BETA

199 Written explanations of Miroslav MIKOLÁŠIK

European Regional Development Fund and Cohesion Fund (A8-0094/2019 - Andrea Cozzolino) SK

Vďaka Európskemu fondu regionálneho rozvoja a Kohéznemu fondu sa nám v Európskej únii podarilo vo významnej miere znížiť pôvodne priepastné rozdiely medzi regiónmi, čo napomáha napĺňaniu cieľov nášho európskeho spoločenstva. Nesúhlasím s obmedzovaním rozpočtu pre túto kapitolu, pretože výzvy, ktorým v tomto kontexte čelíme, pretrvávajú. Budúca politika súdržnosti by sa pritom mala zakladať na predošlých skúsenostiach s cieľom väčšej efektívnosti. Včasné začatie projektov, ako aj zníženie byrokracie a nákladov pre občanov a regióny sú preto kľúčové.
2016/11/22
Labelling of tyres with respect to fuel efficiency and other essential parameters (A8-0086/2019 - Michał Boni) SK

Pre naplnenie našich cieľov, medzi ktoré patrí aj vybudovanie energetickej únie, je potrebné prijímať potrebné kroky k ich naplneniu, ako napríklad zvýšenie palivovej úspory či zníženie dopytu po energii. Tým, že je spotrebiteľ dostatočné informovaný o efektívnosti spotreby, má možnosť robiť informované rozhodnutia o tom, aký druh produktu bude používať. Ak sa takéto produkty osvedčia ako účinné a efektívne, je vysoko pravdepodobné, že ich spotreba stúpne, čo v dlhodobom horizonte povedie k nižšej platbe a spotrebe energie a podpore inovácií do výroby energeticky účinnejších výrobkov. Navyše harmonizované podmienky na úrovni EÚ znížia náklady výrobcov, čo následne povedie k väčšej konkurencii na trhu. Podporujem tento návrh a považujem za dôležité, aby spotrebitelia mohli robiť čo najefektívnejšie rozhodnutia o tom, aké produkty budú používať. Dôležité je pri tom dbať na poskytovanie všetkých informácií na štítku, a to aj ohľadom životnosti výrobku, a zabezpečiť, aby tieto štítky boli dostatočne viditeľné aj pri online nakúpe.
2016/11/22
Copyright in the Digital Single Market (A8-0245/2018 - Axel Voss) SK

Kontroverznou a celospoločensky diskutovanou témou posledných mesiacov je ochrana autorských práv na digitálnom jednotnom trhu. Jednoznačne podporujem úmysel a vôľu pre jasnú európsku úpravu tejto problematiky. Pokiaľ platí ochrana autorských práv v bežnom svete, nevidím dôvod prečo by rovnaká ochrana autorských práv nemala platiť aj v online svete, ktorého každodenné používanie stúpa obrovským tempom. Je dôležité zabezpečiť dostatočnú právnu istotu pre autorov obsahu, ako aj zaistiť účinnú regulačnú ochranu online sveta. Je nevyhnutné správne komunikovať kľúčové implikácie tejto smernice vo verejnom diskurze, aby sme vyvrátili všetky nepravdivé informácie a obavy spojené s týmto návrhom. Občania majú strach najmä zo straty slobody slova, ktorú im však tento návrh vôbec neberie. Poukazujem na to, že spolu so zavedením tejto smernice sa musíme zamerať aj na dostatočnú komunikáciu s občanmi, aby sme predišli akýmkoľvek pochybnostiam v súvislosti s aplikáciou tejto smernice v praxi.
2016/11/22
Contracts for the sale of goods (A8-0043/2018 - Pascal Arimont) SK

Jednotný trh predstavuje jednu z najdôležitejších oblastí našej európskej integrácie. Nielenže uľahčuje obchod a prináša prosperitu spoločenstvu, ale vo významnej miere chráni predovšetkým spotrebiteľa. Ak existuje spôsob, ktorý dokáže chrániť a uľahčiť obchod ešte viac, považujem za prínosné tento spôsob využívať. Súhlasím s návrhom spravodajcu a som presvedčený, že harmonizácia európskeho spotrebiteľského zmluvného práva prinesie mnoho pozitív. Ako bolo spomenuté v návrhu, nejde len o povzbudenie občanov využiť možnosť cezhraničného obchodu, ale harmonizácia tiež zvýši dôveru spotrebiteľov, zníži transakčné náklady a posilní právnu istotu pre oboch účastníkov obchodu – predajcu aj spotrebiteľa.
2016/11/22
Annual report 2017 on the protection of the European Union’s financial interests- fight against fraud (A8-0003/2019 - Marian-Jean Marinescu) SK

Uvítal som fakt, že celkový počet podvodných nezrovnalostí a nezrovnalostí, ktoré nemajú charakter podvodu, oznámených v roku 2017 (15 213 prípadov) bol o 20,8 % nižší ako v roku 2016 a zároveň že ich hodnota klesla o 13 %. Situácia v praxi však zostáva veľmi alarmujúca. Podľa štatistík Komisie výpadok príjmov z DPH v roku 2016 dosiahol 147 miliárd EUR, čo predstavuje viac ako 12 % celkových očakávaných príjmov z DPH. Komisia odhaduje, že prípady podvodov súvisiacich s DPH v rámci Spoločenstva stoja Úniu približne 50 miliárd EUR ročne. V takomto kontexte považujem za poburujúce, že niektoré členské štáty nenahlasujú podvody a že viac ako polovica členských štátov neprijala vnútroštátne stratégie boja proti podvodom. Hlasujem preto v prospech výročnej správy za rok 2017 o ochrane finančných záujmov Európskej únie a vítam zriadenie Programu EÚ pre boj proti podvodom, ktorý bude vykonávať úrad OLAF.
2016/11/22
Annual report on competition policy (A8-0474/2018 - Michel Reimon) SK

Efektívna politika EÚ v oblasti hospodárskej súťaže bola vždy základným kameňom európskeho trhového hospodárstva, pretože je zameraná na zabezpečenie riadneho fungovania vnútorného trhu a rovných podmienok v takmer všetkých odvetviach. Zabezpečenie účinného uplatňovania pravidiel hospodárskej súťaže v Únii považujem za dôležité nielen pre firmy, ale aj pre všetkých občanov EÚ, ktorí sú ako spotrebitelia obeťami vysokých cien spôsobených kartelovými dohodami alebo zneužívaním dominantného postavenia firiem na trhu. Vítam preto výročnú správu o politike hospodárskej súťaže za rok 2017, ktorá je nevyhnutná z hľadiska demokratickej kontroly, a hlasujem v jej prospech.
2016/11/22
Cross-border restitution claims of works of art and cultural goods looted in armed conflicts and wars (A8-0465/2018 - Pavel Svoboda) SK

Keďže sa čierny trh s predmetmi kultúrnej hodnoty a umeleckými dielami stáva čoraz viditeľnejším, považujem za dôležité hľadať rýchle a efektívne riešenie problémov ktoré v súvislosti s ním prichádzajú. Plne podporujem vytvorenie spoločného partnerstva s neeurópskymi krajinami v tejto oblasti, vďaka ktorému budeme môcť s týmto problémom efektívnejšie bojovať. Jedným z ústredných záujmov Európskej únie je spoločný, konkurenčný a transparentný trh. Výnimku netvorí ani obchod s predmetmi kultúrnej hodnoty či umeleckými dielami, a preto plne podporujem zavedenie spoločných pravidiel, ktoré budú jednotne regulovať (cezhraničný) pohyb a navrátenie predmetov s kultúrnou hodnotou a umeleckých diel odcudzených počas vojnového obdobia. Mali by sme si byť predovšetkým vedomí, že bez týchto jednotných procedúr a spôsobov pre navrátenie predmetov bude len veľmi ťažké poraziť pretrvávajúci nelegálny obchod. Súhlasím s vytvorením spoločnej databázy vďaka ktorej dokážeme získať prehľad informácií, aktuálny stav, ako aj celkové etické obchodovanie a fungovanie v rámci tejto oblasti. Taktiež podporujem zvýšenie povedomia medzi občanmi o tejto problematike, keďže sú to práve oni, čo sa dostávajú do situácií, v ktorých sa stávajú obeťami nelegálneho obchodovania.
2016/11/22
Rail passengers' rights and obligations (A8-0340/2018 - Bogusław Liberadzki) SK

Železničná preprava je jednou z najpohodlnejších, najmodernejších, cenovo dostupných a relatívne rýchlych možností transportu obyvateľov. Z existujúceho právneho rámca Európskej únie na ochranu práv cestujúcich, a teda spotrebiteľov sa v niektorých členských štátoch Únie udeľujú výnimky. Slovensko je jedným z nich. Dôvodom výnimiek je nedostatok financií na modernizáciu zanedbanej železničnej infraštruktúry alebo zastaraných vlakov. Ministerstvo dopravy tak udeľuje výnimky pre železničných prepravcov už od roku 2010, vždy na obdobie päť rokov – podľa posledného predĺženia by slovenskí železniční dopravcovia nemuseli zabezpečiť práva občanov, ako napríklad právo náhrady a pomoci v prípade výrazného meškania či v prípade zmeškania spoja, do konca roku 2019. Nariadenie, o ktorom sa hlasovalo, znemožní udeľovanie výnimiek od roku 2024. To znamená, že práva cestujúcich by boli zabezpečené vo všetkých členských štátoch rovnako. Členské štáty by tak mali prehodnotiť udelenie finančných prostriedkov na uplatnenie daného nariadenia, kde však treba zohľadniť, aby cestovanie železničnou dopravou zostalo cenovo prijateľné a oveľa prístupnejšie pre osoby so zníženou mobilitou.Odvetvie železničnej dopravy by malo vyvinúť maximálne úsilie nato, aby železničné stanice a vlaky boli ľahko prístupné všetkým občanom Únie, najmä osobám so zníženou pohyblivosťou. Potrebná asistencia v čase prevádzky by mala byť k dispozícii a zadarmo.
2016/11/22
Interim report on the Multiannual Financial Framework 2021-2027 – Parliament's position with a view to an agreement (A8-0358/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas, Janusz Lewandowski, Gérard Deprez) SK

Pozitívne hodnotím, že v návrhu uznesenia vyjadruje Európsky parlament svoj nesúhlas s akýmkoľvek znížením úrovne financovania dlhodobých politík EÚ zakotvených v zmluvách, ako sú politika súdržnosti a spoločná poľnohospodárska či rybárska politika. Za zásadné považujem, že sa Parlament stavia proti radikálnym škrtom, ktoré budú mať nepriaznivý dosah na samotnú povahu a ciele týchto politík, ako sú škrty navrhnuté v prípade Kohézneho fondu alebo Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka. Návrh Komisie na VFR nepovažujem za dosť ambiciózny, a preto podporujem návrh, aby bol rozpočet EÚ na roky 2021 – 2027 stanovený na 1,3 % HND. Na zachovanie osvedčených politík dosahujúcich pozitívne výsledky v regiónoch už desiatky rokov musíme zabezpečiť dostatočné dodatočné finančné prostriedky, aby ich rozvoj plynule pokračoval.
2016/11/22
European Electronic Communications Code (A8-0318/2017 - Pilar del Castillo Vera) SK

Hlasoval som za prijatie európskeho kódexu elektronickej komunikácie, pretože úloha elektronickej komunikácie natoľko vzrástla, že si už nevieme predstaviť každodenný osobný ani pracovný život bez internetu. Mobilné a dátové služby využívame v každom hospodárskom odvetví, v práci, na cestách, doma – jednoducho všade. Dátové služby nahrádzajú tradičné a dopyt a potreby súvisiace so socioekonomickým vývojom vzrastajú a budú len rásť. Je preto potrebné zlepšiť pripojenie a zvýšiť vlnové dĺžky. Považujem za kľúčové zavedenie rýchlejšej mobilnej siete 5G v celej Únii, ako aj stanovenie maximálnych cien za hovory v rámci EÚ. Považujem za zásadné, aby sa zvýšila ochrana spotrebiteľa a investície do vysokokapacitných sietí a 5G. Taktiež vítam vytvorenie varovného systému v prípade nebezpečenstva, napríklad v prípade teroristického útoku alebo inej prírodnej katastrofy, ktorý zašle varovné upozornenie priamo na displej.
2016/11/22
EU development assistance in the field of education (A8-0327/2018 - Vincent Peillon) SK

Deti a mladí sú naša budúcnosť. Investovať do nich je našou povinnosťou. Hovoríme o rozvoji, ale zabúdame na to, že práve v školách sa tvaruje budúci ľudský kapitál, ktorý reálne rozvoj rozšíri. V roku 2015 nechodilo na základnú alebo strednú školu 264 miliónov školopovinných detí a mladých ľudí, čo je veľmi veľké číslo. Napríklad viac ako polovica škôl v Afrike nemá prístup k elektrine a ani reálny prístup k pitnej vode. Základné vzdelanie je niečo, na čo ma každý človek bez výnimky právo. Navyše v kombinácii so zvládnutou digitálnou gramotnosťou prispieva k rozvoju ich zručností a následnému začleneniu do pracovného života. Ak naozaj chceme bojovať s chudobou, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu, nemôžeme čakať a musíme konať. Dobré podmienky pre vzdelávanie sú dobrou investíciou, keďže vzdelávanie napomáha trvalý rozvoj spoločnosti a hospodársky rozvoj. Pomoc v tejto oblasti má byť prioritou nielen pre samotné krajiny, ale aj pre medzinárodne spoločenstvo. Treba rozsiahlo investovať do vzdelávacích systémov. Mali by sme podporovať budovanie vzdelávacej infraštruktúry a venovať tak aspoň 10 % rozvojovej pomoci práve vzdelávaniu a časom tento balík zväčšovať.
2016/11/22
Energy efficiency (A8-0391/2017 - Miroslav Poche) SK

Úspech opatrení v oblasti energetickej efektívnosti dokazuje, že zníženie spotreby energie prispieva hospodárskemu rastu a posunutie vytýčeného cieľa pri znižovaní emisií aj k dlhodobo udržateľnému rozvoju. Európska únia je tretím svetovým najväčším producentom emisií, a preto má povinnosť aktívne konať proti zmene klímy, a to znižovaním tvorby skleníkových plynov. Nový cieľ je do roku 2030 zvýšiť energetickú účinnosť o 32,5 %. Energetická efektívnosť je hlavným nástrojom pre dekarbonizovanie zdrojov energie, budov, dopravy a priemyslu. Veď len energetický sektor je zodpovedný za 78 % emisií skleníkových plynov v Únii, zatiaľ čo priemysel za 8,7 %. Na zníženie používania súčasných zdrojov energie sa viažu mnohé ďalšie benefity, napríklad energetická bezpečnosť – EÚ je z viac ako polovice závislá od tretích krajín. V prípade opatrení energetickej efektívnosti by nielenže EÚ nadobudla väčšiu energetickú bezpečnosť a nezávislosť, ale zároveň by tým ušetrili aj spotrebitelia. Štatistiky EÚ totiž prinášajú smutné informácie o tom, že až 125 miliónov občanov v celej Únii nedokáže vykurovať svoje domy či platiť za účty za energiu. Členské štáty sa preto zaväzujú k prijatiu osobitných opatrení zameraných na pomoc s energetickou chudobou postihnutých domácností. Z uvedených dôvodov som hlasoval za prijatie správy o energetickej efektívnosti.
2016/11/22
Import of cultural goods (A8-0308/2018 - Alessia Maria Mosca, Daniel Dalton) SK

Organizované zločinecké a teroristické organizácie využívajú obchod s tovarom kultúrneho charakteru pre získanie financií, pranie špinavých peňazí či daňové úniky. Tretie krajiny týmto prepojením strácajú kultúrne dedičstvo. Musíme ho prerušiť v čo najvyššej možnej podobe. Myslím si, že by sme mali zabezpečiť aj ochranu kultúrneho dedičstva tretích krajín, keďže ochranu vlastného dedičstva máme zavedenú. V EÚ existujú, žiaľ, len dve reštriktívne opatrenia týkajúce sa Iraku a Sýrie.EÚ musí zabezpečiť, aby spotrebiteľ a dovozca jasne vedeli, čo sa skrýva pod termínom dovážaného tovaru kultúrneho charakteru, aby venovali náležitú pozornosť zákonnosti privážaného tovaru kultúrneho charakteru a aby sa zainteresované strany aktívne zapojili do znižovania nezákonného obchodovania.Je dôležité obmedziť nedovolený dovoz takéhoto tovaru. Pri tom však treba dať veľký pozor, aby kontroly a vyplývajúce povinnosti príliš nezaťažovali subjekty na trhu s umením ani colné orgány.
2016/11/22
Manufacture, placing on the market and use of medicated feed (A8-0075/2016 - Clara Eugenia Aguilera García) SK

Medikované krmivá sú dôležitou možnosťou liečby hospodárskych zvierat. Svojou účinnosťou, vyváženým obsahom liečivých látok v krmive uľahčujú bezbolestné ošetrovanie zvierat a chovateľom nezaberajú veľa času. Pre poľnohospodárov majú značnú dôležitosť. Medikované krmivá sa zameriavajú na liečbu veľkých skupín zvierat trpiacich chronickými chorobami. Existujúcu smernicu regulujúcu pravidlá výroby, uvádzania na trh a používania medikovaných krmív je potrebné aktualizovať. Vítam iniciatívu Komisie dať smernici vyššiu vážnosť zmenou na nariadenie. Problémom je, že súbežne vychádza návrh nariadenia o veterinárnych liekoch, ktorý stavia medikované krmivá do nevýhodnej pozície oproti iným perorálnym veterinárnym liekom. Pravidlá pre všetky formy liekov musia byť rovnocenné. Takéto krmivá s liečebnou funkciou sa vyrábajú podľa veľmi prísnych podmienok – to svedčí o ich kvalite. Pomer veterinárneho lieku v krmive je vyvážený, tak aby zviera požilo primeranú dávku – ani viac, ani menej. Nemali by sme preto brániť ich používaniu.
2016/11/22
Promotion of clean and energy-efficient road transport vehicles (A8-0321/2018 - Andrzej Grzyb) SK

Približne jednu tretinu všetkej energie dávame na dopravu. S narastajúcim počtom áut na cestách však čelíme enormnému nárastu emisií skleníkových vplyvov v ovzduší. Nevyhnutne musíme emisie znížiť. Jednou z možností je motivovanie spotrebiteľov k používaniu vozidiel šetrných k životnému prostrediu. Riešenie sa skrýva aj vo verejnom obstarávaní ekologických vozidiel. V Únii sú potrebné rovnaké minimálne cieľové hodnoty tohto obstarávania. Zosúladením existujúcich smerníc stimulujúcich dopyt po ekologických vozidlách cestnej dopravy môžeme zabezpečiť dlhodobú predvídateľnosť a stabilitu v práve EÚ. Musíme presadzovať ekologickú dopravu, nové a ekologické technológie, čo z dlhodobého hľadiska vedie k eliminovaniu znečisťujúcich emisií v ovzduší a CO2.Na realizáciu vytýčených cieľov budú orgány verejného obstarávania potrebovať dodatočnú finančnú podporu, preto by Únia mala do roku 2020 zvýšiť finančnú podporu na daný účel a zvážiť ju v budúcom finančnom rámci.
2016/11/22
Reduction of the impact of certain plastic products on the environment (A8-0317/2018 - Frédérique Ries) SK

Odpad z jednorazových plastov predstavuje približne 85 % celkového morského odpadu. Každoročne ľudia vyprodukujú 8 miliónov ton plastového odpadu, z čoho 150 000 ton vyprodukuje len Európa. Ak nezmeníme súčasné správanie, docielime to, že v roku 2050 bude v mori viac plastov ako rýb. Na pôde EÚ bola prijatá smernica znižujúca spotrebu ľahkých plastových tašiek a stratégia EÚ pre plasty – skvelý počin, ktorým sa odštartoval štafetový beh zákazu plastov. Veľmi vítam návrh Komisie, ktorého cieľom je ešte viac znížiť množstvo odpadu z desiatich plastových predmetov na jednorazové použitie o viac ako polovicu. Tentokrát ide o zákaz ďalších predmetov, ktoré znečisťujú moria a oceány, ako napríklad vatové tyčinky, príbory, taniere, slamky či nápojové miešadlá. Svojím hlasom vyjadrujem jednoznačný súhlas s postupným zákazom jednorazových plastových výrobkov v najprísnejších možných hraniciach, na ktoré už existujú neplastové alternatívy, napríklad rozložiteľné papierové tašky.Musíme aktívnejšie predchádzať nadmernému vzniku plastového odpadu právnymi predpismi a tým chrániť životné prostredie a spotrebiteľov. Plastové častice sa dostávajú do tiel živočíchov, čo v blízkej budúcnosti môže mať negatívny vplyv aj na naše zdravie. Naopak, ukladanie daní či zavedenie záloh za zber separovaných predmetov by malo zostať vo výhradnej právomoci členských štátov, a preto je dobré, že text smernice nespomína žiadne represie, ale motivuje k pozitívnej výchove občanov.
2016/11/22
Quality of water intended for human consumption (A8-0288/2018 - Michel Dantin) SK

Kvalitná pitná voda je kľúčovou surovinou pre každého z nás. Smernica 98/83/ES určujúca minimálne požiadavky na kvalitu vody určenej pre ľudskú spotrebu je už dvadsať rokov stará. Preto vítam návrh, ktorým Komisia chce smernicu reformovať.Drvivá väčšina obyvateľov Únie má dobrý prístup k pitnej vode, avšak je potrebné prijať opatrenia na zabezpečenie univerzálneho prístupu k čistej vode v celej EÚ. V rámci zvyšovania životných štandardov by sme mali zároveň uľahčiť prístup k vode v obciach a vo verejných budovách. Rovnako súhlasím s presadením toho, aby reštaurácie, jedálne a poskytovatelia stravovacích služieb ponúkali svojim klientom vodu zadarmo alebo len za malý servisný poplatok.Pozitívny vplyv to môže mať na nabádanie ľudí k tomu, aby pili viac vody z vodovodu a tým znížili spotrebu plastových fliaš. Plastové fľaše patria medzi najčastejšie nachádzajúce sa jednorazové plastové predmety na európskych plážach. Novela smernice o pitnej vode je dôležitým medzníkom pri napĺňaní stratégie EÚ pre plasty, ktorá bola predstavená v januári 2018.Teší ma, že text sprísňuje limity pre niektoré znečisťujúce látky vrátane olova o polovicu, istých endokrinných disruptorov – napríklad polyfluóralkylovaných látok (PFAS), či škodlivých baktérií. Smernica zavádza tiež povinnosť monitorovať úroveň mikroplastov prítomných vo vode.
2016/11/22
Alignment of reporting obligations in the field of environment policy (A8-0324/2018 - Adina-Ioana Vălean) SK

Návrh Komisie zjednodušiť podávanie správ v environmentálnej oblasti vyplývajúcich z právnych predpisov o životnom prostredí je dobrým krokom k zvýšeniu transparentnosti v tejto oblasti. Informačná základňa musí byť transparentnejšia, pretože podávané informácie sú následne použité členskými štátmi a inštitúciami EÚ na hodnotenie. Je dôležité znížiť administratívnu záťaž a zároveň modernizovať správu informácií efektívnejším používaním elektronických nástrojov a vzorov. Možno tak dosiahnuť zníženie nákladov zainteresovaných strán, zvýšiť prínos správ a zaistiť dostupnosť informácií aj pre verejnosť.
2016/11/22
A European Strategy for Plastics in a circular economy (A8-0262/2018 - Mark Demesmaeker) SK

Svojím hlasom podporujem myšlienku zmeny hospodárstva cez podporu recyklácie až po jeho obehovosť. Je dôležité prepracovať a vypracovať nové normy, revidovať legislatívny rámec ekodizajnu. Musíme predchádzať vzniku nových plastov právnymi predpismi a tým chrániť životné prostredie a aj spotrebiteľov. Naopak, zavedenie celoeurópskej dane z plastov nevidím ako dobrý nápad – fiškálna právomoc by mala výhradne zostať v rukách členských štátov. Podpora a investovanie do výskumu a inovácií môžu byť dobrým začiatkom.
2016/11/22
Dual quality of products in the Single Market (A8-0267/2018 - Olga Sehnalová) SK

Viaceré testy a výskumy z členských štátov EÚ potvrdili, že výrobky, ktoré sú svojou značkou, obalom a vzhľadom na prvý pohľad rovnaké, sa v závislosti od toho, kde boli kúpené, odlišovali receptúrou, základnými surovinami alebo ich obsahom vo výrobku. Dvojaká kvalita výrobkov na jednotnom trhu sa potvrdila predovšetkým v krajinách strednej a východnej Európy. Naši občania sú tak poškodzovaní. Je neprípustné, aby sa podobné praktiky diali. Dvojitá kvalita bola potvrdená v prípade niektorých potravinových výrobkov, ale aj v kozmetike, čistiacich prostriedkoch či vo výrobkoch určených pre dojčatá. Výrobcovia by mali takéto odlišnosti dať spotrebiteľovi jasne vedieť – zmenou označenia a značky. Výrobca má právo zmeniť zloženie výrobku, avšak spotrebiteľ má v takom prípade právo byť riadne a vopred informovaný. Svojím hlasom podporujem uznesenie, ktoré navrhuje viaceré vnútroštátne opatrenia a kroky na úrovní EÚ. Jednoznačne sa stotožňujem s myšlienkou potreby presadiť posilnenie a urýchlenie cezhraničnej spolupráce pri výmene údajov, vykonávanie porovnávacieho testovania a vylepšenie uplatňovania už prijatých pravidiel. Taktiež zdieľam názor, že smernica o nekalých obchodných praktikách musí byť primerane novelizovaná.
2016/11/22
Towards an EU external strategy against early and forced marriages (A8-0187/2018 - Charles Goerens) SK

Uvedomujem si, že v rozvojových krajinách je každé tretie dievča vydaté pred dovŕšením svojich osemnástich rokov a každé deviate ešte predtým, ako má pätnásť, a súhlasím s tým, že takéto manželstvá sú vážnym porušením ľudských práv, preto túto tému považujem za nanajvýš aktuálnu a som rád, že dostala priestor aj na pôde Európskeho parlamentu v rámci Správy zameranej smerom k vonkajšej stratégii EÚ proti manželstvám v útlom veku a núteným manželstvám. Budem rád, keď EÚ, ktorá sa zaviazala, že bude presadzovať práva dieťaťa, pričom manželstvá detí, manželstvá maloletých a nútené manželstvá sú porušením týchto práv, prispeje k tomu, aby k nim nedochádzalo. Upozorňujem však na to, aby sa táto vážna téma nezneužívala na presadzovanie rodovej a potratovej agendy.
2016/11/22
Extension of the EU-US Agreement for scientific and technological cooperation (A8-0212/2018 - Rolandas Paksas) SK

Podpora výskumu oprávnene patrí medzi hlavné priority EÚ: prostredníctvom neho môžeme napomôcť hospodársky rast, nové pracovné miesta a lepšiu kvalitu života. S týmto zámerom bola v roku 1997 podpísaná Dohoda o vedecko-technickej spolupráci medzi EÚ a USA. Prijatá bola na prvotných 5 rokov a doposiaľ bola trikrát obnovená. Za tento čas umožnila spoluprácu európskych a amerických výskumníkov napríklad v oblasti životného prostredia, prírodných zdrojov, (bio)technológií či zdravia. Len v oblasti zdravia predstavuje teraz USA najväčšieho a najdôležitejšieho partnera Únie a spolupráca medzi EÚ a USA vo vede, technológiách a inováciách je všeobecne na veľmi vysokej úrovni. Jednoznačne podporujem zachovanie, ako aj prehĺbenie tejto spolupráce prostredníctvom obnovenia tejto dohody aj po štvrtýkrát na obdobie rokov 2018 – 2023.
2016/11/22
Role of cities in the institutional framework of the Union (A8-0203/2018 - Kazimierz Michał Ujazdowski) SK

Keďže záujmom Európskej únie je, aby intenzívnejšie zapojila miestne a regionálne orgány do rozhodovania v snahe o dosiahnutie udržateľného a inkluzívneho rastu, vítam predloženie správy o úlohe miest v inštitucionálnom rámci Únie a podporujem snahu o výrazné posilnenie ich postavenia pri tvorbe budúcich politík EÚ. Ak majú byť totiž investície do miest zmysluplné, musia byť založené na miestnych potrebách a vychádzať z osvedčených postupov na lokálnej úrovni. Keďže v súčasnosti žije v európskych mestách a na predmestiach asi 360 miliónov ľudí, čo predstavuje 72 % obyvateľstva EÚ, ich dôležitosť sa ešte zvyšuje. Rast miest však zo sebou prináša aj výzvy, ktoré často odrážajú problémy EÚ ako takej. Ide napríklad o zväčšujúcu sa sociálnu a priestorovú segregáciu, rast kriminality či zhoršujúce sa životné prostredie. Na riešenie týchto problémov sú pritom najlepšie pripravené práve mestá. Majú napríklad ideálne postavenie nato, aby prispeli k zníženiu spotreby energie a emisií CO2, keďže hustota mestských oblastí umožňuje využívať energeticky úspornejšie formy ubytovania a dopravy. Preto sa zároveň prihováram za to, aby sa zintenzívnila výmena osvedčených postupov v týchto oblastiach medzi európskymi mestami, keďže mnohé z nich už úspešne realizovali programy v oblasti inovačného riadenia.
2016/11/22
Three-dimensional printing: intellectual property rights and civil liability (A8-0223/2018 - Joëlle Bergeron) SK

Štúdie mnohých analytických firiem zhodne predpovedajú technológiám 3D tlače v nadchádzajúcich rokoch enormný rozvoj, a keďže s ich väčšou dostupnosťou je spojený predpoklad nárastu sporov v oblasti duševného vlastníctva, považujem za dôležité venovať sa tejto téme na úrovni Únie a vytvoriť jednotný právny rámec, ktorý zabezpečí hladký prechod a právnu istotu pre spotrebiteľov a podniky s cieľom podporiť inovácie v EÚ, keďže už dnes sa do 3D technológií vkladajú veľké očakávania, okrem iného aj v zdravotníctve, kde by táto technológia mohla mať využitie pri výrobe protetických implantátov, zubných implantátov, ľudskej kože a dokonca orgánov.
2016/11/22
European Defence Industrial Development Programme (A8-0037/2018 - Françoise Grossetête) SK

V situácii, keď sú potreby Európanov v oblasti bezpečnosti čoraz väčšie vzhľadom na nestálu medzinárodnú situáciu, považujem stagnáciu konkurencieschopnosti európskeho obranného priemyslu za hazard so životmi, s finančnými prostriedkami, ale aj ľudským potenciálom. Dnes náš obranný priemysel totiž nedostáva dostatočné podnety nato, aby bol konkurencieschopný na svetovej úrovni. Európska obrana tak čelí významnej neefektívnosti na trhu, a to v čase, keď sa zvyšujú náklady na obranné vybavenie, a najmä na výskum a vývoj. Preto podporujem nariadenie Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa ustanovuje Program rozvoja európskeho obranného priemyslu zameraný na podporu konkurencieschopnosti a inovačnej kapacity obranného priemyslu EÚ, a oceňujem podporu cezhraničnej spolupráce, ktorá v dnešnej dobe nefunguje, čo prináša výraznú duplicitu vo vynakladaní financií, a teda plytvanie s už dnes obmedzenými zdrojmi. Spolupráca je totiž nevyhnutnou pridanou hodnotou, ktorá umožňuje reagovať na potreby občanov v oblasti bezpečnosti a upevňovať postavenie Únie.
2016/11/22
Integrated farm statistics (A8-0300/2017 - Maria Gabriela Zoană) SK

Keďže štruktúra poľnohospodárstva v členských štátoch Európskej únie sa líši v závislosti od rozdielov v geologickej stavbe, topografii, klimatických a prírodných zdrojoch, ako aj v závislosti od rozmanitosti regionálnych činností, infraštruktúry a spoločenských zvyklostí, je pre Európsky parlament, rovnako ako pre ostatné orgány Únie ako tvorcov politík pre túto oblasť nevyhnutné vychádzať z relevantných informácií. Preto vítam návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o integrovaných štatistikách fariem, ktoré sú veľmi dôležitým nástrojom, ktorý nám umožňuje pochopiť stav poľnohospodárstva EÚ, vplyv poľnohospodárskych politík, situáciu vo vidieckych oblastiach a tiež to, ako na tieto oblasti vplývajú sociálne a klimatické zmeny, a vďaka tomu prinášať také návrhy, z ktorých budú mať prospech všetci občania EÚ. Poľnohospodárstvo totiž využíva takmer polovicu plochy pôdy Európskej únie, o to viac je teda dôležité zamerať programy jeho rozvoja tak, aby sa zvýšila konkurencieschopnosť, ale aj kvalita životného prostredia a zároveň došlo k zlepšenie života vo vidieckych oblastiach.
2016/11/22
Violation of rights of indigenous peoples in the world (A8-0194/2018 - Francisco Assis) SK

Hoci pôvodné obyvateľstvo tvorí len menej ako päť percent svetovej populácie, predstavuje 15 percent najchudobnejších ľudí na svete, a ako upozorňujú mnohé humanitárne organizácie, v prípadoch zhoršenia situácie v oblasti dodržiavania ľudských práv patria príslušníci pôvodného obyvateľstva často medzi prvé obete. EÚ má síce vypracovaný celý rad politík na jeho podporu, napriek tomu prichádzajú relevantné informácie, že do stoviek prípadov zaberania pôdy v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike je okrem mnohých iných zapojených niekoľko investorov a spoločností so sídlom v EÚ. Preto podporujem opatrenia, ktoré majú zabrániť násiliu páchanému na pôvodnom obyvateľstve, najmä keď ochraňujú pôdu a prírodné zdroje. Zároveň sa ohradzujem proti tomu, že aj táto téma je znova zneužívaná na presadzovanie rodovej a potratovej politiky vo svete zdôrazňovaním sexuálnych a reprodukčných práv.
2016/11/22
Climate diplomacy (A8-0221/2018 - Arne Lietz, Jo Leinen) SK

Keďže si uvedomujem rastúcu zložitosť a náročnosť globálneho boja proti zmene klímy, vítam predloženie správy o diplomacii EÚ v tejto oblasti a prihováram sa za to, aby pokračovala v podnecovaní a podporovaní iniciatív v zraniteľných krajinách, ktoré sú vystavené dôsledkom zmeny klímy a trpia nedostatkom bezpečnej energie z udržateľných zdrojov alebo nerovnakým prístupom k týmto energiám. Zároveň súhlasím s požiadavkou na profesionalizáciu a väčšiu koordináciu európskej diplomacie v tejto oblasti, a to vzhľadom na naliehavosť potreby zamerať sa na potenciálne destabilizujúce účinky klimatických zmien a dôsledky energetickej chudoby pre rozvoj, pokiaľ ide o odolnosť, bezpečnosť a migráciu.
2016/11/22
EU-Iceland Agreement on supplementary rules for external borders and visas for 2014-2020 (A8-0196/2018 - Anders Primdahl Vistisen) SK

Dôležitosť bezpečnosti na vonkajších hraniciach sa ukázala hlavne v súvislosti s migračnou vlnou v roku 2015, keď sa v Európe nelegálne zdržovalo vyše dvoch miliónov osôb. Aj keď toto číslo v roku 2016 spadlo na polovicu, ochrana európskych vonkajších hraníc zostáva v popredí európskej agendy.Predložená dohoda medzi EÚ a Islandom je cenným prostriedkom ochrany pred nelegálnym prisťahovalectvom, no takisto uľahčením legitímneho cestovania. Stanovuje príspevok Islandu do nástroja pre finančnú podporu v oblasti vonkajších hraníc a víz vo výške 563 999 EUR ročne medzi rokmi 2016 a 2018 s tým, že príspevok na roky 2019 a 2020 sa stanoví v roku 2019. Tento nástroj viditeľne prispieva k implementácii schengenského acquis a podporuje vzájomnú solidaritu medzi Európskou úniou a jej partnermi tým, že vnáša spoločné záujmy do popredia otázky kontroly vonkajších hraníc. Dohodu preto hodnotím kladne a hlasujem za jej schválenie.
2016/11/22
Cohesion policy and the circular economy (A8-0184/2018 - Davor Škrlec) SK

