BETA

153 Written explanations of Katarína ROTH NEVEĎALOVÁ

Strengthening the application of the principle of equal pay for equal work or work of equal value between men and women (A9-0056/2022 - Kira Marie Peter-Hansen, Samira Rafaela)

Prijatie tejto smernice o platovej transparentnosti považujem za historické. Konečne bude mať EÚ legislatívu, ktorá bude skutočne podporovať zmierňovanie rozdielov v odmeňovaní medzi mužmi a ženami. Vymedzenie definície toho, čo znamená „rovnaká práca“, je dôležité, aby sme mohli efektívne porovnávať a aby sme sa už nestretávali s tým, že sa povie, že ženy sú aj tak slabšie, robia menej, prípadne ľahšie práce, a tak si nezaslúžia rovnakú mzdu. Preto sa teším, že som mohla podporiť to, aby sa zvýšila transparentnosť v odmeňovaní. Povinnosť zverejňovať výšku platu nielen pri ponúkaných pozíciách, ale aj povinné zverejňovanie a porovnávanie výšky platu pre mužov a ženy jasne ukáže, aká je skutočnosť. Budeme vidieť, kto sa reálne snaží posunúť veci k lepšiemu a kto sa na rovnosť iba tvári. Muži a ženy si majú byť rovní. Verím, že prijatím smernice a spravodlivými platmi podporíme aj lepšie dôchodky pre ženy a začneme účinne bojovať aj proti feminizácii chudoby.
2023/03/30
Carbon border adjustment mechanism (A9-0160/2022 - Mohammed Chahim)

Mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach (tzv. CBAM) je klimatická politika, ktorej cieľom je motivovať tretie krajiny k dekarbonizácii a zabrániť úniku uhlíka. Zároveň má napomáhať vytvorenie rovnakých podmienok pre európskych výrobcov, ktorí musia spĺňať náročné normy EÚ, v dôsledku čoho je ich výroba finančne náročnejšia. CBAM má zabezpečiť, aby výrobcovia z tretích krajín, ktorí dovážajú svoje produkty do EÚ, museli platiť uhlíkovú daň, ak ich výrobky neboli vyrobené za dodržiavania rovnako vysokých environmentálnych štandardov, ako to je v EÚ. Keďže ide o nový nástroj, zatiaľ sa bude vzťahovať len na obmedzený počet odvetví, ako napríklad cement, hliník, hnojivá či výrobu elektrickej energie a pod.
2023/04/18
Social Climate Fund (A9-0157/2022 - David Casa, Esther de Lange)

Dohoda s členskými štátmi o vytvorení Sociálneho klimatického fondu EÚ ako súčasť Európskej zelenej dohody, v rámci legislatívneho balíka Fit for 55, v roku 2026 prispeje k sociálne spravodlivému prechodu ku klimatickej neutralite a k investíciám pre riešenie sociálnych vplyvov začlenenia emisií skleníkových plynov z budov a cestnej dopravy. Implementáciu týchto pravidiel považujem za dôležitú, keďže sa priamo dotýka aj slovenského priemyslu, a ťažiť z nej budú zraniteľné domácnosti, mikropodniky a používatelia dopravy, ktorých najviac zasiahla energetická a dopravná chudoba.Fond bude poskytovať finančné prostriedky členským štátom na podporu opatrení a investícií do zvýšenia energetickej účinnosti budov, dekarbonizácie vykurovania a chladenia budov vrátane integrácie energie z obnoviteľných zdrojov a umožnenia lepšieho prístupu k mobilite a doprave s nulovými a nízkymi emisiami. V určitých prípadoch bude fond schopný financovať aj dočasnú priamu podporu príjmu pre zraniteľné domácnosti.Po úplnom zavedení bude fond financovaný z obchodovania s kvótami v rámci ETS II formou aukcie až do výšky 65 miliárd eur, pričom ďalších 25 % bude hradených z vnútroštátnych zdrojov (odhadom v celkovej výške až 86,7 miliardy eur).Považujem za dôležité, ak chceme viac zelených opatrení, aby sme poskytli peniaze ľuďom na vykrytie nákladov s nimi spojených.
2023/04/18
Institutional relations between the EU and the Council of Europe (A9-0056/2023 - Loránt Vincze)

Spolupráca medzi týmito dvoma inštitúciami sa v priebehu rokov zintenzívnila, pričom stále existuje potenciál na väčšiu spoluprácu.Obe inštitúcie, Európska únia a Rada Európy, zdieľajú spoločné hodnoty, akými sú demokracia, právny štát, ľudské práva a podpora mieru a stability v Európe. Preto je dôležité aj ďalej posilňovať vzťahy medzi týmito inštitúciami a zabezpečiť, aby ich členské štáty plnili svoje záväzky podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach.EÚ a Rada Európy majú rôzne mandáty, ale navzájom sa dopĺňajú. EÚ sa zameriava na hospodársku a politickú integráciu medzi svojimi členskými štátmi, zatiaľ čo Rada Európy je zodpovedná za presadzovanie ľudských práv, demokracie a právneho štátu v Európe. Z tohto dôvodu je kľúčové, aby obe organizácie úzko spolupracovali na dosiahnutí spoločných cieľov.
2023/04/18
eGovernment accelerating digital public services that support the functioning of the single market (A9-0065/2023 - Tomislav Sokol)

eGovernment má kľúčovú úlohu pri zrýchľovaní digitálnych verejných služieb a podpore fungovania jednotného trhu. V dnešnej digitálnej dobe elektronická verejná správa pomáha zlepšiť efektívnosť a účinnosť verejných služieb a zároveň zvýšiť transparentnosť a zodpovednosť.Správa, ktorú Parlament prijal, sa zameriava na to, ako poskytovať služby elektronickej verejnej správy na jednotnom digitálnom trhu, so zameraním na obstarávanie, colné a vládne služby pre podniky. Dôraz sa kladie na dostupnosť rýchleho a efektívneho vysokorýchlostného internetu vo vidieckych oblastiach, digitalizáciu verejných služieb pri zabezpečení dostupnosti pre všetkých, zvýšenie digitálnej gramotnosti a tiež aj digitalizáciu registrov.Som presvedčená, že elektronická verejná správa môže tiež zohrávať dôležitú úlohu pri podpore inovácií a hospodárskeho rastu. Prijatím digitálnych technológií a zefektívnením byrokratických procesov môžeme povzbudiť tiež podnikanie a podporiť rozvoj nových podnikov.
2023/04/18
Amendments to Parliament’s Rules of Procedure concerning question time, the central rostrum, the blue-card procedure, the explanations of votes, the transparency register and the Ombudsman (A9-0072/2023 - Gabriele Bischoff)

Týmto hlasovaním bol upravený rokovací poriadok Európskeho parlamentu. Zmeny vychádzajú z konsenzuálnych rokovaní, ktoré prebehli v pracovnej skupine pre rokovací poriadok. Ide o skôr technické zmeny, ako napríklad ustanovenie zaužívaného zvyku, že poslanci vopred prihlásení do rozpravy v pléne prednesú svoj prejav od rečníckeho pultu v strede sály a poslanci, ktorí sa zahlásia do rozpravy počas diskusie, vystupujú zo svojho miesta. Ďalšie zmeny sa týkajú termínu určenia tém na hodinu otázok, pravidiel využívania postupu modrej karty, na základe ktorej poslanci môžu klásť doplňujúce otázky k vystúpeniam ich kolegov v rozprave. Tieto zmeny som podporila.
2023/04/19
Protocol Amending the Marrakesh Agreement Establishing the World Trade Organization (A9-0068/2023 - Bernd Lange) (vote)

V tomto prípade EP udelil súhlas s dohodou WTO o dotáciách na rybolov, ktorá bola dosiahnutá po viac ako 20 rokoch rokovaní na 12. ministerskej konferencii WTO v roku 2022. Zameriava sa na súbor pravidiel obmedzujúcich škodlivé dotácie v oblasti rybolovu a má potenciál zvrátiť kolabujúce zásoby rýb. Je to dôležité, keďže produkty rybolovu predstavujú 17 % celosvetového priemerného príjmu živočíšnych bielkovín na obyvateľa, podporujú živobytie mnohých ľudí a významne prispievajú k potravinovej bezpečnosti. Zároveň sa však viac ako tretina svetových zásob loví neudržateľným spôsobom a neregulované dotácie k tomu len prispievajú. Dohodnutý text obsahuje zákaz dotácií pre tri druhy rybolovu: rybolov vykonávajúci nezákonný, nenahlásený alebo neregulovaný rybolov (NNN), rybolov zameraný na nadmerne lovené populácie a rybolov na „neregulovanom“ otvorenom mori (t. j. v medzinárodných vodách, kde rybolov zatiaľ neriadi medzivládna organizácia).
2023/04/19
Guidelines for the 2024 budget - Section III (A9-0124/2023 - Janusz Lewandowski)

Správa o rozpočtových usmerneniach na rok 2024 - oddiel III stanovuje hlavné politické priority Európskeho parlamentu pre rozpočet EÚ na rok 2024. Nemohla som však podporiť schválenie tejto správy, keďže neprešlo viacero dobrých sociálne orientovaných pozmeňujúcich návrhov, ktoré by zlepšili situáciu našich občanov, a naopak sa do textu dostala zmienka o využívaní finančných prostriedkov Únie na výstavbu múrov na vonkajších hraniciach EÚ, s čím nemôžem súhlasiť.
2023/04/19
Markets in Crypto-assets (MiCa) (A9-0052/2022 - Stefan Berger)

Trh kryptoaktív je v súčasnosti čím ďalej, tým viac populárnejší. Som presvedčená, že má potenciál výrazne ovplyvniť finančný sektor a môže priniesť nové príležitosti pre inovácie a rast. Je však dôležité, aby sme k tomuto trhu pristupovali opatrne a zabezpečili prijatie primeraných opatrení na ochranu investorov a predchádzanie finančnej nestabilite.V tejto súvislosti podporujem úsilie Európskej únie regulovať trh s kryptoaktívami a zabezpečiť, aby tieto aktíva podliehali rovnakej úrovni kontroly a dohľadu ako tradičné finančné nástroje. Je nevyhnutné, aby sme zachovali rovnaké podmienky a chránili spotrebiteľov pred podvodmi a inými nezákonnými činnosťami.Nariadením by sa ustanovili harmonizované pravidlá pre kryptoaktíva na úrovni EÚ, čím by sa poskytla právna istota pre tie kryptoaktíva, na ktoré sa nevzťahujú existujúce právne predpisy EÚ. Posilnením ochrany spotrebiteľov a investorov a finančnej stability sa nariadenie snaží podporovať inovácie a používanie kryptoaktív.Európska únia by mala aj naďalej pracovať na podpore inovácií na trhu s kryptomenami a zároveň zabezpečiť, aby tieto aktíva nepredstavovali hrozbu pre stabilitu finančného systému.Dá sa to dosiahnuť kombináciou nariadení, vzdelávania a spolupráce s inými medzinárodnými orgánmi. Spoluprácou môžeme vytvoriť bezpečný a inovatívny trh, ktorý prináša výhody spotrebiteľom, investorom a širšej ekonomike.
2023/04/20
Macro-financial assistance to Moldova (A9-0166/2023 - Markéta Gregorová)

Cieľom tejto finančnej pomoci je podporiť energetický trh Moldavska a minimalizovať negatívne vplyvy zvyšovania cien plynu a energií na najzraniteľnejšie obyvateľstvo, čo je podľa môjho názoru dôležité, a preto som hlasovala za. Ide o navýšenie už schválenej makrofinančnej pomoci krajine, ktoré má byť poskytnuté vo forme pôžičiek. Za podstatné považujem to, že financie budú vyplatené len v prípade, že Moldavsko splní určité podmienky, čo je potrebné pozorne sledovať.
2023/05/09
EU/Euratom/Ukraine Association Agreement: temporary trade liberalisation supplementing trade concessions applicable to Ukrainian products (A9-0165/2023 - Sandra Kalniete)

Nesúhlasím s pozastavením ciel na ukrajinské poľnohospodárske výrobky o ďalší rok, keďže treba chrániť našich farmárov, ktorí cenám ukrajinského obilia nedokážu konkurovať. Okrem toho toto nekontrolované a lacné obilie malo byť pôvodne určené pre africké krajiny, kde obyvatelia umierajú hladom. My, vo východnej a strednej Európe, musíme chrániť našich obyvateľov pred výrobkami, ktoré nespĺňajú naše normy z hľadiska pesticídov. Preto som tento návrh nepodporila a zdržala sa hlasovania.
2023/05/09
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2022/003 ES/Alu Ibérica - Spain (A9-0154/2023 - Eider Gardiazabal Rubial)

Zatvorenie závodu viedlo k strate mnohých pracovných miest a malo významný vplyv na miestnu komunitu. Myslím si, že mobilizácia Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) je kľúčovým krokom k podpore postihnutých pracovníkov a ich rodín. EGF bol zriadený práve kvôli tomu, aby poskytoval finančnú pomoc pracovníkom, ktorí prišli o prácu v dôsledku veľkých štrukturálnych zmien v usporiadaní svetového obchodu pre dôsledky globalizácie a táto situácia jednoznačne patrí do jeho pôsobnosti. Považujem tiež za dôležité zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky na poskytovanie potrebnej podpory postihnutým pracovníkom využívali efektívne a mali by tiež zahŕňať opatrenia, ktoré im pomôžu pri opätovnom vstupe na trh práce. Je dôležité, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli tým, ktorých táto situácia zasiahla a zabezpečili im podporu.
2023/05/09
Role of cohesion policy in addressing multidimensional environmental challenges in the Mediterranean Basin (A9-0094/2023 - François Alfonsi)

Nakoľko Európska únia pokrýva zhruba polovicu oblastí Stredozemného mora, je potrebné ich podporovať. Úloha politiky súdržnosti pri riešení mnohorozmerných environmentálnych výziev, ktorým čelí práve oblasť Stredozemného mora, je kľúčová. Stredomorský región čelí významným environmentálnym výzvam vrátane zmeny klímy, znečistenia ovzdušia, zvyšovania teploty vody a tiež aj jej nedostatku, straty biodiverzity a dezertifikácie. Tieto výzvy majú ďalekosiahle ekonomické, sociálne a environmentálne vplyvy a nájdenie účinných riešení si vyžaduje komplexný a koordinovaný prístup.Politika súdržnosti môže zohrávať významnú úlohu pri riešení týchto výziev presadzovaním trvalo udržateľného rozvoja a poskytovaním podpory pri implementácii environmentálnych politík a opatrení. Zároveň môže pomôcť vybudovať kapacitu miestnych a regionálnych orgánov navrhovať a implementovať účinné environmentálne politiky a opatrenia a môže tiež poskytnúť financovanie výskumu a inovácií v oblastiach, ako je obnoviteľná energia, udržateľná doprava a obnova ekosystémov. Okrem podpory environmentálnych politík a opatrení môže kohézna politika podporovať aj sociálnu a hospodársku súdržnosť v stredomorskom regióne.
2023/05/09
Implementation of the Audiovisual Media Services Directive (A9-0139/2023 - Petra Kammerevert)

Správa o vykonávaní revidovanej smernice o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMSD) je dôležitým nástrojom na podporu neustále rastúceho a rozmanitého audiovizuálneho mediálneho prostredia v Európskej únii, pričom zároveň chráni práva a záujmy spotrebiteľov pred škodlivým obsahom a zabezpečuje prístup k vysokokvalitnému obsahu.Správa poukazuje na pokrok, ktorý sa dosiahol pri implementácii revidovanej smernice o AVMSD, vrátane transpozície smernice do vnútroštátneho práva na presadzovanie jej ustanovení vo všetkých členských štátoch EÚ, aby sa jej ustanovenia uplatňovali konzistentne.Je však dôležité zabezpečiť, aby smernica o AVMSD zostala aktuálna a relevantná v rýchlo sa vyvíjajúcom mediálnom prostredí. Predovšetkým sa domnievam, že smernica by sa mala pravidelne revidovať, aby sa zabezpečilo, že bude aj naďalej odrážať meniaci sa technologický vývoj a vznikajúce problémy, akými sú online reklama a používanie umelej inteligencie.
2023/05/09
Geographical Indications for wine, spirit drinks and agricultural products (A9-0173/2023 - Paolo De Castro)

EK predložila legislatívny návrh k zemepisným označeniam EÚ pre víno, liehoviny a poľnohospodárske výrobky a o systémoch kvality pre poľnohospodárske výrobky v marci minulého roka. Jeho cieľom je zrevidovať existujúce pravidlá a uľahčiť prijímanie, a tým aj zvýšiť používanie zemepisných označení v EÚ, čo považujem za dôležité, keďže ochraňujú lokálne produkty. Zemepisné označenia vo všeobecnosti totižto označujú výrobky ktoré sa určitým spôsobom spájajú s miestom ich pôvodu, ak majú špecifickú kvalitu, povesť alebo charakteristické vlastnosti, ktoré môžu byť pripísané tomuto miestu, ako napríklad Oravské korbáčiky, Detvianska výšivka, Karpatské brandy či Modranská majolika. EP týmto hlasovaním k návrhu EK prijal svoju pozíciu, s ktorou som súhlasila, a nasledovať budú rokovania s Radou, takzvané trialógy.
2023/06/01
EU Strategy for Sustainable and Circular Textiles (A9-0176/2023 - Delara Burkhardt)

Textilný priemysel predstavuje významné environmentálne výzvy, ako je nadmerná spotreba vody, chemické znečistenie a tvorba odpadu. Je nevyhnutné riešiť tieto problémy, aby sa zabezpečila udržateľnejšia a odolnejšia budúcnosť. Preto podporujem stratégiu EÚ pre trvalo udržateľný a obehový textil ako komplexný a pokrokový prístup k riešeniu environmentálnej stopy v textilnom priemysle.V EÚ spotreba textilu, z ktorého väčšina sa dováža, v súčasnosti predstavuje v priemere štvrtý najvyšší negatívny vplyv na životné prostredie a zmenu klímy, tretia najvyššia je vo využívaní vody a pôdy z hľadiska globálneho životného cyklu.Stratégia sa zaoberá viacerými problémami a iniciatívami ako dosiahnuť udržateľné a obehové textílie, ako sú napr. požiadavky na ekodizajn, zastavenie ničenia nepredaných alebo vrátených textílií, riešenie znečistenia mikroplastmi, zavedenie požiadaviek na informácie či vytvorenie digitálneho produktového pasu. Má sa tým podporiť opätovné použitie a recyklácia textilu, zníženie odpadu, riešiť nadmerná spotreba a výroba a podporiť výskum, inovácie a investície.
2023/06/01
Macro-financial assistance to North Macedonia (A9-0203/2023 - Angelika Winzig)

Ako tieňová spravodajkyňa politickej skupiny S&D k tomuto spisu sa teším, že plénum Európskeho parlamentu ho tak jednoznačne schválilo. Dopady vojny na Ukrajine je cítiť vo všetkých krajinách a Severné Macedónsko nie je žiadnou výnimkou. Ide o krajinu, ktorá zásadným spôsobom závisí od dovozu energie a plynu a prudký nárast cien týchto komodít jej spôsobil závažné problémy. Situácii tiež nenapomáha ani rastúca inflácia, prísnejšie podmienky financovania, ako ani slabší zahraničný dopyt a pokračujúce narušenia dodávateľského reťazca. Návrh EK na poskytnutie makrofinančnej pomoci Severnému Macedónsku vo výške 100 miliónov eur podporujem. Financie budú poskytnuté vo forme pôžičiek v dvoch splátkach, pričom uvoľnenie každej splátky bude podmienené pokrokom vo vykonávaní viacerých politických opatrení, ako aj uspokojivými výsledkami pri vykonávaní programu medzinárodného menového fondu. Monitorovanie a dohľad nad plnením podmienok zo strany Severného Macedónska má zásadný význam pre zabezpečenie toho, aby makrofinančná pomoc podporovala reformný program krajiny. Je dôležité zabezpečiť primeraný dohľad nad tým, ako sa vypláca a vynakladá makrofinančná pomoc. Severné Macedónsko by malo pokračovať vo svojom pevnom odhodlaní uskutočňovať ďalšie reformy v oblasti posilňovania súdneho systému, boja proti korupcii a organizovanému zločinu, dobrej správy vecí verejných a právneho štátu.
2023/06/13
European Union Drugs Agency (A9-0289/2022 - Isabel Santos)

Užívanie tvrdých drog sa neustále zvyšuje, a preto sa EÚ rozhodla transformovať existujúce Európske monitorovacie centrum na Európsku agentúru pre drogy. Táto agentúra v Lisabone bude mať k dispozícii laboratóriá a tiež aj odborníkov, ktorí sa budú snažiť zachytávať nové typy drog, pripravovať k nim informácie pre zdravotníkov a policajtov, aby vedeli zakročiť, no má sa aj priamo podieľať na vývoji liekov a protilátok, podporovať liečbu závislostí a prevenciu. Považujem to za dobrý krok, ktorý je dôležitý v kontexte ochrany verejného zdravia. Netreba zatvárať oči pred týmto problémom a treba o ňom hovoriť otvorene. Najmä v súčasnosti, keď sa na Slovensku množia názory, že treba drogy legalizovať, že je to vlastne v poriadku, je tento krok EÚ jasnou odpoveďou. Nepodporujem zvyšovanie trestov, ani si nemyslím, že by mali byť tresty za držbu drog porovnateľné s trestami za zabitie, či vraždu. Je však na štátnych inštitúciách, Národnej rade a hlavne vláde, aby navrhla zníženie alebo prehodnotenie týchto trestov. Zo strany politikov je však nezodpovedné otvorene podporovať legalizovanie tvrdých drog. Ľudia s týmto problémom žijú medzi nami, ich fungovanie nie je ľahké a mali by sme sa im snažiť skôr pomôcť a nie zľahčovať tento problém.
2023/06/13
Competition policy - annual report 2022 (A9-0183/2023 - René Repasi)

