BETA

213 Written explanations of Anna ZÁBORSKÁ

European Border and Coast Guard (A8-0076/2019 - Roberta Metsola) SK

Pre občanov Slovenska, ale aj ostatných členských štátov je ochrana vonkajších hraníc EÚ jednou z hlavných politických priorít súčasnosti. Jej súčasťou je aj posilnenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. V stredu sme na plenárnej schôdzi diskutovali a hlasovali o dohode Parlamentu s ministrami členských štátov na posilnení agentúry Frontex, ako sa tento nový zbor oficiálne volá. Nové nariadenie by malo zlepšiť fungovanie agentúry, aby dokázala čeliť výzvam v oblasti bezpečnosti a migrácie. Súčasťou dohody je vznik stáleho zboru pohraničnej a pobrežnej stráže EÚ v počte desaťtisíc pracovníkov. Ten by mal podporiť vnútroštátne orgány pri vykonávaní úloh v oblasti kontroly hraníc a návratovej politiky, ale aj v boji proti cezhraničnej kriminalite. V prvej fáze do roku 2021 by sa mal zvýšiť počet operačných pracovníkov nového Frontexu na päťtisíc. Plný počet by mal zbor dosiahnuť do roku 2027. Nedávna minulosť ukázala, že vojna a nestabilita v krajinách Blízkeho Východu a Afriky dokáže spôsobiť migračnú krízu takpovediac zo dňa na deň. Preto som rada, že nariadenie počíta aj s takzvanou rezervou rýchleho zásahu, ktorá by mala byť nasadená v núdzových situáciách. Občania sa jednoducho musia cítiť v Európe predovšetkým bezpečne. Posilnenie ochrany jej hraníc je preto správnym krokom.
2016/11/22
Promoting fairness and transparency for business users of online intermediation services (A8-0444/2018 - Christel Schaldemose) SK

Na tejto schôdzi sme sa venovali aj fungovaniu digitálnych platforiem, ktoré na internete ponúkajú ľuďom tovar a služby tretích strán. Ide o novú smernicu, ktorá sa zameriava na vzťahy medzi týmito platformami a ich komerčnými užívateľmi, teda firmami, ktoré ich využívajú na ponúkanie svojho tovaru alebo svojich služieb. Uvediem príklad: malý rodinný penzión ponúka ubytovanie cez stránku Booking.com. Táto platforma má obrovskú vyjednávaciu silu, pretože ju využívajú stámilióny potenciálnych zákazníkov, a preto môže nášmu malému penziónu diktovať v podstate akékoľvek obchodné podmienky, diktovať ceny, či rozhodovať o tom, ako podporí ponuku tohto penziónu napríklad cez reklamu. Aj malé nedorozumenie v obchodnom vzťahu môže byť pre malý penzión alebo hotel likvidačné. Cieľom tejto smernice je posilniť postavenie malých voči tým, ktorí sú obrovskí. Ja sama som sa aktívne zapojila do jej prípravy ako spravodajkyňa stanoviska Výboru pre priemysel, výskum a energetiku. Hoci predložený text, ktorý je kompromisom medzi Parlamentom a Radou (ministrov) EÚ, ide v niektorých bodoch možno trochu ďalej, než som pôvodne navrhovala, mohla som ho ešte stále s čistým svedomím podporiť. Viaceré veľké globálne internetové platformy totiž ukázali, že bez jasných pravidiel majú sklon zneužívať svoje postavenie a to v konečnom dôsledku škodí ľuďom aj ekonomike.
2016/11/22
Better enforcement and modernisation of EU consumer protection rules (A8-0029/2019 - Daniel Dalton) SK

V stredu sme hlasovali o nových pravidlách ochrany spotrebiteľa. Ide o novelu existujúcej smernice, ktorá by mala sprehľadniť rozhodovanie o poradí zobrazovaných ponúk na internetových trhoch. Pre Slovensko a ďalšie krajiny východnej Európy je však dôležitá najmä otázka dvojakej kvality výrobkov. Testy totiž ukázali, že mnoho firiem ponúka v našom regióne pod rovnakým názvom výrobky s iným zložením a často aj nižšej kvality. Kompromisný návrh nariadenia o zlepšení ochrany spotrebiteľa, ktorý je výsledkom rokovaní s vládami členských štátov, však takýto zákaz neobsahuje. V zmysle kompromisného návrhu by to znamenalo, že dva roky bude Európska komisia len posudzovať aktuálny stav a potom – možno – navrhne zakázať predaj výrobkov rôznej kvality pod jedným názvom. My pritom máme už dosť informácií nato, aby sme vedeli, že takéto praktiky sa dejú a ľudia s nimi nie sú spokojní. Navyše je treba nahlas povedať, že na spoločnom európskom trhu sa kvalita nesmie merať podľa dvojakého metra. Žiaľ, tento kompromisný a bezzubý návrh bol poslancami prijatý. Ja som sa v reakcii na odmietnutie procedurálneho návrhu, ktorý by umožnil prijať zákaz predaja tovaru rôznej kvality pod rovnakým názvom, pri hlasovaní o tomto návrhu zdržala.
2016/11/22
Transparency and sustainability of the EU risk assessment in the food chain (A8-0417/2018 - Pilar Ayuso) SK

Na druhom aprílovom plenárnom zasadnutí sme schválili aj nové pravidlá na zabezpečenie spoľahlivosti, objektívnosti a transparentnosti v procese hodnotenia rizík v súvislosti s bezpečnosťou potravín v Európskej únii. Tieto nové pravidlá reflektujú námietky vznesené v rámci Európskej občianskej iniciatívy ohľadne používania glyfosátov (využívané ako širokospektrálne herbicídy). Námietky súviseli s (ne)transparentnosťou vedeckých štúdií, ktoré sa používali na hodnotenie pesticídov. Toto nové uznesenie nariaďuje, že rozhodovací proces má byť založený na vedeckých poznatkoch a zároveň má byť viac transparentný. To sa má dosiahnuť zriadením spoločnej európskej databázy zadaných štúdií. Zároveň, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín bude môcť predložiť štúdie na kontrolu tretím stranám, ktoré budú môcť skontrolovať a potvrdiť ich presnosť a správnosť. V záujme transparentnosti musia žiadatelia predložiť všetky relevantné informácie pre posúdenie bezpečnosti, pričom niektoré informácie (výrobný proces) môžu ostať utajené. Cieľom tohto uznesenia je zabezpečiť vysokú úroveň bezpečnosti a verejného zdravia, ako aj zvýšiť dôveru verejnosti v rozhodovacie procesy inštitúcií. Uznesenie som preto v hlasovaní podporila.
2016/11/22
European Supervisory Authorities and financial markets (A8-0013/2019 - Othmar Karas, Pervenche Berès) SK

Na poslednom plenárnom zasadnutí v tomto volebnom období sme schválili aj legislatívne uznesenie, ktorým sa aktualizujú a posilňujú kompetencie a právomoci európskych orgánov dohľadu zriadených v roku 2010. Táto reforma poskytne spotrebiteľom, podnikateľom a investorom bezpečnejšie finančné prostredie a integrovanejšie finančné trhy. Zavádza aj ustanovenia na podporu finančných produktov, ktoré podporujú iniciatívy v oblasti životného prostredia, sociálnych vecí a dobrej správy verejných vecí. Z hľadiska bezpečnosti na finančných trhoch uznesenie konkrétne poveruje Európsky orgán pre cenné papiere a trhy priamou právomocou dohľadu v konkrétnych finančných sektoroch, akými sú trhy s finančnými nástrojmi či referenčnými hodnotami. Nové pravidlá zároveň posilňujú právomoci Európskeho orgánu pre bankovníctvo s cieľom zabrániť praniu špinavých peňazí a financovania terorizmu. V rámci tejto reformy sa zároveň zvyšuje aj zodpovednosť strážnych orgánov EÚ (tzv. watchdogs) v oblasti bankovníctva, cenných papierov a finančných trhov, ako aj v oblasti poistenia a dôchodkov. Tieto aktualizácie kompetencií európskych orgánov dohľadu umožnia držať krok s rýchlo meniacim sa svetom financií a tak zabezpečiť účinnejšiu a efektívnejšiu ochranu spotrebiteľov, daňových poplatníkov, podnikateľov a investorov pred porušením ich práv vo finančnom sektore. Uznesenie som preto podporila.
2016/11/22
Type-approval requirements for motor vehicles as regards general safety (A8-0151/2019 - Róża Gräfin von Thun und Hohenstein) SK

Európske cesty patria síce medzi najbezpečnejšie na svete, ale aj napriek tomu záleží na každom jednom živote. Aj preto sme prijali nové pravidlá povinnej bezpečnostnej výbavy nových vozidiel na európskom trhu. Prijatá novela berie do úvahy nielen technologický vývoj, ale aj nové spoločenské trendy. Predovšetkým je to starnutie obyvateľstva, no zvyšuje sa tiež počet cyklistov a chodcov na cestách. Zároveň sa častejšie využívajú nové elektronické zariadenia počas jazdy, ktoré odvádzajú pozornosť vodičov od diania na ceste. Vo všetkých novovyrobených automobiloch by preto malo byť od roku 2022 povinne zabudovaných viacero technológií, ktoré pomôžu zachrániť životy. Pre osobné a ľahké úžitkové automobily by mal byť povinný núdzový brzdový systém a systém upozorňujúci na to, keď auto vyjde z jazdného pruhu. Za dôležitú považujem aj detekciu ospalosti vodiča, varovanie vodiča, pokiaľ nevenuje dostatočnú pozornosť dopravnej situácii, blikajúce svetlá v prípade prudkého zabrzdenia a monitorovanie situácie za vozidlom pri cúvaní. V utorok sme však schválili len návrh predbežnej dohody, ktorú musí potvrdiť Rada EÚ na úrovni veľvyslancov, a až potom sa bude hlasovať o konečnom znení v Parlamente aj v Rade. To znamená, že konečné rozhodnutie už bude mať v rukách Parlament v novom zložení po voľbách.
2016/11/22
Waste management (B8-0231/2019) SK

Poslanci Európskeho parlamentu schválili uznesenie o nakladaní s odpadmi. Toto uznesenie je výsledkom početných petícii naprieč viacerými krajinami EÚ vrátane Slovenska, v ktorých občania poukazujú na zlý stav nakladania s odpadmi. Nevhodné postupy manipulácie s odpadom majú závažný environmentálny vplyv, pokiaľ ide o znečistenie pôdy, vody a ovzdušia. Opakujúcim sa znakom je tesná blízkosť skládok a spaľovní pri obytných a poľnohospodárskych oblastiach, čím sa ohrozuje verejné zdravie obyvateľov. Existuje preto podozrenie, že kompetentné orgány členských štátov náležite nezohľadnili geologické a hydrogeologické podmienky pri umiestňovaní zariadení na likvidáciu alebo skladovanie odpadu.Problematickým zostáva vykonávanie rámcovej smernice o odpade, ako aj iných právnych predpisov EÚ v oblasti predchádzania vzniku odpadu. Svedčia o tom aj početné konania zo strany Komisie o porušení povinnosti európskej legislatívy v oblasti odpadového hospodárstva.Prijaté uznesenie preto vyzýva členské štáty, aby podnikli opatrenia na čistenie odpadu a zlepšenie odpadového hospodárstva a na zníženie objemu vzniknutého komunálneho odpadu. Poslanci tiež nabádajú štáty k tomu, aby prijali hospodárske nástroje a kampane na zvyšovanie informovanosti s cieľom predchádzať znečisťovaniu odpadom.
2016/11/22
Enforcement requirements and specific rules for posting drivers in the road transport sector (A8-0206/2018 - Merja Kyllönen) SK

Európsky parlament hlasoval o troch legislatívnych dokumentoch, ktoré tvoria tzv. balík mobility. Ide o reformu pravidiel v sektore cestnej dopravy tvorenou jednou smernicou a dvomi nariadeniami. Ťažiskovými bodmi balíka mobility je vysielanie vodičov, ich odpočinok a účinnejšie vymáhania pravidiel týkajúcich sa kabotáže, teda vykonávanie vnútroštátnej prepravy, ktorú uskutočňuje dopravca v inom štáte, ako je ten, kde má sídlo. Parlament teraz schválil svoj mandát na rokovanie s Radou o týchto návrhoch. Poslanci navrhujú, aby čas vyhradený na kabotáž bol limitovaný na 3 dni, po ktorých by sa musel prepravca vrátiť späť do svojej domovskej členskej krajiny, kde je zaregistrovaný. Čo sa týka odpočinku vodičov, tu by mali prepravcovia zabezpečiť, aby sa ich šoféri aspoň raz za 4 týždne mohli vrátiť domov. Zároveň by vodiči mali čerpať povinný týždenný odpočinok mimo kabíny svojich vozidiel. V snahe zamedziť narúšanie hospodárskej súťaže schránkovými firmami poslanci tiež navrhli, aby prepravné spoločnosti museli na území členského štátu, v ktorom sú registrované, realizovať podstatnú časť svojich podnikateľských aktivít.
2016/11/22
Work-life balance for parents and carers (A8-0270/2018 - David Casa) SK

Vo štvrtok prijali poslanci Európskeho parlamentu uznesenie o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a opatrujúcich osôb. Je to krok správnym smerom, aj keď v súčasnej podobe má ešte veľa nedostatkov. Za nesporne pozitívne prvky považujem zvýšenie štandardu ochrany pred prepustením zo zamestnania. Tá sa týka nielen rodičov, ale aj tých, ktorí sa starajú o odkázaných členov rodiny. Rovnako je dobré, ak na európskej úrovni vyšleme signál, že starostlivosť v rámci rodiny je dôležitá a cenná pre celú spoločnosť. Napriek tomu som sa pri záverečnom hlasovaní o návrhu tejto smernice musela zdržať. Nemohla som ju s čistým svedomím podporiť, pretože nesúhlasím s niektorými jej prvkami. Smernica totiž napríklad vychádza z predpokladu, že starostlivosť o narodené dieťa sa má rovnomerne rozdeliť medzi mužov a ženy. Materskú starostlivosť označuje návrh smernice ako „rodový stereotyp“. Som tiež presvedčená, že právo na otcovskú dovolenku by mali mať len tí otcovia, ktorí sa prihlásili k zodpovednosti za rodinu uzavretím manželstva. No a nakoniec smernica zakazuje prenesenie viac ako dvoch mesiacov rodičovskej dovolenky na druhého rodiča. S týmto nesúhlasím, pretože takéto pravidlo nerešpektuje individuálne situácie mnohých rodín.
2016/11/22
European Social Fund Plus (ESF+) (A8-0461/2018 - Verónica Lope Fontagné) SK

Na plenárnom zasadnutí v Bruseli sme vo štvrtok aklamačným hlasovaním prijali legislatívne uznesenie o Európskom sociálnom fonde plus (ESF+) na obdobie 2021-2027. ESF predstavuje hlavný finančný nástroj EÚ na tvorbu pracovných miest v Európe. V rámci nového programového obdobia sa ESF+ zameriava - okrem podpory zamestnanosti a sociálnej integrácie - na posilnenie európskeho sociálneho rozmeru. A to predovšetkým prepojením špecifických cieľov ESF+ s konkrétnymi odporúčaniami pre jednotlivé krajiny prijatými v kontexte európskeho semestra. Týmto prepojením sa zároveň zabezpečila aj previazanosť s vykonávaním Európskeho piliera sociálnych práv. Dôležitým opatrením ESF+ je aj zriadenie schémy „Záruky pre deti“. Je to schéma na podporu detí trpiacich chudobou a detí zo znevýhodneného prostredia na dosiahnutie rovnakých príležitostí v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, výživy a ďalších. V rámci tejto schémy by mali členské štáty alokovať najmenej 5 % zdrojov z ESF+. Pre potreby sociálneho začleňovania a odstraňovania chudoby by malo byť vyčlenených v rámci jednotlivých členských štátov minimálne 27 % prostriedkov ESF+. Európsky sociálny fond plus zároveň zlučuje viaceré existujúce a súvisiace fondy, iniciatívy a programy. Tým sa reaguje na potrebu väčšej flexibility programu a zníženia administratívnych prekážok a postupov, aby sa zvýšila dostupnosť fondu pre prijímateľov a zefektívnilo sa konkrétne zacielenie podpory.
2016/11/22
Temporary reintroduction of border control at internal borders (A8-0356/2018 - Tanja Fajon) SK

Na štvrtkovom hlasovaní plénum Európskeho parlamentu posunulo do druhého čítania návrh na výrazné obmedzenie trvania dočasných kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru a sprísnenie podmienok ich zavádzania. Návrh na revíziu pravidiel zavádzania dočasných kontrol prišiel po tom, ako viaceré členské štáty prijali toto opatrenie ako reakciu na migračnú krízu a hrozby terorizmu. Súčasná platná legislatíva umožňuje členským štátom dočasne vykonávať kontroly na vnútorných hraniciach v prípadoch závažného ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti. Parlament teraz potvrdil svoju pozíciu z novembra 2018, podľa ktorej by mala byť počiatočná dĺžka trvania kontrol po ich prvotnom zavedení skrátená zo súčasných šiestich na dva mesiace. Celkové maximálne obdobie výkonu kontrol by malo byť skrátené zo súčasných maximálne dvoch rokov na jeden. Podľa tohto návrhu by boli členské štáty povinné pri predlžení hraničných kontrol nad rámec dvoch mesiacov predložiť správu o posúdení rizík. V súčasnej situácii sa však dohoda o nových pravidlách zdá byť vzdialená, nakoľko Rada momentálne zastáva pozíciu status quo.
2016/11/22
Motion for a resolution pursuant to Rule 108(6) seeking an opinion from the Court of Justice relating to the EU accession to the Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (B8-0232/2019) SK

Plénum Európskeho parlamentu požiadalo Súdny dvor Európskej únie o stanovisko k ratifikácii Istanbulského dohovoru. Dlhodobo v rámci svojej agendy odmietam ratifikáciu tohto dohovoru. Ide totiž predovšetkým o ideologický dokument, v ktorom je ochrana žien druhoradá. Cieľom predkladateľov je vnútiť členským štátom nové chápanie muža a ženy, a to aj v tak citlivých oblastiach, ako je výchova detí a sloboda náboženstva a viery.Zavádzanie tejto pochybnej terminológie do právneho poriadku Únie je nebezpečné. Členské štáty sa navyše v Rade EÚ dohodli, že EÚ pristúpi k tzv. Istanbulskému dohovoru len v niektorých oblastiach. Liberáli a ľavica však chcú túto dohodu spochybniť, a preto presadili, aby sa Európsky parlament obrátil na súd, pričom dúfajú, že ten dohodu členských štátov zruší a bude požadovať, aby EÚ ratifikovala celý dohovor. Takýto postup považujem za neférový a v rozpore s platnými európskymi zmluvami.Slovenský parlament nedávno ústavnou väčšinou odmietol ratifikáciu Istanbulského dohovoru, čím jednoznačne potvrdil postoj Slovenska k tejto medzinárodnej zmluve. Toto rozhodnutie musí byť akceptované aj v rámci EÚ.
2016/11/22
Quality of water intended for human consumption (A8-0288/2018 - Michel Dantin) SK

Podporila som legislatívny návrh, ktorého cieľom je sprísniť pravidlá na kvalitu pitnej vody z vodovodu, posilniť dôveru občanov a nabádať ich k tomu, aby balenú vodu nahradili vodou z kohútika. Na Slovensku sa denne spotrebuje 83 litrov pitnej vody na osobu, čím sa radíme medzi krajiny EÚ s nízkou spotrebou pitnej vody. Naopak, najviac sa jej spotrebuje v Taliansku – až 243 litrov denne na osobu. Pozitívom je, že drvivá väčšina Európanov má dobrý prístup k zásobám pitnej vody. Problémom však zostáva spotreba balenej pitnej vody. Priemerný občan EÚ spotrebuje ročne 106 litrov vody pochádzajúcej z plastových fliaš.Cieľom novely smernice o pitnej vode je okrem iného ešte viac zlepšiť kvalitu vody z vodovodu a znížiť množstvo baktérií a látok, ktoré narúšajú hormonálny systém. Množstvo olova by sa malo napríklad znížiť na polovicu. Okrem toho sa bude monitorovať výskyt mikroplastov. Nové pravidlá zvýšia aj transparentnosť a prístup občanov k informáciám.
2016/11/22
'Erasmus': the Union programme for education, training, youth and sport (A8-0111/2019 - Milan Zver) SK

Program Erasmus bol zriadený EÚ už v roku 1987 na podporu študentskej mobility a pozostával z viacerých vzdelávacích, tréningových, mládežníckych a športových schém. V roku 2014 sa jednotlivé schémy zjednotili v spoločnom programe pod názvom Erasmus+, pričom v programovom období 2014 – 2020 disponoval rozpočtom 14,7 miliardy eur a umožnil vyše 4 miliónom účastníkom zapojiť sa do mobility a vzdelávacích programov. Na marcovej plenárnej schôdzi sme prijali legislatívne uznesenie na ďalšie programové obdobie pre Erasmus+. Cieľom nového Erasmu je zvýšiť jeho inkluzívnosť, dostupnosť a férovosť pre všetky skupiny mladých uchádzačov a aj dospelých, bez ohľadu na ich socio-ekonomické a iné podmienky. Konkrétne na roky 2021 – 2027 sme schválili trojnásobné navýšenie rozpočtu, aby sa vzhľadom na veľký záujem mohlo do programu zapojiť väčší počet uchádzačov prostredníctvom rôznych vzdelávacích mobilít. Zároveň je novým opatrením aj prispôsobenie programu potrebám znevýhodnených ľudí, a tak zvýšiť a podporiť ich participáciu na mobilite. Taktiež sa prerozdelil rozpočet do rôznych oblastí programu, aby sa lepšie reflektovali potreby a priority programu. Podobne sa umožnilo aj kombinované financovanie Erasmu prostredníctvom zvýšenej synergie medzi jednotlivými európskymi finančnými programami na zvýšenie kvality mobility a vzdelávania, čo v predošlom programovom období nebolo možné.
2016/11/22
Resources for the specific allocation for the Youth Employment Initiative (A8-0085/2019 - Iskra Mihaylova) SK

V stredu sme na plenárnom zasadnutí schválili aj zvýšenie rozpočtových prostriedkov na rok 2019 pre Iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí (YEI – Youth Employment Initiative). Tá predstavuje hlavný finančný nástroj pre schému „Záruky pre mladých ľudí“, ktorá bola spustená na podporu zamestnanosti mladých ľudí v regiónoch, kde bola v roku 2012 nezamestnanosť mladých vyššia ako 25 %. Táto iniciatíva sa zameriava výlučne na mladých ľudí, ktorí nie sú zapojení do vzdelávania a tréningov a ktorí sú (aj dlhodobo) nezamestnaní. Prostredníctvom tejto schémy sa mladým poskytuje cielená podpora napríklad poskytnutím odbornej prípravy, stáží a vzdelávania. Na marcovej plenárnej schôdzi sme schválili na návrh Komisie zvýšenie viazaných rozpočtových prostriedkov na osobitné pridelené prostriedky na YEI v roku 2019 o 116,7 milióna eur, čím celkový rozpočet YEI na rok 2019 dosiahol až 350 miliónov eur.
2016/11/22
Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (A8-0173/2019 - Pier Antonio Panzeri, Cristian Dan Preda, Frank Engel, Charles Goerens) SK

V stredu Európsky parlament schválil v prvom čítaní legislatívne uznesenie, ktorým sa zriaďuje Nástroj susedstva a rozvojovej a medzinárodnej spolupráce (NDICI). Je to finančný nástroj (fond), ktorý sa zameriava na podporu aktivít Európskej vonkajšej činnosti najmä v oblastiach rozvoja, riešení klimatických a environmentálnych výziev, podpory demokracie, právneho štátu a ochrany ľudských práv. Tento nový nástroj zlučuje už existujúce finančné nástroje Európskej vonkajšej činnosti do jedného rozsiahleho fondu, ktorý bude predstavovať hlavný nástroj na podporu spolupráce EÚ s tretími krajinami v oblasti dosahovania cieľov trvalo udržateľného rozvoja 2030 a Parížskej dohody. Zároveň tento nástroj zavádza opatrenie, ktoré umožňuje čiastočne alebo úplne pozastaviť finančnú podporu pre krajiny, ktoré porušujú záväzky v oblasti právneho štátu, demokracie a ľudských práv. Nástroj NDICI však v rámci rozvojovej pomoci zároveň presadzuje aj reprodukčné práva, teda aj právo na potrat. S tým zásadne nesúhlasím, a preto som hlasovala proti tomuto návrhu.
2016/11/22
Reduction of the impact of certain plastic products on the environment (A8-0317/2018 - Frédérique Ries) SK

Ešte v októbri minulého roka sme v Európskom parlamente prijali pozíciu k návrhu smernice o znižovaní vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Rokovania s členskými štátmi sa úspešne skončili v decembri prijatím predbežnej dohody o spoločnom návrhu. Táto dohoda bola v januári potvrdená Radou EÚ. Na druhom marcovom plenárnom zasadnutí sme schválili túto vyrokovanú a dosiahnutú dohodu. Nič už teraz nestojí v ceste tomu, aby sme v celej EÚ začali výrazne obmedzovať spotrebu predovšetkým jednorazových plastových výrobkov. Tam, kde existujú jednoduché a cenovo prijateľné alternatívy, bude zakázaný predaj jednorazových plastových výrobkov ako napr. plastových vatových tyčiniek, príborov, tanierov, slamiek, miešadiel a paličiek na balóny. Zákaz sa bude týkať aj nádob na potraviny a nápoje z expandovaného polystyrénu. V prípade iných výrobkov bude smernica obmedzovať ich používania v spotrebe daného štátu. Zameria sa tiež na požiadavky na dizajn a označovanie výrobkov, ale aj na nakladanie s odpadom a jeho čistenie.
2016/11/22
Discontinuing seasonal changes of time (A8-0169/2019 - Marita Ulvskog) SK

Za dôležitý bod tejto schôdze považujem aj schválenie novely smernice o striedaní času. Od roku 2021 si tak už nebudeme musieť dvakrát ročne posúvať ručičky na hodinkách. V tých členských štátoch, ktoré sa rozhodnú pre letný čas, by sa mal čas poslednýkrát posunúť v poslednú marcovú nedeľu roku 2021. Krajiny, ktoré si budú chcieť ponechať štandardný (zimný) čas, by si mali naposledy prestavovať hodiny v poslednú októbrovú nedeľu roku 2021. Ja sama som sa niekoľko rokov snažila o túto zmenu ako členka pracovnej skupiny poslancov. Som preto veľmi rada, že sa nám to vďaka veľkej podpore od občanov podarilo schváliť ešte v tomto volebnom období. Prechod na stály časový režim bude potrebné koordinovať, aby rozhodnutia na úrovni členských štátov nekomplikovali fungovanie jednotného trhu. Preto sme požiadali Európsku komisiu, aby sa tejto koordinácie ujala. V prípade komplikácií by mala mať právo navrhnúť odklad účinnosti smernice o maximálne 12 mesiacov. Text návrhu smernice, ktorý sme schválili, predstavuje vyjednávací mandát EP pre rokovania s Radou (ministrov) EÚ na konečnej verzii nových pravidiel.
2016/11/22
Internal market for electricity (A8-0042/2018 - Jerzy Buzek) SK

V utorok sme prijali legislatívu, ktorá by mala pomôcť zlepšiť trh s elektrickou energiou v Európskej únii. Chceme, aby bol ekologickejší, konkurencieschopnejší a lepšie pripravený na prípadné riziká. Spotrebitelia by na základe novej legislatívy mali získať garantovaný prístup k inteligentným elektromerom, dynamickej tvorbe cien a možnosti bezplatne zmeniť dodávateľa v rámci trojtýždňovej lehoty od podania žiadosti o zmenu. Od roku 2026 by sa lehota na zmenu dodávateľa mala skrátiť na 24 hodín od momentu, keď spotrebiteľ o zmenu požiada. To by malo zvýšiť tlak na ceny a spotrebitelia by mali ušetriť. Členské štáty budú mať naďalej možnosť – na základe prísnych pravidiel – dočasne regulovať ceny na účely pomoci domácnostiam, ktoré trpia energetickou chudobou alebo sú v tomto smere zraniteľné. Hlavným nástrojom boja proti energetickej chudobe by však mali byť vnútroštátne systémy sociálneho zabezpečenia. Jedným z hlavných cieľov nových pravidiel je dosiahnuť, aby aspoň 70 % obchodnej kapacity mohlo voľne prúdiť cez hranice v rámci EÚ. Odstránenie prekážok cezhraničného obchodu s elektrinou uľahčí v rámci EÚ aj obchod s energiou z obnoviteľných zdrojov. Tá by mala do roku 2030 tvoriť aspoň 32 % hrubej konečnej energetickej spotreby.
2016/11/22
Copyright in the Digital Single Market (A8-0245/2018 - Axel Voss) SK

Na druhej marcovej schôdzi prijal Európsky parlament novelu smernice o ochrane autorských práv. Osobne som hlasovala za to, aby sa o jednotlivých pozmeňujúcich návrhoch hlasovalo zvlášť, pretože návrh mal niektoré nedostatky, ktoré sa mohli vylepšiť. Išlo mi najmä o články 11 a 13, ktoré vyvolali veľkú kritiku aj medzi občanmi. Základný cieľ schvaľujem: autori kníh, článkov, reportáží, obrazov, videí, hudby či filmov si zaslúžia za svoju prácu primeranú odmenu. Podporujem preto princíp ochrany duševného vlastníctva tvorcov. Som totiž presvedčená, že každý, kto vytvorí nové hudobné, filmové alebo literárne dielo, si zaslúži odmenu za svoju prácu. Nové technológie umožnili, že tento princíp spravodlivej odmeny je v prostredí internetu často obchádzaný. V konečnom hlasovaní som sa zdržala. Na jednej strane súhlasím s tým, aby sa autorské zákony prispôsobili novým podmienkam digitálnych technológií a internetu. Predložený text som však nemohla s čistým svedomím podporiť.
2016/11/22
Contracts for the sale of goods (A8-0043/2018 - Pascal Arimont) SK

V utorok sme schválili aj nové pravidlá na lepšiu ochranu spotrebiteľov pri kúpe výrobkov na internete, ale aj v kamenných obchodoch. Tieto pravidlá harmonizujú základné zmluvné práva, ako napríklad právo na odškodnenie. Cieľom je dosiahnuť, aby mali spotrebitelia a firmy lepší prístup k tovarom na internete v celej EÚ. Zlepšiť by sa mala aj ochrana tých, ktorí si kúpia a stiahnu cez internet hudbu, aplikácie, alebo hry a predávajúci ich buď nedodá, alebo ich dodá poškodené. V prípade, že nebude možné opraviť takéto poškodenie, bude mať zákazník právo na zľavu alebo vrátenie peňazí do 14 dní. Pokiaľ sa nedostatok objaví v priebehu jedného roka po dodaní tovaru alebo služby, bude sa to brať tak, akoby existoval od začiatku a zákazník to nebude musieť dokazovať. Dôkazné bremeno sa presúva na predávajúceho. Prijatá smernica bude platiť aj pre nákupy v kamenných obchodoch. Ak sa poškodenie tovaru objaví počas dvoch rokov od dodania, bude niesť zodpovednosť predávajúci. Bremeno dôkazu bude niesť predávajúci počas jedného roka, no členské štáty môžu túto lehotu predĺžiť až na dvojnásobok. Smernica pokrýva aj takzvané „smart“ zariadenia. Spotrebitelia získajú pri ich kúpe právo dostávať potrebné softvérové aktualizácie počas obdobia, ktorého dĺžka bude závisieť od typu a životnosti zariadenia.
2016/11/22
Alignment of reporting obligations in the field of environment policy (A8-0324/2018 - Adina-Ioana Vălean) SK

Na druhej marcovej schôdzi sme veľkou väčšinou prijali uznesenie o zosúladení oznamovacích povinností vyplývajúcich z právnych predpisov týkajúcich sa životného prostredia. Cieľom uznesenia je modernizovať riadenie informácií a zabezpečiť jednotnejší prístup pri podávaní správ. Zároveň zdôrazňuje, že je nevyhnutné zabezpečiť čo najnižšiu administratívnu záťaž pre všetky zapojené subjekty (Komisiu, členské štáty, malé a stredné podniky, mimovládne subjekty) a viac využívať efektívnejšie postupy prostredníctvom elektronických nástrojov. Taktiež je potrebné zvýšiť transparentnosť a dostupnosť environmentálnych informácií pre všetky zapojené strany, ale aj pre verejnosť. Prostredníctvom týchto opatrení a vylepšených postupov sa budú ľahšie zhromažďovať a spracovávať informácie v oblasti environmentálnej politiky a životného prostredia. To pomôže rozhodovacím orgánom rýchlejšie získať komplexné hodnotenie a preskúmať efektívnosť právnych predpisov vo vzťahu k cieľom, ktoré sledujú.
2016/11/22
EU-Singapore Partnership and Cooperation Agreement (A8-0020/2019 - Antonio López-Istúriz White) SK

Európsky parlament v stredu prijal veľkou väčšinou uznesenie o uzavretí Dohody o partnerstve a spolupráci medzi EÚ a Singapurom, ktorú som aj ja podporila. Spoločne s touto dohodou, ktorá sa zameriava na vzájomnú spoluprácu v neobchodných aspektoch, prijal Parlament v ten istý deň aj Dohodu o voľnom obchode a Dohodu o ochrane investícií medzi EÚ a Singapurom, ktoré sa venujú práve obchodným záležitostiam. Tieto tri dohody sú politicky úzko prepojené a navzájom sa dopĺňajú. Konkrétne Dohoda o partnerstve a spolupráci má strategický význam, pričom poskytne právny rámec pre dlhodobé bilaterálne vzťahy a bude podporovať spoluprácu v oblastiach ako ochrana životného prostredia, spravodlivosť, bezpečnosť, medzinárodná stabilita, rozvoj, ľudské práva a sloboda, ako aj vedecká a technická spolupráca a doprava. V oblasti ľudských práv a základných slobôd dohoda zdôrazňuje záväzok v oblasti dodržiavania ľudských práv, sociálnych práv, ochrany demokracie a právneho štátu v súlade s Chartou OSN a so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv. Obzvlášť upozorňuje na vykonávanie trestu smrti a ochranu slobody prejavu a zhromažďovania. Dohoda zároveň zdôrazňuje potenciál regionálnej a medzinárodnej spolupráce medzi EÚ a Singapurom v oblasti regionálnej bezpečnosti, ako aj pri reakciách na humanitárne katastrofy v juhovýchodnej Ázii.
2016/11/22
Justice programme (A8-0068/2019 - Josef Weidenholzer, Heidi Hautala) SK

Na februárovom plenárnom zasadnutí sa hlasovalo aj o pozmeňujúcich návrhoch k návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa zriaďuje Program Spravodlivosť. Program Spravodlivosť má za cieľ podporovať odbornú prípravu sudcov a justičných pracovníkov, čo má slúžiť ako prostriedok na zlepšenie justičnej spolupráce v občianskych a trestnoprávnych záležitostiach založenej na zásade vzájomného uznávania rozsudkov a justičných rozhodnutí. Zároveň má tento program slúžiť na zjednodušenie prístupu jednotlivcov, ale aj podnikov k spravodlivosti v celej Európe. V neposlednom rade Program podporuje aj aktivity Únie na boj proti drogám. Napriek tomu, že Program Spravodlivosť považujem za užitočný nástroj na podporu a presadzovanie spravodlivosti naprieč členskými krajinami Únie, tak som predložené pozmeňujúce návrhy nemohla podporiť. Dôvodom bol pozmeňujúci návrh 23 (článok 12a nariadenia), ktorý uvádza, že členské štáty by mali ratifikovať Istanbulský dohovor a prijať komplexné právne predpisy proti rodovo motivovanému násiliu v Únii. Zásadne nesúhlasím s tým, aby Slovenská republika ratifikovala Istanbulský dohovor, a preto som hlasovala proti prijatiu tohto nariadenia.
2016/11/22
Policy challenges and strategies against women's cancers and related comorbidities (B8-0097/2019) SK