V oblasti environmentálnej politiky musí Únia bojovať s mnohými nedostatkami: vo viacerých štátoch sa menej ako štvrtina komunálneho odpadu recykluje, len 10 % z celkového dopytu po materiáloch pripadá na recyklované materiály alebo ročne sa na osobu vyprodukuje 173 kg potravinového odpadu. Možné riešenie týchto a iných problémov spočíva v obehovom hospodárstve, alebo ekonomickom modeli, v ktorom sa materiály recyklujú a opätovne využívajú.Predložená správa o politike súdržnosti a obehovom hospodárstve vychádza z poznatku, že podporný rámec politiky súdržnosti, ktorá podporuje regióny a mestá prostredníctvom financovania rôznorodých projektov, má pre obehové hospodárstvo nesmierny prínos, ktorý však existujúci politický rámec nedovoľuje plne zachytiť.Stotožňujem sa so spravodajcom, že musíme zabezpečiť dostatočnú mieru nezávislosti a transparentnosti miestnych a lokálnych orgánov pri manažmente príslušných projektov. Taktiež plne súhlasím, že je treba podporiť pozíciu malých a stredných podnikov, zlepšiť koordináciu a kooperáciu na makroregionálnej a medziregionálnej úrovni, monitorovať implementáciu modelu obehového hospodárstva a zredukovať administratívnu záťaž. Hlasoval som preto za predloženú správu.
2016/11/22
Cyber defence (A8-0189/2018 - Urmas Paet) SK

Kybernetické útoky sa v posledných rokoch stali reálnou hrozbou nielen pre spoločnosti, ale aj pre Úniu ako celok, samostatné štáty, či jednotlivých občanov. Ohrozujú bezpečnosť, ochromujú našu stabilitu a znižujú ekonomický rozvoj.Útoky v Estónsku v roku 2007, v Gruzínsku v roku 2008 a na anglickú NHS minulého roku ukazujú, že každý občan EÚ je potenciálnou obeťou. V rámci kybernetického priestoru čelíme však aj iným hrozbám, ako napríklad nábor či propaganda teroristických skupín, špionáž a dezinformačné kampane.Rozvoj technológií, ako je umelá inteligencia, internet vecí a robotika bude výrazne vplývať na našu schopnosť brániť sa neustále meniacim sa výzvam. Európska únia preto musí byť v oblasti kybernetiky priekopníkom. Hlasoval som za správu o kybernetickej obrane a súhlasím, že Únia musí vytvoriť tím európskej kybernetickej rýchlej reakcie, podporiť počítačovú výchovu na zvýšenie počtu vysokokvalifikovaných špecialistov, skvalitniť inštitucionálnu spôsobilosť a rozšíriť spoluprácu s partnermi, ako je NATO. Pevne verím, že tieto opatrenia by výrazne pomohli európskej odolnosti voči kybernetickým hrozbám.
2016/11/22
Common rules in the field of civil aviation and European Union Aviation Safety Agency (A8-0364/2016 - Marian-Jean Marinescu) SK

V Európskej únii je zhruba 400 letísk, ktoré v prvých dvoch kvartáloch roku 2017 previezli vyše 500 miliónov pasažierov. Pre tento nesmierny objem dopravy musí Únia klásť veľký dôraz na bezpečnosť letectva. V roku 2015 bolo v leteckej doprave zaregistrovaných 157 fatalít, a aj keď európsky priemer sa od roku 2010 drží na relatívne nízkej úrovni, európske letectvo musíme ďalej posilniť.Návrh nariadenia o spoločných pravidlách v oblasti civilného letectva sa zaoberá dôležitou tematikou bezpečnosti a konkurencieschopnosti odvetvia letectva EÚ. Predkladá návrh na vytvorenie regulačného rámca, ktorý by efektívne reagoval na nové obchodné modely a technológie, ako sú dróny. Predkladá takisto plán spoločného využívania zdrojov a rozvoj výskumu v oblasti letectva.Hlasoval som v prospech návrhu nariadenia. Stotožňujem sa s názorom spravodajcu, že Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA) zohráva významnú úlohu, a vítam rozšírenie jej kompetencií, napríklad v súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou. Takisto súhlasím aj s názorom, že pravidlá týkajúce sa drónov musia byť presnejšie a podrobnejšie, pretože ak sa tejto problematike nebude venovať náležitá pozornosť, dróny môžu predstavovať nesmiernu hrozbu, hlavne ak sa tretej strane podarí prevziať jeho riadenie.
2016/11/22
CO2 emissions from and fuel consumption of new heavy-duty vehicles (A8-0010/2018 - Damiano Zoffoli) SK

Na popasovanie sa s globálnym otepľovaním už v roku 2014 predstavila Komisia svoj cieľ do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o minimálne 40 %. Ťažké úžitkové vozidlá (ŤÚV) prispievajú až piatimi percentami do celkového objemu vyprodukovaných emisií oxidu uhličitého, a preto ich regulácia je nesmierne dôležitá.Už roky opakujem presvedčenie, že Európa sa okrem znižovania emisií osobných vozidiel musí sústrediť aj na emisie vyprodukované ŤÚV, ktoré momentálne predstavujú poľutovaniahodnú legislatívnu medzeru. Preto vrelo vítam iniciatívu Únie o lepšom a efektívnejšom overovaní, monitorovaní a nahlasovaní emisií ŤÚV.Dôvod, prečo potrebujeme lepšiu reguláciu ŤÚV však nespočíva len v ochrane životného prostredia. Súčasné nejasnosti v zákone zaťažujú aj dopravcov či správcov miestnych dopravných systémov a znižujú invenčnosť a konkurencieschopnosť výrobcov. Stotožňujem sa s názorom spravodajcu, že návrh Komisie je potrebné ďalej špecifikovať, aby sa zákon stal úplným a jednoznačným. Hlavne v súvislosti s cieľom predísť ďalší škandál ako tzv. diselgate v roku 2015 súhlasím, že musí byť jednoznačne jasné, ktoré údaje budú verejne sprístupnené a ktoré zdieľané s tretími stranami, ako sú univerzity a mimovládne organizácie, ktoré môžu nestranne overiť pravdivosť poskytnutých údajov.
2016/11/22
Modernisation of education in the EU (A8-0173/2018 - Krystyna Łybacka) SK

Správa o modernizácii vzdelávania v EÚ vychádza z dôležitého poznatku, že európske školstvo musí patrične zareagovať na technologické vývoje 21. storočia. Je odhadované, že 44 % Európanov nemá dostatočné digitálne zručnosti, pričom až 90 % pracovných pozícií si v budúcnosti bude vyžadovať určitý level takejto zručnosti. Okrem toho sa zhruba 65 % žiakov na základnej škole v budúcnosti uplatní na pozícii, ktorá ešte neexistuje.Aj keď tradične spadá školstvo pod kompetencie členských štátov, Európska únia zohráva dôležitú doplňujúcu úlohu. Napríklad program Erasmus umožnil pobyt v zahraničí až 9 miliónom mladých. Stratégia Európa 2020 v oblasti vzdelávania navyše dokázala znížiť medzi rokmi 2010 a 2016 mieru predčasného ukončenia školskej dochádzky o 3,2 % a zvýšiť mieru dosiahnutého terciárneho vzdelania o 5,1 %.Na zaistenie podobných úspechov v budúcnosti však musíme včasne zareagovať na zmeny nielen v digitálnom svete. Európska únia preto predstavila víziu o vytvorení európskeho vzdelávacieho priestoru do roku 2025, ktorý by napríklad podporil jazykovú výučbu, mobilitu pre všetkých, celoživotné vzdelávanie, prácu učiteľov, spoluprácu pri tvorbe učebných plánov a digitálne vzdelávanie. Hlboko verím, že podpora vzdelania nielen mladých ľudí je nesmierne dôležitá, a preto som hlasoval v prospech správy o modernizácii vzdelávania.
2016/11/22
Towards a sustainable and competitive European aquaculture sector (A8-0186/2018 - Carlos Iturgaiz) SK

Akvakultúra, alebo cielený chov rýb a iných vodných organizmov, zohráva dôležitú úlohu v európskom hospodárstve. Tvorí zhruba 20 % európskej produkcie rýb, zamestnáva okolo 85 000 ľudí a prispieva k dlhodobej potravinovej bezpečnosti, hospodárskemu rastu a zamestnanosti. Avšak zatiaľ čo svetová produkcia rýb rastie od roku 2000 o okolo 7 % ročne, v Európe stagnuje, a medzi rokmi 2009 a 2013 produkcia rýb dokonca poklesla o 100 000 ton.Tieto znepokojivé štatistiky si žiadajú iniciatívy na podporu akvakultúry. Komisia už zverejnila svoj cieľ zvýšiť európsku produkciu rýb a mäkkýšov o 25 % do roku 2020 (1,5 milióna ton ročne). Stotožňujem sa s názorom spravodajcu, že na podporu udržateľnej akvakultúry v EÚ je potrebné v prvom rade vytvoriť rovnaké podmienky pre všetkých obchodníkov podnikajúcich v Únii. Tam sa snaha Únie však končiť nesmie. Treba riešiť mnohé iné nedostatky, ako napríklad nejasné predpisy o dovoze, vysokú byrokraciu, nízku transparentnosť, nedostačujúce označovanie produktov a koordináciu medzi Úniou a štátmi. Som presvedčený, že predložený návrh uznesenia je správnym krokom k udržateľnému rozvoju a zabezpečeniu istoty pre podniky.
2016/11/22
Odometer manipulation in motor vehicles: revision of the EU legal framework (A8-0155/2018 - Ismail Ertug) SK

Podvody súvisiace s počítadlami kilometrov prinášajú nielen hospodárske straty pre spotrebiteľov a spoločnosti v rozpätí 5,6 až 9,6 miliardy EUR, ale aj výrazne ohrozujú bezpečnosť na európskych cestách a viac prispievajú k znečisteniu ovzdušia. Podľa odhadov sa podiel vozidiel so zmanipulovanými počítadlami kilometrov pohybuje medzi 5 až 12 % na vnútroštátnych trhoch a medzi 30 až 50 % v cezhraničnom predaji. Táto vysoká miera súvisí s nízkou cenou a ľahkou dostupnosťou nástrojov na úpravu počítadla kilometrov, pričom podvodník získa v priemere 2 000 až 5 000 EUR pri pretáčaní kilometrov. Tento jav výrazne delí západnú a východnú Európu: miera podvodov s pretočenými kilometrami je 2,5 až 3-krát vyššia na východe ako v EÚ15. Súčasná európska legislatíva sa poberá správnym smerom, no oveľa viac je potrebné vykonať napríklad najnovšie nariadenie z roku 2017 o typovom schvaľovaní motorových vozidiel, ktoré síce uzákonilo povinnosť výroby vozidiel odolných voči týmto podvodom, nenastolilo však žiadne opatrenia na otestovanie takej odolnosti. Hlasoval som preto za revíziu platného právneho rámca EÚ.
2016/11/22
Implementation of the EU Youth Strategy (A8-0162/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) SK

Podpora mladých ľudí už roky patrí medzi moje priority a teší ma, že mládeži dnes EÚ kladie veľkú dôležitosť. Aj keď Únia dosiahla priaznivé výsledky ohľadne podpory zamestnanosti, začlenenia a dobrovoľníctva mladých ľudí, má pred sebou dlhú cestu. Vítam predloženú správu o vykonávaní stratégie EÚ pre mládež, ktorej cieľom je poskytnúť plán na koordinovanejšiu stratégiu pre trvalo udržateľnú mládež. Správa poukazuje hlavne na potrebu dať mladým ľuďom hlas, napríklad podporou dobrovoľníckej práce, práce s mládežou či demokratického dialógu. Som pevným zástancom názoru, že mladým ľuďom musí byť umožnené spolupodieľať sa na občianskom živote. Taktiež plne podporujem zaručenie prístupu ku kvalitnému vzdelávaniu pre všetkých a aj vytvorenie kvalitných pracovných miest, stáží, učňovského vzdelávania či cezhraničných odborných príležitostí. V neposlednom rade je potrebné prehĺbiť iniciatívy na rozvoj aktívneho a kritického občianstva, kritického myslenia, podnikania, tolerancie a medzikultúrneho vzdelávania pre mládež.
2016/11/22
Protection against dumped and subsidised imports from countries not members of the EU (A8-0182/2018 - Christofer Fjellner) SK

Nástroje na ochranu obchodu sú v súlade s pravidlami WTO a slúžia na čelenie neférovým obchodným praktikám ako dumping či subvencia, ktoré môžu uškodiť európskej konkurencieschopnosti. Aby naše nástroje na ochranu obchodu boli efektívne, Únia teda musí zmodernizovať svoje základné antidumpingové a antisubvenčné nariadenia. Je napríklad dôležité, aby výrobcovia po podaní sťažnosti ohľadne dumpingu alebo subvencií boli patrične ochránení pred odvetnými akciami výrobcov z tretích krajín. Európskych spotrebiteľov naopak musí chrániť systém dovozných poplatkov pred dovezeným tovarom nízkej kvality. Malým a stredným podnikom pomôže vytvorenie poradenského strediska, ktoré by značne uľahčilo prístup týchto podnikov k nástrojom v súvislosti s antidumpingovými konaniami a zvýšilo by ich informovanosť o postupoch pri konaní proti dumpingu a subvenciách. Vítam aj návrh umožniť odborovým zväzom podávať sťažnosti spoločne s európskym priemyslom. Z uvedených dôvodov som hlasoval som za prijatie návrhu nariadenia Komisie, pretože predstavuje zrozumiteľnú reformu súčasnej legislatívy v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2018/000 TA 2018 - Technical assistance at the initiative of the Commission (A8-0172/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) SK

Európska únia za posledné desaťročia významne profitovala z globalizácie: v roku 2016 mala Únia napríklad celosvetovo najvyšší podiel vývozu tovaru a služieb na úrovni 17,9 % a takisto na ňu pripadlo približne 15 % svetového obchodu s tovarom. Napriek tomu existujú aj odvetvia a pracovníci, ktorých veľké štrukturálne zmeny na globálnej škále nepriaznivo postihli. Na ich podporu vznikol Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii (EGF).Komisia predložila návrh mobilizácie EGF vo výške 345 000 EUR na rok 2018. Tieto finančné prostriedky majú za účel umožniť monitorovanie a zhromažďovanie údajov, poskytnutie informácií členským štátom, vytvorenie vedomostnej základne, umožnenie administratívnej a technickej podpory, napríklad vytvorením expertnej skupiny, a zorganizovanie dvoch seminárov na nadviazanie kontaktov medzi členskými štátmi. Zákon umožňuje Komisii vyčleniť 0,5 % z celkového fondu na technickú pomoc. Predložený návrh zodpovedá približne 0,2 % ročného rozpočtu a je preto v súlade s riadnymi predpismi.Návrh podporujem hlavne preto, lebo zdôrazňuje potrebu širokej komunikácie s občanmi Únie z dôvodu podpory informovanosti a širokej spolupráce s regiónmi na vytvorenie väčšieho počtu synergií. Týmto spôsobom sa môže EGF stať viac prospešným pre rôzne regióny naprieč Európou.
2016/11/22
Interpretation and implementation of the Interinstitutional Agreement on Better Law-Making (A8-0170/2018 - Pavel Svoboda, Richard Corbett) SK

V apríli roku 2016 nadobudla platnosť nová Medziinštitucionálna dohoda o lepšej tvorbe práva (MID), ktorá má za účel zaistiť, aby právne predpisy lepšie strážili záujmy občanov či podnikov a boli rýchle a efektívne bez veľkého administratívneho bremena. Predložená správa bola zostavená pracovnou skupinou Európskeho parlamentu a zhodnotila výklad a vykonávanie MID počas jej prvých 18 mesiacov uplatňovania. Hlasoval som za prijatie tejto správy a rád by som vyzdvihol, že ďalšie zjednodušenie právnych predpisov, napríklad vylepšením ročného prieskumu zaťaženia, pomôže znížiť právnu záťaž pre občanov a podniky. Avšak musíme dbať na to, aby táto technika netransformovala do deregulácie v kritických oblastiach, ako sú ochrana životného prostredia, sociálne záležitosti, zdravie ľudí a zvierat. Vítam taktiež upozornenie, že Komisia musí ku svojim návrhom systematicky prikladať kvalitné posúdenia vplyvu, ktoré chýbali pri skoro tretine prioritných návrhov v spoločnom vyhlásení z roku 2017. Na záver zdôrazňujem, že práca Komisie a Rady, napríklad schôdze pracovných skupín Rady či rokovania o medzinárodných dohodách, musí byť transparentnejšia voči Európskemu parlamentu ako spoluzákonodarcovi.
2016/11/22
2021-2027 Multiannual Financial Framework and own resources (B8-0239/2018, B8-0240/2018, B8-0241/2018) SK

Stanovenie viacročného finančného rámca je praktika Európskej únie vykonaná každých sedem rokov na stanovenie si dlhodobého rozpočtu. Určenie rámca na roky 2021 – 2027 je zlomovou udalosťou pre Úniu, ktorá si po odchode Spojeného kráľovstva bude musieť nastaviť rozpočet len pre 27 členských štátov. V tomto čase je mimoriadne dôležité, aby EÚ predstavila jednotnú víziu budúcnosti a predniesla cielený rozpočet. Jednou z hlavných priorít nového európskeho rozpočtu je pružnosť, čo dokazuje napríklad vytvorenie rezervy na krízové situácie. Takáto flexibilita umožní EÚ včas zasiahnuť na neustále meniace sa okolnosti. Oceňujem, že plán rozpočtu sa snaží zamerať na tie sféry, kde dopad spoločných zdrojov bude najviditeľnejší, počnúc výskumnými projektmi a podporou mládeže. Naopak som sklamaný, že význam regionálnej politiky sa značne znižuje napriek tomu, že medzi regiónmi EÚ naďalej pretrvávajú významné rozdiely.
2016/11/22
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A8-0160/2018 - Carlos Coelho) SK

Vytvorenie schengenského priestoru umožnilo voľný pohyb ľudí naprieč Európou a dodnes patrí k najväčším prínosom Únie. V posledných rokoch sa však schengenský priestor ocitol pod nesmiernym tlakom, keď milióny migrantov prekračovali európske hranice a členské štáty nedokázali tento pohyb efektívne manažovať implementovaním súboru kompenzačných opatrení schengenského priestoru, acquis. Napríklad bol po prvý raz aktivovaný článok 29 Kódexu schengenských hraníc, platný pre situácie, keď bez kontroly vnútorných hraníc by bolo ohrozené celkové fungovanie priestoru.Európsky parlament dnes patrí medzi dôležité kontrolné orgány v otázke schengenského priestoru. Výročná správa o fungovaní tohto priestoru bola vypracovaná pracovnou skupinou pre schengenské vyšetrovanie zriadenou Parlamentom a predstavuje súhrn hlavných závažných nedostatkov ohľadne vykonávania schengenského acquis a ich riešenia. V prvom rade sa schengenský priestor musí vrátiť do normálneho fungovania a Parlament musí tlačiť na členské štáty, aby tento vývoj zrealizovali. Správa poukázala hlavne na to, že mnohé obnovenia kontrol vnútorných hraníc pokračujú, aj keď narúšajú princípy schengenského priestoru a často sú nezákonné. Kontinuálne zhoršovanie pohybu ľudí v rámci Európy môže mať za následok neprimeranú hospodársku záťaž a závažné poškodenie jednotného trhu.
2016/11/22
Minimum standards on the rights, support and protection of victims of crime (A8-0168/2018 - Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Angelika Mlinar) SK

Na účel ochrany obetí trestných činov bola pripravená smernica 2012/29/EÚ, ktorá postavila obete trestných činov do centra systému trestného súdnictva, poskytujúc ochranu tak občanom danému štátu, ako aj cudzincom. Predložená správa o vykonávaní tejto smernice je nástrojom kontroly implementácie v členských štátoch a pokrýva otázky právnej transpozície, vykonávania v praxi, prínosu smernice pre obete, ale aj súčasných a budúcich výziev. Správa poukázala na to, že do septembra 2017 transponovalo smernicu 23 z 27 členských štátov, pričom 16 konaní proti členským štátom sa začalo vo veci porušenia predpisov. Správa poukázala aj na skutočnosť, že napriek prijatiu tejto smernice sú mnohé obete nedostatočne informované o svojich právach, čelia zložitému prístupu k podporným službám vrátane právnej pomoci a kompenzácii a legislatívne opatrenie v cezhraničných prípadoch výrazne zaostáva.V tejto súvislosti súhlasím so závermi správy a takisto vyzývam členské štáty, aby pre obete ďalej zjednodušili prístup k informáciám a bezplatnej právnej pomoci. Zvlášť pozornosť si vyžadujú zraniteľné skupiny, ako sú deti, ženy, obete násilia založené na rodovej príslušnosti či obete teroristických útokov. Ďalej apelujem, aby členské štáty bezodkladne transponovali smernicu do svojich zákonov a čo najlepšie implementovali právne nariadenia aj v praxi.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Commercial Policy (A8-0166/2018 - Tokia Saïfi) SK

EÚ musí nastaviť svoju obchodnú politiku tak, aby kráčala s dobou a bola prospešná pre jej občanov a podnikateľov. Výročná správa o vykonávaní spoločnej obchodnej politiky bola vykonaná na tento cieľ a prináša prehľad dosiahnutých výsledkov a stavu dodržiavania záväzkov EÚ. Správa poukázala na to, že Únia musí podporovať spravodlivý obchod založený na reciprocite, začleniť vykonávanie a monitorovanie obchodnej politiky do obchodnej stratégie EÚ, povzbudiť európske podniky, aby lepšie využívali výhody dohôd o voľnom obchode, a zvýšiť mieru transparentnosti a efektívnej komunikácie. Keďže táto správa predstavuje jasný plán na dosiahnutie ešte väčšej ochrany európskych výrobcov a spotrebiteľov, hodnotím ju pozitívne a hlasujem tak za jej schválenie.
2016/11/22
Multiannual plan for demersal stocks in the North Sea and the fisheries exploiting those stocks (A8-0263/2017 - Ulrike Rodust) SK

Predstavený návrh nariadenia berie na vedomie najnovšie vedecké pokroky a predstavuje konkrétny plán hospodárenia na základe modelu zmiešaného rybolovu. Plán navrhuje koncepciu rozsahov hodnôt, ktoré majú zabezpečiť určitú flexibilitu pri riešení problémov blokačných druhov, a takisto predstavuje výnimky z povinnosti vylodiť úlovky. Okrem toho odporúča jednotný plán riadenia pre všetky relevantné populácie, čím sa určí ročný TAC flexibilne. Prináša aj ochranné mechanizmy na obnovu ohrozených populácií. Týmito opatreniami by sa pomohli riešiť problémy zmiešaného rybolovu, zabezpečila by sa stabilita rybolovných možností, uľahčila by sa povinnosť vylodiť úlovky a výrazne by sa znížila administratívna záťaž. V neposlednom rade by som rád vyzdvihol, že plán takisto dopomôže k ekologickejšiemu a dlhodobo udržateľnému rybolovu s nižším negatívnym vplyvom na planétu a biodiverzitu. Hlasoval som preto za schválenie návrhu.
2016/11/22
Annual report 2016 on the protection of EU’s financial interests - Fight against fraud (A8-0135/2018 - Gilles Pargneaux) SK

Občania Európskej únie majú oprávnený záujem na tom, aby európske inštitúcie spravodlivo hospodárili s verejnými financiami. Ochrana finančných záujmov Únie preto musí byť jednou z hlavných priorít. Na zefektívnenie boja proti podvodom sú pravidelné audity dôležitou súčasťou. Kontrolujú riadne hospodárenie so zdrojmi a analyzujú celkovú činnosť v danej oblasti. Som spokojný, že výročná správa o ochrane finančných záujmov EÚ ukázala, že základné požiadavky boli splnené. V roku 2016 klesol celkový počet podvodných a nepodvodných nezrovnalostí na 19 080, čo predstavuje pokles o 15 %. Hodnota nezrovnalostí takisto klesla o 8 % na 2,97 miliardy EUR. Z uvedených dôvodov som hlasoval za prijatie výročnej správy o ochrane finančných záujmov EÚ.
2016/11/22
Annual report on the control of the financial activities of the European Investment Bank for 2016 (A8-0139/2018 - Marco Valli) SK

Európska investičná banka (EIB) má mimoriadny význam pre udržanie stabilného rozvoja európskeho vnútorného trhu a posilnenie konkurencieschopnosti EÚ. Odhaduje sa, že činnosti EIB pomôžu vytvoriť 1,4 milióna pracovných miest do roku 2030 a finančne podporiť 385 000 malých a stredných podnikov. Vítam skutočnosť, že EIB vďaka podpore rôznorodých investícií a inovácií takisto pomáha riešiť mnohé súčasné problémy, ako sú zmena klímy, neudržateľnosť infraštruktúry, málo rozvinuté regióny či sociálna dezintegrácia. Kontrola finančnej činnosti EIB sa sústredí na celkový úspech hospodárenia banky s dôrazom na monitorovanie pridanej hodnoty a doplnkovosti, dosiahnuté výsledky v rámci Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), realizáciu cieľov verejnej politiky EÚ a celkovú transparentnosť a zodpovednosť. Keďže kontrola nenašla žiadne závažné nezrovnalosti, hlasoval som za návrh uznesenia o výročnej správe o finančných aktivitách EIB.
2016/11/22
Cohesion policy and thematic objective ‘promoting sustainable transport and removing bottlenecks in key network infrastructures’ (A8-0136/2018 - Andrey Novakov) SK

Do roku 2050 sa nákladná doprava zvýši o 80 % a osobná doprava o vyše 50 %. Napriek tomu sa rozvinutosť dopravnej infraštruktúry naprieč EÚ líši, v infraštruktúrach často chýbajú dôležité prepojenia a existujú rôzne prekážky. Preťaženie premávky nás stojí až okolo 1 % ročného HDP. Tieto nedostatky majú za následok nielen zabránenie plynulého a efektívneho toku dopravy a stratu verejných financií, ale aj zníženie pohodlia a bezpečnosti občana, degradáciu životného prostredia alebo udržiavanie rozdielov v úrovniach rozvoja medzi regiónmi.Dopravná infraštruktúra si teda neodkladne vyžaduje modernizáciu. Jednou z najväčších výziev bude zníženie emisií, aby globálne otepľovanie nepresiahlo nárast o 2 °C. Keďže 96 % energetických potrieb dopravy stále závisí od ropy, Únia by mala okrem iného poskytnúť finančné prostriedky mestám na podporu dekarbonizácie mestskej dopravy. Ďalšou dôležitou výzvou bude financovanie transeurópskej siete do roku 2020, na ktorej vybudovanie sa vyžadujú odhadované dodatočné náklady vo výške 500 miliárd EUR. Zastávam názor, že Únia by mala na tieto projekty vyčleniť vyššiu sumu z rozpočtu a podporiť inteligentnú a ekologickú európsku dopravu. V neposlednom rade plne súhlasím s požiadavkou, aby Komisia pomohla zjednodušiť prepravu pre osoby so zdravotným postihnutím. Aj pre tieto dôvody hlasujem za prijatie tejto správy.
2016/11/22
Organic production and labelling of organic products (A8-0311/2015 - Martin Häusling) SK

Ekologický potravinový reťazec rastie v neprecedentnej miere a čelí viacerým výzvam. Kvôli podvodom v minulosti hrozí riziko, že dôvera spotrebiteľov v ekologickú výrobu bude klesať. Únii takisto hrozí, že neodhalí porušenie nariadení o ekologickej výrobe.Návrh nového nariadenia Komisie o ekologickej výrobe z roku 2014 si vyžiadal opodstatnenú kritiku, ktorá sa zamerala hlavne na komplikovanosť nových pravidiel výroby či kontroly, ktorá by mohla skomplikovať fungovanie malých a stredných podnikateľov.Jednoznačne podporujem iniciatívu zjednodušiť štruktúru nariadenia o ekologickej výrobe, ktorou by sa posilnila konkurencieschopnosť menších podnikov. Takisto vidím reformu označovania ekologických výrobkov ako dôležitú súčasť návrhu. Je nutné, aby sa označovanie v Európskej únii zjednotilo takým spôsobom, aby sa výrobky pre spotrebiteľa stali jednoznačnými a prehľadnými, ale aby nenastolili vysokú mieru administratívnej záťaže pre podniky.Vítam takisto aj iné časti pozmeňovacieho návrhu, a to najmä reformu osobitných požiadaviek súvisiacich s kontrolami a certifikáciou, zlepšenie dohľadu členských štátov nad inšpekčnými organizáciami a nastolenie trojúrovňového systému kontroly produktov z tretích krajín. Tieto opatrenia jednoznačne prispejú k vyššej kvalite poľnohospodárskych výrobkov pre spotrebiteľov v celej Európskej únii.
2016/11/22
Vaccine hesitancy and drop in vaccination rates in Europe (B8-0188/2018, B8-0195/2018) SK

Samozrejme, ako o každej inej skutočnosti, aj o očkovaní platí, že každá minca má dve strany. Avšak na základe dlhodobého vedeckého výskumu a medicínsky overených výsledkov je potrebné veľmi otvorene povedať, že na tej jednej strane je nespochybniteľných viac ako deväťdesiatdeväť percent hovoriacich v prospech účinnosti aj bezpečnosti v súčasnosti používaných vakcín a na tej druhej len desatiny percenta prípadov vedľajších účinkov. Očkovanie je bez pochýb najmodernejší a najúčinnejší nástroj prevencie, ktorý máme dnes k dispozícii. To, že môže mať aj nežiaduce reakcie, nikto nepopiera. Sú však oveľa nižším rizikom ako poškodenia zdravia po prekonaní ochorenia. Medicínske štatistiky napríklad v súvislosti s tzv. hexa vakcínou v prípade nedodržania kontraindikácií uvádzajú riziko vzniku zápalu mozgu. V jednom prípade z milióna. Pri nakazení touto chorobou je však toto riziko tisíc ku jednej, teda tisíckrát vyššie. Vakcíny sú totiž preverované na omnoho väčšom počte osôb než iné liečivé prípravky, pričom povolením registrácie to nekončí. Aj v celom ďalšom priebehu ich plošného používania sa monitorujú všetky hlásené nežiaduce účinky, aby mohli byť pri zistení akýchkoľvek rizík okamžite podniknuté potrebné kroky vrátane pozastavenia ich používania.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) SK

Podľa údajov z Eurostatu v roku 2013 vzniklo v Európe viac ako 79,368 milióna ton odpadu z obalov. Súčasný model lineárneho vývoja „vezmi, vyrob, spotrebuj a odhoď“ sa javí ako dlhodobo neúnosný, pretože je dokázané, že znečisťovanie odpadom a nesprávne zneškodňovanie obalov a odpadov z obalov má negatívne vplyvy na životné prostredie a aj na hospodárstvo Únie. Navyše znečistenie predstavuje značné riziká pre ľudské zdravie.V záujme ochrany životného prostredia a zdravia ľudí, ako aj zabezpečenia rozvážneho a efektívneho využívania prírodných zdrojov podporujem zásady obehového hospodárstva, posilnenie šírenia obnoviteľných zdrojov energie a zvýšenie energetickej efektívnosti. Som presvedčený, že tak dosiahneme aj zníženie závislosti Únie od dovážaných zdrojov a vytvoríme nové hospodárske príležitosti. Z uvedených dôvodov som hlasoval za opatrenia týkajúce sa udržateľnej výroby a spotreby, ktoré berú do úvahy celý životný cyklus výrobkov spôsobom, ktorý chráni zdroje a uzatvára kruh.
2016/11/22
Landfill of waste (A8-0031/2017 - Simona Bonafè) SK

Smernica o skládkach odpadov prináša opatrenia na podporu efektívneho využívania zdrojov a zníženie množstva odpadu a jeho vplyvu na životné prostredie s cieľom zefektívniť prechod na obehové hospodárstvo. Množstvo skládkovaného odpadu je silným ukazovateľom a zníženie miery skládkovania sa môže využiť ako nástroj v rámci obehového hospodárstva.Súhlasím s názorom, že skládkovanie by sa malo využívať iba v prípade, ak odpad nemožno recyklovať ani zhodnotiť, prípadne aspoň minimalizovať a dekontaminovať. Zdôrazňujem však, že pri stanovovaní ambicióznych cieľov musíme brať do úvahy reálne možnosti členských štátov a zohľadniť ich okolnosti pri stanovovaní dodatočného predhodeného obdobia v prípade problémov pri vykonávaní.Verím, že ciele smernice o skládkach odpadov a rámcovej smernice o odpadoch, ktoré sú vzájomne prepojené, povedú k zníženiu množstva skládkovaného odpadu a prispejú k zvýšenému zberu a recyklácii odpadu.
2016/11/22
Discharge 2016: EU general budget - European Parliament (A8-0105/2018 - Derek Vaughan) SK

Udeľovanie absolutória je dôležitým nástrojom kontroly plnenia rozpočtu európskych inštitúcií. Touto formou má Európsky parlament právo rozhodnúť o primeranom či neprimeranom hospodárení s financiami Európskej únie.Ako poslanca Európskeho parlamentu ma teší, že hospodárenie s rozpočtom tejto inštitúcie dostalo pozitívne ohodnotenia zo strany generálneho tajomníka a takisto aj Dvora audítorov.Závery ukazujú, že zdroje z rozpočtu Európskeho parlamentu boli použité na plánované účely a v súlade s platnými zásadami finančného riadenia. Miera plnenia sa zvýšila o 0,7 % v porovnaní s minulým rokom, odhadovaná úroveň chybovosti na administratívu poklesla o 0,4 % a Dvor audítorov rozšíril vzorku týkajúcu sa počtu operácií Parlamentu.Na základe týchto pozitívnych hodnotení plne súhlasím s udelením absolutória Európskemu parlamentu za plnenie všeobecného rozpočtu Európskej únie za rozpočtový rok 2016.
2016/11/22
Discharge 2016: EU general budget - Court of Justice (A8-0122/2018 - Ingeborg Gräßle) SK

Právomoc udeliť, respektíve neudeliť absolutórium je silnou zbraňou parlamentnej kontroly, ktorou Európsky parlament preveruje, či európske inštitúcie riadne plnia svoj rozpočet v danom roku.S radosťou vítam závery Dvora audítorov, ktorý konštatoval, že pri spravovaní rozpočtu Súdneho dvora Európskej únie za rok 2016 nedošlo k žiadnym významným nedostatkom pri hospodárení s ľudskými zdrojmi či pri obstarávaní.Dvor audítorov posúdil riadne finančné hospodárenie Súdneho dvora ako „obozretné.“ Aj keď sa miera plnenia mierne znížila v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, zostala na vysokej úrovni 98,2 %. Pozitívne bolo hodnotené aj zvýšenie uzavretých vecí z 616 v roku 2015 na 704, či nedávna reforma Súdneho dvora, ktorá skrátila priemerný čas na prijatie rozhodnutia o 0,7 mesiaca.Na základe celkovo kladných záverov Dvora audítorov podporujem rozhodnutie udeliť absolutórium Súdnemu dvoru Európskej únie.
2016/11/22
Discharge 2016: EU general budget - Committee of the Regions (A8-0117/2018 - Ingeborg Gräßle) SK

Absolutórium predstavuje konečný verdikt o tom, či európske inštitúcie v uplynulom roku hospodárili so svojimi rozpočtami v súlade s platnými nariadeniami, a predstavuje tak neoddeliteľnú formu kontroly činností Európskej únie.Vítam závery Dvora audítorov, ktoré skonštatovali, že v platbách, v hospodárení s ľudskými zdrojmi a v obstarávaní Výboru regiónov za rok 2016 sa nevyskytli žiadne závažné vecné chyby.Dvor audítorov vyjadril spokojnosť so zvýšením miery plnenia rozpočtových prostriedkov na 98,7 % a aj so splnením, či dokonca prekročením cieľov Výboru ohľadne užšieho zapojenia Parlamentu a Rady do svojich činností. Ďalej bol uvítaný mierny pokles počtu dní pracovnej neschopnosti zamestnancov a aj prijatie novej päťročnej stratégie na vyváženie zastúpenia mužov a žien. Aj pre tieto dôvody hlasujem za udelenie absolutória Výboru regiónov za rok 2016.
2016/11/22
Discharge 2016: European Police Office (Europol) (A8-0109/2018 - Bart Staes) SK

Udelenie absolutória je dôležitým nástrojom kontroly riadneho hospodárenia európskych inštitúcií, ktorou má Európsky parlament právomoc overiť, či sa s rozpočtom Európskej únie zaobchádza oprávnene.Rozhodnutie o udelení absolutória Európskemu policajnému úradu (Europolu) vychádza značne z auditu Dvora audítorov. Ten okrem iného skonštatoval, že v priebehu rozpočtového roka 2016 Europol dosiahol vysokú mieru plnenia rozpočtu na úrovni 99,75 %, zvýšenie miery plnenia platobných rozpočtových prostriedkov o 1,98 % a pokles miery prenesenia viazaných rozpočtových prostriedkov v oblasti administratívnych výdavkov o 2 %.Audit taktiež vyzdvihol tri hlavné úspechy Europolu za rok 2016, presnejšie zriadenie Európskeho centra pre boj proti terorizmu a Európskeho strediska pre boj proti prevádzačstvu, realizáciu viacerých inovačných vyšetrovacích nástrojov a prijatie nariadenia EÚ s cieľom zaviesť posilnené opatrenia v oblasti dohľadu Parlamentu. Aj pre tieto pozitívne závery hlasujem za udelenie absolutória Europolu.
2016/11/22
Discharge 2016: European Border and Coast Guard Agency (Frontex) (A8-0108/2018 - Bart Staes) SK

