BETA

136 Written explanations of László TŐKÉS

Work-life balance for parents and carers (A8-0270/2018 - David Casa) HU

Az irányelv célja minimumkövetelmények meghatározása, de tekintettel kell lennünk a szubszidiaritás elvére is, mivel a családjogi kérdések meghatározása tagállami hatáskörbe tartozik. A tagállamok nyújthatnak az irányelvben lefektetettnél kedvezőbb feltételeket. Magyarország nem kényszerítő intézkedésekkel akarja elérni a munka és a család jobb egyensúlyát. Magyarország nagyon erősen támogatja a családokat és ösztönözi a gyermekvállalást, amelynek része az is, hogy a nőket támogatjuk a munkahelyre való visszatérésben. Ebben szerepe van az apasági szabadságnak is, de Magyarországon ezen is túlmegy: 2022-re megvalósul a teljes bölcsődei ellátottság és bevezetjük a nagyszülői gyedet: ha a család úgy dönt, akkor az aktívan dolgozó nagyszülő is otthon maradhat a gyermekkel és ő lesz jogosult a pénzbeli támogatásra.Nagyon sokféle megoldás létezik tehát, ezért úgy vélem, hogy a tagállamokra kell bízni, hogy az irányelven túlmenően hogyan támogatják a nőket, a családokat. Véleményünk szerint a családok elég érettek ahhoz, hogy a szülői szabadság átruházásról döntsenek, nem kell semmit rájuk kényszeríteni. Az ellátási szintet pedig úgy kell meghatározni a tagállamoknak, hogy erősítsék a szülői szabadság mindkét szülő általi igénybevételét. Támogatjuk, hogy a szülői szabadságot legfeljebb a gyermek 8 éves koráig ki lehessen venni. Ugyancsak támogatjuk a gondozói szabadság intézményét, de a részlet szabályokat itt is a tagállamoknak kell kidolgozniuk.
2016/11/22
Temporary reintroduction of border control at internal borders (A8-0356/2018 - Tanja Fajon) HU

Az egyes tagállamok által 2015 óta fenntartott, már-már intézményesített határellenőrzések teljes mértékben szembe mennek az Európai Unió alapvető szabadságjogaival és aláássák a schengeni megállapodás érvényesülését. Ezek az állandósult belső határellenőrzések veszélyeztetik a magyar polgárok számára az EU legkézelfoghatóbb vívmányát, a szabad mozgáshoz való joguk gyakorlását. Emellett komoly kihatással lehet az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlására is, amelyek pénzügyi hatásai negatívan befolyásolhatják az EU gazdasági növekedését. Véleményünk szerint az Unió külső határait kell megvédeni minden eszközzel, nem a belső határnélküliséget megszüntetni.Az első olvasatos szöveg összhangban van a magyar kormány álláspontjával, miszerint el kell kerülni a nem valós indokok alapján állandósított belső határellenőrzések visszaállítását. Továbbá garanciákat kell beépíteni, hogy a belső határellenőrzést politikai céllal ne tarthassák fenn, ezért a FIDESZ néppárti delegáció tagjaként szavazatommal támogattam az első olvasatos álláspont elfogadását.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - Commission and executive agencies (A8-0110/2019 - Inés Ayala Sender) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bizottságra és végrehajtó ügynökségekre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapította, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Court of Auditors' special reports in the context of the 2017 Commission discharge (A8-0088/2019 - Inés Ayala Sender) HU

Az Európai Számvevőszék a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék különjelentéseiről készített szakbizottsági jelentést az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottsága februári ülésén fogadta el. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - 8th, 9th, 10th and 11th EDFs (A8-0107/2019 - Marco Valli) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik Európai Fejlesztési Alapra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - European Parliament (A8-0108/2019 - Claudia Schmidt) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Parlamentre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék az ellenőrzések során megállapította, hogy a forrásokat megfelelő célokra használták fel és az intézmény kielégítően működtette a felügyeleti és ellenőrzési rendszerét. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - European Council and Council (A8-0096/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága nem tudta megfelelően lefolytatni az Európai Unió általános költségvetésének a Tanácsra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Tanáccsal való együttműködés a zárszámadási eljárásban már hosszú idő óta nem megfelelő, emiatt a szakbizottság a februári ülésén a mentesítés megadásának elhalasztásáról döntött. A plenáris szavazáson is a mentesítés megadásának elhalasztását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - Court of Justice (A8-0098/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bíróságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - Court of Auditors (A8-0097/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Számvevőszékre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.Megjegyzi a jelentés, hogy a Számvevőszék éves beszámolóját egy független könyvvizsgáló ellenőrzi, hogy ugyanazt az átláthatóságot és elszámoltathatóságot tudja alkalmazni, mint az ellenőrzött szervezetek esetében. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - European Economic and Social Committee (A8-0100/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Gazdasági és Szociális Bizottságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.Az éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája megállapította, hogy a kifizetések a 2017-es évre vonatkozóan lényeges hibáktól mentesek. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - Committee of the Regions (A8-0101/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Régiók Bizottságára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy a Régiók Bizottsága 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - European External Action Service (A8-0109/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Külügyi Szolgálatra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék kijelenti, hogy bizonyosságot szerzett a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - European Ombudsman (A8-0099/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Ombudsmanra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.Az éves jelentésében a Számvevőszék ellenőrzési munkája megállapította, hogy a kifizetések a 2017-es évre vonatkozóan lényeges hibáktól mentesek. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: EU general budget - European Data Protection Supervisor (A8-0116/2019 - Arndt Kohn) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Adatvédelmi Biztosra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapítása szerint a 2017. december 31-én véget érő pénzügyi évben az Európai Adatvédelmi Biztos igazgatási és egyéb kiadásainak jogcímén teljesített kifizetések általánosságban nem tartalmaztak lényeges hibát és az igazgatási és egyéb kiadásokra vonatkozó felügyeleti és ellenőrzési mechanizmusok eredményesen biztosították a kifizetések szabályszerűségét és hatékonyak voltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Performance, financial management and control of EU agencies (A8-0140/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Ügynökségek teljesítményére, pénzgazdálkodására és ellenőrzésére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék kijelenteti, hogy bizonyosságot szerzett a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról, valamint arról, hogy az alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) (A8-0113/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését.A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökség a 2017-es pénzügyi évre megbízható éves beszámolót nyújtott be és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Office of the Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) (A8-0114/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályok Testületére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Translation Centre for the Bodies of the European Union (CdT) (A8-0122/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy bizonyítást nyert, az Európai Unió Szerveinek Fordítóközpontja a 2017-es pénzügyi évre megbízható éves beszámolót nyújtott be és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem állapítottak meg. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) (A8-0119/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Szakképzés-fejlesztési Központra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Union Agency for Law Enforcement Training (CEPOL) (A8-0121/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a CEPOL-ra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Rendőrakadémia 2017-es pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Aviation Safety Agency (EASA) (A8-0120/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson is a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Banking Authority (EBA) (A8-0124/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Bankhatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy az Európai Bankhatóság 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) (A8-0134/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2017-es pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását.A Számvevőszék megállapította, hogy az általa lefolytatott pénzügyi vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályosak voltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Chemicals Agency (ECHA) (A8-0125/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vegyianyag Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Environment Agency (EEA) (A8-0127/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Környezetvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Fisheries Control Agency (EFCA) (A8-0133/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Halászati Ellenőrző Hivatalra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Halászati Ellenőrző Hivatal 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári végi ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Food Safety Authority (EFSA) (A8-0128/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Institute for Gender Equality (EIGE) (A8-0150/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Intézet által a 2017-es pénzügyi évre benyújtott éves beszámolója megbízható és az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson is a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) (A8-0137/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy a hatóság 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Institute of Innovation and Technology (EIT) (A8-0152/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Medicines Agency (EMA) (A8-0135/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Gyógyszerügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy a vizsgálatok során kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) (A8-0139/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjára vonatkozó pénzügyi ellenőrzését.A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó elszámolásainak lezárását. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Maritime Safety Agency (EMSA) (A8-0130/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy vizsgálatai során kellő mértékű bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség által a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam
2016/11/22
Discharge 2017: European Union Agency for Network and Information Security (ENISA) (A8-0129/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék az általa lefolytatott vizsgálatok alapján kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Union Agency for Railways (ERA) (A8-0158/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Vasúti Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Securities and Markets Authority (ESMA) (A8-0141/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Értékpapír-piaci Hatóságra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Értékpapír-piaci Hatóság 2017-es pénzügyi évre vonatkozó elszámolásának lezárását.A Számvevőszék a hatóság éves beszámolójának alapjául szolgáló műveleteket jogszerűnek és szabályosnak ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Training Foundation (ETF) (A8-0131/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Képzési Alapítványra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice (eu-LISA) (A8-0145/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Szabadságon, a Biztonságon és a Jog Érvényesülésén Alapuló Térség Nagyméretű IT-rendszereinek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség 2017-es pénzügyi évre szóló költségvetésének végrehajtására vonatkozó mentesítésről vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy az ügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) (A8-0138/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy a 2017. évi pénzügyi beszámoló megfelel az ügynökség pénzügyi helyzetének, és a tárgyévben lezajlott műveletek és pénzáramlások összhangban vannak az ügynökség pénzügyi szabályzatával. Az ügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolóját a Számvevőszék jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Euratom Supply Agency (ESA) (A8-0132/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Euratom Ellátási Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az ügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2015-ös számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound) (A8-0143/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért elnevezésű szervezetre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A számvevőszéki ellenőrzések során az intézmény megbizonyosodott arról, hogy a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízható és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Union Judicial Cooperation Unit (Eurojust) (A8-0155/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Igazságügyi Együttműködési Egység vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) (A8-0136/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Alapjogi Ügynökségére vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapította, hogy az ellenőrzések során kellő bizonyosságot szerzett arról, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European Border and Coast Guard Agency (Frontex) (A8-0153/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék kijelentette, hogy az ellenőrzések során bizonyosságot szerzett a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámoló megbízhatóságáról. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: European GNSS Agency (GSA) (A8-0142/2019 - Petri Sarvamaa) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Európai GNSS Ügynökségre vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék megállapítása alapján az ellenőrzések során kellő mértékben megbizonyosodtak arról, hogy az ügynökség 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolója megbízható, és hogy az annak alapjául szolgáló ügyletek jogszerűek és szabályszerűek voltak. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi átvilágítás rendben lezajlott és a vizsgálat során nagyobb hiányosságokat nem tapasztaltak. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI) (A8-0103/2019 - Martina Dlabajová) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Bioalapú Iparágak Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Electronic Components and Systems for European Leadership Joint undertaking (ECSEL) (A8-0102/2019 - Martina Dlabajová) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az ECSEL közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH2) (A8-0105/2019 - Martina Dlabajová) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Második Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A jelentés üdvözli, hogy a Számvevőszék az Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozás 2017-es pénzügyi évre vonatkozó beszámolóját megbízhatónak találta, és az annak alapjául szolgáló pénzügyi műveleteket minden lényegi szempontból jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking (IMI) (A8-0104/2019 - Martina Dlabajová) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az Innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezést megvalósító közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék kijelentette, hogy kellő mértékben megbizonyosodott arról, hogy az intézet éves beszámolója megbízható. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: ITER and the Development of Fusion Energy Joint Undertaking (A8-0126/2019 - Martina Dlabajová) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének a Fúziósenergia - fejlesztési és ITER Európai Közös Vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Discharge 2017: SESAR Joint Undertaking (A8-0118/2019 - Martina Dlabajová) HU

Az Európai Számvevőszék 2017-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentésének bemutatását követően a 2017. évi zárszámadási eljárás keretében az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elvégezte az Európai Unió általános költségvetésének az SESAR közös vállalkozásra vonatkozó pénzügyi ellenőrzését. A szakbizottság elsődleges feladata a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát biztosítani, ellenőrizni.A Számvevőszék a SESAR közös vállalkozás 2017-es pénzügyi évre vonatkozó beszámolóját megbízhatónak találta és az annak alapjául szolgáló pénzügyi műveleteket minden lényegi szempontból jogszerűnek és szabályszerűnek ítélte. A zárszámadási jelentés megállapítja, hogy a közös vállalkozást érintő pénzügyi és szabályszerűségi átvilágítás komolyabb hiányosságokat nem tárt fel. A szakbizottság februári ülésén a mentesítés megadásáról, a 2017-es számlák lezárásáról döntött. A plenáris szavazáson a mentesítés megadását támogattam.
2016/11/22
Mechanism to resolve legal and administrative obstacles in a cross-border context (A8-0414/2018 - Matthijs van Miltenburg) HU

A petíciók lehetőséget biztosítanak a párbeszédre az uniós polgárokkal az Európai Parlament és a többi uniós intézmény számára, az Európai Unió tevékenységi körébe tartozó témákat illetően. A jelenlegi parlamenti ciklusban ez az utolsó olyan jelentés, amely egy teljes naptári évet fed le. A jelentés összefoglalja a Petíciós Bizottság tavalyi évi tevékenységét, többek között az üléseken megtárgyalt petíciók témáit, illetve az azok alapján indított tényfeltáró látogatásokat, valamint a bizottság plenáris ülés elé terjesztett állásfoglalási indítványait. 2018 kiemelten eredményes év volt a Petíciós Bizottságban, elfogadásra került egy állásfoglalási indítvány az uniós tagállamokban élő kisebbségek védelméről és a megkülönböztetésmentességéről, amely az őshonos és nyelvi kisebbségek jogainak biztosítása érdekében egy átfogó uniós védelmi keret megalkotását javasolja. Szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
EU-Singapore Free Trade Agreement (resolution) (A8-0048/2019 - David Martin) HU

Az Európai Unió és a Szingapúri Köztársaság közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről szóló tanácsi határozattervezetről szóló jelentés az első olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodás, amelyet az EU egy ASEAN-taggal köt. Éppen ezért a mai jelentés fontos mérföldkő a két régió közötti szabadkereskedelmi megállapodás végső célja felé vezető úton. Továbbá a két félt olyan közös értékek kötik össze, mint amilyenek a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a kulturális és nyelvi sokszínűség, valamint a nyitott és szabályokon alapuló kereskedelem és a multilaterális kereskedelmi rendszer melletti erős elkötelezettség.A jelentés hangsúlyozza, fontos, hogy az EU továbbra is a nyitott és szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer élharcosa maradjon, aminek a mai megállapodás fontos dokumentuma. A jelentés azt is kiemelni, hogy Szingapúr a világ egyik legversenyképesebb gazdasága, és a világ egyik legkevésbé korrupt országa. A megállapodás fontos lépést jelent és precedenst teremt a más ASEAN-tagállamokkal kötendő kereskedelmi és beruházási megállapodások tekintetében. Ezért szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Justice programme (A8-0068/2019 - Josef Weidenholzer, Heidi Hautala) HU

