BETA

154 Written explanations of Marian-Jean MARINESCU

Foreign electoral interference and disinformation in national and European democratic processes (B9-0108/2019, B9-0111/2019)

. – Am votat în favoarea rezoluției privind ingerințele electorale externe și dezinformarea în procesele democratice naționale și europene. Alegerile europene de anul acesta din România au fost ținta numeroaselor campanii de dezinformare privind valorile și instituțiile UE, cu scopul de a schimba parcursul european al țării.A existat un angajament puternic de combatere a acestui fenomen, din partea mass media, a societății civile și a partidelor politice proeuropene. Atât prezența la vot, cât și rezultatul alegerilor au demonstrat că am reușit să combatem campaniile de dezinformare din exterior.Dar, de acum și până la finalul anului 2020, în România urmează trei runde de alegeri decisive. Suntem foarte aproape de campania pentru alegerile prezidențiale și deja au loc derapaje îngrijorătoare, așa cum este cazul celor trei website-uri false care clonează website-ul televiziunii de știri Digi24.Parlamentul European și Comisia au obligația de a continua efortul de combatere a campaniilor de dezinformare externe prin: sprijinirea independenței mass-media; susținerea activităților de depistare și expunere a dezinformării; mobilizarea sectorului privat, în special a platformelor online, pentru a combate știrile false și conștientizarea societății privind natura din ce în ce mai diversificată și sofisticată a campaniilor de dezinformare.
2019/10/10
General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

. – Susțin prin votul meu raportul Parlamentului European privind bugetul Uniunii pentru anul 2020. Propunerea PE, cristalizată în urma celor 1 365 de amendamente depuse la Comisia pentru bugete, reflectă prioritățile noastre, stabilite prin Rezoluția PE din martie anul acesta: finanțarea corespunzătoare a obiectivelor de mediu, a imperativelor dezvoltării sustenabile și a angajamentelor Uniunii privind drepturile sociale și protejarea cetățenilor.PE nu doar că respinge reducerile bugetare propuse de către Consiliu, ci chiar mărește alocările inițiale venite de la Comisie, cu 737,8 milioane de euro pentru Orizont 2020, cu 545 de milioane de euro pentru Mecanismul pentru interconectarea Europei, cu 123,4 milioane de euro pentru Erasmus+, cu 363,3 milioane de euro pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. De asemenea, propunem creșterea cu 3 milioane de euro a fondurilor europene structurale și de investiții.Ca raportor din partea PE pentru Mecanismul pentru interconectarea Europei am luptat pentru creșterea fondurilor alocate în acest domeniu și sper să fie acceptată și de către Consiliu, pentru că infrastructura de transport, energie și telecomunicații stă la baza dezvoltării economice a statelor membre.Deoarece 2020 este ultimul an al exercițiului financiar multianual 2014-2020, PE vrea să se asigure că acest buget va fi o punte către următorul cadru financiar multianual și, în același timp, va asigura finanțarea priorităților PE.
2019/10/23
Agreement on the withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union and the European Atomic Energy Community (A9-0004/2020 - Guy Verhofstadt)

. – 47 de ani de apartenență a Marii Britanii la UE se vor încheia vineri noapte. Dar nu prin votul de astăzi, din Parlamentul European, ci prin rezultatul referendumului de acum trei ani. Este, în mod clar, un moment trist, care însă pune capăt unei prea lungi perioade de incertitudine, de criză politică în Marea Britanie și de îngrijorări ale românilor care trăiesc în această țară. Uniunea Europeană este pregătită pentru acest moment, mai ales în ceea ce privește apărarea intereselor cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie.Cât de pregătită este în schimb Marea Britanie, nu știe nimeni cu adevărat. Însă un lucru știm clar cu toții: dezlănțuirea populismului și a antieuropenismului devine întotdeauna un fenomen incontrolabil și generează consecințe greu de prevăzut și de surmontat. Din păcate, efectele iresponsabilității politice vor fi plătite de către cetățeni. De fapt, acesta este cel mai îngrijorător aspect al întregului proces de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.
2020/01/29
Objection pursuant to Rule 111: Union list of projects of common interest (B9-0091/2020)

. – Nu susțin propunerea Grupului Verzilor de a respinge Lista proiectelor de interes comun în energie, trimisă Parlamentului European de către Comisie.Prin obiecția depusă în plen, Grupul Verzilor solicită eliminarea de la finanțarea prin Mecanismul pentru interconectarea Europei a tuturor proiectelor care propun interconectarea rețelelor de gaze naturale. Este o soluție radicală și nerealistă. Pentru că obiectivele de mediu stabilite prin noul Green Deal nu pot fi atinse decât prin acțiuni graduale și printr-o foarte atent planificată politică de tranziție. Iar exploatarea gazului natural reprezintă o soluție de tranzit spre o piață energetică verde, situație reflectată foarte bine în Lista 4 privind proiectele de interes comun în energie ( TEN-E): din 151 de proiecte selectate, 68 % sunt proiecte pentru energie electrică și doar 21 % sunt proiecte pentru gaze naturale (restul de 11 % sunt pentru alte resurse). În plus, toate proiectele pentru gaze naturale selectate pentru finanțare vor fi compatibile cu hidrogenul, tocmai pentru a pregăti această tranziție.Respingerea în bloc a Listei 4 privind proiectele de interes comun în energie ( TEN-E ) ar însemna blocarea unui număr important de proiecte, nu doar a celor pe gaze naturale, a căror finanțare este crucială pentru crearea unei piețe interne a energiei, stabilă, accesibilă tuturor cetățenilor și securizată.
2020/02/12
Allocation of slots at Community airports: common rules

. – Voturile de astăzi sunt importante. Propunerea referitoare la sloturi, intervalele de decolare/aterizare din aeroporturi, va ajuta companiile aeriene să supraviețuiască. Grupul PPE va vota în favoarea acestor propuneri și va respinge amendamentele care ar declanșa o negociere cu Consiliul. Propunerile trebuie să intre în vigoare foarte repede.În opinia mea, reacția Comisiei trebuia să vină mult mai devreme. Reacția foarte dură a administrației chineze trebuia să declanșeze o acțiune de prevenire atât a Comisiei, cât și a statelor membre. Comisia nu are competențe în aceste domenii, dar poate să determine o acțiune comună.Cred că acum trebuie să vă concentrati pe producția de ventilatoare și alte echipamente medicale. Sunt convins că industria europeană poate să lucreze dacă are coordonare, de la aprovizionare până la livrare, și capital. UE poate să asigure aceste minime condiții, dar trebuie să se miște mult mai repede decât până acum.Comisia trebuie să folosească experiența de acum pentru viitor. Trebuie să pregătească planuri complete, clare, comune, indiferent de competențe și stocuri de urgență, pentru o situație similară viitoare.
2020/03/26
A safety net to protect the beneficiaries of EU programmes: setting up an MFF contingency plan (A9-0099/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

. – Susțin inițiativa Parlamentului European prin care solicităm Comisiei Europene să vină urgent cu un plan de rezervă referitor la noul exercițiu financiar multianual 2021-2027.În condițiile în care blocajul îndelungat privind negocierile pentru noul buget va fi, cel mai probabil, prelungit de adoptarea planului de redresare a UE, toți beneficiarii programelor europene au nevoie de o plasă de siguranță.Suntem la finalul actualului exercițiu financiar multianual, iar continuarea tuturor programelor finanțate din bugetul european depinde de aprobarea următorului exercițiu financiar. Cum suntem încă departe de adoptarea acestuia, există riscul real să întâmpinăm o „înghețare” a proiectelor cu fonduri europene, ceea ce nu va face decât să agraveze efectele economice și sociale ale pandemiei de coronavirus.Propunerea legislativă pe care o solicităm Comisiei Europene ar trebui să conțină următoarele prevederi: anularea sau extinderea termenelor-limită prevăzute în documentele tuturor programelor europene; revizuirea regulilor și obiectivelor programelor astfel încât să poată fi reorientate spre combaterea efectelor crizei COVID-19 și consolidarea punctuală a anumitor programe pornind de la măsurile de recuperare deja adoptate în bugetul pentru anul 2020.
2020/05/13
Labelling of tyres: fuel efficiency and other essential parameters (A9-0094/2020 - Henna Virkkunen)

. – Am susținut prin votul meu din plenul Parlamentului European îmbunătățirile aduse de amendamentele grupului PPE la propunerea Comisiei Europene privind noile etichete pentru anvelopele auto.Protejarea mediului prin noile informații privind consumul de combustibil și creșterea siguranței pe drumurile publice sunt obiectivele de bază ale noii reglementări și practic sunt rațiunea de la care a pornit nevoia modificării conținutului informativ al etichetelor anvelopelor.Noile informații trecute pe aceste etichete vin în sprijinul cetățenilor, ajutându-i să facă alegeri care le permit să participe activ la trecerea spre un transport mai sigur și mai verde. Astfel, începând cu 1 mai 2021 vom afla noi date privind consumul de combustibil generat de tipul anvelopelor, informație concludentă dacă avem în vedere că anvelopele generează 20-30% din consumul unui autovehicul. În plus, pentru prima dată vor fi incluse informații privind aderența la zăpadă, ceea ce poate spori siguranța traficului în anumite regiuni. Tot pentru prima dată, aceste reguli vor deveni obligatorii și pentru autobuze și camioane. În viitorul apropiat, în măsura în care metodele de testare vor deveni posibile, vom putea afla și informații referitoare la microplasticul eliberat prin uzura anvelopelor.O importantă modificare propusă de grupul PPE și care vine în sprijinul industriei producătoare din domeniu este respingerea propunerii Comisiei Europene de a modifica dimensiunea etichetelor, ceea ce ar fi însemnat un proces prea birocratic și costisitor pentru producătorii de anvelope.
2020/05/13
New MFF, own resources and Recovery plan

. – Prin rezoluția votată azi în plen, Parlamentul European solicită Comisiei Europene crearea unui fond financiar pentru sprijinirea economiei în efortul de a combate efectele crizei provocate de coronavirus. Este foarte important ca, în următorul exercițiu financiar multianual, Comisia Europeană să aloce fonduri suplimentare pentru planul de relansare economică, pentru a nu reduce din fondurile unor importante programe, precum coeziunea sau agricultura. Prin votul de azi, am cerut ca acest fond financiar să se bazeze pe sume nerambursabile și credite avantajoase, destinate tuturor statelor membre ale Uniunii.Atragem atenția că planul de redresare economică trebuie să pornească de la nevoile cetățenilor, al căror reprezentant legitim este Parlamentul European. Prin urmare, rolul decizional al PE nu poate fi îngrădit de nicio altă instituție. Ne asumăm un rol cât mai activ în structurarea, îmbunătățirea și monitorizarea implementării strategiei de redresare a UE.Considerăm că planul de redresare economică trebuie să aibă o puternică dimensiune socială, care să reducă inegalitățile sociale și economice și care să vină în sprijinul celor mai vulnerabili dintre cetățenii europeni, întrucât aceștia sunt cei mai afectați de criza coronavirus.
2020/05/15
Macro-financial assistance to enlargement and neighbourhood partners in the context of the Covid-19 pandemic crisis

. – Am votat în favoarea propunerii Comisiei și Consiliului European de a acorda asistență financiară statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate. Din acest pachet financiar de 3 miliarde de euro destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, Republica Moldova primește 100 de milioane de euro. Parlamentul European adoptă în regim de urgență această propunere, astfel încât prima tranșă a fondurilor va fi transferată chiar în cursul lunii mai.Este un semnal important prin care UE transmite statelor partenere că le este alături în această perioadă extrem de dificilă.Pentru România și pentru mine, Republica Moldova rămâne o prioritate, iar sprijinul pe care i-l putem oferi o poate ajuta atât în lupta cu efectele produse de coronavirus, cât și în efortul de a contracara manipularea opiniei publice venită dinspre Rusia. În acest război informațional contează fiecare gest prin care putem demonstra, cu fapte, că Uniunea Europeană este un partener de încredere al Republicii Moldova.
2020/05/15
European protection of cross-border and seasonal workers in the context of the COVID-19 crisis (B9-0172/2020)

. – Criza provocată de COVID-19 a devoalat multe sincope atât în legislația europeană, cât și în capacitatea instituțională de a monitoriza respectarea normelor în vigoare. Libera circulație a muncitorilor, tratamentul egal aplicat tuturor cetățenilor europeni fără nicio discriminare cauzată de naționalitate sunt doar două exemple de drepturi fundamentale, dar care au fost deseori încălcate.Situația din ultimele trei luni, fără precedent în Uniunea Europeană, a fost o adevărată hârtie de turnesol care ne-a atras atenția asupra a două aspecte referitoare la muncitorii sezonieri.Primul se referă la tratamentul discriminatoriu aplicat, în prea multe situații, muncitorilor sezonieri. Au fost mai mult decât evidente încălcările drepturilor esențiale, precum lipsa de transparență a contractelor de muncă, salarizarea deficitară, condiții de trai nesigure în vreme de pandemie, neacordarea drepturilor privind protecția socială.Pe de altă parte, tot criza COVID-19 a arătat întregii Uniuni cât de necesari și valoroși sunt muncitorii sezonieri. Într-o criză care amenința continuitatea aprovizionării cu alimente de strictă necesitate, lipsa muncitorilor sezonieri, cei mai numeroși venind din estul Europei, a făcut ca recoltele efectiv să se strice pe câmp.Pornind de la această realitate, în calitate de semnatar din partea grupului PPE al rezoluției privind protejarea muncitorilor sezonieri, solicit Comisiei Europene și statelor membre îmbunătățirea situației acestor oameni, pe trei paliere esențiale: protejarea drepturilor și securității lor prin aplicarea legislației existente, sprijinirea liberei circulații în interiorul Uniunii și facilitarea schimbului de informații între state, în special prin digitalizare, pentru reducerea riscurilor la care sunt expuși muncitorii sezonieri.
2020/06/19
Amending Regulation (EU) No 1303/2013 as regards the resources for the specific allocation for the Youth Employment Initiative (A9-0111/2020 - Younous Omarjee)

. – Am votat în această sesiune plenară pentru creșterea fondurilor alocate Inițiativei pentru angajarea tinerilor – Youth Employment Initiative . Prin aprobarea acestei propuneri a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, bugetul programului dedicat reducerii șomajului în rândul tinerilor a fost suplimentat cu peste 28 de milioane euro, astfel încât bugetul final pentru anul 2020 ajunge la 145 de milioane euro.Șomajul în rândul tinerilor este una dintre marile probleme ale Uniunii Europene și ale României. Pentru a veni în sprijinul lor, UE a lansat în 2012 un instrument financiar special pentru acei tineri care nu sunt prinși în nicio formă de continuare a educației sau pe piața muncii. Fondurile sunt alocate pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a-și continua educația prin stagii de ucenicie, training sau alte forme de profesionalizare, precum și pentru găsirea unui loc de muncă.
2020/07/08
Ειδικοί κανόνες για την απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών και απαιτήσεις επιβολής (A9-0114/2020 - Kateřina Konečná) (A9-0114/2020 - Kateřina Konečná)

. – Am votat împotriva Pachetului mobilitate. Este pentru prima dată în cei 13 ani de activitate în Parlamentul European când întâlnesc o asemenea situație, în care dreptul la libera circulație a persoanelor și a serviciilor înscrise în Tratatul de funcționare a UE este încălcat, în care coordonarea între instituții este bulversată, iar buna funcționare a pieței comune este neglijată. Toate acestea pentru a proteja interesele unor state membre în detrimentul altora.Este de neînțeles această lipsă de coordonare între instituțiile UE, din moment ce Parlamentul European este chemat azi să voteze măsuri care peste puțină vreme riscă să fie invalidate de concluziile studiului privind impactul social și climatic al prevederilor Pachetului mobilitate, derulat chiar în acest moment de Comisia Europeană.Este de neînțeles lipsa de coordonare între politicile Uniunii, din moment ce reducerea emisiilor de carbon este un obiectiv fanion, integrat în aproape toate politicile sectoriale, iar politica de transport a UE - unul dintre sectoarele care generează un procent semnificativ de poluare - riscă prin votul de azi să submineze eforturile uriașe pe care toți trebuie să le facem pentru a atinge acest ambițios obiectiv de protejare a mediului.Este de neînțeles cum în plin efort financiar de redresare a economiei europene grav afectată de pandemia coronavirus, în plenul Parlamentului European se propun măsuri care afectează grav eficiența pieței unice, fix în domeniul transporturilor, domeniu care a demonstrat la începutul crizei COVID-19 că este cu adevărat - „coloana vertebrală” a economiei Uniunii Europene.Toate acestea sunt efecte ale prevederii din Pachetul de mobilitate prin care se impune întoarcerea acasă la fiecare 8 săptămâni a camioanelor goale și motivele întemeiate pentru care m-am opus și mă opun acestor prevederi.Dacă amendamentele pe care le-am depus, prin care încercăm să îndreptăm măsurile discriminatorii pentru statele de la periferia UE sau să amânăm întregul Pachet de mobilitate, nu vor fi susținute la votul de azi, încă nu este totul pierdut.Dacă va fi votat, pachetul va intra în vigoare peste 18 luni, iar în această perioadă așteptam rezultatele studiului făcut de Comisie, care poate să răstoarne absolut totul. În plus, în mod sigur aceste regulamente vor fi atacate la Curtea Europeană de Justiție, sper și de către România.
2020/07/08
Daily and weekly driving times, minimum breaks and rest periods and positioning by means of tachographs (A9-0115/2020 - Henna Virkkunen)

. – Am votat împotriva Pachetului mobilitate. Este pentru prima dată în cei 13 ani de activitate în Parlamentul European când întâlnesc o asemenea situație, în care dreptul la libera circulație a persoanelor și a serviciilor, înscrise în Tratatul de funcționare a UE este încălcat, în care coordonarea între instituții este bulversată, iar buna funcționare a pieței comune este neglijată. Toate acestea pentru a proteja interesele unor state membre în detrimentul altora.Este de neînțeles această lipsă de coordonare între instituțiile UE, din moment ce Parlamentul European este chemat azi să voteze măsuri care peste puțină vreme riscă să fie invalidate de concluziile studiului privind impactul social și climatic al prevederilor Pachetului mobilitate, derulat chiar în acest moment de Comisia Europeană.Este de neînțeles lipsa de coordonare între politicile Uniunii, din moment ce reducerea emisiilor de carbon este un obiectiv fanion, integrat în aproape toate politicile sectoriale, iar politica de transport a UE - unul dintre sectoarele care generează un procent semnificativ de poluare - riscă prin votul de azi să submineze eforturile uriașe pe care toți trebuie să le facem pentru a atinge acest ambițios obiectiv de protejare a mediului.Este de neînțeles cum, în plin efort financiar de redresare a economiei europene grav afectate de pandemia coronavirus, în plenul Parlamentului European se propun măsuri care afectează grav eficiența pieței unice, fix în domeniul transporturilor, domeniu care a demonstrat la începutul crizei COVID-19 că este cu adevărat „coloana vertebrală” a economiei Uniunii Europene.Toate acestea sunt efecte ale prevederii din Pachetul de mobilitate prin care se impune întoarcerea acasă la fiecare 8 săptămâni a camioanelor goale și motivele întemeiate pentru care m-am opus și mă opun acestor prevederi.Dacă amendamentele pe care le-am depus, prin care încercăm să îndreptăm măsurile discriminatorii pentru statele de la periferia UE sau să amânăm întregul Pachet mobilitate nu vor fi susținute la votul de azi, încă nu este totul pierdut.Dacă va fi votat, pachetul va intra în vigoare peste 18 luni, iar în această perioadă așteptam rezultatele studiului făcut de Comisie, care poate să răstoarne absolut totul. În plus, în mod sigur aceste regulamente vor fi atacate la Curtea Europeană de Justiție, sper și de către România.
2020/07/08
A comprehensive European approach to energy storage (A9-0130/2020 - Claudia Gamon)

. – Stocarea energiei are un rol esențial în tranziția către o economie cu zero emisii de carbon. Soluțiile de stocare a energiei au potențialul de a echilibra rețelele electrice și de a economisi surplusul de energie, de a îmbunătăți eficiența energetică și de a integra mai multe surse de energie regenerabile în sistemele de energie electrică, contribuind la consolidarea securității energetice europene.Mă bucur că raportul pledează pentru conexiuni și coordonare transfrontaliere îmbunătățite, reglementari simplificate pentru intrările pe piață și acces la capital, specialiști și materii prime pentru tehnologiile de stocare.Unul dintre amendamentele mele, care se regăsește în textul final, cere recunoașterea gazelor naturale ca sursă de energie de tranziție și subliniază importanța infrastructurii de gaz pentru transportul gazelor regenerabile și a hidrogenului. De altfel, raportul indică potențialul ridicat al hidrogenului pentru integrarea sistemelor energetice și conectarea dintre rețelele electrice și cea de gaze. Ca atare, Comisia Europeană trebuie să dezvolte standarde clare pentru hidrogen, în funcție de specificul fiecărei țări.Cât privește rolul bateriilor, susțin faptul că raportul le consideră de o importanță crucială, mai ales din perspectiva garantării autonomiei energetice a UE.Tranziția la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon nu trebuie să pună însă în pericol securitatea energetică a UE. În cadrul acestui raport, am solicitat Comisiei Europene prin intermediul unui amendament să elaboreze un studiu de impact pentru a evalua costurile renunțării la combustibilii fosili.
2020/07/10
Just Transition Fund (A9-0135/2020 - Manolis Kefalogiannis)

. – Fondul pentru o tranziție justă este un instrument menit a aborda impactul social, economic și de mediu al tranziției, parte a planului european de finanțare a schimbărilor climatice de 1 trilion de euro. Cine primește finanțare? Toate țările UE sunt eligibile pentru finanțare, dar resursele vor fi concentrate pe regiunile care se confruntă cu cele mai mari provocări: regiuni miniere sau care utilizează în mare măsură combustibili fosili (cărbune, lignit, turbă și șisturi petroliere). Cred că este justificată solicitarea Parlamentului de creștere a resurselor provenite din bugetul UE pentru 2021-2027. Cele 25 de miliarde de euro propuse de Comisie vor trebui să fie suplimentate cu 32 de miliarde (din Instrumentul de redresare al UE).Trecerea la o nouă eră verde nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Vor fi finanțate, între altele, microîntreprinderile cu activități durabile, inclusiv cele din turism, tehnologiile de stocare a energiei, activitățile de mobilitate inteligentă și durabilă, încălzirea urbană cu emisii reduse, proiectele de combatere a sărăciei energetice, dar și activități culturale, educative sau de consolidare a comunității.Rata de cofinanțare va fi de până la 85 % din costurile relevante pentru proiectele eligibile care vizează cele mai vulnerabile comunități din fiecare regiune.18 % din resursele totale ale fondului ar trebui să se îndrepte către țările care își reduc cel mai rapid emisiile de gaze cu efect de seră și doar 50 % din alocarea națională va fi disponibilă pentru cei care nu s-au angajat încă să atingă neutralitatea până în 2050. Regiunile care depind de combustibilii fosili pot utiliza aceste fonduri pentru a investi în proiecte de gaze naturale, dacă aceste proiecte sunt clasificate ca fiind durabile din punct de vedere ecologic în temeiul Regulamentului privind taxonomia.
2020/09/16
The importance of urban and green infrastructure - European Year of Greener Cities 2022 (B9-0243/2020)

. – Susțin rezoluția Parlamentului European privind desemnarea anului 2022 drept Anul European al Orașelor Verzi.În condițiile în care 72 % dintre cetățenii Uniunii Europene trăiesc în zone urbane, iar anual peste 430 000 de oameni mor prematur din cauza aerului poluat, solicităm Comisiei Europene să pregătească o nouă strategie pentru „înverzirea” orașelor și trecerea la infrastructura verde.Orașele europene trebuie să facă față numeroaselor probleme cauzate de schimbările climatice, iar faptul că aerul poluat a devenit una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale Uniunii este un semnal de alarmă. Printre obiectivele desemnării anului 2022 drept Anul European al Orașelor Verzi se numără: încurajarea autorităților locale și a cetățenilor să acționeze în vederea îmbunătățirii mediului înconjurător, promovarea folosirii materialelor și serviciilor prietenoase cu mediul în achizițiile publice, creșterea numărului de proiecte destinate infrastructurii „verzi”, încurajarea inițiativelor privind reducerea traficului urban și creșterea investițiilor în transportul public, creșterea semnificativă a gradului de „înverzire” a acoperișurilor și fațadelor cu scopul de a îmbunătății climatul urban și calitatea aerului.„Înverzirea” orașelor europene contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Solicităm Comisiei Europene să includă în Pactul ecologic european măsuri specifice pentru a recunoaște rolul orașelor în protejarea mediului și pentru promovarea infrastructurii verzi.
2020/09/17
European Climate Law (A9-0162/2020 - Jytte Guteland)

. – Susțin pe deplin decarbonizarea UE până în 2050, dar trebuie să o facem într-un mod înțelept, care să mențină competitivitatea economică, bunăstarea populației și să creeze noi oportunități de angajare. Am votat abținere la Legea climei pentru că ridică ținta de decarbonizare la 60% până în 2030. Chiar și atingerea țintei de 55% ar însemna pierderi de locuri de muncă. Pentru România, ținta de 60% reducere emisii va supune la un efort imens industria, iar mulți oameni își vor pierde locurile de muncă.
2020/10/07
The European Forest Strategy - The Way Forward (A9-0154/2020 - Petri Sarvamaa)

. – Pădurile și zonele forestiere acoperă 43% din suprafața UE și reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse ale continentului nostru. Protejarea fondului forestier este foarte importantă pentru ameliorarea consecințelor schimbărilor climatice, mai ales pentru România. Țara noastră are unul dintre cele mai vechi fonduri forestiere din Europa, așa-numitele „păduri virgine” care se mai găsesc doar în estul Europei.La începutul anului 2021, Comisia Europeană va lansa o nouă strategie forestieră care să armonizeze reglementările vechi din 2013 atât cu noile provocări ale schimbărilor climatice, cât și cu obiectivele stabilite în Pactul ecologic.Parlamentul European a votat în această sesiune un raport privind protejarea pădurilor și a zonelor forestiere și propune Comisiei Europene principalele direcții ale viitoarei strategii forestiere.Uniunea Europeană trebuie să reconfirme rolul crucial al pădurilor în combaterea schimbărilor climatice și, prin urmare, să adopte o strategie ambițioasă, independentă și de sine stătătoare, o strategie care să fie realistic corelată cu Pactul ecologic, cu Strategia privind biodiversitatea și cu politica agricolă comună. Trebuie să stopăm defrișările ilegale, să impulsionăm împăduririle și să integrăm principiile economiei biocirculare în managementul forestier.
2020/10/07
Application of railway safety and interoperability rules within the Channel tunnel (C9-0212/2020)

. – Circulația pe calea ferată din tunelul care leagă Europa continentală de Marea Britanie trebuie să fie funcțională și în siguranță și după ieșirea Marii Britanii din UE. Prevederile legislative adoptate de Parlament vor împuternici Franța să negocieze un nou acord internațional cu Regatul Unit și să mențină comisia interguvernamentală ca principală autoritate de siguranță pentru Eurotunnel. Sper ca negocierile dintre Franța și Marea Britanie să înceapă cât mai curând, asta după ce Consiliul își va prezenta poziția în acest dosar.
2020/10/08
Digital Finance: emerging risks in crypto-assets - regulatory and supervisory challenges in the area of financial services, institutions and markets (A9-0161/2020 - Ondřej Kovařík)

. – Folosirea noilor tehnologii în sectorul financiar are potențialul de a aduce importante beneficii, precum reducerea costurilor, îmbunătățirea managementului informațiilor sau transparența tranzacțiilor. În același timp, noile tehnologii pot pune în pericol stabilitatea financiară, pot agrava infracțiunile financiare și pot slăbi protecția consumatorilor. Prin urmare, este nevoie de un cadru de reglementare stabil și cuprinzător. Raportul votat de Parlamentul European propune un set de recomandări care să ghideze Comisia Europeană în redactarea Strategiei financiar-digitale europene.Raportul Parlamentului solicită Comisiei să vină cu o propunere legislativă în domeniul cripto-produselor ( de la cripto-monede până la token-uri de securizare a plăților), pentru a elimina golurile legislative și a oferi predictibilitate legală și protejarea consumatorilor și a investitorilor.Solicităm de asemenea modificări legislative în ce privește ”cyber-resilience”, în special pentru tehnologia informațiilor și a comunicațiilor și securitatea cibernetică în domeniul financiar. Este necesară modernizarea regulilor curente, adaptarea la standardele internaționale și eliminarea golurilor legislative care ar putea pune în pericol consumatorii, investitorii și mediul de afaceri.Foarte importantă este și îmbunătățirea managementului informațiilor prin armonizarea cu actualele reglementari europene privind protecția informațiilor sau cele împotriva spălării banilor.
2020/10/08
Reinforcing the Youth Guarantee (B9-0310/2020)

