns vid 15 år i kombination med de högre kraven på teori- och körprov för ökad säkerhet samt högre tillåten maxhastighet, upp till 45 km/tim. Det förslaget föll i delomröstningen. Att direktivet nu går vidare till förhandling ger oss möjlighet att lyfta frågan om åldersgränsen för A-traktorer igen utan att äventyra andra framgångar. Mot bakgrund av kommissionens uppfattning om att det svenska systemet för A-traktorer inte är i överensstämmelse med det nuvarande körkortsdirektivet är det särskilt viktigt att fortsätta arbeta för permanenta lösningar. Alternativet till fortsatt förhandling är att den svenska A-traktorn riskerar att förbjudas helt och hållet.
Minimum requirements on minimum breaks and daily and weekly rest periods in the occasional passenger transport sector (A9-0370/2023 - Henna Virkkunen)
Detta förslag syftar till att adressera EU:s brist på bussförare och göra yrket som bussförare mer attraktivt. Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet anser att avsikterna bakom detta förslag är goda, men att förslaget riskerar att motverka syftet. En viktig orsak till att rekryteringsbehovet inte möts handlar om arbetsmiljö och arbetstider. Att oproportionerligt öka arbetsgivarens möjligheter att dela upp och skjuta upp dagliga och veckovisa raster riskerar att förvärra den situationen. Det kan också få negativa effekter för både arbetstagares hälsa och för trafiksäkerheten. Därför valde vi svenska socialdemokrater att rösta emot förslaget.
Establishing the Union Customs Code and the European Union Customs Authority, and repealing Regulation (EU) No 952/2013 (A9-0065/2024 - Deirdre Clune)
Vi socialdemokrater vill ha en stark och välfungerande tullunion, framför allt för att främja handel och bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Den svenska tullmyndigheten bedriver ett viktigt brottsbekämpande arbete och det är mycket viktigt att myndigheten även i fortsättningen ska kunna göra prioriteringar som är bäst för Sverige. Vi anser att förslaget i sin nuvarande utformning riskerar att försvaga den svenska tullens arbete och att medlemsstaterna är bäst lämpade att reglera icke-straffrättsliga sanktioner med hänsyn till nationella förutsättningar. Vi uppmanar Sveriges regering att ta hänsyn till detta i förhandlingarna i rådet.
Amendments to Parliament’s Rules of Procedure implementing the parliamentary reform “Parliament 2024” (A9-0158/2024 - Salvatore De Meo)
Vi svenska socialdemokrater röstade för betänkandet om ändringar av parlamentets arbetsordning för genomförandet av parlamentsreformen ”Parlament 2024” och står bakom ambitionen att stärka hur parlamentet arbetar med jämställdhet i sin arbetsordning. Vi valde dock att rösta emot tre ändringsförslag som rör krav på specifik könsrepresentation i utskotten. Socialdemokraternas införande av varvade listor var en av de största och viktigaste reformerna för att förändra representationen av män och kvinnor i det politiska landskapet i Sverige. Vi anser dock att partiernas självständighet är viktig och att EU inte bör reglera eller styra partiinterna processer och nomineringsordningar. För att uppnå jämställdhetsmålen krävs således att partierna tar sitt ansvar.
Improving working conditions in platform work (A9-0301/2022 - Elisabetta Gualmini)