Dôležitosť politiky hospodárskej súťaže pri podpore spravodlivého a konkurenčného trhového prostredia spočíva v tom, že prináša výhody spotrebiteľom, podporuje inovácie a poháňa hospodársky rast. Silná a pevná politika hospodárskej súťaže je základnou súčasťou jednotného trhu a je kľúčová pre rozvoj spravodlivých a rovnakých podmienok pre všetkých účastníkov trhu, najmä pre malé a stredné podniky. Je dôležité zabezpečiť, aby politika hospodárskej súťaže i naďalej slúžila a chránila spotrebiteľov a jednotný trh. Chcela by som zdôrazniť význam dôkladného zberu a analýzy údajov s cieľom identifikovať správanie narúšajúce hospodársku súťaž, deformácie trhu a potenciálne prekážky hospodárskej súťaže.Politika hospodárskej súťaže je tiež dôležitým nástrojom na dosiahnutie širších politických cieľov, akými sú udržateľnosť, digitálna transformácia a sociálne začlenenie. A preto je potrebné, aby sa orgány hospodárskej súťaže prispôsobili vyvíjajúcej sa dynamike trhu vrátane výziev, ktoré predstavujú nové technológie a digitálne platformy.
2023/06/13
Assessment of the new Commission communication on outermost regions (A9-0156/2023 - Álvaro Amaro)

Podporila som túto správu, ktorá sa venuje najvzdialenejším regiónom EÚ. Tieto regióny sú osobité ich geografickou polohou na základe ktorej čelia rôznym špecifickým výzvam, ako je napríklad vzdialenosť od zvyšku EÚ, izolácia a obmedzený prístup k zdrojom a službám. Podpora výskumu a inovácií v týchto oblastiach môže viesť k rozvoju nových odvetví a stimulovať hospodársky rast. Zlepšenie prístupu k digitálnym technológiám a podpora podnikania v týchto oblastiach môže tiež vytvárať pracovné príležitosti a podnecovať hospodársku dynamiku týchto regiónov. Posilnenie najvzdialenejších regiónov je dôležité aj pre dosiahnutie sociálnej súdržnosti v rámci EÚ. Tieto regióny často čelia vyššej miere nezamestnanosti a chudobe, a ich obyvatelia majú obmedzený prístup k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Podpora ich rozvoja môže mať pozitívny vplyv na zlepšenie životných podmienok a vyrovnanie nerovností medzi regiónmi v rámci EÚ. Ide tiež o prejav európskej solidarity. EÚ sa snaží zabezpečiť, aby všetky jej regióny mali rovnaké príležitosti a prospech z členstva v EÚ.
2023/06/13
Temporary trade-liberalisation measures supplementing trade concessions applicable to Moldovan products under the EU/Euratom/Moldova Association Agreement (A9-0219/2023 - Markéta Gregorová)

Moldavsko je ako krajina hraničiaca s Ukrajinou veľmi silno postihnuté vojnou na Ukrajine, a to aj preto, lebo v minulosti smerovala väčšina exportu z Moldavska do zahraničia práve cez Ukrajinu.EÚ prijala ešte v roku 2022 nariadenie, ktorým bol dočasne liberalizovaný obchod s Moldavskom, vďaka čomu mohlo Moldavsko jednoduchšie transportovať svoje produkty do zahraničia cez územie EÚ. Týmto návrhom boli opatrenia rozšírené a ich trvanie obnovené na obdobie jedného roka, čo by malo jednak pomôcť prehĺbiť obchodné vzťahy medzi Moldavskom a EÚ, a zároveň pomôcť moldavskému hospodárstvu. Som rada, že návrh obsahuje aj ochranné mechanizmy, ktoré môžu byť použité v prípade nepriaznivých účinkov na trh EÚ.
2023/07/11
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund: application EGF/2023/001 BE/LNSA - Belgium (A9-0228/2023 - Eleni Stavrou)

Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) zohráva kľúčovú úlohu pri poskytovaní cielenej pomoci pracovníkom, ktorí prišli o prácu v dôsledku významných zmien v štruktúre svetového obchodu alebo hospodárskej reštrukturalizácie.Považujem za dôležité, aby sme riešili výzvy, ktorým čelia pracovníci ovplyvnení globalizáciou, a poskytli im potrebnú podporu a pomoc. Títo pracovníci často čelia problémom, akými sú nezamestnanosť, nesúlad zručností a ťažkosti pri opätovnom vstupe na trh práce. EGF im môže pomôcť získať nové zručnosti, pomoc pri hľadaní zamestnania a celkovo uľahčiť ich opätovné začlenenie na trh práce. Prispieva to nielen k blahu jednotlivcov, ale aj k celkovej hospodárskej a sociálnej stabilite Únie, čo je dôvod, pre ktorý som podporila aj tento konkrétny návrh.Aj keď je EGF cenným nástrojom, je potrebné tiež uznať, že to nie je všeliek na všetky výzvy spojené s globalizáciou. Mal by byť súčasťou širšej stratégie, ktorá zahŕňa investície do vzdelávania, celoživotného vzdelávania a opatrení na podporu hospodárskej diverzifikácie a odolnosti. Riešením základných príčin premiestňovania pracovných miest a podporovaním inkluzívnejšej a prispôsobivejšej ekonomiky môžeme vytvoriť prostredie, v ktorom budú pracovníci lepšie pripravení čeliť výzvam globalizácie.
2023/07/11
EU/Chile Agreement: modification of concessions on all the tariff rate quotas included in the EU Schedule CLXXV as a consequence of the United Kingdom's withdrawal from the European Union (A9-0222/2023 - Samira Rafaela)

EP týmto hlasovaním schválil dohodu, ktorú vyrokovala EK s Čile ohľadne rozdelenia colných kvót. Išlo o úpravu, ktorá bola nevyhnutná po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, keďže EÚ a Veľká Británia sú pôvodnými členmi Svetovej obchodnej organizácie a majú v rámci nej určité záväzky podľa Listiny koncesií a záväzkov. Kvantitatívne záväzky, hlavne colné kvóty, bolo potrebné proporčne rozdeliť a táto dohoda je výsledkom rokovaní EK s Čile.
2023/07/11
EU/Japan Agreement: air services (A9-0221/2023 - Cláudia Monteiro de Aguiar)

Po rozhodnutí Súdneho dvora v prípadoch tzv. otvoreného neba Rada ešte v roku 2003 poverila EK začať rokovania s tretími krajinami ohľadne niektorých ustanovení v existujúcich dvojstranných dohodách, aby ich zosúladila s právnymi predpismi Únie.Tieto dohody majú za cieľ umožniť všetkým leteckým dopravcom EÚ prístup k letovým trasám medzi EÚ a tretími krajinami bez diskriminácie. EÚ a Japonsko dosiahli takúto dohodu ešte v apríli minulého roka, no pred jej podpisom ju bolo potrebné schváliť v Rade a v EP, pričom EP týmto hlasovaním vyjadril svoj súhlas s jej uzatvorením. Vďaka nej budú mať všetci leteckí dopravcovia v EÚ rovnaký prístup k trasám medzi Európskou úniou a Japonskom.
2023/07/11
Fostering and adapting vocational training as a tool for employees' success and a building block for the EU economy in the new industry 4.0 (A9-0232/2023 - Anna Zalewska)

Nová éra priemyslu 4.0 predstavuje transformačnú fázu charakterizovanú integráciou pokročilých technológií, akými sú automatizácia, umelá inteligencia a internet, do priemyselných procesov. Táto digitálna revolúcia prináša obrovské príležitosti pre hospodársky rast a inovácie, no zároveň predstavuje výzvy, ktoré je potrebné proaktívne riešiť.Jednou z nich je rýchly vývoj pracovných požiadaviek vzhľadom na technologický pokrok a na to, aby sme zostali konkurencieschopní a relevantní, musíme vybaviť našu pracovnú silu potrebnými nástrojmi. Tradičné pracovné pozície sa menia a nové, špecializované súbory zručností sú veľmi žiadané.Práve odborné vzdelávanie a príprava zohráva dôležitú úlohu pri podpore zručností potrebných pre zelené a digitálne prechody. Odborné vzdelávanie so zameraním na praktické zručnosti a znalosti špecifické pre dané odvetvie sa stáva prvoradým pri príprave jednotlivcov na pracovné miesta budúcnosti.Je potrebné podporovať silný a dynamický ekosystém odborného vzdelávania a rovnako dôležité je aj prispôsobenie odborného vzdelávania požiadavkám novej ére priemyslu 4.0. Školiace programy by mali okrem iného zahŕňať digitálnu gramotnosť, analýzu údajov, riešenie problémov a kritické myslenie. Okrem toho musíme podporovať podnikateľské zmýšľanie, ktoré podporuje inovácie, prispôsobivosť a celoživotné vzdelávanie. Jednotlivcom to umožní chopiť sa nových príležitostí, prispieť k hospodárstvu EÚ a zvládnuť nevyhnutné prerušenia spôsobené technologickým pokrokom.
2023/07/11
Digital information exchange in terrorism cases (A9-0261/2022 - Patryk Jaki)

Vzostup digitálnych platforiem a komunikačných technológií priniesol našej spoločnosti značné výhody, ale aj nové výzvy, najmä čo sa týka boja proti terorizmu a zabezpečenia verejnej bezpečnosti. Teroristické organizácie využívajú digitálne platformy napríklad na šírenie propagandy, nábor nových členov, plánovanie útokov alebo koordináciu svojich aktivít. Preto je nevyhnutné, aby sme uznali vážnu hrozbu, ktorú terorizmus predstavuje pre naše spoločnosti a zaviedli účinné mechanizmy pre cezhraničnú výmenu digitálnych informácií s cieľom predchádzať terorizmu a bojovať proti nemu.Cieľom tejto správy je zlepšiť výmenu digitálnych informácií v prípadoch terorizmu medzi členskými štátmi, ktorý podporujem. Spolupráca a výmena informácií medzi krajinami EÚ sú kľúčové pre účinný boj proti cezhraničnému terorizmu. Je dôležité mať efektívny a bezpečný proces zdieľania relevantných informácií. Taktiež aj spolupráca medzi verejným a súkromným sektorom je významná pre vývoj inovatívnych riešení, zdieľanie najlepších postupov a zvýšenie odolnosti našej digitálnej infraštruktúry. Je však nevyhnutné, aby všetky prijaté opatrenia rešpektovali základné práva, zabezpečili rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím a zabezpečili náležitý dohľad. Podporou spolupráce medzi členskými štátmi, investovaním do technologických kapacít a zapojením sa do digitálnych platforiem môžeme posilniť naše spoločné úsilie v boji proti terorizmu a zaistiť bezpečnosť našich občanov.
2023/07/12
State of the SME Union (RC-B9-0346/2023, B9-0346/2023, B9-0347/2023, B9-0348/2023, B9-0349/2023)

Malé a stredné podniky (MSP) zohrávajú v našej ekonomike dôležitú úlohu. Sú zdrojom pracovných príležitostí, prispievajú k inováciám, produktivite a hospodárskemu rastu. MSP tvoria významnú časť podnikateľského prostredia na Slovensku a v celej Európe a ich úspech je kľúčový pre prosperujúcu a odolnú ekonomiku. Kríza COVID-19 však spôsobila veľké narušenie, ktoré má dlhodobý vplyv na ekonomiky na celom svete. Táto kríza často postihla viac MSP ako veľké firmy, čo odhalilo ich väčšiu zraniteľnosť.Podporujem štrukturálne podporné opatrenia s cieľom pomôcť MSP prispôsobiť sa zmenenému podnikateľskému prostrediu a vybudovať si odolnosť, ako je napríklad zvyšovanie kvalifikácie a rekvalifikácie, digitalizáciu, udržateľnosť, inovácie a rozvoj technológií. Zníženie administratívnej záťaže pre MSP môže pomôcť zlepšiť ich produktivitu a konkurencieschopnosť a zvýšiť ich účasť v globálne integrovanej ekonomike a čerpať výhody z nej. MSP čelia mnohým výzvam a myslím si, že politické opatrenia a podporné mechanizmy by mali byť zamerané na posilnenie a podporu tohto dôležitého sektora našej ekonomiky.
2023/07/13
Labelling of organic pet food (A9-0159/2023 - Martin Häusling)

V roku 2022 začalo platiť nové nariadenie o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby. Napriek tomu, že toto nariadenie nie je prispôsobené špecifikám trhu s krmivami pre spoločenské zvieratá, museli aj tieto produkty spĺňať prísne podmienky, ktoré toto nariadenie so sebou prinieslo. Preto som rada, že Komisia predložila nariadenie o označovaní ekologického krmiva pre spoločenské zvieratá, ktoré práve tieto špecifiká berie do úvahy. Potraviny musia obsahovať 100 % zložiek z ekologického poľnohospodárstva aby mohli byť označované ako ekologické, pričom pri krmivách sa toto percento znížilo na 95 %. Ekologické logo EÚ musí byť povinne pridávané na ekologické produkty, no aby sa už vyprodukované zásoby nemuseli vyhodiť, bolo ustanovené, že tieto sa môžu dopredávať aj bez tohto loga.
2023/09/12
European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Act (EDIRPA) (A9-0161/2023 - Michael Gahler, Zdzisław Krasnodębski)

Tento návrh patrí do obrannej časti európskych politík a súvisí s nákupom ďalších zbraní. Jedná sa o používanie 300 miliónov EUR na spoločné obstarávanie obranných zbraní pre EÚ. Minimálne tri členské štáty sa môžu dohodnúť a spoločne obstarávať zbrane, ktoré môžu následne použiť na obranu. Podľa môjho názoru je EÚ mierová inštitúcia, a preto by sme nemali používať spoločné peniaze na nákup zbraní a munície. To je hlavný dôvod, prečo som odmietla podporiť tento návrh.
2023/09/12
Surface water and groundwater pollutants (A9-0238/2023 - Milan Brglez)

Chemické znečistenie povrchových a podzemných vôd ohrozuje ľudské zdravie a vodné prostredie, čo ťažko ovplyvňuje stratu biotopov a biodiverzity. Cieľom a nespochybniteľnou prioritou je – a musí byť – práve ochrana ľudského zdravia a prírodných ekosystémov pred toxickými znečisťujúcimi látkami. To dosiahneme len podporením neobyčajných metód monitorovania so zámerom lepšie merať účinky chemických zmesí, umožnením opatrení na zastavenie znečisťovania, uplatnením zásad prevencie pri stanovovaní noriem, zabezpečením účinného prístupu k spravodlivosti v prípade porušenia smernice o vode a iné. Podporením tohto návrhu sa dostávame bližšie k cieľu nulového znečistenia životného prostredia bez toxických látok v EÚ.
2023/09/12
Consumer credits (A9-0212/2022 - Kateřina Konečná)

Svet sa vďaka digitalizácii rýchlo mení a to platí aj pre trh s úverovými produktami. Pandémia COVID-19 uvrhla mnohé rodiny do finančných ťažkostí. Ľudia majú často problémy so splácaním úverov.Revízia smernice má priniesť efektívne a inovatívne právne predpisy, ktoré zaručia lepšiu informovanosť a ochranu spotrebiteľov a zároveň vytvoria predvídateľnejšie prostredie pre európskych veriteľov. Tento návrh správy obsahuje rozšírenie rozsahu pôsobnosti na zmluvy o nájme a lízingové zmluvy (vrátane lízingových zmlúv bez kúpnej opcie). Venuje sa aj ďalším bodom, ako je napr. regulácia zavádzajúcej reklamy, jasné informovanie spotrebiteľov pred získaním úveru, horná hranica ročnej percentuálnej miery nákladov a celkových nákladov, účinné posúdenie úverovej bonity, zavedenie nižšej hornej hranice pre zelené spotrebiteľské úvery a ďalšie.Myslím si, že spotrebitelia musia byť adekvátne chránení, aj pokiaľ ide o úverové produkty, a preto som podporila tento návrh.
2023/09/12
Geographical indication protection for craft and industrial products (A9-0049/2023 - Marion Walsmann)

Som rada, že EP prijal tento návrh. Produkty, ktoré sú typické pre určité regióny, teraz bude možné chrániť pred ich falšovaním či napodobeninami dovezenými z iných krajín. Iba registrované regionálne výrobky budú môcť niesť ich originálny názov. Jedná sa o produkty ako napr. tokajské víno, modranská keramika, čatajská čipka a mnoho ďalších. Preto som tento návrh podporila.Týmto spôsobom chránime remeselné, ručné, ale aj priemyselné výrobky, ktoré sú tradičné pre isté regióny. Ľudí, ktorí sa venujú výrobe týchto produktov po celé generácie, musíme chrániť a naďalej ich v tom podporovať. Jedná sa o ich duševné vlastníctvo a tradície.
2023/09/12
System of European Schools – state of play, challenges and perspectives (A9-0205/2023 - Ilana Cicurel)

Európske školy sú inštitúcie, ktoré zabezpečujú bezplatné a viacjazyčné vzdelávanie vysokej kvality pre deti pracovníkov inštitúcií Európskej únie a pracovníkov stálych zastúpení. Systém európskych škôl by svojou kvalitou a prístupom ku vzdelaniu mal slúžiť ako inšpirácia pre všetky vzdelávacie systémy v EÚ.Krízy, ktorými si Európa prešla, boli náročné. Jednou z hlavných priorít EÚ sú investície do vzdelávania a odbornej prípravy, ktoré majú obrovský význam pre našu odolnosť a suverenitu. Ambície EÚ v oblasti vzdelávania, ako napr. zdvojnásobenie finančných prostriedkov na program Erasmus+ na roky 2021 – 2027 či vytvorenie učiteľských akadémií, sú hlavným dôvodom, prečo tento návrh podporujem.Komunita systému európskych škôl by mala pomôcť zlepšiť národné vzdelávacie systémy členských štátov. Základom prosperujúcej budúcnosti je kvalitné vzdelanie a to musíme našim deťom poskytnúť.
2023/09/12
EU/USA agreement for scientific and technological cooperation: extension (A9-0242/2023 - Cristian-Silviu Buşoi)

EÚ a USA sú strategickými partnermi v oblasti vedy a výskumu od roku 1998. Bilaterálna dohoda o spolupráci v spomínanej oblasti na obdobie 5 rokov bola už štyrikrát obnovená.Platnosť súčasnej dohody sa skončí 14. októbra 2023. Obe strany minulý rok naznačili, že si želajú dohodu opäť predĺžiť. USA sú naším najvýznamnejším spojencom v oblasti vedy, techniky a inovácií mimo krajín nášho svetadielu, čoho dôkazom je ich aktívna angažovanosť na programe Horizont 2020.Tento návrh som podporila, pretože verím, že táto transatlantická spolupráca môže priniesť ekonomický rast, nové pracovné miesta a vyššiu kvalitu života pre občanov obidvoch strán.
2023/09/13
Guidelines for the employment policies of the Member States (A9-0241/2023 - Dragoş Pîslaru)

Primárne ciele hospodárskych politík sú trvalé, ale usmernenia pre politiky zamestnanosti sa musia vypracovávať každoročne.Usmernenia boli zmenené v roku 2022, aby odrážali nové okolnosti po pandémii COVID-19, pridali sa ďalšie prvky súvisiace so spravodlivosťou v rámci zelenej transformácie, zohľadnili nedávne politické iniciatívy a pridali obzvlášť významné prvky politiky súvisiace s ruskou inváziou na Ukrajinu.Jedinou zmenou v roku 2023 je, že boli aktualizované, aby odrážali nový hlavný cieľ EÚ, vnútroštátne národné ciele na zlepšenie pracovných miest, zručností a znižovanie chudoby, ako aj súčasné iniciatívy. Medzi revidované usmernenia patrí napr. zvyšovanie dopytu a ponuky po pracovnej sile, zlepšovanie prístupu k zamestnaniu, ako aj celoživotné získavanie zručností a ďalšie.
2023/09/13
Single market emergency instrument (A9-0246/2023 - Andreas Schwab)

EK v septembri minulého roka predstavila návrh nástroja núdzovej pomoci pre jednotný trh. Tento nástroj okrem rôznych odvetvových opatrení krízovej reakcie ponúka široký rámec pre reakciu EÚ na krízy.Vytvorenie nástroja pramení z otrasov vnútorného trhu, ktoré nastali počas pandémie COVID-19, keď jednostranné vládne nariadenia o uzatvorení hraníc narúšali voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a rovnako aj dodávateľské reťazce. Zavládol chaos a zaviedli sa mnohé opatrenia, ktoré mali ničivý vplyv na vnútorný trh. Cieľom nástroja núdzovej pomoci je zabezpečenie otvorenosti vnútorného trhu a odolnosti dodávateľských reťazcov.Rovnako kľúčové je zapojenie podnikov, ktoré majú znalosti a zdroje, práve pri reakcii na krízy. Spoločnosti utrpeli veľké škody počas pandémie kvôli obmedzeniam vývozu. Myslím si, že je dôležité, aby sme zabránili výskytu takýchto zmätočných situácií a lepšie sa pripravili na náhle krízy. Vnútorný trh musí byť otvorený a funkčný a chrániť tak spotrebiteľov, ako aj pracovníkov a samotné podniky.
2023/09/13
Composition of the European Parliament (A9-0265/2023 - Loránt Vincze, Sandro Gozi)

Pred každými voľbami do Európskeho parlamentu je potrebné prijať rozhodnutie o zmene rozdelenia kresiel v EP tak, aby boli zohľadnené podstatné demografické zmeny v Únii, pričom sa vždy dodržuje zásada zostupnej proporcionality.Na základe najnovších údajov o počte obyvateľov bolo schválených dodatočných 15 kresiel, ktoré sa prerozdelili medzi 12 členských krajín, pričom jedno sa ušlo aj Slovensku. Celkovo sa tak počet mandátov v EP v budúcom volebnom období zvýši zo 705 na 720 a Slovenskú republiku bude zastupovať 15 poslancov.
2023/09/13
Protection of workers from asbestos (A9-0160/2023 - Véronique Trillet-Lenoir)

Negatívny vplyv azbestu na ľudské zdravie je nespochybniteľný. I napriek jeho zákazu sa stále nachádza na mnohých miestach, najmä v budovách. Renovácie budov spojené so Zelenou dohodou vystavujú pracovníkov práve tejto škodlivej látke, ktorá spôsobuje rakovinu. Tento návrh zahŕňa opatrenia spojené s lepšou diagnostikou a liečbou chorôb v súvislosti s expozíciou azbestu, nakladanie s kontaminovaným odpadom, kontrolou pred začatím prác a bezrizikovým odstraňovaním spomenutej látky. Vystavenie tejto karcinogénnej látke musí byť znížené na čo najnižšiu možnú úroveň. Ochranu pracovníkov pri práci považujem za zásadnú, a preto tento návrh podporujem. Práca s azbestom je nebezpečná, a preto by sme mali prijať také opatrenia, ktoré znížia riziko na čo najnižšiu možnú úroveň.
2023/10/03
Economic coercion by third countries (A9-0246/2022 - Bernd Lange)