Podporila som prijatie uznesenia o politických výzvach a stratégiách boja proti rakovinovým ochoreniam žien a pridruženým ochoreniam, keďže v boji s rakovinou máme v Európskej únii ešte stále rezervy. Totiž zo štúdií vyplýva, že prostredníctvom prevencie, včasnej diagnózy a správnej liečby je možné predísť až polovici všetkých úmrtí spôsobených rakovinou. Teda, včasný skríning rakovinových ochorení, cenovo dostupná účinná liečba a šírenie vedecky podložených informácií o životnom štýle a faktoroch, ktoré môžu pomôcť pri prevencii rakoviny – to všetko sa musí stať európskym štandardom, ktorý bude dodržiavaný vo všetkých členských štátoch. Dnes to, žiaľ, ešte stále nie je samozrejmosť. Navyše, medzi strednou a východnou Európou a zvyškom Európy existujú stále rozdiely v miere výskytu aj úmrtnosti nielen na rakovinu vaječníkov a krčka maternice, ale aj iných foriem rakoviny. To nesmieme tolerovať. Rovnako však nesmieme zabúdať ani na fakt, že rakovina je choroba, ktorá si svoje obete nevyberá podľa pohlavia a pri stratégiách a politikách v oblasti zdravia a boja proti rakovinovým ochoreniam by sa mali zohľadňovať osobitné potreby žien a mužov, aby sa na onkologických pacientoch zameriavali konkrétne opatrenia a zdravotná starostlivosť.
2016/11/22
EU Anti-Fraud Programme (A8-0064/2019 - José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra) SK

Poslanci Európskeho parlamentu schválili návrh Komisie o programe EÚ pre boj proti podvodom v novom rozpočtovom období Únie 2021 – 2027. Cieľom tohto legislatívneho návrhu je, ako už jeho názov napovedá, ochrana finančných záujmov Únie prostredníctvom podpory úsilia členských štátov v boji proti podvodom a korupcii. Tieto opatrenia budú zahŕňať školenia, výmenu informácii a overených postupov, ako aj využívanie informačných systémov používaných na hlásenie zistených nezrovnalostí týkajúcich sa finančných prostriedkov EÚ. V rámci tohto programu Komisia predpokladá vyčleniť 181 miliónov na boj proti podvodom poškodzujúcich rozpočet Únie. Pozícia Parlamentu je v tomto smere ešte ambicióznejšia a ráta s rozpočtom na úrovni 321 miliónov eur. Tento program nahradí program Hercule III, ktorý sa ukázal byť úspešný napríklad pri operáciách zameraných na boj proti pašovaniu a vyhýbaniu sa DPH. Správu som podporila.
2016/11/22
Union Civil Protection Mechanism (A8-0180/2018 - Elisabetta Gardini) SK

Európsky parlament na februárovom pléne schválil nové pravidlá pre fungovanie mechanizmu civilnej ochrany EÚ. Pri lesných požiaroch, búrkach a povodniach v rokoch 2017 a 2018 sa totiž ukázalo, že existujúci systém nestačí. Po novom by členské štáty mali zdieľať prostriedky civilnej ochrany efektívnejšie. To umožní rýchlejšie reagovať na prípadné katastrofy. Vzhľadom na to sa podarilo vytvoriť novú rezervu zdrojov nazvanú RescEU, ktorej súčasťou budú napríklad lietadlá na hasenie lesných požiarov, vysokokapacitné čerpadlá, poľné nemocnice a pohotovostné lekárske tímy. Túto rezervu bude aktivovať Európska komisia v prípade, ak postihnutý členský štát nedokáže vlastnými silami zvládnuť následky katastrofy. Parlament tiež posilnil takzvanú Vedomostnú sieť Únie v oblasti civilnej ochrany. Jej úlohou je podporovať výcvik, spoločné cvičenia a výmenu poznatkov mladých profesionálov a dobrovoľníkov civilnej ochrany. Mechanizmus civilnej ochrany EÚ je v súčasnosti dobrovoľným systémom, prostredníctvom ktorého Únia koordinuje dobrovoľné príspevky participujúcich štátov na pomoc postihnutej krajine. Extrémne poveternostné podmienky a iné javy viedli v ostatných rokoch k maximálnemu využitiu kapacít vzájomnej pomoci členských štátov, a to najmä v prípadoch, keď viacero z nich čelilo v rovnakom čase podobnej katastrofe. EÚ doteraz nemala rezervy, ktoré by členským štátom dokázali pomôcť v prípadoch, keď si nedokážu pomôcť navzájom. Mechanizmus som v hlasovaní podporila.
2016/11/22
Minimum requirements for water reuse (A8-0044/2019 - Simona Bonafè) SK

V utorok plénum Európskeho parlamentu schválilo veľkou väčšinou (588 za, 23 proti, 66 sa zdržalo) legislatívne uznesenie o minimálnych požiadavkách na opätovné využívanie vody. Toto nariadenie stanovuje minimálne požiadavky na kvalitu opätovne využívanej, tzv. regenerovanej vody, vyžaduje si jej monitorovanie a plnenie riadenia rizík v záujme ochrany verejného zdravia. Cieľom tohto nariadenia je reagovať na zvýšené tlaky vo využívaní vodných zdrojov a podporiť tak používanie upravenej odpadovej vody v poľnohospodárstve, priemysle a v domácnostiach. Účelom tohto nariadenia je prostredníctvom stanovenia noriem, parametrov a povinností pri výrobe, distribúcii a skladovaní regenerovanej vody zaručiť bezpečnosť tejto vody z hľadiska jej plánovaného využitia, a tak zabezpečiť vysokú úroveň ochrany zdravia ľudí, zvierat a ochrany životného prostredia. Prostredníctvom koordinovaného prístupu k ochrane vodných zdrojov a vytvorením spoločného regulačného nástroja upravujúceho normy na úrovni Únie sa podporia alternatívne možnosti zásobovania vodou a prispeje sa k udržateľnému využívaniu vodných zdrojov v EÚ. Totiž, vzhľadom na zmenu klímy, nepredvídateľnosť počasia a dlhé suchá dochádza k častejším problémom s dostupnosťou sladkej vody, pričom dochádza aj k zhoršovaniu jej kvality. Voda je vzácny a obmedzený prírodný zdroj a je nevyhnutné ju chrániť, preto som uznesenie v hlasovaní podporila.
2016/11/22
Roma integration strategies (B8-0098/2019) SK

Podporila som uznesenie o potrebe posilneného strategického rámca EÚ pre národné stratégie začleňovania Rómov po roku 2020 a zintenzívnení boja proti protirómskemu zmýšľaniu, o ktorom sa hlasovalo v utorok v Európskom parlamente. Prijaté uznesenie definuje výraz „protirómske zmýšľanie“ ako osobitnú formu rasizmu, ktorá vychádza z presvedčenia o rasovej nadradenosti, až takej, že neberie Rómov ako ľudí. Prejavuje sa násilím, nenávistnými prejavmi, vykorisťovaním, stigmatizáciou a najotvorenejšou formou diskriminácie. Podľa tejto definície je zrejmé, že protirómske zmýšľanie je na Slovensku veľmi rozšírené. Aj ono nám ako spoločnosti bráni, aby sme prijímali dobré a účinné politiky na podporu vzdelávania a začleňovania predovšetkým rómskych detí, ktorým dlžíme skutočnú šancu na lepší život. Aj pre tieto naše domáce zlyhania oceňujem výzvu Európskeho parlamentu, aby pri hľadaní riešenia problému plnohodnotného zapojenia Rómov do našej spoločnosti ešte viac pomohla aj Európska komisia a výmenou najlepších skúseností aj ostatné členské štáty. Teraz je však dôležité, aby sme sa neuspokojili s formálnym písaním stratégií a opatrení, ale aby sme urobili aj reálne a zmysluplné kroky, ktoré pomôžu konkrétnym vylúčeným komunitám vymaniť sa z extrémnej chudoby.
2016/11/22
A comprehensive European industrial policy on artificial intelligence and robotics (A8-0019/2019 - Ashley Fox) SK

Podporila som iniciatívnu správu Výboru pre priemysel, výskum a energetiku, ktorého som tiež členkou. Táto iniciatíva reaguje na rapídny technologický pokrok v oblasti robotiky a umelej inteligencie (AI). Tie budú mať zásadný vplyv na našu budúcnosť, preto je potrebné, aby sme si zadefinovali základné postoje a nastavili etické mantinely, v rámci ktorých budeme tieto nové technológie využívať. AI a robotika má potenciál byť prínosom pre viaceré sektory, ako sú energetika, zmierňovanie zmien klímy, zdravotná starostlivosť, finančné služby a doprava. Musí sa však zabezpečiť vysoká úroveň bezpečnosti, ochrany a súkromia údajov používaných na komunikáciu osôb s robotmi a AI. Oceňujem, že táto správa zdôrazňuje, že vývoj, šírenie a používanie umelej inteligencie by mali brať do úvahy rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a sebaurčenie jednotlivca. Každý model založený na umelej inteligencii musí od návrhu zahŕňať aj etické hľadisko. Súhlasím tiež s tvrdením, že autonómnosť v plnej miere možno prisúdiť len ľudským bytostiam. Umelá inteligencia môže byť tak prínosom, ako i nebezpečenstvom pre ľudí, preto musíme rozvíjať túto technológiu transparentným spôsobom a vždy so zreteľom na človeka.
2016/11/22
Cross-border restitution claims of works of art and cultural goods looted in armed conflicts and wars (A8-0465/2018 - Pavel Svoboda) SK

Podporila som na štvrtkovom pléne prijatie správy o cezhraničných žiadostiach o navrátenie umeleckých diel a predmetov kultúrnej hodnoty rozkradnutých v ozbrojených konfliktoch a vojnách. Podľa Interpolu sa čierny trh s umeleckými dielami stáva porovnateľne lukratívny ako trh s drogami, zbraňami alebo falšovaným tovarom. Navyše, podľa posúdenia vplyvu v návrhu Komisie na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o dovoze tovaru kultúrneho charakteru sa uvádza, že až 80 – 90 % celosvetového predaja starožitností má nezákonný pôvod. Problémom je okrem jeho nezákonnosti aj to, že sa zisky z predaja potenciálne využívajú na financovanie teroristickej činnosti (napr. umelecké diela rabované počas ozbrojených konfliktov a vojen v Líbyi, Sýrii a Iraku). Preto sa Parlament domnieva, že je potrebné vytvoriť zodpovedný a etický európsky trh s umením, a preto vyzýva Komisiu, aby identifikovala občianskoprávne opatrenia, ktoré pomôžu prekonať náročné súkromnoprávne aspekty pri návrate umeleckých diel. Ďalej vyzýva Komisiu, aby podporovala činnosť v oblasti výskumu pôvodu umeleckých diel v Únii, jej archiváciu, evidenciu a výmenu informácií medzi štátmi, ako aj aby vymedzila spoločné zásady týkajúce sa stanovenia vlastníctva alebo nároku na vlastníctvo, stanovila pravidlá upravujúce premlčanie a dôkazné požiadavky. Rovnako vyzýva aj členské a kandidátske krajiny, aby prijali opatrenia na vytvorenie mechanizmov na uľahčenie navrátenia ulúpeného majetku.
2016/11/22
Establishing the Rights and Values programme (A8-0468/2018 - Bodil Valero) SK

Európsky parlament prijal nariadenie, ktorým sa zriaďuje program Občania, rovnosť, práva a hodnoty. Tento program má slúžiť na ochranu a presadzovanie spoločných európskych práv a hodnôt, ktoré sú zakotvené v zmluvách Európskej únie a v Charte základných práv a slobôd EÚ. Zároveň sa týmto nariadením rozširuje pôsobnosť tohto programu aj na ochranu demokracie a právneho štátu, pretože rešpektovanie právneho štátu je nevyhnutným predpokladom dodržiavania základných ľudských práv. Aj napriek tomu, že bezvýhradne podporujem dodržiavanie ľudských práv a právneho štátu, tak som toto nariadenie nemohla podporiť. Za hlavné dôvody považujem najmä explicitné presadzovanie sexuálnych a reprodukčných práv ako nástroja na boj proti násiliu založenému na rodovej príslušnosti, ako aj odvolávanie sa na Istanbulský dohovor a vyjadrenie podpory pre jeho plné vykonávanie na všetkých úrovniach. Navyše, na presadzovanie tohto programu v rámci členských štátov Únie sa vytvorí nová rozpočtová položka, prostredníctvom ktorej sa budú podporovať aktivity a programy na miestnej úrovni, akými sú napríklad kampane, zvyšovanie povedomia, kontrolné činnosti, ľudsko-právne a občianske vzdelávanie a iné. Táto rozpočtová položka sa aj vzhľadom na už spomenuté problematické časti tohto nariadenia môže využiť na financovanie neziskových organizácií a aktivít, ktoré presadzujú a propagujú napr. sexuálne a reprodukčné práva. Preto som hlasovala proti tomuto návrhu.
2016/11/22
European Instrument for Nuclear Safety complementing the Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (A8-0448/2018 - Vladimir Urutchev) SK

Podporila som v hlasovaní pozíciu Parlamentu k návrhu nariadenia Rady, ktorým sa zriaďuje Európsky nástroj pre jadrovú bezpečnosť. Cieľom tohto nástroja je podporovať a prenášať pokročilé pravidlá a postupy jadrovej bezpečnosti členských štátov EÚ do tretích krajín. Podpora jadrovej bezpečnosti v tretích krajinách Európskymi spoločenstvami začala v reakcii na zvýšenú informovanosť o cezhraničných vplyvoch havárie v Černobyle.Úlohou Európskeho nástroja pre jadrovú bezpečnosť by malo tiež byť napomáhať rozvoju medzinárodnej spolupráce založenej na dohovoroch o jadrovej bezpečnosti a nakladaní s rádioaktívnym odpadom a Zmluve o nešírení jadrových zbraní. Osobitný dôraz v spolupráci by sa mal klásť na susedné krajiny EÚ, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu.Sektor jadrovej bezpečnosti v súčasnosti čelí viacerým výzvam:– starnutie jadrových elektrární a programy predlžovania životnosti;– bezpečné vyradenie odstavených elektrární;– úsilie nových štátov pri zavádzaní jadrovej energie do ich energetického mixu.
2016/11/22
Combating late payment in commercial transactions (A8-0456/2018 - Lara Comi) SK

Podporila som prijatie správy o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách, ktorej cieľom je zlepšiť a podporiť situáciu podnikov a spoločností v oblasti oneskorených platieb. Prax oneskorených platieb je zvlášť nebezpečná pre malé a stredné podniky, ktoré sú závislé od včasných platieb na platenie svojich záväzkov, ako aj pre ich rast a rozvoj. Vzhľadom na to Parlament podporuje zlepšenie platobného správania v Únii kombináciou právnych a dobrovoľných zásahov a stanovuje preventívne, ako aj nápravné opatrenia na dosiahnutie včasných platieb a transakcií. Zároveň vyzýva členské štáty, aby zlepšili svoje právne predpisy v tejto oblasti a aby prevzali plnú zodpovednosť za vykonávanie platieb zo strany verejnej správy. V neposlednom rade Parlament vyzýva Komisiu a členské štáty, aby prostredníctvom kampaní a publikácií zvyšovali povedomie a informovanosť o existencii prostriedkov nápravy v prípade oneskorených platieb. Rýchla a včasná realizácia platieb je zásadná pre rozvoj podnikateľského prostredia a pre prežitie a rast podnikov. Životaschopné podnikanie považujem za mimoriadne dôležité, a preto podporujem výzvu Parlamentu, ktorý žiada zásadný posun smerom k vytvoreniu kultúry včasných platieb.
2016/11/22
EU Emergency Travel Document (A8-0433/2018 - Kinga Gál) SK

Hlasovala som za legislatívne uznesenie o náhradných cestovných dokladoch EÚ. Cieľom tohto opatrenia je aktualizovať 20 rokov starý formát a pravidlá vydávania náhradného cestovného dokladu EÚ. Táto novela reaguje na nedostatočnú ochranu zastaraných dokladov proti podvodom a falšovaniu. V roku 2017 Európsky parlament zverejnil správu o občianstve, podľa ktorej sedem miliónov občanov EÚ cestuje do miest mimo EÚ alebo žije na miestach za hranicami EÚ, kde ich vlastná krajina nemá veľvyslanectvo ani konzulát. Napriek tomu títo ľudia z titulu občana EÚ majú právo požívať diplomatickú a konzulárnu ochranu. Preto Komisia predložila návrh na nový, bezpečnejší formát náhradného cestovného dokladu EÚ pre nezastúpených občanov Únie v tretích krajinách, ktorých pas bol ukradnutý, stratený, zničený alebo je dočasne nedostupný. Vďaka týmto opatreniam sa žiaden občan Európskej únie nemusí báť pri vycestovaní do krajín, kde jeho štát nemá zastúpenie, že by mu nebola v prípade problémov poskytnutá pomoc.
2016/11/22
Situation of fundamental rights in the European Union in 2017 (A8-0466/2018 - Josep-Maria Terricabras) SK

Európsky parlament schválil správu o situácii v oblasti základných práv v Európskej únii v roku 2017. Ja som však túto správu nemohla podporiť, pretože viaceré jej ustanovenia sú pre mňa z hodnotového hľadiska neprijateľné. Správa kritizuje rozdielne právne predpisy v členských štátoch, pokiaľ ide o vykonávanie potratov a vyzýva ich k liberalizácii týchto zákonov. Táto kritika sa v uznesení zakladá na tzv. práve na potrat, ktoré ale skrátka nepatrí medzi ľudské práva. Treba zdôrazniť, že takéto právo nepoznajú ani významné ľudsko-právne dokumenty, akými sú Všeobecná deklarácia ľudských práv a Charta základných práv Európskej únie. Ako ochrankyňa práva na život nemôžem súhlasiť s presadzovaním sexuálnych a reprodukčných práv. Navyše, Únia musí rešpektovať kompetenciu členských štátov regulovať si slobodne politiky zdravotného zabezpečenia.Oceňujem naopak, že uznesenie varuje pred spochybňovaním slobody médií, prejavu a slobody zhromažďovania. Zároveň vítam oznámenie Komisie v súvislosti s bojom proti dezinformáciám na internete, ktorého cieľom je vytvoriť transparentnejší, dôveryhodnejší a zodpovednejší online ekosystém.
2016/11/22
Autonomous driving in European transport (A8-0425/2018 - Wim van de Camp) SK

Európsky parlament prijal v hlasovaní iniciatívnu správu o autonómnom riadení vozidiel v európskej doprave. Sektor dopravy sa dnes vyvíja nezadržateľným tempom a Európska únia musí na tieto zmeny patrične reagovať. Už teraz jazdia po našich cestách vozidlá, ktoré sú poloautomatizované a ktoré vyžadujú minimálnu obsluhu. Je teda len otázkou času, kedy plnoautomatizované vozidlá sa stanú pevnou súčasťou európskej dopravy. Avšak s takýmto rýchlym technologickým pokrokom treba zodpovedať zásadné otázky týkajúce sa bezpečnosti, súkromia údajov, technických štandardov vozidiel a infraštruktúry, zodpovednosti za prevádzku vozidiel, vyvodzovanie zodpovednosti pri nehodách a z toho vyplývajúce etické aspekty. V neposlednom rade bude treba vyriešiť aj otázku koexistencie automatizovaných vozidiel s tými vozidlami, ktoré riadia ľudia. V tejto správe preto žiadame Komisiu, aby predložila podrobné pravidlá pre všetky druhy automatizovaných dopravných prostriedkov. Poslanci tiež zdôraznili, že je potrebný výskum v oblasti vplyvu automatizovanej dopravy a jeho dlhodobých dopadov na spotrebiteľov, spoločnosť a nehodovosť. Správu som podporila.
2016/11/22
Gender mainstreaming in the European Parliament (A8-0429/2018 - Angelika Mlinar) SK

V stredu poslanci Európskeho parlamentu schválili správu o uplatňovaní hľadiska rovnosti v Európskom parlamente v pomere 492 za, 126 proti a 75 poslancov sa zdržalo. Ja som však správu podporiť nemohla. Správa síce hovorí o odhodlaní dosiahnuť rodovú rovnosť, tak v obsahu politík, iniciatív a programov EÚ, ako aj naprieč politickými, rozpočtovými, administratívnymi a výkonnými úrovňami EÚ, avšak niektoré z týchto požiadaviek majú byť zavádzané až absurdnými opatreniami, ktoré navyše kompromitujú snahu o dosiahnutie skutočnej rovnosti príležitostí medzi mužmi a ženami v prostredí Európskeho parlamentu. A čo je horšie, tieto opatrenia zatieňujú aj pozitívne a zmysluplné iniciatívy na dosiahnutie rodovej rovnosti, ako napríklad zlepšenie postavenia žien v pracovnom prostredí, nulovú toleranciu pri sexuálnom obťažovaní alebo oceňovanie práce žien a mužov bez ohľadu na pohlavie. Moje štrnásťročné skúsenosti v európskej politike jednoznačne ukazujú, že túto tému opakujeme každé volebné obdobie a zároveň ukazujú, že používanie výrazov, ktorým ľudia nerozumejú, škodí hlavne ženám. Keby sme jasne hovorili o rešpektovaní ľudskej dôstojnosti každého človeka, o rovnocennom postavení žien a mužov, postavenie žien v spoločnosti by mohlo byť už na úplne inej úrovni.
2016/11/22
European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy (A8-0393/2018 - Marian-Jean Marinescu) SK

Plénum Európskeho parlamentu schválilo uznesenie o Európskom spoločnom podniku pre ITER a rozvoj energie jadrovej syntézy. Tento podnik bol zriadený 19. apríla 2007 na 35 rokov a je primárne zodpovedný za poskytovanie príspevku Európy do projektu pre medzinárodný termonukleárny experimentálny reaktor známy tiež pod skratkou ITER. Ide o najväčší medzinárodný vedecký projekt, ktorého cieľom je ľudovo povedané priniesť silu slnka na Zem. Toto je obzvlášť dôležitý cieľ pri zvyšovaní energetických nárokov a v boji proti klimatickým zmenám. Výhoda takéhoto reaktora by spočívala najmä v produkcii čistej a takmer nevyčerpateľnej energie bez škodlivých emisií. Na tomto projekte sa podieľajú všetky svetové mocnosti vrátane USA, Činy, Ruska a Indie. Príspevok Únie na výstavbu tohto projektu predstavuje 45 % všetkých nákladov. Uznesenie parlamentu pripomína, že pôvodný plán dokončenia celej stavby sa nestihne zrealizovať do roku 2020. Nový termín dovŕšenia prác bol preto stanovený na rok 2025. Zároveň poslanci EP vyzývajú Radu, aby pri schvaľovaní návrhu Komisie zvážili rozšíriť spoluprácu i s malými a strednými podnikmi, ako sú startupy, ktoré svojím často inovátorským prístupom môžu prispieť k výskumu jadrovej syntézy. Uznesenie som podporila.
2016/11/22
EU guidelines and the mandate of the EU Special Envoy on the promotion of freedom of religion or belief outside the EU (A8-0449/2018 - Andrzej Grzyb) SK

Európsky parlament schválil uznesenie (v pomere 576 za, 46 proti, 73 poslancov sa zdržalo) o usmerneniach EÚ a mandáte osobitného vyslanca EÚ pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ. Uznesenie požaduje, aby Únia aj naďalej využívala všetky nástroje svojej vonkajšej politiky na ochranu náboženskej slobody ako jedného zo základných ľudských práv a tiež aby posilnila mandát osobitného vyslanca EÚ na podporu slobody náboženského vyznania alebo viery. Totiž, tento vyslanec nemá v rámci Únie formálny status ani rozpočet a k dispozícií má len jedného asistenta. Tento post v súčasnosti zastáva bývalý eurokomisár Ján Figeľ. Navyše na podporu tejto správy a ochrany náboženskej slobody pripravila nezisková organizácia CitizenGO petíciu, ktorú podporilo viac ako 50 000 občanov EÚ v priebehu jediného týždňa a ktorú pred hlasovaním odovzdali do rúk predsedovi politickej skupiny Európskej ľudovej strany Manfredovi Weberovi. Tento mandát som v hlasovaní podporila aj ja, pretože tam, kde nie je garantované ľudské právo slobodne vyznávať svoje náboženstvo a žiť svoju vieru, tam nie je garantovaná ani základná spravodlivosť a sloboda.
2016/11/22
Gender equality and taxation policies in the EU (A8-0416/2018 - Marisa Matias, Ernest Urtasun) SK

Odmietla som podporiť správu o rodovej rovnosti a daňovej politike v EÚ, o ktorej sa hlasovalo na januárovom pléne. Po prvé, o tejto správe sa v prvom rade nemalo vôbec rokovať, pretože táto správa porušuje princíp subsidiarity. Navyše, čo je dôležitejšie, v tejto správe možno nájsť opatrenia, ktoré sú v neprospech rodiny a rodinnej politiky. Konkrétne, nesúhlasím s požiadavkou ľavicových poslancov, aby členské štáty zrušili spoločné zdaňovanie manželov. Som zásadne proti akejkoľvek priamej či nepriamej diskriminácii žien, avšak spoločné zdaňovanie manželov nie je namierené proti ženám, ako sa niektorí domnievajú. Podľa môjho názoru, spoločné zdaňovanie manželov znižuje daňové zaťaženie mnohých rodín a zároveň rešpektuje fakt, že rodina je samostatne hospodáriaca jednotka s príjmami a výdavkami. Navyše, o daniach z príjmov občanov majú rozhodovať členské štáty, nie Únia. A práve členské štáty týmto opatrením môžu podporovať rodiny – ženy a mužov, ktorí sa zaviazali k vzájomnej starostlivosti a sú ochotní prijať a vychovať deti. Za nešťastnú považujem aj požiadavku na väčšinové hlasovanie v Rade v otázkach daní. Jej prijatím by sa vytvoril priestor pre populistov a nacionalistov, ktorí by nás obvinili zo zrady národnej suverenity. To by sme nemali pripustiť.
2016/11/22
Establishing the space programme of the Union and the European Union Agency for the Space Programme (A8-0405/2018 - Massimiliano Salini) SK

Podporila som legislatívny návrh Komisie o vesmírnom programe Únie, ktorým sa stanuje program a rozpočet na roky 2021-2027. Zároveň sa týmto nariadením premenúva Agentúra pre európsky globálny navigačný satelitný systém na Agentúru Európskej únie pre vesmírny program, ktorej sídlo sa nachádza v Českej republike. Hoc sa na prvý pohľad zdá, že vesmírny program sa týka čisto kozmu, nie je tomu tak. Benefitujú z neho hlavne občania a firmy. Vesmírne technológie nám výrazne uľahčujú život tu na zemi, či už ide o navigačné systémy v doprave, internetové služby v odľahlých oblastiach, pozeranie televízie cez satelit alebo monitorovanie prírodných katastrof. Všade tam využívame moderné vesmírne systémy. Rozpočet, ktorým bude staronová agentúra disponovať, dosahuje sumy 16 miliárd EUR. Tým sa pokryjú náklady na programy Galileo, Copernicus a - program na pozorovanie vesmíru. Nakoľko je vesmírny program tak nákladný, je lepšie, aby sme túto činnosť efektívne koordinovali spoločne na európskej úrovni.
2016/11/22
Activities of the European Ombudsman in 2017 (A8-0411/2018 - Eleonora Evi) SK

V Európskom parlamente sme schválili na decembrovom pléne správu o činnosti európskej ombudsmanky za rok 2017. Funkcia európskeho ombudsmana slúži najmä občanom EÚ. Tí majú možnosť podať sťažnosti, ktoré sa týkajú nesprávneho úradného postupu orgánov, agentúr a inštitúcii Únie. Úlohou európskej ombudsmanky je teda kontrola zásady dobrej správy veci verejných, súlad inštitúcii so zákonom a v neposlednom rade ochrana ľudských práv. V roku 2017 požiadalo ombudsmanku o pomoc 15 837 občanov a z toho 2 181 podnetov bolo spracovaných ako sťažnosti. Zároveň zo zverejnenej štatistiky vyplýva, že až 2/3 podaných sťažností nespadali do kompetencie ombudsmanky. V predošlom roku otvorila 447 vyšetrovaní, z ktorých väčšina vychádzala zo sťažností a v 14 prípadoch išlo o jej vlastnú iniciatívu. Podarilo sa jej uzavrieť 363 vyšetrovaní, z ktorých viac ako polovica sa týkala Európskej komisie. Čo sa týka podaných sťažností, dá sa tu pozorovať isté zlepšenie oproti roku 2016, keď sa zvýšil ich počet z 1 880 na už zmienených 2 181.
2016/11/22
EU-Japan Economic Partnership Agreement (resolution) (A8-0367/2018 - Pedro Silva Pereira) SK

Plénum Európskeho parlamentu schválilo dohodu o hospodárskom partnerstve medzi EÚ a Japonskom, ktorá je považovaná vôbec za najdôležitejšiu bilaterálnu obchodnú dohodu, ktorú Únia vyjednala a uzavrela. Japonsko predstavuje tretí najväčší spotrebiteľský trh na svete, pričom je však až na šiestom mieste v rebríčku vývozných trhov EÚ. Táto dohoda bude zastrešovať tretinu svetového HDP, takmer 40% svetového obchodu a vyše 600 miliónov ľudí. Cieľom dohody je podporiť rast HDP, príjmov, obchodu, produktivity a zamestnanosti tak v EÚ ako aj v Japonsku. Odstránením ciel na tovary a služby dôjde k poklesu cien a zvýši sa ponuka v oblasti tovarov a služieb, čo ocenia najmä koncoví spotrebitelia. Táto dohoda navyše pomôže výraznej miere aj malým a stredným podnikom, keďže až 78 % zo všetkých vývozných spoločností z EÚ do Japonska sú práve menšie podniky. Dohoda v neposlednom rade stanovuje prísne normy v súvislosti s ochranou životného prostredia, bezpečnosti potravín a v oblasti ochrany práv spotrebiteľa a pracovných práv. Podporujem systém otvoreného a spravodlivého obchodu založeného na pravidlách, a preto som tento návrh podporila.
2016/11/22
Establishing Horizon Europe – laying down its rules for participation and dissemination (A8-0401/2018 - Dan Nica) SK

Európsky horizont je rámcový program zameraný na výskum a inovácie v EÚ. Komisia vo svojom návrhu pre nové rozpočtové obdobie 2021-2027 navrhla pomerne ambiciózny rozpočet vo výške 100 miliárd EUR. Stanovisko Európskeho parlamentu bolo v tomto smere ešte ambicióznejšie a žiada navýšenie finančných prostriedkov pre výskum a inovácie na úroveň 120 miliárd. Poslanci EP zdôraznili potrebu zaviesť inovatívne opatrenia, ako napríklad rozširovanie štipendií na posilnenie európskych výskumných oblastí a zníženie vedeckej a technologickej priepasti. Zároveň je potrebné posilniť programy, ktoré zahŕňajú ženy, malé a stredné podniky alebo účastníkov z krajín EÚ s nižšou výkonnosťou v oblasti vedy a výskumu. V rámci pozície Parlamentu sme tiež prijali, že aspoň 35 % výdavkov z rozpočtu Európskeho horizontu bude pridelených k podpore klimatických cieľov EÚ. Správu som podporila.
2016/11/22
Findings and recommendations of the Special Committee on Terrorism (A8-0374/2018 - Monika Hohlmeier, Helga Stevens) SK

Deň po tragických udalostiach na vianočných trhoch v Štrasburgu prijal Európsky parlament uznesenie o zisteniach a odporúčaniach Osobitného výboru Európskeho parlamentu pre terorizmus. Prijaté uznesenie je vlastne záverečnou správou dočasného Osobitného výboru pre terorizmus, ktorý vznikol v júli 2017 s cieľom identifikovať riziká a nedostatky v boji proti terorizmu. Tieto odporúčania zdôrazňujú najmä zefektívnenie a zintenzívnenie boja proti radikalizácii (s dôrazom na online prostredie) a podporujú lepšiu výmenu a využívanie informácií medzi členskými štátmi, pričom však zdôrazňujú striktné dodržiavanie práv na slobodu prejavu a ochranu osobných údajov. V neposlednom rade prijaté odporúčania vyzdvihujú nutnosť väčšej podpory pre obete teroristických útokov, prostredníctvom zriadenia koordinačného centra EÚ a spoločnej definície pojmu obeť terorizmu. Okrem toho sa správa venuje aj otázkam financovania terorizmu, účinnej kontrole zbraní a výbušnín, ale aj postaveniu obetí teroristických útokov. Správu som v hlasovaní podporila.
2016/11/22
EU-Ukraine Association Agreement (A8-0369/2018 - Michael Gahler) SK

Parlament prijal nelegislatívne uznesenie o vykonávaní dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou. Táto správa predstavuje prvú z každoročných správ, ktorá sa zameriava na hodnotenie tempa implementácie asociačnej dohody medzi Úniou a Ukrajinou. Obsiahla správa v prvom rade víta veľmi intenzívny dialóg medzi EÚ a Ukrajinou na mnohých úrovniach. Správa zároveň sumarizuje pozitívne opatrenia, ktoré sa podarilo Ukrajine dosiahnuť (napr. pokrok v reformách v rôznych rezortoch nevyhnutných na priblíženie Ukrajiny k EÚ), ale na druhej strane aj poukazuje na oblasti, kde vidí nedostatky. Konkrétne zdôrazňuje znepokojenie nad nedostatočným fungovaním právneho rámca pri boji s korupciou, poukazuje na problémy s transparentnosťou, na nedokončené decentralizačné reformy a vyzýva na vysporiadanie sa so stále silným vplyvom oligarchie. Túto komplexnú správu som však v záverečnom hlasovaní nemohla podporiť, nakoľko v článku 43 žiada od Ukrajiny ratifikáciu Istanbulského dohovoru. Preto som sa pri hlasovaní o tomto uznesení zdržala.
2016/11/22
Education in the digital era: challenges, opportunities and lessons for EU policy design (A8-0400/2018 - Yana Toom) SK

Podporila som utorkové hlasovanie o vzdelávaní v digitálnej ére, ktoré plénum prijalo veľkou väčšinou. Uznesenie reaguje na potrebu doby, v ktorej technológie a digitalizácia napredujú enormne rýchlo, pričom sa odhaduje, že v priebehu najbližších 25 rokov zanikne približne polovica súčasných pracovných miest (v Únii cca 30%). Zároveň sa ale vytvoria nové pozície, ktoré si však budú vyžadovať väčšie digitálne zručnosti. Avšak problémom je, že v súčasnosti až 44% obyvateľov EÚ (16-74 rokov) disponuje nedostatočnými digitálnymi zručnosťami a až 19% obyvateľov Únie nemá žiadne digitálne zručnosti. Toto uznesenie má za cieľ poukázať na nevyhnutnosť digitálneho vzdelávania v modernej dobe pre získanie lepších pracovných príležitosti a pre lepší život v spoločnosti. Digitálna gramotnosť podporuje efektívnejšiu komunikáciu a výmenu informácií, čo prispieva k lepšiemu politickému rozhodovaniu a osobnému rozvoju. Preto toto uznesenie zdôrazňuje nevyhnutnosť uceleného prístupu celoživotného vzdelávania, ako aj transformáciu systémov vzdelávania, ktoré by reflektovali potreby a požiadavky digitálnej doby. Tento prijatý akčný plán by mal navyše byť vnímaný ako prvý krok k plnohodnotnej stratégii Únie pre digitálne vzdelávanie a zručnosti, ktorá môže poskytnúť koordinovanejší politický rámec a lepšie prispôsobenie sa rýchlo meniacej sa realite.
2016/11/22
Transparency and sustainability of the EU risk assessment in the food chain (A8-0417/2018 - Renate Sommer) SK

