BETA

73 Written explanations of Bart STAES

Establishing Horizon Europe – laying down its rules for participation and dissemination (A8-0401/2018 - Dan Nica) NL

Ik heb voor het dossier Horizon Europa gestemd, het zogenaamde negende kaderprogramma voor onderzoek, omdat het een goede basis legt voor de verdere ontwikkeling van wetenschap en technologie, industriële concurrentie en de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.We wilden graag de schrapping van de bepaling die het voorzorgsbeginsel vervangt door het innovatieprincipe, omdat dit voor rechtsonzekerheid zorgt.Onder impuls van de Groenen is het programma Horizon Europa zeer sterk op klimaat gericht, is het gelinkt aan de concretisering van het Parijse klimaatakkoord en moet het vooral toepassingen bevatten waar burgers beter van worden. Geldoverdracht van Horizon Europa naar het Europese defensiefonds is bijvoorbeeld niet toegestaan. Voortaan moeten strategische onderzoeks- en innovatieplannen worden gemaakt met vooraf een multi-stakeholdersbevraging. De selectiecriteria zijn strenger als het over langetermijnprojecten gaat, er wordt een Europese Innovatieraad opgericht die veelbelovende innovaties zal opschalen en kmo's en start-ups zal helpen. Er komt ook meer transparantie bij de follow-up van de besteding van de middelen. De geselecteerde domeinen zijn onder andere gezondheid (opsporen en behandelen van ziektes), de creatieve industrie, de circulaire economie, mobiliteit en energietransitie, duurzame landbouw en duurzaam gebruik van grondstoffen. Bovendien zijn het promoten van gelijke kansen en het zoeken naar genderevenwicht in de evaluatiepanels expliciet in de tekst opgenomen.
2016/11/22
Programme implementing Horizon Europe (A8-0410/2018 - Christian Ehler) NL

Ik heb voor het dossier Horizon Europa gestemd, het zogenaamde negende kaderprogramma voor onderzoek, omdat het een goede basis legt voor de verdere ontwikkeling van wetenschap en technologie, industriële concurrentie en de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.We wilden graag de schrapping van de bepaling die het voorzorgsbeginsel vervangt door het innovatieprincipe, omdat dit voor rechtsonzekerheid zorgt.Onder impuls van de Groenen is het programma Horizon Europa zeer sterk op klimaat gericht, is het gelinkt aan de concretisering van het Parijse klimaatakkoord en moet het vooral toepassingen bevatten waar burgers beter van worden. Geldoverdracht van Horizon Europa naar het Europese defensiefonds is bijvoorbeeld niet toegestaan. Voortaan moeten strategische onderzoeks- en innovatieplannen gemaakt worden met vooraf een multi-stakeholdersbevraging. De selectiecriteria zijn strenger als het over langetermijnprojecten gaat, er wordt een Europese Innovatieraad opgericht die veelbelovende innovaties zal opschalen en kmo's en start-ups zal helpen. Er komt ook meer transparantie bij de follow-up van de besteding van de middelen. De geselecteerde domeinen zijn onder andere gezondheid (opsporen en behandelen van ziektes), de creatieve industrie, de circulaire economie, mobiliteit en energietransitie, duurzame landbouw en duurzaam gebruik van grondstoffen. Bovendien zijn het promoten van gelijke kansen en het zoeken naar genderevenwicht in de evaluatiepanels expliciet in de tekst opgenomen.
2016/11/22
Protection of persons reporting on breaches of Union law (A8-0398/2018 - Virginie Rozière) NL

Klokkenluiders die onregelmatigheden vaststellen of misbruik van de wet in hun baan naar buiten willen brengen, hoeven niets meer te vrezen. Een Europese richtlijn zal hen voortaan beschermen tegen mogelijke vergeldingen.Het duurde enkele jaren voor deze richtlijn er was, maar de krijtlijnen zijn uitgeschreven door de Verts/ALE-Fractie en de ernstige onthullingen van de laatste jaren (WikiLeaks, LuxLeaks, de Panama Papers...) hebben er vaart achter gezet.Eens de wet van kracht is, kunnen straffen opgelegd worden aan wie weerwraak wil nemen op klokkenluiders. Zij die melding maken van inbreuken op de EU-wetgeving zijn vrijgesteld van burgerlijke of strafrechtelijke aansprakelijkheid als de openbaarmaking van informatie in het algemeen belang is. De richtlijn definieert het toepassingsgebied, bakent grenzen af ten aanzien van de nationale veiligheid en legt verder duidelijke criteria vast omtrent de procedure voor openbaarmaking.Het had heel wat voeten in de aarde en de onderhandelingen met de lidstaten en de Raad waren bij momenten hard tegen onzacht, maar de deal die is bereikt getuigt van gezond verstand en komt de democratie en de transparantie van de rechtsstaat alleen maar ten goede.
2016/11/22
Transparent and predictable working conditions in the European Union (A8-0355/2018 - Enrique Calvet Chambon) NL

Dit voorstel omtrent transparantie en voorspelbare arbeidsomstandigheden had alles in zich om Europa écht socialer te maken en alle werknemers in Europa op dezelfde manier te beschermen. De nationale regeringen zijn tijdens de onderhandelingen met de Raad echter zo hard op de rem gaan staan dat ze de weg naar het voor ons zo belangrijke sociale Europa eigenlijk onmogelijk maken. De richtlijn mist strikte definities (bijvoorbeeld wat een "werknemer" is) en staat toe dat lidstaten op zowat elk onderdeel uitzonderingen kunnen maken.De richtlijn bevat wel enkele goede punten. Oproepkrachten en gelegenheidswerkers (denk aan Deliveroo of Uber) vallen bijvoorbeeld onder deze wet, maar er mist een basis om contractwerk van zelfverklaarde (schijn)zelfstandigen tegen te gaan. Positief is dat voor de baan wettelijk verplichte opleidingen kostenvrij moeten zijn voor de werknemer en binnen de werkuren moeten worden georganiseerd. Wat ter stemming voorlag, bevat echter zo veel mogelijkheden tot uitzonderingen dat de wet op voorhand al is uitgehold en voor ons niet meer te verdedigen valt. Vooral de allerzwaksten op de arbeidsmarkt zullen niet beter beschermd worden. Er is pas een verplichting om mensen na één week te informeren over hun arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Toch wel essentieel. Ik heb daarom tegen gestemd.
2016/11/22
European Labour Authority (A8-0391/2018 - Jeroen Lenaers) NL

17 miljoen Europeanen wonen of werken in een andere lidstaat en 1,4 miljoen Europeanen pendelen regelmatig over de grens. Er zijn zowat 2,8 miljoen tijdelijke detacheringsopdrachten. Dagelijks doorkruisen meer dan 2 miljoen werknemers verschillende lidstaten via goederen- of personenvervoer. In al die lidstaten geldt telkens andere sociale wetgeving, waardoor het gemakkelijk is die te omzeilen of zwart te werken. De op te richten Europese Arbeidsautoriteit (ELA, een soort Europol voor sociale zaken) zal niet alleen gezamenlijk afgesproken sociale inspecties kunnen uitvoeren, maar ook geschillen tussen lidstaten omtrent relevante voorzieningen kunnen aanpakken, lidstaten kunnen informeren en hen relevante analyses kunnen doorspelen. Positief is dat reeds bestaande initiatieven zoals het Eures, het Europees platform tegen zwartwerk en het Comité van deskundigen inzake detachering in de ELA worden opgenomen. De nieuwe organisatie zal er in elk geval op kunnen toezien dat arbeidswetgeving in de verschillende lidstaten correct wordt toegepast. De Verts/ALE-Fractie heeft ook geprobeerd om bemiddelingsprocedures toegankelijk te maken voor gewone burgers (zoals dat kan voor de Ombudsman), maar dat voorstel is niet behouden. Ik heb vóór de oprichting van de Europese Arbeidsautoriteit gestemd.
2016/11/22
Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (A8-0173/2019 - Pier Antonio Panzeri, Cristian Dan Preda, Frank Engel, Charles Goerens) NL

Vandaag stemden we over de oprichting van één instrument voor nabuurschap, ontwikkeling en internationale samenwerking dat twaalf bestaande instrumenten zou samenvoegen. Hoewel de Commissie hiermee de effectiviteit van het externe optreden van de EU hoopt te verbeteren, vrezen wij dat de EU door deze megafusie nog meer zal focussen op haar eigen belangen – zoals het terugdringen van migratie en het bevorderen van handelsbelangen – ten koste van zaken als armoedebestrijding, mensenrechtenbevordering, vrede en conflictpreventie en bestrijding van klimaatverandering.De groene fractie speelde een grote rol in de onderhandelingen. Hierdoor bevat de tekst heel wat goede zaken, zoals bijvoorbeeld het gegeven dat 45 % van het budget gebruikt moet worden voor klimaatdoelstellingen, milieubescherming en biodiversiteit.Helaas zijn een aantal zaken nog steeds erg problematisch. Zo staat de 45 %-doelstelling enkel in een overweging, en niet in een artikel, waardoor het niet bindend is. Daarnaast is er een problematische focus op het terugdringen van migratie en een te beperkt budget voor conflictpreventie, vrede en veiligheid. Tot slot gaat er ook veel te veel budget naar militaire capaciteitsopbouw. Formeel gezien kan dat niet met ontwikkelingsgeld en is dit dus illegaal. Gezien de gemengde gevoelens over de tekst, heb ik mij dus onthouden van stemming.
2016/11/22
European Regional Development Fund and Cohesion Fund (A8-0094/2019 - Andrea Cozzolino) NL

De samenvoeging van het Cohesiefonds en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling leek een goede stap richting betere regelgeving. Temeer daar de Commissie in haar voorstel met duidelijk afgebakende doelstellingen en prioriteiten kwam. De vijf prioriteiten waar Groen zich helemaal in kon vinden: een slimmer Europa dat inzet op innovatie, economische transitie en kmo’s, een groener Europa, koolstofarm en gericht op energietransitie, een meer verbonden Europa, zowel qua transport als digitaal, een socialer Europa en een Europa dat dichter bij de burgers staat. Heel progressief allemaal.Onderweg werd de inhoud echter zodanig afgezwakt, dat ik onmogelijk nog achter de tekst kan staan. Dit is geen basis voor onderhandelingen met de Raad en de Commissie. De christendemocraten willen het geld blijven gebruiken voor business as usual : investeringen in fossiele brandstoffen, in luchthavens, in verbrandingsovens en storten van afval, steun aan grote bedrijven en bijzonder weinig ambitie voor duurzame investeringen. Ik ben geschokt over het gebrek aan ‘sense of urgency’ in dit Parlement. EU-geld zou niet uitgegeven mogen worden aan milieubeschadiging en klimaatonvriendelijke projecten, nochtans is dat wat met deze tekst nu voorligt. We moeten onze ambitie echt veel hoger stellen, willen we de opwarming van de aarde een halt toeroepen!
2016/11/22
EU fertilising products (A8-0270/2017 - Mihai Ţurcanu) NL

Hoewel het resultaat na onderhandelingen met de Raad veel minder ambitieus is dan wat de Commissie aanvankelijk had voorgesteld, kan ik me toch vinden in het eindresultaat. Het feit alleen al dat na dertig jaar discussie eindelijk een grenswaarde is vastgelegd voor cadmium in kunstmeststoffen is een hele vooruitgang! De limiet is nu vastgesteld op 60 mg per kilo fosfaatmeststof (vanaf het moment dat de verordening van kracht wordt, ergens in 2022), er komt een evaluatie van deze norm tegen 2026, lidstaten die – bij gebrek aan Europese normen – een lagere drempelwaarde hadden vastgelegd mogen deze behouden en meststoffen die minder dan 20mg/kg cadmium bevatten krijgen een ‘laag cadmium’-label. De onderhandelingen verliepen moeizaam omdat er verschillende parlementaire commissies bij betrokken waren. Ook omdat er raakvlakken of zelfs overlap was met de nitraatrichtlijn, de definitie van bio-stimulansen, de etikettering van biologische producten en de verplichting van economische operatoren om de technische documentatie van hun product bij te houden. De lobby van de meststoffenindustrie was bijzonder hardnekkig. Marokko als grootste producent van fosfaatgesteente en handelspartner van diverse lidstaten, versterkte de weerstand tegen het opleggen van limieten in het bijzonder. Al bij al is dit eindakkoord het best mogelijke resultaat gezien de politieke situatie.
2016/11/22
Protection of workers from the risks related to exposure to carcinogens or mutagens at work (A8-0382/2018 - Laura Agea) NL

Kanker is een van de grootste aan arbeid gerelateerde doodsoorzaken in de Europese Unie. Als we erin slagen om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk te verminderen, dan kunnen we werknemers beter beschermen en zetten we een stap in de richting van een gezondere werkomgeving. De richtlijn die voorligt somt niet alleen op welke chemische stoffen vermeden moeten worden, ze stelt ook maximale blootstellingswaarden voor. Indien mogelijk moet het schadelijke proces of de schadelijke stof vervangen worden door een minder of niet-schadelijk product. Als dat niet mogelijk is moeten de kankerverwekkende stoffen zoveel mogelijk in een gesloten omgeving blijven of moet de blootstelling van de werknemers tot een minimum beperkt worden, bijvoorbeeld door het verplicht dragen van beschermende kledij. Werknemers moeten de zekerheid hebben dat de maximumwaarden niet worden overschreden. Dat is hun recht.De richtlijn omvat vijf nieuwe stoffen (cadmium, beryllium, formaldehyde, arseenzuur en methyleen) maar laat helaas nog een uitzondering toe in de houtsector en de gezondheidszorg voor het gebruik van formaldehyde. Desondanks is het een goede richtlijn die mijn steun krijgt, temeer omdat verder onderzoek blijft plaatsvinden om het toepassingsgebied van de wet uit te breiden met een lijst van gevaarlijke medicijnen.
2016/11/22
Sustainable use of pesticides (A8-0045/2019 - Jytte Guteland) NL