EÚ vznikla pred 70 rokmi ako výsledok kompromisu krajín na základe vzájomnej ekonomickej spolupráce a vyvinula sa až do takého štádia, aké dnes poznáme. Čoraz častejšie sme však svedkami toho, že pravidlá medzinárodného obchodu sú obchádzané a niektoré tretie krajiny využívajú nekalé taktiky, akými je napríklad hospodársky nátlak na dosiahnutie svojich záujmov a ovplyvňovanie iných krajín. EÚ doteraz nemala žiaden nástroj, ktorý jej umožňoval sa brániť, respektíve ktorý by odrádzal tretie krajiny od využívania hospodárskeho nátlaku s cieľom brániť záujmy EÚ a jej členských štátov. Preto som veľmi rada, že konečne máme na stole nástroj, ktorý dokáže zabrániť vydieraniu jednotlivých členov Únie a umožní nám bojovať proti nátlaku tretích krajín. Vďaka nemu bude mať EÚ možnosť rýchlo reagovať v prípade, keď sa krajina uplatňovaním (prípadne hrozbou uplatňovania) opatrení zasahujúcich obchod a investície snaží donútiť EÚ alebo jej členské štáty, aby prijali určité politické rozhodnutie alebo aby od prijatia určitého politického rozhodnutia upustili. V jednote je sila a prosperovať budeme len vtedy, keď posilníme aj tie najslabšie články. Naša skupina tento návrh absolútne podporuje, považujeme ho za veľký úspech a ja osobne s ním taktiež súhlasím.
2023/10/03
Intelligent Road Transport Systems (A9-0265/2022 - Rovana Plumb)

Je viac než pravdepodobné, že automobilová doprava bude v budúcnosti vysoko automatizovaná. Naše cesty je potrebné prispôsobiť novým možnostiam mobility. Cieľom tohto návrhu je sprístupnenie informácií v digitálnej podobe, ktoré sa týkajú cestnej siete, premávky alebo rýchlostných či iných obmedzení. To pomôže rýchlejšej implementácii nových inovatívnych služieb. Inteligentné dopravné systémy (IDS) sú nevyhnutnou súčasťou cestnej dopravy a používajú sa v celej Európe. Aplikácie IDS využívajú dopravné komunikačné technológie, ako napr. plánovače ciest. Vďaka nim sú vodiči lepšie informovaní o aktuálnom stave ciest a poskytnutie takýchto informácií zaručuje väčšiu bezpečnosť, plynulosť a efektívnosť využívania ciest, vďaka čomu by sa mal znížiť aj počet smrteľných nehôd. Zosúladením služieb IDS všetkých členských štátov sa prispeje k vytvoreniu jednotného dopravného priestoru EÚ.
2023/10/03
Ensuring European transportation works for women (A9-0239/2023 - Elżbieta Katarzyna Łukacijewska)

Doprava je neodlučiteľnou súčasťou nášho života a každý z nás dennodenne využíva nejaký spôsob dopravy. Sektor dopravy sa neustále inovuje. Cieľom EÚ je znížiť emisie čo najviac a zároveň byť čo najudržateľnejší. Transformácia na ekologickejšiu dopravu prináša so sebou aj určité výzvy, či už sa jedná o cestujúcich alebo samotných pracovníkov v tomto sektore. Tento návrh zdôrazňuje nerovnosti a obavy, s ktorými sa ženy stretávajú ako pri cestovaní, tak aj v zamestnaní v oblasti dopravy. Jedná sa napr. o sexuálne obťažovanie pri cestovaní mestskou hromadou dopravou, nedostatok alternatív pre dochádzanie do zamestnania z vidieckych či odľahlých oblastí alebo nízku frekventovanosť dopravných spojov. Čo sa týka zamestnania žien v tomto sektore, sú málo zastúpené a často diskriminované. Toto je v dnešnej dobe absolútne neprijateľné. Sektor dopravy musí zohľadňovať potreby žien a zraniteľných skupín a byť schopný odolať budúcim krízam. S návrhom súhlasím, pretože sa snaží riešiť problémy žien a zraniteľných skupín v oblasti dopravy a rovnako aj zvýšiť ich bezpečnosť a motiváciu zamestnať sa v tomto sektore.
2023/10/03
Classification, labelling and packaging of substances and mixtures (A9-0271/2023 - Maria Spyraki)

Cieľom tohto návrhu je lepšie a jednotne kategorizovať, identifikovať nebezpečné chemikálie v EÚ, zlepšiť informácie o chemických rizikách viditeľnejšími a zrozumiteľnejšími štítkami pre používateľov a odstrániť legislatívne medzery a nedodržiavanie predpisov. Chce zabezpečiť prostredie bez toxických chemikálií, ktoré škodia ľudskému zdraviu. Spotrebitelia by mali byť lepšie informovaní o nebezpečenstvách spojených s chemikáliami, aby sa vedeli lepšie rozhodovať pri nákupe. Ochrana spotrebiteľov a životného prostredia je na prvom mieste, a preto s týmto návrhom súhlasím. Týmto hlasovaním prijal Európsky parlament svoju pozíciu k tomuto návrhu a teraz budú v rámci legislatívneho procesu nasledovať medziinštitucionálne rokovania s Radou EÚ a Komisiou.
2023/10/04
Mobilisation of the European Union Solidarity Fund to provide assistance to Romania, Italy and Türkiye (A9-0269/2023 - Katalin Cseh)

Rumunsko, Taliansko a Turecko si prešli veľmi ťažkým obdobím. Juhovýchodnú oblasť Rumunska zasiahli minulý rok obrovské suchá a horúčavy, čoho dôsledkom bolo zničenie úrody. Navyše, Rumunsko postihli aj prírodné požiare na západe krajiny, ktoré spálili približne160 tisíc hektárov pôdy. Regióny centrálneho Talianska zas minulý rok zasiahli silné dažde, ktoré následne vyvolali povodne. Infraštruktúra, budovy a veľké množstvo tovaru bolo zničených a dokonca aj 12 ľudí prišlo o život. Juh Turecka vo februári tohto roku zasiahli 2 silné zemetrasenia. Zemetrasenia spôsobili obrovské materiálne škody, zdevastovanú infraštruktúru a pri tejto katastrofe zahynulo viac ako 50 tisíc ľudí. EK navrhuje poskytnutie finančnej pomoci týmto krajinám vo výške zhruba 455 milión EUR. Tento návrh v plnej miere podporujem, pretože považujem za veľmi dôležité zachovať sa solidárne s dotknutými krajinami. Je mi veľmi ľúto, že ľudia umierajú na dopady klimatickej zmeny a tieto prírodné katastrofy slúžia ako jasný signál, aby sme intenzívnejšie pracovali na zelenej a udržateľnej budúcnosti.
2023/10/04
Harmonising the rights of autistic persons (B9-0390/2023)

Je veľmi dôležité brať ohľad na zraniteľné či znevýhodnené skupiny osôb. V Európe žije približne 5 miliónov osôb s poruchou autistického spektra. Táto porucha má mnoho podôb a ľuďom, ktorí ňou trpia, by sme mali venovať väčšiu pozornosť. Bohužiaľ, táto skupina dennodenne čelí diskriminácii či dokonca nenávistným prejavom. Tento návrh chce presadiť, aby diagnóza autizmu dostala status zdravotného postihnutia vo všetkých členských krajinách EÚ a aby osoby s touto diagnózou mohli plne využívať preukaz osoby so zdravotným postihnutím v celej EÚ. Ja som toho názoru, že osoby trpiace autizmom by nemali byť zanedbávané a musíme spraviť všetko preto, aby sa im v našej spoločnosti lepšie žilo. S týmto uznesením jednoznačne súhlasím, pretože táto skupina ľudí má právo na dôstojný život a rovnaké zaobchádzanie ako ktokoľvek z nás.
2023/10/04
Standardised dimensions for carry-on luggage (B9-0391/2023)

Mnoho leteckých spoločností si stanovuje vlastné pravidlá týkajúce sa veľkosti či hmotnosti batožiny, ceny leteniek, dodatočných poplatkov atď. Často sa stáva, že cestujúci začne rezervačný proces letenky s nízkou cenou a nakoniec zaplatí výrazne vyššiu, niekedy až neprimeranú cenu. Neexistujú jednotné a univerzálne rozmery príručnej batožiny a to vedie k zmätočným situáciám na letisku. Tento návrh sa snaží presadiť, aby bola príručná batožina považovaná za "nevyhnutný aspekt" prepravy, ak spĺňa dané „primerané požiadavky“ (ako hmotnosť a rozmery). Tým pádom by bola jej preprava pre pasažiera bezplatná. Nerozumiem, prečo by mali letecké spoločnosti dodatočne zarábať na cestujúcich tým, že spoplatnia všetko možné vrátane príručnej batožiny. Návrh podporujem, pretože konečné ceny leteniek si vyžadujú reguláciu.
2023/10/04
EU-Switzerland relations (A9-0248/2023 - Lukas Mandl)

Pri obchodovaní a uzatváraní dohôd je veľmi dôležitý správny výber partnerov. EÚ neustále hľadá rovnako zmýšľajúcich partnerov, ktorým záleží na dodržiavaní práv pracovníkov, ochrane životného prostredia a spotrebiteľov, či spravodlivosti na trhu práce. EÚ má so Švajčiarskom veľa spoločného vo viacerých oblastiach. Švajčiarsko je dôveryhodný partner, pri ktorom sa nemusíme obávať nedodržiavania spomenutých podmienok. Momentálne vzťahy EÚ so Švajčiarskom považujem za nevyvážené. Vzájomne sa potrebujeme ako nikdy predtým a myslím si, že je dôležité, aby sa naše vzťahy upevnili, napr. v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí alebo sociálnemu dumpingu. V minulosti sme už niekoľko takýchto príležitostí na spoluprácu prepásli, najmä v oblasti bezpečnosti alebo výskumu, a to by sa nemalo opakovať.
2023/10/04
Uzbekistan (A9-0227/2023 - Ilhan Kyuchyuk)

Uzbekistan je najľudnatejšou krajinou a takisto krajinou s najmladším obyvateľstvom strednej Ázie. Považujem za veľmi dôležité, že za posledné obdobie nastal pokrok v zlepšení pracovných podmienok v tejto krajine. Eliminovala sa nútená práca a rovnako aj práca detí. Je dôležité zdôrazniť, že síce Uzbekistan pristúpil k niektorým dohovorom Medzinárodnej organizácie práce, ale stále existujú medzinárodné štandardy, ktoré Uzbekistan neprijal do svojej národnej legislatívy. Jedná sa napr. o férové odmeňovanie ľudí pracujúcich na bavlníkových poliach alebo bezpečnosť pri práci. Považujem Uzbekistan za dôležitého regionálneho partnera, ktorý dokáže zabezpečiť stabilitu a bezpečnosť v tomto regióne, a preto by sme mali s ním intenzívnejšie pracovať aj na diplomatickej úrovni. Myslím si, že by sme mali tieto vzťahy naďalej zlepšovať, rovnako aj zlepšovať vzájomný obchod s touto krajinou. Spoločne by sme mali bojovať proti organizovanému zločinu, terorizmu a takisto podporovať zelenú transformáciu v tejto krajine a viac využívať zelenú energiu.
2023/10/04
European green bonds (A9-0156/2022 - Paul Tang)

Európske zelené dlhopisy sú dobrovoľnou štandardou, ktorú môžu podniky použiť na zvýšenie finančných prostriedkov od investorov na legitímne projekty, ktoré sledujú environmentálne udržateľné ciele a sú v súlade s taxonómiou EÚ. Jedná sa o súčasť programu v oblasti udržateľného financovania. Cieľom je zabrániť tzv. "greenwashingu" na finančnom trhu. Všetky podniky, ktoré sa rozhodnú vydať tieto zelené dlhopisy, budú povinné poskytovať informácie o využití dlhopisov a podávať dôkazové správy o tom, ako tieto investície zapadajú do celkových plánov tranzície podniku v súlade s Parížskou dohodou. Tento návrh podporujem lebo zelená tranzícia si skutočne vyžaduje veľké investície, a preto by sme ich mali podnikom, ktoré sú na ňu pripravené, poskytnúť (samozrejme v súlade s dodržiavaním pravidiel).
2023/10/05
Scheme of generalised tariff preferences (A9-0267/2023 - Heidi Hautala)

Všeobecný systém preferencií (ďalej VSP) slúži EÚ ako nástroj pri udeľovaní obchodných preferencií rozvojovým krajinám. Súčasný systém VSP je platný len do 31. decembra 2023 a aktuálne prebiehajú rokovania o novom nariadení. Keďže však riadny legislatívny postup stále prebieha a črtá sa riziko, že sa proces nestihne uzavrieť pred koncom tohto roka, bolo potrebné predĺžiť fungovanie aktuálneho systému VSP. Podporila som toto predĺženie, lebo si nemôžeme dovoliť nechať 60 krajín, ktoré využívajú preferencie VSP, v neistote a ohroziť našu dôveryhodnosť v oblasti obchodnej a rozvojovej politiky.
2023/10/05
Financial services contracts concluded at a distance (A9-0097/2023 - Arba Kokalari)

Aktuálne platná smernica o obchodovaní na diaľku (DMFSD) bola prijatá ešte v roku 2002, z čoho jasne vyplýva potreba jej modernizácie. Dôležité je zamerať sa na pravidlá ochrany spotrebiteľov pri uzatváraní zmluvy o finančných službách na diaľku. Tento návrh zahŕňa jednoduchší prístup k 14 dňovému právu na odstúpenie od zmluvy vrátane požiadavky, aby bola k dispozícii možnosť odstúpiť od zmluvy na diaľku. Ďalej sú v ňom napríklad osobitné pravidlá pre uzatváranie zmlúv o finančných službách online, ktoré od obchodníkov vyžadujú, aby poskytli spotrebiteľom primerané vysvetlenia, prísnejšie sankcie pri nedodržiavaní pravidiel a ďalšie. Návrh podporujem, pretože ochrana práv spotrebiteľa je veľmi dôležitá a jeho právo na odstúpenie od zmluvy musí byť jednoduchšie a ľahšie použiteľné.
2023/10/05
Taking stock of Moldova's path to the EU (B9-0407/2023, RC-B9-0408/2023, B9-0408/2023, B9-0410/2023, B9-0411/2023, B9-0417/2023, B9-0420/2023)

Balík rozšírenia EK obsahuje správy, ktoré hodnotia plnenie odporúčaných reformných priorít všetkých kandidátskych krajín, aby sa mohlo pokročiť v ich snahách o vstup do EÚ. Jednou z kandidátskych krajín je aj Moldavsko. Vojna na Ukrajine spôsobila tejto krajine ťažkosti, s ktorými si ale prekvapujúco dobre poradila. Moldavská vláda za posledné roky uskutočnila chvályhodný politický progres na ceste ku vstupu do EÚ, čím si získala status spoľahlivého partnera. Týka sa to najmä boja proti korupcii, úspešne zvládnutej migračnej a energetickej krízy, posilnenia ľudských práv či prebiehajúcej reforme súdnictva. Moldavsko má stále svoje nedostatky, ale situácia nasvedčuje, že sú ochotní zlepšovať sa a napredovať. Vo všeobecnosti podporujem snahy Moldavska o členstvo v EÚ, ale ešte ho čaká dlhá cesta. Mali by sme naďalej komunikovať na vysokej úrovni a viac Moldavsko zapájať do rôznych spoluprác, nielen v oblasti bezpečnosti či zahraničnej politiky.
2023/10/05
The new European strategy for a better internet for kids (BIK+) (B9-0386/2023)

Nová Európska stratégia lepšieho internetu pre deti (BIK+) prináša nové a potrebné opatrenia v oblasti ochrany detí online, ktorými dopĺňa stratégiu BIK+ z roku 2012. Jedná sa najmä o ochranu detí pred nebezpečným a nezákonným online obsahom, poskytnutie pomoci obetiam kyberšikany, rozvoj zručností potrebných na múdre rozhodnutia a bezpečné a zodpovedné správanie sa online. Deti sa dostávajú do styku s internetom a sociálnymi médiami omnoho častejšie a v čoraz mladšom veku ako kedykoľvek predtým, a preto je našou povinnosťou im vytvoriť bezpečné digitálne prostredie. Práva detí, vrátane práv uplatňovaných online, sa musia v EÚ úplne dodržiavať. Tento návrh som podporila, pretože považujem za kľúčové, aby naše deti mohli bezpečne využívať pozitívne aspekty internetu či identifikovať dezinformácie.
2023/10/05
Farm Sustainability Data Network (A9-0075/2023 - Jérémy Decerle)

Poľnohospodárstvo je kľúčovým odvetvím nielen pre Slovensko, ale pre celú EÚ. Zastáva zásadnú úlohu pri výrobe potravín, rozvoji vidieka a environmentálnej udržateľnosti.Prechod na dátovú sieť o udržateľnosti poľnohospodárskych podnikov odráža meniace sa priority a výzvy, ktorým náš poľnohospodársky sektor čelí. Umožní nám zbierať a analyzovať údaje, ktoré nepokrývajú len ekonomické aspekty poľnohospodárstva, ale aj environmentálne a sociálne. Tieto údaje nám umožnia prijímať informované politické rozhodnutia, ktoré podporujú udržateľné poľnohospodárske postupy, znižujú vplyv na životné prostredie a zlepšujú živobytie našich poľnohospodárov a farmárov. Slovensko, podobne ako mnohé iné členské štáty EÚ, čelí výzvam ubúdajúcich prírodných zdrojov, meniacich sa klimatických podmienok a rastúceho dopytu po potravinách. Prechodom na sieť údajov o udržateľnosti poľnohospodárskych podnikov môžeme lepšie pochopiť vzťah medzi poľnohospodárskymi postupmi a ich vplyvom na spoločnosť a životné prostredie.
2023/10/17
Establishing the Ukraine Facility (A9-0286/2023 - Michael Gahler, Eider Gardiazabal Rubial)

V tomto prípade si EP schválil svoju pozíciu k navrhovanému špeciálnemu nástroju na podporu Ukrajiny, ktorý má mať k dispozícii 50 miliárd EUR na roky 2024 - 2027. Tento balík peňazí má slúžiť na jej rekonštrukciu, modernizáciu a obnovu. Považujem však za trocha zvláštne, že EP vojnou zmietanej Ukrajine nariaďuje, že minimálne 20 % týchto financií musí byť použitých na vytvorenie zelených riešení a posilnenie biodiverzity a 35 % na podporu malých a stredných podnikov. Ale keďže sa jedná o ekonomickú pomoc, ktorá nesmie slúžiť na vojenské účely a nesmú sa za ňu nakupovať zbrane, tento návrh som podporila. Čerpanie týchto financií je tiež podmienené aj správnymi reformami v oblasti boja proti korupcii, klientelizmu a ďalšími dôležitými vecami, ktoré sa týkajú právneho štátu.
2023/10/17
Establishing the Strategic Technologies for Europe Platform (‘STEP’) (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler)

Nedávne globálne udalosti zdôraznili zraniteľnosť našich dodávateľských reťazcov, dôležitosť digitálnej infraštruktúry a význam strategických technológií. Zriadenie platformy strategických technológií pre Európu (STEP) je ambiciózne úsilie, ktoré podporí spoluprácu medzi členskými štátmi EÚ, lídrami priemyslu a výskumnými inštitúciami. Umožní identifikovať, vyvíjať a využívať strategické technológie v kľúčových sektoroch, akými sú umelá inteligencia, kvantová výpočtová technika, kybernetická bezpečnosť a pokročilá výroba, ktoré sú dôležité pri zabezpečovaní konkurencieschopnosti a technologickej suverenity EÚ.Aj my na Slovensku máme silný a dynamický technologický sektor a STEP nám ponúka príležitosť na ďalší rast a integráciu do širšieho európskeho ekosystému. Aby bola táto platforma úspešná, je potrebné zabezpečiť investovanie do výskumu a vývoja, podporu prostredia pre podnikanie a inovácie, a najmä uprednostňovať etické a zodpovedné používanie týchto technológií. Zriadenie platformy Strategické technológie pre Európu som podporila, pretože nie je len strategický krok, ale aj záväzok voči našej budúcnosti.
2023/10/17
Schengen area: digitalisation of the visa procedure (A9-0025/2023 - Matjaž Nemec)

Schengen je jedným z kľúčových pilierov európskej integrácie, podporujúci slobodu pohybu a spoluprácu medzi našimi členskými štátmi. Vo svete, ktorý sa neustále vyvíja, je aj pre správne fungovanie Schengenu dôležité napredovať a využiť príležitosti, ktoré ponúka digitalizácia. Digitalizácia postupu udeľovania víz má potenciál priniesť množstvo výhod. Môže zefektívniť a zjednodušiť proces podávania žiadostí pre žiadateľov o víza, ale tiež aj pre orgány zodpovedné za spracovanie týchto žiadostí. Vďaka tomuto technologickému pokroku sa tiež zlepšia bezpečnostné opatrenia, čím sa sťaží úspech podvodných aplikácií.Preto plne podporujem digitalizáciu vízového postupu v rámci schengenského priestoru. Predstavuje nevyhnutný krok vpred vo vývoji tohto významného projektu, ktorý ponúka množstvo výhod pre našich občanov, naše hospodárstva a celkovú bezpečnosť a integritu našich hraníc.
2023/10/18
Schengen area: amending the Visa Sticker Regulation (A9-0268/2023 - Matjaž Nemec)

