BETA

72 Written explanations of József SZÁJER

Draft amending budget No 4/2019: reduction of commitment and payment appropriations in line with updated needs of expenditure and update of revenue (own resources) (A9-0012/2019 - John Howarth)

A Tanács elfogadta az Európai Bizottság tervezetét az Európai Unió 2019. évi pénzügyi évre vonatkozó, 4/2019. számú költségvetés-módosításáról. A Tanács álláspontja szerint a kötelezettségvállalási és kifizetési előirányzatok csökkentése a kiadásokra vonatkozó aktualizált előrejelzéseknek és a bevételek aktualizálásának megfelelően elfogadható.Az Európai Parlament jelentése módosította az Európai Bizottság tervezetét, megemelné többek között a migrációs kereteket is. Az Európai Parlament módosítása egyben azt is jelenti, hogy hosszú egyeztetések kezdődnek a Tanáccsal egy közös álláspont kialakítására.Tekintettel arra, hogy a magyar néppárti delegáció a magyar kormány álláspontjának megfelelően egyetért az Európai Bizottság eredeti tervezetével és nem támogatta annak megváltoztatását, szavazatommal elutasítottam az Európai Parlament jelentését.
2019/10/10
Adjustments to the amounts mobilised from the Flexibility Instrument for 2019 to be used for migration, refugee inflows and security threats (A9-0013/2019 - John Howarth)

A Tanács elfogadta az Európai Bizottság tervezetét az Európai Unió 2019. évi pénzügyi évre vonatkozó, 4/2019. számú költségvetés-módosításáról. A Tanács álláspontja szerint a kötelezettségvállalási és kifizetési előirányzatok csökkentése a kiadásokra vonatkozó aktualizált előrejelzéseknek és a bevételek aktualizálásának megfelelően elfogadható.Az Európai Parlament jelentése módosította az Európai Bizottság tervezetét, megemelné többek között a migrációs kereteket is. Az Európai Parlament módosítása egyben azt is jelenti, hogy hosszú egyeztetések kezdődnek a Tanáccsal egy közös álláspont kialakítására.A 4/2019. számú költségvetés-módosítás megváltoztatásával az Európai Parlament jelentése módosítja a Rugalmassági Eszközből a migráció, a menekültek beáramlása és a biztonsági fenyegetések céljára 2019-ben felhasználandó összegeket is.Tekintettel arra, hogy a magyar néppárti delegáció nem támogatja a migrációs keretek növelését, szavazatommal nem támogattam az Európai Parlament jelentésének elfogadását.
2019/10/10
Foreign electoral interference and disinformation in national and European democratic processes (B9-0108/2019, B9-0111/2019)

A világszinten egyre erősödő hibrid fenyegetések komoly biztonsági veszélyt jelentenek az EU valamennyi tagállamában, valamint az EU-s csatlakozásra készülő nyugat-balkáni államokban is. A mai napon napirendre tűzött, ebben a témában jegyzett EP-határozat azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió hatékony és részletes stratégiát dolgozzon ki a dezinformációval szembeni gyors és erőteljes fellépés érdekében. Magyarország fontosnak tekinti a hibrid fenyegetések elleni fellépést, valamint támogatja az EU-s szintű koordinációt. Tekintettel arra, hogy indokolt a koordinált fellépés a külföldi beavatkozási kísérletekkel szemben, igennel szavaztam a határozatra.Mindazonáltal, sajnálattal állapítom meg, hogy a szöveg hivatkozásaiban és hangsúlyaiban több helyen nem kiegyensúlyozott és egyoldalú, és csak bizonyos geopolitikai összefüggéseket említ. A határozat nem említi például azt a tényt, hogy bizonyos nemkormányzati szervezetek (NGO-k) a dezinformációban és az álhírek terjesztésében is szerepet vállalnak. Aggasztó, hogy a határozat csupán az nemkormányzati szervezetekkel való együttműködést szorgalmazza, figyelmen kívül hagyva ezen szervezeteknek az álhírek terjesztésében való felelősségét.
2019/10/10
Multiannual Financial Framework 2021-2027 and own resources: time to meet citizens' expectations (B9-0110/2019, B9-0112/2019, B9-0113/2019)

A 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv (MFF) javaslata jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is jelentősen csökkentené. Az EU költségvetéséhez kapcsolódó kondicionalitások tekintetében nem fogadhatjuk el semmilyen új elem bevezetését; sem az úgynevezett jogállamisággal, sem a migrációval, sem a szociális pillérrel kapcsolatban. A Bizottság által bevezetni kívánt új jogállamisági mechanizmus megkerüli a Szerződéses rendelkezéseket és duplikációt hoz létre a már meglévő eszközökkel. Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható ún. jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését.Sajnos az EU finn soros elnökségének előterjesztése sem tartalmaz elfogadható javulást ezeken a területeken Magyarország számára, sőt a költségvetés főösszegét tekintve még kevésbé ambiciózus, mint az Európai Bizottság. Az pedig kifejezetten felháborító, hogy a jelentősen visszavágott regionális és agrárforrásokokat még tovább csökkentené.Az Európai Parlament állásfoglalása jelentősen emelné a migrációra szánt forrásokat, valamint támogatja a jogállamiság és az uniós költségvetés kérdésének összekapcsolását.A fentiek miatt szavazatommal nem támogattam az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadását.
2019/10/10
Employment and social policies of the euro area (A9-0016/2019 - Yana Toom)

A jelentés az euróövezet foglalkoztatási és szociális politikájáról szól, mégis sürgeti egyes rendelkezések euróövezeten kívüli tagokra történő esetleges kiterjesztését is. Ezzel euróövezeten kívüli tagország képviselőjeként nem tudok egyetérteni.A jelentés szorgalmazza egy európai munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszer felállítását és a tartós munkanélküliség kezelésére szolgáló új pénzügyi eszközt kíván bevezetni az euróövezeti országokban. Ezek a rendelkezések idő előttiek (az EU több éves költségvetése jelenleg tárgyalás alatt van), nincsenek összhangban a biztosjelöltek által a meghallgatások során tett kijelentésekkel és félő, hogy kényszerpályára állítják az új Európai Bizottságot.Európai Parlamenti képviselőként felelősen kell dolgoznunk, ezt a jelentést azonban a fentiek miatt felelős képviselő nem támogathatta szavazatával. Így a végszavazáskor tartózkodtam.
2019/10/10
Implementation and financing of the EU general budget in 2020 in relation to the UK's withdrawal from the EU (A9-0018/2019 - Johan Van Overtveldt)

Míg általános az egyetértés abban, hogy az ügy legjobb kimenetele az Egyesült Királyságnak az Unióból való rendezett, a kilépési megállapodáson alapuló kilépése lenne, az Unió továbbra is felkészül minden lehetséges kimenetelre, többek között a megállapodás nélküli kilépésre is. Megállapodás nélküli kilépés esetén az Unió és az Egyesült Királyság közötti költségvetési kapcsolatokat a továbbiakban nem szabályoznák jogi rendelkezések. Ez jelentős bizonytalanságot és nehézségeket teremtene a 2019. és 2020. évi uniós költségvetések végrehajtása tekintetében, valamennyi egyesült királyságbeli kedvezményezett és egyes esetekben a többi tagállam kedvezményezettjei számára is.E javaslat arra irányul, hogy 2020-ig kiterjessze az Európai Parlament által 2019. április 17-én jóváhagyott (EU, Euratom) 2019/1197 rendelet szerinti, rendkívüli helyzetre szóló keretet. Ennek célja, hogy minimalizálja az uniós kiadási programok és egyéb intézkedések kedvezményezettjeit érintő legjelentősebb zavarokat a kilépés idején és 2020 végéig.Az Európai Parlament ajánlása egyetért a tanácsi rendelet tervezetével.A fentiek miatt szavazatommal támogattam az ajánlás elfogadását.
2019/10/22
General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

Óriási áttörés, hogy a néppárti frakció, majd a Költségvetési Bizottság után, most az EP plenáris ülése is elfogadta: több pénzre van szükség a regionális fejlesztési programok megvalósítására 2020-ban. Ez azért fontos, mert el kell kerülni az előző többéves pénzügyi keretterv végén előállt „likviditási hiány” problémáját és biztosítani kell, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami, már megvalósított projektek számláinak kifizetésére.A 2020-as év a mostani pénzügyi keretterv utolsó éve. Ezért is kell, hogy beszéljünk arról, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv javaslata. Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul jelentősen csökkentené a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is. Sajnos a finn elnökség előterjesztése sem tartalmaz elfogadható javulást ezeken a területeken Magyarország számára.Tekintettel arra, hogy az Európai Parlament plenáris ülése jelentős mértékben, 3 milliárd euróval emelné a kohéziós forrásokat 2020-ban, szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2019/10/23
Discharge 2017: European Asylum Support Office (EASO) (A9-0011/2019 - Petri Sarvamaa)

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága az Európai Számvevőszék éves jelentései alapján készíti el az egyes uniós intézmények zárszámadási jelentéseit. A mentesítési eljárás során a szakbizottság azt vizsgálja, hogy az egyes intézmények a lezárt pénzügyi évben szabályosan és hatékonyan működtek-e, volt-e bármilyen szabálytalanság a gazdálkodásukat, irányításukat érintően.Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2017-es működése kapcsán az Európai Számvevőszék több hiányosságot is feltárt, illetve az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálatot folytat. Az ügynökség a szakbizottsági meghallgatások során nem tudta megfelelően alátámasztani azt, hogy a problémákat megfelelően orvosolták volna.Ennek következtében a szakbizottság és az Európai Parlament plénuma is úgy döntött, hogy zárszámadás megadását az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal vonatkozásában elutasítja.
2019/10/23
Discharge 2017: EU general budget - European Council and Council (A9-0010/2019 - Isabel García Muñoz)

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága az Európai Számvevőszék éves jelentései alapján készíti el az egyes uniós intézmények zárszámadási jelentéseit. A mentesítési eljárás során a szakbizottság azt vizsgálja, hogy az egyes intézmények a lezárt pénzügyi évben szabályosan és hatékonyan működtek-e, volt-e bármilyen szabálytalanság a gazdálkodásukat, irányításukat érintően.Az Európai Tanács évek óta megtagadja az együttműködést az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságával, így a testület nem tudja lefolytatni a mentesítési eljárást, valamint nem tud bizonyosságot szerezni arról, hogy a Tanács gazdálkodása a 2017-es pénzügyi évre vonatkozóan rendben volt-e. Az Európai Tanács véleménye szerint az EP szakbizottságának nincs hatásköre az ellenőrzést lefolytatni.Ennek következtében a szakbizottság és az Európai Parlament plénuma is úgy döntött, hogy zárszámadás megadását az Európai Tanács vonatkozásában elutasítja.
2019/10/23
Objection pursuant to Rule 112: Assessment of the impact of plant protection products on honeybees (B9-0149/2019)

