BETA

10 Written explanations of Robert HAJŠEL

Common rules promoting the repair of goods (A9-0316/2023 - René Repasi)

Cieľom legislatívnej normy je posilniť právo spotrebiteľa na opravu výrobku, na základe ktorého by sa ľudia mohli usilovať o kvalitnú a cenovo dostupnú opravu u poskytovateľa podľa vlastného výberu. Oprava by mala viesť k udržateľnej spotrebe, ktorá rešpektuje aj ochranu životného prostredia. To, že si zákazníci nechajú pokazený tovar opraviť, a súčasne nemusia kupovať nový produkt, povedie k zníženiu množstva odpadu a posilneniu sektora opráv. Spoločné pravidlá na podporu opravy tovaru hovoria aj o tom, že v rámci zákonnej záručnej lehoty budú musieť predajcovia uprednostniť opravu, ak je lacnejšia alebo rovnako nákladná ako výmena tovaru. Výnimkou sú iba situácie, keď už výrobok nejde opraviť, alebo jeho oprava je pre spotrebiteľa nevýhodná. V takejto situácii by mali výrobcovia namiesto neho ponúknuť spotrebiteľov skôr repasovaný výrobok. V uznesení, ktoré som podporil, sme navrhli predĺženie zákonnej záruky o jeden rok od dátumu opravy výrobku. Po jej uplynutí však budú mať zákazníci aj naďalej právo požiadať o opravu pri výrobkoch ako sú napríklad práčky, vysávače, mobilné telefóny či bicykle.
2023/11/21
Framework of measures for strengthening Europe’s net-zero technology products manufacturing ecosystem (Net Zero Industry Act) (A9-0343/2023 - Christian Ehler)

Akt o emisne neutrálnom priemysle má zosúladiť potrebu ekonomicky odôvodniť dekarbonizáciu európskeho priemyslu a súčasne si udržať globálnu konkurencieschopnosť. V pôvodnom návrhu sa to celkom nepodarilo, preto prichádzame s niekoľkými vylepšeniami. Patrí medzi ne napríklad zjednodušené vymedzenie emisne neutrálnych technológií a rozšírenie rozsahu pôsobnosti zahrnutím celého dodávateľského reťazca takýchto technológií. Ďalšie zlepšenie spočíva v rozšírení inovačnej stratégie, ktorý zvyšuje konkurencieschopnosť európskeho priemyslu. Ústrednou otázkou v akte sa stáva zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého. V tejto súvislosti sa nazdávame, že je nevyhnutné vytvoriť funkčný trh, ktorý bude zahŕňať celý hodnotový reťazec vrátane jeho zachytávania (funkčné kapacity), prepravy, uskladňovania a využívania. Zdôraznili sme aj nedostatočnú finančnú podpora pôvodného návrhu, a preto sme podporili, aby členské štáty vyčlenili 25 percent svojich príjmov zo systému obchodovania s emisiami (ETS) na výdavky zamerané na dosiahnutie cieľov stanovených v tomto akte. Návrh som podporil.
2023/11/21
EU framework for the social and professional situation of artists and workers in the cultural and creative sectors (A9-0304/2023 - Antonius Manders, Domènec Ruiz Devesa)

V roku 2022 zamestnávalo odvetvie kultúry a kreatívneho biznisu v členských štátoch Únie 7,7 milióna ľudí, čo predstavuje 3,8 percenta z jej celkovej zamestnanosti. Sektor vytvára 4,2 percenta únijného HDP. V pléne EP sme aj mojim hlasom prijali opatrenia na zlepšenie životných a pracovných podmienok ľudí pôsobiacich v umeleckom, kultúrnom a kreatívnom priemysle. Konštatovali sme, že rozdiely medzi vnútroštátnymi sociálnymi systémami, definíciami umelcov a pravidlami pre SZČO vytvárajú nespravodlivé podmienky. Toto odvetvie, ktoré nie je dostatočne chránené, sa vyznačuje atypickými pracovnými modelmi, nepravidelným príjmom a menšími možnosťami sociálneho vyjednávania. Zároveň sa v ňom zvyšuje riziko nedostatočne platenej alebo neplatenej práce či fiktívnej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorá sa často blíži až k desiatim percentám. Navyše výzvami pre kultúrny a kreatívny sektor je zavádzanie nových digitálnych technológií či umelej inteligencie. V tejto súvislosti sme vyzvali Komisiu na vytvorenie právneho rámca EÚ, ktorej cieľom je zlepšiť sociálne a pracovné podmienky a vytvoriť spravodlivú a rovnocennú situáciu pre všetkých umelcov a profesionálov pracujúcich v odvetví. Smernica, ktorej znenie som podporil, by tak mala vymedziť dôstojné pracovné podmienky a správne určenie zamestnaneckého postavenia ľudí z kultúrnych a kreatívnych odvetví.
2023/11/21
Draft amending budget No 4/2023: Reduction in payment appropriations, other adjustments and technical updates (A9-0363/2023 - Fabienne Keller)