Spoločná vízová politika EÚ je dôležitou súčasťou budovania priestoru bez vnútorných hraníc a základným prvkom, ktorý pomáha v boji proti bezpečnostným rizikám a riziku neregulárnej migrácie do EÚ, pričom by mala zároveň uľahčovať cestovný ruch a obchod. Žiadosti o schengenské víza a rozhodnutia o nich sa už dnes elektronicky zaznamenávajú do vízového informačného systému, avšak dva dôležité kroky stále existujú len v papierovej podobe, a to žiadosť o získanie víza a samotná vízová nálepka v pase. Nové pravidlá znížia náklady na žiadosti o víza a zjednodušia postup. Jednotlivec požiada o vízum prostredníctvom jedinej a jednotnej online platformy. Vízová nálepka bude nahradená digitálnymi vízami, ktoré si žiadateľ môže stiahnuť do svojho mobilu. Nový proces elektronických víz EÚ bude pre žiadateľa jednoduchší a lacnejší. Vo väčšine prípadov bude potrebná iba jedna návšteva konzulátu alebo vízového centra a platnosť víz už nebude viazaná na platnosť pasu.
2023/10/18
European protein strategy (A9-0281/2023 - Emma Wiesner)

Cieľom stratégie je zabezpečiť, aby EÚ mala dostatok jedla, a najmä proteínov, a tiež aj podpora zodpovedného chovu zvierat, ktorý uprednostňuje dobré životné podmienky zvierat a znížený vplyv na životné prostredie, čo považujem za dobré. No keďže tento dokument podporuje využívanie bielkovín hmyzieho pôvodu na výživu ľudí a tiež nové genómové techniky, ktoré považujem za pokus o obchádzanie pravidiel ohľadne geneticky modifikovaných potravín, nemohla som tento dokument podporiť.
2023/10/19
Data Act (A9-0031/2023 - Pilar del Castillo Vera)

Zákon o údajoch je súčasťou európskej dátovej stratégie a snaží sa zabezpečiť, aby výhody digitálnej revolúcie zdieľali všetci. V neustále sa vyvíjajúcom digitálnom svete má zákon o údajoch pre občanov EÚ veľký význam. Predstavuje príležitosť na dosiahnutie jemnej rovnováhy medzi podporou inovácií a ochranou základných práv našich občanov, najmä pokiaľ ide o ochranu údajov a súkromia. Vytvára rámec, ktorý zvyšuje transparentnosť, súhlas a kontrolu osobných údajov tým, že zaisťuje, aby spoločnosti niesli zodpovednosť za svoje postupy v oblasti údajov. Táto legislatíva ponúka občanom EÚ nástroje na aktívne riadenie ich online prítomnosti, informované rozhodnutia a ochranu ich práv z hľadiska súkromia v digitálnom prostredí. Slovensko, podobne ako mnohé iné členské štáty EÚ, kladie vysoký dôraz na ochranu osobných údajov. Preto podporujem dôležitosť vytvorenia regulačného rámca, ktorý jednotlivcom umožňuje mať kontrolu nad svojimi osobnými údajmi a zároveň poskytuje priaznivé prostredie pre prosperitu podnikov.
2023/11/09
European single access point (ESAP): access to information in relation to financial services, capital markets and sustainability (A9-0026/2023 - Pedro Silva Pereira)

Dopyt spotrebiteľov po investíciách do udržateľných investičných produktov narastá a je zložité získať rýchly a jednoduchý prístup k finančným informáciám a informáciám o udržateľnosti spoločností. Iniciatíva ESAP, ktorej cieľom je centralizovať informácie týkajúce sa finančných služieb, kapitálových trhov a udržateľnosti, predstavuje príležitosť na zvýšenie efektívnosti šírenia informácií a podporu rovnakých podmienok pre účastníkov trhu.ESAP by spotrebiteľom a investorom poskytol jednotné kontaktné miesto a uľahčil tak dostupnejšie získavanie informácií súvisiacich s udržateľnosťou o spoločnostiach a investíciách v EÚ. Tento návrh som podporila, nakoľko ESAP je základným kameňom únie kapitálových trhov, ktorá bude kľúčová pri podpore celkových cieľov v rámci európskej zelenej dohode, digitálnej stratégie EÚ a stratégie digitálnych financií.
2023/11/09
European environmental economic accounts: new modules (A9-0296/2023 - Pascal Canfin)

Environmentálne ekonomické účty zoskupujú ekonomické a environmentálne údaje, ktoré sú podkladom pre tvorbu politiky EÚ. Informujú o vplyvoch hospodárskej činnosti na životné prostredie a prínose životného prostredia pre ekonomiku a pre naše blaho. Sú dôležitý zdroj údajov na monitorovanie a hodnotenie environmentálnych politík a pokroku pri dosahovaní cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Tento návrh pojednáva o zmene pravidiel EÚ o európskych environmentálnych ekonomických účtoch pridaním nových tematických modulov, ktorými sú lesy, ekosystémy a environmentálne subvencie. Tým by sa malo zabezpečiť, aby bola verejnosť jasným a transparentným spôsobom informovaná o klimatických dráhach, biodiverzite, znečistení, lesoch a iných environmentálnych problémoch, preto som tento návrh podporila.
2023/11/09
Waste electrical and electronic equipment (WEEE) (A9-0311/2023 - Anna Zalewska)

Odpad z elektrických a elektronických zariadení zahŕňa širokú škálu zariadení, ako sú napr. počítače, chladničky, mobilné telefóny a podobne na konci ich životnosti. Objem, ktorý sa každoročne vyprodukuje v EÚ, rapídne rastie a v súčasnosti ide o jeden z najrýchlejšie rastúcich tokov odpadu. Slovensko, podobne ako aj iné členské štáty EÚ, si uvedomuje dôležitosť prechodu na obehové hospodárstvo, ktoré podporuje udržateľnú výrobu a spotrebu. Táto smernica zohráva kľúčovú úlohu pri dosahovaní tohto cieľa stanovením smerníc pre správnu likvidáciu, recykláciu a zhodnocovanie elektronického odpadu. Podporujem opatrenia, ktoré nielen zefektívnia nakladanie s odpadmi, ale aj podnietia inovácie v recyklačných technológiách a prispejú tak k udržateľnej výrobe a spotrebe.
2023/11/09
High common level of cybersecurity at the institutions, bodies, offices and agencies of the Union (A9-0064/2023 - Henna Virkkunen)

Žijeme v elektronickej dobe a s výhodami, ktoré digitalizácia prináša, však ruka v ruke prichádzajú aj nové hrozby. Čím ďalej tým častejšie sme svedkami kybernetických útokov a zvyšuje sa počet závažných incidentov, ktorých cieľom sú aj inštitúcie, orgány, úrady a agentúry EÚ. Je preto dôležité, aby sa tejto téme venovala dostatočná pozornosť a aby inštitúcie prijímali opatrenia na boj proti takýmto útokom, ako aj ich predchádzanie. Týmto návrhom sa Komisia snaží vytvoriť spoločné opatrenia a pravidlá kybernetickej bezpečnosti pre všetky subjekty Únie a zabezpečiť tak ich lepšiu odolnosť a schopnosť reagovať na takéto incidenty.
2023/11/21
Catch documentation programme for bluefin tuna (A9-0172/2021 - Gabriel Mato)

Tuniak modroplutvý je druh, ktorý čelí značným hrozbám v dôsledku nadmerného výlovu, a preto je nevyhnutné zaviesť opatrenia, ktoré podporia jeho obnovu a dlhodobú udržateľnosť. V tomto návrhu sa stanovujú pravidlá pre program dokumentácie úlovkov tuniaka modroplutvého. Návrh som podporila, kedže jeho účelom je identifikovať pôvod všetkých tuniakov modroplutvých, jeho úlovky a následné obchodné transakcie a pomôcť tak k zvýšeniu udržateľnosti v tejto oblasti.
2023/11/21
Common rules promoting the repair of goods (A9-0316/2023 - René Repasi)

Každý z nás keď si kúpi nejaký výrobok, chce ho používať, čo najdlhšie. Nechceme veci vyhadzovať a kupovať si stále nové. Preto si myslím, že právo na opravu je veľmi dôležité a spotrebitelia majú mať naň nárok. Opraviteľnosť je zároveň aj kľúčovým aspektom udržateľnosti. Rozširovanie práv na opravu, napríklad aj o výrobky, ktoré sa skladajú aj z batérií, je podľa mňa veľmi dobrý krok. Podporou a uľahčením opravy tovaru prispejeme k zníženiu odpadu, minimalizácii vyčerpania zdrojov a tým pádom aj k zmierneniu vplyvu na životné prostredie. Zároveň je to v súlade so zásadami ekonomickej efektívnosti, stimulujeme miestne podniky podporou opravárenských podnikov a kvalifikovaných odborníkov, čím prispievame aj k vytváraniu pracovných miest, najmä v sektore MSP. Právo na opravu výrobkov by sa malo čím viac rozširovať a výrobcovia by mali tento proces čo najviac sprístupniť a zjednodušiť.
2023/11/21
Union certification framework for carbon removals (A9-0329/2023 - Lídia Pereira)

V našej snahe o ochranu planéty a čistý vzduch musíme nie len obmedzovať a zakazovať, ale aj oceňovať tých, čo sa snažia pomáhať. Nejde len o znižovanie emisií, ktoré produkujeme, alebo potrebujeme aj zachytávanie týchto emisií. V tomto prípade ide o tzv. certifikáty na zachytávanie uhlíka, ktoré budú odmenou za snahu, sú podľa mňa dobrou cestou vpred. Súhlasím však so spravodajcom výboru pre poľnohospodárstvo, že nesmieme nahrádzať pestovanie potravín novými farmami na zachytávanie uhlíka. Návrh vnímam ako pozitívny, pretože ak dokážeme v trialógu dospieť k správnej dohode, môžeme dostať napríklad do poľnohospodárstva viac vlastných finančných zdrojov ako odmenu za podporu zalesňovania, starostlivosti o pôdu a les. Verím, že keďže pôjde o využívanie vedeckých metód vypočítavania uhlíka, bude to objektívne a pravdivé. Takisto verím, že takýto krok podporí ďalší výskum, z ktorého môžu vzísť nové možnosti, ako sa vysporiadať s čistením nášho prostredia od negatívnych účinkov nie len uhlíka, ale aj ďalších škodlivých emisií. Uhlíkové certifikáty umožnia financovanie projektov na redukciu nie len CO2, ale aj iných skleníkových plynov, a preto tento návrh podporujem.
2023/11/21
EU framework for the social and professional situation of artists and workers in the cultural and creative sectors (A9-0304/2023 - Antonius Manders, Domènec Ruiz Devesa)

Kultúrny a kreatívny sektor v EÚ považujem za nesmierne dôležitý pre podporu hospodárskeho rastu, zamestnanosti a inovácií. Tieto odvetvia prispievajú k tvorbe pracovných miest, stimulujú podnikanie a zvyšujú atraktivitu regiónov. Okrem toho posilňujú kultúrnu rozmanitosť a medzikultúrny dialóg, čím podporujú jednotu a spoluprácu medzi členskými štátmi EÚ a posilňujú pocit európskej jednoty. V tomto odvetví pracuje takmer 4 % pracovnej sily v EÚ, no pozícia umelcov je veľmi špecifická a ich pracovné podmienky bývajú často náročné. Túto prácu často sprevádza neistota a nepredvídateľnosť, pokiaľ ide jej dostupnosť a príjmy, pričom v mnohých prípadoch je sprevádzaná slabým alebo žiadnym sociálnym zabezpečením. Ochrana pracovníkov však musí fungovať aj v tomto sektore, a preto EP preložil legislatívnu iniciatívnu správu, v ktorej navrhuje rôzne nástroje na zlepšenie podmienok pracovníkov v kultúrnom a kreatívnom priemysle a zjednotenie ich podmienok v rámci EÚ. Myslím si, že je to správny krok a túto správu som podporila.
2023/11/21
Reducing inequalities and promoting social inclusion in times of crisis for children and their families (A9-0360/2023 - Sandra Pereira)

Deti sú naša budúcnosť, a preto by sme mali podporovať ich rozvoj a rovnaké príležitosti. Aby nezáležalo na tom, či sa narodili vo francúzskom paláci alebo v slovenskom jednoizbovom byte. Všetky deti by sa mali cítiť bezpečne, mať teplé a dobré jedlo a dostať kvalitné vzdelanie, ktoré podporí ich talenty, aby z nich vyrástli zodpovední a silní dospelí, ktorí budú platnou súčasťou spoločnosti. Nedávne viaceré krízy ešte viac zhoršili situáciu mnohých detí a ich rodín a zväčšili sa už existujúce nerovnosti. Preto treba zabezpečiť univerzálne opatrenia, ktoré zmierňujú negatívne ekonomické a sociálne dôsledky kríz, ako aj univerzálne politiky, ktoré pomáhajú ich predchádzaniu.
2023/11/21
Children first - strengthening the Child guarantee, two years on from its adoption (B9-0462/2023)

Blaho našich detí nie je len meradlom nášho úspechu ako spoločnosti, ale aj odrazom nášho záväzku voči budúcnosti. Preto pre nich potrebujeme dobrú štátnu opateru, systém, ktorý funguje, ktorý deti podporuje. Základom sú dostupné zariadenia predškolskej dochádzky, kvalitné školy, dostupné teplé jedlo pre všetky deti, ale aj podpora ich mimoškolských aktivít a talentov, a to nielen v športe, ale aj v hudobnej, tanečnej, či vedeckej oblasti. Nesmieme však zabúdať ani na to, aby mali prístup k riadnej lekárskej starostlivosti a hlavne ich chrániť, napríklad aj legislatívou a osvetou o ochrane detí na internete pred zneužívaním. Je dôležité, aby sme sa zamerali na vykonávanie celoeurópskej záruky pre deti.
2023/11/21
Implementation of the Regulation establishing measures for the recovery of the stock of European eel (A9-0353/2023 - Bert-Jan Ruissen)

V prípade úhorov ide z hospodárskeho a rybárskeho hľadiska o veľmi cenený druh rýb. Najväčší hospodársky význam má jeho lov v prímorských krajinách, avšak na začiatku 20. storočia začali klesať počty migrujúcich úhorov pod prijateľnú hranicu. Úhor európsky je kriticky ohrozený druh a sú potrebné opatrenia na jeho obnovu. Vývoz a dovoz európskych úhorov z EÚ a do nej je zakázaný, no stále sa uskutočňuje prostredníctvom ázijských trhov. Lepšia vysledovateľnosť je preto kľúčom k boju proti nezákonnému, nenahlásenému a tiež neregulovanému rybolovu a v boji proti nezákonnému obchodu. Toto nariadenie EÚ poskytuje rámec na riešenie všetkých vplyvov človeka na úhory vo všetkých biotopoch, či už ide o morské alebo sladkovodné. Podporila som tento návrh, lebo spoločné opatrenia na zabezpečenie obnovy populácie úhorov sú potrebné.
2023/11/21
Mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund – application EGF/2023/002 BE/Makro - Belgium (A9-0351/2023 - Petri Sarvamaa)

Táto správa schvaľuje pomoc pre približne 1 400 bývalých zamestnancov spoločnosti Makro v Belgicku. Podľa očakávania prepúšťanie postihlo najmä pracovníkov starších ako 50 rokov a/alebo pracovníkov s nízkou kvalifikáciou, kde sa predpokladá ťažšie znovu začlenenie do stabilného zamestnania. Fond zohráva kľúčovú úlohu pri poskytovaní podpory pracovníkom, ktorí boli nepriaznivo ovplyvnení globalizáciou a hospodárskymi zmenami. Financovanie by malo pomôcť prepusteným pracovníkom nájsť si nové zamestnanie prostredníctvom rekvalifikácie, prispôsobeného poradenstva a vzdelávania, ako aj školení a podporu pri zakladaní vlastného podnikania, a preto som tento návrh podporila.
2023/11/22
Official Journal of the EU: electronic publication (A9-0352/2023 - Adrián Vázquez Lázara)

V tomto prípade išlo v podstate o technickú úpravu nariadenia, ktoré sa týka úradného vestníka. Vďaka zmene sa zjednodušuje uverejňovanie úradného vestníka EÚ a tiež prístup k nemu. Znenie nariadenia sa mení tak, aby bolo všeobecnejšie a zahŕňalo všetky prostriedky zaručujúce autenticitu, integritu a nemennosť elektronického vydania úradného vestníka aj do budúcna, keďže sa tieto môžu s časom meniť.
2023/11/22
EU/New Zealand Free Trade Agreement (A9-0305/2023 - Daniel Caspary)

Európska únia je otvorená ekonomika na svoje fungovanie potrebuje zahraničný obchod. Dohody o voľnom obchode, ktoré otvárajú nové trhy a zvyšujú prístup k potenciálnym obchodným partnerom, uzatvára EÚ so širokým spektrom krajín. Nový Zéland s EÚ zdieľa mnohé hodnoty a je pre nás dôležitým strategickým cenným partnerom v indicko-pacifickom regióne. Dohoda sa týka oveľa viac než len objemov obchodu, mala by priniesť výhody pre podniky, pracovníkov a spotrebiteľov, a preto som aj podporila jej prijatie zo strany EP. Okrem iného obsahuje aj nástroje na presadzovanie ustanovení v kapitole o obchode a trvalo udržateľnom rozvoji, kam spadajú napríklad otázky práce a životného prostredia.
2023/11/22
EU/New Zealand Free Trade Agreement (Resolution) (A9-0314/2023 - Daniel Caspary)

V tomto prípade išlo o sprievodné uznesenie Európskeho parlamentu k udeleniu súhlasu s uzatvorením obchodnej dohody medzi EÚ a Novým Zélandom. Táto dohoda prinesie nové príležitosti pre EÚ aj Nový Zéland. Napríklad zruší všetky clá na vývoz z EÚ na Nový Zéland a obsahuje tiež osobitnú kapitolu na podporu malých a stredných podnikov. Keďže EP udelil súhlas s dohodou, Rada EÚ môže prijať rozhodnutie o uzavretí dohody a následne keď Nový Zéland oznámi, že ukončil svoj ratifikačný postup, dohoda nadobudne platnosť.
2023/11/22
Framework for ensuring a secure and sustainable supply of critical raw materials (A9-0260/2023 - Nicola Beer)

Túto dohodu o udržateľnosti ťažby a dodávok kritických surovín považujem za veľmi dôležitú. Máme zodpovednosť nielen voči svojim občanom, ale aj voči tretím krajinám, kde častokrát takáto ťažba prebieha.Som preto veľmi rada, že v tomto návrhu podporujeme oveľa viac recyklácie už existujúcich materiálov, že zvyšujeme tento cieľ na 25 %, že ho podporíme viac ako ďalšiu novú ťažbu. Začneme viac ťažiť aj v Európe. Cieľ 10 % považujem takisto za veľmi dôležitý. Znamená to, že chceme zvyšovať aj produkčnú kapacitu v našom spracovateľskom priemysle a opätovné použitie surovín, ktoré už máme vyťažené. Obmedzíme tak svoj novodobý kolonializmus, ktorého sa ako Európska únia dopúšťame našou ťažbou surovín v tretích krajinách. Mali by sme používať to, čo už momentálne máme. Takisto považujem cieľ 40 % spracovania v Európe za veľmi dobrý, pretože prináša viac pracovných miest pre našich občanov.
2023/12/12
Mental health (A9-0367/2023 - Sara Cerdas)

Duševné zdravie je dôležitá téma a tento návrh podporujem. Je rovnako potrebné mať duševnú pohodu ako fyzické zdravie. Prostredníctvom tohto návrhu poslanci vyzývajú členské štáty, aby uprednostnili a zlepšili prístup zraniteľných skupín k službám duševného zdravia, podporovali iniciatívy na boj proti stigmatizácii, vylúčeniu a diskriminácii ľudí s duševnými zdravotnými problémami a zabezpečili, aby všetci občania EÚ mali prístup ku kvalitným a cenovo dostupným službám v oblasti duševného zdravia. Je potrebná dlhodobá, komplexná a integrovaná stratégia EÚ v oblasti duševného zdravia.
2023/12/12
Addictive design of online services and consumer protection in the EU single market (A9-0340/2023 - Kim Van Sparrentak)

V čoraz rýchlejšie rastúcom digitálnom svete takmer každý z nás pozná nutkanie chytiť telefón, pozrieť sa na jeho obrazovku a skontrolovať upozornenia, niekedy dokonca úplne bezdôvodne.Návykové online služby môžu mať na ľudí škodlivé účinky, ako je zvýšený tlak, stres, zlý spánok, preťaženie informáciami, nedostatok koncentrácie a neustále rozptyľovanie. Medzi príznaky vážnejšieho problematického používania internetu patrí depresia a úzkosť, negatívny vplyv na učenie, pamäť, ako aj skracovanie doby pozornosti, pričom medzi najzraniteľnejšie skupiny patria deti a mladí ľudia.Mám za to, že je dobré mať pravidlá na vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa pred návykovým dizajnom online služieb vrátane ochrany ich zdravia a bezpečnosti a na zabezpečenie bezpečných rovnakých podmienok pre podniky, preto som tento návrh podporila.
2023/12/12
EU-Japan relations (A9-0373/2023 - Reinhard Bütikofer)

EÚ a Japonsko zdieľajú spoločné hodnoty vrátane záväzku k demokracii, ľudským právam a zásadám právneho štátu. Naše ekonomické väzby prekvitali prostredníctvom dohody o hospodárskom partnerstve medzi EÚ a Japonskom, čím sa podporili zvýšené obchodné a investičné príležitosti pre obe strany. Je pre nás dôležité stavať na tomto základe a ďalej posilňovať našu spoluprácu nielen v ekonomických záležitostiach, ale aj pri riešení globálnych výziev, akými sú zmena klímy, kybernetická bezpečnosť a verejné zdravie.Podporujem pokračujúcu spoluprácu, otvorenú komunikáciu a sledovanie spoločných cieľov na posilnenie väzieb medzi EÚ a Japonskom, čím sa vytvorí pozitívne a trvalé partnerstvo v prospech našich občanov a celého sveta.
2023/12/13
The situation of children deprived of liberty in the world (A9-0371/2023 - María Soraya Rodríguez Ramos)

Našou kolektívnou zodpovednosťou je obhajovať práva a blaho tých najzraniteľnejších vrátane detí, ktoré sa ocitli v situácii uväznenia. Táto správa vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby sa zaviazalo k odstráneniu systematickej deprivácie detí vo svete. Medzinárodné spoločenstvo musí zostať neochvejné vo svojom záväzku presadzovať práva každého dieťaťa bez ohľadu na jeho okolnosti. Vysoký počet detí zbavených slobody si vyžaduje pozornosť a koordinované úsilie pri riešení základných príčin a poskytovaní trvalo udržateľných riešení, a preto tento návrh podporujem.
2023/12/13
EU-US relations (A9-0372/2023 - Tonino Picula)