. – 1,5 miliarde de elevi și studenți au fost afectați la nivel mondial de închiderea școlilor și universităților din cauza pandemiei. Criza Covid19 a arătat că educația digitală a devenit o necesitate, nu doar pentru copii, ci și pentru adulți. În ce îi privește pe copii, această criză a evidențiat că a venit momentul să găsim cadrul și resursele pentru o Politică de educație comună, măcar pe anumite paliere, cum ar fi educația digitală. În multe zone rurale din România învățarea la distanță este practic imposibil de realizat. În România, aproape 1 milion de copii, reprezentând 32% dintre școlari, nu au avut acces la educație timp de câteva luni, din cauza accesului redus la infrastructura de bază. Iar asta i-a pus într-o poziție dezavantajoasă față de copii din statele membre bogate, unde învățare online este o practică folosită în școli de multă vreme. Dincolo de infrastructură și accesul la aceasta, copiii nu au suficienți profesori pregătiți pentru a preda cursuri online, iar părinții care au fost nevoiți să facă lecții online cu copiii au fost și ei depășiți de situație.Toate acestea ne arată că UE trebuie să aibă o abordare unitară și cuprinzătoare a învățământului care trebuie pregătit pentru era digitală. Sunt necesare acțiuni speciale, finanțate prin programe europene și naționale, pentru a sprijini, pe de o parte copiii, și pe de alta părinții și profesorii acestora.
2020/10/08
Digital Services Act: Improving the functioning of the Single Market (A9-0181/2020 - Alex Agius Saliba)

. – Strategia digitală europeană este a doua mare prioritate a UE, care, alături de Green Deal, va transforma radical economia europeană. Digitalizarea economiei europene reprezintă o mare provocare, căreia vom putea să îi facem față doar printr-o reglementare atentă a tuturor domeniilor implicate.Susțin inițiativa Parlamentului European prin care sunt identificate principalele aspecte care necesită o îmbunătățire a legiferării în vederea consolidării pieței unice și pe care Comisia Europeană trebuie să le aibă în vedere pentru viitoarea Strategie digitală europeană.Elementele-cheie atunci când avem în vedere consolidarea pieței unice din perspectiva digitalizării sunt: aplicarea unui tratament egal activităților economice online și offline; măsuri care să sporească transparența publicității online; garantarea dreptului la informare al consumatorului; combaterea conținutului online ilegal prin introducerea unor mecanisme unitare de notificare și acțiune; reglementarea piețelor online prin stabilirea clară a țării de origine a produselor, retragerea rapidă a informațiilor incorecte, retragerea în maxim 2 zile a produselor notificate ca fiind nesigure sau contrafăcute; crearea unui sistem hibrid de supraveghere, coordonat de UE și în cooperare cu autoritățile naționale; acordarea de prerogative autorităților de reglementare pentru a impune penalizări și a lua noi măsuri.
2020/10/20
Report on the implementation of the EU Association Agreement with the Republic of Moldova (A9-0166/2020 - Dragoş Tudorache)

. – Pe 1 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, în condiții de pandemie care au determinat și o bună parte a observatorilor internaționali să stea acasă. Ce mesaj transmite UE înaintea acestor alegeri? Același pe care l-a transmis și acum 6 ani, când a semnat Acordul de Asociere cu Chișinăul: democrația și statul de drept produc prosperitate. Iar atunci când un guvern sau altul nu s-a achitat de aceste obligații asumate, când banii nu au adus bunăstarea oamenilor, ci a unor oligarhi, atunci UE a introdus principiul condiționalității și a ales să vireze banii direct comunităților, si nu guvernului.UE trebuie să îi sprijine în continuare pe cetățenii moldoveni, și să se asigure că ei văd efectele banilor pe care UE îi investește în drumuri, școli sau specializarea lucrătorilor din justiție sau poliție. Pînă la finalul lui 2018 Republica Moldova primise mai mult de un miliard de euro din partea UE. Peste 70 % din exporturile Republicii Moldova merg către state ale UE, iar dificultățile economice cauzate de embargoul Rusiei au fost depășite rapid prin schimburi economice cu țările europene. Peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc și muncesc între granițele UE.Pentru aceștia, dar și pentru cei rămași în țară, alegerile de pe 1 noiembrie sunt extrem de importante. Încrederea este baza oricărei cooperări. Atât UE cât și cetățenii moldoveni, trebuie să aibă încredere în parlamentul și guvernul de la Chișinău, căci fără încredere, nu se poate construi nimic durabil.
2020/10/20
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

. – În iunie 2018, Comisia Europeană a adoptat trei propuneri legislative pentru o nouă politică agricolă comună (PAC), care să poată fi aplicate pentru exercițiul financiar 2021-2027. Din păcate, au avut loc mari întârzieri și a fost nevoie de adoptarea unor reglementări tranzitorii care să asigure continuitatea PAC în 2021. În plus, noile prevederi vor avea o perioadă tranzitorie de doi ani, astfel încât regulile actualei PAC vor fi încă valabile pentru o bună perioadă din noul exercițiu financiar.Prin urmare, susțin toate demersurile necesare pentru a le oferi agricultorilor predictibilitate, reguli clare și sprijin adecvat nevoilor lor.Cea mai importantă dintre cele trei propuneri ale Comisiei este cea care combină Pilonul I și Pilonul II al politicii agricole și care propune un nou model de abordare, bazat pe planurile strategice în agricultură pe care fiecare stat membru trebuie să le realizeze. Planurile strategice trebuie să prezinte direcțiile în care fiecare stat membru dorește să investească fondurile europene și fac trecerea de la modelul anterior, bazat pe conformare la reguli, la unul nou, bazat pe performanță.În plus, noile reglementări aduc modernizare și simplificare, o mai bună direcționare a ajutorului financiar, mai multă flexibilitate pentru statele membre și măsuri de sprijinire a tinerilor fermieri.
2020/10/23
A New Industrial Strategy for Europe (A9-0197/2020 - Carlo Calenda)

. – Potrivit comunicării Comisiei din martie 2020, industria europeană are trei priorități cheie: competitivitatea globală (inclusiv condiții de concurență echitabile), neutralitatea climatică până în 2050 și modelarea viitorului digital al UE.Pandemia a crescut presiunea pentru o strategie cuprinzătoare care să abordeze, de asemenea, recuperarea și reziliența economiei noastre. Raportul adoptat de Parlament în a doua sesiune din luna noiembrie este răspunsul nostru la comunicarea CE și la nevoile industriei în urma pandemiei.Raportul subliniază necesitatea corelării dintre planul de redresare, climă și ambițiile digitale în raport cu o strategie industrială eficientă. Obiectivele de competitivitate trebuie fixate pe termen lung. UE trebuie să devină autonomă în anumite domenii-cheie și, de aceea, am susținut interzicerea temporară a preluărilor externe în sectoare cheie, precum și consolidarea instrumentelor de apărare comercială.Nu o dată am spus că importanța cercetării și inovării este esențială în sectoarele industriale cheie. De aceea, raportul face posibile stimulente fiscale pentru investiții în cercetare și dezvoltare, sau vouchere pentru IMM-uri care absorb noile tehnologii. Mă bucur că raportul menționează gazul ca tehnologie-punte importantă pentru securitatea aprovizionării cu energie, cât și prin aceea că există deja infrastructura necesară.
2020/11/25
Council regulation laying down the multiannual financial framework for the years 2021 to 2027 (A9-0260/2020 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

. – În ciuda dificultăților pe care le presupune lucrul în condiții de pandemie, Parlamentul a reușit să voteze bugetul pentru următorii șapte ani, așa-numitul cadru financiar multianual (#MFF). Valoarea totală a bugetului pentru perioada 2021-2027 va fi de 1 074 de miliarde de euro.Sunt câteva elemente extrem de importante, pe care le-aș menționa aici.Parlamentul European a triplat pachetul financiar pentru programul de sănătate EU4Health și a crescut finanțarea cercetării și inovării prin programul Horizon. Aceste două programe sunt principalii beneficiari ai creșterii cu 15 miliarde a finanțării așa-numitelor programe emblematice ale UE. Acești bani nu vor fi luați din bugetul UE, ci vor proveni din amenzile pe care întreprinderile trebuie să le plătească atunci când nu respectă normele UE, precum și din realocări și marje în cadrul bugetului european. 1 miliard din cele 15 este dedicat exclusiv pentru situații de criză, ca cea pe care o traversăm acum.La propunerea Parlamentului, bugetul pentru următorii șapte ani dispune de o foaie de parcurs pentru resurse proaspete proprii. Începând cu 2023, o parte din banii proaspeți vor veni prin sistemul ETS (sistemul de comercializare a certificatelor de emisii). Din același an se va institui și o taxă digitală și o alta pe tranzacțiile financiare, iar din 2026 va fi instituit un sistem de contribuție a corporațiilor. Cheltuirea banilor din New Generation EU (fonduri excepționale dedicate relansării economiilor statelor membre puternic afectate de pandemie) va fi supervizată de Consiliu și Parlament.Cel puțin 30 % din totalul cheltuielilor din bugetul Uniunii și din New Generation EU vor trebui direcționate către activități ecologice. Din 2024, 7,5 % din cheltuielile anuale vor fi direcționate către activități care facilitează biodiversitatea, procent care va crește la 10 din 2026.
2020/12/16
Revision of the Trans-European Transport Network (TEN-T) guidelines (A9-0251/2020 - Jens Gieseke)

. – Pentru a avea o rețea europeană de transport completă și funcțională, Parlamentul European vine în întâmpinarea propunerii Comisiei Europene privind revizuirea liniilor principale pentru TEN-T.Mă bucur că mare parte dintre propunerile cuprinse în documentul de poziție al PPE privind viitorul transportului european, documentul pe care l-am coordonat, au fost preluate sub formă de amendamente la Raportul din proprie inițiativă al PE. Din dorința de a orienta eficient și din timp viitoarele propuneri ale Comisiei, susțin pe deplin principalele solicitări ale PE, care vizează: evitarea oricărei schimbări majore a hărților de lucru până când coridoarele principale vor fi complete; prioritizarea trecerii la combustibili alternativi; armonizarea foii de parcurs pentru infrastructura rutieră cu foaia de parcurs pentru industria auto; stimularea aplicațiilor digitale în domeniu; evitarea întârzierilor din partea acelor state membre care încă nu și-au armonizat planurile naționale de transport cu obiectivele TEN-T; realizarea foii de parcurs pentru implementarea ERTMS (Sistemul european de management al traficului feroviar); propunerea de măsuri obligatorii pentru managerii infrastructurilor feroviare astfel încât să asigurăm un transport feroviar de graniță fără sincope; realizarea unei foi de parcurs pentru dezvoltarea transportului pe apele interioare, finanțat printr-un Proiect european de interes comun, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență; creșterea sinergiilor portuare între transport, energie și infrastructura rutieră și propunerea de acțiuni care să sporească conectarea rutieră și feroviară a porturilor maritime și a celor de pe apele interioare; creșterea sinergiilor între necesitățile de apărare și rețeaua TEN-T pentru a îmbunătăți mobilitatea militară în interiorul Uniunii.
2021/01/20
FEAD: specific measures to address the COVID-19 crisis (A9-0174/2020 - Lucia Ďuriš Nicholsonová)

. – Criza economică generată de pandemia de COVID are serioase consecințe sociale, iar eforturile de redresare trebuie să se adreseze în primul rând cetățenilor care sunt cel mai puternic afectați.Susțin propunerea de modificare a Regulamentului FEAD (Fondul european de ajutor pentru categoriile defavorizate), astfel încât acest instrument financiar să fie cât mai eficient folosit pentru a combate efectele economice și sociale ale crizei COVID.Modificarea Regulamentului FEAD face parte din pachetul de măsuri „Coronavirus Response Investment Initiative” (CRII), setul de măsuri care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020 și a introdus numeroase modificări ale cadrului legislativ referitor la fondurile structurale și de investiții europene, pentru a permite un răspuns cât mai eficient la provocările aduse de criza sanitară.Modificarea Regulamentului FEAD urmărește introducerea unor măsuri care să ofere statelor membre mai multă flexibilitate în folosirea acestui instrument financiar pentru a combate efectele pandemiei de COVID. Astfel, în mod voluntar fiecare țară poate crește accesarea fondurilor alocate prin FEAD, ținând cont că numărul de oameni aflați în dificultate a crescut ca urmare a impactului economic al crizei sanitare. În plus față de pre-finanțarea prevăzută în Regulament, Comisia Europeană va plăti o pre-finanțare de 50 % pentru fondurile suplimentare din FEAD pentru anul 2020.Toate aceste noi măsuri sunt adoptate pentru a asigura resurse suplimentare pentru alimente și alte lucruri de bază, precum și pentru măsuri specifice de incluziune socială. Finanțarea acestor măsuri de redresare economică și sprijinul pentru oamenii aflați în dificultate trebuie să continue neîntrerupt.
2021/01/20
Establishing the Recovery and Resilience Facility (A9-0214/2020 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru)

. – Pe 28 mai 2020, pentru a combate efectele economice și sociale ale crizei sanitare, Comisia Europeană a propus adoptarea unui nou instrument, Noua Generație UE, cea mai importantă componentă financiară fiind Facilitatea de redresare și reziliență (RFF).Am susținut adoptarea Regulamentului RFF, în varianta mult îmbunătățită ca urmare a celor 9 întâlniri în format trilog, negocieri în urma cărora rolul de monitorizare și evaluare al Parlamentului European a fost consolidat.Odată adoptat , RFF va intra în vigoare la sfârșitul lunii februarie, iar statele membre vor putea trimite planurile naționale către Comisia Europeană. Deși nu a făcut parte din propunerea Comisiei, PE a reușit, ca urmare a negocierilor, să își sporească nivelul de implicare și prin urmare legislativul european își va prezenta opinia despre planurile naționale, inclusiv sub forma unei rezoluții. În plus, Comisia va fi nevoită să informeze și PE, nu doar Consiliul, cu privire la modul în care statele membre vor cheltui cele peste 672 de miliarde de euro și vor respecta țintele și obiectivele RFF. În baza acestor informări, până în 2026 – ultimul an de aplicare a RFF – vor avea loc dialoguri regulate în PE despre modul de implementare a RFF.Un rol mai important al semestrului european și un control mai puternic, inclusiv prin implicarea EPPO, OLAF și a Curții de Conturi, sunt alte îmbunătățiri substanțiale ale prevederilor RFF.
2021/02/09
Slot utilisation rules at Union airports: temporary relief (C9-0420/2020)

. – Modificarea regulamentului de alocare a sloturilor aeriene este o necesară gură de oxigen acordată companiilor aeriene, puternic afectate de criza de COVID-19.Am susținut acest raport, pe care îl consider un ajutor necesar pe care UE trebuie să îl acorde companiilor aeriene, din mai multe puncte de vedere: pe de o parte, este vorba de o intervenție legislativă importantă în privința menținerii unui climat concurențial pe această piață, iar pe de alta, pentru asigurarea funcționării eficiente a aeroporturilor și evitarea zborurilor fantomă (cu avioane goale). Regulile propuse oferă certitudine pentru sezonul de vară 2021, extrem de important pentru industria aeronautică.
2021/02/10
Temporary measures concerning the validity of certificates and licences (Omnibus II) (C9-0004/2021)

. – Am fost coordonatorul Raportului privind măsurile temporare referitoare la validitatea certificatelor și licențelor din transporturi, adoptat în regim de urgență, în această sesiune plenară.Deoarece pandemia Covid persistă, a fost necesară adoptarea unor noi măsuri temporare pentru prelungirea cu 6 luni a validității certificatelor, licențelor și autorizațiilor, precum și pentru amânarea controalelor periodice, pentru toate tipurile de transport.Impredictibilitatea evoluției crizei sanitare a creat sincope în aplicarea Regulamentului 2020/698, mai multe state membre fiind nevoite să solicite Comisiei Europene autorizarea prelungirii individuale a valabilității acestor documente, peste cele 6 luni acordate deja anul trecut, la debutul pandemiei.Mai mult, întrucât unele state membre au avertizat că este posibil ca nici după aprilie 2021 să nu poată fi reluate procedurile de certificare, Comisia a înțeles gravitatea acestor iminente blocaje și a decis prelungirea validității documentelor necesare în transporturi, pentru toate statele membre.Transporturile, coloana vertebrală a economiei UE au fost unul dintre cele mai afectate domenii în această criză sanitară. Încă de la debutul pandemiei, a fost evident rolul esențial al transporturilor, atât în sprijinirea sectorului medical, cât și pentru aprovizionare oamenilor cu bunurile esențiale. Rolul nostru este să venim rapid în sprijinul acestui domeniu și să diminuăm pe cât posibil efectele negative ale crizei sanitare.
2021/02/10
EU Association Agreement with Ukraine (A9-0219/2020 - Michael Gahler)

. – Acordul de asociere al UE cu Ucraina este o reflectare a ambiției comune a UE și Ucrainei de a merge spre asociere politică și integrare economică. Acest acord poate servi drept model pentru ceilați parteneri estici, în special în vremurile excepționale actuale. Însă toate prevederile lui nu trebuie să rămână doar intenții pe hârtie: UE trebuie să se asigure că acordul este pus în aplicare și că potențialul său este corespunzător exploatat.În privința reformele pro-democratice și al creșterii nivelului de încredere în instituții, ar trebui să se acorde atenție unui număr limitat de priorități pe care să se concentreze eforturile și resursele. Salut progresele evidențiate de raport în domenii ca agricultura, energia, sistemul bancar sau economia digitală.Mă bucur că și acest raport afirmă angajamentul UE față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. UE trebuie să fie consecventă în susținerea ideii de sancționare coordonată la nivel internațional a Rusiei pentru anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului și ocuparea de facto a anumitor zone din Donetsk și Luhansk. De asemenea, salut faptul că raportul solicită SEAE să dezvolte un rol mai activ în soluționarea pașnică a războiului în curs din estul Ucrainei.Sigur, drumul Ucrainei în adoptarea valorilor europene este la început. Lupta împotriva corupției trebuie să aibă rezultate tangibile, reforma sistemului judiciar trebuie continuată în mod serios, iar statul de drept trebuie să fie baza democrației ucrainiene. Altfel, cetățenii vor fi dezamăgiți și nu vor mai sprijini procesul de reformă.Ucraina, țară de tranzit pentru gaze, are o importanță strategică pentru independența energetică a UE. Salut faptul că raportul menționează crearea unui operator de sisteme de transport al gazului independent(GTSO) și deschiderea unei piețe competitive a gazelor pentru gospodării. Sigur, construcția conductei Nord Stream 2 este un motiv de îngrijorare, dar dincolo de asta, Ucraina trebuie să își finalizeze urgent modernizarea centralelor nucleare.
2021/02/10
InvestEU Programme (A9-0203/2020 - José Manuel Fernandes, Irene Tinagli)

. – Am susținut prin votul meu adoptarea Programului InvestEU, îmbunătățit prin propunerile făcute de către colegii europarlamentari în cadrul negocierilor cu Consiliul.Principalele modificări aduse de PE pentru a sprijini în mod cât mai eficient mediul economic european au vizat: majorarea garanției UE la 26,2 miliarde, ca rezultat al creșterii fondurilor cu 1 miliard, asigurat de PE în negocierile pentru bugetul multianual; reconfirmarea celor patru direcții de investiții: infrastructură sustenabilă, cercetare, inovare și digitalizare, investiții sociale și pentru abilități; sprijinul cu capital pentru întreprinderile mici și mijlocii afectate de criza COVID este permis în toate cele patru domenii de investiții; statele membre vor putea, dacă vor dori să implementeze o parte din Planurile naționale de redresare prin intermediul acestui program; ca parte a Planului de investiții pentru Pactul Ecologic, Invest EU va asigura al doilea pilon al Mecanismului pentru o tranziție justă, prin Schema pentru o tranziție justă; principalul partener al InvestEU va fi Banca Europeană pentru Investiții, căreia îi vor fi garantate de către UE 75% dintre granturi, restul de 25% mergând către băncile naționale sau alte instituții financiare.Economia europeană, care se află într-un moment foarte dificil, are nevoie de sprijin financiar cât mai rapid, cât mai bine calibrat și coordonat cu toate programele de investiții și orientat spre acele domenii care pot păstra și genera noi locuri de muncă.
2021/03/09
A WTO-compatible EU carbon border adjustment mechanism (A9-0019/2021 - Yannick Jadot)

. – În condițiile în care Comisia Europeană va propune în al doilea trimestru al anului 2021 un mecanism UE de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon, PE a evaluat această propunere, raportul din proprie inițiativă al Comisiei ENVI, intitulat „Către un mecanism al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), compatibil cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)”, fiind adoptat în sesiunea din martie.Documentul solicită introducerea unui mecanism ca parte a unei strategii industriale mai largi a Uniunii, care ar trebui să acopere toate importurile, pornind de la sectorul energetic și ramurile industriale cu consum intensiv de energie. Conținutul de emisii de gaze cu efect de seră al importurilor în cauză ar urma să fie contabilizat pe baza unor criterii de referință transparente și fiabile specifice produselor, reprezentând conținutul mediu global de emisii al produselor individuale.CBAM ar trebui să pună capăt tuturor celorlalte măsuri ale Uniunii privind relocarea emisiilor de carbon, iar veniturile generate ar trebui utilizate ca noi resurse proprii pentru bugetul UE, pentru susținerea tranziției corecte și decarbonizarea economiei europene și pentru intensificarea contribuției Uniunii la finanțarea internațională a schimbărilor climatice.Ca și în alte propuneri rezultate din Green Deal, sunt surprins că se pune și în acest caz carul înaintea boilor: respectiv, această măsură nu a fost precedată de un studiu de impact. În textul raportului pe care PE l-a adoptat în sesiunea din martie este indicat că introducerea CBAM ar trebui să fie urmată de o evaluare a impactului pentru a evita posibile distorsiuni pe piața internă.Salut însă faptul că textul subliniază că CBAM ar trebui să respecte principiul „poluatorul plătește”, să contribuie la realizarea obiectivelor UE în materie de schimbări climatice și să evalueze necesitatea unui potențial preț minim al carbonului. Cotele gratuite existente pentru combaterea relocării emisiilor de carbon ar urma să fie eliminate treptat, evaluându-se în același timp efectul acestui proces asupra exporturilor și asupra sectoarelor dependente de export.
2021/03/10
European Semester: employment and social aspects in the Annual Sustainable Growth Strategy 2021 (A9-0026/2021 - Lina Gálvez Muñoz)

. – Uniunea Europeană este un proiect al bunăstării pentru toți. Echitatea și drepturile sociale sunt însă o utopie fără competitivitate economică și atingerea obiectivelor macroeconomice ale UE.Susțin acest raport care invită Comisia să elaboreze fără întârziere o metodologie de urmărire a cheltuielilor din bugetul UE pentru obiectivul de dezvoltare durabilă, care să poată fi utilizată și pentru evaluarea investițiilor din planurile naționale de redresare. De asemenea, Comisia trebuie să colaboreze cu Parlamentul European pentru a propune schimbările de guvernanță economică necesare pentru progresul social și protejarea celor mai vulnerabili de consecințele oricăror programe de ajustare viitoare.Inovarea este cuvântul-cheie în politicile UE. De aceea, statele membre trebuie să se concentreze pe inovare și investiții în conectivitate și infrastructură. Pe de altă parte, oamenii trebuie să înțeleagă importanța competențelor digitale, iar Comisia și statele membre să asigure infrastructura necesară dobândirii acestor competențe, prin formare profesională și recalificare pe tot parcursul vieții.Cadrul fiscal trebuie revizuit, simplificat și curățat de ambiguități, pentru a oferi o protecție mai bună și sustenabilă cheltuielilor guvernamentale care favorizează creșterea durabilă. Politicile fiscale ale tuturor statelor membre ar trebui să fie pe deplin în concordanță cu obiectivele Pilonului european al drepturilor sociale (EPSR) și ale Pactului ecologic. La fel, Comisia trebuie să se asigure că politicile socioeconomice, macroeconomice și fiscale ale tuturor statelor membre contribuie și sunt pe deplin în concordanță cu aceste obiective.
2021/03/11
European strategy for data (A9-0027/2021 - Miapetra Kumpula-Natri)

. – Strategia europeană pentru date a fost prezentată în februarie 2020 și vizează crearea unei piețe unice pentru date care să asigure competitivitatea globală a Europei și suveranitatea datelor. Datele sunt o resursă esențială pentru creșterea economică, competitivitate, inovare, crearea de locuri de muncă și progresul societății în general. Strategia de date stă la baza viitoarei legislații, respectiv a Regulamentului privind guvernanța datelor și a Legii privind datele.PPE a adăugat textului mai multe aspecte importante, între care faptul că strategia datelor trebuie să se bazeze pe valori și principii axate pe o societate centrată pe oameni.Sprijinim crearea unui cadru pentru spații de date europene comune, care să acopere interoperabilitatea, partajarea, accesul și portabilitatea datelor, pentru a îmbunătăți fluxul și reutilizarea datelor industriale și publice.Cu toate acestea, subliniem importanța unor standarde puternice de securitate cibernetică privind accesul la piața globală de date. De aceea, PPE cere Comisiei Europene să lucreze la standarde globale privind partajarea și securitatea datelor.Și în acest domeniu este nevoie de o accelerare a cercetării științifice, în paralel cu evitarea denaturării pieței și asigurarea neutralității tehnologice.
2021/03/25
Procurement in the fields of defence and security and transfer of defence-related products: implementation of relevant Directives (A9-0025/2021 - Andreas Schwab)

. – Susțin raportul din inițiativă proprie a PE prin care sunt evaluate cele două Directive privind achizițiile în domeniul apărării și securității și respectiv transferurile intracomunitare ale produselor de apărare.Ritmul lent al implementării directivelor, aplicarea lor într-un grad scăzut și neuniform de către statele membre au făcut ca principalele obiective precum creșterea transparenței și a concurenței și nediscriminarea între statele membre să nu fie încă atinse.Pornind de la această concluzie, principalele recomandări ale Grupului PPE și care se regăsesc în raportul final au vizat trei mari direcții: o mai bună implementare și aplicare a directivelor, sondarea perspectivelor înființării unei piețe europene a echipamentelor de apărare și o implicare mai mare a întreprinderilor mici și mijlocii în piața achizițiilor de apărare.Prin acest raport, Parlamentul European solicită Comisiei să adopte o politică puternică privind aplicarea reglementărilor și combaterea folosirii excesive a prevederilor de excludere, de către statele membre; să adopte un rol proactiv în monitorizarea aplicării regulilor și recomandărilor; să abordeze problema participării foarte scăzute a întreprinderilor mici și mijlocii pe piața produselor de apărare prin îndepărtarea barierelor administrative și simplificarea procedurii de achiziții; să urmărească o mai bună coordonare între Pachetul de Apărare și celelalte inițiative din domeniu.PE solicită statelor membre mai multă transparență în ce privește accesul la informații calitative și consistente.
2021/03/25
2019-2020 Reports on Serbia (A9-0032/2021 - Vladimír Bilčík)

. – Salut faptul că aderarea la UE continuă să fie obiectivul strategic al Serbiei și că se numără printre prioritățile noului guvern și ale partidelor parlamentare.Este regretabilă însă campania de dezinformare privind asistența UE în timpul pandemiei. Cred că cetățenii unei țări care aspiră să devină într-o zi stat membru UE nu trebuie să permită guvernanților acest limbaj dublu, pe care îl vedem și în alte țări partenere: pe de o parte primesc banii europeni, cu care reformează și reconstruiesc țara, pe de alta critică UE.Cei aflați în fruntea țării în Serbia trebuie să continue eforturile pentru lupta împotriva corupției, libertatea și pluralismul presei și să aplice propriile legi în vigoare privind minoritățile. Deși cadrul juridic și instituțional pentru respectarea drepturilor omului este în mod formal în vigoare, nu există mecanisme eficiente pentru a asigura respectarea acestor drepturi fundamentale.Cât privește dialogul Belgrad-Pristina, atât Serbia, cât și Kosovo trebuie să continue eforturile către normalizarea relațiilor dintre ele, aceasta fiind nu doar o condiție prealabilă pentru aderarea la UE, ci și esențială pentru asigurarea stabilității și prosperității în regiune.
2021/03/25
More efficient and cleaner maritime transport (A9-0029/2021 - Karima Delli)