Prijali sme návrh opravného rozpočtu č. 4/2023, ktorý aktualizuje rozpočtové výdavky. Okrem iného sme v ňom pre oneskorenie realizácie projektov skrátili prostriedky na medzinárodný termonukleárny experimentálny reaktor (ITER). A to o 280 miliónov eur vo viazaných rozpočtových prostriedkoch a o 264 miliónov eur v platobných rozpočtových prostriedkoch. Súčasne sme znížili úroveň platobných rozpočtových prostriedkov pre programy Digitálna Európa, Európsky fond regionálneho rozvoja, Európsky sociálny fond plus, Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka a Fond pre azyl, migráciu a integráciu. Celková výška zníženia výdavkov predstavuje 3 miliardy eur. Súčasne sme privítali návrh na zvýšenie úrovne rozpočtových prostriedkov na bezpečnosť budovy a informačných systémov Európskej prokuratúry. Hlasoval so za.
2023/11/22
2024 budgetary procedure: Joint text (A9-0362/2023 - Siegfried Mureşan, Nils Ušakovs)

Aj mojim hlasom sme v pléne Parlamentu schválili rozpočet Únie na rok 2024. Má podobu 189,4 miliardy eur v záväzkoch a 142,6 miliardy eur v platbách. Po dohode s členskými štátmi sa podarilo získať ďalších 667 miliónov eur na priority nad rámec pôvodného návrhu. Zvýšili sme financovanie programov a politík, ktoré sú kľúčové pre riešenie dôsledkov vojny na Ukrajine, obnovu po pandémii, posilňovanie zelenej transformácie, ako aj pre podporu mladých ľudí vrátane mladých farmárov. Konkrétne ide napríklad o 250 miliónov eur na humanitárnu pomoc, 150 miliónov eur na nástroj susedstva, rozvoja a medzinárodnej spolupráce, 85 miliónov eur na Horizont Európa či 60 miliónov na Erasmus+. Približne 94 percent rozpočtu EÚ je určených priamo občanom, regiónom, mestám, poľnohospodárom i podnikom. Predpokladáme aj to, že do konca tohto roka sa členské štáty dohodnú aj na strednodobej revízii viacročného finančného rámca (VFR) na obdobie 2024 až 2027.
2023/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2023/002 BE/Makro - Belgium (A9-0351/2023 - Petri Sarvamaa)

Z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii sme mobilizovali 2,8 milióna eur pre 421 zamestnancov, ktorí prišli o prácu v maloobchodnom reťazci Makro Cash & Carry Belgium po krachu spoločnosti. Pomoc bude využívať 421 valónskych pracovníkov obchodnej siete. Tržby spoločnosti výrazne klesali najmä počas pandémie koronavírusu. Návrh som podporil.
2023/11/22
EU/New Zealand Free Trade Agreement (A9-0305/2023 - Daniel Caspary)