Az Európai Bizottság javaslattervezete egy hosszú egyeztetés után létrejött kompromisszum eredménye, amelynek az volt a célja, hogy uniós jogszabályokba foglalja az EFSA méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról szóló útmutatóját. Az útmutató tartalmazza, hogyan kellene bevizsgálni a növényvédő szereket ahhoz, hogy az alkalmazott növényvédő szerek ne veszélyeztessék a méheket. A növényvédő szerek csak abban az esetben maradhatnának a piacon, ha a vizsgálatokon megfelelnek.Az EFSA méhes útmutatója nem került elfogadásra a tagállamok által, mivel annak egyes pontjai kivitelezhetetlen követelményeket támasztanak, de az útmutató ezzel kapcsolatos revíziója már elkezdődött és reményeink szerint egy élhetőbb, gyakorlatiasabb és mindenki által elfogadhatóbb megoldást fog eredményezni. E felülvizsgálatba a tervek szerint a méhészek is bevonásra kerülnek. Addig pedig az Európai Bizottság javaslata szerint a méhes útmutató már alkalmazható pontjai kötelezően kerülnének alkalmazásra a növényvédőszer gyártók és a tagállami hatóságok által.Az Európai Parlament szakbizottsági állásfoglalása nem engedi tovább az Európai Bizottság javaslatát, így az állásfoglalás alapján az 5-6 évvel korábbi, idejétmúlt szempontok szerint történik majd az értékelés és a továbbiakban is fennmarad az eddigi bizonytalan helyzet.Erre tekintettel, szavazatommal nem tudtam támogatni a szakbizottsági állásfoglalást.
2019/10/23
Financial assistance to Member States to cover serious financial burden inflicted on them following a UK's withdrawal from the EU without an agreement (A9-0020/2019 - Younous Omarjee)

Magyarország a Bizottság javaslatát kezdeti fenntartásokkal fogadta, mivel nem tartjuk szerencsésnek a Szolidaritási Alap eredeti céljától való eltérést, tovább kétségesnek tartjuk, hogyan ragadható meg torzítás nélkül a megállapodás nélküli kilépés egyes tagállamokra kifejtett hatása. Ezen fenntartások ellenére Magyarország kész a javaslat mentén dolgozni, de bizonyos módosításokat fontosnak tartunk.Deutsch Tamás módosító javaslatokat nyújtott be a jelentéshez, melyek azt célozták, hogy (1) ne legyen hatása az új többéves pénzügyi keretre az intézkedésnek, (2) ne lehessen a Szolidaritási Alap keretében olyan célra forrást igényelni, melyet a Globalizációs Alapból is lehetne finanszírozni, továbbá, hogy (3) a jelenlegi általános szabályok mellett az év végéig jelenjenek meg a részletszabályok is.Az Európai Parlament megszavazta Deutsch Tamás módosító javaslatait, és ezekkel a módosításokkal én is támogatni tudtam a parlamenti előterjesztést a plenáris szavazás során.
2019/10/24
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified cotton LLCotton25 (ACS-GHØØ1-3) (B9-0170/2019)

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Erre tekintettel, szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/14
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified soybean MON 89788 (MON-89788-1) (B9-0169/2019)

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Ezért szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/14
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize MON 89034 × 1507 × NK603 × DAS-40278-9 and sub- combinations MON 89034 × NK603 × DAS-40278-9, 1507 × NK603 × DAS-40278-9 and NK603 × DAS-40278-9 (B9-0171/2019)

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Erre tekintettel, szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/14
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize Bt11 × MIR162 × MIR604 × 1507 × 5307 × GA21 and genetically modified maize combining two, three, four or five of the single events Bt11, MIR162, MIR604, 1507, 5307 and GA21 (B9-0172/2019)

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Erre tekintettel, szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/14
Criminalisation of sexual education in Poland (B9-0166/2019, B9-0167/2019, B9-0168/2019)

A szubszidiaritás elve alapján a Szerződés világosan rendelkezik a tagállami kompetenciákról. Az oktatáspolitika kialakítása a tagállamok jogosultsága. Mivel az Európai Parlamentnek nincs jogosultsága tagállami oktatási kérdésekbe beleszólni, szavazatommal nem támogattam a jelentést.
2019/11/14
Election of the Commission

A leköszönő Juncker-bizottság számos területen gyenge teljesítményt nyújtott, nem tudta megfékezni az illegális bevándorlást, miközben hagyta az Egyesült Királyságot elindulni az Európai Unióból való távozás felé. Ideje lezárni az elmúlt ötéves időszakot és egy új összetételű Európai Bizottsággal újrakezdeni a munkát. Az új Bizottsággal szembeni legfontosabb elvárásaim: állítsa meg a bevándorlást, a nemzetek Európáját támogassa, az uniós intézmények pedig ne a tagállamokkal szemben politizáljanak, továbbá védje meg a keresztény kultúrát. A fenti feltételek teljesülésének reményében megelőlegezett bizalommal támogattam szavazatommal az új, von der Leyen-féle Európai Bizottságot.
2019/11/27
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Greece (A9-0040/2019 - Eva Kaili)

A Bizottság javasolja az Európai Unió Szolidaritási Alapjának igénybevételét a 2019-ben Görögországban bekövetkezett súlyos időjárási jelenségekkel kapcsolatos pénzügyi támogatás nyújtása céljából. 2019 februárjában Kréta nyugati részét súlyosan sújtotta egy ciklon, amelyet rendkívül heves esőzések kísértek. Az ebből következő áradások és földcsuszamlások tragikus módon emberéleteket követeltek, falvakat zártak el a külvilágtól Réthimno és Chania térségében, továbbá jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában, különösen az úthálózatban, és tönkretették a mezőgazdasági termelést.Jelentős károk érték a töltéseket, a vízelvezető rendszereket, a villamosenergia-hálózatot és a magáningatlanokat is, amelyek főként pénzügyileg hátrányos helyzetű háztartások tulajdonában vannak. Az Európai Parlament emlékeztet arra, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapjának célja, hogy a szolidaritás kifejezéseként gyorsan és hatékonyan reagáljon a vészhelyzetekre; e tekintetben hangsúlyozza, hogy az alapon keresztül nyújtott pénzügyi támogatás végső felszabadításához kapcsolódó belső eljárások nem okozhatnak semmilyen késedelmet, mivel a természeti katasztrófák általában olyan jelentős károkat okoznak, amelyek súlyosan megzavarják az emberek mindennapi életét és a helyi gazdaságokat.Az EP hangsúlyozza, hogy sürgősen szükség van az Európai Unió Szolidaritási Alapján keresztüli pénzügyi támogatás elérhetővé tételére a 2019-ben természeti katasztrófa által sújtott valamennyi régió számára. A fentiek miatt szavazatommal támogattam az EP jelentés elfogadását.
2019/11/27
Mobilisation of the Flexibility Instrument to finance immediate budgetary measures to address the on-going challenges of migration, refugee inflows and security threats (A9-0039/2019 - Monika Hohlmeier)

A jelentés része annak a kompromisszumos csomagnak, amelynek köszönhetően a mai napon az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unió 2020-as, a jelenlegi többéves pénzügyi keretterv utolsó éves költségvetését. A Tanács és az Európai Parlament megállapodása értelmében 2020-ban a kötelezettségvállalási főösszeg 168,7 milliárd euró lesz, mely 1,5%-os növekedésnek felel meg 2019-hez képest, a kifizetési főösszeg pedig 153,6 milliárd euró lesz, amely 3,4%-os emelést jelent az idei évhez képest. A kohéziós politikára 2020-ban 58,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 50 milliárd euró kifizetést szán az EP és a Tanács.A Közös Agrárpolitikára és a Vidékfejlesztési Politikára 2020-ban 60 milliárd euró kötelezettségvállalás és 58 milliárd euró kifizetés áll majd rendelkezésre. Az EP és a Tanács egy közös nyilatkozatban elkötelezte magát, amennyiben szükséges, egy pótköltségvetés gyorsított eljárásban való elfogadásával mozgósítani fogják a többletforrásokat a regionális fejlesztési támogatásoknál, így a jövőre benyújtott tagállami számlák kifizetésére biztosan elegendő forrás áll majd rendelkezésre a költségvetésben. A fentiek miatt szavazatommal támogattam az EP jelentés elfogadását.
2019/11/27
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide for the payment of advances in the general budget of the Union for 2020 (A9-0036/2019 - Monika Hohlmeier)

A jelentés része annak a kompromisszumos csomagnak, amelynek köszönhetően a mai napon az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unió 2020-as, a jelenlegi többéves pénzügyi keretterv utolsó éves költségvetését. A Tanács és az Európai Parlament megállapodása értelmében 2020-ban a kötelezettségvállalási főösszeg 168,7 milliárd euró lesz, mely 1,5%-os növekedésnek felel meg 2019-hez képest, a kifizetési főösszeg pedig 153,6 milliárd euró lesz, amely 3,4%-os emelést jelent az idei évhez képest. A kohéziós politikára 2020-ban 58,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 50 milliárd euró kifizetést szán az EP és a Tanács.A Közös Agrárpolitikára és a Vidékfejlesztési Politikára 2020-ban 60 milliárd euró kötelezettségvállalás és 58 milliárd euró kifizetés áll majd rendelkezésre. Az EP és a Tanács egy közös nyilatkozatban elkötelezte magát, amennyiben szükséges, egy pótköltségvetés gyorsított eljárásban való elfogadásával mozgósítani fogják a többletforrásokat a regionális fejlesztési támogatásoknál, így a jövőre benyújtott tagállami számlák kifizetésére biztosan elegendő forrás áll majd rendelkezésre a költségvetésben. A fentiek miatt szavazatommal támogattam az EP jelentés elfogadását.
2019/11/27
Climate and environmental emergency (RC-B9-0209/2019, B9-0209/2019, B9-0211/2019, B9-0212/2019, B9-0215/2019, B9-0216/2019, B9-0218/2019, B9-0220/2019)

A klímaváltozás valós folyamat, valós veszély. Ezért csupán fölösleges szójáték, hogy vészhelyzetről, vagy sürgősségről beszélünk, a lényeg a cselekvés. Szavak után tettekre van szükség a klímavédelemért. Az EP mai döntései a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően megteremtették az alapot és az Európai Unió kötelezettségét arra, hogy Brüsszel konkrét klímavédelmi intézkedésekre végre megfelelő uniós pénzügyi forrásokat biztosítson a tagállamoknak a kitűzött klímacélok eléréséhez, ezért szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/28
2019 UN Climate Change Conference (COP25) (B9-0174/2019)

Az EP döntései a magyar polgárok, különösen a jövő nemzedékek érdekeinek megfelelően megteremtik az alapot és az Európai Unió kötelezettségét arra, hogy Brüsszel konkrét klímavédelmi intézkedésekre végre megfelelő uniós pénzügyi forrásokat biztosítson a tagállamoknak a 2050-es klímacélok eléréséhez, ezért szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2019/11/28
EU accession to the Istanbul Convention and other measures to combat gender-based violence (B9-0224/2019, B9-0225/2019, B9-0226/2019)