Mijn strijd voor een gezonder leefmilieu krijgt hier navolging, zeker nu enkele bevindingen uit ons verslag van de bijzondere commissie PEST in de tekst zijn overgenomen. Doel van de richtlijn duurzaam pesticidegebruik is om de impact van schadelijke stoffen voor mens en milieu te verminderen door pesticiden op een meer doordachte, geïntegreerde manier te gebruiken en door alternatieven te promoten. De Groenen zijn erin geslaagd enkele voorstellen in het verslag over de tenuitvoerlegging noemenswaardig te versterken. Zo moet het gebruik van niet-chemische alternatieven voorrang krijgen en moeten kwetsbare groepen beter beschermd worden door pesticiden niet te gebruiken in openbare ruimten (in lijn met mijn PEST-verslag). Precisielandbouw en digitalisering moeten zorgen voor minder pesticiden en mogen boeren niet afhankelijk maken of in schulden steken. Het verslag bevat ook een sterke verwijzing naar het ondersteunen van agro-ecologie, omdat deze een veel duurzamere manier van ziektebestrijding inhoudt en het gebruik van pesticiden sowieso drastisch vermindert, of zelfs overbodig maakt. Het verslag linkt het gebruik van pesticiden ook expliciet aan het verlies van biodiversiteit en aan de afhankelijke positie waarin boeren verkeren. Enig negatief punt is de mogelijkheid om geïntegreerde gewasbescherming als vergroeningsmaatregel in het GLB te erkennen. Ik stem voor dit verslag.
2016/11/22
Implementation of the cross-border Healthcare Directive (A8-0046/2019 - Ivo Belet) NL

Sinds 2011 bestaat er een Europese richtlijn over grensoverschrijdende zorg. Deze wetgeving bepaalt onder welke voorwaarden een patiënt een medische behandeling kan ondergaan in een andere Europese lidstaat, en of die zorg wordt terugbetaald in eigen land. Dit kan handig zijn voor Europese burgers die kampen met een zeldzame ziekte of voor EU-burgers die in een grensgebied wonen. De richtlijn moest het voor burgers makkelijker maken om informatie te krijgen over beschikbare behandelingen in andere Europese landen via zogenaamde nationale informatiepunten.Ondanks het bestaan van deze richtlijn, schrikken veel patiënten er nog steeds voor terug om naar het buitenland te trekken voor medische zorg, wegens gebrek aan informatie en allerlei administratieve obstakels. Vele lidstaten hebben de richtlijn erg laat of onvoldoende geïmplementeerd. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 20 % van de Europese burgers voldoende op de hoogte is over zijn recht op grensoverschrijdende zorg, en dat de nationale informatiepunten onvoldoende bekend zijn.De Groenen ondersteunen de oproep om specifieke centra rond zeldzame ziekten op te zetten, gelinkt aan de bestaande Europese referentienetwerken. Ook willen we samenwerking rond digitalisering van gezondheidszorg stimuleren, op voorwaarde dat dit niet leidt tot uitsluiting van bepaalde groepen patiënten. Ik stemde met overtuiging voor dit verslag.
2016/11/22
European Globalisation Adjustment Fund (EGF) (A8-0445/2018 - Maria Arena) NL

De Groenen strijden voor een rechtvaardige transitie naar een ecologische, duurzame economie en maatschappij. Het begeleiden van werknemers bij veranderingen of herstructureringen is een essentieel onderdeel van dit transitieproces. Daarom ondersteunen we EU-actie om directe steun te bieden aan ontslagen werknemers om hoogwaardige, duurzame banen te vinden. Bijgevolg gaf ik een ja-stem voor het verslag over het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering en steun ik het mandaat om in onderhandeling te treden met de Raad. Ik ondersteun de verbrede reikwijdte van het fonds en de nieuwe naam “Europees Fonds voor transitie” (EFT). Zoals vermeld in het verslag dient het EFT een Europese meerwaarde te bieden. De financiële bijdragen mogen dus niet gebruikt worden ter vervanging van maatregelen die lidstaten moeten nemen volgens hun nationale wetgeving of collectieve overeenkomsten. Hoewel ik het verselag steun, gaf ik een nee-stem voor het amendement van de Sociaaldemocraten om een deel van het fonds te kunnen gebruiken voor vergaderingen en capaciteitsopbouw ter ondersteuning van sociaal-economische herschikking in bepaalde getroffen regio’s of sectoren. De specifieke meerwaarde van dit fonds is de directe steun aan werklozen, en gezien het beperkte budget dient alle focus hier naartoe te gaan i.p.v. naar andere doeleinden.
2016/11/22
Use of vehicles hired without drivers for the carriage of goods by road (A8-0193/2018 - Cláudia Monteiro de Aguiar) NL

Ik heb met overtuiging tegen dit verslag gestemd, omdat de EU hier opnieuw bewijst dat een sociaal Europa voor haar geen prioriteit is. Als we de transportmarkt openzetten, dan moeten we er ook voor zorgen dat werknemers beschermd worden. Met deze wetgeving blijft het mogelijk om dit te omzeilen door ingewikkelde constructies op te zetten en chauffeurs kansen te ontnemen, zoals een Pools bedrijf dat Bulgaarse chauffeurs tewerkstelt met vrachtwagens die gehuurd worden in Frankrijk. Door de huur van wagens te beperken tot twee maanden (eventueel met twee maanden verlengbaar) per jaar, kan oneigenlijk gebruik vermeden worden. Onze amendementen in die richting werden van tafel geveegd, omdat ze indruisen tegen de werking van de vrije markt en dus de liberalisering. Nu kunnen wagens voor minstens vier opeenvolgende maanden gehuurd worden. We hadden graag ook emissierechten gekoppeld aan het verhuur van de wagens, maar ook dat amendement heeft het niet gehaald. Deze richtlijn hoort bij het mobiliteitspakket van mei 2017, dat op zich geen deel uitmaakt van de sociale pijler, maar er wel heel dicht tegen aanleunt. Toen er in juni 2018 al een eerste stemming was, werd gezegd dat een akkoord nabij was, maar niets blijkt minder waar.
2016/11/22
EU-Japan Economic Partnership Agreement (A8-0366/2018 - Pedro Silva Pereira) NL

De EU-JEPA is niet duurzaam en niet eerlijk: de overeenkomst bevat helaas geen bindende, afdwingbare regels voor de bescherming van het milieu, het klimaat, consumenten en werknemers. Overtredingen van het duurzaamheidshoofdstuk (hoofdstuk 16) kunnen niet worden vervolgd of bestraft.De EU-JEPA is niet democratisch: de overeenkomst besteedt op permanente basis politiek relevante discussies uit aan niet-parlementaire, weinig transparante instanties (The Joint Committee , hoofdstuk 22) en dito processen (Regulatory Cooperation ).De verwachte economische impact van de EU-JEPA is ondanks de enorme omvang van beide economieën erg laag: volgens berekeningen in opdracht van de Europese Commissie resulteert de overeenkomst in een eenmalige groei van het bruto binnenlands product van de Europese Unie van 0,14 % in het jaar 2035.Dat zijn dus de redenen van mijn nee-stem. Ik wil een andere soort overeenkomsten, waarin het algemene belang van mens, milieu, dier en rechtsstaat beter beschermd worden, niet alleen de belangen van enkele transnationale bedrijven.
2016/11/22
Education in the digital era: challenges, opportunities and lessons for EU policy design (A8-0400/2018 - Yana Toom) NL

Leren is het creëren van kennis, niet alleen het vergaren of verwerven ervan. Leren is een permanent proces tussen mensen en hun culturen. Scholen richten zich vandaag vooral op het verwerven van kennis en op “scoren” terwijl de digitale omgeving in de 21e eeuw zo veel meer mogelijk maakt. Het wordt tijd dat lesmethoden meer interactief, participatief en praktijkgericht zijn en worden afgestemd op de leeftijd, het ontwikkelingsniveau, de noden én interesses van leerlingen en studenten.Naast kennis is ook sociaal en emotioneel leren (SEL) belangrijk voor het welzijn (denk aan cultureel bewustzijn, mediageletterdheid of probleemoplossend denkvermogen). Leren met de computer kan uitgebreid worden naar nieuwe vormen van sociaal-digitale participatie (SDP) om te leren werken met sociale media of zoekmachines. Het moet bovenal gaan om motiverende leermethodes, zinvolle opdrachten die tot stand komen door samenwerking en het zelf kunnen bepalen van onderdelen ervan. Meer dan om de techniek of technologische ondersteuning gaat het om noodzakelijke pedagogische vernieuwing. Losse projecten scoren vaak wel, maar onderliggende fundamenten en structuren blijven gelijk, terwijl onderwijsprogramma's nood hebben aan een systemische ontwikkeling. In de eerste versie van dit verslag werd te eenzijdig het digitale aspect beklemtoond, zonder pedagogische visie, maar de intussen aangepaste tekst verdient alle steun.
2016/11/22
Interim report on the Multiannual Financial Framework 2021-2027 – Parliament's position with a view to an agreement (A8-0358/2018 - Jan Olbrycht, Isabelle Thomas, Janusz Lewandowski, Gérard Deprez) NL

Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie in de periode 2021-2027 verplicht meer investeert in de strijd tegen klimaatverandering. 30% van de uitgaven moet worden geïnvesteerd in klimaatgerelateerde zaken, waaronder biologische landbouw, wetenschappelijk onderzoek, en belastingen op uitstoot en plastic. Het Europees Parlement roept ook op een einde te maken aan alle kortings- en correctiemechanismen die sommige lidstaten hebben bedongen. Gebeurtenissen zoals de Brexit mogen niet gebruikt worden als excuus om de Europese uitgaven te ondermijnen. Daarom moet de nieuwe meerjarenbegroting een einde maken aan alle kortings- en correctiemechanismen. Het Parlement geeft hiermee een sterk signaal aan de lidstaten en de Europese Commissie.De huidige begroting (2014-2020) bedraagt 1 082 miljard EUR, oftewel 1% van het bruto nationaal inkomen van de hele Europese Unie. De nieuwe begroting zou moeten stijgen naar 1 324 miljard EUR, oftewel 1,3%. Het voorstel van de Europese Commissie bedraagt 1,11%. De Europese ministers van Financiën hebben hun posities nog niet bepaald.Als de uitkomst van de onderhandelingen tussen de drie Europese instellingen onvoldoende steun voorziet voor de uitdagingen van de toekomst en geen hefbomen voorstelt voor een socialer en duurzamer Europa, zal de groene fractie in het Europees Parlement haar steun voor de meerjarenbegroting intrekken.
2016/11/22
CO2 emission performance standards for new heavy-duty vehicles (A8-0354/2018 - Bas Eickhout) NL

Vrachtwagens en zware bedrijfsvoertuigen in de EU moeten vanaf 2025 zeker 20 procent minder CO2 uitstoten.Vanaf 2030 moet dat verder zijn teruggebracht tot 35 procent.Hiermee verstevigt het Parlement het voorstel van de Europese Commissie dat uitgaat van een reductie van slechts 15 procent in 2025 en 30 procent in 2030.Ondanks gelobby vanuit de auto-industrie én zware tegenstand van de conservatieve partijen stemt een meerderheid van het Parlement in met onze ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen voor vrachtwagens.Fabrikanten moeten ook investeren in schonere vrachtwagens. Vanaf 2025 moet 5 procent van de nieuwe vrachtwagens uit emissie-loze of emissie-lage (waterstof- of elektrische) voertuigen bestaan.Vanaf 2030 moet dat 20 procent zijn. Een groter aanbod van duurzamere voertuigen zal een gunstig effect op de aanschafprijs hebben. Dat maakt het voor bedrijven ook aantrekkelijker schonere vrachtwagens te kopen.Het is tijd voor de Europese Unie om in te zetten op schone vrachtwagens. Landen als de VS, China, Canada en Japan lopen niet alleen mijlenver voor op ons met de aanpak van CO2-uitstoot. Ze zijn ook verder met de productie van schonere voertuigen.We laten als Europa kansen liggen als we zelf geen stappen zetten richting duurzame alternatieven voor de transportsector.
2016/11/22
Governance of the Energy Union (A8-0402/2017 - Michèle Rivasi, Jakop Dalunde) NL

