BETA

55 Written explanations of Jan HUITEMA

General budget of the European Union for 2020 - all sections (A9-0017/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

De Europese begroting voor 2020 legt meer nadruk op prioriteiten die voor de VVD belangrijk zijn, zoals digitalisering, ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf, investeringen in een betaalbaar en behapbaar klimaatbeleid en het migratie- en veiligheidsbeleid. De VVD betreurt het echter dat alle budgetten worden verhoogd zonder dat er wordt gekeken waar er kan worden bespaard. Daarnaast worden marges en flexibiliteit zodanig benut dat er beperkte ruimte overblijft voor onvoorziene omstandigheden. Hierbij kan gedacht worden aan budget dat beschikbaar moet zijn in geval van een natuurramp, veiligheidsdreiging, humanitaire crisis of migratie crisis. Daarom heeft de VVD deze resolutie niet kunnen steunen.
2019/10/23
2020 budgetary procedure: joint text (A9-0035/2019 - Monika Hohlmeier, Eider Gardiazabal Rubial)

De Europese begroting voor 2020 legt meer nadruk op prioriteiten die voor de VVD belangrijk zijn, zoals digitalisering, ondersteuning van het MKB, investeringen in een betaalbaar en behapbaar klimaatbeleid en het migratie- en veiligheidsbeleid. De VVD betreurt het echter dat alle budgetten worden opgehoogd zonder dat er wordt gekeken waar er kan worden bespaard. Daarnaast worden marges en flexibiliteit zodanig benut dat er beperkte ruimte overblijft voor onvoorziene omstandigheden. Hierbij kan gedacht worden aan budget dat beschikbaar moet zijn in geval van een natuurramp, veiligheidsdreiging, een humanitaire of migratiecrisis. Daarom heeft de VVD deze begroting niet kunnen steunen.
2019/11/27
Gender pay gap (B9-0069/2020, B9-0073/2020, B9-0083/2020, B9-0084/2020)

. – De VVD heeft zich vandaag onthouden van stemming bij de resolutie over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Hoewel de VVD het volledig eens is met het principe “gelijk loon voor gelijk werk” en tegen elke vorm van discriminatie is, zijn bindende en wetgevende maatregelen volgens ons niet het geëigende middel om de loonkloof te dichten. Lidstaten moeten er allereerst zelf voor zorgen dat vrouwen niet worden achtergesteld op de arbeidsmarkt. Hiervoor hoeft niet direct naar de Europese Commissie te worden gekeken.Verder acht de VVD het niet de taak van de Europese Commissie om richtlijnen op te stellen over een genderneutrale evaluatie van banen alsmede het opzetten van een classificatiesysteem om de “waarde” van werk te bepalen.
2020/01/30
Competition policy - annual report 2019 (A9-0022/2020 - Stéphanie Yon-Courtin)

Betreft AM 027-027:Voor oneerlijke concurrentie en vijandige overnames in Europa, vanuit vooral China, zijn stevige maatregelen nodig. Een eenzijdig verbod op alle overnames door bedrijven uit alle niet-EU-landen die banden hebben met een staat, waar dit amendement toe oproept, is daarvoor niet de oplossing en is bovendien onrealistisch. We hebben een juridisch houdbaar instrumentarium nodig dat complementair is aan onze open economie én ons bedrijfsleven beschermt tegen oneerlijke praktijken. Daar moeten we de aandacht op richten. Daarom heeft de VVD-fractie tegen dit amendement van de tekst gestemd.
2020/06/18
The reopening of the investigation against the Prime Minister of the Czech Republic on the misuse of EU funds and potential conflicts of interest (B9-0192/2020)

De VVD-fractie hecht zeer veel waarde aan het voorkomen en tegengaan van belangenverstrengeling en misbruik van EU-gelden, en steunt daarom ook de oproep in de resolutie om wanpraktijken aan te pakken. Wij hechten ook aan het principe dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. In deze resolutie worden al conclusies getrokken over een nog lopend onderzoek. Zolang het onafhankelijke onderzoek nog loopt, is het voorbarig om als Europees Parlement een oordeel te vellen. Daarom heeft de VVD-fractie zich op de eindstemming onthouden van stemming. Mochten er uit het onderzoek wanpraktijken naar voren komen, zal de VVD-fractie deze ten strengste veroordelen.
2020/06/19
Conclusions of the extraordinary European Council meeting of 17-21 July 2020 (B9-0229/2020)

. – De VVD-delegatie in het Europees Parlement verwelkomt in deze resolutie, samen met een ruime meerderheid in het Europees Parlement, de uitkomst van de bijeenkomst van de Europese Raad (17-21 juli) en de overeenstemming die daar is bereikt over het Europees budget (2021-2027) en het herstelfonds. In het akkoord van de Raad is een juiste balans bereikt tussen solidair en verstandig beleid, waarbij landen die zwaar getroffen zijn door de uitbraak van COVID-19 de benodigde steun krijgen, op voorwaarde dat deze landen door middel van hervormingen toekomstige economische weerbaarheid bewerkstelligen.De VVD-delegatie heeft echter tegen tekstonderdelen van de resolutie gestemd die oproepen tot een verdere uitbreiding van het pakket aan eigen middelen ten opzichte van de conclusies van de Europese Raad en kan ook de oproep tot afschaffing van kortingen voor lidstaten die netto meer afdragen aan de EU niet ondersteunen. De VVD ondersteunt wel de oproep in deze resolutie om de Europese begroting te moderniseren en geld te herschikken naar nieuwe prioriteiten als migratie, veiligheid, innovatie klimaat en de digitale transitie. Het is van belang dat Europa nu snel aan de slag kan om sterker uit deze crisis te komen.
2020/07/23
Draft Council decision on the system of own resources of the European Union (A9-0146/2020 - José Manuel Fernandes, Valerie Hayer)