. – Evoluția tehnologică, riscul relocării emisiilor de carbon prin mutarea activităților de producție în țări cu politici mai relaxate privind emisiile și competitivitatea sunt cele trei elemente care vor obliga și transportul maritim european să elimine treptat combustibilii fosili.Salut faptul că acest raport subliniază că schema de reducere a emisiilor de dioxid de carbon în transportul maritim ar trebui negociată în cadrul Organizației Maritime Internaționale. Schema de reducere a amprentei de carbon trebuie să fie, însă, realistă și realizabilă.Includerea sectorului maritim în schema EU-ETS ar trebui să se bazeze pe un studiu de impact cuprinzător care să analizeze, printre altele, competitivitatea operatorilor maritimi europeni, impactul asupra locurilor de muncă din acest sector și riscurile asociate cu relocările emisiilor de carbon.Pe de altă parte, susțin ideea indicată în raport potrivit căreia, în cadrul principiului poluatorul plătește, trebuie să se facă o diferență între proprietarul de nave și operatorul de nave.Nu în ultimul rând, salut propunerea ca gazul lichefiat (GNL) să fie acceptat drept combustibil de tranziție.
2021/04/27
Digital Green Certificate - Union citizens (C9-0104/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

. – Am susținut, prin votul meu, instituirea cadrului legislativ pentru un „certificat UE COVID-19”, o soluție bună pentru fluidizarea mobilității cetățenilor europeni, care va avea consecințe și asupra mediului de afaceri.Cei vaccinați, cei care dețin un test negativ, ca și cei care au trecut deja prin boală nu ar trebui să mai stea în carantină sau autoizolare. Este nevoie de o coordonare între statele membre pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor în UE.Textul adoptat de Parlament subliniază și că vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.Trebuie precizat, însă, că acest certificat va fi valabil maximum 12 luni și nu va fi un document de călătorie.
2021/04/28
Rail passengers' rights and obligations (A9-0045/2021 - Bogusław Liberadzki)

. – Pasagerii de tren vor beneficia de drepturi întărite și extinse începând cu 2023. Persoanele cu dizabilități vor avea mai multe drepturi și beneficii decât în prezent, iar bicicliștilor le va fi înlesnită și extinsă posibilitatea transportului bicicletei până la destinația finală. Începând cu 2025, toate companiile de cale ferată din UE vor fi obligate să instaleze spații destinate bicicletelor.În plus, va exista posibilitatea ca un singur bilet să fie valabil pentru perioade mai lungi și rute succesive, iar în cazul întârzierilor sau al schimbării rutelor, va fi implementat un sistem de compensare a călătorilor: compensarea minimă pentru întârzieri va fi de 25 % din prețul biletului pentru o întârziere de 60 până la 119 minute, și de 50 % pentru întârzieri mai mari de 120 de minute.Salut faptul că în text se prevede că și în cazul unor greve ale angajaților din sectorul căilor ferate călătorii vor fi protejați și vor primi compensații pentru întârzieri sau anulări de curse.
2021/04/29
European Defence Fund (A9-0120/2021 - Zdzisław Krasnodębski)

. – Fragmentarea națională în domeniul înzestrării militare aduce anual pierderi estimate între 25 și 100 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai importantă motivație a creării unui fond european pentru apărare, alături de nevoia strategică de a asigura autonomia Uniunii în ce privește apărarea.Consolidarea autonomiei strategice a Uniunii a fost unul dintre principalele obiective ale grupului PPE, alături de creșterea bugetului pentru tehnologiile disruptive - de la maximum 5 %, cât a propus Comisia Europeană, la un nivel de minimum 4 % și maximum 7 % din bugetul programului, introducerea unor reguli cât mai clare pentru eligibilitatea proiectelor și pentru dreptul la proprietate intelectuală și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii printr-un sistem de bonus.În acest domeniu trebuie să acordăm o atenție sporită și aspectelor etice, în sensul în care orice acțiune care riscă să conducă, în final, la dezvoltarea tehnologiilor cunoscute drept „roboți ucigași” să fie interzise. Perspectiva PPE este una moderată, care să nu frâneze avansul tehnologic, insistând, însă, pe examinarea temeinică ex-ante a fiecărui proiect.Deși multe domenii esențiale pentru cetățenii europeni nu sunt politici comune europene, consider că, în sectoarele critice, Uniunea trebuie să facă pași înainte spre o abordare cât mai armonizată. Pe lângă sănătate, educație sau turism, cred că și securitatea și apărarea sunt un domeniu critic, mai ales acum, într-un context internațional plin de provocări.
2021/04/29
The accessibility and affordability of Covid-testing (B9-0233/2021, B9-0234/2021)

. – Statele membre trebuie să asigure testarea gratuită COVID-19 pentru a garanta dreptul la libera circulație în interiorul UE și a preveni discriminarea pe motive economice sau financiare a cetățenilor și rezidenților UE neimunizați, în contextul în care se pregătește și implementarea certificatului COVID-19 al UE.Lucrătorii din sănătate, dar și lucrătorii migranți ar trebui să fie printre categoriile prioritare pentru testarea gratuită, alături de pacienții din spitale, lucrătorii din școli și universități, elevii și studenții.Statele membre și Comisia ar trebui să procure, în comun, seturi de teste de diagnostic și să semneze contracte comune cu furnizorii de servicii de laborator și de analize medicale pentru a extinde capacitatea de testare COVID-19 la nivelul UE în condiții de transparență și control în domeniul achizițiilor medicale.În plus, Comisia ar trebui să furnizeze online informații clare privind disponibilitatea și facilitățile de testare COVID-19 din toate statele membre și să implementeze rapid o aplicație care să ajute utilizatorii să găsească locația celui mai apropiat centru de testare COVID-19.Am susținut acest raport și pentru că îndeamnă statele membre să mărească capacitățile de testare în întreaga UE, atât pentru testele PCR, cât și pentru testele rapide, în special în principalele noduri de transport și destinații turistice, inclusiv în regiunile îndepărtate și insulare și în regiunile de frontieră, utilizând unități mobile de testare și partajând facilități de laborator. Comisia trebuie să sprijine autoritățile naționale în înființarea de centre de testare, în vederea asigurării proximității lor fizice pentru toți cetățenii UE.
2021/04/29
2019 Discharge: SESAR Joint Undertaking (A9-0106/2021 - Ryszard Czarnecki)

. – În această sesiune plenară este supus votului Raportul privind descărcarea de gestiune pentru Întreprinderile de cercetare public-private (Joint Undertakings ), pentru anul 2019, raport pentru care sunt raportor din umbră al PE.Curtea Europeană de Audit a verificat modul de cheltuire a banilor publici pentru cele 7 întreprinderi public-private care desfășoară, până în 2024, activități de cercetare în domeniile: managementul traficului aerian (SESAR), reducerea emisiilor de carbon din traficul aerian (Clean Sky), industria bio (BBI), medicina inovativă (IMI), tehnologia bazată pe hidrogen pentru transporturi (FCH), transportul feroviar (Shift2Rail) și sisteme și componente electronice (ECSEL), precum și o întreprindere public-privată (F4E) creată în 2007 pentru o perioadă de 35 de ani și care desfășoară activități de cercetare în domeniul fuziunii nucleare.Deși s-au înregistrat îmbunătățiri în activitatea acestor platforme de cercetare în anul 2019, totuși sunt destule aspecte care au nevoie să fie remediate: managementul bugetar și financiar, reglementarea mai clară a contribuțiilor în natură din partea partenerilor privați, monitorizarea plăților pentru granturi, procedurile de achiziții sau politica de resurse umane.Grupul PPE a susținut și a reușit să adopte amendamente referitoare la armonizarea procedurilor privind contribuțiile în natură, dreptul de proprietate intelectuală, evaluarea rezultatelor concrete ale activității de cercetare și redistribuirea resurselor financiare.
2021/04/29
Research Fund for Coal and Steel (A9-0102/2021 - Cristian-Silviu Buşoi)

. – Susțin decizia Consiliului privind adoptarea programului de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel.Într-o perioadă în care obiectivele ambițioase ale Pactului verde european obligă regiunile miniere și comunitățile care se bazează pe industria oțelului la transformări radicale, sprijinul oferit acestora prin programele europene de cercetare este esențial. Și aceasta pentru că îndeplinirea țintelor de mediu se bazează în cea mai mare parte pe soluții tehnologice inovatoare, pe care sperăm să le genereze programele europene de cercetare, în principal programul Horizon Europe, dar și Fondul de cercetare pentru cărbune și oțel.Deși Consiliul nu este obligat să țină cont de raportul adoptat de către Parlamentul European, modificările aduse la nivelul legislativului european sporesc considerabil potențialul acestui program de cercetare de a genera soluții concrete, care să poată fi aplicate în economie astfel încât transformările impuse de condiționările de mediu să poată fi făcute cu un impact social cât mai redus.Prin programul de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel, aproximativ 40 de milioane de euro sunt alocate anual pentru a sprijini universitățile, centrele de cercetare și companiile private să finanțeze studii în sectorul minier și al industriei oțelului. Obiectivele principale ale programului sunt stabilite astfel încât să sprijine tranziția justă pentru regiunile miniere și trecerea la o producție de oțel cu tehnologii nepoluante.Prin modificările propuse de către Parlamentul European, programul se va concentra mai eficient pe cercetarea industrială, separându-se astfel mai clar de proiectele privind dezvoltarea regională finanțate prin Mecanismul pentru o tranziție justă. În plus, au fost incluse ca fiind eligibile pentru cercetare și proiectele destinate tehnologiilor privind captarea și utilizarea carbonului, precum și captarea și depozitarea carbonului și tehnologiile destinate folosirii fostelor mine pentru producerea și stocarea energiei, hidrogen în special.Scopul eforturilor noastre este de a armoniza obiectivele programului de cercetare cu obiectivele climatice și energetice, astfel încât să încurajăm folosirea cât mai intensă a noilor tehnologii, precum și promovarea economiei circulare.Până la urmă, Uniunea Europeană, care își are rădăcinile în Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, este datoare să facă tot ce poate pentru a nu uita de unde a plecat și a nu lăsa pe nimeni în urmă, indiferent că vorbim despre promotorii schimbărilor, firești până la urmă, sau despre cei încă ancorați în sectoarele care au fost cândva motoarele economiei europene.
2021/05/18
Reversing demographic trends in EU regions using cohesion policy instruments (A9-0061/2021 - Daniel Buda)

. – Susțin inițiativa proprie a Parlamentului European referitoare la fenomenele demografice îngrijorătoare cu care ne confruntăm. Declinul demografic, îmbătrânirea populației, depopularea anumitor zone sau suprapopularea din zonele urbane generează consecințe grave din punct de vedere economic și social.Raportul „Inversarea tendințelor demografice din regiunile UE utilizând instrumentele politicii de coeziune” atrage atenția asupra acestor fenomene demografice și asupra impactului pe care îl au asupra coeziunii economice, sociale și teritoriale a Uniunii și propune Comisiei Europene un set de recomandări prin care aceste tendințe negative pot fi inversate.Una dintre cele mai mari probleme este generată de plecarea forței de muncă dintr-o regiune în alta și, fără a îngrădi libertatea de circulație a cetățenilor europeni, raportul atrage atenția că Uniunea și autoritățile naționale au datoria de a asigura acel nivel de dezvoltare economică care să limiteze migrația populației active din cauza nivelului de trai scăzut.Prin adoptarea acestui raport, solicităm Comisie Europene să elaboreze o Strategie pentru demografie, care să propună politici concrete pentru inversarea trendurilor demografice actuale, precum și finanțarea necesară. Propunerile Comisiei va trebui să țină cont de diferența între regiunile exportatoare de populație și cele receptoare și să abordeze în mod diferit provocările cu care se confruntă fiecare tip de regiune.În plus, solicităm recunoașterea faptului că schimbările demografice sunt o provocare fundamentală a Uniunii și, prin urmare, trebuie să devină o prioritate în stabilirea și implementarea programelor europene. Propunem ca viitoarea Strategie demografică să fie construită pe baza următoarelor elemente esențiale: condiții decente de angajare a forței de muncă, asigurarea echilibrului între muncă și viață, aspectele teritoriale ale politicilor care promovează activitățile economice, servicii sociale adecvate, transport local eficient, sprijin adecvat pentru persoanele dependente.
2021/05/19
The right of information of the Parliament regarding the ongoing assessment of the national recovery and resilience plans (B9-0276/2021)

. – Planurile naționale de redresare și reziliență sunt esențiale pentru refacerea economiilor naționale afectate de pandemia de Covid-19, pentru salvarea locurilor de muncă care mai pot fi salvate și crearea de noi locuri de muncă, pentru deschiderea de noi oportunități de dezvoltare.Rezoluția Parlamentului European privind Planurile naționale de redresare și reziliență reprezintă solicitarea noastră perfect legitimă ca legislativul european să primească dreptul de control democratic asupra propunerilor făcute de fiecare stat în parte și asupra modului de implementare. Planurile naționale sunt finanțate din fonduri publice europene, printr-un efort financiar considerabil, prevăzut în Facilitatea pentru redresare și reziliență și, prin urmare, dorim să asigurăm un grad cât mai mare de transparență și de control democratic asupra modului în care sunt cheltuite aceste fonduri.Pentru a eficientiza dialogul instituțional, solicităm Comisiei să informeze Parlamentul referitor la reformele și planurile de investiții propuse de către statele membre, precum și să ne transmită toate informațiile suplimentare necesare. În plus, solicităm informarea comisiilor parlamentare competente referitor la implementarea măsurilor propuse și la îndeplinirea țintelor asumate de către fiecare stat membru.În nici un caz nu se poate vorbi despre îngreunarea procedurilor de adoptare și implementare a Planurilor naționale, câtă vreme aprobarea acestora de către Comisie nu este afectată, iar procesul de monitorizare a implementării planurilor este deja agreat. Solicitarea noastră urmărește exclusiv îmbunătățirea dialogului privind Facilitatea de redresare și reziliență, în vederea folosirii cât mai eficiente a fondurilor europene.
2021/05/20
EU Digital COVID Certificate - Union citizens (C9-0104/2021 - Juan Fernando López Aguilar)

. – De la 1 iulie 2021, toți cetățenii europeni vor avea posibilitatea să solicite un Certificat digital european. Am susținut acest raport care a propus introducerea acestui document, căci el facilitează revenirea la libera circulație a cetățenilor europeni în condiții de siguranță și relansarea economiilor noastre.Cum va funcționa în practică? În baza unui sistem electronic „interoperabil”, o țară va putea verifica dacă o persoană a fost vaccinată, a fost testată negativ sau s-a vindecat după Covid-19, ceea ce înseamnă că documentul va include trei tipuri de certificate: vaccinare, recuperare sau test negativ. Cât privește vaccinurile, pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM), certificatele de vaccinare sunt acceptate de orice stat membru, indiferent de țara unde s-a efectuat vaccinarea. Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale pentru o perioadă de un an și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie, incluzând și un cod QR.Trebuie spus clar: vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorie. Statele nu vor putea impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate (carantina, autoizolarea sau testarea), „cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”, precum și bazate pe dovezi științifice și datele epidemiologice. Orice stat care va lua astfel de măsuri are obligația, potrivit raportului adoptat de Parlament, să informeze cu 24 de ore înainte, și autoritățile din celelalte state membre cu 48 de ore înainte.Mă bucur că ideea unor teste mai accesibile ca preț pentru cetățeni este prinsă în acest raport. Textul adoptat de noi încurajează în acest sens statele membre. În plus, tot la inițiativa Parlamentului, Comisia va transfera 100 de milioane de euro către statele membre exact în acest scop: achiziționarea de teste pentru a emite certificate digitale Covid.
2021/06/08
Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument 2021-2027 – Global Europe (A9-0198/2021 - Michael Gahler, Charles Goerens, Maria Arena, Rasa Juknevičienė)

. – Cu un buget global de 79 miliarde de euro, Instrumentul pentru cooperare internațională, de vecinătate și dezvoltare - Europa în lume este principalul regulament pentru finanțarea politicii externe și a cooperării pentru dezvoltare din bugetul european pentru perioada 2021-2027.Regulamentul prevede și fonduri suplimentare de 1 miliard de euro pentru programele tematice: democrație și drepturile omului (200 de milioane, din care 25 % pentru observarea alegerilor), societatea civilă (200 de milioane) și programul Global Challenges (600 de milioane). Autoritățile locale primesc 500 de milioane, ceea ce va consolida acțiunile țintite și democrația locală. Comisia Europeană va trebui să informeze Parlamentul atunci când mobilizează acești bani.Salut faptul că obiectivele specifice pentru vecinătate sunt bine definite în corpul regulamentului, iar performanța acțiunilor finanțate în țările partenere va fi evaluată periodic. UE nu poate rămâne o insulă de bunăstare, în timp ce la granițele sale sau în țările partenere din alte colțuri ale lumii este sărăcie sau sunt conflicte, unele chiar armate. Dacă la graniță avem stabilitate, atunci această stabilitate se răsfrânge și asupra noastră.
2021/06/09
European Climate Law (Jytte Guteland - A9-0162/2020)

. – La 4 martie 2020, ca parte a Pactului verde european, Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă pentru o lege europeană privind clima, care stabilește obiectivul UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Altfel spus, toate statele membre vor trebui să ia măsurile necesare pentru a atinge acest obiectiv european comun, asta neînsemnând că în fiecare stat membru vor trebui să fie zero emisii în 2050.În mai anul acesta, COREPER a adoptat și o țintă pentru 2030, care ridică nivelul de ambiție al UE la 55% reduceri până în 2030.Salut faptul că în text este indicat că transportul și industria vor trebui să se alinieze acestor ținte doar în urma rezultatelor unor studii de impact.PPE a solicitat, iar această solicitare este inclusă în text, măsuri bazate pe studii de piață. Comisia va publica pentru perioada 2030- 2050 o metodologie pentru bugetul gazelor de seră care va fi însoțită și de informații legate de reducerile de emisii. Deși toate sectoarele trebuie să contribuie la atingerea țintelor de reducere a emisiilor, foile de parcurs sectoriale nu sunt obligatorii. De asemenea, este îmbucurător că textul subliniază și importanța tehnologiilor de captare și stocare a carbonului, precum și rolul hidrogenului.
2021/06/24
Public sector loan facility under the Just Transition Mechanism (A9-0195/2020 - Johan Van Overtveldt, Henrike Hahn)

. – Administrațiile publice din zonele cele mai afectate de tranziția climatică vor putea accesa granturi și împrumuturi din Facilitatea de împrumut pentru sectorul public, adoptată astăzi de Parlamentul European. Facilitatea va fi o combinație de subvenții (1,5 miliarde de euro) din bugetul UE și împrumuturi (10 miliarde de euro) acordate de Banca Europeană de Investiții (BEI). Acest instrument constituie al treilea pilon al Mecanismului pentru o tranziție justă (ceilalți doi piloni fiind Fondul pentru o tranziție justă și Schema pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU), fiind o parte integrantă a Cadrului financiar multianual 2021-2027.Se așteaptă ca instrumentul să mobilizeze investiții publice între 25 și 30 de miliarde de euro în următorii 7 ani.Teritoriile eligibile pentru acest sprijin sunt cele identificate în planurile teritoriale pentru o tranziție justă. Facilitatea de împrumut pentru sectorul public va sprijini investițiile publice care nu generează venituri suficiente pentru a fi viabile din punct de vedere financiar.Dincolo de sprijinul financiar va exista și o componentă de consultanță care va fi acordată beneficiarilor prin intermediul centrului de consultanță înființat în cadrul InvestEU. Va fi sporit și sprijinul financiar pentru asistență tehnică, în beneficiul promotorilor de proiecte din regiunile mai puțin dezvoltate. Resursele pentru asistență tehnică au crescut la 35 de milioane EUR, iar regiunile mai puțin dezvoltate vor avea o rată de cofinanțare de 25%. Regiunile mai puțin dezvoltate vor fi eligibile să solicite granturi mai mari, care ar putea ajunge până la 25% din componenta de împrumut.
2021/06/24
Protection of the EU’s financial interests - combatting fraud - annual report 2019 (A9-0209/2021 - Caterina Chinnici)

. – Uniunea Europeană depune eforturi considerabile pentru a combate efectele economice și sociale generate de criza sanitară. Am adoptat programe și mecanisme financiare, măsuri pentru a gestiona evoluția pandemiei și a ne pregăti pentru viitor. În acest context, este mai mult decât necesar să fim foarte vigilenți cu modul în care fondurile europene, fonduri publice să nu uităm, sunt cheltuite.Susțin raportul anual privind combaterea fraudei și protejarea intereselor financiare ale Uniunii, raport care analizează evoluția din anul 2019 și propune măsuri care să crească nivelul de prevenire a fraudei.În anul 2019 am adoptat la nivelul UE mai multe măsuri care au sporit combaterea fraudei cu fondurile europene, dintre care cele mai importante sunt: transpunerea în legislația națională a măsurilor din Directiva PIF privind combaterea fraudei și protejarea intereselor financiare ale UE; numirea Procurorului general european; adoptarea Strategiei antifraudă și a Directivei avertizorilor de integritate. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut în ce privește coordonarea între statele membre, asigurarea calității informațiilor și, mai ales, în ce privește adoptarea unor măsuri mai stricte pentru combaterea corupției, atât la nivel european, cât și la nivel național.Definirea mai clară a rolului OLAF, mai ales în sensul stabilirii unei cooperări mult mai bine structurate cu Curtea de Conturi Europeană, și stabilirea strategiilor antifraudă la nivel național sunt printre cele mai importante aspecte care au nevoie de rezolvare cât mai urgentă.Parlamentul European atrage atenția Comisiei asupra faptului că este neclar câte neregularități nu sunt raportate în fiecare an, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre cazurile de fraudă au fost raportate de doar două state. Este evident că nu este cu putință ca diferența între statele membre să fie atât de mare. Prin urmare, solicităm Comisiei să îmbunătățească colectarea de informații, schimbul de informații și controlul.
2021/07/06
The impact on the fishing sector of offshore windfarms and other renewable energy systems (A9-0184/2021 - Peter van Dalen)

. – Schimbarea de paradigmă pe care o impune Pactul verde european va necesita o cantitate din ce în ce mai mare de combustibili alternativi sau energie produsă prin tehnologii mai puțin poluante. Parcurile eoliene amplasate în largul mării reprezintă o alternativă viabilă, dacă se îndeplinesc câteva condiții.În primul rând, nu trebuie să fie afectat ecosistemul mărilor unde acestea sunt amplasate, iar riscurile asociate cu extinderea exploatărilor eoliene trebuie evaluat cu ajutorul unor studii de impact.În al doilea rând, iar asta este extrem de important pentru România, exploatările de gaze naturale din statele care au rezerve nu trebuie să fie afectate. Parlamentul European și Comisia Europeană au subliniat deja în mai multe rânduri că gazul natural rămâne un combustibil important pentru menținerea economiilor funcționale în perioada de tranziție către o economie verde.De aceea, salut faptul că raportul menționează că părțile interesate ar trebui să aibă un cuvânt de spus la planificarea spațiului maritim, ca și necesitatea de a reduce la minimum riscurile ecologice și socioeconomice în toate cele trei etape de dezvoltare a exploatărilor eoliene în larg (construcție, exploatare și dezafectare). Când accesul la zonele de pescuit tradiționale este restricționat, iar acest lucru afectează în mod direct mijloacele de trai ale pescarilor, aceștia vor putea solicita compensații, potrivit raportului.
2021/07/06
European Medicines Agency (A9-0216/2021 - Nicolás González Casares)

. – Criza COVID-19 a atras atenția asupra nevoii Uniunii de a asigura un cadru cât mai eficient de gestionare a crizelor sanitare. Regulamentul privind consolidarea rolului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) crește rolul agenției în ce privește monitorizarea și atenuarea riscului apariției crizelor de medicamente și echipamente medicale, consilierea științifică privind medicamentele care au potențial de a trata, preveni sau diagnostica bolile generatoare de crize sanitare, precum și coordonarea studiilor care să monitorizeze eficiența și siguranța vaccinurilor.O importantă modificare o reprezintă înființarea grupului de coordonare a medicamentelor și a grupului de coordonare executivă pentru echipamente medicale. Aceste două grupuri vor fi responsabile cu întocmirea listei cu produse și echipamente medicale critice și cu monitorizarea eventualelor deficite de pe piață a acestor produse esențiale pentru sănătatea cetățenilor.În plus, este înființat și grupul de lucru de urgență al EMA care trebuie să se asigure că produse medicale sigure, calitative, eficiente și care au potențialul de a rezolva urgențele sanitare pot fi dezvoltate în interiorul Uniunii.Față de propunerea Comisiei, Parlamentul European a adus îmbunătățiri legate de definirea clară a cererii, ofertei și crizei de medicamente, de separarea bine precizată între grupul de coordonare a medicamentelor și grupul de coordonare pentru echipamente medicale, astfel încât să poată răspunde mai bine în perioadele de criză sanitară, precum și de folosirea mai eficientă a informațiilor obținute în urma studiilor clinice.Având experiența actualei crize sanitare, susțin prin votul meu adoptarea acestor modificări legislative care consolidează capacitatea Agenției Europene pentru Medicamente de a răspunde rapid și eficient în momentele de criză sanitară.
2021/07/08
General Union Environment Action Programme to 2030 (A9-0203/2021 - Grace O'Sullivan)

. – Nicio măsură fără studii de impact. Aceasta este poziția mea la fiecare text legislativ care propune măsuri din cadrul Pactului verde. Nu face excepție nici al optulea program european de acțiune pentru mediu, care este cadrul legislativ de coordonare a politicilor comunitare de mediu până în 2030.Neutralitate climatică până în 2050, decuplarea creșterii economice de utilizarea resurselor și degradarea mediului, introducerea conceptului de economie a bunăstării cu protecția concomitentă a biodiversității sunt câteva dintre prioritățile noului Program de acțiune pentru mediu al Uniunii.Ambiția de a avea o economie care nu poluează deloc este lăudabilă. Europa a făcut nu o dată pionierat cu ideile sale și a forțat și celelalte țări din jur sau de pe alte continente să evolueze.Dacă toate deciziile legislative pe care le vom lua se vor face doar analizând în prealabil impactul economico-social, dacă toți cei implicați vor avea un cuvânt de spus pentru ca tranziția să nu îi doboare, ci doar să îi ajute să fie adaptați noilor condiții, dacă aceste evoluții vor fi atent monitorizate pentru a fi reglate din mers, așa cum prevede acest raport, atunci 2030 ne va întâmpina cu un mediu mai curat, cu locuri de muncă într-o economie diferită față de cea de astăzi, mai puțin poluatoare, competitivă și sustenabilă.
2021/07/08
Towards future-proof inland waterway transport in Europe (A9-0231/2021 - Caroline Nagtegaal)

. – Comisia Europeană ar trebui să prezinte propuneri pentru un cadru de guvernanță și reglementare în vederea armonizării și standardizării europene pentru navigabilitate de calitate, flote și calificarea echipajelor.Căile navigabile interioare ar trebui să joace un rol special în Strategia UE privind hidrogenul, atât pentru alimentarea curată a transportului pe căi navigabile interioare, cât și pentru importanța crucială a căilor navigabile interioare și a porturilor sale pentru distribuția curată și eficientă a hidrogenului de-a lungul rețelelor de transport ale UE.Pentru aceasta va fi nevoie de investiții mai mari în extinderea, actualizarea și modernizarea infrastructurii fizice și digitale a căilor navigabile interioare, care vor conduce la mult dorita creștere a competitivității sectorului. În multe dintre canalele navigabile interioare, inclusiv în țara mea, România, nu s-a investit zeci de ani.De aceea, Comisia Europeană va înființa un fond european dedicat căilor navigabile interioare pentru tranziție durabilă, completând fondurile de rezervă existente cu contribuții financiare suplimentare semnificative din instrumente de finanțare europene și naționale, precum și din alte fonduri private și investiții publice. Raportul propune integrarea mai bună a infrastructurii căilor navigabile interioare în rețeaua energetică europeană pentru a facilita utilizarea sursei de alimentare la uscat, subliniind totodată potențialul căilor navigabile interioare pentru transportul combustibililor alternativi.Am spus nu o dată că tranziția energetică trebuie abordată într-un mod accesibil și eficient din punctul de vedere al costurilor. În ceea ce privește domeniul naval, salut faptul că raportul recunoaște varietatea de tipuri de nave și provocările care decurg din tranziția acestui domeniu la combustibilii alternativi.
2021/09/14
European Centre for Disease Prevention and Control (A9-0253/2021 - Joanna Kopcińska)

. – Consolidarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) face parte din pachetul legislativ propus de Comisia Europeană în vederea ajungerii la o reală Uniune Europeană a sănătății, alături de propunerea privind extinderea mandatului Agenției Europene pentru Medicamente și un nou Regulament privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății. Nevoia unei cooperări și coordonări mai strânse între statele membre în domeniul sănătății a fost evidentă odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19.Pornind de la nevoia unei soluții comune pentru a face față acestor noi provocări, am susținut măsurile necesare pentru a crește capacitatea Centrului European de Prevenirea și Control al Bolilor de a acționa în domenii precum: supravegherea epidemiologică prin sisteme integrate care să permită supravegherea în timp real; planificarea activităților de pregătire și răspuns; capacitatea de a mobiliza și desfășura un grup operativ de sănătate al UE (EU Health Task Force) care să vină în ajutorul statelor membre sau construirea unei rețele de laboratoare de referință.Modificarea Regulamentului privind ECDC solicită și implicarea statelor membre pentru a comunica informații și date privind procedurile pentru supravegherea bolilor transmisibile, pentru a notifica orice amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății prin sistemul de avertizare și răspuns rapid (EWRS) și a comunica prompt măsurile de răspuns luate sau pentru a identifica, în cadrul misiunii ECDC, organismele competente și experții în sănătate publică care pot contribui la răspunsul comun al Uniunii în fața amenințărilor la adresa sănătății.
2021/09/15
Serious cross-border threats to health (A9-0247/2021 - Véronique Trillet-Lenoir)

. – Criza sanitară declanșată de pandemia de COVID-19 ne-a arătat că Uniunea are nevoie de instrumente care să îi permită o reacție rapidă, coordonată și planificată din timp. Modificarea Regulamentului privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății este parte din răspunsul nostru la aceste nevoi. În prima sesiune plenară din această toamnă am votat modificările aduse modului în care gestionăm crizele sanitare transfrontaliere. Cel mai important pas înainte îl reprezintă introducerea posibilității ca Uniunea să declare existența unei situații de urgență, independent de Organizația Mondială a Sănătății.În plus, noile prevederi îmbunătățesc planurile de pregătire și răspuns, naționale și cele ale Uniunii, prin adăugarea unor noi elemente, precum: continuarea îngrijirii medicale (prevenție, diagnosticare, monitorizare și tratament) în timpul situațiilor de urgență; obligativitatea planificării și coordonării regionale pentru transferurile medicale; includerea informațiilor relevante pentru rezerva strategică de produse medicale a Uniunii și rezervele de medicamente naționale și formarea unei rețele de servicii ale statelor membre, care să furnizeze informații despre stocurile strategice naționale de produse medicale.Introducerea acordurilor comune de achiziții, prin care Comisia și statele membre pot demara achiziții comune în avans în domeniul medical, în cazurile amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate, precum și stabilirea liniilor verzi pentru circulația mărfurilor esențiale, a serviciilor medicale și a lucrătorilor transfrontalieri în cazul restricțiilor la frontieră completează măsurile luate pentru un răspuns mai rapid și mai eficient al Uniunii în cazul crizelor sanitare.
2021/09/15
Direction of EU-Russia political relations (A9-0259/2021 - Andrius Kubilius)

. – Când discutăm despre revizuirea politicii UE față de Rusia trebuie să avem în vedere întreaga paletă de transformări regionale și internaționale, de la rolul Rusiei în războiul din Luhansk și Donețk și anexarea ilegală a Crimeei, la doborârea avionului Malaysian Airlines în 2014 și sutele de familii care și-au pierdut oamenii dragi atunci. La fel, relațiile noastre cu Rusia trebuie să dea un înțeles politicii de neînțeles a unor state membre vizavi de Rusia. Cum să înțelegem de pildă Germania care, în plină transformare a Pactului verde european, ce presupune eforturi imense pentru toate economiile europene, face afaceri energetice cu Rusia, ducând la bun sfârșit gazoductul North Stream 2, în timp ce toate statele membre sunt sfătuite să renunțe la gaz și petrol în favoarea energiilor regenerabile?Ce ne dorim de la Rusia? Ce fel de partener este Rusia pentru UE și, mai ales, este cu adevărat Rusia un partener?Menținerea păcii și stabilității în Europa: aceasta ar fi o temă fundamentală de parteneriat UE-Rusia. Câtă încredere putem avea că Rusia își dorește același lucru, când vedem ce se întâmplă în Ucraina, de exemplu?De aceea, cred că UE trebuie să își consolideze propriile capacități de apărare și să preseze autoritățile ruse să nu mai intervină în vecinătatea estică și sudică a Uniunii. În paralel, Uniunea ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația drepturilor omului din Rusia, inclusiv prin monitorizarea problemelor în justiție ale organizațiilor societății civile, politicienilor de opoziție și activiștilor.Nu în ultimul rând, UE ar trebui să solicite guvernului rus și Dumei de stat să revizuiască cadrul legal pentru alegeri, inclusiv în ceea ce privește observarea alegerilor. Doar așa va fi facilitat pluralismul și alegerile libere și corecte în conformitate cu standardele internaționale și se vor crea condiții de concurență echitabile pentru candidații opoziției.
2021/09/15
EU Road Safety Policy Framework 2021-2030 – Recommendations on next steps towards "Vision Zero" (A9-0211/2021 - Elena Kountoura)

. – Aproape 1 milion de accidente se produc în fiecare an în UE. Doar în 2019, peste 23 000 de persoane și-au pierdut viața și alte 12 000 au suferit răni grave. Numărul săptămânal de decese rutiere în UE este în jur de 500. Tragedii care reprezintă un cost imens pentru societate.Aceste cifre sunt șocante și evidențiază faptul că siguranța rutieră trebuie să fie o prioritate la nivel politic, social și personal.Am susținut prin votul meu acest raport care cuprinde Cadrul politic al UE în materie de siguranță rutieră pentru perioada 2021-2030.Raportul încurajează statele membre să înființeze observatoare naționale pentru siguranța rutieră. Alte obiective:• infrastructură sigură – statele membre și Comisia Europeană trebuie să acorde prioritate acelor investiții care generează cel mai mare beneficiu în ceea ce privește siguranța rutieră atunci când construiesc noi infrastructuri rutiere.• vehicule sigure – cu revizuirea recentă a Regulamentului general de siguranță, caracteristicile avansate de siguranță ale vehiculelor, precum asistența inteligentă a vitezei și sistemul de păstrare a benzii de urgență vor fi foarte curând obligatorii.• condiții de muncă mai sigure pentru șoferi – un procent mare de accidente rutiere este direct legat de calitatea condițiilor de muncă ale șoferilor profesioniști. Prin urmare, raportul sugerează măsuri pentru a combate oboseala șoferilor și pentru a îmbunătăți siguranța personalului de livrare.Zero decese în transportul rutier până în 2050, aceasta este ceea ce își propune UE prin strategia „Viziunea Zero”. Dezideratul este lăudabil, dar rămâne de văzut cât de realizabil este și mai ales cum. Sper că nu prin limitarea mobilității, care, așa cum am spus-o nu o dată, este un drept al cetățenilor europeni.
2021/10/05
Objection pursuant to Rule 111(3): Technical screening criteria for determining the conditions under which an economic activity qualifies as contributing substantially to climate change mitigation or climate change adaptation and for determining whether that economic activity causes no significant harm to any of the other environmental objectives (B9-0476/2021, B9-0477/2021)

. – Găsirea și menținerea unui echilibru între îndeplinirea obiectivelor de mediu prevăzute în Pactul Ecologic și păstrarea competitivității economiei europene se dovedește a fi un demers foarte dificil.Suntem practic la începutul reglementării efective a ambițioaselor obiective fixate de Comisie prin Pachetul Green Deal, când dosarele specifice fiecărui domeniu de activitate ajung în Parlamentul European, pentru dezbatere și aprobare.Așa cum bănuiam, toate aceste reglementări sunt pe cât de complexe, pe atât de controversate, iar găsirea unei linii comune este foarte dificilă, chiar și în interiorul aceluiași grup politic.Am avut un prim semnal în acest sens, odată cu ajungerea pe agenda primei sesiuni plenare din octombrie, a Actului delegat al Comisiei, referitor la taxonomie, adică stabilirea acelor criterii prin care o activitate economică se califică ca nefiind dăunătoare mediului și chiar contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Aceste criterii sunt extrem de importante deoarece vor condiționa foarte strict finanțarea activităților economice, în funcție de conformarea sau nu a proiectelor economice la obiectivele de mediu și energie pentru 2030.Am votat împotriva Actului delegat în principal pentru că prevederile legate de energie nucleară, gaz natural și combustibili alternativi vor îngreuna accesul la finanțare pentru proiectele din aceste domenii. În plus, noile măsuri propuse de către Comisie interferează cu principiul neutralității tehnologice, principiu de bază al politicilor Uniunii și care favorizează diversitatea alternativelor tehnologice.Aplicarea unor criterii-șablon, care nu permit o abordare specifică a statelor membre riscă să afecteze competitivitatea economică și nivelul de trai al cetățenilor, în timp ce definirea acestor criterii într-o manieră simplistă, de genul bun sau rău va funcționa împotriva obiectivului principal al reglementării, și anume finanțarea schimbărilor esențiale în economia reală.
2021/10/05
The future of EU-US relations (A9-0250/2021 - Tonino Picula)

. – Am susținut în această sesiune plenară Raportul privind viitorul relațiilor dintre UE și SUA, în care Parlamentul European solicită, alături de alte aspecte importante, și eliminarea vizelor pentru cetățenii români.Parteneriatul transatlantic rămâne un pilon important în tot ceea ce înseamnă relațiile externe ale Uniunii, de la apărarea și promovarea statului de drept, la cooperarea economică și cea militară.În ce privește România, am reamintit SUA nevoia de a accelera procesul de includere a țării noastre, alături de Bulgaria și Cipru în Programul de scutire de vize, precum și beneficiile comune ale extinderii programelor de schimb de studenți.O mențiune specială este cea referitoare la țările estice aflate în vecinătatea României, Moldova, Ucraina și Georgia, prin care Parlamentul European atrage atenția asupra nevoii de cooperare între UE, SUA și NATO referitor la integritatea teritorială și la consolidarea capacității acestor state de a răspunde amenințărilor externe.Printre cele mai importante domenii, în care legislativul european consideră că o mai strânsă cooperare este necesară, se numără: amenințările hibride, campaniile de dezinformare și interferențele în procesele electorale, o poziționare comună vis-à-vis de Rusia și China, cooperarea în cadrul OCDE în ce privește stabilirea unui impozit global pe profit pentru companiile multinaționale.În plus, la propunerea grupului PPE, raportul conține și propunerea privind înființarea Consiliului politic transatlantic, care să permită consultarea și coordonarea sistematică în domeniul politicii externe și de securitate.
2021/10/06
Joint Undertakings under Horizon Europe (A9-0246/2021 - Maria da Graça Carvalho)

. – În contextul Pactului verde și al transformărilor economice necesare pentru a atinge țintele de mediu stabilite pentru fiecare industrie, programul de cercetare al Uniunii, Orizont Europa, devine extrem de important. Mare parte din angajamentele de mediu asumate deja de Comisie se bazează pe viitoarele inovații tehnologice, adică rezultatele pe care le așteptăm în urma derulării programului Orizont Europa.Am votat în această sesiune plenară raportul privind stabilirea celor 10 parteneriate instituționalizate, întreprinderile public-private organizate în funcție de domeniile de cercetare prioritare pentru Uniune, așa-numitele Joint Undertakings .Cu un buget de 10 miliarde de euro fonduri publice, care urmează să fie dublat de fondurile private, funcționarea celor 10 parteneriate a fost astfel gândită încât să contribuie la creșterea nivelului de deschidere către partenerii privați, a transparenței și a gradului de incluziune a actorilor relevanți din fiecare domeniu de activitate. În plus, varianta propusă de Parlamentul European a urmărit simplificarea considerabilă a procedurilor administrative și a crescut gradul de flexibilitate pentru a permite accesul mai facil al întreprinderilor mici și mijlocii și a crește atractivitatea acestor programe de cercetare.Una dintre cele mai importante modificări aduse de PE și acceptată de Consiliu este cea prin care principiul „a nu dăuna mediului” este limitat la activitățile stabilite deja prin reglementările referitoare la taxonomie.Un bun exemplu al importanței acestor întreprinderi mixte de cercetare este Clean Aviation - O aviație curată-, destinat găsirii acelor tehnologii care să reducă emisiile poluante din sectorul aviatic și, în același timp, să favorizeze crearea de noi locuri de muncă.
2021/10/21
EU transparency in the development, purchase and distribution of COVID-19 vaccines (B9-0519/2021, B9-0520/2021)

. – Situația sanitară și de sănătate din România, comparativ cu alte state, ne arată că strategia UE privind vaccinarea a fost calea de urmat. Statele unde rata de vaccinare este ridicată nu trec prin tragedii ca cea din România acum, în valul 4 al pandemiei. Nu trebuia să se ajungă la sute de morți pe zi, pentru ca oamenii să se convingă singuri că este spre binele lor să se vaccineze. Da, este nevoie și de medicamente, de tratamente alternative vaccinurilor, dar deocamdată acestea nu sunt disponibile la scară largă precum vaccinurile.Revenind la vaccinuri, petițiilor care au atras atenția cu privire la transparența achizițiilor și distribuirea vaccinurilor trebuie să li se acorde toată atenția, căci exprimă îngrijorări legitime ale cetățenilor.Solicităm Comisiei Europene să furnizeze Parlamentului informații detaliate cu privire la utilizarea plăților în avans ale UE de către companiile contractate și să efectueze și să publice o evaluare a Strategiei UE pentru vaccinurile împotriva COVID- 19.În textul rezoluției pe care am adoptat-o la Strasbourg mai solicităm Comisiei Europene să dezvăluie cine negociază achizițiile de vaccinuri în numele său. Comisia ar trebui să publice acordurile de achiziții încheiate cu furnizorii de vaccinuri, inclusiv detalii despre investițiile publice și costurile vaccinurilor, și să facă publică orice potențială încălcare a contractelor.Toate acestea ar putea contribui la creșterea încrederii oamenilor în faptul că, deocamdată, vaccinarea este cea mai sigură măsură de protecție, iar UE și guvernele veghează ca orice cetățean sa aibă la dispoziție un vaccin achiziționat de autorități din bani publici, în mod transparent și corect.
2021/10/21
An EU strategy to reduce methane emissions (A9-0277/2021 - Maria Spyraki)

. – Metanul este al doilea cel mai mare factor care contribuie la schimbările climatice, după dioxidul de carbon (CO2), reprezentând în Europa 10% din emisiile totale de gaze cu efect de seră. Prin urmare, reducerea emisiilor de metan contribuie atât la încetinirea schimbărilor climatice, cât și la îmbunătățirea calității aerului și a sănătății oamenilor.De aceea UE își propune să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de metan, mai ales în sectoarele care produc cele mai multe emisii de metan: energia (53%), agricultura (19%) și deșeurile (26%). Un prim pas este îmbunătățirea măsurătorilor, raportării și verificării, precum și a standardelor de detectare și reparare a scurgerilor.Raportul pe care l-am adoptat în a doua sesiune plenară din octombrie solicită un cadru legislativ al UE cu obiective obligatorii pentru reducerea emisiilor de metan.În sectorul energetic și petrochimic, raportul salută viitoarea propunere legislativă privind măsurătorile, verificările și raportările emisiilor de metan și solicită înființarea unui observator internațional independent al emisiilor de metan la nivel global. Raportul arată că sunt necesare măsurători și raportări ale emisiilor de metan și în minele de cărbune, inclusiv în minele abandonate.În sectorul agricol, raportul constată amprenta globală a metanului din acest sector și solicită implementarea rapidă a inovațiilor dovedite eficiente și rentabile pentru reducerea emisiilor de metan din acest domeniu.Cât privește sectorul deșeurilor, Comisia trebuie să asigure respectarea deplină a cerințelor existente ale Directivei privind depozitele de deșeuri, în cadrul căreia colectarea separată a deșeurilor biologice este esențială.
2021/10/21
Common agricultural policy - support for strategic plans to be drawn up by Member States and financed by the EAGF and by the EAFRD (A8-0200/2019 - Peter Jahr)

. – Hrană produsă local, și nu venită de peste mări și țări, mai sănătoasă și mai accesibilă: aceasta este promisiunea transpusă în legislație, care m-a convins să votez noua politică agricolă comună (PAC). Măsurile legislative vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, cu o perioadă de grație până la sfârșitul anului 2027.Noile reglementări vor pune mai multă putere de decizie în mâna statelor membre, dar vor permite și o monitorizare a performanței acestui sistem în fiecare stat membru, concomitent cu reducerea birocrației. Noua PAC va asigura o distribuire mai echitabilă a sprijinului, în special către fermele familiale mici și mijlocii și către tinerii fermieri.Măsurile adoptate azi oferă fermierilor europeni încredere în viitor și oferă stimulente pentru a profita de metodele agricole ecologice, care vor fi finanțate la niveluri fără precedent. Pe scurt, sprijinul pentru noua politică agricolă este sprijinul pentru hrana locală. Statele membre trebuie acum să pună în practică planurile strategice naționale.Noua PAC garantează calitatea produselor noastre europene și asigură un echilibru între sustenabilitatea economică, socială și ecologică a agriculturii europene.Salut așadar adoptarea acestui raport care a fost contestat de verzi și de colegii mei de stânga, ale căror propuneri ar fi provocat doar o incertitudine inutilă pentru fermierii din toată Europa și ar fi condus la creșterea importurilor de alimente.
2021/11/23
A European strategy for critical raw materials (A9-0280/2021 - Hildegard Bentele)

. – Am votat favorabil raportul referitor la Strategia privind materiile prime de importanță critică.Realizarea securității resurselor necesită acțiuni de diversificare a aprovizionării atât din surse primare, cât și din surse secundare, din țări terțe și din interiorul UE, care să reducă dependențele și să îmbunătățească eficiența resurselor și circularitatea resurselor.Direcțiile pe care grupul PPE le-a imprimat acestei strategii au în vedere următoarele realități, precum și obiective: tranziția dublă către o economie digitală, foarte eficientă din punct de vedere energetic și neutră din punct de vedere climatic, va duce la o cerere semnificativ mai mare de materii prime critice; UE oferă în prezent cantități foarte mici de materii prime cheie, necesare, de exemplu, în sectorul energiei eoliene, al bateriilor, în robotică și în cel fotovoltaic; măsurile economiei circulare (reciclare, gestionarea deșeurilor), proiectarea și înlocuirea produselor sunt esențiale, dar nu vor fi suficiente pentru a satisface cererea noastră; UE trebuie să preia controlul asupra fluxurilor, valorii și lanțurilor sale de aprovizionare pentru materiile prime critice; este necesară o nouă sursă de materii prime, iar potențialul extragerii materiilor prime critice la standarde sustenabile și sigure în UE și vecinătatea acesteia ar trebui exploatat pe deplin și rapid; este necesar să acordăm o atenție deosebită IMM-urilor, care au nevoie de măsuri speciale de sprijinire pentru a rămâne competitive.
2021/11/24
A Pharmaceutical Strategy for Europe (A9-0317/2021 - Dolors Montserrat)

. – Am susținut raportul din inițiativă proprie a PE privind viitoarea strategie farmaceutică, care setează prioritățile de care Comisia va trebui să țină cont anul următor, când va veni cu propunerea pentru o nouă strategie farmaceutică a Uniunii.Principalele recomandări includ abordarea cauzelor fundamentale ale crizei de medicamente, asigurarea accesului pacienților la tratamente farmaceutice sigure, accesibile și eficiente, creșterea transparenței privind prețurile și finanțarea publică a cercetării și dezvoltării, consolidarea producției europene și creșterea rezilienței în aprovizionare din UE.Raportul acordă atenție și lecțiilor învățate din gestionarea pandemiei de COVID-19, cea mai importantă fiind eficiența dovedită a unei colaborări mai strânse la nivel european, combinată cu dezvoltarea sistemelor naționale de sănătate mai durabile și mai rezistente. Deputații europeni consideră că, prin viitoarea strategie farmaceutică, Uniunea trebuie să se străduiască să restabilească independența aprovizionării sale cu produse farmaceutice și să consolideze parteneriatele public-privat printr-un cadru de reglementare actualizat și solid, care să garanteze siguranța și eficacitatea produselor farmaceutice, stabilirea corectă și transparentă a prețurilor și să asigure că industria își îndeplinește angajamentele de mediu.Reducerea diferențelor între Vest și Est, în ceea ce privește accesul la medicamente, la tratament și îngrijire inovative și mult mai eficiente este un obiectiv susținut prin recomandările acestui raport.
2021/11/24
Introduction of a European Social Security pass for improving the digital enforcement of social security rights and fair mobility (B9-0551/2021)

. – Am susținut prin votul meu rezoluția Parlamentului European referitoare la introducerea cardului european de securitate socială, menit să vină în sprijinul lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri. Obiectivul introducerii unui card european de securitate socială este garantarea unui standard decent al condițiilor de muncă și drepturi sociale egale, indiferent de statul în care muncesc acești lucrători.Principalul avantaj pentru lucrătorii sezonieri sau transfrontalieri este că prin intermediul acestui card este redusă birocrația actuală referitoare la acordarea dreptului la pensie. Salariații vor avea o evidență clară a sumelor cu care au contribuit la asigurările sociale, iar portabilitatea dreptului la pensie este îmbunătățită.În plus, prevederile acestei rezoluții conduc la respectarea sporită a normelor UE privind mobilitatea forței de muncă, la o coordonare mai eficientă a securității sociale pe piața muncii pentru a asigura condiții de concurență loială în UE, permit verificarea în timp real a plății asigurărilor și contribuțiilor sociale de către organismele în drept și vor contribui la prevenirea abuzurilor și a fraudei sociale.Prioritățile grupului nostru, PPE, au fost asigurarea disocierii între acest card și un card personal de muncă, limitarea domeniului de aplicare a acestei rezoluții la elementele de coordonare a securității sociale deja armonizate la nivel european, precum și respectarea deplină a normelor de protecție a datelor și tratamentul egal al muncitorilor mobili și al celor domestici. Documentul de poziție al PPE privind politica socială solicită introducerea unui număr digital de securitate socială pentru a asigura securitatea juridică, mobilitatea echitabilă și protecția și respectarea drepturilor lucrătorilor.
2021/11/25
Digital Markets Act (A9-0332/2021 - Andreas Schwab)

. – Într-o lume în care se spune din ce în ce mai des că cine nu este pe internet, nu există și în care depindem pentru tot mai multe activități, de la comunicare, la cumpărături online, de marii jucători din spațiul cibernetic, stabilirea unor reguli pentru activitățile online în favoarea cetățenilor a devenit o chestiune de urgență pentru Parlamentul European – o obligație de care legislativul european se achită acum prin adoptarea Digital Markets Act (DMA). Practic, documentul reglementează așa numiții „gatekeepers”, platformele digitale gigantice care distorsionează concurența prin faptul că noi, consumatorii, nu avem de unde alege, iar întreprinderile mici nu pot ajunge pe piață.Odată cu intrarea în vigoare a DMA, marile platforme nu vor mai putea stabili liste de companii sau produse preferențiale. De regulă, în magazinele online care aparțin unei platforme, produsele acesteia sunt listate sus, ca preferențiale, în listă. Această abordare va fi ilegală după intrarea în vigoare a Digital Market Act. O altă reglementare vizează mesageria. În acest moment platformele mari forțează consumatorii să le folosească serviciile de mesagerie. Potrivit Digital Markets Act, consumatorii vor putea să folosească aplicațiile altor furnizori de servicii de același tip, pe un dispozitiv care aparține concurenței. Apoi, vor exista și o serie de reguli și limitări pentru reclama țintită. În condițiile în care acest tip de reclamă online se folosește mult de datele noastre, pe viitor va fi interzisă publicitatea țintită pentru minori.Documentul adoptat de Parlament propune crearea unui grup la nivel înalt al autorităților de reglementare digitale, o mai bună implicare a concurenței naționale și a altor autorități competente în procedurile de cercetare și monitorizare a pieței și o coordonare mai strânsă cu Comisia pentru a asigura o aplicare eficientă și armonizată. De asemenea, sunt prevăzute și amenzi în caz de nerespectare a reglementărilor, care pot ajunge până la 20 % din cifra de afaceri totală a gatekeeperului la nivel mondial, cu un prag minim de 4 %.
2021/12/15
The impact of organised crime on own resources of the EU and on the misuse of EU funds (A9-0330/2021 - Tomáš Zdechovský)

. – Economia europeană, aflată în plină criză economică generată de pandemia de COVID-19 are nevoie ca de aer de ajutor financiar. Ca răspuns la această situație, am adoptat în Parlamentul European instrumentele financiare necesare redresării economice, salvării și creării de noi locuri de muncă, precum Mecanismul pentru reziliență și redresare.Însă, la fel de importante rămân și fondurile structurale și programele curente ale Uniunii, care împreună cu noile instrumente financiare pot fi soluția pentru a avea o economie europeană mai puternică și mai stabilă. Însă, pentru ca acest ajutor financiar să fie cu adevărat eficient, este necesar ca fiecare euro din fonduri europene să fie corect și legal investit. Din aceste considerente, susțin raportul privind impactul crimei organizate asupra resurselor proprii ale UE și asupra utilizării abuzive a fondurilor UE.Proiectul de raport analizează impactul crimei organizate asupra fondurilor UE și efectele utilizării abuzive a fondurilor UE, cu un accent deosebit pe managementul partajat din perspectiva auditului și controlului. Raportul detaliază diferitele tipuri de fraudă comise de crima organizată, care au impact asupra finanțelor UE, de la frauda privind veniturile (de exemplu, frauda cu taxa pe valoarea adăugată) până la utilizarea abuzivă a fondurilor politicii agricole comune, inclusiv acapararea de terenuri. Frauda în achizițiile publice, infrastructura sănătății și activitățile de fraudă legate de coronavirus sunt, de asemenea, acoperite.În plus, raportul solicită Comisiei și statelor membre o utilizare mai coerentă a tuturor instrumentelor disponibile pentru detectarea și combaterea fraudei, în special platformele online Arachne și EDES. De asemenea, prin acest raport solicităm Comisiei să înceapă dezvoltarea unei abordări comune pentru evaluarea impactului crimei organizate asupra finanțelor UE și abordarea acestor aspecte împreună cu statele membre.
2021/12/15
Implementation of the Energy Performance of Buildings Directive (A9-0321/2021 - Seán Kelly)

. – Clădirile sunt responsabile pentru 36 % din emisiile totale de gaze cu efect de seră. Pornind de la această realitate, devine evident faptul că sectorul renovării clădirilor este unul dintre domeniile cheie în procesul de eficientizare energetică a UE în drumul către neutralitate climatică și atingerea obiectivelor Pactului ecologic european.Cea mai recentă revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), care s-a produs în 2018, creează cadrul pentru renovarea clădirilor existente până în 2050 prin modernizarea tuturor clădirilor cu tehnologii inteligente. În acest sens, documentul oferă o bază solidă pentru deciziile de investiții. Unul dintre punctele importante ale acestei noi revizuiri a directivei se referă la implementarea strategiilor de renovare pe termen lung. Raportul subliniază că strategiile de renovare detaliate și comparabile ar trebui să fie o forță motrice pentru a crește amploarea, viteza și volumul renovării parcului de clădiri din Europa.Pentru atingerea acestui obiectiv este important să fie puse la dispoziție resursele financiare adecvate prin Next Generation EU. Sigur, nu toate statele membre merg cu aceeași viteză în acest proces, iar motivele sunt variate. De aceea, raportul solicită Comisiei și statelor membre să consolideze dispozițiile directivei pentru a se asigura că strategiile de renovare pe termen lung sunt coerente cu obiectivele UE de neutralitate climatică și obiectivele energetice. Altfel spus, până în 2050 în fiecare stat membru clădirile vor trebui, pe cât posibil, digitalizate, încălzirea și răcirea clădirilor să fie decarbonizate (prin eficientizarea energetică a încălzirii și răcirii), iar punctele de alimentare din clădiri pregătite pentru alimentare inteligentă.
2021/12/15
Situation at the Ukrainian border and in Russian-occupied territories of Ukraine (B9-0593/2021, B9-0594/2021, B9-0595/2021, B9-0596/2021, B9-0597/2021, B9-0598/2021)

