BETA

Activities of Filip TUREK

Institutional motions (1)

MOTION FOR A RESOLUTION on the devastating floods in Central and Eastern Europe, the loss of lives and the EU’s preparedness to act on such disasters exacerbated by climate change
2024/09/17
Dossiers: 2024/2817(RSP)
Documents: PDF(140 KB) DOC(46 KB)

Written explanations (6)

Objection pursuant to Rule 115(2) and (3), and (4)(c): Maximum residue levels for carbendazim and thiophanate‐methyl

Hlasoval jsem pro tuto námitku proti návrhu nařízení Komise o maximálních limitech reziduí (MLR) pro benomyl, karbendazim a thiophanate-methyl. Ačkoli návrh snižuje většinu stávajících MLR na limit stanovení, zachovává dovozní tolerance pro určité produkty z třetích zemí. To vytváří nerovné podmínky pro zemědělce EU a potenciálně vystavuje spotřebitele vyšším hladinám těchto zakázaných fungicidů. Neměli bychom povolovat dvojí standardy, které podkopávají naše přísné zdravotní a environmentální ochrany. Komise by měla tento návrh stáhnout a předložit nový bez dovozních tolerancí, čímž zajistí spravedlivou konkurenci pro producenty EU a zachová vysoké standardy bezpečnosti potravin pro všechny produkty na našem trhu, bez ohledu na jejich původ.
2024/09/18
Objection pursuant to Rule 115(2) and (3), and (4)(c): Maximum residue levels for cyproconazole

Hlasoval jsem pro tuto námitku proti prováděcímu aktu Komise o maximálních limitech reziduí (MLR) pro cyprokonazol a spirodiclofen. Ačkoli akt navrhuje snížení MLR pro mnoho produktů, zachovává výjimky pro některé dovážené zboží obsahující tyto látky, které jsou v EU zakázány kvůli zdravotním obavám. To vytváří nerovné podmínky pro zemědělce EU a potenciálně vystavuje spotřebitele škodlivým reziduím. Neměli bychom povolovat dvojí standardy, které podkopávají naše vlastní přísné zdravotní a environmentální ochrany. Komise by měla tento návrh stáhnout a předložit nový bez výjimek, čímž zajistí spravedlivou konkurenci pro producenty EU a zachová vysoké standardy bezpečnosti potravin pro všechny produkty na našem trhu, ať už domácí nebo dovážené.
2024/09/18
Continued financial and military support to Ukraine by EU Member States

Hlasoval jsem proti rezoluci o finanční a vojenské podpoře Ukrajiny členskými státy EU. Ačkoli podporuji suverenitu Ukrajiny a odsuzuji ruskou agresi, mám obavy ohledně přístupu navrženého v této rezoluci. Text vyzývá k vojenské eskalaci, včetně použití zbraní dlouhého doletu k cílům v Rusku, což může nebezpečně eskalovat konflikt. Nesouhlasím s povinností vyčlenit 0,25 % HDP na vojenskou pomoc Ukrajině pro všechny státy EU a NATO, protože tato pomoc má být na uvážení jednotlivých států. Nelze souhlasit s povinností navýšení již vysokého objemu pomoci, některé státy si to nemohou dovolit. Postoj rezoluce k sankcím by mohl mít vážné ekonomické důsledky pro občany EU a nereflektuje potřeby průmyslu, výroby, dopravy. Nesouhlasím s přístupem rezoluce k Maďarsku, který považuji za zásah do národní suverenity. Zatímco podporuji humanitární pomoc a diplomatické úsilí, domnívám se, že tato rezoluce zachází příliš daleko. Mé hlasování odráží přání vyváženějšího přístupu, ke stávající podpoře chybí systematické pokusy o diplomatická řešení a bere v úvahu ekonomický dopad na občany EU.
2024/09/19
Situation in Venezuela

Hlasoval jsem proti rezoluci o situaci ve Venezuele. Ačkoli uznávám obavy týkající se integrity voleb a porušování lidských práv, domnívám se, že rezoluce zaujímá příliš konfrontační přístup, který by mohl vyhrotit napětí. Jednostranné uznání Edmunda Gonzáleze Urrutii jako prezidenta a výzva k vydání mezinárodního zatykače na Nicoláse Madura jsou předčasné kroky, které mohou bránit diplomatickému úsilí. Podpořil jsem pozměňovací návrhy požadující transparentnost při sčítání hlasů a propuštění politických vězňů, stejně jako ty, které uznávají úsilí regionálních vlád o nalezení mírového řešení. Celkový tón rezoluce a některé její extrémnější požadavky, jako jsou rozšířené sankce a zasahování do vnitřních záležitostí Venezuely, jsou však kontraproduktivní. Vyváženější přístup zaměřený na diplomatické zapojení a podporu transparentních volebních procesů by byl účinnější při řešení složité situace ve Venezuele a prosazování dlouhodobé stability v regionu.
2024/09/19
Devastating floods in Central-Eastern Europe, loss of lives and EU preparedness to act on such disasters

Hlasoval jsem ve prospěch rezoluce o ničivých povodních ve střední a východní Evropě. Rezoluce se zabývá klíčovými otázkami, jako je aktivace krizové rezervy SZP, zvýšení zálohových plateb z Fondu solidarity EU a vytvoření právního rámce pro finanční kompenzace postiženým jednotlivcům. Zdůrazňuje také důležitost dalších investic do opatření pro zvládání povodní a prevenci rizik, včetně zlepšených systémů včasného varování. Široká podpora různých politických skupin podtrhuje význam této problematiky. Podporou této rezoluce prosazujeme silnější mechanismy EU pro připravenost a reakci na přírodní katastrofy, zvýšenou podporu postiženým regionům a robustnější přístup k adaptaci na změnu klimatu.
2024/09/19
EU/USA Agreement on launch of Galileo satellites from U.S. territory

Hlasování ve prospěch dohody mezi EU a USA o vypouštění satelitů Galileo z území USA bylo nezbytným krokem k zajištění pokračující funkčnosti evropského satelitního navigačního systému. Vzhledem ke zrušení startů Sojuzu z Kosmického centra Guyana a zpoždění Ariane-6 poskytuje tato dohoda klíčovou alternativu pro obnovení vypouštění satelitů Galileo. Dohoda stanovuje zásadní bezpečnostní postupy a technické záruky pro tyto starty, řeší klíčové aspekty jako jsou platné zákony, odpovědnost a kontaktní místa. Vzhledem k technické povaze dohody a absenci kritických problémů bylo podpoření této rezoluce logickou volbou pro udržení pokroku a spolehlivosti systému Galileo, který je životně důležitou součástí vesmírného programu Unie.
2024/09/19