Európsky parlament udeľuje absolutórium európskym inštitúciám, u ktorých sa dokázalo, že so svojím rozpočtom hospodárili riadne a primerane.Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) v roku 2016 čelila nejednej výzve, hlavne v súvislosti s vysokým migračným tlakom na členské štáty EÚ. Preto sú závery Dvora audítorov zmiešané a musia sa chápať v tomto kontexte. Pre súčasnú migračnú krízu je však nutné podporiť financovanie a kapacity na externých hraniciach Európskej únie.Dovoľte mi vyzdvihnúť pár skutočností, ktoré dokazujú, že Európsky parlament by podľa môjho názoru mal absolutórium Frontexu udeliť. Monitorovanie rozpočtu prinieslo mieru plnenia na vysokej úrovni 97,90 %, aj keď miera plnenia platobných rozpočtových prostriedkov poklesla o 3,40 %. Takisto je chvályhodné vyvážené zastúpenie mužov a žien medzi zamestnancami Frontexu. Frontex v roku 2017 tiež revidoval a zjednodušil svoj finančný program. Aj pre tieto dôvody zastávam názor, že by absolutórium Frontexu malo byť udelené.
2016/11/22
Binding annual greenhouse gas emission reductions to meet commitments under the Paris Agreement (A8-0208/2017 - Gerben-Jan Gerbrandy) SK

Dnes Európsky parlament prijal svoju pozíciu v prvom čítaní k návrhu Európskej komisie týkajúceho sa nariadenia o opatreniach v oblasti klímy, ktorým sa vykonáva Parížska dohoda. Toto nariadenie považujem kľúčové, pretože sa vzťahuje na približne 60 % emisií skleníkových plynov v EÚ a na všetky sektory, ktoré nepatria do pôsobnosti tzv. systému EÚ na obchodovanie s emisiami, akými sú napríklad sektor dopravy, odpadu, zastavaného prostredia a poľnohospodárstva.Uvítal som návrh Komisie, ktorý sa mi javí ako prvý krok na dosiahnutie 30 % zníženia emisií do roku 2030 v porovnaní s úrovňami v roku 2005 v sektoroch, na ktoré sa vzťahuje. Považujem však za potrebné, aby boli do návrhu zapracované určité podstatné zmeny jednoznačne potrebné na zlepšenie dlhodobej predvídateľnosti a zabezpečenie súladu s ostatnými politikami. Zdôrazňujem, že musíme zapracovať na zvýšení energetickej efektívnosti EÚ, ako aj zabezpečiť nevyhnutnú flexibilitu a solidaritu medzi členskými štátmi.
2016/11/22
Enhancing developing countries' debt sustainability (A8-0129/2018 - Charles Goerens) SK

Udržateľnosť dlhu rozvojových krajín je stále ovplyvnená poklesom cien komodít a nestabilnými tokmi kapitálu. Súčasný stav dlhu týchto krajín je znepokojujúci. Subsaharská Afrika dosiahla zvýšenie dlhu o 14 % len v priebehu štyroch rokov, pričom niektoré krajiny majú dlh na úrovni 50 % HDP či dokonca vyšší.Európska únia, ako inštitúcia s cieľom vo svojej vonkajšej činnosti podporovať demokraciu a dodržiavať medzinárodné právo a ľudské práva, sa musí nielen aktívne snažiť o minimalizovanie týchto problémov, ale aj o riešenie otázky nadmerného dlhu.Súhlasím s tým, že Európska únia musí lepšie usmerniť svoju oficiálnu rozvojovú pomoc, aby zabránila sprenevere verejných finančných prostriedkov a minimalizovala hrozbu platobnej neschopnosti dlžného štátu. Únia už ďalej nesmie dovoliť, aby sa veritelia a emitenti štátnych dlhopisov zbavili zodpovednosti a debaty sa vyhýbali otázke reštrukturalizácie dlhu. Vyzývam Úniu, aby lepšie preverila štáty, ktorým pôžičky poskytuje, odrádzala od udelenia neprospešných úverov, overila, že národné parlamenty dlžníckych krajín sú plne zapojené, a poskytovala len také pôžičky, ktoré by neohrozili ďalšie generácie.V neposlednom rade mi dovoľte pripomenúť, že stanovený termín na splnenie cieľov trvalo udržateľného rozvoja do roku 2030 sa neodkladne blíži a musíme konať okamžite. Začnime teda podporením tohto návrhu uznesenia.
2016/11/22
Strengthening economic, social and territorial cohesion in the EU (A8-0138/2018 - Marc Joulaud) SK

Hlasoval som za správu Parlamentu o posilnení hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti v Európskej únii, pretože jednoznačne podporujem požiadavku, aby kohézne fondy pokračovali ako podpora všetkých regiónov EÚ aj po roku 2020. Takúto požiadavku je potrebné predovšetkým zapracovať do návrhu viacročného finančného rámca, ktorý sa práve pripravuje, a do návrhov právneho rámca európskych štrukturálnych a investičných fondov na obdobie po roku 2020. Oslabenie pozície regiónov na poli politiky súdržnosti v duchu scenára, ktorý doposiaľ predstavila Európska komisia, by nebolo dobrým signálom. Ani pre Slovensko, ani pre jednotu Európy.
2016/11/22
A European strategy on Cooperative Intelligent Transport Systems (A8-0036/2018 - István Ujhelyi) SK

Pokrok v oblasti digitálnych technológií v sektore dopravy umožňuje výmenu údajov v reálnom čase medzi rôznymi dopravnými prostriedkami, čím sa napríklad znižuje počet nehôd, racionalizujú dopravné systémy a znižujú emisie škodlivých látok. Tieto nové technológie, medzi ktoré patria kooperatívne inteligentné dopravné systémy (K-IDS), predstavujú dramatický pokrok a zároveň výzvu pre európske orgány činné v oblasti legislatívy. Dôležitá je najmä zmena smernice 2010/40/EÚ o predĺžení uplatňovania delegovaných aktov. Potrebné je najmä spoločné úsilie celého priemyselného odvetvia, ako aj spolupráca európskych orgánov a zapojenie členských štátov. Financovanie projektov má formu príspevkov z fondov EÚ a niektoré projekty v oblasti výskumu a vývoja prebiehajú v rámci programu Horizont 2020. Čo sa týka zabezpečenia a bezpečnosti, v období, kým sa celý systém K-IDS stane dostupným, je mimoriadne dôležité vytvoriť bezpečnostný protokol, ktorý počíta aj s ľudským faktorom a zabezpečuje zodpovedajúcu dobu pre interakciu „človek–stroj“. Z hľadiska bezpečnosti údajov je zas potrebné vytvoriť nový európsky certifikačný rámec, ktorý by zaručil bezpečné používanie digitálnych produktov a služieb. Nesmieme však zabúdať ani na zapojenie miest a regiónov do tejto inteligentnej dopravnej siete.
2016/11/22
Cross-border parcel delivery services (A8-0315/2017 - Lucy Anderson) SK

Do Európskej únie sa prostredníctvom internetu každoročne objednajú asi 4 miliardy balíkov. Len 15 % spotrebiteľov však objedná tovar z inej ako svojej krajiny. Pre porovnanie, online nákup vo svojej krajine uskutočňuje 44 % spotrebiteľov. Hlavný problém pri cezhraničnom nákupe a predaji predstavuje doručovanie zásielok. V rámci stratégie digitálneho jednotného trhu zverejnila Komisia návrh nariadenia o službách cezhraničného dodávania balíkov. Pod „balíkom“ rozumieme poštovú zásielku, ktorej hmotnosť nepresahuje 31,5 kg. V súlade so smernicou 97/67/ES sa samotná korešpondencia nepovažuje za balík. Dôveru spotrebiteľov by mohli posilniť prísnejšie požiadavky na transparentnejšie a porovnateľné informácie o existujúcich možnostiach v oblasti cien a dodania, ako aj požiadavky na lepšie usmernenia týkajúce sa postupov v prípade poškodenia, straty tovaru, meškania a vrátenia tovaru, ako aj vybavovania sťažností. Je preto potrebná ďalšia harmonizácia kvality služieb a technických noriem v súlade s platnými predpismi Európskej únie.
2016/11/22
Lagging regions in the EU (A8-0046/2018 - Michela Giuffrida) SK

Európska komisia poukázala na neefektívnosť neflexibilných trhov práce vo viacerých členských štátoch EÚ. Už v júni 2015 začala komisárka pre regionálnu politiku Corina Creţu realizáciu iniciatívy na preskúmanie faktorov, ktoré obmedzujú rast a investície v 47 zaostávajúcich regiónoch. Zaostávajúce regióny majú nižšiu úroveň produktivity a nižšiu mieru školskej dochádzky a zamestnanosti. Dochádza v nich k demografickému poklesu v dôsledku migrácie, najmä mladých ľudí a kvalifikovaných pracovníkov, do regiónov s atraktívnejšími pracovnými ponukami. Je potrebné jasne vymedziť vzťah medzi politikou súdržnosti a európskou hospodárskou politikou. Povinnosti znižovania verejného dlhu v rámci Paktu stability totiž znižujú možnosť verejných investícií a zaostávajúce regióny, ktoré od týchto fondov vo veľkej miere závisia, sú postihnuté viac ako ostatné regióny. Spolufinancovanie by preto nemalo byť viazané rozpočtovými obmedzeniami. Ďalej je potrebná reforma mechanizmu makroekonomickej podmienenosti, aby sa zabránilo ohrozeniu investícií v oblastiach, ktoré majú najväčšie štrukturálne ťažkosti. V záujme Európskeho parlamentu je užšie prepojenie medzi politikou súdržnosti a odporúčaniami pre jednotlivé krajiny v rámci európskeho semestra. Tieto odporúčania by mali pre regióny predstavovať najmä motiváciu a podporu.
2016/11/22
Definition, presentation and labelling of spirit drinks and protection of geographical indications thereof (A8-0021/2018 - Pilar Ayuso) SK

Európska komisia v decembri 2016 uverejnila svoj návrh nariadenia o liehovinách, ktorého cieľom je prispôsobiť existujúci právny rámec Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ). Liehoviny predstavujú veľmi dôležitý kvantitatívny a kvalitatívny segment poľnohospodárskej produkcie EÚ. Dodržiavanie nariadenia orgánmi členských štátov prispieva k dodržiavaniu vysokej úrovne kvality s cieľom zachovať hodnotu odvetvia liehovín.Je potrebné harmonizovať rôzne režimy vzťahujúce sa na zemepisné označenia v Európskej únii, berúc pri tom do úvahy špecifiká sektora liehovín. Existujúce zemepisné označenia, v prípade ktorých sa už predložili príslušné technické podklady, musia byť novým nariadením automaticky chránené ako zemepisné označenia a nesmie existovať možnosť zrušiť ich ochranu po nadobudnutí účinnosti tohto nariadenia.
2016/11/22
Prospects and challenges for the EU apiculture sector (A8-0014/2018 - Norbert Erdős) SK

V rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ by sa mala venovať väčšia pozornosť včelárskemu odvetviu. Práve ono totiž predstavuje dôležitú súčasť európskeho poľnohospodárstva, čoho dôkazom je aj fakt, že je hlavným alebo doplnkovým zdrojom príjmov pre viac ako 620 000 občanov EÚ.Súčasná úroveň financovania a podpory včelárov a včelárstva by sa mala zvýšiť vzhľadom na veľký význam medu, čo sa týka udržania ekologickej rovnováhy a biologickej diverzity. V súčasnosti je najväčším problémom šírenie falšovaného medu na vnútornom trhu, ktoré spôsobilo pokles kúpnej ceny medu do konca roku 2016 na polovicu hodnoty z roku 2014. Zasiahnutí sú najmä veľkí producenti medu ako Rumunsko, Bulharsko, Španielsko, Portugalsko, Francúzsko, Chorvátsko a Maďarsko. Med je tretím najviac falšovaným výrobkom na svete, a toto falšovanie sa týka najmä výrobkov pochádzajúcich z Číny, ktorá produkuje 450 000 ton medu ročne. Podľa odborníkov takéto množstvo nemôže byť výsledkom včelárskej činnosti a zo zdravotného hľadiska táto produkcia nie je nezávadná.Situáciu včelárov komplikuje aj rozsiahly úhyn európskej populácie včiel. K prosperite včelárov by mal prispieť výskum a vývoj v oblasti včelárstva, vzdelávanie a ďalšia odborná príprava včelárov a stimuly fiškálnej politiky. Zvláštna pozornosť by tiež mala byť včelárstvu venovaná aj v rámci rokovaní o dohodách o voľnom obchode.
2016/11/22
Banking Union - Annual Report 2017 (A8-0019/2018 - Sander Loones) SK

Banková únia potrebuje posilnenie, pretože je základným cieľom finančnej stability eurozóny a je nevyhnutným stavebným prvkom skutočnej hospodárskej a menovej únie. Bez tretieho piliera však zostáva banková únia neúplná. Jej dobudovanie si tiež vyžaduje fiškálny zabezpečovací mechanizmus pre jednotný fond na riešenie krízových situácií. Súhlasím s názorom prezidenta Európskej centrálnej banky, ktorý považuje európsky systém ochrany vkladov za základný pilier bankovej únie. Súčasné priaznivé hospodárske podmienky sú príležitosťou na presadenie potrebných reforiem na dobudovanie bankovej únie. Hoci sa inštitucionálny a regulačný rámec európskych bánk posilnil, stále existujú banky, ktoré nemajú dostatočný kapitál. Európska centrálna banka potrebuje určitú flexibilitu pri vykonávaní svojich činností dohľadu, ale ďalekosiahle zásadné rozhodnutia sa v konečnom dôsledku musia ponechať na európskeho zákonodarcu. Je tiež potrebné pripomenúť, že členstvo v bankovej únii prináša členským štátom výhody, a preto považujem jej dobudovanie za skutočne dôležité.
2016/11/22
Cutting the sources of income for Jihadists - targeting the financing of terrorism (A8-0035/2018 - Javier Nart) SK

Odstrihnutie teroristických sietí od zdrojov financovania považujem za jednu z kľúčových priorít, ktorou by sa členské štáty a EÚ mali zaoberať. V boji proti financovaniu teroristických útokov sú nevyhnutné aj preventívne stratégie založené na lepšej koordinácii medzi spravodajskými službami, a to vytvorením stabilnej európskej platformy pre finančné spravodajstvo v oblasti terorizmu v rámci existujúcich štruktúr (napr. Europolu). V rámci dialógov o boji proti terorizmu by mali členské štáty zamerať svoje úsilie na policajnú a justičnú spoluprácu s tretími krajinami s cieľom posilniť súčinnosť v boji proti financovaniu terorizmu na celosvetovej úrovni.
2016/11/22
Guarantee Fund for external actions (A8-0132/2017 - Eider Gardiazabal Rubial) SK

Garančný fond pre vonkajšie opatrenia má za cieľ chrániť rozpočet EÚ pred otrasmi, ku ktorým by inak mohlo dôjsť v prípade nesplácania úverov garantovaných Európskou úniou. Komisia zatiaľ poverila finančnou správou GFEA Európsku investičnú banku, avšak prostriedky vo fonde sú naďalej vlastníctvom EÚ. Predložený návrh Komisie na prevzatie správy aktív garančného fondu od EIB by mal ušetriť ročné poplatky vyplácané Európskej investičnej banke za správu aktív. V roku 2015 sa napr. jednalo o sumu vo výške 861 000 EUR. Verím, že finančná správa garančného fondu by sa mala vykonávať v súlade s najvyššími normami transparentnosti a demokratickej zodpovednosti. Preto súhlasím s návrhom spravodajcu EP, aby Európsky parlament a Dvor audítorov monitorovali garančný fond a presun správy aktív na Komisiu. Za odôvodnený považujem aj návrh, aby Dvor audítorov vykonal posúdenie a hodnotenie vonkajšieho dosahu dva roky po presune správy aktív garančného fondu z EIB na Komisiu a ak by došlo k významnému zhoršeniu výkonnosti, mala by sa správa aktív garančného fondu vrátiť späť na EIB.
2016/11/22
Annual report on the financial activities of the European Investment Bank (A8-0013/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) SK

Európsky parlament sa zaoberal výročnou správou o finančných aktivitách Európskej investičnej banky. Hlasoval som v prospech návrhu uznesenia k tejto správe. Hospodárska kríza výrazne oslabila rast hospodárstva v EÚ a jedným z hlavných vplyvov je pokles verejných a súkromných investícií v EÚ. Vítam snahu EIB posilniť konkurencieschopnosť EÚ, podporovať rast a tvorbu pracovných miest a byť súčasťou riešenia sociálno-hospodárskych výziev v EÚ a mimo nej. Myslím si, že je potrebné, aby EIB zosúladila svoje portfólio v súlade s Parížskou dohodou prostredníctvom uprednostňovania projektov energetickej efektívnosti a projektov v oblasti obnoviteľných zdrojov. Členské štáty by mali tiež zabezpečiť, aby odchod Spojeného kráľovstva z EÚ nemal za následok stratu schopnosti EIB podporovať hospodárstvo EÚ. EIB zohráva dôležitú úlohu aj v oblasti financovania krajín na ich ceste k členstvu v EÚ. Na základe zmlúv je tiež povinná poskytovať úvery, prispievať k vyváženému a stabilnému rozvoju vnútorného trhu a podporovať projekty zamerané na rozvoj menej rozvinutých regiónov. Podporujem politiku transparentnosti skupiny EIB vychádzajúcu z predpokladu zverejňovania informácií pre všetkých. Čo sa týka finančných aktivít, EIB by sa naďalej mala spoliehať na finančne spoľahlivých sprostredkovateľov a zároveň zlepšiť komunikáciu s národnými partnermi, čím by sa zvýšila informovanosť MSP o ich možnostiach financovania.
2016/11/22
Current human rights situation in Turkey (B8-0079/2018, RC-B8-0082/2018, B8-0082/2018, B8-0084/2018, B8-0091/2018, B8-0092/2018, B8-0095/2018, B8-0097/2018, B8-0103/2018) SK

Turecko je dôležitým partnerom EÚ, a preto sa očakáva, že bude presadzovať najprísnejšie normy demokracie vrátane dodržiavania ľudských práv a slobôd. Hlasoval som za tento návrh uznesenia o situácii v oblasti ľudských práv v Turecku, nakoľko aj dnes sme svedkami situácie, keď sa výnimočný stav vyhlásený v krajine zneužíva na umlčanie disentu a presahuje rámec legitímnych opatrení na boj proti ohrozeniu národnej bezpečnosti. Turecké orgány by mali prepustiť všetky osoby, ktoré sú zadržané bez presvedčivých dôkazov o páchaní trestnej činnosti, rešpektovať Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý odmieta trest smrti, ako aj judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva vrátane zásady prezumpcie neviny. Nesúhlasím s protiústavným konaním tureckých orgánov, cenzúrou médií a zásahom proti organizáciám občianskej spoločnosti. Rovnako aj porušovanie slobody náboženstva a zvýšená diskriminácia menšín predstavujú vážny problém, ktorému sa treba urýchlene venovať. Znepokojujúca je taktiež situácia na juhovýchode Turecka, kde bol v niektorých oblastiach zavedený zákaz vychádzania, využíva sa násilie, a dokonca kolektívne tresty.
2016/11/22
Summer-time arrangements (B8-0070/2018, B8-0071/2018) SK

Európsky parlament dnes hlasoval o návrhu uznesenia, ktoré požaduje zrušenie striedania letného a zimného času. Striedanie letného a zimného času skúmali odborníci z rôznych odvetví vo vedeckých štúdiách v jednotlivých členských štátoch a aj na úrovni EÚ. Štúdia výskumnej služby Európskeho parlamentu z októbra 2017 o úprave letného času podľa smernice 2000/84/ES nepriniesla žiadne definitívne závery, avšak poukázala na mnohé neblahé účinky na ľudské fyzické aj psychické zdravie. Medzi najvýznamnejšie patria narušené fungovanie ľudského biorytmu, únava, ospalosť, poruchy trávenia, migrény a depresie, v niektorých prípadoch aj zhoršenie celkového zdravotného stavu, či dokonca zvýšené riziko infarktu myokardu. Ako europoslanec som bol mnoho krát oslovený občanmi, ktorí negatívne hodnotili zmeny času dvakrát za rok. Dôkladne som zvážil výhody zmeny času vrátane efektívnejšieho hospodárskeho využitia denného svetla v rámci dňa, avšak osobne som presvedčený, že zrušenie striedania času prinesie občanom väčší osobný osoh a pri tom aj uľahčí aj komunikáciu a cestovanie s krajinami, ktoré zmenu času vôbec neuplatňujú.
2016/11/22
Composition of the European Parliament (A8-0007/2018 - Danuta Maria Hübner, Pedro Silva Pereira) SK

Rozdelenie kresiel v Parlamente má zásadný význam, pretože má priamy dosah na zastúpenie občanov v jedinej demokraticky volenej inštitúcii Európskej únie. Možno zhrnúť, že tzv. demokratický deficit Európskej únie dlhodobo pociťovaný zo strany občanov sa zmierňuje práve vďaka legitímnosti Európskeho parlamentu ako legislatívneho orgánu priamo zastupujúceho občanov Únie. V takomto kontexte považujem za nesmierne dôležité zaručiť, aby zloženie Európskeho parlamentu bolo založené na spravodlivých, transparentných, objektívnych, a nestranných zásadách. Preto som zásadne proti spoločnej európskej kandidátke do eurovolieb v roku 2019. Nadnárodná európska kandidačná listina by oddialila zvolených zástupcov od občanov a oslabila ich hlas pri vytváraní európskej legislatívy.
2016/11/22
Setting up a special committee on the Union’s authorisation procedure for pesticides, its responsibilities, numerical strength and term of office (B8-0077/2018) SK

Dnes sa hlasovalo o rozhodnutí Európskeho parlamentu o zriadení, pôsobnosti, počte členov a funkčnom období osobitného výboru pre postup Únie pre povoľovanie pesticídov. Potreba vytvorenia osobitného výboru vznikla v súvislosti s posudzovaním glyfozátu, počas ktorého boli vyjadrené oprávnené obavy, či skutočne išlo o nezávislé, objektívne a transparentné posúdenie. Poslaním špeciálneho výboru má preto byť analýza a posudzovanie postupu povoľovania pesticídov v EÚ, pričom sa má skúmať aj použitá metodika a jej vedecká kvalita, nezávislosť postupu od výrobného odvetvia a transparentnosť rozhodovacieho procesu a jeho výsledkov. Výbor má taktiež analyzovať a posudzovať na základe dôkazov aj prípadné zlyhania pri vedeckom hodnotení schválenia alebo obnovenia schválenia účinných látok príslušnými agentúrami EÚ. Keďže vplyv nesprávneho používania pesticídov má negatívne dôsledky na ľudské zdravie, na ktorom mi ako lekárovi z povolania úprimne záleží, aktívne som sa uchádzal o možnosť analyzovať a posudzovať dodržiavanie príslušných platných pravidiel, usmernení a kódexov v tomto osobitnom výbore.
2016/11/22
Geo-blocking and other forms of discrimination based on customers' nationality, place of residence or place of establishment (A8-0172/2017 - Róża Gräfin von Thun und Hohenstein) SK

Dňa 25.06.2016 predstavila Európska komisia, v rámci balíka týkajúceho sa elektronického obchodu, návrh nariadenia o riešení geografického blokovania a iných foriem diskriminácie na základe štátnej príslušnosti zákazníkov, miesta bydliska alebo sídla. Cieľom tohto nariadenia je zabezpečenie rovnakého prístupu pre zákazníkov, vychádzajúc z ustanovení smernice o službách, v ktorých je stanovená zásada nediskriminácie, ako aj využitie plného potenciálu vnútorného trhu. Aj napriek týmto opatreniam obchodníci aj spotrebitelia narážajú na prekážky, na ktoré zároveň existujú niektoré opodstatnené dôvody. Predložený návrh definuje konkrétne situácie, kedy nemôže byť uplatňovaná odôvodnená diskriminácia na základe štátnej príslušnosti alebo bydliska, avšak návrh neobjasňuje všetky aspekty tejto problematiky. V záujme právnej istoty pre spotrebiteľov a obchodníkov bol navrhnutý nový článok 8a o rozhodnom práve a súdnej právomoci, podľa ktorého obchodník bude môcť uplatniť požiadavky týkajúce sa ochrany spotrebiteľa, životného prostredia, označovania alebo bezpečnosti výrobkov platné v jeho členskom štáte. V záujme proporcionality je potrebné obmedziť rozsah pôsobnosti nariadenia len na spotrebiteľov s výnimkou, aby v prípade dvojúčelovej zmluvy s obmedzeným obchodným zameraním sa aj takáto osoba považovala za spotrebiteľa.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017 - Julie Girling) SK

Európska komisia zverejnila 15. 7. 2015 svoj návrh fázy IV ETS zameraný na dosiahnutie cieľov emisií skleníkových plynov EÚ do roku 2030 „o najmenej 40 %“. Trhový mechanizmus, ako ETS, je nákladovo najefektívnejším spôsobom splnenia klimatických záväzkov. V súčasnosti je potrebné rozšírenie spoplatňovania emisií CO2 na celom svete. Nový lineárny koeficient zníženia vo výške 2,2 % predstavuje minimum, o ktoré by sa celkový počet kvót mal ročne znížiť. Zároveň by mal ETS vedieť reagovať na pokrok Parížskej dohody, ako aj na prekrývajúce sa politiky EÚ a jednostranné vnútroštátne opatrenia. Je nevyhnutné zabezpečiť dostatočnú ochranu odvetví citlivých na riziko úniku uhlíka, no zároveň sa vyhnúť nevýhodnému medziodvetvovému korekčnému faktoru. Keďže niektoré členské štáty kompenzujú nepriame náklady a iné nie, dochádza k narúšaniu trhu a zároveň aj k nedostatočnému prideľovaniu v niektorých odvetviach, a naopak vysokým ziskom v iných. Je preto potrebná zmena prídelu so zodpovedajúcimi 10 % nárastmi alebo poklesmi výroby zariadenia, ako aj zmena prahovej hodnoty malých zdrojov emisií. V záujme udržania konkurencieschopnosti európskeho priemyslu a zamestnanosti je nutná inovácia odvetví a zavádzanie nových technológií. Fond na modernizáciu by mali preto riadiť prijímajúce členské štáty, za účasti EIB a Európskej komisie, a to s dôrazom na transparentnosť investičných kritérií a pravidiel fondu.
2016/11/22
European Central Bank Annual Report for 2016 (A8-0383/2017 - Jonás Fernández) SK

Výročná správa ECB opisuje úlohy a činnosti Európskeho systému centrálnych bánk, podáva správu o menovej politike Eurosystému a zahŕňa ročnú účtovnú závierku ECB. ECB funguje ako nezávislý menový orgán eurozóny, avšak primerane jej nezávislosti je potrebné zdôrazniť aj potrebu jej väčšej zodpovednosti a transparentnosti. Menovú politiku ECB by mali dopĺňať aj politiky posilňujúce rast a konkurencieschopnosť na úrovni členských štátov, v kombinácii s fiškálnymi politikami a politikami v rámci Paktu stability a rastu. Mnohé krajiny eurozóny naďalej trpia vysokou úrovňou nezamestnanosti a agregovaný dopyt v eurozóne je naďalej v útlme. Taktiež by sa mali opraviť nerovnováhy bežného účtu vhodnými reformami podporujúcimi produktivitu, ako aj zdôrazniť význam únie kapitálových trhov a zlepšiť prístup MSP k úverom na posilnenie inkluzívnosti hospodárskeho rozvoja. ECB by mala neustále zabezpečovať úplnú transparentnosť a vyhýbať sa akémukoľvek narušeniu hospodárskej súťaže, a zároveň poskytovať potrebnú podporu členským štátom. Som presvedčený, že dialóg o menových otázkach by sa mal teda aj naďalej zlepšovať.
2016/11/22
Accelerating clean energy innovation (A8-0005/2018 - Jerzy Buzek) SK

Európska únia je svetovým lídrom v transformácii energetiky. Medzi jej strategické dokumenty patrí klimaticko-energetický balík do roku 2020, 2030 a 2050. Snahou EÚ je, okrem zabezpečenia konkurencieschopnosti, udržateľného rastu a zamestnanosti, aj realizácia prechodu na vysoko účinné hospodárstvo s nízkymi emisiami, posilnenie energetickej bezpečnosti a nezávislosti od importu. EÚ prináleží celosvetové vedúce postavenie vo vynálezoch na zmiernenie vplyvov zmeny klímy a s jej 21 % podielom na svetovej výrobe energie z obnoviteľných zdrojov je svetovým lídrom vo vyjadrení na obyvateľa. Avšak čo sa týka faktora kapacity obnoviteľných zdrojov energie, zaraďuje sa pod celosvetový priemer. Z tohto dôvodu potrebujeme politiky a nástroje schopné pružne reagovať na zmeny a zároveň prinášať istotu. Z hľadiska zabezpečenia koherentnosti opatrení by sa väčšia priorita mala klásť na horizontálne, systémové inovácie. Ústrednú úlohu pri energetickej transformácii a podpore inovácií musia zohrávať občania. Znalostné a inovačné spoločenstvo InnoEnergy už začalo pracovať v oblasti sociálneho prerozdeľovania energie. Mobilizácia potenciálu EÚ v oblasti energetických inovácií môže byť odrazovým mostíkom pre bezpečný a trvalo udržateľný rast, vedúce postavenie priemyslu EÚ a vytvorenie spoločnosti založenej na vedomostiach.
2016/11/22
Marrakesh Treaty: facilitating the access to published works for persons who are blind, visually impaired, or otherwise print disabled (A8-0400/2017 - Max Andersson) SK

Hlasoval som za udelenie súhlasu v mene Európskej únie s uzavretím Marrákešskej zmluvy o uľahčení prístupu k uverejneným dielam pre osoby nevidiace, zrakovo postihnuté alebo postihnuté inou poruchou čítania. Marrákešská zmluva prijatá v roku 2013 patrí medzi medzinárodné zmluvy o autorských právach. Jej poslaním je harmonizovať výnimky z medzinárodného systému autorských práv a umožniť cezhraničnú výmenu rozmnoženín v prístupnom formáte. Verím, že zmluva zvýši prístup ku knihám v EÚ a ostatných krajinách, pretože považujem za alarmujúce, že sotva 5 percent všetkých publikovaných kníh v rozvinutých krajinách a len 1 percento v rozvojových krajinách je prístupné v adekvátnom formáte pre nevidiace osoby.
2016/11/22
Jurisdiction, recognition and enforcement of decisions in matrimonial matters and matters of parental responsibility, and international child abduction (A8-0388/2017 - Tadeusz Zwiefka) SK

Návrh na prepracované znenie nariadenia Rady o súdnej právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností je iniciatívou v rámci Programu regulačnej vhodnosti a efektívnosti. Pozornosť je venovaná medzinárodným rodinám, ako aj ochrane najlepších záujmov dieťaťa. Prax ukázala, že jestvujú závažné problémy súvisiace najmä s únosmi detí rodičmi, cezhraničným umiestňovaním detí, uznávaním a výkonom rozhodnutí a spolupráce medzi vnútroštátnymi orgánmi, s ktorými sa treba urýchlene vysporiadať aj na legislatívnej úrovni. V novom znení nariadenia musia mať členské štáty možnosť odmietnuť uznanie rozhodnutia z dôvodu, že jeho uznanie by bolo v rozpore s verejným poriadkom príslušného členského štátu. Hmotné rodinné právo totiž jednoznačne patrí do výlučnej právomoci členských štátov, ktoré si v tejto oblasti stanovujú vlastné pravidlá na základe svojej právnej kultúry a hodnôt.
2016/11/22
Implementation of the Youth Employment Initiative in the Member States (A8-0406/2017 - Romana Tomc) SK

Problém nezamestnanosti mladých ľudí je spoločnou prioritou EÚ. Finančná a hospodárska kríza, ktorá začala v roku 2008, spôsobila prudké zvýšenie nezamestnanosti najmä mladých ľudí. Rada 22. apríla 2013 vytvorila systém záruky pre mladých ľudí a zároveň Európska rada vo februári 2013 schválila vytvorenie iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí a na pomoc regiónom v členských štátoch s obzvlášť vysokou mierou nezamestnanosti mladých ľudí. Na programové obdobie 2014 – 2020 bolo na iniciatívu z rozpočtu vyčlenených 6,4 miliardy EUR, pričom cieľom nie je nahradiť vnútroštátne financovanie, ale dopĺňať ho. Na financovanie sú oprávnené regióny, kde bola v roku 2012 miera nezamestnanosti mladých ľudí (15 – 24 rokov) vyššia ako 25 %, a členské štáty, kde bola miera nezamestnanosti mladých ľudí vyššia ako 20 %. Táto ambícia sa však reálne uplatnila len v Grécku, Taliansku, Francúzsku, Portugalsku a Španielsku. Medzi jednotlivými členskými štátmi existujú veľké rozdiely v miere nezamestnanosti, a dochádza aj k rozdielnemu vnímaniu pojmu „kvalitná ponuka“. Je preto potrebné stanoviť jeho štandard. Zároveň by sa mal klásť dôraz na zvýšenie transparentnosti v systéme monitorovania a riešenie dlhodobej nezamestnanosti mladých ľudí. Členské štáty by preto mali zintenzívniť hľadanie spôsobov na identifikovanie neaktívnych a administratívne vylúčených osôb NEET – nevyužitého potenciálu ľudského kapitálu.
2016/11/22
Implementation of the Professional Qualifications Directive and the need for reform in professional services (A8-0401/2017 - Nicola Danti) SK

Kvalita odborných služieb má rozhodujúci význam na zachovanie európskeho hospodárskeho, sociálneho a kultúrneho modelu. Smernica 2005/36/ES sa vzťahuje na všetky regulované povolania okrem tých, ktoré sú výslovne vylúčené z jej rozsahu. V oblastiach, kde prístup k povolaniu nie je harmonizovaný na úrovni EÚ, má členský štát rozhodnúť, či bude povolanie regulovať v rámci zásad nediskriminácie a proporcionality. Členské štáty o tomto každé dva roky podávajú Komisii správu – tzv. národný akčný plán. Nakoľko krajiny čelia výzvam v oblasti hodnotenia primeranosti regulácií, Komisia predložila svoje zistenia v oznámení z 10. januára 2017 o odporúčaniach reforiem v oblasti regulácie odborných služieb a v návrhu smernice o teste proporcionality pre regulované povolania. Komisia určila konkrétne oblasti, v ktorých sú členské štáty vyzvané zvážiť zlepšenie spôsobu regulácie osobitných povolaní a vypracovala nový ukazovateľ reštriktívnosti regulácie povolaní, ktorý dopĺňa kvalitatívnu analýzu prekážok a zohľadňuje ich kumulatívny účinok. Tento sa vzťahuje na regulačný prístup, kvalifikačné požiadavky, iné požiadavky a požiadavky týkajúce sa vykonávania. Okrem toho nesmieme však zabudnúť ani na analýzu vplyvu vedeckého pokroku, inovácií a digitalizácie v oblasti regulovaných povolaní a pritom zachovať kvalitu služieb, pracovných miest a zabezpečiť vysokú úroveň ochrany pre príjemcov týchto služieb.
2016/11/22
Control of exports, transfer, brokering, technical assistance and transit of dual-use items (A8-0390/2017 - Klaus Buchner) SK

Navrhovaná reforma režimu kontroly vývozu EÚ prostredníctvom aktualizovaného znenia nariadenia o položkách s dvojakým použitím Európskou komisiou prináša zahrnutie ľudských práv do mechanizmu kontroly, čím sa vytvorí dodatočný nástroj na ochranu ľudských práv vo svete. EÚ je jedným z najväčších aktérov vo svetovom hospodárstve a aj preto musí byť jej obchodná politika založená na hodnotách a prispôsobovať sa novým hrozbám. Za posledných 15 rokov Európsky parlament minimálne pätnásťkrát vyzval na prijatie opatrení, ktorými by sa zakázal vývoz technológií dohľadu do autoritárskych režimov a porušovateľom ľudských práv. Účinná kontrola vývozu a reakcia na nové hrozby si vyžaduje tvorbu harmonizovaného zoznamu kontrolovaných položiek a povinnosť „náležitej starostlivosti“ pre priemyselné odvetvia. Verím, že problematika si vyžaduje jasnejšiu právnu úpravu aj na celosvetovej úrovni, a preto by sa EÚ mala usilovať o zbližovanie v oblasti regulácie na medzinárodnej scéne.
2016/11/22
Promotion of the use of energy from renewable sources (A8-0392/2017 - José Blanco López) SK