Amerika už nie je to, čo bývala. Naďalej však zostáva naším významným obchodným partnerom a takisto strategickým partnerom, s ktorým nás spája veľa spoločných cieľov. Samozrejme, na niektoré veci máme rozdielne názory a občas si aj konkurujeme. Netreba však tento vzťah podceňovať. Potrebujeme väčšiu výmenu názorov a lepšiu spoluprácu, a preto podporujem návrhy v tejto správe, ktoré sa týkajú zriadenia transatlantickej rady alebo napríklad navrhujú užšiu spoluprácu medzi parlamentmi Spojených štátov a Európskej únie. Takáto spolupráca je určite nevyhnutnosťou. Našou spoločnou úlohou je určite aj naďalej podporovať vzájomný obchod. Aj keď Spojené štáty nie sú náš najväčší partner, sú významný obchodný partner pre Európsku úniu.
2023/12/13
European Hydrogen Bank (A9-0379/2023 - Robert Hajšel)

Vodík zohráva dôležitú úlohu pri pomoci EÚ dosiahnuť svoj cieľ klimatickej neutrality do roku 2050. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť výrobu a dovoz vodíka v EÚ. Podporila som návrh svojich kolegov, ktorý vyzýva EK, aby analyzovala vývoj mechanizmu dobrovoľného spájania dopytu a spoločného obstarávania vodíka a v prípade potreby predložila legislatívny návrh na tento účel, pretože mechanizmus AggregateEU môže zohrávať dôležitú úlohu pri rozvoji trhu s vodíkom pod vedením Európskej vodíkovej banky.
2023/12/14
Ozone depleting substances (A9-0050/2023 - Jessica Polfjärd)

Táto aktualizovaná legislatíva EÚ, ktorú som podporila, sa zameriava na výrazné zníženie emisií látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu. Zahŕňa špecifické opatrenia, ako je eliminovanie škodlivých látok zo stavebných pien, najmä počas renovácií, a zákaz ich výroby, predaja, používania, dovozu a vývozu s niekoľkými prísnymi výnimkami. Táto legislatíva odráža rovnováhu medzi ambicióznymi environmentálnymi cieľmi a praktickou implementáciou vrátane potreby vhodného školenia pre personál zapojený do procesov tejto zmeny. Predstavuje komplexný prístup k ochrane životného prostredia, ktorý je v súlade s Európskou zelenou dohodou a medzinárodnými dohodami.
2024/01/16
Fluorinated gases regulation (A9-0048/2023 - Bas Eickhout)

Zníženie emisií z fluórovaných plynov je kľúčové pre splnenie environmentálnych a klimatických cieľov EÚ. Cieľom návrhu je postupné vyradenie škodlivých fluórovaných uhľovodíkov (HFC) do roku 2050 v súlade s našimi dlhodobými klimatickými cieľmi. Podporila som túto iniciatívu vďaka jej komplexnému prístupu k zákazu výrobkov s týmito plynmi a podpore udržateľných alternatív v rôznych sektoroch. Táto legislatíva prispieva nielen k ochrane životného prostredia, ale podporuje aj technologické inovácie a hospodársky rozvoj v rámci EÚ.
2024/01/16
Exceptional trade measures for countries and territories participating in or linked to the Stabilisation and Association process (codification) (A9-0001/2024 - Magdalena Adamowicz)

V tomto prípade išlo skôr o technické hlasovanie, keďže sa jednalo len o kodifikáciu platných znení existujúcich právnych predpisov bez zmeny ich obsahu s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť právo EÚ. Úprava zjednodušuje právne porozumenie pre občanov, podporuje väčšiu transparentnosť a dostupnosť, čo považujem za pozitívne. Z obsahovej stránky je toto nariadenie dôležité, lebo podporuje hospodársku integráciu a spoluprácu medzi EÚ a týmito regiónmi a je kľúčové pre podporu politickej a ekonomickej stability na západnom Balkáne, presadzovanie demokracie, ľudských práv a nevyhnutných ekonomických reforiem. Je v súlade so záväzkom EÚ k procesu stabilizácie a pridruženia a zabezpečuje spravodlivé a prospešné obchodné opatrenia pre zapojené regióny.
2024/01/16
Implementation of the Erasmus+ programme 2021-2027 (A9-0413/2023 - Milan Zver)

Dostupné a kvalitné vzdelanie je dôležité pre budúcnosť EÚ a práve prínosy programu Erasmus+ idú ďaleko za hranice formálneho vzdelávania. Program sa venuje rôznym odvetviam v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu, pričom kladie dôraz aj na medzinárodnú spoluprácu. Táto správa posudzuje a hodnotí implementáciu programu Erasmus+ v programovom období od roku 2021 do 2027, identifikuje osvedčené postupy a chce riešiť prípadné výzvy, ktoré v programe vznikli. Program Erasmus+ ponúka mladým ľuďom široké možnosti štúdia, odbornej prípravy a pracovných skúseností v zahraničí. Okrem toho zahŕňa aj príležitosti pre vzdelávajúcich sa dospelých a pedagogických zamestnancov. Je dôležité ďalej podporovať a rozvíjať európske univerzity prostredníctvom tohto programu. Som veľkým zástancom tohto programu, pretože verím, že vzdelanie je nesmierne dôležité a predstavuje základ všetkého. Myslím si, že je dôležité, aby Erasmus+ bol predovšetkým programom, ktorý je blízky ľuďom a prístupný pre všetkých.
2024/01/16
Implementation of the Creative Europe programme 2021-2027 (A9-0425/2023 - Massimiliano Smeriglio)

Mám za to, že kreatívnych ľudí so záujmom o rozvoj svojich krajín a EÚ je potrebné podporovať, a preto podporujem program Kreatívna Európa, ktorý má dva všeobecné ciele. Prvý sa zameriava na zachovanie a podporu bohatstva a rozmanitosti európskeho kultúrneho a jazykového dedičstva a druhý má posilniť hospodársky potenciál kultúrneho a kreatívneho sektora. Cieľom tejto správy je zhodnotenie fungovania tohto programu na rozpočtové obdobie 2021 – 2027 v jeho polovici. Je pochopiteľné, že vykonávanie programu bolo ovplyvnené aj externými faktormi, ako bola pandémia COVID-19 či vojna na Ukrajine, ktorú sprevádzala vysoká inflácia, čo malo silný dosah na kultúrny a kreatívny sektor. Aj z týchto dôvodov je potrebné, aby takýto program na podporu umelcov existoval a poskytoval aj dostatočnú flexibilitu na jeho využívanie. EP v svojom uznesení uvítal, ako program Kreatívna Európa napomohol k zmierňovaniu účinkov pandémie na umelcov. Tento program tiež môže napomôcť pri podpore a posilňovaní nadnárodných partnerstiev, a tým prispievať k medzinárodným vzťahom EÚ prostredníctvom kultúry.
2024/01/16
EC/Indonesia Framework Agreement on Comprehensive Partnership and Cooperation: accession of Croatia to the EU (A9-0428/2023 - Andrzej Halicki)

V tomto prípade išlo o umožnenie prístupu Chorvátska k rámcovej dohode o komplexnom partnerstve a spolupráci medzi Európskym spoločenstvom a jeho členskými štátmi a Indonéziou. Je to súčasťou komplexnej integrácie Chorvátska do vonkajších dohôd EÚ. Takýto inkluzívny prístup je dôležitý, pretože posilňuje medzinárodné vzťahy a partnerstvá EÚ.
2024/01/17
Empowering consumers for the green transition (A9-0099/2023 - Biljana Borzan)

Tento návrh považujem za veľmi dobrý a rada som ho podporila. Ako spotrebitelia sa pravidelne stretávame s rôznymi nápismi na výrobkoch ktoré evokujú dojem, že sú nejakým spôsobom lepšie či šetrnejšie k životnému prostrediu. Často to však nemusí byť pravda a ide len o snahu výrobcu presvedčiť nás, aby sme si kúpili práve jeho „lepší“ výrobok. Vďaka tejto smernici to však už nebude možné, každý výrobok propagovaný ako šetrný k životnému prostrediu bude musieť poskytovať jasné dôkazy, napríklad štúdie alebo certifikáty, aby už nemohol spotrebiteľa zavádzať. Nariaďuje jasné označovanie opraviteľnosti a očakávanej životnosti produktov, čím podporuje informované rozhodnutia o kúpe. Cieľom je podporiť dlhšie používanie zakúpených vecí, čím sa zníži počet zbytočných nákupov, a tým aj odpadu. Táto smernica po prijatí nadobudne účinnosť o 2,5 roka a poskytne dostatok času na prípravu pre výrobcov aj predajcov a lepšiu informovanosť spotrebiteľov.
2024/01/17
Cultural diversity and the conditions for authors in the European music streaming market (A9-0388/2023 - Ibán García Del Blanco)

Podporila som iniciatívu na zabezpečenie spravodlivých algoritmov a odmeňovania umelcov v službách streamovania hudby. Toto rozhodnutie sa snaží vyvážiť trh s digitálnou hudbou a zabezpečiť, aby umelci dostali primeranú kompenzáciu. Dôraz sa kladie na riešenie nekalých praktík v algoritmoch streamovacích platforiem, ktoré môžu znevýhodniť niektorých umelcov. Cieľom je chrániť práva a záujmy umelcov v rýchlo sa vyvíjajúcom digitálnom prostredí a podporovať spravodlivý a transparentný systém distribúcie hudby a kompenzácie.
2024/01/17
Building a comprehensive European port strategy (A9-0443/2023 - Tom Berendsen)

Podporila som uznesenie Európskeho parlamentu o vypracovaní komplexnej európskej stratégie pre prístavy vzhľadom na jeho strategický význam pre obchod a hospodárstvo EÚ. Toto uznesenie ukazuje na rozhodujúcu úlohu prístavov v Európe nielen ako koncových bodov pre obchodné toky, ale aj ako dôležitých uzlov v medzinárodných sieťach dodávateľov a hodnotových reťazcov. Zdôrazňuje potrebu vyváženého prístupu k prilákaniu zahraničných investícií a zároveň k ochrane kritickej infraštruktúry, vrátane prístavov, pred potenciálnymi bezpečnostnými rizikami. Okrem toho sa v uznesení zdôrazňuje zásadná úloha prístavov v zelenej a digitálnej transformácii EÚ, pričom sa zdôrazňuje ich význam pre dodávky energie a udržateľnosť. Cieľom stratégie je zabezpečiť budúcu konkurencieschopnosť a odolnosť európskych prístavov a zabrániť závislosti od tretích krajín, čo je zásadný krok pre hospodársku nezávislosť a bezpečnosť EÚ.
2024/01/17
Implementation of the EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) (A9-0400/2023 - Javier Moreno Sánchez)

Implementácia Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody (CETA) medzi EÚ a Kanadou priniesla pevnejšie obchodné väzby a významné ekonomické výhody pre obe strany. Poskytuje stabilný rámec pre obchodné vzťahy a prispieva k hospodárskym ziskom prostredníctvom zvýšeného obchodu s tovarom, službami a investíciami. Dohoda tiež ponúka strategické príležitosti pre EÚ a Kanadu na posilnenie a diverzifikáciu dodávateľských reťazcov, čím sa zabezpečí bezpečnosť obchodu v časoch geopolitickej neistoty. Kľúčové výzvy ako presadzovanie zemepisných označení a riadenia kvót pre syry však zostávajú otvorené. Rozhodujúca je úplná implementácia ustanovení CETA spolu so zvyšovaním povedomia o výhodách dohody, najmä medzi malými a strednými podnikmi (MSP). Podporila som túto správu, lebo aj napriek existujúcim výzvam sa CETA ukázala byť ekonomicky a strategicky výhodná tak pre EÚ, ako aj pre Kanadu.
2024/01/17
EU strategy on Central Asia (A9-0407/2023 - Karsten Lucke)

Podporila som uznesenie o stratégii EÚ pre Strednú Áziu, keďže má za cieľ výrazne posilniť úlohu EÚ v strategicky dôležitom regióne v čase kritických geopolitických zmien. Uprednostňuje kľúčové oblasti, ako je bezpečnosť, konektivita a energetická diverzifikácia, pričom sa zameriava aj na vplyvy vonkajších faktorov a rastúci vplyv Číny v tomto regióne. Záväzok podporovať demokratické hodnoty, ľudské práva a udržateľný rozvoj je v súlade so zásadami EÚ. EÚ musí byť v tomto regióne aktívna a snažiť sa o čo najužšie vzťahy s týmto regiónom, aby bola vnímaná ako demokratická alternatíva v Strednej Ázii. To by malo napomôcť k zachovaniu medzinárodného poriadku a tomu, aby sme účinne dokázali riešiť globálne výzvy.
2024/01/17
EU-India relations (A9-0435/2023 - Alviina Alametsä)

Podporila som túto správu, pretože presadzuje posilnenie strategického partnerstva medzi EÚ a Indiou so zameraním na oblasti, ktoré sú kľúčové pre vzájomný a globálny prospech. Zdôrazňuje potrebu spolupráce pri iniciatívach v oblasti zmeny klímy, digitálnej transformácie a udržateľného rozvoja v súlade so záväzkom EÚ v oblasti environmentálnej udržateľnosti a technologického pokroku. Ďalej tiež zdôrazňuje dôležitosť presadzovania demokratických hodnôt a ľudských práv, ktoré sú kľúčové pre vyvážené a spravodlivé medzinárodné spoločenstvo. Spolupráca s Indiou, najľudnatejšou krajinou na svete, je nevyhnutná pre strategické záujmy EÚ a pri efektívnom riešení globálnych výziev.
2024/01/17
Implementation report on Regulation (EC) No 1924/2006 on nutrition and health claims made on foods (A9-0416/2023 - Tilly Metz)

Som presvedčená, že výživové a zdravotné tvrdenia o potravinách a potravinových doplnkoch musia byť pravdivé a za žiadnych okolností by nemali spotrebiteľov zavádzať či ohrozovať ich zdravie. Nariadenie ktoré sa venuje výživovým a zdravotným tvrdeniam o potravinách je v platnosti už vyše 15 rokov a má zásadnú úlohu pri ochrane spotrebiteľov. Doba sa však zmenila a nariadenie bolo prijaté ešte v čase keď internet a sociálne médiá nezohrávali tak významnú rolu v predaji potravín. Dnes je potrebné zabezpečiť, aby pravidlá platili a boli implementované aj v online priestore, kde sa aktuálne ešte stále pomerne často stretávame s nepovolenými a zavádzajúcimi výživovými a zdravotnými tvrdeniami. Verím, že občania Európskej Únie si zaslúžia tie najlepšie potraviny a potravinové doplnky bez ohľadu na to, či ich nakupujú v kamenných predajniach alebo online, a preto podporujem toto uznesenie.
2024/01/18
Shaping the EU’s position on the UN binding instrument on business and human rights, in particular on access to remedy and the protection of victims (A9-0421/2023 - Heidi Hautala)

Podniky hrajú kľúčovú úlohu v globálnom hospodárstve, finančných službách a medzinárodnom obchode. Je nevyhnutné, aby dodržiavali platné právne normy, medzinárodné dohody a ľudské práva. V nedávnej dobe Európska únia iniciovala legislatívne kroky na reguláciu podnikateľskej činnosti v súvislosti s ľudskými právami a environmentálnymi povinnosťami. To bolo predovšetkým prostredníctvom smernice EÚ o náležitej starostlivosti v oblasti udržateľnosti podnikov. Pokiaľ ide o diskusie na úrovni OSN o právne záväznom nástroji, existuje významný a rastúci záujem, mobilizácia a očakávania medzi dotknutými komunitami, pôvodným obyvateľstvom, odborovými zväzmi, členmi občianskej spoločnosti či akademickými pracovníkmi a odborníkmi na celom svete. Vzhľadom na rastúcu intenzitu rokovaní o právne záväznom nástroji je nevyhnutné, aby Európska únia prijala ambiciózny mandát na tieto rokovania s cieľom účinne sa zapojiť do diskusií. Verím, že podniky by mali dodržiavať všetky predpisy a nemali by si dovoliť porušovať ľudské práva.
2024/01/18
Impact of illegal fishing on food security – the role of the European Union (A9-0433/2023 - Nuno Melo)

EÚ má rybárske plavidlá po celom svete a zároveň importuje množstvo produktov rybolovu, čo ju stavia do špecifickej pozície a robí z nej veľmi dôležitého globálneho hráča v oblasti rybárstva. Je preto dôležité, aby svoju pozíciu využívala na presadzovanie udržateľných postupov a boj proti nezákonnému, nenahlásenému a neregulovanému rybolovu. Ten je škodlivý z hospodárskeho, sociálneho, ale aj environmentálneho hľadiska a zároveň negatívne ovplyvňuje aj našu potravinovú bezpečnosť. Je preto dôležité vynaložiť čo najvyššie úsilie na jeho elimináciu, aby sme zabezpečili dobrú budúcnosť európskeho rybolovu a morských ekosystémov, a tiež posilnili postavenie EÚ ako dôležitého hráča na globálnej úrovni, pokiaľ ide o zodpovedný a udržateľný rybolov.
2024/01/18
Implementation of the Common Fisheries Policy and future perspectives (A9-0357/2023 - Gabriel Mato)

Podporila som toto uznesenie keďže prináša komplexné riešenia rôznych aspektov spoločnej rybárskej politiky (SRP). Správa vyplýva z viacerých právnych rámcov vrátane Zmluvy o fungovaní Európskej únie, nariadenia o SRP a smernice o námornom priestorovom plánovaní, zabezpečujúc ucelený prístup k rybolovu. Vítam záväzok k udržateľnému prístupu k rybolovu, zohľadňujúc sociálne, ekonomické a environmentálne faktory. Správa zdôrazňuje potrebu ekosystémového prístupu, minimalizácie negatívneho vplyvu na morský ekosystém a zabezpečenia primeranej životnej úrovne pre zástupcov rybárskych komunít. Tiež si cením vyváženosť pri zohľadňovaní troch pilierov udržateľnosti a riešení sociálnych aspektov SRP. Správa podporuje význam rybolovu pre potravinovú bezpečnosť EÚ, zachovanie kultúrnych tradícií a živobytie pobrežných komunít. V neposlednom rade zdôrazňuje dôležitosť presadzovania cieľov SRP na medzinárodnej úrovni a spolupráce s tretími krajinami s cieľom zlepšiť dodržiavanie medzinárodných pravidiel v rybolove. Správa predstavuje dôležitý krok k udržateľnému, inovatívnemu a inkluzívnemu riadeniu rybolovu v EÚ.
2024/01/18
Geothermal energy (A9-0432/2023 - Zdzisław Krasnodębski)

Toto uznesenie zdôrazňuje obrovský potenciál geotermálnej energie v Európe a jej význam pre udržateľný energetický rozvoj. Jeden z hlavných problémov, ktorý bráni jej plnému využitiu, je nedostatok presných údajov o geotermálnych zdrojoch v niektorých krajinách. Financovanie mapovania týchto zdrojov a realizácia prieskumných vrtov na vytvorenie národných atlasov by mohlo efektívne riešiť túto výzvu. Okrem toho sa stretávame s nekonzistentnými informáciami a podceňovaním geotermálnej technológie, čo brzdí jej šírenie. Podporujem snahy o zjednotenie údajov a zvýšenie povedomia o prínosoch geotermálnej energie, aby sa stimulovali investície a zvýšila akceptácia tejto udržateľnej formy energie. Zjednodušenie regulačných procesov a rýchlejšie povolenia sú kľúčové pre urýchlenie rozvoja projektov v oblasti geotermálnej energie. Je tiež potrebné investovať do vzdelávania a odbornej prípravy, aby sme zabezpečili dostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov, ktorí budú schopní plne realizovať plánované projekty a prispievať k rozvoju tejto perspektívnej oblasti v energetike.
2024/01/18
Revision of the European Labour Authority mandate (B9-0059/2024)

Toto uznesenie vyzýva EK, aby prišla s návrhom na revíziu mandátu Európskeho orgánu práce (ELA) tak, aby sa posilnil jeho mandát a aby bol pre vnútroštátne orgány viac prínosným. Cieľom je, aby ELA mohol efektívnejšie vykonávať svoje povinnosti a plniť ciele zabezpečovania spravodlivej mobility pracovnej sily. Uznesenie konštatuje, že ELA čoraz častejšie dostáva podnety na riešenie problémov občanov z tretích krajín pre ktorých platia pracovnoprávne predpisy EÚ, no ktorí však nespadajú do jeho pôsobnosti, a navrhuje, aby sa toto zmenilo. Taktiež podporuje posilnenie vyšetrovacích a zisťovacích právomocí ELA, aby mohol efektívnejšie riešiť problémy týkajúce sa mobility pracovnej sily. Vyzýva sa na posilnenie spolupráce s Europolom, Eurojustom a Európskou prokuratúrou v oblasti trestných činov a zabezpečenia spravodlivého prerozdeľovania európskych dotácií. Súhlasím s potrebou posilnenia a lepšieho a efektívnejšieho využitia Európskeho orgánu práce s cieľom podporiť sociálnu spravodlivosť, riešiť výzvy mobility pracovnej sily a zaistiť rovnaké pracovné podmienky pre všetkých pracovníkov v EÚ.
2024/01/18
Amending Council Decision 2009/917/JHA, as regards its alignment with Union rules on the protection of personal data (A9-0361/2023 - Cornelia Ernst)

Podporila som toto uznesenie, pretože vidím jeho kľúčový význam v modernizácii legislatívy týkajúcej sa ochrany osobných údajov. Zmeny v systéme colných informácií (CIS) sú nevyhnutné na zlepšenie ochrany osobných údajov našich občanov a zároveň na dosiahnutie súladu s európskymi normami.Návrh presne definuje „trestné činy“, čím eliminuje nejasnosti spojené s termínom „závažné porušenia“, a prispieva k presnejšiemu vymedzeniu pravidiel. Tieto opatrenia nielen zvyšujú ochranu údajov, ale aj zjednodušujú proces uchovávania údajov v rámci CIS, čím zabezpečujú efektívnejšiu správu údajov a zároveň redukciu administratívnej záťaže. Verím, že tieto kroky sú kľúčové pre aktualizáciu legislatívy, aby bola prispôsobená súčasným výzvam a technologickým trendom.
2024/02/06
Waste electrical and electronic equipment (WEEE) (A9-0311/2023 - Anna Zalewska)