A Jogérvényesülés program eredeti célja a bírák továbbképzése, az európai igazságügyi együttműködés erősödése kellene, hogy legyen. Ez fontos és támogatandó cél. A jelenlegi előterjesztés a Jogérvényesülés programhoz azonban olyan új elemeket és programokat csatol, amelyek eltérnek az eredeti céltól.Az új tervezet szerint a program olyan civil szervezeteket erősítene, akik úgymond "védik" a jogállamiságot akár saját kormányuk ellen, és úgy finanszírozná ezen NGO-kat, mintha azok a tagállamok igazságügyi rendszereinek részét képeznék. Az új javaslat pénzügyi támogatást adna ahhoz, hogy civil szervezetek demonstrációkat szervezhessenek és, hogy tagállamokkal szemben pereskedjenek. Megismétli tehát a Jogérvényesülés program azt a típusú NGO-finanszírozást, amit már megháromszorozott összeggel megítélt egy párhuzamosan futó NGO-finanszírozást célzó, ún. Jogok és Értékek program által.Felháborító és elfogadhatatlan számunkra, hogy ezt az NGO-finanszírozást elsősorban a 7-es cikk szerinti eljárás alá eső tagállamokra irányozná elő, így kifejezetten Magyarországra szabja, ahelyett hogy az eredeti célnak megfelelően bírósági képzésre, valamint polgári- és büntetőügyekben történő igazságügyi együttműködésre fordítaná ezeket a forrásokat. Tehát a parlamenti javaslat újabb pénzügyi kereteket kínál azon szervezetek számára (pl. a Soros-finanszírozta Open Society Institute etc.), amelyek így az európai adófizetők pénzén fogják majd hazánkat bevándorlásellenes álláspontja miatt nyíltan támadni.
2016/11/22
The state of the debate on the Future of Europe (A8-0427/2018 - Ramón Jáuregui Atondo) HU

Az Európa jövőjéről, illetve az Európai Unió jövőjéről való vita fontos és kiemelt jelentőségű. A jelentés azonban sajnos nem veszi figyelembe az Európában zajló társadalmi, gazdasági és politikai folyamatok már most látható következményeit, valamint az integrációt egyféleképpen értelmezi, és ezt tekinti a lehető legjobb megoldásnak a jelenlegi problémákra. Mivel az EU jövőjéről való vitának több típusú integráció értelemzést is magában kellene foglalnia, amiben a szuverenitások - legyen az tagállami, nép, parlamenti vagy EU-s szintű - megfelelő egyensúlyban, ellenőrzéssel szerepelnek, tartózkodtam a jelentés szavazásánál.
2016/11/22
Implementation of the Treaty provisions related to EU Citizenship (A8-0041/2019 - Maite Pagazaurtundúa Ruiz) HU

Az EUSz 9. és az EUMSz 20. cikkelye alapján az uniós polgárság kiegészíti, és nem helyettesíti a nemzeti állampolgárságot. Az uniós polgárság komplementer jellegét nem lehet elvitatni, és ebből következik, hogy a hozzáfűződő jogosultságok azonban már tagállamonként több helyütt is korlátozottá válhatnak. Például választáshoz való jog, petícióhoz való jog vagy az Európai Polgári Kezdeményezés támogatásának lehetősége. Ebben a tekintetben EU polgárok különböző minőségi jogosultságokat élveznek (vagy éppen nem élveznek) EU szerte.A jelentés felhívja a figyelmet az uniós polgárság különböző minőségeire. Azonban a komplementer jellegét mintha elfeledni vélte volna a jelentéstevő és egy olyan politikai programot állított össze az uniós polgárság kiterjesztésére, ami a Szerződéseken túlmutat, többek között az európai politikai pártokhoz való közvetlen csatlakozás lehetősége, megkerülve a tagállami pártokat, vagy halszálka listák bevezetése, illetve tagállamok számára kötelező ünneppé tenné május 9-ét.Európai démosz és a ténylegesen megélt európai közösség hiányában az uniós polgárság egyelőre nem tud valódi európai identitást teremteni, így ezt a jelentést nem támogattam.
2016/11/22
Implementation of the Treaty provisions on Parliament’s power of political control over the Commission (A8-0033/2019 - Mercedes Bresso) HU

A jelentés a Parlamentnek a Szerződésben garantált, a Bizottság feletti elszámoltatási eszközeit elemzi, mint például a Bizottság elnökének megválasztása, Bizottság kinevezése, bizalmatlansági indítványok, vizsgálódáshoz való jog, írásbeli-és szóbeli kérdések, költségvetés, költségvetés ellenőrzése stb. A jelentés azonban abban látja az alapproblémát, hogy a Szerződések elmulasztanak világos definíciót adni a végrehajtó hatalommal kapcsolatban, így nem válik világossá, hogy meddig terjed ténylegesen a Bizottság hatalma. Ezáltal egy többszintű hatalom jön létre, melynek a politikai és demokratikus ellenőrzése bonyolult és nem lehet hatékony.A jelentés rávilágít a Bizottság belső eljárási anomáliáira, többek között a jelenlegi Főtitkár megválasztásának kétes procedúrájára, mely az Ombudsmani vizsgálat szerint is „a vonatkozó szabályoknak sem a szövegét, sem pedig a szellemét nem tartotta tiszteletben.”A jelentés jó irány arra, hogy hogyan lehetne a Bizottságot politikailag elszámoltathatóvá tenni, így szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Implementation of the Charter of Fundamental Rights of the European Union in the EU institutional framework (A8-0051/2019 - Barbara Spinelli) HU

Az alapvető jogokat mindenki támogatja. Problémák akkor merülnek föl, amikor ezen jogok sokasodnak és már nem lehet megkülönböztetni, hogy mi számít alapvető jognak és mi nem. Jelenleg egyfajta jogi inflálódási korszakban vagyunk. További kérdéseket vet fel, hogy a politika vagy a jog szempontjai felől közelítjük meg az alapvető jogokat. Amennyiben nem lehet a két területet egymástól elkülönítve tartani, úgy politizálódik a jog, eljogiasul a politika.A Spinelli-jelentés sajnos nem kivétel ez alól sem. Bár az Európai Unió Alapjogi Chartáját igenis kötelező érvényűnek tekintem az EU jog alkalmazásában és meghozatalában, de sajnos, a jelentés egy baloldali politikai agendát fűzött az Alapjogi Charta köré. Éppen ezért nem tudtam támogatni a jelentést.
2016/11/22
Regulations and general conditions governing the performance of the Ombudsman’s duties (Statute of the European Ombudsman) (A8-0050/2019 - Paulo Rangel) HU

Az Ombudsman szerepe, hogy az EU intézményeket folyamatosan ellenőrizze, feltárja a hivatali visszaéléseket, az eljárási egységet biztosítsa. A jogszabály kezdeményező jelentés a jelenlegi Ombudsman feladatainak statútumát kiigazítja, egyes hivatkozásokat pontosítja, valamint egyes rendelkezéseket kiegészít. Mivel azonban az érdemi struktúra és a szabályozás lényege nem változik, szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Activities of the European Ombudsman in 2017 (A8-0411/2018 - Eleonora Evi) HU

Az európai ombudsman közvetlen kapcsolata az Európai Parlamenttel a Petíciós Bizottsággal történő szoros együttműködésben nyilvánul meg. Az ombudsman hivatalának munkáját minden évben a Petíciós Bizottság (PETI) előtt mutatja be első lépésben, ennek alapján készíti el a PETI saját jelentését.Az európai ombudsman az uniós intézmények és ügynökségek hivatali visszásságait hivatott kivizsgálni. Vizsgálatai alapján ajánlásokat fogalmazhat meg az érintett intézmény számára. Számos panasz érkezik az ombudsmanhoz, a legtöbb az Európai Bizottság eljárásait érinti. A dokumentumokhoz való hozzáférés biztosítása, továbbá az uniós intézmények átláthatósága jelenleg is központi témákként szerepelnek az ombudsman vizsgálataiban. Az ombudsman szerepe abban is jelentős, hogy európai szintű együttműködést segít elő a tagállami ombudsmanok között, különös tekintettel az uniós jog alkalmazását és végrehajtását illetően.Sajnálatos módon a tárgyilagos, az ombudsman munkáján és elért eredményein alapuló éves beszámoló szövegébe olyan nem megalapozott és politikai töltettel rendelkező szövegrészek is belekerültek, amelyek miatt nem tudtam teljesen támogatni a szöveget. A néppárti vonallal megegyezően tartózkodtam a szavazáson.
2016/11/22
Deliberations of the Committee on Petitions 2017 (A8-0404/2018 - Cecilia Wikström) HU

A parlament petíciós Bizottsága éves jelentéseken keresztül számol be tevekénységéről a nyilvánosságnak. Ez az egyedüli parlamenti bizottság, amely közvetlen kapcsolatot tart fenn az uniós polgárokkal a benyújtott petíciókon keresztül. A statisztikák alapján, az internetes petíció-benyújtás és a petíciók támogatása egyre népszerűbb, ez azt is jelenti, hogy többen figyelnek a bizottság munkájára, az ott megvitatott témákra. A 2017-ben megtárgyalt témák között szerepeltek nagy számban tagállami környezetvédelmi ügyek, a Brexit lehetséges következményeivel foglalkozók, továbbá a gyermekek jogait, a fogyatékossággal élő személyek jogait erősíteni kívánók, valamint a kisebbségek védelmének erősítését és a diszkrimináció különböző formáinak felszámolását célzók.2017 májusában a Petíciós Bizottság szervezésében nyilvános meghallgatásra került sor a kisebbségek uniós védelme és az őket érő diszkrimináció kiküszöbölése érdekében, amely meghallgatás következtetéseit a későbbiekben egy parlamenti állásfoglalás követte. Szavazatommal támogattam az éves jelentést.
2016/11/22
EU-Ukraine Association Agreement (A8-0369/2018 - Michael Gahler) HU

Magyarország kiáll Ukrajna területi egysége és önállósága mellett, de egyben prioritásként követi a kisebbségeket érintő politikáját. A jelentés az előzőekhez képest számos kisebbségvédelmi passzust tartalmaz: olyan választási törvény elfogadását sürgeti, mely az Ukrajnában élő kisebbségek egyenlő esélyek melletti képviseletét és jelöltként való indulását biztosítja a választásokon, szorgalmazza, hogy ne korlátozzák a kisebbségi anyanyelvű médiaforrásokhoz való hozzáférést, vagy az alkotmánymódosítások során ne csökkentsék a megszerzett jogokat.Sürgeti Ukrajnát, hogy a Velencei Bizottság 7. cikkelyre vonatkozó ajánlásait a kisebbségekkel való párbeszéd alapján hajtsák végre: az átmeneti időszak kitolását 2023-ig és a magániskolák mentesítését. Nem értek egyet azzal, hogy Ukrajna különös elismerést érdemelne az oktatási reformért. A magyar lakosságot többször érte szélsőjobboldali szervezetek által atrocitás, ezért üdvözlöm, hogy a jelentés kitér ezen szervezetek megfékezésének szükségességére és felhívja a figyelmet az ukrán kormány tétlenségére ezzel kapcsolatban.Az Oroszországgal való konfliktus egyetlen megoldása a tárgyalásos úton való rendezés lehet, mindenképp kerülni kell a helyzet eszkalálódását. Fontos lenne nemzetközi diplomáciai eszközök, pl. a normadiai formátum hatékonyabb alkalmazása. Nem értek teljesen egyet a jelentés szövegével, mivel a korrupció és a deoligarhizáció mellett, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetére nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni, de pozitív, hogy a korábbiaknál kritikusabb jelentés született, ezért szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Education in the digital era: challenges, opportunities and lessons for EU policy design (A8-0400/2018 - Yana Toom) HU

A technológia gyorsabb ütemben fejlődik, mint valaha, és életünk számos aspektusát átalakítja. Ez a munkaerőpiac tekintetében is igaz: a különböző technológiák bevezetése megváltoztatja a szakmák többségét minden iparágban. Ez szükségessé teszik oktatási rendszereink megfelelő átalakítását, modernizációját, szem előtt tartva a polgárok, a munkavállalók, a munkáltatók és a vállalkozók jövőbeli képzését is.A gyors technológiai változások következtében az oktatási rendszerek előtt az a feladat áll, hogy ne csak a technológiák használati módjának oktatása, hanem a készségek elsajátítása, valamint a tanárok és oktatók képzése terén is alkalmazkodjanak a helyzethez. A jelentés hangsúlyozza a digitális készségek elsajátítását, az iskolák fejlesztését és a tanárok folyamatos képzését, az oktatási módszerek átalakításának a lehetőségét és egy uniós szintű stratégia kialakítását a digitális oktatásra vonatkozóan.Annak ellenére, hogy a jelentés a hátrányos helyzetű csoportok közé sorolja a migránsokat, ugyanúgy mint a fogyatékossággal élőket, az időseket és az európai munkanélkülieket, amivel nem tudok egyetérteni, szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Coordination of social security systems (A8-0386/2018 - Guillaume Balas) HU

A szociális koordinációs rendelet új szabályait tartalmazó jelentés kapcsán arról szavazott ma az Európai Parlament, hogy megkezdődhetnek-e az Európai Tanács és az Európai Parlament közötti intézményközi tárgyalások (trialógus). A Fidesz európai parlamenti delegációja a magyar állampolgárok és magyar vállalkozások védelme érdekében nem támogatta a felhatalmazás megadását, összhangban az Európai Néppárt döntésével, mert a jelentésnek az alkalmazandó jogra vonatkozó része a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelvnél (posting irányelv) tapasztalt protekcionista elveket követi.A dokumentum célja az Unió más tagállamaiban történő munkavégzés adminisztratív akadályokkal és jogvesztést előidéző intézkedésekkel történő ellehetetlenítése. A rendelet új szövege visszalépést jelent a jelenleg érvényben lévő szabályokhoz képest a szabad mozgás terén, ezzel nehéz helyzetbe hozva a magyar fuvarozókat. Álláspontom szerint a jelentés egyetlen pozitívuma, hogy sikerült megakadályozni azt az osztrák tervet, amely az Ausztriában dolgozó, más uniós tagországok állampolgárainak járó családi ellátásokat csökkentette volna.Tehát a családi ellátások indexálása végül nem került bele a szövegbe, amely megfelel a magyar érdekeknek, ebben a részben a jelentés támogatható lett volna. A jelentés egésze azonban ellentmondásos, sőt kaotikus azáltal, hogy beavatkozik más irányelvek szabályozásába, tovább erősíti a protekcionizmust Európában, amely a versenyképesség ellen hat és különösen hátrányos a kis- és középvállalkozások számára.
2016/11/22
Establishing a European Labour Authority (A8-0391/2018 - Jeroen Lenaers) HU