. – Au trecut 7 ani de la ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia și de la declanșarea războiului din Luhansk și Donețk. UE a condamnat la unison cu întreaga comunitate internațională demersurile Rusiei, de o gravitate fără precedent.Am aplicat sancțiuni, am votat rezoluții de condamnare a Kremlinului, dar cu ce rezultate? Crimeea este în continuare sub ocupație rusească, iar în Luhansk și Donețk tineri ucraineni sunt uciși zilnic de o mână de lideri nerecunoscuți de nimeni, dar sprijiniți cu arme, muniție și încurajări de la Moscova. Ca și cum totul nu ar fi de ajuns, Germania și-a consolidat relația de afaceri cu Moscova, dând undă verde gazoductului North Stream 2. În tot acest tablou complicat, Rusia escaladează din nou, masând la granițele Ucrainei militari și armament, și presând UE și NATO să nu accepte Ucraina în cele două organizații.Cred că Ucraina a suferit destul. Nu trebuie să permitem sacrificarea pe mai departe a Ucrainei. De aceea, susțin rezoluția PE care propune sancțiuni mai dure la adresa Rusiei, mai ales suspendarea sistemului de plăți SWIFT. Rusia trebuie să plătească un preț economic și politic ridicat pentru toate aceste agresiuni. Orice pachet nou de sancțiuni ar trebui să includă corpul ofițerilor ruși implicați în planificarea unei posibile invazii, precum și cercul imediat și oligarhii aflați „pe orbita Președintelui Rusiei și familiile acestora”.De asemenea, activele financiare și fizice în UE ale acestora trebuie înghețate concomitent cu aplicarea unor interdicții de călătorie. Consider că una dintre cele mai eficiente măsuri ar fi excluderea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT. Sancțiunile ar trebui să vizeze sectoare importante pentru economia rusă și perturbarea finanțării serviciilor de informații și militare. Nu în ultimul rând dependența de energia rusă trebuie redusă la minimum posibil. Trebuie să arătăm Ucrainei solidaritate și prin interconectarea mai strânsă a infrastructurilor energetice ale UE și ale Ucrainei.
2021/12/16
European Medicines Agency (A9-0216/2021 - Nicolás González Casares)

. – Criza sanitară pe care încă o traversăm a arătat foarte clar care sunt limitele de acțiune ale Uniunii în domeniul sănătății, generate de faptul că sănătatea – un domeniu cu impact asupra tuturor cetățenilor europeni – nu este o politică comună la nivelul UE.Dacă pandemia de COVID-19 ne-a învățat ceva în acești doi ani, este tocmai nevoia de a construi instrumente și programe care să permită o gestionare comună a crizelor de sănătate, fără a limita suveranitatea statelor membre. Un bun exemplu este chiar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), ale cărei atribuții s-au dovedit a fi insuficiente în combaterea pandemiei în UE.Prin urmare, în ultima perioadă Parlamentul European a lucrat, alături de Consiliu și Comisia Europeană, la consolidarea rolului EMA, astfel încât Uniunea să fie mai bine pregătită pentru a gestiona viitoarele crize de sănătate.În prima sesiune plenară a acestui an am votat forma finală a Regulamentului privind consolidarea rolului EMA, așa cum a rezultat în urma negocierilor interinstituționale finale.„Reformarea” EMA urmărește o mai bună „echipare” a agenției pentru a putea aborda mai eficient deficitul de medicamente și dispozitive medicale, a implica mai îndeaproape toți actorii din lanțul de aprovizionare și a spori transparența cu privire la studiile clinice și la autorizațiile de introducere pe piață pentru produsele farmaceutice.Forma finală a textului negociat de PE și Consiliu stabilește foarte clar ce anume constituie un eveniment major (un eveniment care este de natură să prezinte un risc grav pentru sănătatea publică în legătură cu medicamentele) și modul în care este recunoscut (în urma unui aviz pozitiv din partea Grupului de coordonare privind lipsa medicamentelor), în vederea declanșării acțiunilor de răspuns, precum: adoptarea unei liste de medicamente critice; asigurarea unei finanțări solide din bugetul Uniunii pentru activitățile grupurilor de coordonare, grupului operativ, grupurilor de lucru și grupurilor de experți care urmează să fie înființate; introducerea unei platforme de aprovizionare pentru penuria medicală, care să fie operațională la trei ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, precum și îmbunătățirea dispozițiilor privind protecția datelor pentru a se asigura că transferurile de date cu caracter personal în contextul noului mandat EMA (de exemplu, datele rezultate din studiile clinice) vor face obiectul normelor UE privind protecția datelor.
2022/01/19
Digital Services Act (A9-0356/2021 - Christel Schaldemose)

. – O bună parte din viața fiecăruia dintre noi are loc online: comunicăm online, citim știrile online, ne facem cumpărăturile online. De multe ori este mai comod, căci economisim foarte mult timp. Însă încet-încet, fără să ne dăm seama, serviciile online ne-au modelat viața, iar influența tot mai mare a mediului online în viața noastră nu este numai în bine: algoritmii care diseminează ura și diviziunea sunt o amenințare pentru democrații, giganții tehnologiei distorsionează concurența echitabilă, iar produsele pe care le cumpărăm online nu sunt întotdeauna de calitate sau sigure.Actul privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), adoptat astăzi de Parlamentul European, nu este altceva decât un cadru legislativ pentru toate aceste probleme. Platformele online foarte mari vor fi supuse unor obligații specifice din cauza riscurilor speciale pe care le prezintă în difuzarea conținutului atât ilegal, cât și dăunător, iar utilizatorii vor avea dreptul de a solicita despăgubiri pentru daunele pe care aceste platforme le produc. Platformele vor trebui să fie obiectul unor evaluări obligatorii ale riscurilor și să ofere mai multă transparență în ceea ce privește „sistemele lor de recomandare” pentru a combate conținutul dăunător și dezinformarea.Platformele vor fi trase la răspundere pentru algoritmii lor și vor fi obligate să dezvolte practici mai bune de moderare a conținutului. Platformele folosesc „sisteme de recomandare” pentru a alege ce informații să promoveze: următorul videoclip pe care utilizatorii trebuie să îl vizioneze, următorul produs de cumpărat, următoarea știre etc., care apar în partea de sus a rețelelor de socializare ale unei persoane.Textul adoptat astăzi stabilește o serie de dispoziții pentru ca platformele online să fie transparente cu privire la modul în care funcționează acești algoritmi și pentru a le face mai responsabile pentru deciziile pe care le iau.
2022/01/20
A European strategy for offshore renewable energy (A9-0339/2021 - Morten Petersen)

. – Dezvoltarea proiectelor de energie eoliană în România va crea numeroase oportunități de angajare, precum și dezvoltarea de noi clustere tehnologice și lanțuri de aprovizionare. În acest context, raportul privind Strategia europeană de energie de coastă (offshore) regenerabilă vine într-un moment foarte propice pentru țara noastră. Romania nu doar că are cel mai mare parc eolian din Europa, dar ar putea deveni prima din bazinul Mării Negre care va dezvolta tehnologie offshore. Se știe deja că o companie germană investește în două parcuri eoliene offshore care vor avea o capacitate totală de 1 900 MW. Mai mult, compania de stat Hidroelectrica a anunțat că are și ea în plan o serie de proiecte de turbine eoliene offshore. Pentru instalarea unor capacități de 300-500 MW compania ar urma să investească aproape 600 de milioane de euro, însă punerea lor în operă este ținută pe loc de inexistența încă a unui Plan Teritorial Maritim.În tot acest context, salut adoptarea de către Parlamentul European a strategiei UE pentru valorificarea potențialului energiei regenerabile offshore (ORES). Potrivit documentului, producția de ORE va crește în UE de la 12 gigawați (GW), cât este în prezent, la peste 60 GW până în 2030 și 300 GW până în 2050. Energia eoliană este singura tehnologie ORE care funcționează în prezent pe bază comercială și are un potențial imens. Strategia urmărește să faciliteze investițiile necesare – aproape 800 de miliarde EUR în surse regenerabile offshore până în 2050, prin creșterea siguranței pentru investitori și netezirea drumului către investiții, atenuarea blocajelor și găsirea celei mai bune combinații de finanțare publică și privată.Raportul pe care l-am adoptat astăzi propune soluții sustenabile pentru ca producția de energie offshore să nu afecteze în mod negativ alte industrii maritime, cum ar fi pescuitul, și pentru asigurarea infrastructurii adecvate în porturi care să conducă la crearea de locuri de muncă și beneficii economice.
2022/02/15
Rail: prolongation of temporary levying of charges - COVID-19 (C9-0001/2022)

. – Pandemia de COVID-19 a provocat o scădere bruscă a traficului feroviar din cauza unei prăbușiri a cererii, pe fondul măsurilor care au limitat turismul, dar și mobilitatea de orice fel a cetățenilor. Consecințele acestei situații asupra întreprinderilor feroviare au fost dramatice: probleme considerabile de lichiditate, pierderi economice majore și, în unele cazuri, insolvența.Pentru a contracara efectele economice negative ale pandemiei de COVID-19 și pentru a sprijini întreprinderile feroviare, Regulamentul (UE) 2020/1429 al Parlamentului European și al Consiliului a permis statelor membre să autorizeze administratorii de infrastructură să reducă, să renunțe sau să amâne tarifele de acces pentru infrastructura feroviară. Inițial măsura a fost aprobată până la finalul anului 2020. Suntem în anul 2022, iar despre pandemie nu putem vorbi încă la timpul trecut, cu toate consecințele care decurg din asta, inclusiv pentru companiile feroviare. Mă bucur așadar că am votat în această sesiune extinderea până în iunie 2022 a măsurii de scutire de la plata tarifelor de acces pentru companiile feroviare. Documentul adoptat permite, în caz de nevoie, extinderea acestei măsuri până la finalul anului.În plus, am cerut Comisiei Europene să analizeze continuu impactul economic al pandemiei asupra sectorului feroviar, iar în cazul în care este nevoie să putem prelungi fără întârzieri nejustificate perioada de aplicare a acestor măsuri de ajutor.
2022/02/16
Strengthening Europe in the fight against cancer (A9-0001/2022 - Véronique Trillet-Lenoir)

. – 43 de eurodeputați, alături de medici oncologi, de experți din asociații naționale și europene din domeniu, de reprezentanți ai pacienților au lucrat mai mult de 12 luni, sub umbrela Comisiei speciale pentru combaterea cancerului (BECA) din Parlamentul European, la un plan pentru combaterea cancerului. Iar rezultatul muncii lor a ajuns în faza votului final din PE, sub forma celui mai complet set de acțiuni gândite pentru a reduce impactul acestei boli printre cetățenii europeni.Ca membru în Comisia BECA, consider că cele mai importante propuneri ale acestui raport sunt: numirea unui reprezentant special pentru cercetarea transfrontalieră a cancerului, pentru a elimina obstacolele și birocrația care încetinesc cercetarea transfrontalieră; favorizarea tratamentelor inovatoare care pot salva vieți; concentrarea pe cancerul la copii și tinerii adolescenți prin stimularea inovației specifice tratamentului copilului, facilitând studiile clinice transfrontaliere și sprijinind platformele internaționale de cercetare academică în cancerele pediatrice; reforma radicală a Directivei privind asistența medicală transfrontalieră pentru a elimina obstacolele în calea accesului la asistența medicală transfrontalieră și pentru a simplifica și a transparentiza sistemul de autorizare și rambursare pentru pacienți, inclusiv dreptul la a doua opinie; reducerea inegalităților în ceea ce privește accesul la asistența medicală, la medicamente și tratamente eficiente; transformarea investițiilor în infrastructura sănătății într-o prioritate a fondurilor politicii de coeziune; asigurarea disponibilității și accesibilității medicamentelor pentru tratamentul tipurilor (ultra) rare de cancer (în special pediatric) și a tratamentelor noi pentru cancer prin achiziții publice comune sau îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer prin concentrarea pe managementul durerii, pe îngrijirea paliativă și pe rolul îngrijitorilor.În plus, raportul acordă mare atenție prevenției, abordând problema consumului de alcool, cea a fumatului sau a stilului de viață, precum și a factorilor de mediu. Un accent deosebit este pus și pe consolidarea programelor de screening și sprijinirea guvernelor naționale pentru a derula programe cât mai ample de depistare precoce a cancerului.
2022/02/16
Implementation of the common foreign and security policy – annual report 2021 (A9-0354/2021 - David McAllister)

. – Pandemia de coronavirus ne-a obligat să reflectăm dacă nu cumva și sănătatea este un element al politicii externe și de securitate comune. Da, UE are ambiția și toate datele să fie un jucător puternic și respectat la nivel internațional, iar crize ca cea de la granița noastră de est ne testează forța, unitatea și înțelepciunea deciziilor. Dar pandemia ne-a forțat să înțelegem că amenințările de securitate nu pot fi rezolvate doar printr-o înzestrare militară sau decizii comune strategice la nivel militar. Securitatea europeană poate fi amenințată de lipsa unui sistem de sănătate care să protejeze populațiile noastre, într-o lume în care demografia nu este punctul forte al Europei.Salut faptul că acest raport solicită UE să dezvolte o strategie de sănătate robustă la nivel global, care să ne pregătească să putem răspunde eficient unor potențiale noi crize sanitare. În acest context, UE ar trebui să încheie parteneriate la nivel global pentru stabilirea unor norme și standarde pentru utilizarea tehnologiilor din domeniul medical în baza unor reguli și standarde etice.Dincolo de asta, salut faptul că raportul reafirmă susținerea UE pentru Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic și că subliniază încă o dată că, pentru UE, independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acestor state nu sunt negociabile. Acesta este încă un răspuns al Uniunii la ceea ce se întâmplă pe flancul de est, încă un mod de a spune: suntem alături de Ucraina și de orice alt partener ale cărui granițe sunt amenințate. Susțin revizuirea ambițioasă și îndrăzneață a Parteneriatului Estic pentru ca țări ca Ucraina sau Moldova, pe ale căror teritorii, să nu uităm, încă se mai află soldați ruși, să știe că eforturile lor de reformare și rezistență vor fi răsplătite.
2022/02/16
Russian aggression against Ukraine (B9-0123/2022)

. – Uniți, alături de Ucraina și ucraineni!Acesta este mesajul nostru, al membrilor Parlamentului European ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei, neprovocată și nejustificată la adresa Ucrainei.Am fost astăzi martorul unui moment de unitate deplină, în Parlamentul European. Unitate în compasiunea față de momentele extraordinar de dificile prin care trece poporul ucrainean și în deplângerea sinceră a pierderilor de vieți omenești.Uniți în condamnarea fără echivoc a invaziei militare a Rusiei în Ucraina, un stat suveran și independent, care are tot dreptul să își construiască viitorul în pace, alături de partenerii pe care îi consideră cei mai potriviți.Prin adoptarea Rezoluției privind agresiunea Rusiei în Ucraina, reprezentanții aleși democratic ai celor 27 de state membre ale UE solicită Federației Ruse oprirea oricărei activități militare în Ucraina și retragerea forțelor militare și paramilitare; reafirmă că UE nu recunoaște anexarea Crimeei, pe care o consideră ilegală; denunță recunoașterea unilaterală de către Federația Rusă a independenței teritoriilor ocupate Donețk și Lugansk; reamintește Federației Ruse că orice provocare la granița oricărui stat membru al UE sau orice atac al navelor din bazinul Mării Negre poate conduce la escaladarea conflictului; apreciază decizia guvernelor din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și Moldova de a ține granițele deschise pentru refugiații ucraineni și de a le oferi adăpost; solicită menținerea și extinderea sancțiunilor la adresa Federației Ruse; reafirmă nevoia de a reduce dependența energetică a UE.În plus, solicităm oprirea definitivă a conductei Nord Stream 2 și identificarea de măsuri care să asigure livrarea continuă de gaz și să diminueze posibilele efecte sociale și economice ale sancțiunilor deja impuse.Pe lângă sprijinul militar, Ucraina va beneficia și de suport economic și financiar. Am solicitat statelor membre și Comisiei să pregătească un plan de asistență și recuperare, la nivelul mai multor miliarde euro pentru a sprijini economia Ucrainei și refacerea infrastructurii distruse de atacul militar al Rusiei.Uniunea Europeană este alături de Ucraina. Și nu doar la nivel simbolic. UE oferă sprijin militar, sprijin financiar și economic, a luat măsuri de sancțiuni fără precedent la adresa Federației Ruse și își asumă efectele mai puțin dorite ale acestor măsuri. Și asta pentru că înțelegem, apreciem și susținem efortul cetățenilor ucraineni de a-și apăra țara.
2022/03/01
Shrinking space for civil society in Europe (A9-0032/2022 - Anna Júlia Donáth)

. – Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina i-a forțat pe ucraineni să își părăsească casele, orașele și țara pentru a fugi din fața conflictului. Sunt oameni care își pierd toată siguranța unei vieți normale și care au nevoie urgentă de ajutor. În asemenea situații, așa cum s-a întâmplat și în România, primii care reacționează și se organizează pentru a oferi ajutor sunt cetățenii obișnuiți și diversele forme de asociere ale societății civile.Trăim o situație care ne arată încă o dată cât de importantă este societatea civilă pentru democrație și pentru respectarea drepturilor omului și cât de necesar este ca de la nivel politic să o protejăm și să îi oferim spațiul necesar pentru a se dezvolta.Raportul din inițiativă proprie a Parlamentului European, pe care am susținut-o prin votul meu, sintetizează acele aspecte încă împovărătoare cu care se confruntă societatea civilă în Europa. Provocările ONG-urilor includ lipsa unor surse suficiente de finanțare, proceduri administrative împovărătoare, retorică negativă și stigmatizantă, precum și bariere legale, judiciare, administrative etc.Abordarea echilibrată și incluzivă în ce privește perspectivele multiple referitoare la tema ONG-urilor care asistă migranții și se angajează în activități de căutare și salvare, pe care grupul PPE a reușit să o imprime acestui raport, a condus la adoptarea unui text care pune în evidență respectarea legislației privind drepturile omului și cooperarea dintre statele membre și ONG -uri.
2022/03/08
Cohesion policy: reducing healthcare disparities and enhancing cross-border health cooperation (A9-0026/202 - Tomislav Sokol)

. – Recenta criză sanitară ne-a demonstrat cât de importantă este cooperarea transfrontalieră în domeniul sănătății, pentru a putea gestiona în comun riscurile de sănătate care depășesc granițele unui singur stat membru.În perioada de vârf a pandemiei de COVID, politica de coeziune, prin Inițiativa de investiții pentru răspunsul la coronavirus, a fost prima linie de apărare împotriva pandemiei de COVID-19, demonstrând că este un eficient instrument financiar pentru reducerea inegalităților în materie de sănătate și pentru facilitarea cooperării între statele membre.Prin urmare, am susținut în această sesiune plenară inițiativa Parlamentului European de a adopta o rezoluție privind modalitățile prin care politica de coeziune poate contribui la reducerea disparităților în domeniul sănătății și la consolidarea cooperării transfrontaliere în domeniul sănătății.Pornind de la analiza oportunităților de creștere a impactului fondurilor politicii de coeziune în vederea reducerii disparităților în calitatea sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană, completând investițiile din noul program EU4Health, prin această rezoluție solicităm Comisiei Europene: eliminarea barierelor juridice, administrative și birocratice care reduc accesul cetățenilor la servicii publice de sănătate, indiferent de statul membru UE în care trăiesc; trecerea la o abordare strategică și integrată a bolilor cu incidență sporită, precum sănătatea mintală și bolile cardiovasculare; coordonarea investițiilor prin politica de coeziune, prin Mecanismul de redresare și reziliență și prin programul UE pentru sănătate - EU4Health, pentru a consolida sistemele sanitare ale statelor UE; să acționeze pentru a asigura disponibilitatea și accesibilitatea medicamentelor esențiale; să promoveze pe scară largă tehnologiile avansate, cum ar fi e-sănătatea sau telemedicina, modernizarea capacităților medicale, dar și crearea unei platforme online pentru a facilita schimbul de bune practici și, nu în ultimul rând, să recunoască contribuția sectorului privat la furnizarea de servicii de sănătate și să asigure disponibilitatea fondurilor pentru acest sector.
2022/03/08
Objection pursuant to Rule 111(3): Union list of projects of common interest for the trans-European energy infrastructure (B9-0137/2022)

. – Uniunea Europeană se află într-un moment foarte complicat din punct de vedere al siguranței energetice. Dependența europeană de gazul și petrolul rusesc creează acum mari îngrijorări privind capacitatea noastră de a asigura populației și economiei resursele energetice de care au nevoie.Într-un astfel moment, pe agenda acestei sesiuni plenare Grupul Verzilor și Grupul Stângii au ridicat o obiecție privind lista proiectelor de pnteres comun în energie. Proiectele de interes comun sunt acele proiecte-cheie în infrastructura energetică, care vizează finalizarea pieței europene a energiei și ajută Uniunea Europeană să-și atingă obiectivele energetice și climatice. Proiectele sunt finanțate prin Facilitatea pentru Conectarea Europei (CEF) și se încadrează în criteriile stabilite pentru infrastructura energetică transeuropeană (TEN-E).Practic, colegii de la aceste două grupuri parlamentare au propus respingerea celor 98 de proiecte energetice din această listă, din cauza faptului că 20 dintre ele sunt proiecte pentru gazul natural.Alături de alți 496 de colegi am votat împotriva respingerii listei cu proiectele de interes comun în energie, formând o majoritate care, prin votul dat în plenul PE, menține și finanțarea proiectelor pentru gazele naturale, alături de proiectele de transport și stocare a energiei electrice, precum și cele pentru rețele destinate emisiilor de carbon.Sunt de acord că trecerea la o producție semnificativă de energie din surse regenerabile va asigura independența energetică a UE în 2050. Dar această tranziție trebuie făcută înțelept, ținând cont de întreaga realitate în care trăim și care se dovedește a fi mai complicată decât scenariile simulate. Nu putem să ne gândim doar la neutralitatea climatică post 2050, fără să ne gândim și la securitatea energetică a Uniunii și fără a asigura o tranziție precaută spre energia verde.
2022/03/09
Foreign interference in all democratic processes in the EU (A9-0022/2022 - Sandra Kalniete)

. – Noi, statele membre din estul Uniunii Europene, am atras mereu atentia cu privire la eforturile unor tari ca Rusia de a destabiliza democratiile europene si proiectul european in ansamblu. De ce? Avem o istorie care ne-a aratat ce inseamna aceasta influenta. Modelul de democratie european, bazat pe valori umane nu este usor de intretinut, democratia nu este usor de mentinut, este nevoie de legi clare care sa impuna aceste valori democratice, care in final, sa ne apere cetatenii. Iata, nu am fost ascultati si acum ne confruntam chiar cu un razboi la granita de est a UE. Avem nevoie de sanctiuni imediate impotriva acestor ingerinte si a campaniilor de dezinformare, mai ales intr-o lume in care dezinformarea este la indemana oricui are acces la internet.Licentele unor companii media ca Russia Today, Sputnik, site-uri sau platforme de internet care raspandesc anti-europenism trebuie revocate. Trebuie sa fim pragmatici si sa luam act de faptul ca nu avem doar prieteni. Europa este un spatiu al libertatii de exprimare, dar atunci cand libertatea de exprimare se transforma in libertatea de a ne ataca, trebuie sa luam masuri.Sustin ca UE sa ia urmatoarele masuri:- mass-media caracterizată prin pluralism și independență, jurnaliștii, verificatorii veridicității informațiilor și cercetătorii să primească fonduri publice;- platformele de comunicare socială, care servesc drept vectori pentru ingerința străină, sa fie obligate să nu mai promoveze informatii care răspândesc interferențele străine dăunătoare- trebuie clarificate relațiile dintre anumite partide politice europene și Rusia;- trebuie interzisă finanțarea din străinătate a partidelor politice europene și naționale;- trebuie îmbunătățită urgent securitatea cibernetică- trebuie sa nu mai fie legala recrutarea foști politicieni de rang înalt după ce și-au încheiat mandatul.
2022/03/09
Batteries and waste batteries (A9-0031/2022 - Simona Bonafè)

. – Nimic nu mai poate fi discutat separat de războiul lui Putin în Europa. Acest război apasă pe accelerația tranziției energetice europene. Iar această tranziție va fi verde, dar va fi mai ales o despărțire definitivă de șantajul cu materiile prime rusești necesare pentru producța de energie, inclusiv cea verde. Nu doar cu gaz și petrol ne ține Rusia în șah, ci și cu litiul de care avem nevoie pentru baterii.Grupul PPE pledează pentru susținerea producției europene de baterii. Acest lucru s-ar putea întâmpla, de exemplu, prin asigurarea lanțurilor de aprovizionare și prin recompensarea investițiilor. Avem nevoie de propriile noastre lanțuri de aprovizionare cu materii prime critice și de investiții în infrastructură. Viitorul bateriilor este viitorul competitivității europene, al dezvoltării economice și al creării de locuri de muncă. Bateriile și vehiculele durabile susțin mobilitatea viitorului.De aceea, în această sesiune am votat un regulament ale cărui obiective sunt:- consolidarea funcționării pieței interne (inclusiv produse, procese, deșeuri de baterii), prin asigurarea unor condiții de concurență echitabile printr-un set comun de reguli;- promovarea unei economii circulare;- reducerea impactului asupra mediului și a impactului social pe parcursul tuturor etapelor ciclului de viață a bateriei.
2022/03/10
Refugees in Europe: CARE (C9-0057/2022)

. – Aproximativ 600 000 de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului declanșat de Rusia. Pentru a veni în sprijinul acestor oameni, am votat, prin procedură de urgență, măsurile privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE).Propunerea prevede modificări excepționale și direcționate ale cadrului juridic general stabilit pentru Fondurile structurale și de investiții europene și pentru Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD), ca răspuns, în primul rând, la invazia Ucrainei de către Federația Rusă și impactul rezultat asupra Uniunii Europene și în special asupra mai multor regiuni din est. România va avea acces mai facil la fondurile din politica de coeziune, prin flexibilizarea legislației, pentru a putea oferi sprijin medical, hrană și cazare refugiaților.În plus, a fost aprobată folosirea fondurilor neutilizate din politica de coeziune 2014-2020, precum și o alocare suplimentară de 10 miliarde de euro din fondurile „REACT-EU”. Pentru a crește capacitatea statelor membre de a sprijini numărul tot mai mare de refugiați, Parlamentul European a aprobat ca rata de cofinanțare să fie de 100 %, cheltuielile să fie eligibile retroactiv și a prelungit până la jumătatea anului 2024 posibilitatea de a folosi Fondul pentru azil, migrație și integrare și Fondul pentru securitate internă 2014-2020.
2022/03/24
Macro-financial assistance to the Republic of Moldova (A9-0043/2022 - Markéta Gregorová)

. – Ani de zile de conducere pro-putinistă, structuri oligarhice care au slăbit structurile statului și încrederea în democrație plus furtul unui miliard de dolari din băncile moldovene: iată rețeta șubrezirii unui stat și diluării speranței unui popor.Din fericire, astăzi avem la Chișinău un politician cu care noi, UE , putem lucra și care astfel, redă speranța moldovenilor. Pe 3 martie am salutat faptul că doamna Maia Sandu a depus cererea de aderare la UE.Ne dorim o Moldova cât mai aproape de noi, și de aceea, joi, am votat împreună cu majoritatea colegilor mei încă un ajutor macrofinanciar de 150 de milioane de euro (120 de milioane EUR împrumuturi și 30 de milioane EUR bani nerambursabili).Între măsurile prin care UE condiționează transferarea acestor sume se numără și acțiuni concrete pentru recupera activelor pierdute în urma fraudei bancare din 2014. În plus, pe fondul războiului din Ucraina, Parlamentul a adoptat și un acord de cooperare între UE și Republica Moldova privind activitățile Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), care va ajuta la o gestionare mai eficientă a fluxurilor de refugiați ucraineni.
2022/03/24
Trans-European energy infrastructure (A9-0269/2021 - Zdzisław Krasnodębski)

. – Revizuirea Regulamentului TEN-E pe care l-am votat în această săptămână la Strasbourg va ajuta țările UE să se îndepărteze de combustibilii fosili solizi și va asigura finanțarea pentru proiecte care reutilizează infrastructura existentă de gaze naturale pentru transportul sau stocarea hidrogenului în timpul unei perioade de tranziție. Proiectele de această natură vor fi eligibile pentru a primi asistență financiară UE până la 31 decembrie 2027. Sigur, având în vedere situația declanșată de războiul din Ucraina, combustibilii fosili vor mai fi parte din soluție o vreme și, având în vedere exploatările din Marea Neagră și perspectiva dezvoltării domeniului offshore, România va fi avantajată.Noile prevederi ale Regulamentului TEN-E adoptate în această sesiune plenară a Parlamentului European îmbunătățesc procesul de planificare a infrastructurii și promovează proiecte de interes comun, cum ar fi rețelele de hidrogen sau cele offshore care să ne ajute să ne câștigăm independența energetică. De asemenea, obiectivul este și îmbunătățirea interconectării între piețele naționale, o mai mare competitivitate, securitatea aprovizionării și promovarea surselor regenerabile.
2022/04/05
Increased pre-financing from REACT-EU (C9-0127/2022)