Návrh smernice o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov, ktorý je súčasťou legislatívneho balíka „Čistá energia“, upravuje obdobie 2020 – 2030 a významným spôsobom prispeje k znižovaniu emisií skleníkových plynov, a tak k naplneniu cieľov Parížskej dohody. Podporil som záväzný cieľ na úrovni EÚ vo výške 27 %, pretože zvýšenie úrovne cieľa na 35 % alebo dokonca vyššie by zásadným spôsobom zvýšilo náklady na jeho dosiahnutie a vytvorilo neprimerané finančné bremeno pre niektoré členské štáty. Hlasoval som proti záväzným cieľom na národnej úrovni. Verím, že členské štáty by si mali zachovať flexibilné možnosti výberu medzi rôznymi spôsobmi, akými budú dosahovať zníženie emisií v zmysle zo záväzkov stanovených v Parížskej dohode, pretože považujem za rovnako dôležitý aj rozvoj iných nízkouhlíkových zdrojov energie a potrebu úspor energie. V oblasti obnoviteľných zdrojov v doprave som podporil záväzok na úrovni 12 %. Domnievam sa, že je po istý čas potrebné pokračovanie vo využívaní aj biopalív prvej generácie plniacej prísne kritériá. Pri dekarbonizácii by sa však podľa môjho názoru mali využívať predovšetkým tzv. biopalivá 2. generácie vyrábané z nepotravinárskych plodín, čiže biomasy, akou je napríklad slama, vlákninové drevo, odpad z lesa, pretože nekonkurujú potravinám.
2016/11/22
Energy efficiency (A8-0391/2017 - Miroslav Poche) SK

Návrh smernice, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2012/27/EU o energetickej efektívnosti, patrí do legislatívneho balíka „Čistá energia“. Zvyšovanie energetickej efektívnosti je jedným zo spôsobov, ako prispieť k znižovaniu emisií skleníkových plynov, a tak k naplneniu cieľov Parížskej dohody z roku 2015 o zmene klímy. Z uvedených dôvodov som hlasoval za prijatie návrhu smernice, avšak s určitými zmenami. Podľa môjho názoru by ciele energetickej efektívnosti nemali mať rigidne záväzný charakter najmä na úrovni členských štátov. Členské státy by mali mať možnosť uplatniť princíp proporcionality vzhľadom na svoje skutočné možnosti a nákladovú efektívnosť opatrení. Zavedenie opatrení energetickej efektívnosti by taktiež nemalo negatívne vplývať na ceny energie pre koncových odberateľov.
2016/11/22
Governance of the Energy Union (A8-0402/2017 - Michèle Rivasi, Claude Turmes) SK

Návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o riadení energetickej únie, ktorým sa mení predchádzajúca legislatíva v tejto oblasti, patrí do súboru legislatívnych návrhov týkajúcich sa čistej energie. Cieľom dobre fungujúcej energetickej únie postavenej na progresívnej politike v oblasti zmeny klímy je poskytnúť európskym spotrebiteľom bezpečnú, udržateľnú, konkurencieschopnú a cenovo dostupnú energiu a zároveň stimulovať výskum a inováciu prostredníctvom investícií. Takýto cieľ si vyžaduje vysoko koordinovanú súčinnosť na úrovni Únie, členských štátov a aj na makroregionálnej, regionálnej úrovni a na miestnej úrovni. Z uvedených dôvodov som hlasoval za prijatie návrhu nariadenia, avšak nepodporil som zvýšené záväzné ciele na úrovni EÚ, ktoré by spôsobili disproporčné finančné bremeno pre niektoré členské štáty, a taktiež záväzné ciele na národnej úrovni. Domnievam sa, že je potrebná určitá flexibilita vzhľadom na okolnosti jednotlivých štátov pri výbere spôsobu, akým budú dosahovať zníženie emisií, a plnení záväzkov vyplývajúcich z Parížskej dohody z roku 2015.
2016/11/22
Implementation of EU macro-regional strategies (A8-0389/2017 - Andrea Cozzolino) SK

V posledných rokoch pozorujeme nárast významu makroregionálnych stratégií (MRS) poskytujúcich možnosť riešiť spoločné problémy komplexnejšie a efektívnejšie. Na súčasných štyroch stratégiách: pobaltskej, podunajskej, jadransko-iónskej a alpskej, sa zúčastňuje 19 členských krajín vrátane Slovenska a 8 krajín, ktoré nie sú členmi EÚ. Základ MRS tvoria zásady ,,troch nie”: žiadne nové finančné prostriedky EÚ, žiadne ďalšie formálne štruktúry EÚ a žiadne nové právne predpisy EÚ. Pri napĺňaní spoločných cieľov majú krajiny využívať rozličné zdroje financovania, napríklad EŠIF, nástroj predvstupovej pomoci, nástroj európskeho susedstva, národné, regionálne a miestne zdroje, súkromné zdroje atď. V rámci politiky súdržnosti nastal čas diskutovať o budúcnosti MRS a zodpovedať na otázky týkajúce sa zabezpečenia zodpovednosti zúčastnených krajín investovať dostatočné zdroje, možnosti zlepšenia merateľnosti výsledkov a o modernizovaní koncepcie MRS. Osobne považujem za dôležité prehodnotiť vytvorenie Karpatskej regionálnej stratégie, ktorá by sa zamerala na špecifiká horských regiónov na východnej hranici EÚ. Mnohé regióny v tejto oblasti totiž nespadajú pod žiadnu MRS alebo len okrajovo pod podunajskú MRS, ktorá vzhľadom na svoju podstatu nemôže plne zohľadniť potreby horských regiónov.
2016/11/22
Conservation of fishery resources and protection of marine ecosystems through technical measures (A8-0381/2017 - Gabriel Mato) SK

Technické opatrenia tvoria základ spoločnej rybárskej politiky (SRP). Ich cieľom je obmedziť nechcené úlovky a zmenšiť dosah rybolovu na citlivé druhy a ekosystémy, ako aj zabezpečiť uskutočňovanie rybolovu environmentálne udržateľným spôsobom. Komisia 11. marca 2016 predstavila svoj návrh reformy technických noriem, ktorého jadrom je zjednodušenie a regionalizácia. Konkrétnejšie ide o zjednodušenie platných noriem, optimalizáciu prínosu technických opatrení k splneniu cieľov novej SRP, a najmä dosiahnutie maximálneho udržateľného výnosu a poskytnutie potrebnej flexibility na prispôsobenie technických noriem špecifikám jednotlivých druhov rybolovu. Návrh Komisie predstavuje krok správnym smerom a regionalizácia technických opatrení predstavuje príležitosť na lepšie riadenie. Keďže nové technické opatrenia musia rešpektovať aj iné zásady v oblasti riadenia hospodárstva a životného prostredia, je potrebné kvalitnejšie znenie niektorých aspektov návrhu. Je nutné, aby rybárska politika vychádzala zo spoľahlivých vedeckých poznatkov. Ustanovenia návrhu týkajúce sa vykonávania, monitorovania a presadzovania musia byť prispôsobené účelu riadenia rybárstva orientovaného na výsledky. Úlohou členských štátov je využívať nový rámec a uplatňovať pri vytváraní „kultúry dodržiavania predpisov“ proaktívny, regulačný prístup otvorený pre zainteresované strany. Nové technické opatrenia by však nemali byť zamerané len na nové ciele, ale aj na plnenie už stanovených cieľov.
2016/11/22
International ocean governance: an agenda for the future of our oceans in the context of the 2030 Sustainable Development Goals (A8-0399/2017 - José Inácio Faria) SK

Oceány, pobrežné a morské zdroje zohrávajú kľúčovú úlohu pri sociálnom a hospodárskom rozvoji na celom svete a každoročne prispievajú k svetovému hospodárstvu cca 28 miliardami USD. Oceány a moria sú nesmierne dôležité z hľadiska regulácie klímy, a aj preto sú súčasťou Parížskej dohody. Hospodárne a udržateľné využívanie oceánov je taktiež stanovené ako jeden zo 17 cieľov v programe trvalo udržateľného rozvoja OSN. Do roku 2050 by sa mala svetová populácia zvýšiť na 9 miliárd a dopyt po potravinách o 60 %, čo zvýrazňuje potrebu zachovania sociálno-ekonomického potenciálu oceánov. V dôsledku emisií z ľudskej činnosti je stabilita pH povrchových vôd a oceánov ohrozená a dochádza k poškodzovaniu morských ekosystémov. Čo sa týka otepľovania svetového oceánu, podľa odhadov bude teplota naďalej stúpať, keďže oceány absorbujú 25 % emisií uhlíka a opätovne distribuujú teplo na celom svete. Ďalšími problémami sú emisie z lodnej dopravy a morský odpad, ktorý sa môže stať jedným z najrýchlejšie rastúcich hrozieb. V tejto súvislosti je potrebný balík týkajúci sa obehového hospodárstva, ktorého cieľom by bolo zníženie objemu morského odpadu o 30 % do roku 2025 a o 50 % do roku 2030. Dohovor UNCLOS, ako aj zintenzívnenie kľúčových partnerstiev je nástrojom na zlepšenie medzinárodnej správy oceánov.
2016/11/22
General budget of the European Union for 2018 - all sections (A8-0299/2017 - Siegfried Mureşan, Richard Ashworth) SK

– Keďže rozpočet EÚ nie je neobmedzený, býva otázka prerozdelenia financií EÚ vždy veľmi náročná a vyžaduje si mnoho rokovaní. Pre výbor pre rozpočet predstavujú tieto negociácie vždy veľkú výzvu. Nehovoriac o tom, že rozhodnutia, ako budeme hospodáriť s finančnými prostriedkami, prinášajú so sebou obrovskú zodpovednosť. Výsledkom rokovaní Európskeho parlamentu týkajúcich sa roku 2018 je stanovenie viazaných rozpočtových prostriedkov v celkovej výške 162 597 930 901 EUR a platobných rozpočtových prostriedkov v celkovej výške 146 712 004 932 EUR. Celkový rozpočet na rok 2018 ostáva na úrovni podľa uvedeného uznesenia z 5. apríla 2017 t. j. 1 953 483 373 EUR; zahŕňa rozpočtovo neutrálne technické úpravy s cieľom zohľadniť aktualizované informácie. Je nesmierne dôležité, aby tieto návrhy boli posudzované z ekonomického hľadiska a aby sme si uvedomovali všetky dôsledky a vplyvy, ktoré toto prerozdelenie prinesie. Či už sa vyčleňujú finančné prostriedky na hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť, udržateľný rast: prírodné zdroje, bezpečnosť a občianstvo, globálnu Európu, administratívu alebo ďalšie okruhy, verím, že sa rozpočet na rok 2018 preukáže ako efektívny a prispeje k ďalšiemu rozvoju EÚ.
2016/11/22
Bio-based Industries Joint Undertaking: financial contributions (A8-0293/2017 - Miroslav Poche) SK

– Veda a výskum sú neodmysliteľnou súčasťou napredovania našej spoločnosti. Problém však nastáva, keď treba nový výskum financovať. Napriek tomu, že návratnosť investície môže byť niekoľkonásobná, garantovať ju nemôže nikto. Tu vzniká problém. Neochota súkromného sektoru realizovať nové výskumy viedla k vytvoreniu spoločných technologických iniciatív a spoločných partnerstiev na úrovni EÚ. V súčasnosti existuje sedem spoločných podnikov funkčných z programu Horizont 2020. Problém nastáva práve v spoločnom podniku pre priemyselné odvetvia využívajúce biologické materiály. Podľa súčasnej úpravy sa od súkromného sektora očakáva, že bude poskytovať finančné príspevky na prevádzkové náklady priamo do rozpočtu spoločného podniku pre priemyselné odvetvia využívajúce biologické materiály (t. j. finančné príspevky na úrovni programu). Konzorcium pre priemyselné odvetvia využívajúce biologické materiály poukázalo na to, že tento mechanizmus je pre mnohé spoločnosti komerčne neudržateľný. Súčasný mechanizmus môže spôsobovať, že príspevky spoločností pôjdu do spoločného rozpočtu, pričom nebudú mať prospech z projektov, ktoré sa financujú (z takýchto príspevkov) spoločným podnikom BBI. V záujme ochrany všetkých zainteresovaných teda považujem za vhodnú takúto formu financovania.
2016/11/22
Subjecting furanylfentanyl to control measures (A8-0309/2017 - Michał Boni) SK

– Furanylfentanyl je syntetický opioid a je štruktúrou podobný fentanylu, kontrolovanej látke, ktorá sa bežne používa v medicíne pri celkovej anestézii počas operácií a na tlmenie bolesti. Vo februári tohto roku bol na podnet Komisie Radou prijatý návrh na podrobenie tejto látky kontrolným opatreniam vedeckým výborom EMCDDA z hľadiska posúdenia rizikovosti tejto látky pre zdravie človeka. Nanešťastie, štatistiky z piatich členských štátov hovoria o 23 úmrtiach spojených s touto psychoaktívnou látkou. Cieľom tohto návrhu vykonávacieho rozhodnutia Rady je vyzvať členské štáty, aby látku furanylfentanyl podrobili kontrolným opatreniam a trestnoprávnym sankciám stanoveným v ich právnych predpisoch v súlade so záväzkami, ktoré im vyplývajú z Dohovoru Organizácie spojených národov o psychotropných látkach z roku 1971. Pripájam sa k tomuto návrhu, v ktorom sú členské štáty vyzývané k legálnym úpravám vedúcim k trestnoprávnym sankciám. Látky ako furanylfentanyl sú veľmi nebezpečné pre zdravie človeka. V rámci ochrany zdravia všetkých z nás preto musíme minimálne v rámci členských štátov neustále spolupracovať na príslušných legálnych úpravách.
2016/11/22
Control of spending and monitoring of EU Youth Guarantee schemes cost-effectiveness (A8-0296/2017 - Derek Vaughan) SK

– Naše deti sú tým najväčším darom, aký sme mohli dostať. To, v akom prostredí vyrastá európska mládež, má priamy vplyv na to, akým smerom sa bude uberať EÚ a celá spoločnosť. Považujem za nevyhnutné, aby sa otázka zamestnateľnosti riešila aj na európskej úrovni. Je potrebné, aby sme našim mladým ľuďom zabezpečili dostatok pracovných miest. Bohužiaľ, faktom zostáva, že nezamestnanosť mladých ľudí je vážnym problémom v niekoľkých členských štátoch, pričom v EÚ boli v roku 2016 nezamestnané viac než štyri milióny mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov. Práve preto prišla EÚ v roku 2014 s programom záruky pre mladých ľudí a iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí. Na jednej strane už vidíme prvé výsledky, a to výrazné zníženie miery nezamestnanosti mladých ľudí v EÚ posilnením vzdelávania a dopytu po mladých ľuďoch na trhu práce a podporou opatrení zameraných na tvorbu pracovných miest. Na strane druhej je však nezamestnanosť mladých ľudí stále neprípustne vysoká. Otázke zamestnateľnosti mladých, kde čelíme rôznym výzvam, teda musíme venovať náležitú pozornosť, čomu ma dopomôcť aj monitorovanie a kontrola využívania vyčlenených fondov.
2016/11/22
Information exchange on, and an early warning system and risk assessment procedure for, new psychoactive substances (A8-0359/2016 - Michał Boni) SK

– Musím, bohužiaľ, skonštatovať, že aj napriek neustálemu boju s nelegálnym obchodom drogami sme svedkami, keď sa na čierny trh dostávajú stále nové a nové typy psychoaktívnych látok. Práve to je dôvod na predloženie nasledovného návrhu, ktorý má za úlohu upraviť legislatívnu stránku týchto nových typov psychoaktívnych látok. Podstatnú úlohu v monitorovaní rôznych látok zohráva systém včasného varovania EÚ, ktorý zhromažďuje informácie ohľadom výskytu nových psychoaktívnych látok z 28 členských štátov, Turecka a Nórska. Nasledovný návrh nariadenia mení nariadenie (ES) č. 1920/2006, pokiaľ ide o výmenu informácií, systém včasného varovania a posudzovanie rizika v oblasti nových psychoaktívnych látok. Cieľom návrhu je zlepšiť monitorovanie trhu s takýmito látkami, ochrániť zraniteľné skupiny, a to najmä mladých ľudí a v neposlednom rade pomôcť efektívne zhodnotiť nebezpečenstvo a následne odovzdať tieto informácie včasným varovným systémom, ktoré budú môcť konať. Problém s drogami sa týka nás všetkých, či už sa jedná o otázku bezpečnosti, verejného zdravia alebo mnohých ďalších aspektov, preto považujem za nevyhnutné podnikať náležité kroky, aby sme ochránili svoje deti, ich otcov a matky.
2016/11/22
Minimum income policies as a tool for fighting poverty (A8-0292/2017 - Laura Agea) SK

– V kapitalistickej spoločnosti, v ktorej dnes žijeme, sú vždy prítomné rôzne vrstvy obyvateľstva. Naším cieľom je zaistiť dôstojný život pre všetky – aj tie najchudobnejšie – vrstvy. Je veľmi smutné vidieť všetkých tých hladných ľudí, ktorí žijú na uliciach. Poniektorí si za to môžu sami, no väčšina sa dostala do tejto situácie nie vlastnou vinou. Máme tu preto pred sebou návrh týkajúci sa minimálnej mzdy ako nástroja na boj s chudobou. Tento návrh súvisí najmä s dosahom hospodárskej krízy z roku 2008, ktorá poznačila celú spoločnosť, a mal by pomôcť tým, ktorí prežívajú z mesiaca na mesiac, resp. zo dňa na deň, no treba sa taktiež pozrieť na ekonomickú stránku veci. Napriek tomu, že je nevyhnutné sa postupne vyrovnávať minimálnym mzdám v krajinách západnej Európy, musíme dbať aj na podnikateľské prostredie, a teda postupovať strategicky. Osobne vítam túto iniciatívu, ktorej cieľom je poskytnúť praktický návod, ako by sa malo konať súčasne, na jednej strane s cieľom obmedziť sociálne následky hospodárskej krízy efektívnymi opatreniami na vymanenie 120 miliónov európskych občanov z chudoby a sociálneho vylúčenia, v ktorom sa v súčasnosti nachádzajú, a na druhej strane s cieľom podporovať aktívne politiky na vytváranie pracovných miest a zabezpečenie udržateľnej zamestnanosti.
2016/11/22
2017 UN Climate Change Conference in Bonn, Germany (COP23) (B8-0534/2017) SK

. – Už 6. – 17. novembra 2017 budeme svedkami konferencie COP23, ktorá sa bude konať v nemeckom meste Bonn. COP23 je ďalšou konferenciou týkajúcou sa klimatických zmien pod záštitou OSN. Predsedať konferencii bude tentokrát pán Frank Bainimarama, ktorý zároveň zastáva funkciu premiéra na Fidži. Vystrieda tak marockého ministra zahraničných vecí pána Salaheddine Mezouara. Hlavným cieľom novembrovej konferencie bude zaistiť plnenie kľúčových vykonávacích pravidiel Parížskej dohody do roku 2018. Ďalším bodom bude jasná a presná formulácia facilitačného dialógu, ktorým vyhodnotíme dosiahnutý pokrok a budeme tak informovať verejnosť. Jedným z bodov bude aj mobilizovanie financovania opatrení v oblasti zmeny klímy, kde je potrebné prikladať veľký dôraz na to, aby sa do roku 2020 dosiahol spoločný cieľ 100 miliárd USD ročne. Klimatické zmeny sa týkajú nás všetkých. Dôsledky priemyselnej činnosti, ale aj naše každodenné návyky menia tvar prostredia v ktorom žijeme. My a nikto iný sme zodpovední za to, čo jedného dňa odovzdáme našim deťom. Nebuďme ľahostajní.
2016/11/22
Restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment (A8-0205/2017 - Adina-Ioana Vălean) SK

. – Vedecký pokrok, ktorý vidíme všade okolo seba, je úžasným dôkazom toho, že sa celá civilizácia neustále posúva vpred. Na druhej strane musíme byť obozretní, pretože s pokrokom sú spojené aj rôzne nové nástrahy a výzvy, ktorým sme predtým čeliť nemuseli. Nasledujúci návrh prispieva k zníženiu rizika v oblasti zdravia a životného prostredia spojeného s používaním určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach. Konkrétne ide o smernicu ONL 2, ktorá dopĺňa smernicu ONL 1. Právny predpis ONL je v platnosti už od roku 2014, no od 22. júla 2019 začne platiť obmedzenie ďalších štyroch ftalátov. Tieto obmedzenia by mali za následok obmedzenie používania napríklad píšťalových organov, pretože majú elektrické komponenty (t. j. elektrické ventilátory) a ich píšťaly sú vyrobené zo zliatin olova, pre ktoré neexistujú náhrady. Taktiež by sa to týkalo necestných pojazdných strojov sprístupnených výlučne na profesionálne používanie, ako i opráv niektorých elektrických a elektronických zariadení. Považujem za povinnosť prispôsobiť nariadenie novým skutočnostiam, ktoré v minulosti neboli brané do úvahy.
2016/11/22
The fight against cybercrime (A8-0272/2017 - Elissavet Vozemberg-Vrionidi) SK

. – Nasledujúci návrh upozorňuje na to, čo často prehliadame, a to počítačovú kriminalitu. O počítačovej kriminalite z času na čas počujeme, ale väčšina používateľov informačných technológií jej neprikladá dostatočnú dôležitosť. Kto by už vymenil napríklad Google Maps za papierovú mapu, virtuálny kalendár za kalendár stolový alebo emaily za listy. Cieľom nových technológií je práve uľahčiť a urýchliť náš beztak hyperrýchly život. Z rôznych štatistík sa môžeme dozvedieť napríklad to, že človek siahne na telefón v priemere až šokujúcich 157-krát denne. No treba si uvedomiť aj neželané sprievodné javy. Jedným z nich je práve spomínaná počítačová kriminalita, či už ide o zneužitie osobných údajov, prístupových hesiel a podobne. Keďže je táto oblasť trestných činov relatívne nová, je potrebné prispôsobiť legislatívu tak, aby chránila používateľov. Zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti považujem za nevyhnutný krok nato, aby sme mohli aj naďalej využívať všetky technológie, čo nám moderná doba ponúka.
2016/11/22
Multilateral Agreement on the establishment of a European Common Aviation Area (ECAA) (A8-0260/2017 - Roberts Zīle) SK

. – Spoločný európsky letecký priestor (ECAA) má mimoriadny význam pre letecký priemysel. Teší ma rastúca spolupráca medzi EÚ a krajinami juhovýchodnej Európy, no zároveň i fakt, že k dohode pristúpili i Island a Nórsko. Treba dodať, že niektoré krajiny juhovýchodnej Európy sa už medzičasom samé pridali k Európskej únii. Vytvorením jednotného trhu vznikajú krajinám rôzne výhody ako voľný prístup na trh, sloboda usadiť sa, rovnaké podmienky hospodárskej súťaže a spoločné pravidlá, a to aj v oblasti bezpečnosti, ochrany, manažmentu letovej prevádzky (rozšírením jednotného európskeho neba a zahrnutím SESAR-u), sociálnej oblasti a oblasti životného prostredia. Občania cestujú čoraz viac, čo v minulosti nebolo samozrejmosťou. Či už občania lietajú na dovolenky alebo za prácou, podobné kroky sú neodmysliteľnou súčasťou rozvoja cestovného ruchu. Musíme si uvedomiť, že sa dostaneme oveľa ďalej, keď budeme spolupracovať, ako keby sme bojovali každý sám za seba. Sme predsa jedna Európska únia.
2016/11/22
Subjecting acryloylfentanyl to control measures (A8-0284/2017 - Brice Hortefeux) SK

. – Šikovnosť výrobcov drog nemá hraníc. Tentokrát prišli s látkou zvanou akryloylfentanyl. Táto látka bola vyhodnotená ako psychoaktívna. Je to syntetický opiát, ktorý je štruktúrou podobný fentanylu – kontrolovanej látke bežne používanej v lekárstve ako doplnok celkovej anestézie počas operácie a na zmierňovanie bolestí. Vyrába sa hlavne v Číne. V rámci zachovania zdravej spoločnosti si nemôžeme dovoliť, aby boli takéto látky legálne a už vôbec nie voľne dostupné. V súvislosti s touto látkou už bolo nahlásených 47 prípadov úmrtia a 20 prípadov akútnej intoxikácie. Považujem za svoju povinnosť z pozície poslanca Európskeho parlamentu chrániť naše deti a okolie. Je veľmi smutné, že boj s drogami je stále veľmi aktuálna téma. Mnoho ľudí naivne verí, že tým vyriešia svoje problémy buď v rodine alebo v práci, no neuvedomujú si negatívne dôsledky, ktoré užívanie drog so sebou prináša. Drogy už zničili veľmi veľa ľudských životov a rozvrátili mnoho rodín nato, aby sme sa poučili z chýb druhých a nestali sa závislými. Ako lekár viem, aké následky majú drogy na ľudský organizmus, a preto aj z medicínskeho hľadiska budem určite apelovať na kompetentných, aby sme spoločne predišli týmto negatívnym spoločenským javom.
2016/11/22
EU political relations with India (A8-0242/2017 - Cristian Dan Preda) SK

. – Nie je tajomstvom, že India s počtom obyvateľov viac ako 1,3 mld. patrí ku krajinám s najväčším potenciálom ekonomického rastu. Partnerské vzťahy medzi EÚ a Indiou, dvoma najväčšími svetovými demokraciami, sa postupne prehlbujú, avšak ešte ani zďaleka nemôžeme hovoriť o dosiahnutí plného potenciálu. Práve k účinnejšiemu prehlbovaniu spolupráce, vzájomného porozumenia a vzájomnej viditeľnosti má prispieť pravidelný každoročný samit. Pre slovenskú ekonomiku je India tiež veľmi zaujímavým partnerom. Dovolím si spomenúť napríklad závod Jaguar a Land Rover, ktorého vlastníci pochádzajú práve z Indie. Spolupráca medzi EÚ a Indiou prinesie obom celkom značné výhody. Partneri sa chcú zamerať na odvetvia ako boj proti terorizmu, bezpečnosť, migrácia a mobilita, obchod, transfer technológií a kultúra, energetika a vodné hospodárstvo. Zaoberať sa budú aj napätou situáciou v Juhočínskom mori. Dôležitý je pokrok Indie aj v ľudsko-právnom rozmere. Európska únia vyzýva Indiu na okamžité moratórium na vykonávanie popráv, zdôrazňuje slobodu prejavu a slobodu združovania. Cením si tiež úsilie, ktoré indické orgány vynaložili v boji proti všetkým formám diskriminácie vrátane diskriminácie na základe príslušnosti ku kaste. Zároveň považujem za neodkladnú ratifikáciu Dohovoru proti mučeniu a jeho opčného protokolu i Dohovoru o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím.
2016/11/22
EU Emissions Trading System (EU ETS): continuing current limitations of scope for aviation activities and preparing to implement a global market-based measure from 2021 (A8-0258/2017 - Julie Girling) SK

. – Na jednej strane je letecká doprava dnes tou najbezpečnejšou a najrýchlejšou dopravou spomedzi všetkých. Mnohí z nás by sa už na dovolenku nevybrali inak ako letecky. Je to komfortné, rýchle a v prípade nízkonákladových spoločností častokrát aj lacnejšie, ako cestovať napríklad autom. Nie všetci si uvedomujeme obrovské negatívne dopady na životné prostredie, ktoré letecká doprava so sebou prináša. Nateraz môžeme hovoriť o 1,3 % globálnych emisií CO2, ktoré pochádza z medzinárodného letectva. Podľa predpokladov, ak včas nepodnikneme kroky, ktorými škodlivé emisie obmedzíme, sa celosvetové množstvo emisií v najbližších troch desaťročiach môže zvýšiť radikálne o stovky percent. Sám využívam leteckú dopravu veľmi často a určite nie je mojím zámerom limitovať možnosti dopravcov, no ochrana životného prostredia je prvoradá. Pociťujem totiž zodpovednosť za to, aký svet zanecháme našim deťom, deťom našich detí a ich deťom.
2016/11/22
Inclusion of greenhouse gas emissions and removals from land use, land use change and forestry into the 2030 climate and energy framework (A8-0262/2017 - Norbert Lins) SK

– Podobne ako v prípade Parížskej klimatickej dohody vítam ďalší konkrétny návrh, ktorý prispieva k zníženiu emisií. Zmena klímy sa týka nás všetkých. Napriek snahe niektorých európskych politických strán, ako i terajšieho amerického prezidenta poprieť klimatické zmeny, udalosti ktorým sme svedkami aj v dnešných dňoch jasne potvrdzujú opak. Hurikány Irma, Harvey a ďalšie v Spojených štátoch jednoznačne dokazujú, že niečo nie je v poriadku. Príroda nám ukazuje svoju moc. Človek by sa mal snažiť nájsť cestu, ako sa zžiť s prírodou, a nie zničiť si vlastné životné prostredie, od ktorého je závislý vo všetkých smeroch. Rozhodol som sa teda podporiť návrh, ktorý sa týka záchytov skleníkových plynov z využívania pôdy, zo zmien vo využívaní pôdy a z lesného hospodárstva. Považujem teda za prospešné využiť práve sektor poľnohospodárstva a lesného hospodárstva na zmiernenie klimatických zmien na zachytávanie skleníkových plynov, a tým prispieť k znižovaniu emisií.
2016/11/22
Uniform format for residence permits for third country nationals (A8-0065/2017 - Jussi Halla-aho) SK

– Vo vnútri každého demokratického celku je dôležitá rovnosť medzi členmi, preto sa aj Európska únia snaží zabezpečiť súlad pravidiel a nariadení jednotlivých členských krajín. Práve harmonizáciu nariadení považujem za neodmysliteľný krok na ceste k európskej integrite. Nasledujúci návrh len dopĺňa nariadenie z roku 2002 a má čisto technický charakter. Jeho myšlienkou je zjednotiť formát povolení na pobyt pre štátnych príslušníkov tretích štátov. Toto zjednotenie má uľahčiť prácu príslušníkom pohraničnej stráže, ako aj iným orgánom, podobne ako v prípade vízových nálepiek. Väčšia harmonizácia má takisto zvýšiť bezpečnosť občanov EÚ a osôb s riadnym pobytom. Rada so súhlasom EP a Komisie napokon nečakane rozhodla použiť ako právny základ článok 79 ZFEÚ. Napriek tomu, že sa formát nezjednotí úplne,vnímam tento návrh ako pozitívny krok vpred.
2016/11/22
Arms export: implementation of Common Position 2008/944/CFSP (A8-0264/2017 - Bodil Valero) SK

– Či už sa nám to páči, alebo nie, zbrane so sebou prinášajú násilie. Zbrane nie sú alternatíva. Na jednej strane nám majú zbrane pomôcť zaistiť bezpečnosť a ochranu, no mali by sme si položiť otázku, či nám zbrane naozaj dokážu túto bezpečnosť zabezpečiť. Najnovšie analýzy priniesli údaje, ktoré poukazujú na to, že objem medzinárodných transferov zbraní neustále rastie, dokonca zaznamenal najvyšší nárast od čias studenej vojny. Keďže Európska únia predbehla vo vývoze zbraní dokonca i Rusko, niet pochýb o tom, že sa nezaobídeme bez prísnejšej politiky exportu zbraní. V záujme väčšej bezpečnosti obyvateľov a rešpektovania ľudských práv je potrebné upraviť nariadenia týkajúce sa práve lepšej kontroly daného obchodu a sprísniť pravidla týkajúce sa exportu zbraní. Verím, že väčšia kontrola povolení na vývoz zbraní prispeje k poklesu násilia vo svete. Dnešný svet ukrýva mnoho nástrah, no obzvlášť teraz, keď, bohužiaľ, čelíme veľmi častým teroristickým útokom, nesmieme v žiadnom prípade podceniť úroveň ochrany obyvateľstva.
2016/11/22
EU political relations with Latin America (A8-0268/2017 - Javi López) SK

. – Latinská Amerika a Karibská oblasť (LAK) predstavujú pre EÚ významného spojenca. Napríklad v OSN tieto oblasti spolu predstavujú až tretinu obyvateľstva štátov OSN. EÚ podporuje LAK v snahe o vyššiu úroveň demokracie. Neustále politické prevraty a nepokoje vôbec neprispievajú k rozvoju krajín LAK. Aktuálne sa môžeme pozrieť na prípad Venezuely, kde demokratická krajina na čele s prezidentom Nicolasom Madurom začala vykazovať diktátorské prvky, čo spôsobilo v krajine veľký chaos. Európska zahraničná politika vníma LAK aj ako partnera v boji proti chudobe, masovej migrácii, obchodu s drogami či organizovanému zločinu a terorizmu. Z ekonomického hľadiska je nutné znížiť mieru inflácie v krajinách LAK čo možno najskôr. Práve európske spoločnosti majú kľúčovú rolu v národných ekonomikách krajín LAK. Pozitívne hodnotím aj snahu EÚ o integráciu ekonomík do globálnych hodnotových reťazcov, čo môže výrazne zlepšiť život občanov. Taktiež považujem za dôležité, aby pokračovala rýchla mobilizácia humanitárnej pomoci v stave núdze. Som toho názoru, že EÚ by mala urobiť všetko preto, aby za žiadnych okolností neboli porušované ľudské práva.
2016/11/22
Corruption and human rights in third countries (A8-0246/2017 - Petras Auštrevičius) SK

. – S korupciou máme skúsenosti nanešťastie aj na Slovensku. Už Adam Smith v 18. storočí presadzoval teóriu, že človek je od prírody egoista. Ja sa však pýtam: ešte sme sa stále nepoučili? Nemusím azda hovoriť, že s korupciou treba bojovať. Boj s korupciou zahŕňa medziiným aj opatrenia na odstránenie organizovanej trestnej činnosti, daňových rajov, prania špinavých peňazí, daňových únikov a nelegálnych finančných tokov, ako aj systémov, ktoré ich umožňujú. Tento boj nie je ľahký a je veľmi nepravdepodobné, že by sa skončil zo dňa na deň, preto potrebujeme v tomto boji vytrvať a neustále podnikať nové kroky. Osobitnú pozornosť treba venovať protikorupčnému programu počas rokovaní o vstupe nových štátov do EÚ. Súhlasím s tým, že sa musíme upriamiť na zníženie negatívneho vplyvu korupcie na obchod, ekonomický rast, investície a verejné sprostredkovateľské procesy, no takisto chcem upozorniť na negatívny vplyv korupcie spojený s porušovaním ľudských práv. Táto správa o korupcii a ľudských právach v tretích krajinách je spojená s prípadom Sergeia Magnitského, ktorý zomrel vo väzení ešte v roku 2009, no 32 zodpovedných ruských štátnych úradníkov stále nebolo potrestaných. Musíme vytvoriť taký systém, kde sa ľudia budú cítiť bezpečne a korupcia v žiadnom sektore jednoducho nebude mať miesto.
2016/11/22
EU-Iceland Agreement on the protection of geographical indications for agricultural products and foodstuffs (A8-0254/2017 - David Borrelli) SK

– Predstavitelia Európskej únie a Islandu sa po niekoľko rokov trvajúcej sérii rokovaní dohodli na ochrane zemepisných označení poľnohospodárskych výrobkov a potravín. Považujem za úspech, že všetky zemepisné označenia platné v EÚ v čase rokovaní budú na základe dohody chránené a navyše bude zoznam zemepisných označení pravidelne aktualizovaný. Ochrana spotrebiteľov, ale aj dodávateľov je nevyhnutná. Na jednej strane vystupuje spotrebiteľ, keďže každý spotrebiteľ má právo vedieť odkiaľ daný produkt pochádza. V poslednom čase sme sa neraz presvedčili, že dopátrať sa k tomu, odkiaľ je jedlo, ktoré máme práve na stole, je v niektorých prípadoch takmer nemožné. Môj postoj voči voľnému pohybu tovarov a služieb v rámci Európskej únie je samozrejme pozitívny, avšak treba zabezpečiť ochranu kvality výrobkov. Na druhej strane máme dodávateľa, ktorý musí neustále bojovať s konkurenciou. V tomto prípade má dohoda chrániť pred zneužitím, napodobením alebo navodzovaním predstavy o výrobku. V záujme ochrany kvality produktov a dostatočnej informovanosti spotrebiteľov sa s návrhmi obsiahnutými v tejto dohode stotožňujem a verím, že sa nám podarí rozvíjať túto spoluprácu s Islandom aj naďalej.
2016/11/22
EU-Iceland Agreement concerning additional trade preferences in agricultural products (A8-0256/2017 - David Borrelli) SK