Om de klimaatdoelstellingen te halen en de energieprijzen zo laag mogelijk te houden, is een goed functionerende Europese energiemarkt nodig. Nationale energiemarkten worden beter op elkaar afgestemd via de zogeheten energie-unie. Dat vraagt om planning en toezicht. We leggen vast hoe lidstaten garanderen dat ze samen de doelstellingen voor duurzame energie en energie-efficiëntie halen. Cruciaal is het idee van een CO2-budget. Er mag nog maar een maximale hoeveelheid CO2 als geheel worden uitgestoten. De exacte getallen worden verder uitgewerkt door de Europese Commissie.Tot 2020 heeft de Europese Unie een doelstelling van 20% duurzame energie. De doelstelling voor 2030 werd vastgesteld op 32% en die kan in 2023 omhoog bijgesteld worden. Het geeft een duidelijk signaal aan de energiesector. Investeerders weten welke kant de EU opgaat.Ook bestaat er niet langer een rechtstreekse Europese stimulans voor het gebruik van biobrandstoffen gemaakt uit voedselgewassen. Daarnaast komt er een uitfasering van de meest schadelijke biobrandstoffen, waaronder palmolie.Ook zijn er nieuwe afspraken omtrent energiebesparing. Besparingen betalen zichzelf terug via een lagere energierekening. Net als de doelstelling voor duurzame energie, is de doelstelling voor energie-efficiëntie gekoppeld aan de herzieningscyclus van het Parijsakkoord. In 2023 kunnen we de doelstellingen verder verhogen.
2016/11/22
The rule of law in Romania (B8-0522/2018) NL

Het Parlement maakt zich terecht zorgen over het nieuwe beleid van de Roemeense regering. Er worden wetswijzigingen doorgevoerd die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht onzeker maken. Het strafrecht wordt herzien met als gevolg dat de grote corruptie in Roemenië niet meer effectief wordt bestreden. Ngo’s worden verplicht iedere zes maanden gedetailleerd uit te leggen waar ze hun middelen vandaan halen. Dat heeft een afschrikwekkende werking op het werk van ngo’s. Zo is er geen vrijheid van vereniging en respect voor privacy. Ook wordt er gepoogd de Roemeense media te veranderen in politieke propaganda-instrumenten.Dit zijn allemaal stappen in de verkeerde richting. Ingrijpen is nodig. De Roemeense bevolking verdient onze steun. Er is daar deze zomer volop gedemonstreerd, met als hoogtepunt het mislukken van het referendum over het huwelijk voor enkel man en vrouw.Het Europees Parlement wijst terecht op de onafhankelijke analyses en aanbevelingen van de Commissie van Venetië en de corruptiebestrijdingswerkgroep GRECO van de Raad van Europa en dringt er bij Roemenië op aan die volledig na te leven. Het Europees Parlement onderstreept nogmaals het verzoek om met een zogenoemde APK-keuring voor EU-landen te komen waarmee de staat van de democratie, rechtsstaat en fundamentele rechten in ieder EU-land wordt gemeten.
2016/11/22
Provision of audiovisual media services (A8-0192/2017 - Sabine Verheyen, Petra Kammerevert) NL

Als consument kijken we anders naar de veelheid aan media dan 5 jaar geleden. We consumeren vandaag media op een andere manier dan 5 jaar geleden. Daar zorgden heel wat technologische evoluties voor.De hervorming van deze Richtlijn vindt plaats in het kader van een groter geheel van initiatieven en hervormingen die noodzakelijk zijn voor de Europese strategie van een “eengemaakte digitale markt”. Gezien de grote technologische omwenteling die heeft plaatsgevonden, met als klassiek voorbeeld de grote populariteit van video-on-demand, is het noodzakelijk de huidige wetgeving onder de loep te nemen en aan te passen aan de situatie zoals die vandaag is.Belangrijke zaken zijn onder meer de bescherming van minderjarigen, het bestrijden van haatpredikers, het inperken van de impact van reclame en “product placement”, het verhogen van de toegankelijkheid voor mindervaliden en het promoten van Europees werk dat online verschijnt.Ik stemde voor het bereikte akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad van Ministers. De hervorming van de Richtlijn was zonder meer noodzakelijk en het bereikte resultaat is meer dan verdedigbaar.
2016/11/22
European Solidarity Corps (A8-0060/2018 - Helga Trüpel) NL

Het Europees Solidariteitskorps richt zich op jongeren, op de toekomst dus, en wil door het aanmoedigen van vrijwilligerswerk de solidariteit in Europa versterken. Het verslag van mijn groene collega Helga Trüpel legt de klemtoon op de inclusie van jongeren uit kansarme milieus, een doelgroep die te weinig wordt bereikt langs de geijkte kanalen.Het programma richt zich op jongeren tussen 18 en 30 jaar en reserveert 90 % van de middelen voor vrijwilligerswerk, 10 % voor tewerkstelling. Een 'gelijke' verdeling tussen werkgelegenheid en vrijwilligerswerk zou kunnen leiden tot een verminderde waarde van vrijwilligerswerk – een betaald aanbod lijkt immers aantrekkelijker – en zou van vrijwilligerswerk een tweederangsactiviteit maken. Sneu voor een sector die de ontwikkeling van burgerzin met het oog op het verhogen van het samenhorigheidsgevoel hoog in het vaandel draagt.Jeugdwerkloosheid mag dan een groot probleem zijn in Europa, dit programma heeft niet de bedoeling tewerkstelling te bevorderen. Daar bestaan immers andere initiatieven voor. De meeste bepalingen uit het voorstel van de Commissie in die zin zijn dan ook terecht geschrapt.Tot slot roept het Parlement ook op de naam van het project te wijzigen in “Solidariteitsinitiatief”. Het woord 'korps' roept een negatieve associatie op. Ik heb dit verslag mede goedgekeurd.
2016/11/22
Statute for social and solidarity-based enterprises (A8-0231/2018 - Jiří Maštálka) NL

Sociale en op solidariteit gestoelde ondernemingen maken een belangrijk deel uit van de economie en kunnen op bijzondere steun van de Groenen rekenen. Het zijn veelal not-for-profit organisaties die specifieke sociale diensten leveren en via tewerkstelling zorgen voor de integratie van mensen met een beperking. Dit soort organisaties neemt diverse (juridische) vormen aan, zoals coöperaties, fondsen, stichtingen of verenigingen. Hun activiteiten zijn uiteenlopend in het educatieve, culturele of sociale veld of in de gezondheidssector. Om verdere ontwikkeling en innovatie van deze organisaties te stimuleren roept de Commissie met dit initiatief een label in het leven dat in alle lidstaten wordt erkend.Dit verslag legt de criteria vast waaraan de organisaties moeten voldoen om zo’n label te kunnen krijgen. Het label kan zorgen voor meer zichtbaarheid of de kansen verhogen om private of publieke financiële steun te krijgen. In een bijlage zijn concrete aanbevelingen opgenomen over certificering, supervisie en monitoring en de manier waarop de bedrijven moeten rapporteren. Er is tevens een bestraffingsmechanisme opgenomen bij misbruik van het label.Er is geen criterium opgenomen voor gelijke verloning en ook het principe ‘één man-één stem’ heeft het niet gehaald, maar al bij al is het een goed verslag dat mijn volle steun heeft gekregen.
2016/11/22
Towards an EU external strategy against early and forced marriages (A8-0187/2018 - Charles Goerens) NL

Dit is een stevig rapport dat raakt aan de grove schending van een mensenrecht van ongeveer een miljard mensen wereldwijd, namelijk gedwongen (kind)huwelijken. 750 miljoen jonge vrouwen en 156 miljoen mannen worden om diverse redenen gedwongen om voor hun 18de in het huwelijk te stappen, 250 miljoen meisjes en 25 miljoen jongens zelfs voor hun 15de. Niet alle lidstaten hebben wetgeving die dit fenomeen verbiedt of treffen maatregelen om dit probleem aan te pakken binnen hun rechtspraak. Ook Europa mag er voor mij beter op toezien dat dit mensenrecht ook buiten de Europese Unie wordt gerespecteerd. Huwelijken onder de 18 zouden geen erkenning mogen krijgen.Van de negen groene voorstellen tot wijzigingen van de tekst, zijn er acht aangenomen. Met name dat de lidstaten de Istanbul Conventie zouden moeten bekrachtigen, maar ook dat meer nadruk moet liggen op opvoeding en onderwijs en dus een vroegere bewustwording rond gedwongen kindhuwelijken. Verder is opgenomen dat culturele noch religieuze redenen mogen meespelen om huwelijken te rechtvaardigen, dat betrokkenen toegang tot rechtbanken moeten hebben en dat geen leeftijdstesten zijn toegelaten. Het homohuwelijk was in deze context niet aan de orde. Ik heb in ieder geval voor het verslag gestemd.
2016/11/22
European Defence Industrial Development Programme (A8-0037/2018 - Françoise Grossetête) NL

Dit akkoord dat de verordening rond defensie en industriële ontwikkeling behandelt, breekt de weg open voor een groot Europees defensiefonds. Nu al is 500 miljoen EUR gereserveerd voor 2019-2020, dit alles zonder veel regels, wettelijke omkadering en democratische controle. De Commissie stelt vast dat in de nationale defensiesectoren jaarlijks tot de helft van het budget verloren gaat door inefficiëntie, fragmentatie, dubbel gebruik én gebrek aan transparantie. Dit bestrijden vraagt wel wat meer dan wat er nu op tafel ligt. Het geheel werd via een snelle procedure doorgeduwd. Tijdens de onderhandelingen schrapte het EP, de christendemocraten voorop, zowat alle belangrijke voorbehouden en dat onder het mom van het nastreven van grotere efficiëntie. Ik erken dat er meer transparantie en overleg tussen de lidstaten nodig is zodat de veiligheid in Europa echt verhoogt. Technologieën delen en defensiebudgetten doordachter besteden zijn zeker belangrijk. Maar de Europese defensiesector moet niet gespijsd worden met EU-geld. De Europese groenen dienden gedurende de procedure 65 wetgevende amendementen in om een alternatief model te ontwikkelen voor defensiesamenwerking binnen de EU. Tevergeefs. Hier hebben sociaaldemocraten, christendemocraten en de conservatieven blijkbaar geen oren naar. De macht van het militair-industriële complex heeft het gehaald. Helaas. Ik heb dus met overtuiging tegen gestemd.
2016/11/22
Violation of rights of indigenous peoples in the world (A8-0194/2018 - Francisco Assis) NL

De rechten van inheemse volkeren worden wereldwijd te vaak met de voeten getreden. Het rapport van de Commissie buitenlandse zaken is een eerste verslag waarin de focus wordt gelegd op de situatie van inheemse volkeren. Het groeiende fenomeen waarbij hun gebieden vaak illegaal ingenomen worden, ook door Europese bedrijven, vormt een continue bedreiging voor hun leefomgeving.Ik stemde voor het verslag, omdat het een goede eerste stap is die bovendien ook praktische aanbevelingen doet aan de lidstaten en de EU. Mede dankzij de groenen roept het Parlement hen op om de rechten van inheemse volkeren te erkennen, te beschermen en te promoten. Dit kunnen ze doen door ervoor te zorgen dat hun buitenlands beleid (handel, investeringen etc.) rekening houdt met de rechten van inheemse volkeren, met name dan vooral het recht op een vrije, geïnformeerde keuze. We sporen de EU ook aan om mensenrechtenactivisten die meer en meer onder druk staan beter te steunen.
2016/11/22
Climate diplomacy (A8-0221/2018 - Arne Lietz, Jo Leinen) NL

Het Klimaatakkoord van Parijs blijft een bijzonder knappe diplomatische prestatie. Maar de echte uitdaging ligt bij de uitvoering, het opstellen van regels en procedures tijdens de volgende VN-klimaatconferenties en het veiligstellen van de internationale verstandhouding.De externe rol van de EU inzake klimaat moet aangevuld worden met een sterk intern klimaatbeleid. Ik heb voor dit verslag gestemd, omdat het duidelijke doelen afbakent in de strijd tegen klimaatverandering, hoewel de christendemocraten erin geslaagd zijn om op het laatste moment een belangrijk aspect van de tafel te vegen. Met een laatste amendement zorgden ze ervoor dat de term “klimaatvluchteling” uit de tekst is geschrapt.Het standpunt van het EP zelf voorziet in concrete hefbomen. Zo moet de hele Europese begroting afgestemd worden op de afspraken uit het Klimaatakkoord en gericht op de realisering van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De Commissie moet een overzicht maken van in welke mate de huidige handelsakkoorden compatibel zijn met het Klimaatakkoord. Voor toekomstige handelsakkoorden moet het Klimaatakkoord ook als voorwaarde opgenomen worden. Daarnaast moet de Commissie ook programma’s ontwikkelen die het bewustzijn over de link tussen klimaatverandering en migratie, armoede en conflicten bij burgers verhogen.
2016/11/22
CO2 emissions from and fuel consumption of new heavy-duty vehicles (A8-0010/2018 - Damiano Zoffoli) NL

Er is dringend behoefte aan een geharmoniseerde procedure die de CO2-uitstoot van zware voertuigen zoals vrachtwagens aantoont. Tot nu toe werd de CO2-uitstoot van zware transportvoertuigen niet gerapporteerd, noch gemonitord op een objectieve en gestandaardiseerde wijze. Dat maakt vergelijken onmogelijk en speelt bedrijven op dit moment parten. Zij zijn niet in staat om toestellen echt met elkaar te vergelijken en zo een bewuste keuze te maken voor voertuigen met een lagere CO2-uitstoot.Het is ook een eerste en noodzakelijke stap om CO2-emissies te limiteren, zoals onlangs werd voorgesteld door de Europese Commissie. Om de sector CO2-vrij te maken, moeten we kunnen weten en vergelijken hoeveel een voertuig uitstoot.Het verslag pleit er terecht ook voor om fabrikanten die falen en geen correcte data kunnen aanleveren boetes op te leggen. Daarom stemde ik voor.
2016/11/22
Modernisation of education in the EU (A8-0173/2018 - Krystyna Łybacka) NL