. – Uniunea Europeană continuă să ia măsuri pentru a gestiona cât mai eficient consecințele războiului declanșat de Rusia în Ucraina. 4,2 milioane de cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului și s-au adăpostit în țările vecine, țări care acum au nevoie urgentă de ajutor financiar pentru a-i găzdui și proteja.Una dintre aceste măsuri este și creșterea ratei de prefinanțare prin instrumentul financiar REACT-EU (Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei), pe care am votat-o în regim de urgență, la Strasbourg. Pentru statele UE din vecinătatea Ucrainei – România, Ungaria, Polonia și Slovacia –, dar și pentru statele care au primit refugiați în raport de 1% cu populația națională prefinanțarea crește la 45%, în timp ce pentru celelalte state ale UE aceasta este majorată de la 11% la 15%.În felul acesta, statele membre care primesc refugiați ucraineni vor putea accesa mai repede fonduri europene pentru locuințe, incluziune socială, locuri de muncă, precum și pentru a le putea oferi copiilor acces la educație și la asistență medicală.Prin aceste măsuri, fondurile europene pot fi mobilizate mult mai rapid pentru a ridica povara financiară exercitată asupra guvernelor naționale.
2022/04/07
Gas storage (C9-0126/2022 - Cristian-Silviu Buşoi) (vote)

. – Securitatea energetică a devenit una dintre problemele acute ale Uniunii Europene. Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina ne-a demonstrat cât de riscantă este dependența de gazul și petrolul rusesc.Europa are mare nevoie să se pregătească din timp pentru a asigura necesarul de gaz natural pentru iarna viitoare, astfel încât să poată preveni orice sincope ar putea apărea în aprovizionarea cu gaz. Am votat, în procedură de urgență, propunerea Comisiei privind securizarea aprovizionării cu gaz natural prin asigurarea stocurilor anuale.Astfel, pentru prima dată, statele membre sunt obligate să asigure umplerea depozitelor de gaz în procent de 80% în 2022 și 90% din 2023. Pentru fiecare an, data limită este 1 noiembrie, iar pe parcursul anului sunt stabilite ținte și termene intermediare. Întrucât spațiile de depozitare sunt bunuri strategice, tot pentru prima dată devine obligatorie certificarea operatorilor rețelei de depozite, tocmai pentru a înlătura riscul oricăror influențe interesate în afectarea securității aprovizionării cu gaz. Pentru a putea îndeplini aceste obligații, statele membre pot elimina tarifele de transport pentru cei care folosesc depozitele de stocare și pot oferi compensații financiare pentru participanții la piață care înregistrează pierderi.Creșterea cantității de gaz natural stocat este obligatorie pentru perioada de iarnă când consumul crește, iar Uniunea riscă să fie vulnerabilă în fața șantajului energetic.
2022/04/07
Reaching women's economic independence through entrepreneurship and self-employment (A9-0096/2022 - Pernille Weiss)

. – Femeile sunt din ce în ce mai educate, iar studiile arată că nivelul de educație al femeilor îl depășește pe cel al bărbaților. Cu toate acestea, în multe țări europene, ele au salarii mai mici decât bărbații. Dincolo de asta, potențialul antreprenorial al femeilor este insuficient exploatat. Femeile reprezintă jumătate din populația UE, dar doar 30 % dintre antreprenorii tineri sunt femei. Această prăpastie a salariilor și antreprenoriatului se va estompa prin legislație, dar și prin forța lucrurilor, prin jocul dintre cerere și ofertă.La inițiativa PPE, Parlamentul European a adoptat în sesiunea plenară din luna mai primul raport care propune un set cuprinzător de inițiative menite a stimula antreprenoriatul în rândul femeilor din Uniunea Europeană. O participare deopotrivă a bărbaților și femeilor în lumea afacerilor va conduce la o creștere a PIB-ului global cu până la 6 %, stimulând economia globală cu până la 5 trilioane de dolari, arată studiile de specialitate.Prin programe specifice, femeile vor fi ajutate să dobândească setul potrivit de competențe antreprenoriale, iar UE trebuie să creeze oportunități mai bune pentru a le încuraja să devină antreprenori.
2022/05/03
Artificial intelligence in a digital age (A9-0088/2022 - Axel Voss)

. – Am susținut adoptarea în plenul Parlamentului European a raportului privind inteligența artificială (IA), o tehnologie care aduce din ce în ce mai multe beneficii prin îmbunătățirea asistenței medicale, reducerea consumului de energie, creșterea siguranței mașinilor și creșterea eficienței sistemelor de producție.Pornind de la analiza provocărilor prezentate de dezvoltarea și adoptarea IA, raportul vizează identificarea priorităților, măsurilor și inițiativelor cheie care trebuie implementate pentru ca UE să devină un lider global în IA.Cele mai importante măsuri adoptate de Parlament au la bază propunerile grupului PPE și au în vedere: investițiile necesare pentru activarea infrastructurilor digitale (cum ar fi banda largă, fibra optică, noduri marginale și 5G), accesul la date, accesul la instrumente financiare, interoperabilitatea, standardizarea și un mediu de reglementare armonizat, flexibil și bazat pe risc, care ia în considerare nevoile și previne barierele administrative inutile pentru IMM-uri și start-up-uri.În același timp, inteligența artificială implică riscuri potențiale care prin acest raport sunt abordate cu atenție pentru a construi un climat de încredere și pentru a evita posibilele consecințe negative și neintenționate și pentru a asigura menținerea competitivității UE la nivel global.
2022/05/03
Impact of Russian illegal war of aggression against Ukraine on the EU transport and tourism sectors (B9-0223/2022)

. – Transportul european se luptă încă cu efectele pandemiei Covid-19, suportă cu greu presiunea schimbărilor cerute de Green Deal și în același timp trebuie să facă față consecințelor sancțiunilor împotriva Rusiei, care în pachetul al cincilea vizează semnificativ transportul aerian și maritim.Trebuie să acționăm rapid pentru a sprijini transportul, atât pentru a menține mobilitatea în UE și funcționarea economiei la nivel normal, cât și pentru a putea continua să ajutăm Ucraina.Sper ca acest război să se încheie cu victoria Ucrainei și cu acceptarea noii realități: Rusia nu mai poate fi acceptată drept partener al UE în niciun domeniu.Prin rezoluția propusă PE de către Comisia TRAN - al cărei membru sunt - solicităm Comisiei să reconfigureze programele astfel încât să îmbunătățim conectarea cu estul Europei. Comisia trebuie să extindă rețeaua TEN-T către Republica Moldova, Ucraina și Georgia, să redeseneze hărțile de transport către Estul Europei. European Investment Bank trebuie să propună un program de investiții pentru Ucraina, Moldova și Georgia.Trebuie să creștem bugetul alocat mobilității militare prin Facilitatea de conectare a Europei - buget redus drastic de Consiliu și care acum se dovedește a fi o mare greșeală. Se pot utiliza fondurile din pilonul II al Mecanismului de Redresare și Reziliență care în acest moment nu sunt utilizate.
2022/05/05
Exceptional temporary support under EAFRD in response to the impact of Russia’s invasion of Ukraine (C9-0185/2022)

. – Fermierii și întreprinderile rurale au fost afectați de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia într-un mod fără precedent. Creșterea prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, a creat perturbări economice în sectorul agricol și comunitățile rurale și a condus la probleme de lichiditate pentru fermieri și micile întreprinderi rurale active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole.Pentru a veni în sprijinul agricultorilor europeni am votat, în plenul PE, raportul privind sprijinul temporar excepțional în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.În temeiul acestei măsuri vom putea oferi asistență de urgență fermierilor și IMM-urilor agricole afectate în special de impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, cu scopul de a asigura continuitatea activității agricole în UE.Sprijinul va lua forma unei sume forfetare unice pentru fermieri și pentru IMM-urile active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole. Plățile în valoare de 15 000 de euro maxim pentru un fermier și 100 000 de euro maxim pentru o întreprindere agricolă vor fi efectuate înainte de 15 octombrie 2023 și vor fi finanțate prin bugetul 2023, din programul FEADR.
2022/06/23
Inclusion measures within Erasmus+ 2014-2020 (A9-0158/2022 - Laurence Farreng)

. – Am susținut la votul din sesiunea plenară raportul care analizează implementarea măsurilor de incluziune ale programului ERASMUS+ în ultimul CFM (Cadru Financiar Multianual) 2014-2020 și propune măsuri prin care Erasmus+ poate fi îmbunătățit în perioada financiară curentă.Principala concluzie a raportului are în vedere necesitatea ca acest program să ajungă la cât mai multe persoane, în special persoanele cu mai puține oportunități sau cele din zone mai puțin accesibile. Acest obiectiv poate fi atins prin reducerea birocrației și a procedurilor administrative complicate (inclusiv instrumente informatice). În plus, membrii PE solicită creșterea bugetului pentru Erasmus+ pentru 2023, care să fie dedicată implementării depline a măsurilor de incluziune.O altă propunere este adresată statelor membre, care sunt încurajate să intensifice activitatea de promovare a Erasmus+, prin facilitarea informării și pregătirii resurselor umane, prin schimbul de bune practici între statele membre, astfel încât resursele și proiectele să fie distribuite echitabil în fiecare stat membru.La inițiativa PPE – grupul politic din care fac parte, raportul subliniază necesitatea unui parteneriat mai bun și a unei incluziuni sporite a proiectelor Erasmus+ în țările candidate și învecinate, în special în Balcanii de Vest, Vecinătatea de Est și de Sud, și solicită o asistență sporită și un sprijin suplimentar pentru studenții ucraineni și instituțiile de învățământ superior din Ucraina.
2022/06/23
Temporary trade liberalisation measures for Moldova (A9-0201/2022 - Markéta Gregorová)

. – Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, profund afectată economic de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, am votat în Parlamentul European liberalizarea exportului de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană.Exporturile către Est ale Republicii Moldova sunt aproape blocate ca urmare a imposibilității de a mai tranzita teritoriul Ucrainei. Uniunea Europeană reacționează încă o dată rapid prin propunerea Comisiei de dubla pentru un an, cotele de export, propunere votată cu largă majoritate și în procedură rapidă în plenul Parlamentului European.Mai concret, prin votul pentru propunerea de regulament privind liberalizarea comerțului, Republica Moldova va putea, timp de un an, să exporte un volum dublu de produse agricole exceptate de la taxele vamale, pentru următoarele categorii: mere, cireșe, prune, usturoi, roșii, struguri de masă și suc de struguri.Această propunere este făcută de Comisie la recomandarea Parlamentului, care în rezoluția din 5 mai privind cooperarea UE-Moldova a solicitat, printre altele, avansarea unor măsuri suplimentare pentru „liberalizarea deplină a transporturilor și a comerțului cu UE, cum ar fi suspendarea taxelor de import la toate exporturile moldovenești către UE, creșterea cotelor pentru produsele agricole moldovenești și facilitarea accesului forței de muncă pentru moldoveni în UE, în lumina perturbărilor din lanțurile de aprovizionare și piețele de export ale Republicii Moldova”.
2022/07/05
Objection pursuant to Rule 111(3): Amending the Taxonomy Climate Delegated Act and the Taxonomy Disclosures Delegated Act (B9-0338/2022)

. – Potrivit Comisiei Europene, 30% din cantitatea de energie necesară economiilor europene în 2030 va avea ca sursă gazul natural și centralele atomice, plus 4% cărbune. În același timp, Comisa Europeană estimează că necesarul de energie va crește cu 10%.Sunt convins că această creștere va fi mai mare, ceea ce înseamnă că fără energie nucleară și fără gaz nu vom putea acoperi această cerere. La fel, nu vom putea atinge ținta de 55% reducere de emisii dacă renunțăm la gaz și la energia nucleară.Sper ca rațiunea să învingă și majoritatea Parlamentului să voteze includerea proiectelor in domeniile energiei atomice și a gazului drept eligibile pentru finanțări sustenabile.Noile rețele de gaz vor fi eligibile să transporte și hidrogen, ceea ce le face eligibile pentru atingerea țintelor noastre de decarbonizare. În drumul nostru de a ne atinge obiectivele climatice trebuie sa nu excludem nici o tehnologie, iar aceasta este singura abordare înțeleaptă.
2022/07/06
Sustainable aviation fuels (ReFuelEU Aviation Initiative) (A9-0199/2022 - Søren Gade)

. – Conectivitatea aeriană este esențială pentru mobilitatea cetățenilor europeni, pentru dezvoltarea regiunilor europene și a creșterii economice în ansamblu.Folosirea combustibililor durabili - SAF (biocombustibili, sintetici, combustibili reciclați etc.) este singura posibilitate de a reduce emisiile în aviație. De aceea am susținut crearea unui Fond special pentru aviație, care să fie alimentat cu fondurile colectate prin certificatele de emisii (ETS) din aviație. Banii din acest fond, am propus, ar trebui să fie folosiți pentru producția de combustibili durabili pentru aviație.Consider că definirea combustibililor durabili pentru aviație (SAF) trebuie să fie una flexibilă, care să includă fabricarea acestora prin mai multe tehnologii.Industria și-a făcut treaba: deja există motoare pentru avioane care pot să funcționeze cu 50% combustibili alternativi. Noi trebuie să adoptăm legislație care să stimuleze producția de combustibili alternativi, pentru ca avioanele dotate cu astfel de motoare să poată zbura.Aviația face eforturi, UE investește miliarde de euro în cercetare și inovare prin Clean Aviation JU, ca atare, trebuie să ajutăm aviația să răspundă obiectivelor de decarbonizare pe care le impunem.
2022/07/07
Adequate minimum wages in the European Union (A9-0325/2021 - Dennis Radtke, Agnes Jongerius)

. – Am sprijinit prin votul meu adoptarea în plenul Parlamentului European a primei directive care stabilește regulile ce vor sta la baza formării salariului minim în statele membre. În această perioadă dificilă pentru cetățenii europeni, componenta socială a politicilor Uniunii devine tot mai importantă și fiecare măsură care sporește siguranța unui nivel de trai decent pentru cât mai mulți cetățeni trebuie sprijinită.În esență, stabilirea salariului minim trebuie să pornească de la costurile unei vieți decente în fiecare țară în care muncitorii își desfășoară activitatea, urmărind astfel combaterea sărăciei și creșterea nivelului de trai.Alături de criterii precum rata șomajului, productivitate și competitivitate, coșul de bunuri și servicii este un alt instrument care poate fi inclus în stabilirea salariului minim. Iar acest coș de bunuri și servicii la prețuri reale la nivel național include, pe lângă necesitățile materiale precum hrana, îmbrăcămintea și locuința, și necesitatea participării la activități culturale, educaționale și sociale.În plus, în cazul în care nu au loc indexări ale salariului minim, pot avea loc renegocieri colective la fiecare doi ani, cu implicarea partenerilor sociali.
2022/09/14
Renewable Energy Directive (A9-0208/2022 - Markus Pieper)

. – Energiile regenerabile sunt una dintre soluțiile pentru reducerea și eliminarea în timp a dependenței energetice a UE, nu doar de Rusia, dar de orice altă țară cu regim nedemocratic. Deja, prin schimbarea de paradigmă impusă de agresiunea neprovocată a Rusiei în Ucraina, UE s-a reconfigurat: la ora la care vorbim, dependența de Rusia a scăzut la 15 % (față de 30% cât era înainte de război), iar Rusia nu mai este furnizorul principal de gaz, ci furnizorul cu numărul 4.De aceea, am susținut creșterea la 45% până în 2030 a ponderii energiei regenerabile din totalul consumului la nivelul UE, prevedere propusă prin revizuirea Directivei pentru energie regenerabilă (RED III).Fiecare sector economic are obiective specifice. De exemplu, în transport, utilizarea pe scară mai largă a surselor regenerabile va conduce la scăderea cu 16% a emisiilor de gaze cu efect de seră, mai ales prin utilizarea biocombustibililor de ultimă generație sau a hidrogenului.Fiecare stat membru va trebui să dezvolte două proiecte transfrontaliere pentru extinderea energiei electrice verzi, o oportunitate excelentă ca relațiile României cu Moldova să primească un nou impuls de dezvoltare viitoare.
2022/09/14
The new European Bauhaus (A9-0213/2022 - Christian Ehler, Marcos Ros Sempere)

. – Noua construcție europeană (cum ar putea fi traducerea în românește a New European Bauhaus- NEB) este mai mult decât un set de reguli europene. Este o mișcare culturală paneuropeană cu efecte în multiple planuri ale societății, de la spațiile în care trăim, la felul în care vom trăi în aceste spații.Rezultatele vor depinde de criteriile de selecție a proiectelor. De aceea am cerut în plenul Parlamentului European ca proiectele să se alinieze la Green Deal , să creeze noi locuri de muncă și oportunități de afaceri, să îmbunătățească accesibilitatea și să fie incluzive. NEB trebuie să se concentreze în primul rând pe oameni, prin îmbunătățirea calității vieții acestora, prin crearea de spații de locuit sănătoase și accesibile, inclusiv în zonele mai puțin dezvoltate, suburbane și îndepărtate, abordând segregarea spațială și excluderea istorică a grupurilor sociale. În plus, NEB trebuie să protejeze cetățenii împotriva dezastrelor naturale și legate de climă.Banii nu sunt de ajuns. De aceea, am solicitat 500 de milioane de euro, bani proaspeți din programul de cercetare și inovare al UE „Horizon”, bani care vor trebui incluși la revizuirea bugetului european din 2023.
2022/09/14
Radio Equipment Directive: common charger for electronic devices (A9-0129/2022 - Alex Agius Saliba)

. – Modificarea directivei privind echipamentele radio, pe care am adoptat-o în această sesiune plenară, are ca principal obiectiv trecerea la un tip unic, comun de încărcător pentru dispozitivele portabile. Prin măsurile propuse pentru armonizarea cablurilor de încărcare, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să cheltuiască bani pe un încărcător nou și un cablu nou de fiecare dată când cumpără un dispozitiv electronic. În același timp, există un beneficiu și pentru mediu prin reducerea considerabilă a deșeurilor electronice, în condițiile în care acest tip de deșeuri are cea mai mare rată de creștere dintre deșeurile acumulate la nivelul UE.De la jumătatea anului 2024, noua lege va armoniza porturile de încărcare și tehnologia de încărcare. Conectorul USB de tip C va deveni portul standard pentru toate smartphone-urile, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și alte dispozitive.În plus, cetățenii vor avea libertatea de a decide dacă vor să cumpere un dispozitiv cu sau fără încărcător, iar producătorii vor fi obligați să îmbunătățească informațiile pentru clienți, deoarece toate dispozitivele vor fi prezentate cu două etichete - una indicând dacă un încărcător este inclus în cutie și o a doua cu informații despre capacitățile de încărcare și dispozitivele de încărcare compatibile.
2022/10/04
The EU’s response to the increase in energy prices in Europe (RC-B9-0416/2022, B9-0416/2022, B9-0417/2022, B9-0418/2022, B9-0419/2022, B9-0420/2022, B9-0421/2022, B9-0422/2022)

. – Din punctul meu de vedere, momentul pe care îl traversăm impune plafonarea prețurilor la energie. Da, asta ar înseamnă că intervenim în mecanismele economiei de piață, dar această intervenție ar fi o acțiune punctuală, pe termen determinat, până la reechilibrarea situației.Apoi, prețul energiei electrice trebuie decuplat de cel al gazelor, iar Comisia Europeană ar fi trebuit deja să analizeze acest lucru și să ne propună soluții.Comisia trebuie să propună o reformare a pieței energiei electrice, care să includă formarea unui preț corect pentru consumator pe de o parte, și o stabilitate pentru investitorii în soluții de decarbonizare, pe de alta. Să nu uităm, scopul ar trebui să fie să beneficiem de energie sigură, accesibilă și curată, fără ca jucătorilor de pe această piață să li se permită să ajungă la profituri disproporționate. Întreprinderile care au beneficiat de profituri excepționale trebuie să contribuie la atenuarea consecințelor negative ale crizei.Închei subliniind că și această criză va pune în lumină încă o dată valoarea acestui proiect numit UE, căci cheia stă în solidaritatea între statele membre și un răspuns comun la nivel european.
2022/10/05
The accession of Romania and Bulgaria to the Schengen area (B9-0462/2022, B9-0463/2022)

. – Prin rezoluția votată azi cu o largă majoritate în Parlamentul European am transmis un mesaj foarte clar către Consiliu: România trebuie să intre în zona Schengen la 1 ianuarie 2023, alături de Bulgaria.În calitate de coinițiator al rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la zona Schengen, atrag atenția guvernelor statelor membre reticente că, deși ambele țări au îndeplinit toate condițiile tehnice încă din 2011, atât România cât și Bulgaria și-au anunțat intenția de a găzdui în mod voluntar, din nou, o misiune de constatare a realității: nu există niciun motiv obiectiv, tehnic de a ține în continuare aceste două țări în afara zonei Schengen.În plus, reamintesc guvernelor acestor state membre că libertatea de circulație a persoanelor este garantată în Uniune, însă această libertate este îngreunată cetățenilor europeni din două state membre, doar din motive politice, niciodată explicate și niciodată asumate transparent.Cei 547 de deputați europeni, prin votul lor azi, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a-și adopta decizia privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, până la sfârșitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023.
2022/10/18
General budget of the European Union for the financial year 2023 - all sections (A9-0241/2022 - Nicolae Ştefănuță, Niclas Herbst)

. – Poziția Parlamentului privind bugetul UE pentru 2023 reflectă situația actuală într-un mod mult mai realist decât propunerea Consiliului. Europa este lovită de crize succesive, pornind cu pandemia de COVID-19 și continuând cu consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, creșterea prețurilor la energie și inflația în creștere. Grupul PPE are ca prioritate, atunci când stabilim bugetul pentru 2023, protejarea oamenilor și a întreprinderilor de impactul puternic al acestor crize. Spre deosebire de Consiliu, care a propus reducerea cu 1,6 miliarde de euro a bugetului pentru 2023, reducând sute de milioane din programele vitale, grupul PPE consideră că este necesar să investim mai multe fonduri UE în securitatea energetică, tranziția ecologică, sănătate, securitatea alimentară și apărare. Este o prioritate a noastră ca IMM-urile, agricultorii și tinerii să primească sprijin special.Bugetul pe termen lung al UE, Cadrul financiar multianual (CFM 2021-2027), nu mai este adecvat scopului. În contextul actual avem nevoie de mai multă flexibilitate, pentru a mări spațiul de manevră al Uniunii și astfel să putem ajuta cu adevărat în situațiile de urgență. Prin urmare, Grupul PPE solicită o revizuire urgentă a CFM cât mai curând posibil și nu mai târziu de primul trimestru al anului 2023.
2022/10/19
Deployment of alternative fuels infrastructure (A9-0234/2022 - Ismail Ertug)

. – Acest text este, poate, cel mai important set de reguli pentru mobilitatea viitorului, așa cum este ea creionată de Fit for 55 . Va schimba paradigma noastră, a cetățenilor de rând care au un autoturism personal, dar și a celor care lucrează în transporturi. Noile reguli impun adoptarea de obiective naționale minime obligatorii pentru implementarea infrastructurii de combustibili alternativi. Toate statele UE vor trebui să își prezinte până în 2024 planul privind punerea în practică a acestor obiective.Pe scurt:-autoturisme: la fiecare 60 km ar urma să fie câte o stație de încărcare pentru mașinile electrice, iar la fiecare 100 km o stație de alimentare cu hidrogen - termen limită, 2026;- camioane: până în 2025, pe rețeaua TEN-T va trebui să existe câte un punct de încărcare de 2 000 kW la maximum fiecare 60 km, precum și două stații de încărcare cu o putere individuală de 800 kW. Exceptate vor fi drumurile cu densitate redusă a traficului UE, zonele slab populate, insulele și regiunile ultraperiferice;-transport aerian: furnizarea, la sol, de energie electrică pentru avioane.
2022/10/19
EU/Ukraine Agreement on the carriage of freight by road (A9-0263/2022 - Marian-Jean Marinescu)

. – Rusia nu ne-a zdruncinat doar sistemul energetic, dar a pus în pericol și siguranța alimentară la nivel global. La finalul lui iulie 2022 au intrat în vigoare (cu titlu provizoriu la acel moment) două acorduri de facilitare a tranzitului mărfurilor (inclusiv alimentare) din și către Ucraina și Moldova, dosare de care m-am ocupat personal în calitate de raportor. Ucraina este un producător și exportator-cheie de produse alimentare de bază, fiind principalul furnizor de porumb al statelor UE. Odată cu blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate în silozuri în porturile de la Marea Neagră. A trebuit să găsim soluții alternative. Prin așa-numitele „culoare de solidaritate”, s-au transportat pe șosele aproximativ 12,5 milioane de tone de cereale și alte produse din Ucraina.Acum, prin adoptarea finală a celor două acorduri de transport cu Ucraina și Moldova, care erau aplicate provizoriu din iulie, exporturile și importurile pe cale rutieră vor crește fără blocaje la granițe. Am gândit aceste acorduri având două obiective: evitarea unei crize alimentare și aprofundarea relațiilor UE cu Ucraina și R. Moldova.
2022/11/10
A high common level of cybersecurity across the Union (A9-0313/2021 - Bart Groothuis)

. – Răspândirea digitalizării în tot mai multe domenii ale vieții vine la pachet și cu creșterea gradului de risc în fața atacurilor cibernetice. Dacă ne dorim o digitalizare crescută, avem nevoie și de măsuri sporite de securitate cibernetică. Pornind de la această necesitate, am votat pentru adoptarea formei finale a Directivei privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetică în întreaga Uniune.Față de prima directivă dedicată securității cibernetice, adoptată în iulie 2016, textul actual aduce două îmbunătățiri necesare.În primul rând, este vorba despre creșterea nivelului de coordonare la nivelul Uniunii în ce privește descurajarea incidentelor cibernetice și gestionarea atacurilor de acest gen.În al doilea rând, grupul entităților obligate să adopte măsuri pentru a asigura securitatea cibernetică este mai amplu acum. Dacă în 2016 vorbeam doar despre energie, transport, apă, sănătate, infrastructură digitală și finanțe, acum sunt incluse și autoritățile publice de la nivel central și regional, precum și servicii publice de comunicații electronice, operatori de rețele sociale, producători de produse critice (de exemplu, dispozitive medicale) și servicii poștale și de curierat.O mai bună coordonare, extinderea entităților care trebuie să aplice normele directivei, îmbunătățirea mecanismului de notificare și a obligațiilor de raportare au ca obiectiv final creșterea rezilienței cibernetice a Uniunii.
2022/11/10
REPowerEU chapters in recovery and resilience plans (A9-0260/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

. – REPowerEU reprezintă, alături de Gas Storage, un exemplu de răspuns clar, aplicat, la întrebarea „Ce face UE pentru mine?”.Rusia nu doar că ne-a aruncat în război, dar ne-a dinamitat și securitatea energetică. UE a răspuns rapid: avem rezerve de gaz asigurate pentru această iarnă și ne reconfigurăm și diversificăm sursele de energie.Am susținut acest raport din mai multe motive, inclusiv pentru faptul că va asigura finanțarea proiectelor de energie nucleară, o energie curată, extrem de importante pentru România.Planurile de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie. Prioritare vor fi investițiile menite să combată sărăcia energetică pentru gospodăriile vulnerabile, IMM-uri și microîntreprinderi. Totuși, există și lucruri cu care nu am fost de acord: deși este salutară suplimentarea cu 20 de miliarde de euro (sub formă de granturi), nu consider că este bine că acești bani nu provin din rezerva UE pentru stabilitatea pieței, ci din licitarea în avans a certificatelor naționale de emisii în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
2022/11/10
Resilience of critical entities (A9-0289/2021 - Michal Šimečka)

. – De la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Uniune Europeană își reconsideră, reactualizează și consolidează o importantă parte a politicilor. Este și cazul reglementărilor privind protejarea structurilor critice în fața atacurilor hibride.În ultima perioadă, tot mai multe state membre au fost ținta atacurilor hibride care au vizat infrastructura critică. Pentru a răspunde cât mai bine acestor noi provocări, a fost necesară completarea Directivei privind măsurile pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică.Directiva privind reziliența structurilor critice actualizează cadrul legal existent privind protecția entităților critice împotriva atacurilor fizice prin armonizarea în continuare a normelor în întreaga Uniune, definirea obligațiilor suplimentare pentru statele membre și extinderea domeniului de aplicare la 11 noi sectoare: energie, transport, infrastructură digitală, bancar, infrastructură pieței financiare, sănătate, apă potabilă, apă uzată, administrație publică, spațiu și alimentație.La inițiativa Parlamentului European, textul adoptat în sesiunea plenară include în lista entităților critice care trebuie protejate și producția, procesarea și distribuția alimentelor, precum și administrația publică la nivel central. În plus, directiva definește criteriile minime pentru controlul persoanelor care au acces direct sau de la distanță la o entitate critică sau la sistemele sale de informații și de control.
2022/11/22
Recognising the Russian Federation as a state sponsor of terrorism (RC-B9-0482/2022, B9-0482/2022, B9-0483/2022, B9-0485/2022, B9-0486/2022, B9-0487/2022)