– Napriek tomu, že je Island členom Európskeho hospodárskeho priestoru a podpísal aj Schengenskú dohodu, ešte stále pozorujeme určitý typ prekážok pri obchodovaní s poľnohospodárskymi výrobkami, akou je napríklad clo. Obidve strany sa však neustále snažia zvyšovať mieru liberalizácie vzájomného obchodu, o čom svedčí aj fakt, že na viac ako polovicu poľnohospodárskych produktov sa už od roku 2007 nevzťahuje colná povinnosť. Dohoda parafovaná 17. septembra 2015 sa zameriava na produkty, ako napr. mäso, mliečne výrobky, ovocie, zelenina a okrasné rastliny. Pre členov EÚ má táto dohoda význam vo výške 163 colných položiek, ktoré budú odpustené a 26 colných povinností, ktoré budú znížené. Výhody vyplývajúce z tejto spolupráce pre Island predstavujú odpustenie cla voči 193 colným položkám. Pokladám za dôležité, aby sme aj naďalej rozvíjali spoluprácu s Islandom, ktorý je pre nás strategickým partnerom, o čom svedčí aj fakt, že EÚ každoročne exportuje na Island poľnohospodárske výrobky v hodnote niekoľko sto miliónov eur.
2016/11/22
Implementation of the Mediation Directive (A8-0238/2017 - Kostas Chrysogonos) SK

– V snahe urýchliť a zjednodušiť riešenie právnych prípadov najmä v občianskych a obchodných veciach, ktorých uzatvorenie nielen na Slovensku trvá často aj niekoľko rokov, sa Európska únia snaží podporiť mediáciu, čiže mimosúdne riešenie sporov. Už v roku 2008 bola prijatá smernica, ktorá podporuje riešenie sporov v priateľskejšej atmosfére než je súdny proces. Avšak mediácia ako prostriedok urovnania sporov sa zatiaľ nevyužíva v takej miere, ako by sme si všetci želali. Mám za to, že treba zabezpečiť vyrovnaný súdny vzťah medzi mediáciou a súdnym konaním. Na jednej strane odľahčiť súdy o niektoré prípady občianskeho a obchodného charakteru, na strane druhej umožniť rýchle súdne konanie v závažných právnických prípadoch. Justičný systém má veľký vplyv aj na ekonomiku štátov, či už ide o hospodársku stabilitu, konkurencieschopnosť, ale aj fungovanie trhu a pod. Preto treba dbať na neustále zvyšovanie jeho kvality a efektivity. V tomto prípade považujem za viac než potrebnú ďalšiu propagáciu mediácie a výhod s ňou spojených vo všetkých členských štátoch.
2016/11/22
The functioning of franchising in the retail sector (A8-0199/2017 - Dennis de Jong) SK

– Európska únia vidí vo franchisingu, teda odbytovom marketingovom systéme, veľký nevyužitý potenciál najmä vo vzťahu k malým a stredným podnikateľom. Tento potenciál sa ukrýva hlavne v dobudovaní jednotného trhu, či už na medzinárodnej, alebo vnútroštátnej úrovni. V porovnaní s inými časťami sveta nemôžeme tvrdiť, že by bol franchising v rámci EÚ rozvinutý. Tu je na mieste snaha o harmonizáciu právnych predpisov týkajúcich sa franchisingu, ktoré sú aktuálne nejednotné v rámci jednotlivých členských štátov, čo je častou prekážkou pre franchising v medzinárodnom prostredí. Tento návrh má za úlohu taktiež zamedziť nekalým obchodným praktikám medzi partnermi, ktorí sú v tomto vzťahu právne nezávislí. Aj v tomto prípade je dôležité mať na pamäti aj ochranu hospodárskej súťaže. V záujme malých a stredných podnikateľov podporím daný návrh, keďže práve tí sú častokrát znevýhodnení v takomto type zmluvného partnerstva. Mnohokrát je problémom i nedostatok informácií, ktorý by čiastočne vyriešila práve povinnosť zverejňovať podmienky v predzmluvnej fáze. Myslím si, že daný návrh prispeje k lepšej distribúcii, uľahčí prístup podnikov z iných členských štátov na trh a prípadne zabezpečí lepšie obchodné podmienky pre konečných spotrebiteľov.
2016/11/22
A Space Strategy for Europe (A8-0250/2017 - Constanze Krehl) SK

– Nasledujúci návrh nám predkladá novú stratégiu týkajúcu sa kozmického priestoru. V tomto smere máme na čom pracovať a prikláňam sa k názoru, že investície v tomto sektore majú veľký prínos pre celú spoločnosť. Predstavme si napríklad hraničné kontroly bez príslušníkov colnej správy, komunikačné technológie dostupné pre každého a na každom mieste alebo možnosť odvrátiť prírodné katastrofy. Zatiaľ to znie futuristicky, no skôr či neskôr aj toto môže byť realita. Prínosy vyplývajúce z rozvoja družicových technológií zatiaľ nevieme vyčísliť, avšak majú veľký význam pre hospodárstvo. Plne preto súhlasím s predloženým návrhom novej stratégie pre Európu v oblasti kozmického priestoru. Snaha maximalizovať benefity pre spoločnosť i ekonomiku EÚ vyplývajúce z tohto návrhu, ako aj rozvoj súťaživého a inovatívneho európskeho kozmického sektoru je kľúčová pre budúce generácie. Považujem tiež za prospešné posilniť európsku strategickú samostatnosť a pozíciu Európy ako svetového hráča, pokiaľ ide o vesmírny priestor.
2016/11/22
Academic further and distance education as part of the European lifelong learning strategy (A8-0252/2017 - Milan Zver) SK

– V dnešnom svete informácií je takmer povinnosťou neustále sa vzdelávať, sledovať nové trendy, či už v práci alebo doma. Skrátka byť v obraze. Pre mladých ľudí samozrejmosť. Pre ľudí v produktívnom veku to však nemusí byť také jednoduché. Rodina a práca zaberú takmer všetok voľný čas a na vzdelávanie už väčšinou nezostane ani čas, ani finančné prostriedky. Práve v tejto skupine je určený návrh o diaľkovom akademickom vzdelávaní, ktorý má pomôcť ušetriť čas spojený s cestovaním a taktiež náklady napríklad rodičom na rodičovských dovolenkách, ako aj starnúcej pracovnej sile. Táto forma vzdelávania poskytuje mnoho možností, ako zostať v centre diania a byť stále atraktívnym na trhu práce aj ľuďom, ktorí by inak stratili možnosť začleniť sa do spoločnosti a osobnostne sa rozvíjať. Avšak treba si uvedomiť aj množstvo výziev spojených s týmto typom vzdelávania, či už v oblasti technologickej alebo finančnej. V každom prípade je to pozitívny krok na ceste k vzdelanejšej Európskej únii.
2016/11/22
Repeal of obsolete regulations with regard to inland waterway and road haulage sectors (A8-0228/2017 - Karima Delli) SK

– Európska únia je neustále vyvíjajúci sa mechanizmus, ktorý si vyžaduje okrem nových legislatívnych predpisov obnovu alebo neraz i zrušenie zastaraných nariadení. Nariadení, ktoré mali svoje opodstatnenie v minulosti, ale dnes už nespĺňajú svoju úlohu. Táto aktualizácia má zabezpečiť transparentnosť a zrozumiteľnosť právnych predpisov pre odvetvie cestnej nákladnej dopravy, ale aj vnútrozemskej vodnej dopravy. Konkrétne sa jedná o tri nariadenia, ktoré už nie sú naďalej aktuálne. V prvom rade ide o predpis týkajúci sa ozdravenia sektora vnútrozemskej vodnej dopravy pre flotily pôsobiace na prepojených vnútrozemských sieťach vodnej dopravy v Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Luxembursku, Holandsku a Rakúsku, ktorému skončila platnosť 29. apríla 1999. Ďalšie nariadenie sa týka kvót pre ťažké nákladné vozidlá, ktoré od roku 2005 nie je potrebné prerozdeľovať, a teda aj v tomto prípade považujem zrušenie za nevyhnutné. Nakoniec je to nariadenie týkajúce sa prerozdeľovania povolení medzi Európskym spoločenstvom a Bulharskom a Európskym spoločenstvom Rumunskom, ktoré však stratilo význam po vstupe oboch krajín do Európskej únie. Ozdravenie sektora dopravy sa týka nás všetkých, preto považujem aktualizáciu daných nariadení za prospešnú a nanajvýš žiaducu. Taktiež je v dnešnej dobe veľmi dôležité pracovať na výstižnosti a ozdravení nariadení, aby nevznikali zbytočné nedorozumenia.
2016/11/22
Promotion of internet connectivity in local communities (A8-0181/2017 - Carlos Zorrinho) SK

– Žijeme vo svete, kde si už ani nevieme predstaviť jeden deň bez počítača alebo smartfónu. Rýchly prístup k informáciám je kľúčom k modernej a neustále sa vyvíjajúcej spoločnosti. Program WiFi4EU má postupne zabezpečiť bezplatné vysokorýchlostné internetové pripojenie pre všetkých obyvateľov EÚ a zároveň pomôcť posilniť digitálne ekosystémy, upevniť spojenie medzi Európskou úniou a občanmi a vytvoriť väčšie množstvo lepších príležitostí na rozvoj sietí novej generácie. Výzvou je teda vyvinúť taký systém, ktorý bude fungovať na území celej EÚ, kde obyvatelia budú môcť využívať jednotné prihlasovacie údaje. Vďaka tomuto projektu bude umožnené prevádzkovať bezplatné internetové pripojenie viac než 6000 samosprávam. Osobne vítam túto iniciatívu a dúfam, že sa do tohoto projektu zapojí čo najviac slovenských obcí, ktoré ešte neposkytujú služby bezplatného bezdrôtového internetu. Treba však myslieť aj na to, ako túto formu financovať aspoň na tri roky a ako zabrániť možnému zneužitiu danej služby.
2016/11/22
Measures to safeguard the security of gas supply (A8-0310/2016 - Jerzy Buzek) SK

– Žijeme v 21. storočí, kde využívame moderné technológie na komunikáciu, v doprave, na zábavu. Niekedy si však ani neuvedomujeme, že to všetko nie je samozrejmosťou. Uvedomíme si to až v čase, keď nám daná vec, technológia alebo služba chýba ako v prípade plynových kríz. Energetická bezpečnosť je pre modernú spoločnosť neodmysliteľnou súčasťou, preto sa EÚ rozhodla zaradiť bezpečnosť dodávok energie do jadra svojej politiky. Na to, aby sme mohli zabezpečiť účinnú dodávku plynu, potrebujeme budovať spoluprácu na regionálnej úrovni, kde majú pomôcť práve núdzové zásobovacie koridory. Výmena informácií v rámci energetického spoločenstva pri posúdení rizík môže napomôcť pri predchádzaní energetických kríz, akým sme boli svedkami v minulých rokoch. Kľúčovou je aj súdržnosť v rámci členských štátov, preto ma teší, že sa členské štáty zhodli na jednotnom mechanizme finančnej solidarity. Verím, že dané kroky znamenajú istý pokrok v otázke bezpečnosti dodávok energie. V neposlednom rade vidím veľké pozitívum aj v tom, že pevný prísun energií, keď sa už nebudú neopakovať krízové situácie z rokov 2006, 2009 a 2014, zaistí i stabilnejší hospodársky rast.
2016/11/22
EU accession to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (A8-0266/2017 - Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, Anna Maria Corazza Bildt) SK

– Vo Svätom písme sa píše, že na počiatku Boh stvoril muža i ženu oboch na svoj obraz. Nielen muža, nielen ženu. Oboch, rovnocenných. Lenže je nevyhnutné rozlišovať medzi rovnocennosťou a rovnoprávnosťou. Práve s otázkou rovnocennosti súvisí predchádzanie a boj proti akémukoľvek násiliu na ženách. Na jednej strane má Istanbulsky dohovor za úlohu bojovať proti násiliu páchanom na ženách, čo samozrejme oceňujem. Niet pochýb o tom, že túto myšlienku plne podporujem, rovnako i myšlienku spravodlivého odmeňovania. V tomto prípade by daný návrh podporil hádam každý. No na strane druhej musíme byť veľmi opatrní, pokiaľ sa jedná o použitie pojmu gender. V danom prípade pojem gender inklinuje k nezdravým gender ideológiám a s takouto formuláciou v záujme našej spoločnosti nemôžem súhlasiť. Návrhy ustanovení, ktoré sa venujú rodovej rovnosti, zachádzajú v tomto dohovore do extrémov, na základe čoho som sa rozhodol daný návrh nepodporiť. Navyše otázky rodovej rovnosti, ako aj otázky rodiny sú oblasti, kde majú kompetenciu členské státy, nie EÚ.
2016/11/22
Impact of international trade and EU’s trade policies on global value chains (A8-0269/2017 - Maria Arena) SK

– Komplikovanosť dnešného zahraničného obchodu podľa mňa dokonale vystihol Leonard E. Read vo svojom diele JA, ceruzka. Globalizácia nám priniesla veľký technologický rozvoj, liberalizáciu medzinárodných kapitálových tokov i liberalizáciu tovarových tokov, no na druhej strane aj mnoho výziev vo forme novej masovej nezamestnanosti, zníženie vplyvu odborových organizácií ,a tým znižovanie miezd či spomalenia agrárnych reforiem v rozvojových štátoch. Keďže som členom Podvýboru pre ľudské práva, považujem za svoju povinnosť sa zaujímať aj o dosah medzinárodného obchodu a obchodných politík EÚ na globálne hodnotové reťazce v zmysle ochrany ľudských práv. Základom obchodnej politiky EÚ sú tri zásady: účinnosť, transparentnosť a hodnoty. Na to, aby sme sa týchto zásad držali, musíme neustále zvyšovať úroveň zodpovednosti a udržateľnosti globálnych hodnotových reťazcov. Samozrejme, že podporením tohto nariadenia nechcem poškodiť európskym spoločnostiam vo svetovom rámci, no ľudské práva, ako aj fiškálne a environmentálne predpisy musia byť rešpektované.
2016/11/22
2016 Report on Turkey (A8-0234/2017 - Kati Piri) SK

. – Turecko, náš východný partner sa dnes nachádza v zložitej situácii. Turecko funguje ako krajina zadržiavajúca tisíce migrantov na ich ceste za lepším životom do Európy, musí sa vysporiadať s islamským štátom a ďalšími teroristickými organizáciami na svojom území, či rieši vnútornú ústavnú krízu posledných rokov. Práve posledná zmienená vyvoláva v Európe radu otázok, nakoľko má Turecko s EÚ podpísanú asociačnú dohodu z roku 1963. Nepodarený pokus o štátny prevrat, následná séria zatýkaní a pochybné okolnosti konštitučných zmien vyvolávajú odôvodnenú debatu o dodržiavaní základných ľudských práv, zásad právneho štátu a úrovni demokracie ako takej. Nastoľuje sa teda otázka ako s Tureckom ďalej. V prvom rade sa domnievam, že Turecko nemá v EÚ miesto. To však neznamená, že by sme na neho mali úplne zanevrieť. Práve naopak, i naďalej zostáva náš významný, kredibilný partner v oblasti boja proti terorizmu, migrácie, energetiky či obchodu. Aj napriek vzostupu protitureckých tendencií zo strany európskych občanov je spolupráca práve v týchto oblastiach v záujme oboch zúčastnených strán, pričom pozastavenie prístupových rokovaní by nemalo vyvolať postoj „urazeného dieťaťa“, ako sme toho v niektorých dnešných vyjadreniach prezidenta Erdogana svedkom. Myslím si, že vízia Turecka v Únii bola aj pre samotných Turkov nerealistická, a preto daný postoj zostáva skôr kontraproduktívny.
2016/11/22
Permitted uses of certain works and other protected subject-matter for the benefit of persons who are blind, visually impaired or otherwise print disabled (A8-0097/2017 - Max Andersson) SK

. – Mnoho z nás si dnes asi nedokáže predstaviť, aké je to byť osobou slepou, respektíve osobou s iným zrakovým postihnutím. Títo ľudia čelia v bežnom živote rade výziev u činností, ktorých vykonávanie zdraví ľudia považujú za samozrejmosť. Príkladom prichádzajúcim ako prvý na myseľ je bezpochyby čítanie. Človek so zrakovým postihnutím by si určite rovnako rád prečítal denné správy, ale aj klasické diela svetových autorov. Bohužiaľ mnohokrát nemôže. Takáto literatúra nemusí byť dostupná v adekvátnej forme, a to aj v dôsledku existencie špecifickej úpravy práv duševného vlastníctva. Za účelom zjednodušenia prístupu osôb so zrakovým postihnutím k písaným dielam bola na medzinárodnom poli prijatá Marrákešská zmluva, s ktorou sa prostredníctvom návrhu novej smernice a nariadenia zosúlaďujú pravidlá EÚ. Z hľadiska hodnôt, ktoré dlhodobo presadzujem na pôde Európskeho parlamentu, predovšetkým individuality a dôstojnosti ľudskej osobnosti, jej jedinečnosti a potreby adekvátnej ochrany, je mojou povinnosťou podporiť predložený návrh. Každý človek, bohatý či chudobný, mladý či starý, v tomto prípade zdravý či chorý, si zaslúži žiť mimo iné v prostredí umožňujúcom náležitý duchovný a kultúrny rozvoj. Som preto nesmierne hrdý a rád, že práve k vytvoreniu takéhoto priestoru môžem aj ja prispieť svojim hlasom.
2016/11/22
Double taxation dispute resolution mechanisms in the EU (A8-0225/2017 - Michael Theurer) SK

. – Dvojité zdanenie príjmu pochádzajúceho z rovnakého zdroja je nežiadúcim fenoménom, bohužiaľ stále sa vyskytujúcim na jednotnom európskom trhu. Nielenže je pre ekonomické subjekty nespravodlivé, keďže sa na férovom odvode do verejných rozpočtov už raz podieľali, je pre nich rovnako vyčerpávajúce. Hádať sa totižto s vrchnostenským orgánom o svojej pravde totiž stojí nemálo úsilia, trpezlivosti, nervov a v neposlednej rade ďalších finančných nákladov. Aj napriek existencii rôznych inštrumentov smerujúcich k zabráneniu dvojitého zdanenia v EÚ stále existujú spory o milióny eur, ktoré mohli byť radšej použité na refinancovanie ekonomickej aktivity hospodárskeho subjektu, a tým na vytvorenie nových pracovných miest, či iných spoločenských žiaducich vplyvov. Predloženým návrhom legislatívneho uznesenia má dôjsť práve k zlepšeniu a zefektívneniu súčasného systému, a to napríklad rozšírením okruhu otázok, ktoré možno predložiť dnes existujúcemu fóru pre riešenie sporov, či odstránením série identifikovaných nedokonalostí napríklad v oblasti výkonu rozhodnutia. Verím, že tento legislatívny návrh prispeje k vytvoreniu spravodlivého prostredia, prostredia v ktorom budú adekvátne uspokojované ako záujmy pre financovanie vecí verejných, tak záujmy jednotlivých subjektov podieľajúcich sa na odvode. Platenie daní totiž nemusí byť vnímané vyslovene negatívne, pokúsme sa o tom presvedčiť aj našich občanov mimo iného tým, že im minimalizujeme možnosť dvojitého zdanenia.
2016/11/22
Fight against fraud to the Union's financial interests by means of criminal law (A8-0230/2017 - Ingeborg Gräßle, Juan Fernando López Aguilar) SK

. – Tento prvý z dokumentov EÚ harmonizujúci právne normy v oblasti trestného práva je skutočným míľnikom v doterajšej histórii. Či pozitívnym, alebo negatívnym, to ukáže až čas, osobne sa k nemu staviam skôr rezervovane. Vytvára platformu pre fungovanie úradu európskeho prokurátora, ktorý bude môcť stíhať niektoré špecificky vymedzené delikty týkajúce sa predovšetkým európskych peňazí. Na jednej strane ide skutočne o vznešenú myšlienku umožňujúcu trestať protiprávne činy, ktoré národné orgány dnes nestíhajú z rozličných dôvodov. Ma strane druhej musíme však zostať obzvlášť obozretný. V prípade trestného práva totiž nejde už „len” o majetok, ale navrhnutými zmenami podporujeme myšlienku, že orgán supranacionálnej organizácie môže rozhodovať de facto o živote našich, aj slovenských občanov. Aj napriek v práve EU mnohokrát akcentovanému princípu zverených právomocí sa obávam, či nastolený trend nebude začiatkom len ďalšieho presunu právomocí do Bruselu. Či už skrytého v podobe extenzívneho výkladu Súdneho dvora, ktorý má výlučný primát v interpretácii aktov európskeho práva, tak v podobe explicitného transferu. Preto už od začiatku musíme striktne monitorovať uplatňovanie aj v tejto smernici dohodnutých pravidiel a rázne odmietnuť akékoľvek potenciálne správanie, ktoré by šlo ultra vires.
2016/11/22
European standards for the 21st century (A8-0213/2017 - Marlene Mizzi) SK

. – Koncept európskej normalizácie považujem priam za esenciálne dôležitý. Norma ako určitý štandard vypracovaný regulačným orgánom uľahčuje spoluprácu medzi rôznymi subjektmi hospodárskeho reťazca. Inými slovami, ak firma napríklad tlačiaca časopisy potrebuje pre svoju produkciu papier, v prípade objednávky papieru vo formáte A4 sa môže spoľahnúť, že rozmer dodaný výrobcom bude zodpovedať jej požiadavkám. Práve na zlepšenie takýchto „normalizačných“ postupov, metód či špecifikácií smeruje návrh predloženej správy. Na účely zabezpečenia konkurencieschopného a pre podniky priateľského podnikateľského prostredia ako súčasti jednotného vnútorného trhu EÚ musíme my, zákonodarcovia, počúvať a promptne reagovať na požiadavky, respektíve potreby identifikované sektorom súkromným, a to vo všetkých oblastiach trhu – v prípade predaja tovaru, poskytovania „tradičných“, v nadväznosti na elektronizáciu posledných rokov aj v oblasti služieb ICT. Poskytnuté reflexie dokázali identifikovať priestor pre skvalitnenie a systematizáciu tzv. best practices na ceste ku kolaboratívnejšiemu a agilnejšiemu rámcu, priestor pre nové pravidlá otvoreného, inkluzívneho a transparentného systému normalizácie, zohľadňujúceho nielen ekonomické, ale aj sociálne či environmentálne aspekty, na ktorého tvorbe sa podieľajú všetky zúčastnené strany – štát, podniky, ale aj spotrebitelia. Keďže správa predkladá pre mňa prijateľné riešenia na dosiahnutie tohoto cieľa, považujem ju za konštruktívny dokument, dokument prinášajúci európsku normalizáciu do 21. storočia.
2016/11/22
Limitation periods for traffic accidents (A8-0206/2017 - Pavel Svoboda) SK

. – Slovenský štátny občan je na dovolenke v inej európskej krajine, kde sa mu stane nepríjemnosť v podobe dopravnej nehody na diaľnici. Zamýšľa preto uplatniť nárok na náhradu škody. Existujúci právny režim však ponúka rôzne výsledky postupu žalobcu s ohľadom na určenie práva rozhodného pre riešenie merita sporu, ako aj fóra rozhodného pre vznesenie nároku. Uplatnenie nároku v rôznej EÚ krajine môže ovplyvniť použitie hmotnoprávnych noriem. V medziach použiteľného práva sa potom spravidla nachádza aj otázka premlčania. Ide o otázku podstatnú, pretože premlčanie determinuje obdobie rozhodné pre uplatnenie nároku, po ktorého uplynutí sa uplatnený nárok stáva podmienený. Rozdielnosť premlčacích lehôt však nemusí byť a častokrát ani je v dôsledku použitia cudzieho práva niektorej strane sporu známa. Môže sa preto stať, že žaloba nebude podaná včas, druhá strana vznesie námietku premlčania a súd uplatnený nárok neprizná. Žalobca má jednoducho smolu. „Univerzálna“ zásada ignorantia legis neminem excusat hovorí jasne – neznalosť zákona neospravedlňuje. Pre účastníka nehody už samotná kolízia predstavuje závažný problém, avšak v rámci existujúcej legislatívy musí riešiť ešte aj zložité otázky právneho charakteru. Domnievam sa, že je potrebné uľahčiť našim občanom už i tak vypätú situáciu a premlčanie jednoducho harmonizovať. Tým zabezpečíme potrebnú úroveň právnej istoty a zrozumiteľnosti práva.
2016/11/22
Common minimum standards of civil procedure (A8-0210/2017 - Emil Radev) SK

. – Domnievam sa, že budovanie priestoru slobody, bezpečnosti a práva v rámci EÚ so sebou nevyhnutne nesie aj potrebu „plošne“ harmonizovať niektoré aspekty procesného práva jednotlivých členských štátov. V dnešnej dobe cezhraničnej mobility na jednotnom európskom trhu sa čím ďalej, tým viac občanov stretáva s cudzími procesnými predpismi. Podľa súčasného právneho stavu je však uplatňovanie procesného práva do veľkej miery záležitosťou vnútroštátnych pravidiel. V záujme zvýšenia právnej istoty si myslím, že predstavenie nových, spoločných, avšak stále minimálnych noriem pre občianskoprávne konanie dokáže prispieť k zlepšeniu súčasného, fragmentovaného stavu, a tým k účinnejšej, rýchlejšej a jednoduchšej ochrane práv európskych občanov. Priaznivý efekt sa rovnako prejaví na makroúrovni, úrovni členských štátov, kde dôjde k modernizácii a prispôsobeniu niektorých dnes menej vyspelých legislatív zavedením moderných, obecne uznávaných štandardov. V nadväznosti na vývoj informačných technológii možno vyzdvihnúť napríklad zefektívnenie konania využitím vhodných prostriedkov diaľkovej komunikácie, či systematizáciu doručovania s uprednostnením elektronických prostriedkov umožňujúcich rýchle a bezpečné prijímanie či odosielanie písomností. Verím, že tento návrh bude ďalším z úspešných krokov EÚ v oblasti justičnej spolupráce s pozitívnymi dôsledkami pre fungovanie vnútorného trhu, ďalším z úspešných krokov EÚ v prospech našich občanov.
2016/11/22
Macro-financial assistance to Moldova (A8-0185/2017 - Sorin Moisă) SK

. – Európska únia a Moldavsko nadviazali v posledných desaťročiach blízke politické a hospodárske vzťahy. Dôkazom je nielen uzatvorenie dohody o voľnom obchode, ale aj dohody o pridružení Moldavska k EÚ. Náš dlhodobý východný partner však v poslednom období prechádza ťažkým ekonomickým obdobím. Oslabenie vývozu do mimoeurópskych krajín bolo síce kompenzované zvýšeným exportom do EÚ, z makroekonomického hľadiska však Moldavsko nedokáže uspokojiť svoje potreby pre financovanie štrukturálnych reforiem samo. V nadväznosti na postupný, pozitívny proces približovania sa moderným západným demokraciám považujem za žiaduce zo strany EÚ finančne pomôcť Moldavsku na ceste k demokratizácii, dodržiavaniu základných ľudských práv a právneho štátu. Koniec-koncov ide o prejav hodnôt, na ktorých je Únia postavená. Solidarita v podobe značného objemu prostriedkov však musí zostať v medziach vopred dohodnutých pravidiel. Účelnosť vynaloženia poskytnutej pomoci vo výške takmer 100 miliónov EUR je preto potrebné starostlivo monitorovať a v prípade porušenia podmienok u ktorejkoľvek zo zamýšľaných tranží musíme rázne zakročiť. Verím, že Moldavsko nesklame a i naďalej bude pokračovať v pozitívne nastolenom trende, verím, že Moldavsko aj vďaka našej systematickej snahe a podpore dokáže eliminovať niektoré svoje zostávajúce neduhy a jedného dňa sa stane plnohodnotným členom Európskej únie.
2016/11/22
A longer lifetime for products: benefits for consumers and companies (A8-0214/2017 - Pascal Durand) SK

. – Predstavme si modelovú situáciu. Priemerná rodina zo Slovenska si plánuje nakúpiť nové spotrebiče do domácnosti. Peňazí nazvyš mnoho nemá, uprednostní preto lacnejšiu variantu. Tieto lacnejšie produkty však často pochádzajú z dovozu, kde sú vyrábané v prostredí, ktoré mnohokrát nemusí, aj napriek snahe EÚ o transparentnosť v dodávateľskom reťazci, splňovať náročné technické štandardy ako v prípade európskych náprotivkov. Je dokázané, že často tieto produkty trpia zvýšeným výskytom vád na úkor lepšej ceny. Vady následne vedú k potrebám opráv, u ktorých pokrivkáva dostupnosť náhradných dielov, respektíve v krajnom prípade až k nutnosti vyhodiť výrobok, kde zase vzniká problém likvidácie a nešetrného využívania prírodných zdrojov. Spomínaná rodina z modelového príkladu rovnako nepriamo spôsobila zníženie odbytových kapacít európskeho výrobku, čo môže mať pre našich producentov, ak tak učiní veľké množstvo spotrebiteľov, ďalekosiahle dôsledky. Domnievam sa preto, že o týchto skrytých implikáciách by mal byť dnes už spotrebiteľ informovaný, respektíve je potrebné postihovať úmyselnú nekvalitu, keď výrobca už dopredu ovplyvní životnosť pochybnými materiálmi s úmyslom maximalizovať zisk. Dokonca tak dnes už musíme učiniť, a to nielen v záujme zlepšenia zamestnanosti či spokojnosti európskeho spotrebiteľa, ale aj v záujme našej planéty ponúkajúcej limitované zdroje.
2016/11/22
Addressing human rights violations in the context of war crimes, and crimes against humanity, including genocide (A8-0222/2017 - Cristian Dan Preda) SK

. – Zameranie medzinárodného spoločenstva na ochranu základných ľudských práv a slobôd nadobudlo nový rozmer po 2. svetovej vojne. V nadväznosti na jej hrôzy, ktoré postihli veľkú časť obyvateľov nielen európskeho kontinentu, začali vznikať nové dokumenty či organizácie, ktorých cieľom bolo existenciu obdobného konfliktu opätovne nepripustiť, respektíve o niečo neskôr medzinárodné súdy a tribunály postihujúce najťažšie zločiny. K nim bezpochyby patria trestné činy proti ľudskosti, vojnové zločiny či genocída. Z organizácií samozrejme možno spomenúť OSN či svojím spôsobom EÚ, zo súdov či tribunálov zohráva najdôležitejšiu úlohu Medzinárodný trestný súd v Haagu. Po desaťročiach ich fungovania možno konštatovať, že sa im v ich úlohe prevažne darí. Bohužiaľ, aj v súčasnosti stále existujú prípady vyvolávajúce minimálne odôvodnené pochybnosti o tom, či (ne)došlo k porušeniu medzinárodného humanitárneho práva – pozri situáciu v Nigérii, Sýrii či Iraku. Mnohokrát vyšetrovaniu týchto údajných zverstiev bráni politická (ne)vôľa, či už v podobe stálych predstaviteľov Bezpečnostnej rady, alebo v dôsledku nedostatku jurisdikcie medzinárodných tribunálov. EÚ však i naďalej zostáva a musí zostať pevným pilierom v oblasti ochrany základných práv a rázne reagovať na akúkoľvek čo i len pochybnosť o spáchaní týchto činov. Ochrana týchto hodnôt stála pri jej zrode, nepošpiňme si teda odkaz našich otcov zakladateľov a bojujme i naďalej za spravodlivosť a zodpovednosť kompetentných.
2016/11/22
Private security companies (A8-0191/2017 - Hilde Vautmans) SK

. – K otázke vhodnosti existencie súkromných spoločností podieľajúcich sa na privatizácii niektorých bezpečnostných a obranných činností sa staviam veľmi rezervovane. Myslím si, že ide primárne o úlohu zvrchovaného štátu a legitímne zvolenej vlády, ktorá má rozhodovať o použití vlastných jednotiek pri plnení operácií policajného, či vojensko-strategického charakteru. Pripustením businessu do tejto jednej z najcitlivejších oblastí výkonu štátnej moci otvárame dvere mnohým potenciálnym problémom. Predstavme si napríklad situáciu, že sa súkromná spoločnosť podieľa na zabezpečovaní stráženia väznice. Čo ak by sa napríklad prevalilo, že v danom zariadení dochádza k porušovaniu základných ľudských práv? Kto by bol v danej situácii zodpovedný – štát či súkromná spoločnosť? Ďalším typickým problémom je to, čo osobne nazývam problém verejnej mienky. Mnohé vojenské operácie sú častokrát v očiach verejnosti nepopulárne a ich prípadný výkon podieľa striktnému spoločenskému dohľadu. Využitie súkromných spoločností však umožňuje do istej miery obísť nevyhnutnú verejnú diskusiu. Nebodaj by došlo k strate na ľudských životoch, o tom sa bežný občan ani nedozvie. Ak už teda chceme pripustiť vstup súkromných záujmov do tejto oblasti, malo by ísť o činnosti nanajvýš podporné či marginálne, niekde až na úrovni bežných civilných dodávateľov. Samozrejme, to všetko za nastavenia prísnych pravidiel dohľadu.
2016/11/22
Implementation of the European Fund for Strategic Investments (A8-0200/2017 - José Manuel Fernandes, Udo Bullmann) SK

. – V nadväznosti na takmer jeden a pol ročné fungovanie nariadenia o Európskom fonde pre strategické investície („EFSI“) sa do Európskeho parlamentu dostáva správa o jeho implementácii. S odstupom času sa ukazuje, že ho možno považovať ako prevažný úspech. Na jednej strane EFSI podporil radu projektov, ktoré by sa za použitia konvenčných zdrojov vôbec neboli realizovali, pretože by boli jednoducho považované za príliš rizikové. Tím samozrejme EFSI prispel k sprievodnému efektu rozprúdenia ekonomiky. Na strane druhej však stále existuje priestor na zlepšenie. Ako ukazujú zistenia Komisie, Európskeho dvora audítorov či súkromných spoločností, je diskutabilné, či niektoré z podporených projektov zodpovedajú vopred stanoveným kritériám, rovnako existujú nedostatky týkajúce sa ex post vyhodnocovania efektivity či rýchlosti schvaľovania podpory. Keďže všetky tieto aspekty berie do úvahy predložený návrh správy, som presvedčený a odhodlaný ju podporiť. Považujem ju totiž za potrebný a v dnešnej dobe už nevyhnutný feedback, nevyhnutné zrkadlo ukazujúce efektivitu tejto legislatívnej iniciatívy. Koniec koncov, ako sama správa ukazuje, stále je čo zlepšovať a je len na nás, európskych legislatívcoch, ako s týmito zosystematizovanými poznatkami ďalej naložíme.
2016/11/22
European agenda for the collaborative economy (A8-0195/2017 - Nicola Danti) SK

. – Kolaboratívna, či inými slovami zdieľaná ekonomika je moderný fenomén súčasnej doby. Nie je to tak dávno, čo firmy ako UBER, Airbnb či BlaBlaCar ešte neexistovali a dnes ich už využívajú milióny ľudí v celej Európe. Ako to už býva, na vzostup kolaboratívnej ekonomiky existujú dva rôzne pohľady. Na jednej strane prináša možnosť efektívne zdieľať vlastníctvo, na prevažne kratšiu dobu umožniť tretej osobe využívať isté jeho výhody, čím dochádza k fenoménu, že skoro každý dnes môže začať takto “podnikať”. Nové modely poskytovania služieb však so sebou prinášajú aj radu rizík. Napríklad nevieme, či dnešné normy vzťahujúce sa na “tradičné” spôsoby podnikania, aplikovať aj na zdieľanú ekonomiku. V praxi sa potom pred súdy dostávajú mnohé prípady, častokrát medializované, kde “tradiční” poskytovatelia spochybňujú zákonnosť činnosti tých “netradičných”. Prechodne preto vzniká nevyhovujúca situácia, keď ani jedna zo zúčastnených strán nevie, čo dodržiavať a čo vlastne nie. Myslím si, že je preto v prvom rade nevyhnuté, aby Komisia zvážila prípadné predstavenie novej legislatívy, legislatívy, ktorá mimo iné klarifikuje podmienky prístupu na trh, stanoví hranicu medzi podnikateľom a spotrebiteľom, potenciálnu zodpovednosť spostredkovateľských platforiem, či zváži aj normatívnu úpravu otázok daňových. Hospodársky rast spôsobený v dôsledku rozvoja kolaboratívnej ekonomiky je samozrejme oceňovaný, nemôže však prevážiť nad férovosťou podmienok panujúcich na trhu.
2016/11/22
The need for an EU strategy to end and prevent the gender pension gap (A8-0197/2017 - Constance Le Grip) SK