De VVD-delegatie in het Europees Parlement heeft vandaag tegen het verslag over eigen middelen in de Europese Unie gestemd. De VVD kan de oproep van het Europees Parlement niet steunen als het gaat om de invoering van nieuwe Europese belastingen.De Europese Raad is tijdens de vergadering van 17-21 juli jl. tot een akkoord gekomen, onder andere over hoe de Europese begroting gefinancierd moet worden. De VVD-fractie steunt dit akkoord, maar acht de oproep tot een (juridisch bindende) invoering van bijvoorbeeld een Financiële Transactietaks (FTT) en een Europese vennootschapsbelasting niet opportuun.
2020/09/16
Implementation of the common commercial policy – annual report 2018 (A9-0160/2020 - Jörgen Warborn)

De VVD-delegatie steunt een groot deel van het jaarverslag 2018 over de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk handelsbeleid. Het verslag kijkt onder andere naar de impact van COVID-19 op handel, roept op om de Wereldhandelsorganisatie te hervormen en verwelkomt de nieuwe handelsverdragen met landen zoals Japan en Singapore. Het verslag erkent het belang van handel op basis van regels en een multilateraal handelssysteem. Die ambitie steunt de VVD ten zeerste.Een aantal onderdelen van dit verslag kan de VVD echter niet steunen, zoals een oproep in het kader van eigen middelen voor onder andere een “Common Consolidated Corporate Tax Base”. Verder roept dit verslag op om de ratificatie van het EU-Mercosur-akkoord voortijdig uit te sluiten. Deze oproep kan de VVD niet steunen. Handelsakkoorden zorgen voor welvaart en hogere standaarden, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en arbeidsnormen. Dit was voor de VVD-delegatie reden om zich te onthouden op de eindstemming. Europa en Nederland hebben baat bij een ambitieus Europees handelsbeleid, juist in tijden van deze coronacrisis en de economische gevolgen hiervan.
2020/10/07
Further development of the Capital Markets Union (CMU): improving access to capital market finance, in particular by SMEs, and further enabling retail investor participation (A9-0155/2020 - Isabel Benjumea Benjumea)

Vandaag heeft in het Europees Parlement een stemming plaatsgevonden over de ontwikkeling van de Europese kapitaalmarktenunie. De VVD is groot voorstander van dit dossier, daar het als doelstelling heeft om de Europese economie minder afhankelijk te maken van enkel bancaire financiering. In algemene zin steunt de VVD de voorstellen in dit verslag die gericht zijn op een versterking en verdieping van de kapitaalmarkten in de EU, aangezien deze bijdragen aan economische groei en financiële stabiliteit.Met enkele onderdelen van het verslag, zoals bijvoorbeeld de invoering van een Europese vennootschapsbelasting en het creëren van een veilig Europees vermogensbestanddeel, kan de VVD echter niet instemmen. De VVD-delegatie heeft zich vandaag daarom onthouden van stemming.
2020/10/08
Reinforcing the Youth Guarantee (B9-0310/2020)

Vandaag is er in het Europees Parlement gestemd over de toekomst van de Europese jongerengarantie, een initiatief om werkloze jongeren zo snel mogelijk aan een baan of opleiding te helpen. In deze tijden is dit zeker ook een belangrijk onderwerp. De VVD ondersteunt een voortvarende aanpak van jeugdwerkloosheid van harte.Uiteindelijk heeft de VVD-delegatie zich toch onthouden bij de eindstemming. De resolutie vraagt om van de jongerengarantie een bindend instrument voor alle lidstaten te maken, opgelegd en gecontroleerd door de EU. Dit gaat de VVD-delegatie te ver. Daarnaast vraagt de resolutie om nog eens extra middelen voor het ESF+, en zouden alle lidstaten nog eens 3 % vanuit het ESF+ moeten besteden aan de aanpak van jeugdwerkloosheid. Dit zou ook gelden voor lidstaten waar de jeugdwerkloosheid relatief laag is.
2020/10/08
Deforestation (A9-0179/2020 - Delara Burkhardt)

Bossen en regenwouden spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. De VVD onderschrijft dan ook de doelstelling van het verslag om Europese bossen beter te beschermen door ontbossing te reguleren en heeft daarom voor het verslag gestemd. De hoofdstukken over due diligence heeft de VVD echter niet gesteund, omdat deze een voorschot nemen op het duediligencevoorstel van de Commissie dat volgend jaar wordt verwacht en een horizontale duediligenceverplichting zal introduceren. De VVD geeft de voorkeur aan een consequente duediligenceaanpak om fragmentatie in de EU-wetgeving te voorkomen.
2020/10/22
Gender Equality in EU’s foreign and security policy (A9-0145/2020 - Ernest Urtasun)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over gendergelijkheid in het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. De VVD-delegatie onderschrijft het belang van gelijke rechten en gelijke kansen voor mannen en vrouwen en staat positief tegenover verhoging van de participatie van vrouwen in het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. Een aantal onderdelen van dit verslag kan de VVD echter niet steunen, zoals quota voor de deelname van vrouwen aan controle-, evaluatie- en toezichtmechanismen, de eis dat 85 % van de officiële ontwikkelingshulp (ODA) moet worden besteed aan programma’s waarin gendergelijkheid de hoofddoelstelling is en het streefdoel van 50 % vrouwen in leidinggevende functies. Ook acht de VVD het niet werkbaar en/of veilig dat op alle EU-ambassades een gendermedewerker ongelimiteerde toegang dient te krijgen tot informatiestromen inclusief geclassificeerde informatie. De VVD-delegatie heeft daarom vandaag tegen dit verslag gestemd.
2020/10/23
Common agricultural policy – amendment of the CMO and other Regulations (A8-0198/2019 - Eric Andrieu)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over de regels voor producten en samenwerking in de landbouwsector. Het is goed dat er meer mogelijkheden komen om duurzaamheidsinitiatieven in de keten te realiseren. De VVD heeft zich echter onthouden van stemming over dit verslag omdat een aantal voorstellen verregaand ingrijpt in de vrijemarktwerking.
2020/10/23
The impact of Covid-19 measures on democracy, fundamental rights and rule of law (B9-0343/2020)