Poslanci Európskeho parlamentu schválili legislatívny návrh na zlepšenie fungovania Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín. Cieľom tohto nariadenia je spraviť schvaľovací proces bezpečnosti produktov viac transparentným a efektívnym. Žiaľ, v záverečnom hlasovaní som túto správu nemohla podporiť, nakoľko sa do nej dostala požiadavka, ktorá môže výrazným spôsobom poškodiť inovácie a v konečnom dôsledku konkurencieschopnosť európskych výrobcov v potravinárskom sektore. Problémom je, že Európsky úrad pre bezpečnosť bude musieť podľa schválenej pozície Parlamentu zverejňovať štúdie o bezpečnosti výrobkov, a to skôr, než je výrobok uvedený na trh. Z tejto situácie napokon môžu profitovať výrobcovia z krajín ako Čína, ktorí následne budú vedieť ľahko skopírovať nové postupy výroby európskych spoločností. Výsledkom celého hlasovania je, že moja nemecká kolegyňa Renate Sommer sa na protest vzdala pozície spravodajkyne, čo pravdepodobne oddiali rokovania s ministrami členských štátov, a teda aj schválenie nových pravidiel posúdenia rizík v potravinovom sektore.
2016/11/22
European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) (A8-0274/2017 - Czesław Hoc) SK

Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci(EU-OSHA) bola založená v roku 1994. Nariadenie upravujúce jej činnosť bolo od tej doby viackrát zmenené. Súčasná revízia má za cieľ spresniť úlohu tejto agentúry pri podpore Komisie, iných európskych inštitúcii a členských štátov. Návrh nariadenia vychádza zo spoločného vyhlásenia Parlamentu, Rady a Komisie o spoločnom prístupe pri budúcich rozhodnutiach o decentralizovaných agentúrach.Zmeny sa budú týkať najmä:- štruktúry riadiacej rady;- výkonnej rady, ktorá nahrádza existujúce predsedníctvo, aby pomáhala a sledovala rozhodnutia riadiacej rady a tiež prijímala určité naliehavé predbežné rozhodnutia;- vzťahov EU-OSHA s inými orgánmi EÚ, najmä s Európskym centrom pre rozvoj odborného vzdelávania a nadáciou Eurofound;- opatrení na boj proti podvodom alebo akýmkoľvek potenciálnym stretom záujmov;- hodnotenia programov a výdavkov.Cieľom návrhu je tiež predísť tzv. zdvojeniu agentúr, aby sa finančné prostriedky na ich chod vynakladali čo najefektívnejšie. Správu som podporila.
2016/11/22
Humanitarian Visas (A8-0423/2018 - Juan Fernando López Aguilar) SK

Po neúspešnom hlasovaní v novembrovom pléne Európskeho parlamentu sa do programu hlasovania opäť zaradilo legislatívne uznesenie o humanitárnych vízach. Pri novembrovom zasadnutí uznesenie nezískalo v Parlamente potrenú kvalifikovanú väčšinu, avšak po hlasovaní sa dosiahla naprieč politickými skupinami dohoda, aby sa o návrhu opätovne hlasovalo na decembrovej schôdzi. Na druhý pokus bolo toto uznesenie v pléne prijaté v pomere hlasov 429 (za), 194 (proti) a 41 (zdržalo sa). Prijatím tohto uznesenia Parlament vyzýva Komisiu na predloženie návrhu právnej úpravy, ktorá by zaviedla inštitút európskych humanitárnych víz s termínom do 31. marca 2019. Hlasovala som aj tentokrát proti vytvoreniu tohto nového nástroja, pretože verím, že súčasný systém udeľovania víz je dostačujúci. Som presvedčená, že prijatím takejto legislatívnej úpravy sa vytvorí neprimeraný administratívny tlak na zastupiteľské úrady v tretích krajinách, kde by si mohli žiadatelia o takéto vízum požiadať. Pobyt, azyl a mimoriadna ochranu môže garantovať len štát ako suverénny správca konkrétneho územia. EÚ však nie je takýmto štátom. Je potrebné, aby sme sa na európskej úrovni sústredili viac na riešenie príčin ilegálnej migrácie a nielen jej dôsledkov.
2016/11/22
New European Agenda for Culture (A8-0388/2018 - Giorgos Grammatikakis) SK

Na utorkovom pléne sme prijali Novú európsku stratégiu pre kultúru, ktorá sa zameriava na zachovanie, rozvoj a šírenie živej a rozmanitej kultúrnej scény. Táto Stratégia by mala slúžiť ako flexibilný rámec na zmenu kultúrnych ekosystémov a posilnenie synergií medzi odvetviami. Kultúra totiž predstavuje účinný nástroj pri dosahovaní cieľov politiky súdržnosti a sociálneho začlenenia, podporuje medzikultúrny dialóg, ako aj slobodu a rozmanitosť prejavu, pričom zároveň buduje vzťahy a mosty medzi jednotlivcami z rôznych prostredí. Pre účinné dosiahnutie týchto cieľov Parlament vyzýva Komisiu, aby zabezpečila finančné prostriedky na kultúru aspoň na úrovni 1% VFR, a zároveň vyzýva členské štáty, aby vnímali kultúru ako prioritu pri využívaní štrukturálnych fondov. V neposlednom rade Stratégia reflektuje zmeny v prostredí kultúrneho priemyslu spôsobené digitálnou revolúciou, ktorá na jednej strane prináša veľké benefity, na druhej strane však prináša aj riziká, ako napríklad v podobe ekonomického ohrozenia umelcov. Preto Parlament prostredníctvom Stratégie vyzýva Komisiu a členské štáty, aby podporovali spravodlivé odmeňovanie umelcov a zdôrazňuje potrebu ochrany autorského práva, ktoré predstavuje jadro príjmov kultúrneho a kreatívneho priemyslu.
2016/11/22
Trade in certain goods which could be used for capital punishment, torture or other cruel treatment or punishment (A8-0387/2018 - Lidia Joanna Geringer de Oedenberg) SK

Podporila som v hlasovaní legislatívne uznesenie Parlamentu upravujúce obchodovanie členských krajín EÚ s tretími krajinami s tovarom, ktorý je možno použiť na účel vykonávania trestu smrti, mučenia alebo iného krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania. Prijaté nariadenie zakazuje akýkoľvek vývoz, dovoz, tranzit a výkon sprostredkovateľských služieb pre tovary, ktoré nemajú iné praktické využitie ako na účely vykonávania trestu smrti, mučenia alebo iného neľudského zaobchádzania a trestania. Výnimka sa môže udeliť len v prípade, že sa preukáže, že tento tovar sa v tretej krajine bude používať výhradne na účely verejného vystavenia v múzeu na základe jeho historického významu. Zároveň sa na tovary, ktoré je možné, respektíve by mohli byť použité na účely mučenia, či iného neľudského zaobchádzania, zavádza požiadavka vývozného povolenia s jasnými kritériami a postupmi, pričom sa zároveň definujú ďalšie podmienky napr. v oblasti tranzitu či doplnkových služieb. Toto nariadenie Európskeho parlamentu a Rady ďalej v tejto súvislosti upravuje aj oblasť sprostredkovateľských a technických služieb, školení a reklamy s takýmto tovarom. Aby sa nariadenie dôsledne dodržiavalo, členské štáty musia stanoviť pravidlá, pokiaľ ide o sankcie aplikované pri porušení tohto nariadenia, a musia prijať všetky opatrenia potrebné na zabezpečenie ich uplatňovania.
2016/11/22
Temporary reintroduction of border control at internal borders (A8-0356/2018 - Tanja Fajon) SK

Európsky parlament prijal nariadenie, ktoré novelizuje Kódex schengenských hraníc v oblasti možnosti zavedenia dočasných kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Nariadenie reaguje na súčasné potreby vzhľadom na stále trvajúce ohrozenie vnútornej bezpečnosti a verejného poriadku, a teda prijaté nariadenie zavádza nové pravidlá pre dočasné kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu. Medzi hlavnými opatreniami týchto nových pravidiel možno uviesť najmä skrátenie dĺžky trvania kontroly po ich počiatočnom zavedení na dva mesiace (z pôvodných 6 mesiacov) a taktiež skrátenie maximálnej dĺžky zavedenia kontrol na obdobie 1 roka (z pôvodných 2 rokov), pričom sa zdôrazňuje, že obnovenie kontroly na hraniciach musí byť posledná možnosť, ktorá bude podliehať oznamovacej povinnosti spojenej s dôkladným posúdením rizík. Zároveň by po uplynutí šesťmesačnej lehoty obnovenia hraničných kontrol v prípade jej predĺženia zo strany členského štátu musela byť táto požiadavka schválená Radou EÚ. V hlasovaní o tomto návrhu som sa spolu so svojou politickou skupinou zdržala, pretože neboli prijaté mnohé kľúčové hlasovania ohľadne dĺžky dočasného obnovenia hraničných kontrol na vnútorných hraniciach. Vzhľadom na to som nepodporila ani hlasovanie o udelení mandátu na rokovanie s Radou.
2016/11/22
WTO: the way forward (A8-0379/2018 - Bernd Lange, Paul Rübig) SK

Európsky parlament prijal na ostatnom plenárnom zasadnutí uznesenie o Svetovej obchodnej organizácii (WTO) a jej ďalšom postupe. Parlament v tejto súvislosti predstavil svoju pozíciu vzhľadom na súčasný stav WTO a zdôraznil, akým spôsobom a akými opatreniami sa má zabezpečiť lepšie fungovanie WTO. Toto uznesenie bolo prijaté v nadväznosti na výstupy ministerskej konferencie WTO z Buenos Aires (2017), ktoré Parlament považuje za sklamanie a ktoré navyše poukázali na to, že rokovacia funkcia organizácie je paralyzovaná a čelí najhlbšej kríze od jej založenia. Tento stav ohrozuje základné funkcie organizácie, ako sú napr. stanovovanie pravidiel a štruktúry medzinárodného obchodu, ako aj využívanie účinného a efektívneho mechanizmu na urovnávanie sporov. Európsky parlament preto pripomína záväzok podporovať hodnotu mnohostrannosti v rámci WTO a žiada o prijatie obchodného programu založeného na spravodlivom obchode a pravidlách pre všetkých. Parlament v tejto súvislosti rovnako zdôrazňuje potrebu modernizácie fungovania WTO s cieľom zvýšiť jej účinnosť a legitímnosť, pričom kladie dôraz na transparentnosť ako kľúčový prvok zabezpečenia stabilného a predvídateľného obchodného a investičného prostredia. Keďže považujem funkčné, legitímne a transparentné vzťahy v rámci medzinárodného obchodu za kľúčové pre zabezpečenie mieru, stability a trvalo udržateľného rozvoja, tak som dané uznesenie svojím hlasom podporila.
2016/11/22
Defence of academic freedom in the EU's external action (A8-0403/2018 - Wajid Khan) SK

Plénum Európskeho parlamentu schválilo správu, v ktorej vyzýva Úniu, aby uznala význam akademickej slobody vo svojich verejných vyhláseniach, politikách a činnostiach týkajúcich sa jej zahraničnej politiky. Treba si uvedomiť, že kritické názory nie sú znakom nelojálnosti, či nebodaj zločinu, ale základným predpokladom fungovania a rozvoja každej demokratickej spoločnosti. Dôležitým aspektom, ktorý nesmieme opomínať, je nezávislosť akademických inštitúcii, ktorá zohráva kľúčovú úlohu vo vzdelávacom pokroku. Odporúčania Parlamentu tiež podčiarkujú, že nároky na akademickú slobodu spadajú pod existujúce právne predpisy v oblasti ľudských práv, ktoré vyplývajú z práva na vzdelanie a práva na slobodu prejavu a presvedčenia.V záverečnom hlasovaní som však výsledný text nemohla podporiť, pretože sa do nej dostala aj zmienka o Maďarsku. Táto správa bola vypracovaná Výborom pre zahraničné veci, čo znamená, že táto zmienka je mimo jej kompetencie. Navyše, správa pojednáva o akademickej slobode vo vonkajšej činnosti EÚ.
2016/11/22
Interim report on the Multiannual Financial Framework 2021-2027 – Parliament's position with a view to an agreement (A8-0358/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas, Janusz Lewandowski, Gérard Deprez) SK

Podporila som uznesenie Európskeho parlamentu o predbežnej správe o viacročnom finančnom rámci (VFR) na roky 2021 – 2027. Oficiálny návrh rozpočtu zverejnila Komisia v máji tohto roku. Naša pozícia vyjadruje pripravenosť Parlamentu schváliť VFR v nasledujúcich mesiacoch. Jednou zo zásadných zmien v novom navrhovanom rozpočtovom období je krátenie financií pre poľnohospodársku a kohéznu politiku. Poslanci Európskeho parlamentu sa v tomto uznesení vyjadrili, že sú za zachovanie finančných prostriedkov do tejto oblasti aspoň na úrovni predošlého VFR. Oceňujem, že Komisia je vo svojom návrhu za pokračovanie v úspešne rozbehnutých projektoch, akým je aj ERASMUS+. Pozitívne vnímam tiež navýšenie rozpočtu pre výskumný program Horizont Európa, pre dopravnú infraštruktúru a malé a stredné podniky. Kľúčové teraz bude, či sa členské štáty dokážu jednomyseľne zhodnúť na navýšení prostriedkov pre nový VFR na úroveň 1,3 % HND Únie.
2016/11/22
Arms export: implementation of Common Position 2008/944/CFSP (A8-0335/2018 - Sabine Lösing) SK

Európsky parlament prijal uznesenie, prostredníctvom ktorého žiada posilnenie spoločnej pozície a zlepšenie jej vykonávania v oblasti vývozu zbraní do tretích krajín. Zároveň požaduje vytvoriť mechanizmus na ukladanie sankcií pre členské štáty, ktoré porušujú všeobecne prijaté pravidlá a kritériá o vývoze zbraní do tretích krajín. Tieto pravidlá majú predovšetkým zabrániť, aby exportované zbrane neboli použité pri porušovaní ľudských práv, ako aj zabezpečiť, aby neboli zneužité proti európskym ozbrojeným silám. Avšak aj napriek jasne stanoveným pravidlám viaceré členské štáty predávajú zbrane tretím krajinám, pričom podľa posledných údajov je Únia druhým najväčším vývozcom zbraní hneď po USA. Navyše, mnoho týchto zbraní končí v krajinách ako napríklad Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a v členských krajinách koalície vedenej Saudskou Arábiou. Tie následne využívajú zbrane v mnohých ozbrojených konfliktoch, v súčasnosti napríklad v Jemene. Aby nedochádzalo k zneužitiu európskych zbraní v konfliktoch za hranicami EÚ, poslanci Európskeho parlamentu žiadajú zastavenie exportov do týchto krajín a požadujú prijatie sankčného mechanizmu na potrestanie tých, ktorí dané pravidlá obchádzajú. Považujem za veľmi dôležité, aby v tejto oblasti boli nastavené jasné pravidlá a kontrolovalo sa ich dodržiavanie, aby sa viac nestávalo, že s použitím európskych zbraní sa eskalovali konflikty a marili ľudské životy. Uznesenie som preto v hlasovaní podporila.
2016/11/22
Humanitarian visas (A8-0328/2018 - Juan Fernando López Aguilar) SK

Plénum Európskeho parlamentu odmietlo iniciatívnu správu, ktorej cieľom bolo zavedenie európskeho systému humanitárnych víz. Návrh uznesenia nakoniec nebol prijatý potrebnou väčšinou všetkých poslancov Parlamentu, ktorá sa vyžaduje pri správach s odporúčaniami pre Komisiu. Hlasovala som proti vytvoreniu tohto nového nástroja, pretože verím, že súčasný systém udeľovania víz je dostačujúci. Som presvedčená, že prijatím takejto legislatívnej úpravy by sa vytvoril neprimeraný administratívny tlak na zastupiteľské úrady v tretích krajinách, kde by si mohli žiadatelia o takéto vízum požiadať. Pobyt, azyl a mimoriadna ochranu môže garantovať len štát ako suverénny správca konkrétneho územia. EÚ však nie je takýmto štátom. Je potrebné, aby sme sa na európskej úrovni sústredili viac na riešenie príčin ilegálnej migrácie a nielen jej dôsledkov.
2016/11/22
EU development assistance in the field of education (A8-0327/2018 - Vincent Peillon) SK

Európsky parlament prijal 13. novembra 2018 uznesenie o rozvojovej pomoci EÚ v oblasti vzdelávania, ktoré som svojim hlasom podporila. Vzdelanie je základným ľudským právom a predstavuje nevyhnutný predpoklad na dosiahnutie všetkých cieľov udržateľného rozvoja, pričom navyše eliminuje prenášanie chudoby naprieč generáciami. Práve preto považuje Európsky parlament vzdelávanie za prioritu v oblasti rozvojovej pomoci, pričom dodáva, že investície do vzdelania musia najskôr zrealizovať rozvojové krajiny a medzinárodná pomoc bude poskytnutá až v prípade nevyhnutného prekonania nedostatku finančných prostriedkov. Parlament zároveň dodáva, že pomoc Únie v tejto oblasti musí spočívať v podpore kvalitného a inkluzívneho základného vzdelávania a pomoc musí byť primárne adresovaná najmenej rozvinutým krajinám. Navyše, výučba musí byť natoľko kvalitná a reagujúca na potreby doby, aby žiakov pripravila na plnohodnotný život vo svete, ktorý sa rýchlo mení v dôsledku automatizácie a robotiky. V zmysle zlepšenia kvality poskytovanej pomoci Parlament vyzýva Komisiu a členské štáty, aby uprednostňovali sektorovú rozpočtovú podporu s prísnymi kritériami a hĺbkovými kontrolami, s cieľom zabrániť korupcii, pričom žiada zapojenie občianskej spoločnosti do monitorovania financovania poskytovanej pomoci, a zároveň zdôrazňuje úlohu miestnych orgánov, ako aj organizácií občianskej spoločnosti pri príprave a realizácii konkrétnych programov na podporu vzdelávania v jednotlivých krajinách.
2016/11/22
Promotion of the use of energy from renewable sources (A8-0392/2017 - José Blanco López) SK

Podporila som legislatívne uznesenie Európskeho parlamentu o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Prijatý návrh smernice o obnoviteľných zdrojoch energie sa zameriava primárne na dve hlavné oblasti: na zvýšenie využívania obnoviteľných zdrojov a na podporu druhej generácie biopalív. Cieľom smernice je v tejto súvislosti dosiahnuť podiel energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov do roku 2030 na úroveň 32 % z hrubej konečnej energetickej spotreby. Toto legislatívne uznesenie (spolu s ďalšími dvoma schválenými uzneseniami – smernica o energetickej účinnosti a smernica o riadení energetickej únie) je súčasťou legislatívneho balíka Čistá energia pre všetkých Európanov, ktorý predstavila Európska komisia v novembri roku 2016. Ide o súbor opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pevný legislatívny rámec potrebný na zabezpečenie postupného prechodu k využívaniu čistej energie. Zároveň, súčasťou prijatých cieľov je snaha dosiahnuť využívanie biopalív minimálne na úrovni 14 % z celkového množstva palív v oblasti dopravy. Takýto krok prispeje k výraznej eliminácii uhlíkovej stopy v ovzduší. Spoločným výsledkom všetkých troch opatrení by malo byť efektívnejšie využívanie energie, čo v konečnom dôsledku finančne pomôže domácnostiam, ako aj zabezpečí nezávislosť európskeho trhu od externých dodávateľov ropy a zemného plynu a v neposlednom rade pomôže k ochrane životného prostredia.
2016/11/22
The rule of law in Romania (B8-0522/2018) SK

Nepodporila som utorkové hlasovanie o uznesení Európskeho parlamentu o právnom štáte v Rumunsku. Predložený text reagoval primárne na tri oblasti: po prvé, na reformu súdnictva v Rumunsku a prijatie zmien v trestnoprávnych predpisoch, ktoré (údajne) ohrozujú účinný boj proti korupcii; po druhé, reflektoval opatrenia voči mimovládnym organizáciám a ich financovaniu a fungovaniu; a po tretie, kritizoval postup polície voči demonštrantom a údajné nelegitímne zasahovanie rumunskej spravodajskej služby do činnosti rumunských súdov. Uznesenie vyjadruje obavu o charakter právneho štátu v Rumunsku, ako aj jeho efektívny boj s korupciou a organizovaným zločinom. Aj napriek skutočnosti, že politická situácia v Rumunsku môže v istých aspektoch verejného života momentálne vykazovať negatívnu tendenciu, zastávam názor, že vnútroštátne záležitosti si má, s ohľadom na princíp subsidiarity, vyriešiť v prvom rade konkrétny štát vo vlastnej réžii. Zasahovanie orgánov Európskej únie do interných záležitostí štátu je porušením tohto princípu.
2016/11/22
Minimum standards for minorities in the EU (A8-0353/2018 - József Nagy) SK

Európsky parlament prijal na utorkovom plenárnom zasadnutí uznesenie o minimálnych normách pre menšiny v EÚ. Týmto uznesením Parlament vyzýva Komisiu, aby vypracovala spoločný rámec pre minimálne normy EÚ na ochranu menšín, ktorý by pozostával aj z usmernení zohľadňujúcich osvedčené postupy jednotlivých členských krajín a odporúčaní Komisie, s cieľom zabezpečiť dodržiavanie základných ľudských práv. Podporila som toto uznesenie, keďže v EÚ žije až 8 % občanov, ktorí patria k národnostnej menšine a ktorí sa na rôznych úrovniach dodnes stretávajú s pretrvávajúcimi vplyvmi diskriminácie či s nenávistnými prejavmi. Navyše je znepokojujúce, že na úrovni EÚ doteraz neexistuje žiadna spoločná norma na ochranu práv menšín, dokonca ani dohoda, koho možno považovať za osobu patriacu k nejakej menšine. Parlament sa v tejto súvislosti zameriava predovšetkým na boj proti diskriminácii a trestným činom z nenávisti, ako aj na ochranu a podporu kultúrnych práv, jazykových práv, práva na vzdelanie. Zabezpečenie uplatňovania týchto práv osôb patriacich k menšinám bude pozitívne vplývať na rozvoj ich vlastnej identity a realizácie a umožní im prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a sociálnym službám bez prekážok. Priaznivé prostredie a podmienky pre rozvíjanie vlastnej identity prostredníctvom používania menšinového jazyka, realizovania menšinových kultúrnych aktivít a prístupu k vzdelaniu, ako aj dôraz na zachovanie tradícií a umeleckých hodnôt menšín prispeje k obohateniu nás všetkých. Európska únia má byť zjednotená v rozmanitosti.
2016/11/22
Digitalisation for development: reducing poverty through technology (A8-0338/2018 - Bogdan Brunon Wenta) SK

Európsky parlament prijal uznesenie o digitalizácii v záujme rozvoja, ktoré sa zameriava na moderné technológie ako nástroj boja proti chudobe. Vychádzajúc zo stratégie Komisie v oblasti digitalizácie pre rozvoj (D4D) Parlament rovnako vníma potrebu podporiť digitalizáciu v rozvojových krajinách. Preto vyzýva na vypracovanie akčného plánu v oblasti technickej inovácie humanitárnej pomoci a podporuje zaradenie digitálnej gramotnosti do osnov vzdelávacích inštitúcií. Zároveň Parlament vyzýva Komisiu, aby naďalej pokračovala v začleňovaní digitálnych technológií a služieb do rozvojovej politiky Únie, aby podporovala využívanie týchto technológií vo verejnej správe, vzdelávaní, poľnohospodárstve, zdravotníctve a ďalších oblastiach. Ďalej vyzýva Komisiu k tomu, aby rozbehla aj nové iniciatívy zamerané na digitálnu infraštruktúru a digitálne zručnosti. V tejto súvislosti je potrené navýšiť investície do digitálnej infraštruktúry v rozvojových krajinách na dosiahnutie zmiernenia digitálnej priepasti medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami. V neposlednom rade prijaté uznesenie zdôrazňuje zásadný vplyv digitalizácie na šírenie informácií, ktoré môžu byť kľúčové v prípade núdzových situácií, akými sú prírodné a technologické katastrofy, ale taktiež v konfliktných zónach. Zároveň, môžu nízkopríjmovým a zraniteľným komunitám pomôcť v prístupe k vzdelaniu, základným službám, ako aj k humanitárnej pomoci. Uznesenie som svojim hlasom podporila.
2016/11/22
Manufacture, placing on the market and use of medicated feed (A8-0075/2016 - Clara Eugenia Aguilera García) SK

V EÚ je 13,7 milióna chovov. Medzi nimi sa nachádzajú hospodárske zvieratá, vodné druhy, ale aj spoločenské zvieratá. Hospodárske zvieratá sa kŕmia objemovým krmivom, ktoré väčšinou obsahuje antiparazitiká alebo antimikrobiotiká. Medikované krmivo sa používa na liečenie chorôb zvierat vo veľkých skupinách. Je tu priama úmera medzi úrovňou štandardov výroby a kvalitou liečby prostredníctvom medikovaných krmív.Cieľom návrhu nariadenia je aktualizovať súčasné právne predpisy o medikovaných krmivách zrušením smernice, ktorá je v súčasnosti už zastaraná. Neuvádza, aké normy sa majú uplatňovať pri schvaľovaní rastlín, ani prijateľné techniky na výrobu medikovaných krmív. Nestanovujú sa kritéria homogenity a mnoho ďalších. Týmto návrhom sa ustanovia platné limity pre celú EÚ na prenos veterinárnych liekov v krmive, umožní sa predpokladaná výroba medikovaných krmív, mobilné miešanie aj miešanie v poľnohospodárskych podnikoch.
2016/11/22
The killing of journalist Jamal Khashoggi in the Saudi consulate in Istanbul (RC-B8-0498/2018, B8-0498/2018, B8-0499/2018, B8-0500/2018, B8-0501/2018, B8-0503/2018, B8-0505/2018, B8-0508/2018) SK

Sauskoarabský novinár Džamál Chášukdží je nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule. Po medzinárodnom tlaku Saudská Arábia priznala, že novinár (ktorý často kritizoval saudskoarabský režim) zomrel v priestoroch konzulátu. Európsky parlament preto v tejto súvislosti prijal uznesenie, v ktorom striktne odsudzuje mučenie a vraždu Džamála Chášukdžího. Zároveň poslanci EP vyzývajú členské štáty EÚ, aby zaviedli celoúnijné embargo na vývoz zbraní do Saudskej Arábie. Žiadame tiež transparentné a nestranné medzinárodné vyšetrovanie celej veci a potrestanie zodpovedných osôb. Uznesenie som podporila.
2016/11/22
Situation in the Sea of Azov (RC-B8-0493/2018, B8-0493/2018, B8-0494/2018, B8-0495/2018, B8-0496/2018, B8-0497/2018) SK

Konštrukcia Kerčského mosta je porušením územnej celistvosti Ukrajiny zo strany Ruska. Tento most obmedzuje veľkosť lodí, ktoré sa môžu dostať do ukrajinských prístavov v Azovskom mori. Rusko často blokuje a kontroluje lode, ktoré sa cez Kerčský prieliv plavia do alebo z ukrajinských prístavov. Toto spôsobuje omeškania a finančné straty. Poslanci Európskeho parlamentu odsudzujú aktivity Ruskej federácie a sú znepokojnení nestabilnou bezpečnostnou situáciou v Azovskom mori. Tieto aktivity Ruska sú zreteľným porušením medzinárodného práva a musia byť z našej strany jasne odsúdené.
2016/11/22
Situation in Venezuela (RC-B8-0351/2018, B8-0351/2018, B8-0502/2018, B8-0504/2018, B8-0506/2018, B8-0507/2018, B8-0509/2018) SK

87 % obyvateľov Venezuely trpí chudobou, z toho 61,2 % trpí extrémnou formou chudoby. Úmrtnosť matiek vzrástla o 60 %, nasledovaná úmrtnosťou dojčiat o 30 %. Situácia vo Venezuele sa naďalej zhoršuje, či už ide o ľudské práva, alebo oblasť demokracie a právneho štátu. Venezuelská vláda odmieta otvorene prijať medzinárodnú humanitárnu pomoc a uľahčiť jej distribúciu.Venezuelský opozičný politik Fernando Albán bol údajne mučený a zavraždený v priestoroch Bolívarovskej národnej spravodajskej služby. Okrem toho sa vo venezuelskom väzení nachádza viac ako dvesto politických väzňov. V celej krajine vládne atmosféra násilia, strachu a beztrestnosti.Európsky parlament prijal uznesenie, v ktorom odsudzuje trestné konanie venezuelských orgánov a požaduje nezávislé vyšetrovanie spáchaných zločinov. Vláda musí okamžité prepustiť politických väzňov, ukončiť mučenie a zlé zaobchádzanie s väzňami.
2016/11/22
Reduction of the impact of certain plastic products on the environment (A8-0317/2018 - Frédérique Ries) SK

80 – 85 % počtu predmetov morského odpadu tvoria plasty. Materiál, ktorý by sa mohol recyklovať a vrátiť sa tak späť do hospodárstva. Plastové odpady majú viac negatívnych vplyvov na naše životné prostredie a ľudské zdravie, keďže jeho zvyšky sa nachádzajú v mnohých morských druhoch, čím sa nepriamo dostávajú do potravinového reťazca.Cieľom tejto iniciatívy je znížiť objem jednorazových plastov, ktoré predstavujú 70 % predmetov morského odpadu. Zároveň budú členské štáty povinné recyklovať 90 % plastových fliaš, napr. formou zálohovania. Návrh tiež počíta so zákazom používania plastových sáčkov, príborov a slamiek do roku 2021. Je rovnako dôležité, aby sa výrobcovia produktov, ktoré do značnej miery znečisťujú životné prostredie, podieľali na nákladoch na ich likvidáciu. Tento návrh som podporila.
2016/11/22
Establishment, operation and use of the Schengen Information System in the field of border checks (A8-0347/2017 - Carlos Coelho) SK

Európska únia sa snaží riešiť výzvy migrácie, boj proti terorizmu a cezhraničnej trestnej činnosti. Základom riešenia týchto problémov je efektívna výmena informácií medzi členskými štátmi. Doteraz najlepším nástrojom na takúto spoluprácu je Schengenský informačný systém (SIS). Tento systém umožňuje príslušným orgánom vkladať údaje:– o hľadaných osobách,– o nezvestných osobách,– o veciach, ktoré môžu byť odcudzené.SIS však neobsahuje len informácie o osobách a veciach, ale aj pokyny, ako postupovať v prípade ich nájdenia. Legislatívny návrh na reformu Schengenského informačného systému pomôže pohraničnej stráži lepšie monitorovať osoby prekračujúce hranice. Taktiež zefektívni presun občanov tretích krajín (pokiaľ sa na území EÚ zdržiavajú nelegálne) naspäť do ich krajiny pôvodu.
2016/11/22
Quality of water intended for human consumption (A8-0288/2018 - Michel Dantin) SK

Väčšina obyvateľov Európskej únie má dobrý prístup ku kvalitnej pitnej vode. Toto vo veľkej miere zabezpečujú aj právne predpisy Únie. Sú tu pravidlá, ktoré si vyžadujú prísne kontroly bezpečnosti vody. K tým napríklad patrí schvaľovanie chemických látok za prísnych podmienok, zbieranie a čistenie komunálnej vody a bezpečné riadenie priemyselných emisií. Bližšie sa však treba pozrieť na smernicu o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu. Toto legislatívne opatrenie chráni ľudí pred účinkami pitia znečistenej vody, keďže zabezpečuje jej čistotu a nezávadnosť.Členské štáty vykonávajú túto smernicu pomerne dobre, no pokiaľ ide o monitorovanie kvality vody v mieste spotreby, používajú sa zastarané parametre. Jej revízia pomôže členským štátom udržateľne riadiť pitnú vodu, lepšie využívať zdroje, znížiť spotrebu energie a straty vody. Európska Komisia navrhuje zlepšenie v štyroch oblastiach:1. Zoznam parametrov2. Používanie prístupu založeného na riziku3. Zvýšenie transparentnosti v otázkach týkajúcich sa vody a prístup spotrebiteľov k informáciám4. Materiály, ktoré prichádzajú do kontaktu s pitnou vodou.Pitná voda je jedným z najcennejších prírodných zdrojov, ktorým v Európe disponujeme. Jej ochrana a rozumné hospodárenie s ňou musí byť preto našou prioritou.
2016/11/22
The role of employee financial participation in creating jobs and reactivating the unemployed (A8-0293/2018 - Renate Weber) SK

Podporila som správu o finančnej účasti zamestnancov (FÚZ) pri vytváraní pracovných miest a reaktivácii nezamestnaných. Za posledných 30 rokov zaznamenal tento finančný model v Európe úspech. Štúdie ukazujú, že podniky, ktoré podporujú FÚZ (napríklad tým, že ponúkajú zamestnancom podiely kapitálu), vytvárajú viac pracovných miest a zamestnanci dostávajú lepšie mzdy. Zamestnanci majú výhody z narastajúceho kapitálu podniku, čím zvyšujú svoju finančnú nezávislosť.Napriek týmto pozitívam sú tu veľké geografické nerovnosti, pokiaľ ide o vývoj podielu zamestnancov na vlastníctve v Európskej únii. Oneskorenie medzi vedúcimi a zaostávajúcimi krajinami je 30 až 40 rokov. Za toto môže nedostatok alebo absencia právnych predpisov.Táto správa sa zameriava na stimulovanie rozvoja FÚZ prostredníctvom:– vyzdvihnutia jeho potenciálu pre zamestnancov a zamestnávateľov,– návrhu opatrení, ktoré uľahčia zavádzanie schém FÚZ na úrovni Únie, ako napríklad finančné vzdelávanie a kampane na zvyšovanie informovanosti a transparentnosti.
2016/11/22
The EU's input on a UN binding instrument on transnational corporations with respect to human rights (B8-0443/2018, B8-0472/2018, B8-0473/2018, B8-0474/2018) SK

Európska únia je ekonomickou mocnosťou a tento stav musí reflektovať aj jej postavenie, pokiaľ ide o vytváranie svetových noriem v oblasti dodržiavania ľudských práv. Únia je založená na hodnotách ľudskej dôstojnosti, slobody a demokracie, ktorých rešpektovanie musí odrážať aj vonkajšia činnosť EÚ. Štáty by mali plniť svoje záväzky v oblasti ľudských práv na svojom území a zároveň chrániť svojich občanov pred porušovaním týchto práv tretími stranami, nevynímajúc podniky. Je potrebné, aby nadnárodné korporácie zabezpečili dôstojné pracovné podmienky pre všetkých svojich zamestnancov a požadovali rovnaké štandardy i na subdodávateľskej úrovni.
2016/11/22
Situation in Yemen (RC-B8-0444/2018, B8-0444/2018, B8-0445/2018, B8-0446/2018, B8-0447/2018, B8-0448/2018, B8-0449/2018, B8-0450/2018) SK