. – Vždy som zastával názor, že v odmeňovaní žien a mužov za výkon toho istého druhu práce, pokiaľ je vykonávaná v rovnakej kvalite, by mala náležať rovnaká odmena. Ženy sú však fyziologicky uspôsobené inak ako muži. Prinášajú nám potomstvo či prevažne sa starajú o výchovu ďalších generácií, čo so sebou nesie ďalšie implikácie. Výkon týchto záslužných činností by však mal byť hodnotený obdobne ako návšteva pracoviska v prípade ich mužských náprotivkov. A rovnako naopak, ak sa muž stará o dieťa a žena chodí do práce. Obdobnosť započítavania oboch týchto činností by sa následne mala zohľadňovať aj pri výpočte dôchodkových dávok v starobe, a to ako pri určovaní základu pre výpočet ich výšky, tak aj s ohľadom na určovanie lehôt rozhodných pre ich kalkuláciu. Považujem preto za neakceptovateľné, ak tomu tak nie je, respektíve ak si niekto myslí, že takýto výkon činností žien má nižšiu váhu. Deti sú jedným z najdôležitejších aspektov našich životov, preto ak im akákoľvek osoba venuje primeranú a adekvátnu starostlivosť, venuje sa ich formovaniu či výchove, v žiadnom prípade jej jej snaha nemôže spôsobiť újmu, a to ani v oblasti starobných dôchodkov.
2016/11/22
2016 Report on the former Yugoslav Republic of Macedonia (A8-0055/2017 - Ivo Vajgl) SK

. – Pokiaľ sa Macedónsko jedného dňa chce stať členským štátom Európskej únie musí dodržať isté štandardy, na ktoré sme my, Európania, zvyknutí. Nejedná sa len o otázku ochrany ľudských práv, ale aj iných oblastí - napríklad oblastí ekonomických, otázky dostatočného stupňa demokratizácie spoločnosti, či rešpektovania panstva práva. Z Macedónska dnes však dostávame zmiešané signály. Na jednej strane tu máme pomerne pokojné a spravodlivé voľby z decembra 2016, voľby vyhovujúce štandardom OSCE, na strane druhej i naďalej existuje potreba ťažkých, štrukturálnych reforiem. Hovorím predovšetkým o v súčasnosti neuspokojivom stave pretrvávajúcej korupcie, porušovania základných ľudských práv či nedostatkoch v oblasti súdnej moci. Vo vyzdvihovaní pozitív a aj v snahe o identifikáciu priestoru pre zlepšenie je našou povinnosťou Macedóncom napomáhať. Práve s úmyslom nastaviť im pomyselné zrkadlo, Európsky parlament v podobe návrhu predloženej správy oceňuje, odsudzuje či vyjadruje znepokojenie nad aktuálnou situáciou v Macedónsku. Na základe mojej dlhoročnej praxe diplomata či politika si dovolím tvrdiť, že každý z nás potrebuje tzv. „feedback“. Preto som rád, že Európsky parlament takúto možnosť Macedónsku ponúka a je len na ňom, čo si z nej zoberie. Koniec koncov v závere má možnosť získať toho skutočne mnoho - stať sa členským štátom Európskej únie.
2016/11/22
State of play of the implementation of the Sustainability Compact in Bangladesh (B8-0396/2017) SK

. – Na hospodárskom rozvoji posledných rokov v Bangladéši sa výrazne podieľal odevný priemysel. Poskytnutím exportných odbytísk za preferenčných podmienok tomu značne napomohla aj Európska únia. Podmienky jednotlivých pracovníkov, za ktorých je možné to ktoré dovezené tričko, topánky či rukavice vyrobiť, však stále zostávajú nevyhovujúce. Naviac sa sankcionuje členstvo v odboroch, čím dochádza k porušovaniu základných práv pracovníkov. Aj napriek viacerým urgenciám sa v rámci procesu monitorovania existujúceho programu zameraného na zlepšenie pracovných podmienok ukazuje, že síce existuje hmatateľný pokrok, stále však zostáva pomalý a neriešia sa niektoré kritické otázky bezpečnosti. Je preto našou povinnosťou zamyslieť sa, ako my, Európania, týmto ľudom dokážeme pomôcť. Bezpochyby je dnes našou povinnosťou tlačiť na vládu Bangladéšu, aby sama pristúpila k zlepšeniu systému predstavením novej legislatívy. Pokiaľ by však nereagovala na rôzne politické proklamácie či deklarácie, kde môžeme pritvrdiť je oblasť ekonomická. Široké možnosti novej legislatívy v oblasti kontroly dodávateľského reťazca nám umožňujú nepriamo ovplyvniť aj situáciu pracovných podmienok. EÚ je predsa postavená na istých fundamentálnych hodnotách, k dodržiavaniu ktorých sa Bangladéš zaviazal v rámci systému preferenčného zaobchádzania. Je preto našou povinnosťou na nich i naďalej trvať a ich presadzovanie prípadne vynucovať.
2016/11/22
Increasing engagement of partners and visibility in the performance of European Structural and Investment Funds (A8-0201/2017 - Daniel Buda) SK

. – Európska kohézna politika je oblasťou pôsobenia EÚ so značným prínosom pre život nás, všetkých občanov EÚ. S rozpočtom niečo nad 351 miliárd EUR prispieva predovšetkým k zmierňovaniu rozdielov životnej úrovne medzi jednotlivými európskymi regiónmi, a tak napomáha ako daňovým poplatníkom štátov, ktorých prevažne zaťažujú dávky odvádzané do tohoto systému, tak aj občanom štátov „menej rozvinutým“, subjektom v pozícii beneficientov štrukturálnej pomoci. S tým spojený rast investičných príležitostí, ekonomický rast či zvyšovanie zamestnanosti sú nepochybne dnešnými úspechmi Únie. Bohužiaľ sa však domnievam, že vo svetle niektorých dnešných výziev, ktorým Európa čelí, Únia nedostatočne komunikuje tieto kladné výsledky činnosti svojim občanom. Tí potom nemajú možnosť dozvedieť sa o ich pridanej hodnote, prípadne kontrolovať transparentnosť ich vynaloženia. Logickým vyústením nedostatočnej informovanosti je vytváranie podhubia pre rast rôznych euroskeptických hnutí či tendencií spochybňujúcich Úniu ako celok, odhliadajúc od unikátnych výdobytkov, ktoré bezpochyby prináša. Nakoľko vidím v tejto oblasti značné rezervy, veľmi rád podporím svojim hlasom každý návrh umožňujúci ich efektívnu elimináciu. Pretože dúfam a pevne verím, že EÚ vždy bola, je a i naďalej zostáva úžasným projektom, projektom za ktorý sa aj dnes oplatí bojovať!
2016/11/22
Cross-border mergers and divisions (A8-0190/2017 - Enrico Gasbarra) SK

. – Návrh novej legislatívy v oblasti výkonu cezhraničných zlúčení, splynutí a rozdelení považujem za ďalší krok na ceste k pomoci naším európskym podnikom. Už viac ako 10 rokov fungujúca smernica týkajúca sa spoločností s ručením obmedzeným začala proces znižovania administratívnej záťaže a nákladov v prípade ich snahy zmeniť svoju vnútornú štruktúru. Ako to už býva, súdobá prax, vývoj judikatúry, akademické debaty či verejné konzultácie zainteresovaných strán postupom času ukázali, že už naďalej nevyhovuje požiadavkám súčasnej doby a je potrebné ju modernizovať. V širšom kontexte reformy európskeho práva obchodných spoločností má zamýšľaná revízia preto napríklad rozšíriť pôsobnosť EÚ pravidiel i na rozdelenie spoločností či zabrániť zneužívaniu (de)koncentrácie v podobe premiestňovania sídiel spoločností za účelom “optimalizácie” aplikovateľných fiškálnych, sociálnych a právnych pravidiel. Verím, že táto nová úprava prinesie zefektívnenie fungovania vnútorného trhu a rovnako uľahčí pravidlá samotným európskym podnikom. Súčasne však tvrdo postihne praktiky využívajúce diery v systéme a vo výslednej harmonizácii umožní zlepšenú mobilitu spoločností v EÚ. Koniec koncov, práve oni sú jedným z tých, k úžitku ktorých bol jednotný trh vytvorený, práve oni sú jedným z tých, ktorých záujmy by mali i naďalej stáť v centre pozornosti nás, európskych legislatívcov.
2016/11/22
Specific measures to provide additional assistance to Member States affected by natural disasters (A8-0070/2017 - Iskra Mihaylova) SK

. – Prírodné katastrofy podstatne zasahujú nielen do života našich občanov, ale aj to fungovania štátu, respektíve ich vopred schválených rozpočtov. Tie väčšinou majú vyhradené položky na financovanie nepredvídateľných okolností, častokrát však v miere, ako sa ukáže ex post, nedostatočnej. Preto bol do Európskeho parlamentu predložený legislatívny návrh, ktorý by umožnil zmobilizovať dodatočné európske financovanie, a tým dokázal do určitej miery odbremeniť rozpočty národné. Pokiaľ existuje možnosť prispieť k výkonu rekonštrukčných prác v postihnutých oblastiach, a sú dostupné finančné prostriedky, je našou povinnosťou zasadiť sa o presadzovanie základnej európskej hodnoty - solidarity a pomoci. Podľa nových pravidiel v budúcnosti preto bude možnosť poskytnúť dodatočné financovanie aj z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v porovnaní s doterajším prístupom poskytovania peňazí z Fondu solidarity Európskej únie. Od tohoto návrhu si sľubujem promptnejšiu, efektívnejšiu a adresnejšiu reakciu na nástrahy, ktoré nám naša planéta kladie pod nohy. Naviac si myslím, že jeho prostredníctvom správne kladieme občana do centra nášho záujmu, pretože ak mu raz voda vytopí dom, či vietor odfúkne strechu, primárne chce zmierniť a opraviť svoj majetok. Pri tom sa spolieha aspoň na čiastkovú pomoc vrchnostenskej autority - štátu a vo valnej väčšine prípadov je mu jedno, odkiaľ ten na to prostriedky vezme.
2016/11/22
European Capitals of Culture for the years 2020 to 2033 (A8-0061/2017 - Santiago Fisas Ayxelà) SK

. – Označenie určitého mesta za Európske hlavné mesto kultúry („EHMK“) je pre víťaza pocta. Nielenže sa konkrétne mesto konkrétneho štátu dokáže v Európe zviditeľniť, titul dokáže priniesť aj radu nových investícií. V praktickej rovine výsledky tohoto projektu možno vidieť napríklad aj na slovenských Košiciach, ktoré získali ocenenie EHMK v roku 2013. Pozitívom pre občanov bola napríklad výstavba Kulturparku či prestavba nevyužívanej plavárne na tzv. Kunsthalle. Ideový zámer však spočíva v podpore interkultúrneho dialógu a pripomenutí si lokálnych tradícii či zvyklostí. Stotožňujem sa s tým, že Európa, to nie sú len krajiny Európskej únie, ale aj krajiny Európskeho združenia voľného obchodu („ESVO“). Nerozumiem však, prečo táto legislatívna iniciatíva umožňuje aj druhým zmieneným získať daný prestížny titul. Prečo by sme my, členovia EÚ mali podporovať rozvoj všetkých potenciálnych miest ležiacich za našimi hranicami, a to najmä v čase, keď je v rámci územia členských štátov stále toľko nádherných neprebádaných oblastí, toľko krásnych miest, o ktorých nikto nevie a ktoré by si súčasne zaslúžili tiež nejakú tú novú investičnú príležitosť, návštevu nového turistu či pripomenutie ich hodnotných tradícií. Naviac krajiny ESVO nie sú žiadne chudobné oblasti, ide predsa napríklad o Nórsko či Švajčiarsko.
2016/11/22
Building blocks for a post-2020 EU cohesion policy (A8-0202/2017 - Kerstin Westphal) SK

. – Európska kohézna politika predstavuje pre občana jednu z najznámejších čŕt Európskej únie. Pod jej záštitou dochádza na základe princípu solidarity k prerozdeľovaniu značnej sumy finančných prostriedkov “menej rozvinutým” krajinám za účelom zmierňovania regionálnych rozdielov. Už dnes je však nepopierateľným faktom, že príjmová strana kohéznej politiky pre obdobie post-2020 dostane závažnú ranu, a to v podobe prebiehajúceho brexitu. Keďže Veľká Británia bola jedným z najväčších prispievateľov, naše vnímanie budúcnosti kohéznych fondov je v tomto momente nejasné. Principiálne prichádzajú do úvahy 2 scenáre, jeden pravdepodobnejší, jeden menej. Buď výpadok finančných prostriedkov nebude krytý vôbec alebo sa ho ostatní členovia rozhodnú doplatiť. Tak či onak, osobne volím opatrnejšiu variantu, a preto si myslím, že k formovaniu základných pilierov kohéznej politiky pre obdobie 2020 by sme mali pristúpiť čo najopatrnejšie, najkonzervatívnejšie a s veľkou dávkou triezvosti. Musíme však stále pamätať na to, že odchodom Británie z Únie sa život nekončí, rozdiely a hodnoty Únie založené na pomoci našim Európskym partnerom zostávajú zachované. Aj napriek tejto výzve, ktorej dnes Únia čelí, verím, že sa nám podarí prekonať všetky nástrahy s ňou spojené, rovnako sa poučíme s chýb minulých programových období a Európske kohézne fondy budú úspešne pokračovať i naďalej.
2016/11/22
Status of fish stocks and socio-economic situation of the fishing sector in the Mediterranean (A8-0179/2017 - Marco Affronte) SK

. – Stredozemné more ponúka pre nás ľudí množstvo príležitostí. Možno spomenúť nespočetné možnosti rekreácie, či bohatstvo prírodných zdrojov, ktoré ponúka. Predložený legislatívny návrh sa týka práve druhej zo zmienených kategórii, špecifickejšie lovu rýb. Ten tvorí primárny zdroj obživy miliónov Európanov, ktorí denno-denne pracujú na tom, aby sme si mohli užívať morské delikatesy na našich stoloch. V poslednej dobe však Stredozemné more trpí v dôsledku graduálneho poklesu rybných zdrojov. Nebude asi žiadnym prekvapením, že za to môže predovšetkým nadmerný rybolov spôsobujúci dokonca ohrozenie existencie niektorých ich druhov. Už dnes sa preto k vzniknutej situácii musíme postaviť zodpovedne a myslieť aj na budúce generácie. Už dnes musíme myslieť na to, čo sa v legislatívnych textoch označuje ako “udržateľný rozvoj”. Verím, že navrhnuté zlepšenie monitorovania čierneho rybolovu, zavedenie špecifických ochranných opatrení pre najviac ohrozené druhy či inštrument zákazu rybolovu na určitú dobu smerujúci k obnove ich množstva napomôžu k stabilizácii situácie. Ak sme raz dostali možnosť získavať výhody z prírody, ktoré ponúka, bezbrehá chamtivosť nie je na mieste. Práve naopak, je našou povinnosťou životné prostredie chrániť a je rovnako mojou povinnosťou ako zástupcu ľudí hlasovať za tento návrh v Európskom parlamente.
2016/11/22
Rates of value added tax applied to books, newspapers and periodicals (A8-0189/2017 - Tom Vandenkendelaere) SK

. – Ako to už býva v prípade legislatívy zvykom, aj v oblasti uplatňovania dane z pridanej hodnoty (“VAT”) tvorcovia právnych noriem nedokázali adekvátne reagovať na rýchly technologický pokrok a vývoj posledných rokov. Nie je to tak dávno, čo k dispozícii boli knihy, noviny či iné periodiká len v tlačenej verzii, po ktorých človek siahol v prípade, ak chcel udržať krok s aktuálnym dianím, prípadne si rozšíriť svoje obzory. S rozvojom elektronických komunikácii dnes však už asi väčšina z nás uprednostní internet alebo napríklad knižnú čítačku. Tento mohutný nástup elektronických, na úkor printových médií však nereflektuje smernica o DPH. V jej prípade platí logika opačná. Umožňuje uplatňovať znížené (5 %), v niektorých prípadoch dokonca nulové sadzby DPH na fyzické publikácie, kdežto publikácie elektronické sú zdaňované aspoň 15 % daňovou sadzbou. Táto diferenciácia však dnes už nemá opodstatnenie. Hoci stále existujú rozdiely z hľadiska formy, oba varianty ponúkajú čitateľom rovnaký obsah. Som presvedčený že stanovením jednotných, znížených pravidiel pre oba zmienené varianty uvoľníme vydavateľom ruky. Tí potom budú schopní reinvestovať ušetrené prostriedky a tým prispejú k vytvoreniu kvalitnejšieho a pestrejšieho obsahu pre čitateľov. Atypicky tak vlk bude nasýtený, aj koza zostane celá.
2016/11/22
Internet connectivity for growth, competitiveness and cohesion: European gigabit society and 5G (A8-0184/2017 - Michał Boni) SK

. – Technologický rozvoj posledných desaťročí zásadne zasahuje do každodenného života nás, európskych občanov, našich podnikov, či aj do fungovania samotných vlád. Jednu z najrýchlejšie rozvíjajúcich oblastí predstavuje prostredie elektronických komunikácii, v rámci ktorého sa už dnes otvárajú možnosti zajtrajška v podobe nástupu 5G technológie. Zvýšenie prenosových rýchlostí a zlepšenie konektivity v rámci 5G sietí dokáže priniesť novú, malú technologickú revolúciu a zmeniť koncepciu našich súčasných životov. Príkladom možno spomenúť víziu autonómnej cestnej dopravy, digitalizácie v oblasti zdravotníctva a telemedicíny, či použitia virtuálnej reality napríklad v takom vzdelávaní. To všetko v prostredí nových podnikateľských modelov či doposiaľ nevídaných služieb prispeje k ekonomickému rastu a zvyšovaniu životnej úrovne. Na to, aby bolo možné tieto vskutku ambiciózne predstavy zrealizovať, je z pohľadu nás európskych legislatívcov potrebné už dnes zjednodušiť mnohé existujúce pravidlá a preorientovať ich smerom k blížiacej sa budúcnosti, vytvoriť prostredie podporujúce investície, inovácie a slobodnú súťaž. Tieto pravidlá musia zároveň zostať určité a zrozumiteľné. Dnes už nie je totiž otázkou, či tieto technológie prídu, ale skôr kedy. Nie je preto priestor ďalej otáľať a je čas začať prinášať konkrétne riešenia uľahčujúce príchod revolučných 5G sietí.
2016/11/22
Uniform format for visas (A8-0028/2016 - Sylvia-Yvonne Kaufmann) SK

. – Technologický pokrok neprináša len pre spoločnosť žiadúce výhody, ale otvára priestor aj pre rad nekalých praktík ohrozujúcich jej riadne a efektívne fungovanie. Oblasťou, v ktorej sa v posledných rokoch stretávame so značným nárastom častokrát protiprávneho konania, je oblasť vízovej politiky, konkrétne falšovateľské tendencie objavujúce sa v prípade vízových nálepiek. Dnes sú, bohužiaľ, známe prípady, keď sa v EÚ pohybovali osoby tretí krajín s nepravými vízovými dokladmi. Niet sa čo diviť, v súčasnosti používané vízové nálepky obsahujú bezpečnostné prvky 80. rokov. A aj napriek dvom vylepšeniam, ktoré priniesla legislatíva posledných desaťročí, vo svetle míľových krokov súčasného denno-denného technologického pokroku už nepostačujú k ochrane EÚ záujmov. Obzvlášť dnes, keď čelíme výzvam neudržateľnej migrácie či teroristických hrozieb, je preto takáto situácia neakceptovateľná a treba ju napraviť. Musíme sa preto usilovať o vytvorenie nového systému umožňujúceho dôsledne kontrolovať, koho na naše územie vpustíme, a súčasne sa snažiť o minimalizáciu šancí rôznych falšovateľov a podvodníkov vytvoriť doklad nerozoznateľný od dokladu pravého. Som preto nesmierne rád a oceňujem súčasnú iniciatívu Komisie zabezpečiť ochranu našich občanov či hodnôt v podobe inovatívnej modernizácie vízových nálepiek.
2016/11/22
Multiannual Framework for the EU Agency for Fundamental Rights for 2018-2022 (A8-0177/2017 - Angelika Mlinar) SK

. – Európska únia sa veľmi správne snaží zabezpečiť dodržiavanie fundamentálnych hodnôt, na ktorých je založená, nielen v oblasti tvorby právnych predpisov, ale aj vo sfére ich následnej implementácie. Na tento účel vznikla Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA), napomáhajúca EÚ inštitúciám, agentúram či členským štátom pri výkone príslušných oblastí ich právomocí. Keďže účinnosť aktuálneho viacročného rámca, t. j. programového dokumentu stanovujúceho prioritné oblasti pôsobenia FRA, končí v roku 2017, považujem za nesmierne dôležité prijať obdobný dokument i na obdobie nasledujúcich 5 rokov a tým vytvoriť FRA priestor pre ďalší, efektívny výkon jej činností. Tým nielen sebe samým dokážeme, že sa v EP o základných právach len nediskutuje, ale rovnako sa dbá aj na ich dôslednú praktickú aplikáciu. Hlboko veriac v myšlienky a hodnoty chránené EÚ je preto aj mojou povinnosťou najmä európskym občanom dokázať, že základné postuláty ako rovnosť, zákaz diskriminácie či spravodlivosť nepovažujem len za prázdne floskule. Práve naopak. Práve toto sú len niektoré z myšlienok, k ochrane ktorých som sa zaviazal prijatím poslaneckého mandátu, a svoj záväzok plánujem dodržať aj dnes, pretože v opačnom prípade by som nebol nič iné ako obyčajný hodnotový relativista.
2016/11/22
Digitising European industry (A8-0183/2017 - Reinhard Bütikofer) SK

. – Európa už dnes stojí na pokraji prichádzajúcej technologickej revolúcie v podobe blížiacej sa digitalizácie rôznych oblastí hospodárstva. Tento dnes už nevyhnutný trend nepochybne neobíde ani oblasť priemyslu, ktorý sa výrazne podieľa na tvorbe hospodárskej produktivity únie. Aj keď častokrát my, legislatívci, nestíhame promptne reagovať na všetok nový technologický progres, v oblasti tvorby koncepcií sa snažíme pro futuro navrhnúť zmeny tých existujúcich pravidiel, u ktorých už dopredu vieme, že nebudú vyhovovať anticipovanému pokroku. Jednu z takýchto snáh predstavuje aj iniciatíva Komisie predpokladajúca blížiacu sa digitalizáciu európskeho priemyslu, ktorá je hodnotená Európskym parlamentom v podobe predloženého návrhu legislatívneho uznesenia. Na účel efektívneho vysporiadania sa s prichádzajúcou situáciou Komisia správne usúdila, že už dnes musíme mať vytvorenú aspoň rámcovú stratégiu napríklad pre koordináciu a mobilizáciu zdrojov, zúčastnených subjektov či vytvoriť podmienky pre úspešné zvládnutie prechodu na novú, vyhovujúcu infraštruktúru. Súčasne je potrebné myslieť aj na našich občanov, z ktorých, paradoxne, mnoho príde o prácu, pretože úloha človeka vo výkone niektorých profesií ustúpi do úzadia alebo dokonca úplne zanikne. Preto sa veľmi teším, že EÚ aj týmto návrhom dokazuje svoju vôľu byť lídrom v oblasti prechodu do novej, inovatívnej doby, doby 21. storočia.
2016/11/22
Agreement between the EU, Iceland, Liechtenstein and Norway on an EEA Financial Mechanism 2014-2021 (A8-0072/2017 - David Borrelli) SK

. – Island, Lichtenštajnsko a Nórsko ako účastníci Dohody o Európskom hospodárskom priestore využívajú jednotný vnútorný trh EÚ. Na strane jednej sú teda poberateľmi všetkých výhod, na strane druhej sa na nich vzťahujú rovnaké pravidlá smerujúce k zabezpečeniu spravodlivého a kompetitívneho prostredia. Do roku 2014 existoval právny rámec slúžiaci ako titul na poskytovanie finančných príspevkov určených na jeho podporu a zmierňovanie nežiaducich rozdielov. Súhlasím s návrhom vytvoriť právny podklad na poskytovanie podpory aj na roky 2014 – 2021. Fungovanie a správa, respektíve uplatňovanie spoločných európskych politík na jednotnom trhu EÚ, predsa stoja nemalé peniaze. Pokiaľ majú tieto krajiny i naďalej záujem zúčastňovať sa, je pochopiteľné, že na jeho chode musia finančne participovať. Nemôžu predsa jeden z najväčších výdobytkov súčasnej Únie dostať zadarmo. Obzvlášť sa teším návrhu, že v rámci navrhnutých dohôd je z tohto balíka pre Slovensko určená adresná podpora v objeme 54,9 milióna EUR. V rámci preložených opatrení sa nachádzajú tiež špeciálne ustanovenia týkajúce sa importu rýb a produktov z rýb z Nórska a Grónska do EÚ. Verím, že aj obnova niektorých technických špecifikácii dovozných taríf prispeje k našej ďalšej, úspešnej spolupráci.
2016/11/22
The right funding mix for Europe’s regions: balancing financial instruments and grants in EU cohesion policy (A8-0139/2017 - Andrey Novakov) SK

. – V oblasti ekonomickej podpory konkrétnych projektov EÚ uplatňuje takzvanú politiku súdržnosti. Prostredníctvom rôznych finančných nástrojov či grantov poskytovaných vo forme európskych štrukturálnych a investičných fondov, respektíve pod záštitou Komisie a Európskej investičnej banky, sú ročne vynakladané miliardy eur určené na financovanie projektov či prilákanie nových investícií. Tieto nástroje tak vedú v konečnom dôsledku k zlepšeniu života nás všetkých európskych občanov. Aj prax dnes už skončeného programového obdobia 2007 – 2013 ukázala, že hlavná idea politiky súdržnosti funguje. Rovnako však otvorila priestor prinášať zlepšenia v oblasti budúceho čerpania. V snahe o vytvorenie výhodnejších pravidiel pre poberateľov výhod sa preto v kontexte európskej kohéznej politiky na obdobie rokov 2014 – 2020 znovu otvára diskusia. Osciluje však medzi dvoma protichodnými pólmi. Na strane jednej strojí eminentný záujem čerpanie a podporu zjednodušiť, na strane uvedomenie si, že tzv. one-size-fits-all variant určite nie krokom správnym smerom. Upriamujúc naviac pozornosť na otázku možných vzájomných synergií pri financovaní z prostriedkov EÚ správa ako imanentná súčasť tejto diskusie správne odporúča nezabudnúť ani na komplexnosť a technický charakter tejto problematiky. Poberateľom, respektíve žiadateľom, musíme i naďalej sprostredkovať potrebnú technickú pomoc a podporu. Koniec koncov sú to práve oni, ktorým sú tieto finančné inštrumenty určené.
2016/11/22
Future perspectives for technical assistance in cohesion policy (A8-0180/2017 - Ruža Tomašić) SK

. – Táto ďalšia z balíku správ zaoberajúca sa čerpaním európskych štrukturálnych a investičných fondov („EŠIF“) pre programové obdobie rokov 2014 – 2020 sa zameriava práve na implementáciu európskej kohéznej politiky. Predovšetkým však na dostupnosť tzv. technickej asistencie, ktorá zohráva významnú úlohu pri formovaní kompetentného systému správy EŠIF, pri tvorbe kvalitných projektov či pri riešení možných praktických problémov spojených so samotným čerpaním. K realizácii technickej asistencie v rámci súčasného programového obdobia majú členské štáty k dispozícii značný obnos peňazí vo forme finančného balíka vo výške okolo 13,4 miliárd EUR. Tieto peniaze však musia byť vynakladané transparentne, kontrolovateľne a musia preukázateľne prinášať pridanú hodnotu. Koniec koncov, sú to peniaze nás občanov, ktoré majú rovnako slúžiť nám občanom a nie sa niekde stratiť v procese ich alokácie. Aj napriek zložitosti testovania efektívnosti vynakladania týchto prostriedkov považujem za nevyhnutné vytvoriť systémový monitoring. Navyše rezervy vidím aj v adresnosti ich poskytovania. V praxi sú napríklad známe prípady, keď úradníci boli síce vyslaní na profesijný tréning, tento však ani zďaleka nezohľadňoval potreby lokálnych uchádzačov o čerpanie, čím utrpela jeho efektivita. Je potrebné si uvedomiť, že toto nie sú peniaze, ktoré máme akokoľvek „halabala“ minúť, ale ide o prostriedky umožňujúce napríklad stavať efektívnejšie a lacnejšie cesty, školy či nemocnice.
2016/11/22
Cross-border portability of online content services in the internal market (A8-0378/2016 - Jean-Marie Cavada) SK

. – Rozvoj internetu v kombinácii s voľným pohybom osôb musí byť zákonite reflektovaný aj v oblasti tvorby právnych predpisov týkajúcich sa poskytovania online služieb. Väčšina európskych domácností dnes totiž vlastní aspoň jeden tablet, notebook či smartphone umožňujúci napríklad sledovať filmy, hrať hry či počúvať hudbu online. Európski občania však dnes majú problém s niektorými službami, pokiaľ sa nachádzajú mimo ich domovského členského štátu. Majú problém s tzv. geo-blockingom. Dnes sa na pôde EÚ často objavuje pojem jednotný digitálny trh, v rámci ktorého Únia proklamuje snahu sprístupniť poskytovanie služieb čo najširšiemu okruhu občanov, vrátane tých nachádzajúcich sa v zahraničí. A veľmi správne. Nerozumiem preto, prečo v súčasnom svete digitalizácie a technologických zázrakov by som si nemohol legálne zakúpený digitálny obsah uložený niekde na cloude pozrieť napríklad aj na takej dovolenke v Rakúsku. Práve na elimináciu môjho problému smeruje predložený návrh legislatívneho uznesenia. Nezabúda však ani na ochranu či garantovanie práv vlastníkov či licenčných poskytovateľov online obsahu, čím vytvára obojstranne akceptovateľný kompromis. Únia vytvorená za účelom služby svojim občanom opätovne dokazuje svoju neochvejnú snahu toto poslanie napĺňať. Svoju snahu uľahčovať životy nás všetkých, Európanov.
2016/11/22
Implementation of the EU-Korea Free Trade Agreement (A8-0123/2017 - Adam Szejnfeld) SK

. – Implementáciu obchodnej dohody o voľnom obchode medzi EÚ s Kórejskou republikou hodnotím dnes po takmer 7 rokoch jej fungovania ambivalentne. Na jednej strane prax priniesla jednoznačné pozitíva v podobe zvýšenia exportu EÚ o takmer 50 % alebo zvrátenia obchodného deficitu Únie. Na druhej strane však Kórea nenaplnila očakávania týkajúce sa zabezpečenia adekvátnej ochrany domácej pracovnej sily. Postup tejto východoeurópskej krajiny v naplňovaní dohodnutých štandardov je pomalý, i naďalej dochádza k porušovaniu slobody združovania, napríklad aj v podobe väznenia vrcholných predstaviteľov odborov. Ak sa dnes teda Európska únia stavia do pozície ochrancu demokratických hodnôt a garanta ľudských práv a vo viacerých medzinárodnoprávnych dokumentoch túto svoju vôľu deklaruje, nie je možné si zakrývať oči a vyberať len to, čo sa nám hodí alebo páči. Práve naopak, považujem za potrebné vytvoriť si širší, komplexný obraz o celkovej situácii. Pokiaľ sa teda uzavrie obchodná dohoda za podmienky, že spriaznená krajina sa k demokratizácii a ochrane rovnakých hodnôt či štandardov zaväzuje, Kórea musí svoje záväzky plniť. A my na ich plnení musíme bezvýhradne trvať. Pokiaľ by sme tak nečinili, nie sme nič viac ako obyčajní hodnotoví relativisti.
2016/11/22
Annual report 2014 on subsidiarity and proportionality (A8-0114/2017 - Sajjad Karim) SK

. – Subsidiarita a proporcionalita ako základné zásady práva EÚ v ňom bezpochyby zaujímajú dôležité miesto. Posledné roky kontinuálne presadzujem, aby bol na ne kladený adekvátny dôraz pri tvorbe nových legislatívnych regúl. Tomu zodpovedá vecná a podložená argumentácia, a to aj v sprievodných dokumentoch pri tvorbe politík Únie. Častokrát sa totiž stretávam s principiálne správnou tézou, že legislatívny návrh (ne)porušuje tieto zásady, avšak takáto veta sa stáva floskulou, keď ad absurdum k jej podpore nachádzam odôvodnenie na 2 riadky. Málokedy totiž postačuje a neviem, či to mám z pohľadu legislatívcov v Komisii vnímať skôr ako lenivosť alebo číry alibizmus. Každopádne, ak je raz dohodnuté, že Únia môže konať v rámci princípu zverených právomocí v rozsahu vymedzených politík, apropo ktorý je dnes podľa môjho názoru vymedzený správne, len v oblastiach, kde nie je možné dosiahnuť výsledok na úrovni bližšie k občanovi, a ak už Únia má konať, tak koná len v rozsahu nevyhnutnom, je potrebné takéto pravidlá rešpektovať. A ich rešpektovanie náležite odôvodniť. Na druhej strane, svoju úlohu tu tiež zohrávajú národné parlamenty majúce dnes v oblasti subsidiarity isté kontrolné mechanizmy. Mali by sa preto viac angažovať v pozícii jej „strážneho psa“ a potláčať akékoľvek pokusy Únie konať ultra vires.
2016/11/22
FinTech: the influence of technology on the future of the financial sector (A8-0176/2017 - Cora van Nieuwenhuizen) SK

. – Dve dekády späť do minulosti slová ako cloud-computing, blockchain či crowdfunding snáď ešte ani neexistovali. Posledné roky však zaznamenali rapídny rozvoj technológií a elektronických služieb, na ktorý súčasný právny rámec nedokázal adekvátne zareagovať. Výnimkou nie je ani oblasť finančného trhu. Dnešné počítačové systémy otvárajú nové možnosti elektronického obchodovania, bankových či poisťovacích služieb. Otvárajú nové možnosti pre ekonomický rast, väčšiu transparentnosť a efektívnosť za súčasnej eliminácie možnej chybovosti ľudského faktora. Priekopníkmi v tomto technologickom vývoji sú dnes Izrael, USA a Čína. Pokiaľ chce EÚ držať krok, musíme vytvoriť adekvátny a kompetitívny právny rámec na jednej strane, na strane druhej nesmieme prílišne tento rozvoj brzdiť. Nielen v oblasti finančných služieb sa už prvé „huby po daždi“ objavujú, napríklad v podobe niektorých ustanovení MiFID či GDPR. Stále však zostáva množstvo dnes neregulovaných oblastí a taktiež množstvo oblastí, ktoré dnes vlastne ani nemožno regulovať, pretože ich potenciálu jednoducho nerozumieme. Pozrime sa napríklad na dnešnú oblasť robotického consultingu, pokiaľ všetko funguje, každý je spokojný, čo ak však bude spôsobená škoda. Kto bude za ňu zodpovedný? Pokrok súčasne prináša aj rad sprievodných výziev napríklad v IT bezpečnosti či pri spracovaní osobných údajov. Na väčšinu z nich sa snaží reagovať práve predložený návrh správy.
2016/11/22
EU accession to the International Cotton Advisory Committee (ICAC) (A8-0187/2017 - Fernando Ruas) SK

. – Bavlna predstavuje surovinu nevyhnutnú na riadne fungovanie napríklad odevníckeho či textilného priemyslu. V obchode s touto komoditou Európska únia dnes zaujíma postavenie dôležitého hráča. Nie je však členom Medzinárodnej poradnej komisie pre bavlnu (MPKB), čo do značnej mieri limituje jej možnosti presadzovať svoje záujmy pri ovplyvňovaní pravidiel obchodného prostredia či pri riešení možných problémov a sporov. Myslím si, že by sa táto situácia mala zmeniť. Vstupom do MKPB dokážeme posunúť našu pozíciu na ďalšiu úroveň – získame prístup k aktuálnym informáciám a analytickej podpore či sa staneme súčasťou platformy pre rozvoj ďalšej spolupráce a obchodu. Koniec koncov 9 členských krajín sa do tejto iniciatívy už zapojilo, pretože dnes už členmi sú. Vstup Únie bude teda len logickým zavŕšením už rozbehnutého, niekoľkoročného procesu. Naviac verím, že budúce členstvo nebude prospešné len pre nás, regionálne, a len v podobe ekonomického rastu. Dokáže však napomôcť aj zlepšenie situácie globálnej, pretože získame prístup k ďalšiemu medzinárodnému fóru, a tým aj priestor na presadzovanie širokej škály hodnôt, na ktorých Únia dnes stojí – napríklad úcty k zdraviu, ľudskému životu či ochrane spotrebiteľov. Najmä detská práca je dnes, bohužiaľ, v prostredí obchodu s bavlnou značne rozšíreným fenoménom a je našou povinnosťou robiť všetko preto, aby sme takémuto hanebnému vykorisťovaniu dokázali zabrániť.
2016/11/22
Annual report 2015 on the protection of EU's financial interests - Fight against fraud (A8-0159/2017 - Julia Pitera) SK