. ‒ De leden van de VVD-delegatie steunen de geest van de resolutie, namelijk: de pandemie waarin we ons momenteel bevinden mag nooit of te nimmer een excuus zijn om verworven democratische rechten en vrijheden op disproportionele wijze in te perken. De delegatie heeft zich tijdens de eindstemming niettemin van stemming onthouden omdat zij aangenomen amendement 19, waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke evacuatie en herverdeling van asielzoekers op de Griekse eilanden, niet kan steunen.De VVD zet zich in voor een duurzame oplossing voor de erbarmelijke omstandigheden op de Griekse eilanden, onder andere door middel van financiële en operationele ondersteuning. Volledige evacuatie en herverdeling als ad-hocmaatregel draagt wat de VVD-delegatie betreft niet bij aan het op de lange termijn verbeteren van de situatie.
2020/11/13
Towards a more sustainable single market for business and consumers (A9-0209/2020 - David Cormand)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over het verslag “Naar een duurzamer eengemaakte markt voor het bedrijfsleven en consumenten”. De VVD vindt het belangrijk dat we werk maken van een duurzamere interne markt en een circulaire economie. Het verslag geeft goede aanbevelingen op het gebied van duurzame criteria bij openbare aanbestedingen, het versterken van de rol van het EU-milieukeurmerk en het beter afstemmen van de duur van wettelijke garanties op de levensduur van productcategorieën. De VVD-delegatie kan een aantal voorstellen, zoals de verplichte etikettering en voortijdige afschrijving van producten, echter niet steunen. Daarom heeft de delegatie zich onthouden van stemming bij de eindstemming.
2020/11/25
A New Industrial Strategy for Europe (A9-0197/2020 - Carlo Calenda)

Nederland is een klein en open handelsland. De open economie van Europa brengt ons grote welvaart en is daarom van groot belang. Hoewel het belangrijk is om niet naïef te zijn over de agressieve economische politiek van landen zoals China, moet Europa fundamenteel een open en vrije markt blijven, die gebaseerd is op wederkerigheid. Dit rapport introduceert een interpretatie van de term “strategische autonomie”, die neigt naar protectionisme. Bovendien wordt opgeroepen tot directe Europese belastingen en andere onwenselijke Europese wet- en regelgeving. Daarom hebben we tegen deze resolutie gestemd.
2020/11/25
Stocktaking of European elections (A9-0211/2020 - Pascal Durand)

De leden van de VVD-delegatie delen het standpunt dat de Europese Unie aan democratische legitimiteit kan winnen, maar denken anders over de aanpak. Voorstellen als die over transnationale lijsten en spitzenkandidaten kunnen de afstand van de EU tot de burger vergroten, terwijl de VVD vindt dat we die afstand juist moeten gaan verkleinen. Het organiseren van verkiezingen, inclusief beslissingen over bijvoorbeeld kiesgerechtigden, is daarnaast een nationale competentie en dient dit te blijven. Daarom heeft de VVD-delegatie dit rapport niet kunnen steunen.
2020/11/25
Situation of Fundamental Rights in the European Union - Annual Report for the years 2018-2019 (A9-0226/2020 - Clare Daly)

Het Europees Parlement heeft gestemd over een jaarverslag over grondrechten in de EU. Het verslag-Daly heeft betrekking op 2018-2019 en geeft, wat de VVD betreft, terecht een brede dwarsdoorsnede van de naleving van grondrechten in de EU. Dit is noodzakelijk om lessen te trekken voor de toekomst. Een aantal aangenomen tekstvoorstellen – met name op gebied van migratie – kunnen we echter niet steunen. Daarom heeft de VVD-delegatie zich onthouden van stemming op het eindverslag.
2020/11/26
Sustainable corporate governance (A9-0240/2020 - Pascal Durand)

De VVD-delegatie ziet de herziening van de richtlijn niet-financiële verslaggeving (RNFV) als een kans om transparantie over de impact van bedrijven op onze leefomgeving te vergroten en tegelijkertijd hun administratieve lasten te verlagen. Het initiatiefverslag gaat echter verder dan dat, bijvoorbeeld door belanghebbenden vergaande inspraakrechten in de bedrijfsvoering te geven en de verwijzing naar vrouwenquota in het voorstel. De voorgestelde maatregelen riskeren de administratieve druk voor bedrijven juist te vergroten, maar solide bewijs voor de effectiviteit van die maatregelen ontbreekt. De VVD kan het verslag daarom niet steunen.
2020/12/17
Monitoring the application of EU law 2017, 2018 and 2019 (A9-0270/2020 -Sabrina Pignedoli)

De VVD onderschrijft de conclusie van het verslag, namelijk dat de tenuitvoerlegging van Europees recht in de lidstaten kan worden verbeterd. Dit zal fragmentatie tegengaan en de rechtszekerheid en rechtsbescherming van burgers en bedrijven ten goede komen. Hoewel de VVD amendement 12 van de ID-Fractie inhoudelijk steunt, namelijk dat belastingzaken een nationale bevoegdheid zijn en moeten blijven, valt dit amendement buiten de reikwijdte van het verslag. De VVD heeft zich daarom op dit punt onthouden.
2021/01/20
Human Rights and Democracy in the World and the EU policy on the matter - annual report 2019 (A9-0259/2020 - Isabel Santos)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over het verslag Mensenrechten en democratie in de wereld, jaarverslag 2019. De VVD ondersteunt de overgrote meerderheid van de uitgangspunten in dit verslag. De VVD staat pal voor mensenrechten, democratische waarden en de vrijheden van media, geloof en geaardheid. Helaas zijn er echter ook een aantal onderdelen die de VVD niet kan steunen. Een uitbreiding van het Statuut van Rome met ‘ecocide’ vindt de VVD contraproductief omdat het de slagvaardigheid van het Internationaal Strafhof ondermijnt en omdat het benodigde draagvlak om dit te realiseren ontbreekt. Ook vindt de VVD de uitgangspunten over migratie in dit verslag onevenwichtig, omdat er bijvoorbeeld geen aandacht is voor terugkeer en opvang in de regio. Een ander aspect is dat de VVD de introductie van een nieuwe Europese aansprakelijkheidsplicht voor vennootschappen niet steunt, omdat dit primair een nationale competentie is en de gevolgen voor de concurrentiepositie voor Europese bedrijven onvoldoende duidelijk zijn. De VVD-delegatie heeft zich vandaag daarom onthouden bij de stemming over dit verslag.
2021/01/20
The right to disconnect (A9-0246/2020 - Alex Agius Saliba)

