BETA

Activities of Rudi KENNES

Plenary speeches (1)

The crisis facing the EU’s automotive industry, potential plant closures and the need to enhance competitiveness and maintain jobs in Europe (debate)
2024/10/08

Shadow opinions (1)

Opinion on proposal for a decision of the European Parliament and of the Council on the mobilisation of the European Globalisation Adjustment Fund for Displaced Workers following an application from Belgium – EGF/2024/001 BE/Match-Smatch
2024/10/03
Committee: EMPL
Dossiers: 2024/0226(BUD)
Documents: PDF(102 KB) DOC(62 KB)
Authors: [{'name': 'Li ANDERSSON - President', 'mepid': None}]

Written explanations (3)

EU/USA Agreement on launch of Galileo satellites from U.S. territory

Galileo is Europa’s wereldwijde navigatiesatellietsysteem (GNSS), vereenvoudigd komt het neer op een Europees GPS-systeem. Gezien de spanningen met Rusland, waarbij de EU nog steeds elk diplomatiek initiatief weigert om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, zoekt de EU naar alternatieven om de lancering van satellieten te hervatten. De Commissie beweert dat de VS het enige alternatief zijn. We zijn bezorgd dat dit onze afhankelijkheid van de VS verder zal vergroten. Bovendien wordt Galileo, hoewel het onder civiele controle staat, in feite ook voor militaire doeleinden gebruikt. Sinds 2013 worden ook Israëlische bedrijven en onderzoekers tot het programma toegelaten. Wij zijn van mening dat de EU deze deelname moet beëindigen gezien de voortdurende schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten door Israël.
2024/09/19
Continued financial and military support to Ukraine by EU Member States

Een meerderheid van het Europees Parlement wil het gebruik van F-16’s en westerse langeafstandsraketten toestaan om doelen diep in Rusland aan te vallen. Een grote escalatie die een Derde Wereldoorlog zou kunnen ontketenen, omdat deze toestemming zou worden beschouwd als de-factodeelname van westerse legers aan de oorlog. Zelfs Duitsland of de Verenigde Staten hebben daarom deze stap nog niet gezet.De Russische aanvalsoorlog in Oekraïne duurt nu al tweeënhalf jaar. Elke dag die voorbijgaat brengt nieuwe slachtoffers. Wapenlevering na wapenlevering, sanctiepakket na sanctiepakket belooft de EU ons dat ze de loop van de oorlog zal veranderen. Het is tijd om te erkennen dat deze strategie om vrede te brengen op ons continent heeft gefaald. In plaats van halsstarrig door te gaan met militaire escalatie en sancties waarvoor de burgerbevolking een zware prijs betaalt, moeten we onze inspanningen richten op vredesonderhandelingen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de oorlog. Landen in het Globale Zuiden vragen dit allang. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is er nu voor. Waar wachten we nog op om mensen rond de tafel te brengen om een einde te maken aan het bloedbad?
2024/09/19
Situation in Venezuela

De situatie in Venezuela is zorgwekkend. Dat geldt voor de politieke situatie, maar ook voor de sociaaleconomische situatie. Dit kan echter niet begrepen worden zonder te kijken naar de wrede sancties die al jaren door de Verenigde Staten van Amerika tegen het land zijn ingesteld. Deze omvatten de blokkade van olie, de boycot van internationale aankopen en de inbeslagname van de Venezolaanse goudreserves. Volgens de Washington Post hebben de Amerikaanse sancties geleid tot een recessie die drie keer zo zwaar is als de Grote Depressie in de VS. In dat opzicht bevat de resolutie van het Europees Parlement een zeer contraproductieve oproep tot nog meer sancties. Die zouden de bevolking van Venezuela alleen maar schaden en de humanitaire crisis in het land verergeren.Het zou het beste zijn als alle partijen de volledige verkiezingsuitslag en de bewijzen daarvoor vrijgeven. Maar in plaats van zich te beperken tot het oproepen tot een eerlijke en participatieve democratie, wil het Europees Parlement in deze resolutie beslissen wie de president van Venezuela wordt. Dat is niet de rol van het Europees Parlement. Het is een oproep tot westerse inmenging in de interne aangelegenheden van een soeverein land.
2024/09/19

Amendments (1)

Amendment 12 #

2024/0226(BUD)

Motion for a resolution
Paragraph 4
4. Notes that Belgium applied for EGF co-financing solely to support former Match-Smatch workers living in Wallonia given the situation on the regional labour market (2023 unemployment rate of 8,2%) and because more than 70 % of the layoffs are concentrated in Wallonia; deeply regrets the incomprehensible decision by the Flemish authorities to refuse EU financial support that could significantly benefit the workers that have been made redundant;
2024/10/01
Committee: BUDG