Podporujem úpravu smernice o odpade z elektrických a elektronických zariadení (WEEE), ktorá rieši nedávny problém s fotovoltickými panelmi. Rozhodnutie Súdu Európskej únie bolo jasné: zákon o odpade bol nejasný a to nie je spravodlivé. Nové pravidlá smerujú k spravodlivejšiemu prerozdeľovaniu nákladov na spracovanie odpadu, aby sme chránili životné prostredie bez zbytočného zaťažovania výrobcov. Navrhované zmeny nezabúdajú ani na ostatné elektrické zariadenia, ktoré boli tiež zahrnuté do systému od roku 2018. Zmeny zaisťujú, aby sme sa mohli efektívne starať o elektrický odpad, a prispieť tak k vyššej udržateľnosti.
2024/02/06
Measures for a high level of public sector interoperability across the Union (Interoperable Europe Act) (A9-0254/2023 - Ivars Ijabs)

Podporujem návrh Európskeho parlamentu na zvýšenie interoperability verejného sektora v celej EÚ. Digitálna transformácia je kľúčovým faktorom pre modernizáciu verejných služieb a tento krok je dôležitý pre zlepšenie digitálnej komunikácie medzi krajinami. Návrh tiež zohľadňuje potrebu hodnotenia pokroku a jasného merania úspechu, pričom zvyšovanie interoperability pomáha znížiť náklady pre občanov a podniky pri interakcii so štátnymi orgánmi. Verím, že európsky rámec by mal podporovať využívanie pokročilých technológií pre lepšiu efektívnosť.
2024/02/06
Amendments to the regulation on management, conservation and control measures applicable in the ICCAT Convention Area and the regulation on a multiannual management plan for bluefin tuna in the eastern Atlantic and the Mediterranean (A9-0301/2023 - Clara Aguilera)

Hlasovala som za pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré navrhla Medzinárodná komisia na ochranu atlantických tuniakov (ICCAT), pokiaľ ide o riadenie, ochranu a kontrolu tuniakov a tuniakovitých druhov. Odporúčania ICCAT, ktoré sú kľúčové pre udržateľný rybolov, boli začlenené do právnych predpisov EÚ, čo má vplyv na rôzne druhy a spôsoby rybolovu. Toto rozhodnutie je v súlade so záväzkom EÚ v oblasti ochrany morí a trvalo udržateľného využívania oceánskych zdrojov, čím demonštruje našu oddanosť medzinárodnej spolupráci a starostlivosti o životné prostredie.
2024/02/06
Empowering the French Republic to negotiate, sign and conclude an international agreement on the safety and interoperability requirements within the Channel Fixed Link (A9-0018/2024 - Petar Vitanov)

V tomto prípade išlo skôr o technické hlasovanie. Po vystúpení Veľkej Británie z EÚ nastal problém s vlakovým spojením, ktoré spája Spojené kráľovstvo a Francúzsko cez tunel, tzv. Channel Fixed Link . Platia naň totiž pravidlá tak Francúzska, ako aj Spojeného kráľovstva. Týmto hlasovaním sme Francúzsku umožnili rokovať a následne aj uzavrieť medzinárodnú dohodu s Veľkou Britániou o požiadavkách na bezpečnosť a interoperabilitu v rámci pevného spojenia Channel Fixed Link . Zabezpečí sa tým jednotné uplatňovanie bezpečnosti a interoperability železníc v rámci tejto kľúčovej infraštruktúry.
2024/02/07
Conclusion of the Sustainable Investment Facilitation Agreement between the European Union and the Republic of Angola (A9-0005/2024 - Joachim Schuster)

V tomto prípade išlo vôbec o prvú dohodu na ochranu investícií, ktorú kedy EÚ dojednala. Súhlasila som s jej schválením, keďže otvára cestu k lepšiemu obchodnému a investičnému prostrediu medzi oboma stranami dohody, prispeje k hospodárskemu rastu, tvorbe pracovných miest a upevní investičné vzťahy medzi EÚ a Angolskou republikou. Jej zámerom je dosiahnuť právnu istotu a zlepšiť prostredie pre investície, pričom by mala mať pozitívny vplyv aj na zjednodušenie pravidiel pre zahraničné priame investície, čo prinesie výhody pre domáce aj zahraničné spoločnosti. Súčasťou dohody sú aj ustanovenia týkajúce sa udržateľného rozvoja, ktoré zahŕňajú záväzky neoslabiť pracovné alebo environmentálne zákony a štandardy za účelom prilákania investícií.
2024/02/07
Instant payments in euro (A9-0230/2023 - Michiel Hoogeveen)

Podporila som návrh týkajúci sa okamžitých platieb v EÚ, ktorý predstavuje významný krok vpred pre spotrebiteľov a podniky, umožňujúc im realizovať platby v eurách okamžite, bez zbytočných odkladov a bez dodatočných poplatkov. Toto nariadenie zabezpečuje, že všetky platby budú spracované do 10 sekúnd, a poskytuje rovnaké podmienky pre okamžité a bežné transakcie. Takto sa znižuje možnosť bánk zarábať na peniazoch držaných v procese spracovania a zvyšuje sa bezpečnosť transakcií vďaka povinnosti overovania zhody mena príjemcu s číslom jeho účtu (IBAN).
2024/02/07
Limit values for lead and its inorganic compounds and diisocyanates (A9-0263/2023 - Nikolaj Villumsen)

Podporila som smernicu, ktorá aktualizuje pravidlá o vystavovaní sa olovu a zavádza nové pravidlá pre diizokyanáty, aby sa zvýšila ochrana zdravia a bezpečnosti európskych pracovníkov.Táto smernica značne obmedzuje, akým hodnotám olova môžu byť pracovníci vystavení, a prvýkrát stanovuje hranice pre diizokyanáty, ktoré sú známe svojimi zdravotnými rizikami. Smernica obsahuje opatrenia, ktoré chránia pracovníkov, ktorí už boli v minulosti olovu vystavení, a zároveň dbá na ochranu žien v plodnom veku. Tieto kroky, spolu s prísnymi pravidlami pre chemikálie používané v priemysle, znamenajú veľký posun k lepšej bezpečnosti na pracoviskách. Cieľom smernice je prispôsobiť pravidlá EÚ najnovším poznatkom v oblasti zdravia a pracovných postupov, čím sa vytvára bezpečnejšie pracovné prostredie pre milióny pracovníkov.
2024/02/07
Plants obtained by certain new genomic techniques and their food and feed (A9-0014/2024 - Jessica Polfjärd)

Hlasovala som proti návrhu nariadenia o rastlinách získaných určitými novými genómovými technikami, pretože či už to nazveme NGT alebo GMO, stále ide o genetickú modifikáciu rastlín. Nepovažujem to za prirodzený proces a podľa mňa je zásadným problémom to, že ešte stále nemáme dostatočné informácie o tom, aké to všetko môže mať následky a dôsledky nielen pre ľudský organizmus, ale aj pre životné prostredie. Nesúhlasím s tým, že by výrobky pochádzajúce z takýchto rastlín, či už ide o kategóriu 1 alebo 2, nemali byť riadne označené. Spotrebitelia musia byť riadne informovaní a mať možnosť sa rozhodnúť.Návrh nariadenia v podobe, v akej prešiel, podľa mňa nie je dobrý a nemohla som s ním súhlasiť. Potrebujeme mať riadne štúdie a výskum a vedieť, aké priame alebo aj vedľajšie následky by takéto rastliny mohli mať pre ľudský organizmus, životné prostredie či opeľovačov. Taktiež je dôležité sa zamyslieť aj nad dopadom na ekologické poľnohospodárstvo a čo to preň bude znamenať. Bolo by potrebné prenechať členským štátom možnosť rozhodnúť sa, čo chcú na svojom území pestovať a či budú súhlasiť s tým, aby takéto techniky pri šľachtení boli používané v osivách na ich území a v ich krajine.
2024/02/07
Norway's recent decision to advance seabed mining in the Arctic (B9-0095/2024)

Podporujem prijatie uznesenia, ktoré sa zaoberá zámerom Nórska pokročiť v hlbokomorskej ťažbe v Arktíde vzhľadom na existujúce vážne obavy o životné prostredie. Uznesenie nalieha na EK, členské štáty a medzinárodné spoločenstvo, aby presadzovali obmedzenia hlbokomorskej ťažby, pričom žiada o podporu Medzinárodný úrad pre morské dno. Rozhodnutie Európskeho parlamentu jasne zdôrazňuje potrebu chrániť arktické morské prostredie pred nezvratnými škodami spojenými s hlbokomorskou ťažbou.
2024/02/07
The EU priorities for the 68th session of the UN Commission on the Status of Women (B9-0091/2024)

Táto iniciatíva má za cieľ zjednodušiť a zviditeľniť naše záväzky voči rodovej rovnosti na globálnej úrovni. Jej dôležitosť spočíva v posilnení spolupráce a podpore konkrétnych akcií smerujúcich k zlepšeniu postavenia žien a dievčat vo svete. Toto uznesenie podporuje ekonomickú integráciu, politickú a sociálnu stabilitu prostredníctvom posilnenia inštitúcií a financovania s ohľadom na rodovú perspektívu.Túto iniciatívu som podporila, pretože ju vnímam ako prejav našej odhodlanosti podporovať rovnaké príležitosti a eliminovať prekážky brániace dosahovaniu rodovej rovnosti, čo je v súlade s dlhodobými záväzkami EÚ smerom k posilňovaniu práv žien a dievčat.
2024/02/08
Establishing the Strategic Technologies for Europe Platform (‘STEP’) (A9-0290/2023 - José Manuel Fernandes, Christian Ehler)

Hlasovala som za tento návrh, pretože vidím jeho strategický význam pre Európu v oblasti technológií. Súhlasím s tým, že spoločná európska priemyselná politika si vyžaduje spoločné európske financovanie. Vo svete vidíme boj o technologickú dominanciu a pre EÚ je dôležité, aby nezaostávala, a preto je potrebné, aby sme investovali do kľúčových odvetví 21. storočia. STEP predstavuje spoločný európsky prístup k investičným potrebám v oblasti digitálnych technológií, čistých technológií a biotechnológií. Má tiež posilniť hodnotové reťazce a pomôcť čeliť výzvam zelených a digitálnych prechodov, obmedziť strategické závislosti a testovať smerovanie k Európskemu fondu suverenity. Hoci došlo k zníženiu financovania voči pôvodnému návrhu, podporujem spoločnú iniciatívu s možnosťou vyčlenenia až 160 miliárd EUR na investície do projektov zameraných na kritické technológie v sektoroch digitálnych technológií, čistých a efektívnych technológií a biotechnológií.
2024/02/27
Protection of journalists and human rights defenders from manifestly unfounded or abusive court proceedings (A9-0223/2023 - Tiemo Wölken)

Cieľom tejto smernice je zabezpečiť silnejšiu ochranu novinárov, aktivistov a akademikov, ktorí sa na každodennej báze zaoberajú otázkami verejného záujmu pri riešení rôznorodých tém, ako napríklad základné práva a slobody, možné obvinenia z korupcie, ochrana demokracie alebo boj proti dezinformáciám. Stáva sa však, že niekedy sú proti týmto osobám podávané tzv. strategické žaloby proti verejnej účasti (krátko žaloby SLAPP), ktoré majú za cieľ ich zastrašiť, umlčať či zabrániť im v ďalšej profesijnej činnosti. Práve táto iniciatíva im má poskytnúť podporu, a to jednak skrz možnosť požadovať úhradu nákladov na súdne konanie, ktoré museli tieto osoby vynaložiť na svoju obranu pred súdom, a tiež bude na žalobcovi, ktorý sa snaží bojovať proti otvorenej verejnej diskusii, aby pred súdom dokázal opodstatnenosť súdneho konania, ktoré inicioval. Okrem toho bojuje táto smernica aj proti fenoménu tzv. forum shoppingu, a teda situácii, keď si v prípade cezhraničného súdneho sporu žalobca vyberie jurisdikciu, v ktorej má najväčšiu šancu na úspech. Túto smernicu som tak podporila, pretože ju vnímam ako dôležitú súčasť zachovania otvorenej a slobodnej verejnej diskusie, ktorá je silnou zárukou demokratickej spoločnosti.
2024/02/27
Amendments to Protocol No 3 on the Statute of the Court of Justice (A9-0278/2023 - Ilana Cicurel)

V tomto prípade išlo o reformu kompetencií Súdneho dvora EÚ, ktorá má najmä umožniť preniesť v niektorých špecifických oblastiach (napríklad v oblasti DPH, pri spotrebných daniach, kompenzácii a pomoci cestujúcim alebo v systéme obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov a iných) právomoc Súdneho dvora v prejudiciálnych otázkach na Všeobecný súd. Súdny dvor si však má ponechať právomoc rozhodovať o zásadných otázkach, ako napríklad výklad zakladajúcich zmlúv alebo Charty základných práv. Tento návrh som podporila, pretože ho vnímam ako dôležitý krok k zefektívneniu fungovania Súdneho dvora. Prijatím zmien v štatúte Súdneho dvora bude súd odbremenený od niektorých činností, čím sa zníži pracovné zaťaženie jeho personálu a ponechá viac priestoru na riešenie kľúčových otázok, čo vnímam ako dôležitý krok vpred vo fungovaní tejto inštitúcie.
2024/02/27
Shipments of waste (A9-0290/2022 - Pernille Weiss)

V tomto prípade som sa pridala k schváleniu dohody s Radou týkajúcej sa sprísnenia pravidiel vývozu odpadu z EÚ do tretích krajín, a to kvôli jej nepopierateľnému vplyvu na ľudské zdravie a kvalitu nášho životného prostredia. Súhlasím s myšlienkou, že EÚ by mala prevziať zodpovednosť za svoj vlastný plastový odpad. Jeho vývoz do krajín mimo OECD má tak byť zakázaný a vývoz do krajín OECD by mal podliehať prísnejším podmienkam. Návrh vnímam ako presadenie očakávaní samotných občanov EÚ, ktorí sa vyslovili za prísnejšiu reguláciu odpadu a sankcie za jeho nezákonný export. Zdravé životné prostredie sa totiž týka nás všetkých, preto som uvedené bez väčších pochybností podporila.
2024/02/27
Transparency and targeting of political advertising (A9-0009/2023 - Sandro Gozi)

Boj proti dezinformáciám je téma, ktorá posledné mesiace rezonuje nielen v rámci Slovenska, ale jej dôležitosť sa odráža na pôde celej EÚ. Ešte viac o tejto téme počuť v týchto dňoch, v čase blížiacich sa volieb. Online priestor je posledné roky živnou pôdou pre politickú kampaň a reklamu, keď predstavuje efektívny nástroj na propagáciu politických názorov a otázok, ktoré jednotliví aktéri v politickom súboji vnímajú ako kľúčové. Avšak pravdou zostáva, že digitálne technológie na strane druhej zvyšujú zraniteľnosť občanov voči dezinformáciám. Pravidlá, ktoré sme v rámci parlamentu prijali, tak cielia na zvýšenie transparentnosti volebných a referendových kampaní a majú tak pomôcť európskym občanom rozpoznať, kto stojí za politickým odkazom, a prijímať tak informované rozhodnutia pri volebných urnách. Osobne vnímam potrebu zachovať bezpečný online priestor nielen v predvolebnom čase, ale aj po voľbách tak, aby moderné technológie neboli hrozbou, ale predstavovali bezpečné prostredie pre šírenie a výmenu myšlienok a názorov.
2024/02/27
Detergents and surfactants (A9-0039/2024 - Manuela Ripa)

V tomto prípade som preto vyjadrila podporu navrhovanému nariadeniu, ktoré sa zameriava na ustanovenie pravidiel na dosiahnutie voľného pohybu čistiacich prostriedkov a povrchovo aktívnych látok na vnútornom trhu pri ochrane životného prostredia a ľudského zdravia. Text nariadenia stanoví pravidlá bezpečného používania čistiacich prostriedkov, ako sú pravidlá ich označovania, a škálu informácií, ktoré musia výrobcovia predložiť kompetentným orgánom v rámci jednotlivých členských štátov. Je totiž pravdou, že čistiace prostriedky a povrchovo aktívne látky vďaka svojim čistiacim vlastnostiam prispievajú k zlepšeniu zdravia a hygieny ľudí, na strane druhej ale môže nesprávne narábanie s nimi predstavovať zdravotné a environmentálne riziká. Podporu tomuto návrhu tak vnímam ako správny krok k zvýšeniu kvality nášho životného prostredia, ktoré neodmysliteľne vplýva na zdravie každého z nás.
2024/02/27
Amending Decision (EU) 2017/1324: continuation of the Union’s participation in PRIMA under Horizon Europe (A9-0378/2023 - Paolo Borchia)

V tomto prípade som podporila návrh, ktorého cieľom je zabezpečiť pokračovanie účasti EÚ na Partnerstve pre výskum a inováciu v oblasti Stredozemia (PRIMA) v rámci programu Horizont Európa. PRIMA sa usiluje o budovanie výskumných a inovačných kapacít a rozvíja poznatky a spoločné inovačné riešenia pre udržateľné poľnohospodársko-potravinárske systémy a integrované zásobovanie vodou a vodné hospodárstvo v oblasti Stredozemného mora. Projekt PRIMA je financovaný zo strany tak EÚ, ako aj ostatných zúčastnených štátov, tento návrh poskytuje ďalšie financie na jeho podporu a efektívne fungovanie. Návrh som rada podporila, pretože si myslím, že tento projekt hrá dôležitú úlohu v udržateľnom využívaní prírodných zdrojov, hospodárskom raste a zachovávaní stability v Stredozemí, pričom pri plnení týchto záväzkov posilňuje spoluprácu medzi zúčastnenými štátmi, najmä medzi tými, ktoré nie sú členskými štátmi Európskej únie, čo osobne vnímam ako dôležitú súčasť silnejšej EÚ.
2024/02/27
Geographical Indications for wine, spirit drinks and agricultural products (A9-0173/2023 - Paolo De Castro)

Túto iniciatívu som podporila, keďže reviduje existujúce pravidlá a uľahčuje prijímanie, a tým aj zvyšuje používanie zemepisných označení v EÚ, čo považujem za dôležité, keďže ochraňujú lokálne produkty. Zemepisné označenia vo všeobecnosti totižto označujú výrobky ktoré sa určitým spôsobom spájajú s miestom ich pôvodu, ak majú špecifickú kvalitu, povesť alebo charakteristické vlastnosti, ktoré môžu byť pripísané tomuto miestu, ako napríklad Oravské korbáčiky, Detvianska výšivka, Karpatské brandy či Modranská majolika. Vnímam dôležitosť sprehľadnenia a zjednodušenia označovania takýchto výrobkov v rámci EÚ. Tento návrh nahrádza tri nariadenia, ktoré v súčasnosti upravujú pravidlá týkajúce sa zemepisných označení produktov tak, aby bol postup registrácie zemepisných označení rýchlejší, zvýšila sa udržateľnosť výrobkov so zemepisným označením a zlepšila ich ochrana v online prostredí. Problémom pôvodného systému bolo najmä to, že samotní spotrebitelia boli veľmi málo informovaní o systéme, akým sú produkty označované. Zmeny, ktoré táto iniciatíva prináša, sa tak majú prejaviť najmä v jednoduchšej a kratšej registrácii zemepisných označení výrobkov a v neposlednom rade majú tiež pozitívne vplývať na dodržiavanie dobrých životných podmienok zvierat alebo sociálnej, environmentálnej alebo hospodárskej udržateľnosti, čo má tak vplyv na život každého človeka ako konečného spotrebiteľa v EÚ.
2024/02/28
Faster and Safer Relief of Excess Withholding Taxes (A9-0007/2024 - Herbert Dorfmann)

V tomto prípade ide o návrh zameraný na zjednodušenie postupu na predchádzanie dvojitého zdanenia. Konkrétne sa podrobnejšie rieši situácia, keď finančné zisky rezidentov EÚ (napr. vyplatené dividendy či získané úroky), ktorí investujú do cenných papierov v inom členskom štáte, podliehajú zrážkovej dani v krajine, kde investovali a následne aj zdaneniu v krajine, kde je tento jednotlivec daňovým rezidentom. Vo všeobecnosti sa takáto vzniknutá situácia rieši žiadosťou o vrátenie nadmernej dane, ktorá je vyrubená v krajine, kde jednotlivec investoval. Realita je avšak taká, že v súčasnosti sú tieto úradné postupy častokrát pomalé a vyžadujú veľké množstvo zaťažujúcej byrokracie, čo sa na konci dňa odrazí na neochote investovať v inom členskom štáte a stagnácii rastu podnikov v EÚ. Tento návrh má za cieľ zabezpečiť jednoduchší elektronický prístup k danej službe, a to zavedením tzv. elektronického certifikátu daňovej rezidencie (eTRC) pre celú EÚ, ktorý by bol harmonizovaný a uznávaný naprieč EÚ bez ohľadu na krajinu pôvodu. S týmto návrhom som súhlasila, keďže uľahčuje administratívne postupy v daňovej oblasti, pozitívne vplýva na rast podnikov v EÚ a v neposlednom rade bojuje proti podvodníkom, ktorí sa snažia obohatiť praktikami pri vráteniach daní.
2024/02/28
Financial activities of the European Investment Bank - annual report 2023 (A9-0031/2024 - David Cormand)