Door technologische ontwikkeling en verdergaande digitalisering zijn we steeds makkelijker bereikbaar, en daar komt nu het vele vanuit huis werken nog bij. Dit brengt stress en extra druk met zich mee en maakt de scheidslijn tussen werk en privé vager. De VVD vindt het daarom van belang dat er goede afspraken worden gemaakt tussen werkgever en werknemer over werktijden en bereikbaarheid. Dat betekent ook dat een werknemer de telefoon moet kunnen wegleggen, of uitschakelen, na werktijd. Maar dit kan voor ieder bedrijf of elke werksituatie anders zijn. Hiervoor bestaat in de ogen van de VVD geen Europese blauwdruk. In het verslag waarover vandaag is gestemd, wordt primair nieuwe, extra Europese wetgeving gevraagd. De VVD is van mening dat bestaande Europese wet- en regelgeving voldoende houvast biedt voor regels rondom een goede balans tussen werk en privéleven. Daarnaast moet er wat de VVD betreft op lidstaatniveau ruimte blijven voor afspraken tussen werkgevers en werknemers over hoe om te gaan met de balans tussen werk en privéleven. Daarom heeft de VVD vandaag tegen dit verslag gestemd. Niet vanwege het belang van het onderwerp, maar vanwege de oproep tot extra Europese wet- en regelgeving.
2021/01/21
Reforming the EU list of tax havens (B9-0052/2021)

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over een resolutie over de herziening van de EU-lijst van belastingparadijzen. De VVD-delegatie steunt de oproep in de resolutie om belastingparadijzen aan te pakken, alsmede de wens tot meer transparantie in de totstandkoming van de EU-lijst van belastingparadijzen. De VVD kan belangrijke onderdelen van de resolutie niet steunen, zoals het opgeven van unanimiteit bij besluitvorming over belastingdossiers en het automatisch aanmerken van een lidstaat als belastingparadijs indien de landspecifieke aanbevelingen op belastinggebied onvoldoende worden opgevolgd. Daarnaast moet de discussie over een minimumniveau aan belastingen in OESO-verband worden gevoerd, zonder dat de Europese Unie op deze uitkomst vooruitloopt. De VVD-delegatie heeft zich vandaag daarom onthouden van stemming.
2021/01/21
A WTO-compatible EU carbon border adjustment mechanism (A9-0019/2021 - Yannick Jadot)

De VVD is voor een Europese CO2-grensheffing om oneerlijke concurrentie op mondiaal niveau te voorkomen. Een betrouwbare en transparante wijze om CO2 te berekenen is hierbij van belang. De opbrengsten van deze heffing kunnen echter niet gebruikt worden als Europese belastinginkomsten. Daarom heeft VVD zich onthouden van stemming bij de eindstemming over het initiatiefverslag van het Europees Parlement over een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens.
2021/03/10
Corporate due diligence and corporate accountability (A9-0018/2021 - Lara Wolters)

De VVD vindt dat bedrijven een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Europese afspraken over ketenverantwoordelijkheid kunnen hierbij een goed middel zijn om eerlijke handel te stimuleren zonder de concurrentiepositie van bedrijven te schaden. Om de effectiviteit van een dergelijk instrument te kunnen garanderen, is het belangrijk dat de regels proportioneel en voldoende duidelijk zijn. In dit verslag is hier te weinig sprake van, onder andere waar het gaat om een zorgplicht voor niet alleen de toevoerketen, maar de gehele waardeketen, inclusief horizontale relaties. De VVD heeft zich daarom van stemming onthouden bij de stemming over dit verslag, maar ziet de aangekondigde wetsvoorstellen van de Europese Commissie met belangstelling tegemoet.
2021/03/10
Children's Rights (B9-0164/2021)

Het Europees Parlement heeft door middel van een resolutie haar mening gegeven over de “EU-strategie voor de rechten van het kind”. Deze strategie moet het kader vormen voor wat de EU doet om de rechten van het kind te bevorderen en beschermen. Als het gaat om rechten van kwetsbare kinderen en de bestrijding van geweld, vraagt het Europees Parlement in de ogen van de VVD terecht aandacht voor onder andere de aanpak van kindhuwelijken en de helaas nog steeds bestaande vreselijke praktijk – ook binnen de EU – van genitale verminking van jonge meisjes. Het Europees Parlement roept de lidstaten echter ook op om voor kinderen die zich op dit moment in bijvoorbeeld IS-kampen bevinden de terugkeer naar landen van herkomst te faciliteren. Daarom heeft de VVD-delegatie zich onthouden van stemming.
2021/03/11
New EU-Africa Strategy (A9-0017/2021 - Chrysoula Zacharopoulou)

Stemverklaring over de strategie tussen de EU en Afrika. De VVD onderschrijft het belang van een versterkte samenwerking tussen de Europese Unie en het Afrikaanse continent. In dit verslag wordt terecht de aandacht gevestigd op gezamenlijke uitdagingen op belangrijke gebieden, zoals handel, klimaatverandering en veiligheid. Het creëren van nieuwe eigen middelen om een verhoging van de begroting voor ontwikkelingssamenwerking te bekostigen, is echter iets waar de VVD niet achter kan staan. Ook wordt in het verslag een voorschot genomen op de inhoud van het wetsvoorstel voor Europese ketenverantwoordelijkheid, iets waar de VVD niet op vooruit wil lopen. Ten slotte deelt de VVD-delegatie het standpunt niet dat een EU-reddingsmissie op zee in de context van migratie civiel dient te zijn. De regie moet bij de autoriteiten liggen. De VVD-delegatie heeft zich om bovenstaande redenen onthouden van stemming bij dit verslag.
2021/03/25
Accelerating progress and tackling inequalities towards ending AIDS as a public health threat by 2030 (B9-0263/2021)