Az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás kérdése tagállami kompetencia. Sajnálatos, hogy az EP határozata erre nincs tekintettel, és bekerült egy a tagállamokat csatlakozásra felszólító módosító. Természetesen a nők védelmét fontos szem előtt tartanunk, de a tagállami szuverenitási jogköröket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mivel az Európai Parlamentnek nincs jogosultsága a tagállami szuverenitási kérdésekbe beleszólni, így a szavazatommal tartózkodtam a végszavazásnál.
2019/11/28
Annual report 2018 on the human rights and democracy in the world and the European Union's policy on the matter (A9-0051/2019 - Isabel Wiseler-Lima)

A jelentés ajánlásokat fogalmaz meg az EU számára, hogy mely emberi jogi szempontokat helyezzen előtérbe a harmadik államokkal szemben folytatott külpolitikájában. Kiáll a gyermekek, a fogyatékossággal élő személyek, az etnikai kisebbségek jogai, valamint a vallás szabadsága mellett. A jelentés a közel-keleti keresztényeket a legkiszolgáltatottabb vallási csoportok közé sorolja és felszólítja az EU-t és a tagállamokat, hogy továbbra is alakítsanak ki szövetségeket, hogy pozitív változást érjenek el a vallásszabadság terén. Mindezekre tekintettel a szöveg nagy részét támogatni tudtam.Ugyanakkor komoly hiányosság, hogy a jelentés többször is hivatkozik az EU hatáskörébe nem tartozó területekre, például a szexuális és reproduktív egészség és jogok esetében, az erre vonatkozó részeket nem tudtam támogatni.Komoly probléma, hogy a jelentés többször is hivatkozik az ENSZ globális migrációs csomagjára, annak ellenére, hogy több EU-s tagállam is ellene szavazott, köztük Magyarország. Éppen ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegáció tagjaként ez ellen szavaztam. Ugyanígy nem tudtam támogatni a migráció legális csatornáira és az NGO-k Földközi-tengeren végzett tevékenységére való utalást. A Fidesz-KDNP delegációja elutasítja az illegális migrációt és az ENSZ migrációs csomagjának tartalmát és arra bármi féle hivatkozást, ezért a végszavazásnál tartózkodtunk.
2020/01/15
Annual report on the implementation of the common foreign and security policy (A9-0054/2019 - David McAllister)

A közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentés a tagállamok és azok polgárainak biztonságát közvetlenül vagy közvetve érintő kihívásokkal foglalkozik, mint a terrorizmus – különösen a dzsihádizmus –, a kibertámadások, az ellenőrizetlen migrációt előidéző regionális konfliktusok, az uniós tagállamok energiaellátásával kapcsolatos feszültségek vagy a szervezett bűnözés növekedése. Egyetértek a jelentéssel, hogy az Európai Unió külpolitikájának legfőbb célja a biztonság és a stabilitás biztosítása kell legyen, közben hatékony választ adva a globális kihívásokra.Viszont nem értek egyet a jelentésnek a minősített többségi szavazásra való áttérést – ha csak általánosan is – említő paragrafusával, mivel az a tagállami szuverenitás csökkenésével járna. Az eljárás főleg a kisebb tagállamoktól venné el a lehetőséget, hogy számukra fontos kérdésekben befolyásolni tudják az EU külpolitikáját, és egyenlő mértékben jelenítsék meg szuverén nemzeti érdekeiket. Ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegáció tagjaként ez ellen a paragrafus ellen szavaztam.
2020/01/15
Annual report on the implementation of the common security and defence policy (A9-0052/2019 - Arnaud Danjean)

A közös biztonság- és védelempolitika végrehajtásáról szóló jelentés azokat a biztonságpolitikai célokat fogalmazza meg, amelyeket a magyar kormány is erőteljesen támogat, mint a terrorizmus felszámolása, a határok hatékony védelme, valamint a béke és stabilitás megőrzése.Nagyon szerencsésnek tartom, hogy az éves jelentés kiemelten foglalkozik a nyugat-balkáni régióval, amelyet nagyon fontosnak tart az EU biztonsága és stabilitása szempontjából. A szöveg hangsúlyozza, hogy javítani kell a régióban az uniós szerepvállalást és koordinációt. Az EU nyugat-balkáni politikájának céljaként ezen országok csatlakozáshoz vezető úton való segítését jelöli meg, amely céllal teljesen egyetértek.Viszont nem értek egyet semmilyen tagállami szuverenitáscsökkentést előidéző strukturális változással, sem a jelentésnek a minősített többségi szavazásra való áttérést – ha csak általánosan is – említő paragrafusával, mivel az a tagállami szuverenitás csökkenésével járna. Az eljárás főleg a kisebb tagállamoktól venné el a lehetőséget, hogy számukra fontos kérdésekben befolyásolni tudják az EU külpolitikáját, és egyenlő mértékben jelenítsék meg szuverén nemzeti érdekeiket. Ezért Fidesz-KDNP európai parlamenti delegáció tagjaként az ezt célzó paragrafusok ellen szavaztunk.
2020/01/15
Objection pursuant to Rule 111(3): Classification, labelling and packaging of substances and mixtures - titanium dioxide (B9-0071/2020)

Kifogás az eljárási szabályzat 111. cikke alapján: felhatalmazáson alapuló jogi aktus az anyagok osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról: titán-dioxid. A titán dioxid az élelmiszer- és a kozmetikai iparban, bőrgyógyászati készítményekben alkalmazott mikronizált anyag, amely nem oldódik, ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak. Leggyakrabban naptejekben, leégés elleni aeroszolokban mint fizikai fényvédőt használják. Az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséról és csomagolásáról szóló Bizottsági rendelet célja, hogy biztosítsa az emberi egészség és a környezet magas szintű védelmét, valamint az anyagok, keverékek és árucikkek szabad mozgását.A rendelet tartalmazza, hogy a titán -dioxid emberekre gyakorolt hatását, továbbá egyes vélemények szerint erősen karcinogén anyag. Az egészségügyi szempontokat vette figyelembe véve szavazatommal nem támogattam a Bizottsági rendelettel szemben emelt EP kifogást.
2020/01/30
Common charger for mobile radio equipment (RC-B9-0070/2020, B9-0070/2020, B9-0072/2020, B9-0074/2020, B9-0075/2020, B9-0076/2020, B9-0085/2020)

Az Európai Parlament képviselői már több mint tíz éve kérik a mobiltelefonokhoz, táblagépekhez és e-könyv-olvasókhoz és más elektronikus eszközökhöz egységesen illeszkedő mobiltöltők bevezetését, azonban ezidáig nem történt érdemi előrelépés. Az ágazati szereplők közötti önkéntes megállapodás sajnos eredménytelennek bizonyult, így a piacon forgalomban lévő különféle töltők továbbra is túlzott költségeket és kellemetlenséget okoznak a fogyasztóknak.Ezen kívül, világszerte évente mintegy 50 millió tonna e-hulladék halmozódik fel a feleslegessé vált töltők következtében. A fent kifejtett indoklásra tekintettel, pozitív szavazatommal támogatom az egységes töltőkről szóló állásfoglalási indítványt. Fontosnak tartom, hogy Európai Bizottság hozzon megfelelő jogi intézkedéseket hozzon megfelelő jogi intézkedéseket az egységes mobiltöltők bevezetése érdekében, illetve ismertesse a témát érintő hatásvizsgálat eredményeit.
2020/01/30
Conclusion of the EU-Viet Nam Free Trade Agreement (Resolution) (A9-0017/2020 - Geert Bourgeois)

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése ma jóváhagyta a szabadkereskedelmi megállapodást Vietnámmal. Ezzel hatalmas lehetőség nyílik meg az uniós és ezáltal a magyar vállalatok előtt: hozzáférhetnek a délkelet-ázsiai térség leggyorsabban fejlődő országának közel 100 milliós piacához. A szabadkereskedelmi egyezmény elősegíti Magyarország és Vietnám közti kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését is, ezért annak jóváhagyását én is támogattam. Az egyezmény felszámolja a jelenlegi magas vám- és nem vámjellegű akadályokat: eltörli a mostani, az európai gépjárművekre 78%-os, a borra 50%-os, az alkoholra, többek közt a pálinkára 48%-os vámot, ezáltal versenyképesebbé téve az európai termékeket.A megállapodás továbbá biztosítja 169 európai földrajzi árujelző, köztük a magyar tokaji, a szegedi szalámi, a pálinka és törkölypálinka megfelelő védelmét. Fontos, hogy a megállapodás hatályba lépésétől kezdve a végrehajtásra összpontosítsunk. A Bizottságnak mindent meg kell tennie, hogy felhasználóbarát, naprakész és gyakorlati információkkal segítsék az európai kis- és középvállalatokat, hogy teljes mértékben ki tudják használni a kereskedelemi megállapodás által kínált számos lehetőséget.
2020/02/12
EU-Viet Nam Investment Protection Agreement (Resolution) (A9-0014/2020 - Geert Bourgeois)

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése ma jóváhagyta az EU-Vietnám közti beruházásvédelmi megállapodást. Az egyezménynek köszönhetően a beruházási kapcsolatok új jogi garanciákat kapnak: a vietnámi beruházási környezet biztonságosabbá válik az uniós beruházók, így a magyar cégek számára is, akik 64 millió értékű beruházással vannak jelen a délkelet-ázsiai országban. A Vietnámba települő uniós vállalatok beruházásai a megállapodás hatályba lépésétől kezdve jogbiztonságban, illetve szükség esetén védelemben részesülnek. A felmerülő jogviták hatékony működésének garanciája az új beruházási bírósági rendszer, amely pártatlan és korrekt eljárást ígér.Az egyezmény továbbá ösztönzi a vietnámi vállalatok uniós beruházási törekvéseit is. Az uniós megállapodás annak a már létező húsz kétoldalú beruházásvédelmi megállapodás helyébe lép, amelyet egyes tagállamok, köztük Magyarország, tárgyaltak ki korábban Vietnámmal. Örömmel tölt el, hogy a magyar Országgyűlés elsőként erősítette meg 2019. december 3-án az Uniós és Vietnám közötti beruházásvédelmi megállapodást, amelynek európai parlamenti jóváhagyását ma én is támogattam.
2020/02/12
Objection pursuant to Rule 112: Lead and its compounds (B9-0089/2020)

Az ólom káros hatással van az idegrendszerre, a veseműködésre és a vérnyomásra. A Bizottság tervezete tartalmazza, hogy tilos felhasználni és forgalomba hozni az ólmot és vegyületeit PVC-ből készült árucikkekben, amennyiben az ólom koncentrációja eléri vagy meghaladja az árucikk PVC részeire vonatkoztatva a 0,1 tömegszázalékot. Magyarország továbbá egyetért a korlátozási javaslat alóli mentességek körével is, valamint a megfelelésre biztosított átmeneti idő hosszával is. Ezért a szavazás során szavazatommal nem támogattam a Bizottság tervezete elleni kifogást.
2020/02/12
Automated decision-making processes: Ensuring consumer protection, and free movement of goods and services (B9-0094/2020)