Dôležitosť postavenia a činností Európskej investičnej banky ako finančnej inštitúcie Európskej únie je nepopierateľná. EIB zohráva totiž kľúčovú úlohu pri presadzovaní skutočného hospodárskeho rastu v rámci EÚ naprieč všetkými jej členskými štátmi. Okrem odstraňovania investičnej medzery sa osobitne sústreďuje aj na niektoré zo špecifických oblastí, ktoré sú s jej fungovaním nevyhnutne späté, ako napríklad na oblasť klímy, životného prostredia, malých a stredných podnikov, rozvoja a infraštruktúry. EIB je pritom jedným z najväčších poskytovateľov financií v oblasti zeleného financovania na svete. Je preto neodmysliteľne dôležité zabezpečiť, aby jej aktivity i naďalej chránili všetkých aktérov na európskom trhu. Z uvedených dôvodov by som tak chcela zdôrazniť význam dôkladného zberu a analýzy údajov o mnohých inštitúciách, EIB nevynímajúc, s cieľom monitorovať ich správanie a pozitívny vplyv na ich agendu.
2024/02/28
Economic Partnership Agreement between the European Union of the one part, and Republic of Kenya, Member of the East African Community of the other Part (A9-0012/2024 - Alessandra Mussolini)

V tomto prípade išlo o udelenie súhlasu Európskeho parlamentu s uzatvorením obchodnej dohody medzi EÚ a Keňou, a teda o posilnenie obchodných a hospodárskych väzieb s týmto africkým štátom, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za hlavné ekonomické centrum východnej Afriky. Ide pritom o prvú dohodu s rozvojovou krajinou, v ktorej sa odráža nový prístup EÚ k obchodu a trvalo udržateľnému rozvoju. EÚ je v súčasnosti druhým najväčším obchodným partnerom Kene. Z tejto africkej krajiny dovážame primárne zeleninu, ovocie a kvety a exportujeme najmä minerálne a chemické výrobky a stroje. Keďže sme v Európskom parlamente udelili s touto dohodou súhlas, môžu pokračovať ďalšie kroky na dokončenie ratifikačného procesu na strane EÚ.
2024/02/29
Data collection and sharing relating to short-term accommodation rental services (A9-0270/2023 - Kim Van Sparrentak)

Hlasovala som za rezolúciu, lebo podporujem vytvorenie jednotného legislatívneho rámca pre krátkodobé ubytovanie s dôrazom na transparentnosť. Cieľom je zabezpečiť udržateľný rozvoj tohto sektora v rámci turizmu ale aj chrániť spotrebiteľov pred podvodnými prenajímateľmi. Súhlasím s vyváženým prístupom, pokiaľ ide o získavanie údajov od hostiteľov a platforiem, keďže vďaka tomu miestne orgány budú mať prístup k hodnotným informáciám, s pomocou ktorých budú môcť tvoriť efektívne politiky. Nariadenie zdôrazňuje potrebu transparentnosti a dodržiavania pravidiel s cieľom vytvoriť bezpečné, spravodlivé a udržateľné prostredie. Turizmus a krátkodobé prenájmy sú vzájomne prepojené, ale počet ponúkaných krátkodobých prenájmov ubytovania zásadne narástol a jeho nekontrolovaný rozvoj môže mať negatívne dôsledky na ceny bývania, vytláčanie trvalých obyvateľov a nadmerný turizmus. Podporujem konkrétne návrhy, ako je napríklad harmonizácia registračných procesov, ktoré by mali byť jednoduché, aby boli poskytnuté informácie kontrolovateľné zo strany príslušných orgánov. Tiež treba chrániť spotrebiteľov, a preto platformy ktoré takéto ubytovanie poskytujú, budú musieť zabezpečiť, aby na nich poskytované informácie boli spoľahlivé a úplné, pričom budú musieť vykonávať aj náhodné kontroly.
2024/02/29
Improving the Union’s protection against market manipulation on the wholesale energy market (A9-0261/2023 - Maria da Graça Carvalho)

Energetická kríza, ktorej dôsledky neobišli nikoho z nás a ktorá je ešte viac zhoršená neutíchajúcou kritickou situáciou na Ukrajine, je jednou z kľúčových tém aj na pôde inštitúcií EÚ. V tomto prípade išlo schválenie návrhu na riešenie manipulácie na trhoch s energiami, ktorého cieľom je zlepšenie transparentnosti trhu s energiou, ako aj posilnenie úlohy regulačných orgánov. Táto legislatíva, ktorej už predchádzala neformálna dohoda Európskeho parlamentu s Radou, tak v konečnom dôsledku povedie k silnejšej ochrane účtov za energiu v domácnostiach európskych občanov a v podnikoch pred možnými krátkodobými výkyvmi trhových cien.
2024/02/29
Industrial Emissions Portal (A9-0211/2023 - Radan Kanev)

V tomto prípade som vyjadrila podporu iniciatíve, ktorej cieľom je modernizovať existujúci register v oblasti emisií na portál priemyselných emisií, ktorý bude komplexnejší a integrovanejší, čím sa umožní presnejšie monitorovanie environmentálneho správania pri tých priemyselných činnostiach, ktoré zanechávajú veľký vplyv na naše životné prostredie. Daná iniciatíva bola vypracovaná v rámci napĺňania cieľov Európskej zelenej dohody, ktorá sa aj týmto spôsobom snaží o naplnenie ambície nulového znečistenia zosúladením existujúcich právnych predpisov EÚ s politikami Únie v oblasti energetiky, klímy a obehového hospodárstva. Priemysel a emisie v rámci neho vznikajúce sú bezpochyby veľkým znečisťovateľom, a považujem preto za nevyhnutné efektívne merať objem vyprodukovaných emisií v tejto oblasti. Táto legislatíva tak prináša zmeny presne tam, kde je to najviac potrebné.
2024/03/12
Definition of criminal offences and penalties for the violation of Union restrictive measures (A9-0235/2023 - Sophia in 't Veld)

Táto smernica sa sústreďuje na uplatňovanie sankcií voči tretím štátom. Téma sankcií je veľmi citlivá a ja osobne nemám pocit, že by ich uvaľovanie malo žiadané účinky. Sankcie EÚ vo všeobecnosti pozostávajú napríklad zo zmrazenia finančných prostriedkov, zákazov cestovania či obmedzení pre podnikateľské sektory a hoci sa prijímajú na úrovni EÚ, ich presadzovanie závisí od členských štátov, ktoré definujú porušenia sankcií rôzne. Mnohokrát tak uplatňujú jednotlivé členské krajiny rozdielne národné prístupy v ich dodržiavaní, čo vedie k vytváraniu slabých miest a neefektívnosti pri dosahovaní cieľa týchto sankcií. Podporila som však túto správu, lebo sa domnievam, že keď už tu sankcie máme, tak by sa mali aspoň jednotne uplatňovať.
2024/03/12
Horizontal cybersecurity requirements for products with digital elements and amending Regulation (EU) 2019/1020 (A9-0253/2023 - Nicola Danti)

V modernej dobe, v ktorej žijeme, sme denno-denne obklopení vyspelými technologickými a digitálnymi produktmi, ktoré prevažná väčšina z nás vníma prirodzene ako nástroj na uľahčenie si bežného života. Už menej často ale spotrebitelia zohľadňujú riziká a hrozby v oblasti kybernetickej bezpečnosti, s ktorými je používanie týchto digitálnych produktov spojené. V Európskom parlamente som hlasovala za prijatie nariadenia, ktoré zavádza nové štandardy kybernetickej odolnosti na ochranu všetkých digitálnych produktov v EÚ pred kybernetickými hrozbami. V zmysle tohto nariadenia budú dôležité a kritické produkty zaradené do rôznych zoznamov na základe ich kritickosti a úrovne rizika kybernetickej bezpečnosti, ktoré predstavujú. Tie produkty, ktoré budú predstavovať vyššie riziko, budú prísnejšie skúmané zriadeným orgánom, zatiaľ čo iné prejdú procesom posudzovania zhody často riadeným interne, výrobcami. Dôležitou časťou práce na tomto nariadení bolo aj zahrnutie produktov ako správa hesiel, biometrické čítačky, inteligentné domáce asistentky a súkromné bezpečnostné kamery, ktoré musia tiež spĺňať kladené bezpečnostné požiadavky. Okrem toho bude tiež dochádzať k automatickým bezpečnostným aktualizáciám produktov. Nariadenie pokrýva aj vzdelávacie a školiace programy, iniciatívy spolupráce a stratégie na zvýšenie mobility pracovnej sily v oblasti kybernetickej bezpečnosti.
2024/03/12
Industrial Emissions Portal (A9-0211/2023 - Radan Kanev)

V tomto prípade som vyjadrila podporu iniciatíve, ktorej cieľom je modernizovať existujúci register v oblasti emisií na portál priemyselných emisií, ktorý bude komplexnejší a integrovanejší, čím sa umožní presnejšie monitorovanie environmentálneho správania pri tých priemyselných činnostiach, ktoré zanechávajú veľký vplyv na naše životné prostredie. Daná iniciatíva bola vypracovaná v rámci napĺňania cieľov Európskej zelenej dohody, ktorá sa aj týmto spôsobom snaží o naplnenie ambície nulového znečistenia zosúladením existujúcich právnych predpisov EÚ s politikami Únie v oblasti energetiky, klímy a obehového hospodárstva. Priemysel a emisie v rámci neho vznikajúce sú bezpochyby veľkým znečisťovateľom, a považujem preto za nevyhnutné efektívne merať objem vyprodukovaných emisií v tejto oblasti. Táto legislatíva tak prináša zmeny presne tam, kde je to najviac potrebné.
2024/03/12
Definition of criminal offences and penalties for the violation of Union restrictive measures (A9-0235/2023 - Sophia in 't Veld)

Táto smernica sa sústreďuje na uplatňovanie sankcií voči tretím štátom. Téma sankcií je veľmi citlivá a ja osobne nemám pocit, že by ich uvaľovanie malo žiadané účinky. Sankcie EÚ vo všeobecnosti pozostávajú napríklad zo zmrazenia finančných prostriedkov, zákazov cestovania či obmedzení pre podnikateľské sektory a hoci sa prijímajú na úrovni EÚ, ich presadzovanie závisí od členských štátov, ktoré definujú porušenia sankcií rôzne. Mnohokrát tak uplatňujú jednotlivé členské krajiny rozdielne národné prístupy v ich dodržiavaní, čo vedie k vytváraniu slabých miest a neefektívnosti pri dosahovaní cieľa týchto sankcií. Podporila som však túto správu, lebo sa domnievam, že keď už tu sankcie máme, tak by sa mali aspoň jednotne uplatňovať.
2024/03/12
Horizontal cybersecurity requirements for products with digital elements and amending Regulation (EU) 2019/1020 (A9-0253/2023 - Nicola Danti)

V modernej dobe, v ktorej žijeme, sme denno-denne obklopení vyspelými technologickými a digitálnymi produktmi, ktoré prevažná väčšina z nás vníma prirodzene ako nástroj na uľahčenie si bežného života. Už menej často ale spotrebitelia zohľadňujú riziká a hrozby v oblasti kybernetickej bezpečnosti, s ktorými je používanie týchto digitálnych produktov spojené. V Európskom parlamente som hlasovala za prijatie nariadenia, ktoré zavádza nové štandardy kybernetickej odolnosti na ochranu všetkých digitálnych produktov v EÚ pred kybernetickými hrozbami. V zmysle tohto nariadenia budú dôležité a kritické produkty zaradené do rôznych zoznamov na základe ich kritickosti a úrovne rizika kybernetickej bezpečnosti, ktoré predstavujú. Tie produkty, ktoré budú predstavovať vyššie riziko, budú prísnejšie skúmané zriadeným orgánom, zatiaľ čo iné prejdú procesom posudzovania zhody často riadeným interne, výrobcami. Dôležitou časťou práce na tomto nariadení bolo aj zahrnutie produktov ako správa hesiel, biometrické čítačky, inteligentné domáce asistentky a súkromné bezpečnostné kamery, ktoré musia tiež spĺňať kladené bezpečnostné požiadavky. Okrem toho bude tiež dochádzať k automatickým bezpečnostným aktualizáciám produktov. Nariadenie pokrýva aj vzdelávacie a školiace programy, iniciatívy spolupráce a stratégie na zvýšenie mobility pracovnej sily v oblasti kybernetickej bezpečnosti.
2024/03/12
European Media Freedom Act (A9-0264/2023 - Sabine Verheyen)

Súhlasila som s touto správou, keďže sa sústreďuje na redakčnú nezávislosť verejnoprávnych médií a ich transparentné a nestranné financovanie. Médiá budú musieť informovať aj o svojich príjmoch zo štátnej reklamy a o finančnej podpore poskytnutej štátom vrátane finančných prostriedkov z krajín mimo EÚ. Jeden z kľúčových prínosov tohto predpisu sú transparentné informácie o vlastníctve tak, aby verejnosť vedela, kto ovláda médiá a aké záujmy môžu ovplyvňovať spravodajstvo. V dnešných dňoch sa vedie množstvo debát o ovplyvňovaní mediálneho priestoru. Predpis tak prináša možnosti oboznámiť sa s tým, od koho skutočne čerpáme informácie o verejnom dianí, čo každému občanovi pomôže k lepšej orientácii v každodennom živote, ktorý je preplnený informáciami, ktoré sú častokrát veľmi subjektívne alebo neskôr označené za nepravdy. Podporila som tento spis, keďže prácu novinárov a slobodu slova považujem za veľmi dôležitú. Informovaná verejnosť je jednou z kľúčových záruk zachovania demokracie a právneho štátu. Na strane druhej musí sloboda slova ale byť vyvážená ochranou, ktorá má byť verejnosti poskytnutá pred šírením nepravdivých a neobjektívnych informácií.
2024/03/13
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)

V tomto prípade sme v Európskom parlamente hlasovali o prijatí právneho predpisu o umelej inteligencii, ktorý je prvým svojho druhu na svete. Ide o nariadenie, ktoré má vo všeobecnosti za cieľ chrániť základné práva, demokraciu, právny štát a environmentálnu udržateľnosť pred vysokorizikovou umelou inteligenciu, no zároveň aj podporovať inovácie. Podľa pravidiel, ktoré predpis zavádza, je zakázané používať aplikácie umelej inteligencie, ktoré ohrozujú práva občanov, ako napríklad systémy biometrickej kategorizácie založené na citlivých charakteristikách či necielené extrahovanie podôb tváre z internetu alebo videozáznamov z bezpečnostných kamier na tvorbu databáz na rozpoznávanie tvárí. Nebude sa môcť používať ani umelá inteligencia, ktorá manipuluje ľudské správanie alebo zneužíva zraniteľnosti ľudí. Biometrická identifikácia sa môže výnimočne používať len s vopred vydaným súdnym, resp. správnym povolením, v prípade pátrania po nezvestných osobách alebo predchádzania teroristickým útokom. Toto nariadenie som podporila, keďže ho vnímam ako dôležitú súčasť ochrany práv každého z nás. Umelá inteligencia sa stáva bežnou súčasťou každého dňa, a je preto kľúčové stanoviť mantinely jej používania tak, aby fungovala a bola využívaná v bezpečnom priestore, a v neposlednom rade bola spájaná s hodnotami, ktoré si ceníme. Je nevyhnutné, aby umelá inteligencia slúžila ľuďom a nestavala sa proti nim.
2024/03/13
Amending the Directive on alternative dispute resolution for consumer disputes (A9-0060/2024 - Laura Ballarín Cereza)

Podporila som tento návrh, ktorý sa zameriava na zlepšenie a zefektívnenie súčasného právneho rámca Únie v oblasti tzv. alternatívneho riešenia sporov. Ide o proces, ktorý umožňuje vybavovanie sťažností mimosúdnou cestou za pomoci nestranného orgánu na riešenie sporov. Je okrem iného využívaný aj v prípade spotrebiteľských sporov, kde na jednej strane vystupuje jednotlivec, spotrebiteľ a ako protistrana vystupuje obchodník, výrobca či iná entita z podnikateľského prostredia. Za posledných 10 rokov došlo k výraznému zvýšeniu podielu elektronického obchodu v hospodárstve EÚ, a to dvojnásobne, čím sa priamoúmerne zvýšil aj význam alternatívneho riešenia sporov v spotrebiteľských sporoch. Cieľom tohto návrhu je prispôsobenie existujúceho právneho rámca alternatívneho riešenia sporov tak, aby vyhovoval meniacemu sa vnútorného trhu, ktorý sa čím ďalej tým viac digitalizuje. Má uľahčiť používanie alternatívneho riešenia sporov v cezhraničných sporoch a zjednodušiť postupy uplatňované v tomto procese. Návrh vnímam ako dôležitý krok v nasledovaní zmien na trhu, v spoločnosti a v správaní tak obchodníkov, ako aj spotrebiteľov, a preto som mu vyjadrila podporu.
2024/03/13
Safety of toys and repealing Directive 2009/48/EC (A9-0044/2024 - Marion Walsmann)

V tomto prípade som hlasovala za prijatie nariadenia zameriavajúceho sa na bezpečnosť hračiek predávaných na vnútornom trhu EÚ. Tento návrh na jednej strane znižuje počet predávaných nebezpečných hračiek a taktiež pomáha lepšie chrániť deti pred súvisiacimi rizikami. Je zameraný na zdravie a vývoj detí a posilňuje požiadavky a zákazy určitých chemických látok v hračkách tak, že zákaz karcinogénnych, mutagénnych alebo látok toxických pre reprodukciu, ktorý platí dnes sa rozširuje napríklad o chemikálie negatívne ovplyvňujúce dýchací systém detí. Na účely posúdenia bezpečnosti hračiek návrh zavádza aj tzv. digitálny produktový pas, v ktorom sa podrobne uvádza súlad s príslušnými bezpečnostnými pravidlami. Tým sa zlepší vysledovateľnosť hračiek a dohľad nad trhom a colné kontroly sa zjednodušia a zefektívnia. Spotrebitelia budú mať tiež jednoduchý prístup k bezpečnostným informáciám a varovaniam, napríklad prostredníctvom QR kódu. Okrem toho ale tento predpis reaguje aj na množstvo nových výziev, najmä tých vyplývajúcich z digitálnych hračiek a online nakupovania. Hračky využívajúce umelú inteligenciu budú musieť spĺňať požiadavky na kybernetickú bezpečnosť, ochranu osobných údajov a súkromie. Výrobcovia budú musieť tiež zvážiť riziká pre duševné zdravie a kognitívny vývoj detí.Uvedený návrh som kvôli týmto jeho prínosom podporila, keďže každý krok, ktorý vedie k silnejšej ochrane tých najzraniteľnejších z nás, vítam.
2024/03/13
European Media Freedom Act (A9-0264/2023 - Sabine Verheyen)

Súhlasila som s touto správou, keďže sa sústreďuje na redakčnú nezávislosť verejnoprávnych médií a ich transparentné a nestranné financovanie. Médiá budú musieť informovať aj o svojich príjmoch zo štátnej reklamy a o finančnej podpore poskytnutej štátom vrátane finančných prostriedkov z krajín mimo EÚ. Jeden z kľúčových prínosov tohto predpisu sú transparentné informácie o vlastníctve tak, aby verejnosť vedela, kto ovláda médiá a aké záujmy môžu ovplyvňovať spravodajstvo. V dnešných dňoch sa vedie množstvo debát o ovplyvňovaní mediálneho priestoru. Predpis tak prináša možnosti oboznámiť sa s tým, od koho skutočne čerpáme informácie o verejnom dianí, čo každému občanovi pomôže k lepšej orientácii v každodennom živote, ktorý je preplnený informáciami, ktoré sú častokrát veľmi subjektívne alebo neskôr označené za nepravdy. Podporila som tento spis, keďže prácu novinárov a slobodu slova považujem za veľmi dôležitú. Informovaná verejnosť je jednou z kľúčových záruk zachovania demokracie a právneho štátu. Na strane druhej musí sloboda slova ale byť vyvážená ochranou, ktorá má byť verejnosti poskytnutá pred šírením nepravdivých a neobjektívnych informácií.
2024/03/13
Artificial Intelligence Act (A9-0188/2023 - Brando Benifei, Dragoş Tudorache)

V tomto prípade sme v Európskom parlamente hlasovali o prijatí právneho predpisu o umelej inteligencii, ktorý je prvým svojho druhu na svete. Ide o nariadenie, ktoré má vo všeobecnosti za cieľ chrániť základné práva, demokraciu, právny štát a environmentálnu udržateľnosť pred vysokorizikovou umelou inteligenciu, no zároveň aj podporovať inovácie. Podľa pravidiel, ktoré predpis zavádza, je zakázané používať aplikácie umelej inteligencie, ktoré ohrozujú práva občanov, ako napríklad systémy biometrickej kategorizácie založené na citlivých charakteristikách či necielené extrahovanie podôb tváre z internetu alebo videozáznamov z bezpečnostných kamier na tvorbu databáz na rozpoznávanie tvárí. Nebude sa môcť používať ani umelá inteligencia, ktorá manipuluje ľudské správanie alebo zneužíva zraniteľnosti ľudí. Biometrická identifikácia sa môže výnimočne používať len s vopred vydaným súdnym, resp. správnym povolením, v prípade pátrania po nezvestných osobách alebo predchádzania teroristickým útokom. Toto nariadenie som podporila, keďže ho vnímam ako dôležitú súčasť ochrany práv každého z nás. Umelá inteligencia sa stáva bežnou súčasťou každého dňa, a je preto kľúčové stanoviť mantinely jej používania tak, aby fungovala a bola využívaná v bezpečnom priestore, a v neposlednom rade bola spájaná s hodnotami, ktoré si ceníme. Je nevyhnutné, aby umelá inteligencia slúžila ľuďom a nestavala sa proti nim.
2024/03/13
Amending the Directive on alternative dispute resolution for consumer disputes (A9-0060/2024 - Laura Ballarín Cereza)

Podporila som tento návrh, ktorý sa zameriava na zlepšenie a zefektívnenie súčasného právneho rámca Únie v oblasti tzv. alternatívneho riešenia sporov. Ide o proces, ktorý umožňuje vybavovanie sťažností mimosúdnou cestou za pomoci nestranného orgánu na riešenie sporov. Je okrem iného využívaný aj v prípade spotrebiteľských sporov, kde na jednej strane vystupuje jednotlivec, spotrebiteľ a ako protistrana vystupuje obchodník, výrobca či iná entita z podnikateľského prostredia. Za posledných 10 rokov došlo k výraznému zvýšeniu podielu elektronického obchodu v hospodárstve EÚ, a to dvojnásobne, čím sa priamoúmerne zvýšil aj význam alternatívneho riešenia sporov v spotrebiteľských sporoch. Cieľom tohto návrhu je prispôsobenie existujúceho právneho rámca alternatívneho riešenia sporov tak, aby vyhovoval meniacemu sa vnútorného trhu, ktorý sa čím ďalej tým viac digitalizuje. Má uľahčiť používanie alternatívneho riešenia sporov v cezhraničných sporoch a zjednodušiť postupy uplatňované v tomto procese. Návrh vnímam ako dôležitý krok v nasledovaní zmien na trhu, v spoločnosti a v správaní tak obchodníkov, ako aj spotrebiteľov, a preto som mu vyjadrila podporu.
2024/03/13
Safety of toys and repealing Directive 2009/48/EC (A9-0044/2024 - Marion Walsmann)