Az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásával a munkaügyi ellenőrzés kikerülne a tagállami hatáskörből, ezért nem tudtam szavazatommal támogatni egy ilyen új európai hatóság létrehozását. Az új hatóság létrehozása további felesleges bürokráciát, zavaros, a tagállami kompetenciákat hátrányosan érintő állapotot teremtene.Magyarország a tanácsi tárgyalások során is határozottan kiállt a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekei, továbbá a tagállamok szuverenitásának megőrzése mellett, és magyar európai parlamenti képviselőként magam is úgy vélem, hogy a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekét is sértené az, ha egy uniós intézmény, a helyi sajátosságok, körülmények ismerete nélkül intézkedhetne a nemzeti hatásköröket felülbírálva. Ha egy ilyen uniós intézmény mégis feláll, azt akkor sem szabad elkapkodni.Példátlan módon azonban az Európai Tanács és az Európai Parlament közötti intézményközi tárgyalásokat (trialógus) ma estére már akkor összehívták, amikor az Európai Parlament még nem is adta meg szavazatával a felhatalmazást a tárgyalások megkezdésére. Ezt nem lehet demokráciának nevezni, ezért is szavaztam a felhatalmazás megadása ellen. A sietség oka az, hogy az Európai Bizottság és a Parlament szeretné a javaslatot még a jövő májusi Európai Parlamenti választások előtt végleges formába önteni. Álláspontom szerint, ha mindenképpen fel kell állnia egy új európai hatóságnak, akkor jobb volna, ha a következő Európai Parlament nyugodtan, megfelelő időt szánva tárgyalna erről.
2016/11/22
Asylum, Migration and Integration Fund: Re-commitment of remaining amounts (A8-0370/2018 - Miriam Dalli) HU

A kötelező betelepítési kvóta végrehajtása érdekében az Európai Bizottság 2016 folyamán a 843 millió eurót különített el a tagállamok számára, amelyből 567 millió euró nem került felhasználásra, ugyanis a tagországok túlnyomó többsége nem hajtotta végre a migránsok kötelező jellegű betelepítését, még azok sem, amelyek nyilvánosan nem ellenezték azt. A jogalkotók elhatározták, hogy még év vége előtt döntenek a megmaradt források sorsáról.A jogalkotók által az egyetlen trilógus tárgyaláson elfogadott kompromisszumos szöveg megköti a tagállamok kezét a fennmaradt összeg 20%-át illetően, amikor előírja, hogy azt kizárólagosan relokáció vagy áttelepítés céljára lehet használni. Tehát az összeg legalább 20 százalékát csak migránsok betelepítésére tudná Magyarország felhasználni, ez a kötelező kvóta mesterséges módon történő további erőltetése, ez elfogadhatatlan számomra, ezért a FIDESZ néppárti tagjaként szavazatommal nem támogattam a javaslat elfogadását.
2016/11/22
Humanitarian Visas (A8-0423/2018 - Juan Fernando López Aguilar) HU

Az EP a józanság legcsekélyebb jelét sem mutatva olyan kezdeményezéssel állt elő, amely a migránsok tömegeit kívánja Európába juttatni az úgynevezett humanitárius vízumok segítségével. Az Európai Parlament humanitárius vízum-javaslata azt szeretné elérni, hogy a migránsok uniós konzulátusokon kapott vízum segítségével beutazhassanak az Európai Unió területére, és csak utána folytassák le a menekültügyi eljárást velük szemben. Ez több szempontból is problémás.Egyrészt minden illegális migránsoknak vízumot adna, hogy azok beutazzanak átfogó biztonsági ellenőrzés nélkül Európába. Ezáltal a migrációs problémát Európa területére helyezné át. Másrészt emberek tizezrei özönlenék el az EU tagállamainak konzulátusait, amire konzulátusaink semmilyen formában nincsenek felkészülve. Ez ismét egy olyan, a realitásoktól elrugaszkodott javaslat, amely ahelyett, hogy a problémát orvosolná, azt importálja az Unió területére. Ezért számunkra ez a javaslat elfogadhatatlan.
2016/11/22
Visa Code (A8-0434/2018 - Juan Fernando López Aguilar) HU

A létező Közösségi Vízumkódex módosítása szükséges egy adott ponton, hiszen rendelkezik hiányosságokkal, amelyeket orvosolni lehetne. Azonban a parlamenti álláspont kialakításáért felelős jelentéstevő ugyanaz, mint a humanitárius vízum előterjesztője. Így a szöveg több helyen is lopakodó humanitárius vízumra való utalást tartalmaz, utalást a relokációra és fenntartja a határon kiadott vízumok lehetőségét, amely nem teszi lehetőség biztonsági szűrés lefolytatását. Mindezért a FIDESZ néppárti tagjaként a szöveg ellen szavaztam.
2016/11/22
Full application of the provisions of the Schengen acquis in Bulgaria and Romania (A8-0365/2018 - Sergei Stanishev) HU

Az Európai Parlament állásfoglalása elismeri, hogy Bulgária és Románia már 2011-ben teljesítette a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazásához szükséges valamennyi feltételt és támogatja a két ország csatlakozását a közösségi vívmányaink egyik legfontosabbikához, a schengeni övezethez. Hazánk számára történelmi okokból is sokat jelent a schengeni belső határok átjárhatósága, az akadálymentes utazás megteremtése a régiónkban, hiszen ez elősegíti a határon túli magyarok kapcsolattartását az anyaországgal, jelentősen megkönnyítve a Magyarországra való utazásukat. Ezért a FIDESZ néppárti tagjaként szavazatommal támogattam az állásfoglalás elfogadását.
2016/11/22
Military mobility (A8-0372/2018 - Tunne Kelam) HU

Az EU hibrid és több irányból érkező fenyegetésekkel néz szembe, különösen a keleti határ, a Balkán és a déli/mediterrán területek felől, ezért az eszközök és felszerelések gyorsabb és zökkenőmentesebb bevetése e tengelyek mentén létfontosságú lehet a hiteles válaszlépések lehetővé tétele érdekében.Eredményes katonai mobilitás csak valamennyi tagállam teljes bevonásával és elkötelezettségével, a NATO-val való hatékony együttműködéssel, mindegyik tagállam elérhető erőforrásainak, szükségleteinek és regionális sajátosságainak figyelembe vételével érhető el, a kapcsolódó uniós szintű kezdeményezésekkel összhangban, annak érdekében, hogy hatékony európai biztonsági infrastruktúrát építhessenek ki koherens és egymást kiegészítő projektek révén. A katonai mobilitás olyan központi stratégiai eszköz, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy eredményesen, és más szervezetekkel, például a NATO-val egymást kiegészítő módon érvényesítse biztonsági és védelmi érdekeit.Fontos javítani a katonai mobilitást, ami fokozná közös biztonságunkat, és potenciálisan növelné az EU nemzetközi biztonsághoz és stabilitáshoz való hozzájárulását. A jelentés továbbá üdvözli, hogy a katonai mobilitás a közelmúltban jelentős figyelmet kapott minden érdekelt fél részéről. Mindez segíti az EU-t, hogy elérje a megfelelő szintű védelem- és biztonságpolitikai ambícióit, köztük a politikai, műveleti és ipari stratégiai autonómiát. Emellett támogatja a PESCO-ban részt vevő tagállamok azon döntését, hogy a katonai mobilitást felvették a PESCO keretében fejlesztendő 17 legfontosabb projekt előzetes listájára.
2016/11/22
New European Agenda for Culture (A8-0388/2018 - Giorgos Grammatikakis) HU

Üdvözlöm az új európai kulturális menetrendet, amely figyelemreméltó és átfogó politikai alapot nyújt többek között az európai kulturális és kreatív ágazatok megerősítéséhez, illetve a kultúra, az oktatás és az egyéb szakpolitikai területek közötti kapcsolatok javítására. A menetrend csak akkor lehet sikeres, ha támogatja a Kreatív Európa program költségvetésének jelentős növelése, valamint az egyéb, uniós finanszírozású programokkal való szinergiák és kölcsönhatások kialakítása a kultúra átfogó megközelítésének megteremtése érdekében.A program megerősíti a kultúra, valamint a kulturális és kreatív ágazatok szerepét, mint a kohéziós politikával kapcsolatos célkitűzések felé való törekvések motorját Unió-szerte. A kultúra legnagyobb értéke a sokszínűségében rejlik, amelyet meg kell őrizni, meg kell erősíteni és támogatni kell. A jelentés számos jó ajánlást fogalmaz meg a kultúra fellendítésére és erősítésére- általános ajánlások, kulturális és művészeti dimenzió, gazdasági dimenzió és a digitalizáció mentén.A kulturális örökség 2018-as európai éve sikeresnek bizonyult, több ezer program zajlott szerte Európában, amely támogatta Európa kulturális örökségét, az európai kultúrát és a kulturális együttműködést. Annak ellenére, hogy a jelentés a hátrányos helyzetű csoportok közé sorolja a migránsokat, ugyanúgy mint a fogyatékossággal élőket, kisebbségeket és a fiatalokat, amivel nem tudok egyetérteni, szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Temporary reintroduction of border control at internal borders (A8-0356/2018 - Tanja Fajon) HU

Az egyes tagállamok által 2015 óta fenntartott, már-már intézményesített határellenőrzések aláássák a schengeni rendszer egészét és a belső határok nélküli térség működését. Ez hátrányosan érinti az uniós polgárokat, hiszen korlátozza őket a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásában. Véleményünk szerint az Unió külső határait kell megvédeni minden eszközzel, nem a belső határ-nélküliséget megszüntetni.A jelentés összhangban van a magyar kormány álláspontjával, miszerint el kell kerülni a nem valós indokok alapján állandósított belső határellenőrzések visszaállítását. Továbbá garanciákat kell beépíteni, hogy a belső határellenőrzést politikai céllal ne tarthassák fenn. Ezért a FIDESZ néppárti delegáció tagjaként szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
2018 Report on the former Yugoslav Republic of Macedonia (A8-0341/2018 - Ivo Vajgl) HU

A Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló idei országjelentés elismeréssel szól a nyugat-balkáni ország által elért eddigi eredményekről. Mindazonáltal a jelentés elfogadásának folyamatát a Gruevszki-ügy kapcsán előállott politikai ellentétek zavarták meg. A szocialisták és a zöldek frakciói ugyanis a dokumentumhoz benyújtott módosító javaslataikkal ideológiai természetű támadást intéztek Magyarország ellen amiatt, hogy hazánk bevándorlási hatóságai menekültstátuszt adtak Nikola Gruevszki hivatali mulasztás miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfőnek.Macedónia stratégiai partnere és fontos szövetségese Magyarországnak. Éppen ezért határozottan visszautasítom a hazánkat ért támadásokat. Nikola Gruevszki menedékkérési és a macedón kormány kiadatási kérelme ügyében az illetékes magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártak és járnak el.Tekintettel az előadottakra, a Fidesz-KDNP néppárti küldöttség tagjaival egységesen a jelentés ellen szavaztam.
2016/11/22
2018 Report on Albania (A8-0334/2018 - Knut Fleckenstein) HU

Az EU bővítése stratégiai befektetést jelent az európai béke, demokrácia, jólét, biztonság és stabilitás szempontjából. Albánia továbbra is folyamatos fejlődést mutat a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges politikai kritériumok és az öt kulcsfontosságú prioritás teljesítése, valamint a demokratikus intézmények és gyakorlat konszolidációja terén. Éppen ezért az EP-jelentés egyértelműen támogatja a Bizottság azon ajánlását, hogy a csatlakozási tárgyalások Albánia reformra irányuló erőfeszítéseinek elismeréseként megkezdődjenek.A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a konstruktív politikai párbeszéd, a kompromisszumkészség, a pártok közötti fenntartható együttműködés és a reformok végrehajtása és megszilárdítása iránti határozott elkötelezettség fenntartása elengedhetetlen az uniós csatlakozási folyamat előremozdítása érdekében tett erőfeszítések során.Teintettel arra, hogy Európa biztonsága a nyugat-balkáni országok stabilitásától függ, a Fidesz-KDNP néppárti küldöttség tagjaival egységesen támogattam a jelentést.
2016/11/22
2018 Report on Montenegro (A8-0339/2018 - Charles Tannock) HU

Montenegró jelenleg a leginkább előrehaladott az EU-csatlakozási tárgyalásokban. Ez annak tulajdonítható, hogy az uniós vívmányok 35 fejezete közül 31-et már megnyitottak, és három fejezet esetében ideiglenesen lezárták a tárgyalásokat.A jelentés üdvözli Montenegró folyamatos erőfeszítéseit a hatékony regionális együttműködés és a kétoldalú jószomszédi kapcsolatok érdekében. Mindazonáltal, Montenegrónak tovább kell növelnie többek között a parlamenti, jogalkotói, valamint felügyeleti kapacitását, az intézmények átláthatóságát, erősítenie kell a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartását, a háborús bűncselekmények belföldi kezelését, a választási folyamat integritását, a tömegtájékoztatás szabadságát, valamint a korrupció, a szervezett bűnözés és az informális gazdaság elleni küzdelmet, hangsúlyozza a jelentés.A fentiekre való tekintettel, és azt is szem előtt tartva, hogy Európa biztonsága a nyugat-balkáni országok stabilitásától függ, a Fidesz-KDNP néppárti küldöttség tagjaival egységesen támogattam a jelentést.
2016/11/22
Defence of academic freedom in the EU's external action (A8-0403/2018 - Wajid Khan) HU