A digitális egységes piac új esélyeket teremt a gazdaság fellendítésére és az életminőség javítására a mesterséges intelligencia, s azon belül az automatizáció révén. A mobil és automatizált platformok egyre inkább előtérbe kerülnek a digitális szolgáltatások fejlődésének köszönhetően. A mesterséges intelligencián alapuló technológia így a piac valamennyi ágazatát érinti, amely nemcsak rengeteg lehetőséget, hanem számos kihívást is jelent. Napjaink digitális forradalmában nem szabad szem elől téveszteni a fogyasztók érdekeit: megfelelő tájékoztatást kell adni arról, hogyan lehetséges emberi beavatkozás nélkül megfelelő döntést hozni.Példának okáért, egyre gyakrabban fordul elő, hogy orvosi, jogi vagy műszaki területen nem kizárólag szakemberek hoznak döntést, hanem az emberi beavatkozás nélkül - automatizált formában - születik. Végső soron minden fogyasztónak biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy szakemberekhez fordulhassanak, akik felülvizsgálják a döntés helyességét. Fontos ezért, hogy önmagában a technológiai fejlődés sosem válhatja ki teljesen az emberi tényezőt! A biztonságos automatizált döntéshozatal keretrendszerének felállítása érdekében pozitív szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2020/02/12
Proposed mandate for negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (B9-0098/2020)

Az állásfoglalást szavazatommal támogattam. Fontosnak tartom az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti szoros együttműködés kialakítását, a tárgyalások mihamarabbi megkezdését és egy mindkét fél számára előnyös megállapodás elfogadását, amely tisztességes és egyenlő feltételeken kell, hogy alapuljon. Az áruk szabad áramlásának korlátait ki kell küszöbölni, az elért eredményeket pedig meg kell őrizni.Együttműködést kell kialakítani a stratégiai területeken, mint például a külpolitika, védelempolitika, terrorizmus elleni küzdelem, az igazságügyi együttműködés, energiapolitika, adóügy, kereskedelempolitika. Olyan kapcsolatrendszert kell kialakítani, amely rugalmas, ésszerű megállapodáson alapul, ugyanakkor egymás értékeit és érdekeit figyelembe veszi és az Unió egységét biztosítja. A tárgyalások során a kompromisszumkésség döntő fontosságú lesz egy sikeres megállapodás elfogadásához.
2020/02/12
Regulation amending the Multiannual financial framework 2014-2020

. – Az előterjesztés a Sürgősségi Támogatási Eszköz finanszírozásához kapcsolódik, amely a kötelezettségvállalások terén 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A Sürgősségi Támogatási Eszköz (ESI) 2016-ban került létrehozásra a migrációs helyzet kezelése céljából. Az eszközből egyedül Görögország részesült 2016 és 2018 között, 644 millió euróval, azóta „alvó üzemmódban” volt. A 2020. április 2-án benyújtott 2/2020-as költségvetés-módosító javaslattal a Bizottság ennek az eszköznek a rendelet-módosítását, illetve azonnali bevetését javasolja. A javaslattal a Bizottság kötelezettségvállalási szinten 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A 3 milliárd euróból 2,7 milliárd eurót a Sürgősségi Támogatási Eszköz aktiválásra fordítanának, amely többek között a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, ideiglenes kórházak kialakítására, gyógyszerfejlesztésre lesz elkölthető. A jelenlegi aktivizálás az előzővel ellentétben nem egy tagországra szabott, de várhatóan a 2,7 milliárd euró nem lesz elég arra, hogy minden tagország minden kérelmét kielégítse.A költségvetés-módosító javaslat finanszírozásához kapcsolódóan az Európai Bizottság javasolja a 2014–2020-as többéves pénzügyi keretterv rendelet módosítását is annak érdekében, hogy a Globális Kötelezettségvállalási Mozgástérből 2,042 milliárd eurót fel lehessen használni a jelen krízis kezelésére.A Tanács döntéséhez előbb az Európai Parlamentnek kell hozzájárulnia.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.
2020/04/16
Draft amending budget No 1/2020: Assistance to Greece in response to increased migration pressure - Immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak - Support to post-earthquake reconstruction in Albania - Other adjustments

. – A javaslat tárgya a 2020-as költségvetésre benyújtott első költségvetés-módosítási tervezete. Összesen 567,4 millió euró kötelezettségvállalási előirányzatot és 77,4 millió euró kifizetési előirányzatot mobilizál a tervezet. 350,0 millió eurót a görögországi migrációs helyzetre, 115,0 millió eurót a Covid19-járvány kezelésére, 100 millió eurót az albániai földrengések utáni rekonstrukcióra fordítana a javaslat, egyéb kisebb összegek pedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot, az Európai Ügyészséget, az Európai Számvevőszéket és az Európai Ombudsmant érintenék.A 125,0 millió euró kötelezettségvállalási előirányzat az uniós polgári védelmi mechanizmus (UCPM) keretei között, amelyből 10,0 millió eurót az UCPM-en belül fognak átcsoportosítani. Így 115,0 millió eurót kell összesen pluszban mozgósítani.Ennek egy része a tagállamokat segíti a gyógyszerek, személyi védelmi felszerelések, orvosi eszközök beszerzésében, 26 tagállamot tömörítő közös közbeszerzéssel. A tervezet szerint a RescEU közvetlen támogatás 100%-os uniós társfinanszírozást nyújt majd és a beszerzett eszközök uniós szinten elérhetőek, amik a nemzeti készleteken felül adnak majd mozgásteret, ebből lesz biztosítható a további szükséglet, amennyiben szükséges.A Tanács a javaslatot április 14-én elfogadta.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.
2020/04/17
Draft amending budget No 2/2020: Providing emergency support to Member States and further reinforcement of the Union Civil Protection Mechanism/rescEU to respond to the COVID-19 outbreak

. – Az előterjesztés a kötelezettségvállalások terén 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A Sürgősségi Támogatási Eszköz (ESI) 2016-ban került létrehozásra a migrációs helyzet kezelése céljából. Az eszközből egyedül Görögország részesült 2016 és 2018 között, 644 millió euróval, azóta „alvó üzemmódban” volt. A 2020. április 2-án benyújtott 2/2020-as költségvetés-módosító javaslattal a Bizottság ennek az eszköznek a rendelet-módosítását, illetve azonnali bevetését javasolja. A javaslattal a Bizottság kötelezettségvállalási szinten 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A 3 milliárd euróból 2,7 milliárd eurót a Sürgősségi Támogatási Eszköz aktiválásra fordítanának, amely többek között a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, ideiglenes kórházak kialakítására, gyógyszerfejlesztésre lesz elkölthető. A jelenlegi aktivizálás az előzővel ellentétben nem egy tagországra szabott, de várhatóan a 2,7 milliárd euró nem lesz elég arra, hogy minden tagország minden kérelmét kielégítse.A Tanács a javaslatot április 14-én elfogadta.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.
2020/04/17
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020: migration, refugee inflows and security threats; immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak; reinforcement of the European Public Prosecutor's Office (C9-0092/2020)

. – A javaslat kapcsolódik az 1-es számú pótköltségvetéshez, amelynek tárgya a 2020-as költségvetésre benyújtott első költségvetés-módosítási tervezete. Összesen 567,4 millió euró kötelezettségvállalási előirányzatot és 77,4 millió euró kifizetési előirányzatot mobilizál a tervezet. 350,0 millió eurót a görögországi migrációs helyzetre, 115,0 millió eurót a Covid19-járvány kezelésére, 100 millió eurót az albániai földrengések utáni rekonstrukcióra fordítana a javaslat, egyéb kisebb összegek pedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot, az Európai Ügyészséget, az Európai Számvevőszéket és az Európai Ombudsmant érintenék.A 125,0 millió euró kötelezettségvállalási előirányzat az uniós polgári védelmi mechanizmus (UCPM) keretei között, amelyből 10,0 millió eurót az UCPM-en belül fognak átcsoportosítani. Így 115,0 millió eurót kell összesen pluszban mozgósítani.Ennek egy része a tagállamokat segíti a gyógyszerek, személyi védelmi felszerelések, orvosi eszközök beszerzésében, 26 tagállamot tömörítő közös közbeszerzéssel. A tervezet szerint a RescEU közvetlen támogatás 100%-os uniós társfinanszírozást nyújt majd és a beszerzett eszközök uniós szinten elérhetőek, amik a nemzeti készleteken felül adnak majd mozgásteret, ebből lesz biztosítható a további szükséglet, amennyiben szükséges.A pótköltségvetéshez kapcsolódóan 73,3 millió eurót a Rugalmassági Eszközből mobilizálnak a 3. fejezetben.A Tanács a javaslatot április 14-én elfogadta.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.
2020/04/17
Mobilisation of the Flexibility Instrument for 2020: migration, refugee inflows and security threats; immediate measures in the context of the COVID-19 outbreak; reinforcement of the European Public Prosecutor's Office (C9-0096/2020)

. – Az előterjesztés a Sürgősségi Támogatási Eszköz finanszírozásához kapcsolódik, amely a kötelezettségvállalások terén 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A Sürgősségi Támogatási Eszköz (ESI) 2016-ban került létrehozásra a migrációs helyzet kezelése céljából. Az eszközből egyedül Görögország részesült 2016 és 2018 között, 644 millió euróval, azóta „alvó üzemmódban” volt. A 2020. április 2-án benyújtott 2/2020-as költségvetés-módosító javaslattal a Bizottság ennek az eszköznek a rendelet-módosítását, illetve azonnali bevetését javasolja. A javaslattal a Bizottság kötelezettségvállalási szinten 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A 3 milliárd euróból 2,7 milliárd eurót a Sürgősségi Támogatási Eszköz aktiválásra fordítanának, amely többek között a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, ideiglenes kórházak kialakítására, gyógyszerfejlesztésre lesz elkölthető. A jelenlegi aktivizálás az előzővel ellentétben nem egy tagországra szabott, de várhatóan a 2,7 milliárd euró nem lesz elég arra, hogy minden tagország minden kérelmét kielégítse.A költségvetés-módosító javaslat finanszírozását illetően a Rugalmassági Eszköz keretében 243 millió euró válik elérhetővé.A Tanács a javaslatot április 14-én elfogadta.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.
2020/04/17
Mobilisation of the Contingency Margin in 2020: providing emergency assistance to Member States and further reinforcing the Union Civil Protection Mechanism/rescEU in response to the COVID-19 outbreak