V tomto prípade som hlasovala za prijatie nariadenia zameriavajúceho sa na bezpečnosť hračiek predávaných na vnútornom trhu EÚ. Tento návrh na jednej strane znižuje počet predávaných nebezpečných hračiek a taktiež pomáha lepšie chrániť deti pred súvisiacimi rizikami. Je zameraný na zdravie a vývoj detí a posilňuje požiadavky a zákazy určitých chemických látok v hračkách tak, že zákaz karcinogénnych, mutagénnych alebo látok toxických pre reprodukciu, ktorý platí dnes sa rozširuje napríklad o chemikálie negatívne ovplyvňujúce dýchací systém detí. Na účely posúdenia bezpečnosti hračiek návrh zavádza aj tzv. digitálny produktový pas, v ktorom sa podrobne uvádza súlad s príslušnými bezpečnostnými pravidlami. Tým sa zlepší vysledovateľnosť hračiek a dohľad nad trhom a colné kontroly sa zjednodušia a zefektívnia. Spotrebitelia budú mať tiež jednoduchý prístup k bezpečnostným informáciám a varovaniam, napríklad prostredníctvom QR kódu. Okrem toho ale tento predpis reaguje aj na množstvo nových výziev, najmä tých vyplývajúcich z digitálnych hračiek a online nakupovania. Hračky využívajúce umelú inteligenciu budú musieť spĺňať požiadavky na kybernetickú bezpečnosť, ochranu osobných údajov a súkromie. Výrobcovia budú musieť tiež zvážiť riziká pre duševné zdravie a kognitívny vývoj detí.Uvedený návrh som kvôli týmto jeho prínosom podporila, keďže každý krok, ktorý vedie k silnejšej ochrane tých najzraniteľnejších z nás, vítam.
2024/03/13
Laying down additional procedural rules relating to the enforcement of Regulation (EU) 2016/679 (A9-0045/2024 - Sergey Lagodinsky)

V tomto prípade išlo o riešenie existujúcich nedostatkov v oblasti ochrany osobných údajov, ktoré v súčasnosti pokrýva nariadenie o GDPR (General Data Protection Regulation, alebo všeobecné nariadenie na ochranu osobných údajov). Cieľom je hlavne zlepšiť presadzovanie tohto nariadenia, pričom zmeny sa týkajú najmä procesných práv strán a zefektívnenia, a zrýchlenia procesov, a to najmä zlepšením spolupráce medzi jednotlivými dozornými orgánmi v rámci členských štátov. Návrh prináša niektoré konkrétne zmeny, ktoré vnímam ako dôležité, a to najmä poskytnutie práva stranám byť vypočuté pred tým, ako príslušné orgány prijmú rozhodnutia, ktoré ich môžu nepriamo nepriaznivo ovplyvniť či zefektívnenie vybavovania sťažností týkajúcich sa porušení pri zaobchádzaní s osobnými údajmi, čo povedie k lepšej vymožiteľnosti práv dotknutých subjektov. Podporila som tohto návrhu, nakoľko potrebu ochrany osobných údajov vnímam ako nevyhnutnosť pre zachovanie súkromia a ochrany osobnosti každého jedného z nás. S rastúcou digitalizáciou a rozvojom technológií je účinný právny rámec, ktorý nám poskytne kontrolu nad našimi osobnými údajmi a zabezpečí pri nakladaní s nimi čo najväčšiu bezpečnosť nevyhnutnosťou. Riešenie problémov, ktoré návrh prináša je tak dôležité pre zachovanie dôvery verejnosti v digitálny svet a pre budovanie bezpečnejšej spoločnosti pre všetkých z nás.
2024/04/10
New Regulation on Construction Products (A9-0207/2023 - Christian Doleschal)

Hlasovala som za tento návrh, pretože jeho cieľom je zlepšiť fungovanie vnútorných trhov v stavebnom sektore, ktorý tvorí takmer 9% hrubého domáceho produktu EÚ. Týmto návrhom sa aktualizuje a zefektívňuje legislatívny rámec, čo je nevyhnutné na to, aby sa stavebné výrobky mohli uvádzať na trh bez byrokratických prekážok a zbytočných oneskorení v procese normalizácie. Táto úprava je dôležitá, aby stavebný sektor dokázal držať krok s technologickým pokrokom a legislatívnymi zmenami. Má priniesť zlepšenie bezpečnosti pre výrobcov a sprostredkovateľov daných produktov, zabezpečenie konkurencieschopnosti a transparentnosti, a tým pádom aj zlepšenie samotnej kvality produktov. Okrem zlepšenia z hľadiska produkcie, toto nariadenie dopomôže aj ku zlepšeniu ochrany životného prostredia a dosahovaniu klimatických cieľov. Podporila som tento návrh, keďže pomáha stavebnému sektoru, ktorý sprostredkováva milióny pracovných pozícii v Európskej únii.
2024/04/10
Methane emissions reduction in the energy sector (A9-0162/2023 - Pascal Canfin, Jutta Paulus)

Týmto nariadením sa Európska únia sa snaží posunúť vpred smerom k dosiahnutiu klimatickej neutrality a zároveň zlepšiť kvalitu ovzdušia. Metán je silným skleníkovým plynom, pričom jeho emisie sú významným faktorom zmeny klímy a mnoho z nich pochádza práve z energetiky. Redukcia metánových emisií je preto nesmierne dôležitá. Nové pravidlá sa budú týkať celkového znižovania produkcie a prepravy metánu v energetickom sektore. Zameriavajú sa tiež na odstraňovanie únikov, prevádzkovatelia budú napríklad musieť okamžite, alebo najneskôr do 5 dní, opraviť alebo vymeniť komponenty pri ktorých sa zistí únik metánu nad určitú hranicu. Vďaka nim sa zlepšia aj podmienky pracovníkov a ako aj bezpečnosť pokiaľ ide o distribúciu produktov spojených s metánovými emisiami. Som rada, že sa podarilo docieliť rozšírenie pôsobnosti nariadenia aj na dovoz čo zabezpečí, že nebudú domáci výrobcovia znevýhodnení a zároveň to napomôže znižovaniu metánových emisií aj za našimi hranicami.
2024/04/10
Mercury: dental amalgam and other mercury-added products subject to manufacturing, import and export restrictions (A9-0002/2024 - Marlene Mortler)

Táto iniciatíva má zabezpečiť, aby sa v celej EÚ prestali používať aj posledné výrobky obsahujúce ortuť. Je to dôležité preto, aby sa naši občania vyhli zbytočným zdravotným problémom. Navyše okrem toho, že ortuť môže byť nebezpečná pre ľudské zdravie, je dôležité brať do úvahy aj jej dopad na životné prostredie. Obmedzenie používania produktov spojených s ortuťou taktiež napomáha vývoju bezpečnejších alternatív na európskom trhu.
2024/04/10
Foodstuffs for human consumption: amending certain 'Breakfast' Directives (A9-0385/2023 - Alexander Bernhuber)

Návrh o aktualizovaní pravidiel pokiaľ ide o zloženie, názvy, označovanie a prezentáciu určitých raňajkových potravín som podporila, pretože považujem za dôležité, aby v tomto sektore vládla transparentnosť. Spotrebitelia musia mať pravdivé informácie o pôvode a obsahu potravín, ktoré si kupujú. Tento návrh napomôže lepšiemu označovaniu pôvodu krajín produktov a tým pádom vytvorí systém vysledovateľnosti pôvodu napríklad medu a tým zamedzí falšovaniu a ilegálnemu dovozu z krajín mimo Európskej únie. Takýmto spôsobom ochráni nie len výrobcov, ale aj spotrebiteľov medových produktov. Nové pravidlá by mali tiež napomôcť k zlepšovaniu samotnej kvality a tiež tomu, aby konzumenti vedeli robiť informované rozhodnutia, vďaka lepšiemu označovaniu obsahu cukru a ovocia v ovocných šťavách, džemoch a marmeládach.
2024/04/10
Union certification framework for carbon removals (A9-0329/2023 - Lídia Pereira)

Ochrana životného prostredia prostredníctvom európskej zelenej dohody a napĺňanie jej cieľov boli jednou z priorít tohto legislatívneho obdobia. Cieľom tohto návrhu je zabezpečenie vysokokvalitného certifikovaného odberu uhlíka v EÚ prostredníctvom transparentného rámca riadenia. V súčasnom stave nemáme na trhu žiaden takýto oficiálne uznaný rámec. Pravdou ale je, že existujú niektoré dobrovoľné certifikačné mechanizmy, ktoré používajú rozličné metodiky, čo ale znižuje ich dôveryhodnosť. Keďže sa ale čím ďalej tým viac subjektov zaväzuje znížiť emisie skleníkových plynov na nulu, predpokladá sa, že dopyt po certifikovanom odstraňovaní uhlíka na kompenzáciu zostávajúcich emisií bude narastať. Tento návrh zavádza jednotný rámec pre certifikáciu vysokokvalitného odstraňovania uhlíka, stanovuje kritériá pre činnosť odstraňovania uhlíka a pravidlá týkajúce sa overovania tohto procesu, a to predovšetkým uvedením presných zákonných definícií týchto procesov, čo povedie k väčšej transparentnosti a efektívnosti pri nakladaní s uhlíkom vo výrobnom procese. Tejto iniciatíve som vyjadrila podporu, keďže vytvorenie jednotného rámca vnímam ako správny krok smerom k ochrane nášho životného prostredia a dosiahnutiu uhlíkovej neutrality. Návrh poskytuje jasný smer pre všetky zúčastnené subjekty, ako účinne znižovať svoje emisie.
2024/04/10
Soil Monitoring and Resilience (Soil Monitoring Directive) (A9-0138/2024 - Martin Hojsík)

Tento návrh je jedným z prostriedkov na ceste k lepšej ochrane životného prostredia a vyjadrením ambície EÚ dosiahnuť nulové znečistenie pôdy. Cieľom EÚ je dosiahnuť zdravú pôdu do roku 2050 a preto má pôda podliehať monitorovaniu v rámci jednotlivých členských štátov, ktoré majú následne potom hodnotiť stav všetkých pôd na svojom území podľa navrhovanej päťstupňovej kvalifikácie. Hoci si prirodzene uvedomujem dôležitosť starostlivosti o pôdy, ktoré v Európe máme, uvedenému návrhu som podporu nevyjadrila, nakoľko si nemyslím, že predstavuje účinný spôsob monitorovania skutočného stavu poľnohospodárskej pôdy a nezohľadňuje rozdiely medzi jednotlivými členskými štátmi. Schválenie tohto návrhu by navyše predstavovalo nežiadúce byrokratické zaťaženie pre poľnohospodárov, ktorí sú dnes už aj bez neho vystavení množstvu prekážok pri výkone ich činnosti.
2024/04/10
Partnership Agreement between the European Union and the Members of the Organisation of African, Caribbean and Pacific States (A9-0147/2024 - Tomas Tobé)

Hlasovala som za podporu odporúčaní týkajúcich sa partnerských vzťahov medzi členskými štátmi Európskej únie a členskými štátmi organizácie Afrických, Karibských a Tichomorských štátov. Tento návrh jasne poukazuje na to, že bez ohľadu na vzdialenosť, krajiny tejto dohody majú záujem spoločne riešiť globálne problémy a posilňovať spoluprácu v rôznych oblastiach ako sú napríklad klimatické problémy, mier a bezpečnosť. Okrem toho má táto posilnená spolupráca zlepšiť kvalitu ľudských práv, budovať demokratické princípy aj v krajinách mimo Európskej únie a podporiť hospodársku integráciu medzi štátmi EÚ a spoločnosťou Afrických, Karibských a Tichomorských štátov, ktorá je dôležitá pre globálne napredovanie svetovej ekonomiky.
2024/04/10
Partnership Agreement between the European Union and the Members of the Organisation of African, Caribbean and Pacific States (Resolution) (A9-0159/2024 - Tomas Tobé)

V tomto prípade išlo o sprievodné uznesenie k návrhu o partnerských vzťahov medzi členskými štátmi EÚ a členskými štátmi organizácie Afrických, Karibských a Tichomorských štátov. Toto uznesenie bližšie špecifikuje problémy, na ktoré by sa mali obe strany zamerať, ako je rodová rovnosť, potravinová bezpečnosť, zdravie, migrácia a ľudské vzťahy. Taktiež spomína možnosť vytvárania globálnych aliancii, ktoré by mali zvýšiť globálnu kooperáciu medzi spomínanými regiónmi.
2024/04/10
EU/Côte d’Ivoire Voluntary Partnership Agreement: forest law enforcement, governance and trade in timber and timber products to the EU (A9-0136/2024 - Karin Karlsbro)

Podporila som odporúčanie Komisie k uzavretiu partnerskej dohody medzi EÚ a Pobrežím Slonoviny, ktorá sa týka vynútiteľnosti práva a správy v lesnom hospodárstve a obchodu s drevom a výrobkami z dreva, pretože odlesňovanie je globálny problém s ktorým sa musíme vysporiadať nie len na európskej úrovni. EÚ dlhodobo bojuje proti odlesňovaniu aj prostredníctvom uzatvárania partnerstiev s krajinami ktoré sú významnými producentmi dreva. Od roka 2005 máme v EÚ licenčný systém FLEGT vďaka ktorému môžeme kontrolovať legálnosť dreva ktoré sa dováža do EÚ v rámci takýchto partnerstiev. V prípade Pobrežia Slonoviny je takáto dohoda nesmierne dôležitá, keďže až 50% jeho drevárskej produkcie sa vyváža práve do krajín Európskej únie. Dohoda by mala zabezpečiť, že obchod s drevom medzi Pobrežím Slonoviny a Európskou úniou prebieha spôsobom, ktorý nepoškodzuje lesy. Práve vďaka tejto dohode sa kompetentné orgány Pobrežia Slonoviny zaviazali ku zvýšeniu zalesňovania o 20% do roku 2030, čo považujem za pozitívny vývoj.
2024/04/10
EU/Côte d’Ivoire Voluntary Partnership Agreement: forest law enforcement, governance and trade in timber and timber products to the EU (Resolution) (A9-0137/2024 - Karin Karlsbro)

V tomto prípade išlo o sprievodné uznesenie k návrhu rozhodnutia Rady o uzavretí Dohody o dobrovoľnom partnerstve medzi ÉÚ a Pobrežím Slonoviny v ktorom je detailnejšie popísaná pozícia Európskeho parlamentu k tejto dohode. Uznesenie, ako aj uzatvorenie tejto dohody som podporila. Pobrežie Slonoviny do dnešného dňa stratilo až 94 % lesného porastu a je nesmierne dôležité chrániť to, čo tam zostalo, a pomôcť krajine obnoviť tieto životne dôležité ekosystémy. Pre miestne komunity sú lesy zdrojom živobytia a ich ochranou chránime aj práva a blaho ľudí. Som rada, že do procesu vyrokovania tejto dohody boli zapojené aj skupiny občianskej spoločnosti a miestne komunity, a preto zohľadňuje aj potreby ľudí, ktorí v týchto lesoch a ich okolí žijú. Ako pozitívne vnímam, že dohoda zabezpečí podporu udržateľného hospodárenia s lesmi ako aj boj proti nelegálnej ťažbe dreva v Pobreží Slonoviny a zároveň zjednoduší legálny obchod s drevom, čo pomôže ekonomickému rastu a boju s chudobou v tejto oblasti.
2024/04/10
VAT: amendment of the EU–Norway Agreement on administrative cooperation, combating fraud and recovery of claims (A9-0057/2024 - Irene Tinagli)

Podporila som schválenie dodatku k dohode medzi Európskou úniou a Nórskym kráľovstvom o administratívnej spolupráci, boji proti podvodom a vymáhaní pohľadávok v oblasti dane z pridanej hodnoty, pretože ide o dôležitý krok smerom k prevencii daňových podvodov v celej Európskej únii. Tento dodatok posilňuje administratívnu spoluprácu, uľahčuje výmenu informácii a posilňuje vzájomnú pomoc pri vyšetrovaní podvodov a tým pádom chráni integritu systému DPH. Tento dodatok taktiež dodržiava najnovšie legislatívne normy Európskej únie a zabezpečuje súlad s implementáciou pravidiel, čím pomáha chrániť záujmy daňových poplatníkov a zároveň pomáha zachovať dôveru v dôležitosť daňového systému v členských krajinách.
2024/04/10
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

V tomto prípade som vyjadrila podporu iniciatíve, ktorá sa sústreďuje na čistenie komunálnych odpadových vôd. Konkrétne ide o prepracovanie smernice čistení komunálnych odpadových vôd tak, aby lepšie zodpovedala ambíciám EÚ stanovených v európskej zelenej dohode a zohľadňovala realitu a ďalšie kritické výzvy, ktorým posledné roky naše životné prostredie čelí. V rámci tohto návrhu sa zavádzajú niektoré mechanizmy na efektívnejšiu starostlivosť o vody a ich čistenie, ako kontrola znečistenia spôsobeného dažďovou vodou, odstraňovanie mikropolutantov, no napríklad aj širšia kontrola producentov kozmetických alebo farmaceutických výrobkov, ktoré sú v mnohých prípadoch nebezpečným znečisťovateľom a kontaminátorom vôd a hrozbou pre verejné zdravie. Uvedenému návrhu som tak bez väčších pochýb vyjadrila podporu, nakoľko mám za to, že starostlivosť o vodu ako nenahraditeľný zdroj potrebný pre naše každodenné fungovanie je základom jednak zdravého životného prostredia a jednak zachovania verejného zdravia. Zohľadnenie nových mechanizmov a prístupov k udržiavaniu čistých komunálnych odpadových vôd preto vnímam ako kľúčové pre zachovanie biodiverzity, zdravého životného prostredia a v neposlednom rade aj zdravia nás, ľudí.
2024/04/10
EU/Côte d’Ivoire Voluntary Partnership Agreement: forest law enforcement, governance and trade in timber and timber products to the EU (Resolution) (A9-0137/2024 - Karin Karlsbro)

V tomto prípade išlo o sprievodné uznesenie k návrhu rozhodnutia Rady o uzavretí Dohody o dobrovoľnom partnerstve medzi ÉÚ a Pobrežím Slonoviny v ktorom je detailnejšie popísaná pozícia Európskeho parlamentu k tejto dohode. Uznesenie, ako aj uzatvorenie tejto dohody som podporila. Pobrežie Slonoviny do dnešného dňa stratilo až 94 % lesného porastu a je nesmierne dôležité chrániť to, čo tam zostalo, a pomôcť krajine obnoviť tieto životne dôležité ekosystémy. Pre miestne komunity sú lesy zdrojom živobytia a ich ochranou chránime aj práva a blaho ľudí. Som rada, že do procesu vyrokovania tejto dohody boli zapojené aj skupiny občianskej spoločnosti a miestne komunity, a preto zohľadňuje aj potreby ľudí, ktorí v týchto lesoch a ich okolí žijú. Ako pozitívne vnímam, že dohoda zabezpečí podporu udržateľného hospodárenia s lesmi ako aj boj proti nelegálnej ťažbe dreva v Pobreží Slonoviny a zároveň zjednoduší legálny obchod s drevom, čo pomôže ekonomickému rastu a boju s chudobou v tejto oblasti.
2024/04/10
VAT: amendment of the EU–Norway Agreement on administrative cooperation, combating fraud and recovery of claims (A9-0057/2024 - Irene Tinagli)

Podporila som schválenie dodatku k dohode medzi Európskou úniou a Nórskym kráľovstvom o administratívnej spolupráci, boji proti podvodom a vymáhaní pohľadávok v oblasti dane z pridanej hodnoty, pretože ide o dôležitý krok smerom k prevencii daňových podvodov v celej Európskej únii. Tento dodatok posilňuje administratívnu spoluprácu, uľahčuje výmenu informácii a posilňuje vzájomnú pomoc pri vyšetrovaní podvodov a tým pádom chráni integritu systému DPH. Tento dodatok taktiež dodržiava najnovšie legislatívne normy Európskej únie a zabezpečuje súlad s implementáciou pravidiel, čím pomáha chrániť záujmy daňových poplatníkov a zároveň pomáha zachovať dôveru v dôležitosť daňového systému v členských krajinách.
2024/04/10
Urban wastewater treatment (A9-0276/2023 - Nils Torvalds)

V tomto prípade som vyjadrila podporu iniciatíve, ktorá sa sústreďuje na čistenie komunálnych odpadových vôd. Konkrétne ide o prepracovanie smernice čistení komunálnych odpadových vôd tak, aby lepšie zodpovedala ambíciám EÚ stanovených v európskej zelenej dohode a zohľadňovala realitu a ďalšie kritické výzvy, ktorým posledné roky naše životné prostredie čelí. V rámci tohto návrhu sa zavádzajú niektoré mechanizmy na efektívnejšiu starostlivosť o vody a ich čistenie, ako kontrola znečistenia spôsobeného dažďovou vodou, odstraňovanie mikropolutantov, no napríklad aj širšia kontrola producentov kozmetických alebo farmaceutických výrobkov, ktoré sú v mnohých prípadoch nebezpečným znečisťovateľom a kontaminátorom vôd a hrozbou pre verejné zdravie. Uvedenému návrhu som tak bez väčších pochýb vyjadrila podporu, nakoľko mám za to, že starostlivosť o vodu ako nenahraditeľný zdroj potrebný pre naše každodenné fungovanie je základom jednak zdravého životného prostredia a jednak zachovania verejného zdravia. Zohľadnenie nových mechanizmov a prístupov k udržiavaniu čistých komunálnych odpadových vôd preto vnímam ako kľúčové pre zachovanie biodiverzity, zdravého životného prostredia a v neposlednom rade aj zdravia nás, ľudí.
2024/04/10