. – Daňové príjmy predstavujú jednu z najdôležitejších položiek príjmovej časti verejných rozpočtov. Tieto peniaze vyberané od občanov sú následne používané napríklad na stavbu ciest, školských zariadení či poskytovanie verejných služieb. Stále však existuje skupina ľudí, ktorá sa za účelom maximalizácie svojho osobného prospechu nemieni na plošnom daňovom odvode zúčastňovať. Prostredníctvom rôznych podvodných, najmä karuselových schém hľadá cestičky, ako zákon obísť, prípadne sa rovno nezdráha zákon porušiť. Ukracujú tak zdroje štátu na zabezpečovanie verejného blaha, ten však musí i naďalej potreby občanov uspokojovať. V dôsledku výpadku predpokladaných príjmov preto mení dohodnuté toky peňazí, častokrát pôvodne určené na financovanie ďalších verejne prospešných aktivít. Načrtnutá situácia nie je samozrejme čisto teoretického charakteru. Rast počtu reportovaných nezrovnalostí, podvody s daňou z pridanej hodnoty či sprievodných efekt korupcie dnes nie sú doménou len našej, slovenskej reality, ale bohužiaľ sa vyskytujú aj na pôde európskej. Správu vyzývajúcu Komisiu k zvýšeniu úsilia vo výkone dozorných právomocí, k zintenzívneniu auditu, kontroly či ďalších inšpekčných aktivít preto plne podporujem. V 21. storočí je predsa nemysliteľné, aby legislatíva neplatila v rozsahu svojej pôsobnosti rovnako pre všetkých.
2016/11/22
Evaluation of external aspects of customs performance and management as a tool to facilitate trade and fight illicit trade (A8-0162/2017 - Tiziana Beghin) SK

. – Jedným zo znakov vytvorenia jednotného vnútorného trhu je uplatňovanie spoločnej colnej politiky voči tretím krajinám. Ide o protekcionistické opatrenie nevyhnutné nielen na ochranu zdrojov či záujmov vlastných EÚ, ale aj na posilnenie jej pozície pri prerokúvaní rôznych medzinárodných obchodných dohôd. Exekutívnu a vynucovaciu úlohu v tejto oblasti však vykonávajú národné colné správy, ktoré svoje povinnosti často plnia bez potrebnej koordinácie či uniformity. Tým, samozrejme, ohrozujú záujmy a znižujú efektivitu uplatňovania spoločnej colnej politiky. V praxi sú dnes rozšírené napríklad prípady, keď rozhodovanie rôznych pašerákov falošného tovaru, cez územie ktorého členského štátu dostať tento tovar na jednotný európsky trh, je ovplyvnené existenciou nejednotných sankcií. Sprievodným efektom je tak znížený výber daní, poškodzovanie domácich podnikateľov či spotrebiteľov. Považujem preto za nevyhnutné tlačiť jednotlivé členské štáty k dôslednému uplatňovaniu spoločného colného kódexu a uplatňovať spoľahlivý systém kontroly či vytvoriť priestor na náležitú vzájomnú výmenu informácií. Aj toto sú niektoré z oblastí, na ktoré mieri predložený návrh správy. Preto verím v jej schopnosť prispieť k posilneniu integrity jednotného vnútorného trhu, verím v jej schopnosť prispieť k dôslednému a efektívnemu uplatňovaniu dnes už dohodnutých pravidiel.
2016/11/22
EU trade mark (A8-0054/2017 - Tadeusz Zwiefka) SK

. – Predložená správa je ďalším z radu dokumentov, ktoré sa dostali do Európskeho parlamentu kodifikujúc už existujúcu právnu úpravu. Aj keď z obsahového hľadiska neprináša v nič nové, s ohľadom na požiadavku právnej istoty považujem jej vypracovanie za nesmierne dôležité. Je predsa v záujme nás všetkých, aby sme mali k dispozícii jasné, prehľadné a transparentné právne predpisy umožňujúce zistiť predmet právnej regulácie s čo najmenšou námahou. Obzvlášť v dnešnom svete, kde sa denno-denne objavujú stovky a stovky nových textov modifikujúcich, rušiacich či novelizujúcich existujúcu legislatívu a adresát normy potom ani nevie, kde hľadať bez adekvátneho právneho zastúpenia. Som preto rád, že aj tento návrh napomáha zjednodušovanie či sprehľadňovanie práva a poskytuje nám všetkým, občanom Európskej únie, priestor na efektívnejšie hájenie našich vlastných práv. Zameriavajúc sa na špecifickú otázku ochrannej známky Únie je tak ďalším vítaným krokom na ceste k transparentnosti vo sfére duševného vlastníctva. Dúfajúc v pokračovanie nastoleného trendu i v ostatných oblastiach sa preto aj ja rád zúčastním svojím hlasom realizácie princípu, že štát, a teda aj Únia, tú má byť pre občana, nie občan pre štát.
2016/11/22
Structural Reform Support Programme for 2017-2020 (A8-0374/2016 - Lambert van Nistelrooij, Constanze Krehl) SK

. – Celosvetová ekonomická kríza ukázala existujúce nedokonalosti súčasných svetových ekonomík. V záujme reštartovania a následnej akcelerácie ekonomického rastu mnoho európskych štátov dnes podstupuje, resp. ešte len musí podstúpiť ťažké štrukturálne reformy. Všetkým je asi známy dnešný obraz Grécka držiaceho sa nad hladinou pomyselnej priepasti finančného bankrotu vďaka pomoci a solidárnosti jeho európskych partnerov. Aby sme však nemuseli pomáhať až v hodine dvanástej, Komisia predstavuje iniciatívu na podporu reformných akcií aj v čase relatívneho pokoja. Na roky 2017 – 2020 preto vyčleňuje balík asi 143 miliónov EUR slúžiaci ako možná finančná asistencia krajín rozhodnutých odstrániť existujúce makroekonomické nerovnováhy. Ďalšie peniaze môžu dať jednotlivé členské štáty k dispozícii na dobrovoľnej báze. Reformy je potrebné navrhnúť, uzákoniť, vykonať a následne efektívne kontrolovať. Celý tento proces stojí nemalé peniaze. Ich vplyv sa síce nemusí prejaviť v krátkodobom horizonte, z dlhodobého hľadiska však znamenajú tvorbu nových pracovných miest, posilnenie konkurencieschopného prostredia či podporu investícii. Na Slovensku sme si svoje odkrútili pred vstupom do EÚ za Dzurindovej vlády, po ktorej sme boli označovaní za ekonomického tigra. V dnešnej EÚ už však diferenciácia na my-tí ostatní neobstojí. Aby aj ostatné krajiny mohli nasledovať poreformný úspech Slovenska, podporujem návrh svojim hlasom.
2016/11/22
European Year of Cultural Heritage (A8-0340/2016 - Mircea Diaconu) SK

. – Nezastupiteľnú úlohou EÚ postavenej na spoločných európskych hodnotách, ideáloch či dejinách ako súčastiach spoločného európskeho kultúrneho dedičstva predstavuje ich pripomínanie a aktívne zdieľanie so svojimi občanmi, zvlášť v čase, keď sa kultúrna rozmanitosť na našom kontinente zvyšuje. V snahe priblížiť a vyzdvihnúť prínosy spoločnej kultúry, jej priaznivých ekonomických účinkov predovšetkým na oblasť cestovného ruchu, ale aj s cieľom umocniť pocit príslušnosti k priestoru, v ktorom všetci spoločne žijeme, k celku zvanému Európa bol predstavený návrh dezignovať rok 2018 ako Európsky rok kultúrneho dedičstva. Nielenže má takýto projekt potenciál prispieť k formovaniu spoločnej európskej identity, rovnako môže napomôcť rozvoj európskeho hospodárstva. Dokáže totiž zmobilizovať občiansku spoločnosť, najmä mimovládne organizácie, ale aj rôzne kultúrne asociácie či malé a stredné podniky. Vo svetle súčasných výziev je nesmieme dôležité nezabudnúť na to, odkiaľ pochádzame a čo nás všetkých spája. Spoločne sme vyrástli na našom kontinente, spoločne tu žijeme a spoločne snáď žiť budeme. Životy našich otcov a ich otcov, ich vedomosti, ale i vzostupy či pády sú uložené pre ďalšie generácie v múzeách, knižniciach či rôznych zbierkach. V duchu hesla historia est magistra vitae preto považujem za našu povinnosť šíriť ich príbeh, prípadne sa poučiť, ale hlavne nezabudnúť.
2016/11/22
Management of fishing fleets in the outermost regions (A8-0138/2017 - Ulrike Rodust) SK

. – Špecifiká najvzdialenejších regiónov, t. j. 9 regiónov majúcich zvláštne postavenie v práve EÚ – napríklad Guadeloupe, Francúzska Guayana, Réunión, Martinique ale aj také Kanárske ostrovy – si vyžadujú vo vzťahu nim jedinečný prístup. Keďže ide o ostrovné územia odľahlé a oddelené od kontinentálnej Európy, v prípade občanov, ktorých rybolov predstavuje činnosť strategického charakteru, musí ich osobitostiam ustúpiť aj uplatňovanie Spoločnej európskej rybárskej politiky (SRP). V nadväznosti na zámer viacerých z nich modernizovať ich námorné flotily častokrát zastarané, nespĺňajúce základné bezpečnostné či technické požiadavky, predložený návrh správy predstavuje niekoľko ciest, ako ich prispôsobiť požiadavkám modernej doby. Výrazne sa zameriava predovšetkým na nachádzanie možných zdrojov financovania. Akcentuje však aj dnes aktuálne požiadavky na vytvorenie udržateľného systému zohľadňujúceho ako potreby občanov, tak aj v budúcnosti nevyhnutný vyhovujúci stav morských zdrojov, to všetko so zreteľom na možné sociálne či hospodárske vplyvy na život domácich obyvateľov. Návrh skutočne považujem za vydarený. Tieto oblasti sú natoľko špecifické, že uplatňovanie jedného metra by mohlo v praxi spôsobiť viac problémov ako úžitku. Pretože si okrem iného v 21. storočí zaslúži prijateľné pracovné podmienky nielen francúzsky rybár z Marseille, ale rovnako aj taký francúzsky rybár z Guadeloupe, podporujem návrh svojím hlasom.
2016/11/22
EU flagship initiative on the garment sector (A8-0080/2017 - Lola Sánchez Caldentey) SK

. – Európska únia ako entita rešpektujúca základné práva a slobody by sa mala podieľať na zdieľaní či presadzovaní týchto hodnôt nielen medzi členskými štátmi, ale pokiaľ možno prostredníctvom rôznych iniciatív či iných nástrojov zahraničného obchodu aj za svojimi vlastnými hranicami. Výnimku nemôže tvoriť ani oblasť odevného priemyslu. Častokrát medializovaná skutočnosť o vskutku strašných a nedôstojných pracovných podmienkach pracovníkov niektorých tretích krajín ako štátov výrazne sa podieľajúcich na tvorbe európskeho odevného trhu ukazuje, že demonštrované hodnoty s hodnotami EÚ nemusia ani zďaleka korešpondovať. V 21. storočí nepovažujem napríklad detskú prácu, prácu za minimálnu alebo dokonca žiadnu odmenu, prácu v neporiadku a špine za akceptovateľnú. Mnoho z nás možno ani nevie, resp. nechce vedieť v akých podmienkach sa ich tričko či nohavice vyrobili. A pokiaľ aj vie, neuvedomuje si, že ako kupujúci finálneho produktu k ich existencii prispievame. V snahe získať tovar čo najlacnejšie, vytvárame tlak na výrobcov. Tí potom v záujme zachovania svojej konkurencieschopnosti prenášajú tento tlak na ľudí sediacich napríklad za šijacími strojmi či lepiacich topánky. Predložený návrh uznesenia je apelom na Komisiu, aby sa konečne ľady pohli. Nemôžeme si donekonečna zakrývať oči a tváriť sa, že problém neexistuje. Vedúca úloha EÚ nám dnes prikazuje prevziať zodpovednosť!
2016/11/22
Wholesale roaming markets (A8-0372/2016 - Miapetra Kumpula-Natri) SK

– S cieľom zlepšiť fungovanie jednotného vnútorného trhu v oblasti telekomunikačných služieb bolo na pôde EÚ schválené nariadenie zabezpečujúce pre koncového zákazníka rovnaké ceny hovorov, SMS správ a dátových služieb, ako zákazník platí v domovskom členskom štáte, a to prostredníctvom zrušenia roamingových poplatkov. Nariadenie však nerieši situáciu telekomunikačného operátora, ktorý podľa týchto nových pravidiel nesmie zohľadniť cezhraničný charakter služby v retailovej cene. V Európe však neexistuje jednotná mobilná sieť spoločná pre všetky členské štáty, a preto operátorovi poskytujúcemu službu vznikajú dodatočné náklady za sprostredkovanie siete partnerom z iného členského štátu. Komisia preto v záujme zabezpečenia udržateľnosti „maloobchodného“ trhu iniciovala vytvorenie legislatívy aj v oblasti trhu „veľkoobchodného“. A to bezpochyby správne. Stanovenie maximálnych limitov za sprostredkovanie hovoru, SMS správy či dátovej služby nepochybne prispeje k ochrane predovšetkým menších či trhovo slabších prevádzkovateľov domácich sietí. Legislatívne zakotvenie spravodlivých podmienok výkonu podnikania na úrovni poskytovateľov telekomunikačných služieb preto považujem za nevyhnutný predpoklad, aby si jedného dňa nikto z nás pri ceste do zahraničia nemusel vypínať mobilný telefón zo strachu, aký mu zas príde telefónny účet. Za ďalší nevyhnutný krôčik na ceste k vytvoreniu jednotného digitálneho trhu.
2016/11/22
European Solidarity Corps (B8-0238/2017) SK

– Ideu Komisie zvýšiť akcieschopnosť mladých ľudí a vôľu prispieť k posilneniu ich solidarity a tolerancie, napríklad aj v náboženských či rasových otázkach dnešnej heterogénnej Európy prostredníctvom vytvorenia európskeho zboru solidarity (ďalej len „EZS“), hodnotím v zásade pozitívne. Takáto iniciatíva totiž dokáže spojiť príjemné s užitočným. Na strane jednej má, okrem už spomenutého, potenciál umožniť mladým ľuďom získať nové návyky, jazykové či iné praktické schopnosti a zručnosti, na strane druhej môže prispieť k vytvoreniu dodatočnej pomocnej sily pre rôzne štátne inštitúcie, miestne orgány, podniky či mimovládne organizácie reagujúce na nepredvídateľné krízové situácie či katastrofy. V teoretickej rovine ide o koncept skutočne zaujímavý, považujem však za potrebné sa zamýšľať taktiež nad otázkami praktickými. Z čoho má byť EZS financovaný? Nebude sa jeho činnosť prekrývať s už existujúcou európskou dobrovoľníckou službou? Nebude dochádzať k nahradzovaniu činností obvykle vykonávaných v riadnom pracovnom pomere touto novou formou „dobrovoľníckej služby“? To všetko sú otázky, na ktoré dnes nepoznáme názor toho najpovolanejšieho – Komisie. Je potrebné žiadať vysvetlenia, vyzdvihovať to dobré, ale aj konštruktívne navrhovať riešenia. Keďže práve tak činí predložený návrh legislatívneho uznesenia, som rád, že aj ja ho dnes môžem podporiť svojím hlasom.
2016/11/22
Adequacy of the protection afforded by the EU-US privacy Shield (B8-0235/2017, B8-0244/2017) SK

– Súčasný stupeň elektronizácie spoločnosti so sebou prináša rad výziev, či už v oblastiach legislatívnych alebo právnych. Jednou z nich je nepochybne aj otázka, ako zabezpečiť dostatočnú ochranu osobných údajov našich občanov, zvlášť pokiaľ dochádza k ich transferu za Atlantik. Tí, ktorí túto problematiku sledujú, si určite pamätajú na aféru okolo odhalení E. Snowdena a transformáciu programu Safe Harbour do dnešného US-EU Privacy Shield (PS). PS ako nový program zameraný na zabezpečenie rovnakého stupňa ochrany osobných údajov prenášaných na územie USA má za sebou niekoľkomesačné fungovanie. V nadväznosti naň a v snahe poskytnúť pomyselné zrkadlo bol do Európskeho parlamentu predložený návrh rezolúcie, ktorá na strane jednej vyzdvihuje pozitíva snahy našich západných partnerov prispôsobiť sa európskemu štandardu, na strane druhej sa však rovnako snaží vyplniť medzery stále existujúce v jeho implementácii. Krásne sa to dá demonštrovať na príklade ombudsmana ochrany údajov. Ombudsman ako novo vytvorená inštitúcia má právo prijímať žiadosti o prípadnom porušovaní práv pri prenose údajov, doposiaľ však zo strany amerických orgánov nebol menovaný. Preto na účel vytvorenia jasného, transparentného a bezpečného právneho rámca, rámca zverujúceho aj našim občanom relatívny pokoj, kto a koľko o nich vlastne v USA vie, rád podporím aj ja návrh rezolúcie svojím hlasom.
2016/11/22
Ratification and accession to the 2010 Protocol to the Hazardous and Noxious Substances Convention with the exception of aspects related to judicial cooperation in civil matters (A8-0076/2017 - Pavel Svoboda) SK

– V rovine právnej zodpovednosti nie je nezvyčajné, že cestný prepravca ako subjekt presúvajúci tovar z bodu A do bodu B vo valnej väčšine prípadov nesie náklady spojené s prípadnou nehodou, ktorá nastane počas prepravy. Následky – či už pre životné prostredie alebo pre život a zdravie ľudí osídľujúcich okolité oblasti – totiž môžu byť nesmierne závažné. V nadväznosti na tento stav považujem rovnako za nevyhnutné zabezpečiť ochranu dotknutých subjektov či prostredia aj v rovine prepravy námornej, zvlášť pokiaľ ide o transport škodlivých či nebezpečných látok. Objektívnu zodpovednosť prepravcu lode, povinnosť uzatvoriť poistenie či zriadenie špeciálneho fondu na náhradu škody ako hlavné stavebné piliere protokolu z roku 2010 k Medzinárodnému dohovoru o zodpovednosti a náhrade škody pri preprave nebezpečných a škodlivých látok na mori („protokol“), preto považujem za dôležitý nástroj k ochrane všetkých dotknutých subjektov. V boji za opätovne čisté pláže, za obnovený morský život či znovu obývateľné domovy musíme mať totiž jednotné a jasne hovoriace pravidlá. Verím, že práve ratifikácia Protokolu prispeje k vytvoreniu legislatívneho rámca umožňujúceho promptne a efektívne obnoviť stav pred nehodou. Rámca, ktorý poslúži ako základ ľudskej spolupráce, pretože spoločnými silami dokážeme odstrániť následky aj tej najväčšej katastrofy.
2016/11/22
Application of the provisions of the Schengen acquis relating to the Schengen Information System in Croatia (A8-0073/2017 - Nuno Melo) SK

– Pre odstránenie fyzických hraníc medzi Chorvátskom a ďalšími členskými štátmi Európskej únie musí tento nový, stredomorský člen do svojho vnútroštátneho práva okrem iného plne integrovať právne predpisy Schengenského informačného systému (SIS). Ten slúži predovšetkým na zabezpečenie vnútornej bezpečnosti štátov zúčastnených na využívaní Schengenu ako priestoru bez existujúcich hraničných kontrol. Pretože Chorvátsko preukázateľne na základe predom stanovených hodnotiacich kritérií splnilo nevyhnutné podmienky v rámci ďalšieho kroku smerujúceho k záverečnému členstvu, je teraz na rade Únia. Dnes už nič nebráni tomu, aby Európsky parlament ako spolupodieľajúca sa inštitúcia odobrila aplikáciu predpisov SIS na chorvátskom území, a to práve v podobe predloženého návrhu rezolúcie. Žijeme totiž vo svete, kde by sa malo dodržiavať predom dané slovo. Verím, že finálna, plnohodnotná účasť Chorvátska bude výhodná ako pre nás, súčasných členov, tak aj pre Chorvátsko. Presvedčene a hrdo preto aj ja svojím hlasom rád pomôžem k tomu, aby aj slovenskí dovolenkári mohli bez zbytočného administratívneho prerušenia svojej cesty jedného dňa doraziť priamo až k Jadranskému moru, či rovnako turisti zo Záhrebu prísť, napríklad, aj do takej Bratislavy.
2016/11/22
Medical devices (A8-0068/2017 - Glenis Willmott) SK

– Jednou z najdôležitejších agend, ktorými sa na pôde Európskeho parlamentu dlhodobo zaoberám, je ochrana ľudského života a zdravia. V snahe o zabezpečenie najvyšších štandardov ich ochrany sa cítim byť viazaný nielen zloženou lekárskou prísahou, ale aj osobným presvedčením a snahou pomôcť každému človeku, pokiaľ je to v mojej dispozícii. Som preto nesmierne rád, že aj svojím hlasom môžem podporiť iniciatívu komisie snažiacej sa prispôsobiť existujúci právny rámec týkajúci sa zdravotníckych pomôcok požiadavkám modernej doby, požiadavkám 21. storočia. Za posledné desaťročia totiž došlo v oblasti medicíny k značným technologickým inováciám, obdivuhodným úspechom, ale aj zavrhnutiahodným škandálom. Práve v dnešnej dobe dennodenného pokroku plénum Európskeho parlamentu čelí otázke, či vydať odporúčanie, aby do druhého čítania postúpil nový návrh nariadenia o zdravotníckych pomôckach. Návrh, ktorý okrem iného sprísňuje dohľad a požiadavky kladené na zdravotnícke pomôcky ako vo fáze pred uvedením produktu na trh, tak po jeho uvedení, sprísňuje požiadavky na vysoko rizikové medicínske výrobky či zlepšuje ich spätnú vystopovateľnosť. Návrh bojujúci za pokrokovejšiu, kvalitnejšiu a bezpečnejšiu medicínu v boji za lepší život všetkých pacientov, občanov Európy, ktorých zdravie bolo, je a i naďalej musí zostať na prvom mieste.
2016/11/22
In vitro diagnostic medical devices (A8-0069/2017 - Peter Liese) SK

– Rovnako ako v prípade „klasických“ zdravotníckych pomôcok Európsky parlament v súčasnosti čelí otázke, či posunúť do druhého čítania aj legislatívny návrh Komisie inovujúci právnu úpravu k tzv. in-vitro zdravotníckym pomôckam. Ide predovšetkým o diagnostické prostriedky umožňujúce detekciu choroby, infekcie či inej formy zmeneného zdravotného stavu pacienta užívané v rôznych expertných laboratóriách, ale aj priamo spotrebiteľom v jeho domácnosti. V praxi tak dochádza k reforme právneho rámca, napríklad k rôznym krvným testom, testom tehotenstva či testom merajúcim hladinu cukru u diabetikov. Materiálna podstata návrhu nového nariadenia je postavená na rovnakých stavebných pilieroch ako u náprotivku zaoberajúceho sa pomôckami „klasickými“. Mieri predovšetkým na posilnenie dohľadu nad trhom, sprísnenie zodpovednosti výrobcu za kvalitu, fungovanie a bezpečnosť výrobku či zlepšenie spätnej vystopovateľnosti produktov uvádzaných na európsky trh. Skutočne v prípade ľudského zdravia nerád robím kompromisy. Chvalabohu ani u tohoto legislatívneho návrhu ich robiť netreba. Legislatívna iniciatíva adekvátne reaguje na pokrok modernej medicíny a poskytuje ako výrobcom, tak regulátorom a spotrebiteľom dostatočne flexibilný priestor pre realizáciu a ochranu ich práv. Som preto nesmierne rád, že svojím hlasom aj pre tento návrh dokážem pomôcť občanom EÚ v prístupe k zdravotnej starostlivosti 21. storočia.
2016/11/22
Money market funds (A8-0041/2015 - Neena Gill) SK

– Do Európskeho parlamentu sa dostala správa o návrhu nariadenia o fondoch peňažného trhu (FPT) predstavujúcich významný investičný nástroj určený najmä pre potreby krátkodobého financovania a diverzifikácie investičného portfólia finančných inštitúcii, podnikov či vlád. Aj napriek portfóliu menej rizikových aktív, do ktorých FPT investujú, posledná finančná kríza ukázala potrebu unifikácie a celkovej reformy legislatívnych požiadaviek kladených na ich integritu či finančnú stabilitu. Stanovením záväzných normatívov, sústrediac sa predovšetkým na zloženie investičného portfólia, potrebu dostupnosti dostatočne veľkých a likvidných rezerv či stanovenie pravidiel oceňovania majetku fondu, návrh nariadenia výrazne prispeje k zvýšeniu ochrany investorov vkladajúcich svoje dostupné prostriedky do tejto alternatívy bankových vkladov. V praxi tak napríklad investor investujúci na trhu, ktorý utrpel šok, pociťujúci náhlu potrebu spätného získania svojich finančných prostriedkov bude oveľa lepšie chránený pred nedostatkom likvidity povinného fondu či jeho sponzora zaviazaného k výplate. Verím, že práve tieto nové, jasné a transparentné pravidlá budú v kontexte širšej reformy značným prínosom nielen pre FTP, ale aj pre stabilitu celého peňažného trhu Európy, a preto svojím hlasom podporujem ich prijatie aj v tejto fáze legislatívneho procesu.
2016/11/22
Prospectus to be published when securities are offered to the public or admitted to trading (A8-0238/2016 - Petr Ježek) SK

– Trend vychádzať adresátom verejnoprávneho pôsobenia v ústrety, dlhodobo uplatňovaný na pôde európskych inštitúcií, sa prejavuje aj v rôznych legislatívnych iniciatívach Komisie týkajúcich sa bankovníctva či financií. V snahe znížiť administratívnu záťaž a zvýšiť informovanosť sa do Európskeho parlamentu dostala správa o návrhu nariadenia o prospekte, t. j. povinne zverejňovanom dokumente pri verejnej ponuke cenných papierov a ich prijatí k obchodovaniu na burze. Tento ďalší významný krok na ceste k vybudovaniu kapitálovej únie, únie poskytujúcej adekvátnu ochranu na vnútorne nefragmentovanom trhu, má potenciál uľahčiť činnosť obom zúčastneným stranám. Na jednej strane podnikom, najmä malým a stredným, pri získavaní dodatočného financovania na rozvoj ich podnikania predovšetkým stanovením zjednodušených požiadaviek na formálny obsah prospektov a ich väčšej variabilite podľa veľkosti emitenta či emisie. Na druhej strane pomáha aj potenciálnym investorom, ktorým sa v praxi umožňuje získať všetky potrebné informácie na učinenie informovaného investičného rozhodnutia z jasnejších, prehľadnejších a dostupnejších zdrojov. Som odhodlaný presadzovať každú iniciatívu uľahčujúcu život nás, Európanov. Verím, že aj nový návrh nariadenia práve takúto iniciatívu predstavuje, a preto správu veľmi rád podporím svojím hlasom.
2016/11/22
Multiannual financial framework for 2014-2020 (Resolution) (A8-0117/2017 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas) SK

– V rámci rozpočtového hospodárenia Únie zohráva významnú úlohu tzv. viacročný finančný rámec (VFR), ktorý primárne stanovuje nepresiahnuteľné limity pre rozpočet Únie. Závažné a bezprecedentné krízy, udalosti či výnimočné okolnosti niekoľkých posledných rokov – migračná kríza a utečenecká kríza, vonkajšie núdzové situácie, vnútorné bezpečnostné otázky – však ukazujú potrebu flexibilnejšie nastaveného rámca rozpočtovej zodpovednosti. Práve na to mieri revízia, ako sa v súčasnosti ukazuje, rigidne nastaveného VFR na roky 2014 – 2020. Ak by dnes Únia zostala nečinná, hrozí, že v budúcnosti nebude mať možnosť reagovať na nové, potenciálne sa objavujúce situácie či hrozby, bez porušenia svojich vlastných pravidiel. Práve na účely mobilizácie dodatočných finančných prostriedkov zvýšením finančných limitov VFR na roky 2019 – 2020, rozšírením rezerv určených pre núdzovú pomoc alebo posilnením tzv. nástroja flexibility bol do Európskeho parlamentu predložený novelizujúci návrh nariadenia. Pevne verím, že dodatočné finančné prostriedky nebude nutné v budúcnosti v dôsledku katastrof či iných negatívnych udalostí využiť. Nemôžeme však ignorovať súčasnú realitu či skúsenosti nadobudnuté z posledných rokov, a preto musíme už dnes zostať pripravení na situáciu zajtrajška. Dôverujúc v schopnosť Únie i naďalej čeliť súčasným výzvam rád podporím svojím hlasom i tento technický návrh.
2016/11/22
Addressing refugee and migrant movements: the role of EU External Action (A8-0045/2017 - Elena Valenciano, Agustín Díaz de Mera García Consuegra) SK

– Súčasná migračná kríza je krízou globálnou, vyžadujúcou si spoločné úsilie a kroky všetkých členských krajín Únie, ako aj našich zahraničných partnerov. Na úrovni EÚ sú do riešenia tejto predovšetkým humanitárnej krízy zahrnuté všetky inštitúcie EÚ. Predkladaná správa v tejto súvislosti hodnotí aktivity Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, a najmä efektívnosť použitých nástrojov na dosahovanie najdôležitejších spomedzi vytýčených cieľov: záchrany ľudských životov, zabezpečovania adekvátnej ochrany človeka v núdzi a správy a riadenia hraníc. Činnosť Európskej služby za zameriava hlavne na mobilizáciu finančných inštrumentov, spoluprácu pri navrátení ekonomických migrantov a boj proti formám organizovaného zločinu zameraných na obchodovanie s ľuďmi. Som presvedčený, že v rámci riešení migračnej krízy je nutné zamerať sa predovšetkým na dôvody jej vzniku a venovať veľké úsilie práve snahe o znavunastolenie mieru vo vojnou skúšaných krajinách. Správe som dal svoj hlas.
2016/11/22
Characteristics for fishing vessels (A8-0376/2016 - Werner Kuhn) SK

– Z právnej istoty – ako jedného z najvyšších imperatívov tvorby, interpretácie či aplikácie pozitívneho práva – vyplýva aj požiadavka na presne, jasne a prehľadne konštruované právne predpisy. Práve opakovaná novelizácia ustanovení právnych aktov spôsobuje následnú fragmentáciu práva, a tým aj značné ťažkosti adresátov právnych noriem, ktorí v snahe dopátrať sa aktuálne účinného textu, musia preskúmavať tak pôvodné znenie predpisu, ako aj znenie každej ďalšej novely. Spomínaná roztrieštenosť nie je dnes však ničím novým ani výnimočným. Európska komisia, uvedomujúc si podstatu problému a v záujme jeho eliminácie, predstavila legislatívnu iniciatívu v podobe návrhu nariadenia i v oblasti označovania rybárskych lodí či plavidiel. Túto iniciatívu vnímam vskutku pozitívne. Myslím si, že systematizácia a obsiahnutie všetkých relevantných pravidiel v jednom akte prispeje k sprehľadneniu práva, čím sa v konečnom dôsledku uľahčí činnosť adresáta pri chápaní obsahu právneho normatívu. Verím, že tak ako štát, má rovnako Únia existovať pre občana, v žiadnom prípade nie naopak. Z pohľadu zákonodarcu je preto nutné adresátovi vyjsť v maximálnej možnej miere v ústrety, o to viac, keď sa zasahuje do jeho základných práv či už v oblasti cestovania, práce alebo – ako v tomto prípade – v oblasti značenia lodí.
2016/11/22
Approval and market surveillance of motor vehicles and their trailers, and of systems, components and separate technical units intended for such vehicles (A8-0048/2017 - Daniel Dalton) SK

– V nadväznosti na rozdielny výklad a rôznu aplikáciu existujúceho právneho rámca v oblasti značenia motorových, prípojných vozidiel a súvisiacich systémov či komponentov sa do Európskeho parlamentu dostala správa o iniciatíve Komisie reformovať aktuálnu legislatívu prostredníctvom návrhu nového nariadenia. Dôsledkom týchto nedostatkov sa totiž otvára priestor pre rôzne špekulácie či podvody. Koniec koncov nie je to tak dávno, čo médiá informovali o praxi niektorých automobiliek manipulujúcich s výsledkami emisných testov. Takéto nekalé a zastierajúce praktiky výrobcov je potrebné rázne odsúdiť za súčasného sprísnenia sankcií pre všetkých, ktorí považujú dnešnú legislatívu iba za zdrap papiera. S cieľom zachovať férové a spravodlivé trhové podmienky návrh prináša výrazné novoty v podobe zväčšenia právomoci Európskej komisie v oblasti dohľadu nad trhom, zavedenia povinnosti členských štátov k výkonu periodických kontrol či reformy nastaveného systému sankcionovania nedovoleného konania či následného vynucovania potenciálne uložených pokút. Verím, že predložený návrh je krokom správnym smerom v úsilí smerujúcom k zabezpečeniu vysokej úrovne bezpečnosti na cestách a minimalizácii negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie, preto ho aj ja rád podporujem svojím hlasom.
2016/11/22
Palm oil and deforestation of rainforests (A8-0066/2017 - Kateřina Konečná) SK

– V rámci agendy ochrany životného prostredia, ktorou sa na pôde Európskeho parlamentu dlhodobou zaoberám, nadobúda v posledných rokoch na aktuálnosti otázka palmového oleja. Pri jeho produkcii totiž dochádza k značnej degradácii prírodných zdrojov. Dotknutá je nielen samotná flóra najmä tropických ekosystémov, ale aj fauna či činnosť a životné podmienky ľudí, častokrát na tomto prostredí závislých. Nie je a ani nemôže byť akceptovaná myšlienka, že ide o situáciu našim, európskym zemepisným šírkam a dĺžkam, príliš vzdialenú. Aj Európa ako jeden z najväčších odberateľov palmového oleja je minimálne nepriamo zodpovedná za súvisiace odlesňovanie, karbonizáciu ovzdušia a v konečnom dôsledku globálne otepľovanie našej planéty. Nezakrývajme si naďalej oči, zaujmime k tejto téme dospelý prístup a prevezmime zodpovednosť. Vytvorenie jednotnej certifikačnej schémy pre dovoz či revíziu role palmového oleja ako aditíva do biopohonných hmôt považujem za skvelý začiatok – za prvý zo skutočne nevyhnutných krokov na ceste k vytvoreniu trvalo udržateľného prostredia a zmiernenie následkov tohoto v súčasnosti už globálneho problému. Pretože už dnes je žiaduce a dokonca nutné pýtať sa, čo príde zajtra, pretože už dnes je nutné myslieť aj na budúce generácie.
2016/11/22
Women and their roles in rural areas (A8-0058/2017 - Marijana Petir, Maria Lidia Senra Rodríguez) SK

– Boj za rešpektovanie práv žien a posilňovanie ich postavenia v spoločnosti i v pracovnom prostredí sú na pôde Európskeho parlamentu čoraz intenzívnejšie. Tento boj prebieha na viacerých frontoch a v rôznych oblastiach – tematických či regionálnych. Jednou z oblastí je vidiek, ktorý je vo väčšine prípadov nerozlučiteľne spätý s poľnohospodárstvom a prácou na farmách. Ženy majú aj tu nezastupiteľnú úlohu. Domnievam sa, že je našou povinnosťou dohliadnuť, aby im boli zabezpečené kvalitné životné, ako aj pracovné podmienky a prístup k službám. Je nemenej dôležité, aby boli ženy povzbudzované k aktívnej participácii v poľnohospodárskej politike EÚ či rôznych rozvojových programoch a aby ich zastúpenie pri riadení napríklad fariem bolo adekvátne. Správe vyjadrujem svoju podporu.
2016/11/22
Draft recommendation following the inquiry into emission measurements in the automotive sector (B8-0177/2017) SK

– Na jeseň roku 2015 automobilovým priemyslom otriasol škandál, keď nemecká automobilka Volkswagen priznala manipulácie s emisnými testami. V nadväznosti na to Európska komisia zriadila komisiu, ktorú poverila vyšetrovaním celej kauzy. Vyšetrovanie sa medzičasom skončilo, pričom komisia predložila súbor návrhov riešení orientovaných predovšetkým na európskych spotrebiteľov, ktorým kvôli nekalým postupom automobilky vznikli neprimerané náklady. Odporúčania ďalej sledujú sprísnenie podmienok, aby sa v budúcnosti podarilo vyhnúť podobným škandálom, ktoré škodia ako životnému prostrediu, tak spotrebiteľom. Plne sa stotožňujem s týmto postojom a správe dávam svoj hlas.
2016/11/22
Supply chain due diligence by importers of minerals and metals originating in conflict-affected and high-risk areas (A8-0141/2015 - Iuliu Winkler) SK