. – Konflikt v Jemene začal v roku 2015, keď húthíovskí rebeli zvrhli medzinárodne uznávaného prezidenta, ktorý ako odozvu privolal mnohonárodnú koalíciu pod vedením Saudskej Arábie. Humanitárnu pomoc potrebuje viac ako 22 miliónov ľudí. 17 miliónov ľudí trpí nedostatkom potravín, pričom viac ako 8 miliónov sa nachádza v kritickej situácii a hrozí im smrť hladom. Koalícia pod saudským vedením uvalila blokádu a v júni 2018 začala ofenzívu na mesto Hudajdá, ktorá si vyžiadala stovky obetí. Napriek mnohým snahám a medzinárodnému tlaku sa nepodarilo dosiahnuť prímerie ani akúkoľvek dohodu, naopak boje nestrácajú na intenzite. Krajina sa zmieta v chaose podobnému tomu v Sýrii. Zničená infraštruktúra, kolaps hospodárstva, nedostatok zdravotníckych potrieb, vraždenie a znásilňovanie sú priamym dôsledkom tohto konfliktu. Je potrebné, aby všetky strany konfliktu okamžite zastavili prejavy nepriateľstva, umožnili prísun humanitárnej pomoci, neobmedzovali slobodu prejavu a otvorili sa možnostiam pre dialóg.
2016/11/22
Health technology assessment (A8-0289/2018 - Soledad Cabezón Ruiz) SK

Základným cieľom tohto legislatívneho návrhu je zaviesť spoločné klinické hodnotenie zdravotníckych technológií na úrovni EÚ. Doteraz členské štáty hodnotili účinnosť na základe vlastnej metodológie a kritérií. Európski občania sa však stretávajú s problémami, pokiaľ ide o prístup k vhodnej liečbe. Kvôli tomu Európsky parlament vypracoval iniciatívnu správu o opatreniach na zlepšenie prístupu k liekom. V správe sa hovorí o potrebnosti legislatívy, ktorá zaručí pacientom prístup k liekom, zabezpečí udržateľnosť systémov zdravotnej starostlivosti a podporí vysokokvalitný výskum a vývoj. Lepšia kvalita výskumu a inovácií a odstránenie zbytočnej duplicity by mali viesť k zlepšeniu konkurencieschopnosti európskeho farmaceutického priemyslu. Musíme vytvoriť dostatočnú dôveru medzi jednotlivými stranami, zachovať najvyšší záujem prospechu pacienta, zlepšiť dostupné klinické dôkazy a kvalitu výskumu inovácií. Pre „personalizovanejšie“ lieky určené malým skupinám pacientov sú potrebné nové systémy hodnotenia týchto liekov a určovania ich cien.
2016/11/22
Emission performance standards for new passenger cars and for new light commercial vehicles (A8-0287/2018 - Miriam Dalli) SK

Je dôležité, aby Európska únia stala na čele medzinárodného úsilia znižovať emisie CO2 a skleníkové plyny a prispievať tak k zmierňovaniu negatívnych zmien našej klímy. Jedným z nástrojov je zlepšovanie emisných noriem pre nové osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá. Zavedenie primeraných cieľov v oblasti emisií CO2 a podpora vozidiel s nulovými emisiami sú z pohľadu rozvoja EÚ bezpochyby dôležité. Európsky parlament vo svojej pozícii prijal návrh na zníženie emisií v prípade osobných automobilov a úžitkových vozidiel o 40 % do roku 2030. Ide, samozrejme, o veľmi ambiciózny cieľ, preto je potrebné zabezpečiť aj dostatočný časový rámec, ktorý umožní priemyslu a inovatívnemu sektoru prispôsobiť sa takýmto zmenám v legislatíve EÚ.
2016/11/22
EU Agenda for Rural, Mountainous and Remote Areas (B8-0399/2018) SK

Vidiecke, horské a vzdialené regióny predstavujú 80 % územia EÚ, žije v nich 57 % jej obyvateľov a vytvárajú 46 % hrubej pridanej hodnoty. Tieto regióny však čelia mnohým problémom. Štvrtina obyvateľov v týchto oblastiach nemá prístup k internetu, miera nezamestnanosti medzi rokmi 2008 až 2012 stúpla zo 7 % na 10,4 % a vidiek zaznamenáva postupné vyľudňovanie. Je nutné zdôrazniť význam týchto regiónov pre územný rozvoj v Európe. Považujem preto za dôležité podporovať tieto oblasti prostredníctvom politík EÚ zameraných na riešenie špecifických potrieb. Kľúčové sú z tohto pohľadu investície, ktoré sa musia zamerať na integráciu vidieckych, horských a vzdialených regiónov. Potrebujeme vytvoriť dostatok pracovných príležitostí a rozvíjať projekty ako inteligentné dediny, ktoré budú motivovať mladé generácie zostať žiť, respektíve sa vrátiť do týchto oblastí. Správu som podporila.
2016/11/22
EU-Morocco Agreement for scientific and technological cooperation: terms and conditions for the participation of Morocco in the Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA) (A8-0281/2018 - Aldo Patriciello) SK

Partnerstvo pre výskum a inováciu v oblasti Stredozemia (PRIMA) je prvé v rámci verejného sektoru zamerané na určitú geografickú oblasť (Stredozemného mora) a zahŕňa účasť susedných krajín. Výskumné kapacity Únie a stredozemných krajín sa spojili za účelom hľadania inovatívnych riešení pre efektívnejšie a bezpečnejšie poľnohospodársko-potravinárske systémy a systémy zásobovania a hospodárenia s vodou v oblasti Stredozemia. PRIMA sa snaží tiež riešiť niektoré základné príčiny migrácie a tým zvyšovať stabilitu v regióne. V súčasnosti PRIMA zahŕňa 19 krajín: 11 členských štátov EÚ, 3 krajiny pridružené k programu Horizont 2020 a 5 tretích krajín, s ktorými musí Únia uzavrieť medzinárodné dohody o vedeckej a technickej spolupráci. V tejto súvislosti sa rokuje o dohode s Marokom. Toto partnerstvo podporujem.
2016/11/22
EU-Canada air transport agreement (A8-0254/2018 - Francisco Assis) SK

Dohoda o leteckej doprave medzi Kanadou a Európskym spoločenstvom umožňuje zavádzanie prepravných práv, investičných príležitostí a spoluprácu v mnohých oblastiach ako bezpečnosť, ochrana, životné prostredie a mnoho ďalších. V praxi touto dohodou miznú obmedzenia týkajúce sa trás či počtu týždenných letov medzi Kanadou a EÚ. Letecké spoločnosti budú môcť prevádzkovať priame lety do Kanady z akéhokoľvek miesta v Európe. Dohoda sa postupne implementuje v štyroch fázach:1. zrušenie obmedzenia počtu leteckých spoločností premávajúcich medzi EÚ a Kanadou;2. umožnenie európskym investorom vlastniť 49 % imania kanadských prepravcov s hlasovacím právom;3. vzájomne umožnenie investorom zriadiť a kontrolovať nové letecké spoločnosti na svojich trhoch;4. a nakoniec pôsobiť medzi oboma trhmi s plnými právami.Štúdia iniciovaná Komisiou ukázala benefity, ktoré by dohoda mohla priniesť; ako napríklad polmiliónový nárast cestujúcich počas prvého roka. V nasledujúcich rokoch by tento počet ľudí mohol stúpnuť až na 3,5 milióna. Táto dohoda predstavuje nielen nové pracovné príležitosti, ale tiež priamy finančný prínos pre spotrebiteľa vo výške 72 mil. EUR.
2016/11/22
Provision of audiovisual media services (A8-0192/2017 - Sabine Verheyen, Petra Kammerevert) SK

Už v stratégií pre jednotný digitálny trh v Európe, Komisia avizovala zmeny smernice o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS), tak aby zohľadňovali dynamický vývoj trhu. Poslanci Európskeho parlamentu teraz prijali pozíciu k predloženému návrhu smernice. Audiovizuálne mediálne prostredie sa rýchlo mení z dôvodu rastúceho zbližovania televízneho vysielania a služieb šírených cez internet. Spotrebitelia sledujú videá vrátane obsahu vytvoreného používateľmi na internete. Tradičné televízne vysielanie v EÚ si však aj naďalej zachováva význam z hľadiska počtu divákov, príjmov z reklamy a investícií do obsahu. Musíme si ale uvedomiť, že na rôzne typy audiovizuálnych služieb sa vzťahujú odlišné pravidlá a úrovne ochrany spotrebiteľa. Je preto potrebné, aby sa Komisia sústredila na rozsah pôsobnosti smernice o AVMS, na povahu pravidiel, ochranu maloletých a pravidlá reklamy. Komisia po finálnom schválení smernice predloží do 8 rokov hodnotenie ex post, kde sa posúdi vplyv a pridaná hodnota tohto legislatívneho opatrenia pre EÚ.
2016/11/22
A European Strategy for Plastics in a circular economy (A8-0262/2018 - Mark Demesmaeker) SK

Spôsob, akým sa plasty dnes vyrábajú, používajú a likvidujú, má zničujúce environmentálne, klimatické a hospodárske dôsledky. Je potrebné, aby EÚ zohrávala proaktívnu úlohu pri tvorbe globálneho protokolu o plastoch. Navrhnutá stratégia zahŕňa snahy o obmedzenie plastového odpadu, zlepšenie kvality recyklovania a stimulovanie inovácií v rámci obehového hospodárstva. Hlavným cieľom je vyrábať a používať plasty zodpovedným a trvalo udržateľným spôsobom, bez poškodenia životného prostredia a verejného zdravia. Tieto opatrenia zároveň prinesú nové príležitosti pre vedecké inovácie, konkurencieschopnosť a vznik vysokokvalitných pracovných miest. Musíme si uvedomiť, že na riešenie tohto komplexného problému sú nevyhnutné nielen regulačné a dobrovoľné opatrenia, ale aj zmena spotrebiteľského povedomia a správania. Správu som podporila.
2016/11/22
Europe on the Move: an agenda for the future of mobility in the EU (A8-0241/2018 - István Ujhelyi) SK

Odvetvie mobility prechádza nezastaviteľným vývojom a Európska únia by mala držať krok s digitálnymi technológiami, ktoré zasahujú aj do tejto sféry. Správa chce podporiť výskum a inovácie v oblasti mobility, ktoré prispejú k modernejšiemu, čistejšiemu a konkurencieschopnejšiemu využívaniu dopravy. Pre takýto pokrok je kľúčové poskytnúť správne vzdelanie a nové zručnosti pracovníkom i spotrebiteľom. Poslanci Európskeho parlamentu tiež poukazujú na dôležitosť vybavenosti a začlenenia vidieckych oblastí, ako aj na vytvorenie dlhodobo udržateľných ekologických riešení v sektore mobility. Automatizovaná doprava môže znížiť počet dopravných nehôd, avšak jej integrácia si bude vyžadovať dlhodobé plánovanie a infraštruktúru, ktorá zaručí bezpečnosť a paralelnú existenciu s tradičnými dopravnými prostriedkami.
2016/11/22
Dual quality of products in the Single Market (A8-0267/2018 - Olga Sehnalová) SK

Existenciu dvojitej kvality výrobkov v EÚ už preukázali mnohé odborné štúdie. Ide prirodzene o tému, ktorá našich občanov trápi, pretože ich v konečnom dôsledku stavia do pozície ľudí 1. a 2. kategórie. Na trhu sa vyskytujú výrobky s identickou značkou a obalom, ale odlišným zložením podľa toho, v akej krajine sa predávajú. Takéto zavádzajúce obchodné praktiky spôsobujú, že sa v strednej a východnej Európe predávajú výrobky nižšej kvality ako v západoeurópskych krajinách. Na to, aby boli dodržané rovnaké štandardy vo všetkých členských štátoch EÚ, je potrebná systematická kontrola kvality produktov a efektívna medzinárodná spolupráca. Cieľom je zabezpečiť transparentnosť, aby boli spotrebitelia jasne informovaní o produktoch a mohli si vybrať bez zavádzania. Rovnocenný prístup všetkých občanov Únie k rovnako kvalitnému tovaru musí byť samozrejmosťou.
2016/11/22
Autonomous weapon systems (RC-B8-0308/2018, B8-0308/2018, B8-0309/2018, B8-0355/2018, B8-0359/2018, B8-0360/2018, B8-0361/2018, B8-0362/2018) SK

Podporila som uznesenie Európskeho parlamentu uznesenie, ktorým vyzýva príslušné orgány EÚ a členské štáty k vytvoreniu právne záväzných nástrojov pre zákaz autonómnych smrtiacich zbraňových systémov. Únia sa totiž riadi zásadami ochraňovania civilného obyvateľstva a predchádzania konfliktom, preto autonómne zbraňové systémy nemôžu mať miesto v našej spoločnosti. Tento typ zbraní predstavuje špecifickú hrozbu, pretože fungujú nezávisle od ľudskej obsluhy, takže sú ťažšie kontrolovateľné počas nasadenia. Je mimoriadne dôležité zabrániť vývoju a výrobe takejto smrtiacej technológie v záujme zachovania medzinárodnej bezpečnosti a mieru. Otázka autonómnych zbraňových systémov je totiž predovšetkým vecou morálky. O živote a smrti človeka jednoducho nemôžu rozhodovať stroje, akokoľvek sú sofistikované. V rámci technologického pokroku by sme sa mali snažiť o vývoj strojov, ktoré život uľahčujú a nie ho berú.
2016/11/22
State of EU-US relations (A8-0251/2018 - Elmar Brok) SK

Vzťahy medzi EÚ a USA boli od konca druhej svetovej vojny základným garantom globálnej stability a je dôležité, aby bol tento stav zachovaný aj naďalej. Európsky parlament preto prijal správu, v ktorej vyzýva na posilnenie spolupráce medzi EÚ a Spojenými štátmi. Poslanci sú znepokojení niektorými krokmi prezidenta Donalda Trumpa, ktoré viedli k odstúpeniu od kľúčových medzinárodných dohôd a k oslabeniu medzinárodných garancií v ekonomike, životnom prostredí a kolektívnej bezpečnosti. Plénum Európskeho parlamentu preto vyzýva na posilnenie vzájomnej spolupráce a prehlbovania partnerstva s USA. Musíme si uvedomiť, že len spoločnými úsilím a kooperáciou dokážeme efektívne čeliť globálnym výzvam.
2016/11/22
Transparent and accountable management of natural resources in developing countries: the case of forests (A8-0249/2018 - Heidi Hautala) SK

Správa zdôrazňuje význam zavedenia sankcií v boji proti nezákonnej ťažbe a obchodovaniu s drevom. Je dôležité tiež presadzovať princíp transparentnosti v celom dodávateľskom reťazci, aby dovážaný tovar spĺňal kritériá EÚ. Poslanci Európskeho parlamentu vyzývajú v tejto správe na efektívnejšiu medzinárodnú spoluprácu a na podporu komunitného lesného hospodárstva. Je potrebné chrániť práva miestnych spoločenstiev, ktoré závisia od lesov, aby mohli v dostatočnej miere zdieľať prínos z týchto lesných zdrojov. Deforestácia je navyše výrazným faktorom v globálnom otepľovaní a jej obmedzenie by prispelo k zníženiu emisií a k vytvoreniu biologicky rozmanitých lesov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v trvalo udržateľnom rozvoji.
2016/11/22
Copyright in the Digital Single Market (A8-0245/2018 - Axel Voss) SK

V Európskom parlamente sme hlasovali o udelení mandátu na začatie medziinštitucionálnych rokovaní v otázke autorských práv na digitálnom trhu. Táto téma rozdeľovala ako odbornú, tak i laickú verejnosť. Od občanov som dostala stovky emailov žiadajúcich odmietnutie, ale aj podporu navrhovanej smernice. Na jednej strane sú tu obavy o slobodu na internete a na druhej strane je tu legitímna požiadavka na spravodlivé ohodnotenie tvorcov digitálneho obsahu. Zdržala som sa v hlasovaní, pretože si myslím, že potrebujeme v tejto veci hlbšiu odbornú diskusiu, aby boli všetky nejasnosti vyriešené.
2016/11/22
73rd Session of the UN General Assembly (A8-0230/2018 - Eugen Freund) SK

Európsky parlament prijal súbor odporúčaní pre Radu k 73. zasadnutiu Valného zhromaždenia OSN. Parlament sa vo svojich odporúčaniach zameral na:– reformu systému OSN vrátane reformy Bezpečnostnej rady,– program ženy, mier a bezpečnosť,– predchádzanie konfliktom a mediácii,– nešíreniu a kontrole zbraní,– ľudským právam, demokracii a právnemu štátu,– rozvoju,– zmene klímy a v neposlednom rade globálnom pakte o migrácii.Svet v súčasnosti čelí viacerým humanitárnym a bezpečnostným výzvam, na ktoré musíme adekvátne a rýchlo reagovať. To, čomu by sme sa mali najviac venovať, je odstránenie extrémnej chudoby, ktorá stále trápi významnú časť svetovej populácie. K riešeniu potrebujeme širokú spoluprácu na medzinárodnej úrovni, ale aj efektívne využívanie financií v rámci rozvojových politík.
2016/11/22
Violation of rights of indigenous peoples in the world (A8-0194/2018 - Francisco Assis) SK

Globálne existuje vyše 5 000 rôznych typov domorodého obyvateľstva. V absolútnych číslach to predstavuje 370 miliónov ľudí, čo je približne 5 % svetovej populácie. Títo ľudia sú bytostne spätí s krajinou, v ktorej žijú, a s pôdou, ktorú obrábajú. Avšak v dnešnom globalizovanom svete domorodé obyvateľstvo čelí viacerým hrozbám. Najpálčivejším problémom zostáva násilné zaberanie pôdy v dôsledku vojenských konfliktov, nedostatočne regulovaného cestovného ruchu a masívnych zahraničných investícii. Týmto sa porušujú základné ľudské práva ľudí, ktorých schopnosť brániť sa je do značnej miery obmedzená. Nemôžem však súhlasiť s časťou, v ktorej Európsky parlament vyzýva všetky štáty, aby zabezpečili domorodým ženám a dievčatám prístup k službám sexuálnych a reprodukčných práv. Tie totiž zahŕňajú aj presadzovanie potratov. Domorodé obyvateľstvo trápi hlavne vysoká miera chudoby. Riešenie preto musí spočívať v rešpektovaní ich práv a prinavráteniu pôdy, ktorá je stále často jediným zdrojom obživy.
2016/11/22
Negotiations for a new EU-ACP Partnership Agreement (B8-0274/2018) SK

V Európskom parlamente bola schválená správa o nadchádzajúcich rokovaniach o novej dohode o partnerstve medzi Európskou úniou a africkými, karibskými a tichomorskými štátmi. Ako členka delegácie pri Spoločnom parlamentnom zhromaždení AKT – EÚ vítam iniciatívu Komisie. Súčasťou tejto dohody by mali byť aj dohody o hospodárskom partnerstve, ktoré sú základom pre regionálnu spoluprácu a sú nástrojmi pre rozvoj a regionálnu integráciu. Treba tiež dbať na to, aby počas rokovaní bol politický dialóg z oboch strán rovnomerne vyvážený. Za prínosné budem považovať aj začlenenie spolupráce v oblasti boja proti organizovanému zločinu a terorizmu. Naopak nesúhlasím, aby do časti mandátu venovanej ľudským právam boli zahrnuté sexuálne a reprodukčné zdravie a práva. Takzvané "právo na potrat" skrátka nepatrí medzi ľudské práva.
2016/11/22
Composition of the European Parliament (A8-0207/2018 - Danuta Maria Hübner, Pedro Silva Pereira) SK

V Štrasburgu sme odhlasovali návrh Európskej rady na prerozdelenie kresiel do volieb do Európskeho parlamentu. Plánovaný odchod Veľkej Británie z EÚ spôsobil, že sa britské mandáty prerozdelia medzi ostatné členské krajiny. Vďaka tomu bude mať Slovensko namiesto 13 mandátov 14. Pozitívne vnímam aj fakt, že sa do návrhu Rady nedostali kontroverzné nadnárodné kandidátne listiny, ktorými by sa vytvoril spoločný volebný obvod. Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia vo všetkých členských štátoch medzi 23. a 26. májom 2019.
2016/11/22
Modernisation of education in the EU (A8-0173/2018 - Krystyna Łybacka) SK

Vzdelávanie je dôležitou súčasťou v živote každého z nás. Poznatky, ktoré sme nadobudli počas našich študentských čias, dnes však už nemusia platiť. Súvisí to s rýchlo meniacou sa spoločnosťou a stále novými vedeckými objavmi. Rovnako sa menia aj metódy výučby, ktoré sa odvíjajú od technologického pokroku a globalizácie. Úlohou dnešných vzdelávacích systémov je sformovať všestranného človeka, ktorý je schopný sebarealizácie vo svojom profesijnom, spoločenskom, kultúrnom a občianskom živote. Systémy vzdelávania čelia mnohým výzvam a niekedy je pre ne ťažké promptne reagovať na rýchlo meniacu sa dobu. Ďalším častým problémom býva nedostatok financií. To pociťujeme i na Slovensku, kde je oblasť vzdelávania dlhodobo v tomto smere zanedbávaná. Bohužiaľ, nemohla som podporiť finálny text, pretože sa do neho dostali ustanovenia týkajúce sa výučby o sexuálnych a reprodukčných právach, ktorých obsahom je aj presadzovanie potratov.
2016/11/22
Odometer manipulation in motor vehicles: revision of the EU legal framework (A8-0155/2018 - Ismail Ertug) SK

Podporila som toto uznesenie, ktorým Európsky parlament vyzýva Európsku komisiu, aby predložila do roka návrh legislatívy proti manipulácii s počítadlom najazdených kilometrov. Záujem o ojazdené automobily je stále vysoký a s ním aj stúpa riziko kúpy automobilového vozidla so stočenými kilometrami. Pri predaji áut v rámci EÚ je to až 12 % a pri cezhraničných autách dokonca až 50 %. Riziko pre spotrebiteľa je v oboch prípadoch pomerne veľké, preto vítam túto iniciatívu, ktorej cieľom je dosiahnutie väčšej ochrany spotrebiteľov. Z 26 krajín Únie, kde je stáčanie kilometrov zakázané, je len v 6-tich takéto konanie klasifikované ako trestný čin. Treba si uvedomiť, že stáčaním kilometrov sa v prvom rade vedome zavádza kupujúci a preceňuje sa reálna hodnota vozidla. To má za následok nielen pokles dôvery v trh s ojazdenými autami a hospodárske škody na úrovni 5 – 9 miliárd EUR, ale aj ohrozenie bezpečnosti cestnej premávky a zdravia ľudí.
2016/11/22
Situation in Nicaragua (RC-B8-0244/2018, B8-0244/2018, B8-0248/2018, B8-0249/2018, B8-0250/2018, B8-0251/2018, B8-0252/2018, B8-0253/2018) SK

V Nikarague nedávno vypukli protesty v súvislosti s oznámením reformy sociálneho zabezpečenia prezidentom Ortegom. Nanešťastie, v spočiatku pokojných protestoch prepuklo násilie, keď štátne bezpečnostné zložky začali používať proti demonštrujúcim študentom neprimeranú silu, ba čo viac, došlo dokonca k popravám bez súdu. Štátne orgány sa od začiatku snažili zdiskreditovať protestujúcich, ktorých obvinili z politickej manipulácie. Napriek tomu protesty pokračovali, čo vyústilo do zrušenia plánovanej reformy. Ani potom sa situácia neupokojila, pretože protestujúci začali žiadať obnovenie demokratického poriadku a vyhlásenie nových volieb. Nikaragua zápasí s korupciou, dodržiavaním základných ľudských práv a slobodou médií. Aj keď mnohé pokusy viesť konštruktívny dialóg medzi protestujúcimi a vládou zlyhali, je nesmierne dôležité upokojiť situáciu a zastaviť násilnosti. Len vytrvalým a trpezlivým rokovaním dokážu nakoniec obe strany dospieť k politickej dohode a tak vyviesť krajinu z hlbokej spoločenskej krízy.
2016/11/22
Gender equality and women's empowerment: transforming the lives of girls and women through EU external relations 2016-2020 (A8-0167/2018 - Linda McAvan, Dubravka Šuica) SK

Hlasovala som proti tejto správe, pretože nesúhlasím s presadzovaním sexuálneho a reprodukčného zdravia, ktoré zahŕňa aj dostupnosť medicínskeho potratu zahrnutého medzi zdravotné služby. Žiaľ, ani alternatívna správa predložená mojou kolegyňou Dubravkou Šuicovou nespĺňala potrebné kritéria, aby som za ňu mohla zahlasovať. Obidva predložené texty vyzývajú členské štáty EÚ, aby ratifikovali tzv. Istanbulský dohovor Rady Európy, a tým ignorujú rozdelenie kompetencií medzi EÚ a jej členskými štátmi. Násilie páchané na ženách a deťoch je potrebné riešiť cez konkrétne opatrenia na národnej úrovni, nie cez kontroverzný ideologický text a odporúčania nevolenej skupiny expertov na rodovú rovnosť.
2016/11/22
Implementation of the EU Youth Strategy (A8-0162/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) SK

Podporujem každú iniciatívu, ktorej cieľom je zlepšiť podmienky a situáciu mladých v Európskej únii. V súvislosti s tým sme v Európskom parlamente hlasovali o správe o vykonávaní stratégie EÚ pre mládež. Napriek tomu, že mládež je naša budúcnosť, tak je zároveň najzraniteľnejšou skupinou, pokiaľ ide o zamestnanosť. Zároveň je viac zasiahnutá škrtmi v sociálnych službách, kultúre a vzdelávaní. Je potrebné zapájať čoraz viac mladých do tvorby jednotlivých politík, kde môžu priniesť mnoho inovatívnych myšlienok. Miera nezamestnanosti mladých je v EÚ na úrovni takmer 19 % – to svedčí o tom, že naše snahy o dosiahnutie ich väčšieho zapojenia do trhu práce sú zatiaľ málo úspešné. Mladí ľudia čelia mnohým negatívnym sociálnym javom, ako chudoba, vylúčenie zo spoločnosti a v neposlednom rade i zhoršenie zdravia. Kvalitné vzdelávanie a príprava na budúce povolania sú základným predpokladom zlepšenia tejto nepriaznivej situácie.
2016/11/22
Protection against dumped and subsidised imports from countries not members of the EU (A8-0182/2018 - Christofer Fjellner) SK

V Európskom parlamente sme schválili nariadenie o ochrane pred dumpingovými a subvencovanými dovozmi z tretích krajín. Cieľom je mať možnosť zaviesť vyššie clá na dovoz takéhoto tovaru, ktorému európski výrobcovia často nedokážu konkurovať cenou. Musíme chrániť naše firmy pred nekalou konkurenciou, pretože inak zaniknú pracovné miesta a zníži sa životná úroveň ľudí. Prijaté nariadenie zavádza monitorovanie a registráciu všetkých výrobkov, ktoré prichádzajú do EÚ a výrazne skracuje priebeh antidumpingových vyšetrovaní. Verím, že vďaka tomuto rozhodnutiu sa podarí posilniť ochranu nielen európskych výrobcov, ale aj spotrebiteľov.
2016/11/22
Recommendation to the Council, the Commission and the Vice-President of the Commission/High Representative on Libya (A8-0159/2018 - Pier Antonio Panzeri) SK

Líbya je od zvrhnutia diktatúry Muammara Kaddáfího v roku 2011 vnútorne roztrieštenou a nestabilnou krajinou s mnohými hospodárskymi, politickými a najmä bezpečnostnými problémami. Sektárske násilie, týranie, terorizmus, otrokárstvo, mimosúdne popravy a vôbec absencia akéhokoľvek dodržiavania ľudských práv je zdvihnutým prstom i pre EÚ, ktorej bezpečnosť závisí aj od stability tejto severoafrickej krajiny. Keďže sa situácia výrazne nezlepšuje, odhlasovali sme súbor odporúčaní pre Radu, Komisiu a vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Okrem iných navrhujeme posilniť humanitárnu pomoc pre najviac postihnutú časť obyvateľstva, pokračovať v embargu na dovoz zbraní, budovať inštitúcie a občiansku spoločnosť, naštartovať ekonomiku a zabezpečiť čo najväčšiu podporu akčnému plánu OSN pre Líbyu.
2016/11/22
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A8-0160/2018 - Carlos Coelho) SK

Od vypuknutia migračnej krízy v Európe bola dôvera v schengenský priestor výrazné naštrbená. Mnohé krajiny s cieľom zabrániť nekontrolovaným presunom migrantov cez ich územie zaviedli dočasné hraničné kontroly, čo, samozrejme, obmedzilo právo občanov EÚ na voľný pohyb. Je to jedno zo základných občianskych práv, preto si myslím, že budovanie fyzických bariér ide priamo proti zásadám a princípom, na ktorých bolo európske spoločenstvo založené. To čo v skutočnosti potrebujeme, je lepší mechanizmus kontroly vonkajších hraníc Únie. V rámci kontroly považujem za správne robiť náhodné kontroly, na rozdiel od tých systematických, ktoré narúšajú dôveru všetkých občanov v európsky projekt.
2016/11/22
Posting of workers in the framework of the provision of services (A8-0319/2017 - Elisabeth Morin-Chartier, Agnes Jongerius) SK

Ide o dlho diskutovanú a pripravovanú smernicu, ktorá často rozdeľovala a stále rozdeľuje viaceré členské štáty. Jej cieľom je zvýšiť ochranu vysielaných pracovníkov a zabezpečiť ich spravodlivejšie odmeňovanie. Spornými témami boli najmä dĺžka vysielania, kolektívne zmluvy a odmeňovanie. Vyslanie by nemalo trvať dlhšie ako 12 mesiacov, v opačnom prípade musí firma dodržať všetky právne predpisy hostiteľskej krajiny týkajúce sa pracovných podmienok. Obzvlášť kontroverznou časťou bola úprava podmienok pre pracovníkov v medzinárodnej doprave, pretože ich práca sa veľmi líši od ostatných odvetví. Preto bude táto oblasť predmetom samostatnej smernice. Dnes prijatý text ešte musí schváliť Rada EÚ, v ktorej sú zastúpené vlády členských štátov. Pokiaľ sa tak stane, smernica začne platiť o dva roky, aby mali štáty možnosť upraviť svoje zákony. Jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý sa Komisia rozhodla navrhnúť tieto opatrenia, je problém tzv. sociálneho dumpingu – občania z chudobnejších európskych štátov sú ochotní pracovať za nižšie mzdy a v horších podmienkach než sú tie, ktoré garantuje pracovné právo v rozvinutejších štátoch. Vzniká tým konkurenčný tlak, z ktorého majú prospech zákazníci a majitelia firiem, ale v dlhodobom horizonte zhoršuje sociálne postavenie pracovníkov.
2016/11/22
Protection of investigative journalists in Europe: the case of Slovak journalist Ján Kuciak and Martina Kušnírová (B8-0186/2018) SK

Hlasovala som za uznesenie o prípade novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ohavný čin vraždy týchto dvoch mladých ľudí nás všetkých na Slovensku šokoval. A to zvlášť v dobe, keď sme si mysleli, že niečo také sa v našej krajine nemôže stať. Závery vyšetrovacej misie poslancov Európskeho parlamentu naznačili silné podozrenia na prepojenie organizovaného zločinu a predstaviteľov vlády, ktorým sa venoval aj zavraždený novinár. Okrem toho poukazovali na slabú dôveru občanov vo vlastné štátne inštitúcie a orgány. Ako problematické označili i čerpanie európskych fondov v oblasti poľnohospodárstva a ich systematické zneužívanie. Pevne verím, že ako vykonávatelia, tak aj objednávatelia tejto hanebnej popravy budú čoskoro predvedení pred súd a spravodlivo potrestaní. Pravda nesmie byť umlčaná a dôvera spoločnosti v štát musí byť čo najskôr obnovená. Nezabudnime na odkaz práce Jána Kuciaka a jeho odvahu bojovať proti neprávostiam v našom štáte.
2016/11/22
Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism (A8-0131/2018 - Helga Stevens) SK

Podporila som v hlasovaní pristúpenie EÚ k dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu. Jeho cieľom je posilniť úsilie členských štátov predchádzať terorizmu posilňovaním spolupráce v oblasti vnútornej a medzinárodnej prevencie a tým, že verejné provokácie, nábory a výcviky budú považované za trestné činy, pretože môžu viesť k spáchaniu teroristických trestných činov. Dohovor sa tiež venuje dôležitým otázkam ochrany a odškodnenia obetí terorizmu. Štyri členské štáty EÚ už ratifikovali dohovor. Aby sa k dohovoru mohla pripojiť i Európska únia, musel prejsť schvaľovacím postupom v Európskom parlamente.
2016/11/22
Binding annual greenhouse gas emission reductions to meet commitments under the Paris Agreement (A8-0208/2017 - Gerben-Jan Gerbrandy) SK

V Európskom parlamente sme v prvom čítaní prijali pozíciu k návrhu Komisie v oblasti znižovania skleníkových plynov, ktoré sú v súlade s dohodnutými záväzkami z Parížskej klimatickej dohody. Návrh z dielne Komisie počíta so znížením emisií o 30 % do roku 2030 v porovnaní s hodnotami z roku 2005. V roku 2050 je dlhodobý plán znížiť emisie o 80 %. Na dosiahnutie týchto cieľov je potrebné dosiahnuť pokrok i v oblasti energetickej efektívnosti. Tá totiž nielenže pomáha zlepšiť našu energetickú bezpečnosť, ale tiež výrazným spôsobom šetrí náklady na energie. Podporila som túto správu, pretože znižovanie emisií a zvyšovanie energetickej efektívnosti sú nielen v záujme zdravia našej planéty, ale podporujú zároveň rast ekonomiky v EÚ.
2016/11/22
Gender equality in the media sector in the EU (A8-0031/2018 - Michaela Šojdrová) SK

Médiá sú dnes už neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti. Ovplyvňujú verejnú mienku, politiku a dokonca aj ekonomiku. Či už ide o súkromné alebo verejnoprávne média, ženy sú ich neodmysliteľnou súčasťou. Zaujímavosťou je, že až 68 % absolventov odboru žurnalistika v rámci EÚ tvoria práve ženy. Avšak na zastúpení vo vedúcich pozíciách sa tento pomer už neodráža. Ďalším problémom je tiež obraz ženy v médiách, ktorý často nekorešponduje s realitou. Okrem prehnaných nárokov na ich atraktivitu a výzor sú ženy mnohokrát prezentované ako sexuálne objekty, čím sa degraduje ich ľudská dôstojnosť.V neposlednom rade by som chcela poďakovať kolegyni Šojdrovej za jej odvedenú prácu na tejto iniciatívnej správe. Napriek jej snahe som však nemohla podporiť výsledný text, pretože sa do neho dostali ustanovenia odkazujúce aj na sexuálne a reprodukčné práva, ktorých obsahom je aj presadzovanie potratov.
2016/11/22
The next MFF: Preparing the Parliament’s position on the MFF post-2020 (A8-0048/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) SK

Podporila som uznesenie o príprave viacročného finančného rámca (VFR), ktorý sa týka obdobia po roku 2020. Európsky parlament má v oblasti financií výsostné kompetencie. Preto je prirodzené, že poslanci EP odhlasovali súbor odporúčaní a návrhov, ktoré by mala Komisia zapracovať do svojho návrhu rozpočtu. Komisia ho predloží v máji tohto roku a mal by reflektovať súčasné výzvy, ktorým EÚ dnes čelí. Je zrejmé, že najväčším problémom bude zabezpečenie finančného schodku, ktorý vznikne odchodom Spojeného kráľovstva. Sú tu však aj iné priority, k zapracovaniu ktorých uznesenie vyzýva. Ide najmä oblasť bezpečnosti, obrany, migrácie, ale aj klimatických zmien a nezamestnanosti mladých ľudí. Taktiež sa počíta i s navýšením rozpočtu EÚ z 1 % na úroveň 1,3 % HDP. Avšak navýšenie rozpočtu VFR nemusí nutne znamenať aj vyšší rozpočet v porovnaní s tým dnešným, nakoľko vystúpením Británie bude rozpočet EÚ ochudobnený o približne 14 miliárd eur.
2016/11/22
Gender equality in EU trade agreements (A8-0023/2018 - Eleonora Forenza, Malin Björk) SK