. – Az előterjesztés a Sürgősségi Támogatási Eszköz finanszírozásához kapcsolódik, amely a kötelezettségvállalások terén 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A Sürgősségi Támogatási Eszköz (ESI) 2016-ban került létrehozásra a migrációs helyzet kezelése céljából. Az eszközből egyedül Görögország részesült 2016 és 2018 között, 644 millió euróval, azóta „alvó üzemmódban” volt. A 2020. április 2-án benyújtott 2/2020-as költségvetés-módosító javaslattal a Bizottság ennek az eszköznek a rendelet-módosítását, illetve azonnali bevetését javasolja. A javaslattal a Bizottság kötelezettségvállalási szinten 3 milliárd euróval, kifizetések terén 1,53 milliárd euróval javasolja megemelni a 2020-as költségvetés szintjét.A 3 milliárd euróból 2,7 milliárd eurót a Sürgősségi Támogatási Eszköz aktiválásra fordítanának, amely többek között a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, ideiglenes kórházak kialakítására, gyógyszerfejlesztésre lesz elkölthető. A jelenlegi aktivizálás az előzővel ellentétben nem egy tagországra szabott, de várhatóan a 2,7 milliárd euró nem lesz elég arra, hogy minden tagország minden kérelmét kielégítse.A költségvetés-módosító javaslat finanszírozásához kapcsolódóan az Európai Bizottság a Rendkívüli Tartalék alkalmazását javasolja (ezt csak végső esetben lehet bevetni, amikor már semmilyen más elérhető forrás nem marad) 714,6 millió euró értékben.A Tanács a javaslatot április 14-én elfogadta.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a javaslat elfogadását.
2020/04/17
Specific measures to provide exceptional flexibility for the use of the European Structural and Investments Funds in response to the COVID-19 outbreak

. – A Bizottság Közös Rendelkezések és az Európai Regionális Fejlesztési Alap újabb, második körös, koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kezelésével kapcsolatos módosításairól szóló javaslata megfelelően kezeli a Magyarország számára kiemelten fontos kérdéseket.A javaslat alapján átmeneti, 100%-os társfinanszírozásra van lehetőség a 2020-21-es számviteli évben az ERFA, ESZA és KA esetében. Lehetséges továbbá a 2020-ban rendelkezésre álló források átcsoportosítása az ERFA, ESZA és a KA között, korlátozások nélkül. Ugyanígy lehetőség van a régiókategóriák közötti átcsoportosításra, a tagállamok kérhetik a 2020-as forrásaik ilyen jellegű korlátlan átcsoportosítását.További könnyítés, hogy a tematikus koncentrációs kötelezettségeket átmenetileg nem kell betartani.A Bizottság egyéb javaslatokat is tett, melyek többek között a Partnerségi Megállapodásokkal, a műveletek elszámolhatóságával, a vis maior esetekkel, az adminisztratív terhek csökkentésével kapcsolatosak.A javaslatok hozzájárulnak a koronavírus-járvány következtében fellépő negatív gazdasági hatások mérsékléséhez, ezért támogattam az előterjesztést az áprilisi plenáris szavazások során.
2020/04/17
Introduction of specific measures for addressing the COVID-19 crisis

. – Nem szabad, hogy a leginkább rászoruló személyeknek nyújtott támogatás a fertőzés kockázata miatt megszakadjon. A válság nagyobb kockázatot jelent a legkiszolgáltatottabbak számára, ők a mindennapokban tapasztalják meg a nélkülözést, ha nem segítünk gyorsan, rugalmas módon, a helyzethez alkalmazkodva. A tagállamoknak a járvány idején is gondoskodniuk kell arról, hogy a legszegényebben élelmet és más alapvető fogyasztási cikkeket (pl. lábbeli, szappan és sampon) kapjanak. Reagálni kell a mindennapi kihívásokra és nem csak elméletben, hanem életszerűen.A leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) szabályainak sürgős eljárásban való módosítása fontos, mert a járvány és a távolságtartás szabályai miatt új módot kell találni az élelmiszerek kiosztására, hiszen az emberek jelenleg nem gyűlhetnek össze egy ingyen konyhán, mint korábban. Változtatni kell tehát a segítség célba juttatásán: egységcsomagok kiszállítása vagy utalványok osztása most jobb módszer. Egyes országokban azonban az elektronikus utalványok osztása nem célravezető, ezért szükség van rugalmasságra és a tagállami sajátosságokhoz igazodásra.Az ételosztáshoz jelenleg megfelelő védő felszerelés is szükséges, ezért üdvözlöm, hogy az alap az élelmiszer és alapvető anyagi támogatás osztásán felül most a járvány elleni védőfelszerelések osztására is használható lesz, ráadásul átmenetileg 100%-os EU-finanszírozással.Szavazatommal ezért támogattam a Rendelet módosítását.
2020/04/17
Medical devices (C9-0098/2020)

. – Az Európai Unió 2017-ben dolgozta ki az orvostechnikai eszközök, valamint az in-vitro diagnosztikai eszközök felhasználását és kereskedelmét szabályozó rendeleteket, amelyeket az orvostechnikai eszközök tekintetében 2020. május 26-tól, az in-vitro diagnosztikai eszközök tekintetében pedig 2022. május 26-tól kellene majd alkalmazni.Problémát jelent azonban, hogy az uniós szervek részéről számos, a rendeletek végrehajtásához szükséges intézkedés meghozatala terén elmaradás tapasztalható.Továbbá a rendeletek számos olyan, politikailag és gazdaságilag érzékeny rendelkezést tartalmaznak, melyekben a döntéshozatalt részben a tagállamokra bízzák. A Covid19-járvány és a kialakult közegészségügyi válság eddig nem látott kihívás elé állította a tagállamokat. A jelenlegi rendkívüli helyezt az (EU) 2017/745 rendelet hatálya alá tartozó több területet is érint, a tagállamok, a gazdasági szereplők és intézmények nem tudják biztosítani a rendelet megfelelő végrehajtását és alkalmazását.A fentiekkel összhangban a szavazás során támogattam az orvostechnikai eszközök felhasználását és kereskedelmét szabályozó rendelet alkalmazására vonatkozó határidő egy évvel történő halasztását.
2020/04/17
EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

. – A koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányuló összehangolt fellépésről szóló határozat sajnálatos módon nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az Európai Parlamentben egy ilyen súlyos válság idején sem sikerült félretenni a politikai és ideológiai vitákat, amelyek ahhoz vezettek, hogy az egyébként is későn érkező határozati javaslathoz végül csak négy frakció csatlakozott.A szöveg számos ponton baloldali, liberális politikai megnyilvánulásokat tartalmaz, így egy kiegyensúlyozatlan határozatot kapunk. Ráadásul, a határozat megkésett, és számos esetben nem elégséges intézkedések megtételére hív fel.A szöveg ténybeli tévedéseket tartalmaz a magyarországi koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban. Azokat a hamis állításokat tartalmazza, hogy a magyar kormány határozatlan időre felhatalmazta magát a rendeleti kormányzásra, illetve, hogy határozatlan időre meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Ezzel szemben e felhatalmazás az Országgyűlés által elfogadott törvény rendelkezéseiből ered, illetve időben korlátozott, ugyanis a járvány végéig szól. Az Országgyűlés továbbá bármikor véget vethet a különleges jogrend időszakának.A határozat ilyen módon elsősorban az EP baloldali-liberális felének a véleményét tükrözi és politikai akcióját támasztja alá, amely a koronavírus-járvány leküzdéséhez szükséges széleskörű összefogás helyett saját pártpolitikai szempontjait helyezte előtérbe. Magyarországot hazug állításokkal, megalapozatlanul támadja. Fentiek következtében nem támogattam a közös határozati javaslatot, ugyanakkor tartózkodó szavazatommal jeleztem, hogy a Covid19-járvány elleni bármilyen – mégoly tökéletlen – fellépést sem kívánok akadályozni.
2020/04/17
A safety net to protect the beneficiaries of EU programmes: setting up an MFF contingency plan (A9-0099/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

. – Az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentése az Európai Bizottságnak szóló ajánlásokat fogalmaz meg egy, az uniós programok kedvezményezettjeinek védelmét szolgáló biztonsági hálóról, amennyiben 2020 végéig nem születik megállapodás az új többéves pénzügyi kerettervről (MFF). Ez egy vészhelyzeti terv kidolgozására irányuló javaslat.Az EP kéri az Európai Bizottságot, hogy 2020. június 15-ig nyújtson be javaslatot a többéves pénzügyi keretre vonatkozó vészhelyzeti tervre.A képviselők kérik, hogy az EB hosszabbítsa meg az összes MFF-hez kapcsolódó kiadási program alap jogi aktusaiban megállapított határidőket, amennyiben nincs új MFF. Ennek megfelelően a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika kedvezményezettjei is biztonságban lennének, 2021-ben is megkapnák a nekik járó támogatásokat.A 2021-es keretek minden uniós program esetében a 2020-as báziséven alapulnának, figyelembe véve egy 2%-os deflátort.A koronavírus okozta válság kezelésére módosítanák a kapcsolódó uniós programokat azzal, hogy a 2%-os emelésen felül többletforrásokat mozgósítanának erre a célra. Ez lehetővé tenné új célzott intézkedések bevezetését a válság kezelésére, egy újjáépítési és helyreállítási terv finanszírozására.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2020/05/13
Genetically modified soybean MON 87708 × MON 89788 × A5547-127 (B9-0121/2020)

. – Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. AGMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Erre tekintettel szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2020/05/13
Temporary measures concerning the general meetings of European companies (SE) and of European Cooperative Societies (SCE)

. – Az európai részvénytársaságok (SE) statútumáról szóló, 2001. október 8-i 2157/2001/EK tanácsi rendelet és az európai szövetkezet (SCE) statútumáról szóló, 2003. július 22-i 1435/2003/EK tanácsi rendelet szabályokat állapít meg az általuk szabályozott jogalanyok létrehozására és működésére vonatkozóan. Az SE-rendelet és az SCE-rendelet egyúttal a közgyűlés megtartásának határidejét is harmonizálja, amely szerint e társaságok minden naptári évben legalább egyszer, a pénzügyi évük végét követő hat hónapon belül közgyűlést tartanak. A rendeletek nem engednek kivételt e kötelezettség alól.A Covid19-világjárvány súlyos hatással van a vállalkozásokra és a szövetkezetekre, köztük az európai részvénytársaságokra és az európai szövetkezetekre egyaránt.Jelentős nehézséget jelent számukra az érintett rendeletek szerinti közgyűlési határidő betartása, így uniós szinten ideiglenesen lehetővé kell tenni az előírt határidőtől való eltérést. Az ideiglenes eltérés révén az európai részvénytársaságoknak és az európai szövetkezeteknek közgyűlésüket a pénzügyi év végétől számított 12 hónapon belül, de legkésőbb 2020. december 31-ig kell megtartaniuk. Az eltérés lehetővé teszi, hogy az európai részvénytársaságok és az európai szövetkezetek megfelelően elő tudják készíteni közgyűlésüket, és jogbiztonságot teremt az SE- és az SCE-rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítése tekintetében. Emiatt szavazatommal támogattam a javaslatot.
2020/05/14
Request for funding for biomedical research on Myalgic Encephalomyelitis (B9-0186/2020)