. – Bohužiaľ aj dnes vo svete existujú konfliktné oblasti, kde sa rôzne záujmové skupiny podieľajú prostredníctvom nútenej práce na ťažbe nerastov, z ktorých financujú napríklad nákup zbraní alebo iných prostriedkov vedenia vojny. Európa založená na historických civilizačných hodnotách slobody, tolerancie a dôstojnosti sa správne rozhodla postaviť za rešpektovanie týchto ideálov aj v oblasti ťažby, respektíve spracovania cínu, tantalu, volfrámu a zlata. V podobe legislatívneho návrhu nariadenia niektorým dovozcom, prevádzkovateľom zlievarní či rafinérií ukladá, iným dáva priestor zúčastniť sa na zdieľaní demokratických hodnôt prostredníctvom systému certifikácie. Jej získanie deklaruje, že pri dovoze či spracovaní nerastov dotknutý subjekt postupuje zodpovedne a využíva iba suroviny s transparentným pôvodom, získané za humánnych podmienok. Spoločnostiam dobrovoľne účastným na systéme sa naviac otvára možnosť zlepšiť svoj imidž v očiach verejnosti, keďže budú zapísané do registra „zodpovedných“ subjektov. Verím, že schválenie správy je malým, ale dôležitým krokom na ceste k obmedzeniu príjmov všetkých tých, ktorí parazitujú na lacnej pracovnej sile, a súčasne ťahom na pomyselnej šachovnici smerujúcim k ukončeniu činnosti týchto vykorisťovateľov.
2016/11/22
Constitutional, legal and institutional implications of a Common Security and Defence Policy: possibilities offered by the Lisbon Treaty (A8-0042/2017 - Esteban González Pons, Michael Gahler) SK

. – Obranná a bezpečnostná politika ako politický a právny záväzok vyplývajúci zo zakladajúcich zmlúv predstavuje ďalší krok na ceste k silnejšej európskej integrácii. Spoločnou kolektívnou akciou dokážu členské štáty promptnejšie, efektívnejšie a adresnejšie reagovať na novo sa objavujúce hrozby a geopolitické rozloženie sveta, ale aj zdôrazniť, že zahraničná politika dlhodobo presadzovaná Úniou sa má o čo oprieť. Otázka budovania spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky sa dostáva na pôdu Európskeho parlamentu doslova v hodine dvanástej, zvlášť keď si pripomenieme, že neďaleko východnej hranice Slovenska prebieha de facto otvorený ozbrojený konflikt, v období, keď svetové veľmoci ako USA či Rusko zvyšujú svoje výdavky na zbrojenie. Vytvorenie sui generis inštitúcie PESCO zastrešujúcej stálu spoluprácu, založenie európskych integrovaných síl či výzvu adresovanú členským štátom, aby vynakladali minimálne 2 % svojho hrubého domáceho produktu na obranu, to všetko považujem za kroky smerujúce k vytvoreniu bezpečnejšej a obranyschopnejšej Európy, ktoré sa ukazujú v súčasnom svete skôr už ako nevyhnutnosť. Verím, že svojou podporou tohoto návrhu aj ja prispejem k vystavaniu „obranného valu“ voči všetkému, čo ohrozuje alebo bude ohrozovať záujmy mojej domoviny, Európy.
2016/11/22
2016 Report on Montenegro (A8-0050/2017 - Charles Tannock) SK

. – Čierna Hora prechádza v posledných rokoch reformným procesom, v rámci ktorého sú prijímané mnohé opatrenia smerujúce k posilneniu panstva práva, boju proti korupcii či demokratizácii ako takej. V boji za zlepšenie života a zvýšenie životnej úrovne všetkých jej občanov je nesmierne dôležité oceniť a vyzdvihnúť dlhoročné úsilie Čiernej Hory implementovať rovnaké hodnoty, z ktorých vyvstala aj Európska únia, s cieľom podporiť vedenie krajiny v ďalšom úsilí zjavne prinášajúcom svoje ovocie. Na druhej strane však netreba byť až prílišne optimistický, pretože z pohľadu momentálnej vládnej garnitúry je stále čo zlepšovať. Nedávny údajný pokus o štátny prevrat v deň volieb, údajné zásahy Ruskej federácie do suverenity krajiny s cieľom ovplyvniť jej ďalší politický vývoj či i naďalej pretrvávajúca závažná trestná činnosť organizovaných skupín vyvolávajú mnohé otázky, ako aj potrebu odsúdiť tieto dnes nedemokratické a neprípustné tendencie. Práve na účel nastavenia pomyselného zrkadla súčasnej Čiernej Hore bol Európskemu parlamentu predložený text správy na schválenie. Podľa môjho názoru ide o kvalitný a vydarený legislatívny text, ktorý, verím, dokáže Čiernej Hore pomôcť v boji za slobodu, bezpečnosť a rozvoj krajiny. Rád ho preto podporím svojím hlasom.
2016/11/22
e-Democracy in the EU: potential and challenges (A8-0041/2017 - Ramón Jáuregui Atondo) SK

. – Zastupiteľskú demokraciu možno vnímať ako starý fenomén, avšak stále aktuálny v modernej dobe, fenomén, ktorého materiálna podstata vždy bola, je a v budúcnosti musí byť vnímaná ako vláda ľudu. Dynamickosť spoločenského vývoja však per se prináša so sebou radu zmien, zmien, ktoré aj zastupiteľská demokracia musí zákonite reflektovať. Verím, že ak je dnes možné objednať si taxík či obed online, je rovnako možné vystupovať prostredníctvom elektronických prostriedkov aj pri komunikácii s rôznymi úradmi či inštitúciami. Nasledujúc vzor Estónska si dokonca dokážem predstaviť voľby cez internet, avšak samozrejme iba v prípade, ak dôjde k súčasnému prijatiu legislatívnych záruk týkajúcich sa bezpečnosti sieťovej komunikácie. Novodobé revolučné zmeny a inovácie už dnes do istej miery Únia reflektuje, čím dáva obsahový význam súčasným lingvistickým novotám ako „e-governance“ či „e-government“. Verím, že táto cesta je cestou správnym smerom a vo svojej snahe by nemala poľaviť. V nadväznosti na vytýčený trend je preto schválenie správy ďalším krokom k realizácii vízie, v rámci ktorej bude plnenie väčšiny občianskych povinností možné aj z pohodlia domova. Rád preto podporím svojím hlasom návrh zvyšujúci komfort nás všetkých, občanov Európy.
2016/11/22
Food and feed law, rules on animal health and welfare, plant health and plant protection products (A8-0022/2017 - Karin Kadenbach) SK

. – Rozvoj technológií, výrobných prostriedkov či moderných medicínskych pokrokov svojou dynamickosťou spôsobuje, že rigidný právny rámec nedokáže na rýchlosť pokroku 21. storočia adekvátne reagovať. V nadväznosti na rozvoj inovácií v oblasti produkcie kŕmnych zmesí a potravín, či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, sa v legislatívnom procese ocitol návrh komplexnej právnej reformy, ku ktorej predložený návrh schvaľuje pozíciu Rady do druhého čítania. Nerád robím kompromisy vždy, pokiaľ ide o ľudské zdravie. Našťastie, v tomto prípade žiadne robiť netreba. Dotknutá legislatíva, zameraná na predchádzanie, odstraňovanie či znižovanie úrovne zdravotného rizika pre ľudí, zvieratá či rastliny vytvára priestor pre bezpečnejšie a vhodnejšie potraviny pre ľudskú konzumáciu, a to nielen v rovine humánnej produkcie, ale aj v rovine následnej kontroly. Súčasne prináša správnym orgánom nové možnosti pri vynucovaní a trestaní tých, ktorí vedome zastierajú pôvod či povahu potravín, avšak berie v úvahu možnosť nezamýšľaného ľudského omylu. V svetle rôznych škandálov – zamieňanie konského mäsa za hovädzie, medializované hrozné podmienky skladovania potravín – verím v schopnosť tejto iniciatívy prispieť k odstráneniu strachu z toho, čo skutočne konzumujeme a ako sa to dostalo až na náš stôl. Návrh preto rozhodne podporujem svojím hlasom!
2016/11/22
Obstacles to EU citizens’ freedom to move and work in the Internal Market (B8-0179/2017) SK

. – Voľný pohyb osôb predstavuje jeden zo základných pilierov fungovania spoločného vnútorného trhu EÚ. Predstavuje výdobytok, ktorý tu nebol od počiatku vekov, ale za ktorý dlhé roky bojovali volení zástupcovia ľudí na pôde európskych inštitúcii, až sa stal symbolom novo zjednotenej Európy. Túto činnosť si treba ctiť, chrániť nastavené pravidlá a rezolútne odmietnuť akékoľvek praktiky členských štátov selektívne porušujúcich integritu spoločného trhu. Práve to činí predložený návrh uznesenia v reakcii na existujúcu diskrimináciu a prekážky kladené rodinným príslušníkom občanov EÚ pri pobyte na jej území, na porušovanie požiadavky sociálnej ochrany pracovníkov či vyhosťovanie občanov z územia členského štátu po skončení ich pracovnoprávneho vzťahu. Nielenže však preložený návrh odmieta spoločensky či právne neprípustné praktiky, ale rovnako vyzýva na prijatie nových, konštruktívnych riešení. Verím, že napríklad novo zamýšľaná európska karta osoby so zdravotným postihnutím dokáže uľahčiť takýmto osobám cestovanie alebo že zavedenie elektronického registra sociálneho zabezpečenia umožní ľahší prístup k dôchodkom či iným dávkam. Dôverujúc v ideu vnútorného trhu s pravidlami platnými pre všetkých rovnako, s pokorou podporujem predložený návrh uznesenia.
2016/11/22
Commission's approval of Germany's revised plan to introduce a road toll (B8-0180/2017) SK

. – Do EP sa dostal návrh rezolúcie reagujúci na zavedenie poplatku za využívanie dopravných ciest v Spolkovej republike Nemecko. Rezolúciou mala byť Komisia mimo iné vyzvaná, aby zdôvodnila, prečo pozastavila konanie za porušenie práva EÚ vedené vo vzťahu k Nemecku, nakoľko údajne má byť zavedenie cla diskriminačné voči iným ako nemeckým motoristom. Je úplne legitímnym prostriedkom a právom každého štátu zaviesť istú formu dávky za využitie svojej dopravnej infraštruktúry, výstavba i údržba predsa stoja nemalé peniaze nemeckých daňových poplatníkov. Ostatne to potvrdzujú i susedia Nemcov vrátane Slovenska. Na druhej strane sa však dnes nachádzame v priestore regulovanom právom EU, ktorý zakazuje akúkoľvek formu diskriminácie na základe štátnej príslušnosti. Zavedenie cestného poplatku v Nemecku bolo sprevádzané viacerými ústupkami zo strany nemeckej vlády a snahou o nájdenie kompromisu. V situácii existencie presvedčivých argumentov z pohľadu oboch zúčastnených strán však považujem predložené znenie za nie úplne legislatívne zrelé na to, aby mohlo byť schválené v pléne Európskeho parlamentu.
2016/11/22
Mercury (A8-0313/2016 - Stefan Eck) SK

. – Nakoľko sú negatívne vplyvy ortuti na ľudské zdravie vedecky podložené, cítim ako svoju povinnosť chrániť životy a zdravie ľudí aj v rozprave odohrávajúcej sa na pôde EP. Človek nie je ohrozený len pri priamom styku s ortuťou, riziko predstavuje aj styk sekundárny, a to v podobe konzumácie potravín či používania produktov. Mám teda za to, že vyvíjanie alternatív je viac než žiaduce. Zároveň sa však domnievam, že zmena by mala byť postupná. Aj naše medzinárodné záväzky predsa reflektujú potrebu dať podnikom priestor a čas na výskum nových možností, ich riadny vývoj a následnú aplikáciu vo výrobných procesoch. Vítam ideu Európskej komisie na postupnú elimináciu ortuti v sektoroch hospodárstva. Na druhej strane však vyjadrujem poľutovanie nad nedostatočným posúdením vplyvov novej legislatívnej úpravy, ktorej následkom mohlo byť zlikvidovanie esenciálnej časti výroby továrne v Novákoch a strata 1 200 pracovných miest v regióne, ktorý dlhodobo spadá do kategórie tzv. hladových dolín. Verím, že s ohľadom na rozvoj inovácii a techniky je už dnes možné žiť v zdravom a nezávadnom prostredí. Zároveň zastávam názor, že je našou povinnosťou pristupovať k nastavovaniu zmien citlivo, aby najvýznamnejší poskytovatelia pracovných miest v EÚ – malé a stredné podniky – mali možnosť prispôsobiť sa trendu prechodu na „zelenú“ ekonomiku.
2016/11/22
Long-term shareholder engagement and corporate governance statement (A8-0158/2015 - Sergio Gaetano Cofferati) SK

. – V nadväznosti na utíchajúcu finančnú krízu posledných rokov, ktorá sa v konečnom dôsledku negatívne prejavila v peňaženkách väčšiny Európanov, vnímam pozitívne ideu Komisie precizovať pravidlá a posilniť dlhodobú perspektívu v riadení na burze kótovaných spoločností. Myslím si, že legislatívny zásah Únie do správy spoločností orientovaných primárne na dosahovanie vysokých krátkodobých ziskov, ktoré svojou nedbalou činnosťou môžu poškodiť záujmy nielen jej jednotlivých vlastníkov – akcionárov, ale v konečnom dôsledku širokej verejnosti, a legislatívna podpora zmeny ich orientácie práve na dosahovanie dlhodobo perspektívnych cieľov je krokom správnym smerom. Zvýšenie transparentnosti, informovanosti, posilnenie kompetencií akcionárov pri výkone dohľadu či zlepšenie postavenia užšej skupiny zraniteľných, minoritných akcionárov preto považujem za kľúčové v boji proti chamtivosti a fiškálnej nezodpovednosti. Aj keď pôvodný návrh Komisie som nebol ochotný akceptovať, pretože som ho považoval za nedostatočný, po náročných rokovaniach a zmenách učinených na pôde tzv. trialógiu musím svoj názor zmeniť. Bol vypracovaný skutočne kvalitný novelizačný návrh pravidiel, ktorý v súlade so svojím presvedčením o nutnosti vykonávať zodpovednú, dlhodobo udržateľnú „politiku“ na úrovni podniku musím podporiť svojím hlasom mimo iné práve preto, aby sa situácia spred niekoľkých rokov už nikdy neopakovala.
2016/11/22
End-of-life vehicles, waste batteries and accumulators and waste electrical and electronic equipment (A8-0013/2017 - Simona Bonafè) SK

. – Dôležitú súčasť agendy, ktorou sa v EP dlhodobo zaoberám, predstavuje ochrana životného prostredia. Verím totiž v povinnosť každého jednotlivca, o to viac mňa ako zástupcu ľudí, bojovať tak za kvalitné prostredie, ktoré sa nebudeme hanbiť odovzdať ďalším generáciám. Za lúky a lesy bez odpadkov, za rieky plné života, pretože chcem umožniť aj našim deťom vzhliadnuť krásy tejto planéty, ktoré bezpochyby ponúka. Túto víziu však nemožno realizovať zo dňa na deň, ide však o každodenný zápas, o krok za krokom na ceste do vytúženého cieľa. Práve jeden z takýchto malých krôčikov predstavuje aj návrh predloženej smernice, v širšom kontexte tzv. reformy pravidiel o obehovom hospodárstve zosúlaďujúcej kontrolovateľnosť a systematickosť ukazovateľov predkladaných členskými štátmi Komisii na overenie dosahovania na úrovni Únie vymedzených cieľov. Som toho názoru, že zakotvením jednotných „reportingových“ štandardov dôjde k sprievodnému efektu v podobe zníženia administratívnej záťaže národných rezortov a tak im zostane viac času zachrániť ďalší strom, zlikvidovať skládku alebo rekultivovať les. Pamätajúc na svoj politický a občiansky záväzok sa preto hrdo hlásim k podpore predloženého návrhu uznesenia!
2016/11/22
Waste (A8-0034/2017 - Simona Bonafè) SK

. – V nadväznosti na súčasný trend reflektovaný v snahe vytvoriť zelenšiu Európu, pozitívne hodnotím predložený návrh k novej smernici v podstatnom rozsahu novelizujúci súčasnú smernicu o odpade. Novú úpravu kategorizácie jednotlivých typov odpadu, hierarchizáciu odpadového a podporu obehového hospodárstva či vytvorenie legislatívneho zázemia pre zefektívnenie využívania zdrojov považujem všetko za kroky správnym smerom. V kombinácii s ďalšími legislatívnymi návrhmi predloženými v rámci iniciatívy zameranej na reformu nakladania s odpadmi máme skutočnú šancu vytvoriť nové, udržateľné a inovatívne prostredie, v ktorom sa mení náhľad na odpad ako na problém a začína sa vnímať skôr ako spracovateľná surovina. Obávam sa však, že predložený návrh zostáva v niektorých častiach až prílišne ambicióznym. Mierim predovšetkým na zakotvenie nereálne vysokých limitov určených členským štátom. Rovnako sa mi nepozdáva pre smernicu kľúčová definícia komunálneho odpadu. Myslím si, že tieto otázky je potrebné ešte podrobiť rozsiahlejšej odbornej diskusii za účelom dosiahnutia širšieho konsenzu. Pokiaľ by došlo na parlamentnej pôde k revízii týchto sporných častí, s ideovými východiskami návrhu sa plne stotožňujem a predložený návrh rád podporím svojim hlasom.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) SK

. – V posledných rokoch sa v Európe nezanedbateľným problémom stáva každoročný nárast produkovaného objemu odpadu z obalov. Európska komisia, uznávajúc existenciu a dlhodobú neudržateľnosť tohoto negatívneho trendu, preto v rámci štrukturálnej reformy odpadového hospodárstva predstavuje taktiež návrh smernice, ktorou sa mení smernica o obaloch a odpadoch z obalov. Vízia nastolená Komisiou spočívajúca v prehodnotení základných požiadaviek na zvýšenie efektivity recyklačných zariadení, v precizovaní pravidiel pre používanie recyklovaných materiálov či v podpore používania ekologicky priateľských obalov prostredníctvom ekonomických inštrumentov sa zdá z môjho pohľadu správna. Nemôžem sa však úplne stotožniť so stanovením prísnych recyklačných limitov pre jednotlivé členské štáty, keďže sa zdajú prílišne optimistické. Práve naopak verím, že ich zmiernenie poskytne jednotlivým členským štátom priestor a časovú flexibilitu na ľahšiu adaptáciu na dosiahnutie stanovených cieľov, keďže jednotlivé štáty nemajú pri budovaní potrebnej infraštruktúry rovnakú východiskovú pozíciu. V konečnom dôsledku som však rozhodnutý podporiť tento návrh a dotiahnuť tak balíček legislatívnych opatrení smerujúcich k prechodu na obehové hospodárstvo do víťazného konca, pretože budúcnosť tejto planéty mi nie je ľahostajná.
2016/11/22
Options for improving access to medicines (A8-0040/2017 - Soledad Cabezón Ruiz) SK

. – Už ako lekár som sa zložením Hippokratovej prísahy zaviazal spôsob svojho života zasvätiť úžitku chorých a chrániť ich podľa svojich najlepších možností a schopností. Svojou činnosťou na pôde EP preto dlhodobo podporujem myšlienku prístupu k zdravotnej starostlivosti ako k základnému ľudskému právu. Jej obsahom však nemôže byť dostupnosť akejkoľvek zdravotnej starostlivosti, ale predovšetkým takej, ktorá dokáže účinne, promptne a adresne reagovať na zhoršujúci sa stav ľudského zdravia. Práve v návrhu tohto uznesenia vidím prostriedok umožňujúci iniciovať diskusiu o zlepšení postavenia všetkých zúčastnených strán – výrobcov, regulátora aj spotrebiteľov. Návrh na strane jednej akcentuje vytvorenie priaznivého podnikateľského prostredia pre vývoj a inovácie, v konkurencieschopnom, avšak adekvátne regulovanom prostredí. Na strane druhej nezabúda však ani na to najpodstatnejšie – človeka v stave núdze, ktorého zdravie ako imperatív hodný najvyššieho stupňa ochrany má byť zabezpečené prostredníctvom vysoko kvalitných, dostupných a predovšetkým bezpečných liekov. Cítim sa preto povinným podporiť svojím hlasom návrh, ktorého potenciálny výsledok smeruje k identifikácii rozumného kompromisu medzi súkromným a verejným záujmom a v konečnom dôsledku má schopnosť prispieť k prospechu nás všetkých – Európanov.
2016/11/22
Combating terrorism (A8-0228/2016 - Monika Hohlmeier) SK

. – Európska únia musí v súčasnosti čeliť mnohým bezpečnostným výzvam, ktoré ohrozujú jej občanov. Bezpochyby najväčšiu hrozbu predstavujú teroristické útoky, ktoré si doposiaľ vyžiadali životy mnohých nevinných Európanov. Najčastejšími aktérmi európskych teroristických útokov sú takzvaní ,,osamelí vlci“, ktorých násilné činy sú častokrát veľmi nepredvídateľné. Na to, aby bolo EÚ schopná pohotovo reagovať na možno teroristické útoky a vedieť efektívne bojovať proti zradikalizovaným bojovníkom, je potrebné, aby zaviedla nové opatrenia. Európska únia je rozhodnutá v tomto smere konať a zaviesť čo najviac bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia potenciálnym teroristickým útokom. Prvým krokom EÚ je aktualizácia právneho rámca, ktorý zakotvuje intenzívnejšie monitorovanie takzvaných zahraničných bojovníkov, ktorí cestujú do konfliktných zón na účel radikalizácie, zavedenie prísnejších opatrení, ktoré umožnia lepšie sledovanie financovania terorizmu a zameranie sa na šírenie radikalizácie prostredníctvom kybernetického priestoru. Som presvedčený o tom, že ak je ohrozená stabilita spoločnosti a občania nemajú pocit bezpečia vo svojej vlastnej krajine, je nevyhnutné, aby EÚ zaviedla nové právne prostriedky, ktoré zefektívnia európsky boj proti terorizmu.
2016/11/22
Aviation Strategy for Europe (A8-0021/2017 - Pavel Telička) SK

. – Letecké odvetvie predstavuje v EÚ významný prvok dopravnej mobility, ktorý je zároveň aj motorom európskeho hospodárskeho rastu. Letectvo zamestnáva približne 5,5 milióna pracovníkov, čím prispieva k HDP EÚ vo výške 110 miliárd EUR ročne. Liberalizácia vnútorného trhu EÚ v oblasti leteckých služieb pomohla rozvoju konkurencieschopnosti, všeobecnému zníženiu cien a k rozšíreniu možností cestovania v rámci Európy, ale aj za jej hranicami. V súčasnosti však letectvo čelí novým výzvam v podobe konkurencie z tretích krajín, bezpečnostných a environmentálnych obáv či potreby vývoja nových technológií. Európska komisia preto uviedla novú stratégiu, ktorá má zabezpečiť európskemu letectvu prvenstvo vo svetovom leteckom odvetví. Stratégia sa opiera predovšetkým o európske prednosti, ktorými sú prísne bezpečnostné normy, geografická poloha a inovatívny priemysel. Hlavnými prioritami stratégie sú zavedenie účinných predpisov v oblasti spravodlivej hospodárskej súťaže, zníženie kapacitných obmedzení a udržanie prísnych noriem v oblasti bezpečnosti.
2016/11/22
EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (A8-0009/2017 - Artis Pabriks) SK

. – Kanada predstavuje pre EÚ silného obchodného a investičného partnera, s ktorým má spoločné dejiny založené na rovnakých hodnotách a záujmoch. Spoločné záujmy týchto dvoch celkov ešte viac prehlbuje vzájomná dohoda o komplexnej hospodárskej a obchodnej spolupráci (CETA), ktorá je historicky prvou a zároveň aj najambicióznejšou dohodou o voľnom obchode, ktorú EÚ uzavrela s inou veľkou ekonomikou OECD. Po ratifikácii dohody bude odbúraných takmer 98 % ciel vo výške 400 miliónov EUR na tovar s pôvodom v EÚ, budú stanovené opatrenia, ktoré pomôžu znížiť náklady výrobcov, a taktiež budú pre európskych dodávateľov služieb vytvorené podmienky na lepší prístup na trh. CETA umožní prístup menších podnikov na medzinárodné trhy, zlepší ochranu zemepisných označení a špecializovaných výrobkov s vyššou hodnotou a vytvorí rámec na zjednodušenie uznávania odborných kvalifikácií občanov EÚ a Kanady. Dohoda bola oficiálne podpísaná vrcholnými predstaviteľmi EÚ a kanadským premiérom v októbri 2016. Na to, aby CETA vstúpila do platnosti, je však potrebné jej schválenie kanadským a Európskym parlamentom. Som presvedčený o tom, že CETA bude mať pre EÚ veľký hospodársky prínos a taktiež posilní aj geopolitické vzťahy medzi EÚ a jej najbližším spojencom. Návrh podporujem svojím hlasom.
2016/11/22
EU-Cook Islands sustainable fisheries partnership agreement (A8-0010/2017 - João Ferreira) SK

. – Cookove ostrovy, ktoré ležia v Tichom oceáne, majú približne 15 000 obyvateľov. Významným sektorom hospodárstva je predovšetkým rybolov tuniaka, ktorého relatívna váha však za posledné roky klesla a dnes predstavuje 3 % HDP. Výhradná hospodárska zóna Cookových ostrovov, ktorá predstavuje veľký potenciál rybolovu, je až 1,98 miliónov km². Treba však podotknúť, že krajina musí čeliť nelegálnemu rybolovu, ktorý je ťažké v rozľahlej ploche monitorovať a regulovať. V súčasnosti oficiálne lovia v hospodárskej zóne ostrovov plavidlá USA s vakovými sieťami a plavidlá Číny a Vanuatu s lovnými šnúrami. Flotily EÚ v tejto oblasti nelovia, ale uzavretím Dohody o partnerstve v odvetví udržateľného rybárstva medzi EÚ a Cookovými ostrovmi sa tento stav môže zmeniť. Myslím si, že schválenie dohody je výhodné pre obe strany vzhľadom na to, že prispeje k rozvoju rybolovu, udržateľnosti populácie rýb, vytvorí nové pracovné príležitosti a zintenzívni boj proti nezákonnému rybolovu. S daným návrhom súhlasím a hlasujem kladne.
2016/11/22
An integrated approach to Sport Policy: good governance, accessibility and integrity (A8-0381/2016 - Hannu Takkula) SK

– Dostupnosť k športu považujem za jedno zo základných práv ľudí bez ohľadu na ich vek, sociálne postavenie či zdravotný stav. V súčasnej Európe, ktorá čelí vážnym spoločenským problémom, vnímam šport ako nástroj na integráciu v rámci spoločenských, kultúrnych, etnických a národných línií. Ďalším priaznivým benefitom športu je fakt, že napomáha lepšiu kvalitu života a predchádza degeneratívnym ochoreniam. Šport má okrem iného aj obrovský prínos pre európske hospodárstvo. Je hybnou silou v cestovnom ruchu, sociálnej starostlivosti, v spotrebnom priemysle a aj v oblasti digitálnych služieb. Viac ako 7 miliónov Európanov pracuje v odvetví športu a podnikanie v tejto oblasti predstavuje približne 300 miliárd EUR. Preto je veľmi dôležité európsky športový model chrániť pred potenciálnymi hrozbami, a to tým, že sa zvýši súdržnosť a vybuduje prepojenie medzi všetkými zainteresovanými stranami. Dôležité je taktiež vnášať do súčasného športu viac transparentnosti a čeliť novodobým výzvam. Program Erasmus+ je najúčinnejším nástrojom politiky EÚ v oblasti športu, no mohol by sa používať ešte účinnejšie, využívať viac finančných prostriedkov, a tým zlepšiť aj mobilitu športovcov. Zlepšovanie pohybovej aktivity občanov EÚ považujem za ústredný bod politík v oblasti športu, vzdelávania a zdravia. Návrh preto podporujem svojím hlasom.
2016/11/22
Cross-border aspects of adoptions (A8-0370/2016 - Tadeusz Zwiefka) SK

– V súvislosti s osvojením detí v cezhraničnom kontexte sa Európsky parlament dozvedá o mnohých problémoch, ktoré samotné osvojenie sprevádza a prináša. V súčasnosti prebiehajú medzištátne osvojenia na základe Haagskeho dohovoru z roku 1993, ktorý umožňuje automatické uznávanie akéhokoľvek rozhodnutia o osvojení, ktoré bolo prijaté v súlade s postupom uvedeným v dohovore vo všetkých členských štátoch EÚ. Treba poznamenať, že hoci je právny rámec dostatočný, procesné ustanovenia dohovoru sa nie vždy dodržiavajú. S narastajúcou hospodárskou a sociálnou integráciou v EÚ dochádza aj k väčšej mobilite rodín v Európe. V niektorých takýchto rodinách sú aj osvojené deti a boli evidované prípady, keď došlo k porušeniu práva na rodinný život a na voľný pohyb. Nato, aby cezhraničné uznávanie vnútroštátnych rozhodnutí prebiehalo jednoduchšie, je potrebná legislatívna činnosť na európskej úrovni. Súčasným riešením zabezpečenia ochrany záujmu dieťaťa je posilnenie spoluprácu európskych sudcov v tejto oblasti. Som presvedčený, že právo európskych občanov na rodinný život a na voľný pohyb si vyžaduje právny rámec, na základe ktorého budú vnútroštátne rozhodnutia o osvojení akceptované v celej Európe. Zastávam však názor, že nový právny rámec by sa nemal vzťahovať na surogačné (náhradné) materstvá.
2016/11/22
Third countries whose nationals are subject to or exempt from a visa requirement: Georgia (A8-0260/2016 - Mariya Gabriel) SK

– Od júna 2012 prebiehajú medzi EÚ a Gruzínskom intenzívne dialógy o liberalizácii vízového styku na účely krátkodobých pobytov (pobyty kratšie ako 90 dní počas 180-dňového obdobia) pre gruzínskych občanov. Gruzínsko je strategickým partnerom EÚ a odstránenie vízovej povinnosti predstavuje možnosť, ako posilniť hospodárske a kultúrne vzťahy a taktiež zintenzívniť politický dialóg o otázkach ľudských práv a základných slobôd. Komisia dospela k záveru, že Gruzínsko splnilo všetky požiadavky Akčného plánu liberalizácie vízového režimu (VLAP) a pozitívne hodnotí aj nové legislatívne iniciatívy gruzínskych orgánov. Podpísanie dohody o pridružení z roku 2014 prispelo k politike postupného zbližovania a dopomohlo k vytvoreniu zóny voľného obchodu. Myslím si, že Gruzínsko sa v budúcnosti môže stať jedným z kľúčových partnerov EÚ v boji proti organizovanému zločinu, predovšetkým v boji proti terorizmu a obchodovaniu s ľuďmi. Som presvedčený, že prijatie tohto návrhu pomôže Gruzínsku pri postupnej hospodárskej integrácii, prispeje k prehĺbeniu medziľudských vzťahov a zlepšeniu v oblasti ľudských práv. Rovnako si myslím, že schválenie tohto návrhu môže motivovať ostatné krajiny a je dôkazom toho, že po úspešnom splnení všetkých kritérií je možné získať výhodnú liberalizáciu vízového režimu.
2016/11/22
Implementation of Erasmus + (A8-0389/2016 - Milan Zver) SK

– Program Erasmus+, ktorý vznikol v roku 2014 spojením vzdelávacích programov Socrates a Leonardo da Vinci, je považovaný občanmi EÚ za úspech európskej integrácie. Program ponúka potenciálnym účastníkom množstvo nových príležitostí v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu. Za posledného 2,5 roka došlo k zviditeľneniu podpory EÚ, čo prinieslo väčšiu verejnú a politickú pozornosť. Za toto obdobie boli zavedené aj mnohé inovácie, ako napríklad zavedenie systému jednotkových nákladov, ktorý prináša zjednodušenie finančného riadenia programu. Na druhej strane Erasmus+ stále čelí výzvam a EÚ si uvedomuje potrebu zlepšenia v oblasti medzisektorovej spolupráce, zvýšenia rozpočtu (o takmer 200 miliónov EUR na zostávajúce obdobie do roku 2020), lepšieho propagovania vzdelávacích značiek a zintenzívnenia participácie malých organizácií na aktivitách. Myslím si, že Erasmus+ je jedným z kľúčových pilierov, vďaka ktorému si európska populácia osvojí koncepciu celoživotného vzdelávania, a preto podporujem návrh svojím hlasom.
2016/11/22
Imports of textile products from certain third countries not covered by specific Union import rules (A8-0311/2016 - Hannu Takkula) SK

. – Počas uplynulých dvoch rokov bol zaznamenaný priaznivý vývoj politických vzťahov medzi Bieloruskou republikou a Európskou úniou. Bieloruská republika preukázala svoju iniciatívu priblížiť sa k EÚ aj tým, že obnovila dialóg o ľudských právach. Významným medzníkom vo vzájomnej bilaterálnej spolupráci bol 22. august 2015, keď boli prepustení na slobodu bieloruskí politickí väzni. Aj tento akt utvrdil Európsku komisiu v tom, že je potrebné vzájomné vzťahy naďalej zlepšovať a prehlbovať. Komisia preto navrhla zrušenie všetkých ustanovení nariadenia 2015/936, ktoré sa týkajú autonómnych kvót na dovoz textilu a oblečenia vyrobeného v Bielorusku, čím chce krajinu a jej výrobcov motivovať a zároveň zvýšiť dôveru potenciálnych investorov. Cieľom EÚ je predovšetkým modernizácia bieloruského hospodárstva, v ktorom vidí cestu, ako dosiahnuť určité spoločenské zmeny. V prípade, že by došlo k výraznému zhoršeniu v oblasti ľudských práv, EÚ si vyhradzuje opätovnú schopnosť zaviesť autonómne kvóty na dovoz textilných výrobkov.
2016/11/22
Conclusion of the Agreement continuing the International Science and Technology Center (A8-0363/2016 - Elmar Brok) SK

. – V súčasnosti na svete existujú dve špecializované medzivládne organizácie, ktoré disponujú poznatkami o dvojakom použití a vývoji zbraní hromadného ničenia, a to Medzinárodné stredisko pre vedu a techniku v Astane a Vedecko-technické stredisko v Kyjeve. ISTC bolo založené v roku 1994 bývalými súpermi z čias studenej vojny (USA, Japonsko, Rusko, EURATOM a EHS) a jeho primárnym cieľom bolo zníženie rizika úniku vojenských poznatkov do nesprávnych rúk. Rozdielne názory na vývoj zahraničnej politiky medzi pôvodnými signatármi priviedli Rusko v roku 2010 k rozhodnutiu zrušiť svoju participáciu v ISTC. Toto rozhodnutie nadobudlo platnosť v júli 2015 a s ním súvisela aj potrebná zmena sídla ISTC z Moskvy do Astany v Kazachstane. Cieľom obnoveného ISTC je presadzovanie globálnej bezpečnosti, predchádzanie šíreniu zbraní hromadného ničenia, poskytnúť nové pracovné a vzdelávacie možnosti vedcom a inžinierom a rozšíriť geografické pokrytie s možným zahrnutím Blízkeho východu. Stredisko bude mať správnu radu, ktorá bude rozhodovať o jeho politike na základe konsenzu, a na všetky činnosti ISTC sa bude vzťahovať bezcolný režim. Na to, aby ISTC mohlo naďalej aj po zmene členov pokračovať vo svojej činnosti, je potrebné získať súhlas EP. Rozumiem obavám o svetovú bezpečnosť a súčasným bezpečnostným výzvam, a preto podporujem návrh svojím hlasom.
2016/11/22
A European Pillar of Social Rights (A8-0391/2016 - Maria João Rodrigues) SK

. – Európsky sociálny model je považovaný za jeden z najpokrokovejších sociálnych modelov v dejinách, ktorý úspešne pomohol procesu európskej integrácie. V súčasnosti však Európska komisia spolu s Európskym parlamentom zdôrazňujú potrebu jeho aktualizácie, ktorá pomôže prekonať ujmy spôsobené krízou eurozóny a zároveň sa prispôsobí súčasným európskym výzvam, akými sú globalizácia, demografické a technologické zmeny, obmedzenosť prírodných zdrojov či nárast sociálnych rozdielov. Víziou EÚ je zavedenie konkrétnych sociálnych cieľov a finančných nástrojov na úrovni eurozóny, a to napríklad formou ochrany občanov pred sociálnymi rizikami, znížením sociálnych rozdielov, vypracovaním hospodárskej politiky, ktorá bude prospešná pri vytváraní nových pracovných príležitostí, finančnou reguláciou či bojom proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Na to, aby bola inovácia úspešná a došlo k všeobecnej spoločnej prosperite, je potrebné zapojiť do procesu všetky členské krajiny EÚ. Na tento účel stanovila EÚ právne predpisy, ktoré regulujú trhy práce v jednotlivých členských štátoch. Som presvedčený, že okrem členských štátov EÚ bude pri inovácii štruktúr sociálneho štátu zohrávať významnú rolu aj súčasná generácia mladých ľudí, ktorej je potrebné poskytnúť pomoc pri hospodárskom, sociálnom a politickom začlenení. Návrh o európskom pilieri sociálnych práv podporujem svojím hlasom.
2016/11/22