We leren veel op school, maar tegenwoordig ook steeds meer daarbuiten. De informatiemaatschappij beperkt zich niet tot het klaslokaal. Integendeel de technologie maakt er deel van uit. In dit initiatiefrapport waar ik voor stemde staat hoe we scholen aantrekkelijk kunnen houden. De eigenlijke inrichting van het onderwijs is natuurlijk een bevoegdheid van de lidstaten of regio’s. Die hebben er wel alle belang bij dat hervormingen tot vooruitgang leiden en dat iedereen er de vruchten van kan plukken, ook het Europese project. Bijvoorbeeld door te zorgen voor meer solidariteit, rechtvaardigheid, meer tewerkstelling en innovatie. De Europese Unie zou de lidstaten hierin kunnen ondersteunen en daarom doet het Europees Parlement enkele aanbevelingen.Het rapport benadrukt het belang van onderwijs voor de samenleving en onderscheidt verschillende spelers op alle niveaus van de opleiding. Leerkrachten spelen een voorname rol en moeten de nodige ondersteuning krijgen. Maar het rapport stelt ook dat onderwijs moet zorgen voor kritische en creatieve mensen, dat er aandacht moet zijn voor inclusie, het ontwikkelen van burgerzin, het bestrijden van geweld, pesten en discriminatie. Dat scholen een grotere autonomie moeten krijgen zodat ze kunnen samenwerken met externe stakeholders en kunnen inspelen op de noden van de lokale gemeenschap waar ze zijn gevestigd.
2016/11/22
The future of food and farming (A8-0178/2018 - Herbert Dorfmann) NL

Volgens mij moet het gemeenschappelijk landbouwbeleid gebruikt worden om boeren te helpen omschakelen naar meer duurzame landbouw én moet het gaan over gezonde voeding. Als reactie op het Commissievoorstel is dit verslag maar flauw. Vandaar mijn tegenstem. Na onderhandelingen kwamen groene elementen binnen, maar de tekst verdedigt vooral de conservatieve visie die weinig garantie biedt voor een duurzamer landbouwmodel. De logica achter het huidige landbouwbeleid, dat ieder uur 35 boeren – vooral de kleinere – doet verdwijnen en het platteland doet leeglopen, moet anders. Daar is moed voor nodig, en dat toont dit verslag te weinig.We willen dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid hervormd wordt richting meer agro-ecologie, met het accent op lokale markten, korte voedsel- en bevoorradingsketens en een beter op elkaar afgestemd aanbod en vraag. Op ecologisch vlak willen we gesloten kringlopen, heropbouw van biodiversiteit en meer gebruik van agrobosbouw, zodat onze voedselvoorziening klimaatbestendig en stabiel wordt. We willen dat betalingen eerlijker verlopen, met een beter evenwicht tussen lidstaten en regio's, tussen grote en kleine bedrijven. Gekoppeld aan een bepaald resultaat en gestoeld op milieubewust boeren, dierenwelzijn en banencreatie. Wij kiezen niet voor een exportlandbouw gericht op de wereldmarkt. Op sociaal vlak willen we een sterke plattelandspijler. De landbouwbegroting mag ook niet verlaagd worden.
2016/11/22
Implementation of CAP young farmers’ tools in the EU after the 2013 reform (A8-0157/2018 - Nicola Caputo) NL

In de EU is slechts 6 % van de landbouwbedrijfsleiders jonger dan 35 jaar en meer dan de helft ouder dan 55. Tussen 2007 en 2013 viel het aantal jonge boeren terug van 3,3 miljoen naar 2,3 miljoen. De moeilijke overdracht aan de volgende generatie is te wijten aan een tekort aan jonge boeren en de aarzeling van ouderen om met pensioen te gaan. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid werkt dit overigens in de hand en stimuleert grootschaligheid, waar heel veel kapitaal voor nodig is.In dit verslag worden de wezenlijke obstakels waarop jonge boeren stuiten als gevolg van het gemeenschappelijk landbouwbeleid onvoldoende geanalyseerd: moeilijke toegang tot grond, mede veroorzaakt door concentratie van de grond in handen van enkele eigenaars, en de lage rentabiliteit van landbouw in het algemeen.De rapporteur erkent wel enkele bepalende factoren in die concentratie, zoals opkoping van aandelen door bedrijven, speculatie door investeerders buiten de landbouw, grootschalige verwerving van gronden of aankoop van gronden door niet-Europeanen, maar al met al legt hij de verantwoordelijkheid hiervoor bij de lidstaten. Dat biedt weinig garanties voor een coherente aanpak, juist omdat kapitaal zo vrij rondreist in de Unie. Ook het feit dat de landbouw niet winstgevend is voor jonge boeren blijft onderbelicht. Daarom onthield ik me van stemming.
2016/11/22
Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism (A8-0131/2018 - Helga Stevens) NL

In het kader van de strijd tegen internationaal terrorisme zijn de Groenen ervoor om toe te treden tot het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming van terrorisme nr. 196 & 217 en het aanvullende protocol. Het verdrag zal de internationale samenwerking in het gevecht tegen terrorisme ten goede komen. Het doel van Verdrag nr. 196 is de inspanningen te verhogen om terrorisme te voorkomen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Het criminaliseert onder meer de opzettelijke recrutering voor terrorisme, provocaties tot terrorisme en het opleiden om terroristische daden te plegen. Verdrag nr. 217 bestrijkt voornamelijk de preventie en het bedwingen van de stroom van buitenlandse terroristische strijders naar conflictzones. Daarnaast voorziet het in een gemeenschappelijk begrip rond terroristische misdrijven. Hiermee worden informatie-uitwisseling en grensoverschrijdend onderzoek naar de voorbereiding van terroristische misdrijven gefaciliteerd.Een aanvullend protocol criminaliseert onder meer het reizen voor terroristische doeleinden, het verzamelen van fondsen voor zulke reizen en het organiseren ervan. Vorig jaar hebben we tegen de terrorismerichtlijn gestemd die vergelijkbare punten bevatte. Nu de zwakheden rond die controversiële punten zijn opgelost, met name een duidelijke definitie van terrorisme, betere bescherming van vrijheid van meningsuiting en de principes van proportionaliteit, stemmen we voor.
2016/11/22
Packaging and packaging waste (A8-0029/2017 - Simona Bonafè) NL

In het kader van duurzaamheid zetten we volop in op de circulaire economie. Een essentieel onderdeel daarbij is verpakking, afvalverwerking en hergebruik. In 2015 stelde de Commissie een wetsvoorstel voor dat een eerder, ambitieuzer voorstel van de vorige Commissie verving. We hebben hier hevig tegen geprotesteerd en de Commissie kwam uiteindelijk met een derde, ambitieuzer voorstel. We betreuren echter dat de ambitie van het eerste voorstel niet geëvenaard werd. De Groenen gingen ermee akkoord belangrijke verbeteringen op de huidige wetgeving aan te nemen. Met betrekking tot verpakking en verpakkingsafval zijn de voornaamste voorstellen van de Commissie een verhoging van recyclagedoelstellingen voor verpakkingsafval (65 % uiterlijk in 2025 en 75 % uiterlijk in 2030) en specifieke materialen (plastic, hout, aluminium, glas, papier en karton).Het Parlement vroeg om een verhoging van de recyclagedoelstellingen voor verpakkingsafval en de recyclagedoelstellingen voor de specifieke materialen met 5 procent. Bij de uiteindelijke overeenkomst is de 5 % verhoging van recyclagedoelwitten voor verpakkingsafval er niet gekomen. Hogere recyclagedoelstellingen voor de meeste specifieke materialen (behalve hout) zijn er wel gekomen. Ondanks de vaststelling dat veel van onze amendementen niet geaccepteerd werden, is het voor ons essentieel dat er concrete maatregelen worden getroffen. Om deze reden hebben de Groenen en ik voor gestemd.
2016/11/22
A European strategy for the promotion of protein crops (A8-0121/2018 - Jean-Paul Denanot) NL

Dat we teveel vlees consumeren is bekend. Dat de vleesindustrie zoveel druk zet op onze planeet zet allicht minder. We eten en exporteren zoveel vlees en zuivelproducten en importeren zoveel soja als voeder, dat we al bijna heel het regenwoud hebben opgesoupeerd. 80% van de invoer komt uit Zuid-Amerika, waar soja als monocultuur op grote schaal gekweekt wordt, hoofdzakelijk genetisch gemanipuleerd én sterk pesticide-afhankelijk.We hebben bij de Europese Commissie met de Groenen lang aangedrongen op een eiwittenplan, nog voor de vorige landbouwhervorming. We moeten dringend af van onze drang naar soja, de daaraan gekoppelde vernietiging van het regenwoud, landroof én het schenden van mensenrechten. In de financiële Omnibusregeling dienden we hieromtrent een voorstel in, dat uiteindelijk leidde tot dit initiatiefverslag. Die nefaste gevolgen staan ook met zoveel woorden in het verslag.Tot onze grote ergernis liet de landbouwcommissie zich inpalmen door de agro-brandstoffen- en pesticidenlobby en holde de tekst uit op enkele cruciale punten. Toch stemde ik voor omdat het verslag gewag maakt van de noodzakelijke transitie naar meer agro-ecologie, met inbegrip van lokale productie en ggo-vrije landbouw. Het roept ook op om eiwithoudende gewassen beter te subsidiëren als vrijwillige gekoppelde steun of binnen de vergroeningsmaatregelen.
2016/11/22
Energy performance of buildings (A8-0314/2017 - Bendt Bendtsen) NL

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van de energieconsumptie en 36% van de CO2-uitstoot in de EU. Onder het pakket van “Clean Energy for all Europeans” is er een hervorming van de voornaamste wetgeving om de energieconsumptie en CO2-uitstoot te verminderen.Voor de groenen gelden drie prioriteiten. Eerst en vooral staan we een langetermijnrenovatiestrategie voor om tegen 2050 “Nearly Zero Energy Buildings” (NZEB) als standaard te hebben. Daarnaast willen we gebalanceerde voorwaarden voor elektronische mobiliteit met strenge inspecties. Elektronische mobiliteit refereert naar duurzaam transport door het gebruik van elektronische voertuigen. Ten slotte leggen we de focus op de menselijke dimensie (luchtkwaliteit, huisvesting, etc.). We hebben een positieve overeenkomst over de langetermijnrenovatiestrategie om tegen 2050 het NZEB-niveau te bereiken. We hebben een compromis bereikt dat toekomstgerichte oplossingen mogelijk maakt. De gepaste technische uitwerking wordt aan de lidstaten overgelaten. Ten slotte zijn we wat betreft de menselijke dimensie erin geslaagd de elementen te vrijwaren die voor ons essentieel zijn. De slechtst functionerende gebouwen krijgen prioriteit. Er zijn ook voorwaarden inzake klimaat en brandveiligheid. Er wordt advies verleend aan de burgers en renovaties gebeuren met een oog voor sociale aspecten. Om deze redenen hebben we voor gestemd.
2016/11/22
Corporate social responsibility (B8-0140/2018, B8-0152/2018, B8-0153/2018, B8-0154/2018, B8-0155/2018, B8-0156/2018, B8-0157/2018, B8-0158/2018) NL

Het nakend ontslag van honderden werknemers in een Italiaanse fabriek voor koelkasten vormde de aanleiding voor deze resolutie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De fabriek wil graag verhuizen naar Slowakije, omdat het belastingstelsel er gunstiger is.Het is onbegrijpelijk dat we anno 2018 nog steeds moeten vechten voor de bescherming van werknemers. Het toont aan dat de EU betere en vooral afdwingbare sociale wetgeving nodig heeft.Begin maart werd gelukkig een akkoord gesloten met instemming van de vakbonden, waardoor de eerste dreiging voor de toekomst van de 500 werknemers is afgewend. Volgens de resolutie dragen bedrijven namelijk een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van hun werknemers. Ze moeten die ook nemen, eerder dan kortetermijnwinsten na te streven.De resolutie suggereert dat als ondernemingen de afgelopen vijf – of beter zelfs tien – jaar steun kregen uit Europese fondsen, ze dat geld bij een verplaatsing moeten terugstorten. Verder benadrukt ze opnieuw het belang van een gemeenschappelijk belastingsysteem voor bedrijven, zodat concurrentie tussen lidstaten op dat vlak niet kan spelen. Tot slot vindt de resolutie dat we dergelijke momenten moeten aangrijpen om de overgang te maken naar meer duurzame productie in een groene en circulaire economie. Daar ben ik het volmondig mee eens.
2016/11/22
Conservation of fishery resources and protection of marine ecosystems through technical measures (A8-0381/2017 - Gabriel Mato) NL

Laat er geen twijfel over bestaan, ook niet wetenschappelijk: elektrisch vissen is redelijk nefast voor mariene ecosystemen en is een bijzonder agressieve vismethode. Gebruikers van de Noordzee uiten al verschillende jaren hun ongenoegen over de effecten van het elektrisch vissen. Niet alleen verdwijnen visbestanden zienderogen, ze betekenen een economische opdoffer voor kleine rederijen, ondanks de Europese promotie van de kleinschalige visserij. Laat ook net de Belgische rederij veel hinder ondervinden van de Nederlandse vloot.Dat er efficiënter gevist wordt is een feit, en dat de zeebodem minder geschonden wordt ook. Maar door deze manier van vissen dringt men door tot in de kraamkamers van de vissen. Het gaat voornamelijk om een sterk teruglopend tongbestand. Onderzoek van het ILVO wijst uit dat er voldoende jonge vis is om de toekomst veilig te stellen, maar dat het bestand van volwassen tong de laatste drie jaar sterk is teruggelopen binnen de twaalfmijlszone. En dat vraagt om nader onderzoek.Ik heb dus vóór de voorstellen gestemd die pulsvisserij in de toekomst definitief moeten verbieden. Dat is eigenlijk nu al het geval, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Het is goed dat het Europees Parlement nu zeer duidelijk de pulsvisserij verbiedt.
2016/11/22
Women, gender equality and climate justice (A8-0403/2017 - Linnéa Engström) NL