. – Cecenia, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud, Transnistria și lista ar putea continua. Regiuni zguduite de război, familii îndurerate și țări rupte. Punctul comun în toate acestea este regimul Putin: a finanțat conflicte și a inventat un nou concept - conflict înghețat.Când existența unei grupări ca Grupul Wagner devine un fapt public, când faptul că acest grup de comando este susținut de Kremlin, atunci nu este greșit să spunem că regimul de la Moscova este un sponsor al terorismului. Grupul Wagner, precum și alte grupări armate și miliții finanțate de Rusia trebuie incluse pe lista teroristă a UE.Am susținut cu votul meu această rezoluție care solicită UE și statelor sale membre să ia o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Federației Ruse și a acelor țări recunoscute ca sponsori ai terorismului, cu impact profund asupra relațiilor lor cu UE și aliații săi.
2022/11/23
A long-term vision for the EU's rural areas (A9-0269/2022 - Isabel Carvalhais)

. – Zonele rurale sunt esențiale pentru securitatea alimentară a Europei și, în același timp, pentru protejarea resurselor naturale și a biodiversității. Agricultura europeană, puternic afectată de războiul Rusiei în Ucraina și de pandemia de COVID-19, are nevoie de o viziune coerentă pe termen lung.Prin raportul din proprie inițiativă, Parlamentul European consideră că această viziune trebuie să acorde o atenție specială tinerilor, grupurilor vulnerabile din mediul rural: persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, lucrătorii sezonieri, precum și întreprinderilor agricole.Este necesar ca diminuarea decalajului din mediul rural să fie un obiectiv urmărit de statele membre atunci când derulează planurile strategice ale politicii agricole comune, programele politicii de coeziune, programele europene maritime, programele Fondului pentru Acvacultură și Planurile de Recuperare și Reziliență. Comisia Europeană este chemată să urmărească atent modul în care statele membre aplică această abordare holistică.În plus, statele membre sunt încurajate să utilizeze eficient diferitele oportunități de finanțare, în special pentru dezvoltarea IMM-urilor din zonele rurale, și să urmărească acordarea de stimulente fiscale pentru persoanele fizice și întreprinderile care doresc să se stabilească în zonele rurale.Raportul subliniază în același timp importanța investițiilor publice, a cooperării între zonele urbane și cele rurale și a cooperării transfrontaliere în dezvoltarea pe termen lung a zonelor rurale.
2022/12/13
Action plan to boost long-distance and cross-border passenger rail (A9-0242/2022 - Annalisa Tardino)

. – Transportul european, aflat în plin efort de decarbonizare, are nevoie de măsuri concrete.Pentru ca Shift to Rail (Mutarea pe calea ferată) să nu rămână doar un slogan și să contribuie efectiv la reducerea emisiilor este absolut necesar ca acest mod de transport să se dezvolte.Comisia pentru transport din PE a reușit să includă în Planul de acțiune pentru stimularea transportului feroviar pentru pasageri, propus de Comisie, o serie de măsuri concrete, astfel încât planul votat în sesiunea plenară cuprinde: accelerarea construcției de noi linii feroviare; stabilirea englezei ca limbă de lucru unică pentru mecanicii de tren pentru distanțe lungi care nu vorbesc limba statului membru traversat; armonizarea procedurilor, interoperabilitatea instrumentelor digitale; tarife reduse pentru serviciile transfrontaliere și transparență în calculul acestora; tratamentul egal pentru operatorii tradiționali și noii intrați pe piață; vânzarea cu amănuntul a biletelor imparțială, adică toate biletele operatorilor feroviari pot fi vândute la toate canalele de bilete.Transportul feroviar devine o prioritate atât pentru decarbonizarea sectorului transportului european, cât și pentru securizarea aprovizionării cu produse alimentare sau alte mărfuri esențiale, așa cum ne-a demonstrat războiul Rusiei în Ucraina. Prin urmare, consolidarea extinderii rețelei europene și a conectivității cu țările Parteneriatului estic, în special Moldova și Ucraina, este o prioritate a planului de acțiune.
2022/12/13
Renewable Energy, Energy Performance of Buildings and Energy Efficiency Directives: amendments (REPowerEU) (A9-0283/2022 - Markus Pieper)

. – Astăzi am atins unul dintre obiectivele Grupului PPE legate de tranziția verde, respectiv accelerarea masivă a procedurilor de autorizare pentru a construi mai rapid instalații solare, de apă, pompe de căldură sau eoliene în Europa. Pe de o parte, ne confruntăm cu războiul din Ucraina, care ne obligă la desprinderea energetică de Rusia, pe de alta, cu mișcările tactice din alte colțuri ale lumii, ca IRA - Inflation Reduction Act - din SUA, care se poate transforma într-un aspirator de afaceri europene.Este bine că afacerile în UE se desfășoară după reguli clare, dar nu trebuie să se ajungă la hiper-reglementare. Procedurile de autorizare în Europa durează pur și simplu prea mult. În textul adoptat sunt definite noi „zone de accelerare a producerii de energie din surse regenerabile”, în care obținerea permiselor se va face în termen de maxim 9 luni. Pentru rețelele energetice legate de acestea, durata maximă este de optsprezece luni. Evaluările impactului asupra mediului vor fi făcute pentru întreaga „zonă de accelerare” și nu pentru fiecare proiect individual, așa cum este necesar în prezent.
2022/12/14
Shipments of waste (A9-0290/2022 - Pernille Weiss)

. – Traficul ilegal de deșeuri între statele membre este o realitate a Uniunii și o problemă gravă a statelor membre din Est, care riscă să devină groapa de gunoi a UE. Cu cât diferențele de costuri pentru eliminarea deșeurilor sunt mai mari între statele din Vest și cele din Est, cu atât transporturile ilegale sunt mai numeroase. Din păcate, este și cazul României, în țara noastră fiind descoperite, în 2021, 14 000 de tone de deșeuri importate ilegal.Noua legislație privind transportul deșeurilor este prin urmare absolut necesară și am susținut prin votul meu adoptarea unui set de reguli mult mai stricte, care urmăresc combaterea traficului ilegal de deșeuri.Noul regulament interzice expedierea între statele membre a deșeurilor destinate eliminării, propune înăsprirea controalelor agenților economici activi în reciclarea deșeurilor, precum și a sancțiunilor pentru neconformitate, solicită implicarea mai activă a OLAF în cazurile de trafic ilegal de deșeuri și cere Comisiei realizarea unui plan de acțiune pentru a combate eficient expedierea ilegală a deșeurilor. Revizuirea acestui regulament ține cont de noile realități, de lacunele legislative care favorizează traficul ilegal de deșeuri și sporește gradul de protejare a mediului și a sănătății cetățenilor.
2023/01/17
Consumer protection in online video games: a European Single Market approach (A9-0300/2022 - Adriana Maldonado López)

. – Jocurile online sunt deja o prezență constantă în viețile noastre, fie că vorbim despre o industrie în plină creștere, fie că ne gândim la cei care utilizează produsele acestei industrii.Din proprie inițiativă, Parlamentul European a elaborat un raport prin care evaluează rolul industriei jocurilor online în dezvoltarea tehnologiilor digitale, precum și impactul social, economic și cultural al acestora, acordând în același timp o atenție sporită protecției consumatorilor. Textul adoptat în această sesiune plenară propune o abordare echilibrată, în care protejarea locurilor de muncă și a competitivității industriei are loc în aceeași măsură ca și protejarea consumatorilor, în special a copiilor și a tinerilor.Unele dintre cele mai importante prevederi se referă la: necesitatea de a aplica mai bine legislația în vigoare, în special în ceea ce privește practicile neloiale și transparența sistemului de cumpărare a jocurilor; necesitatea de a garanta protecția deplină a consumatorilor; menținerea și consolidarea sistemului PEGI (Pan European Game Information); solicitarea adresată Comisiei de a evalua necesitatea aplicării obligatorii a sistemului PEGI; nevoia elaborării unei strategii, de către Comisie, care să gestioneze provocările actuale ale jocurilor online și să le răspundă în așa fel încât să asigure UE rolul de lider în industria jocurilor online.
2023/01/18
The establishment of a tribunal on the crime of aggression against Ukraine (RC-B9-0063/2023, B9-0063/2023, B9-0064/2023, B9-0068/2023, B9-0069/2023, B9-0072/2023)

Zdruncinarea păcii în Europa, frica cu care trăim de luni de zile și miile de vieți pierdute în Ucraina nu pot și nu trebuie să rămână nepedepsite. Am cosemnat și votat la Strasbourg o rezoluție care cere înființarea unui tribunal special pentru agresiunea Rusiei în Ucraina. Această agresiune are în limbaj juridic un nume: crimă.Uniunea Europeană, statele membre și întreaga comunitate internațională trebuie să coopereze pentru a pune pe picioare neîntârziat un tribunal internațional care să investigheze agresiunea criminală ordonată de Rusia lui Putin și aliații ei în Ucraina.Copii care ar fi putut beneficia de programul Erasmus în UE au fost uciși, destine pentru viitori cetățeni ucraineni pentru care și noi aici, în UE, construim viitorul au fost frânte. Dincolo de costurile de vieți umane, războiul lui Putin ne costă și bani. UE și statele membre au fost obligate de acest război să redirecționeze milioane de euro către apărare.Aceste fapte nu pot să rămână nepedepsite. UE și toți partenerii săi din state democratice nu își vor găsi liniștea până când această nouă instituție nu va investiga și condamna toți criminalii care se fac vinovați de aceste nenorociri. Iar primul pe listă va fi Vladimir Putin.
2023/01/19
REPowerEU chapters in recovery and resilience plans (A9-0260/2022 - Eider Gardiazabal Rubial, Siegfried Mureşan, Dragoş Pîslaru)

. – Parlamentul a aprobat includerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale. Pentru România acest lucru se traduce printr-un plus de 1,4 miliarde de euro, bani care vor finanța investiții în proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă, extinderea infrastructurii energetice și diversificarea surselor energetice. Obiectivul tuturor acestor măsuri trebuie să fie reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă și, astfel, mai multă stabilitate și predictibilitate a cetățenilor atunci când vor trebui să își plătească lunar facturile de energie. Toate statele membre vor fi eligibile pentru o prefinanțare de 20% după ce Comisia Europeană și Consiliul UE adoptă noii piloni REPowerEU din planurile de redresare. În plus, statele membre au posibilitatea să folosească până la 10% din fondurile structurale și de coeziune rămase disponibile din exercițiul financiar 2014-2020 în măsuri de sprijin financiar îndreptate atât către întreprinzători, cât și către cetățeni, care au dificultăți la plata facturilor la energie. În plus față de cele 1,4 miliarde, prin votul nostru de astăzi cheltuielile cu voucherele pentru energie electrică adoptate de Guvernul României pentru consumatorii vulnerabili vor fi putea fi decontate din fonduri europene.
2023/02/14
CO2 emission standards for cars and vans (A9-0150/2022 - Jan Huitema)

. – Pentru atingerea obiectivului de reducere a CO2 cu 55% până în 2035, soluția rezonabilă ar fi fost, din punctul meu de vedere, nu interzicerea motorului cu combustie internă, ci utilizarea combustibililor alternativi eficienți energetic în aceste motoare. Producătorii de astfel de combustibili ar investi în cercetare și inovare pentru a obține combustibili cât mai puțin poluatori, ar avea o predictibilitate privind producția și vânzările, posesorii de autoturisme ar putea să le folosească în continuare alimentându-le cu combustibili alternativi, iar totul ar avea ca rezultat scăderea emisiilor. În paralel, parcul de mașini electrice ar crește. În locul unei abordări echilibrate ca aceasta, UE decide interzicerea motorului cu combustie internă. PPE nu a susținut renunțarea la motoarele cu ardere internă din 2035, ci stimularea inovației pentru găsirea unor soluții diversificate și neutre tehnologic. Verzii, social-democrații și liberalii au pus, din punctul nostru de vedere, Europa în pericol. Nu credem în promisiunea lor că vor fi create noi locuri de muncă. Cum ar putea fi posibil, când noi producții de baterii sunt înființate în Canada și SUA și milioane de mii de locuri de muncă în Europa sunt acum în pericol?
2023/02/14
An EU strategy to boost industrial competitiveness, trade and quality jobs (B9-0085/2023, B9-0086/2023, B9-0087/2023, B9-0088/2023, B9-0089/2023, B9-0090/2023, B9-0091/2023, B9-0104/2023, B9-0105/2023, RC-B9-0107/2023, B9-0107/2023, B9-0108/2023, B9-0110/2023, B9-0111/2023, B9-0115/2023)

. – Referitor la direcțiile strategice de dezvoltare a industriei Uniunii, grupul politic din care fac parte, PPE, a decis să propună o moțiune proprie, diferită de cea a celorlalte grupuri politice. Am susținut prin votul meu moțiunea PPE pentru că reprezintă singura viziune realistă, coerentă și concretă despre ceea ce Uniunea are nevoie în acest moment pentru a proteja industria, comerțul și locurile de muncă.În contextul obligațiilor impuse de Green Deal, al poverii administrative generate de sporirea oarecum exagerată a reglementărilor propuse de Comisie, dar și de conținutul prea birocratic al acestora, precum și al concurenței foarte puternice declanșată de adoptarea de către USA a Actului privind reducerea inflației (IRA), industria și întreaga economie a Uniunii se află într-un moment de cumpănă.Înțelegând pe deplin această situație, rezoluția propusă de PPE s-a concentrat puternic pe creșterea competitivității industriale, asigurarea energiei la prețuri accesibile din toate sursele de energie, construirea infrastructurii energetice, reducerea poverii administrative și promovarea liberului schimb și ratificarea acordurilor comerciale.Deși rezoluția PPE nu a adunat suficiente voturi, sper ca mesajul transmis Comisiei să fie bine înțeles: economia Uniunii are mare nevoie de măsuri reale de sprijin, nu de poveri administrative și nici de „înverzire” cu orice preț.
2023/02/16
Land use, land use change and forestry (LULUCF) (A9-0161/2022 - Ville Niinistö)

. – Am adoptat săptămâna aceasta forma finală, rezultată în urma negocierilor interinstituționale, a regulamentului privind emisiile și eliminările de gaze cu efect de seră din utilizarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură ((LULUCF).Parte a pachetului „Fit for 55”, regulamentul a fost modificat astfel încât eliminarea gazelor cu efect de seră generate de sectorul terenurilor să contribuie la atingerea neutralității climatice în 2050.Acordul dintre Parlamentul European și Consiliu stabilește obiectivul UE de absorbție a carbonului din sectorul terenurilor la 310 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent până în 2030. Din 2026, eliminările trebuie să depășească emisiile din sector și fiecare stat membru va avea o obligație națională pentru cantitatea de eliminări care urmează să fie livrată până în 2030.Sunt păstrare flexibilitățile între Regulamentul privind partajarea eforturilor și Regulamentul LULUCF, iar statele membre vor putea să comercializeze eliminările în exces cu statele membre cu performanțe slabe. În plus, este inclus un mecanism pentru a lua în considerare perturbările naturale care afectează în mare măsură capacitatea statelor membre de a îndeplini obiectivul național.La propunerea grupului PPE, regulamentul stabilește un model de guvernanță și monitorizare îmbunătățit și obligă țările UE să raporteze despre modul în care aplică principiul „a nu face rău semnificativ”.
2023/03/14
Energy performance of buildings (recast) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

. – Propunerea de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor este un text care a împărțit Parlamentul în două. Eu am votat împotrivă, și iată de ce: România este una dintre țările unde 80% dintre clădiri trebuie renovate energetic pentru a atinge obiectivul UE ca până în 2050 parcul imobiliar să emită zero emisii.Obiectivul este legitim, căci încălzirea și răcirea clădirilor reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Însă acest obiectiv nu poate fi atins fără un sprijin financiar corespunzător. Salariile în România sunt mai mici decât media din UE, costul vieții ridicat și nu putem împovăra oamenii cu obligativitatea renovării locuințelor fără să le punem la dispoziție sprijin financiar consistent pe termen lung.Noi, cei din PPE, pare că trăim în lumi diferite cu colegii socialiști, verzi și de la grupul Renew. PPE a solicitat ca gospodăriile vulnerabile să beneficieze de mai mult sprijin financiar, iar energia nucleară să fie folosită pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare a clădirilor. Nu s-a acceptat. În plus, textul adoptat prevede interzicerea din 2026 a sistemelor de încălzire pe bază de gaz natural în clădirile noi.Pentru toate aceste motive, am votat împotriva acestui raport.
2023/03/14
Data Act (A9-0031/2023 - Pilar del Castillo Vera)

. – Regulamentul privind normele armonizate pentru accesul echitabil la date și utilizarea acestora (Data Act) are în vedere asigurarea accesului la date echitabil, facil și eficient, pentru consumatori și companii, ținând cont că volumul de date generate de oameni și mașini crește exponențial.Data Act este un instrument puternic în crearea unui ecosistem dinamic de date, care permite accesul ușor la o cantitate aproape infinită de date industriale de înaltă calitate.Având în vedere această oportunitate, am susținut prin votul meu îmbunătățirile aduse de comisiile PE textului Comisiei, dintre care cele mai importante vizează:- accesul utilizatorilor la datele produse de dispozitivele proprii conectate și partajarea acestora;- siguranță crescută pentru companii cu privire la datele care trebuie partajate și o atribuire mai clară a drepturilor și obligațiilor;- protecția secretelor comerciale, siguranța și securitatea, prevenirea suplimentară a utilizării abuzive și neloiale a datelor;- condiții stricte pentru cererile de date adresate companiilor de către guvernele naționale și limitarea domeniului de aplicare la urgențe publice;- limite ale datelor non-personale: prevederi privind datele care trebuie puse la dispoziția sectorului public și a instituțiilor Uniunii, respectând secretele comerciale și viața privată a persoanelor fizice, precum și drepturile de proprietate intelectuală.
2023/03/14
Macro-financial assistance to Moldova (A9-0166/2023 - Markéta Gregorová)

. – Am susținut cu votul meu acordarea a încă 145 de milioane de euro drept asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, bani care vor ajunge la cetățenii moldoveni în a doua parte a acestui an.Războiul din Ucraina a afectat mult Moldova, iar această tragedie s-a adăugat altor probleme, precum rata crescută a inflației sau șantajul energetic al Rusiei care s-a materializat în creșterea prețului la energie.UE trebuie să continue să sprijine în mod solid Republica Moldova, cu atât mai mult cu cât acum este și stat candidat la aderare. O Moldova stabilă, care să continue constant și sigur integrarea europeană în timp ce veghează granițele noastre externe, aduce în primul rând beneficii UE.
2023/05/09
New EU Urban Mobility Framework (A9-0108/2023 - Andrey Novakov)

. – Prin inițiativa proprie „Noul cadru de mobilitate urbană al UE”, Comisia pentru transport din PE propune noile direcții de dezvoltare a transportului european. Propunerile vizează toate aspectele importante ale transportului durabil urban, de la transportul verde, la digitalizare și îmbunătățirea siguranței drumurilor.Susținerea mea pentru acest raport pornește de la abordarea echilibrată, în care noile soluții de mobilitate vin să completeze transportul tradițional și nu să îl înlocuiască. Prin urmare, soluțiile identificate răspund nevoilor diferite ale diferitelor grupuri de cetățeni, precum transportul privat, cel comun, motocicliștii și bicicliștii, dar și siguranța pietonilor. Nici grupurile cu nevoi speciale, navetiștii și persoanele cu venituri reduse nu au fost neglijate, una dintre propuneri referindu-se, de exemplu, la acordarea de vouchere pentru transport celor care nu își permit să plătească prețurile în creștere.Pentru a avea drumuri mai sigure, solicităm țărilor UE și Comisiei să consolideze siguranța rutieră prin elaborarea de recomandări de bază privind siguranța rutieră urbană, lansarea de campanii educaționale, recunoașterea potențialului limitelor de viteză, cum ar fi 30 km/h în zonele rezidențiale, instruirea viitoriilor șoferi despre cum să interacționeze în siguranță cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, precum și să îmbunătățească infrastructura de mers pe jos și cu bicicleta.
2023/05/09
Critical technologies for security and defence (A9-0120/2023 - Riho Terras)

. – Războiul din Ucraina ne-a obligat să reevaluăm situația capabilităților de apărare și securitate ale UE. Comisia Europeană a publicat o așa-numită „Foaie de parcurs privind tehnologiile critice pentru securitate și apărare” prin care UE încearcă să contureze o cale pentru stimularea cercetării, dezvoltării tehnologice și inovației, care să conducă la reducerea dependenței strategice a UE în ceea ce privește tehnologiile critice și lanțurile valorice pentru securitate și apărare.În Parlament, PPE a subliniat ideea că UE trebuie să utilizeze mult mai bine cadrul existent de instituții și fonduri și să exploreze noi căi și mijloace pentru a ne spori reziliența și pentru ca Europa să poată ține pasul cu concurenții săi globali, țintind chiar și preluarea leadershipului acestui proces.UE trebuie să acționeze ca un catalizator și coordonator al inovației în domeniul tehnologiilor critice pentru securitate și apărare, urmând o abordare strategică și coordonată. Salut ideea înființării unui Observator al tehnologiilor critice și cred că este nevoie de coordonare la nivel european și utilizarea diferitelor instrumente de finanțare în ceea ce privește inovațiile legate de apărare și securitate.
2023/05/09
Corporate Sustainability Due Diligence (A9-0184/2023 - Lara Wolters)

. – Din păcate, votul meu și al altor 254 de deputați, împotriva Directivei privind obligativitatea măsurilor de due diligence pentru companii, nu au fost suficiente pentru a respinge această nouă povară administrativă pentru sectorul privat european.Companiile sunt obligate să adopte măsuri pentru a evalua continuu dacă activitatea lor și a lanțului valoric are efecte negative asupra drepturilor omului sau mediului. Noile cerințe vor sufoca printr-o birocrație excesivă activitatea economică și vor crea dezavantaje competitive pentru companiile europene în raport cu cele non-UE, mai ales cu cele din China.Deja avem de gestionat o inflație de reglementări din partea Comisiei, care nu ține cont de realitatea economică și socială. Grupul PPE a încercat să reducă acest „entuziasm” legislativ printr-un moratoriu în care atrăgeam atenția că povara administrativă la care ne supunem companiile este prea riscantă și ceream stoparea reglementărilor pentru anumite domenii, până în 2030.Economia europeană trece deja printr-o transformare radicală și costisitoare cerută de pachetul „Fit for 55”, al cărui impact corelat abia începem să-l analizăm și să îl înțelegem, și nu cred că poate gestiona noi obligații.În timp ce USA oferă sprijin financiar companiilor și reduce birocrația, Comisia pune în brațele fiecărui director de firmă sute de pagini de reglementări și obligații.
2023/06/01
Large transport infrastructure projects in the EU (A9-0181/2023 - Andrey Novakov)

. – Grupul PPE a subliniat mereu importanța capitală a proiectelor mari de infrastructură pentru o economie europeană de succes, capabilă să fie competitivă pe scena internațională și, în același timp, care să mențină și să creeze noi locuri de muncă în UE. Raportul colegului meu Andrey Novakov subliniază legătura dintre monitorizarea eficientă și finanțarea corespunzătoare a proiectelor mari de infrastructură, precum și implementarea cu succes a acestora. Susțin ideea expusă în raport, potrivit căreia este necesară o sinergie mai viguroasă a diferitelor surse de finanțare UE, în special în lumina „concurenței” dintre fondurile de coeziune și NextGenerationEU, dar și a capacității insuficiente, în unele state membre, de a gestiona în mod adecvat mai multe surse de finanțare. Pe de altă parte, la toate aceste provocări s-a adăugat și războiul din Ucraina, care afectează implementarea proiectelor mari de infrastructură, dacă e să ne referim doar la două consecințe: creșterea inflației și prețurile materialelor de construcție.La toate acestea trebuie venit cu soluții. Un sistem de monitorizare bazat pe risc, dar și cooperarea consolidată între organismele naționale și cele ale UE în ceea ce privește controlul cheltuielilor sunt doar două dintre aceste soluții pe care și eu le susțin.
2023/06/13
Batteries and waste batteries (A9-0031/2022 - Achille Variati)

. – Într-o Uniune Europeană care și-a propus neutralitate climatică până în 2040, bateriile ca sursă de energie sunt esențiale. Obiectivul nostru este ca o mare parte din aceste baterii să fie construite în Europa.Am susținut cu votul meu noul regulament privind bateriile, pentru că va stimula dezvoltarea afacerilor în acest domeniu și crearea a mii de locuri de muncă, inclusiv în România. Din anul 2024, cerințele de sustenabilitate pentru fabricarea bateriilor vor fi introduse pas cu pas, iar până la sfârșitul anului 2027 vor fi stabilite ținte minime de colectare pentru bateriile dispozitivelor și vor fi majorate cotele de reciclare a materialelor din bateriile vechi, ceea ce este deosebit de important pentru materiile prime critice.La trei ani și jumătate de la intrarea în vigoare a regulamentului, bateriile încorporate în dispozitive vor trebui să fie construite astfel încât să poată fi îndepărtate și înlocuite cu ușurință de către utilizatorul final. Bateriile pentru transport ușor vor putea fi înlocuite de un specialist independent. Comisia va evalua fezabilitatea și beneficiile sistemelor de colectare pentru baterii, în special pentru bateriile folosite în dispozitive de uz general, până la sfârșitul anului 2027.
2023/06/14
Ensuring food security and the long-term resilience of EU agriculture (A9-0185/2023 - Marlene Mortler)

. – Deși poate părea o problemă demult rezolvată, recentele evenimente, precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei sau criza energetică, ne-au demonstrat că securitatea alimentară trebuie tratată cu multă atenție.Pentru grupul PPE, securitatea alimentară rămâne o prioritate pe care o abordăm cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție. Prin urmare, la propunerea grupului nostru, Parlamentul European a adoptat un raport inițiativă proprie privind asigurarea securității alimentare și a rezistenței pe termen lung a agriculturii UE.Prin acest raport atragem atenția că UE trebuie să își consolideze securitatea alimentară și autonomia strategică, rezistența sectorului agricol și a întregului lanț de aprovizionare prin reducerea dependenței de importurile din afara UE și prin diversificarea ofertei în ceea ce privește producția strategică, cum ar fi îngrășămintele, furajele și materiile prime.Acordăm atenție sporită și lanțurilor de aprovizionare, care nu trebuie să devină un instrument geopolitic pentru a destabiliza și a pune în pericol securitatea alimentară la nivel global, în special în țările cele mai dezavantajate și vulnerabile. În plus, obiectivele Pactului verde trebuie puse în aplicare în așa fel încât securitatea alimentară să nu fie compromisă, iar durabilitatea trebuie să fie asigurată în termeni de mediu, dar și economici și sociali.
2023/06/14
Draft amending budget No 2/2023: Entering the surplus of the financial year 2022 (A9-0225/2023 - Fabienne Keller)

. – Proiectul de buget rectificativ are ca scop înscrierea în bugetul 2023 a excedentului rezultat din execuția exercițiului bugetar 2022.În 2022 s-a înregistrat un surplus de 2,5 miliarde de euro, determinat în principal de o sumă mai mare decât cea estimată a taxelor vamale. Vestea bună este că acest excedent va fi înscris ca venit în bugetul 2023. Vestea mai puțin bună pentru proiectele majore în care este angajată Uniunea, mai ales în contextul concurențial global, este că acest excedent nu va fi folosit pentru proiectele care au atâta nevoie de mai multă finanțare, ci că se va reduce contribuția totală a statelor membre la finanțarea bugetului 2023.Reducerea contribuției statelor membre nu este o soluție pe termen lung. Susțin ideea subliniată în raport, potrivit căreia amenzile și taxele ar trebui să fie utilizate ca venituri suplimentare pentru bugetul Uniunii și să nu conducă la o scădere a contribuțiilor naționale. Cu atât mai mult cu cât, actualmente, rata mare a inflației reduce valoarea în termen real a bugetului Uniunii, crescând astfel și mai mult decalajul de finanțare cu care se confruntă bugetul Uniunii.
2023/07/11
Industrial Emissions Directive (A9-0216/2023 - Radan Kanev)

. – În UE, industria și agricultura sunt puse sub presiune. Creșteri record ale prețurilor energiei, inflație, o încrâncenare a concurenței la nivel global și toate acestea pe fondul necesității unor investiții masive în decarbonizare și, din păcate, al unei suprareglementări venite din partea Comisiei Europene, în ciuda opoziției PPE.Directiva privind emisiile industriale este un instrument de reducere a emisiilor industriale și anumitor instalații agricole prin impunerea unor valori limită de emisie.Mă bucur că am reușit să sprijinim fermierii români și să eliminăm includerea fermelor de vite în domeniul de aplicare al directivei.Alte elemente pe care le-am susținut în raport sunt de natură să asigure o implementare mai facilă în statele membre, inclusiv în România. Între acestea: reducerea sarcinii administrative, limitarea împuternicirii Comisiei de a adopta acte delegate pentru a modifica sfera de cuprindere a activităților și poluanților, prelungirea cu 2 ani a intrării în vigoare a noilor reguli, astfel încât statele membre să dispună de suficient timp pentru a se adapta la noile norme, creșterea pragului pentru acvacultură la 500 de tone, față de 100 de tone propus de Comisie.
2023/07/11
Nature restoration (A9-0220/2023 - César Luena)