Nagyon fontosnak tartom, hogy az Európai Unió külügyi tevékenysége során folyamatosan figyelemmel kísérje a partnerországok, és a harmadik országok tanszabadságának helyzetét, a Koppenhágai kritériumok részévé tegye ezt a szempontot, továbbá konkrét lépésekkel segítse ezekben az országokban az oktatáshoz, a tanuláshoz, a kutatáshoz, a kutatási eredmények publikálásához és nem utolsó sorban az anyanyelven való tanuláshoz való jogokat.Azonban ez a jelentés több pontban is eltér valós rendeltetésétől, a címben megfogalmazott témától, valamint a Külügyi szakbizottság hatáskörétől, baloldali képviselők politikai indíttatásból deformálták a dokumentumot. A szocialista jelentéstevő zöld és liberális szövetségeseivel nem ragaszkodott egyetlenegy olyan partnerország vagy harmadik ország megemlítésére sem a jelentésben, melyben konkrét bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy sérült a tudományos szabadság, atrocitások érték a tudományos élet résztvevőit, csupán egy Európai Uniós ország, Magyarország és a Soros-egyetem, a CEU körüli hisztériát kezdték újra.Így nyilvánvaló, hogy egy újabb politikai koholmány született, egy bújtatott „Sargentini-jelentés”. A baloldalt nem a tudományos élet szabadságának megvédése érdekli, hanem csupán a politikai haszonszerzés és bizonyos körök érdekeinek kiszolgálása.Teljes mértékben támogatom a tudományos élet és a tanszabadság védelmének szükségességét, de ezt a jelentést, így, ebben a formában elfogadhatatlannak tartom, így szavazatommal nem támogattam azt.
2016/11/22
Implementation of the EU-Georgia Association Agreement (A8-0320/2018 - Andrejs Mamikins) HU

Az EU és Grúzia közötti társulási megállapodás végrehajtásáról szóló jelentés üdvözli, hogy a két fél közötti kapcsolatok folyamatosan jelentős eredményekkel mélyülnek, ezek közé tartozik a vízummentes utazási rendszer és Grúziának az Energiaközösséghez való csatlakozása. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy az alapvető értékek, köztük a demokrácia, a jogállamiság, a jó kormányzás, az emberi jogok és az alapvető szabadságok, többek között a kisebbségek jogainak teljes mértékű tiszteletben tartása képezi továbbra is Grúzia európai integrációjának az alapját. Ebben a szellemben az EP támogatja Grúzia politikai intézményeinek demokratikus megerősítését, és eltökélt aziránt, hogy segítséget nyújtson ezen a területen. Kiemeli azonban, hogy a magas szinten, az elit köreiben tapasztalható korrupció továbbra is súlyos problémát jelent az országban. Éppen ezért felhívja Grúziát, hogy biztosítsa a független, szabad és politikai befolyástól mentes korrupcióellenes ügynökség és az állambiztonsági szolgálat elválasztását. Fideszes képviselőtársaimmal együtt támogattam a jelentést.
2016/11/22
The rule of law in Romania (B8-0522/2018) HU

Az európai értékek és a demokratikus jogállamiságra vonatkozó európai normák tiszteletben tartásával, illetve az ezeket súlyosan megsértő romániai helyzet ismeretében csak támogatni lehet a romániai jogállamiságra vonatkozó – ma elfogadott – azon állásfoglalási indítványt, mely az „európai értékek maradéktalan érvényesülésének biztosítását” szorgalmazza, fellép a „hivatali korrupció” ellen, és visszautasítja „olyan reformok végrehajtását, amelyek veszélyeztetnék a jogállamiságot, beleértve az igazságszolgáltatás függetlenségét”.A romániai jogállamiságról szóló október 3-i EP-vitában, valamint Klaus Iohannis államelnök október 23-i strasbourgi fellépésekor nem csupán a mostani dokumentumban foglalt, hanem a romániai magyar nemzeti közösség ellen elkövetett jogsérelmek ellenében is ismételten felszólaltam, konkrét módon szorgalmazva Beke István és Szűcs Zoltán székely magyar politikai foglyok szabadon bocsátását, a marosvásárhelyi orvostudományi egyetem felszámolásának a megállítását és közösségeinknek a nacionalista-soviniszta magyarellenességtől való megvédelmezését. Hasonlóképpen elítélendőnek tartom a magyarországi Dabis Attila emberjogi aktivista és az elzászi francia Raoul Weiss magyarbarát nyelvész Románia területéről való önkényes kiutasítását.Mindezeket szem előtt tartva meggyőződésem szerint meg kellett volna szavaznom a Romániát elítélő állásfoglalást. Ennek ellenére tartózkodtam, mivel állampolgárként lojális vagyok országomhoz, továbbá azon meggondolásból, hogy Magyarország kormányával egyetértésben nem tartom helyesnek egyes kelet-közép-európai tagországok szuverenitásának Brüsszel általi egyoldalú korlátozását.
2016/11/22
Support to structural reforms in Member States (A8-0316/2018 - Lambert van Nistelrooij, Constanze Krehl) HU

A bizottsági javaslat célja a közös rendelkezésekről szóló rendelet módosítása annak érdekében, hogy az eredményességi tartalékot strukturális reformokra lehessen felhasználni a partnerségi megállapodásokban meghatározott „prioritások” helyett. Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága tanulmányozta a javaslatot, és annak elutasítása mellett döntött, mivel fontosnak tartja, hogy az eredményességi tartalékban rendelkezésre álló összegeket ne irányítsák át strukturális reformokra, hanem az eredeti célnak megfelelően kohéziós projektekre használják fel. Ez nem jelenti azt, hogy a strukturális reformok ne lennének fontosak, de azokat más összefüggésben támogatta és támogatja a Regionális Fejlesztési Bizottság. Ezért az Európai Néppárt vonalát követve a bizottsági javaslat elutasítására szavaztam a strasbourgi plenáris ülésen.
2016/11/22
Resources for economic, social and territorial cohesion and resources for the investment for growth and jobs goal (A8-0282/2018 - Iskra Mihaylova) HU

A Bizottság 2018. július 28-án javaslatot nyújtott be a közös rendelkezésekről szóló jelenlegi rendelet (CPR) módosítására. Ez a módosítás két pontot érint: egyrészt a javaslat az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (IFK) 2020. évi előirányzatainak egy részét 2018-ra ütemezi elő. Jelentős növekedésről van szó (116,7 millió euró), mely az IFK teljes 2018. évi költségvetését 350 millió euróra emeli. Az IFK az olyan régiókban élő fiataloknak nyújt támogatást, ahol az ifjúsági munkanélküliség magasabb volt 25%-nál 2012-ben. Az a kérdés, hogy az IFK támogatásának átfogó emeléséről van szó, vagy pedig a 2020. évi támogatásának a 2018. évre való átütemezéséről, még tisztázásra szorul. A javaslat továbbá kijavít bizonyos, a CPR rendelet 92. cikkének (1) bekezdésében szereplő számokat, mivel az (EU) 2017/2305 rendelet módosítása révén bekerült néhány téves adat. A javaslatot a Néppárt vonalát követve támogattam a strasbourgi plenáris szavazáson.
2016/11/22
Public procurement strategy package (A8-0229/2018 - Carlos Coelho) HU

Az Unióban működő 250 000 közigazgatási szerv Európa tejes GDP-jének a 14 százalékát költi el minden évben közbeszerzésekre. Mint minden ilyen méretű kiadás, az Uniós bürokrácia számára szinte szabályozásért kiállt, de fontosnak tartom, hogy ne felejtsük el, hogy nem véletlenül jött létre ez a 250 000 különböző szervezet. Elengedhetetlen, hogy ezeknek a szerveknek az autonómiája ne sérüljön azáltal, hogy indokolatlanul beleszólunk a költéseikbe, vagy pedig olyan kötelezettségeket rovunk rájuk, amelyek megnehezítik, vagy költségesebbé teszik a működésüket. Fontosnak tartom, hogy abban az esetekben, amikor nem jár valami nagyon egyértelmű előnnyel, akkor ne erőltessük a jogkiterjesztést és az Uniós jogalkotás maradjon meg a közösen meghatározott hatáskörénél.Természetesen érdemes lehet elgondolkodni, hogy tudunk-e valamiféle segítséget nyújtani ezeknek a szervezeteknek, amellyel hatékonyabbá tehetnék az ügymenetüket, ugyanakkor számomra a jelentés legjobb pontja pont a legelső, amelyben üdvözli, hogy a Bizottság nem jogalkotási intézkedéseket javasolt. A bölcs felismerés miatt, szavazatommal támogatom a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Free flow of non-personal data in the European Union (A8-0201/2018 - Anna Maria Corazza Bildt) HU

Az Európai Unió adatvédelmi szabályozása világszinten is példaértékű. A személyes adatok kezelésére vonatkozó irányelv (GDPR) a bevezetése óta zsinórmértékként szolgál a nemzetközi közösségnek a modern adatkezelésben. Fontosnak tartom, hogy a nem személyes adatok szabályozása éppen ilyen megfelelő legyen, amelyet ez a jelentés hivatott elősegíteni.Úgy gondolom, hogy az előttünk lévő javaslat jól szolgálja ezt a célt, ezért szavazatommal támogatom az első olvasat elfogadását.
2016/11/22
EU Agenda for Rural, Mountainous and Remote Areas (B8-0399/2018) HU

Az Európai Parlament október eleji strasbourgi plenáris ülésén szavazott a vidéki, hegyvidéki és távoli területek sajátos szükségleteinek kezeléséről szóló állásfoglalásról.A vidéki, hegyvidéki és távoli területek számos kihívással szembesülnek. Jellemző rájuk többek között a fokozatos elnéptelenedés, a korlátozott internet-hozzáférés, a növekvő munkanélküliségi ráta.A parlamenti állásfoglalás felhívja a figyelmet ezen régiók sajátos szükségleteire, fontosságukra a kiegyensúlyozott európai területfejlesztés szempontjából, és kéri az uniós politikák összehangolását fejlesztésük biztosítása céljából.Az állásfoglalás több hasznos javaslatot tartalmaz (például a vidéki közösségek ösztönzése olyan projektek kidolgozására, mint az intelligens falvak, továbbá a vidéki idegenforgalom és a hegyvidéki falusi turizmus fejlesztésének szorgalmazása), ezért szavazatommal támogattam a strasbourgi plenáris szavazás során.
2016/11/22
EU-Morocco Agreement for scientific and technological cooperation: terms and conditions for the participation of Morocco in the Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA) (A8-0281/2018 - Aldo Patriciello) HU

A földközi-tengeri térségben folytatott kutatási és innovációs partnerség (PRIMA) egy kiemelten fontos program az Uniós fejlesztéspolitikában. Feladata, hogy összehangolja és erősítse az ebben az ágazatban zajló különálló nemzeti kutatási és innovációs programokat és egy átfogó és integrált megközelítést biztosítson.Úgy gondolom, hogy a partnerség fenntartása kiemelten hasznos az Unió számára, ezért szavazatommal támogatom a megállapodás megkötését.
2016/11/22
Financial rules applicable to the general budget of the Union (A8-0211/2017 - Ingeborg Gräßle, Richard Ashworth) HU

Az Európai Parlament által elfogadott jelentés technikai jellegű. A jelentés a Tanács és a Parlament tárgyaló delegációi által elfogadott kompromisszumot tükrözi, ezért a jelentés elfogadását szavazatommal támogattam.
2016/11/22
2019 budget - Trilogue mandate (A8-0247/2018 - Daniele Viotti) HU

Az Európai Bizottság tervezete a 2019-es kötelezettségvállalások szintjét 165,6 milliárd euróban (EU GNI 1%-a), a kifizetések szintjét 148,7 milliárd euróban (EU GNI 0,9%-a) határozná meg. Ez 3,1 %-kal több kötelezettségvállalást és 2,7%-kal több kifizetést jelentene a 2018-as költségvetéshez képest.Kiemelten fontos Magyarországnak, hogy a 2018-as évhez hasonlóan a regionális fejlesztési politika 2019-ben is jelentős összeget, 47,1 milliárd eurót kap. A teljes gőzzel zajló magyar projektek végrehajtása számára ez jó hír, várhatóan 2019-ben is fedezi majd az uniós költségvetés a tagállamok által benyújtott számlákat.A magyar néppárti delegáció ugyanakkor elutasít minden olyan törekvést, amely az uniós költségvetésen keresztül veszélybe sodorná a júniusi végi uniós csúcstalálkozón a tagállamok állam- és kormányfői által létrehozott migrációs megállapodást és gyengítené a külső határok védelmét.Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ezt a magyar kormány szuverenitási kérdésnek tekinti, ez alapján egy ilyen intézmény létrehozása szembemegy a nemzetek Európájáról szóló állásponttal. Határozottan elutasítjuk, hogy az uniós költségvetést a belépésre való nyomásgyakorlásra használják fel.
2016/11/22
Partnership Agreement between the EU and EAEC and Armenia (resolution) (A8-0179/2018 - László Tőkés) HU

Az Európai Unió és az Örmény Köztársaság közötti átfogó és megerősített partnerségi megállapodásról szóló jelentés üdvözli a partnerségi megállapodás aláírását, amely jelentős előrelépésnek számít az EU és Örményország közötti kapcsolatokban.A jelentés emlékeztet arra, hogy a további együttműködési kilátások megnyitásához kulcsfontosságú, hogy további jelentős előrelépés történjen az olyan alapvető értékek fenntartása területén, mint a jogállamiság, az emberi jogok és az alapvető szabadságok.Az EU Örményország fő kereskedelmi partnere, és legjelentősebb támogatója. Fontos, hogy az EU szomszédságpolitikája keretében kapcsolatainkat a közös alapvető jogok szellemében tovább erősítsük. A jelentésben az Európai Parlament üdvözli az örmény népnek a demokrácia és a jogállamiság melletti elkötelezettségét, és gratulál Nikol Pasinján miniszterelnöknek, akit a népakaratnak köszönhetően állított az ország élére a parlament. Szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Draft amending budget No 2/2018: Entering the surplus of the financial year 2017 (A8-0209/2018 - Siegfried Mureşan) HU

A 2/2018. számú költségvetés-módosítási tervezet célja a 2017-es pénzügyi évből származó 555,5 millió EUR összegű többlet átvitele a 2018-as költségvetésbe.A többlet fő forrásai a bevételi oldalon jelentkező 338,6 millió EUR összegű pozitív bevételi kimutatás, a kiadási oldalon tapasztalható 383,4 millió EUR összegű fel nem használt összeg és az árfolyamkülönbségek 166,4 millió eurós pozitív egyenlege.A bevételi oldalon a legnagyobb különbség a késedelmi kamatok és pénzbírságok vártnál nagyobb eredményéből adódik (342,6 millió EUR).A kiadási oldalon a Bizottság által fel nem használt kifizetési előirányzatok összege 2017-ben 201,5 millió EUR (amelyből 99,3 millió EUR a fel nem használt sürgősségisegély-tartalék) és a 2016-os átvitelek összege 53,5 millió EUR volt, a többi intézménynél pedig a fel nem használt előirányzatok összege 2017-ben 82,6 millió EUR, a 2016-os átvitelek összege pedig 45,7 millió EUR volt.Az Európai Parlament jóváhagyta a 2/2018. számú költségvetés-módosítási tervezetről szóló tanácsi álláspontot.A fentiek miatt szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Draft amending budget No 3/2018: Extension of the Facility for refugees in Turkey (A8-0246/2018 - Siegfried Mureşan) HU