Dohoda o voľnom obchode medzi Spoločenstvom a Novým Zélandom má odstrániť 100 percent novozélandských ciel na vývoz z EÚ a po siedmich rokoch zruší aj 98,5 percenta ciel EÚ na obchod s Novým Zélandom. Znenie dokumentu chráni všetky zemepisné označenia EÚ pre vína a liehoviny spolu so zoznamom 163 známych zemepisných označení potravín Únie. Obhajuje tiež európskych výrobcov citlivého poľnohospodárskeho tovaru, ako je hovädzie mäso a niekoľko mliečnych výrobkov. Vzájomný obchod s tovarom medzi krajinami Únie a Novým Zélandom dosiahol vlani 9,1 miliardy eur, pričom Spoločenstvo je tretím najväčším obchodným partnerom ostrovného štátu. Po uzatvorení dohody sa podľa prognóz Komisie očakáva, že obchod medzi Novým Zélandom a EÚ sa zvýši zhruba o tretinu. Investičné toky na Nový Zéland by mohli vzrásť dokonca až o 80 percent.
2023/11/22
EU/New Zealand Free Trade Agreement (Resolution) (A9-0314/2023 - Daniel Caspary)

Dohoda o voľnom obchode medzi Spoločenstvom a Novým Zélandom má odstrániť 100 percent novozélandských ciel na vývoz z EÚ a po siedmich rokoch zruší aj 98,5 percenta ciel EÚ na obchod s Novým Zélandom. Znenie dokumentu chráni všetky zemepisné označenia EÚ pre vína a liehoviny spolu so zoznamom 163 známych zemepisných označení potravín Únie. Obhajuje tiež európskych výrobcov citlivého poľnohospodárskeho tovaru, ako je hovädzie mäso a niekoľko mliečnych výrobkov. Vzájomný obchod s tovarom medzi krajinami Únie a Novým Zélandom dosiahol vlani 9,1 miliardy eur, pričom Spoločenstvo je tretím najväčším obchodným partnerom ostrovného štátu. Po uzatvorení dohody sa podľa prognóz Komisie očakáva, že obchod medzi Novým Zélandom a EÚ sa zvýši zhruba o tretinu. Investičné toky na Nový Zéland by mohli vzrásť dokonca až o 80 percent.
2023/11/22
VAT: rules for the digital age (A9-0327/2023 - Olivier Chastel)

Vlani v decembri navrhla Komisia balík nových opatrení, ktorými sa v súvislosti s postupujúcou digitalizáciou aktualizuje smernica o DPH i ďalšie nadväzujúce nariadenia. Očakáva sa, že smernice a nariadenia nadobudnú účinnosť v období od januára 2024 do januára 2028. Tieto lehoty by sa vzhľadom na oneskorenie celého legislatívneho procesu mali posunúť celkovo aspoň o jeden rok. Cieľom opatrení je znížiť výpadok príjmov z DPH, zlepšiť boj proti podvodom v oblasti DPH či zabezpečiť riadne fungovanie vnútorného trhu. Boj proti podvodom sa ale nesmie robiť na úkor väčšiny firiem, ktoré fungujú transparentne. Zavedenie nového systému súčasne vytvorí dodatočnú záťaž pre firmy, ktorá bude vyššia pre mikro- a malé podniky. Najmä tie by mali pocítiť výraznejšie stimuly na podporu optimálneho uplatňovania DPH v digitálnom veku. Napríklad dvojdňová lehota na vystavovanie a vykazovanie faktúr nie je hlavne pre MSP realistická a mala by sa prehodnotiť na desať pracovných dní. Podobne je nevyhnutné vypustiť možnosť vystavovania súhrnných faktúr v rozpore so zásadami flexibility a jednoduchosti. Návrh som podporil.
2023/11/22
VAT: administrative cooperation arrangements for the digital age (A9-0324/2023 - Olivier Chastel)

Minuloročné zmeny smernice o DPH logicky viedli aj k zmenám nariadenia o administratívnej spolupráci a boji proti podvodom v oblasti DPH. Daňovým orgánom 27 členských štátov EÚ by mal nový mechanizmus uľahčiť prístup k digitálnym informáciám o cezhraničných transakciách a tiež automatickú krížovú kontrolu informácií. Modernizovaný systém výmeny informácií o DPH v EÚ, prispôsobený špecifikám požiadaviek na digitálne oznamovanie, navrhne a bude udržiavať, hosťovať a technicky spravovať Európska komisia. Nový systém si však bude vyžadovať posilnenie ochrany údajov v záujme ochrany súkromia občanov. Veľký dôraz sa kladie aj na systémové opatrenia s cieľom zachovať obchodné tajomstvo podnikateľských subjektov. Hlasoval som za.
2023/11/22