De VVD steunt de strijd tegen hiv/aids en pleit voor een gecoördineerde, mondiale EU-strategie om deze vreselijke ziekte wereldwijd terug te dringen. Daarom heeft de VVD met volle overtuiging voor deze resolutie van het Europees Parlement gestemd, waarin de strijd tegen hiv/aids centraal staat.De VVD heeft niettemin tegen een amendement gestemd waarin wordt opgeroepen tot de tijdelijke opheffing van de octrooirechten voor coronavaccins.Deze specifieke oproep valt buiten de reikwijdte van dit verslag. De VVD heeft hier dan ook tegen gestemd, omdat de partij van oordeel is dat eerst moet worden gekeken naar de verhoging van productiecapaciteit, de verzekering van de levering van de juiste grondstoffen en het verkrijgen van de nodige knowhow en technologieën om vaccins te produceren.
2021/05/19
EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (A9-0179/2021 - César Luena)

De VVD is voor een ambitieuze aanpak voor biodiversiteitsherstel en steunt de biodiversiteitstrategie van de Europese Commissie in grote lijnen. De positie van het Parlement gaat echter te ver in het voorschrijven van middelen en laat weinig ruimte over voor subsidiariteit. Voor biodiversiteitsherstel is een gebiedsgerichte aanpak en ruimte voor lokale implementatie cruciaal. Bindende restauratiedoelen stellen op lidstaatniveau, eenzijdig inzetten op biologische landbouw en het beperken van bodemroerende visserij helpen hier niet bij. Daarom heeft de VVD onthouden op deze eindstemming.
2021/06/08
Meeting the Global Covid-19 challenge: effects of waiver of the WTO TRIPS agreement on Covid-19 vaccines, treatment, equipment and increasing production and manufacturing capacity in developing countries (RC-B9-0306/2021, B9-0306/2021, B9-0307/2021, B9-0308/2021, B9-0309/2021, B9-0310/2021, B9-0311/2021)

Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de coronacrisis. Daar hoort een strategie bij die ervoor zorgt dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd kan worden. Hoewel de VVD zich kan vinden in een aantal voorstellen in deze resolutie, zoals het delen van kennis en technologietransfers op vrijwillige basis alsook het aanpakken van drempels in de import en export van kostbare grondstoffen, heeft de VVD tegen deze resolutie gestemd. Volgens de VVD leidt een TRIPS-waiver op de korte termijn niet tot meer productie van vaccins als de specifieke kennis, vaardigheid en specialisme niet aanwezig zijn. Bescherming van intellectueel eigendom is juist een voorwaarde voor onderzoek en innovatie die nodig zijn voor het ontwikkelen van vaccins en andere medicijnen. Ook als we in de toekomst nieuwe vaccins nodig hebben om nieuwe varianten van het Covid-19 virus tegen te gaan. Het is daarom belangrijk dat we ons richten op het verhogen van productiecapaciteit en het beschikbaar stellen van de nodige grondstoffen zodat er daadwerkelijk voldoende vaccins beschikbaar zijn voor iedereen.
2021/06/09
Trade related aspects and implications of COVID-19 (A9-0190/2021 - Kathleen Van Brempt)

De coronacrisis heeft het belang van handelssamenwerking verder onderstreept. Handel kan ervoor zorgen dat de juiste middelen voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar zijn. Daartegenover staat dat de geopolitieke context tijdens de coronacrisis is veranderd en de EU ook assertiever moet worden.Hoewel de VVD zich kan vinden in een aantal voorstellen in dit rapport, zoals het aanpakken van de tekorten van kostbare grondstoffen en het creëren van nieuwe handelsinstrumenten, heeft de VVD tegen dit rapport gestemd.Volgens de VVD leidt een TRIPS-waiver op de korte termijn niet tot meer productie van vaccins als de specifieke kennis, vaardigheid en specialisme niet aanwezig zijn. Bescherming van intellectueel eigendom is juist een voorwaarde voor onderzoek en innovatie die nodig zijn voor het ontwikkelen van vaccins en andere medicijnen.Daarnaast kan de VVD zich niet vinden in een aantal andere voorstellen die handelssamenwerking kunnen belemmeren, zoals het stellen van te strenge eisen aan het sluiten en ratificeren van handelsverdragen.
2021/07/06
Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the adopted legal changes in the Hungarian Parliament (B9-0412/2021, B9-0413/2021)

On 15 June 2021, the Hungarian Parliament voted in favour of amendments proposed by Fidesz MPs that severely restrict freedom of speech and children’s rights. The Law prohibits the ‘portrayal and promotion of gender identity different from sex assigned at birth, the change of sex and homosexuality’ in schools, in television programmes and in publicly available advertisements on any platforms for persons aged under 18, even for educational purposes; the Law disqualifies such content from being considered as a public service announcement or social responsibility advertisement even if intended for adults; the Law introduces amendments to the Child Protection Act, the Family Protection Act, the Act on Business Advertising Activity, the Media Act and the Public Education Act.I consider this Law to be in breach of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary, in particular the freedom to provide services and freedom of movement of goods as set out in the Treaty on the Functioning of the European Union, the Audiovisual Media Services Directive and E-commerce Directive in conjunction with the Charter of Fundamental Rights. Therefore I voted in favour of the resolution ‘Breaches of EU law and of the rights of LGBTIQ citizens in Hungary as a result of the legal changes adopted in the Hungarian Parliament’.
2021/07/08
Objection pursuant to Rule 111(3): Technical screening criteria for determining the conditions under which an economic activity qualifies as contributing substantially to climate change mitigation or climate change adaptation and for determining whether that economic activity causes no significant harm to any of the other environmental objectives (B9-0476/2021, B9-0477/2021)