Dit verslag van collega Engström is een belangrijke verwezenlijking voor de Groenen en krijgt mijn volle steun. Hierin wordt eindelijk erkend dat het beleidsantwoord op klimaatverandering niet genderneutraal is. Vrouwen worden immers extra hard getroffen vanwege traditionele sociale en genderrollen. Tegelijk zijn vrouwen een belangrijke motor voor verandering en kunnen ze een cruciale rol spelen in het aanpassingsbeleid dat nodig is om de opwarming van de aarde het hoofd te bieden. Hen volop betrekken bij de besluitvorming hierover of bij het uittekenen van noodzakelijke maatregelen hiertoe is van primordiaal belang.De resolutie bevat verder een referentie aan klimaatverandering als oorzaak van migratie. Dit is voor de Groenen essentieel en stelt ons in staat om in het migratiedebat het genderperspectief én klimaatrechtvaardigheid in te brengen.De uiteindelijke oproep in dit verslag om indicatoren te ontwikkelen en gendergerelateerde gegevens te verzamelen om zo een klimaatrechtvaardig beleid te kunnen ontwikkelen, is gericht tot de Commissie en lidstaten. Zij worden ook gevraagd om toe te treden tot het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC), meer specifiek tot het genderactieplan, en daar ook financiering, prioritaire acties, tijdschema’s en opvolgingsmechanismen in te voorzien.
2016/11/22
Annual report on the implementation of the Common Foreign and Security Policy (A8-0350/2017 - David McAllister) NL

Het jaarverslag over het Europees Buitenlands en Veiligheidsbeleid bevat voorstellen over de aanpak van de politieke crises in de wereld (Syrië, Lybië, Yemen) gestoeld op de Europese waarden als democratie, rechtstaat, vrijheid, gelijke kansen en de bescherming van mensenrechten. Het raakt uiteraard ook aan ruimere thema’s als klimaatopwarming of cybercriminaliteit. We konden de tekst hier en daar wel verbeteren, bijvoorbeeld dat we de oorzaken van gewapende conflicten moeten aanpakken en conflicten moeten voorkomen, dat we meer moeten inzetten op energiebevoorrading die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen, uit regio’s met autoritaire regimes.Toch bevat het enkele controversiële punten. Zo staat er dat de ontwikkeling van een sterke defensie-industrie de technologische onafhankelijkheid van de Unie versterkt. Het verslag roept de lidstaten ook op om meer in te zetten op defensie in lijn met de plannen van de Commissie om het onderzoek en de capaciteitsopbouw op het gebied van defensie te verbeteren. Ook de oproep om het potentieel van de capaciteiten van het Europees Defensieagentschap (EDA), de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO) en de EU-gevechtsgroepen ten volle te benutten en daar ook de nodige financiële middelen tegenover te stellen (2% van het bbp), doen mij besluiten om mij bij de stemming over dit verslag te onthouden.
2016/11/22
Amendments to various Regulations in the field of agriculture and rural development (A8-0380/2017 - Albert Deß) NL

Het landbouwluikje van de omnibusregeling is losgekoppeld van de rest van het akkoord zodat het tijdig door de lidstaten kan worden toegepast, maar laat nu net die haastigheid zorgen voor een bijzonder slecht resultaat. Ik kan me absoluut niet vinden in wat voorligt, omdat het ver buiten de aanvankelijke opzet tot vereenvoudiging valt. Waar het moest gaan over cijfers, is men beginnen te sleutelen aan beleidsmaatregelen. En dat is niet verstandig, zo kort voor een grondige herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, te meer omdat de voorstellen allesbehalve richting duurzaamheid gaan. Kweekschema’s voor zeldzame rassen en variëteiten worden afgezwakt door de toelating van uitheemse soorten, allicht voor industrieel gebruik. Nieuwe regelingen in risicomanagement en verzekeringen zullen geld wegkapen bij investeringsbudgetten, ten voordele van de banken en financiers. Er zijn beperkingen op vergroening ingevoerd in ecologische focusgebieden (EFG) en bovendien zijn er teelten zoals rijst en miscanthus toegelaten in deze EFG die de biodiversiteit zullen bedreigen. Positief is dat de Commissie belooft met een plan te komen voor de teelt van plantaardige proteïnen en dat de definitie van permanent grasland soepeler kan toegepast worden. Ook de zelforganisatie van producentengroepen krijgt ondersteuning. Maar dat weegt niet op tegen de vele slechte maatregelen in dit voorstel.
2016/11/22
Extension of the duration of the European Fund for Strategic Investments (A8-0198/2017 - Udo Bullmann, José Manuel Fernandes) NL

Het Parlement stemde in met een verlenging van het Juncker-investeringsplan (EFSI) waarbij de regels om de besteding van het investeringsfonds te verbeteren, aangescherpt werden. Als we publiek geld uittrekken om private investeringen aan te jagen, moeten projecten het algemeen belang dienen.Het EFSI werd in 2015 opgericht voor de periode tot en met 2018. De eerste resultaten van het investeringsplan zijn gemengd. Enerzijds heeft het EFSI bijgedragen tot meer banen en goede investeringen in energiebesparing en windenergie. Anderzijds kwam het EFSI nauwelijks ten goede aan Midden- en Oost-Europese EU-landen waar de noodzaak van duurzame investeringen het hoogst is. Ook droeg het EFSI met grote gasinvesteringen bij aan de gasverslaving van Europa.Het is een verbetering dat een substantieel deel van het EFSI-geld expliciet de klimaatagenda moet gaan ondersteunen. Niets houdt het bestuur van het EFSI tegen om de ambitie nog verder op te schroeven. Ook de transparantie van het EFSI werd verbeterd. Het bestuur van het EFSI moet het gebruik van Europees geld beter verantwoorden onder andere door meer inzicht te geven in het goedkeuren en afwijzen van projecten.Nu moet werk gemaakt worden van een nog ambitieuzer groen investeringsplan dat substantieel meer nieuwe publieke middelen vrijmaakt om miljoenen nieuwe duurzame banen te scheppen.
2016/11/22
The EU-Africa Strategy: a boost for development (A8-0334/2017 - Maurice Ponga) NL

. – Om allerlei redenen is 2017 een belangrijk jaar voor de relaties tussen de EU en Afrika, al was het maar omdat het tien jaar na de goedkeuring van de gemeenschappelijke “Africa-EU Strategy” is en zeker ook in verband met het migratievraagstuk. Ik onthield mij van stemming bij het verslag-Ponga waarin het standpunt van de EU wordt bepaald voor de Europees-Afrikaanse top eind november in Ivoorkust. Nochtans staan in deze reactie van het EP (verslag-Ponga) op het voorstel van de Europese Commissie “For a renewed impetus of the Africa-EU partnership” zeker goede zaken over niet-controversiële zaken als goed bestuur, democratie, rechtstaat en beloften inzake klimaatbeleid, het beter managen van de ontginning van natuurlijke grondstoffen en de strijd tegen de illegale kapitaalvlucht uit Afrika.Maar er staan te veel zaken in waarmee ik het niet eens kan zijn. De manier waarop de handelsakkoorden tussen de EU en Afrikaanse landen worden bejubeld is zo eenzijdig, zonder enige kritische zin geformuleerd, dat ik dat niet kon goedkeuren. Ook de roep om meer privaat-publieke partnerschappen steunt de Europese aanpak om migratie te bestrijden op basis van het Africa Trust Fund. Zoals bekend wordt niet zozeer ontwikkeling gefinancierd, maar eerder het tegenhouden van migranten.
2016/11/22
Saving lives: boosting car safety in the EU (A8-0330/2017 - Dieter-Lebrecht Koch) NL

Jaarlijks sterven in de EU zo’n 25 000 mensen in het verkeer en raken 135 000 mensen zwaar gewond. Erg om vast te stellen is dat de slachtoffers van dodelijke verkeersongevallen in stedelijke gebieden voor 51 % uit voetgangers en fietsers bestaan. Het is dus zeer noodzakelijk steden aan te moedigen in hun mobiliteitsplannen streefcijfers op te nemen om het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Ongeveer 25 % van het totale aantal dodelijke verkeersongevallen per jaar in de EU is terug te voeren op alcoholgebruik. Het voorstel van de Europese Commissie om bepaalde verkeersmaatregelen aan te scherpen krijgt dan ook mijn steun. Zo kunnen wagens met betere technologische uitrusting bestuurders ondersteunen en helpen ongevallen te voorkomen of de impact ervan inperken.Amendementen van de groene fractie verbeterden het verslag. Zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers krijgen meer aandacht. Noodremondersteuning is opgenomen. De dodehoekspiegels bij vrachtwagens moeten performanter en het installeren van alcohol- of snelheidsbegrenzers moet vlotter. Het verslag herinnert er ook aan dat kilometerfraude op de markt voor tweedehandsauto’s in veel lidstaten een onopgelost probleem blijft. Het is daarom erg belangrijk dat de Commissie en de lidstaten het manipuleren van of knoeien met kilometertellers door middel van doeltreffende maatregelen en wetgeving aanpakken.
2016/11/22
Prudential requirements for credit institutions and investment firms (A8-0388/2016 - Othmar Karas) NL

Ik stemde tegen de wet die de financiële sector stimuleert leningen door te verkopen, omdat zo slecht begrepen risico’s zich over het hele financiële systeem kunnen verspreiden. Een meerderheid van het Parlement stemde er echter wel mee in. Een meerderheid lijkt inderdaad aan politiek geheugenverlies te lijden. Tien jaar geleden begon de financiële crisis doordat risico's verstopt zaten in complexe financiële producten. Vandaag stemmen ze in met een wet die deze praktijk reguleert.In het kader van de kapitaalmarktenunie vond de Commissie het nodig het aanbod van financiering te stimuleren door middel van ‘securitisatie’: het verpakken en doorverkopen van financiële contracten zoals leningen (hypotheken, autoleningen, creditcards). Het is financiële instellingen toegestaan voor deze producten – mits ze aan een aantal eisen voldoen – lagere kapitaalbuffers aan te houden. Een dubieuze aanpak, want bedrijven geven al tijden aan dat er helemaal geen gebrek aan toegang tot financiering is. Groene voorstellen om te garanderen dat securitisatie op een veilige manier gebeurt, overleefden de onderhandelingen over de wet niet.Banken zouden een substantieel deel van het risico verplicht zelf moeten aanhouden zodat ze niet langer belang hebben bij het doorverkopen van rommel. Die eis is zodanig afgezwakt dat slechte leningen zich alsnog makkelijk kunnen verspreiden.
2016/11/22
Negotiating mandate for trade negotiations with Australia (A8-0311/2017 - Daniel Caspary) NL

De EU gaat in volle vaart door met het sluiten van bilaterale handelsakkoorden. Het Europees Parlement steunde vandaag de opening van onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland zonder inspraak op te eisen over de inhoud van het handelsakkoord. Dit gebrek aan democratische controle is problematisch.De zwakke rol van nationale parlementen in dit proces moet door goede controle op Europees niveau gecompenseerd worden. Dat is niet het geval zolang het Europees Parlement alleen bij het eindresultaat ja of nee kan zeggen.Een meerderheid verwierp een voorstel van de Groenen om het EP zeggenschap te geven over het onderhandelingsmandaat zodat zaken als duurzaamheid, consumentenbescherming als harde voorwaarden aan een handelsakkoord worden gesteld. Daardoor blijven de resoluties van vandaag eenvoudig te negeren door de Commissie die de onderhandelingen namens de lidstaten voert.Het sluiten van handelsakkoorden kan positief zijn als ze eraan bijdragen dat de globalisering beter gereguleerd wordt. Dat handelende bedrijven belasting betalen, milieuwetten en mensenrechten respecteren bijvoorbeeld. De EU heeft dat tot nu toe nauwelijks laten zien. Het blinde vertrouwen van het Europees Parlement in Commissie en lidstaten is misplaatst.
2016/11/22
Negotiating mandate for trade negotiations with New Zealand (A8-0312/2017 - Daniel Caspary) NL

De EU gaat in volle vaart door met het sluiten van bilaterale handelsakkoorden. Het Europees Parlement steunde vandaag de opening van onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland zonder inspraak op te eisen over de inhoud van het handelsakkoord. Dit gebrek aan democratische controle is problematisch.De zwakke rol van nationale parlementen in dit proces moet door goede controle op Europees niveau gecompenseerd worden. Dat is niet het geval zolang het Europees Parlement alleen bij het eindresultaat ja of nee kan zeggen.Een meerderheid verwierp een voorstel van de Groenen om het EP zeggenschap te geven over het onderhandelingsmandaat zodat zaken als duurzaamheid, consumentenbescherming als harde voorwaarden aan een handelsakkoord worden gesteld. Daardoor blijven de resoluties van vandaag eenvoudig te negeren door de Commissie die de onderhandelingen namens de lidstaten voert.Het sluiten van handelsakkoorden kan positief zijn als ze eraan bijdragen dat de globalisering beter gereguleerd wordt. Dat handelende bedrijven belasting betalen, milieuwetten en mensenrechten respecteren bijvoorbeeld. De EU heeft dat tot nu toe nauwelijks laten zien. Het blinde vertrouwen van het Europees Parlement in Commissie en lidstaten is misplaatst.
2016/11/22
Ending child marriage (B8-0535/2017) NL