Az Európai Bizottság 2018. március 14-én módosította a törökországi menekülteket támogató eszközről szóló határozatát annak érdekében, hogy további 3 milliárd EUR-t (második részlet) biztosítson az eszköznek, összhangban a 2016. március 18-i EU–Törökország nyilatkozattal.A 3/2018 sz. költségvetés-módosítási tervezet célja, hogy 500 millió EUR összegű kötelezettségvállalási előirányzattal egészítse ki a 2018. évi uniós költségvetést a második részlethez való hozzájárulásként.A 3/2018. számú költségvetés-módosítási tervezet célja elsősorban az, hogy lehetővé tegye a törökországi menekült gyermekek beiskolázásának zökkenőmentes folytatását.Az Európai Parlament jóváhagyta a 3/2018. számú költségvetés-módosítási tervezetről szóló tanácsi álláspontot.A fentiek miatt szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
The definition of SMEs (B8-0304/2018) HU

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) a nagyobb vállalatokkal összehasonlítva több adminisztratív teherrel és pénzügyi akadállyal szembesülnek, ugyanakkor különféle szabályozások következtében a kkv státusz előnyökkel is járhat. Az indítvány a kkv fogalommeghatározás folyamatos követését javasolja, az esetleges visszaélések megakadályozását, illetve kéri, hogy a Bizottság segítsen a vállalkozásoknak abban, hogy elegendő információjuk legyen a kkv státuszhoz kapcsolódó eljárásokról. Szavazatommal támogattam az indítvány elfogadását.
2016/11/22
Cooperation Agreement between the EU and the Agency for Aerial Navigation Safety in Africa and Madagascar (A8-0213/2018 - Jerzy Buzek) HU

Az Európai Unió és Afrika a műholdas navigáció terén az afrikai-uniós stratégiai partnerség végrehajtására irányuló 2011–2013-as cselekvési terv óta együttműködik. Az európai műholdas navigációs programok kulcsfontosságú részét képezik az Európai Unió közlekedéspolitikájának, különösen a légi közlekedésnek, célunk, hogy ezek más országok számára is rendelkezésre álljanak. Szavazatommal támogattam a javaslatot.
2016/11/22
Extension of the EU-US Agreement for scientific and technological cooperation (A8-0212/2018 - Rolandas Paksas) HU

Szavazatommal támogattam az EU és az Egyesült Államok közötti tudományos és technológiai együttműködésről szóló megállapodás meghosszabbítását, mivel ez kölcsönösen előnyös mindkét ország számára. Az első megállapodás az Európai Közösségek és az USA között 1998-ban lépett életbe, azóta öt éves periódusonként háromszor került meghosszabbításra. A tudományos tevékenység, technológia és innováció területeken az EU-nak az Egyesült Államokkal a legerősebb a kapcsolata, a Horizont 2020 program keretében is Egyesült Államok az egyik legaktívabb résztvevő.
2016/11/22
European High Performance Computing Joint Undertaking (A8-0217/2018 - Zigmantas Balčytis) HU

A nagy teljesítményű számítógépek (szuperszámítógépek) rendkívül gyorsan tudnak szimulációkat végezni, modellezni. Használatuk nélkülözhetetlen jónéhány kutatás során, úgymint betegségek felfedezése, klímaváltozás előrejelzése, természeti katasztrófák megelőzése, kiberbiztonság – tehát leginkább a nemzetbiztonság és honvédelem szférájában. Az Európában található leggyorsabb szuperszámítógép a 14. helyen található a világranglistán; európai tudósok gyakran kénytelenek Európán kívüli szolgáltatásokat igénybe venni kutatásaik elvégzéséhez. Habár Magyarország nem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, szavazatommal támogattam a parlamenti állásfoglalást, hiszen fontos ezen képesség EU-s határokon belüli fejlesztése.
2016/11/22
European Defence Industrial Development Programme (A8-0037/2018 - Françoise Grossetête) HU

Szavazatommal támogatom az európai védelmi ipari fejlesztési program első olvasatos megállapodását.Az európai védelmi képességek fejlesztése időszerű kérdés. Az új program hozzájárulhat ahhoz, hogy Európa jobban tudjon reagálni a biztonsági kihívásokra, és Unió-szerte erősödjön a védelmi ipar versenyképessége, költséghatékony módon. A program pénzügyileg támogatja a különböző tagállamok vállalatai közötti együttműködést a védelmi vonatkozású termékek és technológiák fejlesztése terén. A támogatás odaítélésekor külön szempont, hogy határokon átívelő új együttműködés alakul-e ki.
2016/11/22
Notification of investment projects in energy infrastructure: repeal (A8-0211/2018 - Barbara Kappel) HU

A 256/2014/EU rendelet célja az volt, hogy a Bizottság elegendő információt kapjon az uniós energetikai infrastruktúra fejlesztésekről. Azonban időközben több egyéb előírás következményeként már eljut a szükséges információ a Bizottság felé. A Bizottság a REFIT program keretében a rendelet hatályon kívül helyezését javasolta. A bürokrácia csökkentése a parlament számára is kiemelt prioritás. Szavazatommal támogattam az első olvasatos megállapodást a hatályon kívül helyezésről.
2016/11/22
Violation of rights of indigenous peoples in the world (A8-0194/2018 - Francisco Assis) HU

A világban az őslakos népeket érő jogsértésekről, beleértve a nagyarányú földszerzést” címet viselő jelentés hangsúlyozza, hogy a világon több mint 70 országban élő őslakos népek összlakosságának száma meghaladja a 370 millió főt, ami a világ összlakosságának mintegy 5 %-át teszi ki. Bár az ENSZ elismeri az őslakos népek egyéni és kollektív jogait, különösképpen a földjeiket, javaikat, természeti erőforrásaikat, kultúrájukat, identitásukat és anyanyelvüket illetően, mindazonáltal alapvető jogaikat a világ számos régiójában az állami és nem állami szereplők továbbra is megsértik.A mai jelentés megállapítja, hogy az őslakos népek jogainak elismerése terén előrelépés történt, és hogy ebben az EU fontos szerepet játszott. A dokumentum viszont arra is kitér, hogy kész vitát folytatni az ún. klímamigráció vonatkozásában. Azt gondolom, hogy a „klímamenekültek” fogalmáról és létéről elsietett volna külön kategóriaként beszélni. Emiatt a szavazáson tartózkodtam.
2016/11/22
EU-Iceland Agreement on supplementary rules for external borders and visas for 2014-2020 (A8-0196/2018 - Anders Primdahl Vistisen) HU

A megállapodások tervezete meghatározza Izland részvételének módjait a Belső Biztonsági Alap (ISF) Határok és Vízumok programjában, többek között megszabja az éves pénzügyi hozzájárulását és a vonatkozó kiegészítő szabályokat.A javaslat a schengeni vívmányok egyik kulcsfontosságú célkitűzésének megvalósítására szolgál, mégpedig a külső határokon a hatékony, egységes és magas szintű ellenőrzés biztosítására. Az EU külső határainak biztonsága a schengeni térség jó működésének alapfeltétele, ezért a FIDESZ néppárti delegáció tagjaként szavazatommal támogatom az ajánlás elfogadását.
2016/11/22
Implementation of the remaining provisions of the Schengen acquis relating to the Schengen Information System in Bulgaria and Romania (A8-0192/2018 - Monica Macovei) HU

A schengeni vívmányok Bulgária és Románia általi használatának a még fennálló korlátozásai megszüntetésére irányuló javaslatot támogatom, hiszen ez egy újabb lépés a teljes jogú schengeni tagság felé. Az erdélyi magyarság szempontjából is kiemelt fontossággal bír a kérdés, hiszen nem mindegy, hogy határellenőrzéssel vagy anélkül utazhatnak az anyaországba.A Schengeni Információs Rendszer (SIS) elengedhetetlen az Európai Unió biztonságához és az összes uniós tagállam teljes részvétele a SIS-ben növeli a schengeni térség biztonságát és javítja a bűnözés és terrorizmus elleni küzdelem hatékonyságát.
2016/11/22
Cohesion policy and the circular economy (A8-0184/2018 - Davor Škrlec) HU

A körforgásos gazdaság környezetbarát alternatívát kínál a jelenleg elterjedt „Vedd meg! - Használd! - Dobd ki!” modellel szemben. A körforgásos gazdaság támogatásában a kohéziós politika támogatására is szükség van. A körforgásos gazdaság termékei és szolgáltatásai iránti kereslet nem elegendő, aminek oka sokszor abban rejlik, hogy drágábbak a lineáris termékeknél és szolgáltatásoknál, melyeknek negatív velejáróit és az éghajlatváltozásra gyakorolt hatását nem veszik figyelembe.A körforgásos gazdaság sokkal átfogóbb a hulladékgazdálkodásnál; felöleli a megújuló energia, az erőforrás-hatékonyság, a biogazdaság, az agrár- és a halászati politikák, az élelmiszer-pazarlás, a levegőminőség, a kutatás-fejlesztés, innováció területeit. A jelentés számos hasznos gondolatot tartalmaz (például az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, a jelenlegi piaci stratégiák és modellek átgondolása, a köz-és magánszféra közötti partnerségek támogatása, a biogazdaság fontossága, a fogyasztási szokások módosítása), ezért szavazatommal támogattam a plenáris szavazás során.
2016/11/22
EU-NATO relations (A8-0188/2018 - Ioan Mircea Paşcu) HU

A nemzetközi békére és biztonságra törekedve az EU és a NATO azonos értékeket vall és azonos stratégiai kihívásokkal szembesül, ezáltal pedig egy irányba mutató biztonsági és védelmi érdekekkel bírnak, ideértve polgáraik bármiféle fenyegetéssel szembeni védelmét is. Mindezek következtében az EU és a NATO közötti stratégiai partnerség alapvető fontosságú e biztonsági kihívások kezelésében.Fontos ugyanakkor, hogy az EU és NATO közötti együttműködésnek tiszteletben kell tartania a két szervezet sajátosságait és szerepeit, egymás kiegészítésére kell törekedniük. A jelentés ezért hangsúlyozza a két szervezet döntéshozatali autonómiáját az inkluzivitást és a kölcsönösséget, amely nem sérti a tagállamok biztonsági és védelmi politikájának sajátos jellegét. A NATO-val való még hatékonyabb együttműködés érdekében erősíteni kell az EU közös biztonság- és védelempolitikáját.A terrorizmusra és a biztonság hiányára nem elegendőek csupán a nemzeti válaszok, az európai polgárok azt várják az EU-tól, hogy megvédje őket ezektől a fenyegetésektől, továbbá kiemeli, hogy az EU és a NATO közötti szorosabb együttműködés lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy jobban kiegészítsék egymást és hatékonyabbak legyenek. Fontos továbbá az állandó strukturált együttműködés (PESCO) elindítása, amely erősítheti a NATO-n belüli európai pillért. Szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Cyber defence (A8-0189/2018 - Urmas Paet) HU

Jelenleg a számítástechnikai és hibrid kihívások, fenyegetések és támadások komoly veszélyt jelentenek az Unió, annak tagállamai és polgárai biztonságára, védelmére, stabilitására és versenyképességére. Az Unió és tagállamai korábban soha nem tapasztalt fenyegetéssel néznek szembe a politikai indíttatású, sokszor államilag támogatott kibertámadások, valamint a kiberbűnözés és terrorizmus formájában. Fontos ugyanakkor, hogy a kibervédelem továbbra is a tagállamok alapvető hatásköre, ezért az Unió kulcsfontosságú szerepet kell, hogy vállaljon abban, hogy platformot szolgáltasson az európai együttműködéshez.A jelentés hangsúlyozza, hogy az európai védelmi unió kialakulásában központi szerepet kell játszania a közös kibervédelmi politikának és a komoly kibervédelmi kapacitásnak. A kibervédelembe egyértelműen beletartozik a katonai és a polgári dimenzió is és emiatt integrált szakpolitikai megközelítésre, valamint a katonai és polgári érdekelt felek közötti szoros együttműködésre van szükség.A kialakulóban lévő európai védelmi unió keretében a tagállamok kibervédelmi képességeit előtérbe kell helyezni. A jelentés emellett sürgeti a tagállamokat, hogy a lehető legjobban használják ki PESCO és az Európai Védelmi Alap nyújtotta keretet az együttműködési projektek előterjesztéséhez a kibervédelem területén. Szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Implementation of the EU Youth Strategy (A8-0162/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) HU

A jelentés értékeli a 2010 és 2018-as évek között folytatott uniós fellépéseket az ifjúságpolitika terén. Az ifjúságügyi stratégia célja, hogy a fiatalok számára több és egyenlő esélyt teremtsen különösen az oktatásban és a munkaerőpiacon. A stratégia célja továbbá az aktív polgári szerepvállalás és a társadalmi befogadás. Az ifjúság az Európai Unió egyik prioritásává vált, ezért kezdeményezéseket indítottak a fiatalok munkanélküliségének kezelésére, a fiatalok szerepvállalásának növelésére, a befogadás és az önkéntesség előmozdítására. Az eredmények fényében elmondható, hogy sok területen van előrelépés, de további intézkedésekre van szükség az ifjúsági munkanélküliség csökkentése, az életminőség javítása, illetve az egyenlő esélyek megteremtése érdekében. A tendencia országonként változó, van olyan tagország, ahol a munkanélküliség még mindig 34% körül van.Mindezen célok eléréséhez uniós, de leginkább tagállami szinten módszeresebb, hatékonyabb együttműködésre van szükség számos szakpolitikai területen, így például a foglalkoztatás, az oktatás és képzés, a szociálpolitika, az ifjúságpolitika, valamint a kultúra és sport területén is. A jelentés számos pozitív elemet és javaslatot fogalmaz meg az ifjúság helyzetének a javítása érdekében. Mivel a szocialista jelentéstevő néhány helyen különösebb figyelmet szentelt a fiatal migránsok, menekültek és LGBTI személyek helyzetének, tartózkodtam a végszavazásnál.
2016/11/22
Mobilisation of the EU Solidarity Fund to provide assistance to Greece, Spain, France and Portugal (A8-0175/2018 - José Manuel Fernandes) HU