De VVD erkent de waarde van taxonomy als instrument om duurzame investeringen te bevorderen. De VVD is echter ook van mening dat de taxonomy, zoals voorgesteld, niet volledig is. Kernenergie verdient er een plek. Kernenergie is de enige CO2-vrije energiebron die betrouwbaar dag en nacht, in elk seizoen, en overal ter wereld, energie kan leveren. De Commissie komt over een aantal maanden met een nieuwe gedelegeerde handeling. De VVD is van mening dat kernenergie daar als duurzaam aangemerkt moet worden. Instemmen met de huidige moties zou er toe leiden dat de implementatie van de gehele taxonomy vertraagd wordt. Dit is onwenselijk, want daarmee worden duurzame investeringen belemmerd, investeringen die juist ook kansen bieden voor Nederland. Daarom stemt de VVD tegen deze moties, en zet vol in op het opnemen van kernenergie in de volgende gedelegeerde handeling.
2021/10/05
Reforming the EU policy on harmful tax practices (including the reform of the Code of Conduct Group) (A9-0245/2021 - Aurore Lalucq)

De VVD is van mening dat schadelijke belastingpraktijken moeten worden aangepakt, omdat daarmee het gelijk speelveld wordt gehandhaafd en economische concurrentie wordt bevorderd. De VVD is dan ook van mening dat de hierop betrekking hebbende wet- en regelgeving actueel moet blijven. Echter, de VVD hecht grote waarde aan de nationale bevoegdheid die geldt voor belastingaangelegenheden en is van mening dat bindende instrumenten hiermee in strijd kunnen zijn. De voorgestelde hervorming van de Code of Conduct tornt daarmee aan het principe van nationale competentie. De VVD onthoudt zich daarom van stemming over het verslag.
2021/10/07
Farm to Fork Strategy (A9-0271/2021 - Anja Hazekamp, Herbert Dorfmann)

De “van boer tot bord”-strategie omvat ambitieuze doelen om de voedselproductie van Europa te verduurzamen. De VVD ondersteunt de ambities van de strategie in grote lijnen, maar vindt het niet aanvaardbaar dat de doelen van de strategie vastgesteld zijn zonder te kijken naar de haalbaarheid ervan en de impact op de productie, economie en het milieu. Hoewel het verslag van het parlement goede kanttekeningen plaatst, roept het nog steeds op om de doelen bindend te maken. Daarnaast wordt ook opgeroepen om de ratificatie van de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur voortijdig uit te sluiten. Daarom heeft de VVD zich van stemming onthouden bij de eindstemming over dit verslag.
2021/10/19
Cooperation on the fight against organised crime in the Western Balkans (A9-0298/2021 - Lukas Mandl)

De VVD verwelkomt het verslag dat de georganiseerde misdaad en corruptie met betrekking tot de Westelijke Balkanlanden aan de kaak stelt. Het is belangrijk dat de georganiseerde misdaad en corruptie beter worden bestreden met concrete voorstellen, waaronder door internationale en regionale samenwerking verder te stimuleren, door ondersteuning vanuit de EU aan te bieden en door noodzakelijke hervormingen aan te bevelen. Echter, in het verslag staat ook dat Kosovo heeft voldaan aan alle benodigde eisen om voor visumliberalisatie in aanmerking te komen. Hier verschilt de VVD van mening, aangezien Kosovo nog niet de vereiste vooruitgang op het gebied van de rechtsstaat heeft aangetoond. Desondanks heeft de VVD-fractie besloten het verslag te steunen omdat het grootste gedeelte te onderschrijven is.
2021/12/15
Objection pursuant to Rule 111(3): Acceptance period of vaccination certificates issued in the EU Digital COVID Certificate format indicating the completion of the primary vaccination series (B9-0092/2022)

Net als velen wil de VVD zo snel als mogelijk af van het digitale COVID-reiscertificaat. De introductie van het COVID-reiscertificaat maakte reizen binnen de EU weer mogelijk en hielp om toerisme weer veilig doorgang te laten vinden. Nu we in een andere fase van de pandemie lijken te zijn beland, zal de VVD de komende tijd echter kritisch blijven kijken naar de functionaliteit, proportionaliteit en toekomstige noodzaak van EU-COVID-reiscertificaten. De afweging of het certificaat nog nodig is en welke voorwaarden daaraan worden gesteld, wordt gemaakt op basis van informatie en advies van het EMA en ECDC. Het bezwaar waar we vandaag over hebben gestemd, gaat daartegen in. Ook valt niet uit te sluiten dat we deze infrastructuur ook weer nodig hebben bij een mogelijke opleving van het virus en nieuwe ziekmakende varianten. Vandaar dat de VVD-delegatie tegen het bezwaar heeft gestemd.
2022/02/15
Implementation report on on-farm animal welfare (A9-0296/2021 - Jérémy Decerle)

De VVD-delegatie steunt dit initiatiefverslag en stemt tegen het amendement waarin wordt gepleit voor een verbod op het doden van mannelijke kuikens. Hoewel er ook in Nederland naar gestreefd wordt om op termijn te stoppen met het doden van eendagskuikens, is een verbod op dit moment nog voorbarig. Ontwikkelingen in de techniek om eieren te seksen en verdienmodellen voor het houden van hanen zullen bijdragen aan een versnelde uitfasering.
2022/02/15
Russian aggression against Ukraine (B9-0123/2022)

Het Europees Parlement heeft gisteren een resolutie aangenomen over de invasie van Rusland in Oekraïne. De VVD staat achter de stevige sancties die in deze resolutie zijn opgenomen om Poetin en de Russische oligarchen hard aan te pakken, Oekraïne meer te steunen en Rusland verder te isoleren op het wereldtoneel.In punt 34 wordt gesteld dat de EU-instellingen naar de toekenning van de status van kandidaat-lidstaat aan Oekraïne toe zullen werken, op basis van verdienste en zonder een gestelde termijn. In principe staat het elk Europees land vrij om een toetredingsverzoek in te dienen, dat vervolgens aan strenge voorwaarden wordt getoetst. Voorts is het aan de lidstaten om elke stap van dit proces unaniem goed te keuren. De toekenning van de status van kandidaat-lidstaat aan Oekraïne is op dit moment dan ook niet aan de orde. Het gaat namelijk om een langdurig en moeilijk proces dat vaak vele jaren kan duren.De VVD vindt dat we Oekraïne in de huidige situatie niet met deze discussie helpen en meent dat we het land beter concrete steun kunnen bieden die we meteen kunnen waarmaken.
2022/03/01
Guidelines for the 2023 budget – Section III (A9-0062/2022 - Nicolae Ştefănuță)