De EU is actief in landen waar kindhuwelijken voorkomen en kan via haar buitenlands beleid fondsen en programma's inzetten die kindhuwelijken, gedwongen huwelijken of huwelijken op jonge leeftijd uit de wereld helpen. Eén op de drie meisjes in ontwikkelingslanden huwt voor haar achttiende verjaardag en één op de negen zelfs voor haar vijftiende. Deze kinderen verdienen meer bescherming en toegang tot gezondheidszorg.De resolutie benadrukt dat kindhuwelijken een vorm van geweld zijn tegen vrouwen en meisjes en dat het Verdrag van Istanbul er zelfs toe oproept om dit in het strafrecht op te nemen. Zowel de EU als de lidstaten kunnen tot een gemeenschappelijke aanpak komen, meer inzetten op preventie via onderwijs en betere gezondheidszorg, extra aandacht schenken aan kinderen uit armere gemeenschappen en vluchtelingenkinderen. Vandaag is weinig cijfermateriaal beschikbaar, dus inzetten op het verzamelen en monitoren van dit soort gegevens is belangrijk.Ook het dichten van de financiële put na de Global Gag Rule van de VS, die financiering verbiedt van organisaties zoals het Bevolkingsfonds van de VN, die anticonceptie verstrekken en voorlichting geven aan vrouwelijke slachtoffers van kindhuwelijken om de kans op hiv-besmetting en complicaties bij zwangerschappen op jonge leeftijd te verminderen, kan bijdragen tot het uitbannen van kindhuwelijken.
2016/11/22
EU accession to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence (A8-0266/2017 - Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, Anna Maria Corazza Bildt) NL

Het Verdrag van Istanbul, dat een eind wil stellen aan geweld tegen vrouwen, bevat enkele sterke aanbevelingen voor een effectieve aanpak die vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld, maar ook specifieke groepen zoals asielzoekers, beter beschermt.Door het Verdrag te ondertekenen zullen alle EU-lidstaten verplicht zijn accurate en vergelijkbare data door te sturen aan Eurostat, zodat een afdoend beleid kan opgesteld worden dat tot reële oplossingen leidt. Europa krijgt ook het recht om experten aan te duiden die kunnen toezien op de toepassing en uitwerking van het Verdrag. De EU kan zo haar rol om geweld tegen vrouwen tegen te gaan alleen maar versterken.Geweld tegen vrouwen en kinderen krijgt een ruime interpretatie. Zo is het ontzeggen van seksuele rechten en reproductierechten, of het ontnemen van het recht op veilige en wettelijke abortus, ook een vorm van geweld.België heeft het Verdrag al geratificeerd, maar de cijfers blijven wel hallucinant: zo wordt 1 op de 10 Vlaamse jongeren die seksueel actief zijn, ooit tegen hun zin tot seks gedwongen; krijgt 1 op 5 vrouwen in België ooit te maken met partnergeweld en overlijden 70 vrouwen per jaar aan de gevolgen van partnergeweld... Dit moet stoppen!
2016/11/22
Impact of international trade and EU’s trade policies on global value chains (A8-0269/2017 - Maria Arena) NL

Het concept van een mondiale waardeketen blijft in het Europees handelsbeleid vaak onder de wettelijke radar en daar willen wij met de Groenen al langer iets aan doen. We probeerden deze resolutie te versterken door MVO niet langer op vrijwillige basis toe te passen (want dat blijkt niet te werken), het aspect ‘verplichte verantwoording’ op te nemen in handelsakkoorden, de TSIA-hoofdstukken te versterken en de voorwaarden voor Export Productie Zones (EPZ) in bevoorrechte handelsovereenkomsten beter te omschrijven, want nu omzeilen ze de arbeids- en milieuwetgeving.We willen bijvoorbeeld ook dat de mondiale waardeketen wordt opgenomen in toekomstige investeringsakkoorden, dat genderaspecten ook gaan over toegang tot loon, andere vormen en voorwaarden van tewerkstelling, het belang om de levenscyclus van producten tot het eind mee te nemen, en dus ook het dumpen van afval.Dit is niet het beste verslag over de impact van het Europees handelsbeleid op mondiale waardeketens, en dat ligt vooral aan de meerderheden in dit parlement die niet graag spreken over mensenrechten of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het belangrijkste voor de Groenen is dat de resolutie verplichte zorgvuldigheid eist en dat momenteel een bindend VN-Verdrag inzake Transnationale bedrijven en Mensenrechten wordt onderhandeld.
2016/11/22
Fight against fraud to the Union's financial interests by means of criminal law (A8-0230/2017 - Ingeborg Gräßle, Juan Fernando López Aguilar) NL

Het Europees Parlement sprak vandaag zijn steun uit voor de richtlijn ter bescherming van de financiële belangen van de EU (de zogenaamd ‘PIF-richtlijn’) en maakt zo van de inning van de btw tussen landen en van de strijd tegen btw-fraude een consistent geheel. Het bevat ook aanbevelingen voor het Europees Openbaar Ministerie.Dit is een eerste stap richting harmonisering van het strafrecht. Dat lidstaten jaarlijks 50 miljard euro aan btw-inkomsten mislopen, is totaal onaanvaardbaar. Dat geld had naar publieke dienstverlening moeten gaan. Door nu de definitie van fraude en het opleggen van straffen beter op elkaar af te stemmen, kan de strijd tegen dit soort economische misdrijven makkelijker worden gevoerd en kunnen overheden makkelijker hun belastingen innen.De stemming vandaag is bovendien een opsteker voor de handhavingsautoriteiten in de lidstaten en het nog op te richten Europees Openbaar Ministerie. De stemming toont verder aan dat de EU bereid is streng op te treden tegen dit soort criminelen die erop uit zijn de overheidsinkomsten uit diverse Europese begrotingen in eigen zak te steken.
2016/11/22
A longer lifetime for products: benefits for consumers and companies (A8-0214/2017 - Pascal Durand) NL

Dit initiatiefverslag stuurt een sterk signaal om een eind te maken aan de beperkte levensduur van producten. Teveel producten worden bewust zo gemaakt dat ze niet al te lang meegaan en niet gerepareerd kunnen worden, opdat mensen maar een nieuw exemplaar zouden kopen. Deze wegwerpmentaliteit is niet langer houdbaar. Ze is niet alleen nefast voor het milieu, maar ook sociaal en economisch kunnen we de gevolgen niet langer negeren. Vandaag verbruikt de gemiddelde Europeaan 43 kg grondstoffen per dag (50 % meer dan 30 jaar geleden!) en produceren we 14 kg elektrisch en elektronisch afval per jaar per persoon.Het rapport zoomt vooral in op de gebruiksvriendelijkheid van producten en doet voorstellen om tot een ander consumptiemodel te komen. Zo willen we criteria invoeren opdat producten bij het ontwerp een minimale levensduur krijgen. Ze stellen ook voor geprogrammeerde (en dus opzettelijke) veroudering van producten te ontmoedigen.Iedereen weet dat toestellen soms onherroepelijk in de prullenmand verdwijnen, omdat het product zo is ontworpen dat reparatie onmogelijk is. Door de industrietakken te ondersteunen die inspanningen leveren om producten te verduurzamen, maar ook door de consument beter te informeren, kunnen we dit verhelpen. Deze beleidsaanbevelingen verdienen onze volle steun.
2016/11/22
Working conditions and precarious employment (A8-0224/2017 - Neoklis Sylikiotis) NL

Werkonzekerheid en slechte werkomstandigheden zijn vandaag de dag niet langer de uitzondering; ze maken integraal deel uit van de manier waarop de Europese arbeidsmarkt is georganiseerd. Het was ooit anders en we willen daar als Groenen weer de aandacht op vestigen: de wetten en normen die in het verleden zijn bevochten en afgedwongen hadden als doel werknemers te beschermen. De realiteit is anders: lonen liggen vaak lager dan de werkloosheidsvergoeding of armoedegrens, wie zijn werk verliest valt dikwijls tussen de mazen van het net, en de wetgeving biedt voor deze precaire banen te weinig sociale bescherming.Ik heb het initiatiefverslag ten volle gesteund, omdat het vertrekt van wat werk niet moet zijn en zich baseert op de definitie die de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) geeft van degelijk werk. Dat betekent dat werk moet leiden tot een redelijk inkomen, een veilige werkplaats, sociale bescherming, uitzicht op persoonlijke ontwikkeling en sociale integratie, de vrijheid om bezorgdheden te kunnen uiten, kunnen meebeslissen als het de eigen loopbaan betreft.Dankzij de Groenen kreeg het verslag daarnaast de volgende accenten: het genderevenwicht (vrouwen belanden gemakkelijker in onzekere banen), het belang van sociaal overleg, ontslagbescherming, levenslang leren. Kortom, het biedt vele antwoorden en toont hoe we precaire banen kunnen vermijden.
2016/11/22
Achieving the two-state solution in the Middle East (RC-B8-0345/2017, B8-0345/2017, B8-0346/2017, B8-0347/2017, B8-0348/2017, B8-0352/2017, B8-0354/2017) NL

Het EP herhaalt zijn krachtige steun voor de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict op basis van de grenzen van 1967, met Jeruzalem als de hoofdstad van beide staten, waarbij de veilige staat Israël en een onafhankelijke, democratische, aaneengesloten en levensvatbare staat Palestina zij aan zij leven in vrede en veiligheid op basis van het recht op zelfbeschikking en volledige eerbiediging van het internationaal recht. Ik pleit ervoor dat beide partijen zo spoedig mogelijk wezenlijke onderhandelingen hervatten om tot een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede te komen. In die zin zou het goed zijn als beide partijen hun engagement ten aanzien van de tweestatenoplossing opnieuw uitspreken en zich aldus distantiëren van stemmen die deze oplossing verwerpen.Het EP herinnert eraan dat nederzettingen illegaal zijn volgens het internationaal recht en benadrukt dat recente besluiten om nieuwe nederzettingen op te richten op de Westelijke Jordaanoever, om openbare aanbestedingen uit te schrijven voor bijna 2 000 wooneenheden in nederzettingen en om verder gelegen land op de Westelijke Jordaanoever tot "staatsland" te verklaren de vooruitzichten op een levensvatbare tweestatenoplossing ondermijnen. De Israëlische autoriteiten moeten dit beleid dan ook onmiddellijk stopzetten en terugdraaien.
2016/11/22
EU Strategy on Syria (RC-B8-0331/2017, B8-0331/2017, B8-0333/2017, B8-0335/2017, B8-0337/2017, B8-0338/2017, B8-0341/2017, B8-0342/2017) NL

Het EP stelt vandaag met spijt vast dat Syrië door de verwoestende burgeroorlog tientallen jaren achterop is geraakt in termen van sociale en economische ontwikkeling, dat miljoenen mensen hierdoor noodgedwongen zijn terechtgekomen in werkloosheid en armoede en dat het conflict heeft geleid tot een aanzienlijke vernieling van gezondheids- en onderwijsvoorzieningen en tot een grootschalige ontheemding van Syriërs en een braindrain. Juist daarom is het zo belangrijk de niet-humanitaire hulp die gericht is op het vergroten van de veerkracht van mensen in Syrië op te voeren en de economie te herstarten. De lidstaten moeten daarnaast harder werken aan een betere lastenverdeling door de mensen die de oorlogsgebieden in Syrië ontvluchten toe te staan bescherming te zoeken in andere dan de directe buurlanden van Syrië, onder meer middels hervestiging en humanitaire toelatingsregelingen. Zodra het conflict voorbij is, zal het echter ook nodig zijn geschoolde Syrische vluchtelingen te stimuleren terug te keren zodat zij kunnen bijdragen aan de wederopbouw.Het is eveneens cruciaal om een volledig ongehinderde humanitaire toegang in heel Syrië af te dwingen en daarbij te zorgen voor elementaire publieke voorzieningen (elektriciteit, water, gezondheidszorg). Ook de beëindiging van alle stadsbelegeringen en de vrijlating van gevangenen en gijzelaars blijven essentieel.
2016/11/22
Making relocation happen (B8-0340/2017, B8-0343/2017, B8-0344/2017) NL

Ruim anderhalf jaar geleden beloofden we Griekenland en Italië te ontlasten door 160 000 vluchtelingen over te plaatsen. In de praktijk is dat amper gebeurd. De lidstaten mogen niet langer treuzelen bij het herverdelen van die vluchtelingen over de rest van Europa.De lakse houding van de EU-landen is teleurstellend. Dit is een oefening in solidariteit. Solidariteit met vluchtelingen, maar ook tussen EU-landen onderling. Er zijn minder dan 19 000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië herverdeeld.Sinds de Turkijedeal is drastisch veranderd welke vluchtelingen in aanmerking komen voor herverdeling. Alle vluchtelingen die in Griekenland aan zijn gekomen na het ingaan van de deal zouden niet mogen worden herverdeeld, terwijl dit nergens staat in de bindende afspraken die door het EP zijn behandeld.EU-landen verzinnen allerlei uitwegen om de aantallen te verlagen, maar ondertussen zitten vluchtelingen al maandenlang vast op Griekse eilanden. Ook zij hebben recht op een nieuw bestaan.Het is schandalig dat de landen en de Commissie spelen met cijfers en definities. Sommige landen weigeren zelfs alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen, of ze willen vluchtelingen op basis van religie selecteren.Mensen op de vlucht verdampen niet opeens als je wegkijkt. Vluchtelingen zijn een verantwoordelijkheid van ons allemaal.
2016/11/22
Implementation of the Council's LGBTI Guidelines, particularly in relation to the persecution of (perceived) homosexual men in Chechnya, Russia (B8-0349/2017, B8-0349/2017, B8-0350/2017, B8-0351/2017, B8-0353/2017, B8-0355/2017, B8-0356/2017) NL