A krónikus fáradtság szindróma / myalgikus encephalomyelitis (CFS/ME) az EU-ban körülbelül kétmillió polgárt érint. Ennek az állásfoglalásnak számos az Európai Parlamentnek benyújtott állampolgári petíció szolgál alapjául, amelyekben az európai állampolgárok aggodalmukat fejezik ki a kezelések hiánya és az EU-ban a krónikus fáradtság szindróma orvosbiológiai kutatásainak alul finanszírozása miatt. Az állásfoglalási indítvány célja megoldást találni ezekre a problémákra, ezért szavazatommal támogatom a kezdeményezést
2020/06/17
Conference on the Future of Europe (B9-0170/2020, B9-0179/2020)

Az Európa Jövőjéről szóló Konferencia megindítása a jelenlegi járványhelyzet, valamint az utóbbi évtized krízisei miatt időszerűvé vált. Egyetértek azzal, hogy megoldást kell nyújtani az Európa előtt álló kihívásokra, valamint a Konferenciának nyílt fórumot kell biztosítania a különböző résztvevők közötti vita számára anélkül, hogy azt bárki kisajátítaná.Az Európai Unió megreformálására azért van szükség, hogy olyan problémák orvoslására fordíthassa erejét, amellyel az európai népek és nemzetek javát szolgálja. Európa államainak ellenállóbbá válniuk. Az állásfoglalás azonban hangsúlyozza kellően, hogy a tagállamok a szerződések urai. A nemzeti parlamentek részvétele nélkül nem remélhető sikeres Konferencia. A nemzeti parlamentek ugyanis a népszuverenitás hordozói, a Konferencia során pedig elengedhetetlen az európai népek véleményének megjelenítése.A bevezető rendelkezések B. pontjában szereplő, az „az alapvető jogok és a jogállamiság ellen jelenleg intézett támadások jobb kezelési módot igényelnek a Konferencia részéről” résszel nem értettem egyet. Ez az általános jellegű megfogalmazás olyan alaptalan és ideológiai tartalmú politikai támadások előtt nyithat teret, amelyek csökkentik az európai integrációba vetett bizalmat. A jogállamiság elvének megvalósulása nem lehet politikai és ideológiai viták tárgya. Az erre a részre vonatkozó részenkénti szavazatommal az idézett mondatrészt törölni javasoltam a szövegből.Mindazonáltal a reformfolyamat jelentőségére és időzítésére tekintettel szavazatommal támogattam az állásfoglalás elfogadását.
2020/06/18
EU disability strategy post 2020 (B9-0123/2020)

Szavazatommal támogattam az állásfoglalást.100 millió fogyatékossággal élő személy van az Európai Unióban, azonban még mindig vannak olyan jogszabályok, amelyek egyáltalán nem hivatkoznak a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményre és az akadálymentességre, pedig utóbbi az önálló életvitel és részvétel egyik előfeltétele.Az EU a CRPD részes feleként köteles biztosítani a fogyatékossággal élő személyeknek és képviseleti szervezeteiknek a jogszabályok és politikák kialakításába és végrehajtásába való szoros bevonását és aktív részvételét, tiszteletben tartva a fogyatékosság különféle koncepcióit.Az Európai Parlament elismeri a CRPD végrehajtása terén a 2010–2020 közötti európai fogyatékosságügyi stratégia révén elért előrehaladást és felkéri az Európai Bizottságot, hogy az elért eredményekre építve fokozza a fogyatékossággal élő személyek jogai iránti elkötelezettségét egy 2020 utáni ambiciózus európai fogyatékosságügyi stratégiával.Egyetértek azzal, hogy nagyon fontos az akadálymentesség holisztikus fogalommeghatározása és alkalmazása. Az uniós alapoknak a befogadó, akadálymentes környezet, szolgáltatások, gyakorlatok és eszközök előmozdítására kell irányulniuk, a mindenki számára történő tervezés elvét követve.A tervezet L pontjának szóhasználata sajnos nem egyezett meg az ENSZ CRPD Egyezmény szóhasználatával: a „fogyatékos” szót kívánta használni, amely nem az emberre, hanem a többséghez képest eltérésére, fogyatékosságára utal. Nekünk a személyre kell koncentrálnunk, az emberre és nem a fogyatékosságára, ezért a „fogyatékossággal élő személy” kifejezést támogatom.
2020/06/18
Eastern Partnership in the run-up to the June 2020 Summit (A9-0112/2020 - Petras Auštrevičius)

A keleti partnerség kiemelten fontos az Európai Uniónak. Ezért érdemi lépéseket kell tennie az EU-nak, hogy fenntartsa a keleti partnerségben érintett hat ország európai integrációs reformok iránti elkötelezettségét, ambiciózus ütemét, ösztönözze a demokrácia erősítését, a jogállamiság, az alapvető emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását, a nemzetközi normákkal és joganyaggal összhangban.A jelentés szövegébe a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó javaslatainkat is befogadták, amelyek arra szólítják fel a keleti partnerországokat, hogy a választási jogszabályaik módosítása során teremtsenek egyenlő lehetőségeket valamennyi etnikai és nemzeti kisebbség képviseletére, továbbá biztosítsák az anyanyelven való tájékoztatáshoz és véleménynyilvánításhoz való jogokat, lépjenek fel az etnikai és nyelvi alapú gyűlöletbeszéd és megkülönböztetés minden formája ellen, és az etnikai és nemzeti kisebbségeket célzó álhírek és félretájékoztatás ellen. Ez kiemelten fontos a kárpátaljai magyarok szempontjából, hogy Ukrajna a reformfolyamatok végrehajtása során ne szűkítse a nemzeti kisebbségek, így a magyar közösség megszerzett jogait, egyenlő lehetőségeket biztosítson számukra a nyelvhasználat, érdekképviselet terén. Bár a jelentés bizonyos részeivel nem értek egyet, a fent nevezett okok miatt szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2020/06/19
European protection of cross-border and seasonal workers in the context of the COVID-19 crisis (B9-0172/2020)

A határt átlépő munkavállaló és idénymunkás nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban és a vírus terjedésének megfékezésére és megelőzésére irányuló tagállami intézkedések – különösen a határlezárások, az ideiglenes korlátozások és a belső határellenőrzések – egyaránt súlyosan érintették őket. Fontos olyan intézkedéseket hozni, amelyek egészségük és biztonságuk védelmét szolgálják utazásuk során. Küzdeni kell az idénymunkásokról és a határt átlépő munkavállalókról alkotott negatív kép ellen is. Másrészt a munkáltatóknak is szükségük van egyértelmű szabályokra, a tagállamoknak pedig fel kell készülniük a Covid19 esetleges jövőbeli hullámaira. Ehhez szükség van arra is, hogy az Európai Bizottság iránymutatásokkal és megbízható adatokkal segítse a tagállamokat. Az erre irányuló javaslatokat messzemenően támogatjuk.Ugyanakkor az állásfoglalás sajnálatos módon a határt átlépő és idénymunkások közé belekeverte a fogalmilag ide nem illő migráns munkavállalókat. A lehető leghatározottabban elutasítom, hogy a biztonságos, rendezett és szabályos migrációra vonatkozó 2018. évi globális megállapodásra legyen bármilyen hivatkozás, különösen annak 5. és 22. célkitűzésére. Mivel az álláfoglalás célcsoportjának helyzetének javítása a fontos, ezért tartózkodtam a végszavazás során.
2020/06/19
International and domestic parental abduction of EU children in Japan (B9-0205/2020)

Az állásfoglalás alapjául számos uniós polgár által benyújtott petíció szolgál. A peticiók benyújtói aggodalmuknak fejezik ki amiatt, hogy Japánban lakhellyel rendelkező gyermekeiknél nem tudják érvényesíteni a hozzáférési és látogatási jogukat. Az állásfoglalás felkéri a japán hatóságokat, hogy teljesítsék az 1980. évi Hágai Egyezményből és az Egyesült Nemzetek Szervezetének a gyermek jogairól szóló egyezményéből fakadó kötelezettségeiket, és tartsák tiszteletben a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény rendelkezéseit, hogy az EU állam képviselői teljesíteni tudják konzuli kötelezettségeiket állampolgárjaik irányába, különös tekintettel a gyermekek érdekeire és szüleik jogaira. Az állásfoglalás továbbá felszólítja a japán hatóságokat, hogy hajtsák végre a „hátrányos szülőknek” nyújtott beutazási és látogatási jogokkal kapcsolatos bírósági határozatokat, hogy az EU-ban élő szülők Japánban lakó gyermekeikkel érdemi kapcsolatot tarthassanak fenn.A gyermekek jogellenes külföldre vitelét elitélem; mindkét szülőhöz való hozzáférésük jogát a gyermekek lelki és szellemi fejlődése szempontjából fontosnak tartom, ezért szavazatommal támogatom az állásfoglalási indítványt.
2020/07/08
The rights of persons with intellectual disabilities in the COVID-19 crisis (B9-0204/2020)

Az állásfoglalási indítvány alapja a 470/2020-as petíció, melyben az Inclusion Europe európai érdekvédelmi ernyőszervezet luxemburgi tagja felhívja a figyelmet az értelmi fogyatékossággal élő személyek és családtagjaik helyzetére az Európai Unióban a Covid19-válság idején. A koronavírus kapcsán bekövetkezett zárolás rámutat az értelmi fogyatékossággal élők és családjaik nehézségeire, a folyamatos szegregációra és diszkriminációra, különös tekintettel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés kapcsán.Ami az azonnali egészségügyi reakciót illeti, az EU-nak biztosítania kell, hogy az összeegyeztethető legyen az EU Alapjogi Chartájával és a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezménnyel. Külön üdvözlendő, hogy az állásfoglalási indítvány, előre tekintő módon, általánosan beszél minden fogyatékossággal élő helyzetéről, és nem csak egy jövőbeni egészségügyi járványhelyzetre, hanem más humanitárius és természeti katasztrófa helyzetre is kiterjeszti az állásfoglalás hatáskörét. Továbbá felhívja a Bizottság figyelmét a digitális technológiákban rejlő lehetőségekre és a megfelelő pénzügyi megoldások megtalálására is.Az állásfoglalási indítvány célja megoldási javaslatokat tenni annak érdekében, hogy soha többé ne fordulhasson elő, hogy valakit egy hasonló vész- vagy katasztrófahelyzetben fogyatékossága miatt érjen hátrányos megkülönböztetés az élet bármely területén, ezért szavazatommal támogatom ezt a kezdeményezést.
2020/07/08
Draft Council decision on the system of own resources of the European Union (A9-0146/2020 - José Manuel Fernandes, Valerie Hayer)