. – Deoarece moratoriul PPE, privind oprirea suprareglementării și a împovărării administrative a industriei nu a avut efect la nivelul Comisiei, singura opțiune ramâne respingerea legilor cu impact negativ asupra economiei.Prin urmare, am votat pentru respingerea legii referitoare la Restaurarea Naturii, lege care a fost adoptat cu o diferență de doar 12 voturi.Ca principiu, această lege este o inițiativă bună.Din păcate, ca și în cazul multor alte legi care implementează Green Deal obiectivul este bun, dar măsurile propuse pentru a-l atinge sunt total rupte de realitate. Legea încearcă să readucă peisajul rural la modul în care era în anii 1950. În plus, avem de-a face cu o suprabirocatizare, pentru că în prezent există deja 23 de legi privind restaurarea naturii.Dacă legea se aplica cum propune comisia de mediu, Europa riscă cel puțin o criză alimentară și una energetică. De exemlu, vom pierde 25% din producția de fructe de mare, din apele teritoriale ale Spaniei, iar turbinele eoliene din Flandra vor trebui oprite. În plus, orașul Rovaniemi, din Finanlanda va trebui desființat deși 95% din teritorul său este deja împădurit și toate barajele de pe râurile din UE vor trebui să fie distruse pentru a întoarce râurile la matcă.Și acestea sunt doar câteva exemple
2023/07/12
Surface water and groundwater pollutants (A9-0238/2023 - Milan Brglez)

. – O apă curentă curată, de calitate și la dispoziția oricărui cetățean este una dintre prioritățile legislative ale PPE. De aceea am susținut cu votul meu raportul privind reducerea poluării apelor subterane și de suprafață și îmbunătățirea standardelor UE de calitate a apei. Textul legislativ impune nu doar standarde mai riguroase, dar și obligativitatea ca poluatorii să contribuie la finanțarea consturilor de monitorizare, care este în prezent suportată doar din bugetele naționale ale statelor membre.Raportul include, de asemenea, standarde mai stricte pentru mai multe pesticide (inclusiv glifosat și atrazină) și produse farmaceutice. Listele de supraveghere ale UE - care conțin substanțe care prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană și pentru mediu - vor fi actualizate în mod regulat pentru a ține pasul cu noile dovezi științifice și cu noile substanțe chimice.Din păcate, nu există încă metode eficiente de monitorizare a microplasticelor și microorganismelor rezistente la antimicrobiene. Am susținut însă prevederea din raport care indică faptul ca, îndată ce comunitatea științifică va elabora astfel de sisteme de monitorizare, și aceste tipuri de substanțe să fie incluse pe listele de supraveghere ale UE.
2023/09/12
Sustainable aviation fuels (ReFuelEU Aviation Initiative) (A9-0199/2022 - José Ramón Bauzá Díaz)

Acesta este unul dintre cele mai importante texte legislative pentru aviație și mă bucur că forma finală are ca linie generală o abordare neutră din punct de vedere tehnologic. Noile prevederi pun bazele unei piețe de combustibili sustenabili pentru aviație. Toate prioritățile PPE au fost incluse în acest raport; între acestea, definirea termenului de „operator de mașină de zbor” (care operează cel puțin 500 de zboruri de pasageri sau 52 de zboruri comerciale cargo) și a termenului „aeroport UE” (cu trafic de pasageri mai mare de 800 000 de pasageri sau un volum mai mare de 100 000 de tone de marfă transportată). O altă prevedere importantă este definirea SAF (combustibili sustenabili pentru aviație). Textul legislativ include în SAF combustibili sintetici și o gamă largă de biocombustibili pentru aviație (cu excepția celor produși din grâne folosite în industria alimentară), combustibili reciclați, combustibili sintetici cu conținut mic de carbon derivați din „hidrogen cu conținut scăzut de carbon” obținut din combustibili nefosili. Un plus de claritate aduce raportul și prin definirea termenilor „hidrogen pentru aviație” și „combustibil pentru aviație cu conținut mic de carbon”.
2023/09/13
Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials (A9-0260/2023 - Nicola Beer)

. – În această sesiune plenară am votat un regulament extrem de important pentru industria europeană. După o lungă perioadă de dezindustrializare, schimbările geopolitice și economice ne-au demonstrat că dependența Uniunii de materii prime importate din alte state este un risc mult prea mare.Regulamentul pentru asigurarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime critice poate fi, alături de alte măsuri, precum cele din NZIA și STEP, punctul de pornire pentru reindustrializarea UE.Cu patru obiective foarte clare privind consumul anual de materii prime strategice, stabilite pentru 2030, privind extracția (10% UE), procesarea (40%), reciclarea (15%) și limitarea importului dintr-o altă țară la 65% per tip de materie primă, acest regulament stabilește un cadru de revigorare a pieței interne de materii prime. În plus, procedura de autorizare este simplificată și accelerată, sunt introduse liste clare pentru materiile prime, care sunt clasificate în critice și strategice, listă din care, la propunerea PPE, face parte și aluminiul. Și, prin acest regulament, industria europeană începe să primească un impuls privind menținerea competitivității și păstrarea locurilor de muncă, spre a compensa obligațiile impuse de Green Deal .
2023/09/14
Interim report on the proposal for a mid-term revision of the Multiannual Financial Framework 2021-2027 (A9-0273/2023 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

Modificarea bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 era necesară din cauza consecințelor pe care pandemia, războiul din Ucraina și inflația le-au avut asupra economiei și, prin creșterile de prețuri, asupra fiecărei gospodării europene.Comisia Europeană a propus suplimentări pe trei paliere: Ucraina, migrație și tehnologie. Parlamentul a considerat că este prea puțin, așa încât am votat suplimentarea sumelor propuse de Comisie, respectiv:- pentru Ucraina 51 de miliarde de euro, care ar trebui să acopere nevoile imediate ale țării, precum și să sprijine redresarea și modernizarea pe termen lung a acesteia,- pentru migrație și frontierele externe ale UE 16 miliarde de euro, plus încă 5 miliarde pentru două instrumente care să ofere UE mai multă flexibilitate în răspunsul la evenimente neprevăzute,- pentru STEP – Platforma de tehnologii strategice pentru Europa –, Comisia a propus utilizarea fondurilor în cadrul programelor existente și o suplimentare de 10 miliarde de euro pentru programe specifice. Parlamentul a considerat prea puțin, și a propus o suplimentare cu 3 miliarde, având în vedere importanța deosebită a acestui instrument pentru consolidarea competitivității și autonomiei strategice a UE.
2023/10/03
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Romania, Italy and Türkiye (A9-0269/2023 - Katalin Cseh)

Vara trecută Romania a fost afectată puternic de secetă și incendii, iar o parte din culturile fermierilor români au fost compromise iar case și drumuri au fost distruse. Guvernul român a alocat deja 300 de milioane de euro pentru granturi de compensare, România va primi însă ajutor și din partea UE. În situații ca aceasta, nu doar că înțelegem cât de valoroasă este apartenența la UE, dar avem argumentele cele mai solide împotriva euroscepticilor și populiștilor.Am votat așadar în sesiunea plenară din septembrie, la Strasbourg, alocarea a 34 de milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru compensarea pagubelor din România din 2022.Nu este vorba doar de bani pentru culturile agricole compromise, ci și de acoperirea unei părți din costurile operațiunilor de urgență și de redresare: repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție, protejarea patrimoniului cultural, și operațiunile de curățare.
2023/10/04
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

Tratarea apelor uzate urbane era reglementată la nivel UE printr-o directivă din 1991, care era total depășită de realitatea zilelor noastre.Prin noua directivă, pe care am votat-o în această sesiune plenară, tratarea apelor urbane uzate se va face în baza unor noi standarde, astfel încât să putem atinge două obiective importante: refolosirea acestor ape uzate tratate pentru a preveni deficitul de apă (de exemplu, în agricultură) și monitorizarea sporită a poluanților chimici, a agenților patogeni și a rezistenței antimicrobiene.Cele mai importante măsuri adoptate pentru a crește calitatea tratării apelor uzate aduc următoarele modificări: introducerea unei noi etape, a patra de tratament pentru tratarea micropoluanților din ape, pentru aglomerările cu peste 150 000 de locuitori; introducerea responsabilității extinse a producătorului, prin care această a patra etapă de epurare a apelor va fi finanțată în proporție de 80 % de către principalii poluatori (industria farmaceutică și cea a cosmeticelor), restul fiind plătit de statul membru; introducerea neutralității energetice pentru stațiile de epurare a apelor uzate, noi standarde pentru tratarea fosforului din apele uzate, precum și proceduri mai clare pentru situațiile generate de ploile excesive.
2023/10/05
Union Civil Protection Mechanism (A9-0266/2023 - Sara Cerdas)

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai puternice, iar incendiile forestiere sunt nelipsite în fiecare vară. Un studiu al Comisiei arată că, în 2020, aproximativ 340 000 de hectare au ars în UE și situația s-a agravat în 2021, când înainte de finalul anului arseseră deja aproape 0,5 milioane ha, 61% dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani.Prin urmare, Comisia a propus modificarea mecanismului de protecție civilă, pentru a putea continua să sprijine, să coordoneze și să completeze acțiunile statelor membre în ce privește răspunsul la dezastrele naturale și cele provocate de om.Parlamentul European a răspuns pozitiv solicitării și a adoptat această modificare a Mecanismului de protecție civilă, astfel încât Uniunea poate continua să ofere sprijin de urgență statelor membre în combaterea incendiilor de vegetație, până când flota europeană aeriană permanentă de stingere a incendiilor forestiere va deveni disponibilă. Din cauza evoluțiilor recente ale pieței și a intervalului de timp mai lung decât se preconiza pentru achiziționarea de aeronave aeriene de stingere a incendiilor forestiere, flota permanentă a Uniunii nu va fi operațională la data prevăzută, 1 ianuarie 2025. Prin urmare, propunerea prelungește perioada de tranziție până la 31 decembrie 2027.
2023/10/17
General budget of the European Union for the financial year 2024 - all sections (A9-0288/2023 - Siegfried Mureşan, Nils Ušakovs)

Bugetul Uniunii Europene pentru 2024 va beneficia de mai mulți bani pentru cercetare, bursele de studiu „Erasmus+”, tinerii fermieri, dar și Republica Moldova și Ucraina.În contextul decarbonizării economiei europene, este nevoie de soluții inovatoare; suplimentarea cu 100 de milioane de euro a programelor de cercetare este așadar absolut necesară. Tot aproximativ 100 de milioane de euro în plus vor merge către studenții merituoși care vor câștiga burse „Erasmus+”. Nu în ultimul rând, creștem alocările pentru dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontaliere din Europa - încă 100 de milioane în 2024.Bani mai mulți vor merge către tinerii fermieri, gestionarea migrației, întărirea Parchetului European, programul european de sănătate, programul de sprijinire a industriilor creative. Nu am uitat nici de Ucraina și Republica Moldova, sperăm cât mai curând state membre, care ne ajută în securizarea granițelor externe ale Uniunii.
2023/10/18
Generational renewal in the EU farms of the future (A9-0283/2023 - Isabel Carvalhais)

În 2020, doar 12% dintre fermierii europeni aveau sub 40 de ani. Acest procent confirmă îmbătrânirea acută a populației din agricultură și atrage atenția asupra nevoii urgente de a stimula reînnoirea generațională.Raportul din inițiativă proprie a Parlamentului privitor la reînnoirea generațională în viitoarele ferme din UE atrage atenția asupra motivelor care îi țin pe tineri departe de munca în agricultură, precum prețul și disponibilitatea terenurilor, rentabilitatea în general scăzută a activităților agricole, birocrația și imaginea nu prea bună a sectorului.Pornind de la această realitate, membrii Parlamentului solicită guvernelor să aplice măsuri pentru promovarea schimbării generaționale, cum ar fi sprijinul financiar, inclusiv ajutorul pentru instalare, scutiri fiscale mai largi și stimulente, în special pentru transferul terenurilor, pensii adecvate și protecție socială. Iar Comisia Europeană va trebui ca în viitoarea politică agricolă comună să facă o prioritate din atragerea tinerilor către agricultură și din crearea de locuri de muncă de calitate în acest sector.Având în vedere că agricultura rămâne o activitate predominant familială, lipsa reînnoirii generaționale poate duce la abandonarea terenurilor, ceea ce pune în pericol viitoarea sustenabilitate socială, economică și de mediu a zonelor rurale, precum și securitatea alimentară a UE.
2023/10/19
Common rules promoting the repair of goods (A9-0316/2023 - René Repasi)

Directiva privind „Dreptul la reparare” urmărește să asigure că mai multe produse sunt reparate în cadrul garanției legale, iar consumatorii au opțiuni mai ușoare și mai ieftine de a repara produse care sunt reparabile din punct de vedere tehnic, atunci când garanția legală a expirat sau când bunul nu mai este funcțional, ca urmare a uzurii.Textul adoptat de Parlament în această sesiune de vot prevede posibilitatea ca producătorul să ofere consumatorului un bun de înlocuire, inclusiv bunuri recondiționate, pe durata reparației. În același timp, producătorii nu ar trebui să refuze repararea unui dispozitiv numai pe motiv că acesta a fost reparat anterior de un reparator independent sau profesionist sau în cazul în care o reparație anterioară a fost efectuată folosind piese de schimb neoriginale, dar compatibile.În plus, piesele de schimb ar trebui puse la dispoziția reparatorilor și utilizatorilor finali independenți la un cost rezonabil, asigurând în același timp protecția secretelor comerciale.Statele membre ar trebui să se asigure că există cel puțin o platformă online pe teritoriul lor, care să permită consumatorilor să găsească reparatori sau inițiative comune de reparare a bunurilor, cum ar fi „cafenelele de reparații”.
2023/11/21
Strengthening the CO2 emission performance targets for new heavy-duty vehicles (A9-0313/2023 - Bas Eickhout)

În procesul de tranziție către camioane și autobuze cu emisii zero Parlamentul a dat claritate uneia dintre cele mai importante industrii europene, industria auto, adoptând noile reguli cu privire la emisiile de CO2 începând cu 2030. Dincolo de claritate legislativă, noile reguli propun și stimulente pentru investiții în electrificare și hidrogen, precum și posibilitatea, în premieră, a utilizării așa-numiților combustibili CO2 neutri în autovehiculele dotate cu motoare cu combustie internă. Mă bucur că prin eforturile PPE în text există o prevedere privind combustibilii CO2 neutri, deși este regretabil că cea privind factorul de corecție pentru carbon a fost respinsă de majoritatea Parlamentului. Această prevedere ar fi fost foarte utilă, având în vedere că performanțele tehnice ale unui autovehicul se schimbă din momentul în care iese de pe poarta fabricii. Referitor la noile standarde privind emisiile, textul adoptat de Parlament propune ca, începând cu 2030, în UE să nu mai fie permisă decât înregistrarea autobuzelor cu zero emisii, o excepție fiind totuși prevăzută pentru autobuzele urbane alimentate cu biometan. După 2030 obiectivele de reducere a emisiilor CO2 se vor înăspri: autobuzele, camioanele și remorcile vor trebui să atingă 45% reducere emisii de CO2 până în 2034, 65% între 2035-2039 și 90% începând cu 2040.
2023/11/21
Packaging and packaging waste (A9-0319/2023 - Frédérique Ries)

Am adoptat în această sesiune plenară raportul privind ambalajele și deșeurile provenite din ambalaje. Un raport extrem de important, pentru că afectează aproape toată industria europeană și, în același timp, un raport complicat, la care au fost depuse peste 2 000 de amendamente.Deși intenția Comisiei de a reduce cantitatea de deșeuri trebuie susținută, obligațiile privind refolosirea și reumplerea ambalajelor a generat o critică puternică din partea statelor membre și a industriilor.Raportul adoptat pe Parlament a îmbunătățit mult propunerea Comisiei, în special referitor la reciclarea de înaltă calitate, fără circuit închis; asigurarea flexibilității pentru minimizarea ambalajelor; introducerea excepțiilor de la refolosire acolo unde procentul de reciclare a ambalajelor este ridicat.În continuare este permis ambalajul de unică folosință pentru fructe și legume în cantități mai mici de 1 kilogram, pentru mâncarea din restaurante/fast-food-uri și cel de plastic (de un anumit tip) în HORECA. În ce privește țintele de refolosire, industriile vinului și spirtoaselor, precum și ambalajele de carton pentru electrocasnice, băuturi și comerțul electronic sunt exceptate, iar cotele pentru 2040 sunt acum doar orientative.
2023/11/22
Minimum requirements on minimum breaks and daily and weekly rest periods in the occasional passenger transport sector (A9-0370/2023 - Henna Virkkunen)

Potrivit noilor reguli, șoferii de autocar își vor putea împărți pauzele de 45 de minute în două pauze de cel puțin 15 minute. În călătoriile de șase zile sau mai mult, aceștia vor putea să-și continue călătoria cu încă o oră, să își amâne așadar pauza, pe care o pot recupera ulterior. Nu în ultimul rând, șoferii de autocar vor putea de acum înainte conduce tururi naționale mai lungi, de până la 12 zile, momentan posibile doar în timpul călătoriilor internaționale.Mă bucur că, în ciuda încercării socialiștilor de a periclita rezultatele obținute în TRAN, plenul Parlamentului European a respins amendamentele socialiste și a adoptat un text echilibrat al raportului referitor la regulile privind timpul de conducere și de odihnă pentru șoferii de autocar care lucrează în turism.Parlamentul a primit numeroase semnale de alarmă din industria de profil care indicau faptul că regulile actuale dăunează bunăstării șoferilor de autocar și siguranței turiștilor. Mă bucur că PPE a fost și în acest dosar forța pragmatică și echilibrată capabilă să ofere soluții. Sper ca negocierile cu Consiliul să nu schimbe acest rezultat pozitiv pentru toate părțile implicate.
2023/12/12
The European Elections 2024 (A9-0332/2023 - Domènec Ruiz Devesa, Sven Simon)

În condițiile unor multiple crize pe care le traversează Europa, care au condus la o accentuare a euroscepticismului și o creștere în sondaje a extremei drepte și a partidelor populiste, în condițiile în care democrația este în pericol, am susținut cu votul meu încercarea Parlamentului de a face o legătură clară și credibilă între alegerea făcută de alegători la alegerile parlamentare din 2024 și alegerea președintelui Comisiei Europene.Potrivit textului propus, procesul ar trebui să depindă de asigurarea unei majorități în Parlament în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, fără acorduri în spatele ușilor închise între statele membre în cadrul Consiliului European. Am sprijinit prin urmare prevederea care propune ca între Parlament și Consiliul European să se încheie un acord care să permită grupurilor parlamentare începerea negocierilor privind un candidat comun imediat după alegeri.În plus, candidatul principal al partidului cu cele mai multe locuri în Parlament ar trebui să conducă procesul în prima rundă de negocieri, în echipă cu președintele Parlamentului. Un pas important ar fi și încheierea unui „acord legislativ” între partidele și grupurile politice în vederea constituirii unei majorități în Parlament, ca bază pentru programul de lucru al Comisiei și ca garanție, pentru alegătorii europeni, a unei coerențe după alegeri.
2023/12/12
Implementation of the Erasmus+ programme 2021-2027 (A9-0413/2023 - Milan Zver)

Programul Erasmus a schimbat destine. Doar în România, de la intrarea în UE, numărul studenților români care și-au continuat studiile în state UE a crescut de la 2% la 6% din totalul populației de studenți, ajungând actualmente la peste 40 000 de studenți. Și în sens invers este la fel, România găzduind anual mii de studenți străini.Programul Erasmus+ pentru anii 2021-2027 își propune să ajungă la până la 12 milioane de participanți. Am solicitat prin acest raport simplificarea programului și o creștere substanțială a bugetului în perioada de programare 2028-2034. Programul susține o varietate tot mai mare de măsuri, inclusiv învățarea pe tot parcursul vieții, incluziunea persoanelor cu mai puține oportunități și eliminarea barierelor din calea mobilității învățării. În plus, programul DiscoverEU, care a fost inițiat de Parlament, a devenit o activitate de învățare informală bine stabilită, populară și ușor de accesat.Cerem Comisiei să îmbunătățească comunicarea și promovarea finanțării sportului în Erasmus+, să sporească vizibilitatea sprijinului disponibil pentru activitățile de învățare și educație a adulților, dar și să promoveze rolul Erasmus+ în creșterea angajamentului civic, a unei mai bune înțelegeri a Uniunii și a sprijinirii valorilor europene.
2024/01/16
Electric aviation – a solution for short- and mid-range flights (A9-0438/2023 - Erik Bergkvist)

Aviația reprezintă o pondere relativ mică a emisiilor globale, dar este unul dintre sectoarele cel mai dificil de decarbonizat. Deși o parte semnificativă a efortului de decarbonizare din domeniul aviației se concentrează în prezent pe carburanții sustenabili pentru aviație, care necesită puține modificări ale infrastructurii aeronavelor sau aeroporturilor, un segment al industriei lucrează deja la conceptul avansat de baterie electrică și avioane hibride – adică precursorul aviației electrice.Sunt raportor din umbră pentru acest raport al Parlamentului European și consider că aviația electrică și hibridă pentru zboruri pe distanțe scurte și medii ar putea oferi un model complet nou de servicii de transport aerian, contribuind în același timp la reducerea emisiilor poluante. Pentru a sprijini acest sector nou, am solicitat Comisiei o strategie europeană care să abordeze în mod coordonat dezvoltarea, certificarea și implementarea noii generații de avioane electrice și hibride.Această strategie ar trebui să ofere sprijin deplin pentru aeronavele electrice cu decolare și aterizare verticală, precum și pentru dezvoltarea industriei de reciclare a bateriilor, să se concentreze pe redimensionarea și reutilizarea aeroporturilor regionale cu finanțare UE/națională/regională corespunzătoare și transformarea acestora în hub-uri multimodale și pe găsirea surselor financiare pentru infrastructura electrică și de reîncărcare.
2024/01/16
Empowering consumers for the green transition (A9-0099/2023 - Biljana Borzan)

De ani de zile magazinele sunt invadate de produse care se pretind biodegradabile sau care se strică mai repede decât ne-am dori, fără a le putea repara și refolosi. Iată de ce am susținut cu votul meu acest raport potrivit căruia afirmațiile generice de mediu și alte informații înșelătoare despre produse vor fi interzise.Vor fi permise numai etichetele de sustenabilitate bazate pe scheme de certificare aprobate sau stabilite de autoritățile publice. Informațiile despre garanție trebuie să fie mai vizibile și va fi introdusă o nouă etichetă de extindere a garanției. Afirmații care sună bine, dar care nu au corespondent în realitate, de tipul „environmentally friendly”, „natural”, „biodegradable”, „climate neutral” sau „eco”, vor fi interzise.În plus, focusul acestui text legislativ este durabilitatea. Mai ales în privința electrocasnicelor, ideea este să nu înlocuim mai repede decât este necesar un aparat, ci să îl folosim în condiții optime cât mai mult posibil sau să fie reparat, și nu aruncat atunci când se defectează. PPE a susținut acest text pentru că prevederile sunt echilibrate, fără sarcini disproporționate la adresa comercianților, dar cu interzicerea practicilor înșelătoare pentru consumatori.
2024/01/17
Waste electrical and electronic equipment (WEEE) (A9-0311/2023 - Anna Zalewska)

Folosim zi de zi dispozitive electronice și echipamente electrice, ne îmbunătățesc și ne fac viața mai simplă, dar în același timp generează deșeuri uriașe care ne îngreunează, pe de altă parte, eforturile de menținere a unui mediu mai curat și de ecologizare a lumii în care trăim.Cantitatea de echipamente electrice și electronice introduse pe piață în UE s-a dublat în mai puțin de 10 ani, de la 7,6 milioane la aproape 14 milioane între 2012 și 2021. La fel și colectarea, care a ajuns la aproape 7 milioane în 2021. În România, rata de reciclare era în 2012 de 4,5%, iar din 2021 este de 65%. De aceea, PPE a susținut propunerea Comisiei de actualizare a directivei privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, care pune în aplicare o hotărâre a Curții Europene de Justiție privind domeniul de aplicare al obligațiilor producătorilor de panouri fotovoltaice. Acordul interinstituțional încheiat la sfârșitul anului 2023 menține securitatea juridică pentru a preveni orice efecte retroactive nejustificate în viitor, pentru a asigura gestionarea rațională a mediului în legătură cu această directivă. Noile prevederi vor fi aplicate în statele membre în 18 luni de la intrarea în vigoare.
2024/02/06
Measures for a high level of public sector interoperability across the Union (Interoperable Europe Act) (A9-0254/2023 - Ivars Ijabs)

Interoperabilitatea înseamnă atingerea unor obiective comune, în ciuda distanței organizaționale sau geografice dintre o comunitate și alta, dintre un stat membru și altul. Interoperabilitatea sectorului public reprezintă capacitatea administrațiilor de a coopera și de a face ca serviciile publice să funcționeze peste granițe de toate tipurile - sectoriale, naționale sau organizaționale. Economisește timp și costuri pentru cetățeni și întreprinderi prin îmbunătățirea interacțiunilor acestora cu administrațiile. Un exercițiu al interoperabilității a fost pandemia de COVID-19, când prin crearea certificatului digital COVID al UE s-au facilitat călătoriile transfrontaliere în UE în timpul pandemiei.Am susținut Regulamentul pentru că propune stabilirea unor reguli comune și a unui cadru de coordonare privind interoperabilitatea sectorului public, cu scopul de a stimula dezvoltarea infrastructurii interoperabile de servicii publice digitale transeuropene.Mă bucur că rolul autorităților locale și regionale este în prim plan în acest text, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost și prioritatea principală a PPE. Autoritățile locale au resurse limitate în ceea ce privește finanțarea, resursele umane și instrumentele de punere în aplicare a noilor prevederi și, de aceea, considerăm că trebuie să se bazeze pe un cadru legislativ clar și resurse adecvate.
2024/02/06
Use of railway infrastructure capacity in the single European railway area, amending Directive 2012/34/EU and repealing Regulation (EU) No 913/2010 (A9-0069/2024 - Tilly Metz)

În această sesiune plenară a fost adoptat, cu o majoritate covârșitoare, raportul privind utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european, pentru care am fost raportorul din umbră al grupului PPE.Este un regulament foarte tehnic, privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată, dar și foarte important în îndeplinirea obiectivului Comisiei referitor la Shift to Rail, adică mutarea transportului de marfă, în principal, de pe șosele pe calea ferată, micșorând astfel poluarea.Prin acest vot, Parlamentul European a primit un mandat puternic pentru viitoarea negociere cu Consiliul, în principal în ceea ce privește: crearea unei platforme pentru o gamă largă de utilizatori ai infrastructurii feroviare, care va fi consultată de administratorii de infrastructură; consolidarea Agenției Europene a Căilor Ferate și stabilirea unei foi de parcurs clare, cu date certe pentru utilizarea instrumentelor digitale și a serviciilor digitale.În plus, acest mandat al PE include cererea PPE de a îmbunătății situația actuală, în care capacitatea feroviară din Europa nu este utilizată la maximum, punând accentul pe eforturile pe care statele membre trebuie să le facă pentru a construi infrastructură feroviară suplimentară pentru o capacitate de transport mai mare.
2024/03/12
Energy performance of buildings (recast) (A9-0033/2023 - Ciarán Cuffe)

Am votat împotriva Directivei privind performanța energetică a clădirilor. Din păcate, textul final nu ține cont de particularitățile din anumite zone sau anumite state membre și nici nu respectă neutralitatea tehnologică. Nu este de ajuns să impui printr-o lege ca acele clădiri vechi, neizolate și care pierd multă căldură să fie renovate. Trebuie să oferi și resursele financiare necesare pentru aceste renovări. Pe de altă parte, nu am fost de acord cu interzicerea din 2040 a centralelor de apartament cu combustibili fosili, în condițiile în care în România aceasta este poate cea mai utilizată metodă de încălzire. Mai mult, există regiuni unde acest tip de încălzire este singurul posibil. Salut însă faptul că după 2025 va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.Obiectivul de neutralitate climatică până în 2050 este unul legitim, dar trebuie atins prin neutralitate tehnologică și ținând cont de specificul fiecărei regiuni.
2024/03/12