Het nieuws dat begin april in Tsjetsjenië meer dan honderd (vermeend) homoseksuele mannen waren opgepakt en door veiligheidsdiensten werden vastgehouden in het kader van een gerichte campagne, is verontrustend en schokkend. Dat Rusland intussen huiselijk geweld, ook tegen kinderen, uit het strafrecht haalde, is een grote stap achteruit. Wetgeving die geweld binnen het gezin tolereert, kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor de slachtoffers als voor de hele maatschappij.In deze resolutie vragen we dringend om onafhankelijk, objectief en grondig onderzoek naar de aanhoudingen, folteringen en moorden, zodat de planners en uitvoerders van deze misdaden voor het gerecht kunnen worden gebracht en er een einde wordt gemaakt aan de straffeloosheid. We betreuren de wijdverbreide mensenrechtenschendingen en roepen de Tsjetsjeense en Russische autoriteiten op hun eigen wetgeving in acht te nemen, hun internationale verplichtingen na te komen, de rechtsstaat en de universele mensenrechtennormen te handhaven en gelijkheid en non-discriminatie te bevorderen, ook van LGBTI's. Tot slot moeten er ondersteunende maatregelen komen zoals bewustmakingscampagnes en de bevordering van een cultuur van tolerantie, respect en inclusie op basis van gelijkheid en non-discriminatie.Dat homofobie anno 2017 in een grootmacht als Rusland leidt tot opsluiting en folteringen is verbijsterend. Daar blijf ik me tegen verzetten.
2016/11/22
Objection pursuant to Rule 106: GMO cotton GHB119 (B8-0293/2017) NL

Deze stemming is de zoveelste terechtwijzing van de Europese Commissie. 425 collega's (of 62,3 % van de uitgebrachte stemmen) verzetten zich tegen de invoer van dit genetisch gemodificeerde katoen. Ook in de Raad van ministers is er een duidelijke meerderheid van lidstaten tegen deze toelating. De Commissie moet dit politiek signaal ernstig nemen, de onderhandelingen over de besluitvormingsprocedure opstarten en zolang er hierover geen akkoord bestaat tussen Raad en Parlement, zich onthouden van enige goedkeuring van ggo-teelten, noch voor cultivatie noch voor invoer in de EU.
2016/11/22
Genetically modified maize DAS-40278-9 (B8-0292/2017) NL

Deze stemming is de zoveelste terechtwijzing van de Europese Commissie. 435 collega's (of 63,5 % van de uitgebrachte stemmen) verzetten zich tegen de invoer van deze genetische gemodificeerde maïs. Ook in de Raad van ministers is er een duidelijke meerderheid van lidstaten tegen deze toelating. De Commissie moet dit politiek signaal ernstig nemen, de onderhandelingen over de besluitvormingsprocedure opstarten en zolang er hierover geen akkoord bestaat tussen Raad en Parlement, zich onthouden van enige goedkeuring van ggo-gewassen, noch voor teelt noch voor invoer in de EU.
2016/11/22
Situation in Hungary (B8-0295/2017, B8-0296/2017) NL

De afgelopen jaren houdt de Hongaarse overheid een heksenjacht op alles wat een gezond werkende democratie en rechtsstaat kenmerkt. De persvrijheid, ngo's, universiteiten en de rechten van minderheden en vluchtelingen worden keer op keer slachtoffer van de grillen van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Deze resolutie geeft de Commissie burgerlijke vrijheden het mandaat te onderzoeken hoe deze zaken verder aangepakt kunnen worden. Er lopen inbreukprocedures op verschillende vlakken, maar een artikel 7-procedure heeft verdergaande gevolgen. Deze zou Hongarije tijdelijk op non-actief kunnen zetten door het land zijn stemrecht in de Europese Raad te ontnemen. Het is jammer dat een groot deel van de christendemocraten hun partijgenoot Orbán de hand boven het hoofd blijven houden. Voor de overige partijen is het geen optie om toe te zien hoe Hongarije steeds verder verwijderd geraakt van een democratie en rechtsstaat. Buitenlandse ngo's wordt het functioneren in Hongarije lastig gemaakt, kranten worden gedwongen te sluiten, minderheden worden in een kwaad daglicht gesteld, asielzoekers worden opgesloten in containers aan de grens. Allemaal voorbeelden van maatregelen van de regering-Orbán. Dat alles terwijl Hongarije per hoofd van de bevolking de meeste Europese subsidies ontvangt en er veel serieuze aanwijzingen zijn dat die gelden corruptie en nepotisme versterken.
2016/11/22
European Qualifications Framework for lifelong learning (B8-0298/2017) NL

Ik steun de resolutie over het Europees Kwalificatiekader voor een leven lang leren voluit. Het kader regelt de erkenning van elders verworven competenties en bevestigt de formele en informele opleiding in verschillende onderwijssystemen. Het komt de arbeidsmobiliteit ten goede en beantwoordt aan de noden van de bevolking en de samenleving in het algemeen.De tekst benadrukt dat de rol van dit referentiekader is dat de vergelijkbaarheid van kwalificaties tussen de lidstaten groter wordt, zonder dat dit iets afdoet aan de specifieke kenmerken van de eigen nationale onderwijssystemen.Tegelijkertijd zijn niet alleen diploma's maar ook andere ervaringen zeer waardevol. Alle vaardigheden en competenties, ongeacht de leeftijd of status van iemand, moeten meetellen, bijvoorbeeld die uit het vrijwilligerswerk. Manuele vaardigheden zorgen er bijvoorbeeld voor dat de sector van de ambachtelijke productie de identiteit van bepaalde lidstaten vorm geeft.Dergelijke competenties moeten zichtbaarder, beter gewaardeerd en erkend worden op een duidelijke en toegankelijke manier. De resolutie roept er daarom toe op dat de lidstaten een grotere inspanning leveren om met dit kader aan de slag te gaan. Uiteindelijk heeft levenslang leren niet alleen een economische, maar ook een sociale component. Door de elders verworven competenties te erkennen krijgen individuen meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt en educatieve gerechtigheid.
2016/11/22
Annual report 2015 on the protection of EU's financial interests - Fight against fraud (A8-0159/2017 - Julia Pitera) NL

Dit verslag over de fraudebestrijding in de EU baart zorgen. Het aantal gemelde frauduleuze en niet-frauduleuze onregelmatigheden nam in 2015 aanzienlijk toe, met name met 36 %. Niet alles daarvan is regelrechte fraude, maar toch moeten we jammer genoeg vaststellen dat de samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten op het vlak van fraudebestrijdingsbeleid niet doeltreffend genoeg is. 75 % van alle gemelde fraudegevallen betreft goederen als tabak, elektrische machines, schoeisel, textiel, ijzer en staal. Sigarettensmokkel alleen al zorgt jaarlijks voor een verlies van 10 miljard euro aan gederfde overheidsinkomsten voor de lidstaten en de Europese begroting.De tekst die we vandaag goedkeurden is een goed werkstuk. Er wordt terecht in betreurd dat de Commissie het niet langer nodig vindt het corruptieverslag te publiceren. Daarover werd met het EP geen overleg gepleegd en deze beslissing is sowieso een verkeerd signaal. Daarbij komt dat de EU, sinds zij in november 2008 is toegetreden tot het VN-verdrag tegen corruptie (UNCAC), nooit heeft deelgenomen aan de voorziene toetsingsmechanismen. Ook kwam er geen zelf-evaluatie. Onaanvaardbaar is dat. De EU moet spoedig het lidmaatschap aanvragen van de Groep van staten tegen corruptie (GRECO) van de Raad van Europa. Het zou goed zijn hierover een debat te organiseren.
2016/11/22
Resource efficiency: reducing food waste, improving food safety (A8-0175/2017 - Biljana Borzan) NL

Wereldwijd bedraagt de jaarlijkse voedselverspilling 1,3 miljard ton. Een derde van alle voedsel komt niet terecht in de monden van mens en dier. De Europese Rekenkamer gaf aan dat de Commissie niet ambitieus genoeg is. Er is behoefte aan een meer gecoördineerd beleid en bindende doelstellingen om het voedselverlies te verminderen. We vragen de lidstaten en de Commissie bindende maatregelen te nemen die het voedselverlies tegen 2025 met 30 % verminderen en tegen 2030 halveren ten opzichte van 2014. De Europese Raad en de Commissie moeten ook nadenken over een Europees jaar tegen voedselverspilling.Veel voedsel wordt verspild door een slecht begrip van de datumaanduidingen "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot". Veel voedingsproducten zijn ook de dagen na het verstrijken van deze datumaanduidingen perfect geschikt voor consumptie. Gewoon even ruiken en proeven en ruimte geven aan gezond boerenverstand zou al helpen!Ook het bevorderen van korte toeleveringsketens kan een essentiële rol spelen bij het terugdringen van voedselverspilling. Wie via korte ketens koopt bij een landbouwer, komt in aanraking met de producenten van het voedsel en zal automatisch meer respect opbrengen voor de arbeid van boeren en boerinnen. Dat respect leidt sowieso tot het minder gemakkelijk weggooien van voedsel.
2016/11/22
Adequacy of the protection afforded by the EU-US privacy Shield (B8-0235/2017, B8-0244/2017) NL

Het Europees Parlement uit harde kritiek op het Privacy Shield. De Commissie meent dat met dit akkoord de persoonsgegevens die Europeanen aan commerciële partijen toevertrouwen voldoende door de Verenigde Staten beschermd worden. Bedrijven zijn niet verplicht mee te doen aan Privacy Shield, en massasurveillance en geautomatiseerde analyse van commerciële data door politie- en inlichtingendiensten zijn nog steeds toegestaan.Het Privacy Shield is de opvolger van het Safe Harbour-akkoord, dat door de rechter ongeldig is verklaard omdat er onvoldoende bescherming van persoonsgegevens werd afgedwongen. Te verwachten valt dat ook dit akkoord door de rechter wordt verworpen. Een verdrag dat ieder moment door het Hof ongeldig kan worden verklaard, is niet goed voor business.Wanneer er bij de Europese autoriteiten voor persoonsgegevens de verdenking van het toepassen van een sleepnet bestaat, zijn zij verplicht het versturen van gegevens naar de VS te blokkeren. Dat betekent dat veel apparaten, zoals telefoons, niet meer naar behoren zouden werken. Het sturen van persoonlijke data voor commerciële doeleinden naar de VS mag niet ten koste van alles gaan. Onze grondrechten verdienen bescherming. Het Privacy Shield beschermt gegevens die wij aan bedrijven toevertrouwen niet tegen datagraaierij van Amerikaanse politie- en veiligheidsdiensten.
2016/11/22
Palm oil and deforestation of rainforests (A8-0066/2017 - Kateřina Konečná) NL

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. De EU is de derde grootste markt ter wereld, zowel voor biobrandstoffen als voor de voedselproductie. Die massale productie zorgt voor het verwoesten van diverse ecosystemen in tropische bossen. De helft van alle tropische ontbossing komt door de illegale ontginning voor palmolie, soja, rundvlees en hout. Dat zorgt voor de extra uitstoot van broeikasgassen ten belope van 1, 47 ton of ¼ van de totale emissies van de EU. Maleisië, Indonesië en Borneo ondergaan de kwalijke gevolgen van deze expansie: monoculturen, de massale ontbossing van regenwouden, bosbranden en het verlies van grond- en oppervlaktewater. Het Parlement legt de vinger op de wonde.Het Europees Parlement wil minimale duurzaamheidscriteria voor de import van palmolie of producten die palmolie bevatten. Het EP roept op tot een EU-actieplan met concrete regelgevende maatregelen en het uitvoeren van onafhankelijke audits op palmoliebedrijven. Het EP benadrukt het potentieel van agro-ecologische praktijken om via gemengde plantages en permaculturen het ecosysteem te maximaliseren en te beschermen. Op die manier wordt een eerste stap gezet richting duurzame palmolieproductie. Ten slotte is er de oproep het gebruik van palmolie uit te faseren als component van biobrandstoffen, bij voorkeur vóór 2020.
2016/11/22
Women and their roles in rural areas (A8-0058/2017 - Marijana Petir, Maria Lidia Senra Rodríguez) NL