Az Európai Unió Szolidaritási Alapjának célja, hogy az Unió gyors, hatékony és rugalmas módon legyen képes a vészhelyzetekre reagálni és kifejezni szolidaritását a katasztrófa sújtotta régiók lakosságával.Görögország az Égei-tenger északi részén található Leszbosz szigetét 2017. június 12-én ért földrengés miatt nyújtott be kérelmet az alap igénybevételére.Spanyolország a 2017. október 10. és 17. között az északnyugat-spanyolországi Galicia tartományban pusztító erdőtüzeket követően nyújtott be kérelmet az alap igénybevételére.Franciaország a 2017. szeptember 5–6-án Saint Martin szigetén is áthaladó Irma hurrikánt, valamint a 2017. szeptember 18–19-én Guadeloupe-on pusztító Maria hurrikánt követően nyújtott be kérelmet az alap igénybevételére.Portugália a 2017-ben kitört súlyos tüzeket követően nyújtott be kérelmet az alap igénybevételére.A Görögország, Spanyolország, Franciaország és Portugália által benyújtott kérelmek eleget tesznek az Szolidaritási Alapból származó pénzügyi hozzájárulás meghatározására vonatkozóan megállapított követelményeknek.Az Európai Unió 2018. pénzügyi évi általános költségvetésének keretein belül az Európai Unió Szolidaritási Alapjából 104 166 951 EUR összeg kerül kifizetésre a négy tagállam részére kötelezettségvállalási és kifizetési előirányzatok formájában.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2018/000 TA 2018 - Technical assistance at the initiative of the Commission (A8-0172/2018 - Eider Gardiazabal Rubial) HU

Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapot (EGAA) azért hozták létre, hogy kiegészítő támogatást nyújtson a világkereskedelemben bekövetkezett főbb strukturális változások következményei által sújtott munkavállalóknak.2018. április 9-én a Bizottság új javaslatot fogadott el az EGAA igénybevételéről szóló határozatra.A javaslat 345 000 euró igénybevételére irányul az alapból, a Bizottság számára, technikai támogatás céljából. A technikai segítségnyújtás célja a nyomon követés és adatgyűjtés, a tájékoztatás és tudásbázis-felület létrehozásának finanszírozása, valamint a tagállamoknak nyújtandó tanácsadás az EGAA felhasználásával, nyomon követésével és értékelésével kapcsolatban.A fentiek alapján szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
2021-2027 Multiannual Financial Framework and own resources (B8-0239/2018, B8-0240/2018, B8-0241/2018) HU

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata a 2020 utáni uniós forrásokra vonatkozóan. Nem növelné, hanem csökkentené az uniós költségvetést, annak ellenére, hogy számos tagállam, így Magyarország is jelezte, kész növelni befizetéseit. Nem engedhető meg, hogy a regionális fejlesztések és a közös agrárpolitika forrásai lássák kárát a Bizottság elképzeléseinek, meg kell védenünk a magyar gazdák, vállalkozások és polgárok érdekeit.A magyar régiók, a magyar vállalatok az elmúlt években bizonyították: jól és sikeresen használták fel a rendelkezésre álló forrásokat. Kiemelkedő növekedési mutatók, folyamatosan javuló költségvetési helyzet, csökkenő munkanélküliség, növekvő foglalkoztatottság mind azt mutatják, 2010 óta a magyar régiók a gazdasági fejlődés pályájára álltak. Magyarországnak sikerült kihevernie a korábbi szocialista kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit. Elfogadhatatlan, hogy most az Európai Bizottság javaslata ezeket az uniós mércével számítva jól teljesítő, sikeres régiókat büntetné azzal, hogy forrásokat von el tőlük.Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok. A magyar régiók objektív feltételek alapján jogosult ezekre a forrásokra. Most az Európai Bizottság szubjektív, úgynevezett jogállamisági kritériumokat társítana az EU-s források lehívásához. Magyarország az elmúlt években folyamatosan bizonyította: minden szempontból megfelel az európai értékeknek, bármely mutatót vizsgálják is, az Unió élmezőnyébe tartozunk. Ugyanakkor, egyik uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra.
2016/11/22
Recommendation to the Council, the Commission and the Vice-President of the Commission/High Representative on Libya (A8-0159/2018 - Pier Antonio Panzeri) HU

Líbia számos egymással összefüggő kihívással néz szembe. Mivel a válságos helyzete a környező régió egészére és az Unióra is kihat, a politikai stabilitás biztosítása Líbiában döntő fontosságú. Az EU diplomáciai téren és konkrét támogatással segíti az országot, amint ezt a mai EP-ajánlás is kiemeli. Egy stabil és tartós politikai megállapodás biztosítását támogatom, szem előtt tartva a válság valamennyi aspektusát, többek között a terrorizmust és az emberkereskedelem elleni küzdelmet, a Líbián keresztül haladó és Líbiából induló irreguláris migrációt. Az ajánlást azonban szavazatommal nem támogattam, mivel a migráció végeláthatatlan térhódítása semmiképpen sem lehet célunk. A kiváltó okoknak a helyszínen való kezelését szorgalmazom.
2016/11/22
Annual Report on the functioning of the Schengen area (A8-0160/2018 - Carlos Coelho) HU

Az európai polgárokat ha megkérdezik akkor az unió legnagyobb vívmányának a belső határellenőrzések nélküli szabad mozgást tartják, ennek feltétele pedig a külső határok teljes védelme.Üdvözlendő a jelentés azon része, amely elítéli a belső határellenőrzések újbóli bevezetését és folyamatos meghosszabbítását, amely a jelentés szerint aláássa a schengeni térség alapelveit. Egyetértek a jelentés azon paragrafusával is, amely kimondja, hogy számos esetben a hosszabbítások időtartamuk, szükségességük és arányosságuk szempontjából nincsenek összhangban a hatályos szabályokkal, és ezért jogszerűtlenek.Ugyanakkor a jelentés szövege a kötelező betelepítési kvóta szerinti szétosztásra szólítja fel a tagállamokat, illetve elítéli a határon történő fizikai akadályok és kerítések építését, ezért a FIDESZ néppárti delegáció tagjaként a végszavazáson tartózkodtam.
2016/11/22
Promotion of the use of energy from renewable sources (A8-0392/2017 - José Blanco López) HU

A néppárti magyar delegáció tagjaként szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását. Bár a jelentés nem minden részletében tökéletes, a hagyományos bioüzemanyag előállítás tekintetében elért kompromisszum kielégítőnek mondható; a plenárison elfogadott szöveg jelentősen javult a szakbizottsági verzióhoz képest. Míg az Európai Bizottság eredeti javaslata a hagyományos bioüzemanyag-előállítást 3,8%-os használati mértékre szorította volna vissza, addig az Európai Parlament szakbizottsága 2030-ra teljesen megszüntette volna azt. A plenáris szavazáson azonban sikerült hosszú távra megőrizni a 2017. évi szinteket, 7%-os határral biztosítva ezzel a felelős módon működő hazai vállalatok további működését. Ugyanakkor az Európai Parlament már 2021-től száműzné a környezetpusztító módon előállított és harmadik országokból származó pálmaolaj közúti közlekedésben történő felhasználását, amit a szakma és a döntéshozók is teljes mértékben támogatnak.
2016/11/22
Energy efficiency (A8-0391/2017 - Miroslav Poche) HU

A néppárti magyar delegáció tagjaként szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását. Az energiahatékonysági direktíva felülvizsgálata időszerűvé vált. A kötelező energiahatékonysági tagállami célszámok bevezetését nem tartom elfogadhatónak, ezért üdvözlöm, hogy ezek az előírások nem kerültek be a végső szövegbe.
2016/11/22
Governance of the Energy Union (A8-0402/2017 - Michèle Rivasi, Claude Turmes) HU

Az irányítási rendelet új alapokra helyezi az Energiaunió megvalósítását. A dokumentum létrehozza a szükséges jogalkotási bázist egy olyan átlátható irányításhoz, amely az Unió és a tagállamok egymást kiegészítő és koherens erőfeszítésein keresztül biztosítja az Energiaunió céljainak elérését. Az irányítási modellnek ugyanakkor biztosítania kell a szükséges rugalmasságot a tagállamok számára, és teljes mértékben tiszteletben kell tartania azon jogukat, hogy szabadon meghatározzák energiaszerkezetüket. Mivel úgy láttam, hogy ezek a feltételek teljesülnek, a néppárti magyar delegáció tagjaként szavazatommal támogattam a parlamenti jelentés elfogadását.
2016/11/22
Situation of the Rohingya people (RC-B8-0668/2017, B8-0668/2017, B8-0669/2017, B8-0670/2017, B8-0671/2017, B8-0672/2017, B8-0673/2017, B8-0674/2017) HU

Mint ismeretes, a Mianmarban található Rakhajn állam megközelítőleg egymillió – főként a muszlim kisebbséghez tartozó – rohindzsának ad otthont, akik elnyomásnak és folyamatos súlyos emberi jogi jogsértéseknek vannak kitéve A jelentés határozottan elítéli a folyamatos erőszakot és gyilkosságokat, az életek kioltását, az életfeltételek és a menedékek lerombolását. Továbbá felszólítja a mianmari biztonsági erőket, hogy haladéktalan szüntessék be az erőszakot és sürgeti a hatóságokat, hogy a nemzetközi segélyszervezetekkel, az Európai Unióval és az ENSZ-szel együttműködve tegyék lehetővé a nemzetközi humanitárius szervek, többek között a kiszolgáltatott csoportokhoz induló célzott támogatás akadálytalan és azonnali eljutását Rakhajn államba és a környező területekre. Szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Security and Defence Policy (A8-0351/2017 - Michael Gahler) HU

Elsődleges cél, hogy az EU reagálni tudjon a belső és külső kihívásokra. Ehhez nagyobb erőfeszítést kell tennie a konkrét, erős együttműködés felé a közös kül- és biztonságpolitika és a közös biztonság- és védelempolitika területén. Hatékony globális szereplőnek kell lennie, ami egységes véleménynyilvánítást és közös cselekvést jelent, valamint erőforrásait a stratégiai prioritásokra kell összpontosítania. Fontos emellett, hogy az instabilitás kiváltó okait kell kezelni, vagyis a szegénységet, az egyre növekvő egyenlőtlenséget, a rossz kormányzást, az államok összeomlását és az éghajlatváltozást.E tekintetben hatékonyabbá kell tenni az Európai Védelmi Alap felhasználását és elkerülhetetlen, hogy a tagállamok törekedjenek rá, hogy nemzeti védelmi költségvetésük tíz éven belül elérje GDP-jük legalább 2%-át. A PESCO szintén egy olyan eszközét jelenti a közös védelem erősítésének, amelyet a Szerződés lehetővé tesz, ugyanakkor tartamának pontos kidolgozása még folyamatban van. Ennek mielőbbi részletes kidolgozása sürgető feladat. A jelentés felveti továbbá a Bizottságon belüli Védelmi Főigazgatóság létrehozásának lehetőségét, amely szintén a közös biztonságot erősítené.A fentiekkel egyetértésben, szavazatommal támogattam a jelentés elfogadását.
2016/11/22
Annual report on human rights and democracy in the world 2016 and the EU policy on the matter (A8-0365/2017 - Godelieve Quisthoudt-Rowohl) HU

Az emberi jogok és a demokrácia világbeli helyzetéről és az EU ezzel kapcsolatos politikájáról szóló jelentés mély aggodalmának ad hangot amiatt, hogy világszerte a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok továbbra is fenyegetésnek vannak kitéve. A dokumentum – többek között – azt is hangsúlyozza, hogy az EU-nak és tagállamainak aktívan törekedniük kell az emberi jogok és a demokrácia érvényre juttatására, megerősítve az EU alapját képező elveket valamennyi uniós politikában, mint amilyen például a fejlesztéspolitika, a migrációs politika, a biztonságpolitika, a terrorizmus elleni politika vagy a bővítési politika.Bár a jelentés nagymértékben hozzájárul az EU-s intézmények és a tagállamok azon erőfeszítéseihez, hogy az emberi jogi kihívásokat az eddigieknél hatékonyabban kezelhessék, fideszes képviselőtársaimmal együtt tartózkodtam a szavazáskor, tekintettel arra, hogy az Európát sújtó migráció ügyének kezelésében Magyarország álláspontja több ponton is eltér, mint például abban, hogy ezen a téren az Unió elsősorban emberi jogokon alapuló megközelítést szorgalmaz. Továbbá a jelentés azt is kiemeli, hogy a biztonságos ország és a biztonságos származási ország elve a menedékjog iránti kérelmek egyéni vizsgálatának nem képezheti akadályát. Hasonlóképpen a jelentés áttelepítési, családegyesítési rendszereket, valamint humanitárius folyosókat is szorgalmaz.
2016/11/22
Instrument contributing to stability and peace (A8-0261/2017 - Arnaud Danjean) HU

Az Európai Unió külpolitikájában a biztonság és a fejlődés közötti kapcsolat olyan alapelv, amely a külső válságok és konfliktusok viszonylatában alapul szolgál az uniós integrált megközelítéshez. Az Unió fejlesztési politikájának célja a szegénység csökkentése és végleges felszámolása, a biztonság növelése pedig nagymértékben hozzájárul a fenntartható fejlődés célkitűzéseihez. A stabilitás és a béke elősegítését szolgáló eszköz létrehozásáról szóló rendeletre irányuló javaslat révén az Unió betartja nemzetközi fejlesztéspolitikai kötelezettségvállalásait. Továbbá ez a javaslat lehetőséget teremt az Unió következetes fellépésének megerősítéséhez. Ezért szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Situation in Yemen (RC-B8-0649/2017, B8-0649/2017, B8-0650/2017, B8-0651/2017, B8-0652/2017, B8-0653/2017, B8-0654/2017, B8-0655/2017, B8-0656/2017) HU