Uplatňovanie hľadiska rovnosti žien a mužov v obchodných dohodách je jednou z tých správ, ktoré sa podľa môjho názoru snažia výrazným spôsobom zmeniť definíciu rodu v medzinárodnom meradle. Rázne odmietam interpretáciu rodu ako sociálneho konštruktu. Medzinárodné zmluvy by mali používať pojmy muž a žena, ktoré sa opierajú o biologickú realitu. Uznávam dôležitosť presadzovania ľudských práv aj prostredníctvom obchodných dohôd, avšak podsúvaním tejto novej definície rodu sa vytvára nebezpečný prameň medzinárodného práva, ktorý sa môže v istom momente stať záväzným pre všetky krajiny. Odporcovia Istanbulského dohovoru od začiatku varujú pred presadzovaním ideologickej roviny tohto dohovoru. Ich obavy sa postupne ukazujú ako oprávnené a agenda ochrany žien sa dostáva na druhú koľaj. Konečný text uznesenia obsahuje tiež odkazy na sexuálne a reprodukčné zdravie, s ktorými ako ochrankyňa práva na život nemôžem súhlasiť.
2016/11/22
Lagging regions in the EU (A8-0046/2018 - Michela Giuffrida) SK

Zaostávajúce regióny sú vážnym problémom, ktorý sa netýka len nových členských štátov, ale nevyhýba sa ani tým štátom, ktorú sú členmi EÚ už pomerne dlhú dobu. Problematický je v týchto oblastiach ekonomický rast a nízky podiel na hrubom domácom produkte. V roku 2015 komisárka pre regionálnu politiku Corina Creţu začala s iniciatívou na preskúmanie hlavných príčin a faktorov, ktoré obmedzujú regióny v raste a v získavaní nových investícii. Cieľom prijatej správy je identifikovať možné riešenia neutešujúceho stavu 47 regiónov v ôsmich členských štátoch. Medzi kľúčové patria fondy EÚ, ktoré zvyšujú hospodársku odolnosť, konkurencieschopnosť a podporujú nové investície v regiónoch. Okrem toho je potrebné posilniť opatrenia na zvýšenie konvergencie medzi všetkými regiónmi a uľahčiť prístup k úverom, ktorý je často zložitý z dôvodu vyšších úrokových sadzieb.
2016/11/22
The role of EU regions and cities in implementing the COP 21 Paris Agreement on climate change (A8-0045/2018 - Ángela Vallina) SK

Podľa štatistík vzniká v EÚ 9 % celosvetových emisií, na vypúšťaní ktorých sa 75 % podieľajú mestá. V súlade s Parížskou dohodou Európska únia pristúpila na rad opatrení, ktorými sa zaviazala znížiť do roku 2030 emisií skleníkových plynov o 40%, zvýšiť energetickú efektívnosti o 27 % a zabezpečiť výrobu energie z obnoviteľných zdrojov na úrovni 40 %. Zmena klímy je dnes už nespochybniteľným javom a preto pre zachovanie nášho životného prostredia je potrebná systémová zmena, ktorá si vyžaduje multidisciplinárny prístup a trpezlivosť. V prípade miest sa jedná o dlhodobé plánovanie, ktoré sa nemôže obmedzovať len na jedno volebné obdobie. Podporila som toto uznesenie, ktoré určuje úlohu miest a regiónov pri plnení cieľov Parížskej dohody, a tým dotvára mozaiku boja proti globálnej zmene klímy.
2016/11/22
Commission decision to activate Article 7 (1) TEU as regards the situation in Poland (B8-0119/2018, B8-0120/2018, B8-0121/2018) SK

Toto uznesenie reaguje na rozhodnutie Komisie aktivovať povestný článok 7. Tento článok zmluvy o EÚ hovorí o tom, že Európska rada môže na návrh jednej tretiny členských štátov alebo na návrh Európskej komisie a po získaní súhlasu Európskeho parlamentu jednomyseľne rozhodnúť o existencii závažného alebo pretrvávajúceho porušenia hodnôt súvisiacich s právnym štátom, slobodou, demokraciou a dodržiavaním ľudských práv niektorým členským štátom, a to po vyzvaní tohto členského štátu, aby predložil svoje stanovisko. V takejto situácii sa ocitol aj náš severný sused Poľsko. Jedná sa v podstate o bezprecedentný krok, ktorý Únia doteraz nikdy nebola nútená použiť. Preto je potrebné, aby tento proces prebiehal veľmi opatrne, aby nenarušil dôveru občanov nielen dotknutej krajiny v EÚ. Cieľom by nemalo byť exemplárne potrestať vinníka, ale snažiť sa diplomatickou cestou o urovnanie pochybností, ktoré viedli k aktivácii tohto článku.
2016/11/22
Situation of fundamental rights in the EU in 2016 (A8-0025/2018 - Frank Engel) SK

Vo výročnej správe o situácii v oblasti základných práv v EÚ som musela vyjadriť svoj nesúhlas. Moje výhrady sa týkajú troch okruhov: inštitucionálneho, migrácie a rodových otázok.V prípade, že niektorý členský štát systematickým spôsobom porušuje zákony a jeho demokratickosť je narušená, je povinnosťou Komisie obrátiť sa na Európsky súdny dvor. Tento mechanizmus je jasne stanovený, a preto si nemyslím, že EÚ potrebuje ďalšie administratívne zaťaženie.Správe vyčítam tiež vágnosť a nejasnosť pojmov, pretože nerozlišuje medzi utečencami a nelegálnymi migrantami. Únia by sa mala oveľa viac zaoberať riešením príčin migračnej vlny do Európy. Tú vieme efektívne riešiť len v krajinách pôvodu migrantov. V opačnom prípade sa môže stať, že právo každého členského štátu rozhodovať o svojej vlastnej migračnej politike začne byť spochybňované.Do finálnej podoby správy sa nakoniec dostali aj ustanovenia týkajúce sa sexuality, rodu, manželstva a reprodukčného zdravia. Medzi inými spomeniem politické ovplyvňovanie medicínskych postupov a štandardov, s ktorými ako lekárka nemôžem súhlasiť. Lekárska veda má byť založená na prísnom vedeckom prístupe, a preto zásahy zo strany Komisie alebo poslancov považujem za nešťastné. Je to práve lekárska obec, ktorá ma určovať, čo patrí a čo nepatrí do zoznamu chorôb.
2016/11/22
Cutting the sources of income for Jihadists - targeting the financing of terrorism (A8-0035/2018 - Javier Nart) SK

Podporila som súbor odporúčaní, ktoré Európsky parlament predkladá Rade, Komisii a vysokej predstaviteľke Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Boj proti terorizmu je nutné vykonávať na viacerých frontoch, keďže vojna proti džihádistom je do značnej miery asymetrická. Preto je potrebné sa okrem vojenských opatrení zamerať aj na boj v oblasti financovania týchto skupín, ktoré sú schopné operovať pri značných zdrojoch aj v malých skupinkách. Jedno z hlavných odporúčaní je zlepšenie koordinácie medzi nielen členskými štátmi, ale aj medzi tretími krajinami. Sú to práve medzery v európskom systéme DPH, ktoré umožňujú džihádistom prístup k nemalým finančným prostriedkom. Preto je nevyhnutné reformovať i jednotlivé systémy DPH v členských krajinách. Za nesmierne dôležité považujem zlepšiť a urýchliť výmenu informácií medzi finančnými spravodajskými jednotkami, bezpečnostnými silami a orgánmi presadzovania práva, ako i výmenu informácii so súkromným sektorom.
2016/11/22
Marrakesh Treaty: facilitating the access to published works for persons who are blind, visually impaired, or otherwise print disabled (A8-0400/2017 - Max Andersson) SK

Podporila som toto uznesenie Európskeho parlamentu, ktorého cieľom je ratifikácia Marrákešskej zmluvy. Ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá bola prijatá v júni 2013 a ktorej hlavnou úlohou je uľahčiť prístup ľudí so zrakovým postihnutím vrátane ľudí s poruchami čítania k dielam v osobitných formátoch, zohľadňujúc pritom ochranu autorských práv. EÚ je jedným z hlavných aktérov, ktorí túto zmluvu doteraz neratifikovali. Pevne verím, že sa tento proces konečne podarí zavŕšiť, aby sa odstránili bariéry, ktoré sťažujú ľuďom so znevýhodnením prístup ku vzdelaniu a kultúre.
2016/11/22
Promotion of the use of energy from renewable sources (A8-0392/2017 - José Blanco López) SK

Podporila som finálny text o revízii smernice, ktorá sa týka podpory využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Ide o súčasť balíčka čistej energie z dielne Európskej komisie. Táto smernica je revíziou tej pôvodnej o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov z roku 2009. Jej účinnosť končí v roku 2020, preto bolo potrebné, aby Komisia predložila nový návrh využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Naprieč viacerými politickými skupinami boli tomuto návrhu vyčítané neambiciózne ciele. V Parlamente sme nakoniec schválili istý kompromis medzi tým, čo navrhovala Komisia, a tým, čo presadzoval spravodajca Blanco Lopéz. Schválili sme cieľ, ktorý počíta s 35 % podielom energie z obnoviteľných zdrojov v Únii na hrubej konečnej energetickej spotrebe v roku 2030. Napriek viacerým technickým problematickým otázkam verím, že finálna odhlasovaná verzia bude dobrým základom pre vyjednávanie s Radou. Väčším využívaním obnoviteľných zdrojov nielenže ekologicky pristupujeme ku vyrábaniu energie, ale tiež stimulujeme investície, inovácie a tvorbu pracovných miest.
2016/11/22
International ocean governance: an agenda for the future of our oceans in the context of the 2030 Sustainable Development Goals (A8-0399/2017 - José Inácio Faria) SK

Medzinárodná správa o oceánoch je výstižným zhrnutím toho, akú dôležitosť zohráva tento ekosystém a akým rizikám v poslednom čase musí čeliť. Svetový oceán zaberá 70 % povrchu našej planéty a okrem toho, že je výrazným zdrojom našej obživy, produkuje významnú časť kyslíka, ktorý dýchame. Odpad, otepľovanie, nadmerný lov, ťažba nerastných surovín, zvyšovanie hladiny oceánov sú len hŕstkou problémov, ktorých spoločným menovateľom je človek. Schválený text zdôrazňuje potrebu koordinovaného a integrovaného prístupu na zabezpečenie lepšej správy oceánov. EÚ môže v tomto zohrávať rolu globálneho lídra, a tým vyslať inšpiratívny signál i pre ostatných aktérov, ktorí si dôležitosť ochrany oceánov ešte dostatočne neuvedomujú.
2016/11/22
Women, gender equality and climate justice (A8-0403/2017 - Linnéa Engström) SK

Uznesenie o klimatickej spravodlivosti je jedným z tých dokumentov, ktoré sa snažia o prieniky vo viacerých oblastiach, ako sú zníženie objemu emisií, odstraňovanie následkov prírodných katastrof a s tým súvisiaca humanitárna pomoc a zlepšenie postavenia žien ako obetí týchto klimatických zmien. Globálna zmena klímy predstavuje závažný problém, ktorý treba riešiť v spolupráci s čo najväčším počtom krajín. Napriek tomu si myslím, že naša snaha v boji proti tomuto fenoménu by mala byť lepšie zacielená. Každá krajina totiž čelí iným výzvam: zatiaľ čo v jednej sú to extrémne teplá, v druhej to môžu byť extrémne záplavy. Navyše, niektoré krajiny bojujú s dôsledkami zmeny klímy, aj keď samé sa len minimálne podieľajú na vypúšťaní emisií, ktoré tieto zmeny vyvolávajú. Preto i náš prístup by mal byť viac individuálny, zohľadňujúc špecifiká problémov, ktorým jednotlivé štáty, resp. regióny čelia.
2016/11/22
Situation of the Rohingya people (RC-B8-0668/2017, B8-0668/2017, B8-0669/2017, B8-0670/2017, B8-0671/2017, B8-0672/2017, B8-0673/2017, B8-0674/2017) SK

Oceňujem, že Európsky parlament prijal uznesenie o situácii Rohingov v Mjanmarsku, ktorí sú jednou z náboženských menšín v prevažne budhistickej krajine. Dlhé roky sú terčom diskriminácií zo strany bezpečnostných zložiek, ktoré sa v poslednej dobe vyostrili do cieleného zabíjania, prenasledovania, mučenia a vypaľovania obydlí. Je pádne podozrenie, že tu dochádza ku genocíde. Pokiaľ nechceme, aby sa história opakovala, musíme vynaložiť všetky diplomatické mechanizmy, aby vláda v Mjanmarsku začala konať a dodržiavať základné ľudské práva všetkých svojich občanov. Medzinárodne spoločenstvo by sa malo intenzívnejšie zaoberať otázkou prenasledovania Rohingov, pretože doterajšie zistenia a svedectvá ľudí priamo z terénu sú priamym dôkazom blížiacej sa humanitárnej katastrofy. Viac ako 600 000 Rohingov bolo nútených od augusta 2017 ujsť do susedného Bangladéšu, pričom sa odhaduje, že tento počet do konca roka ešte narastie. Situácia je alarmujúca, preto prvoradou prioritou musí byť zastavenie násilia a prenasledovania a zabezpečenie prístupu Rohingov k potravinám, vode a liekom.
2016/11/22
State of play of negotiations with the United Kingdom (B8-0676/2017, B8-0677/2017) SK

Podporila som v hlasovaní uznesenie Európskeho parlamentu o stave rokovaní so Spojeným kráľovstvom. Po mesiaci intenzívnych prác sa podarilo uskutočniť značný pokrok v rokovaniach medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Vzhľadom na to hlavní vyjednávači z európskej aj britskej strany dospeli vo svojej spoločnej správe k záveru, že je možné postúpiť v rokovaniach do druhej fázy. Dôvodom, ktorý možno považovať za zásadný pri posune v rokovaniach, je najmä vylepšená ponuka od britskej premiérky, ktorú možno považovať za serióznu dohodu v súvislosti s nastavením vzťahov a procesov v rámci Brexitu. Vzhľadom na tieto skutočnosti Rada prijme smernicu s ohľadom na možné prechodné opatrenia, ako aj rámec pre budúce vzťahy. Avšak treba zdôrazniť, že prvá fáza nie je týmto (zatiaľ) uzavretá. Naopak, ostáva ešte veľa nevyriešeného, a preto sa rokovania budú môcť rozvíjať len vtedy, ak budú partneri dôsledne rešpektovať záväzky vyplývajúce zo spoločnej správy.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Foreign and Security Policy (A8-0350/2017 - David McAllister) SK

Európsky parlament prijal výročnú správu o vykonávaní spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorá opisuje aktuálny stav implementovanej zahraničnej a obrannej politiky, a vzhľadom naň navrhuje odporúčania do budúcich rokov. V prvom rade sa v tejto súvislosti zdôrazňuje, že najefektívnejší spôsob ako chrániť európske záujmy je spoločný postup na úrovni EÚ, keďže žiadny z členských štátov nie je schopný sám odpovedať na súčasné bezpečnostné výzvy. Navyše táto spoločná zahraničná a bezpečnostná politika EÚ by mala byť založená na demokratických hodnotách, rešpekte k zákonom berúc do úvahy univerzálne ľudské práva a základné slobody. Zároveň sa členské štáty zhodli, že do ďalších rokov je potrebné sa zamerať najmä na tri oblasti. Po prvé, je potrebné koordinované posudzovanie zásadných hrozieb a výziev v rámci EÚ, ako aj spoločný prístup k ich riešeniu. Ďalej je nevyhnutná konsolidácia a prehĺbenie európskeho projektu a aj vonkajšej činnosti Únie, pričom by sa mal dať dôraz na účinnú spoluprácu medzi členskými štátmi, partnermi a medzinárodnými organizáciami a inštitúciami. Keďže Únia by mala byť lídrom v tejto oblasti a svojimi politikami zabezpečovať a presadzovať mier, ochraňovať ľudské práva a demokratický, politický, ako aj ekonomický poriadok, tak som dané uznesenie podporila svojim hlasom.
2016/11/22
Annual report on human rights and democracy in the world 2016 and the EU policy on the matter (A8-0365/2017 - Godelieve Quisthoudt-Rowohl) SK

Európska únia sa od svojho vzniku, vzhľadom na hodnoty, na ktorých vznikla, zasadzuje za ochranu právneho štátu, demokracie, mieru a ľudských práv a slobôd. Túto aktívnu rolu Únie v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky vyžadujú aj samotné zakladajúce zmluvy vzhľadom na článok 21 zmluvy o EÚ. Hlavným cieľom prijatej výročnej správy je identifikovanie problémov a zameranie sa na výzvy, ktorým čelia tretie krajiny v súvislosti s ľudskými právami a demokraciou, ako aj uskutočnenie spätnej kontroly účinnosti politík EÚ v tejto oblasti. Zároveň sa v správe analyzuje aj tvorba politík v súvislosti s ľudskými právami vnútri Únie, najmä so zameraním sa na rok 2016. Avšak aj napriek snahám Únie je vo svete mnoho krajín, kde sa nerešpektujú základné a univerzálne ľudské práva a slobody, čo môže byť aj dôsledok neúčinnej politiky EÚ v tejto oblasti, konkrétne dodržiavanie ľudských práv nie je vždy zásadnou podmienkou pri obchodných rokovaniach inštitúcií EÚ s tretími krajinami. Znepokojujúce je aj to, že Parlament opakovane žiada v týchto správach legalizovanie potratov, a to aj napriek tomu, že podľa všetkých medzinárodných dokumentov je právo na život základným a prvoradým právom. A preto, vzhľadom na tieto skutočnosti, som správu nemohla podporiť.
2016/11/22
EU Citizenship Report 2017: Strengthening Citizens' Rights in a Union of Democratic Change (A8-0385/2017 - Beatriz Becerra Basterrechea) SK

Európsky parlament prijal správu o občianstve EÚ za rok 2017, ktorá sa zameriava na hodnotenie stavu občianstva a občianskych práv v Únii, identifikuje nedostatky a výzvy, ako aj stanovuje prioritné oblasti a opatrenia na nasledujúce obdobie. Občianstvo EÚ a s ním súvisiace práva boli zavedené v roku 1992 Maastrichtskou zmluvou, ako aj Chartou základných práv EÚ, pričom správne uplatňovanie tohto práva je spoločnou zodpovednosťou členských štátov a európskych inštitúcií. Preto na posilnenie povedomia o európskom občianstve je nevyhnutná účinná ochrana a garancia občianskych práv, a to najmä prostredníctvom demokratickej a participatívnej správy vecí verejných, priamej účasti občanov na rozhodovacích procesoch a čo najvyššej miere transparentnosti. Niektoré body tejto správy však vyvolávajú obavy, že samotný Parlament nerešpektuje zákony, chartu a zmluvy. Správa totiž v odseku 12 vyzýva Komisiu, aby uľahčila plný prístup k službám sexuálnej a reprodukčnej starostlivosti vo všetkých členských štátoch, pričom charta základných práv jasne hovorí, že právo využívať lekársku starostlivosť je garantované za podmienok ustanovených vnútroštátnymi právnymi predpismi. Rovnako za škodlivé považujem snahu vytvoriť nadnárodné volebné zoznamy do volieb do Európskeho parlamentu, ktoré len prehĺbia nedôveru v EÚ a znížia volebnú účasť. Správu v tomto znení som nemohla podporiť, a preto som hlasovala proti.
2016/11/22
Towards a digital trade strategy (A8-0384/2017 - Marietje Schaake) SK

Globalizácia a digitalizácia hospodárstiev a medzinárodného obchodu výrazne podnecuje ekonomický rast a rozvoj, pričom pôsobí aj ako významný faktor pre stimuláciu inovácií, produktivity a konkurencie európskeho hospodárstva. Avšak v kontexte rýchlo rozvíjajúcej sa digitalizácie a s ňou spojených nových technológií je nevyhnutné vytvoriť účinný právny rámec, ktorý by zladil zmeny na trhu a práva spotrebiteľov. Preto Parlament prijal uznesenie, v ktorom zdôrazňuje, že tieto normy by mali byť postavené na troch prvkoch: zabezpečiť prístup digitálneho tovaru a služieb v tretích krajinách (odstránenie existujúcich bariér a zamedzenie protekcionizmu), obchodné pravidlá by mali viesť k vytvoreniu hmatateľných prínosov pre zákazníkov a zároveň by mali zaisťovať a presadzovať dodržiavanie ľudských práv (napr. v ochrane osobných údajov a súkromia). Navyše v tejto súvislosti zdôrazňuje, aby sa všetky stratégie digitálneho obchodu snažili podporovať začínajúce, malé a stredné podniky a umožniť im zapojiť sa do cezhraničného elektronického obchodu, keďže práve tieto podniky predstavujú motor ekonomického rozvoja v spoločnosti. Keďže je v záujme rozvoja nevyhnutné neustále reflektovať na zmeny v charaktere trhu, tak vítam túto iniciatívu Parlamentu, ktorú som v hlasovaní podporila.
2016/11/22
Mobilisation of the Contingency margin in 2017 (A8-0372/2017 - Jens Geier) SK

Európsky parlament prijal uznesenie, ktorým sa mení rozhodnutie Parlamentu a Rady o mobilizácii rezervy na nepredvídané okolnosti na rok 2017. Táto rezerva, vychádzajúc z viacročného finančného rámca 2014 – 2020, sa stanovuje do výšky 0,0 3% hrubého národného dôchodku Únie, pričom sa na rok 2017 stanovila vo výške 1 906,1 milióna EUR rozdelených do viacerých rozpočtových oblastí. Avšak zmierovací výbor na prijatie rozpočtu na rok 2018 odsúhlasil upravenie započítania rezervy na nepredvídané udalosti: konkrétne znížiť o 252 miliónov EUR sumu započítanú do oblasti „Administratíva“ v rámci rozpočtového roku 2017, a to s cieľom zvýšiť celkovú mieru záväzkov dostupnú v roku 2018. Táto revízia síce nie je nevyhnutná, umožňuje však vyššiu flexibilitu v skoršej fáze viacročného finančného rámca. Túto revíziu považujem za rozumnú, a preto som ju podporila svojím hlasom.
2016/11/22
Instrument contributing to stability and peace (A8-0261/2017 - Arnaud Danjean) SK

Európsky parlament prijal v prvom čítaní pozíciu k spoločnému vyhláseniu Parlamentu, Rady a Komisie o vzájomnom prepojení bezpečnosti s rozvojom. V záujme odstránenia chudoby je často nevyhnutné zaistiť bezpečnosť konfliktného regiónu. Kvôli tomu prijala EÚ uznesenie, ktoré jej umožňuje v rámci rozvojovej pomoci podporovať aj sektor bezpečnosti v rozvojových krajinách v snahe odstránenia konfliktov, stabilizácie regiónu, dodržiavania ľudských práv a právneho štátu, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou rozvoja a rastu. V tejto súvislosti bude môcť Únia vo výnimočných okolnostiach podporovať v rámci rozvojovej spolupráce budovanie kapacít vojenských aktérov v tretích krajinách vrátane odbornej prípravy, mentorstva, poradenstva, zlepšenia infraštruktúry a technickej spolupráce. Takáto pomoc sa však môže poskytnúť len vtedy, ak sa ciele rozvojovej politiky nedajú uskutočniť pomocou nevojenských nástrojov a ak je ohrozená existencia fungujúcich štátnych inštitúcií alebo ochrana ľudských práv a základných slobôd, pričom štátne inštitúcie nie sú samé schopné túto hrozbu zvládnuť. Zároveň sa zdôrazňuje, že pomoc v súvislosti s bezpečnosťou sa nesmie použiť na financovanie budovania kapacít vojenských aktérov na iné účely ako na zabezpečovanie rozvojových činností, a to vždy v súlade s medzinárodným právom. Keďže rovnako vnímam dôležitosť vzájomnej prepojenosti bezpečnosti a rozvoja, tak som dané uznesenie podporila.
2016/11/22
Situation in Yemen (RC-B8-0649/2017, B8-0649/2017, B8-0650/2017, B8-0651/2017, B8-0652/2017, B8-0653/2017, B8-0654/2017, B8-0655/2017, B8-0656/2017) SK

Situácia v Jemene je aj naďalej tragická, pričom predstavuje jednu z najväčších kríz v oblasti potravinovej bezpečnosti na svete. Konkrétne 20 miliónov ľudí je odkázaných na pomoc, 7 miliónov z nich sa nachádza v núdzovej situácii a 2,2 milióna detí trpí vážnou podvýživou. Vzhľadom na tieto udalosti Parlament prijal uznesenie, v ktorom dôrazne odsudzuje pokračujúce násilie v Jemene a zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu. Zároveň plne podporuje snahy OSN o obnovenie rokovaní a zdôrazňuje, že len politickým riešením konfliktu skrze diplomatické rokovania možno obnoviť mier a zachovať jednotu, nezávislosť a územnú celistvosť Jemenu. Riešenie tohto konfliktu by malo spočívať aj v aktívnom zapojení medzinárodných a regionálnych aktérov a ich konštruktívnej spolupráce. Parlament ďalej vyjadruje obavu nad tým, že nestabilitu v regióne využívajú teroristické a extrémistické organizácie, ktoré predstavujú ohrozenie aj mimo daného regiónu, a preto treba prijať rázne kroky proti týmto skupinám. V neposlednom rade Parlament vyzýva EÚ a členské štáty, aby súbežne s humanitárnym a politickým úsilím podporovali budovanie mieru a odolnosť štruktúr na rýchle obnovenie základných služieb a infraštruktúry, ako aj stimulovanie miestneho hospodárstva a sociálnej súdržnosti. Situácia v Jemene je kritická a potrebuje rýchle a rázne opatrenia a z tohto dôvodu som podporila aj túto dôležitú iniciatívu parlamentu.
2016/11/22
Implementation of the European Disability Strategy (A8-0339/2017 - Helga Stevens) SK

V EÚ žije približne 80 miliónov osôb so zdravotným postihnutím. Napriek tomu, že sú to plnoprávni občania, títo ľudia nemajú vo všetkých sférach života rovnaké práva, dôstojnosť a prístup k plnej účasti na živote spoločnosti. V realite čelia rôznym formám diskriminácie až sociálnemu vylúčeniu. Preto Parlament prijal uznesenie o vykonávaní európskej stratégie pre oblasť zdravotného postihnutia. Medzi kľúčové oblasti tejto stratégie patria dostupnosť, zapojenie, rovnosť, zamestnanosť, vzdelávanie, odborná príprava, sociálna ochrana a samozrejme zdravie. Oceňujem, že Parlament vyzýva EÚ, aby v rámci jej vonkajšej činnosti bola rozvojová spolupráca a humanitárna pomoc prístupná aj pre osoby so zdravotným postihnutím. Pre odstraňovanie diskriminácie je potrebné, aby inštitúcie EÚ a členské štáty prijali účinné opatrenia a poskytli dostatočné stimuly s cieľom úplného začlenenia hendikepovaných do všetkých aspektov života. Žiaľ, do správy sa dostala aj požiadavka na podporu reprodukčných práv, ktorá zahŕňa aj tzv. právo na potrat.
2016/11/22
The EU-Africa Strategy: a boost for development (A8-0334/2017 - Maurice Ponga) SK

EÚ je dôležitým partnerom Afriky v hospodárskej a obchodnej oblasti, pričom hrá dôležitú úlohu práve v oblastiach rozvoja, humanitárnej pomoci a bezpečnosti. Vzhľadom na niekoľkoročné úspešné partnerstvo medzi Afrikou a EÚ je potrebné vytvoriť novú – aktuálnu víziu, ktorá by odrážala vývoj politickej, hospodárskej, environmentálnej aj sociálnej situácie oboch kontinentov. Snahou je vytvoriť silnejšie, modernejšie a politicky silné partnerstvo pre účinnejšie dosahovanie vzájomných cieľov. V rámci novej vízie sa zdôrazňuje intenzívnejší politický dialóg najmä v oblastiach hospodárskeho rozvoja, dobrého spravovania, ľudských práv, rozvoja ľudského kapitálu, bezpečnosti, migrácie a životného prostredia. Aby bolo možné dosahovať spoločné ciele udržateľného rozvoja je nevyhnutné budovať odolné štáty, ktoré by pracovali v prospech svojich občanov a najmä mladých ľudí. Európsky parlament navrhuje v tomto uznesení viacero konkrétnych a dobrých opatrení, ktoré oceňujem. Avšak nesúhlasím, aby v rámci spolupráce s Afrikou EÚ presadzovala sexuálne a reprodukčné práva, ktorých obsahom je aj vykonávanie potratov. To je dôvod, pre ktorý som dané uznesenie nakoniec nemohla podporiť.
2016/11/22
Combating inequalities as a lever to boost job creation and growth (A8-0340/2017 - Javi López) SK

Podporila som svojim hlasom uznesenie parlamentu o boji proti nerovnostiam, nakoľko práve tento spoločenský jav ohrozuje sociálnu dôveru, bráni mobilite, brzdí udržateľný rast a môže spôsobiť až odpor voči demokratických inštitúciám. Je nevyhnutné, aby Únia koordinovala svoje politiky v snahe eliminovať nerovnosti, pričom však treba zdôrazniť, že oblasť sociálnej politiky spadá z veľkej časti pod kompetenciu členských štátov. EÚ by mala poskytovať a podporovať vhodný a účinný rámec opatrení, prostredníctvom ktorého by sa zabezpečili rovnaké a bezpečné pracovné podmienky pre všetkých. V tejto súvislosti je dôležité, aby členské štáty poskytovali dostupné vzdelanie a odbornú prípravu zosúladenú s potrebami trhu. Ďalej je nevyhnutné, aby garantovali spravodlivú mzdu nad hranicou chudoby. Členské štáty by mali taktiež vylepšiť svoje systémy sociálneho zabezpečenia, aby tým zabezpečili primerané a dôstojné dôchodky pre svojich občanov. V závere uznesenie Parlament vyzýva, aby členské štáty podporovali reformy daňových politík, ako aj bojovali proti korupcii vo verejnej správe a nerovnomernému rozdeleniu bohatstva v spoločnosti, ktoré vo veľkej miere prispieva k prehlbovaniu rozdielov a v konečnom dôsledku ku zvyšovaniu chudoby.
2016/11/22
Protection against dumped and subsidised imports from countries not members of the EU (A8-0236/2017 - Salvatore Cicu) SK

V snahe o ochranu výrobného odvetvia EÚ pred nečestnými obchodnými praktikami (vyplývajúcimi z deformácii trhu v krajinách mimo Únie) prijal Európsky parlament a Rada v roku 2016 nariadenie o spoločných pravidlách pred dumpingovými dovozmi z tretích krajín. Avšak vzhľadom na nové nadobudnuté skúsenosti, potom ako nariadenie vstúpilo do platnosti, bolo nevyhnutné prijať prísnejšie opatrenia, ktoré by reflektovali limity a nedostatky toho pôvodného. Konkrétne, bolo potrebné zadefinovať za akých okolností možno uznať existenciu výrazných deformácií ohrozujúcich procesy voľného trhu. Stanovilo sa, že ide o prípady, keď vykazované ceny alebo náklady nie sú výsledkom pôsobenia trhových síl, pretože sú negatívne ovplyvňované vládnymi zásahmi (resp. nezásahmi). Zároveň, nariadenie zavádza novú metodiku na výpočet antidumpingových vyrovnávacích ciel na dovoz do EÚ z tretích krajín. Vítam revíziu tohto nariedenia, keďže jeho zámerom je ochrana konkurencieschopnosti EÚ a ochrana pracovných miest našich občanov.
2016/11/22
Eastern Partnership: November 2017 Summit (A8-0308/2017 - Laima Liucija Andrikienė, Knut Fleckenstein) SK

Hlasovala som za prijatie odporúčania Parlamentu adresované Rade, Komisii a Európskej službe pre vonkajšiu činnosť v súvislosti s blížiacim sa samitom o Východnom partnerstve. Cieľom tejto spolupráce je vytváranie nevyhnutných podmienok pre úzke politické vzťahy a hospodársku integráciu. Keďže sa od posledného samitu podarilo dosiahnuť významný pokrok, tak Parlament odporúča, aby sa novembrový samit orientoval na budúcnosť a poskytol novú dynamiku a stanovil jasnú politickú víziu budúcnosti Východného partnerstva, pričom jeho výstup by mal predstavovať základ na presadzovanie základných hodnôt Európskej únie. Zároveň zdôrazňuje snahu o posilnenie občianskej spoločnosti - ako nenahraditeľného aktéra v procese demokratickej konsolidácie, s dôrazom na podporu postavenia mladých ľudí prostredníctvom vzdelávania, mobility a podpory v podnikaní. Zároveň vyzýva EÚ a partnerské krajiny, aby spoločne bojovali proti organizovanému zločinu, nelegálnej migrácii, terorizmu, počítačovej kriminalite a obchodovaniu s ľuďmi. V neposlednom rade vyzýva na ukončenie vojenských konfliktov v regióne a zároveň chce presadzovať spoločný postup voči Rusku, ktorého vojenská prítomnosť v regióne v posledných rokoch znepokojivo vzrástla. Na záver Parlament zdôrazňuje, že finančná podpora poskytovaná pre krajiny Východného partnerstva bude prísne podmienená prijatím a reálnym vykonávaním reformných politík.
2016/11/22
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) SK

Podporila som uznesenie Parlamentu, ktoré sa zameriava na posilnenie bezpečnosti automobilov v EÚ. Keďže na európskych cestách príde ročne o život približne 25 500 osôb a okolo 135 000 sa ťažko zraní, tak v záujme dosiahnutia cieľa nulovej úmrtnosti je potrebné prijať viac účinnejších opatrení v oblasti aktívnej aj pasívnej bezpečnosti vozidiel . Zo štatistík je zrejmé, že až 92% všetkých nehôd je spôsobených práve ľudskou chybou, resp. jej kombináciou. Preto by mali byť v autách povinne namontované asistenčné bezpečnostné systémy, ktoré významne prispievajú k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky. V tejto súvislosti správa zároveň zdôrazňuje potrebu podpory výskumu a inovácií, zlepšenie stavu cestnej infraštruktúry, ako aj harmonizáciu a komplementárnosť medzinárodných a vnútroštátnych právnych predpisov. Táto modernizácia a inovatívne opatrenia by viedli k posilneniu interoperability asistenčných systémov, ktoré sú súčasťou tzv. inteligentnej infraštruktúry. V neposlednom rade vyzdvihuje potrebu kolektívnej a zdieľanej mobility s cieľom zmenšiť počet áut na cestách, najmä v mestských oblastiach, a naopak podporuje opatrenia na zvýšenie podielu bicyklov a profesionálne riadených vozidiel. Na záver uznesenie zdôrazňuje, že je zásadné, aby sa zachovala vysoká úroveň ochrany osobných údajov, ako aj práva na súkromie a IT bezpečnosť, aby sa vylúčilo riziko nehôd z dôvodu diaľkového ovládania palubných systémov.
2016/11/22
Deployment of cohesion policy instruments by regions to address demographic change (A8-0329/2017 - Iratxe García Pérez) SK