Het Europees Parlement stelt voor om zijn begroting voor 2023 met 6,24 % te verhogen ter financiering van de hogere energierekening, het indexeren van salarissen en investeringen in cyberbeveiliging. Hoewel de VVD ingenomen is met de investeringen in cyberbeveiliging en de voorgestelde bezuinigingen op begrotingsposten elders, vindt de VVD de voorgestelde verhoging van 130 miljoen euro buitenproportioneel, ook gelet op de alsmaar stijgende kosten waar burgers mee worden geconfronteerd. De VVD heeft zich daarom onthouden bij de stemming over dit verslag.
2022/04/05
Conclusions of the European Council meeting of 24-25 March 2022: including the latest developments of the war against Ukraine and the EU sanctions against Russia and their implementation (RC-B9-0197/2022, B9-0197/2022, B9-0200/2022, B9-0201/2022, B9-0203/2022, B9-0210/2022, B9-0211/2022)

De VVD steunt het nieuwe pakket aan EU-sancties volledig. Maar er kan, en moet, nog meer worden gedaan. Daarom heeft de VVD-fractie voor de oproep tot het instellen van extra sancties gestemd. Ook moet de handhaving van de sancties beter. President Poetin en zijn regime moeten niet aan de consequenties kunnen ontsnappen.Ook moet de EU haar afhankelijkheid van Russisch gas zo snel mogelijk afbouwen. Liever vandaag dan morgen. Hier is de VVD het volledig mee eens. Maar dit moet wel doordacht gebeuren en met oog voor alle mogelijke gevolgen. Daarom heeft de VVD zich onthouden bij een directe boycot, maar steunt de VVD wel een embargo zo snel als mogelijk.
2022/04/07
Promoting regional stability and security in the broader Middle East region (A9-0256/2022 - Manu Pineda)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over het verslag over de bevordering van de regionale stabiliteit en veiligheid in de grotere regio van het Midden-Oosten. De VVD-delegatie onderschrijft het belang van stabiliteit en veiligheid aan de buitengrenzen van de Europese Unie. In het verslag staan enkele goede suggesties die erop gericht zijn om, door middel van samenwerking en goed nabuurschap met de EU, deze landen vooruit te helpen. Echter, de VVD heeft zich onthouden bij de eindstemming vanwege een oproep in de tekst om onmiddellijk alle IS-bruiden met een EU-nationaliteit te repatriëren. De VVD-delegatie heeft ernstige bezwaren bij deze uitspraak, mede vanwege de grote veiligheidsrisico’s die gepaard zouden gaan met een dergelijke repatriëring.
2022/11/23
An EU strategy to boost industrial competitiveness, trade and quality jobs (B9-0085/2023, B9-0086/2023, B9-0087/2023, B9-0088/2023, B9-0089/2023, B9-0090/2023, B9-0091/2023, B9-0104/2023, B9-0105/2023, RC-B9-0107/2023, B9-0107/2023, B9-0108/2023, B9-0110/2023, B9-0111/2023, B9-0115/2023)

De VVD heeft voor deze resolutie gestemd omdat wij vinden dat de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) een Europese reactie nodig heeft. Onze industrie moet kunnen rekenen op een competitief bedrijfsklimaat. De resolutie bevat goede elementen, zoals het sluiten van handelsverdragen, het versnellen van vergunningstrajecten en het verlagen van de administratieve lasten. De VVD is echter tegen de introductie van nieuwe financiële middelen voor de EU en is van mening dat een mogelijk Europees soevereiniteitsfonds uit bestaande middelen gefinancierd dient te worden. Op dit onderdeel van de resolutie heeft de VVD dan ook tegen gestemd.
2023/02/16
Strengthening the application of the principle of equal pay for equal work or work of equal value between men and women (A9-0056/2022 - Kira Marie Peter-Hansen, Samira Rafaela)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over de richtlijn inzake loontransparantie. De loonkloof in de Europese Unie is momenteel 13 % en is daarmee veel te hoog. De VVD vindt ook dat gelijk loon voor gelijk werk voor iedereen moet gelden in de samenleving. In de richtlijn staan enkele goede maatregelen om deze loonkloof te dichten, zoals verduidelijking van criteria en dat die criteria genderneutraal moeten zijn. De VVD heeft zich echter onthouden van stemming omdat het mkb wordt meegenomen in deze richtlijn, wat leidt tot buitenproportionele administratieve druk voor deze bedrijven.
2023/03/30
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over een nieuw Sociaal Klimaatfonds. De VVD vindt het belangrijk om de klimaattransitie voor burgers en bedrijven behapbaar te maken, maar stemt tegen (weer) een nieuw Europees fonds. Extra problematisch in het fonds is het uitkeren van directe inkomenssteun met Europees geld. Daarentegen heeft de VVD wel met succes ingezet op het beperken van het aandeel directe inkomsenssteun, en ingezet op strengere voorwaarden waaraan projecten die gefinancierd worden door dit fonds moeten voldoen. De VVD concludeert dat de EU zich met dit fonds inmengt in sociaal beleid, wat een nationale aangelegenheid is en moet blijven.
2023/04/18
Parliament's estimates of revenue and expenditure for the financial year 2024 (A9-0153/2023 - Nils Ušakovs)