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja már a júliusi EP állásfoglalást követően jelezte: az európai polgárok százmillióinak érdekeivel ellentétes, ezért elfogadhatatlan az EP többségének álláspontja, amely élesen támadja, elutasítja az Európai Tanácsban született történelmi költségvetési megállapodást. Valamennyi európai országot elérte a járvány második hulláma, így még fontosabb a hét éves keretköltségvetés és a helyreállítási alap lehető leggyorsabb elfogadása. Az EP többsége a közös európai érdekekkel ellentétesen nem támogatja a tanácsi megállapodást, sőt, felelőtlen módon megtámadta azt. Ez a támadás az új koronavírus-járvány okozta szociális és gazdasági válság közös uniós kezelésében eredményez helyrehozhatatlan késedelmet.Ennek a súlyosan felelőtlen parlamenti eljárásnak újabb állomása: az EP többsége olyan uniós bevételek bevezetését támasztotta feltételül, amelyek a tagállamok döntő többségének álláspontjával élesen szembemenve felváltanák a jelenlegi, nagyobb részt a tagállamok gazdasági fejlettségétől függő befizetéseken alapuló rendszert. A legtöbb ilyen új, ún. saját forrás javaslat a szegényebb tagállamoktól vonna el több forrást a gazdagok javára. Az EP többsége megint az öncélú politikai nyomásgyakorlás eszközéhez nyúl, egy olyan, mindenki számára kötelező menetrendet szeretne az új bevételek bevezetésére, amely nélkül nem fogadja el az állam- és kormányfők történelmi döntését.A fentiek miatt szavazatommal csak a Tanács álláspontjának elfogadását támogattam!
2020/09/16
Implementation of the EU Association Agreement with Georgia (A9-0136/2020 - Sven Mikser)

A Fidesz-KDNP képviselőjeként támogatom az EU és a keleti partnerség, köztük Georgia kapcsolatainak elmélyítését. Fontos az eddigi eredmények elismerése, ambiciózus célkitűzések megfogalmazása a jövőre vonatkozóan.A jelentés elismeri, hogy Georgia elkötelezett a Társulási Megállapodás, a DCFTA végrehajtása mellett, folytatja az uniós értékekhez, előírásokhoz közeledést. Ezt bizonyítja a pártok közötti párbeszéd alapján létrejött egyetértési megállapodás, mely döntő lépés Georgia depolarizációja, politikai környezetének normalizálása felé. Az egyetértési nyilatkozat eredményeként megtörténtek a szükséges alkotmány- és törvénymódosítások, így az október 31-ei választások az új rendszer szerint valósulnak meg, mely 120 arányos és 30 többségi mandátumon, a választási körzetek méltányos összetételén alapul.A jelentéssel összhangban elismerést érdemel Georgia a koronavírus megfékezésére tett intézkedésekért, hatékony védekezésért. Georgia az EU megbízható partnere, valamint a KBVP és a NATO küldetéseinek, műveleteinek jelentős résztvevője. Ezért is fontos kiállnunk Georgia szuverenitása és területi egysége mellett a nemzetközileg elismert határokon belül.Georgia jó úton halad, ha vannak is hiányosságok, amit Georgiának pótolnia kell a reformok és demokratikus elvek végrehajtása terén.Bár a jelentés néhány részével nem értek egyet, pl. az Isztambuli egyezmény teljeskörű végrehajtására vonatkozó felszólítással, vagy a belpolitikai szubszidiaritási területekbe való beleszólással, de Georgia az EU kiemelt partnere, így biztosítanunk kell együttműködésünkről, ezért szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2020/09/16
Type approval of motor vehicles (Real Driving Emissions) (A9-0139/2020 - Esther de Lange)

Magyarország és kormánya elkötelezett annak érdekében, hogy megóvja a környezetet és a magyar emberek egészségét. Ennek megfelelően mindig is támogattuk a folyamatos szigorítási intézkedéseket a károsanyagok kibocsátásával kapcsolatban.Az Európai Parlament „Gépjárművek típusjóváhagyása (valós vezetési körülmények közötti kibocsátások)” című jelentése viszont nem veszi kellően figyelembe a személyautók kibocsátását mérő eszközök pontatlanságából eredő hibát. Tudományosan nem bizonyított, hogy a mérőeszközök gyártói hibamentes készülékkel fognak rendelkezni a javaslatban szereplő időpontig. A gépjárműgyártókat így önhibájukon kívül újabb szigorításokkal büntetnénk, ezáltal számos munkahelyet, köztük magyar családok megélhetését sodornánk veszélybe. Ezen megközelítés hátrányosan érintené mind a polgárokat, mind a vállalkozásokat, ezért a végszavazásnál tartózkodtam.
2020/09/16
Determination of a clear risk of a serious breach by the Republic of Poland of the rule of law

Az elmúlt években bevett gyakorlattá vált, hogy a jogállamiságot politikai furkósbotként használják bizonyos tagállamok ellen. Lengyelország és Magyarország ellen évek óta zajlik eljárás, amely kizárólag politikai célokat követ, és amely maga sem felel meg a jogállamiság követelményeinek.A Lengyelországról szóló jelentés egy évek óta húzódó, parttalan eljárás részeként született, amelyben arra tesznek kísérletet, hogy a vádak körét folyamatosan bővítsék, újabb és újabb, egyébként szigorúan tagállami hatáskörbe tartozó tárgyköröket vonjanak be az eljárásba. Mindez sérti a tisztességes eljárás és a „vádhoz kötöttség” elvét. Úgy nem lehet számon kérni a jogállamiságot, hogy a tagállamokkal szemben eltérő mércét alkalmaznak, hogy dialógus helyett vádaskodó jelentéseket fogadnak el, hogy évekig tartó parttalan eljárásnak vetik őket alá.Különösen szembeötlő, hogy a mondvacsinált jogállamisági vádak csak akkor kerülnek elő, ha karakteres, jobboldali politikát folytató kormány alakul egy tagállamban, míg baloldali vagy liberális kormányok alatt történő, kirívó, jogállamiságot sértő esetekben arcátlan hallgatásba burkolódznak az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói.A fenti indokok miatt a jelentést nem támogattam.
2020/09/17
Draft amending budget no 8: Increase of payment appropriations for the Emergency Support Instrument to finance the COVID-19 vaccines strategy and for the impact of the Corona Response Investment Initiative Plus (C9-0290/2020 - Monika Hohlmeier)

A 2020-as költségvetési év 8. számú pótköltségvetésének célja, hogy 6,2 milliárd euró kifizetést mozgósítson a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében Covid19 vakcina gyártásra (1,1 milliárd euró), illetve a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés (Corona Response Investment Initiative Plus, CRII+) keretében módosított kohéziós programok végrehajtásának többletforrás-igényére (5,1 milliárd euró). Májusban döntött az Európai Parlament és a Tanács, hogy a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés keretében a kohéziós programoknál a még le nem kötött kötelezettségvállalások előrehozhatók, illetve átcsoportosíthatók. A 8. számú pótköltségvetés most ehhez biztosít forrást, azaz a tagállamok előrehozott/átcsoportosított kötelezettségvállalásainak szintén előrehozott kifizetését jelenti.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a 8. számú pótköltségvetés elfogadását.
2020/09/17
Covid-19: EU coordination of health assessments and risk classification and the consequences on Schengen and the single market (RC-B9-0257/2020)

Az európai polgárok Európai Unión belüli szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való joga az Európai Unió egyik legbecsesebb vívmánya, valamint gazdaságunk egyik fontos hajtóereje. A koronavírus-járvány azonban súlyosan érintette az egységes piacot. A mindennapos zökkenőmentes utazás számos polgár életének szerves részét képezi, s számukra az átláthatatlan szabályozások rendkívül nagy terhet jelentenek.Szavazatommal támogattam a közös állásfoglalási indítványt, hiszen úgy vélem, hogy olyan egyértelműen alkalmazható, a tagállami szuverenitást nem sértő bizottsági ajánlásokra van szükség, amelyeket a tagállamok könnyen követhetnek és megfelelően kommunikálhatnak az európai polgárok felé. Úgy vélem ezért, hogy a Bizottságnak ki kell dolgoznia és meg kell teremtenie a tagállamok által követhető belső piaci ajánlások szilárd alapját.Fontosnak tartom kiemelni, hogy az állásfoglalásban lefektetett javasolt intézkedések már az eredményekre épülnek, ezen eredmények pedig a tagállamok gyors reagálási képességén alapulnak. A vírus terjedésének megfékezése, a polgárok egészségének védelme, valamint az Unión belüli, biztonságos körülmények közötti szabad mozgás fenntartása érdekében kiszámítható és átlátható megközelítésre van szükség a mozgás szabadságát érintő korlátozások elfogadásához!
2020/09/17
Guadeloupe, French Guiana, Martinique and Réunion: indirect taxes on 'traditional' rum

Az előterjesztés a tengerentúli területekkel foglalkozik. Ezek a területek földrajzi távolságuk, sziget jellegük, kis méretük, sajátos nehéz éghajlati körülményeik, energiafüggőségük valamint néhány terméknek (például cukor, rum) való gazdasági kiszolgáltatottságuk miatt nem lennének olyan versenyképesek, mint a kontinentális termelők, vagyis a helyi termelés versenyképtelen lenne az állandó jelleggel fennálló nehézségek miatt.A szóban forgó javaslat már érvényben levő adócsökkentési derogációk meghosszabbítását és átláthatóbb használatát célozza az egyenlő versenyfeltételek megteremtése érdekében azáltal, hogy kompenzálja a magasabb helyi előállítási költségeket. A javaslatot az Európai Néppárt vonalát követve támogattam a plenáris szavazáson.
2020/10/05
AIEM tax in the Canary Islands

Az előterjesztés a tengerentúli területekkel foglalkozik. Ezek a területek földrajzi távolságuk, sziget jellegük, kis méretük, sajátos nehéz éghajlati körülményeik, energiafüggőségük, valamint néhány terméknek (például cukor, rum) való gazdasági kiszolgáltatottságuk miatt nem lennének olyan versenyképesek, mint a kontinentális termelők, vagyis a helyi termelés versenyképtelen lenne az állandó jelleggel fennálló nehézségek miatt.A szóban forgó javaslat már érvényben levő adócsökkentési derogációk meghosszabbítását és átláthatóbb használatát célozza az egyenlő versenyfeltételek megteremtése érdekében azáltal, hogy kompenzálja a magasabb helyi előállítási költségeket. A javaslatot az Európai Néppárt vonalát követve támogattam a plenáris szavazáson.
2020/10/05
Docks dues extension in the French outermost regions

Az előterjesztés a tengerentúli területekkel foglalkozik. Ezek a területek földrajzi távolságuk, sziget jellegük, kis méretük, sajátos nehéz éghajlati körülményeik, energiafüggőségük, valamint néhány terméknek (például cukor, rum) való gazdasági kiszolgáltatottságuk miatt nem lennének olyan versenyképesek, mint a kontinentális termelők, vagyis a helyi termelés versenyképtelen lenne az állandó jelleggel fennálló nehézségek miatt.A szóban forgó javaslat már érvényben levő adócsökkentési derogációk meghosszabbítását és átláthatóbb használatát célozza az egyenlő versenyfeltételek megteremtése érdekében azáltal, hogy kompenzálja a magasabb helyi előállítási költségeket. A javaslatot az Európai Néppárt vonalát követve támogattam a plenáris szavazáson.
2020/10/05
European Climate Law (A9-0162/2020 - Jytte Guteland)