Vrouwen zijn bij uitstek agents of change en durven vaker dan hun mannelijke collega’s de omslag te maken naar een meer duurzame landbouw of naar meer differentiatie op het bedrijf via hoeveverkoop of hoevetoerisme. Ze verdienen daar alle mogelijke ondersteuning bij. Vrouwen zijn vaak de sterkhouders op een boerderij maar krijgen daar maatschappelijk niet altijd waardering voor. Ze zijn bijvoorbeeld mede-eigenaar, maar bouwen minder pensioenrechten op.Dit verslag doet een aantal voorstellen om hen zichtbaarder te maken op de arbeidsmarkt. Zo vraagt de rapporteur aandacht voor de participatie van vrouwen in het managementteam, voor hun erfrecht of het recht op medezeggenschap. Hun plaats in besturen van plattelands- of landbouworganisaties kan meer worden belicht. Ook in het gemeenschappelijk landbouwbeleid is nog ruimte voor verbetering. Ondanks bestaande wetgeving inzake de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in de sociale zekerheid en bij het ouderschapsverlof, laat de naleving ervan te wensen over. Dus ook daar vraagt het verslag aandacht voor.Opvallend is dat in de tekst het concept “gendergelijkheid” amper terug te vinden is, terwijl deze constructie juist een bredere invulling geeft aan rollen en het vrouwen minder in stereotypen duwt. De Groenen probeerden het begrip in de tekst te brengen. Ik ondersteun het verslag helemaal.
2016/11/22
Supply chain due diligence by importers of minerals and metals originating in conflict-affected and high-risk areas (A8-0141/2015 - Iuliu Winkler) NL

Deze Europese wet die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt, is een mijlpaal op weg naar een verantwoorde winning van grondstoffen. De Europese Unie eist voortaan van bedrijven dat ze controleren of de grondstoffen, zoals goud en tin, die ze importeren geen gewelddadige rebellen of kinderarbeid financieren. Dit moet navolging krijgen in andere sectoren zoals bij de productie en import van kleding, cacao, palmolie waar Europese bedrijven betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.Er zijn ook minpunten: het is een gemiste kans om alle bedrijven tot verantwoordelijkheid te dwingen in de keten van de consument tot aan de mijn. Als alle Europese bedrijven die betrokken zijn bij de handel in conflictmineralen meedoen, heeft deze wet meer impact om wanpraktijken wereldwijd uit te bannen. De importeurs van halffabricaten zoals onderdelen voor mobiele telefoons, tablets of auto’s kunnen in de toekomst alsnog verplicht worden om hun grondstoffen te controleren als ze in de komende jaren onvoldoende vooruitgang laten zien. Ook steenkool en kobalt moeten onder de wet vallen. Niemand wil met de aankoop van een auto of mobiele telefoon een rebellengroep in Congo of Columbia sponsoren. Dat is vandaag de dag wél de realiteit. Er is dus nog werk aan de winkel.
2016/11/22
Equality between women and men in the EU in 2014-2015 (A8-0046/2017 - Ernest Urtasun) NL

Sinds 2005 is volgens het Europees Instituut voor gendergelijkheid de kloof tussen mannen en vrouwen nog nauwelijks kleiner geworden binnen de EU. De loonkloof schommelt volgens Eurostat nog steeds rond de 16,5 % en is in sommige lidstaten de afgelopen vijf jaar zelfs gestegen.Nog erger is het gesteld met de pensioenkloof, die in de EU gemiddeld 40 % bedraagt en in de helft van de lidstaten de laatste jaren nog gegroeid is. Ook hebben vrouwen minder toegang tot de arbeidsmarkt. De belangrijkste reden voor al deze verschillen is, aldus EIGE, dat vrouwen gemiddeld minder topposities bekleden dan hun mannelijke tegenhangers.Het verslag van collega Urtasun vormt een drieluik van gendergerelateerde kwesties en een antwoord van het Europees Parlement op de mededeling van de Commissie. Deze mededeling gaat uit van landspecifieke monitoring op het gebied van gendergelijkheid. De resultaten ervan worden medegedeeld in jaarlijkse landverslagen. Deze methode volg ik volledig. Het verslag bevat daarenboven een aantal zeer progressieve elementen en daarom steun ik het ten volle. Er moet immers een tandje hoger worden geschakeld om de kloof tussen mannen en vrouwen in de EU te dichten.
2016/11/22
Minimum standards for the protection of farm rabbits (A8-0011/2017 - Stefan Eck) NL

Jaarlijks worden er meer dan 340 miljoen konijnen gefokt in de EU. 99 % daarvan spendeert zijn hele leven in veel te kleine batterijkooien. Dit stemt niet overeen met de behoeften van dit dier op het vlak van voeding, huisvesting en sociaal contact. Tot op vandaag bestaan er geen minimumnormen hieromtrent en zijn er heel wat verschillen binnen de EU zelf. Met dit initiatiefverslag wordt getracht deze penibele situatie te verbeteren.Dit verslag gaat uit van het bevorderen van alternatieven voor de dieronvriendelijke batterijkooien, zoals het parksysteem of de biologische productie. Bij beide zitten konijnen samen in hokken die zijn voorzien van tunnels en platforms, wat het sociaal contact en de bewegingsvrijheid die deze dieren hard nodig hebben, bevordert. Bovendien zijn er verplichte hooirekken die zorgen voor de nodige vezelrijke voeding. Dat is een must voor konijnen. Bij de biologische productie beschikken konijnen over een kleine buitenruimte.Ondanks de vaststelling dat het verslag op een aantal punten is afgezwakt door de oppositie van de EVP, kan ik me vinden in de meeste voorstellen. Van bijzonder belang was de aanneming van het amendement over bindende wetgeving voor de lidstaten, iets wat ik zonder meer ook steun.
2016/11/22
Possible evolutions of and adjustments to the current institutional set-up of the European Union (A8-0390/2016 - Guy Verhofstadt) NL

Europa is in crisis. Het euroscepticisme groeit. Steeds meer mensen plooien terug op een eng nationalistisch en protectionistisch gedachtengoed. Toch kunnen we de financieeleconomische crisis, de migratie- en vluchtelingenproblematiek, de ecologische uitdagingen en het terrorisme alleen succesvol aan door een Europese aanpak. Het is goed dat het EP nadenkt over de toekomst van Europa.Akkoord dat een “Europa à la carte” waarbij de lidstaten enkel meewerken aan die onderdelen van Europees beleid als het hen uitkomt, niet wenselijk is. Akkoord ook met de aanbeveling om de Europese Commissie af te slanken tot minder leden met 1 voorzitter en 2 vice-voorzitters verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken en Financiën. Helemaal akkoord met het stopzetten van de maandelijkse verhuis van het EP naar Straatsburg. Ja dus aan 1 zetel voor het EP.Maar de toekomst van Europa zal niet staan of vallen met het sleutelen aan structuren. We zullen de burgers alleen voor Europa kunnen winnen met concreet beleid en overtuigende resultaten. Cruciaal daarbij is dat we af moeten van het sluipend gif dat alle politieke beslissingen perverteert. We moeten gaan voor een ander Europa, een Europa van Mens en Milieu, weg van Markt en Munt. Gedaan dus met de neoliberale uitgangspunten van elk beleid.
2016/11/22
Cost-effective emission reductions and low-carbon investments (A8-0003/2017) NL

Teveel Europarlementariërs hebben gebogen voor ongekende druk van de traditionele industrie. Ze geven liever miljarden aan publiek geld weg, dan dat ze opstaan tegen de lobbyisten die hun deur plat liepen. Daarmee wordt het klimaat en de maatschappij geschaad.Er lag een voorstel op tafel om de cementsector niet langer gratis emissierechten te geven, maar ze in plaats daarvan te beschermen door importeurs emissierechten te laten kopen aan de EU-grens. De sector verdiende de afgelopen jaren miljarden aan gratis rechten. Met dit voorstel zou de vervuiler betalen zonder dat zijn concurrentiepositie in gevaar kwam. De industriële lobby tegen het voorstel was enorm. De industrie wil de ‘subsidie’ behouden die ze nooit hadden mogen krijgen. Dat is ze gelukt. Zeer teleurstellend. De leden van de EVP, de Europese Vervuilingspartij, heulden mee met deze lobby. Ze zorgden ervoor dat het ETS-systeem helemaal uitgehold wordt en dat de prijs van een ton uitstoot CO2 absoluut onder de marktprijs blijft. Die is nu nauwelijks 5 euro voor de uitstoot van een ton CO2: ontoereikend om innovatie te stimuleren. Daarvoor is minstens 40 euro per ton nodig. Een grondige herziening is vereist. Een goed functionerend ETS is cruciaal, willen we de klimaatbeloften van Parijs realiseren.
2016/11/22
Control of the Register and composition of the Commission's expert groups (A8-0002/2017 - Dennis de Jong) NL

Deskundigengroepen spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetsvoorstellen door de Europese Commissie. Naar aanleiding van klachten van ngo’s als Transparancy International en ALTER-EU over de onevenwichtige samenstelling van deze groepen kwam het Europees Parlement in 2015 al met een studie naar buiten waaruit bleek dat er sprake is van een gebrek aan transparantie. Daarnaast zijn de experts van grote multinationals in deze deskundigengroepen oververtegenwoordigd, iets wat het democratisch gehalte van het overleg allesbehalve ten goede komt.Daarom kwam de parlementaire Commissie begrotingscontrole met een initiatiefverslag waarin een aantal aanbevelingen aan de Europese Commissie wordt gedaan. We manen de Commissie aan werk te maken van een evenwichtiger samenstelling van de deskundigengroepen, dit door geval per geval de samenstelling te gaan bepalen en ook niet-economische sectoren, vakbonden en andere maatschappelijke groepen meer inspraak te geven. Daarnaast moet ook de transparantie verbeteren door alle studies, verslagen en andere noodzakelijke documenten openbaar te maken. Dit kan de inspraak van de burger en het toezicht door geïnteresseerden en de pers alleen maar ten goede komen. Ik kan me dan ook volledig vinden in dit verslag.
2016/11/22
The role of whistleblowers in the protection of EU´s financial interests (A8-0004/2017 - Dennis de Jong) NL

In de nasleep van de Panama Papers, LuxLeaks en andere schandalen over allerhande gesjoemel is het belangrijk dat de EU stappen zet richting de erkenning en de juridische bescherming van klokkenluiders. Ze zorgen voor het aanbrengen van gevoelige en geheime informatie en zijn daarom cruciaal in het vergroten van de transparantie. Zo kan een einde gemaakt worden aan de geheimhouding. Heel wat klokkenluiders vrezen een veroordeling waardoor ze in de praktijk geheime informatie niet durven delen. Dit initiatief vestigt de aandacht op hun belang, wat ik toejuich. Het sluit daarenboven nauw aan bij het EULeaks-initiatief dat ik samen met 12 andere parlementsleden ondernam. Er is dus behoefte aan een klokkenluidersregeling. Het Europees Parlement erkent het belang van klokkenluiders bij het vrijwaren van de financiële EU-belangen. De Europese Commissie slaagde er tot nu toe niet in een wetsvoorstel te lanceren Dat was nochtans een van onze eisen bij de stemming van de EU-wetgeving over de bescherming van bedrijfsgeheimen. De Commissie moet uiterlijk eind 2017 met een voorstel op de proppen komen. Concreet gaat het onder andere over de oprichting van een onafhankelijk EU-orgaan in iedere lidstaat dat de informatie van klokkenluiders verwerkt en hen van advies zal voorzien.
2016/11/22
Imports of textile products from certain third countries not covered by specific Union import rules (A8-0311/2016 - Hannu Takkula) NL

Wit-Rusland nam recentelijk enkele positieve initiatieven. De vrijlating van politieke gevangenen is er één van. Dat zorgt ervoor dat de handelsrelatie met Europa verbeterde. Als beloning stelt de Commissie dan ook voor om de hoeveelheid invoer van textiel en kleding afkomstig uit het land niet langer aan een maximum te koppelen.Hoewel we geen ambitie hebben om dit cadeau van Wit-Rusland af te pakken, willen we als groene fractie er toch op wijzen dat dit signaal van de Commissie geheel onterecht is. Naast het feit dat de voormalige politieke gevangenen nog steeds geen rechten hebben, is er vanuit de overheid ook nog geen enkele institutionele stap gezet om vrijheid van bijeenkomst of meningsuiting te verzekeren. Integendeel, kritiek uiten staat gelijk aan gearresteerd worden. Daarbij komt dat de doodstraf nog steeds bestaat. Het aantal executies nam zelfs toe in 2016.Aangezien deze praktijken regelrecht ingaan tegen de mensenrechten en onze poging om dit in de effectieve tekst te vermelden, stem ik tegen dit rapport.
2016/11/22
Logistics in the EU and multimodal transport in the new TEN-T corridors (A8-0384/2016 - Inés Ayala Sender) NL

Dit initiatiefrapport streeft naar een efficiënt en duurzaam goederenvervoer in Europa, waarbij verschillende vormen van transport in de transportketen geïntegreerd worden. Een nieuwe EU-strategie voor de logistiek achter die efficiëntere integratie van vervoerswijzen is hoognodig, net zoals het upgraden van de bestaande infrastructuur.Het rapport verwijst dankzij groene amendementen terecht naar meer steun voor de spoorwegindustrie, meer en betere treinverbindingen naar industriële sites, groener vrachtvervoer in steden en het vervangen van een deel van het reguliere vervoer over de weg door andere, meer duurzame vormen van transport zoals langs het spoor of via duurzame waterwegen. Het is niet de bedoeling dat waterwegen nodeloos verbreed worden ten koste van natuur, of dat grote vervuilende schepen het transport langs de weg zouden vervangen. Deze meer duurzame vormen van transport kunnen 30% vertegenwoordigen tegen 2030 en zelfs 50% tegen 2050. Verder is de suggestie om betere opleidings- en arbeidsvoorwaarden te creëren om nieuwe vakmensen aan te trekken een belangrijk punt in dit rapport. Ook voor de digitalisering - en voor de vereenvoudiging van het wetgevend kader hierrond - is er oog. Aangezien bovenstaande elementen in het rapport zijn opgenomen, stemde ik voor.
2016/11/22