De VVD steunt de algemene richtlijnen voor de Europese begroting voor volgend jaar, zoals de voortdurende steun aan Oekraïne. Daarnaast zijn wij voorstander van Europese financiering voor grensinfrastructuur, wat uiteindelijk ook is opgenomen in het rapport. Maar de VVD is tegen een herziening van het meerjarig financieel kader (MFK) en het verhogen van de Europese uitgaven. Daar waar nieuwe politieke ideeën ter tafel komen, moet er voor de financiering daarvan eerst worden gekeken naar de bestaande middelen en reservepotjes.
2023/04/20
Regulation of prostitution in the EU: its cross-border implications and impact on gender equality and women’s rights (A9-0240/2023 - Maria Noichl)

Mensenhandel doet grove afbreuk aan de waardigheid van mensen. De VVD vindt dan ook dat daar hard tegen moet worden opgetreden. In het verslag wordt sekswerk echter gelijkgesteld met mensenhandel en wordt bovendien gedoeld op een verbod op sekswerk in heel de EU. Wat de VVD betreft, moet het voor lidstaten mogelijk blijven zelf regels te hanteren wat betreft het wel of niet toestaan van sekswerk binnen de eigen grenzen. Dit is uiteindelijk geen competentie van de EU. Daarom heeft de VVD tegen dit verslag gestemd.
2023/09/14
Interim report on the proposal for a mid-term revision of the Multiannual Financial Framework 2021-2027 (A9-0273/2023 - Jan Olbrycht, Margarida Marques)

De VVD is groot voorstander van de financiële steun aan Oekraïne, en steunt ook de investeringen die nodig zijn om grip te krijgen op migratie en om onze strategische autonomie te versterken. Wij zijn echter van mening dat een tussentijdse verhoging van de Europese meerjarenbegroting met 76 miljard te gortig is en dat de rekening op deze manier veel te gemakkelijk bij de burger wordt neergelegd. Wij willen liever dat bestaande middelen als cohesiefondsen voor deze doelen worden aangewend en hebben daarom tegen dit tussentijdse verslag gestemd.
2023/10/03
European Media Freedom Act (A9-0264/2023 - Sabine Verheyen)

VVD Europa vindt het van groot belang dat mediaorganisaties worden beschermd, in bijzonder tegen illegitieme spyware en surveillance door overheden. In dit verslag is er een uitzondering voor het gebruik van zulke indringende maatregelen in geval van een misdaad, maar niet op basis van de nationale veiligheid. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat een verdachte in het kader van nationale veiligheid die incidenteel contact heeft met een journalist, automatisch een beschermde status krijgt. Dit zou een maas in de wet vormen die uitgebuit kan worden en daarom hebben wij niet ingestemd met enkele onderdelen van dit verslag.
2023/10/03
Fisheries control (A9-0016/2021 - Clara Aguilera)

. – De VVD heeft tegen het akkoord voor de visserijcontroleverordening gestemd omdat deze alsnog een verplichting tot cameratoezicht op vissersschepen bevat. Deze maatregel is bedoeld om de aanlandplicht beter te kunnen handhaven. Behalve dat de VVD al haar twijfels heeft over de effectiviteit van de aanlandplicht, is de eis tot cameratoezicht een vergaande en onacceptabele inbreuk op de privacy van vissers, voor wie het schip vaak een tweede thuis is.
2023/10/17
General budget of the European Union for the financial year 2024 - all sections (A9-0288/2023 - Siegfried Mureşan, Nils Ušakovs)

. – De VVD-delegatie heeft tegen dit verslag gestemd omdat wij tegen een verhoging van de Europese begroting voor volgend jaar zijn. Wat ons betreft wordt er gezocht naar mogelijkheden binnen de bestaande Europese uitgaven om nieuwe prioriteiten te financieren. Daarnaast bevat dit verslag enkele passages over financiële steun aan de Palestijnse gebieden. De VVD steunt de humanitaire hulp aan de Palestijnse bevolking, dit blijft urgent en noodzakelijk. Om te voorkomen dat financiële steun bij Hamas of andere terroristische groeperingen terechtkomt, verwelkomen wij het onderzoek dat de Europese Commissie daartoe heeft aangekondigd.
2023/10/18
System of own resources of the European Union (A9-0295/2023 - José Manuel Fernandes, Valérie Hayer)

De VVD-delegatie is terughoudend met betrekking tot de invoering van nieuwe eigen middelen. Om de terugbetalingen in het kader van het coronaherstelfonds te financieren, achten wij eigen middelen op basis van het ETS en CBAM acceptabel. Echter, wij zijn tegen indirecte vormen van winstbelasting door de Europese Unie: dit recht behoort toe aan de lidstaten. De VVD heeft zich daarom onthouden van stemming over dit verslag.
2023/11/09
EU framework for the social and professional situation of artists and workers in the cultural and creative sectors (A9-0304/2023 - Antonius Manders, Domènec Ruiz Devesa)

De VVD hecht veel waarde aan de kunst en cultuursector in Nederland en in Europa. We onderschrijven dan ook het doel van dit voorstel om mensen werkzaam in die sectoren te ondersteunen. Tegelijkertijd is de VVD van mening dat arbeidsrechtelijke zaken tot de nationale bevoegdheid behoren. We zijn daarom tegen de oproep voor Europese wetgeving.
2023/11/21
Reducing inequalities and promoting social inclusion in times of crisis for children and their families (A9-0360/2023 - Sandra Pereira)

De VVD vindt de bescherming van kinderen een belangrijke waarde en ondersteunt veel zaken in deze resolutie. Wat de VVD betreft is de financiële steun voor kinderen echter een nationaal en niet een Europees vraagstuk. Ook is de VVD geen voorstander van een nieuwe Europese autoriteit. Daarom hebben we ons op dit rapport onthouden.
2023/11/21
Children first - strengthening the Child guarantee, two years on from its adoption (B9-0462/2023)

De VVD vindt de bescherming van kinderen een belangrijke waarde en ondersteunt veel zaken in deze resolutie. Wat de VVD betreft is de financiële steun voor kinderen echter een nationaal en niet een Europees vraagstuk. Ook is de VVD geen voorstander van een nieuwe Europese autoriteit. Daarom hebben we ons op de resolutie onthouden.
2023/11/21