Magyarország a klímaváltozás elleni küzdelemben mindig a kiemelkedő teljesítményt nyújtó államok között volt, kellően nagyratörő, ugyanakkor reális célkitűzésekkel. Úgy vélem, hogy az uniós 60 %-os kibocsátási célértéket azonban felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. Ezen oknál fogva a jelentés végszavazásakor tartózkodtam. Mindig támogattam a reális célkitűzéseket, de úgy gondolom, hogy a nemzetgazdaságok növekedését gátló, irreális baloldali elképzelések helyett inkább környezet- és emberbarát klímavédelmi intézkedésekre van szükség. Sajnálatos, hogy az Európai Bizottság legújabb hatástanulmánya nem mutatta be a tagállami szintű hatásokat, ezért részletes modellezést is kell majd végezni, amihez persze idő kell. Véleményem szerint a klímacélok elérése mellett mindannyiunk felelőssége, hogy alacsonyan tartsuk a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. Ragaszkodunk ahhoz, hogy ne a családokkal fizettessék meg a költségeket a klímarombolók helyett, s el kell kerülni az élelmiszerek vagy az energia árának emelkedését! Ahhoz, hogy teljesüljön a klímasemlegességi cél, minden gazdasági ágazatnak cselekednie kell, viszont azt sem engedhetjük meg, hogy az ipari szereplők ellehetetlenüljenek.
2020/10/07
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3) and (4)(c): Specifications for titanium dioxide (E 171) (B9-0308/2020)

A titán-dioxid egy természetben előforduló titánoxid. Sok területen használják, festékekben, naptejekben és ételszínezékként (E171). Az Európai Bizottság titánium-dioxidra vonatkozó tervezet módosítása a jelenleginél tisztább helyzetet eredményez a nano részecskék terén, szigorúbb lenne az előírás a gyártókra, és többet kellene ellenőriznie a hatóságnak. Továbbá az EFSA vonatkozó értékelése még folyamatban van, ami további változást hozhat a titán-dioxid felhasználását illetően, ezért a szavazás során tartózkodtam.
2020/10/07
Objection pursuant to Rule 112(2) and (3) and (4)(c) : Maximum levels of acrylamide in certain foodstuffs for infants and young children (B9-0311/2020)

Az akrilamid kis molekulasúlyú, vízben jól oldódó szerves vegyület. A szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten (120-150 °C felett) történő hevítésekor (pl. sütéskor, grillezéskor vagy zsírban történő sütéskor) természetes módon keletkezik akrilamid. Az élelmiszeripari feldolgozás és az otthoni ételkészítés során egyaránt végbemenő, az élelmiszer „barnulását”, számos íz összetevő kialakulását is eredményező ún. Maillard-reakció során redukáló cukrok és aminosavak (főként aszparagin) reakciójával képződik akrilamid. A legtöbb gyermek számára a sült burgonya termékek jelentik az akrilamid bevitel jelentős részét. A csecsemők számára bizonyos bébiételek az akrilamid legfontosabb forrásai. A jelenleg rendelkezésre álló humán tanulmányok a rák kialakulására vonatkozó kockázat növekedésére korlátozott és nem egyértelmű, egymásnak ellentmondó bizonyítékokat szolgáltatnak és mivel az Európai Bizottság akrilamidra vonatkozó tervezet módosítása a jelenleginél tisztább helyzetet eredményez, a szavazás során nem támogattam a kifogást.
2020/10/07
Digital Services Act: Improving the functioning of the Single Market (A9-0181/2020 - Alex Agius Saliba)

A technológia segíti az emberek mindennapi problémáinak megoldását, számos kényelmi funkciót betölt, magában hordozva a folyamatos fejlődés lehetőségét. Ugyanakkor a technológiai óriáscégek hatalmas gazdasági súlya és vitathatatlan társadalmi hatása valamennyi uniós tagállam figyelmét kivívta.Úgy gondolom, az a feladatunk, hogy biztosítsuk állampolgáraink maximális biztonságát az online térben, illetve garantáljuk az átláthatóság és a számonkérhetőség demokratikus alapértékeinek érvényesülését. Fontos, hogy ami jogellenes az online téren kívül, azt jogellenesnek kell tekinteni az online térben is. Ennek érdekében a platformoknak fokozottabban kell fellépniük a jogellenes tartalmak gyors felderítése és eltávolítása érdekében. A jogellenes tartalmakkal csak akkor tudunk leszámolni, ha a nemzeti szempontokat figyelembe véve a tagállamok összehangoltan és együttesen lépnek fel.A digitális óriáscégek algoritmusokkal napi szinten befolyásolják életünket, befolyásolják a fogyasztási szokásainkat, döntéseinket; ezért fontos, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak, amennyiben egy digitális szolgáltatás mesterséges intelligenciát használ, és garantálni kell e szolgáltatás mivoltából keletkezett hiba orvoslását is. Ha a problémák kezelése elmarad, a mesterséges intelligencia téves döntésekhez vezethet, hamis adatokkal befolyásolhat egy-egy döntést.Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e kilépni a „digitális buborékból” és uralni a technológiát, vagy hagyjuk, hogy a technológia vegye át az irányítást az életünk felett. Egy olyan mesterséges intelligencia ökoszisztémát kell létrehoznunk, amely az emberek érdekeit szolgálja, az embereket állítja a központba.
2020/10/20
Employment and social policies of the euro area 2020 (A9-0183/2020 - Klára Dobrev)

A jelentés kifejezetten az euróövezetről szól, mégis olyan ígéreteket tartalmaz, amelyek nem az euróövezet-tagállamokra korlátozódnak, hanem az EU minden tagállamára, ez pedig nonszensz. Ezen túl, a jelentésbe foglalt felelőtlen ígéretek mögött semmilyen pénzügyi forrás nincs, tehát ennek az árát végül az állampolgárok fizetnék meg a jövőben.Különösen vitatott rész az európai minimálbér kérdése, melynek kidolgozása viszont tagállami hatáskör. Meggyőződésem, hogy csak a tagállamok határozhatják meg minimálbérüket, nemzeti politikájuk és gazdasági képességeik figyelembevételével. Minden ezzel ellentétes törekvés éppen ellenkező hatást fejt ki. Nagyon fontos, hogy a minimálbért minden országban a nemzeti hagyományokkal összhangban kell megállapítani, tiszteletben tartva a nemzeti szintű szociális partnerek autonómiáját és a jól működő kollektív tárgyalási modelleket.A progresszív adózás bevezetése nem hatékony és adóelkerüléshez vezet. Nonszensz továbbá az is, hogy az Európai Szemeszter keretében szeretnék a jogállamisági kritériumokat vizsgálni, holott az alkotmányjogi kérdés, nem pedig gazdaságpolitikai. A jelentés ebben a formájában elfogadhatatlan, ezért szavazatommal ennek elfogadását nem támogattam.
2020/10/21
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize MON 87427 × MON 89034 × MIR162 × NK603 and genetically modified maize combining two or three of the single events MON 87427, MON 89034, MIR162 and NK603 (B9-0346/2020)

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Erre tekintettel, szavazatommal támogattam a kifogást.
2020/11/11
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified soybean SYHT0H2 (SYN-ØØØH2-5) (B9-0349/2020)

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Erre tekintettel, szavazatommal támogattam a kifogást.
2020/11/11
Objection pursuant to Rule 112: Genetically modified maize MON 87427 × MON 87460 × MON 89034 × MIR162 × NK603 and genetically modified maize combining two, three or four of the single events MON 87427, MON 87460, MON 89034, MIR162 and NK603 (B9-0347/2020)

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Magyarország Alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentes státusz fenntartásából egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink a GMO-mentes termékekre tartanak igényt. Erre tekintettel, szavazatommal támogattam a kifogást.
2020/11/11
General budget of the European Union for the financial year 2021 - all sections (A9-0206/2020 - Pierre Larrouturou, Olivier Chastel)

2010-ben a magyarok szabad akaratukból elzavarták a korrupt, az országot csőd szélére juttató és az emberek alapvető jogait lábbal tipró baloldalt és úgy döntöttek, hogy kétharmados többséggel ruházzák fel a Fideszt és a KDNP-t. A 2010-es választásokat követően azonnal elkezdődtek az indulatos baloldali támadások Magyarország ellen. Hazugságokkal vádolta meg Magyarországot már 2014-ben az EP Tavares-jelentése, amelyben benne volt az összes, azóta is folyamatosan hangoztatott baloldali rágalom kezdve az antiszemitizmus vádjával, a korrupcióval, a populizmus bélyegével, a sajtószabadság állítólagos halálán keresztül a jogállami intézmények ellen intézett támadásokról szóló hazugságokig.A baloldal támadásai közepette 2014-ben a magyarok szabad akaratukból ismét kétharmados többséggel támogatták a Fideszt. Még vehemensebbé váltak a baloldal támadásai, az EP bevándorláspárti többsége szavazási ügyeskedéssel áterőltette a Sargentini-jelentést a bevándorlást elutasító Magyarországgal szemben, és elindították a 7-es cikkelyes eljárást.2018-ban a magyarok megint kétharmados többséggel támogatták a Fideszt. A baloldal pedig arra a következtetésre jutott, hogy a magyarok nem értenek a fenyegetőzésekből, ezért eljött a módszeres és kíméletlen büntetés időszaka. Nos, ezt a büntetőintézkedést hívják - a baloldalra történelmileg jellemző abszurditással - jogállamisági mechanizmusnak.A Fidesz és a KDNP EP képviselői megerősítették, a magyarokat nem lehet zsarolni. Nem engedjük, hogy a baloldal elvegye a harminc évvel ezelőtt újra kiharcolt szabadságunkat!
2020/11/12
Programme for the Union's action in the field of health for the period 2021-2027 (“EU4Health Programme”) (A9-0196/2020 - Cristian-Silviu Buşoi)

Az elmúlt kilenc hónap során bebizonyosodott, hogy az egészségnek milyen óriási hatása van a gazdaságra és a társadalomra. Az EU a kezdeti nehézségeket követően az elmúlt időszakban meghallgatva a tagállamok és az állampolgárok kritikáját új javaslattokkal állt elő. Az EU4Health program, illetve az Európai Egészségügyi Unió együttesen egy új fejezet nyithat meg az Uniós szintű egészségügyi politikában. Az EU az egészségügyért program a világjárvány kezelésén túl felhívja a figyelmet a rákellenes küzdelemre, az európai gyógyszerstratégiára, a ritka betegségben szenvedő betegekre és az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos kihívásokra is. Üdvözlendő továbbá, hogy a program egy ambíciózus pénzügyi kerettel rendelkezik. Az egészségügy tagállami hatáskör, így az európai baloldal által kezdeményezett, az európai egészségügyi minimumra tett javaslatokat a magyar néppárti delegáció nem, míg a jelentést támogatta a végszavazás során.
2020/11/13