A jemeni humanitárius helyzet továbbra is katasztrofális. A civil lakosság körében a halálos áldozatok száma egyre magasabb. Az elszenvedett károk és pusztítás miatt az egészségügyi létesítmények több mint fele bezárt. A helyzetet továbbra az is súlyosbítja, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció ez év novemberében az ország szárazföldi, tengeri és légi határait is lezárta, valamint az újságíróktól az országba való belépést folyamatosan megtagadja. A jemeni helyzet tehát komoly kockázatot jelent a régió, különösen Afrika szarva, a Vörös-tenger és a tágabb közel-keleti térség stabilitására nézve.A mai állásfoglalás – többek között – elítéli a Jemenben zajló folyamatos erőszakot és a polgári lakosság és infrastruktúra ellen irányuló támadásokat, amelyek háborús bűnöknek számítanak. Továbbá hangsúlyozza, hogy a konfliktusnak csak politikai, inkluzív és tárgyalások útján elért rendezésével lehet helyreállítani a békét, valamint megőrizni Jemen egységét, szuverenitását, függetlenségét és területi épségét. A dokumentum felszólítja az érintett feleket, hogy haladéktalanul és korlátozás nélkül tegyék lehetővé a humanitárius célból való hozzáférést a konfliktus által sújtott területekhez. Ugyanakkor a jelentés üdvözli, hogy az EU és tagállamai készek növelni humanitárius támogatásukat. Mindezeket figyelembe véve, fideszes EP-képviselőtársaimmal együtt, szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Establishing the criteria and mechanisms for determining the Member State responsible for examining an application for international protection lodged in one of the Member States by a third-country national or a stateless person (recast) (A8-0345/2017 - Cecilia Wikström) HU

A kötelező felső határ nélküli betelepítési kvóták ellen voltunk a bizottsági szavazásnál is. Ez meghívásként értelmezhető a migránsok számára, ezért elfogadhatatlan, és ezért szavaztam a mandátum megadása ellen a plenáris szavazás során.
2016/11/22
Protection against dumped and subsidised imports from countries not members of the EU (A8-0236/2017 - Salvatore Cicu) HU

Szavazatommal támogattam a megállapodás-tervezetet, mely a befektetésvédelmi eszközök megreformálását célozza az Európai Unió területén. Nem csupán fokozott védelmet biztosít a dömpingszerű importtal szemben, hanem egy szociális és környezetvédelmi dimenziót is társít a feltételrendszerhez anélkül, hogy tovább növelné a kis- és középvállalkozások terheit. A hatályba lépő rendelkezések továbbá az új eljárásrendhez segítséget is nyújtanak a KKV-k számára, hogy minél könnyebben tudják alkalmazni a szabályokat.A megállapodás célja, az európai munka, munkaerő és vállalkozások védelme a tisztességtelenül alacsony árú importtal szemben, melynek súlyos hatása volt és lehetne a belső piac árképzésére és így a gazdaságának egészére. Az új szabályozás lehetővé teszi az EU-nak, hogy sikeresen fellépjen a tisztességtelen gyakorlatokkal szemben, olyan import esetében, ahol az árképzés nem a piac által meghatározott. A megállapodás alapján az új szabályozás a Tanács formális jóváhagyását és az EU hivatalos lapjában történő kihirdetését követően lép hatályba.
2016/11/22
Multilateral negotiations in view of the 11th WTO Ministerial Conference (B8-0593/2017) HU

A WTO a megalakulása óta központi szerepet játszik a többoldalúság erősítésében, az összefüggő gazdasági világrend előmozdításában és egy nyitott, szabályozott és megkülönböztetésmentes többoldalú kereskedelmi rendszer kiépítésében. Magyarország gazdasága nyitott gazdaság, így a külkereskedelem kiemelkedő fontossággal bír számunkra. Annak ellenére, hogy külkereskedelmünk meghatározó része az uniós belső piacra irányul, elengedhetetlen, hogy fenntartsunk és tovább ápoljunk nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokat, akár az EU-n keresztül, akár egy nemzetközi szervezet önálló tagjaként.A Kereskedelmi Világszervezet közelmúltban előtérbe került problémái világossá tették, hogy új lendületet kell adni a multilaterális kereskedelmi rendszereknek, a többoldalú kereskedelem szabályait meg kell reformálni, a fejlődő és fejlett tagállamok közötti különbségeket, egyensúlytalanságot fel kell számolni. Mindeközben arra kell törekednünk, hogy a szervezet megőrizze és tovább erősítse működőképességét. Mivel a WTO hatékony és tényleges tárgyalási fórumként működhet a tagjai számára valamennyi fontos kérdésben a jövőben is, illetve platformot biztosít a globális kereskedelem kérdéseiről folytatott nyílt vitához, szavazatommal támogattam az állásfoglalási indítványt.
2016/11/22
Eastern Partnership: November 2017 Summit (A8-0308/2017 - Laima Liucija Andrikienė, Knut Fleckenstein) HU

A Keleti Partnerség keretében az Unió kiemelt kapcsolatokra, a közös értékeken és érdekeken alapuló kölcsönös együttműködésre törekszik az egykori Szovjetunióból kivált – keleti – szomszédaival. Ez azonban csak akkor lehetséges, hogyha ezen posztszovjet országok tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket. Az Európai Parlament jelentése hosszú távú, világos politikai vízió meghatározását várja el a küszöbön álló csúcstalálkozótól, mely új lendületet ad a keleti partnerség működésének. Ezért szavazatommal a jelentést támogattam.
2016/11/22
Deployment of cohesion policy instruments by regions to address demographic change (A8-0329/2017 - Iratxe García Pérez) HU

Az Európai Parlament 2017. november 14-én szavazott a kohéziós politika eszközeinek régiók által a demográfiai változások kezelésére való alkalmazásáról szóló állásfoglalásáról. Az előterjesztés ismerteti az aktuális európai demográfiai helyzetet, melyet alacsony születési ráta, az aktív korú népesség számának csökkenése, a népesség szerkezetének módosulása, a társadalom elöregedése jellemez.Mindez jelentős gazdasági és költségvetési nyomást helyez a tagállami kormányokra, például a jóléti kiadások tekintetében. A parlamenti állásfoglalás számos hasznos gondolatot tartalmaz, és kiemeli a kohéziós politika fontos szerepét a demográfiai változások kezelésében. Azonban a dokumentumban megjelenik a migráció, a bevándorlás és az ezzel kapcsolatos integráció támogatásának szorgalmazása is. Számos nyugat-európai ország gondolja azt, ami a tárgyalt jelentésben is megjelenik, hogy országaik lakosságának csökkenését bevándorlással lehetséges és kívánatos ellensúlyozni.Mi ezzel Magyarországon nem értünk egyet. Úgy gondoljuk, hogy a bevándorlás számos (például biztonságpolitikai) kockázattal jár, az integráció nehézkes, és legtöbbször eredménytelen, ami párhuzamos társadalmak kialakulásához vezet. A demográfiai válság megoldását a családtámogatások mértékének növelésétől, a családok és gyermekeik középpontba helyezésétől várhatjuk. A magyar kormány azon dolgozik, hogy minél többen merjenek otthont és nagycsaládot alapítani. Mindezek fényében az előterjesztés plenáris szavazásán tartózkodó álláspontot képviseltem.
2016/11/22
EU political relations with India (A8-0242/2017 - Cristian Dan Preda) HU

Az Európai Unió és India a világ két legnagyobb demokráciája. Stratégiai partnerségük közös értékeken és érdekeken alapszik. Tekintettel arra, hogy a világ számos kihívással néz szembe, többek között biztonsági feszültségekkel, terrorizmussal, illegális migrációval és éghajlatváltozással, a mostani jelentés hangsúlyozza, hogy a kétoldalú politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatokat a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása mentén tovább kell mélyíteni. A béke és az emberi jogok ügyének képviselete a két fél közös felelőssége, emeli ki a dokumentum. Éppen ezért, fideszes EP-képviselőtársaimmal együtt, szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
2016 Report on Turkey (A8-0234/2017 - Kati Piri) HU

Törökország Európának kulcsfontosságú szövetségese mind a terrorizmus, mind a nemzetközi migráció ellen folytatott küzdelmében. Éppen ezért Magyarországnak érdeke, hogy Törökország stabil és erős ország legyen. Ezzel szemben, a jelentés – többek között – a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését is szorgalmazza, ami nagymértékben megakadályozná az EU-török kapcsolatok széles körű fejlesztését és erősítését. Éppen ezért a szavazásnál tartózkodtam.
2016/11/22
Permitted uses of certain works and other protected subject-matter for the benefit of persons who are blind, visually impaired or otherwise print disabled (A8-0097/2017 - Max Andersson) HU

A vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelen személyek megjelent művekhez való hozzáférésének megkönnyítéséről szóló marrákesi szerződésről (a továbbiakban: a marrákesi szerződés) történelmi jelentőségűnek számít, mivel ez az első szerzői jogi kivételekről szóló szerződés, amely emberi jogi vetülettel is bír. A gyengénlátók világszerte jobban hozzá fognak férni a könyvekhez, mivel számos szervezet tud majd többszörözött példányokat küldeni más országokba.A marrákesi szerződés előírja a részes feleknek, hogy a szerzői és szomszédos jogok tekintetében alkalmazzanak kötelező korlátokat és kivételeket a vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelen személyek javára, valamint lehetővé teszi a könyvek, hangoskönyvek és más nyomtatott anyagok különleges formátumú példányainak nemzetközi cseréjét a szerződéshez részes félként csatlakozott országok között.A szerzői jog és a szomszédos jogok terén megállapított kivételek vagy korlátozások csak a felhasználók erősen korlátozott csoportjára vonatkoznak, és kizárólag nem kereskedelmi célból alkalmazhatók.Ennélfogva minden szükséges intézkedést meg kell hozni a marrákesi szerződés gyors és megfelelő végrehajtásának biztosítása érdekében, és az előadó sürgeti az Európai Uniót annak mielőbbi megerősítésére.A fentiekre tekinttel szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Cross-border exchange of accessible format copies of certain works and other protected subject-matter for the benefit of persons who are blind, visually impaired or otherwise print disabled (A8-0102/2017 - Max Andersson) HU

A vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelen személyek megjelent művekhez való hozzáférésének megkönnyítéséről szóló marrákesi szerződés (a továbbiakban: a marrákesi szerződés) történelmi jelentőségűnek számít, mivel ez az első szerzői jogi kivételekről szóló szerződés, mely emberi jogi vetülettel is bír.A marrákesi szerződést 2013-ban fogadta el a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO), és több mint 60 ország, valamint az Európai Unió is aláírta. Legfőbb célja kötelező erejű kivételek és korlátozások bevezetése a vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget más okból használni képtelen személyek javára. A szerzői jogra vonatkozó, az összes aláíró félnél bevezetendő kivételek és korlátozások lehetővé fogják tenni a megjelent szövegek vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget más okból használni képtelen személyek számára hozzáférhető formátumban történő többszörözését, terjesztését és rendelkezésre bocsátását, valamint e művek nemzetközi cseréjét. Az említett nemzetközi csere a Bizottság által javasolt jelenlegi rendelkezés célja.A javaslat a marrákesi szerződéssel összhangban módosítja az európai uniós jogalkotási keretet. Ennek eredménye a Szerződés szerinti uniós kötelezettségek végrehajtása lesz a hozzáférhető formátumú példányoknak az Unió és a marrákesi szerződéshez csatlakozott harmadik országok közötti, a kedvezményezett személyek érdekét szolgáló cseréje tekintetében.A fentiekre tekintettel szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Limitation periods for traffic accidents (A8-0206/2017 - Pavel Svoboda) HU

Majdnem tíz évvel ezelőtt a Parlament elfogadta a személyi sérülésekkel és halálos balesetekkel kapcsolatos, határokon átnyúló vitákban alkalmazandó elévülési időről szóló állásfoglalást (2006/2014(INI)), és a Bizottság az idevágó nyilvános konzultációk és tanulmányok ellenére még nem készített konkrét jogalkotási javaslatot.A szerződésen kívüli károkozással kapcsolatos kártérítési igényekre vonatkozó elévülési szabályok széles körben eltérnek a tagállamokban.Az uniós jog nem harmonizálta az elévülési szabályokat, sem általában, sem konkrétan a közlekedési baleseteket illetően.A nemzeti elévülési szabályok nagyon bonyolultak lehetnek, és a károsultak és jogi tanácsadóik gyakran nem ismerik annak a tagállamnak a szabályait, amelyben utaznak. Időbe telhet annak felderítése, hogy mely kárrendezési megbízottal vagy biztosítóval szemben kell a kártérítési igényt érvényesíteni;Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés védelme és az emberek Unión belüli szabad mozgásának ezáltal történő támogatása elegendő ok a határokon átnyúló közúti közlekedési balesetekkel kapcsolatos szabályok harmonizálására. Ezért a szubszidiaritás és az arányosság elvét betartva az elévülési jog fő szempontjaival kapcsolatos minimumszabályokat kell megállapítani. Ez a jelentés egy irányelvre irányuló javaslatot tartalmaz, mely az uniós jog által adott jogok tényleges érvényesítésének támogatása mellett, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést könnyíti meg. Szavazatommal ezért támogattam a jelentést.
2016/11/22
Common minimum standards of civil procedure (A8-0210/2017 - Emil Radev) HU

A polgári eljárások szolgálnak eszközként a jogalanyok anyagi jogainak és kötelességeinek bírósági eljárások útján történő érvényesítésére. Ezért elválaszthatatlanul összekapcsolódnak a tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való joggal, amelyet az Európai Unió Alapjogi Chartája és az emberi jogok európai egyezménye garantál.Jelenleg nem létezik a polgári eljárásokra vonatkozó egységes jog az Unióban.Az Unió a jelenlegi jogi szabályozás ellenére sem rendelkezik világos képpel arról, hogy hogyan működne egy közös polgári eljárásjog az európai jogrendben.Az ítéletek kölcsönös elismerésének alapelve és a jogszabályok szükséges közelítése megkönnyítené az illetékes hatóságok közötti együttműködést és az egyének jogainak bírói védelmét. A tagállamok igazságszolgáltatási rendszerei közötti kölcsönös bizalom erősödése a belső piac és az alapvető uniós szabadságok jobb működéséhez is hozzá fog járulni.A közös minimumszabályok sem teljes mértékben, de még részlegesen sem helyettesítik a tagállami eljárási rendszereket, ám nagyobb szintű védelmet nyújtó és hatékonyabb nemzeti eljárási szabályokat tesznek lehetővé.A közös eljárási szabályok uniós szintű bevezetése kétségtelenül hozzá fog járulni az uniós eljárási szabályok és a már érvényben lévő mechanizmusok általánosan jobb ismertségéhez.Ez a jelentés egy olyan irányelvre irányuló javaslatot tartalmaz, amelyet első lépésnek kell tekinteni a tagállamok polgári igazságszolgáltatási rendszereinek további harmonizációjának és közelítésének folyamatában.A fentiekre tekintettel szavazatommal támogattam a jelentést.
2016/11/22
Working conditions and precarious employment (A8-0224/2017 - Neoklis Sylikiotis) HU