Demografické zmeny sú v súčasnej Európe vážnym problémom – obyvateľstvo starne, rodí sa menej detí, a tým pádom ubúda počet obyvateľov v produktívnom veku, ktorí navyše často odchádzajú za prácou do zahraničia, kvôli nedostatku pracovných príležitostí v ich regióne. Tieto demografické zmeny, ktoré sa v porovnaní s minulosťou zvyšujú s nevídanou intenzitou, vystavujú členské štáty aj regionálnych aktérov výraznému hospodárskemu, sociálnemu a environmentálnemu tlaku, najmä pokiaľ ide o zabezpečovanie verejných služieb. Jednou z hlavných prioritou EÚ je podporovať inteligentný, udržateľný a inkluzívny rast. Pre dosiahnutie tohto cieľu je nevyhnutný koordinovaný prístup pri navrhovaní a vykonávaní konkrétnych politík naprieč všetkými európskymi, vnútroštátnymi, regionálnymi a miestnymi orgánmi s ohľadom na miestnu realitu každého regiónu. Dôležitou otázkou je tiež zlepšenie koordinácie a zvýšenie účinnosti nástrojov EÚ, akými sú predovšetkým spoločná poľnohospodárska politika, Európske štrukturálne a investičné fondy vrátane Kohézneho fondu, Európská územnná spolupráca a Európský fond pre strategické investície. Podporila som toto uznesenie Parlamentu, nakoľko je dôležité zaujať proaktívnejší a jasnejší prístup k riešeniu demografickej krízy, a tak zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu rozdielov medzi regiónmi.
2016/11/22
Implementation of the Environmental Liability Directive (A8-0297/2017 - Laura Ferrara) SK

Politika EÚ v environmentálnej oblasti musí prispievať k ochrane zdravia občanov, podporovať kvalitu životného prostredia a dbať na racionálne využívanie prírodných zdrojov. Z tohto dôvodu parlament s Radou prijali v roku 2004 smernicu o environmentálnej zodpovednosti. V prijatom uznesení z 26. októbra v súvislosti s vykonávaním tejto smernice však parlament konštatuje, že je potrebné ju zrevidovať a zaktualizovať, pretože viaceré členské štáty nedodržali lehotu na jej transpozíciu. Navyše, v súčasnosti mnohé štáty uprednostňujú namiesto smernice svoje vnútroštátne právo. Prijaté uznesenie zdôrazňuje, že je nevyhnutné nanovo definovať pojmy „prah závažnosti“ a „environmentálna škoda“, ktoré v súčasnosti predstavujú jednu z hlavných prekážok účinného a jednotného uplatňovania smernice. V neposlednom rade požadujeme ako poslanci vytvorenie verejne dostupnej európskej databázy environmentálnych škôd, ktorá by prispela k zlepšeniu prevencie a odstraňovaniu škôd na životnom prostredí. Parlament tiež vyzýva Komisiu, aby bezodkladne predložila návrh týkajúci sa environmentálnych inšpekcií na európskej úrovni a odporúča zriadiť osobitné nezávislé orgány s riadiacimi a kontrolnými právomocami, ako aj s právomocou ukladať sankcie vyplývajúce zo smernice. Keďže snahy o zachovanie kvalitného životného prostredia považujem za zásadné, toto uznesenie som v hlasovaní podporila.
2016/11/22
Economic policies of the euro area (A8-0310/2017 - Gunnar Hökmark) SK

Podporila som uznesenie Európskeho parlamentu o hospodárskych politikách eurozóny, ktoré komplexným a podrobným spôsobom opisuje stav ekonomiky a zároveň navrhuje opatrenia pre ďalší rozvoj a rast hospodárstva v eurozóne. Parlament v uznesení konštatuje, že celosvetový hospodársky rast je stále veľmi krehký a hospodárstvo eurozóny čelí neistote a politickým výzvam, pričom však víta postupné zlepšenie hospodárskej úrovne. Uznesenie sa zameriava na vyriešenie kľúčových oblastí hospodárskych politík, akými sú nezamestnanosť primárne mladých a dlhodobo nezamestnaných, vysoká úroveň zadlženosti, podpora podnikateľského prostredia, konkurencieschopnosti a zamestnanosti, ale taktiež otázky sociálnej ochrany, nerovnosti príjmov a chudoby. Ďalej zdôrazňuje, že na dosiahnutie hospodárskeho oživenia je nevyhnutné investovanie do oblasti inovácií, výskumu a technológií, ktoré majú zásadný význam pre dlhodobý rozvoj eurozóny. Parlament v uznesení vyzýva členské štáty, aby prijali potrebné politické opatrenia na riešenie makroekonomických nerovnováh a tým zabezpečili hospodársku udržateľnosť, konkurencieschopnosť a odolnosť európskeho hospodárstva. Reformy sa musia zakladať na solidarite, integrácii a sociálnej spravodlivosti. Na záver uznesenie zdôrazňuje, že politika súdržnosti EÚ je jednou z najdôležitejších a najkomplexnejších politík určených na posilňovanie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti, a preto by sa mala vytvoriť súčinnosť medzi rozpočtom EÚ a členskými štátmi.
2016/11/22
Protection of workers from the risks related to exposure to carcinogens or mutagens (A8-0064/2017 - Marita Ulvskog) SK

Európsky parlament schválil pozíciu na účely prijatia smernice parlamentu a Rady o ochrane pracovníkov pred rizikami súvisiacimi s vystavením pôsobeniu karcinogénov alebo mutagénov pri práci. Jej cieľom je ochrana pracovníkov prostredníctvom rámca všeobecných zásad a umožniť členským štátom zabezpečiť konzistentné uplatňovanie minimálnych požiadaviek v tejto veci. Preto prijaté uznesenie odporúča, aby tam, kde je to technicky možné, boli karcinogény a mutagény nahradené zmesou alebo procesom, ktoré znižujú ohrozenie zdravia pracovníka, ďalej aby sa stanovili limitné hodnoty pre tieto látky. Tieto údaje by mali byť neustále revidované na základe najnovších dostupných informácií. Cieľom smernice je ochrana zdravia pracovníkov a bezpečnosť na pracoviskách. Preto by ju mali členské štáty transponovať do svojho vnútroštátneho práva, zabezpečiť vyškolenie pracovníkov a ďalšie zdroje potrebné pre plnenie týchto úloh. Keďže považujem zlepšenie pracovných podmienok a ochranu zdravia zamestnancov za veľmi dôležitú a vzhľadom na to, že tieto opatrenia nemožno uspokojivo dosiahnuť na úrovni členských štátov, vítam túto smernicu a podporila som ju svojim hlasom.
2016/11/22
Amendment of the Schengen Borders Code as regards the use of the Entry/Exit System (A8-0059/2017 - Agustín Díaz de Mera García Consuegra) SK

Hlasovala som kladne za nové nariadenie, ktorého cieľom je zriadiť centralizovaný a harmonizovaný systém zaznamenávania údajov o vstupe a výstupe, ako aj údajov o odopretí vstupu týkajúcich sa príslušníkov tretích krajín, ktorí prekračujú vonkajšie hranice EÚ. Na účely identifikácie a overenia totožnosti príslušníkov tretích krajín by v určitých prípadoch mohla pohraničná stráž žiadať aj biometrické údaje dotyčného, preto by povinnosť poskytnúť biometrické údaje mala byť podmienkou vstupu štátnych príslušníkov tretích krajín. Cieľom systému vstup/výstup je predovšetkým zrušiť označovanie cestovných dokladov odtlačkom pečiatky a nahradiť ho elektronickým zaznamenávaním vstupu a výstupu, teda využívať pri kontrole hraníc nové technológie, ako sú napríklad samoobslužné systémy, elektronické brány a automatizované systémy hraničnej kontroly. Zároveň však členské štáty budú môcť zavádzať vnútroštátne zjednodušujúce programy, aby vopred preverení občania tretích krajín mohli pri vstupe využiť výnimky z určitých aspektov dôkladných kontrol. Nariadenie reflektuje aktuálne problémy vzniknuté nárastom nelegálnej migrácie, ktoré mali za dôsledok opätovné zavedenie kontrol na niektorých hraniciach vo vnútri schengenského priestoru a tým spôsobené kolóny a čakania.
2016/11/22
Fundamental rights aspects in Roma integration in the EU: fighting anti-Gypsyism (A8-0294/2017 - Soraya Post) SK

Rómovia sú aj v dnešnej dobe stále zbavovaní základných ľudských práv a zažívajú viacnásobnú diskrimináciu na rôznych úrovniach, od zdravotnej starostlivosti cez vzdelávanie, zamestnanie, bývanie, až po rovnosť pred zákonom. Navyše, protirómske zmýšľanie ako osobitná forma rasizmu sa denne objavuje na všetkých úrovniach európskej spoločnosti, čo sa prejavuje individuálnym zanedbávaním zo strany inštitúcií, diskrimináciou, nerovnosťou, znevažovaním, vyčleňovaním, stigmatizovaním, nenávistnými prejavmi a násilím. Výsledkom je rozsiahle sociálne vylúčenie a chudoba. Preto parlament vyzýva členské štáty, aby prevzali úplnú zodpovednosť za svojich rómskych občanov a zaviedli dlhodobé kampane na zvyšovanie informovanosti tak pre Rómov, ako aj väčšinové obyvateľstvo. Zároveň zdôrazňuje nevyhnutnosť efektívneho a účinného čerpania fondov EÚ na zlepšenie situácie rómskych obyvateľov, najmä detí. V neposlednom rade parlament vyzýva členské štáty, aby presadzovali osvedčené politiky s pozitívnym vplyvom na zamestnanosť a boj proti chudobe, ako napr. odborná a pracovná príprava, poradenské služby, samostatná zárobková činnosť, sociálne podnikanie a programy prvých pracovných skúseností. No napriek tomu, že mnohé návrhy, ktoré sú súčasťou prijatého uznesenia, osobne vítam a podporujem, pri záverečnom hlasovaní som sa musela zdržať. Zásadne totiž odmietam formuláciu, že potrat je základným právom každej ženy. Nič také ako právo na potrat totiž neexistuje.
2016/11/22
Control of spending and monitoring of EU Youth Guarantee schemes cost-effectiveness (A8-0296/2017 - Derek Vaughan) SK

Podporila som uznesenie o kontrole výdavkov a monitorovaní nákladovej efektívnosti systémov záruky EÚ pre mladých ľudí. Vzhľadom na to, že nezamestnanosť mladých ľudí v Únii je stále vážny problém (vyše 4 mil. v rokoch 15 – 24 v 2016) a boj proti nezamestnanosti mladých je spoločnou prioritou EÚ a členských štátov, bola zavedená iniciatíva na podporu ich zamestnanosti, ktorá sa snaží zvýšiť uplatnenie mladých ľudí na trhu práce. Jej súčasťou je aj podpora opatrení zameraných na tvorbu pracovných miest. Po štyroch rokoch vykonávania tejto záruky sa znížila nezamestnanosť o viac ako 7 %, teda o takmer 2 mil. mladých, pričom sa na investície použilo cca 50,4 mld. EUR. Tu si treba uvedomiť, že hospodárska strata z nezamestnaných by bola minimálne na úrovni 152 mld. EUR. Prijaté uznesenie zdôrazňuje dôležitosť efektívnej a transparentnej kontroly a monitorovania funkčnosti opatrení, ako aj vynakladania finančných prostriedkov. V neposlednom rade Parlament vyzýva Komisiu a členské štáty, aby poskytli dostatočné finančné prostriedky na integráciu mladých na trhu práce, pričom táto záruka by mala vychádzať z existujúcich dát a skúseností a pokračovať dlhodobo.
2016/11/22
Criminal acts and penalties in the field of illicit drug trafficking (A8-0317/2017 - Teresa Jiménez-Becerril Barrio) SK

Európsky parlament prijal legislatívne uznesenie o pozícii Rady na účely prijatia smernice parlamentu a Rady, ktorým sa mení rozhodnutie Rady z roku 2004 s cieľom zahrnúť nové psychoaktívne látky do vymedzenia pojmu „droga“ v danom dokumente. Dôvodom prijatia novej smernice je skutočnosť, že vývoj v oblasti výroby psychoaktívnych látok je veľmi rýchly a mnohé súčasné drogy nie sú zahrnuté v zozname zakázaných látok, čo znemožňuje účinný boj a opatrenia proti výrobe, distribúcií a užívaniu týchto látok. Podporujem prijatie tohto uznesenia, ktoré sa snaží zvýšiť ochranu občanov EÚ a umožniť efektívne vyšetrovanie a stíhanie v súvislosti s trestnými činmi v oblasti nezákonného obchodu s drogami.
2016/11/22
Reflection paper on the future of EU finances (B8-0565/2017) SK

Uznesenie Európskeho parlamentu o diskusnom dokumente o budúcnosti financií EÚ predstavuje reflexiu a návrhy ohľadne plánovaného rozpočtu Únie, ktorý by Komisia mala predstaviť do mája 2018. V úvode konštatuje, že súčasný rozpočet nebol dostatočný na pokrytie skutočných potrieb a ambícií EÚ, a preto zdôrazňuje, že budúci rozpočet by sa mal opierať o jasnú víziu európskych priorít a základných cieľov a výziev Únie. Vzhľadom na potrebu dosiahnuť naplnenie priorít a zároveň pripravenosť reagovať na nečakané výzvy je nevyhnutné navýšiť rozpočet, a to tým, že sa prelomí strop výdavkov na úrovni 1 % hrubého národného produktu na úroveň najmenej 1,23 %. EÚ by mala uskutočniť reformu vlastných zdrojov, ktoré by potenciálne mohli čiastočne financovať budúci rozpočet Únie. Dokument o budúcnosti financií EÚ pripomína, že rozpočet EÚ musí byť transparentný, demokratický, primerane flexibilný, ako aj čitateľný a zrozumiteľný pre občanov Únie. Keďže táto diskusia je kľúčová nielen z hľadiska plánovania nadchádzajúceho rozpočtu Únie, rozhodla som sa napriek niektorým výhradám dané uznesenie podporiť, aby mohla pokračovať.
2016/11/22
Minimum income policies as a tool for fighting poverty (A8-0292/2017 - Laura Agea) SK

Chudoba a sociálne vylúčenie porušujú základné ľudské práva a dôstojnosť ľudí. Pojem chudoba nie je len o materiálnej núdzi, ale taktiež odkazuje na absenciu sociálnych zdrojov, akými sú vzdelanie, zdravie a prístup k službám. V EÚ je ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením až 119 miliónov ľudí. To je až štvrtina celkovej populácie, pričom toto číslo už zohľadňuje aj sociálne dávky. Približne štyri milióny ľudí v EÚ postihuje každý rok bezdomovstvo, teda najextrémnejšia forma chudoby. Vzhľadom na tieto kritické čísla EÚ prijala konkrétny cieľ znížiť počet osôb ohrozených chudobou o 20 miliónov do roku 2020. Dnes prijatým uznesením vyzývame členské štáty, aby zaviedli primerané systémy minimálneho príjmu, doplnené o opatrenia na uľahčenie návratu do práce, a tiež aby sprostredkovali ľuďom ohrozeným chudobou programy vzdelávania a odpornej prípravy. Minimálny príjem by mal byť sieťou sociálnej ochrany poslednej inštancie. Malo by ísť o dočasný a transformačný nástroj na zníženie chudoby a sociálneho vylúčenia, ktorý by dopĺňali aktívne politiky začleňovania do trhu práce, aby sa ľudia ohrození chudobou vyhli dlhodobej odkázanosti. Dôstojné pracovné miesta sú najlepším spôsobom boja proti chudobe a je preto nevyhnutné posilniť rast, investície a tvorbu pracovných miest. Uznesenie som podporila svojim hlasom, pretože predstavuje dôležitý krok pre ďalší posun v boji proti chudobe v EÚ.
2016/11/22
Prison systems and conditions (A8-0251/2017 - Joëlle Bergeron) SK

Vo väzniciach v rámci EÚ je väznených viac ako pol milióna osôb, pričom až v tretine členských štátov majú vážny problém s preplnenosťou väzníc. Táto skutočnosť má za následky znižovanie kvality väzenských podmienok, môže prispievať k radikalizácii väzňov a mať nepriaznivé účinky na zdravie, bezpečnosť a životné podmienky väzňov, ako aj personálu. Navyše v niektorých prípadoch sú podmienky a zaobchádzanie s väznenými ponižujúce, kruté a neľudské. EP je znepokojený týmito skutočnosťami a vyzýva členské štáty, aby dodržiavali medzinárodné pravidlá väznenia. Taktiež zdôrazňuje nevyhnutnosť špecifického prístupu voči mladistvým a tehotnými ženám, ktorý by zodpovedal ich potrebám. Zároveň EP vyzýva, aby sa väzňom poskytoval dostatočný priestor na realizáciu (napríklad práca, štúdium, sociálna interakcia, účasť na voľbách), a tým sa zabezpečila ich jednoduchšia reintegrácia a resocializácia do spoločnosti. Avšak uznesenie v neposlednom rade vyzýva členské štáty, aby podnikli kroky na odstránenie akejkoľvek formy diskriminácie na základe sexuálnej orientácie alebo rodovej identity pri zaobchádzaní s väzňami a aby zaručili práva väzňov na sexualitu. Toto vyjadrenie je veľmi vágne a nie je jasné, čo sa tým myslí a definuje, nakoľko aj samotný koncept rodovej identity je založený na subjektívnom (a premenlivom) vnímaní seba. Keďže s týmto bodom uznesenia nemôžem súhlasiť, tak som sa hlasovania zdržala.
2016/11/22
Objection to an implementing measure: scientific criteria for the determination of endocrine disrupting properties (B8-0542/2017) SK

Vážený pán podpredseda, každá regulácia s priamym dopadom na životné prostredie sa snaží vyvážiť ekonomický záujem a záujem chrániť zdravie a životné prostredie. Ochrana ľudského zdravia však musí byť vždy prvoradá. Komisia v tomto prípade urobila chybu – navrhla zmenu platného nariadenia, ktorá by mohla vystaviť zdravie ľudí zvýšenému riziku, pričom tým zároveň prekročila svoje kompetencie. Endokrinné disruptory sú látky, ktoré vedú k narušeniu hormonálnej rovnováhy v ľudskom organizme a spôsobujú závažné ochorenia vrátane zníženia plodnosti u mužov a komplikácií v tehotenstve u žien. Pochybnosti o tom, či nejaký produkt používaný v poľnohospodárstve môže pôsobiť ako endokrinný disruptor, preto musia byť dostatočným dôvodom na zákaz jeho používania. Ďakujem.
2016/11/22
Ending child marriage (B8-0535/2017) SK

Vážený pán podpredseda, tak ako každý poslanec tohto parlamentu, aj ja principiálne odmietam manželstvá detí, pretože porušujú ich práva a sú vlastne formou násilia. Schválená správa však zneužíva túto vážnu tému na propagáciu takzvaného práva na potrat. Tým akoby sme priznali, že nedokážeme zabezpečiť deťom takú ochranu, aby sa žiadne dievča nemuselo báť nechceného tehotenstva v manželstve, ktoré jej bolo nanútené. To nemôžem akceptovať. Prijaté uznesenie zároveň vytvára tlak na členské štáty, aby ratifikovali takzvaný Istanbulský dohovor. Nato však Únia nemá právo, nie je to jej kompetencia. Štáty dokážu aj bez tohto dohovoru prijímať účinné opatrenia na boj proti násiliu na ženách a dievčatách a rozhodovať o poskytovaní zdravotnej starostlivosti podľa potrieb svojich občanov. Preto som predložené uznesenie nemohla podporiť. Ďakujem.
2016/11/22
2017 UN Climate Change Conference in Bonn, Germany (COP23) (B8-0534/2017) SK

Zmeny klímy sú v súčasnosti jeden z najväčších globálnych problémov, ktorého negatívne dôsledky zasahujú do rôznych oblastí života spoločnosti, či už na úrovni hospodárstva, nevyhnutnej migrácie alebo aj politickej stability. Vzhľadom na to, že zmeny klímy predstavujú jednu z najdôležitejších výziev pre ľudstvo, sa nedávno konala konferencia OSN o zmene klímy. V nadväznosti na konferenciu prijal EP uznesenie, v ktorom zdôrazňuje, že EÚ má schopnosť a zodpovednosť, aby išla v tejto veci príkladom, a zároveň by sa mala chopiť vedenia, pokiaľ ide o obranu Parížskej dohody, nakoľko najviac zmenami klímy postihnuté krajiny nemajú dostatočné zdroje a kapacitu, aby proti tejto hrozbe sami bojovali. Zároveň EP zdôrazňuje, že pri napĺňaní adaptačných cieľov a opatrení nemôžu byť porušované ľudské práva, a taktiež by sa mali do implementácie zapojiť aktéri občianskej spoločnosti. V neposlednom rade žiada o stanovenie dlhodobých adaptačných cieľov na zmenu klímy, ktoré by sa zároveň mali začleniť do vnútroštátnych rozvojových stratégií, pričom ciele politiky v tejto oblasti by mali byť aj v centre snáh zahraničnej politiky EÚ. Na záver uznesenie zdôrazňuje nevyhnutnosť definovania pojmu „klimatický utečenec“, pretože zvyšujúci sa počet migrantov z dôvodu prírodných katastrof v posledných rokoch nevyhnutne vyžaduje jasný legálny rámec. Uznesenie EP som podporila svojím hlasom.
2016/11/22
State of play of negotiations with the United Kingdom (B8-0538/2017, B8-0539/2017) SK

Vzhľadom na proces vyjednávania ohľadne brexitu prijal Európsky parlament uznesenie o stave rokovaní so Spojeným kráľovstvom (UK). Text uznesenia sa zameriava v prvom rade na ochranu práv občanov EÚ vrátane občanov UK, ktorí v súvislosti s odchodom UK z EÚ môžu stratiť svoje práva občanov EÚ, navyše môže dôjsť až k ich diskriminácii, čo dokonca nedávne incidenty preukázali. Preto EP zdôrazňuje nevyhnutnosť zachovať v dohode o vystúpení celý súbor pravidiel EÚ týkajúci sa (práv) občanov. Po druhé, uznesenie sa venuje špecifickému postaveniu Írska a Severného Írska v súvislosti s brexitom, pričom EP zdôrazňuje, aby sa v rámci dohody o vystúpení zabezpečil plný súlad s Veľkopiatkovou dohodou a právnymi predpismi EÚ, aby sa zabezpečila stabilita mierového procesu v Severnom Írsku a zároveň sa zaručila integrita vnútorného trhu a colnej únie. Po tretie, v uznesení sa zdôrazňuje, aby UK plnilo svoje finančné záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ a zároveň očakáva návrh finančného vyrovnania sa Spojeného kráľovstva vzhľadom na odchod z Únie. Prijaté uznesenie považujem za potrebné a zmysluplné, aby vyjednávania napredovali, a to najmä v oblasti zachovania práv občanov EÚ a dodržiavania platných záväzkov. Preto som dané uznesenie podporila svojim hlasom.
2016/11/22
Women’s economic empowerment in the private and public sectors in the EU (A8-0271/2017 - Anna Hedh) SK

Nepodporila som uznesenie Európskeho parlamentu o posilnení ekonomického postavenia žien v súkromnom a verejnom sektore v EÚ, pretože vo svojom znení obsahoval niekoľko hodnotovo pre mňa neprijateľných požiadaviek. Na prvý pohľad bezpochyby zmysluplné a dôležité uznesenie, ktorého cieľom je zabezpečiť rovnaké zaobchádzanie vo veciach zamestnanosti a povolania, podporovať rovnosť príležitostí, ako aj zlepšiť bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, či v neposlednom rade zabezpečiť zásadu rovnakej odmeny pre mužov a žien za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty obsahoval aj vyjadrenia, s ktorými nemôžem súhlasiť. V prvom rade ide o presadzovanie sexuálnych a reprodukčných práv, ktoré uznesenie považuje za nástroj na dosahovanie rovnosti pre všetkých. Avšak pod termínom reprodukčné práva sa skrýva aj tzv. právo na potrat. Potrat degraduje hodnotu života ženy a aj jej dieťaťa. Navyše, uznesenie taktiež explicitne vyzýva EÚ a členské štáty, aby podnikli spoločné kroky na ratifikovanie Istanbulského dohovoru. Keďže som rázne proti týmto bodom uznesenia, tak som nemohla podporiť ani uznesenie ako celok.
2016/11/22
Addressing shrinking civil society space in developing countries (A8-0283/2017 - Teresa Jiménez-Becerril Barrio) SK

Občianska spoločnosť, resp. tretí sektor predstavuje jeden zo základných pilierov demokratickej spoločnosti a zároveň ju možno vnímať aj ako ukazovateľ (mierku) úrovne demokracie v krajine. Občianska spoločnosť zahŕňa mimovládne a neziskové organizácie, ktoré pôsobia vo verejnom živote a obhajujú svoje záujmy, a tým posilňujú demokraciu a pluralitu spoločnosti, vytvárajú protiváhu k štátu, a tak kontrolujú a zabezpečujú demokratické zásady vládnych inštitúcií. EÚ považuje podporu občianskej spoločnosti za kľúčový nástroj pri zabezpečovaní trvalo udržateľného rozvoja, rozširovaní a stimulácii ľudských práv, a tým aj úrovne demokracie v rozvojových krajinách. Preto EÚ považuje zmenšovanie priestoru občianskej spoločnosti v tretích krajinách za znepokojujúci stav ohrozujúci (rozvojovú) spoluprácu a stabilitu demokracie v daných krajinách. Uznesenie prijaté EP preto ponúka rôzne nástroje na zlepšenie daného stavu (napríklad zvýšenie finančných stimulov, diplomatické zásahy, odporúčania, atď.), čo, samozrejme, vítam. Avšak uznesenie v bode 31 zdôrazňuje význam aktívnej podpory politík a opatrení týkajúcich sa práv žien vrátane sexuálnych a reprodukčných práv, inými slovami aj práva na potrat. S týmto zásadne nemôžem súhlasiť, a preto som sa hlasovania o uznesení zdržala.
2016/11/22
The fight against cybercrime (A8-0272/2017 - Elissavet Vozemberg-Vrionidi) SK

Vzhľadom na stále sa zvyšujúcu intenzitu a rozsah kybernetickej kriminality v krajinách EÚ, ktorá je v niektorých krajinách rozšírenejšia než „tradičné“ formy kriminality, prijal EP uznesenie, ktoré má za cieľ vysporiadať sa a eliminovať vznikajúce škody, ktoré majú vplyv nielen na základné práva občanov EÚ, ale zároveň môžu predstavovať aj hrozbu pre právny štát a stabilitu demokratickej spoločnosti. Konkrétne ide najmä o ochranu a spracovávanie osobných údajov, detskú pornografiu, detskú prostitúciu, sexuálne vykorisťovanie detí a žien, rôzne druhy vydierania, čierny trh a falšovanie bezhotovostných platobných prostriedkov, ochranu elektronickej komunikácie a zároveň aj stále sa zvyšujúcu intenzitu a komplexnosť útokov na národné inštitúcie a inštitúcie EÚ. Uznesenie preto vzhľadom na tieto skutočnosti zdôrazňuje nevyhnutnosť vytvorenia spoločného právneho rámca (ktorý v súčasnosti na medzinárodnej úrovni neexistuje), ako aj presného vymedzenia pojmov rôznych druhov kybernetickej kriminality s cieľom harmonizovať trestnú činnosť v tejto oblasti, a tak účinne a efektívne ohlasovať, stíhať a prípadne trestať takúto trestnú činnosť. Zároveň toto uznesenie požaduje vytvorenie akčného plánu na ochranu práv detí na internete, nakoľko práve deti predstavujú najzraniteľnejšiu skupinu v súvislosti s kybernetickou trestnou činnosťou. Tieto opatrenia považujem za veľmi dôležité, a preto som toto uznesenie podporila.
2016/11/22
EU political relations with ASEAN (A8-0243/2017 - Reinhard Bütikofer) SK

Podporila som uznesenie o politických vzťahoch EÚ so združením národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktoré tento rok slávi už 40. výročie vzájomných formálnych vzťahov. Región ASEAN je jeden z najdynamickejších a najrýchlejšie rastúcich regiónov, najmä v oblastiach hospodárstva, technológií a výskumu, pričom EÚ a ASEAN dosahujú vysokú úroveň vzťahov a interakcie v oblasti obchodu, investícií, rozvoja, ekonomických a politických záležitostí. EP zdôrazňuje politickú hodnotu silných obchodných a investičných vzťahov a nabáda na ďalšie prehlbovanie vzťahov, pričom pripomína, že prekonanie rozvojových rozdielov v rámci ASEAN-u bude mať zásadný význam pri presadzovaní ďalšej integrácie, ako aj zaručení bezpečnosti, stability a ochrany ľudských práv v regióne, pričom už v súčasnosti sa to ASEAN-u úspešne darí zabezpečovať a napĺňať. Zároveň v tejto súvislosti chce EÚ naďalej podporovať partnerstvo s ASEAN-nom v oblasti bezpečnosti (najmä námornej a kybernetickej), pirátstva, terorizmu a humanitárnej pomoci. V neposlednom rade EP vyzýva EÚ a členské štáty, aby vyhľadávali príležitosti na spoluprácu s krajinami ASEAN-u v oblastiach posilňovania demokracie a aby sa pravidelne stretávali na ministerských úrovniach, pričom v neposlednom rade zdôrazňuje aj požiadavku na zriadenie medziregionálneho parlamentného zhromaždenia EÚ a ASEAN-u.
2016/11/22
Transparency, accountability and integrity in the EU institutions (A8-0133/2017 - Sven Giegold) SK

Nepodporila som toto uznesenie. Na prvý pohľad sa síce môže zdať, že dokument hovorí o posilnení transparentnosti, v skutočnosti je však jeho cieľom presunutie kompetencií z demokraticky zvoleného Európskeho parlamentu na nezvolené, nimi samými nominované mimovládne organizácie. Žiaľ, sa medzi nimi nájdu aj také, ktoré svojou činnosťou ohrozujú samotné základy a hodnoty Európy. Návrh hovorí o zvyšovaní transparentnosti v záležitostiach poslancov Európskeho parlamentu a záujmových skupín, ale financovanie mimovládnych organizácií by podľa tohto dokumentu malo zostať tajomstvom. Tento návrh nepovažujem za správny, pokiaľ ide o ozajstné zvyšovanie transparentnosti v našich inštitúciách.
2016/11/22
The future of the Erasmus+ programme (B8-0495/2017) SK

Program Erasmus patrí medzi najúspešnejšie programy Európskej únie. Investícia do budúcnosti našich mladých ľudí je jednou z priorít, z ktorej budú raz prosperovať všetci. Študijný pobyt, či stáž v zahraničí buduje v študentoch pocit spolupatričnosti, spoluzodpovednosti a európsku identitu. Taktiež obohacuje študentov po stránke komunikačnej, kultúrnej a spoločenskej. Ďalším pozitívom je, že absolventi programu Erasmus majú vyššiu šancu sa po ukončení vysokej školy uplatniť na pracovnom trhu. Každý krok dopredu a každé vylepšenie programu vítam a podporujem. Preto som hlasovala aj v prospech tohto návrhu, ktorým sa navyšuje rozpočet programu Erasmus a zároveň vyzýva členské štáty, aby vytvorili možnosti a podmienky pre to, aby sa do programu mohlo zapojiť ešte viac študentov.
2016/11/22
A new skills agenda for Europe (A8-0276/2017 - Martina Dlabajová, Momchil Nekov) SK

Považujem za potrebné venovať pozornosť zveľaďovaniu ľudského kapitálu, zlepšovaniu zamestnateľnosti ľudí, či konkurencieschopnosti. Práve Nový program v oblasti zručností pre Európu ponúka konkrétne návrhy, ako ľuďom ponúknuť nové potrebné zručnosti a pomôcť im predvídať zmeny na trhu práce, prispôsobiť sa im a nájsť kvalitné pracovné miesta. Tým zvyšuje ich šance na lepší život. Program podporuje digitálne zručnosti, zručnosti v oblasti vedy, technológií, inžinierstva, posilňuje väzby medzi vzdelávaním a zamestnaním, podporuje možnosti celoživotného vzdelávania, vyzdvihuje vzdelávanie pri znižovaní nezamestnanosti, sociálneho vylúčenia a chudoby. Táto iniciatívna správa kladie veľký dôraz aj na podmienky a úlohu učiteľov. Problém chýbajúcich základných zručností sa týka približne 17 miliónov dospelých Európanov. Preto som túto správu podporila.
2016/11/22
Multilateral Agreement on the establishment of a European Common Aviation Area (ECAA) (A8-0260/2017 - Roberts Zīle) SK

Hlasovala som za rozšírenie Spoločného európskeho leteckého priestoru (ECAA) o krajiny juhovýchodnej Európy. Niektoré už medzičasom vstúpili do Európskej únie, iné, ako Island či Nórsko, nie. Vďaka tejto multilaterálnej dohode platnej už od roku 2006 sa zjednodušilo cestovanie v rámci Európy, zjednotili sa bezpečnostné pravidlá týkajúce sa dopravy, manažmentu letovej prevádzky a oblasti životného prostredia. V dôsledku zvyšujúceho sa záujmu ľudí o leteckú dopravu sa štandardy v leteckej doprave postupne zbližujú. Dochádza k odstraňovaniu bariér komplikujúcich hladký priebeh prepravy ľudí a tovarov.
2016/11/22
EU political relations with India (A8-0242/2017 - Cristian Dan Preda) SK

India a Európska únia sú dvomi veľkými a významnými aktérmi na medzinárodnej politickej i obchodnej scéne. Počas posledných dvadsiatich rokov vybudovali strategické partnerstvo založené na spoločných záujmoch. Naďalej by sme mali posilňovať spoluprácu s Indiou, čo by prispelo k upevneniu medzinárodnej spolupráce vo svete v spoločnom boji proti hrozbám dnešných čias, akými sú terorizmus, extrémizmus, neregulovaná migrácia, porušovanie ľudských práv, chudoba, korupcia a klimatické zmeny. Podporujem ambicióznu dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Indiou, ktorá môže byť prínosná pre obe strany, a to nielen z obchodného hľadiska. Hlasovala som za tento návrh, ktorý vyzýva na pokračovanie a zintenzívnenie rokovaní s Indiou.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to Italy (A8-0280/2017 - Giovanni La Via) SK

Hlasovala som za uvoľnenie prostriedkov z Fondu solidarity Európskej únie s cieľom poskytnúť finančnú pomoc súvisiacu so zemetraseniami v Taliansku, ktoré sa nedávno stali v regiónoch Abruzzo, Lazio, Marche a Umbria. Ničivé zemetrasenia medzi augustom 2016 a januárom 2017 si vyžiadali 333 obetí, viac ako 30 000 ľudí zostalo odkázaných na pomoc štátu. V neposlednom rade zemetrasenia vážne poškodili infraštruktúru, podniky vrátane fariem a sektoru cestovného ruchu. Považujem za nevyhnutné prejaviť solidaritu s obyvateľmi postihnutých regiónov a to predovšetkým účinne a okamžite reagovať na núdzové situácie. Preto už druhýkrát schvaľujem navýšenie finančnej pomoci pre mobilizáciu Fondu solidarity EÚ.
2016/11/22
EU Emissions Trading System (EU ETS): continuing current limitations of scope for aviation activities and preparing to implement a global market-based measure from 2021 (A8-0258/2017 - Julie Girling) SK

Táto správa rieši vzájomné usporiadanie vzťahov medzi systémom obchodovania s emisiami EÚ (tzv. ETS EU) a systémom kompenzácie a zníženia emisií uhlíka pre medzinárodnú leteckú dopravu (tzv. CORSIA). Aj keď letecká doprava bola zaradená do systému EÚ ETS v roku 2008, účinnosť existujúcej smernice o obchodovaní s emisiami bola pre ňu pozastavená. Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (tzv. ICAO) totiž sama navrhla systém kompenzácie na riešenie globálnych emisií z leteckej dopravy do roku 2021. Hlasovala som za prijatie tejto správy, pretože i keď dnes zatiaľ ešte presne nevieme, ako bude medzinárodný rámec CORSIA upravovať emisné limity, máme pripravený rámec, ktorý by leteckú dopravu v EÚ zastrešil pod EÚ ETS.
2016/11/22
Inclusion of greenhouse gas emissions and removals from land use, land use change and forestry into the 2030 climate and energy framework (A8-0262/2017 - Norbert Lins) SK

