BETA

Activities of Ivaylo VALCHEV

Plenary speeches (1)

Droughts and extreme weather events as a threat to local communities and EU agriculture in times of climate change(debate)
2024/09/19

Institutional motions (3)

MOTION FOR A RESOLUTION The severe situation of political prisoners in Belarus
2024/09/16
Dossiers: 2024/2804(RSP)
Documents: PDF(148 KB) DOC(44 KB)
MOTION FOR A RESOLUTION The deteriorating situation of women in Afghanistan due to the recent adoption of the law on the “Promotion of Virtue and Prevention of Vice”
2024/09/16
Dossiers: 2024/2803(RSP)
Documents: PDF(138 KB) DOC(43 KB)
JOINT MOTION FOR A RESOLUTION on the devastating floods in central and eastern Europe, the loss of lives and the EU’s preparedness to act on such disasters exacerbated by climate change
2024/09/18
Documents: PDF(187 KB) DOC(56 KB)

Written explanations (5)

Objection pursuant to Rule 115(2) and (3), and (4)(c): Maximum residue levels for carbendazim and thiophanate‐methyl

В текста на възражението става въпрос за ревизиране на допустимите остатъчни нива на въпросните фунгициди и пестициди - карбендазим и тиофанат-метил. Вместо забрана Комисията иска да ревизира нивото остатъчни вещества във въпросните субстанции в земеделските продукти, за които става въпрос – цитруси, зърнени култури, овошки, кафе, цвекло и други. Идеята на възражението е, че се противопоставя на предложените промени от ЕК, защото ще постави европейските селскостопански производители в неравностойно положение спрямо фермери от страни извън ЕС, които могат да продължат да използват гореспоменатите фунгициди и пестициди. Ето защо- убедено гласувах в подкрепа на възражението и в защита на европейските селскостопански производители.
2024/09/18
Objection pursuant to Rule 115(2) and (3), and (4)(c): Maximum residue levels for cyproconazole

В текста на възражението става въпрос за ревизиране на допустимите остатъчни нива на въпросните фунгициди и пестициди - ципраконазол, бенамил и сприроклофен. Вместо забрана, Комисията иска да ревизира нивото остатъчни вещества във въпросните субстанции в земеделските продукти, за които става въпрос – цитруси, зърнени култури, овошки, кафе, цвекло и други. Въз основа на своите физико-химични свойства, ципроконазолът има висок риск от просмукване в подпочвените води. Може да бъде устойчив както в почвените, така и във водните системи. Той е умерено токсичен за бозайниците и е силно токсичен за птици, и умерено токсичен за повечето водни организми, земни червеи и медоносни пчели. Идеята на възражението е, че се противопоставя на предложените промени от ЕК, защото ще постави европейските селскостопански производители в неравностойно положение спрямо фермери от страни извън ЕС, които могат да продължат да използват гореспоменатите фунгициди и пестициди. Ето защо -убедено гласувах „за“ текста на възражението.
2024/09/18
EU/USA Agreement on launch of Galileo satellites from U.S. territory

Гласувах в подкрепа на споразумението между ЕС и САЩ относно установяването на процедури за сигурност при изстрелване на спътниците на „Галилео“ от територията на САЩ, защото то представлява важна стъпка към осигуряването на успеха и сигурността на ключов европейски инфраструктурен проект. „Галилео“, глобалната навигационна сателитна система на ЕС, предоставя на Европа независима, цивилно контролирана система за сателитна навигация, което засилва стратегическата автономност и икономическото развитие.Споразумението със САЩ гарантира, че всички мерки за сигурност за безопасното изстрелване на сателити „Галилео“ от американска територия, са спазени. Съединените щати, със своите напреднали космически технологии и съоръжения, са ценен партньор в това начинание. Това сътрудничество също така укрепва трансатлантическите връзки, демонстрирайки, че ЕС и САЩ могат да работят заедно по сложни и значими проекти, като същевременно поддържат строги стандарти за сигурност.Допълнително, споразумението защитава както европейските, така и американските интереси, като осигурява защита на чувствителните технологии и активи по време на целия процес на изстрелване. В условия на нарастващи глобални заплахи за сигурността, подобно сътрудничество е от съществено значение за технологичната устойчивост и взаимното доверие между международните партньори.
2024/09/19
Situation in Venezuela

Подкрепих общото предложение за резолюция относно положението във Венецуела. След проведените на 28 юли избори, стана ясно, че Николас Мадуро ще продължи да управлява, дори това да означава репресии, затвори, преследване на политически противници.Националният избирателен съвет провъзгласи Мадуро за победител, въпреки данните за фалшификации. Нещо повече, единната опозиция -обединена в съюза „Единна платформа“ избра с 92,35% Мария Корина Мачадо за свой кандидат в борбата срещу автокрацията. Въпреки това- властите не я допуснаха като кандидат, а тя подкрепи Корина Йорис, която също не беше допусната до изборната надпревара. В резултат на тези действия, опозицията все пак излъчи кандидат в лицето на Едмундо Гонсалес Урутия.Множество оценки на външни наблюдатели, включително мисията на ООН оценяват изборите като непрозрачни и фалшифицирани от Националния избирателен съвет. Демократичната опозиция на режима все пак успя да получи 83,5% от официалните списъци за преброяване на гласовете и убедително показа, че победител в изборите е Едмундо Гонсалес Урутия с 67,08% от подадените гласове и това беше потвърдено от ООН.Свободата е огромна ценност, която днес може би не оценяваме достатъчно. Правото на избор е гарантирано човешко право. Няма да коментирам престъпленията на Мадуро, но ще поздравя избора на венецуелския народ, а той е Едмундо Гонсалес Урутия.
2024/09/19
Devastating floods in Central-Eastern Europe, loss of lives and EU preparedness to act on such disasters

Подкрепих резолюцията относно опустошителните наводнения в Централна и Източна Европа, защото считам, че Европейският съюз трябва да действа по-решително и координирано в отговор на природните бедствия, които стават все по-чести и разрушителни. Трагичните загуби на човешки живот и мащабните щети, причинени от наводненията, изискват спешни действия за подобряване на превенцията и подготовката ни за бъдещи подобни бедствия, особено в контекста на изменението на климата.Подкрепям тази резолюция, защото тя подчертава важността на солидарността между държавите членки и необходимостта от укрепване на Механизма за гражданска защита на ЕС. Този инструмент е ключов за координацията на усилията и осигуряването на ефективна и бърза реакция при кризи.Освен това, вярвам, че ЕС трябва да инвестира повече в устойчиви и природосъобразни решения, които могат да намалят уязвимостта на нашите общности и инфраструктура към подобни бедствия. Тази резолюция е стъпка в правилната посока, защото изисква по-добра подготовка и планиране, както и конкретни действия за смекчаване на ефектите от климатичните промени върху европейските граждани.
2024/09/19

Major interpellations (1)

EU funding of physical border protection structures such as walls, fences or other barriers at the external border
2024/09/20
Documents: PDF(65 KB) DOC(11 KB)

Written questions (1)

EU funding of physical border protection structures such as walls, fences or other barriers
2024/08/19
Documents: PDF(66 KB) DOC(12 KB)