A radikális baloldali (GUE) Sylikiotis ciprusi képviselő nem jogalkotási jelentése a munkakörülményekről és a bizonytalan foglalkoztatásról szól. Annak ellenére, hogy vannak pozitív fejlemények az EU-ban (történelmi szintre süllyedt munkanélküliség 2008 óta és közel 8 millió új munkahely jött létre az elmúlt 4 évben), a munkanélküliség még mindig nagyon magas (8,3%), míg Magyarországon a legalacsonyabbak közt van. Egyre újabb, innovatívabb és egyúttal atipikus foglalkoztatási formák is terjednek, kevésbé rendezett szabályozásokkal. A néppárti álláspont nemcsak következetes, hanem kiegyensúlyozott is volt és tiszteletben tartotta a tagállami hatásköröket és a versenyképességi szempontokat is.Az ún. migrációs válság idején határozottan ki kell állni amellett, hogy a legális európai munkavállalók szabad mozgását, egyenlő esélyű elbírálását nem szabad összekeverni az illegális migránsok számára biztosítandó (többlet)jogok megadásával. Ezért nemmel szavaztam minden olyan módosításra, amely a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás felülvizsgálatára irányul, hiszen nemcsak alapvető versenyelőnyünktől (bér), hanem a munkavállalók szabad mozgásától is meg akarják őket fosztani az egységes piacon. Végezetül úgy gondolom, hogy csakis a nemzeti hatásköröket tiszteletben tartva lehet megvizsgálni a kötetlen munkaidős szerződések korlátozását. Ezt viszont kizárólag a tagállamokkal együtt lehetséges elérni.
2016/11/22
2016 Report on Serbia (A8-0063/2017 - David McAllister) HU

„Szerbia folyamatosan halad az európai uniós integráció útján, valamint konstruktív módon és jól felkészülten áll a tárgyalásokhoz” – emeli ki a mai napon, az Európai Parlamentben elfogadott, Szerbiáról szóló országjelentés, amelyet szavazatommal támogattam. Szerbia, de a teljes nyugat-balkáni térség számára, az európai integráció jelenti a jövő útját. Segítenünk kell tehát a térséget ebben. A mai jelentés támogatásáról biztosítja Szerbiát az európai integráció érdekében tett erőfeszítéseiben, ugyanakkor azonban megállapítja, hogy a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok területén az eddigieknél többet kell tennie. Ezen értékek előmozdítása a csatlakozás alapvető feltétele. Éppen ezért a jelentés ismételten felhívja Szerbiát, hogy biztosítsa a kisebbségek védelméről szóló jogszabályok egész országban történő, következetes végrehajtását, külön figyelmet fordítva a nemzeti kisebbségekkel szembeni megkülönböztetésmentes bánásmódra, többek között az oktatással, a nyelvhasználattal, az igazságszolgáltatás területén való megfelelő képviselettel, a közigazgatással, a nemzeti parlamenttel és a helyi és regionális testületekkel, valamint a média és az egyházi szertartások kisebbségi nyelveken való hozzáférhetőségével kapcsolatban.
2016/11/22
2016 Report on Kosovo (A8-0062/2017 - Ulrike Lunacek) HU

Szomszédság- és biztonságpolitikai, valamint gazdasági és kisebbségügyi szempontból Magyarország a nyugat-balkáni térség stabilitásában és országainak európai integrációjában érdekelt. Éppen ezért szavazatommal támogattam az Európai Parlament által jegyzett Koszovóról szóló 2016. évi jelentést, amely elismeri az unió és a nyugat-balkáni ország közötti stabilizációs és társulási megállapodás tavaly áprilisi hatálybalépését. Továbbá üdvözli az európai reformprogram elindítását és a megállapodás végrehajtására létrehozott nemzeti stratégia elfogadását is. Mindazonáltal, a dokumentum aggodalmát fejezi ki – többek között – az igazságszolgáltatás hiányosságai, az alapvető szabadságok megsértése, a kiterjedt korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépés elégtelen volta miatt. Felhívja a politikai erőket, hogy mindezen területen, legfőképpen pedig az országban uralkodó politikai instabilitás és megosztottság leküzdése érdekében, fokozzák erőfeszítéseiket, az európai alapelvek és saját vállalásaik szellemében.
2016/11/22
2016 Report on the former Yugoslav Republic of Macedonia (A8-0055/2017 - Ivo Vajgl) HU

A mai napon szavazatommal támogattam az Európai Parlament Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló 2016. évi jelentését. A dokumentum megállapítja, hogy a reformokat és a csatlakozási előkészületeket politikai polarizáció, az egymással szembeni mélyen gyökerező bizalmatlanság és a pártok közötti valódi párbeszéd hiánya akadályozza. Éppen ezért hangsúlyozza az uniós csatlakozási folyamatban való továbblépés stratégiai fontosságát, és ismételten kéri, hogy a sürgős reformprioritások teljes körű végrehajtása céljából valamennyi fél tanúsítson politikai szándékot és vállaljon felelősséget. Bár elismeri, hogy a választási folyamat tekintetében javulás történt, valamennyi pártot arra szólít fel, hogy tartózkodjanak a parlament hatékony működésének bárminemű akadályozásától, továbbá egy új, stabil és elszámoltatható kormány gyors megalakítására hívja fel az országot.
2016/11/22
European Cloud Initiative (A8-0006/2017 - Jerzy Buzek) HU

Az Európai Unió jelenleg nem rendelkezik elegendő adatfelhő-kapacitással. A kutatás-fejlesztési ipar által előállított adatokat gyakran máshol dolgozzák fel, ezáltal arra késztetve az uniós kutatókat és fejlesztőket, hogy az EU-n kívüli területekre költözzenek, ahol a nagy adatfeldolgozási és számítási kapacitás közvetlenebbül elérhető. A HPC-rendszerek (high-performance computing) létrehozásának alulfinanszírozottsága miatt az EU hosszútávon le fog maradni a számítástechnikai fejlesztési versenyben, miközben más országok, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország komoly beruházásokat fektetnek ilyen rendszerekbe.Hasonlóan fontos a felhőalapú számítástechnika előnyeinek tudatosítása is, mivel a felhőalapú szolgáltatások iránti kereslet még mindig alacsony Európában, holott ez egy rendkívül költséghatékony megoldás, amely serkenti a gazdasági növekedését. A kis- és középvállalkozások Európa legfontosabb motorját jelentik a munkahelyteremtés és a növekedés szempontjából. A felhőalapú számítástechnika előnyei különösen a kkv-k számára lehetnek fontosak, mivel a kevés forrással rendelkező vállalkozások is komoly informatikai rendszerekbe lennének képesek beruházni. Amennyiben az EU a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává kíván válni, akkor rendkívül fontos a nemzetközi kutatók iránti nyitottság, és a nemzetközi beruházások Európába vonzása, melynek érdekében nagyobb kapacitásra és vonzóbb környezetre van szükség.
2016/11/22
EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (A8-0009/2017 - Artis Pabriks) HU

A FIDESZ-KDNP néppárti delegációja a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos tárgyalásokat végig figyelemmel kísérte, a magyar kormánnyal való folyamatos konzultáció mellett. A témában illetékes magyar külügyminiszter kérésére és javaslatára, miszerint a megállapodás lényegében megfelel az exportorientált magyar gazdaság és általában az ország érdekeinek, delegációnk az Európai Parlament és az Európai Néppárt többségével együtt támogatta a megállapodás megkötését. Magyar szempontból a két leglényegesebb szempont a vitarendezés és a GMO volt. Ezekben a kérdésekben a delegáció módosító indítványainak is köszönhetően jelentős, pozitív irányú elmozdulás történt a kezdeti javaslathoz képest; összességében egy elfogadható kompromisszumos megállapodás született, mely szintén azt mutatja, hogy a vita során felmerült hátrányokkal szemben a gazdasági előnyök túlsúlya várható.Magyarország külkereskedelmi helyzete és eredményei a magyar gazdaság szerves részét képzik, ezért nyitottnak kell lennünk új lehetőségek megvizsgálásában, az új munkahelyek teremtésében. Tekintettel arra, hogy a CETA egy ún. vegyes megállapodás, az Európai Parlament egyetértését és uniós szintű ratifikálását követően azt a tagállami parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk. Így a magyar Országgyűlésnek is módja lesz majd arra, hogy az átmenteni időszakban rendelkezésre álló tapasztalatok mérlegelésével hozza meg végső döntését, mely a CETA jövőbeli sorsára közvetlen hatással lehet.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017) HU

Az európai ipari létesítmények kibocsátási jogosultságait szabályozó ETS irányelv másfél éve húzódó parlamenti tárgyalásait heves viták kísérték. Az európai emissziókereskedelmi rendszer reformjának egyik fontos eleme a Párizsi Klímamegállapodásból fakadó uniós kötelezettségek megosztásának szabályozása, az ambíciószint fokozása, ami tovább növelheti az alacsony kibocsátású technológiák elterjedését és a szénmentes gazdaságra való átállást Európában. A környezetvédelmi célok elérésének biztosítása mellett azonban figyelemmel kell lenni a termelői szektor jogos érdekeire is, hiszen az energiaintenzív ágazatok elüldözésével Európa versenyhátrányba kerülhet. Fontos azt is elkerülni, hogy az európai ipari szektor egyes szereplőit aránytalan terhekkel sújtsák, míg másokat jogosulatlan előnyökhöz juttassanak.Úgy gondolom, hogy a plenáris szavazással sikerült a fenti szempontokat megfelelően tükröző parlamenti mandátumot elfogadni a trialógusok megkezdéséhez. A jelentés Modernizációs Alappal kapcsolatos része azonban sajnálatos módon jelentősen korlátozza a kedvezményezett közép- és kelet-európai országok döntési szabadságát. A Modernizációs Alap irányítási struktúrája nem felel meg a 2014. októberi európai tanácsi következtetésekben elfogadott politikai megállapodásnak és nem tükrözi a kedvezményezett tagállamok, köztük Magyarország álláspontját. Mindezekre tekintettel a Fidesz-KDNP delegáció tagjaként tartózkodtam a végszavazásnál.
2016/11/22
2016 Report on Albania (A8-0023/2017 - Knut Fleckenstein) HU

A jelentés üdvözli, hogy az uniós csatlakozási folyamat tekintetében Albániában politikai konszenzus áll fenn, és az a lakosság széles körű támogatását élvezi. Az Unió megkövetelte reformok tekintetében a dokumentum külön kiemeli, hogy a nyugat-balkáni ország folyamatos előrelépést tett ezek végrehajtása terén, különös tekintettel az igazságszolgáltatásra és az Alkotmánybíróság működésére. Ezzel szemben viszont a korrupció számos területen továbbra is súlyos gondot okoz, aláásva az emberek állami intézményekbe vetett bizalmát. A jelentés arra is emlékeztet, hogy a legfontosabb prioritások között az emberi és a kisebbségi jogok védelmét kell megerősíteni, és felhívja Albániát, hogy a kisebbségek védelme érdekében fogadjon el kerettörvényt, valamint a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját is ratifikálja. Az elmondottak értelmében a jelentést szavazatommal támogattam.
2016/11/22
2016 Report on Bosnia and Herzegovina (A8-0026/2017 - Cristian Dan Preda) HU

A jelentés hangsúlyozza, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett a nyugat-balkáni ország uniós csatlakozása iránt, és üdvözli, hogy az integráció felé vezető úton sikerült némi előrelépést tenni. A dokumentum külön kiemeli, hogy a Tanács felkérte a Bizottságot, hogy készítse el véleményezését Bosznia-Hercegovina tagfelvételi kérelméről. Az egyébként csupán mérsékelt bizakodásra okot adó fejleményekkel szemben a mélyen gyökerező, az integráció ellen ható tendenciák, valamint az etnikai és politikai megosztottság továbbra is akadályozzák a reformra irányuló közös erőfeszítéseket. A korrupció elleni küzdelem sem járt kézzelfogható eredményekkel, a közigazgatás és a jogi rendszer széttöredezettsége pedig költségessé teszi a közszolgáltatásokat az állampolgárok számára.Mindazonáltal, mivel Magyarország egyik legfontosabb regionális biztonságpolitikai érdeke, hogy a szomszédságában béke, biztonság és stabilitás legyen, szavazatommal támogattam Bosznia-Hercegovina európai integrációjáról szóló jelentést. Bosznia-Hercegovina stabilitása nem csupán Magyarország, hanem az egész Nyugat-Balkán és Közép-Európa számára egyaránt fontos.
2016/11/22
European Semester for Economic Policy Coordination: employment and social aspects in the Annual Growth Survey 2017 (A8-0037/2017 - Yana Toom) HU

A Toom-féle nem jogalkotási jelentés a legsürgetőbb gazdasági és szociális kérdéseket kívánja megfogalmazni az EU egésze számára a következő hónapok tekintetében 2017 egészére vonatkozóan. Vannak ugyan pozitív fejlemények az EU-ban (pl. a munkanélküliség valamelyest enyhült és javult a gazdasági helyzet, valamint közel 8 millió munkahely jött létre 2013 óta), azonban a munkanélküliség még mindig aggasztóan magas (8,3%), míg hazánkban a harmadik legalacsonyabb (4,6%). A néppárti álláspont kiegyensúlyozott volt, a tagállami hatásköröket tisztelve és a felelős költségvetés megkövetelése kapcsán pedig következetes volt - ez utóbbiért Magyarország és a magyar polgárok sokat tettek önerejükből: mindenkinek addig érhet a takarója, ameddig nyújtózkodni tud.Annak ellenére, hogy a magyar néppárti delegáció végső döntése a jelentés megszavazása volt, továbbra sem értünk egyet azzal a kijelentéssel, hogy a menekültek és menedékkérők érdemben hozzá tudnak járulni a munkaerő-piac javulásához, illetve a szociálpolitika és a gyermekekbe történő befektetés kapcsán kitartunk amellett, hogy mindezek tagállami hatáskörök. Egyértelmű álláspontunk az is, hogy a gyermekszegénység elleni küzdelem és a korai fejlesztés, óvodai ellátás eszközrendszerét tagállami hatáskörben kívánjuk tartani (természetbeni juttatások (pl. ingyenes étkeztetés)) hangsúlyozásával.
2016/11/22