Podporila som ďalší legislatívny návrh, ktorý prispeje k zníženiu emisií skleníkových plynov. Tento návrh stanovuje právny rámec pre emisie skleníkových plynov a ich odstraňovanie z odvetvia využívania pôdy a lesného hospodárstva (LULUCF) od roku 2021 do roku 2030. Návrh požaduje, aby každý členských štát zabezpečil, aby účtované emisie oxidu uhličitého (CO2) z využívania pôdy boli úplne kompenzované ekvivalentným odstránením CO2 z atmosféry. Ak napríklad členský štát zníži lesnatú plochu (odlesní), musí kompenzovať výsledné emisie výsadbou nových lesov (zalesnenie) alebo zlepšiť trvalo udržateľné hospodárenie so svojimi existujúcimi lesmi. Považujem za nesmierne dôležité znižovať emisie skleníkových plynov, pretože aktuálne sme svedkami veľkých prírodných katastrof vo všetkých regiónoch sveta, ktoré nám ukazujú dôležitosť a význam starostlivosti o životné prostredie. A lesy v tomto prípade hrajú veľmi dôležitú rolu pri ochrane klímy.
2016/11/22
Objection pursuant to Rule 106: draft Commission implementing decision authorising the placing on the market of products containing, consisting of, or produced from genetically modified soybean DAS- 68416-4 (B8-0498/2017) SK

V geneticky modifikovanej sóji DAS- 6846-4 sú prítomné látky, ktoré ju robia odolnou proti herbicídom. Negatívny vplyv daných herbicídov na vývoj embryí, na riziko vrodených vývojových porúch a na činnosť endokrinného systému je nebezpečný pre verejné zdravie a chýbajú dôkazy, ktoré by tvrdili opak. Okrem toho sa preukázalo, že využívanie geneticky modifikovaných plodín odolných voči herbicídom vedie k používaniu týchto herbicídov v ešte väčšej miere v porovnaní s pestovaním ich konvenčných variant. V záujme ochrany zdravia ľudí, zvierat i v záujme ochrany životného prostredia som podporila námietku voči návrhu Komisie, ktorý mal povoľovať umiestnenie produktov obsahujúcich geneticky modifikovanú sóju na trh.
2016/11/22
Objection pursuant to Rule 106: draft Commission implementing Regulation amending Commission implementing Regulation (EU) 2016/6 as regards feed and food subjected to special conditions governing the import of feed and food originating in or consigned from Japan following the accident at the Fukushima nuclear power station (B8-0502/2017) SK

Od havárie jadrovej elektrárne vo Fukušime uplynulo viac ako šesť rokov. Stále je tu dôvod domnievať sa, že potraviny z tejto oblasti sú kontaminované rádioaktívnym žiarením v neúnosnej miere. Preto som podporila námietku voči návrhu Komisie, ktorý je veľmi benevolentný v otázke kontroly potravín dovezených práve z tejto oblasti. Návrh Komisie vo mne vzbudzuje vážne obavy a pochyby, pretože jeho prijatím by neexistovala žiadna záruka, že by tieto potraviny boli v súlade s maximálnymi limitmi rádioaktívnej kontaminácie. Ako lekárka stojím na strane ochrany zdravia našich občanov a detí, dobrých životných podmienok zvierat, životného prostredia a záujmov spotrebiteľov. Preto vyžadujem, aby všetky potraviny dovezené z Japonska podliehali kontrolám na náležitej úrovni.
2016/11/22
Corruption and human rights in third countries (A8-0246/2017 - Petras Auštrevičius) SK

Podporila som správu, ktorej cieľom je efektívnejší boj proti korupcii začlenením ustanovení o boji proti nej do všetkých obchodných dohôd. Korupcia je komplexným a prierezovým problémom, ktorý bráni hospodárskemu, sociálnemu i politickému rozvoju. Okrem toho poháňa aj medzinárodnú trestnú činnosť a terorizmus. Každý štát by sa preto mal angažovať v boji proti tomuto negatívnemu spoločenskému javu. Konkrétne opatrenia, ktoré táto správa zavádza, je okrem iného aj vytvorenie pracovných skupín medzi veľvyslanectvami členských štátov a delegáciami EÚ v tretích krajinách, prostredníctvom ktorých sa zefektívni komunikácia a zdieľanie informácií. Volebné pozorovateľské misie prispejú k riadnemu priebehu volieb a k podpore reformy volebných zákonov. Dnešná doba nám ponúka moderné informačné technológie, ktoré sa už osvedčili ako efektívny nástroj v boji proti korupcii. Ich začlenením do fungovania verejnej správy dokážeme zlepšiť činnosť štátneho aparátu a podporiť tak demokratickú spoločnosť, ľudské práva a rozvoj občianskych a politických práv.
2016/11/22
Implementation of the Mediation Directive (A8-0238/2017 - Kostas Chrysogonos) SK

Hlasovala v prospech tohto návrhu. Súdnictvo je v dnešnej dobe enormne preťažené a súdne procesy nákladné, čo platí pre takmer všetky krajiny EÚ. Je potrebné, aby sa rozšírilo verejné povedomie o výhodách mediácie, ktorá predstavuje mimosúdne riešenie hlavne v oblasti občianskych a obchodných sporov. Vo väčšine členských štátov sa tento prostriedok riešenia sporov využíva v priemere len menej ako v 1% prípadov. Dôležité je teda vytvoriť podmienky pre to, aby sa docielila zmena právneho ducha, rozvojom kultúry mediácie založenej na priateľskom urovnávaní sporov. Znamenalo by to rýchle, efektívne a lacné riešenie sporov, ktoré by bolo možné uplatniť aj pri riešení cezhraničných prípadov. Osobitne sa návrh venuje otázke rodinného práva. V tomto smere by bolo možné zaistiť spravodlivé dohody medzi rodičmi, pretože zmierovacie riešenia sú v najlepšom záujme dieťaťa.
2016/11/22
A Space Strategy for Europe (A8-0250/2017 - Constanze Krehl) SK

Úlohou Európskej únie by malo byť vybudovanie kvalitného, nezávislého a inovatívneho vesmírneho programu, ktorý v budúcnosti prispeje k rozvoju vesmírnych technológií a dopravy. Správu som podporila, pretože navrhuje opatrenia na maximalizáciu výhod využívania vesmíru, podporuje konkurencieschopný európsky vesmírny sektor a posilňuje úlohu Európy ako globálneho aktéra vo vesmírnej politike. Správa obsahuje aj inovatívne prvky, ako je napríklad podpora malých a stredných podnikov a podpora start-upov pri využívaní technológií, ktoré pochádzajú zo zdrojov vesmírneho výskumu, a zaoberá sa aj úlohou obcí a miest.
2016/11/22
Academic further and distance education as part of the European lifelong learning strategy (A8-0252/2017 - Milan Zver) SK

Nedostatočný prístup k vzdelávacím možnostiam môže znížiť konkurencieschopnosť ľudí na trhu práce. Predpokladá sa, že od roku 2025 takmer polovica všetkých pracovných miest v Európskej únii bude potrebovať vysokoškolské vzdelanie, takmer štyridsať percent bude vyžadovať stredné vzdelanie a len okolo jedenásť percent z nich bude možné vykonávať s nízkym vzdelaním alebo bez kvalifikácie. Obmedzený prístup k vzdelaniu môže spôsobiť ťažkosti aj v bežnom živote a viesť dokonca až k vylúčeniu zo spoločnosti a, ako sme mohli vidieť v posledných rokoch, k násilnej radikalizácii, najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí sú najzraniteľnejší v krízových situáciách. Zjednodušený prístup k vzdelaniu je preto štandardom, ktorý by sa mal všeobecne uplatňovať, ale v praxi tomu tak nie je. Preto je ďalšie a diaľkové vzdelávanie tak dôležité. Ľudský kapitál je to najcennejšie, čo spoločnosť má, je našou povinnosťou ho neustále rozvíjať. Preto som správu podporila.
2016/11/22
Repeal of obsolete regulations with regard to inland waterway and road haulage sectors (A8-0228/2017 - Karima Delli) SK

Hlasovalo sa o zrušení troch zastaraných právnych predpisov týkajúcich sa vnútrozemskej vodnej dopravy a cestnej nákladnej dopravy v súvislosti s programom Komisie Refit. Právny predpis z roku 1989 o vnútrozemských vodných cestách bol nahradený nariadením z roku 1999. Iné nariadenie z roku 2001, o určitých podmienkach prepravy tovaru medzi EÚ a Bulharskom a Rumunskom sa stalo zastaraným v dôsledku pristúpenia Bulharska a Rumunska k EÚ v roku 2007. Nariadenie z roku 2000 o kvótach pre ťažké nákladné vozidlá zo Švajčiarska od roku 2001 do roku 2004 a nariadenie o kvótach z roku 2005 pre ťažké nákladné vozidlá bolo taktiež zrušené. Odľahčením byrokracie prostredníctvom zjednodušovania právnych predpisov docielime efektívnosť a prehľadnosť fungovania inštitúcii a to je práve to, o čo by sme sa v dnešnej EÚ mali viacej snažiť.
2016/11/22
Promotion of internet connectivity in local communities (A8-0181/2017 - Carlos Zorrinho) SK

Zvyšovanie internetovej gramotnosti je v dnešnej dobe na mieste, preto tento návrh s radosťou vítam. Podľa návrhu by do roku 2020 mali byť všetky hlavné strediská verejného života miest a obcí Európskej Únie vybavené bezplatným prístupom k bezdrôtovému internetu bez diskriminačných podmienok. Jednou zo zásad návrhu je zaručenie geografickej vyváženosti medzi jednotlivými členskými štátmi. Sprostredkovanie vysokorýchlostných širokopásmových internetových služieb by uľahčilo prístup k službám a mohlo by podporiť aj rozvoj miestnych malých a stredných podnikov.
2016/11/22
EU accession to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (A8-0266/2017 - Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, Anna Maria Corazza Bildt) SK

Boj proti násiliu na ženách a domácemu násiliu je veľmi dôležitý. Pristúpenie EÚ k tzv. Istanbulskému dohovoru je však zásahom do výlučných právomocí členských štátov. Je to zrejmé aj z textu sprievodného uznesenia tohto Parlamentu. Žiaľ, ani jeden z 31 pozmeňovacích návrhov, ktoré som predložila pri prerokovávaní vo výbore FEMM, nebol prijatý. Výsledkom je zneužitie témy boja proti násiliu na ženách a domácemu násiliu k tomu, aby sa do medzinárodného práva zaviedla definícia rodu a rodovej identity, ktorá je nezávislá od pohlavia. Takáto definícia popiera prirodzenú odlišnosť pohlaví, vnáša neistotu do vzťahov medzi ženami a mužmi a v konečnom dôsledku povedie k oslabeniu ochrany žien pred násilím. Takéto uznesenie som nemohla podporiť.Ak nám naozaj záleží na tom, aby žiadna žena nebola vystavená hrozbe násilia, mali by sme sa sústrediť na výchovu od detstva k rešpektovaniu dôstojnosti každého človeka, nulovú toleranciu k páchateľom násilia a pomoc jeho obetiam. To však podľa Lisabonskej zmluvy nie je zodpovednosť Európskej únie, ale jej členských štátov.
2016/11/22
Setting up a special committee on terrorism, its responsibilities, numerical strength and term of office (B8-0477/2017) SK

V Európskom parlamente sme odhlasovali zriadenie osobitného výboru pre terorizmus. Už dlhšiu dobu si v EÚ uvedomujeme, že v boji proti terorizmu nám chýba ucelený a hlavne jednotný prístup. Je to práve nejednotnosť, ktorá nás robí zraniteľnými. Prvým poslaním tohto výboru bude preskúmať a zhodnotiť vykonávanie existujúcich opatrení a nástrojov v oblasti riadenia vonkajších hraníc vrátane zle fungujúcich kontrol na vonkajších hraniciach. Zároveň má výbor za cieľ prešetriť nedostatky v súdnych systémoch a justičnej spolupráci na európskej úrovni. Rovnako bude preskúmavať efektívnosť spolupráce členských štátov a príslušných orgánov v tejto oblasti a identifikovať konkrétne nedostatky. Tento osobitný výbor bude mať 30 členov a jeho doba trvania bola stanovená na 12 mesiacov, pokiaľ ju parlament pred vypršaním nepredĺži. V hlasovaní som tento návrh podporila.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Cuba Political Dialogue and Cooperation Agreement (Consent) (A8-0232/2017 - Elena Valenciano) SK

Politický dialóg a vzájomná spolupráca sú základnými predpokladmi pre úspešný ekonomický rozvoj každej krajiny. Kuba je štát, ktorý dlhé roky razil politiku silného protekcionizmu hraničiaceho s autarkiou. Avšak v dnešnom ekonomicky silne prepojenom svete takýto stav krajinu len poškodzoval. Som rada, že uzavretím tejto dohody sa otvára nová kapitola vzájomných vzťahov, ktoré verím, že povedú k obojstrannej prospešnosti. Dôkazom toho je aj oblasť vedy a výskumu, kde i Kuba má čo ponúknuť vyspelým štátom. Hlasovala som v prospech uzavretia tejto dohody.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Cuba Political Dialogue and Cooperation Agreement (Resolution) (A8-0233/2017 - Elena Valenciano) SK

Nepodporila som toto nelegislatívne, politické uznesenie o Kube. Súhlasím so začatím politického dialógu, avšak pokiaľ ide o politický odkaz, ktorý máme vyslať k predstaviteľom tejto krajiny, nesmieme sa báť formulovať aj kritické poznámky. Náboženská diskriminácia, zastrašovanie a hanobenie náboženských vodcov, politicky motivované zadržiavanie osôb a represie voči voľnému pôsobeniu cirkví v krajine predstavujú len časť nedostatkov, ktoré by mala Kuba v rámci svojich vzťahov s Úniou odstrániť. Práve tieto ustanovenia sa do konečnej podoby uznesenia nedostali, čo je i dôvod, prečo som nevyjadrila svoj súhlas.
2016/11/22
HIV, TB and HCV epidemics in Europe on the rise (B8-0436/2017) SK

Ako lekárka viem, že prevencia proti ochoreniam rôzneho typu je jednou z najdôležitejších vecí, aby sme mohli viesť zdravý a vitálny život. Nielenže sa tým chránime pred nepriaznivými následkami, ktoré každé ochorenie prináša, ale zároveň tým šetríme aj naše peňaženky, nakoľko nie je potrebná liečba. Boj proti vírusovým a infekčným ochoreniam bude úspešný len vtedy, pokiaľ naše úsilie budeme smerovať k dostatočnej prevencii a podpore výskumu liekov a vakcín. Najdôležitejšia je však prevencia, ktorá vychádza nielen zo správnej životosprávy a hygieny, ale hlavne zo zodpovedného prístupu každého z nás. Mám však dojem, že táto správa nerieši dostatočne príčiny týchto ochorení, ale skôr ich dôsledky. I pre tento vážny nedostatok som toto uznesenie nemohla podporiť.
2016/11/22
Recommendation to the Council on the 72nd session of the UN General Assembly (A8-0216/2017 - Andrey Kovatchev) SK

V hlasovaní o tejto správe som pôvodne omylom hlasovala za. Po uvedomení si tejto chyby som zmenila môj hlas na proti. Odmietam totižto tvrdenie, aby OSN diktovala suverénnym krajinám, ako sa majú správať v jednotlivých oblastiach. OSN je medzinárodnou inkluzívnou organizáciou, pre vstup do ktorej štát nemusí splniť špecifické podmienky, okrem vyjadrenia vôle stať sa jej členom. OSN vnímam v prvom rade ako garanta medzinárodnej bezpečnosti a mediátora znepriatelených strán. V tomto duchu by mala táto organizácia aj plniť svoje ciele. To, čo OSN potrebuje, nie sú odporúčania od ďalšej medzinárodnej organizácie, ale účinnejšie fungovanie niektorých štruktúr a efektívnejšie využívanie finančných prostriedkov.
2016/11/22
Macro-financial assistance to Moldova (A8-0185/2017 - Sorin Moisă) SK

Ekonomická situácia v Moldavsku je v posledných rokoch na veľmi zlej úrovni. Rovnako prognózy nie sú o nič optimistickejšie. I preto moldavská vláda požiadala EÚ o makrofinančnú pomoc vo výške 100 miliónov eur, z toho 60 je vo forme úveru a 40 vo forme grantu. Súhlasím s touto finančnou injekciou, pretože považujem za dôležité, ekonomicky a politicky stabilizovať susediace krajiny s EÚ. Obavy niektorých mojich kolegov s poskytnutím tejto finančnej injekcie sú úplne pochopiteľné. V krajine, kde je vysoká miera korupcie, politickej nestability a systém nefunkčného súdnictva, je na mieste sa pýtať, či tento balík peňazí bude smerovať tam, kam má. Preto je potrebné, aby Komisia dôkladne dohliadala na to, kam tieto financie budú smerovať.
2016/11/22
Disclosure of income tax information by certain undertakings and branches (A8-0227/2017 - Hugues Bayet, Evelyn Regner) SK

V Európskom parlamente som podporila ďalší, v tomto prípade legislatívny návrh, ktorý zaväzuje veľké nadnárodné spoločnosti zverejňovať údaje o zaplatených daniach v jednotlivých krajinách – v EÚ aj za jej hranicami. Povinnosť zverejňovať informácie o zaplatených daniach sa bude vzťahovať na nadnárodné spoločnosti s ročným obratom nad 750 miliónov eur. Cieľom tohto návrhu je zvýšiť transparentnosť v oblasti výberu daní. Smernica by mala obmedziť daňové úniky podnikov, v dôsledku ktorých prichádzajú podľa údajov Európskej komisie rozpočty krajín EÚ o 50 až 70 miliárd ročne. Informácie o dani z príjmu veľkých nadnárodných spoločností by sa na základe schváleného textu mali zverejňovať prostredníctvom vzorového dokumentu v každom štáte, v ktorom daná spoločnosť alebo jej dcérska firma odviedla dane. Tento dokument bude bezplatne dostupný na webovej stránke spoločnosti. Spoločnosť by tiež mala vložiť správu s daňovými informáciami do verejného registra spravovaného Európskou komisiou.
2016/11/22
Addressing human rights violations in the context of war crimes, and crimes against humanity, including genocide (A8-0222/2017 - Cristian Dan Preda) SK

Oceňujem správu kolegu Predu, ktorý poukázal na kriminálne činy a genocídu ako následky vojnových konfliktov. Mrzí ma, že cestou pozmeňujúcich návrhov sa do správy dostal aj dostupný a bezpečný potrat. Zásadne za takéto správy nehlasujem, aj keď s ostatným textom súhlasím. Život každého dieťaťa je neoceniteľný, a preto jeho ochrana musí byť bezpodmienečná aj vtedy, ak vznikol z násilného trestného činu. Ženy, deti a starí ľudia vo vojnou zmietaných oblastiach potrebujú v prvom rade okamžitý a bezpodmienečný prístup k bezpečnostným zónam, ktoré by boli pod ochranou medzinárodného spoločenstva. Uvedomujem si, že vojna je chaotická a neriadi sa žiadnymi pravidlami, ale nedovoľme, aby dochádzalo v týchto prípadoch k ďalším úmrtiam smrťou nenarodených detí. Tieto ženy potrebujú viac morálnu a psychickú podporu, ako rýchly operačný zákrok.
2016/11/22
Online platforms and the Digital Single Market (A8-0204/2017 - Henna Virkkunen, Philippe Juvin) SK

Prijaté uznesenie má za cieľ odstránenie daňových, technických a právnych prekážok a zlepšenie fungovania jednotného digitálneho trhu. Digitalizácia, niekedy nazývaná aj štvrtá priemyselná revolúcia, sa stala bežnou súčasťou našich životov. Preto považujem za potrebné, aby sa tento vývoj premietol aj do verejných služieb. Nielenže sa tým znižuje administratívne zaťaženie, ale dochádza aj k významnej úspore financií zo strany občanov a podnikateľov. Zároveň však pri týchto inovatívnych technológiách nesmieme zabúdať na bezpečnosť ochrany osobných dát a práv. Práve tento aspekt správa zdôrazňuje v súvislosti so zvyšovaním dôvery spotrebiteľov voči online trhom.
2016/11/22
Humanitarian situation in Yemen (RC-B8-0407/2017, B8-0407/2017, B8-0408/2017, B8-0409/2017, B8-0410/2017, B8-0411/2017, B8-0412/2017, B8-0413/2017) SK

Som rada, že v Európskom parlamente bola predložená táto rezolúcia, pretože situácia v Jemene je čím ďalej horšia a mám pocit, že táto krajina je akosi mimo zorné pole medzinárodného spoločenstva, hoci je v nej bezpečnostná a humanitárna situácia podobná, ak nie totožná, s tou v Sýrii. Nie je to len občianska vojna, ktorá sužuje krajinu. Sú to hlavne ľudia, ktorí pod takýmto režimom nepredstaviteľne trpia. OSN ako i mnohé mimovládky poukazujú na riziko vypuknutia najväčšej humanitárnej krízy od konca 2. svetovej vojny. V Jemene trpí viac ako 2,2 milióna detí vážnou akútnou podvýživou. Väčšina obyvateľstva potrebuje humanitárnu pomoc. Som preto rada, že tejto situácii sa venuje aj Európska únia. EÚ ako najväčší poskytovateľ humanitárnej pomoci musí byť pripravená pomôcť, obzvlášť pokiaľ sú obeťami tí najzraniteľnejší. Konflikt v Jemene je z hľadiska bojujúcich strán nesmierne zložitý. Významnú úlohu v ňom hrajú i regionálne mocnosti Irán a Saudská Arábia, ktoré podporujú rozdielne záujmové a náboženské skupiny.
2016/11/22
Binding annual greenhouse gas emission reductions to meet commitments under the Paris Agreement (A8-0208/2017 - Gerben-Jan Gerbrandy) SK

Nedávne udalosti, ktoré sa odohrali v súvislosti s Parížskou klimatickou dohodou, posilnili odhodlanie Európy rešpektovať záväzky, ktoré z tejto dohody pre členské štáty vyplývajú. Je potrebné ochraňovať a udržiavať v dobrej kondícii naše životné prostredie, aby sme sa pred budúcimi generáciami nemuseli hanbiť za stav, v akom sme im ho zanechali. Rozsah negatívnych dôsledkov stále výraznejšej zmeny klímy by bol obrovský. Nesmieme sa uspokojiť s nečinnosťou s odôvodnením, že "nás sa už táto záležitosť netýka", ale zodpovedne pristupovať k stabilizácii globálnej klímy a ochrane prostredia, v ktorom žijeme. Predkladaný návrh sa týka výrazného zníženia emisií skleníkových plynov v EÚ. Vítam tento ambiciózny plán Komisie na zníženie objemu emisií o 30% do roku 2030 v porovnaní s rokom 2005. Navyše sa tým vytvára tlak na energetickú efektívnosť, čo v konečnom dôsledku vytvára priestor pre vznik nových pracovných miest a prináša úsporu nákladov na energie.
2016/11/22
The need for an EU strategy to end and prevent the gender pension gap (A8-0197/2017 - Constance Le Grip) SK

Ide o dôležitú tému, pretože väčšina členských štátov dnes čelí problémom spojeným s nízkou pôrodnosťou a zvyšujúcim sa priemerným vekom obyvateľstva. Zároveň sa práve na dôchodkoch ukazuje, ako veľmi ženám, predovšetkým matkám, škodí, keď práca, ktorú vykonávajú v oblasti starostlivosti o deti, členov rodiny a domácnosť, nielenže nie je ocenená, ale naopak, negatívne vplýva na ich zárobky v zamestnaní. Výška dôchodku sa totiž odvíja od odvodov a tie zase od výšky mzdy. Prerušenie práce počas materskej a rodičovskej dovolenky znižuje celkovo odvedenú sumu, z ktorej sa počíta dôchodok. Rovnako je to s prácou na čiastkový úväzok, ktorú mnohé matky volia preto, aby mohli tráviť viac času starostlivosťou o svoje deti.Správa, ktorú som podporila aj ja, sa snaží nezasahovať do kompetencií členských štátov, ale vyzýva ich, aby týmto témam venovali pozornosť a navrhuje niektoré možné riešenia tak, aby ženy po odchode do dôchodku neboli trestané za to, že sa rozhodli mať deti a riadne ich vychovať.
2016/11/22
Situation in the Democratic Republic of Congo (RC-B8-0397/2017, B8-0397/2017, B8-0398/2017, B8-0399/2017, B8-0400/2017, B8-0401/2017, B8-0402/2017) SK

Situácia v Konžskej demokratickej republike (KDR) je naďalej kritická potom, ako boli porušené demokratické pravidlá. V súlade s ústavou bolo funkčné obdobie prezidenta obmedzené na maximálne 2 volebné obdobia. Prezident Kabila však tento princíp po skončení 2 funkčných období porušil, následkom čoho došlo k vypuknutiu občianskych nepokojov. Konflikt nabral také monštruózne rozmery, že krajina čelí rozsiahlej humanitárnej kríze s takmer 1 miliónom vnútorne presídlených obyvateľov, nehovoriac o hladomore, ktorý ohrozuje viac ako 400 000 detí. Je potrebné okamžite zastaviť rozsiahle porušovanie medzinárodného práva a priviesť krajinu medzi mantinely korektnej demokratickej hry. Na prvom mieste však musíme dbať o tých najnúdznejších a najzraniteľnejších, ktorí sú len obeťami tohto politického zápasu.
2016/11/22
Energy efficiency labelling (A8-0213/2016 - Dario Tamburrano) SK

Prijaté pripomienky Parlamentu k návrhu nariadenia o označovaní energetickej účinnosti, ktorý predložila Komisia, majú veľký význam pre spotrebiteľov. Asi každý už pozná tie farebné štítky, ktoré sú povinné pre všetky kategórie výrobkov využívajúcich elektrickú (ale napríklad aj tepelnú) energiu. Šetriť elektrickú energiu znamená šetriť peniaze. A keďže technológie sa stále zlepšujú, musí aj označovanie držať krok s týmito zmenami. Spotrebitelia skrátka musia mať istotu, že výrobok, ktorý kupujú, im zníži účet za elektrinu. Navrhnuté zmeny majú práve tento cieľ: aby bolo označovanie vždy aktuálne a spotrebiteľ sa naň mohol spoľahnúť.
2016/11/22
EU Strategy on Syria (RC-B8-0331/2017, B8-0331/2017, B8-0333/2017, B8-0335/2017, B8-0337/2017, B8-0338/2017, B8-0341/2017, B8-0342/2017) SK

Vojenský konflikt v Sýrii sužuje krajinu, jej obyvateľov a celý región od roku 2011. EÚ a jej členské štáty za ten čas vynaložili viac ako 9,4 miliárd EUR na riešenie dôsledkov tejto vojny. Sýria je dnes krajinou, ktorá je doslova roztrhaná medzi viaceré záujmové skupiny. Tento stav, samozrejme, nepomáha riešenie tejto krízy, nakoľko počet aktérov je vysoký a miera kompromisov nízka. Sýria sa teda stala akýmsi geopolitickým ohniskom, ktoré sa nám nedarí uhasiť. Mám však pocit, že popri všetkých týchto veciach zabúdame na to najdôležitejšie, o čo v sýrskom konflikte ide, a to sú ľudské osudy a životy. Vojna v tejto krajine sa stala pre nás len akousi štatistikou, v ktorej vymenovávame počet zranených, mŕtvych, unesených a tých čo museli opustiť svoje domovy. Pritom nesmieme zabúdať, že pre ľudí, ktorí tam žijú, je to každodenný boj o holý život. Súhlasím preto s týmto uznesením, ktorým poukazujeme nato že: „Mier je možné dosiahnuť iba úsilím všetkých umiernených sýrskych skupín pod vedením OSN. EÚ musí byť v mierovom procese v Sýrii aktívnejšia.“ Na vyšetrenie vojnových zločinov spáchaných v Sýrii by mal byť zriadený samostatný tribunál.
2016/11/22
Dadaab refugee camp (RC-B8-0300/2017, B8-0300/2017, B8-0332/2017, B8-0334/2017, B8-0336/2017, B8-0339/2017) SK

Utečenecký tábor Dadaab, nachádzajúci sa v Keni, patrí medzi najväčšie tábory na svete. Hostí viac ako 260 000 utečencov, z ktorých väčšinu tvoria občania Somálska. Oveľa viac ma však znepokojuje ďalší fakt, podľa ktorého 60 % z týchto utečencov tvoria deti. Začiatkom mesiaca máj vyhlásila kenská vláda úmysel zavrieť tento tábor. Samotní utečenci však nemajú istotu bezpečného vrátenia sa do svojich domov, z ktorých vo veľa prípadov veľa nezostalo. Somálsko je z pohľadu bezpečnosti stále nestabilnou krajinou, a preto by mali byť aj návraty utečencov na dobrovoľnej báze. V celom regióne tiež hrozí hladomor v dôsledku veľkého sucha, ktoré v poslednom čase sužuje obe krajiny. Ten posledný z roku 2011 si vyžiadal 250 000 obetí. Potravinová bezpečnosť pre tento región by mala byť pre nás momentálne prioritou, aby sme predišli ďalšej humanitárnej katastrofe.
2016/11/22
Annual report 2014 on subsidiarity and proportionality (A8-0114/2017 - Sajjad Karim) SK

V Európskom parlamente sme schválili výročnú správu o subsidiarite a proporcionalite za rok 2014. Pri tejto štatistickej správe je zaujímavé, že v tomto roku bolo len 15 komôr národných parlamentov aktívnych pri vydávaní odôvodnených stanovísk. Toto číslo predstavuje pokles o 50 % v porovnaní s rokom 2013. Môžeme teda konštatovať, že tento rok bola participácia národných parlamentov na veľmi nízkej úrovni, čomu zodpovedal aj záujem o európske témy v rovnakom období. Verím preto, že tento stav sa do budúcnosti zlepší aj v súvislosti s výzvami, ktorým dnešná EÚ čelí. Pevne dúfam, že predstavenie tzv. Bielej knihy o budúcnosti Európy vyburcuje členské štáty k väčšej miere participácie na všetkých úrovniach. Pri hodnotení tejto výročnej správy mi nedá nespomenúť 3 vnútroštátne parlamentné komory (z Dánska, Holandska a Veľkej Británie), ktoré zohrali v roku 2014 osobitnú úlohu. Tieto orgány predložili správy, ktoré obsahovali návrhy posilnenia národných parlamentov v rozhodovacích procesoch EÚ. Bližšia spolupráca národných parlamentov, či už na formálnej, alebo neformálnej úrovni, je potrebná. Aj preto som rada, že nedávno sa takéto stretnutie uskutočnilo v Bratislave aj za účasti predsedu EP Antonia Tajaniho.
2016/11/22
Objection to a delegated act: Identifying high-risk third countries with strategic deficiencies (B8-0294/2017) SK

Zdržala som sa v hlasovaní o námietke voči delegovanému aktu Komisie, ktorým sa zo zoznamu vysokorizikových krajín v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a financovania terorizmu vypustila Guyana a pridala Etiópia. Nesúhlasím totiž s tvrdením, že by Komisia pri posudzovaní miery rizika týchto krajín konala v rozpore so svojou smernicou. Naopak, oceňujem pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť v Guyane na poli boja proti nekalým finančným praktikám. I z návštevy finančnej akčnej skupiny (FATF) vyplýva, že Guyana dodržiava všetky body akčného plánu, ktorý jej bol stanovený. Na druhej strane priznávam, že sú oblasti, v ktorých by mala Komisia zlepšiť svoj prístup. Je potrebné dbať nato, aby proces identifikácie rizikových krajín bol absolútne dôkladný a čo najviac precízny. Komisia sa musí pri svojich analýzach spoliehať na viaceré zdroje, ktoré monitorujú súdne systémy v tretích krajinách a ich mechanizmy boja proti praniu špinavých peňazí a financovania terorizmu.
2016/11/22
Resource efficiency: reducing food waste, improving food safety (A8-0175/2017 - Biljana Borzan) SK

V utorok sme na pôde Európskeho parlamentu schválili iniciatívnu správu zameranú na obmedzenie plytvania potravinami a zvýšenie potravinovej bezpečnosti. Úprimne sa teším takejto iniciatíve, ktorú som svojím hlasovaním aj podporila. Musíme si uvedomiť, že najväčším problémom v oblasti potravinárskeho priemyslu je obrovské množstvo potravín, ktoré končí v smetných kontajneroch. Len v EÚ sa ich vyhodí každoročne cez 88 miliónov ton. Navyše, za týmto alarmujúcim číslom sa ukrývajú ďalšie negatívne javy, akými sú plytvanie energiami, vodou a koniec koncov i pracovným časom ľudí. Pre zlepšenie tejto situácie musíme začať od seba, pretože až polovica odpadu pochádza práve z našich domácností. Informovanosť a vzdelávanie je podľa môjho názoru nevyhnutnosťou, aby sme dosiahli želaný výsledok na riešenie tohto rozsiahleho problému. V prvom rade treba rozlišovať medzi pojmami minimálna trvanlivosť a dátum spotreby. Občania musia pochopiť, že minimálna trvanlivosť nie je dôvodom na to, aby konkrétny produkt skončil v koši. Som rada, že sa do tejto správy dostali aj konkrétne vízie súvisiace s redukciou potravinového odpadu, ktoré rátajú s jeho poklesom až o 30 % do roku 2025 a o 50 % do roku 2030.
2016/11/22
Minamata Convention on Mercury (A8-0067/2017 - Stefan Eck) SK

Minamatský dohovor predstavuje medzinárodný právny rámec, ktorý bol dohodnutý v rámci Programu OSN pre životné prostredie (UNEP). Jeho hlavným cieľom je regulovať používanie ortuti ako nebezpečnej a zdraviu škodlivej látky a chrániť tak ľudské zdravie a životné prostredie zároveň. Preto sa k tomuto dohovoru pripojila aj EÚ. Ortuť je ťažký kov, ktorý nie je možné zničiť súčasnými technológiami a ani sám nepodlieha rozkladu. Navyše, pri kontakte s človekom sa ukladá postupne v tele a má toxický vplyv na nervový, tráviaci a imunitný systém. Veľmi rada som preto podporila pristúpenie EÚ k tomuto dôležitému dohovoru, pretože ako lekárka si plne uvedomujem zdravotné riziká spojené s ťažkými kovmi. Musíme pochopiť, že ortuť nie je len lokálnym problémom vybraných krajín, ale že ovplyvňuje celý životný cyklus, a tým pádom musíme k tomuto problému pristupovať z globálneho hľadiska. Dohovor okrem iného stanovuje zákaz zriaďovania nových baní na ortuť a postupné vyraďovanie tých existujúcich, ako aj ukončovanie a znižovanie používania ortuti vo výrobkoch a procesoch. Stanovuje tiež opatrenia na kontrolu emisií a ich uvoľňovania a zavádza reguláciu remeselnej a drobnej ťažby zlata.
2016/11/22
Hybrid mismatches with third countries (A8-0134/2017 - Olle Ludvigsson) SK

Komisia pripravila kvalitný návrh, ktorého cieľom je obmedziť právnickým osobám možnosti, ako sa vyhnúť daňovým povinnostiam. Korupčné kauzy a obchádzanie daňových zákonov vnímajú občania veľmi citlivo. Preto som hlasovala za tento návrh, ktorý dúfam dokáže zamedziť odlievanie ziskov spoločností do tzv. daňových rajov. Rýchly nástup globalizácie, integrácia národných hospodárstiev a digitalizácia vytvorili priestor na manipulácie so základom dane a presun ziskov do krajín s nízkou daňovou sadzbou. Absencia právnych predpisov v tejto oblasti preto vyburcovala krajiny OECD a G20 k tomu, aby sa touto problematikou začali systematicky zaoberať a prijali tzv. 15- bodový akčný plán. Tieto hybridné nesúlady využívajú rozdielne prístupy štátov k daňovému subjektu. Ich cieľom je, aby právnické osoby dosiahli výraznú nižšiu mieru zdanenia a teda aj narúšanie ich základu dane. Myslím si, že takéto počínanie je vo výraznom rozpore s morálkou, hoci by bolo právne v poriadku. Treba si uvedomiť, že sú to práve naši občania, ktorí sú týmto spôsobom ukrátení o lepšie služby, zdravotnú starostlivosť, kvalitnú sieť infraštruktúry, a v konečnom dôsledku sa to odrazí aj na výške ich daní. Navyše firmy, ktoré využívajú daňové raje, získavajú nespravodlivú konkurenčnú výhodu voči tým, ktoré si svoje daňové povinnosti plnia.
2016/11/22
European Year of Cultural Heritage (A8-0340/2016 - Mircea Diaconu) SK

Rok 2018 bude rokom Európskeho kultúrneho dedičstva. Tento rok bude významným aj preto, že si v ňom pripomenieme 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny a následne 400. výročie ukončenia tridsaťročnej vojny. Oba tieto vojenské konflikty poznačili Európu a jej obyvateľov na dlhé roky. Myslím si, že vo svetle spomienky na tieto udalosti dokážeme lepšie pochopiť aj prítomnosť. Hlavným cieľom tohto projektu je podpora kultúrnej rozmanitosti, medzikultúrneho dialógu a podpora kultúry ako dôležitej súčasti medzinárodných vzťahov Únie. Aspekt kultúrneho dedičstva zohráva významnú úlohu pri predchádzaní konfliktom, ich zmierení a obnove zničeného kultúrneho bohatstva. Avšak tým najdôležitejším cieľom je posilniť pocit európskej identity, ktorá obzvlášť v dnešnej dobe prechádza značnou krízou. Musíme prinavrátiť dôveru občanov nielen k inštitúciám EÚ, ale k európanstvu samotnému.
2016/11/22
Discharge 2015: European Institute for Gender Equality (EIGE) (A8-0106/2017 - Inés Ayala Sender) SK

V hlasovaní o tomto absolutóriu som sa zdržala, pretože si myslím, že pravým cieľom tohto Európskeho inštitútu pre rodovú rovnosť nie je dosiahnutie rovnosti medzi mužmi a ženami. Podľa môjho názoru nie sú peniaze v rozpočte EIGE využívané efektívne, čomu zodpovedá aj súčasná situácia v oblasti rovnosti mužov a žien. Diskriminácia matiek na pracovnom trhu, horšie platové podmienky v porovnaní s mužmi, negatívny vplyv materskej dovolenky na výšku dôchodku žien, to je len hŕstka reálnych problémov, ktoré trápia ženy v súčasnosti. Na ich riešenie však treba ucelenú stratégiu a zmeny v legislatíve, aby sme skutočnú rovnosť medzi týmito dvomi pohlaviami dosiahli. EIGE takúto stratégiu neponúka, pretože tieto témy nepovažuje za dôležité. Pokiaľ sa to nezmení, nezmení sa ani môj postoj voči inštitútu a jeho práci.
2016/11/22
Wholesale roaming markets (A8-0372/2016 - Miapetra Kumpula-Natri) SK

Od 15. júna tohto roku budú zrušené maloobchodné roamingové poplatky za hlasové, dátové a SMS služby v celej Európskej únii. Ešte predtým bolo preto potrebné zmeniť právne predpisy, ktoré upravujú limity pre ceny za roamingové služby medzi jednotlivými európskymi operátormi. Podporila som stanovisko Parlamentu, aby sa tieto limity ešte výraznejšie znížili v prípade dátových prenosov. Rovnako súhlasím aj s tarifikáciou dát v gigabajtoch (namiesto megabajtov), pretože odborníci do budúcnosti očakávajú stále väčšie využívanie mobilného internetu. Podľa prijatého návrhu sa každé dva roky tieto cenové limity majú znovu preskúmať, a ak sa ukáže, že sú príliš vysoké alebo príliš nízke, bude ich možné znovu upraviť. Aj na tomto príklade vidieť, že spoločné európske pravidlá prinášajú ľuďom praktický prospech – v podobe nižších cien a zároveň možnosti využívať dôležité služby, ku ktorým patrí aj telefonovanie, kdekoľvek v Európskej únii. Vďaka zrušeniu roamingových poplatkov ušetrí každá slovenská rodina, ktorá pôjde na letnú dovolenku k moru, desiatky, niektorí aj stovky eur.
2016/11/22
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Ukraine (A8-0274/2016 - Mariya Gabriel) SK

Ukrajina splnila všetky kritériá, ktoré sú podmienkou na zavedenie bezvízového režimu cestovania. Preto som podporila pozíciu Parlamentu a súhlasila s tým, aby mohli občania Ukrajiny cestovať do Európy bez nutnosti žiadať o víza. Samotné nariadenie totiž obsahuje nástroje, ktoré umožňujú priebežne monitorovať situáciu a v prípade negatívnych javov urýchlene pozastaviť bezvízový styk, prípadne ho aj zrušiť. Pre Slovensko z tejto zmeny nevyplýva žiadne ohrozenie. Naopak, užšia spolupráca s Ukrajinou zvyšuje bezpečnosť slovenskej východnej hranice.
2016/11/22
Negotiations with the United Kingdom following its notification that it intends to withdraw from the European Union (RC-B8-0237/2017, B8-0237/2017, B8-0241/2017, B8-0242/2017, B8-0243/2017) SK

Rokovania o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Veľkou Britániou sa môžu začať až potom, čo sa dosiahne dohoda o vystúpení a vysporiadaní vzájomných záväzkov. Pokiaľ je Británia členom EÚ, má totiž nárok na všetky príspevky z rozpočtu EÚ, napríklad poľnohospodárske dotácie, podporu rozvoja infraštruktúry, vedy a výskumu, študentskej mobility a podobne. Zároveň však musí plniť svoje finančné záväzky voči EÚ, ktoré sa týkajú príspevku do spoločného rozpočtu a záväzných prísľubov na financovanie konkrétnych projektov. Budem súhlasiť len s takou dohodou, ktorá garantuje spravodlivé zaobchádzanie občanom EÚ žijúcim vo Veľkej Británii – to je podľa prijatého uznesenia najvyššia priorita. Úprimne si želám čo najlepšiu budúcu dohodu medzi EÚ a Veľkou Britániou. Aj po odchode z Únie musí Británia zostať naším najbližším partnerom, pretože naše ekonomiky aj bezpečnosť sú veľmi úzko previazané. No nesmie vzniknúť situácia, v ktorej by Británia mala všetky práva člena EÚ, ale žiadne povinnosti a záväzky. Rozhodnutie britských občanov o odchode z EÚ ma mrzí. No v rokovaniach, ktoré budú prebiehať, budem obhajovať najlepší záujem občanov Slovenska a Európskej únie.
2016/11/22
Medical devices (A8-0068/2017 - Glenis Willmott) SK

Podporila som súhlas Parlamentu k návrhu nariadenia, ktorým sa dopĺňa smernica o zdravotníckych pomôckach. Po desiatich kolách rokovaní bola totiž dosiahnutá dohoda medzi Parlamentom a Radou EÚ, teda členskými štátmi, a my sme dnes v pléne túto dohodu potvrdili.Cieľom sprísnenia legislatívy je garantovať vysokú úroveň ochrany zdravia pacientov aj personálu obsluhujúceho zdravotnícke pomôcky. Zdravotnícke pomôcky musia preto podliehať prísnej kontrole. Výrobcovia originálnych aj repasovaných pomôcok by mali zhromažďovať údaje o ich pôvode a tom, či spĺňajú všetky požiadavky na funkčnú spôsobilosť a bezpečnosť. Zaviedla sa tiež primeraná zodpovednosť výrobcov za vyrobené pomôcky a zároveň posilnila kontrola štátnych orgánov a ich povinnosť poskytovať potrebné informácie pacientom, ktorí majú s pomôckou problém. Myslím, že sa tiež podarilo zabezpečiť, aby sprísnené pravidlá neohrozili inovácie, ale ani dostupnosť zdravotníckych pomôcok pre všetkých, ktorí ich potrebujú.
2016/11/22
Addressing refugee and migrant movements: the role of EU External Action (A8-0045/2017 - Elena Valenciano, Agustín Díaz de Mera García Consuegra) SK

Oceňujem prácu môjho kolegu, ktorý vynaložil veľké úsilie, aby táto správa mohla byť podporená širokým politickým spektrom v Európskom parlamente. Napriek tomu som hlasovala proti, pretože vo finálnom texte zostali ustanovenia, s ktorými som nemohla súhlasiť. Pre viaceré národné delegácie boli tieto časti značne problematické. Jedným z nich bolo aj rozšírenie definície utečenca o osoby, ktoré boli násilne vysídlené v dôsledku extrémnej chudoby, zmeny klímy alebo prírodných katastrof, pričom toto by malo byť primárnou zodpovednosťou štátov, odkiaľ títo ľudia prichádzajú. Celkovo navrhovaný mechanizmus na readmisiu je z môjho pohľadu neefektívny, pretože nerieši akútnu situáciu migračnej krízy. Toto riešenie totiž najskôr predpokladá ekonomický rozvoj a rast v tretích krajinách a až následne presídlenie utečencov a migrantov. Takéto riešenie si však vyžaduje dlhoročnú rozvojovú pomoc a poskytovanie finančných stimulov, ktorých účinok sa prejaví až o niekoľko rokov. Po tak dlhej dobe bude presídľovanie prakticky nemožné. Myslím si, že readmisia utečencov musí ísť ruka v ruke s rozvojovou podporou v tretích krajinách. Musia to byť práve títo migranti a utečenci, ktorí sa pričinia o ekonomický rozvoj a prosperitu v ich krajinách.
2016/11/22
Palm oil and deforestation of rainforests (A8-0066/2017 - Kateřina Konečná) SK

Podporila som stanovisko Parlamentu k problému, ktorý významne ovplyvňuje kvalitu životného prostredia na celej Zemi – teda aj u nás. Aj keď v Európe sa olejové palmy nepestujú, potraviny a výrobky využívajúce túto surovinu nájdeme vo veľkom množstve nielen na pultoch našich predajní, ale často aj v nádržiach našich áut. Importovaný palmový olej sa používa nielen v potravinárskom priemysle, ale až 46 % sa využíva na výrobu biopalív. Vďaka tomu je dnes EÚ druhým najväčším konzumentom palmového oleja na svete. Dnes prijatá správa požaduje, aby sa do svetového hospodárenia s palmovým olejom vnieslo viac zodpovednosti, predovšetkým zo strany EÚ. Naše vlastné ekologické normy sú totiž síce prísne, ale nebránia európskym firmám dovážať palmový olej aj z nelegálne vyklčovaných oblastí. Európa tak vlastne finančne motivuje ďalšie ničenie dažďových pralesov, hoci oficiálna politika je presne opačná. Jedným z riešení je uplatňovanie certifikačného procesu – to znamená, že výrobcovia budú používať len palmový olej vypestovaný a vyrobený trvalo udržateľným spôsobom. Správa tiež upozorňuje na zistené nedostatky v certifikácii biopalív, ktoré zverejnil Európsky dvor audítorov, a žiada Komisiu, aby ich odstránila. Za najdôležitejšie však považujem to, že nežiadame zákaz používania palmového oleja. Ten by bol totiž rýchlo nahradený inými tropickými rastlinnými olejmi, ktorých pestovanie by bolo rovnako ničivé z pohľadu životného prostredia.
2016/11/22
Draft recommendation following the inquiry into emission measurements in the automotive sector (B8-0177/2017) SK

Ťažiskom tejto správy Parlamentu, ktorá reaguje na tzv. emisný škandál, je dôraz na lepšiu kontrolu, a preto som ju podporila. Som za zavedenie náhodných skúšok, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť odhalenia rušiacich zariadení, ale zároveň si nemyslím, že by bolo potrebné zriaďovať novú európsku agentúru pre dohľad nad vozidlami, ako navrhovali ľavicoví a zelení poslanci. Takýto dohľad môže totiž už aj dnes vykonávať Komisia ako strážca dodržiavania európskeho práva. Treba si uvedomiť, že dnes má polovica áut v EÚ naftové motory a ich podiel sa ďalej zvyšuje každý rok. Každá zmena v legislatíve má preto obrovský vplyv nielen na automobilky, ktoré v Európe zamestnávajú milióny ľudí, ale aj na ďalšie milióny zákazníkov. Zdravie ľudí musí byť samozrejme na prvom mieste. To, čo potrebujeme, je zabezpečiť a posilniť uplatňovanie už existujúcich pravidiel a ekologických noriem. Uznesenie Parlamentu má predovšetkým tento cieľ.
2016/11/22
EU priorities for the UN Human Rights Council sessions in 2017 (RC-B8-0183/2017, B8-0183/2017, B8-0184/2017, B8-0185/2017, B8-0186/2017, B8-0187/2017, B8-0188/2017, B8-0189/2017) SK

V prípade tohto uznesenia Európskeho parlamentu som sa musela postaviť rázne proti. Napriek tomu, že súhlasím s 90 % obsahu textu, ako celok je pre mňa z hodnotového hľadiska neprijateľný. Je to práve dvojznačná terminológia, ako napr. rodová identita alebo rodovo motivované násilie, ktorá vo mne vzbudzuje vážne pochybnosti. Pochybnosti o tom, o akej cieľovej skupine ľudí nakoniec hovoríme. Avšak tým najväčším problémom v tejto správe bolo pre mňa presadzovanie sexuálnych a reprodukčných práv. Tento termín zahŕňa aj tzv. právo na potrat. Je pre mňa neprijateľné, aby sa potratová liberalizácia stala nástrojom populačnej politiky v rozvojových krajinách. Som presvedčená o tom, že naše úsilie by sme mali smerovať k podpore ekonomík týchto krajín, ich priemyslu, rozvoja infraštruktúry a podpore investícií a vzdelávania, nie nalievať peniaze daňových poplatníkov do programov na podporu potratov.
2016/11/22
Food and feed law, rules on animal health and welfare, plant health and plant protection products (A8-0022/2017 - Karin Kadenbach) SK

Hlasovala som za návrh sprísneného nariadenia o úradných kontrolách zdravia zvierat a rastlín. Ak by sme to chceli povedať jednoduchšie, ide vlastne o sprísnenie veterinárnych a rastlinných kontrol s cieľom zvýšiť ochranu zdravia pre všetkých občanov EÚ. Novelizovaná legislatíva by mala zlepšiť určovanie pôvodu potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu. Zároveň by mala pomôcť pri boji s podvodníkmi na trhu s potravinami a obnoviť dôveru spotrebiteľov vo vzťahu k potravinovému reťazcu. V modernej dobe totiž väčšina z nás nemá možnosť priamo si overiť, odkiaľ pochádza mäso alebo múka v obchode, kde nakupujeme – sme odkázaní na to, že výrobcovia dodržiavajú všetky hygienické pravidlá a farmári sa starajú o to, aby ich zvieratá a rastliny boli zdravé a neškodili ľudskému organizmu. Práve preto potrebujeme nezávislú kontrolu, ktorú vykonávajú štátne úrady. V Európskej únii, kde máme spoločný trh, je dôležité, aby sme sa mohli spoľahnúť na to, že táto kontrola je rovnako prísna v každom členskom štáte.
2016/11/22
Control of the acquisition and possession of weapons (A8-0251/2016 - Vicky Ford) SK

. – Európsky parlament schválil novelizovanú smernicu Komisie o kontrole získavania a vlastnenia zbraní. V uplynulých týždňoch som od občanov, a to nielen zo Slovenska, obdržala množstvo emailov, v ktorých ma upozorňovali, že novelizovaný text predložený Komisiou vedie k diskriminácii tých, ktorí sa či už športovo alebo profesionálne venujú zbraniam. Zmeny sa dotýkajú najmä registrácie deaktivovaných zbraní, zavedenia povolení pre kúpu expanzívnych zbraní, ako aj sprísnenia kontroly nákupu niektorých poloautomatických strelných zbraní, ktoré využívajú veľkokapacitné zásobníky, ako aj pôvodne automatických zbraní, ktoré boli prerobené na poloautomaty. Vo svetle nedávnych udalostí je každému jasné, že prísnejšia regulácia v tomto odvetví bola viac než potrebná. Na druhej strane by sa nemala dotýkať tých, ktorí nepredstavujú pre spoločnosť bezpečnostné riziko. S kolegami zo širokého politického spektra, sme preto navrhli viacero faktických zmien, tie však, žiaľ, neboli prijaté. I to je dôvod, prečo som nakoniec nemohla hlasovať v prospech daného návrhu.
2016/11/22
Waste (A8-0034/2017 - Simona Bonafè) SK

Podporila som legislatívny návrh Komisie, ktorý by mal do roku 2030 zvýšiť podiel recyklovaného odpadu zo súčasných 44 % až na 70 %. Zároveň by sa mal obmedziť podiel odpadu vyvezeného na skládky na 5 % a o polovicu znížiť objem odpadu z potravín. Celý legislatívny návrh Komisie bol rozdelený na štyri samostatné správy. Jedna sa týkala akumulátorov a odpadu z elektrických zariadení, ďalšia riešila skládky, tretia sa zaoberala všeobecným odpadom a posledná sa zamerala na skládky. Ja sama som bola tieňovou spravodajkyňou uznesenia k odpadom vo Výbore pre priemysel a energetiku (ITRE). Moje pozmeňujúce návrhy sa týkali najmä odpadu z potravín, navrhla som tiež definíciu biologického odpadu a venovala som sa aj znečisteniu pobrežných vôd odpadkami. Treba si uvedomiť, že EÚ dnes vyprodukuje približne 89 miliónov ton potravinového odpadu ročne, čo znamená, že na každého z nás pripadne 180 kilogramov. Aj preto prijaté uznesenie navrhuje znížiť toto množstvo do roku 2025 o tretinu a do roku 2030 o polovicu.
2016/11/22
Equality between women and men in the EU in 2014-2015 (A8-0046/2017 - Ernest Urtasun) SK

Téme rovnosti medzi mužmi a ženami sa na pôde Európskeho parlamentu dlhé roky aktívne venujem, pričom však snahu o dosiahnutie rovnosti v právach a zaobchádzaní nechápem ako požiadavku presadzovať rovnakosť. Aj preto som nemohla súhlasiť s obsahom tejto správy. Zároveň principiálne odmietam spochybňovanie výhrady vo svedomí, ktorú si môžu uplatniť lekári v situáciách, keď sú konfrontovaní s požiadavkou na vykonanie potratu v situácii, keď nie je ohrozený život ženy. Doložka o výhrade vo svedomí má za cieľ chrániť slobodu myslenia, svedomia a náboženského presvedčenia v profesnom prostredí.
2016/11/22
Implementation of the Europe for Citizens programme (A8-0017/2017 - María Teresa Giménez Barbat) SK

Podporila som hodnotiacu správu mojej kolegyne, ktorá analyzuje doterajšie výsledky programu Európa pre občanov. Ide o program, ktorý ma za cieľ priblížiť Európsku úniu k občanom. A to konkrétne prostredníctvom organizovania akcií na národnej úrovni alebo s európskym rozmerom. Tento program bol spustený začiatkom roka 2014 a má stanovené 2 konkrétne ciele:1. zvyšovať povedomie o pamäti, spoločnej histórii, hodnotách a cieľoch EÚ. Konkrétne presadzovať mier, svoje hodnoty a blaho svojich národov stimulovaním diskusie, úvah a tvorby sietí;2. motivovať k demokratickej a občianskej účasti občanov na európskej úrovni, rozvíjaním chápania procesu tvorby politík Únie občanmi a nabádať k spoločenskej a medzikultúrnej angažovanosti a dobrovoľníctvu na úrovni Únie.Považujem tento program za nesmierne prínosný, obzvlášť v dnešnej dobe, keď euroskepticizmus je na vzostupe a myšlienky, na ktorých bola EÚ vybudovaná, sa postupne z našej pamäte vytrácajú. Tá najdôležitejšia idea, ktorou je mier, akosi zovšednela, pričom zabúdame, že mier nie je len stav bez vojny, ale je to v prvom rade každodenný zápas hľadania kompromisov a rovnováhy v spoločnosti.
2016/11/22
Conclusion of the EU-Canada CETA (B8-0141/2017, B8-0142/2017, B8-0143/2017, B8-0144/2017, B8-0145/2017, B8-0146/2017) SK

CETA je najkomplexnejšou hospodárskou a obchodnou dohodou medzi Európskou úniou a Kanadou. Jedna sa vôbec o prvú dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a jednou z krajín OECD. Teší ma, že intenzívne rokovania, ktoré sa vedú od roku 2009, sa nakoniec podarilo pretaviť v túto dohodu. Uvedomujem si, že schváleniu tejto dohody predchádzala vysoká vlna kritiky, ktorá je ale podľa môjho názoru nespravodlivá. Vďaka CETA sa od prvého dňa jej uplatnenia odstránia colné prekážky vo výške 400 miliónov eur na tovar pochádzajúci z EÚ, pričom na niektoré citlivé poľnohospodárske produkty sa budú vzťahovať kvóty alebo budú úplne vylúčené z voľného trhu. Jedná sa o vzájomne prospešnú dohodu, z ktorej budú profitovať všetky členské štáty. Podpora nových investícií, zjednodušenie prístupu na trh pre podnikateľov, odstránenie ciel, zjednodušovanie uznávania odborných kvalifikácii sú len časťou balíka výhod, ktoré nám CETA prinesie. Predložený text dohody rieši aj výhrady, ktoré kritizovala časť občanov a neziskových organizácií po zverejnení prvého návrhu, a napomôže prehĺbeniu vzťahov so strategickým partnerom, ktorým Kanada bezpochyby je. Dohoda začne byť od marca predbežne uplatňovaná a do platnosti vstúpi po schválení národnými parlamentmi.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017) SK

Cieľom smernice je dosiahnuť zníženie emisií skleníkových plynov v rámci EÚ a podporiť inovácie a modernizáciu v tých odvetviach, ktoré čelia zvýšenému riziku úniku uhlíka. Priznávam, že tento návrh Komisie môže do istej miery ovplyvniť a zasiahnuť viaceré pracovné miesta, obzvlášť v odvetviach, ktoré produkujú zvýšené množstvo emisií. Treba si však uvedomiť, že sa musíme správať k nášmu životnému prostrediu zodpovedne. To samozrejme prináša i prísnejšiu reguláciu v oblasti emisií skleníkových plynov. Európska únia vyslala minulý rok jasný signál, že sa chce viac podieľať na ochrane životného prostredia. Podpísaním Parížskej dohody o zmene klímy sme sa zaviazali na znížení uhlíkových emisií a znížení globálneho otepľovania pod úroveň 2 °C. Uvedomujem si, že ochrana životného prostredia stojí nemalé peniaze, avšak v prípade, že túto svoju morálnu povinnosť zanedbáme, zaplatíme oveľa väčšiu cenu. Preto tento návrh plne podporujem. Budúce generácie nás budú súdiť podľa toho, ako sme správali k životnému prostrediu a v akom stave sme ho pre ne zanechali.
2016/11/22
Revision of the European Consensus on Development (A8-0020/2017 - Bogdan Brunon Wenta, Norbert Neuser) SK

Už v rozprave k tomuto návrhu som informovala, že pokiaľ v texte zostane odsek 23, nebudem ho môcť podporiť. Ak sa správa snaží definovať európsky konsenzus v oblasti rozvojovej politiky, musí rešpektovať skutočnosť, že v oblasti chápania sexuálnych a reprodukčných práv a služieb žiadna zhoda medzi členskými štátmi EÚ neexistuje. Ak Parlament vo svojom uznesení tvrdí niečo iné, tak to jednoducho nie je pravda. Potvrdzuje to aj výsledok hlasovania: uznesenie nepodporilo spolu 154 poslancov. Konsenzus vyzerá inak.Druhým dôvodom, prečo som toto uznesenie nemohla podporiť, boli prezentované názory na populačnú politiku, v ktorých sa odráža myšlienkové dedičstvo kolonializmu a obdiv k populačnej politike podľa vzoru čínskej komunistickej strany. Rozvojová pomoc EÚ by sa mala snažiť zbaviť tejto ideologickej záťaže. Len vtedy dokáže účinne bojovať proti skutočným príčinám chudoby – zlému vládnutiu, nedostatku vzdelania a násiliu.
2016/11/22
Promoting gender equality in mental health and clinical research (A8-0380/2016 - Beatriz Becerra Basterrechea) SK

Dôrazne nesúhlasím s tým, aby sa potrat prezentoval ako lekársky výkon, ktorý pozitívne vplýva na duševné zdravie ženy. Výskumy dokazujú presný opak: väčšina žien po potrate prežíva obdobie smútku a nespokojnosti, niektoré dokonca zažívajú stavy depresie.Rovnako ako lekárka nesúhlasím ani s tým, aby parlamentná väčšina rozhodovala o medicínskych otázkach, na ktorých posúdenie nemá väčšina poslancov potrebné odborné vedomosti. Parlamentu neprináleží vynášať súdy o klasifikácii chorôb ani dávať odporúčania ohľadom liečby a prevencie v oblasti duševného zdravia. Dozor nad metodológiou klinického výskumu majú vykonávať špecializované ústavy a akademická sféra. Takýto typ iniciatívnych správ zahanbuje tento Parlament a nemal by byť nikdy schválený Konferenciou predsedov.
2016/11/22
Priorities for the 61th session of the UN Commission on the Status of Women (A8-0018/2017 - Constance Le Grip, Maria Arena) SK

Hlasovala som proti predloženému odporúčaniu Európskeho parlamentu pre Radu EÚ. Hlavným dôvodom bola snaha presvedčiť EÚ a jej členské štáty, aby sa pripojili k rozbehnutej iniciatíve Belgicka, Holandska, Švédska a Dánska zriadiť fond, z ktorého by bola financovaná činnosť potratových organizácií v rozvojových krajinách.Ak sa niektoré členské štáty rozhodnú zvýšiť financovanie potratov v tretích krajinách, bude mi to ľúto, ale je to ich rozhodnutie realizované z ich peňazí. Rozpočet EÚ však nesmie financovať potraty. Nie je predsa možné, aby sme aj z našich daní platili za potraty v rozvojových krajinách, zatiaľ čo u nás doma zákon zakazuje financovanie tohto výkonu z verejných zdrojov.Navyše, ak by EÚ vyčlenila na podporu potratových organizácií prostriedky z rozpočtu na rozvojovú pomoc, znamenalo by to, že by sa museli škrtať projekty a programy, ktoré dnes pomáhajú zlepšovať život miliónom ľudí.
2016/11/22
Rule of law crisis in the Democratic Republic of Congo and in Gabon (RC-B8-0120/2017, B8-0120/2017, B8-0121/2017, B8-0122/2017, B8-0123/2017, B8-0124/2017, B8-0125/2017, B8-0126/2017) SK

Podporila som spoločný návrh uznesenia, ktorým spolu s kolegami vyjadrujeme naše znepokojenie nad bezpečnostnou situáciou a krízou právneho štátu v dvoch afrických republikách – Gabone a Konžskej demokratickej republike.Gabon je po minuloročných voľbách miestom nepokojov a násilia. Opozičný kandidát prehral v prezidentských voľbách o 1,6 % hlasov. Víťazstvo prezidenta Ali Bonga Ondimba následne potvrdil i ústavný súd, ktorý však odmietol pristúpiť k prepočítavaniu hlasov. Existujú preto vážne podozrenia, že došlo k manipulácii volebných výsledkov, najmä v provincii Haut-Ogooué, ktorá je mocenskou základňou úradujúceho prezidenta.Konžská demokratická republika je zase príkladom nerešpektovania ústavy a termínu prezidentských volieb. Je dôležité, aby boli v čo najkratšom čase usporiadané slobodné, demokratické a spravodlivé voľby, aby sa situácia v krajine upokojila.Obe krajiny sa musia vrátiť k dodržovaniu ľudských práv a právnych predpisov, ktoré si samy vytýčili. Prenasledovanie a perzekúcia politických oponentov, ku ktorému v oboch týchto štátoch dochádza, sa musí okamžite skončiť. Bez rešpektovania základných princípov demokratického štátu nie je možná politická a bezpečnostná stabilita, ktorá je predpokladom pre ekonomický rozvoj a prosperitu. Sú to práve takéto situácie, ktoré nakoniec donútia desaťtisíce ľudí k tomu, aby sa pokúsili nájsť si nové, lepšie miesto pre život.
2016/11/22
Implementation of Erasmus + (A8-0389/2016 - Milan Zver) SK

Erasmus+ považujem za najúspešnejší program EÚ, a to nielen v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu, ale celkovo. Podporila som túto správu, pretože program Erasmus umožňuje mladým ľuďom v praxi zažiť európsku myšlienku a zároveň im dáva šancu získať kvalitné vzdelanie. Je to investícia do našej mládeže, ktorá prináša prospech pre celú spoločnosť. Dôkazom toho sú i pozitívne výsledky predchádzajúceho grantového obdobia 2007 – 2013. Prispeli k tomu, že rozpočet na Erasmus+ bol navýšený v porovnaní s predchádzajúcim obdobím až o 40 %.Nové možnosti v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy mladých ľudí sa priamo pozitívne odrážajú na ich neskoršom uplatnení na trhu práce. Oceňujem však aj posun, vďaka ktorému sa do nového programu Erasmus+ začlenilo viacero vzdelávacích programov. Výsledkom je väčšia prehľadnosť a jednoduchšia administratíva. Treba však povedať, že program čelí i mnohým výzvam – podľa niektorých sa Erasmus+ mení na program pre veľké inštitúcie. Oceňujem preto pripomienku spravodajcu, ktorý vyzýva Komisiu na zlepšenia v tejto oblasti, aby aj malé organizácie a projekty mohli naďalej profitovať z tohto programu.
2016/11/22
Imports of textile products from certain third countries not covered by specific Union import rules (A8-0311/2016 - Hannu Takkula) SK

Podporila som danú správu, ktorou sa mení nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/936 o spoločných pravidlách na dovozy textilných výrobkov z určitých tretích krajín. V tomto prípade sa zmena týka odstránenia kvót na dovoz textilu a oblečenia pochádzajúceho z Bieloruskej republiky. EÚ oceňuje pozitívny vývoj v politických vzťahoch s Bieloruskom. Oceňujem čiastočné zlepšenie politickej situácie v Bielorusku v oblasti dodržiavania ľudských práv. Myslím si, že zrušenie kvót treba vnímať ako pozitívny odkaz a zároveň určitý stimul k modernizácii bieloruského hospodárstva. Proces spoločenských zmien v Bielorusku, najmä slobodné demokratické voľby a zrušenie trestu smrti, prebieha postupne. Ak chceme, aby tento proces pokračoval, musí Európska únia využiť každú možnosť podporiť dosiahnutý pokrok nielen prostredníctvom politických vyhlásení, ale aj cez takéto praktické kroky.
2016/11/22
Objection to a delegated act: Identifying high-risk third countries with strategic deficiencies (B8-0001/2017) SK

Hlasovanie sa týkalo námietky, ktorú vzniesli niektorí kolegovia poslanci, k obsahu jednotlivých kritérií na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu v tretích krajinách. Nesúhlasili tiež s tým, že podľa návrhu delegovaného aktu sa Komisia bude spoliehať na posudky z externých informačných zdrojov. Moji kolegovia sú názoru, že identifikáciu vysokorizikových tretích krajín by mala Komisia vykonávať sama. Pre mňa je však prioritou to, aby sa opatrenia na boj proti praniu špinavých peňazí čo najskôr začali uplatňovať. Čas ukáže, či bude potrebná revízia pravidiel, ktoré obsahuje tento delegovaný akt. Boj proti terorizmu by mal byť prioritou Únie, a preto považujem za nerozumné odkladať zavádzanie konkrétnych opatrení do praxe. Platí tu totiž zásada, že už včera bolo neskoro. Preto som návrh kolegov, ktorý by znamenal ďalšie zdržanie, nepodporila.
2016/11/22
Logistics in the EU and multimodal transport in the new TEN-T corridors (A8-0384/2016 - Inés Ayala Sender) SK

Logistika zahŕňa plánovanie, riadenie a realizáciu tokov tovaru a informácií medzi miestom pôvodu a miestom určenia. Je dôležitá pre hladké fungovanie ekonomiky, od výroby tovaru až po jeho dodanie a recykláciu.Európske odvetvie logistiky nákladnej dopravy tvorí dnes asi 14 % HDP celej Únie a zamestnáva vyše 11 miliónov ľudí. Táto správa formuluje pozíciu Európskeho parlamentu v oblasti zlepšenia podmienok pre nákladnú dopravu. Na jednej strane sa venuje celkovej stratégii EÚ pre logistiku nákladnej dopravy, no popritom sa vyjadruje aj ku konkrétnym otázkam jej budúceho rozvoja. K tým patrí potreba posilniť integrovanú nákladnú dopravu, zjednodušiť právne predpisy a administratívu, zlepšenie prístupu k informáciám a väčší dôraz na digitalizáciu a nové technológie.Samostatným problémom, ktorý treba riešiť, je lepšie využívanie finančných prostriedkov. Často sa totiž stáva, že plánovanie vnútroštátnej infraštruktúry členských štátov nie je v súlade s dohodnutým plánovaním siete európskych dopravných koridorov TEN-T.
2016/11/22
A European Pillar of Social Rights (A8-0391/2016 - Maria João Rodrigues) SK

Podporila som túto správu o európskom pilieri sociálnych práv, pretože frustrácia u občanov z neistých životných vyhliadok narastá. Európska únia v posledných rokoch čelila a stále čelí viacerým výzvam a krízam. Bola to najmä finančná kríza, ktorú spôsobil nárast štátnych dlhov jednotlivých členských štátov. Táto situácia sa samozrejme podpísala i pod zhoršením sociálnej situácie v celej EÚ. Samozrejme, treba si uvedomiť, že európsky sociálny model má v súlade s princípom subsidiarity veľa národných variant. Avšak technologické zmeny a globalizácia sú výzvy, ktorým sa dá efektívne čeliť len spoločným úsilím. Súhlasím so stanoviskom, že súčasný európsky sociálny model potrebuje zmenu. Európa potrebuje sociálny pilier, ktorý bude garantovať každému občanovi Únie také podmienky na trhu práce, ktoré mu umožnia dôstojný život. Ľudia na Slovensku očakávajú, že členstvo v Únii zlepší ich šance pracovať v dôstojných podmienkach a za dôstojný plat. No ak aj po viac ako pätnástich rokoch stále existujú obrovské rozdiely v sociálnom postavení aj odmeňovaní zamestnancov na Slovensku a napríklad v Nemecku alebo Rakúsku, niečo nie je v poriadku. Jednotný európsky trh sa nesmie obmedzovať len na odstránenie bariér pre investície a pohyb tovarov a pracovníkov, ale musí poskytnúť aj dobrý štandard sociálnej ochrany pre ľudí, ktorí pracujú, a pre ich rodiny.
2016/11/22